مذاکرات مجلس شورای ملی ۳۰ بهمن ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۴۵

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۳۰ بهمن ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۴۵

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۳۰ بهمن ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۴۵

فهرست مطالب:

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز یکشنبه (۳۰) بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

جلسه ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس - اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه آقایان دکتر اعتمادی – امیر عشایری – اهری – دکتر برومند – بنی احمد – دکتر بهادری – بهبهانی – بهره مند – بیات – پارسا مطلق – تژده – توکلی – خزیمه – خسروی – رهبر – سعادت قدس نیا – سعیدی – سلیمی – صدیق زاده – عطائی – کبیری – کسرائی – معینی قراگزلو – میرلاشاری – نصیری – دانشمند – خانم سلیلی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: حسن هرزندی – عبداللطیف شیخ الاسلامی – سید رضا حجتی – حسین میرزالو – محمد حسین عباسمیرزائی – فتاح تولائی زاده

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: حسن هرزندی – عبداللطیف شیخ الاسلامی – سید رضا حجتی – حسین میرزالو – محمد حسین عباسمیرزائی – فتاح تولائی زاده.

رئیس - نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای هرزندی تشریف بیاورید.

حسن هرزندی – بسم الله الرحمن الرحیم، با کسب اجازه از مقام ریاست و همکاران ارجمند – آخرین سال از برنامه عمرانی پنجم کشور را به پایان می‌بریم و این در حالیست که در طول این برنامه بسیاری از طرحهای عمرانی و اقتصادی به اجرا درآمده برخی از از طرحهای نیمه تمام مانده پاره‌ای از برنامه‌های طرحریزی شده، تنها روی کاغذ نقش بست، با اینحال پیروزی و ناکامی در اجرای برنامه‌های عمرانی، تجربه‌های با ارزشی به همراه دارند. که در ارزیابی و کند و کاو همه جانبه در آنها، راه حل‌های تازهای را برای طرحریزی و اجرای سریعتر برنامه‌های بعدی، فرا راه برنامه ریزان و مجریان طرحهای عمرانی کشور قرار می‌دهد (صحیح است).

امید است در برنامه عمرانی ششم تحت عنایات و توجهات ایزد متعال و رهنمودهای ارزنده رهبر عالیقدر ایران شاهنشاه آریا مهر دولت جناب آقای دکتر جمشید آموزگار نخست وزیر محبوب، متقی، صادق و صریح در انجام این مهم موفق و مؤید باشند.

در زمان کنونی مسائل روستادی ایران و نیازهای این جامعه در زمینه‌های اقتصادی و اجتماعی و عمرانی و رفاهی و بهداشتی و آموزشی بیش از هر زمان دیگری احسس می‌شود و این ناشی از ضرورت اهمیت اولویت اجرای برنامه‌های کشاورزی و عمران روستائی در سطح مملکت می‌باشد که باید صادقانه و واقع بینانه به آن توجه گردد انسانهای نیمه جان دیروز که به روستائیان زنده امروز تبدیل شده‌اند، از دیدگاه تاریک گذشته افق روشن آینده را نظاره کرده و به دنبال آن همه توقعات و نیازهائی که انسان زنده دارد مطلب و جستجو می‌کنند. بنابراین باید با تمام امکانات بسوی روستاها رفت و درهای جدید و افق روشن آینده را برای زندگی بهتر و مرفه تر بسوی آن‌ها باز نمود.

متأسفانه در طول برنام عمرانی پنجم و چهار برنامه عمرانی گذشته آنطوریکه باید و شاید به مسائل روستائی و نیازهای اساسی این جامعه توجهی نگردیده و اینجانب بحکم وظیفه و یا الهام از نیات عالیه شاهنشاه و توجه معظم له به روستائیان ایران صادر می‌فرمایند خود را نسبی وضع روستاها بعرض ساحت مقدس مجلس شورای ملی برساند و توجه جناب آقای آموزگار و دولت ایشان را جلب می‌نمایم.

از ۶۶ هزار روستای پراکنده در سطح کشور ۴۸ هزار روستا کمتر از ۲۵۰ نفر جمعیت و ۱۸ هزار روستای دیگر بیش از ۲۵۰ نفر جمعیت دارند و در میان روستاها برخی را می‌توان یافت که صدها خانوار کشاورز را در خود جای داده‌اند.

طبق نتایج سرشماری سال ۲۵۳۶ تعداد کل جمعیت کشور بالغ بر ۰۰۰/ ۶۹۱/ ۳۳ نفر می‌باشد که حدود ۰۰۰/ ۸۷۶/ ۱۷ نفر آن ساکنین روستاها می‌باشد.

رشد سالانه جمعیت بین دو سرشماری سال ۲۵۲۵ و ۲۵۳۵ حدود ۲/۸ درصد می‌باشد که رشد جمعیت روستائی بالغ بر ۱۵/ ۱ درصد گردیده است.

با توجه به میزان زاد و ولد و مرگ و میر و بالا بودن ابعاد خانوار در جوامع روستائی می‌توان نتیجه گیری نمود که میزان ۰۵/ ۲ درصد مهاجرت به شهرها از مناطق روستائی صورت گرفته است.

با وجودیکه ترکیب جمعیت روستائی در دهه اخیر از ۶۲ درصد به ۲/ ۵۳ درصد کاهش یافته لیکن تأثیری در میزان جمعیت روستائی نداشته و قدر مطلق جمعیت روستائی نه تنها کاهش نیافته بلکه افزایش نیز پیدا کرده است.

علیرغم پیشرفتهای حاصله در زمینه‌های گوناگون اقتصادی و اجتماعی تغییرات زندگی که در وضع خانه سازی شهرهای بزرگ کشور بوجود آمده. هنوز اکثریت روستائیان در خانه‌های نامتناسب خشت و گلی و غیره بهداشتی زندگی می‌کند و بعلت نامرغوبی مصالح ساختمانی بکار رفته و کمی مقاومت با وقوع یک زلزله کوچک و یا جاری شدن سیل خانه‌های خشت و گلی روستائی در هم کوبیده می‌شود. (صحیح است)

بنابراین ضرورت نوسازی و بهسازی مسکن در روستاها ایجاب می‌نماید که در آستانه برنامه ششم عمرانی کشوور اهمیت و ضرورت خانه سازی و بهسازی مسکن جهت روستائیان بیش از هر زمان دیگر ملحوط و منظور گردد. در بررسی به مسائل جامعه روستائی، توجه به واقعیت‌ها در زمینه کمبود امکانات و تسهیلات زیر بنائی و رفاهی و آموزشی و ا زجمله تأمین مسکن و همچنین نابرابریهای موجود میان جامعه شهری و روستائی ما را در حصول به هدف یاری می‌نماید.

بنابراین در فصل اعتبار ششم عمرانی کشور مربوط به مسکن بایستی به میزان نیازمندیهای واقعی روستاها توجه لازم و کافی معمول گردد و با رعایت و تعمیم عدالت اجتماعی که همواره مورد نظر شاهنشاه می‌باشد سهم مسکن روستاها مشخص شود تا روستائیان را در بهبود شرایط زیست و فعالیت‌های تولیدی و عمرانی یاری نمود.

بطوریکه نمایندگان محترم و جناب آقای رامبد مستحضر می‌باشند اعتبار برنامه احداث خانه‌های ارزان قیمت فقط و فقط در روستاهای سیل زده و زلزله زده خراسان و فارس و آذربایجان غربی و احداث خانه‌های ارزان قیمت تپ هگمتانه در سال ۳۷ مبلغ ۰۰۰/ ۰۰۰/ ۹۷۳ / ۵ ریال از کل … / ۲۷۰/ ۸۶۴/ ۲۸ ریال می‌باشد یعنی حدود ۲۰ درصد اعتبار.

۲- با نهایت تأسف وزارت معاون تعاون و امور روستاها در گذشته مسئولیت ساختن راه‌های روستائی را بعهده گرفت و قرار بود سالی پنجهزار کیلومتر راه روستائی توسط یکی از سازمانهای وابسته ساخته شود عدم توفیق این وزارتخانه در امر نوسازی روستاها برای همه روشن است. با ادغام وزارت مذکور در وزارت کشاورزی و عممران روستائی تنها در سال گذشته شرکت ره گستر موفق به ساختن چهار صدکیلومتر از ۳۰۰ هزار کیلومتر راه روستائی مورد نیاز شده بود. با این احتساب هفتصد سال دیگر وقت لازم بود تا روستاهای ایران راهی به شهرها پیدا کنند. در حالیکه اگ رموفق به انجام تعهد خویش و ساختن سالی پنجهزار کیلومتر راه روستائی می‌شد. شاید بیش از ۶۰ سال وقت لازم بود تا روستاهای پراکنده ایران بتوانند بمراکز مصرف و تولید شهرها دسترسی پیدا کنند.

خوشبختانه در اثر توجهات جنای آقای آموزگار و علاقه جناب آقای رامبد به انجام درخواست نمایندگان انجام این مهم با تصویب مجلس شورای ملی به وزارت راه و ترابری واگذار کرده و اعتبار لازم به مبلغ ۰۰۰/ ۰۰۰/ ۰۰۰/ ۹۰۰ ریال از کل ۰۰۰/ ۳۶۰/ ۴۶۴/ ۱۴۶ ریال تأمین گردیده است. امید است جناب دکتر صالحی وزیر فعال و لایق راه و ترابری در انجام این موضوع بسیار مهم با استفاده از امکانات پرسنلی و ماشین آلات و مهندسین مجرب در نهایت صرفه جوئی می‌تواند در سال آتی لااقل پنجهزار کیلومتر راه روستائی احداث و لیاقت و فداکاری خویش را نشان دهند.

سومین یا آخرین مطلبی که بطور خیلی خلاصه اشاره می‌نمایم مربوط به برق روستاها می‌باشد.

طبق گزارش وزارت نیرو ا زحدود ۱۰ میلیارد کیلو وات ساعت برق کشور فقط ۳۰۰ میلیون کیلو وات ساعت برق یا حدود ۳ درصد برق تولیدی در سطح روستاها توزیع شده و در سال جاری نیز مبلغ ۴۰۶۴۰۰۰۰۰۰ ریال از کل ۰۰۰/ ۰۰۰/ ۵۲۲/ ۱۰۸ ریال اعتبار شرکت سهامی تولید و انتقال نیروی برق برای روستاهای مملکت منظور گردیده است یعنی ۷/ ۳ درصد.

بعلت پائین بودن ارزش کالاهای کشاورزی و تولیدات اساسی بخصوص پائین بودن قیمت غلات وجود تنگناها و نارسائیها و مشکلات بسیار پیچیده در امر تولید جامعه روستاها و گرانی نسبی خدمات و کالاهای صنعتی و ماشین آلات کشاورذزی و گران دستمزد و کارگر کشاورزی و نحوه مبادله بین شهر و روستاها بصورتی است که هر فرد عاقل و دور اندیشی علاقمند است مصرف کننده تولیدات کشاورزی باشد و ضمنا علاوه بر عرضه و فروش خدمات از کلیه تسهیلات رفاهی و سرویس‌های در دسترس بنحو احسن استفاده نماید.

پیشنهاد می‌گردد ۱- جناب آقای دکتر آموزگار به مقتضای رعایت عدل و انصاف و بخاطر تعمیم عدالت اجتماعی دستور فرمایند برنامه ریزان در سالهای آتی در توزیع و تخصیص اعتبارات کافی جهت تکمیل تأسیسات زیر بنائی و نیازمندیهای اساسی روستاها و استفاده از امکانات آموزش و پرورش – فرهنگ – بهداشت – تسهیلات رفاهی و رفع نابرابریهای شهرها و روستاها اقدام نماید.

در غیر اینصورت مسائل مربوط به تولید کشاورزی پیچیده تر، هجوم روستائیان به شهرها بیشتر و مشکلات شهرنشینان افزونتر و در نتیجه زندگی در شهرها غیر قابل تحمل تر و وضع روستاهای ایران نامناسبتر خواهد شد.

۲- بمنظور رسیده به هدف و حصول نتیجه نسبی در اجرای برنامه‌های عمرانی ضرورت دهات با مشارکت وخودیاری روستائیان موافقت فرمانید اعتبار تبصره ۱۴ از ۲۵۰ میلیون تومان به ۴۰۰ میلیون تومان افزایش یابد و این مطلب مورد تقاضای عموم منتخبین واقعی مردم میابشد از جناب آقای آموزگار تقاضای بذل عنایت را دارد.

۳- حال که لایحه بودجه سال ۳۷ در مجلس مطرح می‌باشد پیشنهاد می‌گردد ما به التفاوت بهاء ۲۰۰ هزار ریال هزینه خط برق رسانی از شبکه اصلی حد فاصل روستاهای واقع در مسیر برق سراسری کشور را تا ۴۵۰ هزار ریال از محل درآمد عمومی تأمین و در اختیار شرکتهای برق منطقه‌ای و وزارت نیرو قرار دهند تا امکان خرید و استفاده از برق روستاها مقدور شود.

اینک اهم نیازمدیهای حوزه انتخابیه خود را فهرست وار بعرض ساحت مقدس مجلس شورای ملی می‌رساند.

۱- وزارت مسکن و شهرسازی در اجرای نیات رهبر عالیقدر بمنظور تأمین مسکن کارمندان و فرهنگیان و مأمورین انتظامی شاغل در مرند بنا به استدعای مردم مرند و موفقیت جناب آقای هویدا نخست وزیر وقت اقدام به خرید ۳۰ هزار متر مربع از چهل هزار متر مربع زمین در بهترین نقطه شهر نموده متأسفانه از تاریخ ۱۳/ ۸/ ۳۴ هیچگونه اقدامی نستب به خرید بقیه زمین و شروع ساختمانهای مورد نظر ننموده از جنا بآقای آموزگار نخست وزیر محترم و جنا بآٌای توفیق وزیر مسکن و شرسازی تقاضا مند است در انجام این مهم و تحقق خواست کارمندان دولت اقدام فرمایند.

