مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ اردیبهشت ۲۵۳۷ شاهنشاهی نشست ۱۶۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ اردیبهشت ۲۵۳۷ شاهنشاهی نشست ۱۶۲

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ اردیبهشت ۲۵۳۷ شاهنشاهی نشست ۱۶۲

فهرست مطالب:

جلسه ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس – اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود. (بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه – خانمها و آقایان آصف – آموزگا – ابطحی – دکتر ابوالهدی – اسحقی کاهکش – اسدی – اسفندیاری – دکتر اعتمادی – امیر عشایری – بارکزهی – پردلی – پزشکپور – پزشکی – پوربردباری – تژده – تقوی لاریجانی – توتونچی افشار – تولائی زاده – جاف – محمد جزایری – کاظم جزایری – دکتر جعفری – حجتی – حیدری – خزیمه – دانشی – درودی – دهقان نژاد دکتر رئیسی – رئیسی اردکانی – رضوانی – رفعتی – رهبر – زرگرزاده – دکتر ستاری – سترک دره شوری – دکتر ستوده – سرهنگ زاده – دکتر سعید – سعیدی – سواد کوهی – شهبازی – لطیف شیخ الاسلامی – صدیق زاده – صفری پور – دکتر ضیائی – طباطبائی – عالمی – فرمان – دکتر فیروزآبادی – قریشی – قوامی – کاسمی – کبیری – کسرائی – مانی – مجتهدی – معینی چاغروند – مهرزاد – میرلاشاری – ناظمی – نصیری زاده – نوربخش – مجتبی نوری – واحدی – وزیری – وکیل گیلانی – غلامرضا هاشمی – یاسینی – یزدی – اما آقایان – طلعت اسدی – جهانبانی – سلیلی – صنیع – کمال آزاد – مشائی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: محمد علی آموزگار – محمد حسین خسروی دارانی – سالارجاف – مهدی آستانه‌ای – محمد کاظم جزایری – نوذر صادقی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: محمد علی آموزگار – محمد حسین خسروی دارانی – سالارجاف – مهدی آستانه‌ای – محمد کاظم جزایری – نوذر صادقی.

رئیس – نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم. آقای آموزگار تشریف بیاورید.

محمد علی آموزگار – جناب آقای رئیس، همکاران محترم.

همانطوریکه استحضار دارند در هفته گذشته مرد بزرگی از کشور ما رخت از جهان فانی بربست و بسرای باقی شتافت و همه را مصیبت زده و متاسف و داغدار کرد.

آن شخصیت بی نظیر جناب آقای امیر اسدالله علم فرزند امیر شوکت الملک علم بود که در دوران حیات پر افتخارر خود چه در ایام وزارت در وزارت خانه‌ها و چه در زمان نخست وزیری و چه در وزارت دربار شاهنشاهی و چه در سایر سمت‌ها و مقام‌های مختلف مملکتی از خدمتگزاران صدیق و مومن وبا وفای شاهنشاهی اریا مهر و ملت ایران بود و در راه هدف بزرگ رهبر خردمند ایران برای تعالی و ترقی ملت و کشور کهن سال ایران گامهای بلندی برداشتند.

در امر تقسیمات املاک سلطنتی مجری نیات بلند شاهنشاه بودند و قبل از انجام اصلاحات ارضی قسمتی از املاک موروثی خود را میان کشاورزی تقسیم کردند (صحیح است) در دوران نخست وزیری علم بود که شش اصل اساسی انقلاب شاه و ملت به آراه عمومی گذاشته شد و این افتخار برای او هست که ملت ایران به ندای شاهنشاه صریح و سریع و مثبت جواب داد و انقلاب شاه و ملت پایه گذاری شد و دولت وی توانست در اجرای فرامین انقلابی شاهنشاه زیر بنای اقتصادی و اجتماعی ایران را دگرگون سازد. امیر اسدالله علم خادم صدیق و فداکار شاهنشاه و شاگرد اول مکتب ایران دوستی و شاه پرستی بود او به شاهنشاه و مردم و وطنش عشق می‌ورزید اسلوب خدمتگزاری را در مکتب شاهنشاه آریامهر فرا گرفته بود و براستی و درستی توانست آن را عمل بکار برد. هدفش تعالی و ترقی کشور و سربلندی مردم ایران بود برافکار عمومی احترام بسیار می‌گذاشت. با مردم در تماس مستقیم و دائم بود (صحیح است). از مردان واقع بین و خوش فکر و سریع الانتقال بود.

در امور مالی تا ان جائیکه مربوط به خزانه مملکت بود سخت گیر ولی در مان و منال خود با سخاوت و بلند نظر بود. در مناصب وزارتی و دولتی و مشاغل دانشگاهی همیشه مبداء تحول و اصلاحات بود امیراسدالله علم سیاستمداری بود که توانست در رویا روئی بامشکلات و گرفتاریائی که بعد از جنگ و اشغال کشور بوسیله قشون خارجی و سپس اخلال گریهای مزدوران و دست نشاندگان آنها دامن گیر کشور شده بود خط مشیی که شاهنشاه تعیین فرموده بودند اجرا کند. از روی نشانیهائی که رد مکتب شاهنشاه آموخته بود دوستان را از دشمنان می‌شناخت در روزهای سخت نفر اول فداکاران و جان بازان شاه و هدف اول دشمان بود و عجب آنکه در روزگار پیروزی و توفیق هرگز دست از مدارا و مروت برنداشت (صحیح است) مردی بود باتمام صفات و محاسن انسانی و سجایای اخلاقی نجیب و اصیل و اصیل زاده و محترم و شریف بود متواضع و خلیق و مهربان بود هیچوقت صاحب حاجتی از درخانه او دست خالی بر نمی‌گشت در برابر اتفاقات و ناملایمات بردبار و مقاوم بود و در سایه تدبیر و شایستگی ذاتی و ارشاد و حمایت اعلیحضرت همایونی هر مانعی را برطرف و هر مشکلی را مرتفع می‌ساخت و دقیقه‌ای از وظائف خطیری که بعهده داشت بیهوده تلف نمی‌کرد امیر اسد الله علم حزب مردم را بوجود آورد در این حزب گروهی از جوانان وطن پرست را گرد آورد و آنان را آماده خدمتگزاری کرد.

شادروان علم در زمان وزارت دربار شاهنشاهی که نزدیک به ۱۰ سال طول کشید مثل همیشه معتمد مردم درپیشگاه شاهنشاه بود و از اعتبار و مرحمتی که در پشگاه معدلت پناه شاهنشاه اریامهر داشت برای رفع مشکلات و گرفتاریهای اجتماعی و انفرادی مردم مستمند استفاده می‌کرد و برکت لطف و عنایت شاهانه از طریق ایشان شامل حال بسیاری از مردم گردید .(صحیح است)

جناب آقای علم در دوران وزارت دربار شاهنشاهی افتخار برگزاری جشن‌های تاج گذاری و جشن‌های دو هزار و پانصد ساله شاهنشاهی و همچنین جشن‌های پنجاه سال شاهنشاهی دودمان پهلوی را داشته است در این فرصت‌ها توانست جلال و شکوه و راز عظمت و توفیق شاهنشاهی ایران را به جهانیان نشان بدهد.

در این فرصت‌ها ابادیها شد – مدارس ساخته شد. بناهای تاریخی بوجود آمد یا مرمت شد. کتابها نوشته شد. وضع اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی ما بجهانیان با دلیل و سند و مدرک ارائه گردید کار و خدمت بی تظاهر در اعتلای شاهنشاهی ایران از جمله صفات برجسته شادروان علم بود الحق شاهنشاه آریا مهر در برگزاری مراسم عزاداری آن فقید سعید با صدور اوامر خاص مزیت یک فرد خدمتگزار صمیمی را مشخص و معلوم فرمودند که موجب سرافرازی کمال سپاسگزاری و تشویق خدمتگزاران است.

هزاران نفر ازمردم وطن ما نیز در این مراسم شرکت کردند وقلیا متاثر و عزادار بودند و در تشیع جنازه و انجام مراسم تدفین در تهران و حرم مطهر آستان قدس رضوی و برگزاری مجلس فاتحه در تهران و مشهد و شیراز و بندرعباس و بیرجند و بسیاری از شهرهای دیگر مشارکت نمودند و نشان دادند که علم محبوب ومورد علاقه آن‌ها بوده است (صحیح است).

در ساحت مقدس مجلس شورای ملی نیز همکار محترم جناب آقای منصوریان در جلسه گذشته با ذ کر خیر لازمه تچلیل از روان پاک او بعمل آوردند اما فکر کردم هنوز عظمت روح و سابقه خدمتگزاری و وطن پرستی و شاهدوستی و فضیلت شادروان امیر اسد الله علم محل و مورد بیشتری برای تجلیل دارد خاصه از ناحیه نمایندگان بنادر و جزائر جنوب کشور که همت و علاقمندی آن فقید سعید را در آبادانی و عمران آن مناطق تاثیر فراوانی داشته اسست از این رو با اجازه همکاران محترم ضمن عرض تسلیت از درگاه خداوند متعال مسئلت دارم که روح اورا غریق رحمت خاص خود فرماید. روانش شاد باد و نام نیک او مخلد و جاویدان بماناد. (احسنت)

رئیس – آقای خسروی دارانی تشریف بیاورید.

خسروی دارانی – بنام خدا.

بهار آمد و هر سو شکوفه باران شد
فروغمند دل از فیض نو بهاران شد
خوشا بملت ایران که از هدایت شاه
بهر بهار امیدش هزار چندان شد (احسنت).

با کسب اجازه از مقام ریاست وهمکاران معظم ت کنون مواردی درمورد نیازمندیها و عقب افتادگی‌های حوزه انتخابیه‌ام فریدن در این مکان مقدس بعرض رسانده‌ام و از اولیاء محترم دولت چاره جوئی نموده‌ام حتی نامه هائی هم تقدیم داشته‌ام که منتج به نتیجه‌ای که باید بشود نشده است. از بی توجهی و تبعیضی که مخصوصا در زمان وزارت جناب آقای مهندس روحانی وزیر سابق کشاورزی بین روستاها و روستائیان اعمالل می‌شد گزارشاتی تسلیم نموده‌ام و این رویه ظالمانه ونا امید کننده راکهه باعث شده از سال ۲۵۲۵ الی سال ۲۵۳۵ حدود سه میلیون و نیم نفر از جمعیت روستاها بخصوص روستاهای دور دست و عقب افتاد بشهرهای بزرگ، مهاجرت نمایند. جناب آقای رامبد وزیر مشاور، جنابعالی در مجلس شورای ملی مورد احترام عمیق ومحبت بی شائبه همکاران قدیم خود هستید و به نظریات و اظهارات نمایندگان بیشتر و با علاقه تر توجه میفرمائید. برای آنکه آنجناب بخوبی از مشکلات نمایندگان با خبر هستید استدعای توجه بخواسته‌هایم را دارم بعلت سرکشی‌های مکرر بدهات و گفت و شنودی که با اهالی داشته و پای صحبت مردم نشسته‌ایم در حوزه انتخابیه‌ام که اکثر کشاروز و اقلیت آن دام دار می‌باشند نه به کشاورزان و سیستم کشاورزی از طرف اداره کشاورزی کمک و هدایت می‌شود و نه توجهی به دام داران، می‌گویند عوامل دیگری است که باعث ناراحتی و نارضایتی کشاورزان بوده که موجبات مهاجرت آنان را بشهر ستانها فراهم می‌آورد عواملی که مورد نیاز کشاورزان دهات می‌باشند:

۱- نداشتن راه ماشین رو بین دهات.

۲- نداشتن دکتر بهداشت و دارو برای مثال عرض کنم در ۵۰ قریه بخش موگوئی یک نفر بهیار یا یک سوزن زن وجود ندارد.

۳- نبودن مایحتاج زندگی در دسترس کشاورزان برای مثال عرض کنم در بخش موگوئی یک حلب نفت به ۵۰۰ ریال بفروش می‌رسد بقیه ما یحتاج زندگی را بهمین نسبت تصور فرمائید.

۴- نبودن کلاس ۵ ابتدائی در دبستانهای دهات.

۵- مهمترین عامل نبودن مدرسه راهنمائی باندازه کافی در دهات مثلا در بخش بوئین که دارای ۴۰ قریه پرجمعیت است فقط سه مدرسه راهنمائی تشکیل است. حضار محترم کشاورزی که در سایه انقلاب شاه و ملت و قانون غرور انگیز و مقدس اصلاحات ارضی صاحب همه چیز شده و از پیشرفتها و پیشبردهای ایران عزیز بوسیله رادیو – تلویزیون و تحرکی که دارد مطلع می‌شود بچشم تحصیل رایگان را می بند و خودش در کلاس پیکار با بیسوادی می‌فهمد که دیگر تحصیل مخصوص طبقه بخصوصی نیست روستازادگانی را دیده و شنیده که بمقامات عالی رسیده‌اند حاضر نیست جلو تحصیل فرزندان خود را بگیرد و فرستادن یک محصل ۱۲- ۱۳ ساله راهنمائی بشهرهای بزرگ صلاح نیست و بعلت نبودن مدرسه راهنمائی حاضر است ملک و زراعت خود را که از جان عزیزتر دارد رها کرده و برای ادامه تحصیل فرزندش بشهر برود حال اگر جناب آقای وزیر فعال و مبتکر آموزش و پرورش مقرر فرمایند در دهاتی که بیش از ۲ هزار نفر جمعیت دارد و چند قریه هم زیر پوشش این قریه قرار می‌گیرد با خویاری مردم و کمک نماینده مردم چه از لحاظ مادی و چه از لحاظ واگذاری زمین مدارس راهنمائی ساخته و تاسیس شود بی شک یکی از مشکلات عمده روستائیان برطرف خواهد شد جناب آقای منصور معاون پارلمانی وزارت کشاورزی عمده کشت کشاورزی فریدن در سیب زمینی خلاصه شده کشاورزان فریدن فاقد راهنمای کشاورزی هستند کشت زراعت فریدن احتیاج هم آهنگ کردن از لحاظ نوع کشت و بذر دارند هم اکنون که سیب زمینی تازه درشرف به بازار آمدن است در خانه و انبارهای کشاورزان فریدن مملواز سیب زمینی کشت سال گذشته است خروارها سیب زمینی دردهات روی دست کشاورزان مانده است کشاورز بیچاره از یک طرف باید مطالبات بانک کشاورزی و شرکت تعاونی را به پردازد و از یک طرف هزینه سنگین خانواده و تهیه بذر و کود جهت کشت سال نو و غیر از سیب زمینی هم که خریدار ندارد چیزی دردستش ندارد امید است وزارت کشاورزی جهت خرید سیب کشاورزان فریدن فکری بفرمایند.

اکنون که سردخانه (داران) در اداره کشاورزی روبه اتمام است بجا است که دولت دستور خرید موتور و دائر کردن آنرا صادر فرماید و با ایجاد کارخانه چیپس و پوره سیب زمینی از این محصول نهایت استفاده را ببرند ضمنا کشاورزان منتظر اعلام و تصویب بیمه کشاورزی می‌باشند که مدتها است بیمه کشاورزان مورد بحث است در فریدن بعلت داشتن مرتعهای زیاد و سرسبز در بهار دم داران از اصفهان و نجف آباد و شهرستانهایی دیگر باین منطقه هجوم می‌آوردند اداره دامپزشکی فریدن که کادر آن جهت دامداران محلی تجهیز شده است و وظیفه خود را خوب انجام می‌دهند به زحمت و کار شبانه روزی دچار می‌شوند جا دارد دامپزشکی استان اصفهان با اعزام گروه‌های امدادی در تابستان دامپزشکی فریدون را تقویت نمایند.

در بخش پشت کوه موگوئی که تقریبا دارای ۵۰ قریه و بیش از ۲۰ هزارنفر جمعیت دارد بیش از ۱۰ دبستان ۳ کلاسه ندارد تا کنون دیناری ا زبودجه عمران خاص منطقه در این منطقه مصرفف نشده است.

در این منطقه از دکتر و دارو خبری نیست.

در این بخش هنوز ازدواجها غیر رسمی است مامور آمار کمتر باین منطقه می‌رود بیشتر مردم بدون شناسنامه می‌باشند اصلاحات و تعاون کشاورزی و کمک به کشاورزان در این مطقه تا بحال صورت نگرفته از جناب اقای رامبد تقاضا دارم مقرر فرمایند دو اثر دولتی اولیاء امور این منطقه را هم مثل همه هممیهنان خود جزء افراد این کشور محسوب و در پوشش عمرانی و اداری قرار دهند.

نظر حضار محترم را به یکی از بیانات اعلیحضرت شاهنشاه آریامهر جلب می‌کنم که بمناسبت سالروز ۲۸ امرداد ماه ۴۱ فرموده‌اند از آن نظر که من پادشاه ایران هستم طبعا تمام افراد این کشور در نظرم یکسانند و علاقه و محبت من هر کسی را که نام ایرانی داشته باشند شامل می‌شود.

ولی بهمین دلیل که من پادشاه همه هستم طبیعی است که باید حفظ منافع اکثریت را طبقات کشاورز و کارگز و پیشه ور و نظائر آنها تشکیل می‌دهند و طبعا روح و قلب من بیشتر متوجه همین مردم است به پیروی از نیات عالیه شاهانه اولیاء امور باید به خواسته‌ها و پیشنهادات نمایندگان مجلس که همان احتیاجات ضروری توده کشاورز و کارگر است توجه فرمایند و پاسخ مثبت بدهند بخش بوئین که دارای ۴۰ قریه است و از پر جمیت ترین نواحی فریدن می‌باشد فاقد بخشداری و بانک کشاورزی است که چند سال است مورد تقاضای مردم است و همه سال مکاتبه نمودیم و همه ساله هم وعده امسال بسال آینه را داده‌اند از جناب وزیر محترم شور استدعای تاسیس بخشداری بوئین را دارم و همچنین تاسیس بانک کشاورزی در بوئین مرکزی همین بخش یک دستگاه تلفن نصب شده است و چند است که برای توسعه تلفن بوئین و میاندشت تقاضا می‌شود مکاتبه می‌کنم همه اش جواب می‌دهند دو اولویت قراراداد ولی خبری نیست در جهت دادگستری شدن دادگاه مستقل فریدن و تاسیس دادگاه فرید و نشره قول فرمودند که اولین دادگاهی که دادگستری بشود فرید خواهد بود ولی بمصداق هزار وعده خوبان یکی وفا نکند شده است از جناب وزیر راه وترابری که بحق می‌توان بطرز کار و به شخصیت فعاله ایشان ایمان کامل داشت تقاضا می‌شود که نسبت به ۲۰ کیلومتر اسفالت راه فریدونشهر دستور اقدام فرمائید چون راه بعلت رفت و شد زیاد و ایجاد گرد و خاک همه ساله چندین تلفات می‌دهد سد کوهرنگ که از سال ۱۳۲۹ بهره برداری از آن شده است ولی هنوز در مورد جاده سازی و اسفالت آن اقدامی نشده چون در تابستان هوای این منطقه بسیار مصفا است و مسافران خارجی و داخلی برای دیدن سد و استراحت در این منطقه خوش آب و هوا زیا می‌آیند راه آن خراب و خاکی و ناراحت کننده است تا کنون در این مورد چند دفعه عرض شده ولی توجهی نفرمودند.

در بخش چادگان سد شاه عباس واقعی شده که در جوار سد راه عمومی است این راهی است بین دهات فریدن و شهرکرد و عبود و مرور ماشین از این راه زیاد است در چادگان زایشگاه۸ی است که اغلب روستائیان دهات شرقی سد احتیاج دارند بیماران خود را شبانه به زایشگاه برسانند مامورین سد که در اول منطقه و خروج منطقه کارگری سد تیرانداخته‌اند مثل نواقلی و یا عوارض بگیرهای سابق شبانه اجازه عبور نمی‌دهند در روز هم عبو با اشکال و معطلی صورت می‌گیرد اغلب جواز عبور می‌خواهند که همان تهیه جواز عبور خود خالی از اشکال نیست شاید یکی دو روز معطلی داشته باشد.

البته حفاظت سد در درجه اول اهمیت اس و بایستی بیش از پیش نسبت به حفاظت و تامین سد و اتفاقات احتمالی که ممکن است رخ دهد توجه کامل و دقیق داشت.

و با توجه به مراجعات و اظهارات اهالی و مسافرین برای عبور و مرور آزاد از این راه مشکلاتی که برای مسافرین و اهالی تولید می‌شود و نگهداری زن و بچه مسافرین چند ساعت پشت میله‌های دروازه شایسته نیست. جناب آقای رامبد تقاضا دارم امر و مقرر فرمائید در استانداری اصفهان کمیسیون با حضور مسئولین سد تشکیل و باین موضوع رسیدگی شود و ترتیبی بدهند که رفت و شد آزاد باشد و حفاظت هم صد در صد در نظر گرفته شود و یا راه دیگری برای رفت و شد اهالی در نظر گرفته شود و این راه ممنوعه اعلام شود.

طرحی جهت تاسیس خانه‌های بهداری و بهورزی فریدن در نظر گرفته شده که اولا احتیاج به سرعت عمل بیشتری است بلکه این طرح سریع انجام شود ثانیا بهورزهائی که دوره دیده‌اند و بدهات فرستاده‌اند مشاهده شد که اینها اجازه سوزن زدن یا پخش داروهای اولیه را که تمام سقط فروشها دو کاندارها بمشتریان خود می‌فروشند ندارند پس اعزام این گونه بهورزها بدهات چه نتیجه دارد جز گرفتن حقوق و توکوچه‌های ده قدم زدن امیداست که جناب وزیر بهداری و بهزیستی در مورد بهورزهای دوره دیده اوامر جامع و موکدی صادر فرمایند.

سال گذشته پس از مکاتبات زیاد در مورد تعمیر دبستانهای فریدون و بازدید مهندسین نوسازی نظر داده شد که ۲۰۰ دبستان فریدن احتیاج به تعمیر دارد در ملاقاتی که با آقای محسن مدیر کامل سابق آموزش و پرورش استان اصفهان داشتم و در مورد تعمیر دبستانها و ازدیاد مدارس راهنمائی فریدن بحت بود ایشان گفتند یک میلیون تومان بودجه تعمیر دبستانهای فریدن است که در آخر سال معلوم شد در حدود ۱۰ دبستان بیشتر تعمیر نشده از جناب آقای دکتر توسلی تمنا دارم دستور فرمایند در این مورد رسیدگی که آقای محسن این بودجه را بچ مصرفی رسانیده‌اند چون تعداد زیادی از دبستانها قابل استفاده نیست و اجبارا مثل دبستان قریه دره شاری یا هلاغره شاگردان در مسجد یا در خانه‌ها باید تحصیل کنند این گونه بی علاقگی و سستی در انجام وظیفه شایسته ایران امروز و دوران شکوهمند انقلاب نیست بامید عطف توجه بعرایض و خواسته‌هایم سخنان خود را خاتمه می‌دهم و از طرف خود و اهالی فریدن و سر بسوی آسمان برده و میگوئیم:

خدایا بارالها از تومیخواهیم که ایران ما نا ابداآباد
دل شاه و شهبانوی ما برای همیشه شاد
ولیعهد دلبندمان و با فرهنگ و داد
ملت ایران عزیز و آزاد با (احسنت).

رئیس – آقای سالار جاف تشریف بیاورید.

سالار جاف – بنام خداوند متعال، جناب آقای رئیس همکاران گرامی: مطالی عنوان می‌کنم صرفا جهت جلب توجه دولت است برای بررسی و اقدامات شدید نسبت به اصلاح بعضی مسائل منفی و ناپسند و تشویق آنهائی که بطرف مثبت مشغول کار هستند یا لااقل دولت امتیازی معنوی برای کسانی که بخاطر این مملکت کارهای مثبت انجام می‌دهند قائل شود.

