مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۸ مهر ۱۳۴۲ نشست ۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و یکم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و یکم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۸ مهر ۱۳۴۲ نشست ۳

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز یکشنبه ۲۸ مهر ۱۳۴۲ نشست ۳

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ‏۲۱

جلسه: ۳

فهرست مطالب:

۱- تصویب صورت مجلس‏

۲- اجرای مراسم تحلیف به وسیله آقای دکتر اسفندیار یگانگی‏

۳- تصویب دو فقره اعتبارنامه‏

۴- قرائت عریضه تقدیمی حضور اعلیحضرت همایون شاهنشاه در جواب خطابه افتتاحیه‏

۵- تصویب یک فقره اعتبارنامه‏

۶- قرائت صورت اسامی اعضا کمیسیون‌های پارلمانی منتخبه از شعب‏

۷- بیانات بعد از دستور آقایان: سیفی- دکتر رهنوردی- ملک‌زاده‌آملی و دکتر خطیبی‏

۸- تعیین موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه‏

مجلس ساعت نه و پانزده دقیقه صبح برپاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- تصویب صورت مجلس

۱- تصویب صورت مجلس

رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه –

آقایان ساگینیان – دکتر مصباح زاده.

رئیس – نسبت بصورت جلسه اگر آقایان اعتراضی دارند بفرمایند. آقای سعید وزیری.

سعید وزیری- عرض کنم در صفحه ۵۶ راجع باعتبارنامه بنده نوشته شده نمایندگی دوره یازدهم. در صورتیکه دوره یازدهم خیال می‌کنم غلط چاپی است دستور فرمائید اصلاح گردد.

رئیس – بسیار خوب اصلاح می‌شود. آقای مجید محسنی بفرمائید.

مجید محسنی – نسبت به بنده هم گویا غلط چاپی است بنده مجید محسنی مهر هستم درصورت مجلس (هنر) نوشته‌اند لطفا اصلاح بفرمائید.

رئیس –اصلاح می‌شود. آقای خواجه نوری

خواجه نوری – بنده خواستم عرض کنم که صورت جلسات را علی الاصول دستور بفرمائید یک روز قبل بین آقایان توزیع کنند که اگر ایرادی داشته باشد فرصت مطالعه باشد و بموقع مراجعه کنند و بعرض ریاست مجلس برسانند (صحیح است).

بانو تربیت – بنده هم خواستم همین را عرض کنم.

رئیس – چون تا کنون صورت جلسه‌ها به چابخانه‌های خارج از مجلس داده می‌شد این است که قدری طول می‌کشد و انشااله بعد که درچابخانه خود مجلس چاپ خواهد شد نظر آقایان تامین خواهد شد. دیگرنسبت بصورت مجلس نظری نیست ؟(اظهاری نشد) صورت مجلس تصویب می‌شود.

- اجرای مراسم تحلیف بوسیله آقای دکتر اسفندیار یگانگی

۲- اجرای مراسم تحلیف بوسیله آقای دکتر اسفندیار یگانگی

(دراینموقع کلام اله مجید را با احترامات لازم به تالار جلسه آورده و عموم حضار قیام نمودند و آقای دکتر یگانگی قسم نامه را بشرح ذیل قرائت و امضاء نمودند)

من که درذیل امضاء می‌نمایم خداوند را بشهادت می‌طلبم و درمقابل قرآن مجید به زند واوستا قسم یاد می‌کنم مادام که حقوق مجلس و مجلسیان مطابق قانون اساسی محفوظ و مجری است تکالیفی را که به من رجوع شده است مهما امکن با کمال راستی و درستی وجد وجهد انجام بدهم و نسبت باعلیحضرت شاهنشاه متبوع، عادل، مفخم خودصدیق و راستگو باشم و باساس سلطنت و حقوق ملت خیانت ننمایم و هیچ منظوری نداشته باشم جزفوائد و مصالح دولت و ملت ایران.

(کلام اله مجید را با همان تشریفات از تالار جلسه خارج نمودند).

- تصویب دوفقره اعتبارنامه

۳- تصویب دوفقره اعتبارنامه

رئیس –آقای مهندس والا.

(آقای مهندس والا مخبر شعبه پنجم گزارش شعبه را دائر با نتخابات آبادان ونمایندگی آقای حسام الدین رضوی بشرح زیر قرائت نمودند).

جریان پرونده انتخاباتی بیست ویکمین دوره قانون گذاری شهرستان آبادان حاکیست که بموجب دستورتلگرافی وزارت کشور در اجرای ماده ۱۴ قانون انتخابات در تاریخ ۱۱ شهریور ماه ۱۳۴۲ طبق دعوت فرماندار ۳۶ نفر از ازطبقات ششگانه و معتمدین محل در فرمانداری اجتماع نموده و پس از تعیین اعضاء اصلی و علی البدل و هیئت رئیسه و انجمن‌های فرعی در روز ۲۶ شهریورماه ۱۳۴۲ اخذ رأی بعمل آمده و بلافاصله شروع بقرائت آراء مأخوذه شده است در نتیجه از کثریت ۲۰۷۹۵ رأی آقای حسام الدین رضوی با کثریت ۱۵۶۳۲ رأی و آقای صالح شاخوئی با کثریت ۱۵۲۰۴ رأی بنمایندگی بیست ویکمین دوره قانون گذاری از شهرستان آبادان انتخاب شده‌اند.

و در مدت یکهفته مقرر برای قبول اعتراضات دو فقره شکوائیه بانجمن رسید که پس از رسیدگی انجمن آنرا وارد ندانسته و در تاریخ چهارم مهرماه ۱۳۴۲ اعتبار نامه بنام آقایان صادر و انحلال خود را اعلام داشته است.

شعبه پنجم پس از رسیدگی بپرونده و با توجه باینکه هیچگونه شکایتی بمجلس شورای ملی اعتراضی نرسیده صحت جریان انتخابات بیست ویکمین دوره قانون گذاری شهرستان آبادان و نمایندگی آقای حسام الدین رضوی که در درجه اول انتخاب شده‌اند تایید اینک گزارش آنرا تقدیم می‌دارد.

رئیس - مخالفی نیست؟ (اظهارنشد) تصویب شد (مبارک است) آقای مهندس والا.

