مذاکرات مجلس شورای ملی ۳۰ اردیبهشت ۱۳۵۴ نشست ۲۲۶

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۳۰ اردیبهشت ۱۳۵۴ نشست ۲۲۶

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۳۰ اردیبهشت ۱۳۵۴ نشست ۲۲۶

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز سه‌شنبه(۳۰) اردیبهشت ماه ۱۳۵۴

فهرست مطالب:

مجلس ساعت ۹ صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان احمدی ـ احتشام شهیدی ـ اخلاقی ـ امام مردوخ ـ امیر احمدی ـ انشاء ـ دکتر بازرگانی ـ دکتر برومند ـ بوشهری ـ پدرامی ـ پرویزی ـ پوربردباری ـ پیرزاده ـ مهندس جلالی نوری ـ دکتر خطیبی ـ دکتر دادفر ـ ساگینیان ـ دکتر سعید ـ مهندس سهم‌الدینی ـ شیخ بهایی ـ صائب ـ دکتر صالحی ـ طباطبائی دیبا ـ مهندس عطایی ـ فرنود ـ فیاض ـ دکتر قهرمان ـ مهندس معینی زند ـ نیکپور ـ دکتر وحیدنیا ـ آقایان ـ خانم دکتر دولتشاهی ـ خانم ضرابی.

غائبین مریض

آقایان خورشید ـ مهندس زاهدی ـ کریم‌بخش سعیدی ـ مرندی ـ دکتر مشایخی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر ناوی ـ طلوعی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر ناوی ـ طلوعی

رئیس ـ نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای دکتر ناوی تشریف بیاورید.

دکتر ناوی ـ مقام منیع ریاست، همکاران محترم برای من مایه نهایت خوشحالی است آخرین نطق خود را در دوره بیست وسوم قانون‌گذاری با مصاحبه بسیار مهم و دلپذیر شاهنشاه در تلویزیون آمریکا، حلاوت می‌بخشم بطوریکه نمایندگان محترم اطلاع دارند و در جراید دیروز منتشر شد شاهنشاه در سفر اخیرشان بآمریکا در تلویزیون آمریکا مخبرین جراید و مطبوعات آمریکا را بحضور پذیرفته بودند. دراین مصاحبه مطالب مهمی موردبحث قرار گرفته بود که مانند همیشه شاهنشاه با صراحت و قاطعیت مطالبی را باطلاع جهانیان رسانیدند، سؤال شده بود که سیستم یک حزبی آیا کشور را بسوی دیکتاتوری می کشاند یا خیر؟ این سؤال و این ایراد بعقیده من تازگی ندارد زیرا در زبان فارسی ما امثله و تعاریفی هست که نمی‌شود کاری کرد که مردم مغرض را راضی نگهداشت داستانهای زیادی هست که باید آنچه مصلحت زندگی افراد است خود تصمیم بگیرند (صحیح است) ما چند حزبی هم داشتیم ولی داستان (آف کرس ـ یس) Of course , yes را خوانده وشنیده بودیم، به چند حزبی ایراد می‌گیرند به یک حزبی ایراد می‌گیرند، ایرادی ندارد …

چشم بداندیش که برکنده باد
عیب نماید هنرش در نظر

حق دارند، منافعی دارند که آن منافع نامشروع مسدود شده باید اعتراض کنند ولی کاش بجای این کار به زندگی خودشان می‌اندیشیدند و بجای انتقاد تنقید نمی‌کردند، زندگی یک حزبی با شرایط زمانی و مکانی و اجتماعی کشور ما بسیار خوب است من نمیدانم چرا از وحدت ملی باید انتقاد کنند یا بترسند ما در مسیری واقع شده‌ایم که قهوه خانه نشین نیستیم، کار داریم وقتی کسی قهوه خانه نشین بود و بیکار بود چرت و پرت می‌گوید و فتنه‌ها برمیخیزد ولی ما دنبال پیشرفت کشوریم و دنبال رفع عقب افتادگیهای چندصدساله هستیم ما دیگر نمی‌توانیم آتش نفاق را در کشورمان مشاهده کنیم وداستان حیدری و نعمتی را تحمل کنیم ما بکسی اجازه این حرفها را نمی‌دهیم، شاهنشاه مظهر ملیت ماست (صحیح است) بنابراین مصلحت کشور دراین است و آنچه من می‌خواهم بگویم قطره‌ای از دریا است که اندیشمندان و کشاورزان و کارگران ما گفتند و نوشتند و این تکرار مکررات است اما سؤال شده است که چرا ما اسلحه می‌خریم؟ چرا نخریم مگر می‌شود با دست خالی جلو تجاوزها را گرفت مگر طلوع و غروب ممالک را بمعقضای زورگویان و خواسته‌های آنها شاهد قتل عامها نیستیم؟ شاهد زوال حکومت‌ها نیستیم؟ چرا ملتی از روی زمین زایل می‌شود زیرا انحطاط اخلاقی پیدا می‌کند. نمی‌شود مملکت را با الحاح و عجز و زاری اداره کرد، باید مسلح بود نه متجاوز، مدافع بود نه بیچاره و زبون.

