مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۸ تیر ۱۳۱۱ نشست ۹۶

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری هشتم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری هشتم

قوانین بنیان ایران نوین
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری هشتم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۸ تیر ۱۳۱۱ نشست ۹۶

مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۸ تیر ۱۳۱۱ نشست ۹۶

مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره‏۸

جلسه: ۹۶

صورت مشروح مجلس روز سه‌شنبه ۲۸ تیرماه ۱۳۱۱ (۱۴ ربیع‌الاول ۱۳۵۱)

فهرست مذاکرات

۱) تصویب صورت مجلس

۲) معرفی کفیل وزارت طرق

۳) تقدیم یک فقره لایحه از طرف کفیل وزارت طرق

۴) تقدیم یک فقره لایحه از طرف رئیس کل فلاحت و صناعت

۵) تقدیم دو فقره لایحه از طرف وزیر امور خارجه

۶) سؤال و جواب راجع به حق‌الامتیاز دولت از عایدات نفت جنوب

۷) اقتراع شعب

۸) تصویب لایحه اعتبار دفع آفات نباتی و تقدیم یک فقره لایحه از طرف رئیس کل فلاحت و صناعت

۹) تقدیم یک فقره لایحه فوری از طرف وزیر مالیه و تصویب آن

۱۰) تصویب لایحه اعتبار نگاهداری انبار دولتی غله

۱۱) موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه

مجلس یک ساعت و نیم قبل از ظهر به ریاست آقای دادگر تشکیل گردید.

صورت مجلس روز یکشنبه نوزدهم تیرماه را آقای مؤید احمدی (منشی) قرائت نمودند غایبین جلسه گذشته که ضمن صورت مجلس خوانده شده است:

غایبین با اجازه- آقایان: آشتیانی - روجی - یارعلی- خواجوی- دکتر ضیایی

غایبین بی اجازه- آقایان: تیمورتاش- میرزا سید مهدی خان فاطمی- کفایی

دیر آمدگان بی اجازه- آقایان: حاج میرزا حبیب‌الله امین- دکتر امیر اعلم- شریعت‌زاده- قوام

(۱- تصویب صورت مجلس)

رئیس ـ آقای رئیس کل تجارت

یاسائی ـ عرض می‌شود در جلسه گذشته....

رئیس ـ اینجا بفرمائید آقای رئیس کل تجارت.

رئیس کل تجارت (پشت تریبون) ـ در جلسه گذشته موقعی که لایحه انحصار تجارت خارجی مطرح بود بواسطه اشتباهی که در کتب یا در استنساخ شده است در دو سه قسمت اشتباهی شده است که بنده استدعا دارم در صورت‌مجلس تصحیح شود زیرا موقعی که این قانون تحت مطالعه بود پیشنهاد دولت و موافقتی که مجلس کرده است روی همین اصلاحات و تصحیحاتی است که عرض می‌کنم و آن سه قسمت است یکی در تبصره ماده دوم است که بجای «دو مقابل» «در مقابل» نوشته شده و حالا این اشتباه در طبع شده است «دو» بوده است «در» نوشته شده است عبارت این است بعلاوه از اینگونه اجناس عوارض ورودی دو مقابل مأخوذ خواهد گردید نوشته شده است در مقابل مأخوذ خواهد گردید. عبارتش هم پیدا است. یک اشتباه دیگری در قسمت (د) ماده ششم

شده است که نوشته شده است برای صدور اجناس ذیل تصدیق صدور داده نشده و تعهد صدور «اجناس» خارجی نیز اخذ نخواهد شد درصورتی که «اسعار» خارجی است و کلمه اسعار اشتباهاً اجناس نوشته شده. موضوع سوم در همان ماده ششم تبصره الف نوشته شده است: حقوق گمرکی و عوارض مأخوذه از صادرات در موقع صدور در جزو قیمت صادرات نباید محسوب شود در صورتی که «باید محسوب شود» این «باید»، «نباید» شده است. در آنجا هم بطوری که عرض کردم «دو» «در» نوشته شده. در یک جای دیگر هم کلمه «اسعار» «اجناس» شده این سه تصحیح را بنده می‌خواهم عرض کنم. حضرت آقای رئیس امر بفرمایند در صورت‌مجلس بعمل بیاید و در آن قانونی هم که ابلاغ شده تصحیح شود (نمایندگان ـ صحیح است).

رئیس ـ بنده گمان می‌کنم که در موقع مذاکره در فراکسیون و در مجلس همینطور که ایشان می‌گفتند بوده (صحیح است) در کتب اشتباه شده است مجلس موافقت می‌نمایند که همان‌طوری که آقا اظهار فرمودند باشد (صحیح است) آقای روحی فرمایشی دارید؟

روحی ـ مطلبی داشتم اجازه می‌فرمائید عرض کنم

رئیس ـ بعد از تصویب صورت‌مجلس. آقای دیبا.

دیبا ـ قبل از دستور

رئیس ـ در صورت‌مجلس جز این تصحیحات که آقای رئیس تجارت متذکر شدند نظر دیگری نیست؟ (نمایندگان خیر) صورت‌مجلس با رعایت این تصحیحات تصویب شد.

(۲- معرفی کفیل وزارت طرق)

رئیس ـ آقای رئیس‌الوزراء (آقای حاج مهدیقلی خان هدایت) ـ بنده کار خیلی زیادی ندارم (صحیح است) فقط آقای سرتیپ عبدالمجید میرزا را به کفالت طرق معرفی می‌کنم. لایحه هم که دارند خودشان خواهند داد.

(۳- تقدیم یکفقره لایحه از طرف کفیل وزارت طرق)

کفیل وزارت طرق ـ مفتخراً لایحه استخدام پرفسور گرونهوت را تقدیم ساحت مقدس مجلس شورای ملی می‌کنم.

(۴- تقدیم یکفقره لایحه از طرف رئیس کل فلاحت و صناعت)

رئیس ـ آقای رئیس کل صناعت

رئیس کل صناعت و فلاحت (آقای فرخ) ـ خاطر محترم آقایان مستحضر است که بودجه اداره کل فلاحت برطبق رأی مجلس مقدس تصویب و ابلاغ شد ولی احتیاجاتی که ما در قسمت فلاحت داریم و نظر مبارک آقایان هم همین است که بیشتر در قسمت عملیات فلاحتی توسعه داده شود این موضوع تا حدی تأمین نشده است ما چون اعتباری دیگر نداشتیم از یک اقلام بودجه مان از اقلام پرسنلی کسر کردیم و صرفه‌جویی کردیم و برای دفع آفات نباتی که مخصوصاً قسمت نباتات مازندران را بشدت تهدید می‌کند اقداماتی در این چندروزه شده است تأمین کردیم و دو قلم هم برای جنگل‌بانی و یک قسمت هم برای کرایه خانه این است که یک لایحه بقید یک فوریت تقدیم می‌کنم و از حضور محترم آقایان استدعا می‌کنم که این اصلاح بودجه تصویب شود که ما موفق بشویم راجع بدفع آفات اقدامات جدی‌تری بکنیم که انشاءالله صفحات مازندران از این آفات که هست خلاص شود.

(۵- تقدیم دو فقره لایحه از طرف آقای وزیر امور خارجه)

رئیس ـ آقای وزیر امور خارجه لوایحی داشتید؟

وزیر امور خارجه (آقای فروغی) ـ دو فقره لایحه قانونی تقدیم مجلس می‌کنم یکی لایحه تصویب عهدنامه مودتی است که بین دولت ایران و دولت استونی امضا شده است که برای تصویب تقدیم می‌شود. یکی هم یک قرارداد بین‌المللی است برای ممانعت از استعمال گوگرد سفید در ساختن کبریت نظر بمضار صحی و مزاجی که دارد یک قراردادی بسته شده است که دولت ایران هم مصلحت دانسته است که در آن قرارداد شریک باشد امضا کرده است برای تصویب تقدیم مجلس می‌کنم.

