مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۹ فروردین ۱۳۳۸ نشست ۲۹۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نوزدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نوزدهم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نوزدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۹ فروردین ۱۳۳۸ نشست ۲۹۲

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره‏۱۹

جلسه: ۲۹۲

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز یکشنبه بیست و نهم فروردین ماه ۱۳۳۸

فهرست مطالب:

۱)تصویب صورت مجلس

۲)بیانات قبل از دستور - آقایان عماد تربتی- مهران- دکتر شاهکار

۳)تقدیم لایحه تشکیل شورای دولتی به وسیله آقای وزیر دادگستری

۴)شور اول گزارش کمیسیون امور خارجه مربوط به عهدنامه مودت بین دولتین شاهنشاهی ایران و جمهوری اندونزی

۵)شور اول گزارش کمیسیون دارایی راجع به نقشه‌برداری کشور

۶)تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه

مجلس ساعت ده صبح به ریاست است آقای رضا حکمت تشکیل گردید

[۱- تصویب صورت مجلس‏]

رئیس- صورت غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود (به ‏شرح زیر قرائت شد)

غایبین بااجازه- آقایان: جلیلوند. عرب شیبانی. دکتر حسن افشار. سراج حجازی. باقر بوشهری. امید سالار. موسوی. دشتی. تیمورتاش. دکتر ضیایی. تربتی. اکبر. قرشی. عامری. کدیور. برومند. مجید ابراهیمی. مشار. مهندس هدلیت. دکتر امیر نیرومند. دهقان. سعیدی. استخر. سالار بهزادی. دکتر رضایی. صراف‏زاده. ابتهاج. امیر بختیار. مهدوی. صارمی. مهندس اردبیلی. رامبد بزرگ ابراهیمی. آقایان. عبد الحمید بختیار. مهندس سلطانی. اخوان. سنندجی. اعظم زنگنه. پردلی. شادلو. اورنگ. اسکندری. کورس. افخمی. سلطانمراد بختیار. محمودی. مهندس فیروز. دکتر آهی.

غایبین بی‌اجازه- آقایان: دکتر طاهری. دکتر فریدون افشار. دکتر طاهری. اریه. دکتر فریدون افشار

رئیس- نسبت به صورت مجلس نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت مجلس تصویب می‌شود.

[۲- بیانات قبل از دستور آقایان: عماد تربتی- مهران- دکتر شاهکار]

رئیس- نطق‏های قبل از دستور شروع می‌شود آقای عماد تربتی‏

عماد تربتی- به طوری که آقایان محترم اطلاع دارند همه ساله در آغاز هر سال اعلیحضرت همایون شاهنشاهی به مشهد تشریف فرما می‏شوند وجود مقدس اعلیحضرت یهر استانی که مسافرت می‏فرمایند موجب خیر و برکت و نعمت است (صحیح است)

دو سال قبل که اعلیحضرت مایونی به مشهد تشریف فرما شدند خط آهن خراسان افتتاح شد وسیل نعمت به طرف آن استان جاری شد سال قبل آب لوله افتتاح شد اولین کلنگ زده شد که مورد نیاز بهداشتی جمیع مردم بود امسال هم مانند سال‏های پیش نسبت به امور فرهنگی نسبت به امور اقتصادی ونسبت به امور بهداشتی مردم توجه خاصی فرمودند آقایان نمایندگان محترم خراسان بنده را مأمور فرمودند که طبق منویات قلبی جمیع مردم خراسان و مردم ایران پیشگاه مبارک اعلیحضرت مایونی سپاسگزاری کنم در مورد بهداشت مردم آسایشگاه مسلولین را افتتاح ووزیر بهداری در نطق افتتاحیه خود وعده داد که در جمیع استان‏ها و مخصوصاً مازندران قریباً ساختمان آسایشگاه شروع خواهد شد. در قسمت فرهنگی اعلیحضرت مایونی امر فرمودند کوی دانشگاه که مورد نیاز دانشجویان خراسان است ساختمان بشود و همین طور دانشکده کشاورزی مقدمات آن فراهم شود و در خراسان تأسیس بشود این در قسمت فرهنگی بود، در قسمت اقصاد به محض ورود اعلیحضرت مایون توسعه کارخانه‏جات قند را مژده دادند اوامرشان به شورای اقتصاد و سازمان برنامه صادر شده‏ است در خراسان سه کارخانه قند است که زارعین چغندر قند می‏کارند و همین‏طور به واسطه ازدیاد محصول تا بعد از فروردین معطل می‏شدند هم راندمان قند پایین می‏آمد و هم زراعت محدود می‏شد این فکر برای اعلیحضرت مایون رسید که اگر نسبت به پنچ کارخانه قند آبکوه- چناران- تربت- فسا- شاه آباد غرب توسعه انجام بشود بالنتیجه چهارصد هزار تن چغندر تحویل و شصت هزارتن قند بر محصول کشور افزوده خواهد شد که با مخارج ناچیزی که کم‏تر از صد میلیون تومان خواهد شد همه ساله ما شصت هزارتن قند که قیمتش بیش از صد و بیست میلیون تومان است بر تولید کشور اضافه خواهد شد و اگر به عنوان‏ تنخواه گردان هم از سایر مؤسسات گرفته بشود به محض این که در ظرف یک سال و دو سال توسعه پیدا بکند مخارج پرسنلی و مخارج کارگری نخواهد داشت و سطح قیمت قند را هم پایین خواهد آورد و مخارج پرسنلی و کارگری و ساختمانی آن مان مخارج سابق خواهد بود این هم توجهی بود که نسبت باقتصاد کشور بالاخص اقتصاد خراسان که دارای سه کارخانه است مبذول داشتند و درجمیع شئون اقتصادی و فرهنگی و بهداشتی مردم بذل عنایت خاص فرمودند که لازم بود سپاسگزاری بکنیم (صحیح است)

البته محبت اعلیحضرت مایونی نسبت به مردم یک محبتی است متقابل (صحیح است) همین طور هم در مقابل احساسات و عواطف مردم نسبت به شاه‌پرستی و شخص ایشان واقعاً در مرحله اعلی است (صحیح است) استقبالی که در خراسان شد به کلی بی‌نظیر بود از تمام ولایات خراسان برای زیارت شاهنشاه ولو این که در حاشیه خیابان بایستند ازدحام عجیبی شده در نهم اسفند که مردم ابراز احساسات می‏کردند یک نکته‏ای را ما متوجه شدیم که در نهم اسفند در خراسان صدها هزار جمعیت برای ابراز انزجار از رادیوی بیگانه و ابراز احساسات شاهپرستی محتمع شده بودند. این نکته را ما متوجه نشده بودیم که استاندار در مسافرت بود فرمانده سپاه در مسافرت، رئیس حفظ امنیت در مسافرت بود، لشگر در مسافرت بود و هیچ یک از مأمورین در خراسان نبودند مردم آزادانه با رغبت اظهار ارادت کردند و ثابت شد که مردم از صمیم قلب شاهپرستی و احساسات خود را اظهار می‏کنند (صحیح است) (بیات ماکو- همه جا این طور بود) این تصادفی بود که در خراسان به هیچ‏وجه مأمورین نبودند البته این احساساتی که ابراز شده و می‌شود همین احساسات است که دشمنان را نگران ساخته است (صحیح است) ما به تاریخ قبل کار نداریم در همین دوره خودمان و همین چند ساله اخیر ما دیدیم وقتی که کشور ما شروع به اصلاحات کرد بدون خبر شبیخون زدند و غافلگیر کردند ما را و به آن خدمات اعلیحضرت فقید خاتمه دادند مدت‏ها قشون بیگانه در این کشور بود و آرامش و آسایش را ازما سلب کرده بود تا این که منتهی شد که به شورای امنیت شکایت کردیم و قدرت آزادی و عدالت و قدرت ملل آزاد در شورای امنیت بالاتر از قدرت‏های دیکتاتوری بود و موفق شدیم قشون بیگانه را از کشور راندیم. بعد آرام نگرفتند قشون بیگانه به یادگار از خود احزاب خائن باقی گذاشته بود مدت‏ها مشغول ایجاد تشنج و اختلاف بودند نزاع و طغیان ایجاد کردند بین مالک و زارع، کارگر و کارفرما نزاع ایجاد کرده واز این طور تشنجات خواستند استفاده کنند تا خو استیم به این مشکلات خاتمه بدهیم از شخص مصروعی به نام مصدق استفاده کردند و به تقویت مصدق شروع کردند و نگذاشتند اصلاحات کنیم تا این که منتهی به مسافرت اعلیحضرت همایون شد و کاسه صبر مردم لبریز شد و ۲۸ مرداد پیش آمد بعد از ۲۸ مرداد آرامش شد و این اصلاحات اجتماعی که بنده اجمال آن را به عرض رساندم که هر روز در این کشور یک مؤسسه عام المنفعه یک کارخانه یک راه امر حیاتی برای کشور اینجاد می‌شود این البته برای بیگانگان قابل دیدن و قابل تحمل و قابل ملاحظه نبود چون سنبل استقلال کشور شاهنشاه است و کشور به وسیله نقشه‏های اصلاحی و جلب سرمایه‏های خارجی به راه ترقی افتاده است و بیگانگان دستشان از همه جا کوتاه است فعلاً هدف خودشان را افترا، تهمت، ناسزا قرارداده‏اند که از این راه شاید بتوانند اختلافی در کار مملکت و در انتظامات و اصلاحات همین اصلاحاتی که به عرض رسید ایجاد کنند ولی غافل از این که ملت ایران به هیچ‏وجه تفاوتی بین سروتن نمی‏گذارد و شاهنشاه را سر خود می‏داند و اگر چنانچه حمله بسر و شاهرگ مملکت شد مثل این که به همه مردم حمله شده‏ است ما از این حملات به هیچ‏وجه بیم و هرأسی نداریم (صحیح است)

ما یک ملتی هستیم که حمله چنگیز و مغول را دیده‏ایم حمله اسکندر را دیده‏ایم معذلک موجودیت خود را حفظ کرده‏ایم (صحیح است) ما در استان جشن گرفتن دوهزار و پانصدومین سال بنیاد سلطنتی ایران هستیم یعنی حداقل دو هزار و پانصد سال است که خون ما با حفظ سلطنت آمیخته و توأم شده‏ است (صحیح است) به هیچ وجه ما نمی‏توانیم که صرف‏نظر از این مقام مقدس بکنیم و توهین به شاه راجسارت و توهین به ملت ایران می‏دانیم (صحیح است) ما همه واحد و متحد و یکنواخت در را اجرای منویات شاهنشاه که جز مصلحت کشور چیزی نیست کوشا خواهیم بود و برای العین می‏بینیم که در کشور همسایه ما چه تشنجی است و مانع از چه اصلاحاتی هستند بیگانه هدفی جز ایجاد تشنج و افتراق و ایجاد نفاق ندارد و ما به خوبی واقف به رموز کار هستیم و به هیچ‏وجه این ژاژخواهی ها و هرزه درایی ها توجه نخواهیم کرد ما با قدم‏های سریع به طرف ترقی و تعالی در زیر سایه شانهشاه می رویم و به هیچ‏وجه تأثیری در روحیات ما نخواهد داشت بایستی دولت شوروی بداند علت این که دست اتحاد او را رد کردیم و مشتی بر سینه نامحرم زدیم چه بود همین تشنجات، همین اختلافات، همین پیمان شکنی ها و همین آوردن قشون بود و همین عملیات گذشته موجب شد که ما آن را یک دوست متحد ندانستیم و او را وفادار نخواهیم دانست نسبت به خودمان، باز بار دیگر بر آن زنگی که در قلت م است اضافه می‏کند و پرونده دیگری برای خود می‏سازد که ملت ایران هیچ‏وقت دست دوستی به طرف این همسایه دراز نکند. به عقیده بنده یک همسایه‏ای که چندصد کیلومتر مرز مشترک داریم باید از گذشته عبرت بگیرد چون از حیث اقتصاد از همه به ما نزدیک‏تر است باید به این کارها خاتمه بدهد واین شکاف را عمیق‌تر نکند تا این که بالاخره به پرستیژ اوهم برنخورد یک کشور همسایه چون میخی بر چشم او شده‏ است و بر این میخ هر چه بکوبد پافشاری و مقاومتش بیشتر خواهد شد بایستی از گذشته عبرت بگیرد و به این قضایا خاتمه بدهد تا این که ما هم که در راه آرامش جهان و در را صلح با ملل آزاد و صلح طلب هم پیمان هستیم دچار تعصبات ملی نشویم ماهم بتوانیم یک آرامشی بگیریم ماجز آرامش جهان جز صلح دنیا هیچ چیز منظور نداریم (صحیح است)

اگر پیمان عدم تجاوز یا دفاع می‏بندیم اگر به ما قصد تجاوز ندارید حق نگرانی ندارید پس وقتی نگران می‏شوید معلوم می‌شود قصد تجاوز دارید ما که قصد تجاوز به کسی نداریم پیمان عدم تجاوز می‏بندیم همیشه دم از صلح وآزادی می‏زنیم این که قابل ایراد نیست برای این که عبرت بگیرید و بدانید که این شکاف عمیق تر خواهد شد و همان ‏طور که به دلایل گذشته ما نتوانستیم دست دوستی به طرف آنها دراز بکنیم باید این رویه را برای همیشه متروک بدارند تا این که یک پرونده سیاهی بروی پرونده‏های گذشته اضافه نشود و دیگر بنده عرض ندارم (احسنت احسنت)

رئیس- آقای احمد مهران‏

احمد مهران- بنده در این موقع که مقدمات لوله‏کشی آب مشروب بروجرد از طرف دولت و سازمان برنامه فراهم است و نسبت به انتشار آگهی مناقصه اقدام گردیده می‏خو استم از دولت و سازمان برنامه تشکر کنم به طوری که همکاران محترم مستحضرند این لوله‏کشی مخارجش طبق قانون و به حکم قانون پنجاه درصد از طرف سازمان برنامه به عمل درآمد نفت و پنجاه درصد از طرف شهرداری بروجرد مثل سایر شهرستان‏های ایران پرداخت می‌شود ولی نمی‏دانم به چه دلیل رادیو مسکو بیان مطلب می‏کند که درآمد نفت در ایران صرف پایگاه های نظامی می‌شود بنده وقتی این مطلب را شنیدم فکر کردم مثلاً معنی این حرف رادیو مسکو این است که توی این لوله‏های آب مشروب می‏خواهند سرباز امریکایی مخفی کنند و بعد یک موقعی اینها را به عنوان‏ پایگاه نظامی بیاورند بیرون و مزاحم کشور همسایه شوروی بشوند واقعاً این طرز فکر به‏نظر بنده یک قدر قابل مطالعه است که چطور ممکن است گفت که درآمد نفت که دارند برای یک شهری پنجاه درصد می‏پردازند که لوله‏کشی بکنند یا در یک نقطه‏ای که دارند برقش را تأمین کنند یا در محل دیگر دارند مدرسه می‏سازند یا بالاخره در شهر دیگر دارند بیمارستان و آسایشگاه می‏سازند اینها چه نوع پایگاهایی می‏تواند باشد (بیات ماکو- سوءنیت دارند) که احیاناً بشود از این پایگاه‏ها به منظورهای نظامی استفاده کرد این را بنده سر در نمی‏آورم ولی از دولت خواهشمندم که در انجام این کار که ر استی مورد اشتیاق مردم بروجرد است و با کمال بی‏صبری منتظرش هستند تسریع بکند که مردم دیگر آب آلوده صرف نکنند و کمک بسیاری به بهداشت اهالی محل خواهد کرد قریب سه چهار ماه قبل آقای نیکلای پکف سفیر کبیر شوروی از عده زیادی که این بنده هم یکی از اینها بودم و در آنجا آقای عمیدی نوری همکار محترم و عده زیادی از همکاران و اعضای هییت رئیسه سازمان برنامه خودمان همه دیده می‏شدند دعوتی کردند و قریب یک ساعت ونیم سازمان برنامه هفت ساله کشور همسایه شوروی را با اعداد و ارقام شرح دادند این طور نیست آقای عمیدی نوری (عمیدی نوری- صحیح است)