(آقای مهندس والا مخبر شعبه پنجم گزارش شعبه را دائر بانتخابات آبادان نمایندگی آقای صالح شاخوئی بشرح زیر قرائت نمودند).

پیرو گزارش شماره ۲۶ دائر به صحت جریان انتخابات بیست ویکمین دوره قانون گذاری شهرستان آبادان و نمایندگی آقای حسام الدین رضوی آقای صالح شاخوئی که در درجه دون باکثریت۱۵۲۰۴ رای انتخاب شده‌اند و شعبه پنجم آنرا تایید اینک گزارش آن را جهت تصویب تقدیم می‌دارد.

رئیس- مخالفی نیست ؟(اظهاری نشد) تصویب شد (مبارک است).

- قرائت عریضه تقدیمی حضور اعلیحضرت همایون شاهنشاه درجواب خطابه افتتاحیه

۴- قرائت عریضه تقدیمی حضور اعلیحضرت همایون شاهنشاه درجواب خطابه افتتاحیه

رئیس – عریضه‌ای که باید به پیشگاه اعلیحضرت همایونی درجواب خطابه افتتاحیه تقدیم بشود حاضر است برای اطلاع آقایان قرائت می‌شود.

(بشرح ذیل قرائت شد)
پیشگاه مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه
محمدرضا شاه پهلوی

بیست ویکمین دوره قانون گذاری مجلس شورای ملی که با تاییدات الهی و عنایات خاصه ذات اقدس شهرساری افتتاح یافته قبل از شروع بهرکاری وظیفه خود میداند از مجاهدات عظیم و اقدامات شجاعانه و مترقی شاهنشاه محبوب در راه تامین سعادت و رفاه و خیر و صلاح جامعه ایران با براز مراتب سپاسگزاری و حقشناسی پرداخته و با تقدیم ادعیه خالصانه آماده بودن مجلس شورای ملی را برای انجام وظایفی که برعهده دارد برطبق اصل دهم قانون اساسی بعرض پیشگاه مبارک برساند.

موجب مباهات و افتخار است که مراتب زیر که نیت واقعی نمایندگان مجلس شورای ملی است باختصار بعرض شاهانه برسد و اطمینان داده شود که درطول دوران بیست ویکمین دوره قانون گذاری کوشش و اهتمام کافی مبذول خواهد شد که آرزوهای بلند شاهنشاه در رفاه حال قاطبه ملت ایران جامه عمل پوشد.

۱- با احترام و اعتقاد و اطمینان کامل به اصالت انقلاب مشروطیت و خدماتی که در طول بیش ازنیم قرن به ملت ایران شده است امروز باید اذعان کرد که مجلس بیست ویکم که پس از یک فترت طولانی افتتاح گردیده دراثر انقلاب عمیق شاهنشاه و ملت که موجب از بین رفتن کلیه مظاهر بی عدالتی و عقب ماندگی می‌باشد یک مجلس ملی و مظهر اراده ملت و نماینده وظیفه مردم ایران است.

انقلاب ششم بهمن آثار فرسودگی قرون وسطائی و رژیم کهنه و پوسیده ارباب و رعیتی و استثمار طبقه زحمتکش کارگر و دهقان وسایر عواملی که ترقی سریع این کشور را مانع گردیده بود از بین برد و تصویب اصول ششگانه پیشنهادی شاهنشاه بوسیله ملت وهمچنین منشور آزادی کامل جامعه زنان ایران که نیمی از جمعیت این کشور را تشکیل می‌دهند حیات سیاسی و اقتصادی و اجتماعی تازه و نوبنی به ملت عرضه داشت.

کشورایران درسالهای اخیر تحت رهبری خردمندانه شاهنشاه به ترقیات قابل توجهی نائل گردیده است ولی این پیشرفت بر روی یک اجتماع سالم پایه ریزی نشده بود و در نتیجه توسعه اقتصادی و توزیع عادلانه ثروت به نفع اکثریت مردم انجام نمی‌شد.

اقدام متهورانه وشجاعانه شاهنشاه اساس وشالوده رویه کهنه سیاست اجتماعی و اقتصادی ایران را دگرگون کرده را کنون باید بر روی این وصول ایران آبادی ساخته شود که مستلزم اینست که کلیه قوا و ارکان مملکتی اعم از قانون گذاری و مجریه طبق اصول و هدفهای انقلاب سفید و برنامه‌های مترقی هم آهنگ گردیده و منطق با احتیاجات زمان پی ریزی گردد. بدین ترتیب بطور قطع ویقین لازم بود مجلس بیست و یکم روی این اصول و باپیروی از این هدفهای عالی و طبق روح انقلاب عظیم ششم بهمن تشکیل شود. خوشبختانه نهضت آزاد زنان و آزاد مردان ایران درسراسر کشور نمایندگان واقعی را به خانه ملت فرستاد تابتوانند درحفاظت و حراست این انقلاب و نهضت ملی که به رهبری شاهنشاه آغاز شده همه گونه فداکاری نموده و موجب گردند که سعادت و رفاه ملت ایران به بهترین وجهی تامین و درحسن اجرای برنامه‌های مترقی نظارت دقیق نمایند.

حضور نمایندگان کلیه طبقات کشور اعم از زن و مرد در این مکان مقدس بطور قطع ویقین نقص مشروطیت ایران مرتفع و معنای واقعی حکومت اکثریت را تامین کرده است.

این نعمت بزرگ دراثر توجه خاص شاهانه به اصول مشروطیت و حفظ و حراست قانون اساسی و علاقمندی به فلسفه مقدس دین مبین اسلام بر مبنای عدالت و انصاف و مساوات درجامعه ملت ابران بدست آمده است.

۲- نمایندگان مجلس شورای مل معتقد و مؤمن می‌باشند که چهارچوب انقلاب ششم بهمن باید برنامه‌های دقیق اصلاحات ارضی بمورد اجراء کذارده شود و مرحله دوم با دقت و نظم کامل باتمام رسد.

