مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با نماینده روزنامه دی پرس چاپ اتریش ۲۵ دی ماه ۱۳۵۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۳ خورشیدی تازی

تصمیم‌های مجلس


مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با نماینده روزنامه دی پرس چاپ اتریش ۲۵ دی ماه ۱۳۵۳


هشدارهای اخیر راجع به احتمال وقوع جنگ جهانی سوم و دخالت نظامی ایالات متحده در کشورهای نفت خیز، محیط تیره و قابل انفجاری را بوجود آورده است. از این رو ما همه کوشش خود را معطوف بدان کرده‌ایم که آماده روبرو شدن با هر حادثه‌ای باشیم. یکی از عوامل اساسی این وضع، موضع گیری سیاسی اسرائیل است که نه تنها از اجرای قطعنامه‌های ۲۴۲ و ۳۳۸ سازمان ملل متحد سر باز زده است، بلکه از همکاری در تحقق بخشیدن راه حل پیشنهادی کیسینجر مبنی بر اقدامات تدریجی و گام به گام خودداری نموده است.

قدرت‌های بزرگ در خاور میانه

شوروی، آمریکا و چین در منطقه خاورمیانه سیاست‌هایی را که بیشتر و بهتر پاسخگوی منافع آن‌ها است تعقیب می‌کنند. حال اگر این قدرت‌های بزرگ نسبت به قطعنامه‌های سازمان ملل متحد درباره این منطقه نظر مساعد داشته باشند، ما چه مخالفتی داریم که با آن‌ها بکنیم. ایران بهیچوجه خواستار برخورد قدرت‌های بزرگ با یکدیگر نیست زیرا در یک پیکار اتمی برنده‌ای وجود نخواهد داشت، حتی آن‌هایی که مستقیماً وارد چنین جنگی نشوند باز از نابودی در امان نخواهند بود، به همین جهت است که سیاست ما در خاورمیانه، مبتنی بر حفظ صلح و آرامش در این منطقه است.

در زمینه تشنّجات خاورمیانه من با ملک حسین و پرزیدنت سادات مذاکره کردم. بزودی وزرای خارجه کشورهای ذینفع نیز درباره این مسئله به مذاکره خواهند پرداخت. همه حوادث جاری ادامه داستانی است که از سال‌های دور گذشته آغاز شده و تا امروز ادامه دارد. و اما مسافرت من و برژنف دبیر کل حزب کمونیست شوروی به قاهره، دو سفری بود که از مدت‌ها قبل درباره آن‌ها پیش بینی‌های لازم شده بود، بنابراین انصراف برژنف از سفر به قاهره را باید با توضیح رسمی در این مورد مبنی بر بستری شدن مشارالیه در بیمارستان مرتبط دانست.

همکاری رژیم‌های سلطنتی

در مورد همکاری رژیم‌های سلطنتی خاورمیانه با یکدیگر، باید توجه داشت که نمی‌توان همه رژیم‌های سلطنتی را در یک ردیف قرار داد. ایران یک کشور سلطنتی، و آنطور که ما کشور مان را می‌خواهیم یک شاهنشاهی است و این نکته در عنوان من متجلی است. من آماده‌ام که نظام اجتماعی و اصلاحات کشورم را با هر یک از جوامع آزاد جهان مورد مقایسه قرار دهم. از این رو نباید بعضی‌ها تصور کنند که سلطنت و محافظه کاری از یک طبیعت هستند، زیرا در جایی که پای اصلاحات به میان می‌آید ما حتی افراطی هم هستیم. رژیم‌های سلطنتی در این بخش از جهان آنچنان دارای طبیعت‌های گوناگون هستند که نمی‌توان آن‌ها را با یکدیگر مقایسه کرد، اما آن دسته از رژیم‌های سلطنتی که در زمینه آزادی و حقوق انسان‌ها وجوه مشترکی دارند، طبیعی است که می‌توانند همکاری‌های بیشتری با یکدیگر بکنند.

منع صدور نفت

در صورت منع صدور نفت به کشورهای غربی از طرف دولت‌های عرب، ایران این برنامه را اجرا نخواهد کرد، زیرا ایران مایل نیست مسئله نفت را با سیاست بیامیزد.

تهدید اخیر آمریکا مبنی بر مداخله نظامی در خاورمیانه به منظور حفاظت از منافع اقتصادی غرب اوضاع را تیره و قابل انفجار کرده است. باید توجه داشت که بحران اقتصادی غرب بر اثر افزایش قیمت نفت ایجاد و تشدید نشده است، بلکه ریشه‌های این بحران در بی‌عدالتی‌های اجتماعی و ضعف سیستم پولی بین‌المللی نهفته است. اینک زمان آن فرا رسیده است که کشورهای صنعتی به سلطه و استعمار خود بر کشورهای در حال رشد پایان دهند.