در این بیانات ما به عظمت این برنامه البته پی بردیم. ولی در پایان آقای پکف اشاره کردند که این برنامه برای این است که کشور شوروی از کشور امریکا نباید عقب باشد این فکری است شریف برای کشور شوروی در مقابل کشور امریکا که میل ندارد هیچ یک از اعداد مربوط به کل امور آن کشور از امریکا عقب باشد فکری بسیار عالی است اما نمی‏دانم چرا این فکر عالی را ما نباید داشته باشیم که مثلاً اگر خو استیم برنامه هفت ساله خودمان را اجرا کنیم به بندرسازی مافی‏المثل ارتباط پیدا بکند انتقاد می‏شود آقایان ما چه اجباری داریم که از عده زیادی از ملل دنیا و کشورهای خارجی خجالت بکشیم که وقتی می‏آیند به اسکله بندر ما آن بند معیوب و مفلوک باشد ولی کشور شوروی این حق را برای خودش قائل است که نبایستی از کشور امریکا عقب باشد آیا ما نباید این حق را برای خودمان قائل باشیم که از کشور مجاورمان که عمری از ایران و قرون و اعصاری از ایران چیز یاد گرفته‏اند ما باید از آنها عقب باشیم این را نمی‏فهمم باز چرا؟ بنده برای تجزیه و تحلیل علمی نسبت به عمل رادیو مسکو از همکاران محترم چه پنهان به بعضی کتب و وسایل مراجعه کردم من جمله تاریخ فلسفه سیاسی و جلداتی است که همکار محترم فرهنگی من آقای دکتر بهاء‏الدین بازارگار نوشته و این مرد فاضل و دانشمند مجلدات را بسیار فاضلانه نوشتع و سال‌ها در این کار زحمت کشیده خو استم ببینم فلاسفه سیاسی چه تغییری برای این مسائل قائلند برخورد به این نکته که هگل و مارکس عبارتی دارند در همین تاریخ فلسفه سیاسی به این قرار «هرکسی خود را گرفتار لجبازی سیاسی کرد آزاد نیست» این نمی‏تواند بگوید من آزادم یعنی در کار سی است هوس بازی و لجبازی نمی‏تواند دخالت کند یعنی یا باید لجبازی را موقوف کرد یا ادعاهای آزادی خواهی نکرد یکی از این دو تا می‌شود و بنده شق دیگری به ‏نظرم نمی‏رسد اگر هست آقایان لطفاً کمک فکری بفرمایند به طوری که همکاران محترم مستحضرند نهال نهضت ناسیونالیستی ایران به دست رآدمردان صدر مشروطیت کاشته شد و می‏توانم عرض کنم که با خون آن رادمردان هم آبیاری شد (صحیح است)

از بین این رادمردان یک مرد بزرگی بیرون آمد به نام رضاشاه کبیر (صحیح است) این مرد نهضت ناسیونالیستی ایران را رهبری کرد و بسیار خوب هدایت کرد (صحیح است) و طرز هدایتش مورد تأیید تمام افراد این مملکت است (صحیح است) (فضایلی- بسیار صحیح است) هزاران مدرک برای بیان این حرف و این مطلب دارم در مکتب این مرد بزرگ فرزندی تربیت یافت که همین ناسیونالیسم مثبت را وجهه همت والای خودش قرارداد و نام این فرزند تربیت یافته بزرگ محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران است بنده برای این که در خارج بعضی ممکن است ازخودشان بپرسند اصلاً ناسیونالیسم یعنی چه برای اطلاع کسانی که این اطلاع را لازم دارند عرض می‏کنم ناسیونالیسم یعنی اعتقاد و ایمان و اتکاء بر نیروی ملت‌مان ملتی که بنا است به شاهراه ترقی سوق داده شود یعنی اتکا به یک ملتی و استفاده از نیروی آن ملت دلسوزی ها واقدامات خاصی را از طرف ملل دیگر نمی‏تواند بپذیرد و اگر پذیرفن ممکن است دچار اشتباهاتی بزرگ شود (صحیح است) (بیات ماکو- لازم ندارد) اما با کمال تأسف رادیوی کشور همسایه ما بعضی اوقات این نهضت ناسیونالیستی را قلب مضمون می‏کند

و یک توجهات و تغییرات برای آن به ‏وجود می‏آورد که بنده یک نمونه که تاریخ نیست و برا العین دیده‌ام عرض می‏کنم و اساساً نمی‏دانم چرا این کشور همسایه میل دارد مطالب را طور دیگر به ملت شوروی نشان بدهد دلیلش هم این است که همه چیز را می‏خواهد از دریچه چشم سی است خود شوروی توجیه کند بنده در خرداد ۱۳۲۰ در خراسان مأموریت داشتم به طور اختصار عرض می‏کنم واقعه شوم شهریور ۲۰ پیش آمد در دهه اول شهریور روزی سرکارم می‏رفتم دیدم که یک سرباز شوروی در شهر اشغال شده نیشابور دم در بانک ملی نیشابورای استاده نگاهی کردم دیدم حالت عجیب وحیرت و ترس و وحشت این جوان را طوری فرا گرفته که می‌لرزد در این اثنا همین ‏طور که بنده سر کارم می‏رفتم مترجم ارتش شوروی داشت می‏رفت وقتی که دید من نگاه می‏کنم او هم متوقف شد گفتم از این سرباز بپرس که چرا این قدر ناراحتی گفت ناراحتیم از این است که اگر بهتران رفتم وبا ارتش آلمان هیتلری که تهران را اشغال کرده روبرو شدیم درین صورت نمی‏دانم که چه به سر ما بیاید بنده یک قدری فکر کردم چطور ارتش آلمان در شهر تهران است؟! به این نتیجه رسیدم که این روی جوانی و بیا اطلاعی مطلبی گفت رفتم سرکارم شهریور طی شد مهرطی شد اواخر مهر یا اوایل آبان بود یادم نیست دولت مرحوم فروغی قرارداد را با متفقین خاتمه داد از هر سو ارتش متفقین اعم از شوروی و امریکا و انگلستان به صورت شعاعی از هر رخنه متصور و ممکن به طرف تهران حرکت کردند

در این موقع بنده هم مأموریتم خاتمه پیدا کرد احضار شدم و من الااتفاق ما افتادیم پشت ستون شوروی که می‏خو است بیاید به تهران به تدریج شصت هفتاد اتوبوس هم جمع شد این خاطره هم در من مانده که یکی از تانک‌ها مرتب خراب می‏شد و فرمانده ارتش شوروی به ما اجازه نمی‏داد که این اتوبوس ها رد شوند و چند بار به ما تذکر داد که شما تأمین ندارید که بالاخره پرسیدم چرا تأمین نداریم گفت چون هر دقیقه ممکن است که ما با ارتش نازی و آلمان هیتلری که تهران را اشغال کرده‏اند در ماس قرار بگیریم این را فرمانده می‏گوید تا رسیدیم به گرمسار ۳۰ ساعت طول کشید از گرمسار آمدیم به تهران همچو که از گرمسار گذشتیم آقای حشمتی خیلی واردتر از بنده هستند خوشبختانه آقای وزیر جنگ هم تشریف دارند یک وقت دیدم یک صورت بندی مفصل جنگی جناح ر است، جناح چپ از آن کوه، از این کوه رده اول وسط و عقب یک صورت عجیبی پیدا کرده بود در صحرا خزیده به صورتی که خودتان (خطاب به تیمسار وزیر جنگ) در ارتش چون ارتباط داشتم صددرصد می‏دانستم محض نمونه یک نفر از قشون آلمان هم در تهران نیست به محض این که با این صورت بندی از گردنه تنباکویی رد شدیم چراغ های تهران پیدا شد، دستگاه فرماندهی که عقب گفتیم که اینجا تهران است (اجمالا به عرایضم طول ندهم) انتهای خیابان ری خداحافظی کردیم هر کدام از شصت هفتاد اتوبوس از طرفی رفت ارتش شوروی هم از طرفی من به آن مترجم کذایی که آنجا بود گفتم به ایشان بگویید که بنده به یک نتیجه رسیدم که آن کسی که به شما گفته تهران به وسیله ارتش آلمان اشغال شده خلاف خدمت‌تان عرض کرده و امیدوارم که این جوان هایی که این قدر این راه را با دلهره طی کردند خداوند برای کشور شما نگهدارد و اینها را موفق بدارد که به مملکت‌شان خدمتی بکنند به طوری که ملاحظه می‏فرمایید دراین شهر الان که پاسی از شب گذشته یک نفر توی خیابان‏ها نیست این شهر بی‌دفاع است و از ارتش نازی هم محض نمونه اگر قیراطی هم بود و یک قیراط پیدا نمی‏شود این مطلب را برای این عرض کردم که این نتیجه را بگیرم آدم حق دارد از خودش بپرسد که آیا حرف‏هایی که راجع به پایگاه و مستشار امریکایی و غیره زده می‏شود این شبیه به مان ارتش آلمان که بنا بود با ارتش شوروی در تهران تماس حاصل کند نیست؟ بین این دو فکر هیچ تفاوتی نمی‏بینم، این همسایه شوروی همیشه یک تصور خیالی و احتمالی از هیولای یک کشور ثالث در ایران پیش چشم ترسیم و تجسم می‏کند بدون این که روابط خودش را با کشور ما بر اساس قابل اعتماد و قابل دوامی استوار کند بنده این طور نتیجه گرفتم ای کاش این طرز فکر واقعاً تغییر کند و روابط جدیدی برقرار شود.

به طوری که استحضار دارید شوروی جشن هشتاد ونه ساله تولد لنین را برگذار می‏کند در این دو روزه.

رئیس- از حالا آقای مهران از وقت هفت دقیقه آقای امیر نیرومند استفاده می‏کنید.

احمد مهران- ۰۰۰ متشکرم آقای الکساندرف مقاله‏ای تحت عنوان لنین و ایران از رادیو مسکو انتشار دادند این مقاله اساسش از رساله تالیف لنین اقتباس شده.

به نام تبلیغات انتخاباتی متذکر شده‏اند که لنین همیشه قائل کمک به ایران بود و در این رساله لنین فعالیت و اقدامات لیاخوف رادر ایران، در این رساله تقبیح کرده علتش را هم حتی ذکر کرده است و گفته به دلیل این که لیاخوف به مرقد مطهر حضرت ثامن الائمه امام هشتم بی‌احترامی روا داشته بود بنده به این تفصیل در سال گذشته گفتم لیاخوف ها در ایران باید طرز تفکرشان را تغییر بدهند آقایان واقعاً به من بگویند اگر من این حرف را زده‏ام و این حقیقت را اینجا عنوان کرده‏ام به مستند این گفتار است که لیاخوف یعنی این آدم را سی است شوروی و خود لنین تقبیح می‏کند آن وقت تملق گفته‏ام و چاپلوسی کرده‏ام؟ چه چاپلوسی به چه دلیل تملق بگویم و چاپلوسی بکنم لنین سی است لیاخوف را تقبیح کرده ایت اتفاقاً بولگانین و خروچف هم در مسافرت شخص اعلیحضرت مایونی به مسکو این دو سی استمدار شوروی سی است استالین را تقبیح کردند (فضایلی- دنیا تقبیح می‏کند) و صریحاً به شاه گفتند گذشته را فراموش کنید اگر پس فردا سی استمدارانی پیدا شدند و سی است فعلی رادیو مسکو را تقبیح کردند ماچه کنیم؟ پس اگر من سی است شوروی را تقبیح کردم به نام یک نماینده ملت ایران به نام کوچک‏ترین فرد ایرانی از کی تملق گفته‏ام و کجا چاپلوسی کرده‏ام بنده معتقدم به خصوص به ایران نسبت به سایر کشورهای مجاور شوروی سی استمداران شوروی قیافه‏هایی نشان دادند که صد هزار درجه از قیافه لنین رهبر شوروی خودشان کمونیست تر نشان دادند و اساساً با ما رفتاری کردند که خارج از انتظار ایران است.

بنده در بیانات گذشته خودم هم گفتم بنده معلمم، نمی‌شود مرا منع کرد کتاب بخوانم به مأخذ مربوطه رجوع نکنم کارم است بنده برای هر امری باید اول مطالعه کنم بعد حرف بزنم و برای همه‏اش هم مدرک دارم چه لزومی‏دارد که این طرز تفکر را به یک ملتی بی‌جهت و سببی این طور عمل کند در حالی که بنده یک پیشنهاد دارم و پیشنهاد من این است که مناسبات ایران و شوروی باید بر اساس تعاون بقا بوده باشد نه بر اساس تنازع بقا اگر بخواهد بر اساس تنازع بقا باشد ما یک ملت بیست میلیونی هستیم و همسایه ما یک ملت دویست میلیونی و من همان‏طوری که عرض کردم امیدوارم که مظاهر ملی ما و شئون ما و نهضت ناسیونالیستی ما تحت‏نظر شخص اول مملکت اعلیحضرت شاهنشاه پهلوی پیشرفت کند برای این که این مرد عین مفاد یک ناسیونالیست مثبت را در ایران اجرا می‏کند توسعه فرهنگ توسعه بهداشت توسعه کشاورزی تقسیم املاک ساختن سدهای متعدد من نمی‏فهمم اگر این را به من بفمانید من می‏روم دنبال کارم چطور ایت سدهای متعدد روی رود ولگا می‌شود ساخت اما جناب آقای مهندس جفرودی اگر بنا باشد سدی روی زآینده بود بسازند این مورد انتقاد یک رادیویی قرار می‏گیرد

من نمی‏فهمم این مطلب را (مهندس جفرودی- اینها مظهر ترقی ملت ایران است) اگر پول نفت خودمان را صرف این کار بکنیم پول نفت مان را غلط خرج کردیم چطور تمام دنیا باید در اختیار آن کشور باشد ولی مردم کشورما باید پا برهنه راه بروند که یک عده‏ای بیایند به ما ترحم کنند با این که ما پول داریم می‏خواهیم بندر بسازیم حالا می‏گویم که آقای الکساندراف شما که آن مقاله را نوشته‏اید بنده خدمت شما توصیه می‏کنم به کتاب خاطرات و خطرات مرحوم مخبرالسلطنه هدایت که یک از رجال عالیقدر قرن اخیر بود و عین مکاتبات خودش را با کنسول روس در موقعی که والی آذربایجان بوده است در این کتاب چاپ کرده مطالعه بکنید که فقط سی است لیاخوف در نوشته رساله لنین قابل تقبیح نیست بلکه مسائل قابل تقبیح خیلی زیاد داریم و یک نسخه از این کتاب را بگیرید و به بینید خود و الی عین کاغذی را که نوشته و عین جوابی که نوشته‏اند از چه قرار و چه کیفیت است و حال آن روز قنسول‏های شوروی در ایران از چه قرار بوده است بنده در پایان عرض می‏کنم که پاتریوتیسم ودفاع از وطن حق مشروع هر فرد از افراد ملت مان وطن است (صحیح است) بنده اگر از کشور و وطنی که تویش متولد شده‌ام و از تمام مزایای آن برخوردار شده‌ام و همه چیزم را به آن مدیونم اگر از آن دفاع نکنم آدم بی‌مصرفی هستم و معتقدم که باید گورم را با دست خودم بکنم ولی اگر هر آینه قادر بودم و توانستم از کشورم با منطق و استدلال دفاع کنم وظیفه ملی ام را انجام داده ام ما نهضت ناسیونالیستی را بایستی تعقیب بکنیم ما باید ترقی کنیم آن دفعه عرض کردم که اگر ما ترقی کنیم قبل از این که به نفع ما باشد به نفع همسایه ما شوروی است ما بیداریم و هوشیاریم تسلیم هر کشوری که خیال می‏کند نمی‏شویم ما به اشتباهات تمام سی است‏ها واردیم منتهی در این موقع این سی است به ما حمله می‏کند موقعش هم که لازم باشد می‏آییم پشت این تریبون اشتباهات سیاسی سایر کشورهای بزرگ را که خودشان را مصون از اشتباه و خطا می‏دانند اینجا خواهیم گفت امیدوارم این نهضت ناسیونالیستی را که در قالب وجود اعلیحضرت مایون محمدرضاشاه پهلوی می‏بینیم با کمک همکاران محترم و توجه رجال و اولیای محترم بتوانیم اجرا کنیم و روزی هم همین همسایه شوروی حاضر باشد نام ما را با احترامات بیشتری ببرد (احسنت- احسنت)

رئیس- آقای دکتر شاهکار

دکتر محمد شاهکار- من بیش از چند دقیقه وقت محترم آقایان را نخواهم گرفت از مقام محترم ری است مجلس استدعا می‏کنم که یک نوید خوبی به آقایان بدهم و گمان می‏کنم که اکثر سروران محترم هم اطلاع دارند در موازات ناسیونالیسم و ملیت ایران ما افتخار دیگری داریم و آن مشرف بودن به این مبین اسلام است که مبانی اسلامی در عروق ملت شیعه ایران استوار است و امیدواریم که همه در تحت لوای این دین

زندگی کنیم و کشورمان پایدار بماند (انشاءالله) این که می‏خواهم عرض کنم مجله‏ای است که در حوزه علمیه قم چاپ می‌شود (یکی از نمایندگان- بسیار خوب است) این مجله مکتب اسلام که مورد مطالعه جناب آقای وزیر دادگستری هم قرار گرفته با کمال بی‌نظری باید گفت مجله‏ای علمی و پر ارزش است و واقعاً برای هر فردی که علاقمند به مبانی علمی و مذهبی است مطالعه این مجله بسیار ضروری است مجله مکتب اسلام که شماده ۵ آن بیرون آمده است یک ستاره پر افتخاری است در جامعه مطبوعات ملی و مذهبی ما و من تبریک می‏گویم به ملت ایران که از حوزه علمیه قم این مجله بیرون آمده است من نویسندگان این مجله را شخصاً نمی‏شناسم و افتخار ندارم ولی واقعاً خواندن مقالات حضرت آیت الله خوانساری و آقای واعظ زاده خراسانی و آقای ناصر مکارم و سایر نویسندگان این مجله سبب شد که چند دقیقه‏ای وقت آقایان را بگیرم و از پشت تریبون اظهار سپاسگزاری و قدردانی بکنم و امیدوارم که امثال این مجله‏ها که برای تنویر واقعی افکار عمومی و آشنایی به مبانی محکم و استوار دین مبین اسلام لازم است بیشتر بشود و جامعه مطبوعات یک استقبال بیشتری از این مجله بکنند و مورد توجه کلیه آقایان محترم قرار بگیرد

[۳- تقدیم لایحه تشکیل شورای دولتی به وسیله آقای وزیر دادگستری‏]

رئیس- وارد دستور می‏شویم آقای وزیر دادگستری‏

وزیر دادگستری (دکتر هدایتی)- نمایندگان محترم استحضار دارند که یکی از مؤسساتی که لازمه تشکیلات اداری کشور است شورای دولتی یا است شورای دولتی در بسیاری از کشورها وظایف حساسی به عهده‌اش واگذار شده‏ است ولی این وظایف در کشور ما پاره‏ای از آنها به عهده مراجع خاصی برده شده و برای انجام بعضی از آن وظایف هم باید گفت امروز مرجعی نداریم مثلاً نمایندگان محترم می‏دانند که قضاوت اداری لازمه تشکیلات هر اداره است در قانون استخدام کشوری قضاوت اداری به عهده شورای دولتی واگذار شده‏ است ولی درمان قانون که متعلق به سی سال پیش است پیش‏بینی گردیده است که در غیاب شورای دولتی این وظایف را دیوان کشور انجام خواهد داد باز تصدیق می‏فرمایید و اطلاع دارید که دیوان کشور به هیچ دعوایی بدایتا حق رسیدگی ندارد ولی این کار در مرحله اول به دیوان کشور واگذار شده‏ است همچنین لازم تشکیلات هر اداره تفتیش و نظارت و بازرسی است و این بازرسی باید به وسیله‏ای غیر ازخود مؤسسه و آن اداره به عمل بیاید در کشور ما چون شورای دولتی وجود ندارد این بازرسی‌ها از طرف خود دولت به عمل می‏آید‏ ولی لازمه صحت هر اداره وگردش صحیح چرخ های اداری این است که این نظارت و تفتیش از طرف یک مرحله دیگری به عمل بیاید که وابستگی به خود دستگاه اداری نداشته باشد از این جهت است که لایحه راجع به تشکیل شورای دولتی از طرف دولت تهیه گردیده است پیش از این شاید دولت‏ها توجه نداشته‏اند که این نظارت و این تفتیش چقدر لازمه حکومت مشروطه و لازمه سلامت و صحت دستگاه اداری است و یا به جهات دیگری نخو استه‏اند که این شورای دولتی تأسیس شود ولی دولت حاضر به پیروی از نیات اصلاح طلبه انه شاهنشاه یکی از وظایف خود را رفع نواقص سازمان‏های اداری دانسته است و این لایحه شورای دولتی که از طرف دولت تهیه شده‏ است برای تصویب تقدیم مجلس شورای ملی می‏کند آقایان ملاحظه می‏فرمایید که ما دولتی هستیم که هم تفتیش و قضاوت در اعمال‌مان را به یک مرجع قانونی واگذار می‏کنیم (احسنت- احسنت)

رئیس- چاپ و به کمیسیون‏های مربوطه ارجاع می‌شود

[۴- شور اول گزارش کمیسیون امور خارجه راجع به عهدنامه مودت بین دولتین شاهنشاهی ایران و جمهوری اندونزی‏]

رئیس- شور اول قرارداد مودت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اندونزی مطرح است گزارش کمیسیون قرائت می‌شود (به ‏شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی‏

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۲۴ فروردین ماه ۱۳۳۸ لایحه ارسالی از مجلس سنا به عهدنامه مودت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اندونزی را با حضور آقای وزیر امور خارجه مورد رسیدگی قرارداده ماده واحده و متن قرارداد مصوبه مجلس سنا را عیناً تصویب و اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‏دارد:

ماده واحده- قرارداد مودت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اندونزی که در تاریخ هشتم دی ماه ۱۳۳۷ در تهران امضا گردیده و مشتمل بر یک مقدمه و شش ماده می‏باشد تصویب می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه- مرات اسفندیاری‏

قرارداد مودت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری اندونزی اعلیحضرت مایون پادشاه ایران و حضرت رئیس‏جمهور اندونزی‏

به منظور تحکیم و تشبید روابط دوستی بین ایران و اندونزی و با توجه به این که توسعه مناسبات دوستانه بین این دو کشور وسیله مؤثری برای حفظ صلح جهان است برای این مقصود نمایندگان مختار خود را به ‏شرح دیل تعیین نمودند:

اعلیحضرت همایون پادشاه ایران جناب آقای علی اصغر حکمت وزیر امور خارجه دولت شاهنشاهی حضرت رئیس‏جمهور اندونزی جناب آقای ا. س. با حمید وزیرمختار و نماینده فوق‏العاده دولت جمهوری اندونزی در تهران و نمایندگان مزبور پس از مبادله اعتبار نامه‏های خود که واجد صحت و اعتبار بود به ‏شرح ذیل توافق حاصل نمودند:

ماده اول- هر یک از طرفین معظمین متعاهدین به عهده می‏گیرند که صلح و دائمی و مناسبات دوستانه را به اطرف دیگر برقرار سازند و درتشبید علایق دوستانه و مناسبات معنوی و عادی که اتباع طرف را به یکدیگر نزدیک می‏کند بکوشند.

ماده دوم- هر دو طرف معضم متعاهد موافقت می‏کنند که روابط سیاسی و کنسولی خود را براساس حقوق و سنت متداول بین‏المللی حفظ کنند. با نمایندگان سیاسی و کنسولی هر طرف که در قلمرو طرف دیگر مقیم باشند طبق سنت متداول در حقوق بین‏المللی رفتار خواهد شد.

ماده سوم- هر یک از طرفین معظمین متعاهدین تسریع در انعقاد قراردادهای ذیل را با درج صمیمت و همکاری مورد توجه قرار خواهد داد.

قرارداد بازرگانی و کشتیرانی- قرارداد کنسولی و فرهنگی- قراردادهایی دربه آب حفظ حقوق ادبی و هنری- قراردادهایی که مربوط به‏کلیه مسائل مورد علاقه هر دو طرف باشد.

ماده چهارم- هر دو طرف معظم متعاهد موافقت دارند که کلیه اختلافاتی که ممکن است بین انان حادث شود و حل آن در موقع خود از طریق عادی میسر نشود دوستانه فیصله بخشند و هر گاه در مدت معقولی به رفع اختلاف نایل نشوند با رعایت قواعد و مقررات منشور سازمان ملل به هر اقدام عملی که مناسب‌تر تشخیص دهند متوسل خواهند شد.

ماده پنجم- این قرارداد به تصویب خواهد رسید و از تاریخ تبادل اسناد تصویب که در تهران صورت خواهد گرفت اعتبار خواهد یافت.

ماده ششم- این قرارداد برای مدت پنج سال دارای اعتبار می‏باشد و خود به خود برای مدت‏ها پنج ساله تمدید خواهد شد مگر این که یکی از طرفین به وسیله اخطار کتبی یک سال قبل از انقضا مدت پنج سال لغوان را تقاضا کند.

برای تأیید مراتب بالا نمایندگان تام‌الاختیار این قرارداد را امضا و به مهر خود ممهور نمودند.

در تاریخ هشتم دی ماه یک هزار و سیصد و سی و هفت شمسی در سه نسخه به زبان های فارسی واندونزی و انگلیسی تنظیم شد و در صورت اختلاف در تفسیر این قرارداد متن انگلیسی ملاک اعتبار خواهد بود.

از طرف دولت شاهنشاهی ایران از طرف دولت جمهوری اندونزی‏

رئیس- کلیات لایحه مطرح است در برگ مخالف و موافق کسی اسم نویسی نکرده است رأی گرفته می‌شود به ورود در ماده واحده آقایانی که موافقند قیام کنند (اکثر برخ استند) تصویب شد ماده واحد مطرح است مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی ندارد برای شور دوم به کمیسیون ارجاع می‌شود.

[۵- شور اول گزارش کمیسون دارایی راجع به نقشه‏برداری کشور]

رئیس- گزارش کمیسیون دارایی راجع به نقشه‏برداری کشور برای شور اول مطرح است. گزارش کمیسون‏ها قرائت می‌شود. (به ‏شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون دارایی به مجلس شورای ملی کمیسیون دارایی درجلسه ۲۱ بهمن ماه ۱۳۳۷ با حضور آقایان معاونین وزارت دارایی و وزارت جنگ لایح راجع به نقشه‏برداری کشور را مورد شور و رسیدگی قرارداده و با اصلاحاتی تصویب نمود و اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‏دارد:

ماده ۱- به منظور تهیه نقشه عمومی کشور و برای تطبیق هر گونه عملیات نقشه‏برداری که در کشور شاهنشاهی ایران صورت می‏گیرد (نقشه‏برداری زمینی عکسبرداری هوایی و نقشه‏برداری از کف دریاها) سازمانی به نام «سازمان جغرافیایی کشور» منتسب به وزارت جنگ تأسیس می‏گردد

ماده ۲- سازمان نقشه‏برداری سازمان برنامه با تشکیلات و وسایل خود به منظور تهیه نقشه‏جات اختصاصی وزارتخانه‏ها وبنگاه‏های دولتی و شهرداری‏ها به این سازمان منتقل می‏گردد.

ماده ۳- به منظور تعیین نیازمندی های نقشه‏برداری وزارتخانه‏ها و تنظیم برنامه‏های نقشه‏برداری بر طبق احتیاجات مؤسسات دولتی شورایی در وزارت جنگ به نام «شورای عالی نقشه‏برداری» مرکب از نمایندگان وزارتخانه‏ها و سازمان های ذی‌نفع به ‏شرح زیر تشکیل می‏گردد:

۱- نماینده وزارت جنگ (رئیس سازمان جغرافیایی)

۲- نماینده وزارت صنایع و معادن.

۳- نماینده وزارت کشور

۴- نماینده وزارت کشور

۵- نماینده وزارت راه‏

۶- نماینده وزارت دادگستری‏

۷- نماینده سازمان برنامه‏

۸- نماینده سازمان اطلاعات و امنیت‏

۹- نماینده شرکت ملی نفت ایران.

چنانچه هر یک از وزارتخانه‏ها و سازمان‏های دیگر احتیاج به نقشه‏های اختصاصی حاصل نمایند می‌توانند به طور موقت تا انجام کار مربوطه نماینده به شورا معرفی نمایند که تا پایان کار در شورا شرکت نماید.

ماده ۴- کلیه عکس برداری‌های هوایی مورد احتیاج مؤسسات مختلف کشور توسط وزارت جنگ انجام خواهد گردید.

ماده ۵- در صورتی که مقتضیات فنی ایجاب نماید عکسبردارهای هوایی توسط شرکت‏های خارجی انجام گردد با نظارت وزارت جنگ انجام خواهد شد.

ماده ۶- اعتباراتی که برای تأمین هزینه‏های سازمان مذکور لازم است از محل اعتبارات سازمان برنامه و وزارتخانه‏های ذی علاقه در حدود بودجه مصوب تأمین خواهد شد.

ماده ۷- سازمان جغرافیایی می‏تواند بارعایت قوانین و مقررات مربوطه از طریق وزارت امور خارجه عضویت تشکیلات علمی جهانی و یا منطق‏های را قبول و با این گونه مؤسسات تبادل اطلاعات و همکاری نماید.

ماده ۸- سازمان جغرافیایی کشور در انجام وظایف خود از نظر مالی و استخدامی و اداری طبق مقررات و آیین‏نامه‏هایی که به تصویب کمیسیون‏های بودجه و دارایی مجلس شورای ملی خواهد رسید زیر نظر وزارت جنگ مستقلاً اقدام نماید.

