مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۸ اسفند ۱۳۵۲ نشست ۱۵۹

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۸ اسفند ۱۳۵۲ نشست ۱۵۹

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۲۸ اسفند ۱۳۵۲ نشست ۱۵۹

فهرست مطالب:

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روزسه شنبه (۲۸) اسفند ماه ۱۳۵

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس - اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه

آقایان دکتر آزاد - احتشامی - دکتر اسکوئیان - دکتر اعتمادی - اوحدی - اهری -دکتر حبیب بهبهانی - مهندس عنایت بهبهانی - دکتر بیگلری - پدرامی - دکتر پرتو اعظم - مهندس پروشانی - پور بردباری - دکتر توانا - دکتر جزایری - مهندس جلالی نوری - جوانشیر - چنگیزی - حیدری - امیر علم خزیمه - مهندس حسین خسروی - دکتر خطیبی - ذوالفقاری - دکتر رئیسی - رامبد - دکتر رشتی - دکتر رفیعی - مهندس صائبی - دکتر فضل الله صدر - دکتر وجیه الله صدر - دکتر صمدزاده - دکتر ضیائی- مهندس عطائی - غضنفری - فروتن - قاضی زاده - کسرائی - کمالاتی - کمالوند - دکتر کیان - مافی - دکتر محققی - مظاهری - دکتر معظمی - مهندس معینی زند - دکتر موثقی - ناصرزاده - نامور - نیک پور - دکتر وحیدنیا - دکتر گاگیک - پروین - خانم زاهدی - خانم پیرنیا- خانم مزارعی.

غائبین مریض

آقایان دکتر ابوالهدی - اخوی - دکتر یحیی بهبهانی - تیمسار حکیمی - تیمسار خطیب شهیدی - دیهیم - شیخ بهائی - عبد الحسین طباطبائی - دکتر مشایخی - مهرزاد - دکتر ناوی - تیمسار همایونی.

- بیانات آقای رئیس به مناسبت تشکیل جلسه در روز ۲۸ اسفند ماه

۲- بیانات آقای رئیس به مناسبت تشکیل جلسه در روز ۲۸ اسفند ماه.

رئیس - خانمها و آقایان محترم اطلاع دارند تعطیلات نوروزی مجلس شورای ملی طبق آئین نامه از روز بیست وهشتم اسفند شروع می‌شود ولی چون دیروز دوشنبه بود و نمی‌توانستیم جلسه داشته باشیم و چند لایحه فوری در دستور مجلس شورای ملی وجود دارد با اجازه خانمها و آقایان جلسه امروز را تشکیل دادیم که این لوایح قبل از تعطیلات عید انشاءالله به تصویب برسد و کاری به عهده تعویق نیافتد (صحیح است).

- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر زهرائی - زرین پور -سعید وزیری - مظاهری - مجید محسنی - مهر - حکمت یزدی

۳- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر زهرائی - زرین پور -سعید وزیری - مظاهری - مجید محسنی - مهر - حکمت یزدی.

رئیس - نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای دکتر زهرائی تشریف بیاورید.

دکتر زهرائی - بنام پروردگار و بنام نامی شاهنشاه آریامهر، جناب آقای رئیس - نمایندگان محترم امسال بار دیگر افتخاری نصیب اینجانب گردید تا در التزام والاحضرت محبوب شاهپور غلامرضا پهلوی در مراسم ملی بزرگداشت سالگرد زادروز اعلیحضرت رضا شاه کبیر بنیان گذار ایران نوین و ناجی ایران زمین که در آلاشت زادگاه سردار ملی ایران در حضور والاحضرت محبوب شاهپور غلامرضا پهلوی برگزار گردید شرکتت نمایم (احسنت).

مشیت پروردگار توانا که همیشه نگهدار سرزمین مقدس و مرز و بوم کهن نیاکان پاک سرشت آریائی ما و آئین شاهنشاهی ۲۵۰۰ ساله جاویدان سرزمین و کشور یزدانی ما بوده و هست و خواهد بود چنان شد که در ۲۴ اسفند ماه ۱۲۵۶ شمسی فرزندی به ملت ایران اعطاء فرماید تا در کانون پر مهر محبت خاندانی اصیل - ایرانی و اسلام پناه و میهن پرست و در پرتو ایمان راستین به ایزد یکتا و آئین محمدی آنچنان در سر فضیلت و تقوی و میهن پرستی و ملت دوستی آموخته و پرورش یابد که با اراده‌ای پولادین و خلل ناپذیر و با شوق خدمت به میهن خویش و شناخت نابسامانی‌ها در آن هنگام که در اثر ناامنی و خان خانی و هرج و مرج شیرازه امور کشور و وحدت ملی از هم پاشیده می‌شد با کودتای سوم اسفند ماه ۱۲۹۹ و تشکیل پادشاهی دودمان پهلوی بر اورانگ شاهنشاهی ۲۵۰۰ غرورانگیز ما تکیه زده و ملت ایران را از نابسامانی‌ها رهائی بخشیده و سازندگی جامعه نوین ایران را با اعتلای بزرگی‌ها و فرهنگ و دانش گذاشته بنیان گذاری فرماید (صحیح است).

سردار ملی و ابرمرد تاریخ درخشان ایران زمین در پرتو امنیت و ثباتی بی نظیر با ایجاد ارتش ملی و نیرومند برای همیشه بروش‌های لجام گسیختگی و نا امنی پایان داد و وحدت ملی را استحکامی پایدار بخشید. از جمله اقدامات دیگر اعلیحضرت رضا شاه کبیر تأسیس مراکز مهم صنعتی ارتباطی - مو اصلاتی - الغاء کاپیتولاسیون - اعتلاء دانش و فرهنگ ملی و روح میهن پرستی، ایجاد دانشگاه و مراکز آموزشی و بسیاری اقدامات ارزنده دیگری است که بدست توانای آن راد مرد بزرگ بنیان گذاری گردید.

امروز همه فارغ التحصیلان و دانشجویان و دانش اندوختگان دانشگاه هم آوا با همه افراد حق شناس ملت ایران به روان پاک آن رادمرد بزرگ درود بی پایان می‌فرستند و خود را مدیون آن شاهنشاه دانش پرور می‌دانند (صحیح است).

اعلیضرت رضا شاه کبیر سر دودمان سلسله پادشاهی پهلوی با شناخت کامل همه رسالت‌های ملی و میهنی در دامان پرمهر و محبت خود درس میهن پرستی و ملت دوستی و همه خصائص انسانی را به فرزند برومند خود در طی دوران پادشاهی پر خیر و برکت و پر افتخار رهبر عالیقدر خود به ویژه در دوران زرین آریامهر با بهره گیری از رهنمون‌های اندیشمندانه و فرامین مبارکشان به درجه‌ای از پیشرفت در کلیه زمینه‌های اجتماعی - فرهنگی - بهداشتی - صنعتی - اقتصادی رسیده است که با در نظر گرفتن میزان پیشرفت‌ها از زمان همزمان پیشی گرفته و امروز پیشرفتهای کشور ما در پهنه گیتی زبانزد همه جهانیان گردیده است (صحیح است).

همکاران ارجمند - رویدادهای اسفند ماه طلیعه خوشبختی و بهروزی و بهزیستی ملت ایران است.

سالروز میلاد خجسته بنیان گذار ایران نوین، سالروز کودتای هستی بخش ۱۲۹۹ شمسی، ماه صدور فرمان انقلابی شاهنشاه آریامهر دائر بر رایگان شدن آموزش از کودکستان تا پایان دوره تحصیلی راهنمائی فرمان اخیر شاهنشاه آریامهر دائر بر تأسیس انرژی اتمی و بهره گیری و کاربرد آن در زمینه‌های گوناگونی که نوید بخش استفاده از انرژی اتمی در راه رفاه عمومی و پیشرفت باز هم بیشتر ملت ایران نمونه بارزی از نیل به سوی تمدن بزرگ است می‌باشد.

سالروز ملی شدن صنعت نفت ایران که به رهبری داهیانه شاهنشاه آریامهر و پشتیبانی کامل ملت ایران عملی گردید و امروز برای هر ایرانی غرور انگیز است گردش چرخهای عظیم صنعت نفت بدست ایرانی که حاکم بر سرنوشت خویش است عملی گشته و لازم است از این همه همکاری و مدیریت که در صنعت نفت کشور حکمفرماست قدردانی بشود. اسفند ماه، ماه بهره گیری از صنعت ذوب آهن این آرزوی دیرینه سردار بزرگ ملی و ملت ایران است که با اندیشه تابناک شاهنشاه آریامهر و بدست مبارکشان این خواست دیرینه ملی نیز جامه عمل پوشد (صحیح است). اسفند ماه ماه اعطای حقوق سیاسی به آزاد زنان ایران و بالاخره ماه بهره برداری از هزاران طرح‌های مفید و عمرانی است که بازگوی آنان مستلزم زمانی است طولانی برخود لازم می‌دانم که به علت کمی وقت به اختصار در مورد فرمان انقلابی شاهنشاه آریامهر در مورد تحصیل رایگان که به حق برای هر بند آن می‌توان کتابی در اهمیت آن نوشت مطالبی به عرض ساحت مقدس مجلس شورای ملی برسانم.

درست است که با اجرای فرمان مبارک شاهنشاه دانش پرور آریامهر فرهنگ گستر خدمات رفاهی و عدالت اجتماعی که نموداری از عدل پهلوی است گسترش می‌باید ولی جنبه معنوی و کیفی آن به مراتب مهمتر و پر ثمرتر از جنبه کمکی و مادی آن می‌باشد. با اجرای فرمان مبارکی که بنام هم مسلک هویدا نخست وزیر خدمتگزار شرفصدور یافته و دولت حزب پاسدار انقلاب افتخار اجرای آنرا دارد، استعدادهای نهفته در روستاها و شهرکها و شهرها شکوفان گشته و چه بسا از بین این پرورش یافتگان با استعداد نوابغ و دانشمندانی به اجتماع انقلابی ایران راه یابند.

آموزش رایگان تا پایان دوره راهنمائی ره گشای ادامه آموزشهای بالاتر بوده و نتیجتاً در تعلیم نیروی انسانی لازم و ماهر و کاردان برای پیشرفت باز هم بیشتر و نیل به سوی تمدن بزرگ سهم مهم و زیر بنائی را در بر دارد. زیرا تساوی در امر تحصیل برای همه فرزندان ایرانی فراهم گردیده است.

با اجرای فرمان مبارک شاهنشاه آریامهر حداقل دوران تحصیل رایگان و همگانی فرزندان مردم ایران با احتساب حداقل یکسال دوره کودکستان به ۹ سال ارتقاء و تضمین می‌یابد.

با درک اهمیت و رابطه صحیح تغذیه و مصرف مواد پروتئینی با رشد جسمانی و فکری و روانی که خود مسئله بسیار مهم و شایسته بحث طولانی است، به پرورش جسمی و فکری فرزندان ایران در هر کجا که زندگی می‌نمایند توجه خاص مبذول گشته و همکاری همه سازمان‌های دموکراتیک و خانواده‌ها را با مأمورین و مقامات اجرائی این فرمان انقلابی در ثمر گیری هر چه بیشتر الزام آور می‌نماید.

کاربرد ماهواره‌ها در روش‌های آموزشی و برخورداری از وسائل سمعی - بصری بصورت تلویزیون و کاست نه تنها کیفیت آموزش را در جهت اعتلاء و ارتقاء سطح آموزش در همه کشور یکسان می‌نماید بلکه در بهره گیری حداکثر از نیروی انسانی آموزشی تعلیم یافته و رفع کمبود آن کمک شایانی خواهد نمود.

آنچه مهم است همکاری با مجریان فرمان است و آنچه مهمتر است آنکه نوباوگان و نوجوانان، آزاد زنان و آزاد مردان فردای ایران بزرگ که از موهبت بزرگی که شاهنشاه آریامهر به آنان اعطاء فرموده‌اند بهره می‌گیرند با درک رسالتهای ملی و میهنی به پاس حق شناسی و سپاس بی کران به پیشگاه رهبر اندیشمند خود، دین خود را فزون به شاهنشاه و ملت ادا نموده و به انجام خدمات صادقانه و مجدانه در راه پیشرفتهای باز هم بیشتر و اعتلای نام میهن عزیز خود هم آوا با سایر افراد ملت ایران صمیمانه بکوشند.

سالی باز هم سپاس بی کران و حق شناسی بی پایان را به پیشگاه رهبر اندیشمند خود شاهنشاه آریامهر و به پاس رهبریهای داهیانه و پیروزیهای بی شمار و پیشرفتهای همه جانبه که دولت حزب، پاسدار انقلاب افتخار اجرای آنرا داشته است پشت سر می‌گذاریم و سال پیروزیهای بیشتر و پیشرفتهای درخشانتر در راه ساختن ایران آبادتر و جامعه‌ای مرفه تر را در پرتو عنایات پروردگار و آیین محمدی و رهبری داهیانه شاهنشاه آریامهر و پیوند ناگسستنی شاه و ملت وحدت ملی آغاز می نمائیم و از بارگاه ایزد منان خواستاریم تا وجود مبارک رهبر و علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی نیکوکار و نیک اندیش و والاحضرت همایون ولایتعهد و خاندان جلیل پادشاهی پهلوی را در کنف حمایت خود از گزند هر گونه حوادث در امان داشته ما پاسداران انقلاب و همه ملت ایران را در خدمتگزاری صمیمانه و صادقانه به شاهنشاه آریامهر و ملت ایران یاری فرماید (انشاء الله).

