مذاکرات مجلس شورای ملی ۳۱ خرداد ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۰۵

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۳۱ خرداد ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۰۵

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز سه شنبه ۳۱ خرداد ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۰۵

فهرست مطالب:

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

۲- بیانات قبل از دستورآقایان: تقی زاده منظری- دلخوش فومنی- پرویز فرهنگ- محمد صادق افتخار- آستانه ای- هرمز پیشوائی- دکتر رئیسی.

۳- تصویب صورت جلسه های روز یکشنبه ۲۲، و سه شنبه ۲۴ خردادماه ۲۵۳۶.

۴- تقدیم لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۶ اساسنامه شرکت سهامی ساختمان سد و تأسیسات آبیاری(سابیر) مصوب ۷ تیر ماه ۲۵۳۵ به وسیله آقای مهابادی معاون وزارت نیرو.

۵- تقدیم لایحه آئین نامه تبصره ۸۲ قانون بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور به وسیله آقای گنجی وزیر آموزش و پرورش .

۶- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون آموزش و پرورش راجع به انحلال سازمان تربیت بدنی ایران و واگذاری وظایف آن و ارسال به مجلس سنا.

۷- تقدیم دو لایحه به وسیله آقای هدایتی وزیرمشاور و معاون اجرایی نخست وزیر(۱) لایحه موافقت نامه همکاریهای فنی بین دولت ایران و دولت بنگلادش (۲) لایحه موافقتنامه مربوط به مصونیتها و مزایای سازمان کنفرانس اسلامی.

۸- معرفی خانم مهرانگیز حجازی به سمت معاون وزارت کار و امور اجتماعی به وسیلة آقای دکتر آزمون وزیر کار و امور اجتماعی.

۹- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح موادی از قانون دادرسی ارتش و کیفر.

۱۰- تقدیم آئین نامه اجرائی تبصره ۸ قانون بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور و لایحه تأمین اعتبار هزینه های پیش بینی نشده ردیف (۵۰۳۰۰۱) قانون بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور به وسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر .

۱۱- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به تأسیس سازمان اقدامات تأمینی و تربیتی

۱۲- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تعیین تکلیف وضع استخدامی کارکنان مدارس غیر دولتی مشمول فرمان آموزش رایگان.

۱۳- بیانات بعد از دستور بانو مشائی و آقای مجتبی عالمی.

۱۴- اعلام وصول چهار لایحه از مجلس سنا۱- لایحه اصلاح ماده دوازده قانون گسترش کشاورزی در قطبهای کشاورزی ۲- لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۲۱۲ قانون مالیاتهای مستقیم و الحاق یک بند به تبصره ۲۲ قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۶ (۲۵۲۶) ۳- لایحه تعیین حق الزحمه متصدیان ایستگاههای اقلیم شناسی و باران سنجی ۴- لایحه شمول قوانین دستورات کیفری و انضباطی ارتش شاهنشاهی در مورد کارگرانی که درارتش شاهنشاهی خدمت مینمایند.

۱۵- تعیین موقع جلسه آینده- ختم جلسه


مجلس ساعت نه صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس - اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

آقایان: آستانه‌ای – جعفربای- دکترابوالهدی – اخباری – اخلاقپور- اربابی- اسحقی نژاد- اسفندیاری- دکتر اعتمادی- افتخاری- اهری- باقرزاده- دکتر بهادری- بهره مند- پزشکی- پیشوائی- دکتر تجدد تقی زاده منظری- جاف- کاظم جزایری- سعید جوادی- حاتمی- حریری- دکتر خطیبی- دکتر دادفر- دانشی- دلخوش فومنی- رامبد- دکتر رحمانی- رحیم زاده- رضوی نژاد- دکتر رفعت- زرگرزاده- ساری اصلانی- دکتر ستاری- سترک دره شوری- سلیمانی- سلیمانی سوادکوهی- سلیمی- سیفی- شادمان- عبدالطیف شیخ الاسلامی- دکترشیروانی- صدیق زاده- صفری پور- طباطبائی- عابدی- دکتر عادلی- عالمی- ابوالحسن عاملی- محمد حسین غضنفری- عبدالرضا غضنفری- فرهنگ- فلاح مقدم- قائمی- قاسم زاده- قاسمی- قاضی- قراگزلو- قربانی نسب- کاسمی- صادق کاظمی- دکتر کیان- لیقوانی- مجتهدی- محمد خانلو- مشیر- مظهری- معززی- ملکشاهی- میرزالو- نظمی- واحدی- وزیری- وشمگیر- هرزندی- یزدی- یاسینی.

بانوان: ابتهاج سمیعی- افشار جعفری- بابان- زاهدی- صنیع- وحیدی- هاشمی.

- بیانات قبل از دستورآقایان: تقی زاده منظری- دلخوش فومنی- پرویز فرهنگ- محمد صادق افتخار- آستانه‌ای- هرمز پیشوائی- دکتر رئیسی

۲- بیانات قبل از دستورآقایان: تقی زاده منظری- دلخوش فومنی- پرویز فرهنگ- محمد صادق افتخار- آستانه‌ای- هرمز پیشوائی- دکتر رئیسی.

رئیسی - نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم، آقای تقی زاده منظری تشریف بیاورید.

تقی زاده منظری - جناب آقای رئیس همکاران گرامی، نمایندگان محترم دولت برای من موجب کمال سرافرازی و مباهات است که امروز از تریبون مجلس شورای ملی ترجمان احساسات پاک مردم شاهدوست و میهن پرست استان گیلان بالاخص مردم شهر رشت باشم و از استقبال بی نظیر مردم از علیاحضرت شهبانوی محبوب در سفر به گیلان یاد نمایم (احسنت).

صبح روز دوشنبه ۲۳خرداد شهبانوی ایران همراه با مادر گرامیشان در میان استقبال بی سابقة مردم به رشت تشریف فرما شدند. تمام شهر با پرچمهای ایران، تمثالهای مبارک شاهنشاه، شهبانو و ولیعهد ایران و با شعارهای خوشآمد تزئین یافته بود. ابراز احساسات صمیمانه مردمی که خود را به یک دنیا صفا و محبت مواجه میدیدند به واقع همه را تحت تأثیر قرار می‌داد (صحیح است) مردمی که در تمامیت طول مسیر برای زیارت شهبانوی گرامی ما با نظم خاصی صف کشیده بودند هیچ چیز حتی گرمای فوق العاده هوا در سرور و شادی آنان تأثیر نداشت. در همه جای مسیر تشریف فرمائی مردم با کف زدنهای ممتد و با فریادهای جاوید شاه، زنده باد شهبانوین ایران، زنده باد ولیعهد ایران، مقدم علیاحضرت را گرامی داشتند. همه جا حقشناسی، سپاس وستایش عمیق مردم جلوه گر بود (احسنت).

بحق شکوه و عظمت استقبال مردم در آنچنان حدی بود که با هیچ بیانی قابل توصیف نیست در این سفر پر خیر وبرکت، شهبانوی گرامی ما از بسیاری از نقاط گیلان دیدن کردند.

و از نزدیک بخواستها و نیازهای مردم رسیدگی فرمودند در شهر رشت باغ محتشم، کتابخانه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، محله قدیمی ساغریسازان و زندان شهربانی از مراکزی بودکه مورد بازدید علیاحضرت قرار گرفت.

در بعد ازظهر روز دوم اقامتشان در گیلان بود که نمایندگان انجمنهای ملی استان در سالن شهرداری رشت به پیشگاه مبارکشن بار یافتند تنها در هیمن جا بود که نمایندگان گیلان در مجلس شورای ملی غیر از افتخار حضور در مراسم استقبال بار دیگر به زیارت علیاحضرت نایل آمدند در این شرفیابی تقریباً همه نیازمندیهای منطقه وسیله نمایندگان انجمنهای ملی مطرح گردید و معظم لها با عنایت خاصی به همة مسائل منطقه توجه می‌فرمودند و درمورد رقع برخی از مشکلات به مسئولان حاضر در جلسه اوامر اکید صادر می‌فرمودند و در مورد برخی دیگر از نیازمندیهای استان شخصاً موضوعات را یادداشت می‌نمودند. به واقع آن چیز که موجب اعجاب همراه با تحسین فراوان همة حضار گردید وسعت اطلاعات و احاطة کامل علیاحضرت به همة امور مملکت و عنایات و بزرگواریهای ایشان نسبت به همة مردم بود در این شرفیابی نمایندگان انجمنهای ملی شهر رشت نیز به نوبة خود ضمن سپاس فراوان از تشریف فرمائی معظم لها به استان گیلان، مسائل و مشکلات موجود شهر رشت را به نظر مبارکشان رسانیدند. مشکل آب آشامیدنی شهر که هم اکنون به شکل بی سابقه‌ای مردم از این حیث درمضیقه قراردارند، مسئله عمران شهری کمبود چشم گیر بودجه شهرداری رشت نیاز مبرم فرهنگیان بخانه معلم از اهم تقاضاهائی بود که بعرض مبارکشان رسید. در همین جلسه بود که علیاحضرت ضمن بیانات آموزنده‌ای به دو موضوع فوق العاده پر اهمیت اشاره فرمودند یکی توجه به انسانها که با تأکیدی خاص اعلام داشتند که منابع ثروت همواره می‌توانند زوال پذیر باشند اما آنچه که همواره پایدار خواهد ماند خلاقیت انسانهاست و این انسانها هستند که با فکر و اندیشه و تلاشهای سازندة خود می‌توانند منابع جدید ثروت به وجود آورند به این ترتیب از فرمایشاتشان نتیجه گرفتند که اعتلای انسانها و توجه به آنها باید همواره مورد نظر باشد. علیاحضرت در قسمت دیگری از بیاناتشان خطاب به همة مسئولان درسی آموزنده دادند که بواقع باید عالیترین سرمشق و ارزنده ترین راهنما برای همة ما باشد و آن اینکه فرمودند باید بیش از پیش به میان مردم رفت و به وضع آنها رسید و در رفع نیاز آنها کوشید این تأکید تا بدانجا بود که فرمودند که کارهای اداری را با چند ساعت کار هفتگی به آسانی می‌توان انجام داد امام مهم این است که از وضع مردم آگاهی داشته باشیم و با آنها به تفاهم برسیم. این فرمایشات یک بار دیگر نشان دهندة وجدان پاک و بیدار معظم لها و احترام فوق العاده ایست که متقابلاً نسبت به مردم کشورشان دارند و به واقع این نظریات نمودار گویای دیگریست از استحکام ارتباط همه جانبه بین رژیم جاویدان سلطنت و مردم سرافراز میهن ما.

مطالبی که عرض شد، گزارش بسیار مختصری بود از سفر پر خیر و برکت شهبانوی گرامی ما به استان زرخیز گیلان سفری که با تعظیم و گرامیداشت همه گیلانیها شروع و با دوردهای گرم مردم حق شناس گیلان و بجای گذاشتن خاطره هائی بس عزیز و فراموش نشدنی پایان یافت بجاست اگر در پایان سخت توجه مسئولان اجرائی مملکت را به رفع نیازمندیهای استان گیلان جلب نمایم، با این امید که اقدامات ثمر بخش دولت در این راه هر چه زودتر بسرعت پیشرفت منطقه فوق العاده مستعد گیلان مشکل قابل ملاحظه‌ای بیافزاید و سرعت پیشرفت کنونی آن را که با بسیاری دیگر ازمناطق کشور ما قابل مقایسه نیست متعادل و همگام دیگر نقاط پیشرفته کشور ما گرداند.

موضوع دیگر اینکه جادارد ازمسئولان دستگاه آموزش و پرورش بخاطر توجهی که در اجرای نیات رهبر بزرگ ما در جهت رفع تنگناهای رفاهی معلمان کشور مبذول می‌دارند تشکر نمایم اما توجه آنان را به رفع هر گونه تبعیض که در عمل ممکن است پیش آید جلب می‌نمایم زیرا هم اکنون تفاوت آشکاری از نظر فوق العاده شغلی بین معلمان و کادر اداری دستگاه آموزش و پرورش وجود دارد به قسمی که یک معلم در گروه ۱۰ استخدامی تنها از ۸۰۰تومان فوق العاده شغل استفاده می‌کند در حالیکه یک کارمند اداری در همان گروه متجاوز از ۲۰۰ تومان می‌گیرد با توجه به اینکه ارزش کیفی کار معلمان با ارزش کیفی کادر اداری دردستگاه آموزش و پرورش قابل قیاس نیست امیدوارم مسئولان محترم آموزش و پرورش به مسائل یاد شده و دیگر مسائل موجود توجه کافی بنمایند. متشکرم (احسنت).

رئیس - آقای دلخوش فومنی بفرمائید.

محمد حسن دلخوش فومنی- جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند.

تشریف فرمائی علیاحضرت شهبانوی ایران زمین به سرزمین گیلان بخصوص آن قسمت از سفر میمنت اثر معظم لها به شهرک کوچک و زیبای ماسوله مربوط می‌شد، برای من، بعنوان نماینده مردم این سامان، از جهات گوناگون تفکر انگیز و خاطره ساز بود.(احسنت) در شهرک ماسوله این افتخار را داشتم که از نزدیک شاهد رودروئی شهبانوی ایران، با آحاد مردمی باشم که بندرت به چنین سعادتی نایل می‌شوند. در شهرک ماسوله با مسائلی برخوردم که هر انسان نوعدوستی را به وجد و تفکر برمی انگیزد، دیدم که شهبانوی والامقاممان، در بازار، به هر دکه کوچکی سر زدند و لحظه‌های مغتنم و آینده سازشان را صرف گوش سپردن به درددلهای مردمی دور از شهر و آبادی کردند. دیدم که علیاحضرت، در یکی از کوچه‌های تنگ و تریک ماسوله به پای صحبت پیرزنی نشستند که با ابتدایی ترین وسیله کار، نخ می‌ریسید و چنان مبهوت این همه محبت شده بود که بجای هر گونه تقاضا و استمدادی برای زندگی بهتر، مدام دعا می‌کرد (احسنت). شهبانو متعاقب این دیدار خاطره ساز به اتاقک محقر او تشریف فرما شدند و از نزدیک زندگی پیرزن را بررسی فرمودند. این همه عطوفت را به هیچ زبانی نمی‌توانم بیانگر باشم، اما همه این لحظه‌های خاطره ساز و دلنشین، مرا به فکر فرو برد. با خود اندیشیدم، در شرایطی که شهبانوی وطن ما، قسمت عمده وقت مفیدشان را صرف رویارویی را مردم دور افتاده این سرزمین می‌کنند و در گرمترین و سردترین روزهای سال، رنج سفر به اقصی نقاط کشور را تحمل می‌فرمایند. در

Page 4 missing

از همیشه موفق گردیم. عرایضم را بابیانات گهربار شهبانوی فرشته خصال ایران پایان می‌دهم.

«اگر من به روستا می‌روم، فقط برای این نیست که از مناطق بازدید کنم و اگر مشکلی باشد حل کنم. من در این سفرها از بازدید روستائیان و مشاهده طبیعت مملکتمان، درسها می‌گیرم و این واقعاً برای من یک منبع الهام و قدرت برای آینده است و فکر می‌کنم برای تمام همراهان من همینطور باشد. ما درس میهن پرستی، درس صداقت، درس صفای دل، درس زحمت و پرکاری را هر دفعه که به روستاها می‌آییم از روستائیان می‌آموزیم»(احسنت-احسنت)

رئیس - آقای فرهنگ بیگوند بفرمائید.

فرهنگ بیگوند - با اجازه جناب آقای رئیس و همکاران ارجمند، درابتدای عرایضم لازم میدانم تا به جهت عنایت بزرگوارانه و مردمی علیاحضرت شهبانوی ایران که در هر موقعیتی نسبت به نمایندگان ملت فرموده‌اند عرض سپاس نموده سر تعظیم فرود آورم اینگونه مراحم و ابراز عنایات به نمایندگان مجلس که مالاً توجه به تمامی ملت ایران است دلیل دیگری بر اعتقد راسخ شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو بر اصول قانون اساسی و دمکراسی است و هشداری شاهانه به بعضی از مقامات مسئول به رعایت هر چه دقیقتر حرمت قانون اساسی و حقوق ملت (صحیح است) به مناسبت پنجمین سال طرح حمایت از خانواده‌های بی سرپرست که از تیر ماه ۲۵۳۲ آغاز شده بود لازم میدانم مطالبی بعرض همکاران محترم برسانم شأن و مقام ملت ایران در عصری که در آستانة تمدن بزرگ قرار گرفته ایجاب می‌نماید که نیازمندیهای اولیه زندگی و رفاه نسبی هر ایرانی تأمین گردد (صحیح است).

بر اساس آمارهای موجود تعداد خانواده هائی که نان آور و سرپرست خود را از دست داده تا حدود یکصد هزار عنوان می‌گردد که با این حساب رقمی در حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار نفر جمعیت را در بر می‌گیرد و لذا در موقعیتی از زمان که در اثر رهبریهای خردمندانه شاهنشاه رعایت حقوق انسانی و تأمین رفاه هر فدر از هموطنان عزیز ما مورد نظر است، بررسی و اهمیت برنامة پر ارزشی چون (حمایت از خانواده‌های بی سرپرست) درخور توجه و عنوان در این مکان مقدس می‌باشد.

اجرای این حمایت وبرنامه پر ارزش به ابتکار و حسب الامر والاحضرت خیر و نیک اندیش اشرف پهلوی در تیر ماه ۲۵۳۲ توسط سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی از محل اعتبارات خود و سازمان برنامه و بودجه کار خود را با استخدام یک کارمند و ۲ ماه بعد به کمک ۲ مددکار اجتماعی در کرمان ونازی آباد تهران شروع شده و سپس شهر همدان نیز زیر پوشش طرح واقع و در این سه نقطه ۴۰۴ خانواده به طور آزمایشی مورد حمایت قرار گرفته‌اند و با نتایج رضایت بخش حاصله از این تجربیات در شهرستانهای دیگر به مورد آزمایش گذشته شده و گزارشات منتشر شده نشان می‌دهد که تا پایان سال ۲۵۳۲ با ۳۰ نفر مددکار ده شهرستان زیر پوشش حمایتی قرار گرفته‌اند. نتایج حاصل از اجرای طرح در این ده شهرستان گویای آن است که طی این مدت تعداد ۱۰۴۶ خانواده تحت حمایت قرار گرفته‌اند و ۹۱ خانواده از آنها به مرحلة بازتوانی یا خودکفائی در اقتقصاد خانواده رسیده‌اند در سال ۲۵۳۳ برنامه حمایت از خانواده‌های بی سرپرست کار خود را در ۳۰ شهرستان به مرحله اجرا گذاشته که تعداد خانواده‌های زیر پوشش حمایت ۱۴۵۷ و تعداد خانواده‌های بازتوان شده به ۳۳۴ رسیده در سال ۲۵۳۴ اجرای برنامه در سطح وسیعتری صورت گرفته به طوری که ۱۰۷ واحد در یکصد شهرستان مستقر گردیده و برای ادارة این واحدها سیصد نفر مددکار اجتماعی (یکصد نفر لیسانسیه و ۲۰۰ نفر دیپلمه) تربیت و با دیدن دوره‌های آموزشی به محلهای خدمتی اعزام شده‌اند.

و بالاخره توسعة برنامه و فعالیتهای ارزندة مسئولین امر موجب شده که تا پایان سال ۲۵۳۵ طبق آمارهای ارائه شده نزدیک به ۷۰۰۰ خانواده بی سرپرست زیر پوشش حمایت واقع و ۸۷۵ خانوار به مرحلة بازتوانی و بی نیازی رسیده‌اند. و نتیجه آنکه در حال حاضر ۲۲۵ واحد حمایت در ۲۰۰ شهرستان و بخش کشور مستقر می‌باشد.

در گزارش برنامة حمایت عنوان می‌شود که در نظر است تا با تجهیز کلیة عوامل تا پایان برنامة ششم عمرانی کشور تمام خانواده‌های بی سرپرست زیر پوشش حمایتی واقع گردد به طوری که دیگر هیچ خانواده‌ای درد بی سرپرستی را به شکلهای نامطلوب حس ننماید در طول ۵ سال گذشته با کمک واحد جنبش ملی نیکوکاری مردم و نیکوکاران با فعالیت این برنامه آشنا شده و تاکنون مبالغ قابل توجهی برای حمیت از اینگونه خانواده‌ها پرداخت کرده ا ند و عده‌ای نیز با داشتن دانش تخصصی مانند (اطباء- صاحبان داروخانه ها- وکلای دعاوی و صاحبان مشاغل آزاد) دانش و وقت خود را صرف حمایت نموده‌اند که اقداماتی است انسانی و در خور تحسین و کمکی است ارزنده برای رفع تنگناهای مالی تحقیقات انجام یافته نشان داده که از یکصد نفر اعضای خانواده‌های بی سرپرست ۶۹ نفر گروه سنی شیرخوارگی تا جوانان زیر ۱۸ سال را تشکیل می‌دهد درصد مذکور نشان دهنده این است که هر کوشش و هزینه‌ای صرف برنامه مذکور گردد عملاً صرف نسل جوان شده و سلامتی، تکوین شخصیت و تعلیمات حرفه‌ای که لازمة زندگی آنان است سبب می‌گردد عدة قابل توجهی که پس از دهة آتی می‌رفت تا به سلک مصرف کنندگان مطالق جامعه بپیوندد، نسلی مولد و خدمتگذار بار آید، سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی با داشتن امکانات درماین و آموزش حرفه‌ای و خدمات رفاهی ناظر بر برنامة حمایت از خانواده‌های بی سرپرست و با تمام امکانات موجود پشتوانة این حمایت بوده است (صحیح است) بیشتر کوشش شود که اینگونه اقدامات به گونه‌ای باشد که از گداپروری و توسعة تن پروری خانواده‌ها جلوگیری شده و موجب از بین رفتن غرور و شخصیت افراد نگردد و موجب نشود کوششی برای به کار گرفتن لیاقتها بعمل نیاید و متکی و تن پرور گردند که مطمئناً نهایت دقت و مراقبت در این مورد خواهد شد در پایان وظیفه خود میدانم که از والاحضرت اشرف پهلوی شاهزادة نیکوکار که به مناسبت سرپرستی از این برنامه اقدامات دامنه داری فرموده‌اند عرض سپاس نموده و همچنین از کلیه کسانی که به نحوی از انحاء در اجرای این طرح انسانی کمک کرده‌اند، تشکر گردد موفقیت همه را در راه خدمت به شاهنشاه آریامهر و مردم ایران آرزومندم (احسنت).

اهالی حوزه انتخابیه (شهرستان سنقر و کلیائی) که به خصلت هر ایرانی دیگر مردمانی شاهدوست و حق شناس هستند خواستار آنند تا در این مکان مقدس از اینکه پس از سالها انتظار با احداث ساختمان مراکز هنرستان صنعتی وتربیت معلم روستائی در ۳۰ هزار متر مربع زمینی که از جانب مردم محل تهیه و واگذار شده موافقت و از اول سال ۲۵۳۷ بعملیات ساختمانی آن اقدام خواهد گردید موافقت با شروع کار این ۲ مرکز بسیار مهم از اول مهر ماه ۲۵۳۶ در این شهرستان و در ساختمانهائی که از طرف ادارة آموزش و پرورش محل آماده و اختصاص داده شده موجب سپاسگذاری است در انجام این امر مهم شخص جناب آقای دکتر گنجی وزیر علاقمند و فعال آموزش و پرورش نهایت مساعدت را نموده و به کوشش جناب ایشان و اقدامات مجدانه و سریع مدیران کل مسئولین وکارشناسان دفاتر تربیت معلم وآموزش فنی و حرفه‌ای این وزارتخانه در کمترین زمان ممکن اقداماتی به تأخیر افتاده را آغاز و جامة عمل پوشانیدند همچنین مسافرت ثمربخش جناب آقای فرح بخشیان وزیر راه و ترابری در تاریخ ۲۵۳۶/۲/۲۱ به استان کرمانشاهان و شهرستان سنقر و کلیائی در معیت جناب استاندار- بازدید از راههای این شهرستان و دستور به اقدام فوری و تأمین اعتبار نسبت به مرمت و تعریض و روکش اسفالت ۲ راه محور سنقر به بیستون و سنقر به آجین و نوید و اعلام اقدامات مشابه نسبت به سه راه دیگر این شهرستان در ۲ سال آینده موجبات خوشحالی مردم این شهرستان و دیگر مناطق وسیعی که از این راهها استفاده می‌نمایند فراهم نموده است در انجام اینگونه عملیات عمرانی و تنظیم و بهبود کیفی دیگر اقدامات مفیدی که در استان کرمانشاهان بعمل می‌آید صداقت و مدیریت جناب آقای امیر پرویز استاندار در خور تحسین است.

