مذاکرات مجلس شورای ملی ۳ آذر ۱۳۵۳ نشست ۱۹۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۳ آذر ۱۳۵۳ نشست ۱۹۴

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۳ آذر ۱۳۵۳ نشست ۱۹۴

جلسه ۱۹۴

صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۳ آذر ماه ۱۳۵۳

فهرست مطالب:

مجلس ساعت ۹ صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان احمد ـ احمدی ـ ‎عبد الحسین آموزگار ـ ادیب سمیعی ـ مهندس اسدی لنگرودی ـ اولیاء ـ اهری ـ ایمان زهرائی ـ پدرامی ـ پرویزی ـ دکتر پناهی ـ جندقی ـ حق شناس ـ مهندس خسروی ـ دکتر خسروی کردستانی ـ تیمسار خطیب شهیدی ـ حسام الدین رضوی ـ دکتر رفیعی ـ ساگینیان ـ سراج الدینی ـ طباطبائی دیبا ـ طلوعی ـ مهندس عطائی ـ فتوحی ـ مهندس کیا ـ کیوان ـ مظهر ـ دکتر منتظری ـ عبدالمجید موسوی ـ نامور ـ نجد شیبانی ـ نیکپور ـ دکتر وزیری ـ دکتر خطیبی – ایلخانی پور ـ خانم امیر ابراهیمی ـ خانم دکتر دولتشاهی ـ خانم دکتر سرخوش.

غائبین مریض

آقایان مهندس اردلان ـ بختیاری پور ـ کریم بخش سعیدی ـ دکتر متین ـ محدث زاده ـ موقر.

- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر ناصر خلعتبری ـ دکتر تنکابنی ـ مجیید محسنی مهر

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر ناصر خلعتبری ـ دکتر تنکابنی ـ مجیید محسنی مهر.

رئیس ـ نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای دکتر خلعتبری تشریف بیاورید.

دکتر ناصر خلعتبری ـ به نام خدای بزرگ و به نام نامی شاهنشاه آریامهر، جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند، حقشناسی و سپاسگزاری از مواهب و نیکیها صفت پسندیده‌ای است که خدای بزرگ آن را امر فرموده است. ملت ایران به شهادت تاریخ نشان داده است که می‌تواند نیکیها و نعمت‌ها را خوب بشناسد و به موقع حق شناس باشد (صحیح است). سلطنت پهلوی برای ایران موهبتهای بزرگی ببار آورد که از زمان سردودمان این سلسه آغاز شد و با دست توانای فرزند برومند آن رادمرد به اوج خود رسید. برنامه‌های انقلابی که زائیده‌اند اندیشه‌های تابناک شاهشناه آریامهر است یکی پس از دیگری درخشید و اکنون در پرتو این درخشش ایران ما به چنان افتخاری رسیده است که کشورهای جهان بزرگ یا کوچک دست نیاز به سوی ما دراز می‌کنند و از نظر مشورتی رهبر بزرگ ما سود می‌جویند. جراید بزرگ جهان همواره ستایشگر اویند و پارلمان کشورهای بزرگ نظرات اندیشمندانه او را تأیید می‌کنند (صحیح است).

از دو رویداد بزرگ هفته گذشته یاد می‌کنیم نخست، سفر شاهنشاه آریامهر به کشور دوست و همسایه ما شوروی و دیگر سفر شهبانوی محبوب به کشور اردن هاشمی می‌باشد هر دو سفر مانند همیشه پر ثمر، مفید و برای میهن ما افتخار آمیز بود (صحیح است). بیانات شاهنشاه در این سفر چون گذشته گهربار، پر معنی، آموزنده و بر اساس سیاست مستقل ملی و استقرار صلح و دوستی مبتنی بوده است. این افتخاریست بای ما زمانیکه رهبران کرملین در شرق ایران را به رهبری شاهنشاه در آفرینش صلح و صفای منطقه می ستایند در بوستون (غرب) روز چهارم آبان را «روز ایران» نام می‌نهند. ملت ایران در برابر چنین سیاست کیاستمندانه‌ای سر تعظیم فرود می‌آورد و از دل و جان آن را تأیید می‌کند ۰صحیح است) بی جهت نیست که یکی از شخصیت‌ها و صاحبنظران آمریکائی در مصاحبه خود با یکی از مجلات خارجی اعتراف می‌کند که «در ایران وفاداری عظیمی نسبت به پادشاه وجود دارد و این وفاداری به شاهنشاه کنونی به حداکثر رسیده است».

هم چنین چند روزی است حضرت تئودور ژیوکف رئیس شورایعالی دولتی جمهوری مردم بلغارستان و دخترشان به دعوت شاهنشاه آریامهر و علیا حضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران به کشور ما آمده و از نزدیک شاهد ترقیات و پیشرفتهای کشور ما هستند. مقدم مهمانان عالیقدر شاهنشاه وشهبانو نیکوکار خود را گرامی می‌داریم و یادآور می‌شوم که سیاست مستقل ملی موجب گردیده که ایران امروز باهمهٔ کشورهای جهان از شرق و غرب روابط دوستانه وحسنه داشته باشد و شاهنشاه بزرگ ایران منادی صلح و آزادی و پرچمدار دوستی و مسالمت هستند و این امر موجب گشته که در همه جی حهان سیاست مستقل ملی ما مورد تجلیل و احترام خارجی باشد (صحیح است).

در سایه رهبری شاهنشاه عالیقدر به چنان دمکراسی رسیده‌ایم که اصل تحزب در کشور ما قبولیت عامه یافته و تا اعماق روستاهای دور دست ریشه دوانیده است احزاب آزادانه مکاتب سیاسی خود را تبلیغ می‌کنند و روح دمکراسی را در سرتاسر کشور می گسترانند.

حزب ایران نوین با عظمت و گسترشی که دارد، با آموزش اصول حزبی و ایجاد انضباط توأم با دموکراسی، با دخالت دادن افراد در سرنوشت کشور توانسته است نشان دهد که رسالت خود را در اجرای برنامه‌های انقلابی شاه و ملت به خوبی انجام داده است. حزب ایران نوین با ایجاد سازمان گسترده منظم حزبی و با ایفای نقش خلاقه خود در برنامه‌های حزبی نشان داده است که با وجود جوان بودن دارای آن درجه از لیاقت و تجربه است که مانند احزاب بزرگ سیاسی و کهنسال دنیا عمل می‌کنند (صحیح است). به جناب آقای هویدا و جناب آقای دکتر کلالی دبیر کل و سایر رهبران گرانقدر حزب این رهبری عالی را تبریک می‌گویم ازدولت خدمتگزار حزبی که در اجرای منویات خیر خواهانه شاهنشاه برای رفع مشکلات کشاورزان و سایر طبقات مردم اقدامات اساسی به عمل آورده است سپاسگزاریم (احسنت). سخن کوتاه می‌کنم و از مردم شهسوار حوزه انتخابیه خود گفتاری می‌آورم. گفتاری از قدر شناسی و سپاسگزاری در چند ماه اخیر در راه انجام خواسته‌های مردم شهسوار و رفع مشکلات منطقه قدمهای بزرگی برداشته شد که به منظور حق شناسی آنها را بر می‌شمرم:

۱ ـ روز شنبه ۱۸ آبان ماه به دست مبارک والا حضرت شاهپور غلامرضا پهلوی از پیکره شاهنشاه فقید رضاشاه کبیر در میدان مرکزی شهسوار پرده برداری به عمل آمد. این یکی از آرزوهای دیرین مردم شهسوار بود که جامه عمل پوشید. از این رو سپاس فراوان به پیشگاه شاهنشاه عظیم الشأن تقدیم می‌دارند این مردم آرزو دارند پیکره شاهنشاه آریامهر را نیز در میدان بزرگ دیگر شهسوار نصب نمایند و از مقامات مربوطانجام آنرا تقاضا می‌کنند (احسنت).

۲ ـ محصول مرکبات شهسوار از سال‌ها قبل به سبب دخالت واسطه‌ها به قیمت ناچیزی خریداری می‌شد با وجودی که به دست مصرف کننده به قیمت گران می‌رسید تولیدکننده به زحمت مخارج خود را تأمین کند. از چندی قبل به دستور جناب آقای نخست وزیر در اجرای هدف‌های انقلاب شاه و ملت وزیر تعاون و امور روستاها به محل آمده و برای خرید مرکبات مستقیما از طرف دولت اقدامات مقدماتی به عمل آوردند. از دیروز صبح در سرتاسر حوزه شهسوار خرید مرکبات به قیمت روز شروع شده است. آقای دکتر عاقلی مدیر عامل سازمان تعاون شهر و روستا که از طرف وزیر تعاون و امور روستاها مسئول اجرای این طرح شده‌اند از دو روز در محل حاضر گشته و با نظر خواهی از کشاورزان و باغ داران صاحب نظر به نحوی که رضایت همگان فراهم گردد مراکز متعدی گسترده درسرتاسر منطقه برای خرید مرکبات آماده کرده‌اند در نظر است این برنامه به طور وسیع تر و در تمام استان مازندران بهاجرا در آید. به علاوه مقرر است کود شیمیائی. سموم برای مبارزه با آفات و ماشین آلات کشاورزی نیز با شرایطی سهل در اختیار کشاورزان قرار داده شود. مردم قدردان شهسوار از این کار بزرگی که انجام گرفته سپاسگزارند و برای سلامتی و بقای سلطنت ذات اقدس ملوکانه دست به دعا برداشته‌اند و همچنین از رئیس دولت جناب آقای هویدا بی نهایت متشکرند و از خدای بزرگ سلامتی ایشان و توفیق در اجرای اوامر خیر خواهانه شاهنشاه را آرزو دارند.

۳ ـ نرخ برگ سبز چای از۱۵ سال قبل به قرار کیلوئی ۲۰ ریال ثابت مانده است و با وجود تغییرات فاحش هزینه زندگی و هزینه باغداری، کارخانجات چایسازی برگ سبز چای را مانند گذشته کیلوئی بیست ریال خریداری می‌کردند تا آنجا که غالب باغات چای بایر و لازرغ مانده و یا تبدیل به شالیزار گردیده است و می‌رفت که این محصول ارزنده به نابودی کشیده بود. به فرمان شاهنشاه آریامهر دولت خدمتگزار هویدا به چاره اندیشی پرداخت و مقرر گردید از اول بهره برداری سال آینده برگ سبز درجه ۱ کیلوئی ۳۳ ریال و درجه ۲ کیلوئی ۲۶ ریال خریداری شود و مسئله کسور ساقه و رطوبت نیز به نحوی رضایتبخش حل گردد. این اقدام که موجب نجات هزاران کشاورز چایکار از ورشکستگی است موجی از شادی و شعف بر انگیخت و امیدوارم با حمایت زیادتر از چایکاران کشور ما از ورود چای خارجی بی نیاز گردیم.

۴ ـ مبارزه با آفت کرم ساقه خوار برنج که از دو سال قبل شروع شده است کماکان ادامه دارد. امید است با تجربه اندوزیهایش بیشتر وزارت کشاورزی نتایح بهتری بدست آید.

۵ ـ افتتاح تلفن مستقیم ماکرووی تهران ـ شهسوار که یکی دیگر از ثمره انقلاب است. اینکار روز شنبه ۲۵ ـ ۸ ـ ۵۳ با حضور وزیر محترم پست و تلگراف و نمایندگان استان مازندران انجام پذیرفت و بدین ترتیب مشکل ارتباطی مردم منطقه حل شده است. مردم شهسوار با شادی و خرسندی و ابراز احساسات سپاس و درودهای قلبی خود را به شاهنشاه آریا مهر و همچنین بدولت خدمتگزار هویدا تقدیم می‌دارند.

۶ـ توسعه ادامه راههای مناطق ییلاقی و جنگلی که سبب ارتباط دهات دور افتاده به شهر و روستاهای منطقه شده است.

در قبال این اقدامات مؤثر و پر ثمر وظیفه خود میدانم از طرف مردم شاهدوست شهسوار مراتب سپاس و حقشناسی را به پیشگاه با عظمت شاهنشاه آریا مهر تقدیم دارم همچنین از دولت خدمتگزار هویدا که بطور خستگی ناپذیر در اجرای برنامه‌های انقلاب می‌کوشند تشکر کنم.

