مذاکرات مجلس شورای ملی ۲ آذر ۱۳۵۰ نشست ۱۶

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲ آذر ۱۳۵۰ نشست ۱۶

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۲ آذر ۱۳۵۰ نشست ۱۶

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان حق شناس- دکتر یحیی بهبهانی- رضا سجادی- دکتر ضیائی- صادقی- عزیز مرادی- اولیاء شیرازی- محسنی- مظاهری- دکتر صمدزاده- دکتر بازرگانی- کمالاتی- احمدی- مهندس جلالی نوری- بوشهری- جهانی- حسام الدین رضوی- دکتر زهرائی- دکتر شکرائی- شیخ بهائی- فروتن- فهیمی- فیاض- فیصلی- موقر- ایلخانی پور- مهاجرانی- نجد شیبانی- مهندس نصر- دکتر وفا- خانم اقبال- خانم جهانبانی- خانم بزرگ نیا- خانم ژاله ضرابی.

غائبین مریض

آقایان مجد- دکتر یگانگی- فرنود- مهندس عنایت بهبهانی- پرویزی-عبدالحسین آموزگار- دیهیم- کورس- دکتر یزدان پناه- خانم مزارعی.

- بیانات قبل از دستور آقایان:محمد علی آموزگار- ایمان زهرائی- طلوعی- دکتر زهرائی- دکتر شکرائی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان:محمد علی آموزگار- ایمان زهرائی- طلوعی- دکتر زهرائی- دکتر شکرائی.

رئیس- نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای محمد علی آموزگار تشریف بیاورید.

محمد علی آموزگار- با اجازه همکاران محترم عرایض امروز بنده در پیرامون مسافرت اخیر بندگان اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر به مناطق جنوبی کشور است جلال و شکوه مسافرت‌های شاهنشاه به اقصی نقاط کشور بارها از این مقام مقدس به عرض رسیده است مخصوصاً عظمت و اهمیت مسافرتهای شاهنشاه به بنادر و جزایر و سواحل خلیج فارس برای هر ایرانی به ویژه مامردم بنادر افتخار آمیز و موجب غرور و سربلندی است و گویای این مطلب می‌باشد که این خلیج بزرگ و این شاهراه آبی که در دامان ایران است حافظ و نگهبانی بصیر و بزرگی دارد که با تمام قوا و با کمک ملت ایران از حقوق طبیعی ولایزن آن محافظت و حراست می‌نماید.

شادمانی و سرور مردم بنادر و سواحل و جزایر خلیج فارس در این مسافرتهای بیش از حد تصور است دست افشانی و پایکوبی می‌نمایند و مسیر اتوبوس شاهنشاه را گل ریزان می‌کنند و اشک شوق از دیدگان آنها می‌بارد نمونه آن پریروز در بندر عباس دیده می‌شد.

همکاران محترم استحضا دارند که همه سا له اعلیحضرت همایونی چندین بار به مناطق جنوبی کشور و بنادر و جزایر خلیج فارس و بحر عمان مسافرت می‌فرمایند و از نزدیک اوضاع و احوال منطقه و مردم را شخصاً مورد بررسی وبازدید قرار می‌دهند و برای بهبود وضع مردم و عمران و آبادانی آن مناطق اوامر لازم به مسئولین امور صادر می‌فرمایند (صحیح است).

این مسافرتهای میمون و مبارک همیشه همراه با خیر و برکت بوده و هست و اعتقاد مردم بر این است که با هر سفر شاهنشاه رونق وجهش تازه‌ای در زندگانی آنها از لحاظ رفاه و آسایش و عمران و آبادانی به وجود می‌آید (صحیح است).

وقتی پادشاه مملکت اینهمه علاقمند به بهبود زندگی ملت و ترقی و تعالی کشور باشد نمی‌تواند نواقص و مشکلات از نظر تیزبین معظم له پنهان بماند و همین علاقه مندی و دلسوزی و دقت و رهبر مملکت است که برای رفع نواقص و تکمیل کمبودها اوامر مؤکد صادر می‌فرمایند و بر دولت و مأمورین دولت است که با ایمان اعتقاد راسخ فرمان شاهانه را مو به مو سریعاً اجرا نمایند.

همین موضوع بندر آزاد در جنوب سالها است که مورد بحث و مذاکره و مطالعه دستگاههای مختلف دولت بوده و تاکنون هم بجائی نرسیده است در این سفر شهریار مهربان وخردمند ما در بندرعباس با دید وسیع و صائب خویش این مطلب را با مردم محل و رئیس و معاون اطاق تجارت آنجا در میان نهادند و برای اینکه جزیره قشم به صورت بندر آزاد درآید نظر موافق ابراز فرمودند حال وظیفه دولت است که با اجازه‌ای که در مجلس شورای ملی به موجب قانون مصوبه اسفند سال قبل در دست دارند جزیره قشم که از جزایر مهم و وسیع و پر جمعیت ایران می‌باشد بندر آزاد اعلام کند، باشد که با این اقدام مفید رونق و فعالیت فوق العادة تجاری که خواست رهبر خیرخواه و مصلحت بین ما است در بنادر و جزایر خلیج فارس و بحر عمان به وجود آید و کشور ما هم مانند کشورهای دیگری که بنادر آزاد دارند از این نعمت بهره مند گردد و سواحل و بنادر ما آبادتر و مردمی که سالها است در انتظار چنین روزی بوده از مزایای آن استفاده کنند (صحیح است).

مبادلات مرزی برای حمایت از مرزنشینان نیز از واجبات است ولی متأسفانه مقررات آن هر سال دستخوش تغییراتی می‌شود و گاهی بعنوان حمایت از تولیدکنندگان داخلی به صورتی درمیآید که مرزنشینان از آن منتفع نمی‌شوند و یا در اجرای آن به قدری با مشکلات گوناگون مواجه می‌شوند که فلسفه وجودی خود را از دست می‌دهد.

امیدوارم آنهم از برکات مسافرت شاهانه با توجه به مشکلاتی که دولت نبز از آن واقف بوده و در تصویبنامه اخیر تا حدی نسبت به رفع آن اقدام شده تسهیلات لازم فراهم و بنحو مطلوبی ا جرا نمایند مخصوصا در سال جاری که بارندگی نشده و مرزنشینان هیچ گونه درآمدی نداشته‌اند و اگر از این ممر به آنان کمکی بشود بسیار مناسب و بجا خواهد بود بدیهی است هر چه زندگانی مردم مرزنشین بهتر شود علاقه مندی آنها به زاد و بوم خود زیادتر خواهد شد.(صحیح است)

بارها از طرف نمایندگان محترم شهرستانها گفته می‌شود که ایران تنها تهران نیست و صاحبان صنای و کارخانجات تولیدی که دولت تاکنون از هر حیث از آنها حمایت میکرده است بیش از اینکه بفکر بهبود زندگی هموطنان خود باشند در صدد افزایش درآمد خود هستند این مطلبی است که خود دولت هم متوجه شده و انشاءالله که به صورت جدی در مقام جبران آن برخواهد آمد.

اینک که شهریار رئوف و مردم دوست ما به سلامتی از مسافرت جنوب مراجعت فرموده‌اند چشمهای مردم آن سامان بانتظار اقداماتی است که دولت در اجرای نظرات خیرخواهانه شاهنشاه نسبت به ایجاد بندر آزاد و ساختن راه بندر لنگه به لار که در برنامه سوم بوده و سایر کارهای عمرانی و مورد احتیاج بعمل می‌آورد.

این نکته را نیز اضافه می‌نمایم که تنها امید مردم به الطاف و عنایات کریمانه شاهنشاه آریامهر می‌باشد که خوشبختانه سواحل و بنادر و جزایر جنوب در رأس آنها قرار دارد و شامل توجه خاص بوده و می‌باشد.

بنده وظیفه خود میدانم که سپاس و درود مردم فارس و بنادر و سواحل خلیج فارس و بحر عمان را به پیشگاه مقدس شاهنشاه آریامهر خالق افتخار و سربلندی ملت و کشور ایران تجدید کننده مجد و عظمت شاهنشاهی تقدیم می‌دارم و از درگاه خداوند متعال خواستارم که سایه بلند پایه چنین پادشاهی که با ایجاد لژیون خدمتگذاران بشر در سطح جهانی به انسانیت خدمت نموده و داوطلبان ایرانی نه تنها در خود ایران بلکه برای خدمت به بشریت به سایر نقاط جهان که احتیاج داشته‌اند اعزام شده و می‌شوند برقرار و مستدام بدارد تا با عنایات پروردگار و در پرتو اندیشه‌های تابناک و سیاست مدبرانه و واقع بینانة معظم له کلیه حقوق مسلمه ملت ایران در خلیج فارس تثبیت و تأمن و ثبات و آرامش در آن منطقه مهم و حساس حفظ و برقرار و پابدار بماند (احسنت-احسنت).

رئیس-آقای ایمان زهرائی بفرمائید.

ایمان زهرائی - بنام خداوند بزرگ، بنام شاهنشاه ایران زمین، شاهنشاهی که بزرگترین مجمع سلاطین و رؤسای جمهور جهان را برای شناخت بیشتر ایران زمین با نیروی خلاقه و ایمان راسخ خود خلق نمود.

از فرصت استفاده می‌کنم ضمن تبریک عید سعید فطر از طرف خود و کشاورزان و مردم حوزه انتخابیه بوئین زهرا به شاهنشاه آریامهر و خاندان جلیل سلطنت و عموم مسلمین جهان، بردارن و خواهران ایرانی که در این ایام مبارک مورد هجوم ددمنشانه عاملین استعمار قرار گرفته‌اند خصوصاً ملت براد و مسلمان عراق تبریک گفته و نجات ملت عراق عزیز و کردهای غیور را از تجاوزات جکومت بعثی عراق از خداوند متعال مسئلت می‌نمایم و در این زمینه نیز نامه‌ها و تلگرافاتی از حوزه انتخابیه اینجانب علیه سیاست جابر بعثی عراق رسیده است باید بعرض برسانم ثبات و آرامش و امنیت در نتیجه زحمات و درایت و حمایت شاهنشاه آریامهر در تشکیل جشنهای ۲۵۰۰ ساله این بزرگترین سرمایه گذاری معنوی سبب جذب و جلب سرمایه‌های خارجی به ایران گشت گزارش ریاست محترم بانک مرکزی و مراجعه سرمایه گذاران خارجی در صنایع مختلف و نفت نمونه بارزی از این آثار است.

همکاران عزیز

امروز من سرودی تازه می‌خوانم
افتخاری آسمانگیر و بلند آوازه می‌خوانم

من با مثالی که خواهم زد مسئله پیوند شاه و ملت را عیان می‌کند واین رمز بقای ایران را که کلیه سیاستهای استعمار طلب میدانند بیان می‌کنم لذا اگر قرار است سرمایه گذاری در جاسوسی و اقدامات خرابکارانه بکنند محتاطانه خواهد بود چون قلب شاهنشاه با ملت ایران صحبت می‌کند اینجا پیوند بین شاه و ملت ضامن ثبات سیاسی و اقتصادی مملکت است مثال از این قرار است چون بنده نماینده جدید هستم مسلم اولین روزی که باید افتخار زیارت شاهنشاه را از نزدیک داشته باشم روز بسیار حساس و مبارکی برای من بود دقیقه شماری می‌کردم لذا از چند روز قبل این پیوند قلب شاه و ملت، من را به تفکر واداشت بخود گفتم شاهنشاه از ایمان زهرائی در مورد حوزه انتخابیه بوئین زهرا سئوال خواهند فرمود این پیوند بین شاه و مردم است اصلاً به من الهام شده بود که شاهنشاه از من سؤال خواهند فرمود سیاستهای استعماری و استعمارگران آنها باید بدانند که پیوند بین شاه و مردم این است چرا؟ چون شاهنشاه رئوف هستند بشر دوست هستند این منطقه در گذشته مصیبت دیده با دست مبارک خودشان این مردم را نوازش کرده‌اند لذا باز هم جویای احوالات این مردم خواهند شد چون این منطقه حوزه انتخابیه بنده زمانی مورد قهر طبیعت قرار گرفته شاهنشاه با دست خودشان با مرحمت خودشان با الطاف خودشان کمک فرمودند به این منطقه تشریف آوردند و این منطقه را که قهر طبیعت ویران کرده بود آباد شد ما معتقد هسیتم که شاهنشاه عزیز ما نمونه یک انسان کامل و روحانی ومعنوی هستند (صحیح است) لذا نیروئی من را بر آن داشت تا بیشتر وضع جغرافیائی حوزه خود را مطالعه بنمایم.

عجیب است در لحظاتی که انتظار زیارت وجود عزیزش را داشتم به مجرد آنکه آقای مهندس صائبی معرفی نمودند ایمان زهرائی از بوئین زهرا شاهنشاه آریامهر تقریباً کمی برگشتند میدانید چه سؤالی شد؟ فرمودند، احوال بوئین زهرا چطور است؟ یک سؤال با یک دنیا روحانیت و معنویت. استعمارگران بدانید این پیوند بین کلیه نمایندگان انقلاب و شاهنشاه برقرار است نمایندگان انقلاب که در این سالن انقلاب هستند این افتخار را دارند که قلبشان با شاهنشاه پیوند خورده است.

شاهنشاه آریامهر ضمن سؤالات متعدد فنی در وضع آب و خاک و کشش آب سد طالقان به این منطقه و اوامری را که از نظر بهبود وضع مردم این ناحیه صادر فرموده بودند مطلبی را استفسار نمودند که من تعجب کردم یعنی حتی درجه نامرغوبی خاک را در قسمتهای مختلف اشاره و جویای وضع مردم می‌شدند عجیب اینجا است من که از یک هفته قبل مطالعه کرده بودم راجع به حوزه انتخابیه خودم و مقدورات فنی سد طالقان که به کجا رسیده است شاهنشاه از بنده سؤالاتی فرمودند و با آنکه قبل هم خوانده بودم درسم ضعیفتر بود و نمره خوب نتوانستم بیاورم. شاهنشاه در مورد خط نوار آبی ۹ بوئین زهرا و خلاصه ذکر اسامی قراء می‌فرمودند آبش از نظر جغرافیائی در سطح بالا قرار گرفته است سؤال فرمودند اوامری که من در آنجا دادم اجرا شد؟ شاهنشاه آریامهر سؤالاتی می‌فرمودند بنده هم بعرضشان میرساندم اما مطلب دیگر که در پشت این تریبون در این مجلس انقلاب می‌خواستم بگویم این است که از این آقای تکریتی کسی که عامل استعمار است سؤال کنید که آیا این پیوند بین شاه و ملت بین شما هم هست؟ خیر، اگر دروازه‌های عراق را باز بگذارید تمام مردم عراق بدلیل اینکه به سجایای اخلاقی این رادمرد بزرگ جهان پی برده‌اند همه به ایران خواهند آمد اگر درها را باز بگذارید خواهید دید که ایران وعراق هر دو با هم زندگی خواهند کرد (صحیح است) یک موضوع دیگر که من می‌خواستم بحث کنم این است که البته در مسائل سیاست واقتصاد در این مجلس انقلاب که نمایندگان انقلاب در اینجا هستند و افتخار ما این است که در زمان مشروطیت ما نمایندگان انقلاب هستیم ما باید وظایف انقلابی خودمان را انجام بدهیم ما باید از نظر تکنیک و فنی آنقدروارد باشیم که بعنوان یک فرد انقلابی و یک نماینده انقلابی وظایف خود را برای خدمت به این مملکت انجام بدهیم من مطلب راجع به ۲۳ و۲۴ میلیارد وام مسکن که آقای کورس آموزگار وزیر آبادانی و مسکن فرموده بودند و از افتخارات دولت عزیز هویدا است اشاره‌ای شده بود از طرف روزنامه راه مردم من به تمام این نمایندگان انقلاب احترام می‌گذارم ولی عقیده‌ام این است که ما باید سازدنده باشیم مردم را ارشاد بکنیم اگر مطالبی در پشت این تریبون گفته می‌شود یا در روزنامه مطلبی می‌نویسند باید بقدری پخته باشد به قدری فنی باشد که مردم الهام بگیرند و استفاده بکنند این روزنامه در روز ۱۶/۸/۵۰ مطلبی را تفسیر کرده است راجع به این که ۲۳ میلیارد سرمایه گذاری زمان حکومت هویدای عزیز که هویدای انقلاب است هویدای عزیز ما که زمان ثابت کرده است علاقه مندی به این مملکت دارد به حدی که حتی سلامت خود را از دست داده برای اینکه بگوید من علاقه مند به این مملکت هستم، این روزنامه آنقدر بی مایه تجزیه و تحلیل کرده که مایه ننگ است آخر مردم چه بگویند اگر نمایندگانی بحث راجع به مسائل اقتصادی را که با حیات اقتصادی ایران تماس دارد بشوخی بگیرند والله دفعه دیگر همین تعداد هم انتخاب نخواهند شد بهتر این نیست که اول مسائل اقتصادی مملکت را تجزیه و تحلیل کنید بعد به روزنامه هابدهید بنابراین اول بیائید در کمیسیون، من که نمایندة جدیدی هستم واقعاً از این کمیسیون دارائی لذت می‌برم یک کمیسیون انقلابی است در اطراف بعضی مسائل گاهی ۹ ساعت ۱۰ ساعت بحث می‌شود حتی راجع به کوچکترین مسائل راجع به بانک رهنی و سرمایه گذاری‌های آن بحث می‌شود نماینده وزارت آبادانی و مسکن نمیدانم تشریف دارند آنجا چقدر خوب تشریح می‌کردند و دوستان عزیز ما بسیار خوب تجزیه و تحلیل کردند مطالبی که اینجا راجع به بانک رهنی گفته میشودما با اسناد میگوئیم، بنده می‌گویم از افتخارات دولت هویدا است یکسالش را می‌خوانم یادداشت بفرمائید آخر آذر ۴۹ ده هزار و ۸۸۲ میلیون ریال بوده است و در قسمت تسهیلات اعتباری بانک رهنی از نظر سرمایه گذاری در ایجاد مسکن (شیخ رضائی- مردم چه می‌گویند؟) بنده می‌گویم به بانک رهنی تشریف بیاورید بنده بازرس مخصوص شورای پول و اعتبار در بانک رهنی بودم حسابدار خبره هم زیرش را امضا کرده مدارکش هم موجود است در آخر سال ۴۹ ده هزار و ۸۸۲ میلیون ریال تسهیلات اعتباری ایجاد شده حالا جواب روزنامه مردم را بعرضتان میرسانم که فشرده مطلب چه بوده است چون می‌گوید مردم پول نمیگذارن و دولت سرمایه گذاری نمی‌کند من اینجا یک رقم کوچکی نوشته‌ام از این ده میلیارد ریال تسهیلات اعتباری بانک رهنی از نظر مسکن جمعاً ۶۰۳ میلیون ریال سپرده دیداری که منظور همان سپرده مردم هست سرمایه گذاری شده است این کمک به مردم نیست؟ رقم را ملاحظه بفرمائید، این انقلاب است این افتخار دولت هویدا است من اگر وقت باشد، فرصتی باشد در آینده نزدیکی ارقام کلی را بعرضتان خواهم رسانید…

رئیس- آقای ایمان زهرائی وقت شما تمام شده است.

ایمان زهرائی- چرا بانک رفاه کارگران با ربح شش هفت درصد برای خانه سازی وام می‌دهد؟ (صادقی- آمار پاداش‌ها را هم بخوانید) ببینید دبیر کل عزیزما هر روز در حوزه‌ای که نه وسیله ارتباط داشت و نه وسیله بامن تلفنی تماس می‌گرفت حزب ما با گذشت زمان به طرف دمکراسی مطلق که در دنیا نمونه باشد می‌رود حزب شما را هم تاکنون دیده‌ام.

فرهادپور- در مورد بوئین زهرا هم بفرمائید.

ایمان زهرائی- در مورد بوئین زهرا مطالبی دارم که اگر بگویم زلزله خواهد افتاد.

رئیس- آقای طلوعی تشریف بیاورید.

طلوعی- جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم، به طوری که استحضار دارید در ماه گذشته مذاکراتی برای جبران زیان حاصله از کاهش ارزش دلار در درآمد نفت ایران و سایر کشورهای صادر کنندة نفت خلیج فارس از یک طرف و کمپانیهای نفتی از سوی دیگر بعمل آمد و در نتیجه آن قرار ش کارشناسان دو طرف از روز اول آذر ماه کنفرانسی در وین تشکیل بدهند و میزان زیان کشورهای صادر کننده نفت را محاسبه و نحوة جبران آن را تعیین نمایند. این مذاکرات از روز یکشنیه همین هفته آغاز شده وهنوز ادامه دارد.

در جریان مذاکرات اخیر نفت تهران هم مانند کنفرانس تاریخی سال گذشته اوپک در تهران ایران نقش رهبری کننده داشت، و وزیر دارائی ایران نه فقط از جانب ایران بلکه از طرف همه کشورهای صادرکننده نفت خلیج فارس با کمپانیها مذاکره می‌کرد، در واقع قطعنامه ۱۴۰ اوپک کشورهای عضو را مخیر کرده است که در مورد جبران زیان حاصله از نوسانات اخیر پولی جهان به طور جداگانه یا دسته جمعی با کمپانیها وارد مذاکره شوند و دولت ایران هم ابتدا این مذاکرات را از جانب خود و برای جبران زیان وارده از کاهش ارزش دلار در درآمد نفتی ایران آغاز کرده بود، لیکن کشورهای عضو اوپک که در جریان مذاکرات گذشته به نقش رهبری ایران در به ثمر رسانیدن تلاشهای خود پی برده‌اند و پیروزی خود را در کنفرانس تاریخی سال گذشته نفت تهران مدیون راهنمائیهای و اراده و قاطعیت شاهنشاه ایران در مقابله با کمپانیهای نفتی هستند، اینبار هم رهبری ایران را در مذاکرات مربوط به جبران زیان ناشیه از کاهش ارزش دلار با جان و دل پذیرفتند و حتی دولت عراق با همه خصومتی که نسبت به ایران و ایرانیان نشان می‌دهد نتوانست خود را از کمک و راهنمائی ایران در این مورد بی نیاز بداند (صحیح است) دربارة جریان مذاکرات نفت و راه حلهائی که برای جبران زیان کشورهای صادر کننده نفت پیشنهاد شده جناب آقای وزیر دارائی در مصاحبه‌ای که با خبرنگاران داخلی و خارجی بعمل آوردند توضیحات کافی داده‌اند که در اینجا تکرار آنها را ضروری نمیدانم، پس از انجام این مذاکرات هم شخصاً برای کسب اطلاعات بیشتری در این زمینه با ایشان ملاقات کردم که حاصل این گفتگو و خلاصه مطلب را باختضار بعرض نمایندگان محترم میرساند، به طوری که نمایندگان محترم استحضار دارند بهای نفت ایران که تحول کمپانیهای نفتی می‌شود طبق توافقی که بعمل آمده بر اساس بهای اعلان شده نفت در خلیج فارس بدلار محاسبه و برابری لیره به دلار که اساس محاسبه و پرداخت بهای نفت به ایران می‌باشد ۲/۴۰ دلار برای هر لیره است اما از ۱۵ اوت به این طرف که نرخ برابری لیره به دلار عملاً تا چهاردرصد افزایش یافته است ایران به همین نسبت درآمد بیشتری کسب می‌کند، ولی درمقابل این سود که با عدم ثبات ارزش برابری لیره به دلار وضع ثابتی ندارد، ایران و همه کشورهائی که بهای نفت خود را به لیره دریافت می‌کنند از کاهش ارزش دلار در برابر پولهای معتبر دیگر جهان مانند مارک آلمان غربی و ین ژاپن متضرر شده‌اند بعبارت دیگر اگر ارزش لیره به دلار حداکثر تا چهاردرصد افزایش یافته افزایش ارزش برابری مارک آلمان غربی و ین ژاپن نسبت به دلار در حدود هشت تا ده درصد است و کشورهائی که بهای نفت خود را به دلار دریافت می‌کنند، هر چند در تبدیل لیره‌های دریافتی خود به دلار چهار درصد بیش از گذشته دلار به دست می‌آورند، در معامله با کشورهائی مانند ژاپن و آلمان غربی که در بازرگانی بین المللی نقش مهمی دارند، تا ده درصد بیش از گذشته باید دلار پرداخت نمایند.

بنده وارد جزئیات این مبحث که خیلی پیچیده و فنی است و ازحوصله این مجلس هم خارج است نمی‌شوم و فقط به یادآوری این نکته اکتفا می‌کنم که با راهنمائی و ارشاد شاهنشاه و توجهات معظم له که بر اثر نوسانات مالی اخیر دنیا هیچگونه حقی از ایران ضایع نشود دولت ایران در انجام مذاکرات مربوط به جبران زیان حاصله از کاهش ارزش دلار پیشقدم شد و کمپانیهای نفتی که ابتدا زیر بار مسئولیت جبران این زیان نمی‌رفتند سرانجام با منطق و برهان و پافشاری دولت ایران اصل جبران زیان وارده را پذیرفتند و مذاکراتی که در وین انجام می‌شود فقط برای محاسبه و تعیین میزان زیان کشورهای صادر کننده نفت و بررسی راه حل‌های پیشنهاد شده برای جبران آن می‌باشد.