۲- ضمن اظهار تشکر از جناب دکتر صالحی وزیر محترم راه و ترابری در مورد شروع عملیات ساختمان جاده کمربندی مرند بخاطر جلوگیری از تصادفات روزمره منجر به تلفات جانی و خسارات مالی خواشهمند است همانطوریکه در مرند وعده فرمودند مقرر فرمایند.

اولا – نسبت به اسفالت روکش خیابان پهلوی و ششم بهمن مرند که در اثر عبور کامیونهای سنگین بار و تریلی‌های حامل محمول گمرک جلفا و بازرگان بطور کلی از بین رفته است اقدام:

ثانیا – نسبت به تأمین اعتبار لازم برای اسفالت جاده در دست اقدام مرند به یکانات تا سه راهی خوی اقدام فرمایند.

۳- بیش از پنجاه هزار نفر نوار مرزی ساکنین جلفا و علمدارگر گر فاقد بیمارستان جهت معالجه و مداوای بیماران منطقه مرزی جلفا و دهات مرزی می‌باشند زمین مورد نظر از طرف ساکنین محل تهیه و در اختیار شیر و خورشید سرخ قرارداده شده است تقاضای بذل توجه را دارد از اینکه نمایندگان محترم و حضار گرامی به عرایضم توجه کردند سپاسگزارم. بقیه وقتم را به آقای میرزالو می‌دهم (احسنت).

رئیس- آقای عبدالطیف شیخ الاسلامی تشریف بیاورید.

عبدالطیف شیخ الاسلامی – جناب رئیس، همکاران گرامی – در اسفند ماه سال گذشته موقعیکه کلیات لایحه بودجه در مجلس مطرح بود بنده ۴ شبانه روز در مجلس به سنت مشروطیت بیتوته کردم تا بتوانم مطالبی را که بنظر خودم مفید بود بازگو کنم.

در صحبت‌هایم ضمن انتقاد از بعضی دستگاه‌های اجرائی اظهار داشتم که در مدت دو سال که افتخار خدمت گذاری ملت ایران را در مجلس شورایملی داشته‌ام موفق بانجام کار مثبتی برای حوزه انتخابیه‌ام شهرستان مریوان نشده‌ام (مظهری – مایه تأسف است) چون پارسال در همان موقع خودم یکی از افرادی بودم که مخالف صحبت کردن اعضاء کمیسیون بودجه در مجلس در وقت طرح کلیات آن در جلسه علنی بودم و امسال بلطف حقی از دیگران ضایع شود (احسنت) و مطالبم را قبل از طرح بودجه بعرض می‌رسانم حالا که درست یکسال از آنموقع می‌گذرد خوشبختانه کارهای بسیار مفید و مؤثری در توجه و اعتقاد به صراحت و صداقت دولت جناب دکتر آموزگار آنها هم انجام شده محسوب می‌شود حفر ۶۷ حلقه چاه عمیق و استفاده از آب دریاچه مریوان با اعتباری در حدود ۵۰ میلیون تومان شروع شده که با انجام آن یک وجب زمین دیم در مریوان وجود نخواهد داشت جاده دک پلنگان که ۶۰ هزار روستائی رحمت کش در آن سکونت دارند به مقاطعه کار داده شده که علاوه بر نجات آنها از محاصره آب و دیگر محرومیت‌ها به دو شهر کرمانشاه و سنندج با جاده آسفالته متصل می‌شوند.

اسفالت گرم راه مریوان سنندج که می‌بایست دو سال قبل بهره برداری شود حالا از مقاطعه کار سابق خلع ید شده و با وعده ایکه داده شده مطمئن هستم که در اول سال ۳۷ شروع خواهد شد.

طرحی را چند سال پیش جهت تأمین برق روستائی حومه مریوان به وزارت نیرو داده‌ام که با اجرای آن ۳۲ روستای اطراف دریاچه مریوان از نعمت روشنائی و آب زراعی استفاده خواهند نمود مطالعات و برآوردن آن از طرف برق منطقه‌ای غرب پایان یافته امیدوارم در سال آینده هم وزارت نیرو و هم وزارت شکاورزی از اعتبار برق روستاها پروژه را شروع نمایند خوشبختانه اعتبار برق روستاها هم در اعتبارات سال ۳۷ افزایش قابل توجهی داشته است.

از همه مهمتر و حادتر در مجلس رستاخیز از بدو تشکیل مجلس که واقعا یک موضوع بسیار مهم و حیاتی برای روستائیان بود و در واقع از نظر انسانی و اقتصادی نیز از اولویت خاصی برخوردار است ومتأسفانه با وجود تذکرات دائمی نمیاندگان محترم باو توجهی نمی‌شد ما همه شاهد و ناظر بودیم که هیچ جلسه علنی و خصوصی مجلس و هیچ اجتماع حزبی نبود که از این مهم وسیله یک یا چند نفر از نمیاندگان محترم بحث نشود. در بودجه سال ۳۷ رقمی بالاتر از ۹۰۰ میلیون تومان مشاهده می‌شود که برای راه‌های روستائی اختصاص داده شده است این است رویه و عمل دولت صراحت و صداقت در اجرای اوامر شاهنشاه آریا مهر برای رفاه حال روستائیان مملکت را که اکثریت ملت ایران را تشکیل می‌دهد جناب دکتر آموزگار خوب می‌دانند که نمایندگان رستاخیز از مردم هستند و مردمی فکر می‌کنند (صحیح است).

سپاس و درود تمام روستائیان به تو ای بزرگ رهبر اندیشمندیکه عمر عزیزت را در راه رفاه و آسایش ما صرف کردی ا زخداوند متعال که همیشه نگه دار و حافظ تو برای بقاء و سعادت این ملت بوده دوام عمر و بقای سلطنت پر افتخارت را می‌خواهیم (احسنت).

جالب تر از این کار را به کاردان سپردن – یعنی اجرای راه‌های روستائی مسؤلیتش با وزارت راه و ترابری استکه بهمین اندازه که بودجه آن تأمین شده بهمان اندازه هم از نیروی خود وزارت راه استفاده می‌شود.

موضوعی که می‌خواستم توجه جناب وزیر بهداری را بآن جلب نمایم بیمه کشاورزان بود هر چه بیمه شده‌ها هم از بیمه می‌نالند و ما از نبودن بیمه ا زجنا بآقای وزیر محترم بهداری و بهزیستی استدعا داریم که باین موضوع هم توجه بفرمایند.

در مورد دکتر برای درمانگاه‌های مریوان که مراتب را کتبا به جناب وزیر بهداری نوشته‌ام خواهشمندم که عطف توجه مبذول فرمایند.

آخرین مطلبی که بنا بوظیفه باید بعرض برسانم تشکر از رئیس بیمارستان طرفه بنام دکتر حائری است که اسم کوچکش را هم نمی‌دانم چند روز پیش مریضی را که از روستا آمده بود برای معالجه چشم به آنجا بردم بمحض مشاهده مریض که در یک وضع استثنائی بود و باو گفتم که هزار کیلومتر راه و با یکدنیا امید برای معالجه آمده این طبیب انسان باندازه‌ای تحت تأثیر عواطف انسانی قرار گرفت که از پشت میز برخاسته و شخصا تمام کارهایش را از معاینه تا بستری شدن انجام داد. من بنام یک نمانیده مجلس و بنام یک ایرانی از جناب آقای دکتر شیخ الاسلام زاده وزیر نیروی بهداری و بهزیستی استدعا دارم که این اشخاص انسان و مدیر را مورد تقدیر و تشویق قرار داده تا برای دیگران الگو و برای خودشان هم مشوق خدمت باشد – از نحوه مدیریت و طرز رفتار او با مراجعین بی اندازه ممنون و سپاسگزارم (احسنت)

رئیس - آقای حجتی تشریف بیاورید.

سید رضا حجتی – بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین:

مجلس تمام گشت و به آخر رسید عمر
ما همچنان در اول وصف تو مانده‌ایم

جناب آقای رامبد، گاهی دوستان می‌گویند بعضی از مطالب نباید از پشت تریبون بیان شود بلک از طریق مکاتبه و تلفن مذاکره می‌توان مشکلات را حل کرد ولی مشکلی که امروز می‌خواهم عنوان کنم قریب ۵ سال است ادامه دارد و در مدت ۳ سالیکه از کار مجلس می‌گذرد بهر طریق که توانسته‌ام در اینمورد اقدام کرده‌ام ولی چون نتیجه نگرفته‌ام امروز بدینوسیله می‌خواهم از شما کمک بگیرم شاید دست گره گشای جنابعالی این گره کور را باز کرده و مشکل عده‌ای معلم قدیمی و زحمتکش و خانواده آنان را حل کند.

جناب آقای رامبد، قریب ۷ سال پیش تعداد ۴۴۸ آپارتمان برای فرهنگیان تهران ساخته شده که از همان موقع معلمینی که این آپارتمان‌ها را خریده‌اند در آنها ساکن هستند و اقساط مربوط بخرید آپارتمان را نیز مرتب می‌پردازند.

تعداد ۳۴ آپارتمان از ۴۴۸ آپارتمان‌های فوق الذکر را سند نداده‌اند و پس از مدتها تلاش و دوندگی دارائی می‌گوید شرکت تعاونی که این آپارتمانها را ساخت ه است مالیات بدهکار است و تا آنرا نپردازد مفاصا حساب صادر نمی‌شود و از طرفی ساکنین این آپاتمانها که سند بنامشان تنظیم نشده است مستأجر شناخته می‌شود و باید مالیات اجاره نیز بپردازند. اینجانب مدتها ست که در اینمورد می‌گویم و می‌نویسم و باز هم می‌نویسم ول یمتأسفانه گوش شنوائی نیست که بدرد دل این معلمین گوش داده و مشکلشان را حل کند. به معاون پارلمانی وزارت دارائی نوشته‌ام جوابی مرحمت نفرموده است به معاون پارلمانی نخست وزیر نوشته‌ام جوابی دریافت نکرده‌ام. به جناب نخست وزیر نوشته‌ام جوابی دریات نکرده‌ام گویا بوزارت دارائی ارجاع شده است که به این نامه پاسخی نیز داده نشده است نمی‌دانم این مشکل را چه کسی باید حل کند مثل اینکه باید دست بدعا برداریم و بگوئیم:

«خداوندا ببار باران رحمتی و بریز آبی بر این آتش و بفرست فرشته رحمتی تا این گره کور را باز کند»

جناب آقای رامبد اینجانب بوزارت دارائی نوشته‌ام که اولا شرکتهای تعاونی از پرداخت مالیات معاف هستند زیرا شرکتی که بنام تعاونی پولی از عده‌ای می‌گیرد و برایشان خانه می‌سازد منطقی نیست که مالیات بپردازد و از طرفی معلمینی که ۵ سال است اقساط خرید آپارتمان را می‌پردازند چگونه ممکن است مستأجر شناخت و مالیات از آنها مطالبه کرد. در هر صورت باید عرض کنم هر چه در اینراه تلاش شده است و هر چه مراجعه و مکاتبه شده است نتیجه‌ای حاصل نشده است تصور می‌کنم به این علت باشد که معلمین تمام عمر دنبال درس و بحث و مطالعه و معنویت بوده‌اند و آقایان مالیه چی‌ها فقط با حساب و مادیات سر و کار داشته و به این علت است که زیان همدیگر را نمی‌فهمند و باید گفت بین تفاوت ره از کجاست تا به کجا.

جناب آقای طباطبائی من ضخصا برای جنابعالی احترام قائلم ولی در اینمورد چون مکرر گفته‌ام و نوشته‌ام و استدعا کرده‌ام ول یمتأسفانه توجهی نفرموده و دستور قاطعی نداده‌اید، بشدت گله مندم و باید اضافه کنم که بهمکارانتان بفرمائید چرا سنگ را بسته و شگ را رها کرده‌اید آقایان بروید و مالیات را از میلیونرها و میلیاردهائی بگیرید که با استخدام یکی از آقایان حسابرسهای بی انصاف میلیونها مالیات دولت را بالا می‌کشند. بروند در گوشه و کنار تهران و به بینند تعداد حسابرسهائی که با گرفتن مبلغ ناچیزی دفاتر تجار و شرکتها و مقاطعه کاران را آنچنان تنظیم می‌کنند که بجای میلیونها مالیات بیش از چند هزار تومانی بدهکار نمی‌شوند.

جناب آقای رامبد، می‌خواهم از حضورتان استدعا کنم این مسئله را کوچک و بی ارزش تصور نفرمائید و این مشکل معلمین را پی گیری بفرمائید و اجازه ندهید تعدادی از معلمین قدیمی که بعلت سنوات زیاد خدمت و عائله سنگین و حقوق کم صاحب این آپارتمان‌ها شده‌اند نسبت بقوانین و مقررات مملکت بدین شده و این بدبینی را خدای نکرده به ۵۰ و ۱۰۰ و ۲۰۰ و ۵۰۰ نفر محصلینی که روزانه با آنها سرو کار دارند منتقل نمایند.

اگر قوانین و مقررات غلطی داریم آها را برای اصلاح بمجلس بیاورید و اگر بعضی از مأمورین قوانین و مقررات را بد تعبیر می‌کنند به آنها اجازه نفرمائید.

