مذاکرات مجلس شورای ملی ۸ خرداد ۱۳۵۲ نشست ۱۱۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۸ خرداد ۱۳۵۲ نشست ۱۱۱

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۸ خرداد ۱۳۵۲ نشست ۱۱۱

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز سه شنبه (۸) خرداد ماه ۱۳۵۲

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح به ریاست آقای دکتر جواد سعید (نایب رئیس) تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

نایب رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان احتشامی، عبدالحسین آموزگار، محمد علی آموزگار، احمد، دکتر اسکوئیان، دکتر اعتمادی، انوشیروانی، دکتر برزگر، غلامرضا بهادری، دکتر حبیب بهبهانی، دکتر پرتو اعظم، پیرزاده. مهندس جلالی نوری، جهانشاهی. چنگیزی، دکتر حبیب- اللهی، خانقاهی، امیر علم خزیمه، مهندس حسین خسروی، خورشید، ریگی، سجادی، کریم بخش سعیدی، شاهنده، شهرستانی، دکتر سعید حکمت، شیخ بهائی، صائب، حیدر صائبی، دکتر ضیائی، مهندس عطائی، دکتر غنی، فرنود، فیصلی، مهندس قادرپناه، قدردان، خانلر قراچورلو، دکتر قهرمان، دکتر کفائی، دکتر مرتضوی، سید کاظم مسعودی، مصطفوی نائینی، دکتر موثقی، مهندس معینی زند، دکتر ناوی، نجد شیبانی، دکتر وفا، خانم اسدی، خانم زاهدی، خانم بزرگ نیا، خانم اقبال، خانم ابتهاج سمیعی.

غائبین مریض

آقایان مهندس اردلان، فرهادپور، دکتر متین، مهرزاد، موقر.

- بیانات قبل از دستور آقایان: مهدوی اردستانی، شاهنده، قدردان، دکتر منتظری، دکتر اسکوئیان، دشتی، دکتر رفیعی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: مهدوی اردستانی، شاهنده، قدردان، دکتر منتظری، دکتر اسکوئیان، دشتی، دکتر رفیعی.

نایب رئیس- بیانات قبل از دستور را شروع می‌کنیم، آقای مهدوی اردستانی تشریف بیاورید.

مهدوی اردستانی- با اجازه مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی، خانمها و آقایان، همکاران ارجمند، در دوران انقلاب شاه و ملت و در عصر آریامهر هر روز که تاریخ کشور ایران ورق می‌خورد در اثر رهبری داهیانه و مجاهدتهای پیگیر و تعالیم رهبر انقلاب و مساعی جمیل شاهانه پیروزیهای چشمگیری یکی پس از دیگری نصیب ملت ایران می‌شود (صحیح است) موافقت نامه فروش نفت به کنسرسیوم که قرارداد آن در چند روز قبل بامضاء رسید یکی از این پیروزیهای درخشان و عظیم برای ملت ایران می‌باشد که نه تنها موجب شادمانی و خوشحالی عموم ایرانیان بوده، بلکه در سراسر جهان و در محافل نفتی و اقتصادی و در بین کلیه خبرگزاریها و مطبوعات انعکاس وسیعی داشته و باتفاق آنرا یک موفقیت بزرگ و بی نظیر برای رهبر مملکت و ملت ایران قلمداد کرده‌اند (صحیح است). شاهنشاه آریامهر در فرمایشات خود در کنگره بزرگداشت دهه انقلاب سیاست قاطع ایران را در مورد نفت و سرنوشت قرارداد سال ۱۹۵۴ با کنسرسیوم بین – المللی نفت که در واقع خواسته‌های بجا و بحق سی میلیون ایرانی بود، با صراحت هر چه بیشتر بیان فرمودند و باز در روز ۲۴ اسفند ۱۳۵۱ هنگام گشایش کارخانه ذوب آهن ایران در اصفهان مژده بزرگی به ملت خویش داده و فرمودند که در سال ۱۳۵۲ و همزمان با جشن سالگرد ملی شدن صنعت نفت کلیه تأسیسات نفتی ایران در حوزه عملیات کنسرسیوم نفت رأساً و مستقیماً بوسیله ایران اداره و عاملیت آن با مهندسان و کارشناسان ایرانی خواهد بود وایران بطور مستقیم و بدون واسطه نفت خود را می‌فروشد.

اوامر مطاع شاهانه در کنگره بزرگداشت دهه انقلاب و در روز گشایش کارخانه ذوب آهن در اصفهان و مذاکرات در سن موریتس اساس و پایه و شالوده این قرارداد بیسابقه نفت را پی ریزی کرد. پس از تصویب و توشیح این قرارداد شرکت ملی نفت ایران اداره امور مناطق نفت جنوب را بدست گرفته و خود رأساً اداره خواهد کرد.

کارشناسان خارجی که تعدا آنها محدود خواهد بود بصورت مستخدمین شرکت ملی نفت آنهم بمدت کوتاهی در صنایع نفت انجام وظیفه خواهند کرد. با این ترتیب یکی از خواسته‌های بزرگ ملت ایران که باید صنعت نفت و کنترل کامل آن در دست ایرانی باشد تحقق یافت (صحیح است).

کارشناسان نفتی، بزودی بزرگترین میدانهای نفتی و بزرگترین پالایشگاهها و مهمترین اسکله‌های بارگیری نفت را شخصاً اداره خواهن کرد.

شرکت ملی نفت ما از این پس بعنوان معظم ترین شرکت تولید و توزیع و فروش نفت در تمام بازارهای مصرف نقش اول و منحصر به فرد را خواهد داشت (صحیح است).

از این پس شرکتهای بزرگ نفتی فقز و فقط خریدار نفت ایران خواهند بود و دیگر هیچ نوع مداخله‌ای در تأسیسات نفتی ما نخواهند داشت (صحیح است).

ما دیگر بطور مطلق صاحب نفت خود در تمام مراحل بوده، و بر کلیة تأسیسات نفتی از مرحله اکتشاف تا تولید و عرضه مواد نفتی به بازارهای بین المللی رأساً دخالت داریم. بموجب این قرارداد ما مسئولیت اکتشاف و بهره برداری نفت کشور را بعهده گرفته و امیدواریم بخواست خدا و در پرتو هدایت و ارشاد رهبر انقلاب در اداره این تأسیسات ومسئولیت عظیمی که در مقابل جهان قبول کرده‌ایم به بهترین وجهی توفیق یافته و بتوانیم بیش از پیش به بازارهای بین المللی راه یافته و موجبات سربلندی جامعه انقلابی و ملت ایران را فراهم سازیم (انشاءالله). مواردی که از قرارداد مذکور در جراید منعکس گردیده حکایت دارد که قرارداد تازه نفت به هیچوجه با قرارداد ۱۹۵۴ قابل مقایسه نبوده و امتیازات فوق العاده‌ای در بردارد و موجب خواهد شد که عایدات ایران از نفت به مقدار قابل توجهی افزایش یابد.

ما همین طور می‌توانیم در رفع نیازمندیهای جامعه و طرحهای عمرانی – اقتصادی و صنعتی خود با سرعت هر چه بیشتر و در سطح وسیعتر به جلو رویم و به مرحله اجرا و عمل درآوریم و راه رسیدن بسوی دروازه‌های طلائی تمدن بزرگ را کوتاهتر نمائیم (صحیح است).

با توجه به اینکه همواره شاهنشاه کلیه مذاکرات نفتی را رهبری فرموده و در کلیه گفتگوهای کارشناسان ایرانی و کنسرسیوم نظارت عالیه داشته‌اند، این مطالب بخوبی واضح است که ایران در مبارزه با انحصارات نفتی موفقیت بزرگ و بی نظیری بدست آورده است.

ملت ایران در این پیروزی بزرگ که در نتیجه رهبری اندیشمندانه و پافشاریها و ایستادگیهای ستایش انگیز شاهنشاه و در سایه ثبات و امنیت کشور بدست آمده عرق در مسرت بوده و صمیمانه ترین سپاس و درود خود را نثار مقدم پادشاهی می‌کنیم که افکار بلندشان افتخار و سربلندی و عظمت برای ایران و ایرانی می‌آفریند. هیچ کشور نفت خیزی نمی‌توان یافت که در سالهای معدودی پیشرفتی چنین فوق العاده و عظیم نصیبش شده باشد و این همه را ملت مدیون افکار بلند و همت والا و واقع بینانه پادشاه خود میداند (صحیح است).

در خاتمه عرایض خود دو مطلب را خواست بعرض برسانم:

مطلب اول در مورد بازدیدی است که در روزهای ۲۸ و ۲۹ اردیبهشت ماه گذشته نمایندگان استان اصفهان و جناب رئیس و اعضاء کمیسیون برنامه مجلس شورای ملی از تأسیسات آب و فاضلاب اصفهان و سد شاه عباس کبیر بعمل آوردند و ملاحظه شد مسئولین این سازمانها با نهایت جدیت و علاقه وظائف خود را انجام و لازم بود از خدمات این قبیل مأمورین وظیفه شناس نامی برده شود.

مطلب دیگر مربوط به لزوم تأسیس شهربانی در حوزه انتخابیه خود اردستان بوده که با توجه به وسعت شهر و اینکه سالهاست در این شهرستان دادگاه بخش مستقل تأسیس شده و بعلاوه با اسفالت جاده قم – اردستان، عبور و مرور اغلب اتوموبیلها بطرف یزد و بندر عباس و بالعکس از طریق اردستان بوده و جهات عدیده دیگر تأسیس شهربانی و همچنین ساختمان یک مهمانسرا را در این شهر هرچه زودتر ایجاب می‌نماید و استدعا دارد دولت خدمتگزار هویدا نسبت به تأمین اعتبارات آن و سایر دستورات لازمه توجه مخصوص مبذول و قبلاً از ابراز لطفی که در این مورد از طرف مسئولین امر بعمل خواهد آمد صمیمانه تشکر می‌کنم (احسنت – احسنت).

نایب رئیس- آقای شاهنده بفرمائید.

شاهنده – با اجازه مقام محترم ریاست و همکاران عزیز،

صحبت امروز را با آغاز سفر میمنت اثر اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی گرامی ایران به کشور جمهوری یوگوسلاوی به فال نیک می‌گیرم و با اعتقاد بر این مسئله که سفرهای پر برکت اعلیحضرتین به کشورهای گیتی، برای ایران و ایرانی همیشه منشاء خیر و اثر بوده و به توسعه مناسبات ایران و کشورهای دیگر جهان یاری فراوان نموده، یقین دارم که این سفر که دیدارهای اعلیحضرتین را از دو کشور رومانی و بلغارستان نیز بدنبال دارد برای ملت ایران راهگشای دوران تازه‌ای در تاریخ مناسبات خود با کشورهای مذکور و گامهای بلند دیگری در جهت بسط و تحکیم صلح جهانی است. و روز بروز اثرات سیاست مستقل ملی ایران آشکارتر می‌گردد (صحیح است). ایران امروز که در جامعه جهانی از مقام ویژه و ممتازی برخوردار است و جای و موقع مخصوصی در کرسی افتخار ملل برای خود کسب کرده در مقایسه با ایران حتی سالهای نزدیک قابل قیاس نیست و بدیهی است که ایران امروز به دلیل پیشرفتهای درخشان و پیروزیهای غرورانگیزش و وجود امنیت و ثبات بی نظیرش از احترام عمیق جامعه جهانی برخوردار گردیده، بطوری که نظرات صائب ایران پیرامون امور بین المللی مورد قبول و تأیید دنیا قرار دارد و هر کشوری برای استفاده از راهنمائیهای ایران اهمیت ویژه‌ای قائل است.