(۶- سوال آقای روحی و جواب آقای وزیر امور خارجه راجع به حق‌الامتیاز دولت از عایدات نفط جنوب)

رئیس ـ آقای روحی بنده را با یک یادداشتی متذکر کردند سوالی از آقای وزیر امور خارجه دارند آقای

وزیر امور خارجه برای جواب حاضرند یا نه؟

وزیر امور خارجه ـ بفرمائید.

روحی ـ البته عموم آقایان نمایندگان محترم و مخصوصاً آقای وزیر محترم امور خارجه از نکس فاحش حق‌الامتیاز دولت ایران از بابت عایدات سنه ۱۹۳۱ میلادی کمپانی نفط جنوب اطلاع حاصل فرموده‌اند و محتاج به توضیح و تشریح نیست شاید تصور برود که مقتضی می‌بود در این باب از لحاظ جنبه مالی از آقای وزیر مالیه این سوال می‌شد. ولی چون خاطر محترم همه آقایان مسبوق است که اکثریت سهام کمپانی نفت جنوب به دولت انگلیس تعلق دارد بنابراین بسی آشکار و هویدا است که سیاست کمپانی نفت جنوب در تحت قیود سیاست عمومی دولت انگلیس قرار گرفته است باین ملاحظه بنده مناسب دانستم سوال خود را از آقای وزیر محترم امور خارجه بنمایم:

از بدیهیات است که این معادن نفت جنوب ایران ملک قطعی و حق مسلم ملت ایران است و قاطبه اهالی کشور شاهنشاهی صاحب و ذی‌حق حقیقی این معادن بوده و خواهند بود. (نمایندگان ـ بلندتر) آقا بیش از این صدا نمی‌آید یکقدری گوش فرا دهید فضا متفرق است. و چون دولت و حکومت ایران همیشه عهده‌دار صیانت کننده حقوق ملت خود هستند اقتضا دارد در این وضعیت غیرقابل تحمل و تقلیل یافتن تا این حد سهمیه دولت ایران تدقیق و تجدیدنظر بعمل آورند. آیا برای جلوگیری و جبران این قضیه تأسف آور دولت و وزارت خارجه اقداماتی نموده‌اند که جبران میزان پرداختی فعلی را نموده و برای آینده نیز نظایر اینگونه نگرانی‌ها تکرار نگردد؟ ما انکار نداریم صاحبان سرمایه که پول و ماشین‌آلات و ابزارهای فنی خود را در استخراج این معادن بکار انداخته‌اند حق خود را کماینبغی استفاده نمایند ولیکن تصدیق می‌فرمائید که حق دولت و ملت ایران هم نباید پایمال بشود. حقیقتاً علت این رفتار غیرعادلانه بر من مجهول و آیا تصور نمی‌رود که این پیش‌آمد دارای جنبه سیاسی باشد؟ در این مورد استدعای توضیح دارم و بعقیده بنده چون ما صاحب اصلی و مالک حقیقی این معادن هستیم سزاوار بود اگر حقا رجحانی را برای ما قائل نمی‌شدند لااقل با ما هم مثل خودشان متساویاً رفتار می‌کردند. اینک مترصدم اقداماتی را که آقای وزیر خارجه در رفع این تجاوز نابهنگام نموده‌اند برای دفع نگرانی و اطلاع من و همکاران محترمم بفرمایند.

وزیر امور خارجه ـ آقایان نمایندگان محترم البته از تاریخچه امتیاز نفت بخوبی آگاهند که متجاوز از سی سال قبل که این امتیاز داده شده دولت ایران در چه حال بود و امتیازات را به چه قسم و به چه ترتیب می‌داد از این گذشته مردم ایران و رجال این مملکت در آن موقع اساساً به اهمیت نفت و متفرعاتش پی نبرده بودند و از آن بی‌خبر بودند بالجمله اسباب مختلفه دست بهم داد و امتیاز نفت به شخصی موسوم به مستر دارسی بکیفیتی داده شد که بعدها وقتی که اولیای امور ایران متوجه حقایق شدند اوضاع را رضایت‌بخش و موافق صرفه و صلاح مملکت نیافتند و مخصوصا در دولت جدید که منافع و مصالح مملکت مورد توجه و اهتمام تام قرار گرفته یکی از موضوعاتی که طرف اعتنای کامل واقع شده همین فقره بوده و دولت ساعی بوده است که استفاده ما از این منبع ثروت مملکتی بحقیقت و عدالت نزدیک شود در ابتدای سلطنت اعلیحضرت شاهنشاه پهلوی و ایام تاجگذاری همایونی سرجان کدمن رئیس کنونی شرکت نفت که مرد دانشمند و محترمی است برای ادای وظایف احترامات نسبت بذات مقدس ملوکانه به طهران آمده بود خود بنده که آنوقت شرف ریاست وزراء را داشتم و همچنین سایر اولیای امور با ایشان در این باب مذاکرات کردیم و خاطرنشان نمودیم که اولیای شرکت نفت باید حاضر شوند که بهره دولت و ملت ایران از این موسسه چه از حیث عایدات دولتی و چه از جهت حوائج مملکتی از این محصول مهم وافی بوده و خاطر اهل این مملکت از این موسسه مکدر نبوده خرسند باشند و آنچه استنباط میی‌شد سرجان کدمن و همکاران ایشان

متوجه این معنی شده بودند از آن زمان ببعد هم خاطر اولیای دولت ایران همه‌وقت مشغول این امر بوده و مذاکرات در این خصوص داشته‌اند چنانکه در سال گذشته که آقای وزیر دربار در اروپا مسافرت کردند در این باب اقدامات و مذاکرات بعمل آوردند و امیدواری حاصل شده بود که نتایجی هم گرفته خواهد شد.

چون مسئله امتیاز نفت و شرایط و محاسبه آن این اوقات داخل در وظایف بنده نبوده است فعلا نمی‌توانم از روی تحقیق و بصیرت داخل در جزئیات مسئله بشوم همینقدر می‌توانم بآقایان محترم اطمینان بدهم که در این دوره و سلطنت جدید دولت از این فقره غافل نبوده و همه‌وقت معتقد بوده است که حق مملکت از این رشته اقتصادی طوری که باید ادا شده و نمی‌شود و بترتیبات حالیه قانع و متقاعد نخواهد بود و از تعقیب قضیه خودداری نخواهد نمود اما در خصوص میزان و مبلغی که در هذه‌السنه باید از عایدات نفت بدولت ایران برسد چنانکه عرض کردم چون این مسائل جزء وظایف خاصه بنده نیست اگر آقایان بخواهند دارای اطلاع صحیح بشوند باید به وزارت مالیه مراجعه فرمایند.

رئیس ـ آقای دشتی فرمایشی داشتید؟

دشتی ـ عرض کنم بنده متجاوز از دو هفته است سوالی از آقای وزیر مالیه راجع بهمین قسمت راجع به سهمیه دولت ایران در نفت جنوب کرده‌ام هنوز تشریف نیاورده‌اند اینجا جواب بدهند بنده اولا می‌خواستم اظهار تأسف کنم که چرا جواب سوال بنده را اینقدر تعویق انداختند و ثانیا از آقای رئیس استدعا کنم که بایشان تذکر بدهند که برای جواب سوال بنده حاضر شوند.