در خاتمه عرایض خود ضمن اظهار تشکر از اقدامات خانم دکتر فرح رو پارسا وزیر محترم آموزش و پرورش در مورد تأسیس و بنای آموزشگاه حرفه‌ای روستائی گنبد کاوس و بنام اهالی تقاضا دارد تا همانطور که قبلا در نظر گرفته شده مراکز تعلیماتی حرفه‌ای و صنعتی که جوابگوی نیازهای منطقه باشد، با توجه به اینکه اکثر ماشین آلات کشاورزی و صنایع مربوط کشور در گنبد کاوس متمرکز است نیز هر چه زودتر در ۳۲ هزار متر زمین اهدائی یکی از افراد نیکوکار در سال جاری شروع به ساختمان گردد (احسنت -احسنت).

رئیس - آقای زرین پور بفرمائید.

زرین پور- با اجازه جناب آقای رئیس، همکاران محترم، هفته گذشته طی مراسم با شکوهی دعوتنامه‌های رسمی کشورهای شرکت کننده در بازیهای آسیائی تهران بوسیله والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی ریاست محترم کمیته ملی المپیک ایران و فدارسیون بازیهای آسیائی به نمایندگان کشورهای شرکت کننده تسلیم گردید.

کسب افتخار برگزاری هفتمین دوره بازیهای آسیائی در تهران نمونه بارزی از پیشرفت همه جانبه ورزش در کشور ایران است (صحیح است). گذشته از توجه و عنایات خاصی که شاهنشاه آریامهر بدان دارند، تلاش و کوشش مستمر و پی گیر والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی به عنوان ریاست کمیته ملی المپیک ایران در ارشاد و راهنمائی مسئولین ورزش کشور، نقش ارزنده و والای معظم له را به ثبوت رسانیده است (صحیح است). موقعیت و اهمیت جهانی ایران و آشنائی با تحولات و پیشرفتهای غرور انگیز و پر افتخار مخصوصاً بعد از انقلاب شاه و ملت به رهبری شاهنشاه آریامهر که در کلیه شئون کشور بدست آمده است، اجرای اینگونه برنامه‌ها فرصت بسیار مناسبی است که بار دیگر بتوانیم پیشرفتهای چشمگیر و پر افتخار میهن عزیز خود را به جهانیان بشناسانیم (صحیح است).

بدیهی است که انتخاب تهران به عنوان شهر میزبان بازیهای آسیائی، ضمن ارج و اهمیتی که برای کشور ما در بر دارد مسئولیت سنگین و خطیری رابرای مسئولین سازمان تربیت بدنی و کمیته ملی المپیک ایران که برای نخستین بار عنوان برگزار کننده این بازیها را یافته است در بردارد که امید است با وحدت نظر و هم آهنگی و پشتکار وظیفه‌ای که به عهده دارند به خوبی اداء نمایند.

اجرای بازیهای آسیایی، در ایران فرصتی است مناسب برای بهره گیری از مسابقات ورزشی بین المللی در جهت تقویت دوستی‌ها و افزایش قدرت ورزش در کشورهای آسیائی.

شاهنشاه آریامهر که مانند همیشه به ارزش و اهمیت اینگونه برنامه‌ها که در تحکیم صلح و مودت و اخوت بین کشورها کاملاً علاقمند می‌باشند، به والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی برای برگزاری هر چه با شکوهتر این مراسم دستورات اکید صادر فرموده‌اند و سازمان تربیت بدنی و مکمیته ملی المپیک با کوشش همه جانبه به تهیه مقدمات امر پرداخت وبرای انجام این وظیفه مهم از هیچ تلاش و کوششی فروگذار نمی‌نماید (صحیح است). بنحوی که در حال حاضر قسمت اعظم امور مورد نیاز به انجام رسیده و با اینکه تا تاریخ برگزاری این بازیها که از دهم تا بیست و پنجم شهریورماه پنجاه و سه می‌باشد، ساختمانهای لازم و گروههای مسئول و آمادگی خویش را یافته‌اند هر چند که در وهله اول قرار بود تعداد شرکت کنندگان در این بازیها ۲۱ کشور باشند، لیکن آینده نگری والاحضرت موجب شد که این تعداد به ۲۶ کشور افزایش یابد (احسنت).

مهمترین اقدام ریاست معظم کمیته ملی المپیک ایران در زمینه برگزاری بازیهای آسیائی که با راهنمائی پیشوای اندیشمند ملت ایران شاهنشاه آریامهر انجام گرفت، جلب رضایت کمیته بین المللی المپیک برای شرکت ورزشکاران جمهوری خلق چین در هفتمین دوره بازیهای آسیائی بود که جامعه ورزش، این اقدام را پیروزی بزرگ ورزش ایران در سطح جهانی دانست. تردید نیست که با درایت ملوکانه و کوشش و همت والاحضرت شاهپور غلامرضا پهلوی ریاست معظم فدراسیون بازیهای آسیائی مراسم مورد نظر در حد عالی برگزار خواهد شد و بار دیگر در این رهگذر نام کشور عزیز ما را در صحنه بین المللی بلند آوازه خواهد ساخت (صحیح است -احسنت).

ضمناً از فرصت استفاده کرده و در آستانه سال نو فرا رسیدن نوروز باستانی را به پیشگاه مبارک شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانوی محبوب و والاحضرت ولیعهد و خاندان جلیل سلطنت و ملت ایران صمیمانه تبریک عرض نموده شادکامی و توفیق روز افزون همگان را از درگاه خداوند بزرگ مسئلت می‌نمایم.

رجاء واثق دارم که سال جدید چون سال ۵۲ سالی پر برکت و افتخار آمیز برای ملت باشد و امیدوارم به پیروزیهای درخشان تری نائل گردد همچنین توفیق دولت خدمتگزار جناب آقای هویدا و مسئولان سازمانهای ورزشی را گذشته از تمامی وظائف محوله در زمینه برگزاری هر چه با شکوهتر بازیهای آسیائی آرزو می‌کنم (احسنت، احسنت).

رئیس - آقای سعید وزیری بفرمائید.

سعید وزیری - در هفته گذشته در بارقه از آثار تمدن بزرگ که به حق شاهنشاه برای ملت وعده داده‌اند و پیش بینی کرده‌اند و خط مشی این تمدن را برای ما ترسیم فرموده‌اند پدیدار شد بنده قبلاً باید عرض کنم این دو مطلبی را که بنده می‌خواهم عرض کنم نه جنبه این دارد که گویا برای خودم یک حقی یا فضیلتی قائلم که در این دو مورد صحبت کنم و نه خدای نخواسته در آن مقام هستم که در این مجلس محترم یک مسأله علمی و فرهنگی را بنده مطرح کنم در اینجا دانشمندانی هستند که بنده بایستی در محضرشان شاگردی کنم. بهرحال بنده مثل یکی از آحاد ملت ایران امروز در مقام سپاسگزاری و قدردانی به این دو مطلب اشاره می‌کنم: یکی فرمان شاهنشاه دایر به تشکیل و تأسیس سازمان اتمی بود که صریحاً فرمان بنام نخست وزیر صادر فرمودند که دولت تدبیری بیاندیشد و وسایلی برانگیزد و ترتیبی بدهد که ایران عملا وارد این باشگاه اتمی جهان بشود.

یک وقتی جناب آقای چنگیزی صحبت از اتم که می‌شد حادثه وحشتناک هیروشیما در خاطرها مجسم می‌شد که به شدت آنرا محکوم کردیم و حوادث و پیش آمدهای جهان نشان داد که محکوم بوده است امروز وقتی راجع به شرکت و عضویت در باشگاه اتمی صحبت می‌شود یعنی شیر ین کردن آبهای شور اقیانوسها، یعنی بوجود آوردن سازمانهای صلح آمیز و سازنده، یعنی زندگی بهتر برای انسانها یعنی جایگزین کردن یک منبع بزرگ انرژی به جای منابعی که گویا پیش بینی می‌شود در حال اتمام و پایان باید باشد و مآلا بقول دوست محترم دکتر الموتی واقعاً و به حق شرکت کردن در قافله علم، علم به معنی مهار کردن طبیعت، علم به منظور آسان کردن زندگی، علم به معنی بوجود آوردن رفاه برای انسانها. وقتی صحبت از تمدن بزرگ می‌شود شاید بعضی به نظرشان بیاید که بوجود آوردن کارخانجات عظیم با دودهایشان که ظاهراً پزشکان مخالفند از جهت تصفیه و بهتر کردن هوا یا ماشینهای آخرین مدل یا پر کردن مغازه‌ها یا انباشتن سرمایه اشخاص معدود ولی غرض از تمدن بزرگی که شاهنشاه ما ترسیم کرده‌اند یعنی یک زندگی مبتنی بر علم و تمدن یعنی آنروزی که ما از دروازه تمدن بزرگ وارد می‌شویم در جرگه کاروان‌های دیگری که از دروازه‌های خودشان وارد خواهند شد ما در جامه ایرانی با تمدن فاخر ایرانی و با فرهنگ اصیل ایرانی در عین حال مجهز به علم و دانش و تکنولوژی جدید دنیای انسانهای جدید و نو وارد می‌شویم و همانطور که شاهنشاه مقرر فرمودند وظیفه دولت است که این سازمان را به بهترین وجه در سریع ترین مدت بوجود آورد و وظیفه فردفرد افراد ایرانی هم این است که قدر این موقعیت را به خوبی باز شناسند (صحیح است).

مطلب دیگر که اجازه بفرمائید به مناسبت سمتی که در مجلس شورای ملی به عنوان رئیس کمیسیون فرهنگ و هنر به بنده محول فرمودید راجع به آن عرض کنم برگزاری مراسم بسیار تابناک و درخشانی بود که چند روز پیش در تالار رودکی به مباشرت وزارت فرهنگ و هنر و شورای فرهنگ و هنر برای تجلیل و بزرگداشت از هفتصدمین سال درگذشت مولانا جلال الدین رومی برگزار شد. شاهنشاه در پیامی که برای این کنگره ارسال فرمودند و بوسیله وزیر دربار شاهنشاهی قرائت شد تمام مسائل مربوط به این مرد بزرگ ادب و فرهنگ ایران را به اختصار ولی بسیار رسا بیان فرمودند بنده دو جمله از فرمایشات شاهنشاه را در اینجا عرض می‌کنیم.

شاهنشاه در بیاناتشان فرموده بودند دنیای مولوی منعکس کننده اصیل ترین ارزش‌های فرهنگ جاودانی ایران یعنی دنیای فروغ معنویت و دوستی و آزادگی است شاهنشاه در جای دیگر در بیاناتشان فرموده بودند پیام مولوی که پیام جاودانی فرهنگ ایران است راه گشای بسیاری از معضلات بنیادی تمدن مادی انسان عصر ماست بدون شک انسانها با اینکه تکنولوژی و صنعت ترقی کرده است عالیترین مراحل صنعت و دانش را می‌گذرانند بلاشک نابسامانیها و ناراحتیهائی برای انسانها وجود دارد بی گمان دنیا برای بهتر زیستن احتیاج به این فروغ جاودانه محبت و معنویت و نسیم حیات بخش آرامش انسانی که خوشبختانه باید گفت سرزمین وزش این نسیم حیات بخش همیشه مشرق زمین به ویژه سرزمین سربلند ایران بوده است (صحیح است).

آنروزی که تصادفاً به مناسبت یکی از مصاحبه‌های شاهنشاه مطلبی در مورد برشت صحبت کرده بودم که مورد تأیید دوستان قرار گرفت. هر روز سازمانها ثابت می‌کنند که آنجائی که شاهنشاه است به حق بلندگوی فلسفه آرامش بخش شرق هست و به حق یکبار دیگر به مناسبت قدرتهائی که در این سرزمین پیدا شده برای ملک و ملت ایران ایشان به حق توانسته‌اند سنن فرهنگ و تمدن و فلسفه فاخر شرق را یکبار دیگر به صدا در آورند و در دسترس جهانیان بگذارند تا در این نابسامانیهای تمدن و در هم پیچیده انسانها به یک مختصر رفاه و آسایش برسند.

البته آنجا جای این بحث نیست، مولوی برای ما پیام فرهنگ اصیل آزادگی ایران است، اینجا جای این بحث نیست خوشبختانه این بحث را در آنجا استاد جلال همائی که بنده عمداً اسم بردم با اینکه عادت ندارم اسم ببرم اینجا در کمال تجلیل و احترامی که دارم تجلیل و احترام فردفرد شما نمایندگان ملت ایران یعنی تمام ملت ایران متوجه آن مرد یعنی جلال همائی و سایر دانشمندان و همائی‌ها و دیگر معلمان و فرهنگیان که به حق می‌خواهند جانشین مولاناها و ابوسعید ابوالخیرها و بوعلی سیناها و ابوریحانها باشند همه این تجلیل بدرقه راه همه آنها هست (احسنت).

بنده در اینجا از دلسوزی و احساس مسئولیتی که وزارت فرهنگ و هنر در انجام اینکارها یعنی برگزاری این مراسم شایسته برای بزرگان فرهنگ و هنر می‌کنند و در واقع پیروی از دستورات و توجهات خیلی عمیق و اصیل شخص شاهنشاه می‌باشد اجازه بفرمائید از خدمات این مرد نیکوکار به نیکی یاد کنم و از او تجلیل بکنم و اجازه بفرمائید عرض کنم این تجلیل از مولاناها تجلیل از ابوریحانها یک مسئله انتزاعی و جدا نیست این اشارات و کنایاتی است و من می‌خواهم عرض بکنم تصریح هست به این که ایران به فرهنگ و مدنیت خود اهمیت می‌دهد این اشاره به آن است وقتی که شاهنشاه ایران می‌گوید این بجلی از فرهنگ اصیل ایران است یعنی آرزو دارند که فرزندان امروز ایران هم به دنبال چنین فرهنگ اصیل باشند و من با تشکر از تذکرات دوست عزیزم جناب آقای دکتر زهرائی که الان در مورد اجرای فرمان شاهنشاه در باره رایگان شدن تعلیمات فرمودند و اینرا هم می‌خواهم به مقامات آموزش و پرورش ایران یادآوری کنم که مسأله بصورت ظاهر سازی نیست مسأله به این مقیاس بین شاه و ملت مطرح نشده است که کسی، کسی را راضی کند و کسی از کسی قدردانی کند، بلکه مسأله این است که فرزندان ما بایستی درآینده مولوی‌ها، ابوعلی سیناها، ابوریحان‌ها، و امام فخر رازی‌ها و جمشید کاشانی‌ها و هزاران دانشمند ایرانی در این عصر و زمان پرورده شوند (صحیح است).

این مسأله مهم نیست که دعوت بکنند یا نکنند جناب آقای اخلاقی شما مأموریت داده بودید و من شرکت داشتم، وزیر فرهنگ و هنر و وزراء را و استادان دانشگاه را دیدم که دست ایشان را بوسیدند، جناب آقای شهرستانی که روبروی من نشسته‌اید و من شما را به عنوان فرهنگی می‌شناسم و دیدم فرهنگیان شما را به عنوان یک فرهنگی خیلی با وفا و صمیمی نسبت به سنن فرهنگی و آموزش و پرورش می‌شناسند، عرض بکنم من خودم قابل نیستم از طرف تمام خانمها و آقایان و از طرف همه همکاران قدیمی و دوستان بگوئید که در فرهنگ ملت ایران قدر معلم را می‌داند (صحیح است).

به آنها بگوئید که مسأله مثل استخدام ساده سایر دوایر نیست، مسئله معلم مسأله شرف و معنویت و روحانی است که به تمام معنی ما این مقام را برای معلم قائل هستیم (صحیح است). شما بگویید بدانند که پادشاه ما و شما عالیترین مقام و حرمت را برای آنها قائلند و به آنها بگوئید همانطور که ما انتظار داریم فرزندان ما را ابوریحان و ابوعلی سیناها دانشمندانی که در خور این زمان باشند بپرورانند و خواهند پروراند و این مطلب را هم بحضور معلمان با شرف و با سابقه بگوئید که تاریخ در انتظار زحمت آنهاست (آفرین - احسنت).

رئیس - آقای مظاهری بفرمائید.

مظاهری - با اجازه ریاست معظم مجلس شورای ملی همکاران گرامی، روز پنجشنبه ۲۳ اسفند بنا به دعوت مدیر عامل ذوب آهن در معیت ریاست معظم مجلس شورای ملی و نمایندگان مجلسی از استان اصفهان در ششمین سالگرد بنیانگذاری ذوب آهن آریامهر که در اصفهان برگزار شده بود شرکت نمودیم.

ابتدا پیام شاهنشاهی آریامهر به مناسبت ششمین سالروز بنیان گذاری صنعت ذوب آهن بوسیله جناب آقای علم وزیر دربار شاهنشاهی قرائت شد در این پیام که خطاب به ملت ایران صادر شده بود خدمتگزاران صدیق صنعت ذوب آهن مورد عنایات مخصوص شاهنشاه آریامهر قرار گرفته پس از سخنرانی و گزارش مدیر عامل ذوب آهن بازدید از کارخانه شروع شد که برای هر ایرانی غرور آفرین بود ما به چشم خود می‌دیدیم که پس از سالها انتظار که صاحب صنعت مادر شده‌ایم صنعتی که نسلهای گذشته آرزوی آنرا داشتند بینندگان همه غرق در غرور و افتخار بودند (صحیح است) که چگونه در مدت پنجسال جنب و جوش ثمر بخش کارگران و مهندسان و تکنیسین‌های ایرانی چطور از دل سنگ چدن مذاب جاری می شدو این چدن از کوره بلند به طرف پاتیلهای بخش فولاد سازی هدایت می‌شد و بصورت فولاد مذاب در می‌آمد و سپس توسط ماشینهای فولاد ریز مداوم به شمش تبدیل می‌گردد. و در بخش نورد شمش‌ها شکل می‌گرفت و به اشکال مختلف در می‌آمد. تیر آهن، میل گرد، نبشی و غیره در انبارهای مخصوص آماده حمل به بازار بود.

سپس بازدید از آریامهر -شهری که در کنار اصفهان بوجود آمده است و ساختمانهای آن دیدنی است نخستین کلنگ ساختمان این شهر در بیست و پنجم شهریور ۱۳۴۷ به زمین زده شد به موجب این طرح کارکنان هر قسمت کارخانه اعم از مهندس و کارگر و غیره در یک محله زندگی می‌کنند به این ترتیب منطقه‌ای بنام منطقه کارگر نشین یا محله مهندسین عالیرتبه در آریاشهر از امکانات و تأسیسات عمومی مانند کودکستان، بیمارستان، سینما و فروشگاه بطور یکسان استفاده می‌نمایند (احسنت).

بهره برداری از صنعت عظیم ذوب آهن نشان می‌دهد که کشورها ما اکنون تحت رهبریهای شاهنشاه آریامهر به پیشرفتهای عظیمی نایل گردیده و سیاست مستقل ملی ایران که طراحان آن رهبر انقلاب ایران هستند به ثمرات درخشانی رسیده و این نمونه بارز همکاری ایران با شوروی می‌باشد که مهندسین و کارشناسان و طراحان دو کشور با همکاری صمیمانه این صنعت عظیم را بنیان نهادند.

در اینجا لازم می‌دانم سپاس و درود فردفرد مردم اصفهان و همچنین کارکنان شریف ذوب آهن را به پیشگاه با عظمت رهبر انقلاب ایران شاهنشاه آریامهر تقدیم بدارم (احسنت).

رئیس - آقای مجید محسنی بفرمائید.

مجید محسنی - با کسب اجازه از مقام معظم مجلس شورای ملی و همکاران ارجمند،

روز بیست و چهارم اسفند این افتخار نصیبم شد که در مراسم بزرگداشت زاد روز اعلیحضرت رضا شاه کبیر بنیان گذار ایران نوین سرسلسله دودمان پهلوی در آلاشت در همان خانه روستائی که آن سردار بزرگ و نامی ایران پا به عرصه وجود نهاد حضور داشته باشم آن خانه تاریخی بر فراز کوهها چون نگین الماسی که بر انگشتری سوار شده باشد می‌درخشید مراسم باشکوه و غرورانگیزی در حضور مبارک والاحضرت غلامرضا پهلوی برگزار شد، جمعی از وزراء و امری ارتش به نمایندگی از طرف نیروهای مسلح شاهنشاهی و همچنین عده‌ای از نمایندگان مجلس شورای ملی در این مراسم شرکت داشتند، تمام چشمها به اطاقی که گهواره‌ای چوبی در گوشه آن قرار داشت دوخته شده بود.

گهواره و اطاقی که در آن فرزندی به دنیا آمد که بعد از چهل سال کشور کهنسال و افتخار آفرینی که می‌رفت به نابودی و هرج و مرج کشیده شود بدست آن سردار بزرگ از نو سرو سامان گرفت و بعد از جنگ بین المللی دوم که بیگانگان و بیگانه خاموش پرستان می‌خواستند چراغ این سرزمین مرد پرور را خاموش سازند نه تنها به این آرزوی پلید خود نائل نشدند بلکه با رهبری و دانائی و توانائی فرزند برومند آن سردار بزرگ شاهنشاه آریامهر کشور ایران روشنی بخش جهان شد (صحیح است).

در این مراسم و در آن خانه مقدس و محل تاریخی یعنی زادگاه رضا شاه کبیر با جناب آقای مهندس شهرستانی وزیر محترم راه صحبت از جاده پیر و مطمئن دماوند - فیروزکوه- شاهی شد، ایشان که مردی مصبت و قاطع می‌باشند در آن خانه مقدس و عزیز و گرامی که مهد مردان است مژده‌ای مردانه و بس بزرگ و مسرت بخش به من دادند، قول دادند که مرمت و اسفالت جاده رودهن -دماوند و پیست آبعلی و دماوند -فیروزکوه - زیر آب را که به زادگاه رضا شاه کبیر متصل می‌شود در سال آینده شروع نمایند و خود فرمودند که تا من به کاری که می‌خواهم انجام دهم مطمئن نباشم به هیچ وجه قول نمی‌دهم و به زبان نمی‌آورم ولی مطمئن باش که این کار را می‌کنم، منهم جز سپاسگزاری و تشکر چه از طرف خودم و چه از طرف مردم شهرستان دماوند و فیروزکوه که در آینده بهترین ییلاق تهران بزرگ خواهد بود،

کار دیگری از دستم بر نمی‌آید و این قول وزیر محترم راه را به حساب عیدی برای همشهریهای خودم و حتی مردم مازندران و گرگان و خراسان می‌گذارم و در این ایام مبارک نوروزی و شب عیدی از خداوند قادر متعال و ائمه اطهار و ابرمرد عالم اسلام علی علیه السلام سلامت و بقای سلطنت شاهنشاه آریامهر و خاندان جلیل سلطنت پهلوی را آرزو می‌کنم (احسنت). و امیدوارم خداوند دولت خدمتگزار هم مسلک ارجمند جناب امیر عباس هویدا را در خدمات صادقانه اش به شاهنشاه آریامهر و ایران عزیز موفق و پیروز بدارد و این توفیق نصیب نمایندگان دوره بیست و سوم بشود که در افتتاح این شاهراه مطمئن و حیاتی یعنی شاهراه رضا شاه کبیر شرکت جویند متشکرم (احسنت - احسنت).

رئیس -آقای حکمت یزدی بفرمائید.

حکمت یزدی -

از جمادی مردم و نامی شدم
وز نما مردم به حیوان سر زدم
مردم از حیوانی و آدم شدم
پس چه ترسم کی زمردن کم شدم
بار دیگر از ملک پران شوم
هر چه اندر و هم ناید آن شوم
پس عدم گردم عدم چون ارغنون
گویدم کانا الیه راجعون

آخرین روزهای سال است پیغمبر اسلام گفت به حساب خودتان برسید قبل از آنکه به حساب شما برسند. بیلان یکسال را بررسی می‌کنیم بیلانیست از ناحیه رهبر مملکت، بیلانی افتخار، چند روز پیش بود که فرمان تحصیل رایگان برای ملت ایران صادر شد و امروز فرمان اتمی شدن و استفاده از اتم صادر می‌شود سطح مطالب به قدری بالاست و بقدری ما در نعمت غرقیم که فراموش می‌کنیم از طرف شاهنشاه بزرگ ما، چه نعمتی به این ملت اعطا شده است بنده از جناب آقای رئیس تشکر می‌کنیم که به من وقت دادند چون قبلاً فرصتی نبود که وقت بگیرم فرصت من محدود است بنده وقتی فکر می‌کنم و می‌بینم هر روز یک هدیه بزرگ و یک مژده بزرگ برای ترقی و رفاه این مملکت پیش می‌آید اما در قبال این موهبات شاهنشاه، وظیفه دولت بسیار سنگین تر می‌شود و باید دولت هم بیلان خودش را برسد که در طول این مدت بخصوص امسال آیا در قبال این فرامین سخن رفت، ما بزرگداشت مولوی را برگزار می‌کنیم، سخن از مولوی در این جلسه کوتاه امری است غیر مقدور، مثنوی ما چو قرآن مدل، هادی بعضی و بعضی را مضل، سطح مولوی آنقدر بالاست که محال است بتوان در یکی دو مجلس و چند جلسه راجع به آن بحث کرد، شما کلمات مولوی را نگاه کنید شاید از لحاظ زیبائی کلام آنقدر زیبا نیست اما آنقدر معنی در یک جمله کوتاه هست که شما مستغرق می‌شوید در آن کلمات و فراموش می‌کنید که کلماتی هست، شعری را که من خواندم به مناسبت تحولاتی که در این مملکت برای رسیدن، انشاء الله، به آن مرزی بزرگ تمدن که نیت مقدس شاهنشاه است بیان شد (احسنت) فرصت را مغتنم می‌شمارم و از آقای وزیر پست و تلگراف اینجا تشکر می‌کنم به خاطر یک خواست کوچکی که در حوزه انتخابیه بنده عملی شده بسیاری از کارها را گفتیم و نشنیدند و نکردند، ماکروویو امری بود که ما مدتها بود تقاضا داشتیم که از امروز برقرار شده و بنده به خاطر اینکه یک جزئی از اجزاء خواسته هائی که نسبت به حوزه انتخابیه‌ام داشته‌ام عمل شده وظیفه خود دانستم در اینجا از وزیر پست و تلگراف تشکر کنم امیدوارم سایر نیازهائی که کراراً گفتم سایر مسئولین به خاطر مردم انجام بدهند (دکتر بیت منصور - حزب اکثریت همیشه کار انجام می‌دهد) شاید برای شما انجام داده، به هر حال امیدوارم سایر خواسته‌های مردم را نیز انجام بدهند و ما هم بیائیم اینجا و تشکر کنیم، عرض دیگری ندارم (احسنت).

- تقدیم لایحه تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی و تعیین وظایف آن، بوسیله آقای مهندس آموزگار وزیر آبادانی و مسکن

۴- تقدیم لایحه تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی و تعیین وظایف آن، بوسیله آقای مهندس آموزگار وزیر آبادانی و مسکن.

رئیس -وارد دستور می‌شویم آقای مهندس کورس آموزگار بفرمائید.

مهندس کورس آموزگار (وزیر آبادانی و مسکن)- با اجازه مقام ریاست لایحه تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن را به وزارت مسکن و شهرسازی تقدیم می‌کنم. بنده وظیفه خود می‌دانم که امروز که درست دهسال و ده روز از عمر این وزارتخانه می‌گذرد بیلان مختصری از کارهای این وزارتخانه را بعرض برسانم و علت تغییر را عرض کنم. وزارت آبادانی و مسکن در ۱۷ اسفند ۱۳۴۳ بوجود آمد برای فعالیت هائی که بعرض می‌رسانم: اولین فعالیت مربوط به تمرکز امور مسکن در یک وزارتخانه بود، در آن موقع امور بانک ساختمانی زیر نظر وزیر کشاورزی و کارهای بانک رهنی، صاحب سهم وزارت دارائی و عملیات مسکن بطور متفرق انجام می‌شد با انحلال بانک ساختمانی و تأسیس سازمان مسکن و تغییر صاحب سهم بانک رهنی همه امور ساختمانی در این وزارتخانه تمرکز پیدا کرد.

دومین وظیفه این وزارتخانه کارهای ساختمانی دولتی بود، درآن موقع هر وزارتخانه برای خودش امور ساختمانی داشت، وزارت بهداری، وزارت دارائی، دانشگاه، وزارت دادگستری، گمرک و سایر وزارتخانه‌ها و ادارات یک اداره ساختمان داشتند که تمام آن ادارات در این دستگاه متمرکز شد تا کارها با استانداردها و ضوابط متحد الشکلی انجام بگبرد.

سومین هدف از تأسیس وزارتخانه اجرای کارهای عمران شهری بود، در آن موقع وزارتخانه دستگاه اجرائی نداشت و وزارت دارائی رأساً این طرحها را انجام می‌داد در طول دهسال در وظیفه دیگر به سازمان مسکن محول شد یکی وظیفه عمران راههای فرعی و دیگری وظیفه عمران روستائی، بنده خوشوقتم به اطلاعتان برسانم در ظرف این دهسال از ابتدائی سال ۴۳ تا آخر بهمن سال ۱۳۵۲ تعداد ۲۸۵۶ پروژه شامل پروژه‌های آب آشامیدنی، فاضلاب، کشتارگاه، غسالخانه، بناهای حفاظتی نظیر سیل بندها، برق، اسفالت خیابانها، تأسیسات ورزشی، مراکز درمانی و بهداشتی و بیمارستانها، مراکز آموزشی، ساختمانهای اداری دولتی، متل‌ها و مهمانسراها، بناهای دانشگاهی با اعتباری به میزان ۳۲۱۲۱۸۹۰۰۰ ریال پایان پذیرفته (احسنت) در مورد عمران روستائی تعداد ۶۸۹۳ پروژه با اعتبار معادل ۳۶۴۴۷۶۰۰۰۰ ریال پایان پذیرفته است.

در مورد راههای فرعی ۸۲ پروژه و در حدود ۱۳ هزار کیلومتر راه با اعتباری معادل ۲۴۹۱۱۰۰۰۰۰ ریال پایان پذیرفته است، جمعاً در طول این مدت تعداد۹۸۳۱ پروژه با اعتباری معادل ۳۶۳۴۸۰۴۹۰۰۰ ریال پایان پذیرفته است (احسنت) و در حال حاضر ۸۰۰ پروژه در دست اجراست با اعتباری معادل ۱۶۰۸۰۶۹۹ ریال.

بنده باید به استحضار نمایندگان محترم برسانم که اصل عدم تمرکز و تفویض اختیارات اجرائی به استانها و استانی کردن بودجه‌ها کار عمران شهری تدریجاً به مقامات محلی واگذار شده و وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی تغییر نام پیدا می‌کند و وظایف اصلیش در مورد مسکن و مسئله شهرسازی و ساختمانهای دولتی بطور اعم خواهد بود ,. علت تغییر نام وزارتخانه به این جهت است که لغت آبادانی بطور کلی لغت عامی است که شامل تمام تأسیسات نظیر سدها و فرودگاهها و بنادر و غیره می‌شود و برای اینکه تأکید بیشتری روی امر مسکن بشود بنده به استحضار می‌رسانم که دولت برنامه‌های وسیعی در سال آینده برای مسئله مسکن بخصوص برای طبقات کم درآمد در نظر دارد و با تدوین مقررات خاصی که حتی الامکان در سطح استانها با بوجود آوردن مؤسسات اعتباری انجام می‌گیرد با تقویت شرکت‌های پس انداز مسکن بتواند به طبقات متوسط و کم درآمد کمک‌های لازم را بکند از توجهی که فرمودید متشکرم و لایحه را تقدیم می‌کنم (احسنت).

رئیس - لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم ۳ فقره لایحه ۱- اصلاح بودجه پیشنهادی وزارت فرهنگ و هنر برای بودجه سال ۱۳۵۲. ۲-اصلاح بودجه سال ۱۳۵۲ سازمان مرکزی تعاون روستائی که بر حسب اختیار حاصل از ماده ۳۸ اساسنامه سازمان مذکور انجام شده است. ۳-لایحه اصلاح بودجه سال ۱۳۵۲ شرکت سهامی سازمان مسکن، بوسیله آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی

۵- تقدیم ۳ فقره لایحه ۱- اصلاح بودجه پیشنهادی وزارت فرهنگ و هنر برای بودجه سال ۱۳۵۲. ۲-اصلاح بودجه سال ۱۳۵۲ سازمان مرکزی تعاون روستائی که بر حسب اختیار حاصل از ماده ۳۸ اساسنامه سازمان مذکور انجام شده است. ۳-لایحه اصلاح بودجه سال ۱۳۵۲ شرکت سهامی سازمان مسکن، بوسیله آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی.

رئیس -آقای دکتر کاشفی بفرمائید.

دکتر کاشفی (معاون وزارت دارائی)- با کسب اجازه از مقام ریاست طبق مفاد بند الف تبصره یک قانون بودجه سال جاری کل کشور متن اصلاح بودجه مصوب سال ۱۳۵۲ وزارت فرهنگ و هنر را برای بررسی و تصویب کمیسیون بودجه و همچنین اصلاح بودجه سازمان مرکزی تعاون روستائی را با توجه به تبصره یک ماده ۲۷ قانون محاسبات عمومی برای استحضار کمیسیون بودجه و اصلاح بودجه سال ۱۳۵۲ شرکت سهامی سازمان مسکن را جهت استحضار کمیسیون بودجه تقدیم می‌کنم.

رئیس - لوایح به کمیسیون بودجه ارجاع می‌شود.

- تصویب صورت جلسه‌های روز سه شنبه (۲۱) و پنجشنبه (۲۳) اسفند ماه ۱۳۵۲

۶- تصویب صورت جلسه‌های روز سه شنبه (۲۱) و پنجشنبه (۲۳) اسفند ماه ۱۳۵۲.

رئیس -نسبت به صورت جلسه‌های روز سه شنبه بیست و یکم و پنج شنبه بیست و سوم اسفند ماه نظری نیست ؟(اظهاری نشد) صورت جلسه‌ها تصویب می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون اقتصاد راجع به موافقتنامه همکاری اقتصادی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان و ابلاغ به دولت

۷- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون اقتصاد راجع به موافقتنامه همکاری اقتصادی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان و ابلاغ به دولت.

رئیس - گزارش شور دوم موافقتنامه همکاری اقتصادی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه روز یکشنبه ۵۲/۱۲/۱۹ با حضور آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد لایحه به شماره ۱۹۳۷۲ مورخ ۱۳۵۲/۸/۲۰ دولت ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه همکاری اقتصادی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۰۴۸ چاپ گردیده است برای شور اول مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به شرح زیر مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون موافقتنامه همکاری اقتصادی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان

ماده واحده - موافقتنامه همکاری اقتصادی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان مشتمل بر یک مقدمه و ۱۵ ماده و دو فهرست ضمیمه که در تاریخ بیست و هشتم اردیبهشت ماه ۱۳۵۲ برابر هیجدهم مه ۱۹۷۳ در ورشو به امضاء نمایندگان دولتین رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون اقتصاد - محمد ابراهیم نیکپور.

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۱۲/۲۱ با حضور آقایان احمد اقبال معاون وزارت امور خارجه و دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه همکاری اقتصادی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم لهستان را برای شور اول مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون اقتصاد را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن به مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

مخبر کمیسیون امور خارجه - دکتر یحیی شمس.

رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- تقدیم لایحه واگذاری اراضی مورد نیاز از منابع ملی شده به شهرداری حبیب آباد اصفهان بوسیله دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی

۸- تقدیم لایحه واگذاری اراضی مورد نیاز از منابع ملی شده به شهرداری حبیب آباد اصفهان بوسیله دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی.

رئیس - آقای دکتر همایونفر بفرمائید.

دکتر همایونفر (معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی)- با کسب اجازه از مقام محترم ریاست لایحه واگذاری ۲۰۰ هکتار از اراضی منابع ملی شده را به شهرداری حبیب آباد اصفهان تقدیم می‌کنم.

رئیس - لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون اقتصاد راجع به موافقتنامه همکاری بلند مدت اقتصادی فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی و ابلاغ به دولت

۹- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون اقتصاد راجع به موافقتنامه همکاری بلند مدت اقتصادی فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی و ابلاغ به دولت.

رئیس -گزارش شور دوم موافقتنامه همکاری بلند مدت اقتصادی فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه روز یکشنبه ۵۲/۱۲/۱۹ با حضور آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصادو اقبال معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۱۹۳۶۸ مورخ ۱۳۵۲/۸/۲۰ دولت ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه همکاری بلند مدت اقتصادی، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی را که گزارش شور اول به شماره ۱۰۱۷ چاپ گردیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را تصویب کرد.

اینک گزارش آن بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

قانون موافقتنامه همکاری بلند مدت اقتصادی، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی

ماده واحده - موافقتنامه همکاری بلند مدت اقتصادی، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی مشتمل بر یک مقدمه و هشت ماده که در تاریخ سیزدهم خردادماه ۱۳۵۲ برابر با سوم ژوئن ۱۹۷۳ در بخارست به امضا نمایندگان دولتین رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون اقتصاد- محمد ابراهیم نیکپور.

گزارش شور دوم از کمیسیون علوم و آموزش عالی به مجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه روز سه شنبه ۵۲/۱۲/۲۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه همکاری بلند مدت اقتصادی، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون اقتصاد را تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی - دکتر امیر حسن زهرائی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۱۲/۲۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه همکاری بلند مدت اقتصادی، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون اقتصاد را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

مخبر کمیسیون امور خارجه - دکتر یحیی شمس.

رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی راجع به کنوانسیون مربوط به تالابهای بین المللی و تالابهای زیستگاه پرندگان آبزی و ابلاغ به دولت

۱۰- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی راجع به کنوانسیون مربوط به تالابهای بین المللی و تالابهای زیستگاه پرندگان آبزی و ابلاغ به دولت.

رئیس - گزارش شور دوم کنوانسیون مربوط به تالابهای بین المللی و تالابهای زیستگاه پرندگان آبزی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه روز دوشنبه ۱۳۵۲/۱۲/۲۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۶۴۴۶ مورخ ۱۳۵۲/۲/۲۳ دولت ارسالی از مجلس سنا راجع به کنوانسیون مربوط به تالابهای بین المللی و تالابهای زیستگاه پرندگان آبزی را که گزارش شور اول به شماره ۱۰۵۱ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون کنوانسیون مربوط به تالابهای بین المللی و تالابهای زیستگاه پرندگان آبزی

ماده واحده - کنوانسیون مربوط به تالابهای مهم بین المللی بخصوص تالابهای زیستگاه پرندگان آبزی مشتمل بر یک مقدمه و دوازده ماده که از تاریخ ۲۱ تیر ۱۳۵۱ (۱۲ ژوئیه ۱۹۷۲) برای امضای دول مفتوح بوده و در تاریخ ۴ شهریور ۱۳۵۱- (۲۶ اوت ۱۹۷۲) از طرف نماینده ایران در پاریس به امضاء رسیده است تصویب و اجازه تسلیم اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی - مهندس نظمی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۱۲/۲۱ با حضور آقای اقبال معاون وزارت امور خارجه لایحه دولت ارسالی از مجلس سنا راجع به کنوانسیون مربوط به تالابهای بین المللی و تالابهای زیستگاه پرندگان آبزی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آن تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

مخبر کمیسیون امور خارجه - دکتر یحیی شمس.

رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به پروتکل الحاقی به قرارداد بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی راجع به انتظامات مرزی ایران و شوروی سوسیالیستی راجع به انتظامات مرزی ایران و شوروی و ترتیب تصفیه اختلافات و حوادث در مرز و ابلاغ به دولت

۱۱- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به پروتکل الحاقی به قرارداد بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی راجع به انتظامات مرزی ایران و شوروی سوسیالیستی راجع به انتظامات مرزی ایران و شوروی و ترتیب تصفیه اختلافات و حوادث در مرز و ابلاغ به دولت.

رئیس - گزارش شور دوم پروتکل الحاقی به قرارداد بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی راجع به انتظامات مرزی ایران و شوروی و ترتیب تصفیه اختلافات و حوادث در مرز مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۱۲/۲۱ با حضور آقای احمد اقبال معاون وزارت امور خارجه لایحه به شماره ۱۹۳۲۰ مورخ ۱۳۵۲/۸/۲۰ دولت ارسالی از مجلس سنا در مورد پروتکل الحاقی به قرارداد بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی راجع به انتظامات مرزی ایران و شوروی و ترتیب تصفیه اختلافات و حوادث در مرز را که در گزارش شور اول آن به شماره ۱۰۴۷ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون پروتکل الحاقی به قرارداد بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی راجع به انتظامات مرزی ایران و شوروی و ترتیب تصفیه اختلافات و حوادث در مرز

ماده واحده - پروتکل الحاقی به قرارداد بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی راجع به انتظامات مرزی ایران و شوروی و ترتیب تصفیه اختلافات و حوادث در مرز مورخ ۱۴ مه ۱۹۷۵ (۱۳۳۶/۲/۲۴) مربوط به مرز در دریاچه‌های پشت سد مخزنی ارس و سد انحرافی میل و مغان مشتمل بر یک مقدمه و ۷ ماده که در تاریخ ۱۶ مرداد ماه ۱۳۵۲ (۷ اوت ۱۹۷۳) بین نمایندگان مختار دو دولت در مسکو به امضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه - دکتر یحیی شمس.

گزارش شور دوم از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۱۲/۲۱ با حضور خانم پروین صوفی معاون وزارت کشور و آقای احمد اقبال معاون وزارت امور خارجه لایحه ارسالی از مجلس سنا در مورد پروتکل الحاقی به قرارداد بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی راجع به انتظامات مرزی ایران و شوروی و ترتیب تصفیه اختلافات و حوادث در مرز را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور - رضا سجادی.

رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به موافقتنامه بین دولت شاهنشاهی ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی و پروتکل تعلیقی موافقتنامه سه جانبه بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت ممالک متحده آمریکا و آژانس بین المللی انرژی اتمی و ابلاغ به دولت

۱۲- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به موافقتنامه بین دولت شاهنشاهی ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی و پروتکل تعلیقی موافقتنامه سه جانبه بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت ممالک متحده آمریکا و آژانس بین المللی انرژی اتمی و ابلاغ به دولت

رئیس - گزارش شور دوم موافقتنامه بین دولت شاهنشاهی ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی و پروتکل تعلیقی موافقتنامه سه جانبه بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت ممالک متحده امریکا و آژانس بین المللی انرژی اتمی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۱۲/۲۱ با حضور آقایان احمد اقبال معاون وزارت امور خارجه و دکتر میر علاء معاون وزارت علوم و آموزش عالی لایحه شماره ۱۹۶۲۴ مورخ ۱۳۵۲/۸/۲۳ دولت ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه بین دولت شاهنشاهی ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی و پروتکل تعلیقی موافقتنامه سه جانبه بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت ممالک متحده آمریکا و آژانس بین المللی انرژی اتمی را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۰۷۰ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون مربوط به موافقتنامه بین دولت شاهنشاهی ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی و پروتکل تعلیقی موافقتنامه سه جانبه بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت ممالک متحده آمریکا و آژانس بین المللی انرژی اتمی

ماده واحده - موافقتنامه بین دولت شاهنشاهی ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی راجع به تضمین‌های مربوط به پیمان منع گسترش سلاحهای هسته‌ای مشتمل بر یک مقدمه و نود و هشت ماده و پروتکل تعلیقی موافقتنامه سه جانبه بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت ممالک متحده آمریکا و آژانس بین المللی انرژی اتمی جهت اعمال اقدامات تأمینی که در تاریخ ۱۳۵۲/۳/۲۹ در وین به امضاء رسیده‌اند تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه - دکتر یحیی شمس.

گزارش شور دوم از کمیسیون علوم و آموزش عالی به مجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۱۲/۲۱ با حضور آقایان دکتر میر علاء معاون وزارت علوم و آموزش عالی و احمد اقبال معاون وزارت امور خارجه لایحه مربوط به موافقتنامه بین دولت شاهنشاهی ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی و پروتکل تعلیقی موافقتنامه سه جانبه بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت ممالک متحده آمریکا و آژانس بین المللی انرژی اتمی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی دکتر امیر حسن زهرائی.

رئیس- - ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به موافقتنامه همکاری برای جلوگیری از ربودن ناوهای هوائی کشوری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و ابلاغ به دولت

۱۳- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به موافقتنامه همکاری برای جلوگیری از ربودن ناوهای هوائی کشوری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و ابلاغ به دولت.

رئیس - گزارش شور اول موافقتنامه همکاری برای جلوگیری از ربودن ناوهای هوائی کشوری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۱۲/۲۱ با حضور آقایان احمد اقبال معاون وزارت امور خارجه - اسمعیل هنرمندی معاون وزارت دادگستری و مهندس دری معاون وزارت راه لایحه شماره ۱۹۶۶۴ مورخ ۱۳۵۲/۸/۲۳ دولت ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه همکاری برای جلوگیری از ربودن ناوهای هوائی کشوری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۰۴۹ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد ومصوبه شور اول را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون موافقتنامه همکاری برای جلوگیری از ربودن ناوهای هوائی کشوری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی

ماده واحده - موافقتنامه همکاری برای جلوگیری از ربودن ناوهای هوائی کشوری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی مشتمل بر یک مقدمه و ۶ ماده که در تاریخ ۱۶ مرداد ماه ۵۲ (۷ اوت ۱۹۷۳) بین نمایندگان مختار دو دولت در مسکو به امضاء رسیده است، تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه - دکتر یحیی شمس.

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۱۲/۲۱ با حضور آقایان اسمعیل هنرمندی معاون وزارت دادگستری و احمد اقبال معاون وزارت امور خارجه لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه همکاری برای جلوگیری از ربودن ناوهای هوائی کشوری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جماهیر شوروی سوسیالیستی رابرای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری - دکتر سید محمد رضا تنکابنی.

گزارش شور دوم از کمیسیون راه به مجلس شورای ملی

کمیسیون راه درجلسه روز پنج شنبه ۱۳۵۲/۱۲/۲۳ با حضور آقایان مهندس دری معاون وزارت راه و احمد اقبال معاون وزارت امور خارجه لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه همکاری برای جلوگیری از ربودن ناوهای هوائی کشوری بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جماهیر شوروی سوسیالیستی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

رئیس کمیسیون راه - دکتر غلامرضا عدل.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تبدیل وضع استخدامی هشت نفر از افسران سابق شهربانی کشور از درجه افسری به رتبه همردیفی نیروهای مسلح شاهنشاهی و ابلاغ به دولت

۱۴- طرح و تصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تبدیل وضع استخدامی هشت نفر از افسران سابق شهربانی کشور از درجه افسری به رتبه همردیفی نیروهای مسلح شاهنشاهی و ابلاغ به دولت.

رئیس -گزارش یک فوریتی تبدیل وضع استخدامی هشت نفر از افسران سابق شهربانی کشور از درجه افسری به رتبه همردیفی نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است، قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۲۱ اسفند ماه ۱۳۵۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ و خانم صوفی معاون وزارت کشور لایحه شماره ۶۷۴۷۲ مورخ ۵۲/۹/۱۴ دولت راجع به تبدیل وضع استخدامی هشت نفر از افسران سابق شهربانی کشور از درجه افسری به رتبه همردیفی نیروهای مسلح شاهنشاهی را که در جلسه روز سه شنبه ۵۲/۱۲/۲۱ مجلس شورای ملی وصول آن از مجلس سنا اعلام و یک فوریت آن نیز به تصویب رسیده مطرح و پس از رسیدگی بشرح زیر به تصویب رسانید. اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون تبدیل وضع استخدامی هشت نفر از افسران سابق شهربانی کشور از درجه افسری به رتبه همردیفی نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده واحده - از تاریخ اول فروردین ماه ۱۳۵۱ وضع استخدامی هشت نفر افسران سابق شهربانی کشور بشرح اسامی زیر:

۱- ستوان یکم انور اشرفیان.
۲- ستوان یکم حسین درویش.
۳-ستوان یکم محمود یگانه عظیمی.
۴- ستوان یکم حسن یزدانی مقدم.
۵- ستوان دوم محمد حسین افشار لاهوتی.
۶- ستوان دوم سید محمد منصوری.
۷- ستوان دوم نصرت الله قدس بروجنی.
۸- ستوان دوم خلیل قربانی مقدم.

از درجه افسری به رتبه همردیفی نیروهای مسلح شاهنشاهی تبدیل و مدت خدمت آنان از زمان نیل به درجه افسری برای توقف در هر درجه (با رعایت مقررات مربوط به مدت توقف درجات در زمان مربوطه) احتساب و به رتبه همردیفی استحقاقی نائل می‌گردند.

  • تبصره - حداکثر رتبه‌های همردیفی که به مشمولین این قانون تعلق می‌گیرد تا پایان خدمت آنان نباید از رتبه همردیف سرهنگی تجاوز نماید.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری - رضا پیرزاده.

گزارش کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۱۳۵۲/۱۲/۲۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه تبدیل وضع استخدامی هشت نفر از افسران سابق شهربانی کشور از درجه افسری به رتبه همردیفی نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور - رضا سجادی.

گزارش کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون دارائی در جلسه ۲۲ اسفند ماه ۱۲۵۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه تبدیل وضع استخدامی هشت نفر از افسران سابق شهربانی کشور از درجه افسری به رتبه همردیفی نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی - امان الله ریگی.

گزارش کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۳۵۲/۱۲/۲۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه تبدیل وضع استخدامی هشت نفر از افسران سابق شهربانی کشور از درجه افسری به رتبه همردیفی نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام - روح الله جعفری.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به حقوق و مزایای پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا

۱۵- طرح و تصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به حقوق و مزایای پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا.

رئیس - گزارش یک فوریتی حقوق و مزایای پرسنل نظامی و غیر نظامی نیروهای مسلح شاهنشاهی قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

گزارش امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه سه شنبه ۲۱ اسفند ماه ۱۳۵۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۵۳۳۰۸ مورخ ۱۳۵۲/۱۲/۲۱ راجع به حقوق و مزایای پرسنل نظامی و غیر نظامی نیروهای مسلح شاهنشاهی را که با قید یک فوریت تقدیم و فوریت آن به تصویب رسیده است، مورد رسیدگی قرار دارد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون حقوق و مزایای پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده ۱- از اول فروردین ماه ۱۳۵۳ حقوق ماهیانه افسران، همافران، درجه داران و افراد کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی و همردیفان آنان به شرح جدول زیر تعیین و پرداخت می‌گردد.

جدول۱ - حقوق افسران:

ردیف درجه قدمت خدمت در هر درجه
۱ ۲ ۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹ ۱۰ ۱۱ ۱۲
۱ ستوان سوم ۱۶۰ ۱۶۸ ۱۷۶ ۱۸۴ ۱۹۲ ۲۰۰
۲ ستوان۲ ۲۰۵ ۲۱۳ ۲۲۱ ۲۲۹ ۲۳۷ ۲۴۵
۳ ستوان یکم ۲۵۰ ۲۵۸ ۲۶۶ ۲۷۴ ۲۸۲ ۲۹۰ ۲۹۸ ۳۰۶
۴ سروان ۳۱۰ ۳۱۸ ۳۲۶ ۳۳۴ ۳۴۲ ۳۵۰ ۳۵۸ ۳۶۶ ۳۷۴ ۳۸۲ ۳۹۰ ۳۹۸
۵ سرگرد ۴۰۰ ۴۰۸ ۴۱۶ ۴۲۴ ۴۳۲ ۴۴۰ ۴۴۸ ۴۵۶ ۴۶۴ ۴۷۲
۶ سرهنگ ۲ ۴۷۵ ۴۸۳ ۴۹۱ ۴۹۹ ۵۰۷ ۵۱۵ ۵۲۳ ۵۳۱
۷ سرهنگ ۵۳۵ ۵۴۳ ۵۵۱ ۵۵۹ ۵۶۷ ۵۷۵ ۵۸۳ ۵۹۱ ۵۹۹
۸ سرتیپ ۶۵۰ ۶۵۸ ۶۶۶ ۶۷۴
۹ سرلشگر ۷۵۰ ۷۵۸ ۷۶۶ ۷۷۴
۱۰ سپهبد ۸۵۰ ۸۵۸ ۸۶۶ ۸۷۴
۱۱ ارتشبد ۹۵۰ ۹۵۸ ۹۶۶ ۹۷۴

جدول ۲- حقوق همافران:

ردیف درجه قدمت خدمت در هر درجه
۱ ۲ ۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹ ۱۰ ۱۱ ۱۲
۱ همافر ۳ ۱۶۰ ۱۶۶ ۱۷۲ ۱۷۸ ۱۸۴ ۱۹۰
۲ همافر ۱۹۶ ۲۰۲ ۲۰۸ ۲۱۴ ۲۲۰ ۲۲۶
۳ همافر۱ ۲۳۲ ۲۳۸ ۲۴۴ ۲۵۰ ۲۵۶ ۲۶۲ ۲۶۸ ۲۷۴
۴ سرهمافر ۳ ۲۸۰ ۲۸۶ ۲۹۲ ۲۹۸ ۳۰۴ ۳۱۰ ۳۱۶ ۳۲۲ ۳۲۸ ۳۳۴
۵ سرهمافر ۲ ۳۴۰ ۳۴۶ ۳۵۲ ۳۵۸ ۳۶۴ ۳۷۰ ۳۷۶ ۳۸۲ ۳۸۸ ۳۹۴ ۴۰۰ ۴۰۶
۶ سرهمافر۱ ۴۱۲ ۴۱۸ ۴۲۴ ۴۳۰

جدول۳ - حقوق درجه داران وافراد شاهنشاهی و ژاندارمری کشور:

ردیف درجه قدمت خدمت در هر درجه
۱ ۲ ۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹ ۱۰ ۱۱ ۱۲
۱ سرباز داوطلب ۱۰۰ ۱۰۲
۲ سرباز یکم ۱۰۴ ۱۰۶
۳ سرجوخه ۱۰۸ ۱۱۲
۴ گروهبان۳ ۱۱۶ ۱۲۰ ۱۲۴ ۱۲۸ ۱۳۲ ۱۳۶ ۳۸۲ ۳۹۰ ۳۹۸
۵ گروهبان ۲ ۱۴۰ ۱۴۴ ۱۴۸ ۱۵۲ ۱۵۶ ۱۶۰ ۴۷۲
۶ گروهبان ۱ ۱۶۴ ۱۶۸ ۱۷۲ ۱۷۶ ۱۸۰ ۱۸۴ ۱۸۸ ۱۹۲
۷ استوار دوم ۱۹۶ ۲۰۰ ۲۰۴ ۲۰۸ ۲۱۲ ۲۱۶ ۲۲۰ ۲۲۴
۸ استوار یکم ۲۲۸ ۲۳۲ ۲۳۶ ۲۴۰ ۲۴۴ ۲۴۸ ۲۵۲ ۲۵۶ ۲۶۰ ۲۶۴
۹ افسریار ۲۶۰ ۲۶۴ ۲۶۸ ۲۷۲
۱۰ ستوانیار ۳ ۳۰۰ ۳۰۴ ۳۰۸ ۳۱۲ ۳۱۶ ۳۲۰ ۳۲۴ ۳۲۸ ۳۳۲ ۳۳۶
۱۱ ستوانیار ۲ ۲۶۰ ۲۶۴ ۲۶۸ ۲۷۲ ۲۷۶ ۲۸۰ ۲۸۴ ۲۸۸ ۲۹۲ ۲۹۶
۱۲ ستوانیار ۱ ۳۴۰ ۳۴۴


جدول ۴- حقوق درجه داران و افراد شهربانی کشور:

ردیف درجه قدمت خدمت در هر درجه
۱ ۲ ۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹ ۱۰ ۱۱ ۱۲
۱ پاسبان ۳ ۱۰۰ ۱۰۳ ۱۰۶ ۱۰۹
۲ پاسبان دوم ۱۱۲ ۱۱۵ ۱۱۸ ۱۲۱
۳ پاسبان یکم ۱۲۴ ۱۲۷ ۱۳۰ ۱۳۳ ۱۳۶ ۱۳۹
۴ سرپاسبان۳ ۱۴۲ ۱۴۵ ۱۴۸ ۱۵۱ ۱۵۴ ۱۵۷
۵ سرپاسبان۲ ۱۶۰ ۱۶۳ ۱۶۶ ۱۶۹ ۱۷۲ ۱۷۵
۶ سرپاسبان۱ ۱۷۸ ۱۸۱ ۱۸۴ ۱۸۷ ۱۹۰ ۱۹۳ ۱۹۶ ۱۹۹
۷ استوار دوم ۲۰۲ ۲۰۷ ۲۱۲ ۲۱۷ ۲۲۲ ۲۲۷
۸ استوار یکم ۲۳۲ ۲۳۷ ۲۴۲ ۲۴۷ ۲۵۲ ۲۵۷ ۲۶۲ ۲۶۷ ۲۷۲ ۲۷۷

ماده ۲- ضریب جداول حقوق موضوع ماده ۱ این قانون ۷۲ ریال تعیین می‌شود، وزارت جنگ مکلف است در مواردی که به علت افزایش هزینه زندگی یا عوامل دیگر تغییر ضریب مذکور را لازم بداند تغییر ضریب را برای تصویب مجلسین پیشنهاد نماید.

ماده ۳- تفاوت حقوق ناشی از اجرای این قانون مشمول مقررات بند ج ماده ۸۱ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و تبصره ۷۰ قانون بودجه سال ۱۳۴۲ کل کشور نخواهد بود.

ماده ۴- دانش آموزان دبیرستان‌های نظام و آموزشگاههای درجه داری و پاسبانی و دانشجویان آموزشگاهها و افسران بشرح زیر حقوق دریافت خواهند داشت.

الف - دانش آموزان سالهای ۳ و ۴و۵و۶ دبیرستانهای نظام به ترتیب ۱۵۰۰- ۲۰۰۰-۲۲۵۰-۲۵۰۰ ریال.

ب - دانش آموزان آموزشگاههای درجه داری در صورتیکه با گواهینامه پایان دوره ابتدائی پذیرفته شده باشند ماهانه ۱۵۰۰ ریال و در صورتیکه با گواهینامه سیکل اول متوسطه و یا پایان دوره راهنمائی وارد آموزشگاه شده باشند ماهیانه ۲۰۰۰ ریال.

ج- دانشجویان آموزشگاه افسری ۲۵۰۰ ریال.

د- دانشجویان دانشکده افسری در سالهای اول، دوم و سوم به ترتیب ۵۰۰۰-۵۶۲۵ و ۶۲۵۰ ریال.

  • تبصره - نیروهای مسلح شاهنشاهی مجازند مبالغ مذکور در بند الف این ماده را به آن عده از دانش آموزان سایر دبیرستانهای کشور نیز که به منظور خدمت در نیروهای مسلح شاهنشاهی انتخاب می‌شوند با اخذ تعهد لازم به عنوان کمک هزینه تحصیلی پرداخت نمایند.

ماده ۵- علاوه بر حقوق مقرر در این قانون به افسران همافران - درجه داران و افراد کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی در هر طبقه با توجه به تخصص، مسئولیت و شرایط، اهمیت و دشواری کار مبلغی ماهانه به عنوان فوق العاده شغل پرداخت خواهد شد که در هر حال مبلغ آن در هر درجه نباید از نصف حداکثر حقوق همان درجه تجاوز نماید.

  • تبصره - نحوه اجرای این ماده به موجب آئین نامه‌ای خواهد بود که به تصویب وزارت جنگ می‌رسد و تا زمانی که آئین نامه اجرائی این ماه به تصویب نرسیده فوق العاده شغل مشمولین این قانون برابر جدول زیر قابل پرداخت می‌باشد:
ردیف درجه فوق العاده شغل
۱ افراد ۳۰۰ ریال
۲ گروهبان سوم - دوم -یکم ۵۰۰ ریال
۳ استواران و افسریار ۷۵۰ ریال
۴ ستوان یاران ۱۰۰۰ ریال
۵ همافر سوم و دوم ۱۷۵۰ ریال
۶ سر همافر یکم و سرهمافرسوم ۲۰۰۰ ریال
۷ سرهمافر ۲ و سر همافر۱ ۲۵۰۰ ریال
۸ ستوان سوم ۲۷۵۰ ریال
۹ ستوان دوم و یکم ۳۰۰۰ ریال
۱۰ سروان ۳۲۵۰ ریال
۱۱ سرگرد ۳۵۰۰ ریال
۱۲ سرهنگ دوم و سرهنگ ۳۷۵۰ ریال
۱۳ سرتیپ وسرلشگر ۶۰۰۰ ریال
۱۴ سپهبد ۸۰۰۰ ریال
۱۵ ارتشبد ۹۰۰۰ ریال

ماده ۶- از تاریخ اجرای این قانون آن قسمت از مقررات قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و سایر قوانین که مربوط به تعیین و پرداخت حقوق درجه حقوق سنواتی. حق لیسانسه کمک هزینه افسران غیر لیسانسه. هزینه زیست گماشته. حقوق ارشد گماشته امراء. مدد معاش اولاد. جیره نقدی و کمک هزینه درجه داران و افراد و کمک کرایه مسکن می‌باشد ملغی می‌گردد.

ماده ۷- مزایائی که بر اساس حقوق مبناء. حقوق درجه و یا مجموعی از حقوق و مزایا تعیین شده و همچنین سایر مزایا که مبلغ آن بطور ثابت تعیین گردیده تابع مأخذ و مقررات مورد عمل در اسفند ماه ۱۳۵۲ می‌باشد.

وزارت جنگ مکلف است به منظور تعیین حدود ثابت این مزایا در آئین نامه مربوط اصلاح لازم به عمل آورد. مشروط بر اینکه میزان آن در هیچ مورد از مزایای قابل پرداخت اسفند ماه ۱۳۵۲ تجاوز ننماید.

ماده ۸- فوق العاده‌های بدی آب و هوا - محرومیت از تسهیلات زندگی و فوق العاده محل خدمت مشمولین این قانون حداکثر تا میزان مندرج در مقررات استخدامی کشوری تعیین و پرداخت خواهد شد، آئین نامه اجرائی این ماده از طرف وزارت جنگ و وزارت دارائی تهیه و به موقع اجراء گذارده می‌شود و تا زمانیکه آئین نامه اجرائی به تصویب نرسیده مقررات فعلی کما کان قابل اجرا خواهد بود.

ماده ۹- حقوق ماهانه افسران و درجه داران وظیفه در تمام طول خدمت وظیفه عمومی به میزان حقوق سال اول افسران و درجه داران همدرجه آنان در کادر ثابت خواهد بود.

ماده ۱۰- در صورتی که مبلغ حقوق و مزایای مشمولین این قانون در وضع جدید از مبلغ حقوق و مزایائی که طبق مقررات قبلی به آنان تعلق می گرفته و برابر مفاد این قانون ملغی گردیده کمتر شود تفاوت این دو مبلغ را به عنوان تفاوت تطبیق حقوق و مزایا در حال مجموع حقوق و مزایای مشمولین این قانون برابر مقررات جدید نباید از مجموع مبلغ حقوق و مزایای قابل پرداخت برابر مصوبات قبلی کمتر باشد.

  • تبصره - آن عده از افسران جزء شاغل که دارای حداقل دهسال خدمت درجه داری یا افرادی و یا هر دو باشند علاوه بر حقوق مقرر در این قانون ماهانه مبلغ یکهزار و پانصد ریال کمک هزینه دریافت می‌نمایند، مقررات این تبصره در مورد آن عده از درجه دارانی که در تاریخ تصویب این قانون به تحصیل در آموزشگاه افسری اشتغال دارند از تاریخ نیل به درجه افسری قابل اجراء می‌باشد.

ماده ۱۱- پرداخت پاداش سالیانه از محل اعتبارات پرسنلی به مشمولین این قانون فقط تا میزان دو برابر حقوق و مزایای درجه مجزا خواهد بود.

  • تبصره- این پاداش در سال ۱۳۵۲ تا میزان یکماه حقوق و مزایا قابل پرداخت است.

ماده ۱۲- از تاریخ اجرای این قانون کارمندان غیر نظامی رسمی و پیمانی نیروهای مسلح شاهنشاهی از لحاظ امور استخدامی تابع مقررات قانون استخدام کشوری خواهند بود و برای محاسبه حقوق آنان در گروه و پایه مربوطه ضریب جدول حقوق مستخدمین کشوری بعلاوه ده درصد همان ضریب ملاک عمل می‌باشد..

ماده ۱۳- کارمندان مذکور مادام که در نیروهای مسلح شاهنشاهی خدمت می‌نمایند از لحاظ مقررات کیفری و انضباطی تابع قوانین و مقررات کیفری و انضباطی ارتش شاهنشاهی خواهند بود.

ماده ۱۴- مقررات این قانون با رعایت ماده ۱۰۸ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی شامل بازنشستگان و معلولین مستمری بگیران همدرجه آنان که قدمت خدمتشان مساوی است نیز خواهد شد و از تاریخ اجرای این قانون آن قسمت از قوانین و مقررات مربوط که با این قانون مغایرت داشته باشد لغو می‌شود.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری - پیرزاده.

گزارش از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون نظام در جلسه چهارشنیه ۱۳۵۲/۱۲/۲۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه راجع به حقوق و مزایای پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام - روح اله جعفری.

گزارش از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه چهارشنبه ۲۲ اسفند ماه ۱۳۵۲حضور آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی و تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه راجع به حقوق مزایای پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی - امان الله ریگی

رئیس - کلیات لایحه مطرح است. آقای مجید موسوی بفرمائید.

مجید موسوی (رئیس کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری)- در متن چاپی در ماده ۴ بند بدانش آموزان آموزشگاهها ی دنبال آن کلمه پاسبانی در چاپ از قلم افتاده است از مقام محترم ریاست استدعا می‌کنم امر بفرمایند اصلاح بشود در بند ب باید نوشته بشود دانش آموزان آموزشگاههای پاسبانی درجه داری.

مورد دیگر در سطر آخر تبصره ماده ۱۰ که نوشته شده است در تاریخ تصویب این قانون به تحصیل از این جمله عبارت در دانشکده‌های افسری و یاافتاده است باید باشد در دانشکده‌های افسری و یا در آموزشگاههای افسری ... الی آخر.

همچنین در آخر ماده ۱۴ بعد از جمله و از تاریخ اجرای این قانون آن قسمت از قوانین و مقررات مربوط حقوق و مزایا عبارت نیروهای مسلح شاهنشاهی از قلم افتاده است باید اضافه بشود :آن قسمت از قوانین و مقررات مربوط به حقوق و مزایای نیروهای مسلح شاهنشاهی ... الی آخر

این سه موردی بود که خواستم اجازه فرمائید اصلاح شود.

رئیس - نظر دیگری در کلیات لایحه نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور مواد رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- از اول فروردین ماه ۱۳۵۳ حقوق ماهیانه افسران، همافران، درجه داران و افراد کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی و همردیفان آنان به شرح جدول زیر تعیین و پرداخت می‌گردد


جدول۱ - حقوق افسران:

ردیف درجه قدمت خدمت در هر درجه
۱ ۲ ۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹ ۱۰ ۱۱ ۱۲
۱ ستوان سوم ۱۶۰ ۱۶۸ ۱۷۶ ۱۸۴ ۱۹۲ ۲۰۰
۲ ستوان۲ ۲۰۵ ۲۱۳ ۲۲۱ ۲۲۹ ۲۳۷ ۲۴۵
۳ ستوان یکم ۲۵۰ ۲۵۸ ۲۶۶ ۲۷۴ ۲۸۲ ۲۹۰ ۲۹۸ ۳۰۶
۴ سروان ۳۱۰ ۳۱۸ ۳۲۶ ۳۳۴ ۳۴۲ ۳۵۰ ۳۵۸ ۳۶۶ ۳۷۴ ۳۸۲ ۳۹۰ ۳۹۸
۵ سرگرد ۴۰۰ ۴۰۸ ۴۱۶ ۴۲۴ ۴۳۲ ۴۴۰ ۴۴۸ ۴۵۶ ۴۶۴ ۴۷۲
۶ سرهنگ ۲ ۴۷۵ ۴۸۳ ۴۹۱ ۴۹۹ ۵۰۷ ۵۱۵ ۵۲۳ ۵۳۱
۷ سرهنگ ۵۳۵ ۵۴۳ ۵۵۱ ۵۵۹ ۵۶۷ ۵۷۵ ۵۸۳ ۵۹۱ ۵۹۹
۸ سرتیپ ۶۵۰ ۶۵۸ ۶۶۶ ۶۷۴
۹ سرلشگر ۷۵۰ ۷۵۸ ۷۶۶ ۷۷۴
۱۰ سپهبد ۸۵۰ ۸۵۸ ۸۶۶ ۸۷۴
۱۱ ارتشبد ۹۵۰ ۹۵۸ ۹۶۶ ۹۷۴

جدول ۲- حقوق همافران:

ردیف درجه قدمت خدمت در هر درجه
۱ ۲ ۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹ ۱۰ ۱۱ ۱۲
۱ همافر ۳ ۱۶۰ ۱۶۶ ۱۷۲ ۱۷۸ ۱۸۴ ۱۹۰
۲ همافر ۱۹۶ ۲۰۲ ۲۰۸ ۲۱۴ ۲۲۰ ۲۲۶
۳ همافر۱ ۲۳۲ ۲۳۸ ۲۴۴ ۲۵۰ ۲۵۶ ۲۶۲ ۲۶۸ ۲۷۴
۴ سرهمافر ۳ ۲۸۰ ۲۸۶ ۲۹۲ ۲۹۸ ۳۰۴ ۳۱۰ ۳۱۶ ۳۲۲ ۳۲۸ ۳۳۴
۵ سرهمافر ۲ ۳۴۰ ۳۴۶ ۳۵۲ ۳۵۸ ۳۶۴ ۳۷۰ ۳۷۶ ۳۸۲ ۳۸۸ ۳۹۴ ۴۰۰ ۴۰۶
۶ سرهمافر۱ ۴۱۲ ۴۱۸ ۴۲۴ ۴۳۰

جدول۳ - حقوق درجه داران وافراد شاهنشاهی و ژاندارمری کشور:

ردیف درجه قدمت خدمت در هر درجه
۱ ۲ ۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹ ۱۰ ۱۱ ۱۲
۱ سرباز داوطلب ۱۰۰ ۱۰۲
۲ سرباز یکم ۱۰۴ ۱۰۶
۳ سرجوخه ۱۰۸ ۱۱۲
۴ گروهبان۳ ۱۱۶ ۱۲۰ ۱۲۴ ۱۲۸ ۱۳۲ ۱۳۶ ۳۸۲ ۳۹۰ ۳۹۸
۵ گروهبان ۲ ۱۴۰ ۱۴۴ ۱۴۸ ۱۵۲ ۱۵۶ ۱۶۰ ۴۷۲
۶ گروهبان ۱ ۱۶۴ ۱۶۸ ۱۷۲ ۱۷۶ ۱۸۰ ۱۸۴ ۱۸۸ ۱۹۲
۷ استوار دوم ۱۹۶ ۲۰۰ ۲۰۴ ۲۰۸ ۲۱۲ ۲۱۶ ۲۲۰ ۲۲۴
۸ استوار یکم ۲۲۸ ۲۳۲ ۲۳۶ ۲۴۰ ۲۴۴ ۲۴۸ ۲۵۲ ۲۵۶ ۲۶۰ ۲۶۴
۹ افسریار ۲۶۰ ۲۶۴ ۲۶۸ ۲۷۲
۱۰ ستوانیار ۳ ۳۰۰ ۳۰۴ ۳۰۸ ۳۱۲ ۳۱۶ ۳۲۰ ۳۲۴ ۳۲۸ ۳۳۲ ۳۳۶
۱۱ ستوانیار ۲ ۲۶۰ ۲۶۴ ۲۶۸ ۲۷۲ ۲۷۶ ۲۸۰ ۲۸۴ ۲۸۸ ۲۹۲ ۲۹۶
۱۲ ستوانیار ۱ ۳۴۰ ۳۴۴


جدول ۴- حقوق درجه داران و افراد شهربانی کشور:

ردیف درجه قدمت خدمت در هر درجه
۱ ۲ ۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹ ۱۰ ۱۱ ۱۲
۱ پاسبان ۳ ۱۰۰ ۱۰۳ ۱۰۶ ۱۰۹
۲ پاسبان دوم ۱۱۲ ۱۱۵ ۱۱۸ ۱۲۱
۳ پاسبان یکم ۱۲۴ ۱۲۷ ۱۳۰ ۱۳۳ ۱۳۶ ۱۳۹
۴ سرپاسبان۳ ۱۴۲ ۱۴۵ ۱۴۸ ۱۵۱ ۱۵۴ ۱۵۷
۵ سرپاسبان۲ ۱۶۰ ۱۶۳ ۱۶۶ ۱۶۹ ۱۷۲ ۱۷۵
۶ سرپاسبان۱ ۱۷۸ ۱۸۱ ۱۸۴ ۱۸۷ ۱۹۰ ۱۹۳ ۱۹۶ ۱۹۹
۷ استوار دوم ۲۰۲ ۲۰۷ ۲۱۲ ۲۱۷ ۲۲۲ ۲۲۷
۸ استوار یکم ۲۳۲ ۲۳۷ ۲۴۲ ۲۴۷ ۲۵۲ ۲۵۷ ۲۶۲ ۲۶۷ ۲۷۲ ۲۷۷

رئیس - در ماده اول نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده اول خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده دوم قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- ضریب جداول حقوق موضوع ماده ۱ این قانون ۷۲ ریال تعیین می‌شود، وزارت جنگ مکلف است در مواردی که به علت افزایش هزینه زندگی یا عوامل دیگر تغییر ضریب مذکور را لازم بداند تغییر ضریب را برای تصویب مجلسین پشنهاد نماید.

رئیس - در ماده دوم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده دوم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳ قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- تفاوت حقوق ناشی از اجرای این قانون مشمول مقررات بند ج ماده ۸۱ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و تبصره ۷۰ قانون بودجه سال ۱۳۴۲ کل کشور نخواهد بود.

رئیس - در ماده سوم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده سوم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴ قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- دانش آموزان دبیرستان‌های نظام و آموزشگاههای درجه داری و پاسبانی و دانشجویان آموزشگاهها و افسران بشرح زیر حقوق دریافت خواهند داشت.

الف - دانش آموزان سالهای ۳ و ۴و۵و۶ دبیرستانهای نظام به ترتیب ۱۵۰۰- ۲۰۰۰-۲۲۵۰-۲۵۰۰ ریال.

ب - دانش آموزان آموزشگاههای درجه داری در صورتیکه با گواهینامه پایان دوره ابتدائی پذیرفته شده باشند ماهانه ۱۵۰۰ ریال و در صورتیکه با گواهینامه سیکل اول متوسطه و یا پایان دوره راهنمائی وارد آموزشگاه شده باشند ماهیانه ۲۰۰۰ ریال.

ج- دانشجویان آموزشگاه افسری ۲۵۰۰ ریال.

د- دانشجویان دانشکده افسری در سالهای اول، دوم و سوم به ترتیب ۵۰۰۰-۵۶۲۵ و ۶۲۵۰ ریال.

  • تبصره - نیروهای مسلح شاهنشاهی مجازند مبالغ مذکور در بند الف این ماده را به آن عده از دانش آموزان سایر دبیرستانهای کشور نیز که به منظور خدمت در نیروهای مسلح شاهنشاهی انتخاب می‌شوند با اخذ تعهد لازم به عنوان کمک هزینه تحصیلی پرداخت نمایند.

رئیس - در ماده چهارم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده چهارم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵ قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵- علاوه بر حقوق مقرر در این قانون به افسران همافران - درجه داران و افراد کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی در هر طبقه با توجه به تخصص، مسئولیت و شرایط، اهمیت و دشواری کار مبلغی ماهانه به عنوان فوق العاده شغل پرداخت خواهد شد که در هر حال مبلغ آن در هر درجه نباید از نصف حداکثر حقوق همان درجه تجاوز نماید.