ماده ۹- وزارتخانه‏ها و سازمان‏های دولتی در صورت احتیاج به نقشه‏های اختصاصی وقتی ابتدا آن را در شورای عالی نقشه‏برداری مطرح می‏نماید چناچه نقشه مورد احتیاج در سازمان احتیاج در سازمان جغرافیایی کشور موجود باشد سازمان مکلف است آن را در اختیار متقاضی قرار دهد و اگر موجود نباشد و سازمان جغرافیایی کشور نیز به علل تراکم برنامه نتواند در موعد معین نقشه‏های مورد نیاز را تهیه نماید متقاضی می‏تواند پس از دریافت مدارک فنی و اطلاعات نقشه موجود مربوط به آن منطقه توسط عوامل خود اقدام نماید.

سازمان جغرافیایی در چنین مورد مکلف است مدارک فنی و اطلاعات موجود مربوط به آن منطقه را در اختیار متقاضی قرار دهد.

اجرای نظریات فنی و حفاظتی سازمان جغرافیایی کشور از طرف سازمان‏های متقاضی لازم‌الاجرا است.

گزارش از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی‏

کمیسیون نظام در جلسه ۲۸ بهمن ماه ۱۳۳۷ با حضور آقای معاون وزارت جنگ لایحه نقشه‏برداری کشور را مورد رسیدگی قرارداده خبر کمیسیون دارایی را تأیید و اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‏دارد.

مخبر کمیسیون نظام- بزرگ ابراهیمی‏

گزارش از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی‏

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۲۴ فروردین ماه ۱۳۳۸ با حضور آقای وزیر امور خارجه لایحه دولت راجع به نقشه‏برداری کشور را مورد شور و رسیدگی قرارداده پس از اقدامات لازم با خبر کمیسیون دارایی موافقت نمود و اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‏دارد.

مخبر کمسیون امور خارجه مرات اسفندیاری‏

رئیس- کلیات لایحه مطرح است آقای عمیدی نوری مخالفید؟ بفرمایید

عمیدی نوری- یک توضیحاتی می‏خواهم این یک لایحه‏ای است که فعلاً برای شور اول مطرح است بنده آنچه اطلاع دارم یک وقت دولت لایحه داده بود راجع به سازمان نقشه‏برداری و در کمیسیون بازرگانی و کمیسیون صنایع و معادن که سال پیش توأم بود رفته بود در آنجا مدتی ماند و بعد تبدیل شد به این لایحه و به طور کلی بنده خو استم ببینم اولاً مجری این قانون کی است؟

برای این که هر چه در مواد نگاه کردم ندیدم اجرای این قانون به عهده کدام وزارتخانه است اصولاً یکی از مواد لازمی که در قوانین باید داشته باشد تعیین تکلیف مجری قانون هست و در این لایحه که ۹ ماده است ماده‏ای ندارد که معلوم کند اجرای این قانون به عهده کی است و از طرفی هم گزارش اصلی لایحه را مخبر کمیسیون دارایی آقای مشایخی امضا کرده‏اند پس کمیسیون ما در کمیسیون دارایی است و از طرفی مدافع لایحه جناب آقای وزیر جنگ تشریف آوردند و وزیر جنگ دفاع می‏کنند و حق هم هست و به کمیسیون نظام هم رفته است ولی ما نمی‏دانیم که مجری این قانون وزارت دارایی است؟ وزارت جنگ است یا هر دو و این یکی از نکاتی است که بنده دیدم و ضروری دانستم به عرض برسانم که همکاران محترم توجه بفرمایند که از این نظر تکلیف این کار معلوم شود ما اگر آمدیم و مجری این لایحه را وزارت جنگ تعیین کردیم مثل این بود که در ماده اول سازمان جغرافیایی را منتسب به وزارت جنگ می‏داند منتسب با (س) یعنی نسبت به وزارت جنگ دارد حالا بنده نمی‏توانم این چطور می‌شود البته در تشکیلات وزارت جنگ شاید ادارات منتسب وزارت جنگ هم باشد و آن منتسب فرقش با یک اداره و سازمانی که رسماً تحت اداره وزارت جنگ چه فرقی دارد چون در ماده ۱ به طور کلی نوشته سازمان جغرافیایی کشور منتخب به وزارت جنگ تأسیس می‏گردد منظور از این کلمه منتسب به وزارت جنگ چیست؟ آیا به اداراتی که مستقیما تحت اداره وزارت جنگ هیئت اختلافی دارد و فرقش با اداره‏ای که مستقیما تحت نظارت وزارت جنگ است چیست؟ و کدامش اصل و النسب است برای این که منظور از این لایحه این است که تمام سازمان‏های نقشه‏برداری که در سایر وزارتخانه‏ها داریم اینها را باید متمرکز بکنیم در سازمان جغرافیایی کشور که اداره مستقلی است و منتسب به وزارت جنگ است وقتی که معتقد به این اصل شدیم یک سازمان متمرکز صحیح مجری مسئول لازم دارد که آن مجری مسئول هم باید مسئولیت مستقیم اداره آن را داشته باشد واین تکلیف به‏ نظر من باید روشن شود (فضایلی- به ماده ۸ رجوع بفرمایید) ماده ۸ راجع به آیین‏نامه‏ها است که می‏گوید سازمان جغرافیایی کشور در انجام وظایف خود از نظر مالی و استخدامی و اداری طبق مقررات و آیین‏نامه‏هایی که به تصویب کمیسیون‏های بودجه دارایی مجلس شورای ملی خواهد رسید زیر نظر وزارت جنگ مستقلاً اقدام می‏نماید اگر این است منظورتان آن وقت منتسب چه می‏شود ممکن است آقا فضایلی ما به این اصطلاحات اداری واقف نباشیم که یکجا تحت‏نظر مستقیم و یک جا مؤسسه‏ای منتسب به وزارت جنگ است، بعد مطلب دیگر این است که از مجموع مواد بنده این طور استنباط می‏کنم که همه تأسیسات نقشه‏برداری از نظر انجام وظایف متمرکز در سازمان جغرافیایی می‌شود برای این که در ماده ۱ می‏گوید برای تهیه نقشه عمومی کشور سازمان جغرافیایی تأسیس و در ماده ۲ می‏گوید منتقل می‌شود به اینجا ولی در عین حال می‏گوید برای کارهای اختصاصی تهیه نقشه جات احتیاجی وزارتخانه‏ها و بنگاه‏های دولتی و شهرداری‏ها مثل این که این سازمان‏ها که منتقل شد به آنجا این که جزو سازمان جغرافیایی است یک وظایف اختصاصی هم دارد آیا منظور همین است یا خیر؟ آیا سازمان نقشه‏برداری سازمان برنامه که منتقل شد به سازمان جغرافیایی حل می‌شود در آن و جز آن می‌شود و مسئولیت هم مربوط به مان سازمان جغرافیایی است یا کارهای خاصی انجام می‏شود یا فقط راجع به کارهای دولتی است این سازمان برنامه راجع به نقشه‏های شهرداری‏ها باید انجام وظیفه کند ولی در ماده ۳ می‏گویند به منظور تعیین نیازمندی‏های نقشه‏برداری وزارتخانه‏ها و تنظیم برنامه‏های نقشه‏برداری بر طبق احتیاجات مؤسسات دولتی شورایی در وزارت جنگ به نام شورای عالی نقشه‏برداری تشکیل می‌شود معلوم می‌شود این کارهایی است که مربوط به وزارتخانه‏ها و مؤسسات دولتی و اسمی در شهرداری‏ها اینجا نیامده است و معلوم می‌شود سازمان نقشه‏برداری سازمان برنامه وقتی منتقل شد به اینجا خودش وضع اختصاصی دارد و کارهای خاصی می‏کند و موجودیت اختصاصی دارد و این هم به‏نظر بنده روشن نیست چون این ماده سوم فقط مربوط به نقشه‏برداری ها و برنامه‏های وزارتخانه‏ها و مؤسسات دولتی است ناظر به کارهای سازمان برنامه نیست و تهافت و تناقضی دارد خلاصه این که این نکات از مطالعه کلی که در این گزارش کردم به‏نظرم می‏رسد و بنده معتقدم ما در وضعی هستیم که‏ حقاً بایستی به کار نقشه‏برداری اهمیت بدهیم با اختراعات و پیشرفت‏هایی که در امر نقشه‏برداری شده‏ است مخصوصاً نقشه‏های برجسته که هواپیما گرفته می‏شود و تمام نقاط مختلف و وضعیت کشور مناطق مختلفه را نشان می‏دهد و این یک قدم خوبی است که تمام این سازمان‏ها را متمرکز بکنیم و بودجه‏اش را هم واحد می‏کنیم که بتوانیم با اصول فنی جدید یک نقشه‏برداری کاملی از تمام کشور بکنیم و اساساً این یک لایحه بسیار مفید و صحیحی است و بنده معتقدم که باید این اشکالاتی که در مواد هست در نظر بگیریم و متمرکز واقعی بشود و تحت‏نظر وزارتخانه مسئول قرار بگیرد دیگر این تفرق و اختلاف و این چیزها در کار می‏باشد که فردا در اجرای آن اشکالاتی پیش بیاید این بود که مواد لازم را بنده در کلیات عرض کردم و البته توضیحات جناب آقای وزیر جنگ مطلب را روشن می‏کند.

رئیس- آقای صدرزاده‏

صدرزاده- عرض کنم یکی از مشکلات مملکت ما تعدد دستگاه‏های مشابه است بنده نظرم هست یک وقتی در شیراز نقشه‏ای برمی‏داشتند شهرداری مدتی معطل می‏شد تا آن را بفرستند به مرکز اداره امور شهرداری‏ها تصویب کند گاهی هم اختلاف نظر پیدا می‏شد و مأموری از اینجا می‏رفت برای رسیدگی کردن و بالاخره یک فرصت هایی از دست می‏رفت بنده با این لایحه از این نظر موافقت می‏کنم که می‏بینم یک فکر اساسی را در اینجا رعایت کرده‏اند و آن این است که این ادارات و تشکیلات متعدد را در هم ادغام کردند و یک سازمانی به نام سازمان جغرافیایی به ‏وجود آوردند برای این که نقشه‏برداری

در تمام قسمت‏ها را انجام بدهند وزرات صنایع و معادن احتیاجی به نقشه دارد وزرات کشور از لحاظ تقسیمات کشور محتاج به نقشه است همچنین وزارت کشاورزی و سایر وزارتخانه‏ها سازمان برنامه اینها هر کدام یا دستگاهی ندارند یا اگر هم دارند ناقص است و در حقیقت خرج بیهوده می‌شود ولی از این که تمام این دستگاه‏ها در یک نقطه تمرکز پیدا کرد و آن میزان بودجه و اعتبارات در یک جا صرف شد می‏توانند تمام حوایج را بربیاورند و ضمناً به سرعت کار هم کمک می‏کند به‏ نظر بنده این قانون از لحاظ این که به یک قسمتی از کارهای مورد احتیاج چند وزارتخانه تمرکز می‏دهد بسیار مفید است حالا تذکراتی که جناب آقای عمیدی نوری بیان فرمودند ممکن است پیشنهاد بفرمایند و اصلاحاتی در این لایحه به عمل بیاید ولی به هر حال اصل قانون بسیار بسیار مفید است و الان هم در سازمان نقشه‏برداری که در وزارت جنگ هست بنده در بعضی از کمیسیون‏های مجلس دیده‌ام که آن نقشه‏ها غالباً مورد استفاده و استناد قرار می‏گیرد یعنی الان در آنجا دستگاهی هست برای نقشه‏برداری که غالباً سایر وزارتخانه‏ها از آن استفاده می‏کنند و بعد از این که دستگاه‏های سایر وزارتخانه‏ها هم به این دستگاه ضمیمه شد قطعاً یک دستگاه کاملی خواهد شد که می‏تواند حوایج امروزی ما با این کارهایی که در پیش داریم به خوبی انجام دهد (صحیح است)

رئیس- آقای وزیر جنگ‏

وزیر جنگ (سپهبد وثوق)- علتی که باعث شد این لایحه تقدیم مجلس شورای ملی بشود همان توضیحاتی است که نماینده محترم آقای صدرزاده دادند چون به این مسئله برخورد کردیم که چند دستگاه مختلف پیدا می‏شد که غالباً یک کار را انجام می‏دادند برای این که کار مکرر نشده باشد و صرفه‏جویی در بودجه و وقت و کار بشود فکر کردیم متمرکز بشود و تحت‏ نظر یک سازمان واحد قرار گیرد خیلی هم بحث شد که این سازمان منتسب یا جز کدام وزارتخانه باشد و بعد از مطالعات زیاد به این نتیجه رسیدیم که وزارت جنگ و ارتش از هر دستگاهی در این کار بیشتر سابقه و تجربه دارد و بیشتر مجهز است و وسایل پیشرفت کار از لحاظ متخصص و نفر برایش بهتر فراهم است به این دلیل فکر کردیم منتسب به وزارت جنگ باشد اما سؤالی که آقای عمیدی نوری کردند که چرا منتسب باشد و یکی از ادارات تابعه وزارت جنگ نباشد همان‏طور که ملاحظه فرمودید وزارتخانه‏ها و سازمان‏هایی که عضویت این شورای مالی را دارند اگر ما می‏خواستیم نماینده وزارت کشاورزی و کشور و صنایع و معادن و اینها همه یک اداره مستقل تشکیل بدهند و تابع وزارت جنگ باشند صحیح در نمی‏آمد و به اشکالات متعدد مالی و اداری و استخدامی و غیره برمی‏خوردیم و لزومی هم نداشت فکر کردیم که اینها کارهای خودشان را بکنند سازمان برنامه به کار خودش ادامه می‏دهد سایر وزارتخانه‏ها هم همین‏طور منتهی برای هماهنگی و برای جلوگیری از این که یک کار واحد در چند دستگاه تکرار نشود این شورا رسیدگی کند اگر یک قسمتی مثلاً بنگاه جنگل‏ها نقشه‏ای می‏خواهد بردارد و طیاره بایستی کرایه کند و متخصص بیاورد ما می‏گوییم این نقشه‏ای که شما می‏خواهید ما داریم حالا یا وزارت جنگ تهیه کرده است یا سازمان برنامه تهیه کرده است به هر حال موجود است نقشه عمومی کشور یک جا در وزارت جنگ به وسیله سازمان نقشه‏برداری قبلاً تهیه شده در شرف اتمام است آن وقت بنگاه‌های مختلف که نقشه‏های اختصاصی که می‏خواهند مثلاً وزارت راه یک نقشه راه می‏خواهد یعنی فقط جاده‏ها را می‏خواهد این بنایی که ما داریم تهیه می‏کنیم فقط برای جاده‏ها فقط برای این که ساختمان تشکیل بشود یا شرکت ملی نفت نقشه مخصوص می‏خواهد از لحاظ منابع نفت یا منابع زیردریایی، یا وزارت صنایع نقشه‌هایی می‏خواهد از الحاظ معدن‌شناسی، اینها در آن شورا بحث می‌شود آنچه که موجود است و به اصطلاح اساس آن فراهم شده اگر کافی است به طوری که در ماده آخر نوشته شورا در اختیار آنها می‏گذارد و اگر کافی نیست تکمیل می‏کند این سازمان برنامه فعلاً نقشه‏های اختصاصی مالی شهرداری‏ها و غیره را خودش تهیه کرده است و اینها قید شده‏ است که به کار خودش ادامه بدهد نقشه شهرداری با سازمان برنامه است و سایر احتیاجات دولتی مثل وزارت کشاورزی وراه صنایع و معادن در شورای‏عالی بحث می‌شود و ترتیب صحیحی به آن داده می‌شود صرفه‏جویی رعایت شود و موضوع حفاظت هم در بین است بعضی نقشه‏ها است که نقشه‏های معینی است که صحیح نیست که منتشر بشود و در دسترس همه گذاشته شود، بعضی مختصات جغرافیایی است بنابراین در این مورد اشکالاتی به ‏نظر نمی‏رسد از لحاظ مجری قانون هم همان‏طور که در مورد ماده اول قید شده‏ است وزارت جنگ قطعاً مسئولیت این کار را به عهده ‏دارد و مسئولیت مستقیم دارد اگر می‏خو استند همه وزارتخانه‏ها که در شورای عالی عضویت دارند اسم ببرند که تمام اینها مشغول اجرای این کار باشند ممکن نبود این امر قطعاً در خود این لایحه مستتر است وقتی که هر وزارتخانه‏ای که عضو دارد کاری داشته باشد شورای‏عالی لطفاً باید آن را اجرا کند از این لحاظ هم خیال نمی‏کنم اشکالی داشته باشد و دلیل این که چرا اول به کمیسیون دارایی رفته است گمان می‏کنم مربوط به کارهای داخلی مجلس است و به‏ نظر بنده هم لایحه اول می‌باید به کمیسیون نظام می‏رفت که کمیسیون قادر باشد حالا چرا اول به کمیسیون دارایی رفته است و این کمیسیون کمیسیون ما قرار گرفته است مربوط به دولت نیست ولی اشکالی هم به ‏نظر بنده ندارد (صحیح است) واین از مواردی است که دایه مهربان‌تر از مادر می‌شود.