به جهات فوق الذکر مردم این مناطق به مصداق این همه آوازه‌ها از شه بود باز هم از پیش دعاگوی وجود مبارک شاهنشاه آریامهر هستند انصاف حکم می‌کند که از توجه و دستورات جناب آقای نخست وزیر و پیگیریهای مداوم و دلسوزانه جناب آقای دکتر شادمان در انجام این امور و رفع نیازمندیهای مردم سپاسگذاری و تشکر بشود.

نکته دیگر آنکه تعطیلات تابستانی در تیرماه آغاز و همه نمایندگان با دلسوزی و با ایمان به میان مردم محل می‌روند و مطمئن هستم که خود را آماده خدمات بیشتری می‌کنند نه گذراندن تعطیلات لذا مصرانه خواهان آنیم تا اعتبارات موضوع تبصره ۴۵ قانون بودجه قبل از شروع تعطیلات حواله و یا به هر صورت امکان مصرف آن در روستاها داده شود که فصل منقضی شود این مسئله مسئله بسیار مهم و مورد انتظار همة نمایندگان مجلس و روستائیان کشور است. حزب رستاخیز آنگونه که اندیشة رهبر بزرگ ما و خواسته ملت ایران است می‌بایست موجد یکپارچگی و جاذب افکار و اندیشه‌های عمیق ملی در استحکام هر چه بیشتر اصول مقدس و سه منشور جاودان حزب باشد و مأمن و تکیه گاه تشنگان سرافرازیهای باز هم بیشتر مردم ایران زمین، درمرحلة تشکیل و تکامل چنین حزبی که خانوادة واحد سی و چند میلیون ایران عزیز را در پوشش خود داده و می‌دهد جهت جداگانه از هیچ دسته و رده اجتماعی وجود ندارد افراد ملت ایران از هر گروه و قوه در سیستم قانون اساسی در زیر چتر حزبی یکسان و دارای هدف واحد و هیچگونه تعصب خاص گروهی و یا شغلی نداشته و آنگاه به نتیجه خواهیم رسید که در کانونها و کمیته‌ها یا هیئت‌های حزبی فقط برای اجتماع ایران و ایرانی فکر کنیم و تنها تعصب در جاودانگی سه اصل حزبی است (صحیح است) با عرض این مقدمه متذکر می‌شوم هموطنان عزیز ما که گروه کارمندان دولت را تشکیل می‌دهند آنگاه که در کانون و یا کمیته‌های حزبی هستند باید به خوبی احساس کنند که با استفاده از فرمان شاهنشاه در قالب اصول مقدس حزبی و به نام عضو جامعة ایرانی امنیت در ابراز عقاید خود را داشته و نباید بعلت شرکت در اینگونه جلسات و احیاناً اظهار نظرها و حتی در مرحل انتقاد سازنده از دستگاه متبوع خود مورد بازخواست و یا خدای ناخواسته مبتلای اثرات تنبیهی ناشی از فعالیتهای حزبی مانند انتقالهای شبیه به تبعید و نظایر آن شوند (صحیح است). اینمورد را در جلب توجه جناب آقای هویدا نخست وزیر و رئیس دفتر سیاسی حزب که خود ایشان در هر مرحله از حیات سیاسی کوشای معتقد در اجرای فرامین شاهنشاه و مدافع تأمین آزادی در ابراز عقاید و انتقاد سازنده و مؤمن به رعایت اصول حزبی بوده و هستند عرض می‌نمایم. تا به نحو ممکن و مقتضی این نکته قابل توجه و مؤثر را به وزارتخانه‌ها و دستگاههای اجرائی هشدار داده و به موجبات علاقمندی و مشارکت هر چه بیشتر مردم کمک فرمایند از حوصله و توجهی که فرمودید سپاسگذارم.(احسنت).

رئیس - آقای افتخار بفرمائید.

محمد صادق افتخار - با اجازه مقام ریاست و خانمها و آقایان و همکاران گرامی، بنام خدا، در روزنامه رستاخیز مطلبی دیدم که آقای روحانی وزیر کشاورزی و عمران روستائی در یک جلسه حزبی گفته‌اند طرح احیای روستاهای پراکنده به زودی به دولت ارائه می‌شود این موضوع موجب خوشوقتی است امیدوارم قبل از اینکه همه روستاها خالی از سکنه گردد این وزاراتخانه بتواند یکی از مشکلات عمدة مملکت یعنی مشکل کشاورزی را حل کند و برای احیای خانواده‌های روستائی فکری نماید و برای جلوگیری از کوچ بی رویه کشاورزان به شهرها چاره‌ای بیندیشد کشاورزانی که از برکت انقلاب شاه و مردم صاحب زمین شده‌اند و به آب و خاک وطن عشق می‌ورزند همان کشاورزانی که با تحمل ناراحتی‌های روستائی را ترک نمیکنندگرچه اکنون روستاها از نیروی حوان خالی شده است جوانان روستائی بیل و داس را کنار گذاشته و به مشاغلی نظیر کارگر ساختمانی یا استخدام در کارخانه‌های صنعتی بعنوان نگهبان و دربان روی آورده‌اند حقوق بیشتر و شغلی که نسبت به کار درمزارع زیر نیش گزنده آفتاب راحت تر است جوانان روستائی را به سوی شهرهای صنعتی کوچ داده و صدها هکتار زمین بی صاحب مانده است آن قسمت از زمینهائی که اکنون زیر کشت می‌رود از همت پیرمردان روستائی است که وسوسة پول بیشتر آنان را به واحدهای صنعتی جذب نکرده است. باید نظام کشاورزی ایران تغییر کند و عمران روستاها اساس کار سیاست کشاورزی ما قرار گیرد (احسنت). پیشرفت در امر کشاورزی و رسیدن به حد خودکفائی باید یکی از هدف سیاست ملی ما باشد کشور نه تنها از واردات محصولات کشاورزی بی نیاز گردد و بلکه بتواند منابع اصلی صادرات به کشورهای مجاور و امارات خلیج فارس گردد رسیدن به چنین رشدی میسر است به شرطی که از امکانات موجود استفاده گردد و از همة زمینهای قابل کشت استفاده گردد باید امکانات زندگی در حد مطلوب برای روستاها ایجاد گردد و با اختصاص قسمتی از سرمایه گذاریهای صنعتی به روستاها به عمران روستاها کمک بشود باید با بالا بردن درآمد کشاورزان از طریق ایجاد صنایع دستی در روستا و سهیم کردن کشاورزان در صنایع وابسته به مواد غذایی مانع مهاجرت روستائیان و تبدیل مزارع به اراضی بایر گردید باید برای روستائی راه ساخت تا بتواند محصولات خود را به بازار عرضه کند (صحیح است) و بر اساس واقعیات و با توجه به هزینه کاشت و برداشت محصولاتشان قیمت گذاری کرد مهمتر از همه به کار واسطه‌ها باید خاتمه در روزنامة شمارة ۶۴۱ مورخ ۲۵۳۶/۳/۲۵ رستاخیز تحت عنوان «برای کاهش قیمتها باید به کار میانجی پایان داد» شرحی خواندم که یکی از شرکتهای کشت و صنعت در شکایتی که برای آن روزنامه ارسال داشته اشاره کرده است که کنترل قیمتها در میدانهای تهران به نفع تولید کننده است و نه مصرف کننده بلکه به نفع طبقه واسطه و دلال است آن شرکت برگ فروش پیوست شکایت خود کرده که به موجب آن گوجه فرنگی تولیدی خود را کیلوئی ده ریال به میدان داران فروخته وچون این گوجه را از جیرفت به تهران حمل کرده هر کیلو ۷/۶ ریال کرایه و حق العمل پرداخته بنابراین بابت هر کیلو گوجه فقط ۳/۳ ریال به تولید کننده رسیده در حالیکه همان گوجه در میوه فروشی‌های تهران کیلوئی ۶۰ ریال به مصرف کننده می‌فروشند یعنی هجده بار بیش از بهای که عاید تولید کننده شده است بعبارت دیگر ۵/۵ درصد فروش سهم تولید کننده شده است طبیعی است که کمی درآمد تولیدکننده را از تولید منصرف می‌کند به همین دلیل است که در روزنامه کیهان می‌خوانیم صدها تن گیلاس در اصفهان روی درختها باقیمانده وچیدن و حمل آن برای باغداران نفع ندارد در حالیکه قیمت گیلاس در بازار کیلوئی ۱۲۰ ریال است آنوقت گروهی به نام میداندار و دلال و واسطه بناحق سود کلان می‌برند و همان سودهای بادآورده عامل اصلی احتکار و گرانسازی و گرانفروشی است.

حال اجازه می‌خواهم قسمتی از نیازمندیهای حوزه انتخابیه خود بازگو و توجه دولت را برفع مشکلات مردم جلب نمایم قبلاً لازم میدانم از جناب آقای دکتر مجیدی وزیر محترم مشاور و سرپرست سازمان برنامه و بودجه همچنین همکار محترم جناب آقای دکتر خطیبی در مورد دستور تکمیل بیمارستان لار تشکر و سپاسگذاری نمایم. مهمترین مشکل لارستان فقدان راه اصلی و راههای روستائی است پس از سالها تقاضا وزارت راه و ترابری طی نامه شمارة ۲۱/۳۳۹۲- ۳۶/۳/۹ اعلام نموده که در مورد راه لار و جهرم پروژه اجرائی مسیر نظر آماده و الویت آن مورد تأیید وزارت می‌باشد لذا ضمن برنامه کار موافقتنامه سال ۲۵۳۷ طرح مزبور منظور و به سازمان برنامه و بودجه پیشنهاد خواهد شد ضمن اظهار تشکر از وزارت محترم راه و ترابری از جناب آقای دکترمجیدی استدعا دارم نسبت به تأمین اعتبار اینراه که بیش از سی سال مردم انتظار ساختن آن را دارند در بودجه سال ۳۷ اقدام نمایند (صحیح است) بخش لامرد لارستان با قریب صد هزار نفر جمعیت و استعداد کشاورزی و دامپروری بحد عجیب و باور نکردنی بعلت نداشتن راه بلااستفاده مانده است وزارت کشاورزی تاکنون برای احیای کشاورزی این منطقه که دارای زمینهای وسیع و حاصلخیز و منابع آب زیرزمینیدر کشاورزی و دامپروری است کوچکترین توجهی ننموده است همچنین منطقه درزوسایان با ۲۵۰ کیلومتر مربع وسعت و آب و خاک مرغوب با وجودی که بیش از شصت دستگاه موتور پمپ متجاوزی از ششصددستگاه محصولات صیفی آبیاری می‌کند متأسفانه بعلت نداشتن راه نمی‌تواند محصولات خود را به بازار عرضه نماید به طور کلی فارس مخصوصاً لارستان از نظر راه خیلی فقیر است و باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. سایر نیازهای لارستان باختصار عبارتست از:

۱- ایجاد راه لار بندرعباس و لار لنگه.
۲- ایجاد راههای روستائی بخش جویم و بخش اوز.
۳- تبدیل دادگاه بخش مستقل لارستان به دادگاه شهرستان که قبلاً مورد تصویب مقام وزارت قرار گرفته و ادارةکل دادگستری استان طی شماره ۶۳۸۰- ۳۵/۳/۸ اعلام نموده پس از تعیین رئیس و سایر اعضای قضائی نسبت به افتتاح آن اقدام خواهد شد.
۴- تأسیس اداره راهنمائی و رانندگی که طبق نامه شماره ۳۷۳۱۶- ۵۴/۱۲/۲۶ تیمسار ریاست شهربانی‌های فارس ایجاد آن برای فسا و لار به تصویب اداره طرح و بررسی شهربانی کشور رسیده و اکنون مدتهاست که فسا دارای اداره راهنمائی و رانندگی است در حالیکه از تأسیس آن در لار که بعلت دوری و جمعیت بیشتر استحقاق بیشتری دارد خبری نیست.
۵- تأسیس شعبه خدمات درمانی در مرکز شهرستان.
۶- توسعه باند فرودگاه موجود و ایجاد سرویس هوائی بین لار و شهرهای بندرعباس و بندر لنگه.
۷- ساختمان خانه جوانان که جناب دکتر خطبیبی مدیر عامل محترم جمعیت شیر و خورشید سرخ طی نامه ۱۹۳۴۳- ۴۶/۳/۱۸ و عده ساختمان آن در سال ۴۷ داده‌اند.
۸- تأمین آب مورد نیاز کشاورزی فیروزآباد و منطقه جنح لارستان همچنین تأمین آب مشروب شهر لار و اوز از طریق ایجاد سد رودخانة قره آغاج. از حوصله‌ای که برای اصغء عرایض بنده بخرج دادید متشکرم جاوید شاهنشاه پاینده ایران (احسنت) بقیه وقتم را به آقای پیشوائی می‌دهم.

رئیس - آقای آستانه‌ای بفرمائید.

آستانه‌ای - با اجازه مقام ریاست و همکاران ارجمند از لطف و عنایت آقای دلخوش فومنی متشکرم که ۵ دقیقه از وقتشان را به من عنایت فرمودند، هفته‌ای که گذشت هفته پر خیر و برکتی بود زیرا شهبانوی گرامی ایران برای سرکشی استان گیلان به شمال تشریف آوردند، هدف انسان اصیل پرورش غریزه و تهذیب غریزه آن انسان است و جمع غرایز به صورت رعایت سنتها در اجتماعات تجلی می‌کند و سنت آن چیزی است که تاریخ ملتی را تشکیل می‌دهد یا لااقل تاریخ ملتها می‌تواند بر سنتها استوار باشد. شادیها و غمها می‌آیند و می‌گذرند و ملتها می‌روند. ولی سنتها باقی می‌مانند. یکی از سنتهای ملت ایران سنت شاهدوستی است (صحیح است) که یکی از سنتهای استوار ملت ایران است که در برخورد اعلیحضرتین با مردم تجلی می‌کند. ایکاش آنانکه حرفها دارند در گیلان می‌بودند و این تجلیات را در چشمان حق شناس مردم گیلان می‌خواندند (صحیح است).

آنچه دوستان قبل از من گفتند در مورد سفر پر برکت علیاحضرت شهبانوی بزگوار، به شمال مورد تأیید بنده است وبرای اینکه مزاحم وقت مجلس نشوم سعی می‌کنم کمتر از ۵ دقیقه سخن بگویم. هیچ شعری و هیچ آهنگی، هیچ سرودی شایسته تر و عالیتر و زیباتر از هلهلة شادی تودة مردم نیست. شادیهایی که مردم گیلان مخصوصاً مردم حق شناس لاهیجان در برخورد و دیدار ملکه ایران از خود نشان دادند طوری است که آن را باید با چشم دید و با گوش شنید (صحیح است) زبان من قاصرتر از آن است که آنچه را دیده‌ام و شنیده‌ام مخصوصاً با وقت اندکی که به من داده‌اند بیان کنم. زبان حال مردم گیلان این یک بیت شعر خواجه شیراز است که می‌گوید:

این رسم سلطنت که تواش ماه منظری
سرها بر آستانة تو خاک ره شود (احسنت).

امیدوارم این گونه سفرهای اعلیحضرتین مکرراً تکرار شود و همة مردم ایران چشمانشان به جمال شاهنشاه و شهبانوی ایران روشن شود و ما دعا می‌کنیم که خداوند اعلیحضرتین را در پناه حمای خود حفظ بنماید از برکات وجودی اعلیحضرتین ملت ایران به رفاه شایسته و دروازه‌های تمدن بزرگ برسد، انشاءالله، از عنایتی که فرمودید سپاسگزارم.(احسنت)

رئیس -آقای پیشوائی بفرمائید.

هرمز پیشوائی - قبلاً از آقای افتخار تشکر می‌کنم که چند دقیقه از وقتشان را در اختیار بنده گذاشتند آن سه شنبه من هم به همراه هزاران زن و مرد، پیر و جوان از شادی اشک ریختم، اشک سپاس تشریف فرمائی علیاحضرت شهبانوی نیکوکار و گرانمایه که بر دلها حکومت می‌کند به زادگاه هم به شهری که نام پر افتخار پهلوی بر تارک آن می‌درخشد چون همة سفرهای شهبانوی مهربان پر خیر و برکت بوده است (احسنت) بانوی بانوان رنج سفر را تحمل می‌فرمایند و خستگی سفر را با دیدن چهره‌های صمیمی و حق شناس مردم فراموش می‌کنند به هر جا که قدم می‌گذارند امید به ارمغان می‌برند و مردم شهر من این پاسداران شاهدوست این آزادگان دریا دل افتخار دارند که به زیارت شهبانوی مهربان خویش نایل شدند (احسنت).

به هنگامی که شهبانوی مهربان از سازمان تربیتی بازدید می‌فرمایند و دست نوازش بر چهرة کودکان بی سرپرست می‌کشند و در مورد چگونگی زندگی یکایک آنان سؤال و دستورات مؤکدی دربارة رفاه زندگیشان صادر می‌فرمایند فرشته‌ای را می‌بینیم که از عرش آسمان به زمین خدا آمده‌اند تا شادی ببخشد، امید به کارند، زندگی بسازند. (احسنت)

علیاحضرتا، سپاس، سپاس، سپاس شهبانوی ایران زمین در اولین روز اقامتشان شب هنگام ناشناس به یکی از کوچه‌های شهر رشت تشریف فرما می‌شوند تصمیم می‌گیرند دور از بازدیدهای رسمی به میان مردم بروند اما چه کسی است که شهبانوی ایران را ببیند و نشناسد؟ یک کارمند بازنشسته شهبانو را می‌بیند، می‌شناسد و مشتاقانه استدعا می‌کند به خانه کوچکش تشریف فرما شوند. شهبانو این دعوت را می‌پذیرد و به فاصله بسیار کمی مردم محل آگاه و در آنجا جمع می‌شوند گفت و شنودی به میان می‌آید، مردم نیازها را مطرح می‌کنند و علیاحضرت شهبانو پس از مراجعت بلافاصله دستور رفع نیازهای مردم را صادر می‌فرمایند.

چه درسی گرانبهاتر از این برای من، برای شما، برای آن کسانی که به میزها تکیه زده‌اند. برای خدمت کردن به مردم تنها به میزها تکیه دادن کافی نیست باید به میان مردم رفت با مردم سخن گفت و حقیقت را از زبان مردن شنفت، چه اگر عمق قلب هر ایرانی را بکاوید می‌بیند آنچه هست عشق به شاه است، عشق به شهبانوی مهربان است عشق به ولایتعهد نورچشم عزیز ملت ایران است (صحیح است) و این عشق جز صداقت جز خدمت سرفرازانه جان دادن در راه وطن هیچ تراوش دیگری ندارد.

همکاران عزیز برای آنکه دگربار وقت مجلس را نگیرم اجازه بفرمائید از فرصت استفاده کنم و سخنی کوتاه بر سخنانم بیافزایم.

عصر ما عصر ساختن، عصر پرداختن، عصر آباد کردن است. عصر تشویقها و تنبیه‌های عادلانه است. در ده روز گذشته گفت و شنودی داشتیم با وزرای آموزش و پرورش و راه و ترابری و وزیرمشاور و سرپرست ورزش کشور. هر چه دیدم توجه بود. دقت بود، تلاش بود دیدم مؤمنانه تلاش می‌کنند. از جانب فرهنگیان که به من مراجعه کرده‌اند از جناب گنجی وزیر آموزش و پرورش در پاکسازی محیط آموزش و پرورش بانک فرهنگیان و سرعت عمل در جلوگیری از سوءاستفاده در امتحانات و تلاش در تبدیل وضع استخدامی معلمین مدارس غیر دولتی سپاسگزاری می‌نمایم و همچنین از جانب مردم بندر پهلوی از جناب فرح بخشیان وزیر محترم راه و ترابری در مورد دستوری که جهت تعمیر فوری و اساسی پلهای غازیان و بندر پهلوی صادر کردند و جناب مهدوی وزیر مشاور و سرپرست ورزش کشور به دلیل مساعدتی که در مورد تکیمل استادیوم ورزشی ابراز نمودند تشکر می‌نمایم.

و باز جا دارد ازمردی سخن بگوی که سه سال قبل در این روزها از میان ما رفت شمع عمرش خاموش شد عباس مسعودی بنیانگذار مؤسسه اطلاعات نمایندة ادوار مختلف مجلس شورای ملی و سنتور انتخابی تابود خدمت بود و حالا که نیست ثمرة تلاش او پایدار است یادش بخیر باد (احسنت) به هر حال بخاطر داشته باشیم آنچه که مهم است این حقیقیت است که هر که هستیم هر جا که هستیم و در هر مقام که هستیم تلاش کنیم انسانهائی راستگو، فداکار، جانباز برای شاهنشاه آریامهر و میهن عزیز ما ایران باشیم.(احسنت)

رئیس - آقای دکتر رئیسی بفرمائید.