جناب رامبد اجازه بفرمائید اضافه کنم که ساکنین این آپارتمانها کلا معلمینی هستند که با داشتن قریب ۳۰ سال سابقه خدمت و با داشتن ۷ تا ۸ فرزند این آپارتمانها به آنها رسیده است و باز اضافه می‌کنم که می‌دانید وسعت این آپارتمان‌ها چقدر است اگر بطور سرانه حساب کنیم بهر نفر از ساکنین این آپارتمانها کمی بیش از زمینی به او خواهد رسید که در آینده دور یا نزدیک در بهشت زهرا باو خواهند داد.

جناب رامبد یکی از ساکنین این آپارتمانها خانمی است که شوهرش چند سال پیش با درجه سرگردی در راه حفظ امنیت و آرامش این مملکت کشته شده است و او اینک سالها است که همه روزه به وزارت دارائی مراجعه می‌کند نه تنها جواب صحیح و درستی باین معلم بی سرپرست نداده‌اند بلکه مورد بی مهری و اهانت نیز قرار گرفته است.

از توجهی که خواهید فرمود سپاسگزارم. میل داشتم ابراز تنفر شدیی ملت ایران را از وقایع دیروز تبریز اظهار کنم ولی نظر باینکه همکار عزیزم جناب آقای میرزالو در مورد یکی از مسائل ملی و میهنی قصد صحبت دارند بقیه وقتم را بایشان می‌دهم و اضافه می‌کنم اگر مالیات این آپارتمانها مبلغ بسیار سنگینی نیست از این ماه حقوق اینجانب را وزارت دارائی برداشت کند و اسناد این آپارتمانها را صادر نماید.

رئیس - آقای میرزالو تشریف بیاورید.

میرزالو – با کسب اجازه از مقام منیع ریاست عظمای مجلس شورای ملی عرایضی را حسب الامر نمایندگان محترم آذربایجان بسمع نمایندگان مبعوثان ملت ایران می‌رسانم، باید عرض کنم در حیرتم چگونه دهم شرح ماجرا لابد نمایندگان محترم از اتفاق تأثر بار و به زعم مخلص فاجعه هولناک شهرستان تبریز استحضار حاصل نموده‌اند (حجتی – باعث نهایت تأسف است) واقعا برای هر آذربایجانی فرق نمی‌کند آذربایجان تقسیم می‌شود به آتذربایجان شرقی و غربی، برای هر آذربایجانی شنیدن این خبر واقعا کشنده است می‌گویند: آقای آمد دلیل آفتاب آذربایجان به فتوای تاریخ مدون بخصوص از شهریور شوم ۲- به این طرف همیشه د رآتشهای مظالم اسارت بیگانگان سوخته و بیش از هر دیار و آبادی اعم از ده و بخش و استان مزه تلخ این قبیل آشوب‌ها و بلواها را چشیده و نمی‌تواند به این زودی‌ها فراموش کند آذربایجانی که کمر خمیده اش بر اثر اسارت بیگانگان و مظالم بی حد و حصر دورانی که گذشت اینک بتدریج در تحت توجهات شاهنشاه آریا مهر که شب و روز هم و غمش را مصروف ایجاد امنیت مورد قبول جهانیان داشت با پیش آمد این قبیل وقایع آذربایجانی منزجر و بر مسببینش لعن و نفرین می‌فرستند، باید عرض کنم که تا این دقیقه واقعیت مطلب بدستما نرسیده و آنچه که در تماسهای تلفنی با شخصیت‌های شهرستان تبریز درک شده از ساعت ۱۰ صبح دیروز عده‌ای که گویا سن آنها زیر ۲۰ سالگی بوده قابل توجه اینجاست ملاحظه بفرمائید طراحان فاسد رفته‌اند سراغ نوجوانان زیر ۲۰ سال چرا چون اینها در سنین شان جز امنیت و رفاه و آسایش چیزی ندیده‌اند اینها اگر از ۲۰ سال به بالا بودند لا اقل گوشه‌ای از اوضاع و احوال گذشته منظقه شان را بخاطر می‌داشتند و ابدا باین قبیل سازها نمی‌رقصیدند خلاصه شده کاری که نمی‌بایستی می‌شد، از دیروز عده‌ای آمده‌اند بلوا راه انداخته‌اند و تمام بانکها و مراکز بورس اقتصادی را در این شب عیدی که واقعا رفاه جامعه آذربایجانی بستی بآنها داشته بیداد کشیده‌اند، اینها روی تفسیرهای موهوم و مزخرفشان در سر راهشان هر چه وسائل خدماتی و دولتی اعم از ماشینهای شهرداری، پار کومترها و یا ماشینهائی که توسط اشخاص پارک شده بودند به آتش کشیده‌اند، اینها حزب رستاخیز را بآتش کشیده‌اند آقا این شرط ابلاغ نیست. نمایندگان آذربایجان اعم از شرقی و غربی بمخلص مأموریت داده‌اند که بعرض برسانم و از پشت تریبون ساحت مقدس مجلس شورای ملی از دولت خدمتگزار جنا بآموزگار بخواهم دستور فرمایند بدون دقیقه‌ای تأخیر برای پیدایش طراحان این موضوع و فتنه و بلوا برخیزید و اینها را برای جامعه ایرانی معرفی کنند و تسلیم پنجه عالت بکنند، نمیاندگان محترم ملت عرایض بنده مستدل است و همین دو شب قبل ملاحظه فرمودید سریال تلویزیونی ملی ایران و کشتار فجیعانه روستای لیقوان را که مرحوم حاج احتشام لیقوانی جد همکارمان و برادرشان را چظور به گلوله بیداد بستند، دو شب قبل بود، آذربایجانی چگونه می‌تواند این مظالم را ازیاد ببرد هنوز جلوی چشم هر آذربایجانی این مظالم و اسارت‌های عمال بیگانه دارد رژه می‌رود، ما نمی‌توانیم فراموشکار باشیم، ما نمی‌توانیم دقیقه‌ای امنیت ملی مان را که تحت توجهات شاهنشاه آریا مهر بدست آمده به ثمن بخس از دست بدهیم، آذربایجانی کشته می‌شود ولی اجازه چنین فتنه و آشوب را به کسی نمی‌دهد (اسحنت – احسنت).

روزنامه رستاخیز در سر مقاله صبح امروزش حق مطلب را ادا کرده بود و باربند را سبک کرده بود برای اینکه این شخصیت آذربایجانی و این اعتلای تبریز و تبریزی را کاملا برشته تحریر درآورده بود و من پیرامون آن زائد می‌بینم که بحث را بیش از این به درازا بکشانم. همینطور باید عرض کنم که مدتی است حسودان و بد اندیشان و مغرضین و دشمنان ایران خزایده‌اند تا نقطه عطفی پیدا کنند و این امنیت پر قیمت ما را بر هم بزنند و از آب گل آلود ماهی بگیرند ولی زهی خیال باطل:

ای مگس عرصه سیمرغ نه جولانگه توست
عرض خود می‌بری و زحمت ما می‌داری

بنده بار دیگر رشته سخن را کوتاه می‌کنم و گویا یکی از سخنرانان و همکاران عزیزم آقای عباس میرزائی در این زمینه مطالبی دارند که می‌خواهند صحبت کنند روی این اصل وقتشان را ضایع نمی‌کنم و با اجازه مقام محترم ریاست بار دیگر مثل مبعوثان آذربایجان اعم از شرقی و غربی بخصوص نمایندگان شهر قهرمان پرور تبریز واقعه بسیار اسفناک دیروز را در این ساحت مقدس بشدت محکوم و مطرود می‌کنم اگر دولت اجازه بدهد آذربایجانی‌های غیور آمادگی دارند تا اینها را سر جایشان بنشانند. جناب آقای رامبد استدعا می‌کنم بعرض برسانید واقعا برای آذربایجانی قابل تحمل نیست ۳۶۰ سال از واقعه شوم شهریور سال ۲۵۰۰ می‌گذرد تمام سرمایه‌های آذربایجانی به پایتخت مملکت روانه شده و امروز مرکز ثقل و بورس اقتصادی آذربایجان بتهران آمده است، بورس اقتصادی بازار تهران با سرمایه آذربایجانی است اگر همچون خبری بشود آن یک چند سرمایه داران انگشت شمار هم اضطرارا زادگاهشان را ترک می‌کنند آنوقت علی می‌ماند و حوضش، اجازه ندهید این ظالمین و خائنین بیگانه نظم و نسق زادگاه زرتشت را بهم بزنند بنده از توجهی که برای شنیدن عرایض این خدمتگزار مبذول داشتید از طرف خود و تمام نمایندگان آذربایجان تشکر می‌کنم. (احسنت – احسنت).

رئیس - آقای عباس میرزائی بفرمائید.

عباس میرزائی – زانکه از بانگ وعلالای سگان هیچ واگردد زراهی کاروان؟

مه فشاند نور و سگ عوعو کند
هر کسی بر طینت خود می‌تند.

برادران و خواهران، و نمایندگان مجلس شورای ملی، نمایندگان وزراتخانه‌های محترم، معاونین محترم پارلمانی وزارتخانه‌ها، جناب آقای رامبد وزیر محترم مشاور در امور پارلمانی، من وقتی این وقایع نابخردانه یک مشت از خدا بی خبر را که شناسنامه ایرانی دارند ولی ایرانی الاصل نیستند و معلوم نیست بچه وسیله‌ای و در چه زمانی توانسته‌اند این شناسنامه را برای خودشان شدم که دولت ما این قدر از هر جهت قوی و مستحکم هست که هیچ اتفاقی را از ملت ایران مخفی نگه نمی‌دارد، این نهایت قدرت و شجاعت است سابق بر این هر اتفاقی در یک قسمت از کشور می‌افتاد قسمتهای دیگر را بی خبر می‌گذاشتند ولی امروز برهبری شاهنشاه آریا مهر قدرت سیاسی و سیاست مستقل ملی مملکت آنچنان مستحکم و پا برجاست که هر اتفاقی که روی بدهد و بهر صورت انجام بشود اخبارش را، هم روزنامه پر افتخار رستاخیز ملی و هم وسایل ارتباط جمعی در اختیا رمردم می‌گذارند تا مردم روشن شوند و یدار شوند و مستحضر بشوند که چه اتفاقی افتاده است و خیال نکنند که عمل این رجاله‌ها این رقاصه‌ها و دلقکها این خائنین و مزدوران و این گونه افراد بی حیثیت می‌تواند این استقلال و پیشروی و ای ندانشی را که از طرف رهبر ملت نصیب ملت و برای تمام گروه‌های ایجاد شده است از بین ببرد نمایندگان محترم، وقایع آذربایجان تازگی ندارد، جناب میرزالو، آذربایجانی هرگز از این وقایع کوچکترین تزلزلی در خیالش راه نمی‌یابد. آذربایجانی قوی است آنروز که گفتم آذربایجانی در قانون اساسی چه خدمتهایی کرده است این نمونه اش است آن کسانیکه حسودند آنهائیکه برهبری شاهنشاه آریا مهر حسد می‌ورزند، در خارج و داخل کشور و بلوا فراهم می‌کنند تا دانشجویانی را که در خارج از کشور همانطور که فرمودید آن آذربایجانی که وقایع شوم شهریور را بیاد دارد و آن خیانت‌های فرقه منحط و محکوم دموکرات و آن خائنین اجنبی پرست و آن کسانی که نوکر صفتی در نهادشان بود و به این سرزمین مقدس می‌خواستند خیانت کنند و بخاطر دارند دیدیم همین آذربایجانی شریف با چنگ و دندان با آنها می‌جنگید قبل از رسیدن همین آذربایجانی برادر سربازش را در آغوش گرفت و بمنزلش برد و چنان از خود گذشتگی نشان داد که سربازان وطن سراز پا نمی‌شناختند. آذربایجانی قوی است از این بادهای موسمی و از این دلقک بازی و جاسوسان نوکر صفت که هر چند صباح یکبار اجیر می‌شوند هیچوقت نه جلای وطن می‌کند نه اهمیت می‌دهد و این سرزمین مقدس را در سایه رهبریهای شاهنشاهی روز بروز باوج می‌رساند این آذربایجانی بوده است که کارخانه‌های معظم در این مملکت بر پا کرده است و کشاورزی پر رونق صنعتی را بوجود آورده بیایید بروید زمین و خانه‌های آذربایجانی را قیمت کنید و ببینید زندگی آذربایجانی چقدر ترقی کرده است ترقی اش مثل مرکز مملکت که پایتخت است می‌باشد اگر بروید در تهران یک متر زمین را قیمت کنید و در تبریز هم قیمت کنید مثل همند و شاید که در تبریز قیمت بیشتر باشد و از این در سایه رهبری شاهنشاه و بازوی توانای زنام و مردان آذربایجانی است که توانسته است امنیت این سرزمین را بوجود بیاورد سرزمینی که همیشه دستخوش حوادث بوده آذربایجان همانطور که فرمودید شرقی و غربی ندارد تمام خطه آذربایجان عزیز است این مردان با حقیقت و زنان با حقیقت از این بادهای موسمی نمی‌لرزند و بمصداق آیه شریفه قرآن فاستقم کما امرت ممکن نیست در مقاومت آنها ذره یی خدشه وارد شود ملت ایران پشت سر رهبر خودش این گونه حوادث را با لگدهای اعتقاد له می‌کند درمی‌نوردد و به پیش می‌رود، ملت ایران با شاهنشاه محبوب خودش پیوند ناگسستنی بسته است و نمایندگان محلس که بوسیله رستاخیز ملت ایران به الهام از رهبریهای رهبر دانشمندشان بمجلس راه پیدا کرده‌اند، یکدل و یک جهت که انزجار خودشان را نسبت به این اعمال ابراز می‌دارند برای ملت ایران تمام سرزمین ایران مخصوصا خاک مقدس آذربایجان که همیشه این گونه حوادث ناجوانمردانه که از طرف خائنین به مملکت رخ داده و این سربازان شریف و این آزاد زنان و آزاد مردان آذربایجان بوده‌اند که این سرزمین را در آغوش خود نگه داشتنه‌اند و حفظ کرده‌اند و به پیروی از منویات رهبر اندیشمند خود پشت سر سربازان از این مملکت پایداری کرده‌اند دانشگاهیان ما روز بروز دارند در مقابل دنیا رشد خودشان را نشان می‌دهند استادان دانشگاه ما هیچوقت بیکار نشسته‌اند، همین آقای مهندس ریاضی هنوز کار تعلیم و تربیت را کنار نگذاشته‌اند (صحیح است) هنوز با داشتن مقام ریاست که پارلمان ایران بایشان تفویض نموده است شبها تشریف می‌برند و به معلمین و کسانیکه باز هم علاقه بفراگیری دارند تدریس می‌فرمایند اساتید مملکت ما سرازپا نمی‌شناسند و در خدمت بعلم کوشا هستند، بله معلوم است که خائنین حسودیشان می‌شود و می‌روند دانشگاه‌ها را ملعبه دست قرار می‌دهند ول یعده‌ای قلیل از دانشجویان جوان ما ناپختگی می‌کنند ولی آن اکثریت دانشجویان ما که عاشق علمند داوطلب درس و علم هستند و به پدران و مادران خود التماس می‌کنند که چراغ را خاموش نکنند و تا صبح درس بخوانند ما باین دانشجویان افتخار می‌کنیم. امروز چرا بدانشگاه تبریز حمله می‌کنند؟ چرا به بانک حمله می‌کنند؟ چون شکوفائی اقتصاد است و حسادت می‌کنند چون کاری از دستشان بر نمی‌آید و طبقه کارگر بحمدالله به رهبری شاهنشاه در زیر سایه پرچشم شاهنشاهی این کشور عزیز ایران هر روز به نعمت آزادی و رفاه مادی و دانششان افزوده می‌شود هرگز دنبال این گروه علوم فریبان نخواهند بود ناچار می‌روند سراغ جوانهای زیر پانزده سال این جوانها را اغفال می‌کنند اسلام مارکسیست ندارد این خائنین که بنام مارکسیست اسلامی صحبت می‌کنند آنها بدعت در اسلام می‌گذارند:

