مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با نماینده روزنامه نیویورک تایمز ۱۲ مهر ماه ۱۳۵۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی دی تا اسفند ماه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۴ خورشیدی تازی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی فروردین تا خرداد ماه

مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با نماینده روزنامه نیویورک تایمز ۱۲ مهر ماه ۱۳۵۴


میانه‌روی ایران
ما هنوز نمی‌دانیم که در جلسه کنفرانس اوپک در وین چه مبلغ بر قیمت نفت افزوده خواهدشد. بعضی از اعضای اوپک خواستار سی‌وپنج درصد افزایش بها و برخی کمتر از آن هستند. همانطور که می‌دانید، ما جزو میانه‌روها هستیم.
درمورد توسعه اقتصادی و استفاده از کارشناسان خارجی، باید بگویم که امریکا به دست عده زیادی از خارجیانی که به آن کشور رفته‌اند، ساخته‌شد، ما هم می‌توانیم از وجود کارشناسان خارجی برای خدمت در کشور خود استفاده کنیم.
شرایط مساعد برای پیشرفت
ما در پایان سال جاری تورم را به زیر صفر خواهیم‌رساند. تنها مسئله‌ای که در کشور ما وجود دارد، کمبود نیروی انسانی است. درمورد منابع مالی، ما می‌توانیم وام بگیریم و به عقیده ما وام گرفتن کار سالمی است. ما می‌خواهیم از بازار بین‌المللی و یا از بعضی از بانک‌های امریکایی که با آنها در تماس هستیم، وام بگیریم. این موضوع گذشته از آنکه هیچ عیبی ندارد، کار بسیار درستی هم هست. در جریان حیات هر ملت فقط دوره‌های محدودی وجود دارد که همه عوامل دست به دست هم می‌دهند تا پیشرفت سریع آن ملت را امکان‌پذیر سازند، برای ایران نیز اکنون یکی از آن دوره‌ها است و ما باید از این فرصت استفاده کامل بکنیم. منظور من این است که برای پیشرفت یک کشور چندین عامل در یک زمان باید وجود داشته‌باشد، یعنی پول، وحدت و یکپارچگی و هدف‌های مشترک ملی موجود باشد، که خوشبختانه در کشور ما اکنون همۀ آنها جمع است. تنها عامل منفی که در این میان به وجود آمده، تروریست‌ها هستند که به وسیله خرابکاران بین‌المللی تحریک می‌شوند، با این حال این موضوع هم مشکل مهمی نیست، زیرا همه افراد ملت با هم متحد هستند.
سه اصل اساسی
حزب رستاخیز در کشور ما نماینده همه ملت است. در داخل این حزب برخورد نظرها و سلیقه‌ها زیاد است، ولی درمورد سه اصل اساسی نظام شاهنشاهی، قانون اساسی، انقلاب شاه و ملت، اختلاف عقیده‌ای وجود ندارد. همه مردم با این سه اصل موافقند و شما می‌توانید در این مورد هر سؤالی که می‌خواهید، از مردم بکنید. یقیناً هیچ کس با این سه اصل در ایران مخالف نخواهدبود.
تجاوز به حقوق دیگران آزادی نیست
اگر آنچه را که سوءاستفاده و تجاوز به حقوق دیگران است شما آزادی بنامید، یا اگر فکر کنید آزادی این است که به مقدسات ملی کشور اهانت بشود، در این صورت باید بدانید که چنین چیزهایی در این کشور وجود ندارد، حتی هیچ کس نمی‌تواند تصور آن را هم بکند. آزادی آن است که شما بتوانید اظهار عقیده کنید که فلان کار به نحوی بهتر انجام می‌شود و اظهار نظر شما در راه سازندگی باشد. برداشت از معنی و مفهوم کلمه آزادی در دو جامعه ما مختلف و متفاوت است. ممکن است شما آنچه را که به نظرتان مناسب باشد، درست بدانید. اگر از چنین چیزی راضی هستید، آن را برای خودتان نگه دارید، لیکن ما را با معیارهای خودتان بسنجید. اگر ملت ایران از آنچه که دارد راضی می‌شد، آن را حفظ خواهیم‌کرد و حاضر نیستیم که با از بین بردن آن شما را خشنود سازیم.