دکتر رئیسی - با اجازه همکاران گرامی من همیشه می‌دانستم و شما هم میدانید حتماً در پاریس بوده‌اید و مسافرتهای هوائی کرده‌اید، وقتی کسی از کشوری به کشوری مسافرت می‌کند هنگام بازگشت به کشورش شاید تا آخرین شاهی پولش را خرج می‌کند و برمیگردد به مملکتش، روز شنبه برای ساعت یازده و نیم من بلیط داشتم و تأیی شده بود، رفتم فرودگاه گفتند هواپیما یک ربع تأخیر دارد، یک ربع به یک ساعت و دو ساعت و سه ساعت و پنج ساعت دوازده و نیم شب رسید و گفتند با هیچ وسیله تا فردا نمی‌توانید مسافرت کنید مجبور شدیم با تعدادی مردمی که سرگردان بودند نصف شب یک ماشینی کرایه کردیم و آمدیم تهران البته در اینجا، چون من نماینده مجلس هستم این وظیفه را به گردن من گذاشتند که این تشکر را بکنم (احسنت)، یک عده‌ای کاندیشن داشتند و یک عده خارجی با بلیطهائی که داشتند سرساعت خودشان را رسانیده بودند به فرودگاه که بتوانند به هواپیمای دیگری هم برسند متأسفانه سرگردان مانده بودند اصلاً این رسم است و وظیفه فرودگاه و هواپیمائی است که از یکعده مسافرین خارجی پذیرائی کنند ونگذارند اینها ناراحت بشوند، ولی اینها همه واقعاً ناراحت بودند و منظره عجیبی بود که یک عده بیمار همینطور سرگردان مانده بودندو کسی کوچکترین اعتنائی به این مسئله نمی‌کرد طوری با مردم رفتار می‌کردند و بی اعتنائی نشان می‌دادند مثل اینکه اینها خودشان هواپیما اختراع کرده بودند، این حق ماست که اگر من خواستم با پول بیشتری و با سرت از یک شهری به شهری مسافرت کنم باید بتوانیم به موقع به مقصد برسم و یا لااقل چند ساعت قبل به من خبر بدهند، البته همانموقع من ساعت به ساعت اعتراض کردم ولی یکی از آنها که خود را متصدی معرفی می‌کرد گفت هفته‌ای چندبار این مسئله اتفاق می‌افتد البته اسمش را فراموش کردم بعداً به استحضارتان میرسانم آخر این هم شد جواب که برای من دادند چرا باید چنین وضعی پیش بیاید مملکتی که با این سرعت در راه پیشرفت گام برداشته و پیشرفت کرده اصلاً حق مملکت است که از مسئولان امر بخواهد این کارها بنحو احسن صورت بگیرد، وقت مردم ارزش دارد از آن گذشته پذیرائی کردن از اینها در هواپیما به چه وضعی است؟ با یک بسته هائی، عصرانه و ناهار و شام می‌دهند بدون اینکه مدیریتی داشته باشد،(صحیح است)

به نظر من باید یک مدیریت صحیحی وجود داشته باشد و من فکر می‌کنم این بار اول نیست که این اتفاق می‌افتد اغلب سه یا چهار ساعت حتی تأخیر داشتیم و این یک مسئله عادی شده و مثل این است که باید هواپیما تأخیر داشته باشد و کسی که در آنجا به نام متصدی گذاشته‌اند چه رفتاری با مسافرین دارد که حقیقتاً جای تأسف است (یکی از نمایندگان- آدم را تحقیر می‌کنند) اصلاً باید برخوردشان با مسافرین و با مردم بر اصل حسن برخورد و حسن نیت صورت بگیرد، و مخصوصاً با این خارجیانی که راهی مملکت خودشان هستند باید حسن رفتار و حسن برخورد داشته باشند بخدا یکی از خارجیانی که پولش تمام شده بود و می‌خواست به مملکتش بازگردد التماس می‌کرد که من پولم تمام شده و جا هم ندارم به من کمک کنید ولی در جواب می‌گفتند به ما چی برو پی کارت، اصلاً نحوة برخورد طوری بود که آدم را ناراحت می‌کرد و آنوقت دور من را گرفتند که شما نماینده مجلس هستید درد دل مردم را منعکس بکنید مطبوعات نباید ملاحظه این را بکنند چون این شرکت سرساعت روزنامه‌های آنها را در شهرستانها توزیع می‌کند نارسائی‌های آنها را ندیده بگیرند حساب کتابی باید در کار باشد اینها چون رقیبی ندارند یکه تاز میدان شده‌اند آخر اینکه صحیح نیست کلیه پروازها با تأخیرهای ناراحت کننده انجام بگیرد همینطور ساعت به ساعت ما را معطل نکه داشتند تا بالاخره بایک ماشین کرایه چند نفرمان خود را به تهران رساندیم این کمبودها را باید منعکس کنیم و بالاخره باید یک نفر پیدا شود که بازگو کند قضیه هواپیمائی در جاهای دیگر دنیا فرم دیگری دارد اینجا کار به کتک کاری داشت می‌کشید و نوع برخورد مردم با جاهای دیگر دنیا قابل مقایسه نیست (صحیح است) یکی بچه اش مریض بود نمی‌دانست چکار باید بکند این وظیفه هواپیمائی ملی است که اگر هواپیمایش خراب بود از شرکتهای دیگر کمک بگیرد یا هواپیمائی رزروی داشته باشد گفتند یکی از هواپیماهای ما به کرمان رفته تا هواپیمائی را که در آنجا خراب شده تعمیر کند و برگردد! یکی دیگر می‌گفت با آمستردام تماس می‌گیرند و آنها به تهران خبر می‌دهند و ما از تهران باید بپرسیم کی هواپیما می‌رسد! ساعت ۶ گفتند که هواپیما درست نشده و با دو موتور خواهدآمد! به هر جال یک شرکت هواپیمائی باید چند خلبان و هواپیمای رزرو داشته باشد و برای وقت مردم ارزش قائل بشوند (صحیح است) و اگر اخلالی در برنامه هایشان پیش آمد از مردم عذرخواهی کنند نه اینکه نسبت به این مسائل بی تفاوت باشند (حجتی – در این مورد آنچه البته با جائی نرسد فریاد است) من اگر در این باره اقدامی نشود باز هم به صورت‌های دیگر این موضوع را پیگیری خواهم کرد، از وقتی که به من داده شد تشکر می‌کنم (احسنت-احسنت).

- تصویب صورت جلسه‌های روز یکشنبه ۲۲، و سه شنبه ۲۴ خردادماه ۲۵۳۶

۳- تصویب صورت جلسه‌های روز یکشنبه ۲۲، و سه شنبه ۲۴ خردادماه ۲۵۳۶.

رئیس - صورت جلسه‌های روز یکشنبه و سه شنبه هفته گذشته بین خانمها و آقایان توزیع شده است نسبت به این دو صورت جلسه نظری نیست؟(اظهاری نشد) صورت جلسه‌ها تصویب می‌شود.

- تقدیم لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۶ اساسنامه شرکت سهامی ساختمان سد و تأسیسات آبیاری (سابیر) مصوب ۷ تیر ماه ۲۵۳۵ به وسیله آقای مهابادی معاون وزارت نیرو

۴- تقدیم لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۶ اساسنامه شرکت سهامی ساختمان سد و تأسیسات آبیاری (سابیر) مصوب ۷ تیر ماه ۲۵۳۵ به وسیله آقای مهابادی معاون وزارت نیرو.

رئیس - وارد دستور می‌شویم آقای مهابادی بفرمائید.

مهابادی (معاون وزارت نیرو)- با اجازه مقام ریاست لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۶ اساسنامه شرکت سهامی ساختمان سد آبیاری (سابیر) مصوب هفتم تیرماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی را به پیوست تقدیم و تقاضای تصویب آنرا دارم.

رئیس - لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه آئین نامه تبصره ۸۲ قانون بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور به وسیله آقای گنجی وزیر آموزش و پرورش

۵- تقدیم لایحه آئین نامه تبصره ۸۲ قانون بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور به وسیله آقای گنجی وزیر آموزش و پرورش.

رئیس - آقای دکتر گنجی بفرمائید.

دکتر گنجی (وزیر آموزش و پرورش)- با اجازه مقام ریاست و خانمها و آقایان ….

(در ساعت ده و ده دقیقه جریان برق قطع گردید)

رئیس - با اجازه خانمها و آقایان چند دقیقه تنفس داده می‌شود.

(ساعت ده و بیست دقیقه جلسه مجدداً تشکیل شد)

رئیس - آقای دکتر گنجی بفرمائید.

دکتر گنجی - با اجازه مقام ریاست مجلس شورای ملی در اجرای تبصره ۸۲ قانون بودجه سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی آئین نامه مدارس استیجاری را جهت تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی تقدیم می‌کنم همانطور که استحضار دارید حدود ۵۶۰۰ مدرسه استیجاری در دست وزارت آموزش و پرورش هست و تبصرة ۸۲ بودجه و این آئین نامه امکان می‌دهد که وزارت آموزش و پرورش هر چه زودتر تکلیف این مدارس را روشن کند تا بتوانیم تعمیرات لازم را در تابستانی که در پیش است هرچه زودتر انجام بدهیم تا در سال جدید دانش آموزان با شرایط بهتری درس خود را شروع بکنند البته باید بعنوان توضیح بعرض خانمها و آقایان برسانم که ۵۶۰۰ مدرسه استیجاری بعد از تصویب آئین نامه باید کارشناسی بشود و کار واگذاریش به اتمام برسد البته تصدیق میفرمائید که کار ساده‌ای نیست، بنابراین بنده اطمینان می‌دهم که در حال حاضر خودمان را برای انجام این کار تجهیز کردیم و بسیج کردیم به محض اینکه لایحه به تصویب برسد شروع به کار خواهیم کرد و انشاءالله نظر خانمها و آقایان را تا آنجا میسر باشد و در امکاناتشان باشد اجرا خواهیم کرد ازحضورتان تشکر می‌کنم (احسنت).

رئیس - آئین نامه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون آموزش و پرورش راجع به انحلال سازمان تربیت بدنی ایران و واگذاری وظایف آن و ارسال به مجلس سنا

۶- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون آموزش و پرورش راجع به انحلال سازمان تربیت بدنی ایران و واگذاری وظایف آن و ارسال به مجلس سنا.

رئیس - گزارش شور دوم انحلال سازمان تربیت بدنی ایران و واگذاری وظایف آن مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون آموزش و پرورش به مجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۶/۳/۱۰ با حضور آقای فریدون مهدوی وزیر مشاور و آقای توسلی معاون وزارت آموزش و پرورش لایحه شماره ۱۸۵۶ مورخ ۲۵۳۶/۱/۲۰ مربوط به انحلال سازمان تربیت بدنی ایران و واگذاری وظایف آن را که گزارش شور اول آن به شمارة ۶۲۱ چاپ گردیده است با توجه به پیشنهاد‌های رسیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز چهارشنبه ۲۵۳۶/۳/۱۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه انحلال سازمان تربیت بدنی ایران و واگذاری وظایف آن را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون آموزش و پرورش را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی – محمد علی ادیب مجلسی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه روز پنجشنبه ۲۵۳۶/۳/۱۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه انحلال سازمان تربیت بدنی ایران و واگذاری وظایف آن را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون آموزش و پرورش را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری – کیومرث وشمگیر.

رئیس - ماده اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- از تاریخ تصویب این قانون «سازمان تربیت بدنی ایران» که به موجب قانون مصوب ۲۳ خرداد ماه ۱۳۵۰(۲۵۳۰ شاهنشاهی) ایجاد شده است منحل می‌شود و تشکیلات ورزش ایران تحت سرپرستی و ریاست عالیه والاحضرت همایون ولایتعهد جایگزین آن می‌گردد.

رئیس - در ماده اول نظری نیست؟(اظهاری نشد) به مادة اول رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- وظایف و اختیارات سازمان تربیت بدنی ایران به دبیرخانه شورای عالی تشکیلات ورزش ایران و وزارت آموزش و پرورش واگذار می‌شود.

رئیس - در ماده ۲ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به مادة ۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- تشکیلات ورزش ایران جهت انجام وظایف و مسئولیتهای مربوط دارای ارکان زیر خواهد بود:

الف- شواری عالی تشکیلات ورزش ایران.
ب- هیئت اجرائی تشکیلات ورزش ایران.
ج- دبیرخانه شورای عالی تشکیلات ورزش ایران.
د- شاخه معاونت تربیت بدنی و ورزش وزارت آموزش و پرورش.
ه- شورای ورزش استانها.
و- مجموعه‌های بزرگ ورزشی.

رئیس - در ماده ۳ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به مادة ۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- اعضا و وظایف شورای عالی تشکیلات ورزش ایران بشرح زیر است:

الف- اعضاء:
۱- رئیس شورای عالی که به فرمان همایونی منصوب می‌شود.
۲- یکی از وزراء مشاور به انتخاب نخست وزیر.
۳- وزیر آموزش و پرورش.
۴- وزیر علوم و آموزش عالی.
۵- وزیر کشاورزی و منابع طبیعی.
۶- وزیر کار و امور اجتماعی.
۷- وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه.
۸- رئیس سناد بزرگ ارتشتاران.
۹- نماینده کمیته ملی المپیک ایران.
۱۰- یک نفر منتخب رؤسای فدراسیونهای ورزشی کشور.
۱۱- دو نفر از مطلعان در امر ورزش به انتخاب رئیس شورای عالی برای مدت دو سال.
ب-وظایف:
۱- توسعه و تعمیم و گسترش ورزش در سراسر کشور و جلب مشارکت و همکاری مردم.
۲- تعیین خط مشی‌ها و ایجاد هماهنگی بین فعالیتهای مختلف ورزش در سطح کشور اعم از سازمانهای دولتی و غیر دولتی.
۳- تصویب طرحها و برنامه‌ها و بررسی بودجه ورزشی کشور.
۴- ایجاد هماهنگی و ارزیابی نتایج کلیه فعالیتهای ورزشی مؤسسات دولتی و فدراسیونها و باشگاهها و زورخانه‌ها و سایر مؤسسات ورزشی.
۵- اقدام در جهت تهیه و تولید لوازم ورزشی ارزان قیمت.

رئیس - در ماده ۴ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵- اعضاء و وظایف هیئت اجرائی تشکیلات ورزش ایران بشرح زیر خواهد بود:

الف- اعضاء:
۱- دبیر کل شورای عالی (رئیس هیئت اجرائی)
۲- معاون شاخه تربیت بدنی و ورزش وزارت آموزش و پرورش.
۳- معاون وزارت علوم و آموزش عالی.
۴- معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی.
۵- معاون وزارت کار و امور اجتماعی.
۶- معاون ستاد بزرگ ارتشتاران.
۷- دبیر کل کمیته ملی المپیک ایران.
۸- یک نفر منتخب رؤسای فدراسیونهای ورزشی کشور.
ب-وظایف:
۱- تهیه و تنظیم طرح و برنامه ورزش کشور.
۲- تعیین و ابلاغ ضوابط تنظیم بودجه ورزشی کشور به سازمانهای ذینفع.
۳- تأیید کلیه تشکیلات ورزشی سازمانها و مؤسسات دولتی قبل از پیشنهاد به سازمان امور اداری و استخدامی کشور.
۴- تعیین ضوابط و شرایط احراز پست مدیران ورزش کلیه سازمانها و مؤسسات دولتی.
۵- انجام کلیه اموری که از طرف شورای عالی ورزش محول می‌شود.
۶- بررسی و رسیدگی به مسائل و اموری که از طرف دبیر کل شورای عالی ارجاع می‌شود.

رئیس - در ماده نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶- دبیرخانه شورای عالی تشکیلات ورزش ایران که کلیه تصمیمات هیئت اجرایی را به موقع اجرا خواهد گذارد به وسیله دبیر کل اداره شده و دارای وظایف و اختیاراتی بشرح زیر خواهد بود:

الف- دبیر کل شورای عالی به پیشنهاد رئیس شورای عالی و با فرمان همایونی به ریاست هیئت اجرائی منصوب می‌شود و مسئول اجرای مصوبات شورای عالی تشکیلات ورزش ایران و تصمیمات هیئت اجرائی و حسن اجرای امور دبیرخانه خواهد بود.
ب- وظایف و اختیارات:
۱- تهیه و تنظیم بودجه و تقسیم و تخصیص اعتبارات براساس برنامه‌های مصوب شورای عالی و هیئت اجرائی.
۲- ایجاد هماهنگی و رسیدگی به امور فدراسیونهای ورزشی کشور با توجه به اساسنامه و مقررات عمومی فدراسیونهای ورزشی ایران.
۳- رسیدگی به امور باشگاهها و زورخانه‌ها و سایر مؤسسات ورزشی.
۴- تعیین دبیران دبیرخانه‌های شورای ورزش استانها.
۵- انجام هر نوع وظیفه‌ای که از طرف شورای عالی ورزش و یا هئیت اجرائی واگذار گردد.
۶- تأمین خدمات لازم مورد نیاز کمیته المپیک ایران.
۷- تقسیم و مصرف درآمدهای اختصاصی و عواید حاصله از محل فروش بلیط مسابقات، نمایشها و جشنواره‌های ورزشی، استخرها و میدانها و مراکز ورزشی که برابر ضوابط تعیین شده از طرف شورای عالی تشکیلات ورزش ایران به مصرف امور ورزش خواهد رسید.
۸- تعیین تکلیف کارکنان سازمان تربیت بدنی سابق و انتقال آنان به وزارت آموزش و پرورش و دبیرخانه تشکیلات ورزشی ایران و واحدهای وابسته با رعایت ضوابط و قوانین استخدامی کشور.
تبصره ۱- جلسات هیئت اجرائی ورزش ایران حداقل ماهی یک بار تشکیل می‌گردد.
تبصره ۲- دبیرخانه دارای شخصیت حقوقی بوده و دارای استقلال مالی می‌باشد.
تبصره ۳- دبیرخانه جهت انجام وظایف مربوط سازمان مورد نیاز را جهت تصویب به شورای عالی پیشنهاد خواهد کرد.
تبصره ۴- مقررات مالی و معاملاتی دبیرخانه پس از تصویب شورای عالی تشکیلات ورزش ایران قابل اجرا خواهد بود
تبصره ۵- کارمندانی که به دبیرخانه تشکیلات ورزش ایران و یا وزارت آموزش و پرورش منتقل می‌گردند طبق مقررات قانون استخدامی کشوری با آنان رفتار خواهد شد.

رئیس - در ماده ۶ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به مادة ۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷- وظایف و اختیارات آموزش و پرورش:

۱- توسعه و تعمیم تربیت بدنی و ورزش در مدارس و آموزشگاههای تابع وزارت آموزش و پرورش.
۲- تعلیم و تربیت معلم ورزش برای سراسر کشور.
۳- تأسیس و تجهیز و اداره توسعه ورزشگاههای وزارت آموزش و پرورش.
۴- اداره و استفاده از کلیه تأسیسات و وسایل و میدانهای ورزشی و اردوگاههای و پلاژها متعلق به سازمان تربیت بدنی بجز مجتمعهای ورزشی.
۵- اجرای برنامه‌های ورزشی و تربیت بدنی و پیگیری و ارزیابی برنامه‌ها در کلیه آموزشگاهها و مؤسسات آموزشی وابسته به وزارت آموزش و پرورش با توجه به قانون مصوب چهارده شهریور ۲۴۸۶ شاهنشاهی.
تبصره- وزارت آموزش و پرورش جهت انجام وظایف مربوط به سازمان لازم را به سازمان امور اداری و استخدامی کشور پیشنهاد خواهد کرد.

رئیس - در ماده ۷ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به مادة ۷ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸- اعضاء و وظایف شورا و ورزش استانها و شهرستانها:

الف- اعضاء:
۱- استاندار (رئیس شورا),
۲- رئیس دانشگاه (در صورت وجود دانشگاه) یا رئیس مدرسه عالی,
۳- فرمانده نظامی منطقه.
۴- مدیر کل آموزش و پرورش.
۵- مدیر کل کار و امور اجتماعی.
۶- مدیر کل کشاورزی و منابع طبیعی.
۷- دبیر دبیرخانه ورزش استان.
۸- یک نفر منتخب انجمن شهر مرکز استان.
۹- دو نفر منتخب انجمن استان برای مدت یک سال به نحوی که هر سال به تناوب از شهرستانهای تابع استان انتخاب گردند.
ب- وظایف:
۱- توسعه و تعمیم ورزش در سطح استان.
۲- ایجاد هماهنگی بین فعالیتهای ورزش استان.
۳- تعیین خط مشی‌های اجرائی در سطح استان.
۴- تنظیم و تصویب طرحها، برنامه‌ها و بودجه ورزش استان.
۵- تصویب برنامه استفاده از تأسیسات ورزشی در سطح استان برای عموم.
۶- تعیین رؤسای هیئت‌های ورزشی و مسئولین ورزشی استانها و شهرستانهای تابعه.
ج- شورای ورزش استان جهت انجام وظایف مربوط دارای دبیرخانه‌ای خواهد بود.
تبصره ۱- فعالیت ورزشی شهرستانها و بخشهای تابعه هر استان برابر تصمیمات متخذه در شورای ورزشی استان و با توجه به ماده ۷ (وظایف و اعضای شورای استان) در سطح بخش و شهرستان عملی خواهد بود.

رئیس - چون ماده ۸ یک تبصره بیشتر ندارد بنابراین تبصره یک به تبصره اصلاح می‌شود در ماده ۸ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به مادة ۸رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده نه قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹- مجموعه‌های بزرگ ورزشی:

الف- مجموعه‌های ورزشی آریامهر، امجدیه، شهبانو فرح و داودیه به صورت مستقل و برابر اساسنامه جداگانه‌ای اداره خواهد شد.
ب- سایر مجموعه‌های بزرگ ورزشی در سراسر کشور برابر تصویب شورای عالی تشکیلات ورزش ایران به هر نحوی که مقتضی باشد اداره خواهد شد.

رئیس - در ماده ۹ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده ۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰- وزارت امور اقتصادی و دارائی و سازمان برنامه و بودجه مکلفند ظرف چهار ماه از تاریخ تصویب این قانون نسبت به تفکیک و تقسیم اعتبارات و دیون و تعهدات و دارائی و اموال و تأسیسات سازمان تربیت بدنی ایران و واگذاری آن به مجموعه‌های موضوع ماده ۹ و دبیرخانه شورای عالی تشکلات ورزش ایران و وزارت آموزش و پرورش اقدام نمایند.

رئیس - در ماده ۱۰ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به مادة ۱۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۱۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۱- وزارت آموزش و پرورش و دبیرخانه تشکیلات ورزش ایران می‌توانند طبق تصمیم شورای عالی از مقررات و اختیارات و فعالیتهائی که به موجب قانون مصوب ۱۳۵۰(۲۵۳۰ شاهنشاهی) برای سازمان تربیت بدنی منظوی شده است استفاده نمایند.

رئیس - در ماده ۱۱ نظری نیست؟(اظهاری نشد) به مادة ۱۱ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات آخر لایحه مطرح است تیمسار بیات بفرمائید.

سرتیپ بیات - همکاران گرانمایه و ارجمند، لایحه قانون انحلال سازمان تربیت بدنی ایران و شتاب به مجلس تقدیم شد و با شتاب بیشتر شور اول و شور دوم خود را در مجلس گذراند تا هر چه زودتر به وضع ورزش کشور و سرو سامان داده شود (عباسمیرزائی- تیمسار شور اول و شوردوم شتاب لازم ندارد دولت هم با شتاب لایحه را به مجلس ندد مجلس را تخطئه نکنید) جناب آقای رئیس استدعا می‌کنم لطفاً به این پرقیچی بفرمائید پارازیت ندهند، متأسفانه بعلت اینکه همراه کمیسیون کشور در مسافرت اصفهان و شیراز بودم میسر نشد، هنگام بحث در شور اول مطالب لازم را بعرض برسانم و پس از مراجعت پیشنهاداتی در مورد این لایحه به مقام ریاست تقدیم کردم ولی معلوم نشد که بعلت همان شتاب در تصویب لایحه بحث کمیسیونهای مربوط نیز در شور دوم پایان پذیرفته است. حال به حکم سوابق دیرین، و نقشی که مدتهای مدید در ورزش ایران داشته‌ام، و حتی مدیریت دو مجله ورزشی را نیز عهده دار بودم خود را محق میدانم در این موقع که لایحه جدید ورزش به منظور ایجاد یک تحول بنیادی وزیر بنائی در ورزش مطرح و تصویب شده است مطالبی در مورد کلیات این لایحه باستحضار نمایندگان محترم برسانم.

در مقدمة این لایحه یک نوید امید بخش و غرور آمیز وجود داشت که حائز کمال اهمیت بوده و نقطه عطفی برای تاریخ ورزش ایران به شمار خواهد رفت و آن خبر افتخارانگیزی بود که نشان می‌داد به فرمان مبارک شاهانه سرپرستی و ریاست عالیه تشکیلات ورزش ایران به والاحضرت همایون ولایتعهد تفویض شده است.

با اذعان به این حقیقت که مقام شامخ ولایتعهد یک مقام رسمی کشور شاهنشاهی ایران بوده و در برابر قاطبه ملت چه از نظر عنوان و جنبه عمومی و چه از لحاظ شخصیت پر کیفیت فردی، از تقدس ویژه‌ای برخوردار است (صحیح است) ورزشکاران و دوستداران ورزش ایران مباهی و سرافرازند که در پیشگاه بلندپایه اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران، دارای آنچنان ارجی هستند که انجام نظارت عالیه برآنان پس از ذات مبارک شاهانه به والاحضرت همایون ولایتعهد نفویض شده و اول سازمانی از کشور می‌باشد که به طور مستقیم در پرتو توجهات معظم لها قرار می‌گیرد((صحیح است) من به نام یک سرباز ورزشکار و خدمتگزار دیرینه ورزش ایران این افتخار را به ورزشکاران ایران تبریک گفته و مراتب سپاس صادقانه وزرشکاران و خدمتگزاران ورزش کشور را به آستان فرمانده بزرگ انقلاب و رهبر عالیقدر ایران و به پیشگاه والاحضرت همایون ولایتعهد تقدیم می‌دارم (احسنت).