نرمی زحد مبر که چو دندان شیر ریخت
هرطفل نی سوار کند تازیانه اش

مابکسی تجاوز نمی‌کنیم ما به نیرومندی خود مباهات می‌کنیم و بافسران دلیرمان، بسربازان فداکارمان که جان در کف نهاده و در اجرای فرامین شاهنشاه ما تلاش می‌کنند بهمه آنها درود می‌فرستیم (احسنت). خدمات رفاهی بسیاری در کشور ماه شده که اطلاعات جامع و کامل همکاران عزیز مرا مستغنی می‌کند از توصیف آنها، مثلا بیمه‌های سرپرستی خانواده‌های بی‌سرپرست که یکی از درخشانترین خدمات انسانی است که در این دوره بفرمان شاهنشاه اجراء شد و یا غذای رایگان، آقایان در اکثر ممالک اروپا بودید، کی به کی غذای مفت می‌دهد؟ آقای اکبر مسعودی غیر از این است؟ شما که در اکثر کشورهای اروپایی بودید و دیدید و این خدمت در ایران انجام می‌شود و این خدمت بزرگی است منتها چون مطلب در دید ماست نمی‌توانیم پی باهمیت آن ببریم، الان روستائیان پاک نهاد و دهقانان باشرف ما بنده این شعار را اولین بار در کرج دیدم که در ستایش از دهقانان و کشاورزان نوشته بود که دهقان و کشاورز دست برزمین و چشم بر آسمان و دل برخدا دارد اما امروز چشم از آسمان گرفته و متوجه عنایاتی است که شاهنشاه عطا کرده است (احسنت) و این همان جائی است که سدها بسته شده و دیگر امید به دیم نیست، مسأله قحطی منسوخ شده کی این کارها را کرده، این خدمات را کی انجام داده؟ مطالب مفصل بود و در مسائل نفت بحث شده بود که بنظر من مضحک ترین حرفی است که در عمرم شنیدم که چرا ما نفت محصول کشور خودمان و دیگر کشورهای صاحب نفت نفتمان راه به ثمن بخس بفروشیم اما در مقابل، کالای آنها را گران بخریم اگر نفت می‌خواهید گران نشود کالایتان را گران نکنید و این جواب قاطع شاهنشاه نیز برای ما لذت بخش و افتخارآمیز بود، بحث در فلسفه مطالبی که در آن روزگار شد طولانی است و وقت محدود مجلس اجازه نمی‌دهد که بیش از این سخن به درازا بکشد اما دنیا باید بداند که ما در زیر پرچم سه رنگ ایران که بردوش رهبر بزرگ و قائد بزرگ ماست تا آخرین قطره خون پیش خواهیم رفت ما پیش می‌رویم تاجائیکه باید برسیم (احسنت). چون خواسته شاهنشاه است دیگر بقیه مطلب را واگذار می‌کنم بخود حضار محترم و در اینجا مختصری از خدمات انجام شده در شهری که من افتخار نمایندگی اش را دارم بعرض میرسانم، در سبزوار مرز کویر همانطوریکه اطلاع دارید محرومیت بسیاری از لحاظ طبیعت وجود دارد ولی محرومیت‌ها مردم آن سامان را شجاع تر و جانبازتر و بی باک تر کرده است مردم در راه خدمت بشاهنشاه و بوطن آماده ترند، آنچه در سبزوار در این چهارسال شده بسیار است و من بعنوان نماینده مردم سبزوار از دولت موفق امیرعباس هویدا تشکر می‌کنم اما یک گله کوچک برای من باقی می‌ماند در شرفیابی سبزواریها بحضور شهبانوی عطوف آن شهبانوی والاگهر مطالبی بعرض رسید که تأیید فرمودند این مطالب را اینجا از پشت تریبون مجلس بعرض نمایندگان محترم رساندم ولی اجرای آن هنوز باقی مانده است و متقاضی هستم آن یازده ماده را جناب آقای دکتر یزدان‌پناه توجه بفرمائید ممنون می‌شوم، یازده ماده‌ایکه آنروز در حضور علیاحضرت مطرح شد از جمله تأسیس بیمارستان ۳۰۰ تختخوابی که صحبت کردم هنوز دستوری در این مورد نرسیده البته قول داده‌اید که انجام بدهید متقاضی هستم که اینکار انجام بشود سخن خودم را به بقای پهلوی و خاندان جلیل پهلوی خاتمه می‌دهم و از خداوند متعال توفیق همه همکاران عزیز را در اجرای اوامر شاهنشاه خواستارم (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای طلوعی بفرمائید.

طلوعی ـ جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم.

سفر تاریخی شاهنشاه و شهبانوی ایران به آمریکا و اروپا و مصاحبه‌های بسیار مهم شاهنشاه در جریان این مسافرت، که دیروز و دیشب از طریق مطبوعات و رادیو تلویزیون بنظر همکاران ارجمند رسیده فرصتی است که دراین روزهای آخر مجلس بیست و سوم درباره سیاست جهانی ایران و موفقیت‌های عظیمی که در پرتو رهبری شاهنشاه آریامهر نصیب ملت ایران شده است مطالبی بعرض برسانم.

سفر شاهنشاه آریامهر به آمریکا و اروپا و مذاکرات معظم له با رهبران آمریکا و فرانسه نه فقط از نظر روابط خاص ایران با این کشورها، بلکه از نظر جهانی و روابط آینده کشورهای بزرگ صنعتی با ممالک تولید کننده مواد اولیه ـ و جهان سوم بطور اعم حائز اهمیت زیادی است. (صحیح است)

شاهنشاه ایران در یکی از حساس ترین لحظات تاریخ دویست ساله ایالات متحده آمریکا، هنگامیکه بزرگترین قدرت صنعتی و اقتصادی جهان از وقایع هند و چین بچشم آمده و آماده دست زدن به اقدامات حاد و غیر منتظره‌ای در نقاط دیگر جهان بود وارد آمریکا شدند.

این هفتمین سفر رسمی شاهنشاه ایران به آمریکا درسالهای بعداز جنگ دوم جهانی بود، لیکن این بار رهبر ایران در مقام و موقعیتی متفاوت، و نقش رهبر یک کشور قوی و ثروتمند که نه فقط در سرنوشت منطقه، بلکه در سرنوشت جهان مؤثر است با رهبران آمریکا روبرو می‌شدند و استقبال بسیارگرم و صمیمانه و احترام آمیز رهبران آمریکا از شاهنشاه ایران نیز خود گواه آگاهی آنان از این نقش و موقع استثنائی بود. (صحیح است) سفر شاهنشاه آریامهر به آمریکا بخصوص از نظر مسئله نفت و بحرانی که در روابط آمریکا با کشورهای صادرکننده نفت بروز کرده است حائز اهمیت بود، شاهنشاه ایران نخستین رهبر اوپک بودند که پس از بروز بحران اخیر در روابط آمریکا و کشورهای صادرکننده نفت به آنکشور مسافرت می‌نمودند: چهارماه قبل از این سفر بعضی از مقامات غربی علناً کشورهای صادرکننده نفت را به مداخله نظامی درصورت «خفقان» جهان صنعتی تهدید کرده بودند و یکماه قبل کنفرانس مقدماتی انرژی که برای حل اختلافات کشورهای صنعتی وممالک تولیدکننده مواداولیه در پاریس تشکیل شد با شکست پایان یافته بود. در چنین شرایطی سفر شاهنشاه ایران به آمریکا، با توجه به نقش رهبری شاهنشاه در اوپک نخستین تماس دو قطب اقتصادی امروز جهان، یعنی کشورهای صنعتی وممالک تولیدکننده مواد اولیه بشمار می‌رفت ونتایج حاصل از این تماس برای جهان اهمیتی بسزا داشت.