اذا اظهر البدع فی العالم فعلی العالم ان یظهر علمه و الا علمیه فعلیه لعنه الله.

هنگامیکه در جهان بدعت‌ها آشکار شود پس بر علمای زمان واجب است که دانش و علمش را آشکار کند در غیر اینصورت بر او لعنت خدای باد.

اسلام اصلا مارکسیست را قبول ندارد و قابل مقایسه و تطبق با اسلام نیست هر کس بخواهد از اسلام سوء استفاده بکند آن دزد است اسلام به طرف او نمی‌رود مارکسیست هم از عدم تسلط جوانان به تعالیم اسلام را تحریف می‌کند اسلام دلیلش عالمگیر است و شاهنشاه ایران که فرمان دانشگاه اسلامی را صادر فرمودند، از اسلام هدایت می‌شوند و از خاندان نبی اکرم الهام می‌گیرند پادشاه ما به روحانیت و دانش و مذهب چنان معتقدند که فران دانشگاه اسلامی صادر می‌کنند رئیس دانشگاه امروز به من کارگری که به مجلس می‌آیم و تقاضائی می‌کنم جواب می‌دهد و با دیگران فرق نمی‌گذارد بهمه با احترام جواب می‌دهد و با دیگران فرق نمی‌گذارد بهمه با احترام جواب می‌دهد من یک نامه را برای شما م یخوانم این از رئیس دانشگاه تهران دکتر معتمدی است با تاریخ جواب داده شده روزی که نامه نوشته‌ام ۱/ ۱۱/ ۳۶ است و روزی که نتیجه گرفتم ۱۹/ ۱۱/ ۳۶ است پرفسور شمس رئیس بیمارستان سینا به دانشگاه جوا بو گزارش می‌نویسد، … (این در سایه انقلاب ایران بوده است) چشم یک دختر محصل فرزند کارگری را که برای خودش کار می‌کند نه در کارگاه، عمل کرده‌اند او گفت چشم دختر ۱۵ ساله من بی خودی آمده بیرون. می‌گویند نباید درس بخواند در نتیجه برای این بچه باید یک قرنیه دیگری تهیه شود و پیوند شود و این در اینجا مقدور نیست، نادر است که کسی در موقع فوت چشم خود را وفق کند که بشود استفاده کنند بهر حال به چشم دختر پیوند زد و می‌نویسد خارج از نوبت بدلیل اینکه چشم دختر از بین نرود و در ظرف ۲۰ روز آن دختر را خوباندیم و چشم آن دختر را پیوند زدیم و نتیجه هم خوب بوده است رئیس دانشگاه فتوکپی نامه آقای پرفسور شمس را بمن می‌فرستند و من امروز اینجا از آقای دکتر معتمدی رسما تشکر می‌کنم ا زجناب پروفسور شمس هم تشکر می‌کنم که خدمت‌های ارزنده‌ای می‌کنند رسما در ساحت مقدس مجلس شورای ملی تشکر می‌کنم و امیدوارم که چنین اساتیدی مثل مهندس ریاضی‌ها مثل شما دانشمندانی که در خدمت دانشجویان هستید روز به روز در راه تعالیم عالیه اسلام به رهبری شاهنشاه محبوب مصمم تر از روز پیش باشید و از اینجا به خائنین می گوئیم:

ای مگس، عرصه سیمرغ نه جولانگه تست
عرض خود می‌بری و زحمت ما می‌داری

ملت ایران قوی است ارتش ایران قوی است آنروزی که تو توانستی بیایی آذربایجان را جدا کنی دست خائنین در ریشه مملکت رسوخ داشت با دست توانای محمد رضا شاه آن دست خائنین خارجی بریده شد و ایرانی جایش را گرفته و دیگر بدست خارجی نخواهد داد زنده باد ایرانیان، زنده باد مردم آذربایجان غیور از دولت م یخواهم که مجدانه این خائنین را به جزای خودشان برساند.

رئیس - آقای تولائی زاده تشریف بیاورید.

تولائی زاده – جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند با کسب اجازه، چند کلمه‌ای در این ساحت مقدس بعرض می‌رسانم: ا زارزشهای پر ثمر انقلاب رهائی بخش شاه و مردم و رستاخیز عظیم ایران، یکی ارج نهادن به واقعیتها و خواستهای منطقی است و از اینکه کشور ما با حرکتی سریع بسوی تمدن بزرگ رهسپار است، اینست که به پیروی از نیات عالیه شاهنشاه آریا مهر، همیشه پذیرای حقایق و درک نیازمندیهای راستین ملت ایران است، بعبارت دیگر رسالت رستاخیز ملت ایران، تحقق بخشیدن به استعدادهای مملکت و رفع هرگونه مانع و رادعی در این رهگذر می‌باشد، در مقابل چنین فضائی که با اصلت و ژرفای خود زمینه مساعدی برای برآوردن آرزوها و خواستهای ملت است، بر هر فرد ایرانی که با تمام قلب و وجود خود متعلق برستاخیز و انقلاب شاه و مردم دارد واجب و ضرور است که در بازگو کردن نیازهای اجتماعی در هر فرصتی و در هر مجمعی که مقتضی باشد اعم از کانونهای حزبی، انجمنهای ملی با بهره گیری از این الهامات، وظیفه سنگین خود را که همانا سازندگی ایرانی عظیم و قدرتمند است در عالیترین شکل ممکن خود انجام دهد، در این میان وظیفه ما نمایندگان رستاخیز لت ایران سنگین تر و مهمتر خواهد بود، چه آنکه بالاترین مرجعی که باید باین خواستها توجه عنایت داشته باشد ساحت مقدس مجلس شورای ملی است و سزاوارترین کسی که حامل این پیام ملت خواهد بود همانا نمانیدگان مجلس می‌باشند، بنابراین بنام یک نماینده ملت که در انتظار افقهای زیباتر و عالیتری برای مملکت خود می‌باشم وظیفه خود می‌دانم که مختصری از نیازمندیهائی را که حوزه انتخابیه‌ام سراغ دارم، بعرض برسانم، باشد که بسهم خود جزئی از وظیفه‌ای را که بعده دارم انجام دهم اینک قسمتی از نیازمندیهائی را که ذکر آن در اینجا ضرورت دارد عرض می‌کنم:

۱- تسریع در تبدیل تلفن شاه آباد غرب به تلفن خودکار در اینمورد مکاتباتی باوزارت پست و تلگراف و تلفن شده که نتیجتا پاسخ رسیده حاکی است که یک مرکز تلفن خودکار با ظرفیت اولیه دو هزار شماره، در نظر گرفته شده در صورت مساعد بودن عوامل مختلف انتظار می‌رود در سه ماهه اول سال ۲۵۳۸ آماده نصب دستگاه‌ها گردد ولی بهره برداری از مرکز مزبور طبق برنامه در آخر سال ۳۸ پیش بینی شده از مقام وزارت پست و تلگراف و تلفن انتظار دارد که با توجه بموقعیت خاص اقتصادی و نظامی منطقه و قرار گرفتن شاه آباد در مسیر شاهراه ارتباطی و تأسیس دانشگاه آزاد و رشد سریع جمعیت شهر که در فاصله سرشماری ۲۵۲۶ تا ۲۵۳۶ از ۱۱۰۰۰ نفر به ۳۰۰۰۰ نفر افزایش یافته و دیگر سائل مربوط، نسبت به تجدید نظر در برنامه زمانی توسعه تلفن و تسریع در نصب مرکز خود کار الکترونیکی در شهرستان شاه آباد غرب اقدام فرمایند.

۲- تکمیل کادر پزشکی و پرستاری بیمارستان شهرستان شاه آباد غرب با وجود بیش از سی هزار نفر جمعیت شهر فاقد زایشگاه، چشم پزشکی و دندان پزشکی است و از شهر و بخش کرند و دبستانها و روستاهای تابعه در فواصل دور که گاهی در حدود یک روز راه است مریض خود را به کرمانشاه می‌رسانند، تصدیق خواهند فرمدکه در زمستانهای سرد و تابستانهای گرم انتقال بیمار به کرمانشاه چه عواقب وخیمی برای مریض در برخواهد داشت از مسئولان امر انتظار دارد که در تکمیل کادر پزشکی این شهر اقدام نمایند.

۳- تبدیل دادگاه بخش به دادگاه شهرستان دادگاه بخش مستقلی که هم اکنون در شاه آباد غرب وجود دارد با توجه بجمعیت شهر و بخش کرند و دبستانها و روستاهای متعدد آن کافی نیست و چون دادگاه بخش بجانشینی باز پرس به پرونده‌ها رسیدگی می‌نماید و باید صدور حکم در کرمانشاه صورت گیرد، ناگیزیر مردم برای اقامه دعاوی خود ناگزیرند رهسپار کرمانشاه گردند که این رویه موجب کندی کار و تأخیر دادرسی و بلاتکلیفی خواهد بود از مقام وزارت دادگستری، تبدیل دادگاه بخش شاه آباد عرب را به دادگستری خواستارم.

۴- تعیین تکلیف فضای سبز در شاه آباد غرب – طبق نامه شماره ۳۷۱ ۲۰ / ۶/ ۳۶ انجمن شهرستان شاه آباد غرب، باستناد بند ۱۱ مستخرجه از نامه شماره ۱۱۸۰۹ ۲۷/ ۶/ ۳۶ مقام استانداری کرمانشاهان صادره بعنوان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیری: بشرح مورخ در طرح و نقسه جامع شهر برابر تصویبنامه انجمن شهر شاه آباد غرب از فضای سبز خارج و فقط منطقه سیل زده سال ۵۲ – ۵۳ جزو فضای سبز منظور شده است، در صورتیکه شهرداری شاه آباد غرب طبق نامه شماره ۴۱۳۳ – ۱۴ / ۶/ ۳۶ در پاسخ انجمن شهرستان اعلام داشته که تاکنون از طریق استانداری و وزارت کشور در مورد خارج شدن فضای سبز در نقشه هادی شهر دستوری نرسیده و در اجرای تصویبنامه‌های انجمن شهر در اینمورد با مقام استانداری و دفتر فنی استانداری مکاتباتی بعمل آمده که جوابا اعلام گردیده که فضای سبز طبق طرح هادی شهر ضروری است، با این کیفیت ملاحظه میفرمائید خارج شدن فضای سبز تصمیم انجمن شهر در نقشه هادی منعکس و اجراء نگردیده و موجبات بلا تکلیفی مردم شهر را از این حیث فراهم ساخته است، پیشنهاد می‌شود که محتوای تصمیم انجمن شهر در نقشه‌های منظور گردد تا تکلیف فضای سبز در شاه آباد غرب روشن گردد.

۵- احداث پل – ضرورت دارد و ل عریضی در جاده کارخانه قند که ابتداء جاده شاه آباد – ایلام است احداث گردد زیرا چون پل موجود دارای یک دهانه است، غالبا طغیان آب باعث ویرانی ساختمانها و اتلاف اثاثه و اموال مردم گردیده است و چون گنجایش ترافیک هم ندارد همیشه تصادفات خطرناک رانندگی در آن وجود دارد، در اینمورد نیز خواستار عطف توجه مخصوص هستم.