والاحضرتا صفای مقدم مبارک، ما سایه گسترده و پر برکت آن جگر گوشه مردم شاهپرست ایران را به محیط ورزش ایران گرامی می‌داریم (احسنت) و اطمینان داریم که با حمایت شاهنشاهی و با ارشاد داهینه والاحضرت همایون ورزش ایران از این رکود و نابسامانی اخیرنجات خواهد یافت و یک تحول زیربنائی عظیم به طوری که شایسته رستاخیز ملت ایران باشد در ورزش کشور به وجود خواهد آمد.(صحیح است)

برنمایندگان محترم پوشیده نیست که ورزش ایران در چند سال اخیر سیر قهقهرائی داشت و در حالیکه در سایه رهبریهای خردمندانه شاهنشاه آریامهر در شئون مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی مملکت، یک جهش استثنائی و تحول اساسی و بنیادی بوجود آمده است، دست اندرکاران ورزش نتوانستند فعالیت خود را با پیشرفت خارق العاده کشور همگام سازند و کار تنزل سطح ورزش ایران بخاطر بی اطلاعیها، کم کاریها و نابسامانیها بجائی رسید که شاهنشاه امر به انحلال تربیت بدنی ایران صادر فرمودند.

این لایحه که امروز شور دوم آن در ساحت مقدس مجلس مطرح و تصویب شد در حقیقت باید شامل نظام جدید ورزش ایران و جامع جمیع نظرات عالیه پیشوای عالیقدر ایران باشد و به منویات مبارک شاهنشاه به طور کامل جامه عمل بپوشد. قطعاً و حتماً باید ضمن تطبیق با شرایط اقلیمی، اجتماعی و فرهنگی ایران عاری از هرگونه نقص و عیب باشد.

یک نظر اجمالی به لایحه مصوبه برای اهل فن و آشنایان به ورزش و کسانی که با تحولات ورزشی دنیای مترقی بیگانه نیستند نشان می‌دهد که در این لایحه نارسائیهائی وجود دارد که این خدمتگزار وظیفه خود میدانم چند نکته را باختصار بیان کنم تاحال که تشریفات قانونگزاری مانع است که در این مجلس باین عرایض صادقانه ترتیب اثر داده شود شاید اعضای کمیسیون مربوطه مجلس سنا و سناتورهای محترم و نماینده دولت در سنا درموقع طرح این لایحه در مجلس سنا به این مطلب کوتاه توجه خاص مبذول فرمایند.

۱- انجمنهای ورزشی شهر و انجمنهای ورزشی شهرستان مانند انجمنهای دموکراتیک به انتخاب مردم در استانها و شهرستانها تشکیل شود.
۲- پیوندها و روابط در سازمانهای پیش بینی شده در این لایحه روشن نیست، این پیوندها و روابط معلوم و مشخص گردد.
۳- با توجه باینکه قسمت اعظم زیربنای ورزش در هر جامعه وسیله باشگاههای ورزشی ساخته می‌شود و باشگاهها مؤثرترین عامل پیشرفت ورزش در مملکت هستند دو نفر نماینده منتخب کانون باشگاهها مانند نماینده فدراسیونها یکی در سازمان شورای تشکیلات ورزش ایران و یکی در هیئت اجرائی تشکیلات ورزش ایران منظور شوند.
۴- یا شاخه معاونت تربیت بدنی و ورزش وزارت آموزش و پرورش از این سازمان حذف شود و یا شاخه معاونت وزارت علوم و آموزش عالی وزارت کار و اموراجتماعی وزارت کشاورزی و عمران روستائی و نظائر آنها که سازمن و تشکیلات ورزشی دارند به این سازمان اضافه شود.
۵- مجموعه‌های بزرگ ورزشی که عبارت از چند سری ابنیه می‌باشد در ردیف وزرا و معاونین و شورای ورزش استانها منظور شده است به جای آن سرپرستی‌ها یا مدیران کل و یا مدیران عامل مجموعه‌های بزرگ ورزشی نوشته شود.
۶- وقتی که دبیر کمیته المیپک جزء اعضاء هیئت اجرائی و معاونین وزارتخانه‌ها منظور شده دیگر منظورکردن نماینده کمیته المپیک که قطعاً مقام ورزش پائینتر از دبیر کل کمیته المیپیک را خواهد داشت در سازمان شورای عالی تشکیلات ورزش ایران که از وزراء تشکیل می‌شود زائد بوده و متناسب به نظر نمی‌رسد.
۷- دو نفر منتخب انجمن استان جزء شورای ورزش استانها و شهرستانها منظور شده‌اند قرار است هر سال عوض شوند. این تعویض به صلاح ورزش نمی‌باشد زیرا تا فردی می‌آید که به امر ورزش و نیازمندیهای محیط آشنا شود تعویض می‌شود.
۸- اکثریت شورای عالی را وزراء و اکثریت هیئت اجرائی را معاونین وزراء و اکثریت شورای ورزش استانها را رؤسا و مدیران کل تشکیل می‌دهند و هیچ کدام از این مقامات اجبار ندارند که به ورزش آشنا و علاقمند باشند تعویض انتقال و علاقمند بودن و نبودن آنان به ورزش در پیشرفت این امر اثر نامنظم خواهد گذاشت.
۹- در این لایحه شورای عالی و هیئت اجرائی وجود دارد ولی شورای فنی که بتواند برای ورزش ایران برنامه ریزی کنند پیش بینی نشده است.
۱۰- پیشنهاد می‌شود این لایحه که بیشتر شبیه آئین نامه تهیه شده است موقتی تلقی شود و در یک زمان متناسب لایحه دیگری که جامع جمیع نظرات عالیه پیشوای عالیقدر ایران و متناسب با ضرورتهای حزب مترقی رستاخیز ملت ایران باشد تنظیم و به مجلس تقدیم گردد. اینها بودند نکته هائی که به نظر این خدمتگذار ورزش حائز اهمیت و قابل توجه به نظر می‌رسد به یقین اعضای محترم کمیسیون‌های مربوط در سنا و سناتورهای معظم به نکات دیگری نیز که در معرض دید اینجانب قرار نگرفته است عطف توجه خواهند فرمود.

از اینکه همکاران گرانمایه با حوصله بعرایضم توجه فرمودند سپاسگزارم.

رئیس - برای اطلاع تیسمار بیات عرض می‌کنم، این لایحه مدت دو ماه در مجلس شورای ملی و کمیسیونها مورد بررسی قرار گرفت.

بیات - بنده غفلت کردم.

رئیس - آقای اخلاق پور بفرمائید.

اخلاق پور-

ز نیرو بود مرد را راستی
زسستی کژی آید و کاستی (احسنت)

جناب آقای رئیس، خانمها و آقایان، در جلسه یکشنبه هشتم خرداد ماه به هنگام شور اول لایحه قانون انحلال سازمان تربیت بدنی ایران و واگذاری وظایف آن به دبیرخانه شورای عالی تشکیلات ورزش ایران، و وزارت آموزش و پرورش می‌خواستم در کلیات لایحة مورد بحث مطالبی باستحضار خانمها و آقایان برسانم ولی بعلت اشتباهی که رخ داد موفق نشدم اکنون از فرصت استفاده نموده مطالب مربوط را بعنوان بحث درکلیات آخر لایحه بعرض حضار گرامی میرساند. بدون تردید تهیه لایحه مورد بحث و تقدیم آن به مجلس بی ارتباط با مسئله شکست ورزشکاران ایران در المپیک مونرآل نیست و قبل از این شکست ورزشکاران جدی و فعال ما توانستند با نیروی شگرف و خارق العاده خود و با برخورداری از یک برنامة صحیح و تاکتیک منظم در مسابقات بازی‌های آسیائی که در تهران برگزار گردید با سربلندی و سرافرازی فراوان بر بیشتر از رقبای خود مسلط و به کسب افتخار و دریافت مدالهای متعددی موفق و شاهنشاه ورزش دوست و ملت نجیب ایران را از پیروزی‌های پی در پی مسرور و مشعوف گردانندو اگر این وضع ادامه میافت و سازمان تربیت بدنی با تنظیم برنامه‌های مورد لزوم و دور از هرگونه شائبه و تبعیضی در تشویق ورزشکاران میکوید و فقط به پیروزی بازیهای آسیائی اکتفا نمی‌کرد محققاً ورزش ا یران در سطح بین المللی از مقامی بسیار والا و شامخ برخوردار می‌گردید متأسفانه این پیروزی چشم گیر موقت بود و بر اثر پاره‌ای از موانع ناگوار و وجود بی نظمی در آن سازمان و بعلت نسپردن کار به کاردان و قائل شدن تبعیض و امتیازی برای عده‌ای که به هیچ وجه استحقاق آن را نداشتند رفته رفته شور و هیجانی که در ورزشکاران ما وجود داشت بعلت همین بی توجهی‌ها جای خود را برخوت و سستی واگذار کرد و به قول روزنامه اطلاعات شرح منعکس در صفحه ۲۱ روز شنبه دوم مرداد ۲۵۳۵: این همه بی حالی نوبر است: و کار بجائی کشید که ورزشکاران ما بلحظ رعایت ننمودن مقررات مربوط به ورزش و عدم برخورداری از مدیریت صحیح و نداشتن مربیان جدی و دلسوز در کلیه رشته‌های ورزشی که در المپیک مونرآل برگزر شد تن به شکستهای پی در پی داده و این شکستهای غیر قابل قبول آنچنان مردم ایران را ناراحت گردانده بود که باعث موجی از انتقاد و بالنتیجه موجب انحلال سازمان تربیت بدنی و عدم رضایت از ورزشکاران و مربیان اعزامی به المپیک مونرآل شد و با اینکه عدة زیادی جهت برگزاری مسابقات گوناگون به المپیک مزبور رفته بودند فقط می‌توانستند یک مدال نقره برای کشتی و یک مال برنز جهت مسابقه وزنه برداری کسب نمایند و این شکست غیر منتظره مدتها مورد انتقاد ورزش دوستان بود و با لحنی بسیار تند در جراید منعکس می‌گردید و افراد در برخورد با یکدیگر می‌گفتند مگر همین ورزشکاران نبودند که در بازیهای آسیائی درخشیدند و با شکست دادن رقبای خود توانستند مقام والائی را در کلیه رشته‌های ورزشی کسب و با تصاحب سکوهای پیروزی و اخذ مدالهای زیاد برای ما افتخار آفرین شدند پس چطور شد که به یکباره آن همه قدرت و شور و هیجان زاید الوصف به سستی وسردی گرائید و با اینکه ورزشکاران ایرانی در بازیهای آسیائی دوش به دوش ورزش کاران ژاپنی به رقابت پرداخته وپیروزیهای عظیمی هم نصیب وزرشکاران ما گردید چگونه شد که ورزشکاران ژاپنی تونستند در مسابقات المپیک مونرآل مقام مهمی را با کسب تعداد زیادی مدال از نوع طلا و نقره و برنز حائز گردند ولی ما نتوانستیم لااقل مقام وموقعیت بازیهای آسیائی خود را که شهره آفاق شده بود حفظ و بالاخره بلحاظ این عدم توانائی در بین ورزشکاران سایر ممالک شرکت کننده در مقام بیست و هشت قرار گرفتیم حال آنکه ژاپن در مقام هفتم جای خود را بازیافت و برای توجیه و تشریح این شکستها می‌توان چراهای زیادی را با ذکر دلیل پشت سر هم ردیف کرد که به طور یقین هیچ یک از آنها قابل پاسخگوئی نیست و چون مردم ورزش دوست ایران با علاقه فراوان این مسابقات را با دیدن از طریق تلویزیون و شنیدن به وسیله رادیو و خواندن جراید دنبال می‌کردند و می‌خواستند علل این شکستها را بفهمند با اینکه دولت وظیفه داشت با صدور اعلامیه‌ای مردم را در جریان بگذارد متأسفانه موضوع به این مهمی را به ودای فراموشی سپردند عجب اینکه هر مربی یا ورزشکاری تقصیر را متوجه دیگری میگردانید و بالاخره معلوم نشد که مقصرین این شکستها مربیان ورزشی بودند یا ورزشکاران ولی بعقیدة اینجانب علت این وقایع ناگوار و آزار دهنده را باید در خود سازمان تربیت بدنی جستجو کرد اگر این سازمان برنامه منظم داشت و اصل مدیریت را در انجام کارها رعایت می‌نمود و مربیان مجرب و دلسوز برای امر ورزش بکار می‌گماشت و با جلوگیری از تبعیض، نظم در بین ورزشکاران برقرار می‌ساخت و حق ورزشکاران را محفوظ می‌داشت هرگز با چنین سرنوشت شومی مواجه نمی‌گشت (صحیح است) نظر حضار ارجمند را به مندرجات روزنامه شمارة ۳۷۴ مورخ شنبه دوم مرداد ۲۵۳۵ رستاخیز معطوف می‌دارد و آنچنین است:

چگونه شد که پیرگرگان با تجربه لهستانی توانستند از یک تغییر کوچک تاکتیکی بهره‌ای بزرگ بگیرند و از این طریق تیم خوب سازمان یافته نیمه اول ما را در وقت دوم در هم بریزد. شاهکار کاروان ورزش ما نزدیک به انجام بود قهرمان المپیک یک نیمه مغلوب شد اگر این کار تا پایان ادامه پیدا می‌کرد به راستی که اوج شاهکار ما در تاریخ المپیک نمودار می‌شد اما چنین نشد پیروزی وقت اول کفایت نکرد تا بی تجربگی تیم ما را مخفی کند قهرمان پس از یک نیمه باخت، بازی را برد و لهستان برای پیروز شدن در چنین میدانهائی وبرای آنکه بتواند ورق سرنوشت را در نبردها بسود خود بگرداند به همان چیزی متکی است که تیم ما فاقد آن است «یعنی تجربه» حضار محترم اگر به نکات دقیق و صریح این روزنامه که بدان اشاره نمودم توجه فرمایند نتیجه گرفته می‌شود با اینکه فوتبالیستهای ما از هر جهت بر فوتبالیستهای لهستانی برتری داشته و حتی در نیمه دوم بلحاظ عدم برخورداری از تاکتیک صحیح اجباراً تن به شکست می‌دهند که این خود بهترین دلیل بر ضعف مدیریت این دستگاه است و یا در بازی واترپولو با اینکه در بازیهای آسیائی مقام اول را حائز شدیم متأسفانه در مسابقات مونرآل تن به یک شکست غیر قابل قبولی می‌دهیم یعنی تیم واترپولو ایران نود و دو گل می‌خورد که نظیر چنین شکستی تاکنون دیده نشده است و اگر بخواهیم به وقایع ناگوار و تمامی شکستهائی که در مسابقات المپیک مونرآل بر اثرعدم مدیریت صحیح و ولخرجی‌های بی مورد نصیب ورزشکاران ما شده و در جراید آن موقع هم منعکس گردیده است اشاره و با ملاحظات خود را از خانمها و آقایان بهتر از اینجانب بجریان امر واقف هستند و به همین دلیل از بازگو کردن تمامی آن خودداری می‌کنم زیرا گفتن این وقایع و تجسم این شکستها و ناکامی‌ها که بر اثر بی مبالاتی مسئولین امور حادث شده و موجب اندوه تألم خاطر حضار محترم خواهد گردید واقعاً تعجب آور است که در مسابقات المپیک مونرآل یک ورزشکار به نام نیکلای اندریانف توانسته است چهار مدال طلا ویک مدال نقره و یک مدال برنز به تنهائی برای خود کسب نماید ولی ورزشکاران ما که تعداد آنها هم خیلی زیاد بود نتوانسته‌اند که حتی یک مدال طلا کسب نمایند این سؤال پیش می‌آید که مگر ورزشکاران ایرانی از حیث قدرت بدنی و نیروی فکری کمتر ازامثال نیکلای اندریانف هستند مگر همین کشتی گیران و وزنه برداران ما نبودند که بارها در میادین ورزشی المپیک بر رقبای سرسخت خود پیروز شده و با کسب مدالهای طلا و نقره وبرنز برسکوی افتخار صعود و با نواختن سرود ملی و باهتزاز درآمدن پرچم ملی ایران افتخاراتی نصیب ما گردانیده‌اند من فکر نمی‌کنم با انحلال سازمانی و ایجاد تشکیلات دیگر با همان برنامه و همان مسئولین و همان روحیه بتوان کاری از پیش برد بدون تردید این وجود سازمانها یا تشکیلات نیست که بتواند کاری انجام دهد بلکه مربوط است به تنظیم برنامه‌های صحیح و استفاده از نیروی مجهز انسانی که با دلسوزی و فداکاری وظایف خود را به منظور ارتقاء سطح دانش وتقویت نیروی بدنی ورزشکاران و تعمیم ورزش در بین جوانان و سایر افراد ایرانی بنحو مطلوب انجام دهند من انتظار دارم که مسئولین امور ورزشی علت شکستهائی را که در المپیک مونرآل نصیب ورزشکاران ما شده در مجلس شورای ملی توضیح و با میان گذاردن موضوع از نمایندگان محترم مجلس کمک فکری بگیرند و مطمئن باشند که نمایندگان محترم در اینموردکمک خواهند کرد.

برای تنوع و رفع خستگی حضار گرامی که حوصله کرده و بعرایض اینجانب گوش فرا داده‌اند اجازه می‌خواهم داستانی را که بی شباهت با موضوع مورد بحث نیست بیان کنم و آن این است، گویند شخصی بعنوان حاکم شهری منصوب گردید و موقعی که به شهر مربوطه وارد شد رسم براین است که عده‌ای برای دیدن حاکم به مقر حکومت وی رهسپار می‌گردند و در روزاول ورود حاکم به مقر حکومت وی رهسپار می‌کردند و در روز اول ورود حاکم عده‌ای به دیدن وی آمدند و خود را از معتمدین شهر معرفی کردند و روز بعد همان عده مجدداً بخدمت حاکم مورد نظر ما شرفیاب شده و خود را اعضاء انجمن شهر معرفی نمودند و روز سوم نیز بخدمت حاکم رهسپار و خود را اعضای شورای طرفداران حقوق اصناف و خلاصه چندین بار نزد حاکم رفته و مشاغل مختلفی را که عهده دار بودند عنوان کردند.

حاکم که دید مرتب این عده بعناوین مختلف خود را معرفی و در واقع هر یک دارای چند شغل هستند بالاخره طاقت نیاورد و گفت این شهر است و شما چند نفر والا از دیگران خبری نیست و من در اینچند روزه فقط شما چند نفر را دیدم که مصادرامور مختلف هستند حالا متأسفانه در این مملکت ما می‌بینیم افرادی یافت می‌شوند که به تنهائی دارای چندین شغل می‌باشند که حتی قادر نیستند دو شغل از چندین شغلی را که متقبل شده‌اند انجام دهند دیده شده است یک دستگاهی از خدمات عمومی که نتوانسته است وظایف خود را بخوبی بپایان برساند و این دستگاه بلحاظ سهل انگاری منحل و به دستگاه دیگری تغییر عنوان یافته و همان مسئولین قبلی حاضر شده‌اند که دستگاه بعدی را اصلاح کنند که کاری از پیش نبرده‌اند ودر واقع این افراد به مثابه مهره‌های شطرنجی می‌باشد که مرتب در صفحه شطرنج با تغیر حا و مکان خود در صفحه شطرنج باقی هستند و کاری هم از پیش نمی‌برند و مانع ازاین می‌باشند که افراد فعال و دلسوز دیگری جایگزین آنها گردند (صحیح است) امیدوارم که این افراد خودخواه و ناآگاه و فرصت طلب بخود آیند و تشخیص دهند که میدان فعالیت و ابراز لیاقت فقط منحصر به آنها نیست و دیگران هم از نظر وظیفه اجتماعی و خدمت به شاهنشاه آریامهر و ملت نجیب ایران حق دارند و باید آنها هم قبول مسئولیت نمایند روز یکشنبه گذشته بود که تیم ملی فوتبال ایران با تیم ملی هنگ کنگ مسابقه داد و خوشبختانه برنده اعلام شد وهمگی از این پیروزی خوشحال شدیم موقعی که بخواندن اخبار ورزشی در روزنامه دوشنبه سی ام خرداد ماه آیندگان مشغول بودم به موضوعی برخوردکردم که بسیار ناراحت کننده بود برای استحضار خانمها و آقایان عین عبارت مندرج در روزنامه را می‌خوانم و آن این است. علیرضا عزیزی وقتی که کاپیتن هنگ کنگ را دید گفت ما در تیم جوانان با هم هم دوره بودیم حالا او کاپیتن است من ذخیره آیا اینگونه تبعیضات زننده و دور ازانصاف شما حضار گرامی را ناراحت نمیگرداند وقتی که علیرضا عزیزی در هنگ کنگ می‌بیند هم دوره اش در هنگ کنگ به مقام کاپیتانی ارتقاء میبابد و او هنوز جزء ذخیره است ناراحت نمی‌شود و بدتر از آن وقتی که کاپیتن تیم فوتبال هنگ کنگ مشاهده می‌کند که هم دوره او در ایران جزء ذخیره تیم ملی است در نزد خود فکر نمی‌کند که حتماً در دستگاه ورزشی ایران حساب و کتابی نیست و به این وضع نمیخندند خدا را شاهد می‌گیرم آنچه را که می‌گویم بدان معتقد و مؤمن هستم و دلم می‌سوزد و آرزو می‌کنم انشاءالله روزی فرا رسد که از نظر اجرای منویات شاهنشاه عالیقدر اشخاصی بعنوان مهره‌های اصلی و حساس در صفحه شطرنج امور اجتماعی قرار گیرند که بتوانند صادقانه خدمت نموده و با اعمال شایسته خود مملکت را در مسیر ترقی و تعالی قرار دهند و ازخدای متعال مسئلت می‌نماید که تشکیلات ورزش ایران به سرپرستی و ریاست عالیة والاحضرت همایون ولایتعهد در پیشبرد و تعمیم امر ورزش و اعتلاء نام ایران در میادین ورزشی همواره موفق باشد نکته‌ای که گفتن آن در اینجا ضروری به نظر می‌رسد راجع به ایجاد مجتمع ورزشی درآبادان است حال که با زحمت زیاد و به همت جناب آقای دکتر مرتضی صالحی استاندار محترم خوزستان زمین مورد احتیاج در اختیار مسئولین امور ورزشی گذارده شده است این انتظار هست که با تأمین اعتبار لازم بالاخره پس از سالیان متمادی این مجتمع ورزشی که مورد آرزوی ورزش دوستان آبادان است ایجاد گردد امروز روزنامه‌های رستاخیز و آیندگان را مطالعه می‌کردم به مطلبی بسیار مهم و در عین حال آموزنده‌ای برخورد نمودم و آن راجع به شتوة زندگی و طرز رفتار و خصوصیات اخلاقی والاحضرت رضا پهلوی ولیعهد محبوب می‌باشد و معظم له به هنگام انجام مراسم پایان سال تحصیلی مدرسه رضا پهلوی فرمودند:دوست ندارم برای من«استثناء» قائل بشوند ترجیح می‌دهم که مثل بقیه مردم با من رفتار شود حضار محترم باید از این پند حکیمانه و در عین حال انتقاد اصولی و سازندة درس عبرت گرفت و از قائل شدن استثناء و امتیازات بی مورد جداً پرهیز نمود و باید تصمیمی اتخاذ گردد که لغات ارجح بلامرجح به کلی از قاموس زندگی ما محو و اصل تساوی حقوق بنا بصراحت قانون اساسی جایگزین آن شود و اکنون که تشکیلات ورزش ایران طبق مصوبه مجلسین موجودیت میبابد مسئولین امور ورزشی با الهام ازنظرات و گفتار حکیمانه ولیعهد گرامی بایستی از وجود افرادی صالح و دلسوز و طرفدار عدالت اجتماعی استفاده نموده واز راه یافتن کسانی که مانع پیشرفت امر ورزش شده و می‌شوند جلوگیری نمایند تا انشاءالله ورزش و توسعة آن در کشور به پیشرفتهای قابل توجهی نائل گردد و برای بهبود امر ورزش و پیشرفت آن لازم به نظر می‌رسد که در تشکیلات فعلی ورزشی مخصوصاً فدراسیونهای ورزشی تجدیدنظر بعمل آید و جهت تشکیلات بعدی از وجود اشخاص بصیر ودلسوز استفاده شود (صحیح است).

رئیس - آقای دکتر طبیب بفرمائید.

دکتر طبیب - جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند درباره تشکیلات ورزشی ایران بعنوان کلیات آخر شور دوم مطالبی هست که باید بیان گردد.

در مرداد ماه سال گذشته در میان شور و استقبال جامعه ایرانی فرمان ۴ ماده‌ای شاهنشاه در مورد ورزش کشور شرفصدور یافت.

