پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای رسیدگی به دشواری مواد خام و گسترش اقتصادی ۲۰ فروردین ۱۳۵۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۳ خورشیدی تازی

تصمیم‌های مجلس


پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای رسیدگی به دشواری مواد خام و گسترش اقتصادی ۲۰ فروردین ۱۳۵۳


تشکیل اجلاسیه ویژه مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای رسیدگی به موضوع مواد خام و توسعه رویدادی است بس مهم که می‌تواند آغاز دوران قاطعی در تاریخ شود.

شایسته است مسئله‌ای با چنین اهمیت که در زندگی روزمره کلیه ملل تأثیر مستقیم دارد مورد توجه و علاقه این مجمع که بیش از هر مجمع دیگر نماینده و معرف ملت‌ها است واقع گردد. هیچ چیز روح زمان ما را نیکوتر از این حقیقت منعکس نمی‌سازد که این اجلاسیه ویژه، برخلاف جلسات پیشین، نه از جنگ و کشمکش در میان ملل، بلکه از شناسایی و ادراک روزافزون وابستگی ملت‌ها به یکدیگر ناشی می‌شود. موضوع مهمی که در مشاورات شما به محک زده خواهد شد این است که آیا ما اکنون این بینش و شهامت را داریم که با روحیه‌ای حقیقتاً سازگار با اوضاع و احوال این جهان به سوی تعدیل و اصلاح نظام اقتصادی دنیا گام برداریم به طریقی که منافع مشروع و آمال کلیه ملل خواه توسعه یافته خواه رو به توسعه تأمین گردد؟ دیرزمانی است که جهان سومن به خاطر ناتتوانی در دفاع از خود در برابر تفوق اقتصادهای توسعه یافته مکافات کشیده و فریادهای اعتراض آن علیه تجارت غیر منصفانه با سکوت و خونسردی روبرو شده است. مواد خام آن که به بهای ارزان و به مقدار فراوان عرضه می‌گردد بازارهای توسعه یافته را چنان انباشته و سیر کرده که نه تنها بر تنعم ملت‌های غنی بسی افزوده شده بلکه اسراف و تبذیر بی حد و حصری را نیز موجب گردیده است. اقتصاد کشورهای رو به توسعه در برابر نوسانات بازارهای پولی جهان به گونه‌ای روزافزون آسیب پذیر است و اینان را در تنظیم و تنسیق بازارهای مزبور نفوذ چندانی نیست. آثار تورم از مرزها در گذشته و به کشورهای رو به توسعه لطمه شدیدی وارد آورده است. دسترسی بلامانع به بازارهای جهان از این کشورها دریغ شده در صورتی که هنوز تقسیم بین‌المللی کار به صورت مناسب جامه عمل نپوشیده است.

اینک زمان آن فرا رسیده است که به سوی یک اقتصاد جهانی منطقی گام برداریم، بدین معنی که از جمله مواد خامی که در دست ملت‌های رو به توسعه است، نسبت به بهای کالاهای وارداتی از بازار کشورهای صنعتی ارزش ثابت و واقعی خود را حفظ کند. تجارت باید با توجه به اینکه پیشرفت و خوشبختی کشورهای فقیر مستلزم کاهش و تنعم و رفاه اغنیا نیست وسیله ترقی برای جمیع مردمان باشد. منطقی کردن اقتصاد جهان همچنین اقتضا می‌کند که به مساعی مربوط به از میان بردن شکاف موجود بین کشورهای توسعه یافته و رو به توسعه شتابی تازه و نیرومند داده شود.

ما به سهم خویش از موقعیت دشوار کشورهای رو به توسعه غافل نیستیم. قبلاً قصد ایران را به بذل یاری قابل توجهی در راه کاستن از بارها و مشکلات اقتصادی این ملت‌ها اعلام کرده‌ام.

ما برنامه کمک دامنه داری را طرح کرده‌ایم که دامنه و ابعاد کامل آن را نمایندگان من در مجمع تشریح خواهند کرد. صمیمانه امیدوارم که کشورهای صنعتی بزرگ و آن کشورهای رو به توسعه‌ای که پول و سرمایه مازاد بر احتیاج دارند در این مهم به ایران بپیوندند و آرزو می‌کنم بررسی‌های نمایندگان مجمع عمومی موفقیت آمیز باشد.