مذاکرات مجلس شورای ملی ۳ اسفند ۱۳۵۰ نشست ۴۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۳ اسفند ۱۳۵۰ نشست ۴۲

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۳ اسفند ۱۳۵۰ نشست ۴۲

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان دکتر خطیبی ـ دکتر غنی ـ سجادی ـ عبدالحسین آموزگار ـ مهندس اردلان ـ دکتر برومند ـ مجد ـ مهندس سهم‌الدینی ـ فرنود ـ بختیاریها ـ بختیاری پور ـ جعفری ـ شاخوئی ـ مهندس عطائی ـ مصطفوی ـ مهندس معینی زند ـ نیک پور ـ دکتر ابوالهدی.

غائبین مریض

آقایان دکتر متین ـ مهندس عباس زاهدی ـ ضیائی احمدی ـ پرویزی ـ بانو دکتر دولتشاهی ـ سید کاظم مسعودی ـ دکتر مشایخی ـ دکتر موثقی ـ موقر ـ مهرزاد ـ نیک روش ـ عزیز مرادی.

- بیانات قبل از دستور آقای ناروئی ـ خانم جهانبانی و آقایان: سرلشگر همایونی ـ حکمت یزدی ـ دکتر علومی ـ خانم امیر ابراهیمی

۲- بیانات قبل از دستور آقای ناروئی ـ خانم جهانبانی و آقایان: سرلشگر همایونی ـ حکمت یزدی ـ دکتر علومی ـ خانم امیر ابراهیمی.

رئیسـ نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای ناروئی تشریف بیاورید.

ناروئی ـ بنام ایزد توانا جناب آقای رئیس، همکاران گرامی. برای اینکه بیشتر به اهمیت و عظمت روز سوم اسفند ۱۲۹۹ و قیام افتخار آفرین سردار بزرگ تاریخ ایران رضاشاه کبیر پی‌ببریم ناگزیرم قدری به عقب برگردیم و دوران قبل از کودتای سوم اسفند را با یک بررسی اجمالی مرور کنیم. می‌بینیم دوران قبل از طلوع ستاره پهلوی از بدترین دوره‌های تنزل و انحطاط کشور ما در سراسر تاریخ است زیرا در پایان این دوره شیرازه کلیه کارهای مملکت از هم پاشیده، استقلال ایران در منتهی درجه سستی و لرزنده‌گی رسید بنحوی که با وزش اندک بادی ممکن بود آن را از پای درآورد زیرا چندین بار کشور عزیز ما تا پای پرتگاه زوال و انقراض رسید. تنها حوادث روزگار و اوضاع جهان و بالاتر از همه عنایت خداوندی استقلال ایران را نجات داد. ذکر ناامنی‌ها و جنگهای داخلی که سراسر کشور را فراگرفته بود نیاز به ساعت‌ها گفتار دارد. بنابراین در عرایض امروز خود به حوادث پایان این دوره تا سوم اسفند ۱۲۹۹ اکتفا می‌کنم. در این دوره قوه حاکمه و دولت مرکزی تنها بر قلمرو محدودی در اطراف تهران فرمانروائی داشت و در هر ناحیه‌ای سرکشانی بودند که از آشفتگی اوضاع حداکثر استفاده را کرده بر مال و جان مردم ابقا نمی‌کردند (صحیح است). نه در اندرون شهرها امنیت بود و نه در خارج شهرها، وضع زندگی و معیشت مردم بقدری رقت‌انگیز بود که همه شاهد و ناظر بودند. از مظاهر تمدن جدید که کشورهای دیگر قریب یکصد سال بود به آنها رسیده بودند اثری دیده نمی‌شد. مداخلات بیگانگان در امور داخلی کشور، ورشکستگی وضع اقتصادی و صدها درد بی‌درمان دیگر دست‌بدست هم داده کشور ما را بحد اعلای سستی و ضعف رسانده بودند. خوشبختانه خدای ایران که همواره در سخت‌ترین و حساس‌ترین مواقع موجودیت و هستی ما را در کنف حمایت خود قرار داده‌اند این بار نیز کشور ما را در ظل عنایات خود قرار داد و سردار بزرگ تاریخ ایران رضاشاه کبیر با استظهار به مراحم عمیم خداوندی قد مردانگی علم کرد و با کودتای افتخارآفرین سوم اسفند ۱۲۹۹ خون تازه‌ای در رگها و شریانهای حیاتی کشور و ملت ما جاری ساخت و مار از اضمحلال و نیستی حتمی و قطعی نجات داد (صحیح است – احسنت).

در آغاز کار با جد و جهدی فراوان امنیت را در سرتاسر ایران حکمفرما ساخت و کلیه گردنکشان را سر جای خود نشاند. دست آنها را از مال و جان ملت ایران کوتاه نمود آنگاه با عزمی راسخ و اراده آهنین به اصلاحات نظامی ـ اداری ـ قضائی ـ اجتماعی ـ شهری ـ اقتصادی ـ مالی ـ کشاورزی ـ صنعتی ـ فرهنگی پرداخت (صحیح است) و با ساختن راه و راه‌آهن وسائل ارتباطی را تکمیل ساخت بطوریکه در اندک مدتی مظاهر تمدن جدید را که کشور ما صد سال از آنها عقب افتاده بود در کلیه شئون زندگی ما رسوخ داد، پس از آن به موازات این اقدامات درخشان حیثیت بین‌المللی ایران را احیا کرد (صحیح است ـ احسنت).

همکاران گرامی، مردان بزرگ در تاریخ جهان فراوانند. در هر عصر و زمان کسانی بوده‌اند که در رشته‌های مختلف کارهای مهمی کرده‌اند. اما در میان این مردان بزرگ کسانیکه پایه‌گذاری تمدنی بوده‌اند و روزگار ناکامیها را به پایان رسانیده، بنیادی گذاشته‌اند که پس از ایشان بارورتر شده چندان فراوان نیستند (صحیح است). مسلماً رضاشاه کبیر از کسانی بوده است که سرنوشت ایران را دگرگون کرده و مسیر تاریخ کشور کهن ما را تغییر داده است جای شک و تردید نیست (صحیح است ـ احسنت). دوره‌ای که وی شهریار ایران بوده همیشه درتاریخ ایران عنوان خاصی خواهد داشت زیرا گامهای بلندی که در این دوره در زمینه استقرار امنیت، تشکیل ارتش نوین و هزاران اصلاح دیگر برداشته شده واقعاً به معجزه بیشتر شباهت دارد (صحیح است).

همکاران گرامی، خدمات ارزنده رضاشاه کبیر در کلیه شئون زندگی سیاسی و اقتصادی و اجتماعی ما آنقدر متعدد و متنوع است که حدی بر آن متصور نیست (صحیح است). برای اینکه در نهایت اختصار عرایض خود را بعرض برسانم تنها به تذکر یکی از مظاهر مهم سلطنت رضاشاه کبیر پرداخته و به همین حد اکتفا می‌کنم. یکی از مظاهر آشکار استحکام استقلال ایران در دوره شهریاری رضاشاه کبیر توجهی بود که در خارج از کشور ما در محافل مختلف نسبت به ایران پیدا شد و ایران در سیاست بین‌المللی اعتباری یافت که پیش از آن مطلقاً نداشت و بهمین جهت رؤسای دولها و مردان سیاست جهان متوجه ایران شدند و در جامعه ملل و در مجامع بین‌المللی که در این دوره تشکیل یافت هم جا نمایندگان ایران با نمایندگان کشورهای بزرگ جهان همدوش بوده‌اند. چنانکه در کنفرانس خلع سلاح و دیوان داوری بین‌المللی نمایندگان ایران مقام خاصی داشته‌اند و در شورای جامعه ملل انتخاب شدند. بطوریکه یک بار هم نماینده ایران به ریاست شورای جامعه ملل انتخاب گردید (صحیح است) اینها همه از برکت استقلال کامل ایران بود که از پرتو اقدامات رضاشاه کبیر برای ایران بدست آمد. سردار بزرگ ایران یک میراث گرانقدر و گرانبها و بی‌نظیر دیگر هم برای ملت و مملکت ایران بجا گذاشت که از پرتو انوار تابناک این ودیعه گرانقدر حیات سیاسی و اقتصادی و اجتماعی ما در میان ملل مختلفه عالم آنچنان نورانی و پرثمر گردید که تاکنون چنین افتخاراتی نظیر نداشته است (صحیح است ـ احسنت). این ودیعه گرانبها و گرانقدر وجود مقدس اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه شاهنشاه آریامهر، شاهنشاه افتخار آفرین است که از آغاز سلطنت پر افتخارشان آنی از فکر آسایش آحاد و افراد ملت فارغ نبوده و نتیجه سی سال سلطنت پر برکت و میمون پدر تاجدار شاهنشاه عظیم‌الشأن ما پیروزیهای درخشان ملی و خدمت خلاقه به صلح جهانی و بشریت است (احسنت). امنیت و ثبات سیاسی و استقلال اقتصادی که در حال حاضر در مملکت ما حکمفرما است نموداری از عظمتی است که شاهنشاه آریامهر به ملت و مملکت ما بخشیده است (صحیح است). امیدوارم وجود مبارک ملوکانه همواره در پرتو عنایات خداوند متعال و انوار مقدسه ائمه اطهار علیه‌السلام که شاهنشاه محبوب همیشه مستظهر به این عنایات می‌باشند از کلیه بلیات مصون و محفوظ بوده و سایه بلندپایه آن رهبر عالیقدر را بر سر ما ملت مستدام فرمایند (انشاءالله) و بهمه توفیق عنایت کند تا با درک بیشتر منویات همایونی بتوانیم دین خود را به این آب و خاک مقدس ادا کنیم (صحیح است).

نه به سرو تکیه کردم نه به سایه صنوبر
بتو تکیه کردم ای شه که تو سایه خدایی (آ‏فرین ـ آفرین)

در خاتمه عرایضم خواسته‌های مردم سیستان و بلوچستان را فهرست‌وار بعرض میرساند. انتظار دارد دولت در اجرای نیات بلند شاهنشاه بزرگ که همواره برای فراهم نمودن رفاه و آسایش عموم مردم به ویژه مرزنشینان کشور اوامر مؤکد امر به ابلاغ می‌فرمایند. در اسرع وقت اقدامات مقتضی معمول فرمایند:

۱- بطوریکه بکرات بعرض رسیده بخش پرجمعیت و آباد خاش که زمانی مرکز والی‌نشین سیستان و بلوچستان بوده و از هر حیث آمادگی تبدیل شهرستان را دارد سالیان متمادیست که این مسئله بصورت معمائی درآمده به شهرستان تبدیل گردد.
۲- تأسیس کارخانه قند در بلوچستان که از هر حیث برای بالا بردن سطح اشتغال و مبارزه با بیکاری و جلوگیری از مهاجرت دسته جمعی مردم به سایر نقاط کشور در سیستان و بلوچستان بسیار بسیار ضروری و واجب بوده این قسمت مورد استدعای عموم اهالی آن سامان است. اصولاً در برآورد حاجات حقه مردم از طرف دولت بکرات مأمورین برای تنظیم و تهیه پروژه به منطقه بلوچستان عازم شده‌اند گزارشات لازم تهیه تأسیس کارخانه قند را پس از بررسیهای لازمه در منطقه خاش لازم دانسته نامه شماره ۱۵۴۴-۴۴/۱/۱۸ وزارت اقتصاد بهترین شاهد عادل است انتظار دارد در این خصوص اقدامات لازمه معمول گردد.
۳- پس از چند سال نیامدن باران در منطقه سیستان و بلوچستان که خوشبختانه با نزول بارانهای پیاپی و نافع در این منطقه انتظار دارد دولت دستور پرداخت وامهای طویل‌المدت از یک طرف و دادن بذور لازم به مردم سیستانی و بلوچستانی جهت کشت اراضی از سوی دیگر دستور مقتضی صادر فرمایند.

از حوصله همکاران عزیز ارجمندم متشکرم (احسنت ـ حسنت).

رئیسـ خانم جهانبانی بفرمائید.

شوکت ملک جهانبانیـ با اجازه مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی، خانمها، آقایان همکاران محترم، سالگرد روز تاریخی سوم اسفند را به همه همکاران محترم و ملت عزیز ایران تبریک عرض می‌نمایم (احسنت). به سال ۱۲۹۹ شمسی هنگامی که هرج‌ومرج و بی‌نظمی کشور را فرا گرفته بود به هنگامی که افق ایران تیره و تار شده بود و ابرهای سیاه آسمان ایران را پوشانده بود، زمانی که زمامداران وقت کوچکترین قدرتی برای اداره امور کشور نداشتند به روزگاری که بیگانگان از فرصت استفاده نموده و دخالتهای بی‌مورد در شئون مختلف کشور می‌کردند، روزی که مردم ایران تشنه و آرزومند ظهور یک نادر زمان و یک قهرمان تاریخ بودند، روشنفکرن با قلم و بیان لزوم یک تحول بزرگ تاریخی را خواستار بودند زیرا مردم ایران از لابلای سطور تاریخ دریافتند که پیوسته خدای ایران حافظ ایران است (صحیح است) و پادشاهان عادل مورد عنایت خداوندند حالت انتظاری در مردم ایران دیده می‌شد. مردم منتظر بودند نگران بودند سخت اندوهناک بودند، ناگهان از پس ابرهای تیره و تار و از آسمان آشفته ایران خورشید سعادت طلوع نمود و دستی از آستین رادمرد تاریخ بیرون آمد. پیش‌بینی‌های مردم صورت عمل پوشید رادمرد بزرگ تاریخ ایران رضاشاه کبیر با کودتای ۱۲۹۹ و طلوع سلسله جلیل پهلوی به همه تیره‌گیها چیره و غالب گشت و افق ایران منور شد (صحیح است ـ احسنت). تحولات و پیشرفتهای این زمان آنچنان سریع و غرورآفرین بود که در تاریخ ضبط و ثبت است. راجع به خجسته ماه اسفند شمسی و تقارن آن با ماه محرم قمری مطالبی دارم که به استحضار میرسانم. در تاریخ ایران در اسفند ماه ۱۲۹۹ شمسی با طلوع سلسله جلیل پهلوی ایران حیاتی تازه یافت و ملت کهنسال افتخارات تاریخی خود را با سرعت از نو آغاز کرد. در محرم سال ۶۱ قمری حسین‌بن‌علی آن رادمرد بزرگ عالم اسلام و امام سوم شیعیان هنگامیکه اراده فرمود پایه‌های ظلم و ستم را که از طرف معاویه و پسر و خانواده‌اش بنیان‌گزاری شده بود ویران سازد زیرا رفتار آنها را برخلاف مصلحت اسلام ملاحظه می‌فرمود. وقتی مصمم شدند اسلام را نجات بخشند وقتی اطمینان حاصل فرمودند که برای بقای اسلام در این زمان فداکاری لازمست ایثار خون لازم است زیرا سیه‌دلان و از خدا بیخبران منطق و دلیل نمی‌شناسند. حسین‌بن‌علی که از متفکران بزرگ عالم اسلامند دریافتند که برای رسیدن به این هدف عالی انقلابی از خودگذشتگی لازم است. سرور آزادگان حسین‌بن‌علی مصمم شد با جنگ با اهریمنان و ایثار خون مقدس خود و عزیزانش اسلام را از خطر نجات دهند (صحیح است). شیعیان جهان خاصه مردم ایران در تاریخ بخوبی قضاوت نموده و میدانند که حسین‌بن‌علی حق مشروع خود را می‌خواست و در راه احقاق حق جهاد کرد (صحیح است) و بالاخره در جستجوی حق و حقیقت هم به شهادت رسید. امامان ما شهادت را از گذشتگان مقدس و شرافتمند خویش به میراث بردند. افتخار دودمان علی علیه‌السلام به شهادت است. تاریخ گواهی می‌دهد که پس از واقعه کربلا بنی‌امیه خواستند این مطالب را از مردم پنهان دارند گفتند که به شهادت رسیدگان جمعی خارجی بودند اما در اینجا یک بانوی دانشمند و سیاستمدار مهین‌بانوی بنی‌هاشمی زینب کبری با خطابه‌هائی بسیار ارزنده و جالب و تاریخی در کوفه و شام به مردم تفهیم کرد (صحیح است) که انقلاب حسینی در راه بقای اسلام بوده است و خود و همراهانش را به مردم شناسانید. تاریخ می‌گوید زینب کبری آنچنان نطقی در این روز ایراد فرمود که غوغا و هیاهوئی شگرف درگرفت (صحیح است) و احتمال قوی می‌رفت که احساسات عمومی آتش صفت شعله دراندازد و سقفهای ظلم و بیداد را سرنگون سازد (صحیح است) همه گفتند اگر دختر پیغمبر بدینگونه سخن گوید بیم آشوب و بلوا می‌رود و این خود نشانه بزرگی است از فصاحت و بلاغت و سخنرانی مهین بانوی صدر اسلام زینب که سیاست حسینی را می‌دانست و در دامان مادری دانشمند و پدری همچون علی بزرگ شده بود. عزاداری سالانه را برای

Page 5 missing

ایران رانده شد و پایگاههای استعمار برچیده گردید (صحیح است). به همت مردانه و بر اثر رشادت و فداکاری‌های میهن‌پرستان، متجاسرین و یاغیان منکوب گردیدند. خانها و فئودالهای ستمگر که هر کدام در منطقه‌ای از کشور حکومت مطلق‌العنان داشتند به اطاعت و انقیاد وادار شدند (صحیح است) بارقه امید در قلوب مردم بدرخشید و به پاس همین خدمان ارزنده بود که مجلس مؤسسان ایران در سال ۱۳۰۴ تاج و تخت کیانی را به سردار رشید و لایق ایران اعلیحضرت رضاشاه کبیر سردودمان پهلوی تفویض کرد، و در واقع با امید فراوان تجدید مجد و عظمت ایران باستان را از این رادمرد بزرگ خواستاریم (صحیح است). پس از آن طبق برنامه دقیق و متین اصلاحات امور کشوری و اجتماعی را شروع فرمود، کلیه شئون اجتماعی ـ نظامی ـ سیاسی ـ فرهنگی ـ قضائی ـ کشاورزی و صنعتی ایران را با فکر توانای خویش بدست ایرانی و هوش ایرانی و سرمایه ایرانی پیشرفت و ترقی داد و با نیروی ایمان و اعتماد بنفس به تمام مشکلات فائق آمد (صحیح است). بحث در باره اهمیت واقعه سوم اسفند ۱۲۹۹ و آثار و نتایج گرانقدر آن با این وقت محدود میسر نیست اما سالروز این واقعه تاریخی فرصتی بدست ما می‌دهد تا بار دیگر در برابر نبوغ و عظمت اندیشه قهرمان و سردار ملی ایران علیحضرت رضاشاه کبیر سر تعظیم فرود آوریم (احسنت).

اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی که وظایف دشوار و تاریخی مقام سلطنت بعد از وقایع شهریور ۱۳۲۰ را بعهده گرفتند اکنون قریب سی‌ویکسال است که با رعایت اصول قانون اساسی تمام نیروی خود را برای عظمت و سربلندی ایران عزیز و بهبود وضع طبقات مختلف کشور بالاخص انقلاب سفید شاه و مردم که اثرات درخشان آن هر روز بصورت تازه‌ای متجلی می‌شود بکار می‌برند (صحیح است) و هیچ مانعی و مشکلی نتوانسته است شاهنشاه آریامهر را از تعقیب این اهداف مقدس باز دارد (صحیح است) ملت ایران سرافراز است که با الهام از نیات رهبر عالیقدر خود در راه انجام وظایف ملی و اجتماعی هر روز با تلاش و کوشش بیشتر به پیش می‌رود (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای حکمت یزدی بفرمائید.

حکمت یزدی ـ جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم، از طرف فراکسیون حزب مردم این افتخار بمن داده شده که ترجمان احساسات و عواطف بی‌شائبه و درودهای بی‌پایان آنها بمناسبت این روز بزرگ و تاریخی باشم (احسنت). سخن از بزرگداشت روز سوم اسفند در مجمع و محفل میهن‌پرستان و شاهدوستان و اهل فضل و کمال داستان زیره به کرمان و قطره به عمان بردن است اما، چشم عاشق نتوان دوخت که معشوق نبیند نای بلبل نتوان بست که بر گل نسراید (احسنت).

پس هر چه بگوئیم کم گفته‌ایم و لاجرم بازگو از نجد و یاران نجد تا در و دیوار را آری بوجد ـ مقدمه‌ای بر عرایضم اضافه می‌کنم و آن مقدمه این است که همچنان که حیات و ممات فردی داریم حیات و ممات اجتماعی داریم همه چیز مرگ دارد هستی دارد اجتماع هم هستی دارد و مرگ دارد، علم مرگ دارد و حیات دارد، آزادی مرگ دارد، حیات دارد شرف حیات دارد مرگ دارد همه چیز هستی دارد و نیستی دارد اما بعضی افراد هستند که درست بمثابه و منزله یک اجتماع هستند. از شمار دو چشم یک تن کم وز شمار خرد هزاران بیش (احسنت). اینها نقشی است که ممکن است یک فرد بمثابه اجتماع داشته باشد ما بهتر این است موقعیت ایران را قبل از سوم اسفند ۱۲۹۹ مورد یک دقت اجمالی قرار بدهیم. دورانی که اجتماع، مرگ آن قطعی بود دورانی که فساد دورانی که باب مدیحه‌سرائی دورانی که باب صله گرفتن دورانی که عدم امنیت و عدم ثبات و رمالی و آن اعمال حاکم، بر سرنوشت ملت بود. مردمانی بی‌خبر از همه‌چیز و رجال پوسیده‌ای که هیچگاه به فکر اجتماع و ملت خودشان نبودند مرگ اجتماع قطعی بود خدای ایران از آستین خود دست برومند مردی را بیرون آورد و اجتماع ایران را زنده کرد (آفرین) و به او مأموریت داد که مرده ایران را از نو حیات دهد. بهترین ترسیم را از زبان فرزند برومندش می‌شنویم.

در طول حیات چه بسیار دقایق حساس پیش می‌آید که تصمیمی در این دقایق گرفته می‌شود که مسیر زندگی انسان را بکلی تغییر می‌دهد. این تصمیم گاهی در زندگی شخص و اطرافیانش واقع می‌شود و در موارد نادری هم ممکن است که این تصمیم تأثیر در سرنوشت اجتماع و کشور تأثیر کند. در روزهای قبل از سوم اسفند ۱۲۹۹ رضاشاه در چنین مرحله‌ای قرار داشت و آن روزها نقطه قطعی زندگی رضاشاه بود نه نقطه عطفی. نقطه قطعی زندگی رضاشاه بود. بنده می‌خواهم کلمه رنسانس را به معنای واقعی در زمان رضاشاه کبیر استعمال کنم. هیچ مداهنه نیست و نه مبالغه، بلکه کلمه‌ای است که از لحاظ فصاحت و بلاغت در جای خودش قرار گرفته واقعاً رنسانسی بود که بدست فرزند برومند ایران سردار کبیر ایران واقع شد و با انقلاب سفید شاه و ملت این احیاء و تحول به مرحله قطعیت و تکامل رسید. چه حسن مطلعی داشت و چه حسن ختامی از بس غرقیم در نعمت این را مبالغه نمی‌کنم. گفتند از ماهی پرسیدند آب کجاست؟ گفت آب نمی‌بینم چون غوطه‌ور در آب بود ما از بس که در نعمت غرقیم نعمت امنیت، آسایش و فرهنگ رقاء پیشرفت استقلال دموکراسی آزادی به معنای واقعی. اینها ثمره فقط وجود دودمان برومند سلطنت پهلوی به پیشگاه مقدس شاهنشاه آریامهر تمام ستایش‌های نمایندگان محترم ایران را بمناسبت این روز بزرگ تقدیم می‌داریم و نیز به ملکه پهلوی و نیز به خاندان جلیل سلطنت مباهی هستیم که چنین دستهای بزرگی ما را در دنیا مفتخر داشته و خواهد داشت (آفرین) بنده دو جمله می‌گویم و بعرایضم خاتمه می‌دهم استدعا دارم دولتیان توجه فرمایند. رضاشاه کبیر به هنگام تاجگذاری چنین فرمودند «من این جمله را می‌گویم که همگان بدانند و آن ندای مقدس در گوش ملت ایران و بالاخص دولتیان طنین انداز باشد توجه مخصوص من معطوف حفظ اصول دیانت و تشیید مبانی آن بوده و خواهد بود زیرا که یکی از وسائل مؤثر وحدت ملی و تقویت روح جامعه ایرانیت را تقویت کامل اساس دیانت میدانم، این جمله را گاه داشته باشید از زمان رضاشاه کبیر، «عمال دولت باید سرمشق حسن عمل، صراحت اخلاق و استقامت رأی باشند و بکوشند تا مردم تندرست و توانا و دانا و توانگر بشوند» تمام برنامه‌های مقرر در این فرمایش شاهنشاه جمع است بکوشند تا مردم تندرست، توانا، دانا و توانگر شوند یعنی برنامه‌های علمی، برنامه‌های اقتصادی، برنامه‌های اجتماعی در تمام این چهار کلمه جمع است. اما در اینجا یک مسئله دیگر را هم بمناسبت ایام عاشورای حسینی باید عرض کنم. امروز در چشمی اشک شوق داریم و در چشمی قطرات اشک بمناسبت رحلت و شهادت یکی از بزرگترین عزیزان ما، اما این جمله خودم را می‌خواهم تصحیح کنم از هر دو چشم اشک شوق می‌بارد حسین‌بن‌علی سرمشق شرف، سرمشق فضیلت، سرمشق تقوی و مبارزه با آن اعمال زشت و پلید بود پس ما افتخار می‌کنیم این شعر را که می‌خوانم عربی است اما یک شاعر ایرانی گفته و عجیب شعری گفت در باب این مرد بزرگ. قد غیر الطعن منهم کل جارحه سوی المکارم فی امر من‌الغیر سرنیزه‌ها، سنان‌ها، دشنه‌ها تمام اعضا و جوارح حسین و دوستانش را برید اما فضائل و تقوی را نتوانست لطمه زند (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای دکتر علومی تشریف بیاورید.

دکتر علومی ـ جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم، اجازه می‌خواهم بمناسبت فرخنده سالروز سوم اسفند، عرایض امروز را به تحلیل رویداد با عظمت کودتای ۱۲۹۹ و نقش آن در سیر تکامل تاریخ با عظمت شاهنشاهی ایران اختصاص دهم.

کودتای ۱۲۹۹ آغاز سرفصلی نو در تاریخ پر افتخار شاهنشاهی ایران و نخستین سنگ بنائی است که کاخ با عظمت آن با انقلاب ششم بهمن ۴۱ بدست توانای رهبر خردمند ایران شاهنشاه آریامهر بنا گردید (صحیح است).

کودتای ۱۲۹۹ پگاه سوم اسفند پدید آمد و نظمی نوین در ایران مستقر ساخت و نه تنها به بنیانگذار نظامی جدید در زندگی سیاسی ـ اقتصادی و اجتماعی ایران کمک کرد بلکه موجبات اولیه رشد و تقویت نیروهای نوطلب اجتماعی را فراهم ساخت (صحیح است).

کودتای ۱۲۹۹ آنگاه پدید آمد که ناقوس زمان گذشت بیش از دو قرن تسلط نابسامانی و ستمگری را بر پیکر ایران اعلام می‌کرد، بدانگاه که پانزده سال از مشروطیت گذشته بود اما هنوز انقلاب مشروطیت به ثمر نرسیده بود. بدان سبب که هر چند با ایجاد دوره اول مجلس شورای ملی قشرهای وسیع‌تری بویژه از مردم شهرنشین از نوعی حقوق مدنی و اجتماعی در برابر اختیارات مستبدانه حکومت وقت برخوردار گشتند اما با وجود اعلام مشروطیت تا قبل از بهمن ۴۱ در مناسبات اقتصادی جامعه دگرگونی حاصل نشد. بدین معنی که در صدر مشروطیت به قدرت طبقاتی و مالی صاحبان اراضی بزرگ ضربه قاطعی وارد نیامد. و به علل اقتصادی و اجتماعی مآلاً نوعی سازش میان نیروهای قدیم و جدید پدید آمد و از یکسوی سلطه فئودالیزم تا بهمن ۴۱ ادامه یافت. از سوی دیگر نظام نوین ۱۳۲۴ هجری قمری سبب ایجاد قشر جدید بورژوازی متکی به زمین در تاریخ اجتماعی ایران گردید اما گروههای کثیر دهقانان که بخش اعظم مردم را تشکیل می‌دادند تا بهمن ۴۱ خارج از کادر دگرگونی ژرف و بهره‌مندی از مزایای زندگی اجتماعی قرار گرفتند. شرایط حکومت خان‌خانی و ضعف دستگاه حکومت وقت و تسلط نفوذ اجانب و تهی بودن خزانه و نابسامانی دستگاههای حکومتهای بی‌تصمیم آن زمان، ایران را در روزهای قبل از کودتای ۱۲۹۹ مواجه با مسائلی داخلی و بین‌المللی ساخته بود که حل این مسائل و نجات کشتی میهن در آن زمان جز بدست توانای سردار بزرگ ایران رضاشاه کبیر امکان‌پذیر نبود (صحیح است). قبل از کودتای ۹۹ میهن ما در مسیر انقراض و انحطاطی قرار گرفته بود که تاریخ جهان برای کلدانیان، عیلامیان، آشوریان و رومیان ثبت کرده است (صحیح است).

ایران قبل از اسفند ۹۹ گرفتار آثار ناپسند معاهده شوم ۱۹۰۷ و تقسیم ایران به دو منطقه نفوذ بیگانگان بود. دستگاهی که در مرکز حکومت قرار داشت برای یافتن پایگاه اجتماعی و اقتصادی با استفاده از وضع خاص جهانی از اعطای امتیازات سیاسی و اقتصادی به بیگانگان خودداری نمی‌کرد. از نظر داخلی نیز با فئودالهای بزرگ بند و بست داشت و در این میان، اصلاح‌طلبان با توجه به وضع داخلی و آگاهی از تحولاتی که در سایر کشورهای جهان بالاخص در زمینه‌های اجتماعی و اقتصادی رخ داده بود، با ایجاد نوعی ایدئولوژی که ترکیبی از اندیشه‌های باختری و تعالیم عالیه اسلام بود خواستار تحول عمیق‌تر و دگرگونیهای بیشتر و مؤثرتری بودند تا در سایه آن عامه مردم از زندگی مرفه‌تر و بهتری برخوردار شوند و به تسلط بیگانگان و ورشکستگی اقتصادی و فقر عمومی و جهل و بیماری و ناامنی و ستم و بیدادگری حکومتهای قبل از ۹۹ پایان داده شود و این خواست ملت رشید ایران بود و پاسخگوئی به این نیاز ملی وظیفه‌ای بود که کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹ بر عهده گرفت (صحیح است). از فردای سوم اسفند ۱۲۹۹ نخستین ضربه‌های محکم تاریخ به دست توانای سردار بزرگ ایران بر حکومت ملوک‌الطوایفی و خان‌خانی و بیگانه‌پرستی و فساد و بیدادگری و نابسامانی و ستمگری فرود آمد. تاریخ ایران ورقی خورد، ورقی زرین با درخشندگی ویژه و پرتوی تابناک، در راه تحولی بزرگ، تحولی سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی و ایدئولوژیک که نخستین سنگ بنای آن در سوم اسفند ۹۹ نهاده شد و با تحقق انقلاب با عظمت شاه و مردم در ششم بهمن ۴۱ به ثمر رسید (صحیح است).

نخستین پرتو امید در قلوب ملت ایران از بامداد سوم اسفند ۱۲۹۹ هنگام ورود سردار بزرگ ایران به پایتخت تابیدن گرفت و در ۴ اردیبهشت ۱۳۰۰ و ششم آبان ۱۳۰۲ و آذر ۱۳۰۳ در آن هنگام که سردار بزرگ ایران می‌رفت تا نغمه‌های ملوک‌الطوایفی را از میان بردارد و در نهم آبان ۱۳۰۴ ملت ایران هماهنگ و متحد در پشت صفوفی قرار داشت که رهبری و فرماندهی آن با سردار بزرگ ایران بود. در آنگاه ملت ایران در قلوب خویش احساس نمود که بر ویرانه‌ها و خاکستر اسناد ننگین و امتیازات و دخالتهای خارجی و فساد و چپاول کاخ با عظمت ایران مستقل و آباد بپا می‌شود. روز بیست‌ویکم آذر ماه مردم ایران از زبان نمایندگان خویش در چهارمین جلسه مجلس مؤسسان سلطنت مشروطه ایران را به رضاشاه تفویض کردند و دوران سلطنت پر افتخار رضاشاه کبیر برای تحقق آرمان‌های ملی و اجتماعی ایران آغاز شد و طی شانزده سال با ویژگیهای زیر تاریخ ایران را دگرگون ساخت که چند مختص از دوران سلطنت پر افتخار بنیان‌گذار سلسله شاهنشاهی پهلوی را یادآور می‌شویم.

