پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گشایش چهاردهمین نشست شورای وزیران سازمان همکاری عمران منطفه‌ای در اسپهان ۳۰ امرداد ماه ۱۳۵۰

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۰ خورشیدی تازی

پیمان سنتو


پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در گشایش چهاردهمین نشست شورای وزیران سازمان همکاری عمران منطفه‌ای در اسپهان ۳۰ امرداد ماه ۱۳۵۰


بشر در اثر همت و ابتکار و پشتکار خود زمان و مکان را در هم نوردیده، فواصل را کوتاه ساخته و کره ارض را به جامعه‌ای مبدل کرده‌است که در آن افراد و رویدادها از یکدیگر جدا نیستند. جوامع انسانی دریافته‌اند که به یکدیگر وابسته‌اند و به همکاری و معاضدت بیشتر و نزدیک‌تر در امور سیاسی، اجتماعی و اقتصادی محتاجند. ما در طول عمر خویش شاهد این تحول عظیم بوده‌ایم، ولی ای بسا که آهنگ این دگرگونی در سال‌های آینده افزایش یابد.

از سوی دیگر موفقیت‌های چشمگیری که در میدان علوم و فنون و کاوش در زمینه‌های تازه حاصل آمده، حل نهایی آنچه را که بر آن «مسئله شمال و جنوب» نام نهاده‌اند، با ابهامی دلهره‌آور مواجه ساخته است، زیرا هرگاه کشورهای جهان به طور عادلانه از ثمرات این کاوش‌ها و اکتشافات جدید بهره‌مند نشوند فاصله بین کشورهای توسعه یافته و کشورهای در حال توسعه فزونی می‌یابد و عقب‌ماندگی کشورهای اخیرالذکر عمیق‌تر می‌شود.

کشورهای در حال توسعه که خود را با چنین مسئله خطیری روبه‌رو و در داخل جوامع خویش نیز با انتظارات و توقعات روزافزون مردم مواجه می‌شوند، ناگزیرند کلیه منابع انسانی و مادی خود را به کار گیرند تا مگر وضع کنونی توزیع ثروت در میان ملل دگرگون شود.

به همان میزان که اهتمام و مجاهدت جداگانه هر ملتی در پی افکندن توسعه اقتصادی و تأمین نیازهای فوری آن اهمیت اساسی دارد، مساعی دسته‌جمعی و همکاری‌های بین‌المللی نیز برای نیل به مقاصد و هدف‌های نهایی توسعه اقتصادی ضروری است.

لذا این امری طبیعی بود که ایران و پاکستان و ترکیه در چهارچوب همکاری عمران منطقه‌ای و در جهت یافت راه‌حل‌هایی برای حل مسائل اجتماعی و اقتصادی خود تشریک مساعی کنند. میراث فرهنگی کشورهای عضو همکاری عمران منطقه‌ای شالوده‌ای است استوار که سه کشور می‌توانند همکاری‌های آینده خود را بر آن مبتنی سازند.

همکاری عمران منطقه‌ای از نخستین اجلاسیه سران سه کشور که در سال ۱۹۶۴ در استانبول برگزار شد، تا کنون گام‌هایی بلند برداشته و هدف‌های خود را با روح تفاهم و واقع‌بینی دنبال کرده است و برای همکاری‌های اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی خود برنامه‌هایی تهیه کرده که در نزدیکتر ساختن مردم سه کشور به یکدیگر بسیار مؤثر بوده‌است.

اینکه برخی از طرح‌ها به سرعتی که انتظار می‌رفت اجرا نشده، موجب یأس و دلسردی نگردیده است، زیرا هر سه کشور عضو می‌دانند که پیشبرد ثمربخش تجارت و صناعت در سطح منطقه‌ای با وجود پیچیدگی‌هایی که دارد مستلزم وقت و کوشش پیگیر است و این واقعیتی است که سایر سازمان‌های مشابه جهان نیز بر آن وقوف دارند، معهذا نباید از این مطلب چنین استنباط کرد که منافع فوری و شرایط و اوضاع زودگذر مانع از اتخاذ تدابیر متهورانه و مبتکرانه برای تأمین هدف‌های نهایی این همکاری خواهد شد.

راهی که در کنفرانس سران سه کشور در استانبول تعیین گردید، نشانه تصمیم مردم این منطقه برای ساختن و سهیم شدن در آینده‌ای درخشان بوده است و صیانت این راه به دست شما سپرده شده است. بر ما است که افق دید خود را تا ورای علایق و منافع تنگ نظرانه بسط دهیم و در امور همکاری عمران منطقه‌ای همان روح فداکاری و همبستگی را که همواره شاخص مناسبات سه کشور بوده است به کار بندیم، چه در غیر این صورت کوشش‌ها به عبث می‌گراید و گفتارمان به جایی نخواهد رسید.

در خاتمه برای مذاکراتی که در پیش دارید، آرزوی موفقیت نموده بهترین درودهای خود را به برادران شجاع و ارجمند پاکستانی و ترک می‌فرستم.