دنیای ما شاهنشاه ایران را پرچمدار صلح و مبشر آزادی و نجات بشر میداند (صحیح است). ایران از لحاظ پیشرفتهای انقلابی در عرصه داخلی بهمان اندازه پیروز و سربلند است که در عرصه پیشرفتهای انقلابی در زمینه جهانی و کشورهای گیتی درست بهمان میزان که در جهت موفقیتهای تردید ناپذیر ایران در عرصه جهانی از راهنمائیهای ارشادی رهبر انقلاب ایران بهره می‌گیرند از تجربیات انقلابی ایران در جهت عمران سرزمینهای خود بهره می‌جویند. ملت ایران مفتخر است که شاهنشاه بزرگ ما توانسته‌اند چنین موفقیت ممتازی برای ایران فراهم سازند که هر ایرانی به این وضع ممتاز در عرصه شطرنج جهانی مباهی و سربلند می‌باشد (صحیح است).

امروز که شاهنشاه بزرگ و شهبانوی گرامی ما این سفر تاریخی را به کشور اروپائی شروع کرده‌اند، ما تردید نداریم که این سفر در تحکیم مناسبات سیاسی و اقتصادی و فرهنگی بین ایران و این کشورها بسیار مؤثر بوده و اثر بسیار مهمی در حفظ صلح جهانی خواهد داشت (صحیح است).

جناب آقای رئیس،

در این فرصت ذکر این نکته کتمان ناپذیر را لازم میداند که کشور عزیز ما تحت رهبری خردمندانه شاهنشاه آریامهر سریعاً بسوی دوران تمدن بزرگ در حرکت است. هم اکنون در سراسر کشور آهنگ پیشرفت روزافزون است و ملت افتخارآفرین ما برای وصول به دوران طلائی تمدن بزرگ تلاشی همه جانبه را آغاز کرده است.

برای مثال لازم میدانم مختصری در باره فعالیتهائی که برای توسعه امور عمرانی حوزه نمایندگی ام (بیجار) در این شهرستان مشهود است بعرض همکاران عزیز برسانم. بیجار در سایه انقلاب بزرگ ایران هم اکنون دارای تأسیسات شهری لازم از جمله اگو و شبکه لوله کشی است. مردم بیجار از توجهات و اوامر مؤکد رهبر عالیقدر خود سپاسگزارند که در یک مدت کوتاه بیجار بصورت یکی از شهرهای مدرن و پیشرفته کشور درآمده است، همچنین از دستورات اکید آقای هویدا نخست وزیر محبوب که با اجرای آن مصرف آب آشامیدنی بیجار را برای مدت دهسال آینده تأمین شده است، تشکر می‌کنند، در این فرصت از وزیر محترم آب و برق نیز که دستور ارسال موتور ۵۰۰ کیلوواتی شهر بیجار را صادر کردند و هم اکنون این موتور نصب شده است، تشکر می‌کنم و امیدوارم که ظرف امسال همانطور که وزیر محترم راه وعده دادند، راه قیدار – ابهر که فاصله کردستان به تهران را نزدیک به دویست کیلومتر کوتاه می‌کند، احداث گردد. همچنین راه غیبی سور بیجار و بیجار زنجان اسفالت شود، با تشکر از آقای دکتر سام وزیر کشور بخاطر دستوراتی که در سفر اخیرشان به بیجار بمنظور اسفالت خیابانهای شهر و امور عمرانی این منطقه صادر نموده‌اند، امیدوارم همانطور که وعده داده‌اند امسال برای اسفالت فرودگاه و چند خیابان دیگر بیجار نیر اعتبار لازم حواله شود، زیرا همانطور که مستحضرند، مردم بیجار برای احداث فرودگاه زمین لازم را اهداء کرده‌اند وشهرداری نیز محل آنرا تسطیح نموده است.

هم اکنون در بیجار انجمنهای شهر و شهرستان برخوردار از حمایت و ارشاد حزب پاسدار انقلاب به یک سلسله اقدامات چشمگیر دست زده‌اند، افراد مؤمنی که در این دو سنگر مشغول خدمت هستند، نظری جز انجام خدمات صادقانه ندارند، ضمن قدردانی از تلاشهای اعضای کارآمد و شایسته دو انجمن توفیق بیشتری را برای همه آنها آرزو می‌کنم، لازم به یادآوری است که از زمان تصدی تیمسار علیزاده به مقام استانداری توجهی که وی به عمران و آبادی تمام نقاط کردستان مبذول داشته، موجب شده است که در سراسر کردستان تلاش برای پیشرفت دوچندان شود، مردم میهن پرستی که در همه مراحل وطنپرستی و شاهدوستی خود را در بوته آزمایش به ثبوت رسانده‌اند، با همکاری با این سرباز خدمتگزار راه پیشرفتهای بیشتر را هموار می‌سازد.

از تیمسار علیزاده بخاطر اینکه بعد از پنج سال موفق شدند طلسم سالن سرپوشیده ورزشی بیجار را بشکنند، سپاسگزارم و امیدوارم ایشان برای رفع نیازمندیهای بیجار از قبیل استادیوم ورزشی، استخر شنا مهد کودک و سیار امور توجه بیشتری بنمایند.

با سپاس از مقام محترم ریاست و همکاران عزیز عرایض خود خاتمه می‌دهد و با تأکید بر این واقعیت که مردم شاهدوست و وطن خواه بیجار نیز چون دیگر سربازان انقلاب در سراسر کشور با تلاش روزافزون و کار خلاق و صمیمانه می‌کوشند تا سهمی هر چه شایسته تر در پیشبرد نیاخاک خود بسوی دوران طلائی تمدن بزرگ بر عهده بگیرند و نقشی هر چه درخشانتر در این رهگذر ایفا نمایند (احسنت – احسنت).

نایب رئیس- آقای قدردان بفرمائید.

قدردان- جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم، بطوری که استحضار دارند اهالی شاهدوست و میهن پرست استان خراسان به ویژه شهر مقدس مشهد همیشه در آغاز سال و پس از برگزاری مراسم عید ملی و نوروز باستانی با بی صبری و اشتیاق تمام در انتظار زیارت شاهنشاه آریامهر، رهبر عالیقدر عدالت گستر خود هستند و هر چه به ایام تشریف فرمائی ذات اقدس شهریاری نزدیکتر می‌گردد، جنب و جوش و فعالیت مردم برای استقبال از موکب خجسته و فرخنده اثر همایونی بیشتر می‌گردد. و عموم اهالی مشهد خوشحال و مسرورند که افتخار زیارت و پذیرائی از مظهر استقلال و سمبل ملیت ایران عزیز را خواهند داشت. آری مژده وصل چون شود نزدیک آتش عشق شعله ور گردد (احسنت).

روز چهار شنبه دوم خرداد ماه شاهنشاه آریامهر که اخلاص و اراداتی خاص به ائمه اطهار دارند طبق معمول همه ساله برای زیارت قبر مطهر حضرت امام رضا علیه السلام در میان استقبال کم نظیری به مشهد نزول اجلال فرمودند. استقبالی که مردم شاهدوست و میهن پرست و متدین شهر مشهد از مقام مبارک ذات اقدس شهریاری کردند بسیار شورانگیر و کم نظیر بود (صحیح است) ابراز احساسات پاک و بی شائبه و در عین حال غرورانگیز مردم مشهد در تمام مدتی که رهبر عالیقدر ملت ایران در این شهر بودند، وصف ناشدنی است و هیچکس نمی‌تواند اینهمه احساسات پاک و صمیمانه را که سرشار از عشق به شاه و میهن است، توصیف کند (صحیح است).

هر کجا که رهبر عالیقدر ملت ایران به میان مردم ظاهر می‌شدند همه جا غریو شادی بود، همه یکصدا فریاد می‌زدند زنده و جاوید باشد شاهنشاه آریامهر، نشاط و سرور در همه جا و در چهره همه کس هویدا بود (صحیح است). شاهنشاه آریامهر به مقام روحانیت و عظمت مقام معنوی علماء دین نیز توجه و عنایتی خاص دارند (صحیح است) و همواره مردم را نیز به مبانی دین مبین اسلام و معتقدات مذهبی هدایت می‌فرمایند و روی همین خلوص نیت و عقیده پاک و ستایش آمیز است که همه ساله رنج سفر را تحمل فرموده و برای زیارت بارگاه ملکوتی حضرت ثامن الائمه علی ابن موسی الرضا به این شهر مقدس نزول اجلال می‌فرمایند.

رهبر عالیقدر ملت ایران که منبع لطف و عنایات بسیار شاهانه ئی هستند و در تمام دوران سلطنت پرافتخار خویش از هیچ کوششی در راه رفاه ملت ایران دریغ نفرموده‌اند به اهالی و شهر مقدس مشهد لطف و عنایتی خاص مبذول می‌فرمایند و در بازدیدهای متوالی که از این شهر می‌فرمایند بطوری دقیق و عمیق به تمام مسائل توجه دارند که بر هیچکس پوشیده نیست و برای رفع نواقص و آسایش و رفاه عمومی اوامری صادر می‌فرمایند در فرودگاه مشهد هنگام مراسم استقبال شاهنشاه آریامهر از نمایندگان و دبیران سندیکاهای کارگری اعضاء سازمان کارگران خراسان پرسشهائی در مورد وضع کار و زندگی آنان و دریافت سود ویژه و مسکن آنان فرمودند و مقرر داشتند برای کلیه کارگرانی که مسکن شخصی ندارند خانه و مسکن تهیه شود. اوامر ملوکانه موجی از سپاس و امتنان در میان قاطبه کارگران این شهر مذهبی بوجود آورده است (صحیح است) بدون شک این مسافرت شاهنشاه آریامهر نیز برای اهالی خراسان به ویژه مردم مشهد مقدس منشاء خیر و برکت و اثرات بسیار نیکو و ارزنده‌ای را در بر خواهد داشت که عموم مردم از آن برخوردار خواهند گردید.

شاهنشاه آریامهر در حرم مطهر حضرت رضا پس از خیرمقدم آقایان علماء و روحانیون فرمودند ما هرچه در قوه و قدرت داریم برای اعتلای این مملکت و رفاه و آسایش مردم بکار خواهیم برد و در باره نوسازی و تزئین حرم مطهر اظهار رضایت نمودند. همچنین اوامری برای تعمیرات قسمتهای مختلف به آقای زاهدی نایب – التولیه آستان قدس رضوی و استاندار خراسان صادر فرمودند.

شاهنشاه از مسجد جامع گوهرشاد و عملیات نوسازی آن دیدن کردند. آقای آزمون معاون نخست وزیر و سرپرست سازمان اوقاف کشور از پیشرفت مسجد جامع گوهرشاد گزارشی معروض داشت. در این مسافرت ذات اقدس شهریاری از بندگلستان که یکی از بناهای قدیمی و ششصد سال بلااستفاده در مشهد می‌باشد و اخیراً احیاء گردیده، بازدید و در مورد تعمیرات و پرورش ماهی در دریاچه آن اوامری صادر فرمودند.

