مذاکرات مجلس شورای ملی ۳۰ بهمن ۱۳۵۲ نشست ۱۵۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۳۰ بهمن ۱۳۵۲ نشست ۱۵۴

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۳۰ بهمن ۱۳۵۲ نشست ۱۵۴

فهرست مطالب:

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز سه شنبه (۳۰) بهمن ماه ۱۳۵۲

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه

آقایان احتشامی - اخلاقی - دکتر امین - اولیاء - ایلخانی - دکتر بازرگانی - دکتر یحیی بهبهانی - دکتر حبیب بهبهانی - دکتر پرتو اعظم جندقی - حق شناس - حی - دکتر خطیبی - حسام رضوی - ضیاء رضوی - سعادت - کریم بخش سعیدی - شاهنده - شریفها - دکتر شمس - شهرستانی - شیخ رضائی - عبدالحسین طباطبائی - عزیز مرادی - مهندس عطائی - فتوحی - فیصلی - کلانتر هرمزی - مرندی - مصطفوی نائینی - دکتر محمد حسین موسوی - مهاجرانی - خانم مزارعی - خانم صنیع.

غائبین مریض

آقایان پرویزی - دکتر حاتم - تیمسار حکیمی - شیخ بهائی - محسنی - دکتر مشایخی - مهرزاد - دکتر وزیری - دکتر ناوی - نجد شیبانی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر متین - مهندس عبدالحمید معینی - اخلاقی - اولیاء - شیخ رضائی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر متین - مهندس عبدالحمید معینی - اخلاقی - اولیاء - شیخ رضائی.

رئیس - نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای دکتر متین تشریف بیاورید.

دکتر متین - جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم به مبارکی و میمنت شاهنشاه بزرگ ما آریامهر و شهبانوی ارجمند و نیکوکار از سفر خارج به میهن عزیز به سلامتی مراجعت فرمودند ولی شاهنشاه عزیز ما در سفری که برای استراحت اختصاص داده بودند به جای استراحت در تمام مدت اقامت خود در خارج برای عظمت و بزرگی و اعتلای ملک و ملت ایران و بلند آوازه کردن ایران عزیز که همه این مجد و عظمت در سایه تدابیر و رهبریهای منطقی و مدبرانه معظم له نصیب کشور ما شده و همچنین برای پیش برد اهداف عالی سیاسی و اقتصادی میهن ما تلاش فراوان و پر ثمر فرمودند (صحیح است - احسنت) و این بار مثل هر باز ارمغانهای با ارزشی برای کشور ما و ملت عزیز ایران مرحمت فرمودند باشد که خداوند بزرگ به معظم له و خاندان جلیل سلطنت طول عمر و سلامتی و عزت و سعادت و منزلت بیشتر و بالاتر عطا فرماید. با نزول اجلال شاهنشاه ارجمند آریامهر و شهبانوی عزیز و نیکو کار چشم مردم ایران روشن تر شد و قلوبشان از شادی و سرور و وجد سرشار گردید (صحیح است).

و لذا از طرف نمایندگان مجلس شورای ملی و ملت ایران تشریف ذات اقدس شهریاری و شهبانوی ملت ایران را صمیمانه تبریک و تهنیت عرض نموده می‌گویم:

بر این مژده گر جان فشانم رواست
که این مژده آسایش جان ماست (احسنت)

به طوری که همکاران محترم استحضار دارند از امروز کنفرانس اسلامی لاهور کار خود را آغاز کرده است در خارجه کشور ما شرکت دارد مسلماً مذاکراتی در جهت هم بستگی همه کشورهای اسلامی صورت خواهد گرفت.

شاهنشاه بزرگ و مسلمان ایران که همواره خواهان وحدت کشورهای اسلامی هستند پشتیبان وحدت مسلمانان جهان می‌باشند (صحیح است) من هم به عنوان یک نماینده ملت ایران آرزوی موفقیت این کنفرانس را دارم.

ما خوشوقت هستیم که این کنفرانس در کشور دوست و هم پیمان ایران و پاکستان تشکیل گردیده است که روابط بسیار دوستانه و صمیمانه و برادرانه با ملت ایران دارد (صحیح است).

قبل از شروع عرایضم از فرصت استفاده می‌کنم و از اینکه رئیس ارجمند ما به مقام شامخ استادی ممتاز دانشگاه تهران نایل شدند از طرف نمایندگان مجلس شورای ملی و خود صمیمانه تبریک عرض نموده از خدوند بزرگ مسئلت نمایم (احسنت).

که ایشان سالیان متمادی با سلامتی و نیکنامی بیشتر زندگی نموده مثل همیشه منشا خیر و برکت و استفاضه علمی و فرهنگی برای ابناء مملکت ما باشند (انشاء الله).

موضوع دیگری که می‌خواستم به عرض نمایندگان ملت و وزارت آب و برق برسانم مسئله آب آشامیدنی و فاضلاب شهرستانهای ایران که قانون آنرا تصویب فرمودید و اداره آن به وزارت آب و برق واگذار گردیده می‌باشد به عقیده بنده این یک قانون خوبی است و حق هم همین بود که با همه امکانات فنی و مالی که وزارت آب و برق دارد نگهداری و اداره و توزیع آب مصرفی مردم ایران هم با امکانات وزارت آب و برق اداره شود.

به عنوان مثال به مسئله آب آشامیدنی شهرستان بابل اشاره می‌کنم و تقاضا دارم که وزارت آب و برق توجه مخصوص به عرایضم که خواسته سیصد هزار نفر مردم حوزه انتخابی است نموده دستور مقتضی به سازمان آب و برق منطقه‌ای شمال صادر نمایند با هزینه‌ای در حدود یکصد میلیون تومان آب آشامیدنی شهرهای بابل - امیر کلد - بابلسر - دریاکنار - فریدون کنار و خزر شهر به نحو شایسته‌ای تامین گردید و مردم حوزه انتخابی از پرتو وجود انقلاب سفید بعد از سالیان متمادی انتظار صاحب بهترین آب آشامیدنی شدند که در شهریور ماه جناب آقای امیر عباس هویدا نخست وزیر آنرا رسماً افتتاح فرمودند از آن تاریخ تاکنون که شش ماه از شروع بهره برداری آن می‌گذرد از ۱۱ هزار خانواده ساکن شهرستان بابل فقط دویست خانواده توانسته است با پرداخت ۱۱۰۰۰ ریال حق انشعاب و هزینه لوله کشی از این آب استفاده کند در صورتی که بقیه خانواده‌ها به علت عدم توانائی مالی و گران بودن مبلغ و هزینه انشعاب نتوانستند آنطوری که باید از این آب استفاده کنند لذا از طرف مردم شهرستان بابل از جانب آقای نخست وزیر استدعا دارم امر و مقرر فرمائید وزارت آب و برق مبلغ پنجهزار ریال حق انشعاب را به مردم بابل بخشیده مقرر فرمائید در قیمت متر کوب آب تجدید نظر شده با توجه به این امر که مردم بابل از این آب برای شرب استفاده خواهند نمود بهاء آبرا هر متر مکعب سه ریال پرداخت نمایند.

موضوع مهم دیگری که به عرض نمایندگان محترم می‌رسد موضوع راه و وزارت راه است جناب آقای مهندس دری معاون پارلمانی وزارت راه در جلسه حضور دارند و به عرایضم توجه خواهند فرمود که مشروح آنرا به اطلاع وزیر پر کار و مطلع وزارت راه جناب آقای مهندس شهرستانی برسانند که مثل همیشه بتوانند تصمیم عاجل و قاطع برای چاره اندیشی اساسی راه شمال اتخاذ نمایند.

جناب آقای مهندس شهرستانی وزیری است که در همین دانشکده فنی که رئیس خودمان ریاست آنرا بر عهده داشتند توانستند بوسیله فعالیت و دینامیسم از شهرداری تهران و استانداری کرمانشاه بروند و از آنجا به سمت وزیر راه منصوب بشوند و این دلیل لیاقت و دینامیسم ایشان است (صحیح است).

رئیس - آقای دکتر متین، آقای مهندس دری معاون وزارت راه هم از فارغ التحصیلان این دانشکده هستند.

دکتر متین - بلی می‌دانستم عرایضم در این جلسه مربوط به راه هراز - راه چالوس و راه فیروزکوه یعنی سه راه موجود که پایتخت و همه مملکت را به استان زرخیز مازندران و گرگان و قسمت اعظم دریای مازندران متصل می‌نماید می‌باشد.

در اینجا باید ذکر خیری از وزیر سابق راه جناب آقای مهندس شالچیان که ۹ سال در سمت وزیر راه شاید بدون اغراق تمام راههای موجود مملکت را اسفالت کرده است نموده و مخصوصاً عرض کنم که ایشان زحمت فراوانی برای ساختمان و نگهداری راه هراز و چالوس و فیروز کوه که از لحاظ موقعیت و کوهستانی بودن آنها راههای سختی هستند کشیده‌اند بنابراین باید گفت که زیر بنای اساسی این سه راه آماده است که با تکمیل این سه راه مسئله عبور وسائط نقلیه چه از لحاظ سرعت و چه از لحاظ تامین و آسایش در تمام فصول سال تامین و آماده می‌گردد. بنابراین جا دارد که از یک خدمتگزار صدیق شاهنشاه آریامهر و ملت ایران از پشت این تریبون قدردانی نمایم (احسنت)

از طرف دیگر مسئله احداث یک شاهراه بزرگ و مطمئن و کوتاه از پایتخت به دریای شمال در برنامه عمرانی دولت خدمتگزار هویدا پیش بینی شده ولی باید عرض کنم ساختمان این راه با تمام مشکلات و موانعی که در سر راه خود دارد چند سال طول می‌کشد در صورتی که احتیاج روز افزون مردم ایران و توریست‌های خارجی برای دسترسی پیدا کردن به دریای مازندران مرتباً در حال ازدیاد است لذا مطالبی که در اینجا به عرض می‌رسانم ملت تنها از طرف مردم مازندران و گرگان و به طور کلی مردم استان اول و دوم نیست بلکه از طرف تمام ملت ایران و نمایندگان استان مازنداران و شهرستان دماوند و همکار عزیزم آقای مجید محسنی مهر می‌باشد.

زیرا برای مردم ایران استفاده از دریا در فصل تابستان برای رفع خستگی و استراحت از ضروریات اولیه می‌باشد.

نکته دیگری که در اینجا باید عرض کنم همانا تشکر مردم مازندران و سندیکای کامیونداران و صاحبان وسائط نقلیه عمومی و شخصی از جناب آقای مهندس شهرستانی وزیر محترم راه است که توانسته‌اند با امکانات فراوان فنی و مهندسین و مامورین دلسوز وزارت راه در همین زمستانی که قمست اعظم آنرا پشت سر گذاشته‌ایم و زمستان سخت و پربرفی بود جاده هراز و چالوس و فیروزکوه و به طور کلی تمام جاده‌های ایران را دائر و بدون خطر از لحاظ ریزش بهمن و سیل نگهداری نمایند بطوری که در تمام مدت گذشته این فصل این راهها مسدود نشد وبه همین دلیل هم به کسی آسیبی نرسانید و لذا از طرف نمایندگان مجلس شورای ملی و مردم ایران از جناب آقای وزیر راه و مهندسین و کارکنان آن وزارتخانه تشکر و سپاسگزاری می‌کنم امیدوارم در خدمت به شاهنشاه آریامهر و ملت ایران بیش از پیش ما جور باشند (احسنت).

اگر فرض کنیم مسئله ریزش سنگ و شن و یا سقوط بهمن و یا جاری شدن سیل در جاده‌های هراز و چالوس مطرح نباشد و به طور کلی جاده‌ای باشد بی خطر ولی به علت کثرت ترافیک بالاخص ترافیک کامیونهای بزرگ جاده‌های چالوس و هراز کافی برای رفع احتیاجات مردم نخواهد بود.

در اینجا توجه نمایندگان محترم مجلس شورای ملی را در اهمیت جاده‌های خوب و مطمئن در یک کشور بالاخص از لحاظ اقتصادی جلب می‌کنم.

مملکت ما که ۱۶۴۷۰۰۰ کیلومتر مربع وسعت خاک آنست و از یک سرحد به سرحد دیگر یعنی ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ کیلومتر فاصله دارد.

رودخانه‌های قابل کشتی رانی ندارد جاده‌ها رل و موفقیت اساسی را در حمل و نقل که شریان اقتصاد هر مملکت است دارد و لذا در مملکت هر قدر به این امر توجه بشود باز هم کم است و برای تامین همین منظور است که از جناب آقای مهندس شهرستانی خواسته می‌شود در طول مدت خدمتگزاری در وزارت راه در امر احداث و توسعه و تعریض و تحکیم اسفالت کاری جاده‌های ایران مثل همیشه کمر همت بربندند که سالهای متمادی نامشان به نام یک وزیر دینامیک و پر کار و دانا که حقاً هم هستند در سوابق دولتی و ملی ایران بماند و لذا از ایشان می‌خواهم تا شروع و اتمام ساختمان شاه راه معروف شمشک و لشکرک همانطوری که از پشت همین تریبون مکرر عرض کردم با آنکه فنی نیستم ولی چون مطالعه دارم می‌توانم نظریه‌ای را که در سابق راجع به تعریض و تکمیل آسفالت راه فیروز کوه داده‌ام یکبار دیگر تجدید نمایم.

راه فیروز کوه از تهران به شاهی ۲۸۶ کیلومتر است این یکی از قدیمی ترین راههای کاروان رو شمال ایران به پایتخت بود که در زمان سلطنت پر افتخار سر سلسله جلیل پهلوی اعلیحضرت رضا شاه کبیر به راه شوسه تبدیل شد. این راهی است که ریزش و لرزش و بهمن و سایر عوارض طبیعی را ندارد. زیر سازی بسیار محکمی دارد که می‌توان با وسائل مکانیکی امروز به عرض لااقل ۱۱ متر این راه را تعریض و آسفالت کرد.

اگر جناب آقای وزیر راه برای ساختمان اینراه توجه مخصوصی نمائید همانطوری که وزیر سابق راه قسمتی از آنرا انجام داد می‌توان در فاصله زمانی بسیار کم و با هزینه مناسب راه مطمئن و عریضی بین پایتخت و دریای مازندران ایجاد کرد و به طور با احداث چند تونل در سربند دلیجانی و برداشتن پیچ‌های زیادی که در طول راه از گدوک فیروز کوه تا شاهی وجود دارد حتی اختلاف فاصله بین راه هراز و این راه که ۷۶ کیلومتر است از بین می‌رود.

حتماً جناب آقای وزیر راه خواهند فرمود که ۱۲۰ میلیون تومان بودجه برای ساختمان راه فیروزکوه اختصاص داده شد و دو قطعه آنهم از شاهی به طرف زیر آب و پل سفید و آلاشت مشغول کار هستند بنده هم البته حقیقت را تصدیق می‌کنم ولی تقاضا می‌کنم از آلاشت تا رودهن هم ساختمان راه شروع شود و از جناب آقای مهندس شهرستانی می‌خواهم که کمر همت مثل همیشه بربندند و از ۱۵ اسفند ساختمان اینراه عالی وخوب را شروع کنند که تا اول آبان ماه آینده پایان پذیرد و این افتخار نصیبشان شود که در روز فرخنده چهارم آبان روز تولد شاهنشاه محبوب آریامهر جاده سراسری فیروز کوه از شاهی به تهران افتتاح گردد.

