مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با خبرگزاری پارس و سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران در فرودگاه مهرآباد ۱۶ اسفند ۱۳۵۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۳ خورشیدی تازی

اوپک


مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با خبرگزاری پارس و سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران در فرودگاه مهرآباد ۱۶ اسفند ۱۳۵۳


همبستگی کشورهای اوپک

پیروزی اوپک اولاً نتیجه همبستگی است که همیشه بین اعضاء آن وجود دارد. ثانیاً حقیقت همیشه در پایان کار چهره خود را نشان می‌دهد. حملات خصمانه‌ای که به اوپک شده بود به خاطر این بود که نشان بدهند بالا رفتن قیمت نفت، باصطلاح باعث بدبختی و نابسامانی اقتصاد جهان شده است، و حال آنکه بر همه مسلم بود این امر حقیقت ندارد، نابسامانی اقتصاد جهان قبل از بالا رفتن قیمت نفت وجود داشت. با وجود این، این کشورهای عضو اوپک نشان دادند که بیش از ممالک صنعتی دنیا به جهان سوم و حتی به خود ممالک صنعتی کمک‌های گرانبها کرده‌اند، کما اینکه ایران در نخستین سال چون درآمدش زیاد بود در حدود هفت درصد از درآمد ملی خودش را برای کمک به سایر کشورها و دادن وام و اعتبارات مختلف در اختیار آن‌ها گذاشت، بعضی از کشورهای دیگر هم همین کار را کردند. به هر صورت همبستگی اوپک بار دیگر به اثبات رساند که حق و منطق مسلماً بر بی‌عدالتی غلبه می‌کند.

تورم و کاهش ارزش دلار

با آنکه طی یک سال گذشته بین سی تا سی و پنج درصد، بر اثر تورم جهانی و کاهش ارزش دلار از قیمت نفت کاسته شده، ما تصمیم گرفته بودیم که تا نه ماه اول سال ۱۹۷۵ در قیمت‌های نفت تغییری ندهیم، ولی مسلماً اگر تورم دنیا و بخصوص قدرت خرید دلار از این حد پایین تر بیاید، ناچار باید تدابیری اتخاذ بکنیم که منافع ما محفوظ بماند، در این مورد پیش بینی‌های لازم شده است.

رفع اختلافات ایران و عراق

اختلاف ایران و عراق مسئله‌ای بود که سال‌های سال بین دو همسایه باقی بود و بطور صحیح و بر اصول قوانین بین‌المللی حل نمی‌شد، تا اینکه در کنفرانس الجزایر پیش آمد طوری شد که معاون رئیس جمهوری عراق به عنوان نماینده کشور خود حضور یافت و در نتیجه ملاقات‌های متعددی بین ما دست داد و با حسن نیتی که از دو طرف ابراز شد سرانجام این گره کور که تابحال مزاحم روابط حسن همجواری دو همسایه بود، با سیاست صحیح و اتخاذ تصمیمات مقتضی گشوده شد و امیدوارم که این امر مبشر آینده خوب و دوستی و همجواری صمیمانه و همکاری دو کشور همسایه و مسلمان باشد و از نتایج آن هر دو مملکت بهره‌مند شوند.

روابط ایران و الجزایر

روابط ایران و الجزایر مدتی است که از هر جهت تحکیم یافته و دورنمای آن بسیار درخشان به نظر می‌رسد و مسلماً در آینده نیز نه تنها چنین خواهد بود، بلکه بهتر و صمیمانه تر از آن حدی خواهد شد که قبل از مسافرت من به الجزایر بین دو کشور وجود داشت.

همکاری بین‌المللی

در کنفرانس الجزایر، ما با رهبران سایر کشورها درباره روابط دوستانه‌ای که بین ما وجود دارد صحبت کردیم، چه با نمایندگان ممالکی که همسایه نزدیک و مستقیم ایران هستند، چه ممالک دوردست مانند آمریکای جنوبی. امروز دنیا در واقع غیر قابل تقسیم شده است، کشورها ولو خیلی از هم دور باشند، روابط شان طوری با یکدیگر پیوند خورده که همه احساس می‌کنند با نزدیکی و تفاهم و دوستی با یکدیگر باید دست در دست هم بگذارند و برای پیشبرد منافع متقابل و حتی مصالح جهانی با یکدیگر همکاری کنند.

کمک ایران به سایر کشورها

افزایش درآمد ایران از نفت در سال‌های اول و دوم موجب شد که ما از محل مازاد پول خود به سایرین کمک کردیم، زیرا آن مقدار پول قابل خرج کردن در ایران نبود، و ما قدرت خرج آن را در داخل کشور نداشتیم، از این رو به جای آنکه این پول را در بانک بگذاریم و منفعت آن را بگیریم و صرافی بکنیم و یا به کارهای دیگر بپردازیم، به وظیفه بین‌المللی خود عمل کردیم و به کمک سایر کشورها که به آن احتیاج زیاد داشتند شتافتیم، ولی با کم شدن عواید ایران و این نکته که ما اکنون قدرت خرج کردن پول اضافی خودمان را داریم، از این رو تا یکی دو سال دیگر اضافه درآمدی وجود نخواهد داشت که با آن به سایرین کمک کنیم.