خوشبختانه، منطق واستدلال قوی وکوبنده شاهنشاه ایران در مذاکره با رهبران آمریکا، محاسبات غلط سیاستمداران وکارشناسان اقتصادی آمریکا را درباره عواقب رویارویی با کشورهای صادرکننده نفت اصلاح کرد وسخنان جامع رهبر ایران در مصاحبه با نمایندگان مطبوعات رادیو تلویزیون‌های آمریکا تصورات غلطی را درباره موضوع افزایش قیمت نفت در اذهان آمریکائیان نقش بسته بود از میان برداشت. انعکاس فرمایشات شاهنشاه در مطبوعات آمریکا واظهارنظرهای اعضای برجسته کنگره وسناتورهای آمریکائی در تأیید نظرات شاهنشاه ایران نشان می‌دهد که مردم آمریکا از اشتباهاتی که بیشتر محصول بی‌خبری وگمان حقایق از آنان بود بدر آمده‌اند واعلام آمادگی آمریکا برای تجدید مذاکرات کشورهای صنعتی وممالک تولیدکننده مواد اولیه زنگ پایان دوران سیاست تهدید وفشار وسرآغاز فصل تازه‌ای از تفاهم وواقع‌بینی در مناسبات دنیای صنعتی وجهان سوم بشمار می‌آید.

از موضوع نفت که بگذریم، قدرت نظامی ایران واقداماتی که ایران در جهت تقویت نیروی دفاعی خود بعمل می‌آورد واز مهمترین مطالبی بود که در مصاحبه‌های شاهنشاه آریامهر با نمایندگان مطبوعات ورادیو تلویزیونهای آمریکا مورد بحث قرار گرفت. شاهنشاه با صراحت وقاطعیت فرمودند که ایران با همه امکاناتی که برای دست یافتن به سلاح اتمی دارد در اندیشه تهیه این سلاح نیست لیکن تمام کوشش خود را برای بوجودآوردن پیشرفته‌ترین نیروی مسلح جهان بکار خواهد برد، زیرا برای حفظ امنیت واستقلال وتضمین آینده‌ای که امیدواریم درخشان‌تر از گذشته ما باشد به آن نیاز داریم.(صحیح است)

این واقعیت دیگر قابل انکار نیست که در جهان آشفته امروز قدرت نظامی، یکی از عوامل اصلی وتعیین کننده قدرت ونفوذ واعتبار جهانی یک کشور است، زیرا تا زمانیکه خلع سلاح جزئی رویائی بیش نیست وهزینه‌های تسلیحاتی در چهارگوشه جهان هرسال رو به افزایش است وتا هنگامیکه سازمان ملل متحد از نیروی کافی برای حفظ استقلال وحاکمیت ملی کشورهای عضو خود برخوردار نیست هیچ کشوری جز در سایه نیروی نظامی خود نمی‌تواند از حقوق حقه خود دفاع کند واز یک سیاست مستقل ملی بمعنی واقعی کلمه پیروی نماید.(صحیح است)

ایران اکنون به یک قدرت بزرگ نظامی در خاورمیانه تبدیل شده ودر پرتو همین توانائی است که نه فقط با کمال قدرت منافع خود را در منطقه حفظ کرده واز تجاوز به حقوق حقه خود جلوگیری نموده است، بلکه برای کشورهای دیگر منطقه، بخصوص امارات خلیج فارس هم بصورت یک عامل ثبات واطمینان ویک نقطه اتکاء درآمده وخلاء موهومی که پس از خروج نیروهای انگلستان از خلیج فارس در این منطقه بوجود آمده بود بکلی پرشده است.(صحیح است)

البته قدرت جدید مالی واقتصادی ایران وافزایش درآمدی که در پرتو رهبری وتدبیر شاهنشاه آریامهر نصیب ایران شده است عامل اصلی همه موفقیت‌هائی است در دیگر زمینه‌ها، از جمله قدرت نظامی وافزایش نفوذ سیاسی نصیب ایران گردیده است. در سایه این قدرت اقتصادی است که ایران از جهان صنعتی غرب وکشورهای باصطلاح پیشرفته بکلی بی‌نیاز شده وبا گشاده‌دستی بکمک جهان سوم برخاسته است. در سایه این قدرت وبرای استفاده از امتیازات جدید جلب دوستی ایران وبدست‌آوردن بازار در کشور ما است که کشورهای دیگر از پیشرفته‌ترین آنها تا ممالک نیازمند جهان سوم برای جلب دوستی وهمکاری با ایران مسابقه گذاشته‌اند وتهران به مرکز رفت‌وآمدها وفعالیت‌های سیاسی واقتصادی وبازرگانی غرب آسیا مبدل شده است.

از نظر سیاسی وتأثیر خط مشی ایران در تعیین مسیر سیاست واقتصاد جهانی بدون مبالغه می‌توان گفت که ایران هم اکنون در شمار یکی از ده کشور طراز اول جهان بشمار می‌آید وسنگینی وزنه ایران در منطقه وجهان از بعضی کشورها که در شمار ممالک بزرگ از حق وتو در شورای امنیت ملل متحد برخوردارند کمتر نیست. واین قدرت وموقعیت تنها مربوط به امکانات اقتصادی قدرت نظامی ایران نیست، بلکه همانطور که عرض کردم نقش رهبری ایران در سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک تا حدیکه می‌تواند یک عامل تعیین‌کننده در تصمیمات این سازمان عظیم وآینده انرژی در جهان باشد موقعیت ممتاز وکم‌نظیری برای ایران در دنیا بوجود آورده است (احسنت).

شاهنشاه آریامهر دیروز در راه بازگشت به وطن به پاریس تشریف‌فرما شدند وامروز مذاکرات مهمی با حضور ژیسگاردستن رئیس جمهور فرانسه درباره مسائل مربوط به نفت وکنفرانس آینده کشورهای صنعتی وممالک صادرکننده نفت وکشورهای جهان سوم بعمل خواهند آورد. مقامات تجدید فعالیت این کنفرانس در مذاکرات شاهنشاه با رهبران آمریکا فراهم شده وامید می‌رود این بار کشورهای بزرگ صنعتی از تعقیب شیوه‌های گذشته دست برداشته وبا منطق وواقع‌بینی اختلافات خود را با کشورهای صادرکننده نفت وسایر کشورهای تولیدکننده مواد اولیه حل وفصل نمایند (احسنت ـ احسنت).