روز پنجشنبه سوم خرداد در میان استقبال شورانگیز اهالی شاهدوست و میهن پرست شهر مرزی سرخس به این بخش نزول اجلال فرمودند. و تأسیسات عظیم منابع گاز را در خانگیران مورد بازدید قرار دادند. منابع گاز طبیعی سرخس با توجه به موقعیت جغرافیائی آن برای تأمین سوخت ناحیه خراسان منبع انرژی جدیدی است که از اهمیت خاصی برخوردار بوده و نه تنها مصرف کنندگان خراسان از سوخت بهتر و ارزانتری بهره مند خواهند شد، بلکه تا حدود زیادی نیز در هزینه‌های تأمین مواد نفتی خراسان صرفه جوئی خواهد شد و بدون شک قسمتی از این منابع در آینده به کشورهای خارج صادر خواهد شد. شاهنشاه آریامهر پس از بازدید از طرح گازرسانی شهر جدید سرخس ماکت ۳۵۰ دستگاه خانه سازمانی را که قرار است وسیله وزارت آبادانی و مسکن ساخته شود، ملاحظه فرموده و در هر مورد توضیحات لازم توسط وزیر آبادانی و مسکن به شرف عرض همایونی رسانیده شد. شاهنشاه آریامهر تأسیسات نمونه آستان قدس واقع در خمره-تپه را مورد بازدید قرار دادند و در تمام این مدت اهالی غیور و مرزنشین شهر سرخس ابراز احساسات بی شائبه نسبت به رهبر عالیقدر ملت ایران می‌کردند. این بازدید ملوکانه از این شهر مرزی و تأسیسات عظیم منابع گاز در سرخس در چند سال آینده موقعیت جغرافیائی این منطقه را بکلی دگرگون خواهد ساخت (صحیح است) شاهنشاه آریامهر پس از مراجعت، از بیمارستان شهناز پهلوی نیز بازدید و برای نواقص آن اوامری صادر فرمودند. در سومین روز اقامت شاهنشاه آریامهر در شهر مشهد از مزرعه نمونه کشت چغندر واقع در قوچان و شیروان که بوسیله باران مصنوعی آبیاری می‌شود و در نوع خود بی نظیر است، بازدید فرمودند. شاهنشاه در باره پیشرفت کشاورزی و دامداری این منطقه همچنین تعریض راه قوچان و شیروان و ساختمان تلویزیون این دو منطقه، اوامری به مسئولین امر صادر فرمودند و در میان ابراز احساسات گرم و پرشور مردم غیور و شاهدوست و میهن پرست شمال خراسان به مشهد تشریف فرما شدند.

همین توجهات و عنایات خاص ملوکانه است که ملت ایران همیشه آماده جانبازی در راه شاه و وطن وبرای آبادانی این مرز و بوم می‌کوشد. و شب و روز برای سلامت شاهنشاه آریامهر و خاندان جلیل سلطنت دعا می‌کنند و خدای بزرگ را شاکر و سپاسگزارند که همیشه از عنایات کریمانه رهبر خردمند ملت ایران برخوردار بوده و از پروردگار متعال مسئلت دارند که همواره شاهنشاه آریامهر و شهبانوی فرشته خصال و ولیعهد عزیز و محبوب ملت ایران را در پناه الطاف الهیش از گزند حوادث مصون و محفوظ بدارد.

بدون شک این تشریف فرمائیهای ملوکانه آنچنان در پیشرفت و آبادانی این استان به ویژه شهر مقدس مشهد که آرامگاه هشتمین پیشوای شیعیان جهان است اثرات ارزنده‌ای بجای گذارده است که هیچگاه فراموش نخواهد شد. زیارت شاهنشاه آریامهر برای اهالی مشهد نعمتی است و مفتخرند که در بهار هر سال از نزدیک رهبر عالیقدر ملت ایران را ببینند و از توجهات و عنایات خاص پدر تاجدار بیشتر برخوردار می‌شوند اگر چه این لطف و عنایت شاهنشاه آریامهر شامل حلا کلیه ایرانیان است و همواره در فکر تأمین و رفاه و آسایش حال عمومی هستند (صحیح است) و بیش از هر کس در راه امنیت و آسایش عمومی و عمران و آبادانی سراسر کشور بذل توجه خاصی می‌فرمایند و بر اثر همین راهنمائیها ورهبریهای خردمندانه است که ایران امروز در دنیای پرآشوب وزنه سنگینی است که در ایجاد صلح و امنیت منطقه خاور میانه و جهان نیز نقش بسیار مهم و حساسی بعهده دارد و امید است به یاری پروردگار بزرگ و توجهات حضرت ولی عصر شاهنشاه آریامهر و خاندان جلیل سلطنت و رژیم شاهنشاهی ایران را همیشه از گزند حوادث محفوظ و مصون بدارد و ملت ایران تحت رهبریهای خردمندانه پدر تاجدار به مدارج ترقی و کمال و دروازه تمدن بزرگ برسد (انشاءالله).

از فرصت استفاده نموده، مراتب جانبازی و سپاس بیکران مردم شاهدوست و میهن- پرست مشهد، بویژه کارگران زحمتکش این سازمان را که همیشه از الطاف بی پایان همایونش برخوردار بوده و می‌باشد، به پیشگاه مبارک ملوکانه معروض داشته، دوام عمر و بقاء سلطنت شهریار دادگستر و شهبانوی نیکوکار و ولیعهد عزیز را مسئلت می‌نماید (احسنت – احسنت).

نایب رئیس- آقای دکتر منتظری بفرمائید.

دکتر منتظری- جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم،

هفته گذشته فرصتی دست داد تا اعضاء کمیسیون علوم و آموزش عالی مجلسین از مرکز آزمون شناسی بازدید کنند و این دیدار که در آغاز کار برگزاری کنکور دانشگاهها است بسیار ارزنده بود و نمایندگان محترم و ریاست فراکسیون که در این بازدید حضور داشتند بسیاری از نکات مهم را دریافتند که لازم است گزارش خلاصه‌ای از این بازدید به مجلس داده شود. ولی قبل از آغاز مطلب، لازم میدانم اشاره‌ای به تشکیل شوراهای استان، در کرمان و استان ساحلی بکنم، و بخصوص جا دارد از توجه هم مسلک گرانقدر جناب آقای دکتر کلالی دبیر کل عزیز حزب ایران نوین و سایر هم مسلکانی که مدت یک هفته با همه گرفتاریها وقتشان را در جنوب شرقی ایران صرف امور حزبی ومملکتی کردند سپاسگزاری نمایم (احسنت).

تشکیل این شوراها علاوه بر اینکه در توسعه و گسترش حزب نقش مؤثری دارد به مردم مناطق دور و نزدیک فرصت می‌دهد تا مستقیماً با رهبران حزب تماس داشته و مسائل منطقه و امور حزبی و عمرانی و اجتماعی را مطرح نمایند واز نظریات و برنامه‌های دولت نیز اطلاع حاصل کنند (صحیح است).

شورای استان کرمان که با شکوه بسیار برگزار شد، فرصتی بود تا مردم شاهدوست و وطنپرست کرمان مراتب سپاس خود را به پیشگاه طراح و پرچمدار انقلاب شاهنشاه آریامهر تقدیم دارند و از تحولات چشمگیر و اساسی دهه اول انقلاب که سیمای استان کرمان را بکلی دگرگون کرده، سپاسگزاری نمایند.

در این شورا مردم کرمان مراتب امتنان و سپاس خود را از توجهات خاص علیاحضرت شهبانوی گرانقدر که تشریف فرمائیشان به استان کرمان نقطه عطفی در تاریخ حیات این دیار بود، به پیشگاه شهبانو معروض داشته و صمیمانه از تلاش دولت خدمتگزار حزبی، هم مسلک ارجمند، جناب آقای هویدا که با کوشش خستگی ناپذیر برای اجرای منوبات شاهنشاه آریامهر و اوامر علیاحضرت شهبانو در طریق پیشبرد هدفهای انقلاب شاه و ملت اقدام کرده است، تشکر و تجلیل نمودند. شورای استان کرمان که جلسات آن پرشور و پر از بحث و گفتگو و تبادل نظر و کمیسیونهای آن که بصورت ارگانهای تخصصی با دقت نظر مأمور برنامه ریزی بودند، گزارشی تهیه کردند که محتوای آن علاوه بر مراتب سپاس و امتنان مردم و تذکر تحولات و پیشرفتها، حاوی نیازها و احتیاجات جامعه انقلابی استان کرمان بود که امیدواریم توصیه‌های گزارش کمیسیون نتیجه گیری مورد توجه قرار گیرد و با انجام برنامه‌های پیشنهادی، قدمهای بیشتری در طریق اعتلای این منطقه وسیع و مستعد برداشته شود.

بار دیگر از توجه دستگاه رهبری حزب و بخصوص هم مسلک دبیر کل سپاسگزاری نموده، توفیق همه خدمتگزاران شاه و ملت را آرزومندم (احسنت).

اکنون اجازه می‌خواهم گزارشی از چگونگی بازدید کمیسیون علوم و آموزش عالی مجلسین را از مرکز آزمون شناسی و نحوه کار این مرکز به استحضار همکاران محترم برسانم.

انقلاب آموزشی ایران تحولات و دگرگونیهای فراوان و بیشماری در آموزش کشور و مخصوصاً در سطح آموزش عالی پدید آورده است، این تحولات و تغییرات با الهام از منویات و راهنمائیهای رهبر خردمند ملت ایران، شاهنشاه آریامهر صورت گرفته و در جهت آسایش و رفاه دانشگاهیان و دانشجویان و بالا رفتن کیفیت و کمیت آموزش عالی مملکت بوده است.

تحولاتی که بر اثر اجرای منویات شاهنشاه و با تلاش و کوشش دولت خدمتگزار جناب آقای هویدا در امر آموزش عالی کشور پدید آمده، آنقدر فراوان و بیشمار است که جا دارد در باره هر یک از آنها ساعتها بحث و گفتگو کرد و چون فرصت کم اجازه نمی‌دهد که در باره همه این دگرگونیها و پیشرفتها سخن گفته شود، لذا فقط در یک مورد آن یعنی کنکور ورودی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور صحبت می‌نمایم.

همانطور که اطلاع دارند و یادآوری آن در اینجا بی مناسبت نیست، قبل از ایجاد مرکز آزمون شناسی، فرزندان شما و دیپلمه‌های داوطلب ورود به دانشگاهها در طی ایام تابستان گرفتار سرگردانی عجیبی بودند، هر داوطلب مجبور بود چنیدین مرتبه حق ثبت نام بپردازد در چندین کنکور شرکت کند و برای شرکت در این کنکورها در فاصله‌های کوتاه به شهرهای مختلف مسافرت کند.

با همه این تلاشها که داوطلب معمول می‌داشت در هر کنکور مواجه با سئوالات و امتحاناتی می‌شد که با کنکورهای دیگر فرق داشت، بعبارت دیگر ملاک واحد برای ورود به دانشگاههای متعدد کشور وجود نداشت، ملاحظه میفرمائید این روشهای متعدد و پراکنده چه دردسر بزرگی برای داوطلبان فراهم می‌ساخت و با توجه به همین مشکلات وزارت علوم و آموزش عالی در اجرای اوامر ملوکانه به تأسیس مرکز آزمون- شناسی مبادرت ورزید و به ایجاد روش مسابقه سراسری دست زد.

طبق این روش، از هر داوطلب، فقط یکبار حق ثبت نام دریافت می‌شود، هر داوطلب، فقط در یکروز، در یک جلسه واحد، امتحان می‌دهد، و در ظرف مدت کوتاهی، که حداکثر از ده روز تجاوز نمی‌کند، تکلیف او برای ورود به سیزده دانشگاه و ۱۹۴ رشته تحصیلی روشن می‌شود.