اجرای این برنامه عظیم مستلزم تقویت کامل شرکت‌های تعاونی روستائی وتوسعه اعتبارات کشاورزی و هم آهنگ کرن کلیه برنامه‌های مملکتی باصول و هدف‌های عالی آن می‌باشد. بالا رفتن درآمدسرانه افراد و بهبود زندگی هفتادوپنج درصد جمعیت ایران که در امر کشاورزی اشتغال دارند یکی از عوامل مهم واساسی ایجاد ثبات و امنیت سیاسی و اقتصادی است.

۳- همردیف با اجرای صحیح برنامه اصلاحات ارضی بطوریکه شاهنشاه درنطق افتتاحیه خود اشاره فرموده‌اند موضوع صنعتی کردن کشور و سرمایه گذاری درامر صنایع تولیدی بخصوص صنایع روستائی و وابسته بکشاورزی و تشویق کلیه افراد مردم در این امر مهم مملکتی که موجب رشد اقتصادی و رفع رکود بحران است مورد توجه و تایید کامل نمایندگان مجلس می‌باشد.

مسلما دولت اعلیحضرت همایون شاهنشاه درآینده توجه دقیق مبذول خواهند داشت که صنایع ایران مورد حمایت کامل قرارگرفته و توسعه آن مطابق اصول صحیح اقتصادی باشد بخصوص صنایعی بوجود آید که موجب جذب تولیدات کشاورزی و بالا رفتن سطح درآمد دهقانان بوده و مواد اولیه آن بیشتر در داخل مملکت تهیه و تامین گردد.

اشاره شاهنشاه به رفع بحران اقتصادی و بخصوص ایجاد امنیت و اعتماد کامل درمردم ازمهمترین مسائل اساسی می‌باشد و مسلما وجود مجلس شورای ملی و توجه باجرای صحیح قوانین و حفظ عدالت خواسته اعلیحضرت را در چنین امر مهم حیاتی و بوجود آوردن رونق اقتصادی و چرخ گردش پول وسرمایه گذاری کاملا تامین خواهند کرد.

بهره برداری کامل از منابع زیرزمینی و بکار انداختن تمام امکانات در را ه ازدیاد تولید رفاه حال کلیه افراد کشور را بیش از پیش تقویت خواهد نمود – در این راه سرمایه گذاری داخلی وخارجی هردو تشویق شده و موجب افزایش قابل توجه تولیدات مملکت خواهد شد.

۴- تکمیل تشکیلات دادگستری و اصلاح قوانین آن بطوریکه بتواند وظایف خود را در اجراء صحیح قوانین و تامین عدالت اجتماعی و برقراری امنیت عمومی و مبارزه ب فساد بهتر و سریع تر و قاطع تر انجام دهد مورد تایید کامل مجلس شورای ملی می‌باشد.

۵- ابراز علاقه مداوم اعلیحضرت شاهنشاه در استفاده کامل ازنیروی انسانی و توجه به وضع طبقه زحمتکش کارگر و رفع کلیه نواقص قوانین بیمه‌های اجتماعی و ایجاد کارمورد توجه و تایید کامل مجلس شورای ملی می‌باشد.

اجرای قانون سهیم شدن کارگران درسود کارخانجات موجب رفاه بیشتر کارگران است و مجلس دولت را در راه سلامتی صنایع که بتواند منافع طبقات زحمتکش ر اتامین کند یاری خواهد کرد.

۶- ابتکار درایجاد سپاه دانش و تعمیم فرهنگ در کلیه نقاط کشور یکی از اقدامات برجسته تاریخ سلطنت شاهنشاه می‌باشد – مجلس شورای ملی در اجرای صحیح برنامه سپاه دانش وتوسعه و تعمیم فرهنگ و انجام تعلیمات اجباری و تاسیس مدارس و دانشگاهها واختصاص اعتبارات کافی برای با سواد کردن مردم که شرط اساسی پیشرفتهای اجتماعی و اقتصادی وثبات سیاسی است نهایت علاقه را نشان خواهد داد. آرزوی نمایندگان بیست ویکم است که جوانان ایران تعلیمات خود را در داخل کشور بیاموزند و به دردها و مشکلات مملکت بهتر واقف گردند و موثرتر بتوانند در اجرای برنامه‌های مترقی شاهنشاه توفیق حاصل نمایند.

۷- اشاره شاهنشاه در توفیق اجرای برنامه سوم مورد تایید کامل مجلس شورای ملی است.

بطور قطع و یقین پیشرفتهای اقتصادی و اجتماعی باید با یک برنامه جامع و هم آهنگ اقتصادی و اجتماعی توام باشد. این برنامه باید با روح و هدف‌های انقلاب ششم بهمن تلفیق گردد و از کلیه منابع برای اجرای صحیح برنامه توسعه اقتصادی و اجتماعی بحد اکثر استفاده گردد.

۸- توجه شاهنشاه به لزوم تصویب قانون مترقی استخدام وایجاد ثبات کامل در دستگاههای اداری مملکت مورد تایید کامل نمایندگان مجلس شورای ملی است. بدون مدیریت صحیح و اداره منظم دستگاههای مملکتی اجرای برنامه‌های مترقی و حصول به هدفهای مقدور نخواهد بود و بدین جهت مجلس شورای ملی معتقد و مومن است که با تصویب قانون استخدام گام بزرگ و موثری در ایجاد ثبات ورفع مشکلات و بهبود وضع کارمندان دولت برداشته خواهد شد ودر نتیجه اداره مملکت با اصول صحیح و مترقی امروز همگام خواهد گردید.

۹- اشاره یی که در فرمایشات ملوکانه به لزوم تشکیل انجمنهای ده وولایتی وایالتی گردیده مورد تصدیق وتعیین مجلس شورای ملی است – تحولاتی که در کلیه شئون سیاسی، اقتصادی واجتماعی مردم ایران برهبری شاهنشاه آغاز گردیده است باید روی اصول دمکراسی استوار گردد و مسلما تشکیل این انجمنها و سپردن کار مردم بدست خود مردم بهترین نمونه مظاهر دمکراسی است که نتایج آن بتدریج مشهود خواهد شد.