به موجب این فرمان سیاستها و برنامه‌های مملکت از لحاظ ورزش باید به کلی دگرگون شود.

ماده اول این فرمان مقرر می‌دارد سازمان تربیت بدنی منحل گردد.

در شرفیابی اول شهریور ماه به هنگام معرفی معاون وزارت آموزش و پرورش در تشکیلات ورزشی که در تبریز صورت گرفت شاهنشاه می‌فرمایند:

ما اساس کار را می‌خواهیم. ما نمی‌خواهیم به یک نفر رشوه بدهیم که یک روز قهرمان بشود و یک روز نشود آن دوران دیگر گذشته است.

این علامتها را و هزاران علامت دیگر به هم بچسبانیم خطوط طرح مشخصی را آشکار می‌سازد که ما باید به آن آگاه باشیم.

یک جریان عظیم از تاریخ سرچشمه گرفته و به سوی آینده شتابان است. در برابر این جریان شکوهمند هیچ چیزی را یارای مقاومت نخواهد بود این جریان عظیم استوار برخواست و نیاز ملی است که نام علمی و اصطلاحی آن ناسیونالیزم است (احسنت).

خمیر مایه انقلاب شاه و ملت در ششم بهمن ماه ۲۵۲۱ و بنیان رستاخیز یکپارچگی و فراگیرندگی ملی و آرمان تمدن بزرگ که به سوی آن شتابانیم چیزی نیست مگر تحقق بخشیدن بهمین خواست و نیاز ملی که در جامعه ایران وجود دارد.

چرا یک تشکیلات در مملکت به وجود می‌آید؟ چرا یک قانون به تصویب مجلسین و توشیح شاهنشاه می‌رسد؟ اراده ملت ایران معطوف به چه هدفهائی است؟ چرا یک سازمان فرو می‌ریزد و جامعه انحلال آن را با شادمانی استقبال می‌کند؟

پاسخ این است که هر روح کالبد شایسته خود را طلب می‌نماید سازمانها و تشکیلات مملکت می‌باید برازنده با روحیه‌ای باشند که بخاطر آنها به وجود آمده‌اند.

کالبدهائی که روح و فلسفه وجودی و کار ویژه خود را از دست داده‌اند مانند سنگ ریزه و گهگاه صخره‌ها در برابر جریان حرکت ملت قرار می‌گیرند و سرانجام دیر یا زود در برار استمرار و تداوم حرکتی که وجود دارد مقاومت خود را از دست خواهند داد و متلاشی خواهند شد. وقتی شاهنشاه می‌گوید ما اساس کار را می‌خواهیم مفهومش این است که دیگر هیچ کاریکاتور و شبه تشکیلاتی مورد پذیرش انقلاب شاه و ملت نیست زیرا درست در پی آن شاهنشاه می‌فرمایند: دیگر آن دوران گذشته است این کاریکاتوهای شبه تشکیلاتی مانند یک جسم خارجی سرانجام از پیکره ملت دفع خواهد شد و تنها سازمانها و تشکیلاتی پایدار خواهند ماند که به رسالت ملی و فلسفه وجودی خودشان در مجموعه حیات ملی واقف و آگاه باشند. و تشکیلات جدید ورزشی کشور هم که امروز لایحه قانونی آن مطرح است از این قانون حتماً خارج نیست.

این است مفهوم آنچه که شاهنشاه می‌گویند به هر ترتیب شده ایران باید به تمدن بزرگ و روزی برسد که در ردیف پیشرفته ترین کشورهای جهان باشد (صحیح است) یعنی ایران سرافراز در جهانی بایران سرافراز مسئله ورزش به ویژه انگیزه و گزینش والاحضرت همایون ولایتعهد به سرپرستی و ریاست عالیه آن مسئله‌ای است به وضوح وابسته به جوانان ایران و آن طبیعتها ونهادهای فرهنگی که باید رشد و نمو داده شود (احسنت) مسئله جوانان وابسته جدائی ناپذیری است به آینده سازی ایران. آینده ایران یعنی تمدن بزرگ و سیمای راستین بیشتر و پیشتر از آنکه زیربنای اقتصادی داشته باشد نیازمند به زیربنای فرهنگی است. تمدن بزرگ فرهنگ بزرگ می‌خواهد و این نیاز روحی، فرهنگی، و آرمانی است که باید مهمتر از هر چیز مادی وفیزیکی در دسترس جوانان ما قرار بگیرد. فقر آرمان و فرهنگ مایه اصلی تشتت آشفتگی و نابسامانی در جامعه به ویژه در سنین نوجوانی است.

آن چیزهائی که روح جامعه را می‌آزارد گناهش بر جوانان ما نیست.

وقتی پیکری در معرض فقر یک عنصر اصلی و مورد نیاز قرار گرفت از واکنش در برابر آن به صورت عوارض گوناگون بیماری ناگزیر است جوانان هم چنین هستند.

آن فقر و کمبود را برداریم عوارض گوناگون بیماری بخودی خود بهبود خواهد یافت دریغ فرهنگ و آرمان ملی از جوانان مایه سرشکستگی است جوانان نه تنها خواستار بلکه تشنه غنای فرهنگی و آرمان ملی هستند جوانان نمونه‌هایی شایسته و قابل تقلید را طلب می‌نمایند گناه اصلی سرگشتگی جوانان بر مسئولان و بلند پایگانی است که هرگز نمی‌توانند برای جوانان سرمشق و نمونه باشند که رفتارشان در برانگیختن فرهنگ و آرمان ملی نه تنها نمونه و سودبخش نیست بلکه عملاً کشنده این روح در طبع حساس نوجوانان نیز می‌باشد. به باد دادن ۵۰۰ میلیون تومان برای استادیوم ورزشی- هزاران نوع ولخرجی و خاصه خرجی نبودن وسائل امکانات همگانی کافی و بسنده برای پرورش تن و جان جوانان در شهرها و روستاهای مملکت که هم اکنون میلیونها دانش آموز در این گرمای سوزان آرزوی استخر داشته باشند و با درآمد شرافتمندانه خانوده هایشان توان پرداخت ورودیه آن را نداشته باشند و نمونه‌های بسیار دیگر.

که در نهایت امر استعمار چپ و راست بیگانه از آن بهره می‌گیرند.

زیرا نارسائی سرچشمه نارضائی و نارضائی زمینه و محیطی است که در آن میکربهای ویرانگر و خانمان برانداز بهترین امکان رشد و نمورا پیدا می‌نمایند.

وقتی که جوانان بدون تجهیز با آرمان و فرهنگ ملی برای رسیدن به آینده احساس نارسائی نمایند این خود سرچشمه نارضائی است.

اینان را باید با آرمان و طبیعتهای فرهنگی اصیل ملت ایران مجهز نمود.

طبیعت فرهنگ ایران خود یک ایدئولوژی غرور انگیز ورقابت ناپذیر در صحنه جهانی است در طبیعت فرهنگی ایران زور و توانائی و ثروت و هر چیزی در خدمت بزرگتر آرمان انسانی است داریوش شاه گوید من دوست نیکم من بدی را دوست نیم پسند من نیست که ناتوانی از توانائی زور بشنود و باز پسند من نیست که زیر دستی از زیر دستی رنج ببیند.

آنچه حق است آن پسند من است فرهنگ ایرانی برخلاف فرهنگهای دیگر زورمندی را برای زورگوئی توانایی را برای آزار و زیان رساندن و ثروت را برای استثمار و به بند کشیدن طلب نمی‌کند.

آنچه که امروز بنام حقوق بشر می‌گویند شیوه و آئینی است که همیشه جداناپذیر با ذات و طبیعت ایرانی بوده است (صحیح است).

در لشکرکشی یکی از پادشاهان هخامنشی به کشورهای قدیمی سپاهیان ایرانی ناگزیر از معبری گذشتند که آباد وسرسبز بود بی آنکه آسیبی برسانند و یا تجاوزی بنمایند در واقع اگر جمله می‌آیند و می‌روند و با کسی هم کاری ندارند فقط در تاریخ یک مصداق داشته باشد آن مصداق عبور سپاهیان ایرانی است که بعداً آن سرزمین را به نام ایرانی من زور گو نیستم (نی زورانیوم) نام نهادند که هم اکنون هم این نام وجود دارد.

این است مفهوم رعایت حقوق بشر در پناه شکوفائی نیرومندی و توانائی ملت ایران. زیرا گل عطرآگین هنگامی خواهد توانست بوی دل انگیز خود را به اطراف بپراکند که در سایه نیرومندی و توانائی و آسیب ناپذیری به کمال شکوفائی رسیده باشد.

آنچنان که سینه زورمندان زورخانه‌های ما همیشه سپر بلای مظلومان و ستم دیدگان بود و ثروتمندان این مرز و بوم بی آنکه کسی به آنها بگوید و یا کسی آنها را مجبور بسازد در بیابانها کاروانسراها آب انبار و موقوفه‌های عام المنفعه بنیاد می‌گذاشتند و آنجا که از تشنگی جان‌ها به لب می‌رسید رایگان آب در اختیار کاروانسراها می‌گذاشتند.

برومند باد آن همایون درخت
که در سایه اش می‌توان بردرخت (احسنت).

کجا این غنای فرهنگی در کسانی اثر خواهد کرد که از هر چیزی می‌خواهند پول بسازند و بجای شکوهمندترین آرمانهای انسانی شرافت و همه ارزشهای اخلاقی آنان درپول خلاصه می‌شود.

این شعال مقدس فرهنگ ایرانی است که می‌گوید بشر از پول نیست زیبنده.

من این چیزها را برای آنکه کسی خوشش یا بدش بیاید نمی‌گویم بنام یک نفر نماینده ملت ایران عقاید و نظرات خودم را بازگو می‌کنم.

حقوق بشر یعنی پاس از آن نظاماتی که افراد بشر در جامعه ملی خودشان بتوانند با دسترسی به امکانات برابر به کمال شکوفائی برسند شکستن و زیر پا نهادن این نظامات که هر ملت با شیوه و آئین‌های ویژه خودش پیدا می‌کند و برمیگزیند و در تکمیل هر چه بهتر آن تلاش و کوشش می‌نماید چیزی نیست مگر تجاوز صریح و نقص آشکار آزادی و حقوق بشر‌ها در جامعه ملی هر چند که در زیر نام مقدس آزادی و یا حقوق بشر آن را پنهان بسازند. همین روز گذشته دختر جوانی به مطب من مراجعه نمود و برای موضوعی از من گواهی غیر واقعی خواست به او ندادم از من پرسید از این گواهی که زیان به کسی نمی‌رسد و من از آن سود خواهم برد چه پروائی دارید؟

به او پاسخ دادم چه زیانی از این بدتر که نظم راستی و اعتماد به گواهی پزشک در جامعه زیر پا گذاشته شود درآن صورت دیگر هیچ دستگاهی به گواهی درست و راست پزشک هم باور نخواهد داشت. و زیان آن دردمندان که گواهی پزشک را در دست دارند و دیگر کسی به آن اعتماد نمی‌کند به این چیزی که امروز از من طلب می‌کنی ارتباط پیدا خواهد نمود.

گفته مرا که با خواست ظاهریش مغایرت داشت بجان پذیرفت و با سپاس و ‎‏آفرین فراوان مطب را ترک کرد. حقوق بشر یعنی در مجموع پاس همین نظامات که در پرتو آن جامعه ملی می‌تواند راه شکوفائی و حفظ موجودیت خود را با سربلندی بپیماید چنین است راهی که در پیش داریم و روح و آن اساس کار که مورد توجه شاهنشاه و ملت ایران است.

با شناخت انگیزه اصلی مدفون ساختن تنی بدون روان بنام تربیت بدنی سابق آن صحنه‌ها نباید تکراربشود، باید روحیه نو و طرزکار دیگری مورد توجه قرار بگیرد هر تشکیلات موقعی خواهد توانست در جامعه بپاید و استوار بماند که روح کار خودش را بشناسد و به آن عمل نماید.

هیچ تشکیلاتی برای آب و نان دادن به این و آن بوجود نیامده بلکه برای مقاصد و منظورهائی بالاتر به وجود آمده که برای ادامه موجودیت و شکوفائی ملت ناگزیر از آن است و جامعه باید دور از جار و جنجال اثر وجودی آن را بخوبی احساس نماید.

منشاء نارضایتی جامعه از هر دستگاه و تشکیلات یا مؤسسه چیزی نیست مگر آنکه آنرا زائد و بدون اثر و بدون کار ویژه احساس کند چه رسد به آنکه وجود آن را درست بر ضد آنچه که بخاطر آن به وجود آمده است احساس نماید. که در این صورت کوششی مستمر برای دفع آن به مانند یک جسم خارجی خواهد نمود و در انحلال آن رقص و پایکوبی خواهد نمود.

این باید درس عبرت و آموزنده‌ای باشد برای اشخاص و مسئولان و سازمان تازه تشکیلات ورزش کشور که تشکیلات جدید را با چه روح و به سوی کدام هدف‌ها بحرکت درآورند و شناختی است از پیوند جاودانی شاه و ملت و رسالت شامخ شاهنشاهی ایران که شاهنشاهی ایران در هر زمان و در هر مکان یعنی آن مقام فرماندهی بریا اصیلترین خواستها و راستین ترین نیازهای جامعه ایرانی، متشکرم پاینده ایران (احسنت)

رئیس - آقای اربابی بفرمائید.

دکتر اربابی - جناب آقای رئیس حضار محترم بنده مایلم در چند دقیقه‌ای که وقت داریم نکاتی را درباره تشکیلات ورزش ایران عنوان کنم شاید عنایت وتوجه به این نکات مهم اثراتی مفید داشته باشد لایحه‌ای که اکنون در مراحل آخر تصویب است یکی از آثار بسیار اصولی و منطقی اندیشه‌های بزرگ شاهنشاه ما هست که به تمام موارد زندگی ملت ایران از نزدیک و واقعاً علاقمند هستند ودر هرمورد تصمیمات اصولی اتخاذ می‌فرمایند و همه ملت ایران سپاسگزارند دستوراتی که شاهنشاه فرموده‌اند ما را به مراحل تکامل یافته رهنمون شده است (صحیح است) و سرو سامان یافتن ورزش ایران یکی از این موارد است که ما امیدوار هستیم با پیاده شدن این لایحه ورزش ما بجائی برسد.

نکاتی را که بنده می‌خواستم عنوان کنم احساس می‌شود که سیاست ورزش در مملکت ما به صورت یک ورزش همگانی درآمده است یعنی ورزش بعنوان تأمین سلامتی، ایجاد نیرومندی و دادن روحیه خوب و مثبت به مردم باشد به طوری که ورزش از حیطه خواص خارج شود و به همه مردم تعلق پیداکند به طوری که میدانید قریب پنجاه درصد مردم مملکت ما در سنین جوانی هستند و این طبقه از اولویت خاصی برخودارند که باید از موهبت ورزش برخوردار بشوند این نکته بیشتر در آموزش و پرورش و دانشگاهها مطرح است، نکته دیگری که می‌خواستم عرض کنم مربوط است به معلمین ورزش چه کسی در مدارس و دانشگاههای ما به جوانان اصول و فنون ورزش را یاد می‌دهند اینها معلمین و دبیران ورزش هستند وضعی که این افراد در راه این خدمات اکنون در دانشگاهها و آموزش و پرورش دارند به هیچ وجه مناسب شأن آنها نیست اغلب در مدارس می‌بینیم که به درس و ساعت ورزش آن طوری که باید توجه نمی‌شود و اهمیتی که شایسته آن است به ورزش و معلم ورزش داده نمی‌شود اینطور خیال می‌کنند دبیر ریاض و شیمی و ادبیات خیلی مهمتر از دبیر ورزش است اگر آنها با همدیگر تفاوتی هم داشته باشند باید اهمیت لازم درباره کسانی باشد که در حرفه و شأن آنها را مراعات کنیم و با بی اعتنائی‌ها و با کم گرفتن کار آنها را اهمیت کار آنها نکاهیم (صحیح است) از این نظر کسانی که از این به بعد عنوان دبیر یا معلم ورزش برگزیده می‌شوند باید دارای خصوصیات و ضوابطی باشند اغلب ما در مدارس می‌بینیم کسانی را که معلم ورزش می‌کنند که قبلا هیچ کاری احتمالاً نتوانسته‌اند انجام دهند و اینها وقتی در کنار قرار می‌گیرند و بلحاظ شرایط زمان و مکان او را معلم ورزش می‌کنند شأن کار یک معلم ورزش خوب را از بین می‌برند و یا در دانشگاهها که عضوعلمی در یک گروه خاص آموزشی قرار دارد که طبق آئین نامه هائی ویژه تحت گروه مربوط آموزشی انجام وظیفه می‌کنند ولی متأسفانه هنوز در دانشگاههای ما کسانی که معلم ورزش هستند در کادر هیئت علمی عضو نیستند ما باید به فکر این باشیم، کسانی را تربیت کنیم و به دانشگاهها بیاوریم که در سطحی از علوم وفنون ورزش باشند که بتوانند گروههای ورزش برای دانشگاههای ما تشکیل بدهند. ما هنوز نمیدانیم ایرانیان از نظر فیزیولژی، از نظر جثه، از نظر روحیه واقعاً چه ورزشی را می‌توانند خوب یاد بگیرند و پیشرفت کنند ما هنوز نمیدانیم که ورزشهای بومی ما در مناطق مختلف به چه ترتیب است. ما به علوم و فنون ورزش احتیاج داریم دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزش که الان ایجاد شده است و جوانان را در امر ورزش تربیت می‌کنند باید یک جهت گیری بسیار ایرانی به این علم بدهند تا ما بدانیم مردم آذربایجان، مردم گیلان، مردم سیستان وبلوچستان چه نوع ورزشی می‌توانند انجام دهند چون این دانش، اساسی وقتی است و یک کار بسیار اصولی است که باید به آن توجه شود اما مطلب دیگری که می‌خواستم عنوان کنم ورزش برای بانوان است. اکثریت بانوان وخواهران و ما خانه دار هستند اینها بلحاظ اخلاقی ایرانی که در جامعه حکم فرماست به هیچ وجه دسترسی به ورزش ندارند من از آن خانواده‌ها صحبت نمی‌کنم که بایک تلفن اختصاصاً از استخرهای مجهز استفاده می‌کنند و به تنیس می‌روند راجع به توده مردم می‌گویم برای این مادران و بانوان باید سازمانی به وجود بیاوریم و مربیانی تربیت کنیم که چه در تهران و چه در شهرستانها بروند به خانه‌ها و بانوان را دعوت کنند به مراکز ورزش و به همران آنها بروند ورزش کنند اگر مادری ورزش دوست و ورزشکار باشد قطعاً فرزندان خود را به ورزش علاقمند می‌کند و فرزندان خود را به این دانش عادت خواهد داد و این طبقه واقعاً طبقه‌ای است که از این موهبت بخوبی استفاده نمی‌کند و این نکته‌ای است که باید به آن توجه بشود و من فکر می‌کنم سازمان زنان ایران در این مورد وموضوع یک مسئولیت خطیری دارد و اما در ورد ورزش در کارگاههای بزرگ آنطور که باید باشد ورزش در کارخانه‌های ما صورت نمی‌گیرد، کارگران ما اغلب مداوم کار می‌کنند (صحیح است) باید یک برنامه ورزشی کوتاه مدت برای تنوع کار وتمدد اعصاب برای کارگران ترتیب بدهیم که اینها ده دقیقه یا یک ربع ساعت موظف باشند و امکان داشته باشند که بیایند مدت کوتاهی در محوطه کارگاهها و کارخانه‌ها ورزش کنند، مخصوصاً کارمندان ما که در این ساختمانهای اداری اغلب نشسته‌اند و خسته می‌شوند، سیگار می‌کشند و چائی می‌خورند باید ترتیبی بدهیم که اینها بتوانند در مکانهای مساعد و مناسب به ورزش روی آورند که قطعاً در روحیه و خواب و تغذیه و سلامت آنها بسیار مؤثر خواهد بود، اما ورزش در روستاها همانطور که میدانید ورزش در فرهنگ و ادبیات و ملیت و قومیت ما یک قدمت تاریخی و بسیار طولانی دارد ما باید ورزش را همراه با هنر رونق بدهیم شما هیچ برنامه هنری و فرهنگی در روستاها نمی‌بینید که همراه با حرکت بدنی و با نیرومندی و زورمندی و ارشاد مردم نباشد، ما باید ورزش را ضمن اینکه، ورزشهای مدرن را یاد می‌گیریم به ورزشهای سنتی هم توجه کنیم باید به سلامتی هم توجه کنیم و ورزش را از فرهنگ جدا نکنیم، همراه فرهنگ انها را توسعه بدهیم من اینجا لازم میدانم از یکی از سازمانهای بسیار مؤثر کشورمان یادی بکنم و آن ارتش شاهنشاهی ایران است، خوب به یاد دارم، موقعی که در پادگان فرح آباد خدمت وظیفه را انجام می‌دادم، خودم احساس کردم که چقدر این برنامه‌های ورزشی پادگانهای نظامی، برای سلامتی و برای تقویت روحی و جسمی خودمان مؤثر شد و به طور مداوم ارتش شاهنشاهی در تداوم و استمرار ورزش برای نیرومندی افراد تلاش می‌کند و فعالیت می‌کند ما باید از تجارب این سازمان و ارتش شاهنشاهی استفاده کنیم باید از این سربازان که آموزش می‌بینند استفاده کنیم که در روستاها به روستائیان فنون ورزشی را یاد بدهند، به این ترتیب هم شوق بیشتری پیدا کنند و هم سلامت آنها تأمین می‌شود و قوی و نیرومند در روستاها کار می‌کنند نکته آخر مسئله مشارک مردم در ورزش است ما خیلی از تشکیلات و سازمانهای ورزش را داریم که آنها را اختصاص به گروههای خاصی داده‌ایم و مثلاً از استادیوم و مجموعة آریامهر طبقات خاصی استفاده می‌کنند. درست است که در مسابقات بزرگ همه مردم از استادیومهای استفاده می‌کنند ولی باید ترتیبی داده شود تا یک نفر در هر لباط و در هر مقامی که هست یک نفر بازاری، یا یک روحانی بعنوان یک ایرانی به آنجا مراجعه کند و در یک ساعات خاصی از امکانات استفاده کند، حیف است این تشکیلات عظیم فقط منحصر بشود به برنامه‌های بزرگ، باید در همین تهران ما، مردم گروه گروه بروند و از این سازمان استفاده کنند به طوری که در کشورهای دیگر هم مردم از یک چنین تشکیلاتی استفاده می‌کنند. مسئله مشارکت مردم در امر ورزش بسیار بجاست که تحت یک سیستم خاصی، مردم در ورزش مشارکت کنند حتی مراجعه به سازمانها ودادن پول بلیط و امثال آن واقعاً می‌تواند مشارکت مردم را جلب کند و این تأسیسات به وضع خوبی نگهداری شود. سخن آخر را با توضیح در مورد ضرورت آوردن یک دانش ورزشی به ایران پایان می‌دهم ما احتیاج داریم در این زمینه واقعاً افرادی داشته باشیم که دارای تخصصهای عالی باشند، آنها ممک است ظاهراً و از نظر فیزیکی ورزشکار نباشند ولی دانش و فن ورزش را میدانند در آنده اگر ما می‌خواهیم در میدانهای بزرگ بین المللی جوانان ما افتخار آفرین باشند تنها نیرو کافی نیست بلکه ما احتیاج به تکنیک و تاکتیک ورزش داریم و اینها مواردی است مطالعه شده از نظر تکنولوژی انسانی، که یک انسان چقدر قدرت دارد اینها باید شناسایی بشود، بنده اینجا باید عرض کنم که هیچ نوشتة علمی دربارة ورزش ایران نداریم، با ایرانیان ورزشکار نداریم، ما نمیدانیم نیروی بدنی و قدرت ایرانیان چقدر است؟ و در چه رشته‌ای باید سوق داده شود، بنده تأکید می‌کنم که این دانشکده ورزش یک جهت گیری بسیار جدی برای آفرینش مجموعه‌های علمی بفرمایند و با وضع این مملکت آنها را تطبیق بدهند با شرایط ایران و قطعاً این یک سرمایه گذاری است که اثراتش بسیار مفید و مستمر خواهد بود. بنده می‌خواستم اینجا عرض کنم در امر بهداشت در امر دادگستری در امر مبارزه با جرائم و مجرمین که تصمیم گیری می‌کنند و قانون تصویب می‌شود، اعتقاد دارم که هر قدر ما برای نیرومندی افراد فعالیت کنیم وبرای سالم سازی آنها سرمایه گذاری کنیم، بیمارستانهای ما خالی خواهد شد. مریض کم خواهیم داشت و زندان کمتر خواهیم داشت و زندانهای ما خالی خواهد شد (صحیح است) بنده در آخر سخنانم اینجا دعوت می‌کنم که ما هم در امر ورزش پیش قدم شویم، بنده وقتی که در ساعت چهار و نیم صبح مسابقة دو ترتیب می‌دهم و جوانها با من در یک مسیر طولانی می‌دوند و با هم ورزش می‌کنیم و با هم صحبت می‌کنیم و اینکار بسیار بسیار ارزنده است زیرا آنها احساس می‌کنند نماینده کسی نیست که فقط بنشیند و صحبت کند بلکه به امر ورزش هم توجه می‌کند و بدین ترتیب همه همراه هم می‌توانند ورزش کنند. بسیار متشکرم (احسنت).

