مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ امرداد ۱۳۲۰ نشست ۱۰۵

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری دوازدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دوازدهم

قوانین بنیان ایران نوین مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری دوازدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ امرداد ۱۳۲۰ نشست ۱۰۵

دوره دوازدهم قانونگذاری

مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره‏۱۲

جلسه: ۱۰۵

مذاکرات مجلس‏ صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۱۵ مرداد ماه ۱۳۲۰

فهرست مطالب:

۱-تصویب صورت مجلس

۲- بقیه شور دوم لایحه اجرای احکام و تصویب مواد ۵۶ تا ۷۰

۳- اقتراع جهت شرفیابی در روز جشن مشروطیت

۴- موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه

مجلس نیم ساعت پیش از ظهر بر پاست آقای اسفندیاری تشکیل گردید

صورت مجلس روز یکشنبه ۲۹ تیر ماه را آقای (طوسی) منشی خواندند

اسامی غایبین جلسه گذشته که ضمن صورت مجلس خوانده شده:

غایبین با اجازه - آقایان: امیرابراهیمی - خواجه‌نوری - دادور - صادق وزیری - کیوان - دکتر اهم - طباطبایی - معینی.

غایبین بی‌اجازه - آقایان: افخمی - امیرتیمور - بواغیان - تولیت - حمزه تاش - شهدوست - فرشی - کامل‌ماکو - فیاض - معدل - موقر - ناصری - مهذب.

دیر آمده بی‌اجازه - آقای مستشار.

ـ تصویب صورت مجلس

۱ـ تصویب صورت مجلس

رئیس ـ در صورت مجلس نظری نیست (اظهاری نشد) صورت مجلس تصویب شد.

ـ بقیه شور دوم لایحه طرز اجراء احکام دادگستری از ماده ۵۶تا۷۰

۲ـ بقیه شور دوم لایحه طرز اجراء احکام دادگستری از ماده ۵۶تا۷۰

رئیس ـ شور دوم لایحه اجرای احکام دادگستری از ماده ۲۶ مطرح است ماده ۵۶خوانده می‌شود:

ماده ۵۶ـ در برگ اجرائی که درپرونده اجرائی بایگانی می‌شود تاریخ ابلاغ بچه ترتیب بعمل آمده است باید قید شود.

رئیس ـ موافقین با ماده ۵۶ برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۵۷:

ماده ۵۷ـ هر گاه محل اقامت محکوم علیه معین نباشد برگ اجرائی یک دفعه در روزنامه آگهی بموقع اجرا گذاشته خواهد شد دراینصورت برای عملیات دیگر اجرائی هیچ قسم ابلاغ یا اخطاری که معمولا" مطابق قانون به محکوم علیه باید باشد بعمل نخواهد آمد مگر اینکه محکوم علیه باید بشود بعمل خواهد آمد مگر اینکه محکوم علیه مدیر اجرا را کتبا" از محل اقامت خود مطلع سازد ـ مفاد این ماده در ضمن آگهی برای ابلاغ برگ اجرائی می‌شود قید می‌گردد.

رئیس ـ أقای اوحدی

اوحدی ـ مقصود وفلسفه کلمه روزنامه که در این ماده بطور مطلق ذکر شده این است که در این ماده اگر محکوم علیه در محل اقامت خودش نیست در شهر دیگر در نقطه دیگر است بوسیله روزنامه از جریان اجرائی مستحضر شود وقتی که این فلسفه در نظر گرفته شده باشد روزنامه در نظر گرفت که نسبتا" انتشارش بیشتر وزیادتر است آقای وزیر دادگستری این نکته را متوجه هستند که در آئین دادرسی هم برای این قبیل موارد در نظر گرفته شده است که روزنامه کثیرالانتشار والا در اغلب شهرهای ایران روزنامه هست واین کلمه روزنامه که اجملا" اینجا در نظر گرفته شده همان روزنامه هم هست اگر یک حکمی که در شیراز یا خراسان صادر شود در آن محل هم یک روزنامه دارد ولی آن روزنامه انقدر انتشار ندارد که اگر کسی در تهران باشد از روزنامه خراسان یا شیراز استفاده کند بهمین جهت است که اغلب دادگاههای شهرستانها که محتاج می‌شوند میفرستند این قبیل مسائل را به روزنامه‌های مرکزی از نظر کثرت انتشار حالا آقای وزیر دادگستری اگر موافقت میفرمائید یک کلمه (کثیرالانتشار) را ضمیمه این روزنامه بکند که این نظر تامین بشود.

