مذاکرات مجلس شورای ملی ۴ آذر ۱۳۳۵ نشست ۳۵

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نوزدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نوزدهم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نوزدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۴ آذر ۱۳۳۵ نشست ۳۵

روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران

شامل: کلیه قوانین مصوبه و مقررات - گزارش کمیسیون‌ها - صورت مشروح مذاکرات مجلس - اخبار مجلس - انتصابات - آگهی‌های رسمی و قانونی

شماره

شنبه ماه ۱۳۳۵

سال دوازدهم

شماره مسلسل

دوره نوزدهم مجلس شورای ملی

مذاکرات مجلس شورای ملی

جلسه

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۴ آذر ۱۳۳۵ نشست ۳۵

فهرست مطالب:

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ۱۹

جلسه: ۳۵

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز یکشنبه چهارم آذرماه ۱۳۳۵

فهرست مطالب:

۱ - تصویب صورت‌مجلس‏

۲ - سؤال آقای ارباب راجع به جواز چای صادره در سال‌های ۱۳۳۴ و ۱۳۳۵ و جواب آقای وزیر بازرگانی‏

۳ - سؤال آقای عمیدی‌نوری راجع به طرح توسعه فلاحت و صناعت چای و جواب آقای وزیر بازرگانی‏

۴ - سؤال آقای بیات ماکو راجع به تقسیم اراضی بین کارمندان و خانه‌های استیجاری وزارت کشاورزی و جواب آقای وزیر کشاورزی‏

۵ - تقدیم دو فقره سؤال به وسیله آقای دکتر مشیر فاطمی‏

۶ - اخذ رأی و تصویب ارجاع مجدد گزارش کمیسیون کشاورزی راجع به دفع آفات نباتی و حیوانی به کمیسیون

۷ - شور اول گزارش کمیسیون کشور راجع به اصلاح ماده ۱۳ ورود و اقامت اتباع خارجه‏

۸ - شور اول گزارش کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح ماده ۴۳ قانون مجازات مرتکبین قاچاق

۹ - شور اول گزارش کمیسیون دادگستری راجع به مجازات مزاحمین به وسیله چاقو و سایر انواع اسلحه سرد

۱۰ - تقدیم یک فقره سؤال به وسیله آقای دکتر دادفر

۱۱ - تعیین موقع جلسه بعد - ختم جلسه

مجلس یک ساعت و پنجاه دقیقه پیش از ظهر به ریاست آقای اردلان (نایب‌رئیس) تشکیل گردید.

۱- تصویب صورت مجلس

نایب رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه ـ آقایان: دکتر بینا. دکتر سید امامی. امید سالار. مشار. مهندس اردبیلی. رامبد. اکبر. محمودی. فضائلی. عبدالحمید بختیار. دکتر وکیل. اورنگ. مهران. دولتشاهی. سنندجی

غائبین بی اجازه ـ آقایان: معین زاده. تیمور تاش. اریه. قراگزلو. دشتی. دکتر عمید. دکتر هدایتی. اسفندیاری. مهندس فیروز. اعظم زنگنه.

دیر آمدگان و زود رفتگان با اجازه ـ آقایان: دکتر مشیر فاطمی. نصیری. دکتر رضائی. مهندس دهستانی. اقبال. بزرگ نیا. قوام. پرفسور اعلم. عرب شیبانی. دکتر حسن افشار. بزرگ ابراهیمی. خلعتبری. بهبهانی. قنات آبادی. امامی خوئی. تجدد.

دیر آمدگان و زود رفتگان بی اجازه ـ آقایان: مهندس شیبانی. مسعودی. صراف زاده. مهندس ظفر.

غائبین در رأی ـ آقایان: پردلی. خزیمه علم. مهندس شیبانی. مهندس فروغی. دکتر شاهکار. سعیدی.

نایب رئیس ـ نسبت بصورت مجلس نظری نیست؟ آقای پرفسور اعلم بفرمائید.

پرفسور جمشید اعلم ـ در موقعیکه اجازه اجزای لوایح در جلسه پیش مطرح بود و بتصویب مجلس رسید بنده معترض بودم در این لوایح اسم شخص نباید تویش باشد من در آن جلسه گفتم و تند نویسی ننوشته است.

نایب رئیس ـ بسیار خوب اصلاح می‌شود دیگر نظری نیست ؟(اظهاری نشد) تصویب صورت مجلس اعلام می‌شود

۲- سؤال آقا ارباب راجع به جواز چای صادره در سالهای ۳۴ و ۳۵۴ و جواب آقای وزیر بازرگانی

نایب رئیس ـ سؤالات مطرح است آقای ارباب

مهدی ارباب ـ قبل از طرح سؤال ناچارم بتذکر یک حقیقتی هستم و امیدوارم که آقایان نمایندگان هم تأیید و تصدیق بفرمائید در این کشور هیچ شخصیت و هیچ مقامی باندازه ذات مقدس شاهنشاه ما در فکر رفاه حال مردم نیست و بمفهوم واقعی جایشان در قلوب این مردم است (صحیح است) و بقدری با این مردم نزدیک هستند که در ردیف یک آموزگار سر کلاسهای حاضر می‌شوند (صحیح است) با این وضعیت طبیعی است دولتها وزراء باید مجری منویات شاهنشاه باشند (صحیح است) و جای تأسف است اگر یک وزیر یا یک وزارتخانه‌ای بخلاف این حقیقت پافشاری کند که یک قسمت از حوائج مردم را در حال گرانی نگاه دارد این خلاف منویات شاهنشاه محبوب ما است (صحیح است) دیگر دولتی که شعارش مبارزه با فساد است نباید جواز فروشی را ترویج کند نباید قاچاق را عملا بسط دهد در چندین مرتبه سؤالی که کردم این مطلب را استدلال نمودم که گرانی پروانه چای باعث ترویج قاچاق در جنوب است و عملا این عمل انجام می‌شود ولی نخواستند توجه کنند معمای دیگری که برای بنده هست این است که یک وزیر که بپاکی و پاکدامنی معروف است و بنده هم ایشان را همینطور می‌شناسم چطور راضی می‌شوند که معدودی سو ء استفاده کلان بکنند و جامعه بضرر و زیان مبتلا باشد در وضع فعلی با سوء سیاست اقتصادی ما لااقل سالیانه ۴۰ میلیون تومان بخزانه کشور از یکرشته ضرر وارد می‌شود و آن این است که لااقل ده هزار تن چای قاچاق باین کشور وارد می‌شود (محمودی ـ تشریف نبرده‌اید گیلان ببینید مردم بچه بدبختی زندگی می‌کنند) بنده از جنابعالی سؤالی نکردم استدعا می‌کنم بعد از اینکه عرایضم تمام شد تشریف بیاورید اینجا بنده فرمایشات شما را گوش می‌کنم آنچه که منطق و استدلال داشته باشد اطاعت می‌کنم و قبول می‌کنم اگر منطق نداشته باشد قبول نمی‌کنم لااقل ده هزار تن چائی قاچاق وارد این مملکت می‌شود و چهل میلیون تومان عوارضی که بایستی از لحاظ

+گمرک و غیره بخزانه مملکت وارد شود نمی‌شود، آقا این ناشی از سوء سیاست اقتصادی دولت است یک نامه‌ای یک تاجری ببرادرش نوشته که ببنده داده‌اند.

نایب رئیس ـ آقای ارباب ۵ دقیقه تان تمام شد در ده دقیقه بعد مجدداُ می‌توانید صحبت کنید

مهدی ارباب ـ بسیار خوب خلاصه سؤالی که بنده کرده‌ام این است که جناب آقای وزیر بازرگانی معلوم کنند در سال ۱۳۳۴ و ۱۳۳۵ چه مقدار پروانه چائی بعناوین مختلف صادر شده و مورد استفاده قرار گرفته است؟

نایب رئیس ـ جناب وزیر بازرگانی وزیر بازرگانی (کاشانی) بنظر بنده دفعه چهارم یا پنجم است که بنده بسؤال جناب آقای ارباب راجع بچای جواب می‌دهم و بنده هم حاضرم و مطیع اگر بیست دفعه دیگر هم سؤال بفرمایند بیست دفعه دیگر خدمتشان شرفیاب می‌شود و راجع بچای عرایضم را خواهم کرد ولی اگر بنا باشد که پروانه چائی داده بشود البته داده خواهد شد و بهمه شهرستانها داده خواهد شد و مادامیکه پروانه‌ای داده نمی‌شود بهیچ جا داده نمی‌شود سؤالی که فرمودند این است که بعناوین مخلتف چقدر پروانه داده شده؟ در ظرف این دو سال بیک عنوان بیشتر پروانه داده نشده و آن برای تشویق بکارخانجاتی که چای تولید می‌کنند بصاحبان کارخانه بشکل دیگری پروانه چای داده نمی‌شود (چند نفر از نمایندگان ـ بلند تر بفرمائید) بلندگو کار نمی‌کند (حشمتی ـ سید یعقوب چکار می‌کرد در آن دوره‌ها بلندتر صحبت بفرمائید) صدای بنده از این بلند تر نیست بنابراین عناوین مختلفی نبوده است یک عنوان است تشویق کارخانه داران برای تولید چای خوب این عنوان پروانه ایست که بآنها داده‌ایم حالا میفرمائید که جواز فروشی شده وزرات بازرگانی جواز بکسی نداده است بآنها داده آنها جوازشان فروخته‌اند اینکه میفرمائید چطور می‌شود که یک نفر وزیر اینکار را می‌کند.

مهندس فروهر ـ گوشمان سنگین است نمی‌شنویم.

نایب رئیس ـ آقایان گوش کنید، صدای آقای وزیر را که نمی‌شود بلند تر کرد میفرمائید

وزیر بازرگانی ـ متأسفانه بلندگو کار نمی‌کند صدای بنده هم خیلی بلند نیست بهر حال برای اینکه خلاف در این محل مقدس عرض نشده باشد یک چیزی عرض می‌کنم یک نفر کسی که خودش تولیدت کننده چای بوده است و در چین چای کاری دارد تقاضا کرده است ۲۵۰ کیلو چای برای مصرف خودش وارد بشود علاوه بر این بهیچ عنوان دیگری پروانه داده نشده است ۲۵۰ کیلو نه تن بدو عنوان جواز چای داده شده یکی بکارخانجات یکی ۲۵۰ کیلو برای مصرف شخصی (باقر بوشهری آقا این کیست که در سال ۲۵۰ کیلو چای می‌خورد؟ اسمش را بفرمائید بدانیم) راجع باینکه میفرمائید سوء استفاده شده بنده نمیدانم چه سوء‌استفاده‌ای شده کسی جواز کسی را بکس دیگری داده؟ البته سوء‌استفاده است جناب آقای ارباب بنده برای چهار م یا پنجمین دفعه است عرض می‌کنم باز هم اگر لازم باشد و امر بفرمائید عرض خواهم کرد جواز فقط و فقط با این مقررات باقی است و یکسانی داده می‌شود که چای تولید می‌کنند ولا غیر (مهدی ارباب ما که حرفی نداریم ما موافق هستیم حالا توضیح می‌دهیم) اما پیشنهاد شد در موقع تصویب بودجه سال ۳۵ که دولت یک شورائی تشکلی بدهد یک مقرراتی وضع کند بیاورد اینجا که قانون بشود در این مقررات ممکن است دادن جواز برای فروش چای و مصرف را طور دیگری تعیین نمود ولی مادام که آن قانون نگذشته همین است و جز این نیست مجموع جواز که داده شده، ۴۵۰۰ تن بابت محصول ۱۳۳۵ و چهار صد تن بابت محصول ۱۳۳۵ بیشتر داده نشده بقیه اش هم البته بعد از خاتمه عمل و حساب اینکه چقدر کار کرده است این پروانه داده خواهد شد.