آخرین موضوعی که به اطلاع جناب آقای وزیر راه و بالاخص مدیر کل و مسئولین اداره کل راه استان مازندران می‌رسانم این است که کلیه راههای اسفالته شهرهای شمال ایران (راههای استان دوم) که دوازدهمین سال اتمام ساختمان و بهره برداری را پشت سر گذاشته‌اند به علت کثرت ایاب ذهاب وسائط نقلیه مختلف و بالاخص کامیونهای سنگین وزن سطوح بالای آسفالت تمام جاده‌ها در شرف از بین رفتن است چنانچه وزارت راه در فاصله زمانی بسیار کمی به مرمت این جاده‌ها که باید یک طبقه ده سانتیمتری آسفالت کشیده شود اقدام ننماید ناگزیر خواهد شد زیرسازی و نوسازی و سایر کارهای مربوط را از ابتدا و با مخارج بسیار سنگینی انجام دهد در صورتی که با کشیدن یک طبقه ده سانتیمتری آسفالت که به سیر کوت معروف است همین جاده‌ها برای ده سال دیگر در خدمت مردم خواهند بود. متشکرم .(احسنت - احسنت).

رئیس - آقای مهندس معینی بفرمائید.

مهندس عبد الحمید معینی - مسافرت شش هفته‌ای شاهنشاه آریامهر و علیا حضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران با پایانی افتخار آمیز خاتمه یافت. پدر تاجدار ملت ایران با غرور و سرافرازی به خانه خود بازگشتند و قلب‌های مشتاق و منتظر را غرق در سرور و شادمانی فرمودند. معمولاً هر سال شاهنشاه چند هفته‌ای به سفر زمستانی مبادرت می‌ورزند و به استراحت می‌پردازند ولیکن سفر امسال را به حق سفر کار، کوشش، تلاش و موفقیت باید نامید زیرا رهبر اندیشمندمان در طول این چند هفته با ترتیب دادن مصاحبه‌های متعدد با مخبرین جرائد پر تیتراژ و صاحب نفوذ کشورهای اروپائی و نمایندگان رادیو و تلویزیون و پذیرفتن شخصیتهای برجسته سیاسی و اقتصادی ممالک صنعتی و پیشرفته و انجام مذاکرات و مراقبت و نظارت در نحوه انعکاس آنها بوسیله وسائل ارتباط جمعی نه تنها در راه تحقق آرمانهای ملی و تامین منافع حیاتی کشور و تثبیت و تقویت سیاست مستقل ملی و تائید مبانی انقلاب ایران بذل مساعی فرمودند و سیاست نفتی آنها، حتی تامین خواسته‌ها و آرمانهای مردم جهان سوم و علاقمند به پیشرفت، کوشش قابل ستایش به عمل آوردند (صحیح است) و به نحوی که در یکی از جرائد اروپائی انعکاس داشت شاهنشاه و رهبر ملت ایران روزانه ۱۲ ساعت به کار اشتغال داشته‌اند. سن موریتس اقامتگاه شهریار متفکر ایران مرکز ثقل مهمترین اخبار جهان بود و رهنمودهای جدید معظم له توجه جهانیان را به این سوی از جهان معطوف کرده بود .(صحیح است). زیرا صدای عدالت و انسانیت از آنجا طنین انداز بود و صدها میلیون از مردم جهان به حقایقی پی می‌برند که تا این زمان برای آنها مکتوم و نامعلوم بود - پرده‌ها بالا رفت و چهره واقعی دلالان بین المللی و عاملین اصلی فقر و گرانی نشان داده می‌شد.

از تاریخ تشکیل کنفرانس اوپک در تهران و احقاق حق کشورهای تولید کننده نفت به رهبری شاهنشاه، دستگاههای تبلیغاتی کمپانیهای بزرگ نفت مطالبی علیه تولید کنندگان نفت گفتند که به هیچ وجه صحت نداشته است.

ولی شاهنشاه آریامهر، این رهبر متفکر و داهی جهان سوم با بیانی صریح و منطقی محکم ضمن بیانات خردمندانه خویش که در سراسر عالم انتشار یافت تمام مشکلات جهان صنعتی را تجزیه و تحلیل و راههای صحیح رفع آنها را، نه تنها برای حال بلکه برای آینده‌ای دور ارائه فرمودند و با رد تبلیغات نادرست و تشریح واقعیتها غیر مفید بودن تهدیدات نظامی و اقتصادی را متذکر شده حتی هشدار دادند که هر گونه اتخاذ تصمیم علیه کشورهای تولید کننده نفت نتایجی جز ندامت به بار نخواهد آورد تا اینکه این قاطعیت و آینده نگری موجب شده که کنفرانس واشنگتن در همان ساعات شروع با شکست مواجه گردد اینها و دیگر پیشنهادات شاهنشاه که مبنی بر تشکیل بانک جهانی از اضافه درآمد نفتی کشورهای تولید کننده به منظور رفع نیازمندی کشورهای در حال پیشرفت اعلام شد نمودار ارزنده‌ای است از قدرت رهبری شاهنشاه آریامهر که برای عظمت ملت ایران به کار رفته و راه به زیستی کشورهای پیشرفته و در حال توسعه و پیشرفت را متضمن می‌باشد (صحیح است).

طبیعی است که این درخشندگی شاهنشاه ایران و انعکاس نظرات ارزنده معظم له در دنیای امروز نمی‌توانست بدون عکس العمل نوکران و دلالان استعمار باشد همچنانکه قرین مراجعت رهبر عالیقدر ایران به وطن ما حوادثی ناگوار در مرزهای وطنمان بوقوع پیوست که آزمایشی جهانی در توانائی نیروی دفاعی و قدرت روحی مرزداران جانباز ایران بود که با نثار آخرین قطره خون خود در راه حفظ رژیم شاهنشاهی و حراست خاک وطن شربت شهادت نوشیدند.

جا دارد از این مکان مقدس مراجعت جناب نخست وزیر خدمتگذار صدیق شاهنشاه عزیزمان هم مسلک هویدا از سفر موفقیت آمیزش که در اجرای اوامر ملوکانه صورت گرفت خوش آمد بگویم و صمیمانه از طرف اهالی شاهدوست استان ساحلی و شهرستان میناب از آن همه دلسوزی و مراقبتی که در رفع آلام آنها در حادثه سیل معمولی حق شناسی نمایم (احسنت).

چون همانطور که نمایندگان محترم استحضار دارند سیل بنیان کن امسال میناب پس از سرما زدگی سال گذشته تمام هستی ۱۵۰ هزار کشاورز این منطقه را دستخوش نیستی قرارداده است و چنانچه به موازات امداد سازمانهای دولتی و ارتش - شیر و خورشید سرخ - انجمن‌های استان شهرستان - شهر میناب حتی کمک‌های موثر کمیته‌های حزب ایران نوین استان ساحلی و شهرستان میناب که در ساعات اولیه با فداکاری به کمک برادران و خواهران سیل زده خود شتافتند.

مراقبت‌های مستمر شخص نخست وزیر حتی حضور ایشان در محل حادثه تحقیق نمی‌یافت امکان پذیر نبود که خسارات وارده به این سرعت مورد بررسی قرار گیرد و بحمداله از صدمات جانی هم ممانعت به عمل آید.

به همین مناسبت در تکمیل دستورات شخص نخست وزیر که در اجرای اوامر ملوکانه تحقق یافت از تمام سازمان‌های دولتی که به نحوی در برآورد خسارات ناشی از سیل و تامین نیازمندیهای اهالی این منطقه دخالت دارند تقاضا می‌نمایم تا فصل مساعد برای تجدید کشت باقی است اقدامات موثر معمول فرمایند تا امکان جبران زیانهای وارده میسر گردد و با اینکه دولت طی سالهای گذشته در عمران استان ساحلی و شهرستان میناب قدم‌های اساسی برداشته است ولی چون با ابتکار و درایت شاهنشاه با ازدیاد در آمد نفت توجه بیشتر و گسترش همه جانبه عمرانی در این شهرستان زرخیز تحقق پذیر می‌باشد لازم دانست پیرو اقدامات اساسی و بنیادی که تا کنون انجام شده از سازمانهای مختلفی که در دولت عهده دار انجام خواسته و نیازمندیهای زیر می‌باشند، تقاضا نمایم در برآوردن آن اقدام فوری معمول فرمایند تا حصول نتایجی که ضمن مسافرت و بازدید نخست وزیر خدمتگذار از این منطقه با دستورات مولد و عده اجرای فوری آن شده بود انجام پذیرد ضمناً پیرو تلگرافات گذشته - تلگرافی که مراتب جان نثاری ۱۵۰ هزار اهالی شاهدوست میناب را در حفظ رژیم شاهنشاهی و دفاع از آب و خاک مملکت، توﺃم با تشکر و قدردانی از خدمات نخست وزیر، ارسال شده، تقدیم به مقام ریاست معظم می‌نمایم:

و به ترتیب زیر مستدعیات اهالی این منطقه را به عرض ساحت مجلس شورای ملی می‌رسانم:

۱- تمدید وام‌های گذشته و اختصاص وام‌های جدید به میزان مورد نیاز با بهره نازل و مدت طولانی وسیله بانک تعاون کشاورزی.
۲- ترمیم راههای روستائی با استاندارد قابل اطمینان.
۳- احداث شهرک‌های مورد نظر وزارت تعاون در مراکز مطالعه شده بر حسب اولویت و استعداد منطقه.
۴- اختصاص اعتبار لازم برای احداث سد حفاظتی در اطراف رودخانه میناب و امتداد آن تا آخرین روستاهائی که در مسیر طغیان رودخانه قرار می‌گیرند.
۵- اختصاص اعتبار لازم برای شهرداری میناب با توجه به نیاز مبرم و فقدان درآمد کافی محل از طرف وزارت کشور.
۶- مرمت راه میناب به بندر میناب به صورت اساسی به طوری که چون پیش آمد اخیر امکان کمک از طرف نیروی دریائی شاهنشاهی از طریق این بندر میسر گردد.
۷- تکمیل وسیله ارتباطی سیستم (ماکرویو) و وسائل دیگر که رفع نیازمندیهای اساسی این منطقه حساس و دور را بنماید.
۸- ایجاد آموزشگاه کشاورزی برای استفاده فرزندان و جوانان شهری و روستائی این منطقه زرخیز .(وسیله وزارت کشاورزی و آموزش و پرورش)
۹- با توجه به تغییر سیستم کشاورزی طی ۵ سال آینده که به موازات اتمام سد میناب تحقق خواهد یافت، ایجاد مرکز آموزش حرفه‌ای از طرف وزارت کار و امور اجتماعی با توجه به استعداد و شرایط مساعد اقلیمی در این منطقه.
۱۰- روش مساعد بانک ملی ایران در اعطاء اعتبارات لازم و موثر به بازرگانان محصولات کشاورزی در قبال وثائق قابل اطمینان حتی به میزان یک هزارم اعتبارات مشابهی که به بازرگانان مقیم تهران یا دیگر استانها پرداخت می‌شود.
۱۱- تفویض و اعطاء مبالغ قابل ملاحظه به باغداران که در جریان سیل امسال و سرمازدگی سال گذشته اغلب محصول لیمو - موز - انبه - صیفی آنها از بین رفته و چاه‌های آن خراب و ویران شده است.
۱۲- اختصاص پزشک متخصص برای تنها درمانگاهی که سالها است توسط شیر و خورشید سرخ در این شهر ساخته شده و به انتظار پزشک یا تجهیزات کافی روز شماری می‌کند.
۱۳- بررسی صنایع کشاورزی در مناطق موجود یا مراکزی که پس از اتمام سد مورد بهره برداری قرار می‌گیرد از طرف وزارت کشاورزی.
۱۴- پرداخت وام‌های طویل المدت مورد نیاز از طرف صندوق توسعه کشاورزی با در نظر گرفتن سرعت و رعایت وقت مناسب برای تجدید بحث.
۱۵- توسعه شبکه برق و آب رسانی روستائی که تا کنون بعلل ضعف قدرت مالی نتوانسته‌اند با تامین سهم خودیاری موجب بهره برداری از این برنامه اساسی دولت گردند.
۱۶- ایجاد راه اساسی از میناب به منطقه کوهستانی به شاگرد و تاسیس سازمانهای اجتماعی در بشاگرد.
۱۷- انجام نقشه هادی یا جامع شهر میناب با توجه به موقعیت ممتازی که با احداث سد ملی ده سال آینده خواهد یافت و افزایش جمعیت آن تا یکصد و پنجاه هزار نفر پیش بینی می‌شود (احسنت)

رئیس - آقای اخلاقی بفرمائید.

اخلاقی - جناب آقای رئیس، همکاران محترم در هفته‌ای که گذشت بنده ناظر حادثه غم انگیز شهادت سربازان رشید و میهن پرست ایران در حوزه انتخابیه بودم چون تعدادی از این سربازان از اهالی شهرستان دزفول بودند تمام مساجد و تکایای دزفول سیاهپوش شد (صحیح است) و همه اهالی خوزستان بالاخص شهرستان دزفول و عشایر غیور آن نسبت شهادت سربازان غیور و رشید اظهار تاسف می‌کردند (صحیح است) بنده با اجازه همکاران گرامی موقعیتی از حوزه انتخابیه‌ام شهرستان دزفول را به عرضتان می‌رسانم و مقایسه می‌کنم وضع دزفول قبل از انقلاب و بعد از انقلاب را، اگر به نقشه ایران توجه بفرمائید شهرستان دزفول در گوشه غربی جنوب ایران واقع شده و با مرزهای عراق فاصله بسیار کمی دارد بالاخص دزفول در زمان شرکت سابق نفت همیشه وسیله دولت همجوار عراق موجب تجاوز و ناامنی‌ها از بن ریشه کن شده وضع ناامنی اطراف دزفول و جاده‌های خوزستان هم طوری بود که از عراق به آنجا برای دزدی می‌آمدند.

مثلا در بیشه‌های اطراف رودخانه دز مخفی می‌شدند و بعد از اینکه دزدی می‌کردند پیاده به عراق فرار می‌کردند و دست سازمانهای امنیتی و ارتش ژاندارمری و غیره کوتاه بودن چون نمی‌توانستند از نظر همجواری این دزدان را دستگیر کنند به طوریکه دهات و روستاهای دزفول همه در قلعه واقع شده بود یعنی اهالی و زارعین یک دیوار بلند دور روستای خود برای امنیت می‌کشیدند اما از زمان انقلاب به بعد این دیوارهای بلند و قلعه‌ها از بین رفته چون قاطعان طریق تار و مار شده‌اند و به جای قلاع مستحکم مدارس حرفه‌ای ساخته شده است (صحیح است).

بنده یک قلم بودجه‌ای به عرضتان می‌رسانم که در دزفول و اطراف آن خرج شده است، در دزفول و روستاهای اطراف ۱۱ میلیون تومان خرج ساختمان مدارس حرفه‌ای و مدارس همگانی راهنمائی شده به طوری که الان اگر یک جهانگرد بیاید همان مأمن قاطعانه طریق را ببیند که اسمش حطه بود تیمسار تشریف ندارند دزدان می‌آمدند و باج می‌خواستند الان آنجا مدرسه چند هزار نفری حرفه‌ای ساخته‌اند در روستاهای آن به جای آن مامن‌ها مزارع سرسبز مواج بنا شده و مردم اجازه نمی‌دهند هیچ قدرتی مانع این سازندگی و پیشرفتهای اقتصادی و عمران و آبادی بشود (احسنت).

