مذاکرات مجلس شورای ملی ۶ اسفند ۱۳۲۳ نشست ۱۰۸

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری چهاردهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری چهاردهم

قوانین بودجه مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری چهاردهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۶ اسفند ۱۳۲۳ نشست ۱۰۸

دوره چهاردهم قانونگذاری

مشروح مذاکرات مجلس ملی دوره ۱۴

جلسه: ۱۰۸

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز یکشنبه ششم اسفند ماه ۱۳۲۳

فهرست مطالب:

۱- صورت خلاصه جلسه پیش

۲- بیانات آقای رئیس راجع به ابراز تأسف از فوت مرحوم حسن اسفندیاری- ختم جلسه

مجلس یک ساعت و سه ربع پیش از ظهر به ریاست آقای سید محمد صادق طباطبایی تشکیل گردید.

۱- صورت خلاصه جلسه پیش

صورت مجلس روز پنج‌شنبه سوم اسفند ماه را آقای (طوسی) منشی به شرح زیر قرائت نمودند.

مجلس یک ساعت و سه ربع پیش از ظهر به ریاست آقای دکتر معظمی نایب رئیس تشکیل و صورت جلسه قبل قرائت و تصویب شد.

اسامی غایبین جلسه گذشته که ضمن صورت مجلس خوانده شده است:

غایبین بااجازه- آقایان: مرآت اسفندیاری- فولادوند- ملایری- بهبهانی.

غایبین بی‌اجازه- آقایان: صفوی- ذوالقدر- نقابت- اخوان- کفایی رحیمیان- دولت‌آبادی- امیر ابراهیمی- صمصام- منصف- بوشهری- سلطانی- سید ضیاءالدین فداکار- روحی- اکبر- سیف‌پور- تهرانچی- خلعتبری- معدل- رضا تجدد- دکتر فلسفی- اریه- پوررضا.

دیرآمدگان بااجازه- آقای: آشتیانی

دیرآمدگان بی‌اجازه- آقایان: دکتر زنگنه- طهرانی- دهقان- قشقایی

عده از آقایان ورود در دستور را تقاضا و پس از مخالفت آقای طوسی به ورود در دستور رأی گرفته شده تصویب و آقای مهندس فریور پیشنهاد نمودند گزارش کمیسیون نظام راجع به اصلاح قانون نظام وظیفه جزو دستور شود، آقای اردلان مخالف و عقیده داشتند این گزارش پس از تعیین تکلیف لایحه مربوط به سر دفتران مطرح گردد، پیشنهاد آقای مهندس فریور تصویب و ماده واحده گزارش کمیسیون نظام که یک فوریت آن قبلاً تصویب شده بود راجع به اصلاح قانون نظام وظیفه مربوط به رسیدگی به وضع مشمولین و انتخاب افراد مورد احتیاج به وسیله قرعه و مراسم قرعه‌کشی قرائت و آقای محمد طباطبایی با ماده واحده مخالف و اساساً معتقد بودند چون گزارش کمیسیون مشتمل بر مطالب و فقرات مختلفه می‌باشد شایسته است گزارش از دستور خارج و مجدداً در کمیسیون مورد مطالعه قرار گرفته و با رعایت تجربیات حاصله و مقتضیات کشور و احتیاجات فعلی گزارشی مشتمل بر مواد تقدیم گردد، ضمناً موضوع قرعه‌کشی را وسیله سوءاستفاده دانستند و مقتضی می‌دانستند رسیدگی به وضع مشمولین به هیئت‌های صالح محلی مراجعه گردد آقای اردلان موافق و قرعه‌کشی در انتخاب مشمولین را بهترین وسیله برای جلوگیری از تقلب و تبعیض تشخیص داده و برای تعیین تکلیف مشمولین و رفع مشکلات فعلی تسریع در تصویب گزارش کمیسیون را ضروری می‌دانستند. آقای هاشمی کفایت در مذاکرات را پیشنهاد و پس از مخالفت آقای فیروزآبادی این پیشنهاد مورد تصویب واقع و پیشنهادی از طرف آقای اردلان راجع به بهره‌مند شدن فارغ‌التحصیلان کلاس پنجم متوسطه از مزایای قانونی مشمولین دوره کامل متوسطه قرائت و نسبت به آن اخذ رأی شده رد و بالنتیجه پیشنهاد آقای مظفرزاده راجع به همین موضوع نیز رد شده تلقی گردیده و پیشنهاد دیگری از طرف آقای صادقی قرائت و چون خارج از موضوع به نظر می‌رسید مسترد و پیشنهاد آقای مهندس فریور راجع به تقدیم لایحه قانونی از طرف دولت نسبت به متکفلین پس از تأمین منظور ایشان از طرف آقای وزیر جنگ مسترد گردید. دو پیشنهاد دیگر از طرف آقایان قبادیان و رفیعی قرائت و پس از توضیح نسبت به هر یک جداگانه اخذ رأی شده هر دو پیشنهاد رد و پیشنهاد آقای فرود راجع به تعیین مدت یک سال برای خدمت نظام وظیفه بعد از توضیح ایشان و پاسخ آقای حشمتی مخبر کمیسیون نظام قابل توجه شده و با اصل گزارش به کمیسیون ارجاع گردید.