قوانین و آداب و رسوم ما کاملاً متناسب با فکر ایرانی است. درمورد رفاه اجتماعی، ما در بعضی موارد حتی از برخی از کشورهای به اصطلاح سوسیالیست اسکاندیناوی پیشرفته‌تر هستیم. من مایلم هویت ایرانی و فلسفه ایرانی و روح ایرانی را همواره حفظ کنم. ما نمی‌خواهیم مثل یک آدم ماشینی باشیم.
اخلال‌گران و خرابکاران
دانشجویان ایرانی که در امریکا تحصیل می‌کنند، ۱۵۵۰۰ نفر هستند. شاید کمتر از پانصد نفر از این دانشجویان به صورت خود نقاب بزنند و در تظاهرات منفی شرکت کنند.
اینها صد درصد مارکسیست هستند. آنها همیشه خود را با سایر مردم و ملیت‌ها مخلوط می‌کنند و دست به تظاهرات می‌زنند. در میان آنها از افراد سایر ملیت‌ها، حتی امریکایی‌ها هم وجود دارند. بنابراین ما دقیقاً می‌دانیم که آنها چه کسانی هستند. این افراد به تنها چیزی که اعتراض دارند، این است که چرا این کشور تحت نفوذ خرابکاران و عناصر خارجی قرار نمی‌گیرد و چرا ما نیرومند هستیم؟ چرا جبهه داخلی ما ضعیف نیست؟ چرا تعدادی از مردم نمی‌توانند بروند ایستگاه رادیو را اشغال کنند و بیانیه‌های مسخره از رادیو پخش نمایند؟ آنها به این دلایل ناراضی هستند و ما کاملاً این موضوع را می‌دانیم. شما هم می‌دانید که این همان چیزی است که این افراد می‌کوشند در کشورهایی که جبهه داخلی‌شان ضعیف است، انجام دهند.
اینها همه مارکسیست هستند. اینها خود را مارکسیست اسلامی می‌نامند. چطور ممکن است کسی پیرو مذهب باشد و در عین حال مارکسیست هم باشد؟
سلاح‌های اتمی
درمورد تقویت نیروی دفاعی ایران، فراموش نکنید که ما هم مانند هر کشور دیگر جهان چهار جهت داریم. ما برای دفاع از خود همواره باید آماده باشیم. ما معتقدیم که هیچ چیز را نباید به قضا و قدر واگذار کرد. حتی مناطق شرقی این کشور، از جمله منطقه اقیانوس هند را نباید از یاد ببریم. درمورد تسلیحات، ما امروز حتی از عراق که کشور همسایه و دوست ما است، بیشتر هواپیما و یا تانک نداریم. ولی اگر شما بخواهید بین ما و کشور همسایه‌مان مقایسه کنید، من این موضوع را به شما می‌گویم که جمعیت ما سه برابر جمعیت عراق است، به هر حال اگر کشور ما مورد حمله قرار گیرد، ما مقاومت خواهیم‌کرد و به منظور غلبه بر دشمن باید نیروهای زیادی متمرکز کنیم، اما درمورد یک حمله اتمی، طبیعی است که ما از عهده آن برنمی‌آییم، لیکن در صورت حمله اتمی پای امریکا به میان کشیده خواهدشد.
تصور نمی‌کنم اروپا و امریکا بتوانند از دست دادن ایران را تحمل کنند. بین ایران و اروپا همبستگی وجود دارد، زیرا ما مقدار زیادی از انرژی آنها را تأمین می‌کنیم، با امریکا هم دارای روابط نزدیکی هستیم. اگر حادثه‌ای برای ما اتفاق بیفتد، موازنه جهان به طور کامل به هم خواهدخورد.
در حقیقت من به فکر سلاح‌های اتمی نیستم، ولی اگر بیست یا سی کشور کوچک بخواهند سلاح اتمی تولید کنند، در آن صورت ما نیز باید در سیاست خود تجدیدنظر کنیم. حتی لیبی هم از کوشش درباره تولید سلاح اتمی صحبت می‌کند و خدا می‌داند که با این وضع چه مقاصدی در سر دارد.