باید عرض کنم که عشایر غیور خوزستان عادت دارند بعد از کتب آسمانی شبها شاهنامه می‌خوانند و به پادشاه که در راه عظمت و پیشرفت این مملکت چه در سفر و چه در حضر، آنی غفلت نکرده‌اند دعا می‌کنند (صحیح است) بنده می‌خواستم این نکته را آقایان روزنامه نگاران به مجامع بین المللی اعلام کنند که ایران خواهان دوستی است برای اینکه الان مشغول سازندگی کشور خودش هست (صحیح است) کشوری که سازنده است با جنگ سرو کار ندارد کشوری که می‌خواهد خوزستان استعمار زده را که چندین سال زیر یوغ شرکت سابق نفت دست و پا میزده:

«مجو حکایت مجنون زسایه پرور شمع
زمن بپرس که عمری بکوه و دشت دویدم» احسنت

خوزستان جائی است که تجلی انقلاب شاه و مردم بیش از هر استان دیگری در آنجا اثر گذاشته زیرا خوزستان در زمان شرکت سابق نفت با مستعمره این فرق را داشت که حقوق کارمندان دولتش از تهران می‌آید. بعد از انقلاب به صراحت عرض می‌کنم که در عرض یکسال از خوزستان دوپل ۵۰ میلیون تومانی ساخته شده اصلاً سابقه ندارد چنین کاری شده باشد بنده در اینجا از استاندار سابق خوزستان جناب آقای سالور هم تقدیر می‌کنم و باید گفت لم یشکر المخلوق یا لم یشکر الناس، لم یشکر الخالق. بنده می‌خواستم این توجه را بدهم که واقعه مرزی عراق بسیار موجب تاسف است (صحیح است) چون عرض کردم شاهنشاهی ایران سمبل ملیت ایران است (صحیح است) تمام مردم بخصوص عشایر غیور خوزستان با شاهنامه می‌خوابند یعنی شب تا چند داستان از شاهنامه را نخوانند سر به بستر نمی‌روند (احسنت). این دلیل تمرکز علاقه و عشقی است که تمام مردم خوزستان و مردم ایران به شاهنشاه خود دارند شاهنشاهی ما موجب عظمت ما است موجب پیشرفت ما است برای اینکه شاهنشاه ما در سفر و حضر آنی از فکر و عظمت ایران بزرگ غافل نیستند (صحیح است).

چون خوزستان به نظر بنده بهترین جائی است که تجلیات پیشرفت ایران درش پیاده شده اهالی غیور خوزستان نسبت به واقعه عراق بسیار متاسف بودند حتی بنده روزی که به دزفول رفتم دیدم مردم صف بسته‌اند که خون خودشان را برای مجروحین واقعه مرزی ایران و عراق اهدا کنند (صحیح است). بنده از حوصله‌ای که آقایان فرمودند سپاسگزارم تمام این مطالب قسمتی از نتایج انقلاب شاه و مردم و اجرای نظریات رهبر خردمند بوسیله حزب ایران نوین است جاوید شاهنشاه، پاینده باد ایران. (احسنت - احسنت).

رئیس - آقای اولیاء بفرمائید.

اولیاء - بنام خداوند متعال با کسب اجازه از مقام ریاست و همکاران محترم لازم می‌دانم به عرض برسانم در اوائل بهمن ماه سال جاری که بارندگی‌های بسیار به موقع و نافع در سراسر مملکت باعث خشنودی کشاورزان گردیده است در قسمتی از بخش مهرخ از توابع شهرستان بم عده‌ای از هموطنان در اثر سیل خسارات قابل توجهی دیده‌اند که خوشبختانه تلفات جانی نداشت و بلافاصله از طرف جمعیت شیر و خورشید سرخ کمکهای اولیه انجام شده است و تعداد ۶۹۵ چادر و ۱۴۰۰ تخته پتو و ۲۴۰۰ دست لباس و مقدار (۳۳) تن آرد و خرما بین آسیب دیدگان توزیع گردیده است که مایع خوشوقتی و سپاسگزاری از مقامات شیر و خورشید سرخ می‌باشد (احسنت).

و اما با توجه به سرمای سال گذشته که خسارت فوق العاده‌ای به کشاورزان شهرستان بم وارده شده است توقع مردم از دولت خدمتگزار و موفق جناب آقای هویدا کمکهای بیشتری است که بتواند با سرعت قنوات سیل زده و بایر را تنقیه نمایند و به کار کشاورزی خود ادامه دهند برای روشن شدن ذهن همکاران محترم باید عرض کنم در مسافرت اخیری که به منظور بررسی اوضاع به حوزه انتخابیه نموده است قنوات نزدیک به چهل ده کوچک و بزرگ آسیب دیده که با تماس بعدی با جناب آقای استاندار آمار دهاتی که آسیب دیده به عرض ایشان رسیده است شصت و پنج ده می‌باشد که ممکن است بعضی از دهات قنواتشان صدمه ندیده باشد اما به محصول و باغات آنها خسارت وارد آمده و جمع خسارت وارده را ده میلیون تومان برآورد کرده‌اند. با توجهی که دولت حزبی به امر کشاورزی دارد رسیدگی و کمک فوری را ایجاب می‌نماید و اما به نظر اینجانب که به محل آشنائی کامل دارد در صورتی که بخواهیم این منطقه مستعد کشاورزی برای همیشه از خطر سیل محفوظ بماند باید برروی رودخانه معروف به بند نساء سد ساخته شود تا این آبها را مهار نموده و به موقع به مصرف کشاورزی برسد و در سالهای کم آبی قسمتی که از آب این رودخانه مشروب می‌شود دچار بی آبی نشود خوشبختانه در زمانی که علیا حضرت شهبانو به این شهرستان تشریف فرما شده‌اند یکی از مستدعیات مردم مطالعه درباره این سد بود که به عمل آمده و نتیجه مثبت بودن آن به اطلاع اینجانب رسیده است در خاتمه مجدداً از زحمات و اقدامات جناب آقای استاندار و مسئولین شیر و خورشید سرخ تشکر نموده و تقاضای دیگر مردم شهرستان بم را که تکمیل ساختمان بیمارستان شیر و خورشید که در مدت کوتاهی ساخته شده و فقط کارهای لوله کشی و شوفاژ و سیم کشی برق آن باقی است دارم زیرا با بودن جراح در این شهرستان و کمکهای ارزنده دیگری که جمعیت شیر و خورشید نموده است چه بهتر که با تکمیل کار بیمارستان درخشان تر گردد.

ضمناً توجه دولت را به موثر و مفید بودن تاسیسات کارخانه بسته بندی خرمای بم که با زحمات زیاد و صرف هزینه قابل توجه‌ای بوجود آمده و حتی مورد بازدید مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی و سایر مقاماتی که از این شهرستان بازدید نموده‌اند قرار گرفته و موید نظر اینجانب خواهند بود جلب می‌نماید و تقاضای تجدید فعالیت آنرا دارد خصوصاً که در برنامه دولت بهداشتی نمودن کلیه مواد غذائی و کمک به اقتصاد همه کشاورزان مورد نظر است، عرض تشکر از اینکه به عرایضم توجه فرمودید (احسنت - احسنت).

رئیس - آقای شیخ رضائی بفرمائید.

شیخ رضائی - جناب آقای رئیس، خانمها و آقایان از اینکه بار دیگر در حضور همکاران عزیز و بعضی استادان فن مبادرت به عرض مطالبی می‌کنم مفتخرم در آموزش و پرورش ما یک اصلی را جناب دکتر بطحائی باید رعایت کنیم هر کسی وارد منزل خودش می‌شود هیچ وقت ورودیه نمی‌پردازند مدرسه هم منزل معلم است من پیشنهاد می‌کنم بچه‌های معلمین در مدارس مجاناً ثبت نام شوند آمار بچه‌های معلمینی که در دانشگاه هستند جناب دکتر بطحائی اگر در نظر بگیرید پرداخت شهریه آنها مبلغ ناچیزی است پیشنهاد می‌کنم برای رفاه حال معلمین این مبلغ ناچیز یعنی شهریه بچه‌های معلمین را در دانشگاه و مدارس عالی، وزارت آموزش و پرورش پرداخت بکند این کار خیلی کمک می‌کند به حال معلمین و تشویق می‌شوند که بچه‌های معلمین دیگر هم به دانشگاه بروند پیشنهاد می‌کنیم معلمین در سود مدارس ملی شریک بشوند اگر مدرسه ضرر می‌دهد و خوب کار می‌کند کمکش بکنید اگر مدرسه ملی ضرر می‌دهد و خوب کار نمی‌کند یک فکری برای آن مدرسه بکنید البته بنده استدعا دارم به این پیشنهادها توجه بفرمائید و من معلمی نیستم که اگر مدرسه‌ای داشته باشم فرض کنید ۴۰ معلم دولتی آنجا داشته باشم و بعد بیایم توقع دیگری از وزارت آموزش و پرورش داشته باشم اگر این پیشنهاد تو درست نیست من می‌روم دنبال پیشنهادهائی که درست باشد من توقع دارم که به این پیشنهادها توجه بفرمائید یک معلمینی داریم که در مدارس ملی کار می‌کنند استدعا دارم یک وضعی بوجود بیاورید که معلمینی که در استخدام دولت نیستند نسبت به آینده شان امیدوار باشند لذا پیشنهاد سابق خودم را تکرار می‌کنم این معلمین اگر ممکن است و ضوابط اجازه می‌دهد در استخدام دولت قرار بگیرند حقوق آنها را خود مدرسه ملی بدهد.

یک ابلاغهائی دست معلمین می‌دهند و بعد از ۳۰ سال خدمت، معلم در ابلاغ بازنشستگی مبلغ ۲۸ هزار تومان یا ۳۰ هزار تومان بدهکار می‌شوند و آنرا می‌گویند ۵- ۶ ساله یا بیشتر از حقوقش کسر کنند اگر ضوابط نیستند این ضوابط را به نفع این طبقه تغییر بدهید. جناب دکتر بطحائی از اول مهر نظام جدید آموزش متوسطه اجرا می‌شود و به صراحت خدمتتان عرض می‌کنم هنوز هشتاد درصد مردم روشن به این نظام جدید نیستند اگر ما الان شروع نکنیم و مردم را متوجه این نظام جدید نکنیم برای اول مهر یک مسئله مهم بوجود می‌آید.

در این نظام جدید ۵۰ رشته است در ۵ شاخه اصلی، الان بعضی از پدر و مادرها اصلا نمی‌دانند که این نظام جدید چیست بنده پیشنهاد می‌کنم که بازرس یا این راهنماهای تعلیماتی به انجمن‌های خانه و مدرسه بروند حتی پیشنهاد می‌کنم به انجمنهای محلی بروند حتی به سندیکهای کارگری بروند این موضوع را برای پدر و مادرها روشن بکنند من در یکی از روزنامه‌ها دیدم یک مقالاتی می‌نویسند، ولی به سئوالات مردم هنوز جواب داده نشده است یک مقامی ستون عکسش را دیدم که گفتنی‌ها در باره اش زیاد است و هنوز شما اجازه می‌دهید که آن مقالات نالایق که به عللی از کاربر کنار شده‌اند در باره نظام جدید آموزش و پرورش اظهار نظر بکنند اگر آنها درست کار کرده بودند شما امروز به این شکل که من و شما می‌دانیم روبرو نمی‌شدید شما استاد من هستید هر تغییری یک عکس العملی می‌تواند نشان بدهد شما که در خدمتتان رفتیم به بندرعباس برای این کپرنشینان حاضر نبودند که عمارتهای سابق را ول کنند و در عمارتهای جدید بنشینند آنها رفتند صحبت کردند و نتیجه گرفتند.

الان می‌آیند می‌گویند این بچه شما توی این رشته نمی‌تواند برود باید توی آن رشته برود یک اشکالاتی برای شما درست می‌شود اول مهر مدارس پر از جمعیت خواهد شد و آن سئوال پیش خواهد آمد از الان پیش بینی بکنید سمینارها که یکی هم در حوزه انتخابیه بنده بود و این خوب است صحبت می‌کنند ولی برای یک عده بخصوص، اکثر مردم را بنده به صراحت عرض می‌کنم اکثر مردم هنوز از این طرز جدید آموزش و پرورش اطلاع ندارند باید به مردم تفهیم کرد که این برنامه این تغییر چه هدفی دارد اگر این برنامه خوب انجام شود چه کمکی به دانشگاه ایران می‌تواند بکند اول بیائید آن کسانی که می‌خواهند این نظام جدید را پیاده کنند خودشان وارد هستند یا نه آنها را وارد کنید.

مطلبی است در آخر عرایضم امیدوارم به این پیشنهادها توجه کنید اجرا بفرمائید بنده در خدمتتان می‌آیم اگر اشتباه است به من بگوئید والا در همین سمینار که الان تشکیل داده‌اند مطرح بفرمائید من از جناب مهندس دری نهایت تشکر را دارم درباره راه شریف آباد- ایوانکی همانطور که عنوان فرموده بودید ممنون و متشکرم و امیدوارم این لطف را تمام بفرمائید که بهره برداری زودتر انجام بشود در خاتمه عرایضم من از جناب آقای دکتر دفتریان تشکر می‌کنم جای تعجب نیست چون من اعتقادم را می‌گویم همیشه از هر کس که کار خوب بکند باید تشکر کرد وظیفه را مقدم بر روابط شخصی می‌دانم درباره آب آشامیدنی شهر گرمسار صحبت کردند در این هفته، جناب دکتر الموتی، جلسه‌ای بود ایشان دستور دادند مقامات کار فراهم شده امیدوارم که این مشکل هم حل بشود در آخر عرایضم می‌گویم هنوز تکلیف استخر گرمسار معلوم نشده است شاید به من نباید مربوط باشد من نمی‌دانم ولی لطف بفرمائید این مشکل استخر گرمسار را هم حل بفرمائید (احسنت -احسنت).

سعید وزیری - انشاءالله آنهم حل می‌شود.

- تقدیم اساسنامه صندوقهای رفاه دانشجویان بوسیله آقای دکتر میرعلاء معاون وزارت علوم و آموزش عالی

۳- تقدیم اساسنامه صندوقهای رفاه دانشجویان بوسیله آقای دکتر میرعلاء معاون وزارت علوم و آموزش عالی

رئیس - وارد دستور می‌شویم آقای دکتر میر علاء بفرمائید.

دکتر میر علاء (معاون وزارت علوم و آموزش عالی) - با اجازه مقام ریاست همانطوریکه خاطر نمایندگان محترم مستحضر است لایحه صندوق رفاه دانشجویان از تصویب قوه مقننه گذشت و اکنون اساسنامه آن لایحه برای تصویب کمیسوینهای مربوط تقدیم می‌شود.