۱۰- اصول سیاست خارجی دولت اعلیحضرت همایون شاهنشاه که مبتنی بر اساس حفظ منابع مملت واحترام متقابل با توجه به منشور ملل متحد و تعهدات موجود می‌باشد موردتایید مجلس شورای ملی است. خوشبختانه در اثر پیروی یک سیاست عاقلانه ومدبرانه روابط ایران با کشورهای همکیش وهمجوار ترکیه وپاکستان که از پیمان تدافعی سنتو می‌باشند بسیار صمیمانه است – همچنین روابط دوستی واتحاد ایران باسایر کشورهای عضو پیمان سنتو موجب نهایت خوشبوقتی است و با کشور دوست وهمکیش وهمسایه ما عراق مودت و صمیمیت کامل برقرار است. دوستی کامل وایجاد روابط صمیمانه با کشور همسایه و برادر ما افغانستان و همچنین روابظ کاملا دوستانه ایران با اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی وانعقاد قراردادهای همکاری فنیو اقتصادی با همسایه شمالی موجب نهایت مسرت وخوشبوقتی مجلس شورای ملی است ودولت اعلیحضرت شاهنشاه را در ادامه این سیاست و توسعه روز افزون حسن روابط بین المللی همواره حمایت و پشتیبانی خواهد نمود.

خوشبختانه کوشش اعلیحضرت همایون شاهنشاه در صحنه سیاست بین المللی از حدود سرحدات ایران خارج ودر بوجود آوردن حسن تفاهم بین سایر کشورهای بین جهان وکمک به صلح بین المللی موجب احترام و قدرشناسی کلیه ملل صلحدوست گردیده است و آثار ارزنده آن در مجامع سیاسی وبین المللی مشهود و هویدا است.

شخصیت بارز و علاقمندی شخص شاهنشاه موجب رفع کدورت بین دو کشور دوست وهمکیش وهمسایه ما پاکستان و افغانستان گردید واین بهترین نمونه حسن نیت ومال اندیشی رهبر عالیقدر ایران است.

مجلس شورای ملی طبق نیات بلند شاهنشاه آرزومند است که ملل بزرگ جهان در مورد خلع سلاح عمومی وایجاد اطمینان و اعتماد در میان کلیه دول به توافق کامل نائل آیند وملت ایران آرزومنداست توافق اخیر و روشن شدن افق سیاست بین المللی در مورد منع آزمایش‌های هسته یی به نتیجه نهائی و اطمینان بخش برسد. آرزوی کلیه افراد ایران است که نگرانی و وحشت جنگلهای خانمانسوز با سلاحهای جدید ازمیان برود و تمدن بشری از خطر اضمحلال نجات و رهائی یابد.

نمایندگان ملت در تایید بیانان متین و مستدل شاهنشاه اعتقاد و اطمینان راسخ دارند تا روزی که این آرزو تحقق نیافته کشور ما با اهمیت و موقفیت خاص بین المللی خود و لزوم کمک در حفظ صلح بین المللی از امکانات کافی برای حفظ تمامیت ارضی و استقلال حدود و ثغور کشور استفاده نماید و هرگز قصور و تعلل دراین امر مهم حیاتی و حفظ منافع ملی و حق حاکمیت خود را جایز نمیداند.

درخاتمه باستحضار خاطر خطیر ملوکانه میرساند که نمایندگان مجلس شورای ملی با همکاری صمیمانه مجلس سنا در چهارچوب برنامه‌های مترقی و انقلاب ششم بهمن جهت نیل به هدفهای عالی و رفاه حال قاطبه ملت ایران توام با احساسات واقعی شاهدوستی و وطن پرستی از هر گونه کوشش ومجاهدت دریغ نخواهد کرد وسعی بلیغ خواهند نمود که از دولت صالح و فعالی که مجری برنامه‌های اصلاحی باشد تقویت وپشنیبانی نمایند.

نمایندگان مجلس شورای ملی ازصمیم قلب از درگاه خداوند متعال خواستارند عنایت خود را شامل وجود مبارک شاهنشاه فرموده و دوره بیست ویکم قانون گذاری را درانجام وظایف خود و تامین موجبات سعادت و ترقی ملت ایران موفق و موید بدارد.

- تصویب یک فقره اعتبارنامه

۵- تصویب یک فقره اعتبارنامه

رئیس- آقای مهندس آصفی بفرمائید.

(آقای مهندس آصفی گزارش شعبه ششم را دائر بانتخابات کازرون و نمایندگی آقای سید عبدالحسین طباطبائی بشرح زیر قرائت نمودند .)

خلاصه جریان پرونده انتخابات بیست ویکمین دوره قانون گذاری ازحوزه کازرون حاکیست که تاریخ ۱۱ شهریورماه ۱۳۴۲ فرمانداری باستناد دستورتلگرافی وزارت کشور و ماده ۱۴ قانون انتخابات از سی و شش نفر طبقات ششگانه و معتمدین محل در فرمانداری دعوت بعمل آمده و پس از انتخاب اعضاء اصلی و علی البدل انجمن نظارت مرکزی و هیئت رئیسه و تعیین حوزه‌های فرعی در تاریخ ۲۶ شهریورماه اخذ رأی بعمل آمده و در نتیجه آقای سید عبدالحسین طباطبائی با کثریت ۱۰۰۸۸ رأی از مجموع آراء مأخوذه بنمایندگی انتخاب شده‌اند.

شعبه ششم با مطالعه اوراق پرونده و چند فقره شکوائیه که در موعد قانونی رسیده بود چون شکایات جنبه کلی داشته و ایرادات موجه به نظر نرسید لذا صحت جریان انتخابات بیست ویکمین دوره قانون گذاری کازرون و نمایندگی آقای عبدالحسین طباطبائی را تایید اینک گزارش آنرا جهت تصویب تقدیم می‌دارد.

نمایندگان – مبارک است.

رئیس – تصویب شد. با اجازه آقایان چند دقیقه تنفس داده می‌شود و جلسه دومرتبه تشکیل خواهد شد که صورت اعضاء کمیسیونها برسد.