مطلب اول: بدولت خدمتگزار یادآور می‌شوم در سال گذشته بارها و عده دادند مسئله خاموشی برق را بطور کل حل کنند و مردم توقع دارند که این کار واقعا عملی شود. بویژه مناطق کشاورزی که با برق از اعماق زمین آب پیدا کرده‌اند و سرمایه گذاری فراوانی در مورد کشاورزی نموده‌اند بعقیده بنده اگر چنانچه خاموشی در سال جاری خواهد بود مزارع فوق الذکر از آن مستثنی باشند چون بکلی نابود می‌شوند بنابراین بنظر من دولت باید بهرقیمتی شده این کار را انجام دهد. یا اینکه اگر برنامه خاموشی موجود است چرا از اول فصل کاشت را ابلاغ نکردید تا مردم زراعت صیفی و علوفه و امثالهم را نکارند؟

مطلب دوم: به وزارت اقتصاد و دارائی و وزارت صنایع و معادن می‌گویم بانک توسعه صنعتی و بانک اعتبارات صنعتی اختصاص به چند نفر سرمایه دار دارد و اگر از آن چند نفر تجاوز شود بعلت اقتصادی نبودن سرمایه دار دارد و اگر از آن چند نفر تجاوز شود بعلت اقتصادی نبودن طرح یا چنین مزخرفات دیگری مردم را جواب منفی می‌دهند و یک عده بنام کارشناس در هر کدام از این بانکها موجود است که کارمند صاحب‌های صنایع سنگین هستند و مقرری هم از آنها می‌گیرند توده مردم از اعتبارات این د وبانک محروم هستند طرح ر اهم اگر از دست متقاضی می‌گیرند برای رفتن بمحل و گرفتن فوق العاده احیانا تجسس بنفع کارخانه دار رقیب فساد در این دو بانک بحد اعلی رسیده دولت باید اقدام سریع برای انتخاب مدیران درجه یک وطن پرست و پاک جهت این واحدهای مهم مملکت بنماید و روابط آنها بعموم ملت ایران باشد نه فلان آقا وفلان کارخانه دار من نمیدان کسی که بخواهد برای این آب و خاک سرمایه گذاری کند و یک یا چند واحد تولیدی را بگذارد چرا مجبور باشد برای گرفتن اعتبار اینقدر به این درت و آن درب بزند مگر یک روستا زاده که موفق شده طرحی صنعتی بنویسد و زمین صنعتی داشته باشد چه فرقی مثلا به طرحی به صاحب کفش ملی در نزد بانکها دارد چرا یک کارخانه دار اینقدر متنفذ باشد که مانع پرداخت وام برای مردم بشود. کفش ملی جزئی برای مثال است و گرنه خیلی چیزهای دیگر هم هت من از وزارت صنایع و معادن، دارائی و اقتصاد جدا می‌خواهم این مسئله را پی گیری کنند و جواب قانع کننده به من بدهند.

می‌خواهم مطلب سوم را در مورد یاوه نویسیهای مجله مزدور الحوادث لبتانی که چندین بار است وقیحانه به مقدسات ملی ما بدون در نظر گرفتن عاقبت این جور چرت نویسی حله می‌کند من در جواب می‌گویم که (ای الحوادث به سر دبیرت ابلاغ کن ملت ایران باج بهیچ کسی نمی‌دهد و به او میگوئید جیبهایش بحسرت پول ایران پاره خواهد شد و می‌پوسد و ما هم میدانیم به پول کی تغذیه می‌شوید و اخطار عاقبت این وقاحت را به شما می‌کنم.

مطلب آخر می‌توانم از وزارت پست وتلگراف و تلفن تشکر کنم و در سال گذشته بنظر من جناب آقای معتمدی را محبوبترین وزیر سال تشخیص دادم و انشاءالله همه آقایان در میان جامعه چهره‌های زیبا و محبوب خواهند شد. این وزارتخانه بویژه شرکت مخابرات ایران در جحهت مثبت در مسیر انقلاب جلوتر از زمان تعیین شده می‌باشد پس باید دولت کلیه افراد را در وزارت پست وتلگراف تلفن تقدیر کند تا وزارتخانه‌های دیگر هم از آنها سرمشق بگیرند. دیگر عرضی ندارم. با تقدیم سپاس بحضور ریاست عظمی و همکاران گرامی. (احسنت)

رئیس – آقای استانه‌ای تشریف بیاورید.

مهندس آستانه‌ای – با اجازه مقام ریاست و همکاران گرامی، نمایندگان محترم دولت شاهنشاهی همه ما بخوبی میدانیم هنوز جمعیت بسیاری از مردم وطن در روستاها زندگانی می‌کنند و بفلاحت و زراعت‌های سنتی اشتغال دارند بدیهی است توجه بامور کشاورزی و مسائل مربوط بکشاورزی از اشتغال ذهنی دولت بدور نیست. زیرا هر کس بخوب میداند که زیر بنای هر جامعه سالم ونیرومند داشتن یک اقتصاد سالم ونیرومند اس که قطعا فازغ از کشاورز نمی‌تواند باشد. تامین گندم و برنج و چای و چغندر در داخل کشور کهنسال ما برای مصرف متعادل مردم ما و یا احیانا برای صادرات، دل هر ایرانی آرزومند را شاد نگاهدارد (صحیح است) سرنوشت محصول گندم و یا کشاورزی گندم کار چندان رضایت بخش بنظر نمی‌رسد از هر کس درباهر گندم کاری پرسش کردم در جهات مختلف پاسخ نامطلوب شنیدم درباره برنج که از اهم تولیدات کشاورزی گیلان است باید اقرار کنم که بعد از تعبیه بند شهبانو فرخ بر رودخانه سپید رود بر توسعه کشت و نیز تولید اضافه در واحد گشت افزوده شده است که چنین سدهائی را در ایران امر باحداث فرمودند اما بسبب صنعتی شدن کشور و هجوم روستازادگان بکارخانجات صنعتی و یا تحصیل در دبیرستان‌ها و دبستانها و عشق بانجام خدمات اداری و مالا ترق دستمزدها تنها در روستاها مقداری کشاورز سالمند مانده است که بکار زراعت می‌پردازند این دسته کم کم به عجزه تبدیل می‌شود ولی رغبتی از سوی جوانان برای ادامه شغل اجداد جانشین این زوال نیرو نمی‌گردد (صحیح است) معذالک با تمام مشکلات مزارع همین گروه در سال قبل دچار آفت کرم ساقه خوار گردید و هنوز این کرم در مزارع گیلان بحد و فور وجود دارد که سبب نقصان محصول گردید و درسال جاری نیز سبب خواهد شد وقتیکه محصول زارع ببازار می‌رسد هیچکس از خود نمی‌پرسد چه مقدار بابت شخم و آبیاری و تخم و سایر مخارج از طرف زارع پرداخت شده ویا کشاورز علاوه بر آنه خو کار می‌کند وزن احیانا فرزندان او نیز کار می‌کنند برای جبران کمکی است که بگویش محلی (کراچی) می‌گویند، روزی چند؟ متاسفانه باید گفته شود روزی یکصد و بیست تومان یا بیشتر کارگر مطالبه مزد می‌کند و کشاورز ناگزیر پرداخت است. آنگاه ما برنج زارع را با بهای برنج آمریکائی می‌سنجیم و عجولانه و غافلانه میگوئیم گران است بی انصاف گران می‌گوید. یا گران می‌فروشد باید توجه داشت حد متوسط هر خانوار زارع در گیلان سیزده هزار متر زمین دارد و تولید این زمین در حدود ۲۴۰۰ کیلو برنج است که بر سر هم می‌توان وضع زندگی کشاورز گیلک را از آنچه گفته آمد استنباط کرد. خوشبختانه دولت اینک معتقد شده است که باید در جوار روستاها کارخانه‌ها ساخته شده است که باید در جوار روستاها کارخانه‌ها ساخته شوند تا زارعان هم بکشاورزی سنتی بپردازند وهم بر اثر کار در کارخانه‌ها دستمزد بگیرند. این فکر قابل تقدیر مراوادار می‌کند تا بدنبال عرایض متعدد پیشین خود باز متذکر گشته و بلکه مستدعی گردم تا دولت شاهنشاهی در فکر آن باشد که دو الی چهار کارگاه کوچک بافندگی برای آزمایش در شهرستان لاهیجان در قلب روستاهای بزرگ بنا کند و کشاورزان را آموزش دهد تا بتوان از ابریشم خام پارچه و سایر اقمشه مصرفی بافته و ببازار عرضه کنند. اتخاذ این رویه سبب خواهد شد تا ضمن اعتلای سطح زندگانی کشاورزان گیلان و مازندران محصول ابریشم که روزگاری بالاترین تولید مردم گیلان بود خودبخود نجات بایذد و بازار یاید (صحیح است) ولی اکنون تولیدات پیله و ابریشم درگیلان یک تولید ناخوش آیند و تباه می‌باشد و هر ساله از تولید آن کم می‌شود و کسبه و بازرگانان خریدار مدام در معرض زیان و خطر ورشکستگی می‌باشند. اما از همه مهم تر مسئله عاصی بودن جوانان وروگردانیدن آنانست از آنجام کار کشاورزی. نوجوانان کاریدی را عارمیدانند واین نقص آموزش و پرورش ماست که نتوانسته شرافت کار را در فرهنگ جامعه ما بمقام شامخ آن برساند. دولت شاهنشاهی باید آگاه باشد که در ایران زمین ما روزانه ۴ الی ۶ میلیون ساعت نیروی کار را نقله می‌کنیم و آنگاه از فقدان بازوی کارنگران هستیم. باید عادلانه و عاقلانه و در کمال مهر و محبت و احترام واقعی بشخیصت جوانان روبه ویژه‌ای را که از فرهنگ ایرانی متاثر باشد بنیان بگذاریم تا جوانان در ایام فراغت بجای یاوه شنوی بکار مفید مشغول شوند تا هم بجامعه خود خدمت کنند و هم بوضع شخصی خود و خانواده خویش سودمند باشند (احسنت). و اینکار نیز مثل غالب کارها باید از مدرسه شروع شود و اینجانب آماده‌ام تا راه آسان و عملی آنرا بدولت ارائه کنم. بهرحال در سالجاری مقدار محصول برنج ۱۵ الی ۲۰ درصد کمتر از سال قبل خواهد شد و این زنگ خطر است و شرط بلاغ آنکه گفته آید و گفته آمد. اما مسئله چای اینک مزارع چایکاری ما به ۴۲ هزار هکتار و تولید آن به ۳۰ هزار تن رسبده است. بدیهی است اوامر ملوکانه برای توسعه کمی و کیفی محصول چای سبب تاسیس سازمان چای گردید که چتر حمایتی دولت بوسیله سازمان موصوف همیشه کم وبیش بر سر کشاورزا چای بود و باز باید باشد. اما ماده اول اساسنامه شرکت چای ناظر بر آنستکه ‹‹.... سازمان موظف است تا کشور را از ورود چای خارجی بی نیاز کند .... ›› بنابراین سازمان چای اگر می‌خواست خیلی آسان می‌توانست کشور را از ورود چای خارجی بی نیاز کند تا امروز در کشور ایران مسئله بنام موضوع چای وجود نداشته باشد. اما این مهم بدست ماموران سازمان چای انجام نپذیرفت و هیئت‌های مدیره این سازمان مدام با نشر دورغ و صحنه سازی و تفتین و تضریب و خودخواهی و ارائه نخوت‌های ناپسند خدمات خود را مهم و تظلمات کشاورزان را تقویب می‌کردند تا بر سرپا بایستند یعنی بخورند و نمیرند تا بکارند و بفروشند از سوئی دیگر مانع توسعه کشت می‌گردید. تا موازنه خود را با وارد کنندگان چای خارجی حفظ کند بازرگانان وارد کننده که همه ثروتمند هستند و انگشت شمار می‌باشند زیرا چهل هزار کشاورز که شایست برقرار کردن روابط خصوصی نیستند ولی بسهولت با یک یا دوتن از وارد کنندگان انگشت شمار می‌توان در یکساعت مذاکرات غیر اداری بعمل آورد و نتیجه توافق را در وقت اداری بکار بست و لااقل یکسال سیاست خود و فروش چای را بسود چند نفر ثابت نگاهداشت. شرکت سهامی چای که در سالهای خدمت خود متجاوز از یک میلیارد تومان از زارعین چایکار سود بخزانه تحویل داد (قاسم زاده – یک میلیارد و نیم، بحساب دقیق) می‌فرمایند بحساب دقیق یک میلیارد و نیم، و کارمندان خود را در شمال که انسانهائی زحمت کش و فعال و احیانا فداکار می‌باشند در حداقل سطح زندگانی نگاهداشت. امروز کشاورزی چای را در ایران به بن بست رسانیده روزی که کارگر ۶۰ ریال مزد می‌گرفت افکار ناسودمند وهدف شناس مدیران سازمان چای توسعه کشت را صلاح ندانست و امروز همان کارگر با روزی ۴۰۰ ریال یافت نمی‌شود و علاوه بر آن هیچ سرمایه گذاری آماده نمی‌شود که سرمایه خود را در تاسیس باغات چای از دست بدهد. زیرا در شمال ده‌ها هزار هکتار باغ چای وجود دادر که صاحبان آن متری ۳۰ ریال آماده فروش هستند ولی خریدار یافت نمی‌شود (قاسم زاده – صحیح است) اگر اظهار شد فلان باغ چای بیشتر فروخته شده یا صاحب آن متری پنجاه تومان نمی‌فروشد بسبب موقعیت شهری زمین است نه سود آوری آن. سازمان ادعا کند که تمام چای مصرفی مردم وطن ما از خاک وطن ما بدست می‌آید. سازمان چای در سال قبل بر اثر مساعد بودن هوا موفق شد ۲۶ هزار تن چای از تولیدکنندگان ابتیاع فرماید. آیا می‌تواند دوهکتار باغ را نشان بدهد که مستقیما بر اثر دخالت فنی سازمان محصول آن باغ فزونی یافته است. هر چه شده بدست مردم شده و اگر بعضی از کشاورزان موفق شده‌اند تا تولید خود را در واحد سطح بحد باغات بین المللی برساند یا از آن تجاوز کنند. ابدا ربطی بسازمان چای ندارد. حداکثر خدمات سازمان چای انتشار جزواتی است که باید در ردیف ترجمه ارزش آنرا شناخت. سازمان چای با داشتن ده‌ها هکتار رمین و باغات متعدد و سرمایه کافی تا کنون نتوانسته است حتی یک هکتار مزرعه نمونه ایجاد کند. تا به چهل هزار نفر کشاورز بفهماند ‹‹ چنین کنند بزرگان چو کرد باید کار ›› بعضی از مدیران سازمان چای که خود را استاد دانشگاه می‌دانستند و می دانند و جزواتی نیز تالیف فرموده‌اند نوشته‌اند که دیه بین المللی بازاء ۱۰۰ کیلوبرگ سبز تولید ۵/۲۲ کیلو چای خشک می‌باشد لیکن بیشتر از ده سال از طریق صاحبان کارخانجات چا که آلت فعل سازمان چای می‌باشند و سازمان با گرفتن اجازه نامه‌ها یک طرفه و غلاظ و شداد مانند شداد با آنان رفتار می‌کرد و می‌کند (قاسم زاده – ۱۷ سال است) از کشاورزان بر اساس هر ۱۰۰ کیلو برگ سبز تحویل ۲۵ کیلوچای خشک معامله می‌کرد و مدام صاحبان کارخانه‌ها را وادار می‌کردند تا حق کشاورزان را تضییع کنند وبسازمان تحویل بدهند تا سازمان بتواند سود بخزانه ارائه کند وبرای مدیران خود پاداش‌های نقدی چشم گیر تامین کند. معذلک در تمام مدت از مدیران کارخانه‌های چایسازی سالیانه از ده هزار تومان الی دویست هزار توما جریمه اخذ کرده این رویه تا زمان وزارت کشور جناب آقای آموزگار ادامه داشت که بابتکار مشارالیه هفته استان ابداع شد و در هفته استان که بسبب ریاست انجمن استان گیلان شرکت کردم این مسئله بوسیله اینجانب مورد نقد و بحث قرار گرفت و از سال بعد نسبت‌ها تغییر کرد و مثل سایر مناطق چای خیز گیتی عمل می‌کنند. اگر رفتار اولیه درست بود پس این رویه حالیه بزیان مالیه دولت چیست؟ و اگر این است مسئول آن غارتگریها کیست؟ اینجانب باید از ساده لوحی خود انتقاد بعمل آورم زیرا با دستگاهی از اهمیت مسئولیت و رعایت قوانین و انصاف و اخلاق صحبت می‌کنم که اصولا عاص بهمه مقررات سنتی و ملی بوده همه قرارداده‌های اخلاقی و معیارهای انسانی را بمیل خود و بسود خود تفسیر می‌کند چنانکه دیده شد در آگهی شماره ۴۵۲۱ ۳۵/۳/۱۱ اداره کل چای شمال علنا نوشته شده ‹‹‌در اجرای اوامر مطاع اعلیحضرت همایون شاهنشاه اریامهر و تصمیم دولت برای کمک بکشاورزان چایکار .... ››‌ملاحظه میفرمائید که اجرا اوامر ملوکانه را منوط به تصمیم هیئت مدیره سازمان چای میداند (چند نفر از نمایندگان – اشتباه چاپی است) این رویه مرابیاد شعر خیام می‌اندازد که می‌فرماید: رندی دیدم نشسته بر روی زمین – نی کفر نه اسلام نه دنیا و نه دین – نی حق نه حقیقت و نه شریعت نه یقین – در هر دو جهان کرا بود زهره این. برای ذکر مثال دیگ باید گفته آید این دستگاه خود خواه و زورگو از تمام کشاورزان چایکار پول گرفته تا باغات آنانرا نقشه‌ها آماده شده ولی بباغداران نمی‌دهند زیرا آشکارشد مساحت باغات ۴۲ هزار هکتار است و مشت سازمان باز شد. طیر اسازمان مدعی است که در واحد سطح رشد عجیبی بباغداران مرحمت کرده است در صورتیکه توسعه باغ رشد تولید را باعث آمده نه خدمات فنی سازمان که برای نمونه حتی مزارع نمونه خود را نیز نمی‌تواند ارائه کند. ناچار مثل سایر تجاوزات خود پول نقشه کشی را از مردم گرفته اما نقشه را نمی‌دهد. با قلبی اکنده از اندوه و تاسف سخن کوتاه می‌کنم و اظهار می‌دارم که باغات بزرگ غالبا تعطیل شده اتد باغداران کوچک هم رغبتی بکار و تعمیر و ازدیاد محصول ندارند زیرا مشکل و خرج بزرگ آنستکه هر هکتار باغ چای در تمام مشکل و خرج بزرگ آنستکه هر هکتار باغ چای در تمام یکسال ۵۰۰ الی ۹۰۰ کارگر احتیاج دارد و حساب کنید مزد این کارگران چقد می‌شود و بهای بزگ سبز یک هکتار باغ چیست؟ در صورتیکه رشد دستمزد در ایران آهنگی تند دارد و سال جاری نسبت بسال قبل در حدود سی در صد کارگران اضافه مزد مطالبه می‌کنند از این رو شکایات متعدد باغداران مکررا بوسیله نمایندگان گیلان بویژه نمایندگان لاهیجان و لنگرود و رودسر و شهسوار بوزیر محترم بازرگانی تقدیم شد و هنگام تسلیم این شکایات نظرات کتبی و شفاهی متعددی مبنی بر تایید درستی شکایات باغداران معروض داشتیم. لیکن تا امروز نتیجه‌ای حاصل نشد و بلکه فصل خرید شروع شده و دولت شاهنشاهی همان نرخ سال قبل را معین فرموده و آیا راه تقویت کشاورزی و یا فلاحت چای این است که هر کودک دبستانی راه درست و نادرست آنرا میداند. چایکار نسبت بسال قبل سی درصد اضافه مزد بدهد و تمام اشیاء را در بازار گران تر از سال قبل بخرد و حتی بعضی از آنان که متعلق بدولت است گران تر از سال قبل اعلام شده لیکن چائی خود را مطابق سال قبل بفروشد خوشحال و سپاسگزار هم باشد. ناگزیر بدولت شاهنشاهی اعلام کرده استدعا دارم. تا بربهای برگ سبز چای موقتا بیافزایند و در دستمزد چای خشک استحصالی کارخانجات تجدید نظر کنند تا این کشت و صنعت نقصان نپذیرد و نتیجتا مشکلی بر مشکلات کشور افزوده نگردد. برای رهائی از مسئله چای و گرانی آن باید برنامه‌های اصولی واساسی بوسیله دولت شاهنشاهی پی ریزی گردد تا از راه پائین آوردن هزینه باغات چای ادامه فلاحت چای مقرون بصرفه باشد والا هر راهی جز آن منجر بانستکه هر ساله بهای بزگ سبز را بیافزائیم و آن مالاگرانی اضطراری را بدنبال خواهد داشت و آن چیزی است که باید ملت ایران از آن بگریزد چنانکه از دیو و دد می‌گریزد ....

عرض دیگری داشتم خطاب به جناب سعادت، ما نمایندگان گیلان مطابق قانون اساسی حق دارم که از پشت تریبون حرف بزنیم واز همه انتقاد بکنیم ولی این استدعا را از شما دارم که به همه آن‌ها که در اقلیت محض هستند و می‌خواهند در داخل مملکت تشنج ایجاد کنند و آن‌ها که در خارج از کشور هستند، می‌خواهیم بفهمانیم که نمایندگان ایران این ۲۶۶ نفر هم مانند یک خانواده واحد هستند در برابر دفاع از منافع ملی و همه گوش بزنگ و گوش بفرمان شاهنشاه هستند (صحیح است – احسنت) و با دولت کاملا هم عقیده و متحد و متفق هستد و به هیچ خارجی اجازه نمی‌دهد که در امور مجل دخالت کنند زیرا این سقف و در میان این مجلس و در این جمعیت ابدا و اصلا حتی یک مو اختلاف هم وجود ندارد که تحت تاثیر تحریکات بیگانه قرار بگیرد و من عذر می‌خواهم از این که وقت دوستان را گرفتم و تشکر می‌کنم از عنایتی که فرمودید و به عرایض بنده توجه فرمودید. متشکرم (احسنت).

رئیس – آقای جزایری بفرمائید.

محمد کاظم جزایری – جناب آقای رئیس، همکاران محترم استحضار دارید که بنابه دعوت جناب آقای رئیس مجلس جمهوری کرده هیئتی به اتفاق این جانب و آقایان موسی درودی و دکتر نور الله ستوده به مدت یک هفته از کشور کرده بازدید کردیم آن چه که به عنوان ره آوردی حائز کمال توجه و اهمیت است وباید در این جا به عرض مبارکتان برسانم این است که همه جا در تمام بازدیدها و ملاقات‌ها شاهد تعظیم و تکریم به رهبری فرمانده بزرگ مملکتمان بودیم و این باعث مباهات و سرافرازی برای نه تنها فردفرد مردم ایران بلکه تمام ایرانیان در تمام اقصی نقاط جهان است (صحیح است) در این دت توفیق حاصل شد که از همکاری هائی که مشترکا ایران و جمهوری کره انجام می‌دهند در یک محیط حسن تفاهم و بسیار صمیمانه این همکاری‌ها مورد بازدید قرار گیرد من جمله طرح مشترک ایجاد پالایشگاه نفت بود که به حد بسیار قابل توجهی از لحاظ پیشرفت اهمیت داشت و مورد تایید و تاکید مقامات ایرانی در ان جا بود که همکاری مقامات کره‌ای فوق العاده موثر بوده است، بنده علاه بر این همچنین افتخار داشتم که حامل پیام جناب آقای مهندس ریاضی ریاست محترم مجلس شورای ملی به جناب رئیس مجلس کره باشم و همچنین ایشان متقابلا بنده را نیز مامور کردند که پیام دوستی و مودت ایشان را به عرضشان برسانم و در این جا تقدیمشان بدارم. در خلاصه کلام باید به عرضتان برسانم که این بازدید و بازدیدهای دیگر مسلما موثر خواهد بود در حسن توسعه و پیشرفت ملی دو کشور که ما در سایه رهبریهای شاهنشاه آریا مه رهبر بزرگ مملکتمان می‌توانیم کسب کنیم. متشکرم (احسنت – احسنت).