رئیس - لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به موافقت نامه اعطای وام به دولت جمهوری سنگال منعقد بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سنگال

۴- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به موافقت نامه اعطای وام به دولت جمهوری سنگال منعقد بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سنگال

رئیس - گزارش شور اول موافقتنامه اعطای وام به دولت جمهوری سنگال منعقد بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سنگال مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۱۳۵۲/۱۱/۲۰ با حضور آقای دکتر محمود کاشفی معاون وزارت دارائی و آقای احمد اقبال معاون وزارت امور خارجه لایحه به شماره ۱۹۶۶۸ مورخ ۱۳۵۲/۸/۲۳ ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه اعطای وام به دولت جمهوری سنگال منعقد بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سنگال را که به شماره ۱۰۱۶ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی که در ضمیمه آن به عمل آورد تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون راجع به موافقتنامه اعطای وام به دولت جمهوری سنگال منعقد بین دولت شاهنشاهی ایران - دولت جمهوری سنگال

ماده واحده - موافقنانامه اعطای وام به دولت جمهوری سنگال منعقد بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سنگال مشتمل بر یک مقدمه و ۱۶ ماده و یک جدول ضمیمه که در تاریخ ۲۷ تیرماه ۱۳۵۲ (۱۸ژوئیه ۱۹۷۳) بین نمایندگان مختار دو دولت در تهران به امضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون دارائی - امان الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۱۳۵۲/۱۱/۲۱ با حضور آقای احمد اقبال معاون وزارت امور خارجه لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه اعطای وام به دولت جمهوری سنگال منعقد بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سنگال را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در این مورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه - دکتر یحیی شمس.

- تصویب فوریت و اصل گزارش کمیسیون دارائی راجع به موافقت نامه اعطای وام به دولت جمهوری سنگال منعقد بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سنگال و ابلاغ به دولت

۵- تصویب فوریت و اصل گزارش کمیسیون دارائی راجع به موافقت نامه اعطای وام به دولت جمهوری سنگال منعقد بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سنگال و ابلاغ به دولت

رئیس - برای این لایحه پیشنهاد فوریت شده است پیشنهاد قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید موافقت نامه اعطای وام به دولت جمهوری سنگال با قید یک فوریت مطرح گردد.

رئیس فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین - مصطفی الموتی.

رئیس - آقای دکتر الموتی بفرمائید.

دکتر الموتی - بطوریکه همکاران محترم استحضار دارند لایحه‌ای که امروز در مجلس شورای ملی ایران مطرح است یکی از لوایحی است که نشان می‌دهد در اجرای نیات عالی شاهنشاه بزرگ ما در راه کمک به کشورهای در حال توسعه دولت خدمتگزار، یک لایحه بسیار مهم و اساسی به مجلس ایران تقدیم کرده است (صحیح است) به طوری که استحضار دارید اخیراً آقای هویدا نخست وزیر سفری به کشور سنگال کردند.

در این مسافرت مذاکرات بسیار سودمندی در توسعه روابط ایران و سنگال به عمل آمد وسعی ایران این است که از این وضع ممتاز که امروز ایران پیدا کرده است قسمتی از این اعتبارات را اختصاص بدهد به کشورهای در حال توسعه، پیشنهادی که اخیراً دولت شاهنشاهی ایران کرده است که مقداری از اعتبارات ایران به بانک بین المللی داده شود و مقداری به کشورهای در حال توسعه، تا از این پولی که در اختیار ایران هست بشود به کشورهای در حال رشد و توسعه کمکهای زیادتری کرد.

در این لایحه دیده می‌شود که دولت ایران موافقت کرده است رقمی در حدود دو میلیون و چهارصد و سی هفت هزار و پانصد دلار برای طرحهای آب آشامیدنی روستاها و طرحهای سمعی و بصری در سنگال سرمایه گذاری بکند. این مبلغ در مدت ۱۶ سال بازپرداخت می‌شود و بهره‌ای ۵٪ دارد و در ۳۲ قسط باز پرداخت می‌شود. بنده برای این لایحه تقاضای فوریت کردم، چون معتقدم در چنین شرایطی که صدای ایران در دنیا منعکس است و دنیا می‌داند که ایران سعی دارد در عین حال که در راه استیفای حقوق حقه ملت ایران در نفت اقدام می‌کند، از این درآمد ارزنده‌ای که نصیب ملت ایران شده علاوه بر مبالغی که مصلحت است در راه برنامه‌های عمرانی ایران مصرف بشود، مقداری از این پول را برای جلوگیری از تورم ناچار هست که در کشورهای خارج سرمایه گذاری بکند.

ایران در این راه پیشگام و پیش قدم شده این اعتبارات را اختصاص می‌دهد به کشورهای در حال توسعه و سفر اخیر آقای هویدا به کشور سنگال، موجب شد که مطبوعات دنیا از این مسافرت تجلیل کنند از مذاکرات سودمندی که بین مقامات ایران و سنگال به عمل آمد و فکر ایرانی، فکر شاهنشاه ایران که به این کشورها کمک می‌شود، نهایت تجلیل و تقدیر شده است (صحیح است). و ما خوشوقتیم که مجلس ایران به چنین لایحه‌ای رﺃی می‌دهد و در این راه گام بر می‌دارد. بنده از همکاران عزیز می‌خواستم تقاضا کنم به فوریت این لایحه رﺃی بدهند. تا ما زودتر بتوانیم در این راه مهم و ارزنده که گام برداشته‌ایم پیش از پیش توفیق حاصل کنیم (احسنت).

رئیس - نسبت به فوریت این لایحه نظری نیست ؟(اظهاری نشد). به فوریت لایحه رﺃی می‌گیریم. خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ آقای حکمت یزدی بفرمائید.

حکمت یزدی - بنده موقعی که این لایحه را دیدم به حق که احساس افتخار عجیبی کردم و به یاد آن شعر معروف افتادم که گفت: از آنت هست چشم دل فروزان - که بافروزی چراغ تیره روزان، از آن کشتیت افتاده است بر آب - که برهانی غریقی را ز گرداب، در این لایحه یک واقعیت بزرگ می‌بینم و آن واقعیت بزرگ اخلاقی و سنتی ملت ایران است، واقعیتی که از نظر ملت ایران بنابر اصول تعالیم مقدسه اش، نژاد مطرح نیست، رنگ مطرح نیست، آنچه مطرح است، تعاون و کمک در بقای جامعه بشریت، مسئله تنازع در بقا اگر برای هر کس مطرح باشد برای ما تعاون در بقاء مطرح است.

شما به این وام نگاه کنید ملت ایران به هنگامی قدرت پیدا می‌کند برای کمک مالی به اجتماع بشری وامی می‌دهد با بهترین شرایط، نگاه کنید به وامی که بعضی‌ها داده‌اند و وامی که ملت ایران می‌دهد آنهم در یک راه بسیار صحیح و برای یک مقصد بسیار مشروع، و ما در اینجا به رهبری شاهنشاه بزرگوار خودمان بار دیگر احترام فراوان می‌گذاریم که فکر شاهنشاه که در آن مصاحبه فرمودند کسانی که قدرت مالی دارند بایستی موسسه‌ای ایجاد نمایند و در آن سرمایه گذاری برای کمک به کشورهای در حال توسعه جامعه عمل می‌پوشد، بنده همانطور که در صدر مقال گفتم این لایحه افتخار آفرین است برای ملت ایران و قابل ستایش است به رهبری بزرگ ملت ما و فراکسیون ما هم با این لایحه موافق است و رﺃی موافق خواهد داد (احسنت).

رئیس- نظر دیگری در کلیات لایحه نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رﺃی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رﺃی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (همه نمایندگان برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- تصویب صورت جلسه‌های روز سه شنبه (۹) بهمن و روز سه شنبه (۲۳) بهمن ماه ۱۳۵۲

۶- تصویب صورت جلسه‌های روز سه شنبه (۹) بهمن و روز سه شنبه (۲۳) بهمن ماه ۱۳۵۲

رئیس - صورت جلسه‌های شماره ۱۵۲ و د ۱۵۳ روز نهم و بیست و سوم بهمن ماه خدمت خانمها و آقایان توزیع شده است. نسبت به این صورت جلسه‌ها نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه‌ها تصویب می‌شود. ضمناً کمیسیونی که مامور اصلاح آئین نامه داخلی مجلس شورای ملی بود، مدت دو سه ماه اعضای کمیسیون خانمها و آقایان زحمت کشیده‌اند و مواد آئین نامه را بررسی کرده‌اند و برای اصلاح آئین نامه طرحی تهیه کرده‌اند که خدمت نمایندگان محترم توزیع شده است. اگر اجازه بفرمائید این طرح را به عنوان شور اول تلقی می‌کنیم و تا ۲۰ فروردین خانمها و آقایان مطالعه بفرمائید و هر پیشنهادی دارند، مرحمت بفرمائید تا با حضور خودشان اصلاحات به عمل بیاید و برای شور دوم در جلسه علنی مطرح بشود (نمایندگان - موافقیم).

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی راجع به الحاق یک تبصره به ماده ۴ قانون تاسیس شرکت‌های بهره برداری از اراضی زیر سدها و ابلاغ به دولت

۷- طرح و تصویب گزارش کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی راجع به الحاق یک تبصره به ماده ۴ قانون تاسیس شرکت‌های بهره برداری از اراضی زیر سدها و ابلاغ به دولت

رئیس - گزارش کمیسیونهای راجع به الحاق یک تبصره به ماده ۴ قانون تاسیس شرکتهای بهره برداری از اراضی زیر سدها مطرح است. قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه روز پنجشنبه ۱۳۵۲/۱۱/۱۱ با حضور نماینده دولت لایحه راجع به الحاق یک تبصره به ماده ۴ قانون تاسیس شرکتهای بهره برداری از اراضی زیر سدها را که در مجلس سنا اصلاح و اعاده گردیده بود مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن به شرح زیر تقدیم مجلس سواری ملی می‌گردد.

قانون الحاقی یک تبصره به ماده ۴ قانون تاسیس شرکتهای بهره برداری از اراضی زیر سدها

ماده واحده - تبصره زیر به ماده ۴ قانون تاسیس شرکتهای بهره برداری از اراضی زیر سدها اضافه می‌شود.

  • تبصره - در صورت وجود اختلاف در مالکیت و حقوق مربوط به آن بر حسب مورد وزارت کشاورزی و منابع طبیعی در اجرای این ماده و وزارت آب و برق در اجرای ماده ۱۶ قانون سازمان برق ایران یا ماده ۵۰ قانون آب و نحوه ملی شدن آن بهای ملک مورد تصرف را طبق ضوابط مندرج در مواد مذکور تعیین موقتاً در یکی از بانکهای دولتی به حساب سپرده ثابت به نام وزارت کشاورزی و منابع طبیعی یا وزارت آب و برق با قید مشخصات ملک ایداع می‌نماید و پس از تعیین تکلیف نهائی اصل مبلغ سپرده و بهره آن به دستور مراجع ذیصلاح به صاحب حق پرداخت خواهد شد و در این صورت ادعای خسارت از ناحیه مالک علیه وزارت کشاورزی و منابع طبیعی یا وزارت آب و برق مسموع نخواهد بود.

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی - مهندس نظمی.

گزارش از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه شنبه ۵۲/۱۱/۲۰ با حضور معاونان پارلمانی وزارت دادگستری و وزارت آب و برق لایحه دولت بازگشته از مجلس سنا راجع به الحاق یک تبصره به ماده ۴ قانون تاسیس شرکتهای بهره برداری از اراضی زیر سدها را مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحات مجلس سنا موافقت و مصوبه آن مجلس را تصویب کرد.

اینک گزارش دادگستری - دکتر سید محمد رضا تنکابنی.

گزارش از کمیسیون آب و برق به مجلس شورای ملی

کمیسیون آب و برق در جلسه روز سه شنبه ۵۲/۱۱/۲۳ با حضور معاون پارلمانی وزارت آب و برق لایحه بازگشته از مجلس سنا راجع به الحاق یک تبصره به ماده۴ قانون تاسیس شرکتهای بهره برداری از اراضی زیر سدها را مورد رسیدگی قرارداد و با تغییرات مجلس سنا موافقت و مصوبه آن مجلس را تصویب کرد.

اینک گزارش آن به مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

مخبر کمیسیون آب و برق - مهندس فرخ.

رئیس - نسبت به گزارش کمیسیونها نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به گزارش کمیسیونهای رﺃی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون اقتصاد راجع به موافقتنامه بازرگانی و همکاری‌های اقتصادی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اسپانیا

۸- طرح گزارش شور اول کمیسیون اقتصاد راجع به موافقتنامه بازرگانی و همکاری‌های اقتصادی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اسپانیا

رئیس - گزارش شور اول موافقتنامه بازرگانی و همکاریهای اقتصادی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اسپانیا مطرح است. قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه روز چهارشنبه ۵۲/۱۱/۱۰ لایحه به شماره ۱۹۳۶۴ مورخ ۵۲/۸/۲۰ دولت ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه بازرگانی و همکاریهای اقتصادی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اسپانیا را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۱۱/۲ مجلس شورای ملی وصول آن اعلام گردیده است با حضور معاونان پارلمانی وزارت اقتصاد و وزارت امور خارجه مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را عیناً تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

قانون موافقتنامه بازرگانی و همکاری‌های اقتصادی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اسپانیا

ماده واحده - موافقتنامه بازرگانی و همکاریهای اقتصادی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اسپانیا مشتمل بر یک مقدمه و هفت مده که در تاریخ بیستم تیرماه ۱۳۵۲ برابر یازدهم ژوئیه ۱۹۷۳ در مادرید به امضاء نمایندگان دولتین رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون اقتصاد - محمد ابراهیم نیکپور.

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۲/۱۱/۲۱ لایحه دولت ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه بازرگانی و همکاریهای اقتصادی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اسپانیا را با حضور معاونان پارلمانی وزارت امور خارجه و وزارت اقتصاد برای شور اول رسیدگی و مصوبه کمیسیون اقتصاد را تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

رئیس کمیسیون امور خارجه - دکتر محمود ضیائی.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است. نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رﺃی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به تمدید مهلت مقرر در قانون اصلاح تبصره ۲ ماده ۷۳ قانون محاسبات عمومی

۹- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به تمدید مهلت مقرر در قانون اصلاح تبصره ۲ ماده ۷۳ قانون محاسبات عمومی

رئیس - گزارش شور اول تمدید مهلت مقرر در قانون اصلاح تبصره دو ماده ۷۳ قانون محاسبات عمومی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه روز شنبه ۱۳۵۲/۱۱/۲۰ با حضور آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی لایحه شماره ۱۹۰۷۲ مورخ ۱۳۵۲/۸/۱۶ ارسالی از مجلس سنا راجع به تمدید مهلت مقرر در قانون اصلاح تبصره ۲ ماده ۷۳ قانون محاسبات عمومی را که در جلسه سه شنبه ۱۳۵۲/۱۱/۲ وصول آن اعلام و به شماره ۱۰۰۷ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داد و عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون تمدید مهلت مقرر در قانون اصلاح تبصره ۲ ماده ۷۳ قانون محاسبات عمومی

ماده واحده - مهلت مقرر در قانون اصلاح تبصره ۲ ماده ۷۳ قانون محاسبات عمومی مصوب هفتم تیرماه ۱۳۵۱ در مورد معاملات مربوط به واحدهای خارج از مرکز شرکت ملی ذوب آهن ایران تا پایان شهریور ماه ۱۳۵۳ تمدید می‌شود.