رئیس - آقای سالار جاف بفرمائید.

سالارجاف - با کسب اجازه از جناب آقای رئیس، حضار محترم و گرامی، مسئله‌ای مطرح است که به سلامتی بدن و ارزش معنوی ملت ایران ارتباط دارد. در مورد ورزش چند توصیه بنده صلاح دیدم که در اینجا در پشت این تریبون بعرض مقامات اجرائی و همکاران برسانم که اولاً ورزش متمرکز در پایتخت نباید باشد یکی از مسائل اشتباهی که در گذشته انجام گرفته متمرکز بودن ورزش در پایتخت بوده است در صورتی که جوانان سلحشور مرزی و روستائیان خیلی بیشتر استعداد فراگیری ورزش و استعداد قهرمان شدن دارند. چون در تهران علاوه بر ورزش البته باید گفته شود، کارهای دیگری هم وجود دارد مانند کاباره‌ها، نایت کلابها، قمارخانه‌ها و تریاها که روستائیان و شهرستانهیا خوشبختانه از آن محروم هستند از جناب آقای مهدوی که سرپرست این مسئله مهم در مملکت شده‌اند استدعا می‌کنم ورزش را به خارج از پایتخت و به شهرها ببرند و به تدریج جوانان را وادار به امر ورزش کنند تا ما هم بتوانیم در سطح کشور ورزشگاههای مختلف داشته باشیم مسئله دیگر، وزرش‌های سنتی است مانند شمشیر بازی و اسب سواری و کشتی گیری. اینگونه وزرشها اغلب در جاهائی است که بعلت کوهستانی بودن زمین ورزش نمی‌تواند داشته باشد و امکان ندارد که کوهستان را قطع کنند برای ورزش، ولی می‌شود در یک سالن ورزشی که ساخته می‌شود، جوانان در آنجا به ورزش بپردازند و به این ترتیب مردم از همه چیز محروم نباشند. مسئله سوم این است که توجهی به استان کرمانشاه از نظر ورزش نشده است (صحیح است) در صورتی که من احساس کرده‌ام روحیه ورزشکاری درکرمانشاه بیشتر ازاستانهای دیگر است. در سنقر و کلیائی تنها وسیله ورزش فقط یک استخر است که آن هم سیل خراب کرده است و مردم مرتب به من تلگراف می‌زنند که درست بشود. در پاوه هم یک سالن درست کرده‌اند که هنوز به صورت اسکلت فلزی است. من استدعا دارم این مطالب کوچک که به جای خودش خیلی مهم است مورد توجه آقای وزیر قرار بگیرد ودولت در فکر گسترش ورزش در سطح مملکت باشد. خیلی خیلی متشکرم که به عرایضم توجه فرمودید.

رئیس - نظر دیگری در کلیات آخر لایحه نیست؟(اظهاری نشد) نسبت به مجموع مواد و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

جناب آقای مهدوی بفرمائید.

مهدوی (وزیر مشاور)- با کسب اجازه از مقام ریاست محترم مجلس، اجازه می‌خواهم از فرصت استفاده کنم واز همکاری و راهنمائی که نمایندگان محترم در تنظیم این لایحه با من داشتند تشکر کنم، مخصوصاً اعضای محترم کمیسیون‌های استخدام آموزش و پرورش و امور اقتصادی و دارائی. ضمناً خواستم اطمینان بدهم که دولت همیشه از راهنمائیهای نمایندگان محترم از بحث و گفت و شنود استفاده کرده و خواهد کرد و مطمئن باشید که اگر به صورت جلسه کمیسیون‌ها مراجعه کنید مطالبی که فرمودید، نقش باشگاهها، نقش انجمنهای ملی، رابطه سازمانهایی که در اینجا پیش بینی شده. همه این مطالب توسط نمایندگان محترم که این افتخار را به من دادند که در جلسات طولانی درباره اش بحث شود، این مطالب دقیقاً رسیدگی شد و این لایحه واقعاً افکار کسانی را که علاقه به ورزش دارند و وقت خود را صرف این کار کرده‌اند منعکس می‌کند، این لایحه چیزی نیست که در اطاقهای دربسته تهیه شده باشد. این لایحه را با افراد کارکشته در حزب و با افرادی که به ما رجوع کردند در میان گذاشتیم. برای اینکه معتقدیم ورزش از سرمایة جوانان جدا نیست و من معتقدم که ورزش همانطور که در لایحه پیش بینی شده، کاری است که باهمکاری مردم باید پیاد شود این کاری نیست که دستگاه دولت به تنهائی بتواند پیاده کند. به همین دلیل سازمانی که اینجا پیش بینی شده با همکاری و مشارکت مرد باید در سراسر مملکت پیاده شود و من مطمئن هست در آینده هم از همکاری نمایندگان محترم در حوزه‌های خودشان برخوردار خواهیم شد بلکه نتایجی که مورد نظر است به دست بیاوریم. متشکرم.

- تقدیم دو لایحه به وسیله آقای هدایتی وزیرمشاور

۷- تقدیم دو لایحه به وسیله آقای هدایتی وزیرمشاور.

رئیس - آقای هدایتی بفرمائید.

هدایتی (معاون وزارت امور خارجه)- با کسب اجازه از مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی لایحه موافقت نامه همکاریهای فنی بین دولت ایران و دولت بنگلادش هم چنین لایحه موافقتنامه مربوط به مصونیتها و مزایای سازمان کنفرانس اسلامی را تقدیم داشته و تقاضای تصویب آنرا دارم.

رئیس - لوایح به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- معرفی خانم مهرانگیز حجازی به سمت معاون وزارت کار و امور اجتماعی به وسیلة آقای دکتر آزمون وزیر کار و امور اجتماعی

۸- معرفی خانم مهرانگیز حجازی به سمت معاون وزارت کار و امور اجتماعی به وسیلة آقای دکتر آزمون وزیر کار و امور اجتماعی.

رئیس - آقای دکتر آزمون بفرمائید.

دکتر آزمون (وزیر کار وامور اجتماعی)- با اجازه جناب آقای رئیس، خانمها و آقایان نمایندگان محترم مجلس شورای ملی، بسیار مفتخرم که در ساحت مقدس و محترم مجلس شورای ملی این فرصت را پیدا می‌کنم که معاون جدید پارلمانی وزارت کار و امور اجتماعی، خانم مهرانگیز حجازی را به حضورتان معرفی می‌کنم (نمایندگان- مبارک است) همانطور که استحضار دارید وزارت کار و امور اجتماعی همیشه در ارتباط دائم با مجلس شورای ملی و نمایندگان محترم است بخصوص ارتباطی که شخصاً با جناب آقای مهندس ریاضی استاد گرامی دارم همیشه از راهنمائی هایشان بهره مند می‌شویم و باید این را بعرض برسانم و رویش هم تأکید می‌کنم که تغییرات جدیدی که در وزارت کار و امور اجتماعی دادیم به ویژه این تغییرات که ارتباط با مسائل فنی و تعلیمات حرفه‌ای پیدا می‌کرد کلاً با استفاده از نظرهای بسیار عمیق واندیشمندانه جناب آقای مهندس ریاضی بود باید عرض کنم ایشان از با تجربه ترین خردمندترین و فهیم ترین افرادی هستند که در این زمینه دارای سوابق بسیار ممتد و طولانی می‌باشند، باعث افتخار بود که مخلص را راهنمائی فرمودند و بنده از فکر و اندیشه ایشان کمال استفاده را کردم، وزارت کار و امور اجتماعی همانطور که استحضار دارید در اجرای منویات شاهنشاه بزرگ در جهت تجهیز نیروی انسانی نقش بسیار عظیمی برعهده دارد، بنده امیدوار هستم با تغییراتی که داده شده است، با حمایتی که خواهید فرمود و با عنایتی که میفرمائید و با راهنمائی که خواهید فرمود و با ارتباطی که دائماً بین مجلس شورای ملی وزارت کار و امور اجتماعی وجود دارد، واقعاً باید سعی کنیم که وظایف خودمان را به درستی و مورد رضایت مردم عزیزمان باشد، خیلی متشکرم بخصوص از جناب آقای رئیس که این فرصت را به من دادند (احسنت-احسنت).

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح موادی از قانون دادرسی ارتش و کیفر

۹- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح موادی از قانون دادرسی ارتش و کیفر.

رئیس - گزارش شوراول اصلاح موادی از قانون دادرسی و کیفر ارتش مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز شنبه ۲۵۳۶/۳/۲۸ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری و تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۶۸۴۶ مورخ ۲۵۳۶/۳/۲۴ دولت راجع به اصلاح موادی از قانون دادرسی و کیفر ارتش را که در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۶/۳/۲۴ تقدیم و به شمارة ۶۴۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح موادی از قانون دادرسی و کیفر ارتش.

ماده واحده- مواد ۱۶۴و۱۸۲و۱۸۴و۱۹۲و۲۰۳ قانون دادرسی و کیفر ارتش بشرح زیر اصلاح می‌شود:

۱- ماده ۱۶۴- بازپرس مکلف است ظرف ۲۴ ساعت از زمان حضور متهم تحقیقات اولیه را از او نموده و قرار تأمینی برحسب مورد (قرار التزام با کفیل یا وثیقه و یا در صورت لزوم بازداشت) دربارة او صادر نماید. تأمین باید با اهمیت جرم و شدت مجازات و دلایل و اسباب اتهام و احتمال فرار متهم و امحاء اثرات جرم و همچنین سابقه متهم و چگونگی مزاج و سن و حیثیت او متناسب باشد.
تبصره ۱- اخذ تأمین نامتناسب تخلف و موجب تعقیب در دادگاه عالی انتظامی است.
تبصره ۲- در مورد این ماده نسبت به افسران فقط قرار التزام صادر می‌شود مگر اینکه مقتضیات صدور قرار بازداشت افسر متهم را ایجاب نماید.
۲- ماده ۱۸۲- متهم می‌تواند از نظامیان واجد شرایط شاغل یا بازنشسته یک یا دو نفر وکیل مدافع برای خود انتخاب کند. هر دستگاه متهم غیر نظامی باشد می‌تواند وکیل یا وکلای خود را از وکلای واجد شرایط دادگستری نیز انتخاب کند. آئین نامه اجرائی این ماده به تصویب وزارت جنگ و وزارت دادگستری می‌رسد.
تبصره- وکلای مدافع در دادگاههای نظامی برای دفاع در موضوع جرم با رعایت مقررات آزادی کامل دارند و از این جهت نمی‌توان معترض آنان شد و اگر وکیلی به مناسبت وکالت در دادگاه نظامی مرتکب جرمی شود هرگاه نظامی شاغل یا بازنشسته باشد در دادگاه نظامی به اتهام او رسیدگی می‌شود.
۳- ماده ۱۸۴- پس از تعیین وکیل مدافع هرگاه متهم یا وکیل او یا هر دو برای بررسی پرونده درخواست مهلت کنند رئیس دادگاه با رعایت کفالت وقت می‌تواند تا ۱۵ روز مهلت دهد که ظرف این مدت در دفتر دادگاه پرونده را بررسی کنند و هر گاه متهم یا وکیل مدافع او ایراداتی نسبت به صلاحیت دادگاه یا حصول مرور زمان داشته باشند یا تحقیقات را ناقص بدانند باید ایرادات مزبور را ظرف همان مهلت به دفتر دادگاه تسلیم نماید.
۴- ماده ۱۹۲- جلسات دادگاه نظامی همیشه علنی است ولی هر گاه استثنائاً دادستان تشخیص دهد که علنی بودن دادرسی مخالف انتظامات یا مصالح عمومی کشور یا منافی با اخلاق حسنه می‌باشد درخواست سری بودن دادرسی را از دادگاه می‌کند و ددگاه در صورت پذیرفتن درخواست دادستان قرار سری بودن دادرسی را صادر می‌نماید و در پایان دادرسی حکم دادگاه فقط برای دادستان و متهم و وکیل مدافع قرائت خواهد شد.
۵- ماده ۲۰۳- دادرسان، خدا و شاهنشاه و عدالت را در نظ داشته و طبق مقررات قانون و با توجه به خصوصیات متهم در اظهار عقیده از هر جهت مستقل و آزاد می‌باشند.
مخبر کمیسیون دادگستری- عنایت الله قائمی.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام با حضور نمایندگان دولت لایحه راجع به اصلاح موادی از قانون دادرسی و کیفر ارتش را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دادگستری را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام- عبدالحسین تژده.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است، آقای دکتر صدری کیوان بفرمائید.

دکتر صدری کیوان - جناب آقای رئیس، همکاران گرامی، در آغاز سخنانم، بلحاظ آنکه اهمیت مطلبی که می‌خواهم عرض کنم بعد واقعی خود را بگیرد باید با سربلندی به این حقیقت اشاره کنم که امروزه نه تنها فرد فرد ملت ایران بلکه همه مردم آزاده جهان بر این عقیده استوارند که ایران بزرگ و عزیز ما با عنایت پروردگار یکی از درخشانترین ادوار تاریخ پر افتخار خود را سپری می‌کند (صحیح است) ایران ما با برخورداری از یک رشد و تحول چشمگیر سیاسی و اقتصادی و اجتماعی، که در سایه فرماندهی قاطع و دور اندیشانة شاهنشاهمان و همبستگی وتلاش و کوشش شبانه روزی هم میهنان در گذرگاه انقلاب پر ثمر و رستاخیز راستین خود، به دست آورده، و در این طریق سرمشقی برای کشورهای جهان آزاده شده است اینک می‌رود که با دستیابی به تمدن بزرگ، سرانجامی شکوهمند به تلاش حماسی چند سالة خود ببخشد (صحیح است). آنچه که بعنوان عامل اصلی و تعیین کنندة توفیق ما را در پویش این مسیر سبب شده و اینک در همه شئون زندگی ما متجلی است، پیوند ناگسستنی شاه و ملت و میثاق مقدس قوم ایرانی با نظام شاهنشاهی است (صحیح است). این پیوستگی که با خون و جان و هستی ما ایرانیان عجین گشته در واقع ضامن و حافظ استقلال مرز و بوم ما و کلید سعادت ملت ما است این واقعیتی است که خود را نشان داده و از هیج دیدة بصیرتی پنهان نیست«آ‏فتاب آمد دلیل آفتاب (احسنت) و اما نکته اساسی که در ارتباط با آنچه که به آن اشاره شد می‌خواهم در این ساحت مقدس بیان کنم اهمیت حفظ و حراست این سعادت است. نباید فراموش کنیم که آنچه که به دست آورده‌ایم آسان فراهم نیامده است و پایه‌های آن بر بسیار فداکاریها و از جان گذشتگیها استوار می‌باشد. نباید اگر کوچکترین خطری استواری این پایه‌ها را تهدید کرد خدای نکرده سهل بگیریم، چرا که چشم پوشی از هر خیانتی که جمع می‌شود خود یک نوع خیانت است (صحیح است) اگر افراد معدودی پیدا می‌شوند که خود را به دشمنان ایران فروخته‌اند و اندیشه‌های اهریمنی نسبت به مملکت ایران در سر میپرورانند و دست به اقدامات خائنانه می‌زنند باید بی هیچگونه گذشتی در پیشگاه ملت ایران به اشد مجازات محکوم شوند و بدون تأمل به سزای اعمال ننگین و ضد ملی خود برسند. قدما بیهوده نسرودند که:

ترحم بر پلنگ تیز دندان
ستمکاری بود بر گوسفندان (صحیح است)
و یا ندانست آنکه رحمت کرد بر مار
که آن ظلم است بر فرزند آدم

پس اگر از خیانت وطن فروشانی که امنیت مملکت را بخطر می‌اندازند و برای پیشبرد مقاصد شوم اربابان خارجی خود از هیچ خشونتی فروگذار نمی‌کنند کوچکترین اغماضی کنیم نه فقط ماردر آستین پرورده‌ایم بلکه صلاح و سعادت قوم خود را نیز نادیده گرفته‌ایم. خوشبختانه تابحال این مهم در نظر گرفته شده و دشمنان امنیت ملی در دادگاههای مربوطه با توجه به قوانین موجود و در یک آتمسفر واقعی قضائی یعنی در نهایت بی طرفی و بی نظری محاکمه شده‌اند، و البته به ملاحظه مقررات قضائی فرصت بی دریغی هم برای دفاع به آنان و وکلاء مدافعشان که از جمیع جهات صلاحیت و دانش بعهده گرفتن این مسئولیت خطیر را دارند، داده شده است (صحیح است) و اینک نیز ملاحظه میفرمائید که دولت با عنایت به همین اصول و مقررات لایحه مورد بحث را تقدیم داشته تا به متهمین غیر نظامی که رسیدگی به اتهامشان برابر قوانین در صلاحیت دادگاه نظامی است اجازه داده شود که در صورت تمایل بتوانند وکیل مدافع خود را از بین وکلای نظامی و یا وکلای دادگستری انتخاب نمایند. اینها همه جای خود را دارد و ملحوظ نظر هست، اما در عین حال با توجه به مراتبی که عرض کردم، حراست سعدت ملت ما ایجاب میکندکه در محاکمه خائنین به امنیت ملی در پیشگاه ملت، خدای ناکرده هیچ گونه اغماضی روا نگردد، چرا که چشم پوشی از خیانت خائن به یک قوم به نوبة خود یک خیانت است (صحیح است) اغماض و گذشت در موارد شخصی مسئله‌ای دیگر است.

در پایان عرایضم، در زمینه همین لایحه باید عرض کنم که دادرسان با وجدان و شریف دادگاههای نظامی ما که همه از افسران تحصیلکرده و در سطح بالائی از دانش قضائی و علم حقوق قرار دارند همواره برای کشف حقیقت و تمیز گناهکاران از بی گناهان، در کمال احاطه و بصیر و با بی طرفی و بی نظری کامل به پرونده‌های متهمان رسیدگی نموده و می‌نمایند (صحیح است). اینک با توجه به لایحه‌ای که تقدیم شده، از معاون محترم وزارت جنگ خواهش می‌شود تا توضیحاتی در زمینه‌های مورد بحث بیان بفرمایند. موجب مزید امتنان خواهد بود.

رئیس - آقای دکتر مشیر بفرمائید.

دکتر مشیر - طرح اصلاح پاره‌ای از قانون دارسی و کیفر ارتش مجالی است که چند کلمه‌ای درباره آن صحبت شود. نخصت به دولت و وزارت دادگستری و وزارت جنگ تبریک می‌گویم که با اصلاح بعضی از مواد به قانون دادری ارتش ما روح ترقی خواهانه‌ای داده‌اند که از اینجهت باید قدردانی کرد.(احسنت)

در ماده ۱۶۴ جهت حفظ و احترام حقوق متهمین مقرراتی در نظر گرفته شده که تقریباً همان مفهوم در قوانین آئین دادرسی کیفرهمگانی وجود داردو صدور قرار تأمین متهمین تابع ضوابطی از قبیل اهمیت جرم و شدت مجازات و دلائل و اسباب اتهام و سن و حیثیت و احتمال فرار متهم قرار داده و به هر حال به آزادی انسانها و حمایت از کسانی که در مظان تهمت قرار می‌گیرند از هر حیث مقررات مترقی است (صحیح است) و حتی در تبصره اول سوءاستفاده از اخذ تأمین نامتناسب موجب تعقیب در دادگاه عالی انتظامی پیش بینی شده.

و در تبصره ۲ در مورد اتهامات افسران برای رعایت حیثیت آنها جز درموارد استثنائی اجازه صدور قرار توقیف داده نشده. در ماده ۱۸۲ اصلاحی نه تنها به وکلای مدافع نظامی اجازه دفاع از افراد سیویل داده بلکه همین حق هم برای وکلای دادگستری غیر نظامی هم به رسمیت شناخته‌اند (منصوریان- آنها هم وکیل دادگستری هستند) از اینجهت من به نام یک وکیل دادگستری و استاد دانشکده حقوق دانشگاه ملی از اولیاء دولت و بخصوص وزرای محترم دادگستری و جنگ تشکر می‌کنم که با ابراز حسن نیت در تحقق آمال رهبر عالیقدر کشور ما که استقرار عدالت اجتماعی است نشان داده‌اند (احسنت) دادگاههای نظامی تشکیل نشده است که برای کسی پرونده سازی یا ایجاد رعب و وحشت نمایند و حتی در همین محاکم همیشه دربارة گناهکاران به جنبه‌های انسانی و ارفاقی توجه گردیده و قضات آن از بین اشخاص با صلاحیت و فضیلت انتخاب شده است (صحیح است).

رئیس - تیمسار سپهبد کاتوزیان بفرمائید.

سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ)- جناب آقای رئیس، خانمها و آقایان با اظهار تشکر از این فرصتی که به من داده شد با کمال احترام باستحضار میرسانم انقلاب اجتماعی و پیشرفتهای سعادت آ‏فرین چیزی نیست که مطلوب پاره‌ای از بیگانگان و بیگانه پرستان باشد و هر پیشرفت مردم میهن ما به منزله خاری است که در چشم دشمنان رفاه و تعالی ملت ایران جای می‌گیرد. موفقیتهائی که در همه شئون سیاسی و اقتصادی و اجتماعی وطن مقدس ما پدید آمده باعث حشم و نفرت مراجعی است که قدرت بینائی شوکت و استقلال کشور ما را ندارند (صحیح است) دشمنان سوگند خورده ایران با توسل به تمام وسایل نامشروع تلاش می‌نمایند تا عده‌ای مزدور و خائن که به تمام ارزشهای اخلاقی و انسانی پشت پا زده‌اند به اجیری خود درآورده و با مغز شسته و دست آلوده بخون آنها منافع و مطامع پلید خود را عملی سازند.

این دست آموزان بیگانه با هدف تسلیم مملکت به بیگانگان و مخالف با بهروزی ملت ایران وظیفه خود را در تحقق بخشیدن به آرزوی دشمنان کشور و برهم زدن آسایش و سلب امنیت مردم و جاری ساختن خون افراد بیگناه میدانند (صحیح است) و به همین سبب به شهادت وقایعی که در کشور رخ داده چه در مواقع انجام مأموریت‌های پلید خود و چه در رویارویی با مأموران دولتی از هیچ گونه اقدامات غیر انسانی و یا تهاجم به افراد بیگانه و قربانی کردن آنان سرباز نزده‌اند. در حقیقت این اقلیت مزدور و جنایتکار کسانی هستند که به مردم اعلان جنگ داده‌اند و در حکم جنایتکاران جنگی هستند و مستحق شدیدترین مجازات می‌باشند (صحیح است) با اینحال همین افراد پس از دستگیری در پناه قانون قرار می‌گیرند و همانگونه که شأن والای نظام شاهنشاهی حکم می‌کند در نهایت بی نظری و با رعایت کامل اصول و مقررات پیشرفتة قضائی محاکمه می‌شوند. و در جریان دادرسی با اتکاءبه قواننی مترقی، حقوق جامعه از یک طرف، و حقوق متهم در دفاع، از طرف دیگر کاملاً رعایت می‌گردد.