۱- ایجاد ثبات سیاسی و پایان دادن به هرج و مرج و ضعف و نابسامانی.
۲- تأمین استقلال داخلی و خارجی مملکت با پایان دادن به آثار شوم قراردادهای ۱۹۰۷ و ۱۹۱۹ و انعقاد قرارداد ۱۹۲۱ و پایان دادن به سلطه اقتصادی و سیاسی بیگانگان با لغو امتیازات جابرانه‌ای که اجانب با استفاده از ضعف حکومتهای عهد قاجار تحصیل کرده بودند و لغو امتیاز ۱۹۰۱ و مراجعه به جامعه ملل در ۱۹۳۲ و ایجاد شرایط مناسب‌تر قرارداد ۱۹۳۳ در مسئله نفت که پیروزمندانه مبارزه موفقیت‌آمیز آن در این زمینه در ۱۹۷۱ به رهبری شاهنشاه آریامهر در احقاق حقوق اوپک تحقق کاملتری یافت (صحیح است).
۳- آغاز نبرد بر ضد اصول خان‌خانی و ملوک‌الطوایفی و ایجاد تحرک اجتماعی که با انقلاب ۶ بهمن ۱۳۴۱ و ویرانی فئودالیزم بدست توانای شاهنشاه آریامهر به ثمر رسید.
۴- متزلزل ساختن قدرت اشراف و ایجاد امکان برای رشد و تقویت نیروها و قشرهای اجتماعی که در این زمینه نیز مرحله کمال آزادی همه قشرها در بهمن ماه ۴۱ به ثمر نهائی رسید.
۵- تنظیم و تصویب قوانین جدید اقتصادی و بویژه قانون واگذاری انحصار تجارت خارجی به دولت مورخ ۲۰ اسفند ۱۳۰۹ و قانون متمم آن مورخ ۱۹ تیر ماه ۱۳۱۱.
۶- تحکیم قدرت اقتصادی کشور و حفظ منافع مالی از طریق تشویق صنایع داخلی و ایجاد امکانات مساعد برای نضج سرمایه‌های ملی، تأمین استقلال گمرک ایران و اصلاح تعرفه‌های گمرکی بر اساس حفظ صنایع نوزاد داخلی و جلوگیری از خروج سرمایه‌های کشور و افزایش درآمدهای گمرکی.
۷- ترویج صنایع ملی و اقتصاد میهنی و تعلق کارخانه‌ها و بانکها و شرکتهای مختلف به دولت و بالنتیجه تهیه زمینه برای پیشبرد هدفهای اقتصادی و بالا بردن سطح زندگی مردم و کنترل صحیح اقتصاد کشور.
۸- ایجاد ارتش نوین ایران بعنوان مهمترین عامل تضمین وحدت مملکت و حفظ استقلال میهن که در این باره شاهنشاه آریامهر در کتاب «مأموریت برای وطنم» چنین می‌فرمایند: «پدرم با تمام قوا به اصلاحات داخلی ایران پرداخت. اولین تصمیم او که از دیرباز مورد علاقه و آرزوی او بود این بود که قسمت‌های پراکنده و از هم گسیخته ایران را بار دیگر بصورت واحد کاملی درآورد و برای انجام این منظور به ارتش نیرومندی احتیاج داشت. از همان روزی که وزارت جنگ و فرماندهی کل قوا به وی محول گردید شروع کرد به بریگاد قزاق ایران، پلیس جنوب و ژاندارمری و سایر عناصر ارتش را با یکدیگر پیوسته و ارتش واحدی از مجموع نیروهای ایران تشکیل دهد». علاوه بر این خدمات پر ارج سردار بزرگ ایران به تحقق این آرمانهای ملی پرداخت.
۹- ایجاد دادگستری و قوانین نوین و الغاء کاپیتولاسیون و بالنتیجه پایان دادن به نفوذ قضائی بیگانگان که این نفوذ قضائی خود لطمه‌ای به حاکمیت ملی ایران بود.
۱۰- تصویب قانون اسعار برای حفظ بنیه اقتصادی کشور و کنترل دقیق صادرات و واردات.
۱۱- ترویج فرهنگ و بهداشت و ایجاد دبستانها و دبیرستانها و دانشگاه و اعزام محصلین به خارج از کشور و ایجاد دستگاههای نوین اداری و راه‌آهن سرتاسری و دیگر تأسیسات عام‌المنفعه.
۱۲- آزادی زنان در دیماه ۱۳۱۴ که تجلی کمال آن در ۶ بهمن ۴۱ و هشتم اسفند ۱۳۴۲ با اعطاء حقوق اجتماعی و سیاسی به زنان ایرانی تحقق یافت.

دوران پرافتخار سلطنت رضاشاه کبیر عهد بنیان‌گذاری نظامی نوین در همه شئون زندگی ملت ایران بود اما برای گسستن زنجیرهای فئودالیزم و مبانی ستمگری تحقق انقلاب بهمن ۴۱ بعنوان جنبشی عظیم ضرورت داشت تا سیر تکاملی تاریخ ایران با جهشی نی‌نظیر ادامه یابد و پایه‌های فئودالیزم و تبعیض که در زمان سلطنت رضاشاه کبیر متزلزل شده بود با انقلاب سپید، انقلاب بزرگ اجتماعی ایران به رهبری شاهنشاه ایران یکباره فرو ریزد. (صحیح است). سوم اسفند نخستین سنگ بنا و ششم بهمن ۴۱ لحظه تاریخی، تحقق انقلاب عظیم و اجتماعی است (صحیح است) انقلاب برای نجات انسانها، انقلابی عمیق و همه‌جانبه و در همه شئون زندگی کلیه قشرهای اجتماعی ایران (احسنت).

درود به روان پاک رضاشاه کبیر سردار بزرگ ایران (احسنت).

جاوید شاهنشاه آریامهر رهبر انقلاب بزرگ اجتماعی ایران (آ‏فرین ـ احسنت).

رئیس ـ خانم امیر ابراهیمی تشریف بیاورید.

عاطفه امیر ابراهیمی ـ با اجازه مقام ریاست، نمایندگان محترم، افتخار بزرگی نصیب من شده که روز سوم اسفند روز ظهور سردار بزرگ تاریخ رضاشاه کبیر بنیان‌گذار ایران نو اجازه صحبت یافته‌ام و قبل از آغاز بر مطلب فرصت را مغتنم شمرده درود بی‌پایان ملت ایران را به روان پاک آن رادمرد بزرگ تقدیم می‌دارم (احسنت). پس فردا روز پنجم اسفند «روز پرستار» است بدین مناسبت لازم دیدم بعنوان اولین پرستاری که به مجلس راه یافته این روز بزرگ را به کلیه پرستاران و بهیاران کشور تبریک عرض نمایم (آفرین ـ احسنت).

در تاریخ مشروطیت ایران این نخستین بار است که مسائل مربوط به پرستار و پرستاری در این ساحت مقدس و از پشت این تریبون و از زبان یک پرستار مطرح می‌گردد.

در باره خدمتگزاران جامعه ما از تریبون مجلس شورای ملی صحبت زیاد شده و نمایندگان محترم در ادوار مختلف زحمات و فداکاریهای آنان را کراراً ستوده‌اند ولی تاکنون سخن از پرستار و پرستاری (مگر در مواردی که وزیر محترم بهداری مطالبی در زمینه فعالیتهای وزارتخانه مربوط مطرح فرموده‌اند) بمیان نیامده و هرگز آنطور که شایسته حرفه مقدس پرستاری است مطلبی عنوان نشده و از این طبقه شریف و زحمتکش و فداکار آنطور که باید تجلیلی بعمل نیامده است.

آنچه امروز بعرض میرسانم ترجمان احساسات پرستاران و در حقیقت همه زنان این مرز و بوم است، زنانی که نیمی از اجتماع ما را تشکیل می‌دهند، زنانی که تا پیش از انقلاب سفید ایران در ردیف مهجوران و ورشکستگان به تقصیر و دیوانگان به حساب می‌آمدند و از بزرگترین حق قانونی خود یعنی شرکت در تعیین سرنوشت خویش و کشورشان محروم بودند. زنانی که به اراده پدر تاجدار خود با اصلاح قانون انتخابات آزاد شدند و توانستند همگام با برادران خود در راه ساختن ایرانی آزاد و آباد پیش بروند (صحیح است). در اینجا می‌خواهم باز هم از فرصت استفاده نموده بمناسبت نزدیک شدن روز هشتم اسفند مراتب سپاس و حق‌شناسی زنان ایران را به پیشگاه مبارک شاهنشاه آریامهر تقدیم دارم (احسنت).

روز پنجم اسفند را نیاکان ما «روز سپندارمذ» فرشته نیکی، نیکوکاری، نرمخوئی، بردباری و فروتنی می‌دانسته‌اند به این دلیل سالهاست که این روز به پرستاران که باید دارای جمیع این صفات باشند اختصاص داده شده و من امروز می‌خواهم ضمن عرض تبریک به همه همکارانم به آنها که به کسوت پرستاری در آمده و شب و روز خود را وقف خدمت به همنوع نموده، به آنها که رنج خود و راحت دیگران طلبیده‌اند، به آنها که بقول سعدی جهد می‌کنند که رهانند غریق را مختصری درباره تاریخچه پرستاری در ایران و نحوه آموزش و کار پرستاران و مشکلات آنان بعرض برسانم.

پرستاری بعنوان یک حرفه در تاریخ ایران سابقه‌ای ندارد و اگر هم زنان وظیفه پرستاری را انجام میداده‌اند (که قطعاً هم همینطور بوده است) از پرستاری به صورت یک شغل موظف که انجام آن متضمن دیدن آموزش خاصی باشد در تاریخ ذکری نشده و اطلاعات دقیقی دردست نیست. رویهمرفته حرفه پرستاری در کشور ما بسیار جوان است و بیش از حدود نیم قرن از عمر آن نمی‌گذرد. در حقیقت تأسیس آموزشگاههای پرستاری نیز از پدیده‌های عصر فرخنده و درخشان پهلوی است.

در سال ۱۲۹۴ شمسی برای نخستین بار آموزش دختران برای حرفه پرستاری توسط یک گروه مذهبی امریکائی در بیمارستان کوچکی در شهر رضائیه آغاز شد و سال بعد باز هم توسط یک گروه مذهبی امریکائی یک آموزشگاه پرستاری در شهر تبریز ایجاد شد. ولی بعلت عدم آشنائی اجتماع به اهمیت حرفه پرستاری تعداد داوطلبان این آموزشگاه از چند نفر تجاوز نمی‌کرد. پس از آن بتدریج در شهرهای شیراز ـ مشهد ـ اصفهان و کرمان آموزشگاههای پرستاری دایر گردید.

در سالهای بعد دانشکده پزشکی دانشگاه تهران آموزشگاه پرستاری تأسیس نمود و چون کلمه پرستار در جامعه آنروز ایران احترام لازم را جلب نمی‌شود

آموزشگاه را آموزشگاه «پزشکیاری» و فارغ‌التحصیلان این آموزشگاه را «پزشکیار» نامیدند تا بدین وسیله توجه مردم را به این حرفه جلب نمایند. در آن زمان بودند دختران جوانی که به این حرفه مقدس عشق می‌ورزیدند چون در ایران آموزشگاه مجهز وجود نداشت و برای فراگرفتن فن پرستاری به خارج رفته و پس از پایان تحصیلات برای خدمت به جامعه خود به وطن باز گشتند. در دوران سلطنت شاهنشاه آریامهر خواهران نیکوکار شاهنشاه در ایجاد مدارس پرستاری پیشقدم شدند و در سال ۱۳۲۷ آموزشگاه پرستاری رضاشاه کبیر توسط جمعیت شیروخورشید سرخ و در سال ۱۳۲۸ آموزشگاه پرستاری اشرف پهلوی به همت سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی گشایش یافت. در ابتدای امر برای آموزش دانشجویان از مربیان خارجی و کارشناسان سازمان بهداشت جهانی استفاده شد و به مرور مربیان خارجی جای خود را به مربیان ایرانی دادند بطوری که امروز کلیه آموزشگاههای پرستاری و بهیاری کشور توسط مربیان ایرانی اداره می‌شنوند. در اینجا لازم است از آموزشگاههای پرستاری شرکت ملی نفت در آبادان و نمازی در شیراز که از قدیمی‌ترین آموزشگاههای پرستاری کشور هستند نیز یاد شود (صحیح است). از آن تاریخ به بعد وزارت بهداری، دانشگاهها و مؤسسات مختلف اقدام به ایجاد آموزشگاههای پرستاری نمودند بطوری که امروز ۱۸ آموزشگاه عالی پرستاری در کشور موجود است.

از سال ۱۳۴۶ دانشگاه پهلوی دوره تکمیلی تحصیل در مدیریت و آموزش و پرورش برای پرستاران دائر نموده است. پس از آن نظر به احتیاج روزافزون به خدمات پرستاری آموزشگاههای بهیاری ایجاد گردید که امروز تعداد آنها به ۴۷ باب می‌رسد. و اما مختصری در باره بهیاری نظر به احتیاج روزافزون به خدمات پرستاری و با توجه به طولانی بودن دوره پرستاری و عدم تعادل بین عرضه و تقاضا و اینکه تعداد فارغ‌التحصیلان پرستاری نمی‌توانست جوابگوی احتیاجات روزافزون کشور باشد آموزشگاههای بهیاری در کشور ایجاد گردیده.

در سال ۱۳۳۵ کنفرانس بین‌المللی پرستاری توسط وزارت بهداری در تهران تشکیل شد و صاحب‌نظران و کارشناسان پرستاری خارجی شرکت کننده در کنفرانس آموزش بهیاری را تأیید نمودند به این معنی که چون شرط ورود به آموزشگاههای بهیاری داشتن گواهینامه دوره اول متوسطه دبیرستان و مدت آموزش بهیاری دو سال است تعداد داوطلب و تعداد بیشتری فارغ‌التحصیل خواهد داشت. در حال حاضر در سراسر کشور ۴۷ آموزشگاه بهیاری موجود است.

در اینجا لازم میدانم برای جلب توجه نمایندگان محترم از ارقام کمک بگیرم و نمونه کوچکی از ثمرات انقلاب سفید را عرضه نمایم. مطابق آماری که اداره پرستاری وزارت بهداری در اختیار اینجانب قرار داده:

  • تعداد پرستاران فارغ‌التحصیل از سال ۱۲۹۹ تا سال ۱۳۲۰ جمعاً ۱۰۴ نفر.
  • تعداد پرستاران فارغ‌التحصیل از سال ۱۳۲۰ تا سال ۱۳۴۱ جمعاً ۱۱۴۰ نفر.
  • تعداد پرستاران فارغ‌التحصیل از سال ۱۳۴۱ تا سال ۱۳۵۰ جمعاً ۱۹۱۹ نفر.
  • تعداد آموزشگاههای پرستاری از سال ۱۲۹۹ تا سال ۱۳۴۱ (مدت ۴۲ سال) ۴ باب.
  • تعداد آموزشگاههای پرستاری از سال ۱۳۴۱ تا سال ۱۳۵۰، ۱۴ باب.
  • تعداد بهیاران فارغ‌التحصیل از سال ۱۳۲۰ تا سال ۱۳۴۱ جمعاً ۲۰۰۳ نفر.
  • تعداد بهیاران فارغ‌التحصیل از سال ۱۳۴۱ تا سال ۱۳۵۰ جمعاً ۵۷۱۶ نفر.
  • تعداد آموزشگاههای بهیاری از سال ۱۳۲۰ تا سال ۱۳۴۱ جمعاً ۱۱ باب.
  • تعداد آموزشگاههای بهیاری از سال ۱۳۴۱ تا سال ۱۳۵۰ جمعاً ۳۶ باب.

با در دست داشتن این ارقام یک بررسی کوتاه به ما نشان می‌دهد که تعداد پرستاران و بهیاران موجود نمی‌تواند جوابگوی احتیاجات کشور باشد. امروز ۳۵۰۰۰ تخت‌خواب بیمارستانی در کشور موجود است و مطابق برآوردی که اداره پرستاری وزارت بهداری نموده برای هشت تخت‌خواب بیمارستانی به یک پرستار و سه بهیار برای هر کشیک احتیاج است.

البته باید علاوه بر این عده چند نفر اضافه هم برای ایام مرخصی و بیماری این عده پیش‌بینی نمود ولی فعلاً ما همان نسبت را در نظر می‌گیریم. با این محاسبه تعداد پرستار مورد نیاز کشور تقریباً ۱۳۱۲۵ نفر می‌شود که در صورتی که مجموع پرستاران شاغل را ۳۵۰۰ نفر در نظر بگیریم (اینجا لازم است تذکر بدهم که تعداد دقیق پرستاران و بهیاران شاغل معلوم نیست چون مرکزی برای ثبت‌نام و اخذ پروانه کار برای آنان وجود ندارد) ۹۶۲۵ نفر پرستار کم داریم و چون در حال حاضر در هر سال در حدود ۳۵۳ پرستار فارغ‌التحصیل می‌شوند تقریباً ۲۷ سال طول می‌کشد که تعداد پرستاران کشور به این رقم برسد.

براساس همین محاسبه تعداد بهیار مورد نیاز ۲۶۲۵۰ نفر است. تعداد تقریبی بهیاران شاغل در حال حاضر در حدود ۸۷۰۰ نفر است پس ما با کمبود ۱۷۵۵۰ بهیار مواجه هستیم و با توجه به اینکه هر سال در حدود ۱۰۳۰ نفر بهیار فارغ‌التحصیل می‌شوند مدت ۱۷ سال طول می‌کشد که تعداد بهیاران کشور به این رقم برسد (این در صورتی است که کلیه پرستاران و بهیاران فعلی زنده و در کشور شاغل باشند). البته آنوقت با توجه به پیشرفت‌های سریع مملکت و ازدیاد جمعیت تعداد تختخوابهای بیمارستانی به چند برابر امروز خواهد رسید.

البته خانمها و آقایان توجه دارند که این آمار فقط مربوط به پرستار و بهیار بیمارستانی است و ذکری از پرستار بهداشت، پرستار مدارس، پرستار کارخانجات و غیره به میان نیامده. بدیهی است مشکل کمبود پرستار مشکل مملکت ما تنها نیست همه دنیا با این مشکل بزرگ مواجه هستند و سعی می‌کنند این مشکل را حل نمایند. ما هم می‌توانیم این مشکل را نادیده بگیریم. در این دوره مجلس خوشبختانه تعداد پزشکان زیاد هستند و اطمینان دارم اگر از ایشان سئوال بفرمائید متفق‌القول خواهند گفت که پزشک بدون پرستار نمی‌تواند وظایف خود را بطور کامل انجام دهد نیاز به خدمات پرستاران را بیماران و پزشکان بیش از دیگران احساس می‌کنند (صحیح است). این نیاز روزبروز با پیشرفت علم پزشکی بیشتر می‌شود. این یکی از مشاغل حساسی است که با پیشرفت تکنولوژی هم نمی‌توان نیاز آنرا برطرف نمود.

شاید در آینده بتوان بسیاری از مشکلات بشری را با ماشین و کامپیوتر حل و رفع نمود ولی ظیفه یک پرستار را هیچ ماشینی نمی‌تواند انجام دهد. پرستار علاوه بر پرستاری از جسم و از روح بیمار خود نیز پرستاری می‌نماید. کدام ماشین و مغز الکترونیکی قادر است جایگزین توجه، محبت و دلسوزی و کلام تسلی‌بخش یک پرستار شود (صحیح است).

حال این سؤال پیش می‌آید که برای حل این مشکل و جبران کمبود پرستار و بهیار چه باید کرد؟ ساختن آموزشگاههای جدید درد ما را دوا نمی‌کند. اگر میزان یازده آموزشگاههای موجود بالا رود شاید مشکل ما تا حدی حل شود برای مثال اگر هر یک از آموزشگاههای پرستاری کشور در سال ۲۵۰ فارغ‌التحصیل داشته باشند در ظرف ۲ سال ۹۰۰۰ پرستار خواهند داشت ولی آموزشگاههای پرستاری هر سال بیش از ۳۰ الی ۴۰ نفر فارغ‌التحصیل ندارند علت آنهم ساختمان و تجهیزات و وسایل نیست ما همراه اینها به دو عامل مهم اصلی یعنی دانشجو و مربی احتیاج داریم. متأسفانه دختران جوان از حرفه پرستاری استقبال چندانی نمی‌کنند و ما هر سال در حدود ۸۰ هزار جوان آماده ورود به دانشگاه داریم که اگر ۱/۸ این عده دختر باشند سالی حدود ده هزار دختر واجد شرایط برای شرکت در امتحانات ورودی آموزشگاههای عالی پرستاری داریم ولی آنها به دلائلی که بعرض میرسانم رغبتی به رفتن به آموزشگاههای پرستاری نشان نمی‌دهند و ترجیح می‌دهند در رشته‌های دیگر پذیرفته شوند:

۱- پس از پایان تحصیلات فوق‌العاده مشکل که همراه با کارآموزی سنگین و طاقت‌فرساست با حقوق ماهیانه ۷۲۰۰ ریال استخدام می‌شوند (در ظرف چند سال اخیر به لطف دولت جناب آقای هویدا مبلغ ۵۰۰۰ ریال نیز مزایا به پرستاران پرداخت می‌گردد).
۲- برخلاف سایر کارمندان دولت از تعطیلات رسمی و حتی تعطیلات نوروزی هم نمی‌توانند بطور کامل استفاده نمایند.
۳- گاه اتفاق می‌افتد که در ماه بیش از یک روز جمعه را هم نمی‌توانند تعطیل داشته و در کنار خانواده خود بسر برند.
۴- همه آنها باید هر سال چند ماه کشیک شب بدهند یعنی برخلاف قانون طبیعت زندگی کنند روزها بخوابند و شبها بیدار باشند.
۵- بطور دائم شاهد درد و رنج و ناراحتی همنوعان خود هستند که این در روحیه یک دختر جوان تأثیر نامطلوبی دارد (صحیح است).
۶- اکثر در معرض ابتلاء به انواع بیماریهای واگیر هستند.
۷- پس از پایان دوره پرستاری هر چند دوره تخصصی که بگذرانند در وضع استخدامی و حقوق و مزایای آنان تغییری حاصل نمی‌شود.
۸- بیمه و مسکن و سایر امتیازاتی که لازمه چنین شغل پرمسئولیت و سنگینی است برای آنان وجود ندارد.

نداشتن مربی کافی برای آموزشگاههای پرستاری یکی دیگر از دلایلی است که آموزشگاهها نمی‌توانند بیش از مقدار معدودی دانشجو بپذیرند برای حل این مشکلات پیشنهادات زیر را بعرض میرسانم.

۱- حقوق پرستاران و بهیاران بدلیل کار فنی که انجام می‌دهند و نیاز روزافزون جامعه به خدمات آنان افزایش داده شود و بصورت حق فنی یا هر طور متخصصین فن صلاح میدانند تأمین شود.
۲- پرستاران و بهیاران در مقابل بیماری، از کارافتادگی و حوادث ناشی از کار بیمه شوند. البته جناب آقای نخست‌وزیر در جلسه قبل مجلس بما این نوید را دادند که در سال آینده کلیه کارمندان بیمه خواهند شد که ما از این بابت بسیار خوشوقت و متشکریم.
۳- مسکن و وسیله ایاب و ذهابد برای آنان در نظر گرفته شود.
۴- مدت خدمت قبل از بازنشستگی آنان با توجه به اینکه در دوران تحصیل نیز برنامه کارآموزی مشکلی را اجراء می‌نمایند به ۲۵ سال تقلیل یابد.
۵- برای تأمین کادر آموزش مورد نیاز علاوه بر مزایائی که ذکر شد لازم است امتیازات خاصی برای کسانی که پس از پایان دوره پرستاری دوره‌های تخصصی را گذرانده‌اند در نظر گرفته شود تا آن عده که استعداد و علاقه دارند به تحصیلات خود ادامه دهند و به سمت مربی در آموزشگاههای عالی پرستاری مشغول بکار شوند.

البته علاوه بر آنچه گفته شد باید به یک نکته مهم نیز اشاره نمود و آن بالا بردن احترام پرستار و شناسانیدن ارزش خدمات آنان به جامعه است. البته انجمن پرستاران ایران که از سال ۱۳۳۱ فعالیت خود را آغاز نموده تا حد زیادی در این کار توفیق داشته و باز هم ادامه خواهد داد ولی انتظار پرستاران اینست که پزشکان ارزش آنان را آنطور که شایسته است در درجه اول خود بشناسند و به جامعه نیز بشناسانند و آنان را کمک و دستیار صدیق خود بدانند.

در خاتمه عرایضم برای کلیه افراد ملت ایران سلامت و سعادت مسئلت دارم و امیدوارم شما همکاران امروز من هرگز به خدمات همکاران دیروز و همیشگی من که هرگز خود را از آنان جدا نمیدانم احتیاج پیدا نکنید (احسنت ـ احسنت).

- تصویب صورت‌جلسه‌های عصر چهارشنبه ۲۷ و صبح پنج‌شنبه ۲۸ بهمن ماه

۳- تصویب صورت‌جلسه‌های عصر چهارشنبه ۲۷ و صبح پنج‌شنبه ۲۸ بهمن ماه.

رئیس ـ صورت‌جلسه‌های بعدازظهر چهارشنبه و صبح پنج‌شنبه هفته گذشته بین خانمها و آقایان توزیع شده است، نسبت به این دو صورت‌جلسه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) این دو صورت‌جلسه تصویب می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

۴- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ.

رئیس ـ تیمسار سپهبد کاتوزیان فرمایشی دارید بفرمائید.

سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ) ـ با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم چون پرواز دادن کبوتران در ۴۰ کیلومتری فرودگاهها برای صعود هواپیماها و هلیکوپترها ایجاد خطراتی می‌کند علیهذا لایحه‌ای تقدیم می‌شود تا چنانچه موافقت بفرمائید اشخاصی که در این مناطق اقدام به پرواز دادن کبوتر می‌کنند به سه سال حبس تأدیبی محکوم شوند.

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه به لایحه موافقت‌نامه تحدید حدود فلات قاره بین ایران و بحرین و ابلاغ به دولت

۵- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه به لایحه موافقت‌نامه تحدید حدود فلات قاره بین ایران و بحرین و ابلاغ به دولت

رئیس ـ گزارش شور دوم موافقت‌نامه تحدید حدود فلات قاره بین ایران و بحرین مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز چهارشنبه ۲۷ بهمن ماه ۱۳۵۰ با حضور آقای دکتر غلامرضا تاجبخش معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۳۶۴۷۸ مورخ ۱۳۵۰/۸/۱۲ راجع به موافقت‌نامه تحدید حدود فلات قاره بین ایران و بحرین را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۷۹ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

- لایحه قانون موافقت‌نامه تحدید حدود فلات قاره بین ایران و بحرین

ماده واحده ـ موافقت‌نامه تحدید حدود فلات قاره بین ایران و بحرین مشتمل بر یک مقدمه و پنج ماده و یک نقشه که در تاریخ ۲۷ خرداد ماه ۱۳۵۰ برابر با ۱۷ ژوئن ۱۹۷۱ بین نمایندگان ایران و بحرین در منامه (بحرین) به امضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی‌نیا (مستوفی).

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه روز چهارشنبه ۱۳۵۰/۱۱/۲۷ با حضور آقایان دکتر غلامرضا تاجبخش معاون وزارت امور خارجه و دکتر محمود کاشفی معاون وزارت دارائی لایحه مربوط به موافقت‌نامه تحدید حدود فلات قاره بین ایران و بحرین را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی ـ امان الله ریگی.

رئیس ـ ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم. خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای قوام صدری وزیر مشاور

۶- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای قوام صدری وزیر مشاور.

رئیس ـ آقای قوام صدری فرمایشی دارید بفرمائید.

قوام صدری (وزیر مشاور) ـ با اجازه مقام محترم ریاست و خانمها و آقایان نمایندگان بطوری که استحضار دارند بر اثر افزایش درآمدهای نفت بالطبع دولت این اختیار و قدرت را پیدا کرده است که در سطح هزینه‌های برنامه عمرانی چهارم هم تجدید نظر بکند و به تناسب با اجازه مجلس محترم در میزان هزینه و اعتبارات برنامه چهارم افزایش بدهد در این مسیر ماده واحده‌ای تهیه شده است که تقدیم می‌شود تا به کمیسیونهای مربوط فرستاده شود.

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع به لایحه الحاق یک تبصره به قانون ارزش گواهینامه فارغ‌التحصیلان آموزشگاههای رانندگی و مکانیکی ارتش مصوب فروردین ۱۳۳۵ و ارسال به مجلس سنا

۷- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع به لایحه الحاق یک تبصره به قانون ارزش گواهینامه فارغ‌التحصیلان آموزشگاههای رانندگی و مکانیکی ارتش مصوب فروردین ۱۳۳۵ و ارسال به مجلس سنا.

رئیس ـ گزارش شور دوم الحاق یک تبصره به قانون ارزش گواهینامه فارغ‌التحصیلان آموزشگاههای رانندگی و مکانیکی ارتش مصوب سال ۱۳۳۵ مطرح است، قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه سه‌شنبه ۱۹ بهمن ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۷۴۱۴ مورخ ۱۳۵۰/۸/۲۴ دولت راجع به الحاق یک تبصره به قانون ارزش گواهینامه فارغ‌التحصیلان آموزشگاههای رانندگی و مکانیکی ارتش مصوب سال ۱۳۳۵ را که شور اول آن به شماره ۱۳۳ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد. اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون الحاق یک تبصره به قانون ارزش گواهینامه فارغ‌التحصیلان آموزشگاههای رانندگی و مکانیکی ارتش مصوب سال ۱۳۳۵.

ماده واحده ـ تبصره ذیل به قانون ارزش گواهینامه فارغ‌التحصیلان آموزشگاههای رانندگی و مکانیکی ارتش مصوب ۲۳ فروردین ماه سال ۱۳۳۵ اضافه می‌شود.

تبصره ـ در مورد کادر رانندگی و مکانیکی ژاندارمری کل کشور تعیین و تثبیت ارزش گواهینامه‌های مندرج در این قانون برای وسایل نقلیه موتوری موجود در آن سازمان با ژاندارمری کل کشور خواهد بود.

مخبر کمیسیون کشور ـ اکبر مسعودی.

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۲۶ بهمن ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق یک تبصره به قانون ارزش گواهینامه فارغ‌التحصیلان آموزشگاههای رانندگی و مکانیکی ارتش مصوب سال ۱۳۳۵ را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشور را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام ـ روح‌الله جعفری.

رئیس ـ ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم. خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثریت برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به لایحه پرداخت هزینه‌های احداث سد ارس از محل مانده ۳۵ میلیون روبل اعتبار موضوع موافقت‌نامه ایران و شوروی راجع به همکاری اقتصادی و فنی

۸- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به لایحه پرداخت هزینه‌های احداث سد ارس از محل مانده ۳۵ میلیون روبل اعتبار موضوع موافقت‌نامه ایران و شوروی راجع به همکاری اقتصادی و فنی

رئیس ـ گزارش شور اول پرداخت هزینه‌های احداث سد ارس از محل مانده ۳۵ میلیون روبل اعتبار موضوع موافقت‌نامه ایران و شوروی راجع به همکاری اقتصادی و فنی مطرح است، قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۱۶ بهمن ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۳۸۲۷۴ ـ ۱۳۵۰/۱۰/۲۶ راجع به پرداخت هزینه‌های احداث سد ارس از محل مانده ۳۵ میلیون روبل اعتبار موضوع موافقت‌نامه ایران و شوروی راجع به همکاری اقتصادی و فنی را که در جلسه سه‌شنبه ۱۳۵۰/۱۱/۵ به مجلس شورای ملی تقدیم و به شماره ۱۵۲ چاپ شده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون پرداخت هزینه‌های احداث سد ارس از محل مانده ۳۵ میلیون روبل اعتبار موضوع موافقت‌نامه ایران و شوروی راجع به همکاری اقتصادی و فنی.

ماده واحده ـ به دولت اجازه داده می‌شود که از محل مانده ۳۵ میلیون روبل اعتبار تأمین قسمتی از هزینه احداث سد ارس موضوع قانون مربوط به موافقت‌نامه بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی راجع به همکاری اقتصادی و فنی مصوب ۲۵ فروردین ۱۳۴۴ سهم دولت شاهنشاهی ایران را به مأخذ پنجاه درصد از کل هزینه مطالعات و تهیه و تنظیم گزارشهای فنی و اقتصادی و انجام کارهای تحقیقاتی مربوط به احداث سدی بر روی رودخانه مرزی ارس در محل خداآفرین و نیروگاه برق آبی آن پرداخت کند و اسناد و مدارک مربوط به استفاده از مانده اعتبار مذکور را با نمایندگان دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی امضاء و مبادله و اجرا نماید.

مخبر کمیسیون دارائی ـ امان‌الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه ۱۹ بهمن ماه ۱۳۵۰ با حضور آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد لایحه پرداخت هزینه‌های احداث سد ارس از محل مانده ۳۵ میلیون روبل اعتبار موضوع موافقت‌نامه ایران و شوروی راجع به همکاری اقتصادی و فنی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اقتصاد ـ محمد ابراهیم نیکپور.

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۲۳ بهمن ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه پرداخت هزینه‌های احداث سد ارس از محل مانده ۳۵ میلیون روبل اعتبار موضوع موافقت‌نامه ایران و شوروی راجع به همکاری اقتصادی و فنی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی‌نیا (مستوفی).

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم. خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوطه ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون اقتصاد راجع به لایحه تمدید مهلت تبدیل شرکت‌های سهامی به انواع شرکتهای تجارتی قانونی

۹- طرح گزارش شور اول کمیسیون اقتصاد راجع به لایحه تمدید مهلت تبدیل شرکت‌های سهامی به انواع شرکتهای تجارتی قانونی.

رئیس ـ گزارش شور اول تمدید مهلت تبدیل شرکتهای سهامی به انواع شرکتهای تجارتی قانونی مطرح است، قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه روز سه‌شنبه ۱۳۵۰/۱۱/۱۹ با حضور معاون پارلمانی وزارت اقتصاد و وزارت دادگستری لایحه شماره ۵۰۹۹۸ ـ ۵۰/۱۰/۱۹ دولت راجع به تمدید مهلت تبدیل شرکتهای سهامی به انواع شرکتهای تجارتی قانونی را که در جلسه روز سه‌شنبه ۱۳۵۰/۱۱/۵ تقدیم و به شماره ۱۵۳ چاپ گردیده است برای شور اول مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن به شرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

لایحه قانون تمدید مهلت تبدیل شرکتهای سهامی به انواع شرکتهای تجارتی قانونی.

ماده واحده ـ مهلت مقرر در ماده ۲۸۴ قانون اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب ۲۴ اسفند ماه ۱۳۴۷ موضوع تبدیل شرکتهای سهامی به شرکت سهامی خاص یا شرکت سهامی عام یا انواع دیگر شرکتهای تجارتی از تاریخ انقضاء به مدت یکسال تمدید می‌گردد.

مخبر کمیسیون اقتصاد ـ محمد ابراهیم نیکپور.

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز شنبه ۵۰/۱۱/۲۳ با حضور آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد لایحه مربوط به تمدید مهلت تبدیل شرکتهای سهامی به انواع شرکتهای تجارتی قانونی را برای شور اول رسیدگی و تصویب کرد.

اینک گزارش آن به مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ دکتر سید محمدرضا تنکابنی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم. خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم که تبصره زیر به ماده واحده لایحه قانون تمدید مهلت تبدیل شرکتهای سهامی به انواع شرکتهای تجارتی اضافه شود. دولت مکلف است ظرف مدت شش ماه از تاریخ تصویب این قانون با توجه به پیشرفتهای اقتصادی کشور اصلاحات لازمه را در لایحه قانون اصلاح قسمتی از مواد قانون تجارت بعمل آورده و برای تصویب به مجلس تقدیم نماید.

جندقی.

رئیس ـ لایحه و پیشنهاد برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به اجازه پرداخت سهمیه ایران در مؤسسه آسیائی آمار و ابلاغ به دولت

۱۰- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به اجازه پرداخت سهمیه ایران در مؤسسه آسیائی آمار و ابلاغ به دولت.

رئیس ـ لایحه اجازه پرداخت سهمیه ایران در مؤسسه آسیائی آمار برای اخذ رأی نهائی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

قانون اجازه پرداخت سهمیه ایران در مؤسسه آسیائی آمار.

ماده واحده ـ به دولت اجازه داده می‌شود سهمیه ایران در مؤسسات آسیائی آمار را کماکان هر ساله از اعتبار مربوط در بودجه کل کشور پرداخت نماید.

قانون فوق مشتمل بر یک ماده در جلسه روز دوشنبه بیست‌وپنجم بهمن ماه یکهزار و سیصد و پنجاه شمسی به تصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی.

رئیس ـ نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به وسیله منشی (آقای مهندس صائبی) به ترتیب آتی اعلام و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد).

آقایان مهندس احتشام شهیدی ـ احمد احمدی ـ اخلاقی ـ ادیب سمیعی ـ خانم دکتر آصف‌زاده ـ مهندس اربابی ـ مهندس اردلان ـ مهندس اسدی لنگرودی ـ اسعد رزم‌آرا ـ خانم ابتهاج سمیعی ـ دکتر اسکوئیان ـ اسلامی‌نیا ـ دکتر اعتمادی ـ خانم اقبال ـ دکتر الموتی دکتر امامی خوئی ـ خانم امیر ابراهیمی ـ امیر احمدی ـ دکتر شفیع امین انشاء ـ دکتر انوشیروانی ـ اوحدی ـ اولیاء ـ اولیاء شیرازی ـ اهری ـ ایلخانی پور ـ ایمان زهرائی ـ دکتر بازرگانی ـ بدرخانی ـ بدر صالحیان ـ مهندس بدیعی ـ دکتر برادر ـ دکتر برزگر ـ دکتر حیدرقلی برومند ـ مهندس علی برومند ـ خانم بزرگ‌نیا ـ بوداغ زاده ـ بوشهری ـ غلامرضا بهادری ـ دکتر سعید بهادری ـ دکتر یحیی بهبهانی ـ دکتر حبیب‌الله بهبهانی ـ مهندس عنایت بهبهانی ـ دکتر بهزادی ـ بهنیا ـ میرافضل ـ ناروئی ـ ناصر زاده ـ دکتر ناوی ـ دکتر نایبی ـ دکتر نجمی ـ مهندس نصر ـ دکتر نصیری ـ مهندس نظمی ـ نیک‌پور ـ نیک روش ـ دکتر وحیدنیا ـ دکتر وزیری ـ دکتر وفا ـ تیمسار همایونی ـ دکتر گاگیک ـ دکتر یزدان پناه ـ فضائلی ـ دکتر بیت منصور ـ دکتر بیگلری ـ پدرامی ـ دکتر پرتو اعظم ـ مهندس پروشانی ـ پروین ـ پزشکی ـ پسیان ـ دکتر پناهی ـ پوربابائی ـ پور بردباری ـ دکتر پیر ـ پیرزاده ـ خانم پیرنیا ـ پیمان ـ دکتر تنکابنی ـ دکتر توانا ـ توسلی ـ دکتر جزایری ـ مهندس اسمعیل جلالی ـ مهندس جلالی نوری ـ جندقی ـ جوانشیر ـ خانم جهانبانی ـ جهانشاهی ـ چنگیزی ـ دکتر حاتم ـ دکتر حبیب‌اللهی ـ حق شناس ـ تیمسار حکیمی ـ حی ـ حیدری ـ خانقاهی ـ امیر علم خزیمه ـ مهندس خسروی ـ دکتر خسروی کردستانی ـ تیمسار دکتر خطیب شهیدی ـ دکتر خطیبی ـ خورشید ـ دکتر دادفر ـ داروئی ـ دشتی ـ دولو ـ دیهیم ـ ذوالفقاری ـ دکتر راد ـ دکتر رشتی ـ رشیدی ـ دکتر رشید یاسمی ـ حسام‌الدین رضوی ـ دکتر رفیعی ـ دکتر رهنوردی ـ ریاضی ـ ریگی ـ خانم هما زاهدی ـ دکتر آزاد ـ محمد علی آموزگار ـ احتشامی ـ اخوی ـ دکتر اسدی ـ اکبر ـ امام مردوخ ـ بختیار بختیاریها ـ پرویزی ـ تژده ـ دکتر سعید حکمت ـ حکمت یزدی ـ اسماعیل خزیمه ـ دکتر رئیسی ـ رامبد ـ ضیاء رضوی ـمهندس رهبر ـ زهتاب فرد ـ حاج کریم بخش سعیدی ـ علیقلی سمیعی ـ دکتر شریف امامی ـ شیخ رضائی ـ صادقی ـ عبدالحسین طباطبائی ـ طباطبائی دیبا ـ فخر طباطبائی ـ ظفر ـ فرهاد پور ـ کشفی ـ دکتر محققی ـ دکتر موسوی ـ امین ـ نامور ـ نجد شیبانی ـ مهندس فرخ ـ فرنود ـ دکتر فروزین ـ مهندس فروهر ـ فریدونفر ـ فهیمی ـ فیاض فاضلی - فیصلی - قاضی‌زاده - قدردان - خانلر قراچورلو - محمدولی قراچورلو - دکتر قهرمان - کاسمی - کسرایی - دکتر کفایی - کلانتر هرمزی - کمالاتی - کمالوند - کورانلو - کورس - مهندس کیاکجوری - دکتر کیان - کیوان - دکتر لقمان ادهم - مافی - مجد - محدث‌زاد - محسنی مهر - دکتر مدنی - دکتر مرتضوی - مرندی - اکبر مسعودی - سید کاظم مسعودی - دکتر مشایخی - مصطفوی نایینی - مظاهری - مظهری - دکتر معظمی - معیری - مهندس امیرقاسم معینی - مهندس عبدالمجید معینی - مهندس معینی‌زند - ملک افضلی - دکتر منتظری - دکتر موثقی - مجید موسوی - موسوی ماکویی - مهاجرانی - مهدوی اردستانی - مهرزاد - دکتر زرین‌پور - دکتر زعفرانلو - دکتر زهرایی - سراج‌الدینی - خانم دکتر سرخوش - سجادی - محمد مهدی سعادت - محمدرضا سعادت فرد - دکتر سعید - سعید وزیری - دکتر سنک - مهندس سهم‌الدینی - شاخویی - شریف‌ها - دکتر شکرایی - دکتر شمس - شهرستانی - شیخ‌الاسلامی - شیخ بهایی - صائب - مهندس صائبی - حیدر صائبی - دکتر صالحی - دکتر میر وجیه‌الله صدر - صدقیانی‌زاده - دکتر صفایی - خانم صفی‌نیا - دکتر صمدزاده - خانم دکتر صنیع - دکتر صوفی خلیلی - خانم ضرابی - خانم دکتر طالقانی - علی طباطبایی - طلوعی - عباس میرزایی - دکتر غلام‌رضا عدل - مهندس فیروز عدل - دکتر عسکری - دکتر علومی - غضنفری - فتوحی.

(آرای مأخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام شد)

آرای موافق ۲۴۳ رأی.

رئیس - لایحه با ۲۴۳ رأی موافق به اتفاق آرا تصویب شد به دولت ابلاغ می‌شود.

موافقین

آقایان دکتر زرین‌پور - دکتر زعفرانلو - دکتر زهرایی - سراج‌الدینی - خانم دکتر سرخوش - سجادی - محمدمهدی سعادت - محمدرضا سعادت‌فرد - دکتر سعید - سعید وزیری - دکتر سنک - مهندس سهم‌الدینی - شاخویی - شریف‌ها - دکتر شکرایی - دکتر شمس - شهرستانی - شیخ‌الاسلامی - شیخ بهایی - صائب - مهندس صائبی - حیدر صائبی - دکتر صالحی - دکتر میر وجیه‌الله صدر - صدقیانی‌زاده - دکتر صفایی - خانم صفی‌نیا - دکتر صمدزاده - خانم دکتر صنیع - دکتر صوفی خلیلی - خانم ضرابی - خانم دکتر طالقانی - علی طباطبایی - طلوعی - عباس میرزایی - دکتر غلام‌رضا عدل - مهندس فیروز عدل - دکتر عسکری - دکتر علومی - غضنفری - فتوحی - دکتر بیت منصور - دکتر بیگلری - پدرامی - دکتر پرتو - اعظم - مهندس پروشانی - پروین - پزشکی - پسیان - دکتر پناهی - پوربابایی - پور بردباری - دکتر پیر - پیرزاده - خانم پیرنیا - پیمان - دکتر تنکابنی - دکتر توانا - توسلی - دکتر جزایری - مهندس اسمعیل جلالی - مهندس جلالی نوری - جندقی - جوانشیر - خانم جهانبانی - جهانشاهی - چنگیزی - دکتر حاتم - دکتر حبیب‌اللهی - حق‌شناس - تیمسار حکیمی - حی - حیدری - خانقاهی - امیر علم خزیمه - مهندس خسروی - دکتر خسروی کردستانی - تیمسار - دکتر خطیب شهیدی - دکتر خطیبی - خورشید - دکتر دادفر - دارویی - دشتی - دولو - دیهیم - ذوالفقاری - دکتر راد - دکتر رشتی - رشیدی - دکتر رشید یاسمی - حسام‌الدین رضوی - دکتر رفیعی - دکتر رهنوردی - ریاضی - ریگی - خانم هما زاهدی - فرخ - فرنود - دکتر فروزین - مهندس فروهر - فریدون‌فر - فهیمی - فیاض فاضلی - فیصلی - قاضی‌زاده - قدردان - خانلر قراچورلو - محمدولی قراچورلو - دکتر قهرمان - کاسمی - کسرایی - دکتر کفایی - کلانتر هرمزی - کمالاتی - کمالوند - کورانلو - کورس - مهندس کیاکجوری - دکتر کیان - کیوان - دکتر لقمان ادهم - مافی - مجد - محدث‌زاده - محسنی مهر - دکتر مدنی - دکتر مرتضوی - مرندی - خانم مزارعی - اکبر مسعودی - سید کاظم مسعودی - دکتر مشایخی - مصطفوی نایینی - مظاهری - مظهری - دکتر معظمی - معیری - مهندس امیرقاسم معینی - مهندس عبدالحمید معینی - مهندس معینی‌زند - ملک‌افضلی - دکتر منتظری - دکتر موثقی - مجید موسوی - موسوی ماکویی - مهاجرانی - مهدوی اردستانی - مهرزاد - میرافضل - نارویی - ناصرزاده - دکتر ناوی - دکتر نایبی - دکتر نجمی - مهندس نصر - دکتر نصیری - مهندس نظمی - نیک‌پور - نیک‌روش - دکتر وحیدنیا - دکتر وزیری - دکتر وفا - تیمسار همایونی - دکتر گاگیک - دکتر یزدان‌پناه - دکتر آزاد - محمدعلی آموزگار - دکتر احتشامی - اخوی - دکتر اسدی - اکبر - امام مردوخ - بختیاری بختیاری‌ها - پرویزی - تژده - دکتر سعید حکمت - حکمت یزدی - اسماعیل خزیمه - دکتر رئیسی - رامبد - ضیاء رضوی - مهندس رهبر - زهتاب فرد - حاج کریم بخش سعیدی - علی‌قلی سمیعی - دکتر شریف امامی - شیخ رضایی - صادقی - عبدالحسین طباطبایی - طباطبایی دیبا - فخر طباطبایی - ظفر - فرهادپور - کشفی - دکتر محققی - دکتر موسوی امین - نامور - نجد شیبانی - خانم دکتر آصف‌زاده - خانم ابتهاج سمیعی - مهندس احتشام شهیدی - احمد - احمدی - اخلاقی - ادیب سمیعی - مهندس اربابی - مهندس اردلان - مهندس اسدی لنگرودی - اسعد رزم‌آراء - دکتر اسکوییان - اسلامی‌نیا - دکتر اعتمادی - خانم اقبال - دکتر الموتی - دکتر امامی خویی - خانم امیر ابراهیمی - امیراحمدی - دکتر شفیع امین - انشاء - دکتر انوشیروانی - اوحدی - اولیاء - اولیاء شیرازی - اهری - ایلخانی‌پور - ایمان زهرایی - دکتر بارزگانی - بدرخانی - بدرصالحیان - مهندس بدیعی - دکتر برادر - دکتر بزرگر - دکتر حیدرقلی برومند - مهندس علی برومند - خانم بزرگ‌نیا - بوداغ‌زاده - بوشهری - غلام‌رضا بهادری - دکتر سعید بهادری - دکتر یحیی بهبهانی - دکتر حبیب‌الله بهبهانی - مهندس عنایت بهبهانی - دکتر بهزادی - بهنیا.

- اعلام وصول و قرائت نامه‌های مربوط به دو لایحه قانونی از مجلس سنا

۱۱- اعلام وصول و قرائت نامه‌های مربوط به دو لایحه قانونی از مجلس سنا

رئیس - لوایحی از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محتر مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۵۲۸۷ مورخ ۱۳/۱۱/۱۳۵۰ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۴ (دارایی) در قبال لایحه شماره ۲۸۳۳۰ مورخ ۱۳/۱۰/۱۳۵۰ دولت راجع به برقراری مستمری برای بازماندگان مرحوم امیر ارسلان خلف بیگی ملایری دبیر پیشین دبیرستان‌های تهران در جلسه روز دوشنبه دوم اسفند ماه ۱۳۵۰ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهایی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا - جعفر شریف امامی.

رئیس - رأی نهایی نسبت به این لایحه در جلسه آینده به عمل خواهد آمد.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۵۲۸۳ مورخ ۱۳/۱۲/۱۳۵۰ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۴ (دارایی) در قبال لایحه شماره ۵۰۰۳۲ مورخ ۵/۱۰/۱۳۵۰ دولت راجع به اجازه عضویت دولت ایران در طرح کلمبو و پرداخت سهمیه مربوط در جلسه روز دوشنبه دوم اسفند ماه ۱۳۵۰ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهایی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا - جعفر شریف امامی.

رئیس - رأی نهایی نسبت به این لایحه در جلسه آینده به عمل خواهد آمد.

- تقدیم یک فقره گزارش به وسیله آقای قوام صدری وزیر مشاور

۱۲- تقدیم یک فقره گزارش به وسیله آقای قوام صدری وزیر مشاور.

رئیس - آقای قوام صدری بفرمایید.

قوام صدری (وزیر مشاور) - به طوری که خاطر نمایندگان محترم مستحضر است به موجب تبصره ۴ قانون متمم بودجه سال ۱۳۵۰ دستگاه‌هایی که از وزارتخانه‌های تفکیک می‌شود و بودجه‌هایشان تجزبه می‌شود باید گزارش‌شان را برای استحضار کمیسیون بودجه دولت تقدیم بکند اخیراً سازمان دامپزشکی بودجه‌اش مستقل شده است و با اجازه قانون تفکیک شده از بودجه وزارت کشاورزی گزارش این اقدام برای استحضار کمیسیون بودجه تقدیم می‌شود.

رئیس - گزارش به کمیسیون بودجه ارجاع می‌شود.

- قرائت‌نامه اداره کمیسیون‌ها در مورد انتخاب مخبر کمیسیون راه

۱۳- قرائت‌نامه اداره کمیسیون‌ها در مورد انتخاب مخبر کمیسیون راه.

رئیس - نامه‌ای از اداره کمیسیون‌های رسیده برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

کمیسیون راه در جلسه روز دوشنبه دوم اسفند ماه ۱۳۵۰ آقای حبیب‌الله احمدی را به سمت مخبر کمیسیون راه انتخاب کرد.

با تقدیم احترام - رئیس اداره امور کمیسیون‌ها و شعب - سید حسن جزایری.

- اعلام وصول و قرائت سه نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین‌آلات

۱۴- اعلام وصول و قرائت سه نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین‌آلات.

رئیس - نامه‌هایی از دولت رسیده برای اطلاع همکاران محترم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با رعایت ماده ششم «قانون برنامه عمرانی چهارم کشور» مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و ماده واحده و قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرح‌های مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت‌نامه‌ای به منظور تأمین هشتاد (۸۰٪) هزینه ارزی خرید یک هزار تن سیم مغز فولادی مورد نیاز وزارت پست و تلگراف و تلفن که جمع کل هزینه ارزی آن بالغ بر یک میلیون و دویست و هفده هزار و چهارصد و هشتاد و شش دلار و سی سنت (۱۲۱۷۴۸۶۳۰ دلار آمریکایی) است با شرکت سومیتوموسوجی کایشا - ژاپن در تاریخ دهم بهمن ماه ۱۳۵۰ منعقد گردیده است.

اعتبار مذکور در ده (۱۰) قسط متساوی و متوالی شش ماهه بازپرداخت می‌گردد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار شش (۶٪) درصد در سال تعلق خواهد گرفت. این گزاش در اجرای تبصره ۲ ماده واحده فوق تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با رعایت ماده ششم «قانون برناهم عمرانی چهارم کشور» مصوب ۲۷ اسفند ماه ۴۶ و ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرح‌های مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۴۵ موافقت‌نامه اعتباری به مبلغ سی و نه میلیون و یک صد و پنجاه هزار (۳۹۱۵۰۰۰۰) دلار آمریکایی به منظور تأمین قسمتی از هزینه ارزی احداث خط لوله دوم نفت اهواز - ری مورد نیاز شرکت ملی نفت ایران در تاریخ ۱۵ بهمن ماه ۱۳۵۰ با بانک مورگان گارانتی‌تر است نیویورک و بانک صادران و واردان امریکا منعقد گردیده است.

اعتبار مذکور در بیست (۲۰) قسط متساوی و متوالی شش ماهه باز پرداخت می‌گردد. نرخ بهره اعتبار بانک مورگان گارانتی‌تر است نیویورک یک درصد علاوه بر حداقل نرخ بهره اعتبارات بازرگانی بانک مزبور و نرخ بهره اعتبار بانک صادران و واردات امریکا شش درصد در سال می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

به استناد ماده ششم «قانون برنامه عمرانی چهارم کشور، مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶» و با رعایت ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرح‌های مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت‌نامه‌ای به منظور تأمین قسمتی از هزینه قرارداد خرید و نصب خط لوله دوم نفت خام اهواز ری از محل اعتبار طرح شماره ۳۱۲۳ در تاریخ ۱۷/۱۱/۵۰ با مؤسسه انگلیسی موردگان نقل و سندیکای بانک‌ها منعقد گردیده است.

اعتبار موضوع موافقت‌نامه فوق بالغ بر بیست و یک میلیون و چهار صد و سیزده هزار و نهصد و سی و پنج دلار امریکا است که در ۶ قسط متساوی و متوالی شش ماهه بازپرداخت خواهد شد و به مانده بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار یک و یک هشتم درصد در سال بیش از نرخی که برای سپرده‌های دلاری به بانک‌های لندن عرضه می‌شود تعلق خواهد گرفت و سر رسید اولین قسط اصل ۱۵ اوت ۷۵ می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق‌الذکر تقدیم می‌گردد.

امیرعباس هویدا.

- قرائت گزارش ماهیانه کمیسیون‌های پارلمانی (مهر - آبان - آذر - دی)

۱۵- قرائت گزارش ماهیانه کمیسیون‌های پارلمانی (مهر - آبان - آذر - دی)

رئیس - گزارش ماهیانه کمیسیون‌های پارلمانی رسیده است جهت اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش یک ماهه مهر سال ۱۳۵۰ کمیسیون نظام

تاریخ تشکیل پنجشنبه ۸/۷/۱۳۵۰ - پنجشنبه ۱۵/۷/۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه افزایش مبلغ مندرج در ماده واحده ۱۸/۹/۱۳۴۹ به دو برابر.
۲- لایحه الحاق یک تبصره به بند ب ماده ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.
۳- لایحه پرداخت حق لیسانس به همافران و درجه‌داران و افراد کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی.
۴-لایحه عفو و بخشودگی قسمتی از مجازات محکومین به مناسبت جشن دو هزار و پانصد سال شاهنشاهی ایران.

رئیس کمیسیون نظام - سرلشکر همایونی.

گزارش یک ماهه آبان سال ۱۳۵۰ کمیسیون نظام

تاریخ تشکیل یکشنبه ۲/۸/۱۳۵۰ چهارشنبه ۵/۸/۱۳۵۰ - یکشنبه ۱۶/۸/۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه اصلاح قانون دعاوی اشخاص علیه دولت راجع به املاک.
۲- لایحه اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه‌داران ارتش شاهنشاهی.
۳- لایحه مجازات مرتکبین جنحه و جنایت علیه کشورهای خارجی.

رئیس کمیسیون نظام - سرلشکر همایونی.

گزارش یک ماهه آذر سال ۱۳۵۰ کمیسیون نظام

تاریخ تشکیل یکشنبه ۲۱ آذرماه ۱۳۵۰ - پنجشنبه ۲۵ آذرماه ۱۳۵۰ - سه‌شنبه ۳۰ آذرماه ۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه حفاظت و علائم نشانه‌های زمینی مربوط به نقشه‌برداری و تجدید حدود و حریم.
۲- لایحه اصلاح بند (د) ماده ۱۰ و الحاق یک تبصره به آن و الحاق یک تبصره به ماده ۱۱ قانون بیمه کادر ثابت ارتش و ژاندارمری کل کشور.
۳- لایحه تشدید مجازات قاچاق چیان مسلح.
۴- اصلاح ماده ۳۰ آیین‌نامه فوق‌العاده هزینه سفر افسران و کارمندان نیروهای مسلح شاهنشاهی.

رئیس کمیسیون نظام - سرلشکر همایونی.

گزارش یک ماه دی سال ۱۳۵۰ کمیسیون نظام

تاریخ تشکیل دوشنبه ۱۳/۱۰/۱۳۵۰ - پنجشنبه ۱۶/۱۰/۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- شور دوم و لایحه تشدید مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و قاچاق چیان مسلح.
۲- لایحه افزودن یک تبصره به قانون ارزش گواهینامه فارغ‌التحصیلان آموزشگاه‌های رانندگی و مکانیکی ارتش مصوب سال ۱۳۳۵.

رئیس کمیسیون نظام - سرلشکر همایونی.

گزارش یک ماهه آبان ماه سال ۱۳۵۰ کمیسیون آب و برق

تاریخ تشکیل ۲۲ آبان ۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

الحاق یک بند و یک تبصره به ماده ۴ اساسنامه شرکت‌های برق منطقه و اصلاح بند هـ ماده ۴ اساسنامه شرکت سهامی برق منطقه غرب.

رئیس کمیسیون آب و برق - مهندس جلالی نوری.

گزارش یک ماهه آذرماه سال ۱۳۵۰ کمیسیون آب و برق

تاریخ تشکیل ۳ آذر و ۸ آذر و ۲۷ آذر ماه ۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- شور اول و دوم لایحه انحلال وزارت منابع طبیعی و تجدید تشکیلات و تعیین وظایف سازمان‌های وزارت کشاورزی و منابع طبیعی.
۲- اساسنامه شرکت سهامی حسابرسی وزارت آب و برق.

رئیس کمیسیون آب و برق - مهندس جلالی نوری.

گزارش یک ماه دی ماه سال ۱۳۵۰ کمیسیون آب و برق

تاریخ تشکیل ۲ دی ماه ۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

شور دوم لایحه انحلال وزارت منابع طبیعی و تجدید تشکیلات و تعیین وظایف سازمان‌های وزارت کشاورزی و منابع طبیعی.

رئیس کمیسیون آب و برق - مهندس جلالی نوری.

گزارش یک ماه آبان سال ۱۳۵۰ کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی

تاریخ تشکیل سه‌شنبه ۲۵/۸/۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

لایحه عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسسات وابسته به آن.

رئیس کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی.

گزارش یک ماهه آذر سال ۱۳۵۰ کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی

تاریخ تشکیل یکشنبه ۸/۹/۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

شور دوم لایحه عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسسات وابسته به آن.

رئیس کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی.

گزارش یک ماهه مهر سال ۱۳۵۰ کمیسیون دادگستری

تاریخ تشکیل ۱۵/۷ و ۲۷/۷/۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

لایحه عفو و بخشودگی قسمتی از مجازات محکومین به مناسبت جشن دوهزار و پانصد ساله بنیانگذاری شاهنشاهی ایران.
لایحه کنوانسیون جلوگیری از تصرف غیرقانونی هواپیما شور اول.
لایحه اصلاح قانون دعاوی اشخاص علیه دولت راجع به املاک.

لوایح و کارهایی که در دستور است:

۱- لایحه کنواسیون جلوگیری از تصرف هواپیما.
۲- لایحه مجازات مرتکبین جنحه و جنایت علیه کشورهای خارجی.
۳- لایحه شکاربان‌های شکارگاه‌ها و قرق‌های سلطنتی.
۴- لایحه اصلاح قانون ثبت اسناد و املاک مصوب سال ۱۳۱۰ و قانون اشتباهات ثبتی و اسناد معارض مصوب سال ۱۳۳۳.
۵- لایحه اجازه مبادله و اجرای قرارداد نفت.
۶- لایحه تبدیل سازمان مستقل چاپخانه دولتی و روزنامه رسمی کشور.
۷- لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به اصلاح قانون منع کشت خشخاش و استعمال تریاک.
۸- لایحه تشدید مجازات قاچاق چیان مسلح و قاچاق اسلحه و مهمات.
۹- لایحه پرداخت مطالبات تعهد شده مربوط به بستانکاران حاجیه ربابه.
۱۰- لایحه مجازات اخلال‌کنندگان در تأسیسات آب و برق و گاز و مخابرات.
۱۱- لایحه اصلاح بعضی از مواد قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی و الحاق چند ماده به آن.

رئیس کمیسیون دادگستری - شیخ‌الاسلامی,

گزارش یک ماهه آبان سال ۱۳۵۰ کمیسیون دادگستری

تاریخ تشکیل ۲/۸ و ۱۵/ ۸/ ۱۳۵۰ و ۴۰/۸/۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

لایحه کنوانیسیون جلوگیری از تصرف غیرقانونی هواپیما شور دوم.
لایحه مجازات مرتکبین جنحه و جنایت علیه کشورهای خارجی اصلاحات مجلس سنا.
لایحه شکاربان‌های شکارگاه‌های و قرق‌های سلطنتی شور اول.
لایحه شکاربان‌های شکارگاه‌های و قرق‌های سلطنتی شور دوم.
لایحه اصلاح قانون ثبت اسناد و املاک مصوب سال ۱۳۱۰ و قانون اشتباهات ثبتی و اسناد معارض و مصوب سال ۱۳۳۳.
لایحه اجازه مبادله و اجرای سه فقره قرارداد نفت.
لایحه تبدیل سازمان مستقل چاپخانه دولتی و روزنامه رسمی کشور.

لوایح و کارهایی که در دستور است:

لایحه اصلاح قانون منع کشت خشخاش و استعمال تریاک.
لایحه تشدید مجازات قاچاق چیان مسلح و قاچاق اسلحه و مهمات.
لایحه پرداخت مطالبات تعهد شده مربوط به بستانکاران حاجیه ربابه.
لایحه مجازات اخلال کنندگان در تأسیسات آب و برق و گاز و مخابرات.
لایحه اصلاح بعضی از مواد قانون ادراه تصفیه امور ورشکستگی و الحاق چند ماده به آن.

رئیس کمیسیون دادگستری - شیخ‌الاسلامی.

گزارش یک ماهه آذر سال ۱۳۵۰ کمیسیون دادگستری

تاریخ تشکیل ۳/۱۰ و ۷/۱۰ و ۱۳/۱۰/۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

لایحه حافظت علائم و نشانه‌های زیرزمینی مربوط به نقشه برداری و تجدید حدود و حریم. (شور اول).
لایحه پرداخت مطالبات تعهد شده مربوط به بستانکاران حاجیه ربابه معمارزاده.
لایحه دیوان محاسبات.

لوایح و کارهایی که در دستور است:

۱- لایحه اصلاح قانون ثبت اسناد و املاک مصوب ۱۳۱۰ و اشتباهات ثبتی و اسناد معارض مصوب سال ۱۳۳۳.
۲- ضمانت اجرای محکومیت‌های مالی.
۳- اصلاح قانون اصلاح منع کشت خشخاش و استعمال تریاک.
۴- لایحه مجازات اخلال‌کنندگان در تأسیسات آب و برق و گاز و مخابرات.
۵- لایحه اصلاح بعضی از مواد قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی و الحاق چند ماده به آن.

رئیس کمیسیون دادگستری - شیخ‌الاسلامی.

گزارش یک ماه دی سال ۱۳۵۰ کمیسیون دادگستری

تاریخ تشکیل ۲/۱۰ و ۷/۱۰ و ۱۳/۱۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه حفاظت علائم و نشانه‌های زمینی مربوط به نقشه‌برداری و تحدید حدود و حریم (شور دوم).
۲- لایحه دیوان محاسبات.
۳- لایحه تشدید مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و قاچاق‌چیان مسلح (شور دوم).
۴- لایحه تبدیل سازمان مستقل چاپخانه دولتی ایران و روزنامه رسمی شاهنشاهی به شرکت سهامی (شور دوم).
۵- لایحه پرداخت مطالبات تعهد شده مربوط به بستانکاران حاجیه ربابه معمارزاده (شور دوم).

لوایح و کارهایی که در دستور است:

۱- آیین‌نامه تشخیص اوراق زاید و ترتیب امحا آنها.
۲- شور دوم الحاق یک تبصره به ماده ۵ قانون نحوه استفاده از خانه‌های سازمانی.
۳- دیوان محاسبات.
۴- لایحه اصلاح قانون ثبت اسناد و املاک مصوب ۱۳۱۰ و اشتباهات ثبتی و اسناد معارض مصوب سال ۱۳۳۳.
۵- شور دوم لایحه پرداخت مطالبات تعهد شده مربوط به بستانکاران حاجیه ربابه معمارزاده.
۶- لایحه تأمین آموزش فرزندان کارگر.
۷- لایحه افراز و ثبت اراضی مربوط به سازمان مسکن. (شور اول).
۸- ضمانت اجرای محکومتی‌های مالی.
۹- اصلاح قانون اصلاح منع کشت خشخاش و استعمال تریاک.
۱۰- لایحه مجازات اخلال‌کنندگان در تأسیسات آب و برق و گاز و مخابرات.
۱۱- لایحه اصلاح بعضی از مواد قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی و الحاق چند ماده به آن.

رئیس کمیسیون دادگستری - شیخ‌الاسلامی.

گزارش یک ماهه مهر سال ۱۳۵۰ کمیسیون بودجه

تاریخ تشکیل یکشنبه ۱۱ مهر ماه.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه پرداخت حق لیسانس به همافران و درجه‌داران و افراد کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی.
۲- صورت ریز سهمیه، حق عضویت و کم دولت ایران بابت مخارج سازمان ملل متحد و سایر سازمان‌های بین‌المللی و تعهدات.

رئیس کمیسیون بودجه - دکتر دادفر.

گزارش یک ماهه آبان سال ۱۳۵۰ کمیسیون بودجه

تاریخ تشکیل پنجشنبه ۶ آبان شنبه ۲۲ آبان یکشتبه ۲۳ آبان.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه اجازه پرداخت مزایای ویژه به افسران و درجه‌داران ارتش شاهنشاهی.
۲- اصلاح آیین‌نامه فوق‌العاده سختی خدمت کادر تخصصی نیروی ارتش شاهنشاهی.
۳- نامه شماره ۳۵۵۹۲ - ۲/۸/۱۳۵۰ نخست‌وزیری در مورد اجازه استفاده از اعتبار هزینه‌های پیش‌بینی نشده بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور.
۴- بودجه ۹ ماهه سال ۱۳۵۰ سازمان نقشه‌برداری کشور.

رئیس کمیسیون بودجه - دکتر دادفر.

گزارش یک ماهه آذر سال ۱۳۵۰ کمیسیون بودجه

تاریخ تشکیل دوشنبه اول آذر - دوشنبه ۸ آذر - شنبه ۱۳ آذر - دوشنبه ۱۵ آذر - دوشنبه ۲۹ آذر.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه برقراری مستمری درباره وراث قانونی مرحوم ناصر لشکری کارمند اداره کل گمرک.
۲- لایحه اعتبارات اضافی سال ۱۳۵۰ کل کشور.
۳- لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور.

رئیس کمیسیون بودجه - دکتر دادفر.

گزارش یک ماهه دی سال ۱۳۵۰ کمیسیون بودجه

تاریخ تشکیل چهارشنبه اول دی ماه - شنبه ۱۱ دی‌ماه سه‌شنبه ۱۴ دی‌ماه.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه افزایش حقوق وظیفه وراث قانونی دو نفر خلبانان سمپاش سازمان حفظ نباتات.
۲- بودجه ۹ ماهه سال ۱۳۵۰ سازمان پنبه و دانه‌های روغنی.
۳- نامه شماره ۴۲۵۳۴ - ۲۴/۹/۱۳۵۰ نخست‌وزیری در مورد اجازه استفاده از اعتبار هزینه‌های پیش‌بینی نشده بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور.
۴- اصلاح ماده ۳۰ آیین نامه فوق‌العاده و هزینه سفر افسران و کارمندان نیروهای مسلح شاهنشاهی.
۵- لایحه اجازه پرداخت سهمیه ایران در مؤسسه آسیایی آمار.
۶- لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور برگشتی از مجلس سنا.

رئیس کمیسیون بودجه - دکتر دادفر.

گزارش یک ماهه مهر سال ۱۳۵۰ کمیسیون راه

تاریخ تشکیل چهارشنبه ۲۸ مهر ماه.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه راجع به پروتکل اصلاحی کنوانسیون بین‌المللی هواپیمایی کشوری.
۲- لایحه الحاق دولت ایران به کنوانسیون جلوگیری از تصرف غیرقانونی هواپیما.

رئیس کمیسیون راه - دکتر غلامرضا عدل.

گزارش یک ماهه آبان سال ۱۳۸۵۰ کمیسیون راه

تاریخ تشکیل چهارشنبه ۵ آبان‌ماه.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- شور دوم لایحه راجع به پروتکل اصلاحی کنوانسیون بین‌المللی هواپیمایی کشوری.
۲- شور دوم لایحه الحاق دولت ایران به کنوانسیون جلوگیری از تصرف غیرقانونی هواپیما.

رئیس کمیسیون راه - دکتر غلام‌رضا عدل.

گزارش یک ماهه آذر سال ۱۳۵۰ کمیسیون راه

تاریخ تشکیل شنبه ۲۷ آذر.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

لایحه راجع به حفاظت علائم و نشانه‌های زمینی مربوط به نقشه‌برداری و تحدید حدود حریم.

رئیس کمیسیون راه - دکتر غلام‌رضا عدل.

گزارش یک ماهه آبان سال ۱۳۵۰ کمیسیون تعاون و امور روستاها

تاریخ یکشنبه شنبه ۱- دوشنبه ۲۴ آبان‌ماه.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه دولت راجع به اصلاح قانون دعاوی اشخاص علیه دولت.
۲- لایحه عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسسات وابسته به آن.

رئیس کمیسیون تعاون و امور روستاها - دکتر نجمی.

گزارش یک ماهه آذر سال ۱۳۵۰ کمیسیون تعاون و امور روستاها

تاریخ تشکیل چهارشنبه ۳ - یکشنبه ۷- سه‌شنبه ۳۰ آذرماه.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه دولت راجع به تجدید تشکیلات و وظایف سازمان‌های وزارت کشاورزی و منابع طبیعی.
۲- شور دوم لایحه عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسسات وابسته به آن.
۳- لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به واگذاری اراضی مرزوعی بایل منگور.
۴- شور دوم لایحه مربوط به تحدید تشکیلات و تعیین وظایف سازمان‌های وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و انحلال وزارت منابع طبیعی.

رئیس کمیسیون تعاون و امور روستاها - دکتر نجمی.

گزارش یک ماهه آذر سال ۱۳۵۰ کمیسیون کار و امور اجتماعی

تاریخ تشکیل شنبه ۲۷ آذرماه.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- آیین‌نامه مربوط به وظایف و اختیارات شورای عالی تأمین اجتماعی (اصلاحات مجلس سنا).
۲- لایحه انتقال ۱۵۰ هکتار از اراضی منابع ملی شده اطراف تهران به وزارت کار و امور اجتماعی به منظور تأمین مسکن کارگران (اصلاحات سنا).

رئیس کمیسیون کار و امور اجتماعی - عبدالله جوانشیر.

گزارش یک ماهه دی سال ۱۳۵۰ کمیسیون کار و امور اجتماعی

تاریخ تشکیل یکشنبه ۱۲ دی‌ماه.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۵ قانون نحوه استفاده از خانه‌های سازمانی.
۲- لایحه راجع به تأمین آموزش فرزندان کارگر.

رئیس کمیسیون کار و امور اجتماعی - جوانشیر.

گزارش یک ماهه آبان سال ۱۳۵۰ کمیسیون منابع طبیعی

تاریخ تشکیل سه‌شنبه ۱۸ آبان.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه دولت راجع به شکاربان‌های شکارگاه‌های و قرق‌های سلطنتی.

رئیس کمیسیون منابع طبیعی - مهندس کیاکجوری.

گزارش یک ماهه آذر سال ۱۳۵۰ کمیسیون منابع طبیعی

تاریخ تشکیل سه‌شنبه ۲ - دوشنبه ۱۵ - سه‌شنبه ۳۰ آذرماه.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه دولت راجع به تحدید تشکیلات و وظایف سازمان‌های وزارت کشاورزی و منابع طبیعی.
۲- شور دوم لایحه دولت راجع به شکاربان‌های شکارگاه‌ها و قرق‌های سلطنتی.
۳- لایحه دولت راجع به انتقال ۱۵۰ هکتار از اراضی منابع ملی شده اطراف تهران به وزارت کار و امور اجتماعی به منظور تأمین مسکن کارگران (اصلاح سنا).
۴- شور دوم لایحه تجدید تشکیلات و تعیین وظایف سازمان‌های وزرات کشاورزی و منابع طبیعی و انحلال وزارت منابع طبیعی.

رئیس کمیسیون منابع طبیعی - مهندس کیاکجوری.

گزارش یک ماهه آبان سال ۱۳۵۰ کمیسیون بهداری

تاریخ تشکیل ۸ - ۸ - ۱۳۵۰ و ۲۷ - ۸- ۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- شور اول لایحه تبدیل بنگاه کل دارویی ایران به شرکت سهامی.
۲- شور دوم لایحه تبدیل بنگاه کل دارویی ایران به شرکت سهامی.
۳- شور اول لایحه موافقتنامه قرنطینه نباتی بین ایران و رومانی.

رئیس کمیسیون بهداری.

گزارش یک ماهه آذر سال ۱۳۵۰ کمیسیون علوم و آموزش عالی

تاریخ تشکیل ۱۱/۱۰/۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

شور دوم موافقنامه فرهنگی بین دولت ایران و دولت جمهوری اندونزی.

لوایح و کارهایی که در دستور است:

۱- تأمین آموزش فرزندان کارگر.
۲- آیین‌نامه تشخیص اوراق زائد و ترتیب امحای آن.
۳- لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به پروتکل دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه درباره بیمه دانشجویان ایرانی مقیم فرانسه.

رئیس کمیسیون علوم و آموزش عالی - دکتر عظیمی.

گزارش یک ماهه آذر سال ۱۳۵۰ کمیسیون آبادانی و مسکن

تاریخ تشکیل ۵/۱۰/۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

شور دوم لایحه افزایش سرمایه بانک رهنی ایران.

لوایح و کارهایی که در دستور است:

۱- شور اول لایحه قانون افراز و ثبت اراضی مربوط به سازمان مسکن.
۲- شور دوم لایحه نحوه استفاده از خانه‌های سازمانی و الحاق یک تبصره به ماده ۵ آن.

رئیس کمیسیون آبادانی و مسکن - دکتر کیان.

گزارش یک ماهه دی سال ۱۳۵۰ کمیسیون امور خارجه

تاریخ تشکیل ۲/۱۰/۱۳۵۰ - ۱۱/۱۰/۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

شور دوم موافقت‌نامه حفظ نباتات و قرنطینه نباتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی - اصلاح مواد ۲۴ و ۲۵ اساسنامه سازمان جهانی بهداشت - شور دوم موافقت‌نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اندونزی - ازدیاد سهمیه ایران در مؤسسه آسیایی آمار (اکافه).

رئیس کمیسیون امور خارجه - دکتر محمود ضیایی.

گزارش یک ماهه آذر سال ۱۳۵۰ کمیسیون امور خارجه

تاریخ تشکیل ۲/۹/۱۳۵۰ - ۱۸/۹/۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

موافقت‌نامه حفظ نباتات و قرنطینه نباتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی اجازه مبادله و اجرای سه فقره قرارداد نفت - تبصره ۳ متمم بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور.
موافقت‌نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اندونزی - اصلاح مواد ۲۴ و ۲۵ اساسنامه سازمان جهانی بهداشت.

رئیس کمیسیون امور خارجه - دکتر محمود ضیایی.

گزارش یک ماهه آبان سال ۱۳۵۰ کمیسیون امور خارجه

تاریخ تشکیل ۶/۸/۱۳۵۰ - ۱۶/۸/۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

شور دوم الحاق ایران به کنواسیون جلوگیری از تصرف غیرقانونی هواپیما.
شور دوم پروتکل اصلاحی کنوانسیون هواپیمایی کشوری.
مجازات مرتکبین جنحه و جنایت علیه کشورهای خارجی.

رئیس کمیسیون امور خارجه - دکتر محمود ضیایی.

گزارش یک ماهه مهر سال ۱۳۵۰ کمیسیون امور خارجه

تاریخ تشکیل ۱۰/۷/۱۳۵۰ و ۱۹/۷/۱۳۵۰ و ۲۹/۷/۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

افزایش اعتبار مندرج در قانون اجازه تحصیل
اعتبار جهت تقویت نیروهای دفاعی کشور
شور اول و دوم اساسنامه سازمان جهانی جهانگردی
الحاق ایران به کنوانسیون جلوگیری از تصرف غیرقانونی هواپیما پروتکل اصلاحی کنوانسیون بین‌المللی هواپیمایی کشوری.

رئیس کمیسیون امور خارجه - دکتر محمود ضیایی.

گزارش یک ماه مهر سال ۱۳۵۰ کمیسیون دارایی

تاریخ تشکیل پنجشنبه ۸/۷/۱۳۵۰ - پنجشنبه ۱۵/۷/۱۳۵۰ - دوشنبه ۱۹/۷/۱۳۵۰ - پنجشنبه ۲۹/۷/۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه افزایش سطح مندرج در ماده واحده ۱۸/۹/۱۳۵۰ به دو برابر.
۲- لایحه عفو و بخشودگی قسمتی از مجازات محکومین به مناسبت جشن دو هزار و پانصد سال شاهنشاهی ایران.
۳- لایحه اساسنامه سازمان جهانی جهانگردی.
۴- لایحه تبدیل فروشگاه مرکز صنایع دستی به شرکت سهامی.
۵- شور اول لایحه تبدیل سازمان مرکزی شرکت‌ها به شرکت سهامی تولیدی.
۶- شور دوم لایحه اساسنامه سازمان جهانی جهانگردی.
۷- شور دوم لایحه تبدیل فروشگاه مرکز صنایع دستی به شرکت سهامی.

رئیس کمیسیون دارایی - کریم اهری.

گزارش یک ماهه آبان سال ۱۳۵۰ کمیسیون دارایی

تاریخ تشکیل چهارشنبه ۱۲/۸/۱۳۵۰ - سه‌شنبه ۲۵/۸/۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه تبدیل بنگاه تهیه و اصلاح بذر چغندر قند به شرکت سهامی.
۲- لایحه تبدیل مؤسسه جوجه‌کشی نارمک به شرکت سهامی.
۳- لایحه تبدیل بنگاه شیمیایی به شرکت سهامی.
۴- لایحه تبدیل بنگاه کل دارویی ایران به شرکت سهامی.
۵- لایحه موافقت‌نامه حفظ نباتات و قرنطینه نباتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی.
۶- لایحه عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسسات وابسته به آن.
۷- لایحه الحاق یک بند و یک تبصره به ماده ۴ اساسنامه شرکت‌های برق منطقه‌ای و اصلاح بند ه ـ ماده ۴ اساسنامه شرکت سهامی برق منطقه‌ای غرب.

رئیس کمیسیون دارایی - کریم اهری.

گزارش یک ماهه آذر سال ۱۳۵۰ کمیسیون دارایی

تاریخ تشکیل دوشنبه ۱/۹/۱۳۵۰ - یکشنبه ۷/۹/۱۳۵۰ - سه‌شنبه ۹/۹/۱۳۵۰ - دوشنبه ۱۵/۹/۱۳۵۰ - پنجشنبه ۲۵/۹/۱۳۵۰ - دوشنبه ۲۹/۹/۱۳۵۰ - سه‌شنبه ۳۰/۹/۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه تبدیل سازمان مستقل چاپخانه دولتی ایران و روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران به شرکت سهامی.
۲- لایحه افزایش سرمایه بانک رهنی ایران.
۳- لایحه اجازه مبادله سه فقره قرارداد نفت.
۴- شور دوم لایحه عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسسات وابسته به آن.
۵- لایحه اجازه فروش ۴۱۷ قلم اثاثه اهدایی شرکت ملی نفت ایران به سازمان دفاع غیرنظامی کشور.
۶- لایحه تجدید تشکیلات و تعیین وظایف وزارت کشاورزی و منابع طبیعی.
۷- لایحه حفاظت علائم و نشانه‌های زمینی مربوط به نقشه‌برداری و تحدید حدود و حریم.
۸- لایحه دریافت حق ثبت نام داوطلبان استخدام و تغییر گروه استخدامی.
۹- لایحه انتقال ۱۵۰ هکتار از اراضی منابع ملی شده اطراف تهران به وزارت کار و امور اجتماعی به منظور تأمین مسکن کارگران.
۱۰- لایحه اصلاح بند (د) ماده ۱۰ و الحاق یک تبصره به آن و الحاق یک تبصره به ماده ۱۱ قانون بیمه کادر ثابت ارتش و ژاندارمری کل کشور.
۱۱- لایحه تشدید مجازات قاچاقچیان مسلح.
۱۲- اساسنامه شرکت حسابرسی.
۱۳- لایحه هیئت‌های امنای مؤسسات عالی علمی دولتی.

رئیس کمیسیون دارایی - کریم اهری.

گزارش یک ماهه دی سال ۱۳۵۰ کمیسیون دارایی

تاریخ تشکیل چهارشنبه ۱/۱۰/۱۳۵۰ یکشنبه ۱۲/۱۰/۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه دیوان محاسبات.
۲- شور دوم لایحه موافقت‌نامه حفظ نباتات و قرنطینه نباتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی.
۳- شور دوم لایحه دریافت حق ثبت نام داوطلبان استخدام و تغییر گروه استخدامی.
۴- لایحه پرداخت مطالبات تعهد شده مربوط به بستانکاران حاجیه ربابه معمارزاده.
۵- شور دوم لایحه تبدیل سازمان مستقل چاپخانه دولتی ایران و روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران به شرکت سهامی.
۶- شور دوم لایحه تشدید مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و قاچاق چیان مسلح.

رئیس کمیسیون دارایی - کریم اهری.

گزارش یک ماهه آبان سال ۱۳۵۰ کمیسیون محاسبات

تاریخ تشکیل دوشنبه ۳ آبان ماه - سه‌شنبه ۱۸ آبان‌ماه.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه تفریح بودجه سال ۱۳۴۹ مجلس شورای ملی.
۲- لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۰ مجلس شورای ملی.

رئیس کمیسیون محاسبات - مهندس پروشانی.

گزارش یک ماهه مهر سال ۱۳۵۰ کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری

تاریخ تشکیل شنبه ۱۰ - دوشنبه ۱۹ - چهارشنبه ۲۸ مهرماه.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه دولت راجع به الحاق تبصره به بند (ب) ماده ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.
۲- لایحه مربوط به تبدیل بنگاه اصلاح و تهیه بذر چغندر قند ایران به شرکت سهامی.
۳- لایحه تبدیل فروشگاه مرکز صنایع دستی به شرکت سهامی فروشگاه مرکز صنایع دستی.
۴- لایحه تبدیل سازمان مرکزی شرکت‌ها به شرکت سهامی صنایع تولیدی.
۵- اساسنامه سازمان جهانی جهانگردی.
۶- شور دوم لایحه تبدیل سازمان مرکزی شرکت‌ها به شرکت سهامی صنایع تولیدی.
۷- شور دوم لایحه تبدیل فروشگاه مرکز صنایع دستی به شرکت سهامی فروشگاه مرکز صنایع دستی.

رئیس کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری- عبدالمجید موسوی.

گزارش یک ماهه آبان سال ۱۳۵۰ کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری

تاریخ تشکیل دوشنبه ۳- دوشنبه ۱۰- شنبه ۲۲- سه‌شنبه ۲۵ آبان ماه.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه تبدیل بنگاه مؤسسات به شرکت سهامی.
۲- لایحه تبدیل مؤسسه جوجه‌کشی نارمک به شرکت سهامی.
۳- لایحه تبدیل بنگاه کل دارویی ایران به شرکت سهامی.
۴- لایحه تبدیل سازمان گوشت کشور به شرکت سهامی.
۵- لایحه تبدیل سازمان غله کشور به شرکت سهامی.
۶- لایحه تبدیل سازمان قند و شکر به شرکت سهامی.
۷- شور دوم لایحه تبدیل بنگاه اصلاح و تهیه بذر چغندر قند ایران به شرکت سهامی.
۸- شور دوم لایحه تبدیل مؤسسه جوجه‌کشی نارمک به شرکت سهامی.
۹- شور دوم لایحه تبدیل بنگاه شیمیایی به شرکت سهامی.
۱۰- شور دوم لایحه تبدیل بنگاه کل دارویی ایران به شرکت سهامی.
۱۱- لایحه تبدیل سازمان مستقل چاپخانه دولتی ایران و روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی به شرکت سهامی.
۱۲- لایحه دولت راجع به عمران و نوسازی روستاها و انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و ادغام وظایف و تشیکلات آن در وزارت تعاون و امور روستاها.
۱۳- لایحه دولت راجع به اصلاح بعضی از مواد آیین‌نامه اجرای ماده ۲ قانون تشکیل شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای (اصلاحات سنا).
۱۴- لایحه دولت راجع به تجدید تشکیلات و وظایف سازمان‌های وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و انحلال وزارت منابع طبیعی.

رئیس کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری- عبدالمجید موسوی.

گزارش یک ماهه آذر سال ۱۳۵۰ کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری

تاریخ تشکیل چهارشنبه ۳- سه‌شنبه ۱۶- دوشنبه ۲۹ آذر ماه.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- شور دوم لایه عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی.
۲- اساسنامه شرکت سهامی حسابرسی وزارت آب و برق (اصلاح مجلس سنا).
۳- لایحه هیئت‌های امنای مؤسسات عالی علمی دولتی (اصلاح سنا).
۴- شور دوم لایحه تجدید تشکیلات و تعیین وظایف سازمان‌های وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و انحلال وزارت منابع طبیعی.

رئیس کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری- عبدالمجید موسوی.

گزارش یک ماهه دی سال ۱۳۵۰ کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری

تاریخ تشکیل شنبه ۴ - دوشنبه ۶ - شنبه ۱۱ دی‌ماه.

لوایح و کارهای خاتمه‌یافته:

۱- اساسنامه شرکت مخابرات ایران.
۲- شور دوم لایحه تبدیل سازمان مستقل چاپخانه دولتی ایران و روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران به شرکت سهامی.
۳- آیین‌نامه تشخیص اوراق زاید و ترتیب امحای آنها.
۴- لایحه اصلاح قانون تشکیل سازمان دفاع غیر نظامی کشور.

رئیس کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری - عبدالحمید موسوی.

گزارش یک ماهه مهر سال ۱۳۵۰ کمیسیون اقتصاد

تاریخ تشکیل دوشنبه ۱۹/۷/۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه تبدیل فروشگاه مرکز صنایع دستی به شرکت سهامی فروشگاه مرکز صنایع دستی.
۲- لایحه تبدیل سازمان مرکزی شرکت‌ها به شرکت سهامی صنایع تولیدی.

رئیس کمیسیون اقتصاد.

گزارش یک ماهه آبان سال ۱۳۵۰ کمیسیون اقتصاد

تاریخ تشکیل شنبه ۱/۸/۱۳۵۰ - یکشنبه ۱۱/۸/۵۰ سه‌شنبه ۲۵/۸/۵۰

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- شور دوم لایحه تبدیل فروشگاه مرکز صنایع دستی به شرکت سهامی فروشگاه مرکز صنایع دستی ایران.
۲- لایحه تبدیل بنگاه تهیه و اصلاح بذر چغندر قند شرکت سهامی.
۳- شور دوم لایحه تبدیل بنگاه اصلاح و تهیه بذر چغندر قند ایران به شرکت سهامی.
۴- لایحه عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسسات وابسته به آن.

رئیس کمیسیون اقتصاد.

گزارش یک ماهه آذر سال ۱۳۵۰ کمیسیون اقتصاد

تاریخ تشکیل شنبه ۶/۹/۵۰ - شنبه ۱۳/۹/۵۰ - دوشنبه ۱۵/۹/۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- شور دوم لایحه عمران و نوسازی روستاها و انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسسات وابسته به آن.
۲- لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۵ قانون نحوه استفاده از خانه‌های سازمانی.
۳- لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور.
۴- لایحه تجدید تشکیلات و تعیین وظایف سازمان‌های وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و انحلال وزارت منابع طبیعی.

رئیس کمیسیون اقتصاد.

گزارش یک ماهه دی سال ۱۳۵۰ کمیسیون اقتصاد

تاریخ تشکیل چهارشنبه ۱/۱۰/۵۰ - پنجشنبه ۲/۱۰/۵۰ - یکشنبه ۱۲/۱۰/۵۰ - سه‌شنبه ۱۴/۱۰/۵۰

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- شور دوم لایحه تجدید تشکیلات و تعیین وظایف سازمان‌های وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و انحلال وزارت منابع طبیعی.
۲- لایحه اجازه پرداخت سهمیه ایران در مؤسسه آسیایی آمار.
۳- لایحه بازگشته از مجلس سنا راجع به متمم بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور.

رئیس کمیسیون اقتصاد.

گزارش یک ماهه آبان سال ۱۳۵۰ کمیسیون کشاورزی

تاریخ تشکیل یکشنبه ۹/۸/۵۰ - دوشنبه ۲۴/۸/۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه تبدیل مؤسسه جوجه‌کشی نارمک به شرکت سهامی.
۲- لایحه تبدیل بنگاه شیمیایی به شرکت سهامی.
۳- لایحه تبدیل بنگاه اصلاح و تهیه بذر چغندر قند به شرکت سهامی.
۴- شور دوم لایحه تبدیل بنگاه اصلاح و تهیه بذر چغندر قند ایران به شرکت سهامی.
۵- شور دوم لایحه تبدیل مؤسسه جوجه‌کشی نارمک به شرکت سهامی.
۶- لایحه موافقت‌نامه حفظ نباتات و قرنطینه نباتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت رومانی.
۷- شور دوم لایحه تبدیل بنگاه شیمیایی به شرکت سهامی.
۸- لایحه عمران و نوسازی روستاها و انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و ادغام آن وزارتخانه با وزارت تعاون و امور روستاها.

رئیس کمیسیون کشاورزی.

گزارش یک ماهه آذر سال ۱۳۵۰ کمیسیون کشاورزی

تاریخ تشکیل دوشنبه ۱/۹/۵۰ - یکشنبه ۷/۹/۵۰ - دوشنبه ۲۹/۹/۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه تجدید تشکیلات و تعیین وظایف سازمان‌های وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و انحلال وزارت منابع طبیعی.
۲- شور دوم لایحه عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسسات وابسته به آن.
۳- شور دوم لایحه موافقت‌نامه حفظ نباتات و قرنطینه نباتی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت رومانی.

رئیس کمیسیون کشاورزی.

گزارش یک ماهه دی سال ۱۳۵۰ کمیسیون کشاورزی

تاریخ تشکیل چهارشنبه ۱/۱۰/۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

لایحه افزایش حقوق وظیفه وراث قانونی دو نفر خلبان سمپاش سازمان حفظ نباتات وزارت کشاورزی.

رئیس کمیسیون کشاورزی.

گزارش یک ماهه دی سال ۱۳۵۰ کمیسیون کشور

تاریخ تشکیل اول دی ماه ۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه‌یافته:

الحاق یک تبصره به قانون ارزش گواهی‌نامه فارغ‌التحصیلان آموزشگاه‌های رانندگی و مکانیکی ارتش مصوب سال ۱۳۳۵.

لوایح و کارهایی که در دستور است:

۱- الحاق یک تبصره به قانون تأسیس شرکت واحد اتوبوسرانی در شهرها مصوب سال ۱۳۳۵.
۲- لایحه تشکیل انجمن‌های ده و اصلاح امور اجتماعی و عمران دهات.

رئیس کمیسیون کشور - مصطفوی نائینی.

گزارش یک‌ماهه آذر سال ۱۳۵۰ کمیسیون کشور

تاریخ تشکیل ۱۳ آذرماه ۱۳۵۰ - ۲۰ آذرماه ۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه‌یافته:

۱- لایحه اجازه فروش ۴۱۷ قلم اثاثیه اهدایی شرکت ملی نفت ایران به سازمان دفاع غیرنظامی کشور.
۲- لایحه حفاظت علائم و نشانه‌های زمینی مربوط به نقشه‌برداری و تحدید حدود حریم.

لوایح و کارهایی که در دستور است:

۱- الحاق یک تبصره به قانون تأسیس شرکت واحد اتوبوسرانی در شهرها مصوب سال ۱۳۳۱.
۲- لایحه تشکیل انجمن‌های ده و اصلاح امور اجتماعی و عمران دهات.

رئیس کمیسیون کشور - مصطفوی نائینی.

گزارش یک‌ماهه مهر سال ۱۳۵۰ کمیسیون کشور

تاریخ تشکیل ۱۲ مهرماه ۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه‌یافته:

الحاق یک تبصره به بند ب ماده ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.

لوایح و کارهایی که در دستور است:

۱- الحاق یک تبصره به قانون تأسیس شرکت واحد اتوبوسرانی در شهرها مصوب سال ۱۳۳۱.
۲- لایحه تشکیل انجمن‌های ده و اصلاح امور اجتماعی و عمران دهات.

رئیس کمیسیون کشور - مصطفوی نائینی.

گزارش یک‌ماهه آذرماه سال ۱۳۵۰ کمیسیون فرهنگ و هنر

تاریخ تشکیل ۲۲ آذرماه ۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه‌یافته:

۱- قرارداد فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اندونزی.
۲- لایحه هیأت‌های امنای مؤسسات عالی علمی دولتی.
۳- لایحه حفاظت نشانه‌های زمینی مربوط به نقشه‌برداری و تحدید حدود حریم.

رئیس کمیسیون فرهنگ و هنر - سعید وزیری.

گزارش یک‌ماهه دی‌ماه سال ۱۳۵۰ کمیسیون فرهنگ و هنر

تاریخ تشکیل ۱۱ دی‌ماه ۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه‌یافته:

موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اندونزی.

رئیس کمیسیون فرهنگ و هنر - سعید وزیری.

گزارش یک‌ماهه آذر سال ۱۳۵۰ کمیسیون برنامه

تاریخ تشکیل پنجشنبه ۱۱/۹/۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه‌یافته:

۱- لایحه تجدید تشکیلات و تعیین وظایف وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و انحلال وزارت منابع طبیعی.
۲- لایحه افزایش اعتبار بانک رهنی ایران.

رئیس کمیسیون برنامه - قهرمان.

گزارش یک‌ماهه دی سال ۱۳۵۰ کمیسیون برنامه

تاریخ تشکیل پنجشنبه ۲/۱۰/۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه‌یافته:

۱- شور دوم لایحه تجدید تشکیلات و تعیین وظایف سازمان‌های وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و انحلال وزارت منابع طبیعی.
۲- شور دوم لایحه افزایش سرمایه بانک رهنی.

رئیس کمیسیون برنامه - قهرمان.

گزارش یک ماهه آبان سال ۱۳۵۰ کمیسیون آموزش و پرورش

تاریخ تشکیل ۱۰ آبان ماه ۱۳۵۰ و ۲۳ آبان ۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

اصلاح بعضی مواد آیین‌نامه تشکیل شورای آموزش و پرورش منطقه‌ای.

رئیس کمیسیون آموزش و پرورش - شوکت ملک جهانبانی.

گزارش یک ماهه آذر ماه سال ۱۳۵۰ کمیسیون آموزش و پرورش

تاریخ تشکیل ۲۱ آذر ماه ۱۳۵۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

موافقت‌نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اندونزی.

رئیس کمیسیون آموزش و پرورش - شوکت ملک جهانبانی.

گزارش یک ماهه دی ماه سال ۱۳۵۰ کمیسیون آموزش و پرورش

تاریخ تشکیل ۱۱ دی ماه ۱۳۵۲۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

موافقت‌نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اندونزی.

رئیس کمیسیون آموزش و پرورش - شوکت ملک جهانبانی.

- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد - ختم جلسه

۱۶- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد - ختم جلسه.

رئیس - دستور جلسه آینده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

دستور جلسه ۴۳ روز سه‌شنبه ۱۰/۱۲/۱۳۵۰

۱- گزارش یک فوریتی پروتکل بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه درباره بیمه دانشجویان ایرانی مقیم کشور فرانسه شماره ترتیب چاپ ۲۰۱.
۲- گزارش شور دوم تعیین و حفاظت علایم و نشانه‌های زمینی مربطو به نقشه‌برداری و تحدید حدود و حریم. شماره ترتیب چاپ ۲۰۳.
۳- گزارش شور اول اجازه أخذ وام و اعتبارات به شرکت ملی ذوب آهن ایران. شماره ترتیب چاپ ۲۰۲.

رئیس - با اجازه خانم‌ها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم جلسه آینده به مناسبت تصادف با ایام سوگواری به ساعت ۹ صبح روز سه‌شنبه هفته آینده موکول خواهد شد.

(در ساعت یازده و پانزده دقیقه صبح جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.