مخبر کمیسیون دارائی - امان الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه دوشنبه ۱۳۵۲/۱۱/۲۲ با حضور آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزرات اقتصاد لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به تمدید مهلت مقرر در قانون اصلاح تبصره ۲ ماده ۷۳ قانون محاسبات عمومی را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تائید گزارش کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اقتصاد - محمد ابراهیم نیکپور.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است. آقای فرهاد پور بفرمائید.

فرهادپور - نمایندگان محترمی که در دوره گذشته افتخار نمایندگی داشتند شاید به خاطر داشته باشند که به اندازه‌ای در لوایح دولت نسبت به اجرای قانون محاسبات عمومی استثناء در استثناء وجود داشت که همگی در این مقام بودیم و اقدام کردیم که قانون محاسبات عمومی مربوط به ۵۰ سال قبل از طرف مجلس انقلاب و از طرف خود نمایندگان دوره ۲۲ که اکثراً خود خانمها و آقایان بودید به طور کلی تجدید نظر شد و در ۱۳۴۹ قانون محاسبات عمومی جدید اصلاح شد منطبق با زمان جایگزین قانون محاسبات عمومی گذشته شد که می‌گفتند مربوط به ۵۰ سال پیش است و منطبق با شرایط دوره انقلاب نیست و با اوضاع و احوال و امکانات امروز تطبیق ندارد و بایستی در آن تجدید نظر شود.

قانونی که امروز مورد عمل است محصول فکر خود شماست و در حزب شما مطالعه شده اکثریت حزبی شما به آن رﺃی داده‌اند و متاسفانه می‌بینیم که‌ای قانون هنوز مرکب امضاء آن خشک نشده اصلاحیه پشت اصلاحیه می‌آوردند و عدم توجه به مواردش بطور مختلف به چشم می‌خورد (صحیح است).

اصلاحیه‌ای که امروز مطرح است دومین اصلاحی است در ماده ۷۳ , بنده فکر می‌کنم در سیستم دمکراسی یعنی در حکومت قانون آنچه مهم است رعایت احترام قانون و احترام به قانون است به نظر من باید دستگاههای دولتی نسبت به قوانینی که تصویب می‌شود چنان عمل کند که هر روز به علت کسر کار آنها یک اصلاح قانونی ایجاب نکند که بیاورند و تصویب کنند.

اکثریت از دولت حمایت می‌کند آمادگی برای قبول نظرات دولت دارد ولی جناب آقای دکتر الموتی شخص جنابعالی که مرد اصولی هستید بهتر است این را در مجامع حزبی اعلام بفرمائید که این حمایت و پشتیبانی لازمه این نیست که کسر کارشان را به صورت تجدید نظر و تجدید نظرهای متوالی در قانون جبران کنند حکمی داده شده که یک موسساتی در ظرف مدت معین یک وظیفه‌ای را اجرا کنند این وظیفه تا پایان شهریور ماه سال ۵۲ باید عمل می‌شد عمل نشد امروز آورده‌ایم تا پایان سال ۵۳ تمدید بشود به من بفرمائید چه ضابطه‌ای هست که اگر در پایان ۵۳ عمل نشد قانونی نیاورند و تا پایان ۵۴ نکنند شخصاً معتقد هستم مگر نمی‌توانید ضابطه‌ای برای اجرای این نظرات در دستگاههای دولت اعمال بفرمائید لااقل بفرمائید قانون را طوری بنویسید که هر روز مجبور نباشید بگویید آقا این موسسه معاف.

این ماده ۷۳ را مطالعه کنید با تبصره دو و سه نمی‌خواند اصلاح تبصره دو با قبلی نمی‌خواند این اصلاح با اصل نیت و فکر نمی‌خواند یک شرکت هائی هستند که اگر اسمشان در قانون نبود آن قانون درباره شان اجرا نمی‌شد خوب چرا شعری می گوئید آقای معاون وزارت دارائی که توی قافیه اش می‌مانید شرکتهائی که اگر اسمشان در قوانین نباشد قانون درباره آن اجرا نمی‌شود و مشمول آن قانون نمی‌شوند خوب این تبصره یک را حذف کنید اسامی این شرکتها نباشد و هر روز شما ملزم و موظف نشوید به اینکه نتوانستیم حکم قانونی را اجرا بکنیم بیائید یکسال تمدید کنیم آخر سال اگر نتوانست اجرا کند چکار می‌خواهید بکنید؟

بنده شخصاً معتقدم اگر می‌بینید که پاره‌ای از دستگاهها تبعیت از اصول قانون محاسبات عمومی به مذاقشان سازگار نیست اصلاً معافشان بفرمائید چرا عمل دستگاه قانون و قانون گذاری را به صورتی در می‌آورید که احترام به قانون و قانون گذاری به این کیفیت در آید آنها موظف بودند که تا آخر شهریور ماه ۵۲ یک آئین نامه‌ای برای نحوه معاملاتشان به تصویب برسانند خوب چرا نرساندند چقدر مدت می‌خواستند حالا که می گوئید تا ۵۳ اگر در شهریور ۵۳ هم باز این آئین نامه را به تصویب نرسانده بود چکار خواهید کرد باز می آئید.

می گوئید ۵۴ چون باز نمی گوئید چرا قانون را اجرا نکردید بدلیل اینکه امسال نگفتید چرا اجرا نکردید. واقعاً اگر ضرورت دارد این قبیل موسسات را بردارید اگر می‌توانید حکم قانونی بدهید به ترتیبی باشد چون قانون که به تصویب و توشیح می‌رسد لازم الاجرا است و در جامعه باید مورد احترام و مورد حمایت باشد به نظر من احترام به قانون و رعایت حکومت قانون به نفع خود دولت است و باید از دستگاههایش مسئولیت بخواهد. و انشاء الله نماینده دولت به ما توضیح خواهند داد که به چه دلیل این وظیفه قانونی در ظرف زمانی معین که تکلیف قانونی داشته است رعایت نشده است (احسنت - صحیح است).

رئیس - آقای دکتر کاشفی بفرمائید.

دکتر کاشفی (معاون وزارت دارائی)- در قانون محاسبات عمومی مقررات برای معاملات شرکتهای دولتی پیش بینی شده و شرکت ملی ذوب آهن هم مثل بقیه شرکتها از این مقررات تبعیت کرده و آئین نامه معاملات خودش را به تصویب رسانده منتهی این شرکت وضع خاص دارد در نقاط مختلف واحدهای مهمی دارد که معاملات آن مهم است در نواحی مختلف چه از نظر کارخانه و چه از نظر معادن فعالیتش زیاد است چون مقررات معاملاتی شرکتهای دولتی در آن پیش بینی شده است که مرجع خاص برای اتخاذ تصمیم نسبت به معاملات تشکیل بشود که این مرجع در تهران تشکیل می‌شود انجام معاملات شهرستانها با تصویب این مرجع مشکل است در تبصره ۲ ماده ۹۶ اجازه داده شده است که واحدهای خارج از مرکز سازمان ذوب آهن تابع مقررات مالی و معاملاتی خودش باشد تا موقعی که به شرکت تبدیل بشود به دلایل خاص این شرکت تا به حال تشکیل نشده، شاید علت این است که در انتظار شروع بهره برداری و اطلاع از وضع بعد از بهره برداری هستند که تا به حال اقدام به تاسیس شرکت در شهرستانها نشده است.

ولی این عمل در سال آینده انجام می‌شود و به محض اینکه واحدهای خارج از مرکزش تبدیل بشود به شرکت بلافاصله مقررات معاملاتی شرکتهای دولتی در آنجا هم اجرا می‌شود دوباره تکرار می‌کنم آئین نامه معاملاتی شرکت ملی ذوب آهن طبق قانون محاسبات عمومی تنظیم و اجرا شده فقط واحدهای خارج از مرکز شرکت است که در انتظارند تبدیل به شرکت بشوند.

رئیس - نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رﺃی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح تبصره ماده ۱۵ و بندهای (ب) و (ج) ماده ۱۶ قانون تشکیل دادگاه عالی انتظامی قضات ارتش

۱۰- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح تبصره ماده ۱۵ و بندهای (ب) و (ج) ماده ۱۶ قانون تشکیل دادگاه عالی انتظامی قضات ارتش

رئیس - گزارش شور اول اصلاح تبصره ماده ۱۵ و بندهای (ب) و (ج) ماده ۱۶ قانون تشکیل دادگاه عالی انتظامی قضات ارتش مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه نهم بهمن ماه ۱۳۵۲ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۶۷۰۱۸- ۱۳۵۲/۹/۱۱ دولت راجع به اصلاح قانون تشکیل دادگاه عالی انتظامی قضات ارتش را که در جلسه ۱۳۵۲/۱۱/۲ به مجلس شورای ملی تقدیم و به شماره ۱۰۰۳ چاپ شده است مطرح کرد و با اصلاحی بشرح زیر مورد تصویب قرار داد.

اینک گزارش شور اول آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح تبصره ماده ۱۵ و بندهای (ب) و (ج) ماده ۱۶ قانون تشکیل دادگاه عالی انتظامی قضات ارتش

ماده واحده - تبصره ماده ۱۵ و بندهای (ب) و (ج) ماده ۱۶ قانون تشکیل دادگاه عالی انتظامی قضات ارتش مصوب بهمن ماه ۱۳۴۳ بشرح زیر اصلاح می‌شود.

۱- تبصره ماده ۱۵- در صورت محکومیت متخلف به یکی از تنبیهات مندرج در بندهای ۵و۶و۷ دادگاه می‌تواند بنا به مقتضیات با تصریح در حکم متخلف را به طور موقت یا دائم از خدمات قضائی محروم نماید.
۲- بند ب ماده ۱۶- مفاد احکام متضمن تنبیهات مذکور در بندهای ۳و۴ ماده ۱۵ بوسیله دادسرای انتظامی قضات ارتش برای درج در فرمان همگانی ارتش ارسال و پس از درج به موقع اجرا گذاشته می‌شود.
۳- بند ج ماده ۱۶- اجرای احکام متضمن تنبیهات مذکور در بندهای ۵و ۶و ۷و ۸ ماده ۱۵ موکول به تصویب اعلیحضرت همایون شاهنشاه بزرگ ارتشتاران و درج در فرمان همگانی ارتش شاهنشاهی خواهد بود و در این موارد بنا به اراده ملوکانه ممکن است تنبیه یک درجه تخفیف داده شود یا امر به تاخیر اجرای حکم صادر گردد.

مخبر کمیسیون دادگستری - دکتر سید محمد رضا تنکابنی.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۳۵۲/۱۱/۲۳ با حضور تیسمار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه اصلاحی قانون تشکیل دادگاه عالی انتظامی قضات ارتش را مطرح و گزارش کمیسیون دادگستری را در این مورد عیناً تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام - روح الله جعفری.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رﺃی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول اصلاح تبصره ماده واحده قانون تعمیم قانون تبدیل درجه داران فنی و نیروی هوائی به ناو استوار یکم‌های رسته‌های مخصوص نیروی دریائی

۱۱- طرح گزارش شور اول اصلاح تبصره ماده واحده قانون تعمیم قانون تبدیل درجه داران فنی و نیروی هوائی به ناو استوار یکم‌های رسته‌های مخصوص نیروی دریائی.

رئیس - گزارش شور اول اصلاح تبصره ماده واحده قانون مربوط به تعمیم قانون تبدیل درجه داران فنی نیروی هوائی نسبت به ناو استوار یکم‌های رسته‌های مخصوص نیروی دریائی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۸ بهمن ما ه ۱۳۵۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۶۷۲۴۰ مورخ ۱۳۵۲/۹/۱۲ دولت راجع به اصلاح تبصره ماده واحده قانون مربوط به تعمیم قانون تبدیل درجه داران فنی نیروی هوائی نسبت به ناو استوار یکمهای رسته‌های مخصوص نیروی دریائی را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۱۱/۲ تقدیم و به شماره ۱۰۰۰ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه اصلاحی تبصره ماده واحده قانونی مربوط به تعمیم قانون تبدیل درجه داران فنی نیروی هوائی نسبت به ناو استوار یکم‌های رسته‌های مخصوص نیروی دریائی.

ماده واحده - تبصره ماده واحده قانون مربوط به تعمیم قانون تبدیل درجه داران فنی نیروی هوائی نسبت به ناو استوار یکم‌های رسته‌های مخصوص نیروی دریائی مصوب ۱۳۴۳/۴/۱۶ بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

  • تبصره - مقررات این ماده در صورت بودن محل سازمانی شامل استوار یکمهای واجد شرایط رسته‌های مخصوص نیروی زمینی و رسته‌های مشترک ارتش شاهنشاهی که دارای گواهینامه سوم متوسط یا معادل آن باشند نیز می‌گردد مقررات مربوط به آموزشگاه ستوان یاری و شرایط ورود ره آموزشگاه مزبور طبق اساسنامه خواهد بود که به تصویب وزارت جنگ خواهد رسید.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری - رضا پیرزاده.

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۱۰ بهمن ماه ۱۳۵۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه راجع به اصلاح تبصره ماده واحده قانون مربوط به تعمیم تبدیل درجه داران فنی نیروی هوائی نسبت به ناو استوار یکم‌های رسته‌های مخصوص نیروی دریائی را مورد رسیدگی داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تائید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی - امان الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۲۳ بهمن ماه ۱۳۵۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه دولت راجع به اصلاح تبصره ماده واحده قانون مربوط به تعمیم قانون تبدیل درجه داران فنی نیروی هوائی نسبت به ناو استوار یکمهای رسته‌های مخصوص نیروی دریائی را مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد که اصلاحات مذکور مورد تائید کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری قرار گرفت.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام - روح الله جعفری.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رﺃی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- اخذ رﺃی نهائی و تصویب لایحه تغییر ماخذ وصول حقوق گمرکی فیلم‌های سینمائی و ابلاغ به دولت

۱۲- اخذ رﺃی نهائی و تصویب لایحه تغییر ماخذ وصول حقوق گمرکی فیلم‌های سینمائی و ابلاغ به دولت.

رئیس - لایحه تغییر ماخذ وصول حقوق گمرکی فیلم‌های سینمائی که از مجلس سنا برگشته است برای اخذ رﺃی نهائی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
قانون تغییر ماخذ وصول حقوق گمرکی فیلم‌های سینمائی

ماده واحده - حقوق گمرکی کالای مشمول شماره‌های تعرفه ۳۷/۰۶ و ۳۷/۰۷ جدول منضم به قانون امور گمرکی مصوب ۳۰ خرداد ۱۳۵۰ از تاریخ تصویب این قانون هر کیلو با قرقره یکهزار ریال تعیین می‌شود.

رئیس - نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رﺃی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی آقای مهندس صائبی، اعلام شد و در محل نطق اخذ رﺃی به عمل آمد .)

