پرویز مینا

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نسخهٔ قابل چاپ دیگر پشتیبانی نمی‌شود و ممکن است در زمان رندر کردن با خطا مواجه شوید. لطفاً بوکمارک‌های مرورگر خود را به‌روزرسانی کنید و در عوض از عمبکرد چاپ پیش‌فرض مرورگر خود استفاده کنید.
تصمیم‌های مجلس درگاه نفت

تصمیم‌های مجلس شورای ملی درباره نفت و گاز

ملی کردن نفت و قرارداد کنسرسیوم تا الغای قرارداد کنسرسیوم
دکتر پرویز مینا

دکتر پرویز مینا در فروردین ماه ۱۳۰۶ در تهران زاده شد. دکتر مینا یکی از بلندپایگان شرکت ملی نفت ایران می‌باشد.

پرویز مینا پس از پایان دوره دبیرستان در سال ۱۳۲۴ دیپلم خود را با درجه عالی گرفت. در تابستان همان سال در کنکور آموزشگاه فنی نفت آبادان شرکت کرد و جزو چهل دانشجو در آموزشگاه فنی نفت پذیرفته شد. پس از یک سال در سال ۱۳۲۵ برابر با ۱۹۴۶ پرویز مینا و شماری از دانشجویان آموزشگاه فنی در کنکور دیگری در رشته‌های شیمی و مهندسی نفت و برق و مکانیک برگزیده شدند و به انگستان دانشگاه بیرمنگام فرستاده شدند. بدین سان، پرویز مینا از سوی شرکت نفت ایران و انگلیس برای تحصیل در رشته شیمی به لندن فرستاده شد و از دانشگاه بیرمنگام لیسانس مهندسی شیمی خود را گرفت و در سال ۱۳۳۰ در گیر و دار ملی شدن نفت ایران بازگشت.[۱] در این زمان دانشگاه بورسی به پرویز مینا برای دریافت درجه دکترا داد ولی وی برآن شد که به ایران بازگردد و سه سال در شرکت نفت در آبادان به کار مشغول شد.

دکتر مینا درباره پیشنهادها برای اجرای قانون ملی شدن نفت در روز ۲۹ اسفند ماه ۱۳۲۹ می‌گوید که یکی از بهترین پیشنهادها میان هفت پیشنهاد رسیده، پیشنهاد مشترک ترومن پرزیدنت امریکا و چرچیل نخست وزیر انگلستان بود که سه هدف اصلی ملی شدن صنعت نفت را فراهم می‌ساخت که شوربختانه محمد مصدق این پیشنهاد را نپذیرفت و در نتیجه شیرهای نفت ایران بسته شد و کشور ایران به ورشکستگی اقتصادی و سیاسی رسید. کمپانی‌های نفتی نه تنها به زانو در نیامدند بلکه نفت مورد نیاز خود را از دیگر کشورهای نفتی خریداری کردند. بدین سان، رسیدن به هدف ملی شدن نفت بیست سال فرا فکنده شد [۲] تا اینکه در سال ۱۳۵۲ قانون الغای قرارداد نفت با کنسرسیوم مصوب سال ۱۳۳۳ و اجازه اجرای قرارداد فروش و خرید نفت بین دولت شاهنشاهی ایران و شرکت‌های خارجی [۳] از مجلس شورای ملی و مجلس سنا در امرداد ماه ۱۳۵۲ گذشت.

پرویز مینا پس از برکناری محمد مصدق [۴] و دستینه شدن قرارداد کنسرسیوم [۵] [۶] به دانشگاه بیرمنگام بازگشت و با استفاده از بورس تحصیلی که به وی داده شده بود، در سال ۱۳۳۶ دکترای خود را در رشته نفت و شیمی گرفت.

دکتر مینا پس از بازگشت به ایران در حوزه مدیریت و اکتشاف و استخراج شرکت ملی نفت به ریاست مهندس فتح الله نفیسی آغاز به کار نمود و در کنار مهندس نفیسی دیگر کارشناسان شایسته شرکت نفت ملی ایران نردبان پیشرفت را پیمود.

در سال ۱۳۳۹ خورشیدی برابر با ۱۹۶۰ میلادی هنگامی که سازمان کشورهای صادر کننده نفت یا اوپک بنیاد نهاده شد،[۷] به عنوان رییس بخش تولید در دبیرخانه اوپک سرپرست گردآوری اطلاعات و آمار در زمینه فعالیت‌های اکتشاف و توسعه و تولید در کشورهای هموند اوپک گردید. پس از یک سال دکتر مینا به ایران بازگشت و به ریاست بخش مهندسی و تولید نفت برگزیده شد و از سال ۱۳۴۳ تا ۱۳۴۷ رییس بخش شرکت‌های وابسته شرکت ملی نفت ایران شد و مسئولیت گفتگوها و فراهم ساختن و اجرای قراردادها با کمپانی‌های خارجی را در زمینه « اکتشاف، توسعه و تولید در ایران» را به گردن گرفت.[۸]

در سال ۱۳۴۷ معاونت امور بین المللی و عضو علی‌البدل هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران به دکتر پرویز مینا داده شد. پس از شش سال در سال ۱۳۵۳ خورشیدی به مدیریت امور بین‌المللی برگزیده شد و هموند هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران گردید.

همزمان دکتر مینا از سال ۱۳۵۰ تا ۱۳۵۳ ریاست هیات مدیره شرکت نفتی SIRIP و هموندی هیات مدیره شرکت ملی نفت کش ایران را بر عهده داشت.[۹] [۱۰]

دکتر پرویز مینا پس از شورش ۱۳۵۷ به فرانسه رفت و در پاریس زندگی می‌کند. دکتر پرویز مینا مشاور نفت در امور بین‌المللی کار خود را در برون مرز ادامه دادند و قراردادهای نفتی بسیاری با مشاوره و سرپرستی این کارشناس ارجمند شرکت ملی نفت ایران بسته شده‌اند. دکتر مینا در مصاحبه‌ها و گفتگوها درباره مطالب نفتی و قراردادهای نفت ایران سخن گفته‌اند. هم چنین مصاحبه جالبی از سوی « آرشیو تاریخ شفاهی بنیاد مطالعات ایران » با دکتر مینا انجام یافته است که با فرنام « تحول صنعت نفت ایران - نگاهی از درون » جداگانه به چاپ رسیده است.

بن‌مایه‌ها