(دوساعت و بیست دقیقه قبل از ظهر جلسه بعنوان تنفس تعطیل و مجدد یکساعت و پنجاه دقیقه پیش از ظهر تشکیل گردید)

- قرائت صورت اسامی اعضاء کمیسیونهای پارلمانی منتخبه از شعب

۶- قرائت صورت اسامی اعضاء کمیسیونهای پارلمانی منتخبه از شعب

جریان پرونده انتخاباتی بیست ویکمین دوره قانون گذاری شهرستان آبادان حاکیست که بموجب دستورتلگرافی وزارت کشور در اجرای ماده ۱۴ قانون انتخابات در تاریخ ۱۱ شهریور ماه ۱۳۴۲ طبق دعوت فرماندار ۳۶ نفر از ازطبقات ششگانه و معتمدین محل در فرمانداری اجتماع نموده و پس از تعیین اعضاء اصلی و علی البدل و هیئت رئیسه و انجمن‌های فرعی در روز ۲۶ شهریورماه ۱۳۴۲ اخذ رأی بعمل آمده و بلافاصله شروع بقرائت آراء مأخوذه شده است در نتیجه از کثریت ۲۰۷۹۵ رأی آقای حسام الدین رضوی با کثریت ۱۵۶۳۲ رأی و آقای صالح شاخوئی با کثریت ۱۵۲۰۴ رأی بنمایندگی بیست ویکمین دوره قانون گذاری از شهرستان آبادان انتخاب شده‌اند.

و در مدت یکهفته مقرر برای قبول اعتراضات دو فقره شکوائیه بانجمن رسید که پس از رسیدگی انجمن آنرا وارد ندانسته و در تاریخ چهارم مهرماه ۱۳۴۲ اعتبار نامه بنام آقایان صادر و انحلال خود را اعلام داشته است.

شعبه پنجم پس از رسیدگی بپرونده و با توجه باینکه هیچگونه شکایتی بمجلس شورای ملی اعتراضی نرسیده صحت جریان انتخابات بیست ویکمین دوره قانون گذاری شهرستان آبادان و نمایندگی آقای حسام الدین رضوی که در درجه اول انتخاب شده‌اند تایید اینک گزارش آنرا تقدیم می‌دارد.

رئیس - صورت اسامی کمیسیونها که از شعب انتخاب شده‌اند قرائت می‌شود

(بشرح آتی خوانده شد)
مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

محترما در اجرای ماده ۲۱ آئین نامه داخلی مجلس شواری ملی و طبق نظریه هیئت محترم رئیسه درتاریخ ۲۷ مهرماه ۱۳۴۲ شعب ششگانه تشکیل و اعضاء کمیسیونهای مجلس شورای ملی را بشرح زیر انتخاب نمودند.


کمیسیون بودجه

از شعبه اول   بانو فرخ روپارسا   آقای ابوالفتح جهانشاهی   آقای حکیم شوشتری
از شعبه دوم   آقای دکتر خطیبی   آقای مهندس معینی زند   آقای دکتر یزدان پناه
از شعبه سوم   آقای حسنعلی منصور   آقای مهندس حسن صائبی   آقای مهندس پروشانی
از شعبه چهارم   آقای مهندس جلالی   آقای امیر علی سیفی   آقای کیهان یغمائی
از شعبه پنجم   آقای دکتریگانه   آقای دکتر کلالی   آقای مهندس والا
از شعبه ششم   آقای نیری   آقای مهندس آصفی   آقای سید محمد میری هادی


کمیسیون برنامه

از شعبه اول   آقای جاوید   آقای دکتر مصباح زاده   آقای دکتر رشتی
از شعبه دوم   آقای مهندس پرویز بهبودی   آقای غلامرضا بهادری   آقای دکتر شادمان
از شعبه سوم   آقای دکتر معتمد وزیری   آقای دکتر عدل طباطبائی   آقای ملکشاه ظفر
از شعبه چهارم   بانو مهرانگیز دولتشاهی   آقای دکتر هادی هدایتی   آقای حیدر صائبی
از شعبه پنجم   آقای مهندس جلالی نوری   آقای ابوالحسن احتشامی   آقای دیهیم
از شعبه ششم   آقای دکتررمضانی   آقای مهندس آراسته   آقای بالاخانلو


کمیسیون دادگستری

از شعبه اول   آقای دکترسعید حکمت   آقای فیلیکس   آقایان آقای رضا مجد
از شعبه دوم   آقای فخر طباطبائی   آقای دکتر مبین   آقای پزشکی
از شعبه سوم   آقای مهدی شیخ الاسلامی   آقای کریم طهماسبی   آقای عبدالحسین طباطبائی
از شعبه چهارم   آقای دکتر باقر عاملی   آقای صادق احمدی   آقای محمد علی آموزگار
از شعبه پنجم   بانو هاجر تربیت   آقای مهندس ارفع   آقای دکتر یگانه
از شعبه ششم   آقای افراسیاب کیا   آقای زرگر زاده   آقای میرافضل


کمیسیون دارائی

از شعبه اول   آقای وحیدنیا   آقای اهری   آقای اوزار
از شعبه دوم   آقای دکتریزدان پناه   آقای بدر صالحیان   آقای دکتر شادمان
از شعبه سوم   آقای ادیب سمیعی   آقای ناروئی   آقای علی مرادی
از شعبه چهارم   آقای گهزاد البرزی   آقای علی کمالوند   آقای حسن ظباطی طرقی
از شعبه پنجم   آقای تهرانی   آقای کسرائی   آقای دکتر مهذب
از شعبه ششم   آقای خواجه نوری   آقای امان الله ریگی   آقای حاج رجائی


کمیسیون کشور

از شعبه اول   آقای نصیری   آقای فیلیکس آقایان   آقای صفی پور
از شعبه دوم   آقای دکترمبین   آقای محمود روحانی   آقای دکتر رعفرانلو
از شعبه سوم   آقای دکترصاحب قلم   آقای عیسی مبارکی   آقای اولیاء
از شعبه چهارم   آقای حسام الدین رضوی   آقای علی اکبر رهبر   آقای دکتر مصطفوی
از شعبه پنجم   آقای مرتضوی   آقای کلانتری   آقای اقبالی
از شعبه ششم   آقای حاج رجائی   آقای مهندس عطائی   آقای مکی فیصلی


کمیسیون فرهنگ

از شعبه اول   بانو فرخ روپارسا   بانو ابتهاج سمیعی   آقای صدری کیوان
از شعبه دوم   آقای دکترخطیبی   آقای موسوی ماکوئی   آقای حبیبی
از شعبه سوم   جناب آقای مهندس ریاضی   آقای جهانگیری   آقای مهندس انصاری
از شعبه چهارم   آقای دکتر سام   آقای دکترامامی خوئی   آقای صفرلفوطی
از شعبه پنجم   بانو شوکت ملک جهانبانی   بانو هاجر تربیت   آقای ابراهیمی
از شعبه ششم   آقای ابوالقاسم پاینده   آقای دکترشفیع امین   آقای دکتر قره گزلو