رئیس ـ اقدام می‌شود که برای جلسه آینده منظور آقا انجام شود. آقای دیبا فرمایشی دارید؟

طباطبایی دیبا ـ چند روز قبل متحدالمآلی از طرف وزارت مالیه دیده شد بروسای محاسبات وزارتخانه‌ها راجع به حقوق مستخدمین دولتی که از مدتی باینطرف یعنی خیلی مدتی است صراف‌ها و بعضی اشخاص دیگر می‌آمدند بعضی از مستخدمین که احتیاج داشتند حقوق آنها را حواله می‌گرفتند بمحاسبات وزارتخانه‌ها از طرف وزارت مالیه خطاب بروسای محاسبات صادر شده است که قدغن کرده‌اند که بعد از این قبول نکنند این اقدام وزارت مالیه حقیقتا قابل تحسین و تمجید است و بدیهی است بمنفعت مستخدمین است. صراف‌ها و بعضی اشخاص دیگر بی‌نهایت تعدی می‌کردند. به مستخدمین حتی آنچه بنده شنیدم در ده ریال یک ریال موضوع می‌کردند و حقوق آنها را حواله می‌گرفتند. بمحاسبات این اقدام از طرف وزارت مالیه در مورد خودش خیلی صحیح و بنفع مستخدمین است ولی بعقیده بنده این در که بروی مستخدمین بسته شد یک در دیگری باز باید کرد. وزارت مالیه خوب است با بانک ملی وارد مذاکره شود اگر بعضی از مستخدمین گاهی احتیاج پولی داشته باشند حقوق یکماه دو ماه آنها را بانک ملی قبول کند و حواله محاسبات که می‌دهند قبول کنند و به آنها پول بدهند البته دولت خودشان بهتر متوجهند که بعضی از مستخدمین حقیقتا سرمایه ندارند و این اقدامی هم که دولت فرموده بنفع مستخدمین بوده ولی بحکم‌الاحسان بالاتمام بنده عقیده‌ام این است که باید مذاکره شود با بانک ملی که اگر یک ماه دو ماه (زیاد هم لازم نیست) ببعضی از مستخدمین احتیاج داشته باشند بانک ملی بآنها بدهد این را محض تذکر عرض کردم و البته وزارت مالیه اقدام صحیحی در این باب خواهند کرد که بعضی اوقات بعضی از مستخدمین بی‌نهایت معطل می‌شوند و پول پیدا نمی‌کنند از بانک ملی بگیرند و بروسای محاسبات حواله بدهند (جمعی از نمایندگان ـ صحیح است)

رئیس ـ آقای نواب

حسینقلیخان نواب ـ عرض بنده راجع به نفت بود که در اینجا سوال شد اگر اجازه می‌فرمائید راجع بآنمسئله عرض کنم.

رئیس ـ بفرمائید.

نواب ـ عرض بنده خیلی مختصر است در اینجا آقای دشتی اظهار کردند که بعضی سوالات می‌خواهند از وزارت مالیه بکنند (دشتی ـ کرده‌ام) بنده می‌خواهم استدعا کنم از عموم وکلاء که این مسئله خیلی مهم است همچو بسهولت یک صحبتی ندارند که مطالب مخفی بماند از برای آقایان وکلاء و بعقیده بنده که امروز می‌بینیم یک صورت‌جلسه مجمع عمومی شرکت نفت انگلیس و ایران محدود بافراد وکلاء داده شده است آنچه بنده می‌فهمم اصلا صورت‌حساب کمپانی نفت و راپرت کتبی که بشرکاء داده‌اند بوکلاء نرسیده است و خود بنده نسخه انگلیسی همین راپرت را دیده‌ام و در خود همین راپرت هم که بعضی مسائل خیلی بطور مختصر یعنی باصطلاح بطور گریز عنواناتی شده است از فارسیش چندان مطلب معلوم نمی‌شود. بنده اصل راپرت انگلیسی او را خواسته‌ام بعلاوه راپرت کتبی و صورت محاسبات این است که عقیده بنده این است که وکلای مجلس بایستی در این باب سوالی از وزارت مالیه نکنند تا اینکه اصل راپرتی که به شرکاء کمپانی داده‌اند و اصل صورت‌حساب را هم در تحت نظر بیاورند و آنوقت این راپرت کتبی که حال به فارسی دستشان است این را البته دقتی بکنند و بعد حقیقتا چوم مسئله خیلی مهم است یک مذاکرات تام و تمامی در این مسئله بشود از آن جهت خود بنده در بیلان پارسالشان یعنی آن صورتی که چاپ کرده بودند و بشرکاء داده بودند در ذیل آن صورت معمول است که بحساب هر کمپانی یک موسسه ملی خود آن مملکت بآن صورت‌حساب رسیدگی می‌کند و عنوان مطالب می‌کنند اگر اختلافی هست ایرادی دارد در آنجا عنوان می‌کنند و اگر اصلاحی دارد اصلاح می‌کنند و اگر مطلب صحیح است اعتراف می‌کنند بمطلب، خود بنده در راپرت پارسالشان که بانگلیسی نوشته شده بود مطالعه کردم و دیدم در ذیل همان هیئت ملی که رسیدگی بحساب کمپانی نفت کرده بود آنجا طفره رفته بود نوشته بود که تمام اسناد و نوشتجات و دفاتر و اینها را من رسیدگی کردم و قبوض و نوشتجات و همه را رسیدگی کردم همه اینها صحیح بود ولی ابدا من بآنچه مربوط بمحاسبات و سهم دولت ایران است مورد توجه من واقع نشده است و این تعجب است در حالتی که در خود مملکت ایران ما نمی‌دانیم آن کمیسر نفتی که ما آنجا داریم این کارش چیست اصلا. آیا در مجلس هیئت مدیره کمپانی نفت اصلا این حق نشستن دارد یا ندارد آنچه که بنده می‌دانم ابدا راهش نمی‌دهند آنوقت به صورت‌های حساب ابدا رسیدگی نمی‌شود این مسئله کمپانی نفت منحصر نیست باین بیلان و صورت‌حساب و راپرتهایی که انتشار می‌دهند کمپانی نفت آنچه بنده اطلاع دارم فواید کلی دارد از شعبات مختلفی که واگذار کرده است در تمام ممالک در فرانسه و آلمان و همه‌جا شعبات دارد و فوایدی می‌برد اصلا آنچه بنده می‌دانم عرض کردم باید حقیقتا این مسئله چون اهمیت دارد همه ماها دقت کنیم انچه بنده می‌دانم از فواید اینها ابدا یک دینار بدولت ایران نمی‌رسد و الان آن پولی که بدولت ایران می‌دهند یعنی امسال همین مبلغ صدور فلان که البته مسبوق هستید این شاید ده یک آن مبلغی است که دولت انگلیس از کار نفت که مال ایران است یعنی معدنش در ایران است دولت انگلیس از حق درآمد می‌گیرد و این مسئله خیلی مهم است از این جهت عرض کردم چون مسئله مهم است و یک منبع مهم عایدات این مملکت است بنده تقاضا می‌کنم از آقای دشتی هم که عنوانی نکنند سوالی نکنند بجهت اینکه یک سوال سستی که از روی بی‌اطلاعی بشود ضررش بیشتر است افراد ماها آن صورت‌حساب اصلی که بشرکائشان داده‌اند و آن راپرت کتبی که داده‌اند بعلاوه این راپرتی که راپرت سومی است این راپرتی که منتشر شده است کافی نیست آنها را تحت مطالعه قرار دهیم دقت کنیم عجله هم نداریم یک روز نشود ده روز نشود بیست روز نشود یکماه نشود با کمال دقت این مسئله را مطرح قرار بدهیم و حقیقتا وزارت مالیه

مملکت را مسئول کنیم (چند نفر نمایندگان ـ البته مسئولند) که حقوق مملکت مان را حفظ کند.