رئیس- آقای مهندس جفرودی‏

مهندس جفرودی- این که در مملکت باید سازمانی برای نقشه‏برداری باشد جای تردید نیست از جمله دستگاه‏هایی که صلاحیت انجام این کار را دارد یکیش هم وزارت جنگ است این هم مورد تردید نیست اما نواقص زیادی بنده در این لایحه می‏بینم که به هیچ‏وجه آن منظوری که ما از نقشه‏برداری کشور داریم در این لایحه نیست و انحرافاتی هست که بنده وظیفه خود می‏دانم تذکر بدهم برای این که اگر به این صورت این لایحه تصویب شود اشکالات زیادی پیش خواهد آمد اینها را بنده باید در اطرافش توضیحاتی به عرض مجلس شورای ملی برسانم. نقشه‏برداری کشور یک مطلبی است جداگانه و اساسی که حتماً باید یک مؤسسه دولتی و چه بهتر که وزارت جنگ مأمور تهیه اش باشد این موضوعی است ممکلتی و ملی و باید یک دستگاهی از دستگاه‏های اجرایی و مسئول مجلسین مأمور تهیه‏اش باشد. یک دفعه هم نمی‌شود نقشه یک مملکتی را در مدت کوتاهی تهیه کرد ممالکی که نقشه‏های‌شان از قدیم در طی سی سال یا بیشتر تهیه شده بعدها متناسب با وسایل و اسباب کاری که پیدا شد نقشه‏های‌شان را تغییر دادند و تجدید کردند و اختلافات زیادی هم به دست آوردند بنابراین ضرورت وجود یک مؤسسه دائمی برای این کار با این توضیحاتی که گفتم لازم و ضروری است اما موادی که در اینجا گنجانده شده‏اند به کلی مغایر با این فکر عالی و اساسی است که در همه جای دنیا است بنده چند ماده را می‏خوانم

ماده ۹- وزارتخانه‏ها و سازمان‏های دولت در صورت احتیاج به نقشه‏های اختصاصی وقتی ابتدا آن را در شورای عالی نقشه‏برداری مطرح می‌نمایند حالا ببینیم که چه پیش می‏آید؟

نقشه‏برداری یک علم خاصی است ولی برای انجام هر کاری نقشه‏برداری به آن معنی و مفهوم نمی‏کنند یک کسی می‏خواهد بسازد، مثلاً سازمان برنامه در این موارد از نظر سدسازی باید نقشه‏برداری کرد این چه ربطی به سازمان نقشه‏برداری کشور دارد که فردا که می‏خواهند سد بسازند یک شورای‏عالی آنجا نشسته است مطلقاً این کار را ندارد هیچ کدام از آن آقایانی که در آنجا نشسته‏اند نمی‏توانند در امر سدسازی اظهار نظر بکنند. براساس این قانون این باید برود در آن شورا یک عده مردم غیر صالح در امر سدسازی بگویند نقشه‏برداری را ما بکنیم یا آن دستگاه مربوطه بکند نقشه‏برداری از نظر سدسازی با نقشه‏برداری عمومی کشور از زمین تا آسمان فرق دارد نقشه‏برداری از نظر راه‏سازی با نقشه‏برداری عمومی کشور مغایر است یک راه ساز باید در یک نظر معین خط سیری را مطالعه بکند و نقشه‏برداری بکند، از نظر شیب از نظر پل‌ها، از نظر سرعت، این نقشه را تهیه کند و اظهار بکند این عده‌ای که آنجا نقشه‏بردار هستند مطلقاً صلاحیت این کار را ندارند. چه داعی دارد که وزارت راه نقشه‏های اختصاصی را بدهد به نقشه‏برداری کل کشور؟

این مطلقاً مصلحت نیست، اداره‏ای درست می‌شود که در اموری که صلاحیت ندارد اظهار نظر می‏کند و حتماً باعث تعویق کارها است و همگی آنها با آن نقشه عمومی کشور فرق دارد و این آقایان که نقشه‏بردار هستند راه ساز نیستند اینها مثلاً از امور جنگلبانی اطلاعی ندارند بلی، این مطلب صحیح است که اگر خو استند نقشه‏هایی به منظور نقشه‏برداری تهیه کند به یک سازمانی بدهند بهتر است اما نقشه‏های اختصاصی و این ماده همان‏طور که گفتم کار را فلج می‏کند و بایستی حذف شود نقشه‏های اختصاصی را هر دستگاه باید شخصاً تهیه کند چرا؟ ببینید باز ماده را می‏خوانم وزارتخانه‏ها و سازمان‏های دولتی در صورت احتیاج به نقشه‏های اختصاصی فنی ابتدا آن را در شورایعالی نقشه‏برداری مطرح می‏نمایند این یعنی چه؟ چه صلاحیتی دارند آنها برای این کار ما به گمان قانون می‏گذرانیم و کارها را فلج می‏کنیم این صحیح نیست، بنده این توضیحات را باید به عرض مجلس شورای ملی برسانم. عرض کنم اینجا یک ماده ۴ دارد.

ماده ۴- کلیه عکس برداری های هوایی مورد احتیاجات مؤسسات مختلف کشور توسط وزارت جنگ انجام خواهد شد به چه مناسبت؟ وزارت جنگ یک کنترل دارد در ماده ۵ که باید منظور شود و منظور کرده است ماده ۵ صحیح اما ماده ۴ غلط است اگر سازمان نقشه‏برداری است مؤسسات به آن مراجعه می‏کنند اگر توانست انجام می‏دهد و اگر نتوانست می‏رود مؤسسه دیگر انجام می‏دهد می‏رود مؤسسه خارجی و مؤسسات دیگر ولی وزارت جنگ باید نظارت داشته باشد این نظارت در ماده ۵ است از خود این مؤسسه‏ای که شما دارید کاملاً مجهز نباشد و یا به نسبت اعتباراتش تکمیل نباشد با حساب‏های دیگر کارهای مملکت به کلی فلج خواهد شد چرا برای این که شما بگویید منحصراً باید این مؤسسه بکند به نظر بنده اگر از نقطه‏نظر نقشه‏برداری عمومی کشور باشد بسیار بسیار مفید است ولی از این جهاتی که به عرض‌تان رساندم بسیار لایحه بدی است

رئیس- آقای مخبر کمیسیون دارایی‏

مخبر کمیسیون دارایی (مشایخی)- فرمایشات جناب آقای مهندس جفرودی از نقطه فنی و از نظر تسهیل امر قابل توجه است. لیکن در اساس موضوع به نحوی که جناب آقای صدرزاده و جناب آقای صدرزاده و جناب آقای وزیر جنگ توضیح دادند هدف این است که امور نقشه‏برداری کشور در یک سازمان مجهز از نقاط نظر مختلف که شده به عقیده بنده از نظر مصلحت سیاسی کشور و انتظامات کشور مورد بحث است متمرکز شود و به این جهت است که گفته شده‏ است که کلیه امور نقشه‏برداری به هر نحوی از انحا در این سازمان متمرکز خواهد شد اما اگر مواد لایحه را با هم جمع کنیم منظور جنابعالی هم تأمین است.

به این معنی که سازمان جغرافیایی کشور یا مجهز است و دارای وسایل لازم و متخصص هست یا نیست اگر نیست در ذیل ماده ۹ تذکر داده شده‏ است می‏گوید وزارتخانه‏ها و سازمان‏های دولتی در صورت احتیاج به نقشه‏های اختصاصی وقتی، ابتدا آن را در شورای‏عالی نقشه‏برداری مطرح می‏نماید چنانچه نقشه مورد احتیاج در سازمان جغرافیایی کشور موجود باشد سازمان مکلف است آن را در اختیار متقاضی قرار دهد و اگر موجود نباشد سازمان جغرافیایی نیز به علل تراکم برنامه بتواند در موعد معین نقشه‏های مورد نیاز را تهیه نماید پس از دریافت مدارک فنی و اطلاعات نقشه‏برداری موجود مربوط به آن منطقه توسط عوامل خود اقدام نماید. عرض کنم همان‏طوری که فرمودید سدسازی و ساختن یک سد نیازمند یک نقشه است اولاً معلوم نیست که مجهز نباشد چرا مجهز نباشد وقتی ما یک سازمان وسیع و عظیمی ایجاد می‏کنیم برای نقشه‏برداری کشور حق این است که در این سازمان انواع متخصص نقشه‏برداری در شؤن مختلف داشته باشیم (مهندس جفرودی- امکان ناپذیر است)

این امکان ناپذیر نیست آقای وزیر جنگ توضیح دادند که ما یک سازمان مجهزی هستیم از نقطه‏نظر نقشه‏برداری و اگر هم مجهز نباشند با این بیان مکلف هستند که خودشان را مجهز بکنند برای نقشه‏برداری حالا فرض می‏کنیم که در یک موضوع به خصوصی نتواند در موقع مقرر نقشه مربوطه را تهیه کند ذیل ماده تکلیفش معین شده‏ است می‏گوید آن اطلاعاتی که در اختیار آن دستگاه متقاضی بگذارد و آن دستگاه اگر آن اطلاعات برایش کافی نبود می‏رود نقشه‏برداری می‏کند بنابراین مانعی و تعویقی برای عملیات نقشه‏برداری از نقطه‏نظر نقشه‏برداری نخواهد بود ما اگر چنانچه معتقد به تمرکز هستیم و معتقد هستیم که بایستی دستگاه‏های نقشه‏برداری کشور در یک سازمان متمرکز شود با توجه به مواد این لایحه این سازمان که مجهزتر از همه سازمان‏های نقشه‏برداری کشور است صلاحیت دارد که هدف ما را تأمین کند و اگر در یک مورد خاصی این سازمان نتوانست این نقشه مورد نظر را تأمین کند ذیل ماده ۹ تکلیفش را تعیین کرده است زیرا می‏گوید این سازمان مدارک را در اختیار آن دستگاه متقاضی می‏گذارد و می‏گوید اگر نقشه مفیدتر می‏توانی تهیه کن برو تهیه کن این تصور می‏کنم کافی باشد و جای نگرانی نباشد (صحیح است)

رئیس- دیگر در کلیات کسی اجازه صحبت نخواسته است رأی می‏گیریم به ورود در مواد آقایانی که موافقند قیام کنند (اغلب برخاستند) تصویب شد ماده اول مطرح است آقای عمیدی نوری در ماده اول فرمایشی دارید بفرمایید

عمیدی نوری- بنده فکر می‏کردیم و آقای صدرزاده هم همین‏طور فکر می‏کردیم که مقصود از این لایحه متمرکز کردن امور نقشه‏برداری کشور در یک ج است و البته همه ما با این فکر موافق هستیم و معتقد هستیم که یک دستگاه مجهزتر بهتر می‏تواند این کار را انجام دهد ولی توضیح جناب آقای وزیر فرهنگ برای بنده این ابهام را پیش آورد یعنی از بیان‌شان این طور استنباط کردم که آن دستگاه جغرافیایی که وزارت جنگ سابق بوده است که خاطرم می‏آید مرحوم سپهبد رزم آرا هم چند جلد کتاب درباره آن نوشته‏اند که خود بنده هم این اهم این کتاب ها را دارم یک همچو مؤسسه‏ای در وزارت جنگ بود (وزیر جنگ- حالا هم هست)

حالا استنباط می‏کنم که فقط نقشه‏برداری سازمان برنامه منتقل می‌شود به این دستگاه یعنی این دستگاه جغرافیایی یعنی سازمان نقشه‏برداری که منتسب به وزارت جنگ است این طور که توضیح فرمودند مرکب می‏شود از دستگاه نقشه‏برداری سازمان برنامه که منتقل می‌شود به آنجا و وزارتخانه‏های دیگر دستگاه‏های نقشه‏برداریشان سر جایش است متهی با ماده ۳ آن شورایی که نمی‏خواهند تشکیل بدهند هماهنگی که در کارهای‌شان می‏دهد اما خیال می‏کردیم که تمام این سازمان‏های مربوط به نقشه‏برداری در تمام کشور می‏خواهد متمرکز بشود در یک سازمان به نام سازمان جغرافیایی و این سازمان یک مسئول معین و صریح داشته باشد که وزارت جنگ است ولی معلوم شد که نیست فقط دستگاه سازمان برنامه است که منتقل می‌شود و وزارتخانه‏های دیگر سرجای‌شان هستند و کار خودشان را انجام می‏دهند منتهی آنها هم تحت کنترل شورای عالی است ماده ۳ که جنابعالی یک نظری داشتید که قرار شد نقشه یک پل سازی که وزارت راه باید انجام بدهد او نباید تحت‏نظر نماینده‌هایش که انجام بدهند تکلیف آن چه خواهد شد این یک بحث قابل توجهی است از این نظر خلاصه این که نظر تمرکزی که تمام این دستگاه‏ها از نظر فنی در یک مؤسسه باشند استنباط نمی‏شود فقط استنباط راجع به مقتضی شدن سازمان برنامه‏ای است آن وقت اگر این باشد ماده ۶ با آن متناقص است برای این که ماده ۶ می‏گوید اعتباراتی که برای تأمین هزینه‏های سازمان مذکور لازم است از محل اعتبارات سازمان برنامه و وزارتخانه‏های ذی‏علاقه در حدود بودجه مصوب تأمین خواهد شد اگر شما آن سازمان‏ها را مستقل دانستید که سر جایش باشد دیگر چرا اعتباراتی که در حدود بودجه مصوب مال خودشان است منتقل شود و بیاید به این سازمان جغرافیایی؟

در این صورت کار خودشان لنگ است، اگر نه آن سازمان در جای خودشان هستند و از حدود بودجه مصوب هم از اعتبارات خودشان استفاده می‏کنند پس اعتبار بودجه‏ای سازمان جغرافیایی که منتسب به وزارت جنگ است از کج است جناب آقای مخبر کمیسیون دارایی که البته از نظر کمیسیون دارایی از این لایحه دفاع می‏فرمایند چون این سازمان جز وزارت جنگ که نیست چون طبق ماده ۶ می‏گوید اعتبارات لازمه از محل سازمان برنامه و وزارتخانه‏های ذی‏علاقه که یکی از این وزارتخانه‏های ذی‏علاقه وزارت جنگ است آن وزارتخانه‏هایی که سازمان نقشه‏برداری دارند مثلاً ۹ تا نماینده اینجا هست نماینده شرکت ملی نفت نماینده سازمان اطلاعات و امنیت نماینده وزارت دادگستری نماینده وزارت کشاورزی.

کشور، صنایع و معادن این شوری از این ۹ نفر تشکیل می‌شود جناب آقای وزیر جنگ فرمودند که ما لازم نبود که بگوییم مسئول اجرا کی است مسئول اجرا آن وزارتخانه‏هایی است که نماینده دارند یعنی اجرای این قانون با این تشکیلات با وزارتخانه‏هایی است که این ۹ تا نماینده در آنجا هستند این یک ابهامی دیگری را بر ابهامات سابق اضافه می‏کند مسئول اجرای یک قانونی باید یک وزارتخانه خاص باشد (وزیر جنگ- مسئول وزارت جنگ است) پس من یک ماده‏ای تهیه کرده‏ام که معلوم می‏کند مسئول وزارت جنگ است و این اعضا را شما دعوت می‏کنید و حاضر می‏شوند برای نظر دادن نظر مشورتی نه این که اعضایی که جمع می‏شوند مجری قانون باشند مجری قانون شما وزارت جنگ هستند اینها را همه دعوت بکنید همه بحث بر سر این است که آیا نظر شما ترکیب تمام سازمان‏های نقشه‏برداری است یا همین سازمان برنامه فقط نقشه‏برداریش به شما منتقل بشود و دستگاه‏های دیگر سرجای‌شان باشد یا واقعاً نظرتان این است که تمام سازمان‏های نقشه‏برداری متمرکز در وزارتخانه شما باشد (صدرزاده- شق دوم بهتر است) اگر شق دوم است توضیح جناب آقای وزیر جنگ غیر از این بود اگر نظرتان باشد فرمودند که سازمان نقشه‏برداری سازمان برنامه فقط اضافه مشود بقیه سرجای‌شان هستند و کارهای‌شان را می‏کنند اگر سر جای‌شان می‌باشند و کارشان را می‏کنند ما دیگر نمی‏توانیم اعتبارات بودجه‏ای را منتقل بکنیم این نکات را که بر ابهام بنده افزوده شد استدعا می‏کنم توضیح بفرمایید تا ابهام من رفع شود.

رئیس- آقای مهندس هدایت‏

مهندس هدایت- بنده انصافاً صلاح ندانستم که ساکت بنشینم در این موقع که لایحه به این مهمی مطرح است چون تا انداره‏ای با این قبیل امور آشناتر هستم لازم دانستم ذهن مجلس شورای ملی را روشن بکنم اصولاً نقشه‏برداری مخصوصاً نقشه‏برداری عمومی تابع اشل نقشه‏برداری است برای کارهای مختلف با اشل‌های مختلف نقشه‏برداری می‏شود یک وقتی هست که یک نقشه کشور می‏خواهند بردارند آن یک اشل معین دارد یک وقت هست که یک نقشه راه‌سازی می‏خواهند بردارند این یک اشل دیگری دارد و حدود یک ده هزارم یا مثلاً یک پانصدم بعضی اوقات یک هزارم و بعضی اوقات یک صدم حالا می‏خواهیم روشن بشویم که آیا ما می‏خواهیم آن نقشه یک صد هزارم و یک صدم را در یکجا و در یک تأسیسات انجام دهیم. در تأسیسات مختلف برای این که اگر ما بخواهیم نقشه را با آن اشل یک صدم انجام بدهیم این الی غیرالنهایه وقت لازم دارد و چه بسا از جاهایی نقشه‏برداری یک صدم می‏کنیم که هیچ فایده نباشد و یک خرج هنگفت دارد بنابراین بنده خیال می‏کنم که منظورتان از این لایحه و باطن امر این است تا یک اشل معینی را این سازمان جغرافیایی کشور انجام بدهد یعنی تمام نقشه ایران را بردارد با یک اشل معینی و این را در اختیار بگیرد و نگذارد که سازمان‏های دیگر این کار را به طور دوبله انجام بدهند من خیال می‏کنم که منظور غایی این است که سازمان چنانچه الان در وزارت جنگ یک اداره جغرافیایی هست تأسیس بشود منتهی این اداره را می‏خواهند تبدیل به یک سازمان مرتب‌تر بکنند و این اداره موظف باشد که تا یک اشل معینی از کشور نقشه‏برداری کند این فکر بسیار بسیار فکر خوبی است و یک کاری است که می‌شود با توجه به وسایل عکسبرداری هوایی که امروز هست در یک مدت محدودی انجام بشود البته این مدت خیلی کوتاه نیست ولی اگر قبلاً شروع کرده باشند یک چند سالی لازم دارد تا تکمیل شود اما بعد می‏رسیم به یک نقشه‏جات اختصاصی صلاح نیست که یک سازمانی بیاید آن قدر خودش را مجهز بکند که آن نقشه‏جات اختصاصی را که هنوز تکلیفش معلوم نیست بیاید اول بردارد و خرجی بکند تا بعد ببیند مورد احتیاج هست یا نیست برای مثال عرض می‏کنم فرض بفرمایید در کوه‏های سنندج وقتی که ما نقشه‏برداری کشور را می‏کنیم با یک اشل معینی می‏کنیم این اشل برای راه‏سازی کافی نیست اگر

راه‏آهن آن را بخواهیم بسازیم آن کاری که برای راه‏سازی کرده‏ایم تازه کافی نیست برای این که شیب راه‏آهن خیلی کم‏تر از شیب یک راه است اینها یک کارهای اختصاصی خیلی مختلفی است اگر بگوییم ما اینها را متمرکز می‏کنیم در یک سازمانی این کار فوق‏العاده گران تمام خواهد شد پرسنل فوق‏العاده زیاد و وسایل بسیار دقیق می‏خواهد و تازه به صلالح ممکلت نیست کارهای نقشه‏برداری‏های جزیی را باید در آن مناطقی که مورد احتیاج کشور است انجام داد و بیهوده از تمام نقاط کشور نباید نقشه‏برداری کامل کرد نمی‏دانم عرایض من کافی بود و مورد توجه واقع شد یا نه می‏توانم به عرض آقایان برسانم که یک همچنین دستگاه‏هایی باید در وزارتخانه‏ها به طور اختصاصی وجود داشته باشد که اینها وقتی خواستند در یک ناحیه محدودی یک نقشه‏برداری دقیق‏تری بکنند همان دستگاه خودشان این کار را بکنند (مشایخی- مقصود از این لایحه همین است)

بنابراین جناب آقای مشایخی وقتی که شما بخواهید شهر طهران را توسعه بدهید یا خیابان بندی بکنید نقشه‏برداری شهر تهران باید فوق‏العاده دقیق‏تر باشد تا بخواهید جاده سازی کنید بنابراین این کارها را نمی‌شود به نقشه‏برداری کل کشور واگذار کرد و او هم چنین دستگاهی نمی‏تواند داشته باشد واگر هم بخواهد ایجاد کند بسیار گران تمام خواهد شد و بعد از چند سال دیگر هم مملکت ما نقشه نخواهد داشت بنابراین، این سازمان که منتسب به وزارت جنگ است ولی در حقیقت ادغام خواهد شد در اداره جغرافیایی ارتش این باید با یک اشل معینی این وظیفه را انجام بدهد آن اشل معین عبارت است از نقشه کل کشور و شاهراه‏ها و این طور چیزها اما در جزییات وزارتخانه را باید آزاد گذاشت که بتوانند بودجه داشته باشند و پرسنل داشته باشند که این کار را بکنند اگر بنا باشد تمام عوامل و بودجه‏های وزارتخانه‏ها به این سازمان منتقل شود دیگر نه عامل می‏ماند نه بودجه می‏ماند ملاحظه می‏کنید

چون در ماده ۶ گفته‌اید که بودجه وزارتخانه‏ها و عوامل‌شان منتقل می‌شود به این سازمان بنابراین ضمن آن که این لایحه مفید است و برای نقشه‏برداری تا حدود و اشل معینی باید این اداره تأسیس شود و این وظیفه مهم را انجام بدهد از آن اشل پایین‏تر باید واگذار شود به خود وزارتخانه‏ها که نقشه‏برداری امور اختصاصی است و آن نقشه‏های اختصاصی را بردارد در این صورت در اسرع وقت و با خرج کمی به اصل مقصود خواهیم رسید آن هم راه حلش بسیار آسان است و با بعضی پیشنهادات می‌شود حل کرد مثلاً ماده ۶ و ۹ را باید اصلاحات درش به عمل آورد که تا یک حدودی اشل‏هایی عمل کنند و از آن درجات به پایین را باید به اوسایل اختصاصی خودشان وزارتخانه‏ها عمل کنند و منضم شدن دستگاه سازمان برنامه به این اداره فوق‏العاده مفید است از لحاظ این که سازمان برنامه یک دستگاه موقتی است و بهتر است که این سازمان در سازمان نقشه‏برداری وزارت جنگ ادغام بشود که همیشه در مملکت بماند ولی برای این کارهایی که عرض کردم برای کارهای اختصاصی باید وزارتخانه‏ها وسیله داشته باشند و بودجه داشته باشند که بتوانند کارهای با اشلهای کوچک‏تر را خودشان انجام بدهند که دیگر کارها معطل نماند

رئیس- آقای وزیر جنگ‏

وزیر جنگ (سپهبد وثوق)- فرمایشات جناب آقای مهندس هدایت عین عرایضی بود که بنده کردم بنده گفتم که وزارت جنگ چون بیشتر سابقه دارد و مدارک موجود دارد این مدارکی که الان دارد اینها در واقع پایه و اساس و مبنای کاری است که در اختیار تمام وزارتخانه‏ها و مؤسسات می‏گذارد به ‏نظر بنده این لایحه هم کاملاً صراحت دارد که در اختیار آنها بگذارد تا حدی را که دارد مکلف است که آن را در اختیار متقاضی قرار دهد و اگر موجود نباشد و سازمان جغرافیایی کشور نیز به علل تراکم برنامه نمی‏تواند در موعد معین نقشه مورد نیاز را تهیه نماید متقاضی می‏تواند پس از دریافت مدارک فنی و اطلاعات و نقشه وجود مربوط به آن منطقه توسط عوامل خود اقدام نمایند (مهندس هدایت- به شرطی که بودجه داشته باشد) بعد هم اینجا تأیید کرده است و تشدید کرده که سازمان جغرافیایی مکلف است که مدارک فنی و اطلاعات فنی موجود را باید بدهد موظف است که بدهد بنابراین، چون دو عامل الان در کشور موجود است که کار نقشه‏برداری کشور را انجام می‏دهد یک سازمان برنامه است که مجهز است و دیگری ارتش این دو تا سازمان هستند که با هم توأم می‏شوند و برای نقشه‏برداری عمومی کشور مدارک و نقشه‏جات را آماده می‏کنند سایر وزارتخانه‏ها هم هر نقشه‏ای بخواهند می‌کشند به این سازمان مراجعه می‏کنند اگر موجود است بهش می‏دهند اگر ندارند آن مقدار مدارکی که موجود است بهش می‏دهند خودش با دستگاه خودش تطبیق می‏کند و نقشه مورد لزوم را تهیه می‏کند و ما هیچ ‏وقت ادعا نکرده‏ایم که نقشه یک پنج هزارم یا یک صدم تمام کشور را بکشیم هیچ‏ وقت همچو ادعایی نکرده‏ایم همچنین ادعا نداریم که قدغن کنیم شهرداری‏ها نقشه هر شهر را بخواهند ما برای آنها تهیه می‏کنیم قطعاً این کار عملی نیست ما یک اشل‌های مخصوصی داریم ولی ما مبنا و اساس کار نقشه‏های اختصاصی است آقای مهندس جفرودی فرمودند که این آقایان که عضو شورا هستند به هیچ‏وجه صلاحیت ساختمان سد را ندارند (مهندس جفرودی- ندارند) کسی نگفت که اینها سد بسازند اینها مأمور سدسازی نیستند اینها نقشه می‏کشند وقتی شما می‏خواهید یک نقشه‏ای برای یک سدی تهیه بکنید نقشه عمومی این منطقه را می‏خواهید مثلاً نقشه سد دز را می‏گویید داری یا نداری؟ اگر دارد در اختیار شما می‏گذارد اگر ندارد می‏گوید من ندارم من نقشه یک میلیونی می‏دارم شما هم نقشه یک میلیونی را می گیرید می روید در دستگاه خودتان نقشه یک صدم را در می‏آورید کسی نگفت که اینها متخصص سدسازی هستند فقط از لحاظ نقشه‏برداری صلاحیت دارند چون تمام اینها از بین اشخاصی انتخاب شده‏اند که متخصص نقشه‏برداری هستند می‏فهمند که کسی که نقشه برای سدسازی می‏خواهد چه جوابی بای بهش داد هیچ صحبت سدسازی در این لایحه نبود.

رئیس- آقای صدرزاده‏

صدرزاده- بنده عرضی ندارم‏

عمیدی نوری- بنده در ماده ۱ پیشنهاد دارم.

رئیس- پیشنهاد قرائت می‌شود (به ‏شرح زیر قرائت شد)

پیشنهاد می‏نمایم ‏در ماده اول به جای جمله (منتسب به وزارت جنگ) نوشته شود (تحت ‏نظر وزارت جنگ)

عمیدی نوری‏

رئیس- ماده ۲ قرائت می‌شود (به ‏شرح ذیل خوانده شد)

ماده ۲- سازمان نقشه‏برداری سازمان برنامه با تشکیلات و وسایل خود به منظور نقشه‏جات اختصاصی وزارتخانه‏ها و بنگاه‏های دولتی و شهرداری‏ها به این سازمان منتقل می‏گردد.

رئیس- آقای فضایلی‏

فضایلی- حقیقت امر این است که توضحات جناب آقای وزیر جنک از یک طرف و توضیحات آقایان متخصصین امور فنی در این به آب لااقل بنده را (سایر آقایان را نمی‏دانم) بنده را یک قدری گیج کرد ما واقعاً باید این مطلب را بفهمیم که منظور این است که یک سازمانی داده بشود که این سازمان متمرکز باشد و کار این سازمان عبارت از این باشد که یک هماهنگی بین سازمان‏های دیگر ایجاد بکند و از این هماهنگی یک نتیجه‏ای بگیرد به نفع کشور یا منظور این است که این سازمان خودش مجری و عامل باشد در این موارد هم وقتی که آدم دقت می‏کند مسائلی که در واقع با هم متناقض است در آن می‏بینید گاهی احساس می‏کند که منظور فقط یک نظارت و هم آهنگ کردن است گاهی هم احساس می‏کند که می‏خواهد مباشرت کند و خودش اداره کند اگر واقعاً مقصود مباشرت و اجرای عمل به وسیله خود این سازمان باشد یکی از مواردی که این موضوع را تأیید می‏کند در واقع همین ماده ۲ است که می‏گوید سازمان برنامه با تمام وسایل و تمام قدرت‏هایی که دارد به اینجا انتقال پیدا می‏کند راجع به وزارت جنگ یک فکری پیش می‏آید که آیا سازمان جغرافیایی وزارت جنگ اداره نقشه‏برداری وزارت جنگ که همه می‏دانیم به منظور تهیه نقشه عمومی اولاً و ثانیاً به منظور تهیه نقشه‏های مربوط به امور کلی یکی از مجهزترین سازمان‏ها است آیا منتقل می‌شود به این سازمان اگر بخواهند منتقل بشود

به‏ نظر بنده مثل این که فکر صحیحی نیست به دلیل این که وزارت جنگ گر چه بنده اینجا گاهی می شنوم که گفته می‌شود که محرمانه نداریم ولی بالاخره کار دولت امور محرمانه دارد یکی از کارهایی که خیلی محرمانه دارد وزارت جنگ است و بالاخره نمی‌شود که نقشه‏های وزارت جنگ را با اختیارات وزارت جنگ را در این کار طوری اجرا نمود که اگر وزارت جنگ یک نقشه محرمانه‌ای بخواهد از یک جایی بگیرد و یک نقشه‏های دفاعی بخواهد از جایی داشته باشد بیاید در یک کمیسیونی که درش نماینده وزارت راه است نماینده وزارت کشاورزی هست نماینده وزارتخانه‏های دیگر هست مسئولیت‏های آنها از نوع دیگری است و آن منظور خود را در آنجا مطرح بکند اصلاً این فکر خودش یک فکری است که باید در تمام جهات مطالعه بشود به همین جهت بنده معتقدم که در این ماده دوم هم باید دقت کرد که سازمان برنامه چه دستگاهی راجع به نقشه‏برداری، بعضی دستگاه‏ها و کارهایش مربوط است عمومی ممکن است این سازمان صلاحیت داشته باشد و باید مال این سازمان باشد بعضی کارهایش که نقشه‏های اختصاصی وقتی است و چه بهتر است که قسمت‏های مربوطه برود به آن وزارتخانه‏هایی که ارتباط به این کار دارد به هر صورت اول قبل از این که در مواد تصمیم بگیریم باید این موضوع روشن بشود که این سازمانی است سازمان نظارت و ایجاد هماهنگی بین سازمان‏های مشابه و بین نقشه‏های مختلف است و یا اگر سازمانی است که خودش می‏خواهد نقشه‏برداری کند و اجرا بکند البته به مشکلاتی بر خواهد خورد که در اینجا گفته شد بنده خود تصور می‏کنم که ما کار نقشه‏برداری عمومی کشور محتاج به ایجاد یک سازمانی هستیم در ممالک مختلف گویا این سازمان منتسب است به وزارت کشور یک اداره نقشه‏برداری در زمان اعلیحضرت فقید بوده است و در این مورد هم یک مطالعاتی کرده‏اند ولی بنده که یک عضو وزارت کشور هستم اعتراف می‏کنم که در این کار موفقیتی حاصل نکرده‏اند و حتی مطالعاتی که یک موقعی در این به آب شد ناچار شدند در یک

قفسه‏ای گذاشته بفرستند به وزارت جنگ بعد هم برگشت و با این که خرج زیادی کرده بودند بالاخره گم شد و شاید از بین رفت البته برای نقشه برداشتن از کشور و استفاده کردن از کارهایی که سازمان‏های مختلف راجع به نقشه‏برداری عمومی کشور از آن کارها استفاده می‏شود کرد باید سازمانی که وزارتخانه‏ها درش نظارت داشته باشد ایجاد کرد و اگر از این کار تجاوز کنیم موجب مشکلاتی خواهد شد مخصوصاً نمایندگانی که اطلاعت فنی دارند در این به آب توضیحات کافی و وافی دادند به همین جهت معتقدم که در ماده دوم هم باید این طور در نظر گرفت که سازمان برنامه دستگاه نقشه‏برداری که دارد آنچه که مربوط است به نقشه‏های عمومی منتقل بشود این سازمان و آنچه که مربوط است به نقشه‏برداری خصوصی مثل راه و معادن آنها باید برود به دستگاه‏هایی که این کار را انجام می‏دهند والا به ‏نظر بنده مسائل با هم مخلوط می‏شود مشکلاتی ایجاد خواهد شد.

رئیس- جز در ماده اول در مواد دیگر در کلیات نمی‌شود صحبت کرد هر ماده‏ای که مطرح است درمان ماده باید صحبت کرد آقای مهندس جفرودی بفرمایید

مهندس جفرودی- بنده چهارده سال افتخار داشتم که استاد درس نقشه‏برداری دانشگاه باشم بنابراین اگر در این مورد اظهار نظری می‏کنم صرفاً به منظور روشن کردن ذهن آقایان نمایندگان مجلس شورای ملی است و هیچ نظری ندارم و تأیید و تصدیق می‏کنم که وزارت جنگ در حال حاضر صالح‌ترین وزارتخانه برای نقشه‏برداری عمومی کشور می‏باشد کلمه نقشه یک کلمه عام است و کلمه نقشه‏برداری هم یک کلمه عام است آقای مهندس هدایت خیلی خوب توضیح دادند نقشه‏برداری عمومی کشور یک نقشه‏ای است که با مقیاس و حدود یک صد هزارم تهیه می‌شود یعنی ارتفاعات کوه ها دره ها اینها با مقیاس یکصد هزارم روی کاغذ برده می‌شود یعنی هر متر فاصله بصد هزار تقسیم می‌شود و روی کاغذ نشان داده می‌شود شما ببینید اگر یکم‏تر را ما صد هزار بار کوچک بکنیم روی کاغذ محسوسی نخواهد داشت بنابراین نقشه عمومی کشور به صورتی که تهیه می‏شود و حق هم این است که وزارت جنگ آن را تهیه کند این نقشه‏ای نیست که به درد کارهای اختصاصی بخورد و مطلقاً در نقشه عمومی کشور یک کارهای فوق‏العاده علمی و تخصصی نیست که اینها را بهش می‏گویند نقاط ژئولژیک البته این، کار این سازمان است ولی از این که خارج بشویم این ماده دوم به این صورتی که تنظیم شده‏ است بسیار ماده بدی است که می‌نویسد

«سازمان نقشه‏برداری سازمان برنامه با تشکیلات و وسایل خود به منظور تهیه نقشه‏جات اختصاصی وزارتخانه‏ها و بنگاه‏های دولتی و شهرداری به این سازمان منتقل می‏گردد» این عبارت منظور اصلی را نمی‏رساند و تمام عباراتش باید سازمان نقشه‏برداری مان وزارت جنگ باشد این کافی است ولی بقیه مطلب این است بنده خیلی متأسف هستم که جناب آقای مشایخی در ماده ۲ تشریف آوردند توضیح دادند باید عرض کنم که توضیحات‌شان مطلقاً صحیح نیست شما که متخصص در امور مالیاتی مملکت هستید در کار نقشه‏برداری کم‏ترین اطلاعی ندارید (مشایخی- صحیح است) این یک امر تخصصی است ملاحظه می‏فرمایید نقشه‏های اختصاصی یعنی چه؟ یعنی می‏خواهند در شهر تهران لوله‏کشی بکنند در امر آب یا مسئله فاضل آب فرض کنید در این مورد معمول و متداول این است که نقشه‏ای به مقیاس یک ده هزارم تا یک بیست و پنج هزارم با یک خصوصیات معینی حاضر بکنند اصلاً وزارت جنگ یا هر سازمان حاضر نیست بدون این که مشتری خاص داشته باشد همچو نقشه‏هایی تهیه بکند پس چرا برود در شورای عالی چه داعیه‌ای دارد که شورایعالی اظهار نظر بکند؟

اصلاً آن عبارت بی‌معنی است و جز اتلاف وقت نتیجه‏ای ندارد، شما می‏خواهید در مملکت کار بشود در قرنی که در همه جای دنیا قوانین را به این منظور تصویب می‏کنند که کارها سرعت پیدا بکند شما یک قانونی آورده‏اید که کارها را لنگ می‏کند چنین نقشه‏هایی از پیش اصلاً نمی‏تواند وجود داشته باشد یعنی در هیچ سازمانی، در هیچ مملکتی نمی‏تواند یک نقشه اختصاصی برای یک منظوری تهیه بکنند وقتی که نمی‏تواند داشته باشد چرا می‏گذارند شما نمی‏توانید نقشه اختصاصی داشته باشید از نظر فنی و اقتصادی نمی‏توانید. نقشه محل دز را متخصص آب و سد باید در محل تهیه بکند این کار نقشه‏بردارها نیست این یک چیز اختصاصی است نقشه‏بردارها کوچک‏ترین صلاحیتی ندارند وقتی که تعیین شد آن وقت از نظر کارهای آبی باید نقشه‏هایی تهیه کرد مراد نقشه‏برداری عمومی نیست التبه وقتی که نقشه سد دز تهیه می‏شود ممکن است با مان مقیاس عمومی که صدهزارم است تهیه بشود ولی این نقشه به درد نمی‏خورد آن نقشه را نباید تهیه کرد صحیح هم نیست، اما حالا این آدم می‏رود و نقشه‏ای تهیه می‏کند آقای مشایخی می‏فرمایند که چه بهتر که دستگاهی درست بشود که تمام مطالعات در انچا بشود چنین چیزی محال است نه در اینجا، در هر کشور مترقی چنین فکری هم نمی‏شود کرد شما بیانات‌تان را به نام مخبر فرمودید، نمی‏شود چنین کاری کرد، در کشور امریکا هم نکرده‏اند و نمی‏شود کرد بنابراین در ماده ۲ با منظور این باشد که نقشه‏برداری کشور به مان منظوری که عرض کردم یعنی نقشه‏برداری عمومی کشور باشد به مان مقیاسی که عرض کردم ماده دوم باید به این ترتیب اصلاح بشود که دستگاه نقشه‏برداری سازمان برنامه با تشکیلات و وسایل خود به این سازمان منتقل می‏گردد، نه برای تهیه نقشه‏های اختصاصی زیرا صلاحیت ندارد چرا ما این را بگذاریم در متن قانون؟ صلاحیت ندارد ما چرا اشکال در کار مملکت به‏وجود بیاوریم؟ دستگاه اجرایی نگاه می‏کند و بر طبق این ماده اعلام جرم می‏کند این صحیح نیست، بنده معتقد نیستم که مجلی شورای ملی چنین چیزی را تصویب بکند.

رئیس- آقای صدرزاده‏

صدرزاده- عرض کنم نظریاتی که آقایان مهندسین فرمودند البته آقایان مورد احترام ما هستند و نه آقای مشایخی و نه بنده هم ادعا نداریم که مهندس هستیم ولی یک فهم عمومی هم برای ما قائل باشید که ما هم می‏توانیم مطالب را درک بکنیم منظور ما این است که حتی‏المقدور بنگاه‏های مشابه درهم ادغام بشود، این منظور ما است ولی مثل این که به قول عوام داریم کره یاغ می‏کنیم یعنی آن دستگاه‏ها را می‏خواهیم توسعه بدهیم و یک دستگاه تازه‏ای هم به‏ وجود بیاوریم برای نقشه‏برداری، خوب بنده البته می‏فهمم که این نقشه‏ها احتیاج به عکس هوایی دارد وقتی در این سازمان تمرکز پیدا کرد هر کدام از این سازمان‏ها در آنجا تمرکز پیدا می‏کند و برای یک مطلب متخصص فنی طبق ماده ۹ تکلیف پیش‏بینی شده‏ است مثلاً یک دستگاهی می‏خواهد در سد به‏ وجود بیاورد برای همان سد به خصوص مهندس استخدام می‏کند و نقشه می‏کشد و دیگر لازم نیست در آنجا یک دستگاهی از اول سال تا آخر سال یک بودجه‏ای بر مملکت تحمیل بکند که یک روز برای یک کار می‏رود، این درست نیست. چون بعضی کارها هست که به طور کلی صورت موقتی دارد برای مان کار به خصوص یک مدتی استفاده می‏شود ولی یک دستگاه عریص و طویلی را درست بکنید در یک وزارتخانه‏ای به هشت نفر متخصص حقوق بدهید که در سال یک روز به آن احتیاج پیدا بکنید این درست نیست همان روزی که احتیاج پیدا کردید استخدام می‏کنید و حق‏الزحمه می‏دهید و می‏روند کار را انجام می‏دهند چنانچه راجع به سد گلپایگان خود جنابعالی این را انجام دادید ولی لازم نیست که همیشه یک دستگاه مجهزی وجود داشته باشد که این کار را انجام بدهد به‏نظر بنده این ماده از نظر سازمان نقشه‏برداری الان سازمان برنامه چه کاری انجام می‏دهد؟ ملاحظه بفرمایید بنده مطلبی در روزنامه اطلاعات دیدم که می‏خواستم درباره آن صحبت بکنم حالا فرصتی به دستم آمد می‌نویسد به علت کمی اعتبارات سازمان برنامه اجرای قسمتی از برنامه‏های فرهنگی به بعد موکول شد ما بهترین کارمان کارهای فرهنگی است برای این که در این حواشی خودمان را گرداندیم و دستگاه‏های مشابه به‏ وجود آوردیم حالا مجبور می‏شویم برنامه‏های فرهنگی را معوق بگذاریم این تمرکز دستگاه‏های مشابه در دستگاه واحد صرفه‏جویی قابل ملاحظه‏ای است بنده استدعا می‏کنم آقایان محترم با هر قانونی که ممکن است یک جنبه صرفه‏جویی در مملکت به ‏وجود بیاورد لطفاً موافقت بفرمایید چون ما خیلی احتیاج به صرفه‏جویی داریم در دانشگاه هم دستگاه‏هایی هست که در این کار صلاحیت دارند افراد متخصصی در دانشکده‏های مربوطه وجود دارند به ‏نظر من ضرری ندارد که از دانشکده مربوطه هم نماینده‏ای در این دستگاه وجود داشته باشد متناسب هم باشد این نظریات آقایان را هم می‏توانید مورد استفاده قرار بدهید.

رئیس- پیشنهادات ماده دوم قرائت می‌شود (به ‏شرح زیر قرائت شد)

پیشنهاد می‏نمایم در ماده ۲ این اصلاحات به عمل آید.

ماده ۲- سازمان نقشه‏برداری سازمان برنامه با تشکیلات و وسایل خود به منظور تهیه نقشه‏جات اختصاصی وزارتخانه‏ها و بنگاه‏های دولتی و شهرداری‏ها به این سازمان منتقل و جزو این سازمان می‌شود.

عمیدی نوری‏

مقام معظم ری است مجلس شورای ملی پیشنهاد می‏کنم ماده ۲ به صورت زیر اصلاح گردد.

ماده ۲- سازمان نقشه‏برداری برنامه با تشکیلات و وسایل خود به این سازمان منتقل گردد.

مهندس جفرودی‏

مقام ریاست مجلس شورای ملی‏

ماده ذیل به جای ماده ۲ پیشنهاد می‌شود

ماده ۲- آن قسمت از سازمان نقشه‏برداری سازمان برنامه که نقشه‏های تخصصی تهیه می‏نماید با تشکیلات و وسایل خود به این سازمان منتقل گردد.

محمد فضایلی‏

رئیس- ماده سوم قرائت می‌شود (به شرج زیر قرائت شد)

ماده ۳- به منظور تعیین نیازمندی های نقشه‏برداری وزارتخانه‏ها و تنظیم برنامه‏های نقشه‏برداری بر طبق احتیاجات مؤسسات دولتی شورایی در وزارت جنگ به نام «شورایعالی نقشه‏برداری» مرکب از نمایندگان وزارتخانه‏ها و سازمان‏های ذی‌نفع به ‏شرح زیر تشکیل می‏گردد:

۱- نماینده وزارت جنگ (رئیس سازمان جغرافیایی)

۲- نماینده وزارت صنایع و معادن‏

۳- نماینده وزات کشور

۴- نماینده وزارت کشاورزی‏

۵- نماینده وزارت راه

۶- نماینده وزارت دادگستری‏

۷- نماینده سازمان برنامه‏

۸- نماینده سازمان اطلاعات وامنیت‏

۹- نماینده شرکت ملی نفت ایران. چنانچه هر یک از وزارتخانه‏ها و سازمان‏های دیگر احتیاج به نقشه‏های اختصاصی حاصل نمایند می‏توانند به طور موقت تا انجام کار مربوطه نماینده به شورا معرفی نمایند که تا پایان کار در شورا شرکت نماید.

رئیس- آقای مهندس جفرودی‏

مهندس جفرودی- به ‏نظر بنده حاجتی به این شورا نیست یک مؤسسه‏ای هست تحت‏ نظر وزارت جنگ وظیفه‏اش را انجام می‏دهد چنانچه یک دایره جغرافیایی دارد که بداند این شورا وظیفه‏اش را به نحو احسن انجام می‏دهد و تا به حال هم این دایره جغرافیایی خدمات فوق‏العاده‏ای از لحاظ نقشه‏های عمومی به کشور کرده است حالا این وظیفه این شورا را ببینید چیست؟ «به منظور تعیین نیازمندی های نقشه‌برداری‌های نقشه‏برداری وزارتخانه‏ها و تنظیم برنامه‏های نقشه‏برداری» این مطالب به این اداره چه مربوط است که بنشیند بگوید وزارت جنگ دارد به این چه مربوط است؟ به ‏نظر بنده این ماده به طور کلی زاید است و تعجب هم می‏کنم که آقای وزیر جنگ موافقت کرده‏اند که یک اشخاصی بیایند آنجا در کار وزارت جنگ اظهار نظر بکنند اینها حق ندارند به منظور تعیین نیازمندی های نقشه‏برداری یعنی هر وزارتخانه‏ای که تقاضا می‏کند اینها بنشینند بگویند شما احتیاج دارید یا ندارید این صحیح نیست، این یک داره وابسته به وزارت جنگ می‌شود مشتری دارد نگاه می‏کند وسایل و تجهیزات دارد دیگر به شورا چه کار دارد بنده این را زاید می‏دانم و یقین می‏دانم که وجود این شورا باعث خواهد شد که کار این دستگاه عقب بیفتد بنده مخصوصاً از تیمسار سؤال می‏کنم که آیا اداره جغرافیایی وزارت جنگ وظیفه‏اش را خوب انجام داده است یا خیر مخصوصاً توضیح بدهند

رئیس- آقای مخبر

مشایخی- عرض کنم طرز فکر جناب آقای مهندس جفرودی با تنظیم کنندگان و کسانی که این لایحه راتنظیم کرده‏اند تفاوت کلی دارد بنده به نظریات جناب آقای مهندس جفرودی و آقا مهندس هدایت احترام می‏گذارم لیکن اگر آن هدف اساسی را که موجب تدوین چنین لایحه‏ای شده‏ است به عرض برسانم حتماً دارم که ناچار می‌شوید در زاویه و نظریه فعلی خودتان از نظر مصلحت کشور تعدیل بفرمایید اینجا به هیچ وجه گفته نشده‏ است که مثلاً اگر شهرداری تهران احتیاج به یک نفشه داشته داشت به این شورا مراجعه کند هیچ وقت هدف این نیست که کارهای اختصاصی کوچک و تمام کارها در شورا مطرح بشود یکی از کارهای اساسی کشور نقشه‏های ثبت اسناد است وقتی می‏خواهند سند مالکیت صادر کنند نقشه‏برداری می‏کنند در این لایحه گفته شده‏ است که اگر دستگاه‏های دولتی و وزارتخانه‏ها تشخیص دادند که از اطلاعات این دستگاه می‏توانند استفاده بکنند می‏آیند و می‏گیرند اگر تشخیص دادند که استفاده نمکنند نمی‏آیند بنابراین در ماده ۳ هیچ صحبت از نماینده وزارت فرهنگ نیست و اگر وزارت فرهنگ بخواهد مدرسه بسازد لازم نیست به آن دستگاه مراجعه بکند در ماده ۳ گفته نشده‏ است که وزارت فرهنگ در این شورا شرکت می‏کند و یا وزارت فرهنگ برای لزوم و یا عدم لزوم یک مدرسه در شهرداری نظر این شورا جلب بکند آن وزارتخانه‏هایی گفته شده‏ است که به کار اساسی این دستگاه وابستگی دارند مثل شرکت ملی نفت در اینجا گفته شده‏ است که مثلاً اگر شرکت ملی نفت می‏خواهد در جزیره خارک مبادرت به یک سلسله عملیات بکند نقشه هوایی خارک را این دستگاه دارد و در اختیار شرکت نفت می‏گذارد ولی نقشه‏های تکمیلی را خود شرکت نفت تعهد می‏کند که تهیه کند اگر اطلاعاتی موجود بود به او می‏دهند اگر نبود نمی‏دهند تصور می‏کنم با توجه به منظور تمرکز و از لحاظ اهمیت کار نقشه‏برداری کشور لازم است که این شورا به‏وجود بیاید به هر حال نظریات آقایان در شور دوم مورد توجه واقع می‌شود خو استم به عرض برسانم که نظریاتی که مورد توجه جنابعالی واقع شده‏ است در مواد مختلف این لایحه گنجانده شده‏ است و هیج وقت کارهای کوچک که مربوط به امور عمومی کشور نیست در این شورا رسیدگی نخواهد شد و جزو وظایف این شورا نخواهد بود.

رئیس- آقای خلعتبری‏

خلعتبری- بنده یک تذکری می‏خو استم بدهم که اخیراً این مسئله شورا خیلی ایجاد شده‏ است و آن قدر زیاد شده‏ است که هر مسئله‌ای یک شورا دارد شورای فلان و نتیجه‏اش این است که دولت و مقامات مسئول اختیارات خودشان را می‏دهند دست اشخاصی که نه مسئولیت دارند و نه صلاحیت‌شان محرز است دولت از خودش سلب مسئولیت می‏کند و بالنتیجه کارها طولانی‌تر می‏شود و نتیجه ندارد یک وقت شورا نظرش الزامی است یک وقت است که نظرش مشورتی است بنده نمی‏دانم که این شورا نظرش الزامی است یا مشورتی است اگر مشورتی باشد و من به آب مشورت چیزی بگوید و الزامی نباشد خوب اصلاً ذکرش معنی ندارد خود وزارت جنگ می‏تواند دعوت بکند مخصوصاً اسناد و نقشه‏های ناظر به کارهای مملکتی را باید تهیه بکنند پس اگر الزام ندارد و نظرش مشورت است خواستم این را عرض کنم که لزومی ندارد و صلاح نیست که از خودش سلب مسئولیت بکند و بدیگری بدهد و این شورا به‏نظر بنده ضرورتی ندارد.

رئیس- پیشنهادات این ماده قرائت می‏شود (به ‏شرح زیر قرائت شد)

مقام ریاست مجلس شورای ملی پیشنهاد می‏شود در ذیل ماده ۳ قانون نقشه‏برداری اضافه شود:

۱۰- یک نماینده از دانشگاه تهران‏

محمد فضایلی‏

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی پیشنهاد می‏کنم ماده ۳ حذف گردد

مهندس جفرودی‏

اینجانب پیشنهاد می‏نمایم ‏که این شورا در ماده سوم حذف شود

پرفسور اعلم‏

رئیس- ماده چهارم قرائت می‏شود. (به ‏شرح زیر قرائت شد)

ماده ۴- کلیه عکسبرداری های هوایی مورد احتیاج مؤسسات مختلف کشور توسط وزارت جنگ انجام خواهد گردید.

رئیس- نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد در این ماده رسیده که قرائت می‏شود (به ‏شرح زیر قرائت شد)

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی پیشنهاد می‏کنم ماده ۴ حذف شود

مهندس جفرودی‏

رئیس- ماده ۵ قرائت می‌شود (به ‏شرح زیر قرائت شد)

ماده ۵- در صورتی که مقتضیات فنی ایجاب نماید عکسبرداری هوایی توسط شرکت‏های خارجی انجام گردد به نظارت وزارت جنگ انجام خواهد شد

رئیس- آقای خلعتبری مخالفید بفرمایید.

خلعتبری- بنده علت مخالفتم با این ماده این است که اگر برای اجرای این ماده وزارت جنگ بخواهد از یک شرکت خارجی استفاده کند این کار یک مقرراتی دارد و ما اگر قید کرده‏ایم این مثل این است که یک اجازه ضمنی داده شده‏ است و ضمناً تسهیل می‏کند موضوع استفاده از شرکت‏های خارجی را برای امر نقشه‏برداری این را خو استم عرض کنم که وزارت جنگ کلیه وسایل را برای نقشه‏برداری موجود دارد سازمان برنامه دارد بنده می‏ترسم یک وقتی این اسبات استفاده دیگران بشود یعنی تسهیل می‏کند که اگر یک وقت یک کسی نظری پیدا کرد می‏تواند از شرکت خارجی استفاده کند به‏ نظر بنده هیچ احتیاجی به شرکت خارجی برای این امر نداریم ما مهندسین ایرانی داریم مهندسین ایرانی ما هم نقشه‏ها را تهیه کرده‏اند و می‏کنند و قسمت عمده این پول‏هایی که به شرکت خارجی برای تهیه نقشه‏ها داده شده‏ است بنده این را با صراحت عرض می‏کنم که نتیجه بی‌اطلاعی از این بوده است که نسبت به مهندسین ایرانی فکر نکرده‏اند که انیها می‏توانند کار بکنند بنده در شهر اصفهان در اطاق شهردار نشسته بودم نقشه‏ای دیدم که شرکت‏های خارجی تهیه کرده بودند و بنده خودم می‏توانستم تهیه بکنم و شهردار اصفهان گفت که هشتاد هزاز تومان از ما پول گرفته‏اند و این نقشه را تهیه کرده‏اند که یک مهندس ایرانی با هزار تومان می‏توانست تهیه بکند بنده می‏خواستم پیشنهاد بکنم که این نقشه‌کشی را در صورتی به خارجی‏ها بدهید که ایرانی‏ها نتوانند از عهده بربیایند

صفاری- این عکسبرداری هوایی است این چیز تازه‏ای است و هیچ ربطی به نقشه‏برداری روی زمین ندارد

رئیس- آقای صدرزاده‏

صدرزاده- این ماده مجبور نمی‏کند که عکسبرداری هوایی باید به وسیله خارجی‏ها بشود بلکه فقط یک شرطی دارد که اگر یک وقتی اقتضا کرد باید به انظارت وزارت جنگ باشد مصالح مملکت هم همین طور اقتضا می‏کند اگر این ماده حذف بشود این عیب را به‏ وجود خواهد آورد که ممکن است یک وقتی از نظر فنی لازم بشود که عکسبرداری هوایی را به وسیله افراد خارجی انجام بدهند در صورتی که آن وقت قیدی وجود ندارد که وزارت جنگ باید نظارت بکند بنابراین بنده تصور می‏کنم که این ماده فقط قیدی به ‏وجود می‏آورد که عبارت باشد از نظارت وزارت جنگ در عکسبرداری هوایی و بسیار هم صحیح است‏

رئیس- پیشنهادی در این ماده رسیده است از آقای خلعتبری که قرائت می‏شود.

خلعتبری- مسترد می‏کنم‏

رئیس- ماده ۶ قرائت می‌شود (به ‏شرح زیر قرائت شد)

ماده ۶- اعتباری که برای تأمین هزینه‏های سازمان مذکور لازم است از محل اعتبارات سازمان برنامه و وزارتخانه‏های ذی‏علاقه در حدود بودجه مصوب تأمین خواهد شد.

رییس- پیشنهادی در این ماده رسیده است که قرایت می‏شود. (به شرح ذیل قرایت شد)

پیشنهاد می‏نمایم ‏ماده ۶ این طور اصلاح شود.

ماده ۶- اعتباراتی که برای تأمین هزینه سازمان مذکور لازم است از محل

بودجه سازمان نقشه‏برداری سازمان برنامه و وزارت جنگ تأمین خواهد شد

عمیدی نوری‏

رئیس- ماده ۷ قرائت می‌شود (به ‏شرح زیر قرائت شد)

ماده ۷- سازمان جغرافیایی می‏تواند با رعایت قوانین و مقررات مربوطه از طریق وزارت امور خارجه عضویت تشکیلات علمی جهانی یا منطق‏های را قبول و با این گونه مؤسسات تبادل اطلاعات و همکاری نماید.

رئیس- در این ماده پیشنهادی نرسیده است ماده ۸ قرائت می‌شود (به ‏شرح زیر قرائت شد)

ماده ۸- سازمان جغرافیایی کشور در انجام وظایف خود از نظر مالی و استخدامی و اداری طبق مقررات و آیین‏نامه‏هایی که به تصویب کمیسیون‏های بودجه و دارایی مجلس شورای ملی خواهد رسید زیرنظر وزارت جنگ مستقلاً اقدام می‏نماید.

رئیس- در این ماده پیشنهاد رسیده است که قرائت می‌شود. (به ‏شرح زیر قرائت شد)

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی اینجانب پیشنهاد حذف ماده ۸ را می‏کنم‏

خلعتبری‏

رئیس- ماده ۹ قرائت می‌شود (به ‏شرح زیر قرائت شد)

ماده ۹- وزارتخانه‏ها و سازمان‏های دولتی در صورت احتیاج به نقشه‏های اختصاصی وقتی ابتدا آن را در شورایعالی نقشه‏برداری مطرح می‏نماید چنانچه نقشه مورد احتیاج در سازمان جغرافیایی کشور موجود باشد سازمان مکلف است آن را در اختیار متقاضی قرار دهد و اگر موجود نباشد و سازمان جغرافیایی کشور نیز به علل تراکم برنامه نتواند در موعد معین نقشه‏های مورد نیاز را تهیه نماید متقاضی می‏تواند پس از دریافت مدارک فنی و اطلاعات نقشه موجود مربوط به آن منطقه توسط عوامل خود اقدام نماید.

سازمان جغرافیایی در چنین مورد مکلف است مدارک فنی و اطلاعات موجود مربوط به آن منطقه را در اختیار متقاضی قرار دهد

اجرای نظریات فنی و حفاظتی سازمان جغرافیایی کشور از طرف سازمان‏هان متقاضی لازم‌الاجرا است‏

رئیس- پیشنهادی در ماده ۹- رسیده است که قرائت می‏شود (به ‏شرح زیر قرائت شد)

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی پیشنهاد می‏کنم ماده ۹ به ‏شرح زیر اصلاح شود.

ماده ۹- وزارتخانه‏ها و سازمان‏های دولتی در تهیه نقشه‏های اختصاصی و فنی خود آزاد می‏باشند- مهندس جفرودی‏

رئیس- یک ماده الحقیله هم هست که قرائت می‏شود (به ‏شرح زیر قرائت شد)

پیشنهاد می‏نمایم ماده ۱۰ اضافه شود.

ماده ۱۰- وزارت جنگ مأمور اجرای این قانون می‏باشد. عمیدی نوری‏

رییس- لایحه با پیشنهادها برای شور دوم به کمیسون فرستاده می‏شود.

[۶- تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه‏]

رئیس- جلسه راختم می‏کنیم جلسه آینده روز سه‏شنبه خواهد بود

(مجلس نیم ساعت بعد ازظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی- رضا حکمت‏