۶- رفع کم آبی باغهای کرند – کرند تنها بخش شهرستان شاه آباد غرب است که جمعیت واقعی آن در حدود هفت هزار نفر می‌باشد و مردم این بخش غالبا باغدار هستند، قسمتی از آبی را که مخصوص باغها بوده بشهرک مجاور کرند که در دست افسران و درجه داران ارتش است اختصاص داده شده و چون مقدار آبا باقیمانده ارتش است اختصاص داده شده و چون مقدار آب باقیمانده بسیار قلیل است، چنانچه از هم اکنون فکری برای حفر چاه عمیق و ازدیاد آب آنجا نشود قطعا در تابستان سال آینده باغها دچار بی آبی شده و زندگی مردم کرند بکلی تباه خواهد شد از مسئولان امر خواستارم هر چه زودتر اقدام اساسی در این زمینه بنمایند که رفع نگرانی بعمل آید.

۷- تشکیل شورای داوری در کرند – کرند با وجود اهمیت و جمعیتی که دارد، فاقد دادگاه بخش و یا شورای داوری است و ناگزیر مردم برای انجام کارهای قضائی خود بشاه آباد غرب که درسی و شش کیلومتری آنست ماجعه می‌نمایند، از اینرو پیشنهاد می‌شود که بمنظور سهولت امر دادرسی و تأمین عدالت کامل در این بخش، شورای داوری تشکیل گردد که با شرکت یکنفر قاضی در این شورا بکارهای قضائی رسیدگی شود.

۸- توجه بخدمات درمانی و بهداشتی کردن بخش کرند از این حیث بسیار در مضیقه است و فقط دارای یک درمانگاه می‌باشد که بهیچ وجه جوابگوی نیازهای مردم نمی‌باشد، انتظار دارد نسبت باحداث یک بیمارستان مجهز که زمین آنرا هم شخص خیری از اهل محل اهداء نموده است اقدام نمایند که باین مسئله پایان داده شود.

۹- توسعه تلفن کرند- تلفنهای موجود در رکند بهیچ وجه کافی برای رفع نیازهای مردم این بخش نیست در اینمورد اقداماتی صورت گرفته و بشرح صورت منضم بنامه شماره ۱۱۵۵۱۰ – ۱۵/ ۶/ ۳۵ وزارت پست و تلگراف و تلفن، عطف بمذاکرات جلسه ۲۳ خرداد ۳۵ نخست وزیری، تاریخ بهره برداری از برنامه توسعه تلفن کرند ۲۹/ ۱۲/ ۳۵ تعیین گردیده که بسیار طولانی است، پیشنهاد می‌شود که نسبت به برنامه زمان بندی آن تجدید شود.

۱۰- آبرسانی به باغهای گهواره – گهواره یکی از دهستانهای تابع شاه آباد غرب است که اخیرا نامه‌ای از دهستانهای تابع شاه آباد غرب است که اخیرا نامه‌های از طرف بیست هزار نفر باغدارهای آنجا رسیده و ضمن آن تقاضای احداث سدی نموده‌اند که با ذخیره کردن آب موجود و رساندن آن با باغهای آنان از نابودی سرمایه هایشان جلوگیری شود، و چون ساختن چنین سدی هم که اطراف آنرا کوه‌های مرتفع احاطه نموده و تشکیل دره‌ای داده که تنها به بستن جلوی آب اکتفا می‌شود آسان است لذا خواستار بذل عنایت مخصوص در این مورد نیز می‌باشم.

در پایان عرایضم وظیفه خود می‌دانم که از جناب آقای امیر پرویز استاندار کرمانشاهان که منویات مبارک شاهنشاه آریا مهر را بخوبی درک نموده و در اجرای مقررات رستاخیز ملت ایران کوشا هستند بمناسبت خصوصیات انسانی و خدمات صادقانه و فعالیتهای خستگی ناپذیری که در پیشبرد برنامه‌های استان می‌نمایند قدردانی نموده و توفیق هر چه بیشتر ایشانرا در خدمت بشاهنشاه مفخم از خدا مسئلت نمایم. متشکرم، عرضی ندارم (احسنت).

- تصویب صورت جلسه روز یکشنبه (۱۶) بهمن ماده ۲۵۳۶

۳- تصویب صورت جلسه روز یکشنبه (۱۶) بهمن ماده ۲۵۳۶.

رئیس - راجع به صورتجلسه روز یکشنبه ۱۶ بهمن ماه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) این صورت جلسه تصویب می‌شود وارد دتسور می‌شویم آقای رامبد بفرمائید.

رامبد (وزیر مشاور در امور پارلمانی) – جناب آقای رئیس نمایندگان محترم، شاید دولت وظیفه داشت خبر نامطلوبی را به عرض مجلس شورای ملی برساند ولی صحنه جلسه امروز مجلس شورای ملی این خبر نامطلوب را به یک مژده بسیار بزرگتری تبدیل کرد خبر نامطلوب آن بود همانطور که نمایندگان محترم اشاره فرمودند در شهر تبریز عده‌ای اجامر و اوباش و بصراحت مزدوران خارجی (آفرین) که معلوم نیست در کدام تاریخ و در کدام مرز برای اینگونه تحریکات وارد ایران شده‌اند عملی شبیه آنچه قشون مغول در برنامه داشت با تمام حقارت و فضاحت در حد یک اوباش محلی در شهر تبریز وقایعی بوجود آوردند مراکز فرهنگی مراکز خیریه عمومی و به آنچه که منحصرا برای خدمت به مردم بوده صدمه زدند البته آنچه بر همه روشن است پیشرفت ایران متوقف شدنی و برگشتنی نیست در نهایت قدرت و با کمال مراقبت در حفظ امنیت وظایف قانونی خود را انجام خواهد داد و نه تنهعا جای نگرانی نیست بلکه آنچه که امروز عرض کردم صحنه نطق قبل از دستور مجلس این خبرناگوار را به صورت بشارتی بزرگ درآورد بیانات و فرمایشات ابراز احساسات مردم ایران بود که از زبان نمایندگانش در اینجا تجلی کرد (احسنت) بنابراین آنچه برای ملت ایران ارزش دارد این هوشیاری و مصمم بودن و این مراقبت در امور و این حمایت از پیشرفت است که دولت به این امر بیش از هر چیز دیگر اهمیت می‌گذارد اما یک نکته کوچی که در نطق جناب آقای حجتی بود چون با شعر شروع کردند باید در جواب عرض کنم برادر در همه چیزی هنر و عیب هست – عجیب نبین تا هنر آری بدست. خودتان فرمودید که ۴۰۰ خانه برای فرهنگیان ساخته‌اند و بر خلاف آنچه که اشاره کردید نباید ۲ متر و سه متر باشد اگر شما تشریف نبرده‌اید من خودم مکرر مهمان فرهنگیان بوده‌ام خیلی بهتر از آپارتمانهائی است که امروز به قیمت خیلی گزاف هم نمی‌شود براحتی اجازه کرد خیلی مرفه و خوب است در محیط بهتری است و چندین اتاق دارد ولی باید فرهنگی در همه امور مربی جامعه باشد وقتی خودتان قانون تصویب فرمودید که باید مالیات یا عوارض داده شود تقاضا می‌کنم عوض اینکه گزارش به مجلس شورای ملی بدهید در جامه فرهنگیان و شرکت تعاونی مسکن فرهنگیان این موضوع را مطرح بفرمائید و راهنمائی بفرمائید که بروند عوارض مربوط را بدهند و سند مالکیتشان را مثل هر فرد ایرانی دیگر بگیرند در مجلس شورا یملی هر لایحه‌ای را که تصویب بفرمائید دولت موظف باجرای آن است ولی اگر ما بدون اینکه شما موضوعی را تصویب کرده باشید عوارضی را دریافت بکنیم و سند مالکیت صادر بکنیم آنوقت خود شما حق دارید که بر علیه دولت و آن مأمور اعلام جرم بفرمائید.

اما در اینجا یک عملی انجام گرفته که اگر مجلس شورایملی تصویب کرد و شما تأیید فرمودید که به این رویه ادامه می‌دهیم و اگر تکذیب فرمودید عمل نم یکنیم و آن این است که عرض اینکه ۴۰۰ نفر را در بلا تکلیفی بگذارند که هیچ تقصیری نداشته‌اند به ۳۶۰ نفر آنها سند داده‌اند و برای یک مبلغ جزئی همه را معطل نکرده‌اند فقط برای اینک یک ضمانت پرداخت برای حق دولت باقی بماند نگهداشته‌اند هر موقع این پول را بپردازند سند صادر می‌شود ولی تا روزیکه پرداخت نکنند متأسفانه دولت حق چنین کاری را ندارد.

- تقدیم لایحه تقاضای افزایش اعتبار بند ۱ فصل صنایع و معادن بوسیله خانم هما روحی معاون وزارت صنایع و معادن

۴- تقدیم لایحه تقاضای افزایش اعتبار بند ۱ فصل صنایع و معادن بوسیله خانم هما روحی معاون وزارت صنایع و معادن.

رئیس - خانم هما روحی بفرمائید.

بانو هما روحی (معاون وزارت صنایع و معاون) – با کسب اجاره از مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی تقاضای افزایش اعتبار بند یک فصل صنایع و معادن به مبلغ ۳۱۰ میلیون ریال از محل کاهش اعتبار بند ۲ همان فصل ضرور بنظر می‌رسد خواهسمند است دستور فرمائید در کمیسیون بودجه مجلس مطرح و مورد تصویب قرار گیرد.

رئیس - اصلاح بودجه به کمیسیون بودجه ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیونها راجع به طرح قانونی ممنوعیت نگهداری و عبور دادن دام در محدوده خدماتی پایتخت و ابلاغ به دولت

۵- طرح و تصویب گزارش کمیسیونها راجع به طرح قانونی ممنوعیت نگهداری و عبور دادن دام در محدوده خدماتی پایتخت و ابلاغ به دولت.

رئیس - گزارش کمیسیونها راجع به ممنوعیت نگهداری و عبور دادن دام در محدوده خدماتی پایتخت مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز شنبه ۸/ ۱۱/ ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت طرح قانونی ممنوعیت نگهداری و عبور دادن دام در محدوده خدماتی پایتخت را که قبلا بتصویب مجلس شورای ملی رسیده بود و مجلس سنا تغییراتی در آن بعمل آورده است مورد رسیدگی قرارداد و این اصلاحات را عینا تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

طرح قانونی ممنوعیت نگهداری و عبور دادن دام در محدوده خدماتی پایتخت.

ماده ۱- نگهداری دام جز توسط شرکت سهامی گوشت کشور و عبور دادن دام بطریق پیاده در محدوده خدماتی پایتخت ممنوع است ولی شهرداری پایتخت بمنظور تسهیل مراسم مذهبی در روزهای معینی از سال حمل و نقل و نگهداری و عرضه دام را در محلهای معین و مشخص اجازه خواهد داد.

تبصره – منظور از دام مذکور در این قانون عبارت است از گاو- گوسفند – بز.

ماده ۲- شهرداری پایتخت مکلف است هرگونه محل نگهداری غیر مجاز دام را در محدوده خدماتی پایتخت تعطیل نماید و در صورت اطلاع از نگهداری دام و یا مشاهده عبود آن در محدوده خدماتی پایتخت آدم را جمع آوری و به کشتارگاه تحویل دهد.

ماده ۳- شرکت سامی گوشت کشور مکلف است دامهای جمع آوری شده از طرف شهرداری را طبق صورت مجلس از مأمورین تحویل بگیرد، نماینده شرکت در کشتارگاه مکلف است بلافاصله بهای دام را در صورت حضور دارنده، بدارنده پرداخت نماید و دام را تحوصیلبگیرد والا بهای آن در صندوق شرکت باقی می‌ماند و در موقع مراجعه بدارنده پرداخت می‌شود.

ماده ۴- آئین نامه اجرائی این قانون از طرف وزارت کشور و وزارت کشاورزی و عمران روستائی تهیه و پس از تصویب هیئت وزیران بموقع اجراء گذارده می‌شود.

مخبر کمیسیون کشور – عبدالله قراگزلو شجاعی.

رئیس - نسبت به گزارش کمیسیونها نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به گزارش کمیسیونها رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش یکنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیونها راجع به اجازه افتتاح حساب پس انداز برای اطفال و ارسال مجدد به مجلس سنا

۶- طرح و تصویب گزارش کمیسیونها راجع به اجازه افتتاح حساب پس انداز برای اطفال و ارسال مجدد به مجلس سنا.

رئیس - گزارش کمیسیونها راجع به اجازه افتتاح حساب پس انداز برای اطفال مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۱۹/ ۱۱/ ۳۶ با حضور آقای علی اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی و آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۹۳۹۸ مورخ ۱۶/ ۵/ ۱۳۴۷ راجع باجازه افتتاح حساب پس انداز برای اطفال را که قبلا در مجلس

شورای ملی تصویب و در مجلس سنا اصلاح گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و با قسمتی از اصلاحات موافقت کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اجازه افتتاح حساب پس انداز برای اطفال.

ماده واحده – اطفالی که به سن دوازده سال تمام شمسی رسیده باشند می‌توانند بنام خود در بانک‌ها حساب پس انداز باز نمایند. حق برداشت از این حسابها منحصرا با دارنده حساب می‌باشد.

دارندگان این حسابها می‌توانند پس از رسیدن بسن پانزده سال تمام از حساب خود برداشت نمایند.

تبصره – مادر می‌تواند بنام صغیر حساب پس انداز باز کند و حق برداشت از این حساب تا رسیدن صغیر به سن ۱۸ سال تمام فقط با باز کننده حساب است.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی – محمد علی ادیب مجلسی.