نقابت ـ (مخبر کمیسیون دادگستری) چون مواد مربوط باینقانون در نقاط مختلفه کشور بموقع اجرا گذارده می‌شود ودر اکثر نقاط هم روزنامه‌های محلی است که شاید هر روز انتشار پیدا نمی‌کند باین جهت در این ماده بخصوص قید شد که یک دفعه در روزنامه آگهی می‌شود ولی در قسمت‌های موثر اجرای حکم از قبیل آگهی راجع بمزایده واموال وسایر قسمتهای دیگر مخصوصا" تصریح شده این آگهی واطلاع دادن قید شده که هر یک از محکوم له ومحکوم علیه می‌توانند علاوه بر آگهی که بتوسط اجرا بعمل می‌آید بخرج خودشان ومطبوعات وغیره آگهی نماید ودر موارد دیگر هم قید شده است در جراید کثیرالانتشار وچون در مورد اجرا آگهی‌های مختلف خواهد شد عملا" این معنا مراعات خواهد شد ومانعی ندارد که صاحب دعوی در جای خودش تقاضا کند که در هر روزنامه که می‌خواهد آگهی کند باین جهت در این ماده بنحو اطاق قید روزنامه شد ولی عملا" مراعات خواهد شد.

رئیس ـ موافقین با ماده ۵۷ برخیزند (اکثر قیام نمودند) تصویب شدماده ۵۸:

ماده ۵۸ـ هر گاه محل اقامتگاه محکوم علیه معلوم نبوده وباموال او دسترس باشد مدیر اجراء در وقتی که برگ اجرائی را آگهی می‌نماید بدرخواست محکوم له برابر محکوم به از اموال محکوم علیه توقیف می‌نماید.

رئیس ـ موافقین برخیزند (اکثر قیام نمودند) تصویب شدماده ۵۹:

ماده ۵۹ـ یک نسخه از آگهی مذکور در ماده ۵۷ در دفتر اجرا دادگاه چسبانده می‌شود. .

رئیس ـآقای انوار

انوار ـ بنده در تعقیب اظهاراتی که آقای اوحدی فرمودند بنده هم معتقد بودم که حتما" لازم است آگهی در روزنامه کثیرالانتشار باشد والا در طهران یا شهر‌های دیگر یک روزنامه هائی هست که کثیرالانتشار نیست وبمجرد اینکه ما گفتیم که اعلان در روزنامه بشود در صورتیکه کثیرالانتشار نباشد آن سوء استفاده‌ها که می‌خواهند بکنند می‌شود مثلا" در یک روزنامه که چهار ورق ازش منتشر می‌شود آگهی بدهند وهیچکس نمی‌بیند ومیرود اجرا می‌کند پس همانطور که آقای اوحدی اظهار کردند بنده هم عقیده‌ام این است که روزنامه کثیرالانتشار باشد که این سوء استفاده از بین برود خیلی نظیر دارد یک چیزی اگر پیدا کرد برود در یک جاهایی و صدا بکند و اعلان بکند و تعریف بکند با یک کسی که برود در یک جایی بگوید من یک چیزی پیدا کرده‌ام ولی اسم او را نبرد این حلال می‌شود برای او؟ خیر باید این اندازه باشد که موجه باشد که سو استفاده نشود. این است که به عقیده بنده هم باید روزنامه کثیرالانتشار باشد.

مخبر- اگر آقای انوار اجازه بدهند خوب است راجع بیک موضوعی که اشاره شد ورای گرفته شد دیگر تجدید مذاکره نکنیم ولی در این ماده بخصوص همانطور که قرائت شد (در اقمتگاه محکوم علیه ونسخه دیگری از آن محل) حذف شد وباین صورت در آمد که (یک نسخه از آگهی مذکور در ماده ۵۷ در دفتر اجرای دادگاه چسبانده می‌شود) همینطور هم قرائت می‌شود واصلاحی است از طرف کمیسیون بعمل آمده ودر خصوص آگهی هم فرمودند چون مذاکره بعمل آمده تجدید نمی‌شود ولی عرض کردم عملا" این معنی مراعات می‌شود.

