مذاکرات مجلس شورای ملی ۳۱ فروردین ۱۳۲۰ نشست ۹۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری دوازدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دوازدهم

قوانین بنیان ایران نوین مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری دوازدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۳۱ فروردین ۱۳۲۰ نشست ۹۱

دوره دوازدهم قانونگذاری

مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره‏۱۲

جلسه: ۹۱

صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۳۱ فروردین ماه ۱۳۲۰

فهرست مطالب:

۱- تصویب صورت مجلس

۲- بقیه شور دوم و تصویب لایحه کیفر بزه‌های مربوط به راه آهن

۳- موقع و دستور جلسه بعد - ختم جلسه

مجلس نیم ساعت پیش از ظهر به ریاست آقای اسفندیاری تشکیل گردید

صورت مجلس روز یکشنبه ۲۴ فروردین ماه آقای (طوسی) منشی خواندند. اسامی غایبین جلسه گذشته که ضمن صورت مجلس خوانده شده:

غایبین بااجازه - آقایان: اردبیلی - فاطمی - دکتر لقمان - عطاءالله پالیزی - شجاع - افخمی - معتصم سنگ.

غایبین بی اجازه - آقایان: صادق وزیری - ناصری - شیرازی - مجد ضیایی - دبستانی - حیدری - گرگانی - سلطانی - اورنگ -کیوان.

دیرآمدگان بی اجازه - آقایان: بوداغیان - نمازی

ـ تصویب صورت مجلس

۱ـ تصویب صورت مجلس

رئیس ـ در صورت مجلس نظری نیست ؟(گفته شد ـ خیر) صورت مجلس تصویب شد.

ـ شور دوم لایحه کیفر مربوط به بزه‌های راه آهن

۲ـ شور دوم لایحه کیفر مربوط به بزه‌های راه آهن

رئیس- شروع می‌شود بقیه شور دوم لایحه كیفر بزه‌هاى مربوط به راه آهن ماده مطرح است.

ماده ۱۴- نگاهدارى و چراندن دام در حریم راه آهن ممنوع است و راه آهن مسئول خسارت وارده كه از تلف آنها حاصل مى‌شود نخواهد بود.

اگر از این راه خسارتى به راه آهن وارد شود مالكین دام‌ها در قبال راه آهن مسئول خواهند بود.

رئیس- موافقین قیام فرمایند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد.

ماده ۱۵

ماده ۱۵- تا مسافت كمتر از پنجاه متر از خط راه آهن ساختن بناهاى كه داراى سقف پوشالى باشند و خرمن نمودن كاه و علف و انبار نمودن مواد زود احتراق و زود اشتعال ممنوع است و متخلفین محكوم به تأدیه غرامت از ۲۰۰ تا دو هزار ریال خواهند شد.

رئیس- موافقین قیام فرمایند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۱۶

ماده ۱۶ – هریك از كارمندان راه آهن كه متصدى راندن یا وظیفه دار تشكیل یا حركت قطار می‌باشند لوكوموتیو واگون درزین یا هرگونه وسیله نقلیه را كه می‌داند معیوب است و در صورت سیر موجب مخاطره خواهد شد به راه اندازد یا به مناسبت وظیفه مانع تشكیل قطار و حركت آن نشود به حبس تأدیبى از شش ماه تا سه سال محكوم مى‌شود.

همین كیفر درباره كارمندانى كه از معیوب بودن وسائل نقلیه مطلع و بر حسب وظیفه مكلف به آگاه ساختن مقامات مربوط بوده و آن مقامات را مسبوق نساخته‌اند از اعمال مى‌گردد.

رئیس- موافقین قیام فرمایند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۱۷

ماده ۱۷- رئیس قطار راننده ترمزبان و سوزن‌بان كه برخلاف مقررات در موقع حركت قطار تا رسیدن آن به مقصد یا در موقع حركت ورود قطار به ایستگاه محل خدمت خود را ترك و یا وظیفه خود را انجام ندهند به حبس تأدیبى از شش ماه تا دو سال محكوم مى‌شوند.