گزارش از کمیسیون دادگستری

کمیسیون دادگستری در جلسه روز شنبه ۲۵/ ۱۱/ ۳۶ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه اجازه افتتاح حساب پس انداز برای اطفال را که در مجلس سنا اصلاح گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور اقتصادی و دارائی را در اینمورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری – حسین اسکندری.

رئیس - آقای هنرمندی بفرمائید

هنرمندی (معاون وزارت دادگستری) – جناب آقای رئیس، این لایحه قانون اجازه افتتاح حساب پس انداز برای اطفال در مجلس شورای مل یدر اجلاسیه قبل به تصویب رسیده بود و به مجلس سنا فرستاده شده بود در مجلس سنا در تبصره تغییری داده شده بود و آن این بود که کلمه «مادر» را به «هر کس» تغییر داده بودند تا اینکه هر کس بتواند برای فرزند صغیر حساب پس انداز باز کند و حق برداشت هم تا ۱۸ سالگی با باز کننده حساب باشد و از ۱۸ سال حق برداشت با خود آن صغیری است که کبیر شده است و بعد فرستاده شد به مجلس شورای ملی، مجلس شورای ملی روی مصوبه خودش اصرار کرد یعنی تبصره را به همان صورتی که تصویب کرده بود مورد تأیید قرارداد و حالا دو مرتبه بر می‌گردد به مجلس سنا النهایه در تبصره یک عبارتی در چاپ از قلم افتاده آنچه اینجا نوشته شده این است که «مادر می‌تواند بنام صغیر حساب پس انداز باز کند و حق برداشت از این حساب تا رسیدن صغیر به سن ۱۸ سال تمام فقط با باز کننده حساب است» اما آنچه مصوبه قبلی مجلس شورای ملی بوده است این است که عرض می‌کنم.

«تبصره – مادر می‌تواند بنام فرزند صغیر خود حساب پس انداز باز کند و حق برداشت از این حساب تا رسیدن صغیر به سن ۱۸ سال تمام فقط با باز کننده حساب است».

رئیس - لایحه به همین ترتیب اصلاح می‌شود نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) به گزارش کمیسیونها رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای تصویب مجدد مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش یک شوری اضافه اعتبارات سال ۲۵۳۶ کل کشور و ارسال به مجلس سنا

۷- طرح و تصویب گزارش یک شوری اضافه اعتبارات سال ۲۵۳۶ کل کشور و ارسال به مجلس سنا.

رئیس- گزارش یک شوری اضافه اعتبارات سال ۲۵۳۶ کل کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه روز شنبه ۱۵ بهمن ماه ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۹۱۳۹۰ مورخ۲۷ / ۸/ ۲۵۳۶ راجع به اضافه اعتبارات سال ۲۵۳۶ کل کشور را که در جلسه روز پنجشنبه ۳/ ۹/ ۲۵۳۶ مجلس شورای ملی تقدیم و بمشاره ۸۳۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اضافه اعتبارات سال ۲۵۳۶ کل کشور.

ماده واحده – مبلغ پانزده میلیارد و هفتصد و پنج میلیون و ششصد و نه هزار (۰۰۰/ ۶۶۹/ ۷۰۵/ ۱۵) ریال اضافه اعتبار موضوع تصویب نامه شماره ۵۷۱۳۲ مورخ ۴/ ۷/ ۲۵۳۶ هیئت وزیران که باستناد ماده ۳۰ قانون محاسبات عمومی بتصویب رسیده است طبق جداول ضمیمه باعتبارات بودجه مصوب سال ۲۵۳۶ کل کشور اضافه می‌گردد و بدولت اجازه داده می‌شود هزینه‌های مربوط را از محل درآمد عمومی سال ۲۵۳۶ پرداخت نماید

مخبر کمیسیون بودجه – محمد اسدی.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای اظهار ملاحظات مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول موافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان

۸- طرح گزارش شور اول موافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان.

رئیس - گزارش شور اول موافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۴/ ۱۱/ ۲۵۳۶ با حضور آقایان منوچهر ظلی معاون وزارت امور خارجه و کریم اهری معاون وزارت بازرگانی و فریبرز پاکزاد معاون وزارت راه و ترابری لایحه شماره ۷۶۱۴۲ مورخ ۱۲/۱۸/ ۲۵۳۵ دولت تقدیمی بمجلس سنا راجع بموافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان که در جلسه روز یکشنبه ۲۰/ ۹/ ۲۵۳۶ وصول آن اعلام و بشماره ۸۵۶ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را عینا تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

قانون موافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان.

ماده واحده – موافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان مشتمل بر یک مقدمه و پانزده ماده که در تاریخ ۱۳ آذرماه ۲۵۳۵ (۴ نوامبر ۱۹۷۶) در ورشو بامضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه – نیره ابتهاج سمیعی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز سه شنبه ۴/ ۱۱/ ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه عینا تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی – محمد علی ادیب مجلسی.

گزارش شور اول از کمیسیون راه و ترابری بمجلس شورایملی

کمیسیون راه و ترابری در جلسه روز دوشنبه ۱۰/ ۱۱/ ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون راه و ترابری – عباس اخباری.

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری بمجلس شورایملی

کمیسیون دادگستری شنبه ۱۵/ ۱۱/ ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری – حسین اسکندری.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌گردد.

- طرح سؤال آقای دکتر مرتضی مشیر از وزارت آموزش و پرورش

۹- طرح سؤال آقای دکتر مرتضی مشیر از وزارت آموزش و پرورش.

رئیس - سؤال آقای دکتر مشیر از وزارت آموزش و پرورش مطرح است آقای توسلی بفرمائید.

دکتر توسلی (معاون وزارت آموزش و پرورش) – جناب آقای عبدالله ریاضی رئیس محترم مجلس شورای ملی نمایندگان محترم، در پاسخ سؤالهای جناب دکتر مرتضی مشیر به استحضار ساحت مقدس مجلس شورای ملی می رساند

سؤال ۱: چه کسانی در سرق سؤالهای امتحان نهائی دوره کامل متوسطه دست داشته‌اند و برای تعقیب متهمین در مراجع قانونی چه اقدامی صورت گرفته و آیا می‌توان اطمینان داشت که در آینده چنین صحنه هائی تجدید و تکرار نگردد؟
پاسخ ۱: وزارت آموزش و پرورش در سال تحصیلی گذشته پس از آنکه با سرقت سئوالهای امتحانی در یکی از حوزه‌های امتحانات نهائی مواجه شد، بی درنگ با همکاری صمیمانه مأموران انتظامی مسببین را شناسائی نمود.

پرونده سه نفر از این افراد که کارمند وزارت آموزش و پرورش بودند در دادگاه اداری و هیأت رسیدگی به تخلفات شئون شغلی مطرح و آرائی به این شرح صادر شده است:

۱- رئیس امتحانات اداره آموزش و پرورش شمیران و سرایدار آن اداره به برکناری از خدمت.
۲- مدیر دبیرستان مدائن به ۵ سال انفصال از خدمت.

این محکومیت‌ها علاوه بر احامی است که دادگاه جنحه علیه متهمان صادر نموده و به قرر اطلاع حسب پژوهشخواهی آنان سوابق به دادگاه استان ارسال شده است پرونده سه نفر دیگر از مهمان که کارمند وزارت آموزش و پرورش نیستند و جرم آنان جنائی تشخیص داده شده در دادگاه جنائی تحت رسیدگی است، ضمنا وزارت آموزش و پرورش بمنظور پیشگیری از وقوع چنین حوادثی سریعا امتحانات نهائی را استانی نموده و در تجهیز نیروی انسانی بیشتر، جهت حفظ و نظارت سئوالها به ترتیبی اقدام کرده که امکان اینگونه کجرویها و بزهکاریها از دشمنان جامعه و فرهنگ کشور سلب شود.

سئوال ۲: تعداد بازنشستگان تهران و شهرستانها بطور تفکیک بالغ بر چند نفر بوده و به چه علت مسئولین امور طی سخنرانیها و مصاحبه‌ها وانمود می‌سازند که جریان بازنشستگی اخیر جنبه تنبیه داشته و با این عمل موجبات دلسری بازنشتسگان صدیق و صحیح العمل را فراهم می‌نمایند، آیا اگر کسی خطائی کرده باید مورد تعقیب و مجازات قانونی قرار گیرد یا بر اثر ضعف مدیریت با متقاعد ساختن وی اجازه بدهیم به تمام مستخدمین شرافتمند باز نشسته دولت هتک حرمت بشود؟
جواب ۲: باستناد تبصره اصلاحی ماده ۷۴ قانون استخدام کشوری مصوب ۲۸/ ۱۲/ ۲۵۳۳ و در اجرای سیاست‌ها و خط مشی‌های دولت به منظور جلوگیری از ضایعات و بالا بردن کارآئی سازمانهای دولتی در سال جاری تا آخر مهر ماه تعداد بازنشستگان را اعم از اداری و آموزشی به این شرح به اطلاع می رساند:

استان کار اداری کادر آموزشی

۱- تهران و استان مرکزی ۳۸۴ نفر ۶۲۸ نفر
۲-آذربایجان شرقی و غربی، کردستان کرمانشاهان و زنجان ۲۳۳ «۸۹۴»-
۳- بوشهر، فارس، بندرعباس، سیستان و بلوچستان، کرمان و یزد ۲۱۰ «۶۰۸»
۴-اصفهان، خوزستان، لرستان و چهار محال بختیاری ۱۱۰ «۳۱۹»
۵- خراسان، سمنان، گیلان و مازندران ۵۴۶ «۴۹۳»
جمع ۱۴۸۳ ۲۹۴۲

درباره این ارقام دو توضیح بموقع بنظر می‌رسد:

نخست آنکه نزدیک یک پنجم افراد مذکور به علت بیماری وتقاضای شخصی به افتخار بازنشستگی نائل شده‌اند دوم آنکه درصد کسانی که به استناد تبصره اصلاحی ماده ۷۴ قانون استخدام کشوری بازنشسته شده‌اند نسبت به تعداد کارکنان وزارت آموزش و پرورش که از ۳۵۰ هزار نفر تجاوز می‌کند بسیار اندک است و در این میان نسبت معلمان بازنشسته که بخش بزرگی از آنان بین ۳۰ تا ۴۰ سال سابقه خدمت داشته‌اند نسبت کوچکتری را تشکیل می‌دهد.

ضمنا به استحضار میرساند که بازنشستگی بهیچوجه جز مجازات ندارد و نمی‌تواند داشته باشد زیرا اولا اگر کارمندی مرتکب جرم شود مورد تعقیب قانونی قرار می‌گیرد، نه بازنشستگی. ثانیا همانطور که در احکام بازنشستگان قید شده آنان به افتخار بازنشستگی نائل شده‌اند و به کمتر از ۳۰ سال خدمت نیز از تمام حقوق بازنشستگی استفاده می‌کنند و این اقدام همانطور که عرض شد بهیچوجه نمی‌تواند مجازات تلقی شود.

رئیس - آقای دکتر مشیر بفرمائید.

دکتر مشیر – خاطر نمایندگان مستحضر است که اینجانب در ۲۳ تیرماه جاری در مورد یکی تقلب در امتحانات و دیگری راجع ببازنشستگی گروه بیشماری فرهنگی از وزارت آموزش و پرورش سؤال کردم اینک لازم میداند در اطراف سؤالات خود توضیحاتی بعرض همکاران ارجمند برسانم.

۱- قطعا در جرائد مطالعه فرموده‌اند که پس از طرح سؤال عده‌ای که گفته می‌شد در سرقت سؤالات امتحانی دسته داشته بمحاکمه جلب و محکوم گردیدند.

البته این اشخاص که مورد تعقیب قرار گرفته اغلب افرادی در سطح پائین بوده و اگر اولیاء وزارت آموزش و پرورش دقیقا پیگیری بعمل می‌آوردند مسلما دسته‌های این باند دغلکار کشف می‌شد و آنها نیز بمجازات قانونی می‌رسیدند و برای همگان درس عبرتی می‌شد.

تقلب در امتحانات بطور اعم و برای گرفت دیپلم بنحو اخص عاملی است که سرچشمه فضائل اخلاقی را خشک می‌سازد و بسیاری از مصائب و گرفتاریهائیکه را مادر داخل و یا خارج با آن روبرو هستیم از همین منبع الهام می‌گیرد، کسانیکه خوب درس خوانده‌اند و متکی بمعلومات و دانش خود هستند کمتر گمراه می‌گردند و اینن چه در ایران و چه در کشورهای اروپائی و امریکائی که خوشبختانه اکثریت عظیمی را تشکیل می‌دهند جز تحصیل کمالات و سربلندی مملکت هدفی را تعقیب نمی‌سازند (مظهری – از خارج هم مدارک تقلبی دکترا و مهندسی می‌گیرند) در اقلیتی که راه صواب را ترک گفته و عمر خود را در طرق بیهوده و مضر مصرف می‌کنند بدون شک جزء دسته‌ای هستند که با نیرنگ و تقلب مدرکی غیر واقعی بدست آورده‌اند و برای خود و خانواده و اجتماع سرباز شده‌اند.

تردیدی نباید داشت که با امعان نظر و توجه بیشتر امکان پذیر است چنین مفاسدی را بکلی ریشه کن سازیم و جوانانرا از بزرگترین دامیکه ساخته و پرداخته عوامل فساد است نجات دهیم.