کمیسیون بهداری

از شعبه اول   آقای دکتر سعید حکمت   آقای دکترسامیرا   آقای حسین شکیبا
از شعبه دوم   آقای دکتررهنوردی   آقای دکتر حاتم   آقای دکتر موثقی
از شعبه سوم   آقای دکتر جواد سعیدی   آقای دکتر صاحب قلم   آقای پورهاشمی
از شعبه چهارم   آقای دکتراعتمادی   آقای دکترامامی خوئی   آقای کهزاد البرزی
از شعبه پنجم   آقای دکتر کیان   آقای مهندس عدلی   آقای مجید بختیار
از شعبه ششم   آقای دکتر شفیع امین   آقای دکترقره گزلو   آقای دکتر صالحی


کمیسیون راه

از شعبه اول   آقای دکتر ناصر بهبودی   آقای حسین معتمدی   آقای رضامجد
از شعبه دوم   آقای مهندس زنجانچی   آقای متولی باشی   آقای پزشکی
از شعبه سوم   آقای دکترجواد سعید   آقای سلطانعلی ذبیحی   آقای کنگرلو
از شعبه چهارم   آقای سعید وزیری   آقای نیاکان   آقای مهرزاد
از شعبه پنجم   آقای پورادبی   آقای مجید بختیار   آقای مهندس والا
از شعبه ششم   آقای دکتر عدل   آقای هلاکو رامبد   آقای دکتر صالحی


کمیسیون کشاورزی

از شعبه اول   آقای پژند   آقای ملک زاده آملی   آقای مهندس اخوان
از شعبه دوم   آقای مهندس صدقیانی   آقای حکمت یزدی   آقای نوربخش
از شعبه سوم   آقای مهندس حسن صائبی   آقای دکترمهدی زاده   آقای حسن تبریزی
از شعبه چهارم   آقای مهندس برومند   آقای دکترنجیمی   آقای علی اکبررهبر
از شعبه پنجم   آقای مهندس ارفع   آقای فهیمی   آقای پروین
از شعبه ششم   آقای هلاکو رامبد   آقای حسینی   آقای امینی خراجی


کمیسیون امور خارجه

از شعبه اول   آقای مافی   آقای ابطحی   آقای دکتر رشتی
از شعبه دوم   آقای دکترضیائی   آقای دکتر اسدی   آقای فولادوند
از شعبه سوم   آقای حسنعلی منصور   آقای حاذقی   آقای دکتر همایون فربود
از شعبه چهارم   بانو مهرانگیز دولتشاهی   آقای باقر بوشهری   آقای دکتر نجیمی
از شعبه پنجم   آقای هیراد   آقای سلیمانی   بانو نفیسی
از شعبه ششم   آقای دکتر بقائی یزدی   آقای محسن موقر   آقای دکتر رمضانی


کمیسیون اقتصاد و بازرگانی

از شعبه اول   آقای مهندس کمانگر   آقای مهندس معینی   آقای کشفی
از شعبه دوم   آقای سید علی صائب   آقای تقی زند   آقای مهندس زنجانی
از شعبه سوم   آقای مهندس مجید عدل   آقای دکتر عدل طباطبائی   آقای مهندس مجتهدی
از شعبه چهارم   آقای دکتر رضوانی   آقای کاظم کورس   آقای دکتر هدایتی
از شعبه پنجم   آقای دکتر امین غنی   آقای مهندس عدلی   آقای دکتر مدنی
از شعبه ششم   آقای محسن موقر   آقای دکتر بقائی یزدی   آقای بالاخانلو


کمیسیون پست و تلگراف و تلفن

از شعبه اول   آقای رسول پرویزی   آقای باقرپژند   آقای ملک زاده آملی
از شعبه دوم   آقای دکترجعفری   آقای تقی زند   آقای بدر صالحیان
از شعبه سوم   آقای دکتر پورهاشمی   آقای جهانگیری   آقای روستا
از شعبه چهارم   آقای میرزا ختائی قلعه جوقی   آقای قاسم مرادی   آقای سیفی
از شعبه پنجم   آقای ساگینیان   آقای ویلهلم ابراهیمی   آقای تهرانی
از شعبه ششم   آقای زرآور   آقای شفیعی پور   آقای طالب زاده


کمیسیون نظام

از شعبه اول   آقای دکتر حکیم شوشتری   آقای نصیری   آقای معتمدی
از شعبه دوم   آقای همایونی   آقای حکیمیان   آقای دکتر جعفری
از شعبه سوم   آقای نکوزاد   آقای ناروئی   آقای کنگرلو
از شعبه چهارم   آقای ثامنی   آقای سعید وزیری   آقای حسام الدین رضوی
از شعبه پنجم   آقای فهیمی   آقای دکتر مدنی   آقای موسوی کبیری
از شعبه ششم   آقای ایلخان   آقای حسینی   آقای طالب زاده


کمیسیون امور استخدام

از شعبه اول   آقای دکتر الموتی   آقای توسلی   آقای دکتر وحیدنیا
از شعبه دوم   آقای امام مردوخ   آقای دکتر زعفرانلو   آقای دکتر جعفری
از شعبه سوم   آقای دکتر معتمد وزیری   آقای دکتر اسفندیاریگانگی   آقای مهدی شیخ الاسلامی
از شعبه چهارم   آقای ثامنی   آقای دکتر اسفندیاری   آقای نیاکان
از شعبه پنجم   آقای مجید موسوی   آقای دکتر مهذب   آقای دیهیم
از شعبه ششم   آقای زرگرزاده   آقای میرهادی   آقای مهندس آراسته


