پیام اعلیحضرت همایون شاهنشاه محمدرضا شاه پهلوی به ملت ایران به مناسبت جشن پنجاه و هفتمین سال مشروطیت ایران ۱۴ امرداد ماه ۱۳۴۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی دوم اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۴۱ خورشیدی تازی

بیست و پنجمین سال شاهنشاهی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر/ سال ۱۳۴۱


پیام اعلیحضرت همایون شاهنشاه محمدرضا شاه پهلوی به ملت ایران به مناسبت جشن پنجاه و هفتمین سال مشروطیت ایران ۱۴ امرداد ماه ۱۳۴۱


آغاز پنجاه‌ و هفتمین سال مشروطیت ایران را به هم‌میهنان عزیز تبریک می‌گویم و امیدوارم اساس این مشروطیت در طول این مدت چنان استوار و نیرومند شده باشد که در آینده نیز هیچ نیرویی امکان متزلزل کردن آن را نداشته باشد.
در دوران سلطنت خودم، این بیست‌ و یکمین باری است که با علاقمندی این روز بزرگ ملی را به همه ایرانیان تبریک می‌گویم، زیرا اعتقاد من به اصل دموکراسی و مشروطیت همواره اعتقادی راسخ و تزلزل‌ناپذیر بوده‌است. من پیوسته بدین حقیقت معتقد بوده و هستم که رژیم دموکراسی از آن جهت که مستلزم شرکت مردم در تعیین سرنوشت خودشان است، تنها رژیمی است که می‌تواند رشد و سعادت واقعی یک ملت را تأمین کند.
بدیهی است در رژیم مشروطه، مجلسین شورای ملی و سنا مظاهر عالی مشروطیت هستند و به همین جهت امیدوارم انتخابات این دو مجلس هر چه زودتر شروع شود، ولی در این فرصت لازم می‌دانم مانند همیشه ملت خود را با حقایق و اصولی که توجه به آنها ضروری است و بدون رعایت این اصول پیشرفت صحیح امکان‌پذیر نخواهدبود، آشنا سازم.
چنانکه گفتم وجود مجالس مقننه برای مشروطیت لازم است ولی باید متوجه بود که هیچ مملکتی به صرف داشتن این دو مجلس نمی‌تواند ادعاکند که حقیقتاً از رژیم دموکراسی برخوردار شده‌است، زیرا داشتن چنین رژیمی به مفهوم واقعی آن مستلزم رشد فکری و اجتماعی است و چنین رشد و پختگی اجتماعی جز با حکومت قانون که اساس دموکراسی حقیقی است، استقرار نمی‌تواند یافت.
سال گذشته به همین مناسبت گفتم و اکنون نیز تکرار می‌کنم که دموکراسی یک کالای وارداتی نیست که بتوان آن را از جای دیگر سفارش داد، بلکه ثمره درختی است که باید بذر آن در کشتزار روح و فکر هر جامعه کاشته شود و در همان زمین ریشه کند و رشد نماید و بارور گردد.
همچنانکه تقلید سطحی از ظواهر تمدن غربی کافی نیست تا ما را از ماهیت واقعی این تمدن یعنی از ترقیات علمی و فرهنگی و اجتماعی آن برخوردار سازد، اکتفا به ظواهر دموکراسی یعنی صرفاً داشتن دو مجلس مقننه نیز برای استقرار دموکراسی حقیقی کفایت نمی‌کند، بلکه برای تأمین این منظور می‌باید این اصل را از اساسی‌ترین پایه و زمینه حکومت مردم بر مردم به مورد اجرا گذاشت تا در نتیجه هر فردی از افراد بتواند از رشد معنوی و اجتماعی که برای سهیم‌بودن او در اداره امور و سرنوشت کشور ضروری است، بهره‌مند گردد.
قدم اول در این راه تشکیل انجمن‌های روستاها و سپس انجمن‌های شهرستان‌ها و استان‌ها و حتی‌المقدور سپردن کلیه امور مربوط مردم به خود مردم است. بدین مناسبت دولت مأموریت دارد که با توجه به این اصول هر چه زودتر دموکراسی واقعی را در مملکت تعمیم و توسعه دهد و زمینه تکامل مشروطیت ایران را به مفهوم حقیقی آن فراهم سازد.
این نکته را نیز نباید فراموش کرد که رشد و نمو اصول دموکراسی در هر مملکت و نزد هر ملتی بستگی تام با شرایط خاص نژادی و جغرافیایی و سیاسی و اجتماعی آن کشور و ملت دارد، به طوری که حتی در ممالک مترقی جهان که سابقه ریشه‌دار دموکراتیک دارند، در هیچ دو کشوری این اصول را به صورتی کاملاً مشابه برقرار نمی‌توان یافت زیرا هضم و قبول این اصول از طرف افراد هر ملت مستلزم تطابق آنها با روحیات و احساس خاص همان ملت است.
از خداوند متعال مسئلت دارم با لطف کامل خویش که همواره شامل حال این ملت و این سرزمین بوده‌است، یکایک ما را در انجام وظایف و مسئولیتهایی که از این لحاظ در برابر حال و آینده این کشور داریم موفق بدارد و ما را روزبه‌روز بیشتر توفیق آن دهد که نفع واقعی خویش را در نفع کلی اجتماع و سعادت شخصی خود را در سعادت عمومی جامعه بجوییم، زیرا مفهوم واقعی مشروطیت و دموکراسی در همین حقیقت نهفته‌است.