مصاحبه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر با خبرنگار رادیو تلویزیون ملی ایران بجنورد ۳۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی بر پایه تاریخ

بازدید اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر از برنامه‌های عمرانی استان خراسان ۲۷ اردیبهشت تا ۱ خرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی


از مصاحبه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر با خبرنگار رادیو تلویزیون ملی ایران بجنورد ۳۱ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی


البته به عادت هر ساله برای زیارت آستان قدس رضوی با شهبانو و ولیعهد امسال هم مشرف شدیم و در واقع عقیده خانوادگی خودمان را نسبت به این بارگاه اظهار داشتیم.
اما امسال اضافه بر زیارت، به بعضی از قسمت‌های شهر مشهد که جالب بود و به خصوص خانه‌سازی برای افراد و تمام طبقات اهالی شهر توجه شد، و این امری است که مورد توجه ما در آتیه در هر نقطه ایران خواهدبود، چون هم جمعیت به سرعت افزایش می‌یابد و هم سطح زندگی به قدری ترقی کرده و بالا آمده‌است که مردم می‌خواهند در مساکن بهتری زندگی کنند. لازمه زندگی کردن بهتر در مساکن بهتر، این است که وسایل آسایش و رفاه بیشتری هم باشد، مانند فضای سبز، پارک‌ها، بیمارستان‌ها، مدارس و دانشگاه‌ها، و اتفاقاً در مشهد به تمام این قسمت‌ها توجه شده و مردم این شهر دارای فضای سبز بسیار عالی و زیبایی هستند. ولی این امر هم مختص مشهد نیست، چنانکه اکنون در بجنورد که زیر چشم ما است، می‌بینیم که چه فضاهای سبز دلپذیری ایجاد شده‌است و باز هم بیشتر ایجاد خواهدشد.
امسال به خصوص به خاطر پنجاهمین سال شاهنشاهی پهلوی لازم است به نقاط بیشتری از مملکت سفر بکنیم و از نزدیک با ترقیات ایران و با زندگی مردم آشنا بشویم. به همین جهت برای اولین بار در سلطنت خودم به یک نقطه به نام کلات نادری مسافرت کردیم و از زیبایی‌های طبیعت، چه در آنجا و چه در درگز لذت بردیم. این زیبایی طبیعت در آینده باید مورد استفاده بیشتری قرار گیرد و از لحاظ کشاورزی و دامپروری و لبنیات و سایر فرآورده‌ها توجه زیادی بشود.
خودِ کلات ممکن است مرکز توریستی خیلی مهمی قرارگیرد. بنایی است فوق‌العاده زیبا که حتماً باید در ترمیم آن کوشید و آن قصر نادری است و گنبد کبودی در آنجا است که باید مسلماً ترمیم بشود.
درگز نیز تقریباً لبِ مرز، با آن استعداد به خصوص خود جلب توجه می‌کرد. اهالی زنده‌دلِ پر نشاطِ آنجا استعداهای زیادی دارند که در آینده باید هر چه بیشتر مورد بهره‌برداری قرار گیرد.
البته هنوز نواقص در اغلب نقاط زیاد هست. بیشتر نواقص ما هنوز در موضوع مدرسه و بیمارستان و به خصوص افراد متخصص، جراح، مثل متخصص بیهوشی است و طبیعتاً یک روزه احتیاجات مملکت برآورده نمی‌شود، کما اینکه شما امروز نمی‌توانید بیست‌هزار نفر را بفرستید به دانشکده پزشکی و چند وقت بعد اینها را از خُم رنگ‌رزی بیرون بیاورید. در این مدت چند نفر قیافه‌های غیر ایرانی دیدیم که از ممالک دیگر آمده‌اند و استخدام شده‌اند. همین امروز صبح اینجا یک خانم هندی را دیدیم که در قسمت بهداری مشغول خدمت است. درمورد مدارس، ۱۸۰هزار نفر آموزگار و دبیر کم داریم و باید با اضافه کار همین دبیران و بعدها شاید با استفاده از ماهواره‌های مخصوص ایران از کانال‌های رادیویی و تلویزیونی هم استفاده بکنیم که آموزش را به سراسر مملکت در آن واحد بتوانیم برسانیم.
با اشتیاق و ذوقی که همه جا در مردم این مملکت می‌بینیم، رسیدن به این هدف‌ها مسلماً برای ما مشکل نخواهدبود و با تشکیلات اداری که در نظر داریم، مخصوصاً حالا با تشکیلات سیاسی فراگیر حزب رستاخیز ملت ایران که در واقع حزب ملت است، می‌توانیم فعالیت‌های اداری، عمرانی، سیاسی و در واقع ایرانی را هماهنگ بکنیم و همانطور که گفتیم گفت و شنود از بالا به پایین و از پایین به بالا را برقرار بکنیم و هر روز بیشتر و بهتر به احتیاجات مملکت و به احتیاجات مردم مملکت بپردازیم و آنها را انجام بدهیم.
از لحاظ استعداد طبیعی البته خوشوقتیم و راضی هستیم. اشکال در بعضی سال‌ها، آب بوده‌است، اما امسال اتفاقاً سال پربرکتی است و همه جا در واقع خرم و سبز و زیبا است. ولی برای سال‌های آتی باید به فکر تأمین آب باشیم. صرفه‌جویی در آب از کارهایی است که در آینده باید مسلماً انجام بگیرد. از سفر من مدت زیادی باقی نمانده‌است. فردا در گنبد به مظاهر دیگری از ایران پی خواهیم برد. یکی شاید آخرین اسنادی است که می‌باید با مراسم رسمی آنها را به زارعین تسلیم کنیم که البته انجام خواهدشد، دیگری اسب‌دوانی گرگان است که در واقع خیلی باعث خوشوقتی است. اسب و اسب‌داری سنتی است که از نیاکان ما باقیمانده است و شاید ایرانی اولین فردی باشد که اسب را رام کرده و از آن استفاده سواری و غیره برده‌است. می‌گویند چهارصد اسب در این اسب‌دوانی شرکت خواهندکرد و این بهترین نشانه اقبال و اشتیاقی است که مردم به نگهداری اسب، به خصوص در این صفحات، یعنی در گرگان نشان می‌دهند. می‌توان روی هم رفته گفت که از این سفر با یادگارهای بسیار خوبی مراجعت می‌کنیم و تردید ندارم که همین مظاهر را به هر جایی که در مملکت ایران قدم بگذاریم، خواهیم دید.
همین احساسات همه جا موجود است و باز برای بار دیگر می‌خواهم بگویم اگر این احساسات نبود و اگر این ملت نبود، شاه ایران که به تنهایی نمی‌توانست برنامه‌هایش را انجام بدهد. انقلاب شاه و ملت عملی نمی‌شد، مگر اینکه جواب گوینده آن یک چنان ملتی باشد.


نیز نگاه کنید به