- تصویب صورتجلسه روز سه‌شنبه (۲۳) اردیبهشت ماه ۱۳۵۴

۳- تصویب صورتجلسه روز سه‌شنبه (۲۳) اردیبهشت ماه ۱۳۵۴

رئیس ـ نسبت بصورت‌جلسه روز سه‌شنبه هفته گذشته نظری نیست؟(اظهاری نشد) صورت‌جلسه تصویب می‌شود.

- طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به اصلاح مواد ۱۰ ـ ۱۶ ـ ۱۷ ـ ۱۸ ـ ۲۰ ـ ۲۸ ـ ۳۱ ـ ۳۲ کنوانسیون موجد سازمان مشورتی دریانوردی بین دول وابلاغ بدولت

۴- طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به اصلاح مواد ۱۰ ـ ۱۶ ـ ۱۷ ـ ۱۸ ـ ۲۰ ـ ۲۸ ـ ۳۱ ـ ۳۲ کنوانسیون موجد سازمان مشورتی دریانوردی بین دول وابلاغ بدولت

رئیس ـ وارد دستور می‌شویم، گزارش شور دوم اصلاح مواد ۱۰ ـ ۱۶ ـ ۱۷ ـ ۱۸ ـ ۲۰ ـ ۲۸ ـ ۳۱ ـ ۳۲ کنوانسیون موجد سازمان مشورتی دریانوردی بین دول مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۱۳۵۴/۲/۲۳ با حضور آقایان احمد اقبال معاون وزارت امور خارجه ومهندس اربابی معاون وزارت راه وترابری لایحه شماره ۵۶۲۴۴ مورخ ۱۳۵۳/۱۱/۷ دولت تقدیمی بمجلس سنا راجع به اصلاح مواد ۱۰ ـ ۱۶ ـ ۱۷ ـ ۱۸ ـ ۲۰ ـ ۲۸ ـ ۳۱ ـ ۳۲ کنوانسیون موجد سازمان مشورتی دریانوردی بین دول راکه گزارش شور اول آن بشماره ۱۷۰۲ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح مواد ۱۰ ـ ۱۶ ـ ۱۷ ـ ۱۸ ـ ۲۰ ـ ۲۸ ـ ۳۱ ـ ۳۲ کنوانسیون موجد سازمان مشورتی دریانوردی بین دول

ماده واحده ـ اصلاح بعمل آمده در مواد ۱۰ و ۱۶ و ۱۷ و ۱۸ و ۲۰ و ۲۸ و ۳۱ و ۳۲ کنوانسیون موجد سازمان مشورتی دریانوردی بین دول (ایمکو) مورخ ۶ مارس ۱۹۴۸ تصویب واجازه تسلیم اسناد آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی‌نیا (مستوفی).

گزارش شور دوم از کمیسیون راه وترابری بمجلس شورای ملی

کمیسیون راه وترابری در جلسه ۱۳۵۴/۲/۲۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح مواد ۱۰ ـ ۱۶ ـ ۱۷ ـ ۱۸ ـ ۲۰ ـ ۲۸ ـ ۳۱ ـ ۳۲ کنوانسیون موجد سازمان مشورتی دریانوردی بین دول را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه کمیسیون امورخارجه را عیناً تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

رئیس کمیسیون راه وترابری ـ دکتر غلامرضا عدل.

رئیس ـ ماده واحده مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) درکلیات آخر لایحه نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ماده واحده وکلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانمها وآقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد. لایحه بدولت ابلاغ می‌شود.

- طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع به اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری وارسال بمجلس سنا

۵- طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع به اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری وارسال بمجلس سنا.

رئیس ـ گزارش شور دوم اصلاح پاره‌ای ازمواد قانون شهرداری مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز پنجشنبه ۱۳۵۴/۲/۲۵ با حضور آقای دکتر عالیمرد معاون وزارت کشور لایحه شماره ۱۹۹۲ مورخ ۱۳۵۴/۲/۳ دولت راجع باصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری را که گزارش شور اول آن بشماره ۱۷۱۰ چاپ گردیده است با توجه به پیشنهاد رسیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد وبا اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری

ماده واحده ـ تبصره ۱ ماده ۶۲ وماده ۸۲ وتبصره آن وماده ۱۰۸ قانون شهرداری بشرح زیر اصلاح ویک تبصره بماده ۸۲ الحاق می‌شود.

الف ـ از تبصره ۱ ماده ۶۲ عبارت «هزینه دفاتر مزبور از محل ۲% (صدی دو) شهرداریها وکمک شهرداریهای آن استان تأمین خواهد شد» حذف می‌شود.
ب ـ ماده ۸۲، شهرداریهائیکه درآمد سالانه آنها از یک میلیون ریال متجاوز باشد موظفند برای تأمین اعتبار هزینه‌های اتحادیه شهرداریهای کشور معادل دودرصد از درآمد مستمر جاری خود را در هرماه مستقیماً باتحادیه مذکور پرداخت نمایند.
  • تبصره ۱ ـ بودجه سالانه اتحادیه شهرداریهای کشوربا کسب نظر هیئت مدیره اتحادیه توسط مدیرعامل تنظیم وپس از تصویب شورای اتحادیه شهرداریها وتأیید وزارت کشور قابل اجراء خواهد بود.
  • تبصره ۲ ـ از محل درآمد مذکور باشخاصیکه مستقیماً در خدمت اتحادیه شهرداریهای کشور نباشند ویا خدمت معینی برای آن انجام ندهند بهیچ عنوان وجهی قابل پرداخت نخواهد بود. وبهرحال مقررات این ماده مجوز آن نخواهد بود کسانی که از صندوق دولت ویا شهرداریها حقوق یا مزایا دریافت می‌دارند وجهی از این محل پرداخت گردد. مگر در مواردیکه پرداخت وجه از بیش از یک محل طبق قانون تجویز شده باشد.
ج ـ ماده ۱۰۸ ـ بمنظور ایجاد همکاری بین شهرداریهای کشور وبرقراری ارتباط با اتحادیه‌های بین‌المللی شهرداریها وتنظیم واجرای برنامه‌های آموزشی وبررسی مسائل ومشکلات مشترک شهرداریها وارائه راه‌حلها وپیشنهادهای مناسب سازمانی بنام اتحادیه شهرداریهای کشور تشکیل می‌شود واساسنامه آن وسیله وزارت کشور تهیه وبتصویب هیئت وزیران می‌رسد.