در این مورد هم ایران ابتکارعمل را به دست گرفته و برای جلوگیزی از مشکلات محاسبه زیان هر یک از کشورها به طور جداگانه، دو راه حل یکی در سطح بین المللی و دیگری در سطح منطقه‌ای پیشنهاد کرده است، راه حلی که در سطح بین المللی پیشنهاد شده این است که برای تعیین میزان کاهش قدرت ذاتی دلار در مبادلات بین المللی و نوسانات پولی همه کشورهای جهان، یا ممالکی که طبق مقررات صندوق بین المللی پول پولهای قابل تبدیل دارند با توجه به نسبت سهم این کشورها در تجارت بین المللی محاسبه شود و معدل کاهش ارزش دلار نسبت به پولهای قابل تبدیل جهان مبنای افزایش پرداختی کمپانیها به کشورهای صادرکنندة نفت قرار بگیرد. راه حل دومی که در سطح منطقه‌ای پیشنهاد شده این است که تفاوت قیمت نفتی که از خلیج فارس صادر می‌شود با توجه به بازار مصرف این نفت و نسبت افزایش ارزش پولهای کشورهای خریدار در برابر دلار محاسبه شود و این مبلغ که در واقع تفاوت ارزش فعلی نفت خلیج فارس در بازارهای دنیا با ارزش آن قبل از نوسانات پولی اخیر جهان خواهد بود به نسبت مساوی بربهای اعلان شده نفت خلیج فارس افزوده می‌شود.

راه حل اخیر کاملاً عملی است و کوچکترین زیانی هم متوجه کمپانیهای نفتی نمی‌کند، بنابراین اگر کمپانیهای نفتی واقعاً در حل این مشکل حسن نیت بخرج دهند که انشاءالله نشان خواهند داد مذاکرات وین به نتیجه مطلوب خواهد رسید و همه کشورهای صادر کنندة نفت در منطقه خلیج فارس ازتلاشی که تحت رهبری شاهنشاه ایران برای حل این مسئله به نفع کشورهای تولید کننده نفت بعمل می‌آید بهره مند خواهند شد (احسنت).

رئیس- آقای دکتر زهرائی بفرمائید.

دکتر زهرائی- با اجازه مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی- همکاران ارجمند.

در میهن عزیز ما ایران، در مهد تمدن و فرهنگ و آزادگی بشریت ۲۵۰۰سال قبل کورش بزرگ پادشاه هخامنشی با صدور اولین اعلامیه حقوق بشری خود، آزادی انسانهای اسارت زده وابسته به اقوام و ادیان مختلف را فرمان بخشید.

۲۵۰۰ سال پس از آن، رهبر بشردوست ما شاهنشاه آریامهر با اعلام منشور انقلاب سپید شاه مردم و امر به تشکیل سازمان جهانی پیکار با بی سوادی و لژیون خدمتگذاران بشر و سپاه دین که حاکی از نیات بشر دوستانه پیشوای صلح دوست ما در راه گسترش دانش وبهداشت وترویج دین مبین اسلام وبهروزی و بهزیستی بشری است خدمات ارزنده‌ای به دنیای بشریت فرمودند و اعزام پیک خوشبختی از لژیون خدمتگذاران بشر به یمن نموداری از ثمر بخشی جهانی نیات آریامهر بزرگ رهبر انقلاب مقدس ما می‌باشد (صحیح است).

در دوران برگذاری فرخنده جشنهای بنیانگذاری دو هزار و پانصدمین سال شاهنشاهی ایران، جهانیان تخت جمشید میعادگاه سران ملل را پایگاه نگهبانی صلح و آرامش گیتی و تفاهم بین المللی نامیدند و درایت رهبرعالیقدر و بشردوست ملت بزرگ ما را در حل مشکلات بین المللی ستودند.

رهبری رهبر عالیقدر ملت ایران در احقاق حق خواسته‌های کشورهای اوپک و پیروزی بدست آمده نیز توجیه نیات خیرخواهانه و انسان دوستی شاهنشاه عظیم الشأن ما می‌باشد (صحیح است).

این ندای انسان دوستی از رهبر توانا و بیداری است که از جانب ملت بزرگ خود آرزوی بهزیستی همگانی جهانیان را با عقاید وادیان گوناگون می‌نمایند ولی جای بسی تأسف است که در همسایگی ما مشتی انسان نما به نام بعثی بر ملت شرافتمند و مسلمان وبرادران وخواهران عراقی ما با زور و سرنیزه و شکنجه و تبعید و کشتارهای وقیحانه حکومت می‌کنند. برخلاف همه قوانین جوامع بشری هستی و دارائی و اموال ایرانیان مسلمان مقیم و حتی متولد شده در عراق را به زور غصب و نوامیس آنانرا نیمه شب در تاریکی‌های مناطق مرزی گرسنه و تشنه رها می‌سازند ملت ایران توهین یک مشت بعثی بی ایمان را به عتبات عالیات و زیارتگاه مسلمین و روحانیون مقیم عراق و خانواده‌های ایرانی را نخواهد بخشید و پاسخی دندان شکن به یاوه سرائی‌های آنها داده و خواهد داد.

اینجانب وظیفه خود میدانم که ابراز انزجار و تنفر عمیق خود و جامعه روحانیت تراکمه گنبد کاوس و سایر مردم شاهدوست و میهن پرست آن شهرستان را که در اجتماع چندین هزار نفری نماز عید فطر که در خارج شهر و همچنین در تکایا و مساجد داخل شهر بعمل آمد در این ساحت مقدس به آگاهی همه هم میهنان عزیز و جهانیان برسانم. طی طومارها و تلگراف‌های بشماری اهالی دشت گرگان مراتب انزجار عمیق خود را از اقدامات شرم آور و ضد انسانی دولت پوشالی و بعثی عراق اعلام و خواستار پایان بخشیدن هرچه زودتر رفتارهای ناهنجار غارتگران و یغما بران بعثی عراق می‌باشند (صحیح است).

هم میهنان گرامی و مردم جهان شما قضاوت کنید، رهبر عالیقدر ما برای ترویج شعائر مذهبی و حرمت دین مبین محمدی دراین سوی مرز امر به تشکیل سپاه دین می‌فرمایند ولی دار ودسته به اصطلاع بعثی در آن سوی مرز روحانیون و مروجین دین مبین اسلام را در عراق تبعید می‌کنند و به زیارتگاههای مسلمین عتبات عالیات اهانتی می‌ورزند، رهبر بشردوست ملت ما با تشکیل لژیون خدمتگذاران بشر، پیک خوشبختی، به جامعه بشریت تقدیم می‌فرمایند ولی بعثی‌های عراقی خانواده‌های ایرانی و عراقی را از هم پاشیده کودک وزن و فرزند و کسان آنها را غارت شده و چپال گشته روانه تاریکی‌های مرزها و زندانها می‌نمایند.

در برابر همه این رفتارهای ضد انسانی، دار و دسته بعثی عراقی در پیشگاه تاریخ چنان محکومیت ننگینی یافته‌اند که زدودن آن از صفحه تاریخ بشریت امکان پذیر نیست (صحیح است).

در پایان عرایض خود عید سعید فطر را به پیشگاه شاهنشاه اسلامی پناه و همه مسلمانان جهان تبریک عرض (احسنت) و تشکرات بی پایان مردم گنبد کاوس و دشت گرگان را از اقدامات سریع دولت در مورد اسفالت نمودند راههای گنبد کاوس و کلاله به مسئولین امور عرض و توجه مخصوص دولت را به خواسته‌های آنان جلب می‌نمایم.

۱- ایجاد سرویسهای تلفن شهری در بخش چند هزار نفری کلاله.

۲- ایجاد استخر شنا و تکمیل استادیوم کورش کبیر گنبد کاوس.

۳- کمک مخصوص سازمان جلب سیاحان برای تأٍسیس یک هتل در این منطقه توریستی با شرکت مالی اهالی گنبد کاوس.

۴- ایجاد نمایشگاه عکس از پیشرفتهای کشوری و وفایع مهم جاری مملکتی.

۵- ایجاد کلاسهای کوتاه مدت فشرده در مورد روشهای سم پاشی و آفت شناسی و کشاورزی صحیح.

۶- ایجاد مدرسه عالی کشاورزی با توجه به اهمیت این منطقه از نظر کشاورزی.

۷- تقاضای کارمندان دولت و بخصوص فرهنگیان در مورد امور خانه سازی کوی کارمندان دولت بنام اهلی دشت گرگان در خاتمه ضمن اظهار تشکر و سپاس از سازمان تلویزیون ایران توجه مقامات مربوطه را در رفع مشکلات فنی موجوده معطوف می‌دارم (احسنت-احسنت)

رئیس- آقای دکتر شکرائی بفرمائید.

دکتر شکرائی- بنام خدا، با اجازه مقام ریاست مجلس شورای ملی نمایندگان محترم افتخار دارم که عید سعید فطر را که از اعیاد بزرگ مسلمانان جهان است از طرف اهالی متدین و شاهدوست شهر مذهبی قم به پیشگاه اعلیحضرتین و ملت ایران تبریک و تهنیت عرض نمایم (احسنت).

عید فطر برای کسانی است که روزه و طاعات آنان مقبول درگاه خداوند شده باشد و امسال شکوهمندتر از هر سال این عید بزرگ اسلامی در سراسر کشور برگزار شد و مخصوصاً مراسم بسیار مجلل و با شکوهی در شهرستان قم به وسیله مراجع تقلید و شرکت قاطبه مردم انجام گردید (صحیح است).

شاهنشاه آریامهر از صمیم قلب باسلام و آئین محمدی اعتقاد کامل دارند و این ایمان و اعتقاد با ذرات وجود معظم له عجین شده است (صحیح است).

این اعتقاد را با حمایت از کشورهای اسلامی و ایجاد سپاه دین و احترام به شعائر مذهبی و آبادانی بقاع متبرکه و تعمیر اماکن مقدسه و خضوع و خشوع خاصی که در مقابل عظمت اولیاء دین دارند بارها نشان داده‌اند چه عواملی می‌توانست مسیر حوادث سهمگین و خطراتی را که به دفعات در مقابل معظم له قرار گرفت منحرف سازد! جز اراده حق و خواست خدا و ایمان به اسلام (صحیح است) به فرموده شاهنشاه کشور ایران مقام ارجمندی در عالم تشیع دارد و اگر افراد کشور هر یک به نوبه خود دستورات مذهبی را که بزرگان دین اسلام صادر فرمودند اجرا نمایند پیشرفتهای بزرگی نصیب ملت و مملکت خواهد شد»

همچنین در بهمن ماه ۱۳۴۱ هنگام اعطای اسناد مالکیت کشاورزان قم شاهنشاه فرمودند«اسلام مذهبی است ابدی و چیزی که ابدی باشد مسلماً باید با طبیعت و با ترقی دنیا هماهنگ باشد و این را مادر تمام احکام اسلام میبنیم و هرکس غیر از این تعبیری کند نفع شخصی خود را می‌بیند و این مذهب ابدی و این احکام مقدس همواره راهنمای ما خواهد بود (صحیح است) راهنمای عدالت راهنمای مساوات راهنمای پیشرفت و ترقی و کار» شاهنشاهی در پناه اسلام و با ایمان راسخ با تلاشی خستگی ناپذیر اصول فئودالیسم را که قرنها در این مملکت حکومت می‌کرد برانداختند و تمام عواملی را که موجب عقب ماندگی این مملکت گردیده بود ریشه کن کرده و ایران را در ردیف ممالک بزرگ و مترقی جهان قرار دادند که بسرعت به سوی تمدن بزرگ پیش می‌رود (صحیح است).

از اینکه در این عید بزرگ مذهبی عده‌ای از ایرانیان و هموطنان مسلمان ما با خشونت و وحشی گری رژیم بعثی عراق از خانه و کاشانه خود رانده شده‌اند و مشتی کودک و زن از هستی ساقط و آواره گردیده‌اند نهایت تأسف را داریم. فجایع حکومت بعثی عراق حتی خشم مردم عراق را برانگیخته و تمام ممالک اسلامی و روحانیون مراتب انزجار و اعتراض خود را به این حکومت جبار و گستاخ ابراز می‌دارند (صحیح است).

حکومت بعثی عراق مطرود و ملت عرب و منفور مردم عراق است.(صحیح است) در جوامع روحانیت روز به روز دامنه اضطراب و نفرت و نگرانی از ادامه این فجایع توسعه پیدا می‌کند این طرز رفتار با ایرانیان مسلمان شیعه رفتاری وحشیانه و دور از تمدن و غیر قابل تحمل است ملت ایران خواستار جلوگیری از این اعمال خلاف انسانی می‌باشند.

امکاناتی که دولت ایران با کمک شیر و خورشید سرخ در تأمین رفاه و آسایش این برادران دینی انجام داده است در خور تقدیر وستایش است عده‌ای از این برادارن در آسایشگاهی که به همین مناسبت در شهرستان قم با اقدام دولت و شیر و خورشید ایجاد شده است به نحو بسیار خوبی پذیرائی می‌شوند.

از فرصت استفاده کرد و مطالبی در مورد شهر مذهبی خود بعرض میرسانم.

مردم متدین قم به کرات مراتب شاهدوستی و میهن پرستی خود را به ثبوت رسانده در جشنهای ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی که خودناظر آن بودم چنان شور و شعف و سرور شادمانی در تمام طبقات برپا بود و چنان مراسم با شکوهی تشکیل داده بودند که بی سابقه بود و مفصل در تلویزیون ملی ایران مشاهده فرمودند.

از برکت این جشنها شهرستان قم هم مثل تمام کشور از کارهای عمرانی و آبادانی نصیب فراوان برد.

۱- ساختمان پل بزرگ قم.

۲- ساختمان خانه زن

۳- ساختمان تالار کوروش.

۴- ساختمان بلوار.

۵- ساختمان درمانگاه عبداللهی.

۶- ساختمان دیواره سد ساحلی.

۷- ساختمان تأسیسات پارک شهر.

۸- ساختمان میدان کورش بزرگ.

۹- ساختمان دهها باب مدرسه.

۱۰- ساختمان کتابخانه عمومی.

۱۱- احداث فضاهیا سبز در میادین.

۱۲- ساختمان پارک شاهزاده حمزه.

۱۳- تسطیح چند خیابان (رضا پهلوی- شاهراه دارالعلم- انتهای بهروز)

۱۴- احداث و ایجاد چند پل.

۱۵- ساختمان اردوگاه وآسایشگاه

۱۶- ساختمان میدان ۲۵ شهریور.

از این همه عمران و آبادی که بافتخار جشنهای شاهنشاهی انجام شده و از توجه خاصی که اولیء امور به این شهر دارند و از توجهات خاص استاندار استان مرکزی متشکر و سپاسگذاریم.

نمایندگان محترم مسبوقند که این شهر دارای موقعیت خاصی است:

الف-

۱- مدفن حضرت معصومه سلام الله علیها بوده بدین جهت زیارتگاه مسلمین داخلی و خارجی و هر سال بالغ بر چند صد هزار نفر از نقاط مختلف برای زیارت به این شهر مذهبی هجوم می‌آورند.
۲- مرکز ثقل روحانبت و در سراسر بلاد اسلامی پایگاه تشیع است.
۳- در محل تقاطع خطوط راه آهن سرتاسری قرار گرفته و حتی محل تلاقی راههای عمومی از شمال به جنوب واز غرب به شرق است.

بجهات مختلف جاده قم به تهران از شلوغترین جاده‌های پر ایاب و ذهاب مملکت بوده و با تصادفاتی که مکرر در این جاده اتفاق می‌افتد لزوم اتوبان برای این جاده بسیار لازم و ایده آل است.

از اینکه دولت خوشبختانه این جاده را مورد توجه قرار داده و در حال حاضر مشغول تسطیح و تعریض و از بین بردن پیچهای آن می‌باشد از طرف قاطبه مردم قم تشکر می‌کنم از اینکه قرار است جاده قم- جمکران که از نظر محل زیارتی قابل اهمیت است با توجه خاص جناب آقای نخست وزیر اصلاح و مرمت شود بی نهایت سپاسگذارم.

ب-

شهرستان قم بعلت کم آبی و خشکی هوا و شوری آب و خاک از نظر کشاورزی ضعیف است ایجاد چند واحد بزرگ صنعتی برای تقویت بنیه مالی مردم بسیار واجب است و برای کم آبی شهر بایستی فکر اساسی شود.

ج-

برای عمران و آبادانی و اسفالت و سایر احتیاجات شهری وبرای تکمیل و استفاده صددرصد اهالی از آب لوله کشی احتیاج به میلغ متناسبی وام به شهرداری قم می‌باشد که تمام احتیاجات در مورد آبادانی شهر مرتفع گردد.

آخرین مطلبی که اقامه اش را در این ساحت مقدس لازم میدانم اشاره به هفته روشندلان است. امسال پنجمین سالی است که در اجرای نیات خیر شاهنشاه آریامهر با فرا رسیدن آذر ماه هفته روشندلان آغاز می‌گردد و این هموطنان مستعد و شریف ما عنایات خاص و الطاف اعلیحضرتین را تجدید احساس می‌کنند (صحیح است) بدون شک برگزاری هفته روشندلان یکی از پدیده‌های توجهات شاهنشاه آریامهر و شهبانوی مهرپرور به این گروه از هم میهنان گرامی ما است (صحیح است) زیرا در این عصر خجسته کلیه آحاد و افراد و طبقات ملت از مواهب و مزایای دوران پربرکت سلطنت شاهنشاه آریامهر برخوردار گردیده و می‌گردند و مهر شاهنشاه و شهبانو با پرتو حیات بخش خود، هم زوایای تاریک زندگی مردم را روشن کرده و هم بزرگترین ضامن امید واثق و آینده فروزان همه مخصوصاً جامعه روشندلان می‌باشد. بجا است مراتب سپاس و حقشناسی جامعه روشندلان ایران را به پیشگاه مبارک اعلیحضرتین و دولت خدمتگذار هویدا و ملت ایران تقدیم داشته توجه عمومی را به مراسم ا ین هفته و به تفقد از حال این هموطنان شریف جلب کنم (احسنت).

از اطاله کلام خودداری نموده از خداوند متعال و پیامبر آخر الزمان و ارواح ائمه اطهار علیهم الصلوه والسلام بقای عمر شریف و مزید توفیق شاهنشاه آریامهر و شهبانوی عزیز و ولیعهد ایران را مسئلت دارد (احسنت-احسنت).

- تصویب صورت جلسه

۳- تصویب صورت جلسه.

رئیس- راجع به صورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟(اظهاری نشد) صورت جلسه قبل تصویب می‌شود.

- قرائت گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام راجع به لایحه عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدی کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسسات وابسته به آن

۴- قرائت گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام راجع به لایحه عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدی کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسسات وابسته به آن.

رئیس- وارد دستور می‌شویم گزارش شور اول لایحه عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسسات وابسته به آن مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۲۲ آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور آقای دکتر ولیان وزیر تعاون و امور روستاها لایحه شماره ۲۹۳۲۲ مورخ ۵۰/۸/۱۵ دولت راجع به عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسسات وابسته به آن را که به شمارة ۴۸ چاپ شده است مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسسات وابسته به آن.

ماده ۱- از تاریخ تصویب این قانون وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی منحل و کلیه تشکیلات سازمانی و کارکنان و وسائل و دارائی و اعتبارات آن به وزارت تعاون و امور روستاها منتقل و انجام وظایف مشروحه زیر به این وزارت محول می‌شود.

۱- پیش بینی احتیاجات مواد غذائی اساسی و تعیین احتیاجات وارداتی کشور به این مواد.
۲- بررسی و اعلام تغییرات قیمت مواد اساسی غذائی به منظور اتخاذ سیاستهای مالی و اقتصادی متقضی از طرف دولت.
۳- انجام مطالعات و بررسیها و اقدامات مربوط به تنظیم بازار و بازاریابی داخلی برای محصولات اساسی کشاورزی و دامی شرکتهای سهامی زراعی وشرکتهای تعاونی روستائی و کشاورزانی که هنوز موجبات عضویت آنها در شرکتهای تعاونی روستائی و شرکتهای تعاونی کشاورزی فراهم نشده است.
۴- بهبود چگونگی توزیع فرآورده‌های کشاورزی و دامی شرکتهای سهامی زراعی و تعاونی روستائی و تعاونی کشاورزی از طریق اتحادیه‌ها وشرکتهای تعاونی و بخش خصوصی.
۵- فراهم نمودن مقدمات بیمه تدریجی محصولات اساسی کشاورزی و تأمین وسایل و تسهیلات لازم برای حفظ و نگهداری محصولات شرکتهای سهامی زراعی و تعاونی روستائی و تعاونی کشاورزی و تغییر شکل و تبدیل محصولات کشاورزی و دامی و همچنین تضمین خرید این محصولات از شرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی روستائی.
۶- عمران و نوسازی روستاها و احداث شبکه‌های درجه سوم و چهارم آبیاری در منطقه عمل شرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی روستائی که قانون تعاونی کردن تولید ویکپارچه کردن اراضی در منطقه عمل آنها اجرا می‌شود با توجه به مواد ۶ و ۷ این قانون.
تبصره ۱- وزیر تعاون و امور روستاها ضمن حذف تشکیلات اداری زاید وزارت تولیدات کشاورزی مواد مصرفی برحسب مورد و نوع احتیاج سازمانهای اداری و بازرگانی لازم برای انجام وظایف مقرر در این قانون را ایجاد خواهد کرد و تا زمانی که سازمانهای اداری پیشنهادی وزارت تعاون و امور روستاها براساس قوانین و مقررات مربوط به تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور نرسیدهاست و یا اساسنامه سازمانهای بازرگانی مورد نیاز آن به تصویب کمیسیون‌های دارائی و استخدام و تعاون و امور روستاهای مجلسین نرسیده است سازمانهای اداری مصوب قبلی برای وزارت تولیدات کشاورزی ومواد مصرفی وظایف مندرج در این ماده را زیر نظر وزیر تعاون و امور روستاها انجام خواهند داد.
تبصره ۲- برای پیش بینی احتیاجات مواد غذائی اساسی و تعیین احتیاجات وارداتی کشور به این مواد کمیته دائمی مرکب از نمایندگان وزرای تعاون و امور روستاها، کشاورزی و منابع طبیعی و اقتصادی و کشور و نمایندگان رئیس کل بانک مرکزی ومدیر عامل سازمان برنامه در وزارت تعاون و امور روستاها تشکیل می‌شود و ریاست این کمیته بر عهده نماینده وزیر تعاون و امور روستاها خواهد بود.

نتیجه بررسیهای انجام شده وسیله این کمیته که حداکثر باید تا آخر خرداد هر سال آماده شده باشد وسیله وزیر تعاون و امور روستاها در جلسه هیئت وزیران مطرح و پس از تأیید و تصویب ملاک تهیه برنامه کشاورزی مملکت وسیله دولت و تأمین کمبود مواد غذائی اساسی کشور از خارج کشور و صدور مازاد این مواد وسیله وزارت اقتصاد (وسیله دولت یا بخش خصوصی) خواهد بود و علاوه بر این در هر مورد که به پیشنهاد کمیته مزکور و تصویب هیئت وزیران ورود مقداری مواد محصولات کشاورزی و غذائی به صورت خام و نیمه ساخته و یا کامل لازم تشخیص داده شود وزارت اقتصاد نسبت به وارد کردن این قبیل محصولات اقدام لازم را انجام خواهد داد.

تبصره ۳- وزارت تعاون و امور روستاها برای تضمین خرید محصولات کشاورزی و دامی تولید شده به وسیله شرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی روستائی بر اساس ضوابط پیش بینی شده در آئین نامه‌ای که وسیله وزارت تعاون و امور روستاها و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید اقدام خواهد نمود.
تبصره ۴- وزارت تعاون و امور روستاها برای تغییر شکل و تبدیل محصولات کشاورزی و دامی شرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی روستائی مستقیماً وسیله کارخانه‌ها و مستحدثات این شرکتها و یا کارخانه‌ها وتأسیساتی که وسیله وزارت اقتصاد موجبات تأسیس آنها در مناطق روستائی کشور فراهم شده یا بشود و سهام آنها در حدود امکانات مالی شرکتهای سهامی زراعی و شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی روستائی به این شرکتها و اتحادیه‌ها واگذار خواهدشد. بر اساس ضوابط پیش بینی شده در آئین نامه‌ای که وسیله وزارت تعاون و امور روستاها و وزارت اقتصاد تهیه و به تصویب هیئت وزیران می‌رسد اقدام خواهد نمود.
تبصره ۵- محصولات اساسی کشاورزی و مواد غذائی اساسی مذکور در مادة فوق هر ساله به پیشنهاد وزیر تعاون و امور روستاها و وزیر کشاورزی و منابع طبیعی و تصویب هیئت وزیران تعیین می‌گردد.