در مسابقه ورودی فعلی، به کلیه درخواست نامه‌های داوطلبان رسیدگی می‌شود، و از طریق مکاتبه یا مکالمه تلفنی یا ارسال تلگراف اشکالات احتمالی این درخواست نامه‌ها رفع می‌شود، نحوه تهیه سئوالات بسیار جالب است، زیرا سئوالات امتحانی در هر موضوع، توسط کمیتة ۵ نفری از استادان منتخب دانشگاهها، چندین برابر سئوالات مورد نیاز تهیه می‌شود و پس از بررسیهای دقیقی که توسط کارشناسان آزمون سازی تجدید نظر استادان دانشگاه قرار می‌گیرد و سئوالات مورد نیاز از میان آنها انتخاب می‌شود. این سئوالات برای هر یک از سه گروه داوطلبان دیپلمه طبیعی، ریاضی و ادبی، در شش مجله چاپ می‌شود و این شش مجله به تعداد داوطلبان، که عده آنها در سال جاری نزدیک به یکصد هزار نفر است تکثیر می‌شود، ملاحظه میفرمائید که چاپ کردن ششصد هزار کتابچه امتحانات و بخصوص حفاظت محرمانه آنها، چه مشکلاتی ایجاد می‌کند، ولی خوشبختانه کارکنان مرکز آزمون شناسی که کاملاً به مسئولیتهای خود وقوف دارند، در این امر مهم توفیق کامل یافته- اند و سرافرازانه خدمت و فداکاری می‌کنند. من اطلاع کامل دارم که رئیس این مرکز در شش ماه اول سال حتی از دفتر خود خارج نمی‌شود، و شاید شکل یک گل بهاری را روی پایه درخت به چشم نمی‌بیند (صحیح است – احسنت).

در اینجا من از نمایندگان و همکاران محترم دعوت می‌کنم، که از نزدیک فعالیتهاش چشمگیر این مرکز را ملاحظه فرمایند و حدسرعت و دقت و نظم و ترتیبی را که در این مرکز حکم فرماست مشاهده کنند، بطور قطع دقت و سرعتی که در این مرکز حکم فرماست، بیننده را به تحسین وادار می‌سازد. کارکنان مرکز آزمون شناسی، با نهایت دلسوزی به درخواست نامه‌های داوطلبان رسیدگی می‌کنند و هر جا نقص قابل رفعی ببینند، بلافاصله از داوطلب برای رفع نقص دعوت بعمل می‌آورند، بطور خلاصه می‌توان گفت که وزارت علوم و آموزش عالی با ایجاد مرکز آزمون شناسی، در رفع نقائص اجرائی مسابقه‌های دانشگاهی، توفیقهائی حاصل کرده است که در خور قدردانی است (صحیح است).

از آنجا که شاهنشاه آریامهر همواره دستورهای مؤکدی در باره ایجاد بهبود روشهای اجرائی صادر می‌فرمایند، به وزارت علوم و آموزش عالی امر فرموده‌اند که در بهبود روشهای انتخاب دانشجو برای دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی تحقیق و بررسی کنند به پیروی از این اوامر، مرکز آزمون شناسی یک گروه تحقیق ایجاد کرده است. این گروه مقدمتاً طی نامه از کلیه دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و افراد بصیر و مطلع دعوت کرده است که نظرات اصلاحی خود را به اطلاع مرکز آزمون- شناسی برسانند. اعضای کمیته تحقیق در حال حاضر با توجه به نظرات واصله و مطالعه دقیق آنها در صدد یافتن راههائی هستند که بوسیله آنها بتوانند دانشجویان مستعدتری برای ورود به دانشگاهها انتخاب کنند.

نفس و طبیعت تحقیق بخصوص در باره علوم انسانی وقت گیر و محتاج تعمق و بررسیهای طولانی و دامنه دار است، ولی مرکز آزمون شناسی با استفاده از استادان دانشگاه و اشخاص صاحبنظر منتهای کوشش خود را در این راه معمول می‌دارد و کلیه راههای امکان پذیر را مورد مطالعه قرار می‌دهد تا بهترین راه عملی و علمی را پیدا کند.

توفیق بیش از پیش دولت خدمتگزار هم مسلک جناب هویدا و مخصوصاً همکار دانشمند و صدیق ایشان جناب آقای دکر کاظم زاده وزیر علوم و آموزش عالی و مسئولان مرکز آزمون شناسی را در اجرای کامل نیات شاهنشاه آریامهر برای پیشبرد هدفهای انقلاب آموزشی از خداوند متعال مسئلت دارد (احسنت – احسنت).

نایب رئیس- آقای دکتر اسکوئیان بفرمائید.

دکتر اسکوئیان- جناب آقای رئیس، همکاران محترم، اینجانب افتخار دارد جریان تشریف فرمائی اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر را به شهر مقدس مشهد و استان زرخیز خراسان به استحضار همکاران ارجمند نمایندگان مجلس شورای ملی برساند. یکی از امتیازات بزرگ شهر مشهد وجود مرقد مطهر حضرت رضا علیه السلام است که موجب شده است شاهنشاه بزرگ ما همه ساله برای زیارت امام هشتم به شهر مشهد نزول اجلال فرمایند، در این تشریف فرمائی که بزرگترین موهبت برای مردم این سامان محسوب است (صحیح است) هزارها نعمت و برکت توأم با مرحمت و عنایات شهریاری نصیب مردم این سامان می‌گردد (صحیح است). این سفرهای تاریخی شاهنشاه ایران به خراسان در عین حال که از روح معنویت برخوردار است، خود موجبی است که رهبر بزرگ ملت ایران دقیقاً پیشرفتها و دگرگونیهای استان را از نزدیک مورد توجه و عنایت خاص قرار دهند و احتیاجات و نیازمندیهای خراسان را با توجه به وسعت منطقه و لزوم هم آهنگی با تحول و پیشرفتهای انقلابی کشور بررسی فرمایند (صحیح است). از برکت همین سفرهای تاریخی توجه مخصوص شاهنشاه است که پیشرفتهای همه جانبة اقتصادی، اجتماعی، کشاورزی، علمی وصنعتی استان پهناور خراسان هر روز برجسته تر و چشمگیرتر از پیش بچشم می‌خورد و برنامه‌های آبادانی همگام و همآهنگ با تحول و پیشرفت روزافزون مملکت به پیش می‌رود (صحیح است).

همانطور که استحضار دارند موکب مبارک شاهانه در ساعت یازده روز چهارشنبه دوم خرداد ماه جاری با هواپیمای سلطنتی وارد فرودگاه مشهد شد در فرودگاه طبقات مختلف مردم شهر بزرگ مشهد و نمایندگان شهرهای خراسان برای استقبال از شهریار مفخم به انتظار بودند، این انتظار شیرین ترین اوقات عمر مردمی است که همه ساله در ماههای آغاز سال چشمشان به چهره تابناک پدر تاجدار روشن می‌گردد و قلبشان آکنده از شادی و شعف این دیدار خجسته با دنیائی از امید و آرزو به استقبال ماههای پر از موفقیتی می‌روند که همیشه دیدار شاه سحرانگیزترین طلیعه و بزرگترین راز تحقق یافتن همه آمالها و آرزوهای این مردم پاک سرشت و عاشقان راه رستگاری ایران و ایرانی است باری شاهنشاه پس از استماع گزارش استاندار خراسان و فرمانده مشهد و انجام تشریفات رسمی نظامی از برابر صف مردمی که به نمایندگی چند میلیون نفر اهالی خراسان سعادت زیارت رهبر بزرگ انقلاب ایران را درک می‌کردند عبور و نسبت به هر یک از طبقات توجه و مرحمت خاص مبذول فرمودند و بلافاصله برای تشرف به حرم مطهر و زیارت مرقد هشتمین امام شیعیان جهان حرکت نمودند. در مسیر شاهانه دهها هزار مردم پاکدل و وطن پرست مشهد با غریو شادی موکب مبارک شهریاری را استقبال می‌کردند و از جان و دل شعف و شادی بیش از حد خود را از زیارت پدر تاجدارشان بیان می‌داشتند در مدخل صحن موزه آستان قدس خدام، کارمندان و کارکنان آستان قدس به زیارت تولیت عظمی و عرض مراتب خدمت مفتخر شدند شاهنشاه آریامهر نسبت به آنان بذل مرحمت فرموده و نمایندگان روحانی شهرهای خراسان را مورد عنایت قرار دادند پس از انجام زیارت و بازدید قسمتهای مختلف حرم مطهر که بالغ بر یک ساعت طول انجامید، شاهنشاه با اتومبیل سرباز به طرف باغ ملک آباد که محل اقامت معظم له بود، حرکت فرمودند، در اینجا لازمست به استحضار برساند والاترین پاداش خدمت مأموران و کارکنان استان خراسان و شهر مقدس مشهد، رضایت خاطر خطیر همایونی است (صحیح است) که خوشبختانه در بازیدهای دقیق ومفصل شاهانه از قسمتهای مختف آستان قدس همه جا بچشم می‌خورد و در هر قسمت مراتب رضایتمندی شهریاری موجبات افتخار و سرفرازی متصدیان مربوطه می‌گردید، وظیفه خود میداند از زحمات و فعالیتهای مستمر آقای زاهدی نیابت تولیت عظمی و استاندار خراسان، تشکر و سپاسگزاری نماید (احسنت) نمایندگان مجلسین سنا و شورای ملی امسال نیز مانند سال قبل افتخار آن داشتند که هنگام تشرف شاهنشاه به حرم مطهر حضرت رضا افتخار حضور داشته باشند و در این مکان مقدس برای سلامت و طول عمر و بقای عزت شاهنشاه آریامهر و شهبانوی گرامی و والاحضرت ولایتعهد دعا و نیایش کنند (احسنت).

شاهنشاه در دومین روز سفر تاریخی خراسان از تأسیسات گاز خانگیران و برنامه‌های عمرانی سرخس بازدید فرمودند. خانگیران در فاصله ۱۳۰ کلیومتری مشهد قرار دارد و از این قسمت تا سرخس ۳۰ کیلومتر فاصله است در بازدیدهای شاهانه از تأسیسات افتخار آمیز خانگیران و سرخس که چند نفر از اعضای محترم دولت و سناتورهای خراسان و نمایندگان مشهد در مجلس شورای ملی افتخار حضور اشتند، چیزی که بیشتر از همه بچشم می‌خورد، تحول و دگرگونی عمیق بود که در این منطقه دورافتاده ومتروک بوجود آمده بود، در بیابان وصحرای خشک و سوزان خانگیران آنچنان تأسیسات صنعتی و واحدهای فنی و علمی گاز بوجود آمده بود که برای هیچکس مادام که از نزدیک آنرا نبیند باورکردنی نیست و در بخش سرخس که تا چند سال قبل نشانه‌ای از عمران و آبادی دیده نمی‌شد اینک وجود درخشان وسرسبز بناهائی نوبنیاد به یکباره زندگی چند هزار نفر اهالی این قسمت را دگرگون نموده که مسلماً با تشریف فرمائی ذات اقدس شهریاری به این شهر روزهای سعادت و ایام موفقیت آمیز بیشتری در انتظار اهالی آن می‌باشد. (احسنت).