مخبر کمیسیون کشور ـ رضا سجادی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی ودارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی ودارائی در جلسه روز پنجشنبه ۱۳۵۴/۲/۲۵ با حضور نماینده دولت لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری رابرای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه کمیسیون کشور را تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی ودارائی ـ امان‌الله ریگی.

رئیس ـ ماده واحده مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟(اظهاری نشد) بماده واحده وکلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانمها وآقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح وتصویب گزارش شوردوم کمیسیون دادگستری راجع باصلاح قانون تشکیل دیوان کیفر وبعضی از مواد قانون مجازات عمومی والحاق چهار ماده بقانون مجازات عمومی وارسال بمجلس سنا

۶- طرح وتصویب گزارش شوردوم کمیسیون دادگستری راجع باصلاح قانون تشکیل دیوان کیفر وبعضی از مواد قانون مجازات عمومی والحاق چهار ماده بقانون مجازات عمومی وارسال بمجلس سنا

رئیس ـ گزارش شور دوم اصلاح قانون تشکیل دیوان کیفر وبعضی از مواد قانون مجازات عمومی والحاق چهار ماده بقانون مجازات عمومی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۴ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۵۸۷۸۶ مورخ ۱۳۵۳/۱۲/۴ دولت راجع باصلاح قانون تشکیل دیوان کیفر وبعضی از مواد قانون مجازات عمومی والحاق چهار ماده به قانون مجازات عمومی را که گزارش شور اول آن بشماره ۱۹۹۱ چاپ شده است برای شوردوم مطرح ومصوبه شور اول را عیناً بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش شوردوم آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تشکیل دیوان کیفر وبعضی از مواد قانون مجازات عمومی والحاق چهارماده به قانون مجازات عمومی

ماده واحده ـ مواد ۲و۴و۶ قانون تشکیل دیوان کیفر کارکنان دولت مصوب سال ۱۳۳۴ ومواد ۱۴۳و۱۵۲و۱۵۳و۲۳۸ قانون مجازات عمومی بشرح زیر اصلاح وچهارماده بعنوان مواد ۱۴۸و۱۵۳ مکرر و ۲۸۹و۲۹۰ بقانون مجازات عمومی الحاق ومواد ۳و۸ قانون اصلاح پاره‌ای از مواد قانون اصول محاکمات جزائی وقانون مجازات عمومی مربوط به مستخدمین دولت مصوب ۱۸ دیماه ۱۳۱۷ لغو می‌شود.

الف ـ ماده ۲ قانون تشکیل دیوان کیفر کارکنان دولت بشرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۲ ـ دیوان کیفر کارکنان دولت بجرائم زیر رسیدگی می‌کند:

۱ ـ کلیه جرائم معاونان ومدیران کل وزارتخانه‌ها ومعاونان نخست‌وزیر ومدیران کل نخست وزیری وسازمانها ومؤسسات دولتی ووابسته به دولت وسفراء ورؤسای دانشکده‌ها ودانشگاهها ومؤسسات عالی علمی دیگر که از طرف دولت یا با کمک مستمر دولت اداره می‌شوند واستانداران وفرمانداران ورؤسای ادارات استانها وشهرستانها وشهرداران مراکز شهرستانها ورؤسا ومدیران واعضاء هیئت مدیره وهیئت عامل شرکتها ومؤسسات وسازمانهای دولتی ووابسته بدولت ورؤسا ومدیران سازمانها ومؤسسات مملکتی ورؤسا ومدیران سازمانها ومؤسسات مأمور بخدمات عمومی وکفیل یا قائم مقام هر یک از مقامات مذکور ورؤسا ومستشاران ودادستان دیوان محاسبات ودارندگان پایه‌های قضائی که بسبب شغل ووظیفه مرتکب شوند.
۲ ـ جرائم اختلاس وتصرف غیرقانونی وارتشاء وکلاهبرداری وجرائم موضوع ماده ۱۵۳ مکرر وماده ۱۵۷ قانون مجازات عمومی بسبب شغل ووظیفه سایر کارکنان سازمانها ومؤسسات فوق وکارمندان شهرداریها وشهرداران غیر مراکز شهرستانها در صورتیکه مبلغ رشوه از پنجهزار ریال ومبلغ مورد اتهام در سایر جرائم از سی هزار ریال بیشتر باشد.

کلیه جرائمی که قانوناً در حکم اختلاس یا تصرف غیرقانونی یا کلاهبرداری است مشمول این بند خواهد بود.

۳ ـ رشاء در صورتیکه مرتشی یکی از اشخاص مذکور در بند یک ویا میزان رشوه مشمول بند دو باشد.
  • تبصره ـ رسیدگی بجرائم دارندگان پایه‌های قضائی در غیرموارد مذکور در بند ۱ این ماده در صلاحیت دادسرا ودادگاههای عمومی تهران است.
ب ـ ماده ۴ قانون تشکیل دیوان کیفر کارکنان دولت به شرح زیر اصلاح می‌شود.

ماده ۴ ـ قرار توقیف واخذ هر تأمین دیگری از متهم وقرار تأمین خواسته که از طرف بازپرس یا دادستان دیوان کیفر یا قاضی دیگری که از طرف آنان مأموریت تحقیق دارد صادر می‌شود از جهت نوع ومیزان تأمین وترتیب وموعد شکایت از قرار وجهات دیگر وهمچنین قرارهای منع یا موقوفی تعقیب که از طرف بازپرس یا دادستان دیوان کیفر صادر می‌شود از جهت ترتیب وموعد وموارد شکایت تابع مقررات آئین دادرسی کیفری است ولی تخفیف یا تشدید تأمین بتقاضای دادستان

دیوان کیفر الزامی است ومتهم در صورت تشدید تأمین حق شکایت خواهد داشت.

مرجع شکایت از قرارهای مذکور دادگاه دیوان کیفر می‌باشد ورأی دادگاه در این موارد قطعی است.

ج ـ ماده ۶ قانون تشکیل دیوان کیفر کارکنان دولت بشرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۶ ـ ترتیب تشکیل جلسه مقدماتی ومحاکمه حضوری وغیابی ورسیدگی وصدور حکم بنحوی است که برای محاکمات جنائی مقرر گردیده واحکام وقرارهای دادگاههای دیوانکیفر از جهت قابلیت فرجام وترتیب وموعد شکایت نیز تابع مقررات احکام دادگاه جنائی خواهد بود.