رئیس- موافقین قیام فرمایند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد ماده ۱۸

ماده ۱۸ - متصدیان حفظ ساختمان و بناهاى مربوط به راه آهن یا آلات فنى آن كه مسئول نگاهدارى خط و نظارت ساختمان‌ها به طور كلى مأمور حفظ اموال راه آهن و نظارت ساختمان‌ها و به طور كلى مأمور حفظ اموال از راه آهن اعم از فنى و غیر فنى می‌باشد اگر وظیفه خود را ترك كنند محكوم به حبس تأدیبى از یك ماه تا شش ماه خواهند شد.

هرگاه محكوم بزه‌هاى مذكور در این ماده و دو ماده پیش منتهى به تصادم یا خروج قطار از خط یا حادثه مهم دیگرى بشود مرتكب به دو تا سه سال حبس مجرد محكوم خواهد شد و اگر در نتیجه حادثه كسى كشته شود به حبس با اعمال شاقه از سه تا ده سال محكوم می‌شود.

در موارد این ماده و ماده ۱۷ در قسمتى كه كیفر مرتكب حبس تأدیبى از یك ماه تا شش ماه محكوم خواهد شد و چنانچه این تخلف منجر به حادثه راه آهن شود مرتكب به دو تا سه سال حبس مجرد محكوم می‌شود و اگر در نتیجه حادثه كسى كشته شود كیفر مرتكب حبس با اعمال شاقه از سه تا ده سال است.

رئیس- موافقین قیام فرمایند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۲۰

ماده ۲۰ - هر گاه كارمند راه آهن از ساختمان‌ها تجهیزات كارخانه‌جات تأسیسات ثابت و وسائط نقلیه و غیر آن نقشه عكس یا اطلاعاتى كه جنبه سرى دارد و افشاء آن برخلاف مصالح راه آهن و یا مصالح عمودى كشور باشد به كسى بدهد یا كسى را بدست آورد چنین اسناد و مدارك كمك نماید در صورتى كه عمل شدیدترى نباشد به حبس مجرد از دو تا پنج سال محكوم می‌شود.

رئیس- موافقین قیام فرمایند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۲۱

ماده ۲۱ - چنانچه كاركنان لوكوموتیو اعم از راننده یا آتشكار و همچنین سایر كارمندان راه آهن كه مسئول تأمین آمد و شد قطار هستند در غیر مورد مذكور در ماده ۶ مرتكب بى مبالاتى یا غفلت بشوند كه منجر به زبان بشود علاوه بر جبران خسارت به حبس تأدیبى از یك سال محكوم می‌شوند.

رئیس- موافقین قیام فرمایند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۲۲

ماده ۲۲- كدخدایان و دهبانانى كه به امر مقامات مربوطه مواظبت قسمتى از راه آهن به عهده آنها واگذارشده هرگاه در انجام مأموریت خود موفقیت كسى به خرابى راه آهن مى‌گردد به سه ماه تا سه سال حبس تأدیبى محكوم می‌شوند.

رئیس- آقاى آقا سید یعقوب‏

آقا سید یعقوب- اینجا به آقاى وزیر عرض كردم این كلمه موفقیت نسبت به یك جرمى چندان كلمه خوبى نیست و مناسبت ندارد این است كه بنده در اینجا پیشنهاد میكنم كه كلمه موفقیت برداشته شود و نوشته شود (كه موجب شود كسى به راه آهن خرابى وارد نماید)

وزیر دادگسترى- بنده هم به اصلاح موافقت میكنم.

رئیس- موافقین ماده بیست و دوم با اصلاحى كه شد برخیزند (اغلب برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۴:

ماده ۲۴- وزارت راه می‌تواند ضمن آئین‌نامه كه به موجب ماده ۴ قانون سازمان بنگاه راه آهن دولتى ایران مصوب ۱۲ مرداد ۱۳۱۴ اختیار تنظیم آن داده شده از نظر انتظام و انضباط كارهاى راه آهن براى تخلف كارمندان راه آهن از مقررات یا دستورهاى رؤساى مافوق در موارد لزوم از یك روز تا بیست روز حبس انضباطى پیش‌بینى نموده و آن آئین‌نامه را پس از تصویب هیئت وزیران به موقع اجرا گذارد طرز رسیدگى و مرجع شایسته نیز در آئین‌نامه مذكور معین خواهد شد.