در اجرای این هدف بوده است که از تقویت دادگاههای نظامی و تأمین استقلال و آزادی کامل دادرسان و انتصاب افسرانی با تحصیلات عالی حقوقی در سمت دادرس فروگذار نشده و امروز دادگاههای نظامی مستقر در مرکز و خارج از مرکز وظایف خود را با اجرای کامل عدالت در حد ممتاز و درکمال دقت و سرعت انجام می‌دهند و پرونده‌ها روزانه رسیدگی می‌شود. به موازات تجهیز دادگاهها با این افسران ممتاز، اصلاح و تنقیح قوانین هم از نظر دور نبوده، کما اینکه در تیر ماه سال ۲۵۳۴ تعداد ۶۷ ماده از قانون دارسی و کیفر ارتش اصلاح، و تعداد ۱۶ ماده از همین قانون نسخ گردیده، و قدم مهمی در راه تأمین عدالت و سرعت در رسیدگی و حفظ حقوق برداشته شده است.

اینک چون به نظر رسیده ممکن است متهمی یعنی همان کسی که ترور کرده، بی گناهی را کشته، سرقت و یا غارت کرده، و به طوری که گفته شد کسی است که به ملت ایران اعلان جنگ داده، بجهات مختلف مایل باشد وکیل مدافع خود را در دادگاه نظامی از بین وکلای دادگستری انتخاب کند. با آنکه اغلب وکلای مدافع نظامی فعلی وکیل دادگستری هم هستند، معهذا لایحه تقدیمی تنظیم و طی آن موادی از قانون دادرسی و کیفر ارتش اصلاح و تقاضای تصویب آن شده است (احسنت).

رئیس - نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟(اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم، خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهاد‌های رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در مورد لایحه قانون اصلاح موادی از قانون دارسی و کیفر ارتش پیشنهاد می‌نماید جمله (از این جهت) و جمله (و اگروکیلی به مناسبت …. الی آخر) مندرج در تبصره ماده ۱۸۲ حذف گردد.

با تقدیم احترام- منصوریان.

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

با احترام پیشنهاد می‌نماید در تبصره ماده ۱۸۲ بجای موضوع جرم (موضوع اتهام) قید گردد.

محمد علی آموزگار.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید ماده ۲۰۳ از لایحه قانون اصلاح موادی از قانون دادرسی وکیفر ارتش حذف شود. توجه به مفهوم مخالف آن ضرورت حذف را توجیه می‌نماید.

با تقدیم احترام- حبیب بهار.

رئیس -لایحه و پیشنهادها برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم دو لایحه به وسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر رئیس- آقای دکتر شادمان بفرمائید

۱۰- تقدیم دو لایحه به وسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر رئیس- آقای دکتر شادمان بفرمائید.

دکتر شادمان (وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر)- با اجازه مقام محترم ریاست در اجرای تبصره ۸۵ قانون بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور به منظور متناسب ساختن حقوق مستخدمین شاغل مشمول قانون استخدام کشوری حقوق بازنشستگی و وظیفه از کار افتادگی و وظیفه وراث مستخدمین رسمی که تا پایان سال ۲۵۳۵ بازنشسته یا وظیفه آنان از صندوق بازنشستگی کشور پرداخت می‌شود از اول سال ۲۵۳۶ بر اساس بالاترین شغل مورد تصدی در زمان خدمت طبق آئین نامه‌ای که به تصویب کمیسیونهای مجلسین می‌رسد از طریق همطرازی یا طبقه بندی و متناسب با گروههای ۱۲ گانه پرداخت خواهد گردید اینک آئین نامه اجرائی تبصره ۸۵ قانون بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور جهت تصویب کمیسیون‌های مربوط مجلسین تقدیم می‌گردد و همچنین چون در نظر است از محل اعتبار سال جاری هزینه‌های پیش بینی نشده ردیف ۵۰۳۰۰۱ قانون بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور مبلغ هفتاد و پنج میلیون ریال برای هزینه‌های ضروری بشرح زیر:

۱- شهربانی کشور شاهنشاهی برای آموزش پرسنل مورد نیاز اداره راهنمائی و رانندگی تهران مبلغی سی و پنج میلیون.
۲- شرکت سهامی حسابرسی- کمک برای جبران حق الزحمه حسابرسی طرحهای عمرانی شرکتهای دولتی مبلغ چهل میلیون مورد استفاده قرار گیرد و چون به موجب ماده ۵۰ قانون محاسبات عمومی مصوب دیماه ۲۵۲۹ عتبار هزینه‌های پیش بینی نشده پس از تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی قابل مصرف می‌باشد متمنی است دستور فرمائید پیشنهاد در کمیسیون بودجه مطرح و تصویب آن را ابلاغ فرمایند متشکرم.

رئیس - آئین نامه و لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به تأسیس سازمان اقدامات تأمینی و تربیتی

۱۱- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به تأسیس سازمان اقدامات تأمینی و تربیتی.

رئیس- گزارش شور اول تأسیس سازمان اقدامات تأمینی و تربیتی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز شنبه ۲۵۳۶/۳/۲۸ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۵۹۵۲۲ مورخ ۲۵۳۵/۸/۲۰ دولت تقدیمی به مجلس سنا راجع به قانون تأسیس سازمان اقدامات تأمینی و تربیتی را که در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۶/۳/۱۷ وصول آن اعلام و به شمارة ۶۳۵ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون تأسیس سازمان اقدامات تأمینی و تربیتی.

ماده واحده- به منظور بررسی علل ارتکاب جرم و اتخاذ تدابیر لازم برای پیشگیری از آن به وزارت دادگستری اجازه داده می‌شود سازمانی به نام سازمان اقدامات تأمینی و تربیتی وابسته به وزارت دادگستری تشکیل دهد. رئیس سازمان سمت معاونت وزارت دادگستری را خواهد داشت و خدمت قضات در سازمان مزبور خدمت قضایی محسوب می‌گردد. اساسنامه سازمان از طرف وزارت دادگستری تهیه و به تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین می‌رسد. تشکیلات و شرح وظایف و مرجع تصویب مقررات مالی و اداری و استخدامی سازمان در اساسنامه تعیین می‌شود و تا زمانی که مقررات مزبور تصویب نشده است از این جهات سازمان تابع مقررات عمومی خواهد بود.

مأمورین انتظامی مورد نیاز سازمان را شهربانی کشور حسب اعلام وزارت دادگستری تأمین خواهد کرد و حقوق و مزایای آنان از طرف وزارت دادگستری تأمین و پرداخت خواهد شد.

مخبر کمیسیون دادگستری- عنایت الله قائمی.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است آقای دانشی بفرمائید.

دانشی - جناب آقای رئیس همکاران ارجمند، ماده واحده‌ای مطرح است و یک مسئله مهم و موضوع اساسی با این ماده در شرف تأسیس و تکوین است. اصولاً بررسی علل جرم و جلوگیری از جرائم و یا تخفیف جرائم و کوشش در تقلیل بزه یکی از مسائلی است که هر جامعه متحول باید به آن توجه کامل داشته باشد اصولاً قضا ارتباط بسیار مستقیم با شناسائی جرم و با تشخیص جرم داشته و دارد. جامعه شناسان و متفکرین اجتماعی به این نکته توجه خاصی داشته و دارند و اینکار بسیاراقدام پسندیده و خوبی است اما تأسیس یک سازمان مستقل برای این منظور به نظر من تنها وافی به مطلب نخواهد بود بلکه اشکالات دیگری هم خواهد داشت به نظر من این تشکیلات و تأسیسات باید در جنب زندانهای ما باشد، در کنار زندانهای مملکت، ببخشید، ندامتگاههای مملکت یا تأسیسات تربیتی که به وجود می‌آید این تأسیسات باید در کنار این ندامتگاهها به وجود بیاید این یک نکته است و نکته دیگر اینکه خواهش می‌کنم یک مرتبه دیگر این ماده واحده را بخوانید اشاره‌ای به تأسیس سازمان شده در آئین نامه اش احاله شده به اینکه تشکیلاتش را بعداً خواهند نوشت مراجعی که در این سازمان بعداً به وجود خواهد آمد مجلس چه اطلاعی از آن دارد یک ماده گنگ و نارسا و بی معنی آورده‌اند اینجا اگر عرض می‌کنم بی معنی یعنی اینکه از او چیزی دستگیر خواننده نمی‌شود حاال اگر آقایان اعضای کمیسیون دادگستری توجیه شده‌اند در هر صورت مجلس نسبت به این مسئله توجیه نشده است برای اینکه تمام تأسیسات و تشکیلات احاله به بعد شده است و من اصولاً می‌خواهم خواهش کنم اولاً جناب آقای هنرمندی درباره این سازمان شرح و توضیحی بفرمایند در ثانی هدف و منظور و نتیجه‌ای که از تأسیس این سازمانها خواهیم گرفت روشن بشود البته پیشنهاد خودم را خواهم داد در مورد اینکه کار این سازمان به چه صورت باشد متشکرم.

رئیس - آقای منصوریان بفرمائید.

منصوریان - همکاران ارجمند موضوع بررسی علل ارتکاب جرائم در دنیای امروز مورد توجه علمای حقوق جزا است و در دنیای امروز بیشتر به این مسئله توجه می‌شود که یک متهم، کسی که مرتکب جرم می‌شود بیشتری مورد بررسی قرار بگیرد و معلوم بشود انگیزه آن در ارتکاب جرم چیست؟ تا بتوانند وسائلی برای برطرف کردن آن به وجود بیاورند اجتماعات متمدن دنیا در زمان حاضر صرفاً برای این نیست که بتواند کسی که مرتکب جرم شده و یا کسی که شریک جرم شده است دستگیر کنند وعمل او را با قوانین موجود منطبق و به مجازات برسانند باید سعی کرد که اصولاً از ارتکاب جرم جلویگری شود کاری شود که جرمی به وقوع نپیوندد تا بعداً لازم باشد او را به مجازات برسانند اگر جرمی کسی مرتکب شده بررسی کامل بشود که علت و انگیزه اصلی مرتکب، در ارتکاب این عمل چه بوده تا به این وسیله بتوانند موضوع را از سرچشمه خشک کنند جای کمال خوشوقتی است که آوردن یک چنین لایحه‌ای به مجلس رستاخیز به منظور تأسیس چنین سازمانی و به منظور بررسیهایی که بعرض رساندم می‌باشد البته همانطور که جناب آقای دانشی فرمودند ممکن است در این ماده واحده آنطور که باید و شاید توجیه نشده ولی اعضاء کمیسیون دادگستری و اکثر نمایندگان محترم کاملاً در این امر توجیه شده‌اند و در مورد اساسنامه‌ای که بعداً به تصویب خواهد رسید باید جزئیات امر را در اساسنامه قید کنند در تأسیس چنین سازمانی که مورد نظر ما است به منظور انجام چنین عمل بزرگی یعنی بررسی علل ارتکاب جرم و پیشگیری از ارتکاب جرائم است بنده خواستم در اینجا عرض کنم تصویب این لایحه یکی از قدمهای بزرگی است که در موضوع جرائم در کشور برداشته می‌شود و جای خوشوقتی است و تشکر می‌کنم که به این مسائل علمی توجه می‌شود.

رئیس -آقای هنرمنید بفرمائید.

هنرمندی - بنده وظیفه خودم میدانم از جناب دانشی که توضیحاتی دادند و باعث شد که آقای منصوریان نیز توضیحاتی بدهند تشکر کنم به طوری که خانمها و آقایان استحضار دارند به طور کلی از چندین سال قبل به این طرف مجازات جنبه انتقامی اش را از دست داده، اگر اشخاص را مجازات می‌کنیم نه بخاطر این است که انتقام اشخاص دیگر را بگیریم چون انتقام کافی نیست بلکه جنبه تنبیه و عبرت سایرین درش هست به اضافه اینکه ما باید آن اشخاصی را که مرتکب جرم شده‌اند سالم سازی کنیم اصلاح کنیم و مجدداً به زندگی شرافتمندانه بازگردانیم یعنی از خطر سقوط حفظ کنیم این اشخاص را، فلسفه این است همانطور که یک بیمار از نظر پزشکی باید معاینه و آزمایش شود و تمام آزمایشان روی او بعمل بیاید تا ببیند مرضش چیست و بعد معالجه اش بکنند در مورد کسانی که مرتکب جرم می‌شوند عیناً همین مسئله باید رعایت شود و باید دید انگیزه و علل ارتکاب جرم چه بوده سابقه آن شخص بررسی شود و آن علت برطرف گردد تا این قبیل اشخاص اصلاح بشوند در قوانین ما، در سال ۱۳۳۸ ابتدا قدم بزرگی برداشته شد برای اطفال یعنی برای کمتر از ۱۸ سال دادگاه خاصی تشکیل دادیم که دادگاه اطفال بزهکار اسمش بود در سال ۱۳۳۹ قانونی تصویب شد و به موجب آن قانون سازمانهائی به وجود آمد که کرش سالم سازی و اقدامات تأمینی برای جامعه است یعنی از بزهکاری که محکوم شده گزندی به جامعه وارد نشد بنابراین در این قانون کانونهائی پیش بینی کردند که از آن جمله بیمارستان معالجه معتادین به مواد مخدر والکل بود همچنین تبعید گاه مجرمین و کارگاههای صنعتی پیش بینی شد، که در واقع کسانی که زندانی هستند بتوانند در این کارگاهها کارکنند ومزدی بگیرند و پس انداز کنند و به اصطلاح زندان نیمه باز، باشد از سال ۱۳۴۸ به این طرف یک سلسله اقداماتی به موجب قوانین انجام شد برای همین فلسفه‌ای که عرض کردم و حالا به موجب این لایحه‌ای که تقدیم شده ما یک سازمانی به وجود می‌آوریم از تمام این مراکزی که عرض کردم شورای عالی تشکیل می‌شود از جرم شناسان روانکاوان، روان شناسان، و مددکاران اجتماعی واین طرح در سطح مملکت با توجه به شخصیت هر یک از مجرمین به مورد اجرا گذاشته می‌شود. مسئله مهمی که با کمال خوشوقتی باید عرض کنم این است که یک مطلب اضافی در این لایحه هست و آن مسئله پیشگیری از وقوع جرائم است همانطور که آقای منصوریان فرمودند پیشگیری از جرائم مسئله مهمی است که در بعضی از کشورهای دنیا اجرا شده است و ما هم اجرا می‌کنیم و این مستلزم یک سلسله اطلاعات و اقدامات اجتماعی و اقتصادی در مملکت است، همچنین مستلزم برنامه‌های تقویتی و اصلاحی است که امیدواریم در این زمینه نیز توفیق پیدا کنیم تا در مملکت بتوانیم جلو ارتکاب جرم را بگیریم، یعنی منتظر نشویم تا جرم واقع شود و پرونده تشکیل شود و بیاورند آنها را محکوم کنند بلکه اقداماتی بشود که جلوی ارتکاب جرم و هیجانات و گرفتاریها و ناراحتیهای اعصاب گرفته شود تا اشخاص بتوانند کارشان را درست انجام دهند و مرتکب جرم نشوند همانطور که میدانید راجع به پیش گیری از جرم چندین کتاب می‌شود نوشت مطلب دیگر راجع به اساسنامه است که جناب دانشی اشاره فرمودند عرض کنم این مسئله برای اعضای محترم کمیسیون دادگستری روشن است اساسنامه را هم همانطور که جناب آقای نخست وزیر دستور داده‌اند با لایحه اصلی به دولت تقدیم می‌کنیم دولت هم وقتی این اساسنامه را تصویب کرد به حضورتان تقدیم می‌کند. از توجهی که فرمودید خیلی متشکرم.

رئیس - نظردیگری در کلیات لایحه نیست؟(اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهاد‌های رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست معظم مجلس شورای ملی

در مورد ماده واحده قانون تأسیس سازمان اقدامات تأمینی و تربیتی پیشنهاد می‌نماید که عبارت (و تا زمانی که مقررات مزبور تصویب نشده است از این جهت سازمان تابع مقررات عمومی خواهد بود) از ماده واحده حذف شود.
با تقدیم احترام- رحیمی لاریجانی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌گردد جمله زیر به صدر ماده واحده که هدفهای سازمان اقدامات تأمینی و تربیتی را مشخص می‌نماید افزوده شود.
«… و نیز به منظور پرورش تن و روانی محکومین و فراهم ساختن موجباتی که آنان بتوانند پس از پایان دوره بازداشت عنصری مفید برای جامعه باشند…»
با احترام – محسن پزشکپور.

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

با احترام حذف (شرح وظایف) از ماده واحده لایحه تأسیس سازمان اقدامات تأمینی وتربیتی پیشنهاد می‌نماید.

محمد علی آموزگار.

رئیس - لایحه و پیشنهاد‌ها برای شور دوم به کمیسیون دادگستری ارجاع می‌شود.

۱۲- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تعیین تکلیف وضع استخدامی کارکنان مدارس غیر دولتی مشمول فرمان آموزش رایگان

۱۲- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تعیین تکلیف وضع استخدامی کارکنان مدارس غیر دولتی مشمول فرمان آموزش رایگان.

رئیس - گزارش شوراول تعیین تکلیف وضع استخدامی کارکنان مدارس غیر دولتی مشمول فرمان آموزش رایگان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۱۶ خرداد ماه ۲۵۳۶ با حضور آقای توسلی معاون وزارت آموزش و پرورش لایحه شماره ۱۷۸۷۸ مورخ ۲۵۳۶/۲/۲۶ دولت مربوط به تعیین تکلیف استخدامی کارکنان مدارس غیر دولتی مشمول فرمان آموزش رایگن را که در جلسه روز یکشنبه اول خرداد ماه ۲۵۳۶ تقدیم و به شماره ۶۱۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تعیین تکلیف وضع استخدامی کارکنان مدارس غیر دولتی مشمول فرمان آموزش رایگان.

ماده واحده- در اجرای فرمان آموزش رایگان به وزارت آموزش و پرورش اجازه داده می‌شود کارکنان مدارس غیر دولتی را که در اسفند ماه ۲۵۳۲ به طور موظف و تمام وقت در اینگونه مدارس مشغول خدمت بوده‌اند و در تاریخ تصویب این قانون نیز در خدمت باشند، بدون رعایت مفاد ماده ۱۳ و شرط حداکثر سنی موضوع بند الف ماده ۱۴ و ماده ۱۷ قانون استخدام کشوری به خدمت رسمی بپذیرد ضوابط تشخیص خدمت موظف و تمام وقت و نحوه تعیین گروه و پایه استخدامی و هم چنین تعیین تکلیف با ترتیب ادامه کار سایر کارکنان مدارس مذکور که به خدمت رسمی پذیرفته نمی‌شوند و سایر ضوابط لازم برای اجرای این قانون در آئین نامه‌ای که به وسیله وزارت آموزش و پرورش تهیه و پس از تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور به تصویب کمیسیون‌های استخدام مجلسین می‌رسد تعیین خواهد شد.

تبصره- در مورد افرادی که به موجب این قانون به خدمت رسمی پذیرفته شوند مدت خدمت آنان در مدارس موضوع این قانون به ترتیبی که در آئین نامه تعیین می‌شود بشرط پرداخت کسور بازنشستگی که به مأخذ ۸/۵% حقوق پایه یک گروه استخدامی به مدت خدمت آنان تعلق می‌گیرد از لحاظ بازنشستگی و وظیفه جزء سابقه خدمت رسمی محسوب خواهد شد.
در صورتی که مشمولین این قانون بابت حق بیمه سهمیه خود وجهی به صندوق تأمین اجتماعی پرداخته باشند مابه التفاوت را به صندوق بازنشستگی کشوری پرداخت خواهند نمود.
مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری – کیومرث وشمگیر.

گزارش شور اول از کمیسیون آموزش و پرورش به مجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه ۲۵۳۶/۳/۲۱ با حضور نماینده دولت لایحه تعیین تکلیف وضع استخدامی کارکنان مدارس غیر دولتی مشمول فرمان آموزش رایگان را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش – فریده هاشمی. گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۲۵۳۶/۳/۲۴ با حضور نماینده دولت لایحه تعیین تکلیف وضع استخدامی کارکنان مدارس غیر دولتی مشمول فرمان آموزش رایگان را مورد رسیدگی قرار داد و با مختصر اصلاحی تصویب کرد. این اصلاح در جلسه ۲۶/۳/۲۵ به تأیید کمیسیون امور استخدام رسید.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی- محمد علی ادیب مجلسی.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است آقای قاضی بفرمائید.

قاضی - بنام خدا، شاه، وطن سخنم را آغاز می‌کنم و کلامم را با این سخن شاهانه از سخنان گهربار شاهنشاه ترصیع می‌بندم. آستانه مبارکة شاه عبدالعظیم مجموعه‌ای منتشر کرده است که شاه گفتارهای مذهبی عنوان دارد در آغاز این مجموعه زیر عنوان کلام الملوک، ملوک الکلام قسمتی از بیانات شاهنشاه است که در یکی از سلامهای نوروزی کاخ گلستان به تصریح این مجموعه بیان فرموده‌اند زینت گرفته است که چنین است«ما همگی وظایفی در پیشگاه خداوند و در برابر وجدان و مردم داریم که باید آنها را انجام دهیم و اگر بتوانیم هر شب با خیال راحت نسبت به انجام وظیفه وجدانی خود سربر بالین بگذاریم مسلماً خداوند ما را همراهی و تأیید خواهد فرمود حق چیزی است که همیشه و در هر حال پیروز است آنچه ما باید از خداوند درخواست کنیم این است که همة ما را به راه حق هدایت کند و به ما توفیق عطا فرماید که همیشه در این راه برویم و استقامت داشته باشیم» این رهنمود پیشوای گرانقدر جامعة ما است در انجام دادن وظیفه‌ای که در برابر خدا، کلام خدا، ملت ایران و قانون اساسی بعهده گرفته‌ایم و این حقی است که حصر موضوعی ندارد و متوجه فرد فرد ملت ایران است هر کسی در هر موضعی که قرار دارد. امروز لایحه‌ای است که بالجمله مربوط می‌شود به قسمتی از کارهای آموزش و پرورش کشور، در گنجینه معارف ایرنی واسلامی که بعنوان مثنوی شریف از مولانا جلال الدین بلخی خراسانی بجا مانده و به ما رسیده قصص بسیاری دارو از جمله این است که مردی نزد حکیمی رفت و از علت مزاج نالید و گفت چشم کم نور است گفت از پیری است گفت هاضمه‌ام ناتوان است گفت از پیری است گفت پایم لنگ است گفت از پیری است و بنده باید عرض کنم هر کمبودی در جامعة ما است از آموزش و پرورش است (احسنت) اگر آموزش و پرورش صحیح داشتیم وقایع کن روی نمی‌داد اگر آموزش و پرورش صحیح داشیتم امروز نالان نبودیم. آموزش و پرورش صحیح نداریم به دو علت نخست اینکه فقط آموزش داریم نه پرورش (صحیح است) و دیگر اینکه توجه به این قصیده مطنطن که شاه بیتش معلم است، آنچه ملحوظ نظر است معنویات و مقام معنوی و روحانی معلم است. شما به معلم پول بدهید، آنچه که باید بدهید، و آنچه می‌خواهید بدهید، به یاد بیاورید وصیت نامة بودا را که می‌فرمایند به معلم و قاضی حقوق ندهید معلم و قاضی برتر از آن است که حقوق بگیر و جیره خوار باشد. در بیت المال را بر روی معلم و قاضی بگشائید تا آنچه می‌خواهید بگیرد و زندگیش را اداره بکند ما نمیگوئی چرا می‌خواهید به وضع معلمینی که در مدارس ملی کار می‌کنند برسید که به زندگیشان سرو سامانی بدهند، به آنها هر چه می‌خواهند پول و حقوق و مزایا بدهید به آنها پول بدهید که خانه بسازند، تمام وسائل رفاهی را به آنها ایثار کنید اما مقام روحانی و معنوی معلم را قبل از هر چیز حفظ کنید ما وقتی مدرسه بودیم و درس می‌خواندیم به معلممان پدر روحانی خطاب می‌کردیم من یک روز در خدمت رئیس عزیز مجلس بودم به آقای وزیر کار فرمودند اگر من به این مملکت خدمتی کرده باشم بهترین و افتخار آمیزترین ایامش وقتی بود که معلم بودم و تدریس می‌کردم (احسنت) اگر اینقدر مسحور تکنولوژی هستید که تصور می‌کنید پیشرفت صنعت، معنویت را از ملت می‌گیرد عرض می‌کنم اشتباه میفرمائید ملتی که شاعرش می‌گوید: تو کز محنت دیگران بی غمی نشاید که نامت نهند آدمی هرگز معنویت خودش را از دست نخواهد داد. ملتی که می‌گوید«دست طمع چو پیش کسان می‌کنی دراز- پل بسته‌ای که بگذری از آبروی خویش» این ملت معنویتش را از دست نمی‌دهد. ملتی که می‌گوید«گر به هوپری مگسی باشی- گر به دریا روی خسی باشی- دل بدست آر تا کسی باشی»این ملت همیشه زنده است ملتی که زیربنای اندیشه اش، معنویت اجتماعیش پندار نیک، گفتار نیک، کردار نیک است سؤال بنده از اولیای آموزش و پرورش که می‌خواهید بچه‌های من و شمار را تربیت کند (ناطق نامه‌ای را ارائه کردند) این طرز کار او است، نامه بی پاکت را در نهایت بی نزاکتی برای یکی از نمایندگان محترم مجلس ارسال داشته است آنوقت از این دستگاه ما توقع داشته باشیم که فرزندان ما را تربیت کند، با کمال تأسف باید عرض کنم داور سبب درد شد اینجا چه امید است- زایل شدن عارضه و صحبت بیمار. شما به معلم خانه می‌دهید، بدهید پول و امکانات می‌دهید، بدهید، وقتی نامه می‌نویسید… آقای حسن دبیر ریاضی مدرسه فلان، بعلت یک ساعت تأخیر در تدریس، تنبیه می‌شوی و این را به وسیله نامه‌ای بدون پاکت برایش می‌فرستید مقام معنویش را متزلزل می‌کنید و حیثیت او را در نظر دانش آموزان بهدر می‌دهید پس هیچکدام از این اقدامات رفاهی شما برایش ارزشی نخواهد داشت و فرزندان من و شما از زیر دست چنین معلمی سرباز جانباز وطن بیرون نخواهند آمد و راهزنان کوی کن خواهند شد (صحیح است) سخن در این است که آموزش و پرورش ما از پرورش غافل است باید بخود بیائیم و دولت در این باره برنامه ریزی دقیق بکند و از صاحب نظران مدد بخواهد و با کمک صاحب نظران و تجربه آموختگان برنامه‌ای تهیه کند که در خور انقلاب شاه و ملت و عصر رستاخیز باشد و باید توجه بکند دقیقاً وسواس و دقت، چنانکه شایسته عصر رستاخیز است به مقام معنوی معلم و معلم را آنچنان که بوده است در مقام پدر روحانی تقویت کند وگرنه وزیر بودن و معاون وزیر بودن و خدمت شاه و ملت نکردن و شرایط عصر انقلاب را، عصر رستاخیز را، درک نکردن برای هیچ ایرانی شرافتمند افتخار آمیز نیست (احسنت).

