مصاحبه سرلشکر دادستان فرماندار نظامی تهران با رسانه‌های همگانی درباره همدستی حزب توده با مصدق و دولتش دوشنبه ۱۱ آبان ماه ۱۳۳۲

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۴ سپتامبر ۲۰۱۷، ساعت ۱۷:۳۰ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
روز رستاخیز ملی ۲۸ امرداد ۱۳۳۲ درگاه محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

محاکمه محمد مصدق و سرتیپ ریاحی ۱۲ آبان تا ۱ دی ماه ۱۳۳۲

کیفرخواست دادستان علیه محمد مصدق و سرتیپ ریاحی ۹ مهر ماه ۱۳۳۲
گفتگوی فرماندار نظامی تهران با خبرنگاران
سرلشکر فرهاد دادستان فرماندار نظامی تهران

مصاحبه سرلشکر دادستان فرماندار نظامی تهران با رسانه‌های همگانی درباره همدستی حزب توده با مصدق و دولتش دوشنبه ۱۱ آبان ماه ۱۳۳۲

دوشنبه یازدهم آبان‌ماه ۱۳۳۲

شب دوشنبه یازدهم آبان‌ماه، یک جلسه مطبوعاتی بنا به دعوت قبلی در فرمانداری نظامی تهران تشکیل یافت. در این جلسه مصاحبه عده‌ای از خبرنگاران داخلی و خارجی و نمایندگان مؤسسات فیلم‌برداری حضور داشتند. ساعت هفت بعد از ظهر تیمسار سرلشکر فرهاد دادستان فرماندار نظامی در جلسه مصاحبه شرکت کرد و طی بیانات مبسوطی تذکر داد که: مطبوعات در کشورهای دموکراسی به منزله رکن چهارم مشروطیت می‌باشند و من از آقایان نویسندگان و خبرنگاران درخواست می‌نمایم با کمک قلم خویش، با ما که هدفی جز تأمین امنیت و رفاه عمومی نداریم، همکاری و معاضدت نمایند. آقای سرلشکر دادستان سپس به شرح اقدامات فرمانداری نظامی در این دو ماه اخیر پرداخت و مطالب زیر را در اختیار خبرنگاران گذارد:
از روز قیام ۲۸ مرداد
دولت ملی کنونی که به همت و قیام مردانه مردم ایران زمام امور کشور را به دست گرفته، از آغاز کار، برنامه خود را در همکاری و هماهنگی عموم ملت ایران قرار داده و عمال دولت موظف گردیده‌اند که درمورد جریان امور کشور حقایق اوضاع را در معرض اطلاع هم‌میهنان گرامی قرار دهند. فرماندار نظامی از نخستین روز خدمت خود به کمک و معاضدت عموم طبقات مردم در اجرای برنامه دولت به استقرار امنیت در تهران و حومه توفیق یافته، لازم می‌داند جریان عملیات گذشته خود را به راهنمایی و ارشاد مردم میهن‌پرست و شاه‌دوست تهران صورت داده، به طور خلاصه و اختصار به اطلاع ارباب جراید که نماینده افکار عمومی می‌باشند، برساند، تا اهالی غیور تهران ارزش کوشش و فداکاری‌های گرانبهای خود را بدانند و درجه صمیمیت و فداکاری خدمتگذاران صدیق را دریابند. دستگاه انتظامی دولت از روز قیام ۲۸ مرداد با صفوف متشکله ماجراجویان و اخلالگران که از شکست ناگهانی غضبناک بوده‌اند، مواجه گردید. این جمعیت‌های خودخواه که به الهام بیگانه برای تخریب ارکان اجتماع و در هم زدن شالوده زندگی مردم نجیب ایران مجهز شده‌بودند، در صدد برآمدند که با نقشه‌های تخریبی خود در مقام انتقام برآمده و شکست تاریخی را جبران کنند. حزب توده برای مقابله با حوادث احتمالی و برای بر هم زدن شیرازه امنیت، وسایل کافی آماده کرده‌بود، که فقط بیداری و موقع‌شناسی مردم تهران همه امید آنها را بر باد داد. فرمانداری نظامی تهران و سازمان‌های انتظامی، منصفانه به این حقیقت اعتراف دارند که راهنمایی و کمک روزانه و مراقبت شبانه‌روزی مردم، دستگاه انتظامی را برای کشف لانه‌های فساد و دستگاه‌های تخریبی راهنمایی نمود. این مردم تهران و جوانان بیدار و شاه‌دوست و مردان و زنان وطن‌خواه بودند که به نیروی کنجکاوی مراکز فساد را تحت نظر گرفته و مأمورین انتظامی را در کشف و دستگیری مفسدین راهنمایی و کمک کرده‌اند و دولت توانست نقشه‌های خائنانه آنان را یکسره بر باد دهد و کانون فساد را متلاشی سازد.
خلیل ملکی، از افراد حزب منحله توده
در دوران گذشته احزاب و دستجاتی به عناوین مختلف به حمایت دولت موقعیت و عنوانی یافته و در حقیقت همان افراد حزب توده به هدایت دستگاه رهبری خود جمعیت مختلفی ساختند، تا بتوانند مردم ساده‌لوح را فریب داده و به عناوین فریبنده به دام آورند. چنانچه آقای خلیل ملکی، در ظاهر جوانان پاکدلی را به عنوان مبارز با حزب توده گرد آورده‌بود، ولی هنوز خود او در میان همکاران معنوی خود به عنوان رفیق ملکی خوانده می‌شد و حالا هم می‌شود. همچنان در میان بازاریان طبقاتی بودند که از دستگاه سابق متمتع می‌شدند و از نفوذ دولت وقت بهره‌ها به دست می‌آوردند و چون امروز باب استفاده مسدود شده، در مقام همکاری با حزب توده برآمده‌اند، چند مرتبه در صدد شدند با سوءقصد و اهانت به مقامات عالیه کشور و مصادر امور از نو بازار آشفته‌ای به وجود آورند و بار دیگر محیط کشور و پایتخت را برای پیشرفت مقاصد نامشروع خود مستعد سازند. چنانچه در روزهای سوم و چهارم آبان‌ماه نقشۀ ایران بر باد دهی آماده ساخته و می‌خواستند با تحریک چند نفر، جنایت خطیری مرتکب شوند و مردم را به جان یکدیگر انداخته، آشوب و بلوایی فراهم و در آن میان به غارت و نهب اموال بپردازند و از مردم وطن‌پرست و شاه‌دوست تهران انتقام بگیرند، ولی خوشبختانه مردم باهوش تهران از اسرار آنها خبر یافتند و مقامات انتظامی را قبل از موقع آگاه ساختند و فرمانداری نظامی به فوریت کانون فساد را بر هم ریخت و از این قبیل موارد عدیده صورت گرفته و اشخاص زیادی با مقادیر بی‌شمار مهمات و اسلحه به دست آمده که همه را مرهون محبت و همکاری صمیمانه مردم تهران هستیم.
روز پانزدهم آبان اتفاقی نخواهدافتاد
اخیراً هم اطلاع حاصل شده است که دولت سابق و همکاران نزدیک آن دولت، از قبیل دکتر سنجابی، حسین فاطمی، مهندس حسیبی و زیرکزاده، با دلال‌های طماع و کار چاق کن‌های دستگاه‌های مالی دولت سابق بار دیگر دست دوستی و همکاری به حزب توده داده و برای موفقیت در مقاصد نامشروع خود ایجاد اعتصابی را طرح‌ریزی نموده و اعلام کرده‌اند که از روز ۱۵ آبان تا ۲۰ آبان‌ماه به موقع عمل خواهندگذارد. خوشبختانه تمام عملیات و نقشه‌های خائنانه آنها مورد دقت و نظارت اهالی تهران بوده و فرمانداری نظامی مطمئن می‌باشد که هر عضو اخلالگر و عنصر مفسده‌جو قبل از حرکت و جنبشی، به وسیله مردم رشید در حلقه محاصره مأمورین انتظامی قرار خواهدگرفت. منظورم از بیان این سوابق این است که منتهای عامل پیشرفت و موفقیت خدمتگذاران، اتکا به مساعدت معنوی و حمایت عالیه مردم می‌باشد. این فداکاری و هماهنگی می‌رساند که مردم به حفظ اساس سلطنت و پناه رژیم مشروطیت و حمایت از دولت ملی خود وفادار بوده و از بدل مساعی جمیله و هر نوع کمک و معاضدتی دریغ ندارند. ما افتخار داریم که مأمور صدیق شاهنشاه و خدمتگذار باوفای ملت هستیم. مایه خرسندی همه این است که برای اولین مرتبه مردم و تمام دستگاه‌های دولتی در راه حفظ امنیت و تأمین سعادت عمومی با هم پیش می‌روند. در ضمن به عرض می‌رساند تنها امری که مایه تشویق و سرمایه امید خدمتگذاران دولت است، همین هماهنگی و همکاری ملت رشید ایران می‌باشد.
فهرست اقدامات
اکنون با نهایت افتخار چنانچه عرض شد، فهرست مختصری از کلیات اموری که صورت گرفته به پیوست تقدیم می‌شود و مأمورین فرمانداری نظامی آماده هستند در هر موقع و در هر مورد که توضیح بیشتری لازم باشد، به اطلاع آقایان عزیز برسانند. اقداماتی که از روز ۲۸ مردادماه الی ۱۱ / ۸ / ۳۲ طبق قانون و مقررات در فرمانداری نظامی انجام شده، به شرح زیر است:
۱ – درحدود ۲۰۸ شبکه حزب منحله و مخالفین دولت کشف گردیده که چند شبکه از آنها که از لحاظ حفظ اسرار اداری مانعی ندارد، مِن باب نمونه ذکر می‌شود:
– شبکه جاسوسی و کمونیستی علی‌اُف.
– شبکه جاسوسی و کمونیستی حسین‌اُف، برادر علی‌اُف، مکشوفه از منزل علی‌اُف.
– شبکه جاسوسی و کمونیستی عیسی داستانلی و آونرسیانف.
– شبکه رابطین حزب کمونیست عراق به احزاب منحله توده در ایران.
– شبکه رابطین حزب منحله توده با حزب کمونیست فلسطین.
– شبکه آذریه مربوط به قسمت عمده‌ای از سازمان حزب توده در تهران.
– شبکه نورالله خاموشی مربوط به حزب توده در ورامین.
– شبکه هفت گلی مربوط به سازمان مالی حزب توده.
– شبکه به نام تقی و حسن مربوط به حزب توده در تهران.
– شبکه محسن و مهدی مفیدی مربوط به سازمان حزب توده در تهران.
– شبکه حسن‌لو و مراد حاصل مربوط به قسمتی از سازمان حزب توده.
– شبکه مسعود شرقی و غفاری‌پور مربوط به چند حوزه از حزب توده تهران و خارج از تهران.
– شبکه حزب نیروی سوم با تمام اسناد و مدارک مربوط به حزب مزبور، یعنی پاسپورت خلیل ملکی.
– شبکه نظیف کنگرلو مربوط به قسمتی از سازمان حزب توده در ایران.
– شبکه داود نوروزی مربوط به چندین حوزه از حزب توده.
– شبکه مکشوفه از صدرالدین حائری مربوط به چندین حوزه حزبی توده.
– شبکه از سازمان جوانان دموکرات ایران وابسته به حزب توده.
سایر اقداماتی که طبق قانون از تاریخ ۲۸ مرداد تا ۱۱ آبان از طرف فرمانداری نظامی به عمل آمده، به قرار ذیل است:
۱ – کشف شبکه کارخانه کبریت‌سازی میهن وابسته به حزب توده منحله.
۲ – در حدود دویست و سه‌هزار جلد کتب کمونیستی و مضره کشف و ضبط گردیده‌است.
۳ – کشف مقدار معتنابهی نشریه‌های مضره و روزنامه‌های توده‌ای و متمایل به توده‌ای.
۴ – کشف مقدار زیادی کلید رمز و مدارک مربوط به حزب توده که برای بهره‌برداری از آن مورد استفاده قرار گرفته‌است.
۵ – کشف ۴۲ قبضه تفنگ سیستم مختلف و تعداد زیادی فشنگ که تعدادی از آنها به اداره ذخایر ارتش تحویل و تعدادی نیز در فرمانداری نظامی موجود است.
۶ – کشف تعداد زیادی نارنجک دستی و چندین قبضه بازوکا و تعدادی اسلحه کمری سیستم مختلف با فشنگ مربوطه و حتی خمپاره ۸۱.
۷ – کشف شبکه چند سندیکا وابسته به حزب توده و به دست آوردن مدارک و اوراق مربوطه مانند سندیکای لکوموتیورانان و سوزن‌بانان و سندیکای کارگران چای و غیره.
۸ – کشف چندین ماشین چاپ که مشغول طبع اوراق و اعلامیه‌های مضره بوده‌اند.
۹ – کشف یک ماشین پلی‌کپی با وسایل مربوطه و اعلامیه‌هایی که به وسیله آن تهیه شده‌بود، متعلق به حزب نیروی سوم.
۱۰ – کشف دستگاه مولد برق که بین ۱۲۰ الی ۲۲۰ ولت نیرو می‌دهد.
۱۱ – کشف یک دستگاه بی‌سیم گیرنده ارتشی، سیستم امریکایی.
۱۲ – بازدید متوالی محل‌های مظنون مانند مفت‌آباد، جوادیه، بهجت‌آباد، کوی دانشگاه و دستگیری اشخاص مظنون و کشف و ضبط اوراق و مدارک مضره.
۱۳ – کشف چند مرکز پخش روزنامه‌های توده‌ای مانند جهان زنان و مردم و غیره.
۱۴ – کشف مقداری از اثاثیه و اشیایی که در رستاخیز ۲۸ مرداد به دست مردم افتاده بود.
۱۵ – کشف و دستگیری باند سارقین ماشین‌ها که مدت‌ها بود مردم را ناراحت کرده بودند. همچنین دستگیری سارقین و جلوگیری از سرقت‌های متوالی شبانه که خود مردم شاهد نتیجه حاصل از آن هستند.
۱۶ – جلوگیری از اعتصاب در کارخانجات و مراکز کارگران که قبل از رستاخیز ۲۸ مرداد متداول بود.
۱۷ – جلوگیری شدید از تشکیل میتینگ‌ها و ایجاد آسایش برای عموم مردم.
۱۸ – برقراری نظم و آرامش شایسته در حوزه‌های آزمایشی وزارت فرهنگ و دانشگاه تهران که در ادوار گذشته بی‌سابقه بوده‌است.
۱۹ – جلوگیری از اعتصاب رانندگان.
۲۰ – برقراری نظم و آرامش در روزهای عزاداری محرم و صفر و جلوگیری از هر گونه اغتشاش و تشنج در مساجد و تکایا.
۲۱ – گسیختن رابطه کمیته مرکزی حزب منحله توده با سازمان‌های وابسته به آن در شهرستان‌ها، که هنوز هم نتوانسته‌اند سر و صورتی به آن بدهند و در آتیه هم نخواهندتوانست.
۲۲ – رسیدگی سریع به پرونده اشخاص مظنونی که دستگیر می‌شوند و سایر متهمین که رسیدگی به اتهام آنها در صلاحیت دادگاه‌های فرمانداری نظامی می‌باشد و تعیین تکلیف عده زیادی از آنان و ترخیص اشخاصی که بی‌گناه تشخیص داده شده‌اند.
۲۳ – هدایت عده زیادی از اغفال‌شدگان و ندامت آنان از عملیات گذشته و انزجار از سران خائن خود، به طوری که مأمورین فرمانداری نظامی توانسته‌اند بر اثر کمک بعضی از آنان تعداد زیادی از شبکه‌های حزب توده را کشف و افراد مؤثر آن را دستگیر نمایند.
پس از آنکه اظهارات آقای سرلشکر دادستان تمام شد، یکی از خبرنگاران سؤال کرد: آیا تا امروز مخفی‌گاه حسین فاطمی برای فرماندار نظامی روشن نشده‌است؟
تیمسار سرلشکر دادستان در جواب گفت: محلی که حسین فاطمی در آنجا پنهان شده‌است، در ایران و در شهر تهران است، فقط میلیون‌ها پولی که از کیسه مردم تهیدست به دست آورده، وی را تاکنون به حال اختفا نگاه داشته‌است، ولی فرمانداری نظامی با جدیت کامل در تعقیبش می‌باشد.
خبرنگار دیگری از تعداد زندانیان سیاسی و غیر سیاسی که در فرمانداری زندانی هستند، سؤال کرد. جواب داده‌شد که: فعلاً ۸۱۲ نفر زندانی می‌باشد، که عده‌ای از آنها در قلعه فلک‌الافلاک و بقیه در زندان‌های تهران به سر می‌برند.
از وضع زندگی آقای محمد مصدق هم سخن به میان آمد و آقای سرلشکر دادستان اظهار داشت: چون پرونده محمد مصدق از اختیار فرمانداری نظامی خارج گردیده، دیگر من اطلاعی از ایشان ندارم.
ساعت هشت و نیم بعد از ظهر جلسه مصاحبه پایان یافت.

نیز نگاه کنید