مذاکرات مجلس شورای ملی ۸ تیر ۱۳۴۶ نشست ۳۷۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و یکم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و یکم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۸ تیر ۱۳۴۶ نشست ۳۷۴

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز شنبه ۸ تیر ۱۳۴۶ نشست ۳۷۴

فهرست مطالب:

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره‏۲۱

جلسه: ۳۷۴

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز پنجشنبه (۸) تیرماه ۱۳۴۶

فهرست مطالب:

۱- قرائت اسامی غایبین جلسه قبل‏

۲- بیانات قبل از دستور آقای مهندس جلالی‌نوری.

۳- طرح گزارش شور اول کمیسیون کار و امور اجتماعی راجع به انتخاب هیئتی برای خرید لوازم مراکز تعلیمات حرفه‌ای وزارت کار و امور اجتماعی‏

۴- تقدیم دو فقره لایحه به وسیله آقای معاون وزارت دارایی‏

۵- تقدیم یک فقره آیین‌نامه به وسیله آقای معاون وزارت جنگ‏

۶- ادامه مذاکره در گزارش شور اول کمیسیون کار و امور اجتماعی راجع به انتخاب هیئتی برای خرید لوازم مراکز تعلیمات حرفه‌ای وزارت کار و امور اجتماعی‏

۷- طرح گزارش شور اول کمیسیون کار و امور اجتماعی راجع به تشکیل انجمن توان‌یابی

۸- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع به تشکیل انجمن‌های استان و شهرستان و ارسال به مجلس سنا

۹- استرداد دو لایحه شماره ۱۹۰۶۵ - ۱۱/ ۹/ ۴۲ راجع به تشکیل انجمن‌های ایالتی و ولایتی به وسیله آقای معاون وزارت کشور

۱۰- تصویب صورت‌جلسه‏

۱۱- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کار و امور اجتماعی مربوط به اصلاح بعضی از مواد و الحاق مواد جدید به قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران و ارسال به مجلس سنا

۱۲ - طرح و تصویب گزارش کمیسیون اقتصاد دایر به تأیید اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی معافیت گمرکی سیمان و ابلاغ به دولت

۱۳ - قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد - ختم جلسه

مذاکرات مجلس شورای ملّی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز پنجشنبه (۸) تیرماه ۱۳۴۶

مجلس در ساعت نه و پنجدقیقه صبح بریاست آقای دکتر شفیع امین (نایب رئیس) تشکیل گردید.

۱-قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

نایب رئیس-اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه-آقایان:

دکتر ضیائی-مهندس انصاری-فیصلی-کیوان ناروئی-غلام نیاکان-مهندس اسدی سمیع-پورادبی-رهبر-ضابطی-دکتر الموتی-دکتر بهبودی-پاینده-دکتر حکیم شوشتری-محسنی-میرافضل-دکتر وحیدنیا-حبیبی-بانو دکتر دولتشاهی.

غائبین بی اجازه-آقایان:

دکتر مصباح زاده-کشفی-بختیار-آقایان-مرتضوی.

غائبین مریض-آقایان:

پژند-توسلی-بالاخانلو-مهندس برومند-پرویزی-جهانشاهی.

۲-بیانات قبل از دستور آقای مهندس جلالی نوری.

نایب رئیس-نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای مهندس جلالی نوری تشریف بیاورید.

مهندس جلالی نوری-با کسب اجازه از مقام معظم ریاست

بر حسب رأی و انتخاب نمایندگان محترم اینجانب و جناب آقای فولادوند مأموریت داشتیم که در هیئت عالی نظارت شرکت کرده و گزارش فعالیت‌ها و بیلان کارکرد شرکت ملی نفت را بعرض محترم مجلس شورای ملی برسانیم. در سال‌های گذشته گزارشات تقدیم مقام ریاست میشده است و در صورت جلسه مجلس نیز درج میگردیده است. در گزارش امسال از مقام معظم ریاست درخواست می‌شود مقرر فرمایند که متن کامل آنرا جداگانه بتعداد کافی چاپ نموده و تقدیم نمایندگان محترم نمایند.

بطوریکه در سال گذشته هم تذکر داده شد متأسفانه در اساسنامه موقت شرکت ملی نفت برای هیئت عالی نظارت که از چهار نفر منتخبین مجلسین شورای ملی و سنا تشکیل می‌گردد وظائف مشخصی معلوم نشده بود که بتوان عملا اقدامی نمود و تنها فعالیت این هیئت عبارت بوده است از شرکت در جلسات مجمع عمومی و اظهار نظرهای مشورتی و با اینکه نمایندگان مجلسین در هیئت نظارت حق رأی در مجمع عمومی صاحبان سهام را نداشته‌اند و تنها می‌توانستند در جلسات حضور بهمرسانند معهذا نمایندگان منتخب مجلس شورای ملی مرتباً در جلسات مجمع عمومی حاضر شده و در هر مورد که اقتضا داشته است اظهارنظرهای لازم را نموده‌اند.

خوشبختانه چوه دورة آزمایش دو ساله اساسنامه موقت خاتمه یافته بود و اساسنامه جدید بطور کلی مورد شور مجمع قرار گرفت ضمن تغییرات و اصلاحات دیگری که بعمل آمد مجمع عمومی موافقت نمود که نمایندگان مجلسین بعد از این با حق رأی در مجمع عمومی صاحبان سهام شرکت نمایند و لذا شورای عالی نظارت که عملا بدون وظیفه مشخص بود منحل گردید. اساسنامه جدید مورد موافقت و تصویب نمایندگان محترم نیز قرار گرفته است.

گزارش تقدیمی مربوط به بودجه سال‌های ۱۹۶۷ و ترازنامه عملیات شرکت در سال ۱۹۶۵ می‌باشد ولی چون در سال ۱۹۶۶ یعنی سال گذشته موفقیت‌های زیادی در زمینه اکتشاف و بهره برداری و ازدیاد عواید و ایجاد صنایع پتروشیمی و گاز حاصل گردیده است لازم میداند خلاصه از این پیشرفت‌ها و موفقیت‌ها را که تحت رهبری مدبرانه شاهنشاه آریامهر و همکاری دولت جناب آقای هویدا و

فعالیت‌های صمیمانه و دائمی جناب آقای دکتر اقبال رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل محترم شرکت ملی نفت و کارکنان شاهدوست و با لیاقت صنعت نفت ایران بعمل آمده است بعرض نمایندگان محترم برساند.

در حوزه قرارداد در سال مورد بحث شرکت ملی نفت در مذاکرات خود با شرکتهای عضو کنسرسیوم موفقیتهای بزرگی بدست آورد و اضافه بر تشویق آنان بر بالابردن مقدار تولید و امضای موافقت نامه مربوط بفروش نفت خام به شرکت ملی نفت ایران (۲۰ میلیون تن تا سال ۱۹۷۱) برای صدور به کشورهای اروپایی شرقی شرکتهای عضو کنسرسیوم توافق نمودند که بیست و پنج درصد از نواحی حوزه قرارداد را قبل از تاریخ پیش بینی شده در قرارداد بدولت ایران برگردانند. موافقتهای مزبور کمک خواهد کرد که شرکت ملی نفت ایران بتواند بیش از پیش ببازار جهانی نفت وارد شود.

برای ازدیاد تولید و صادرات نفت از حوزه قرارداد با تأسیس خط لوله عظیم ۴۲ اینچی از آغاجاری به گناوه و از گناوه به جزیره خارک کلیه نفت خام صادراتی حوزه قرارداد از طریق خارک ببازارهای جهانی ارسال می‌شود. این تأسیسات در اسفندماه ۱۳۴۴ بدست مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر افتتاح گردید. با اجرای این طرح عظیم که هزینه آن به شش میلیارد ریال بالغ گردیده است خارک با ظرفیت بارگیری بیش از ده هزار تن در ساعت به بزرگترین بندر صادرات نفت خام جهان تبدیل گردید. یکی دیگر از اقدامات بسیار ارزندة که در حوزه قرارداد بعمل آمد عبارت از ترتیبات و تأسیسات جدیدیست که برای صادرات فرآورده‌های نفتی بعمل آمده است که قرار است کلیه فرآورده‌های نفتی بعد از این بجای آبادان از بندر ماه شهر بارگیری شود. این تأسیسات بزودی افتتاح خواهد شد و از نقطه نظر اقتصادی و سیاسی اهمیت شایانی برای ایران خواهد داشت.

تولید نفت خام از حوزه قرارداد در سال ۱۹۶۶ به ۹۹ میلیون تن و حد متوسط روزانه به بیش از ۲ میلیون بشکه بالغ گردید که با مقایسه با تولید خالص سال ۱۹۶۵ معادل ۱۱/۶ درصد افزایش نشان می‌دهد. مناطق جدید نفتخیزی که در سال گذشته به جمع میدانهای نفت حوزه قرارداد افزوده شده و بهره برداری از آنها آغاز شده عبارتند از رامشیر-رگه سفید و فاریس که جمعاً ۹۵۰۰۰ بشکه در روز تولید می‌نماید. آغاجاری با حد متوسط ۷۸۱۰۰۰ بشکه در روز و گچساران با حد متوسط ۶۴۵۰۰۰ بشکه در روز هنوز پر حاصل ترین منطقه نفت خیز ایران می‌باشند. نکته جالب اینستکه منطقه نفتخیز آغاجاری در روز ۱۴ اسفند ۱۳۴۴ سومین میلیارد بشکه نفت خام و منطقه گچساران در ۲۱ اسفند اولین میلیارد بشکه نفت خام را تولید کردند. این نکته حائز اهمیت است که آغاجاری ششمین منطقه نفتخیز در دنیا می‌باشد که به این حد نصاب رسیده است نکات برجسته دیگری که در سال ۱۹۶۶ در حوزة قرارداد با کنسرسیوم جلب توجه می‌کند عبارتند از عواید ایران از حمل صادرات نفت از حوزة قرارداد به ۴۳/۶ میلیارد ریال (۲۰۷/۴ میلیون لیره) بالغ گردید که نسبت بسال قبل ۵ میلیارد ریال افزایش داشته است

۲-کل میزان ارزی که از حوزه قرارداد نصیب ایران گردیده است ۶۸۲ میلیون دلار (۷/۲۴۳ میلیون لیره) است. این رقم شامل وام خوزستان و سرمایه برای شرکت سرمایه گذاری می‌باشد.

۳-تصفیه نفت خام در آبادان و مسجد سلیمان به حد متوسط بیسابقه ۴۴۴۰۰۰ بشکه در روز رسید.

۴-تحویل فرآورده‌های نفتی از حوزه قرارداد به شرکت ملی نفت ایران برای مصرف داخلی کشور در سال ۱۹۶۶ نسبت بسال ۱۹۶۵ بمیزان ۱۱/۹ درصد فزونی داشت در مورد شرکت ملی نفت ایران این شرکت فعالیتهای سابق خود را که در گزارش سال قبل بعرض مجلس شورای ملی رسید با موفقیت ادامه داد و در چند مورد بنتیجه مطلوب رسیده است. در مورد تولید نفت خام بطوریکه در جدول گزارش ملاحظه خواهید فرمود استخراج کل تولید نفت خام ایران در سال گذشته به ۱۰۵ میلیون متریک تن رسید. شرکتهای ایران پان آمریکن (ایپاک) و ایران ایتالیا (سیریپ) برای اکتشاف و توسعه منابع نفتی و بالا بردن میزان تولید نفت خود فعالیت زیادی بعمل آوردند.

در حال حاضر میزان تولید شرکت ایپاک از دو میدان کورش و داریوش به ۵/۷۵ میلیون تن رسیده است و از میدان بهر گانسر سیریپ در حدود ۱/۳ میلیون تن نفت استخراج می‌شود.

در سال گذشته در میان قراردادهای ششگانه نفتی که بر اساس ۲۵-۷۵ بعمل آمد شرکت نفت لاوان موفق بکشف میدان تجاری نفت بنام ساسان گردیده است که امید می‌رود بهره برداری از آن بمیزان ۱۰ میلیون تن در سال برسد. قرارداد جدیدی که در سال گذشته با گروه فرانسوی اراپ منعقد گردید پیشرفته ترین قرارداد نفتی جهان محسوب می‌شود و از لحاظ تأمین منافع صاحبان نفت بینظیر است. این قرارداد تحولات عمیق و مهمی در قراردادهای نفتی بین المللی بوجود آورد و صفحه جدیدی را در تاریخ صنعت نفت ایران گشود.

بعلت ازدیاد روزافزون مصرف مواد نفتی کشور و در اجرای اوامر مؤکد شاهنشاه آریامهر شرکت ملی نفت جهت توزیع فرآورده‌های نفتی باقصی نقاط کشور با بهای ارزان و ثابت نهایت جدیت را بعمل آورد و تعداد فروشندگان مواد نفتی را از شهری و روستائی به ۶۸۵۴ افزایش داد و در نتیجه میزان مصرف مواد نفتی کشور به ۵/۶ میلیون تن در سال ۱۹۶۶بالغ گردید.

در مورد توسعه وسایل حمل و نقل در سال مورد بحث بهره برداری از خط لوله سرتاسری دوم اهواز-طهران بطول ۷۵۴ کیلومتر آغاز گردید. این خط در حال حاضر مشغول حمل مواد نفتی مورد نیاز شمال کشور است ولی پس از تکمیل پالایشگاه طهران مقدار ۴/۲ میلیون تن نفت خام مصرفی پالایشگاه را این خط خواهد رساند.

در مورد پالایش و تصفیه نفت علاوه بر پالایشگاه طهران که در سال ۱۹۶۸ آغاز ببهره برداری خواهد کرد و مشارکت در پالایشگاه مدرس هندوستان که ساختمان آن سال آتیه خاتمه خواهد یافت قرار است پالایشگاهی در شیراز بظرفیت ۲ میلیون تن در سال ایجاد گردد و همچنین طرح نوسازی و توسعه پالایشگاه کرمانشاه بررسی و تصویب گردیده که عملیات ساختمانی آنها از سال ۱۹۶۸ آغاز خواهد گردید.

نایب رئیس-آقای مهندس جلالی وقت جنابعالی تمام شد.

مجید محسنی-می‌توانند از وقت بنده استفاده کنند.

نایب رئیس-بفرمائید.

مهندس جلالی نوری-خیلی متشکرم بطوریکه قبلا هم بعرض مجلس شورای ملی رسیده است قریب نیم قرن یکی از منابع ثروت ملی ایران که گاز نفت باشد اجباراً سوخته می‌شد و از آن استفاده نمی‌گردید بطوریکه امروزه مقدار گازهای سوخته شده به ۱۴۰۰ میلیون پای مکعب در روز می‌رسد که از این بابت نزدیک به یکصد میلیون دلار در سال ضرر ملت ایران می‌باشد. در ماه مارس سال ۱۹۶۶ شرکت مخصوصی بنام شرکت ملی گاز ایران جهت حفظ و استفاده گازهای ایران تشکیل یافت و بعداً موافقتی با دولت شوروی بعمل آمد که بوسیله یک شاه لوله گاز بطول ۱۱۰۰ کیلومتر و قطر ۴۲ اینچ مقدار معتنابهی از این گاز بروسیه حمل گردد و ضمناً شهرهای سر راه خط لوله از قبیل تهران-اصفهان-کاشان و قم از گاز بهره مند گردند. شاید بدرستی بتوان گفت برجسته ترین فعالیتی که شرکت ملی نفت ایران با بحال بعمل آورده است بهره برداری از این ثروت ملی است و بنده به اجرا کنندگان این پروژه عظیم تبریک می‌گویم (احسنت).

در رشته صنایع پتروشیمی که همواره مورد توجه خاص شاهنشاه است در طی یکسال گذشته شرکت ملی نفت سه قرارداد مشارکت با سه شرکت خارجی الاید کمیکال-گودریچ واموکواینترنشنال منعقد نمود. چون هر سه قرارداد برای تصویب کمیسیونهای مشترک تقدیم مجلس شده است توضیح بیشتری را راجع بآنها زائد میداند و فقط بدین اکتفا می‌نماید که محصولات سه مجمع پتروشیمی مذکور روزانه دو هزار تن گوگرد پانصد تن

اوره چهار صد تن کود شیمیائی و چهارصد و پنجاه تن اسید فسفریک و سالانه بیست هزار تن مواد پلاستیک-ده هزار تن دتر جنت یا ماده اولیه صابون و همچنین بیست و دو هزار تن سود محرق خواهد بود. علاوه بر طرحهای فوق طرح ایجاد یک کارخانه تهیه تترا اتیل برای نیاز پالایشگاه‌های داخلی و ممالک همجوار در دست اقدام است که امید است در سال ۱۹۷۰ ساختمان کارخانه مزبور عملی گردد این بود خلاصة از فعالیت‌های پی گیر و سودمندانه شرکت ملی نفت در سال گذشته که لازم دیده شد بعرض مجلس شورای ملی برسد. در مورد بودجه سال جاری و ترازنامه شرکت ملی نفت همانطورکه بعرض رسید چون نمایندگان مجلسین حق رأی در مجمع عمومی صاحبان سهام را نداشتند لذا فقط از جنبه مشورتی و نظارت در مجمع شرکت نمودند و آنچه بتصویب رسیده است گزارش آن بعرض مجلس می‌رسد.

در جلسات مورخ ۲۷ آذر و ۱۸ دیماه ۱۳۴۵ مجمع عمومی بودجه سال مالی ۱۹۶۷ شرکت را که از یازدهم دیماه ۱۳۴۵ شروع و در دهم دیماه ۱۳۴۶ پایان می‌پذیرد و همچنین ترازنامه عملیات شرکت در پایان سال ۱۹۶۵ که به دهم دیماه ۱۳۴۴ منتهی می‌شود در جلسات مورخ ۲۳ آبان و ۲۰ و ۲۷ آذر ۱۳۴۵ مورد رسیدگی و تصویب قرارداد که صورت ریز آنها تقدیم می‌شود.

ترازنامه سال مالی ۱۹۶۶ چون طبق مقررات اساسنامه شرکت باید در مردادماه هر سال بعد (یعنی امسال) در مجمع عمومی مطرح گردد هنوز مورد رسیدگی قرار نگرفته است.

در خاتمه بایستی بعرض برسد که شرکت ملی نفت ایران مثل سالهای قبل در توسعه عملیات و انجام وظائف سنگینی که بر عهده دارد کمال سعی و جدیت را بعمل آورده و موفقیتهای مهمی بدست آورده است. این موفقیت‌ها در درجه اول مرهون توجهات خاص و راهنمائیهای خردمندانه‌ای است که شاهنشاه آریامهر پیوسته نسبت باین صنعت معمول می‌دارند و در مرحله دوم مرهون فداکاری و خدمتگزاری و جدیت کارکنان صنعت نفت ایران مخصوصاً شخص رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل آنست که از هر جهت قابل تقدیر است. با ثبات سیاسی و امنیت اجتماعی که امروزه ملت ایران در پناه وجود شاهنشاه خود برخوردار است امید است که با توسعه روزافزون این درآمد بزرگ ملی ایرانی آباد و زندگی مرفه که شایسته این ملت پر افتخار و کهنسال باشد فراهم گردد (احسنت).

نایب رئیس-گزارش مربوط به آقایان نمایندگان عضو در شورایعالی نفت در آخر صورت جلسه امروز چاپ می‌شود.

۳-طرح گزارش شور اول کمیسیون کار و امور اجتماعی راجع بانتخاب هیئتی برای خرید لوازم مراکز تعلیمات حرفه‌ای وزارت کار و امور اجتماعی

نایب رئیس-وارد دستور می‌شویم گزارش شور اول لایحه راجع به انتخاب هیأتی برای خرید لوازم مراکز تعلیمات حرفه‌ای وزارت کار و امور اجتماعی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور اول از کمیسیون کار و امور اجتماعی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کار و امور اجتماعی در جلسه ۳۱ خردادماه ۱۳۴۶ با حضور آقای معتمدی معاون وزارت کار و امور اجتماعی لایحه شمارة ۵۱۳۶- ۱۳۴۶/۳/۲۵ دولت راجع به انتخاب هیأتی برای خرید لوازم مراکز تعلیمات حرفه‌ای وزارت کار و امور اجتماعی را که بشمارة ۲۴۶۱ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحی بشرح زیر تصویب نمود. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

ماده واحده-بمنظور تسهیل و تسریع در تأمین احتیاجات مراکز تعلیمات حرفه‌ای وزارت کار و امور اجتماعی هیئتی به انتخاب وزراء دارائی و کار و امور

اجتماعی تعین می‌شود، هیئت فوق الذکر نسبت بخرید لوازم مورد نیاز بهر ترتیب و طریقیکه صلاح بداند از اعتبار بودجه‌ای مصوب اقدام می‌نماید، رعایت تشریفات مناقصه در صورت تشخیص هیئت الزامی نخواهد بود.

نحوة انتخاب و تعداد اعضاء و طرز تشکیل جلسات و حدود وظایف و اختیارات هیئت بموجب آئین نامه‌ای که بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید تعیین می‌شود.

مخبر کمیسیون کار و امور اجتماعی-مهندس مالک

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی کمیسیون دارائی در جلسه ۳۱ خردادماه ۱۳۴۶ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی و آقای معتمدی معاون وزارت کار و امور اجتماعی لایحه شمارة ۵۱۳۶- ۱۳۴۶/۳/۲۵ دولت راجع به انتخاب هیأتی برای خرید لوازم مراکز تعلیمات حرفه‌ای وزارت کار و امور اجتماعی را که بشمارة ۲۴۶۱ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده-بدولت اجازه داده می‌شود هیئتی بانتخاب وزارت دارائی و وزارت کار و امور اجتماعی تعیین نماید تا احتیاجات مراکز تعلیمات حرفه‌ای وزارت کار و امور اجتماعی را حداکثر تا پانصد هزار ریال در سال برای هر یک از مراکز مذکور از اعتبار بودجه‌ای مصوب بدون رعایت تشریفات آئین نامه معاملات دولتی خریداری نماید.

تبصره-نحوة انتخاب و تعداد اعضاء و طرز تشکیل جلسات و حدود وظایف و اختیارات هیئت بموجب آئین نامة که بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید تعیین می‌شود.

مخبر کمیسیون دارائی-عزت الله اوزار

۴-تقدیم دو فقره لایحه بوسیله آقای معاون وزارت دارائی

نایب رئیس-آقای قوام صدری بفرمائید.

قوام صدری (معاون وزارت دارائی)-با اجازه مقام محترم ریاست پس از تصویب قانون سال ۱۳۳۷ مبنی بر مشارکت و عضویت دولت ایران در کنفرانس طبقه بندی کالا و طرحهای گمرکی دولت ایران عضویت این دستگاه را قبول کرد و بالطبع قراردادها و مقاوله نامه‌های بین المللی که از لحاظ تسهیل امور گمرکی و طبقه بندی کالاها در آن کنفرانس‌ها به تصویب می‌رسد بایستی از طرف دول عضو در صورتیکه از طرف قوای مقننه آن دولت‌ها مورد تصویب قرار بگیرد مورد اجرا واقع شود. در اجرای آن قانون و انجام برنامه‌های این کنفرانس مقداری قرارداد و پروتکل بین المللی که از طرف این سازمان تهیه شده است و بدولت ایران رسیده است بایستی مورد تأیید و تصویب مجلس محترم قرار بگیرد بدینوسیله تقدیم می‌کنم و استدعا می‌شود اجازه بفرمائید که بکمیسیونهای مربوط ارجاع شود و در صورت تصویب بدولت ابلاغ شود.

نایب رئیس-به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

قوام صدری (معاون وزارت دارائی)-لایحه‌ای است که با اجازه مقام ریاست برای استفاده از مازاد درآمد نفت برای امور تأمینی کشور و همچنین امور تأمینی کارهای دانشگاهی کشور تقدیم و استدعا می‌کنم با توجه باینکه لایحه مالی است اجازه فرمائید به کمیسیون بودجه ارجاع شود.

نایب رییس- به کمیسیون بودجه ارجاع می‌شود.

۵- تقدیم یک فقره آیین نامه به وسیله آقای معاون وزارت جنگ

نایب رئیس-آقای معاون وزارت جنگ بفرمائید.

سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ)-با اجازه مقام ریاست آئین نامه بازخرید خدمت درجه داران که قانونش را چندی پیش تصویب فرمودید تقدیم می‌شود و تقاضای رسیدگی آنرا دارم.