رئیس – آقای نوذر صادقی بفرمائید.

صادقی – با اجازه مقام ریاست، همکاران محترم موضوع صحبت من امروز درباره استانی شدن اردبیل و فرمانداری شدن حوزه انتخابیه من شهرنیر است خبری دیدم در روزنامه کیهان که حکایت داشت از این که این خبر مسرت بخش همه مرز نشینان مغان و اردبیل و شهرهای دیگر را خوشحال کرده بود ولی با تکذیبی ک در روزنامه رستاخیز بنده ندیدم ولی شنیدم این خبر تکذیب شده بود با توجه به قانو مطبوعات من نمیدانم کدام این خبرها درست است که ما روی آن اظهار نظر بکنیم و خدا کند که خبر روزنامه کیهان درست باشد برای بیا این موضوع بنده توجه جناب آقای رامبد و همکاران محترم را به دو اصل مهم دموکراسی و اصل عدم تمرکز جلب می‌کنم مراد از اصل دموکراسی یعنی حکومت مردم به مردم و برای مردم، خاطرم می اید یک متن روی می‌گوید: saluspupu Iis supremalex یعنی راحتی مردم بالاترین قانونهاست و می‌توانم اظهار خوشوقتی کنم و سپاسگزار باشم از شاهنشاه آریامهر که با توجه به اساسنامه و مرامنامه حزب رستاخیز ملت ایران این اصل دموکراسی در کشور ما درست اجرا شده است و به نحو احسن بوده است و نمونه اش این جا اینجانب شخص بنده و همکاران محترم است که بنا به اصل مهم ما انتخاب شده‌ایم و افتخار داریم که در مجلس شورای ملی خدمت گزار مملکت و ملت باشیم، مراد از اصل عدم تمرکز یعنی دسترسی به عالیترین امکانات مملکتی، با توجه به پرسشی که از طرف وزارت کشور در مورد تقسیمات کشوری شده است و شنیده مشود که قانون تقسیمات کشوری به مجلس خواهد آمد، این نشانگر این است که جناب وزیر محترم کشور که مرد بصیر و دانائی است، در واقع می‌خواهد این نیت مهم شاهنشاه مبتنی بر اصل عدم تمرکز و اصل دموکرای را در مملکت ما پیاده کند، ولی می‌خواهم عنایت وزیر را به نکات زیر جلب کنم بخصوص در قسمت‌های اردبیل و شهرهای همجوار آن، جناب وزیر کشور بایستی در تقسیمات کشوری به آمال و آرزوی مشترک و روحیه مشترک توجه کنند، درست است که شهر تبریز ما با آن روحیه قهرمان پروری که دارد و با اردبیل دمساز است، اما در بسیاری از موارد مردم اردبیل و شهرهای مجاور نمی‌توانند آنطور که باید وشاید دمساز مردم تبریز باشند مساله دیگر مساله مساحت است وقتی یک روستانشین مغانی برای یک کاری که مثلا مربوط به شناسناهم اش است باید ۸۰ فرسنگ راه پیماید تا خودش را به مرکز استان برساند، این خلاف اصل عدم تمرکز است، جناب آقای رامبد اگر از مساله امکان سرویس دهی است بگذاریم از طرحهای بسیار بزرگ که ارتباطی به مرکز استان ندارد و این طرح‌ها از تهران داده می‌شود، پس در حقیقت تمام طرحها کوچک ما را یا پیمانکار تبریزی قبول نمی‌کند، یا اگر قبول می‌کند نمی‌تواند واقعا آنطور که باید وشاید از عهده آن درست برآید که نمونه اش تمام طرحهای لوله کشی آب ما است که مقدار آن‌ها ۲۰۰، ۳۰۰، ۴۰۰، ۵۰۰ هزار تومان بوده ۴ سال با یک پیمانکار تبریزی صحبت می‌کردم می گفت آقا پیمودن ۵۰ فرسنگ راه برای یک پیمان ۲۰۰ یا ۳۰۰ هزار تومانی صرف ندارد جناب آقای وزیر کشور در این تقسیمات کشوری باید به وسعت منطقه توجه کنند، خوب، بحمدالله در آذربایجان شرقی با آن وسعت و مساحت خیلی زیاد که دارد مورد عنایت خاص شاهنشاه آریامهر بوده اما شهر اردبیل و شهرهای مجاور که مشکین شهر، مغان، خلخال، آستارا، سراب و نیز اردبیل، باشد اینها مقتضی است که یک مرکز بر ایشان تهیه شود و برای راحتی مردم وسرویس دهی و برای امکانات رفاهی، من توجه مقام ریاست معظم مجلس و همکارن محترم را باین طومارهائی که مردم نوشته‌اند و اظهار ناراحتی کرده‌اند که ما دیگر نمی‌توانمی تبریز را مرکز استان خود مان بشناسیم و متقاضی این بوده‌اند که در لایحه تقسیمات کشوری که آماده تقدیم به مساحت مقدس مجلس شورا است، این مسائل را مورد توجه خاص قرار بدهند (ناطق چندین طومار را به نمایندگان ارائه کردند) اینها نامه هائی است که در طی وکالت بنده هر سال به بنده داده شده که تا بحال منتظر فرصت بوده‌ام که ارائه بدهم، بنده یکی از آنها را که حائر اهمیت ات تقدیم مقام ریاست محترم مجلس می‌کنم و با ایمان کامل به اینکه جناب ریاست محترم مجلس همیشه بخواست‌های مردم و ملت ایران و آسایش آنها توجه و عنایت دارند در این مورد بخصوص عنایت بفرمایند خلاصه من نمیدانم جناب معاونت وزیر کشور تشریف دارند یا نه (علی نگهبان – در خدمتتان هستم) در نقشه‌ای که از تقسیمات جدید کشور به ما داده شده اول ایرادش این است که به تعداد نمایندگان نرسیده ولی نامه‌ها به نمایندگان رسیده است البته بعد از یک ماه تاخیر و هنوز نقشه‌ای در دست نداریم و من هنوز و من نتوانسته‌ام اظهار نظر بکنم ولی دور ادور که نقشه را دیدم خوشحل شدم که اطراف نیر دو بخش بسیار بزرگ گذاشته‌اند و این بخش‌ها استحقاق این را دارند که به چند قسمت تقسیم شوند. بخش کره نی در حدود ۹۰ پارچه آبادی است و بسیاری از دهات نزدیک بخش نیر است ولی مرکز انی بخش را کره نی گذاشته‌اند، می‌خواستم توجه وزیر کشور که حقیقتا مرادش آسایش مردم است را هم جلب کنم که خوب بود نقشه به تعداد نمایندگان تکثیر می‌شد و می‌توانستند به موقع اظهار نظر کنند و می‌خواهم با بوجه ته انی مقدمات این را عرض کنم که نیر حوزه انتخابیه بنده فرمانداری بشود، با عرض تشکر و سپاس. (احسنت).

- تصویب صورت جلسه وز یکشنبه (۲۷) فروردین ماه ۲۵۳۷

۳- تصویب صورت جلسه وز یکشنبه (۲۷) فروردین ماه ۲۵۳۷.

رئیس – راجع به صورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست ؟(اظهاری نشد) صورت جلسه تصویب می‌شود.

- معرفی آقای دکتر امیر شیلاتی فرد به عنوان معاون پارلمانی وزارت امور خارج توسط آای خلعتبری وزیر امور خارجه

۴- معرفی آقای دکتر امیر شیلاتی فرد به عنوان معاون پارلمانی وزارت امور خارج توسط آای خلعتبری وزیر امور خارجه.

رئیس – وارد دستور می‌شویم جناب آقای خلعتبری فرمایشی دارید بفرمائید.

خلعتبری (وزیر امور خارجه) – جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی، خانمها و آقایان نمایندگان محترم، خوشوقتم که جناب دکتر امیر شیلاتی را به عنوان معاون پارلمانی وزارت امور خارجه معرفی می‌کنم. ایشان از صاحب منصبان ارشد وزارت امور خارجه هستند و آخرین ماموریت ایشان سفارت ایران در پاریس بود که به تهران برگشتند. اطمینان دارم از هر حیث برای توضیح و بیان سیاست خارجی دولت و همچنین درباره روابط دولت شاهنشاهی با کشورهای خارجه با خانمها وآقایان نمایندگان محترم همکاری لازم خواهند داشت و همیشه در اختیار شما برای ادای هر گونه توضیح هستند (احسنت).

- تقدیم آئین نامه اجرائ استفاده از مانده اعتبارات موضوع تبصره ۴۵ قانون بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور و اعتبارات موضوع تبصره ۱۴ قانون بودجه سال ۲۵۳۷ کل کشور توسط آقای هلاکو رامبد وزیر مشاور در امور پارلمانی

۵- تقدیم آئین نامه اجرائ استفاده از مانده اعتبارات موضوع تبصره ۴۵ قانون بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور و اعتبارات موضوع تبصره ۱۴ قانون بودجه سال ۲۵۳۷ کل کشور توسط آقای هلاکو رامبد وزیر مشاور در امور پارلمانی.

رئیس – جناب آقای رامبد بفرمائید.

رامبد (وزیر مشاور در امور پارلمانی) – جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم در اجرای مفاد تبصره ۱۴ بودجه کل کشو برای سال ۱۳۳۷، آئین نامه مزبور را برای مطالعه و بحث و تصویب کمیسیون بودجه تقدیم می‌کنم.

رئیس – آئین نامه به کمیسیون بودجه ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور خارجه راجع به اجازه عضویت سازمان تحقیقات زمین شناس و معدنی کشور در کمیسیون جهانی تهیه نقشه زمین شناسی جهان و اتحادیه بین المللی علوم زمین شناسی و ابلاغ بدولت

۶- طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور خارجه راجع به اجازه عضویت سازمان تحقیقات زمین شناس و معدنی کشور در کمیسیون جهانی تهیه نقشه زمین شناسی جهان و اتحادیه بین المللی علوم زمین شناسی و ابلاغ بدولت.

رئیس – گزارش کمیسیون امور خارجه مربوط به اجازه عضویت سازمان تحقیقات زمین شناسی و معدنی کشور در کمیسیون جهانی تهیه نقشه زمین شناسی جهان و اتحادیه بین المللی علوم زمین شناسی، مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۲۲ فروردین ماه ۲۵۳۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۵۸۱۶ مورخ ۲۵۳۶/۳/۱۵ دولت مربوط به اجازه عضویت سازمان تحقیقات زمین شناسی و معدنی کشور را که قبلا به تصویب مجلس شورای ملی رسیده و مجلس سنا مختصر تغییری در آن بعمل آورده مورد رسیدگی قرار دارد و مصوبه مجلس سنا را تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اجازه عضویت سازمان تحقیقات زمین شناسی و معدنی کشور در کمیسیون جهاتی تهیه نقشه زمین شناسی جهان و اتحادیه بین المللی علوم زمین شناسی.

ماده واحده – بسازمان تحقیقات زمین شناسی ومعدنی کشور اجازه داده می‌شود عضویت کمیسیون جهاتی تهیه نقشه زمین شناسی جهان و اتحادیه بین المللی علوم زمین شناسی را بپذیرد و حق عضویت را از محل اعتبارات مصوب خود در بودجه سالانه کل کشور پرداخت نماید.

مخبر کمیسیون امور خارجه – نیره ابتهاج سمیعی.

رئیس – نسبت به گزارش کمیسیون نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به گزارش کمیسیون رای می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه بدولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم موافقت نامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ترکیه و ابلاغ بدولت

۷- طرح و تصویب گزارش شور دوم موافقت نامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ترکیه و ابلاغ بدولت.

رئیس - گزارش شور دوم موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ترکیه مطرح است قرائت می‌شود. (بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۲۲ فروردین ماه ۲۵۳۷ با حضور نمایدگان دولت لایحه شماره ۵۴۷۴ مورخ ۲۵۳۶/۱۰/۱۹ دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ترکیه را که گزارش شور اول آن بشماره ۸۳۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه شور اول را عینا تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ترکیه.

ماده واحده – موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ترکیه مشتمل بر یک مقدمه و سیزده ماده که در تاریخ ۱۶ خرداد ۱۳۵۴ (۶ ژوئن ۱۹۷۵) در تهران بامضاء رسیده، تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه – نیره ابتهاج سمیعی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۲۵۳۷/۱/۲۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ترکیه را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی - محمد علی ادیب مجلسی.

رئیس – ماده واحده مطرح است، نظری نیست ؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟(اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر آن رای می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم موافقتنامه همکاری‌های اقتصادی و صنعتی و علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیسی چکسلواک و ابلاغ بدولت

۸- طرح و تصویب گزارش شور دوم موافقتنامه همکاری‌های اقتصادی و صنعتی و علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیسی چکسلواک و ابلاغ بدولت.

رئیس – گزارش شور دوم موافقتنامه همکاریهای اقتصادی و صنعتی و علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی مطرح است قرائت می‌شود. (بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۶/۱/۲۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۵۸۱۶ مورخ ۲۵۳۶/۳/۱۵ دولت مربوط باجازه عضویت سازمان تحقیقات زمین شناسی و معدنی کشور را که قبلا بتصویب مجلس شورای ملی رسیده و مجلس سنا مختصر تغییری در آن بعمل آورده مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه مجلس سنا را تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون موافقتنامه همکاریهای اقتصادی و صنعتی و علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی.

ماده واحده – موافقتنامه همکاریهای اقتصادی و صنعتی و علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی مشتمل بر یک مقدمه و پنج ماده که در تاریخ دهم آذر ماه ۲۵۳۵ (اول دسامبر ۱۹۷۶) بین نمایندگان مختار دولت در تهران بامضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه – نیره ابتهاج سمیعی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۲۵۳۷/۱/۲۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه قانون موافقتنامه همکاریهای اقتصادی و صنعتی و علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی - محمد علی ادیب مجلسی.

گزارش شور دوم از کمیسیون صنایع و معادن بمجلس شورای ملی

کمیسیون صنایع و معادن در جلسه ۲۵۳۷/۱/۲۶ لایحه قانون موافقت نامه همکاری‌های اقتصادی و صنعتی و علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنر ابه مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون صنایع و معادن – احمد جلالیان.

رئیس – ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟(اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر آن رای می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح گزارش شور اول پروتکل بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه درباره ایجاد و بهره برداری از دو نیروگاه هسته‌ای

۹- طرح گزارش شور اول پروتکل بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه درباره ایجاد و بهره برداری از دو نیروگاه هسته‌ای.

رئیس – گزارش شور اول پروتکل بین دولت شاهنشاهی ایران دو دولت جمهوری فرانسه درباره ایجاد و بهره برداری از دو نیروگاه هسته‌ای، مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۲۱۲ فروردین ۲۵۳۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۱۲۱۴۲۶ مورخ ۲۵۳۶/۱۲/۱دولت مربوط به پروتکل بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه درباره ایجاد و بهره برداری از دونیروگاه هسته‌ای را که در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۶/۱۲/۲ تقدیم و به شماره ۹۵۱ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شوای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون پروتکل بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه درباره ایجاد و بهره برداری از دو نیروگاه هسته‌ای.

ماده واحده – پروتکل بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه درباره ایجاد و بهره بداری از دو نیروگاه هسنته‌ای مشتمل بر یک مقدمه و چها ر بند که در تاریخ ۲۴ مهرماه ۲۵۳۶ در تهران بامضای نمایندگان دو دولت رسبده است تصویب و اجازه مبادله آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه – نیره ابتهاج سمیعی.

گزارش شور اول از کمیسیون نیرو به مجلس شورای ملی

کمیسیون نیرو در جلسه روز دوشنبه ۲۵۳۷/۱/۲۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به پروتکل بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه درباره ایجاد و بهره برداری از دو نیروگاه هسته‌ای را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تایید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نیرو – میراسدالله موسوی ماکوئی.

رئیس – کلیات لایحه مطرح ات نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رای می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

– طرح گزارش شور اول تعیین تکلیف کارکنان سازمان آب و برق خوزستان که بوزارت کشاورزی و عمران روستائی منتقل شده‌اند

۱۰– طرح گزارش شور اول تعیین تکلیف کارکنان سازمان آب و برق خوزستان که بوزارت کشاورزی و عمران روستائی منتقل شده‌اند.

رئیس – گزارش شور اول تعیین تکلیف کارکنان سازمان آب و برق خوزستان که به وزارت کشاورزی و عمران روستائی منتقل شده‌اند، مطرح است قرائت مشود. (بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه روز دوشنبه ۲۵۳۷/۱/۲۱با حضور نمایندگان دولت

لایحه شماره ۱۱۲۶۷۸ مورخ ۲۵۳۶/۱۲/۱دولت مربوط به تعیین تکلیف کارکنان سازمان آب و برق خوزستان که بوزارت کشاورزی و عمران روستائی منتقل شده‌اند را که در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۶/۱۲/۹ تقدیم و بشماره ۹۶۵ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و با مختصر اصلاحی تصویب کرد. اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تعیین تکلیف کارکنان سازمان آب و برق خوزستان که به وزارت کشاورزی و عمران روستائی منتقل شده‌اند.

ماده واحده – وضع استخدامی کارکنان سازمان آب و برق خوزستان که در اجرای ماده قانون تاسیس وزارت نیرو مصوب ۲۵۳۳/۱۱/۲۸ به وزارت کشاورزی و عمران روستائی منتقل شده‌اند به ترتیب زیر تعیین می‌گردد:

الف – آن عده از کارکنان سازمان آب و برق خوزستان را که در ماده ۵ قانون تاسیس وزارت نیرو به مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد منتقل شده و سپس در اجرای ماده یک قانون تشکیل سازمان تحقیقات کشاوزی و منابع طبیعی در اختیار این سازمان قرار گرفته‌اند و واجد شرایط عضویت هیئت علمی مقرر در آئین نامه مذکور تطبیق دهند.

ب – سایر کارکنان منتقله تابع قانون استخدام کشوری بوده و گروه و پایه آنان با توجه به شغل ارجاعی و سوات خدمت تعیین می‌گردد.

تبصره – حق بیمه پرداختی توسط کارکنان موضوع بندهای الف و ب همچنین کسوری که توسط سازمان آب و برق خوزستان بعنوان سهم کارفرما به صندوق تامین اجتماعی پرداخت شده است جهت احتساب سوابق خدمت آنان از لحاظ بازنشستگی و وظیفه از صندوق مذکور به صندوق بازنشستگی کشور ی انتقال می‌یابد.

هرگاه جمع کسوری که به ترتیب فوق به صندوق بازنشستگی کشوری انتقال می‌یابد از میزان کسوری که برای احتساب سنوات خدمت گذشته آنان بر مبنای ۸/۵ درصد حقوقی که پس از تطبیق وضع استخدامی آنان تعلق می‌گیرد بعلاوه معادل آن بابت سهم دولت کمتر باشد ما به التفاوت به تساوی توسط کارکنان مذکور و وزارت کشاورزی و عمران روستائی به صندوق بازنشستگی کشوری پرداخت خواهد شد.

مخبر کمیسیون استخدام و سازمان‌های اداری - دکتر ملک منصور اسفندیاری.

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و ادارئی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی ودارائی در جلسه روز پنجشنبه ۲۵۳۷/۱۲/۲۴با حضور نمایندگان دولت لایحه تعیین تکلیف کارکنان سازمان آب وبرق خوزستان که بوزارت کشاورزی و عمران روستائی منتقل شده‌اند مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش انرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد. مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی محمد علی ادیب مجلسی.

گزارش شور اول از کمیسیون بهداری و بهزیستی به مجلس شورای ملی

کمیسیون بهداری و بهزیستی در جلسه روز یکشنبه ۲۵۳۷/۱/۲۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه تعیین تکلیف کارکنان سازمان آب و برق خوزستان که بوزارت کشاورزی و عمران روستائی منتقل شده‌اند مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بهداری و بهزیستی - دکتر علی صدیق اسفندیاری.

گزارش شور اول از کمیسیون کشاوزی و عمران روستائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزان و عمران روستائی در جلسه روز دوشنبه ۲۵۳۷/۱/۲۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه تعیین تکلیف کارکنان سازمان آب و برق خوزستان که بوزارت کشاورزی و عمران روستائی منتقل شده‌اند مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشاورزی و عمران روستائی – عزیز الله قوامی.

رئیس – کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد)

نسبت به ورود در شور ماده واحده رای می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد)

لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح سوال آقای محمد صادق افتخار از وزارت پست و تلگراف و تلفن

۱۱- طرح سوال آقای محمد صادق افتخار از وزارت پست و تلگراف و تلفن.

رئیس – سوال آقای افتخار از وازت پست و تلگراف و تلفن مطرح است آقای افتخار بفرمائید.

افتخار – با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم، البته همه ما هدفی جز پیشرفت و ترقی مملکت و فاه وسعادت ملت ایران نداریم. خوشختانه در پرتو انقلاب شاه و ملت در کلیه شئون زندگی مردم مملکت ما تحولات شگرفی بوجود آمده است بخصوص در امور مخابراتی پیشرفت‌های زیادی حاصل شده است و شهرهای زیادی در سراسر مملکت منجمله شهرهای فساد و جهرم از تلفن خودکار استفاده می‌کنند ولی به شهرستان لار از اینجهت کمتر توجه شده است و با توجه به نیازی که این شهر به تلفن خود کار دارد، به علت اینکه اکثر مردم این شهر در شهرهای جنوبی و امارات خلیج فارس هستند و برای تماس با خانواده‌های خود احتیاج به مخابرات و تلفن دارد از این جهت مردم لارستان در اینمورد اصرار می‌ورزند چون واقعا احتیاج دارند. هدف بنده از سوال از وزارت محترم پست و تلگراف این بود که در کار ایجاد تلفن خودکار این شهر تسهیلاتی قائل شوند واگر مشکلاتی وجود دارد تا آنجا که امکان دارد این مشکلات را از بین ببرند و اگر عدم امکانات بحدی است که قابل از بین بردن نیست با توضیحاتی که می‌فرمایند مردم را روشن بفرمایند تا بدانند که علت تاخیر در این پروژه و اجرای آن چه بوده است. و اگر هم بعلت عدم فعالیت مسئولین است مشخص شو. من از جناب وزیر پست و تلگراف و تلفن تشکر می‌کنم و امیدوارم توضیحاتی که می‌فرمایند برای بنده و مردم لارقانع کننده باشد. متشکرم.

رئیس – جناب آقای وزیر پست و تلگراف و تلفن بفرمائید.

معتمدی – (وزیر پست و تلگراف و تلفن). با کسب اجازه از مقام معظم ریاست مجلس شورایملی جناب آقای محمد صادق افتخار نماینده مجلس شورایملی سوالی درباره احداث مرکز تلفن خود کارلار فرموده‌اند و اینک پاسخ آنرا قبل از هر چیز بعنوان مقدمه‌ای که امیدوارم از حوصله نمایندگان محترم خارج نباشد عرض می‌کنم.

تاسیس و توسعه مراکز تلفن خودکار در سراسر کشور از مهمترین برنامه‌های توسعه مخابراتی کشور است و بهمین جهت قسمت اعظم اعتبارات و فعالیت نیروی انسانی شاغل در امور مخابراتی مصروفاجرای این برنامه شده و می‌شود و حتی می‌توان گفت که چون تلفن به دلیل ظرفیت و امکان بالقوای که از لحاظ تامین بیشتر سرویسهای مخابراتی دارد همواره مورد توج مسئولان امور مخابراتی بوده و تقریبا هیچ برنامه و فعالیتی در زمینه مخابرات نیست که مالا توسعه و تعمیم تلفن را بعنوان هدف اصلی و نهائی در بر نداشته باشد.