آقای نبوی پیشنهاد نمودند گزارش کمیسیون دادگستری راجع به سردفتران مطرح شود چون مخالفی نبود پیشنهاد آقای عماد تربتی که در جلسه اسبق قرائت و قسمت دوم آن راجع به تجدید نظر در آراء صادره از شورای عالی ثبت برای مجلس موکول شده بود مطرح و چون عده برای اخذ رأی کافی نبود مقارن ظهر مجلس به عنوان تنفس تعطیل

و به فاصله یک ربع ساعت مجدداً تشکیل و چون باز هم عده برای اخذ رأی کافی نبود سؤالات مطرح و آقای هدایت وزیر بازرگانی و پیشه و هنر در جواب سؤال آقای پروین گنابادی راجع به استعلام از اقدامات دولت در بهبود حال کارگران و رفع بیکاری آنان و توجه به حال کارگران قالی‌باف و کسادی بازار قالی و تهیه بازار برای فروش کالاهای کشور، توضیح دادند به طوری که در برنامه دولت نیز تصریح شده بود رفاه حال کارگران و کشاورزان مورد توجه و علاقه دولت بوده و از همین لحاظ لایحه قانونی کار را با رعایت مقتضیات و جلب نظر متخصصین تهیه و تقدیم داشته و برای رفع بیکاری کارگران وزارت پیشه و هنر با وزارت‌خانه‌های کشور و راه و کشاورزی تشریک مساعی نموده و به تدریج اقدامات مقتضی در این زمینه به عمل خواهد آمد.

آقای فرهودی نیز راجع به علت تعطیل دانشگاه جنگ سؤالی از آقای وزیر جنگ داشتند که به واسطه کافی نبودن عده برای مذاکره به بعد موکول و جلسه آینده به روز یکشنبه ششم اسفند ماه سه ساعت قبل از ظهر و دستور آن بقیه دستور همین جلسه مقرر و مجلس نیم ساعت بعد از ظهر ختم شد.

رئیس- آقای اردلان

اردلان- آقای فولادوند مریض بستری هستند و غایب نوشته شده‌اند خواهش می‌کنم اصلاح بفرمایند.

رئیس- بسیار خوب. آقای دکتر مصدق.

دکترمصدق- قبل از دستور.

رئیس- اعتراضی به صورت مجلس نیست؟ (گفته شد - خیر)

بعضی از نمایندگان- عده برای رأی کافی نیست.

۲- بیانات آقای رئیس راجع به ابراز تأسف از فوت مرحوم حسن اسفندیاری- ختم جلسه

رئیس- چون این جلسه برای اظهار تأسف و تعزیت است فعلاً احتیاجی به اکثریت برای رأی نیست و پس از حصول اکثریت به صورت مجلس رأی گرفته می‌شود فعلاً اگر اجازه می‌فرمایید چیزی که نوشته شده است خوانده شود (نمایندگان- بفرمایید)

امروز با کمال تأسف و تأثر مجبورم خیر ناگوار درگذشت مرحوم آقای حسن اسفندیاری (محتشم‌السلطنه) را در مجلس اظهار دارم و تأسف خود را بیشتر از آن جهت تکرار کنم که کشور ایران یکی از بهترین ذخائر و رجال نامی خدمتگذار خود را از دست داده است (صحیح است) معرف حقیقی مرحوم آقای اسفندیاری همانا دوران پرافتخار عمر طولانی آن فقید سعید است. از عنفوان جوانی و آغاز عمر پس از پایان تحصیلات همواره متقلد مشاغل مهم در کشور بوده‌اند و در هر قسمتی که عهده‌دار بوده آثار نیک ایشان را می‌توان در همان قسمت دید و یافت و از آن آثار به مراتب درستی و جدیت و روح پاک آن مرحوم پی برد (صحیح است) مخصوصاً صفت بارز آن مرحوم مردم دارای و احسان به خلق و شرکت در غم و شادی مردمان بود (صحیح است).

کارهای مهم گوناگونی را از قبیل خدمات در وزارت خارجه استانداری‌ها، ریاست، وزارت امور خارجه که سابقاً وجود داشت، ریاست متمادی کمیسیون تعیین حدود، وزارت‌ها، مأموریت‌ها، نمایندگی‌های مهم در کشورهای اروپا و غیره. نمایندگی مجلس و چندین دوره ریاست مجلس شورای ملی و ریاست بنگاه‌های خیریه را در دوران زندگی عهده‌دار بوده و هیچ گاه حتی در این سال‌های اخیر با وجود کبر سن از کارها اظهار خستگی ننموده‌اند (صحیح است) مخصوصاً پس از حوادث شهریور ماه ۱۳۲۰ ارزش وجود این مرد بیشتر بر ایرانیان ثابت شد (نمایندگان صحیح است) و ثبات عقیده و وطن‌پرستی وی منشأ اثرات بسیار مهم برای کشور گردید (صحیح است) و می‌توان گفت این ثبات نام نیک آن مرحوم را تاریخی نمود.

خلاصه آن که مردی عالم و متدین دارای تحصیلات قدیم و جدید، موقع‌شناس، مردمدار، وطن‌پرست، از این جامعه مفقود شده است (نمایندگان- صحیح است) به اندازه‌ای وجودش از محبت میهن پر بود که حتی در ساعات آخر عمل با چنان ضعفی آثار این قسمت از وی بروز کرد (صحیح است) یعنی در هنگام تشریف فرمایی اعلیحضرت شاهنشاهی به عبادت ایشان کلبه سخنان فقید سعید راجع به امور مملکت و استقلال و ترقی کشور بوده (صحیح است) و بدیهی است این خود بهترین مصرف عشق و علاقه وی به میهن و مهم‌ترین گواه صافی عقیده و پاکی روح بی‌آلایش آن مرحوم است (صحیح است) نخست پاداش کارهای خیر آن فقید سعید را از خداوند متعال خواستار شده و سپس با اجازه آقایان نمایندگان محترم به احترام آن که این مرد شریف چندین دوره با کمال شرافت عهده‌دار ریاست مجلس شورای ملی ایران بوده جلسه امروز را تعطیل می‌نماییم (نمایندگان- صحیح است) و به همه تسلیت می‌گویم مخصوصاً از طرف مجلس شورای ملی به بازماندگان آن مرحوم تسلیت عرض می‌نمایم. مراسم تشییع جنازه آن مرحوم فردا (دوشنبه هفتم) ساعت نه صبح از مسجد سپهسالار به عمل می‌آید و چون رسمی است آقایان با لباس رسمی تشریف خواهند آورد و مجلس ترحیم آن فقید سعید پس‌فردا (سه‌شنبه هشتم اسفند) از ساعت ۳ تا پنج بعدازظهر در همان مسجد منعقد خواهد شد.

و چون اکثریت حاصل شده است و به صورت مجلس اعتراضی نیست صورت مجلس تصویب می‌شود جلسه آینده روز سه‌شنبه ساعت نه.

مجلس یک ساعت و ده دقیقه پیش از ظهر ختم شد.

رئیس مجلس شورای ملی - محمدصادق طباطبایی

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

لوایح

دوره چهاردهم قانونگذاری

تاریخ ۸/۴/۱۳۲۳

شماره ۱۶۶۷۴

لایحه استخدام آقای دکتر بنت. ف. اوری

مجلس شورای ملی

بر طبق قانون مصوب بیست و هشتم آبان ۱۳۲۲ آقای سرلشکر رینولدز به سمت مدیر کل وزارت بهداری دعوت به استخدام شده بود و چون بنا به نامه شماره ۴۰۱۸ وزارت امور خارجه نامبرده از قبول خدمت عذر خواسته است لذا برابر معرفی‌نامه وزارت امور خارجه تصویب استخدام آقای دکتر بنت. ف. اوری تبعه دول متحده آمریکا را که در امور مربوطه به بهداشت تخصص کامل دارد به سمت مشاور فنی وزارت بهداری مطابق مواد مندرجه در این لایحه پیشنهاد می‌نماید.