یا آور می‌شوم جناب آقای دکتر یزدان پناه که سالها نماینده مردم شهسوار در مجلس شورای ملی بوده‌اند در راه خدمت به مردم منطقه آنچنان کوشیده‌اند که ذکر خیرشان هیچ گاه از زبان مردم ویاد نیکیهایشان از خاطره‌ها محو نمی‌شود. از طرف مردم شهسوار از ایشان نیز تشکر می‌کنم (صحیح است ـاحسنت).

در خاتمهاجازه می‌خواهم مستدعیات مردم شهسوار را به استحضار رسانده و تقاضای بذل توجه خاص در انجام آن بنمایم:

۱ـ نظر اینکه باغداران مرکبات و کشاورزی شهسوار بعلل آفات ارضی و سماوی و دخالت واسطه‌های استثمار گر و سلف خر از سالها پیش دجار عقب افتادگی شده‌اند غالباً اقدام به قرض پول با سودهای تصاعدی نموده‌اند واین مانع بزرگ پیشرفت و بهبود وضع آینده آنان است. از دولت حزبی به ویژه از جناب آقای صدقیانی تقاضا می‌شود ضمن نظارت دقیق در اجرای صحیح خرید مرکبات و پخش کود وسموم وماشین آلات مورد لزوم کشاورزان در مورد قبول وامهای آنان از طرف دولت ودریافت آن از کشاورزان باقساط طویل المدت بدون بهره یا بهره اندک نیز اقدام عاجل مبذول فرمایند.

۲ـ در حومه و محدوده شهرستان شهسوار در فرانسوی جنگلها ودر میان کوهها و تپه‌های البرز منطقه وسیعی وجود دارد که اشکور ناهیده می‌شود و دهات زیادی را در برمیگیرد که جمعیت چند هزار نفری را تشکیل می‌دهند این منطقه سرسبز و پر جمعیت که بین قزوین و شهسوار واقع می‌باشد فاقد راه وجاده ارتباطی و وسایل کافی فرهنگ و بهداشت می‌باشد.

ادامه راه ییلاقی جنب رودبار که در فاصله ۲۵ کیلو متری اشکور واقع است می‌تواند مشکل این منطقه را حل نماید که در پی آن ایجاد مدرسه و بهداری قابل اجرا این خواسته مردم اشکور و مردم شهسوار است.

۳ـ ادامه و تکمیل راههای روستائی که در برنامه‌ها قرار دارد مانند راه قلعه گردن دوهزار و اقدام عاجل برای راههائی که وعده آن داده شده است مانند راه سلیمان آباد کوده و امثال آن.

۴ ـ آسفالت جاده‌های خاکی موجود که برای بعضی از آنها بارها اقدام شده و وعده مساعد گرفته شده است مانند جاده‌های خاکی کتالم. سادات محله ـ سلیمان آباد و امثال آن.

۵ ـ استفاده از برق منطقه‌ای که مسیر آن غالباص از روستاها واز نزدیک خانه کشاورزان عبور می‌کنند و آنان به علت مشکلات مقررات موجود نمی‌توانند از آن استفاده نمایند. تقاضای مردم اینست که برای استفاده از برق شرایط و مقررات سهل تری تهیه و اجراگردد وبرای رفع این مشکل اقدامات کارخانجات چای و برنج و چوب بری وجود دارد و کارخانه‌های مذکور از برق منطقه‌ای استفاده می‌کنند (احسنت).

رئیسـ آقای دکتر تنکابنی بفرمائید.

دکتر تنکابنی ـ جناب آقای رئیس همکاران ارجمند امروز مصادف با سومین روز هفته روشندلان است. بنا به امر مطاع رهبر افتخار آفرین شاهنشاه آریا مهر اول آذر تا هفتم آذر هر سال هفته روشندلال نامیده می‌شود. در این هفته توجه تمام طرفداران توانخواهان و نوعدوستان به روشندلان می‌باشد. جای بسی خوشوقتی است که تحت توجهات خاص رهبر انقلاب اجتماعی اجتماعی ایران شاهنشاه آریا مهر و نیز به سب تحولات اقتصادی و اجتماعی حاصله از انقلاب شاه وملت تمام طبقات از رفاه اجتماعی برخوردارند و مخصوصا با تشکیل وزارت رفاه و رعایت بنیاد‌های اصیل ایرانی توانخواهان از جمله روشندلان تحت حمایت کامل قانونی قرار می‌گیرند (صحیح است). آنچه در خور تحسین است خدمات دولت خدمتگزار هم مسلک هویدا در این زمینه از یک طرف و انتخاب یک روش منطقی انسانی از طرف حزب ایران نوین از طرف دیگر می‌باشد .(صحیح است).

حزب ایران نوین مفتخر است که برای اولین مرتبه در تاریخ سیاسی ایران جامعه توانخواهان وابسته به حزب ایران نوین را بوجود آورده واز اندیشه این طبقه مانند تمام طبقات دیگر در جهت سازندگی فردای نوین استفاده می‌کنند و آنها را در امور اجتماعی و سیاسی در ارگانهای حزب دخالت مستقیم داده چون افراد بسیار شایسته و لایق در این طبقه وجود دارند که منشاء خدمات مؤثری واقع شده و خواهند شد. (انشاء الله).

خوشبختانه این هفته مقارنبا عید سعید مسعود حضرت علی بن موسی الرضا علیهم السلام می‌باشد که شیعیان جهان در سرور و شادمانی بسر می‌برند بنابراین بجا است در این روزهای خجسته از درگاه احدیت سلامتی رهبر اندیشمند و خردمند ایران شاهنشاه آریا مهر و شهبانوی خیر اندیش و نیکوکار و ولیعهد محبوب را مسئلت نماییم و امیدواریم در ظل توجهات و ارشاد و رهبریهای داهیانه شاهنشاه عظیم الشان و خدمات صادقانه و صمیمانه دولت جناب آقای هویدا کشور ایران در ردیف اولین کشورهای پیشرفته جهان قرار گیرد با حفظ کلیه سنتها و بنیادهای مذهبی و اخلاقی انسانی و اجتماعی ما.

در اینجا اجازه بفرمائید با استفاده از فرصت ضمن عرض تشکر از مسئولین اجرائی طرح‌های عمرانی شهرستان قزوین توجه مقامات محترم مسئول را به تمنیات حوزه انتخابیه خود جلب و تسریع در انجام آنها را خواستار شوم.

۱ـ تبدیل شهرستان تاریخی قزوین به استان که به حق استحاق و شرایط آن را داراست.

۲ ـ تسریع در عملیات امتداد اتوبان با طرح جدید آن.

۳ ـ تنظیم و تهیه برنامه گسترش شهر قزوین جهت تبدیل شهر قزوین به شهر مدرن هفتصد و پنجاه هزار نفری به استناد به امریه شاهنشاه آریا مهر هنگام تشریف فرمائی به دهکده نمونه محمود آباد.

۴ ـ تکمیل ساختمانهای دهکده نمونه محمود آباد برای چهل خانوار باقیمانده.

۵ـ تعدیل قیمت چغندر به کارخانه قند.

۶ ـ افزایش سهمیه گندم جهت شهر قزوین مخصوصا برای روستاها که تاکنون متاسفانه توزیع آن صورت نگرفته.

۷ ـ واگذاری باغات احدائی سازمان عمران در اراضی متعلقی به زارعین به کشاورزان صاحب نسق به منظور بالا بردن سطح در آمد آنها.

۸ ـ تقویت کادر اداری سازمان تعاون و امور روستاهای شهرستان قزوین و تهیه امکانات لازمه از قبیل وسیله نقلیه و غیره.

۹ ـ لغو محدودیت کشتار در قزوین.

۱۰ـ تسریع در تاسیس فروشگاه‌های مواد غذایی و غیره در شهر صنعتی البرز.

۱۱ ـ گسترش درمانگاه بیمه‌های اجتماعی با تجهیزات لازم با توجه به افزایش قابل ملاحظه کارگران و ایجاد واحد‌های صنعتی عظیم در این منطقه.

۱۲ ـ استقرار پاسگاه ژاندارمری مستقل در شهر صنعتی البرز ویا حداقل تقویت قوه انتظامی این محل به منظور حفظ انتظامات.

۱۳ـ تسریع در ساخت و امتداد خط کمربندی که خوشبختانه وسیله وزارت آبادانی و مسکن شروع گردید.

۱۴ـ تسریع در اجراء انجام طرحهای عمرانی روستاها و شهر قزوین که به تصویب انجمن شهر وشهرستان و استان رسیده.

۱۵ ـ تخصیص اعتبار لازم جهت تربیت بدنی شهرستان قزوین که زمانی قهرمانانش پرچم پر افتخار ایران را در مسابقات جهانی به اهتزاز در آوردند. (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای مجید محسنی بفرمائید.