نایب رئیس-به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

۶-ادامه مذاکره در گزارش شور اول کمیسیون کار و امور اجتماعی راجع بانتخاب هیئتی برای خرید لوازم مراکز تعلیمات حرفه‌ای وزارت کار و امور اجتماعی

نایب رئیس-دنباله مذاکره درباره لایحه راجع بانتخاب هیئتی برای خرید لوازم مراکز تعلیمات حرفه‌ای وزارت کار و امور اجتماعی مطرح است. در کلیات ماده واحده نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور مواد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصوب شد. مادة واحده مطرح است قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

ماده واحده-بمنظور تسهیل و تسریع در تأمین احتیاجات مراکز تعلیمات حرفه‌ای وزارت کار و امور اجتماعی هیئتی به انتخاب وزراء دارائی و کار و امور اجتماعی تعین می‌شود، هیئت فوق الذکر نسبت بخرید لوازم مورد نیاز بهر ترتیب و طریقیکه صلاح بداند از اعتبار بودجه‌ای مصوب اقدام می‌نماید، رعایت تشریفات مناقصه در صورت تشخیص هیئت الزامی نخواهد بود. نحوة انتخاب و تعداد اعضاء و طرز تشکیل جلسات و حدود وظایف و اختیارات هیئت بموجب آئین نامه‌ای که بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید تعیین می‌شود.

نایب رئیس-گزارش کمیسیون دارائی نیز که با گزارش کمیسیون کار اختلاف دارد قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده واحده-بدولت اجازه داده می‌شود هیئتی بانتخاب وزارت دارائی و وزارت کار و امور اجتماعی تعیین نماید تا احتیاجات مراکز تعلیمات حرفه‌ای وزارت کار و امور اجتماعی را حداکثر تا پانصد هزار ریال در سال برای هر یک از مراکز مذکور از اعتبار بودجه‌ای مصوب بدون رعایت تشریفات آئین نامه معاملات دولتی خریداری نماید.

نحوة انتخاب و تعداد اعضاء و طرز تشکیل جلسات و حدود وظایف و اختیارات هیئت بموجب آئین نامة که بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید تعیین می‌شود.

نایب رئیس-در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد) ریاست محترم مجلس شورای ملی پیشنهاد می‌نماید مادة واحده

بشرح زیر قرائت شد

مادة واحده-بدولت اجازه داده می‌شود احتیاجات مراکز تعلیمات حرفه‌ای وزارت کار و امور اجتماعی را حداکثر تا پانصد هزار ریال در سال برای هر یک از مراکز مذکور از اعتبار بودجه‌ای مصوب بدون رعایت تشریفات آئین نامه معاملات دولتی خریداری نماید.

تبصره-نحوه خرید با نظر هیئتی به انتخاب وزراء دارائی و کار و امور اجتماعی خواهد بود.

تشکیل جلسات و حدود وظایف و اختیارات هیئت بموجب آئیننامة که بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید تعیین می‌شود.

با تقدیم احترام-ادیب سمیعی

نایب رئیس-لایحه و پیشنهاد رسیده برای شور دوم بکمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

۷-طرح گزارش شور اول کمیسیون کار و امور اجتماعی راجع بتشکیل انجمن توان یابی.

نایب رئیس-گزارش شور اول لایحه راجع بتشکیل انجمن توان یابی کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون کار و امور اجتماعی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کار و امور اجتماعی در جلسه ۳۱ خرداد

ماه ۱۳۴۶ با حضور آقای معتمدی معاون پارلمانی وزارت کار و امور اجتماعی لایحه شمارة ۴۸۸۶- ۱۳۴۶/۳/۲۲ دولت راجع به تشکیل انجمن توان یابی کشور را که بشمارة ۲۴۴۸ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

ماده واحده-دولت مجاز است بمنظور معالجات لازم و تجدید فعالیت و آموزش حرف و مشاغل مناسب به کسانیکه بعلت نقص عضو و یا از دست دادن قسمتی از توانائی خود قادر بانجام کار نمی‌باشند انجمنی بنام انجمن توان یابی کشور وابسته به وزارت کار و امور اجتماعی ایجاد نماید.

تبصرة۱-اساسنامه انجمن و ترتیب بکار گماردن افرادیکه در مراکز توان یابی آماده کار می‌شوند بوسیله وزارت کار و امور اجتماعی و وزارت بهداری تهیه و بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

تبصرة۲-دولت اعتبار لازم برای انجام این برنامه را همه ساله ضمن لایحه بودجه کل کشور پیش بینی خواهد نمود.

تبصرة۳-انجمن توان یابی مجاز است جهت تکمیل اعتبار و وسائل کار خود هرگونه کمک رایگان از مؤسسات داخلی و خارجی قبول نماید.

مخبر کمیسیون کار و امور اجتماعی-مهندس مالک

گزارش شور اول از کمیسیون بهداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون بهداری در جلسه ۴ تیرماه ۱۳۴۶ با حضور آقای معتمدی معاون وزارت کار و امور اجتماعی و آقای دکتر مرشد معاون وزارت بهداری لایحه ۱۳۴۶ دولت راجع به تشکیل انجمن توان یابی کشور را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون کار و امور اجتماعی را در اینمورد تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

رئیس کمیسیون بهداری-دکتر اعتمادی

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه اول تیرماه ۱۳۴۶ با حضور آقای معتمدی معاون وزارت کار و امور اجتماعی لایحه دولت راجع به تشکیل انجمن توان یابی کشور را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون کار و امور اجتماعی را در اینمورد عینا تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری-صائب

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی کمیسیون دارائی در جلسه ۳۱ خردادماه ۱۳۴۶ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی و آقای معتمدی معاون وزارت کار و امور اجتماعی لایحه دولت راجع به تشکیل انجمن توان یابی کشور را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون کار و امور اجتماعی را در اینمورد عیناً تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

مخبر کمیسیون دارائی-عزت الله اوزار

نایب رئیس-کلیات لایحه مطرح است آقای پروین بفرمائید.

پروین-بنده این لایحه را امروز صبح گردیدم و بین لایحه‌ها آنرا پیدا کردم و مطالعه کردم و مطلبی بخاطرم رسید که لازم دانستم آنرا بطور اختصار اینجا تذکر بدهم، مطلب راجع به نام این لایحه است و عبارتی است که در متن قانون نوشته شده است توان یابی، توان یابی کشور، و این جمله معنیش اینست که برای کشور یک توانائی را تجسس کنند و بیابند توان یابی کشور یعنی اینکه کشوری ناتوان باشد جستجو کنند و توانائی برای آن پیدا کنند. یعنی قوه و قدرتی پیدا کنند در حالیکه بحمدالله ما توانائی کشوری داریم که توانائی ما طوری نیست

که بگردیم و توانائی برای آن پیدا کنیم اما اگر توانائی که قرین دانائی است آن را هم وزارت آموزش و پرورش بحمدالله دانائی و توانائی را پیدا کرد و بتدریج بکشور می‌بخشد بنده با این لغت توان یابی کشوری بکلی مخالفم زیرا معنی معکوس دارد در صورتیکه این لایحه مفهومش این است که یک عده معلولین و اشخاصیکه نواقص خلقتی و یا ناتوانی جسمی دارند این مؤسسه یا این اداره یا وزارتخانه می‌خواهد بآنها کمک لازم بکند و آنها را بنحویکه امکان دارد بکارهای عملی مشغول کند اگر کسی پا ندارد و دستش خوب کار می‌کند در یک جا بنشیند و یک چرخی را بگرداند و با آن کار کند یا اگر برعکس دست ندارد یک کار پائی باو بدهند که کار کند و همچنین است سایر نواقص دیگر که البته فکر خوبی است و این کار را نمی‌شود گفت توان یابی کشور (صائب-انجمن توان یابی کشور است) انجمن توان یابی نیست بلکه توان بخشی است. وظیفه این انجمن نیست که بگردد توانائی را بیابد و به ناتوانان توانائی را می‌بخشد پس توان یابی نیست بلکه اداره‌ای است برای توان بخشی مثلا وقتی می‌گویند اداره آب یابی یعنی آن اداره می‌گردد برای اینکه چاه آب بزند یا معدن یابی شما یافتن را بجای بخشیدن آورده‌اید و این بکلی معکوس شده است باید توان بخشی گفت یا کمک و حمایت معلولین مثل اینکه حمایت از زندانیان میگوئیم و یا حمایت از نوزادان داریم حمایت از مادران داریم اینجا هم بهتر است حمایت از معلولین و ناقص الخلقه‌ها بنویسیم این توان یابی نیست بنده خیلی از این پیشنهادی که داده شده است متأسفم نمیدانم این لغت از کجا برخاسته و چطور در متن قانون آمده بنده مصراً تقاضا دارم که این را از اینجا بردارید و بنویسید انجمن توان بخشی یا انجمن حمایت معلولین یا حمایت ناقص الخلقه‌ها والا بطوریکه عرض کردم توان یابی کشور بهیچوجه صحیح نیست که به اینکار اطلاق کنیم خواهشمندم توجه کنید بنده پیشنهاد دادم که اینجا توان بخش باشد و لغت کشور هم برداشته شود برای اینکه مربوط به کشور نیست که به کشور توان ببخشیم ما بتعدادی می‌خواهیم این توان را ببخشیم و کمک کنیم باید گفت حمایت یا توان بخشی به معلولین بخصوص لغت کشور برداشته شود اما در قسمت اینکه چه مؤسسه‌ای باشد و چگونه اداره بشود و چه امکاناتی داشته باشد و در وزارتخانه یک مؤسسه تازه‌ای ایجاد می‌شود یا با تشکیلات فعلی خودشان عهده دار می‌شوند اینجا هم ذکر نشده است که بدانیم وقتیکه یک چنین قانونی را تصویب کردیم لااقل طرز اجرای آنرا باید بدانیم که در این وزارتخانه مریضخانه‌ای دارند کارخانه‌ای دارند یا مؤسساتی دارند که این توان یابی یا توان بخشی و این حمایت را چطور می‌خواهیم انجام بدهیم روی کاغذ و با چند سطر نوشتن این را تفهیم و تشریح نکرده که به چه نحوی می‌خواهند انجام بدهند یا تشریح کنند فردا وقتی این قانون ابلاغ شد معلوم نیست این قانون را آنوقت به چه وسیله‌ای اجرا می‌کنند اینهمه مردم ناقص الخلقه ناتوان را ما می‌بینیم جمع می‌کنند؟ به آنها کار می‌دهند؟ کی کار می‌دهد و چطور کار می‌دهند؟ این را روشن بکنید که لااقل ما با اطمینان بدانیم که چگونه است و الا اصل موضوع و عمل بسیار بسیار قابل تقدیر است که یکعده را که معلول و ناقص هستند می‌خواهند کار بدهند و به آنها کمک بکنند بخصوص باز در خاتمه عرض می‌کنم که به این لغت توجه بکنید که بهیچوجه با منظوری که دارند صدق نمی‌کند توان یابی کشور با عمل ارتباط ندارد لغتی است بی معنی که در اینجا گذاشته‌اند و استدلالش را هم عرض کردم خواهش می‌کنم به پیشنهاد بنده برای رفع این علت توجه بفرمائید.

نایب رئیس-آقای معتمدی بفرمائید.

معتمدی (معاون وزارت کار)-با اجازه مقام ریاست جناب آقای پروین منظوری را که دولت از تقدیم این لایحه داشته درست توجه فرمودند منظور این است که افرادی را که دارای نقص عضوی هستند و قادر بکار هستند و دارای عضو سالمی هستند به آنها امکاناتی داده بشود که از آن عضو سالم استفاده بکنند راجع به اسم فرمودند این اسم را قبلا بعنوان بازتوانی در جزو یکی از تبصره‌های بودجه بود در کمیسیون بودجه ایراد شد که بازتوانی صحیح نیست و به توان یابی تبدیل شد و دستور داده شد که از تبصره‌های بودجه بعلت مالی نبودن برداشته شود و لایحه

جداگانه‌ای داده بشود و این لایحه تهیه شده است و تقدیم شده است البته این لایحه دو شوری است و ما از کلیه آقایانی که در این مورد ذی نظر هستند از پیشنهادهائی که خواهند داد وقتی در کمیسیون مجدداً مطرح می‌شود استفاده می‌کنیم و هر کدام از این اسامی که مبین نظر دولت باشد مورد قبول قرار خواهد گرفت ضمناً راجع به طرز اداره آنجا در یکی از تبصره‌ها ذکر گردیده که اساسنامه‌ای برای این کار تهیه خواهد شد بهر صورت منظور این است که عده‌ای افراد معلول که چندی پیش هم بعد از تقدیم لایحه با سه چرخه پائی و با یک وضع خیلی جالبی به مجلس مراجعه کردند و تشکر کردند از مجلس که به وضع آنها رسیدگی کرده است صورتی داده شود حالا بهر صورتی و تحت هر عنوان که باشد لازم است که تسهیلاتی برای این کار فراهم بشود و از طرف نمایندگان محترم هر پیشنهادی بشود ما استقبال می‌کنیم (احسنت)

نایب رئیس-نظر دیگری در کلیات نیست؟ آقای دکتر رهنوردی بفرمائید.

دکتر رهنوردی-بنده ضمن تأیید و اعتقاد به این لایحه فکر می‌کنم این انجمن باید اسمش را سازمان بگذارد چون انجمن بتشکیلاتی گفته می‌شود که توسط مردم بوجود بیاید و بودجه اش تحمیل بدولت نشود چون در تبصرة ۲ این لایحه نوشته شده «دولت اعتبار لازم برای انجام این برنامه را همه ساله ضمن لایحه بودجه کل کشور پیش بینی خواهد کرد» بنده فکر کردم اگر کلمة انجمن تبدیل بسازمان بشود بهتر است چون انجمن مانند انجمنهای فرهنگی یا خیریه بجمعیتهائی اطلاق می‌شود که بودجه شان را از دولت نمی‌گیرند ولی اگر بودجه اش را از دولت گرفت بنده فکر می‌کنم اگر اسمش را سازمان بگذاریم بهتر باشد (قراچورلو-پیشنهاد بفرمائید) تقدیم خواهم کرد.

نایب رئیس-نظر دیگر نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست معظم مجلس شورای ملی

در لایحه انجمن توان یابی پیشنهاد می‌نماید تبصرة ۱ آن بشرح زیر اصلاح شود انجمن توان یابی دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی بوده و مشمول مقررات محاسبات عمومی و آئیننامه معاملات دولتی نخواهد بود. اساسنامه انجمن که متضمن نحوه اداره و ترتیب بکار گماردن افرادی که در مراکز توان یابی آماده کار می‌شوند بوسیله وزارت کار و امور اجتماعی و وزارت بهداری تهیه و بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

صائب

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید تبصرة ۲ ماده واحده انجمن توان یابی بشرح زیر اصلاح شود.

تبصرة۲-دولت همه ساله اعتبار لازم برای انجام برنامه‌های انجمن ضمن لایحه بودجه کل کشور بعنوان کمک پیش بینی خواهد نمود.

دکتر اعتمادی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید تبصره زیر بماده واحده انجمن توان یابی اضافه شود:

تبصره-انجمن مشمول قانون محاسبات عمومی و آئین نامه معاملات دولتی نبوده و طبق مقررات و آئین نامه هائیکه بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید اداره خواهد شد.

دکتر اعتمادی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید تبصرة ۱ مادة واحده انجمن توان یابی بشرح زیر اصلاح شود:

تبصرة۱-اساسنامه و طرز تشکیل انجمن و ترتیب.......

دکتر اعتمادی

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

بشرحی که عرض کردم پیشنهاد می‌نمایم لغت توان یابی به (توان بخشی) یا انجمن حمایت معلولین تبدیل شود.

سید فضل الله پروین

ریاست محترم مجلس شورای ملی پیشنهاد می‌نمایم نام انجمن به «سازمان توان یابی کشور وابسته بوزارت کار و امور اجتماعی» نامیده شود.

دکتر رهنوردی

نایب رئیس-لایحه و پیشنهادهای رسیده برای شور دوم بکمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

۸-طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع بتشکیل انجمنهای استان و شهرستان و ارسال بمجلس سنا.

نایب رئیس-گزارش شور دوم لایحه راجع به تشکیل انجمن‌های استان و شهرستان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی کمیسیون کشور در جلسه ۲۳ خردادماه ۱۳۴۶ با حضور آقای سراج حجازی معاون پارلمانی وزارت کشور لایحه شمارة ۳۸۶۶۲ / ک ۲۰۰۱۴- ۱۳۴۵/۱۲/۲۷ دولت راجع بتشکیل انجمنهای استان و شهرستان را که گزارش شور اول آن بشمارة ۲۳۹۱ چاپ گردیده با توجه بپیشنهادات واصله برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب نمود:

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید. لایحه تشکیل انجمنهای استان و شهرستان

فصل اول-تشکیل انجمن

مادة۱-بمنظور مشارکت اهالی هر محل در اداره امور محلی و تهیه موجبات آبادانی و عمران شهری و روستائی و تعیین و تشخیص نیازمندی‌های محلی و مراقبت در تأمین آن در مرکز هر استان و فرمانداریکل انجمن استان و در مرکز هر شهرستان و در هر شهرستان مرکز استان یا فرمانداریکل انجمن شهرستان تشکیل می‌شود که بوظایف مقرر در این قانون اقدام نمایند.

مادة۲-اعضاء انجمن استان و شهرستان مطابق مقررات این قانون برای مدت چهار سال از طرف اهالی محل انتخاب می‌شوند و تجدید انتخاب آنان بلا مانع است.

مادة۳-انجمن شهرستان تشکیل می‌شود از منتخبین مرکز شهرستان و بخشهای تابع آن و انجمن استان مرکب خواهد بود از دو نفر از اعضاء هر یک از انجمنهای شهرستان حوزه استان یا فرمانداری کل.

مادة۴-تعداد اعضاء انجمن شهرستان در مرکز هر شهرستان بشرح زیر خواهد بود:

الف-در مرکز هر شهرستان که تا ۲۰ هزار نفر جمعیت داشته باشد ۳ نفر.

ب-در مرکز هر شهرستان که از ۲۰ هزار تا ۵۰ هزارنفر جمعیت داشته باشد ۵ نفر.

ج- در مرکز هر شهرستان که ۵۰ تا ۲۰۰ هزارنفر جمعیت داشته باشد ۹ نفر.

د- در مرکز هر شهرستان که از ۲۰۰ هزار تا پانصد هزارنفر جمعیت داشته باشد ۱۱ نفر.

هـ- در مرکز هر شهرستان که بیش از پانصد هزارنفر جمعیت داشته باشد ۱۵ نفر.

تبصره-از هر یک از بخشها که جمعیت آن کمتر از ده هزار نفر باشد بترتیبیکه در این قانون مقرر گردیده است یکنفر انتخاب و بتعداد مزبور علاوه خواهد شد و در صورتیکه جمعیت بخش بیش از تعداد مزبور باشد بنسبت هر ده هزار نفر یکنفر نماینده افزوده خواهد شد.

فصل دوم-انتخابات انجمنهای استان و شهرستان

الف-شرایط انتخاب کنندگان و انتخاب شوندگان.

مادة۵-انتخاب کنندگان باید واجد شرایط زیر باشند.

۱-تابعیت ایران.

۲-داشتن ۲۰ سال تمام سن.

۳-توطن در محل انتخاب یا سکونت در آنجا از ششماه قبل از انتخابات.

مادة۶-انتخاب شونده باید واجد شرایط زیر باشد.

۱-تابعیت ایران.

۲-داشتن ۲۵ سال تمام سن.

۳-توانائی خواندن و نوشتن فارسی به اندازة کافی.

۴-نداشتن سوء شهرت

۵- توطن در محل انتخاب و یا سکونت در آن محل لااقل دو سال قبل از انتخابات.

مادة۷-اشخاص زیر از حق انتخاب کردن و انتخاب شدن محروم می‌باشند.

۱-محجورین.

۲-ورشکستگان بتقصیر و یا تقلب.

۳-مرتکبین جنایات و جنحه‌های مهم عمدی.

مادة۸-اشخاص زیر بمناسبت مقام خود نمی‌توانند بعضویت انجمن استان یا شهرستان انتخاب شوند.

۱-نخست وزیر و وزراء و معاونین آنان و نمایندگان مجلسین در تمام کشور.

۲-استانداران و فرمانداران و دادستانها و شهرداران و بخشداران و کلیه رؤساء سازمانهای دولتی و مؤسسات انتفاعی و بازرگانی وابسته بدولت و قائم مقام و معاونین مقامات مزبور در حوزة مأموریت خود.

۳-اعضاء اصلی و علی البدل انجمن نظارت انتخابات انجمن شهرستان در حوزه انتخابیه خود.

۴-رئیس و اعضای انجمن شهر و رئیس انجمن بهداری.

تبصرة۱-متصدیان مقامات مذکور در بند ۲ تا ۴ این ماده در صورتیکه داوطلب شرکت در انتخابات حوزة مأموریت خویش باشند باید قبل از شروع انتخابات و همزمان با اعلام آمادگی خود از سمت خویش استعفا دهند و در صورتیکه مستخدم رسمی دولت باشند ضمن استعفا از سمت تقاضا کنند که آماده بخدمت شوند و دولت مکلف بقبول این تقاضاها است.

تبصرة۲-سایر مستخدمین رسمی دولت که بعضویت انجمن استان یا شهرستان انتخاب شوند در صورت قبول عضویت انجمنهای مذکور باید از سمت خود استعفا دهند و تقاضا کنندکه آماده بخدمت شوند. دولت مکلف بقبول این تقاضا است و مستخدمین مزبور از تاریخ قبولی عضویت انجمن آماده بخدمت خواهند شد.

مدت عضویت انجمن جزو آمادگی بخدمت مستخدم محسوب خواهد شد.

تبصرة۳-بمستخدمین دولت که بنحو مذکور در تبصره‌های ۱ و ۲ آماده بخدمت می‌شوند در دوران آمادگی بخدمت حقوقی پرداخت نخواهد شد و هرگاه مستخدمین مزبور بر اساس آخرین حقوق دریافتی زمان اشتغال کسور بازنشستگی سهم خویش را بپردازند وزارتخانه یا مؤسسه دولتی متبوع آنان نیز موظف خواهد بود مبلغی معادل کسور پرداختی بابت سهم خود بصندوق بازنشستگی کشوری پرداخت نماید. در اینصورت خدمت اینگونه مستخدمین از نظر بازنشستگی جزء سابقه خدمت آنان محسوب خواهد شد.

تبصرة۴-دولت حق ندارد در مدت خدمت مستخدمین موضوع تبصره‌های فوق در انجمنهای شهرستان و استان پستی در وزارتخانه‌ها یا مؤسسات دولتی به آنان ارجاع نماید ولی پس از خاتمه دوران عضویت در انجمن با آنان مانند سایر مستخدمین آماده بخدمت طبق قانون استخدام کشوری رفتار خواهد شد.

تبصرة۵-با مستخدمین آماده بخدمت دولت که بعضویت انجمنهای استان یا شهرستان انتخاب شوند بر طبق مقررات این ماده رفتار خواهد شد.

مادة۹-مشمولین قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی تا زمانیکه در خدمت هستند از حق انتخاب کردن و انتخاب شدن محرومند.

مادة۱۰-انتخاب کنندگان باید قبل از دادن رأی کارت انتخاباتی تحصیل نمایند.

نحوة تنظیم دفاتر ثبت نام و احراز صلاحیت رأی دهنده و صدور کارت انتخاباتی بر اساس مقررات این قانون بموجب آئین نامة خواهد بود که از طرف وزارت کشور تهیه و بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

ب-انتخابات انجمن نظارت و تعیین داوطلبان.

مادة۱۱-پس از وصول دستور وزارت کشور مبنی بر شروع انتخابات فرماندار یا جانشین او مکلف است حداکثر ظرف مدت ۵ روز در هر شهرستان آگهی در حوزة انتخابیه منتشر نماید تا کسانیکه داوطلب عضویت انجمن شهرستان باشند از تاریخ انتشار آگهی ظرف ده روز بترتیب ذیل داوطلبی خود را بفرمانداری اطلاع دهند.

داوطلب عضویت انجمن شهرستان باید شخصاً مراتب آمادگی خود را کتباً بفرمانداری اعلام دارد و معرفی نامه‌ای به امضاء از ۳۰ تا ۱۵۰ نفر با توجه بمادة ۴ از اهالی محل که واجد شرایط انتخاب کننده باشند ضمیمه نامه خود بفرمانداری ارسال دارد.

برگ داوطلبی و معرفی نامه طبق نمونه ایست که از طرف وزارت کشور تهیه خواهد شد.

مادة۱۲-پس از انتشار اعلان اسامی داوطلبان نمایندگی فرماندار بلافاصله کمیسیونی مرکب از خود و رئیس اداره دادگستری و رئیس بهداری و رئیس آموزش و پرورش (یا قائم مقام آنان در صورت غیبت یا نبودن در محل) و یکنفر معتمد محل تشکیل داده بدواً کمیسیون بصلاحیت داوطلبان نمایندگی رسیدگی و پس از آن اسامی واجدین شرایط در حوزه انتخابیه را اعلان می‌کند و رأی دهندگان فقط می‌توانند به آنان رأی بدهند سپس کمیسیون پانزده نفر از طبقات زیر.

۱-علماء

۲-استادان دانشکده‌ها و دبیران و پزشکان و مهندسین و وکلای دادگستری.