رئیس- آقاى ملك مدنى‏

ملك مدنى- در كمیسیون دادگسترى به عرض آقاى وزیر دادگسترى رساندم چون این قانون كاملاً تماس دارد با غالب دهات و قصبات و به عقیده بنده بهتر این است كه این قانون را در نقاطى از راه آهن از آنجا عبور میكند طبع كرده و بین مردم منتشر می‌كنند در نظر بگیرید كه در هر دهى كه راه آهن عبور میكند چند تا از این قانون بین رعایا و كدخدایان منتشر كنند كه آنها هم تكالیف و وظایف خودشان را به خوبى بدانند.

وزیر دادگسترى- البته به طوری كه فرمودید باید عامه از قوانین مطلع شوند گذشته از این كه طبع و نشر می‌شود ممكن است در نقاط مختلفه راه آهن هم در دسترس اهالى گزارده شوند.

رئیس- موافقین با ماده ۲۴ برخیزند (اغلب برخاستند) تصویب شد مذاكرات در كلیه ثانى است آقاى انوار

انوار- بنده در تعقیب فرمایشات آقاى ملك مدنى خواستم عرض كنم كه پیش از این كه قانون را اجرا بكند مخصوصاً وزارت دادگسترى و همین طور وزارت راه این لایحه را اهمیت بدهند در انتشار تبلیغاتش كه مردم از فوائد راه آهن مطلع شوند و هم از مواردى كه قانون نوشته شده است تصور نفرمایند كه تبلیغات به یك دفعه تأثیر دارد بنده كاملاً در نظر دارم كه اول مشروطیت بنده گمان میكردم كه یك لایحه منتشر شود یك ناطق صحبت كند همه مطلع می‌شوند بعد فهمیدم خیر كافى نیست بنابراین باید به قدرى در مسائل تبلیغات و مسائل عام‌المنفعه زحمت كشیده شود و اطلاع داده شود مردم بیشتر در این باب مراقب میكنند و در دهات و شهرها مواد این قانون را نصب‌العین خودشان قرار می‌دهند و در ذهنشان جاى می‌گیرد.

مخبر كمیسیون (نقابت)- همین طور كه جناب آقاى وزیر دادگسترى وعده فرمودند قرار شد كه منظور آقایان به نحو اكمل به عمل بیاید.

رئیس- رأى گرفته می‌شود به مجموع مواد لایحه آقایانى كه موافقت دارند قیام نمایند (اكثر برخاستند) تصویب شد.

- موقع و دستور جلسه- بعد ختم جلسه‏

[۳- موقع و دستور جلسه- بعد ختم جلسه‏]

رئیس- تصویب می‌فرمایید جلسه را ختم كنیم جلسه آینده روز یكشنبه هفتم اسفندماه سه ساعت قبل از ظهر دستور لوایح موجوده‏

(مجلس ظهر ختم شد)

رئیس مجلس شوراى ملى - حسن اسفندیارى

قانون‌های تصویب شده

قانون‏

كیفر بزه‌های مربوط به راه آهن

ماده ۱ - هر كس خاك ریز- خاك بر- پل- تونل- دیوار- سد- ابنیه- بالاست- تراورس- ریل- پیچ و مهره ریل- اتصالى ریل- علائم خطر- تیرهاى تلفن و تلگراف و سیم‌هاى آن وسائل نقلیه راه آهن را خراب كند و به طور كلى عملى نماید كه موجب خروج قطار از خط یا تصادم یا حادثه مهم دیگرى شود به حبس با اعمال شاقه از پنج تا پانزده سال محكوم می‌شود و اگر در نتیجه حادثه یك یا چند نفر كشته شود مرتكب محكوم به اعدام خواهد شد.

هرگاه عمل منتهى به یك از حادثه‌هاى مذكور نگردد در غیر مورد پل خرابى تونل و سد مرتكب به دو سال تا هفت سال حبس مجرد در مورد پل و تونل و سد از چهار سال تا ده سال حبس با اعمال شاقه محكوم می‌شود.

ماده دوم- هر كس در غیر مذكور در ماده ۱ در متعلقات راه آهن عملى نماید كه بیم خروج و قطار از خط یا تصادم و یا حادثه مهم دیگر برود مرتكب به حبس مجرد از دو تا پنج سال محكوم می‌شود و هر گاه عمل مذكور براى حركت قطار فقط ایجاد مانعى نماید و به طور كلى اسباب اختلال حركت قطار را فراهم كند مرتكب به حبس تأدیبى از دو سال محكوم می‌شود.