آقایان سجادی - دکتر غنی - کوروس - خانم جهانبانی - دکتر ضیائی - مهندس فروهر - دکتر خطیبی - دکتر عدل - دکتر یزدان پناه - دکتر سعید - دکتر الموتی - دکتر دادفر - مهندس علی برومند - دکتر نجیمی - کاظم مسعودی - خانم نیره سعیدی - ناصرزاده - مهندس سهم الدینی - دکتر فروزین - عبدالحسین آموزگار - مهندس اردلان - اهری - مجید موسوی - ذوالفقاری - مافی - دکتر پر تو - اعظم - دکتر کفائی - شاهنده - دکتر رشتی - مهندس جلالی نوری - محمد ولی قراچورلو - مجد - دکتر متین - عباس میرزائی - صائب - دکتر بیت منصور - پزشکی - مهندس معینی زند - رضوی - اخلاقی - توسلی - ریگی - دکتر انوشیروانی - اسعد رزم آرا - محسنی مهر - دکتر امامی خوئی - ایمان زهرائی - بختیاری پور - دکتر صفائی - دکتر گاگیک هوا کیمیان - دکتر معظمی - نیک پور - دکتر اعتمادی - دیهیم - فهیمی - کمالوند - دکتر مدنی - دکتر رهنوردی - دکتر حبیب اللهی - تیمسار همایونی - دکتر کیان - کاسمی - دکتر علومی - مهندس فیروز عدل - حیدر قلی برومند - مهندس احتشام شهیدی خانلرقراچورلو - پدرامی - - بهنیا- مهندس زاهدی - خانم آصف زاده - احمد - اولیاء شیرازی - دکتر حاتم - مهندس نظمی - دکتر پناهی - پسیان - پروین - دکتر بیگلری - دکتر بهزادی - نیک روش - محدث زاده - اولیاء - بدر صالحیان - خانم پیر نیا - دکتر یحیی بهبهانی - مهندس پروشانی - جهانشاهی - دکتر رفیعی - دکتر عظیمی - خانم ابتهاج سمیعی - دکتر موثقی - شیخ الاسلامی - غلامرضا بهادری - دکتر امین - دکتر صالحی - معیری - حیدر صائبی - امیر احمدی - بوداغ زاده - پور بردباری - بدرخانی - دکتر بازرگانی - خانم امیر ابراهیمی - پیر زاده - اوحدی - خانم اقبال - اسلام نیا - دکتر اسکوئیان - دکتر پیر - دکتر تنکابنی - دکتر توانا - دکتر جزایری - جعفری - مهندس جلالی - خانم مزارعی - جهانی - چنگیزی - خانقاهی - حیدری - مهندس کیا - جوانشیر - کمالاتی - خانم دکتر دولتشاهی - خانم صفی نیا - موسوی ماکوئی - مهندس عنایت بهبهانی - دکتر حبیب بهبهانی - دکتر سعید بهادری - دکتر برادر - مهندس بدیعی - دکتر فضل الله صدر - زهتاب فرد - حکمت یزدی - تژده - دکتر موسوی - بختیاریها - امام مردوخ - خانم اسدی - اخوی - دکتر ابوالهدی -دکتر آزاد - اکبر - محمدعلی آموزگار - احتشامی - مهندس خسروی - تیمسار خطیب شهیدی - خورشید - داروئی - دشتی - احمدی - دکتر منتظری - دکتر راد - رشیدی - دکتر رشید یاسمی - دولو ادیب سمیعی - مهندس اربابی - زرین پور - دکتر زهرائی - دکتر رازانی - سراج الدینی - خانم دکتر سرخوش - سعادت - سعادت فرد - دکتر سنگ - شریفها - دکتر شکرائی - حی - دکتر صمد زاده - دکتر قاسم صوفی - دکتر وجیه الله صدر - رامبد - فخر طباطبائی - فضائلی - ظفر - طباطبائی دیبا - صادقی - شیخ رضائی - کریم بخش سعیدی - ساگینیان - کشفی - دکتر رئیسی ضیاء - رضوی - رهبر- نامور - دکتر نصیری - دکتر نایبی - میر افضل - مهدوی اردستانی - فریدونفر - خانم زاهدی - فرنود مهندس فرخ - فتوحی - غضنفری - دکتر عسگری - عزیز مرادی - خانم دکتر طالقانی - علی طباطبائی - طلوعی - خانم دکتر صنیع - دکتر سعید حکمت - دکتر محققی - اسمعیل خزیمه - دکتر شریف امامی - فرهادپور - قاضی زاده - قدردان - کورانلو- مهندس نصر - دکتر لقمان ادهم - سعید وزیری - بوشهری - دکتر مرتضوی - دکتر وفا - اکبر مسعودی - مظاهری - مظهری - مهند عبد الحمید - معینی - پور بابائی - دکتر وحید نیا - دکتر خسروی کردستانی - مهند س ریاضی - مهند س صائبی - زعفرانلو خانم بزرگ نیا - عبد العباس طرفی - عبد الهادی آقایان - دکتر بوذرجمهر مهر - خانم دکتر گرگانی.

(آراء مأخوذ شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید)

  • آراء موافق: ۱۹۸ رﺃی
  • آراء مخالف :۳۳ رﺃی

رئیس - لایحه با ۱۹۸ رﺃی موافق و ۳۳رﺃی مخالف تصویب شد و به دولت ابلاغ می‌شود.

موافقین

آقایان کمالوند - دکتر مدنی - دکتر رهنوردی - دکتر حبیب اللهی - تیمسار همایونی - دکتر کیان - کاسمی - دکتر علومی - مهندس فیروز عدل - حیدر قلی برومند - مهندس احتشام شهیدی خانلرقراچورلو - پدرامی - - بهنیا- مهندس زاهدی - خانم آصف زاده - احمد - اولیاء شیرازی - دکتر حاتم - مهندس نظمی - دکتر پناهی - پسیان - پروین - دکتر بیگلری - دکتر بهزادی - نیک روش - محدث زاده - اولیاء - بدر صالحیان - خانم پیر نیا - دکتر یحیی بهبهانی - مهندس پروشانی - جهانشاهی - دکتر رفیعی - دکتر عظیمی - خانم ابتهاج سمیعی - دکتر موثقی - شیخ الاسلامی - غلامرضا بهادری - دکتر امین - دکتر صالحی - معیری - حیدر صائبی - امیر احمدی - بوداغ زاده - پور بردباری - بدرخانی - دکتر بازرگانی - خانم امیر ابراهیمی - پیر زاده - اوحدی - خانم اقبال - اسلام نیا - دکتر اسکوئیان - دکتر پیر -دکتر سنگ - شریفها - دکتر شکرائی - حی - دکتر صمد زاده - دکتر قاسم صوفی - دکتر وجیه الله صدر - دکتر نصیری - دکتر نایبی - میر افضل - مهدوی اردستانی - فریدونفر - خانم زاهدی - فرنود - مهندس فرخ - فتوحی - غضنفری- دکتر عسگری - عزیز مرادی - خانم دکتر طالقانی - علی طباطبائی - طلوعی - خانم دکتر صنیع - قاضی زاده - قدردان - کورانلو - مهندس نصر - دکتر لقمان ادهم - سعید وزیری - بوشهری - دکتر مرتضوی - دکتر وفا - اکبر مسعودی - مظاهری - مظهری - مهندس عبد الحمید معینی - پوربابائی - دکتر وحید نیا - دکتر خسروی کردستانی - مهندس ریاضی - مهند س صائبی - زعفرانلو - خانم بزرگ نیا - عبد العباس طرفی - عبد الهادی آقایان - بوذرجمهر مهر - خانم دکتر گرگانی - سجادی - دکتر غنی - کورس - خانم جهانبانی - دکتر ضیائی - فروهر - دکتر خطیبی - دکتر عدل - دکتر یزدان پناه - دکتر سعید – دکتر الموتی - دکتر دادفر - مهندس علی برومند - دکتر نجیمی - کاظم مسعودی - خانم نیره سعیدی- ناصرزاده - مهندس سهم الدینی - دکتر فروزین - عبد الحسین آموزگار - مهندس اردلان - اهری - مجید موسوی - ذوالفقاری - مافی - دکتر پرتو اعظم - دکتر کفائی - شاهنده - دکتر رشتی - مهندس جلالی نوری - محمد ولی قراچورلو - مجد - دکتر متین - عباس میرزائی - صائب - دکتر بیت منصور - پزشکی - مهندس معینی زند - رضوی - اخلاقی - توسلی - ریگی - دکتر انوشیروانی - اسعد رزم آرا - محسنی مهر - دکتر امامی خوئی - ایمان زهرائی - بختیاری پور - دکتر صفائی - دکتر گاگیک هوا کیمیان - دکتر معظمی - نیک پور - دکتر اعتمادی دیهیم - فهیمی-دکتر تنکابنی - دکتر توانا - دکتر جزایری - جعفری - مهندس جلالی - خانم مزارعی - جهانی - چنگیزی - خانقاهی - حیدری - مهندس کیا - جوانشیر - کمالاتی - خانم دکتر دولتشاهی - خانم صفی نیا - موسوی ماکوئی - مهندس عنایت بهبهانی - دکتر حبیب بهبهانی - دکتر سعید بهادری - دکتر برادر - مهندس بدیعی- مهندس خسروی - تیمسار خطیب شهیدی - خورشید - داروئی - دشتی - احمدی - دکتر منتظری - دکتر راد - رشیدی - دکتر رشید یاسمی - دولو - ادیب سمیعی - مهندس اربابی - زرین پور - دکتر زهرائی - دکتر رازانی - سراج الدینی - خانم دکتر سرخوش - سعادت - سعادت فرد.

مخالفین

آقایان زهتاب فرد - حکمت یزدی - تژده - دکتر موسوی - بختیاریها - امام مردوخ - خانم اسدی - اخوی - دکتر ابوالهدی -دکتر آزاد - اکبر - محمدعلی آموزگار - احتشامی- رامبد - فخر طباطبائی - فضائلی - ظفر - طباطبائی دیبا - صادقی - شیخ رضائی - دکتر فضل الله صدر - کریم بخش سعیدی - ساگینیان - کشفی - دکتر رئیسی - ضیاء رضوی - رهبر - نامور - دکتر سعید حکمت - دکتر محققی - اسمعیل خزیمه - دکتر شریف امامی - فردهاپور.

- اخذ رﺃی و انتخاب آقای محمد حسین اخوی به سمت ناظر اندوخته اسکناس در بانک مرکزی ایران

۱۳- اخذ رﺃی و انتخاب آقای محمد حسین اخوی به سمت ناظر اندوخته اسکناس در بانک مرکزی ایران

رئیس - انتخاب یک نفر ناظر اندوخته اسکناس مطرح است آقای رامبد بفرمائید.

رامبد - کاندیدای فراکسیون حزب مردم برای امر نظارت بر اندوخته اسکناس در بانک جناب آقای اخوی می‌باشد ولی بنده اجازه می‌خواهم چند کلمه به این موضوع اضافه کنم با ترتیبی که از جهات کار فراکسیونها در مجلس معمول شده و وحدت رﺃی و انضباط ملاک عمل و رویه قرار گرفته روشن است با معرفی کردن آقای اخوی ۳۳ رﺃی که الساعه به لایحه دولت از طرف فراکسیون ما به عنوان مخالف داده شد و حاکی از حضور ۳۳ نفر از اعضای فراکسیون حزب مردم است طبیعی است که آقای اخوی هم ۳۳ رﺃی خواهند آورد و هر کس را که لیدر محترم اکثریت از نمایندگان محترم اکثریت معرفی کنند به تعداد آراء اکثریت، رﺃی خواهد آورد و به یقین از اکثریت و اقلیت همه شایستگی و صلاحیت احراز این سمت را دارند اما بنده همیشه در مجلس یک مطلب را عنوان کرده‌ام و آن این است که بعد از ششم بهمن و انقلابی که در تمام شئون در مملکت داشتیم نحوه عمل احزاب هم در کشور ما یک مطلب اصولی و جدیدی است که ما ضمن گسترش کار حزب باید مصالح عالی مملکت را در نظر بگیریم و بدانیم پایه هائی را که در اصول و روش و کار احزاب ما می‌گذاریم سنت‌ها و سوابقی در امور سیاسی و اجتماعی مملکت ما خواهد شد که مسئول خوب و بد آینده آن ما پایه گذاران هستیم، از این جهت بنده در این مورد از اکثریت محترم تقاضای بذل توجه دارم ما هیچ احتیاجی نداریم بدانیم انگلستان، شوروی یا چین و سایر ممالک چه می‌کنند برای اینکه هر کدام برای خود راه ور سمی دارند ولی با چشم امروز عواقب وخیم تعصبات ناصحیح رقابت‌های سیاسی را در اغلب کشورهای آزاد می‌بینیم که برخلاف مصالح مملکت تمام می‌شود، خوشبختانه در مملکت ما به موازات این تعصبات حزبی همیشه در پشت این تریبون دیدیم آنجا که مصالح ملت و منافع مملکت مطرح بوده چه اقلیت و چه اکثریت این مسائل را مقدم بر رقابت سیاسی و تعصب حزبی و امتیازات شخصی خودشان قرار داده‌اند (صحیح است).

حالا هم که برای این قبیل نظارتها ناظرانی از طرف مجلس انتخاب و اقدام می‌کنیم یک اصل را نباید از نظر دور بداریم و آن این است که سلامت گردش امور و انجام کارها به طور صحیح هر قدر توﺃم با نظارت از دیدهای مختلف حتی مغایر انجام بگیرد برای گیرندگان گزارش خیلی امکان قضاوت بهتری هست فراموش بکنیم که امروز کدام حزب یا کدام دسته اکثریت و اقلیت هستند به طور اصولی اگر توجه بکنیم اگر بازرسها قضاوت کنندگان نظار از دیدهای مختلف مسائل را بررسی و گزارش تقدیم کنند نتیجه بهتری گرفته می‌شود بنده مثالی هم در خاتمه عرایضم می‌زنم و بعد موضوع را موکول به تصویب اکثریت محترم و اعلام نظر لیدر محترم اکثریت می‌کنم در خیلی از کشورهای دنیا برای مراعات همین اصل که افکار مختلف در مسائل مطرح شود آنجا که سه کاندیدا باید معرفی بشود هر یک از احزاب بیش از ۲ کاندیدا معرفی نمی‌کنند که خودشان کمک کرده باشند به کاندیدای سوم که از طرف حزب مقابل انتخاب شود از این جهت بنده از اکثریت محترم یک تقاضا دارم بیائیم برای تامین این اصل اکنون که از بین دو ناظر دیگر را شما اکثریت هم توجه و همکاری بفرمائید از طرف حزب دیگر انتخاب بشود خواه ناخواه گزارشاتی به حضور شما و مجلس تقدیم می‌شود و شما تصویب کنندگان نهائی هستید ولی در داشتن نظارت یک کمکی است که ما هم به سهم خود با شما همکاری می‌کنیم (صحیح است).

رئیس - آقای دکتر الموتی بفرمائید.

دکتر الموتی - بنده می‌خواهم به عرض همکاران محترم برسانم بر اثر بحث‌های مختلف که در مجلس شورای ملی شده است و مسائلی که بین حزب ایران نوین و مردم مورد بحث قرار گرفته لیدر محترم اقلیت هم کراراً در این مورد بحث و صحبت فرموده‌اند مطلب در دفتر سیاسی حزب ایران نوین مطرح شد البته بعد از اینکه همکار عزیز ما جناب دکتر رشتی شخصاً به علت داشتن سمت قائم مقام ریاست فراکسیون و اداره امور بین المجالس خودشان تصمیم گرفته‌اند که از سمت ناظر اندوخته اسکناس استعفا کردند و گفتند :من به این علت ادامه کار نمی‌توانم بدهم.