شاهنشاه آریامهر ساعت ۴ بعدازظهر پنجشنبه سوم خرداد از سرخس به مشهد مراجعت فرمودند و هنگامیکه از فرودگاه بوسیله اتومبیل عازم محل اقامت بودند در سر راه بدون اطلاع قبلی از بیمارستان شهناز پهلوی بازدید فرمودند، بیمارستان شهناز پهلوی یکی از بزرگترین و مجهزترین بیمارستانهای کشور و بلکه خاور میانه است، ساختمان این بیمارستان چند سال بطول انجامید و با آنکه در آغاز، ساختمان آن برای ۲۵۰ تختخواب در نظر گرفته شده بود باقتضای احتیاج مبرم دانشگاه و دانشکده پزشکی مشهد از نظر آموزش به این دانشجویان، قبل از خاتمه کارهای ساختمانی و تقسیم بندی فنی ظرفیت بیمارستان به دو برابر افزایش داده شد و هم اکنون بیمارستان شهناز پهلوی که متعلق به دانشگاه مشهد است با ۵۰۰ تخت بزرگترین مرکز درمان و آموزش پزشکی خراسان محسوب می‌شود در این بیمارستان کادر ورزیده علمی دانشکده پزشکی که اغلب آنان بطور تمام وقت در اختیار دانشگاه می‌باشد، به خدمت اشتغال دارند و خوشبختانه به همین سبب ساعت چهار بعد از ظهر که شاهنشاه آریامهر جهت بازدید تشریف فرما شدند، همه قسمتهای مختلف بیمارستان به خدمت فعال خود اشتغال داشتند که موجبات رضایت خاطر خطیر شاهانه از بازدید دقیقی که بالغ بر یک ساعت بطول انجامید حاصل و بزرگترین افتخار نصیب کادر پزشکی دانشگاه مشهد گردید، در اینجا لازم میداند از اولیای محترم وزارت علوم و آموزش عالی که در اجرای اوامر ملوکانه برای پیشرفت سریع و وسیع دانشگاه مشهد در سالهای اخیر از هیچگونه توجه مادی و معنوی دریغ نداشته‌اند تشکر و سپاسگزاری نماید.

اوقات روز جمعه چهارم خرداد ۵۲ یعنی سومین روز مسافرت تاریخی شاهنشاه به خراسان صرف بازدید از مؤسسات مناطق وسیع کشت و صنعت قوچان و شیروان گردید که خود نمونه بارزی بود از پیشرفتهای کشاورزی و صنعتی خراسان که به ابتکار بخش خصوصی و با هدایت و همکاری ثمربخش دولتی ایجاد گردید و با سرعت رو به توسعه می‌رود (صحیح است).

در خاتمه از فرصت موجود استفاده نموده، موفقیت بزرگ ملت ایران را در موضوع نفت که با رهبریهای افتخار آفرین شهریار ژرف اندیش ما تحصیل گردیده، تبریک و تهنیت گفته، سلامت و موفقیت ذات اقدسش را در مسافرتی که همانند همیشه برای اعتلاء و افتخار نام ایران از امروز آغاز فرموده‌اند از خداوند متعال مسئلت می‌نماید (احسنت- احسنت).

نایب رئیس- آقای دشتی بفرمائید.

دشتی- جناب آقای رئیس، همکاران محترم، این روزها در هر محفل و مجمعی صحبت از ترقیات و پیشرفتهای ملت ایران است که هر ایرانی از دیدن این پیروزیها غرق در افتخار می‌گردد (صحیح است). برنامه‌های وسیع و پنجم آبادانی در سراسر کشور تأسیس کارخانه عظیم ذوب آهن، موافقت نامه اخیر نفت، همه و همه، نشان می‌دهد که ایران ما اکنون با چه سرعتی به پیش می‌رود، آثار ترقیات و پیشرفتهای کشور در همه شئون مملکت بخوبی دیده می‌شود و جا دارد که از رهبر بزرگ و خردمند ایران، شاهنشاه آریامهر صمیمانه سپاسگزاری شود (احسنت). منطقه فارس بخصوص حوزه انتخابی اینجانب فیروزآباد که در دوران قبل از انقلاب یکی از پایگاههای مهم فئودالیسم بود، اکنون به همت رهبر سرفراز انقلاب ایران از نعمت کامل امنیت بهره مند بوده و برنامه‌های وسیعی در جهت عمران و آبادی در آن اجرا می‌گردد که وظیفه دارم از دولت حزبی جناب آقای هویدا تشکر کنم (احسنت) ولی با وجود اقدامات پیگیر دولت اکنون که برنامه پنجم عمرانی کشور آغاز گردیده، از دولت تقاضا دارم در مورد ساختن راه فیروزآباد به کوار-شیراز که از هر جهت اولویت دارد، ساخته شود و همچنین در مورد کمک به باغداران که متأسفانه دچار قهر طبیعت شده و خسارات فراوان دیده‌اند واخیراً دچار سم زدگی شده‌اند، دریغ نگردد.

مردم شاهدوست و وطنخواه فیروزآباد خیلی خوب قدر این آرامش و امنیت را میدانند و وظیفه دار هستم به نمایندگی از طرف مردم این منطقه مراتب تشکر و سپاس آنان را بعرض شاهنشاه آریامهر برسانم و اکنون که شاهنشاه و شهبانوی گرامی ما در آستانه سفر به خارج برای اعتلا و ترقی ملت ایران هستند، از درگاه احدیت، سلامت آرزو کنم و می‌گویم:

آن سفرکرده که صدقافله دل همره اوست
هرکجاهست خدایابه سلامت دارش (احسنت – احسنت).

نایب رئیس- آقای دکتر رفیعی بفرمائید.

دکتر رفیعی- با اجازه مقام معظم ریاست، همکاران عزیز، چهارشنبه هفته گذشته بمناسبت دعوتی که وزارت اقتصاد، و کمیسیون اطلاعات مجلس شورای ملی و عده‌ای دیگر از نمایندگان مجلس برای بازدید از کارخانجات آلومینیوم سازی و ماشین سازی اراک و ذوب آهن اصفهان نموده بود، توفیق مسافرت به نقاط مزبور دست داد، کارخانه آلومینیوم اراک یکی از کارخانجاتی است که با اینکه در حدود دو سال است که شروع به کار نموده، با ۸۵% کل ظرفیت خود کار می‌کند و سالیانه ۴۵ هزار تن شمش آلومینیوم تهیه می‌کند که حدود ۱۵ هزار تن آن مصرف داخله کشور بوده و مازاد مصرف داخلی به کشورهای پاکستان، ژاپن و روسیه صادر شده است و تقاضای خرید شمش آلومینیوم از ممالک دیگری هم داشته‌اند که چون تولید کارخانه به فروش رسیده بوده است، کارخانه نتوانسته است سفارشات را قبول نماید، این کارخانه برنامه توسعه‌ای دارد که انشاءالله تا پنج سال دیگر میزان تولید و ظرفیت آن به ۹۰ هزار تن در سال خواهد رسید، کارخانه فقط با ۷۲۰ نفر مهندس و کارگر کار می‌کند که اکثریت مطلق آنها مهندسین و کارگران ایرانی هستند و فقط ۱۸ مهندس خارجی در آن مشغول بکار هستند که آنها هم بزودی جای خود را به ایرانیان خواهند داد.

مواد اولیه شمش آلومینیوم در دنیا محدود بوده و فقط در سه چهار مملکت یافت می‌شود که مهمترین آنها کانادا و استرالیا می‌باشند و خوشبختانه بموجب تحقیق و اکتشافاتی که بعمل آمده در کشور عزیز ما در استان کرمان مواد اولیه شمش آلومینیوم بمقدار کافی و زیاد وجود دارد که امیدواریم با اینکه استخراج آن سرمایه گذاری زیادی لازم دارد معهذا بزودی استخراج و استفاده از آن بعمل آید. کارخانه ماشین سازی اراک که یک واحد عظیم صنعتی می‌باشد با هزار مهندس و کارگر که اکثریت آنها مهندسین و کارگران ایرانی هستند، کار می‌کند، این کارخانه دارای چهار کارگاه عظیم ساختمان فلزی ماشین سازی، ریخته گری و آهنگری می‌باشد و می‌تواند انواع و اقسام ماشین آلات سنگین و دیگ بخار و منابع فلزی بزرگ برای نفت و بنزین و پلهای فلزی و خلاصه همه چیز بسازد، دولت و وزارت اقتصاد بایستی توجه دقیق نمایند که کلیه کارخانجات و مؤسسات داخلی مثل شرکت ملی نفت و شرکت ملی گاز و پتروشیمی و غیره و حتی مؤسسات و شرکتها و اشخاصی که امتیاز تأسیس کارخانه و واحدهای صنعتی جدید بآنها داده می‌شود، موظف باشند ماشین آلات و ابزار و ادواتی را که این کارخانه می‌تواند بسازد از خارج وارد نکرده و بخارج سفارش ندهند، تولیدات این کارخانه هم از نظر جنس بسیار مرغوب و عیناً مطابق فرمهائی که سفارش دهنده تعیین نماید خواهد بود و هم اینکه معادل ده درصد از قیمت وارداتی آن کالا ارزانتر تحویل خواهند داد، برای اینکه این واحد عظیم صنعتی بتواند با ظرفیت کامل کار کرده و حداکثر بهره برداری اقتصادی از آن بشود، لازمست که کلیه کارخانجات و مؤسسات دولتی بخصوص موظف شوند که احتیاجات خود را به این واحد و کارخانه دولتی سفارش دهند. دیگهای بخار ساخت این کارخانه را کارخانجات بخش خصوصی می‌خرند و از کار آنها رضایت کامل دارند، با اینکه دیگ بخار بنا به وضع حساس کارش خطرناک بوده و برای ساختن آن ملاحظات فنی دقیق و مهارت بسیار لازمست، این کارخانه آموزشگاه حرفه‌ای مجهز و کاملی دارد که فعلاً ۵۰۰ کارآموز در بیست و هشت رشته مختلف فنی مشغول فراگرفتن فنون مختلف از قبیل برق، تراشکاری، فلزکاری، جوشکاری ابزار دقیق، ماشین آلات و غیره در یک شیفت کار هستند و بزودی کار آموزشگاه در دو شیفت شروع خواهد شد و هزار کارآموز فنی را آموزش خواهد داد که علاوه بر رفع احتیاجات کارخانه کارگر متخصص و کادر فنی برای تمام مملکت تهیه خواهد کرد. هیئت پارلمانی صبح وعصر پنجشنبه از کارخانه ذوب آهن اصفهان دیدن کردند. شعف و سرور و غروری که به هر ایرانی از دیدن تأسیسات عظیم ذوب آهن و برآورده شدن آرزوی دیرین ملت ایران دست می‌دهد، واقعاً قابل شرح و بیان نیست و امید است با برنامه وسیع و دقیقی کلیه نوآموزان و دانش آموزان و دانشجویان و طبقات مختلفه ملت ایران از کارخانه ذوب آهن و کارخانجات اراک و تأسیاست عظیم نفتی و پتروشیمی خوزستان و کارخانجات تبریز و غیره دیدن نمایند، دیدن این کارخانجات و تأسیسات عظیم بیننده را به پیشرفت سریع و همه جانبه وطن عزیزش ایران در دهه اول انقلاب واقف ساخته و تأثیر بسیار زیاد در ازدیاد غرور ملی و تقویت روحیه بازدیدکنندگان خواهد داشت. کارخانه ذوب آهن فعلاً در دو شیفت کار می‌کند و سالیانه ششصد هزار تن فولاد تهیه می‌نماید و با برنامه توسعه‌ای که در دست اجراست، امید است با تخصیص اعتبار لازم، تولید کارخانه تا چهار سال دیگر به دو میلیون تن برسد و با توجه به نوع سنگ آهن مرغوبی که داریم، کارخانه خواهد توانست فولادهای مختلف، حتی بهترین و مرغوبترین نوع آنرا تهیه نماید.