  • تبصره ۱ ـ دادگاه دیوانکیفر می‌تواند در صورتیکه لازم تشخیص دهد دادستان دیوان کیفر ویا نماینده سازمان یا مؤسسه مربوط را اعم از اینکه مطالبه ضرر وزیان کرده یا نکرده باشد برای اخذ توضیح در جلسه مقدماتی دعوت ومتهم یا وکیل او را نیز احضار نماید.
  • تبصره ۲ ـ فاصله بین اعلام رأی وصدور حکم (رأی با مقدمه آن) حداکثر پنج روز است وضمن اعلام رأی بمتهمین حاضر تفهیم می‌شود که حکم دادگاه ظرف مدت مزبور صادر خواهد شد وبلافاصله پس از صدور، متهمینی که در زندان باشند برای قرائت حکم احضار می‌شوند. مهلت تقاضای فرجام متهم از احکام حضوری دیوانکیفر پانزده روز از تاریخ اعلام رأی می‌باشد ولی ترتیب ابلاغ احکام غیابی وموعد شکایت از آن همان است که برای احکام غیابی دادگاه جنائی مقرر گردیده است.

مهلت تقاضای فرجام مدعی خصوصی نسبت بحکم ضرر وزیان ده روز از تاریخ ابلاغ حکم است.

د ـ ماده ۱۴۳ قانون مجازات عمومی بشرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۱۴۳ ـ هرگاه راشی مقامات صلاحیتدار را از دادن رشوه مطلع سازد وادعای او نیز مقرون بدلائل وقرائن کافی باشد از تعقیب کیفری معاف می‌شود والا طبق ماده ۲۶۹ مورد تعقیب قرار خواهدگرفت همچنین در صورتیکه راشی ضمن تعقیب کیفری بااقرار خود موجبات کشف جرم یا تسهیل تعقیب مرتشی را فراهم نماید تعقیب کیفری او موقوف می‌گردد.

ه ـ ماده ۱۵۲ قانون مجازات عمومی بشرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۱۵۲ ـ هریک از اشخاص مذکور در ماده ۲ قانون تشکیل دیوانکیفر وجوه نقدی یا مطالبات یا حوالجات یا سهام وسایر اسناد واوراق بهادار یا سایر اموال متعلق بهریک از سازمانها ومؤسسات مندرج در آن ماده یا اشخاصی را که برحسب وظیفه سپرده باو است بنفع خود یا دیگری برداشت وتصاحب کرده یا عمداً تلف نماید مختلس محسوب وبترتیب زیر مجازات خواهد شد:

در صورتیکه میزان اختلاس تا پنجهزار ریال باشد مرتکب به شش ماه تا سه سال حبس جنحه‌ای وهرگاه بیش از این مبلغ باشد بدو تا ده سال حبس جنائی درجه ۲ وانفصال دائم از خدمت محکوم می‌شود ودر هر دو مورد علاوه بر رد وجه یا مال مورد اختلاس بجزای نقدی معادل دوبرابر آن نیز محکوم خواهد شد.

  • تبصره ۱ ـ مجازات شروع به اختلاس در مواردی که جنحه محسوب می‌شود حداقل حبس مقرر برای آن جرم است.
  • تبصره ۲ ـ هرگاه مرتکب اختلاس قبل از صدور کیفرخواست تمام وجه یا مال مورد اختلاس را مسترد نماید دادگاه می‌تواند او را از جزای نقدی معاف کند.
و ـ ماده ۱۵۳ قانون مجازات عمومی بشرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۱۵۳ ـ هریک از اشخاص مذکور در ماده قبل وجوه یا اموال مندرج در آن ماده یا مالی را که برحسب وظیفه در اختیار دارد مورد استفاده غیرمجاز قراردهد بدون آنکه قصد تملک آنرا بنفع خود یا دیگری داشته باشد متصرف غیرقانونی محسوب وبترتیب زیر مجازات خواهد شد:

۱ ـ در صورتیکه وجوه یا اموال را بنفع خود یا دیگری مورد استفاده غیرمجاز قراردهد ومیزان انتفاع از ده هزار ویک ریال تا یکصد هزار ریال باشد مرتکب به شش ماه تا سه سال حبس جنحه‌ای وهرگاه بیش از این مبلغ باشد بدو تا ده سال حبس جنائی درجه ۲ وانفصال دائم از خدمت محکوم می‌گردد ودر هر دو مورد علاوه بر رد مبلغ مورد انتفاع بجزای نقدی معادل دوبرابر آن نیز محکوم خواهد شد.
۲ ـ در موردیکه وجوه یا اموال عامداً بمصارفی رسیده که اساساً در قانون اعتباری برای آن منظور نشده یا در غیرمورد معین یا زائد بر اعتبار مصوب مصرف شده ومیزان آن بیش از ده هزارریال باشد مرتکب بحبس جنحه‌ای از شش ماه تا سه سال محکوم خواهدشد. همین مجازات مقرر است برای موردیکه وجوه سپرده اشخاص بر خلاف مقررات قانونی در سازمان یا مؤسسه مصرف شده باشد.
۳ ـ در صورتیکه وجوه یا اموال مذکور در بند یک یا دو بیش از ده هزار ریال نباشد ودر سایر مواردی که وجوه یا اموال بدون رعایت مقررات قانونی مصرف شود عمل مرتکب تخلف اداری محسوب ودر دادگاه اداری تعقیب خواهدشد.

عدم ضبط سپرده یا عدم وصول وجه تخلف در مواردی که در قانون یا قرارداد پیش‌بینی شده یا پرداخت سپرده قبل از موعدی که مقرر بوده مشمول این بند می‌باشد.

  • تبصره ۱ ـ متعهد نمودن سازمان یا مؤسسه بنحو مذکور در این ماده در حکم تصرف غیرقانونی محسوب ومرتکب حسب مورد بمجازات‌های مقرر در ماده فوق محکوم می‌شود مگر آنکه عمل مرتکب مستلزم مجازات شدیدتری باشد.
  • تبصره ۲ ـ هر گاه محرز شود مرتکب بر حسب ضرورت اداری یا تأمین مصالح اجتماعی وجوه یا اموال را در غیرمورد معین یا زائد بر اعتبار مصوب مصرف کرده با ایجاد تعهد غیرمجاز نموده به پیشنهاد وزیر دادگستری یا وزیر وزارتخانه مربوط وتصویب هیئت وزیران از تعقیب کیفری معاف می‌شود ولی چنانچه مرتکب بجهت دیگری از مقررات مالی تخلف کرده باشد قابل تعقیب در دادگاه اداری خواهد بود.
  • تبصره ۳ ـ در تمام مواردیکه تصرف غیرقانونی موجب ضرر وزیان شده باشد متضرر از جرم می‌تواند حسب مورد از دادگاه جزا یا دادگاه حقوق ضرر وزیان خود را مطالبه نماید. در مورد شق ۱ این ماده هرگاه مقدار ضرر وزیان بیش از میزان انتفاع باشد دادگاه حکم بپرداخت مابه‌التفاوت خواهدداد.
ز ـ ماده ۲۳۸ قانون مجازات عمومی بشرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۲۳۸ ـ هر کس از راه حیله وتقلب مردم را بوجود شرکتها یا تجارتخانه‌ها یا کارخانه‌ها یا مؤسسات موهوم یا بداشتن اختیارات واهی مغرور کند یا بامور غیرواقع امیدوار نماید یا از حوادث وپیش‌آمدهای غیرواقع بترساند ویا اسم یا عنوان یا سمت مجعول اختیار کند وبیکی از وسائل مذکور یا وسائل تقلبی دیگر وجوه یا اموال یا اسناد یا حوالجات یا قبوض یا مفاصا حساب وامثال آنها تحصیل کرده واز این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار محسوب وبحبس جنحه‌ای از ششماه تا سه سال وپرداخت جزای نقدی از ده هزار تا صد هزار ریال محکوم می‌شود.

درصورتیکه مرتکب عنوان یا سمت مجعول مأموریت از طرف سازمانها ومؤسسات دولتی یا وابسته بدولت یا شهرداریها اتخاذ کرده یا اینکه جرم با استفاده از تبلیغ عامه از طریق وسائل ارتباط جمعی از قبیل رادیو، تلویزیون، روزنامه ومجله یا نطق در مجامع یا انتشار آگهی چاپی یا خطی صورت گرفته باشد یا مرتکب از اشخاص مذکور در ماده ۲ قانون تشکیل دیوانکیفر کارکنان دولت بوده وبسبب شغل ووظیفه مرتکب جرم شده باشد بحبس جنائی درجه ۲ وپرداخت جزای نقدی از بیست هزار ریال تا دویست هزار ریال محکوم خواهدشد.

  • تبصره ـ مجازات شروع بکلاهبرداری در مواردیکه جنحه محسوب می‌شود حداقل مجازات آن جرم است.
ح ـ ماده زیر بعنوان ماده ۱۴۸ بقانون مجازات عمومی اضافه می‌شود:

ماده ۱۴۸ ـ در موردیکه میزان رشوه بیش از ده هزارریال باشد مرتشی علاوه بر مجازات مقرر بانفصال دائم از خدمت نیز محکوم خواهدشد.

ط ـ ماده زیر بعنوان ماده ۱۵۳ مکرر بقانون مجازات عمومی اضافه می‌شود:

ماده ۱۵۳ مکرر ـ هرشخصی که عهده‌دار انجام معامله یا ساختن چیزی یا نظارت در ساختن یا امر به ساختن آن برای هر یک از سازمانها ومؤسسات مذکور در ماده ۱۵۲ بوده بواسطه تدلیس در معامله از جهت تعیین مقدار یا صفت یا قیمت بیش از حد متعارف مورد معامله یا تقلب در ساختن آن چیز نفعی برای خود یا دیگری تحصیل کند که موجب ضرروزیان سازمان یا مؤسسه باشد حسب میزان ضرر وارده بمجازت مختلس محکوم خواهدشد.

هرگاه مرتکب کارمند سازمانها ومؤسسات فوق نباشد بجای انفصال از خدمت حکم بمحرومیت از استخدام در تمام سازمانها ومؤسسات مزبور داده خواهد شد.

ی ـ ماده زیربعنوان ماده ۲۸۹ بقانون مجازات عمومی اضافه می‌شود.

ماده ۲۸۹ ـ هریک از رؤسا یا مدیران یا مسؤلین سازمانها ومؤسسات مذکور در ماده ۱۵۲ که از وقوع جرم ارتشاء یا اختلاس یا تصرف غیرقانونی یا کلاهبرداری یا جرائم موضوع ماده ۱۵۳ مکرر یا ماده ۱۵۷ در سازمان یا مؤسسه تحت اداره یا نظارت خود مطلع شده ومراتب را حسب مورد بمراجع صلاحیتدار قضائی یا اداری اعلام ننماید بحبس جنحه‌ای از سه ماه تا یکسال محکوم خواهد شد.

ک ـ ماده زیر بعنوان ماده ۲۹۰ بقانون مجازات عمومی اضافه می‌شود:

ماده ۲۹۰ ـ حدنصاب مبالغ مذکور در جرائم اختلاس وتصرف غیرقانونی وارتشاء وکلاهبرداری وجرائم موضوع ماده ۱۵۳ مکرر وماده ۱۵۷ از حیث تعیین مجازات یا صلاحیت محاکم اعم از این است که جرم دفعتاً یا به دفعات واقع شده وجمع مبلغ مورد اتهام بالغ بر نصاب مزبور باشد.

منظور از انفصال از خدمت در مجازاتهای تبعی یا تکمیلی جرائم مزبور انفصال از خدمت تمام سازمانها ومؤسسات مذکور در ماده ۲ قانون تشکیل دیوان کیفر کارکنان دولت است.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ علی احمد خورشید.