بر پایه این وظیفه و توجه و هدف است که ملاحظه می‌فرمایند از شروع انقلاب شاه و ملت که امکانات پیشرفت در کلیه امور و شئون کشور و از جمله مخابرات در مقیاس عظیم و بی سابقه‌ای فراهم گردید وزارت پست و تلگراف و تلفن بر اساس فرامین و رهنموده‌های رهبر خردمند انقلاب برای توسعه و بهبود ارتباط تلفن کشور طرحهائی بمرحله اجرا در آورد که برای ارزیابی آنها بدون کمترین اغراق و تنها با زبان عدد و رقم باید عرض کنم که بطور متوسط طی هر یک از برنامه‌های پنجساله عمرانی سوم و چهارم و پنجم تعداد تلفنهای کشور به بیشاز دو برابر برنامه قبلی بالغ شد بعبارت دیگر انیک که بیش از ۷۰ سال از تاسیس تلفن در ایران می‌گذرد. در ۱۵ سال از اینمدت تعداد تلفنها خیلی بیش از ۸ برابر تعداد تلفنهائی که در حدود ۵۶ سال قبل از آن نصب شده افزایش یافته است.

با اینهمه بنده ناگزیر باید اذعان کنم که هنوز تعادل لازم در عرضه و تقاضای تلفن بدست نیامده و ما باید باز هم بردامنه فعالیت خود بیفزائیم.

اما نکته‌ای که در انیمورد لازم به یادآوری است اینست که این عدم تعادل عرضه و تقاضای فعلی مطلبی نبوده که بموقع خود از نظر مسئولان برنامه ریزی نتوانسته باشند قبلا پیش بینی‌های لازم را بعمل آورند. مسئولان امور با توجه به روند اقتصاد شکوفای کشور و دیگر عوامل موثر برای سال ۲۵۳۶ دو میلیون تلفن در نظر گرفته بودند که قسمتی از کارهای اجرائی مربوط نیز شروع شده بود. بسبب تنگناهای مختلف در زمینه اعتبارات مورد نیاز تامین نیروی انسانی لازم، عدم هم آهنگی منابع و عواملی که در کنترل نبود و گرانی ناشی از تورم و بالاخره برخی از مقررات مربوط به لزوم تثبیت قیمتها و غیره که نمایندگان محترم وقوف کامل دارند، این برناه ناگزیز متوقف ماند و اجرای آن بناچار به تاخیر افتاد. بدین معنی که هدف فعلی شرکت مخابرات ایران با توجه بمنابع و امکانات تحت اختیار افزایش تعداد تلفنهای کشور و رسیدن به حدود ۲/۳ میلیون در پایان برنامه ششم یعنی در پایان سال ۲۵۴۱ است. البته این تمدید مدت اجرای برنامه توسعه مخابرات به کلیه مراکز و نقاط تعمیم داده شد.

اینک با عطف توجه به مقدمه‌ای که عرض شد راجع به تاسیس مرکز تلفن خودکار لار که مورد سوال جناب آقا محمد صادق افتخار نماینده محترم می‌باشد باستحضار میرساند که با تاخیر کلی که در امر توسعه تلفن کشور رخ داده برنامه زمان بندی شده توسعه تلفن ناگزیر مورد تجدید نظر قرار گرفت و با توجه به عوامل موثر قابل پیش بینی و امکانات موجود در کشور و در شرکت مخابرات ایران با همکاری معتبرترین موسسه مهندسی و عملیات مخابراتی جهت آن یعنی شرکت بلی تلفن آمریکا برنامه توسعه مخابراتی کشور با در نظرگرفتن تمام جوانب امر که میسر بوده تهیه شده که چنانچه اجرای انی برنامه با موانع و مشکلات اساسی غیر قابل پیش بینی مواجه نشود و بطور عادی بمرحله اجرا در آید طی سالها آت پیشرفتهای واقعا چشمگیری در پوششی مطلوب مخابراتی کشور خاصل خواهد شد بطوریکه بمعنای واقعی کلمه کشور ایران از لحاظ توسعه و تعمیم سرویسهای مخابراتی و بالاخص تلفن در سطح که قابل مقایسه با کشورهای پیشرفته امروزی باشد قرار خواهد گرفت.

برای اجرای این برنامه عظیم بیش از یکهزار میلیارد ریال هزینه برای ده سال اول پیش بینی شده که بی شک برای پوشش کامل کشور کافی نخواهد بود و با تامین مبالغ و اعتبارات لازم در سالهای بعد این برنامه بزرگ زیربنائی دنبال خواهد شد. از محل این اعتبار قابل ملاحظه تعداد شهرها و نقاط مجهز به سیستم تلفن خودکار شهری ۱۰ برابر خواهد شد یعنی به حدود ۶۰۰ شهر افزایش خواهد یافت. بعلاوه صدها نقطه دیگر در اطراف این ۶۰۰ شهر و روستا دارای ارتباطات تلفنی و تلگراف راه دور بامدارهای مطمئن و دائمی خواهد شد.

یک سیستم ماهواره مستقل ملی ایجاد خواهد شد که پوشش مخابراتی و رادیو و تلویزیونی را تا دور افتاده ترین روستاهای کشور ممکن است خواهد ساخت که بخصوص باید یادآور شوم که از طریق این سیستم آموزش از طریق تلویزیون که راه حل جبران کمبود امکانات اموزشی تشخیص داده شده نیز فراهم خواهد گردید. شبکه بسیار وسیع تلکس فارسی و لاتین در اختیار اقتصاد کشور قرار خواهد گرفت و مخابرات تلگرافی کشور بوسیله سیستم جنتکس برای تمام مراکز تلگرافی تامین خواهد شد و در نتیجه ارتباط مراکز تلگرافی با نمره گیری خود کار نقاط بیشمار کشور و مستقیما انجام خواهد گرفت و سرعت و دقت زیادی در امر مخابراتی تلگرافی حاصل خواهد شد.

مخابرات بین المللی از طریق دو ایستگاه ماهواره مخابراتی موجود و هم از طریق ایستگاه جدیدی که تاسیس بحدی توسعه خواهد یافت که کلیه ۶۰۰ شهر و روستائی که قبلا ذکر شد و تقریبا کلیه نقاط مهم کشور قادر خواهند بود با تمام کشورهائی که دارای سیستم‌های مخابراتی لازم هستند بطور خودکار و در تمام ساعات شبانه روز تماس مستقیم تلفنی و مخابراتی برقرار کند و صدها نقطه کوچکتر دیگری هم خواهند توانست با واسطه شدن شهرها ی مذکور با شهرهای کشور و با خارج ارتباط برقرار سازند. تاسیس شبکه‌های مخابراتی مخصو انتقال داده‌ها (داتا) که برای برقراری ارتباط بین مراکز کامپیوتری در کشور و با خارج از کشور خواهد بود که از جمله کارهای مهم دیگر در این برنامه است و بالاخره نصب و بهره برداری از ۵ میلیون تلفن در کشور که با ایجاد شبکه‌ها و تاسیسات مذکور در بالا امکانات مخابراتی بسیار وسیعی را در اختیار مشترکین و استفاد کنندگان از تلفن قرار خواهد داد.

علیهذا ملاحظه میفرمایندکه وزارت پست وتلگراف و تلفن در اجرای وظایفی که بعهده دارد تا آنجا که منابع وامکانات کشور اجازه دهد از حداکثر کوشش و وتوانائی کارشناسان و کارکنان داخلی و خارجی استفاده کرده و در جهت تضمین نیازهای مخابراتی کشور هیچ فرصت و زمانی را از دست نمی‌دهند ولی البته هنگامی توفیق بیشتر و بهتر نصیب خواهد شد که عموم طبقات و بویژه نمایندگان محترم ملت در مجلس شورای ملی که در جلب کارهای و خود یاری مردم نفوذ و تاثیر بسیار زیاد و قابل ملاحظه دارند ما را در برابر مشکلاتی که پیش می‌آید یاری دهند.

بحث برنامه‌های توسعه مخابرات بدرازا کشید و با این وجود بنده فقط به بعضی از رئوس مطالب اشاره کرده‌ام و در فرصت‌های دیگر توضیحات لازم را بعرض نمایندگان محترم خواهد رساند و بهرحال امیدوارم که این اعتقاد حاصل شده باشد که وزارت پست و تلگراف و تلفن و شرکت مخابرات ایران از هیچ کوشش و اقدامی در جهت تامین خواسته‌های اهالی محترم شهرها و روستاهای کشور فروگذار نکرده و نخواهند کرد و با این همه اگر در مواردی کارها آنچنان که مورد انتظار بوده و علیرغم زمان اعلام شده پیشرت نکرده اطمینان داشته باشند که شرایط طوری تغییر یافته که هیچ راه چاره‌ای متصور نبوده است. با توجه به توضیح بالا و بر اساس برنامه تجدید نظر شده برای شهرلار دو مرکز تلفن خودکار شهری یکی در شهر قدیم و دیگری در شهر جدید برنامه ریزی شد که تحت اجرا است. مرکز قدیم با هزار شماره در سال ۲۵۳۹ و مرکز شهر جدید با سه هزار شماره در سال ۲۵۳۹ شاهنشاهی به بهره برداری گذارده خواهد شد. هر دو مرکز لار قابل توسعه می‌باشند. برای انجام مراکز تلفن لار و چند مرکز در استان فارس در تاریخ ۳۶/۷/۳۰ از بیست شرکت ساختمانی دعوت بعمل آمده که ۱۹ شرکت قبل و بعد از خرید اسناد مناقصه معذرت خواسته و تنها یک شرکت ساختمانی پیشنهاد خودر ا تنظیم یو تسلیم نموده که قیمتهای آن ۹/۳ درصد اضافه برقیمتهای پایه مصوب فروردین ماه ۲۵۳۶ بوده است لذا نتیجه گیری از آن مدتی میسر نشد. برابر ضوابط بناچار مجددا از سه شرکت ساختمانی دعوت شده که از طریق استعلام بها پیشنهاد خود را تسلیم دارند که یک شرکت معذرت خواسته و تنها دو شرکت پیشنهاد با قیمت گرانتری ارسال داشته‌اند.

بالاخره با کوشش استثنائی شرکت ب. ان. آن حاضر بقبول و اجرای کار ساختمانی با قیمت اولیه شد و در تاریخ ۳۷/۱/۲۳ برای احداث ساختمان ۱۱ نقطه در استان فارس که عبارتند از:

-لار قدیم

-لار جدید

-فسا

-نی ریز

-اقلید

-مرودشت

-شیراز

-ابر کوه

-استهبان

-فیروزآباد

-داراب.

و نیز دو شهر در دو استان مجاور بمبلغ ۷۲۰ میلیون ریال قرار داد منعقد و مبادله گردید.

در پایان از توجه نمایندگان محترم به امور توسعه و تعمیم مخابرات که یکی از خدمات لازم برای زیر بنای اقتصاد کشور است و علاقه و افری که باین امر معطوف می‌دارند صمیمانه تشکر می‌کنم.

رئیس – آقا افتخار نظر دیگری ندارید؟

افتخار - عرض ندارم.

- طرح سوال آقای دکتر مرتضی مشیر از وزارت بهداری و بهزیستی و ارجاع به کمیسیون رسیدگی به سوالات

۱۲- طرح سوال آقای دکتر مرتضی مشیر از وزارت بهداری و بهزیستی و ارجاع به کمیسیون رسیدگی به سوالات.

رئیس – سوال آقای دکتر مشیر از وزارت بهداری و بهزیسیت مطرح است. آقای دکتر مشیر بفرمائید.

دکتر مشیر – اجازه بفرمائید اول نماینده دولت توضیحات خودشان را بدهند.

رئیس – خانم دکتر معارفی بفرمائید.

بانو دکتر کوکب معارفی - (معاون وزارت بهداری و بهزیستی). با کسب اجازه از مقام معظم ریاست به عرض نمایندگان محترم میرساند در جلسه مورخ ۲۵۳۶/۹/۱۳ جناب آقای دکتر سید مرتضی مشیر نماینده محترم فسا سوالی راجع به کودکان عقب افتاده و استثنائی تقدیم مقام محترم ریاست محترم مجلس نمودند که طبق مقررات به موقع، برای پاسخگوئی اعلام آمادگی گردید ولی بدلیل مسافرت جناب آقای دکتر مشیر و سپس طرح بودجه کل کشور در مجلس شورای ملی، پاسخ دادن به سوال مذکور باین جلسه موکول گردید.

چون سوال مورد بحث در دو قسمت می‌باشد لازم میدانم قبلا برای روشن شدن موضوع هر دو مورد را قرائت نمایم.

۱- آیا از کودکان عقب افتاده و استثنائی آماری در دست دارند؟ و چنانچه جواب مثبت باشد عده آنها بالغ بر چند نفر بوده و از لحاظ درجات هوشی درچه شرایطی بسر می‌برند؟

۲- با توجه به اینکه در آمریکا پیشرفته ترین کشور دنیا قریب شش میلیون نفر کودکان عقب افتاده و استثنائی وجود دارد و مسلما تعداد کودکان استثنائی کشور ما رقم بسیار چشمگیری را تشکیل می‌دهد، مشخص فرمایند دولت برای تعلیم و تربیت و حفظ تندرستی این گروه کثیر چه اقدامی تا کنون انجام داده و برای آینده چه برنامه‌ای در پیش دارند؟

اینک انیجانب از طرف جنابان آقایان وزیران بهداری و بهزیستی و آموزش و پرورش پاسخ این سوالات را که با همکاری مسئولین مربوط وزارت آموزش و پرورش تهیه شده است بعرض میرسانم:

آنچه به عنوان عقب ماندگی ذهنی در هر اجتماعی مورد قبول قرار گرفته موضوعی است قراردادی بدین معنی که دو تاسه درصد کودکانی را که از لحاظ هوشی در پائین ترین درجه قراردارند عقب افتاده ذهن محسوب می‌کنند. با این نحوه احتساب که مورد تایید تمام مراجع علمی بین المللی است و در کشور ما هم صادق است طبعا تعداد کثیری از کودکان کشو ما نیز در این چهار چوب قرار می‌گیرند.

ولی آنچه از لحاظ برنامه ریزی مورد احتیاج است تعیین میزان معلولیتی است که کمبود هوش برای هر کودک ممکن است بوجود آورد زیرا در برنامه ریزی تدابیری اتخاذ می‌شود که کودک عقب افتاده بتواند تا حد ممکن این معلولیت را جبران کند ویا حداقل و حد اکثر خود کفائی را در فرد عقب افتاده تامین نماید.

کودکان عقب افتاده را از لحاظ درجات عقب افتادگی و ضرایب هوشی به سه دسته تقسیم می‌کنند.

۱- عقب افتاده هائی هستند که با حداقل کمکهای آموزشی می‌توانند یک زندگی عادی در بزرگسالی داشته باشند این افراد را عقب افتادگان مرزی و آموزش پذیر می‌نامند که خوشبختانه اکثریت قریب به اتفاق کودکان در این گروه قراردارند و وزارت آموزش و پرورش مسئولیت اصلی برای تربیت این گروه را بعهده دارد.

۲- گروه تعلیم پذیر که قریب ۵ تا ۱۰ درصد مجموع عقب افتادگی ذهنی را تشکیل می‌دهند و مسئولیت مشترک تعلیم آنان بعهده وزارت آموزش و پرورش و انجمن ملی حمایت کودکان و وزارت بهداری و بهزیستی (انجمن توانبخشی) می‌باشد.

۳- قریب ۱ تا ۲ درصد از مجموع عقب افتادگان دارای چنان معلولیتی از لحاظ هوشی هستند که احتیاج برمراقبت و نگهداری دائم دارند و این گروه از طریق گروههای ویژه بهزیستی وزارت بهداری و بهزیستی تحت پوشش قرار می‌گیرند.

اقداماتی که از طرف دولت و بخش خصوصی در زمینه حمایت از انواع کودکان عقب افتاده به عمل می‌آید بشرح زیر است.

۱- وزارت آموزش و پرورش

وزارت آموزش و پرورش از هشت سال قبل اقدام به تاسیس و تقویت مدارس خاصی برای کودکان استثنائی تعلیم پذیر نموده ات بطوری که در حال حاضر در ۱۱۴ نقطه کشور حدود ۸۵۰۰ نفر کودک استثنائی که از این عده ۳۵۰۰ نفر عقب مانده ذهنی و بقیه نابینا و ناشنوا هستند تحت تعلیم (۱۰۴۸) نفر معلم دیپلمه که دوه تخصصی لازم را دیده‌اند به تحصیل اشتغال دارند. علاوه بر این در سال تحصیلی جاری طرحهائی بدین شرح:

۱- ساختمان (۸) مرکز آموزش استثنائی در شهرهای کرج، کاشان، بروجرد، ملایر، شاهی، شهرری و شیراز (دو مرکز)
۲- ساختمان یک مجتمع در سلطنت آباد تهران
۳- تربیت ۱۹۸ معلم برای سراسر کشور.
۴- اعزام ۱۹ نفر از معلمان برجسته استثنائی برای کار آموزی به ایالات متحده آمریکا
۵- تشکیل یک دوره کوتاه مدت تابستانی برای باز آموزی معلمان شاغل.
۶- تشکیل سمینارهائی برای پدران و مادران کودکان استثنائی.
۷- تشکیل اردوی دانش آموزان ممتاز استثنائی.

در دست اجراء است.

ضمنا همه ساله از طریق مدیران مناطق آموزشی سراسر کشور آمار کودکان استثنائی با ذکر نوع معلولیت، سن، سایر مشخصات جمع آوری و با توجه به تعداد داوطلب و نوع نیاز، سهمیه مناسبی برای حوزه‌های مختلف منظور می‌گردد و به آنها اجازه داده میشو کلاس دوم لزوم را حداقل با (۶) وحتی در بعضی مواقع با (۴) نفر داوطلب تشکیل دهند.

در مورد تربیت معلمان کودکان استثنائی و باز آموزی معلمان شاغل اقداماتی بدین شرح صورت می‌گیرد.

۱- همه ساله از بین معلمان دیپلمه داوطلب گروهی که شرایط لازم را داشته باشند انتخاب و جهت کارآموزی یکساله به مرکز تربیت معلم کودکان استثنائی معرفی می‌گردند و بعدا بر حسب تخصصی که کسب نموده‌اند د رکلاسهای مربوط به تدریس اشتغال می‌ورزند.
۲- همه ساله معلمان شاغل سراسر کشور بمدت یک هفته دعوت می‌شوند که در اردوی آموزشی را مسر شرکت نموده و طی مدت مذکور آخرین اطلاعات و دست آورده‌های علمی در زمینه آموزش کودکان استثنائی در اختیار آنها گذاشته می‌شود.

بمنظور توسعه مدارس مربوط به آموزش کودکان استثنائی در سطوح ابتدائی، راهنمائی متوسطه، حرفه یی، طرحهائی بدین شرح برای توسعه تعلیمات کودکان استثنائی در طول برنامه ششم در نظر گرفته شده است:

۱- تربیت عده بی کمک معلم از فارغ التحصیلان دوره راهنمائی تحصیلی.
۲- افزایش دوره تربیت معلم کودکان استثنائی از یک سال به دو سال.
۳- تربت دبیر دانش آموزان استثنائی برای دوره راهنمائی تحصیلی.
۴- تربیت دبیر فنی برای دانش آموزان استثنائی مشغول به تحصیل در هنرستان و دبیرستان.
۵- تشکیل کلاسهای کارآموزی تابستانی برای معلمانی که دوره یکساله را گذرانده‌اند بطوری که بعد از گذراندن چند دوره موفق به اخذ فوق دیپلم تخصصی شوند.
۶- ایجاد چند مرکز شبانه روزی در نقاط مختلف کشور بر حسب نیاز بخصوص بندرعبارس.
۷- تهیه وسایل خاص آموزش کودکان استثنائی.
۸- تهیه فضاهای آموزشی مناسب و تهیه تجهیزات لازم.

۲- وزارت بهداری و بهزیستی

انجمن توانبخشی وزارت بهداری و بهزیستی در زمینه نگهداری کودکا تعلیم پذیر و آموزش کادر فنی برای تعلیم این گنه کودکا دارای برنامه‌های گسترده ایست که از آن جمله مرکز از گل می‌باشد با گنجایش ۲۰۰ کودک، صد تخت شبانه روزی و ۱۰۰ تخت روزانه از کودکان نگهداری می‌شود. اینگونه اطفال در منزل بسر برده و روزانه برای آموزش به این مرکز می‌آیند.

مرکز روان پزشکی جردن نیز دارای تعدادی کلاس روزانه بوده و همچنین در ارزشیابی کودکان مختلف از لحاظ میزان هوشی برنامه گسترده‌ای دارد.

از هر دو مرکز مذکور برای آموزش ضمن خدمات مربیان، کمک مربیان و دیگر پرسنل فنی برای گسترش برنامه‌ها در سایر شهرها و استانها استفاده می‌شود. همچنین در این مراکز به تربیت مربیان و کمک مربیان پرداخته می‌شود.

لازم به یاد آوری است گروهی از اطفال عقب افتاده که فقط قابل نگهداری هستند و هیچ نوع تعلیمی در جهت خود کفائی نمی‌توان به آنان داد در ممالک غربی یک مشکل عظیم اجتماعی بشمار می‌روند زیرا بایستی در آسایشگاهها ازآنها نگهداری شود ولی خوشبختانه در ایران که هنوز خانواده‌ها رشته الفت را نسبت به حتی بیمار ترین و یا معلول ترین عضو خانواده حفظ کرده‌اند اغلب این کودکان را با کمک مختصر ازطرف افراد حرفه‌ای و افراد خیر، در نزد خود نگهداری می‌نمایند.

۳- انجمن حمایت کودکان

طبق اماری که از انجمن ملی حمایت کودکان به وزارت بهداری و بهزیستی واصل شده انجمن مذکور بر مرکز و سرای کودکان در تهران و ۱۶ مرکز در شهرستانها دارد که کودکان عقب افتاده را با توئجه به ضرائب هوشی آنها و جنس و سن در این مراکز تحت آموزش روانی قرارداده و یا بآنها حرفه و فن میاموزند که بالنتیجه برای زندگی عادی آماده می‌شوند. ظرفیت این مراکز جمعا به ۱۹۰۰ نفر می‌رسد. انجمن مذکور در سرای دیگری بنام سراتی مهر از ۱۵۰ نفر کودکان عقب افتاده که دچار عقب افتادگی ذهنی و جسمی بسیار عمیق هستند نگهداری می‌کند که سال گذشته بر پا شد و بنگهداری چنین کودکانی دور از خانواده اولویت خاص داده شد، علیهذا مرکز آبان متعلق به انجمن واقع در خزانه فرح آباد نیز به نگهداری کودکان عقب مانده ذهنی عمیق اختصاص داده شد که در حال حاضر ۴۰ کودک از این نوع در این محل نگهداری می‌شوند و قریبا ظرفیت آن به یکصد نفر خواهد رسید.

۶۶ نفر از دختران عقب مانده ذهنی از درجه اول یعنی آموزش پذیر دیگر در سرای اردیبهشت مشغول فراگیری آموزشهای کلاسیک در حدود دروس ابتدائی و تعلیم و حرفه از قبیل قالیبافی و خیاطیی و بافندگی و غیره می‌باشند.

علاوه بر مراکز و سراهای نگهداری کودک، انجمن بوسیله مدد کاران اجتماعی و پرداخت مبالغی کمک هزینه تا حدود ۳۰۰ تومان در ماه به بعضی خانواده هائی که کودکان عقب افتاده دارند برای نگهداری و آموزش فرزندانشان یاری می‌دهند.

۴- بخش خصوصی

البته در هیچ کشوری دولت به تنهائی نمی‌تواند مسئولیت ارائه تمام خدمات را به کودکات عقب افتاده بعهده داشته باشد و بخش خصوصی سهم عظیمی در این مسئولیت مهم به عهده دارد کما اینکه در ایران نیز چندین موسسه مهم به عهده دارد کما اینکه در ایران نیز چندین موسسه خصوصی منجمله انجمن حمایت معلولین در تهران، موسسه اسلامی در شیراز آسایشگاه آرسن در رشت ، .... تعدادی از این کودکان را نگهداری می‌نمایند. بطور مثال انجمن حمایت معلولین که نامش برده شد از ۲۵۰ طفل معلول نگهداری می‌نماید.