ماده سوم- هر گاه بزه‌هاى مذكور در ماده یك یك و در توطئه و تبانى براى مرتكب منظور می‌شود به كیفر مرتكب افزوده خواهد شد جزء در مورد اعدام كه مرتكب به همان كیفر محكوم است.

ماده چهارم - هرگاه براى ارتكاب بزه‌هاى مذكور در ماده یك جمعیتى از سه تن به بالا تشكیل شود تشكیل دهندگان و محركین فقط براى همین عمل به حبس تأدیبى از شش ماه تا سه سال محكوم می‌شوند.

كسی كه عضو این جمعیت شده باشد فقط براى همین عمل به حبس تأدیبى از سه ماه تا یكسال محكوم خواهد شد.

هر گاه از جمعیت مزبور دست كم سه تن مسلح باشند محركین و تشكیل دهندگان هریك به حبس با اعمال اشاقه از سه سال تا ۵ سال محكوم می‌شوند و كسی كه عضو این جمعیت شده باشند به دو تا سه سال حبس مجرد محكوم می‌گردد.

ماده ۵ - هر یك از شركت كنندگان كه جمعیت مذكور در موارد فوق را منحل یا موجبات انحلال آن را فراهم سازد یا از جزء توطئه كنندگان و عضویت جمعیت براى ارتكاب بزه‌هاى شوند یا وجود جمعیت و تصمیمات آن را به مأمورین دولت ارتكاب آن تشكیل شده اقدامات مزبور به عمل آمده باشد.

ماده ششم- هر كس اعمال مذكور در موارد ۱ و ۲ را از روى بى مبلاتى یا غفلت انجام دهد در مواردی كه كیفر بزه‌هاى عمدى اعدام یا حبس یا اعمال شاقه است به حبس تأدیبى از یك تا سه سال به تأدیه غرامت دویست تا ده هزار ریال محكوم می‌شود و در مواردی كه براى بزه‌هاى عمدى حبس مجرد مقرر شده كیفر مرتكب در حبس تأدیبى از سه ماه تا دو سال و تأدیه غرامت از صد تا هزار ریال می‌باشد.

ماده هفتم- هر كس وسائل نقلیه راه آهن را ضایع یا خراب كند به طوری كه از خاصیت بهره‌بردارى بیاندازد و در صورتی كه وسائل نقلیه از قبیل لوكوموتیو و یا اتوموتوریس باشد به حبس مجرد از دو تا پنج سال محكوم می‌شود و در مورد سایر وسائط نقلیه راه آهن مرتكب به حبس تأدیبى از شش ماه تا سه سال خواهد بود مگر این كه عمل مشمول عنوان شدیدترى باشد كه در آن صورت مرتكب به یك نفر همان بزه محكوم می‌گردد.

ماده هشتم- مسافری كه بدون جهت علامات موجوده در واگون‌ها از قبیل ترمز خطر و غیره به كاربرد و قطار بایستد به تأدیه غرامت دویست تا پانصد ریال ملزم خواهد شد.

ماده نهم- مسافری كه به تجهیزات واگون از قبیل چراغ توریهاى پنجره شیشه پرده جایگاه جامدان زیانى وارد آورد به پرداخت خسارات طبق تعرفه راه آهن مصوب وزارت راه ملزم خواهد شد براى خساراتی كه قابل پیش‌بینى در تعرفه نبوده با رعایت این كه مقدار خسارت از یكصد ریال تجاوز نكند طبق تشخیص اداره راه آهن ملزم خواهد شد.

در صورتی كه عمل مشمول عناوین كیفرى باشد به كیفر مقرر براى آن عمل نیز در مراجع صالحه محكوم می‌شود.

ماده دهم - وجوه مذكور در ماده ۸ به تشخیص رئیس قطار وجوه مذكور در ماده ۹ مطابق تعرفه یا تشخیص راه آهن به حسب مورد قبال قبض رسمى ادارى دریافت می‌گردد.

در صورتی كه وارد كننده خسارات اعتراضى داشته باشد می‌تواند پس از پرداخت وجه تا مدت شش ماه به یكى از دادگاه‌هاى شهرستان خط سیر مراجعه نماید.