ماده ۲- سازمان غله کشور به کلیه تشکیلات سازمانی و کارکنان و دارائی و اعتبارات به وزارت تعاون و امور روستاها وابسته می‌شود و اختیارات و وظایف وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی ناشی از مقررات پیش بینی شده در اساسنامه آن و همچنین نمایندگی سرمایه دولت در این سازمان و انجام وظایف محوله به شورای عالی آن به وزیر تعاون و امور روستاها محول می‌شود و رئیس این سازمان با سمت معاون وزارت تعاون و امور روستاها وظایف محوله را انجام خواهد داد.

هر گونه تغییرات بعدی در اساسنامه سازمان نامبرده پس از تصویب کمیسیون‌های تعاون و امور روستاها و استخدام و دارائی مجلسین لازم الاجرا خواهد بود.

ماده ۳- شرکت سهامی فروشگاه فردوسی با کلیه تشکیلات سازمانی و کارکنان و دارائی و اعتبارات به وزارت تعاون و امور روستاها وابسته می‌شود و به وزارت مذکور اجاره داده می‌شود به منظور فراهم نمودن موجبات فروش مستقیم محصولات شرکتهای سهامی زراعی و شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی روستائی پس از حسابرسی و ارزیابی دارائی فعلی شرکت فروشگاه فردوسی و افزایش ارزش روز عرصه و اعیان ساختمان مرکزی فروشگاه فردوسی به سرمایه شرکت و تعیین ارزش حقیقی سهام آن، قسمتی از سهام دولت در سرمایه شرکت را به تشخیص وزیر تعاون و امور روستاها بنام نماینده تام الاختیار دولت بعنوان صاحب سهم به سازمان مرکزی تعاون روستائی و شرکت سهامی زراعی و شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی روستائی بفروشدو شرکت سهامی فروشگاه فردوسی را بر اساس ضوابط پیش بینی شده در اساسنامه‌ای که به تصویب کمیسیون‌های تعاون و امور روستاها و دارائی و استخدام مجلسین خواهد رسید به شرکت تعاونی فروشگاه فردوسی تبدیل نماید. تا زمانی که سهام دولت در شرکت تعاونی فروشگاه فردوسی بیش از پنجاه درصد سرمایه ثبت شده شرکت باشد وزیر تعاون و امور روستاها بعنوان نماینده اکثریت صاحبان سهام وظایف مجامع عمومی را بشرح مندرج در اساسنامه مربوط انجام خواهد داد و وجوه حاصل از فروش سهام شرکت سهامی فروشگاه فردوسی برای تأمین تمام یا قسمتی از سرمایه سازمانهای بازرگانی که برای انجام وظایف مقرر در این قانون ایجاد می‌شوند و یا برای گسترش فعالیتهای شرکت نامبرده مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

ماده ۴- شرکت سهامی صنایع شیر ایران و سازمان گوشت کشور با کلیه تشکیلات سازمانی و کارکنان و وسائل و دارائی و اعتبارات مربوط به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی وابسته می‌شود.

تبصره ۱- اقدامات مربوط به توزیع شیر تولید شده وسیله شرکت‌های سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی روستائی میان مصرف کنندگان زیرنظر وزارت تعاون و امور روستاها انجام خواهد پذیرفت.

وزارت تعاون و امور روستاها سازمان بازرگانی لازم برای انجام این وظیفه را به تبعیت از ضوابط پیش بینی شده در اساسنامه‌ای که به تصویب کمیسیون‌های تعاون و امور روستاها و استخدام و دارائی مجلسین خواهد رسید ایجاد خواهد نمود.

تبصره ۲- به منظور حداکثر استفاده از منابع و امکانات شرکت سهامی صنایع شیر ایران و سازمان گوشت کشور و جلوگیری از سرمایه گذاری‌های مکرر و فراهم نمودن موجبات استفاده شرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی روستائی از کشتارگاهها و سردخانه هائی که با سرمایه دولت به وجود آمده و خواهدآمد ترتیبات لازم بر اساس ضوابط مورد توافق بین وزرای کشاورزی و منابع طبیعی و تعاون و امور روستاها داده خواهد شد.

ماده ۵- شرکت دخانیات ایران و سازمان قند و شکر و شرکت سهامی چای ایران با کلیه تشکیلات سازمانی و کارکنان و دارائی و اعتبارات مربوط به وزارت تعاون و امور روستاها وابسته می‌شوند و اختیارات ووظایف وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی ناشی از مقررات پیش بینی شده در اساسنامه آنها به وزیر تعاون و امور روستاها محول می‌شود و هرگونه تغییرات بعدی در اساسنامه آنها پس از تصویب کمیسیون‌های دارائی و استخدام و تعاون و امور روستاهای مجلسین لازم الاجرا خواهد بود.

ماده ۶- از آغاز سال ۱۳۵۱ انجام وظایف مربوط به اجرای طرحهای بهسازی محیط و ساختن راههای روستائی و احداث ساختمان مسکونی و تأسیسات عمومی (برابر ساختمانهای نمونه‌ای که وسیله وزارت آبادانی و مسکن با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیائی در مناطق مختلف کشور ساخته خواهد شد) بر اساس طرحهای مصوب سازمان برنامه و انجام کلیه وظایف دولت درباره عمران و آبادی روستاها با حق الویت اقدام در منطقه عمل شرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی روستائی در حدود اعتبارات و امکاناتی که وسیله دولت برای انجام این قبیل فعالیتها تخصیص داده می‌شود بر عهده وزارت تعاون و امور روستاها محول خواهد شد و کلیه اختیارات وزارت آبادانی و مسکن و وزیر این وزارتخانه در این مورد به وزارت تعاون و امور روستاها و وزر این وزارتخانه محول می‌شود.

تبصره ۱- کلیه سازمانهای اداری و کارکنان آنها که در تاریخ اول فروردین ماه سال ۱۳۵۰ در وزارت آبادانی و مسکن مشغول انجام این وظایف بوده‌اند با دارائی و اعتبارات مربوط از اول فروردین ماه سال ۱۳۵۱ به وزارت تعاون و امور روستاها منتقل می‌شوند و وزارت تعاون و امور روستاها پس از تصویب این قانون با تشکیل سازمان عمران و نوسازی روستاها که رئیس آن با سمت معاون وزارت تعاون و امور روستاها انجام وظیفه خواهد نمود تشکیلات اداری لازم برای انجام این وظایف را به وجود خواهد آورد و آن تعداد از کارمندان فعلی مسئول انجام این وظایف که با تأیید و توافق وزرای تعاون و امور روستاها و آبادانیو مسکن مورد احتیاج وزارت آبادانی ومسکن باشند در وزارت آبادانی و مسکن باقی خواهند ماند.
تبصره ۲- وزارت تعاون و امور روستاها می‌تواند انجام وظایف مقرر در این ماده را در خارج مناطق عمل شرکتهای سهامی زراعی به استانداران و فرمانداران کل محول نماید تا با توجه به قوانین ومقررات مربوط عمل نمایند.
تبصره ۳- آن تعداد از سپاهیان ترویج و آبادانی که بر اساس قوانین و آئین نامه‌ها و مقررات مربوط جهت انجام وظیفه در اختیار وزارت آبادانی و مسکن گذارده میشده از ابتدای سال ۱۳۵۱ در اختیار وزارت تعاون و امور روستاها گذارده می‌شوند و کلیه اختیارات و وظایف وزارت آبادانی و مسکن و وزیر این وزازتخانه در قانون تشکیل سپاه ترویج و آبادانی و آئین نامه‌های اجرائی این قانون و قانون اختصاص تعدادی از دیپلمه‌های متوسط مشمول وظیفه عمومی برای خدت در روستاها به وزارت تعاون و امور روستاها و وزیر این وزارتخانه محول می‌شود.

در صورتی که بین این قبیل سپاهیان که در اختیار وزارت تعاون و امور روستاها قرار داده می‌شوند افرادی وجود داشته باشند که با تأیید وزرای کشاورزی و تعاون و امور روستاها و آبادانی و مسکن تخصص آنها مورد نیاز عمران و نوسازی روستاها نباشد آن عده در اختیار وزارت آبادانی و مسکن گذاشته می‌شوند.

تبصره ۴- وزیر آبادانی و مسکن کماکان عضویت شورای همآهنگی امور روستاها (موضوع ماده ۶ قانون تشکیل سپاه ترویج و آبادانی) را برعهده خواهد داشت.

ماده ۷- مسئولیت احداث شبکه‌های درجه سه و ۴ آبیاری در منطقه عمل شرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی روستائی کشرو در مناطقی که وزارت آب و برق طرحهای توسعه منابع آب را اجرا می‌کند از وظایف وزارت آب و برق بوده و در مواردی که با تأیید وزرای تعاون و امور روستاها و آب و برق احداث این شبکه‌ها با استفاده از اعتبار و وقت کمتری با اقدام شرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی روستائی (که قانون یکپارچه کردن اراضی و تعاونی کردن تولید در منطقه عمل آنها اجرا شده است) در منطقه عمل آنها امکانپذیر باشد شرکتهای نامبرده بر اساس قراردادهای منعقده با وزارت آب و برق و با نظارت مسئولین امر در وزارت نامبرده و استفاده از اعتبارات مربوط نسبت به تأسیس شبکه‌های درجه سه و چهار آبیاری در منطقه عمل مربوط به خود اقدام لازم را انجام خواهند داد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری - دیهیم.

گزارش شور اول از کمیسیون تعاون و امور روستاها به مجلس شورای ملی

کمیسیون تعاون و امور روستاها در جلسه ۲۴ آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسسات وابسته به آن را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری رادر این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون تعاون و امور روستاها – مهندس قادر پناه.

گزارش شور اول از کمیسیون کشاورزی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی در جلسه ۲۴ آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسسات وابسته به آن را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشاورزی- مهندس نظمی.

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۵ آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسسات وابسته به آن را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری رادر این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- امان الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه ۲۵ آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسسات وابسته به آن را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری رادر این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون اقتصاد- محمد ابراهیم نیکپور.

گزارش شور اول از کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی به مجلس شورای ملی

کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی در جلسه ۲۵ آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسسات وابسته به آن را مورد رسیدگی قرار داد وتصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی – سید علی صائب.

- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای مهندس آموزگار وزیر آبادانی و مسکن

۵- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای مهندس آموزگار وزیر آبادانی و مسکن.

رئیس- آقای مهندس آموزگار فرمایشی دارید بفرمائید.

مهندس آموزگار (وزیر آبادانی و مسکن)- با اجازه از مقام ریاست لایحه‌ای است برای اضافه کردن یک تبصره به لایحه واگذاری خانه‌های سازمانی به بخش خصوصی که تقدیم می‌کنم.

رئیس- لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم دو فقره لایحه به وسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

۶- تقدیم دو فقره لایحه به وسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ.

رئیس- تیمسار سپهبد کاتوزیان فرمایشی دارید. بفرمائید.

سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ)- با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم چون مقررات مربوط به ورود و خروج اسلحه و مهمات که الان مورد عمل است در عمل دچار اشکالاتی شده بود لایحه جدیدی تهیه شده که تقدیم می‌شود تا مورد بررسی و تصویب مجلس محترم قرار گیرد همچنین لایحه دیگری است راجع به حفاظت علائم و نشانه‌های زمینی مربوط به نقشه برداری و تجدید حدود و حرم که در سال ۴۶ تقدیم شد و مورد بررسی قرار گرفت و برای شور دوم به کمیسیون برنامه و کمیسیون کشور و دادگستری ارجاع شده چون در همان موقع امور نقشه برداری به وزارت جنگ محول گردید از طرف وزارت جنگ استدعا شد این لایحه به تعویق بیافتد تا نظریات جدیدی را که بررسی کرده بود تقدیم کند و حالا وزارت جنگ لایحه جدیدی تقدیم می‌کند و استدعا دارد این لایحه جایگزین لایحه تقدیمی سال ۴۶ بشود.

رئیس- لوایح به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام راجع به لایحه عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسسات وابسته به آن

۷- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام راجع به لایحه عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسسات وابسته به آن.

رئیس- کلیات لایحه عمران و نوسازی روستاها مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۱- از تاریخ تصویب این قانون وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی منحل و کلیه تشکیلات سازمانی و کارکنان و وسایل و دارائی واعتبارات آن به وزارت تعاون و امور روستاها منتقل و انجام وظایف مشروحه زیر به این وزارت محول می‌شود.

۱- پیش بینی احتیاجات مواد غذائی اساسی و تعیین احتیاجات وارداتی کشور به این مواد.
۲- بررسی و اعلام تغییرات قیمت مواد اساسی غذائی به منظور اتخاذ سیاستهای مالی و اقتصادی متقضی از طرف دولت.
۳- انجام مطالعات و بررسیها و اقدامات مربوط به تنظیم بازار و بازاریابی داخلی برای محصولات اساسی کشاورزی و دامی شرکتهای سهامی زراعی وشرکتهای تعاونی روستائی و کشاورزانی که هنوز موجبات عضویت آنها در شرکتهای تعاونی روستائی و شرکتهای تعاونی کشاورزی فراهم نشده است.
۴- بهبود چگونگی توزیع فرآورده‌های کشاورزی و دامی شرکتهای سهامی زراعی و تعاونی روستائی و تعاونی کشاورزی از طریق اتحادیه‌ها وشرکتهای تعاونی و بخش خصوصی.
۵- فراهم نمودن مقدمات بیمه تدریجی محصولات اساسی کشاورزی و تأمین وسایل و تسهیلات لازم برای حفظ و نگهداری محصولات شرکتهای سهامی زراعی و تعاونی روستائی و تعاونی کشاورزی و تغییر شکل و تبدیل محصولات کشاورزی و دامی و همچنین تضمین خرید این محصولات از شرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی روستائی.
۶- عمران و نوسازی روستاها و احداث شبکه‌های درجه سوم و چهارم آبیاری در منطقه عمل شرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی روستائی که قانون تعاونی کردن تولید ویکپارچه کردن اراضی در منطقه عمل آنها اجرا می‌شود با توجه به مواد ۶ و ۷ این قانون.
تبصره ۱- وزیر تعاون و امور روستاها ضمن حذف تشکیلات اداری زاید وزارت تولیدات کشاورزی مواد مصرفی برحسب مورد و نوع احتیاج سازمانهای اداری و بازرگانی لازم برای انجام وظایف مقرر در این قانون را ایجاد خواهد کرد و تا زمانی که سازمانهای اداری پیشنهادی وزارت تعاون و امور روستاها براساس قوانین و مقررات مربوط به تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور نرسیدهاست و یا اساسنامه سازمانهای بازرگانی مورد نیاز آن به تصویب کمیسیون‌های دارائی و استخدام و تعاون و امور روستاهای مجلسین نرسیده است سازمانهای اداری مصوب قبلی برای وزارت تولیدات کشاورزی ومواد مصرفی وظایف مندرج در این ماده را زیر نظر وزیر تعاون و امور روستاها انجام خواهند داد.
تبصره ۲- برای پیش بینی احتیاجات مواد غذائی اساسی و تعیین احتیاجات وارداتی کشور به این مواد کمیته دائمی مرکب از نمایندگان وزرای تعاون و امور روستاها، کشاورزی و منابع طبیعی و اقتصادی و کشور و نمایندگان رئیس کل بانک مرکزی ومدیر عامل سازمان برنامه در وزارت تعاون و امور روستاها تشکیل می‌شود و ریاست این کمیته بر عهده نماینده وزیر تعاون و امور روستاها خواهد بود.

نتیجه بررسیهای انجام شده وسیله این کمیته که حداکثر باید تا آخر خرداد هر سال آماده شده باشد وسیله وزیر تعاون و امور روستاها در جلسه هیئت وزیران مطرح و پس از تأیید و تصویب ملاک تهیه برنامه کشاورزی مملکت وسیله دولت و تأمین کمبود مواد غذائی اساسی کشور از خارج کشور و صدور مازاد این مواد وسیله وزارت اقتصاد (وسیله دولت یا بخش خصوصی) خواهد بود و علاوه بر این در هر مورد که به پیشنهاد کمیته مزکور و تصویب هیئت وزیران ورود مقداری مواد محصولات کشاورزی و غذائی به صورت خام و نیمه ساخته و یا کامل لازم تشخیص داده شود وزارت اقتصاد نسبت به وارد کردن این قبیل محصولات اقدام لازم را انجام خواهد داد.

تبصره ۳- وزارت تعاون و امور روستاها برای تضمین خرید محصولات کشاورزی و دامی تولید شده به وسیله شرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی روستائی بر اساس ضوابط پیش بینی شده در آئین نامه‌ای که وسیله وزارت تعاون و امور روستاها و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید اقدام خواهد نمود.
تبصره ۴- وزارت تعاون و امور روستاها برای تغییر شکل و تبدیل محصولات کشاورزی و دامی شرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی روستائی مستقیماً وسیله کارخانه‌ها و مستحدثات این شرکتها و یا کارخانه‌ها وتأسیساتی که وسیله وزارت اقتصاد موجبات تأسیس آنها در مناطق روستائی کشور فراهم شده یا بشود و سهام آنها در حدود امکانات مالی شرکتهای سهامی زراعی و شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی روستائی به این شرکتها و اتحادیه‌ها واگذار خواهدشد. بر اساس ضوابط پیش بینی شده در آئین نامه‌ای که وسیله وزارت تعاون و امور روستاها و وزارت اقتصاد تهیه و به تصویب هیئت وزیران می‌رسد اقدام خواهد نمود.

تبصره ۵- محصولات اساسی کشاورزی و مواد غذائی اساسی مذکور در مادة فوق هر ساله به پیشنهاد وزیر تعاون و امور روستاها و وزیر کشاورزی و منابع طبیعی و تصویب هیئت وزیران تعیین می‌گردد.

رئیس- در ماده اول نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهاد ات رسیده قرائت می‌شود (بشرح زیر خوانده شد)

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید تبصره ۴ از ماده ۱ لایحه عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی بشرح زیر اصلاح گردد.

تبصره - وزارت تعاون و امور روستاها برای تغییر شکل و تبدیل محصولات کشاورزی و دامی شرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی روستائی مستقیماً وسیله کارخانه‌ها و مستحدثات این شرکتها و یا کارخانه‌ها وتأسیساتی که وسیله وزارت اقتصاد در مناطق روستائی کشور تأسیس شده یا بشود و خرید سهام آنها در حدود امکانات مالی شرکتهای سهامی زراعی و شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی روستائی باشد. بر اساس ضوابطی که آئین نامه مربوط پیش بینی خواهد شد به این شرکتها و اتحادیه‌ها واگذارمیگردد اقدام خواهد شد.

آئین نامه مذکور در این تبصره وسیله وزارت تعاون و امور روستاها و وزارت اقتصاد تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

با تقدیم احترام- حسن اوحدی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید که در ماده ۱ لایحه عمران و نوسازی روستاها و انحلال وزارت تولیدات کشاورزی در بند ۴ بعد از جمله شرکتهای تعاونی روستائی کلمه کشاورزان و زارعینی که اضافه شود.

مهندس سهم الدینی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید که در تبصره سه و چهار ماده ۱ لایحه قانون عمران و نوسازی روستاها و بعد از کلمه شرکتهای تعاونی و روستائی کلمه و کشاورزی اضافه شود.

مهندس سهم الدینی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

با احترام پیشنهاد می‌نماید مواد مشروحه زر در لایحه عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی به شرح زیر اصلاح شود:

۱- ماده یک به این شرح از تاریخ تصویب این قانون وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی منحل و کلیه تشکیلات سازمانی و کارکنان و وسائل و دارائی و اعتبارات و وظایف آن به وزارت تعاون و امور روستاها منتقل می‌شود (بقیه ماده ۱ بجز تبصره ضرورتی ندارد)
۲- در تبصره ۲ ماده یک بعد از مدیر عامل سازمان برنامه- صندوق توسعه کشاورزی نیز اضافه شود.
۳- در تبصره ۴- جمله «موجبات تأسیس»حذف شود و در آخر اصلاح شود که «آئین نامه هائی که وسیله وزارت تعاون و امور روستاها و وزرات اقتصاد تهیه و به تصویب کمیسیون‌های استخدام، اصلاحات ارضی و اقتصاد مجلس شورای ملی می‌رسد»
۴- در ماده ۶- بجای برابر ساختمانهای نمونه‌ای که به وسیله وزارت آبادانی… این مطلب منظور شود «برابر نقشه هائی که به وسیله وزارت آبادانی و مسکن با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیائی در مناطق مختلف کشور تهیه خواهد شد» و قسمت«با حق اولویت اقدام در منطقه عمل شرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی روستائی» حذف شود.
۵- در تبصره ۲ ماده ۶ بجای وزارت تعاون و امور روستاها می‌تواند اصلاح شود«وزیر تعاون و امور روستاها می‌تواند..»
۶- در ماده ۷ بجای شبکه‌های درجه سه و چهار که دو جا ذکر شده منظور شود«شبکه‌های اساسی»

با تقدیم احترام- علی اصغر مظهری.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید که در تبصره دو ماده اول نماینده صندوق توسعه کشاورزی نیز جزء اعضای کمیته مقرر منظور گردد.

دکتر دادفر.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در مورد لایحه قانونی عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسسات وابسته به آن پیشنهاد می‌شود.

در ماده ۱ جزو وظایف مشروحه قسمت ۷ اضافه شود.

- ایجاد صنایع دستی-مرغداری- دامپروری- و جذب نیروی انسانی بیکار به قطبهای صنعتی و کشاورزی نزدیک

۷- ایجاد صنایع دستی-مرغداری- دامپروری- و جذب نیروی انسانی بیکار به قطبهای صنعتی و کشاورزی نزدیک.

با تقدیم احترام- مهندس حسین ایمان زهرائی- نماینده بوئین زهرا.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در تبصره ۲ بند ۶ ماده ۱ بعد از برنامه کشاورزی کلمه«دامداری» اضافه شود.

مهندس فیروز عدل.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید تبصره ۲ ماده یک سطر نهم بعد از جمله برنامه کشاوزی کلمه «سالیانه» اضافه شود.

با تقدیم احترام- حسن صائبی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید بند یک و تبصره یک ماده یک لایحه قانون عمران و نوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکلیف مؤسات وابسته به آن، بشرح زیر اصلاح شود.

بند۱- پیش بینی احتیاجات مواد غذائی اساسی و تعیین میزان مورد احتیاج مواد مذکور برای ورود به کشور.
از تبصره ۱ عبارت«ضمن حذف تشکیلات اداری زائد وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی»حذف گردد.

با تقدیم احترام- محمد شهرستانی.

رئیس- ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- سازمان غله کشور به کلیه تشکیلات سازمانی و کارکنان و دارائی و اعتبارات به وزارت تعاون و امور روستاها وابسته می‌شود و اختیارات و وظایف وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی ناشی از مقررات پیش بینی شده در اساسنامه آن و همچنین نمایندگی سرمایه دولت در این سازمان و انجام وظایف محوله به شورای عالی آن به وزیر تعاون و امور روستاها محول می‌شود و رئیس این سازمان با سمت معاون وزارت تعاون و امور روستاها وظایف محوله را انجام خواهد داد.

هر گونه تغییرات بعدی در اساسنامه سازمان نامبرده پس از تصویب کمیسیون‌های تعاون و امور روستاها و استخدام و دارائی مجلسین لازم الاجرا خواهد بود.

رئیس- در ماده دوم نظری نیست (اظهاری نشد) پیشنهادی نرسیده ماده سوم قرائت می‌شود.

ماده ۳- شرکت سهامی فروشگاه فردوسی با کلیه تشکیلات سازمانی و کارکنان و دارائی و اعتبارات به وزارت تعاون و امور روستاها وابسته می‌شود و به وزارت مذکور اجاره داده می‌شود به منظور فراهم نمودن موجبات فروش مستقیم محصولات شرکتهای سهامی زراعی و شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی روستائی پس از حسابرسی و ارزیابی دارائی فعلی شرکت فروشگاه فردوسی و افزایش ارزش روز عرصه و اعیان ساختمان مرکزی فروشگاه فردوسی به سرمایه شرکت و تعیین ارزش حقیقی سهام آن، قسمتی از سهام دولت در سرمایه شرکت را به تشخیص وزیر تعاون و امور روستاها بنام نماینده تام الاختیار دولت بعنوان صاحب سهم به سازمان مرکزی تعاون روستائی و شرکت سهامی زراعی و شرکتها و اتحادیه‌های تعاونی روستائی بفروشدو شرکت سهامی فروشگاه فردوسی را بر اساس ضوابط پیش بینی شده در اساسنامه‌ای که به تصویب کمیسیون‌های تعاون و امور روستاها و دارائی و استخدام مجلسین خواهد رسید به شرکت تعاونی فروشگاه فردوسی تبدیل نماید. تا زمانی که سهام دولت در شرکت تعاونی فروشگاه فردوسی بیش از پنجاه درصد سرمایه ثبت شده شرکت باشد وزیر تعاون و امور روستاها بعنوان نماینده اکثریت صاحبان سهام وظایف مجامع عمومی را بشرح مندرج در اساسنامه مربوط انجام خواهد داد و وجوه حاصل از فروش سهام شرکت سهامی فروشگاه فردوسی برای تأمین تمام یا قسمتی از سرمایه سازمانهای بازرگانی که برای انجام وظایف مقرر در این قانون ایجاد می‌شوند و یا برای گسترش فعالیتهای شرکت نامبرده مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

رئیس - در ماده سوم نظری نیست (اظهاری نشد) پیشنهادی نرسیده ماده چهارم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- شرکت سهامی صنایع شیر ایران و سازمان گوشت کشور با کلیه تشکیلات سازمانی و کارکنان و وسائل و دارائی و اعتبارات مربوط به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی وابسته می‌شود.

تبصره ۱- اقدامات مربوط به توزیع شیر تولید شده وسیله شرکت‌های سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی روستائی میان مصرف کنندگان زیرنظر وزارت تعاون و امور روستاها انجام خواهد پذیرفت.

وزارت تعاون و امور روستاها سازمان بازرگانی لازم برای انجام این وظیفه را به تبعیت از ضوابط پیش بینی شده در اساسنامه‌ای که به تصویب کمیسیون‌های تعاون و امور روستاها و استخدام و دارائی مجلسین خواهد رسید ایجاد خواهد نمود.

تبصره ۲- به منظور حداکثر استفاده از منابع و امکانات شرکت سهامی صنایع شیر ایران و سازمان گوشت کشور و جلوگیری از سرمایه گذاری‌های مکرر و فراهم نمودن موجبات استفاده شرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی روستائی از کشتارگاهها و سردخانه هائی که با سرمایه دولت به وجود آمده و خواهدآمد ترتیبات لازم بر اساس ضوابط مورد توافق بین وزرای کشاورزی و منابع طبیعی و تعاون و امور روستاها داده خواهد شد.

رئیس- در ماده چهارم نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادی نرسیده ماده پنجم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵- شرکت دخانیات ایران و سازمان قند و شکر و شرکت سهامی چای ایران با کلیه تشکیلات سازمانی و کارکنان و دارائی و اعتبارات مربوط به وزارت تعاون و امور روستاها وابسته می‌شوند و اختیارات ووظایف وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی ناشی از مقررات پیش بینی شده در اساسنامه آنها به وزیر تعاون و امور روستاها محول می‌شود و هرگونه تغییرات بعدی در اساسنامه آنها پس از تصویب کمیسیون‌های دارائی و استخدام و تعاون و امور روستاهای مجلسین لازم الاجرا خواهد بود.

رئیس- در ماده پنجم نظری نیست (اظهاری نشد) پیشنهادی نرسیده ماده ششم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶- از آغاز سال ۱۳۵۱ انجام وظایف مربوط به اجرای طرحهای بهسازی محیط و ساختن راههای روستائی و احداث ساختمان مسکونی و تأسیسات عمومی (برابر ساختمانهای نمونه‌ای که وسیله وزارت آبادانی و مسکن با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیائی در مناطق مختلف کشور ساخته خواهد شد) بر اساس طرحهای مصوب سازمان برنامه و انجام کلیه وظایف دولت درباره عمران و آبادی روستاها با حق الویت اقدام در منطقه عمل شرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی روستائی در حدود اعتبارات و امکاناتی که وسیله دولت برای انجام این قبیل فعالیتها تخصیص داده می‌شود بر عهده وزارت تعاون و امور روستاها محول خواهد شد و کلیه اختیارات وزارت آبادانی و مسکن و وزیر این وزارتخانه در این مورد به وزارت تعاون و امور روستاها و وزر این وزارتخانه محول می‌شود.

تبصره ۱- کلیه سازمانهای اداری و کارکنان آنها که در تاریخ اول فروردین ماه سال ۱۳۵۰ در وزارت آبادانی و مسکن مشغول انجام این وظایف بوده‌اند با دارائی و اعتبارات مربوط از اول فروردین ماه سال ۱۳۵۱ به وزارت تعاون و امور روستاها منتقل می‌شوند و وزارت تعاون و امور روستاها پس از تصویب این قانون با تشکیل سازمان عمران و نوسازی روستاها که رئیس آن با سمت معاون وزارت تعاون و امور روستاها انجام وظیفه خواهد نمود تشکیلات اداری لازم برای انجام این وظایف را به وجود خواهد آورد و آن تعداد از کارمندان فعلی مسئول انجام این وظایف که با تأیید و توافق وزرای تعاون و امور روستاها و آبادانیو مسکن مورد احتیاج وزارت آبادانی ومسکن باشند در وزارت آبادانی و مسکن باقی خواهند ماند.
تبصره ۲- وزارت تعاون و امور روستاها می‌تواند انجام وظایف مقرر در این ماده را در خارج مناطق عمل شرکتهای سهامی زراعی به استانداران و فرمانداران کل محول نماید تا با توجه به قوانین ومقررات مربوط عمل نمایند.
تبصره ۳- آن تعداد از سپاهیان ترویج و آبادانی که بر اساس قوانین و آئین نامه‌ها و مقررات مربوط جهت انجام وظیفه در اختیار وزارت آبادانی و مسکن گذارده میشده از ابتدای سال ۱۳۵۱ در اختیار وزارت تعاون و امور روستاها گذارده می‌شوند و کلیه اختیارات و وظایف وزارت آبادانی و مسکن و وزیر این وزازتخانه در قانون تشکیل سپاه ترویج و آبادانی و آئین نامه‌های اجرائی این قانون و قانون اختصاص تعدادی از دیپلمه‌های متوسط مشمول وظیفه عمومی برای خدت در روستاها به وزارت تعاون و امور روستاها و وزیر این وزارتخانه محول می‌شود.

در صورتی که بین این قبیل سپاهیان که در اختیار وزارت تعاون و امور روستاها قرار داده می‌شوند افرادی وجود داشته باشند که با تأیید وزرای کشاورزی و تعاون و امور روستاها و آبادانی و مسکن تخصص آنها مورد نیاز عمران و نوسازی روستاها نباشد آن عده در اختیار وزارت آبادانی و مسکن گذاشته می‌شوند.

تبصره ۴- وزیر آبادانی و مسکن کماکان عضویت شورای همآهنگی امور روستاها (موضوع ماده ۶ قانون تشکیل سپاه ترویج و آبادانی) را برعهده خواهد داشت.

رئیس- در ماده ششم نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهاد ات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید ماده ۶ لایحه قانون عمران و نوسازی روستاها به شرح زیر اصلاح شود:

سطر نهم بعد از کلمه خواهد شد (تا با رعایت قوانین و اختیاراتی که در مورد عمران روستاها به انجمن‌های استان و شهرستان محول شده عمل نمایند)

مصطفوی نائینی-دکتر کیان.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نمایم در ماده ۶ لایحه عمران و نوسازی روستاها در سطر ششم عبارت با حق اولویت…. تا پایان عبارت شرکتهای تعاون روستائی حذف گردد.

مصطفوی نائینی-دکتر کیان.

پیشنهاد می‌نماید که تبصره ذیل به ماده ۶ اضافه شود:

تبصره- آن مقدار از اعتبارات سازمان برنامه که در سالجاری وسیله وزارت آبادانی برای اجرای طرحهای بهسازی محیط و ساختن راههای روستائی و احداث ساختمان مسکونی و تأسیسات عمومی و غیره که به مصرف نرسیده عیناً آن اعتبارات به وزارت تعاون و اصلاحات ارضی منتقل و وزارتخانه مزبور حق دارد که اعتبارات مزبور با نظر انجمنها شهرستان و استان در سال ۱۳۵۱ به مصرف عمران دهات برساند.
۲- آن مقدار از صدی دوعمران که تابحال وسیله وزارت آبادانی و مسکن وصول نشده وزارت تعاون و اصلاحات ارضی می‌تواند با توافق با مدیونین برای مدت دو سال بدهی گذشته را تقسیط نماید.

مهدی احمد نمایندة رشت.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید که در تبصره ۲ ماده ۶ لایحه نوسازی و عمران روستاها بعد از جمله شرکتهای سهامی زراعی جمله و شرکتهای تعاونی روستائی و کشاورزی اضافه گردد.

مهندس سهم الدینی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید که در اجرای طرحهای عمرانی اولویت شرکتهای تعاونی روستائی از ماده ۶ حذف شود.

احمد احتشام شهیدی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم که شرح زیر به بعد از جمله وزارت خانه در این مورد در ماده ۶ اضافه شود.

و کلیه اختیارات که به موجب قانون اصلاخ قانون وزارت آبادانی و مسکن برای وزارت آبادانی و مسکن تعیین گردیده به وزارت تعاون و امور روستاها محول می‌گردد.

جندقی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید که به قسمت آخر ماده ۶ لایحه پس از جمله «…کلیه اختیارات وزارت آبادانی و مسکن و وزیران وزارتخانه در این موارد» عبارت«منجمله وظایف و اختیارات موضوع ماده ۱ قانون اصلاح قانون تأسیس وزارت آبادانی و مسکن» اضافه شود.

ابراهیم کسرائی- مهندس سهم الدینی- سید محمود توسلی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید که عبارت داخل پرانتز ماده ۶ لایحه بشرح زیر اصلاح شود«برابر خانه‌های نمونه‌ای که وسیله وزارت آبادانی و مسکن با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیائی در مناطق مختلف کشور ساخته خواهد شد و اولویتهای مناطق از نظر احداث این ساختمانها در آغاز هر سال وسیله وزارت تعاون و امور روستاها اعلام می‌شود»

ابراهیم کسرائی- مهندس سهم الدینی- سید محمود توسلی.

رئیس- ماده هفتم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۷- مسئولیت احداث شبکه‌های درجه سه و ۴ آبیاری در منطقه عمل شرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی روستائی کشرو در مناطقی که وزارت آب و برق طرحهای توسعه منابع آب را اجرا می‌کند از وظایف وزارت آب و برق بوده و در مواردی که با تأیید وزرای تعاون و امور روستاها و آب و برق احداث این شبکه‌ها با استفاده از اعتبار و وقت کمتری با اقدام شرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی روستائی (که قانون یکپارچه کردن اراضی و تعاونی کردن تولید در منطقه عمل آنها اجرا شده است) در منطقه عمل آنها امکانپذیر باشد شرکتهای نامبرده بر اساس قراردادهای منعقده با وزارت آب و برق و با نظارت مسئولین امر در وزارت نامبرده و استفاده از اعتبارات مربوط نسبت به تأسیس شبکه‌های درجه سه و چهار آبیاری در منطقه عمل مربوط به خود اقدام لازم را انجام خواهند داد.

رئیس- در ماده هفتم نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهاد ات مربوط به مواد الحاقی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید ماده‌ای به شرح زیر به «لایحه قانون عمران ونوسازی روستاها و ترتیب انحلال وزارت کشاورزی و مواد مصرفی و تعیین تکیلف مؤسسات وابسته به آن» اضافه شود.

ماده ۸- وزارت تعاون و امور روستاها وظایف محوله به آن وزارت مندرج در مواد ۶ و تبصره هیا ۲ و ۳ آن و ماده ۷ لایحه فوق الذکر را، در آن قسمت که مربوط به حدود اختیارات و وظایف قانونی انجمنهای شهرستان و استان می‌گردد، در حوزه عمل انجمنهای مزبور با نظر و تصویب انجمنهای شهرستان و استان به انجام خواهد رساند.

با تقدیم احترام- عبدالله بیگلری.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید که این ماده به لایحه اضافه شود:

انجام بررسیها و مطالعات مربوط به تنظیم بازار و بازاریابی داخلی برای محصولات اساسی کشاورزی و دامی شرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی روستائی و کشاورزانی که هنوز موجبات عضویت آنها در شرکتهای تعاونی روستائی و شرکتهای تعاونی کشاورزی فراهم نشده است براساس طرحهای مصوب سازمان برنامه بر عهده مرکز تحقیقات وزارت تعاون و امور روستاها (موضوع ماده ۱۴۹ قانون شرکتهای تعاونی) محول می‌گردد و رئیس این مرکز از حقوق و مزایای معاون وزارت خانه استفاده می‌نماید.

با احترام- دکتر رشید یاسمی- مهندس حسن صائبی.

رئیس- لایحه و پیشنهاد ات برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم یک فقره سؤال به وسیله آقای عبدالحسین طباطبائی

۸- تقدیم یک فقره سؤال به وسیله آقای عبدالحسین طباطبائی.

رئیس- آقای عبدالحسین طباطبائی بفرمائید.

عبدالحسین طباطبائی- سؤالی است از وزارت بهداری تقدیم می‌کنم.

- طرح گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام راجع به لایحه تبدیل بنگاه کل داروئی ایران به شرکت سهامی

۹- طرح گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام راجع به لایحه تبدیل بنگاه کل داروئی ایران به شرکت سهامی.

رئیس- گزارش شور دوم تبدیل بنگاه کل داروئی ایران به شرکت سهامی مطرح است قرائت می‌شود.(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۲۲ آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت شماره ۵۰۸۴ مورخ ۵۰/۳/۱۶ مربوط به تبدیل بنگاه کل داروئی ایران به شرکت سهامی را که گزارش شور اول آن به شماره ۴۳ چاپ شده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهاد واصله با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون تبدیل بنگاه کل داروئی ایران به شرکت سهامی.

ماده واحده- به وزارت بهداری اجازه داده می‌شود بنگاه کل داروئی ایران وابسته به وزارت بهداری را به شرکت سهامی تبدیل و به صورت بازرگانی اداره نماید و اساسنامه آن ظرف سه ماه از تاریخ تصویب این قانون وسیله وزارت بهداری تنظیم و پس از تصویب کمیسیون‌های استخدام، بهداری و دارائی مجلسین اجرا می‌گردد.

تبصره ۱- میزان سرمایه و منابع تأمین آن در اساسنامه تعیین خواهد شد.
تبصره ۲- کلیه کارکنان و دارائی و تعهدات مؤسسه مذکور از تاریخ تصویب اساسنامه به این شرکت منتقل می‌شود و تا زمانی که اساسنامه شرکت به تصویب نرسیده است مقررات فعلی مؤسسه قابل اجرا است.
تبصره ۳- مستخدمین رسمی بنگاه کل داروئی ایران که به شرکت منتقل می‌شوند مشمول مقررات مادة ۱۴۴ قانون استخدام کشوری و تبصره آن و تغییرات و اصلاحات بعدی خواهند بود.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری - دیهیم.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۵ آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تبدیل بنگاه کل داروئی ایران به شرکت سهامی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارد داد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- امان الله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون بهداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون بهداری در جلسه ۲۷ آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تبدیل بنگاه کل داروئی ایران به شرکت سهامی را مورد رسیدگی قرارد داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بهداری- دکتر حیدر قلی برومند.

رئیس- ماده واحده مطرح است آقای نامور بفرمائید.

صمد نامور- بنده قرار بود که اولین سخنرانی خود را در مورد نیازهای منطقه خلیج فارس بعرض نمایندگان محترم برسانم و مخصوصاً در مورد راه نیمه تمام بوشهر- شیراز که مدتی است معوق مانده مطالبی عرض کنم ولی حالا قرار شده است که پیرامون لایحه تبدیل سازمانها به شرکت سهامی عرایضی عرض کنم. آقای خواجه نوری نویسنده و روانشناس معروف چند روز قبل یک مطلبی را زیر عنوان مکتوب مورد بررسی قرار داده بودند و از نقطه نظر روانشناسی تربیتی و روانشناسی جامعه روابط بین دولت و افراد و روابط بین اولیاء بچه‌ها را با بچه‌ها تجزیه و تحلیل کرده بودند ایشان معتقدند و البته در اعتقادشان هم دلایلی دارند که دولتها به ازاء تأمین ضروریات زندگی مرم از قبیل آب و نان و برق و غیره و همینطور اولیای اطفال به ازای دادن لباس و خوراک به اطفال خود توقع دارند که مردم و بچه‌ها محبت آنها را خودبخود در دل بپرورانند و تمکینی کورکورانه داشته باشند در صورتی که محبت و علاقه باید به دلائلی به وجود بیاید. ایشان همینطور در مورد انتقاد سازنده اقلیت مطالبی گفته و اعتقاد دارند که این انتقادها به سود مملکت است واقعاً هم همین است ملاحظه بفرمائیدکه مسأله ارزاق عمومی مثل تخم مرغ و کره ومسأله اتوبوس از طرف نمایندگان فراکسیون پارلمانی حزب مردم در اینجا مطرح شد ملاحظه فرمودید که اثراتش چقدر بود لااقل در انبارها را شکستند و این کره و تخم مرغ و سایر وسایل ضروری زندگی را اقلاً یک مقدار بیرون آوردند و بنده خوشوقتم که شنیدم اولیای شرکت واحد اتوبوسرانی دارند اتوبوس‌ها را مرتب و تعمیر می‌کنند و می‌فرستند بیرون و این بسیار خوب است منظور از انتقاد همین است باید روی نقاط ضعف دستگاهی انگشت گذاشته شود تا آن کس که مسئول کار هست تحرک بیشتری داشته باشد در هر حال من و شما و نمایندگان محترم فراکسیون حزب ایران نوین نباید نگران باشیم (دکتر الموتی- ما نگران نیستیم) حتی دولت هم به معنی کلی و اعم نباید نگران باشد (چند نفر از نمایندگان- دولت نگران نیست) نگران افرادی باید باشند که قبول مسئولیت می‌کنند ولی توانائی انجامش را ندارند (صحیح است) نگران آنهائی باید باشند که در دستگاههایشان نقطه ضعف وجود دارد (صحیح است) انها باید نگران باشند. اما در مورد تبدیل مؤسسات دولتی به شرکتهای سهامی که این کار همینطور ادامه دارد و خود شما امروز شاهد طرح سه چهار لایحه آن هستید بنده باید عرایضی برای استحضار بیشتر شما عرض کنم اگر منظور از تبدیل مؤسسات به شرکتهای سهامی این است که به تقلید از بخش خصوصی تحرکی در این سازمانها بوجود بیاید و مقررات پیچیده اداری گریبانگیر این مؤسسات نباشد اینکه راه عملی نیست بیائید مقررات پیچیده‌ای که تمام دستگاهها را مختل کرده تغییر بدهید چرا دولت در مسأله واصل انقلاب اداری توجه بیشتری نمی‌کند؟ اگر این توجه میشداحتیاجی به این تبدیل و تغییرها نبود اگر منظور این هست که انتفاعی بودن این شرکتها مطرح است تبصره نماینده عضور فراکسیون پارلمانی حزب مردم را چرا رد کردید؟ اگر منظور شما این بوده که این مؤسسات باید انتفاعی باشند این تبصره را چرا رد کردید؟ اگر منظورتان این هست که این مؤسسات خوب هستند و می‌خواهید دستشان را باز بگذارید بنده برایتان یک نمونه می‌گویم همین مؤسسه تهیه بذر چغندر که امروز لایحه اش مطرح است بنده اطلاعاتی در مورد این سازمان دارم چند سال قبل یک نفر از بخش خصوصی در خوزستان مطالعاتی کرده روی کشت چغندر زمستانی دستگاه وزارت کشاورزی آنروز و همین مؤسسه ناتوان که امروز می‌خواهید آن را تبدیل به شرکت کنید مدتها زیر بار نمی‌رفت هرچه آن مرد داد زد که در برمه و پاکستان و الجزایز در امریکا کشت چغندر زمستانی واقعیت دارد و آب و هوای خوزستان هم قادر به این کشت هست این مؤسسه ناتوان زیر بار نمی‌رفت شما یک چنین مؤسسه ناتوانی را می‌خواهید دستش را باز بگذارید که دور از قانون محاسبات عمومی هر کار دلش خواست بکند کدام یکاز این شرکتها را سراغ دارید که بعد از اینکه تبدیل به شرکت شدند در همان وزارتخانه خودشان مانده باشند؟ همه رفتند و یک عمارت چند طبقه را اجاره کردند. کدام یک از این شرکتها را سراغ دارید که اعضای هیئت مدیره و بازرسان و علی البدالش از ۵ یا ۷ هزار تومان کمتر حقوق داشته باشند؟ شما سراغ ندارید. پس بنابراین انگیزة تبدیل این مؤسسات به شرکتها نمی‌تواند جنبه‌های انتفاعی داشته باشد برای اینکه مخارج اینها اضافه می‌شود و یک مطلب مهم دیگر این است که یکی از وظایف ما نظارت بر بودجه است دارید دانه دانه این سازمانها را تبدیل به شرکت می‌کنید و حقوق خودتان را که نظارت بر بودجه و خرج و دخل مؤسسات دولتی است و ناشی از ملت است ضایع می‌کنید (دکتر دادفر- در بودجه عمومی منظور است) بنده سیر یک لایحه را از موقع تنظیم و تدوین در وزارتخانه تا موقع طرح و تصویبش در مجلس در شرایط امروز عرض می‌کنم و هر جا هم که دیدید ایراد است بفرمائید، رئیس یک اداره‌ای می‌نشیند و هوس می‌کند مثل سایر مؤسسات مؤسسه اش را تبدیل به شرکت کند لایحه‌ای تنظیم می‌کند بعرض وزیر میرساند هیچ وزیری هم تصور نمی‌کنم مخالف باشد که یکی از دستگاههایش اختیارات بیشتر داشته باشد همه موافق هستند وزیر با نظر موافق لایحه را می‌فرستند هیئت دولت در هیئت دولت وقتی یک لایحه از طرف وزارت کشاورزی مثلاً مطرح می‌شود و شبیه آن هم از طرف وزارت بهداری یا از طرف وزارت اقتصاد کی هست که مخالفت کند می‌آید در فراکسیون حزب ایران نوین بنده شنیده‌ام در فراکسیون افراد بسیار با شخصیت و مطلع هستند و با لوایح مخالفت می‌کنند و با اینجور لوایح سست مخالفت می‌کنند اما شما گرفتار تعصب هستید (عباس میرزائی- تعصب در کار نیست) نماینده دولت هم می‌آید می‌نشیند و تصویبش را از شما می‌خواهد (دکتر الموتی- اینطور نیست) خوشحال می‌شوم آقای دکتر الموتی جنابعالی که لیدر بزرگترین و تاریخی ترین فراکسیون از زمان مشروطیت تا بحال هستید همه شما انصاف داشته‌اید ولی تصدیق بف- تعصب در کار نیست) نماینده دولت هم می‌آید می‌نشیند و تصویبش را از شما می‌خواهد (دکتر الموتی- اینطور نیست) خوشحال می‌شوم آقای دکتر الموتی جنابعالی که لیدر بزرگترین و تاریخی ترین فراکسیون از زمان مشروطیت تا بحال هستید همه شما انصاف داشته‌اید ولی تصدیق بفرمائید که ابراز این انصاف عرضه این انصاف شجاعت اخلاقی هم لازم دارد (دکتر الموتی- شاید داشته باشم) انشاءالله اگر حضرتعالی و دوستانتان نگذارید که لوایح سست و غیر مفید در فراکسیون مطرح بشود به نفع شماست و بنفع استحکام حزب شماست و استحکام و پایداری حزب شما برای ما مفید است برای ملت هم مفید است ما دوستدار این حقیقت هستیم که شما در مقابل لوایح سست بایستید این مورد علاقه ما است (مهندس صائبی- تعریفی در مورد لوایح سست یا غیر سست وجود ندارد) این آقای وزیر مشاور که نیستند آقای قوام صدری را عرض می‌کنم نقش ایشان یک نقش حساستری هست ایشان باید در دولت مطرح بفرمایند به این صورت که نماینده دولت هستم و به مجلس شورای ملی می‌روم باید اینقدر اختیار داشته باشم که در هر شرایطی جلوی طرح لوایح سست را بگیرم ایشان هم باید نقششان ارزنده تر از نقش فعلی باشد تقلید بیجا از الگوهای نازیبای کشورهای دیگر برای فراکسیون شما مضر است (دکتر زعفرانلو- آقا نصیحت نفرمائید) همانطور که انقلاب سفید ما یک انقلاب استثنائی بود همانطور که انقلاب ما دارای تمام منافع یک انقلاب حاد بود بدون مضارش همانطور که وقتی یک مسأله تجاوز خارجی مطرح می‌شود همه اقلیت و اکثریت در یک صف قرار داریم (صحیح است) همانطور که فقط استقلال ملی و سیاست مستقل ملی وقتی مطرح است همه ما یکجور فکر می‌کنیم درو از رویه‌های حزبی و همانطور که وقتی حقوق حقه ملت ایران مطرح می‌شود همه ما پشت سر پادشاه خود قرار داریم و حکم یک واحد سیاسی را داریم همینطور هم قبول بفرمائید برای حفظ حیثیت و شأن مجلس صحیح این است که لوایح غیرمفید را مطرح نفرمائید (مهندس صائبی- غیر مفید نیست) بنده اعتقاد دارم که همه شما رشد سیاسی کافی دارید و دلیلش هم این است که روی این صندلیها نشسته‌اید بنام نماینده حزب همه شما قادر و توانائی راهنمائی دولت را دارید من نمی‌توانم قبول کنم که افرادی مثل دکتر دادفر، دکتر الموتی، سعید وزیری و دکتر غنی، مهندس معینی و سایرین رشد سیاسی ندارند و قادر به راهنمائی دولت نیستن دولت را راهنمائی بفرمائید برای اینکه لوایح غیرمفید را به فراکسیون شما نیاورد که سرانجام به مجلس کشیده بشود دولت هم باید ممنون باشد از تذکرات ما به نفع دولت است حیثیت دولت هم محفوظ خواهد ماند.

کو دشمن شوخ چشم چالاک،
تا عیب مرا به من نماید

ما که دوست شما هستیم برای همه شما موفقیت آرزو می‌کنم (احسنت).

رئیس- آقای دکتر دادفر بفرمائید.

دکتر دادفر- لایحه تبدیل بنگاه کل داروئی ایران به شرکت سهامی مطرح است ضمن طرح لایحه دوست عزیزمان آقای نامور مطالبی فرمودند از جمله به جریان کار فراکسیون و حزب ما اشاره کردند و به ما تکلیف کردند که جلوی طرح لوایح غیر مفید را بگیریم من نمیدانم معیار سنجش لوایح غیر مفید و مفید چیست؟ معیار سنجش مفید یا غیر مفید بودن لایحه مجلس است اگر لایحه تصویب شد و نمایندگان ملت یک لایحه‌ای را تصویب کردند مجلس آن را مفید تشخیص داده و وقتی تصویب نکرد یعنی آن را لایحه غیر مفید است پس وقتی لایحه می‌آید وقتی می‌شود درباه مفید بون یا نبودنش اظهار نظر کرد که از محکمه ملی درآمده باشد والا بنده ممکن است یک لایحه را بگویم مفید است دیگری بگوید غیر مفید است برای اینکه یک لایحه با تمام جوانب و آثارش مورد بحث و ا نتقار قرار بگیرد این سازمانها پیش بینی شده البته برای استحضار جنابعالی عرض می‌کنم که در حزب ما نه تنها لوایح مورد بحث قرار می‌گیرد در حوزه‌های پارلمانی ما هم بحث می‌شود اگر یک چهارشنبه تشریف بیاورید می‌بینید که جلسات از ساعت ده صبح تشکیل است و تمام نمایندگان روی لوایخ بحث می‌کنند بعلاوه کمیسیونهای تخصصی حزب هم نظر می‌دهند و بررسی می‌کنند النهایه یک لایحه مثل همین لایحه که به نظر ما مفید است ممکن است به نظر شما غیر مفید باشد یا به نظرهر کسی دیگر غیر مفید باشد شأن دمکراسی و مجلس و عقاید و افکار گوناگون همین است در هیچ مسأله اجتماعی و مملکتی نمی‌شود اتفاق نظر داشت ایراد شد به تبدیل بعضی از سازمانهیا دولتی به شرکت سهامی اولاً من برای اطلاعتان عرض می‌کنم این سازمانها تمامش ۹ سازمان است و ما مفید تشخیص دادیم قانون محاسبات عمومی که در دوره گذشته تصویب شد در آنجا برای اینکه تکلیف این سازمانها روشن بشود بدولت تکلیف شد که ظر سه ماه آن سازمانهائی که می‌خواهد تحت قانون محاسبات عمومی باشد نگاهدارد و آنهائی را که می‌خواهد به صورت بازرگانی اداره بکند در ظرف این مدت لوایحش را به مجلس بدهد دولت ظرف این مدت لوایحش را به مجلس بدهد دولت ظرف این مدت صورت داد حالا چرا باید شرکت بشود یک بحث دیگری است صحبت یک وقت سر اصل است یک وقت سر اجرای اصول. اگر ما نسبت به اداره یک شرکت ایراد داریم مدیر را ناتوان میدانیم طرز مدیریت را بد میدانیم این یک بحثی است یک وقت هم هست که میگوئیم اصلاً چرا این یک شرکت است و سازمان نیست تصدیق می‌فرمایند با گسترشی که در دنیا هست وظیفه دولتها در دنیاز امروز فقط و فقط حفظ نظم و تأمین امنیت نیست دولتها در قرن ۱۴ و ۱۵ و ۱۶ یک وظیفه داشتند و امروز در قرن بیستم دولت رهبری اقتصادی و اجتماعی و نبض و حیات اجتماعی یک ملت را در دست دارد برای ایفای این وظایف احتیاج به سازمانهائی در مملکت دارد این دارو از طرف بخش خصوصی وارد می‌شود دولت برای اینکه این دارو ارزان به دست مصرف کننده و مردم برسد و بداند چه داروئی به چه قیمت فروخته می‌شود و از کجا می‌آید قیمتش چیست و بعلاوه خودش یکی از بزرگترین مصرف کنندگان دارو است برای داروخانه‌ها و بیمارستانهای شیرو خورشید و خیریه و غیره می‌گوید من عوض اینکه بروم دارو را از یک داروخانه و از یک وارد کننده بخرم به قیمتی که معلوم نیست چقدر فاکتور کند و به من بدهد خودم یک مؤسسه‌ای درست می‌کنم که برای من این دارو را بیاورد حالا بحث بر این است که این مؤسسه را بگوئیم وزارتخانه، سازمان که برای خردی پنی سیلین مناقصه بین المللی بگذارد که تا آن آگهی مدتش تمام بشود صورت جلسات تمام شود و برنده معلوم بشود اصلاً وقت استفاده از این دارو گذشته باشد یا بشود شرکت که دارو را به موقع بخرد و به قیمت بخرد مثل یک تاجر، کدام یک بهتر است؟ آیا ما می‌توانیم امروز واردات دارو را تابع قانون محاسبات بکنیم و برای خریدن سرنگ و پنی سیلین و غیره هر روز آگهی مناقصه منتشر بکنیم؟ (احتشامی- معاملات خارجی می‌کنند) در این لایحه بحث می‌کنیم بعد بفرمائید بحث کنید مسئله مراحل قضیه است پس به این ترتیب دولت یک مقدار کارهای تصدی دارد و یک مقدار کارهای حاکمیت مطالبی که در حیطه کارهای حاکمیت دولت قرار می‌گیرد حق با شما است و همینطور که تصویب کردید قوانین مربوط هست تمام سازمانها مسئولیت دارند هر کدام یک وظیفه دارند شهربانی وظیفه‌ای دارد وزارت آموزش و پرورش مسئولیتی دارد وزارت بهداری مسئولیتی دارد و چه و چه. اما یک مقدار کارهای تصدی برای دولت هست که از این کارهای تصدی، دولت دو منظور دارد اولاً اداره کردن یک کار و امری که با حیات اقتصادی و اجتماعی مردم سر و کار دارد و سررشته پیدا کردن ازآن کار و جلوگیری از اجحاف بخش خصوصی و تأمین موارد احتیاج جامعه اگر ما بگذاریم امر وارد کردن دارو را احیاناً به اختیار بخش خصوصی یک روز هیچ کس دلش نخواهد پنی سیلین وارد کند یک روز شما میبنید که در بازار پنی سیلین نیست آنوقت ببینید تکلیف دولت چیست؟ دولت در بودجه وقتی سازمانش را ندارد بودجه اش را ندارد و پولش رانداردچه جور وارد کند لایحه بیاورد که مجلس اجازه صد هزار تومان پول به من بده که پنی سیلین کم است تا وارد کنم کی وارد کند مورد بخصوصی ندارد پس این یک مسئله‌ای نیست که دولت خودش قانونی بگذراند که بخش خصوصی بیاورد بفروشد دولت در اینجا اولاًاز نظر تصدی یک شرکت درست می‌کند و از نظر وظیفه کلی اجتماعی و مسئولیت در مقابل مردم باید این کار را بکند پس در امور بازرگانی سازمانهای دولت باید به صورت بازرگانی اداره بشود یا به صورت اداری بنده تصور نمی‌کنم یک آدمی پیدا بشود که بگوید کار بازرگانی را دولت باید با سیستم اداری و وزارتخانه‌ای اداره بکند وقتی ما اصل سازمانش را جلو چشم می‌بینیم وقتی گفتیم بنگاه کل داروئی را لازم داریم باید بگوئیم این را چه جوری باید اداره کنیم تا حداکثر منفعتی که از تأسیس این سازمان لازم است به دست بیاید اینجا برمیخوریم به اینکه باید به صورت بازرگانی اداره بشود البته در قسمتی از فرمایشاتتان عنوان فرمودید که چرا پیشنهاد نماینده محترم حزب مردم در مورد این شرکتها ردشد دلیلش در خودش است الان دولت گندم وارد می‌کند از قیمت تمام شده کمتر فرض بفرمائید در یک شهرستان توزیع می‌کند این دولت وظیفه دارد بنده نمی‌توانم الان بگویم گندم تنی ۸۰ تومان تمام شد ۵۰ تومان کرایه حمل ۱۵۰ تومان می‌فروشیم در این مورد دولت باید مجانی بدهد یا صد تومان بفروشد دولت در اینجا وظیفه انتفاعی ندارد وظیفه ارشادی و مسئولیت خودش رادارد بدیهی است از خزانه عمومی مملکت در حدی که تشخیص بدهد و مجلس تصویب بکند و نمایندگان محترم بررسی بکنند کمک بشود مگر اینکه به اصل این کمکها، معتقد نباشیم بودجه این شرکتها را فرمودید باید عرض کنم که اگر به کتابچه بودجه سال گذشته مراجعه بفرمائید بودجه مؤسسات انتفاعی و غیر انتفاعی و بازرگانی و شرکتها کلاً همه اش دخلاً و خرجاً دربودجه منظور شده است رسیدگی شده ممکن است در موقع طرح بودجه بفرمائید یک شرکت سهامی چقدر خرج آن بود و چرا کمک مالی به او شده شما حق دارید و باید بپرسید این در بودجه کل مملکتی منظور است و تک تک منظور شده است اینکه ما در بعضی مواقع اصول را مطرح می‌کنیم و برای لوایحی که دراینجا بررسی می‌کنیم صحبت مفصل نمی‌کنیم برای این است که مادر فراکسیون و در کمیته‌ها و کمیسیون‌های مخصوص بکرات بحث کرده‌ایم با دولت، نماینده دولت و وزراءو وقتی باصالت یک فکر معتقد شدیم مطرح می‌کنیم ولی هیچ بدمان نمی‌آید و خوشوقت می‌شویم اگر فکرمان نطقه ضعفی دارد جنابعالی بفرمائید با هم تعاطی فکر می‌کنیم ببینیم کدام یک از تزها بهتر است حالا این تز مطرح است بفرمائید یک سازمان چرا شرکت سهامی می‌شود برای اینکه هیئت مدیره اش می‌گوید پنج هزار تومان حقوق بگیر و بنده می‌گویم برای وارد کردن یک میلیارد تومان دارو و برای مملکت یک شرکت تجارتی لازم است حالا شما یک مدیری پیدا کنید که ماهیانه دو هزار تومان بگیرد این چه ارتباطی با اصل فکر دارد در موقع طرح بودجه بفرمائید ۵ هزار تومان نگیرد و سه هزار تومان بگیرد آنوقت می‌بینیم به کسی که مدیریت این دستگاه را می‌خواهیم بدهیم آیا با سه هزار تومان کار می‌کند؟ درست کار می‌کند؟ سالم کار می‌کند؟ این دستگاه را خوب میچرخاند؟ مدیر هست؟ ولی وقتی می‌بینیم کم می‌دهیم و نمی‌شود، زیاد می‌دهیم. پس فرع را با اصل قاطی نکنیم ما نمی‌توانیم امروز بیائیم یک اصولی را ندیده بگیریم وکاری که اصلاً باید تجارتی باشد این را به سازمانهای اداری اداره کنیم و بشود مثل سابق که سازمانها می‌چرخید این ۹ شرکت در سازمانهای دولتی که چند فقره در جلسه گذشته طرح شد و چند فقره اش امروز طرح می‌شود بر اثر ماده ۹۶ قانون محاسبات عمومی جدیدی است که تصویب شده و دولت هم مکلف به تقدیم بود این سازمانها را تشخیص داده که می‌خواهد به صورت بازرگانی اداره کند اگر جنابعالی تصور میفرمائید که شرکت سهامی کل داورئی ایران به صورت بازرگانی اداره نشود و به صورت اداری اداره بشود و برای خرید سرنگ و دوا مناقصه بگذارند و صورت جلسه و مزایده و غیره بگذارند اگر واقعاُ اینطور فکر می‌کنید حرفی نیست اگر این بهتر است که ما فکر می‌کنیم این بهتر نیست و دولت وظیفه تصدی دارد وتجارت تشریفات برنمیدارد بازار را ملاحظه بفرمائید که صبح تا غروب با تغییر دلار کلی قیمت پائیت و بالا می‌رود، بگوئیم هنوز مناقصه منتشر نشده نتیجه از بین رفتن برنامه‌ها ودیر رسیدن مال التجاره و خراب شدن در انبارها و هزار عیب دیگر است خلاصه ضمن تشکر فراوان از راهنمائیهائی که جنابعالی فرمودید وعنوان کردید که در فراکسیون جلوی لوایح سست را بگیرید بنده این مطلب را در پایان عرایضم تذکر می‌دهم اصولاً هر لایحه‌ای قبل از اینکه به فراکسیون بیاید مدارج و مراحلی را طی کرده که نمیواند این لایحه سست تلقی شود محکم است این لایحه به تکمیل و اصلاح فکر وقتی نتیجه شد به صورت قانون تعارض پیدا می‌کند البته در تنظیم موارد آن فکر وعقیده و مطلب ممکن است نظرات مختلف باشد اکثریت هم هر طور تصمیم گرفت عمل می‌شود در این بحثی نیست که ما همه عاشق وطنمان هستیم عاشق اصلاحات مملکت مان هستیم می‌خواهیم بهترین راه حلها را برای پیشرفت مملکت مان پیدا کنیم تعاطی فکر می‌کنیم تبادل نظر می‌کنیم تذکرات آقایان را قطعاً تا حدودی که ببینیم و تشخیص بدهیم که مفید است بنده به سهم خودم قبول می‌کنم چرا نکنم آقایان هم اگر یک تزی ارائه کردنددیدند آن تز غلط است باید بپذیرند که غلط است راجع به تبدیل بعضی از سازمانهای دولت به شرکتها ایراد گرفتید بعقیده بنده صد در صد غلط است اگر بخواهیم این شرکتها را به صورت سازمانی اداره کنیم این سازمانها به طور کلی از بین می‌روند وهدفهائی که از تأسیس این سازمانها در نظر داشتیم به طور کلی نابود می‌شوند پس غلط است و شما هم باید بپذیرید که دراین ایراد اشتباه کرده‌اید اگر روزی شما یک ایرادحسابی کردید ما میگوئیم که ما اشتباه کرده‌ایم و می‌پذیریم توفیق همه نمایندگان محترم را آرزو می‌کنم.

رئیس- آقای فرهادپور فرمایشی دارید تشریف بیاورید.

فرهادپور- با اجازه مقام ریاست امروز ۴ لایحه که از نظر کلی در یک جهت هستند و ما نسبت به هر ۴ لایحه از نظر اصلی نظر مخالف داریم در اینجا مطرح است که در مورد هر کدام از این لوایح بر اساس زمانی که آئین نامه اجازه می‌دهد می‌شود طبق مقررات صحبت کرد بنده از مقام ریاست اجازه می‌خواهم برای صرفه جوئی در وقت که در هر لایحه از امکان آئین نامه‌ای استفاده بکنیم فرصت این باشد که در همین یک لایحه بحث کاملی بکنیم چنانچه اکثریت قانع شدند که نسبت به هر ۴ لایحه تصمیم ونظر ما را بپذیرند اگر هم قانع نشدند که ما تکلیف خود را نسبت به هر ۴ لایحه بدانیم در اینجا یک اختلاف نظرهست دولت معتقد است که مؤسساتی را ضرورت داردبر اساس ضابطه و مقررات شرکتی اداره بکند من خیلی خوشوقت می‌شدم که اگر براین پایه مطالعه‌ای می‌شد و استدلالی بااین اصل توأم بود که چرا و به چه دلیل این مؤسسه شرکت می‌شود و چرا وبه چه دلیل فلان مؤسسه شرکت نمی‌شود. اما ایراد اصلی ما بر شرکت شدن این مؤسسات پیش بینی افزایش هزینه این مؤسسات از جهت آزادی عملی است که پیدا می‌کنند همکاران ارجمند از جناح اکثریت اکثراً اشاره می‌فرمایند که باستناد مادة ۹۶ قانون محاسبات عمومی جدید موظف بودند این کار را بکنند. اینطور نیست، ما در ماده ۹۶ پس از بحث مفصل و توضیح این مطلب به جناب آقای دکتر دادفر که قانون محاسبات جدید بر اساس رفع مشکلات کلی دولت به تصویب رسید و دیگر آن مشکلات، موانع و اشکالاتی را که فکر می‌فرمایند و شاید به سابقه ذهنی از قانون محاسبات قدیم می‌فرمایند در این قانون وجود ندارد بنابراین بر اساس ماده ۹۶ این قانون دولت موظف نبود که حتماً اینها را شرکت کند موظف بود آن را که بر اساس پیش بینی، مطالعه، و دقت از نظر جنبه اقتصادی لازم میداند شرکت بکند و این شرکت یک اساس و یک وظیفه‌ای دارد سرمایه‌ای به آن می‌دهند و نتیجه‌ای از آن می‌خواهند به طور قطع و یقین اگر شما برای یک مؤسسه‌ای پیش بینی و تصور ضرر بکنید این بی ربط است بگوئیم شرکت، خاطر مبارک جنابعالی را اطمینان می‌دهم که با قانون محاسبات جدید برای اداره کردن این مؤسسات دست و پای دولت بسته نبود آنچه دست و پای دولت را می‌بندد و به همان دلیل اینها فرار می‌کنند و می‌خواهند شرکت بشوند قانون استخدام است قانون استخدام اجازه توسعه بیجا، استخدامهای جدید، افزایش حقوق بی ربط را نمی‌دهد و بسته است در صورتی که خود شما میدانید که الان هیچ نسبت و تناسب و هیچ شباهتی نیست بین حقوقی که در مؤسسات به صورت شرکت دولتی به مدیران به هیئت مدیره‌ها به بازرسها می‌دهند با حقوقی که برای سنگینترین وظیفه در دستگاههای دولت می‌دهند حقوق یک مدیر کل که از صبح تا غروب سنگینترین وظیفه را انجام می‌دهد بایک بازرس دولت در فلان شرکت تجارتی که دولت ساخته که شاید سالی یک بیلان را رسیدگی می‌کند و هفته‌ای یک مرتبه سری می‌زند به هیچ وجه قابل مقایسه نیست (دکتر ناوی- حقوق کارمندان کم است) بله حقوق کارمندان کم است حقوق مدیر کل هم کم است به نسبت حقوقهائی که در شرکتها می‌دهند عرض نکردم سطح حقوقها را نبرید بالا ولی خود شما آقای دکتر ناوی نمی‌توانید به یک مدیر کل در وزارتخانه باندازه یک مدیر عامل یا یک عضو هیئت مدیره شرکت حقوق بدهید حتی یک معاون وزارتخانه به اندازه آن نمی‌تواند حقوق بگیرد (یک نفر از نمایندگان- مشمول قانون استخدام است) اجازه بفرمائید الان عرض می‌کنم این شرکتها صرفاً از جهت استفاده از آزادی از مقررات قانون استخدام تشکیل می‌شوند آقای دکتر دادفر از دستگاههای دولتی سؤال کنید اینها به هیچ وجه مشکلاتی از نظر قوانین و مقررات مالی و خریدها نداشته و ندارند بخصوص که با این قانون ما دستشان را کاملاً باز گذاشته‌ایم اینها تازه با قانون استخدام دولتی شدند شتر مرغ یعنی منافعی که در قانون استخدام دولتی ممکن است برای عضوی وجود داشته باشد با خودشان می‌برند و ازتمام امکانات و تسهیلات استخدامی و مزایا و حقوق واضافات در دستگاه شرکت هم استفاده می‌کنند یعنی بر اساس ضابطه‌ای که در قبل بود انتقال از یک موسسه مشمول به یک مؤسسه غیر مشمول غیر ممکن بود ولی حالا ما به موجب قانون اجازه می‌دهیم کارمندی که در یک مؤسسه مشمول کار می‌کند بتواند به یک مؤسسه غیر مشمول منتقل شود و ضابطه استخدامی که می‌خواهد برای خودش حفظ کند برود به آن شرکت از مقررات آن شرکت برای حقوقش استفاده کند این را نه یکی نه ده تا نه صد تا هزار تا بنده نشان میهیم افرادی هستند که رفته‌اند بنده نمونه‌هایش را برایتان می‌آورم که قانون استخدام را برای خودشان نگهداشته و تفاوت مزایا میگیرن نشان می‌دهم آدمی که ۸۰۰ تومان حقوق استخدامی او است بدون شرکت و ۸ هزار تومان از شرکت حقوق می‌گیرد این اساس کار است بنابراین شما غصه این را نخورید که شرکت داروئی یا بنگاه داروئی برای خرید پنی سیلین یا دارو لازم است که مناقصه بگذارد چون هیچ ضرورتی ندارد دو دستش باز است خیلی هم دستش باز است نه تنها او مناقصه نمی‌گذارد بلکه برای سایر دستگاهها او قیمت می‌دهد ولی متأسفانه باید عرض کنم که نه بصورت بنگاهی نه به صورت شرکتی نه آن هدفی که شما می‌خواهید که خاطرم می‌آید خود جنابعالی یک روز اینجا دو تا دوای مشابه را گذاشتید و گفتید که قیمت این دو دوای مشابه در دو کشور مختلف چند برابر تفاوت دارد شما این وعده را می‌دهید که باشرکت شدن بنگاه داروئی قیمتها گرانتر از قیمت آن دوا در کشور دیگر نباشد؟ پس هدفی که ما داریم برای این کار حتی در پایان این لایحه از نظر اختصاصی این مورد نوشته نشد که تأمین احتیاجات داروئی دستگاههای دولتی و وابسته به دولت کلاً منحصر به این شرکت است اینکه شما می‌خواهید دارو وارد کنید واحتیاجات داروئی مملکت را مرتفع نمائید لااقل وظیفه این شرکت را می‌گذاشتید که موظف باشد به تأمین احتیاجات داروئی تمام مؤسسات دولتی، دیگر آنها نروند در خیابان ناصرخسرو از بخش خصوصی بخرند و این وظیفه را اقلاً این شرکت انجام بدهد تمام بحث مادر مورد این لایحه وسه لایحه نظیرش آقای دکتر دادفر مربوط است به افزایش هزینه‌های این مؤسسات به همین مناسبت بنده پیشنهاد کردم از وبودجه عمومی به این مؤسسات بعنوان شرکت کمک نشود مثالی که زدید راجع به غله به هیچ وجه صادق به این مورد نیست در آن مورد دولت اگر درخواست از شرکت بر اساس ضابطه صحیح جنسی را که آورده روی حساب تجارتی بدون تجاوز به مصرف کننده و تجاوز قیمت می‌خرد بعد می‌گوید به حساب من ضررش را من می‌دهم برو به فلان جا به نصف قیمت بفروش این هیچ اشکالی ندارد وقتی که این مؤسسات برای افزایش هزینه‌ها یشان در یک تنگنا نباشند و مقید نباشند که گر خرجت از دخلت تجاوز کرد کسی به تو نخواهد داد بدون هزینه، دولت را در مقابل خرج انجام شده و تعهد انجام شده قرار می‌دهند، بنده و جنابعالی که چند سال است بنده که چهار سال در خدمتتان هستم موضوع بودجه این مؤسسات تصویبی نسبت استحضاری است میدانید در بودجه خطی می‌کشند دور ارقام بودجه دولت و آن را شما تصویب می‌کنید و بعد شما می‌خوانید و ما می‌بینیم و آن را برمیدارند و می‌روند شما به کلش رأی نمی‌دهید و کل را تصویب نمی‌کنید بودجه مؤسسات انتفاعی و شرکتها را تصویب نمی‌کنید یک چیزی را اطلاع می‌دهند درآن کتابچه‌ها و می‌آورند اینجا در آن هم ما دخل و تصرفی نداریم، النهایه خرجی که شده و به گردن دستگاهی گذاشته شده این تعهد دولت است و بعد موظف می‌شود بدهد تا دخانیات فعلی یک وزارتخانه بشود در خیابان فرصت یا جای دیگر نمیدانم کجاست که سالهای سال هم اداره می‌شد صریح بگویم بعنوان شرکتی هم خوب کار نمی‌کند بلکه حق انحصار است که می‌گیرد و به مجردی که اسم شرکت گذاشتید هیأت عامل و مدیر عامل و دستگاه مدیره پیدا کرد و اینها از آن اداره قدیم بدشان آمد و آنجا آئی شد، آن ساختمان کثیف شد و نمیدانم چرا آمدند توی یک خیابان عمارتی گرفتند و ماهی ۲۱ هزار تومان اجاره گردن دولت گذاشتند، بخدا هر ساختمانی که از ۳۰ اطاق بیشتر دارد صاحبش دنبال این می‌گردد که یک مؤسسه دولتی مستأجرش باشد بگردید در تمام تهران اگر غیر از این بود مگر دولت موظف ا ست قیمتهای گزاف بپردازد و مخارج گزافی را تحمل کند، برای ضابطه و اطمینان خاطر یک پیشنهاد کردیم که به این مؤسسات از بودجه دولتی کمک نشود متأسفانه تعصب حزبی برخلاف منطق چون همه شما قبول دارید که شرکت بخاطر این است که یک کاری را انجام بدهد اگر می‌خواهد تعدیل کننده باشد اگر می‌خواهد مقایسه ایجاد بکنید با بخش خصوصی این شرکت باید به فرمی عمل بکند که برای دولت نتیجه کارش نمودار باشد که نسبت به دیگران هم به همان کیفیت کنترل کند، بنده با این وضع می‌بینم شرکتهای دولتی با هزینه هائی که ایجاد می‌کنند حتی یک قیمت تثبیت شده بالا به ضرر مصرف کننده به وجود می‌آورند چون وقتی تمام هزینه‌ها را قسمت کنند در تولید یا کاری که شرکت می‌کند نتیجتاً قیمت بالا می‌رود و وقتی یک مؤسسه دولتی با قیمت بالا مصرف جنسی را عرضه کرد چطور از بخش خصوصی می‌خواهید قیمت را پائین تر بیاورد بنده عرض می‌کنم دستگاههای دولتی به صورت شرکت وقتی به این کیفیت عمل می‌کنند و وقتی ضابطه‌ای ندارند که جلو ضرر آنها گرفته شود عامل مؤثر در افزایش قیمت هستند جوری سطح قیمت را در بازار عمومی نگاه می‌دارند که حتی به بخش خصوصی هم ما نمی‌توانیم این ایراد را بگیریم که تو چرا باین قیمت می‌فروشی وقتی فروشگاه فردوسی یک قران گرانتر از او می‌فروشد باین مناسبت بنده خواستم عرض کنم اگر مصلحت میدانید لابد مطالعه کرده‌اید و این مؤسسات را ضروری میدانید از نظر اقتصادی که به صورت شرکت اداره شود، انصاف بدهید و عنایتی به این عرایض بفرمائید پیشنهاد ما را در مورد منع پرداخت کمک به این شرکتها قبول بفرمائید تا در عین حال که نظر شما که مطالعه کرده‌اید تصویب بشود و ضابطه‌ای هم باشد که این شرکتها به امید گرفتن کمک از دستگاه دولت مخارجشان را زیاد نکنند و گشاده دستی نکنند و از خزانه عمومی حاتم بخشی بفرمایند اما خارج از این بحث در اینجا همکار محترم من جناب آقای نامور از همکاران اکثریتی خواستند که واقعاً توجه و عنایت به آنچه که ایشان گفتند و بنده هم آن را تأیید و تکرار می‌کنم به نفع مملکت و بنفع شما و بنفع حزب شما و دولت شماست قبول هر لایحه و قبول هر نظری که نماینده دولت دارد و بعد وقتی به جلسه مجلس آمد چون از طرف اکثریت قبول شده است متأسفانه بر اساس روال به تعصب کشیده می‌شود این را محبت کنید و در همان فراکسیونتان رد کنید یا اصلاح کنید تا کار ما در جلسه به جنبه‌های تعصبی و رد کردن یک حرف حساب بر اساس یک نوع تعصب حزبی نکشد شما به کرات فرموده‌اید که ما عاشق افکار خودمان نیستیم و آقای دکتر الموتی بکرات گفتند که پیشنهاد بدهید اصلاحیه بدهید ما قبول می‌کنیم و ما یک خط پیشنهاد کردیم که به شرکتها از بودجه دولتی کمک نشود فقط یک خط، سرمایه با دادن ضرر سالیانه شرکت فرق دارد افزایش سرمایه را خواستید و لازم داشتید بدهید سرمایه اضافه بکنید کمک به عدم توازن دخل وخرج یک شرکت هر وقت کردید آن شرکت دیگر تحت ضابطه‌ای که سعی کند نتیجه کارش متناسب باشد با مخارجش قرار نمی‌گیرد، نمونه بسیار روشنش را دارید شرکت واحد اتوبوسرانی اگر امید اولیای شرکت از کمک گرفتن از بودجه دولتی بریده شود بطور قطع در گشاده دستی و افزایش هزینه آنقدر خودداری خواهند کرد که اگر بابت این سرمایه عظیم که در مؤسسات انتفاعی و بازرگانی و شرکت سهامی گذاشته شده نفعی به بودجه عمومی نمی‌دهند لااقل از بودجه عمومی هم کمک دریافت نکنند آقای دکتر الموتی این را صریح به شما عرض می‌کنم که این نظری بود که آقای هویدا نخست وزیر حزبی شما در سال اول نخست وزیری خودشان در مورد بودجه سا ل۴۴ در مورد مؤسسات انتفاعی گفتند حالا اگر منطق ایشان عوض شده یا نظرشان عوض شده یا حزب خلاف نظر ایشان تصمیم می‌گیرد، مؤسسات انتفاعی با سرمایه دولت اداره شود مطلب دیگریست، ایشان رسما گفتند که از بودجه دولت به شما کمک نباید بشود و نخواهد شد بنده هم اینجا اگر می‌فرمودید که این نظر تأمین است حرفی نداشتیم ولی اینقدر که با صراحت و شجاعت و لجبازی در مورد یک حرف حساب آمدید رد کردید و یک تصمیم که به نفع شما و دولت شما برای کنترل مؤسسات انتفاعی است قبول نفرمودید شاید به ما این نظر را بدهد که خدای نکرده خودتان پیش پیش میدانید که شرکت ضرر خواهد کرد و این مژده بدی است.

- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای صادق احمدی وزیر دادگستری

۱۰- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای صادق احمدی وزیر دادگستری.

رئیس- آقای صادق احمدی بفرمائید.

صادق احمدی (وزیر دادگستری)- با اجازه مقام ریاست لایحه‌ای که در مورد اصلاح قانون تصفیه ا مور ورشکستگی تقدیم می‌کنم لازم میدانم توضیحات مختصری باستحضار برسانم به طوری که نمایندگان محترم استحضار دارند یکی از اقدامات مؤثری که برای تأمین و تصمیم عدالت قضائی کمال ضرورت را دارد اصلاح قوانین موجود است، به منظور حذف تشریفات زاید دادرسی، تصور نشود اصلاح قانون یعنی اینکه تمام این تشریفات را ما حذف بکنیم چون دردادرسی بعضی از تشریفات کمال ضرورت را دارد در تمام کشورهای راقبه دنیا آن تشریفات لازم در قوانین هست، اصلاح قوانین به منظور حذف تشریفات زاید است برای اینکه آن قانون بتواند در اسرع وقت ممکن در امر دادگستری حق را به حقدار بدهد این کار را از چندی قبل در دادگستری شروع شده همانطور که چندی قبل در پشت این تریبون بعرض نمایندگان محترم رساندم به منظور اینکه بتواند دستگاه دادگستری همگام با انقلاب قدمهای مؤثری دربسط و تعمیم عدالت بردارد و وظیفه اصلی و اساسی خودش را که اجرای عدالت قضائی است اجرای یک سلسله اقدامات ضروری است که شاید مقدم بر هم اصلاح قوانین باشد که ابزار کار قاضی است البته یک رشته اقدامات دیگری هم باید بشود که امیدوار هستیم آن اقدامات را هم بتوانیم در اسرع وقت و بنحو شایسته انجام بدهیم تا دادگستری مناسب با روح زمان و انقلاب عظیم ایران باشد (احسنت) بعضی‌ها جسته و گریخته تذکر می‌دهند یا درمطبوعات منعکس می‌شود که اصلاح قانون ما به اندازة کافی قانون داریم البته این مطلب به نظر بنده درست نیست ممکن است قانون زیاد داشته باشیم اما قوانین بایستی با روح زمان تغییر کند و اصلاح بشود قانونی که مربوط به ۵۰ سال قبل است معلوم نیست که امروز با مملکت ما که در حال تحول عظیم و شگرفی است تناسبی داشته باشد ما قوانین را بایستی با روح زمان عوض کنیم و اصلاح کنیم و تشریفات زاید را حذف کنیم برای اینکه به هدف نهائی در اسرع وقت و بنحو شایسته برسیم و موجبات احقاق حق مراجعین به دستگاه عدالت را فراهم کنیم بنابراین بنده ابائی ندارم از اینکه عرض کنم کمیسیون‌های متعددی داریم از افراد مطلع وحقوقدان که قوانین را بررسی می‌کنند و پیشنهاد اصلاحیش را تقدیم مجلس خواهیم کرد آنچه مورد تقاضای بنده است و یک بار هم پشت این تریبون عرض کردم این قوانینی که تقدیم می‌شود به مجلس باید در مطبوعات منعکس بشود چون قانون برای مردم است حضار محترم نمایندگان مردم هستند و در کمیسیون‌های پارلمانی بحث و فحص می‌شود با حضور نمایندگان دولت ولی خیلی افراد در خارج از مجلس هستند که حقوقدان هستند و صاحب درد هستند و صاحبنظر هستند و اطلاعات ونظراتی دارند که بایستی بگویند همانطور که قانون اساسی ما می‌گوید که مذاکرات مجلس بایستی در روزنامه منتشر بشود تا عامه ناس مطلع بشود و اگر کسب نظری دارد برنگارد تا با توجه به آن تصمیمات مقتضی اتخاذ شود استدعای بنده این است این قوانین که داده می‌شود و مربوط به همه مردم است، مثل قانون مربوط به ورشکستگان که استحضار دارید یکی از گرفتاریهای ما همین ورشکستگان هستند چون غالباً هم ورشکسته در حال حاضر ناراحت است که خیلی دیر تکلیفش معلوم می‌شود و هم آنها که طلبی دارند وضع متزلزلی دارند بنابراین انعکاس این قوانین در مطبوعات و جلب نظر صاحب نظران فوق العاده مفید است استدعای بنده این است که این کار بشود تا همه کسانی که اطلاعاتی دارند اطلاعات خودشان را اعلام بکنند مادر کمیسیون با حضور نمایندگان محترم اعضای کمیسیون‌ها پیشنهاد اتی که برسد بررسی می‌کنیم آنچه را که مصلحت باشد و صحیح و اصولی باشد در نظر می‌گیرم و با توجه بآن قانون را اصلاح می‌کنیم چون همانطور که میدانید همه چیز را همگان دانند در مملکت افرادی هستند که خیلی از بنده محققاً بیشتر اطلاع دارند و چون صاحب درد بوده‌اند بهتر می‌توانند به مشکلات کار توجه بکنند و تذکر بدهند استدعای بنده این است که به ترتیبی هر طور که مقام ریاست مصلحت بدانند این قواین منعکس بشود چند روز دیگر قانون آئین دادرسی کیفری را می‌دهیم که این قانون با همه مردم سر و کار دارد و حساسیت فوق العاده دارد افراد حقوقدانی در گوشه و کنار مملکت هستند اینها اگر از نظرات خودشان از راهنمائیهائی خودشان ما را مطلع کنند قانون خیلی بهتر اصلاح می‌شود و دیگر احتیاج پیدا نمی‌کنیم قانونی که می‌گذرد ظرف مدت کوتاهی اصلاحیه اش را بیاورم این قانون در بیست ماده و دوتبصره تهیه شده تقدیم می‌کنم وامیدوارم راهنمائیهای ارزنده نمایندگان محترم در کمیسیون‌ها بتواند در اصلاح یک قانونی که با رشد اقتصادی مملکت، جهتش اقتصادی مملکت، با روح زمان و انقلاب مملکت، واقعاً تطبیق داشته باشد از تصویب مجلسین بگذرد و ما بتوانیم با ابراز کار بهتری مجری صدیقی برای منویات شاهنشاه آریامهر و مجلسین محترم باشیم. متشکرم.

رئیس- لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای مهندس ظهیری معاون وزارت آب و برق

۱۱- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای مهندس ظهیری معاون وزارت آب و برق.

رئیس- آقای مهندس ظهیری بفرمائید.

مهندس ظهیری (معاون وزارت آب و برق)- با کسب اجازه از مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی و نمایندگان محترم چون با توسعه روز افزون تأسیسات عمرانی آب و برق و گاز و مخابرات و احتیاج به شبکه‌های تعمیم یافته آن حفظ و حراست آنها باید بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد و از طرفی قانون خاصی برای این کار بایستی تهیه شود تا اخلال کنندگان در این کار مجازات شوند لایحه‌ای در ۶ ماده و یک تبصره تهیه شده که تقدیم ساحت مقدس مجلس شورای ملی می‌شود تا پس از بررسی و تصویب مورد اجرا قرار گیرد.

رئیس- لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی

۱۲- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی.

رئیس- آقای دکتر کاشفی بفرمائید.

دکتر کاشفی (معاون وزارت دارائی)ـبا اجازه مقام محترم ریاست لایحه ایست مربوط به ۷۴۰ میلیون ریال اعتبار اضافی که در تعطیلات تابستانی مجلسین با استفاده از ماده ۳۰ قانون محاسبات عمومی به تصویب هیئت وزیران و تأیید دیوان محاسبات رسیده برای تأیید نهائی تقدیم می‌شود.

رئیس- لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- ادامه مذاکره و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام راجع به لایحه تبدیل بنگاه کل داروئی ایران به شرکت سهامی و ارسال به مجلس سنا

۱۳- ادامه مذاکره و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام راجع به لایحه تبدیل بنگاه کل داروئی ایران به شرکت سهامی و ارسال به مجلس سنا.

رئیس- آقای مجید موسوی بفرمائید.

مجید موسوی (رئیس کمیسیون امور استخدام)- بنده از اطلاعات و دانش اداری جناب آقای فرهادپور اطلاع دارم و فکر می‌کنم اگر کمی بیشتر روی این لایحه مربوط به شرکتها مطالعه می‌فرمودند شاید یک مقدار زیادی از آن بدبینی هائی که در ذهنشان راه پیدا کرده رفع می‌شد اولاً بنده ناچارم خیلی باختصار در مورد روش فراکسیون اینجا مطالبی را اشاره کنم گرچه آقای دکتر دادفر فرمودند، در فراکسیون آئین نامه‌ای داریم وخیلی باختصار اشاره می‌کنم لوایح دولت وقتی می‌آید قبل از اینکه در یک جمع وسیع تری مطرح شود در حوزه‌های پارلمانی که به صورت ده پانزده نفری است بررسی می‌شود هر حوزه نظراتش را به وسیله مسئول حوزه برای کمیته مرکزی که مجموعه‌ای از مسئولان حوزه‌ها و لیدر فراکسیون هست و نماینده دولت هم در هر مورد شرکت دارد این نظرات به وسیلة مسئول حوزه مطرح می‌شود ولوایحی بود که بنده در این مدت شاهد عینی بودم که این لوایح بعلت نواقصی که داشته اصلاً مطرح نشده است و به کمیته و به فراکسیون گزارش نشده یا در بعضی موارد دولت قبل از تقدیم در مجلس ناچار شده اصلاحات مورد درخواست حزب را تأمین کند و بعد لایحه را به مجلس شورای ملی تقدیم نماید معهذا این دقتها ای بسا کافی نباشد در کمیسیون ما هم همین روش را اعمال می‌کنیم در موضوع مؤسساتی که به صورت شرکت از طرف دولت لوایحی آوردند بنده چون مسئول کمیسیونی هستم که این لوایح بدواً در آن کمیسیون مطرح شده است از این ظر ناچارم توضیحاتی خدمتتان عرض کنم در قانون محاسبات عمومی سه واحد سازمانی برای دولت پیش بینی شده است یعنی دولت یا دارای وزارتخانه است یا واحد دولتی و یا شرکت دولتی یعنی نمی‌تواند از این سه حالت یک تشکیلات دولتی خارج باشد حکم هر کدام از اینها در قانون محاسبات عمومی روشن است جناب آقای فرهادپور فرمودند که نگرانی دارند یک نگرانی عمده شان در شرکتهائی است که مجوز می‌گیرند و از صورت دولتی به شرکت تبدیل می‌شوند و بعد اینها به صورت شرکت اداره می‌شوند موضوع حقوقهاست در تمام لوایح که امروز خدمت آقایان محترم تقدیم شده همه اینها را اگر مطالعه فرموده باشند در کلیه آنها اولاً اساسنامه را پیش بینی کرده‌ایم که هر کدام از این اساسنامه‌ها می‌آید به تصویب حداقل سه کمیسیون مجلس می‌رسد و بسیاری از مسائل استخدامی یااداری و مالی یک مسائلی است که باید در اساسنامه قید گردد معمولاً درخود لوایح قید نمی‌شود چون این اساسنامه‌ها می‌آید، به مجلس شورای ملی و باطلاع همه نمایندگان می‌رسد در سه کمیسیون مجلس که قطعاً یک عده از اعضای کمیسیون‌ها از نمایندگان محترم اقلیت هستند مطرح می‌شود طبیعتاً یک مقدار زیادی اگر خدای ناکرده فکر بفرمائید که از مقررات مالی یا استخدامی آنچنان که باید مورد نظر مجلس باشد توجه کافی کنند آقایان در کمیسیون‌ها تشریف دارند و اظهار نظر می‌کنند و با کمال میل مورد قبول قرار می‌گیرد حتی در مورد مستخدمنی اگر مطالعه بفرمائید کمیسیون‌ها فرمولش هم آهنگ و یکنواخت است و یک حکم دارد در مورد مستخدمین رسمی دولت که الان مرحله اول قانون استخدام اجرا شده طبعاً یک عده از کارمندان رسمی با این تبدیل نام شرکت در این شرکتها هستند که تبصرة سه همین ماده پیش بینی کرده که اینها در این مرحله حقوقشان محفوظ است واگر مرحله دوم قانون استخدام کشوری در مورد طبقه بندی مشاغل اجرا شد در آن مرحله دولت مطالعه خواهد کرد ماده ۱۴۴ قانون استخدم کشوری تغییرات لازم را می‌دهد که طبیعتاً شامل حال مستخدمین رسمی این مؤسساتی که به صورت شرکت اداره می‌شود خواهد شد موضوع دیگر که فرمودند ممکن است ریخت و پاشهائی بشود بنده توجه ایشان را جلب می‌کنم به مادة ۷۳ که به تصویب نمایندگان محترم در دورة گذشته رسیده است قانون محاسبات عمومی صریحاً ذکر می‌کند شرکتهای دولتی مکلفند آئین نامه معاملات خود را بر اساس ضوابط مندرج در مواد ۶۸ و ۶۹و ۷۰و ۷۱ تنظیم و طبق اساسنامه قانونی ظرف یک سال به تصویب مراجع صلاحیت دار خود برساند این موادی که در قانون محاسبات قید شده اشاره شده موادی است که همین شرکتهای دولتی را از لحاظ معاملات مقید به شرایط و ضوابطی می‌کند این منصفانه نیست که بگوئیم به محض اینکه شرکت تأسیس شد کلیه ضوابط مالی یا استخدامی را کنار می‌گذارد بنده نمیدانم چنین شرکتی کجاست و اگر در یک جائی چنین مصداقی پیدا کنیم قطعاً طبق ماده ۷۳ اگر رعایت یک از این موارد را نکرده باشند می‌شود این موضوع را سؤال کرد تا جواب داده شود از لحاظ معاملاتی شرکتها همینطور سرخود نیستند و مقید به رعایت ماده ۶۹ هستند و بدون اینکه بنده بخوانم عرض می‌کنم که مناقصه در مورد معاملات دولتی است که یک شرایطی ذکر شده همانطور در ماده ۷۰ مزایده در معاملات باز یک اصولی در ان قید شده ا ست که اینها طبق ماده ۷۳ مجبور هستند مراعات کنند مطلب دیگری را که فرمودند در مورد پیشنهادی که کمک به این نوع شرکتها از طرف دولت نشود در کمیسیون هم تشریف داشتند یا در یک قسمتی از بحث‌ها شرکت داشتند تمام مؤسساتی که از طرف دولت به صورت شرکت اداره می‌شود صرفاً و منحصراً به قصد انتفاع نیست خیال می‌کنم یکی از آنها در همین بنگاه داروئی باشد که اگر دولت قرار بود با تأسیس بنگاه داروئی فقط از نظر انتفاعی این مؤسسه را اداره کند. این صحیح نبود بنگاه کل داروئی علاوه بر اینکه ممکن است به صورت یک مؤسسه‌ای که جنبه انتفاعی داشته باشد یک مؤسسه ایست که باید کنترل قیمت دارو را بکند و به اصطلاح در جمع عملیات بازرگانی خصوصی دولت برای اینکه قیمتها کنترل بشود گاهی به وسیله مؤسسات خودش وارد کننده وفروشنده می‌شود تا بتواند روی قیمتهای بازار تأثیر بگذارد در ماده ۵۹ قانون محاسبات عمومی پیشنهادی شد ما آن موقع هم خدمتشان عرض کردیم ماده ۵۹ قانون محاسبات می‌گوید برای جبران زیان آن مؤسسه از شرکتهای دولتی که تمام یا قسمتی از وظایف آنها خدماتی نباشد که جنبه عمومی داشته باشد اعتباری برایشان منظور نخواهد شد بنابراین این موقع تقدیم بودجه است که نمایندگان محترم با توجه بماده ۵۹ قانون محاسبات عمومی اگر مؤسسه‌ای که وظیفه اش وظیفه‌ای نبوده که خدمت عمومی تلقی بشود منحصراً برای منظور بازرگانی و انتفاعی ایجاد بشود خواست کمک بگیرد یا در بودجه کمک منظور شد باستناد مادة ۵۹ می‌شود این کمک را حذف کرد به همین دلیل ما پیشنهاد آقای فرهادپور را تحصیل حاصل فکر کردیم و فکر کردیم ایشان هم با توضیحاتی که در کمیسیون داده شد قانع شده باشند و عرایض را تمام می‌کنم و امیدوارم که ایشان متقاعد شده باشند.

رئیس- نظر دیگری در ماده واحده نیست؟ آقای رامبد بفرمائید.