مجید محسنی مهر ـ با یک دنیا خوشحالی و سرافرازی می‌خواهم تشکر کنم از طرف مردم شهرستان دماوند که بالاخره راه بسیا بسیار مطمئن جاده رضا شاه کبیر جاده‌ای که مهندسین عالی مقام و متخصصینی که سالها است نظر داده‌اند که دو دهلیز وسیع طبیعی برای رفتن به شمال از تهران وجود دارد یکی دهلیز طبیعی و وسیع سپید رود و یکی هم دهلیز طبیعی و وسیع فیروز کوه به شاهی، دهسالی بود که در این مورد صحبت می‌شد در این مدت نقشه‌ها تهیه شد پروژه‌ها تهیه شد و بالاخره پول کافی برای شروع این کار در اثر رهبریهای خردمندانه شاهنشاه آریا مهر که یادم نمی‌رود اوایل انقلاب بود، همه جا بحث بود درباره نفت کل عایدات نفت ما در حدود ۵۰۰ میلیون دلار بود. ولی حالا بالغ بر ۲۰ میلیارد می‌باشد. و لازم بود که در این مورد توجهی به این جاده بشود. و الحمدالله در این چند روز اگر به آنجا سرکشی کنیم می‌بینیم که هفت شرکت از دماوند به زیر آب مشغول هستند و یک شرکت هم از رود هند به دماوند و پیست آبعلی و دماوند که در بن بست قرار داشت حالا دارد از بن بست بیرون می‌آید و جاده هراز از پیست آبعلی و گردنه امام زاده هاشم متصل می‌شود به دماوند و جاده فیروز کوه که نتیجتاً سه جاده فیروز کوه و هراز و جاده مشهد ـ سمنان قبل از اینکه به تهران بیایند به هم اتصال پیدا می‌کنند و مژده خوبی داشتیم از وزارت راه که آسفالت جاده ۶۲ کیلومتری آب سرد به ایوانکی در برنامه وزارت راه گذاشته شد. وظیفه خودم می‌دانستم در این مورد سپاس مردم دماوند و فیروز کوه را به پیشگاه معظم شاهنشاه آریا مهر تقدیم کنم و تشکر کنم از دولت خدمتگزار هم مسلک امیر عباس هویدا که با تلاشی بسیار صمیمی و بدون سر و صدا کارها را انجام می‌دهند مخصوصاً هم مسلک ارجمندمان وزیر محترم راه که آرام و بی تظاهر و خیلی جدی کارها را پیش می‌برند. و ما جز تشکر کار دیگری از دستمان بر نمی‌آید که روستائیان سال بعد از انقلاب وقتی به ما مراجعه می‌کردند، تقاضایشان روی یکی دو چیز دور می‌زد، یکی اینکه ما بدهکار هستیم یک کاری بکنید که بدهکاری ما بخشیده شود و یا اینکه به ما یک وام بیشتری بدهید. ولی امروز روستائیان پیش ما می‌آیند و می‌گویند که در آبادی ما تلویزیون نمی‌گیرد کاری بکنید که ما بتوانیم از شبکه تلویزیونی استفاده کنیم. جوانانشان می‌آیند و می‌گویند ما یک خانه فرهنگ روستائی می‌خواهیم، ورزشگاه می‌خواهیم، کتابخانه می‌خواهیم، اخیراً به من رجوع می‌کنند که ما دانشکده می‌خواهیم. اینها علامت این است که ما یک ملت زنده هستیم که وقتی هم پیشرفت می‌کنیم باز هم یک چیز دیگری می‌خواهیم. الان صحبت برق است جناب آقای دکتر اهری معاون محترم وزارت نیرو اینجا تشریف دارند ما شانسی که آوردیم این است که در مسیر برق فشار قوی قرار گرفته‌ایم الان ۲۲ میلیون تومان وزارت اطلاعات و جهانگردی روی چشمه اعلی دارد کار می‌کند و یک شهر توریستی و ییلاقی دارد به وجود می‌آید. وزارت آموزش و پرورش تصویب کردند که یک مجتمع آموزشی در کنار دماوند به وجود بیاید بی نهایت سپاسگزارم ولی اینها بالاخره برق می‌خواهند که در سال ۵۴ برای ما پست ۶۳ هزار ولتی نصب بشود که به شعاع ۴۵ تا ۵۰ کیلومتر می‌تواند برق بدهد خواهشمندم در این مورد تسریع بفرمائید حیف است شهرستانی که گوشواره زمردین تهران بزرگ است و این همه برنامه ییلاقی و توریستی برای آنان در نظر گرفته شده بی برق باشند تا چند سال دیگر تهران در حدود پنج میلیون جمعیت خواهد داشت. اینها احتیاج به یک محیط با صفا ـ آرام ـ بی سر و صدا و هوای سالم دارند ـ با این جاده‌ای هم که کشیده می‌شود با یک ساعت مردم تهران از این فضای آلوده می‌توانند به بهترین ییلاقی تهران دماوند وارد شوند بنا بنده استدعا می‌کنم از وزارت نیرو که این برنامه را دستور بدهند در سال جاری اقدام نمایند و این پست ۶۳ هزار ولتی که قرار است در اطراف دماوند یا آب سرد نصب شود زودتر نصب شود که به موازات تأسیس این شهر توریستی و به موازات تأسیس این مجتمع آموزشی و به موازات آماده شدن این جاده درجه یک آسفالته از نظر برق هم ما در مضیقه نباشیم همین طور از وزارت پست و تلگراف تقاضا می‌کنم در مورد خود کار کردن تلفن دماوند ـ فیروزکوه ـ رودهن ـ کیلان و جابان و سربندان که قول هم داده بودند که این را خود کار بکنند بخصوص حالا که تعداد زیادی از مردم ایران و تهران باغاتی در اطراف این مناطق درست کرده‌اند و به صورت ییلاقی از این باغات استفاده می‌شود متقاضی تلفن هم زیاد شده یک تجدید نظری در مورد تلفن دماوند و فیروزکوه رود هن و کیلان و جابان و سربندان شود که از این حالت ۵۰ یا ۳۰ سال پیش درآید و محدوده دماوند را همان محدوده چهل سال پیش حساب نکنند امروزه محدوده شهر دماوند ۲۱ کیلومتر طولش است. ضمناً از وزارت بهدای هم تقاضا دارم در مورد ساختمان مرکز پزشکی که سالهاست تصویب شده بذل توجه بفرمایند این بود قسمتی از تقاضاهای مردم شهرستان دماوند. مطلب دیگری که می‌خواستم عرض کنم آن است که روزگاری بود که هنرمندان ایرانی آرزو می‌کردند یک روزی دولت یک حمایتی از هنر و هنرمندان بکند و آرزو می‌کردند می‌شود یک روزی سالنی بوجود بیاید که هنرمندان واقعی بتوانند برنامه‌های هنری جالب در آن سالن اجرا بکنند روزی می‌رسد که واقعاً قدر هنرمندان در مملکت شناخته شود کجایند آنهائیکه استادان عزیز گرامی ما بودند که اکنون زیر خاک هستند سر بلند کنند و ببینند که نه تنها مردم مملکت و نه تنها رجال مملکت نه تنها دولت بلکه ملکه قلبها شهبانوی گرانقدر و مهربان ایران نهایت حمایت و نوازش را از هنر و هنرمندان می‌کنند (صحیح است ـ احسنت) مجری نیات شهبانوی گرامی به حق باید گفت وزارت فرهنگ و هنر این خدمت را به نحو شایسته انجام می‌دهند (صحیح است) فستیوال هائیکه تشکیل می‌شود و از تمام دنیا بهترین و برجسته ترین و نامدارترین هنرمندان دعوت می‌شوند مملکت ما را می‌بینند آشنا می‌شوند لاقال این مردمانی که از اقصی نقاط دنیا به ایران می‌آیند این استفاده را برای ما دارد که متوجه بشوند ایران آنچه که آنها تصور می‌کردند که یک مشت مردمی هستند بالباده که در خیابانها با چهار پایان ایاب و ذهاب می‌کنند نیست کشوری است که امروز پا به پای مترقی ترین کشورهای جهان گام بر می‌دارد (صحیح است) این داشنشگاهها این پیشرفتها این ذوب اهن این سدها این تأسیسات پتروشیمی باید به این مردم نشان داده شود و چه بهتر که اینها که می‌آیند به کشور ما برای برگزاری فستیوال پیشرفتهای ایران را می‌بینند و می‌بینند که سطح زندگی مردم ایران به حدی رسیده که بچه‌های ما از تحصیل رایگان و بهداشت رایگان استفاده می‌کنند و می‌بینند زارعینی که یک روز آرزشان این بود که بدهیشان را دولت ببخشد امروز صاحب زمین و آب شده‌اند یادم نمی‌رود در دماوند در همین هومند آب سرد که در این جا خیلی بحث اش شده و مردم آگاهی دارند که با ۸۰ وصله قبا زندگی می‌کردند و حالا چند نفر از همین مردم هومند آب سرد پیش من آمدند و گفتند ما می‌خواهیم کامیون بخریم و از چه مارکی بخریم بهتر است این را به شرافتم راست می‌گویم و حقیقت می‌گویم و نمی‌خواهم موضوع را بزرگ کنم وگفتم برای چه؟ گفتند برای اینکه تا حالا برای محصولاتمان کامیون اجاره می‌کردیم و می‌فرستادیم و حالا فکر می‌کنیم که این کار را بکنیم وبا وسیله خودمان محصولاتمان را به تهران ببریم و این کار شده و ۱۴ کامیون خریدند و در یک منطقه آب سرد که شامل ۵ پارچه آبادی است ۴۰ چاه عمیق زدند از ۴۰ چاه عمیق استفاده می‌کنند (احسنت) در هر حال من فقط خواستم سپاس مردم شهرستان دماوند را بدین وسیله با دل و تمام وجودم به پیشگاه مبارک شاهنشاه آریا مهر تقدیم کنم و از دولت خدمتگزار و هم مسلک امیر عباس هویدا تشکر کنم که در این مدت شهرستان ما که تمام آرزوهایش در رأس تمام آرزوهایش ایجاد این دو جاده بود تهران رودهن ـ دماوند ـ پیست آبعلی و جاده دماوند مازندران هر دو عملی شده و ما مردم شهرستان دماوند و فیروزکوه آرزوئی ندایم خیلی متشکرم. (احسنت ـ احسنت)

- تصویب صورت جلسه قبل

۳- تصویب صورت جلسه قبل.

رئیس ـ نسبت به صورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه تصویب می‌شود.

- تقدیم لایحه تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشور به وسیله آقای دکتر یزدان پناه وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر

۴- تقدیم لایحه تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشور به وسیله آقای دکتر یزدان پناه وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر

رئیس ـ وارد دستور می‌شویم آقای دکتر یزدان پناه بفرمائید.

یزدان پناه ـ با اجازه مقام ریاست محترم لایحه تأسیس صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشور را تقدم می‌کنیم و استدعا می‌شود برای بررسی و تصویب به کمیسیونهای مربوط ارجاع شود.

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط اجاع می‌شود.

- طرح وتصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به افزایش مجموع حقوق و فوق العاده سختی خدمت چتر بازی افراد وظیفه چتر بازیکانهای هوا برد و ارسال به مجلس سنا

۵- طرح وتصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به افزایش مجموع حقوق و فوق العاده سختی خدمت چتر بازی افراد وظیفه چتر بازیکانهای هوا برد و ارسال به مجلس سنا

رئیس ـ گزارش یک شوری افزایش مجموع حقوق و فوق العاده سختی سختی خدمت چتر بازی افراد وظیفه چتر بازیکانهای هوا برد مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه روز یک شنبه ۲۶ آبان ماه ۱۳۵۳ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزات جنگ لایحه شماره ۴۸۷۴۸ مورخ ۱۳۵۳/۸/۱۱ دولت راجع به افزایش مجموع حقوق و فوق العاده سختی خدمت چتر بازی افراد وظیفه چتر بتزیکانهای هوابرد را که در جلسه روز یکشنبه ۱۲ آبان ماه ۱۳۵۳ تقدیم و به شماره ۱۳۵۷ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و عیناً تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون مربوط به افزایش مجموع حقوق و فوق العاده سختی خدمت چتر بازی افراد وظیفه چتر بازیکانهای هوابرد

مادهٔ واحده ـ از تاریخ تصویب این قانون مجموع حقوق و مزایای ماهانه آن عده از افراد وظیفه چتر باز که یکانهای هوا برد خدمت می‌کنند در صورتی که با احتساب حقوق ماهانه و فوق العاده سختی خدکت چتر بازی کمتر از دو هزارریال باشد تا مبلغ مزبور ترمیم و به عنوان تفاوت فوق العاده سختی خدمت از بودجه وزارت جنگ قابل پرداخت خواهد بود.

مخبر کمیسیون بودجه ـ صدری کیوان.

گزارش از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز یک شنبه ۲۶ آبان ماه پ۱۳۵۳ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه دولت راجع بع افزایش حقوق و فوق العاده سختی خدمت چتر بازی افراد وظیفه چتر باز یکانهای هوا برد را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بودجه را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام ـ علی کمالوند.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور مادهٔ واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در مادهٔ واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در لایحه افزایش حقوق و مزایای چتر بازان جمله (از تاریخ تصویب این قانون) به جمله (از اول مهر ماه ۱۳۵۳)تغییر یابد.

با تقدیم احترام ـ عباس میرزائی.

رئیس ـ تیمسار سپهبد کاتوزیان، دولت با این پیشنهاد موافق است؟

تیمسار سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ) ـ بلی موافق است.

رئیس ـ به این پیشنهاد رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به مادهٔ واحده با اصلاحی که در آن به عمل آمد و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای اظهار ملاحظات مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به حفاظت دریا از آلودگی با مواد نفتی و ارسال به مجلس سنا

۶- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به حفاظت دریا از آلودگی با مواد نفتی و ارسال به مجلس سنا

رئیس ـ گزارش شور دوم حفاظت دریا از آلودگی با مواد نفتی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۱۳۵۳/۸/۱۴ با حضور آقای علی اصغر طباطبائی معاون وزارت دارائی لایحه شماره ۲۷۷۶۲ مورخ ۱۳۵۱/۸/۲ راجع به حفاظت دریا از آلودگی با مواد نفتی را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۱۷۱ چاپ گردیده است با توجه به پیشنهادهای رسیده مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون حفاظت دریا از آلودگی با مواد نفتی

مادهٔ ۱ـ آلودکه رودخانه‌های مرزی و آبهای داخلی و دریای سرزمینی ایران برحسب مورد به نفت یا هر نوع مخلوط نفتی توسط کشتی‌ها و خواه توسط سکوهای حفاری یا جزایر مصنوعی (اعم از ثابت و شناور) و خواه توسط لوله هاو تأسیسات و مخازن واقع در خشکی یا دریا ممنوع است و مرتکب به پرداخت جزای نقدی از بیست هزار ریال تا دویست هزار ریال محکوم خواهد شد و در صورت ارتکاب مجدد به حد اکثر مجازات محکوم می‌گردد مشروط بر اینکه بیش از یک سال از تاریخ قطعیت حکم سابق نگذشته باشد. در صورتی که آلودگی به واسطه بی مبالاتی یابی احتیاطی واقع شود جزای مرتکب حداقل مجازات مذکور خواهد بود.

  • تبصره ـ تا هنگامی که نحوه جلوگیری از آلودگی خلیج فارس و بحر عمان از طریق معاهدات چند جانبه بین المللی یا توافقهای دو جانبه بین دولت شاهنشاهی ایران و سایر دولت ساحلی مناطق مذکور فوق تعیین نشده باشد ـ مقررات این قانون در خلیج فارس تا حد نهائی آبهای روی فلات قاره و در بحر عمان به فاصله پنجاه میل از خط مبدأ دریای سرزمینی لازم الاجراء خواهد بود.

در مناطقی که فلات قاره ایران در خلیج فارس به موجب موافقتنامه هائی با دول دیگر تعیین و تحدید نگردیده است تا زمانی به ترتیب دیگری بین طرفین توافق نشده باشد ـ اجرای مقررات این قانون محدود به خط منصفی است که کلیه نقاط آن از نزدیکترین نقاط خطوط مبدأ دریای سرزمینی ایران و کشور مقابله آن به یک فاصله باشد.