۳-بازرگانان و پیشه وران

۴-کشاورزان

۵-کارگران.

از هر طبقه سه نفر که واجد شرایط انتخاب شدن باشند تعیین و دعوت می‌نماید.

تبصره-در نقاطیکه ادارات دادگستری یا بهداری یا آموزش و پرورش نباشد بجای آنان از رؤسای سایر ادارات یا معتمدین محل برای تشکیل کمیسیون پنج نفری دعوت می‌شود تا وظایف مقرره را انجام دهند و همچنین در صورتیکه یک یا چند طبقه از طبقات پنجگانه وجود نداشته باشد کسری عده از سایر طبقات انتخاب می‌شود.

مادة۱۳-مدعوین در اولین جلسه از بین خود یا خارج هفت نفر را که دارای سواد فارسی و واجد شرایط انتخاب کننده باشند برأی مخفی و اکثریت نسبی برای انجمن نظارت اصلی و هفت نفر بهمین ترتیب برای عضویت علی البدل انتخاب می‌نمایند برای انجام انتخاب مزبور حضور دو ثلث از مدعوین کافی خواهد بود.

تبصره-شهرهائیکه جمعیت آنان کمتر از ده هزار نفر باشد تعداد مدعوین برای انتخاب هیئت نظارت از هر طبقه دو نفر و اعضاء اصلی و علی البدل هر کدام پنج نفر خواهد بود.

مادة۱۴-اعضاء انجمن نظارت پس از انتخاب بلافاصله از بین خود برأی مخفی و اکثریت نسبی یکنفر رئیس و یکنفر نایب رئیس و دو نفر منشی انتخاب می‌نمایند.

مادة۱۵-انتخابات در یک روز بعمل خواهد آمد و انجمن مرکزی نظارت انتخابات در صورت ضرورت بتعداد لازم یک یا چند شعبه فرعی مرکب از پنج نفر از معتمدین محل در یک یا چند نقطه شهر تشکیل می‌دهند که در روز و ساعات مقرر اخذ رأی نمایند.

مادة۱۶-فرماندار یا جانشین او مکلف است در اولین جلسه انجمن نظارت صورت اساسی کلیه داوطلبان و برگ داوطلبی و معرفی نامه آنان را به انجمن نظارت تسلیم نماید.

انجمن مکلف است ظرف ده روز به اوراق داوطلبان رسیدگی کرده و با تحقیقات لازم واجدین صلاحیت و شرایط را طبق مقررات این قانون تشخیص دهد.

ج-نحوة اخذ رأی و تشخیص منتخبین.

مادة۱۷-انجمن نظارت پس از اجرای مفاد مادة ۱۶ باید آگهی که حاوی مطالب ذیل باشد از ۵ تا ۱۰ روز قبل از روز اخذ رأی در شهر منتشر نماید.

۱-محل انعقاد انجمن و تعداد شعب و روز و ساعاتیکه برای انتخاب معین می‌شود و مدت اخذ رأی که لااقل ۱۰ ساعت خواهد بود.

۲-شرایط انتخاب کنندگان.

۳-عده اعضائیکه باید انتخاب شوند.

۴-اسامی داوطلبان عضویت انجمن که درخواست آنها مورد رسیدگی واقع شده و طبق مادة ۲۷ واجد شرایط تشخیص گردیده‌اند با تصریح به این امر که رأی دهندگان می‌توانند از میان داوطلبان معرفی شده از طرف انجمن نظارت اشخاصی را که مایل باشند انتخاب نمایند.

مادة۱۸-دادن رأی باید مخفی و مستقیم باشد. نحوة اخذ آراء و استخراج آن و تشخیص حائزین اکثریت طبق آئین نامه ایست که از طرف وزارت کشور تنظیم و بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

مادة۱۹-در مواقعیکه یکی از اعضاء انجمن نظارت در خلال جریان امر انتخابات فوت نموده یا استعفا دهد بجای او یکی از اعضاء علی البدل که دارای رأی زیادتری بوده است بعضویت انجمن اصلی تعیین می‌شود. در مواقعیکه عده‌ای از اعضاء اصلی یا علی البدل فوت یا استعفا نماید تا زمانیکه اکثریت اعضاء اصلی و علی البدل برای ادامه کار باقی باشند انجمن با همان عده وظائف خود را انجام خواهد داد و در صورت باقی نماندن اکثریت فرماندار از میان منتخبین مقرر در مادة ۱۲ کسانیرا که رأی بیشتری داشته‌اند بترتیب دعوت خواهد نمود تا انجمن کار خود را ادامه دهد در صورت تساوی رأی بقید قرعه انتخاب خواهند شد.

مادة۲۰-هرگاه در جریان انتخابات یک یا چند نفر از اعضاء انجمن نظارت از شرکت و حضور در انجمن استنکاف نمایند در صورتیکه با یکمرتبه اخطار کتبی فرماندار حاضر نشوند مستعفی شناخته شده و بجای آنها از اعضاء علی البدل دعوت می‌شود.

مادة۲۱-در صورتیکه عضو مستعفی یا مستنکف یا فوت شده رئیس یا نایب رئیس یا یکی از منشی‌ها باشند بطوریکه فوقاً ذکر شد از اعضاء علی البدل برای عضویت دعوت و مجدداً بجای آن رئیس یا نایب رئیس یا منشی انتخاب خواهد شد.

مادة۲۲-اگر کسی در جریان انتخابات شکایت یا ایرادی در امر انتخابات داشته باشد شکایت یا ایراد مانع سیر قانونی جریان انتخابات نخواهد بود ولی خلاصه شکایت یا ایراد در دفتر مخصوص انجمن نظارت ثبت و بشاکی رسید داده خواهد شد و عین شکایت برای رسیدگی بهیئت مذکور در مادة ۲۳ ارسال می‌شود.

مادة۲۳-انجمن نظارت از روز اعلام خاتمه رأی و تعیین منتخبین تا یک هفته شکایت و ایرادات از انتخابات را دریافت داشته و در هفته دوم کلیه شکایات مربوطه به انتخابات در هیئت مذکور در مادة ۱۲ مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت. هیئت مزبور باید حداکثر در مدت مقرر در فوق رسیدگی بشکایات را خاتمه داده و نظریه خود را که با اکثریت آراء اتخاذ شده ضمن تنظیم صورت مجلسی بفرمانداری و انجمن نظارت ابلاغ نمایند رأی هیئت قطعی است و فرماندار و انجمن نظارت مکلفند تصمیمات هیئت را بموقع اجرا گذارند.

مادة۲۴-در مواردیکه تجدید انتخاب لازم شود طبق مواد این قانون اقدام خواهد شد.

مادة۲۵-در صورتیکه شکایتی از انتخابات نشود و یا شکایتهای واصله پس از رسیدگی مورد تأیید هیئت مذکور واقع نگردد انجمن نظارت بنام کسانیکه بعضویت انجمن شهرستان انتخاب شده‌اند اعتبار نامه‌ای به امضای

اکثریت اعضای انجمن نظارت و فرماندار صادر خواهد کرد.

مادة۲۶-بعد از اینکه رسیدگی به اعتبارنامه‌ها خاتمه پذیرفت و اعتبارنامه اعضاء انجمن شهرستان بتصویب رسید اوراق آراء مأخوذه با حضور اعضاء انجمن شهرستان و رئیس و اعضاء انجمن نظارت انتخابات و فرماندار امضاء می‌گردد و در این موقع رئیس انجمن نظارت انحلال انجمن نظارت را اعلام می‌دارد.

مادة۲۷-ترتیب انتخاب نمایندگان بخشها به این نحو خواهد بود که انجمن هر ده یکنفر نماینده از میان اعضاء خود انتخاب و کتباً به بخشداری معرفی می‌نماید نمایندگان انجمنهای ده با دو نفر نماینده مرکز بخش که از طرف انجمن ده مرکز بخش یا انجمن شهر آنجا انتخاب خواهند شد در روزی که قبلا از طرف بخشدار تعیین و به آنان ابلاغ شده در مرکز بخش حاضر می‌گردند و پس از اجتماع لااقل دو ثلث نمایندگان منتخب در بخشداری با حضور بخشدار از بین خود و یا از ساکنین شهر نماینده بخش را که واجد شرایط عضویت انجمن شهرستان باشد به اکثریت آراء حاضرین بعضویت انجمن شهرستان انتخاب و با اعتبارنامه ایکه به امضاء یا مهر اکثریت نمایندگان منتخب شرکت کننده در رأی باشد بفرمانداری معرفی می‌نمایند.

فصل سوم-اختیارات و وظایف انجمنهای استان و شهرستان

الف-اختیارات و وظایف انجمن شهرستان.

مادة۲۸-انجمن شهرستان دارای شخصیت حقوقی و عهده دار اجراء وظایفی است که در مواد ۲۹ و۳۰ این قانون مندرج است.

مادة۲۹-در موارد زیر انجمن شهرستان رأساً عهده دار انجام امور محلی می‌باشد.

۱-تأسیس و اداره دبستان و دبیرستان و آموزشگاه حرفه طبق برنامه‌های آموزشی و تربیتی مملکتی.

۲-ایجاد درمانگاه و بیمارستان و مراقبت در اداره آن

۳-ایجاد و نگاهداری راههای بین دهات و بخشها.

۴-تهیه مسکن و خانه سازی با توجه بقوانین مربوط

۵-ایجاد مزارع کوچک نمونه کشاورزی و اقدام بدرختکاری در شهر و دهات

۶-احیاء و توسعه صنایع دستی و روستائی.

۷-تأسیس اردوگاههای کار و نظارت بر حسن جریان آنها.

۸-تأمین محل برای سازمانهائی که از طرف انجمن برای امور محلی تشکیل می‌گردد.

۹-تهیه نقشه جامع حوزة شهرستان که مبین وضع طبیعی و اقتصادی و اجتماعی محل باشد.

۱۰-تهیه و پیشنهاد برنامه‌های لازم بمنظور اسکان عشایر و کمکهای فنی به آنها جهت خانه سازی و ساختمان اماکن دامداری و ایجاد مراتع با همکاری سازمانهای دولتی مربوط.

۱۱-ایجاد نمایشگاه برای کالاهای داخلی.

۱۲-حفر قنوات و چاه و آب بند و امثال آن بمنظور تهیه آب آشامیدنی و مصارف کشاورزی با توجه بقوانین مربوط.

۱۳-حفظ و اداره کلیه اموال منقول و غیر منقول متعلق به انجمن و مؤسساتیکه از طرف انجمن دائر می‌گردد.

۱۴-اتخاذ تصمیم در مورد نقل و انتقال اموال متعلق به انجمن و انعقاد قراردادهای لازم برای اجراء طرحهائیکه بتصویب انجمن می‌رسد.

۱۵-اهداء و قبول هدایا بنام انجمن.

۱۶-نظارت بر امور مربوط به انجمنهای عمران بخش و راهنمائی آنها در تنظیم طرحهای عمرانی.

۱۷-اتخاذ تصمیم و نظارت بر مصرف وجوهیکه بمنظور وظایف مقرر در این قانون از منابع دولتی یا غیر دولتی در اختیار انجمن قرار می‌گیرد.

مادة۳۰-بمنظور بهبود و پیشرفت امور زیر انجمن نظر مشورتی خود را بسازمانهای ذیصلاحیت اعلام خواهد داشت.

۱-طرق بهبود و پیشرفت امور اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی و بهداشتی مربوط بحوزة هر شهرستان.

۲-موجبات آبادانی و عمران شهری و روستائی.

۳-امور مربوط بشهرداریها و انجمنهای شهر و انجمن بهداری و کمیسیون ناظر بر سهم آموزش و پرورش از درآمد شهرداریها و سایر سازمانهای محلی.

۴-امور مربوط به آموزش و پرورش و بهداشت و توسعه و تکمیل مؤسسات مزبور.

۵-امور مربوط بمبارزه با بیسوادی.

۶-امور مربوط بسپاهیان دانش و بهداشت و آبادانی و ترویج و امثال آن.

۷-امور مؤسسات خیریه و عام المنفعه.

۸-امور مربوط بحفظ و آبادانی موقوفات عامه و مصرف عوائد آن بر طبق مقررات مربوط.

۹-امور مربوط بحفظ و حراست آثار باستانی و تأسیس موزه و کتابخانه.

۱۰-امور مربوط بحمایت زندانیان و کانون اصلاح و تربیت اطفال بزهکار.

۱۱-امور کشاورزی و دامپروری و دفع آفات و تهیه آب برای مصرف شهری و کشاورزی.

۱۲-امور مربوط بسازمان دفاع غیر نظامی.

مادة۳۱-انجمن شهرستان می‌تواند برای تأمین هزینه طرحهای عمرانی عوارض مخصوصیکه منحصراً بمصارف مزبور خواهد رسید وضع نماید. طرحهائیکه برای اجرای آن عوارض مزبور وضع می‌گردد باید قبلا بتصویب انجمن رسیده و برای آگهی عموم منتشر گردد.

تبصرة۱-عوارض مزبور نباید تأثیر سوئی در اقتصاد عمومی کشور داشته باشد و تشخیص آن با کمیسیونی مرکب از وزراء کشور و دارائی و اقتصاد می‌باشد.

تبصرة۲-انجمن شهرستان باید عوارضی را که برای اجراء طرحهای عمرانی وضع می‌کند قبل از اجراء به اطلاع کمیسیون مزبور برساند و کمیسیون مکلف است حداکثر ظرف دو ماه نظر خود را به انجمن اعلام نماید و در صورتیکه در مدت مزبور کمیسیون نظر خود را ابلاغ ننماید مصوبات انجمن قابل اجراء خواهد بود.

مادة۳۲-هرگاه برای انجام امور مربوط بعمران و آبادی شهری و روستائی تهیه طرحهائی لازم باشد که تنظیم آن برای انجمن مقدور نباشد سازمانهای دولتی مربوط خدمات فنی مورد نیاز را انجام داده و راهنمائیهای لازم را بعمل خواهند آورد.

تبصره-دولت مکلف است سازمانها و دفاتر فنی استانها را بمنظور گسترش خدمات فنی در هر یک از استانها و شهرستانها و کمک به انجمنهای استان و شهرستان مجهز و آماده نماید.

مادة۳۳-هر یک از سازمانهای دولتی و مؤسسات وابسته به آن که برای رفع نیازمندیهای محلی پیشنهادی بمقامات مرکزی نموده و اعتباراتی را برای امور عمرانی درخواست کند باید این پیشنهاد را قبلا اگر مربوط به شهرستان است برای انجمن شهرستان و اگر مربوط بحوزة استان می‌باشد به انجمن استان ارسال و نظر انجمن را در آن مورد بخواهند چنانچه انجمن نظری داشته باشد باید حداکثر ظرف مدت ۱۵ روز اعلام نماید و در هر حال سازمانهای مزبور مکلفند عین نظریه انجمن را بمقامات مرکزی ارسال دارند.

مادة۳۴-بمنظور ایجاد همآهنگی و پیشرفت کامل وظایفیکه برعهده انجمنهای استان و شهرستان می‌باشد قواعد کلی و ضوابط مربوط بتشخیص نیازمندیها و اولویت طرحها و نقشه‌های کلی و برنامه‌های عمومی از طرف دولت تنظیم و برای اجرا در اختیار انجمن گذارده خواهد شد.

مادة۳۵-اجراء تصمیمات انجمنهای استان و شهرستان و تأمین وسائل و موجبات اجراء آن در مواد

مذکور در مادة ۲۹ این قانون بعهده خود انجمن می‌باشد ولی در مورد طرحها و تصمیماتیکه اجراء آن از طرف انجمن مقدور نمی‌باشد بر حسب تقاضای انجمن و موافقت سازمانهای دولتی مربوط اجراء آن از طرف سازمانهای دولتی بعمل خواهند آمد و در اینصورت انجمن باید هزینه و سایر وسائل لازم را که تهیه و تأمین نموده در اختیار سازمانهای مذکور قرار دهد.

مادة۳۶-دولت می‌تواند بتدریج وظایف سازمانهای دولتی را که تا تاریخ تصویب این قانون عهده دار انجام امور محلی مذکور در مادة (۲۹) این قانون بوده‌اند به انجمن استان یا شهرستان واگذارنماید.

ب-اختیارات و وظایف انجمن استان

مادة۳۷-در اموریکه طبق مقررات این قانون انجام آن از وظایف و اختیارات انجمن شهرستان می‌باشد هرگاه امری مربوط به بیش از یک شهرستان بوده و شامل حوزه استان باشد یا اثرات و فوائد آن شامل حوزه استان گردد و تشریک مساعی چند شهرستان لازم باشد انجمن استان عهده دار انجام آن خواهد بود.

اموری که مربوط به بیش از یک شهرستان می‌باشد بنابر پیشنهاد استاندار و تصویب انجمن استان معین خواهد شد.

مادة۳۸-انجمن استان به اختلاف نظر بین انجمنهای شهرستان و اختلاف نظر بین انجمنهای مزبور با انجمنهای شهر و انجمن بهداری و کمیسیون ناظر بر سهم آموزش و پرورش از درآمد شهرداری‌ها رسیدگی می‌نماید و رأی انجمن استان قطعی خواهد بود.

فصل چهارم-طرز تشکیل انجمنهای استان و شهرستان

الف-تشکیل انجمن شهرستان

مادة۳۹-پس از آنکه دو ثلث اعتبارنامه منتخبین بخشها و مرکز شهرستان بفرمانداری واصل گردید فرماندار مکلف است از کلیه اعضاء انجمن شهرستان و معتمدین محل و وجوه طبقات مندرج در مادة ۱۲ و رؤسای ادارات و مؤسسات عمومی برای افتتاح انجمن دعوت نماید و انجمن را بنام نامی اعلیحضرت همایون شاهنشاه افتتاح خواهد نمود.

مادة۴۰-پس از افتتاح بلافاصله انجن بریاست مسن ترین اعضاء و منشیگری دو نفر از جوانترین اعضاء تشکیل می‌شود و در حضور کلیه مدعوین مراسم سوگند به این ترتیب انجام خواهد شد که هر یک از اعضاء سوگند نامه ذیل را قرائت و سپس ذیل آنرا امضاء خواهد نمود.

«من که در ذیل امضاء می‌کنم خداوند متعال را بشهادت می‌طلبم و به این قرآن مجید سوگند یاد می‌کنم تکالیف و وظایفی را که بعنوان عضو انجمن بمن رجوع شده است با کمال راستی و درستی و جد و جهد انجام بدهم و در انجام این وظایف هرگز اغراض شخصی را مداخله ندهم و همواره خیر و صلاح مردم و تمامیت کشور ایران را منظور و نصب العین خود ساخته و بقانون اساسی و سلطنت مشروطه ایران وفادار بمانم و نسبت به اعلیحضرت همایون شاهنشاه مفخم خود صدیق و راستگو باشم»

تبصره-اعضائیکه از اقلیتهای مذهبی انتخاب می‌شوند بکتاب آسمانی خود سوگند یاد خواهند کرد.

مادة۴۱-انجمن شهرستان پس از ادای سوگند از میان اعضاء خود یکنفر رئیس و یکنفر نایب رئیس و دو نفر منشی با رأی مخفی و اکثریت آراء برای مدت دو سال انتخاب و شروع به انجام وظایف قانونی خود می‌نماید و همچنین دو نفر را از بین خود برای عضویت در انجمن استان انتخاب و پس از صدور اعتبارنامه بفرمانداری معرفی می‌نماید.

مادة۴۲-هرگاه یکی از اعضاء اعم از اینکه عضو مزبور منتخب شهر یا بخشهای تابع حوزة شهرستان باشد استعفا داده یا فوت کند یکنفر که بلافاصله بعد از آخرین نفر منتخب حوزه مربوطه رأی بیشتر داشته است برای بقیه مدت نمایندگی بجای او تعیین می‌شود.

مادة۴۳-هر یک از اعضاء انجمن شهرستان که فاقد یک یا چند شرط از شرایط لازم برای عضویت انجمن

شود یا شغل دولتی قبول کند یا بدون عذر موجه و جلب موافقت قبلی انجمن چهار جلسه متوالی غیبت کند از عضویت انجمن معاف و مراتب بعضو مزبور ابلاغ خواهد شد تا اگر اعتراضی داشته باشد ظرف یکهفته به انجمن استان اعلام و می‌تواند برای دفاع از خود در جلسه انجمن حضور یابد تصمیم انجمن استان در این باره قطعی و بجای عضو معاف شده مطابق مواد فوق از منتخب بعدی دعوت بعمل خواهد آمد.

ب-تشکیل انجمن استان

مادة۴۴-افتتاح انجمن استان پس از تشکیل انجمن شهرستان مرکز استان و لااقل دو ثلث انجمنهای شهرستان تابع آن استان صورت خواهد گرفت و اعضائیکه اعتبارنامه‌های آنان در انجمن شهرستان رسیدگی و تصویب شده باشد برای تشکیل جلسات انجمن استان دعوت خواهند شد.

مادة۴۵-ترتیب افتتاح و مراسم تحلیف در انجمن استان نیز بترتیبیکه برای افتتاح انجمن شهرستان مقرر شده صورت خواهد گرفت و نطق افتتاحیه را استاندار ایراد خواهد نمود.

تبصره-اعضاء انجمنهای استان و شهرستان که بعد از جلسه افتتاحیه برسند در اولین جلسه رسمی که حاضر می‌شوند باید مراسم تحلیف را بجای آورده و سوگندنامه را امضاء نمایند.

مادة۴۶-استاندار مکلف است پس از معرفی اشخاصیکه در شهرستانها برای عضویت انجمن استان انتخاب شده‌اند ظرف ده روز ترتیب تشکیل و افتتاح انجمن استان را بر طبق مادة ۴۴ بدهد و اعضاء انجمن استان را برای تشکیل انجمن دعوت نماید.

مادة۴۷-پس از حضور دو ثلث از اعضاء انجمن استان، انجمن تحت ریاست مسن ترین اعضاء تشکیل می‌شود و از بین خود یکنفر رئیس و یکنفر نایب رئیس و دو نفر منشی با رأی مخفی و اکثریت نسبی برای مدت دو سال انتخاب و رسمیت انجمن را اعلام و بر طبق این قانون شروع به انجام وظایف مقرره می‌نمایند.

مادة۴۸-انجمن استان هر سه ماه یکبار تشکیل می‌گردد جلسات فوق العاده انجمن بنابر تقاضای دو ثلث از اعضاء و با پیشنهاد استاندار تشکیل خواهد شد.

مادة۴۹-هر یک از انجمنهای استان در اولین دوره اجلاسیه سالانه خود کمیسیونی مرکب از ۳ تا ۵ نفر انتخاب خواهد کرد. وظایف کمیسیون دائمی بقرار ذیل است:

۱-مراقبت در اجرای تصمیمات انجمن استان و تهیه دستور مذاکرات دوره اجلاسیه بعد.

۲-مطالعه و رسیدگی بطرح بودجه استان که باید در انجمن مورد رسیدگی قرار گیرد.

۳-بررسی سایر مسائلیکه قبل از فرا رسیدن دوره‌های اجلاسیه به انجمن استان رجوع شده است.

۴-اتخاذ تصمیم نسبت بمسائل عادی و امور جاریه که در فاصله دوره‌های اجلاسیه به انجمن رجوع شده و رئیس انجمن به کمیسیون دائمی ارجاع کرده باشد و تهیه گزارش این تصمیمات برای اطلاع انجمن.

ج-مقررات عمومی.

مادة۵۰-هر یک از انجمنهای استان و شهرستان برای تهیه صورتجلسات و متن تصمیمات و تنظیم مکاتبات و حفظ اوراق و اسناد مربوط به انجمن و انجام کارهای دفتری دبیرخانه‌ای خواهد داشت، کارکنان دبیرخانه در مقابل رئیس انجمن مسئولیت خواهند داشت.

مادة۵۱-استاندار یا معاون او می‌توانند در جلسات انجمن استان و فرماندار هر شهرستان یا معاون او می‌توانند در جلسات انجمن شهرستان حاضر شوند و در مذاکرات شرکت نمایند ولی حق رأی نخواهند داشت. همچنین انجمن می‌تواند هر یک از رؤسای ادارات و سازمانهای وابسته بدولت را که لازم بداند و یا اینکه خود رؤساء مزبور درخواست کرده باشند به انجمن دعوت نماید ولی حق رأی نخواهند داشت.

مادة۵۲-جلسات انجمنها علنی است و حضور اشخاص در انجمن آزاد است ولی حق مذاکره و دخالت در مذاکرات انجمن و تظاهرات را ندارند رئیس انجمن می‌تواند در صورت لزوم بتقاضای ثلث از اعضاء یا استاندار یا فرماندار جلسات

غیر علنی و بدون حضور اشخاص تشکیل دهد در اینصورت افشاء مذاکرات اینگونه جلسات موکول بتصویب انجمن خواهد بود.

تبصره-هرگاه در انجمن استان موضوعی مربوط بیکی از شهرستانها تابع استان مطرح و در جریان باشد فرماندار و همچنین رؤسای مربوط آنشهرستان می‌تواند با موافقت استاندار در آن جلسات و مذاکرات مربوط بحوزه خود بدون داشتن حق رأی شرکت نماید.

مادة۵۳-نظم داخلی انجمن بعهدة رئیس است و هر یک از اعضاء که بر خلاف نظم رفتار کند مطابق آئیننامه داخلی انجمن با او رفتار می‌شود و اگر از تماشاچیان که در انجمن حضور دارند عملی مخالف انتظامات سر بزند یا در مذاکرات انجمن مداخله نمایند رئیس بوسیلة مأمورین شهربانی که مأمور حفظ انتظامات هستند مرتکب را از انجمن اخراج و در صورتیکه عمل مرتکب مستلزم تعقیب کیفری باشد پرونده تنظیم و بمقامات صلاحیتدار قضائی برای تعقیب قانونی ارسال خواهد شد.

تبصره-آئیننامة داخلی هر انجمن باید بتصویب انجمن رسیده باشد، وزارت کشور مکلف است طرح نمونه‌ای برای آئیننامه داخلی تهیه نماید و برای کلیه انجمنهای استان و شهرستان ارسال دارد.

مادة۵۴-اخذ رأی برای انتخاب اشخاص در انجمنها بطور مخفی و با ورقه و برای تصویب بودجه با ورقه و علنی خواهد بود و در غیر این موارد اخذ رأی با قیام و قعود صورت می‌گیرد مگر آنکه دو ثلث اعضاء حاضر تقاضای رأی مخفی نمایند.

مادة۵۵-تصمیمات انجمن وقتی معتبر است که بیش از نصف عدة اعضاء حاضر در انجمن به آن رأی داده باشند و در صورت تساوی آراء رأی طرفیکه رئیس با آن موافقت داشته باشد معتبر است.

مادة۵۶-خلاصه مذاکرات و تصمیمات هر جلسه با ذکر اسامی غائبین بوسیله یکی از منشیها در دفتر مخصوص ثبت و رئیس انجمن و منشی ذیل آنرا باید امضاء نمایند.

مادة۵۷-تصمیمات انجمن علاوه بر آنکه در انجمن علناً اعلام می‌شود جداگانه هم نوشته و در محلهای مخصوصی که عامه بتوانند از آن اطلاع حاصل نمایند الصاق می‌گردد.

مادة۵۸-تشکیل جلسات و اتخاذ تصمیم در غیر از محل انجمن و اوقاتیکه تعیین شده ممنوع و بلا اثر می‌باشد.

تبصره-استاندار یا فرماندار مکلفند مادام که برای انجام محل مخصوصی تعیین نشده در استانداری یا فرمانداری یا شهرداری محل لازم در اختیار انجمن بگذارند.

مادة۵۹-مذاکرات و تصمیمات انجمنهای استان و شهرستان در حدود وظایف مصرح در این قانون و سایر قوانین مملکتی خواهد بود.

مادة۶۰-اگر انجمن برخلاف مقررات مذکور در مادة ۵۹ اقدام نماید به پیشنهاد وزارت کشور که متکی بدلائل موجه باشد و تصویب هیئت وزیران آن انجمن منحل می‌گردد در این صورت وزارت کشور دستور تجدید انتخابات را صادر می‌نماید و انتخابات حداکثر تا سه ماه از تاریخ انحلال باید تجدید شود.

مادة۶۱-انجمنهای استان و شهرستان باید یک نسخه از کلیه تصمیمات خود را قبل از اجراء برای فرماندار یا استاندار ارسال دارند.

هرگاه فرماندار یا استاندار تصمیمی را برخلاف قانون و یا خارج از حدود وظایف انجمن تشخیص دهد نظرات و اعتراضات خود را حداکثر تا ده روز به انجمن اعلام می‌دارد و گزارش آنرا بوزارت کشور خواهد فرستاد و انجمن نسبت بمواردی که مورد اعتراض قرار گرفته می‌تواند تجدید نظر کند و در صورتیکه انجمن بعقیده اولیه خود باقی باشد و وزارت کشور هم نظر فرماندار یا استاندار را تأیید کند مورد اختلاف برای رسیدگی و اتخاذ تصمیم قطعی بوسیله وزارت کشور بهیئت وزیران ارجاع خواهد شد و نظر هیئت وزیران قطعی خواهد بود.

مادة۶۲-تصمیمات انجمنهای استان و یا شهرستان در صورتیکه طبق مادة ۶۱ این قانون مورد اعتراض قرار نگیرد پس از انقضاء ده روز از تاریخ اعلام آن به استانداری

یا فرمانداری قابل اجرا خواهد بود.

انجمن مکلف است هر سه ماه یکبار گزارش عملیات خود را برای اطلاع عموم آگهی نماید.

مادة۶۳-ادارات و سازمانهای وابسته بدولت و انجمنهای محلی مکلفند اطلاعات لازم را که مربوط بوظایف انجمن است در صورت تقاضا در اختیار انجمن قرار دهند مگر اینکه اطلاعات مزبور محرمانه باشد و در صورت اختلاف طبق نظر استاندار عمل خواهد شد.

مادة۶۴-سه ماه قبل از پایان دوره انجمن فرماندار مکلف است کمیسیون مقرر در مادة ۲۳ را برای دعوت انجمن نظارت و اقدام به انتخابات دوره بعد دعوت نماید.

فصل پنجم-بودجه و مقررات مالی انجمنهای استان و شهرستان

مادة۶۵-هر یک از انجمنهای شهرستان و استان دارای بودجه سالانه خواهد بود که شامل کلیه ارقام درآمد و هزینه انجمن می‌باشد.

تبصره-سال مالی انجمن یکسال شمسی است که از اول خرداد ماه شروع و در آخر اردیبهشت ماه سال بعد خاتمه می‌یابد.

مادة۶۶-بودجه انجمن را هیئت رئیسه تا پایان اسفند ماه تهیه می‌نماید و باید قبل از اول خرداد ماه بتصویب انجمن رسیده و برای اطلاع عموم آگهی شود.

مادة۶۷-تغریغ بودجه هر سال انجمنهای استان و شهرستان باید تا پایان شهریور ماه سال بعد بتصویب انجمن رسیده و برای اطلاع عموم آگهی شود.

مادة۶۸-منابع درآمد انجمنهای استان و شهرستان بقرار زیر است:

۱-درآمد حاصل از اموال و تأسیسات متعلق به انجمن.

۲-سهمیکه انجمنهای عمران و انجمنهای شهرداری از درآمد خود ممکن است برای مخارج انجمن شهرستان تخصیص دهند.

۳-درآمد حاصل از عوارضیکه انجمن شهرستان برای امور عمرانی وضع و تصویب می‌نماید.

۴-سهمی که بعنوان کمک از خزانه دولت و یا از محل درآمدهای برنامه طبق شرایط مقرره برای امور عمرانی انجمن اختصاص داده می‌شود.

مجموع کمک مزبور برای کلیه انجمنهای استان و شهرستان هر سال در بودجه کل کشور منظور و طبق پیشنهاد وزارت کشور و تصویب هیئت وزیران و بر حسب نیازمندی در اختیار هر یک از انجمنها قرار خواهد گرفت.

۵-هدایا و سایر درآمدهای متفرقه پیش بینی نشده در حدود مقررات قانونی.

۶-سهمی از مجموع مالیات بر درآمد و مالیات بر املاک و اموال حوزه انجمن به استثناء مالیات بنگاههای دولتی، میزان سهم مزبور هر سال در بودجه کل کشور معین خواهد شد.

تبصره-درآمد انجمنهای استان عبارت است از ده درصد درآمد هر یک از انجمنهای شهرستان تابع حوزة استان و درآمدهای مندرج در ردیفهای ۱ و ۴ و ۵ این ماده.

مادة۶۹-انجمنهای استان و شهرستان می‌توانند در صورت لزوم برای تأمین هزینه طرحهای عمرانی تا میزان ۲۰ درصد بودجه درآمد سالیانه انجمن وام با اعتبار از منابع داخلی تحصیل نماید. دریافت وام اضافه بر ۲۰% مزبور منوط بتصویب هیئت وزیران خواهد بود.

مادة۷۰-اعضاء انجمنهای استان و شهرستان حق حضور متناسب با میزان کار با رعایت بودجه از اعتبارات انجمن دریافت خواهند نمود.

تبصرة۱-برای اجراء مقررات مذکور در این ماده انجمنهای استان و شهرستان به سه درجه تقسیم شده و میزان حق حضور طبق آئین نامه‌ای که از طرف وزارت کشور تنظیم و بتصویب هیئت وزیران می‌رسد معین خواهد شد.

تبصرة۲-اعضاء انجمنهای شهرستان که مقیم مرکز شهرستان نباشند و همچنین اعضاء انجمنهای شهرستان که از شهرستانها در انجمن استان شرکت می‌کنند علاوه بر حق حضور هزینه معمولی ایاب و ذهاب و کمک خرج

متناسبی برای ایام توقف در مرکز شهرستان یا استان جهت شرکت در جلسات انجمن از بودجه انجمن مربوط دریافت خواهند نمود.

هزینه ایاب و ذهاب و کمک خرج طبق آئین نامه بترتیب مذکور در این ماده تعیین خواهد شد.

مادة۷۱-امور استخدامی کارمندانیکه از بودجه انجمنهای استان و شهرستان مقرری دریافت می‌دارند و همچنین امور مالی و اداری و سازمانی انجمن طبق آئین نامه ایست که بتصویب انجمن می‌رسد و در حدود مقررات قانونی لازم الاجرا می‌باشد.

مادة۷۲-تبصرة ۲ مادة ۱۴ قانون انتخابات مجلس شورای ملی و تبصرة ۶ مادة ۱۲ قانون انتخابات مجلس سنا و قانون انجمنهای ایالتی و ولایتی مصوب ۱۳۲۵ قمری و سایر قوانینیکه با این قانون مغایر است در قسمتیکه مغایرت دارد ملغی است.

تبصره-در هر یک از قوانین که شرکت اعضای انجمن ایالتی و ولایتی در انجمن‌ها و اجتماعات ذکر شده از انجمن استان و شهرستان دعوت بعمل خواهد آمد.

مخبر کمیسیون کشور-دکتر زعفرانلو

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۱۳۴۶/۳/۳۱ با حضور آقای سراج حجازی معاون پارلمانی وزارت کشور لایحه دولت راجع به تشکیل انجمنهای استان و شهرستان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مواد مربوط را تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

مخبر کمیسیون دارائی-عزت الله اوزار

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۴ تیرماه ۱۳۴۶ با حضور آقای سراج حجازی معاون پارلمانی وزارت کشور لایحه شمارة ۳۸۶۶۲/ک ۲۰۰۱۴- ۱۳۴۵/۱۲/۲۷ دولت راجع به تشکیل انجمنهای استان و شهرستان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مواد مربوط را تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

مخبر کمیسیون دادگستری-رضا مجد

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه اول تیرماه ۱۳۴۶ با حضور نماینده دولت لایحه مربوط به تشکیل انجمنهای استان و شهرستان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مواد مربوط را تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری-صائب

نایب رئیس-مادة اول مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة۱-بمنظور مشارکت اهالی هر محل در اداره امور محلی و تهیه موجبات آبادانی و عمران شهری و روستائی و تعیین و تشخیص نیازمندی‌های محلی و مراقبت در تأمین آن در مرکز هر استان و فرمانداریکل انجمن استان و در مرکز هر شهرستان و در هر شهرستان مرکز استان یا فرمانداریکل انجمن شهرستان تشکیل می‌شود که بوظایف مقرر در این قانون اقدام نمایند.

نایب رئیس-آقای دکتر یگانگی بفرمائید.

دکتر اسفندیار یگانگی-بنده در کلیات لایحه عرایضی دارم.

نایب رئیس-شور دوم است کلیات اول ندارد اگر فرمایشی دارید در کلیات آخر می‌توانید بفرمائید. نظر دیگری در ماده اول نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بماده اول رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانیکه موافقند خواهش

می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة دوم مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

مادة۲-اعضاء انجمن استان و شهرستان مطابق مقررات این قانون برای مدت چهار سال از طرف اهالی محل انتخاب می‌شوند و تجدید انتخاب آنان بلا مانع است.

نایب رئیس-نسبت بمادة دوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بمادة دوم خانم‌ها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة سوم مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة۳-انجمن شهرستان تشکیل می‌شود از منتخبین مرکز شهرستان و بخشهای تابع آن و انجمن استان مرکب خواهد بود از دو نفر از اعضاء هر یک از انجمنهای شهرستان حوزه استان یا فرمانداری کل.

نایب رئیس-نسبت بمادة سوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بمادة سوم خانم‌ها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده چهارم مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة۴-تعداد اعضاء انجمن شهرستان در مرکز هر شهرستان بشرح زیر خواهد بود:

الف-در مرکز هر شهرستان که تا ۲۰ هزار نفر جمعیت داشته باشد ۳ نفر.

ب-در مرکز هر شهرستان که از ۲۰ هزار تا ۵۰ هزارنفر جمعیت داشته باشد ۵ نفر.

ج- در مرکز هر شهرستان که ۵۰ تا ۲۰۰ هزارنفر جمعیت داشته باشد ۹ نفر.

د- در مرکز هر شهرستان که از ۲۰۰ هزار تا پانصد هزارنفر جمعیت داشته باشد ۱۱ نفر.

هـ- در مرکز هر شهرستان که بیش از پانصد هزارنفر جمعیت داشته باشد ۱۵ نفر.

تبصره-از هر یک از بخشها که جمعیت آن کمتر از ده هزار نفر باشد بترتیبیکه در این قانون مقرر گردیده است یکنفر انتخاب و بتعداد مزبور علاوه خواهد شد و در صورتیکه جمعیت بخش بیش از تعداد مزبور باشد بنسبت هر ده هزار نفر یکنفر نماینده افزوده خواهد شد.

نایب رئیس-نسبت به مادة ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به مادة ۴ خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده پنجم مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

فصل دوم-انتخابات انجمنهای استان و شهرستان

الف-شرایط انتخاب کنندگان و انتخاب شوندگان.

مادة۵-انتخاب کنندگان باید واجد شرایط زیر باشند.

۱-تابعیت ایران.

۲-داشتن ۲۰ سال تمام سن.

۳-توطن در محل انتخاب یا سکونت در آنجا از ششماه قبل از انتخابات.

نایب رئیس-در ماده پنجم نظری نیست؟ آقای دکتر رهنوردی بفرمائید.

دکتر رهنوردی-بنده خیلی متأسفم که در کمیسیونها نبودم تا نظر خودم را در این مورد باطلاع نمایندگان و دولت برسانم بنده فکر می‌کنم با شرایط زمان و مکان در مملکت ما سن بیست سال تمام برای انتخاب کنندگان زیاد باشد برای اینکه بطوریکه اطلاع دارید خانمها و آقایان خودشان هم در اجتماعات برخورد می‌کنند امروز وضع جوانها بجائی رسیده که جوانهای ۱۶ ساله را می‌بینید از نظر معلومات چه از نظر اجتماعی چه معلومات درسی و چه از نظر سواد برابر با جوانی است که در بیست سال پیش در سن بیست و پنج سالگی اگر مقایسه کنیم اینها طوریست که امروز اگر با یک جوان ۱۳ ساله یا ۱۴ ساله که صحبت می‌کنید مشاهده می‌شود روی اصل تربیت صحیح و روی اصل اینکه بیشتر اینها از لحاظ تحصیل امکانات بیشتری دارند

و معلمین بهتری دارند کتابهای بیشتری می‌خوانند سطح اطلاعات اینها هم بمراتب با پانزده سال پیش که مقایسه کنیم بالاتر است بنده خودم گاهی از اوقات با این جوانهای پانزده شانزده ساله که صحبت می‌کنم حقیقتاً تعجب می‌کنم که اینها سواد اجتماعی که دارند و معلوماتی که در رشته‌های مختلف دارند خیلی در سطح بالاست درست است که الان لایحه در شور دوم است و بنده نمی‌توانم پیشنهاد بدهم این موضوع را خواستم خدمت آقای معاون وزارت کشور عرض کنم که در صورت امکان در مجلس سنا مطرح بفرمایند چون بنده فکر می‌کنم داشتن سن بیست سال زیاد است و باید از سن هیجده سالگی بجوانها شانس بدهیم که بتوانند افرادی را که مورد محبتشان هست و و آنها را دوست دارند و بآنها اعتماد دارند اینها را انتخاب کنند تا در انجمن‌های شهرستان‌ها و استانها شرکت بکنند و از طرف دیگر نفع اینکه ما این سن را ۱۸ در نظر بگیریم این است که می‌شود گفت که این افراد جوان‌ها را انتخاب خواهند کرد در انجمن‌ها بیشتر نفوذ خواهند کرد و در مورد خواسته‌های جوانان بیشتر بحث خواهد شد و بیشتر رسیدگی خواهد شد خواستم استدعا کنم که در صورت امکان این موضوع را در مجلس سنا مطرح بفرمائید و اگر سن را برسانید به هیجده سال خیلی بهتر خواهد شد و یک قشر وسیعی که از ۱۸ تا ۲۰ سال هستند اینها را محروم نخواهیم کرد از اینکه رأی بدهند بآنهائی که دلشان می‌خواهد بفرستند به انجمن شهرستانها و استانها خیلی متشکرم.

نایب رئیس-نظر دیگری در مادة ۵ نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بمادة پنجم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ششم مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

مادة۶-انتخاب شونده باید واجد شرایط زیر باشد.

۱-تابعیت ایران.

۲-داشتن ۲۵ سال تمام سن.

۳-توانائی خواندن و نوشتن فارسی به اندازة کافی.

۴-نداشتن سوء شهرت.

۵- توطن در محل انتخاب و یا سکونت در آن محل لااقل دو سال قبل از انتخابات.

نایب رئیس-نسبت بمادة ششم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بمادة ششم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة هفتم مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة۷-اشخاص زیر از حق انتخاب کردن و انتخاب شدن محروم می‌باشند.

۱-محجورین.

۲-ورشکستگان بتقصیر و یا تقلب.

۳-مرتکبین جنایات و جنحه‌های مهم عمدی.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بمادة ۷ خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة هشتم مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة۸-اشخاص زیر بمناسبت مقام خود نمی‌توانند بعضویت انجمن استان یا شهرستان انتخاب شوند.

۱-نخست وزیر و وزراء و معاونین آنان و نمایندگان مجلسین در تمام کشور.

۲-استانداران و فرمانداران و دادستانها و شهرداران و بخشداران و کلیه رؤساء سازمانهای دولتی و مؤسسات انتفاعی و بازرگانی وابسته بدولت و قائم مقام و معاونین مقامات مزبور در حوزة مأموریت خود.

۳-اعضاء اصلی و علی البدل انجمن نظارت انتخابات انجمن شهرستان در حوزه انتخابیه خود.

۴-رئیس و اعضای انجمن شهر و رئیس انجمن بهداری.

تبصرة۱-متصدیان مقامات مذکور در بند ۲ تا ۴ این ماده در صورتیکه داوطلب شرکت در انتخابات حوزة مأموریت

خویش باشند باید قبل از شروع انتخابات و همزمان با اعلام آمادگی خود از سمت خویش استعفا دهند و در صورتیکه مستخدم رسمی دولت باشند ضمن استعفا از سمت تقاضا کنند که آماده بخدمت شوند و دولت مکلف بقبول این تقاضاها است.

روحانی-در قانون جدید استخدام دیگر انتظار خدمت نیست و باید خودش تقاضا کند (مهندس صائبی-تقاضا کننده است) باید خود کارمند تقاضا کند که آماده به خدمت باشد.

تبصرة۲-سایر مستخدمین رسمی دولت که بعضویت انجمن استان یا شهرستان انتخاب شوند در صورت قبول عضویت انجمنهای مذکور باید از سمت خود استعفا دهند و تقاضا کنندکه آماده بخدمت شوند. دولت مکلف بقبول این تقاضا است و مستخدمین مزبور از تاریخ قبولی عضویت انجمن آماده بخدمت خواهند شد. مدت عضویت انجمن جزو آمادگی بخدمت مستخدم محسوب خواهد شد.

تبصرة۳-بمستخدمین دولت که بنحو مذکور در تبصره‌های ۱ و ۲ آماده بخدمت می‌شوند در دوران آمادگی بخدمت حقوقی پرداخت نخواهد شد و هرگاه مستخدمین مزبور بر اساس آخرین حقوق دریافتی زمان اشتغال کسور بازنشستگی سهم خویش را بپردازند وزارتخانه یا مؤسسه دولتی متبوع آنان نیز موظف خواهد بود مبلغی معادل کسور پرداختی بابت سهم خود بصندوق بازنشستگی کشوری پرداخت نماید. در اینصورت خدمت اینگونه مستخدمین از نظر بازنشستگی جزء سابقه خدمت آنان محسوب خواهد شد.

تبصرة۴-دولت حق ندارد در مدت خدمت مستخدمین موضوع تبصره‌های فوق در انجمنهای شهرستان و استان پستی در وزارتخانه‌ها یا مؤسسات دولتی به آنان ارجاع نماید ولی پس از خاتمه دوران عضویت در انجمن با آنان مانند سایر مستخدمین آماده بخدمت طبق قانون استخدام کشوری رفتار خواهد شد.

تبصرة۵-با مستخدمین آماده بخدمت دولت که بعضویت انجمنهای استان یا شهرستان انتخاب شوند بر طبق مقررات این ماده رفتار خواهد شد.

نایب رئیس-نسبت بماده هشت نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بمادة ۸ و تبصره‌هایش خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة نهم مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة۹-مشمولین قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی تا زمانیکه در خدمت هستند از حق انتخاب کردن و انتخاب شدن محرومند.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بمادة ۹ خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۱۰ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة۱۰-انتخاب کنندگان باید قبل از دادن رأی کارت انتخاباتی تحصیل نمایند.

نحوة تنظیم دفاتر ثبت نام و احراز صلاحیت رأی دهنده و صدور کارت انتخاباتی بر اساس مقررات این قانون بموجب آئین نامة خواهد بود که از طرف وزارت کشور تهیه و بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۱۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۱۰ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۱۱ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ب-انتخابات انجمن نظارت و تعیین داوطلبان.

مادة۱۱-پس از وصول دستور وزارت کشور مبنی بر شروع انتخابات فرماندار یا جانشین او مکلف است حداکثر ظرف مدت ۵ روز در هر شهرستان آگهی در حوزه انتخابیه

منتشر نماید تا کسانیکه داوطلب عضویت انجمن شهرستان باشند از تاریخ انتشار آگهی ظرف ده روز بترتیب ذیل داوطلبی خود را بفرمانداری اطلاع دهند.

داوطلب عضویت انجمن شهرستان باید شخصاً مراتب آمادگی خود را کتباً بفرمانداری اعلام دارد و معرفی نامه‌ای به امضاء از ۳۰ تا ۱۵۰ نفر با توجه بمادة ۴ از اهالی محل که واجد شرایط انتخاب کننده باشند ضمیمه نامه خود بفرمانداری ارسال دارد.

برگ داوطلبی و معرفی نامه طبق نمونه ایست که از طرف وزارت کشور تهیه خواهد شد.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۱۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بمادة ۱۱ خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۱۲ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة۱۲-پس از انتشار اعلان اسامی داوطلبان نمایندگی فرماندار بلافاصله کمیسیونی مرکب از خود و رئیس ادارة دادگستری و رئیس بهداری و رئیس آموزش و پرورش (یا قائم مقام آنان در صورت غیبت یا نبودن در محل) و یکنفر معتمد محل تشکیل داده بدواً کمیسیون بصلاحیت داوطلبان نمایندگی رسیدگی و پس از آن اسامی واجدین شرایط در حوزه انتخابیه را اعلان می‌کند و رأی دهندگان فقط می‌توانند به آنان رأی بدهند سپس کمیسیون پانزده نفر از طبقات زیر:

۱-علماء

۲-استادان دانشکده‌ها و دبیران و پزشکان و مهندسین و وکلای دادگستری.

۳-بازرگانان و پیشه وران.

۴-کشاورزان.

۵-کارگران.

از هر طبقه سه نفر که واجد شرایط انتخاب شدن باشند تعیین و دعوت می‌نماید.

تبصره-در نقاطیکه ادارات دادگستری یا بهداری یا آموزش و پرورش نباشد بجای آنان از رؤسای سایر ادارات یا معتمدین محل برای تشکیل کمیسیون پنج نفری دعوت می‌شود تا وظایف مقرره را انجام دهند و همچنین در صورتیکه یک یا چند طبقه از طبقات پنجگانه وجود نداشته باشد کسری عده از سایر طبقات انتخاب می‌شود.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۱۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به مادة ۱۲ و تبصرة آن خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۱۳ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة۱۳-مدعوین در اولین جلسه از بین خود یا خارج هفت نفر را که دارای سواد فارسی و واجد شرایط انتخاب کننده باشند برأی مخفی و اکثریت نسبی برای انجمن نظارت اصلی و هفت نفر بهمین ترتیب برای عضویت علی البدل انتخاب می‌نمایند برای انجام انتخاب مزبور حضور دو ثلث از مدعوین کافی خواهد بود.