نایب رئیس ـ آقای ارباب بفرمائید

مهدی ارباب ـ جناب آقای وزیر محترم بازرگانی دفعه سوم دفعه چهارم بقول خوشان جواب مطابق سؤال ندادند دفعه پنجم هم نمی‌توانند بدهند دفعه ششم هم قادر نیستند جواب مطابق سؤال بدهند و چون این موضوع سؤال و جواب در مجلس یک صورت فورمالیته بخودش گرفته نو حقوق مردم هم محفوظ نمی‌ماند بنده از مقام ریاست قبل از توضیحاتی که عرض خواهم کرد استدعا می‌کنم موضوع و مورد سؤال بنده را بیک کمیسیون خاص یا کمیسیون عرایض احاله بفرمایند هر کدام از آقایان هم میل دارند شرکت بکنند می‌نشینیم اگر دلائل بنده کسانی که مدعی این سوء جریان هستند منطقی بود بیشتر ضرر و زیان بمردم نزنید مردم را ناراضی نکنید اگر منطقی نبود من تعصب ندارم می‌آیم همین جا در حضور آقایان رسماُ از ایشان معذرت می‌خواهم و می‌گویم اشتباه کردم ولی آقا با کار مملکت بیشتر نمی‌شود شوخی کرد کار مملکت ملعبه نیست تمنی دارم دستور بفرمائید یاین کمیسیون خاص یا کمیسیون عرایض بعرایض بنده و مورد سؤال بنده رسیدگی بکند تا بعد از این هم تکرار نشود اما این که می‌فرمایند برای تشویق بکارخانجات داده می‌شود این مربوط بچایکار نیست عرض کردم بطوریکه سابق معمول بود کیلوئی بیست ریال بنفع چای کار گمرک بگیرند و آزاد بگذارند شاید نمیدانم چند میلیون تومان پولش می‌شود؟ این را کمک کنند بچایکار، و توسعه بدهند چای را (سرتیپ صفاری ـ بنده توضیح می‌دهم قانعتان می‌کنم) و اما راجع بکارخانجات که فرمودند این تصویب نامه ایست که بشماره ۳۱۴۹۸ از هیأت دولت گذشته می‌گوید چائی از باغداران خریداری کرده و بمیزات ظرفیت کارخانجات کامل و مجهز چائی مرغوب تهیه نمایند، پس از خاتمه دوره بهره برداری هر کارخانه در برابر هر کیلو چائی مرغوب صراحت دارد چای مرغوب ایشان یکسره هر چه اسمش چای بوده پروانه داده‌اند (وزیر بازرگانی ـ اینطور نیست) و صورتی هم که این جا دادند ۴۵۰۰ تن صحیح نیست (اکبر ـ اشتباه می‌کنید آقا ارباب) استدعا می‌کنم بعد بیائید اشتباه بنده را تصحیح کنید بنده تعصبی ندارم بیائید اشتباه بنده را تصحیح کنید جای دیگر می‌گوید شورای عالی چای مکلف است همه ساله مصرف کل چای مصرف کال چائی کشور و مقدار تولید چای داخله را در اسفند ماه هر سال میزان تولید چای همان سال برای سال آینده تعیین کند و پس از کسر میزانی که طبق ماده ۵ این تصوبنامه بمنظور جایزه اجازه ورود چای داده است مازاد آنرا به بانک ملی ایران اعلام دارد تا بازرگانان وارد کننده چای بتوانند با مراجعه مستقیم به بانک ملی ایران معادل میزان کمبود بگشایش اعتبار اقدام نمایند حالا عمل اینطور است آقایان باید بروند پروانه دست اول و دوم و سوم و چهارم و پنجم بخرند و چای وارد کنند، مفهوم این تصویب نامه هم اجرا نشده اداره کل گمرک موظف است برای ورود چای خارجه بگمرکات علاوه برحقوق و عوارض گمرکی که طبق تعرفه دریافت می‌دارد برای هر کیلو چائی خارجه باستثنای آن مقدار که باسناد ماده پنج وارد می‌شود فقط بیست ریال بعنوان سود بازرگانی از وارد کنندگان دریافت و حساب مخصوصی برای این وجوه باز نموده ودر اختیار شورای چای بگذارند

ماده ۱۲ ـ کلیه تصویب نامه‌ها فلان که این بیست ریال برای کمک بچایکار است برای مثال عرض می‌کنم آقایان در چند جلسه قبل بخاطر دارم که در جواب سؤال مربوط بلیمو فرمودند تعرفه قانونی را در وسط سال نمی‌شود تغییر داد برنج چمپا که مصرف داخله نیست برای صادرات است محصول هم بحمدالله امسال بسیار خوب است در قانون سهمیه ۱۳۳۵ سال جاری هم صدورش آزاد است و هیچ قید و شرطی هم ندارد نامه محرمانه نوشته‌اند به گمرک که مانع صدور برنج چمپا از شور بشوید نمیدانم این قانون سهمیه یکجا آنجا معتبر است یکجا این جا هیچ اعتبار ندارد این است که می‌گویم در همه چیزی حقوق مردم را ملعبه قرار می‌دهند و الان مرزنشین‌ها که پانصد تن، هزار تن باید برنج و غیره صادر کنند و کالا وارد کنند و اعاشه کنند آیا چطور می‌شود یک مرزنشین برای هزار تومان بیاید تهران پروانه دویست تن برنج چمپا بگیرد از یکجا قانون است از یکجا نیست این است جریان امر (سلطانی ـ اشخاص مخصوصی هستند که تهیه می‌کنند برایشان) اما راجع بقاچاق یک تاجر محترمی نوشته است بیک تاجر دیگری که به بنده اطلاع بدهند و آن این است که وضع قاچاق فارس بصورتی بیرون آمده است که هفته‌ای سی صندوق بفارس نمی‌رود یعنی بندر عباس و لطمه بزرگی بتجارت چای در بندر عباس وارد آمده است استان هشت از ره میناب و جیرفت قاچاق می‌شود راه فارس که خدا بدهد برکت از خمیر تا دیر کاو بندی و دیلم راه باز است (یک قسمتش را نمی‌توانم عرض کنم) ما‌ها و سایرین که کارمان در بندر عباس تجارت چای بوده است بیکار نشسته‌ایم و راهی ندایم فقط بایستی دولت فکر تنزل پروانه بکند که مثل سال قبل کیلوئی ۲۵ ریال بشود و الان جلو قاچاق را نمی ـ شود گرفت باندرل هم ندارد خواهشمند است بارباب بفرمائید که جریان معامله چای در جنوب باین صورت در آمده تاجر وارد کننده بی کار دولت هم از در آمد گمرکی محروم است بایستی راهی در نظر بگیرند و دولت را وارد و روشن سازند که فکر اساسی کند والا جلو قاچاق چای با این مظنه پروانه در تهران نمی‌شود گرفت مأمور هم یکی دو تا نمی‌باشد بالاخره عین یادداشت را بایشان برسانید الی آخر ›› عرض کردم این سوء سیاست اقتصادی وزارت بازرگانی موجب بسط قاچاق در مملکت و ضرر دولت شده است و برای اینکه در یک مرحله برای یک مرتبه رسیدگی بشد همانطوری که عرض کردم موضوع سؤال بنده را بیک کمیسیون خاص یا کمیسیون عرایض احاله بفرمائید رسیدگی بشود و نتیجه آن را هم بمجلس گزارش دهند.

نایب رئیس ـ جناب آقای وزیر بازرگانی

وزیر بازرگانی ـ آقا ارباب لطف خاصی ببنده دارند (چند نفر از نمایندگان ـ خیلی زیاد) برای اینکه همین الان عرض کردم وزرای بازرگانی دخالتی در امر چای ندارد باز هم حمله شان را مرتب بوزارت بازرگانی می‌کنند (ارباب ـ پس وزارت بازرگانی چکاره است ؟) این عمل دلیل بر لطف شخص ایشان است دلیل دیگری ندارد عرض کردم وزارت بازرگانی کوچکترین دخالتی در امر چای ندارد سه وزارتخانه است و سازمان برنامه شورای چای را تشکیل دادند هر تصمیمی که گرفته می‌شود هر عملی که می‌شود در آن شوراست هر نامه‌ای هم به بیاید راجع بچای بوزارت

+بازرگانی رویش بنده در کلمه می‌نویسم شورای عالی چای مربوط بوزارت بازرگانی نیست (مهدی ارباب ـ مسئول هستند)

نایب رئیس ـ جناب آقای وزیر بازرگانی توجه بفرمائید که وزیر مسئول است. وزیر بازرگانی ـ عرض کرد مسئول هستم موضوع دو تا است ایشان می‌فرمایند وزارت بازرگانی .(مهدی ارباب ـ مسؤل مجلس شما هستید)