هرگاه وارد كننده خسارت از پرداخت این وجوه امتناع نماید چنانچه مالى همراه داشته باشند رئیس قطار حق دارد به میزان خسارت مورد مطالبه از مال او را بازداشت نموده و طبق آئین‌نامه مصوب وزارت دادگسترى خسارت راه آهن را از آن استیفا نماید نسبت به بازداشت مال نیز وارد كننده خسارت از تاریخ بازداشت آن به شرح بالا حق شكایت خواهد داشت.

هرگاه داراِیی ممتنع كفایت خسارت وارده را ندهد یا دارایی نداشته باشد و نتواند تضمین كافى بدهد چنانچه راه آهن مقتضى بداند می‌تواند صورت مجلس تنظیم و با خود او تحت مراقبت مأمورین به نزدیكترین دادگاه مقصد ممتنع بفرستد. دادگاه در این قبیل موارد خارج از نوبت رسیدگى كرده.

ماده یازدهم - حمل مواد زود اشتعال و قابل احتراق و انفجار بدون اطلاع اداره راه آهن ممنوع است و مسافری كه بدون اطلاع راه آهن مواد مزبور را در جامه‌دان‌ها و اثاثیه خود در واگن‌ها حمل كند یا آنها را جزء اثاثیه خود و به قسمت حمل ونقل اثاثیه (توشه) بفرستند و همچنین هر كس بدون استحضار راه آهن مواد مزبور را براى حمل به وسیله واگن‌هاى بارى تحویل نماید محكوم بتأدیه غرامت از دویست هزار تا دو هزار ریال خواهد گردید.

در صورتی كه عمل مزبور منجر به حریق یا حادثه دیگرى گردد كه جرم شدیدترى شناخته شده باشد مرتكب به كیفر آن بزه محكوم خواهد شد.

ماده دوازدهم - هرگاه كسى باعث تضییع یا تلف مالى بشود كه براى حمل به راه آهن سپرده شده است در قبال بنگاه راه آهن مسئول خساراتى است كه از این جهت به راه آهن وارد شده باشد.

ماده سیزدهم- هركس در حریم راه آهن بدون اجازه كتبى بنگاه راه آهن ساختمان یا حفریات و به طور كلى هر دخل و تصرفى مى‌نماید علاوه بر اجبار به اعاده محل به صورت اولیه محكوم به تأدیه غرامت از دویست تا دو هزار سال خواهد شد آنچه بیش از اجراى قانون داخل حریم بوده و در صورتى كه راه آهن اجازه ابقا آن را ندهد مالك آن ملزم است كه آن را از حریم راه آهن اجازه ابقا آن را ندهد مالك آن ملزم است كه آن را از حریم راه آهن بردارد و اگر امتناع نماید راه آهن آن را بر خواهد داشت و یا در صورت موافقت راه آهن به بهاى عادلانه به راه آهن واگذار می‌شود حریم راه آهن عبارت از ۱۷ متر فاصله به هر یك از دو محور خط می‌باشد.

ماده ۱۴ - نگاهدارى و چراندن دام در حریم راه آهن ممنوع است و راه آهن مسئول خسارت وارده كه از تلف آنها حاصل مى شود نخواهد بود.

اگر از این راه خسارتى به راه آهن وارد شود مالكین دام‌ها در قبال راه آهن مسئول خواهند بود.

ماده ۱۵ - تا مسافت كمتر از پنجاه متر از خط راه آهن ساختن بناهاى كه داراى سقف پوشالى باشند و خرمن نمودن كاه و علف و انبار نمودن مواد زود احتراق و زود اشتعال ممنوع است و متخلفین محكوم به تأدیه غرامت از ۲۰۰ تا دو هزار ریال خواهد شد.

ماده ۱۶- هر یك از كارمندان راه آهن كه متصدى راندن یا وظیفه دار تشكیل یا حركت قطار می‌باشند لوكوموتیو واگون درزین یا هر گونه وسیله نقلیه را كه می‌داند معیوب است ودر صورت سیر موجب مخاطره خواهد شد به راه اندازد یا به مناسبت وظیفه مانع تشكیل قطار و حركت آن نشود به حبس تأدیبى از شش ماه تا سه سال محكوم مى‌شود.

همین كیفر درباره كارمندانى كه از معیوب بودن وسائل نقلیه مطلع و برحسب وظیفه مكلف به آگاه ساختن مقامات مربوط بوده و آن مقامات را مسبوق نساخته‌اند از اعمال مى‌گردد.