(۷- اقتراع شعب)

رئیس ـ موقع شعب سر آمده است و می‌بایستی اقتراع بعمل بیاید و کارهای کمیسیون عرایض و اینها بعمل بیاید عده حاضر در مرکز صدویازده نفر بهر شعبه هیجده نفر می‌رسد و به شعبه اول و دوم و سوم هر کدام یکنفر اضافه می‌شود.

شعبه اول ـ آقایان: محمدتقی خان اسعد ـ مصدق جهانشاهی ـ حاج علی‌اکبر امین ـ میرزا محمدخان وکیل بنکدار ـ ایزدی ـ بیات ماکو ـ طباطبائی دیبا ـ طباطبائی وکیلی ـ فتوحی ـ هزار جریبی ـ ابوالحسن خان پیرنیا ـ دکتر طاهری ـ اسفندیاری ـ رهنما ـ بیات ـ همراز فتحعلی خان بختیار.

شعبه دوم ـ آقایان: مسعودی خراسانی ـ عبدالحسین خان دیبا ـ حاج محمدرضا بهبهانی ـ موید احمدی ـ میرزا یانس ـ سهرابخان ساکینیان ـ امیر عامری ـ مولوی افخمی ـ ناصری ـ حاج حسین آقا مهدوی ـ ملک زاده آملی ـ آقا سیدکاظم ـ مقدم ـ کازرونی ـ محیط ـ امیر دولتشاهی ـ تربیت.

شعبه سوم ـ آقایان: دکتر احتشام ـ لیقوانی ـ تیمورتاش ـ عراقی ـ میرزا ابراهیم خان قوام ـ آصف ـ معتضدی ـ دبستانی ـ طالش خان ـ مفتی ـ حاج میرزا حسین خان فاطمی ـ اسکندری ـ فهیمی ـ اسدی ـ دکترامیراعلم ـ مجد ضیائی ـ طهرانی ـ اشتیانی.

شعبه چهارم ـ آقایان: شریفی ـ ارباب کیخسرو مژدهی ـ امیرحسینخان ـ میرزا صادقخان اکبر ـ دربانی ـ دشتی ـ بوشهری ـ دکتر شیخ ـ میرزا محمدحسین نواب ـ معتصم سنگ ـ میرزا محمدتقی طباطبائی ـ حبیبی فاطمی ـ دکتر لقمان

شعبه پنجم ـ آقایان: محمدعلی میرزا دولتشاهی ـ جمشیدی ـ رهبری ـ فقیه‌التجار ـ شریعت‌زاده ـ دکتر ملک‌زاده ـ دبیر سهرابی ـ طهرانی ـ حاج میرزا حبیب‌اله امین ـ دادور ـ مخبر فرهمند ـ اورنگ ـ میرزا احمدخان صفاری ـ محمدناصرخان قشقائی ـ میرزا علی چایچی ـ اعتبار ـ ارکانی ـ مسعود ثابتی

شعبه ششم ـ آقایان: فزونی ـ اقبال ـ روحی ـ سیدمرتضی وثوق ـ قراگوزلو ـ دادگر ـ میرزا حسین خان افشار ـ حسنعلی میرزا دولتشاهی ـ وهاب‌زاده ـ رضاقلیخان باستانی ـ اسمعیل خان قشقائی ـ ملک مدنی ـ حاج غلامحسین ملک ـ آقامیرزا سیداحمد بهبهانی ـ یونس آقا وهاب‌زاده ـ حسینقلی‌خان نواب ـ دکتر سنگ لاریجانی.

به شعبه اول علاوه می‌شود احتشام‌زاده ـ به شعبه دوم حکمت به شعبه سوم موقر.

(۸- طرح و تصویب لایحه دفع آفات نباتی و بعضی مخارج لازمه اداره فلاحت و تقدیم یکفقره لایحه از طرف آقای رئیس فلاحت)

رئیس ـ لایحه آقای فرخ که تقاضای فوریت کردند قرائت می‌شود:

ساحت محترم مجلس شورای ملی

بطوریکه خاطر محترم مستحضر است موضوع دفع آفات نباتی حائز کمال اهمیت است و چون در بودجه ۱۳۱۱ اداره فلاحت اعتبار مکفی برای آن منظور نگردیده و همچنین برای بعضی مخارج لازمه که ضرورت آن از نظر حسن انتظام امور فلاحتی و اداری محرز می‌باشد اعتبار کافی موجود نیست لذا ماده واحده ذیل بقید یک فوریت پیشنهاد و تقاضای تصویب آن را می‌نماید.

ماده واحده ـ وزارت مالیه مجاز است مبلغ یکصد و بیست و هشت هزار و چهل ریال از محل بودجه اداره کل فلاحت بشرح ذیل:

صرفه‌جویی از محل بقیه حقوق رئیس فلاحت پس از وضع حق‌الکفاله کفیل در مدت هشت ماه و بیست و چهار روز آخر سال قسمت اول از فصل اول فقره اول ۲۲۰۰۰ریال

صرفه‌جویی از محل حقوق مدیر کل در مدت هشت ماه آخر بشرح فوق ۲۱۴۴۰ریال

صرفه‌جویی از محل حقوق رئیس کابینه در مدت یک سال بشرح فوق ۱۹۶۸۰ریال

صرفه‌جویی از محل حقوق رئیس محاسبات در مدت هشت ماه آخر بشرح فوق ۹۹۲۰ریال

صرفه‌جویی از محل اعتبار خرید و حمل بذور از خارجه قسمت اول از فصل سوم فقره اول ۵۰۰۰ریال

صرفه‌جویی از محل اعتبار خرید حیوانات قسمت چهارم از فصل سوم فقره اول ۴۰۰۰۰ریال

صرفه‌جویی از محل اعتبار ترمیم مواد بشرح فوق ۱۰۰۰۰ریال

۱۲۸۰۴۰ریال

کسر و در عوض بمصرف اقلام مفصله ذیل برسانند:

برای دفع آفات نباتی ۱۰۰۰۰۰ریال

برای کرایه خانه در هشت ماه آخر سال ۱۶۰۰۰ریال

برای اضافه پست جنگلبانی ۱۲۰۴۰ریال

۱۲۸۰۴۰ریال

رئیس ـ فوریت مطرح است. آقای دیبا

دیبا ـ مخالفی نیست

رئیس ـ آقای رهنما با فوریت مخالفت دارید؟

رهنما ـ خیر

رئیس ـ آقایانی که با فوریت لایحه موافقت دارند قیام فرمایند.

(اغلب قیام نمودند)

رئیس ـ تصویب شد. ماده واحده مطرح است. آقای موید احمدی.