در خاتمه لازمست که از زحمات و مهمان نوازی مأمورین وزارت اقتصاد، چه آنها که از تهران همراه هیئت بودند و چه آنها که در اصفهان بودند و مخصوصاً از آقای معتمد وزیری معاون محترم وزارت اقتصاد و آقای سعادت معاون محترم وزارت اطلاعات از طرف خود و اعضاء کمیسیون اقتصاد و هیئت پارلمانی که در این مسافرت بودند، تشکر نمایم (احسنت – احسنت).

- تصویب صورتجلسه قبل

۳- تصویب صورتجلسه قبل.

نایب رئیس- نسبت به صورتجلسه دفعه قبل نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورتجلسه تصویب شد.

- تقدیم لایحه موافقت نامه همکاری در توسعه کارخانه ذوب آهن آریامهر اصفهان بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی بوسیله آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد

۴- تقدیم لایحه موافقت نامه همکاری در توسعه کارخانه ذوب آهن آریامهر اصفهان بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی بوسیله آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد.

نایب رئیس- آقای دکتر معتمد وزیری بفرمائید.

دکتر معتمد وزیری- با اجازه ریاست معظم مجلس شورای ملی.

بطوری که استحضار دارند، در تاریخ اول تیر ماه ۱۳۴۷ برابر با ۲۲ ژوئن ۱۹۶۸ موافقت نامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی منعقد و در همان سال به تصویب کمیسیونهای دارائی مجلسین رسیده است.

بر اساس موافقت نامه مزبور و عهدنامه توسعه همکاری اقتصادی و فنی بین ایران و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی مورخ ۲۰ مهر ماه ۱۳۵۱ مطابق با ۱۲ اکتبر ۱۹۷۲ موافقت نامه همکاری در توسعه کارخانه ذوب آهن آریامهر اصفهان بین نمایندگان دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی در تاریخ ۲۴ اسفند ماه ۱۳۵۱ برابر با ۱۵ مارس ۱۹۷۳ در تهران به امضاء رسیده است.

اینک با تقدیم نسخه‌ای از متن فارسی و روسی آن که مشتمل بر یک مقدمه و پنج ماده می‌باشد، تقاضای تصویب لایحه پیوست را دارد.

نایب رئیس- لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم دو فقره لایحه: ۱- لایحه تشکیل سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی، ۲- لایحه تغییر نام صندوق توسعه کشاورزی ایران و اصلاح مادة ۵ قانون صندوق مزبور بوسیله آقای دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی

۵- تقدیم دو فقره لایحه:

۱- لایحه تشکیل سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی،

۲- لایحه تغییر نام صندوق توسعه کشاورزی ایران و اصلاح مادة ۵ قانون صندوق مزبور بوسیله آقای دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی.

نایب رئیس- آقای دکتر همایونفر بفرمائید.

دکتر همایونفر (معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی)- با اجازه ریاست معظم مجلس و نمایندگان محترم، در اجرای وظایف وسیعی که بموجب قانون تجدید نظر در وظائف کشاورزی و منابع طبیعی در مورد انجام تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی در مورد انجام تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی به وزارت مزبور واگذار شده و نظر به اهمیتی که اجرای این وظائف در افزایش تولیات کشاورزی دارا می‌باشد، لهذا برای اینکه وزارت کشاورزی و منابع طبیعی بتواند با برخورداری از تسهیلات و امکانات کافی در مورد مقررات اداری و استخدامی و امکانات مالی برای تربیت محققان شایسته اقدام نماید و با انجام تحقیقات در بالاترین سطح بین المللی پیشرفته- ترین اطلاعات فنی را در اختیار برنامه‌های کشاورزی کشور قرار دهد، لایحه تشکیل سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی تقدیم و استدعای تصویب آن را دارد.

همچنین نظر به اینکه در برنامه عمرانی پنجم در زمینه کشاورزی اعتبارات بیشتری از طرف صندوق توسعه کشاورزی ایران در اختیار سرمایه گذاری بخش خصوصی در کشاورزی گذارده می‌شود و تضمین بازگشت این اعتبارات بنحو اطمینان بخشی که مصون از هر گونه اشکالات قانونی باشد، کمال ضرورت را دارد و معافیت مالیاتی صندوق در مادة ۵ قانون تأسیس آن منحصر به سود سهام و شامل مالیات بردرآمد صندوق موضوع بند الف مادة۸۰ قانون مالیاتهای مستقیم نمی‌شود و در قوانین و مقررات مختلف از جمله قانون پولی و بانکی کشور مادة ۳۴ قانون ثبت، مادة ۱۱۳ مکرر آئین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی قانون معاملات بانکی مصوب ۱۳۲۰ و مادة ۱۱۳ قانون آئین دادرسی مدنی برای بانکها، تسهیلات و مزایائی پیش بینی شده که شمول آن به سایر مؤسسات اعتباری فاقد عنوان بانک محل تأمل است و ظرف پنجسال گذشته در جریان معاملات و عملیات صندوق هم بر اثر عدم تصریح کلمه بانک بجای صندوق اشکالاتی خاصه از نظر اجرای قراردادهای وام و استیفاء مطالبات صندوق پیش آمده که واجد نهایت اهمیت می‌باشد.

لذا برای رفع اشکالات فوق، لایحه تبدیل نام صندوق به بانک و معافیت از پرداخت هر گونه مالیات به پیوست تقدیم می‌گردد و استدعای تصویب آنرا دارد.

نایب رئیس- لوایح به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم ۴ فقره لایحه: ۱ـ لایحه الحاق یک تبصره به مادة ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی، ۲-لایحه اصلاح بند (ج) مادة ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی، ۳- لایحه الحاق یک تبصره به قانون تشکیل سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی، ۴- لایحه اجازه ادامه استفاده از مشمولان پزشک در نیروهای مسلح شاهنشاهی بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

۶- تقدیم ۴ فقره لایحه:

۱ـ لایحه الحاق یک تبصره به مادة ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی،

۲-لایحه اصلاح بند (ج) مادة ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی،

۳- لایحه الحاق یک تبصره به قانون تشکیل سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی،

۴- لایحه اجازه ادامه استفاده از مشمولان پزشک در نیروهای مسلح شاهنشاهی بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ.

نایب رئیس- تیمسار سپهبد کاتوزیان بفرمائید.

تیمسار سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ)- با اجازه مقام معظم ریاست و نمایندگان محترم، ۴ فقره لایحه الحاق یک تبصره به مادة ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و لایحه اصلاح بند (ج) مادة ۱۵ قانو استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و لایحه الحاق یک تبصره به قانون تشکیل سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی و لایحه اجازه ادامه استفاده از مشمولان پزشک در نیروهای مسلح شاهنشاهی برای تصویب مجلس محترم تقدیم می‌شود.

نایب رئیس- لوایح به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه حمل و نقل هواپیمائی کشوری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق چین

۷- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه حمل و نقل هواپیمائی کشوری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق چین.

نایب رئیس- گزارش شور اول موافقت نامه حمل و نقل هواپیمائی کشوری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق چین مطرح است، قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی.

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز دوشنبه ۱۳۵۲/۲/۳۱ با حضور آقایان دکتر تاجبخش معاون وزارت امور خارجه و مهندس وثیق معاون وزارت راه، لایحه شماره ۵۴۵۶۸ مورخ ۱۳۵۱/۱۲/۲ دولت راجع به موافقت نامه حمل و نقل هواپیمائی کشوری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق چین را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۲/۲۵ وصول آن از مجلس سنا اعلام و بشماره ۷۱۲ چاپ گردیده است، مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

قانون راجع به موافقت نامه حمل و نقل هواپیمائی کشوری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق چین.

مادة واحده- موافقت نامه حمل و نقل هواپیمائی کشوری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق چین مشتمل بر یک مقدمه و هجده ماده و یک تبادل نامه و یک ضمیمه که در تاریخ ۲۷ آبان ماه ۱۳۵۱ برابر ۱۸ نوامبر ۱۹۷۲ بین نمایندگان مختار دو دولت در پکن به امضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبرکمیسیون امورخارجه- مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی.

کمیسیون دارائی با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقت نامه حمل و نقل هواپیمائی کشوری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق چین را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را عیناً تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبرکمیسیون دارائی- امان الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون راه به مجلس شورای ملی.

کمیسیون راه در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۳/۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقت نامه حمل و نقل هواپیمائی کشوری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق چین را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون راه – حبیب الله احمدی.

نایب رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور مادة واحده رأی می‌گیریم، خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة واحده مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده، لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه تسریع دادرسی و اصلاح قسمتی از قانون آئین دادرسی کیفری بوسیله آقای صادق احمدی وزیر دادگستری

۸- تقدیم لایحه تسریع دادرسی و اصلاح قسمتی از قانون آئین دادرسی کیفری بوسیله آقای صادق احمدی وزیر دادگستری.

نایب رئیس- آقای وزیر دادگستری بفرمائید.

صادق احمدی (وزیر دادگستری)- با اجازه مقام محترم ریاست، بطوری که خدمت خانمها و آقایان محترم قول داده بودم، خوشبختانه توفیق حاصل شد که این لایحه بس مهم وانقلابی، تسریع در دادرسیهای جزائی و اصلاح پاره‌ای از مواد آئین دادرسی کیفری تهیه شود و امروز خوشوقتم که این لایحه مهم تقدیم ساحت مقدس مجلس شورای ملی می‌شود. (احسنت).