رامبد- آقای فرهادپور مطالبی پیرامون لایحه بیان فرمودند همه توجه موافق و مخالف دراین بود که روی این مسائل قضاوتی بکنند دراین میان چند وزیر و معاون محترم رسیدند و لوایحی خواستند تقدیم کنند هر یک بعد از دیگری راجع به موضوع مطالبی بیان کردند که اصل مطلب این لایحه از ذهن من یکی خارج شد بقیه نمایندگان را نمیدانم در هر حال اگر این تقاضای من از مقام ریاست مجلس شورای ملی و نمایندگان گرامی مورد قبل واقع بشود آقایان وزراء و نمایندگان خودشان را موظف بدانند که برای شرکت در جلسات مجلس شورای ملی که اجتماع نمایندگان ملت ایران است نظم و ترتیبی را مراعات نمایند تا ما هم مجبور نشویم بحث لایحه را قطع کنیم بهتر است البته در آئین نامه هست که وزراء بدون مراعات ترتیب می‌توانند لایحه بدهند ولی نه آنکه در بین بحث موافق و مخالف یک مطلب و حالا که نسبت به این مطلب اشاره کردم تقاضا می‌کنم جناب آقای رئیس طبق آئین نامه داخلی دستور جلسات مجلس را هم از پانزده روز قبل معین و اعلام فرمایند نه آنکه چهل و هشت ساعت قبل به طور معجل و بالاخره آنچه که دستور جلسه اعلام و ابلاغ می‌فرمایند لوایح به ترتیب ردیف آنچه که اعلام شده مطرح گردد نه اینکه فرضاً وقتی نماینده دولت از وزارتخانه‌ای در جلسه حضور پیدا می‌کند جناب آقای رئیس آنقدر عطوفت داشته باشند که لایحه‌ای که در آخر دستور جلسه است در اول جلسه مطرح بفرمایند مرا ببخشید که از مطلب خارج شدم اما راجع به لایحه خیال می‌کنم هر کسی که روز اول داوطلب نمایندگی مجلس شورای ملی می‌شود خوب واقف است وظیفه نمایندگی توجه و دقت در دخل و خرج مملکت است (صحیح است) بشرحی که قانون اساسی این وظیفه را مختص نمایندگان مجلس شوا دانسته و نظر نمایندگان محترم سنا که آنها هم نمایندگان ملت هستند ولی به هر حال چون اکثر از رجال و متعینین می‌باشند در این مورد نظر مشورتی است زیرا مثلاً آقای عباس میرزائی نماینده کارگر می‌توانند احساس بکنند که یک کارگر دیگر وقتی مالیات داده او چگونه احساس می‌کند که آیا این پول من درست خرج امور مملکت می‌شود یا خرج خواسته‌ها و تمایلات و نظریات و رفیق بازیها و استراحت متصدیان و مأمورین دولت می‌گردد اما سناتور محترمی که خود مثلاً وزیر بوده در طول مدت خدمت آنقدر به کار وزارتخانه وارد شده که جنبه مساعد به لوایح دولت خود بخود طبیعت ثانوی ایشان گردیده و بحث اساسی که امروز در این لایحه که یک مؤسسه دولتی تبدیل به شرکت بشود یا نشود این است و من یقین دارم تمام نمایندگان محترم مجلس اعم از اعضای حزب ایران نوین یا حزب مردم در مورد آنچه که مربوط به مردم است، آنچه نظر شاهنشاه بزرگ نسبت به انجام وظیفه شرافتمندانه و اصیل نمایندگی است هیچ کدام بر همدیگر تمایز و افتخاری ندارند و همه باید صادقانه نسبت به مملکت و وظیفه نمایندگی انجام دهند (صحیح است) ولی مثلاً شما آقای دکتر صمد زاده می‌توانید قبول کنید که یک شرکت دولتی به دست کسانی که کمترین تخصصی در ا مور مربوط به کار ندارند اداره بشود به یقین خیر، بلکه طبیعی است شما هم می‌خواهید کسی که شرکت دولتی را اداره می‌کند صاحب تخصص و اطلاع، فهم و سابقه در آن کار باشد تا شرکت دولتی هم ضرر نکند جناب آقای دکتر دادفر جنابعالی که میفرمائید اگر دا به موقع نرسد چنین و چنان خواهد شدمتأسفانه با عرض معذرت باید بگویم مطلب را به کلی تحریف فرمودید اصلاً هیچ صحبت دوا رسیدن و بیمار عمل کردند در کار این لایحه نیست بلکه صحبت خرید دارو و وسایل آن هم از یک سال قبل و دادن سفارش مطرح است و سرعت و فوریت این کار به هیچ وجه بیش از بسیاری از امور دیگر که در وزارتخانه‌های مختلف انجام می‌گیرد نیست آنها به چه ترتیبی عمل می‌کنند، دستگاه داروئی هم می‌تواند همانطور عمل کند پنی سیلین رساندن به مریض در کار شرکت داروئی نیست اما مطلب دیگر در آنجا که لایحه بودجه یعنی دخل و خرج مملکت مطرح می‌شود هر سال چندین کتاب قطوربسیار زیبا جلد شده دولت به مجلس تقدیم می‌کند همان موقعی است که واحد محاسبه قت کار دولت و مجلس از روز و ساعت به دقیقه و ثانیه تبدیل می‌گردد که ناچار بودجه باید در این مدت طوری طرح و بحث و تصویب شود تا موعد مقرر آخر سال کار دولت متوقف نماند هر سال در این که چنین وقت تنگی وقتی که راجع به شرکتها و مؤسسات وابسته به دولت صحبت می‌شود مدافعین لایحه و دولت مانند جناب آقای دکتر دادفر به شهادت صورت مذاکرات موجود مجلس می‌گویند خرج این شرکتها و مؤسسات قابل بحث نیست زیرا طبق هما قانونی که خودتان تصویب کردید در اختیار هیئت مدیره مربوطه است لذا آقای دکتر دادفر من امروز می‌خواهم که در این صورت جلسات بنویسند که من و امثال من و هر کسی که به این مملکت علاقمند است چیزی تصویب نمی‌کند که بدبینی و فساد را ترویج بدهد شما در خود لایحه مفید و غیرمفید را طوری توضیح فرمودید که اصل مطلب را تحریف کردید لااقل خودتان در اینجا ماده‌ای را پیشنهاد کنید که گرانندگان و هیئت مدیره شرکتهای دولتی مانند بنگاه کل داروئی باید بنابر ضوابطی صاحب تخصص سوابق و صلاحیت باشند نه اینکه فلان یارو غار از کار بیکار شده را که فقط برای استفاده از حقوق و مزایا ا ز کیسه دولت و ملت در این مؤسسات و شرکتها شغل بدهند در این صورت البته نتیجه اش معلوم است که ضرر دولت و ملت است و آن پیشنهاد آقای فرهادپور که می‌گوید از بودجه دولت باین شرکتها کمک نکنید برای همین است که اگر یک آدم مطلع و مسلطی به کار باشد همانطور که آقای حی میدانند شرکت میلیونها استفاده خواهد نمود، اکنون یادداشتی از نماینده محترمی رسیده که چون علاقه مند به نظم کار و حیثیت مجلس است به موادی ازآئین نامه داخلی اشاره کرده‌اند که مطالب قبلی بنده و تقدیم لویاح وزراء را توجیه می‌کند البته خیلی سپاسگذارم ولی خیال می‌کنم خود مقام محترم ریاست مجلس بیشتر از همه به این مطلب توجه خواهند فرمود بالاخره در مورد این لایحه بنده یقین دارم هیچیک از نمایندگان محترم موافق نیستند که دستگاههای دولت به صورت شرکت دربیاید در حالیکه ضابطه تخصص علمی و خدمتی و مالی در مورد مسئولین آن وجود نداشته باشد ولی اگر ما بخواهیم از اصول انقلاب جز اسم و تظاهر به واقعیت و حقیقت تبعیت کنیم باید یک مرتبه پرده هار کنار بزنیم و با عده‌ای از نمایندگان و دولتیان مثلاً منزل چند قاضی بروید و بعد به منزل چند کارمند مؤسساتی امثلا همین شرکتهای دولتی آنوقت به حقوقهای رسمی این هر دو دسته نگاه کنیدو وضع زندگی فعلی آنها را ملاحظه نمائید و آنوقت قبول بفرمائید که با وجود تمام اشخاص صالح و درست و خدمتگذار که اکثریت کارمندان شرکت‌های دولتی را تشکیل می‌دهند معهذا اینگونه قوانین که شما بدون هیچ گونه ضابطه و مقررات و مسئولیت برای متصدیان شرکتها تصویب می‌کنید موجب شده که عده‌ای سوءاستفاده‌های بی حساب از مال ملت و دولت بنمایند لذا اکنون از جناب آقای دکتر الموتی که نظریات ایشان قطعاً مورد احترام همه نمایندگان اکثریت است تقاضا دارم پیشنهاد بفرمایند که این لایحه به کمیسیون برگردد و بفرض آنکه احتیاج و ضرورت ایجاب کند که این مؤسسات دولتی تبدیل به شرکت شوند در متن لایحه اصول و ضوابطی در مورد صلاحیت و تحصیل مسئولین این شرکت و شرکتهای دیگر دولت قائل شوید زیرا همه میدانیم در این شرکتهای دولتی هیچ گونه ضابطه‌ای برای تصدیب اداره آنها وجود ندارد جناب آقای دکتر الموتی خواهش می‌کنم پیشنهاد بفرمائید که به هیچ عنوان مزایا و حقوق و هر گونه خرجی که در این شرکتهای دولتی درآینده داده خواهد شد بیش از آن چیزی که اکنون به این متصدیان پرداخت می‌شود نباشد ولی شما در دفاع حقوقهای گزاف میفرمائید چون شرکت است باید وارد عرضه بازار شود به این جهت باید از متخصصین استفاده کنیم حقوق زیاد بدهیم ولی وقتی میگوئیم با وجود چنین متخصصین باید شرکتها خود درآمد کافی داشته باشند میگوئید چون ضرر می‌دهند زیرا گردانندگان آن مسئول و متخصص دارو نیستند ضمناً فراموش نکنیم خریدار کالای بنگاه داروئی کیست خریدار بنگاه داروئی دولت، بیمه‌های اجتماعی شما، دستگاههای دولتی شما هستند بنابراین چرا باید ضر بدهد البته این صحبتها به بنگاه داروئی منحصر نیست اکثر شرکتها، مؤسسات وابسته دولتی چنین است و آنجه من قبل از پایان دادن بعرایضم یک بار دیگر نظر تمامیت نمایندگان اکثریت واقلیت هر دو را جلب می‌کنم آن لزوم توجه به نحوة خرجهای بعضی مؤسسات و شرکتهای دولتی است که موجب بدبینی مردم و موجب عدم اعتماد و فساد می‌گردند و نتیجه آن خواهد شد که دستگاههای بسیار منظم کارمندان خدمتگذار و صادق مملکت هم خودبخود از این بدنامی ناگزیر در امان نخواهند ماند مردم کوچه وبازار که قادر به تفکیک وتشخیث نیستند همه را به یک چشم نگاه می‌کنند و مقصر اساسی ین نابسامانیها خود ما هستیم که اینگونه لوایح را بدون کمترین ضابطه تصویب می‌کنیم (نمایندگان اقلیت- احسنت-احسنت).

رئیس- آقای دکتر مرشد بفرمائید.

دکتر مرشد- (معاون وزارت بهداری)- با اجازه مقام محترم ریاست چون صحبتها کلی و راجع به چند شرکت که یکی هم بنگاه داروئی بود که اولین لایحه ایست که مطرح است بنده با در نظر گرفتن اینکه وقت تنگ است توضیحاتی عرض می‌کنم اولاً بنگاه داروئی اگر اسمش را تبدیل کنیم به بنگاه تدارکات لوازم طبی بهتر خواهد بود که این سوءتفاهم نشود که فقط معاملات او دارو است این بنگاه معالاتش به تنهائی دارو نیست باید عرض کنم معاملاتش تهیه لوازم طبی مؤسسات دولتی است مثل دستگاههای رایولوژی وسایل آزمایشگاهی و غیره ولی تحت این عنوان آمده و اینا باید توضیح عرض کنم اینکه فرمودند که بایست اشخاصی که دارای مشخصات معینی باشند ریاست و سرپرستی و گرداننده این دستگاه باشند اتفاقاً این پیش بینی را قانون کرده است و از هر کجا کسی را نمی‌توانند بیاورند و اینرا در تبصره ماده دو قانون فعلی بنگاه ذکر می‌کند باید ریاست این بنگاه با یک دکتر داروساز و یا یک دکتر شیمی باشد که مورد تأیید وزارت بهداری قرار گیرد جناب آقای فرهادپور فرمودند که خوب است تمام دستگاهها موظف باشند که از این بنگاه خریداری کنند یا شرکتی که اگر تصویب فرمودید اتفاقاً آنوقتی که دستگاهها موظف نبوند از این دستگاه خریداری کنند بنده یک صورتی دارم که چند تای آن را عرض می‌کنم منجمله عده زیادی مؤسسات ارتش با اینکه خودشان قانون خاص داشتند ولی باز هم مثل بهداری ا رتش سوم، اداره موتوری ارتش دستگاههای خصوصی مثل آستان قدس رضوی که می‌توانست از هر جائی خرید کند و حتی شیر وخورشید سرخ خریدشان را از این بنگاه می‌کنند بنابراین فکر می‌کنم تذکراتی که نمایندگان محترم داده‌اند همه را یادداشت کردم آن قسمتی که جنبه ارشادی داشت البته مورد نظر قرار خواهد گرفت ولی خیال می‌کنم این توضیح لازم بود برای استحضار نمایندگان محترم.

رئیس-آقای دکتر الموتی بفرمائید.

دکتر الموتی- بنده خیال می‌کنم که ما هر وقت لوایحی از این نوع داریم این مسائل مطرح است و واقعاً موجب کمال خوشوقتی است که دوستان اقلیت ما همانطور که دوستان اکثریت ما در فراکسیون صحبت می‌کنند می‌خواهند لایحه‌ای که از مجلس می‌گذرد و به صورت قانون درمیآید جامع و مانع باشد جناب نامور مطلبی فرمودند عرض کنم ایشان از طرز کار فراکسیون ما اطلاع ندارند من بدم نمی‌آید که از فراکسیون اقلیت دعوت کنم تشریف بیاورند یک بار مهمان ماباشند اصلاً طرز کار فراکسیون ما را ببینند که ما چطور کار می‌کنیم باینصور نیست که دولت هر لایحای بیاورد فراکسیون اکثریت قبول کند یا وزیر لایحه بیاورد و ما قبول کنیم (دکتر موسوی- نتیجه اش پیداست) حالا چرا علاقه ندارید بیائید ببینید کراراً لوایحی از طرف دولت داده شده است در فراکسیون مورد ایراد قرار گرفته به کمیسیون تخصصی رفته باز هم قبول نشده و خیلی از لوایح در فراکسیون حزبی ما مورد قبول قرار نگرفته و بنابراین ما سعی مان این است ما ادعا نداریم عقل کر هستیم عقل کامل هستی این را واقعاً از صمیم قلب می‌گویم کراراً شده یک دوست کارگر ما که الان افتخار نمایندگی را دارد در لوایح آنچنان پیشنهادهای صحیحی داده است که شاید آن رفیقی که استاد دانشگاه هست به آن نکته توجه نداشته است پیشنهاد صحیح بوده منطقی بوده آن استاد دانشگاه قبول کرده فراکسیون قبول کرده ما نمیگوئیم تمام کارهائی که در شرکتهای دولتی شده صد در صد دست است افراط نمی‌شود تفریط نمی‌شود این حرف را هر کسی بگوید صحیح نیست خود ما در دستگاههای دولتی تصدی داشتیم آقای فرهادپور خودشان بوده‌اند خود بنده هم بوده‌ام وقتی که ما سر کار بودیم دلمان می‌خواست که این دستگاههائی که ما اداره می‌کردیم خوب اداره بشود افراط و تفریط نشود.

سوءاستفاده نشود ولی خوب مدتی دوستمان شمادر رأس شرکت واحد بودند اتفاقاً چند مدیر عامل شرکت واحد از دوستان حزب مردمی بودند سرکار بودند فعالیت داشتند ولی نتوانستند آن دستگاه را بهتر از ما بگردانند به هر حال ما روزگارانی با هم طرز کار یکدیگر را می‌بینیم مسائلی هست شمامیگوئید ما یاد می‌گیریم آنقدر هم شما انصاف داشته باشید ببینید شاید ما هم نظر اصلاحی داشته باشیم و صحیح باشد مثلاً وقتی مسئله جوجه کشی نارمک مطرح است من میدانم آقای فیروز عدل از بنده خیلی بهتر میدانند مدیر بوده است تخصص داشته اگر بیاید راجع به این موضوع مطلبی به من بگوید من یک آدم با انصافی هستم قبول می‌کنم نه اینکه چون اسمم رئیس فراکسیون است بگویم نه مسلماً از نظر مشورتی ایشان استفاده می‌کنم به هر صورت راجع به قانون محاسبات عمومی ما سالها است اینجا با هم بحث داشته‌ایم بالاخره همین دولت حزبی هویدا آمد لایحه قانون محاسبات عمومی را به مجلس داد نشستیم بحثها کردیم مذاکراتی شدالبته ممکناست شما رأی ندهید ولی در هر کشور دموکراسی وقتی قانونی به توشیح رئیس مملکت رسید همه باید اطاعت کنند چنانچه شاید خود بنده هم با بعضی از لوایح موافق نباشم ولی وقتی آن لایحه تمام مراحل قانونی و توشیح را طی کرد برای تمام اتباع مملکت لازم الاجرا است این قانون محاسبات عمومی از تصویب گذشته است این قانون دولت را مکلف کرده که اگر شما واقعاً مؤسساتی دارید و می‌خواهید به صورت شرکت اداره کنید لایحه اش را به مجلس بیاورید بررسی بشود ببینیم واقعاً مصلحت هست یا نیست دولت رفته مطالعه کرده بررسی کرده لایحه ۹ مؤسسه را از آن مؤسسات را آورده است که اینجا دو سه لایحه اش مطرح است و با بعضی دیگر از آنها خود ما مخالفیم الان آنهائی را که مخالف هستیم تصویب نکرده‌ایم و نخواهیم کرد یکی از آنها راه آهن است یکی ممکن است غله باشد دو سه مؤسسه دیگر هم هست که داریم مطالعه می‌کنیم ولی این چند مؤسسه را وقتی مطالعه کردیم دیدیم که اینها واقعاً لازم است به این صورت در بیاید ممکن است امروز از بنده بپرسند که با تشکیل فلان شرکت موافق هستی اگر امروز بخواهند این کار را بکنند و شرکت را تشکیل بدهند بنده با آن شرکت موافق نیستم فرض بفرمائید فروشگاه فردوسی را که فرمودید بنده مخالف هستم اما اگر یک شرکتی تشکیل شده میلیونها سرمایه گذاری شده والان دولت سعی دارد بنحوی از این مؤسسه استفاده کند که اگر فردا مسئله گرانی ارزاق و احتکار پیش آمده دولت بخواهد رقابت کند با آن دستگاهها باید از این فروشگاه استفاده بکند بالاخره دولت وارث دستگاههائی است که در طول ایام به وجود آمده مسئله حقوقها را فرمودید شاید در بعضی از دستگاهها افراط بشود ما خودمان همین پریروز لایحه‌ای در فراکسیون داشتیم دوستان ما ایستادند که در فلان شرکت ما باید نظارت کنیم که حقوق اضافی داده نشود بر اساس همین فکر در نخست وزیری کمیسیونی به وجود آمده که در حقوقها نظارت خواهد کرد این اساسنامه‌ها می‌آید در کمیسیون‌های مختلف مجلسین ما مشغول مطالعه هستیم از این حقوقها زیاد از این افراطها جلوگیری کنیم واقعاً قبول دارم در بعضی از شرکتها ممکن است افرادی پول زیاد بگیرند ولی این را باید توجه بفرمائید که اداره امور شرکت بازرگانی باید مثل اداره امور بازرگانی خصوصی باشد اگر آنجا یک متخصص عالی مقامی هست و حقوق زیادتری می‌دهند اگر به یک آدمی که اطلاعاتش معلوماتش مشابه او باشد پول کمتر بدهند دستگاه نخواهد توانست با آن مقابله کند و این متخصص رابرای شرکت دولتی حفظ کند همانطور که آقای دادفر فرمودند کارهائی که ناشی از اعمال تصدی است دولت بگوید نمی‌توانم و نمی‌کنم فرض بفرمائید در جوجه کشی نارمک کسی را که از اصول اطلاع ندارد بگذارند نمی‌شود چرا برای اینکه آنقدر مطلع در هر رشته‌ای هست که یکی از آنها را بگذارند بنابراین این اشکالات ممکن است باشد شما و ما همه صمیمانه دلمان برای مملکت و خزانه مملکت می‌سوزد و دلمان می‌خواهد اگر جائی افراط می‌شود جلویش گرفته بشود ولی این نباید مسئله‌ای باشد که یک کلمه‌ای بنده بنام سفسطه رویش بگذارم و به این عنوان مؤسساتی که امروز برای مملکت وجودشان لازم است آنها را لنگ بکنم آقای دکتر احمدی صورتی برای من فرستاده‌اند که مؤسسه جوجه کشی نارمک در سال ۳۴۵ هزار ریال سود ویژه داشته بنگاه بذر چغنر ۱۷ میلیون و خرده‌ای سود داشته همین بنگاه کل داروئی/ ۳۲/۵۶۰۰۰۰ هزار ریال سود ویژه داشته البته مؤسساتی به صورت شرکت اداره می‌شوند و سود هم دارند و ما خوشوقتیم که بتوانند سود بدهند و بیلان خوبی داشته باشند فردا که کمیسیون بودجه می‌آید گزارش می‌دهد به اطلاع اکثریت و اقلیت برساند که این مؤسسات سود داشته است ولی در خود قانون محاسبات عمومی یک ماده‌ای است که نظر آقای فرهادپور را تأمین می‌کند.

«ماده ۵۹- برای جبران زیان آن دسته از شرکتهای دولتی که تمام یا قسمتی از وظایف آنها خدماتی نباشد که جنبه عمومی داشته باشد اعتباری بعنوان کمک در بودجه عادی منظورنخواهد شد». من فکر می‌کنم این نظر شما را تأمین خواهد کرد آن شرکتهائی که جنبه عمومی و عام المنفعه ندارد دولت بر اساس قانون به آن کمک نخواهد کرد و اگر جنبه عام المنفعه داشت و ضرورتی داشت دولت کمک می‌کند این همان نظر شما را تأمین می‌کند و هم در قانون محاسبات عمومی وجود دارد بنابراین ما سعی می‌کنیم از فرمایشات شما در بهبود گردش چرخهای اداری مملکت استفاده بکنیم اجازه بفرمائید این شرکتهائی که رویش مطالعه شده به همین ترتیب تصویب شود و در مورد حقوقها و افراط و تفریطها شما و ما دور هم بنشینیم و راه حل‌های منطقی پیدا کنیم وجلوی این تفریطها را بگیریم ما با شما هم صدا هستیم هیچ نوع تعصبی هم نداریم که این کار را حتماً ما انجام بدهیم یا شما ما همه خدمتگذاران صدیق شاه و مملکت هستیم و می‌خواهیم به مملکت خدمت کنیم هر کدام با اطلاعاتی که داریم باید سعی کنیم در حدود امکان به مملکت خدمت کنیم هیچ کسی نمی‌خواهد در این مملکت افراط و تفریط بشود و خصوصاً با روابط صمیمانه که بین ما و شما وجود دارد امیدوار هستم که بتوانم با تصویب قوانین برای مملکت مان خدمتگزاران بهتری باشیم.(احسنت)

رئیس- نظر دیگری در مادة واحده نیست؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟(اظهاری نشد) نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی (آقای مهندس صائبی) اعلام و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد.)

آقایان دکتر خطیبی- ریاضی- مهندس صائبی- دکتر سعید- ضیائی احمدی- مهندس امیر قاسم معینی- مهندس زاهدی- دکتر موثقی- کاسمی- مهندس اربابی- علی طباطبائی- خانم دکتر صنیع- مهدوی اردستانی- دکتر برزگر- طلوعی- حسین مظاهری- محمد مهدی سعادت- دکتر شکرائی- حیدری- دکتر شفیع امین- عبدالعلی نیک روش- روح الله جعفری- دکتر صمد زاده- خانم ضرابی- انشاء- فروتن- دکتر بهزادی- دکتر جزایری- اوحدی- ریگی- مهندس اسمعیل جلالی- مهندس اردلان- دکتر علومی- نیک پور- دکتر بیگلری- دکتر معظمی- ناروئی نژاد- دکتر دادفر- دکتر راد- خانم دکتر سرخوش- دکتر مرتضوی- زرین پور- محدث زاده- اسعد رزم آرا- چنگیزی- صدقیانی زاده- فریدون فر- حق شناس- خورشید- پدرامی- دکتر سعید بهادری- مهندس احتشام شهیدی- مهندس معینی زند-تیمسار دکتر خطیب شهیدی- امیر احمدی- دکتر تنکابنی- فرنود- دکتر رفیعی- محمدیان خوانساری- دکتر عظیمی- عزیز مرادی- دکتر قهرمان- دکتر کاظم وزیری- مهندس فروهر- دکتر نصیری- صدری کیوان- دکتر برومند- میرافضل- کورس- خانم ابتهاج سمیعی- بهنیا- پسیان- کسرائی- دکتر حبیب اللهی- محمد ولی قراچورلو- صائب- دکتر وفا- دکتر متین- دکتر جواد صفائی- عباس میرزائی- دکتر شمس- دکتر زعفرانلو- کورانلو- مظهری- داروئی- سراج الدینی- ذوالفقاری- مافی- دشتی- عبدالمجید موسوی- دکتر بازرگانی- پیمان- رضوی-دکتر نایبی- دکتر ناوی- دکتر غنی- دکتر پیر- جندقی- شریفها- مهندس بدیعی- خانم دکتر دولتشاهی- اسلامی نیا- دکتر صوفی خلیلی- خانم دکتر آصف زاده- دکتر یحیی بهبهانی- محسنی مهر- پروین- شهرستانی- مهندس کیاکجوری- حیدر صائبی- دکتر میروجیه الله صدر- علی کمالوند- دکتر غلامرضا عدل- خانلرقراچورلو- خانم بزرگ نیا ایمان زهرائی- دکتر امامی خوئی- شیخ بهائی- دکتر احمد برادر- خانم نیره سعیدی- مهندس سهم الدینی- دکتر الموتی- دکتر عسگری- پیرزاده- غضنفری- ایلخانی پور- اخلاقی- دکتر نجیمی- دکتر فروزین- عبدالحسین آموزگار- دکتر مشایخی- امیر عباس جهانی- تیمسار همایونی- دکتر کیان- دکتر صالحی- بوداغ زاده- رشیدی- پور بردباری- دکتر رهنوردی- اکبر مسعودی- حبیب خانقاهی- قاضی زاده- خانم مزارعی- خانم امیر ابراهیمی- مهندس اسدی لنگرودی- مهدی احمد- دکتر انوشیروانی-خانم جهانبانی- مهندس نظمی- پور بابائی- بدرخانی- مصطفوی نائینی- محسن دولو- دکتر توانا- خانم صفی نیا- خانم پیرنیا- پزشکی- تیمسار حکیمی- بوشهری- جهانشاهی- سجادی- دکتر هواکمییان- دکتر لقمان ادهم- مهزاد- دکتر رشید یاسمی- مهندس برومند- دکتر زهرائی- دکتر منتظری- دکتر پناهی- شاخوئی- دکتر سنگ- غلامرضا بهادری- مهندس فیروز عدل- مهندس قادرپناه- بدر صالحیان- فهیمی- دکتر مدنی- معیری- مهندس جلالی نوری- دکتر بیت منصور- شیخ الاسلامی- ایرج ملک افضلی- جوانشیر- دکتر اعتمادی- اهری- خانم هما زاهدی- اصغر فیاض- توسلی- سعادت فرد- مهندس عطائی- دیهیم- مهاجرانی- مهندس عبدالحمید معینی- موسوی ماکوئی- سعید وزیری- مهندس پروشانی- خانم دکتر طالقانی- کاظم مسعودی- دکتر وحیدنیا- محمد علی آموزگار- دکتر محمد حسین اسدی- کشفی- فرهادپور- دکتر سعید حکمت- صادقی- فضائلی- اکبر- دکتر ابوالهدی لنگرودی- اخوی- دکتر شریف امامی- امام مردوخ- دکتر محققی- دکتر موسوی امین- طباطبائی دیبا- شیخ رضائی- نامور- اسمعیل خزیمه- رامبد- فخر طباطبائی- کرم بخش سعیدی- ساگینیان- دکتر آزاد- عبدالحسین طباطبائی- دکتر رئیسی- علیقلی سمیعی- احتشامی- تژده- مهندس رهبر- سید ضیاء رضوی- دکتر فضل الله صدر- زهتاب فرد.

