مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۹ آبان ۱۳۴۵ نشست ۳۰۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و یکم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و یکم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۹ آبان ۱۳۴۵ نشست ۳۰۳

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز شنبه ۲۹ آبان ۱۳۴۵ نشست ۳۰۳

فهرست مطالب:

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره‏۲۱

جلسه: ۳۰۳

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز یکشنبه (۲۹) آبان‌ماه ۱۳۴۵

فهرست مطالب:

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: رامبد (ضمناً ۷۸ فقره پیشنهاد در گزارش شور اول مالیات‌های مستقیم تقدیم نمودند)- مبارکی- دکتر مهذب- خانم تربیت و مجید محسنی

۳- تصویب صورت جلسه

۴- معرفی آقای دکتر مجیدی به سمت معاون نخست‌وزیر و رئیس دفتر بودجه به وسیله آقای نخست‌وزیر

۵- تقدیم لایحه متمم بودجه ۱۳۴۵ کل کشور به وسیله آقای نخست‌وزیر

۶- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دارایی مربوط به اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی اجازه عدم استرداد وجوه پرداختی وزارتخانه‌ها به شهرداری بابت عوارض و ابلاغ به دولت

۷- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دارایی راجع به واگذاری سه قطعه زمین در اصفهان به دانشگاه صنعتی آریامهر و ارسال به مجلس سنا

۸- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون پست و تلگراف و تلفن راجع به استفاده از بیسیم اختصاصی و آماتوری و ارسال به مجلس سنا

۹- اعلام وصول یک فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

۱۰- بیانات بعد از دستور آقای دیهیم

۱۱- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه

مجلس ساعت نه صبح به ریاست آقای دکتر شفیع امین (نایب‌رئیس) تشکیل گردید.

۱- قرائت اسامی غایبین جلسه قبل

نایب‌رئیس- صورت غایبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

غائبین بااجازه- آقایان:

دکتر رشقی- روحانی- دکتر ضیایی- بختیار بختیاری‌ها-

دکتر حکیم شوشتری- شفیعی‌پورکرمانی- بهادری- دکتر مهذب- رهبر- دکتر اعتمادی- کنگرلو- نارویی- دکتر صاحب‌قلم- دکتر مدنی- دکتر امین- مهندس عطایی- زند- مافی- دکتر غنی- کسرایی- کورس- رامبد- دکتر جعفری- دکتر اسدی- دکتر رمضانی- ایلخان- رجایی- دکتر سعید حکمت- دکتر پورهاشمی- دکتر کلالی- مهرزاد- دکتر اسفندیاری- ساگینیان- یعقوب تهرانی- دکتر امامی‌خویی- دکتر حسینی- فهیمی- بانو نفیسی.

غائبین بی‌اجازه- آقایان:

دکتر مصباح‌زاده- طهماسبی- فیصلی.

غایبین مریض - آقایان:

مبارکی- طباطبایی- کمال‌وند- مهندس اسدی- سمیع- مهندس مالک- اولیاء- دکتر بقایی‌یزدی- پژند- مهندس جلالی‌نوری- سلیمانی- دکتر صالحی- نیری- تیمسار سرلشکر همایونی- سیفی- بانو دکتر دولتشاهی.

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: رامبد (ضمناً ۷۸ فقره پیشنهاد در گزارش شور اول مالیات‌های مستقیم تقدیم نمودند)- مبارکی- دکتر مهذب- خانم تربیت- مجید محسنی

نایب‌رئیس- نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای مبارکی تشریف بیاورید.

مبارکی- چند دقیقه از وقت بنده را آقای رامبد استفاده می‌فرمایند.

نایب‌رئیس- آقای رامبد بفرمایید.

رامبد- با کمال خوش‌وقتی به عرض مجلس شورای ملی می‌رسانم. جناب آقای میرهادی نماینده محترم تفرش عضویت حزب مردم و فراکسیون پارلمانی حزب مردم را قبول فرمودند (نمایندگان- مبارک است) در مسافرتی که به مناسبت گسترش حزب مردم در استان خراسان انجام گردید سعادت زیارت آستان قدس رضوی (ع) نصیب ما شد این مسافرت چند روزی احتیاج به وقت داشت نتیجتاً تقدیم بقیه پیشنهادات مربوط به لایحه مالیات بر درآمد به تعویق افتاد و اکنون تتمه پیشنهادات مربوط به لایحه مالیات بر درآمد که مشتمل بر ۷۸ پیشنهاد اصلاحی در لایحه مالیات بر درآمد است تقدیم مقام ریاست مجلس شورای ملی به عنوان بین‌الشورین می‌نمایم.

نایب‌رئیس- به کمیسیون فرستاده می‌شود. آقای مبارکی بفرمایید.

مبارکی- با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم مدت سه ماه است بنده به حوزه انتخابیه خود در بلوچستان مسافرت و با برادران بلوچ در تمام نقاط از نزدیک تماس حاصل و به درددل‌هایشان گوش داده و اهالی را به مراحم شاهنشاه آریامهر امیدوار نمودم.

آقایان محترم استحضار دارند که منطقه بلوچستان از تمام استان‌های کشور عقب‌افتاده‌تر و کمتر مورد توجه اولیای دولت قرار گرفته البته اقداماتی در بلوچستان شده که این جانب از حسن نظر جناب آقای نخست‌وزیر که یکی از پاسداران انقلاب شاه و مردم هستند تشکر می‌کنم ولی این اقدامات در بهبود وضع چندان مؤثر واقع نشده.

از طرف جناب آقای نخست‌وزیر وعده بستن سد سهیل و گرگروک دشتیاری داده شده که مورد تقاضای اهالی باهوکلات و دشتیاری می‌باشد امیدوارم چون فصل کار مساعد است دستور اکید صادر فرمایند.

راجع به جاده بزمان که به بم متصل می‌شود ۴۵۰ کیلومتر شهرستان ایرانشهر را به مرکز نزدیک می‌کند و خصوصاً ... ریگستان اسپکه که مورد توجه بوده و راه اصلی بلوچستان می‌باشد چند ماه قبل هزینه این دو راه برآورد و از طرف وزارت آبادانی و مسکن به مناقصه داده شده ولی سازمان برنامه اعتبار آن را به برنامه چهارم موکول نموده در صورتی که شهرها و استان‌های دیگر کشور که چندان احتیاجی به راه‌های جدید ندارند مرتباً از رادیو شنیده می‌شود که در فلان استان یا شهرستان چند میلیارد ریال جهت راهسازی تصویب و پرداخت شده در صورتی که هر جای کشور ما برنامه عمرانی داشته باشد به نفع همه ملت ایران است آیا سزاوار است اهالی شاهدوست و میهن‌پرست

بلوچستان با آن همه منطقه وسیع محتاج راهی باشند که کامیون‌ها به سهولت بتوانند از آن عبور کنند و این را هم سازمان برنامه هزینه‌اش را مرتباً موکول به بعد کند. ما فعلاً راه آسفالته و درجه یک و دو نمی‌خواهیم ولی نباید راه درجه ۳ داشته باشیم که به این وسیله سربازان انقلاب بهتر بتوانند منویات شاهنشاه آریامهر را نسبت به پیشرفت و عمران و آبادی بلوچستان به مرحله عمل درآورند از جناب آقای نخست‌وزیر تقاضا دارم مقرر فرمایند این دو راه را که هزینه‌شان برآورد شده و مورد احتیاج دویست هزار مردم بلوچستان است شروع به کار نمایند.

مطلب دیگر با ارادتی که اینجانب به جناب آقای دکتر هدایتی وزیر محترم آموزش و پرورش دارم و ناچارم آن را به عرض برسانم این است که مدارس شهرستان ایرانشهر و چابهار نیز پنجاه نفر کسری آموزگار دارد و از دبیر هم در دبیرستان‌ها خبری نیست دبیرستان کشاورزی بمپور مهندس ندارد تمام محصلین بلوچ سرگردان چند روزی که در ایرانشهر و چابهار بودم محصلین با چشم گریان صبح و عصر نزد اینجانب می‌آمدند که دبیر و آموزگار نداریم شما که نماینده ما هستید فکری برای ما بکنید (صحیح است) (دکتر مهندس بهبودی- برای کی صحبت می‌فرمایید؟ نماینده دولت که اینجا نیست آقای رئیس بفرمایید نماینده دولت بیایند اینجا بنشینند) (خانم جهانبانی- مطالب‌شان در روزنامه‌ها و صورت‌مجلس منعکس می‌شود).

نایب‌رئیس- مطالب قبل از دستور برای دولت فرستاده می‌شود. در نطق‌های قبل از دستور حضور آقایان وزرا الزامی نیست (در این موقع آقای دکتر یگانه وارد تالار جلسه شدند) (دکتر مهندس بهبودی- قسمت معلم نداشتن مدارس را دوباره بفرمایید که آقای دکتر یگانه بشنوند).

مبارکی- مسلم است هیچ دبیری حاضر نیست که حقوقی در مرکز و یا شهرهای بزرگ مانند اصفهان یا مشهد می‌گیرد در شهرستانی مانند ایرانشهر یا چابهار با همان حقوق انجام وظیفه نماید بایستی برای آنهایی که در این‌طور مناطق خدمت می‌کنند مزایایی قائل شد اکنون دو ماه از سال تحصیلی می‌گذرد و محصلین سرگردان هستند از وزیر محترم آموزش تقاضا دارم نسبت به اعزام پنج دبیر فیزیک- شیمی- ریاضی- طبیعی و زبان خارجه و ۵۰ نفر آموزگار سپاهی دانش و سه نفر مهندس جهت دبیرستان کشاورزی بمپور اقدام سریع مبذول فرمایند.

راجع به بانک کشاورزی و کشاورزان که به صورت مسئله مشکلی در بلوچستان در آمده از جناب آقای نخست‌وزیر استدعا دارم دستور فرمایند جهت تقسیط و دادن وام طویل‌المدت به کشاورزان اقدام شود.

اینجانب از اقدامات تیمسار سپهبد نصراللهی استاندار بلوچستان و سیستان و تیمسار دریابان‌عظیما نماینده تام‌الاختیار دولت در بنادر و جزایر جنوب که به پیروی از منویات شاهنشاه آریامهر با حسن‌نیت در بهبود وضع بلوچستان انجام وظیفه می‌نمایند سپاسگزاری می‌کنم.

در سفر چند روز اخیر که جناب آقای منصور وزیر محترم مشاور و همراهان که جهت بازدید به منطقه بلوچستان تشریف آورده بودند از نزدیک به اوضاع منطقه آشنا شدند امیدوارم مطالبی را که بنده در آنجا به عرض رساندم تأیید خواهند فرمود (احسنت).

نایب‌رئیس- خانم تربیت تشریف بیاورید (نمایندگان- تشریف ندارند) آقای معتمدی تشریف بیاورید (نمایندگان- تشریف ندارند) آقای دکتر مهذب تشریف بیاورید.

دکتر مهذب- با اجازه مقام معظم ریاست و همکاران محترم به طوری که همه می‌دانیم در بهمن ماه ۴۱ انقلابی در این مملکت روی داد که فصل جدیدی در تاریخ ایران باز کرد و هر چه از آن تاریخ می‌گذرد ملت ایران بیشتر به اصالت انقلاب بزرگ شاه و ملت پی می‌برد و برای سازندگی ایران نوین بیشتر تلاش می‌کند امروز زن ایرانی، دهقان ایرانی، کارگر ایرانی که آزاد شده است می‌کوشد تا در این سازندگی ایران نوین سهمی به سزا داشته باشد و در مقابل نسل آینده و نسل‌های آینده سربلند باشد طبعاً این کوشش به طوری که همه ما می‌دانیم در تمام شئون مملکت هست ملت ایران امروز می‌کوشد تا از این فرصتی

که برایش پیش آمده حداکثر استفاده را بکند این تلاشی که امروز در مملکت ما هست خود نمونه رشد ملی یک ملتی است که در تمام طول تاریخ هرگز نمرده و بنابراین ملت ما با خصوصیاتی که دارد هرگز نخواهد مرد (صحیح است) چه بسیاری از ملت‌ها که در طول تاریخ در اثر عوامل مختلف از بین رفته‌اند و امروز فقط نامی از آنها در تاریخ دیده می‌شود. آشور و کلده کجا هستند؟ فقط اسم آنها در تاریخ باقی است ولی ایران ما ایرانی که هزاران سال قبل پرچم آقایی را در دنیا برافراشته بود هنوز در دنیا آقا است و هر وقت که واقعاً برای این مدت خداوند رهبری خردمند عنایت کرد پرچم آقایی خود را در دنیا برافراشت چنانچه امروز هم پرچم آقایی ملت ایران در دنیا مجدداً به اهتراز درآمده است (صحیح است).

همکاران عزیز: ما در طول تاریخ خود مشکلات زیادی دیده‌ایم سختی‌های زیادی دیده‌ایم من از حملات عرب و مغول صحبتی نمی‌کنم در طول تاریخ معاصر خودمان در دوران زندگی خودمان جنگ دوم جهانی را دیدیم و دیدیم که بعد از جنگ چه بر سر این مملکت و ملت آمد و تنها باز دست خدای بزرگ و نبوغ پادشاهی جوان بود که ملت ایران را از خطر عظیمی که با آن روبرو شده بود نجات داد و کشتی ایران را مجدداً به ساحل نجات رسانید. من یقین دارم و خیال می‌کنم در این اطمینان و ایمان همکاران من با من هم‌صدا باشند (صحیح است) که شاید هزاران سال دیگر اگر کسی تاریخ ایران را ورق بزند مسلماً به صفحه‌ای خواهد رسید که حاکی است از آنچه که در ایران امروز می‌گذرد. اگر کسی در آن وقت تاریخ ایران را بخواند ممکن است صفحه‌ای باشد که چنین نوشته باشد: مثلاً بعد از جنگ جهانی دوم در قرن بیستم میلادی در ایران پادشاهی زندگی می‌کرد به نام محمدرضاشاه پهلوی و در دوران سلطنت او بود که اصول بردگی از بین رفت و ملت ایران تحت رهبری‌اش توانست عقب‌ماندگی خود را با سرعت هر چه بیشتر جبران کند و مقام تاریخی خود را در دنیا به دست آورد در آن دوران ایران به مقام رسید که ملت‌های دیگر بر آن رشک می‌بردند. این را واقعاً به آن جهت عرض می‌کنم که ملت ایران دارد به سرعت به آینده خود امیدوار می‌شود و به آینده خود به چشم بهتری می‌نگرد (صحیح است) این ملت بعد از سال‌های سال و بعد از سالیان دراز دارد چشم باز می‌کند و دارد به خود می‌آید (صحیح است) این ملت بر اثر رهبری عاقلانه و خردمندانه شاهنشاه آریامهر به جایی رسیده است که دارد حس می‌کند مقامی بزرگ دارد و یقین بدانید و امیدوارم که خداوند این فرصتی را که برای ایران ما امروز داده است ادامه دهد و ظرف مدت کوتاهی ما خود شاهد بزرگی ملت خود و ایران خود خواهیم بود (انشاءالله) در همین سفر اخیری که برای افتتاح حزب ایران نوین حزب پاسدار انقلاب در معیت استاندار فارس و لیدر اکثریت جناب آقای خواجه‌نوری به فسا رفته بودیم واقعاً من چیزهایی آنجا دیدم که خود آن چیزها هر چند کوچک است ولی نمونه بارزی از رشد این ملت است در یک دهی رفتم به نام زاهدان، زاهدان فسا این ده قریب شش هزار نفر جمعیت دارد البته این زاهدان با زاهدان جناب آقای ریگی فرق دارد زاهدان جناب ریگی بزرگ است ولی این زاهدان کوچک است این ده دهی است ویرانه و مثل اینکه بمب وسط آن انداخته‌اند غبار غم بر چهره مردم کاملاً هویدا است ولی در عین اینکه این غبار غم بر چهره این مردم هست چهره‌های آنها فوق‌العاده امیدوارکننده و برق میهن‌پرستی و شاهدوستی که در چشم آنها می‌درخشد اصلاً پیداست هر وقت کسی اسم شاه را به زبان می‌آورد مردم از صمیم قلب هورا می‌کشند و زنده‌باد شاهی می‌گویند که خارجی باید بیاید و ببینند که شاه چگونه بر قلوب این ملت در دهات دورافتاده و در اقصی‌نقاط کشور حکومت می‌کند (صحیح است) عرض کردم در قلوب ملت یعنی پایه‌های ارکان سلطنت چگونه بر قلوب این ملت استوار است دهی که از تمدن امروزی متأسفانه بهره‌ای نبرده دهی که امروز در این دنیای اتم آب خوردن ندارد دهی که به امر پادشاه رئوفش با تانکر ارتشی آب خوردنش را تأمین می‌کنند که هنوز تانکرها آنجا هستند این ده مردم وطن‌پرستی دارد مردم در آنجا جمع شدند و بنده هم به حسب معمول و وظیفه به آنجا رفتم تا لااقل برای آب خوردن آنها فکری بکنیم