۲- در مورد آمار بازنشستگان تهران و شهرستانها که با کمال تأسف بسیار چشمگیر است ایرادا بسیاری وارد است

اولا – هدف قانونگذر این نبوده که وزراء یا سایر مسؤلین مملکتی از چنین اختیاری سوء استفاده نمایند و عده‌ای خدمتگزار از چنین اختیاری سوء استفاده نمایند و عده‌ای خدمتگزار را بصرف تلفیق این و آن بازنشسته و خانه نشین سازند.

ثانیا- شخصی آقای وزیر آموزش و پرورش و اکثریت قریب باتفاق معاونینشان نه فرهنگی بوده و نه در رشته تعلیم و تربیت تخصصی دارند و با عدم آشنائی بسوابق کارمندان و کارکنان اداری و آموزشی اختیار خود را بمسئولین واحدهای کوچکتر سپرده‌اند و آنها از هر کس ناراضی و یا مخل اعمال خلافشان بوده‌اند با توسل بحربه قانونی باینصورت انتقام کشیده و بازنشسته شدن ساخته‌اند.

عده زیادی از این اشخاص کررا باینجانب مراجعه و سؤال می‌کنند ما که عمری بشاهنشاه و مملکت خدمت نموده‌ایم چرا بدینگونه مورد بیمهری قرار گرفته‌ایم؟

برای نمونه گزارش خبرنگار روزنامه اطلاعات از قزوین که در صفحه چهار شماره ۱۵۳۵۸ مورخ ۱۹ تیر منعکس گردیده عینا برای نمایندگان محترم قرائت می‌نماید.

بر اساس یک تصمیم غیر منتظره در اجرای بخشنامه محرمانه‌ای که از تهران باداره آموزش و پرورش قزوین ابلاغ شده، ۵۱ نفر از فرهنگیان این شهر بخاطر کم کاری اینعده مدیران مدرسه خدمات قزوین و مهد کودک این شهر هستند که علیرغم میلشان بازنشسته‌اند. گفته می‌شود احکام بر کناری ۳۰ نفر فرهنگی دیگر نیز بزودی بآنها ابلاغ خواهد شد.

آقای شهریار پور رئیس آموزش و پرورش قزوین در اینمورد بخبرنگار ما گفت:

باید تفاوتی میان کامند خوب و کارمند بد قائل شد. بر کنار شده‌ها برای آموزش و پرورش قزوین دیگر مثمر ثمر نبودند.

من نمیدانم نظر وکلای محترم قزوین چیست هر چند گویا جناب وزیر هم قزوینی هستند.

هم چنین در صفحه هفتم روزنامه شماره ۴۱۰۱ پارس شیراز مورخ سوم مرداد ۲۵۳۶ تحت عنوان «سؤال نماینده فسا از وزارت آموزش و پرورش و نظر کارمندان دولت، باین شرح توضیح داده شده:

آقای دکتر مرتضی مشیر نماینده مردم فسا در مجلس شورایملی اخیرا سؤال از وزارت آموزش و پرورش و سه سؤال در زمینه راهنمائی و رانندگی بعمل آورده است که توجه محافل اجتماعی را برانگیخته است.

یکی از این سئوالات مربوط بتعداد بازنشستگان است که نمیانده فسا می‌پرسد: تعداد بازنشستگان تهران و شهرستانها بالغ بر چند نفر بوده و بچه علت مسئولان امور طی سخنرانیها و مصاحبه‌ها وانمود می‌سازند که جریان بازنشستگی اخیر، جنبه تنبیه داشته و با این عمل موجبات دلسردی بازنشستگان صدیق و صحیح العمل را فراهم می‌نمایند ……. الخ

سپس روزنامه پارس شیراز اظهار نظر نموده.

اخیرا شایع شده بود برخی از ادارات از جمله آموزش و پرورش همراه کسانی که بسن بازنشستگی رسیده‌اند و باید بازنشسته شوند، گروهی دیگر را که با صراحت بیان و انگشت گذداشتن روی دردها و نابسامانیهای ادارات موی دماغ مسئولان می‌شدند قانون بازنشستگی را ولو آنکه مدت خدمتشان بآن میزان نرسیده باشد در مورد آنان اجراء می‌کنند تا آنجا که هر کس نامش در لیست بازنشستگان قرار می‌گرفت می‌گفتند فلانی یا کم کار است یا مزاحم،

براستی همانگونه که نماینده مردم فسا در مجلس شورایملی عنوان کرده است باید کاری کنیم که حیثیت افرادی که چند دهه برای این مرزوبوم تلاش سازنده بعمل آورده‌اند خدای نخواسته بغرض ورزیها پایمال نشود.

ثالثا – اگر فرض می‌شد از این گروه کثیر بازنشسته اقلیت ناچیزی آلوده فساد بودند آآیا بجای تعقیب و مجازات فرد خاطی صلاح بود که بتمام مستخدمین شرافتمند هرگز بر چنین اعمال نسنجیده و عجولان صحه نمی‌گذارند.

رابعا – وقتیکه وزارت آموزش و پرورش با کمبود متخصص و نیروی انسای روبرو بوده و می‌باشد بچه علت کسانیکه تا ۱۰ – ۱۵ و حتی ۲۰ سال دیگر قادر بخدمت بوده‌اند متقاعد ساخته‌اند و از جهت مادی و معنوی اینهمه خسارت جبران ناپذیر ببار آورده‌اند؟

چون از سراسر مملکت شکایات بسیاری رسیده و همگی شاکیان در طول خدمت جز تقدیر و تشویق چیزی ندارند پیشنهاد می‌نماید جناب آقای دکتر آموزگار نخست وزیر موافقت فرمایند کمیسیونی با حضور جناب آقای رامبد وزیر مشاور در امور پارلمانی باتفاق معاون پارلمانی وزارت آموزش و پرورش و ریاست کانمون بازنشستگان تشکیل و باین شکایات رسیدگی و هر جا اعمال عرض ملاحظه شد شخص متخلف و مغرض را مورد تعقیب و مجازات قرار دهند و بطریقه صحیحی از خادمین مملکت قدردانی نمایند و عنداللزوم از مجلسین برای کسانیکه تمایل بادامه خدمت دارند و وجودشان مفید می‌باشد کسب مجوز فرمایند.

یکی از دوستان عزیز جناب آقای هاشمی و میاندوآب یادداشتی فرستاده‌اند که در شهرستان میاندوآب هم رئیس اداره غرض ورزی نموده عده‌ای از جوانان فعال و صدیق را بازنشسته کرده است ولی آقای وزیر آموزش و پرورش گوش شنوا ندارد.

در خاتمه دولت می‌تواند در صورت امکانات مالی بهمه بازنشستگان بعنوان پاداش و عیدی یکماه حقوق پرداخت نماید و گرنه بسیار بجا و منطقی است که حداقل به نسبت مدت خدمت یکساله این حق را از بازنشستگان سال جاری سلب نسازند.

خیال می‌کنم بطور اختصار در دلها و شکایات گفته شد و بیش از این عرضی ندارم و از طرح سؤال خودم در کمیسیون انصراف حاصل می‌کنیم (احسنت).

- طرح سؤال آقای غلامرضا اخلاقپور از وزارت امور اقتصادی و دارائی

۱۰- طرح سؤال آقای غلامرضا اخلاقپور از وزارت امور اقتصادی و دارائی.

رئیس - سؤال آقای اخلاق پور از وزارت امور اقتصادی و دارائی مطرح است آقای اخلاق پور بفرمائید.

اخلاق پور – جناب آقای رئیس، حضار محترم – قبل از آغاز سخن و تشریح سؤال خود از وزارت محترم امور اقتصادی و دارائی از فرصت استفاده و لازم میداند که اشاره‌ای به مکتب پیشآهنگی نماید هفته کار پیشآهنگی از تاریخ بیست و هفتم بهمن ماه شروع و تا سوم اسفند ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی ادامه خواهد داشت و پیشآهنگان عزیز ما که سازندگان آیده هستند و از نظر فرا گرفتن علم و هنر پیوسته در تلاش بوده و از آغاز سال تحصسلس تا فرا رسیدن هفته کار نیک به تهیه کارهای دستی و سنتی اشتغال داشته و در این هفته فرآورده‌های خوود را در معرض فروش قرار می‌دهند و بدینوسیله علم را با عمل توأم و پس از فراغت از تحصیل و ورود ببازارهای کار و اقتصاد، افرادی کارآمد و جدی و فعال می‌شوند بی شک این برنامه تربیتی در ارشاد جوانان و اشاعه محاسن اخلاقی و احتراز از بدآموزیها کاملا مؤثر بوده و جا دارد که بیش از پیش سازمانهای پیشآهنگی کشور را تقویت و برای این عمل و گسترش برنامه عملی پیشآهنگی بودجه‌ای در خود این سازمان مهم تخصیص دهند و ضمن ابراز خرسندی صمیمانه ترین تبریکات خود را بتمام پیشآهنگان عزیز معروض و توفیق سازمان پیشآهنگی را در خدمت اجتماعی از خدای بزرگ مسئلت می‌نماید و برای اینکه حضار ارجمند از مورد سؤال مستحضر گردند عینا قرائت می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی – لایحه شماره ۶۷۷۰۰ مورخ ۱۵/ ۱۰/ ۲۵۳۵ دولت شاهنشاهی که بشماره ۸۲۰ چاپ و شور اول آن در تاریخ ۲۷/ ۹/ ۲۵۳۶ انجام گرفته و برای مزید استحضار عینا درج می‌گردد. ماده واحده – مندرجات مواد ۱۷ و ۱۸ قرارداد فروش و خرید گاز طبیعی مورخ ۲۱ آبان ماه ۲۵۳۵ منعقده بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت Metalimex چکسلواکی تأیید و تنفیذ می‌گردد.

نخست وزیر امیر عباس هویدا – وزیر امور اقتصادی و دارائی – هوشنگ انصاری.

ملاحظه گردید چون طبق صراحت اصل بیست و چهارم قانون اساسی، بستن عهد نامه و مقاوله نامه‌ها، اعطای امتیازات (انحصار) تجارتی و صنعتی و فلاحتی و غیره اعم از اینکه طرف داخله باشد یا خارجه، باید بتصویب مجلس شورای ملی برسد باستثنای عهدنامه هائی که استتار آنها صلاح دولت و ملت باشد. بطوریکه ملاحظه میفرمائید بر اساس این اصل اساسی که از قواعد آمره جزء تکالیف غیر قابل اجتناب است دولت نمی‌تواند بدون تصویب مجلس عهدنامه یا مقاوله نامه و یا هرگونه قرارداد دیگر را که متضمن اعطاء امتیازات باشد باستثناء مورد پیش بینی شده با طرف مقابل منعقد سازد و طبق اصول مسلمه و موازین حقوقی اثرات ناشی از این قبیل عهدنامه‌ها و مقاوله نامه‌ها و قراردادها قانونا از تاریخ تصویب مجلس ظاهر شده و قابل اجرا است نه قبل از آن و از مندرجات لایحه فوق الذکر با عنایت به تقاضای تأیید و تنفیذ چنین مستفاد و نتیچه گرفته می‌شود که قرارداد فروش خرید گاز طبیعی از تاریخ ۲۱ آبان ماه ۲۵۳۵ بمرحله اجرا گذارده شده و دولت در صدد تأیید و تنفیذ عملیات و اقدامات خود برآمده است اگر چنین باشد تصمیم متخذه بر خلاف اصل بیست و چهارم قانون اساسی می‌باشد وانگهی طبق ماده واحده مذکور تقاضای تأید و تنفیذ مواد ۷ و ۱۸ قرارداد شده است بدون اینکه انی مواد تصریح و به متن‌های آنها اشاره شده باشد حال خواهشمند است دستور فرمائید وزیر یا وزراء مسؤل در ساحت مقدس مجلس شورای ملی حاضر و بسؤالات زیر پاسخ قانونی دهند.

۱- برابر با اصل بیست و چهارم قانون اساسی کلیه مواد و مندرجات عهدنامه‌ها و مقاوله نامه‌ها و قراردادها باید به تصویب مجلس شورای ملی برسد نه ماده یا موادی چند از آنها بنابراین تقاضا می‌شود تعیین و اعلام دارند که قرارداد مورد بحث شامل چند ماده است و چرا متعرض سایر مواد قرارداد نگردیده‌اند؟

۲- مجلس شورای ملی باید بداند که متن مواد ۱۷ و ۱۸ قرارداد چیست تا با توجه به متون مواد مذکور بتواند تصمیم اتخاذ و سپس رأی دهد و علت اینکه متن مواد ۱۷ و ۱۸ در ماده واحده ذکر نشده چیست؟ و مجلس چگونه خواهد توانست بدون توجه به متن مواد رسیدگی و رأی دهد.