ماده اول- دولت مجاز است آقای دکتر بن. ف. اوری تبعه کشورهای متحده آمریکای شمالی را با شرایط مذکور در این قانون استخدام نماید.

۱- آقای دکتر اوری به سمت مشاور فنی وزارت بهداری برای مدت ۵ سال و سالی ۱۲۵۰۰ دلار حقوق استخدام می‌شود که در تحت تعلیمات مستقیم وزیر بهداری انجام وظیفه نماید.

تبصره- مالیات بر درآمد دکتر اوری را که در داخله کشور باید تأدیه شود دولت ایران خواهد پرداخت.

ماده دوم- آغاز خدمت دکتر اوری از روز حرکتش از آمریکا محسوب می‌شود.

ماده سوم- پس از انقضای دو سال اول قرارداد دولت ایران یا آقای اوری مجاز خواهد بود نسبت به سه سال باقیمانده مدت قرارداد مفاد آن را اجراء یا فسخ نمایند ولی هر یک از طرفین باید قصد خود را دایر به فسخ قرارداد استخدام چهار ماه قبل از انقضای دو سال اول به طرف مقابل اعلام نموده باشد و اگر قصد خود را ابلاغ نکند قرارداد برای مدت سه سال دیگر به خودی خود تمدید شده تلقی می‌گردد.

ماده چهارم- خانه و سوخت و روشنایی دکتر اوری به هزینه دولت خواهد بود لیکن دکتر اوری مختار است که در عوض استفاده از خانه و سوخت و روشنایی به هزینه دولت معادل صدی بیست حقوقش اضافه دریافت دارد.

ماده پنجم- هزینه مسافرت به ایران و مراجعت دکتر نامبرده و خاونواده بلافصل (عیال و اولاد) از طرف دولت ایران تأدیه می‌شود و همچنین هزینه مسافرت دکتر اوری در ایران برای انجام خدمات محوله به عهده دولت خواهد بود.

ماده ششم- در صورتی که دکتر مذکور قبل از پایان مدت استخدام قوت نماید و یا در نتیجه خدمت به دولت ایران ناتوان شده و از کار فرو ماند دولت ایران معادل حقوق دو سال او را به ورثه قانونی متوفی یا خود او تأدیه خواهد نمود و در این صورت هزینه برگشتن خانواده بلافصل (عیال و اولاد) یا خود او به عهده دولت ایران خواهد بود.

هر گاه علل فوق در دو سال آخر خدمت پیش آید ورثه متوفی یا خود او فقط به دریافت حقوق بقیه مدت خدمت ذی‌حق خواهند بود.

ماده هفتم- در صورتی که قرارداد استخدام دکتر نامبرده به جهاتی غیر از آنچه در ماده ۶ ذکر شد فسخ گردد دولت ایران به طور منصفانه با او رفتار خواهد نمود.

ماده هشتم- سایر شرایط استخدامی دکتر نامبرده بر طبق مقررات قانون مصوب ۲۳ عقرب ۱۳۰۱ معین خواهد شد.

نخست‌وزیر وزیر بهداری وزیر دارایی

دوره چهاردهم قانونگذاری

شماره ۲۰۹۱۴

به تاریخ ۱/۱۲/۱۳۲۳

قانون عمران

مجلس شورای ملی

به طوری که خاطر نمایندگان محترم مسبوق است قانون عمران مصوب بیست و پنجم آبان ماه یک هزار و سیصد و شانزده در موقع اجرا مواجه با اشکالات و موانعی شده که نتیجه مطلوب از آن حاصل نگردیده است. اینک پس از بررسی‌های لازم و تجدید نظر و اصلاح مقررات قانون مذکور طرح لایحه قانونی جدیدی که مشتمل بر ۱۳ ماده می‌باشد تهیه و برای تصویب مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد. و استدعای تصویب آن را به قید یک فوریت می‌نماید.