طبعاً برحسب وظیفه برای آنها تشریح کردم که مقدورات دولت کم است دولت نمی‌تواند تمام خواسته آنها را برآورده کند گفتم شما باید خودتان در مرحله اول یک گام بردارید تا دولت گام‌های دوم و سوم و چهارم را بردارد تشریح کردم که ما متأسفانه وارث محرومیت‌های دیگری هم هستیم که از گذشتگان به ما رسیده و شاید گذشتگان ما این فرصت را نداشته‌اند ما باید با حوصله با صبر و با متانت مشکلات خود را یکی بعد از دیگری حل کنیم قرار گذاشتیم آنجا مقداری پول جمع کنند تا من هم بیایم اینجا دست دراز بکنم به سوی دستگاه‌های دولتی به سوی نخست‌وزیر تا کمکی هم از دستگاه دولتی برای آنها بگیریم خدای من گواه است در دهی که چند سال قبل کسی قادر نبود ده‌شاهی بگیرد برای اینکه آن وقت آنها ایمان به این حدت را نداشتند جناب آقای دکتر یگانه خدا شاهد است ظرف ۲ ساعت چهل و هشت هزار تومان پول جمع کردند این دلیل میهن‌پرستی دلیل رشد ملی آنها است دلیل این است که این ملت هرگز نخواهد مرد عده‌ای از مردمی که در این مملکت زندگی می‌کنند بیچاره هستند مفلوک هستند ولی هر وقت ایمان پیدا بکنند که کسی به فکر آنها است از جان و مال خودشان می‌گذرند، می‌دانید در همان وسط ده چه دیدم باور بفرمایید یک پیرمردی با وضع مفلوک و ژنده‌پوش با بدبختی از آن وسط سعی کرد خودش را جلو برساند با یک قیافه محجوب و میهن‌پرست ولی ژنده‌پوش گفت تکلیف من چی است پس سهم من چی است دست کرد وسط دستش یک اسکناس له شده که شاید این اسکناس را برای کفن و دفنش گذاشته بود و تمام دار و ندارش همین صد تومان بود داد و گفت این صد تومان هم حصه من این را داد و رفت که رفت و شاید که دیگر برنگردد ولی من اگر در یک وضعی بودم مجسمه این را با طلا می‌ساختم این مرد مجسمه میهن‌پرستی مجسمه ملت‌پرستی بود ولی خوب مشکلات زیاد است مقدورات کم است در یک ده دیگر جناب آقای دکتر یگانه که من واقعاً با آن قلب رئوف شما این مثال‌ها را می‌زنم شاید در دستگاه دولت کمی بیشتر به فکر مردم روستاها باشید در یک دهی دیگر این را دیشب هم در فراکسیون حزب مطرح کردم و مثال زدم اینجا هم می‌گویم که مردمان دیگر بدانند که واقعاً در گوشه و کنار این مملکت چگونه ملتی زندگی می‌کنند رفتیم در یک دهی دیگر صحبت کردیم گفتند که مشکلات ما این است گفتم شما اگر برق می‌خواهید باید خودتان پول بدهید جمعیت جمع شدند من دیدم وسط جمعیت که یک پیرزن که یک بچه‌ای هم در بغل دارد که قی از گوشه چشمش دارد می‌آید پایین، چهره زرد این بچه واقعاً تأثرانگیز بود این پیرزن کنار دست راستش دیدم یک چیزی تکان می‌خورد و خودش را به هر وضع سختی بود جلو رساند و دست کرد زیر چادر یک خروس بزرگ شرور یک خروس خیلی بزرگ در آورد داد به رئیس انجمن و گفت این سهم من، دار و ندار این زن همین خروس بود از حاتم طایی پرسیدند از خودت بخشنده‌تر دیده‌ای گفت بله زمانی جایی مهمان بودم یک بز دار و ندار صاحب‌خانه بود برای من آورد و دیگر چیزی نداشت آن پیرمرد در آن ده و آن پیرزن اینجا که خروس را تقدیم کرد و مسلماً حاتم طایی‌های امروز این مملکت هستند که برای آبادی این مملکت و برای سازندگی این مملکت هر چیز که دارند می‌دهند اینجا است که وظیفه دولت است که این احساسات آنها را تقدیر بکند اینجا است که باید واقعاً رفت و دید وسط این دهات آنجا که خاک است آنجا که برق نیست آنجا که سینما نیست آنجایی که خیابان اسلامبول نیست آنجایی که سوپرمارکت نیست آنجایی که هیچ چیز نیست باید رفت دید تا یک مقداری لوایحی که به مجلس انقلابی تقدیم می‌شود صحبت از روستا و روستایی و بدبختی آنها بشود. (مهندس صائبی- آقای دکتر مهذب به روستاها توجه شده است) در خارج با هم صحبت می‌کنیم توجه کافی نشده است و اگر توجه شده است کم است بنده وقتی که عرض می‌کنم که توجه نشده این را باید عرض کنم که توقع ما زیاد است بنده وقتی که رفتم در یک دهی گفتم دولت قول داده که اگر شما ده هزار تومان بگذارید دولت هم ده هزار تومان می‌دهد بنده نمی‌خواهم صحبت راه‌های فرعی را اینجا بکنم در همین فیروزآباد جناب آقای مهندس زرآور یک راه فرعی است

که ۲۲ میلیون تومان خرج برداشته با این ۲۲ میلیون تومان چند جاده فرعی کوچک ممکن است کشیده شود همین جاده هم کشیده شود بنده نمی‌خواهم انتقاد بکنم ولی حقیقت این است که پایه‌های انقلاب روی قلوب روستاییان این مملکت است پایه‌های انقلاب روی چشم کارگر روی چشم دهقان است (صحیح است) بیشتر از اینها باید توجه بشود بنده خودم اقتصاد خوانده‌ام و می‌دانم توجه کافی هم شده ولی از این جهت عرض می‌کنم که باید بیشتر توجه شود و از این جهت عرض می‌کنم که باید فعالیت وسیع در سطح روستاها بشود این را از این جهت عرض می‌کنم که الان مأمورین مختلف می‌روند روستاها و گزارش‌های مختلف می‌دهند اگر فعالیت‌های متشتت جمع بشود در سطح روستا واقعاً مفیدفایده می‌شود.

نایب‌رئیس- آقای دکتر مهذب وقت شما تمام ست.

دکتر مهذب- بنده سه چهار دقیقه دیگر وقت می‌خواهم و مطالب خودم را تمام می‌کنم (ریگی- یک جاده فرعی در بلوچستان ساخته‌اند که لازم نبوده اشتباه بوده و ۱۸ میلیون تومان خرج آن شده است) بنده فرمایشات‌تان را قبول می‌کنم به شرطی که وقت گرفته شده از مقداری که به من مرحمت فرمودند کسر نشود. بنده معمولاً اینجا اسمی از کسی نمی‌برم ولی در اینجا فقط لازم دیدم ذکر خیری از استاندار فارس بکنم که یک خدمتگزار حقیقی شاه و ملت است (صحیح است) فقط یک جمله از زبان خود او شنیدم در اصطهبانات که عین آن جمله را می‌خوانم و از خدمت مرخص می‌شوم ایشان گفتند «موقعی شاهنشاه از من راضی هستند که شما راضی باشید» پس رضایت مردم است که سبب رضایت شاه مملکت است امیدوارم که همه کارکنان دولت خدمتگزاران حقیقی ملت باشند همین‌طور که از بودجه ملت حقوق می‌گیرند برای ملت کار کنند این دولت، دولت خدمتگزاری است ولی چه می‌شود کرد ما توقع‌مان زیاد است گله زیاد است و دولت هم طبعاً باید مقداری بیشتر به فکر موکلین ما که فقیر هستند و در ده زندگی می‌کنند باشد (احسنت).

نایب‌رئیس- خانم تربیت بفرمایید.

بانو تربیت- بنده امروز می‌خواهم درباره اهمیت کتاب و مطالعه و هفته کتاب عرایضی به سمع نمایندگان محترم برسانم.

ما واقعاً ملت خوشبخت و سعادتمندی هستیم که در دوران پرعظمت دودمان پهلوی و اعلیحضرت محمدرضاشاه آریامهر زندگی می‌کنیم رهبر توانای ملت ایران با انقلاب شاه ملت نه تنها طبقات محروم اجتماع ما را آزادی بخشیدند نه تنها در فکر بهبود اقتصاد کشور و رفاه و آسایش ملت خود هستند بلکه مساعی جمیله مبذول می‌فرمایند تا سطح فکری و دانش و فرهنگ ملت خود را بالا ببرند هفته کتاب که از سال گذشته با ابتکار مخصوص شاهنشاه آریامهر و توجه علاقه عمیق علیاحضرت شهبانو فرح محبوب برقرار شده و می‌شود تا اندازه‌ای مهم و پرارزش است که اگر تمام افراد روشنفکر کشور بنا به فحوای الناس علی دین ملوکهم همان علاقه و صمیمیت آن را دنبال کنند وضع زندگی اجتماعی ما در اندک مدتی به کلی دگرگون خواهد شد و دانشمندان و دانش‌پژوهانی که در تمام دنیا باعث افتخار کشور کهنسال ایران بودند با تشویق شاهنشاه آریامهر بار دیگر قدم به عرصه وجود خواهند گذاشت.

روز سه‌شنبه گذشته علیاحضرت شهبانو فرح با افتتاح نمایشگاه کتاب که توسط وزارت فرهنگ و هنر و همکاری وزارت آموزش و پرورش تأسیس شده بود شروع هفته کتاب را اعلام فرمودند در این نمایشگاه کتب مطالعاتی بسیار ارزنده‌ای که در این یکی دو سال اخیر تألیف و یا ترجمه شده بود مخصوصاً کتب مطالعه مخصوص کودکان و دانش‌آموزان بسیار جلب‌توجه می‌کرد خوشبختانه در سنوات اخیر توجه مخصوص بنگاه نشر کتاب که تحت ریاست و رهبری علیاحضرت شهبانو فرح اداره می‌شود با اهتمام مخصوص وزارت فرهنگ و هنر اقدام به نشر کتب بسیار مفید و داستان‌های علمی و اخلاقی برای مطالعه بچه‌ها منتشر نموده که برای عادت دادن کودکان به مطالعه بسیار مؤثر است کتاب دختر دریا تألیف هانس کریستیان اندرسن دانمارکی که توسط علیاحضرت فرح شهبانوی ایران ترجمه و با نقاشی‌های بسیار زیبای شخص ایشان مزین شده است خود

مشوق بزرگی برای مؤلفانی است که به این مطلب توجه و علاقه دارند. در آن روز شهبانوی عزیز قریب دو ساعت تمام جلو قفسه‌ها توقف فرموده با کمال علاقه درباره هر یک از آنها توضیحاتی می‌خواستند مخصوصاً درباره کتب درسی دستوراتی می‌فرمودند که مطالب و عکس‌های کتاب‌ها به طرز بهتر و واضح‌تر چاپ شود تا دانش‌آموزان بتوانند استفاده کامل ببرند در این خصوص به خانم دکتر پارسا معاون محترم وزارت آموزش و پرورش دستوراتی می‌دادند که کودکان را در مدارس وادار به مطالعه کنند بنده از فرمایشات معظم لها الهام گرفته استدعا می‌کنم آقایان محترم یک دقیقه توجه مبذول بفرمایید می‌خواهم پیشنهاد بکنم چون بنده واقعاً از توجه خاص معظم له واقعاً الهام گرفتم که باید در کشور ما کودکان را از بچگی به مطالعه وادار کنند از این جهت پیشنهاد بنده به تمام آقایان نمایندگان محترم این است که توجه بفرمایید که یک مطلبی است بسیار ساده نه خرجی برمی‌دارد نه زحمتی دارد و آن این است در کلاس‌های مدارس چطور میز و نیمکت و تخته‌سیاه جزو لوازم مطالعه است یک قفسه کتاب هم در آنجا بگذارند این در تمام ممالک راقیه عالم معمول است مثلاً اگر در کلاس ۳۰ بچه است اولیای اطفال را وادار می‌کنند که هر یکی یک کتاب به آن قفسه مخصوص کتاب اهدا کنند آن وقت هر سی نفر اگر یک کتاب داده باشند دارای ۳۰ کتاب برای مطالعه است و کوچک‌ترین خرجی ندارد نه تحمیل به وزارت فرهنگ است نه تحمیل اولیای اطفال ولی طفل محققاً علاقه پیدا می‌کند و این خصیصه مطالعه از اوان کودکی در فرزندش تزریق می‌شود زیرا به فحوای العلم فی الصغر کالنقش فی الحجر تا شوق مطالعه از بچگی در کودکان تزریق نشود مطلقاً آنها در بزرگی عادت به مطالعه نمی‌کنند پس این یک کاری است بسیار آسان بسیار ساده مخصوصاً پس از انقلاب ششم بهمن که توسط سپاهیان دانش نور سواد و دانش در روستاهای ما تابیدن گرفته تصدیق می‌فرمایید که هر باسوادی علاقه به مطالعه دارد وقتی که سواد یاد گرفت می‌خواهد مطالعه کند پس این طریقه را حتی بنده پیشنهاد می‌کنم در آن کلاس‌های روستایی یک قفسه کتاب برای نوسوادان برای مطالعه آنها بگذارند اگر همکاران عزیزم این کار را از حوزه‌های انتخابیه خودشان توسط وزارت آموزش و پرورش، نماینده آنها، مدیران مدارس این را اجرا بفرمایند تصدیق خواهید فرمود که در اندک مدتی تمام افراد کشور ما علاقمند به کتاب و مطالعه خواهند شد الان ما می‌نالیم که چرا جوان‌های ما مطالعه نمی‌کنند یا چرا جوان‌های ما مجلاتی یا کتبی مطالعه می‌کنند که نه تنها از راه علم و دانش به حال آنها مفید فایده نیست بلکه شاید در دوران آنها انحرافی هم حاصل کند اما اگر ما به این ترتیب آنها را از اول علاقمند بکنیم به کتب مفید علمی به شکل داستان‌ها آنها مسلماً در بزرگی هم آن را تعقیب خواهند کرد. و اما روز گذشته انجمن بانوان و دوشیزگان به مناسبت هفته کتاب ابتکار مخصوصی به خرج داد تمام کتبی راکه مؤلفین و مترجمین آنها بانوان بودند گردآوری نموده و نمایشگاهی ترتیب داده بودند که توسط وزیر فرهنگ و هنر این نمایشگاه افتتاح شد بنده واقعاً خوشحال شدم ذوق کردم که دیدم عده زیادی از بانوان کتاب‌هایی تألیف و ترجمه کرده‌اند که حتی کتاب‌هایی بین آنها بالاترین جایزه سلطنتی را برده است بنده از پشت این تریبون به این بانوان دانشمند تبریک می‌گویم که از این راه توانسته‌اند وظیفه ملی و اجتماعی خود را به جامعه ادا نمایند. دیروز روز ۲۸ آبان در تاریخ نهضت زنان ایران یک روز بسیار برجسته‌ای بود والاحضرت اشرف پهلوی اولین جلسه مجمع عمومی سازمان زنان ایران را در تالار محمدرضا شاه پهلوی که هزاران زن ایرانی با شور و علاقه کامل در آن اجتماع کرده بودند افتتاح فرمودند مسلماً سخنرانی بسیار پرارزش و و جالب و الاحضرت اشرف را که ضامن رفاه و آسایش و سعادت عموم زنان و تشویق آنان برای جدیت در آن راه بود در جراید عصر مطالعه فرموده‌اید و این روز خجسته را به عموم زنان ایران مخصوصاً والاحضرت اشرف پهلوی که همواره نظر مبارک‌شان معطوف به زنان ایرانی است تبریک و تهنیت عرض می‌کنم (احسنت).