(آراء مأخوذه شماره شد نتیجه به قرار زیر اعلام گردید).

آراء موافق ۲۰۰ رأی.

آراء مخالف ۳۲ رأی.

رئیس- لایحه به ۲۰۰ رأی موافق و ۳۲ رأی مخالف تصویب شد. برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

موافقین

آقایان دکتر خطیبی- ریاضی- مهندس صائبی- دکتر سعید- ضیائی احمدی- مهندس امیر قاسم معینی- مهندس زاهدی- دکتر موثقی- کاسمی- مهندس اربابی- علی طباطبائی- خانم دکتر صنیع- مهدوی اردستانی- دکتر برزگر- طلوعی- حسین مظاهری- محمد مهدی سعادت- دکتر شکرائی- حیدری- دکتر شفیع امین- عبدالعلی نیک روش- روح الله جعفری- دکتر صمد زاده- خانم ضرابی- انشاء- فروتن- دکتر بهزادی- دکتر جزایری- اوحدی- ریگی- مهندس اسمعیل جلالی- مهندس اردلان- دکتر علومی- نیک پور- دکتر بیگلری- دکتر معظمی- ناروئی نژاد- دکتر دادفر- دکتر راد- خانم دکتر سرخوش- دکتر مرتضوی- زرین پور- محدث زاده- اسعد رزم آرا- چنگیزی- صدقیانی زاده- فریدون فر- حق شناس- خورشید- پدرامی- دکتر سعید بهادری- مهندس احتشام شهیدی- مهندس معینی زند-تیمسار دکتر خطیب شهیدی- امیر احمدی- دکتر تنکابنی- فرنود- دکتر رفیعی- محمدیان خوانساری- دکتر عظیمی- عزیز مرادی- دکتر قهرمان- دکتر کاظم وزیری- مهندس فروهر- دکتر نصیری- صدری کیوان- دکتر برومند- میرافضل- کورس- خانم ابتهاج سمیعی- بهنیا- پسیان- کسرائی- دکتر حبیب اللهی- محمد ولی قراچورلو- صائب- دکتر وفا- دکتر متین- دکتر جواد صفائی- عباس میرزائی- دکتر شمس- دکتر زعفرانلو- کورانلو- مظهری- داروئی- سراج الدینی- ذوالفقاری- مافی- دشتی- عبدالمجید موسوی- دکتر بازرگانی- پیمان- رضوی-دکتر نایبی- دکتر ناوی- دکتر غنی- دکتر پیر- جندقی- شریفها- مهندس بدیعی- خانم دکتر دولتشاهی- اسلامی نیا- دکتر صوفی خلیلی- خانم دکتر آصف زاده- دکتر یحیی بهبهانی- محسنی مهر- پروین- شهرستانی- مهندس کیاکجوری- حیدر صائبی- دکتر میروجیه الله صدر- علی کمالوند- دکتر غلامرضا عدل- خانلرقراچورلو- خانم بزرگ نیا ایمان زهرائی- دکتر امامی خوئی- شیخ بهائی- دکتر احمد برادر- خانم نیره سعیدی- مهندس سهم الدینی- دکتر الموتی- دکتر عسگری- پیرزاده- غضنفری- ایلخانی پور- اخلاقی- دکتر نجیمی- دکتر فروزین- عبدالحسین آموزگار- دکتر مشایخی- امیر عباس جهانی- تیمسار همایونی- دکتر کیان- دکتر صالحی- بوداغ زاده- رشیدی- پور بردباری- دکتر رهنوردی- اکبر مسعودی- حبیب خانقاهی- قاضی زاده- خانم مزارعی- خانم امیر ابراهیمی- مهندس اسدی لنگرودی- مهدی احمد- دکتر انوشیروانی-خانم جهانبانی- مهندس نظمی- پور بابائی- بدرخانی- مصطفوی نائینی- محسن دولو- دکتر توانا- خانم صفی نیا- خانم پیرنیا- پزشکی- تیمسار حکیمی- بوشهری- جهانشاهی- سجادی- دکتر هواکمییان- دکتر لقمان ادهم- مهزاد- دکتر رشید یاسمی- مهندس برومند- دکتر زهرائی- دکتر منتظری- دکتر پناهی- شاخوئی- دکتر سنگ- غلامرضا بهادری- مهندس فیروز عدل- مهندس قادرپناه- بدر صالحیان- فهیمی- دکتر مدنی- معیری- مهندس جلالی نوری- دکتر بیت منصور- شیخ الاسلامی- ایرج ملک افضلی- جوانشیر- دکتر اعتمادی- اهری- خانم هما زاهدی- اصغر فیاض- توسلی- سعادت فرد- مهندس عطائی- دیهیم- مهاجرانی- مهندس عبدالحمید معینی- موسوی ماکوئی- سعید وزیری- مهندس پروشانی- کاظم مسعودی.
مخالفین

محمد علی آموزگار- دکتر محمد حسین اسدی- کشفی- فرهادپور- دکتر سعید حکمت- صادقی- فضائلی- اکبر- دکتر ابوالهدی لنگرودی- اخوی- دکتر شریف امامی- امام مردوخ- دکتر محققی- دکتر موسوی امین- طباطبائی دیبا- شیخ رضائی- نامور- اسمعیل خزیمه- رامبد- فخر طباطبائی- کرم بخش سعیدی- ساگینیان- دکتر آزاد- عبدالحسین طباطبائی- دکتر رئیسی- علیقلی سمیعی- احتشامی- تژده- مهندس رهبر- سید ضیاء رضوی- دکتر فضل الله صدر- زهتاب فرد.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام راجع به لایحه تبدیل بنگاه شیمیائی به شرکت سهامی و ارسال به مجلس سنا

۱۴- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام راجع به لایحه تبدیل بنگاه شیمیائی به شرکت سهامی و ارسال به مجلس سنا.

رئیس- گزارش شور دوم تبدیل بنگاه شیمیائی به شرکت سهامی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۲۲ آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور آقای دکتر احمدی معاون وزارت کشاورزی لایحه شماره ۳۹۲۰ مورخ ۵۰/۳/۱۹ دولت مربوط به تبدیل بنگاه شیمیائی به شرکت سهای را که از لوایح معوقه دورة ۲۲ قانونگذاری بوده و طبق تقاضای دولت در جریان رسیدگی قرار گرفته است و گزارش شور اول آن به شماره ۴۴ چاپ شده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهادهای واصله با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون تبدیل بنگاه شیمیائی به شرکت سهامی.

ماده واحده- به وزارت کشاورزی اجازه داده می‌شود بنگاه شیمیائی وابسته به وزارت کشاورزی را به شرکت سهامی تبدیل و به صورت بازرگانی اداره نماید و اساسنامه آن ظرف سه ماه از تاریخ تصویب این قانون وسیله وزارت کشاورزی تنظیم و پس از تصویب کمیسیون‌های استخدام، دارائی و کشاورزی مجلسین اجرا می‌گردد.

تبصره ۱- میزان سرمایه و منابع تأمین آن در اساسنامه تعیین خواهد شد.
تبصره ۲- کلیه کارکنان و دارائی و تعهدات مؤسسه مذکور از تاریخ تصویب اساسنامه به این شرکت منتقل می‌شود و تا زمانی که اساسنامه شرکت به تصویب نرسیده است مقررات فعلی مؤسسه قابل اجرا است.
تبصره ۳- مستخدمین رسمی بنگاه کل داروئی ایران که به شرکت منتقل می‌شوند مشمول مقررات مادة ۱۴۴ قانون استخدام کشوری و تبصره آن و تغییرات و اصلاحات بعدی خواهند بود.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری - دیهیم.

گزارش شور دوم از کمیسیون کشاورزی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی در جلسه ۲۴آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور آقای دکتر احمدی معاون وزارت کشاورزی لایحه مربوط به تبدیل بنگاه شیمیائی به شرکت سهامی را مورد رسیدگی قرارد داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشاورزی- مهندس نظمی.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۵آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تبدیل بنگاه شیمیائی به شرکت سهامی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارد داد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- امان الله ریگی.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟(اظهاری نشد) نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.(اسامی نمایندگان به ترتیب زیر وسیله منشی «آقای مهندس صائبی» اعلام و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد.

آقایان عبدالرحیم چنگیزی- جهانی- مهندس قادرپناه- خانم مهین دخت مزارعی- زهتاب فرد- دکتر فروزین- دکتر یحیی بهبهانی- خانم صدرالملوک بزرگ نیا- احمد- کورس- خانم شوکت ملک جهانبانی- خانم نیره ابتهاج سمیعی- معیری- میر افضل- دکتر دادفر- اخلاقی- بوشهری- دکتر شمس- دکتر نجیمی- کریم بخش سعیدی- دکتر انوشیروانی- پور بابائی- خانم نیره سعیدی- اکبر مسعودی- دکتر سنگ- مهندس اردلان- مظهری- محدث زاده- کمالوند- مهرزاد- دکتر ابوالهدی- پزشکی- جندقی- محمد ولی قراچورلو- ریگی- دولو- پیرزاده- طباطبائی دیبا- انشاء- محسنی مهر- مافی- ذوالفقاری- دکتر بیت منصور- دکتر شریف امامی- کسرائی- مهندس کیاکجوری- مهندس برومند- دکتر صفائی- دکتر غنی- امام مردوخ- عبدالحسین طباطبائی- فخر طباطبائی- دکتر آزاد- دکتر موسوی امین- صادقی- شهرستانی- اسعد رزم آرا- ایمان زهرائی- مهندس زاهدی- فرهادپور- دکتر تنکابنی- دکتر معظمی- دکتر برادر- دکتر مدنی- نیکپور- شیخ رضائی- دکتر نایبی- دکتر کیان- مهندس اسدی لنگرودی- اسلامی نیا- دکتر ا سدی- دکتر رهنوردی- دکتر راد- دکتر میروجیه الله صدر- تیمسار همایونی- ساگینیان- دکتر جزایری- داروئی- دکتر توانا- مهندس جلالی- جعفری- دکتر پناهی- مهاجرانی- علی طباطبائی- بدرخانی- بوداغ زاده- محمد علی آموزگار- دکتر رفیعی- تیمسار خطیب شهیدی- پور بردباری- فضائلی- دکتر بازرگانی- خانم عاطفه امیر ابراهیمی-پدرامی- عبدالحسین آموزگار- صائبی- دکتر الموتی- دکتر عدل- مهندس عدل- شیخ بهائی- شاخوئی- رشیدی- سعادت- خانم دکتر سرخوش- بدرصالحیان- دکتر شکرائی- دکتر برزگر- مهندس بدیعی- دکتر صوفی خلیلی- شریفها- دکتر صالحی- دکتر شفیع امین- فریدون فر- مهندس پروشانی- خانم دکتر طالقانی- اکبر- خانم ژاله ضرابی- دشتی- دکتر نصیری- مهندس اربابی- خورشید- سمیعی- عزیز مرادی- طلوعی- قاضی زاده- دکتر برومند- کاسمی- رامبد دکتر لقمان ادهم- حیدری- ریاضی- دکتر موثقی- مهندس عبدالحمید معینی- احتشامی- دکتر عظیمی- مهندس صائبی- دکتر خطیبی- دکتر سعید- مهندس فرخ- دکتر رشید یاسمی- دکتر حبیب اللهی- دکتر منتظری- دکتر زهرائی- فهیمی- دکتر هوا کیمیان- صدقیانی زاده- دکتر متین- خانم دکتر مهین صنیع- دکتر فضل الله صدر- دکتر عسکری- فروتن- مهندس معینی زند- ناروئی-محمدیان خوانساری- دکتر ناوی- مهندس سهم الدینی- کورانلو- مهندس رهبر- اهری- توسلی- پسیان- سعید وزیری- شیخ الاسلامی- تژده- خانم هما زاهدی- دیهیم- دکتر مرتضوی- دکتر وحیدنیا- صائب کشفی- سعادت فرد- جوانشیر- ملک افضلی- حسام الدین رضوی- فرنود- کاظم مسعودی- موسوی ماکوئی- دکتر اعتمادی- غلامرضا بهادری- مهندس عطائی- فیاض- اوحدی- مهندس جلالی نوری- مصطفوی نائینی- دکتر بهادری- دکتر زعفرانلو- ایلخانی پور- دکتر صمد زاده- ضیائی احمدی- عباس میرزائی- دکتر پیر- مهدوی اردستانی- خانم دکتر مهر آفاق آصف زاده- خانم فاطمه پیرنیا- خانم دکتر مهرانگیز دولتشاهی- خانم مهروش صفی نیا- دکتر رئیسی- دکتر مشایخی- حق شناس- مهندس احتشام شهیدی- سجادی- اخوی- امیر احمدی- دکتر قهرمان- خانقاهی- موسوی- دکتر وفا- دکتر محققی- تیمسار حکیمی- مهندس نظمی- دکتر بهزادی- نیک روش- دکتر حکمت- جهانشاهی- غضنفری- پروین- بهنیا- مهندس فروهر- نامور- خانلرقراچورلو- مظاهری- دکتر علومی- دکتر بیگلری- دکتر وزیری- رضوی- دکتر امامی خوئی- سراج الدینی-مهندس امیر قاسم معینی- زرین پور- کیوان- اسمعیل خزیمه.

(آراء مأخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید)

آراء موافق ۲۰۰ رأی.

آراء مخالف ۳۲ رأی.

رئیس- لایحه با ۲۰۰ رأی موافق و ۳۲ رأی مخالف تصویب شد. برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

موافقین

آقایان ایلخانی پور-دکتر صمد زاده- ضیائی احمدی- عباس میرزائی- دکتر پیر- مهدوی اردستانی- خانم دکتر مهر آفاق آصف زاده- خانم فاطمه پیرنیا- خانم دکتر مهرانگیز دولتشاهی- خانم مهروش صفی نیا- دکتر رئیسی- دکتر مشایخی- حق شناس- مهندس احتشام شهیدی- سجادی- امیر احمدی- دکتر قهرمان- خانقاهی- موسوی- دکتر وفا- تیمسار حکیمی- مهندس نظمی- دکتر بهزادی- نیک روش- جهانشاهی- غضنفری- پروین- بهنیا- مهندس فروهر- خانلرقراچورلو- مظاهری- دکتر علومی- دکتر بیگلری- دکتر وزیری- دکتر امامی خوئی- سراج الدینی-مهندس امیر قاسم معینی- زرین پور- کیوان-شهرستانی- اسعد رزم آرا- ایمان زهرائی- مهندس زاهدی- فرهادپور- دکتر تنکابنی- دکتر معظمی- دکتر برادر- دکتر مدنی- نیکپور- دکتر نایبی- دکتر کیان- مهندس اسدی لنگرودی- اسلامی نیا- دکتر رهنوردی- دکتر راد- دکتر میروجیه الله صدر- تیمسار همایونی- دکتر جزایری- داروئی- دکتر توانا- مهندس جلالی- جعفری- دکتر پناهی- مهاجرانی- علی طباطبائی- بدرخانی- بوداغ زاده- دکتر رفیعی- تیمسار خطیب شهیدی- پور بردباری- دکتر بازرگانی- خانم عاطفه امیر ابراهیمی-پدرامی- عبدالحسین آموزگار- صائبی- دکتر الموتی- دکتر عدل- مهندس عدل- شیخ بهائی- شاخوئی- عبدالرحیم چنگیزی- جهانی- مهندس قادرپناه- خانم مهین دخت مزارعی- دکتر فروزین- دکتر یحیی بهبهانی- خانم صدرالملوک بزرگ نیا- احمد- کورس- خانم شوکت ملک جهانبانی- خانم نیره ابتهاج سمیعی- معیری- میر افضل- دکتر دادفر- اخلاقی- بوشهری- دکتر شمس- دکتر نجیمی- دکتر انوشیروانی- پور بابائی- خانم نیره سعیدی- اکبر مسعودی- دکتر سنگ- مهندس اردلان- مظهری- محدث زاده- کمالوند- مهرزاد- پزشکی- جندقی- محمد ولی قراچورلو- ریگی- دولو- پیرزاده- انشاء- محسنی مهر- مافی- ذوالفقاری- دکتر بیت منصور- کسرائی- مهندس کیاکجوری- مهندس برومند- دکتر صفائی- دکتر غنی رشیدی- سعادت- خانم دکتر سرخوش- بدرصالحیان- دکتر شکرائی- دکتر برزگر- مهندس بدیعی- دکتر صوفی خلیلی- شریفها- دکتر صالحی- دکتر شفیع امین- فریدون فر- مهندس پروشانی- خانم دکتر طالقانی- خانم ژاله ضرابی- دشتی- دکتر نصیری- مهندس اربابی- خورشید- عزیز مرادی- طلوعی- قاضی زاده- دکتر برومند- کاسمی- دکتر لقمان ادهم- حیدری- ریاضی- دکتر موثقی- مهندس عبدالحمید معینی- دکتر عظیمی- مهندس صائبی- دکتر خطیبی- دکتر سعید- مهندس فرخ- دکتر رشید یاسمی- دکتر حبیب اللهی- دکتر منتظری- دکتر زهرائی- فهیمی- دکتر هوا گیمیان- صدقیانی زاده- دکتر متین- خانم دکتر مهین صنیع- محمدیان خوانساری- دکتر ناوی- مهندس سهم الدینی- کورانلو- اهری- توسلی- پسیان- سعید وزیری - شیخ الاسلامی- خانم هما زاهدی- دیهیم- دکتر مرتضوی- دکتر وحیدنیا- صائب- سعادت فرد- جوانشیر- ملک افضلی- حسام الدین رضوی- فرنود- کاظم مسعودی- موسوی ماکوئی- دکتر اعتمادی- غلامرضا بهادری- مهندس عطائی- فیاض- اوحدی- مهندس جلالی نوری- مصطفوی نائینی- دکتر بهادری- دکتر زعفرانلو- پیمان- دکتر عسکری- فروتن- مهندس معینی زند- ناروئی.

مخالفین

آقایان زهتاب فرد- صادقی- طباطبائی دیبا- دکتر آزاد- فخر طباطبائی- دکتر موسوی امین- عبدالحسین طباطبائی- حاج کریم بخش سعیدی- امام مردوخ- دکتر شریف امامی- دکتر ابوالهدی لنگرودی- فضائلی- آموزگار- ساگینیان- دکتر اسدی- شیخ رضائی- فرهادپور- دکتر حکمت- اسمعیل خزیمه- سید ضیاء رضوی- نامور- اخوی- دکتر رئیسی-دکتر محققی- سمیعی- رامبد- اکبر- احتشامی- کشفی- رهبر- تژده- دکتر فضل الله صدر.

- تقدیم لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور به وسیله آقای قوام صدری وزیر مشاور

۱۵- تقدیم لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور به وسیله آقای قوام صدری وزیر مشاور.

رئیس- چون وقت دیر است با اجازه خانمها و آقایان بحث در دو لایحه دیگر را که در دستور امروز هست به جلسه بعد موکول می‌کنیم آقای قوام صدری فرمایشی دارید بفرمائید.

قوام صدری (وزیر مشاور)- با اجازه مقام محترم ریاست لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۰ کشور را که رقم خرجش در حدود ۴۶۵۰ میلیون ریال پیش بینی شده تقدیم ساحت مقدس مجلس شورای ملی می‌کنم و به طور اختصار بعرض میرسانم این متمم بودجه برای دو سه اقدام مهم که قدم اول آن برای رفاه حال معلمین کشور است تنظیم شده (احسنت) مسئله دیگری که در این لایحه مورد نظر قرار گرفته است اجرای سیاست مسکن است که در سالجاری اولین قدم برای این کار برداشته می‌شود با تصویب این بودجه شروع به اجرای طرح جدید خواهد شد رقم عمده دیگری که در اینجا منعکس شده است و الزاماً پیش آمده است موضوع کمک دولت است به صندوق بازنشستگی و آن بعلت تصویب آن تبصره‌ای است که در سالجاری نمایندگان محترم برای رفاه حال بازنشستگان و ده درصد افزایش حقوق پیش بینی کرده بود و ناچار بودیم برای ترمیم آن کمک ارقامی دراین لایحه پیش بینی کنیم بقیه ارقامی که دراین لایحه هست ملاحظه خواهید فرمود مسائل جاری و عادی است که به تفصیل درمتمم بودجه بعرض خواهد رسید.

رئیس- لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت نامه‌های مربوط به سه فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

۶- اعلام وصول و قرائت نامه‌های مربوط به سه فقره لایحه قانونی از مجلس سنا.

رئیس- لوایحی از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۷۳۲/۴۱۷۸۵ ل ق مورخ ۱۳۵۰/۲/۱۶ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۶(کشاورزی) در قبال لایحه شماره ۵۱۹۱۶ مورخ ۱۳۴۹/۱۲/۱۶ دولت راجع به انتقال ۱۵۰ هکتار از اراضی منابع ملی شده اطراف تهران به وزارت کار و امور اجتماعی به منظور تأمین مسکن کارگراندر جلسه روز دوشنبه ۲۴ آبان ماه ۱۳۵۰ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق که اصلاح شده است جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس-اصلاحات مجلس سنا به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۴۸۹/۲۷۱۶۳ ل ق مورخ ۱۳۴۸/۱۲/۲۵ آن مجلس گزارش کمیسیون شماره ۷ (فرهنگ) در قبال لایحه شمارة ۲۹۱۲۶ مورخ ۱۳۴۸/۱۰/۹ دولت راجع به هیئت‌های امناء مؤسسات عالی علمی در جلسه روز دوشنبه ۲۴ آبان ماه ۱۳۵۰ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق که اصلاح شده است.

جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس-اصلاحات مجلس سنا به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شاره ۱۳۸۹۵مورخ ۱۳۴۷/۹/۱۳ آن مجلس محترم، گزارش کمیسیون شماره ۳ دادگستری در قبال لایحه شماره ۳۵۹۱۲ مورخ ۱۳۴۲/۹/۵ دولت راجع به اصلاح قانون منع کشت خشخاش و استعمال تریاک در جلسه روز دوشنبه ۲۴ آبان ماه ۱۳۵۰ مطرح گردیدو با اصلاحاتی به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون مزبور که اصلاح شده است جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعف شریف امامی.

رئیس- اصلاحات مجلس سنا به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات

۱۷- اعلام وصول و قرائت نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات.

رئیس- نامه‌ای از دولت رسیده برای اطلاع همکاران محترم قرائت می‌گردد.

(بشرح زیر خوانده شد)

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

باستناد ماده ششم قانون برنامه عمرانی چهام کشور مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و با رعایت مادة واحده (قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایرلوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور) مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقتنامه مالی اصلاحی به منظور اصلاح نحوة آزاد کردن سفته‌های موضوع موافقنامه مالی مورخ ۵۰/۲/۲۹ مربوط به طرح خودکار کردن تلفن و تلگراف با شرکت زیمنس آگ آلمان در تاریخ ۱۶/۸/۵۰ منعقد گردیده است.

در سایر شرایط اعتبار موضوع موافقتنامه مالی فوق تغییری حاصل نشده است.

این گزارش در اجرای تبصره ۳ ماده واحده فوق الذکر تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا.

- ختم جلسه

۱۸- ختم جلسه.

رئیس- با اجازه خانمها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(یک ساعت بعد از ظهر جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی- عبدالله ریاضی.

- پرسش نمایندگان

۱۹- پرسش نمایندگان.

سؤال

ریاست محترم مجلس

وزارت بهداری چندی است که دفعتاً و بدون تعیین و اعزام جانشین جراح و منحصر به فرد کازرون و ممسنی را به تهران منتقل و به کلاس مدیریت بهداشت معرفی کرده است و بالنتیجه عدة از مرضا صرفاً بخاطر فقدان جراح مرده‌اند ولذا خواهشمند است بجناب آقای وزیر بهداری ابلاغ فرمائید به مجلس حاضر شده و جواباً اعلام دارند مسئول این بی توجهی چه کسی بوده و انگیزه وی چه بوده و برای جبران مافات و جلوگیری از ادامه مرگ و میر بیماران آن مناطق چه چاره اندیشیده‌اند.

ارادتمند- عبدالحسین طباطبائی.