رئیس ـ آقای اوحدی

اوحدی ـ خواستم عرض کنم جمله اقمتگاه محکوم علیه که در این ماده اشاره شده است حذف بشود زیرا در ماده ۵۷ علت آگهی در روزنامه راازاین قرار داده که اقمتگاه محکوم علیه معین نباشد اگر اقامتگاه محکوم علیه معین نشد در روزنامه آگهی می‌شود از این ماده که این محل اقامت دارد واین منافعی با آن ماده قبل است که اگر محل اقامتش معین نباشد این است که تقاضا می‌کنیم این جمله اقامتگاه محکوم علیه حذف شود.

مخبر ـ گویا آقای اوحدی بیک قسمت از عرایض بنده توجه نفرمودند وآن این بود که با همین فلسفه أی که آقای اوحدی بیان نمودند این ماده اصلاح شده وآن جمله (در اقامتگاه محکوم علیه) از این ماده برداشته شده واصلاحش باین صورت بعمل آمده است که یک نسخه از آگهی مذکور در ماده ۵۷ در دفتر اجرا دادگاه چسبانده می‌شود این قسمت حذف شده واین لایحه أی که دست آقا هست وملاحظه میفرمائید اصلاح شده است.

رئیس ـ آقای اوحدی

اوحدی ـ بنده موافق این ورقه أی که در دست خودم است عرض کردم واین عبارت دراین ورقه طبع شده اگر در جای دیگری آقای مخبر کمیسیون اطلاع دارند که اصلاح شده خوب بود که قبلا" بنده فرمودند و این عرایض را کردم حالا که اصلاح شده است دیگر عرضی ندارم

رئیس ـ موافقین با ماده ۵۹ با اصلاحی که شده است برخیزند

(اغلب نمایندگان برخاستند)

رئیس ـ تصویب شد ماده ۶۰

ماده ۶۰ـ اگر محکوم علیه قبل از ابلاغ برگ اجرائی فوت شود برگ مزبور بورثه او ابلاغ میشودواگر بعد از ابلاغ برگ اجرائی فوت شود مفاد برگ مزبور عملیات اجرائی که شده است بورثه اطلاع داده خواهد شد.

رئیس ـ موافقین برخیزند

(اکثر نمایندگان برخاستند)

رئیس ـ تصویب شدماده ۶۱

ماده ۶۱ ـ در صورت فوت محکوم له محکوم به مطابق قانون مدنی وقانون امور حبسی راجع بترکه که متوفی از تر که حکوم علیه استیفاء می‌شود.

رئیس ـ موافقین برخیزند

(اغلب نمایندگان برخاستند)

رئیس ـ تصویب شد ماده ۶۲

ماده ۶۲ـ در صورتی که وارث محکوم علیه نباشد ویا انحصار ورثه ثابت نشده باشد محکوم له می‌تواند بازداشت اموال محکوم علیه را معادل محکوم به از اجرا بخواهد

رئیس ـ تصویب شد ماده ۶۳:

ماده ۶۳ـ همینکه برگ اجرائی باقامتگاه محکوم علیه مکلف است که در ظرف ده روز مفاد آنرا بموقع اجرا بگذارد ویا با محکوم علیه قراری برای اجرا حکم داده وتصدیق محکوم له رال راجع بقرار مزبور باجراء بفرستد ویا مالی از خودشان بدهد که با فروش آن مفاد حکم را بتوان بموقع اجرا گذاشت.

رییس- موافقین برخیزند (اکثرا برخاستند) تصویب شد ماده ۶۴

ماده ۶۴ ـ پس از مهلتی که مواد ۵۰و۵۱و۵۲ برای اجرا حکم معین شده است مهلت دیگری داده نمی‌شود مگر اینکه محکوم علیه عذر موجهی بای عدم استفاده از موعدیکه قبلا" معین شده است داشته باشد در این صورت مهلت دیگری که بیش از ده روز نباشد به او داده خواهد شد.