نایب رئیس ـ آقای ارباب شما حرفتان را زدید

وزیر بازرگانی ـ راجع بجواب سؤال اول فرمودند مثل همیشه جواب ایشان داده نشده است بنده سؤال ایشان را می‌خوانم و جوابی را هم که الان بعرض آقایان رساندم باز تکرار می‌کنم (ارباب ـ صورت کامل مذاکرات مجلس مال جلسات قبل هست) عین سؤال این است در سال ۱۳۳۴ و ۱۳۳۵ پروانه ورود چای خارجی بعناوین مختلف برای چه مقدار صادر شده و مورد استفاده قرار گرفته است؟ آقایان محترم اینجا بنده عرض کردم که بابت سهمیه ۳۴ چهار هزار و یکصد تن و بابت سال سی پنج چهار صد تن پروانه ورود چای داده‌ایم برای اینکه خلاف عرض نشده باشد حتی یک مورد کوچکی هم هست که عرض کردم و آن این بود که یکنفر بدون ارز برای خودش خواسته بود چای بیاورد آن را هم بعرض آقایان رسانیدم حالا چه چیزی را مطابق سؤال آقا عرض نکرده ـ ام نمیدانم برای سهمیه سال ۱۳۳۴ چهار هزار و صد تن چای اجازةورود داده شده و چهار صد تن هم سهمیه سال ۱۳۳۵ داده شده که دویست و پنجاه کیلو هم برای مصرف خصوصی یک نفر بنابراین بنده جواب آقا را داده‌ام این را نفرمائید که جواب سؤال داده نشده است (ارباب ـ جواب دادید ولی منطق نداشت) خوب فرمودید که بنده مثل همیشه کامل عرض نمی‌کنم و این ایرادی که سهمیه تولید کنندگان یکنواخت چای دادیم صحیحی نیست، ما سه عامل قائل شدیم برای اینکه پروانه بدهیم یکی اینکه کارخانه پول برگ سبز را بچایکاران درست داده باشد دیگر این که چائی که تهیه شده روی اصول فنی باشد و سوم این است که طعم و رنگ و بو یعنی از حیث ظاهر درست باشد اینها یک امور فنی است ک جمعاً چهار پنج مورد است برای در نظر گرفتن و عمل کردن آن کسانی که چای تهیه می‌کنند و روی این چند موضوع پروانه داده می‌شود و بنده جداً اینجا تکذیب می‌کنم صحیح نیست که ما بدون در نظر گرفتن این موضوعات یک نواخت و یک جور سهمیه پروانه داده باشیم و مخصوصاً روی مرغوبیت بسیار اصرار داریم این کار هم مربوط بسال ۳۴ و ۳۵ است و قبل از آن را بنده اطلاع ندارم این مقررات و شورای سال ۳۴ تشکیل شده است بنابراین جناب آقای ارباب همچو چیزی نیست که همینطور یکنواخت پروانه داده شده باشد تلگرافاتی قرائت فرمودند راجع بکار چای که از جنوب مخابره شده است بنده متأسفم که تلگرافات مربوط باین کار را نیاورده‌ام تلگرافات بسیار زیادی بقطر پنج شش صفحه بامضای عده زیادی ببنده می‌رسد که باید حمایت بیشتری از چای داخله بشود و حق هم دارند (ارباب ـ آنها منافع پروانه دارند) اگر آن‌ها منافع پروانه دارند دروغ می‌گویند بچه دلیل این تلگرافی که از طرف یک نفر آمده منافع دیگری ندارد (ارباب باداره خودتان مراجعه کنید).

ارباب ـ جناب آقای رئیس آن کمیسیونی که استدعا کردم بفرمائید درست بشود. (وزیر بازرگانی ـ قبول دارم)

نایب رئیس ـ آئین نامه اگر اجازه بدهد چون آئین نامه ترتیبی دارد آقای عمیدی نوری بفرمائید

۳- سؤال آقای عمیدی نوری راجع بطرح توسعه فلاحت و صناعت چای و جواب آقای وزیر بازرگانی

عمیدی نوری ـ بدنه ابتداء معذرت می‌خواهم از مجلس شورای ملی که سؤال بنده هم تصادفاُ با سؤال جناب آقای ارباب موضوعاً از حیث چای یکی بوده ولی مطلب یکقدری فرق دارد بنده معتقد هستم که مجلس شورای ملی قوه مقننه با قوه مجریه در حکومت دمکراسی بایستی همکاری صمیمانه داشته باشند همین طوری که لوایح دولت‌ها مورد علاقه قوه مقننه قرار می‌گیرد و آنرا تصویب می‌کنند می‌بایستی قوه مجریه هم باجرای قوانین که یا خودشان دادند و یا بموجب طرحهائی که در قوه مقننه تنظیم شده و تصویب شده احترام بگذارند و آنرا اجرا کنند اگر ما بخواهیم منکر این اصل باشیم مثل این استکه کار عبثی بکنیم اگر مجلس شورای ملی قوانینش صرفاُ جنبه توصیه داشته باشد و قوه مجریه در اجرای آن توجه بیشتری نکند گو اینکه در قانون مجازات عمومی یک ماده جزائی پیش بینی شده که وزیر و دستگاه دولت اگر قوانین را اجرا نکنند و یا اگر تبعیضی در اجرای آن بکنند مجازات می‌شود و بهمین جهت هم هست که باید باین پرسش آقای وزیر بازرگانی بسهم خودم تشکر می‌کنم برای اینکه دیدم صریح یک سؤالی را جواب دادند من اولین دفعه‌ای استکه می‌توانیم بگویم جواب وزیر مطابق با سؤال بود برای اینکه سؤال شده بود چقدر پروانه در سال ۳۴ و ۳۵ داده شده صریحاُ گفتند اینقدر من بهمین جهت تشکر می‌کنم و این تقاضا را دارم ک سؤال بنده را هم همینطور جواب بدهند عرض کنم تبصره‌ای بشماره ۲۳ در قانون بودجه سال ۳۵ مورخ ۱۹ فروردین از مجلس گذشت با رأی بسیار زیادی یک ضرب الاجلی برای دولت قائل شده‌ایم و حتی عبادت مکلف است می‌باشد توصیه تویش ندارد می‌گوید ‹‹ دولت مکلف است در ظرف دو ماه برای بسط و توسعه فلاحت و صناعت چای ‹‹ فلاحت و صناعت چای ›› و همچنین تشویق و مساعدت مادی و معنوی کشاورزان و چایکاران برنامه مفید تدوین و تقدیم مجلس نماید ›› بحث بنده این است خیلی متشکرم که فرمودند تلگرافات فراوانی از تمام نقاط کشور آمده است برای تشویق موضوع چای تردیدی هم نیست اگر ما بتوانیم با برنامه صحیحی چای ایران را درست کنیم یعنی فلاحت و صناعت را تواماً توسعه بدهیم تصور می‌کنم سالی ۲۰۰ میلیون تومان (صفاری ـ بیشتر) بلی بیشتر از واردات بکشور بی نیاز شویم بطوری که بنده اطلاع دارم موضوع چای در دنیا طوری شده است که روز به روز تقاضا زیاد می‌شود و عرض کم خواهد شد و کشت چای محدود بیک جاهای خاصی است و خوشبختانه در شمال ایران مناطق زیادی داریم که اگر این برنامه که مجلس مکلف کرده دولت را اجراء بشود خیال می‌کنم خود جناب آقای ارباب هم موافق باشند برای اینکه دیگر وارداتی پیدا نمی‌شود که سر پروانه اش دعوا بشد این است که بنده منتظر جواب صریح جناب آقای وزیر بازرگانی هستم.

نایب رئیس ـ جناب آقای وزیر بازرگانی بفرمائید.

وزیر بازرگانی (کاشانی) ـ بنده اتفاقاُ می‌خواستم جواب آقای عمیدی نوری را بوسیلة خواندن همین تبصره ۲۳ عرض کرده باشم که خودشان قرائت کردند و اگر ملاحظه فرموده باشند در این تبصره گفته شده که دولت در ظرف ۲ ماه باید مقرراتی وضع بکند و بعد بمرحله آزمایش بگذارد پس از آزمایش آن وقت لایحه بیاورد بمجلس آزمایش هم اقلا یک دوره عمل لازم دارد یک دوره باید از اول بهره برداری تا آخر بهره برداری باشد بهره برداری چای اخیراً تمام شده و بنده برای اطلاع جناب عالی باید عرض کنم که یک هفته قبل این طرح تهیه شده است منتهی باید از مراحل مختلف بگذرد یعنی در شورای چای و شورای اقتصاد مطرح بشود بهیأت دولت برود و تصور می‌کنم در ظرف دو هفته دیگر تقدیم مجلس محترم بشود برای اینکه الان مشغول مطالعه این طرح هستیم این طرح هم تهیه شده است ولی تأخیر نشده چون ما می‌بایستی در ظرف مدت دو ماه همانطور که عرض کردم این طرح را که تهیه کردیم بمرحله آزمایش می‌گذاشتیم پس از خاتمه آزمایش تقدیم مجلس می‌گردیم و ما الان مشغول آزمایش طرح هستیم دورة فعلا بهره برداری چای تمام شده و بزودی تقدیم خواهیم کرد.

نایب رئیس ـ آقای عمیدی نوری بفرمائید.

عمیدی نوری ـ بنده متشکرم از جناب آقای وزیر بازرگانی که وعده فرمودند که طرح تهیه شده و تقدیم می‌شود ولی بحث بنده سر اجراء‌قانون است درست است همانطوری که فرمودند تقدیم بمجلسین طبق این تبصره محدود بدو ماه نیست بنده هم قبول دارم اما تهیه و اجرایش محدود بدو ماه است این عین ماده است دولت مکلف است ظرف دو ماه ظرف است یعنی قبل از دو ماه هم می‌تواند مهلتش ۲ ماه است یعنی تهیه و اجرایش محدود بدو ماه است یعنی نوزدهم خرداد و ما الان اوایل آذر ماه هستیم نه نوزدهم خرداد برای بسط و توسعه فلاحت و صناعت چای و همچنین تشویق و مساعدت مادی و معنوی کشاورزان و چای سازمان برنامه مفیدی تدوین و بموقع اجراء بگذارد بنده سؤالم اینست که این برنامه مفیدی که تدوین شده و بموفع اجراء گذاشتید کدام است و تشریف بیاورید پشت این تریبون بگوید این آن برنامه است که ما مکلف بودیم در ظرف دو ماه تدوین کنیم و بموفع اجرا بگذاریم البته جملةبعد اینست که پس از طی آزمایشهای لازم لایحه قانونی آنرا تنظیم و برای تصویب بمجلس تقدیم نماید سؤال بنده روی قسمت اخیر نیست، بلکه روی قسمت اول است من مطالبه می‌کنم از دولت که این چنین برنامه‌های که شما مکلف بودید تدوین بکنید و اجرا بکنید چند تا ماده دارد ماده واحده است؟ دو تا سه تا بیست ماده است؟ چند آئین نامه است اصلش چیست؟ کی تدوین فرمودید؟ کی اجراء‌کردید؟ اگر دارید بدهید ببنده خیلی تشکر می‌کنم، البته باید ما هم کمک کنیم در اصلاحش در اجرایش در آزمایشش و در مجلس هم تصویب می‌شود ولی اگر تا حالا تدوین نشده تخلف از قانون است و البته آنوقت خواهید دید که تخلف قانون صحیحی نیست مخصوصاً در موردی که خودتان هم موافق هستید خودتان معتقد هستید که باید مملکت را از واردات چای بی نیاز کنید جناب آقای وزیر بازرگانی من با اینکه نه در تجارت چای و نه در کشاورزی آن شخصاً وارد نیستم اطلاع دارم بر این که در حال حاضر موضوع چای طبق این منظوری که مجلس شورای ملی در نظر گرفته است عملی نشده است یعنی دیناری اعتبار برای مساعدت بباغدار و کسیکه بایستی ایجاد باغ کند خرج نشده است در حال حاضر تنها کاری که در موضوع چای می‌شود توجه بواردتات چای و پروانه است بنده می‌بینم برای این که توجه باین است که کی کارخانه دارد و چطور این کار خانه چی می‌تواند عمل کند همانطور که فرمودند طبق آن سه نکته‌ای که شورای