وزیر کشاورزی نخست‌وزیر

مرتضی بیات مرتضی بیات

طرح قانون تجدید نظر عمران (آبادی)

ماده اول- منظور از آبادی در این قانون عبارت است از اصلاح اراضی و ایجاد منابع جدید آب و اصلاح قنوات موجود و خشکانیدن باتلاق‌ها و دائر کردن اراضی بائر به منظور حصول حداکثر بهره از آب و خاک و همچنین اصلاح وضع بهداشت روستایی و احداث و نگاهداری طرق ارتباطی فرعی بین دهات و احداث و اصلاح ساختمان‌های روستایی متناسب با وضعیت هر محل به طرز جدید.

ماده دوم- برنامه آبادی دهات به وسیله هیئتی مرکب از یک یا چند نفر از نمایندگان وزارت کشاورزی و نمایندگان وزارت بهداری، وزارت کشور، وزارت راه و مالکین یا نمایندگان مجاز آنها در هر محل با در نظر گرفتن کلیه عوامل اقتصادی طبق مقرراتی که در آیین‌نامه اجرای این قانون تعیین می‌شود تهیه می‌گردد. در این برنامه آنچه به عهده مالک است و یا باید به وسیله تعاون مالکین انجام شود و یا انجام آن محتاج به کمک دولت خواهد بود باید به طور تفکیک تعیین گردد.

ماده سوم- برنامه مذکور قسمتی که اجرای آن به عهده مالک یا مالکین یک ده می‌باشد به وسیله نماینده کشاورزی به مالک یا مالکین آن ابلاغ می‌شود قسمت دیگر از برنامه که اجرای آن به عهده مالکین متعددی باشد در انجمن کشاورزی بخش با حضور بخشدار مطرح خواهد شد و برای اجرای آن در مواردی که به وسیله تعاون مالکین انجام مقصود میسر باشد شرکت‌های محدود ملی تأسیس می‌گردد و در مواردی که سرمایه بیشتری ضرورت داشته باشد دولت در حدود اعتبارات خود در این شرکت‌ها سهیم خواهد گردید.

تبصره- برنامه‌ای که اجرای آن به عهده مالک است باید فوری تنظیم شود که هزینه اجرای آن در هر سال از ربع در آمد ویژه سالیانه ملک تجاوز نکند مگر با رضایت کامل مالک.

ماده چهارم- در صورتی که مالکی به برنامه ابلاغی یا به شرکتی که در برنامه مشترک معین شده اعتراض داشته باشد باید در ظرف یک ماه پس از ابلاغ برنامه اعتراض خود را با دلایل کافی به نماینده کشاورزی کتباً تسلیم دارد.

این اعتراض در شورای عمران شهرستان با عضویت دو نفر اهل خبره و نماینده مالک مطرح می‌شود و نظر شورای عمران قاطع خواهد بود.

در صورتی که اعتراض مالک بهعلت عدم استطاعت مالی بوده و اجرای برنامه به وسیله استقراض از بانک کشاورزی برای او میسر باشد بانک کشاورزی موظف خواهد بود پرداخت این قبیل وام‌ها را مقدم بر سایر درخواست‌ها منظور دارد. و در صورتی که برای او غیرمقدور باشد مخارج آن از اعتبار بودجه وزارت کشاورزی باید تأمین شود.

تبصره: شورای عمران در هر شهرستان از اشخاص زیر تشکیل می‌شود:

۱- فرماندار.

۲- نماینده وزارت کشاورزی.

۳- نماینده بانک کشاورزی.

۴- نماینده وزارت راه.

۵- نماینده وزارت بهداری.

۶- نماینده دادسرای شهرستان.

۷- نماینده انجمن کشاورزی شهرستان.

ماده پنجم- در مواردی که انجمن بخش تشکیل شرکت‌های محدود ملی را برای امور مشترکی ضروری بداند و اعتراضی هم از طرف اشخاص ذی‌علاقه نشده یا رفع اعتراض به وسیله شورای عمران شده باشد نماینده کشاورزی در حضور فرماندار از مالکین ذی‌نفع برای تشکیل شرکت دعوت خواهد کرد و سهم هر مالک در شرکت به تناسب استفاده که از بهره منظور عاید او خواهد شد تعیین می‌گردد. که با نظارت مأمورین کشاورزی محل مشغول به اجرای آن برنامه بشوند.