موید احمدی ـ این لایحه از حیث جمع و خرج مملکتی هیچ تفاوتی نمی‌کند البته با اصل لایحه مخالف نیستم بعلت اینکه مبالغی در بودجه اداره فلاحت در ۱۳۱۱ بوده است که بواسطه تغییر تشکیلاتی که پیش آمده است و صرفه‌جویی که شده است پولی جمع شده محل خرجی برایش تهیه کرده‌اند لکن بنده عقیده‌ام این است که این پولی که برای دفع آفات دولت در نظر می‌گیرد البته باید الا هم قالا هم را در نظر گرفت این پول بعقیده بنده کافی برای اینکه در تمام مملکت دفع آفات بکند نیست والا اعتبار بیشتری می‌خواهد لیکن حالا همینقدر که اعتبار داریم بعقیده بنده باید الا هم فالا هم را در نظر گرفت و آنجاهائی که لازم‌تر است در آنجاها مصرف کرد مخصوصا بنده خواستم تذکر بدهم به آقای رئیس صناعت و فلاحت که در رفسنجان کرمان قسمت پسته‌اش خیلی مهم است و یکی از صادرات بسیار خوب است که در محل تجار خارجی پول می‌دهند و در همانجا می‌خرند و حمل می‌کنند و البته بعرض آقا رسیده و دوسیه را مطالبه کرده‌اند که امسال دچار آفت خیلی سخت شده است و مشمول خرابی است و این دو ضرر دارد هم برعیت و ملک ضرر وارد می‌آید و هم بدولت وارد می‌آید از حیث اینکه مالیاتش را نمی‌گیرد. مالیات از روی صد سه و نیم عایدات است. عایدات که کم شد مالیات دولت هم بالطبع کم می‌شود و ضرر عمده‌اش هم این است که یک ضرر عمده به صادرات مملکت می‌خورد. محصول پسته از محصولات بسیار خوبست و گران‌قیمت و مشتری دارد و بازاردار است و حمل بآمریکا می‌کنند بقیمت خیلی گزاف هم می‌خرند و حمل می‌کنند و وقتی که بنا شد این محصول از بین برود ضرر عمده بصادرات مملکت وارد می‌شود. بنده از موقع استفاده کردم به آقای رئیس صناعت و فلاحت تذکر بدهم و این موضوع را از نظر اهمیتی که دارد در نظر بگیرند و یک چند نفر از مأمورین دفع آفات و از متخصصین را بمحل کرمان یعنی خصوصا رفسنجان بفرستند که جلوگیری از این بلای مبرم بکنند.

رئیس کل صناعت و فلاحت ـ برای استحضار خاطر آقایان محترم و مخصوصا آقای نماینده کرمان عرض کنم که ما از نقطه‌نظر این که یک وجهی در بودجه حذف شده است برای آن یک خرجی پیدا کرده باشیم این لایحه

را تقدیم نکرده‌ایم زیرا اگر صرفه‌جوئی می‌شد البته احتیاجی نبود و جزو صرفه‌جویی مملکت مصرف می‌شد یک اقلامی در بودجه هست که بنده بواسطه احتیاج مبرمی که در قسمت عملیات فنی دیدم عده از اعضاء پرسنلی را مخصوصا منحل کردم و کار آنها را تحمیل کردم باعضاء دیگری که در اداره صناعت هم هستند که متفقا کار را انجام بدهند و آن حقوق را صرفه‌جوئی کرده برای قسمت عملیات فنی. این عملیات فنی در قسمت دفع آفات نباتی است دفع آفات در ایران خیلی چیز جدیدی است. ما در اواخر متوجه شدیم که وسائلی در دنیا هست برای اینکه آفات را از نباتات و از محصول و حیوانات دفع کنند و البته در این قسمت هم خیلی مبتدی هستیم و یک چند نفر متخصصی هم آورده‌ایم از ایرانیها هم تحصیل کرده‌اند لوازمش را هم با کمال زحمت تهیه کرده‌ایم و این فرمایش را هم که فرمودند الاهم فالاهم اداره فلاحت کاملا این را در نظر گرفته است زیرا آفاتی که در مازندران پیدا شده است متأسفانه آفتی است که بواسطه یک پیوندی که از ایطالیا حمل کرده‌اند به مشهد سر در اثر بی‌احتیاطی و بی‌مبالاتی این سه‌چهار ساله اغلب نقاط مازندران را فرا گرفته و بکلی مرکبات مازندران را فاسد کرده و حتی بدبختانه ممکن است به قسمتهای جنگلی هم سرایت کند و یکی از قسمتهای فوق‌العاده مهم است که اداره فلاحت وظیفه‌دار است در کمال جدیت این را جلوگیری کند و حتی سم‌پاش که باصطلاح پولوزیرا توریک مقداری با کمال عجله از اروپا خواستیم و اینجا رسیده است متخصصین هم فرستادیم و مشغول هستند و یک حشره هم هست مثل کفش‌دوز که آنها را می‌خورد یعنی آن آفت را یک استاسیونهائی تهیه کردیم از اروپا و مراکش خواسته‌ایم و مشغول تهیه هستیم که این آفت را بخورد و این اعتبار را ما خواستیم برای اینکه این کار را انجام بدهیم زیرا نهایت ضرورت را دارد و آفت کرمان بنده تصدیق دارم و حتی این قضیه در قزوین و سمنان و دامغان هم هست یعنی موضوع پسته و ما تحت مطالعه قرار داده‌ایم و همینقدر که از این قسمت خلاص شویم البته در آن قسمتهای دیگر هم اقدامات مقتضیه خواهیم کرد و بنده تصور می‌کنم که این لایحه که تقدیم شده است یکی از مفیدترین لوایحی است که برای کارهای فعلی و فوری ما لازم است.

رئیس ـ آقای رهنما

رهنما ـ بنده همینطور که نماینده محترم دولت اظهار می‌کرد این لایحه را یکی از لوایح مفید می‌دانم برای اینکه این لایحه از مخارج اداری کسر کرده و بمخارج بهتری که آثار داشته باشد از نظر زراعت اضافه می‌کند و هرچه ادارات ما بتوانند کمک بکنند بامور فلاحت خیلی خوب است ولی بنده یک توضیحی از ایشان می‌خواهم که در موقعی که می‌خواستم بیایم اینجا ازشان سوال کردم و جوابی دادند که درست مفهوم بنده نشد. یک فقره اول صدهزار ریال برای دفع آفات نباتی دوم برای کرایه خانه در هر ماه آخر سال شانزده هزار ریال بنده می‌خواستم سوال کنم این شانزده هزار ریال برای این است که محل بزرگتری بگیرند که هر دو اداره گنجایش داشته باشد که در آنجا باشد و آیا ممکن است که در همان محلی که اداره صناعت هست جا بدهند اداره فلاحت را و رفع حاجت خود را بکنند برای اینکه بنده یک سابقه دارم این را چون آقای وزیر داخله هم تشریف دارند عرض می‌کنم. اصولاً کرایه‌خانه و کرایه محل در طهران دوسه جور مردم هستند که زیاد کرده‌اند یکی از آنها حالا طبقات دیگر را من نمی‌گویم یکی از آنها موسسات دولتی است. بنده برای نمونه عرض می‌کنم یک محلی را سابقاً گرفته بودند برای اداره روزنامه ایران این را می‌دادند صد تومان صحیه رفته گرفته صدوهشتاد تومان. ملاحظه بفرمائید. پس بنابراین این را می‌خواستم بگویم که حتی‌المقدور یک کاری بکنند که قناعت بشود به آنچه که هست برای اینکه وقتی که موسسه دولتی می‌رود یک چیزی را می‌خواهد اجاره کند همینطور می‌شود ـ یک موسسه آزادی در یک ماه قبل صد تومان می‌داده است

همان را می‌گیرد صد و هشتاد تومان فاصله هم خیلی کم بوده است که مثلاً بگوییم زمین ترقی کرده یا نفوس زیاد شده فاصله یک ماه قبل یک موسسه آزاد بوده صد تومان گرفته یکماه بعد یک موسسه دولتی آمده است صدوهشتاد تومان گرفته این را بایستی دقت کرد البته این دقت را باید روسای محاسبات بکنند ولی البته وزیر و رئیس کل می‌توانند در این قسمت‌ها نظریات خودشان را اعمال کنند. حالا آقای فرخ با آن حسن نیتی که این لایحه را آورده است و حقیقتا هم همینطور است می‌خواستم این تذکر را بدهم که اگر ممکن باشد این شانزده هزار ریال را هم اضافه بکنند به همان دفع آفات نباتی که خیلی مفیدتر است و این را در همان محل و موسسه خودشان جا بدهند.