رئیس ـ موافقین با اصلاحی که شد برخیزند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد ماده ۶۵:

ماده ۶۵ـ قبل از انقضای موعد مذکور در مواد ۵۰ و۵۱ مامور اجرا بدرخواست محکوم له از اموال غیر منقول محکوم علیه بازداشت می‌نماید واگر مدیر اجراء مطلع شود که محکوم علیه درصدی پنهان کردن ویا انتقال ویا تلف اموال خود می‌باشد از اموال منقول محکوم علیه نیز بازداشت خواهد شد.

رئیس ـ موافقین باماده برخیزند (اغلب نمایندگان برخاستند) تصویب شد ماده ۶۶:

ماده ۶۶ـ در صورتیکه محکوم له در جریان عملیات اجرائی فوت کند وارث او می‌تواند بوسیله گواهی نامه وشناسنامه وغیره وراثت خود را محروز در خواست تعقیب برگ اجرائی بنماید وهر گونه ورثه متعدد باشند هر یک از آنها می‌توانند بترتیب مذکور نسبت بسهم مذکور خود تعقیب عملیات اجرائی را بخواهند ولی پس از اجرای حکم وجه یا مال محکوم به در صندوق دادگستری تودیع وتسلیم آن بورثه موکول بارائه تصدیق انحصار وراثت خواهد بود.

رئیس ـ موافقین با ماده برخیزند (اغلب برخاستند) تصویب شد ماده ۶۷:

ماده ۶۷ـ حساب مواعد مطابق مقررات آئین دادرسی مدنی است.

رئیس ـ موافقین با ماده برخیزند (غالب نمایندگان برخاستند) تصویب شد ماده ۶۸:

ماده ۶۸ـ اگر چیزی که توسط پست باجراء فرستاده می‌شود در موعد به پست داده شده باشد آن عمل انجام شده در موعد شناخته می‌شود.

رئیس ـ موافقین با ماده برخیزند (عده کثیری برخاستند) تصویب شد ماده ۶۹:

ماده ۶۹ـ باستثناء موارد فوری در ایامی که ادارات رسما" تعطیل است وهمچنین قبل از ساعت هشت صبح وبعد از هفت بعداظهر اقدامات اجرائی بعمل نمیاید لیکن در وقت‌های مذکور اگر ابلاغی شده باشد ابلاغ باطل نخواهد بود واما مامور اجرا نسبت به تخلف از دستوراین ماده مسئولیت اداری خواهد داشت.

رئیس ـ موافقین برخیزند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد ماده ۷۰:

ماده ۷۰ ـ در صورتیکه برگ اجرائی باشتباه صادر شده باشد هر یک از طرفین می‌توانند ابطلال یا تصحیح نموده ودر صورت لزوم برای الغاء عملیات اجرائی واسترداد محکوم باجرا امر می‌دهد.

رئیس ـ موافقین برخیزند (عده زیادی برخاستند) تصویب شد

ـ اقتراع جهه شرفیابی در روز جشن مشروطیت

۳ـ اقتراع جهه شرفیابی در روز جشن مشروطیت

رئیس ـ بطوریکه خاطر آقایان مسبوق است روز چهاردهم مرداد روز جشن مشروطیت است وهر سال از مجلس شورای ملی عده أی برای شرفیابی وعرض تبریک به پیشگاه همایونی تعیین می‌شدند که با هیئت رئیسه شرفیابی حاصل نمایند اگر تصویب میفرمائید دوازده نفری که مقرر است انتخاب شوند که برای شرفیابی حاضر باشند (صحیح است)

(آقای سمیعی اقتراع نموده آقایان نامبرده زیر معین گردیدند)

آقای ارگانی ـ آقای افخمی ـ آقای نراقی ـ آقای دکتر قزل ایاغ ـ آقای آصف ـ آقای دکتر جوان ـ آقای جعفر اصفهانی ـ آقای کازوئیان ـ آقای اصفهانیان ـ آقای محمد وکیل ـ آقای نواب یزدی ـ آقای دکتر غنی

ـ موقع ودستور جلسه بعد ـ ختم جلسه

۴ـ موقع ودستور جلسه بعد ـ ختم جلسه

رئیس ـتصویب میفرمائید جلسه را ختم کنیم (صحیح است)

جلسه آینده روز یکشنبه ۱۹ مرداد سه ساعت پیش از ظهر دستور لوایح موجوده

(مجلس یک ربع ساعت بعداظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی ـ حسن اسفندیاری