۳- همانطور که استدلال گردید بنا باصول مسلمه و قواعد حقوقی اثر وضعی قراردادها من جمله قرارداد موصوف از تاریخ تصویب نهائی مجلسین متجلی و پس از توشیح ملکانه قابل اجرا است نه قبل از آن چه اینکه اگر قراردادی قبل از تصویب نهائی مجلسین و توشیح آن از طرف ذات ملوکانه دولت آنرا اجرا و سپس جهت کسب مجوز انونی از مجلسین تقاضای تأیید و تنفیذ اعمال انجام شده گردد و مجلس اگر احیانا بنا بمصالح ملی از تأیید و تنفیذ چنین قراردادی استنکاف ورزد در این حال دولت در مقابل عمل اجام شده‌ای قرار گرفته که قانونا صحیح و موجه نیست حال توضیح دهید که آیا فروش خرید گاز مورد معامله در تاریخ انعقاد آن که ۲۱ آبان ماه ۲۵۳۵ می‌باشد انجام گرفته است یا اینکه خرید و فروش و تحویل گاز طبیعی موکول شده است به تصویب نهائی مجلسین. بطوریکه همکاران ارجمند ملاحظه می‌فرمایند سؤال مطروحه شامل سه قسمت است. یکی اینکه برابر با اصل بست و چهارم قانون اساسی کلیه مواد و مندرجات عهدنامه‌ها و مقاوله نامه‌ها و قراردادها باید به تصویب مجلس شورای ملی برسد نه ماده یا موادی چند از آنها و برابر با مواد ۱۱۱ و ۱۱۲ و تبصره ذیل ماده ۱۱۶ آئین نامه داخلی هم کلیه مواد باید ضمیمه قراردادها یا عهدنامه‌ها یا مقاوله نامه‌ها گردد و در ما نحن فیه کلیه مواد ضمیمه لایحه نگردیده بود. و دیگر اینکه متن مواد ۱۷ و ۱۸ قرارداد بایستی اعلام می‌شد تا نمایندگان محترم با توجه به متن مواد مذکور پیشنهاد خود را تسلیم کرده باشند و اصلا متن مواد ۱۷ و ۱۸ ضمیمه قرارداد نگردیده و باید علت این عدم توجه روشن می‌شد …

و سوم اینکه قرارداد مذکور می‌بایست قبلا بتصویب مجلسین می‌رسید و سپس مبادرت بانعقاد قرارداد و فروش خرید و تحویل گاز بشرکت مذکور می‌نمود بهر حال منتظر است تا نماینده محترم دولت یا وزیر مسئول در پشت تریبون حاضر و در موارد مذکور پاسخ لازم داده شود و بقیه اظهارات خود را به بعد از بیانات نماینده و یا وزیر مسئول موکول می‌نماید.

رئیس - آقای طباطبائی بفرمائید.

طباطبائی (معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی) – همانگونه که هنگام طرح این قرارداد خرید و فروش گاز بعرض ساحت مقدس مجلس شورای ملی رساندم قرارداد مزبور به تجویز قانون اساسنامه شرکت ملی نفت ایران و اساسنامه شرکت ملی گاز ایران به امضاء رسیده است لیکن از آنجا که موضوع قانون حام بر قرارداد و نحوه رفع اختلاف مورد تجه طرفین قرارداد بود. لهذا پس از مذاکرات مفصل سرانجام بشرح زیر توافق حاصل گردید:

الف- دعاوی ناشی از اجرا یا تفسیر مقررات قرارداد و بهر حال هر گونه دعاوی مرتبط بات قرارداد توسط یک هیئت داوری مرکب از سه نفر رسیدگی خواهد شد. محل داوری شهر زوریخ – سویس خواهد بود مگر اینکه طرفین بنحو دیگری توافق نمایند.

ب- قوانین ایران حاکم بر قرار داد بوده و قراردد طبق قوانین ایران تعبیر و تفسیر خواهد شد لیکن هرگاه اختلاف طرفین ناشی از وقایعی باشد که در خارج از ایران اتفاق افتاده و با وقایعی از آن قبیل مرتبط باشد و وقایع مزبور در حقوق و تعهداتی که طرفین این قرارداد

دارند مؤثر افتد، قرارداد طبق قوانین فدرال سویس تعبیر و تفسیر می‌گردد. بنده فکر می‌کنم نقطه عطف سؤال آقای اخلاقپور انی مطلب است که الان بعرض میرسانم.

علت اصلی ضرورت کسب مجوز قانونی برای مواد ۱۷ و ۱۸ قرارداد منعقده با شرکت متالیمکس رعایت مفاد ماده ۲۳ قانون نفت می‌باشد.

تحویل گاز طبیعی یا در واقع اجرای قرارداد مورد بحث از اول ژانویه ۱۹۸۱ که ساختمان تأسیسات شاه لوله دوم بپایان می‌رسد، شروع خواهد گردید. بعلاوه با خریداران گاز این توافق حاصل گردیده است که قطعیت قرارداد موکول به تصویب مواد ۱۷ و ۱۸ قرارداد در قوه مقننه می‌باشد با این ترتیب مطمئن هستم آقای اخلاقپور قانع شدند و ملاحظه میفرمائید که این قرارداد وقتی تحقق می‌یابد که متن قرارداد بتصویب مجلس شورای ملی برشد اما اینکه فرمودند که مواد ۱۷ و ۱۸ مورد بحث ضمن لایحه چاپ نشده بود من این گزارش را از اداره قوانین مجلس گرفته‌ام و این مواد ضمیمه لایحه چاپ شده است امیدوارم جواب سؤالات آقای اخلاق پور کاملا داده شده باشد متشکرم (احسنت).

رئیس - آقای اخلاق پور بفرمائید.

اخلاق پور – از پاسخی که سرور ارجمند جناب آقای طباطبائی اظهار فرمودند بنده کاملا راضی هستم و قانع شدم ولی تذکری خواستم بدهم و آن این است که مجلس شورای ملی باید همواره آئین نامه داخلی خودش را محترم بشمارد و از هر جهت رعایت کند و با توجه به ماده ۱۱۱ و ۱۱۲ و تبصره ذیل ماده ۱۱۶ لااقل از این ببعد موادی که باید ضمیمه قراردادها و لوایح بشود ضمیمه باشد تا آن قراردادها را بخانیم و با اطلاع از آنها بتوانیم پیشنهاد بدهیم از همکاران ارجمند بجهت حوصله‌ای که فرمودند و بعرایضم گوش کردند تشکر می‌کنم و همینطور از پاسخی که آقای طباطبائی بیان فرمودند خیلی ممنون و متشکرم (احسنت)

- بیانات بعد از دستور آقای دکتر موسی درودی

۱۱- بیانات بعد از دستور آقای دکتر موسی درودی.

رئیس - آقای دکتر درودی بعنوان بعد از دستور صحبت می‌کنند بفرمائید.

دکتر درودی – جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند این روزها غالبا در جراید و محافل صحبت از پاداش و عیدی کارمندان است البته عیدی با پاداش فرق دارد. پاداش بمناسبت حسن انجام خدمت داده می‌شود ولی عیدی بمناسبت مخارج اضافیست که فرا رسیدن عید آنرا ایجاد کرده و عرایض من در مورد دستگاههای مختلف متفاوت داده می‌شود کارمندان باز نشسته هم شکایتی برای بنده فرستاده‌اند از اینکه چرا بآنها عیدی نمی‌دهند و استدلالشان هم درست است برای اینکه آنها در میان افراد خانواده بیشتر از همه باید عیدی بدهند ولی کسی بخودشان عیدی نمی‌دهد جناب آقای رامبد پیشنهادی که بنده می‌کنم جنبه خرج ندارد بلکه جنبه تعدیل دارد در هر حال حاضر بطوری که می‌خوانیم بعضی از دستگاهها دو ماه و بعضی یکماه و بعضی کمتر و بعضی هم بیشتر عیدی می‌دهند و بعضی هم هیچ نمی‌دهند اما علت اینکه قانون استخدام کشوری را آوردیم این بود که کلیه ضوابط را در مورد تمام کارمندان یک نواخت کنیم حتی در مورد عیدی نمی‌توان گفت که فلان مؤسسه چن روی اصول بازرگانی اداره می‌شود وضع خاصی هم در آنجا اعمال شود همانطور که عرض شد بنده منظورم عیدی است نه پاداش عیدی باید در تمام مؤسسات یکنواخت باشد جناب رامبد بنده پیشنهاد می‌کنم تمام اعتباراتی که در دستگاههای دولتی است و می‌خواهند به عنوان عیدی شب عید به کارمندان بدهند یکپارچه کنیم و تمام کارمندان دولت را از این لحاظ به زیر پوشش مقررات سازمان امور اداری و استخدا می درآورند هر مبلغی که تعلق م یگیرد یک ماه، دو ماه یا چند ماه یکنواخت به همه بدهند و اگر مبلغ کفاف نداد پانزده روز بدهند ولی بهر حال در مورد همه کارمندان یکنواخت باشد. و خاصه خرجی در کار نباشد مثلا در وزارت آموزش و پرورش اگر بخواهید اعتبارات مربوط به عیدی را بین اعضای وزارتخانه تقسیم کنید چون معلمین تعدادشان زیاد است بنابراین بهشان کم می‌رسد شما با تمام اقداماتی که در این چند سال کردید و موفق نشدید علتش این بود که قانون استخدام کشوری را آنطور که باید و شاید عمل نکرده‌اید نمیدانم جناب صدر الان در مجلس تشریف دارند یا نه یک موقع می‌خواستند برای معلمین قانون جداگانه‌ای وضع کنند که الان هم شاید این مسئله مطرح باشد من پیشنهاد کردم که مصلحت نیست شما از قانون استخدام کشوری خارج شوید چون اگر اعتبارات را به نسبت اعضای هر وزارتخانه تقسیم کنند وزارتخانه‌ای که تعداد افرادش کم است می‌تواند امکانات بیشتری بدست بیاورد و وزارت آموزش و پرورش که تعداد اعضایش بیشتر است ممکن است امکانات کمتری نصیب شان بشود بنابراین یک نفر معلم از وزارت آموزش و پرورش ویک مهندس در فلان وزارتخانه و یک کارمند در وزارتخانه دیگری هیچ فرقی با هم ندارد و نمی‌توانیم بگوئیم چون کارمندان وزارت آموزش و پرورش تعدادشان زیاد است از امکانات کمتری بهره بگیرند به عقیده بنده باید تمام اعتبارات پاداش و عیدی را جمع کنید در اختیار سازمان امور اداری و استخدامی کشور قرار بدهید و حساب کنید بهر کارمندی چقدر بمأخذ خدمات یعنی روز یا ماه می‌رسد و بهمه یکنواخت پرداخت کنید خیلی متشکرم … (احسنت).

- اعلام وصول دو لایحه از مجلس سنا

۱۲- اعلام وصول دو لایحه از مجلس سنا.

(۱) اصلاح پاره‌ای از مواد قانون تشکیل سپاه ترویج و آبادانی. (۲) اصلاح ماده ۱۱ قانون نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرائم رانندگی.

رئیس - لوایحی از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش کمیسیون شماره ۱۰ (کشور) در قبال لایحه شماره ۵۹۲۷۲ مورخ ۱/ ۸/ ۲۵۳۶ دولت راجع به اصلاح ماده ۱۱ قانون نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرائم رانندگی در جلسه روز چهارشنبه ۲۶ بهمن ماه ۲۵۳۶ مطرح گردید و بتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا – جعفر شریف امامی.

رئیس - لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) در قبال لایحه شماره ۹۰۳۳۰ مورخ ۱۴/ ۸/ ۲۵۳۶ دولت راجع به اصلاح پاره‌ای از مواد قانون تشکیل سپاه ترویج و آبادانی مصوب ۲۸ دی ماه ۱۳۴۳ (۲۵۳۲ شاهنشاهی) در جلسه روز چهارشنبه ۲۶ بهمن ماه ۲۵۳۶ مطرح گردیده و بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا – جعفر شریف امامی.

رئیس - لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- قرائت نامه دولت

۱۳- قرائت نامه دولت.

رئیس - نامه‌ای از دلت رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

جاب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) و بموجب تصویبنامه شماره ۹۶۴۰۴ مورخ ۲۶/ ۱۰/ ۲۵۳۶ هیئت وزیران موافقتنامه اعتباری بمنظور قسمتی از هزینه طرح تهیه و نصب تجهیزات پستهای ۲۰/ ۱۳۲ کیلو وات مربوط به توسعه پستهای آذربایجان در تاریخ ۲۳ ژانویه ۱۹۷۸ بین شرکت سهامی تولید و انتقال نیروی برق ایران (توانیر) با ضمانت دولت شاهنشاهی ایران و شرکت براون باوری ایتالیا منعقد گردیده است.

رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار می‌رسد:

مبلغ اعتبار: ۴۴۷۵۹۶۰ دلار آمریکائی باامکان ۲۵٪ افزایش.

نرخ بهره: ۲۵/ ۷٪ در سال بطور ثابت.

باز پرداخت: طی ۱۰ قسط متساوی و متوالی ششماهه از ۱۳ اوت ۱۹۸۰.

این گزارش در اجرای ماده ۲ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) برای استحضار مجلس شورایملی تقدیم می‌گردد.

با تقدیم احترام – از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی – علی اصغر طباطبائی.

- قرائت دستور جلسه آینده و ختم جلسه

۱۴- قرائت دستور جلسه آینده و ختم جلسه.

رئیس - دستور جلسه آینده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده می‌شود)

دستور جلسه ۱۴۶ روز سه شنبه ۲۵۳۶/۱۲/۲

۱- گزارش شور دوم اصلاح قانون اجازه پرداخت کمک هزینه تحصیلی و کمک کرایه مسکن بدانشجویان رشته‌های فنی و تخصصی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی شماره ترتیب چاپ ۹۳۵

۲- گزارش شور دوم اصلاح ماده ۱۰ قانون تأمین کادر پزشکی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی شماره ترتیب چاپ ۹۳۶.

۳- گزارش شور اول موافقت نامه همکاری اقتصادی و صنعتی و علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی شماره ترتیب چاپ ۹۳۷.

۴- گزارش شور اول موافقت نامه همکاری اقتصادی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ترکیه. شماره ترتیب چاپ ۹۳۸.

۵- گزارش شور اول اجازه استرداد تا پانصد متر مربع از منابع ملی شده باشخاص شماره ترتیب چاپ ۹۳۹.

۶- سؤال آقای پزشکپور از وزارت نیرو.

رئیس - با اجازه خانم‌ها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز سه شنبه دوم اسفند ماه خواهد بود.

(جلسه ساعت ۱۱ صبح پایان یافت)

رئیس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی.