مذاکرات مجلس شورای ملی ۲ بهمن ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۴۰

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲ بهمن ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۴۰

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۲ بهمن ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۱۴۰

فهرست مطالب:

صورت مشروح مذا کرات مجلس شورای ملی روز یکشنبه (۲) بهمن ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس - اسامی غائبین جلسه قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

آقایان: آزموده – آستانه‌ای – جعفربای – دکتر ابوالهدی – اجاق – دکتر ملک منصور اسفندیاری – اسکندری – باقر زاده – بنی احمد – بهار – بهبهانی – بیات – محمد پارسا – پردلی – پزشکپور – پیشوائی – تدین – تربتی – تژده – توتونچیان – جندقی – دکتر چهرزای – حجتی – خزیمه – خسروی دارانی – دکتر خطیبی – خلیل زاده – دانشمند – راشدی – دکتر رحمانی – ساری اصلانی – دکتر ستوده – کریم بخش سعیدی – حسنعلی سلیمانی – شادلو – شهرستانی – دکتر شیروانی – صائب – صحرائی – صفری پور – دکتر عاملی تهرانی – عباس عطائی – محمد حسین غضنفری – قراچورلو – قریشی – کاظمی – مافی – متولی – دکتر محققی – محمودیان – مشیر – مظهری – دکتر مهر – مهرزاد – نصیری زاده – یاسینی.

بانوان: اباصلتی – ابتهاج سمیعی – زاهدی – سلیلی – دکتر صنیع.

- بیانات قبل از دستور آقایان: محمد نوری – دکتر صدری کیوان – غلامرضا هاشمی – میاندوآب – منصور صادقی – غلامرضا اخلاق پور

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: محمد نوری – دکتر صدری کیوان – غلامرضا هاشمی – میاندوآب – منصور صادقی – غلامرضا اخلاق پور.

رئیس - نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای نوری تشریف بیاورید.

محمد نوری – بنام یزدان پاک و بنام پاک اندیش آریا مهر بزرگ.

جناب آقای رئیس – همکاران ارجمند – نمایندگان محترم دولت:

در آستانه شانزدهمین سال گرد قیام سازند و سامان بخش ششم بهمن ماه ۲۵۲۱ شاهنشاهی (۱۳۴۱ خورشیدی) بنام یک نماینده دهقان در مجلس شورای ملی و همصدا با میلیونها دهقان و کشاورز و روستائی سراسر کشور که برخورداری از کرامت بشری و بهره مندی از فضیلت انسانی را در پرتو اندیشه‌های تابناک رهبر عالیقدر انقلاب و برکت مفاهیم اصول انقلابی شاه و مردم نصیب گرفته‌اند.

با قلبی آکنده از ستایش و حقشناسی در این معیادگاه مقدس میگوئیم: شاهنشاه‌ها. بپاس نعمت آزادی و بشکرانه رهائی از نابسامانی و بیدادی فرخنده سالروز افتخار آفرین ششم بهمن ماه به پیشگاه همایونیت و بملت پیروز و حقشناس ایران زمین مبارک و پر برکت باد.

اینروزها که شانزدهمین سال خلاقیت و سازندگی. حرکت و تلاش و نوسازی کشور خود را در مسیر پر فروغ انقلاب شاه و مردم شروع می‌کنیم. آوای سپاس قلبی میلیونها انسان از قید بندگی و استثمار رسته با روحی مملو از عشق شاه و مهر مهین حماسه جاویدانی و رهائی بخش روستاها را با اولین اشعه خورشید بامدادی ششم بهمن ماه زمزمه کرده در اوج شکوه و عظمت دست آوردهای دوران انقلاب در فرمان قافله سالار عظیم الشأن خود برای فتح افتخارات بیشتر بسوی دروازه‌های طلائی تمدن بزرگ گامزن و راهسپر هستند و طبعا در بزرگداشت میلاد ثانوی خود خدا را نیایش می‌کنند و آریا مهر بزرگ را ستایش.

من بنام یک دهقان و یک نماینده روستائی در مجلس شورای ملی در این مقوله بحث دارم و این واقعه مهم را در حیات دهقانان و روستائیان مملکت مرور می‌کنم. روی خطابم دهقانان، کشاورزان، کارگران و آزاد زنان سراسر کشور است اکثریت عظیمی لاست که اعتبار و احترام انسانی خود را پانزده سال قبل در چنین روزهائی نصیب گرفتند. واقعا اگر غرور افتخارات حاصل از ثمر اندیشه‌های پیامبر اندیشه‌های پیامبر انقلاب و دست آوردهای آن ما را مسحور و از خود بیخود نکرده باشد فراموش نخواهد شد قبل از ششم بهمن ماه ملتی بودیم درمانده و تکیده. در مزارع و شتزارها و کارگاههایمان عرق جبینی بود و کد یمینی! در دل روستاها دهقان‌های مملکت بمقتضی رژیم ارباب و رعیتی و مصلحت شیوه فئودالیستی نقش می‌بستند و مسخ می‌شدند یعنی شبحی موهوم بر پیکر وجود. نه نقشی بر سیمای زندگی نه اثری در حیات اجتماعی داشتند ششم بهمن ۲۵۲۱ آمد و میعادگاه شاه و ملت.

معمار و مبتکر عالیقدر انقلاب شاهنشاه آریا مهر فرمان پایان دوران تیره روزی، بیعدالتی و همه نابسامانیهای اجتماعی را طی اصولی عالی و انسانی بملت مستعد و مشتاق خویش ارائه فرمود. و در آنروز بر مظاهر مهیب ترین و آزار دهنده ترین روش بهره گیری انسان از انسانها. خط بطلان کشیده شد. و بدینسان انسان آزاد و ایران آباد متولد گردید.

با اجرای قانون اصلاحات ارضی و اعزام رسولان انقلاب به قلب روستاها روح خاموش و تاریک روستاییان و روستا زادگان بنور علم و دانش فروزان گردید – زمینه برای تعمیم سلامتی و بهداشت، عمران و آبادی، تأسیس شرکتهای زراعی و تعاونی، تشکیل واحدهای قضائی – در دل دور افتاده ترین روستاهای کشور فراهم شد. در دبستانها و دبیرستانها و دانشگاهها و حتی مجالس قانونگذاری بروی کسانی که تا آنوقت امکان بهره مندی از مزایای اجتماعی نداشتند گشوده شد (صحیح است).

اکنون دهقانان، کشاورزان، کارگران، آزاد زنان و آزاد مردان این مرز و بوم، در دنیائی زندگی می‌کنند که در آن عزت نفس، کرامت بشری، فضیلت انسانی، عدالت اجتماعی، و والاتر از همه داعیه وطن و وطن خواهی هست.

دنیایی که دور نمای آن را رهبر گرانقدر انقلاب چنین ترسیم فرمودند:

(ما در این منطقه از دنیا بخواست خداوند و با همت مردم ایران چنان مملکتی خواهیم ساخت که از هر جهت با پیشرفته ترین ممالک جهان برابری کند مملکتی خواهیم ساخت که کشور آزادگان و سرزمین آزاد مردان و آزاد زنان باشد. و در آن نبوغ ایرانی بتواند در محیطی بارور و منزه و دور از فساد قدرت و خلاقیت جاویدانی خویش را که راز بقای ملک و ملت است بیشتر و بهتر از هر وقت دیگر جلوه گر سازد.)

اینجا باید اذعان کرد تحقق چنین دنیائی که امروز در آن زندگی می‌کنیم – مانند فرآورده‌های زراعتییا صنعتی محصول بازوان ما در مزارع و کارگاهها نبود. و ما غرامت انهدام و ویرانگری و مظاهر خشونتی که سایر انقلابها بدنبال کشیده‌اند بپایش ایثار نکردیم بلکه عطیه و موهبتی بود بدون استلزام هیچگونه جهش و جنبش غیر طبیعی فقط و فقط در سایه درایت، کفایت و رهبری داهیانه فرمانده عالیقدرمان شاهنشاه آریا مهر عاید ملت ایران گردید. انتزاع و انتقال اندیشمندانه از یک جهان فرومانده و عقب افتاده به دنیائی پیشرفته و درخشان با معیارهای پر ارج و اعتبار:

و اینک در پرتو چراغ هدایتی که فرا راه داریم در مسیر حزب فراگیر رستاخیز ملت ایران و احساس وظیفه نگهبانی از نهادهای انقلابی خود برای کسب ارزشهای بیشتر در حرکتیم پیش می‌رویم و هر عامل باز دارنده در این مسیر و حرکت ملی منکوب خواهد شد.

اگر امروز ملت ایران متحد و هم آهنگ یکپارچه و یکصدا هر نوع دسیسه و نیرنگ و نوکر صفتی را بر علیه مصلحت قیام قومی خود محکوم می‌کند اگر ملت ایران اهرمن استعمار را در زیر هر ماسکی و در ماورای هر نقش و رنگی تشخیص می‌دهد و نفرین می‌نماید.

بدانش و بینش و ارشاد و رهنمودهای فرمانده خردمند و دانای خود ایمان دارد. به اصالت انقلاب پر ثمر و سازنده اش و برستاخیز وحدت آفرین خود مؤمن و معتقد است. اساسا ملت ایران میداند چی اندوخته؟ و چی برداشته است و استعمار از کدام داشت و برداشت ما رنج می‌برد و رنجور است در پریشانی و روزهای تیره و تاریک که سر و سامان نداشتیم و استعمار باعوامل و ایادی خود بطور مرئی و نامرئی در خانه ما لانه کرده بود و مردم ایران در زیر بار تعدی و تهاجم و زور اجنبی دست و پا می‌زد. چرا شعارهای زهراگینی که امروز استعمار عنوان و تخذیر می‌کند و آنروزها مصداق نداشت اگر بشر دوستی بمعنی ایجاد زمینه اغواگری و جنگلهای محلی است. اگر انسان دوستی بمعنی گروه گروه انسانها را درو کردن و بدیار عدم فرستادن است ملت تجزیه دیده ایران می‌گوید: برو این دام بر مرغ دگر نه (احسنت – آفرین).

از تجارب سرد و گرم زمان و از دسایس و نیرنگ متناوب دشمنان دریافته‌ایم که: بیگانه بیگانه است و این رنگ وارنگی و جهه گیری چپ و راست و سرخ و سیاه تزریق زهر آلودی است برای غارت و چپاول ثروتهای ملی و بر هم زدن نظام اجتماعی ملتها.

این یک حقیقت است که استعمار مرعوب نظام و پیوند و واقعیت است. اصول انقلاب شاه و ملت و دست آوردهای آن واقعیت است رستاخیز ملت ایران و پیوند ناگسستنی ملت ایران بانظام لایزال شاهنشاهی واقعیتی است صریحتر و قاطع تر. آسایش و آرامش کشاورزان و کارگران و آسیب ناپذیری آنها در برابر دسایس استعمار واقعیت دیگر است اما تلخ و کشنده. اینجا است که اهرمن استعمار ضجه می‌کشد، سرخ و سیاه می‌شود بچپ و راست می‌جهد. نقاب به چهره می‌اندازد. با مشت گره کرده شیشه و پنجره می‌شکند. و دانش و معرفت و کتابخانه را آتش می‌زند: اما آن سبو بشکست و آن پیمانه ریخت دیگر در هیچ گوشه خانه ما از شمال و جنوب و شرق و غرب محلی برای جاسازی دسیسه و نیرنگ باقی نمانده دیگر فضای خالی از دوست خالی از عشق نداریم که جای اهرمن باشد. ملت ایران متحد و هم آهنگ در زیر لوای حزب رستاخیز وحدت آفرین و در پناه عشق و ایمان به نظام شاهنشاهی. قانون اساسی و انقلاب مقدس شاه و مردم برموز زندگی کردن در عصر دسیسه‌ها واقف گردیده و از وجب بوجب خاک میهن خود در برابر هر متجاوزی دفاع خواهد کرد. و در عین حال: ما نگوییم بد و میل بنا حق نکنیم پیامی است. از دورترین روستاهای مناطق کردنشین آذربایجان غربی. از فراز مرتفع ترین قلل کوههای آریائی نژادان غرب ایران. از اعماق قلب و روح دلاوران و مرزداران غیوری که در طی دو هزار و پانصد پیوند ناگسستنی خود را با نظام لایزال شاهنشاهی در دامن دشتها و کوههای غرب ایران حراست کرده‌اند سپاس و تجدید میثاق است. با کهن آیین نظام شاهنشاهی ایران زمین و بدون شک احساسات پاک همه مردم ایران است که در این جایگاه رفیع ملی، به پیشگاه قهرمان عصر افتخارات ایران و به پیشگاه مظهر وحدت قومی ملت ایران، شاهنشاه آریا مهر عرضه می‌دارند.

شها شهریارا به یزدان قسم
بخورشید و ماه و کیهان قسم
به آیین مردان که آئین ماست
به قرآن که برنامه دین ماست
که تا سر بر اندام و جان در تن است
شعارم، خدا و شه و میهن است

جاوید شاهنشاه پاینده ایران. (احسنت – احسنت).

در پایان اجازه می‌خواهد از موقعیت استفاده کرده و قسمتی از نیازهای حوزه انتخابیه خود بوکان را مطرح و توجه نمایندگان محترم دولت را باین خواسته‌ها که از اهم مستدعیات مردم بوکان است معطوف می‌دارد.

۱- تبدیل بخش بوکان بشهرستان. با عنایت بنامه‌های مکرر در اینمورد که در جواب نطقهای قبل از دستور اینجانب از طرف مقام محترم نخست وزیری وزارت کشور و استانداری آذربایجان غربی صادره گردیده و استنباط می‌شود مراحل رسیدگی و ارزشیابی محلی و بررسی اولویتها را در محل طی کرده است، اما هنوز اقدامی که جوابگوی تقاضای مکرر مردم بوکان و انتظار چندین ساله آنها باشد عاید نگردیده است و با توجه بصورت جلسه مشروح شورای اداری بخش بوکان و صاحبنظران محلی دایر به پیگیری و تجدید تقاضای مردم محل که در این اواخر بمجلس شورای ملی رسیده است و عین آنرا بجناب آقای نگهبان معاون محترم پارلمانی وزارت کشور تقدیم می‌دارد- خواهشمند است این نیاز ضروری که از نظر رفاه و آسایش وسایل عمرانی و کشاورزی و بازرگانی و دامداری منطقه حایز اهمیت است مورد عنایت و توجه فوری مقام محترم وزارت کشور قرار گیرد.
۲- آموزش و پرورش منطقه قوکان: با احساس غرور می‌توان گفت آموزش و پرورش منطقه بوکان در دوران انقلاب مقدس شاه و مردم از توسعه و پیشرفت چشم گیر برخوردار است. و پیشرفت آن در سطح شهر و روستاها تحسین آمیز است روی این اصل نیاز و خواسته‌هایش افزونتر از حد اعتباری است که به بوکان تعلق می‌گیرد نیازهای آموزش بوکان که توجه به آن ضرورت دارد عبارت است از:
الف: تعداد زیادی مدارس روستائی که سالها قبل با خود یاری مردم ساخته شده اغلب در حال انهدام و نابودی است و احتیاج به نوسازی یا لااقل تعمیر و مرمت دارند.
ب: بواسطه افزایش تعداد دانش آموزان در سطح شهر و روستاها احتیاج بوجود مربیان آموزشی و توسعه مدارس و ایجاد کلاسهای جدید دبستانی و راهنمائی وجود دارد.
ج- با استقبالی که روستائیان منطقه در امر تعلیم و تربیت فرزندان خود و با استفاده از امکانات دوران انقلاب بعمل آورده‌اند تعداد زیادی از روستا زادگان به دوره راهنمائی نایل گردیده‌اند. احداث لااقل یک دوره کامل و وسیع راهنمائی شبانه روزی برای روستا زادگان مستعد و بی بضاعت در یکی از روستاهای پر جمعیت و واجد شرایط منطقه بوکان ضروری است.
د- با توجه به استعداد و موقعیت منطقه و استقبال مردم از دانش و سواد و فعالیت چشم گیر آموزش و پرورش محل در افزایش تیپ تحصیل کرده ضروری بنظر می‌رسد جناب آقای وزیر آموزش و پرورش در مورد تأسیس دبیرستان خدمات اداری و بوکان دستور بررسی عمیق صادر فرمایند.
ه- مطلب دیگری که در اینجا باید اشاره شود حق نداریم در برابرش بی تفاوت باشیم وجود افراد خیر و نیکوکار است. بپاس خصلتهای پسندیده و در پاسخ بارزش معنوی انسانهائی که با بذل قسمتی از دارائی خود در مسایل اجتماعی وظیفه انسانی خود را در پیشگاه شاه و ملت ادا می‌نمایند، جا دارد در هر جائی مورد تجلیل قرار گیرند و اینک اسامی اشخاصی که در بوکان کمکهای ذیقیمتی از نظر اهدا زمین بآموزش و پرورش و بهداری و بیمارستانها کرده‌اند باستحضار نمایندگان مجلس شورای ملی و معاونت محترم پارلمانی وزارت آموزش و پرورش می‌رسد. ۱- برادران مهتدی آقایان قاسم مهتدی و ابوبکر مهتدی در مجموع ۶۰۰۰۰ متر مربع زمین. ۲- برادران ایلخانی زاده آقایان اسمعیل ایلخانی زاده و محمد امین ایلخانی زاده و قرنی ایلخانی زاده در مجموع ۳۰۰۰۰ متر مربع – و باز هم این افراد خیر آمادگی کمکهای بیشتری در مسایل عمرانی و رفاهی شهر خود دارند.
۳- در مورد راههای روستائی: بوکان از نظر ارتباط به شهرستانهای سردشت و شاهین دژ احتیاج به دو رشته راه دارد با احداث راه بوکان سر دشت تعداد چهل آبادی منزوی منطقه کورگ مهاباد را باضافه تعداد روستاهای دیگر که در مسیر قرار می‌گیرند به بوکان و سردشت مربوط می‌سازد و احداث این راه از نظر برقراری ارتباط روستاهای زیادی با بوکان از لحاظ کشاورزی و عمران منطقه حایز اهمیت است در جلسه‌ای که اعضاء کمیسیون راه با جناب وزیر راه و ترابری داشتیم اینموضوع پیشنهاد شد که امیدوارم مورد توجه قرار گرفته باشد و ضمنا در منطقه بوکان که یک منطقه کشاورزی و دامداری است موضوع راههای روستائی در صدر ضرورتهای مهم قرار گرفته است.
۴- سد سیمینه رود – قبلا اشاره شد که منطقه بوکان یک منطقه کشاورزی و دامداری است و با زمینهای مسطح و بارور خود که از رودخانه سیمینه رود مشروب می‌شود غنی ترین و حاصلخیزترین نقطه آذربایجان غربی است و از یک رشد وسیع کشاورزی و دامداری برخوردار است چون این رودخانه از کوهستانهای وسیع و پر برف سرچشمه می‌گیرد سیلابها فصلی آن خسارت انگیز و اغلب فاجعه آفرین و در طغیانهای فصلی مزارع و کشتزارهای مسیر خود را نابود می‌کند و اغلب سال کشاورزان مجبور به دوباره کاری دیر فصلی می‌شود و در تابستانها بواسطه عمق بستر رودخانه از سطح مزارع استفاده از آب آن یا پر خرج است یا اصلا غیر ممکن، لذا احداث سد سیمینه رود از اولویتی خاص برخوردار است اما احداث آن موکول به تأمین اعتبار گردیده است عنایت جناب آقای وزیر نرورا باین امر حیاتی در منطقه بوکان معطوف می‌دارد.
۵- وضعیت مخابرات بوکان: شهر بوکان با جمعیتی در حدود بیست و چهار هزار نفر هنوز از تلفن از طریق شبکه‌های مخابراتی میآندوآب یا سقز صورت می‌گیرد. نطر باینکه موضوع مخابرات مطمئن و ارتباط سریع اینروزها نقش حساسی در حیات اقتصادی و بازرگانی و داد و ستد مردم بازار و حتی در امورات دوایر دولتی دارد آنهم در این نوع شهرهای دور افتاده که اغلب نوع ارتباط حالت ضربتی و ضرب الاجل پیدا می‌کند توجه جناب اقای وزیر محترم پست و تلگراف وتلفن را به وضعیت مخابرات بوکان معطوف می‌دارد.
۶- در مورد برق و روستاها: مشارکت و خودیاری مردم روستاهای منطقه بوکان در مسایل عمران روستائی چشم گیر و قابل توجه است. بمنظور تشویق بیشتر روستائیان در این نوع مشارکتهای مفید عمرانی از محل اعتبار تبصره‌های ۱۹ و ۴۵ که در اختیار نماینده گان مجلس قرار داده شده مبلغی معادل یکصد ونود هزار تومان در مقابل دویست هزار تومان خودیاری روستائیان برای تأمین برق و روشنائی سه روستا باسامی، علی آباد، کلتپه، میرآباد که در شعاع بوکان قرار دارند در بانک کشاورزی بوکان تودیع گردیده است و ضمنا روستاهای دیگر که در مسیر شبکه جدید برق رسانی بوکان و شاهیدژ قرار دارند نامه‌های مکرر تقاضای تسهیلات در استفاده از برق مسیر نموده‌اند.

توجه جناب آقای وزیر محترم نیرو را بدهاتی که در فوق معرفی شده و سرمایه گذاری کرده‌اند جلب و در مرحله دوم برای دهاتی که در مسیر شبکه جدید برق بوکان شاهیندژ قرار دارند به اداره برق محل دستور فرمایند که در محل جریان را بررسی ودر صورت واجد شرایط بودن این نوع روستاها از برق و روشنائی بهره مند نمایند.

از توجهی که نمایندگان محترم مجلس معطوف فرمودند متشکرم- (احسنت).

رئیس - آقای دکتر صدری کیوان تشریف بیاورید.

دکتر صدری کیوان – جناب آقای رئیس، همکاران گرامی، روز چهارشنبه مورخ بیست و هشتم دیماه ۲۵۳۶ مردم شاهدوست و وطن پرست خوزستان مانند سایر خواهران و برادران هموطن خود با ابراز عالی ترین احساسات شاهدوستی و وطن پرستی یکبار دیگر میثاق مقدس بیعت ملی و پیوندها و علائق ناگسستنی خود را با رهبر اندیشمند ایران شاهنشاه آریا مهر تجدید کردند و در صفوفی فشرده و متشکل و اجتماعاتی با شکوه که بحق روشنگر اراده آهنین ضد استعماری آنان بود نمایشی از هوشیاری قدرت، یگانگی و اتحاد و اتفاق ملت ایران در برابر توطئه‌ها، ننگین استعمارگران و عمال سیه دل و کور باطن آنان دادند که نوع خود کم نظیر بود. (صحیح است)

در این اجتماعات شکوهمند خوزستانیان یکدل و یکصدا استعمار را بهتر ترتیب و بهر شکلی که باشد اعم از کهنه و نو و ارتجاع را بهر رنگ و صبغه‌ای که ظاهر شود چه سرخ، چه سیاه محکوم و منکوب نمودند و باستعمارگران و دست اندرکاران توطئه‌ها و حرکات مذبوحانه اخیر هشدار دادند که خود را از حریم خشم ملت ایران کنار بکشند زیرا لهیب‌های آن سوزان، تافته و بسیار بی امان است (صحیح است) خوشبختانه اینجانب در معیت اعضاء محترم کمیسیون امور اقتصادی و دارائی باتفاق آقای هاشم معادی رئیس کل گمرک ایران که سرگرم بازدید از گمرکات خوزستان بودیم افتخار و توفیق یافتیم که در اجتماع یکصد هزار نفری مردم اهواز که با جلال و عظیمتی کم نظیر برگزار شد شرکت کنیم و از نزدیک شاهد و ناظر عشق و عمیق جمع کثیری از هموطنان عزیزمان نسبت بشاهنشاه و شاهنشاهی گرانقدر ایران زمین باشیم و خشم سهمگین و تنفر و انزجار را نسبت باستعمار و ارتجاع برأی العین به ببینیم. (صحیح است)

در این اجتماع باشکوه که متشکل ار اعضاء خوب رستاخیز ملت ایران در شهرستان اهواز بود نمایندگان ارجمند طبقات مختلفه مردم طی بیانات مشروحی مراتب جان بازی خود را در راه حفظ و حرست از مواریث مقدس ملی و دست آوردهای انقلاب و بزرگداشت شاهنشاه و شاهنشاهی اعلام داشت و با مشت ره کرده و قیافه هائی مصمم و خشم آور هرگونه استعمار و ارتجاع را نفی کردند و اقدامات آنان را از نظر ملت ایران مردود و مطرود دانستند. (صحیح است – احسنت)

در این اجتماع آنچه که اسباب تحسین و اعجاب ناظرین بود این بود که در طول ۲ ساعت مدت میتینگ غریو جاوید شاه شعار مقدس و ارزنده ملت ایران یک لحظه قطع نمی‌شد و همه باتفاق هم مرتب این شعار را بیان می‌کردند و بر جلال و ابهت و عظمت اجتماع می‌افزودند زهی افتخار که نظیر این اجتماعات شکوهمند مرتبا از طرف هموطنان حقشناس و حق پرست عزیزمان در اطراف واکناف کشور تشکیل می‌گردد و همه علاوه بر اعلام پیوند ناگسستنی خود با شاهنشاه و نفی هرگونه ارتجاع و استعمار آمادگی خود را برای فدا شدن در راه شاه و ملت و وطن و دست آوردهای انقلاب ابراز می‌دارند و دلائلی مثبت مبتنی بر اتحاد و اتفاق و یکرنگی و یکدلی ملت ایرن بدست می‌دهند که جای بسی افتخار و مباهات است.

من ضمن اینکه در برابر این احساسات افتخار آمیز ملت ایران بعنوان یک نماینده ملت سر تعظیم فرود می‌آورم اجازه می‌خواهم در بیانی موجز و مختصر علت این اتحاد و یگانگی و عشق بشاهنشاه و شاهنشاهی را که همواره بعالی ترین وجهی در سر تا سر ایران تجلی دارد تحلیل علمی بکنم.

بزعم اینجانب عامل مهم این اتحاد یگانگی و عشق ملت ایران بشاهنشاه و شاهنشاهی را باید در راز دوام و بقاء ایران و ایرانی جستجو کرد.

در این باره باید عرض کنم که تداوم و استمرار ایران و بودن ملت ایران در گردونه تاریخ از یازده قرن قبل از میلاد تاکنون موضوعی است که توجه تمام خاورشناسان را جلب کرده وعده زیادی از آنان که فارغ از غرض و نظر و صرفا بشیوه علمی پژوهشهائی کرده‌اند در زمینه دوام و بقاء ایران آرائی صادر کرده و اظهار نظرهائی نموده‌اند که اسباب افتخار و سر بلندی هر ایرانی است.

برای مثال «پروفسور گروسه» ایران شناس مشهور فرانسوی در تحقیقات ارزنده خود باین نتیجه رسیده است که مشعلی که در صبح تاریخ روی فلات ایران روشن شد پس از آن هرگز خاموش نگردیده است.

«پروفسور پوپ» ایران شناس نامی آمریکائی که برای شناختن و شناساندن ایران زحمات زیادی متحمل شده در این باره می‌گوید:

«اگر واحد مقیاس زندگی تاریخی، ایران باشد یونان جز واقعه‌ای افتخار آمیز و عظمت روم جز پرده‌ای از یک نمایشنامه جهانی جلوه گر نخواهد شد» (احسنت).

مورتن آمریکائی که چند سال در ایران به تحقیق پرداخته در سفر نامه خود می‌گوید «دوام و بقاء ایران ما را بفکر می‌اندازد آیا ما در باختر خواهیم توانست مانند ایران سه هزار سال زندکی کنیم».

جمهور مستشرقین و ایران شناسان عوامل بنیادی و علل استقرار و راز موجودیت سرزمین اهوارائی ایران را در چه چیز می دانند که مهمترین آنها عبارتند از:

  • - توجه ایرانیان بملیت و دلبستگی تام و تمام بایران
  • - ایمان مستحکم با بدیت و دوام ایران
  • - قدرت و نبوغ خلاقه فرهنگی و هنری ایرانیان
  • - سلحشوری و دلاوری ایرانیان
  • - اتحاد و یکپارچگی ایرانیان در همه وقت بخصوص در مقابل دشمنان ایران.
  • - بالاخره باور مقدس ایرانیان که سلطنت عطیه‌ای یزدانی و عنایتی ازلی و ربانی است.

اکنون که دانسته شد اتحاد و اتفاق ایرانیان و باور مقدسشان نسبت بشاهنشاه و بشاهنشاهی در عداد عوامل و علل بقا و دوام ایران است بی مناسبت نیست که مخصوصا درباره این باور مقدس قدری موسع تر صحبت کنیم.

در زمینه این باور مقدس باید عرض کنم که در تمام دوره‌های تاریخی آریائیان ایران که با حداقل تقریب سه هزار پانصد سال می‌رسد شاهنشاهی ایران و مقام سلطنت مقامی مقدس و فوق مقامات مادی دنیوی و همراه با یک رسالت الهی برای حراست خلق و نظارت در بهبود وضع و معیشت مردم بوده است. بدین مناسبت شاهنشاه از نظر ایرانیان سایه خدا بر روی زمین است و خدا پرتوی از روشنائی خود را در نهاد او قرار داده و ترازوی داد بدستش سپرده است تا زندگی اجتماعی مردم را بر پایه داد و راستی راه برد و نگذارد ستمکاران و زور گویان بر مردم چیره شوند و نیز با راهنمائی فراه یزدی که در منش او نهاده است مرزهای ایران را بروی دشمنان ایران می‌بندد و نمی‌گذارد و دشمنان بر سرزمینی که سرپرستی و نگهداری آن را خدا باو سپرده است چیره شوند و مردم آن زبون و برده گردند.

با این مراتب باید عرض کنم که پادشاهی در نظر ایرانیان اعم از دوره پیش از اسلام و دوره اسلامی و مخصوصا در این عصر خجسته یک عطیه یزدانی و عنایت ازلی ربانی است و این باور مقدس موجب شده است که مردم با شانشاه و شاهنشاهی پیوند ناگسستنی برقرار سازند و موجب دوام و بقا وحدت سیاسی و ابدیت ایران گردند و آنچنان ثروتی هیچ توطئه‌ای نتواند کوچکترین خللی در ارکان بسیار مستحکم آن وارد سازد.

زهی افتخار و سر بلندی که این پیوندها و علائق متقابل است زیرا شاهنشاه عزیز ما هم از اوان سلطنت پر افتخارشان آنی از فکرآسایش آحاد و افراد ملت و عظمت مملکت فارغ بوده کلیه اوقات شریفشان مصروف راهم کردن سلامت سعادت، بهروزی، ترقی، تعالی، پیشرفت و شبانروزی معظم له امروز مملکت از چنان ثبات سیاسی و استقلال اقتصادی و امنیت بی نظیر برخوردار است که حدی بر آن متصور نیست (صحیح است).

شاهنشاه عزیز ما با ابتکار و اجرای انقلاب شاه و ملت و بکار بردن رهبری قاطع همراه با درایتی بی نظیر و روشنی بخشیدن باصول انقلاب و اتخاذ سیاست عقلائی نفت و بالاخره اجراء سیاست مستقل ملی بعنوان یک واقعیت انکار ناپذیر در مدتی اندک موجبات عمران و توسعه فیزیکی کشور را فراهم فرمودند و مملکت از رشد اقتصادی انکار ناپذیری برخوردار شد و اقتصاد ما بصورت یک اقتصاد تثبیت شده و سالم و پر جذبه درآمد و طی چند سال گذشته کشور ما مقصدی واحد برای هیئت‌های متعدد اقتصادی خارجی شد. (صحیح است)

این هیئت‌ها که اکثرا از بلوک شرق و کشورهای وابسته به جبهه غرب و کشورهای جهان سوم بودند اگر خواستهای آنان مختلف بوده ولی انگیزه سفر همه آنان در یک واقعیت خلاصه می‌شود که ایران از اثبات سیاسی و اقتصادی پر جذبه‌ای برخوردار است قدرت خرید مردمش افزایش یافته پولش محکم است و در شمار پولهای معتبر جهانی قرار دارد. (صحیح است – احسنت)

کشور عزیز ما در سایه رهبریهای اندیشمندانه شاهنشاه در مقامی از اعتبار و حیثیت قرار گرفته که زمان قراردادهای بین المللی بین ۱۰ تا ۱۵ سال می‌باشد، صنایع کشور توسعه و پیشرفت نموده، صادرات کالاهای صنعتی افزایش یافته و واردات از کالاهای مصرفی بسوی کالاهای تولیدی گرایش دارد. با مجاهدت رهبر عزیز ایران همه آحاد و افراد ملت از مواهب ومزایای انقلاب و برکات و ثمرات این عصر پر افتخار برخوردار شده و در همه شئون مملکت تحول و تطور و دگر گونی ایجاد گردیده است بدیهی است اینهمه پیشرفت اینهمه ترقی اینهمه تعالی اینهمه رفاه و بهروزی باعث شده که روز بروز بر استحکام و قدرت پیوند شاه و ملت افزوده شود و بین مردم شاهنشاه و شاهنشاهی علائق عمیق تر و مستحکم تر و راسخ تر گردد و اتحاد و اتفاق و یگانگی ملت ایران روز بروز بیشتر شود (صحیح است).

با این مراتب چون توطئه‌ها و اعمال مذبوحانه استعمار و ارتجاع نمی‌تواند در ارکان آن اصول مستحکم رخنه پیدا کند استعمارگران باید بدانند از اقدامات شوم خود هیچ بهره‌ای نخواهد گرفت و جز حرمان و شکست و رسوائی برایشان یزی بدست نخواهد آمد زیرا هر وقت بخواهند کوچکترین ابراز وجودی کنند با مشت‌های گره کرده و قیافه‌های مصمم و اراده پولادین و خشم بنیان کن ملت ایران مواجه و روبرو می‌شود و چاره‌ای جز خالی کردن میدان ندارد (صحیح است).

اکنون که پیوند مقدس شاه و ملت را تشریح کردم بی مناسبت نیست به بینم استعمار چه می‌خواهد و برای حفظ منافع خود چه خوابهای شومی برای ملت ایران دیده و چه نقشه‌های خانمان براندازی ترسیم نموده است (احسنت).

در این زمینه باید عرض کنم که استعمار که از ترقیات و پیشرفتهای چشم گیر ملت ایران بدوران سیاه و روزگار تیره بختی و محنت قبل از خاندان پهلوی رجت کند، تمام دگرگونیها و تحولات را از بین ببرد و مجددا بصورت یک ملت ذلیل و فقیر و گرسنه و جاهل در بیاید استعمار معتقد است که میلیونها دهقان ایرانی بار دیگر بریز سرپوشهای قرون و اعصار برگردند و تحت انقیاد و سلطه اهریمنی بزرگ مالکان قرار گیرند. استعمار مایل است بانوان فاصله و خدمتگزار کشور ما که هم اکنون دوش بدوش برادران و مردان و فرزندان خود برای ساختن ایرانی آبادتر و بهتر در تلاشند بحر مسرا بر گردند و در جهل و نادانی و محرومیت دست و پنجه نرم کنند و در قانون انتخابات اسمشان در عداد محجورین و جانیان و ورشکستگان به تقصیر ثبت شود.

استعمار برای ایران تکنولوژی را نفی می‌کند و معتقد است ایرانی که هم اکنون به ترازگاه زندگی پیشرفته صنعت رسیده به زندگی شبانی برگردد و تمام هستی خود را دو دستی تقدیم کند واقعا باید گفت زهی تصور باطل زهی خیال محال زیرا در مقابل معدودی انگشت شمار که عمال استعمار و ارتجاع هستند میلیونها ایرانی همانگونه که مردم خوزستان و سایر نقاط نشان دادند با این رجعت به گذشته نامطلوب و مردود قاطعا مخالف اند و در صفوفی متشکل و منظم پشت سر شاهنشاه عزیز خود مجالی بابراز وجود و خودنمائی استعمار و ارتجاع نداده و نخواهند داد چون دامنه سن بسیار گسترده است و وقت محدود در اینمورد بهمین حد اکتفا می‌کنم و به بخش دیگر سخنانم می‌پردازم روز سه شنبه مورخ بیست و هفتم دیماه ۲۵۳۶ بدعوت جناب آقای دکتر یگانه وزیر گرانمایه امور اقتصادی و دارائی بمنظور بازدید از گمرکات خوزستان رهسپار آبادان شدیم. در این سفر اعضاء محترم کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در معیت جناب آقای دکتر معادی رئیس کل گمرک ایران از گمرکات آبادان و خرمشهر و اهواز و بندر شاهپور و کیش بازدید بعمل آوردند و با دقت و موشکافی و تحقیق کامل نحوه کار و رفتار مأموران با مراجعین و صاحبان کالاها و مدت زمان ترخیص را بررسی کردیم رفتار مؤدبانه توأم با نزاکت مأموران با مردم و نیز اجرای طرح زمان بندی برای ترخیص کالاها مدت زمان ترخیص قریب ۷۰ درصداز کالاها را از چند روز بچند ساعت تقلیل داده و با کم کردن تشریفات زائد گمرکی موجبات رضایت مؤدیان و صاحبان کالاها را فراهم ساخته و از طرفی درآمد گمرک با مقایسه با زمان مشابه سال گذشته افزایش چشم گیری نشان می‌دهد که دلیلی بر موفقیت مسئولان گمرک ایران است ما مزید توفیق وزیر امور اقتصادی دارائی و نیز رئیس کل گرک ایران و عموم همکارانشان را در راه خدمت بشاهنشاه آریا مهر و ملت ایران از درگاه حضرت احدیت خواستاریم. در این سفر توفیقی دست داد که از جزیره کیش و سازمان عمران کیش نیز بازدید کنیم و فعالیت پر ثمر و ارزنده‌ای را که در طریق عمران و آبادانی این جزیره بعمل آمده از نزدیک مشاهده کنیم بحق جای بسی خوشوقتی است که مسئولان مربوط در اجرای منویات مبارک همایونی جزیره کیش را به نحوی در آورده‌اند که هم اکنون مانند دانه جواهری در خلیج فارس می‌درخشد. فرماندار فعال و خدمتگذار کیش آقای مهندس محمود منصف که خود طراح و مجری این طرح عظیم بوده طی بیانات مشروحی وضع قدیم و کنونی جزیره را برای ما تشریح کردند و برنامه هائی را که مقرر است در این جزیره بمرحله اجرا و عمل درآید بازگو نمودند که برای اعضاء کمیسیون جالب بود. در اینجا لازم میدانم از تلاشها و کوششهای فوق العاده خدمتگذار صدیق و راستین شاهنشاه آریا مهر و ملت ایران یعنی جناب آقای امید اسدالله علم که در زمینه امور عمرانی جزیره کوششهای مجدانه‌ای مبذول داشته‌اند شکرگزاری بکنم و اعاده سلامت و مزید توفیق این عنصر شریف و خدمتگزار را از درگاه حضرت احدیت مسئلت نمایم. از زحمتی که دادم معذرت می‌خواهم و از عنایت و توجه همکاران عزیز بسیار متشکرم. (احسنت)

رئیس - آقای هاشمی تشریف بیاورید.

غلامرضا هاشمی – ۵ دقیقه از وقت خود را به آقای صادقی می‌دهم. جناب آقای رئیس همکاران گرامی و ارجمند نمایندگان محترم دولت انقلاب ششم بهمن و مفاهیم اصول انسانی آن گذشته از آنچه بستگی به علائق ملی و همبستگی فکری و عاطفی و یکپارچگی ملت ایران دارد برخوردار از جهان بینی وسیعی است که برای دنیای بشریت توأم با خیر و برکت می‌باشد. (صحیح است)

انقلاب ششم بهمن بجهانیان درس داد که چگونه می‌توان بر اساس داشتن سیاست مستقل ملی با تفاهم دیگران را وادار کرد که بحقوق حاکمیت ملی ایران احترام گذارند.

انقلاب ایران ویران کنندهٔ فئودالیزم و سازندهٔ جامعهٔ ایران نوین بر فراز ویرانه‌های فئودالیزم است.

انقلاب ایران زنجیرهای بردگی و اسارت گروههای ستمدیده را از بین برد و دموکراسی و وحدت و یگانگی جایگزین بی عدالتیها نمود. بی مناسبت نیست توضیح دهم انقلاب مشروطیت گر چه نقطه‌ای عطفی در تاریخ سیاسی به شمار می‌آید ولی بدون انقلاب شاه و مردم به مفهوم واقعی خود نمی‌رسد بهتر بگویم انقلاب ششم بهمن متمم و مکمل انقلاب مشروطیت می‌باشد.

با پیروزی مجاهدان و تشکیل مجلس شورای ملی استبداد فقط برای مدت کوتاه از بین رفت اندکی بعد خانمها و فئودالها دوباره قدرت را در دست گرفتند و بطریق دیگر عوامل سازندهٔ مشروطیت را تا مدتها در جهت خود بکار داشتند. گر چه استبداد از دستگاه سیاسی کشور حذف شده بود اما پنجه‌های قدرتمند فئودالها که در جهت استثمار بکار افتاده بود مفهوم انقلاب مشروطیت را از بین می‌برد و از دموکراسی سیاسی جز اسمی در میان نبود و بطور کلی دموکراسی اقتصادی وجود نداشت.

خوشبختانه انقلاب شاه و مردم انقلاب مشروطیت را تکمیل کرد و کشور ایران بصورت یکی از کشورهای مترقی و دموکراسی جهان درآمد و زنجیرهای اسارت که مانع پیدایش دموکراسی واقعی بود از هم گسیخته شد. (صحیح است)

رهبر کشور شاهنشاهی با نهایت فداکاری اساسی اجتماع کهن را درهم ریخت و با اصول مترقیانه که یکی از مواد آن نجات دهقانان سراسر کشور از سلطهٔ فئودالیزم بود اصلاحات ارضی را در سراسر کشور اعلام فرمودند و در نتیجه بساط منحوس ارباب و رعیتی بر چیده شد و انقلاب ششم بهمن تار و پود اجتماع کهنه را در هم ریخت و بر روی خرابه‌های آن شالودهٔ ایران نو و اجتماع سالم و مترقی پی ریزی نمود.

انقلاب ششم بهمن بموازات همهٔ ارزشهای اجتماعی و اقتصادی خود دموکراسی جدیدی را در کشور عزیز ما پی ریزی نمود و بهمهٔ افراد ترقی خواه ملی و امکان مبارزات شرافتمندانه در جهت رشد سیاسی و اجتماعی داده شد و برای پیشبرد نیات بلند شاهنشاه آریا مهر حزب رستاخیز ملت ایران با یک تشکیلات صحیح بوجود آمد و برای پیشرفت نهضت عظیم جامعهٔ ایران صمیمانه تلاش نمود مضافا انقلاب شاه و مردم و حزب رستاخیز ملت ایران انی فرصت را به دهقان آذربایجانی و فرشباف کاشانی و کارگر تهرانی داد که در حیات سیاسی کشورشان شرکت جویند. بهمین خاطر است که میگوئیم انقلاب شاه و مردم مکمل انقلاب مشروطیت است.

ضمنا از فرصت استفاده می‌کنم از پشت تریبون ساحت مقدس مجلس شورای ملی از اقدامات و عملیات بی رویهٔ مشتی افراد فریب خورده که با حمایت استعمار و امپرلیزم قصد دارند با مطالب ساختگی به جهش سیاست مستقل ملی کشور شاهنشاهی که بابتکار خلاقهٔ شاهنشاه خردمند صورت می‌گیرد دست درازی نمایند محکوم و تقبیح نموده و این تصور باطل و واهی هرگز قادر نخواهد بود سیاست مستقل ملی ما را از حرکت باز دارد.

در اینجا لازم میدانم از عطف توجه جناب رامبد وزیر معظم مشاور و همچنین از جناب معتمدی وزیر محترم پست و تلگراف و تلفن و جناب توکلی وزیر محترم نیرو و معاونین محترم پارلمانی وزارتخانه‌های مورد بحث و استاندار آذربایجان غربی جناب دهستانی در حفظ پرستیژه انقلاب و پیشرفت میاندوآب صمیمانه تشکر نمایم و از طرف مردم شاهدوست و میهن پرست شهرستان میآندوآب سالگرد فرخندهٔ انقلاب ششم بهمن را به عموم ملت نجیب ایران و همکاران ارجمند بخصوص به پیشگاه مبارک شاهنشاه آریا مهر و کشاورزان و کارگران عزیز تبریک و تهنیت عرض می‌نماید.

در خاتمه اهم نیازمندیهای حوزهٔ انتخابیهٔ خود را فهرست وار اعلام ئ جهت عطف توجه دولت تقدیم مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی می‌کنم متشکرم.

۱- تأمین برق روستاهائیکه در مسیر شبکه قرار دارند
۲- دائر نمودن تلفن در بخش شاهیندژ
۳- تکمیل هنرستان صنعتی شهر میاندوآب
۴- احداث خیابان کمربندی شمالی مرکز شهرستان بوسیله وزارت محترم مسکن و شهرسازی.
۵- اسفالت جاده خاکی میاندوآب – شاهیندژ.
۶- احداث جاده ترانزیتی میاندوآب – میانه.
۷- تأسیس کاخ جوانان بمنظور تفریحات سالم.

(احسنت).

رئیس - آقای صادقی بفرمائید.

منصور صادقی – ضمن تشکر از ریاست محترم مجلس شورای ملی از اینکه اجازه فرمودند چند دقیقه‌ای مصدع همکاران محترم شوم و با تشکر ا زآقای هاشمی میاندوآب که چند دقیقه‌ای از وقتشان را به بنده عنایت فرمودند باید عرض کنم که با فعالیت مداوم و همه جانبه مسؤلین امور وزارت آموزش و پرورش در بسط آموزش در سراسر کشور و ایجاد امکانات بیشتر برای آموزش نوباوگان کشور فی المثل طرح کارانه معلمین طبق ضوابط اساسی از نظر حقوق و مزایا و پاداشی ک می‌گیرند و همچنین کتب درسی و سایر امکاناتی از این قبیل که جهشی در شئون آموزش ما بعمل آورده مهمتر از همه ایجاد و تأسیس بانک فرهنگیان است که در اجرای فرامین شاهنشاه آریا مهر در این مورد اقدامات اساسی شده و بخصوص انتصاب آقای بهزادی بسمت مدیر عامل بانک فرهنگیان که دوستان مستحضرند که ایشان وقتی مدیر عامل بانک تهران بودند با تلاش صادقانه‌ای که داشتند توانستند اهمیت زیادی به آن بانک به بخشند که آن بانک از بهترین بانکهای محسوب شود و جای خوشوقتی است که ایشان توانستند در این مدت کوتاه با از خود گذشتگی و فعالیت شبانه روزی ظرف مدت ۵ سر و سامانی به بانک فرهنگیان بدهند و یا برنامه ریزی صحیح و سازمان دهی صحیح توانستند موجبات استقبال گرم فرهنگیان را فراهم کنند بطوریکه این بانک ۲۴۰ هزار سهام دار پیدا کرده است همچنین توانستند سرمایه ۶ میلیاردی این بانک را به ۱۲ میلیارد و افزایش بدهند ضمنا با فعالیتی که همکاران ایشان و پرسنل ایشان کرده توانسته‌اند ۶ شعبه در سراسر کشور افتتاح کنند که این خود نشان دهنده و نمایان گر این است که ایشان یک سرباز واقعی و خدمتگزار شاهنشاه آریا مهر می‌باشند جا دارد که از جناب آقای وزیر آموزش و پرورش تشکر کنم بخاطر این حسن انتصاب و تقاضا کنم که این فرد با علم و با اطلاع و با ایمان به کار و وظیفه شناس را که توانسته در مدتی کوتاه این بانک را به حد اعلای درجه خودش برساند مورد تشویق و تقدیر قرار دهند، پوزش می‌خواهم از تصدیعی که دادم.

رئیس – آقای اخلاق پور بفرمائید.

غلامرضا اخلاق پور – جناب آقای رئیسی، خانم‌ها، آقایان، در روز چهارشنبه هفته گذشته میتینگی عظیم در استادیوم ورزشی رضا پهلوی در آبادان تشکیل شد و اینجانب و جنابان آقایان دانشی و شریفی نیز حضور داشتیم در این میتینگ در حدود پنجاه هزار نفر شرکت و علیه استعماگران و مرتجعین شعارهای ملی و میهنی می‌دادند و صفوف مردم بقدری فشرده و منظم بود که هر بیننده‌ای را تحت تأثیر قرار می‌داد و استعمارگران غارت گر و مرتجعین باید بدانند که تمام ایرانیان یک دل و یک زبان تحت رهبری داهیانه شاهنشاه آریا مهر به پیشرفت خود ادامه خواهند داد و هرگز اجازه نخواهند داد که استعمارگران و مرتجعین در صفوف منظم آنان رخنه و بحقوق اجتماعی ما ایرانیان تجاوز کنند (صحیح است) آن زمان گذشت و آن سبو بشکست و آن پیمانه ریخت ما باید همواره هوشیار و بیدار باشیم و ا زنیرنگ و حقه بازی آنان که هر بار برنگ و شکلی ظاهر می‌شوند غفلت نورزیم و اینقدر استقامت کنیم که این نیروهای مخرب و باز دارنده خسته شوند و میدان مبارزه را ترک کنند و دیگر یارای ایستادگی در مقابل میهن پرستان و شاهدوستان این مرز و بوم را نداشته باشند (احسنت) مواردی را که می‌خواهم تشریح کنم راجع به کنگره فوق العاده رستاخیزه ملت ایران است که در چهاردهم دیماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی تشکیل گردیده اینجانب نیز مانند سایر همکاران ارجمند دعوت جناب آقای دکتر محمد باهری دبیر کل پیشین را جهت شرکت در کنگره فوق العاده پذیرفتم این کنگره شکوهمند و تاریخی مهم و در نوع خود بی نظیر بود ولی در جریان آن شاهد اعمالی بودم که بهیچوجه انتظار آنرا نداشتم و برای اینکه از بحث خود نتیجه گرفته باشم از اساسنامه حزب یاری و کمک می‌گیرم. طبق ماده ۱ اساسنامه، حزب دارای پنج رکن می‌باشد که عبارتند از کنگره و شورای مرکزی و هیأت اجرائی و دفتر سیاسی و دبیر کل و برابر با ماده ۲ کنگره بالاترین رکن حزب است که هر چهار سال یک بار تشکیل می‌شود. اعضای کنگره انتخابی خواهند بود که بر اساس هر هزار نفر یک نفر بوسیله کانون‌های حزبی طبق آئین نامه مصوبه هیأت اجرائی برگزیده می‌شوند و مطابق ماده ۷ در صورتیکه هیأت اجرائی تشکیل کنگره را بطور فوق العاده لازم بداند دبیر کل اعضاء آخرین کنگره را برای این منظور دعوت می‌کند و طبق ماده ۴ اساسنامه دستور کنگره به پیشنهاد دبیر کل و تصویب هیأت اجرائی تعیین می‌شود و برابر با ماده ۵ اساسنامه اولین جلسه کنگره بریاست منس ترین عضو شرکت کننده تشکیل میشو در همین جلسه بلافاصله از بین شرکت کنندگان در کنگره هیأت رئیسه‌ای مرکب از یک رئیس، دو نائب رئیس و دو منشی انتخاب می‌شوند بطوریکه باستحضار رسید کنگره عادی هر چهار سال هم هر آینه لازم باشد بطور فوق العاده تشکیل خواهد شد و باید متوجه بود که کنگره از جمله تشکیلاتی نیست که در مدت چهار سال بطور مستمر بکار ادامه و موجودیت خود را برای این مدت بلاانقطاع حفظ کند یعنی هر بار که بطور عادی یا بطریق فوق العاده تشکیل شود پس از انجام وظائف خود بشرح مندرج در ماده ۳ اساسنامه پایان کار خود را اعلام و بلافاصله منحل می‌گردد و این انحلال ادامه خواهند داشت تا بار دیگر بطور عادی یا بطریق فوق العاده تشکیل گردد و از توجه به جمله کنگره بالاترین رکن حزب است که هر چهار سال یک بار تشکیل می‌شود مستفاد می‌گردد که مدت کنگره بمانند حزب رستاخیز ملت ایران نا محدود است و بالقوه وجود دارد النهایته هر چهار سال یک بار و یاد خلال این مدت بطور فوق العاده تشکیل و از قوه به فعل تبدیل و پس از اتمام کار که معمولا هم از چند جلسه تجاوز نمی‌کند منحل می‌شود و اگر مدت کنگره مشخص و محدود بزمان معینی می‌بود و بعد امکان داشت در انتخاب اعضاء و هیئت رئیسه آن تجدید نظر نمود لازم می‌آمد که این مورد در اساسنامه پیش بینی می‌شد حال آنکه برای ارکان دیگر حزب برابر با تبصره ماده ۸ و ماده ۱۲ و ماده ۱۷ و بند ۲ از ماده ۳ اساسنامه مدت قائل شده‌اند یعنی مدت عضویت در شورای مرکزی دو سال و هیئت اجرائی یک سال و دفتر سیاسی یک سال و برای دبیر کل چهار سال منظور نموده‌اند و کار این سازمان‌ها بلا انقطاع و بطور مستمر برای مواردی که در اساسنامه در نظر گرفته شده است ادامه دارد و چون کار کنگره معمولا از چند چند جلسه تجاوز نمی‌نماید طبق ماده ۵ اساسنامه اولین جلسه کنگره در هر بار اعم از عادی یا فوق العاده باید بریاست مسن ترین عضو شرکت کننده تشکیل شود و در همین جلسه هم بلا فاصله از بین شرکت کنندگان در کنگره هیئت رئیسه‌ای مرکب از یک رئیس دو نایب رئیس و دو منشی انتخاب گردد و از جمله کنگره بالاترین رکن حزب که هر چهار سال یک بار تشکیل می‌شود نمی‌توان نتیجه گرفت که مدت کنگره چهار سال است در خلال این مدت هیئت رئیسه آن غیر قابل تغییر است زیرا در اسانامه چنین صراحتی مشاهده نمی‌گردد متأسفانه کنگره فوق العاده مقررات ماده ۵ اساسنامه را رعایت نکرده و همان هیئت رئیسه قبلی را در جایگاه هیأت رئیسه مشاهده نمودیم که این عمل بهیچوجه صحیح و منطبق با موازین اساسنامه حزب نبود و در مورد انتخاب دبیر کل جدید هم باستحضار خانم‌ها و آقایان میرساند که بر طبق بند ۲ ماده ۳ اساسنامه دبیر کل برای مدت چهار سال بوسیله کنگره انتخاب می‌شود و این سمت چنانچه دبیر کل استعفاء ندهد برای مدت مذکور محفوظ خواهد بود و پس از انقضاء مدت چهار سال دوره دبیر کلی هم پایان می‌پذیرد و دیگر دبیر کل سمتی ندارد تا جهت انتخاب دبیر کل جدید محتاج باستعفاء باشد و طبق تبصره ذیل ماده ۶ اساسنامه قبل از انقضاء مدت چهار سال ممکن است دبیر کل فوت یا استعفاء دهد در این صورت یکی از قائم مقام‌های او به رأی هیأت اجرائی وظایف مربوط را تا تشکیل کنگره و انتخاب دبیر کل جدید عهده دار می‌شود و از دو حال خارج نیست یا قائم مقام دبیر کل برای بقیه مدت چهار سال عهده دار مقام دبیر کلی است که پس از انقضاء مدت او هم دارای سمتی نمی‌باشد تا محتاج باستعفاء از این مقام برای انتخاب دبیر کل جدید باشد و یا اینکه قائم مقام دبیر کل قبل از انضاء بقیه مدت چهار سال از سمت خود برکنار و در این حال کنگره فوق العاده مبادرت بانتخاب دبیر کل جدید می‌نماید در صورت اخیر چون قائم دبیر کل قبل از انقضاء مدت چهار سال از مقام دبیر کلی کناره گیری می‌نماید طبق صراحت تبصره ذیل ماده ۶ اساسنامه باید قبل از انتخاب دبیر کل جدید از مقام خود استعفاء دهد و این استعفانامه باید قبل از انتخاب دبیر کل جدید در کنگره قرائت شود باید قبل از انتخاب دبیر کل جدید در کنگره قرائت شود ولی ظاهرا چنین استعفائی از طرف آقای دکتر محمد باهری تسلیم نشده است و اگر هم ایشان قبل از انتخاب دبیر کل جدید از مقام خود استعفا داده بودند این استعفا نامه بعلت غفلت جناب آقای دکتر قاسم معتمدی رئیس کنگره فوق العاده قرائت نشد نکته دیگری که می‌خواهم بآن اشاره کنم و در حد خود بسیار مهم است راجع به اعضای کنگره و نحوه انجام وظیفه کنگره می‌باشد طبق ماده ۲ اساسنامه اعضای کنگره انتخابی خواهند بود که بر اساس هر هزار نفر یک نفر بوسیله کانون‌های حزبی طبق آئین نامه مصوب هیئت اجرائی برگزیده می‌شوند و همین اعضاء کنگره هستند که دبیر کل انتخاب و یا مواد مرام نامه و یا اساس نامه را اصلاح یا تغییر می‌دهند و غیر از اعضاء کنگره افراد دیگری حق ندارند در انتخاب دبیر کل یا تغییر مرام نامه و اساسنامه دخالت و تعیین تکلیف نمایند ولی در عمل دیدیم که غیر از اعضاء کنگره از نمایندگان محترم مجلسین و افراد غیر مسؤل دیگر جهت شرکت در کنگره دعوت بعمل آوردند و این افراد غیر مسؤل و متفرقه در بین سایر اعضاء کنگره نشستند و بهنگام انتخاب دبیر کل جدید و اصلاح اساسنامه با سایر اعضاء کنگره قیام نمودند و این عمل هم بر خلاف صراحت اساس نامه حزب بود و بالاخره دیدیم که بهنگام اتخاذ تصمیم و انجام مراسم رأی گیری در مورد شرکت خود به خود نمایندگان مجلسین در شورای مرکزی اکثریت قریب باتفاق حاضرین در کنگره در دادن رأی قیام نمودند و با اینکه در این مورد اکثریت آراء حاصل شده بود متأسفانه جناب آقای دکتر قاسم معتمدی رئیس کنگره با تردید اظهار داشتند که چنین بنظر می‌رسد که تصویب نگردید و با این اظهار داشتند که چنین بنظر می‌رسد که تصویب نگردید و با این اظهار تردید آمیز حق نمایندگان مجلسین را تضییع نمود و با توجه بمفاد ماده ۶ اساسنامه که می‌گوید کنگره با حضور دست کم دو سوم اعضاء رسمیت می‌یابد و تصمیمات به اکثریت آراء اعضای حاضر اتخاذ می‌شود باستثنای تغییر در مواد مرام نامه و اساسنامه که با دو سوم آراء کلیه اعضاء امکان پذیر است با اینکه تصمیم کنگره مبنی بر تغییر قسمتی از اساسنامه بود و بر طبق ماده ۶ اساسنامه برای انجام این منظور دو سوم آراء کلیه اعضاء کنگره لازم بود اولا چگونه جناب آقای دکتر قاسم معتمدی رئیس کنگره آنا تواستند افراد غیر مسؤل را از اعضاء کنگره تفکیک نمایند ثانیا به چه نحو توانستند تشخیص دهند که کلیه اعضاء کنگره بهنگام رأی گیری در جلسه حضور دارند و کسی از آنان هم غیبت نکرده و کمتر از دو سوم اعضاء کنگره این منظور قیام کرده بودند ثالثا عده زیادی از اعضاء کنگره نشسته بودند با اینکه جناب آقای دکتر قاسم معتمدی رئیس کنگره نمی‌توانست بر قیام و قعود آنان اظر باشد چگونه تشخیص داد که آنها در انجام مراسم رأی گیری قیام نمودند و یا اینکه از دادن رأی خودداری ورزیدند ناگزیر به ذکر این مطلب است که نمایندگان محترم مجلسین در تصمیم گیری حزب در این باره اطلاعی نداشتند گرچه این تصمیم بنوبه خود بسیار خوب و شایان توجه بود و هیأت اجرائی و دفتر سیاسی هم با تصویب این پیشنهاد موافق بودند ولی مقتتضیات ایجاب می‌کرد که این تصمیم قبلا در جلسه‌ای با نمایندگان در میان گذارده می‌شد (صحیح است) و نظر نمایندگان محترم مجلسین را در این مورد استعلام تا چنانچه موافق باشند آنوقت در حزب مطرح می‌گردید آنطوریکه استنباط نمودم تا قبل از رأی گیری مسئولان حزبی با طرح این پیشنهاد و تصویب آن کاملا موافق بوده‌اند ولی بعدا بعذر اینکه ممکن است نمایندگان مجلسین در شورای مرکزی و همچنین هیئت اجرائی حزب اعمال نفوذ و رقبای انتخاباتی خود را کنار بگذارند از تصمیم متخذه قبلی عدول و بدینوسیله ما نمایندگان را وجه المصالحه قرار دادند در صورتیکه چنین نیست و نمایندگان دوره رستاخیزی عموما افرادی فعال وخدمتگزار بوده و هرگز اعمال نفوذ نمی‌نمایند خلاصه نمایندگان مجلسین در هر سنگری که باشند مدافع حق بوده و خدمتگزار شاهنشاه و ملت نجیب ایران ستند. (احسنت – احسنت)

میان چشم و ابروی تو گیرو داری بود
من این میانه کشته شدم این چه کاری بود

- تثویب صورت جلسه‌های روز یکشنبه ۱۱ دیماه و روز سه شنبه ۱۳ دیماه ۲۵۳۶

۳- تثویب صورت جلسه‌های روز یکشنبه ۱۱ دیماه و روز سه شنبه ۱۳ دیماه ۲۵۳۶.

رئیس – نیست به صورتجلسه‌های روز یکشنبه ۱۱ و روز سه شنبه ۱۳ دیماه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) این صورتجلسه‌ها تصویب می‌شود. وارد دستور می‌شویم آقای رامبد فرمایشی دارید بفرمائید.

رامبد – (وزیر مشاور در امور پارلمانی) – جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم مجلس شورای ملی، همیشه معتقد بوده و هستم که نمایندگان محترم مجلس در کلیه امور مملکتی که در تصدی دولت است می‌توانند صاحب نظر باشند و مطالب مورد فرمایشات جناب آقای اخلاق پور مطلب خیلی جدیدی را مطرح کرد، آن چنان بود که یکی از نمایندگان محترم مجلس پیرامون تصویب لایحه‌ای که قبلا در مجلس مطرح شده در جلسه کنگره که دستور کار دیگری دارد موضوع را مطرح کنند مطالب موضوع کنگره و حزب رستاخیز ملت ایران در چند روز قبل مطرح بود و آن چه که نسبت به رئیس کنگره بود و آن چه که این جا به آقای اخلاق پور ممکن است پاسخگوئی بشود آن در حدود وظایف و مسئولیت دولت است، هم چنان که جنابعالی در کار کنگره فقط یک فرد بودید شخص نخست وزیر و هر یک از وزراء جز یک رأی حقی در کنگره نداشتند و اگر به قانون اساسی که شما زیاد مطالعه میفرمائید توجه کرده باشید فقط در مورد مطالبی که دولت در مقابل مجلس شورا مسئولیتی دارد، در این جا باید جواب گویی بشود ولی به عنوان یک فرد کنگره حضورتان یادآور بشوم که اگر خاطرتان باشد در قسمت پائین کنگره که هم کف بود مدعوین مانند جنابعالی نشسته بودند و آن چه حق رأی داشتند در دامنه‌ای بود که نایندگان کنگره نشسته بودند. باین وظائف خود واقف بودند جناب آقای اخلاق پور خود قبول دارند و هیچ کس نمی‌تواند کنگره‌ای بآن عظمت را تخطئه کند.

اخلاقپور – من حزب و یا کنگره را تخطئه کنگره من یک عضو منضبط حزب هستم و مطیع حزب، اظهارات شما در این مورد صحیح نبود.

- تقدیم دو لایحه: (۱) اصلاح ماده ۱۰ تأمین کادر پزشکی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی (۲) اصلاح قانون اجازه پرداخت کمک هزینه تحصیلی و کمک کرایه مسکن بدانشجویان رشته‌های فنی و تخصصی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

۴- تقدیم دو لایحه: (۱) اصلاح ماده ۱۰ تأمین کادر پزشکی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی (۲) اصلاح قانون اجازه پرداخت کمک هزینه تحصیلی و کمک کرایه مسکن بدانشجویان رشته‌های فنی و تخصصی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ.

رئیس - تیمسار کاتوزیان فرمایشی دارید بفرمائید.

تیمسار سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ) – با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم لایحه اصلاح ماده ۱۰ قانون تأمین کادر پزشکی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی و لایحه اصلاح قانون اجازه پرداخت کمک هزینه تحصیلی و کمک کرایه مسکن به دانشجویان رشته‌های فنی و تخصصی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی را تقدیم و تقاضای تصویب آن را دارم.

رئیس - لوایح به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه اصلاح آئین نامه استفاده از اتومبیلهای دولتی موضوع تبصره ۶۸ قانون بودجه سال ۱۳۴۴ (۲۵۲۴) شاهنشاهی کل کشور بوسیله آقای علی اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی

۵- تقدیم لایحه اصلاح آئین نامه استفاده از اتومبیلهای دولتی موضوع تبصره ۶۸ قانون بودجه سال ۱۳۴۴ (۲۵۲۴) شاهنشاهی کل کشور بوسیله آقای علی اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی.

رئیس - آقای طباطبائی بفرمائید.

طباطبائی – (معاون وزارت امور امور اقتصادی و دارائی)- با اجازه مقام محترم ریاست و نمایندگان محترم لایحه اصلاح آئین نامه استفاده از اتومبیلهای دولتی موضوع تبصره ۶۸ قانون بودجه ۱۳۴۴ را تقدیم و تقاضای تصویب آنرا دارم.

رئیس - لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه ترمیم حقوق وظیفه وراث مرحوم جواد طالب بوسیله آقای عبدالله منصور معاون وزارت کشاورزی و عمران روستائی

۶- تقدیم لایحه ترمیم حقوق وظیفه وراث مرحوم جواد طالب بوسیله آقای عبدالله منصور معاون وزارت کشاورزی و عمران روستائی.

رئیس - آقای منصور بفرمائید.

منصور – (معاون وزارت کشاورزی و عمران و روستائی) – با کسب اجازه از حضور مقام ریاست محترم مجلس شورای ملی لایحه ترمیم حقوق وظیفه وراث مرحوم جواد طالب مکانیسین واحد سمپاشی هوائی را که حین انجام وظیفه فوت کرده است تقدیم می‌کنم. و تقاضای رسیدگی و تصویب آن را دارم.

رئیس - لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم دو سؤال: (۱) از وزارت کشاورزی عمران و روستائی بوسیله آقای خدادد ریگی (۲) از وزارت کشور بوسیله آقای دکتر چهرازی

۷- تقدیم دو سؤال: (۱) از وزارت کشاورزی عمران و روستائی بوسیله آقای خدادد ریگی (۲) از وزارت کشور بوسیله آقای دکتر چهرازی.

رئیس - آقای ریگی فرمایشی دارید بفرمائید.

ریگی – سؤالی است از وزارت کشاورزی و عمران روستائی که تقدیم می‌کنم.

رئیس - به دولت ابلاغ می‌شود. آقای دکتر چهرازی فرمایشی دارید بفرمائید.

دکتر چهرازی – سؤالی است از وزارت کشور که تقدیم می‌کنم.

رئیس - به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح گزارش شور اول تعیین حقوق و مزایای دبیر کل شورای مرکزی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور

۸- طرح گزارش شور اول تعیین حقوق و مزایای دبیر کل شورای مرکزی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور.

رئیس – گزارش شور اول قانون تعیین حقوق و مزایای دبیر کل شورای مرکزی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه روز دوشنبه ۱۶/ ۸/ ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۶۸۴۰ مورخ ۱۵/ ۳/ ۲۵۳۵ مربوط به تعیین حقوق و مزایای دبیر کل شورای مرکزی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور را که در جلسه روز پنجشنبه ۳۰/ ۳/ ۲۵۳۵ تقدیم و بشماره ۳۲۵ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شوری ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تعیین حقوق و مزایای دبیر کل شورای مرکزی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور.

ماده واحده – دبیر کل شورای مرکزی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور از هر لحاظ مشمول مقررات مربوط به رؤسای دانشگاههای کشور بوده و حقوق و مزایای وی برابر حقوق و مزایای یکی از رؤسای دانشگاه‌های کشور به تعیین وزیر علوم و آموزش عالی خواهد بود.

مخبر کمیسوین امرو استخدام و سازمانهای اداری - دکتر ملک منصور اسفندیاری.

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۱۷/ ۸/ ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه تعیین حقوق و مزایای دبیر کل شورای مرکزی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور را مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحی که بتأیید کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری رسید تصویب کرد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی – محمد علی ادیب مجلسی.

گزارش شور اول از کمیسیون علوم آموزش عالی بمجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه روز سه شنبه ۱۷/ ۱۰/ ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه تعیین حقوق و مزایای دبیر کل شورای مرکزی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور را مورد رسیدگی قرار داد و

مصوبه کمیسیون امور اقتصادی و دارائی را تأئید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی – هرمز پیشوائی.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول مزایا و معافیتهای دفتر مشترک هم آهنگی امور مربوط به شط العرب

۹- طرح گزارش شور اول مزایا و معافیتهای دفتر مشترک هم آهنگی امور مربوط به شط العرب.

رئیس - گزارش شور اول قانون مزایا و معافیت‌های دفتر مشترک همآهنگی امور مربوط بشط العرب مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورایملی

کمیسیون امورو خارجه در جلسه روز سه شنبه ۲۲/ ۹/ ۲۵۳۶ با حضور آقای منوچهر ظلی معاون وزارت امور خارجه و علی اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی لایحه شماره ۹۱۵۰۲ مورخ ۲۳/ ۸/ ۲۵۳۶ دولت راجع بمزایا و معافیتهای دفتر مشترک همآهنگی امور مربوط بشط العرب را که در جلسه روز سه شنبه ۲۴/ ۸/ ۲۵۳۶ تقدیم و بشماره ۸۱۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون مزایا و معافیتهای دفتر مشترک همآهنگی امور مربوط بشط العرب.

ماده واحده:

الف – دفتر مشترک همآهنگی امور مربوط به شط العرب که در اجرای وافقتنامه ایران و عراق درباره کشتیرانی در شط العرب مورخ ۲۶ دسامبر ۱۹۷ (۵ دیماه ۲۵۳۴ شاهنشاهی) تأسیس گردیده است دارای شخصیت حقوقی مستقل خواهد بود.
ب - دفتر مشترک همآهنگی مجاز است کالاها و وسائل و ابراز و ماشین آلات مورد احتیاج عملیاتی خود از قبیل قایقهای تندرو و وسائط نقلیه و وسائل مخابراتی و رادیوئی و قطعات منفصله آنها و همچنین اشیاء و اثاث و لوازم ثابت خانه‌های سازمانی و باشگاه وادردات را که ورود آنها را مقرون بصرفه یاصلاح تشخیص دهد بدون پرداخت حقوق و عوارض گمرکی وارد نماید.
ج - مقررات آئین نامه مزایا و معافیت‌های کارشناسان خارجی مورخ ۲۳ تیرماه (۲۵۲۵ شاهنشاهی) در مورد اثاث منزل و لوازم شخصی کارکنان عراقی دفتر مشترک که برای استقرار اولیه وارد ایران می‌نمایند – بشرط عمل متقابل – اعمال خواهد شد.
د - کارکنان عراقی دفتر مشترک همآهنگی در مدت مأموریت خود در ایران بر اساس عمل متقابل – پرداخت حق بیمه‌های اجتماعی و هزینه‌های صدور پروانه کار و پرداخت مالیات نسبت به حقوق و مزایای دریافتی از دفتر مشترک همآهنگی معاف خواهند بود.

مخبر کمیسیون امور خارجه – نیره ابتهاج سمیعی.

گزارش شور اول از کمیسیون امرو اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز شنبه ۳/ ۱۰/ ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه راجع بمزایا و معافیت‌های دفتر مشترک همآهنگی امور مربوط بشط العرب را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عینا تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی – محمد علی ادیب مجلسی.

گزارش شور اول از کمیسیون بهداری و بهزیستی بمجلس شورای ملی

کمیسوین بهداری و بهزیستی در جلسه روز یکشنبه ۱۱/ ۱۰/ ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه راجع بمزایا و معافیتهای دفتر مشترک همآهنگی امور مربوط بشط العرب را مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بهداری و بهزیستی – دکتر علی صدیق اسفندیاری.

گزارش شور اول از کمیسیون کار و امور اجتماعی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کار و امور اجتماعی در جلسه روز سه شنبه ۱۳/ ۱۰/ ۲۵۳۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه راجع بمزایا و معافیتهای دفتر مشترک هماهنگی امور مربوط بشط العرب را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عینا تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کار و امور اجتماعی – فتح الله حاتمی.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول اصلاح مواد چهل و دوم و چهل سوم قانون پستی مصوب سال ۱۲۹۴ (۲۴۷۴ شاهنشاهی)

۱۰- طرح گزارش شور اول اصلاح مواد چهل و دوم و چهل سوم قانون پستی مصوب سال ۱۲۹۴ (۲۴۷۴ شاهنشاهی).

رئیس - گزارش شور اول قانون اصلاح مواد چهل و دوم و چهل سوم قانون پستی مصوب سال ۱۲۹۴ (۲۴۷۴ شاهنشاهی) مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز چهارشنبه ۱۶/ ۹/ ۲۵۳۶ با حضور آقای علی اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی آقای محمد کشاورزیان معاون وزارت پست و تلگراف و تلفن لایحه شماره ۹۰۴۴۶ مورخ ۱۵/ ۸/ ۲۵۳۶ راجع به اصلاح مواد چهل و دوم و چهل و سوم قانون پستی مصوب سال ۱۲۹۴ (۲۴۷۴) شاهنشاهی را که در جلسه روز سه شنبه ۲۴/ ۸/ ۲۵۳۶ مجلس شورای ملی تقدیم و بشماره ۸۱۷ اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح مواد چهل و دوم و چهل و سوم قانون پستی مصوب سال ۱۲۹۴ (۲۴۷۴ شاهنشاهی).

ماده واحده – ماده ۴۲ و تبصر آن و ماده ۴۳ قانون پستی مصوب سال ۱۲۹۴ (۲۴۷۴ شاهنشاهی) بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

۱- ماده چهل و دوم – در صورتیکه تمام یا جزئی از یک امانت بیمه نشده مفقود یا محتوی آن ضایع شود غرامت آن بر اساس فهرست زیر به فرستنده یا نماینده او پرداخت می‌شود.
۱- برای هر امانت تا ۱ کیلو گرم دویست (۲۰۰) ریال
۲- برای هر امانت بیش از ۱ تا ۳ کیلو گرم پانصد (۵۰۰) ریال
۳- برای هر امانت بیش از ۳ تا ۵ کیلوگرم هشتصد (۸۰۰) ریال
۴- برای هر امانت بیش از ۵ تا ۱۰ کیلوگرم یکهزار و دویست (۱۲۰۰) ریال
۵- برای هر امانت بیش از ۱۰ تا ۱۵ کیلو گرم یکهزار و پانصد (۱۵۰۰) ریال
۶- برای هر امانت بیش از ۱۵ تا ۲۰ کیلو گرم دو هزار (۲۰۰۰) ریال
همینکه مبلغ بیمه شده موضوع ماده چهل و یکم یا خسارت تعیین شده در این ماده به فرستنده امانت یا نماینده او پرداخت شد تمام حقوق او از این بابت به وزارت پست و تلگراف و تلفن تعلق خواهد گرفت.
تبصره – چنانکه فرستنده یک امانت پستی که مفقود شده حاضر بقبول خسارات فوق نباشد در صورت پیدا شدن حق مطالبه عین آنرا دارد مگر آنکه ظرف یکسال از تاریخی که حاضر بقبول خسارت نشده است مجددا به دریافت خسارت رضایت دهد.

۲- ماده چهل و سوم – علاوه بر غرامت‌های مذکور در مواد ۴۱ و ۴۲ اداره پست کرایه‌های را هم که برای امانات مفقوده دریافت کرده است بفرستنده مسترد می‌دارد و در صورت فقدان یک شیئی سفارشی اداره پست ملزم است که به فرستنده یا گیرنده آن غرامت زیر را بپردازد.

الف – مبلغ هفتصد و پنجاه (۷۵۰) ریال برای مرسولات سفارشی داخله
ب - غرامتی که در قراردادهای بین المللی تعیین شده است در صورتی که مرسول سفارشی راجع به مبادله بین المللی باشد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی – محمد علی ادیب مجلسی.

گزارش شور اول از کمیسیون پست و تلگراف و تلفن بمجلس شورای ملی

کمیسیون پست و تلگراف و تلفن در جلسه روز سه شنبه ۱۳/ ۱۰/ ۲۵۳۶ با حضور آقای محمد کشاورزیان معاون وزارت پست و تلگراف و تلفن لایحه اصلاح مواد چهل و دوم و چهل و سوم قانون پستی مصوب سال ۱۲۹۴ (۲۴۷۴ شاهنشاهی) را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون پست و تلگراف و تلفن – ضیاء ابطحی فهلیانی.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه استقرار پایگاه نیروی دریائی شاهنشاهی در چاه بهار و ابلاغ به دولت

۱۱- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه استقرار پایگاه نیروی دریائی شاهنشاهی در چاه بهار و ابلاغ به دولت.

رئیس - لایحه‌ای از مجلس سنا رسیده است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف بنامه شماره ۱۶۸۳۸ مورخ ۱۵/ ۱۰/ ۲۵۲۵۳۶ آن مجلس محترم، گزارش کمیسیون شماره ۴ (امور اقتصادی و دارائی) در قبال لایحه شماره ۷۹۹۵۶ مورخ ۷/ ۸/ ۳۶ دولت راجع به استقرار پایگاه نیروی دریائی شاهنشاهی در چاه بهار در جلسه روز دوشنبه ۲۶ دیماه ۲۵۳۶ مطرح گردید و بتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا – جعفر امامی.

رئیس - این لایحه عینا به همان ترتیبی که در مجلس شورای ملی تصویب شده بود در مجلس سنا نیز به تصویب رسیده است، و از نظر فوریت دولت تقاضا دارد که در همین جلسه نسبت به آن اخذ رأی به عمل آید مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای اخذ رأی نهائی قرائت می‌شود

(بشح زیر خوانده شد)

قانون استقرار پایگاه نیروی دریائی شاهنشاهی در چاه بهار.

ماده واحده – بمنظور تأمین و تدارک موجبات و وسائل لازم برای اجرای طرح ساختمان و استقرار پایگاه نیروی دریائی شاهنشاهی در منطقه چاه بهار دولت می‌تواند با رعایت مصالح کشور قسمتی از منطه چاه بهار دولت می‌تواند با رعایت مصالح کشور قسمتی از منطقه چاه بهار را برابر حدود و مشخصاتی که در آئین نامه اجرائی این قانون تعیین خواهد شد منحصرا برای اقدامات و عملیات نیروی دریائی شاهنشاهی بعنوان منطقه ویژه اعلام دارد.

تبصره ۱- مقررات مربوط بورود و خروج اجناس اعم از کالا، ماشین آلات، ادوات، تدارکات و غیره و ورود و خروج و اجازه اقامت و اجازه کار اتباع بیگانه همچنین مقررات مربوط به ورود و خروج کشتیها و هواپیماها بمنظور حمل تمام و یا قسمتی از اجناس مزبور و اختیارات و صلاحیت مقامات مسئول را در اجرای مقررات فوق و بطور کلی هرگونه مقررات مورد نیاز دیگر که برای اجرای طرح مزبور لازم است در آئین نامه اجرائی این قانون تعیین خواهد شد.
تبصره ۲- ورود هرگونه اجناس اعم از کالا، ماشین آلات، تدارکات و غیره که برای اجرای طرح مزبور لازم است از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی حق ثبت سفارش و هرگونه عوارض دیگر معاف خواهد شد. ورود و خروج بدون اجازه اجناس و کالاها در این منطقه قاچاق تلقی شده و مشمول مقررات مربوط بقاچاق خواهد شد.
تبصره ۳- اجرای طرح موضوع این قانون مشمول قانون محاسبات عمومی و قوانین و مقررات مالی و استخدامی عمومی کشور نخواهد بود و نیز مقررات قانون کار و قانون تأمین اجتماعی درباره اتباع خارجی اجرا نخواهد شد مقررات استخدامی و مالی و معاملاتی و سایر مقررات لازم در اجرای طرح مزبور در آئین نامه اجرائی این قانون تعیین خواهد شد.
تبصره ۴- وزارت جنگ مجاز است قرارداد یا قراردادهای لازم را برای اجرای طرح با پیمانکارانی که صلاحیت آنان مورد تأیید هیئت وزیران قرار گیرد منعقد نماید و نیز وزارت جنگ می‌تواند اجرای تمام یا قسمتی از وظایف و اختیاراتی را که بموجب این قانون بر عهده دارد به نیروی دریائی شاهنشاهی تفویض نماید.
تبصره ۵- آئین نامه اجرائی این قانون به پیشنهاد وزارت جنگ بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

قانون فوق مشتمل بر یک ماده و پنج تبصره در جلسه روز دوشنبه بیست و ششم دیماه دو هزار و پانصد و سی شش شاهنشاهی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا – جعفر شریف امامی.

رئیس - نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشیان و آقایان دکتر رئیسی و عبدالهادی آقایان اعلام و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد)

آقایان اخلاق پور – جهانشاه افشار – بسیج خلخالی – پیر – سید محمد کاظم جزایری – آزموده - ادیب مجلسی - سیف الله افشار – دکتر بقائی یزدی – جعفری – خسروی دارانی – اربابی اناری – بانو افشار جعفری – بنکدارپور – پیشوائی – جلالیان – آشوریان – اردلان – دکتر تجدد – جندقی – آصف – الموتی – دکتر بهادری – تدین – جعفر جوادی – خورشید – عبدالهادی آقایان – اسحقی نژاد – امیر عشایری – تربتی – سعید جوادی – بانو اما آقایان – محمد اسدی – اوحدی – بهارلو – تژده – جوکار – آلتی جعفربای – بانو اسدی – اهری – تقوی لاریجانی – دانشی – ایلخانی – تقی زاده منظری – جهانشاهی – بانو داودی – بانو اباصلتی – اسکندری – بانو بابان – بهنیا – توتونچی افشار – چلاجور – درودی - اسکوئی – بارک زهی – بیات – توتونچیان – دکتر چهرازی – پارسا – توکلی – حاتمی – دولتی – ابطحی فهلیانی – دکتر اعتمادی – پارسا مطلق – حجتی – اعظمی باوندپور – دکتر برومند – پردلی – جاف – حریری – دهقان نژاد – اجاق – محمد صادق افتخار – بانو برومند – پزشکپور – جباری – حیدر زاده – ذوالفقاری – اخباری – جواد افتخاری – بزرگ زاده – پزشکی – حیدری – پور بردباری – شادلو – عباس میرزائی – صدری کیوان – دکتر رئیسی – ستاری – شادمان ولوی – دکتر صدیق اسفندیاری – دکتر عدل – لیقوانی – رئیسی اردکانی – سترک دره شوری – شریعت – قراچورلو – دکتر ستوده – شریفی – بانو صنیع – عطارد – قراگزلو شجاعی – ماحوزی – رحیم زاده خوئی – سرهنگ زاده – شهابی – بانو ضرابی – رحیمی لاریجانی – سعادت فرد – شهبازی – دکتر ضیائی – غلامرضا غضنفری – مانی – دکتر رشید یاسمی – سعادت قدس نیا – شهرستانی – طباطبائی – دکتر فرزان امیری – متولی – رضوانی – دکتر سعید – عبداللطیف شیخ الاسلامی – دکتر طبیب – فرمان – کاسمی – مجتبائی – رضوی نژاد – مهدی شیخ الاسلامی – طرفی – دکتر فروزین – کاشفی – دکتر رفعت – شیخ السلامی بانه – فرهنگ بیگوند – سید کریم کاظمی – سلیمانی – دکتر شیروانی – ظفری – فلاح مقدم – کبیری – محمد خانلوی عشایری – رهبر – سلیمانی سواد کوهی – سید علی صائب – عابدی – دکتر فیروز آبادی – کوشکی- ریاضی – صائبی – دکتر عادل رانکوهی – بانو کمال آزاد – محمودیان – ریگی – سید کلال – صفری پور – عالمی – قادری - کمیلی زاده – بانو مشائی – منصور صادقی – ابوالحسن عاملی – قاسم زاده – کهن – دکتر مشیر – سیدی – نوذر صادقی – دکتر عاملی تهرانی – قاسمی – دکتر کیان – مظهری – سیفی اینانلو – عباس عطائی – قاضی – معتضدی – صحرائی – معززی – دکتر کهر – معینی چاغروند – وشمگیر – معینی قراگزلو – میرزالو – نواب صفا – وکیل گیلانی – میر عرب رضی – نوربخش دماوندی – بانو هاشمی – منتظری – محمد نوری – هاشمی میاندوآب – دکتر منصور – بانو نائینی طبا – مجتبی نوری – هرزندی – منصوریان – نوری اسفندیاری – موسوی ماکوئی – بانو نجیمی نائینی – یگانه.

(آراء گرفته شده شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام شد).

آراء موافق ۲۰۹ أی.

رئیس - لایحه با ۲۰۹ رأی موافق به اتفاق آراء تصویب شد بدولت ابلاغ می‌شود.

موافقین: آقایان اخلاق پور – جهانشاه افشار – بسیج خلخالی – پیر – سید محمد کاظم جزایری – آزموده - ادیب مجلسی - سیف الله افشار – دکتر بقائی یزدی – جعفری – خسروی دارانی – اربابی اناری – بانو افشار جعفری – بنکدارپور – پیشوائی – جلالیان – آشوریان – اردلان – دکتر تجدد – جندقی – آصف – الموتی – دکتر بهادری – تدین – جعفر جوادی – خورشید – عبدالهادی آقایان – اسحقی نژاد – امیر عشایری – تربتی – سعید جوادی – بانو اما آقایان – محمد اسدی – اوحدی – بهارلو – تژده – جوکار – آلتی جعفربای – بانو اسدی – اهری – تقوی لاریجانی – دانشی – ایلخانی – تقی زاده منظری – جهانشاهی – بانو داودی – بانو اباصلتی – اسکندری – بانو بابان – بهنیا – توتونچی افشار – چلاجور – درودی - اسکوئی – بارک زهی – بیات – توتونچیان – دکتر چهرازی – دلخوشی فومنی – بانو ابتهاج سمیعی – اشرفی – باقر زاده - پارسا – توکلی – حاتمی – دولتی – ابطحی فهلیانی – دکتر اعتمادی – پارسا مطلق – حجتی – اعظمی باوندپور – دکتر برومند – پردلی – جاف – حریری – دهقان نژاد – اجاق – محمد صادق افتخار – بانو برومند – پزشکپور – جباری – حیدر زاده امین – ذوالفقاری – اخباری – جواد افتخاری – بزرگ زاده – پزشکی – حیدری – پور بردباری – شادلو – صدر - عباس میرزائی – صدری کیوان – دکتر رئیسی – ستاری – شادمان ولوی – دکتر صدیق اسفندیاری – دکتر عدل – لیقوانی – رئیسی اردکانی – سترک دره شوری – شریعت – قراچورلو – دکتر ستوده – شریفی – بانو صنیع – عطارد – قراگزلو شجاعی – ماحوزی – رحیم زاده خوئی – سرهنگ زاده – شهابی – بانو ضرابی – رحیمی لاریجانی – سعادت فرد – شهبازی – دکتر ضیائی – غلامرضا غضنفری – مانی – دکتر رشید یاسمی – سعادت قدس نیا – شهرستانی – طباطبائی – دکتر فرزان امیری – متولی – رضوانی – دکتر سعید – عبداللطیف شیخ الاسلامی – دکتر طبیب – فرمان – کاسمی – مجتبائی – رضوی نژاد – مهدی شیخ الاسلامی – طرفی – دکتر فروزین – کاشفی – دکتر رفعت – شیخ السلامی بانه – فرهنگ بیگوند – سید کریم کاظمی – سلیمانی – دکتر شیروانی – ظفری – فلاح مقدم – کبیری – محمد خانلوی عشایری – رهبر – سلیمانی سواد کوهی – سید علی صائب – عابدی – دکتر فیروز آبادی – کوشکی- ریاضی – صائبی – دکتر عادل رانکوهی – بانو کمال آزاد – محمودیان – ریگی – سید کلال – صفری پور – عالمی – قادری - کمیلی زاده – بانو مشائی – منصور صادقی – ابوالحسن عاملی – قاسم زاده – کهن – دکتر مشیر – سیدی – نوذر صادقی – دکتر عاملی تهرانی – قاسمی – دکتر کیان – مظهری – سیفی اینانلو – عباس عطائی – قاضی – معتضدی – صحرائی – معززی – دکتر کهر – معینی چاغروند – وشمگیر – معینی قراگزلو – میرزالو – نواب صفا – وکیل گیلانی – میر عرب رضی – نوربخش دماوندی – بانو هاشمی – منتظری – محمد نوری – هاشمی میاندوآب – دکتر منصور – بانو نائینی طبا – مجتبی نوری – هرزندی – منصوریان – نوری اسفندیاری – موسوی ماکوئی – بانو نجیمی نائینی – دکتر واحدی – دکتر نصیری – بانو وحیدی – پرفسور یغمائی - یگانه.

- طرح سؤال آقای حجت الله اردلان از وزارت راه و ترابری

۱۲- طرح سؤال آقای حجت الله اردلان از وزارت راه و ترابری.

رئیس - سؤال آقای اردلان از وزارت راه و ترابری مطرح است آقای پاکزاد بفرمائید.

پاکزاد (معاون وزارت راه و ترابری) – ساحت مقدس مجلس شورای ملی، در پاسخ سؤال مطروحه آقای حجت الله اردلان نماینده محترم مجلس شورای ملی که به پیوست مرقومه شماره ۱۶۸۳۰ مورخ ۸/ ۸/ ۳۶ ریاست مجلس شورای ملی به وزارت راه و ترابری و اصل گردیده باستحضار میرساند:

۱- در مورد راه جوکار – تویسرکان – کنگاور: در قرارداد اولیه منعقد با پیمانکار ذیربط با توجه بامکانات اعتباری انجام روکش اسفالت سطحی راه فوق پیش بینی شده بود لیکن بعلت شرایط اقلیمی منطقه و همچنین پیش بینی افزایش ترافیک در سالهای آتی لزوم تجدید نظر در مشخصات فنی روکش اسفالت و تبدیل آن به اسفالت گرم ضروری تشخیص داده شد، بهمین جهت جدول تغییر مقادیر کار توسط مهندسین مشاور تهیه گردیده به پیمانکار شاغل ابلاغ شده است و پیمانکار در حال حاضر مشغول تهیه مصالح می‌باشد لیکن شروع عملیات اسفالت ریزی موکول به مناسب شدن فصل می‌گردد. بدین ترتیب تأخیر در اجرای پروژه مذکور که مورد سؤال نماینده محترم قرار گرفته است ناشی از تجدد نظر لازم در مشخصات فنی پروژه بوده است.
۲- در مورد راه اسد آباد - تویسرکان: چون راه موجود از مشخصات فنی قابل قبولی برای انجام اسفالت گرم برخوردار نبوده بدین جهت مطالعات مربوط به تهیه پروژه اسفالت گرم آن بآزمایشگاه فنی و مکانیک خاک وزارت راه و ترابری محول گردیده و در حال حاضر پروژه اجرائی تهیه و به تصویب رسیده است، با توجه باینکه اعتبار اجرای کار نیز از محل طرح نگهداری راهها تعیین گردیده در تاریخ هفده دیماه سال جاری نسبت به برگزاری سال آتی عملیات اجرائی آن آغاز می‌گردد. متشکرم (احسنت).

رئیس - آقای اردلان بفرمائید.

اردلان – با اجازه مقام معظم ریاست و همکاران ارجمند بطوریکه ملاحظه فرمودید در مورد راه‌های شهرستان تویسرکان دو سؤال از وزارت راه کرده بودم در اینجا اعلام شد که علت تأخیر آسفالت گرم، جوکار، تویسرکان، کنگاور بعلت این بود که قبلا قرار بود آسفالت سرد ریخته شود و بعدا تبدیل به آسفالت گرم شد و این بعلت تقاضای ساکنین مردم تویسرکان بود اگر نظر آقایان باشد در سال گذشته که در اینجا سؤال من در خصوص این موضوع مطرح بود با کمال تأسف مسئولین وقت وزارت راه اعلام کردند که جاده مزبور با آسفالت سرد پوشیده خواهد شد ولی خوشحال هستم که وزیر راه باین نقص بزرگ پی بردند و دستور فرمودند که جاده مزبور با آسفالت گرم پوشش یابد که در این خصوص بنده صمیمانه تشکر می‌کنم و در مورد راه دوم که تویسرکان را به اسد آباد متصل می‌کند همین طور که در اینجا اعلام فرمودند در روز ۱۷ دی ماه پیمانکارش مشخص شد بنام شرکت (بیمکو) و امیدوارم این عملیات همینطور که فرمودند از سال آینده شروع بشود باین جهت از جناب آقای آموزگار و جناب آقای وزیر راه و معاون ایشان تشکر می‌کنم – (اسدی – مردان شریف و خدمتگزاری هستند).

- طرح سؤال آقای نوذر صادقی از وزارت راه و ترابری

۱۳- طرح سؤال آقای نوذر صادقی از وزارت راه و ترابری.

رئیس – سؤال آقای صادقی از وزارت راه و ترابری مطرح است آقای صادقی بفرمائید.

نوذر صادقی – با اجازه مقام ریاست همکاران محترم پارلمانی بنا به تکلیف ماده ۱۵۲ آئین نامه داخلی مجلس شورای ملی وقتی سؤالی از دولت مطرح است جناب وزیر یا معاون ایشان تشریف می‌آورند و توضیحات لازم را می‌دهند بعدا چنانچه نماینده حرفی داشته باشد می‌آید و توضیح می‌دهد کما اینکه در مورد سؤال آقای اردلان رعایت این موضوع شد حالا مقام ریاست اجازه می‌فرمایند الان بنده توضیحاتی بعرض برسانم یا اینکه بعد از جواب نماینده دولت توضیحاتم را بدهم؟

رئیس - هر طور صلاح میدانید این بسته بمیل شما است.

نوذر صادقی – پس اجازه بفرمائید نماینده دولت جواب بدهند.

رئیس - آقای پاکزاد بفرمائید.

پاکزاد - (معاون وزارت راه و ترابری – ساحت مقدس مجلس شورای ملی در پاسخ سؤال مطروحه آقای نوذر صادقی نماینده محترم مجلس شورای ملی که به پیوست مرقومه شماره ۱۶۸۲۱ مورخ ۱۱/ ۸/ ۳۶ ریاست مجلس شورای ملی به وزارت راه و ترابری واصل گردیده باستحضار میرساند.

۱- با استفاده از امکانات اجرائی اداره کل راه و ترابری آذربایجان شرقی و اعتبارات اضافی که از مرکز حواله گردیده است گردنه سائین در محور بستان آباد – سراب اردبیل در طول ۱۶ کیلومتر اصلاح و مرمت و شن ریزی گردیده و در سال آتی نسبت به انجام اسفالت آن اقدام خواهد شد. ضمنا مطالعات مربوط به نوسازی این راه در برنامه عمرانی ششم منظور خواهد گردید.
۲- در مورد گردنه حیران واقع در راه اردبیل – آستارا به استحضار میرساند که اعتبار ساختمان این راه در طرح ساختمانی راههای اصلی سال ۲۵۳۶ تأمین گردیده و در تاریخ (۲۵/ ۲/ ۳۶) قطعه اول آن بمناقصه واگذار و پیمانکار انتخاب گردیده است و در مورد شروع قطعات باقیمانده این محور با توجه به مطالعات دقیقی که برای عبور از گردنه حیران ضروریست ترتیبی داده شده که در تاریخ ۱۰/ ۱۱/ ۳۶ قطعه پنجم این محور از طرف آستارا به مناقصه گذارده شود و بتدریج با آماده شدن پروژه‌های اجرائی سایر قطعات آن نسبت به انجام تشریفات مناقصه و انتخاب پیمانکار اقدام خواهد شد. (احسنت)

رئیس- آقای صادقی بفرمائید.

نوذر صادقی –

حمد لله کاین رسن آویختند
فضل و رحمت را بهم آمیختند

بنده هیچ انتظار نداشتم که نتیجه سؤال من بپایان خوبی منجر شود. جناب آقای رامبد از نظر فلسفه سؤال مطالبی را می‌خواهم بعرضتان برسانم که مورد نظر جنابعالی و جناب آقای آموزگار قرار بگیرد. فلسفه سؤال من ناراحتی خاصی بود که از یک مأمور وزارت راه داشتم و جوابی را که معاون وزیر و شخص وزیر دادند این جواب را بنده از ایشان دریافت نکردم و نتیجه این شد که بنده آمدم سؤالی طرح کردم. البته این سؤال من قبل از انتخاب جنابعالی بمقام معاونت نخست وزیری بود البته بنده تنها آشنای واقعی که در دولت دارم شخص جناب آقای رامبد هستند که واقعا آنچنان توجهی به نیات عالی شاهنشاه آریا مهر و نیات نمایندگان محترم مجلس شورای ملی دارند که حقیقتا ما را از طرح هرگونه سؤال بی نیاز می‌کنند. (صحیح است)

در مورد سؤال بنده که سؤالی بود مبتنی بر ناراحتی خاص مردم شرق آذربایجان مستحضر هستند که شهرستان اردبیل و نیرو شهرهای مجاور در مضیقه راه بودند و میدانید که ما فرودگاه و ترن نداریم تنها راه ارتباطی اقتصادی و تجاری مردم آن منطقه با شهرهای مجاور و مرکز عبارت بود از راه گردنه سائین جناب آقای رحیمی لاریجانی جنابعالی به اردبیل و نیر آمده بودید و گفته بودید که نمایندگان این مناطق کجا هستند چرا نمی‌آیند در مورد این گونه مطالبشان را بعرض نخست وزیری برسانند تا این راه‌ها را درست کنند این دلیل بارزی است بر اظهارات ما قطع نظراز این مسائل می‌خواهم اشاره کنم بیانات خوب سؤال، آقای وزیر راه تشریف آوردند آذربایجان و تمام وکلای آذربایجان را هم آورده بودند در محضر جناب آقای اسکندر آزموده که می‌توانم بگویم استاندار بسیار دلسوز و حتی دلسوزتر از آنچه که ما فکر می‌کردیم هستند در امر راه مطالبی را بعرض جناب آقای وزیر رساندند که ما شاید خودمان اطلاع کمتری از آن داشتیم همه وکلای آذربایجان از این سفر میمنت بار جناب وزیر راه آنچنان نتایج مثبتی گرفتند که حقیقتا همه را خوشحال کردند من بخصوص در مورد گردنه سائین که فرمودند ۱۶ کیلومتر راه را بالضروره آسفالت خواهند کرد که البته راهی است که مستلزم مطالعه و تهیه طرح لازم و پیاده کردن آن طرح است که بشود اردبیل و شهرهای مجاوز را از این طریق بطهران و تبریز مرتبط بکند ضرورت دارد مسأله دیگر در مورد گردنه حیران که جواب راضی کننده بما دادند و قولهائی دادند جناب آقای وزیر محترم راه تردید داشته باشم برای اینکه اطمینان دارم جناب آقای وزیر محترم راه در کابینه نخست وزیری هستند که عنایت خاص به نمایندگان محترم مجلس و خواسته آنها که حقیقتا خواسته ذات مبارک شاهنشاه می‌باشد و رضای مردم و رضای خدا قصد دیگری ندارند بنده در مورد سؤال باین نتیجه رسیدم که دیگر آنرا تعقیب نمی‌کنیم و امیدوارم که جناب وزیر راه این مسأله گردنه سائین و حیران را آنطور که مردم انتظار دارند حل کنند و توجه بفرمایند موجب تشکر و سپاسگزاری است (احسنت – احسنت).

- تقدیم سؤال بوسیله آقای محسن پزشکپور

۱۴- تقدیم سؤال بوسیله آقای محسن پزشکپور.

رئیس - آقای پزشکپور فرمایشی دارید بفرمائید.

پزشکپور – سؤالی است در مورد اخذ عوارض، بدون مجوز قانونی که تقدیم می‌کنم.

رئیس - سؤال بدولت ابلاغ می‌شود.

- طرح سؤال آقای اشرف حریری از وزارت راه و ترابری

۱۵- طرح سؤال آقای اشرف حریری از وزارت راه و ترابری.

رئیس - سئوال آقای اشرف حریری از وزارت راه و ترابری مطرح است آقای پاکزاد بفرمائید.

پاکزاد (معاون وزارت راه و ترابری) – ساحت مقدس مجلس شورای ملی در پاسخ سئوال مطروحه آقای اشرف حریزی نماینده محترم مجلس شورایملی که به پیوست مرقومه شماره ۱۶۸۲۸ مورخ ۸/ ۸/ ۲۵۳۶ ریاست مجلس شورایملی به وزارت راه وترابری واصل گردیده باستحضار میرساند:

۱- اعتبار مربوط به شروع عملیات ساختمانی راه اردبیل – آستارا بطول ۹۳ کیلومتر در طرح ساختمان راههای اصلی سال ۲۵۳۶ تأمین گردیده و بر اساس مصوبه مورخ ۱/ ۵/ ۳۶ اولویت اجرائی آن به تصویب شورای اقتصاد رسیده است. تعاقبا پس از پایان مطالعات مربوط به تهیه پروژه اجرائی و اسناد مناقصه قطعه اول این راه از طرف اردبیل شامل کنار گذر اردبیل در (تاریخ ۲۵/ ۷/ ۳۶) بمناقصه واگذار و پیمانکار مربوطه انتخاب گردیده است که در حال حاضر پیمانکار مربوطه انتخاب گردیده است که در حال حاضر پیمانکار با توجه به مهلت مقرر در قرارداد مقدمات تجهیز کارگاه را فراهم می‌نماید. در مورد شروع فطعات باقیمانده از این محور با توجه به مطالعات دقیقی که برای عبور از گردنه حیران ضروریست ترتیبی داده شد که در تاریخ ۱۰/ ۱۱/ ۲۵۳۶ قطعه پنجم این محور از طرف آستارا به مناقصه گذارده شود بتدریج با آماده شدن پروژه‌های اجرائی قطعات باقیمانده نیز نسبت به انجام تشریفات مناقصه و انتخاب پیمانکار اقدام خواهد شد.
۲- تنها اشکال راه آستارا – بندر پهلوی پل دیناچال است که بر اثر جاری شدن یل یکی از پایه‌های آن نشست کرده و در حال حاضر با اقدامات انجام شده بوسیله اداره کل راه و ترابری استان عبور وسائط نقلیه سبک از روی پل و عبور وسائط نقلیه سنگین با احداث کنار گذری در مجورت پل تأمین گردیده است.

ضمنا باطلاع میرساند بمنظور نوسازی و تعریض راه آستارا – بندر پهلوی مطالعه این راه بصورت چهار خطه شامل دو خط رفت و و دو خط برگشت با جزیره وسط بطول ۱۳۳ کیلومتر به مهندسین مشاور واگذار گردیده که پس از اتمام مطالعه آن بر اساس جداول زمان بندی شده تقدیمی به کمیسیون شاهنشاهی در تاریخ ۳۰/ ۶/ ۳۸ نسبت به شروع عملیات اجرائی آن اقدام خواهد شد. (احسنت).

رئیس- آقای اشرف حریزی بفرمائید.

اشرف حریری – جناب آقای رئیس - نمایندگان محترم می دانید که در کشور ما بعلت وجود فاصله‌های زیاد بین مراکز تولید و مراکز مصرف لزوم احداث راههای ارتباطی همیشه محسوس بوده است و در این زمینه در جهت توسعه راههای ارتباطی همگام با توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور و هدفهای عمده‌ای که در برنامه پنجم عمرانی کشور جزو برنامه‌های اجرائی منظور شده است در سه مورد بحق اولویت قائل شده‌اند مورد اول تأمین ارتباط بین بازارهای مصرف و مراکز تولید مثل قطبهای کشت و صنعت، مورد دوم اتصال دروازه‌های ورودی آبی و خاکی بداخل کشور و مورد سوم تأمین ارتباط با مراکز توریستی چون این جاده اردبیل و آستارا و در امتداد آن در همین محور جاده آستارا – طوالش و بندر پهلوی واجد اولویت است یعنی تمام شرایط را حائز می‌باشد چون جاده اولی قطب کشت و صنعت مغان را بمرکز مصرف مربوط می‌کند و جاده دومی در مسیر دروازه ورودی کشور قرار دارد برای اینکه الان در شهر آستارا ما گمرک داریم و از طریق زمینی واردات داریم و این جاده آستارا، بندر پهلوی با این اسفالت سردی که ۵ و ۶ سال پیش انجام دادند با زیر سازی غیر مقاوم و روکش غیر مقاوم تر و پلهائی که یکی از آنها شکسته و چند تای دیگر در معرض خرابی قرار دارند واقعا توان کشش این ترافیک سنگین و کامیونهای حامی وارداتی و کالاهای سنگین و وسائل کارخانه‌های الوار و چوب و کاغذ را ندارند، از این جهت من فکر می‌کردم با این شرایط حتما احداث این جهت من فکر می‌کردم با این شرایط حتما احداث این جاده‌ها جزو برنامه‌های اجرائی دولت خواهد بود و در نطق‌های قبل از دستور پارسال و پیرارسال و اوائل امسال نظر دولت را باین نکته معطوف داشتم و در جوابی که دریافت کردم همواره دولت تأکید داشته است که این جاده‌ها تا آخر برنامه پنجم ساخته خواهد شد ولی عملا چند ماه پیش ملاحظه کردم که کارهای انجام شده و برنامه در شرف اتمام است، ناچار شدم سؤالی تقدیم کنم اما حالا که نماینده دولت در پشت این تریبون رسما اعلام کرد که ساختمان قطعه اول جاده آستارا، اردبیل بمناقصه گذاشته شده، هر چه که جاده دوم منظور نظر بود چون عمده همان گردنه سائین است و معروف است که پر حادثه ترین گردنه هاست اما خوب فعلا همان قطعه اولی را اگر انجام بدهند و قطعه دومی را هم که وعده فرمودند و در مورد جاده آستارا، طوالش، بندر پهلوی وعده فرمودند که در سال ۲۵۳۸ بمناقصه واگذار خواهد شد و من با اعتقادی که بجناب آقای آموزگار دارم و دولت ایشان را دولت صداقت و صراحت میدانم رجاء واثق دارم که بزودی شاهد عینی این پروژه‌ها باشیم از این نظر من قانع شدم و این وعده‌ها را می‌پذیرم و امیدوارم که همینطور عمل بشود. متشکرم (احسنت).

- بیانات بعد از دستور بان ویدا داودی و آقایان: دکتر فرزان امیری و دکتر حسین طبیب

۱۶- بیانات بعد از دستور بان ویدا داودی و آقایان: دکتر فرزان امیری و دکتر حسین طبیب.

رئیس - خانم داودی بعنوان بعد از دستور صحبت می‌کنند، بفرمائید.

بانو ویدا داودی – جناب آقای رئیس – همکاران ارجمند، اینروزها آهنگ ناسازی از بعضی عوامل ارتجاعی شنیده می‌شود که گویا آزاد شدن زن ایرانی از قید و بند قرون و اعصار گذشته و آزاد زیستن و آزاد اندیشیدن روی مغایر با مذهب و دین و ایمان است و اگر بخشی از حقوق انسانی وی به او تفویض شده است چیزی در حد کفر و الحاد انجام گرفته و اصول بسیاری از شعائر بخطر افتاده است. شگفتا از این طرز تفکر و برداشت که شاید بهتر آن باشد که بیش از آنچه که به ماهیت اینگونه مفاهیم بیندیشیم و انگشت تعجب بدندان بگزیم باید در اصالت فکر و عقل صاحبان آن تردید کنیم زیرا که امروزه تقریبا هچکس اعم از زن یا مردد را همیت نقش زن بعنوان یک انسان و بعنوان یکی از دو قطب سازنده جوامع بشری و فرهنگ و تمدن انسانی تردیدی ندارد با این مقدمه آنچه که من امروز درباره آن سخن خواهم گفت برای عموم همکاران گرامی روشن است و این بسا بحث در بدیهات باشد لیکن چون ممکن است فرزندان ما، بویژه جوانان و نوجوانان ما از گذشته این ماجرا آگاهی دقیقتری نداشته باشند و تبلیغات مسموم کننده راهزن فکر بی آلایش و ضمیر پاک آنان گردد، بنابراین ذکر کلیاتی را در این باره بی مورد ندانستم که خاموش نشستن در این مقام گناه است. (صحیح است)

قبلا باید این نکته را روشن کنم که شاید در جهان کمتر دینی چون اسلام به حقوق زن بدیده احترام نگریسته است (صحیح است) رفتار پیغمبر عالیقدر اسلام با زنان، حرمتی که آن بزرگوار به پاسداری و دفاع از حریم حقوق آنان قائل بوده است گواه صادقی بر اثبات این مدعاست در قرآن کریم ضمن آیات مختلف به لزوم رعایت حقوق زنان اشاره و تأکید شده است. شکوفائی شخصیتهای بزرگی چون خدیجه، فاطمه، زینب و امثال و اقران آنها، در چنان روزگاری بیگمان در پرتو یک محیط فرهنگی بسیار غنی صورت گرفته است. زیرا فرهنگ تنگ نمی‌تواند انسان سترک بپرورد. اما هر چه زمان می‌گذرد پیله‌های اوهام و خرافات بیش از پیش بر گرداگرد مبانی و اصول والای اسلام تنیده می‌شود (احسنت) زن برده وار به انزوای وحشتناک خود رانده می‌شود و آماج تبعیض و بیدادگری و تحقیر قرار می‌گیرد. یعنی رفتاری که نه تنها مغایر بلکه مخالف صریح احکام دین و شریعت است.

قرنها بر این منوال سپری می‌شود و زن ایرانی با سرنوشت سیاه خود می‌سازد و ایم سنت ناروا آنچنان پا می‌گیرد و ریشه میدواند که هیچکس در صحت آن تردید نمی‌کند و اگر کسانی هم تردید می‌کنند جرأت ابراز انرا ندارند زیرا از حربه کف رو الحاد می‌ترسند و چنین بود حال تا زمان بزرگ مرد تاریخ ایران، رضا شاه کبیر، رضا شاه مسلمان بود. در خانواده‌های مسلمان بدنیا آمده بود. با مبانی اسلام آشنا و عمیقا بدانها معتقد بود. و همین اعتقاد و آگاهی به مبانی اسلامی بود که او را بر آن داشت تا بیاری هوش سرشار و بینش وسیع خود برای آزادی زن ایرانی از قید و بند اسارت قرون و اعصار مردانه بپا خیزد. (احسنت)

رضا شاه کبیر به عظمت واقعه واقف بود و به پی آمدهای احتمالی آن نیز گاهی داشت، می‌دانست که چه بسا مشکلاتی بدنبال اینکار پیش خواهد آمد ولی مردان بزرگ هرگز از برابر مشکلات و حوادث نمی‌گریزند و رضا شاه شانه از زیر بار مسئولیت تاریخی خود به عنوان برگ زرینی در تاریخ افتخارات بزرگ با همتی بلند و شاهانه آنچنانکه از مردی همچون رضا شاه انتظار می‌رفت. اما مقدار چنین بود که این اقدام شجاعانه در مرحله دیگری از تاریخ این ملت و با اراده فرزند برومند آن مرد بزرگ به تکامل واقعی خود نزدیک شود و بدینسان بود که در ششم بهمن سال ۲۵۲۱ شاهنشاهی، زن ایرانی دوشادوش مردان به صحنه فعالیت سیاسی و اجتماعی گام نهاد. نگاهی به فعالیتهای پر ارجی که در طول همین دوره کوتاه روی داده برای هر بیننده منصف بهترین شاهد شکوفائی درخشان زن ایرانی است امروزه زن در تمام شئون اقتصادی و سیاسی کشور فعالیت می‌کند و با نهایت شوق و علاقه وظیفه‌ای را که بر دوش اوست انجام می‌دهد و چون آزاد است پس مسئول هم هست و چون مسئول است پس باید پاسخگوی اعمال و رفتار و کارهایش نیز باشد که همینطور هم هست من نمیدانم کجای اینکار غلط است که انسانی آزاد و مسئول باشد؟

آیا معنای این شیوه زندگی غیر از شکفتن و بالندگی و احساس شخصیت واقعی یک انسان کامل است؟ زن ایرانی آزاد و آزاده نباشد یعنی چه؟ یعنی به قهقرا برگردد؟ یعنی دوباره به گذشته حرمسراها پناه ببرد یا در دست «سید میران»ها اسیر شود و خود و خانواده اش را به تباهی و بیچارگی بکشد؟ یعنی عرصه فعالیت سرزمینی را که می‌رود تا به دوران نیرومندی و شکوه و عظمت پای بگذارد ترک کند؟ یعنی کارخانه‌ها وادارات و مدارس و دانشگاهها را رها سازد و در کنار چرخهای نخ ریسی زانو بزند، آیا چنین وضعی در شأن ملتی مترقی و آزاد می‌تواند باشد؟ نیازی نیست که باین پرسشها پاسخ بگوئیم زیرا پاسخها از هر جهت روشن است و سفسطه‌ها نیز روشن.

سن در فضائی آکنده از هزاران نمونه تعالی زن در جامعه امروزی ایران بیش از این جایز نیست زیرا در پیرامون همه ما آنقدر شاهد زنده وجود دارد که کافی است چشم حقیقت بین و بیغرضانه بر آنها بدوزیم و در هر یک از آنها دنیائی دلیل و برهان بیابیم و بیاموزیم و آنگاه در خلوت وجدان خود به قضاوت بنشینیم و دریابیم که حقیقت چیست وباطل کدام است. (احسنت – احسنت)

رئیس - آقای دکتر امیری بفرمائید.

دکتر فرزان امیری – جناب آقای رئیس همکاران محترم، خانمها و آقیان از اینکه در آخرین دقایق جلسه علنی چند دقیقه‌ای وقتتان را می‌گیرم قبلا پوزش می‌طلبم، همانطور که استحضار دارید دومین روز از ماه بهمن سال ۲۵۳۶ هست، ماهی که بار دیگر سرنوشت ملت ایران رقم خورد، در بادی امر جا دارد و لازم است که درود فراوان بروح پر فتوح رضا شاه کبیر بنیانگذار ایران نو بفرستم که مملکتی را از بحران نجات دادند و زمینه‌ای را فراهم فرمودند تا این چنین محیطی را بشود فراهم کرد، مملکتی که در ورطه نابودی می‌رفت تا هلاک بشود، می‌رفت تا تجزیه بشود، می‌رفت تا از هم بپاشد، ولی آن سردار بزرگ ملی از همه این نابسامانیها جلوگیری کردند و ایران را بدست فرزند برومندشان سپردند تا نهالی را که آنچنان با جان ودل در سرزمین ایران غرس کردند این چنین بدست رهبر توانای دیگری پر باز بشود و ما بتوانیم در اینجا از مملکتمان صحبت کنیم.

در خصوص انقلاب وموارد انقلاب روز ششم بهمن بارها از زبان دوستان گفته شده، ولی قصه ایست که تکرار آن همیشه نامکرر است ما بارها در پشت این تریبون و از زبان همه قهرمانان مملکتمان صحبتها شنیده‌ایم یا صحبتها کرده‌ایم، خرم‌ها، مازیارها، سردارهای بزرگ مثل ستارخان و باقرخان یا بقول دوست عزیزمان داریها. اما من می‌خواهم اینجا عرض کنم که در مقابل استقلال مملکت و در مقابل تمامیت مملکت و در مقام شاهنشاهی مملکت همه ملت ایران قهرمان هستند، قهرمانانی که خون خود را فدا می‌کنند کما اینکه بارهای بار شاهد این جانفشانی و شاهد این اهدای خون بوده‌ایم و هستیم و خواهیم بود، ملت ایران، مملکت ایران، نشیب‌ها و فرازهای فراوان هم داشت و همیشه رهبران مملکت این ملت را هدایت کرده‌اند تا جلوگیری از نشیبها بشود و همیشه رو به فرازها برویم، خوشبختانه در زمان محمد رضا شاه، شاهنشاه آریا مهر ملت ایران جهش فراوانی بسوی فرزاها داشته و ملت ایران خودش را آماده می‌کند تا انقلاب ششم بهمن را هر چه بهتر و با شکوه تر و درخشانتر برگزار کند تا مراتب حق شناسی خودش را بطراح و بنیانگذار این انقلاب تقدیم بکند و در ضمن در مقابل کسانی که در لباس بیگانه به ما خرده می‌گیرند مشت محکمی بدهنشان کوبیده باشد، مسلم است مرکز سکون و ثبات موجب حقد و حسد هم هست، آنهائیکه چشم طمع و چشم چپاول و غارتگری بمملکتها دارند به مملکت ما هم دارند، ولی رهبری با اراده و رهبری با عظمت و دارای روحی رفیع در مقابل اینهمه نابسامانیها ایستاده‌اند و ملت در پشت سر رهبر خودش همانطور که در مواقع استعمارگران باید بدانند که ملت ایران را نمی‌شود فریب داد و ملت ایران را نمی‌توانند بعقب برگردانند، باید بدانند که زنان ایران در زیر چاقچور چادر باز نخواهد گشت، زن ایرانی نجیب و عفیف و پاکدامن و مادری قهرمان و فردی لایق و شایسته برای نوسازی این مملکت هست و نمایندگان ملت که زبان گویای ملت هستند در پشت این تریبون اعلام می‌کنند و من هم یکی از آنها هستم که می‌گویم دنیای استعماری بر ایران سلطه نخاهد داشت، در ضمن عرایضم برخوردی داشتم با مراجعه‌ای، برخورد به معنای کلمه منفی نیست مراجعه‌ای داشتیم دسته جمعی با چند نفر که بنحوی از انحاء ارتباطی داشتیم با فردی که مورد نظر است، یکی از موکلین من فرزندش مریض شد و این جزو افراد نیروهای مسلح شاهنشاهی بود و بالطبع به بیمارستان ژاندارمری مراجعه کردیم و من قبلا وصفی از بیمارستان ژاندارمری شنیده بودم ولی مراجعه‌ای بآن نداشتم در حالی که طبیب بودم ولی این اضطرار موجب شد یا درخواست والدین مریض موجب شد، که این مراجعه را داشته باشم در آنجا برای مریضی که از لحاظ درجات هم در سطح پایین بود حداکثر کوشش را می‌کردند، و برای این مریض تمام خدمه از کوچکترین تا اعلای درجه در حد نهایت توجه و معالجه و مداوا کردند و قدر مسلم و مهمتر همکاریهای صمیمانه که بین این بیمارستان و بیمارستانهای دیگر بود مریض را به بیمارستان فیروز آبادی فرستادند و در آنجا هم از آن خیلی خوب پرستاری کردند این بیمارستان تابع نیروهای مسلح شاهنشاهی بود که این چنین رفتارش نیکو و پسندیده بود و من در اینجا از آنها تشکر می‌کنم. بحث وزارت راه در اینجا زیاد شد. اجازه بدهید من هم مختصری از آنجا حرف بزنم ما راهی داشتیم در حوزه نمایندگی از کرمان به بافت مدتها مورد بحث و مطالعه و پیگیری بود ولی متأسفانه هیچ نتیجه‌ای ا زآن مطالعات و پیگیریها گرفته نشد من در اینجا کارهای گذشته را تخطئه نمی‌کنم هر کسی در این کشور مسئولیتی داشته و هر کس که خدمتی کرده من متشکرم و من مرهون کسانی هستم که باین مملکت خدمت می‌کنند جناب وزیر راه آمدند کرمان همانطور که بیان شد جناب آقای طباطبائی استاندار وقت در مورد این راه و در مورد سایر راههای استان بحث مفصل و طولانی کردند و بنده هم در آنجا راجع به احتیاجات مربوط بحوزه نمایندگان خودم مطالبی گفتم و آن راه طلسم شده ما با دست وزیر راه طلسمش شکسته شد و مطالعه آن بدولت ابلاغ شد نه تنها آن راه بلکه چندین راه دیگر که در حوزه نمایندگی من بود و تا الان یک متر آسفالت هم ندارد دستورش را دادند من تشکر می‌کنم امیدوارم دستور بفرمایند که در ساختمان این راه تسریعی بعمل آورند حالا که وزیر راه این چنین خوب عمل کرده یک خرده توقع ما زیاد شده جناب آقای رامبد، جناب آقای سواد کوهی هم ملاحظه بفرمایند من از وزیر نیرو هم استدعا دارم، شهرستان بافت بدترین آب را دارد، حتی آب آشامیدنی، و اداره بهداشت محیط زیست اعلام کرده این آب حتی بدرد آب تنی هم نمی‌خورد در زمان تصدی استانداری جناب دکتر نصر و جناب طباطبائی کوشش‌هایی شده و نیاز فعلیشان دارد برطرف می‌شود از این بابت ممنونم اما این نیاز آتی است آب در آن منطقه وجود ندارد ما می‌خواهیم از ۱۴ کیلومتری آب دو تا چاه را بیاوریم برای بافت ولی اگر آب رودخانه آنجا در جایگاهی جمع شود بنام سد، نیاز مردم را برطرف خواهد کرد همانطور که میدانید ما برای مقدسات ملی خودمان احترام خاص قائلیم و در ژرفای دلمان رفیع ترین اماکن را بافراد مقدس مملکتمان می‌دهیم و به شاهنشاهمان و خاندان سلطنت. علیا حضرت شهبانوی محترم که وقتشان را صرف پیش برد و مملکت و رفع نیازهای ملت می‌کنند تشریف آوردند و دستور خاصی برای احداث این سد صادر فرمودند جناب وزیر توجه رفیع ترین قسمت قلبمان را بان اختصاص داده‌ایم و علیا حضرت شهبانو دستور فرمودند که سد بافت ساخته شود من استدعا می‌کنم اگر مطالعاتش تمام شده است در این خصوص بذل محبت خاصی بفرمایید. متشکرم (احسنت)

رئیس - آقای دکتر طبیب بفرمائید.

دکتر حسین طبیب - جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند امیدوارم تعطیلات زمستانی امسال برای همه همکاران ارجمند پر خیر و برکت بوده باشد برای من هم تعطیلات زمستانی امسال بعلت برنامه هائی که شاهد آن بودم با برکت و ثمر بخش بود در آغاز گشایش خانه جوانان در بوشهر بود که فی الواقع همیشه جوانان میهن پرست و آگاه دل بوشهر جای آنرا خالی احساس می‌نمودند و اوقات بیکاری خودشان را نمی‌دانستند چگونه سپری بسازند، روز ۱۷ دیماه خانه جوانان گشایش یافت و من چه آنروز و چه در روزهای بعد عمیقا تحت تأثیر قرار گرفتم که جوانان ما با چه شور و علاقمندی در آنجا سرگرم هستند کتابخانه – کارهای هنری – تقویت درس و زبان خارجه سرگرمی‌ها و بازیهای تفریحی سالم و مفید و از همه بالاتر روحیه میهن پرستی و پیوستگی جوانان یعنی امیدهای آینده مملکت به این سرزمین مقدس که باید از کوششهای جمعیت شیرو خورشید سرخ ایران در براه انداختن این خانه جوانان در استان بوشهر سپاسگزاری نمایم و امید است که در سایر مراکزیکه جوانان هستند نظیر این خانه جوانان ساخته و در دسترس جوانان گذاشته شود برکت دیگر در این تعطیلات نزول رحمت الهی و بارندگی بود که همه را خشنود ساخت مخصوصا کشاورزان که امید است همه جای این مملکت بتواند از استعدادهای فراوان که در دل زمین نهفته و موجود است استفاده نماید و در ضمن سیلابهای شدید و سختی که بوجود آمد بقراریکه شنیدم بخودی خود در برطرف ساختن یکی از مشکلات بزرگ محلی هم تأثیر داشت و آن اصلاح مسیر رودخانه‌ای بود که سالهاست مسیر اصلی آن منحرف شده بود و قدار معتنابهی از آب قابل استفاده آن علی رغم نیازهای فوق العاده منطقه نسبت به آب شیرین با هدایت شدن به دریا هرز و بهدر می‌رفت و خیلی موجب ناراحتی و شکایت کشاورزان شده بود و اقدام اساسی و ثمر بخشی هم تا بحال صورت نگرفته بود اما بقراریکه بمن اطلاع رسید جریان مهیب سیل سبب شد که آب رودخانه در مسیر اصلی خودش هدایت بشود و البته باید در فصل تابستان من بازدید کنم که آیا در آن موقع کم آبی هم آب رودخانه در مسیر اصلی جریان دارد و یا آنکه مانند این چند سال اخیر هم چنان در مسیر انحرافی بطرف دریا هدایت می‌گردد که اگر یک امر موقتی باشد حتما باید مسیر رودخانه اصلاح بشود و زندگی کشاورزان منطقه کره بند از مخاطره عظیم بی آبی نجات داده شود.

موضوع دیگر که در این تعطیلات رمستانی شاهد آن بودم بازدیدی بود که در روز چهارشنبه ۲۸ دیماه بوسیله جناب آقای مهندس ریاضی ریاست محترم مجلس شورایملی و گروهی از سناتورهای محترم و همکاران ارجمند و نمایندگان مجلس شورای ملی از بوشهر و تأسیسات نیروگاه هسته‌ای صورت گرفت که البته گروه دیگری از همکاران محترم و عزیز در چهارشنبه عمین هفته نیز بازدید مجددی انجام خواهند داد که موجب کمال سپاسگزاری اینجانب و سایر نمایندگان محترم استان بوشهر در مجلس شورای ملی است که رامبد است این قبیل بازدیدها و شناسائی هر چه بیشتر نیازمندیهای مناطق گوناگون مملکت ادامه داشته باشد و از پذیرائی گرو و صمیمانه مسئولان سازمان انرژی اتمی ایران و نیروگاه هسته‌ای بوشهر که قدم به قدم توضیحات لازم را در اختیار همکاران ارجمند می‌گذاشتند سپاسگزاری می‌نمایم (احسنت).

نیروگاه هسته‌ای بوشهر هم زمان با بنیاد گذاری حزب رستاخیز ملت ایران از سال ۲۵۳۴ کار خود را آغاز کرد و قرار است اولین مولد آن در سال ۲۵۳۹ آماده برای شروع بکار باشد و یکسال بعد هم مولد دیگر شروع بکار نماید پیشرفت کارهای این نیروگاه تا بحال بقراریکه در گزارش بما دادند با برنامه زمان بندی شده انطباق دارد ۲ مولد هر کدام بقدرت ۱۲۰۰ مگا وات نیروی برق جمعا ۲۴۰۰ مگا وات تولید این نیروگاه خواهد بود که به شبکه بهم پیوسته انتقال سر تاسری نیرو در حدود ۳۰۰۰ مگا وات می‌باشد در خواهیم یافت که افزایش ۲۴۰۰ مگا وات یعنی ۸۰ درصد کل نیروی تولیدی فعلی که در اختیار نیرو چه سهم اساسی را خواهد داشت هم چنین این نیروگاه روزانه ۲۰۰ هزار متر مکعب آب شور دریا را شیرین خواهد کرد و بمصارف امور و خدمات شهری خواهد رسانید که خوب میدانیم این مقدار آب در منطقه خشک و سوزان بنادر جنوب چه نقش مهم و اساسی را در بر خواهد داشت در این نیروگاه در حدود ۸۰۰۰ کارگر و تکنسین ایرانی و خارجی مشغول به کار هستند که برای آنها تأسیسات رفاهی و خانه ساخته شده و از این عده ۵۰۰۰ نفر ایرانی و بقیه خارجی هستند که امید است مرتبا کارگران با استعداد ایرانی با کسب آموزش فنی و مهارت‌های لازم بتوانند جایگزین کارگران و تکنیسین‌های غیر ایرانی بشوند که این تکنولوژی تکیه به عناصر ایرانی داشته باشد. از نظر ایمنی بقراریکه گزارش دادند رعایت کامل اصول ایمنی شده است و نیروگاه طوری طراحی شده که در برابر زلزله با شدت ۷/۵ واحد ریشتر که در ردیف زلزله‌های سخت و شدید می‌باشد می‌تواند مقاومت کند و بهمین مناسبت بقرار گزارشی که داده شد در بعضی موارد حتی ضریب ایمنی بیش از ۳۵۰ درصد نسبت به نیروگاه‌های مشابه با ضوابط و استانداردهای فنی و تکنیکی متداول در جهان برای نیروگاه بوشهر در نظر گرفته شده است که اصولا امید است هرگز حادثه‌ای بوجود نیاید در هر صورت این چیزهائی بود که همکاران ارجمند ملاحظه فرمودند و من در این جا مواردی را لازم به تذکر میدانم که مورد توجه قرار بگیرد.

اول ایجاد تکنولوژی ملی هسته‌ای که عوامل و عناصر اصلی و اولیه آن هم اکنون موجود است و وزارت آموزش و پرورش و آموزش عالی امید است در این باره عنایت و حساسیت بیشتری نشان بدهد و ما بتوانیم هسته اولیه یک مجتمع آموزش عالی و مرکزی برای پرورش نمایم و امید است که در سایر مراکزیکه جوانان هستند نظیر این خانه جوانان ساخته و در دسترس جوانان گذاشته شود برکت دیگر در این تعطیلات نزول رحمت الهی و بارندگی بود که همه را خشنود ساخت مخصوصا کشاورزان که امید است همه جای این مملکت بتواند از استعدادهای فراوان که در دل زمین نهفته و موجود است استفاده نماید و در ضمن سیلابهای شدید و سختی که بوجود آمد بقراریکه شنیدم بخودی خود در برطرف ساختن یکی از مشکلات بزرگ محلی هم تأثیر داشت و آن اصلاح مسیر رودخانه‌ای بود که سالهاست مسیر اصلی آن منحرف شده بود و قدار معتنابهی از آب قابل استفاده آن علی رغم نیازهای فوق العاده منطقه نسبت به آب شیرین با هدایت شدن به دریا هرز و بهدر می‌رفت و خیلی موجب ناراحتی و شکایت کشاورزان شده بود و اقدام اساسی و ثمر بخشی هم تا بحال صورت نگرفته بود اما بقراریکه بمن اطلاع رسید جریان مهیب سیل سبب شد که آب رودخانه در مسیر اصلی خودش هدایت بشود و البته باید در فصل تابستان من بازدید کنم که آیا در آن موقع کم آبی هم آب رودخانه در مسیر اصلی جریان دارد و یا آنکه مانند این چند سال اخیر هم چنان در مسیر انحرافی بطرف دریا هدایت می‌گردد که اگر یک امر موقتی باشد حتما باید مسیر رودخانه اصلاح بشود و زندگی کشاورزان منطقه کره بند ا زمخاطره عظیم بی آبی نجات داده شود.

موضوع دیگر که در این تعطیلات رمستانی شاهد آن بودم بازدیدی بود که در روز چهارشنبه ۲۸ دیماه بوسیله جناب آقای مهندس ریاضی ریاست محترم مجلس شورایملی و گروهی از سناتورهای محترم و همکاران ارجمند و نمایندگان مجلس شورای ملی از بوشهر و تأسیسات نیروگاه هسته‌ای صورت گرفت که البته گروه دیگری از همکاران محترم و عزیز در چهارشنبه عمین هفته نیز بازدید مجددی انجام خواهند داد که موجب کمال سپاسگزاری اینجانب و سایر نمایندگان محترم استان بوشهر در مجلس شورای ملی است که رامبد است این قبیل بازدیدها و شناسائی هر چه بیشتر نیازمندیهای مناطق گوناگون مملکت ادامه داشته باشد و از پذیرائی گرو و صمیمانه مسئولان سازمان انرژی اتمی ایران و نیروگاه هسته‌ای بوشهر که قدم به قدم توضیحات لازم را در اختیار همکاران ارجمند می‌گذاشتند سپاسگزاری می‌نمایم (احسنت).

نیروگاه هسته‌ای بوشهر هم زمان با بنیاد گذاری حزب رستاخیز ملت ایران از سال ۲۵۳۴ کار خود را آغاز کرد و قرار است اولین مولد آن در سال ۲۵۳۹ آماده برای شروع بکار باشد و یکسال بعد هم مولد دیگر شروع بکار نماید پیشرفت کارهای این نیروگاه تا بحال بقراریکه در گزارش بما دادند با برنامه زمان بندی شده انطباق دارد ۲ مولد هر کدام بقدرت ۱۲۰۰ مگا وات نیروی برق جمعا ۲۴۰۰ مگا وات تولید این نیروگاه خواهد بود که به شبکه بهم پیوسته انتقال سر تاسری نیرو در حدود ۳۰۰۰ مگا وات می‌باشد در خواهیم یافت که افزایش ۲۴۰۰ مگا وات یعنی ۸۰ درصد کل نیروی تولیدی فعلی که در اختیار نیرو چه سهم اساسی را خواهد داشت هم چنین این نیروگاه روزانه ۲۰۰ هزار متر مکعب آب شور دریا را شیرین خواهد کرد و بمصارف امور و خدمات شهری خواهد رسانید که خوب میدانیم این مقدار آب در منطقه خشک و سوزان بنادر جنوب چه نقش مهم و اساسی را در بر خواهد داشت در این نیروگاه در حدود ۸۰۰۰ کارگر و تکنسین ایرانی و خارجی مشغول به کار هستند که برای آنها تأسیسات رفاهی و خانه ساخته شده و از این عده ۵۰۰۰ نفر ایرانی و بقیه خارجی هستند که امید است مرتبا کارگران با استعداد ایرانی با کسب آموزش فنی و مهارت‌های لازم بتوانند جایگزین کارگران و تکنیسین‌های غیر ایرانی بشوند که این تکنولوژی تکیه به عناصر ایرانی داشته باشد. از نظر ایمنی بقراریکه گزارش دادند رعایت کامل اصول ایمنی شده است و نیروگاه طوری طراحی شده که در برابر زلزله با شدت ۷/۵ واحد ریشتر که در ردیف زلزله‌های سخت و شدید می‌باشد می‌تواند مقاومت کند و بهمین مناسبت بقرار گزارشی که داده شد در بعضی موارد حتی ضریب ایمنی بیش از ۳۵۰ درصد نسبت به نیروگاه‌های مشابه با ضوابط و استانداردهای فنی و تکنیکی متداول در جهان برای نیروگاه بوشهر در نظر گرفته شده است که اصولا امید است هرگز حادثه‌ای بوجود نیاید در هر صورت این چیزهائی بود که همکاران ارجمند ملاحظه فرمودند و من در این جا مواردی را لازم به تذکر میدانم که مورد توجه قرار بگیرد.

اول ایجاد تکنولوژی ملی هسته‌ای که عوامل و عناصر اصلی و اولیه آن هم اکنون موجود است و وزارت آموزش و پرورش و آموزش عالی امید است در این باره عنایت و حساسیت بیشتری نشان بدهد و ما بتوانیم هسته اولیه یک مجتمع آموزش عالی و مرکزی برای پرورش جوانان با استعداد این مملکت و آشنا ساختن آنها به تکنولوژی پیچیده هسته‌ای پی ریزی بنمائیم و این یک دانشگاهی خواهد بود که محصول آن تنها پشت میز نشینی نیازهای مملکت ما را برآورده خواهند ساخت بلکه در تحکیم مبانی سیاست مستقل ملی ایران خواهند توانست در آینده نیازهای تکنولوژی پیشرفته هسته‌ای جهان فردا را برای کشور دیگر برآورده نمایند که البته این درخواست من برای تأسیس یک مجتمع آموزش عالی فیزیک هسته‌ای و تشکیل یک دانشگاه بزرگ یک مسئله محلی نیست و بلکه ناظر بر انجام یک امر مهم مملکتی است موضوع دوم که مخصوصا بصورت هشداری با اهمیت عرض می‌کنم و امید است جناب رامبد این موضوع حائز اهمیت را پی گیری دقیق بفرمایند موضوع خطوط انتقال نیزو است که تا بحال بقراریکه شنیدم هیچ اقدامی برای انجام آن صورت نگرفته برابر برنامه زمان بندی شده ۷ تا ۹ ماه دیگر باید معادل ۱۰۰ مگا وات برق برای مونتاژ وسایل مکانیکی و فنی در اختیار پیمانکار گذاشته شود که تعهد انجام این عمل بر عهده توانیر و وزارت نیرو می‌باشد که توسط کابل ۲۳۰ کیلو ولت برق معادل ۱۰۰ مگا وات از سد رضا شاه کبیر به بوشهر آورده شود با وجودیکه ۷ تا ۹ ماه دیگر به انجام این برنامه بیشتر باقی نمانده است تا آنجا که اطلاع هست وزارت نیرو عمل اجرائی انجام نداده و نگرانی هست که برنامه عقب بیافتد و خسارت معتنابهی متوجه خزانه مملکت و عقب افتادگی برنامه‌های تنظیم شده بشود و پیمانکار متعهد است که اگر کار عقب بیافتد در حدود ۲۷۰ میلیون تومان غرامت بدهد ولی اگر گناه عقب افتادگی را بعلت قصور و کوتاهی در انجام تعهداتی که بر عهده مجریان مملکتی است توجیه بنماید قضیه ممکن است طور دیگر بشود این است که از همین حالا تأکید دارم که بی جهت بهانه بدست پیمانکار داده نشود و دقیقا چاره جوئی بشود که اگر وزارت نیرو از عهده انجام برنامه زمان بندی شده بر نمی‌آید از هم اکنون چاره جوئی لازم بشود و چه بسا خود سازمان انرژی هسته‌ای و یا آنکه بفرمان شاهنشاه سازمان‌های نظامی بتوانند این مهم را بانجام برسانند که البته این موضوع مربوط به ۹ ماه دیگر است اما در پایان امر هم باید خط انتقال نیرو بقدرت ۴۰۰ کیلو وات هم زمان با بپایان رسیدن تأسیسات نیروگاه هسته‌ای بوشهر آماده شده باشد تا بتواند ۲۴۰۰ مگا وات برق تولید شده را به شبکه بهم پیوسته مملکتی انتقال بدهد. مبادا یک وضعی پیش بیاید که شنیدم مثل بندر عباس خط انتقال نیرو هم زمان احداث نشده باشد موضوع سوم مسئله برنامه ریزی برای تأمین آب بوشهر است که عرض شد ۲۰۰ هزار متر مکعب محصول روزانه آب خواهد بود که البته بسیار خوب و قابل توجه است اما این نباید دلیل آن بشود که روی برنامه آب رسانی از کارون که تحت اقدام و بررسی است اقدامی نشود زیرا صرفنظر از آنکه از هر ز بیهوده آب کارون و ریختن آن به دریا جلوگیری می‌شود و صرفنظر از آنکه در منطقه خلیج فارس آب قیمت فوق العاده دارد و هر چه آب در دسترس باشد باز هم کم است موضوع قابل توجه آنکه با توجه به تکنولوژی پیچیده هسته‌ای اگر تمام اعتماد و تکیه تأسیسات بندری و پایگاههای حساس مملکتی و خدمات گوناگون شهری بر اساس محصول آب تولید شده از تکنیک شیرین کردن آب دریا باشد مغایر با الزامات آینده گر این است که به این قبیل مسائل توجه خود را معطوف بدارد که امید است برنامه ریزان به این مسائل توجه بفرمایند (صحیح است) در هر صورت با راهنمائی جناب دکتر بطحائی استاندار کلیه همکاران ارجمند از برنامه‌های درست اجرا و پیشرفت‌ها در زمینه خدمات شهری بازدید بعمل آورند که امیدوارم با خاطرات خوب و شایسته‌ای همگان مراجعت فرموده باشند البته من فراموش نمی‌کنم وقتی که تازه دکتر شده بودم و در بوشهر شروع به طبابت کردم شهر ما هیچ چیزی نداشت آب را برای آنکه بتوانیم خنک و قابل آشامیدن بنمائیم در شیشه می‌کردیم و توی چاه آب می‌گذاشتیم که قدری گرمای خودش را از دست بدهد و قابل آشامیدن باشد آب آشامیدن را آنها که قدرت و توانائی داشتند در آب انبار بصورت راکد برای یکسال و بعضی اوقات بیشتر ذخیره می‌کردند و اجبارا با چه وضعی مورد استفاده قرار می‌دادند که اکثر اوقات متعفن به گذشته احساس کنیم چه مسری را با چه مشقات و دست پنجه نرم کردن با چه مشکلات پیموده‌ایم و نیرومندی برای تحقق سر بلندی و عظمت و سرافرازی ایران گام بر می‌داریم (احسنت).

در پایان مطالب خودم باید این حقیقت را بگویم که پیوند ناگسستنی که ملت ایران با سرزمین نیاکانی خودش دارد. در هر زمان و احوال ثابت و پا برجاست تنها ناظر به روزهای پیروزی و موفقیت و دست آوردهای درخشان نیست بلکه این ملت در روزهای نشیب و تاریکی هم احساس تعلق و پیوستگی به کشور و مرز و بوم خودش دارد اگر این مملکت حتی هیچ چیزی نداشته باشد باز هم در برابر آن احساس مسئولیت خواهیم داشت و تکلیف و وظیه بیشتری را درباره پیروز ساختن آن هر ایرانی احساس خواهد کرد زیرا این مهر با شیر اندرون شد و باباجون بدر رود هم چنانچه تاریخ هم نشان داد در روزگاران سپاه حکومت قاجار در روزهائی که استعمارگران چیزی برای ما نگذاشته بودند مردم برای حقوق ملی خودشان هرگز بی تفاوت نبودند چگونه امتیاز رژی و انحصار تنباکو در برابر قیام دلیرانه آزادگان ایران پرست لغو شود در برابر قرارداد تجزیه ۱۹۰۷ ایران مردم میهن پرست چه عکس العملی نشان دادند در قراردادهای منحوس استعماری دیگر مردم چگونه تعلق و پیوستگی عمیق ملی خودشانرا ارائه دادند خود مشروطیت چگونه و با چه ایده‌های بزرگ ملی سازمان یافت و چگونه قهرمان‌های افتخار آمیز از بین مردم به صفحات تاریخ رقم زده شد در جنگ بین الملل اول که انگلیسها غاضبانه میهن ما را مورد تجاوز قرار دادند و حکومت مرکزی وقت بی خبر و غافل کارها را به سرنوشت مطلق رها ساخته بود همین دلیران تنگستان رئیسعلی‌ها دلواری شیخ حسین خان‌ها چا کوتاهی‌ها، دشتستانی‌ها، براز جانی‌ها چگونه همه و همه برای پاس داری از سرزمین خود ایستادگی کردند که با خون خود دشت‌ها را گلگون و لاله فام ساختند چنین است رمز پر شکوه جاودانگی و شکست ناپذیری ملت ما مردم ما تاریخ ما و روحیه ملت ما که اگر عمیقا احساس پیوستگی می‌نماید در همه اوضاع و احوال و در هر فراز و نشیب تاریخی است و این روحیه است که می‌تواند مهم ترین عامل پیروزی ملت ما را برای دست یابی به آن افق‌های شکوهمند تمدن بزرگ که آرزو و سودای دل همه ماست باشد از توجه همکاران ارجمند نسبت به مطالب خودم سپاسگزارم پاینده ایران.

- اعلام وصول سه لایحه (۱) معافیت حقوق گمرکی شیشه جام (۲) موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ترکیه (۳) موافقتنامه همکاری اقتصادی و صنعتی و علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی

۱۷- اعلام وصول سه لایحه (۱) معافیت حقوق گمرکی شیشه جام (۲) موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ترکیه (۳) موافقتنامه همکاری اقتصادی و صنعتی و علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی.

رئیس - لوایحی از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف بنامه شماره ۱۷۶۶ مورخ ۲۸/ ۹/ ۲۵۳۶ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۴ (امور اقتصادی و دارائی) در قبال لایحه شماره ۹۳۵۳۲ مورخ ۱۶/ ۹/ ۲۵۳۶ دولت راجع به معافیت حقوق گمرکی شیش جام در جلسه روز شنبه ۱۷ دیماه ۲۵۳۶ مطرح گردید و بتصویب مجلس سنا رسید.
اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا – جعفر شریف امامی.

رئیس - رأی نهائی نسبت به این لایحه در جلسه آینده اخذ می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۱ (خارجه) در قبال لایحه شماره ۱۸۴۱۴ مورخ ۳۰/ ۷/ ۱۳۵۴ (۲۵۳۴ شاهنشاهی) دولت راجع به موافقت نامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری ترکیه در جلسه روز شنبه ۱۷ دی ماه ۲۵۳۶ مطرح گردید و بتصویب مجلس سنا رسید.
اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا – جعفر شریف امامی.

رئیس - لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش شماره ۱ (خارجه) در قبال لایحه شماره ۵۹۲۶۸ مورخ ۱/ ۸ / ۲۵۳۶ دولت راجع بموافقت نامه همکاری اقتصادی و صنعتی و علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی در جلسه روز شنبه ۱۷ دیماه ۲۵۳۶ مطرح گردید و بتصویب مجلس سنا رسید
اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا – جعفر شریف امامی.

رئیس - لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- قرائت نامه‌های دولت

۱۸- قرائت نامه‌های دولت.

رئیس - نامه هائی از دولت رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱) شاهنشاهی) و بموجب تصویب نامه شماره ۵۶۰۲ مورخ ۲۵۳۶/۳/۱۶ هیئت وزیران، موافقت نامه اعتباری بمنظور تأمین قسمتی از هزینه ارزی خرید ماشین آلات و تجهیزات کشتارگاه و سردخانه طرح مغان بین شرکت سهامی کشت و صنعت و دامپروری مغان با ضمانت دولت شاهنشاهی ایران و شرکت کمپلکس مجارستان منعقد گردیده است.
رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار می‌رسد:
- مبلغ اعتبار: ۳۱۴۵۶۰۰ دلار آمریکائی
- نرخ بهره: ۶ درصد در سال
- مدت باز پرداخت ۶ سال پس از تکمیل اجرای طرح این گزارش در اجرای ماده ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.
با تقدیم احترام – از طرف امور اقتصادی و دارائی – علی اصغر طباطبائی.

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱) شاهنشاهی) و بموجب تصویبنامه شماره ۹۳۲۰۴ مورخ ۲۰/ ۹/ ۲۵۳۶ موافقتنامه اعتباری بمنظور تأمین قسمتی از هزینه طرح خرید مولد گازی بظرفیت ۲۵۰ مگا وات برای نیروگاه ری در تاریخ ۲۷ دسامبر ۱۹۷۷ (۶ دی ۲۵۳۶) بن شرکت سهامی تولید و انتقال نیروی برق ایران (توانیر) با ضمانت دولت شاهنشاهی ایران و شرکت آ. ا. گ (AEG۰KATIS)آلمان غربی منعقد گردیده است.
رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار می‌رسد:
مبلغ اعتبار: ۸۲۲۸۱۴۲۱۶۰ مارک آلمان غربی.
نرخ بهره: ۷۵ / ۶ % در سال بطور ثابت.
باز پرداخت: طی ۱۴ قسط متساوی و متوالی ششماهه از شش ماه پس از تکمیل اجرای طرح
این گزارش در اجرای ماده ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.
با تقدیم احترام – از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی علی اصغر طباطبائی.

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱) شاهنشاهی) و بموجب تصویبنامه شماره ۵۶۰۴ مورخ ۲۳/ ۳/ ۲۵۲۶ هیئت وزیران، موافق نامه اعتباری بمنظور تأمین قسمتی از هزینه ارزی خزید ماشین آلات و تجهیزات کشتارگاه و سردخانه طرح لرستان بین شرکت سهامی مجتمع صنعتی گوشت لرستان با ضمانت دولت شاهنشاهی ایران و شرکت کمپلکس مجارستان منعقد گردیده است.
- مبلغ اعتبار: ۳۱۴۵۶۰۰ دلار آمریکائی
- نرخ بهره: ۶ درصد در سال
- مدت باز پرداخت ۶ سال پس از تکمیل طرح
این گزارش در اجرای ماده ۲ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.
با تقدیم احترام – از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی علی اصغر طباطبائی.

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱) شاهنشاهی) و بموجب تصویبنامه شماره ۹۲۲۰۸ مورخ ۳۰/ ۸/ ۲۵۲۶ هیئت وزیران، موافقتنامه تحصیل وامی بمنظور تأمین قسمتی از هزینه ارزی طرحهای مجتمع شیمیائی شیراز و تولید مواد الفین و آروماتیک در تاریخ ۱۳/ ۹/ ۲۵۳۶ بین شرکت ملی صنایع پتروشیمی گروهی از بانکهای بین المللی بکارگزاری بانک چیس مانهاتان منعقد گردیده است.
رئوس شرایط وام مذکور بشرح زیر باستحضار می‌رسد:
- مبلغ وام: ۳۱۰ میلیون دلار آمریکائی
- نرخ بهره:۷/۸ یک درصد علاوه بر نرخ سپرده‌های دلاری در بازار لندن.
- مهلت باز پرداخت: ۴۸ ماه پس از تاریخ انعقاد موافقت نامه وام
- باز پرداخت: طی ۹ قسط متوالی و مستاوی ششماهه
- کارمزد تعهد: ۱/۲ یک درصد در سال نسبت به مانده استفاده نشده مبلغ وام
- کارمزد مدیریت: ۳/۸ یک درصد نسبت به مبلغ کل وام
- کارمزد بانک کارگزار: ۱۰ هزار دلار در سال
- سایر هزینه‌ها: حداکثر ۶۵ هزار دلار آمریکائی
این گزارش در اجرای ماده ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) برای استحضار مجلس شورایملی تقدیم می‌گردد.
با تقدیم احترام – از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی – علی اصغر طباطبائی.

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه و کشور مصوب دهم اسفند ماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) و بموجب تصویبنامه شماره ۹۰۲۸۲ مورخ ۱۷/ ۸/ ۲۵۳۶ هیئت وزیران موافقت نامه تحصیل وامی بمنظور تأمین قسمتی از هزینه ارزی طرح توسعه تلفن کشور در تاریخ ۱۳/ ۹/ ۲۵۳۶ بین شرکت مخابرات ایران و گروهی از بانکها بین المللی بکارگزاری بانک چیس مانهاتان منعقد گردیده است.
رئوس شرایط وام مذکور بشرح زیر باستحضار می‌رسد.
- مبلغ وام: ۲۵۰ میلیون دلار آمریکائی
- نرخ بهره: برای ۴ سال اول ۷/۸ یک درصد علاوه بر نرخ سپرده‌های دلاری در بازار لندن و برای سالهای بعد یک درصد در سال علاوه بر نرخ مذکور.
- مهلت بازپرداخت: ۴۸ ماه پس از انعقاد موافقت نامه وام
- باز پرداخت: طی ۷ قسط متساوی و متوالی ششماهه
- کارمزد تعهد: ۱/۲ یک درصد در سال نسبت به مانده استفاده نشده مبلغ وام.
- کارمزد مدیریت:۳/۸ یک در صد نسبت به مبلغ کل وام
- کارمزد بانک کارگزار: ۱۰ هزار دلار در سال
- سایر هزینه‌ها: حداکثر ۶۵ هزار دلار امریکائی این گزارش در اجرای ماده ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) برای استحضار مجلس شورایملی تقدیم می‌گردد.
با تقدیم احترام – از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی – علی اصغر طباطبائی.

- ختم جلسه

۱۹- ختم جلسه.

رئیس- با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعدا به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(جلسه ساعت یازده و نیم صبح پایان یافت)

رئیس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی.

- پرسش نمایندگان

۲۰- پرسش نمایندگان.

سئوال آقای خداداد ریگی از وزارت کشاورزی و عمران روستائی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراما خواهشمند است مقرر فرمایند جنا بآقای وزیر کشاورزی و عمران روستائی در مجلس شورای ملی حضور بهمرساند به سؤال زیر پاسخ دهد.
۱- شرکت تعاونی تولید ناصری واقع در شهرستان خاش از بدو تأسس تاکنون هزینه و درآمد آن را به تفکیک هر سال تعیین و اعلام نماید تا معلوم گردد درآمد هر یک از سهامداران شرکت مزبور حاصل از نتایج بازده محصول نسبت بسنوات قبل از تشکیل شرکت تعاونی تولید ناصری چه ضرر نصیب سهامداران شرکت مذکور شده است.
۲- تعیین شود کست گندم در سال جاری کلا بوسیله شرکت تعاونی تولید ناصری صورت گرفته است با ضمیمه در صورتیکه تمام کشت گندم مورد بحث نبوده علت چه بوده.
با تقدیم احترام – خداداد ریگی.

سئوال آقای دکتر چهرازی از وزارت کشور

ریاست محترم مجلس شورای ملی خواهشمند است دستور فرمایند سئوال زیرا از جناب آقای نصر اصفهانی وزیر کشور بشود.
سوال از جناب آقای اسدالله اصفهانی وزیر کشور – رسالت افتخار آمیز نمایندگی مجلس شورای ملی و سوگندیکه در راه خدمت به شاهنشاه و سلطتن و وفاداری به مشروطیت و قانون اساسی ادا کرده‌ام مرا وادار باین سؤال می‌نماید.
قبلا لازم میدانم توجه ایشان را به فرمایشات اخیر شاهنشاه بمناسبت افتتاح کنگره فوق العاده حزب رستاخیز ملت ایران جلب نمایم.
«… دولت باید در قبال عقاید مردم مسئولیت بیشتری احساس کند تصمیمات منطقی و صحیح سازمانهای اجرائی را برای اعضای کانونها توجیه نماید تا اقدامات دستگاه اجرائی مورد استقبال و تأیید مردم قرار گیرد …… آموزش سیاسی گسترده و معتبر در همه سطوح در فضای باز سیاسی و اجتماعی مملکتی صورت گیرد ……..
جناب آقای آموزگار نخست وزیر همچنین بیان نموده‌اند سه اصل مقدس رهنمون دولت و ملت ایران است نظام شاهنشاهی – قانون اساسی – انقلاب شاه و ملت. جناب آقای آموزگار از زبده ترین، صدیق ترین و منزه ترین افراد این مملکت بوده و در راه خدمت به شاهنشاه و ملت ایران حتی جان عزیز خود را بمخاطره انداخته است.
متأسفانه علی رغم صراحت اصل ۱۸ قانون اساسی - «… تسویه امرو مالیه – حرج و تعدیل بودجه – تغییر در وضع مالیاتها و رد و قبول عوارض و فروعات و همچنان ممیزیهای جدیده که از طرف دولت اقدام خواهد شد بتصویب مجلس خواهد بود.
واصل ۲۸ متمم قانون اساسی - قوای ثلاثه مزبوره (قوه مقننه – قوه قضائیه – قوه اجرائیه) همیشه از یکدیگر ممتاز و منفصل خواهد بود.
همزمان با تقدیم لایحه عوارض گذر نامه به مجلس شورای ملی عوارض راه وصول نموده‌اند و چون در نظر عام و خاص که همگان عضو حزب رستاخیز ملت ایران و معتقد باصول سه گانه نظام شاهنشاهی قانون اساسی و انقلاب شاه و ملت می‌باشد وصول عوارض قبل از تصویب مجلس مباین قانون اساسی است و این موضوع هزارها خانواده را تحت تأثیر قرار داده است.
تقاضای توضیح دارد تا اگر خلاف شده ولی مقتضیات و مصلحت هائی در کار بوده است روشن شود و بدون جهت خورده نگرفته مورد طعن و لعن افراد هم حزب واقع نشده و نسبت قصور در انجام وظیفه داده نشود و اگر از طرف دستگاه اجرائی اشتباهی رخ داده در جبران آن اقدام شود تا عموم افراد ملت متوجه شدند که حقوق آنها طبق قانون در پرتو توجهات آریا مهر دادگستر محفوظ و ملحوظ خواهد بود.
در خاتمه عرضه می‌دارد که هیچکس با ازدیاد عوارض گذر نامه مخالف نبوده و نیست و طبق نظامنامه مجلس لایحه دولت با قید دو فوریت حداکثر ظرف سه روز بتصویب می‌رسد.
این شتابزدگی را که موجب نارضائی هزاران مسافر و خانواده آنها و موجب تأثیر و تأسف علاقمندان به حفظ قانون اساسی گردیده چطور می‌توان تعیر و توجیه نمود.
دکتر چهرازی.

سئوال آقای پزشکپور از وزارتخانه‌های کشور – امور اقتصادی و دارائی و دادگستری

ریاست محترم مجلس شورای ملی

خواهشمند است مقرر دارید جنابان آقایان وزرای کشور امور اقتصادی و دارائی و دادگستری در مجلس شورای ملی حضور یافته به پرسش‌های آورده شده در زیر پاسخ گویند:
۱- با آنکه بموجب اصل نود و چهارم متمم قانون اساسی (هیچ قسم مالیات برقرار نمی‌شود مگر بحکم قانون) و نیز با توجه به اصل هجدهم قانون اساسی که وضع هرگونه مالیاتها و رد قبول عوارض و فروعات آن از حقوق مجلس شورای ملی می‌باشد که باید پش از رسیدن بصحه همایونی بمورد اجراء گذارده شود، به چه مجوزی حتی قبل از رسیدگی لایحه افزای شعوارض خروج از کشور در مجلس شورای ملی سخنگوی دولت اعلام نمود ما به التفاوت پیش بینی شده در لایحه مزبور از متقاضیان خروج از کشور اخذ خواهد شد که از آن هنگام نیز بدون مجوز قانونی بدین نحو عمل گردیده است؟
۲- از تاریخ وصول وجوه مزبور بدون هیچگونه مجوز قانونی تاکنون چه مبلغ دریافت گردیده است که بخاطر وصول آن مبلغ از وضع قانون برخی از مهمترین اصول قانون اساسی و متمم آن که حافظ نظام مملکتی است نقض گردد؟
۳- هر گاه بهر جهتی از جهات وصول این وجوه حائز اهمیت و ضرورت بود چرا بجای توسل باقدام معارض قوانین اساسی مملکت لایحه مزبور بقید دو فوریت به مجلس شورای ملی تقدیم نگردید، تا هم موجبات قانونی وصول ما به التفاوت عوارض هر چه سریع تر فراهم گردد و هم اصول قانون اساسی و قوانین دیگر مورد تعرض قرار نگیرد؟
۴- با توجه باینکه بصریح مقررات ماده ۱۵۴ قانون مجازات عمومی اخذ هرگونه وجه یا مالی یا امر به اخذ هرگونه وجه یا مالی از طرف هر یک از مستخدمین دولت بنفع دولت بر خلاف قانون زیاده بر مقررات قانون جرم و در خورد پیگرد است مقامات مسئول اجرائی و نیز مراجع قضائی نسبت به مؤاخذه و پیگرد مرتکبین این اقدام غیر قانونی و ناقض اصول قانون اساسی چه اقداماتی معمول داشته‌اند؟
با احترام: محسن پزشکپور.