در خاتمه به استحضار میرساند. از طرف سازمان بهداشت جهانی دکتر (باش) برای چند سال در ایران مطالعاتی انجام داد که شامل بررسی هوشی کودکان در روستاهای قاسم آباد و قلندری فارس و چند روستا در خوزستنان وگروهی از عشایر قشقائی و شهر شیراز بود.

مطالعات ایشان را انجمن توان بخشی وزارت بهداری و بهزیستی دنبال کرده و برنامه پژوهش سراسر کشور در این زمینه در حال اجرا می‌باشد که چنانچه مورد نظر نمایندگان محترم باشد در آینده بعد از تکمیل، خدمتشان ارائه خواهد شد.

رئیس – اقای دکتر مشیر بفرمائید.

دکتر مشیر – همکاران محترم موضوع فرزندان عقب افتاده یا کودکان استثنائی امریست جهانی که متاسفان همه کشورهای دنیا اعم از مترقی، در حال توسعه و یا عقب مانده از گرفتاریهای بدان در امان نیستند تا آنجا که در امریکای شمالی پیشرفته ترین کشور جهان تعداد کودکان عقب افتاده اش متجاوز از ۶ میلیون نفر می‌باشد و اگر تصور شود که در کشور ما هم حداقل بهمان نسبت کودکان عقب افتاده و استثنائی وجود دارد عده آنها متجاوز از ی میلیون نفر خواهد بود و چنانچه آمارگیری دقیقی بعمل آید شاید از این تعداد هم خیلی زیادتر باشد و بدبختانه اکثریت خانواده‌ها ویا فامیلها از این حیث دچار نگرانی و ناراحتی هستند. بطور کلی این بچه‌ها یا بر اثر نقص عضوی از قبیل نابینائی و یا کرولالی و یا فلج مغزی و یا ناراحتی قلبی و یابواسطه من گلسیم و غیره میزان هوش و استعدادشان با افراد سالم وطبیعی یکسان نیست و این گروه بندهائی که شده و احتمالا با پیشرفت علوم و فنون جدید این طبقه بندی قابل تغییر خواهد بود که می‌توان گفت د رحال حاضر کودکان استثنائی که عقب ماندگی ذهنی و یا ذهنی و جسمی دارند بچهار گروه تقسیم شده‌اند:

گروه اول- عقب ماندگان ذهنی عمیق که این عده متاسفانه درجه هوششان بسیار کم بوده و احتیاج دارند در تمام عمر در موسسات شبانه روزی تحتت مراقبت قرار گیرند.

گروه دوم- عقب ماندگانی هستند که درجه هوشی آنها بین ۳۰ تا ۵۵ بوده و در اصطلاح روانشناسی این طبقه کودکان تربیت پذیر هستند که تا درجاتی می‌توانند خواندن و نوشتن را تا حد رفع احتیاج فرا گیرند.

گروه سوم – شامل عقب ماندگانیست که دارای درجه هوشی بین ۵۵ نت ۷۵ هستند و اینعده آموزش پذیر بوده وتاحد زیادی می‌توانند در دوره دبستان کاملا و مقداری هم تحصیلات دبیرستانی بنمایند و ظیفه وزارت بهداری از نظرات بهداشتی و درمانی درباره این گروه بسیار حساس و دقیق می‌باشد.

گروه چهارم – گروه خط المرزی است که درجه هوشی آنها بین ۷۵ تا ۸۵ بوده و با امعان نظر و توجه مخصوص این گروه قادر خواهند بود نظیر افراد عادی تا پایان دوره دبیرستان تحصیل کنند و احتمالا در آینده نیز موجبات ادامه تحصیلشان در دانشگاههای عمومی و با اختصاصی فراهم گردد.

توجه و مراقبت بامر این کودکان برای همه کشورها مشکل بزرگی را تشکیل می‌دهد و در اینراه با مجاهدت و و تربیت متخصصین و صرف هزینه‌های سنگین بعضی از ممالک پیشرفتهایشان چشمگیر بوده و در چند ساله اخیر ۱۵ کشوریکه از نظر حق تقدم دارای موفقیتهای شایان توجهی بوده‌اند بترتیب عبارتند از:

۱- کشور سوئد – در درجه اول ۲- کشور دانمارک در درجه دوم ۳- امریکای شمالی در درجه سوم ۴- اسرائیل در درجه چهارم ۵- کشور کانادا در درجه در درجه پنجم ۶- کشور هلند در درجه ششم ۷- کشور چکسلواکی در درجه هفتم ۸- کشور فرانسه در درجه هشتم ۹- کشور فنلاند در درجه نهم ۱۰- کشور نیوزیلند در درجه دهم ۱۱- کشور مجارستان در درجه یازدهم ۱۲ کشور ایتالیا در درجه دوازدهم ۱۳- کشور انگلستان در درجه سیزدهم ۱۴ – کشور شیلی در درجه چهاردهم ۱۵- کشورهای اتحاد جماهیر شوروی در درجه پانزدهم ضمنا با وجودیکه بوضع کودکان استثنائی ژاپن توجه مخصوصی معمول می‌گردد معذلک نامش جزولیست پانزده کشور یا شده نیست و همینطور کشور آلمان و بلژیک و خیلی ازممالک اروپائی و امریکائی دیگر.

اما در ایران نخستین گام در چند سال قبل بهمت والای علیاحضرت شهبانو با تشکیل انجمن حمایت کودکان برداشته شد و اینک چند مرکز مدرن وقتشان مصروف بهبود وضع اینگونه کودکان است.

سپس وزارت آموزش و پرورش با تشکیل اداره کل آموزش کودکان استثنائی تعدادی مدارس مختص این عده کودک در تهران و تعدادی خیلی کم در شهرستان تاسیس نموده که بهیچوجه کافی نبوده و باید در توسعه و تکمل و رفع نقائص موجوده بخصوص تربیت کادر متخصص و کارگاهها و آزمایشگاههای اختصاصی اقدامهای بسیار جدی و موثر معمول دارند تا این موسسات بتوانند جوابگوی ۱/۱۰تمام احتیاجات این قبیل کودکان معصوم در همه طبقات اعم از غنی و فقیر وجود دارد بوده باشد. و اما بموزارت اقدامات وزارت آموزش و پرورش وزارت بهداری و بهزیستی هم قدمهای مقدماتی جهت تعلیم و تربیت و توان بخشی این افراد انجام داده که در مرحله مقدماتی است و تدریجا منتها با سرعت باید تکمیل شود مثلا حجم موسسه از گل که ظاهرا بخواص تخصیص داده شده و جوابگوی متقاضیان هم نمی‌باشد حتما باید در شمال و جنوب و غرب و مرکز شهر با حجم و سیعتری مشابه آن با کادر متخصص و اعتبار کافی ایجاد گردد و در همین زمان از فکر شهرها و نقاط دور افتاده مملکت نیز غافل نبود. شاید اعتباری که برای آموزش و پرورش کودکان استثنائی اخصاص داده شده رقم ناچیزی را تشکیل دهد ولی واقعا لازمست که این مسئله مورد تجدید نظر قرار گیرد و توجه بفرمائید که دولت آمریکا در چند سال قبل کمکی که برای هر نفر از این اطفال منظور داشته بود در غالب ایالات متجاوز از سه هزار دلار در سال بوده است. بهر حال قصد ایجانب ارشاد است نه ایراد و خوشحالم که شخص وزیر بهداری و بهزیستی در این امر تخصص دارند، لذا انجام چند امر را از لحاظ وزارتخانه‌های آموزش و پرورش – بهداری و بهزیستی و کار و امور اجتماعی توصیه می‌کنم.

اولا – مسئله آموزش و تفهیم دائم این مطلب است که با داشتن اولاد کتر و تربیت بهتر خانواده‌ها در آسایش بیشتری بسر خواهند برد بنابراین وظیفه دولت که در این باره تبلیغات مفید و موثر بعمل آورد.

ثانیا – توصیه بافراد است که در ازدواج با اقارب نزدیک اجتناب ورزند زیرا بیشتر کودکان معلول و یا عقب افتاده ثمره این قبیل ازدواجهای نامیمون می‌باشند وبرای صیانت اجتماع اقتضا دارد باستثناد نظرات علمی این مسئله را در سمینارها مطرح و باطلاع عموم افراد رسانید

ثالثا – حاملگی خانمها در سنین بالای چهل سالگی اغلب موجب تولد کودکان معلول و عقب افتاده می‌شود و اگر خانواده‌ها د اینموضوع اطلاعاتی داشته باشند مسلما از جنین بو توالد و تناسلی که جز تحمل شکنجه روحی و جسمی ثمره‌ای ندارد جلوگیری خواهند کرد.

رابعا – پس از طی آخرین مرحله تحصیلی ایجاب می‌نماید وزارتخانه‌های بهداری – آموزش و پرورش و کار و رفاه اجتماعی، کارگاهها و موسسات حرفه‌ای مخصوصی برای این گروه در نظر بگیرند تا همانطور که در ممالک پیشرفته دیگر مرسوم است خانواده‌ها شاهد و ناظر باشند که فرزندان عقب افتاده معصومشان با فراگیری دانشهای لازمه و خدمت در موسسات یا د شده بتواد بزندگانی خود ادامه دهند.

شنیده‌ام در انگلستان برای رفاه خانواده هائیکه کودکان معلول و یا عقب افتاده دارد امتیازاتی در نظر گرفته شده مثلا از تخفیفهای مخصوص فروشگاهها امکانات رفاهی و مقرری ماهیانه استفاده می‌کنند و بدین ترتیب خانواده‌ها از وجود طفل خود کمتر احساس نارضایتی می‌نماید و بعضا بر اثر برخورداری از این امتیازات دارای رضایت خاطر کامل هستند.

در خاتمه پیشنهاد می‌نماید علاوه بر بودجه دولتی همه موسسات خیریه مملکت بخصوص سازمان شاهنشاهی و خدمات اجتماعی و سازمان شیر و خورشید سرخ موافقت نمایند قسمتی از اعتبارات خود را با قبول سرپرستی برای تعلیم و تربیت و تندرستی و اشتغال بکار اینگونه کودکان عقب افتاده و معلول اختصاص دهند ویقینا چنین کمکی عامل بسیار موثری د ربهبود وضع این طبقه خواهد بود. اخیرا انجمنی بنام حمایت از کودکان عقب مانده ذهنی و اطفال استثنائی در تهران تشکیل شده که اینجانب هم افتخار عضویت آنرا دارم وعده‌ای پیشنهاد کرده‌اند که بنیاد خیریه‌ای در جهت رفاه این جماعت کثیر تشکیل گردد و من یقین دارم نیکوکاران کثیری از هم وطنان ما که خداوند آنها را از مال و نعمت دنیائی بی نیاز ساخته است باین بنیاد نیکوکاری کمکهای موثری خواهند نمود و بدینوسیله بنیاد در شرف تاسیس موصوف بتواند با کمک خانواده‌ها از این افراد تا پابان عمر حمایت و حراست نماید در پایان جهت رسیدگی بیشتر و بررسی بامارهای اعلام شده وزارت بهداری و بهزیستی تقاضا دارد موضوع را در کمیسیون رسیدگی بسوالات احاله فرمایند تا دقیقا مطالعات لازمه انجام و گزارش امر بمقام محترم ریاست و مجلس شورای ملی تقدیم گردد.

رئیس – سوال آقای دکتر مشیر به کمیسیون رسیدگی به سوالات ارجاع می‌شود.

- اخذ رای نهائی نسبت به لایحه اصلاح تبصره یک ماده قانون معاملات زمین و ابلاغ بدولت

۱۳- اخذ رای نهائی نسبت به لایحه اصلاح تبصره یک ماده قانون معاملات زمین و ابلاغ بدولت.

رئیس – لایحه اصلاح تبصره یک ماده قانون معاملات زمین برای اخذ رای نهایی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

قانون اصلاح تبصره یک ماده ۵ قانون معاملات زمین مصوب ۱۳۵۴/۲/۲۸ شمسی (۲۵۳۴ شاهنشاهی).

ماده واحده – تبصره یک ماده ۵ قانون معاملات زمین مصوب ۲۸ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ شمسی (۲۵۳۴ شاهنشاهی) بشرح زیر اصلاح می‌شود:

تبصره – اراضی واقع در خارج از محدود خدمات شهری که اجازه ساختمان در آن برای ایجاد مراکز آموزشی و درمانی و سایر مراکز عام المنفعه صادر می‌گردد به تشخیص وزارت مسکن و شهرسازی و همچنین اراضی متصرفی ارتش شاهنشاهی از پرداخت درصدهای ارزش اضافی موضوع این ماده معاف می‌باشد.

قانون فوق مشتمل بر یک ماده در جلسه روز دوشنبه بیست و یکم فروردین ماه دو هزار و پانصدد وسی و هفت شاهنشاهی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا جعفر شریف امامی.

رئیس – این لایحه عینا بهمان ترتیبی که در مجلس شورای ملی بتصویب رسیده بود در مجلس سنا نیز بتصویب رسیبده است و حالا نسبت بآن باورقه اخذ رای می‌شود.

(اسامی خانمها و آقایان نمایندگان وسیله منشی‌ها آقایان مهند صائبی و دکتر رئیس بترتیب آتی اعلام و در محل نطق اخذ رای بعمل آمد).

سیفی اینانلو – صائبی – ژاله ضرابی – سیدی – نوذر صادقی – ضیائی – دکتر فروزین – سید کلال – منصور صادقی – علی طباطبائی – فرمان – سلیمانی – سواد کوهی – طرفی – عالمی – فرزان امیری – شریعت – عابدی – شریفی – صحرائی – عادلی زانکوهی – شهابی – صدر – طغیان دولت آبادی – فلاح مقدم – شهبازی – صدیق اسفندیاری – عاملی – شهرستانی – صدیق زاده – عاملی تهرانی – قدمی – قرائی – عباس میرزائی – قاسمی شیخ الاسلامی دکتر عدل – دکتر فیروز آبادی – قاسم زاده – شیروانی – صفری پور – قدس ایران عدیلی –صائب – مهین دخت صنیح – عطارد – قادری – لیقوانی – میر عرب رضی – وشمگیر – قراگز لوشجاعی – لیوانی – قربانی نسب – ماحوزی – متعالیه نائینی طبا – معینی چاغروند – قریشی – ناظمی – قوامی – مانی – فاطمه نجیمی نائینی – معینی قراگزلو – کاسمی – متولی – مهرزاد – مظهری – هرزندی – کاشفی – مجتبائی – نصیری زاده – ملکشاهی – وکیل گیلان – کاظمی – مجتهدی – نظمی – دکتر مهر – فریده هاشمی – دکتر محققی – نواب صفاء – موسوی ماکوئی – محمد خانلو عشایری – یزدی – درخشنده کمالی آزاد – مجتبی نوری – منصوریان – کهن – محمودیان – نوربخش دماوندی – دکتر منصور – کیان – پروفسور یغمائی – محمد دشتکی – کیوان – مشیر نوری اسفندیاری – جعفری – دکتر رئیسی – سعادت – قدس نیا – جلالیان – خسروی دارانی – رئیسی اردکانی – دکتر سعید – سید محمد کاظم جزایری – رحمانی – جعفر جوادی – خورشید سعید جوادی – جوکار – دانشمند – رضوانی – سعادت فرد – قدس منیر – جهانبانی – دانشی – رضوی نژاد صومعه سرائی – جهانشاهی – ویداد داودی – رفعت – سرهنگ زاده – چلاجور – درودی – رفعتی – ستوده – حاتمی – دلخوش فومنی – رهبر – سترک دره شوری –ریاضی – ستاری – شادمان ولوی – حریری – دهقان – هما زاهدی – ساگینیان – حیدرزاده امین – دهقان نژاد – زرگر زاده – حاج باغلوئی – راشدی – ساری اصلانی – آزموده – مهین افشار جعفری – بنکدار پور – آستانه‌ای – اردلان – الداعی – تقوی لاریجان – آشوریان – الموتی – بهادری – تقی زاده منظری – اصف – اسحقی نژاد بانو اما آقایان -اوحدی – بهارلو –توتونچیان – عبدالهادی آقایان – طلعت اسدی – بهبهانی – جاف – آلتی جعفربای – ایلخانی – بهره مند – آموزگار – اسکندری – بهنیا – پارسا – پری اباصلتی – اسکوئی – بیات – پارسا مطلق – نیره ابتهاج سمیعی اشرفی – باقر زاده- تربتی – ابطحی فهلیانی – اعتمادی – باقری – پزشکپور – توکلی – ابوالهدی لنگرودی – اعظمی باوندپور – تدین – اجاق – افتخار – پزشکی – پیشوائی – افتخاری – بزرگ زاده – پوربردباری – اخلاق پور – بسیج خلخالی – پیر – تجدد – ادیب مجلسی – دکتر بقائی یزدی – تولائی زاده – جباری – دکتر چهرزادی – (آراء گرفته شده شماره شد و نتیجه بقرار زیر اعلام گردید).

آراء موافق ۲۰۷ رای.

رئیس – لایحه با ۲۰۷ رای موافق باتفاق آراء تصویب شد، و بدولت ابلاغ می‌شود.

موافقین خانمها و آقایان سیفی اینانلو – صائبی – ژاله ضرابی – سیدی – نوذر صادقی – ضیائی – دکتر فروزین – سید کلال – منصور صادقی – علی طباطبائی – فرمان – سلیمانی – سواد کوهی – طرفی – عالمی – فرزان امیری – شریعت – عابدی – شریفی – صحرائی – عادلی زانکوهی – شهابی – صدر – طغیان دولت آبادی – فلاح مقدم – شهبازی – صدیق اسفندیاری – عاملی – شهرستانی – صدیق زاده – عاملی تهرانی – قدمی – قرائی – عباس میرزائی – قاسمی شیخ الاسلامی دکتر عدل – دکتر فیروز آبادی – قاسم زاده – شیروانی – صفری پور – قدس ایران عدیلی –صائب – مهین دخت صنیح – عطارد – قادری – لیقوانی – میر عرب رضی – وشمگیر – قراگز لوشجاعی – لیوانی – قربانی نسب – ماحوزی – متعالیه نائینی طبا – معینی چاغروند – قریشی – ناظمی – قوامی – مانی – فاطمه نجیمی نائینی – معینی قراگزلو – کاسمی – متولی – مهرزاد – مظهری – هرزندی – کاشفی – مجتبائی – نصیری زاده – ملکشاهی – وکیل گیلان – کاظمی – مجتهدی – نظمی – دکتر مهر – فریده هاشمی – دکتر محققی – نواب صفاء – موسوی ماکوئی – محمد خانلو عشایری – یزدی – درخشنده کمالی آزاد – مجتبی نوری – منصوریان – کهن – محمودیان – نوربخش دماوندی – دکتر منصور – کیان – پروفسور یغمائی – محمد دشتکی – کیوان – مشیر نوری اسفندیاری – جعفری – دکتر رئیسی – سعادت – قدس نیا – جلالیان – خسروی دارانی – رئیسی اردکانی – دکتر سعید – سید محمد کاظم جزایری – رحمانی – جعفر جوادی – خورشید سعید جوادی – جوکار – دانشمند – رضوانی – سعادت فرد – قدس منیر – جهانبانی – دانشی – رضوی نژاد صومعه سرائی – جهانشاهی – ویداد داودی – رفعت – سرهنگ زاده – چلاجور – درودی – رفعتی – ستوده – حاتمی – دلخوش فومنی – رهبر – سترک دره شوری –ریاضی – ستاری – شادمان ولوی – حریری – دهقان – هما زاهدی – ساگینیان – حیدرزاده امین – دهقان نژاد – زرگر زاده – حاج باغلوئی – راشدی – ساری اصلانی – آزموده – مهین افشار جعفری – بنکدار پور – آستانه‌ای – اردلان – الداعی – تقوی لاریجان – آشوریان – الموتی – بهادری – تقی زاده منظری – اصف – اسحقی نژاد بانو اما آقایان -اوحدی – بهارلو –توتونچیان – عبدالهادی آقایان – طلعت اسدی – بهبهانی – جاف – آلتی جعفربای – ایلخانی – بهره مند – آموزگار – اسکندری – بهنیا – پارسا – پری اباصلتی – اسکوئی – بیات – پارسا مطلق – نیره ابتهاج سمیعی اشرفی – باقر زاده- تربتی – ابطحی فهلیانی – اعتمادی – باقری – پزشکپور – توکلی – ابوالهدی لنگرودی – اعظمی باوندپور – تدین – اجاق – افتخار – پزشکی – پیشوائی – افتخاری – بزرگ زاده – پوربردباری – اخلاق پور – بسیج خلخالی – پیر – تجدد – ادیب مجلسی – دکتر بقائی یزدی – تولائی زاده – جباری – دکتر چهرزادی.

- تقدیم سوال از دولت بوسیله آقای محسن پزشکپور

۱۴- تقدیم سوال از دولت بوسیله آقای محسن پزشکپور.

رئیس – آقای پزشکپور فرمایشی دارید؟

پزشکپور – سوالی است از دولت که تقدیم می‌کنم.

رئیس – سوال به دولت ابلاغ می‌شود.

- اخذ رای نهائی نسبت به لایحه ترسیم حقوق وظیفه وارث مرحوم جواد طالب و ابلاغ آن بدولت

۱۵- اخذ رای نهائی نسبت به لایحه ترسیم حقوق وظیفه وارث مرحوم جواد طالب و ابلاغ آن بدولت.

رئیس – لایحه ترمیم حقوق وظیفه وراث مرحوم جواد طالب برای اخذ رای نهایی قرائت می‌شود (بشرح زیر خوانده شد).

قانون ترمیم حقوق وظیفه وراث مرحوم جواد طالب ماده واحده – بسازمان حفظ نیابات اجازه داده می‌شود ماهانه مبلغ ششهزار و هفتصد و هفت (۶۷۰۷) ریال علاوه بر مبلغ سیزده هزار و دویست و نود و دسه (۱۳۲۹۳) ریال حقوق وظیفه ماهانه وراث مرحوم جواد طالب مکانیسین واحد سمپاشی هوایی سازمان که در اثر سقوط هواپیما در حین انجام وظیفه فوت شده است از تاریخ ۲۵۳۶/۱/۱ از محل اعتبار سازمان حفظ نباتات و با رعایت مقررات مربوط به پرداخت حقوق وظیفه مندرج در قانون استخدام کشوری بوارث قانونی آن مرحوم پرداخت نماید.

قانون فوق مشتمل بر یک ماده در جلسه روز دوشنبه بیست و یکم فروردین ماه دو هزار و پانصد و سی و هفت شاهنشاهی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا – جعفر شریف امامی.

رئیس – این لایحه عینا بهمان ترتیبی که در مجلس شورای ملی بتصویب رسیده بود در مجلس سنا به تصویب رسیده است و حالا نسبت بآن باورقه اخذ رای می‌شود.

(اسامی خانمها و آقایان نمایندگان وسیله منشی‌ها آقایان مهندس صائبی و دکتر رئیسی بترتیب آتی اعلام و در محل نطق اخذ رای بعمل آمد)

سیفی اینانلو – صائبی – ژاله ضرابی – سیدی – نوذر صادقی – ضیائی – دکتر فروزین – سید کلال – منصور صادقی – علی طباطبائی – فرمان – سلیمانی – سواد کوهی – طرفی – عالمی – فرزان امیری – شریعت – عابدی – شریفی – صحرائی – عادلی زانکوهی – شهابی – صدر – طغیان دولت آبادی – فلاح مقدم – شهبازی – صدیق اسفندیاری – عاملی – شهرستانی – صدیق زاده – عاملی تهرانی – قدمی – قرائی – عباس میرزائی – قاسمی شیخ الاسلامی دکتر عدل – دکتر فیروز آبادی – قاسم زاده – شیروانی – صفری پور – قدس ایران عدیلی –صائب – مهین دخت صنیح – عطارد – قادری – لیقوانی – میر عرب رضی – وشمگیر – قراگز لوشجاعی – لیوانی – قربانی نسب – ماحوزی – متعالیه نائینی طبا – معینی چاغروند – قریشی – ناظمی – قوامی – مانی – فاطمه نجیمی نائینی – معینی قراگزلو – کاسمی – متولی – مهرزاد – مظهری – هرزندی – کاشفی – مجتبائی – نصیری زاده – ملکشاهی – وکیل گیلان – کاظمی – مجتهدی – نظمی – دکتر مهر – فریده هاشمی – دکتر محققی – نواب صفاء – موسوی ماکوئی – محمد خانلو عشایری – یزدی – درخشنده کمالی آزاد – مجتبی نوری – منصوریان – کهن – محمودیان – نوربخش دماوندی – دکتر منصور – کیان – پروفسور یغمائی – محمد دشتکی – کیوان – مشیر نوری اسفندیاری – جعفری – دکتر رئیسی – سعادت – قدس نیا – جلالیان – خسروی دارانی – رئیسی اردکانی – دکتر سعید – سید محمد کاظم جزایری – رحمانی – جعفر جوادی – خورشید سعید جوادی – جوکار – دانشمند – رضوانی – سعادت فرد – قدس منیر – جهانبانی – دانشی – رضوی نژاد صومعه سرائی – جهانشاهی – ویداد داودی – رفعت – سرهنگ زاده – چلاجور – درودی – رفعتی – ستوده – حاتمی – دلخوش فومنی – رهبر – سترک دره شوری –ریاضی – ستاری – شادمان ولوی – حریری – دهقان – هما زاهدی – ساگینیان – حیدرزاده امین – دهقان نژاد – زرگر زاده – حاج باغلوئی – راشدی – ساری اصلانی – آزموده – مهین افشار جعفری – بنکدار پور – آستانه‌ای – اردلان – الداعی – تقوی لاریجان – آشوریان – الموتی – بهادری – تقی زاده منظری – اصف – اسحقی نژاد بانو اما آقایان -اوحدی – بهارلو –توتونچیان – عبدالهادی آقایان – طلعت اسدی – بهبهانی – جاف – آلتی جعفربای – ایلخانی – بهره مند – آموزگار – اسکندری – بهنیا – پارسا – پری اباصلتی – اسکوئی – بیات – پارسا مطلق – نیره ابتهاج سمیعی اشرفی – باقر زاده- تربتی – ابطحی فهلیانی – اعتمادی – باقری – پزشکپور – توکلی – ابوالهدی لنگرودی – اعظمی باوندپور – تدین – اجاق – افتخار – پزشکی – پیشوائی – افتخاری – بزرگ زاده – پوربردباری – اخلاق پور – بسیج خلخالی – پیر – تجدد – ادیب مجلسی – دکتر بقائی یزدی – تولائی زاده – جباری – دکتر چهرزادی.

(آراء گرفته شده شماره شد و نتیجه بقرار زیر اعلام گردید)

آراء موافق ۲۰۷ رای.

رئیس – لایحه با ۲۰۷ رای موافق باتفاق آراء تصویب شد بدولت ابلاغ می‌شود.

موافقین خانمها و آقایان سیفی اینانلو – صائبی – ژاله ضرابی – سیدی – نوذر صادقی – ضیائی – دکتر فروزین – سید کلال – منصور صادقی – علی طباطبائی – فرمان – سلیمانی – سواد کوهی – طرفی – عالمی – فرزان امیری – شریعت – عابدی – شریفی – عادلی زانکوهی – شهابی – صدر – طغیان دولت آبادی – فلاح مقدم – شهبازی – صدیق زاده – عاملی تهرانی – قدمی – قرائی – عباس میرزائی – قاسمی- شیخ الاسلامی بانه- دکتر عدل – دکتر فیروز آبادی – قاسم زاده – شیروانی – صفری پور – قدس ایران عدیلی –صائب – مهین دخت صنیح – عطارد – قادری – لیقوانی – میر عرب رضی – وشمگیر – قراگز لوشجاعی – لیوانی – قربانی نسب – ماحوزی – متعالیه نائینی طبا – معینی چاغروند – قریشی – مانی – فاطمه نجیمی نائینی – معینی قراگزلو – کاسمی – متولی – مهرزاد – مظهری – هرزندی – کاشفی – مجتبائی – نصیری زاده – ملکشاهی – وکیل گیلان – کاظمی – مجتهدی – نظمی – دکتر مهر – فریده هاشمی – دکتر محققی – نواب صفاء – موسوی ماکوئی – محمد خانلو عشایری – یزدی – درخشنده کمالی آزاد – مجتبی نوری – منتظری – کمیلی زاده – دکتر محمد کوشکی – محمد نوری -منصوریان – کهن – محمودیان – نوربخش دماوندی – دکتر منصور – دکترکیان – پروفسور یغمائی – محمد دشتکی – کیوان – مشیر- نوری اسفندیاری – جعفری – دکتر رئیسی – سعادت – قدس نیا – جلالیان – خسروی دارانی – رئیسی اردکانی – دکتر سعید – سید محمد کاظم جزایری – دکتر رحمانی –جندقی – خلیل زاده شیرازی – رحیم زاده خوئی –سلیمی - جعفر جوادی – خورشید سعید جوادی – جوکار – دانشمند – رضوانی – سعادت فرد – قدس منیر – جهانبانی – دانشی – رضوی نژاد صومعه سرائی – جهانشاهی – ویداد داودی – دکتر رفعت – سرهنگ زاده – چلاجور – درودی – رفعتی – دکتر ستوده – حاتمی – دلخوش فومنی – رهبر – سترک دره شوری –ریاضی – ستاری – شادمان ولوی – حریری – دهقان – هما زاهدی – ساگینیان – حیدرزاده امین – دهقان نژاد – زرگر زاده حاج باغلوئی – راشدی – ساری اصلانی – اردلان – الداغی – تقوی لاریجان – آشوریان – آزموده – مهین افشار جعفری – بنکدار پور – آستانه‌ای - الموتی – دکتر بهادری – تقی زاده منظری – اصف – اسحقی نژاد -بهار –توتونچیان – عبدالهادی آقایان – طلعت اسدی – بهبهانی – جاف – آلتی جعفربای – ایلخانی – بهره مند – آموزگار – اسکندری – بهنیا – پارسا – پری اباصلتی – اسکوئی – بیات – پارسا مطلق – نیره ابتهاج سمیعی -اشرفی – باقر زاده- تربتی – ابطحی فهلیانی – دکتر اعتمادی – باقری – پزشکپور – توکلی – دکترابوالهدی لنگرودی – اعظمی باوندپور – تدین – اجاق – افتخار – پزشکی – پیشوائی – افتخاری – بزرگ زاده – پوربردباری – اخلاق پور – بسیج خلخالی – پیر – دکترتجدد – ادیب مجلسی – دکتر بقائی یزدی – تولائی زاده – جباری – دکتر چهرزادی

- طرح گزارش شور اول مجازات صید غیر مجاز از دریای خزر

۱۶- طرح گزارش شور اول مجازات صید غیر مجاز از دریای خزر.

رئیس – گزارش شور اول مجازات صید غیر مجاز از دریای خزر مطرح است قرائت می‌شود (بشرح زیر خوانده می‌شود) گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز شنبه ۲۵۳۶/۹/۱۲ با حضور اقایان: اسماعیل هنرمندی معاون وزارت دادگستری و عبدالله منصور معاون وزارت کشاورزی و عمران روستائی لایحه شماره ۱۹۱۵۶ مورخ ۱۳۵۴/۸/۷ دولت مربوط به اصلاح قانون مجازات صید غیر مجاز از دریای خزر که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۴/۸/۲۰ تقدیم و بشماره ۵۵ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری – حسین اسکندری.

گزارش شور اول از کمیسیون کشاورزی و عمران روستائی بمجلس شواری ملی

کمیسیون کشاورزی و عمران روستائی در جلسه روز دوشنبه ۲۵۳۷/۱/۲۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به قانون مجازات صید غیر مجاز از دریای خزر را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دادگستری را با ستثنای موارد زیر تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشاورزی و عمران روستائی – عزیزالله قوامی.

مصوبه کمیسیون کشاورزی و عمران روستائی.

۱- ماده ۱- صید هر نوع ماهی یا سایر آبزیان در دریای خزر، خلیج‌ها، مرداب‌ها، روگاهها، مصب‌ها و رودخانه‌های مربوط به دریای مذکور تا مسافتی از مصب هر یک از رودخانه‌ها که به پیشنهاد شرکت سهامی شیلات ایران و تصویب شورای عالی حفاظت محیط زیست تعیین می‌شود بدون اخذ پروانه لازم از شرکت مذکور ممنوع است. متخلفین برای بار اول علاوه بر ضبط عین مال بنفع شرکت سهامی شیلات ایران به جزای نقدی معادل دو برابر بهای مال مکشوفه و برای دفعات بعد علاوه بر ضبط مال و پرداخت دو برابر بهای آن به حبس جنحه‌ای از ۶۱ روز تا ۶ ماه محکوم خواهند شد.

۲- تبصره ۱- عرضه، فروش و نگاهداری هر نوع ماهی و سایر آبزیان مذکور در این ماه اعم از اینکه بصورت تازه، منجمد، خشک یا عمل آوری شده باشد بدون اخذ پروانه لازم از شرکت سهامی شیلات ایران نیز مشمول مجازات مذکور در فوق خواهد بود.

۳- تبصره ۲- نگاهداری انواع مالی و سایر آبزیان مذکور برای مصرف شخصی حداکثر تاده کیلو از شمول مقررات فوق مستثنی خواهد بود.

رئیس – کلیات لایحه مطرح است، آقای آستانه‌ای بفرمایید.

آستانه‌ای – با اجازه مقام محترم ریاست، همکاران گرامی. اجمالا آنچه که من از این لایحه استنباط می‌کنم اینست که صید در ایران ملی شده است یعنی شیلات ایران که یک زمان متاسفانه دست خارجیان بود در عصر شاهنشاه بزرگوار ما ملت ایران موفق شد شیلات را ملی کند. تسلط خارجیان را از منابع طبیعی این سرزمین قطع کند، طبیعی است وقتی ما یک کاری را یک صیدی یا یک استخراجی که جنبه ملی دارد، ملی می‌کنیم برای اینکه سود آوری باشد باید قوانینی تصویب کنیم، اما قانون ارتباط مستقیمی دارد با غریزه جامعه غریزه شخص، اصولا نوع بشر فزونی طلب است. قوانینی که از اول در دنیای متمدن تدوین و اجر اشده بیشتر جنبه تادیب و تنبیه غریزه انسانی را داشت ولی امروز این مسئله محکوم است و قوانین باید جنبه تهذیب داشته باشد و اگر قوانین دنبال تنبیه بگردد متاسفانه ناقص است و ناموفق در جامعه مثل ایران که متاسفانه با همه فرهنگ استواری که ملت ایران دارد سالهاست رویه دوستی و موانست و محبت را نسبت بیکدیگر از دست داده‌اند، حلمشان را هم از دست داد ه‌اند مردم نسبت بدولت با بغض نگاه می‌کنند چه ماموران دولت مردم را محکوم می‌شناسند و این روابط ناصمیمانه مایه تاسف است و تاکی باید ادامه پیدا کند البته ما نمی‌توانیم دریاهای باز و دریاهای بسته مان را در اختیار کسانی بگذاریم که برخلاف قانون بخواهند باصطلاح صید قاچاق بکنند و بمنابع ملی ما تجاوز کنند و صید قاچاق بکنند و بمنابع ملی ما تجاوز کنند وصید قاچاق را تقویت کنیم، اما این دلیل نمی‌شود که برای یک ماهی بروی مردم تیراندازی کنند، چرا روستایی که پدر در پدر عادت کرده که در کنار بحر خزر بنشیند و ماهی بگیرد و بخورد آیا این کارگناه است که به او تیراندازی می‌کنند؟ من در مقدمه این قانون فلسفه نوعی تهدید را نتوانستم استبناط کنم خیلی متشکرم می‌شدم عنوان می‌شد که این قانون اصلاحی برای اینست که قانون قبلی خیلی تند بوده است یا اینکه قانون قبلی سست بوده است باین علت است که من نتوانستم استنباط کنم امیدوارم جناب هنرمندی بنده را یاری بفرمایند تا من بتوانم بفهمم اصلا هر اندازه قوانین ما بخواهند ماده و تبصره داشته باشند بهمان اندازه اجرا کنندگان خوشحال هستند درست مثل آن شکارچی که بشکار شیر می‌رود و تیر وشمشیر و چاقو دارد هر کدام را که لازم داشت می‌تواند برای گرفتن شکار استفاده کند واقعا ما می‌خواهیم جلوی قاچاق را بگیریم، باید هم بگیریم، چرا از تمام غرایز جامعه استفاده نمی‌کنیم چرا باید اینهمه اختیار به مامورین بدهیم که تحصیلاتشان در حدود ابتدائی است و کوچکترین کارشان خشونت است جلوی ماشین نماینده مجلس را بگردیم ببینیم ماهی داری؟ این درست است، آیا قدرت است یا تجاوز؟ نباید با نوشتن یک قانون دو سطری مامورین را درگیر مردم شمال یا جنوب بکنیم باید اعلام کنیم هر کس صید قاچاق داشت اگر مامور دولت یا غیر دولت آنرا کشف کرد هشتاد درصدش مال دولت باشد و ۲۰ درصدش مال مامور، واقعا متصدیان شیلات نمیدانند قاچاقچی‌ها چه کسانی هستند و شرکاء چه کسانی؟ گمان می‌کنم شرکاء نام مدیر کل بانک ملی باشد سوء تفاهم نشود. ماشین هائی هستند که می‌آیند در شمال و ماهی را می‌برند ولی اگر یک نماینده مجلس یک ماهی داشته باشد جلوی ماشینش را می‌گیرند می‌گویند بیا پائین، باز کن، زودتر، زود، تند، سریع چه خبر شده؟ توماهی داری. برای خود بنده اتفاق اتفاده است بچه‌ام را به هر ترتیبی بود از امریکا آوردم اینجا در کنار دریا قدم می‌زد سربازی او را گرفته که تو ماهی گیر هستی او را پیاده چهار کیلومتر برده‌اند بالا و چهار کیلومتر آورده‌اند پائین و بالاخره برده‌اند به ژاندارمری گفته است بابا من کجایم به ماهیگیر شباهت دارد این سجل من و اینهم کارت من. در این که قوانینی باید باشد هیچ بحثی ندارم ولی باور بفرمائید خدا شاهد است شما مامور میفشارید چرا دنبال فلسفه نارضائی‌های مردم نمی‌روید یک چیزی را عرض کنم گفته‌اند نمایندگان مجلس حکایت و شکایت می‌کنند، حکایت آمیخته با شکایت می‌کنند نماینده مجلس چی دارد حرف دارد اگر ما بخواهیم مثلا برای بهتر کردن این ساختمان کاری بکنیم باید نسبت به هویت گذشته آن مطالعه و بررسی کنیم اشتباهات گذشته را تکرار نکنیم مجلس که نباید همیشه جای متخصصان باشد وقتی می‌گویند مجلس ملی یعنی جای متوسطان در عین حال خالی از متخصص هم نیست مثل همین مجلس که بنده یکی از افراد کوچک آن هستم این مجلس خالی از استاد دانشگاه، معلم و متخصص که از تخصص آنها در کمیسیونها استفاده می‌شود نیست و انشاء الله هرگز خالی نباشد همه اینها مردمان متوسطی هستند از جامعه شامخ ما (عباس میرزائی – کارگران و کشاورزانی هم هستند که تخصص دارند) بهر حال کارگران بالای سر ما هست. اما اگر ما نخواهیم از پشت این تریبون نارسائیها را بگوئیم درست نیست اگر ما نخواهیم در موردی اظهار نظر بکنیم درست نیست چرا امری که مربوط به اتم می‌باشد به مجلس میاورند می‌توانند به دانشگاه که مرجع ذیصلاحی در این مورد است ببرند و یک ناه بعد جواب بگیرند برای این میاورند اینجا که از آراء عمومی ملت مطلع بشوند و از حمایت ملت برخوردار بشوند ما باید بهترین سیاست را اعمال کنیم بهترین سیاست این است که راستی و درستی باشد و من این را برای خودم تخصص می دانم که به کشور و جامعه خودم عشق بورزم به جامعه خودم هم معتقد باش و هم مصر باشم که درست اجرا بشود اگر دستگاهی را دیدم که انجام وظیفه می‌کند وجود کم توان خودم را در اختیار آن دستگاه بگذارم من به شما جناب آقای رامبد نماینده محترم دولت عرض می‌کنم همانطور که عادت شما است و در میان توده مردم می‌روید بررسی کنید به بینید اولین گروه فاسدی که در تهران فساد براه انداختند و مامورین انتظامی آنها را گرفته ومحاکمه کردند آنها محکوم شدند و بعد از مراحل قانونی اعدام شدند آنها ۹ نفر بودند یکی از آن ۹ نفر یک صیاد بود در بندر پهلوی سالها صیادی می‌کرد قاچاق هم می‌کرد او به این علت فاسد نشد که او را گرفتند و محکوم کردند که قاچاق می‌کند به این علت فاسد شد که او را در کنار دریا آنقدر با پاشنه تفنگ زدند و زدند تا اینکه وقتی از زندان بیرون آمد رفت داخل گروه مخالف (عباس میرزائی – مامورین هیچوقت اینکار را نمی‌کنند او از اول جنسش خراب بوده) بنده در تایید گفتار همه فلاسفه و علمای بزرگ علم الاجتماع می‌گویم از خودم اظهار نظر نمی‌کنم. ظلم وفساد و توهین عکس العمل دارد همه ملت ایران شاه را دوست دارند یک اقلیت محدودی به فساد افتاده‌اند ما باید از راه تدبیر و تادیب از تنبیه کم کنیم تا انشاءالله برسد به هیچ، هدف این است من در این لایحه استدعا می‌کنم دولت امعان نظر بیشتری بکند اقلا اعلام بکنند هر کس چنین قاچاقی کرد جزایش این است که هر اندازه که علمای حقوق تشخیص می‌دهند زندان برود من بازندان موافقم ولی قبل ازاینکه محکوم بشود، سرباز نباید آدم خاطی را کتک بزند و افرادی هم عکس بردای کنند این شان ایران امروز نیست عیب است آدمهای ناباب عکسبرداری و اگر اندیسمان می‌کنند، به بیرون گزارش می‌دهند، اگر پدری بچه اش را تنبیه کند، همسایه نیک نفس کسی است که بگوید: پسر جان، پدرت حق داشت، بعد از این حرف او را گوش کن ولی همسایه بداندیش می‌گوید چرا پدرت این کار ار کرد؟ من هیچوقت بچه خودم را تنبیه نمی‌کنم توبیا اصلا در منزل ما بمان (احسنت) متاسفانه هم جوار آدم در اجتماع هست ما اگر بخواهیم همیشه جنبه بدقضایا را بگیریم انسانهای شقی هستیم ولی اگر بخواهیم جنبه خوب را بگیریم و فقط شیفته روه‌های خوب باشیم که انسانهای اهل تصالح هستیم، احساس مطلق نه عقل مطلق، عقل مطلق ممکنست برای جامعه همیشه سودمند نباشد به هر حال من استدعا می‌کنم جناب آقای رامبد که نماینه مجلس هستید در هیات دولت، یا نماینده دولت هستید در مجلس شورای ملی و به اصطلاح ذوالریاستین هستید یک کمی در این خصوصی بیشتر امعان نظر بفرمائید.

رئیس – آقای آستانه‌ای شور اول لایحه است هر پیشنهادی دارید مرحمت بفرمائید در شور دوم در کمیسیون رسیدگی بشود.

آستانه‌ای – پیشنهاد بنده در کلیات و فلسفه این قانون است در بیان این قانون است در نگریستن و اجرای ان در سال بعد که به اصطلاح برای خود دولت ایجد دردسر نکند از اینکه حوصله فرمودید و عرایض مراگوش کردید سپاسگزارم (احسنت).

رئیس – آقای اشرف حریری بفرمائید.

اشرف حریری – جناب آقای رئیس جنابان نمانیدگان محترم مجلس، در مورد کلیات لایحه ایکه شور اول آن مطرح است در قانون مجازات صید غیر مجاز در دریای خزر باید به عرض برسانم در مورد اصل موضوع و هدف لایحه یعنی لزوم جلوگیری از صید غیر مجاز در دریای خزر معتقدم با توجه به اینکه دریای خزر بسته است و با امکانات و وسایل و تسهیلاتی که تکنولوژی امروزه در اختیار بشر گذاشته اگر واقعا صید را در این دریا آزاد بگذارند و مقررات و ضابطه‌ای برایش وضع نکنند امکان دارد نسل ماهی در زمان کوتاهی در این دریا نابود شود ولی در مورد نحوه جلوگیری از صید غیر مجاز جای بحث است آنچه مسلم است ماهی موجودی است که در آب زندگی می‌کند یعنی محیط زیست آن آب است و محیط عملیات صیادان قاچاق غیر مجاز هم آب و دریا است بنابراین عقل سلیم و منطق حکم می‌کند که کنترل صید غیر مجاز هم باید در دریا باشد نه اینکه در خشکی نه در کوچه و بازار نه در جاده‌ها و منازل مسئله اساسی اینست اگر واقعا هدف دولت اینست که نسل ماهی حفاظت بشود و صید در دریای خزر کنترل بشود لازم است یک تشکیلاتی از نیروی دریائی گاردی وابسته به شیلات تشکیل شود (قاسم زاده – این گارد تشکیل شده است) و این نیروگاه با استفاده از قایقهای موتوری گشتی وحتی هلیکوپتر تمام سواحل دریای خزر را کنترل کند خوشبختانه ما امروز از نیروی دریائی و هوائی قوی و نیرومند بهره مندیم اگر چنین گاردی داشته باشیم لازم نخواهد بودکه مامورین ژاندارمری شهربانی گارد جنگلی گارد منابع طبیعی و چندین گارد دیگر را مجهز کنند که در منطقه شمال با مردم روبرو شوند واقعا این سنتی شده بین مردم بخصوص افرادی که بیسواد هستند و روزنامه نمی‌خوانند و از این قوانین اطلاع ندارند، طبق عادت و سنت می‌روند کنار دریا قلاب می‌اندازند و ماهی کراسی ماهی می‌خرند و بعد می‌آید به خانه شان بعنوان حامل ماهی اینها را می‌گیرند و اگر این لاحیه باین کیفیت تصویب شود باید ۶ ماه برود زندان حالا فکر کنید اگر کارمند باشد چه مشکلاتی برایش پیش خواهد آمد، این است که واقعا باید در مورد این لایحه خیلی وقت بشود وهمانطور که عرض کردم کنترل این در دریا باشد، پیشنهاداتی در این مورد دارم که برای جلوگیری از اطاله کلام پیشنهادهایم را تقدیم مقام ریاست می‌کنم متشکرم.

رئیس – آقای قاسم زاده بفرمائید.

جعفر قاسم زاده – با کسب اجازه ازمقام ریاست، همکاران گرامی استحضار دارند که بیش از هزار رودخانه از ارتفاعات گیلان و مازندران به بحر سرازیر می‌شود و در تمام موارد بعلت اشتیاق ماهی به آب شیرین ماهی بطرف رودخانه سوق پیدا می‌کند و می‌رود تا سر ماهی بسنگ نخورد بر نمی‌گردد و در چنین شرایطی در تمام مسیر رودخانه کشاورزی وجود دارند که از این نعمت خدادادی بهره مند می‌شوند، البته این لایحه برای نظم و نسق در وضع موجود ماهی است چون تورهائی که سابق بکار می‌بردند از نایلون نبوده و یک مقدار زیادی نقصان ماهی بعلت تورهای نایلونی است که حتی ماهی‌های بسیار ریز نمی‌توانند از ان عبور کنند یعنی بمحض ورود خفه می‌شوند و نصفش از بین می‌رود اما تورهای نخی حتی ۲۴ ساعت هم ماهی را نگهمیدارد، حالا کاری به این ندارم واقعا خودمان هستیم این مردم چهار میلیون نفری گیلان و مازندران که در ادوار گذشته و از روزیکه شیلات ملی شده باندازه تهران برای فروشگاههای تعاونی ماهی داده‌اند؟ آن کسی که ماهی در رودخانه از جلو چشمش عبور می‌کند آیا اینقدر مقید است که این ماهی را نگیرد برای اینکه صید غیر مجاز است، بنده همانطور که همکار عزیزم فرمودند مجلس ما مجلس ملی ست و من یکی از کوچکترین افراد این مجلس هستم که در خودم احساس حقارت می‌کنم (مظهری – شکسته نفسی نفرمائید) هر چه می‌گویم از تجربیاتی است که اندوخته‌ام، در مقابل ساحت مقدس آقایان، استدعایم این است و پیشنهاداتم را هم نوشته‌ام و تقدیم کرده‌ام، بطور کلی اصولا کلمه حمل باید از این لایحه حذف شود فرض بفرمائید بنده خودم را از شهر رودسر می‌خواهم بیایم دو تا ماهی گرفته‌ام و می‌خواهم بیاورم کجا باید بازرسی بشود؟ رشت، قزوین مازنداران، تهران و هر جا که پلیس گرفت؟ بهر حال باین مساله باید توجه بیشتری بشود مخصوصا الان برای تکثیر ماهی‌های مصنوعی مرداب‌های متعددی در شمال بوجود آمده اصلا تشخیص این ماهی با آن ماهی دریا کاری مشکل است و الان ۲ ماهی‌ها را رودخانه‌های کنار دریای خزر تکثیر کرده‌اند که مثل ماهی دریا هستند، آیا این هم شامل همان مساله است که در لایحه مطلقا اشاره‌ای بان نشده در صورتیکه نوعی از این ماهی‌ها در شمال بوجود می‌آید. البته در تمشیت این لایحه پیشنهادهائی داده‌ام و استدعایم این است که هر چه بیشتر امعان نظر بفرمائید چون ممکن است برای یافتن یک ماهی حتی مامورین به تیراندازی هم مبادرات بکنند، متشکرم.

رئیس – آقای متولی بفرمائید.

متولی – با تشکر از همکاران محترم که به عرایض من توجه خواهند فرمود بنده چون عضو کمیسیون کشاورزی هستم نظرات خود را بعدا در مواد بیا خواهم کرد. آنچه که اینجا می‌خواهم عرض کنم این مساله تاست که قطعا آن لایحه‌ای که قبلا بوده است دولت کمتر قدرت داشته است و به مردم فشار وارد میشده و حالا می‌خواهند فشا بیشتری را روی مردمی که در کنار دیای خزر هستند باصطلاح اعمال کنند. بنده با تشدید مجازات که مکرر لوایحش به مجلس آمده خیلی موافق نیستم و دیدیم که حتی برای قاچاق تریاک هم خیلی به نتیجه نرسیده و مجازارت تا حد اعدام هم نتوانست قاچاق تریاک را از بین ببرد منظور از شیلات چیست؟ بنده خیال می‌کنم یکی از منظورهای این بوده که صید ماهی بیشتر انجام گرد و مقداری کمک بشود به مواد پروتئینی که مردم مصرف می‌کنند. اما باید دید که شیلاتی که ما داریم اینکار را کرده است یا نه. آنچه که من از این شیلات استنباط کردم این بوده که سالی یک بار به ما ماهی داده است وبه کارمندان دولت هم شب عید چند تا ماهی می‌دهند که البته نمی دانم به همه کارمندان انجام بشود (یکی از نمایندگان – در هیچ شهری به کارمندان دولت ماهی نمی‌دهند !) بنابراین شرکت شیلات از نظر خوراکی برای مردم بهیچ وجه کاری انجام نداده است. مساله دیگر اینست که ما می‌خواهیم دولت از این راه در آمدی حاصل کند. ما نمی دانیم که هیچوقت دولت نشسته حساب کند میزان مخارجی که برای این شرکت وجود دارد و پولی که به کارمندانش می‌دهد، در قبال آن چقدر در آمد برای دولت حاصل می‌کند؟ بنده نمیدانم و آمار دقیقی ندارم چون غالب شرکتها آماری دارند که صحیح و دقیق نیست و می‌گویند که شرکت سود کرده است. حالا یک مردمی که چند هزار سال در آنجا زندگی میکرده‌اند و ما اکنون هفت هزار سالش را تاریخ داریم و میدانیم که در آنجا زندگی وجود داشته است. اقایان در کنار این درو فلات ایران یا در معادن مس آثار نه هزار سال با کربن ۱۴ اندازه گیری کرده‌اند یعنی در ایران نه هزار سال پیش از این معدن مس استخراج میشده است من آنچه از این تاریخ میدانم روی دریای خزر مقدار زیادی قایقها و کشتی‌ها و بلمها در حال حرکت بوده است. حالا از دریای مازندران چه چیز باقی مانده است؟ مردم در سواحل ان دریا و یلاسازی کرده‌اند و دریا ملک خصوصی مدرم شده است و در قسمت عظیمی از این ساحل این دریا ویلاسازی کرده‌اند و دریا ملک خصوصی مردم شده است و درقسمت عظیمی از این سواحل دریا سی راه بدریا ندارد. مردمی که در ساحل این دریا هستند اگر بخواهند بدریا بروند، با مامورین روبرو می‌شوند که با توپ و تشر جلو آنها را می‌گیرند دیگر انسان چیزی روی دریا نی بیند اگر قایقی هست برای تفریح مردمی هست که از تهران بمازنداران می‌روند. مازندران چیست؟ دریا دارد، جنگل دارد، کوه و مرتع و زمین دارد، اگر جلوی هر یک از اینها را بوسیله مامورین گرفتیم یعنی دیگر مردم اصالتی ندارند و د رآخر هفته منتظر نشسته‌اند یک عده مردم از تهران بدریا سرازیر شوند جنس بنجل و غیر بنجل هر چه دارند بخورد آنها بدهند و از این راه از تزاق کنند. در حالیکه در گیلان و مازندران بهترین زمینهای مملکت وجود دارد یعنی هیچ منطقه‌ای در مملکت نداریم که آب از آسمان بیاید و زمینش بارور ترین زمینها باشد آفتابش بهترین آفتابها و کوه‌ها و مراتعش از بهترین‌ها باشد. اما مردمی را در آنجا جمع کنیم که طفیلی خوار مردم تهران و شهرهای دیگر باشند. من نمیدانم چرا دولت جنگلهای مخروبه را بمردم زحمتکش آنجا نداد تا برنج و چیزهای دیگر بکارند چرا مردم کنار دریا نتوانند از ماهی دریا استفاده کنند؟ آدم خنده اش می‌گیرد وقتی هنگام صید می‌بیند که صد نفر، دویست نفر به یک تور آویزان شده‌اند و ده تا هم ژاندارم به نگهبانی ایستاده‌اند و تازه تور را که از دریا بیرون می‌کشند ده تا ماهی هم در آن نیست: در حالیکه در بیخ گوش همانها ماهی قاچاق را دویست سیصد تومان می‌فروشند. اینها با هم نمی‌خواند بنده همانطور که روش دولت فعلی میدانم که هرکار را از پابه می‌گیرد و بنیادی عمل می‌کند میخوهم اینگونه لوایح را دقیقتر تهیه کند تا برای مردم ایجاد زحمت نشود. بنده معقتدم که مازنداران و گیلان و گرگان از هلند و بلژیک هر دو بزرگتر و مستعد تر است. آنجا آفتاب ندارند در حالیکه اینجا آفتاب دارند. اگر بمردم این مناطق برسند مردم ایران شبیه به ۳۰ میلیون جمعیت بلژیک و هلند زندگی خواهد کرد، بقیه مملکت هم پیشگش شما! آقایان بیائید باین مسائل برسید وضع کردن قانون که جلوی افراد را بگیرد و عده‌ای نتوانند تکان بخورند بنطر من بهیچ وجه کار صحیحی نیست. بیائید بفکر دریای مازندران، مراتع مازندران و جنگلهای مازندران بهتر از این باشیم. لوایحی را بیاوریم که بنفع مردم باشد نه اینکه باری روی دوش آنها بگذاریم این بهیچ وجه شایسته عصر ما نیست شاهنشاه ما بهیچ وجه باین مسائل راضی نیستند. آدم دریغش می‌آید از انهمه زمین حاصلخیز و کوه و دشت و دریا که بلااستفاده بماند و یادردست عده‌ای بخصوص باشد. تا چندی پیش در آنجا واقعا شور زندگی بود هر وقت از کنار دریا رد می‌شدی پر بود از آدم و مرغابی و ماهی و افرادی که روی دریا در قایقی آواز می‌خواندند ولی حالا دریا خاموش است و اگر صدائی هست صدائی جز صدای عده‌ای که برای قمار و شب زنده داری بآنجا می‌روند نیست. عرض دیگری ندارم متشکرم (احسنت).

رئیس – آقای نوذر صادقی بفرمائید.

نوذر صادقی – با اجازه مقام ریاست و همکاران محترم موضوع صحبت در اطراف کلیات لایحه صید غیر مجاز است گر چه بنده گیلانی نیستم ولی ۹ سال درگیلان بعنوان قاضی خدمت کرده‌ام و تجربیاتی دارم و حالا که لایحه قانونی صید غیر مجاز از دریای خزر مطرح است دریغم آمد که این تجربیات را بعرض دوستانم نرسانم. دوستان عزیز قطعا می دانند که خداوند قومی را بخاطر صید غیر مجاز هلاک کرده است. در قران اشاره رفته است که به قومی خداوند امر فرمود که در یوم السبت یعنی روز شنبه صید نکنند. قطعا این کار فلسفه‌ای داشته است. ولی مردم زیر بار نرفتند و آمدند حقه‌ای زدند و چاله هائی درست کردند که ماهی‌ها در انجا جمع می‌شدند و روز بعد می‌آمدند ماهی‌ها را صید می‌کردند و نتیجه این شد که خداوند آن قوم را هلاک کرد. البته مراد من اینست که شاید مردم گیلان خدای نکرده قدر دریا و ماهی را انطور که باید و شاید ندانسته‌اند تا اینچنین قوانینی وضع و تصویب شده و می‌شود ؟(آستانه‌ای – واقعا همینطور است) مرد این است که الان در اینکه اراده و هدف شرکت شیلات این است که توجه به تکثیر ماهی بکند و درصید ماهی هم یک دقت نظری داشته باشد که بیمورد و بیخودی صید نشود، شکی نیست و هدفش قابل ستایش است. وقتی کسانیکه وسائل کافی ندارند صرفا بمنظور صید می‌روند دریا و حتی ماهی‌های بسیار ریز را هم صید می‌کنند، همان ماهی هائی که ممکن است بزرگ شود که در امر اقتصاد و تغذیه مردم سهم موثری داشته باشد. در اینکه شرکت شیلات باید توجه بیشتری بکند که صید بی مناسبت و غیر مورد را جلوگیری کند، حرفی نیست اما باید دید این قانونی که ما الان وضع می‌کنیم یا قوانین دیگری می‌تواند عملا مورد استفاده قرار گیرد؟ بنده بعنوان یک قاضی مجری قوانین و ساکن در گیلان می‌گویم خیر. ما قبل از این قانون، قوانین غلاظ و شداد دیگری هم داشتم. اگر حالا که قوانین قبلی ملغی شده مثل قانون صید غیر مجاز و قانون مرتکبین قاچاق، قاضی می‌توانست به ان دو قانو هم توجه کند و مجرم را بجوید و تنبیه کند ولی الان باید به این قانون توجه کند. مراد من اینست که توجه به قوانین قبلی هم نمی‌توانست آن هدف و مقصود شرکت شیلات را پیاده کند. چرا؟ ما در فقه اسلامی می گوئیم این زمین و هوا و آب ودریا امراه المسلمین، یعنی همه مسلمین در اینها شریک و سهیم هستند. جناب آقای رامبد! حضرتعالی که گیلانی هستید و در گیلان بوده‌اید و کاملا اوضاع و احوال گیلان را می دانید، آنها خانه هائی دارند که از وسط آن‌ها، رودخانه می‌گذرد و وقتی میهمان می‌آید می‌روند از رودخانه ماهی می‌گیرند و برایش غذا تهیه می‌کنند. همانطور که آقای قاسم زاده فرمودند نمی‌شود در خانه مردم پلیس گذاشت تا مانع صید غیر مجاز شوند. یعنی می‌خواهم بگویم که در تصویب ووضع قوانین باید توجه کنیم به قابلیت اجرائی آنها که آیا در عمل اجرا می‌شود یا خیر. اینجا در اجرای قانون ما مواجه می‌شویم با اقدامات تامینه. قانو جنگلبانی یا شرکت شیلات کارهائی می‌کنند که نمی‌گذارد این قانون حکومت کند. تفنگ بدست تمام دریا را محاصره کرده‌اند و اینها که می‌روند دریا، ماهی صید کنند همانطور که من بسیار به پرونده هائی شبیه آن رسیدگی کرده‌ام، اینها مردم را مضروب و در بسیاری از پرونده‌ها منجر به قتل شده، آن سربازی که از جریان خبر ندارند یا از قوانین اطلاع کافی ندارند به صرف فرمانبری از فرمانده اش کارهائی می‌کند که نابسامانی آن اقدامات را حقیقتا دیگر نمی‌شود جبران کرد، این اقدامات تامینه همانطور که دوستان عزیز گفتند اگر مراد است که نگذارند صید بشود، پس دیگر قانون صید غیر مجاز چیست؟ یعنی ما اجازه می‌دهیم که صید را بکنند، مرتکب جرم بشوند، بعد مجازاتش بکنیم؟ نه اینکه بیائیم قبل از ارتکاب جرم او را مجازات کنم، این یک مسئله‌ای است که جناب رامبد باید مورد توجه خاص قرار بگیرد، الان در گیلان شغل یک عده‌ای صید است، یعنی یک عده از ساکنین گیلان با صید غیر مجاز زندگی می‌کنند، عده‌ای با ساختن تور و دام زندگ می‌کنند آیا در این قانون که صید غیر مجاز را در نظر گرفته‌اید فکری به حال و زندگی این افراد هم کرده‌اید و آنها را در نظر داشته‌اید؟ بنده گفتم که ۹ سال در گیلان خدمت کردم، دکه‌های زیادی در شهر رشت دیدم که این‌ها مرکز فروش ماهی شیلات بود ولی خدا گواه است که بنده یک دانه ماهی نتوانستم بخرم که بخورم یابه مهمان بدهم مالا این شد که در بازار و هر وقت که مراجعه کردیم دیدیم یا ماهی ندارند یا عرضه نمی‌کنند، نتیجه این شد که با ۱۰۰ یا ۲۰۰ تومان رفتیم از ماهی‌های قاچاق خریدیم و خوردیم، توجه دوستان را به این نکته جلب می‌کنم، همکار محترم اشاره کردند به حمل، با وجودی که در قانون قبلی حمل غیر مجاز جرم نبود ولی ماموران گارد انتظامی جلوی هر ماشینی را می‌گرفتند و ماشین را بازرسی می‌کردند بنده رئیس دادگاه هشتپر بودم و ۳ تا ماهی خریده بودم و می‌بردم به اردبیل برای سوغات، در آستارا جلویم را گرفتند و من نتوانستم آن مامو را قانع کنم و گفتم که شما حق ندارید ماشین مرا بازرسی کنید و بالاخره گفتم فقط می‌توانید بروید پیش رئیس دادگاه و رفتیم و آقای رئیس دادگاه مرا شناخت و من می‌دانستم که اگر این سه تا ماهی را می‌گرفتند یک پرونده جزائی هم برای من تشکیل می‌شد و جای تاسف است و شما آمدید حمل را جرم دانستند، نتیجه این می‌شود از رودخانه هائی که صیدش مجاز است وقتی کسی ماهی را که صید آن مجاز بوده است، صید کرده و حمل میکرده شما باید او را هم مورد اتهام قرار بدهید؟ و مشمول این قانون قرار دهید؟ حالا پیشنهاد من این است که جناب آقای رامبد در اینکه باید در دریای شمال وجنوب صید کنترل بشود شکی نیست ولی با موارد و موضوعاتی که در این قانون ذکر آن رفته است، ایراد بسیار می‌بینیم معتقدم که کمیسیون دادگستری همانطور که جامعه ما و منطقه گیلان و مازندرا اقتضا می‌کند باید تصویب کند، در پیشنهادم اشارتی کردم که اولا وضع صیادهای گیلان و مازندران بایستی بررسی شود و تطبیق داده شود با شرکت شیلات، دوم عرضه کنندگان ماهی درشمال که یکی دو تا نیستند و هزاران نفر کارشان همین است باید وضعشان روشن بشود وضمنا در این قراردادهای بین المللی که با ممالک دیگر می‌بندیم، بخصوص مدنظر جناب آقای رامبد باشد که همانطور که شما مطلع هستید عمل شود، متشکرم.

رئیس – آقای مظهری بفرمائید.

مظهری – بنده، قربان نه گیلانی هستم و نه ماهی گرفته بودم (یکی از نمایندگان – ایرانی هستید) در باره این لایحه فکر کردم وقتی جناب رامبد در ان صندلی نمایندگان مجلس تشریف داشتند، حتما مطالبی عنوان می‌کردند، چون من یکی دو مورد را از ایشان شنیده‌ام و کوشش می‌کنم در همان زمینه و محدوده به نیابت از ایشان صحبت کنم، عرض کنم در گذشته وقتی صحبت قاچاق یا مواد مخدر یا چیزی ممنوع الورود که از نظر سیاسی و مملکتی خطرناک باشد و باید با آن مبارزه می‌شد ولی حالا ماهی قاچاق و لایحه مبارزه با قاچاق ماهی امده است، بنده به ذهنم گذشت که این مسئله را عرض کنم که با حضور جناب عالی در دولت اصلا این فکر بوجود نمی‌آید که چرا دولت در همه امور برای خودش این حق را قائل است که حقوق را از مردم سلب کند و همه کارها را خودش بکند (آستانه‌ای – صحیح است) من میدانم که در رده بالای دولت این فکر نیست ولی متاسفانه عاملینی که در سطوحی پائین تر هستند این فکر را دامن می‌زنند و به مرحله‌ای می‌رسند که به این صورت مطرح می‌شود، طبیعت هر منطقه‌ای خاص خودش است، در یک منطقه‌ای هم دریا است چه اشکال دارد که مردم بروند وماهی صید کنند، خواندم در این لایحه که اگر کسی خواست برود، ورزش کند و تفریح کند و دوتا ماهی هم صید کند، جرم کرده است؟ در حالیکه در تمام دنیا ماهیگیری یک تفریح خوبی است، در کشور ما با تصویب این قانونت اگر کسی رفت در دریا و باقلاب ماهی گرفت مجرم است، جناب رامبد آیا این بررسی شده است که شرکت شیلات، بازده کارش چیست؟ اگر بیایند خودشان نسل ماهی را گسترش و توسعه بدهند، آنوقت مردم را هم می‌توانند آزاد بگذارند تا صید کنند بخورند و حتی عرضه کنند، اما مسئله خاویار مسئله دیگری است و من اطلاعی ندارم ولی میدانم که آن ماهی نیست که مطلوب مردم ما باشد، من استدعا می‌کنم از محضرتان که تا این لایحه شور اولش مطرح است خلاف آنرا در سطح دولت مطرح کنید، بیائید برای یک مرتبه خلافش را عمل کنید بروید دنبال اینکه دولت تسهیلاتی را فراهم بکند، برای اینکه نسل ماهی از بین نرود و این فرصت را بدهیم به مردمی که قرنها در انجا زندگی کرده‌اند و عاشق صید هستند وبه دریا عشق می‌ورزند، چرا با اینها مبارزه می‌کنید، بگذارید بروند صید کنند، از آنها مالیات بگیرید و در کارشان نظارت کنید بنده این موضوع را باید عرض بکنم که بزرگترین تولید کننده ماهی تن در جنوب شرکت شیلات است که در ایام عید که کرمان بودم از فروشنده‌ای شنیدم که می‌گفت سال گذشته ۴ میلیون تومان ماهی تن از تهران از بازار آزاد خریده‌ام و در کرمان فروخته آقا این بررسیش خیلی ساده است، یک نفر را بفرستید برود با یک تاجر بازای تماس بگیرد وبگوید که من اینقد کارتن ماهی تن می‌خواهم، اینها را از کجا می‌آورند، تولید کننده ماهی دولت است یعنی شرکت شیلات است، پس از کجا یکی می‌تواند به اندازه ۴ میلیون تومان ماهی تن تهیه کند؟ (صدر – رقم خیلی بالا است آیا حقیقت دارد ؟) بنده که از جناب رامبد خواهش کردم که بروند بازار و ببینند که عرضه می‌شود یا خیر؟ اما این یک واقعیتی است در شیلات چه در جنوب و چه در شمال صمیانه عرض کردم، من اینجا دارم صحبتهای شما را تکرار می‌کنم دولت یکجائی باز آمده و یک مقدار ناراحتی برای مردم درست کرده، ببنید شیلات در مقابل کار که کرده است چه عرضه کرده، خیلی معذرت می‌خواهم همه اینها برای تامین ماهی پایتخت نشین هاست و الا ماهی به شیراز و کرمان هیچوقت نمی‌رسد، هیاهوها اینجاست (دکتر صدیق اسفندیاری – آقای مظهری تهرانی‌ها هم ماهی ندارند) شما که نماینده شان هستید نمی‌خورید ؟(نواب صفا – در تهران هم ماهی پیدا نمی‌شود) بنده یک استدعا دارم که تا شور اول این لایحه مطرح است معلوم شود که شرکت شیلات بازدهش چه بوده است آیا کار شیلات ارزش آنرا دارد که این قانون را بگذارنید و برای همه مردم و هر مسافر و هر عابری، بررسی و بازرسی و زندان و گرفتن و بستن بوجود بیاوریم اگر ارزش آنرا دارد بکنید و گرنه یک فرم بدهید که دولت ناظر باشد و هادی و کمک کننده نه توی سرزننده باشد ولایحه اش را پس بگیرند و مردم خودشان عمل کنند، این درست نیست من امیدوارم که دولت جناب آموزگار که دولت صداقت و صراحت است این مسئله را یک نقطه آغازی به حساب بیاورد و من حتم دارم که جناب آقای رامبد که خودشان هم گیلانی هستند بازگو کننده این مطالب خواهند بود و همیشه به دنبال رفع گرفتاریهای مردم هستند. متشکرم.

رئیس – جناب آقای رامبد بفرمائید.

رامبد (وزیر مشاور در امور پارلمانی) – سخنرانان محترمی پشت تریبون تشریف آوردند، مطالبی و عباراتی را فرمودند که چو هم گویندگان را می‌شناسم و هم به موضوع صحبت آشنائی دارم برای من تشخیص خیلی ساده و روشن بود که همه اش عشق به مملکت و مردم و خدمت صادقانه به شاهنشاه است (احسنت) ولی از دید یک نا آشنا به گویندگان و به مطلب ایجاب می‌کند که بنده با عرایضی که حضورتان می‌کنم مطلب آنچنان که هست و نیست، بیان شود که نتیجه گیری شود، خیلی روشن است مادری وقتی می‌بیند که سوزنی بلند بدست غریبه‌ای است و می‌خواهد به دست فرزندش فرو کند، دفاع می‌کند ولی وقتی تشخیص داد که این سوزن اثر کسیونی است که برای سلامت این فرزند لازم است و این مرد هم طبیب است که برای نجات این فرزند با مادر هم عقیده و هم دل است خودش دست بچه را نگه می‌دارد و او ا می بردو آرامش می‌کند و تقاضا می‌کند که انی انژ کسیون را بزند جناب آقای مظهری بیانات بسیار خوب و صادقانه و بجائی فرمودند. ایکاش، ایکاش می‌شد که این ایده آل‌ها ی انسانی و میهنی که شما فرمودید که همین امروز من فشرده اش را خدمتتان عرض کنم که دولت شرکت شیلات را منحل کرد و گارد ساحلی را هم منحل کردو هیچ اتومبیلی را هم باز دید نمی‌کنند مقدور بود که به عرض مجلس شورای ملی برسد ولی اجازه بفرمائید از این جا شروع کنم شیلاتی باین صورت و جود نداشت حق دخالتی در کار صیدهم نمی‌داشت و هر کس قاعدتا مثل همان سواحل زیبائی که شما دیدید و برای میهن عزیز ما آروز می‌کند، آزاد بود و در آن قایق زیبائی که جناب آقای متولی را جلب کرده بود بروید ماهی بگیرید و آن کنار رودخانه‌ای که قاضی با حقیقتی برای شما تجسم کرده و از جلوی خانه آن روستایی می‌گذرد و به آن در یک اصطلاح ناصحیح محلی می‌گویند آرماق، یک آرماق بیندازد و از آن ماهی برای من و شمای میهمان سرخ کند که بخوریم، میدانند نتیجه به کجا رسید؟ عین حقیقت را عرض می‌کنم، خوانین محلی رودخانه‌ها را از ان خود تلقی می‌کردند و در ان جا جز با گرفتن باج به هیچ کس اجازه صید نمی‌دادند و آن چه را هم که شما فکر میفرمائید که حالا سربازی که پسر من و شماست باتعلیماتی که دیده و با وظیفه‌ای که دارد، در قبال سوگندی که به ایفای وظیفه خورده معهذا مجبور می‌شود و ممکن هم هست که گاهی از اوقات آن چنان که آقای آستانه‌ای فرمودند افراد منحرفی هم در میان آنها پیدا بشود. چماقداران به زن و ناموس و زندگی و بچه آن زارع بیچاره‌ای که در کنار رودخانه می‌خواست یک دانه ماهی صید بکند حمله می‌کردند و جبهه می‌گرفتند دولت چه می‌توانست بکند دولت آمد گفت رودخانه مال خان نیست، رودخانه مال ملت ایران است و خان از بین رفت همان طور که جناب آقای دکتر ضیائی فرمودند و دولت به نمایندگی ملت این‌ها را حراست می‌کند. چه کرد؟ گفت دولت که نباید جانشین مردم بشود. این حرفی است که یک عمر گفتم و تا عمر هم دارد تکرار می‌کنم و شما هم امروز صادقانه تکرار فرمودید، گفت ما چرا باید بیائیم و ماهیگیر بشویم چند جور کار دیگر داریم رودخانه‌ها را بهر کسی که حرفه اش است اجاره می‌دهیم پولی به صندوق دولت می‌دهد و اجاره می‌دهد. چه عمل صحیح و زیبائی بود میدانید چه کردند جناب مظهری؟ بروید در دستگاههای بازرسی ببینید چه شد ما مردم بی انصاف بی اطلاع، وظیفه نشناس در قبال چند هزار تومانی که این رودخانه اجاره کردیم رفتیم جلوی رودخانه‌ها را سد بستیم که آقای قاسم زاده رون هستند و بهش می‌گویند کل‌ها م این کل‌ها م یعنی چی؟ یعنی ماهی ای که اشاره فرمودید، می‌روند به آن جائی که سرشان به سنگ بخورد این ماهی‌ها رفتند به رودخانه، و وقتی رفتند در رودخانه را، جلوی مصب را که به دریا می‌ریزد سد کردن آن چنان سد کردند که ماهی نتوانست برگردد ماهی را گرفتند و تخم‌های ماهی را که هر کدام به اندازه یک سرسنجاق بود وباید سال دیگر هزاران ماهی بشود برای این مملکت و مصرف کننده اش که موکلین نمایندگان محترم هستند. بصورت سرسنجاق، بصورت یک کرم بسیار کوچک ذره بینی جمع شد، خروارها از این را بابیل و پارو بیرون کشیدند. کپه‌ها و تپه‌ها از ان تخم ماهی که قرار بود ماهی بشود تشکیل دادند و بعد به صورت خوراک به خوک دادند این است باعث قطع نسل ماهی در بحر خزر، شمای وطن پرست امروز در این سمت هستید، فردا پشت یک میز اجرائی هستید این گزارش را به شما می‌دهند چه می‌کنید؟ باز قبول می‌کنید که اجازه بدهید که تخم ماهی را برای این که خروارش را ۵۰۰ تومان بفروشند بر بیاندازند و نسل ماهی را از بین ببرند (آستانه‌ای – این سدها را بدون موافقت دولت زدند ؟) الساعه می‌خواستم همین جا بگویم این سدها را زدند و این تخم‌ها را برانداختند دولت مجبور شد بیاید تشکیلاتی بدهد که بگوید کسانی که صیاد هستند حرفه‌ای هستند، نه قاچاق چی بیایند تعاونی هائی تشکیل بدهند و این تعاونی‌ها کارشان این باشد که به عوض این که بروند پیش چند نفر سرمایه دار و سلف خور و سوء استفاده کن کارهای خود و فرزندانش را بفروشند بیایند از دست گاه دولت حقوق بگیرند صید هم که می‌کنند به دولت بفروشند که در این کار سوء استفاده‌ای نشود، مجلس شورای ملی نزدیک به نیم قرن، بیشتر بین نیم قرن و یک قرن تشکل شده ادوار مختلف در این جا نمایندگان بسیار جمع شدند با کمال شرافت و صداقت وظایف میهنی شان را انجام داده‌اند اما اگر بنده امروز ادعا کنم که از بین این جماعتی که آمدند و رفتند در هر مجلس مقننه دنیا تا به امروز نشستند خائنی و منحرفی وجود نداشته است درست نیست و ادعائی بی جهت است. نادرست در همه طبقات در همه ادوار همه ممالک بوده و هست و خواهد بود شرق و غرب، اگر یک مامور دزد غیر صحیحی در عملی یک وظیفه نادرستی انجا داد ما و بنده و غیر دولت و غیر وکیل همه باید با او مبارزه کنیم همه باید دستگا همان را درست بکنیم اما در همین مردمان نادرستی هستند که ما با یک قلم بگوئیم دستگاه دولت ایران فاسد است هرکس که این حرف را می‌زند با تشخیص نمی‌دهد یا واقف نیست با سوء نیت دارد باید به راهنمائی شما، بوظیفه شناسی مامورین درست نادرست‌ها را بیرون کرد و دزدها را برای همیشه به ملت معرفی کدر و این کاری است که شما باید از ما بخواهید و ما هم باید انجام وظیفه کنیم اما آن چه خدمتتان عرض می‌کنم مطلقا نفی فرمایشات شما نیست نباید از جلوی صید فردی که برای ارتززاق شخصی خودش است یا برای تفریح است در این مملکت جلوگیری کرد نباید از حمل یک یا دو یا ده ماهی که باید مصرف شخصی خانه کسی است جلوگیری کرد. و اگر این لوایح به این جامی آید برای این است که یک قاضی واقع بینی مثل جناب صادقی، یک مطلعی مثل جناب قاسم زاده، یک دلسوزی مثل آقای آستانه‌ای و یک سخنوری مثل حضرتعالی بیائید و ببینید چه صلاح است. ببینید و بفرمائید نقاط ضعفش کجاست و هم دل و هم رای ببینیم چگونه باید اصلاح کنیم تا دولت بدان حد که باد انجام وظیفه کند و هیچگونه تعصبی در این نیست جناب اقای صائبی نیستند؟ (مهندس صائبی – چر اینجا هستم) آقای مهندس صائبی به من تلفنی گفتند که در این لایحه کلمه حمل هست و حتی این کلمه حمل ممکن است باعث شود که جریانی پیش بیاید، شبیه جریانی که آقای صادقی فرمودند جناب مهندس صائبی چی خدمتتان عرض کردم؟ گفتم حمل را حذف بفرمائید بعد دو مرتبه دیدم که حمل را گذاشته‌اند، پرسیدم از نمایندگان دولت که قرار بود کلمه حمل حذف بشود گفتند که در خود کمیسیو وقتی که نمایندگان اجرائی توضیح دادند که ما داریم می‌بینیم که کامیون قاچاق دارد می‌رود ما چه کار بکنیم، متوقفش بکنیم، چه کنیم نتیجتا به این مرحله رسیدیم که این صحبت‌های شما که این جا گفته شد. این عرایض من این جا روشن شد ما باید در کمیسیون می‌رویم و آن چیزی را که جناب صادقی و آستانه‌ای صلاح می دانند اصلاح می‌کنیم و عبارت و جمله‌ای پیدا می‌کنیم که بتوانیم مثلا آن کامیون هائی که ماهی قاچاق دارد جلویشان را بگیریم متشکرم (احسنت)

رئیس – نظری دیگری در کلیات لایحه نیست / (اظهاری نشد) نسبت بورود در شور مواد رای می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقد خواهش می‌کنم قیام فرماین (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول قرائت می‌شود. (بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱ - صید هر نوع ماهی یا سایر آبزیان که از طرف شرکت سهامی شیلات ایران بطریق مقتضی آگهی می‌شود در دریای خزر (از ساحل تا ۱۰ میل دریائی)، مربوط به دریای مذکور تا مسافتی از مصب هر یک از رودخانه‌ها که به پیشنهاد شرکت سهامی شیلات ایران و تصویب شورایعالی حفاظت محیط زیست تعیین می‌شود بدون اخذ پروانه لازم از شرکت مذکور ممنوع است. مختلفین برای بار اول علاوه بر ضبط عین مال بنفع شرکت سهامی شیلات ایران بجزای نقدی معادل دو برابر بهای مال مشکوفه و برای دفعات بعد علاوه بر ضبط مال و پرداخت دو برابر بهای آن به حبس جنحه‌ای از ۶۱ روز تا شش ماه محکوم خواهد شد.

تبصره ۱ - عرضه، فروش، حمل و نگاهداری هر نوع ماهی و سایر آبزیان مذکور در این ماده اعم از اینکه بصورت تازه، منجمد، خشک یا عمل آوری شده باشد بدون اخذ پروانه لازم از شرکت سهامی شیلات ایران نیز مشمول مجازات مذکور در فوق خواهد بود.

تبصره ۲ - حمل و نگاهداری انواع ماهی و سایر آبزیان مذکور برای مصرف شخصی حداکثر تا ده کیلو از شمول مقررات فوق مستثنی خواهد بود.

تبصره ۳ - شرکت سهامی شیلات ایران مکلف است در صورت برائت متهم بهای کالای ضبط شده را براساس نرخ خرید ماهی از صیادان مجاز بپردازد درمورد ماهیهای عمل آوری شده نرخ تعیین شده از طرف شرکت مذکور ملاک محاسبه قرار خواهد گرفت.

تبصره ۴ - برای ماهیها وسایر آبزیان مشروحه در این ماده که شرکت سهامی شیلات ایران آنها را فاسد و یا خارج از استاندارد تشخیص دهد درصورت برائت متهم وجهی پرداخت شد.

رئیس – در ماده اول نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خواند شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در تبصره ۲ ماده ۱ پیشنهاد می‌شود:
۱- حمل و نگاهداری وصید انواع ماهی و سایر آبزیان برای مصرف شخصی حداکثر تا ده کیلو از شمول مقررات فوق مستثنی خواهد بود.
با احترام – نوذر صادقی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراما پیشنهاد می‌نماید در تبصره ۱ ماده ۱ بجای عبارت سایر آبزیان مذکور اسامی آبزیان بتفکیک و بطور مشخص ذکر شود.
اشرف حریری

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراما چون در تبصره ۴ ماده ۱ گفته شده است: برای ماهیها و سایر آبزیان مشروحه در این ماده ولی شرحی از آبزیان در این ماده آورده نشده است، لذا پیشنهاد می‌نماید انواع آبزیان با ذکر اسامی در این ماده شرح داده شود.
اشرف حریری.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراما پیشنهاد می‌نماید با توجه به تکثیر ماهی مصنوعی در آب بندها تشخیص ماهی دریا با ماهی تکثیری موجب مشکلاتی برای مسافرین خواهد شد تقاضای لغو تبصره ۲ از ماده یک لایحه قانون مجازات صید غیر مجاز از دریای خزر را دارم.
با تقدیم احترام – جعفر قاسم زاده.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در ماده ۱ لایحه قانون مجازات صید غیر مجاز همانطور که از ساحل تا ۱۰ میل دریائی مشخص شده محدوده رودخانه‌های آب زیر به دریای خزر نیز حداکثر تا یک کیلومتر تعیین گردد زیرا در طغیان رودخانه‌ها انواع ماهی به رودخانه‌ها بسوی آب شیرین روان شده و تا ارتفاعات کوه در رودخانه‌ها بالا می‌روند در اینصورت کشاورزان ساحل رودخانه‌ها از شمول این قانون معاف باشند و بتوانند از نعمت خداد داده بهره مند شوند.
قاسم زاده.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراما پیشنهاد می‌نماید در ماده یک تبصره یک قانون مجازات صید غیر مجاز از دریای خزر اضافه شود که شرکت سهامی شیلات در جهت تامین مصرف ماهی مردم شمال در تمام شهرهای شمالی فروشگاههای لازم تاسیس نماید یا به دست اندر کارهای شغل ماهی فروش پروانه فروش بدهد که مصرفی ماهی مردم شماره در اولویت قرار گیرد.

قاسم زاده.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترما پیشنهاد می‌نماید چون جمله حمل در تبصره ۲ از ماده یک قانون مجازات صید غیرمجاز برای تمام اتومبیلهای شخصی و مسافری و مالا همه خودروها ایجاد معطلی و ناراحتی مسافرین خواهد شد تقاضای لغو جمله حمل را می‌نمایم.
قاسم زاده

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترما بعرض میرساند در لایحه قانون مجازات صید غیر مجاز جمله حمل در تبصره ۱ و۲ از ماده یک و ماده ۲ و تبصره یک از ماده ۲ با توجه به تسلط کامل مامورین شیلات در تمام حوزه‌های صیادی برای مسافرین مشکلات زیادی فراهم خواهد نمود.
پیشنهاد می‌نمایم جمله حمل در تمام موارد لایحه حذف شود.
با احترام – جعفر قاسمزاده.

رئیس – ماده دوم قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲ – صید ماهی غضروفی، تهیه خاویار و هم چنین عرضه، فروش، حمل، نگهداری و صدور آنها بدون اجازه شرکت سهامی شیلات ایران ممنوع و مرتکبین طبق قانون مجازات مرتکبین قاچان قابل تعقیب و مجازات خواهند بود و کسانیکه خاویار را بطریق مذکور تحصیل و بدون اجازه شرکت سهامی شیلات ایران صادر نمایند بحداکثر مجازات مزبور محکوم خواهند شد.

تبصره ۱ - حمل و نگاهداری گوشت‌ها ی غضروفی برای مصرف شخصی حداکثر تا ۱۰ کیلو از شمول مقررات ماده فوق مستثنی است.

تبصره ۲ - معافیت مقرر در تبصره ذیل ماده شش قانون اصلاح بعضی از مواد قانون مجازات مرتکبین قاچاق و الحاق چند ماده و تبصره به قانون مزبو مصوب ۱۳۵۳/۱۲/۲۹شامل موارد مندرج در ماده فوق نخواهد بود.

رئیس – در ماد دوم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود .(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراما پیشنهاد می‌نماید در تبصره‌های ۱ و ۲ ماده ۲ عبارت: حداکثر تا ۱۰ کیلو به عبارت: حداکثر تا ۱۰ کیلو برای هر نفر اصلاح شود. چون مشخص نیست حمل نگاهداری ده کیلو برای یک خانواده مجاز شناخته شده است یا برای یک نفر؟
اشرف حریری.

رئیس – ماده سوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳ - هر نوع آلات وادوات صید از قبیل نور ماهیگیری، دام، قلاب ماهیگیری، قایق و غیره که مرتکبین صید غیر مجاز مورد استفاده قرار داده باشند بنفع شرکت سهامی شیلات ایران ضبط خواهد شد و در صورتیکه حکم دادگاه مبنی بر برائت متهم باشد وسایل مزبور بصاحت آن مسترد خواهد شد.

تبصره ۱ - آلات و ادوات صید از قبیل تور، دام، قلاب ماهیگیری و امثال آن چنانچه متعلق به شخص دیگری غیر از متهم باشد ضبط می‌گردد و مالک آن می‌تواند خسارات خود را از متهم بخواهد.

تبصره ۲ - انواع قایق که برای صید ماهی و سایر آبزیا مورد استفاده قرار گرفته و متعلق به مرتکب نباشد در صورتی ضبط می‌شود که مالک با علم به استفاده از آن بمنظور صید غیر مجاز قایق را در اختیار مرتکب قرار داده باشد.

رئیس – در ماده سوم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراما پیشنهاد می‌نماید در ماده ۳، آلات و ادوات صید با ذکر نام مشخص شوندو کلمه و غیره خذف شود.
اشرف حریری.

رئیس – ماده چهارم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۴ – داشتن هر نوع دام، تور، آلات و ادوات صید ماهی و آبزیان در وسایل نقلیه آبی در روی آبهای مذکور در این قانون بدون اجازه شرکت سهامی شیلات ایران ممنوع بوده و مختلف علاوه بر ضبط اموال مذکور به جزای نقدی از پنجهزار ریال تا ده هزار ریال محکوم خواهد شد.

رئیس – در ماده چهارم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراما در ماده ۴ پیشنهاد می‌نماید:
پیشنهاد حذف ماده ۴ را می‌نماید.
نوذر صادقی.

رئیس – ماده پنجم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵ – هر یک از کسبه و پیشه وران که بدون پروانه از شرکت سهامی شیلات ایران مبادرت بعرضه و یا فروش یا حمل و نگهداری ماهی‌ها و سایر آبزیان اعلام شده و یا خاویار بنمایند حسب مورد به مجازاتهای مقرر در این قانون محکوم خواهند شد و در صورت تکرار علاوه بر مجازاتهای مقرر در این قانون پروانه کسب مرتکب ابطال خواهد شد.

رئیس – در ماده پنجم نظری نیست ؟(اظهاری نشد)

ماده ششم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶ - احداث سد و کلهام صیادی در رودخانه‌های موضوع این قانون بدون اجازه شرکت سهامی شیلات ایران ممنوع است و مرتکبین به حبس جنحه‌ای از شصت و یکروز تا سه ماه و یا جزای نقدی از پنجهزا و یک ریال تا بیست هزار ریال محکوم خواهند شد.

رئیس – در ماده ششم نظری نیست ؟(اظهاری نشد)

ماده هفتم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷ – قانو صید غیر مجاز از دریای خزر مصوب سال ۱۳۴۶ و کلیه قوانین دیگر مغایرت با این قانون ملغی می‌گردد.

رئیس – در ماده هفتم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) ماده هشتم قرائت می‌شود.

ماده ۸ – وزارتخانه‌های کشاورزی و عمران روستائی و دادگستری مامور اجرای این قانون هستند

رئیس – در ماده هشتم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد ماده الحاقی قرائت می‌شود (بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراما در مورد لایحه قانون مجازات صید غیر مجاز از دریای خزر، برای اینکه بتوان از صید غیر مجاز ماهیان و سایر آبژزیان عملا جلوگیری نمود، پیشنهاد می‌نماید: گارد مخصوصی از نیروی دریایی وابسته به شرکت سهامی شیلات ایران تشکیل شود. وظیفه این گارد کنترل و حفاظت خلیج‌ها و مصب‌ها و سواحل دریای خزر تا فاصله ده میل دریائی خواهد بود. این گارد در صورت لزوم از نیروی هلیکوپتر نیز می‌تواند استفاده نماید.
اشرف حریری.

رئیس – لایحه و پیشنهادها برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- پایان جلسه

۱۷- پایان جلسه.

رئیس – با اجازه خانم‌ها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعدا به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(جلسه ساعت سیزده پایان یافت)

رئیس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی.

- پرسش نمایندگان

۱۸- پرسش نمایندگان.

سوال آقای محسن پزشکپور از دولت

ریاست محترم مجلس شورای ملی

حسب خبرهای منعکسه از خبرگزاریهای خارجی و نیز خبرهای منتشره در روزنامه‌های خبر پایتخت که هیچیک مورد تکذیب نیز قرار نگرفته است، در چندین روز اخیر در منازل مسکونی و یا دفتر کار کسانی بمبائی منفجر گردیده است که موجب ایجاد خسارات و نیز نگرانیهائی وسیع در میان مردم گردیده است. از جمله آنکه بشرح مندرج در روزنامه‌های عصر پنجشنبه ۳۱ فروردین ماه در منزل و دفتر دو تن از وکلای دادگستری که دفاع از چندین از دانشجویانی را که اخیرا در دادگاه جنائی مرکز مورد محاکمه بودند، بمبهائی منفجر گردیده است که حسب خبر منتشره سازمانی بنام (کمیته انتقام) مسئولیت این امر خلاف قانون و خلاف اخلاق و معارض امنیت عمومی را بعهده گرفته است.
از آنجا که حسب اصول قانون اساسی و متمم آن، بوپژه اصول نهم و سیزدهم متمم قانون اساسی جان و مال و مسکن و منزل و خانه هر کس از هر گونه تعرضی مصو است و باید در حفظ و اما باشد.
از آنجا که توسل جستن به اینگونه اقدامات و امکان دادن به بروز و ظهور اینگونه اقدامات خود موجب ایجاد نوعی تزلزل و عدم امنیت مالی وجانی خواهد بود که هرگز برای حفظ سلامت جامعه و امنیت عمومی عواقب خوشایندی نخواهد داشت. از آنجا که اینگونه تعرض مسلحانه به منزل یا دفاتر وکلای دادگستری که وظیفه ی خطیری دفاع از آحاد و افراد مردم عدالت و نقض حقوق طبیعی اشخاص برای استفاده از حق دفاع ازاد خواهد بود.
از آنجا که آشکارا سازمانی بنام (کمیته انتقام) مسئولیت این سلسه اقدامات معارض قانون و امنیت عمومی را بعهده گرفته است.
از آنجا که دولت و دستگاههای انتظامی و قضائی و تحقیقی مسئولیت حراست از اصول قانون و حفظ جان و مال و شرف کلیه اتباع ایرانی و ساکنان حوزه قضائی دولت شاهنشاهی ایران را بعهده دارند.
از آنجا که سوابق امر مدلل می‌دارد، دستگاههای انتظامی و تحقیقی و قضائی در آن حد از وسعت و قدرت هستند که بتوانند گردانندگان و مسئولان و مسببان حوادثی را که بدان اشارت رفت بشناسند و معرفی نمایند و تحت پیگرد قانونی قرار دهند، و بالاخره از آنجا که نه تنها از نظر حفظ حرمت جان ومال و مسکن و محل کار اشخاص، ایفای این وظایف قانونی از طرف سازمانهای مسئول نهایت ضرورت را دارد، بلکه تامین ابتدائی ترین اصول ازدی و حق مشارکت مردم در سرنوشت خود نیز متضمن ان است که هر صاحب نظر و اندیشه‌ای از اینگونه تعرضات مصون و محفوظ باشد.
خواهشمند است مقرر فرمایند دولت در مجلس شورایملی حضو ریافته به پرسشهای زیر پاسخ گوید:
۱- گردانندگان و مسئولان (کمیته انتقام) که مسئولیت این اقدامات رابعهده گرفته است چه کسانی می‌باشند؟
۲- هرگاه تا کنون نسبت به شناسائی و پیگرد مسئولان حوادث مزبور اقدام نگردیده و یا اقدام گردیده است وببه نتیجه نرسیده است، سبب این تاخیر و تعلل چیست؟
۳- برای اینکه در آینده اینگونه حوادث نامطلوب و معارض با قانو و امنیت عمومی و ملی پیش نیاید از طرف مقامات مسئول چه تعهدات و پیش بینی هائی صورت گرفته و یا صورت خواهد گرفت ؟.
با احترام – محسن پزشکپور.