+عالی چای در نظر می‌گیرد همینقدر در سال صورت می‌دهد بشورای عالی چای و می‌گوید که من صد تن چای تهیه کرده‌ام و بعد در مقابل آن صد تن پروانه ورود چای بگیرد و توجهی بمحصول چای نیست (صحیح است) اهمیتی بمرغوب بدون و عدم مرغوب بودنش نمی‌دهند نتیجه این شده است که چای داخلی ما با کمال تأسف مصرفش کم شده است در واقع برنامه فعلی عملی نه برنامه قانونی آن که فعلا عمل می‌شد منحصراً این است که کارخانه چی‌ها دارند ایجاد کارخانه در شمال می‌کنند و بعد برگ چای بثمن بخس می‌خرند، باغدار و کشاورز چای بزحمت است بعد اسمش را درست می‌کنند که فلان قدر ما چای تهیه کرده‌ایم بلافاصله می‌آیند خدمت شورای چای پروانه می‌گیرند بنده معتقدم اگر باین سیستم بخواهیم برویم جلو همانطور که از نقاط جنوب کشور شکایت می‌شود قیمت چای در آنجا گران شده بنده در اطاق بازرگانی دیدم نامه‌ای رسیده بود نوشته بودند شما که حمایت از چای می‌کنید آیا یک مصرف کننده حق ندارد چای را بقیمت حقیقیش بخورد در حال حاضر در نقاط جنوبی چای گران شده، برای اینکه همین پروانه هائیکه بصاحبان کارخانه‌ای برای ورود چای می‌دهند یعنی شورای عالی چای می‌دهد هر کیلوئی بده تومان و دوازده تومان برای ورود چای فروخته میشوئد و باین ترتیب زندگی مناطق جنوبی بزحمت افتاده این است که بنده تمنی می‌کنم از جناب آقای وزیر بازرگانی که باین تبصره توجه بفرمایند در این جا دولت مکلف شده هم از لحاظ صناعت و هم از لحاظ فلاحت تواماً اقدام کند لایحه این را باید بیاورد بمجلس اگر الان آن طرح را دارید و مرحمت کنید خیلی متشکریم ندارید بفرمائید که چند روز دیگر می‌آورید این را صریحاُ بفرماید و الا بنده اعلام جرم می‌کنم و صریحا عرض می‌کنم تخلف از قانون شده است (ارباب ـ بنده هم شریکم)

نایب رئیس ـ آقای وزیر بازرگانی بفرمائید.

وزیر بازرگانی ـ سؤالی که الان جناب آقای عمیدی نوری فرمودند غیر از آن چیزی است که ببنده نوشته‌اند آنچه که ببنده نوشته‌اند راجع بتسلیم لایحه است که عرض کردم تسلیم لایحه هنوز دیر نشده باید بمرحله آزمایش برسد (عمیدی نوری ـ تدوین) صریح نوشته راجع بتسلیم لایحه البته تقدیم لایحه بمجلس بوده بنده هم طرحی که تهیه کرده‌ام و عرض کردم تهیه شده نیاورده‌ام بعد می‌فرستم خدمتتان مطالبی که ضمن صحبتتان فرمودید راجع بزراعت چای هیچ کاری نشده بنده تصور می‌کنم در این مورد هم جناب آقای ارباب که ببنده لطف دارند یکی دو مرتبه خدمتشان عرض کردم حالا باز تکرار می‌کنم امیدوارم جناب آقای عمیدی نوری هم قانع بشوند کار کشاورزی چای طوری نیست که بشود امروز شروع کنیم و بهره برداری کنیم ما در ظرف این یکسال و نیم که سه چهار ماهش مطالعه می‌کردیم در واقع بیش از یکسال یکسال و دو سه ماه وقت نداشتیم که کار کنیم در این مدت ما در حدود سی، چهل، جریب زمین خریدیم بذر خوب و مرغوب خریدیم الان نهالهای یکساله داریم بذر را باید سلکسیون کرد نهال را باید دو ساله که شد فروخت بزارع و ارزان فروخت که تشویق بشود بنا براین ما نهالی چهار ریال این یک سال دیگر اقلا وقت لازم دارد کود شیمیائی برای ما نه قران و ده شاهی تمام می‌شود و چهار ریال و نیم تا پنج ریال بزارع می‌فروشیم این کود شیمیائی و کودهای دیگری که تهیه شده حاضر کردیم فصل کود دادن هنوز نرسیده یکی دو سه هفته دیگر است که می‌رویم یک قسمت از باغ را کود شیمیائی می‌دهیم بدون این که پول بگیریم و بگوئیم که این کود قیمتش چقدر است و با متمعتی که سال دیگر خواهد برد او مقایسه کند ببیند چقدر است اینها ضرر ماست و با این مدت کم نمی‌توان بهره برداری بکنیم این برنامه وسیع پنج شش سال کار دارد و اقلا سه چهار سال دیگر باید شروع نتیجه را ببینیم و نتیجه کاملش ده سال دیگر طول دارد (ارباب ـ در ظرف ده سال پروانه هم خیلی فروخته می‌شود)

۴- سؤال آقای بیات ماکو راجع به تقسیم اراضی بین کارمندان و خانه‌های استیجاری وزارت کشاورزی و جواب آقای وزیر کشاورزی

نایب رئیس ـ آقای بیات ماکو بفرمائید.

بایت ماکوـ سؤال بنده از وزارت کشاورزی و از جناب آقای ناصری است راجع بمستخدمین خود وزارت کشاورزی که در نتیجه فشار زندگی که بآنها وارد می‌شود خود آنها و یا بوسیله نامه هائیکه بمن نوشته‌اند از من تقاضا کردند که بوضع آنها رسیدگی بشد چون بنده مدتها زیادی با مستخدمین همکار بوده‌ام و آنها را می‌شناسم هر روز بمن مراجعه می‌کنند و می‌گویند شما که همیشه طرفدار مستخدمین پاکدامن و شریف بوده‌اید چرا در مجلس سکوت می‌کنید. آقایان میدانند که وضع زندگی مستخدمین روز بروز پریشانتر می‌شود هر کس که بوضع مستخدمین وارد بشود تصدیق می‌کند که اوضاع و احوال آنها خیلی سخت است هر روز کرانی می‌شود و دارند از بین می‌روند روی این نظر بنده سؤال کردم راجع باین اراضی که می‌دهند باین بیچاره‌ها که یک کمکی در زندگی اینها بشود چه جور عمل کرده‌اند متأسفانه در این جریانها بطور که گزارش داده‌اند در قسمتهائی خوب انجام نشده است یکعده کلاش از موقع استفاده کرده‌اند شاید جناب آقای وزیر کشاورزی هم درست اطلاع نداشته باشند بنابراین این سؤال را بنده خدمتشان تقدیم کردم که باین کار رسیدگی شود حالا ببینیم ایشان چه جواب می‌دهند.

نایب رئیس ـ جناب آقای وزیر کشاورزی

وزیر کشاورزی (ناصری) ـ عرض کنم متن سؤال نماینده محترم میرساند که شکایتهائی دریافت داشته‌اند که در تقسیم یا واگذاری یا فروش اراضی دولت رعایت مقررات یا استحقاق اشخاص تقاضا کننده نشده است البته موارد را می‌فرمودند محتاج بتهیه این اوراق که فقط یک قسمت از صورت‌ها است نمی‌شدیم اینکه برای استحضار نمیانده محترم عرض می‌کنم

۱- اراضی یوسف آباد که وسیله وزارت دارائی بین کارکنان دولت تقسیم گردیده در حدود ۷ هزار قطعه و زمینهائی که از بدو تأسیس بانک ساختمانی تا کنون تقسیم و فروخته شده ۱۲۸۶۸ قطعه بوده است. چون تهیه صورت کلیه خریداران وقت زیادتری لازم داشت و برای این که در عرض پاسخ تأخیر نشده باشد صورت اسامی ۳۲۷۴ نفر از صاحبان اراضی یوسف آباد ۱۰۴۳۲ نفر از خریداران اراضی بانک ساختمانی حاضر است که تقدیم شود و بقیه در دست تهیه است یصورت اراضی واگذاری از طرف بنگاه خالصجات هم آماده است که تقدیم می‌شود.

۲- در موضوع اختلافات و دعاوی این دو موسسه و پرونده هائی که تشکیل شده است باستحضار میرساند که دعاوی بانک ساختمان ۱۸۲ فقره است که تاکنون بانک محکومیتی نداشته و صورت پرونده‌های حاضر است که تقدیم می‌شود ولی بنگاه خالصجات تا کنون ۱۶ هزار دعوی طرح نموده که در دادگاه‌ها مورد رسیدگی است و تهیه صورت پرونده‌ها با ذکر نتیجه یا جریانی که هر یک طی می‌شکند مدتها وقت لازم دارد تقاضا می‌کنم هر کدام را که نماینده محترم میل دارند از آن استحضار حاصل فرمایند تذکر فرمایند تا باطلاعشان برسد یا این که به بنگاه خالصه مراجعه و پرونده‌های را ملاحظه فرمایند البته در این موضوع هم اگر ممکن باشد نماینده محترم مورد را توضیح بدهند یادداشت بدهند بنده شخصاً آنها را رسیدگی می‌کنم و جریان را خدمتشان عرض می‌کنم تا خدای نخواسته اگر سوء جریانی باشد آن مورد تعقیب می‌شود و بدون پرده پوشی و ملاحظه نتیجه بعرضشان خواهد رسید اما در قسمت اخیر سؤال قبل از این که قسمت اخیر را جواب عرض کنم. بنده می‌خواستم از نماینده محترم همچنین از کلیه آقایان نمایندگان محترم دعوت کنم وقتی را تخصیص بدهند و یکی از این مؤسسات را که بانک برپا کرده همین نارمک را ملاحظه بفرمائید که با همت و زحمات زیاد جائیکه بیابان بوده است امروز قریبت دو هزار خانه برای همان کارمندانی که فرمودند تهیه شده است و امیدوارم که این دعوت را قبول کنید و یکروزی را تصخیص بدهند ملاحظه بفرمایند که در آنجا از حیث آب و برق ساختمان، خیابان سازی مدارس و وسایل دیگر چه اقداماتی شده است (صحیح است) یک روز باید تشریف بیاورید و ببینید که این بانک ساختمانی واقعاً خدمت کرده است ومفید بوده است و مهندسین آنرا تشریق بفرمایئد (صحیح است)(فضائلی ـ بانک ساختمانی خوب کار می‌کند) سؤال سوم راجع باین بود که چرا وزارت کشاورزی کرایه خانه می‌دهد و محل را خودش نمی‌سازد، در این مورد باید عرض کنم قریب چهل هزار متر اراضی بلوار کرج در نظر گرفته شد که وزارت کشاورزی و کلیه مؤسساتش از قبیل بنگاه‌های مختلف دفع آفات و آبیاری و غیره در یکجا متمرکز شوند زمینها ببانک ساختمانی واگذار شده بانک ساختمانی مشغول تهیه نقشه و نقشه برداری است همین که اعتبار آن که اصل مطلب است تهیه شد شروع به ساختمان خواهیم کرد و اقدام لازم بعمل می‌آید و اعتبار آن هم امیدوارم در بودجه سال ۱۳۳۶ منظور بشود (احسنت)

