مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با خبرنگاران مصری و خبرگزاری پارس ۱۰ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
محمدرضا شاه پهلوی آریامهر درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری بیست و چهارم


مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با خبرنگاران مصری و خبرگزاری پارس ۱۰ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی


در پاسخ سئوال یکی از خبرنگاران درباره از سر گرفته شدن کنفرانس صلح خاورمیانه در ژنو،

شاهنشاه فرمودند: به گمان من در هر نقطه از جهان نسبت به کامیابی کنفرانس ژنو که هدف و منظور آن برقراری ثبات سیاسی در منطقه است، اظهار علاقه فراوان شده است. ما نیز بی شک فوق‌العاده علاقمندیم که سرانجام یک راه حل عادلانه و قابل قبول در کنفرانس ژنو برای مسئله خاورمیانه که از ۱۹۴۷ تاکنون موجب بروز رویدادهای فراوانی شده است، پیدا شود و کوشش‌های کشورهای منطقه صرف توسعه و پیشرفت آنان گردد.

موقع فلسطینی‌ها

شاهنشاه آنگاه درباره موقع فلسطینی‌ها در چهارچوب تلاش‌های فعلی برای رفع بحران خاورمیانه فرمودند: آنچه که مسلم است هیچ راه حل واقعی در خاورمیانه نمی‌تواند بدون تعیین سرنوشت فلسطینی‌ها قابل اجرا باشد. منظورم پیش‌بینی یک کشور یا موطن یا هر چیز دیگری است که رضایت فلسطینی‌ها را فراهم سازد.

مذاکرات واشنگتن

یکی از خبرنگاران پرسید: آیا اعلیحضرت این مسایل را در دستور جلسات گفتگوهای آینده خود در واشنگتن قرار داده‌اند؟

شاهنشاه فرمودند: ما دستور جلسه‌ای نخواهیم داشت و هنوز دستور جلسه‌ای برای گفتگوهای واشنگتن تعیین نشده است ولی به هر حال چنین مسایلی خود بخود در گفتگوهای‌مان پیش خواهد آمد.

درباره گفتگوهای تهران با پرزیدنت سادات،

شاهنشاه فرمودند: همانطور که می‌دانید علاوه بر مناسبات ما به عنوان رهبران دو کشور دوستی بین من و پرزیدنت سادات یک پیوند و مودّت عمیق برقرار شده است و من رئیس جمهوری مصر را به منزله برادر خود می‌دانم و از این رو کلیه گفتگوهای ما مانند همیشه گفتگو میان دو برادر است و این بار نیز مانند گذشته گفتگوهای ما در محیطی کاملاً دوستانه و گرم انجام گرفت.

نقش آمریکا

درباره نقش آمریکا به عنوان یک ابرقدرت در حل بحران خاورمیانه از طریق برگزاری کنفرانس ژنو شاهنشاه فرمودند: من پس از دیدار از ایالات متحده بهتر می‌توانم به این سئوال پاسخ بدهم چون کوشش‌هایی در این زمینه‌ها در آن کشور جریان دارد و من پس از سفرم به واشنگتن با آن‌ها آشنایی بیشتری پیدا خواهم کرد.

اغراق گویی

در پاسخ سئوال خبرنگار دیگری درباره تدارکات نظامی ایران و نقش آن در منطقه به عنوان یک کشور نیرومند

شاهنشاه فرمودند: ما فقط ۳۵ میلیون نفر جمعیت داریم و حداکثر جمعیتی که می‌توان در این کشور داشت ۶۰ تا ۶۵ میلیون نفر است. آنچه که درباره تدارکات نظامی و یا نقش قدرت‌نمایی ما در منطقه گفته می‌شود اغراق آمیز است چون هیچ کشوری با داشتن این تعداد جمعیت نمی‌تواند نظرات خود را در یک منطقه یا قاره به دیگران دیکته کند. ما با کلیه کشورهای منطقه روابط بسیار حسنه داریم. ایران و عراق کلیه اختلاف‌های خود را حل کرده‌اند اما آن‌ها امروز توپ و تانک و شاید هواپیماهای بیشتر از ما در اختیار دارند. در زمینه کمک به کشورهای در حال توسعه،

شاهنشاه تأکید فرمودند: ما می‌توانیم همانطوری که پیشنهاد کرده‌ایم با شرایط سهل و مناسب به آن‌ها وام بدهیم. ما اکنون نه تنها کلیه درآمد خود را به مصرف می‌رسانیم، بلکه حتی از خارج نیز وام می‌گیریم. ما برنامه‌های وسیعی برای توسعه کشور خود داریم که نیاز به اعتبارات فراوانی خواهد داشت.

خبرنگار دیگری پرسید: هنوز راه حلّی برای مسئله خاورمیانه پیدا نشده است. آیا ایران می‌تواند در زمره کشورهایی باشد که برای رسیدن به چنین راه حلّی کوشش می‌کنند؟

شاهنشاه فرمودند: برای راه حل البته.

خبرنگار دیگری پرسید: آیا ایران می‌تواند در تضمین آن نیز نقشی داشته باشد؟

شاهنشاه فرمودند: تا آنجا که مربوط به تضمین بین‌المللی چنین راه حلّی است باید بگویم ایران یک عضو سازمان ملل است اما درباره تضمین واقعی باید این تضمین وسیله قدرت‌های بزرگ تأمین شود. قدرت‌های بزرگ هستند که امکان چنین کاری را دارند. ما قدرت اتمی نیستیم و قصد هم نداریم که یک قدرت هسته‌ای بشویم.

خبرنگار دیگری پرسید: اعلیحضرتا، با توجه به مسئله خاورمیانه نظرتان درباره مجتمع‌های مسکونی که از طرف اسراییل اقدام به ساختمان آن‌ها شده است چیست؟ تا آنجا که می‌دانم ایران از قطعنامه مصر در این باره که به تصویب رسیده حمایت می‌کند.

شاهنشاه فرمودند: بله ساختن مجتمع‌های مسکونی اسراییلی اقدامی غیر قانونی است.

شرکت در کنفرانس ژنو

یکی از خبرنگاران پرسید: درباره خط مشی اسراییل در قبال کنفرانس ژنو که برای عدم شرکت فلسطینی‌ها در آن پافشاری می‌کند و تأکید می‌ورزد که راه حل تنها شامل فلسطینی‌ها نخواهد شد، چه نظری دارید؟

شاهنشاه پاسخ دادند: اگر اسراییلی‌ها قطعنامه‌های ۲۴۲ و ۳۳۸ شورای امنیت را بپذیرند که ناچار از پذیرفتن آن هستند، آنوقت فکر می‌کنم در چارچوب قطعنامه‌های ۲۴۲ و ۳۳۸ می‌توان راه حلّی پیدا کرد.

آخرین پرسش یکی از خبرنگاران این بود که آیا فکر می‌کنید که از مصر دیدن کنید،

شاهنشاه پاسخ دادند: امیدوارم. من از آخرین سفرم به کشور شما که به اتفاق شهبانو انجام شد خاطرات خوبی دارم. مصر برای ما به منزله وطن دوم است.