مادهٔ ۲ـ در اصلاح این قانون:

منظور از «دریای سرزمینی» دریای ساحلی موضوع مادهٔ ۳ قانون اصلاح قانون تعیین حدود آبهای ساحلی و منطقه نظارت مصوب ۲۲ فروردین ۱۳۳۸ می‌باشد.

«آلوده کردن» اعم است از تخلیه یا نشت نفت یا هر گونه مخلوط نفتی در آبهای مشمول این قانون.

«نفت» اعم است از نفت خام یا تصفیه شده خواه به تنهائی و یا به صورت آمیخته با فضولات و رسوبات آنها.

«مخلوط نفتی» هر گونه مخلوطی است که دارای نفت باشد.

«کشتی» اعم است از هر نوع وسیله نقلیه دریا رو از جمله وسائل شناور خواه دارای نیروی محرک باشد و یا به نوعی یدک باشد.

«نفتکش» هر گونه کشتی است که قسمت اعظم مخازن بارگیری آن به منظور حمل و نقل مایعات ساخته شده و در قسمت مزبور بالفعل بار دیگری جز نفت نباشد.

«میل» عبارت است از میل دریائی که معادل ۱۸۵۲ متر می‌باشد.

«شدت تخلیه یا نشت محتوی نفتی» یعنی مقدار نفت تخلیه شده بر حسب لیتر در ساعت در هر لحظه تقسیم بر سرعت حرکت کشتی بر حسب گره دریائی در همان لحظه.

مادهٔ ۳ـ انواع کشتیهای زیر که در آبها یا بنادر ایران هستند مکلف به تنظیم و نگاهداری دفتری به نام «دفتر ثبت نفت» می‌باشند:

الف ـ کلیه کشتیهای نفت کش به ظرفیت غیر خالص ۱۵۰ تن یا بیشتر.

ب ـ کلیه کشتیهای غیر نفتکش به ظرفیت غیر خالص ۴۰۰ تن یا بیشتر.

مادهٔ ۴ـ وقایع مشروحزیر باید در هر مورد بلافاصله پس از وقوع به طور کامل و بر حسب تاریخ، ساعات، نام بندر یا بنادر با عرض و طول جغرافیائی در دفتر ثبت نفت مقرر در مادهٔ بالا درج شود، گزارش مندرج در دفتر مزبور باید همان روز توسط افسر یا افسران مسئول کشتی امضاء و عیناً به گواهی فرمانده برسد:

الف ـ آبگیری در مخازن به منظور حفظ توازن و همچنین تخلیه آن با قید:

۱ـ نام و یا شماره مخازن مورد نظر بر حسب نقشه گنجایش کشتی.
۲ـ نوع مواد نفتی که قبلا در هر کدام از مخازن مذکور بار بوده است.
۳ـ مقدار تقریبی نفت مخلوط با آب در مواقع انتقال آن به مخازن گنداب (با حد اکثر ده در صد تقریب).

ب ـ شستشوی مخازن نفت با ذکر:

۱ـ نام و یا شماره مخازن شسته شده.
۲ـ نوع مواد نفتی که قبلاً در هر کدام از مخازن مذکور بار بوده است.
۳ـ نام یا شماره مخازن گند آب که آب و نفت مخازن اصلی به آنها نتقل گردیده است (در صورتیکه آب و نفت مزبور به دریا تخلیه گردد باید ذکر گردد).

ج ـ ته نشین شدن آب از نفت در مخازن گند آب و تخلیه آب آن به دریا با قید:

۱ـ نام و یا شماره مخازن گند آب کشتی.
۲ـ دفعات و ساعات ته نشین شدن آب در مخازن گند آب.
۳ـ مقدار آب ته نشین شده که به دریا تخلیه شده است.
۴ـ مقدار تقریبی نفت مانده در مخازن گند آب و نسبت آن به گنجایش کشتی.

د ـ تخلیه فضولات نفتی از مخازن گنداب و یا از سایر مخازن یا قسمتهای دیگر کشتی با ذکر:

۱ـ روش تخلیه و محل آن (خواه در ساحل باشد یا دریا).
۲ـ نام و یا شماره مخازن و یا قسمتهای دیگر.
۳ـ مقدار و نوع مواد نفتی تخلیه شده.

ه ـ فرار نفت در اثر بروز حادثه مواد استثنائی و یا اتفاقی با تعیین:

۱ـ مقدار تقریبی و نوع مواد نفتی با تقریب ده در صد.
۲ـ چگونگی فرار نفت و علت آن.
  • تبصره ۱ـ علاوه بر موارد فوق لازمست مراتب زیر نیز در ورد کشتیهای نفت کش در دفتر ثبت نفت قید گردد:
۱ـ گزارش بارگیری محمولات نفتی.
۲ـ کیفیت انتقال نفت به مخازن مختلف کشتی در اثنای حمل.
۳ـ گزارش بستن و یا باز کردن شیرها و سایر دستگاههای مرتبط کننده مخازن حمل نفت و یا بعد از عملیات بارگیری و یا تخلیه.
۴ـ باز کردن یا بستن شیرهائی که لوله‌های هادی نفت را با آب توازن مرتبط می‌سازند.
۵ـ باز کردن یا بستن شیرهای طرفین که به آب دریا مرتبط می‌شوند در حین بارگیری یا تخلیه یا پس از هر یک از این دو کار.
۶ـ گزارش تخلیه محمولات نفتی.
  • تبصره ۲ـ ثبت وقایع دردفتر ثبت نفت به یکی از زبانهای فارسی یا انگلیسی یا فرانسه خواهد بود.
  • تبصره ۳ـ هر دفتر ثبت نفت تا مدت ششماه پس از ثبت آخرین واقعه در آن باید در کشتی نگهداری شود و پس از آن به سازمان بنادر و کشتیرانی ارسال گردد که حداقل مدت شش سال در آن سازمان نگهداری شود.
  • تبصره ۴ـ پاک نمودن هر گونه اشتباه از دفتر ثبت نفت ممنوع است و اشتباه باید طوری خط زده شود که خوانا باشد و صحیح آن دوباره نوشته شود.

مادهٔ ۵ـ مأمورین سازمان بنادر و کشتیرانی می‌توانند مادام هر کشتی اعم از ایرانی یا خارجی در آبها و یا بنادر ایران است دفاتر ثبت نفت را بازرسی بکنند و از وارده‌های دفاتر مزبور رو نوشت بگیرند. رو نوشت بایدا به امضای افسر مسئول و فرمانده کشتی برسد. همچنین مأمورین مزبور می‌توانند از افسر مسئول یا فرمانده کشتی تحقیقات لازم به عمل آورده و در صورت لزوم از محموله نفتی نمونه برداری کنند.

در نقاطی که سازمان بنادر و کشتیرانی اداره یا دفتر یا نمایندگی ندارد سایر مقامات مذکور در مادهٔ یازده به ترتیب فوق عمل خواهند نمود.

رونوشتی که بدین ترتیب تهیه می‌شود از لحاظ قانونی معتبر شناخته خواهد شد.

مادهٔ ۶ـ مجازاتهای مقرر در مادهٔ یک در موارد زیر اعمال نخواهد شد:

الف ـ مواد استثنائی آلودگی که به خاطر رفع خطر از کشتی و یا نجات جان اشخاص ضروری و غیر قابل اجتناب تشخیص داده شود مشروط بر آن که اولاً میزان آلودگی با خطری که در کشتی و یا سرنشینان را تهدید می کرده است متناسب باشد و ثانیاً پس از وقوع اقدامات فوری به منظور جلوگیری و رفع آثار آن صورت گرفته است.

ب ـ آلودگی غیر عمدی که در نتیجه نشتی پیش بینی شده و یا معمول خرابی و خلل اتفاقی کشتی و یا خطوط لوله و یا تأسیسات باشد مشروط بر آنکه پس از وقوع اقدامات فوری به منظور جلوگیری و رفع آثار آن صورت گرفته باشد.

  • تبصره ـ در کلیه موارد نذکور در بالا مسئولین مکلف خواهند بود که جریان امر را فوراً به مقامات صلاحیتدار نزدیک ترین بندر ایران اطلاع دهند در غیر این صورت متخلفین به حد اقل مجازات مذکور در مادهٔ یک محکوم خواهند شد.

ج ـ در مورد تخلیه یا نشت از کشتیهای غیر نفت کش در حال حرکت در صورت احراز کلیه شرایط زیر

۱ـ شدت تخلیه یا نشت محتوی نفتی از شصت لیتر نفت در هر میل دریائی تجاوز نکند.
۲ـ نسبت نفت موجود در مخروط نفتی از یک ده در هزار تجاوز نکند.
۳ـ تخلیه یا نشت در فاصله حداقل ۱۲ میلی از نزدیکترین نقطه دریای ساحلی ایران صورت می‌گیرد.

د ـ در مورد تخلیه یا نشت از نفتکشهای در حال حرکت در صورت احراز کلیه شرایط زیر:

۱ـ شدت تخلیه و یا نشت محتوی نفتی از شصت لیتر نفت در هر میل دریائی تجاوز نکند.
۲ـ مقدار کل نفت مخلوط با آب توازن تخلیه شده از نفت کش از یک سی هزارم ظرفیت بارگیری آن تجاوز نکند.
۳ـ فاصله نفت کش از نزدیکترین نقطه ساحل ایران بیش از پنجاه میل باشد.
  • تبصره ـ تخلیه یا نشت از قسمت تحتانی موتور خانه تلمبه خانه نفتکش تابع حکم مقرر در بند الف این مادهٔ خواهد بود.

ه ـ در مورد تخلیه آب توازن از مخزن نفت کش در صورتی که پس از حمل آخرین محموله به طوری پاک شده باشد که مواد تخلیه شده از آن به فرض متوقف بودن نفت کش در آب تمیز و آرام در روزی که هوا صاف باشد اثر مشهودی از نفت و فضولات آن بر سطح یا زیر آب یا سواحل مجاور باقی نگذارد.

در صورتی که کشتی مجهز به سیستم کنترل باشد یا آب توازن در بندر تخلیه شود باید قبلاً با اندازه گیری یا آزمایش آب توازن معلوم شود که نسبت نفت موجود در آن از ۱۵ قسمت در میلیون تجاوز نکند.

و ـ در مورد تخلیه یا نشت از لوله‌ها، سکوهای حفاری، مخازن یا سایر تأسیسات در نتیجه فرس ماژور مشروط بر آن که قبلاً کلیه اقدامات احتیاطی انجام شده و پس از وقوع هم اقدامات فوری به منظور جلوگیری و رفع آثار آن صورت گرفته باشد.

مادهٔ ۷ـ مسئولین مقرر این قانون مکلفند دستوراتی را که از طرف مقامات صلاحیتدار به منظور جلوگیری از آلودگی صادر و به آنان ابلاغ می‌شود به موقع اجراء بگذارند.

مسئولینی که از اجرای دستورات کتبی مقامات مزبور خودداری ورزند و نیز مسئولین کشتی که تکلیف راجع به نگهداری دفتر ثبت مقرر در مادهٔ ۳ این قانون را انجام ندهند ویا مطالب نادرست و خلاف واقع در آن ثبت کنند به حداقل مجازات مقرر در مادهٔ یک این قانون محکوم خواهند شد.

مادهٔ ۸ ـ سازمان بنادر و کشتیرانی می‌تواند اقدامات لازم را جهت پیشگیری و جلو گیری از سرایت آلودگی در موارد سوانح و اتفاقاتی که موجب آلودگی دریا بشود یا بنحوی خطر وقوع آلودگی را فراهم آورد که سلامت آبهای مقرر در مادهٔ یک این قانون را مورد تهدید قرار دهد به عمل آورد.

سازمان مزبور می‌تواند در بنادر و اسکله هائی که مقتضی بداند تسهیلات و تاسیسات لازم را به منظور تخلیه آب توازن و فضولات نفتی از کشتی‌ها ایجاد و اداره نماید کارمزد استفاده از این تاسیسات به موجب آئین نامه‌ای که از طرف سازمان بنادر و کشتیرانی و شرکت ملی نفت ایران تهیه می‌شود تعیین خواهد شد.

مادهٔ ۹ ـ سازمان بنادر و کشتیرانی می‌تواند از طریق شرکت ملی نفت ایران شرکتهای نفتی را که در دریای ساحلی و فلات قاره ایران به اکتشاف و تولید و حمل و نقل و صدور نفت اشتغال دارند مکلف کند تا ظرف مدت مناسبی در بنادر صادراتی نفت ایران به ایجاد تاسیسات مذکور اقدام نمایند.

در هر حال شرکتهای مزبور مکلفند که در جریان اداره عملیات خود مقررات و نظاماتی را که برای حفظ دریا از آلودگی توسط دولت اعلام می‌شود رعایت نمایند.

  • تبصره ـ در نقاطی که تاسیسات و تسهیلات مذکور در این مادهٔ و مادهٔ قبل ایجاد گردیده یا خواهد گردید کشتیهائی که قصد تخلیه اب توازن آلوده به نفت و فضولات نفتی خود داشته باشند ملزم به استفاده از این تاسیسات خواهند بود.

مادهٔ ۱۰ ـ کشتیهای مشمول این قانون ملزم خواهند بود در حین ورود به دریای ساحلی ایران در مقابل خسارات احتمالی ناشی از آلوده کردن دریا بیمه شده باشند. کشتیهائی که بیمه نشده باشند باید حامل تعهدنامه مالی جهت جبران خسارات باشند مختلف از اجرای مفاد این مادهٔ به جزای نقدی از بیست هزار تا دویست هزار ریال محکوم خواهد شد.

مادهٔ ۱۱ ـ مقام صلاحیتدار اجرای این قانون از طرف وزارت راه و ترابری سازمان بنادر و کشتی رانی می‌باشد.

نیروهای دریائی و هوائی شاهنشاهی و اداره کل هواپیمائی کشوری ایران و شرکت ملی نفت ایران و سازمان حفاظت محیط زیست و ژاندارمری کشور مکلفند همکاری لازم را با سازمان بنادر و کشتی رانی بنمایند.

مادهٔ ۱۲ ـ مامورین سازمان بنادر و کشتیرانی که از طرف سازمان مزبور مأمور کشف و تعقیب جرایم در این قانون می‌شوند در صورتی که وظایف ظابطین دادگستری را در کلاس مخصوصی زیر نظر دادستان شهرستان تعلیم گرفته و موفق به دریافت گواهی لازم از دادستان شده باشند از لحاظ اجرای این قانون در حدود وظایف قانونی خود در ردیف ضابطین دادگستری محسوب می‌شوند.

رسیدگی به جرایم مندرج در این قانون مادام که دادگاههای اختصاصی مقرر در قانون دریائی ایران تشکیل نگردیده در صلاحیت دادگاه جنحه خواهدبود.

مادهٔ ۱۳ ـ در صورتی که تخلف از مقررات این قانون موجب توجه هر گونه خسارتی به بنادر، پلاژها یا سایر تاسیسات ساحلی ایران بشود ویا خسارتی به آبزیان و منابع طبیعی وارد آورد دادگاه مسئولین را به پرداخت خسارات وارده نیز محکوم خواهد نمود.

مادهٔ ۱۴ ـ مسئولین آلودگی مکلفند کلیه هزینه هائی را که از طرف مقامات صلاحیتدار و یا به دستور آنان و توسط عاملین دیگر به منظور محدود کردن آثار آلودگی و رفع آن به عمل بیاید به پردازند بطور کلی مقامات مزبور و سازمانها و عاملین وابسته به آنها در مقابل خدماتی که به منظور فوق انجام می‌دهند مستحق دریافت کارمزد مناسب خواهند بود.

مادهٔ ۱۵ ـ سازمان بنادر و کشتی رانی می‌تواند در صورت لزوم تامین خواسته را معادل خسارت وارده از مراجع قضائی صالحه طبق مقررات آئین نامه دادرسی کیفری در خواست نماید.

مادهٔ ۱۶ ـ دولت مکلف است به منظور حفاظت آبهای موضوع این قانون از آلودگی نسبت به همکاری و تشریک مساعی با دولتهای ذینفع اقدام و موافقت نامه هائی را که در این خصوص لازم می داند تنظیم و اجراء نماید.

مادهٔ ۱۷ ـ مدت مرور زمان دعوی خسارت موضوع مادهٔ ۱۳ این قانون شش سال از تاریخ وقوع خسارت خواهد بود.

مادهٔ ۱۸ ـ هر گونه تحقیقات اکولوژیک دریائی و همچنین جلوگیری از آلودگی آبهای موضوع مادهٔ یک به غیر موارد مذکور در این قانون کماکان به عهده سازمان حفاظت محیط زیست می‌باشد.

مادهٔ ۱۹ ـ وزارت راه و ترابری و وزارت دادگستری موظف به اجرای این قانون می‌باشند. آئین نامه‌های مربوط به این قانون را سازمان بنادر و کشتی رانی با مشارکت سازمان حفاظت محیط زیست و شرکت ملی نفت ایران تهیه خواهد کرد.

آئین نامه‌های مزبور پس از تصویب هیئت وزیران به موقع اجراء گذارده خواهد شد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ امان الله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۱۳۵۳/۸/۲۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه حفاظت دریا از آلودگی با مواد نفتی را برای شور دوم مطرح و مواد مربوط را تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تایید گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور ـ رضا سجادی.

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگشتری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۱۳۵۳/۸/۲۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه حفاظت دریا از آلودگی با مواد نفتی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تایید گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ علی احمد خورشید.

گزارش شور دوم از کمیسیون تظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظان در جلسه ۱۳۵۳/۸/۲۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه حفاظت دریا از آلودگی با مواد نفتی را برای شور دوم مطرح و مواد را تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام ـ علی کمالوند.

گزارش شور دوم از کمیسیون راه و ترابری ه مجلس شورای ملی

کمیسیون راه و ترابری در جلسه روز ۱۳۵۳/۸/۲۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه حفاظت دریا از آلودگی با مواد نفتی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور اقتصادی و دارائی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

رئیس کمیسیون راه و ترابری ـ دکتر غلامرضا عدل.

گزارش شور دوم از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه روز ۱۳۵۳/۸/۲۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه حفاظت دریا از آلودگی ا مواد نفتی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور اقتصادی و دارائی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی ـ مهندس نظمی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه ه مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۱۳۵۳/۸/۲۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه حفاظت دریا از آلودگی با مواد نفتی را برای شور دوم مورد مطرح و واد مربوط را تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

رئیس ـ مادهٔ اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۱ـ آلوده کردن رودخانه‌های مرزی و آبهای داخلی سرزمینی ایران بر حسب مورد به نفت یا هر نوع مخلوط نفتی خواه توسط کشتی‌ها و خواه توسط سکوهای حفاری یا جزایر مصنوعی (اعم از ثابت و شناور) و خواه توسط لوله‌ها و تأسیسات و مخازن واقع در خشکی یا دریا ممنوع است و مرتکب به پرداخت جزای نقدی از بیست هزار ریال تا دویست هزار ریال محکوم خواهد شد و در صورت ارتکاب مجدد به حد اکثر مجازات محکوم می‌گردد مشروط بر اینکه بیش از یک سال از تاریخ قطعیت حکم سابق نگذاشته باشد. در صورتیکه آلودگی به واسطه بی مبالاتی یا بی احتیاطی واقع شود جزای مرتکب حداقل مجازات مذکور خواهد بود.

  • تبصره ـ تا هنگامی که نحوه جلوگیری از آلودگی خلیج فارس و بحر عمان از طریق معاهدات چند جانبه بین المللی و سایر دول ساحلی مناطق مذکور فوق تعیین نشده باشد، مقررات این قانون در خلیج فارس تا حد نهائی آبهای روی فلات قاره و در بحر عمان تا فاصله پنجاه میل از خط مبدأ دریای سرزمینی لازم الاجراء خواهد بود.

در مناطقی که فلات قاره ایران در خلیج فارس به موجب موافقتنامه هائی با دول دیگر تعیین و تحدید نگردیده تا زمانی که به ترتیب دیگری بین طرفین توافق نشده باشد ـ اجرای مقررات این قانون محدود محدود به خط منصفی است که کله نقاط آن از نزدیکترین نقاط خطوط مبدأ دریای سرزمینی ایران و کشور مقابل آن به یک فاصله باشد.

رئیس ـ در مادهٔ اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادهٔ اول رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد مادهٔ دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۲ـ در اصلاح این قانون:

منظور از «دریای سرزمینی» دریای ساحلی موضوع مادهٔ ۳ قانون اصلاح قانون تعیین حدود آبهای ساحلی و منطقه نظارت مصوب ۲۲ فروردین ۱۳۳۸ می‌باشد.

«آلوده کردن» اعم است از تخلیه یا نشت نفت یا هر گونه مخلوط نفتی در آبهای مشمول این قانون.

«نفت» اعم است از نفت خام یا تصفیه شده خواه به تنهائی و یا به صورت آمیخته با فضولات و رسوبات آنها.

«مخلوط نفتی» هر گونه مخلوطی است که دارای نفت باشد.

«کشتی» اعم است از هر نوع وسیله نقلیه دریا رو از جمله وسائل شناور خواه دارای نیروی محرک باشد یا به نوعی یدک شود.

«نفتکش» هر گونه کشتی است که قسمت اعظم مخازن بارگیری آن به منظور حمل و نقل مایعات ساخته شده است و در قسمت مزبور بالفعل بار دیگری جز نفت نباشد.

«میل» عبارت است از میل دریائی که معادل ۱۸۵۲ متر می‌باشد.

«شدت تخلیه یا نشت محتوی نفتی» یعنی مقدار نفت تخلیه شده بر حسب لیتر در ساعت در هر لحظه تقسیم بر سرعت حرکت کششی بر حسب گره دریائی در همان لحظه.

رئیس ـ در مادهٔ ۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادهٔ ۲ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۳ـ انواع کشتیهای زیر که در آبها یا بنا در ایران هستند مکلف به تنظیم و نگاهداری دفتری به نام «دفترثبت نفت» می‌باشند:

الف ـ کلیه کشتیهای نفتکش به ظرفیت غیر خالص ۱۵۰ تن یا بیشتر.

ب ـ کلیه کشتیهای نفتکش به ظرفیت غیر خالص ۴۰۰ تن یا بیشتر.

رئیس ـ در مادهٔ ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادهٔ ۳ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۴ـ وقایع مشروح زیر باید در هر مورد بلافاصله پس از وقوع به طور کامل و پس از وقوع به طور کامل و برحسب تاریخ، ساعات، نام بندر یا بنادر با عرض و طول جغرافیائی در دفتر ثبت نفت مقرر در مادهٔ بالا درج شود، گزارش مندرج در دفتر مزبور باید همان روز توسط افسر یا افسران مسئول کشتی امضاء و عیناً به گواهی فرمانده برسد:

الف ـ آبگیری در مخازن به منظور حفظ توازن و همچنین تخلیه آن با قید:

۱ـ نام و یا شماره مخازن مورد نظر بر حسب نقشه گنجایش کشتی.
۲ـ نوع مواد نفتی که قبلاً در هر کدام از مخازن مذکور بار بوده است.
۳ـ مقدار تقریبی نفت مخلوط با آب در مواقع انتقال آن به مخازن گنداب (با حد اکثر ده در صد تقریب).

ب ـ شستشوی مخازن نفت با ذکر:

۱ـ نام و یا شماره مخازن شسته شده.
۲ـ نوع مواد نفتی که قبلاً در هر کدام از مخازن مذکور بار بوده است.
۳ـ نام یا شماره مخازن گنداب که آب و نفت مخازن اصلی به آنها منتقل گردیده است (در صورتیکه آب و نفت مزبور به دریا تخلیه گردد باید ذکر گردد).

ج ـ ته نشین شدن آب از نفت در مخازن گنداب و تخلیه آب آن به دریا با قید:

۱ـ نام و یا شماره مخازن گنداب کشتی.
۲ـ دفعات و ساعات ته نشین شدن آب در مخازن گنداب.
۳ـ مقدار آب ته نشین شده که به دریا تخلیه شده است.
۴ـ مقدار تقریبی نفت مانده در مخازن گنداب و نسبت آن به گنجایش کشتی

د ـ تخلیه فضولات نفتی از مخازن گنداب و یا از سایر مخازن یا قسمتهای دیگر کشتی با ذکر:

۱ـ روش تخلیه و محل آن (خواه در ساحل باشد یا دریا).
۲ـ نام و یا شماره مخازن و یا قسمتهای دیگر.
۳ـ مقدار و نوع مواد نفتی تخلیه شده.

ه ـ فرار نفت در اثر بروز حادثه، موارد استثنائی و یا اتفاقی با تعیین:

۱ـ مقدار تقریبی و وع مواد نفتی با تقریب ده در صد
۲ـ چگونگی فرار نفت و علت آن.
  • تبصره ـ علاوه بر موارد فوق لازمست مراتب را نیز در مورد کشتیهای نفتکش در دفتر ثبت نفت قید گردد:
۱ـ گزارش بارگیری محمولات نفتی.
۲ـ کیفیت انتقال به مخازن مختلف کشتی در اثنای حمل.
۳ـ گزارش بستن یا باز کردن شیرها و سایر دستگاههای مرتبط کننده مخازن حمل نفت قبل یا بعد از عملیات بارگیری یا تخلیه.
۴ـ باز کردن یا بستن شیرهائی که لوله‌های نفت را با آب توازن مرتبط می‌سازند.
۵ـ باز کردن یا بستن شیرهای طرفین که به آب دریا مرتبط می‌شوند، در حین بارگیری یا تخلیه یا پس از هر یک از این دو کار.
۶ـ گزارش تخلیه محمولات نفتی.
  • تبصرهٔ ۲ـ ثبت وقایع در دفتر ثبت نفت به یکی از زبانهای فارسی یا انگلیسی یا فرانسه خواهد بود.
  • تبصرهٔ ۳ـ هر دفتر ثبت نفت تا مدت ششماه پس از ثبت آخرین واقعه درآن باید در کشتی نگاهداری شود و پس از آن به سازمان بنادر و کشتیرانی ارسال گردد که حداقل مدت شش سال در آن سازمان نگاهداری شود.
  • تبصرهٔ ۴ـ پاک نمودن هر گونه اشتباه از دفتر ثبت نفت ممنوع است و اشتباه باید طوری خط زده شود که خوانا باشد و صحیح آن دوباره نوشته شود.

رئیس ـ در مادهٔ ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادهٔ ۴ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۵ـ مأمورین سازمان بنادر و کشتیرانی می‌توانند مادام که هر کشتی اعم از ایرانی یا خارجی در آبها و یا بنادر ایران است دفاتر ثبت نفت را بازرسی بکنند و از وارده‌های دفاتر مزبور رو وشت بگیرند. رو نوشت باید به امضای افسر مسئول و فرمانده کشتی برسد. همچنین مأمورین مزبور می‌توانند از افسر مسئول یا فرمانده کشتی تحقیقات لازم به عمل آورده و در صورت لزوم از محموله نفتی نمونه برداری کنند.

در نقاطی که سازمان بنادر و کشتیرانی اداره یا دفتر یا نمایندگی ندارد سایر مقامات مذکور در مادهٔ یازده به ترتیب فوق عمل خواهند نمود.

رونوشتی که بدین ترتیب تهیه می‌شود از لحاظ قانونی معتبر شناخته خواهد شد.

رئیس ـ در مادهٔ ۵ نظری نیست؟ (اهاری نشد) به مادهٔ ۵ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۶ـ مجازاتهای مقرر در مادهٔ یک در موارد زیر اعمال نخواهند شد:

الف ـ موارد استثنائی که به خاطر رفع خطر از کشتی و یا نجات جان اشخاص ضروری و غیر قابل قابل اجتناب تشخیص داده شود مشروط بر آنکه اولا میزان آلودگی با خطری که کشتی و یا سرنشینان را تهدید می کرده است متناسب باشد و ثانیاً پس از وقوع اقدامات فوری به منظور جلوگیری و رفع آثار آن صورت گرفته باشد.

ب ـ آلودگی غیر عمدی که در نتیجه نشتی پیش بینی نشده و یا معلول خرابی و خلل اتفاقی کشتی و یا خطوط لوله و یا تأسیسات باشد مشروط بر آنکه پس از وقوع اقدامات فوری به منظور جلوگیری و رفع آثار آن صورت گرفته باشد.

  • تبصره ـ در کلیه موارد مذکور در بالا مسئولین مکلف خواهند بود که چریان امر را فوراً به مقامات صلاحیتدار نزدیکترین بندر ایران اطلاع دهند در غیر اینصورت متخلفین به حداقل مجازات مذکور در مادهٔ یک محکوم خواهند شد.

ج ـ در مورد تخلیه یا نشت از کشتیهای غیر نفتکش در حال حرکت در صورت احراز کلیه شرایط زیر:

۱ ـ شدت تخلیه یا نشت محتوی نفتی از شصت لیتر نفت در هر میل دریائی تجاوز نکند.
۲ ـ نسبت نفت موجود در مخلوط نفتی از یک در ده هزار تجاوز نکند.
۳ ـ تخلیه یا نشت در فاصله حداقل ۱۲ میلی از نزدیکترین نقطه دریای ساحلی ایران صورت گیرد.

د ـ در مورد تخلیه یا نشت از نفتکش‌های در حال حرکت در صورت احراز کلیه شرایط زیر:

۱ ـ شدت تخلیه یا نشت محتوی نفتی از شصت لیتر نفت در هر میل دریائی تجاوز نکند.
۲ ـ مقدار کل نفت مخلوط با آب توازن تخلیه شده از نفتکش از یک سی هزارم ظرفیت بارگیری آن تجاوز نکند.
۳ ـ فاصله نفتکش از نزدیکترین نقطه ساحل ایران بیش از پنجاه میل باشد.
  • تبصره ـ تخلیه یا نشت از قسمت تحتانی موتورخانه، تلمبه خانه نفتکش تابع حکم مقرر در بند الف این ماده خواهد بود.

ه ـ در مورد تخلیه آب توازان از مخزن نفتکش در صورتیکه پس از حمل آخرین محموله به طوری پاک شده باشد که مواد تخلیه شده از آن به فرض متوقف بودن نفتکش در آب تمیز و آرام در روزی که هوا صاف باشد اثر مشهودی از نفت و فضولات آن بر سطح یا زیر آب یا سواحل مجاور باقی نگذارد.

در صورتی که کشتی مجهز به سیستم کنترل باشد یا آب توازان در بندر تخلیه شود باید قبلا با اندازه گیری یا آزمایش آب توازن معلوم شود که نسبت نفت موجود در آن از ۱۵ قسمت در میلیون تجاوز نکند.

و ـ در مورد تخلیه یا نشت از لوله‌ها، سکوهای حفاری ـ جزایر مصنوعی ـ مخازن یا سایر تأسیسات در نتیجه فرس ماژور مشروط بر آنکه قبلا کلیه اقدامات احتیاطی انجام شده و پس از وقوع هم اقدامات فوری به منظور جلوگیری و رفع آثار آن صورت گرفته باشد.

رئیس ـ در مادهٔ ۶ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

مادهٔ ۷ ـ مسئولین مقرر این قانون مکلفند دستوراتی را که از طرف مقامات صلاحیتدار به منظور جلوگیری از آلودگی صادر و به آنان ابلاغ می‌شود به موقع اجراء بگذارند.

مسئولینی که از اجرای دستورات کتبی مقامات مزبور خودداری ورزند و نیز مسئولین کشتی که تکلیف راجع به نگهداری دفتر ثبت مقرر در مادهٔ ۳ این قانون را انجام ندهند و یا مطالب نادرست و خلاف واقع در آن ثبت کنند به حداقل مجازات مقرر در مادهٔ یک این قانون محکوم خواهند شد.

رئیس ـ در مادهٔ ۷ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۷ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۸ ـ سازمان بنادر و کشتیرانی می‌تواند اقدامات لازم را جهت پیشگیری و جلوگیری از سرایت آلودگی در موارد سوانح و اتفاقاتیکه موجب آلودگی دریا بشود یا به نحوی خطر وقوع آلودگی را فراهم آورد که سلامت آبهای مقرر در مادهٔ یک این قانون را مورد تهدید فرار دهد به عمل آورد.

سازمان مزبور در بنادر و اسکله هائیکه مقتضی بداند تسهیلات و تأسیسات لازم را به منظور تخلیه آب توازن و فضولات نفتی از کشتی‌ها ایجاد و اداره نماید کارمزد استفاده از این تأسیسات به موجب آئین نامه ایکه ازطرف سازمان بنادر و کشتیرانی و شرکت ملی نفت ایران تهیه می‌شود تعیین خواهد شد.

رئیس ـ در مادهٔ ۸ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

مادهٔ ۹ ـ سازمان بنادر و کشتیرانی می‌تواند از طریق شرکت ملی نفت ایران شرکتهای ملی نفتی را که در دریای ساحلی و فلات قاره ایران به اکتشاف و تولید و حمل و نقل و صدور نفت اشتغال دارند مکلف کند تا ظرف مدت مناسبی در بنادر صادراتی نفت ایران به ایجاد تأسیسات و تسهیلات مذکور در مادهٔ قبل اقدام نمایند.

در هر حال شرکتهای مزبور مکلفند که در جریان اداره عملیات خود مقررات و نظاماتی را که برای حفظ دریا از آلودگی توسط دولت اعلام می‌شود رعایت نمایند.

  • تبصره ـ در نقاطیکه تأسیسات و تسهیلات مذکور در این مادهٔ و مادهٔ قبل ایجاد گردیده یا خواهد گردید کشتیهائی که قصد تخلیه آب توازن آلوده به نفت و فضولات نفتی خود را داشته باشند ملزم به استفاده از این تأسیسات خواهند بود.

رئیس ـ در مادهٔ ۹ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۱۰ ـ کشتیهای مشمول این قانون ملزم خواهند بود که در حین ورود به دریای ساحلی ایران در مقابل خسارات احتمالی ناشی از آلوده کردن دریا بیمه شده باشند. کشتیهائیکه بیمه نشده باشند باید حامل تعهد نامه مالی جهت جبران خسارات باشند متخلف از اجرای مفاد این مادهٔ به جزای نقدی از بیست هزار تا دویست هزار ریال محکوم خواهد شد.

رئیس ـ در مادهٔ ۱۰ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۱۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۱۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۱۱ ـ مقام صلاحیتدار اجرای این قانون از طرف وزارت راه و ترابری سازمان بنادر و کشتیرانی می‌باشد.

نیروهای دریائی و هوائی شاهنشاهی و اداره کل هواپیمائی کشوری ایران و شرکت ملی نفت ایران و سازمان حفاظت محیط زیست و ژاندارمری کشور مکلفند همکاری لازم را با سازمان بنادر و کشتیرانی بنمایند.

رئیس ـ در مادهٔ ۱۱ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۱۱ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۱۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۱۲ـ مأمورین سازمان بنادر و کشتیرانی که از طرف سازمان مزبور مأمور کشف و تعقیب جرایم در این قانون می‌شوند در صورتیکه وظایف ضابطین دادگستری را در کلاس خصوصی زیر نظر دادستان شهرستان تعلیم گرفته و موفق به دریافت گواهی از دادستان شده باشد از لحاظ اجرای این قانون در حدود وظایف قانونی خود در ردیف ضابطین دادگستری محسوب می‌شوند.

رسیدگی به جرائم مندرج در این قانون مادام دادگاههای اختصاصی مقرر در قانون دریائی ایران تشکیل نگردیده در صلاحیت دادگاه جنحه خواهد بود.

رئیس ـ در مادهٔ ۱۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادهٔ ۱۲ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۱۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۱۳ـ در صورتیکه تخلف از مقررات این قانون موجب توجه هر گونه خسارتی به بنادر، پلاژها یا سایر تأسیسات ساحلی ایران بشود و یا خسارتی به آبزیان و منابع طبیعی وارد آورد دادگاه مسئولین را به پرداخت خسارات وارده نیز محکوم خواهند نمود.

رئیس ـ در مادهٔ ۱۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادهٔ ۱۳ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۱۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۱۴ـ مسئولین آلودگی مکلفند کلیه هزینه هائی را که از طرف مقامات صلاحیتدار و یا به دستور آنان و توسط عاملین دیگر به منظور محدود کردن عامل آلودگی و رفع آن به عمل بیاید بپردازند به طور کلی مقامات مزبور و سازمانها و عاملین وابسته به آنها در مقابل خدماتیکه به منظور فوق انجام می‌دهند مستحق دریافت کارمزد مناسب خواهند بود.

رئیس ـ در مادهٔ ۱۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادهٔ ۱۴ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۱۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۱۵ـ سازمان بنادر و کشتیرانی می‌تواند در صورت لزوم تأمین خواسته را معادل خسارت وارده از مراجع قضائی صالحه طبق مقررات آئین دادرسی کیفری در خواست نماید.

رئیس ـ در مادهٔ ۱۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادهٔ ۱۵ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۱۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۱۶ـ دولت مکلف است که به منظور حفاظت آهای موضوع این قانون از آلودگی نسبت به همکاری و تشریک مساعی با دولتهای ذینفع اقدام و موافقتنامه هائی را که در این خصوص لازم می داند تنظیم و اجراء نماید.

رئیس ـ در مادهٔ ۱۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادهٔ ۱۶ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۱۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۱۷ـ مدت مرور زمان دعوی خسارت موضوع مادهٔ ۱۳ این قانون شش سال از تاریخ وقوع خسارت خواهد بود.

رئیس ـ در مادهٔ اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مادهٔ ۱۷ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۸ قرائت می‌شود.

مادهٔ ۱۸ ـ هر گونه تحقیقات اکولوژیک دریائی و همچنین جلوگیری از آلودگی آبهای موضوع مادهٔ یک به غیر از موارد مذکور در این قانون کماکان بعهدهٔ سازمان حفاظت محیط زیست می‌باشد.

رئیس ـ در مادهٔ ۱۸ نظری نیست ؟۰اظهاری نشد) به مادهٔ ۱۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۱۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۱۹ ـ وزارت راه و ترابری و وزارت دادگستری موظف به اجرای این قانون م باشند. آئین نامه‌های مربوط به این قانون را سازمان بنادر و کشتیرانی با مشارکت سازمان حفاظت محیط زیست و شرکت ملی نفت ایران تهیه خواهد کرد.

آئین نامه‌های مزبور پس از تصویب هیئت وزیران به موقع اجراء گذارده خواهد شد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ امان الله ریگی.

رئیس ـ در مادهٔ ۱۹ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۱۹ رأی می‌گیریم خانمها و آایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مجموع مواد و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا ارسال می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به اصلاح ماه ۱۱۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

۷ - طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به اصلاح ماه ۱۱۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

رئیس ـ گزارش شور اول اصلاح مادهٔ ۱۱۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه ۱۴ آبانماه ۱۳۵۳ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شمارهٔ ۴۸۸۱۰ مورخ ۱۳۵۳/۸/۱۶ دولت مربوط به اصلاح مادهٔ ۱۱۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را که در جلسه ۱۳۵۳/۸/۱۳ تقدیم و به شماره ۱۳۶۲ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح مادهٔ ۱۱۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

مادهٔ واحده ـ جزء (۳) قسمت الف بند ۲ مادهٔ ۱۱۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی به شرح زیر اصلاح می‌شود:

(۳)ـ فرمانده نیروی مربوط (زمینی ـ هوائی ـ دریائی) رئیس سرای نظامی شاهنشاهی ـ فرمانده گارد شاهنشاهی بر حسب مورد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری ـ رضا پیرزاده.

گزارش شور اول ازکمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۳۵۳/۸/۲۶ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه اصلاح مادهٔ ۱۱۳ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام ـ کمالوند.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور مادهٔ واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در مادهٔ واحده نظری نیست ؟(اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون خارجه راجع به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت جمهوری دموکراتیک خلق کره

۸- طرح گزارش شور اول کمیسیون خارجه راجع به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت جمهوری دموکراتیک خلق کره.

رئیس ـ گزارش شور اول موافقتنامه همکاری و فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک خلق کرده مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز پنج شنبه ۱۶/ ۱۳۵۳/۸ با حضور آقایان دکتر جهانگیر میر علاء معاون وزارت علوم و آموزش و پرورش و حشمتی معاون وزارت فرهنگ و هنر لایحه شماره ۴۷۸۶۲ مورخ ۱۳۵۳/۷/۲۹ راجع به موافقت نامه همکاری فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک خلق کره را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۸/۷ تقدیم و بشماره ۱۳۵۱ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد وعینا تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون موافقت نامه همکاری فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک خلق کره

مادهٔ واحده ـ موافقت نامه همکاری فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک خلق کره مشتمل بر یک مقدمه و هفت مادهٔ که در تلریخ ۲۰ شهریور ۱۳۵۳ (۱۱ سپتامبر ۱۹۷۴) در تهران بامضاء رسیده تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور اول از کمیسیون فرهنگ و هنر به مجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ وهنر در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۸/۱۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقت نامه همکاری فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک خلق کره را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون فرهنگ و هنر ـ خلیل اسعد رزم آرا.

گزارش شور اول از کمیسیون آموزش و پرورش به مجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش درجلسه روز شنبه ۱۳۵۳/۸/۱۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقتنامه همکاری فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق کره را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش – دکتر جواد بازرگانی.

گزارش شور اول از کمیسیون علوم و آموزش عالی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۳/۸/۲۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقتنامه هکاری فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک خلقکره را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی ـ دکتر امیر حسن زهرائی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است آقای جوانشیر بفرمائید.

جوانشیر ـ جناب آقای رئیس همکاران محترم، ارتباط با یک سیستم متفاوت سیاسی و اقتصادی واجتماعی و ترکیب آن در مجلس انقلاب ایران، مرا بر آن داشت که پیرامون اهمیت این قبیل مسائل چند کلمه‌ای در اینجا صحبت کنم. بیاد داشته باشید که قرن نوزده قرن مبارزات عقیدتی و آرمانی و ایده ئولوژیک بود قرن نوزدهم سیستم اجتماعی و اقتصادیش خالق انسانهائی بود که ما بر آنها انسان اقتصادی اطلاق می‌کنیم آقای حق شناس وقتی درباره مسائل ملی ایران صحبت می‌شود مطالب دقیق و حساس و بسیار ظریف است که مبین سیاست مستقل ملی ایرانی است و وقتی درباره مظاهر سیاست مستقل ملی ایران در مجلس ایران صحبت می‌شوم صحبت می‌شود ما همه وظیفه داریم به عنوان خدمت به انقلاب تا حدودی گوش کنیم در قرن ۱۹ میسیون‌های مذهبی زیر عنوان ایدئولوژی‌های مذهبی آسیا را در نور دید و تسلط انسانهای اقتصادی و انسانهای استثمار گر قرن ۱۹ را در سراسر آسیا مستقر کرد این بود سیاست و فلسفه سیاسی قرن ۱۹ که زیر عنوان عقیده و آرمان و ایدئولوژی تسلط بر جهان منابع انسانی جهان را تصرف و تعقیب می‌کرد جنگ اول بویژه جنگ دوم انسانی را به جهان عرضه کرد متضاد و متقابل با انسان قرن ۱۹ یعنی انسانی اجتماعی یعنی انسانی که دارای هویت فرهنگی و انسانی و هدفهای انسانی است در اینجا اردوگاه‌های جهان تقسیم شد به اردوگاه‌های دنیای چپ وراست این روزها دنیای چپ و راست برای چپاول منابع جهان سوم دست به هم داده‌اند و عوامل و عناصر دنیای چپ که همان عوامل دنیای راست هستند در میدانهای اروپا نقاب به چهره می‌زنند و علیه سیاست مستقل ملی ایران تظاهر می‌کنند (صحیح است) اهمیت مطلب در اینجاست که اتحاد دنیای چپ و راست برای غارت آسیا، اتحاد دنیای چپ و راست برای غارت و چپاول نیروهای ارزان قاره‌های آسیا و افریقا و امریکای لاتین است و به همین مناسبت دنیای چپ که در حقیقت همان دنیای راست بود صدور ایدئولوژی را به آسیا شروع کرد نمایندگان آذربایجان به خاطر دارند که نتایج این صدور ایدئولوژی چی بود آقای موسوی نتایج این صدور ایدئولوژی چه بود ؟(موسوی ماکوئی ـ می‌خواستند آذربایجان را تجزیه کنند) بلی تجزیه زر خیزترین و قهرمان ترین استان ایران نتیجه صدور ایدئولوژی دنیای چپ و راست به ممالک آسیا بود در سرزمینها ی دور دست در سرزمین هائی که مزه و طعم صدور ایدئولوژی را از قرن ۱۹ چشیده بودند یک قهرمان بپا خاست قهرمانی که فرمان داد صدور ایدئولوژی ممنوع شود صدور ایدئولوژی یعنی از بین رفتن هویت فرهنگی و سنت‌ها آثار و شئون ملی، این است نتیجه قبول ایدئولوژی‌های وارداتی، این دستور بود، این فرمان بود، این یک نوع عقیده بود، امروز این ورقه کوچک مبین آن است که تفکر انسان اجتماعی و تفکر یک انسان والای اجتماعی که عالیترین مظهر این انسان شاهنشاه آریامهر است (صحیح است) سر انجام به خبائت‌های بین المللی که زیر عنوان اتحادهای چپ و راست و به عنوان صدور ایدئولوژی عملی می‌شد و آن صیغه انسانی و جلوه انسانی خود را به دنیا تحمیل می‌کرد خاتمه داد، پس ما می‌بینیم ماوراء سیستم‌های اقتصادی و اجتماعی و بر فراز و ماوراء عقیده و ایدئولوژی‌ها این ملت‌ها هستند که دست تفاهم و دوستی و محبت و تعاون بین المللی به هم می‌دهند. کشور کره که با سیستم اجتماعی و سیاسی متفاوت اداره می‌شود زیر عنوان تفاهم و برتدری بین المللی دست تفاهم و دوستی و همکاری به سوی کشور ما دراز می‌کند و این مظهر و نشانه غلبه و حاکمیت و برتری اندیشه و اسدئولوژی ما است که نشان داد در پایان قرن، انسان اجتماعی سر انجام به انسان اقتصادی که همان اتحاد چپ و راست و مظهر غارت نفت، غارت کائوچو، غارت سرب، غارت منگنز و غارت کرم بود به پایان خودش نزدیک شد این قبیل لوایح نشانه وجود و تظاهر استقلال ملی ماست و نشانه آن فلسفه ملی ایرانی و انسانیت ایرانی است که در زیر پرچم سیاست مستقل ملی ایران در دنیا خودش را نشان می‌دهد، متشکرم، (احسنت).

رئیس ـ نظر دیگری در کلیات لایحه نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور مادهٔ واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در مادهٔ واحده نظری نیست ؟(اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و گزارش شور اول کمیسیون نظام راجع به اصلاح تبصره ۳ ماده ۸ قانون خدمت وظیفه عمومی

۹- طرح و گزارش شور اول کمیسیون نظام راجع به اصلاح تبصره ۳ ماده ۸ قانون خدمت وظیفه عمومی

رئیس ـ گزارش شور اول اصلاح تبصره ۳ ماده ۸ قانون خدمت وظیفه عمومی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۲۶ آبان ماه ۱۳۵۳ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شمارهٔ ۴۸۷۵۲ مورخ ۱۳۵۳/۸/۱۱ راجع به اصلاح تبصره ۳ مادهٔ ۸ قانون خدمت وظیفه عمومی را که در جلسه روز یکشنبه ۵۳/۸/۱۲ تقدیم و به شماره ۱۳۵۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاح تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه اصلاح تبصره ۳ ماده ۸ قانون خدمت وظیفه عمومی

مادهٔ واحده ـ تبصره ۳ مادهٔ ۸ قانون خدمت وظیفه عمومی به شرح زیر اصلاح می‌شود:

  • تبصرهٔ ۳ ـکارمندان متخصص غیر نظامی که با تعهد شش سال خدمت و افزارمندانی که با تعهد دهسال خدمت در نیروهای مسلح شاهنشاهی استخدام شوند پس از انجام تعهد مربوط از خدمت زیر پرچم معاف خواهند بود در مورد کارمندان متخصص غیر نظامی و افزارمندان به ترتیب چهار سال و هفت سال خدمت در نقاط بد آب و هوا معادل شش سال و ده سال خدمت محسوب می‌شود.

مخبر کمیسیون نظام ـ علی کمالوند.

گزارش شور اول از کمیسیون به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۱۳۵۳/۸/۲۵ با حضور آقای دکتر عالیمرد معاون وزارت کشور لایحه اصلاح تبصرهٔ ۳ مادهٔ ۸ قانون خدمت وظیفه عمومی را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور ـ رضا سجادی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور مادهٔ واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ واحده مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به الحاق ایران به کنوانسیون اتخاذ تدابیر لازم برای ممنوع کردن و جلوگیری از ورود و صدور و انتقال مالکیت غیر قانونی اموال فرهنگی

۱۰- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به الحاق ایران به کنوانسیون اتخاذ تدابیر لازم برای ممنوع کردن و جلوگیری از ورود و صدور و انتقال مالکیت غیر قانونی اموال فرهنگی

رئیس ـ گزارش شور اول الحاق ایران به کنوانسیون اتخاذ تدابیر لازم برای ممنوع کردن و جلوگیری از ورود و صدور و انتقال مالکیت غیر قانونی اموال فرهنگی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز پنجشنبه ۱۳۵۳/۸/۱۶ با حضور آقایان دکتر جهانگیر میر علاء معاون وزارت علوم و آموزش عالی، حشمتی معاون وزارت فرهنگ و هنر و دکتر مهدی بطحائی معاون وزارت آموزش و پرورش لایحه شمارهٔ ۳۰۰۴ مورخ ۱۳۵۳/۲/۱۶ دولت تقدیمی به مجلس سنا راجع به الحاق ایران به کنوانسیون اتخاذ تدابیر لازم برای ممنوع کردن و جلوگیری از ورود و صدور و انتقال مالکیت غیر قانونی اموال فرهنگی را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۸/۷ وصول آن اعلام و به شمارهٔ ۱۳۵۳ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون الحاق ایران به کنوانسیون اتخاذ تدابیر لازم برای ممنوع کردن و جلوگیری از ورود و صدور و انتقال مالکیت غیر قانونی اموال فرهنگی

مادهٔ واحده ـ کنوانسیون مربوط به اتخاذ تدابیر لازم برای ممنوع کردن و جلوگیری از ورود و صدور و انتقال مالکیت غیر قانونی اموال فرهنگی که در تاریخ ۱۴ نوامبر ۱۹۷۰ ـ (۲۳ آبان ۱۳۴۹) به تصویب شانزدهمین اجلاسیه کنفرانس عمومی یونسکو رسیده است مشتمل بر یک مقدمه و بیست و شش ماده تصویب و اجازهٔ تسلیم اسناد الحاق آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور اول از کمیسیون فرهنگ و هنر به مجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ و هنر در جلسه روز شنبه ۱۳۵۳/۸/۱۸ با حضور آقای حشمتی معاون وزارت فرهنگ و هنر لایحه مربوط بالحاق ایران به کنوانسیون اتخاذ تدابیر لازم برای ممنوع کردن و جلوگیری از ورود و صدور و انتقال مالکیت غیر قانونی اموال فرهنگی را مورد رسیدگی قرار داد ومصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون فرهنگ و هنر ـ خلیل اسعد رزم آرا.

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز شنبه ۱۳۵۳/۸/۲۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بالحاق ایران به کنوانسیون اتخاذ تدابیر لازم برای ممنوع کردن و جلوگیری از ورود و صدور و انتقال مالکیت غیر قانونی اموال فرهنگی را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ علی احمد خورشید.

گزارش شور اول از کمیسیون عاوم و آموزش عالی به مجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۳/۸/۲۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بالحاق ایران به کنوانسیون اتخاذ تدابیر لازم برای ممنوع کردن و جلوگیری از ورود و صدور و انتقال مالکیت غیر قانونی اموال فرهنگی را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی ـ دکتر امیر حسن زهرائی.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در مادهٔ واحده نظری نیست ؟(اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت‌نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان

۱۱ - طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت‌نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان

رئیس ـ گزارش شور اول موافتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز پنجشنبه ۱۳۵۳/۸/۱۶ با حضور آقایان دکتر جهانگیر میر علاء معاون وزارت علوم و آموزش عالی، دکتر مهدی بطحائی معاون وزارت آموزش و پرورش و حشمتی معاون وزات فرهنگ و هنر لایحه شمارهٔ ۴۷۸۶۶ مورخ ۱۳۵۳/۷/۲۹ دولت راجع به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنت عمان را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۸/۷ تقدیم و به شمارهٔ ۱۳۵۰ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون موافقت نامهٔ فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان

مادهٔ واحده ـ موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان مشتمل بر یک مقدمه و هجده ماده که در تاریخ سوم مرداد ماه ۱۳۵۳ (۲۵ ژوئیه ۱۹۷۴)بین نمایندگان مختار دو دولت در تهران به امضاء رسیده است تصویب و اجازهٔ مبادلهٔ اسناد آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور اول از کمیسیون آموزش و پرورش به مجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه روز شنبه ۱۳۵۳/۸/۱۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقتنامهٔ فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش ـ دکتر جواد بازرگانی.

گزارش شور اول از کمیسیون فرهنگ و هنر به مجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ و هنر در جلسه روز شنبه ۱۳۵۳/۸/۱۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون فرهنگ و هنر ـ خلیل اسعد رزم آرا.

گزارش شور اول از کمیسیون اطلاعات و جهانگردی به مجلس شورای ملی

کمیسیون اطلاعات و جهانگردی در جلسه روز چهارشنبه ۱۳۵۳/۸/۲۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبهٔ کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اطلاعات و جهانگردی ـ نجفقلی پسیان.

گزارش شور اول از کمیسیون علوم و آموزش عالی به مجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۳/۸/۲۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سلطنتی عمان را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجی به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی ـ دکتر امیر حسن زهرائی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور مادهٔ واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در مادهٔ واحده نظری نیست ؟(اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌گردد.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک سودان

۱۲- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک سودان.

رئیس ـ گزارش شور اول موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک سودان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز پنجشنبه ۱۳۵۳/۸/۱۶ با حضور آقایان دکتر جهانگیر میر علاء معاون وزارت علوم و آموزش عالی، دکتر مهدی بطحائی معاون وزارت آموزش و پرورش و حشمتی معاون وزارت فرهنگ و هنر لایحه شمارهٔ ۲۹۹۸ مورخ ۱۳۵۳/۲/۱۶ دولت تقدیمی به مجلس سنا راجع به مجلس سنا راجع به موافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک سودان را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۸/۷ وصول آن اعلام و به شمارهٔ ۱۳۵۴ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون موافقت نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک سودان

مادهٔ واحده ـ موافقت نامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک سودان مشتمل بر یک مقدمه و دوازده ماده که در تاریخ ۹ اسفند ماه ۱۳۵۲ (۲۸ فوریه ۱۹۷۴)بین نمایندگان مختار دو دولت در تهران به امضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادلهٔ اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور اول از کمیسیون آموزش و پرورش به مجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه روز شنبه ۱۳۵۳/۸/۱۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک سودان را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش ـ دکتر جواد بازرگانی.

گزارش شور اول از کمیسیون فرهنگ و هنر به مجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ و هنر در جلسه روز شنبه ۵۳/۸/۱/۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک سودان را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش امور خارجه به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون فرهنگ و هنر ـ خلیل اسعد رزم آرا.

گزارش شور اول از کمیسیون علوم و آموزش عالی به مجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۸/۲۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه فرهنگی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری دموکراتیک سودان را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی ـ دکتر امیر حسن زهرائی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور مادهٔ واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در مادهٔ واحده نظری نیست ؟(اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌گردد.

- تقدیم اساسنامه شرکت سهامی پخش کود شیمیائی، بوسیله آقای دکتر یزدان پناه وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر

۱۳- تقدیم اساسنامه شرکت سهامی پخش کود شیمیائی، بوسیله آقای دکتر یزدان پناه وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر.

رئیس ـ آقای دکتر یزدان پناه فرمایشی دارید بفرمائید.

دکتر یزدان پناه (وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر)ـ با اجازه مقام معظم ریاست و نمایندگان محترم لایحه‌ای است برای تأسیس شرکت سهامس پخش کود شیمیائی که چون باید به تصویب کمیسیونهائی که در قانون مربوط پیش بینی شده است برسد تقدیم می‌کنم تا به کمیسیونهای مربوط ارجاع شود.

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول لایحه الحاق ایران به کنوانسیون حمایت میراث فرهنگی و طبیعی جهان از مجلس سنا

۱۴- اعلام وصول لایحه الحاق ایران به کنوانسیون حمایت میراث فرهنگی و طبیعی جهان از مجلس سنا

رئیس ـ لایحه‌ای از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شمارهٔ ۱ (خارجه) در قبال لایحه شمارهٔ ۲۹۹۴ مورخ ۱۳۵۳/۲/۱۶ دولت راجع بالحاق ایران بکنوانسیون حمایت میراث فرهنگی و طبیعی جهان در جلسه روز دوشنبه ۲۷ آبان ماه ۱۳۵۳ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی.

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- قرائت سه فقره نامهٔ رسیده از دولت

۱۵- قرائت سه فقره نامهٔ رسیده از دولت

رئیس ـ نامه هائی از دولت رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)
جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

به استناد ماده ۳ «قانون برنامه عمرانی پنجساله پنجم مصوب پنجم اسفند ۱۳۵۱»و با رعایت مادهٔ ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ موافقتنامه وامی «به منظور توسعه مزارع، گسترش فعالیتهای کشت و صنعت و توسعه صنایع کشاورزی» در تاریخ ۱۴ اکتبر ۱۹۷۴ (۲۲ مهر ۱۳۵۳)بین بانک توسعه کشاورزی ایران و بانک بین المللی ترمیم و توسعه منعقد گردیده است.

مبلغ وام موافقت نامه وام مذکور معادل چهل میلیون (۴۰۰۰۰۰۰۰)دلار است که پس از ۵ سال مهلت اصل و بهره آن در بیست قسط متوالی شش ماهه باز پرداخت خواهد شد. به مبالغ استفاده شده و باز پرداخت نشده این وام بهره‌ای از قرار هشت درصد (۸%) در سال و به مبالغ استفاده نشده کار مزد تعهدی برابر سه چهارم یک درصد (۳/۴ ـ ۱%) در سال تعلق خواهد گرفت.

این گزارش در اجرای مادهٔ ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ماه ۱۳۵۱ برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی.

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

به استناد مادهٔ ۳ «قانون برنامه عمرانی پنجساله پنجم» مصوب پنجم اسفند ماه ۱۳۵۱ و با رعایت مادهٔ ۲۶ «قانون برنامه و بودجه کشور» مصوب دهم اسفند ماه ۱۳۵۱ موافقت نامه وامی به منظور تأمین قسمتی از هزینه طرح شیلات جنوب در تاریخ ۱۴ اکتبر ۱۹۷۴ (۲۲ مهر ۱۳۵۳)بین دولت شاهنشاهی ایران و بانک بین المللی ترمیم و توسعه منعقد گردیده است.

مبلغ موافقت نامه وام معادل دوازده میلیون و پانصد هزار (۱۲۵۰۰۰۰۰)دلار آمریکائی است که در بیست قسط متوالی شش ماهه از تاریخ ۱۵ فوریه ۱۹۷۹ باز پرداخت خواهد شد. به مبالغ استفاده شده و باز پرداخت نشده این وام بهره‌ای از قرار هشت درصد (۸%) در سال و به مبالغ استفاده نشده کارمزد تعهدی برابر سه چهارم یک درصد (۳/۴ ـ ۱%) در سال تعلق خواهد گرفت.

این گزارش در اجرای مادهٔ ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ماه ۱۳۵۱ برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی.

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

به استناد «قانون اجازه اعطای وام و اعتبار به دولت‌ها و مؤسسات خارجی و بین المللی» مصوب هفتم مرداد ماه ۱۳۵۳ موافقتنامه اعطای وامی به مبلغ یکصد و پنجاه میلیون (۱۵۰/۰۰۰/۰۰۰)دلار آمریکائی بمنظور کمک به توسعه اقتصادی کشورهای در حال توسعه در تاریخ چهارده اکتبر ۱۹۷۴ با بانک بین المللی ترمیم و توسعه امضاء و مبادله گردید.

به مبلغ استفاده شده از وام مزبور بهره‌ای به میزان هشت درصد (۸%) در سال تعلق می‌گیرد و اصل مبلغ وام در مدت دوازده (۱۲) سال باز پرداخت خواهد گردید.

این گزارش در اجرای ماده واحده قانون اجازه اعطای وام و اعتبار به دولت‌ها و مؤسسات خارجی و بین المللی برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی.

- ختم جلسه

۱۶- ختم جلسه.

رئیس ـ چون مطلب دیگری در دستور نداریم با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(جلسه در ساعت ده و چهل و پنج دقیقه صبح ختم شد).

رئیس مجلس شورای ملی ـ عبدالله ریاضی.