نایب رئیس ـ آقای بیات ماکو،

بیات ماکو ـ آنطور که فرمودند بنده موارد آنها را فرض می‌کنم. موضوع اراضی که فرمودند در آن قسمت راجع بخود خالصجات ۲۵ فقره اعلام جرم شده همین را بفرمائید رسیدگی کنید بنده عرض دیگری ندارم راجع ببانک ساختمانی ۴۷ فقره اشتباهات و دزدی و خلافکاری شده است بنده تمام این‌ها را با مدارش نوشته‌ام تقدیم می‌کنم با نمره و تاریخ و محلش هم معین است. سوم راجع به ساختمان وزارت کشاورزی فرمودند بنده حساب کردم روز پنج هزار تومان از خزانه دولت باید فقط در تهران وزارت کشاورزی کرایه بپردازد خود وزارت کشاورزی که صاحب خالصجات است بانک ساختمانی دارد تمام وسایل را دارد چرا برای خودش یکجائی را نمی‌سازد که روزی پنج هزار تومان کرایه ندهد بنابراین عرایض بنده روی نظر شخصی نیست بنده آدمی

+نیستم هیچوقت نظر شخصی را انجام بدهم (صحیح است) و همیشه نظر خصوصی ندارم و یکی از اشخاصی هستم که معتقدم باید تا زنده هستم باین کشور خدمت بکنم بخصوص در این موقع که ما یک شاهنشاهی مثل اعلیحضرت همایون داریم که شب و روز باین کشور خدمت می‌کند و بفکر مردم است و دولتی که از این وزرای صالح تشکیل شده انصاف نیست که بتوانند منویات اعلیحضرت را آن طور که لازم است انجام نمی‌دهند یک عده اشخاص ناپاک داخل اینها شده‌اند و آبروی اینها را برده‌اند و دولت شما مستخدمین شریف خیلی هستند ولی بیچاره‌ها کنار مانده‌اند و یک عده اشخاص زرنگ وارد کارها شده‌اند و این بیچاره‌ها کنارند و این تبعیضات و این دزدیها که انجام می‌شود خود جنابعالی در بنگاه خالصجات هیأت مدیره را عوض کردید آنجا چه واقع شده، بنده نمی‌خواهم جزئیات را عرض کنم برای اینکه اینجا محل این کار نیست همینقدر بنده خواستم تذکر بدهم و این اسناد را می‌دهم که خود شما و یا هیأت دولت و مقام ریاست یک هیأت سه نفری معین کنید خود شما معین کنید آقای نخست وزیر معین کنند ریاست مجلس معین کند که باین موضوعها رسیدگی کنند اگر درست نبوده است همه خوشوقت می‌شویم و منهم بمردم جواب می‌دهم که تخلفی نشده است ولی اگر اینها اشخاص خاطی بوده‌اند تنبیه بشوند این بهترین کاری است که شما می‌توانید بکنید و من عقیده دارم که شما با تعقیبت این کار می‌توانید خدمتی باین مردم بکنید (احسنت)

نایب رئیس ـ جناب آقای وزیر کشاورزی

وزیر کشاورزی ـ (ناصری) بنده از تذکرات نماینده محترم بسیار خوشوقتی شدم و در مورد مطالبی که فرمودند رسیدگی و اقدام خواهد شد در مورد کرایه مطلب همانطوری است که فرمودند وزارت کشاورزی در حدود سالی هفتصد و چند هزار تومان کرایه می‌دهد و تعجب است که چرا سالهای متمادی این رویه ادامه پیدا کرده با اینکه بنگاه خالصجات در تهران در نقطه‌های مختلف زمین دارد و قادر بساختمان است علاوه بر این هزینه گزافی که همه ساله باید داده شود مزاحمت بسیار هم تولید می‌کند زیرا ادارات متمرکز نیست و دوایر پراکنده شده اتلاف وقت زیاد است نمی‌رسد تلفون اغلب طوری است که سریع نیست خلاصه در نظر گرفته شده که تمام دوایر در یکجا متمرکز بشود و امیدوارم این نقیصه در بودجه سال ۳۶ همانطور که عرض کردم برطرف بشود (عده‌ای از نمایندگان ـ انشاءالله)

۵- تقدیم دو فقره سؤال بوسیله آقای دکتر مشیر فاطمی

نایب رئیس ـ آقای دکتر مشیر فاطمی

دکتر مشیر فاطمی ـ بنده دو تا سؤال دارم یکی راجع به برق تهران و یکی شرکت تلفن (عده‌ای از نمایندگان ـ کدام برق، برقی نیست) (همهمه نمایندگان)

نایب رئیس ـ برق و تلفن هر دو طرف توجه مخصوص مجلس است (پرفسور جمشید اعلم ـ بسیار وضع برق بد است)

۶- اخذ رأی و تصویب ارجاع مجدد گزارش کمیسیون کشاورزی راجع بدفع آفات نباتی و حیوانی بکمیسیون

نایب رئیس ـ اعلام رأی شده بود برای ارجاع بکمیسیون براپرت کمیسیون کشاورزی راجع بدفع آفات نباتی باید رأی بگیریم دولت هم موافقت کرده است.

وزیر کشاورزی ـ (ناصری) ـ یادداشتهای جناب آقای بیات ماکو را التفات بفرمائید برای رسیدگی.

نایب رئیس ـ از طرف مجلس ارجاع می‌شود. حالا رأی می‌گیریم بارجاع لایحه بکمیسیون کشاورزی آقایانیکه موافق هستند قیام بکنند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

۷- شور اول گزارش کمیسیون کشور راجع باصلاح ماده ۱۳ ورود و اقامت اتباع خارجه

نایب رئیس ـ شور اول لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع بورود و اقامت اتباع خارجه در ایران مطرح است گزارش کمیسیون قرائت می‌شود

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی کمیسیون کشور در جلسه مورخه۳۵/۵/۵ لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع بورود و اقامت اتباع خارجه در ایران را با حضور آقایان معاون وزارت کشور مطرح و عیناً تصویب نمود و اینک گزارش آنرا تقدیم مجلس شورای ملی می‌نماید:

ماده ۱- ماده ۱۳ قانون راجع بورود و اقامت اتباع خارجه در ایران مصوب نوزدهم اردیبهشت ماه ۱۳۱۰ بشرح ذیل اصلاح می‌شود.

ماده ۱۳ ـ برای حفظ امنیت و یا مصالح عمومی و یا ملاحظات صحی هیأت وزیران می‌تواند تصمیمات ذیل را که ورود و اقامت و خروج عبور خارجیان را محدود یا مشروط می‌نماید اتخاذ کند:

الف ـ جلوگیری از کلیه یا قسمتی از مراودات سرحد

ب ـ منع توقف موقتی با دائمی در بعضی از مناطق ایران و یا عبور از بعضی مناطق ایران

ج ـ اتخاذ وسائل مخصوص نظارت نسبت بخارجیان در مورد فوق العاده

دـ خارجیان را که بدون داشتن اسناد لازم وارد خاک ایران شده یا می‌شوند و یا با داشتن اسناد لازم از رههای غیر مجاز بکشور وارد گردیده یا می‌گردند علاوه بر مجازات مقرر در قانون ورود و خروج اتباع خارجه مصوب نوزدهم اردیبهشت ۱۳۱۰ بنا بپیشنهاد وزارت جنگ آنانرا برای مدتیکه از پنج سال تجاوز نکند ملزم باقامت اجباری در محل معین نموده و یا اینکه آنها را از کشور اخراج نماید

ماده ۲- وزارت جنگ وزارت کشور وزارت دادگستری مأمور اجرای این قانون می‌باشد مخبر کمیسیون کشور‹‹ سعید مهدوی ››

گزارش کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری لایحه مربوط بورود و اقامت اتباع خارجه در ایران را در جلسه ۲۳ آبان ماه ۳۵ با حضور آقای وزیر دادگستری مورد رسیدگی و از نظر جزائی خبر کمیسیون کشور را تأیید و اینکه گزارش آنرا تقدیم می‌دارد مخبر کمیسیون دادگستری ـ ‹‹عمید نوری ››

گزارش از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۹ مهر ماه ۳۵ لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به اصلاح ماده ۱۳ قانون ورود و اقامت اتباع خارجه در ایران را با حضور آقای معاون وزارت جنگ مطرح و مورد رسیدگی قرار داده و گزارش کمیسیون کشور را تأیید اینکه خبر آنرا تقدیم مجلس شورای ملی می‌نماید

مخبر کمیسیون نظام ـ‹‹ امیر حسین فولادوند ››

نایب رئیس ـ این لایحه آقایان یک موقعیتی بمن می‌دهد که راجع بچگونگی ورود اتباع خارجی به ایران جلب توجه مجلس شورای ملی را بکنم قانونی ما داریم که در ۱۳۱۰ گذشت و فقط از طرف۶ دولت ماده سیزدهمش مورد توجه قرار گرفته و بیشتر از نظر حفظ امنیت و مصالح عالیه کشور است که در کمیسیون دادگستری موافقت شد و اینکه بمجلس شورای ملی آمده ولی اینجا خوب بود که دولت که فعلا دو سه نفر از هیأت محترم اینجا تشریف دارند و بقیه اش نمیدانم کجا هستند در این مطلب دقت بفرمایند و اگر مورد دقت واقع نشد مورد دقت نمایندگان واقع شود که شاید همین جلسه این مسأله حل شود نظر آقایان هست که چند روز پیش یک آقائی بنام مرتاض صامت آمد به ایران و مبانی اخلاق و دروس بالائی بملت کهنسال ایران می‌داد که آب را چطور بخورید و پرتقال را چطور پوست بکنند و وقتی هم که دولت خواست او را بیرون بکند باز دست زد بغش و ضعف و از این حرفها و داشت این کار جنبه بین المللی پیدا می‌کرد که الحمدالله پلیس دستش را گرفت و بیرونش کرد و این قضیه آبرومندانه تمام شد از این جور کلاشها هر وامانده‌ای که هر جا بی کار می‌ماند می‌آید مملکت ما یا می‌شد مرتاض یا می‌شود عالم آناتومی و لخت و عور می‌آید این جا و اسباب زحمت می‌شود (علامه وحیدی ـ متخصص غش داشتیم) در ممالک دیگر که اطلاع درید من بهترین مثال را مثال امریکا برایتان می‌زنم که امریکا با جمعیت ۱۴۰ میلیونش تشکیل شده از یک عده آگلومراسیونهایی که از جاهای مختلف آمده‌اند معذلک امروز یک فردی وقتی بخواهد برود آمریکا دولت امریکا یک تضمیناتی می‌خواهد که ممر عایداتش چیست برای چه منظور می‌آید و بچه درد مملکت می‌خورد حق کار دارد یا ندارد و حال این که اگر این ۱۴۰ میلیون جمعیت ضرب در ۳ هم بشوند باز برای فعالیت کار هست در ایران که روی هر کیلومتر مربع فقط ۱۲ نفر زندگی می‌کنند و این شیفری است سومین درجه از پائین است در تمام دنیا وقتی شما فکر کنید که در بلژیک ۱۴۰ نفر است و در ایران ۱۲ نفر معذلک برای این ۲۰ میلیون جمعیت که روی یک میلیون و ششصد هزار کیلومتر مربع زندگی می‌کنند باید بگوئیم که کار زیاد نیست.