تبصره-شهرهائیکه جمعیت آنان کمتر از ده هزار نفر باشد تعداد مدعوین برای انتخاب هیئت نظارت از هر طبقه دو نفر و اعضاء اصلی و علی البدل هر کدام پنج نفر خواهد بود.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۱۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بمادة ۱۳ و تبصرة آن خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۱۴ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة۱۴-اعضاء انجمن نظارت پس از انتخاب بلافاصله از بین خود برأی مخفی و اکثریت نسبی یکنفر رئیس و یکنفر نایب رئیس و دو نفر منشی انتخاب می‌نمایند.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۱۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بمادة ۱۴ خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۱۵ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة۱۵-انتخابات در یک روز بعمل خواهد آمد و انجمن مرکزی نظارت انتخابات در صورت ضرورت بتعداد لازم یک یا چند شعبه فرعی مرکب از پنج نفر از معتمدین محل در یک یا چند نقطه شهر تشکیل می‌دهند که در روز و ساعات مقرر اخذ رأی نمایند.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۱۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بمادة ۱۵ خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۱۶ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة۱۶-فرماندار یا جانشین او مکلف است در اولین جلسه انجمن نظارت صورت اساسی کلیه داوطلبان و برگ داوطلبی و معرفی نامه آنان را به انجمن نظارت تسلیم نماید.

انجمن مکلف است ظرف ده روز به اوراق داوطلبان رسیدگی کرده و با تحقیقات لازم واجدین صلاحیت و شرایط را طبق مقررات این قانون تشخیص دهد.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۱۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بمادة ۱۶ خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۱۷ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ج-نحوة اخذ رأی و تشخیص منتخبین.

مادة۱۷-انجمن نظارت پس از اجرای مفاد مادة ۱۶ باید آگهی که حاوی مطالب ذیل باشد از ۵ تا ۱۰ روز قبل از روز اخذ رأی در شهر منتشر نماید:

۱-محل انعقاد انجمن و تعداد شعب و روز و ساعاتیکه برای انتخاب معین می‌شود و مدت اخذ رأی که لااقل ۱۰ ساعت خواهد بود.

۲-شرایط انتخاب کنندگان.

۳-عدة اعضائیکه باید انتخاب شوند.

۴-اسامی داوطلبان عضویت انجمن که درخواست آنها مورد رسیدگی واقع شده و طبق مادة ۲۷ واجد شرایط تشخیص گردیده‌اند با تصریح به این امر که رأی دهندگان می‌توانند از میان داوطلبان معرفی شده از طرف انجمن نظارت اشخاصی را که مایل باشند انتخاب نمایند.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۱۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بمادة ۱۷ خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۱۸ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة۱۸-دادن رأی باید مخفی و مستقیم باشد. نحوه اخذ آراء و استخراج آن و تشخیص حائزین اکثریت طبق آئیننامه ایست که از طرف وزارت کشور تنظیم و بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۱۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بمادة ۱۸ خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۱۹ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة۱۹-در مواقعیکه یکی از اعضاء انجمن نظارت در خلال جریان امر انتخابات فوت نموده یا استعفا دهد بجای او یکی از اعضاء علی البدل که دارای رأی زیادتری بوده است بعضویت انجمن اصلی تعیین می‌شود. در مواقعیکه عده‌ای از اعضاء اصلی یا علی البدل فوت یا استعفا نماید تا زمانیکه اکثریت اعضاء اصلی و علی البدل برای ادامه کار باقی باشند انجمن با همان عده وظائف خود را انجام خواهد داد و در صورت باقی نماندن اکثریت فرماندار از میان منتخبین مقرر در مادة ۱۲ کسانی را که رأی بیشتری داشته‌اند بترتیب دعوت خواهد نمود تا انجمن کار خود را ادامه دهد در صورت تساوی رأی بقید قرعه انتخاب خواهند شد.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۱۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بمادة ۱۹ خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۲۰ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة۲۰-هرگاه در جریان انتخابات یک یا چند نفر از اعضاء انجمن نظارت از شرکت و حضور در انجمن استنکاف نمایند در صورتیکه با یکمرتبه اخطار کتبی فرماندار حاضر نشوند مستعفی شناخته شده و بجای آنها از اعضاء علی البدل دعوت می‌شود.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۲۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بمادة ۲۰ خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۲۱ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة۲۱-در صورتیکه عضو مستعفی یا مستنکف یا فوت شده رئیس یا نایب رئیس یا یکی از منشی‌ها باشند بطوریکه فوقاً ذکر شد از اعضاء علی البدل برای عضویت دعوت و مجدداً بجای آن رئیس یا نایب رئیس یا منشی انتخاب خواهد شد.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۲۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بمادة ۲۱ خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۲۲ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة۲۲-اگر کسی در جریان انتخابات شکایت یا ایرادی در امر انتخابات داشته باشد شکایت یا ایراد مانع سیر قانونی جریان انتخابات نخواهد بود ولی خلاصه شکایت یا ایراد در دفتر مخصوص انجمن نظارت ثبت و بشاکی رسید داده خواهد شد و عین شکایت برای رسیدگی بهیئت مذکور در مادة ۲۳ ارسال می‌شود.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۲۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بمادة ۲۲ خانم‌ها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۲۳ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة۲۳-انجمن نظارت از روز اعلام خاتمه رأی و تعیین منتخبین تا یک هفته شکایت و ایرادات از انتخابات را دریافت داشته و در هفته دوم کلیه شکایات مربوطه به انتخابات در هیئت مذکور در مادة ۱۲ مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت. هیئت مزبور باید حداکثر در مدت مقرر در فوق رسیدگی بشکایات را خاتمه داده و نظریه خود را که با اکثریت آراء اتخاذ شده ضمن تنظیم صورت مجلسی بفرمانداری و انجمن نظارت ابلاغ نمایند رأی هیئت قطعی است و فرماندار و انجمن نظارت مکلفند تصمیمات هیئت را بموقع اجرا گذارند.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۲۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۲۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۲۴ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۲۴-در مواردیکه تجدید انتخاب لازم شود طبق مواد این قانون اقدام خواهد شد.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۲۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۲۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۲۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

مادة۲۵-در صورتیکه شکایتی از انتخابات نشود و یا شکایتهای واصله پس از رسیدگی مورد تأیید هیئت

مذکور واقع نگردد انجمن نظارت بنام کسانیکه بعضویت انجمن شهرستان انتخاب شده‌اند اعتبار نامه‌ای به امضای اکثریت اعضای انجمن نظارت و فرماندار صادر خواهد کرد.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۲۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۲۵ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۲۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

مادة۲۶-بعد از اینکه رسیدگی به اعتبارنامه‌ها خاتمه پذیرفت و اعتبارنامه اعضاء انجمن شهرستان بتصویب رسید اوراق آراء مأخوذه با حضور اعضاء انجمن شهرستان و رئیس و اعضاء انجمن نظارت انتخابات و فرماندار امضاء می‌گردد و در این موقع رئیس انجمن نظارت انحلال انجمن نظارت را اعلام می‌دارد.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۲۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۲۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۲۷ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۲۷-ترتیب انتخاب نمایندگان بخشها به این نحو خواهد بود که انجمن هر ده یکنفر نماینده از میان اعضاء خود انتخاب و کتباً به بخشداری معرفی می‌نماید نمایندگان انجمنهای ده با دو نفر نماینده مرکز بخش که از طرف انجمن ده مرکز بخش یا انجمن شهر آنجا انتخاب خواهند شد در روزی که قبلا از طرف بخشدار تعیین و به آنان ابلاغ شده در مرکز بخش حاضر می‌گردند و پس از اجتماع لااقل دو ثلث نمایندگان منتخب در بخشداری با حضور بخشدار از بین خود و یا از ساکنین شهر نمایندة بخش را که واجد شرایط عضویت انجمن شهرستان باشد به اکثریت آراء حاضرین بعضویت انجمن شهرستان انتخاب و با اعتبارنامه ایکه به امضاء یا مهر اکثریت نمایندگان منتخب شرکت کننده در رأی باشد بفرمانداری معرفی می‌نمایند.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۲۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۲۷ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۲۸ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

فصل سوم-اختیارات و وظایف انجمنهای استان و شهرستان

الف-اختیارات و وظایف انجمن شهرستان.

مادة۲۸-انجمن شهرستان دارای شخصیت حقوقی و عهده دار اجراء وظایفی است که در مواد ۲۹ و۳۰ این قانون مندرج است.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۲۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۲۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۲۹ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۲۹-در موارد زیر انجمن شهرستان رأساً عهده دار انجام امور محلی می‌باشد.

۱-تأسیس و اداره دبستان و دبیرستان و آموزشگاه حرفه‌ای طبق برنامه‌های آموزشی و تربیتی مملکتی.

۲-ایجاد درمانگاه و بیمارستان و مراقبت در ادارة آن.

۳-ایجاد و نگاهداری راههای بین دهات و بخشها.

۴-تهیه مسکن و خانه سازی با توجه بقوانین مربوط.

۵-ایجاد مزارع کوچک نمونه کشاورزی و اقدام بدرختکاری در شهر و دهات

۶-احیاء و توسعه صنایع دستی و روستائی.

۷-تأسیس اردوگاههای کار و نظارت بر حسن جریان آنها.

۸-تأمین محل برای سازمانهائیکه از طرف انجمن برای امور محلی تشکیل می‌گردد.

۹-تهیه نقشه جامع حوزة شهرستان که مبین وضع طبیعی و اقتصادی و اجتماعی محل باشد.

۱۰-تهیه و پیشنهاد برنامه‌های لازم بمنظور اسکان عشایر و کمکهای فنی به آنها جهت خانه سازی و ساختمان اماکن دامداری و ایجاد مراتع با همکاری سازمانهای دولتی مربوط.

۱۱-ایجاد نمایشگاه برای کالاهای داخلی.

۱۲-حفر قنوات و چاه و آب بند و امثال آن بمنظور تهیه آب آشامیدنی و مصارف کشاورزی با توجه بقوانین مربوط.

۱۳-حفظ و ادارة کلیه اموال منقول و غیر منقول متعلق به انجمن و مؤسساتی که از طرف انجمن دایر می‌گردد.

۱۴-اتخاذ تصمیم در مورد نقل و انتقال اموال متعلق به انجمن و انعقاد قراردادهای لازم برای اجراء طرحهائی که بتصویب انجمن می‌رسد

۱۵-اهداء و قبول هدایا بنام انجمن.

۱۶-نظارت بر امور مربوط به انجمن‌های عمران بخش و راهنمائی آنها در تنظیم طرحهای عمرانی.

۱۷-اتخاذ تصمیم و نظارت بر مصرف وجوهیکه بمنظور وظایف مقرر در این قانون از منابع دولتی یا غیر دولتی در اختیار انجمن قرار می‌گیرد.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۲۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۲۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۳۰ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۳۰-بمنظور بهبود و پیشرفت امور زیر انجمن نظر مشورتی خود را بسازمانهای ذیصلاحیت اعلام خواهد داشت:

۱-طرق بهبود و پیشرفت امور اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی و بهداشتی مربوط بحوزة هر شهرستان.

۲-موجبات آبادانی و عمران شهری و روستائی.

۳-امور مربوط بشهرداریها و انجمنهای شهر و انجمن بهداری و کمیسیون ناظر بر سهم آموزش و پرورش از درآمد شهرداریها و سایر سازمانهای محلی.

گ ۴-امور مربوط به آموزش و پرورش و بهداشت و توسعه و تکمیل مؤسسات مزبور.

۵-امور مربوط بمبارزه با بیسوادی.

۶-امور مربوط بسپاهیان دانش و بهداشت و آبادانی و ترویج و امثال آن.

۷-امور مؤسسات خیریه و عام المنفعه.

۸-امور مربوط بحفظ و آبادانی موقوفات عامه و مصرف عواید آن بر طبق مقررات مربوط.

۹-امور مربوط بحفظ و حراست آثار باستانی و تأسیس موزه و کتابخانه.

۱۰-امور مربوط بحمایت زندانیان و کانون اصلاح و تربیت اطفال بزهکار.

۱۱-امور کشاورزی و دامپروری و دفع آفات و تهیه آب برای مصرف شهری و کشاورزی.

۱۲-امور مربوط بسازمان دفاع غیر نظامی.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۳۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۳۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۳۱ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۳۱-انجمن شهرستان می‌تواند برای تأمین هزینه طرحهای عمرانی عوارض مخصوصیکه منحصراً بمصارف مزبور خواهد رسید وضع نماید.

طرحهائیکه برای اجرای آن عوارض مزبور وضع می‌گردد باید قبلا بتصویب انجمن رسیده و برای آگهی عموم منتشر گردد.

تبصرة۱-عوارض مزبور نباید تأثیر سوئی در اقتصاد عمومی کشور داشته باشد و تشخیص آن با کمیسیونی مرکب از وزراء کشور و دارائی و اقتصاد می‌باشد.

تبصرة۲-انجمن شهرستان باید عوارضی را که برای اجراء طرحهای عمرانی وضع می‌کند قبل از اجراء به اطلاع کمیسیون مزبور برساند و کمیسیون مکلف است حداکثر ظرف دو ماه نظر خود را به انجمن اعلام نماید و در صورتیکه در مدت مزبور کمیسیون نظر خود را ابلاغ ننماید مصوبات انجمن قابل اجراء خواهد بود.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۳۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۳۱ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۳۲ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۳۲-هرگاه برای انجام امور مربوط بعمران و آبادی شهری و روستائی تهیه طرحهائی لازم باشد که تنظیم آن برای انجمن مقدور نباشد سازمانهای دولتی مربوط خدمات فنی مورد نیاز را انجام داده و راهنمائیهای لازم را بعمل خواهند آورد.

تبصره-دولت مکلف است سازمانها و دفاتر فنی استانها را بمنظور گسترش خدمات فنی در هر یک از استانها و شهرستانها و کمک به انجمنهای استان و شهرستان مجهز و آماده نماید.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۳۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۳۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۳۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

مادة۳۳-هر یک از سازمانهای دولتی و مؤسسات وابسته به آن که برای رفع نیازمندیهای محلی پیشنهادی بمقامات مرکزی نموده و اعتباراتی را برای امور عمرانی درخواست کند باید این پیشنهاد را قبلا اگر مربوط به شهرستان است برای انجمن شهرستان و اگر مربوط بحوزة استان می‌باشد به انجمن استان ارسال و نظر انجمن را در آن مورد بخواهند چنانچه انجمن نظری داشته باشد باید حداکثر ظرف مدت ۱۵ روز اعلام نماید و در هر حال سازمانهای مزبور مکلفند عین نظریه انجمن را بمقامات مرکزی ارسال دارند.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۳۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۳۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۳۴ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۳۴-بمنظور ایجاد همآهنگی و پیشرفت کامل وظایفیکه برعهده انجمنهای استان و شهرستان می‌باشد قواعد کلی و ضوابط مربوط بتشخیص نیازمندیها و اولویت طرحها و نقشه‌های کلی و برنامه‌های عمومی از طرف دولت تنظیم و برای اجرا در اختیار انجمن گذارده خواهد شد.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۳۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۳۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۳۵ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۳۵-اجراء تصمیمات انجمنهای استان و شهرستان و تأمین وسائل و موجبات اجراء آن در مواد مذکور در مادة ۲۹ این قانون بعهده خود انجمن می‌باشد ولی در مورد طرحها و تصمیماتیکه اجراء آن از طرف انجمن مقدور نمی‌باشد بر حسب تقاضای انجمن و موافقت سازمانهای دولتی مربوط اجراء آن از طرف سازمانهای دولتی بعمل خواهد آمد و در این صورت انجمن باید هزینه و سایر وسائل لازم را که تهیه و تأمین نموده در اختیار سازمان‌های مذکور قرار دهد.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۳۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۳۵ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۳۶ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۳۶-دولت می‌تواند بتدریج وظایف سازمانهای دولتی را که تا تاریخ تصویب این قانون عهده دار انجام امور محلی مذکور در مادة (۲۹) این قانون بوده‌اند به انجمن استان یا شهرستان واگذار نماید.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۳۶ نظری نیست؟

(اظهاری نشد) بمادة ۳۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۳۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ب-اختیارات و وظایف انجمن استان.

مادة۳۷-در اموریکه طبق مقررات این قانون انجام آن از وظایف و اختیارات انجمن شهرستان می‌باشد هرگاه امری مربوط به بیش از یک شهرستان بوده و شامل حوزه استان باشد یا اثرات و فوائد آن شامل حوزه استان گردد و تشریک مساعی چند شهرستان لازم باشد انجمن استان عهده دار انجام آن خواهد بود.

اموری که مربوط به بیش از یک شهرستان می‌باشد بنابر پیشنهاد استاندار و تصویب انجمن استان معین خواهد شد.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۳۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۳۷ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۳۸ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۳۸-انجمن استان به اختلاف نظر بین انجمنهای شهرستان و اختلاف نظر بین انجمنهای مزبور با انجمنهای شهر و انجمن بهداری و کمیسیون ناظر بر سهم آموزش و پرورش از درآمد شهرداریها رسیدگی می‌نماید و رأی انجمن استان قطعی خواهد بود.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۳۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۳۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۳۹ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

الف-تشکیل انجمن شهرستان.

مادة۳۹-پس از آنکه دو ثلث اعتبارنامه منتخبین بخشها و مرکز شهرستان بفرمانداری واصل گردید فرماندار مکلف است از کلیه اعضاء انجمن شهرستان و معتمدین محل و وجوه طبقات مندرج در مادة ۱۲ و رؤسای ادارات و مؤسسات عمومی برای افتتاح انجمن دعوت نماید و انجمن را بنام نامی اعلیحضرت همایون شاهنشاه افتتاح خواهد نمود.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۳۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۳۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۴۰ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۴۰-پس از افتتاح بلافاصله انجن بریاست مسن ترین اعضاء و منشیگری دو نفر از جوانترین اعضاء تشکیل می‌شود و در حضور کلیه مدعوین مراسم سوگند به این ترتیب انجام خواهد شد که هر یک از اعضاء سوگند نامه ذیل را قرائت و سپس ذیل آنرا امضاء خواهد نمود.

«من که در ذیل امضاء می‌کنم خداوند متعال را بشهادت می‌طلبم و به این قرآن مجید سوگند یاد می‌کنم تکالیف و وظایفی را که بعنوان عضو انجمن بمن رجوع شده است با کمال راستی و درستی و جد و جهد انجام بدهم و در انجام این وظایف هرگونه اغراض شخصی را مداخله ندهم و همواره خیر و صلاح مردم و تمامیت کشور ایران را منظور و نصب العین خود ساخته و بقانون اساسی و سلطنت مشروطه ایران وفادار بمانم و نسبت به اعلیحضرت همایون شاهنشاه مفخم خود صدیق و راستگو باشم»

تبصره-اعضائیکه از اقلیتهای مذهبی انتخاب می‌شوند بکتاب آسمانی خود سوگند یاد خواهند کرد.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۴۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۴۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۴۱ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۴۱-انجمن شهرستان پس از ادای سوگند از میان اعضاء خود یکنفر رئیس و یکنفر نایب رئیس و دو

نفر منشی با رأی مخفی و اکثریت آراء برای مدت دو سال انتخاب و شروع به انجام وظایف قانونی خود می‌نماید و همچنین دو نفر را از بین خود برای عضویت در انجمن استان انتخاب و پس از صدور اعتبارنامه بفرمانداری معرفی می‌نماید.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۴۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۴۱ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۴۲ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۴۲-هرگاه یکی از اعضاء اعم از این که عضو مزبور منتخب شهر یا بخشهای تابع حوزة شهرستان باشد استعفا داده یا فوت کند یکنفر که بلافاصله بعد از آخرین نفر منتخب حوزة مربوطه رأی بیشتر داشته است برای بقیه مدت نمایندگی بجای او تعیین می‌شود.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۴۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۴۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۴۳ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۴۳-هر یک از اعضاء انجمن شهرستان که فاقد یک یا چند شرط از شرایط لازم برای عضویت انجمن شود یا شغل دولتی قبول کند یا بدون عذر موجه و جلب موافقت قبلی انجمن چهار جلسه متوالی غیبت کند از عضویت انجمن معاف و مراتب بعضو مزبور ابلاغ خواهد شد تا اگر اعتراضی داشته باشد ظرف یکهفته به انجمن استان اعلام و می‌تواند برای دفاع از خود در جلسه انجمن حضور یابد تصمیم انجمن استان در این باره قطعی و بجای عضو معاف شده مطابق مواد فوق از منتخب بعدی دعوت بعمل خواهد آمد.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۴۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۴۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۴۴ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

ب-تشکیل انجمن استان.

مادة۴۴-افتتاح انجمن استان پس از تشکیل انجمن شهرستان مرکز استان و لااقل دو ثلث انجمنهای شهرستان تابع آن استان صورت خواهد گرفت و اعضائیکه اعتبارنامه‌های آنان در انجمن شهرستان رسیدگی و تصویب شده باشد برای تشکیل جلسات انجمن استان دعوت خواهند شد.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۴۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۴۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۴۵ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۴۵-ترتیب افتتاح و مراسم تحلیف در انجمن استان نیز بترتیبیکه برای افتتاح انجمن شهرستان مقرر شده صورت خواهد گرفت و نطق افتتاحیه را استاندار ایراد خواهد نمود.

تبصره-اعضای انجمنهای استان و شهرستان که بعد از جلسه افتتاحیه برسند در اولین جلسه رسمی که حاضر می‌شوند باید مراسم تحلیف را بجای آورده و سوگندنامه را امضاء نمایند.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۴۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۴۵ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۴۶ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۴۶-استاندار مکلف است پس از معرفی اشخاصیکه در شهرستانها برای عضویت انجمن استان

انتخاب شده‌اند ظرف ده روز ترتیب تشکیل و افتتاح انجمن استان را بر طبق مادة ۴۴ بدهد و اعضاء انجمن استان را برای تشکیل انجمن دعوت نماید.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۴۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۴۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۴۷ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۴۷-پس از حضور دو ثلث از اعضاء انجمن استان، انجمن تحت ریاست مسن ترین اعضاء تشکیل می‌شود و از بین خود یکنفر رئیس و یکنفر نایب رئیس و دو نفر منشی با رأی مخفی و اکثریت نسبی برای مدت دو سال انتخاب و رسمیت انجمن را اعلام و بر طبق این قانون شروع به انجام وظایف مقرره می‌نمایند.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۴۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۴۷ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۴۸ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۴۸-انجمن استان هر سه ماه یکبار تشکیل می‌گردد، جلسات فوق العاده انجمن بنابر تقاضای دو ثلث از اعضاء و با پیشنهاد استاندار تشکیل خواهد شد.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۴۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۴۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۴۹ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۴۹-هر یک از انجمنهای استان در اولین دوره اجلاسیه سالانه خود کمیسیونی مرکب از ۳ تا ۵ نفر انتخاب خواهد کرد. وظایف کمیسیون دائمی بقرار ذیل است:

۱-مراقبت در اجرای تصمیمات انجمن استان و تهیه دستور مذاکرات دوره اجلاسیه بعد.

۲-مطالعه و رسیدگی بطرح بودجه استان که باید در انجمن مورد رسیدگی قرار گیرد.

۳-بررسی سایر مسائلیکه قبل از فرا رسیدن دوره‌های اجلاسیه به انجمن استان رجوع شده است.

۴-اتخاذ تصمیم نسبت بمسائل عادی و امور جاریه که در فاصله دوره‌های اجلاسیه به انجمن رجوع شده و رئیس انجمن به کمیسیون دائمی ارجاع کرده باشد و تهیه گزارش این تصمیمات برای اطلاع انجمن.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۴۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۴۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۵۰ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

ج-مقررات عمومی.

مادة۵۰-هر یک از انجمنهای استان و شهرستان برای تهیه صورتجلسات و متن تصمیمات و تنظیم مکاتبات و حفظ اوراق و اسناد مربوط به انجمن و انجام کارهای دفتری دبیرخانه‌ای خواهد داشت، کارکنان دبیرخانه در مقابل رئیس انجمن مسئولیت خواهند داشت.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۵۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۵۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۵۱ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۵۱-استاندار یا معاون او می‌توانند در جلسات انجمن استان و فرماندار هر شهرستان یا معاون او می‌تواند در جلسات انجمن شهرستان حاضر شوند و در مذاکرات شرکت نمایند ولی حق رأی نخواهند داشت. همچنین انجمن می‌تواند هر یک از رؤسای ادارات و سازمانهای وابسته بدولت را که لازم بداند و یا اینکه خود رؤساء مزبور درخواست کرده باشند به انجمن دعوت نماید ولی حق رأی نخواهند داشت.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۵۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد)

نشد) بمادة ۵۱ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۵۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

مادة۵۲-جلسات انجمنها علنی است و حضور اشخاص در انجمن آزاد است ولی می‌تواند در صورت لزوم بتقاضای ثلث از اعضاء یا استاندار یا فرماندار جلسات غیر علنی و بدون حضور اشخاص تشکیل دهد در اینصورت افشاء مذاکرات اینگونه جلسات موکول بتصویب انجمن خواهد بود.