ماده ششم- در مورادی که شرکت دولت درانجام برنامه ضرورت پیدا کند مراتب تا تعیین مقدار کمک و دلایل لازم از طرف فرماندار به وزارت کشور و از طرف نماینده کشاورزی به وزارت کشاورزی گزارش می‌شود و این گزارش در شورای عالی عمران که مرکب از نمایندگان عالی رتبه وزارت کشور وزارت کشاورزی، وزارت راه، وزارت بهداری و وزارت دارایی و بانک کشاورزی پیشه و هنر در وزارت کشاورزی تشکیل خواهد شد مطرح و از اعتبارات مربوط سهم دولت تعیین و به فرماندار مربوطه ابلاغ خواهد شد که در تشکیل شرکت اقدام نماید.

ماده هفتم- درهر برنامه برای هر نوع عمل تاریخ شروع به کار و مهلت انجام آن با در نظر گرفتن کلیه مقتضیات تعیین می‌شود و چنان چه مالک یا مالکین که باید آن برنامه را اجرا کنند در ظرف مهلت معین شده آن را انجام ندهند از طرف شورای عمران اجرای آن به مؤسسات بهره‌برداری کشاورزی ملی یا دولتی محول می‌گردد و هزینه این کار به علاوه صدی هیجده از عوائد ملک یا املاک مربوطه پرداخت می‌شود و در مورد کارهای مربوطه به آبیاری و سدسازی و زه‌کشی انجام امر به وسیله شورای عمران به بنگاه مستقل آبیاری محول می‌گردد که طبق قانون آبیاری عمل نمایند. رأی شورای عمران راجع به تعیین هزینه اجرای برنامه در حکم اسناد رسمی لازم‌الاجرا است.

تبصره: وجوهی که طبق این ماده در هر سال از مالک اخذ می‌شود نباید هیچ گاه از ربع درآمد ویژه سالیانه ملک تجاوز نمایند.

ماده هشتم- وزارت کشاورزی مکلف است به مالکین و زارعینی که از حیث بهتر کردن محصول و عمران اراضی بر سایرین سبقت جسته باشند مطابق آیین‌نامه مخصوص جایزه اعطاء نماید.

ماده نهم- هر گاه مأمورین دولتی و اعضای شوراهای عمران در موارد اعمال و اجرای مقررات این قانون از روی غرض برخلاف حقیقت نظری کتباً اظهار و به نظر آنها اثری مترتب شود به حبس تأدیبی از شش ماه تا دو سال محکوم خواهند شد به علاوه مرتکب مسئول جبران کلیه خسارات وارده به اشخاص ذی‌نفع خواهد بود و در صورت تعدد مرتکبین کلیه آنها متضامناً مسئول جبران خسارت می‌باشند.

ماده دهم- وزارت کشاورزی در بودجه اعتبار لازم برای اجرای این قانون همه ساله پیش‌بینی خواهد نمود.

ماده یازدهم- این قانون در هر شهرستان که وزارت کشاورزی برای اجرای آن مجهز باشد یک ماه پس از انتشار آگهی از طرف آن وزارت لازم‌الاجرا خواهد بود.

ماده دوازدهم- آیین‌نامه اجرای این قانون را وزارت کشاورزی با تشریک مساعی وزارتخانه‌های مربوط تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسانید.

ماده سیزدهیم- قانون عمران مصوب ۲۵ آبان ۱۳۱۶ و قوانینی که مخالف این قانون باشند از تاریخ تصویب این قانون ملغی خواهند بود.

سؤالات نمایندگان

آقای دکتر معظمی راجع به بانک کشاورزی در تاریخ ۷/۸/۲۳ سؤالی از وزارت دارایی به شرح ذیل نموده بودند چون تاکنون از طرف وزارت دارایی حاضر برای جواب نشده‌اند مجدداً سؤال خود را تجدید و تقاضا نموده‌اند که زودتر برای جواب حاضر شوند.

شرح سؤال

۱- علت این که بانک کشاورزی با وجودی که منظور از تأسیس آن کمک به عموم کشاورزان بوده است در تمام کشور شعبه و نمایندگی ندارد چیست؟

۲- علت این که هنوز قریب نصف سرمایه تعهد شده بانک کشاورزی از طرف دولت پرداخت نشده چیست؟

ریاست محترم مجلس شورای ملی

به طوری که شنیده شده است و از مندرجات بعضی از جراید استنباط گردیده وزارت راه در صدد است بندر شاهپور را از نیروی آمریکا تحویل بگیرد.