رئیس کل صناعت و فلاحت ـ همین‌طوری که آقای محترم فرمودند موضوع صرفه‌جویی در اقلام بعقیده بنده وظیفه رئیس محاسبات تنها نیست وزراء و معاونین و روسای کل مسئول این کار هستند ملاحظه بفرمائید دو اداره بوده دو رئیس داشته دو مدیر کل داشته دو رئیس کابینه داشته دو رئیس ضبط داشته دو رئیس پرسنل داشته امروز ما اینها را همه یکی کرده‌ایم و وظایف آنها را با همان حقوق به یک نفر محول کرده‌ایم بنابراین آیا ممکن است که این یک نفر در آن واحد بتواند در یک جا ایفای دو وظیفه کند و در واقع ما دوازده هزار تومان خرج را تقلیل داده‌ایم به هزار و ششصد تومان و بقیه را صرفه‌جویی کرده‌ایم و همانطور که عرض کردم تصدیق می‌فرمایند که شش هفت نفر اعضائی که در یک اداره کار می‌کنند ممکن نیست در آن واحد در یک نقطه دو کار را انجام بدهند اداره صناعت هم ما مشغول بنائی هستیم و متأسفانه هنوز محلهایش حاضر نیست برای اینکه اگر حاضر بود ممکن نبود ما یک خانه برای این کار اجاره کنیم و قسمتی را که از نظر گرانی می‌فرمایند عرض کنم که این خانه ماهی پانصد تومان بود که برای سفارتخانه‌های خارجی اجاره شده بود و صاحب خانه از نقطه‌نظر لطفی که با فلاحت دارند و علاقه که به ادارات دولتی دارند کمک و مساعدت کرده‌اند و شخص ایشان را هم خود نماینده محترم خوب می‌شناسند.

رئیس ـ آقای وثوق

وثوق ـ عرضی ندارم

رئیس ـ آقای جمشیدی

جمشیدی ـ عرض کنم چون در این لایحه در قسمت خرج بنده یک قلم هزار و دویست و چهار تومان دیدم راجع به پست جنگلبانی این است که این چند کلمه را مجددا در تعقیب عرایض خودم که کرده‌ام عرض می‌کنم و از آقای کفیل اداره فلاحت هم سوال می‌کنم که مقصود از این چه چیز است. مقصود از این هزار و دویست تومان اعتباری که شما می‌خواهید برای پست جنگل‌بان چیست. اگر مقصودتان باز تعرض باصول مالکیت مردم است بنده عرایض خود را تجدید می‌کنم و عرض می‌کنم که این جنگل‌ها تمام مالک دارد تمام اینها یک مراتعی است که باید میلیونها اغنام و احشام در آنها تعلیف بکنند و بعلاوه تعرض باصول مالکیت مردم کردن یک اثر سوئش را که پارسال ما دیدیم این بود که در فصل زمستان ذغال کمیاب شد که خود طهران هم در مضیقه افتاد قطع نظر از اینکه مازندران هم همین حالت را داشت و اگر مقصود تنظیم و تنسیق جنگل است که او را ما واقعا مخالفتی نداریم و... قبلاً بیان بکنید و لایحه‌اش را هم بیاورید بگذرانید که بدانیم مقصودتان چه چیز است به چه شکل می‌خواهید تنظیم و تفسیق کنید پس از آنکه پرگرام معین شد و آن اصول اساسی معین شد البته ما با تنظیم و تنسیق جنگل مخالفتی نداریم و هزار و دویست تومان را من نمی‌دانم مقصودتان چه چیز است و به چه شکل می‌خواهند تنظیم بکنند امور جنگل را یک جنگل باین عریض و طویلی که از حدود استرآباد گرفته تا می‌رود آستارا اینها یک جنگل‌های انبوهی است که پشت سر هم و پیچیده بهم است پس مقصودتان چه چیز است و با هزار و دویست تومان چه می‌خواهید بکنید

باز هم بنده عرض می‌کنم که ما راجع به تنظیم و تنسیق جنگل هیچ مخالفتی نداریم البته این جنگل‌ها یک منبع ثروتی است برای این مملکت و البته باید محفوظ بماند ولی اگر بخواهید باصول مالکیت مردم تعرض کنید عرض می‌کنم این برخلاف قانون اساسی است و هیچ مجوزی ندارد.

رئیس صناعت و فلاحت ـ تعبیری که آقای نماینده محترم فرمودند تعبیر مالایرضی صاحبه است بعقیده بنده هیچ فردی در مملکت ایران برخلاف اصول مالکیت اقدام نکرده و نمی‌خواهد بکند زیرا قانون وظایف افراد را معین کرده است وزیر هم تکلیفش معین است و هیچکس برخلاف اصول مالکیت نمی‌تواند رفتار کند اما راجع به اصل موضوعی که فرمودید در بودجه اداره فلاحت ۲۹۲۰۲۰ ریال برای موضوع جنگل‌بانی منظور شده است ولی بودجه که منظور شده بود همه‌اش پرسنلی بود و بنده در این چند روزه که متصدی امور اداره فلاحت هستم یک تشکیلاتی دادم از نقطه‌نظر حفاظت وضعیت فعلی ودرضمن هم البته یک میلیون و دویست هزار هکتار جنگل را با چهل و پنج نفر گارد جنگل نمی‌شود اداره کرد ولی بنده تصمیم گرفتم و بعرض دولت هم رساندم و دولت هم تصویب فرمودند که ما یک عملیاتی را در جنگل شروع بکنیم که نشان بدهیم تنظیمات جنگلی چیست اولا یک قیمت جنگل را که تراشیده و مقطوع کرده‌اند ما می‌خواهیم در آنجا غرس اشجار کنیم یعنی باصطلاح اروپا ربو ازمان کنیم و این عمل بوسیله غرس اشجار می‌شود این قطعه را بکلی درختهایش را قطع کرده‌اند یک قسمت دیگر قسمت تنسیقات جنگلی است که مجلس شورای ملی تصویب فرمودند که یک متخصص از اروپا آمده که ماهی چهارصد دلار حقوق می‌گیرد ولی متأسفانه تا بحال آنطوری که باید استفاده از وجودش نشده و بنده امیدوارم که از روز اول مرداد کاملا استفاده کنیم در قسمت جنگل‌هایی که استعدادش کاملا مساعد است از نقطه‌نظر فنی شروع می‌کنیم به تنسیقات جنگلی تنسیقات جنگلی را هم برای آقایان توضیح می‌دهم در قسمت جنگل باید راه پیاده‌رو تأسیس شود شاخه‌های زیادی را برای تابش آفتاب ببرند و درختها را نمره کنند که نوع اشجار معین شود و تعداد معین باشد بطوریکه اداره فلاحت در مرکز بتواند معین کند که وقتی می‌گویند در فلان نقطه چند تا درخت توسکا چند تا افرا و چند تا ون و چند تا درخت‌های دیگرست که بتواند بداند در کجا درخت صدساله چند تا دارد و در چه موقع می‌تواند درختها را قطع کند. این قبیل عملیات در جنگلهای سواحل خزر شروع شده است اداره فلاحت که وظیفه‌اش است تصمیم گرفته است که امسال این عملیات را شروع کند و یک لایحه هم مثل بودجه جنگل‌بانی تنظیم شده که بنده در نظر داشتم پس از اینکه این لایحه تمام شد تقدیم کنم. اینک بمقام ریاست تقدیم خواهم کرد که بعد بعرض آقایان خواهد رسید و باز هم تصدیق خواهند فرمود که نظر همه آقایان و آقایان نمایندگان مازندران و گیلان و استراباد کاملا تأمین شده است و آ«نظری که آقایان تصور می‌کنند در بین نیست و ما هم کاملا موافق هستیم که تنسیقات را باید بر طبق اصولی که جنگل ازش استفاده شود و حفظ خواهیم کرد.

رئیس ـ آقای هزار جریبی

هزار جریبی ـ عرایض بنده همان بود که آقای جمشیدی فرمودند و در لایحه دیگری که بعد مطرح می‌شود بنده عرایض خود را می‌کنم.

رئیس ـ آقای دیبا

دیبا ـ این لایحه از بهترین لوایحی است که تقدیم مجلس شده در مملکت ما آفات نباتی زیاد است و تا بحال هم فکری نشده بوده است برای دفع آفات نباتی و مبلغی هم که نوشته شده است بطوریکه ذکر شد کافی نیست ولی دولت در نظر گرفته که برای دفع آفات نباتی یک ترتیباتی داشته باشد که البته خیلی صحیح و بموقع است

ولی یک اشکال مالی بنظر بنده آمد که اگر این لایحه باین ترتیب بگذرد ممکن است که بعد اشکال مالی داشته باشد و آن این است که این حقوقی که در اینجا نوشته شده یک‌دوازدهم است و مقصود اداره فلاحت هم این است که این مبلغ را یکجا از وزارت مالیه بگیرد و صرف کند و این صرفه‌جویی که اینجا نوشته شده است مقصود این است که اینها صبر کنند تا آخر سال آنوقت صرفه‌جویی شود و این مبلغ را از وزارت مالیه دریافت دارند اینرا خواستم آقای وزیر مالیه یک توضیحی بدهند که حقیقه مقصود حذف این اقلام است و بعد دادن اعتبار است با اینکه اداره فلاحت باید صبر کند تا آخر سال بشود و صرفه‌جویی بشود بعد این مبلغ را بدهند یک توضیحی لازم است بدهند که اشکال مالی نداشته باشد.

وزیر مالیه ـ اینجا گرچه لفظ صرفه‌جویی نوشته شده ولی منظور صرفه‌جویی نیست که ماه بماه خرج بشود تا در آخر سال معلوم شود که چقدر باقی مانده است یا نمی‌ماند منظور این است که چون یکقسمت از اقلام بودجه ایشان را که گذشته صرف نکنند و تبدیل به یک چیز دیگری بکنند مقصود از صرفه‌جویی این است که او حذف شود و آنچه از اصل او زیادی می‌ماند صرف یک چیز دیگری خواهند کرد.

رئیس ـ اشکال دیگری نیست آقایان موافقین ورقه سفید خواهند داد.

(اخذ و شماره آراء بعمل آمده پنجاه و پنج ورقه سفید تعداد شد)

رئیس ـ عده حضار در موقع اعلام رأی ۸۵ با اکثریت ۵۵ رأی تصویب شد.

(۹- تقدیم یک فقره لایحه فوری از طرف آقای وزیر مالیه و تصویب آن)

وزیر مالیه ـ بنده یک لایحه دارم می‌خواهم از آقایان تمنا کنم که بفوریت این را مطرح شور قرار دهند برای اینکه فر حد ذاته فوریت دارد مطلبش راجع به امنیه است آن قسمتی از امنیه که بکار مالیه کمک می‌کند آقایان شاید مسبوقند که از سابق یک عده از قوای امنیه برای وصول و اینها کمک می‌کنند و این عده از دو سال باینطرف بواسطه بسط تشکیلات مالیه و دوائر تابعه قلت پیدا کرده و کم شده پارسال اگر خاطر آقایان باشد از صرفه‌جویی ۱۳۰۸ در متمم بودجه تصویب شده بود که به امنیه اضافه داده شود و داده شد و یکعده را باختیار مالیه گذاردند امسال در موقع تدوین بودجه فراموش شده بود و عده عبارتست از همان عده سابق در صورتیکه حالا بطور دقیق که حساب شده ششصد نفر علاوه می‌خواهد و ما حالا که ازشان خواستیم نمی‌توانند بدهند این است که بودجه تنظیم شده است که از صرفه‌جویی‌های سال گذشته این مبلغ تصویب شود و کار مالیه راه بیفتد والا خیلی در عسرت خواهیم بود و اینکه عرض کردم فوریت برای این است که هر روز که تاخیر شود موجب ضرر است زیرا امنیه باید افراد را بگیرند و مشق بدهند و تربیت کنند برای اینکه بعد بما بدهند این است که تقاضای فوریت شده.

(لایحه مزبور بشرح ذیل قرائت گردید)

ساحت محترم مجلس شورای ملی. نظر باینکه نفرات فعلی امنیه که برای اجرائیات وزارت مالیه و کمک در امر وصول تخصیص داده شده است کافی نیست و با عده کنونی امر وصول و جمع‌آوری عواید دولت مطابق انتظار پیشرفت

نخواهد کرد و اداره امنیه کل مملکتی هم از محل بودجه خود نمی‌تواند نفرات اضافی باختیار وزارت مالیه بگذارد بنابراین ماده واحده ذیل را بقید دو فوریت پیشنهاد و تقاضای تصویب می‌نماید.

ماده واحده ـ وزارت مالیه مجاز است از محل صرفه‌جویی سنه ۱۳۱۰ بودجه مملکتی تا حدود مبلغ ۸۰۰ هزار ریال برای استخدام ۶۰۰ نفر امنیه اضافه منحصرا برای اجرائیات وزارت مالیه و کمک در امر وصول که جدیدا استخدام شده یا می‌شوند از تاریخ استخدام نفرات باداره کل امنیه مملکتی تادیه نماید و این عدد علاوه بر ۱۱۵۰ نفر امنیه است که از سابق برای اجرائیات وزارت مالیه تخصیص داده شده بوده است.

رئیس ـ دو فوریت ضرور نیست لایحه مالی است و یک فوریت کافی است (صحیح است) آقایانی که با یک فوریت موافقند قیام فرمایند.

(اکثر قیام نمودند)

رئیس ـ تصویب شد. تصور می‌کنم که در ماده اشکالی نباشد (خیر) آقایان موافقین ورقه سفید خواهند داد.

(اخذ و شماره آراء بعمل آمده ۵۶ ورقه سفید تعداد شد)

رئیس ـ عدد حضار در موقع اعلام رأی ۸۴ نفر باکثریت ۵۶ رأی تصویب شد.

(۱۰- تصویب لایحه اعتبار نگاهداری انبار دولتی غله)

رئیس ـ آقای وزیر مالیه یک لایحه دادند که بنده را متذکر کردند که اگر تأخیر بیفتد زمانش می‌گذرد کار کوچکی است و مورد توافق آقایان هم هست قرائت می‌کنم.

خبر کمیسیون

لایحه نمره ۹۲۸۹ دولت راجع بنگاهداری و دایر داشتن انبار دولتی غله طهران و اعتبار سالی پانصد هزار ریال از محل قیمت گندم خالصجات و مالیاتی طهران برای منظور فوق در کمیسیون بودجه با حضور آقای وزیر مالیه مطرح شده بالاخره نظر به توضیحاتی که آقای وزیر مالیه بیان نمودند کمیسیون با مواد پیشنهادی موافقت نموده و اینک عین مواد لایحه را برای تصویب مجلس شورای ملی پیشنهاد می‌نماید.

رئیس ـ مذاکره در کلیات است. رأی می‌گیریم بورود در شور مواد آقایانی که موافقند قیام فرمایند.

(اغلب قیام نمودند)

رئیس ـ تصویب شد. ماده اول قرائت می‌شود.

ماده اول ـ وزارت مالیه مجاز است هر سال از قیمت گندم خالصجات و مالیاتی طهران پانصدهزار ریال بحساب مخصوص تحت عنوان (اعتبار دائر داشتن انبار دولتی غله طهران) برده و برای مصارف ذیل بترتیب اختصاص بدهد.

۱- مصارف مربوط به پاک کردن و انبار کردن و فروختن جنس (باستثناء حقوق پرسنلی و مخارج اداری) و تکمیل ساختمانهای لازم و تجدید و تکمیل ماشین‌آلات و ادوات مربوطه بانبار غله دولتی طهران

۲- تهیه جنس در موارد ضرورت برای ذخیره احتیاطی نان شهر طهران از صرفه‌جویی فقره اول

رئیس ـ در ماده اول نظری نیست؟ (خیر) آقایان موافقین قیام فرمایند.

(اکثر قیام نمودند)

رئیس ـ تصویب شد. ماده دوم:

ماده دوم ـ صرف وجهی از حساب مذکور برای خرج دیگری غیر از مخارج مذکور در این قانون ممنوع و مورد تعقیب جزائی واقع خواهد بود.

رئیس ـ در ماده دوم هم نظری نیست (خیر) آقایانی که موافقت دارند قیام فرمایند.

(اغلب قیام نمودند)

رئیس ـ تصویب شد. ماده سوم:

ماده سوم ـ وزارت مالیه مکلف است دو ماه بعد از هر سال محصولی (اول مردادماه تا آخر تیرماه سال بعد) حساب عوائد و مخارج انبار را به مجلس شورای ملی ارسال دارد.

رئیس ـ آقایانی که موافقند قیام فرمایند.

(اکثر قیام نمودند)

رئیس ـ تصویب شد. ماده چهارم. ماده آخر:

ماده ۴- از تاریخ تصویب این قانون کلیه عوائد حاصل از تصدی انبار غله دولتی طهران متعلق به خزانه دولت خواهد بود.

رئیس ـ آقایانی که با ماده چهارم موافقت دارند قیام فرمایند.

(اغلب قیام نمودند)

رئیس ـ تصویب شد. مذاکره در کلیات ثانی است اشکالی نیست. موافقین ورقه سفید خواهند داد.

(اخذ و شماره آراء بعمل آمده ۶۵ ورقه سفید تعداد شد)

رئیس ـ عدد حاضر در موقع اعلام رای ۸۴ باکثریت ۶۵ رأی تصویب شد.

(۱۱- موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه)

رئیس ـ قبل از اینکه اعلان ختم جلسه را بکنیم دو مطلب دارم که توجه آقایان را جلب می‌کنم اولا تمنا می‌کنم روزها اول ساعت تشریف بیاورید قسمتی از آقایان از تأخیر وقت جلسه ناراضی هستند و این بعهده آنهایی است که دیرتر تشریف می‌آورند و ثانیا خواهش کنم که آقایان روسای شعب را زودتر تعیین کنند و مخصوصا کمیسیون عرایض را زودتر انتخاب کنند که کارهای جاری ما معطل نماند جلسه آینده را اگر موافقت می‌فرمائید سه‌شنبه چهارم امرداد سه ساعت قبل از ظهر دستور اصلاح قانون انحصار دولتی تریاک و سایر لوایح موجوده

(مجلس چهل دقیقه بعدازظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی ـ دادگر

قانون

اصلاح بودجه ۱۳۱۱ اداره کل فلاحت

ماده واحده ـ وزارت مالیه مجاز است مبلغ یکصد و بیست و هشت هزار و چهل ریال از محل بودجه اداره کل فلاحت بشرح ذیل:

صرفه‌جویی از محل بقیه حقوق رئیس فلاحت پس از وضع حق‌الکفاله کفیل در مدت هشت ماه و بیست و چهار روز آخر سال قسمت اول از فصل او فقره اول بودجه ۲۲۰۰۰ ریال

صرفه‌جویی از محل حقوق مدیر کل در مدت هشت ماه آخر بشرح فوق ۲۱۴۴۰ "

صرفه‌جویی از محل حقوق رئیس کابینه در مدت یکسال بشرح فوق ۱۹۶۸۰ "

صرفه‌جویی از محل حقوق رئیس محاسبات در مدت هشت ماه آخر بشرح فوق ۹۹۲۰ "

صرفه‌جویی از محل اعتبار خرید و حمل بذور از خارجه قسمت اول از فصل سوم فقره اول ۵۰۰۰ "

صرفه‌جویی از محل اعتبار خرید حیوانات قسمت چهارم از فصل سوم فقره اول ۴۰۰۰۰ "

صرفه‌جویی از محل اعتبار ترمیم مواد بشرح فوق ۱۰۰۰۰ "

جمع ۱۲۸۰۴۰ ریال

کسر و در عوض بمصرف اقلام مفصله ذیل برسانند.

برای دفع آفات نباتی ۱۰۰۰۰۰ ریال

برای کرایه خانه در هشت ماه آخر سال ۱۶۰۰۰ "

برای اضافه پست جنگل‌بانی ۱۲۰۴۰ "

جمع ۱۲۸۰۴۰ ریال

این قانون که مشتمل بر یک ماده است در جلسه بیست و هشتم تیرماه یکهزار و سیصدو یازده شمسی به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی ـ دادگر

قانون

اعتبار برای استخدام نفرات امنیه جهه اجرائیات وزارت مالیه

ماده واحده ـ وزارت مالیه مجاز است از محل صرفه‌جویی سنه ۱۳۱۰ بودجه مملکتی تا حدود مبلغ هشتصد هزار ریال (۸۰۰۰۰۰ریال) برای استخدام ششصد نفر امنیه اضافه که منحصرا برای اجرائیات وزارت مالیه و کمک در امر وصول جدیدا استخدام شده یا می‌شوند از تاریخ استخدام نفرات باداره کل امنیه مملکتی تأدیه نماید و این عده علاوه بر ۱۱۵۰ نفر امنیه است که از سابق برای اجرائیات وزارت مالیه تخصیص داده شده بوده است. این قانون که مشتمل بر یک ماده است در جلسه بیست و هشتم تیرماه یکهزار و سیصدو یازده شمسی به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی ـ دادگر

قانون

اعتبار جهه دائر داشتن انبار دولتی غله طهران

ماده اول ـ وزارت مالیه مجاز است هر سال از قیمت گندم خالصجات و مالیاتی طهران پانصدهزار ریال به حساب مخصوص تحت عنوان «اعتبار دائر داشتن انبار دولتی غله طهران» برده و برای مصارف ذیل به‌ترتیب اختصاص بدهد:

۱- مصارف مربوط به پاک کردن و انبار کردن و فروختن جنس (باستثنای حقوق پرسنل و مخارج اداری) و تکمیل ساختمانهای لازم و تجدید و تکمیل ماشین‌آلات و ادوات مربوطه بانبار غله دولتی طهران

۲- تهیه جنس در موارد ضرورت برای ذخیره احتیاطی نان شهر طهران از صرفه‌جویی فقره اول

ماده دوم ـ صرف وجهی از حساب مذکور برای خرج دیگری غیر از مخارج مذکور در این قانون ممنوع و مورد تعقیب جزائی واقع خواهد بود.

ماده سوم ـ وزارت مالیه مکلف است تا دو ماه بعد از هر سال محصولی (اول امرداد تا آخر تیرماه سال بعد) حساب عوائد و مخارج انبار را به مجلس شورای ملی ارسال دارد.

ماده چهارم ـ از تاریخ تصویب این قانون کلیه عواید حاصل از تصدی انبار غله دولتی تهران متعلق به خزانه دولت خواهد بود.

این قانون که مشتمل بر چهار ماده است در جلسه بیست و هشتم تیرماه یکهزار و سیصد و یازده شمسی به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی ـ دادگر