خوشحال مباش به نزد مردم یک چند به احترام باشی
میکوش که تا به حکم وجدان شایسته این مقام باشی (احسنت)

رئیس - آقای آستانه‌ای بفرمائید.

آستانه‌ای - با اجازه مقام ریاست و همکاران ارجمند بعد از فرمایشات بلیغ آقای قاضی صحبت کردن کمی مشکل است اگر آقایان عنایت بفرمایند توضیحی داشتم به طور کلی من معتقدم در زمان حاضر هیچ لایحه‌ای نمی‌تواند به مجلس ارائه شود مگر مفید باشد چون جامعه ما جامعه زنده ایست و در حال تحرک و بهسازی و اصلاح خرابیهای مافات. مدیریت جامعه با دولت است و رهبری اجتماع با رهبر خردمند ما است که هر کسی در چنین عصری هیچ کسی نمی‌تواند انجام وظیفه نکند زیرا کسی که بخواهد انجام وظیفه نکند باید از اجتماع طرد شود انجام وظیفه برای مجلس و نمایندگان مجلس دادن پیشنهاد است هر وقت از فرهنگ بحثی به میان بیاید من بخودم اجازه می‌دهم که درباره اش صحبت کنم چون همیشه شاگرد بوده و هستم استدعا می‌کنم معاونت وزارت آموزش و پرورش عنایت فرمایند سال ۱۳۱۲ آنوقت که وزارت آموزش و پرورش را وزارت معارف اوقاف می‌گفتند (دکتر شادمان- و صنایع مستظرفه) این مربوط به سن جنابعالی است کسانی که مثل من پنجاه ساله هستند و در شهرستانها بزرگ شده‌اند آن دوره را بخاطر ندارند آنوقت مدارس دوره‌ای نبود تازه اعلیحضرت رضاه شاه کبیر تشکیلاتی داده بودند مدارس عالی و مقدماتی تشکیل شده بود. مدارس ایران را طلاب سابق و طالقانی‌ها و میرزا بنویسهای آن روز اداره می‌کردند و حقوقشان ۶ تا ۱۲ تومان بود و الان چند نفر از آنها در رشت زنده هستند و مرحوم استاد دکتر معین شاگرد همان اشخاص بود و من بعد از ایشان در همان مدرسه تحصیل کردم و استاد ما افتخار می‌کرد که دکتر معین از شاگردان او بود حالا که زمان رستاخیز است و ما معتقدیم که باید دردهای اجتماع را التیام ببخشیم باید حس فراموشی را از خودمان دور کنیم ممکن است فراموشی برای یک فرد مفید باشد چون اگر فراموشی نباشد تحمل مصیبت آدمی را از بین می‌برد ولی برای اجتماع فراموشی خود مصیبتی بزرگ است اینها که زمانی به فرهنگ ما خدمت کرده‌اند اجتماع ما برای آنها چه کرده است؟

بعضی از آنان در خانه نشسته‌اند و حالتی شبیه فقر و تکدی دارند بعضی در بقاع متبرکه که زیارت نامه می‌خوانند بعضیها در کنار مسجدها عریضه نویسی می‌کنند من معتقدم در این زمان که دولت گشاده دستی فراوان دارد و تعلیمان شاه ما مبنی بر تعالیم اسلام و عاطفی است. هیچ اشکالی ندارد که وزارت آموزش و پرورش به فکر این افراد نیز باشد در تمام ایران اینها پراکنده هستند شاید در حدود ۲۰۰ نفرشان فقط زنده مانده‌اند ولی این کمکی که آموزش و پرورش به هر صورت اگر به آنها بکند معنی اش آن است که جامعه امروز ایران جامعه بیداری است و هیچ گاه خدمتگزارش را فراموش نمی‌کنند و این عمل موجب رضایت ملت ایران خواهد بود و چیزی که موجب رضایت ملت باشد حتماً موجب رضایت شاهنشاه هم خواهد بود و عملی را که شاهنشاه بپسندند حتماً خدا هم آن را دوست خواهد داشت. به درد این افراد برسید تا دنیا بداند که ملت ایران بپا خواسته است که صنعتی بشود. بپا خواسته است تا در خانواده ملتها جایی برای خود برگزیند ولی هیچ یک از سنتهای گذشته خود را فراموش نکرده واز دست نداده است از توجه و عنایتی که به عرایضم فرمودید سپاسگزار هستم.

رئیس - نظر دیگری در کلیات نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست؟(اظهاری نشد)

پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید:

۱- از عنوان لایحه کلمه تکلیف حذف شود و عنوان لایحه به «لایحه قانون تعیین وضع استخدامی کارکنان مدارس غیر دولتی مشمول فرمان آموزش رایگان» اصلاح گردد.
۲- نظر به اینکه مدارس مشمول فرمان آموزش رایگان پس از اسفند ۲۵۳۲ نیز تعدای آموزگار و دبیر استخدام کرده‌اند که هم اکنون در آن مدارس به تدریس اشتغال دارند لذا پیشنهاد می‌نماید در سطر چهارم ماده واحده پس از جمله مشغول خدمت بوده‌اند اضافه شود:
…. یا بعداً به استخدام درآمده و در تاریخ تصویب این قانون نیز در خدمت بوده و کارشان مورد رضات باشد.
۳- تبصره زیر بعنوان تبصره ۲ به لایحه اضافه گردد:
«تبصره ۲- وزارت آموزش و پرورش اجازه دارد مدت خدمت غیر رسمی آن عده از کارکنان آموزش و پرورش را که قبل از رسمی شدن به خدمت در ادارات و مدارس به طور تمام وقت مشغول خدمت بوده و در همان سمت رسمی شده‌اند با اخذ کسور بازنشستگی موضوع این قانون جزء خدمت رسمی آنان منظور دارد.
با تقدیم احترامات- محمد تقی شریعت.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً خواهشمندم بند زیر به لایحه اضافه شود.

دوره تحصیلات فارغ التحصیلان دانشسراهای مقدماتی و تربیت معلم حداکثر به مدت دو سال در اجرای مقررات قانون استخدام کشوری با پرداخت کسور بازنشستگی بر اساس ۸/۵% حقوق پایه رسمی ورود به خدمت از هر لحاظ جزء سابقه خدمت آنان محسوب خواهد شد.
با تقدیم احترام- درخشنده کمالی آزاد.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً در لایحه قانون تعیین تکلیف وضع استخدامی کارکنان مدارس غیر دولتی مشمول فرمان آموزش رایگان موضوع ترتیب چاپ شماره ۶۵۳ پیشنهاد می‌نماید تبصره زیر اضافه شود:
تبصره ۲- دوره تحصیلات دانشسراهای مقدماتی و تربیت معلم و عالی که به منظور اشتغال در مؤسسات آموزشی صورت گرفت بازپرداخت کسور بازنشستگی بر اساس ۸/۵% حقوق پایه رسمی ورود به خدمت از هر لحاظ جزء سابقه خدمت رسمی محسوب خواهد شد.

با تقدیم احترام- دکتر حسین طبیب.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید که در لایحه تعیین تکلیف وضع استخدامی کارکنان مدارس غیر دولتی مشمول فرمان آموزش رایگان در ماده واحده پس از کارکنان مدارس غیر دولتی اضافه شود«و کارکنان مدارس دولتی که به شکل ملی اداره می‌شوند»

موسوی ماکوئی.

رئیس - لایحه و پیشنهاد‌ها برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- بیانات بعد از دستور بانو مشائی و آقای مجتبی عالمی

۱۳- بیانات بعد از دستور بانو مشائی و آقای مجتبی عالمی.

رئیس - چون وقت مجلس نزدیک به اتمام است بقیه لوایح که از دستور امروز باقی مانده به جلسه آینده روز یکشنبه، موکول می‌شود دو نفر از همکاران بعنوان بعد از دستور صحبت می‌کنند.

بانو مشائی تشریف بیاورید.

بانو مشائی - منت خدای را که در زمره کائنات خلقش زمین را آفرید که ایران را آفرید- که شاه را آفرید که من و شما و ملت ایران را با عشق و الفت سه گانه خدا شاه و میهن آفرید- سپاس پروردگار توانا که شاهنشاهی مقتدر به ایران و ایرانی ارزانی فرمود (احسنت) شاهنشاهی که ایران را عظیم داشته و در جزو ایران اراک را موجودیت واقعی و ملی بخشیده و در امر توان بخش کل مملکت در این عصر رستاخیز به تمام زنان ایران و مردان تساوی حقوق عنایت فرموده است (صحیح است).

جناب آقای رئیس، همکاران محترم، خانمها و آقایان برای کسانی که نام اولیه اراک را به سلطان آباد بخاطر دارند بی اختیار متوجه می‌شوند که نامگذار اولیه این شهر گویا به یک احساس باطنی آینده نگری میدانسته است که روزی بدست توانای شاهنشاهی محبوب آن شهر خاموش به شه آباد پرجوش و خروش امروز تغییر چهره خواهد داد رهبر محبوب و بزرگ اندیشمند ایران که پایه ریزی اصول انقلاب و تحکیم زیربنائی موجود کشور را طراحی فرموده‌اند (صحیح است) شهریار ملت دوست و دادگستری که با نهایت دلسوزی نقشه تغییر چهره اراک و تبدیل آن را به یکی از بزرگترین قطبهی صنعتی مملکت امر فرموده انددر ساعت ده بامداد روز سه شنبه دهم خرداد ماه جاری به شهرستان اراک تشریف فرما شدند، مردم شاهدوست و حق شناس اراک و روستاهای مجاور از تاریخ اول خرداد خود را آماده دیدار و زیارت رهبر محبوب خود کرده و همگی از پیر و جوان و خرد و کلان به آرایش و آذین بندی شهر و بهتر ساختن وضع خود بودند، مردم شهرستان اراک که از رژیم فئودالیستی بیشتر از سایر شهرستانها مصیبت کشیده بودند و حال مشابه با سایر پیشرفتهائی که از برکت وجود انقلاب شاه و ملت شامل سرتاسر مملکت ایران گردیده از نعمت کامل قانون اصلاحات ارضی برخوردار با روحیه شاد شاکر و سپاسگذر امیدوار به آینده منتظر تشریف فرمائی پدر تاجدار خود بودند تا سپاس خود را در رفع محرومیتهای گذشته با فریادهای جاوید شاه به خاکپای همایونی تقدیم نمایند، طبیعت نیز مقدم شاهی را گرامی داشته باران ضعیف صبحگاهی به زیبائی چمنها و سرسبزی درختان افزوده بود. برای من که در صنوف مستقبلین و در معیت سناتورها ونمایندگان دیگر اراک در مجلسین سنا وشورای ملی افتخار استقبال از موکب مبارک شاهانه نصیبم گشته بود بگذشته وضع شهر و مردم اراک قبل از عصر انقلاب میاندیشدم به آن گذشته‌ای که می‌دانستم رژیم فئودالیستی چه صدماتی به این شهر وارد کرده است به شهری که نه از فرهنگ کافی برای همگان نه از بهداشت نه از صنعت و نه از آب و برق خبری بود، تغییرات حاصله را با گذشته بررسی و میدیدیم که کلیه نارسائیهای این شهر در سایه وجود و برکت شاهنشاهی که نیم ساعت دیگر به زبارت او نائل می‌گردیم مرتفع گردیده است (احسنت) صدای غرش هواپیمای اختصاصی سکوت را در هم شکست از شوق دیدار شاه چشمهای امیدوار و دعاگو به آسمان خیره شد زمزمه شوق و شعف به فریادهای جاوید شاه در صفوف مستقبلین طنین انداز شد، بالاخره آرزوی مرد اراک با فرود مقدم موکب ملوکانه برآورده گردید، اشک شادی از دیدگان مردم شاهدوست اراک برای دیدار تنها ملجأ و پشتیبان مردم جاری بود، پس از برگزاری آئین سلام شاهنشاهی و عرض خیر مقدم توسط استندار استان مرکز صفوف مستقبلین مورد بازدید و تفقد شاهانه قرار گرفت و بلافاصله شاهنشاه عدالت پرور به ندای باطنی مردم اراک با بازدید از شهر و دیدار مردم پاسخ فرمودند شرح حال واحساسات مردم اراک که تمام هستی و موجودیت خود را مرهون رهبر عالیقدر خود میدانند و دراین فرصت مقدور نیست فریاد جاوید شاه جاوید شاه صدای کف زدن جوانان دعا و نیایش کهنسالان در فضای اراک طنین انداز شده بود صرف نظر از علاقه و احساسات شاه دوستی که در همه جای ایران و برای همه ملت ایران در شریانها جریان دارد بروز چنین علاقه‌ای همگانی بود (احسنت) ولی اظهار حق شناسی و سپاسگزاری با توجه به گذشته و موجودیت آینده بستگی دارد، مردم اراک میدانند و آگاهند که در تحت توجهات رهبر عالیقدر خود با برخورداری از انواع صنایع سنگین و نیمه سنگین جزو پیشتازان عصر رستاخیز در سازندگی ایران نوین سهیم گردیده‌اند. بنابراین جز با فریادهای رساتر جاوید شاه و دعا و نیایش در مقابل ذات مبارکش وخاندان جلیل سلطنت وسیله دیگری در بروز احساسات عمیق حق شناسی خود به این شخصیت پر ارج ملی و جهانی نداشتند پس از بازدید از کارخانجات در شهر صنعتی و کوی کارگران فرمایشات شاهنشاه مؤید رضایت و خرسندی خاطر خطیر شاهانه از وضع کارگران و کارخانجات مورد بازدیدبود، و خطاب به کارگران بشارت فرمودند اگر کارمندان، مهندسان و کارگران کارخانه‌های مجتمع اراک با طرح ریزی صحیح و بهره برداری کامل این کارخانه‌ها را سودده کردید همانروز دستور خواهیم داد که ۴۹ درصد سهام را اول به شما و تا ۵۰ درصد به ملت ایران عرضه نمایند در مورد تأمین نیازمندیها و مسکن کارگران اوامری صادر فرمودند، من از طرف خود و به نمایندگی از جانب مردم شاهدوست اراک اجازه می‌خواهم که سپاس بیکران و حق شناسی مردم اراک را به پیشگاه مبارک همایونی تقدیم داشته و برای اراکیها که همواره تشنه دیدار رهبر محبوب خود می‌باشند تشریف فرمائی ذات اقدس شهریاری همچون فرود ابر نعمتی بود که بر تشنگان صحرای محبت باریدن گرفته و این صحرای بارور صنعتی عصر انقلاب ومردم آن هم زبان با سایر ملت ایران از خداوند بزرگ آرزو دارند که این نعمت عظما و سایه او را برای ملت ایران همواره مستدام و جاوید بدارد وظیفه خود میدانم که تشکرات قلبی خود را به نمایندگی از طرف مردم شاهدوست اراک در همکاری کلیه مسئولین کشوری و لشکری که موجبات خرسندی خاطر خطیر شاهانه را در این بازدید فراهم کرده‌اند معروض دارم ما مردم اراک امیدواریم همانطوری که هیئت محترم دولت در اجرای منویات ذات مبارک ملوکانه در ایجاد کارخانجات بزرگ اقدام نموده‌اند به اصول کشش‌های لازمه شهری ونیازمندی آنها را از فرهنگی، عمرانی، رفاهی، و ورزشی این صنایع ایجاد شده بیش از پیش در برنامه‌های خود ما را یاری فرمایند و در این ساحت مقدس مجلس شورای ملی در مقابل عظمت شاهنشاه بزرگ ایران و شهبانوی گرامی و نیکوکار سرتعظیم فرود آورده و با کلمه جاوید شاه پاینده ایران بعرایضم خاتمه می‌دهم (احسنت).

رئیس - آقای عالمی بفرمائید.

مجتبی عالمی - با اجازه مقام ریاست، اعضای کمیسیون بودجه در هفته گذشته بنابه دعوت سازمان برنامه و بودجه از برنامه‌های عمرانی و زیربنائی آذربایجان شرقی بازدید کردند. در این سفر از طرحهای مراغه، جلفا، مرند، دانشگاه آذر آبادگان و همچنین کارخانه ماشین سازی و تراکتورسازی و سایر عملیات زیربنائی در این استان به سرپرستی مقام ریاست مجلس که در تمام این بازدید‌ها حضور داشتند دیدن کردیم نکته‌ای که در اینجا هست لازم به یادآوری است و آن اینکه فعالیت و تحرک استاندار آذربایجان شرقی در تمام زمینه‌ها به چشم می‌خورد (صحیح است) این مرد با چه کوشش و تلاش در اجرای هدفهای عالی شاهنشاه تحرک عظیمی در این استان به وجود آورده است خوشبختانه در این بازدید جناب آقای فرح بخشیان وزیر راه و ترابری نیز از راههای این استان بازدید کردند و بعداً آقای فرح بخشیان از راههای سمنان و گیلان نیز بازدید کردند که باید به دولت جناب آقای هویدا وجود این وزیر پرتوان و پرتحرک را تبریگ گفت (احسنت) من در خاتمه عرایضم از طرف اعضای کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی مأموریت دارم که تشکرات تمام اعضای کمیسیون را سازمان برنامه و بودجه و از جناب استاندار و مخصوصاً از ریاست معظم مجلس شورای ملی که در تمام این بازدیدها سرپرستی و ارشاد فرمودند ابرازدارم (احسنت).

- اعلام وصول چهار لایحه از مجلس سنا۱- لایحه اصلاح ماده دوازده قانون گسترش کشاورزی در قطبهای کشاورزی ۲- لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۲۱۲ قانون مالیاتهای مستقیم و الحاق یک بند به تبصره ۲۲ قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۶ (۲۵۲۶) ۳- لایحه تعیین حق الزحمه متصدیان ایستگاههای اقلیم شناسی و باران سنجی ۴- لایحه شمول قوانین دستورات کیفری و انضباطی ارتش شاهنشاهی در مورد کارگرانی که درارتش شاهنشاهی خدمت مینمایند

۱۴- اعلام وصول چهار لایحه از مجلس سنا۱- لایحه اصلاح ماده دوازده قانون گسترش کشاورزی در قطبهای کشاورزی ۲- لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۲۱۲ قانون مالیاتهای مستقیم و الحاق یک بند به تبصره ۲۲ قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۶ (۲۵۲۶) ۳- لایحه تعیین حق الزحمه متصدیان ایستگاههای اقلیم شناسی و باران سنجی ۴- لایحه شمول قوانین دستورات کیفری و انضباطی ارتش شاهنشاهی در مورد کارگرانی که درارتش شاهنشاهی خدمت مینمایند

رئیس - لوایحی از مجلس سنا رسیده است که برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۶ (کشاورزی و منابع طبیعی) در قبال لایحه شماره ۷۲۴۴۲ مورخ ۲۵۳۵/۱۱/۲۷ دولت راجع به اصلاح ماده ۱۲ قانون گسترش کشاورزی در قطبهای کشاورزی در جلسه روز دوشنبه ۳۰ خرداد ماه ۲۵۳۶ مطرح و تصویب گردید مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس - لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۱۰۷۶۶ مورخ ۲۵۳۶/۲/۱۰ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری) در قبال لایحه شماره ۵۹۸۸۰ مورخ ۲۵۳۵/۸/۲۳ دولت راجع به شمول قوانین و مقررات کیفری و انضباطی ارتش شاهنشاهی در مورد کارگرانی که در ارتش شاهنشاهی خدمت می‌نمایند در جلسه روز دوشنبه ۳۰ خرداد ماه ۲۵۳۶ مطرح گردید و با اصلاحاتی به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس - اصلاحات مجلس سنا به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۱۱۰۸۶ مورخ ۲۵۳۶/۳/۵ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۴ (امور اقتصادی و دارائی) در قبال لایحه شماره ۵۸۵۶۸ مورخ ۲۵۳۵/۱۱/۱۲ دولت راجع به الحاق یک بند به تبصره ۲۲ قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۶(۲۵۲۶) در جلسه روز چهارشنبه ۲۵ خرداد ماه ۲۵۳۶ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس - اخذ رأی نهائی نسبت به این لایحه در جلسه آینده بعمل خواهد آمد.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۱۱۸۴۱ مورخ ۲۵۳۶/۱/۲۲ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره۴ (بودجه) در قبال لایحه شماره ۶۵۰۵۴ مورخ ۲۵۳۵/۹/۲۰ دولت راجع به تعیین حق الزحمه متصدیان ایستگاههای اقلیم شناسی و باران سنجی در جلسه روز دوشنبه ۳۰ خرداد ماه ۲۵۳۶ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس - اخذ رأی نهایی نسبت به این لایحه در جلسه آینده بعمل خواهدآمد.

- تعیین موقع جلسه آینده- ختم جلسه

۱۵- تعیین موقع جلسه آینده- ختم جلسه.

رئیس - با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز یکشنبه خواهدبود. (جلسه ساعت یک بعد از ظهر پایان یافت)

رئیس مجلس شورای ملی-عبدالله ریاضی.