کمیسیون کار و امور اجتماعی

از شعبه اول   آقای قراچورلو   آقای محدث زاده   بانو ابتهاج سمیعی
از شعبه دوم   آقای شاخوئی   آقای پاک ذات   آقای دکتر موثقی
از شعبه سوم   آقای مهندس مالک   آقای روستا   آقای اصغر باغمیشه
از شعبه چهارم   آقای امیر احمدی   آقای کاظم روستا   آقای حیدر صائبی
از شعبه پنجم   آقای دکتر کلالی   آقای مجید محسنی   آقای حق شناس
از شعبه ششم   آقای مکی فیصلی   آقای مهندس اسدی   آقای مهندس ریاحی


کمیسیون همکاری مجلسین

از شعبه اول      
از شعبه دوم   آقای دکتراسدی   آقای امام مردوخ   آقای همایونی
از شعبه سوم   آقای مهندس پروشانی   آقای مهندس انصاری   آقای ادیب سمیعی
از شعبه چهارم   آقای دکتر عاملی   آقای باقر بوشهری   آقای سرتیپ پور
از شعبه پنجم   بانو نفیسی   آقای مرتضوی   آقای پروین
از شعبه ششم   آقای مهندس عطائی   آقای ابوالقاسم پاینده   آقای میر افضل


کمیسیون تحقیق سؤالات

از شعبه اول      
از شعبه دوم   آقای فخر طباطبائی   آقای حکیمیان   آقای فولادوند
از شعبه سوم   آقای کریم طهماسبی   آقای اولیاء   آقای عبدالحسین طباطبائی
از شعبه چهارم   آقای دکتر اسفندیاری   آقای مهرزاده   آقای کمالوند
از شعبه پنجم   آقای ابوالحسن احتشامی   آقای کسرائی   آقای مهندس جلال نوری
از شعبه ششم   آقای هلاکورامبد   آقای ریگی   آقای ارسنجانی


کمیسیون عرایض

از شعبه اول   آقای صفی پور
از شعبه دوم   آقای غلامرضا بهادری
از شعبه سوم   آقای حاذقی
از شعبه چهارم   آقای سرتیپ پور
از شعبه پنجم   آقای اقبالی
از شعبه ششم   آقای زهتاب فرد


کمیسیون محاسبات

از شعبه اول   آقای کریم اهری
از شعبه دوم   آقای روحانی
از شعبه سوم   آقای دکتر مهدی زاده
از شعبه چهارم   آقای دکترسام
از شعبه پنجم   آقای حسنعلی هیراد
از شعبه ششم   آقای زهتاب فرد

- بیانات بعد از دستور آقایان: سیفی – دکتر رهنوردی – ملک زاده آملی و دکتر خطیبی

۷- بیانات بعد از دستور آقایان: سیفی – دکتر رهنوردی – ملک زاده آملی و دکتر خطیبی

رئیس – آقای سیفی فرمایشی دارید بفرمائید.

سیفی- بنده بسیار مفتخرم و مباهات می‌کنم بعد از ۵۷ سال که از عمر مشروطیت ایران می‌گذرد امروز مشروطیت مفهوم حقیقی خودش را پیدا کرده البته آنهائی که برای بدست آوردن مشروطیت خون گرانبهای خود را ریخته بودند می‌خواستند واقعا ازاقدامی که می‌کنند و از این جانفشانی که می‌نمایند خدمت بزرگی برای مملکت و ملت ایران بکنند ولی با کمال تاسف نتیجه عمل آنها با بی توجهی بعضی اشخاص مفهوم حقیقی خودش را از دست داد و مشروطیتی که واقعا تنها را او اسمی باقی مانده بود چیز دیگری برای ملت ایران نبود البته آنهائیکه در ادوار گذشته بعنوان نماینده ملت انتخاب شدند نمی‌شود گفت که همه شان نسبت باین مملکت خادم نبودند بلکه در بین آنها هم عده‌ای بودند که شاید در اقلیت بودند و نمی‌توانستند آنطوری که باید وشاید وظیفه خود را انجام بدهند و امروز علت اینکه بنده تقاضای صحبت کردم این بود که چون ازیک طبقه‌ای کاندیدا شدم و انتخاب شدم که محال امر بود چنین فکری بکنم که یک روزی بعنوان نماینده ملت در پشت این تریبون قسمتی از عقاید و نظرات خودمان ر اظهار بنمایم و باین جهت بود که از آقای رئیس تقاضای چند دقیقه صحبت کردم. من بعنوان کاندیدای یک طبقه عظیم این مملکت که از طرف مردم تهران به نمایندگی انتخاب شدم و این افتخاری است که نصیب من وهمکاران من چه کارگر و چه کشاورز و چه استاد شده و علت اینکه بنده اینها را همکار می‌خوانم برای اینستکه اینهاهم کسانی بودند که اگر این تحویل بوجود نمی امد ممکن نبود بعنوان نماینده ملت در این مکان مقدس بیایند و برای مملکت خودشان خدمت کنند پس لازم است از شخصیتی که این سدهای عظیم و بزرگ را شکسته و بمن و امثال من راه داده است امروز بعنوان نماینده ملت دراین ساحت مقدس بیائیم و بنشینیم و اظهار عقیده بکنیم لازم است برما وفرزندان ما که از آن شخصیت گرامی که شخص اول مملکت یعنی اعلیحضرت همایون شاهنشاهی است (کف زدن نمایندگان) همیشه متشکر باشیم و از خداوند متعال مسئلت نمائیم وجود نازنین این شخصیت بزرگ جهانی زا برای ملت ایران همیشه محفوظ نگاهدارد (انشاالله) ما ۲۰۰ نفر یا ۱۹۰ وچند نفر درحکم یک روح هستیم درتمام بدن و با این نهضتی که شاهنشاه بوجود آورده‌اند.

بعنون نماینده ملت امروز در اینجا هستیم زمانی می‌توانیم اطمینان پیدا کنیم که شاهنشاه ما بآرزوی نهائی خودشان رسیده‌اند که واقعا از این تحویل بزرگترین وعالی ترین استفاده و بهترین موقعیت که الان بدست ما داده‌اند برای سیادت این ملت و پیشرفت این مملکت بنمائیم همانطوریکه تا کنون نشان داده شده است دراین انتخاباتی که تا بحال بعمل آمده اس و همه در حکم واحدند امیدوار هستم که این وحدت و برادری و این یگانگی باقی بماند که ما بتوانیم واقعا دین خودمان را در مقابل شاهشاه وملت بزرگ ایران ادا کنیم (احسنت).