یکعده‌ای ولگرد و بی چیز می‌آیند اینجا می‌شوند نماینده تجارتی می‌شوند متخصص برق می‌شوند خاویار فروش در صورتیکه در مملکت خودشان پهن هم بار آنها نمکردند و این مطلب باید مورد توجه دولت قرار بگیرد (حشمتی ـ می‌شود کتانه) حالا بنده نخواستم اسم ببرم خیلی متشکرم که آقایان متوجهند که بنده چه عرض می‌کنم قسمت اعظم پول این مملکت بدست این شارلاتانها بیکاره از بین می‌رود و واقعاً سبب می‌شد که تجارت ما حیثیت کار‌های خوب ما در نتیجه این آوانتوریه‌ها که واقعاُ نمی‌توانم لغت دیگری برایش پیدا کنم دوچار اختلال می‌شود این جا دولت باید مخصوصاُ باین نکته توجه کند و با اجازه آقایان در همین لایحه چون لایحه دو شوری است بنده پیشنهادی خواهم داد و بعد هم خواهد رفت بکمیسیون دادگستری که امیدوارم مورد توجه قرار بگیرد آقایان اگر یک آقائی بخواهد از یک مملکتی به مملکت ما بیاید اگر نماینده تجارتی است یک مؤسسه رسمی او را معرفی بکند اگر طبیب و پزشک است یک آکادمی یک مؤسسه رسمی او را معرفی کند (صحیح است) اگر تاجر است می‌آید در این مملکت به بینیم از کجا سرمایه آورده است بسر خودتان آقای حشمتی من نمی‌خواهم اسم ببرم اشخاصی هستند که لخت آمده‌اند ببازار طهران حالا بهترین آپارتمانهای اینجا دارند (یکنفر از نمایندگان ـ مالیات هم نمی‌دهند) (صحیح است) تازه بحکومت‌های آقای ذوالفقاری ارائه و لوایحی صادر می‌کنند ۰

+روح شما خبر ندارد منظور از حکمت هم دستگاههای پائینی است یعنی حاجی عبدالمجید بیچاره خودمانی که در مملکت خودش است باید برای ۱۵۰ تومان مالیات خودش دو سال رفت و آمد بکند ولی برای آن آقا که مالیاتش یکصدم آن مبلغی است که واقعاً باید بپردازد تازه چشم و ابرو می‌اندازد بالا بنده نمی‌خواهم اسم ببرم مدالها پشت سرش است و در یک جاهائی رسمی هم راه پیدا می‌کند آقا برای چه مگر این مملکت مقرراتی ندارد حالا که قانون اتباع خارجی را اینجا آمده است بنده این قسمت را تذکر می‌دهم البته بمن ایراد نفرمائید مخصوصاُ جناب آقای عمیدی نوری آنچه که از کمیسیون دادگستری آمده است بیرون و آنچه ما گفتیم راجع باین بنده دال است که در قانون ۱۳۱۰ نبود و این بنده دال که بند بسیار خوبی است در گزارش کمیسیون دادگستری اضافه شد و صرفاُ هم از نظر سیاسی است که دولت نظر داشته باشد چه اشخاصی میایند که بنده واقعاُ تبریک می‌گویم که این مطلب مورد توجهشان واقع شد ولی غیر از سیاست یک مطلب دیگری است بنده برای شما مثال عرض می‌کنم یک آقائی آمده است اینجا آقای ذوالفقاری از بنده نپرسند کیست یک آقای آمده و یک موسسه فرهنگی باز کرده بنده دو سه مرتبه باو گفتم که تو باید مطیع مقررات وزارت فرهنگ ما باشی بنده تبلیغات مذهبی نمی‌خواهم بکنم ولی هیچ معنی دارد که شاگردان مسلمان ایرانی را روز یکشنبه این مؤسسه بکلیسا بفرستد یا قبل از اینکه تاریخ سیروس و داریوش را بداند هی راجع بژاندارمری برای آنها می‌گوید من عرضی ندارم آنهم برای شاگردان مفید است ولی وزارت فرهنگ باید بداند که در دبیرستان و دبستان که یک مرکز فرهنگی است کدام یک از اینها بیشتر مورد لزوم است برای شاگردان و از این مهمتر قضیه طبی است شاید مقام محترم ریاست اطلاع داشته باشند که الان در یکی از کارفور‌های تهران در یکی از چهار راههای تهران یک آقائی است نمیدانم چکسلواکی است یا کجائی است این آقا خودش را متخصصی امراض عصبانی میداند و اگر شما بخواهید سراغش بروید خیلی بزحمت می‌توانید و بخدا قسم هیچ معلوم نیست این مردم که در مملکت خودش چکاره بوده است بنده نمی‌خواهم اسم ببرم یک کس دیگری آمده بود اینجا و در یکی از دانشکده‌های ما در ۱۳۱۱ پرفسور بود بنده این شخص را دیدم در پاریس گفتم آقای شما اینجا چکار می‌کنید گفت آمده‌ام لیسانس حقوق خودم را بگذرانم قبلا پرفسور ما بوده است اینجا یک مملکت در بازی است برای این جور اشخاص اینست که در این موقع که این لایحه مطرح است بنده استدعا می‌کنم کمکی بفرمائید پیشنهادهائی بفرمائید یا نظری بدهید که جلوگیری از این هرج و مرج بشود و یکعده آوانتوریه و بیکاره بعنوان متخصصی فنی عالی مقام تشریف نیاورند توی این مملکت (مهندس فروغی ـ مهندس) بقول آقا واقعاً مهندس، خوب گفت آقای مهندس فروغی عرض کنم یکی از این آقایان در یکی از کارخانه‌های کروپ عمله بوده حالا تشریف آورده متخصص شوفاژ سانترال است این چطوریست در این قسمت توجه بفرمائید (دکتر جهانشاهی ـ مشاور وزارتخانه‌ها هستند ماهی چهار هزار تومان) در این موقع که‌ای لایحه مطرح است این قدم بزرگ را مجلس نوزدهم بردارد برای اینکه اگر شما بخواهید بروید پاریس مرغ بفروشید بشما اجازه نمی‌دهند اینجا این آقایانی که تشریف می‌آورند بعنوان نمایندگی تجارتخانه‌ها معلوم نیست بچه مجوزی است این بود که بنده خواستم در کلیات این لایحه جلب توجه آقایان را بکنم و تقاضا می‌کنم در موقعی که مطرح می‌شود توجه فرمایند. نایب رئیس ـ چون کسی دیگر اجازه نخواسته برای ورود در شور مواد رأی می‌گیریم آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول قرائت می‌شود

(بشرح سابق خوانده شد) در ماده اول کسی اجازه نخواسته ماده دوم قرائت شود

(بشرح زیر قرائت شد)

در این ماده هم مخالفی نیست لایحه برای شور دوم بکمیسیون ارجاع می‌شود.

بزرگ ابراهیمی ـ بنده در کلیات عرضی دارم.

نایب رئیس ـ کلیات تمام شده.

۸- شور اول گزارش کمیسیون دادگستری راجع باصلاح ماده ۴۳ قانون مجازات مرتکبین قاچاق

نایب رئیس ـ شور اول لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به اصلاح ماده ۴۳ قانون مجازات مرتکبین قاچاق مطرح است که قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری لایحة ارسالی از مجلس سنا راجع باصلاح ماده ۴۳ قانون مجازات مرتکبین قاچاق را در جلسه ۲۳ آبان ماه ۳۵ با حضور آقایان وزیر دادگستری مورد رسیدگی قرار داده و بامختصر اصلاحی آنرا تصویب و اینکه گزارش آنرا تقدیم می‌دارد:

ماده ۱- ماده ۴۳ قانون مجازات مرتکبین قاچاق اصلاحی اسفند ماه ۱۳۱۵ بطریق ذیل اصلاح می‌گردد

ماده ۴۳- وارد و خارج کردن اسلحه ناریه و مهمات جنگی و فشنگ و مواد محترقه و اسلحه شکاری و اسلحه سرد جنگی ممنوع است مگر با اجازه دولت ساختن و حمل و نقل و اشتغال بکسب و خرید و فروش و تعمیر و نگاهداری و کلیه امور مربوط بهر نوع اسلحه ناریه و مهمات جنگی و فشنگی و مواد محترقه باروت و اسلحه شکاری (باستثنای تفنگهای سر پر شکاری قدیم) و اسلحه سرد جنگی ممنوع است مگر با اجازه قبلی زارت جنگ متخلفین از مقررات فوق به دو ماه تا دو سال حبس تأدیبی یا به سیصد تا ده هزار ریال جزای نقدی یا بهر دو مجازات محکوم می‌شوند

ماده ۲- وزارت دادگستری، وزارت جنگ، وزارت کشور، وزارت کشور، وزارت دارائی، مأمور اجرای این قانون می‌باشد

مخبر کمیسیون دادگستری ‹‹ عمیدی نوری ››

نایب رئیس ـ در کلیات کسی اجازه نخواسته بنابراین رأی می‌گیریم بورود در شور در مواد آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثریت برخاستند) تصویب شد ماده اول که قرائت شد آقایان توجه فرمودند کسی هم اجازه نخواسته ماده دوم هم که قرائت شد کسی اجازه نخواسته بنابراین بکمیسیون ارجاع می‌شود

۹- شور اول گزارش کمیسیون دادگستری راجع به مجازات مزاحمین بوسیله چاقو و سایر انواع اسلحه سرد

نایب رئیس ـ شور اول لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع بمجازات حمل چاقو و انواع اسلحه مطرح است که قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به مجازات حمل چاقو و انواع اسلحه دیگر و اخلال در نظم و امنیت و آسایش عمومی را در جلسه ۲۳ آبان ماه ۳۵ با حضور آقای وزیر دادگستری مرود رسیدگی و بحث قرار داده و عین مواد مصوب مجلس سنا را تصویب و اینکه گزارش آنرا تقدیم می‌دارد:

ماده ۱- هر کس بداشتن چاقو یا هر نوع اسلحه سرد دیگر تظاهر و یا قدرت نمائی کند و یا آنرا وسیله مزاحمت اشخاص و یا اخذی و یا بدان وسیله تهدید و یا با کسی گلاویز شود بسه ماه تا یکسال در محلی غیر از محل اقامت خود محکوم خواهد شد.

ماده ۲- هر کس بوسیله هیاهو و جنجال و یا حرکات بر خلاف عادت و متعارف و یا تعرض باشخاص اعم از این که زیان آور باشد یا نباشد نظم و آرامش و آسایش عمومی را مختل نماید و یا مرتکب اعمال و رفتاری شود که ایجاد هرس و تشویق در افکار عمومی نماید و یا مردم را از کسب و کار بازدارد و یا آزادی و آسایش عمومی را مختل سازد بحبس تأدیبی از دو ماه تا یک سال محکوم خواهد شد

ماده ۳- هر کس در اماکن عمومی و یا معابر عمومی معترض و یا مزاحم زنی بشود و یا با الفاظ و یا حرکات مخالف شئون و حیثیت باو توهین نماید بحبس تأدیبی از دو ماه تا هشت ماه محکوم خواهد شد.

ماده ۴- هر گاه جرائم مذکور در مواد فوق در نتیجه توطئه قبلی و دسته جمعی واقع شود هر یک از مرتکبین بحد اکثر مجازات مقرر محکوم خواهد شد.

ماده ۵- بکلیه جرائم مذکور در مواد فوق دادگاهها خارج از نوبت رسیدگی خوهند کرد و نقاطی که حکومت نظامی رسیدگی به این جرائم را باستثناء مورد ماده ۳ خواهند داشت در این صورت محکوم علیه دادستان می‌توانند از حکم دادگاه بدوی تقاضا تجدید نظر نمایند حکم دادگاه تجدید نظر قطعی و غیر قابل فرجام است.

ماده ۶- در تمام موارد مذکور در این قانون تعقیب و توقیف متهمین طبق قوانین جزائی بعمل خواهد آمد.

ماده ۷- وزارت دادگستری و وزارت جنگ مأمور اجرای این قانون خواهند بود مخبر کمیسیون دادگستری عمیدی نوری

نایب رئیس ـ در گلیات کسی انجمازه نخواسته است بنابراین رأی می‌گیریم بورود و شور در مواد آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد مواد هم که قرائت شد و کسی اجازه نخواسته.

فضائلی ـ دستور بفرمائید یک بار دیگر قرائت بشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- هر کس بداشتن چاقو یا هر نوع اسلحه سرد دیگر تظاهر و یا قدرت نمائی کند و یا آن را وسیله مزاحمت اشخاص و یا اخاذی و یا بدان وسیله تهدید و یا با کسی گلاویز شود بسه ماه تا یک سال حبس تأدیبی و یا باقامت اجباری از ششماه تا یکسال در محلی غیر از محل اقامت خود محکوم خواهد شد.

نایب رئیس ـ آقای فضائلی

فضائلی ـ قبلا حضور آقایان محترم عرض می‌کنم که عرایضم از یکی دو جمله تجاوز نخواهد شد (احسنت)

+و آن عبارت از این است که بنظر بنده باید عنوان قانون با مفاد قانون تطبیق کند در عنوان قانون حمل چاقو دارد چاقو در اصطلاح عرف عمومی یک چیزی است که با آن مثلا خیار پوست می‌کنند حمل چاقو یعنی کسیکه چاقو را او باشد توی جیبش باشد در این ماده آن نکاتی که باید بآن توجه کرد درست توجه شده ولی عنوان این لایحه بنظر بنده عنوان خوبی نیست و خوب بود عنوان ایمن لایحه را متناسب با خود این مواد می‌گرفتند والا تنها عنوان منع حمل چاقو بنظر این بنده صحیح نیست و اگر عنوان منع اسلحه سرد و گرم می‌شد صحیح تر بود و حمل چاقو یک چیزی است که قلمتراش هم آدم توی جیبش می‌گذارد و این درست نیست

حشمتی ـ مقصود چاقوی ضامن دار است.

نایب رئیس ـ آقای دکتر شاهکار

دکتر شاهکار ـ عرض کنم در قسمت اول ماده دقت بفرمائید نوشته شده تظاهر و یا قدرت نمائید تظاهر یا قدرت نمائی آقایان محترم موافقت بفرمائید که این (یا) را حذف کنیم دلیلش را هم الان عرض می‌کنم تظاهر یک معنی دارد و قدرت نمائی یک معنای دیگری یک وقت است که یک کسی می‌گوید که منم که این چاقو را دارم یک وقوت هم می‌گوید اگر حرف بزنی شکمت را سفره می‌کنم عرض کنم هر دو را قانون جرم شناخته و هر دو را هم قابل مجازات دانسته در کمیسیون این اصلاح نشد بدلیل اینکه خواستیم زودتر بیاید بمجلس اگر موافقت بفرمائید بنده پیشنهاد می‌کنم که برود کمیسیون و ما این لغت (یا) را برداریم که بشود هر کس بداشتن چاقو تظاهر قدرت نمائی بکند (صحیح است) بنابراین بنده پیشنهاد می‌کنم مخالفی هم نخواهد بود این که بنده عرض کردم چون واقعاُ یک وقتی است که میگوئیم تظاهرات که متعاقب قدرت نمائی باشد ملاحظه بفرمائید بنده عرض می‌کنم این چاقوی زنجانی را که ملاحظه میفرمائید این را بنده دارم البته این چاقو قدرت نمائی می‌کنم (دکتر امیر حکمت ـ باید یک حدی داشته باشد) توجه بفرمائید تز آقای دکتر امیر حکمت هم قابل دفاع است ملاحظه بفرماید یکوقتی است که میگوئیم تظاهر بداشتن چاقو یعنی این را من دارم، اگر این را بگویم جرم است این اسباب زحمت می‌شود.

نایب رئیس ـ آقای مخبر عمیدی نوری (مخبر) جناب آقای دکتر شاهکار ریاست محترم کمیسیون دادگستری در کمیسیون دادگستری در کمیسیون تشریف داشتند که این لایحه به همین کیفیت تصویب شد و این نظری هم که الان فرمودند در آن جلسه بحث نشد البته حالا بنظر شان رسیده و قابل توجه است که بحث بشود بنده معتقد هستم که بکیفیتی که لایحه تنظیم شده بهتر است دلیل بنده هم این است که فرق است بین تظاهر با چاقو و قدرت نمائی تظاهر بچاقو ممکن است همانطوری که فرمودند چاقو را نشان بدهد یک وقت هم ممکن است که چاقو را نشان نمی‌دهد توی جیبش است و قدرت نمائی می‌کند و بطوری که فرمودند می‌گوید با چاقو شکمت را سفره می‌کنم (ثقه الاسلامی ـ ممکن است اصلا چاقو نداشته باشد) بقول ایشان ممکن است اصلا چاقو نداشته باشد بنابراین این دو عمل است و این دو عمل هر دو مورد نظر قانونگذار بوده است و بنده معتقدم که بهمین شکل باشد بهتر است در متن و در خود مواد اگر نظری دارند پیشنهاد بفرمایند که در کمیسیون اصلاح بشود.

فضائلی ـ آنوقت عنوان لایحه غلط در میاید عنوان لایحه نوشته قانون مجازات حمل چاقو و اگر چاقو نداشته باشد درست در نمی‌آید

نایب رئیس ـ آقای سلطانمراد بختیار

بختیار ـ بنده می‌خواستم عرض کنم که تمام قوانینی که ما می‌خواهیم بگذرانیم این است که اگر یک کسی چاقو کشی کرد باید مجازات کرد بنده هم تا این قسمت قبول دارم ولی فکر کنید آقایان اگر خدای نخواسته یکی از مأمورین پیدا شد و ممکن است پیدا بشد که البته خیلی کم است که با یک کسی خورده حساب داشته باشد و این بدبخت یک چاقوئی که حتی نمی‌شود گفت با آن بتوان خیار هم پوست کند و جیبش بود این آقا اسباب زحمت او شد و دو سیه‌ای برای او ساخت و گفت این چاقو داشته و تظاهر کرده یا قدرت نمائی کرده آنوقت آقایان باین سادگی که پا می‌شوند و رأی می‌دهید باین سادگی آن بدبخت مادر مرده از چنگ آن مأمور رها نمی‌شود او را می‌گیرند و حبسش می‌کنند بیچاره اش می‌کنند هیچ دلیل و مدرکی نیست که بیاورد و کسی هم نیست که بگوید این بدبخت چنین خیالی نداشته و چنین کاری را نکرده است و یا شاید اصلا چاقو نداشته است بنابراین خوبست که این لایحه یک جوری باشد که معلوم بشود که کسی چاقو کشی می‌کند اگر الساعه من یکی دو نفر از آقایان را دیدم که چاقوئی توی جیب شان بود ممکن است روز آخر که دو سال مجلس تمام می‌شود و می‌خواهیم برویم بیرون همین دم در مأمور جلوشان را بگیرد و اسباب زحمتشان را فراهم کند بنده معتقدم که باید این حرف‌ها را اقلا بزنیم بعد آقایان مختارید هر طور می‌خواهید بکنید ولی همیشه هم آقایان مصونیت ندارند و ممکنست خدای نخواسته یک مأموری یک روز بیاید یک کسی پیدا بشود که بخواهد تهمت چاقو کشی به بعضی از همکاران محترم بزند این است که زیاد برای مامورین بیچاره فکر نکنید یکی هم اینکه کدام مأمور دولت در این دو سه سال پیدا شده که بگویند این مأمور دولت برای این که بمردم تهمت زده است برای اینکه دو سیه ساخته است او را گرفته‌اند و تعقیب کرده‌اند و تنبیهش کرده ـ اند هر چند روز ما می‌خواهیم قانون بگذرانیم که توی سر مردم بزند اگر فلان کار را کردند فلانطور مجازات بشوند و هیچوقت نمیگوئید که اگر یک نفر مأمور آمد گفت فلانکس چاقو کشی کرده و دروغ بود چه باید کرد نه قانونش را داریم و نه عمل می‌کنیم و تمام مردم آلت دست یک دسته از مأمورین دولت هستند و بنظر بنده این کار صحیح نیست و آقایان که وکیل مردم هستند یک فکری بکنید که اینقدر همه اش یکطرف نباشد و همه اش فکر زدن توی سر مردم را نکنید.

نایب رئیس ـ آقای دکتر امیر حکمت

دکتر امیر حکمت ـ بنده خواستم عرض کنم که موافقت دارم در اینکه چاقو داشتن باید جرم شناخته بشود این محل تردید نیست ولی در بعضی از ممالک یک حسابی دارد نمی‌شود گفت هیچکس نباید چاقو توی جیبش باشد برای اینکه برای احتیاجات هر کس چاقو لازم دارد که همراهش باشد منتهی باید اندازه تعیین کرد می‌گویند از ۳ یا ۴ سانتیمتر تجاوز نباید بکند و داشتن آن چاقو جرم است که در پیش از ۳ یا ۴ سانتیمتر باشد ولی تا ۳ و چهار سانتیمتر هر کس داشته باشد جرم نیست بنده خاطرم می‌آید که چاقو داشتم از جیبم در آوردم و از آن حد بلندتر بود بمن گفتند از آن حد بیشتر جرم است بنابراین حد را باید مراعات کرد باید اندازه را در نظر گرفت برای این که آن اندازه کوچک قابل این نیست که جرحی وارد بیاورد و مزاحمتی فراهم بکند این است که آن حد کوچک خطر و ضرری ندارد و برای احتیاجات هم مصرف دارد بنابراین بنده پیشنهاد می‌کنم برای اندازه چاقو یک حسابی در نظر گرفته شود که تا چه حد اندازه‌ای مجاز هست و از آن بیشتر مجاز نیست.

نایب رئیس ـ آقای دکتر دادفر مخالفید؟

دکتر دادفر ـ نخیر موافقم

نایب رئیس ـ بفرمائید

دکتر دادفر ـ راحع بلایحه مطروحه آقایان محترم نظریاتشان را ابراز فرمودند در کمیسیون دادگستری بحث شد از نظر قوانین حقوقی و جزائی این قانون نه لازم است و نه ضروری است اما اینجا صحبت شد جناب آقای خلعتبری هم اشاره فرمودند که چون این قانون یادگار دوره باصطلاح آزادیخواهی است در آن کمیسیون اتفاق نظر حاصل شد و حتی واوو (ب) آنهم تکان نخورد چون این قانون را آن وقتی که تصویب می‌کردند بنظرشان یک قانونی بود مطابق اصول و مقررات و باین ترتیب در کمیسیون دادگستری روی جزئیات قانون بحث نشد و اگر آقایان این نظر کمیسیون را که قانون بدون تغییر تصویب بشود بحثی نیست (مهندس فروهر ـ ما که فرمایشاتتان را نفهمیدیم) دوباره تکرار می‌کنم آقا توجه نفرمودید بنده عرض کردم اصولا در کمیسیون دادگستری وقتی این قانون مطرح شد روی این نظر بحث شد که چون این قانون حمل چاقو باصطلاح یادگار دوره آزادیخواهی است (فضائلی ـ آزادی خواهی را تفسیر بفرمائید) باصطلاح که عرض تفسیرش است باین ترتیب این قانون بهمین کیفیت باقی بماند اگر آقایان محترم این نظر را تأیید بفرمائید بحثی نیست و ار در تغییر دادن این قانون نظری داشته باشند آنوقت اصال ناجازه بفرمائید که لایحه در کمیسیون حلاجی بشود چون اساساً در کمیسیون بحثی روی این قانون نشد.

نایب رئیس ـ آقایان توجه دارند که این شور اول است پیشنهادی اگر هست بکمیسیون بدهید مورد نظر قرار می‌گیرد و حالا پیشنهادات قرائت می‌شود (بشرح زیر خوانده شد) پیشنهاد می‌نمایم در ماده اول جمله (هر کس بداشتن چاقو) تبدیل به (هر کس با چاقو) بشود و نیز (یا) بعد از کلمه (تظاهر) حذف گردد ‹‹ دکتر شاهکار ›› هم کس بوسیله چاقو یا هر نوع اسلحه سرد دیگر مزاحم اشخاص می‌شود یا اخاذی یا تهدید و تظاهری نماید یا با کسی گلاویز شود به ۳ ماه تا یک سال حبس تأدیبی و یا اقامت اجباری از ۶ ماه تا یک سال غیر از محل اقامت خود محکوم خواهد شد.

‹‹ دولت آبادی ›› بنده پیشنهاد می‌کنم ماده ۱ باین ترتیب اصلاح شود هر کس بداشتن چافو که از ۵ سانتیمتر طول تجاوز نماید یا هر نوع اسلحه الی آخر‹‹ دکتر امیر حکمت ››

نایب رئیس ـ ماده دوم قرائت می‌شود:

(بشرح زیر خوانده شد)

هر کس بوسیله هیاهو و جنجال و یا حرکات بر خلاف عادت و متعارف و یا تعرض باشخاص اعم از اینکه زیان آور باشد یا نباشد نظم و آرامش و آسایش عمومی را مختل نماید و یا مرتکب اعمال و رفتاری شد که ایجاد هراس تشویش در افکار عمومی نماید و یا مردم را از کسب و کار بازدارد و یا آزادی و آسایش عمومی را مختل سازد بحبس تأدیبی از ۲ ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.

+مهندس فروهر ـ بنده در ماده دوم عرضی دارم

نایب رئیس ـ بفرماید

مهندس فروهر ـ بنده خواستم راجع به قسمت ماده دوم یک عرایضی خدمت آقایان نمایندگان محترم کرده باشم جناب آقای سلطانمراد بختیار یک بحثی فرمودند اگر کسی چاقو داشته باشد و همچنین یک نفر دیگر از آقایان فرمودند که قد چاقو اندازه گرفته شد در ماده دوم دیگر اصلا صحبت چاقو هم نیست که عنوان لایحه است و یک قدری متناقض است با عنوان لایحه بنده با آن کاری ندارم مطلب این است که اگر مواقع عادی باشد ما باید ببینیم که اجرا کنندگان قانون کی‌ها هستند و یک شمشیر دموکلسی بدست یک عده داده می‌شود بر علیه مردم بکار ببرند اگر مواقع استثنائی باشد الان حکومت نظامی هست تمدید هم شده ماده پنج دارد اخلالگر را می‌گیرد و یک عده چاقو کشی را هم ما شنیدیم و دیدیم که ببندر عباس تبعید شدند یا بنقاط بد آب و هوای دیگر حالا باین ترتیب استشهاد می‌کنند که یک جائی هو و جنجال شده است بر خلاف عادت و متعارف عرض کنم که این خلاف عادت بتشخیص کی است؟ شاید من عادتی داشته باشم و یک کاری کنم و یک شخصی بگوید که بر خلاف عادت است این بر خلاف عرف بود و این تشخیص قابل بحث است بنابراین ماده دوم که اصلا طول ماده خودش میرساند که یک مفهوم و مقصود مشخص و معینی ندارد و یک سری کلماتی است که اینجا نوشته شده است و باتکای هر کلمة این اگر یک کسی آمد استشهادی از دو سه نفر کرد در یک جائی در یک خیابانی محلی بنده حالا باشخاص یا مأمورین کاری ندارم استشهاد که بجریان افتاد پرونده که تشکیل شد قاضی عدلیه نمی‌تواند از آن منصرف شود مردم احضار می‌شوند میروند و میایند و اگر هم بتونند از شرش خلاص شوند با یک زحماتی است بنده عقیده دارم اگر این قانون بطور عمومی در هر موقعی قابل اجرا است این صحیح نیست اگر برای مواقع استثنائی است آنوقت هم که حکومت نظامی می‌شود و اشخاص از خودشان دفاع می‌کنند آن وضع استثنائی است ولی بطور عمومی نباید قانون داشت که هر کسی را بشود اذیت بکنند هر قدر هم فاصله از تهران بیشتر باشد دورتر باشد این عمل بیشتر صدق می‌کند بنابراین یک توجهی باین قسمت بفرمائید و الا بنده نظر خاصی راجع به این کار نداشتم یک تذکری بود که خواستم عرض کنم

نایب رئیس ـ پیشنهاد راجع بماده ۲ قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم جمله ‹‹ اعم از آنکه زیان آور باشد یا نباشد ›› از سطر دوم ماده دوم این لایحه حذف شود ‹‹ فخر طباطبائی ››

نایب رئیس ـ بکمیسیون ارجاع می‌شود ماده سوم قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- هر کس در اماکن عمومی و یا معابر عمومی متعرض و یا مزاحم زنی بشود و یا بالفاظ و یا حرکات مخالف شئون و حیثیت باو توهین نماید بحبس تأدیبی از دو ماه تا هشتماه محکوم خواهد شد.

نایب رئیس ـ کسی اجازه نخواسته پیشنهاد قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

پیشنهاد می‌نماید در سطر دوم ماده ۳ جلسه (بابالفاظ) حذف شود‹‹ دکتر مشیر فاطمی ››

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم عبارت ‹‹و یا با الفاظ و یا حرکات مخالف شئون و حیثیت باو توهین نماید›› در سطر دوم ماده ۳ این لایحه حذف شود ‹‹ فخر طباطبائی ››

نایب رئیس ـ پیشنهادات بکمیسیون ارجاع می‌شود ماده چهارم قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴ هر گاه جرائم مذکور در موارد فوق در نتیجه توطئه قبلی و دسته جمعی واقع شود هر یک از مرتکبین بعد اکثر مجازات مقرر محکوم خواهد شد

نایب رئیس ـ نظری نیست ماده پنجم قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵ ـ بکلیه جرائم مذکور در مواد فوق دادگاهها خارج از نوبت رسیدگی خواهند کرد در نقاطی که حکومت نظامی اعلام شده دادگاههای نظامی صلاحیت رسیدگی باین جرائم را باستثیاء مورد ماده ۳ خواهند داشت در این صورت محکوم علیه در دادستان می‌توانند از حکم دادگاه بدوی تقاضای تجدید نظر نمایند حکم دادگاه تجدید نظر قطعی و غیر قابل فرجام است.

نایب رئیس ـ آقای فضائلی

فضائلی ـ در ماده پنج نظر بنده در یک نکته است که پیشنهادی هم داده‌ام ولی می‌خواستم که توجه نمایندگان محترم را قبلا جلب کرده باشم در این ماده می‌نویسید در جاهائیکه حکومت نظامی اعلام شده است باستثنای مورد ماده ۳ دادگان‌های نظامی حق رسیدگی دارند ماده ۳ هم البته مربوط است بتعرضه ببانوان و زنان در معابر عمومی بوده می‌خواهم عرض کنم که سر ایجاد حکومت نظامی اصلا برای این است که هر وقت امینت عمومی مختل می‌شود یا احتمال اخلال می‌رود حکومت نظامی ایجاد می‌شود که حفظ و حراست از امینت عمومی بکند هر وقت فردی بیک فردی تجاوز بکند آن تجاوز از هر نوعی که باشد بنظر بنده از لحاظ اصول در صلاحیت حکومت نظامی نیست و از همین جهت معتقد هستم که فقط ماده ۲ که مربوط است به هیاهو و جنجال کردن و جلوگیری از کسب و کار این قسمت‌ها باید در صلاحیت حکومت نظامی باشد ولی ماده یک که یک کسی بداشتن چاقو تظاهر کرده و یا نسبت به یکنفر تعرض کرده این اصولا در صلاحیت دادگاههای عادی است و بهمین جهت پیشنهادی که دارم توجه بهمین نکته دارد که هر وقت حکومت نظامی بر قرار است فقط ماده ۲ صلاحیت دادگاههای نظامی باشد.

نایب رئیس ـ پیشنهادات قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

مقام ریاست مجلس شورای ملی پیشنهاد می‌شود در ماده ۵ جمله (در نقاطی که حکومت نظامی اعلام شده تا آخر جمله) بترتیب ذیل اصلاح شود در نقاطی که حکومت نظامی اعلام شده دادگاههای نظامی صلاحیت رسیدگی بجرائم مذکور در ماده ۲ را خواهند داشت ‹‹ محمد فضائلی ››

نایب رئیس ـ ماده ۶ قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶ ـ در تمام موارد مذکور در این قانون تعقیب و توقیف متهمین طبق قوانین جزائی بعمل خواهد آمد.

نایب رئیس ـ کسی اجازه نخواسته ماده ۷ قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷- وزارت دادگستری وزرات جنگ مأمور اجرای این قانون خواهند بود.

نایب رئیس ـ برای شور دوم به کمیسیون ارجاع خواهد شد

۱۰ -تقدیم یک فقره سؤال بوسیله آقای دکتر دادفر نایب

رئیس ـ آقا دادفر

دکتر دادفر ـ سؤالی دارم که تقدیم می‌کنم

نایب رئیس ـ بسیار خوب بدهید

۱۱- تعیین موقع جلسه بعد ـ ختم جلسه نایب

رئیس ـ جلسه ختم می‌شود جلسه آینده روز سه شنبه ساعت ۹ خواهد بود

(جلسه ده دقیقه قبل از ظهر ختم شد)

نایب رئیس مجلس شورای ملی اردلان