نایب‌رئیس- آقای مجید محسنی بفرمایید.

مجید محسنی- با اجازه مقام محترم ریاست مجلس

شورای ملی، مرد کتاب مرد، مرد کتاب مرد او مرد کتاب بود او با کتاب به دنیا آمد با کتاب زندگی کرد با کتاب مرد من هم مثل سایر شاگردانش از اینکه استاد در ایامی که در کشور ما هفته کتاب برگزار می‌شود چشم از جهان بست بسیار متأسفم او سعید نفیسی بود نام او مثل آثار گران‌بهایش، مثل کتاب‌هایش تا ابد جاویدان خواهد ماند او در تمام عمرش به خدمت ادب و هنر ایران پرداخت من از طرف خود و جامعه هم‌بستگان ادب و هنر ایران این ضایعه اسفناک را به مردم ایران به خصوص دانشمندان و محققین تسلیت عرض می‌نمایم در نطق قبل از دستور هفته پیش خود چون فرصت نشد نتوانستم بقیه عرایضم را در مورد تقاضاهای هنرمندان به استحضار دولت محترم و نمایندگان ارجمند برسانم لذا امروز معروض می‌دارم سال‌ها است که عده‌ای از نویسندگان، شعرا و سازندگان از دولت تقاضا دارند که دولت به حق قانونی آنها به خواسته‌های انسانی و مشروع آنها رسیدگی نماید، گرچه لایحه مربوط به حفظ حقوق مؤلفین و مصنفین را می‌دانم دولت تهیه و در دست مطالعه دارد و همین روزها به مجلس خواهد آورد ولی برای استحضار خاطر نمایندگان محترم و روشن شدن مطلب لازم دانستم توضیحاتی در این باره و همچنین در مورد فیلم‌های ایرانی و ورود فیلم‌های خارجی بدهم در مورد اول یعنی تقاضای گروه شعرا، نویسندگان و سازندگان آهنگ به عرض می‌رسانم که چند نفر تهیه‌کننده صفحه بدون اینکه رضایت کامل صاحبان اثر را به دست آورند روزانه جمعاً در ایران در حدود یکصد هزار صفحه چاپ می‌کنند که این صفحه‌ها هر یک به طور متوسط در حدود پنج ریال تمام می‌شود. و در حدود ۲۰ تا ۲۵ ریال به مغازه‌های صفحه‌فروشی به فروش می‌رسد. یعنی از هر صفحه در حدود ۲۰ ریال استفاده می‌کنند یعنی از ماشین سکه‌زنی هم بیشتر استفاده دارد از این استفاده سرشار دولت و سازندگان این اثر هنری چه استفاده‌ای می‌کنند؟! معلوم است تهیه‌کنندگان این صفحه‌ها صاحب میلیون‌ها ثروت شده‌اند ولی بعضی از صاحب اثرها... بهتر است چیزی نگویم با سیلی صورت خود را سرخ نگه می‌دارند گرگ دهن‌آلوده و یوسف ندریده یعنی آوازه و شهرت فراوان، پیش‌آگهی مالیاتی سرسام‌آور، استفاده هیچ. استفاده را آنها برده‌اند و می‌برند که بدون پرداخت وجهی آهنگ و شعر را مستقیماً از رادیو روی نوار ضبط و آن را روی صفحه چاپ می‌کنند و بدون اینکه برای چاپ این شعرها و آهنگ‌ها از وزارت فرهنگ و هنر مثل فیلم یا نمایشنامه اجازه کسب کنند و با درست کردن دفاتر قلابی هم حق دولت را غارت کرده‌اند و هم حق صاحب اثر را ملاحظه بفرمایید این تهیه‌کننده‌های صفحه اجحاف را به چه درجه رسانده‌اند که فروشندگان صفحه به عذاب آمده‌اند و در روزنامه آگهی کرده‌اند و از دولت تقاضا نموده‌اند که وزارت دارایی روی هر صفحه که از کارخانه‌ها بیرون می‌آید باند رول بچسباند و از هر صفحه ۵ ریال به عنوان کمک به مبارزه با بی‌سوادی اخذ نماید. من پیشنهاد آنها را تکمیل می‌کنم و پیشنهاد می‌نمایم دولت ترتیبی دهد که از هر صفحه که ۲۵ ریال به فروش می‌رسد ۵ ریال به نفع دولت برای مبارزه با بی‌سوادی ۵ ریال هم به نفع صاحبان اثر دریافت شود یعنی به همین مبلغ تمبر روی هر صفحه الصاق و باطل شود و بقیه به نفع سازنده و فروشنده صفحه باشد.

۵ ریال به نفع مبارزه با بی‌سوادی یعنی ۱۸۲۵۰۰۰۰۰ ریال در سال یعنی با این عمل در سال هیجده میلیون و دویست و پنجاه هزار تومان از فروش صفحه عاید دولت می‌شود در صورتی که در حال حاضر شاید در سال پنج شش هزار تومان هم عاید دولت نشود زیرا این سازندگان با اسامی قلابی و بدون جا و محل این کار را می‌کنند مثلاً یک دندانساز یا دندانپزشک با اسم مستعار اختصاصی صفحه بیرون می‌دهد و نمی‌دانم دولت از روی کلمه اختصاصی یا امثال آن که روی صفحه چاپ شده است چطور می‌تواند محل و اسم و مقدار کار و فروش و عایدی این اشخاص را به دست آورد این بود مختصر اشاره‌ای از کار تهیه‌کنندگان صفحه و از بین بردن حق مسلم شعرا و نویسندگان و هنرمندانی که عمری را به خدمت صادقانه صرف می‌کنند و در اثر این حق‌کشی بعضی‌ها در آخر عمر به نان شب محتاج می‌شوند. از دولت جناب هویدا مخصوصاً

از جناب آقای پهلبد وزیر محترم فرهنگ و هنر که به عقیده من الان پدر هنرمندان محسوب می‌شوند و همچنین از جناب آقای انصاری وزیر محترم اطلاعات خواهش می‌کنم ترتیبی دهند که این لایحه زودتر به مجلس تقدیم شود و ترتیبی دهند که این سازندگان و منتشرکنندگان صفحه مثل تئاترها، سینماها و روزنامه‌ها مدیرمسئول و مارک مشخصی داشته باشند و هیچ اثری را بدون موافقت و تصویب وزارت فرهنگ و هنر و اطلاعات نتوانند چاپ کنند مطلب دوم در مورد فیلم‌های خارجی است که باز هم مجبورم توضیح کافی درا ین مورد بدهم که ذهن نمایندگان محترم و دولت خدمتگزار و صمیمی هویدا هم کاملاً روشن شود معمولاً اگر کسی بخواهد به هر کشوری فیلم وارد کند شرایطی را باید قبول کند اینکه عرض می‌کنم باید قبول کنند مطلب قابل توجهی است مثلاً هیچ‌کس به کشور هندوستان یا پاکستان به این سادگی‌ها نمی‌تواند فیلم وارد کند چون برای واردکنندگانی که اهل آن کشور هستند سهمیه قائل شده‌اند اجازه بفرمایید مثل بزنم مثلاً در هندوستان یا پاکستان فرض کنید دولت یکصد سهمیه قائل می‌شود که در سال یکصد فیلم اجازه دارند فیلم به هندوستان وارد کنند، این یکصد فیلم را فقط صاحبان سینما و استودیوهای فیلمبرداری محلی حق دارند وارد کنند، یعنی اگر وارد کردن فیلم استفاده‌ای دارد این استفاده برای مردم همان کشور باشد، دوم اینکه چون وارد کردن فیلم محدود به همان یکصد فیلم است صاحبان این سهمیه‌ها مجبور نیستند هر فیلم مزخرفی را وارد کنند بلکه سعی می‌کنند بهترین فیلم را با قیمت ارزان تهیه کنند که هم خودشان استفاده کنند و هم مردم از فیلم‌های خوب استفاده ببرند روی این اصل کمپانی‌های بزرگ فیلم‌ساز، خریداران را مجبور نمی‌کنند که تمام لیست فیلم‌های‌شان را بخرند، چون کمپانی‌ها خودشان حق ندارند فیلم به آن کشورها وارد کنند، به طور خلاصه ریش کمپانی‌های سازنده فیلم در دست تاجر هندی یا پاکستانی است نه ریش صاحبان سینما در دست کمپانی‌های فروشنده فیلم، تازه همین تاجر هندی یا پاکستانی حق ندارد فیلمی را که وارد می‌کند دوبله نماید بلکه باید به زبان اصلی نمایش دهد چون معتقدند که زبان ملی آنها متعلق به صنعت سینمای ملی آنها روی همین اصل هم فروشی را که فیلم‌های ملی آنها می‌کنند مسلماً فیلم‌های خارجی که به زبان آنها نیست نمی‌کند و این کار باعث شده است که هر روز صاحبان صنایع سینمای ملی آنها قوی‌تر و به کارشان علاقمندتر شده‌اند و کار موفقیت آنها به جایی رسیده است که در عرض این ده پانزده سال اخیر توانسته‌اند فیلم به دنیا صادر کنند می‌توانند برای هر فیلم چندین میلیون خرج کنند.

در کشور ما کمپانی‌های خارجی آن‌قدر جسور شده‌اند که حتی حاضر نیستند استفاده فیلم‌ها نصیب ایرانی بشود نه تنها در مورد پرداخت مالیات دفاتر قلابی می‌سازند و برات‌های قلابی و ساختگی می‌کشند بلکه خودشان اینجا دفتر نمایندگی باز کرده‌اند که هم واردکننده باشند هم خریدار و هم دوبله‌کننده یکی از فیلم‌های هندی در ایران در حدود هفت میلیون تومان فروش کرده من نمی‌دانم از بابت این فیلم این واردکننده هندی چقدر مالیات پرداخت کرده است، اینها برای اینکه راحت بتوانند برای وزارت دارایی حساب بالا بیاورند یک مبلغی به عنوان رویالیتی برات می‌کشند و اگر فیلم فروشش خوب باشد فوری برای کپی‌های بعدی مبالغ گزافی مجدداً برات می‌کشند و خلاصه طوری حساب بالا می‌آورند که وانمود کنند استفاده نکردند چون ریش و قیچی دست خودشان است من و اتحادیه صنایع فیلم و متخصصین ایرانی همیشه به عنوان مطلع و کارشناس حاضریم مجاناً در اختیار وزارت دارایی باشیم تا حق مسلم دولت و ملت‌مان را بگیریم.

من برای پیشرفت صنعت سینمای ملی پیشنهاد می‌نمایم، اولاً دولت اجازه ندهد در ایران کمپانی‌ها دفتر نمایندگی داشته باشند و فیلم‌های خارجی به دست تجار ایرانی که واحد شرایط باشند یعنی صاحبان سینما و سازندگان فیلم به ایران وارد شود، دوم اینکه فیلم‌های خارجی مالیات و عوارض بیشتری از فیلم‌های ایرانی بدهد سوم اینکه فیلم‌های خارجی را حق نداشته باشند دوبله

کنند مگر اینکه حقی بابت امتیاز زبان فارسی به دولت ایران بدهند و دولت این وجوه را در بانک فیلم بگذارد و تحت نظر وزارت فرهنگ و هنر و اتحادیه صنایع فیلم صرف بهبود صنعت سینمای ملی ایران و ایجاد یک استودیوی بسیار بزرگ و ساختن سینماهای کوچک در دهات و شهرستان‌های کوچک در ایران بشود چهارم اگر قرار باشد که اشخاص غیرایرانی فیلم به ایران وارد کنند همان‌طور که در اکثر کشورهای آسیایی و اروپایی مرسوم است شصت درصد درآمد فیلم‌ها در ایران بلوکه شود تا در رشته صنعت سینما و مواردی که در بالا ذکر شد به مصرف برسد چون جناب آقای هویدا تشریف دارند بنده بقیه صحبت‌های خودم را راجع به دماوند عزیز برای بعد می‌گذارم تا دولت معطل نشود و صحبت خودم را خاتمه می‌دهم امیدوارم از آن چند کلمه‌ای که بنده راجع به صنعت سینمای ملی ایران عرض کردم کسل نشده باشید متشکرم (احسنت- احسنت)

۳- تصویب صورت جلسه

نایب رئیس- نسبت به صورت‌جلسه دفعه قبل نظری نیست؟ آقای مهندس والا.

مهندس والا- در عرایض بنده اشتباهات چاپی شده است می‌خواستم استدعا کنم اصلاح شود.

نایب‌رئیس- اصلاح می‌شود نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه دفعه قبل تصویب می‌شود. آقای کبیری.

کبیری- چند فقره شکایت است که عیناً به منظور رسیدگی و صدور اوامر مقتضی تقدیم به مقام ریاست می‌کنم.

نایب‌رئیس- آقای مهندس صائبی.

مهندس صائبی- از طرف کشاورزان روستای گلپرآباد شهرستان ملایر شرحی رسیده و از اقدام اداره عمران همدان و ملایر در مورد ساختمان دبستان که با همکاری آنها در روستای مزبور انجام شده اظهار تشکر نموده و از خدمت سربازان انقلاب شاهنشاه قدردانی و سپاسگزاری نموده‌اند ضمن تأیید خدمات مزبور عین نامه را جهت اقدام مقتضی تقدیم مقام معظم ریاست می‌کنم.

نایب‌رئیس- آقای معتمدی.

معتمدی- نامه‌ای است از کتاب‌فروشی‌های اصفهان و چند طومار که تقدیم می‌کند.

نایب رئیس- آقای تبریزی.

تبریزی- نامه‌ای رسیده است تقدیم مقام ریاست می‌کنم.

۴- معرفی آقای دکتر مجیدی به سمت معاون نخست‌وزیر و رئیس دفتر بودجه به وسیله آقای نخست‌وزیر

نایب‌رئیس- وارد دستور می‌شویم جناب آقای نخست‌وزیر فرمایشی داشتید بفرمایید.

نخست‌وزیر (امیرعباس هویدا)- همانطوری که خانم‌ها و آقایان محترم مطلع هستند لایحه‌ای از طرف دولت تقدیم قوه مقننه شد راجع به تفکیک دفتر بودجه از وزارت دارایی به سازمان برنامه که زیر نظر مستقیم نخست‌وزیر انجام وظیفه می‌نماید در موقعی که این لایحه مطرح شد و به تصویب رسید تغییراتی از طرف قوه مقننه پیشنهاد شد که مورد قبول دولت هم بود برای اینکه مسجل شود دفتر بودجه مستقیماً زیر نظر نخست‌وزیر انجام وظیفه می‌کند قرار شد رئیس دفتر بودجه به سمت معاون نخست‌وزیر تعیین بشود لذا در بدو امر اجازه می‌خواهم آقای دکتر مجیدی را به سمت معاونت نخست‌وزیر و رئیس دفتر بودجه خدمت خانم‌ها و آقایان معرفی کنم (مبارک است) و با همکاری نزدیکی که بین دولت و مجلسین و دفتر بودجه و نمایندگان محترم هست کارها با سرعت بیشتری در این قسمت پیش خواهد رفت (نمایندگان- انشاءالله)

۵- تقدیم لایحه متمم بودجه ۱۳۴۵ کل کشور به وسیله آقای نخست‌وزیر

نخست‌وزیر- در این دو سال اخیر که دولت موفق بود بودجه مملکتی را قبل از خاتمه سال تقدیم قوه مقننه کند و با لطف و عنایت مخصوص قوه مقننه قبل از خاتمه سال به تصویب برسد و اینک چون در عرض این سال ملاحظه شد با رونق اقتصادی مداوم با وضع پیشرفت اقتصادی ما الان که در ماه هشتم سال هستیم و راجع به درآمدهای کشور بررسی کردیم ملاحظه کردیم این رونق اقتصادی درآمدهای دولت را تا حدود بسیار متنابهی زیاد

کرده و لذا برای کارهای فوری و کارهای مهم کشور یک لایحه‌ای امروز برای متمم تقدیم می‌شود به طوری که ملاحظه خواهند فرمود و مشروحاً در لایحه قید شده است خوشبختانه با رشد اقتصادی مداوم با وضع توسعه صنعت با توسعه کشاورزی، که همه آنها با الهام از رهبری شاهنشاه انجام شده وضع اجازه می‌دهد که قسمتی از کارهایی که در سال گذشته موقعی که بودجه تقدیم مجلس شد و هنوز نمی‌دانستیم درآمدهایمان تا چه حدی افزایش پیدا می‌کند و اجباراً لایحه طبق ارقامی بود که حدس می‌زدیم افزایش درآمد داشته باشیم امروز ملاحظه می‌کنید که آن حدسیاتی که راجع به درآمدهایمان در نظر گرفته بودیم خوشبختانه درآمدمان بیشتر است لذا دولت لایحه متمم بودجه سال ۴۵ را تقدیم مجلس می‌کند و استدعا دارد که خانم‌ها و آقایان محترم با بررسی لایحه بودجه و تصویب آن به دولت اجازه دهند برنامه‌هایی که از لحاظ مملکتی و تمدن امروزی مهم هستند پس از تصویب به موقع اجرا گذاشته بشود (احسنت).

نایب‌رئیس- به کمیسیون بودجه و کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

۷- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دارایی راجع به اصلاحات مجلس سنا

نایب‌رئیس- گزارش کمیسیون دارایی راجع به اصلاحات مجلس سنا در لایحه اجازه عدم استرداد وجوه پرداختی وزارتخانه‌ها به شهرداری بابت عوارض مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارایی در جلسه ۲۳ آبان‌ماه ۱۳۴۵ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارایی لایحه شماره ۳۶۰۱-۲۱/۲/۱۳۴۵ دولت راجع به اجازه عدم استرداد وجوه پرداختی وزارتخانه‌ها به شهرداری بابت عوارض را که در مجلس شورای ملی تصویب و در مجلس سنا اصلاح گردیده بود مطرح و مصوبه مجلس سنا را مورد تصویب قرار داد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده- به وزارت دارایی اجازه داده می‌شود از استرداد وجوهی که وزارتخانه‌ها و ادارات دولتی بابت عوارض به شهرداری‌ها پرداخته‌اند صرف‌نظر نماید.

مخبر کمیسیون دارایی- عزت‌الله اوزار

«اصلاحات مجلس سنا»

مصوبه مجلس شورای ملی «ادارات و سازمان‌های دولتی»

مصوبه مجلس سنا ادارات دولتی

نایب‌رئیس- نسبت به گزارش کمیسیون در مورد اصلاحات مجلس سنا نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به گزارش کمیسیون رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافق‌اند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

۸- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دارایی راجع به واگذاری سه قطعه زمین در اصفهان به دانشگاه صنعتی آریامهر و ارسال به مجلس سنا

نایب‌رئیس- گزارش یک فوریتی لایحه واگذاری سه قطعه زمین در اصفهان به دانشگاه صنعتی آریامهر مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارایی در جلسه ۲۳ آبان‌ماه ۱۳۴۵ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارایی لایحه شماره ۷۹۷۶-۱۹/۸/۱۳۴۵ دولت راجع به واگذاری سه قطعه زمین در اصفهان به دانشگاه صنعتی آریامهر را که یک فوریت آن در جلسه ۱۹ آبان‌ماه ۱۳۴۵ به تصویب رسیده و به شماره ۲۰۱۱ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحاتی تصویب نمود.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده- به وزارت کشاورزی اجازه داده می‌شود سه قطعه اراضی خالصه اصفهان به مشخصات زیر:

۱-مساحت ۷۴۰۰۰۰ مترمربع تمام پلاک شماره ۲۸۴/۴۹۹۹

۲-مساحت ۱۷۶۰۷۰۰ مترمربع قسمتی از اراضی جنوبی پلاک ۲۸۸/۴۹۹۹

۳-مساحت ۱۰۰۰۰۰۰ مترمربع قسمتی از اراضی جنوبی پلاک ۲۲۶/۴۹۹۹

را برای تأسیسات علمی و عملی و سایر نیازمندی‌های دانشگاه آریامهر مجاناً و طبق سند رسمی به دانشگاه مزبور منتقل نماید. چنانچه اراضی مزبور کافی برای رفع نیازمندی‌های دانشگاه نباشد با تصویب هیئت وزیران به قدر کافی و با شرایط زیر از اراضی خالصه به دانشگاه مزبور منتقل خواهد شد.

تبصره ۱- دانشگاه صنعتی آریامهر از اراضی و تأسیسات مذکور منحصراً جهت ایجاد ساختمان برای دانشگاه و تأسیسات مربوط استفاده نموده و به هیچ نحوی از انحا نمی‌تواند به غیر واگذار و یا برای مصارف دیگری اختصاص دهد.

تبصره ۲- در صورت انحلال دانشگاه و یا تخلف از شرایط فوق طبق تشخیص وزارت کشاورزی و تصویب هیئت وزیران کلیه اراضی واگذاری و تأسیسات مستحدثه در آن به ملکیت بنگاه خالصجات قائم‌مقام قانون آن مستقر خواهد شد در این صورت حق هرگونه ادعا و مطالبه خسارتی از دانشگاه مذکور سلب می‌شود.

مخبر کمیسیون دارایی- عزت‌الله اوزار

گزارش از کمیسیون کشاورزی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی در جلسه ۲۴ آبان‌ماه ۱۳۴۵ با حضور آقای مهندس خدیوی معاون وزارت کشاورزی لایحه شماره ۷۹۷۶-۱۹/۸/۱۳۴۵ دولت راجع به واگذاری سه قطعه زمین در اصفهان به دانشگاه صنعتی آریامهر که یک فوریت آن در جلسه ۱۹ آبان‌ماه ۱۳۴۵ به تصویب رسیده مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون دارایی را در این مورد عیناً تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌نماید.

مخبر کمیسیون کشاورزی- مهندس اسدی سمیع

نایب‌رئیس- کلیات لایحه مطرح است آقای مصطفوی فرمایشی دارید بفرمایید.

مصطفوی‌نائینی- بنده خیال می‌کنم که هیچ عقل سلیمی نمی‌تواند با چنین لایحه مهمی مخالف باشد منتهی بنده چون نسبت به یک تبصره از این لایحه نظر اصلاحی داشتم از فرصت استفاده کردم و خواستم عرض کنم که راجع به اختصاص دانشگاه صنعتی آریامهر به شهر باستانی و صنعتی اصفهان نمایندگان استان اصفهان چند مرتبه صحبت کرده‌اند ولی به قدری موهبت و عنایات شاهانه بزرگ است که هر قدر در این باب صحبت بشود باز حق مطلب ادا نشده است (صحیح است) بنده باید عرض کنم که استان اصفهان تا قبل از ۲۸ مرداد و بالاخص تا قبل از انقلاب مقدس ششم بهمن مطلقاً مورد توجه و عنایت دولت‌ها واقع نشده بود از شهریور ۲۰ به این طرف در اصفهان تنها سد کوهرنگ که از زمان شاه‌عباس کبیر جزو آمال و آرزوهای مردم اصفهان بود و آن کار مهم هم به دست توانای شاهنشاه آریامهر انجام شد ولی دیگر به اصفهان و مردم اصفهان توجهی نشده بود. (دکتر وحیدنیا- صحیح است) عنایات اعلیحضرت همایون شاهنشاهی همان‌طور که توجه به اکثریت مردم ایران است به نقاط دور از مرکز و به نقاط خارج از تهران توجه و عنایتی شد البته باید عرض کنم که به تبریز با ایجاد کارخانه ماشین‌سازی به اراک با ایجاد کارخانه ماشین‌سازی و به همه این شهرستان‌ها و استان‌ها عنایات عام شاهنشاه آریامهر توجه کرده این تنها مخصوص مردم اصفهان نبوده است (صحیح است) لطف شاهنشاه عام بوده است اما کمکی که به مردم اصفهان شده است از نظر اختصاص ذوب‌آهن و سد شاه‌عباس کبیر خدمت بزرگی به مردم این استان بوده ولی باید عرض کنم که اختصاص دانشگاه صنعتی آریامهر از تمام این قدم‌ها بالاتر است (صحیح است) علت این است که در کارخانه ذوب‌آهن

آهن ساخته می‌شود ولی در دانشگاه صنعتی آریامهر آدم ساخته می‌شود (احسنت) بنده خیال می‌کنم به اندازه‌ای که کشور ما به نیروی انسانی و به مغزهای متفکر و به متخصصین عالیقدر احتیاج دارد به هیچ منابع دیگر و به هیچ چیز دیگری این اندازه احتیاج ندارد بنابراین در دانشگاه صنعتی آریامهر که مطابق با احتیاجات زمان صرفاً مهندسین و متخصصین فنی از آن بیرون می‌آیند می‌شود گفت که آنجا یک کارخانه عظیم آدم‌سازی و یک کارخانه عظیم متخصص‌سازی است و اختصاص آن در شهر صنعتی اصفهان و در نزدیکی شهر ذوب‌آهن این خود بر لطف و اهمیت آن افزوده است بنابراین بنده هم به عنوان یکی از نمایندگان استان اصفهان وظیفه خودم می‌دانم که از عنایات بزرگ و الطاف همایونی تشکر بکنم و عرض کنم که مردم اصفهان مثل همه مردم ایران هرگز این همه لطف و محبت و فداکاری که از طرف شاهنشاه آریامهر رهبر بزرگ مملکت شده است فراموش نخواهند کرد و بلکه باید عرض بکنم تاریخ ایران و تاریخ اصفهان تا قیامت قدم‌های بزرگی را که در این چند سال برداشته شده است و عنایاتی را که به استان تاریخی اصفهان شده است هرگز فراموش نمی‌کند بنابراین بنده ضمن اینکه با همه تبصره‌ها و بندهای این لایحه موافق‌ام راجع به تبصره ۲ و تعیین تکلیف اراضی در صورت انحلال دانشگاه معتقدم که این تبصره زائد است برای اینکه امیدوارم که هرگز این اتفاق پیش نیاید و انحلال دانشگاه پیش نیاید به هر حال اگر نماینده دولت وجود این تبصره را ضروری بداند بنده اصراری ندارم قصدم این بود که از این فرصت استفاده کنم و بار دیگر سهم کوچکی از تشکراتی را که مردم اصفهان باید بکنند و به این زودی نمی‌شود انجام داد خواستم این وظیفه را ادا کرده مختصری از این وظیفه را انجام داده باشم (احسنت).

نایب‌رئیس- نظر دیگری در کلیات نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافق‌اند لطفاً قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده واحده- به وزارت کشاورزی اجازه داده می‌شود سه قطعه اراضی خالصه اصفهان به مشخصات زیر:

۱- مساحت ۷۴۰۰۰۰ مترمربع تمام پلاک شماره ۲۸۴/۴۹۹۹

۲- مساحت ۱۷۶۰۷۰۰ مترمربع قسمتی از اراضی جنوبی پلاک ۲۲۸/۴۹۹۹

۳- مساحت ۱۰۰۰۰۰۰ مترمربع قسمتی از اراضی جنوبی پلاک ۲۲۶/۴۹۹۹ را برای تأسیسات علمی و عملی و سایر نیازمندی‌های دانشگاه آریامهر مجاناً و طبق سند رسمی به دانشگاه مزبور منتقل نماید. چنانچه اراضی مزبور کافی برای رفع نیازمندی‌های دانشگاه نباشد با تصویب هیئت وزیران به قدر کافی و با شرایط زیر از اراضی خالصه به دانشگاه مزبور منتقل خواهد شد.

تبصره ۱- دانشگاه صنعتی آریامهر از اراضی و تأسیسات مذکور مختصراً جهت ایجاد ساختمان برای دانشگاه و تأسیسات مربوط استفاده نموده و به هیچ نحوی از انحا نمی‌تواند به غیر واگذار و یا برای مصارف دیگری اختصاص دهد.

تبصره ۲- در صورت انحلال دانشگاه و یا تخلف از شرایط فوق طبق تشخیص وزارت کشاورزی و تصویب هیئت وزیران کلیه اراضی واگذاری و تأسیسات مستحدثه در آن به ملکیت بنگاه خالصجات یا قائم‌مقام قانون آن مستقر خواهد شد در این صورت حق هرگونه ادعا و مطالبه خسارتی از دانشگاه مذکور سلب می‌شود.

نایب‌رئیس- آقای فخرطباطبایی فرمایشی داشتید بفرمایید.

فخرطباطبایی- عرض کنم موضوع تأسیس دانشگاه آریامهر از مسائلی است که مورد کمال علاقه ما است و امیدوار هستیم این مؤسسه روزبه‌روز گسترش پیدا کند و یک مؤسسه آبرومندی است که نسل آینده مملکت از آن مستفیض بشوند (صحیح است) عرایضی که بنده دارم راجع به نحوه تنظیم این ماده واحده و تبصره‌هایی است که با این ماده واحده نوشته شده است خواستم جناب آقای

معاون وزارت کشاورزی یا جناب آقای دکتر یگانه وزیر مشاور محترم توضیح بدهند که منظور از این شرایط چیست؟ شرایطی در نظر گرفته‌اند که به غیر واگذار نکند بنده عیناً قرائت می‌کنم «دانشگاه صنعتی آریامهر از اراضی و تأسیسات مذکور منحصراً جهت ایجاد ساختمان برای دانشگاه و تأسیسات مربوط استفاده نموده ...» این مسلم است این اراضی را که واگذار می‌کنند منحصراً برای همین تأسیسات استفاده می‌شود و وقتی که زمین واگذار شد استقرار مالکیت می‌آید به دانشگاه آریامهر یعنی دانشگاه آریامهر مالک آن زمین می‌شود یعنی زمین از ید وزارت کشاورزی خارج می‌شود و استقرار مالکیت پیدا می‌کند در ید دانشگاه آریامهر و بعد نوشته شده است که اگر تخلف از این شرایط شد فسخ بکنند که از دانشگاه برگردد آیا چنین موردی هست که پیش‌بینی بشود که تخلفی از شرایط بشود یعنی وقتی زمین دانشگاه شد و در آن ابنیه و تأسیساتی داشت چرا دیگر تبصره‌ای باشد و بگوید که اگر از آن شرایط تخلف کرد فسخ می‌شود عرض کنم این یک مؤسسه ملی و مستقلی است و دارای شخصیتی می‌باشد و در آینده واقعاً افق بازی دارد و کمال ضرورت را دارد بعد وزارت کشاورزی بیاید ایراد بگیرد که از شرایطی که به شما واگذار کردیم شما تخلف کردید. ضرورت این قید و شرط چه بوده منظورم این بود که جناب آقای معاون وزارت کشاورزی توضیح بدهند که البته اصلاحات عبارتی را به موقع پیشنهاد می‌دهند ولی من منظورم این است که توضیحات کافی داده بشود که شروط به این کیفیت چه ضرورتی داشته است یک زمینی است که به دانشگاه منتقل می‌کنند و حتی به دانشگاه ملی زمین منتقل کردند و این قید و شرط را نداشت آن وقت برای دانشگاه آریامهر که با آن فرق می‌کند می‌آیند می‌گویند که وزارت کشاورزی گفته است چون شما مؤسسه را در فلان جا ساخته‌اید تخلف از شرایط کرده‌اید این مطالب و توضیح لازم بود که بنده خواستم به عرض نمایندگان محترم برسانم.

نایب‌رئیس- آقای مهندس صائبی بفرمایید.

مهندس صائبی- توضیحی عرض کنم که در سطر دوم تبصره ۲ که بنده درست خواندم ولی در گزارش کمیسیون که چاپ شده بعد از هیئت وزیران کلیه اراضی صحیح است و کلمه «اراضی» افتاده است و همچنین در سطر سوم که قائم‌مقام نوشته و قائم‌مقام قانونی صحیح است و بنده درست خواندم.

نایب‌رئیس- اصلاح می‌شود آقای معاون وزارت دارایی بفرمایید.

مهندس خدیوی (معاون وزارت کشاورزی)- با اجازه مقام ریاست محترم مجلس در مورد فرمایش جناب آقای مصطفوی که مربوط به تبصره ۲ بود و همچنین فرمایشات جناب آقای فخرطباطبایی که آن نیز مربوط به همین تبصره ۲ است خواستم به عرض آقایان برسانم که تأسیس دانشگاه بزرگی مثل دانشگاه آریامهر که از افتخارات مملکت است و دولت و همه منتهای سعی و کوشش را دارند که هرگونه کمک و تسهیلات ممکن را در این مورد بکنند و دانشگاه‌های بزرگ باید در مملکت تعداد بیشتری باشد البته واگذاری یک خالصه به مؤسسات دولتی این یک فرمول کلی و عمومی است که ما در تمام لوایح که تقدیم مجلس کرده‌ایم ذکر شده و تبصره ۲ هم خارج از این فرمول کلی و عمومی نیست البته هرگونه تسهیلاتی که مجلس محترم در این خصوص بخواهند در نظر بگیرند از نظر دولت قابل قبول است هر طور که می‌خواهند اصلاح بکنند علت آنکه این تبصره در این لایحه آمده یک فرمول کلی معمولی بوده است و در مورد این دانشگاه اگر می‌خواهند غیر از این باشد بنده عرضی ندارم.

پاینده- بنده پیشنهاد حذف کردم.

نایب‌رئیس- آقای خواجه‌نوری بفرمایید.

خواجه‌نوری - راجع به این امر مهم و خیر گمان می‌کنم که اتفاق رأی در مجلس باشد و گمان نیست حتم است و همه آقایان بحث‌شان این است که قانون طوری تصویب بشود که دانشگاه آریامهر از لحاظ تأسیس و توسعه نهایت تسهیلات برایش فراهم بشود (صحیح است) و در این کار هم به طوری که بنده از لایحه استنباط کردم در کمیسیون‌ها مخصوصاً دقت شده است که دانشگاه را ملزم بکنند که از

این اراضی برای تأسیس ساختمان و توسعه تأسیسات خودش منحصراً استفاده بکند و مقصود این بوده است که هیچ وقت به این فکر نباشند که در مورد اراضی اقداماتی از لحاظ فروش یا تعویض یا غیرذلک انجام بشود، این خودش ضامن این است که در این اراضی و در ناحیه اصفهان انجام شود و این نیت واقعی دولت و اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر است که این دانشگاه مهم در حدود شهر اصفهان بنا بشود به این وسیله بهتر تأمین بشود در صورتی که اگر ما این قید را نمی‌کردیم شاید یک وقتی به فکر هیئت امنای دانشگاه بیفتد که این اراضی را بفروشند یا یک قسمتی از آن را بفروشند آن وقت آن نظر دولت تأمین نمی‌شد این است که استدعا می‌کنم با همین شرایط و با همین ترتیب که به تصویب کمیسیون رسیده مجلس شورای ملی تصویب بکند و تغییری در آن داده نشود و این قیود نهایت ضرورت را دارد برای اینکه دانشگاه آریامهر مطابق اساسنامه و تعهدی که دارد انجام وظیفه می‌کند خیلی از توجه همکاران محترم ممنون و متشکرم.

نایب‌رئیس- آقای پاینده بفرمایید.

پاینده- اولاً اینکه جناب معاون محترم وزارت کشاورزی فرمودند که این فرمول است ما هم اشکال‌مان در همین است که چرا این فرمول را به صورت قانون درآورده‌اید قراردادهایی که برای اشخاص می‌بندید این قیود صحیح ولی اینجا صحبت دانشگاهی است صحبت یک مؤسسه معتبر و محترمی است و عنوان این نیست که یک روزی ما فرض بکنیم بخواهد چنین کاری را بکند ولی اصولاً قید یک چنین تبصره‌ای در یک قانون برای یک مؤسسه محترم و گروه امناء محترم به نظر بنده موهن است اصولاً چرا این فرض بشود برای اینکه یک دانشگاهی زمینی را از شما بگیرد و بعد بخواهد بفروشد یک جا این فرض را شما می‌فرمایید و ممکن است این تبصره مورد عمل پیدا نکند ولی نظر ما و نظر آقای فخرطباطبایی این است که چرا در مورد این مؤسسه معتبر این قید را در قانون بیاورید والا دانشگاه این کار را نخواهد کرد و استدعا می‌کنم این تبصره موهن از این قانون برداشته شود، دانشگاه است، مؤسسه معتبری است یک گروه از معتبرترین مردم مملکت امنای آن هستند حالا فکر می‌شود که بیابند این زمین را بگیرند؟ یا اینکه مقیدشان بکنیم که حقیقتاً به این صورت عمل کنند دانشگاه باید اختیار داشته باشد که در یک گوشه‌اش باغی بسازد بعد فوری معاون محترم وزارت کشاورزی بگوید آقا باغ جزء تأسیسات دانشگاه نیست اقداماتی که در زمینه اختصاصی این زمین‌ها انجام گرفته هم در پرتو عنایت خاص شاهنشاه آریامهر است، این مرحله را تکمیل کنید که این تبصره موهن در قانون نباشد بنده پیشنهاد کردم و آقای خواجه‌نوری هم انشاءالله در این باب توجهی خواهند فرمود که این دو تبصره نباشد و این عنوان در این قانون که ما نسبت به یکی از معتبرترین مؤسسات مملکت تردید کردیم. انشاءالله موافقت خواهید فرمود.

نایب رئیس- آقای دکتر یزدان‌پناه تشریف بیاورید.

دکتر یزدان‌پناه- بنده برخلاف نظر جناب آقای پاینده به هیچ‌وجه تصور نمی‌کنم که وجود این تبصره موهن باشد این تبصره شأن نزول این قانون را بیان می‌کند. چرا دولت می‌خواهد این اراضی را واگذار کند به دانشگاه این برای تأمین یک نظری است، این نظر چیست؟ باید قانون‌گذار در موقع تدوین قانون تمام جهات را رعایت بکند که هم تصویب‌کنندگان و هم اشخاصی که از مفاد این لایحه مطلع می‌شوند بدانند به چه جهت این زمین را دولت واگذار کرده است و برای تأمین چه نظری است، در تبصره یک شأن نزول این قانون توضیح شده است که منحصراً جهت ایجاد ساختمان برای دانشگاه و تأسیسات آن است هیچ وهنی هم بنده در این تبصره نمی‌بینم، وقتی شأن نزول یک قانون را در خود قانون می‌گذاریم بنده نمی‌دانم تصویب‌اش چه اشکالی دارد، هدف هم این بوده است که منحصراً برای همین کار به مصرف برسد، یک وقتی اگر زمین اضافی دارند نفروشند یا برای تأسیساتی که مربوط به دانشگاه نیست در اختیار کسی نگذارند، بنابراین بنده با تبصره یکصد درصد موافقم و با بودن

تبصره ۲ هم که هیچ مغایرتی با اصل فلسفه این لایحه ندارد و لایحه براساس آن تنظیم شده است موافقم (احسنت).

نایب‌رئیس- نظر دیگری در ماده واحده نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در سطر ششم ماده واحده بعد از کلمه (برای) کلمه (ایجاد) اضافه شود. دکتر یزدان‌پناه.

نایب‌رئیس- آقای دکتر یزدان‌پناه بفرمایید.

دکتر یزدان‌پناه- به نظر بنده این یک اصلاح عبارتی است چون نوشته شده «برای تأسیسات علمی و عملی و سایر نیازمندی‌های دانشگاه آریامهر» در حالی که بهتر است نوشته شود «برای ایجاد تأسیسات علمی و عملی» الی آخر (صحیح است).

نایب‌رئیس- به نظر بنده این اصلاح عبارتی است مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) اصلاح خواهد شد پیشنهاد دیگری قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

در تبصره ۱ سطر اول کلمه (و تأسیسات) زاید است و حذف آن را پیشنهاد می‌نماید، همچنین در سطر سوم همین تبصره بعد از جمله نمی‌تواند به غیر واگذار... کلمه (نماید) اضافه شود.

با تقدیم احترام - معتمدی

نایب‌رئیس- آقای معتمدی بفرمایید.

معتمدی- دولت طبق این لایحه مقداری اراضی بایر را به دانشگاه صنعتی آریامهر واگذار می‌نماید، فعلاً تأسیساتی وجود ندارد که در اینجا نوشته شده اراضی و تأسیسات، بنابراین بنده پیشنهاد کردم که این کلمه تأسیسات حذف بشود (سعید وزیری- به جایش چه نوشته شود؟) هیچ‌چیز، اراضی را واگذار کنند تأسیساتی که وجود ندارد. یک جای دیگر نوشته شده است که نمی‌تواند به غیر واگذار... این حمله فعل لازم دارد بنده پیشنهاد کردم که «نماید» اضافه شود و به این جهت تقاضا می‌کنم به عرض بنده توجه بفرمایید (صحیح است).

نایب‌رئیس- نظیر این پیشنهاد برای حذف کلمه تأسیسات از طرف چند نفر از نمایندگان محترم رسیده است که قرائت می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در تبصره یک ماده واحده اصلاحات عبارتی زیر به عمل آید:

در سطر اول عبارت (و تأسیسات) حذف شود و در سطر سوم بعد از کلمه (نمی‌تواند) کلمه (آن را) اضافه گردد.

دکتر یزدان‌پناه

نایب‌رئیس- آقای دکتر یزدان‌پناه بفرمایید.

دکتر یزدان‌پناه- قسمت اول این پیشنهاد نظیر همان پیشنهادی است که جناب آقای معتمدی داده‌اند و در قسمت دوم بعد از جمله (و به هیچ نحوی از انحا نمی‌تواند» باید کلمه (آن را) اضافه شود به این صورت «و به هیچ نحوی از انحا نمی‌تواند آن را به غیر واگذار الی آخر» که معلوم بشود چه چیز را نمی‌تواند واگذار نماید و این یک اصلاح عبارتی است.

مهندس خدیوی- بنده با اصلاحات عبارتی که شده است موافقم.

معتمدی- راجع به حذف کلمه (تأسیسات) بنده هم پیشنهاد کرده‌ام که قبلاً قرائت شده است.

نایب‌رئیس- نسبت به اصلاحات عبارتی در مورد اضافه کردن دو کلمه «نماید» و «آن را» مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) اصلاح می‌شود. در مورد حذف چند پیشنهاد دیگری هم رسیده که در موقع خود طرح می‌کنیم پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

در تبصره ۲ در سطر دوم بعد از جمله هیئت وزیران کلیه کلمه (اراضی) اضافه شود. همچنین در سطر سوم

به جای کلمه قانون (قانونی) و به جای کلمه مستقر کلمه منتقل نوشته شود.

با تقدیم احترام - معتمدی

نایب‌رئیس- آقای معتمدی بفرمایید.

معتمدی- این هم اصلاح عبارتی است کلمه مستقر اشتباه است و باید منتقل نوشته شود.

مهندس خدیوی- اصلاح عبارتی است و همین‌طور که آقای معتمدی می‌فرمایند به جای کلمه مستقر باید منتقل نوشته شود و در چاپ اشتباه شده است.

نایب‌رئیس- نسبت به این اصلاح مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) اصلاح می‌شود. پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم در سطر ۸ به جای جمله «با شرایط زیر» نوشته شود «با رعایت مفاد این قانون»

در تبصره یک کلمه تأسیسات در سطر اول حذف شود در تبصره ۲ سطر اول به جای جمله «شرایط فوق» نوشته شود «تخلف از مفاد تبصره یک این قانون»

در سطر دوم تبصره ۲ به جای جمله «تأسیسات مستحدثه» نوشته شود.

«کلیه اراضی واگذاری و مستحدثات آن»

شیخ‌الاسلامی

نایب‌رئیس- آقای شیخ‌الاسلامی بفرمایید.

شیخ‌الاسلامی- بنده با ابراز خوشوقتی از تقدیم و طرح این لایحه که مربوط به تأسیس دانشگاه صنعتی آریامهر است و واقعاً برای همه مردم ایران باید باعث خوشوقتی باشد (صحیح است) گو اینکه در اصفهان است و نمایندگان استان اصفهان اظهار خوشوقتی در این مورد کردند (دکتر وحیدنیا-متعلق به همه مملکت است) ولی در هر کجا که باشد متعلق به مملکت است و نیروی انسانی کافی برای آینده مملکت تأمین می‌کند و فرد فرد افراد مملکت باید خوشحال باشند از تأسیس این واحد علمی (معتمدی- احسنت- آفرین) پیشنهاداتی که بنده کردم بیشتر روی عبارات این تبصره‌ها و ماده واحده است، باید عرض کنم که نظیر این لوایح قبلاً به کمیسیون دادگستری می‌آمده و فکر می‌کنم بهتر این بود که این لایحه را هم به کمیسیون دادگستری ارجاع می‌فرمودند که آنجا هم یک بحثی در این لایحه می‌شد و شاید طور دیگری می‌شد آن را تنظیم کرد، پیشنهادهایی که بنده تقدیم کردم یکی در سطر ۸ ماده واحده که نوشته شده اگر این اراضی برای رفع نیازمندی‌های دانشگاه کافی نباشد در آینده با تصویب هیئت وزیران به قدر کافی و با شرایط زیر به دانشگاه صنعتی آریامهر منتقل خواهد شد، این شرایط زیر وقتی نگاه می‌کنیم می‌بینیم یک تبصره یک است و یک تبصره دو که شرط در تبصره یک هست ولی در تبصره ۲ نیست و به علاوه وقتی نوشت با شرایط زیر شروط این تبصره ناظر به اراضی واگذاری بعدی خواهد بود در صورتی که این اراضی که فعلاً طبق ماده واحده و تبصره‌ها واگذار می‌شود این شرایط باید رعایت شود، مفاد ماده واحده طوری تنظیم شده است که این شروط مندرج در تبصره فقط ناظر بر اراضی است که بعداً واگذار شود، و در مورد این اراضی که فعلاً واگذار می‌شود مثل اینکه مسکوت است، بنده پیشنهاد کردم که به جای جمله «با رعایت شرایط زیر» نوشته شود «با رعایت مفاد این قانون» چون شرط در تبصره یک هست و از نظر قانون‌نویسی روشن نیست و ممکن است این توهم را پیش بیاورد (صحیح است) به علاوه پیشنهاد کردم که کلمه تأسیسات حذف شود که آقایان هم قبلاً در این باره صحبت کردند و مثل اینکه قبول هم شد در تبصره ۲ سطر اول نوشته در صورت انحلال دانشگاه و تخلف از این شرایط چون که اینجا نوشته شده بنده پیشنهاد کردم که در صورت تخلف از مفاد تبصره یک این قانون چون شرطی که ما داریم شرط ایجاد تأسیسات است در این اراضی که در تبصره یک است و این جمله بهتر است بنده فکر می‌کنم از نظر قانون‌نویسی در سطر دوم باشد در تبصره ۲ نوشته شده اراضی واگذاری و تأسیسات مستحدثه اینجا هم اصلاح عبارتی است که بنده پیشنهاد کردم نوشته بود کلیه اراضی واگذاری و تأسیسات آن چون کلمه تأسیسات مستحدثه یک کمی ثقیل است (صحیح است) این اصلاحات را بنده پیشنهاد کردم و مخصوصاً در قسمت تبصره اول که شرایط است تقاضا می‌کنم توجه و تصویب بفرمایید برای اینکه فرم قانون‌نویسی هم

درست بشود و قانون بدون عیب و نقص تا آنجایی که مقدور هست باشد خیلی متشکرم.

نایب‌رئیس- خانم تربیت بفرمایید.

بانو تربیت- در اینجا تا این متراژی که معین شده این را منتقل می‌کنند توجه می‌فرمایید بعد از این آن دو تبصره شامل این مطلب می‌شود چنانچه اراضی مزبور کافی برای رفع نیازمندی‌های دانشگاه نباشد با تصویب هیئت وزیران توجه بفرمایید به قدر کافی و با شرایط زیر از اراضی خالصه به دانشگاه منتقل خواهد شد اینجا مطلب دو تا است تا این اندازه که با متراژ معین شده انتقال آن قطعی است البته بنده نمی‌دانم با دانشگاه آریامهر صحبت شده ممکن است با آنها مذاکراتی شده تا این اندازه‌ای که آنها احتیاج داشتند آن را گفتند که به شکل قانون در آمده و منتقل شده اما اگر در آینده این اراضی کفایت نکند از اراضی خالصه با این شرایط تبصره ۱ و ۲ که شامل آن هست با این شرایط واگذار می‌شود توجه بفرمایید همه‌اش همین است درست مطالعه بفرمایید بنده استدعا می‌کنم برای آزادی عمل دانشگاه آریامهر تا آن اندازه‌ای که با تبادل‌نظر آن مقدار از اراضی را که قطعی فرمودید لایحه به همان شکلی که هست باقی بماند و همان‌طور که آقای شیخ‌الاسلامی فرمودند درست است ناظر به اراضی بعدی است توجه می‌فرمایید این شرایط و دو تبصره شامل اراضی واگذاری بعدی است که در صورت احتیاج عمل می‌شود و اما این اولی از روی متراژ معین شده برای احتیاج فعلی در تبصره ۱ می‌گوید که دانشگاه آریامهر از اراضی و تأسیسات مذکور (دکتر یزدان‌پناه-گفته اراضی مذکور نگفته اراضی اخیر مذکور یعنی تمام اراضی) شما مطالعه بفرمایید از مطلب همین‌جور مستفاد می‌شود چنانچه اراضی مذکور کافی نباشد برای رفع نیازمندی‌های دانشگاه کافی نباشد با تصویب هیئت وزیران به قدر کافی و با شرایط زیر از اراضی خالصه به دانشگاه منتقل می‌شود اگر به همان کیفیت باقی بماند دانشگاه آریامهر در همان محدوده خودش می‌تواند عمل بکند.

نایب‌رئیس- خانم تربیت پنج دقیقه وقت شما تمام شد. آقای معاون وزارت کشاورزی بفرمایید.

مهندس خدیوی (معاون وزارت کشاورزی)- بنده با تمام پیشنهادهای جناب آقای شیخ‌الاسلامی موافقت دارم ولی در مورد فرمایشات خانم تربیت می‌خواهم عرض کنم با رعایت مفاد این قانون همان نظر که ایشان می‌فرمایند تأمین خواهد شد وقتی گفته شد با رعایت مفاد این قانون عمل بکنند نظر حضرت علیه هم کاملاً تأمین است.

نایب‌رئیس- پیشنهاد یک بار دیگر قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم در سطر ۸ به جای جمله «با شرایط زیر» نوشته شود «با رعایت مفاد این قانون» در تبصره یک کلمه تأسیسات در سطر اول حذف شود. در تبصره ۲ سطر اول به جای جمله «شرایط فوق» نوشته شود «تخلف از مفاد تبصره یک این قانون» در سطر دوم تبصره ۲ به جای جمله «تأسیسات مستحدثه» نوشته شود «کلیه اراضی واگذاری و مستحدثات آن»

شیخ‌الاسلامی

نایب‌رئیس- در مورد حذف بعداً رأی خواهیم گرفت نسبت به اصلاح عبارتی مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) اصلاح می‌شود پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در تبصره ۲ سطر دوم به جای (واگذاری) نوشته شود (اراضی واگذار شده)

دکتر یزدان‌پناه

نایب‌رئیس- آقای دکتر یزدان‌پناه بفرمایید.

دکتر یزدان‌پناه- این یک اصلاح عبارتی است.

مهندس خدیوی- اصلاح عبارتی است و بنده موافقم با این پیشنهاد.

نایب‌رئیس- نسبت به این اصلاح عبارتی مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) اصلاح می‌شود در مورد حذف کلمه (و تأسیسات) در تبصره یک سه پیشنهاد از طرف آقایان دکتر یزدان‌پناه- معتمدی- شیخ‌الاسلامی رسیده که قبلاً قرائت

شده است بنابراین به تبصره یک لایحه بدون کلمه (و تأسیسات) رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که با این تبصره بدون کلمه (و تأسیسات) موافق‌اند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. بنابراین کلمه (و تأسیسات) حذف می‌شود و پیشنهاد حذف در مورد تبصره ۱ و ۲ رسیده قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم تبصره ۱ و ۲ از قانون حذف شود.

پاینده

ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود تبصره ۲ ماده واحد مربوط به اراضی دانشگاه آریامهر حذف شود.

مصطفوی‌نائینی

مصطفوی- اجازه می‌فرمایید توضیح عرض کنم.

نایب‌رئیس- در مورد پیشنهاد حذف نمی‌توان توضیح داد ابتدا پیشنهاد آقای پاینده در مورد حذف تبصره‌ها مطرح است. به ماده واحده بدون تبصره‌ها رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافق‌اند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد حالا به تبصره‌ها هر کدام علی‌حده رأی می‌گیریم. به تبصره یک با اصلاحات رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافق‌اند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. حالا به تبصره ۲ رأی می‌گیریم.

شیخ‌الاسلامی- در تبصره ۲ نوشته شده «... حق هرگونه ادا و مطالبه خسارتی از دانشگاه مذکور سلب می‌شود» در کلمه خسارتی حرف «ی» زائد است.

نایب‌رئیس- اصلاح عبارتی است اصلاح می‌شود.

فخرطباطبایی- بنده پیشنهاد داده بودم حالا که اصرار به تصویب این تبصره هست لااقل «یا متخلف از شرایط» حذف شود چرا این اراضی را مطابق این شرایط وزارت کشاورزی قبول کرده و گفته به غیر منتقل نشود دیگر تخلف از شرایط معنی ندارد بنابراین ضمانت اجرایی‌اش در خودش مستتر است به غیر نمی‌تواند منتقل کند دیگر تخلف از شرایط باقی نمی‌ماند که دو مرتبه وزارت کشاورزی می‌خواند در صورت تخلف از شرایط به ملکیت وزارت کشاورزی در بیاورد این تخلف از شرایط به نظر بنده زائد است.

دکتر یزدان‌پناه- جمله و یا تخلف از شرایط در تبصره ۲ زائد است.

نایب‌رئیس- پیشنهاد جنابعالی پیشنهاد حذف قسمتی از تبصره است و قبلاً اعلام رأی شده است. حالا به تمام تبصره رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که با این تبصره موافق‌اند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات آخر لایحه مطرح است آقای معتمدی بفرمایید.

معتمدی- اغلب از همکاران گرامی و محترم سؤالاتی در مورد محل دانشگاه و فاصله دانشگاه به اصفهان و جزئیات دیگر کرده‌اند که بنده به طور خیلی مختصر به عرض می‌رسانم و ادای وظیفه می‌کنم. آقایان اطلاع دارند که اصهفان از لحاظ موقعیت جغرافیایی در مرکز مملکت واقع شده و از نظر آب و هوا هم بسیار معتدل است بنابراین اصفهان برای رفت‌وآمد جوان‌ها از شمال به مرکز و از جنوب به مرکز و از شرق و غرب مناسب‌ترین نقطه‌ای است که برای تأسیس دانشگاه در نظر گرفته شده از نظر آب و هوا به علت اعتدال یک سردسیری یا گرمسیری آنجا بهتر می‌توانند زندگی کنند تا جای دیگر به علاوه محلی که برای تأسیس دانشگاه انتخاب شده با رفت‌وآمد عده زیادی از هیأت‌ها و امنا و مهندسین و متخصصینی که رفته‌اند و ده نقطه را در اصفهان بازدید کرده‌اند اشخاص حاضر بودند که زمین در اختیار این دانشگاه بگذارند ولی این محلی که در نظر گرفته شده در جنوب اصفهان یعنی بعد از سی‌وسه پل در بالای اراضی هزار جریب در دامنه کوه صفه سر راه اصفهان به شیراز است و از بهترین نقاط و نزدیک‌ترین نقطه به شهر اصفهان می‌باشد و بسیار مناسب

است و شاید هیچ کجا مناسب‌تر از اینجا برای تأسیس دانشگاه صنعتی آریامهر نباشد از لحاظ آب و هوای اقلیمی و از لحاظ تمرکز صنایع سنگین و سبک بهترین نقطه‌ای است که انتخاب شده است بنابراین امروز در نهایت خوشوقتی یکی از لوایح بسیار مفید به تصویب مجلس رسیده و بنده لازم می‌دانم از پیشوای خردمند و بزرگوار ایران شاهنشاه آریامهر اعلیحضرت محمدرضاه شاه پهلوی که تأسیس این دانشگاه به ابتکار و نظر شخص ایشان صورت می‌گیرد سپاسگزاری کنم همچنین از نمایندگان محترم مجلس شورای ملی و از دولت که در این باره اقدام و مجاهدت کرده‌اند و این لایحه را تهیه و تصویب کردند از طرف ششصد هزار نفر مردم شهر اصفهان و حومه و ۲ میلیون نفر مردم استان اصفهان و تمام ملت ایران سپاسگزاری می‌کنم (احسنت).

نایب‌رئیس- نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی اعلام و در محل نطق اخذ رأی به عمل آمد).

آقایان: مهندس کمانگر- مهندس اسدی‌سمیع- دکتر وحیدنیا- خانم جهانبانی- دکتر یزدان‌پناه- مجد- کیهان‌یغمایی- خواجه‌نوری- محدث‌زاده- مهندس والا- بوشهری- معتمدی- نصیری- دکتر جعفری- حکمت یزدی- مهندس صدقیانی- دکتر فربود- مهندس اسماعیل جلالی- دکتر مهندس بهبودی- مهندس برومند- تیمسار همایونی- دکتر نجیمی- رضوی- میرهادی- فخرطباطبایی- زند- باغمیشه- صائب- سیفی- دکتر پورهاشمی- دکتر اسفندیاری- اوزار- دکتر عدل طباطبایی- دکتر عدل- مهندس جلالی‌نوری- دکتر اعتمادی- پاکذات- مهندس زرآور- مجید موسوی- مافی- دکتر رهنوردی- ریگی- دکتر کیان- مهندس ارفع- مهندس پروشانی- خانم ابتهاج سمیعی- مهندس مالک- لفوطی- نیاکان- سعید وزیری- مهندس قاسم معینی- حق‌شناس- ابراهیمی- دکتر قراگزلو- پاینده- دکتر رمضانی- دکتر یگانگی- دکتر الموتی- مهندس کیا- پژند- جهانگیری- قراچورلو- خانم نفیسی- دکتر مدنی- نیری- ظفر- تبریزی- امام مردوخ- دکتر مهدی‌زاده- دکتر امامی‌خویی- دکتر رضوانی- ذبیحی- ضابطی- پزشکی- شفیعی‌پورکرمانی- مبارکی- اولیاء- مهندس مجتهدی- ساگینیان- موقر- شیخ‌الاسلامی- احتشامی‌ارسنجانی- دکتر حاتم- ادیب‌سمیعی- مجید محسنی- دکتر صاحب‌قلم- دکتر یگانگی- ملک‌زاده آملی- کلانتر هرمزی- دکتر مهذب- امیراحمدی- اقبالی- تیمسار حکیمیان- رامبد- مهندس فیروزعدلی- کشفی- بدر صالحیان- دکتر کلالی- حاذقی- دیهیم- کورس- دکتر اسدی‌پورادبی- نوربخش- حبیبی- جهانشاهی- علی مرادی- کبیری- قاسم مرادی- متولی‌باشی- آموزگار فهیمی- زهتاب‌فرد- مهندس زنجانچی- بالاخانلو- دکتر حسینی- جاوید- طباطبایی- رجایی- رسول پرویزی- میرزا خطایی- زرگرزاده- دکتر سامی‌رادفولادوند- ایلخان- طالب‌زاده رودسری- شکیبا- دکتر امین- دکتر سعید- صدری کیوان- مهندس صائبی- هیراد کهزاد البرزی- مهندس برومند- دکتر رشتی- توسلی- صفی‌پور- میرافضل- دکتر رضوانی- مصطفوی‌نائینی- مهندس آصفی- مهندس اخوان- مهندس انصاری- شاخویی- مهندس پرویز بهبودی- مهندس معینی‌زند- مهندس ریاحی- سرلشکر نکوزاد. (آرای مأخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید) آرای موافق ۱۴۹ رأی.

نایب‌رئیس- لایحه با ۱۴۹ رأی تصویب شد برای تصویب به مجلس سنا ارسال می‌شود.

موافقین- آقایان: مافی- لفوطی- دکتر اعتمادی- دکتر حسینی- دکتر پورهاشمی- دکتر اسفندیاری- دکتر رمضانی- دکتر قراگزلو- غلام نیاکان- حق‌شناس- دکتر رهنوردی- مهندس معینی- ریگی- جهانگیری‌معتمدی- دکتر رشتی- فخرطباطبایی- مهندس برومند- صدری‌کیوان- موقر- امیراحمدی- احتشامی- دکتر اسدی- دکتر کلالی- بانو ابتهاج سمیعی- حبیبی- رامبد- متولی‌باشی- موسوی‌کبیری- دیهیم- مرادی- نوربخش- دکتر صاحبقلم- نیری- مهندس صدقیانی-

دکتر مهدی‌زاده- امام مردوخ- اولیاء- ظفر- سرتیپ حکیمیان‌جاوید- محسنی‌مهر- ذبیحی سلطان‌احمدی- اقبالی‌حاذقی- کلانترهرمزی- کورس- رضوی- ضابطی‌طرقی- مهندس اخوان- زند- مهندس پروشانی- قراچورلو-پژند- سرلشکر همایونی- شیخ‌الاسلامی- دکتر امامی‌خویی- یعقوب تهرانی- زهتاب‌فرد- طباطبایی- دکتر زعفران‌لو- مبارکی- ملک‌زاده‌آملی- کشفی- سرلشکر نکوزاد- مهندس جلالی- قلعه‌جوقی- میرهادی- مهندس آصفی- دکتر جعفری- موسوی- ارسنجانی- پورادبی- قاسم‌مرادی- زرگرزاده- دکتر سامیراد- بانو تربیت- بانو نفیسی- مهندس عدلی- فولادوند- فهیمی- رجایی- مهندس معینی‌زند- توسلی- آموزگار- جهانشاهی- ویلیام ابراهیمی- پزشکی- مهندس ریاحی- مهندس کمانگر- باغمیشه- دکتر فربود- مجد- خواجه‌نوری- طالب‌زاده- مهندس اسدی‌سمیع- مهندس والا- محدث‌زاده- نصیری- ایلخان- بانو جهانبانی- شاخویی- سیفی- کیهان‌یغمایی- مهندس ارفع- دکتر یگانگی- بوشهری- شفیعی‌پور کرمانی- دکتر سعید- دکتر یزدان‌پناه- البرزی- حکمت یزدی- دکتر کیان- تبریزی- مهندس کیا- دکتر موثقی- مصطفوی- دکتر الموتی- مهندس جلالی‌نوری- مهندس مالک- دکتر عدل طباطبایی- دکتر مدنی- پاینده- پاکذات- سعید وزیری- مهندس صائبی- صفی‌پور- مهندس زنجانچی- مهندس پرویز بهبودی- پرویزی- بالاخانلو- مهندس انصاری- دکتر شفیع امین- هیراد- دکتر حاتم- میرافضل- ساگینیان- بدرصالحیان- مهندس مجتهدی- دکتر مهذب- دکتر وحیدنیا- اوزار- دکتر رضوانی- دکتر مهندس بهبودی- دکتر عدل- ادیب‌سمیعی- دکتر نجیمی- صائب- مهندس زرآور- شکیبا.

۸- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون پست و تلگراف و تلفن راجع به استفاده از بیسیم اختصاصی و آماتوری و ارسال به مجلس سنا

نایب‌رئیس- گزارش شور دوم لایحه دولت راجع به استفاده از بیسیم اختصاصی و آماتوری مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون پست و تلگراف و تلفن

به مجلس شورای ملی

کمیسیون پست و تلگراف و تلفن در جلسه ۲۱ آبان‌ماه ۱۳۴۵ با حضور آقای کشاورزیان معاون وزارت پست و تلگراف و تلفن لایحه شماره ۳۱۷۷۴-۴/۱۰/۱۳۴۴ دولت راجع به استفاده از بیسیم اختصاصی و آماتوری را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۷۵۶ چاپ شده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهادهای واصله به شرح زیر تصویب نمود. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده ۱- برای دایر کردن هر ایستگاه ارتباط رادیویی اختصاصی و یا آماتوری باید قبلاً از وزارت پست و تلگراف و تلفن پروانه دریافت شود.

تبصره- ایستگاه ارتباط رادیویی عبارت است از یک یا چند فرستنده و گیرنده و ادوات مربوط که برای ارتباط رادیویی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ماده ۲- کسانی می‌توانند به عملیات رادیو آماتوری اشتغال ورزند که از وزارت پست و تلگراف و تلفن گواهی‌نامه مخصوص اخذ نمایند.

تبصره- رادیو آماتوری نوعی ارتباط رادیویی است که به منظور خودآموزی علمی و عملی و بررسی‌های فنی بین آماتورهای مجاز برقرار می‌گردد و رادیو آماتور کسی است که به خاطر علاقه و ذوق شخصی به منظورهای فوق بدون هیچ‌گونه نظر اقتصادی و یا سیاسی به برقراری این نوع ارتباط مبادرت می‌نماید.

ماده ۳- از دارندگان پروانه که بهره‌برداری می‌نمایند ماهانه مبلغی به عنوان حق استفاده دریافت می‌شود که میزان آن به پیشنهاد وزارت پست و تلگراف و تلفن به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید سازمان‌های دولتی و آماتورها از مقررات این ماده معاف هستند و در سایر

موارد نیز معافیت از پرداخت حق استفاده مذکور موکول به تصویب هیئت وزیران خواهد بود.

تبصره ۱- نماینده انحصاری کارخانه‌های خارجی سازنده دستگاه‌های فرستنده بیسیم و یا سازندگان داخلی می‌توانند برای نمایش دادن طرز کار دستگاه‌ها به شرط رعایت تشریفات و مقررات مربوط با هر نوع دستگاه یک ارتباط آزمایشی که جنبه بهره‌برداری نداشته باشد برقرار نمایند و از پرداخت ماهانه مقرر در این ماده معاف باشند.

تبصره ۲- مقاطعه‌کاران و مؤسساتی که طرف قرارداد با سازمان‌های دولتی باشند باید پروانه تحصیل و مانند سایر دارندگان پروانه حق استفاده مقرر را پرداخت نمایند.

تبصره ۳- تاریخ شروع بهره‌برداری از ایستگاه پانزده روز پس از صدور اجازه ترخیص از گمرک و یا تحویل از کارخانه سازنده به خریدار (با اجازه وزارت پست و تلگراف و تلفن) محسوب خواهد شد به استثنای مواردی که دارندگان پروانه تاریخ دیگری را قبلاً به وزارت پست و تلگراف و تلفن اطلاع داده باشند.

ماده ۴- در موارد ضروری وزارت پست و تلگراف و تلفن مجاز است با تصویب‌نامه هیئت دولت تمام یا قسمتی از مزایای گواهینامه و یا پروانه ایستگاه را در تمام کشور و یا بعضی مناطق برای مدت معینی لغو نماید و در این مورد مراتب از طریق اعلان عمومی به اطلاع دارندگان گواهینامه و یا پروانه ایستگاه رسانده خواهد شد.

ماده ۵- در صورت تخلف از مقررات و قوانین رادیویی و یا از مشخصات و شرایط و خصوصیات مندرج در پروانه وزارت پست و تلگراف و تلفن می‌تواند برحسب مورد از کار ایستگاه جلوگیری و پروانه مربوط را لغو کند و یا استفاده از گواهینامه را موقوف سازد.

ماده ۶- وارد کردن دستگاه‌های فرستنده بیسیم به کشور و خارج کردن آنها از کشور و همچنین ساختن یا واگذاری و هر نوع انتقال مالکیت دستگاه فرستنده بیسیم موکول به اجازه وزارت پست و تلگراف و تلفن خواهد بود.

ماده ۷- وزارت پست و تلگراف و تلفن کلیه دستگاه‌های فرستنده و بیسیم را که فاقد پروانه استفاده هستند و همچنین دستگاه‌هایی را که مدت اعتبار پروانه آنها منقضی و یا پروانه آنها به طور موقت لغو شده است برای جلوگیری از کار آنها تا صدور یا تجدید پروانه پلمپ خواهد نمود.

ماده ۸- در مواردی که مصالح امنیتی کشور ایجاب نماید وزارت پست و تلگراف و تلفن می‌تواند با تصویب‌نامه هیئت دولت دستور توقف کار هر ایستگاه فرستنده بیسیم را صادر نماید.

ماده ۹- به منظور مراقبت در حسن اجرای مقررات این قانون و آیین‌نامه آن مأمورین مجاز وزارت پست و تلگراف و تلفن با اجازه دادستان می‌توانند هر موقع دستگاه‌ها را در محل کار و یا هر محل دیگر با رعایت مقررات مربوط مورد بازرسی قرار دهند.

ماده ۱۰- اشخاص زیر به حبس تأدیبی از یک تا شش ماه یا به پرداخت غرامت از پنج هزار ریال تا بیست هزار ریال محکوم می‌شوند.

۱- هرکس بدون پروانه ایستگاه رادیویی تأسیس نماید.

۲-هرکس بدون اجازه وزارت پست و تلگراف و تلفن دستگاه فرستنده وارد کشور نماید یا آن را در داخل کشور بسازد یا دستگاه فرستنده را مورد خرید و فروش قرار دهد.

۳-هرکس با ایستگاه غیرمجاز عالماً عامداً ارتباط رادیویی برقرار نماید.

۴-هرکس پس از لغو پروانه و گواهینامه و اخطار رسمی وزارت پست و تلگراف و تلفن به عملیات خود ادامه دهد.

۵-هرکس از دستور صادره وزارت پست و تلگراف و تلفن موضوع ماده ۸ این قانون تخلف نماید.

تبصره - در موارد مندرج در این ماده در صورت

تکرار جرم دستگاه فرستنده نیز به نفع دولت ضبط خواهد شد.

ماده ۱۱- اشخاص زیر به پرداخت غرامت از دو هزار ریال تا بیست هزار ریال محکوم می‌شوند.

۱-هرکس ایستگاه دیگری را بدون موافقت وزارت پست و تلگراف و تلفن مورد استفاده قرار دهد.

۲-هرکس در ایستگاه بدون پروانه عالماً عامداً مخابره رادیویی انجام دهد.

۳-هرکس از طول موج‌های غیرمجاز یا ثبت نشده در دفاتر وزارت پست و تلگراف و تلفن استفاده نماید.

۴-هرکس بدون گواهینامه به عملیات رادیو آماتوری اشتغال ورزد یا با علم و اطلاع به اینکه آماتوری بدون گواهینامه است با او ارتباط رادیویی بگیرد و یا به اشخاص بدون گواهینامه اجازه کار در ایستگاه بدهد.

۵-هرکس از مقررات و قوانین رادیویی و یا مشخصات و شرایط و خصوصیات مندرج در پروانه ایستگاه تخلف کند.

۶-هرکس عمداً دفتر گزارش کار ایستگاه را برخلاف ترتیب مقرر وزارت پست و تلگراف و تلفن تنظیم کند و یاتمام یا قسمتی از عملیات خود را در دفتر ثبت ننماید.

۷-هرکس پیام رادیویی مربوط به اشخاص دیگر را دریافت نموده آن را مورد استفاده قرار دهد.

۸-هرکس با علامت شناسایی مربوط به دیگران خود و یا ایستگاه خود را معرفی نماید.

۹-هرکس پس از انقضای مدت اعتبار پروانه یا گواهینامه بدون کسب اجازه مجدد به کار خود ادامه دهد.

ماده ۱۲- در صورتی که اعمال مذکور در این قانون مشمول مجازات‌های شدیدتری در سایر قوانین باشد مجازات شدیدتر اجرا خواهد شد.

ماده ۱۳- آیین‌نامه اجرایی مواد این قانون از طرف وزارت پست و تلگراف و تلفن تنظیم و پس از تصویب هیئت وزیران قابل اجرا است.

ماده ۱۴- دولت مأمور اجرای این قانون است.

نایب‌رئیس کمیسیون پست و تلگراف و تلفن- کشفی

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۳ آبان‌ماه ۱۳۴۵ با حضور نماینده دولت لایحه راجع به استفاده از بیسیم اختصاصی و آماتوری را برای شور دوم مطرح و مواد مربوط به کمیسیون دادگستری را که در شور اول مورد تصویب قرار داده بود عیناً تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری- رضا مجد

نایب‌رئیس- ماده اول مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱- برای دایر کردن هر ایستگاه ارتباط رادیویی اختصاصی و یا آماتوری باید قبلاً از وزارت پست و تلگراف و تلفن پروانه دریافت شود.

تبصره- ایستگاه ارتباط رادیویی عبارت است از یک یا چند فرستنده و گیرنده و ادوات مربوط که برای ارتباط رادیویی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نایب‌رئیس- نسبت به ماده یک نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده اول خانم‌ها و آقایانی که موافق‌اند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده دوم قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۲- کسانی می‌توانند به عملیات رادیو آماتوری اشتغال ورزند که از وزارت پست و تلگراف و تلفن گواهینامه مخصوص اخذ نمایند.

تبصره- رادیو آماتوری نوعی ارتباط رادیویی است که به منظور خودآموزی علمی و عملی و بررسی‌های فنی

بین آماتورهای مجاز برقرار می‌گردد و رادیو آماتور کسی است که به خاطر علاقه و ذوق شخصی به منظورهای فوق بدون هیچ‌گونه نظر اقتصادی و یا سیاسی به برقراری این نوع ارتباط مبادرت می‌نماید.

نایب‌رئیس- نسبت به ماده دوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده دوم خانم‌ها و آقایانی که موافق‌اند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده سوم قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۳- از دارندگان پروانه که بهره‌برداری می‌نمایند ماهانه مبلغی به عنوان حق استفاده دریافت می‌شود که میزان آن به پیشنهاد وزارت پست و تلگراف و تلفن به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید سازمان‌های دولتی و آماتورها از مقررات این ماده معاف هستند و در سایر موارد نیز معافیت از پرداخت حق استفاده مذکور موکول به تصویب هیئت وزیران خواهد بود.

تبصره ۱- نماینده انحصاری کارخانه‌های خارجی سازنده دستگاه‌های فرستنده بیسیم و یا سازندگان داخلی می‌توانند برای نمایش دادن طرز کار دستگاه‌ها به شرط رعایت تشریفات و مقررات مربوط با هر نوع دستگاه یک ارتباط آزمایشی که جنبه بهره‌برداری نداشته باشد برقرار نمایند و از پرداخت ماهانه مقرر در این ماده معاف باشند.

تبصره ۲- مقاطعه‌کاران و مؤسساتی که طرف قرارداد با سازمان‌های دولتی باشند باید پروانه تحصیل و مانند سایر دارندگان پروانه حق استفاده مقرر را پرداخت نمایند.

تبصره ۳- تاریخ شروع بهره‌برداری از ایستگاه پانزده روز پس از صدور اجازه ترخیص از گمرک و یا تحویل از کارخانه سازنده به خریدار (با اجازه وزارت پست و تلگراف و تلفن) محسوب خواهد شد به استثنای مواردی که دارندگان پروانه تاریخ دیگری را قبلاً به وزارت پست و تلگراف و تلفن اطلاع داده باشند.

نایب‌رئیس- نسبت به ماده ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده سوم خانم‌ها و آقایانی که موافق‌اند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد، ماه ۴ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۴- در موارد ضروری وزارت پست و تلگراف و تلفن مجاز است با تصویب‌نامه هیئت دولت تمام یا قسمتی از مزایای گواهینامه و یا پروانه ایستگاه را در تمام کشور و یا بعضی مناطق برای مدت معینی لغو نماید و در این مورد مراتب از طریق اعلان عمومی به اطلاع دارندگان گواهینامه و یا پروانه ایستگاه رسانده خواهد شد.

نایب‌رئیس- نسبت به ماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۴ خانم‌ها و آقایانی که موافق‌اند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۵- در صورت تخلف از مقررات و قوانین رادیویی و یا از مشخصات و شرایط و خصوصیات مندرج در پروانه وزارت پست و تلگراف و تلفن می‌تواند برحسب مورد از کار ایستگاه جلوگیری و پروانه مربوط را لغو کند و یا استفاده از گواهینامه را موقوف سازد.

نایب‌رئیس- نسبت به ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۵ خانم‌ها و آقایانی که موافق‌اند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۶- وارد کردن دستگاه‌های فرستنده بیسیم به کشور و خارج کردن آنها از کشور و همچنین ساختن یا واگذاری و هر نوع انتقال مالکیت دستگاه فرستنده بیسیم موکول به اجازه وزارت پست و تلگراف و تلفن خواهد بود.

نایب‌رئیس- نسبت به ماده ۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۶ خانم‌ها و آقایانی که موافق‌اند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده ۷ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۷- وزارت پست و تلگراف و تلفن کلیه دستگاه‌های فرستنده بیسیم را که فاقد پروانه استفاده هستند و همچنین دستگاه‌هایی را که مدت اعتبار پروانه آنها منقضی و یا پروانه آنها به طور موقت لغو شده است برای جلوگیری از کار آنها تا صدور یا تجدید پروانه پلمپ خواهد نمود.

نایب‌رئیس- نسبت به ماده ۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۷ خانم‌ها و آقایانی که موافق‌اند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۸ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۸- در مواردی که مصالح امنیتی کشور ایجاب نماید وزارت پست و تلگراف و تلفن می‌تواند با تصویب‌نامه هیئت دولت دستور توقف کار هر ایستگاه فرستنده بیسیم را صادر نماید.

نایب‌رئیس- نسبت به ماده ۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۸ خانم‌ها و آقایانی که موافق‌اند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۹ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۹- به منظور مراقبت در حسن اجرای مقررات این قانون و آیین‌نامه آن مأمورین مجاز وزارت پست و تلگراف و تلفن با اجازه دادستان می‌توانند هر موقع دستگاه‌ها را در محل کار و یا هر محل دیگر با رعایت مقررات مربوط مورد بازرسی قرار دهند.

نایب‌رئیس- نسبت به ماده ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۹ خانم‌ها و آقایانی که موافق‌اند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۰ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۰- اشخاص زیر به حبس تأدیبی از یک تا شش ماه یا به پرداخت غرامت از پنج هزار ریال تا بیست هزار ریال محکوم می‌شوند.

۱-هرکس بدون پروانه ایستگاه رادیویی تأسیس نماید.

۲-هرکس بدون اجازه وزارت پست و تلگراف و تلفن دستگاه فرستنده وارد کشور نماید یا آن را در داخل کشور بسازد یا دستگاه فرستنده را مورد خرید و فروش قرار دهد.

۳-هرکس با ایستگاه غیرمجاز عالماً عامداً ارتباط رادیویی برقرار نماید.

۴-هرکس پس از لغو پروانه و گواهینامه و اخطار رسمی وزارت پست و تلگراف و تلفن به عملیات خود ادامه دهد.

۵-هرکس از دستور صادره وزارت پست و تلگراف و تلفن موضوع ماده ۸ این قانون تخلف نماید.

تبصره- در موارد مندرج در این ماده در صورت تکرار جرم دستگاه فرستنده نیز به نفع دولت ضبط خواهد شد.

نایب‌رئیس- نسبت به ماده ۱۰ نظری نیست؟ آقای مهندس اخوان بفرمایید.

مهندس اخوان- می‌خواستم توضیح بفرمایند که این بند سه که می‌گوید «هرکس با ایستگاه غیرمجاز عالماً عامداً ارتباط رادیویی برقرار نماید» دوطرفه هست یا یک‌طرفه.

نایب‌رئیس- آقای کشاورزیان بفرمایید.

کشاورزیان (معاون وزارت پست و تلگراف)- بند سه ماده ۱۰ را می‌فرمایید مسلماً یک‌طرفه می‌تواند باشد برای اینکه یک طرف بی‌تقصیر است (مهندس اخوان- مقصود این است که گیرنده را مجازات می‌فرمایید یا فرستنده را) فرستنده را چون گیرنده ممکن است تقصیر نداشته باشد این فرستنده است که ممکن است مرتکب تقصیر جرم بشود بنابراین یک‌طرفه است (صحیح است).

نایب رئیس- نسبت به ماده ۱۰ نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۰ خانم‌ها و آقایانی که موافق‌اند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۱ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده می‌شود)

ماده ۱۱- اشخاص زیر به پرداخت غرامت از دو هزار ریال تا بیست هزار ریال محکوم می‌شوند.

۱- هر کس ایستگاه دیگری را بدون موافقت وزارت پست و تلگراف و تلفن مورد استفاده قرار دهد.

۲- هر کس در ایستگاه بدون پروانه عالماً عامداً مخابره رادیویی انجام دهد.

۳- هرکس از طول موج‌های غیرمجاز یا ثبت نشده در دفاتر وزارت پست و تلگراف و تلفن استفاده نماید.

۴- هرکس بدون گواهینامه به عملیات رادیو آماتوری اشتغال ورزد یا با علم و اطلاع به اینکه آماتوری بدون گواهینامه است با او ارتباط رادیویی بگیرد و یا به اشخاص بدون گواهینامه اجازه کار در ایستگاه بدهد.

۵- هر کس از مقررات و قوانین رادیویی و یا مشخصات و شرایط و خصوصیات مندرج در پروانه ایستگاه تخلف کند.

۶- هر کس عمداً دفتر گزارش کار ایستگاه را برخلاف ترتیب مقرر وزارت پست و تلگراف و تلفن تنظیم کند و یا تمام یا قسمتی از عملیات خود را در دفتر ثبت ننماید.

۷- هر کس پیام رادیویی مربوط به اشخاص دیگر را دریافت نموده آن را مورد استفاده قرار دهد.

۸- هر کس با علامت شناسایی مربوط به دیگران خود و یا ایستگاه خود را معرفی نماید.

۹- هر کس پس از انقضای مدت اعتبار پروانه یا گواهینامه بدون کسب اجازه مجدد به کار خود ادامه دهد.

نایب رئیس- نسبت به ماده ۱۱ نظری نیست؟ آقای مهندس اخوان بفرمایید.

مهندس اخوان- بنده خواهش می‌کنم این بند سه ماده ۱۱ را هم توضیح بفرمایند که از لحاظ علمی مجاز و غیرمجاز چیست.

نایب رئیس- آقای کشاورزیان بفرمایید.

کشاورزیان (معاون وزارت پست و تلگراف و تلفن)- در وزارت پست و تلگراف برای این که هر کس بتواند از یک فرستنده‌ای استفاده بکند برای فرستنده به او یک طول موج می‌دهند و این طول موج در دفاتر ثبت می‌شود که فقط می‌تواند آن طول موج را مورد استفاده قرار دهد و اگر غیر از این باشد امواج تداخل ایجاد می‌کنند فرض بفرمایید جنابعالی یک فرستنده‌ای دارید یک طول موجی دارید یک طول موج هم به بنده داده‌اند و هرکس از طول موج خودش باید استفاده کند برای استفاده از هر دستگاه فرستنده یک طول موجی یک فرکانسی به استفاده‌کننده از بی‌سیم می‌دهند و این در دفاتر ثبت می‌شود به نام آن شخص و هرکسی که می‌خواهد استفاده کند باید از طول موج خودش استفاده کند غیر از این اگر باشد هم ممکن است مورد استفاده سوء قرار گیرد و هم موجب تداخل امواج می‌شود این است که باید هرکس از طول موجی که به او داده‌اند استفاده کند و هرکس هم طول موجی دارد که به نام خودش یعنی صاحب فرستنده ثبت می‌شود.

نایب رئیس- نظر دیگری نسبت به ماده ۱۱ نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۱ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافق‌اند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۲ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۲- در صورتی که اعمال مذکور در این قانون مشمول مجازات‌های شدیدتری در سایر قوانین باشد مجازات شدیدتر اجرا خواهد شد.

نایب رئیس- نسبت به ماده ۱۲ نظری نیست؟ (اظهاری

نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۲ خانم‌ها و آقایانی که موافق‌اند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۳ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۳- آیین‌نامه اجرایی مواد این قانون از طرف وزارت پست و تلگراف و تلفن تنظیم و پس از تصویب هیئت وزیران قابل اجرا است.

نایب رئیس- نسبت به ماده ۱۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۳ خانم‌ها و آقایانی که موافق‌اند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۱۴ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۴- دولت مأمور اجرای این قانون است.

نایب رئیس- نسبت به ماده ۱۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۴ خانم‌ها و آقایانی که موافق‌اند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد کلیات آخر لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به لایحه و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم. خانم‌ها و آقایانی که موافق‌اند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

۹- اعلام وصول یک فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

نایب رئیس- لایحه‌ای است از مجلس سنا رسیده برای اطلاع همکاران قرائت می‌شود،

(به شرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی‏

گزارش کمیسیون شماره ۱۰ درخصوص لایحه شماره ۹۴۶/۷- ۱۰/۲/۱۳۴۵ دولت راجع به رسیدگی فوری به خسارت ناشیه از تصادفات رانندگی به وسیله نقلیه موتوری که ضمن مرقومه شماره ۴۲۵۱۱/۷۸۱ ل ق- ۲/۵/۱۳۴۵ از آن مجلس محترم به مجلس سنا ارسال شده بود در جلسه روز دوشنبه ۲۳ آبان ماه ۱۳۴۵ مطرح و مورد شور واقع و به تصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه قانون مزبور که اصلاح شده به پیوست اعاده می‌شود.

رئیس مجلس سنا- مهندس شریف‌امامی‏

نایب رئیس- برای رسیدگی به اصلاحات مجلس سنا به کمیسیون‌های مربوط فرستاده می‌شود و گزارش کمیسیون‌ها بعداً در مجلس مطرح خواهد شد.

۱۰- بیانات بعد از دستور آقای دیهیم

نایب رئیس- آقای دیهیم به عنوان ناطق بعد از دستور نام‌نویسی کردند بفرمایید.

دیهیم- مرحوم جمال امامی (نمایندگان- خدا رحمتش کند) فرزند مرحوم آیت‌الله امامی‌خویی که از خانواده‌های بسیار نجیب و محترم آذربایجان بودند خدمات ذیقیمتی در گذشته به ملت و کشور و شاهنشاه ایران انجام داده‌اند (صحیح است) مرحوم جمال امامی دشمن سرسخت بیگانه‌پرستی و ماجراجویان بوده وظیفه خودم می‌دانم این ضایعه را از طرف نمایندگان محترم آذربایجان به نمایندگان محترم تسلیت عرض کنم و به عنوان این که مدتی در مجلس بودند و همکار گذشته ما بودند همچنین از این لحاظ وظیفه دارم این تسلیت را به حضور نمایندگان محترم و شخصیت‌های دیگری که در تشییع جنازه آن مرحوم شرکت کردند عرض کرده به این وسیله تشکر و سپاسگزاری بنمایم و به فردفرد خانواده ایشان تسلیت عرض می‌کنم (آفرین- احسنت).

۱۱- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه‏

نایب رئیس- دستور جلسه آینده قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

دستور جلسه ۳۰۴

روز سه‌شنبه اول آذر ماه ۱۳۴۵

۱- گزارش شور اول لایحه تصویب اصلاحات وارده

بر ماده ۱۰۹ منشور ملل متحد. شماره چاپ ۲۰۲۳

۲- گزارش یک فوریتی لایحه مالیات ۱۳۴۵ پیشه‌وران. شماره چاپ ۲۰۲۴

۳- گزارش شور دوم اجازه مبادله و اجرای قرارداد پیمانکاری و اکتشاف و تولید نفت اراپ. شماره چاپ ۲۰۲۶

نایب رئیس- همچنین لوایحی که از جلسه امروز باقیمانده در دستور جلسه آینده خواهد بود با اجازه خانم‌ها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز سه‌شنبه اول آذرماه خواهد بود.

(ساعت یازده و سی و پنج دقیقه صبح جلسه ختم شد)

نایب رئیس مجلس شورای ملی- دکتر شفیع امین‏