بندر شاهپور بندری است که در متنها الیه راه‌آهن سراسری واقع بوده و در این چند ساله اخیر ایجاد گردیده است. پس از ورود نیروهای متفقین به ایران و شروع حمل و نقل به روسیه شوروی چون تأسیسات بندر مزبور غیرکافی تشخیص داده شد نیروهای آمریکایی شروع به رفع نواقص و تکمیل تأسیسات بندر مزبور نمودند و در نتیجه میزان حمل و تخلیه کالا در بندر شاهپور از چند هزار تن به چند میلیون تن در سال رسیده است و از لحاظ تجهیزات بندری بندر شاهپور در عداد بهترین بنادر شرق نزدیک محسوب می‌گردد.

تصمیم مقامات آمریکایی دائر بر تحویل بندر مزبور به دولت ایران که انشاءالله مقدمه تحویل تمام راه‌آهن سراسری و سایر تأسیسات مشابه آن محسوب خواهد شد موجب منتها درجه خوشوقتی و مسرت می‌باشد مخصوصاً که این اقدام بر اثر پیروزی نیروهای متفقین به عمل می‌آید ولی چون متأسفانه از طرف وزارت راه اطلاعات کافی دائر بر نحوه تحویل و سایر کیفیات آن در دسترس عامه و نمایندگان مجلس شورای ملی گذاشته نشده است لذا به شرحی که ذیلاً به عرض می‌رسد اینجانب سؤالی از وزارت راه می‌نمایم:

امروز که اقدام به تحویل تأسیسات بندر شاهپور به عمل می‌آید معلوم نیست که آیا تأسیسات بندر شاهپور بلاعوض به دولت ایران واگذار می‌شود یا در مقابل پرداخت بها و در صورتی که قرار است وجهی از بابت تأسیسات مزبور به دولت آمریکا پرداخته شود میزان آن چیست؟ و چگونه وزارت راه بدون استحضار و تصویب مجلس شورای ملی چنین تعهدی را برای دولت ایجاد می‌نماید و از طرف دیگر با نواقصی که در تشکیلات وزارت راه مشهود است بر فرض تحویل گرفتن مسئول درآمد و حفظ اموالی که به دولت واگذار می‌شود کیست و برنامه وزارت راه برای امکان حداکثر استفاده از این تأسیسات چه خواهد بود. متمنی است مراتب را به اطلاع هیئت دولت برسانند تا برای جواب در مجلس شورای ملی حاضر شوند.

مهندس اصغر پناهی

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

اخبار مجلس

کمیسیون خارجه

روز شنبه پنجم اسفند چهار ساعت و نیم بعد از ظهر کمیسیون خارجه با حضور آقای وزیر بهداری به ریاست آقای رفیع تشکیل لایحه استخدام دکتر اوری جهت مشاور فنی وزارت بهداری مطرح از لحاظ ملیت ایشان مذاکرات مفصل به عمل آمده بالاخره لایحه مزبور از لحاظ ملیت مورد تصویب واقع گردید.

۵/۱۲/۲۳

اداره کمیسیون‌ها

جلسه مختلط در مجلس

از افراد فراکسیون‌ها و نمایندگان منفرد

یک ساعت قبل از ظهر یکشنبه ۶ اسفند عده از افراد بعضی فراکسیون‌ها با جمعی از نمایندگان منفرد در اطاق جلسه خصوصی مجلس تشکیل جلسه دادند و تا یک ساعت بعد از ظهر راجع به موضوع‌های چند که اهم آن بحث در ایجاد وحدت نظر بیشتری میان آن عده از نمایندگان بود با هم مشاوره نمودند.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

ریاست مجلس شورای ملی

متمنی است به جناب آقای وزیر خارجه ابلاغ فرمایید برایجواب این سؤال حاضر شوند (در کنفرانس کریمه تصمیم گرفته شده است که کنفرانس صلح در ماه آوریل در سان‌فرانسیسکو تشکیل گردد - آیا تهیه کافی برای شرکت دولت ایران در این کنفرانس دیده شده است؟ اقداماتی که فرموده‌اند به اطلاع مجلس شورای ملی برسانند.

دکتر عبدالحمید اعظمی زنکنه