ماده ۱۷ رئیس قطار راننده ترمز بان وسوزن بان كه بر خلاف مقررات در موقع حركت قطار تا رسیدن آن بمقصد یا در موقع حركت ورود قطار به ایستگاه محل خدمت خود را ترك ویا وظیفه خود را انجام ندهند به حبس تأدیبى از شش ماه تا دو سال محكوم مى شوند.

ماده ۱۸- متصدیان حفظ ساختمان و بناهاى مربوط به راه آهن یا آلات فنى آن كه مسئول نگاهدارى خط و نظارت ساختمان‌ها به طور كلى مأمور حفظ اموال راه آهن و نظارت ساختمان‌ها و به طور كلى مأمور حفظ اموال از راه آهن اعم از فنى و غیر فنى می‌باشد اگر وظیفه خود را ترك كنند محكوم به حبس تأدیبى از یك ماه تا شش ماه خواهند شد. هرگاه محكوم بزه‌هاى مذكور در این ماده و دو ماده پیش منتهى به تصادم یا خروج قطار از خط یا حادثه مهم دیگرى بشود مرتكب به دو تا سه سال حبس مجرد محكوم خواهد شد و اگر در نتیجه حادثه كسى كشته شود به حبس با اعمال شاقه از سه تا ده سال محكوم می‌شود. در موارد این ماده و ماده ۱۷ در قسمتى كه كیفر مرتكب حبس تأدیبى از یك ماه تا شش ماه محكوم خواهد شد. و چنانچه این تخلف منجر به حادثه راه آهن شود مرتكب به دو تا سه سال حبس مجرد محكوم می‌شود و اگر در نتیجه حادثه كسى كشته شود كیفر مرتكب حبس با اعمال شاقه از سه تا ده سال است.

ماده ۲۰- هرگاه كارمند راه آهن از ساختمان‌ها تجهیزات كارخانه‌جات تأسیسات ثابت وسائط نقلیه و غیر آن نقشه عكس یا اطلاعاتى كه جنبه سرى دارد وافشاء آن بر خلاف مصالح راه آهن ویا مصالح عمودى كشور باشد به كسى بدهد یا كسى را به دست آورد چنین اسناد و مدارك كمك نماید در صورتى كه عمل شدیدترى نباشد به حبس مجرد از دو تا پنج سال محكوم می‌شود.

ماده ۲۱ - چنانچه كاركنان لوكوموتیو اعم از راننده یا آتشكار و همچنین سایر كارمندان راه آهن كه مسئول تأمین آمد و شد قطار هستند در غیر مورد مذكور در ماده ۶ مرتكب بى‌مبالاتى یا غفلت بشوند كه منجر به زبان بشود علاوه بر جبران خسارت به حبس تأدیبى از یك سال محكوم می‌شوند.

ماده ۲۲ - كدخدایان و دهبانانى كه به امر مقامات مواظبت قسمتى از راه آهن به عهده آنها واگذار شده هرگاه در انجام مأموریت خود موفقیت كسى به خرابى راه آهن مى‌گردد به سه ماه تا سه سال حبس تأدیبى محكوم می‌شوند.

ماده ۲۳ - هر گاه اعمال مذكور در این قانون منتهى به نتایج كیفرى گردد كه در این قانون پیش‌بینى نشده است مقررات سایر قوانین كیفرى مجرى خواهد بود.

ماده ۲۴- وزارت راه می‌تواند ضمن آئین‌نامه كه به موجب ماده ۴ قانون سازمان بنگاه راه آهن دولتى ایران مصوب ۱۲ مرداد ۱۳۱۴ اختیار تنظیم آن داده شده از نظر انتظام و انضباط كارهاى راه آهن براى تخلف كارمندان راه آهن از مقررات یا دستورهاى رؤساى مافوق در موارد لزوم از یك روز تا بیست روز حبس انضباطى پیش‌بینى نموده و آن آئین‌نامه را پس از تصویب هیئت وزیران به موقع اجرا گذارد.

طرز رسیدگى و مرجع شایسته نیز در آئین‌نامه مذكور معین خواهد شد.

این قانون كه مشتمل بر بیست و چهار ماده است در جلسه سى و یكم فروردین ماه یك هزار و سیصد و بیست به تصویب مجلس شوراى ملى رسید.

رئیس مجلس شوراى ملى - حسن اسفندیارى‏