رئیس ـ ماده واحده مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟(اظهاری نشد) بماده واحده وکلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانم‌ها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون نظام راجع به اصلاح ماده ۲۶ قانون خدمت وظیفه عمومی وارسال به مجلس سنا

۷- طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون نظام راجع به اصلاح ماده ۲۶ قانون خدمت وظیفه عمومی وارسال به مجلس سنا

رئیس ـ گزارش شور دوم اصلاح ماده ۲۶ قانون خدمت وظیفه عمومی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۳۵۴/۲/۲۸ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۲۱۰۴ مورخ ۱۳۵۴/۲/۲ راجع باصلاح ماده ۲۶ قانون خدمت وظیفه عمومی راکه گزارش شور اول آن بشماره ۱۷۰۷ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح ماده ۲۶ قانون خدمت وظیفه عمومی

ماده واحده ـ ماده ۲۶ قانون خدمت وظیفه عمومی بشرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۲۶ ـ در صورتیکه مشمول یا افرادی از بستگان او که برابر ماده ۴۴ این قانون مدعی کفالت مشمول نسبت بخود هستند ادعا نمایند که حقی از آنان تضییع شده است همچنین هر یک از اعضای هیئت رسیدگی ویا فرمانده رده سازمانی بالاتر ویا رئیس اداره وظیفه عمومی می‌توانند با ذکر دلیل موجه به رأی صادره از هیئت رسیدگی اعتراض نمایند پرونده مشمول در هیئت رسیدگی تجدیدنظر مطرح می‌شود ورأی هیئت مزبور باستثنای موارد منطبق

با مقررات ماده ۲۹ این قانون قاطع وغیرقابل اعتراض است.

اعتراض به رأی سربازی مانع اعزام مشمول بخدمت وظیفه نمی‌باشد مگر اینکه رئیس اداره وظیفه عمومی یا جانشین او اعتراض را موجه تشخیص ودستور عدم اعزام داده باشد.

مخبر کمیسیون نظام ـ علی کمالوند.

گزارش شور دوم از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشوربا حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح ماده ۲۶ قانون خدمت وظیفه عمومی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور ـ رضا سجادی.

رئیس ـ ماده واحده مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟(اظهاری نشد) بماده واحده کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانم‌ها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح وتصویب گزارش کمیسیون امور اقتصادی ودارائی راجع به منتفی بودن تصویبنامه مربوط به تحصیل دویست میلیون مارک از دولت جمهوری آلمان غربی وارسال به مجلس سنا

۸- طرح وتصویب گزارش کمیسیون امور اقتصادی ودارائی راجع به منتفی بودن تصویبنامه مربوط به تحصیل دویست میلیون مارک از دولت جمهوری آلمان غربی وارسال به مجلس سنا

رئیس ـ گزارش کمیسیون امور اقتصادی ودارائی راجع به منتفی بودن تصویب‌نامه مربوط به تحصیل دویست میلیون مارک از دولت جمهوری آلمان غربی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون اقتصادی ودارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی ودارائی در جلسه روز پنجشنبه۱۳۵۴/۲/۲۵ با حضور آقای علی اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی ودارائی لایحه شماره ۴۶۴۶۶ مورخ ۱۳۴۲/۱۰/۱۷ مربوط به تصویب‌نامه شماره ۶۹۱۷/۴ مورخ ۱۳۴۰/۷/۲۹ راجع به پروتکل تحصیل دویست میلیون مارک از آلمان راکه از لوایح معوقه بوده وطبق تقاضای دولت در جریان رسیدگی قرار گرفته است مطرح کرد ونظر داد که با توجه بقانون تمدید مدت پرداخت وام پنجاه میلیون مارک از بانک کردیت انشتالت مصوب ۱۳۴۳/۲/۸ وقانون تحصیل مبلغ هفتاد وسه میلیون دویچ مارک وام از دولت جمهوری آلمان غربی مصوب ۱۳۴۳/۹/۸ وقانون نحوه خرید ماشین‌آلات وسایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور مصوب ۱۳۴۵/۳/۲۴ مفاد تصویب‌نامه فوق موضوعاً منتفی است.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی ـ امان الله ریگی.

رئیس ـ نسبت به گزارش کمیسیون امور اقتصادی ودارائی نظری نیست؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به گزارش کمیسیون خانمها وآقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد. گزارش برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری راجع به اصلاح تبصره ۲ ماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی

۹- گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری راجع به اصلاح تبصره ۲ ماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی.

رئیس ـ گزارش شور اول اصلاح تبصره ۲ ماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری در جلسه ۱۳۵۴/۲/۲۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۲۷۵ مورخ ۱۳۵۴/۲/۹ دولت راجع باصلاح تبصره ۲ ماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی راکه در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۴/۲/۱۴ تقدیم وبشماره ۱۶۹۷ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح تبصره ۲ ماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی

ماده واحده ـ تبصره ۲ ماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی بشرح زیر اصلاح می‌شود:

  • تبصره ۲ ـ دارندگان دیپلم کامل دبیرستان وفوق‌دیپلم که بخدمت سربازی وظیفه مانند مشمولان عادی اعزام می‌شوند در حین آموزش مقدماتی نظامی از ۱۲۵۰ ریال وپس از آن از ۲۵۰۰ ریال حقوق ماهانه استفاده خواهند کرد.

مخبر کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری ـ رضاپیرزاده.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۳۵۴/۲/۳۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه اصلاح تبصره ۲ ماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی را مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری را عیناً تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام ـ علی کمالوند.

گزارش شور اول از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز پنجشنبه ۱۳۵۴/۲/۲۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح تبصره ۲ ماده ۴۶ قانون خدمت وظیفه عمومی را مورد رسیدگی قرارداد وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور ـ رضا سجادی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها وآقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد در ماده واحده نظری نیست؟(اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول، لایحه الحاق یک ماده ویک تبصره بقانون تشکیل شورای آموزش وپرورش منطقه‌ای مصوب ۱۳۴۸، از مجلس سنا

۱۰- اعلام وصول، لایحه الحاق یک ماده ویک تبصره بقانون تشکیل شورای آموزش وپرورش منطقه‌ای مصوب ۱۳۴۸، از مجلس سنا

رئیس ـ لایحه‌ای از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۷ (فرهنگ) در قبال لایحه شماره ۸۰۲۳۶ مورخ ۱۳۵۳/۱۲/۱۸ دولت راجع به الحاق یک ماده ویک تبصره بقانون تشکیل شورای آموزش وپرورش منطقه‌ای مصوب ۱۳۴۸ در جلسه روز دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۳۵۴ مطرح گردید وبتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

نایب رئیس مجلس سنا ـ دکترسید محمد سجادی.

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- ختم جلسه

۱۱- ختم جلسه.

رئیس ـ چون مطلب دیگری در دستور نداریم با اجازه خانم‌ها وآقایان این جلسه را ختم می‌کنیم تاریخ ودستور جلسه آینده بعداً باطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(جلسه در ساعت ده صبح ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی ـ عبدالله ریاضی.