بطوری که نمایندگان محترم استحضار دارند، به همان اندازه که رعایت بعضی تشریفات دادرسی در جهت احقاق حق و تمیز حق از باطل، ضروری و مفید است، رعایت بعضی از تشریفات زائد و دوباره- کاریها در واقع می‌شود گفت مضر و مفسده انگیر است، با ایمان به این اصل و با توجه به این وظیفه خطیر قوه قضائیه که تمیز حق از باطل و احقاق است، این لایحه با بررسی کافی و رعایت تمام اطراف و جوانب کار تهیه شده است که اینک تقدیم می‌شود، به نمایندگان محترم اطمینان می‌دهم که ما در تهیه این لایحه نهایت کوشش را بکار برده‌ایم که خدای نخواسته کیفیت را فدای کمیت نکنیم، نهایت کوشش را بکار برده‌ایم که همیشه دادگستری در جهت احقاق حق بتواند قدم بردارد، نهایت کوشش شده است که آن کارهائی که در واقع و نفس الامر در کار قضائی زائد و بی اثر تلقی می‌شود، حذف بشود، البته نه آن تشریفاتی که ضرورت دارد، با تشخیص حق و احقاق حق (احسنت). در این چند روزه آن عده از صاحبنظران که فرصت پیدا کردند این لایحه را با دقت خوانده‌اند و مطالعه کرده‌اند، بخوبی دریافته‌اند که ما در این لایحه اگر گفته‌ایم متهمی را که یک جرم جنحه‌ای کم اهمیت برای اولین بار مرتکب می‌شود و خوی مجرمانه ندارد و رضایت مدعی خصوصی را کسب می‌کند و اقرار می‌کند بعمل خلاف خودش و با این اقرار کاشف از حقیقت اظهار ندامت می‌کند، این فرصت را به او بدهیم که برود و دیگر مرتکب جرم نشود و اگر شد و معلوم شد که اصلاح پذیر نیست و خوی مجرمانه دارد، دادستان می‌تواند به هر دو جرم رسیدگی کند و در عین حال گفته‌ایم آنهائی که به ارتکاب جرائم مهم مثل سرقت، کلاهبرداری، جعل استفاده از سند مجعول، لطمه به اجتماع می‌زند، اگر دوبار سابقه محکومیت داشت و معلوم شد خوی مجرمانه دارد، از ابتدای تشکیل پرونده در توقیف خواهد بود تا ختم رسیدگی و اجرای آن، بنابراین ما از آن جهت کمک کردیم و این فرصت را می‌دهیم که اگر کسی یکبار خطا کرد و اظهار ندامت کرد، به زندان فرستاده نشود، ولی در عین حال گفته‌ایم اگر کسی خوی مجرمانه داشت، به شدت محکوم خواهد شد و در عین حال که نخواستیم مرجع دیوان کشور را که عالیترین مرجع قضائی است بروی افراد ببندیم، بطوری که استحضار دارید در حال حاضر دو ماه حبس قطعی است و قابل فرجام نیست، ولی ما برخورد کردیم، چه بسا امکان دارد که یک فرد به اتهام کلاهبرداری تحت تعقیب قرار بگیرد و با رعایت کیفیات مخففه، قاضی او را به دو ماه زندان محکوم کند و او بخواهد ثابت کند که کلاهبردار نیست و از حیثیت خودش و خانواده اش در اجتماع دفاع کند، پس ما راه را بر او باز گذاشتیم النهایه گفته‌ایم ودیعه‌ای باید بسپارد، اگر معلوم شد که ذیحق است ودیعه اش را مسترد می‌کنیم و اگر معلوم شد وقت خودش و دستگاه قضائی را می‌خواستند تضییع کنند و از سنگ مفت و گنجشک مفت میخواسته است استفاده کنند، آن ودیعه بعنوان هزینه دادرسی به او مسترد نمی‌شود، این مطلب را هم رعایت کردیم که اگر کسی حقش ضایع شده بود و تمکن مالی نداشت و نمی‌توانست ودیعه را بسپارد، دادستان می‌تواند او را معاف کند، پس تمام اطراف و جوانب کار رعایت شده است، دور از انصاف است که در این برهة از زمان که کشور عزیز ما تحت رهبری شاهنشاه اندیشمند و عدالت گستر ما با این جهش پیش می‌رود، در دستگاه دادگستری که در آنجا یک عده عوامل انسانی زحمتکش و صدیق هستند، به لحاظ پاره‌ای از تشریفات زائد و الزام و رعایت این تشریفات به حجم کار دادگستری اضافه بشود و دادگستری می‌تواند جوابگوی کار مردم باشد و در این قافله پیشرو یک رفیق ناموافق تلقی بشود، بنابراین ما این لایحه را تهیه کردیم و از ساحت مقدس مجلس شورای ملی بنده استدعا می‌کنم همانطوری که همیشه کمک و یاری کرده‌اید در تصویب این لایحه ما را یاری بفرمائید و از نظرات صائب خودتان ما را مستفیض بفرمائید، اگر ایرادی بنظرتان می‌رسد و پیشنهادی دارید، بفرمائید که این لایحه، لایحه مفید و جامعی باشد در جهت تسریع و پیشبرد رسیدگیهای قضائی که مورد توجه شخص اول مملکت است و در کنگره انقلاب بآن اشاره فرمودند، بدیهی است که بنده داعیه‌ای ندارم که این لایحه همة دردهای دادگستری را دوا می‌کند، دادگستری گرفتاریهای دیگر هم دارد، برنامه‌های دیگری هم داریم که یکی بعد از دیگری انجام خواهد شد. آنچه بنده می‌توانم عرض کنم اینستکه در رسیدگیهای جزائی شاید بشود گفت صرفنظر از عوامل انسانی مساعد و متناسب برای قضاوت ابزار کار قاضی که آئین دادرسی کیفری است، تأثیر بسزائی دارد و امیدوارم توضیحات بنده با اینکه ناقص بود و جا نداشت که بنده موقع تقدیم لایحه زیاد مزاحم نمایندگان محترم بشوم و وقت نمایندگان محترم را تلف کنم، ولی بلحاظ اهمیت لایحه، شاید ضروری بود که چند کلمه عرض کنم و امیدوارم که این چند کلمه روشنگر این باشد که با چه دیدی این لایحه تهیه شده است و امیدوارم کسانی که علاقمند و صاحب نظر هستند از نظرات صائب خودشان دستگاه دادگستری را مستفیض کنند تشریف بیاورند در کمیسیون دادگستری و پیشنهادهای خودشان را بدهند، استدعای من از ریاست کمیسیون دادگستری و اعضای کمیسیون دادگستری اینست که به جهت اینکه این لایح تأثیر عمده‌ای در ایجاد تسریع در امور قضائی دارد، تسریع در تصویب آن بشود. یک نکته را فراموش کردم عرض کنم، لایحه آئین دادرسی که بنده قول داده‌ام، بزودی تهیه خواهد شد، باید عرض کنم این لایحه در حدود ۶۰۰ ماده است و بعید نیست که رسیدگی و بررسی ۶۰۰ ماده در مجلسین محتاج وقت زیاد است و دادگستری نمی‌تواند به انتظار اصلاح این لایحه مهم که حقاً باید از طرف قوه مقننه چندین سال مورد بررسی قرار بگیرد، بنشیند، بالنتیجه ۳۰ مورد مهم از این لایحه استخراج شده و بصورت یک لایحه جداگانه تقدیم خواهد شد تا آنرا تصویب بفرمائید و ما بتوانیم اجرا کنیم تا اصلاح لایحه آئین دادرسی کیفری را با فرصت کافی مورد بحث و مداقه قرار بدهد (احسنت).

نایب رئیس- لایحه به کمیسیون دادگستری ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون علوم و آموزش عالی راجع به موافقت نامه همکاری فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم مجارستان

۹- طرح گزارش شور اول کمیسیون علوم و آموزش عالی راجع به موافقت نامه همکاری فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم مجارستان.

نایب رئیس- گزارش شور اول موافقت نامه همکاری فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم مجارستان مطرح است، قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون علوم و آموزش عالی به مجلس شورای ملی.

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه ۳۰ اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ با حضور آقای دکتر میرعلاء معاون وزارت علوم و آموزش عالی و آقای دکتر بطحائی معاون وزارت آموزش و پرورش و آقای دکتر تاجبخش معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۵۲۸۸۶-۱۳۵۱/۱۱/۹ دولت ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقت نامه همکاری فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم مجارستان را که وصول آن در جلسه ۱۳۵۲/۱۲/۲۵ اعلام گردیده و بشماره ۷۱۱ چاپ شده است، مطرح کرد و مورد تصویب قرار داد.

اینک گزارش شور اول آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون راجع به موافقت نامه همکاری فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم مجارستان.

مادة واحده- موافت نامه همکاری فنی و علیمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم مجارستان مشتمل بر یک مقدمه و هشت ماده و دو فقره نامه ضمیمه که در تاریخ ۵ مهر ماه ۱۳۵۱ بین نمایندگان مختار دو دولت در تهران بامضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبرکمیسیون علوم و آموزش عالی – دکتر امیر حسن زهرائی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی.

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ با حضور آقای دکتر تاجبخش معاون وزارت امور خارجه لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقت نامه همکاری فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم مجارستان را مطرح و مصوبه کمیسیون علوم و آموزش عالی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون امورخارجه- مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور اول از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی.

کمیسیون اقتصاد در جلسه اول خرداد ماه ۱۳۵۲ با حضور آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد و آقای دکتر تاجبخش معاون وزارت امور خارجه لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقت نامه همکاری فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم مجارستان را مطرح و مصوبه کمیسیون علوم و آموزش عالی را در این مورد تأیید وتصویب کرد. اینک گزارش شور اول آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون اقتصاد- محمد ابراهیم نیک پور.

نایب رئیس- کلیات لایحه مطرح است آقای جوانشیر بفرمائید.

جوانشیر- جناب آقای رئیس، همکاران محترم، این موافقت نامه‌ها و کنوانسیونهای فرهنگی و علمی بویژه آنها که بین دولت شاهنشاهی و کشورهائیست که با نظام سیاسی و اقتصادی و اجتماعی متفاوت برقرار می‌شود متضمن بحث و گفتگو است. بنده از این موافقت نامه‌ها که خیلی ساده و آسان به کمیسیون خارجه مجلس می‌آید و راحت تر از آن در جلسه علنی تصویب می‌شود می‌خواهم نکاتی چند که روشنگر اهمیت موضوع است، برای همکاران محترم روشن کنم (احسنت) یک: چرا تا قبل از انقلاب اجتماعی ایران و سیاست همزیستی مسالمت آمیز که بعد توسط رهبر ما با اصل تعاون بین المللی همراه شد و نقش و رنگ مترقی دیگری گرفت، چنین رویدادها و برنامه‌های دیگری انجام نمی‌شد؟ این خود دلیل شکل حکومتی بود که در داخل کشور بر مبنای حاکمیت متفرق فئودال و حفظ مواریث کهنه یک نوع پایگاههای استعمار جهانی بود و با هیچیک از اصول مترقی جهانی همراه و همگام نبود. انقلاب اجتماعی ایران سدهای ارتباط با منابع دانش و تکنیک، تکنولوژی جهانی را در هم شکست ماوراء شکل حکومتها و سیاستهای اقتصادی و اجتماعی و به اصطلاح آنچه که ما شکل شناسی رژیم می‌نامیم، ارتباطی ماوراء این مسائل داخلی فراهم کرد، امروز دنیا به سیاست خارجی و بین المللی ما به یک شکل احترام آمیز و فوق العاده می‌نگرد، ملتی که بر اساس تفاهم بین المللی بر اساس تعاون جهانی این تئوری، تئوری انقلاب ایران است که بر فراز و ماوراء همزیستی مسالمت آمیر تعاون جهانی را مطرح می‌کند، تعاون بین المللی و جهانی ماوراء ایدئولوژی حرکت می‌کند ایدئولوژیهای متفرق و پراکنده متفاوت الشکل جهان در زیر چتر تعاون جهانی که انسانها را دربر می‌گیرد یک هدف می‌شناسد، ترقی و اعتلای بشر عظمت و رفاه واقعی انسانهای عصر ما یعنی همان که در ایدئولوژی انقلاب ایران مستتر است (صحیح است – احسنت) پس ما اگر این موافقت نامه‌های فرهنگی را بدون صحبت در کلیات اول و بدون صحبت و بحث در کلیات آخر با بحث در ماده واحده تصویب می‌کنیم، این نشان این نیست که این مباحث ساده از مجلس شورای ملی می‌گذرد، مسائلی است که روشنگر گوشه‌های فلسفی، اقتصادی، اجتماعی انقلاب ایران و سیاست مستقل ملی ایران است، سیاستی که معتقد است از نظر عقل سیاسی از نقطه نظر تفکر علمی امروز با قرن ۱۹ این تفاوت اساسی را دارد که دیگر ایدئولوژیها صرفاً فلسفه خالص و خاص نیست، ایدئولوژیها صرفاً وعده بهشت موعود و مدینه فاضله را نمی‌تواند بدهد که این علم و دانش و تکنولوژی است که باید سرنوشت ملتها را روشن کند، کجاآباد، جناب آقای کمالوند شما که اهل شهر کمال و صاحبدل و اهل کتاب هستید متوجه هستید که بنده چه عرض می‌کنم، انسانها در تاریخ همیشه بدنبال کجاآبادها با مدائن فاضله بوده‌اند ولی مدینه فاضله بد ون توسل و تمسک به علم و دانش برای بشر میسر نیست، وقتی من صحبت از علم و دانش و نقشهائی که علم و دانش در راه پیشبرد هدفهای اجتماعات در حال توسعه بازی می‌کند می‌کنم، باز بیاد محتویات وسیع انقلاب اجتماعی ایران می‌افتم که در همه جا شاهنشاه فرموده‌اند از معارف والای اسلامی مایه می‌گیرد، اینکه می‌گویم انقلاب اجتماعی ایران، جناب آقای دکتر بهبهانی، رنگ و صیغه اسلامی دارد و در کنگره بزرگ ملی، رهبر انقلاب روی معارف اسلامی و اسلامیت تکیه فرمودند، بر همین اساس است که کتاب مقدس ما همه جا به علم و عقل اشاره می‌کند، آنجا که می‌گوید «هل یستوی الذین یعلمون والذین لایعلمون» تکلیف معارف و فلسفه اجتماعی ما را روشن کرده است، آیا مقیاس و معیاری بهتر از این در دسترس مردم انقلابی خواهد بود که به دانش و فضل و تقوی و شرف اجتماعی راج بگذارد، آقای مهندس کیا آیا وقتی که موافقت نامه‌های فرهنگی بین ایران و کشورهائی که با نظام اجتماعی واقتصادی متفاوت اداره می‌شوند، به مجلس می‌آید، یعنی چه؟ ما وقتی میگوئیم حکومتی توجه به علم داشت، توجه به تقوی داشت، توجه به فضیلت داشت، توجه به شرف اجتماعی و تاریخی داشت، ما وقتی مقیاس علم و فضیلت را در دسترس انقلاب اجتماعی ایران گذاشتیم، تکلیف و برداشت ما با برخورد رویدادهای اجتماعی روشن است، دیگر ما حق نداریم برخلاف تزها و معیارهائی که انقلاب اجتماعی ایران بر اساس عقل و علم وشرف و تقوی به دست ما داده، قدم برداریم (احسنت) این است که رهبر انقلاب ایران همه جا پیشاپیش این تفکر انقلابی بعنوان مبشر و ندادهندة تعاون جهانی و بین المللی در کشورهائی که نظام سیاسی و اقتصادی متفاوت با ما دارند، تشریف می‌برند و فلسفة انقلابی ایران را توجیه می‌فرمایند (صحیح است) از جناب آقای دکتر الموتی باید تشکر کنم که یادآوری فرمودند که هم اکنون که من مشغول صحبت هستم، شاهنشاه رهبر بزرگ ما عازم کشورهای رومانی و یوگسلاوی و بلغارستان هستند و این روشنگر آن است که در عصری که ما زندگی می‌کنیم، علم و دانش و تکنولوژی، ایدئولوژی را به دنبال خود می‌کشد. جهان تنها حکومت خالص فلسفه و ایدئولوژی نیست، بلکه این دانش و علم است که تغییرات اساسی و تجلی به انسانها دارد، اینکه هرزه درایان می‌گویند فردای انقلاب بهشت می‌سازیم، یا بهشت ساخته‌ایم، این خوابی بیش نیست، این علم و تقوی و دانش و شرف و فضیلت است که مافوق تمام آرمانهای انقلابی و متفاوت جهان، مدینه فاضله می‌سازند (احسنت- احسنت).

نایب رئیس- در کلیات اول لایحه نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور مادة واحده رأی می‌گیریم، خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة واحده مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی نرسیده است لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به اصلاح بند پ مادة ۱۰ قانون ثبت شرکتها

۱۰- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به اصلاح بند پ مادة ۱۰ قانون ثبت شرکتها.

نایب رئیس- گزارش شور اول اصلاح بند پ مادة ۱۰ قانون ثبت شرکتها مطرح است، قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی.

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۳ اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ با حضور نمایندگان دولت لایحة ۱۸۵۶ مورخ ۱۳۵۲/۲/۳ راجع به اصلاح بند پ مادة ۱۰ قانون ثبت شرکتها را که در جلسه روز پنجشنبه ۱۳۵۲/۲/۶ مجلس شورای ملی تقدیم و بشمارة ۶۸۰ چاپ گردیده، مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح بند پ مادة ۱۰ قانون ثبت شرکتها.

مادة واحده- بند پ مادة ۱۰ اصلاحی قانون ثبت شرکتها مصوب آبان ماه ۱۳۴۶ بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

پ- شرکتهای تعاونی روستائی و سایر شرکتهای تعاونی که اساسنامه آنها به تصویب شورای عالی تعاون کشور رسیده باشد وهمچنین سازمان تعاون و مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی و واحدهای اقتصادی تابع آن و شرکتهای دولتی توسعه کشاورزی و شرکتهای دولتی کشت و صنعت از پرداخت حقوق ثبتی معاف می‌باشند.

مخبر کمیسیون دارائی – امان الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی.

کمیسیون نظام در جلسه روز سه شنبه اول خرداد ماه ۱۳۵۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح بند پ مادة ۱۰ قانون ثبت شرکتها را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در این مورد تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون نظام- روح الله جعفری.

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی.

کمیسیون دادگستری در جلسه روز سه شنبه اول خرداد ماه ۱۳۵۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح بند پ مادة ۱۰ قانون ثبت شرکتها را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در این مورد تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون دادگستری – دکتر سید محمد رضاتنکابنی.

نایب رئیس- کلیات اول لایحه مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور مادة واحده رأی می‌گیریم، خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة واحده مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً تقاضا دارد تبصره زیر به مادة واحده اصلاح بند پ مادة ده قانون ثبت شرکتها اضافه شود.

  • تبصره- آگهیهای مربوط به ثبت کلیه شرکتها با نظر وزارت اطلاعات برای اطلاع عموم در روزنامه‌ها منتشر شود.

باتقدیم احترام- اسعدرزم آرا.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد مینمائیم که تبصرة زیر به بند پ مادة ۱۰ اصلاحی قانون ثبت شرکتها اضافه شود.

  • تبصره- حق الثبت شرکتهائی که منحصراً بمنظور انجام امور کشاورزی تشکیل می‌گردد تا مبلغ دومیلیون ریال مطابق با تعرفه و از مبلغ دومیلیون ریال به بالا برای هر یک میلیون ریال اضافی، ده ریال خواهد بود.

جندقی دکتر رفیعی فیروز عدل.

نایب رئیس- لایحه و پینشهادها برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به اصلاح مادة ۳ قانون اختیارات مالی و استخدامی سازمان بنادر و کشتیرانی و تشکیل گارد بنادر و گمرکات

۱۱- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به اصلاح مادة ۳ قانون اختیارات مالی و استخدامی سازمان بنادر و کشتیرانی و تشکیل گارد بنادر و گمرکات.

نایب رئیس- گزارش شور اول اصلاح مادة ۳ قانون اختیارات مالی و استخدامی سازمان بنادر و کشتیرانی و تشکیل گارد بنادر و گمرکات مطرح است، قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی.

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۲ اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ با حضور آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی لایحه شماره ۶۰۶ مورخ ۱۳۵۲/۱/۱۹ دولت مربوط به اصلاح ماده ۳ قانون اختیارات مالی و استخدامی سازمان بنادر و کشتیرانی و تشکیل گارد بنادر و گمرکات را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۱/۲۸ تقدیم و بشماره ۶۶۲ چاپ گردیده است، مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح مادة ۳ قانون اختیارات مالی و استخدامی سازمان بنادر و کشتیرانی و تشکیل گارد بنادر و گمرکات.

مادة واحده- عنوان «گارد بنادر و گمرکات» در مادة ۳ قانون اختیارات مالی و استخدامی سازمان بنادر و کشتیرانی و تشکیل گارد بنادر و گمرکات به «پلیس گمرک و جهانگردی» تغییر می‌یابد.

مخبرکمیسیون اموراستخدام وسازمانهای اداری – رضا پیرزاده.

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی.

کمیسیون دارائی در جلسه ۳۰ اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح مادة ۳ قانون اختیارات مالی و استخدامی سازمان بنادر و کشتیرانی و تشکیل گارد بنادر و گمرکات را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون دارائی- امان الله ریگی.

نایب رئیس- کلیات اول لایحه مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور مادة واحده رأی می‌گیریم، خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة واحده مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده، لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون بین المللی اندازه گیری ظرفیت کشتیها

۱۲- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون بین المللی اندازه گیری ظرفیت کشتیها.

نایب رئیس- گزارش شور اول الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون بین المللی اندازه گیری ظرفیت کشتیها مطرح است، قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی.

کمیسیون دارائی در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۲/۲/۳۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۳۰۶۴-۱۳۵۲/۲/۱۵ راجع به الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون بین المللی اندازه گیری ظرفیت کشتیها را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۲/۱۸ مجلس شورای ملی تقدیم و بشماره ۷۰۵ چاپ گردیده، مورد رسیدگی قرار داد و عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون بین المللی اندازه گیری ظرفیت کشتیها.

مادة واحده- دولت ایران مجاز است الحاق خود را به کنوانسیون بین المللی اندازه گیری ظرفیت کشتیها (۱۹۶۹) که مشتمل بر ۲۲ ماده و دو ضمیمه و یک فرم گواهینامه است به سازمان مشورتی دریانوردی بین دول اعلام نماید.

مخبرکمیسیون دارائی- امان الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی.

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز دوشنبه ۱۳۵۲/۲/۳۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق دولت شاهنشاهی ایران به کنوانسیون بین المللی اندازه گیری ظرفیت کشیتها را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارای را در اینمورد تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبرکمیسیون امورخارجه- مهروش صفی نیا (مستوفی).

نایب رئیس- کلیات اول لایحه مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم، خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة واحده مطرح است. نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی نرسیده، لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت نامه مجلس سنا راجع به لایحه افزایش حقوق وظیفه وراث مرحوم اسماعیل خوش بهاری خلبان سمپاش سازمان حفظ نباتات وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی

۱۳- اعلام وصول و قرائت نامه مجلس سنا راجع به لایحه افزایش حقوق وظیفه وراث مرحوم اسماعیل خوش بهاری خلبان سمپاش سازمان حفظ نباتات وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی.

نایب رئیس- نامه‌ای از مجلس سنا رسیده است، برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۴ (دارائی و بودجه) در قبال لایحه شماره ۵۰۲۲۶ مورخ ۱۳۵۱/۱۰/۶ دولت راجع به افزایش حقوق وظیفه وراث مرحوم اسمعیل خوش بهاری خلبان سمپاش سازمان حفظ نباتات در وزارت کشاورزی که ضمن مرقومه شماره ۲۰۳۰۰۵ مورخ ۱۳۵۲/۲/۲۶ از آن مجلس محترم ارسال شده بود در جلسه روز دوشنبه هفتم خرداد ماه ۱۳۵۲ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفر شرف امامی.

نایب رئیس- رأی نهائی نسبت به لایحه در جلسه آینده اخذ خواهد شد.

- ختم جلسه

۱۴- ختم جلسه.

نایب رئیس- با اجازه خانمها و آقایان جلسه را ختم می‌کنیم، دستور و تاریخ جلسه آینده بعداً باطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(ساعت ده و چهل دقیقه جلسه ختم گردید.)

نایب رئیس مجلس شورای ملی- دکتر جواد سعید.