با تجلیل از خدمات و زحمات جناب دکتر رشتی و جناب ادیب سمیعی که اینکار را انجام می‌دهند بعد از استعفای آقای دکتر رشتی این بحث بین لیدر محترم اقلیت و فراکسیون پارلمانی ما مطرح شد و دفتر سیاسی حزب موافقت کرد که این کرسی نظارت را فراکسیون پارلمانی ما به حزب مردم واگذار کند و موقع رﺃی هم جناب آقای رامبد تمام همکاران ما رﺃی خواهند داد چون من خدمتتان عرض می‌کنم ناظری که از مجلس انتخاب می‌شود ناظر مجلس ایران است، ناظر حزب مردم با حزب ایران نوین نیست و در اجرای وظیفه‌ای که دارند چه آقای رشتی و چه آقای ادیب سمیعی و چه آقای اخوی فرق نمی‌کند آن وظیفه‌ای را که قوه مقننه به عهده ناظر گذاشته است آنرا انجام خواهند داد (صحیح است).

بنابراین با تجلیل از خدمات جناب دکتر رشتی و جناب ادیب سمیعی که کما کان جناب ادیب سمیعی این خدمات را ادامه می‌دهند به اطلاعتان می‌رسانم که فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین هم به کاندیدای حزب مردم جناب آقای اخوی رﺃی خواهند داد (احسنت).

رامبد - بسیار متشکرم.

رئیس - بنا بر این ابتدا سه نفر به قید قرعه برای نظارت در امر انتخاب معین می‌شوند که با دو نفر از منشی‌ها خانم صفی نیا و آقای دکتر رئیسی در اخذ و استخراج آراء نظارت بفرمائید.

(اقتراع به عمل آمد و آقایان ملکشاه ظفر و دکتر ضیائی و پور بابائی انتخاب شدند)

رئیس - از آقایان خواهش می‌کنم تشریف بیاورند و در اخذ و استخراج آراء نظارت بفرمایند.

(اسامی نمایندگان به ترتیب زیر وسیله خانم صفی نیا اعلام و در محل نطق اخذ رﺃی به عمل آمد).

آقایان سجادی - دکتر غنی - کوروس - خانم جهانبانی - دکتر ضیائی - مهندس فروهر - دکتر خطیبی - دکتر عدل - دکتر یزدان پناه - دکتر سعید - دکتر الموتی - دکتر دادفر - مهندس علی برومند - دکتر نجیمی - کاظم مسعودی - خانم نیره سعیدی - ناصرزاده - مهندس سهم الدینی - دکتر فروزین - عبدالحسین آموزگار - مهندس اردلان - اهری - مجید موسوی - ذوالفقاری - مافی - دکتر پر تو - اعظم - دکتر کفائی - شاهنده - دکتر رشتی - مهندس جلالی نوری - محمد ولی قراچورلو - مجد - دکتر متین - عباس میرزائی - صائب - دکتر بیت منصور - پزشکی - مهندس معینی زند - رضوی - اخلاقی - توسلی - ریگی - دکتر انوشیروانی - اسعد رزم آرا - محسنی مهر - دکتر امامی خوئی - ایمان زهرائی - بختیاری پور - دکتر صفائی - دکتر گاگیک هوا کیمیان - دکتر معظمی - نیک پور - دکتر اعتمادی - دیهیم - فهیمی - کمالوند - دکتر مدنی - دکتر رهنوردی - دکتر حبیب اللهی - تیمسار همایونی - دکتر کیان - کاسمی - دکتر علومی - مهندس فیروز عدل - حیدر قلی برومند - مهندس احتشام شهیدی خانلرقراچورلو - پدرامی - - بهنیا- مهندس زاهدی - خانم آصف زاده احمد - اولیاء شیرازی - دکتر حاتم - مهندس نظمی - دکتر پناهی - پسیان - پروین - دکتر بیگلری - دکتر بهزادی - نیک روش محدث زاده - اولیاء - بدر صالحیان - خانم پیر نیا - دکتر یحیی بهبهانی - مهندس پروشانی - جهانشاهی - دکتر رفیعی - دکتر عظیمی - خانم ابتهاج سمیعی - دکتر موثقی - شیخ الاسلامی - غلامرضا بهادری - دکتر امین - دکتر صالحی - معیری - حیدر صائبی - امیر احمدی - بوداغ زاده - پور بردباری - بدرخانی - دکتر بازرگانی - خانم امیر ابراهیمی - پیر زاده - اوحدی - خانم اقبال - اسلام نیا - دکتر اسکوئیان - دکتر پیر - دکتر تنکابنی - دکتر توانا - دکتر جزایری - جعفری - مهندس جلالی - خانم مزارعی - جهانی - چنگیزی - خانقاهی - حیدری - مهندس کیا - جوانشیر-کمالاتی - خانم دکتر دولتشاهی - خانم صفی نیا موسوی ماکوئی - مهندس عنایت بهبهانی - دکتر حبیب بهبهانی - دکتر سعید بهادری - دکتر برادر - مهندس بدیعی - دکتر فضل الله صدر - زهتاب فرد - حکمت یزدی - تژده - دکتر موسوی - بختیاریها - امام مردوخ - خانم اسدی - اخوی - دکتر ابوالهدی دکتر آزاد - اکبر - محمدعلی آموزگار - احتشامی - مهندس خسروی - تیمسار خطیب شهیدی - خورشید - داروئی - دشتی احمدی - دکتر منتظری - دکتر راد - رشیدی - دکتر رشید یاسمی - دولو ادیب سمیعی - مهندس اربابی - زرین پور - دکتر زهرائی - دکتر رازانی - سراج الدینی - خانم دکتر سرخوش - سعادت - سعادت فرد - دکتر سنگ - شریفها - دکتر شکرائی حی دکتر صمد زاده - دکتر قاسم صوفی - دکتر وجیه الله صدر - رامبد - فخر طباطبائی - فضائلی - ظفر - طباطبائی دیبا صادقی شیخ رضائی - کریم بخش سعیدی - ساگینیان - کشفی - دکتر رئیسی ضیاء - رضوی - رهبر- نامور - دکتر نصیری دکتر نایبی میر افضل - مهدوی اردستانی - فریدونفر - خانم زاهدی - فرنود مهندس فرخ - فتوحی - غضنفری - دکتر عسگری عزیز مرادی - خانم دکتر طالقانی - علی طباطبائی - طلوعی - خانم دکتر صنیع - دکتر سعید حکمت - دکتر محققی - اسمعیل خزیمه - دکتر شریف امامی - فرهادپور - قاضی زاده - قدردان - کورانلو- مهندس نصر - دکتر لقمان ادهم - سعید وزیری بوشهری - دکتر مرتضوی - دکتر وفا - اکبر مسعودی - مظاهری - مظهری - مهند عبد الحمید - معینی - پور بابائی - دکتر وحید نیا - دکتر خسروی کردستانی - مهند س ریاضی - مهند س صائبی - زعفرانلو خانم بزرگ نیا - عبد العباس طرفی - عبد الهادی آقایان دکتر مهر - بانو دکتر گرگانی.

آراء ماخوذه و مهرهای تفتیشیه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام شد:

  • مهره‌های تفتیشیه ۲۱۰ عدد.
  • آراء ماخوذه ۲۱۰ رﺃی.

رئیس - آقای اخوی با ۲۱۰ رﺃی به اتفاق آراء به سمت ناظر اندوخته اسکناس در بانک مرکزی ایران انتخاب شدند (نمایندگان - مبارک است) آقای اخوی بفرمائید.

اخوی - از اینکه همکاران محترم خانم‌ها و آقایان رﺃی خودشان را به من دادند کمال تشکر را دارم و امیدوارم بتوانم در این سمت خدمتگزار باشم (احسنت).

- بیانات بعد از دستور آقایان: دکتر رشتی - احتشامی

۱۴- بیانات بعد از دستور آقایان: دکتر رشتی - احتشامی.

رئیس - آقای دکتر رشتی به عنوان بعد از دستور صحبت می‌فرمایند.

دکتر رشتی - با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم بنده برای چند دقیقه به طور اختصار درباره جریان هفته استان یزد که هفته پیش انجام شد نکاتی را به عرض ساحت مقدس مجلس می‌رسانم. بنده بدواً باید تشکر کنم از این فکر یعنی فکر اینکه به جای برنامه ریزی در اطاقهای در بسته و به جای قرائت خواسته‌های مردم استانها دولت به امر شاهنشاه آریامهر و با الهام گرفتن از برنامه‌های بسیار مترقیانه که همیشه از طرف رهبر خردمند ما ارائه می‌شود به فکر افتاده است که برای هر استانی در یک هفته همه مسائل مهم آن استان را با حضور مقامات مربوط و نمایندگان مجلسین و روسای انجمنهای استانها و اصناف و غیره بررسی کنند. بطوری که مردم بتوانند بوسیله نماینده هایشان مشکلات استان خودشان را در جمعی که همه مقامات مسئول در آن حضور دارند تجزیه و تحلیل کنند چون گرفتاری همیشگی که ما داشتیم این بود که بعضی از وزارتخانه‌ها مشکلات وزارتخانه‌های دیگر را نمی‌توانستند درک کنند یا از آن اطلاع داشته باشند. بنده خودم از استان یزد چندین مثال می‌توانم عرض کنم که یک قسمتی از برنامه‌های عمرانی به مناسبت عدم هماهنگی در یک قسمت از دستگاههای دولتی یا متوقف شده یا بکندی پیشرفت کرده است. این فکر که هر هفته برای یک استان باشد و نظر همه اهالی مملکت را جلب کنند که مشکلات یک استان به طور فشرده ولی تحت نظر خاص در یک دوره معین مورد بحث قرار بگیرد فکر خوبی است. بنده به عنوان یکی از نمایندگان استان یزد از زحمتی که مقامات دولتی و وزارت کشور و استانداری یزد برای برگزاری این هفته کشیدند (احسنت) از جناب مردم یزد تشکر می‌کنم. ولی اگر پیشنهادهایی که مطرح می‌شود و مورد موافقت دولت قرار می‌گیرد خدای نکرده بعد از آنکه هفته آن استان تمام شد آنهم در بوته فراموشی گذاشته شود البته حیف است و غیر از اتلاف وقت چیزی نخواهد بود بنده شخصاً کوشش کردم نکات اساسی را که به عنوان پیشنهاد در این هفته عنوان شد و مورد قبول و موافقت نمایندگان دولت قرار گرفت بدست بیاوریم که در اینجا به طور رسمی عرض کنم و در صورت جلسه ذکر بشود که همه یادشان باشد که این قولها را داده‌اند و می‌بایستی به اجراء در بیاید تا منویات شاهنشاه عظیم الشأن ما که فکر و اساس این کار از ایشان بود جامه عمل بپوشد و مردم هم نظراتشان اجراء بشود. با اجازه مقام ریاست این صورت را برای ثبت در صورت جلسه به اداره تند نویسی می‌دهم.

پیشنهادات و برنامه‌های آینده
۱- ساختمان راه یزد - طبس
۲- ساختمان راه یزد - بافق که مراحل مقدماتی این پروژه انجام شده است. مورد توجه دوست عزیزم آقای حکمت یزدی است که کراراً در اینجا یاد آور شده‌اند.
۳- اسفالت راه یزد - شیراز با ترافیک زیادی که با عبور مرور اتومبیل‌های نفت کش در این جاده می‌باشد.
۴- ساختمان راههای ییلاقی برای تامین آسایش مردم و جلب توریست.
۵- به کار انداختن واگن‌های درجه ۱ زیرا فعلاً مسافرین قطار از این لحاظ در مضیقه و ناراحتی می‌باشند.
۶- اصلاح تعرفه برق کشاورزی در ایام زمستان و تقلیل بهای برق مصرفی کشاورزی و صنعتی در ساعات پیک (حدود ۴ ساعت اول است).
۷- تشویق به امر سرمایه گذاری در گسترش صنعت از طریق معافیت‌های مالیاتی و امثالهم.
۸- تسریع در تاسیس یک مدرسه عالی در یزد.
۹- تامین اعتبار برای توسعه و وسایل و میدانهای ورزشی و ساختمان کاخ جوانان.
۱۰- کمک به افراد گروه نساجان تک فاز.
۱۱- تجدید نظر در ضوابط مربوط به ساختمان راههای روستائی که فعلاً با این ضوابط به علت پراکندگی روستاها در این منطقه مسئولیت اجرائی معلوم نیست با کدام سازمان می‌باشد.
۱۲- در بعضی از سازمانها اصل عدم تمرکز رعایت نمی‌شود و در این مورد توجه وزارت خانه و یا سازمانهای مربوط را جلب می‌نماید و تقاضا دارد که هر چه زودتر نسبت به تاسیس نمایندگی و یا اقلاً دفتر این سازمانها اقدام گردد از جمله سازمان جلب سیاحان - آمار عمومی - آبیاری - برق.
۱۳- گسترش صنعت قالیبافی از طریق شرکت سهامی فرش ایران هم از نظر کیفی و هم از نظر کمی.
۱۴- تخصیص اعتبار برای نوسازی و تکمیل اقدامات عمرانی در سطح شهرها.
۱۵- بررسی‌های مجدد یا تکمیلی به وضع آبهای تحت الارضی و مطالعه در خصوص تامین آب از طریق ساختمان سد و یا بند برای تزریق قنوات.
۱۶- چون آثار باستانی یزد از لحاظ تاریخی و صنعت معماری مخصوصاً صنعت خشت کاری مورد توجه بوده و شهرت جهانی دارد بنابراین احداث و ایجاد موزه‌ای در این شهر بسیار ضروری است چون تا کنون کاوشی مانند سایر نقاط از نظر اکتشاف و حفاری آثار باستانی به عمل نیامده پیشنهاد می‌شود که در این خصوص از طرف وزارت فرهنگ و هنر اقدام مقتضی معمول گردد همچنین توجه بیشتر به کارهای ذوقی و هنری با وجود فعالیت هائی که در چند سال اخیر انجام شده ضروری است.

