پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مناسبت روز جهانی پیکار با بیسوادی ۱۷ شهریور ماه ۱۳۴۷

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی چهارم درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۴۷ خورشیدی تازی

کنفرانس جهانی حقوق بشر - تهران ۲ تا ۲۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷


پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مناسبت روز جهانی پیکار با بیسوادی ۱۷ شهریور ماه ۱۳۴۷

به مناسبت سالروز ۱۷ شهریورماه که طبق تصمیم کنگره بین‌المللی وزرای آموزش و پرورش، روز جهانی پیکار با بی‌سوادی اعلام شده‌است، خوشنودی خویش را از اقدامات امیدبخشی که در ایران و جهان در امر پیکار با بی‌سوادی به عمل می‌آید، اظهارمی‌داریم.

در دی‌ماه ۱۳۴۳ که به تشکیل کمیته ملی پیکار جهانی با بی‌سوادی فرمان دادیم، در چند نقطه کشور اقدامات آزمایشی از نظر انتخابات روشی صحیح و مطمئن در این امر مهم به عمل آمد و راه‌هایی که ما را سریع‌تر و بهتر به نتیجه برساند به محک امتحان گذاشته‌شد.

پس از برگزاری کنگره بین‌المللی تهران که به دعوت ایران و به سرپرستی یونسکو با شرکت بیش از ۸۰ کشور جهان در شهریورماه ۱۳۴۴ تشکیل گردید، به تدریج در سراسر ایران کمیته‌های ملی پیکار با بی‌سوادی به وجود آمد و با استفاده از تجربه‌هایی که از مراحل آزمایشی به عمل آمده‌بود، امر خطیر پیکار با بی‌سوادی از مهرماه ۱۳۴۶ گسترش روزافزون یافت. به طوری که تا کنون قریب ۴۰۰۰۰۰ نفر در این کلاسها باسواد شده‌اند، و هم‌اکنون بیش از نیم‌میلیون نفر در کلاسهای پیکار، به تحصیل اشتغال دارند. این پیشرفت که ناشی از استقبال پرشور مردم و کوشش و تلاش معلمان و متصدیان پیکار با بی‌سوادی در اقصی نقاط کشور است، از هر جهت موجب خوشوقتی است، ولی باید در آینده باز هم سریع‌تر و بیشتر شود. بدین منظور همانطور که قبلاً هم گفته‌ایم می‌باید کلیه نیروها و منابع انسانی و مالی کشور تجهیز گردد و همه سازمانهای ملی و دولتی که با امر پیکار با بی‌سوادی ارتباط دارند مخصوصاً ارتش، سازمان برنامه، وزارت کار و وزارت آموزش و پرورش با کمیته ملی پیکار جهانی با بی‌سوادی از هر حیث همکاری و معاضدت کامل بنمایند.

همگام با پیشرفتهای حاصل، باید نوسوادان از آنچه یادگرفته‌اند، در زندگی استفاده کنند و به مسائل حرفه‌ای و فنی مورد نیاز در مشاغل روزمره خود هدایت شوند.

در زمینه پیکار جهانی با بی‌سوادی، ما به کلیه کشورها پیشنهاد کردیم که سهمی از اعتبارات نظامی خود را بدین منظور در اختیار سازمان علمی و فرهنگی ملل متحد بگذارند، و خود نیز در آن سال با تخصیص یک روز از بودجه نظامی سالانه خویش در این راه، پیش‌قدم شدیم. زیرا مایلیم در پیکار با این بلای بزرگ که هنوز دامنگیر توده‌های عظیمی از مردم جهان است وظیفه انسانی خود را در یک مقیاس جهانی انجام دهیم. هرچند نتایج حاصل از فعالیتها و کوششهای گذشته در امر پیکار با بی‌سوادی تاکنون مورد رضایت ما بوده‌است، اما هنوز راه درازی در پیش داریم. ما باید این جهاد مقدس را روزبه روز وسیعتر و مؤثرتر سازیم و با پشتیبانی و همکاری با کسانی که در این راه صمیمانه تلاش می‌کنند، بی‌سوادی را در کشور خود از میان برداریم و این کار باید حداکثر در ظرف ده سال انجام پذیرد.

توفیق همه مردم نیک‌اندیش جهان و سازمانهایی که در راه پیکار با بی‌سوادی گام برمی‌دارند و سازمان جهانی یونسکو را در این جهاد مقدس خواستاریم.