رئیس – آقای دکتر رهنوردی بفرمائید.

دکتر رهنوردی – بنده قبلا از جناب آقای رئیس اظهار تشکر می‌کنم که به بنده اجازه دادند چند کلمه‌ای صحبت کنم. بطوریکه آقایان نمایندگان محترم اطالع دارند از چند روز اخیر در اثر بارندگی شدیدی که درمنطقه آذربایجان بوقوع پیوسته (نمایندگان – درمازندران) به بخشید در منطقه مازندران بوقوع پیوسته (یکنفر از نمایندگان در آذربایجان هم بارندگی زیادی شده) و خسارات زیادی به اهالی آن منطقه وارد آورده و مخصوصا طبقه کشاورز و دهقان خسارت زیادی دیده‌اند بنده ضمن اظهار سپاسگزاری از اعلیحضرت همایونی که فوررا دستورفرمودند بقوای نظامی که بکمک مردم بشتابند و همچنین از جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران اظهار تشکر می‌کنم ضمنا می‌خواستم از سایر دوایر و دستگاههای دولتی هم طلب کمک بکنم وامیدوارم انها هم به پیروی از اقدامات شاهنشاه برای کمک ومساعدت باین مردمیکه زندگی و هستی خودشان را از دست داده‌اند کمک بکنند تا بلکه بتوانیم عده‌ای که فعلا از هستی سقط شده‌اند بیاریشان بشتابیم ودر اثر اقداماتیکه خواهد شد زندگی دوباره آنها را تجدید کنیم، متشکرم.

رئیس-آقای ملک زاده فرمایشی دارید؟ بفرمائید.

ملک زاده- بنده قبل از بیان مطلب آمادگی مجلس شورای ملی را برای خدمت به ملت ایران تحت توجهات عالیه شاهنشاه معظم به خانمها وآقایان محترم صمیمانه تبریک عرض می‌کنم. مطلبی را که بنده خواستم بعرض مجلس شورای ملی برسانم جناب آقای دکتر رهنوردی فرمودند وعرض بنده در حقیقت تکرار مکررات است ولی ضمنا لازم دانستم بعرض برسانم شب پنجشنبه گذشته سیل عظیمی در منطقه شمال جاری شده است که به شهرستانهای بوشهر –آمل وبابل خسارات جبران ناپذیری وارد کرده است گر چه از طرف ادارات شیر وخورشید محل و همچنین شیر وخورشید سرخ مرکزی با توجه مخصوص جناب آقای خطیبی مدیر عامل شیرو خورشید سرخ اقدامات اولیه ولازم بعمل آمده است که مورد تایید بنده وسایر نمایندگان محترم شمال می‌باشد وچون خسارت وارده فوق العاده زیاد است بنده از جناب آقای علم نخست وزیر تقاضا می‌کنم چون زمستان هم در پیش است برای جبران خسارت وارده مخصوصا خانه سازی اوامر لازم صادر فرمایند ودر مورد کمکهای لازم از عموم خانمها وآقایان محترم استمداد می‌طلبم.

رئیس- آقای دکتر خطیبی بفرمائید.

دکتر خطیبی- مطالبی را که آقای دکتر رهنوردی و آقای ملک زاده بعرض مجلس شورایملی رساندند بنده را وادار کرد که چند کلمه‌ای در این قسمت توضیح عرض کنم متاسفانه حادثه سیل حادثه سهمگینی بود واز همان ساعات اول بر حسب امر بندگان اعلیحضرت همایون شاهنشاهی شیروخورشید سرخ وظیفه خودش را، اقدامات خودش را آعاز کرد برای کمکهای اولیه به مردم مناطق سیل زده یک قسمت از راه هم بند آمده بود که با کوشش وزارت راه مرمت شد و همچنین ارتش بر حسب امر اعلیحضرت همایونی وارد مرحله کمک شدند و ما هم در حال حاضر مشغول اجرای کمکهای اولیه هستیم بدیهی است اجرای کمکهای اولیه به عهده شیروخورشید سرخ است وامیدوار هستم بتوانیم این وظیفه را انجام بدهیم و در مرحله ثانی برای ساختن خانه‌های سیل زده هم باید فکری کرد که بنده در این باب با مشورت آقایان نمایندگان مازندران تصمیمی خواهیم گرفت واز دولت تقاضای کمک کرده‌ایم ونتیجه اش را بعرض مجلس خواهیم رسانید.

رئیس-آقای دکتر الموتی بفرمائید.

دکتر الموتی- با اجازه آقایان اسامی دو نفر آقایان اعضاء کمیسیونها اشتباه شده است که اصلاح شده و قرائت می‌کنم در کمیسیونها پست و تلگراف بجای آقای میر افضل آقای شفیعی پور انتخاب شدند این اصلاحی بود که لازم بود بعرض آقایان برسد.

- تعیین موقع و دستور جلسه بعد-ختم جلسه

۸- تعیین موقع و دستور جلسه بعد-ختم جلسه

رئیس- از اعضاء کمیسیونها خواهش می‌کنم اعضاء هئیت رئیسه خودشان را فردا انتخاب بکنند و چون فعلا مطلبی در دستور نداریم جلسه را باید ختم کنیم وجلسه آینده برای روز سه شنبه ساعت ۹ صبح. آقای منصور فرمایشی دارید؟ بفرمائید.

منصور-بنده فکر می‌کنم که فردا صبح زود است اجازه بفرمائید روز چهارشنبه کمیسیونها تشکیل بشوند.

رئیس – بسیار خوب کمیسیونها روز چهارشنبه تشکیل می‌شود وسه شنبه هم در دستور اگر مطلبی باشد انشاالله ساعت ۹ صبح جلسه را تشکیل می‌دهیم انتخاب نظار بعمل خواهد آمد انتخاب ۲ نفر ناظر برای بانک ملی و ۲ نفر برای شرکت ملی نفت و یکنفر هم برای بیمه‌های اجتماعی بنابر این با اجازه آقایان جلسه ر اختم می‌کنیم جلسه آینده سه شنبه ساعت۹ خواهد بود.

(مجلس یک ساعت و نیم قبل از ظهر ختم شد).

رئیس مجلس شورای ملی - مهندس عبدالله ریاضی.