در مورد راهها عرض می‌کنم می‌بایستی تجدید نظر در راههای روستائی که خیلی مورد نیاز است بشود چون اغلب روستاهای یزد متاسفانه با راههای اصلی یزد ارتباطشان کم است و روستائیان ما برای عرضه داشتن فرآورده هایشان خیلی در زحمت هستند مسئله مهمتری که اخیراً خیلی به آن توجه شده مسئله حفظ آثار باستانی است خوشوقتم عرض کنم که یزد یکی از شهرهای باستانی است که از طرف مقامات بین المللی مثل یونیسکو و غیره برای حفظ یافت یزد که شهر قدیمی است خیلی کمک می‌شود و می‌بایستی از طرف وزارت فرهنگ و هنر و سایر مقامات برای حفظ آثار باستانی هر قدر زحمت و خرج داشته باشد فروگذاری نشود و یکی از مشکلاتی که ما داریم مانند اغلب شهرهای جنوب و شرق ایران مسئله کم آبی است و برای مطالعه آب زیرزمینی باید هر قدر هزینه لازم است داده شود تا این کار انجام بشود برای اینکه اگر ما نتوانیم سفره آب یزد را که همه سال پائین می‌افتد و عمق چاههای آب و قنوات و غیره اضافه می‌شود و اگر فکر تامین آب آن طور که باید و هزینه لازم دارد نشود مسلماً وضع آینده یزد از این لحاظ موجب نگرانی خواهد بود و برای توزیع آب و شبکه آبهای شهرستانها وزارت آب و برق بایستی مطالعات دقیق کند و مصرف آب را تحت کنترل بگیرد و برای ایجاد منابع جدید آب هر چه که می‌توانید و هر نوع خدمت که لازم است فروگذاری نکند. به صور کلی پیشنهادهایی داده شده و در لیستی که بنده دارم /۱۶ پیشنهاد هست و همه پیشنهادهائی است که مردم بیان کرده‌اند و مقامات دولتی هم پذیرفته‌اند یقین دارم وزارت کشور در اجرای این پیشنهادها هر چه از دستش بر بیاید فروگذار نخواهد کرد و اگر همه این پیشنهادها عملی بشود می‌توانیم به جرﺃت بگویم که زحمات زیادی که وزارت کشور کشیده و مقامات وزارت کشور در تمام سطوح زحمت کشیده‌اند و ما از همه آنها متشکریم با اجرا خواهد بود و اگر این برنامه‌ها به اجراء برسد به زحمات این وزارتخانه و دستگاهای دولتی جواب داده شده و می‌توانم بگویم نتیجه از این پیشنهادها گرفته شده خواهش می‌کنم مقامات دولتی برای مردمی که این جا آمدند و از شهر خود دور شدند و این همه پیشنهادها وقتی مردم خواهشی دارند به آن خواهش توجه بشود و فقط از مجرای دستگاههای دولتی بخواهند که به خواسته‌های مردم که از طریق انجمن استان و انجمن شهرستان و انجمن شهر می‌دهند توجه کنند و به خواسته‌های مردم جواب مثبت بدهند خیلی متشکرم (احسنت - احسنت).

رئیس - آقای احتشامی بفرمائید.

احتشامی - موقعی که لایحه مربوط به فیلم مطرح بود چون اصلاحاتی در مجلس سنا نشده بود متاسفانه فرصت پیدا نکردم که چند نکته‌ای را به عرض برسانم اینک از موقع استفاده می‌نمایم و این مطالب را به عرض می‌رسانم.

موضوعی را که می‌خواهم با اجازه مقام محترم ریاست و نمایندگان محترم مطرح کنم یک مسئله بسیار مهم اجتماعی است که با سرنوشت فرزندان و خانواده‌ها بستگی مستقیم دارد.

اخیراً کار بازار فیلم سازی‌های مبتذل به جائی کشیده که متاسفانه به صورت مکتب فساد اخلاق درآمده‌اند (صحیح است) موضوع فیلم‌ها غالباً یا مبتنی بر امور جنسی است و یا زد و خورد در کاباره‌ها و یا جنایت و یا عشق‌های آلوده به هوس، آخر در کدام کشور اسلامی این بی بند و باری و هرج و مرج در امر فیلم سازی حاکم است و من نمی‌دانم کدام دستگاه مسئول نظارت و بررسی فیلم است؟

و چرا باید در انجام این وظیفه مهم اخلاقی قصور به عمل آمد به نظر من یک فیلم تنها از نظر فنی نباید بررسی بشود بلکه سناریوی آن نیز باید با دقت مورد مطالعه قرار گیرد (صحیح است). امروز می‌توان با تکنیک پیشرفته‌ای که در کار فیلم سازی و فیلم برداری به عمل آمده سینما را به صورت یک مکتب اخلاقی درآورد (صحیح است).

امروز که ایران خوشبختانه در پرتو یک سیاست سالم و سازنده در عداد کشورهای مهم و موفق جهان در آمده و در پرتو انقلاب شاه و ملت قرین افتخار و سرفرازی گردیده و انقلاب اصیل آن شکوفان گردیده چرا باید تبلیغی از بدترین ادوار تاریخی ایران که قومی خونخوار با کمال قساوت و بیرحمی به ایران متمدن عصر خوارزمشاهی تاخته وبه هیچ چیز ابقاء نکردند به عمل آید (صحیح است).

نمایندگان محترم بهتر از من می‌دانید که در اثر حمله این قوم خونخوار شهرهای بزرگ و آباد ایران ویران گردید و حتی از دارالعلم نیشابور نه تنها اثری باقی نماند بلکه پس از ویرانی بر آن بستند و حتی گربه‌های آنرا از دم تیغ گذراندند ری بزرگترین شهر مرکزی ایران که یکی از مراکز علمی ایران بود چنان منهدم گردید که به صورت یک قصبه درآمد.

چرا از فرزندان رشید و افتخار آفرین چون نیشابور اول که پای بر پشت و الرین امپراطور روم می‌گذاشت و بر اسب می‌نشست و یا از فتوحات درخشان شاپور ذوالاکتاف و انوشیروان و ابومسلم خراسانی و جلال الدین منکبرنی و شاه عباس، نادر شاه افشار، و یا کریم خان وکیل الرعیا که همه چون ستارگانی در تاریخ قدیم ایران می‌درخشند فیلم نمی‌سازید و غرور ملی را در فرزندان ما تقویت نمی‌کنید ؟(احسنت).

اکنون که اینهمه کمک و معاضدت به تهیه فیلم می‌شود و آنقدر بازار آن گرم و مورد استقبال عمومی است که دانش آموزان در ساعات درس به جای مدرسه به سینما می‌روند چرا از عرضه کردن فیلم‌های تاریخی که معرف تمدن و فرهنگ ایران باشد خودداری می‌کنید؟

من از دوستان روزنامه نگارم که هر کدام صفحه‌ای از روزنامه و مجله خود را وقف معرفی فیلم‌ها کرده گله مندم که چرا روی نقاط ضعف این فیلم‌ها انگشت نمی‌گذارند و با انتقادهای تند و پی گیر مانع از نمایش این گونه فیلمها که موجب فساد و انحراف است نمی‌شود و اگر فردی اصولی و منطقی در مقام انتقاد برآید به جای تخطئه از او حمایت نمی‌کنند.

باری سخنم را کوتاه می‌کنم و امیدوارم همین مختصر هشداری باشد که مسئولان نظارت در امر فیلمبرداری و صدور پروانه احساس مسئولیت کنند و مانع از نمایش فیلم‌های موهن و پلید و فساد انگیز بشوند و بیش از این به سرنوشت جوانان و خانواده‌های بی اعتنا نباشند دیگر عرض ندارم (احسنت - احسنت).

- تقدیم لایحه اجازه انتقال پنجاه درصد مشاع از باقیمانده حقوق و تعهدات شرکت نفت کنتینانتال ایران به شرکت ایران سیتیز سرویس پترولیوم بر اساس قرارداد الحاقی ضمیمه و لایحه الحاق بند (۹) به ماده (۵) الحاقی به آئین نامه اجرای قسمت اول تبصره ۲۹ قانون بودجه سال ۱۳۴۴ کل کشور، بوسیله آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی

۱۵- تقدیم لایحه اجازه انتقال پنجاه درصد مشاع از باقیمانده حقوق و تعهدات شرکت نفت کنتینانتال ایران به شرکت ایران سیتیز سرویس پترولیوم بر اساس قرارداد الحاقی ضمیمه و لایحه الحاق بند (۹) به ماده (۵) الحاقی به آئین نامه اجرای قسمت اول تبصره ۲۹ قانون بودجه سال ۱۳۴۴ کل کشور، بوسیله آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی.

رئیس -آقای دکتر کاشفی بفرمائید.

دکتر کاشفی (معاون وزارت دارائی)- با کسب اجازه از مقام محترم ریاست لایحه اجازه انتقال ۵۰٪ مشاع از باقیمانده حقوق و تعهدات نفت کنتینانتال ایران به شرکت ایران سیتیز سرویس پترولیوم را تقدیم می‌کنم ضمناً لایحه مربوط به الحاق بند ۹ به ماده (۵) الحاقی به آئین نامه اجرای قسمت اول تبصره ۲۹ قانون بودجه سال ۱۳۴۴ کل کشور را برای طرح و تصویب در کمیسیون دارائی تقدیم می‌کنم.

رئیس - لوایح به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت نامه ۶ فقره لایحه رسیده از مجلس سنا

۱۶- اعلام وصول و قرائت نامه ۶ فقره لایحه رسیده از مجلس سنا

رئیس - لوایحی از مجلس سنا رسیده است که قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۱ (خارجه) در قبال لایحه شماره ۱۹۶۲۴ مورخ - ۱۳۵۲/۸/۲۳ دولت راجع به موافقت نامه بین دولت شاهنشاهی ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی و پروتکل تعلیقی موافقت نامه سه جانبه بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت ممالک متحده امریکا و آژانس بین المللی انرژی اتمی در جلسه روز چهارشنبه ۲۴ بهمن ماه ۱۳۵۲ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

نایب رئیس مجلس سنا - دکتر سید محمد سجادی.

رئیس - لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع داده می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۵ (اقتصاد) در قبال لایحه شماره ۱۹۳۷۲ مورخ ۱۳۵۲/۸/۲۰ دولت راجع به موافقتنامه همکاری اقتصادی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان در جلسه روز چهارشنبه ۲۴ بهمن ماه ۱۳۵۲ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

نایب رئیس مجلس سنا- دکتر سید محمد سجادی.

رئیس - لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۱(خارجه) در قبال لایحه شماره ۱۹۶۶۴ مورخ ۱۳۵۲/۸/۲۳ دولت راجع به موافقت نامه همکاری برای جلوگیری از ربودن ناوهای هوائی کشوری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی در جلسه روز دوشنبه ۲۹ بهمن ماه ۱۳۵۲ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

نایب رئیس مجلس سنا - عباس مسعودی.

رئیس - لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۱(خارجه) در قبال لایحه شماره ۱۹۳۲۰ مورخ ۱۳۵۲/۸/۲۰ دولت راجع به پروتکل الحاقی به قرارداد بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی راجع به انتظامات مرزی ایران و شوروی و ترتیب تصفیه اختلافات و حوادث در مرز در جلسه روز چهارشنبه ۲۴ بهمن ماه ۱۳۵۲ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

نایب رئیس مجلس سنا - دکتر سید محمد سجادی.

رئیس - لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۲۹۰۴۷ مورخ ۱۳۵۲/۱۰/۱۶ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۵ (کار و امور اجتماعی) در قبال لایحه شماره ۶۷۲۲۸ مورخ ۱۳۵۲/۹/۱۲ دولت راجع به اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاهها در جلسه روز چهارشنبه ۲۴ بهمن ماه ۱۳۵۲ مطرح گردید و یا اصلاحاتی به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

نایب رئیس مجلس سنا - دکتر سید محمد سجادی.

رئیس - اصلاحات مجلس سنا به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۲۹۹۱۱ مورخ ۱۳۵۲/۱۰/۹ آن مجلس محترم، گزارش کمیسیون شماره ۴ (دارائی) در قبال لایحه شماره ۶۶۷۵۶ مورخ ۱۳۵۲/۹/۶ دولت راجع به اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم در جلسه روز چهارشنبه ۲۴ بهمن ماه ۱۳۵۲ مطرح گردید و با اصلاحاتی به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رﺃی نهائی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

نایب رئیس مجلس سنا - دکتر سید محمد سجادی.

رئیس - اصلاحات مجلس سنا به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت نامه‌های دولت در اجرای نحوه خرید ماشین آلات

۱۷- اعلام وصول و قرائت نامه‌های دولت در اجرای نحوه خرید ماشین آلات

رئیس - نامه‌هایی از دولت رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
استاد ارجمند جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

به استناد ماده ۳ قانون برنامه عمرانی پنجساله پنجم مصوب پنجم اسفند ماه ۱۳۵۱ موافقتنامه‌ای به منظور تامین قسمتی از هزینه‌های ارزی قرارداد خرید کابل و لوازم در تاریخ ۲۰ دی ماه ۱۳۵۲ بین شرکت سهامی ساخت و تهیه کلای برق (ساتکاب) , وابسته به وزارت آب و برق و شرکت کابل دولیون آلزاسین فرانسه منعقد گردیده است.

اعتبار موضوع موافقتنامه فوق بالغ بر یک میلیون و هشتصد و دوازده هزار و سیصد و هشتاد و دو دلار و هفتاد و پنج سنت (۷۵ر۳۸۲ر۸۱۲ر۱ دلار آمریکائی) است که در ۱۰ قسط متساوی و متوالی شش ماهه بازپرداخت خواهد شد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار ۶ درصد در سال تعلق خواهد گرفت و شروع باز پرداخت اصل وام ۶ ماه پس از تاریخ حمل می‌باشد.

این گزارش در اجرای ماده ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ماه ۱۳۵۱ برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

با احترام جمشید آموزگار - وزیر دارائی.

استاد ارجمند جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

به استناد ماده ۳ قانون برنامه عمرانی پنجساله پنجم مصوب پنجم اسفند ماه ۱۳۵۱ موافقتنامه‌ای به منظور تامین قسمتی از هزینه ارزی قرارداد خرید کنتور دیماندی بدون ساکت و لوازم کنتور آکتیو در تاریخ ۷ بهمن ۱۳۵۲ بین شرکت سهامی ساخت و تهیه کالای برق (ساتکاب) , وابسته به وزارت آب و برق و شرکت آ. ا. گ آلمان منعقد گردیده است.

اعتبار موضوع موافقتنامه فوق بالغ بر سه میلیون و سیصد و سی و دو هزار و پانصد و نود و هفت مارک و هفتاد و چهار فنیک (۷۴ر۵۹۷ر۳۳۲ر۳ مارک آلمان) است که در ۱۴ قسط متساوی و متوالی شش ماهه بازپرداخت خواهد شد و به مانده اقساط بازپرداخت خواهد شد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار ۶ درصد در سال تعلق خواهد گرفت و شروع بازپرداخت اصل وام ۶ ماه پس از تاریخ حمل می‌باشد.

این گزارش در اجرای ماده ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ماه ۱۳۵۱ برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

جمشید آموزگار - وزیر دارائی.

استاد ارجمند جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

به استناد ماده ۳ قانون برنامه عمرانی پنجساله پنجم مصوب پنجم اسفند ۱۳۵۱ موافقتنامه به منظور تامین قسمتی از هزینه ارزی قرارداد خرید پیچ و مهره و کراس آرم در تاریخ ۷ بهمن ۱۳۵۲ بین شرکت سهامی ساخت و تهیه کالای برق (ساتکاب) وابسته به وزارت آب و برق و شرکت گروتنبرگ آلمان منعقد گردیده است.

اعتبار موضوع موافقتنامه فوق بالغ بر دو میلیون و چهارصد و هشت هزار وبیست و سه مارک و شصت و پنج فنیک (۶۵ر۰۲۳ر۴۰۸ر۲ مارک آلمان) است که در ۱۰ قسط متساوی و متوالی شش ماهه بازپرداخت خواهد شد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار ۱/۲ ۶ درصد در سال تعلق خواهد گرفت و شروع بازپرداخت اصل وام ۶ ماه پس از تاریخ حمل می‌باشد.

این گزارش در اجرای ماده ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

جمشید آموزگار - وزیر دارائی.

- ختم جلسه

۱۸- ختم جلسه.

رئیس - با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(ساعت یازده و ۴۵ دقیقه جلسه ختم گردید)

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.