تبصره-هرگاه در انجمن استان موضوعی مربوط بیکی از شهرستانها تابع استان مطرح و در جریان باشد فرماندار و همچنین رؤسای مربوط آنشهرستان می‌تواند با موافقت استاندار در آن جلسات و مذاکرات مربوط بحوزه خود بدون داشتن حق رأی شرکت نماید.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۵۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۵۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۵۳ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۵۳-نظم داخلی انجمن بعهدة رئیس است و هر یک از اعضاء که بر خلاف نظم رفتار کند مطابق آئیننامه داخلی انجمن با او رفتار می‌شود و اگر از تماشاچیان که در انجمن حضور دارند عملی مخالف انتظامات سر بزند یا در مذاکرات انجمن مداخله نمایند رئیس بوسیلة مأمورین شهربانیکه مأمور حفظ انتظامات هستند مرتکب را از انجمن اخراج و در صورتیکه عمل مرتکب مستلزم تعقیب کیفری باشد پرونده تنظیم و بمقامات صلاحیتدار قضائی برای تعقیب قانونی ارسال خواهد شد.

تبصره-آئیننامه داخلی هر انجمن باید بتصویب انجمن رسیده باشد وزارت کشور مکلف است طرح نمونه‌ای برای آئیننامه داخلی تهیه نماید و برای کلیه انجمنهای استان و شهرستان ارسال دارد.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۵۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۵۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۵۴ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۵۴-اخذ رأی برای انتخاب اشخاص در انجمنها بطور مخفی و با ورقه و برای تصویب بودجه با ورقه و علنی خواهد بود و در غیر اینمورد اخذ رأی با قیام و قعود صورت می‌گیرد مگر آنکه دو ثلث اعضاء حاضر تقاضای رأی مخفی نمایند.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۵۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۵۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۵۵ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۵۵-تصمیمات انجمن وقتی معتبر است که بیش از نصف عده اعضاء حاضر در انجمن به آن رأی داده باشند و در صورت تساوی آراء رأی طرفیکه رئیس با آن موافقت داشته باشد معتبر است.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۵۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۵۵ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمائید (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۵۶ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۵۶-خلاصه مذاکرات و تصمیمات هر جلسه با ذکر اسامی غائبین بوسیله یکی از منشیها در دفتر مخصوص ثبت و رئیس انجمن و منشی آنرا باید امضاء نمایند.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۵۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۵۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمائید (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۷ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۵۷-تصمیمات انجمن علاوه بر آنکه در انجمن علناً اعلام می‌شود جداگانه هم نوشته و در محلهای مخصوصی که عامه بتوانند از آن اطلاع حاصل نمایند الصاق می‌گردد.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۵۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۵۷ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمائید (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۵۸ قرائت می‌شود.

مادة۵۸-تشکیل جلسات و اتخاذ تصمیم در غیر از محل انجمن و اوقاتیکه تعیین شده ممنوع و بلا اثر می‌باشد.

تبصره-استاندار یا فرماندار مکلفند مادام که برای انجام محل مخصوصی تعیین نشده در استانداری یا فرمانداری یا شهرداری محل لازم در اختیار انجمن بگذارند.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۵۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۵۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۵۹ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۵۹-مذاکرات و تصمیمات انجمنهای استان و شهرستان در حدود وظایف مصرح در این قانون و سایر قوانین مملکتی خواهد بود.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۵۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۵۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۶۰ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۶۰-اگر انجمن برخلاف مقررات مذکور در مادة ۵۹ اقدام نماید به پیشنهاد وزارت کشور که متکی بدلائل موجه باشد و تصویب هیئت وزیران آن انجمن منحل می‌گردد در این صورت وزارت کشور دستور تجدید انتخابات را صادر می‌نماید و انتخابات حداکثر تا سه ماه از تاریخ انحلال باید تجدید شود.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۶۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۶۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۶۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

مادة۶۱-انجمنهای استان و شهرستان باید یک نسخه از کلیه تصمیمات خود را قبل از اجراء برای فرماندار یا استاندار ارسال دارند.

هرگاه فرماندار یا استاندار تصمیمی را برخلاف قانون و یا خارج از حدود وظایف انجمن تشخیص دهد نظرات و اعتراضات خود را حداکثر تا ده روز به انجمن اعلام می‌دارد و گزارش آنرا بوزارت کشور خواهد فرستاد و انجمن نسبت بمواردی که مورد اعتراض قرار گرفته می‌تواند تجدید نظر کند و در صورتیکه انجمن بعقیده اولیه خود باقی باشد و وزارت کشور هم نظر فرماندار یا استاندار را تأیید کند مورد اختلاف برای رسیدگی و اتخاذ تصمیم قطعی بوسیله وزارت کشور بهیئت وزیران ارجاع خواهد شد و نظر هیئت وزیران قطعی خواهد بود.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۶۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۶۱ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادة ۶۲ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۶۲-تصمیمات انجمنهای استان و یا شهرستان در صورتیکه طبق مادة ۶۱ این قانون مورد اعتراض قرار نگیرد پس از انقضاء ده روز از تاریخ اعلام آن به استانداری قابل اجرا خواهد بود.

انجمن مکلف است هر سه ماه یکبار گزارش عملیات خود را برای اطلاع عموم آگهی نماید.

نایب رئیس-نسبت بمادة ۶۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۶۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶۳ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۶۳-ادارات و سازمانهای وابسته بدولت و انجمنهای محلی مکلفند اطلاعات لازم را که مربوط بوظایف انجمن است در صورت تقاضا در اختیار انجمن قرار دهند مگر اینکه اطلاعات مزبور محرمانه باشد و در صورت اختلاف طبق نظر استاندار عمل خواهد شد.

نایب رئیس-نسبت بماده ۶۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۶۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶۴ قرائت شد. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۶۴-سه ماه قبل از پایان دوره انجمن فرماندار مکلف است کمیسیون مقرر در مادة ۲۳ را برای دعوت انجمن نظارت و اقدام به انتخابات دوره بعد دعوت نماید.

نایب رئیس-نسبت بماده ۶۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۶۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶۵ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۶۵-هر یک از انجمنهای شهرستان و استان دارای بودجه سالانه خواهد بود که شامل کلیه ارقام درآمد و هزینه انجمن می‌باشد.

تبصره-سال مالی انجمن یکسال شمسی است که از اول خرداد ماه شروع و در آخر اردیبهشت ماه سال بعد خاتمه می‌یابد.

نایب رئیس-نسبت بماده ۶۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۶۵ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶۶ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۶۶-بودجه انجمن را هیئت رئیسه تا پایان اسفند ماه تهیه می‌نماید و باید قبل از اول خرداد ماه بتصویب انجمن رسیده و برای اطلاع عموم آگهی شود.

نایب رئیس-نسبت بماده ۶۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۶۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶۷ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۶۷-تغریغ بودجه هر سال انجمنهای استان و شهرستان باید تا پایان شهریور ماه سال بعد بتصویب انجمن رسیده و برای اطلاع عموم آگهی شود.

نایب رئیس-نسبت بماده ۶۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۶۷ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶۸ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۶۸-منابع درآمد انجمنهای استان و شهرستان بقرار زیر است:

۱-درآمد حاصل از اموال و تأسیسات متعلق به انجمن.

۲-سهمیکه انجمنهای عمران و انجمنهای شهرداری از درآمد خود ممکن است برای مخارج انجمن شهرستان تخصیص دهند.

۳-درآمد حاصل از عوارضیکه انجمن شهرستان برای امور عمرانی وضع و تصویب می‌نماید.

۴-سهمی که بعنوان کمک از خزانه دولت و یا از

محل درآمدهای برنامه طبق شرایط مقرره برای امور عمرانی انجمن اختصاص داده می‌شود.

مجموع کمک مزبور برای کلیه انجمنهای استان و شهرستان هر سال در بودجه کل کشور منظور و طبق پیشنهاد وزارت کشور و تصویب هیئت وزیران و بر حسب نیازمندی در اختیار هر یک از انجمنها قرار خواهد گرفت.

۵-هدایا و سایر درآمدهای متفرقه پیش بینی نشده در حدود مقررات قانونی.

۶-سهمی از مجموع مالیات بر درآمد و مالیات بر درآمد و مالیات بر املاک و اموال حوزه انجمن به استثناء مالیات بنگاههای دولتی میزان سهم مزبور هر سال در بودجه کل کشور معین خواهد شد.

تبصره-درآمد انجمنهای استان عبارت است از ده درصد درآمد هر یک از انجمنهای شهرستان تابع حوزه استان و درآمدهای مندرج در ردیفهای ۱ و ۴ و ۵ این ماده.

نایب رئیس-نسبت بماده ‎‎‎‎۶۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة ۶۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶۹ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۶۹-انجمنهای استان و شهرستان می‌توانند در صورت لزوم برای تأمین هزینه طرحهای عمرانی تا میزان ۲۰ درصد بودجه درآمد سالیانه انجمن وام با اعتبار از منابع داخلی تحصیل نماید. دریافت وام اضافه بر ۲۰% مزبور منوط بتصویب هیئت وزیران خواهد بود.

نایب رئیس-نسبت بماده ‎‎‎‎۶۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۶۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۷۰ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۷۰-اعضاء انجمنهای استان و شهرستان حق حضور متناسب با میزان کار با رعایت بودجه از اعتبارات انجمن دریافت خواهند نمود.

تبصرة۱-برای اجراء مقررات مذکور در این ماده انجمنهای استان و شهرستان به سه درجه تقسیم شده و میزان حق حضور طبق آئین نامه‌ای که از طرف وزارت کشور تنظیم و بتصویب هیئت وزیران می‌رسد معین خواهد شد.

تبصرة۲-اعضاء انجمنهای شهرستان که مقیم مرکز شهرستان نباشند و همچنین اعضاء انجمنهای شهرستان که از شهرستانها در انجمن استان شرکت می‌کنند علاوه بر حق حضور هزینه معمولی ایاب و ذهاب و کمک خرج متناسبی برای ایام توقف در مرکز شهرستان یا استان جهت شرکت در جلسات انجمن از بودجه انجمن مربوط دریافت خواهند نمود.

هزینه ایاب و ذهاب و کمک خرج طبق آئین نامه بترتیب مذکور در این ماده تعیین خواهد شد.

نایب رئیس-نسبت بماده ۷۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۷۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۷۱ قرائت می‌شود. (بشرح زیر قرائت شد)

مادة۷۱-امور استخدامی کارمندانیکه از بودجه انجمنهای استان و شهرستان مقرری دریافت می‌دارند و همچنین امور مالی و اداری و سازمانی انجمن طبق آئین نامه ایست که بتصویب انجمن می‌رسد و در حدود مقررات قانونی لازم الاجرا می‌باشد.

نایب رئیس-نسبت بماده ۷۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۷۱ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۷۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

مادة۷۲-تبصرة ۲ مادة ۱۴ قانون انتخابات مجلس شورای ملی و تبصرة ۶ مادة ۱۲ قانون انتخابات مجلس سنا و قانون انجمنهای ایالتی و ولایتی مصوب ۱۳۲۵ قمری و سایر قوانینیکه با این قانون مغایر است در قسمتیکه مغایرت دارد ملغی است.

تبصره-در هر یک از قوانین که شرکت اعضای انجمن ایالتی و ولایتی در انجمن‌ها و اجتماعات ذکر شده از انجمن استان و شهرستان دعوت بعمل خواهد آمد.

نایب رئیس-نسبت بماده ۷۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۷۲ و تبصرة آن رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

کلیات آخر لایحه مطرح است آقای دکتر اسفندیار یگانگی تشریف بیاورید.

دکتر اسفندیار یگانگی-بنظر بنده این لایحه یعنی لایحة تشکیل انجمن استان و شهرستان یکی از ارزنده ترین لوایحی است که در این دوره افتخار تصویب کردن آنرا ما داشته‌ایم (صحیح است) این لایحه مسلماً فصل نوینی در اجرای انقلاب سفید، انقلاب شاه و مردم بوجود خواهد آورد (صحیح است) و ترقیات شگرفی در دورة شاهنشاهی شاهنشاه آریامهر نصیب ملت ایران شده است (صحیح است) و در تمام شئون مملکت احتیاج به همکاری بیشتر و احتیاج به فعالیتهای محلی دارد این لایحه یکی از لوایحی است که مشکلات را برای ملت ایران حل می‌کند (صحیح است) مزایائیکه این لایحه دارد یکی سپردن کار مردم بدست مردم است و کار مردم بدست مردم به بهترین وجهی انجام خواهد شد موقعیکه بمردم محلی در کشوریکه خیلی پهناور است در کشوریکه مشکلات زیاد و احتیاجات زیادی دارد بنظر بنده یکی از بهترین راهها اینست که کارهای مردم بدست مردم بدست مردم سپرده شود و مشکلات محلی به این طریق حل شود و دولت مرکزی و قوة مقننه برای اجرای طرحها کمکی باشد کما اینکه ما نمایندگان محلی در اینجا می‌بینیم که واقعاً بر خلاف خود بنده یک کارهای بسیار بسیار مهمی در حد توانائی خودشان در حوزة‌های انتخابیه خودشان انجام داده‌اند (روحانی-خود جنابعالی از افراد ارزنده هستید) برای اینکه اطلاعات بیشتری دارند بنده اطلاعاتم زیاد نیست و نتوانسته‌ام کارهای زیادی در حدود کارهای آقایان انجام بدهم ولی آنچه که توانسته‌ام و در حدود اطلاعات بنده بوده است انجام داده‌ام البته اشخاصی اینجا هستند که در حوزه‌های انتخابیه خودشان اطلاعات بیشتری دارند و مطلع تر هستند برای اینکه محلی هستند و متأسفانه باید بگویم حوزه انتخابیه بنده پخش است و یکجا نیست (ارسنجانی-شما به طبقه کشاورز خدمت کرده‌اید) این لطف جنابعالی است موضوع خیلی مهم در کار ادمینستراسیون یعنی اداره و مدیریت و موضوع از تمرکز انداختن کار و مرکزیت ندادن بکار است که امروز خوشبختانه ما در کلیه امور و کلیة شئون اعتبارات سرشاری داریم که این اعتبارات بایستی پخش شود در تمام مملکت و مصرف شود همینطور بودجه عادی مملکت ما که متجاوز از بیست و یک هزار میلیون است اینکار وقتیکه مرکزیت دارد این هزینه‌ها و مخارج بنحو احسن نمی‌تواند خرج بشود بنده معتقدم که یک بودجه بیست و یکهزار میلیونی اگر بدست افراد محلی مصرف شود این بودجه اثر چهل هزار میلیون را خواهد داشت برای این که آن افراد محلی و شورای محلی دو برابر علاقمند است و دو برابر ناظر بر امور است و نمی‌گذارد که این بودجه‌ها بهیچ وجه حیف و میل بشود بنده شخصاً یک نمونه‌ای را برأی العین در کشور آمریکا دیده‌ام که کشوری است که شوراهای ایالتی و ولایتی در تمام ایالت دارند در این چهل و هشت ایالت آمریکا بنده دیدم که چهل و هشت ایالت واقعاً پیشرفته‌اند حتی جائیکه استعداد ارضی و استعداد معدنی ندارند استعداد کشاورزی ندارند تمام قوای محلی متمرکز می‌شود برای اینکه راه و چاره پیدا کنند این بدست کی می‌شود؟ بدست اشخاص و بدست حوزه هائیکه دور هم جمع هستند و با هم همفکری دارند و پیشرفتهائی نصیبشان

می‌شود امروز در این کشور که می‌بینیم که حوزه‌ها هیچ شباهتی با هم ندارند مثلا می‌روید بحوزه سیستان می‌بینید که هیچ شباهتی با حوزه تهران ندارد یا بندرعباس هیچ شباهتی با اصفهان ندارد این دلیل آنستکه اشخاصیکه باید در آن محلها کار بکنند و یک قوه و قدرتی داشته باشند و یک همکاری و تیم و رک داشته باشند در این محلها وجود ندارد که خوشبختانه این لایحه این کارها را انجام می‌دهد و ما این افتخار را داریم و افتخار این را داریم که این لایحه را این مجلس تصویب کرده است و همانطور که عرض کردم سابقه باستانی دارد و مربوط به آمریکا یا فدرال سوئیس و یا جاهائی دیگر نیست اگر ملاحظه بفرمایند این افتخار نصیب شاهنشاهی دو هزار و پانصد ساله ایران است و ما در زمان کورش کبیر انجمنهای استان و شهرستان داشتیم که به این وضع امپراطوری عظیم اداره می‌شد و خیلی خوشوقت هستیم که تجدید این فصل بزرگ تاریخی بدست ما یعنی با تصویب این مجلس انجام می‌شود بنده بتمام نمایندگان تبریک عرض می‌کنم (احسنت).

نایب رئیس-آقای البرزی تشریف بیاورید.

البرزی-در تأیید فرمایشات همکار ارجمندم قطعاً تصویب این لایحه گام ارزنده‌ای برای ملت ایران خواهد بود یک نظری بنده داشتم در شور اول لایحه در مادة ۲۹ خواهش می‌کنم توجه بفرمائید بنده یک پیشنهادی کرده بودم در مادة ۲۹ نمیدانم چه شد که در کمیسیون دعوتی از بنده نشد و نظر بنده هم تأمین نگردید چون در شور دوم نمی‌شود پیشنهاد داد از معاون محترم وزارت کشور استدعا می‌کنم در موقع طرح در مجلس سنا اگر صلاح دیدند در متن قانون درج بشود و آن این بود که ساختن استادیوم و کارهای تربیت بدنی هم زیر نظر انجمن شهرستان قرار بگیرد اگر فرصت شد در مجلس سنا این را اصلاح بفرمائید.

نایب رئیس-آقای دکتر مهذب بفرمائید.

دکتر مهذب-با اجازه مقام ریاست بنده یادم می‌آید در دفاعی که از بودجه می‌کردم یکی از دلایل دفاع از بودجه را خدمات دولت بمردم دانسته و از آنچه یادآور شدم و تذکر دادم که دولت مشغول تنظیم و بررسی لایحه انجمن‌های ایالتی و ولایتی است در آن موقع یکی از دوستان اقلیت فرمودند این حواله سر خرمن است در همان موقع گفتم این دولت خدمتگزار با فعالیت کار می‌کند در پیروی از نیات رهبر بزرگ ملت ایران خواسته‌های ملی را انجام می‌دهد و بمرحلة عمل در می‌آورد بحمدالله امروز روزی است که می‌بینم لایحه‌ای که در قانون اساسی از آن اسم برده شده بود و ۴۰ سال یک عقده ملی شده بود این دولت توانست تهیه و بمجلس تقدیم و امروز بتصویب برسد این کاری بود که دولتهای گذشته حتی شاید تصورش را هم نمی‌کردند و از این جهت بنده بخودم بعنوان یک نماینده حزب اکثریت و بدولت خدمتگزار ملت و بآنهائی که در تنظیم و بررسی این لایحه در کمیسیونها کوشش کرده‌اند تبریک عرض می‌کنم امیدوارم همانطور که کوشش می‌شود در تمام مراحل اینگونه عقده‌های ملی برطرف شود و باز هم مشکلات دیگری مورد توجه قرار بگیرد و چنانچه هست تا روزبروز مملکت ما به پیروی از منویات شاهنشاه ما بترقی بیشتری نائل گردد (انشاءالله) همانطور که جناب دکتر یگانگی تذکر دادند واقعاً این لایحه بسیار مهم است کار مردم بمردم واگذار می‌شود سبب می‌شود که کارها در تهران تمرکز پیدا نکند و بشهرستانها برود و از اول دوره هم ما این تذکر را می‌دادیم و این خواهش را می‌کردیم این یک ناراحتی بود که باینصورت حل شد شاید تصور کنید که تمام کارها باید در تهران حل بشود نه اینطور نیست مردمی که در دهات زندگی می‌کنند خودشان خیلی بهتر از خیلی بزرگان که در تهران زندگی می‌کنند بسرنوشت خودشان واقفند و خوب می‌توانند تصمیم بگیرند و کارهای خودشان را اداره کنند واقعاً سبب تأسف است وقتیکه ما می‌شنیدیم که یک موضوع کوچکی که در یک شهرستان مطرح است اینجا در پشت میزهای وزارت کشور به نشینند و تصمیم بگیرند بدون اینکه اصلا بدانند آن موضوع چیست و حقیقتاً این لایحه اینگونه

مشکلات را حل می‌کند در این لایحه طبعاً بسیاری از این مسائل مورد توجه قرار گرفته یکی از مسائل که مورد توجه است مسئله فرهنگ است تا حالا وزارت آموزش و پرورش استخدام معلم می‌کرد خواه ناخواه کادر تعلیم و تربیت را در کشور مورد نظر قرار می‌داد و از نظر صندوق دولت و صندوق بازنشستگی در نظر می‌گرفت که اغلب وضع ناهمواری داشت و تکلیف معلوم نمی‌شد حالا انجمن‌های ایالتی و ولایتی خودشان اختیار دارند معلوم کنند بنابراین انجمن‌های ایالتی و ولایتی شهرستانها می‌توانند معلم استخدام کنند با ۱۰۰ تومان ۲۰۰ تومان یکی از دردهای بزرگ بی درمان باین ترتیب درمان شده و حل شده همانطوری که در اول عرایضم عرض کردم این لایحه با دقت تنظیم شد و با وقت زیادتر مورد بررسی قرار گرفت و امروز بتصویب مجلس شورای ملی رسید امیدوار هستم وزارت کشور حالا که این قانون باین خوبی را در دست دارد با کمال قدرت این را کاملا اجرا بکند و واقعاً سعی بکند کارهای مردم را در حدود این قانون و چهار چوب سیاست مملکتی بمردم واگذار کند در هر حال باز امیدوار هستم وزارت کشور و متصدیان وزارت کشور در اجرای این قانون موفق باشند و این سربلندی خیال می‌کنم برای ما هم هست که این قانون انجمنهای ایالتی و ولایتی را که در قانون اساسی ذکر شده و مورد عمل نبود دولت خدمتگزار تقدیم مجلس نمود و ما هم تصویب کردیم.

نایب رئیس-نظر دیگری در کلیات آخر نیست؟ (اظهاری نشد) به مجموع مواد و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب بمجلس سنا فرستاده می‌شود. آقای معاون وزارت کشور بفرمائید.

سراج حجازی (معاون وزارت کشور)-بنده وظیفه خود میدانم از توجه و عنایات نمایندگان که در کمیسیونهای مختلف مخصوصاً در کمیسیون کشور در تصویب و تنقیح این لایحه بعمل آوردند تشکر کنم همانطور که نمایندگان محترم تذکر دادند واقعاً این لایحه، یکی از لوایح بسیار مهمی بوده است مدتها متروک مانده و احیای آن درست در جهت نظر واضعین قانون اساسی است و امیدواریم که درین کار توفیق پیدا کنیم.

۹-استرداد دو لایحه شمارة ۱۹۰۶۵- ۴۲/۹/۱۱ راجع بتشکیل انجمنهای ایالتی و ولایتی بوسیله آقای معاون وزارت کشور

سراج حجازی (معاون وزارت کشور)-با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم چندی قبل لایحه‌ای از طرف دولتهای اسبق شمارة ۱۹۰۶۵ یازدهم آذرماه ۱۳۴۲ بمجلس تقدیم شده است با اجازه بنده این لایحه را مسترد می‌دارم.

۱۰-تصویب صورتجلسه

نایب رئیس-بصورتجلسه گذشته نظری نیست؟ آقای مهندس ارفع.

مهندس ارفع-چند اصلاح چاپی است به اداره تندنویسی می‌دهم.

نایب رئیس-اصلاح می‌شود. نظر دیگری نسبت بصورت جلسه نیست؟ (اظهاری نشد) صورتجلس قبل تصویب می‌شود.

۱۱-طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کار و امور اجتماعی مربوط به اصلاح بعضی از مواد و الحاق مواد جدید بقانون بیمه‌های اجتماعی کارگران و ارسال بمجلس سنا

نایب رئیس-گزارش شور دوم کمیسیون راجع به اصلاح بعضی از مواد و الحاق مواد جدید بقانون بیمه‌های اجتماعی کارگران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون کار و امور اجتماعی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کار و امور اجتماعی در جلسه ۱۰ خردادماه

۱۳۴۶ با حضور آقای معتمدی معاون وزارت کار و امور اجتماعی لایحه دولت راجع به تصویبنامه شمارة ۱۴۸۸/ت-۱۳۴۲/۱/۲۴ مربوط به اصلاح بعضی از مواد و الحاق مواد جدید بقانون بیمه‌های اجتماعی کارگران را که گزارش شور اول آن بشمارة ۲۰۰۹ چاپ گردید با توجه به پیشنهادات واصله برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

لایحه قانون اصلاح بعضی از مواد و الحاق مواد جدید بقانون بیمه‌های اجتماعی کارگران

مادة واحده-مواد قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران مصوب ۱۳۳۹/۲/۲۱ کمیسیون مشترک کار مجلسین بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

۱-ماده یک قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة۱-تأمین و اجرای بیمه‌های اجتماعی مشمولین این قانون بعهده سازمان بیمه‌های اجتماعی که در این قانون سازمان نامیده خواهد شد محول می‌گردد.

۲-مادة ۲ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة۲-سازمان عهده دار بیمه؟ و تعاون مشمولین این قانون در موارد زیر طبق مقررات این قانون می‌باشد.

۱-حوادث ناشی از کار و بیماریهای حرفه‌ای و عواقب آنها.

۲-حوادث غیر ناشی از کار و بیماریهای غیر حرفه‌ای-حاملگی-و وضع حمل.

۳-از کارافتادگی و فوت.

۴-بازنشستگی.

۵-ازدواج.

۳-مادة ۳ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة۳-کلیه کسانیکه طبق ماده یک قانون کار کارگر شناخته می‌شوند صرفنظر از نوع قرارداد کار و ترتیب استخدام و نحوه دریافت مزد یا حقوق به ترتیب مقرر در مادة ۵ این قانون مشمول مقررات بیمه‌های اجتماعی می‌باشند و کارفرمایان مربوط موظفند حق بیمه مقرر را بسازمان پرداخت نموده و سایر تکالیف و وظایف مندرج در این قانون را انجام دهند.

تبصرة۱-سازمان می‌تواند پیشه وران و صاحبان مشاغل آزاد را طبق آئین نامه‌ای به پیشنهاد هیئت مدیره و تصویب شورایعالی در مقابل تمام و یا بعضی از موارد مندرج در این قانون بیمه نماید ولی بیمه مستخدمین خانه‌ها و دفاتر کار اشخاص و کارگرانیکه در خانه‌ها برای کارهای اتفاقی کار می‌کنند اختیاری و بموجب موافقت کارفرما و کارگر خواهد بود.

تبصرة۲-افرادی که مشمول قانون استخدام کشوری یا قوانین استخدامی و یا قانون بیمه خاصی می‌باشند مشمول مقررات این قانون نخواهند بود دولت می‌تواند با موافقت سازمان بیمه آنان را با شرایط خاصی بسازمان واگذار نماید.

تبصرة۳-وزارت کار و امور اجتماعی مکلف است حداکثر ظرف یکسال از تاریخ تصویب این قانون لایحه مربوط به بیمه‌های اجتماعی کشاورزان و کارگران کشاورزی را تهیه و برای تصویب به مجلسین تقدیم دارد.

تبصرة۴-سازمان اتباع بیگانه را که طبق قوانین و مقررات مربوط در ایران بکار مشغول می‌شوند طبق آئین نامه خاصی بیمه خواهد نمود.

۴-مادة ۴ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة۴-سازمان تحت نظر وزیر کار و امور اجتماعی اداره می‌شود و دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی و اداری بوده و امور مالی آن منحصراً تابع این قانون و مستثنی از مقررات مربوط به محاسبات عمومی و معاملات دولتی است.

۵-مادة ۵ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد:

مادة۵-بیمه کارگران کارگاههائیکه تا بحال مشمول مقررات بیمه قرار گرفته‌اند با توجه بمقررات این قانون ادامه خواهد یافت و در مورد کارگران کارگاههائیکه تا بحال مشمول نبوده‌اند و همچنین پیشه وران و صاحبان مشاغل آزاد تدریجاً و بترتیبی که سازمان وسائل لازم را فراهم می‌سازد بنا بر پیشنهاد هیئت مدیره سازمان و تصویب وزیر کار و امور اجتماعی اجرا خواهد شد.

۶-مادة ۷ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة۷-ارکان سازمان عبارتند از:

الف-شورای عالی.

ب-هیئت مدیره.

ج-مدیر عامل.

د-هیئت نظارت.

۷-مادة ۱۱ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة۱۱-وظایف و اختیارات شورای عالی بشرح زیر است.

۱-تصویب آئین نامه‌های اجرائی این قانون باستثنای آئین نامه هائیکه تصویب آنها بمراجع دیگری محول شده است.

۲-رسیدگی ببودجه و گزارش مالی و ترازنامه سازمان و تصویب آنها.

۳-تعیین حقوق رئیس و اعضای هیئت مدیره و حق الزحمه اعضای هیئت نظارت.

۴-تصویب هرگونه برداشت از ذخائر سازمان با توجه به مادة ۳۷ این قانون.

۵-تصویب خرید و فروش اموال غیر منقول.

۶-تصویب قراردادهای نمونه بمنظور واگذاری انجام قسمتی از کمکهای قانونی به کارفرمایان.

۷-اتخاذ تصمیم در مواردیکه کارفرما بعللی که خارج از حدود اختیارات او است (فرس ماژور) قادر بپرداخت حق بیمه معوقه نبوده و یا پرداخت آن بطور یکجا خارج از حدود قدرت مالی کارفرما و موجب وقفه کار کارگاه باشد که در این صورت شورای عالی بنا به پیشنهاد هیئت مدیره حق خواهد داشت ترتیبی برای پرداخت اقساط بدهی مزبور با در نظر گرفتن مهلت کافی و بهره متناسب بدهد.

۸-اظهار نظر باتخاذ تصمیم در کلیه مسائلی که از طرف رئیس شورای عالی یا هیئت مدیره در شورا مطرح می‌شود.

۹-اتخاذ تصمیم در موارد دیگری که بموجب مواد مختلف این قانون در صلاحیت شورای عالی است.

۸-مادة ۱۲ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة۱۲-هیئت مدیره مرکب است از سه نفر زیر:

الف-رئیس هیئت مدیره که در عین حال مدیر عامل سازمان بوده و سمت معاونت وزارت کار و امور اجتماعی را نیز خواهد داشت از بین افرادی که دارای بصیرت و سوابق ممتد در امور بیمه‌های اجتماعی بوده و حسن شهرت کامل داشته باشند بنابر پیشنهاد وزیر کار و امور اجتماعی و تصویب هیئت دولت بموجب فرمان همایونی منصوب می‌گردد.

ب-دو نفر عضو هیئت مدیره که دارای حسن شهرت در امور بیمه‌های اجتماعی و کارگری و بصیرت کامل باشند بنا به پیشنهاد وزیر کار و امور اجتماعی و تصویب هیئت دولت تعیین می‌گردند.

تبصرة۱-مدت عضویت رئیس و اعضای هیئت مدیره سه سال بوده و تجدید انتخابشان بلامانع است و در صورتیکه تغییر هر یک از آنان قبل از انقضاء موعد مقرر لازم شود این تغییر به پیشنهاد وزیر کار و امور اجتماعی و تصویب هیئت وزیران بعمل خواهد آمد.

تبصرة۲-در صورت فوت-استعفا یا تغییر رئیس یا هر یک از اعضای هیئت مدیره جانشین او بنحو مذکور در فوق برای بقیه مدت مقرر انتخاب خواهد شد.

تبصرة۳-کلیه تصمیمات هیئت مدیره با رأی اکثریت اتخاذ خواهد شد.

۹-مادة ۱۳ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة۱۳-وظایف هیئت مدیره بشرح زیر است:

۱-تصویب آئین نامه‌های اداری و داخلی بنابر پیشنهاد مدیر عامل.

۲-تهیه طرح آئین نامه هائیکه تصویب آنها بموجب این قانون در صلاحیت شورای عالی است.

۳-تنظیم بودجه و گزارش مالی و ترازنامه سازمان.

۴-تصویب تشکیلات سازمان در حدود بودجه مصوب شورایعالی و تعیین وظایف هر یک از واحدهای اداری.

۵-اتخاذ تصمیم در مورد تأسیس شعب یا نمایندگیها و بیمارستانهای جدید در حدود بودجه مصوب و انحلال شعب یا نمایندگیها و بیمارستانهای موجود.

۶-اتخاذ تصمیم در مورد بکار انداختن وجوه و ذخائر سازمان و بهره برداری از آنها با توجه بمادة ۳۸ قانون طبق برنامه ایکه بتصویب شورای عالی سازمان خواهد رسید.

۷-اتخاذ تصمیم در مورد ایجاد ساختمانهای جدید و تغییر و یا تعمیر ساختمانهای موجود در حدود برنامه و اعتبارات مصوب.

۸-تصویب قراردادهائیکه طبق نمونه‌های مصوب شورایعالی برای واگذاری انجام قسمتی از کمکهای قانونی با کارفرمایان منعقد می‌گردد.

۹-تصویب کلیه معاملاتی که مبلغ آن از پانصد هزار ریال تجاوز نماید.

۱۰-اظهارنظر یا اتخاذ تصمیم در موارد دیگری که با رعایت موازین قانونی از طرف مدیر عامل در هیئت مدیره طرح می‌شود.

۱۱-اتخاذ تصمیم در مورد مسائل دیگری که بموجب مواد این قانون یا مصوبات شورای عالی در صلاحیت هیئت مدیره است.

۱۰-مادة ۱۴ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد:

مادة۱۴-مدیر عامل که مسئول اداره امور سازمان و مأمور اجرای این قانون و مصوبات شورایعالی و هیئت مدیره خواهد بود بر کلیه تشکیلات سازمان ریاست داشته و برای اداره امور سازمان در حدود این قانون و آئین نامه‌های آن دارای اختیارات کامل می‌باشد مدیر عامل در مقابل اشخاص حقیقی یا حقوقی و کلیه مراجع قانونی نمایندة سازمان بوده و می‌تواند این حق را شخصاً یا بوسیله وکلا یا نمایندگانی که انتخاب می‌کند اعمال نماید.

تبصرة۱-هر یک از اعضاء هیئت مدیره می‌تواند بدرخواست مدیر عامل انجام قسمتی از امور مربوط به مدیر عامل را تصدی نماید.

در صورتی که مدیر عامل بعلتی از قبیل بیماری یا مسافرت برای مدتی نتواند وظائف خود را انجام دهد در آن مدت یک نفر از اعضاء هیئت مدیره بنابر پیشنهاد مدیر عامل و تصویب وزیر کار و امور اجتماعی و کلیه وظایف او را عهده دار خواهد بود.

تبصرة۲-مدیر عامل می‌تواند انجام قسمتی از وظائف خویش را بمعاون خود یا هر یک از مدیران یا رؤسای شعب و ادارات یا کارمندان سازمان واگذار نماید.

۱۱-بند ۲ مادة ۱۶ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

بند۲-اظهارنظر در مورد ترازنامه و بودجه سازمان.

۱۲-تبصره مادة ۱۸ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد:

تبصره مادة۱۸-وزارت کار و امور اجتماعی و سازمان بیمه‌های اجتماعی می‌توانند وظایف خود را در استانها و شهرستانها در قبال پرداخت حق الزحمه مناسبی بنمایندگان یکدیگر تفویض نمایند. ۱۳-بند ۵ بمادة ۲۱ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران اضافه می‌گردد.

۵-وجوه دریافتی از کارفرمایان طبق مادة ۶۷ این قانون.

۱۴-تبصره ۲ مادة ۲۱ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد:

تبصره۲مادة۲۱-سازمان می‌تواند در مورد

کارگران ساختمان و راهسازی و نظایر آن که عملا امکان استفاده از کلیه کمک‌های قانونی را ندارند طبق آئین نامه‌ای که بنا بپیشنهاد هیئت مدیره به تصویب شورای عالی خواهد رسید آنان را در مقابل دریافت قسمتی از حق بیمه از بعضی از موارد مندرج در مادة ۲ این قانون بهره مند سازد.

همچنین سازمان می‌تواند در مورد افرادی که طبق مادة ۵ این قانون جدیداً مشمول مقررات بیمه‌های اجتماعی قرار می‌گیرند بترتیب مذکور در فوق عمل نماید ولی این افراد و همچنین بیمه شدگانی که در حال حاضر از قسمتی از مزایای این قانون استفاده می‌نمایند (بجز کارگران ساختمان و راهسازی و مشابه آن) حداکثر ظرف دو سال از تاریخ اجرای این قانون از بیمه کامل بهره مند شده و حق بیمه آنان بمأخذ بیمه شدگان کامل دریافت خواهد گردید.

۱۵-مادة ۲۹ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد:

مادة۲۹-در مواردی که کارفرما کاری را بطور مقاطعه بمؤسسات دیگر یا مقاطعه کاران واگذار نماید باید در قراردادی که منعقد می‌کند مقاطعه کار را مکلف نماید کارگران خود و همچنین کارگران مقاطعه کاران فرعی را طبق این قانون بیمه نموده و حق بیمه مربوط را پرداخت نماید پرداخت آخرین قسط مقاطعه کار که نبایستی کمتر از ده درصد کل مبلغ مورد مقاطعه باشد موکول به ارائه مفاصا حساب از طرف سازمان می‌باشد. هرگاه کارفرما آخرین قسط مقاطعه کار را بدون ملاحظه رسید مفاصا حساب مزبور بپردازند شخصاً مسئول پرداخت حق بیمه مقرر خواهد بود و حق دارد جهت دریافت وجوهیکه از این بابت بسازمان پرداخته است بمقاطعه کار رجوع نموده و مبلغ مزبور را دریافت نماید کلیه ادارات و مؤسسات دولتی و غیر دولتی و شهرداریها و مؤسسات خیریه و عام المنفعه نیز مشمول این مقررات می‌باشند.

۱۶-مادة ۳۰ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد:

مادة۳۰-کارفرما مکلف است حق بیمه مربوط بهر ماه را حداکثر تا بیستم ماه بسازمان بپردازد همچنین کارفرما باید مرتباً لیست مزد و یا حقوق بیمه شدگان مربوط را بسازمان ارسال دارد.

طرز تنظیم لیست‌ها و مواقع ارسال آنها بسازمان طبق آئین نامه ایکه بنابر پیشنهاد هیئت مدیره بتصویب شورایعالی خواهد رسید تعیین می‌گردد.

۱۷-تبصرة ۱-مادة ۳۱ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد:

تبصره۱مادة۳۱-در صورتیکه کارفرما بمیزان حق بیمه تعیین شده از طرف سازمان معترض باشد می‌تواند منتهی تا ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ تصمیم سازمان اعتراض خود را بشعبه یا نمایندگی مربوط برای طرح در هیئت تشخیص مطالبات تسلیم نماید. هیئت مزبور در هر یک از شعب یا نمایندگیهای سازمان با شرکت اشخاص زیر تشکیل می‌شود:

یکنفر نماینده وزارت کار و امور اجتماعی که ریاست هیئت را بعهده خواهد داشت-یکنفر نماینده سازمان و یکنفر نماینده کارفرمایان به انتخاب وزیر کار و امور اجتماعی هیئت مزبور حداکثر ظرف ۱۵ روز از تاریخ دریافت اعتراض به شکایت کارفرما رسیدگی و رأی لازم صادر خواهد نمود در مورد مطالباتیکه زائد بر یکصد و پنجاه هزار ریال باشد کارفرما و سازمان ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ رأی هیئت حق تقاضای تجدید نظر خواهند داشت.

هیئت تجدید نظر فقط در تهران با شرکت اشخاص زیر تشکیل می‌شود.

یکنفر نماینده منتخب از طرف وزیر کار و امور اجتماعی که ریاست هیئت را بعهده خواهد داشت یکنفر نماینده مدیر عامل سازمان یکنفر قاضی به انتخاب وزیر دادگستری. یکنفر از اعضاء هیئت نظارت سازمان به انتخاب هیئت مزبور و یکنفر از کارفرمایان به انتخاب وزیر کار و امور اجتماعی هیئت مزبور ظرف مدتیکه از یکماه تجاوز نخواهد نمود

بموضوع رسیدگی و رأی صادر خواهد نمود. آراء هیئت‌های تشخیص مطالبات در صورتیکه مبلغ مورد مطالبه سازمان کمتر از یکصد و پنجاه هزار ریال بوده و یا نسبت به آنها تقاضای تجدید نظر نشده باشد و همچنین آراء هیئت تجدید نظر در هر حال قطعی و لازم الاجرا خواهد بود. هیئتهای فوق الذکر می‌توانند بدرخواست کارفرما ترتیب پرداخت بدهی معوقه او را حداکثر در ۳۶ قسط ماهانه بدهند و در این مدت کارفرما بایستی بمیزان ۱۲% در سال نسبت بمانده بدهی خود بهره بسازمان بپردازد.

طرز انتخاب نماینده کارفرمایان در هیئت‌های تشخیص و تجدید نظر از طرف وزیر کار و امور اجتماعی است و نحوه تشکیل جلسات هیئت‌های مزبور بموجب آئین نامه است که بنا به پیشنهاد هیئت مدیره سازمان بتصویب شورای عالی خواهد رسید.

حضور شاکی یا نماینده او در جلسات تشخیص مطالبات و تجدید نظر بلامانع خواهد بود.

۱۸-تبصرة۲ بمادة۳۱ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران اضافه می‌گردد.

تبصرة۲مادة۳۱-در مورد مقاطعه کاران و موارد مشابه دیگر که تعیین مزد یا حقوق پرداختی به بیمه شده میسر نباشد شورایعالی می‌تواند بنا به پیشنهاد هیئت مدیره نسبت مزد را بکل کار انجام شده تعیین نماید و حق بیمه متعلقه بهمان نسبت از کارفرما مطالبه و وصول خواهد شد.

۱۹-تبصره مادة ۳۲ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد:

تبصره مادة۳۲-سازمان می‌تواند بازرسان خود را از بین بازرسان کار و یا کارمندان سازمان که به تشخیص وزارت کار و امور اجتماعی دارای همان شرایط پیش بینی شده در قانون کار و آئین نامه‌های مربوط جهت بازرسان کار باشند انتخاب نماید.

بازرسان مزبور دارای همان اختیارات و مسئولیت‌های مذکور در مواد ۵۲ و ۵۳ قانون کار خواهند بود.

۲۰-تبصره زیر به مادة ۳۳ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران اضافه می‌شود.

تبصرة مادة۳۳-کمک‌های نقدی در مورد مشمولین مادة ۳۳ بمأخذ ارقام مندرج در لیست مزد یا حقوق بیمه شدگان محاسبه و پرداخت خواهد شد و در صورتیکه کارفرما در ارسال لیست تعلل نماید سازمان می‌توان مزد یا حقوق بیمه شدگان را بر اساس ارقامیکه طبق مادة ۳۱ این قانون تعیین می‌گردد محسوب و مأخذ پرداخت کمک‌های نقدی قرار دهد. در مواردیکه تعیین مزد با حقوق بیمه شده بطریق مذکور در فوق میسر نباشد سازمان می‌تواند کمکهای نقدی را بمأخذ کمک هائیکه بحداقل مزد کارگر عادی تعلق می‌گیرد بطور علی الحساب پرداخت نماید.

۲۱-مادة ۳۶ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة۳۶-هیئت مدیره باید منتهی تا اول دیماه هر سال بودجه کل سازمان را برای سال بعد تنظیم و پس از اظهار نظر هیئت نظارت بشورای عالی پیشنهاد نماید. شورا مکلف است پس از مطالعه نظر مشورتی هیئت نظارت که ظرف بیست روز اعلام خواهد شد حداکثر تا پانزده اسفند هر سال بودجه سال بعد را تصویب و هیئت مدیره ابلاغ نماید.

هیئت مدیره مکلف است در هنگام تنظیم بودجه درآمدهای سازمان را طبق ارقام قریب بواقع پیش بینی و هزینه‌ها را بترتیب زیر تقسیم نماید:

الف-هزینه معالجات شامل.

۱-حقوق و مزایای پزشکان و کارکنان بیمارستانها-درمانگاهها-زایشگاهها و بطور کلی دستگاههای مسئول معالجه.

۲-دارو.

۳-مواد غذائی و هزینه عمومی بیمارستانها و سایر دستگاههای درمانی.

۴-هزینه‌های ناشی از سایر کمکهای غیر نقدی مقرر در فصل ۵ این قانون.

ب-کمکهای قانونی و نقدی شامل:

۱-غرامت دستمزد (ناشی و غیر ناشی از کار) و کمک حاملگی و هزینه سفر و نقل و انتقال بیمه شدگان.

۲-کمک نوزاد نقدی.

۳-کمک ازدواج.

۴-انواع مستمریها و غرامات نقص مقطوع.

۵-مقرری بازنشستگی.

۶-کمک کفن و دفن.

ج-بودجه هزینه‌های پرسنلی و اداری که نباید جمعاً از ده درصد کل درآمدهای سازمان متجاوز بوده و شامل ارقام زیر خواهد بود.

۱-حقوق و مزایای کارکنان سازمان (باستثنای پزشکان و سایر کارکنان دستگاههای مسئول معالجه).

۲-هزینه عمومی و اداری غیر از آنچه مربوط بدستگاههای درمانی می‌باشد.

د-هزینه تعمیرات جزئی ساختمانهای اختصاصی یا استیجاری.

۲۲-مادة ۳۷ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة۳۷-سازمان مکلف است همه ساله مبلغی از درآمد حق بیمه را بحساب ذخائر منظور نماید ذخائر سازمان بر دو نوع می‌باشد.

۱-ذخیره احتیاط که از محل آن هزینه‌های غیر مترقبه در مورد هزینه معالجات و غرامت دستمزد و کمک ازدواج و نوزاد جبران می‌شود.

۲-ذخیره فنی که کمبود احتمالی مبالغ پیش بینی شده جهت پرداخت مستمریها و مقرریهای بازنشستگی را تأمین خواهند نمود.

جمع کل مبالغی که همه ساله بحساب ذخائر منظور می‌شود نباید از پانزده درصد کل درآمد سالانه حاصله از حق بیمه کمتر باشد که لااقل ده درصد بحساب ذخیره فنی و بقیه بحساب ذخیره احتیاط منظور خواهد گردید.

تبصرة۱-در صورتیکه مبالغ پیش بینی شده در بندهای (الف) و (ب) مادة ۳۶ این قانون تکافو ننماید کمبود حاصله با تصویب شورای عالی از محل اضافات موجود در بندهای دیگر تأمین خواهد شد در صورتیکه این امر میسر نباشد شورایعالی اجازه برداشت از ذخائر را صادر خواهد کرد.

تبصرة۲-شورایعالی همه ساله بنا بپیشنهاد هیئت مدیره مبلغی جهت خرید اموال غیر منقول و منقول و ایجاد ساختمانها و تأسیسات جدید و تعمیرات اساسی ساختمانهای موجود تخصیص خواهد داد و این مبالغ از ذخیره احتیاط برداشت شده و بهاء اموال و تأسیسات مزبور بحساب ذخائر منظور خواهد گردید.

۲۳-مادة۳۹ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة۳۹-طرز اداره امور مالی و ترتیب نگاهداری حسابهای سازمان بموجب آئیننامه‌ای خواهد بود که از طرف مدیر عامل تنظیم و بتصویب شورایعالی خواهد رسید.

۲۴-تبصره زیر بمادة ۴۵ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران اضافه می‌گردد.

تبصره مادة۴۵-طرز انجام معالجات و مقررات مربوط به آن طبق آئین نامه‌ای که بنابر پیشنهاد هیئت مدیره بتصویب شورایعالی خواهد رسید معین می‌گردد.

۲۵-تبصره زیر بمادة۸۳ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران اضافه می‌گردد.

تبصره مادة۸۳-در صورتیکه هنگام معاینه مجدد کارگری که بعلت از کارافتادگی از کار برکنار شده است درجه از کارافتادگی کمتر از ده درصد باشد سازمان می‌تواند حداکثر تا ششماه مستمری را بمیزان سابق بپردازد و در خلال این مدت آخرین کارفرمای کارگر مکلف خواهد بود او را مجدداً بکار بگمارد و یا بترتیب مقرر در مادة ۳۳ قانون کار مزایای پیش بینی شده را به نامبرده بپردازد. ۲۶-تبصرة مادة ۸۷ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

تبصره مادة ۸۷-کارفرمایانیکه ظرف ششماه از تاریخ اعلان سازمان بدهی معوقه خود را که متعلق به قبل از فروردین ۱۳۴۵ می‌باشد بسازمان پرداخت نمایند از تأدیه خسارت تأخیر و جرائم معاف خواهند بود.

همچنین ظرف مدت ۶ ماه فوق کارفرمایانیکه بتشخیص سازمان در مورد بدهیهای سابق خود معترض می‌باشند و یا آن که کارگران آنان عملا امکان استفاده از قسمتی از کمکهای قانونی مقرر را نداشته‌اند می‌توانند به هیئتهای تشخیص مطالبات مقرر در مادة ۳۱ مراجعه نمایند هیئتهای مذکور بدلائل و مدارکیکه از طرف کارفرما ابراز می‌شود رسیدگی نموده و می‌توانند با توجه به اوضاع و احوال قسمتی از بدهی کارفرما را کسر نمایند در مورد بدهیهای زائد بر یکصد و پنجاه هزار ریال موضوع بتقاضای کارفرما و یا سازمان قابل رسیدگی مجدد در هیئت تجدید نظر بوده و تصمیم متخذه قطعی و لازم الاجرا است.

هیئت‌های مذکور در فوق می‌توانند بدرخواست کارفرما ترتیب پرداخت بدهی او را در ۳۶ قسط ماهانه بدهند و در این مدت کارفرما بایستی بمیزان دوازده درصد نسبت بمانده بدهی خود بهره بسازمان بپردازد. ۲۷-مادة ۹۶ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

مادة۹۶-سازمان از پرداخت هرگونه مالیات و عوارض و پرداخت هزینه تمبر دعاوی و مالیات مستغلات و حقوق و عوارض گمرکی برای وسائل درمانی و بهداشتی که از خارج وارد می‌کنند معاف می‌باشد. همچنین بیمه شدگانیکه بموجب این قانون مستمری یا کمک دریافت می‌کنند نسبت بوجوه دریافتی از پرداخت هرگونه مالیات و عوارض معاف می‌باشد.

۲۸-وزیر کار مندرج در کلیه مواد و تبصره‌های این قانون بوزیر کار و امور اجتماعی تبدیل می‌گردد.

۲۹-مدیر عامل مندرج در مواد ۲۴ و ۲۷ و ۳۹ و ۴۴-۵۸-۷۰-۷۵ و تبصره یک مادة ۸۵ تبدیل به هیئت مدیره می‌گردد.

۳۰-مواد و تبصره هائی از قانون مصوب ۱۳۳۹/۲/۲۱ که در این قانون نامی از آنها برده نشده است بقوت خود باقی خواهند بود و سازمان بیمه‌های اجتماعی مذکور در این قانون از هر لحاظ قائم مقام سازمان بیمه‌های اجتماعی کارگران موضوع قوانین سابق می‌باشد.

۳۱-ماده زیر بقانون بیمه‌های اجتماعی کارگران مصوب ۱۳۳۹/۲/۲۱ اضافه می‌شود.

ماده الحاقی-وزارت کار و امور اجتماعی موظف است در مورد بیمه شدگان بازنشسته و از کارافتاده و عائله بلافصل آنان مقررات خاصیکه متضمن رفاه و بهبود زندگی و معالجه و مداوای آنان باشد تهیه و ظرف یکسال از تاریخ تصویب این قانون بمجلسین تقدیم نماید.

مخبر کمیسیون کار و امور اجتماعی-مهندس مالک

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۳۱ خردادماه ۱۳۴۶ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی و آقای معتمدی معاون وزارت کار و امور اجتماعی لایحه دولت راجع به اصلاح بعضی از مواد و الحاق مواد جدید بقانون بیمه‌های اجتماعی کارگران را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مواد مربوط را تصویب نمود. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

مخبر کمیسیون دارائی-عزت الله اوزار

گزارش شور دوم از کمیسیون بهداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون بهداری در جلسه ۳۰ خردادماه ۱۳۴۶ با حضور آقای دکتر مرشد معاون وزارت بهداری لایحه دولت راجع به اصلاح بعضی از مواد و الحاق مواد جدید بقانون بیمه‌های اجتماعی کارگران را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مواد مربوط را تأیید و تصویب نمود. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

رئیس کمیسیون بهداری-دکتر اعتمادی

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۴ تیرماه ۱۳۴۶ با حضور آقای معتمدی معاون پارلمانی وزارت کار و امور اجتماعی لایحه دولت مربوط به اصلاح بعضی از مواد و الحاق مواد جدید بقانون بیمه‌های اجتماعی کارگران را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مواد مربوط را تصویب نمود. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

مخبر کمیسیون دادگستری-رضا مجد

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام بمجلس شورای ملی کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه اول تیرماه ۱۳۴۶ با حضور نماینده دولت لایحه مربوط به اصلاح بعضی از مواد و الحاق مواد جدید بقانون بیمه‌های اجتماعی کارگران را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مواد مربوط را تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری-صائب

نایب رئیس-ماده واحده مطرح است آقای معتمدی بفرمائید.

معتمدی-در شور اول این لایحه بنده تبصره‌ای پیشنهاد کردم که این تبصره مربوط بود بمعالجه کارگران بازنشسته و زن و فرزندان آنها این تبصره در کمیسیون مورد قبول واقع شد بصورتیکه تقدیم شده النهایه کلمه رایگان از آن حذف شده است می‌خواستم به بینم که آیا بهمین صورت که تنظیم شده همان معالجه رایگان خواهد بود یا خیر خواهش می‌کنم آقای معاون وزارت کار علت حذف کلمه رایگان را توضیح بدهند.

نایب رئیس-آقای معتمدی بفرمائید.

معتمدی (معاون وزارت کار)-اصولا اقداماتی که سازمان بیمه‌های اجتماعی انجام می‌دهد اقدامات درمانی در مقابل حق بیمه‌ای است که از کارگر گرفته می‌شود و بطور کلی عنوان رایگان بهیچ وجه در قانون بیمه‌های اجتماعی وجود ندارد ولی کلیه معالجات بدون اینکه از کارگران چیزی دریافت شود انجام می‌شود در مورد بازنشستگان هم این موضوع رعایت خواهد شد.

معتمدی-خیلی متشکرم.

نایب رئیس-نسبت بماده واحده نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) کلیات آخر لایحه مطرح است آقای موسوی بفرمائید.

موسوی-بنده در مورد اصلاح تبصره ماده ۸۷ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران و این لایحه اصلاحی می‌خواستم یک مطلبی را حضور نمایندگان محترم عرض کنم و خواهش کنم اگر راه حلی برای رفع این مشکل باشد کمکی بفرمائید این لایحه جزو تصویب نامه‌های قانونی بوده که قبلا به مجلس داده شده بود در ظرف این سه چهار سال که وقت صرف شد برای دقت و اصلاح مواد این لایحه یک تبصره‌ای بماده ۸۷ اضافه شده بر اساس این نظر که بیشتر کارفرماهائی که با درآمد مختصر زندگی می‌کردند و یک بدهی هائی بسازمان پیدا کرده‌اند در اثر تأخیر تأدیه جرائمی تعلق می‌گرفت به بدهی اینها و این جرائم در حال حاضر خیلی بیشتر از اصل بدهی اینها شده (صحیح است) و روی این دلیل بود که در کمیسیون پس از مطالعه پیشنهاد شد که کلیه این جرائم چنانچه اشخاص و افراد بیایند بدهی خود را بپردازند یعنی اگر قبل از سال ۴۵ باشد از تأدیه خسارت تأخیر و جرائم معاف خواهند بود (روستا-مهندس مالک-باید ۴۵ به ۴۶ تبدیل بشود) بنده می‌خواستم عرض کنم این سال ۴۵ سال ۴۶ بشود و آن نیتی که در این لایحه بود فعلا آن نیست و تأمین نمی‌شود این است که اگر نماینده دولت موافقت بفرمایند کلیه جرائمی که مربوط بتأخیر تأدیه این قبیل اشخاص است که اغلب کارفرمای خرده پا هستند اگر در سال ۴۶ بدهیشان را بدهند مشمول آن جریمه دیرکرد نباشند

بهمین دلیل بنده خواستم پیشنهاد کنم.

نایب رئیس-کلیات آخر لایحه و شور دوم است نمی‌شود پیشنهادی داد.

دکتر یزدان پناه-اگر نماینده دولت موافق باشد چون یک اصلاح عبارتی است اشکالی ندارد موافقت بفرمائید.

معتمدی (معاون وزارت کار)-بنده اصولا با این پیشنهاد موافقم و فکر می‌کنم یک اصلاح عبارتی است چون این پیشنهاد متضمن کمک به افرادی است که واقعاً حاضرند حق بیمه خودشان را بپردازند و جرائمی که به آنها تعلق می‌گیرد زائد است بنده با این پیشنهاد موافقم.

نایب رئیس-آقای دکتر یزدان پناه بفرمائید.

دکتر یزدان پناه-در مورد این لایحه چون رأی نهائی گرفته نشده است بنابر این می‌شود نکاتی را که از نظر دور مانده و قبول آن مغایرتی با آئیننامه نداشته باشد عنوان کرد. آنطور که جناب موسوی رئیس کمیسیون کار و جناب معتمدی معاون وزارت کار فرمودند علت ذکر سال ۱۳۴۵ این بود که تصور می‌شد لایحه تا آخر سال مزبور از تصویب نهائی بگذرد ولی بعلت مداقه زیاد رسیدگی به آن طولانی شد و در سال ۱۳۴۶ خاتمه یافت و با توضیحاتیکه داده شد معلوم می‌شود در اصل نظر این بود که موارد تا قبل از سال تصویب مشمول مقررات این قانون باشد و کمیسیون هم متذکر این نکته بوده و موضوع مورد قبول وزارت کار هم هست با این توضیحات بنظر بنده یک اصلاح عبارتیست که در کمیسیون فوت شده و در حقیقت پیشنهاد جدیدی نیست که با آئین نامه مغایرت داشته باشد خصوصاً که بنفع کارفرمایان بی بضاعت نیز می‌باشد معذلک قبول این نظر منوط است بتصویب مجلس و مقام محترم ریاست

نایب رئیس-با اجازه نمایندگان محترم این اصلاح که آقای موسوی توضیح دادند و نماینده دولت هم موافق است در صفحه ۱۸ گزارش کمیسیون موضوع اصلاح تبصره ۸۷ سطر دوم بعمل باید فروردین ۴۵ به فروردین ۴۶ اصلاح بشود بنظر بنده اصلاح عبارتی است و مانعی ندارد (صحیح است).

نایب رئیس-آقای معتمدی بفرمائید.

معتمدی-عرض بنده در کلیات است و مطلبی که مطرح بود تمام شده است کارگران ایران سه تقاضا از دولت و مجلسین دارند و آن عبارت است از تعیین ۳۷ ریال حداقل حقوق و تجدید نظر در حداقل حقوق و این اقدام ضروری سالها است معوق مانده (مهندس مالک-۳۷ ریال کم است) مثل اینکه حداقل حقوق کارگران در روز ۳۴ ریال است و قرار بوده است که تجدید نظر بشود و تابحال نشده بسیار بجا خواهد بود که با در نظر گرفتن هزینه زندگی نسبت به میزان حداقل دستمزد کارگر اقدام لازم بشود. دوم این بود که کارگران بازنشسته مجاناً معالجه بشوند خوشبختانه در این موضوع پیشنهاد داده شد و در کمیسیون مطرح شد و نمایندگان کارگران در مجلس شورای ملی عموماً بالاتفاق همه با این پیشنهاد موافق بودند حتی نمایندگان غیر کارگر با چنین پیشنهادی موافق بودند النهایه مشکلاتی برای وزارت کار و سازمان بیمه‌های اجتماعی موجود بود که مدتی معوق ماند ولی بعداً معلوم شد که موضوع را بعرض اعلیحضرت همایون شاهنشاه رسانیده‌اند و اعلیحضرت امر فرموده‌اند که باید این کار بشود بنده از نظر اینکه کارگران ایران بدانند که اگر یکقدم مثبت دیگر در این راه برداشته شده باز هم عنایت شخص شاهنشاه است این مطلب را عرض کردم البته اجرای این نظر در حدود سی یا چهل میلیون تومان خرج دارد که مجلس به وزارت کار اجازه داده و ماده ۳۱ را اضافه کرده‌اند که ظرف یکسال مقدمات و موجبات انجام این نظر را فراهم بکند و این موجب کمال خوشوقتی است که یکقدم بسیار مهم و مفید در دورة ۲۱ مجلس بنفع کارگران و عائله آنها برداشته شد مطلب سوم موضوع مدت بازنشستگی کارگران است کارگران طبق این قانون کار می‌بایستی ۴۰ سال کار بکنند تا بتوانند بازنشسته بشوند و اینمدت بسیار زیاد بنظر می‌رسد و کارگران عموماً تقاضا دارند در این مورد تجدید نظری بشود حتی پیشنهادهائی دارند که از لحاظ تأمین بودجه وزارت کار بتواند تعدیلی در اینمورد بکند که بعد از سی سال بازنشسته شوند. این هم مطلبی بود که خواستم انشاءالله نمایندگان محترمی که در دوره آینده در مجلس خواهند بودبه این نکته مهم توجه بفرمایند که مطلبی که بنده لازم می‌دانم به عرض برسانم موضوع کارگران کوره‌پزخانه‌های اطراف تهران است. در حدود ده هزار نفر کارگر در محمودآباد مشغول کار هستند. اینها حق بیمه پرداخت می‌کنند ولی الان در آن محل درمانگاهی وجود ندارد و پزشکی هم آنجا نمی‌رود و اینها غالباً گرفتار امراضی هستند. می‌خواستم از جناب آقای معاون محترم وزیر کار و سایر اولیای دولت خواهش کنم نسبت به این موضوع در این فصل و در این هوای گرم با در نظر گرفتن مواد غذایی و نوع کار به وضع آنها توجهی بشود. این لایحه هم بسیار لایحه خوبی است و بنده به سهم خود از دولت و نمایندگان محترم سپاسگزارم. (احسنت)

نایب‌رئیس - نظر دیگری در کلیات آخر نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر این لایحه رأی می‌گیریم. خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا ارسال می‌شود.

۱۲ - طرح و تصویب گزارش کمیسیون اقتصاد دایر به تأیید اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی معافیت گمرکی سیمان و ابلاغ به دولت

نایب‌رئیس - گزارش کمیسیون‌های مربوط راجع به لایحه معافیت گمرکی سیمان مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش ازکمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه شنبه ۳/۶/ ۱۳۴۶ با حضور آقای دکتر ضیایی وزارت اقتصاد لایحه شماره ۶۳۹۰ - ۱۳/۱۱/۴۵ دولت راجع به معافیت گمرکی سیمان را که در مجلس سنا اصلاح و اعاده گردیده بود، رسیدگی و مصوبه آن مجلس را تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آن را به شرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌نماید.

قانون معافیت گمرکی سیمان

ماده واحده - دولت مجاز است به پیشنهاد مجلسین و وزارتین اقتصاد و دارایی سیمان‌های مشمول ردیف ۱۹۲ ب جدول ضمیمه قانون اصلاح فانون تعرفه گمرکی مصوب ۱۳۳۷ را تا زمانی که میزان عرضه داخلی تأمین کلیه احتیاجات کشور را نکند (به استثنای سیمان رنگی) کلاً یا بعضاً از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی به استثنای یک و نیم درصد شیر و خورشید سرخ ایران و باربری و انبارداری معاف کند.

ورود سیمان مشمول این قانون فقط توسط سازمان مرکزی شرکت‌های صنعتی و معدنی وابسته به وزارت اقتصاد صورت خواهد گرفت.

تبصره ۱ - چنانچه عملیات باربری محصولات فوق توسط سازمان مرکزی شرکت‌های صنعتی و معدنی وابسته به وزارت اقتصاد در گمرک انجام شود، از پرداخت حقوق باربری نیز معاف می‌باشد.

تبصره ۲ - سیمان مشمول ردیف ۱۹۲ ب جدول ضمیمه قانون اصلاح فانون تعرفه گمرکی مصوب ۱۳۳۷ که با تأیید هیئت وزیران به وسیله سازمان مرکزی شرکت‌های صنعتی و معدنی وابسته به وزارت اقتصاد وارد شده و تا کنون حقوق و عوارض آن واریز نشده است مشمول مقررات این قانون خواهد بود.

مخبر کمیسیون اقتصاد - ریگی

گزارش ازکمیسیون دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارایی با حضور آقای قوام‌صدری معاون وزارت دارایی لایحه دولت بازگشته از مجلس سنا راجع به معافیت گمرکی سیمان را رسیدگی و با اصلاحات آن مجلس که مورد تأیید کمیسیون اقتصاد نیز واقع گردیده بود، موافقت و لایحه را تصویب کرد. اینک گزارش آن را به شرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌نماید.

مخبر کمیسیون دارایی - عزت‌الله اوزار

نایب‌رئیس - نسبت به گزارش گمیسیون‌ها و اصلاحات مجلس سنا نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی به وسیله منشی (آقای مهندس صائبی) در محل نطق اعلام و اخذ رأی به عمل آمد).

آقایان: محدث‌زاده - مهندس پروشانی - دکتر زعفرانلو - موسوی - محسنی‌مهر - ابراهیمی - مهندس ارفع - ثامنی - صفی‌پور - باغمیشه - سعید وزیری - بوشهری - معتمدی - پزشکی - مهندس عدلی - موسوی‌ماکویی - ارسنجانی - مصطفوی نایینی - کیهان یغمایی - میرهادی - زند - روحانی - دکتر ضیایی - بانو ابتهاج سمیعی - مهندس اخوان - میرزا ختایی - متولی‌باشی - مهندس والا - دکتر اسدی - مهندس صدقیانی - بانو تربیت - دکتر مدنی - قراچورلو - مافی - امیراحمدی - دکتر اسفندیاری - ظفر - لفوطی - حق‌شناس - صائب - دکتر اعتمادی - موقر - دکتر مهدی‌زاده - تبریزی - دکتر سعید - دکتر یگانگی - شفیعی‌پور کرمانی - دکتر یزدان‌پناه - دکتر رهنوردی - دکتر رمضانی - دکتر سعید حکمت - دکتر رضوانی - نوربخش - دکتر بقایی یزدی - دکتر قراگزلو - دکتر عدل - دکتر حسینی - دکتر کیان - حیدر صائبی - دکتر پورهاشمی - دکتر نجیمی - دکتر صاحب‌قلم - مهندس برومند - زهتاب‌فرد - ذبیحی سلطان‌احمدی - مهندس مالک - فخر طباطبایی - سرلشگر نکوزاد - اقبالی - مهندس معینی زند - شاخویی - امیراحمدی - پاکذات - غلام نیاکان - پورادبی - سرلشگر همایونی - حکمت یزدی - پروین - ساگینیان - بانو دولت‌شاهی - البرزی - روستا - دکتر امامی‌خویی - کنگرلو - کلانتری هرمزی - اولیا - پژند - امام مردوخ - موسوی کبیری - توسلی - مهندس زرآور - مهندس مجتهدی - ادیب‌سمیعی - سرتیپ حکیمیان - کوروس - حاذقی - ملک‌زاده آملی - فیصلی - طالب‌زاده رودسری - طهماسبی - رجایی - آموزگار - هیراد - کمالوند - جاوید - شیخ‌الاسلامی - صدری کیوان - جهانگیری - فولادوند - رضوی - صادق احمدی - مهندس کمالوند - مهندسجلالی نوری - طباطبایی - دکتر صالحی - نصیری - فهیمی - علی مرادی - قاسم مرادی - احتشامی - امینی حراجی - مهندس زنجانچی - سرتیپ‌پور - ایلخان - نارویی - اوزار - مهندس صائبی - دکتر شفیع‌امین - دکتر مبین - مهندس آصفی - مهندس ریاحی - شکیبا - دکتر عدل طباطبایی - جهانشاهی - مهندس جلالی - مهندس آراسته - دکتر موثقی - کسرایی - دکتر مهذب - بدرصالحیان - یعقوب تهرانی - نیری - اهری - مهندس بهبودی - طالب‌زاده.

(آرای مأخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید)

آرای موافق ۱۱۵ رأی.

آرای سفید به علامت امتناع ۲۸ رأی.

نایب‌رئیس - لایحه با ۱۱۵ رأی موافق و ۲۸ رأی ممتنع تصویب شد. به دولت ابلاغ می‌شود.

موافقین - آقایان:

مهندس پرویز بهبودی - دکتر امین - دکتر عدل طباطبایی - مهندس آصفی - مهندس ریاحی - کسرایی - نارویی - دکتر مهذب - بدرصالحیان - مهندس زنجانچی - صفی‌پور - مهندس ارفع - دکتر عدل - مهندس کمانگر - دکتر سعید - دکتر یزدان‌پناه - صدری کیوان - قاسم مرادی - پزشکی - مهنددس صائبی - پاینده - دکتر رضوانی - پروین - ذبیحی سلطان‌احمدی - سرلشگر همایونی - شیخ‌الاسلامی - مهندس جلالی‌نوری - کنگرلو - پژند - سرلشگر نکوزاد - شفیعی‌پور کرمانی - صادق احمدی - سرتیپ‌پور - دکتر حاتم - اقبالی - جهانشاهی - مهندس جلالی - شکیبا - امینی خراجی - مجد - دکتر مهدی‌زاده - دکتر کیان - مهندس آراسته - علی مرادی - دکتر زعفرانلو - دکتر اعتمادی - نوربخش - مهرزاد - دکتر فربود - مهندس مالک - یعقوب تهرانی - دکتر صالحی - موسوی تبریزی - خانم ابتهاج سمیعی - مهندس اخوان - ارسنجانی - قراچورلو - دکتر یگانگی - ویلیام ابراهیمی - زند - موسوی‌ماکویی - لفوطی - مصطفوی نایینی - دکتر رهنوردی - مهندس صدقیانی - رضوی شاخویی - روحانی - توسلی - دکتر امامی‌خویی - اولیا -

بوشهری - محسنی‌مهر - مافی - صائب - سرتیپ حکیمیان - کوروس - دکتر نجیمی - دکتر ضیایی - مهندس برومند - امیراحمدی - کلانتر هرمزی - مهندس مجتهدی - مهندس زرآور - حکمت یزدی - پاکذات - غلام نیاکان - البرزی - ختایی قلعه‌جویی - موسوی کبیری - روستا - مهندس معینی زند - پورادبی - فهیمی - دکتر بقایی یزدی - مهندس پروشانی - صائبی - بانو تربیت - حق‌شناس - قراگزلو - فیصلی - دکتر مدنی - ثامنی - محدث‌زاده - حاذقی - متولی‌باشی - فولادوند - اوزار - ملک‌زاده آملی - نصیری - ادیب سمیعی - کمالوند - دکتر صاحب‌قلم - سعید وزیری - رائی - باغمیشه - بانو دکتر دولتشاهی.

ممتنعین - آقایان:

آموزگار - احتشامی - دکتر اسدی - دکتر اسفندیاری - امام مردوخ - ایلخان - دکتر پورهاشمی - جاوید - جهانگیری - دکتر حسینی - دکتر سعید حکمت - رجایی - دکتر رمضانی - زهتاب‌فرد - طالب‌زاده - طباطبایی - طهماسبی - فخرطباطبایی - ظفر - کیهان یغمایی - دکتر مبین - معتمدی - موقر - میرهادی - نیری - مهندس والا - هیراد.

۱۳ - قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد - ختم جلسه

نایب‌رئیس - دستورجلسه آینده قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

دستور جلسه

روز سه‌شنبه ۱۱/۴/۱۳۴۶

۱- گزارش یک فوریتی آزادی عده‌ای از زندانیان به مناسبت جشن فرخنده تاج‌گذاری شاهنشاه آریا مهر. شماره چاپ ۲۵۰۱

۲- گزارش کمیسیون‌های مربوط راجع به اصلاح مواد ۹۳ تا ۹۶ و اصلاح بند ۹ از ماده ۹۸ قانون مجازات عمومی. شماره چاپ۲۵۰۲

۳- گزارش یک فوریتی اصلاح مواد۳۹ قانون اصول تشکیلات عدلیه. شماره چاپ۲۵۰۳

۴ - گزارش شور اول اساس‌نامه بانک ملی ایران. شماره چاپ۲۵۰۴

۵ - گزارش شور دوم تعرفه حق‌الثبت شرکت‌ها و مؤسسات. شماره چاپ ۲۵۰۵

۶- گزارش شور دوم فروش اراضی و ابنیه و سربازخانه‌ها و میادین تیر و اموال غیر منقول زائد بر احتیاجات ارتش. شماره چاپ ۲۵۰۶

۷- گزارش شور دوم تعهد محسوب شدن سفارشات وزارت جنگ به سازمان صنایع نظامی. شماره چاپ ۲۵۰۷

۸- گزارش شور اول معافیت از تعقیب کیفری تحویل‌دهندگان اسلحه قاچاق. شماره چاپ ۲۵۰۸

۹ - گزارش یک شوری اجازه پرداخت هزینه‌های لازم نظامی. شماره چاپ ۲۵۰۹

۱۰- گزارش کمیسیون‌های مربوط راجع به تشکیل هیئت امنای دانشگاه تهران. شماره چاپ ۲۵۰۰

۱۱ - گزارش شور دوم حق لیسانس افسران ژاندارمری. شماره چاپ۲۵۱۰

نایب‌رئیس - و همین طور لوایحی هم که از دستورجلسه امروز مانده، جزو دستورجلسه آینده خواهد بود. با اجازه خانم‌ها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم. جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز یکشنبه ۱۱ تیر ماه خواهد بود.

(پنج دقیقه بعد از ظهر جلسه ختم شد)

نایب‌رئیس مجلس شورای ملی - دکتر شفیع امین

Page 53 – 67 missing