پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مناسبت گشایش شانزدهمین نشست شورای وزیران سازمان پیمان مرکزی ۵ خرداد ماه ۱۳۴۸

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی چهارم اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۴۸ خورشیدی تازی

روزشمار انقلاب شاه و مردم


۵ خرداد ۱۳۴۸

پیام شاهنشاه به‌مناسبت گشایش شانزدهمین اجلاسیه شورای وزیران سازمان پیمان مرکزی

با کمال خوشوقتی به نمایندگان برجسته کشورهای متفق ایران که در شانزدهمین شورای وزیران سازمان پیمان مرکزی گردآمده‌اند، شادباش می‌گویم.

این چهارمین بار است که تهران افتخار میزبانی شورای وزیران سازمان پیمان مرکزی را پیدامی‌کند و در دوازده سال اخیر این یازدهمین کنفرانس بین‌المللی است که در پایتخت کشور ایران برگزارمی‌شود.

هر روز که می‌گذرد، این واقعیت برای ما مسلم و مسجل می‌گردد که چگونه مبادله عقاید و نظرات، بحث و مشورت روی اطلاعات و معلومات فنی و اتخاذ سیاستهای مشترک و توجه به ارجحیتها و اولویتهایی که شایان توجه می‌باشند، در مناسبات روزمره بین‌المللی میان ملل دوست و متحد، جنبه عادی و همگانی پیدا کرده‌است.

شکی نیست که هر کنفرانسی در نفس خود در تعیین و اتخاذ روشها و پیگیری نتیجه‌بخش آنها کمک قابل توجهی عرضه می‌دارد و به خودی خود در شکل‌یابی بافت جامعه بین‌المللی نقش برجسته و ممتازی را ایفامی‌کند و ایمان و اطمینان فراوان دارم که کنفرانس جاری شورای سازمان پیمان مرکزی از این امر مسلم و خصایص و مختصات سودمند مستثنی نیست.

چهارده سال پیش ایران و ترکیه و پاکستان که منافع مشترک و عوامل و انگیزه‌های مشابه و احساسات و هدفهای یکسان و یکنواخت دارند و هر یک به تنهایی به نقش و وظیفه خطیری که در جامعه ملل به عهده دارد کاملاً واقف و مستحضر است، به منظور ایجاد و تأسیس این پیمان دفاعی به دو کشور متفق غربی خود پیوستند. پیمان مرکزی در طول حیات خود اهمیت واقعی خویش را به عنوان یک دستگاه مطلقاً دفاعی به ثبوت رسانید. به علاوه در اثنای همین مدت ما شاهد و ناظر این واقعیت بوده‌ایم که پیمان مرکزی صرفاً یک سازمان تدافعی نیست، بلکه بیش از آنچه که اصولاً تصورمی‌رفت، دامنه فعالیت خود را در شئون اقتصادی، فنی و همکاری ارتباطی و مواصلاتی گسترش داد و با پیشرفت مداوم و مستمر، نتایج ثمربخشی عاید کشورهای عضو آن نمود.

لازم نمی‌دانم این نکته مسلم را بازگوکنم که همه کشورهای عضو پیمان، از تحول تازه‌ای که در فعالیتهای پیمان به وجود آمده‌است، نهایت استقبال را به عمل آورده‌اند و این پیمان بدون شک توانسته‌است گامهای برجسته‌ای در تحقق یافتن برنامه‌های اقتصادی و فنی و اجتماعی بردارد.

در حالی که ما به همکاری صمیمانه خود با دوستان هم‌پیمان خویش ادامه می‌دهیم، آرزوی قلبی ما این است که مفهوم خلع سلاح کامل و همگانی در آینده نزدیک به حقیقت گراید و در عین حال سازمان ملل متحد به صورت یک مرجع مؤثر و قاطع در حفظ استقرار صلح و امنیت جهانی درآید تا همه ملل بتوانند بدون هیچگونه قید و احتیاط، تمامی منابع موجود و ابتکارات ذاتی و فطری خود را در راه تأمین رفاه و سعادت همه ملل، در همه نقاط جهان صرف کنند. ما نه تنها در تأمین این هدفها ابراز امیدواری صمیمانه می‌نماییم، بلکه در اجرا و تحقق‌یافتن آن عملاً فعالیت می‌کنیم.

امیدوارم شانزدهمین اجلاسیه شورای وزیران پیمان مرکزی با موفقیتهای کامل روبه‌رو شود.