  • تبصره - نحوه اجرای این ماده به موجب آئین نامه‌ای خواهد بود که به تصویب وزارت جنگ می‌رسد و تا زمانی که آئین نامه اجرائی این ماه به تصویب نرسیده فوق العاده شغل مشمولین این قانون برابر جدول زیر قابل پرداخت می‌باشد:


ردیف درجه فوق العاده شغل
۱ افراد ۳۰۰ ریال
۲ گروهبان سوم - دوم -یکم ۵۰۰ ریال
۳ استواران و افسریار ۷۵۰ ریال
۴ ستوان یاران ۱۰۰۰ ریال
۵ همافر سوم و دوم ۱۷۵۰ ریال
۶ سر همافر یکم و سرهمافرسوم ۲۰۰۰ ریال
۷ سرهمافر ۲ و سر همافر۱ ۲۵۰۰ ریال
۸ ستوان سوم ۲۷۵۰ ریال
۹ ستوان دوم و یکم ۳۰۰۰ ریال
۱۰ سروان ۳۲۵۰ ریال
۱۱ سرگرد ۳۵۰۰ ریال
۱۲ سرهنگ دوم و سرهنگ ۳۷۵۰ ریال
۱۳ سرتیپ وسرلشگر ۶۰۰۰ ریال
۱۴ سپهبد ۸۰۰۰ ریال
۱۵ ارتشبد ۹۰۰۰ ریال

رئیس - در ماده پنجم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده پنجم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶ قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶- از تاریخ اجرای این قانون آن قسمت از مقررات قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و سایر قوانین که مربوط به تعیین و پرداخت حقوق درجه حقوق سنواتی. حق لیسانسه کمک هزینه افسران غیر لیسانسه. هزینه زیست گماشته. حقوق ارشد گماشته امراء. مدد معاش اولاد. جیره نقدی و کمک هزینه درجه داران و افراد و کمک کرایه مسکن می‌باشد ملغی می‌گردد

رئیس - در ماده ششم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ششم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۷ قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷- مزایائی که بر اساس حقوق مبناء. حقوق درجه و یا مجموعی از حقوق و مزایا تعیین شده و همچنین سایر مزایا که مبلغ آن بطور ثابت تعیین گردیده تابع مأخذ و مقررات مورد عمل در اسفند ماه ۱۳۵۲ می‌باشد. وزارت جنگ مکلف است به منظور تعیین حدود ثابت این مزایا در آئین نامه مربوط اصلاح لازم به عمل آورد. مشروط بر اینکه میزان آن در هیچ مورد از مزایای قابل پرداخت اسفند ماه ۱۳۵۲ تجاوز ننماید.

رئیس - در ماده هفتم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده هفتم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۸ قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸- فوق العاده‌های بدی آب و هوا - محرومیت از تسهیلات زندگی و فوق العاده محل خدمت مشمولین این قانون حداکثر تا میزان مندرج در مقررات استخدامی کشوری تعیین و پرداخت خواهد شد، آئین نامه اجرائی این ماده از طرف وزارت جنگ و وزارت دارائی تهیه و به موقع اجراء گذارده می‌شود و تا زمانیکه آئین نامه اجرائی به تصویب نرسیده مقررات فعلی کما کان قابل اجرا خواهد بود.

رئیس - در ماده هشتم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۸ خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹- حقوق ماهانه افسران و درجه داران وظیفه در تمام طول خدمت وظیفه عمومی به میزان حقوق سال اول افسران و درجه داران همدرجه آنان در کادر ثابت خواهد بود.

رئیس - در ماده نهم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده نهم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰- در صورتی که مبلغ حقوق و مزایای مشمولین این قانون در وضع جدید از مبلغ حقوق و مزایائی که طبق مقررات قبلی به آنان تعلق می گرفته و برابر مفاد این قانون ملغی گردیده کمتر شود تفاوت این دو مبلغ را به عنوان تفاوت تطبیق حقوق و مزایا در حال مجموع حقوق و مزایای مشمولین این قانون برابر مقررات جدید نباید از مجموع مبلغ حقوق و مزایای قابل پرداخت برابر مصوبات قبلی کمتر باشد.

  • تبصره - آن عده از افسران جزء شاغل که دارای حداقل دهسال خدمت درجه داری یا افرادی و یا هر دو باشند علاوه بر حقوق مقرر در این قانون ماهانه مبلغ یکهزار و پانصد ریال کمک هزینه دریافت می‌نمایند، مقررات این تبصره در مورد آن عده از درجه دارانی که در تاریخ تصویب این قانون به تحصیل در آموزشگاه افسری اشتغال دارند از تاریخ نیل به درجه افسری قابل اجراء می‌باشد.

رئیس - در ماده دهم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده دهم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۱- پرداخت پاداش سالیانه از محل اعتبارات پرسنلی به مشمولین این قانون فقط تا میزان دو برابر حقوق و مزایای درجه مجزا خواهد بود.

  • تبصره- این پاداش در سال ۱۳۵۲ تا میزان یکماه حقوق و مزایا قابل پرداخت است.

رئیس - در ماده یازدهم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده یازدهم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۲ قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۲- از تاریخ اجرای این قانون کارمندان غیر نظامی رسمی و پیمانی نیروهای مسلح شاهنشاهی از لحاظ امور استخدامی تابع مقررات قانون استخدام کشوری خواهند بود و برای محاسبه حقوق آنان در گروه و پایه مربوط ضریب جدول حقوق مستخدمین کشوری به علاوه ده درصد همان ضریب ملاک عمل می‌باشد..

رئیس - در ماده دوازدهم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده دوازدهم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۳ قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۳- کارمندان مذکور مادام که در نیروهای مسلح شاهنشاهی خدمت می‌نمایند از لحاظ مقررات کیفری و انضباطی تابع قوانین و مقررات کیفری و انضباطی ارتش شاهنشاهی خواهند بود.

رئیس - در ماده سیزدهم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده سیزدهم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۴ قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۴- مقررات این قانون با رعایت ماده ۱۰۸ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی شامل بازنشستگان و معلولین مستمری بگیران همدرجه آنان که قدمت خدمتشان مساوی است نیز خواهد شد و از تاریخ اجرای این قانون آن قسمت از قوانین و مقررات مربوط که با این قانون مغایرت داشته باشد لغو می‌شود

رئیس - در ماده چهاردهم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ماده چهاردهم رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات آخر لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مجموع مواد و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری راجع به مجازات اخلالگران در صنایع و ارسال به مجلس سنا

۱۶- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری راجع به مجازات اخلالگران در صنایع و ارسال به مجلس سنا

رئیس - گزارش کمیسیونها راجع به مجازات اخلالگران در صنایع مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۱۳۵۲/۱۲/۲۱ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری اصلاحات مجلس سنا در مورد لایحه شماره ۶۷۳۶۲ مورخ ۱۳۵۲/۹/۱۳ دولت راجع به مجازات اخلالگران در صنایع را که قبلاً به تصویب مجلس شورای ملی رسیده و مجلس سنا اصلاحاتی در آن به عمل آورده است مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحات مزبور موافقت کرد.

اینک گزارش آنرا تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

قانون مجازات اخلالگران در صنایع

ماده ۱- هر کس عمداً و به قصد سوء هر یک از واحدهای عمده شرکت ملی ذوب آهن ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت ملی صنایع گاز ایران و شرکت سهامی ماشین سازی اراک و شرکت سهامی ماشین سازی تبریز و شرکت سهامی آلومینیم ایران و شرکت سهامی معادن مس سرچشمه کرمان و شرکت ملی صنایع فولاد ایران و شرکت هواپیمائی ملی ایران و شرکت صنایع هلیکوپتر ایران یا شرکتهای فرعی یا واحدهای تابع آنها از قبیل کارخانه‌ها یا کوره‌ها یا معادن یا ماشینها یا مراکز تولید نیرو یا خطوط لوله یا ابنیه یا ادارات یا انبارها همچنین فرودگاهها یا ایستگاههای هوائی و با تأسیسات فنی هواپیمائی کشوری را آتش بزند یا بهر وسیله دیگر متهم نماید یا به قصد حرق و تخریب، مواد منفجره در هر قسمت از ابنیه یا معابر یا دستگاهها یا تأسیسات آن بگذارد به حبس جنائی درجه یک از پنج تا پانزده سال محکوم خواهد شد.

در صورتیکه هر یک از جرائم مذکور منتهی به قتل نفس شود مرتکب به اعدام محکوم می‌گردد.

ماده ۲- هر کس عمداً و به قصد اخلال یا خرابکاری در صنایع مذکور در ماده ۱ عملی کند که منجر به سوختن یا انهدام تمام یا قسمتی از هر یک از وسائط نقلیه یا وسائل ارتباطات و مخابرات یا وسائل بندری متعلق به شرکتهای مذکور در این قانون شود به حبس جنائی درجه یک از سه تا ده سال محکوم خواهد شد.

ماده ۳- هر کس عمداً و به قصد اخلال یا خرابکاری عملی کند که موجب تعطیل و از کار افتادن تمام یا قسمتی از واحدها و تأسیسات مذکور در ماده یک شود بدون اینکه منتهی به انهدام تمام یا قسمتی از آنها گردد به حبس جنائی درجه دو از دو تا پنجسال محکوم خواهد شد.

ماده ۴- هر گاه یکی از جرائم مذکور در مواد فوق بر اثر تبانی و مواضعه بین دو نفر یا بیشتر واقع شده باشد هر یک از مرتکبین به حداکثر مجازات آن جرم محکوم خواهد شد.

در صورتیکه برای ارتکاب این جرائم دسته با جمعیتی از دو نفر یا بیشتر تشکیل شده، ولی هیچیک از جرائم فوق واقع نشده باشد هر یک از محرکین و سر دسته‌های جمعیت برای همین عمل به شش ماه تا دو سال و هر یک از سایر اعضاء به سه ماه تا یکسال جنحه‌ای محکوم خواهد شد.

هریک از محرکین و سردسته‌ها و اعضاء این قبیل دسته‌ها که قبل از وقوع جرم جریان توطئه را به مقامات مربوط اطلاع دهد از تعقیب معاف می‌شود.

ماده ۵- هر گاه کارکنان واحدی مذکور در ماده ۱ مرتکب بزه‌های مندرج در این قانون شوند به حداکثر مجازات مقرر محکوم خواهد شد.

ماده ۶- رسیدگی به بزه‌های مذکور در این قانون در صلاحیت دادگاههای نظامی خواهد بود.

ماده ۷- شرکتهای موضوع این قانون می‌توانند با تصویب هیئت وزیران برای حفاظت تأسیسات و اموال و اسناد متعلق به خود به تشکیل گارد اقدام کنند و مأموران گارد در اجرای مقررات این قانون موقع نگهبانی دارای وظائف و اختیارات و مسئولیتهای ضابطین نظامی خواهند بود و طبق مقررات مربوط و آئین نامه‌ای که وسیله وزارت اقتصاد و وزارت دارائی و وزارت جنگ تهیه و تصویب کمیسیونهای نظام دادگستری مجلسین می‌رسد حق به کار بردن اسلحه خواهد داشت.

  • تبصره ۱- مقررات استخدامی و آموزشی و نحوه انجام وظیفه مأموران گارد منحصراً طبق آئین نامه‌ای خواهد بود که توسط شرکتهای موضوع این قانون تهیه می‌شود و حسب مورد به پیشنهاد وزارت اقتصاد و وزارت دارائی به تصویب هیئت وزیران می‌رسد.
  • تبصره ۲- شرکتهای موضوع این قانون موظفند مأموران گارد را در برابر حوادث ناشی از انجام وظیفه همچنین مسئولیت مدنی آنها را در قبال اشخاص ثالث که ناشی از انجام وظیفه باشد نزد شرکت سهامی بیمه ایران بیمه نمایند.
  • تبصره ۳- مأموران گارد از لحاظ مقررات انضباطی و کیفری مشمول قوانین و آئین نامه‌های نیروهای مسلح شاهنشاهی خواهند بود.

مخبر کمیسیون دادگستری - دکتر سید محمد رضا تنکابنی.

گزارش از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۳۵۲/۱۲/۲۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه مجازات اخلالگران در صنایع را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دادگستری را در این مورد عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام - روح الله جعفری.

رئیس - نسبت به گزارش کمیسیونهای پیشنهادی رسیده است که قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

چون شرکت ملی نفت ایران و شرکتهای تابع از قبیل شرکت ملی صنایع پتروشیمی - شرکت صنایع گاز ایران - شرکت کارخانجات لوله سازی اهواز تابع قانون اخلالگران صنعت نفت مصوب سال ۱۳۳۶ می‌باشند.

بنابراین پیشنهاد می‌نماید که نام شرکت صنایع پتروشیمی و شرکت صنایع گاز ایران از ماده یک این لایحه حذف شود.

رئیس فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین در مجلس شورای ملی - مصطفی الموتی.

رئیس - نسبت به این پیشنهاد نظری نیست ؟(اظهاری نشد)(به این پیشنهاد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد به گزارش کمیسیونها با اصلاحی که بعمل آمد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجدد به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به اجازه انتقال پنجاه درصد مشاع از باقیمانده حقوق و تعهدات شرکت نفت کنتینانتال ایران به شرکت ایران سیتیزسرویس پترولیوم بر اساس قرارداد الحاقی ضمیمه و ارسال به مجلس شورای سنا

۱۷- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به اجازه انتقال پنجاه درصد مشاع از باقیمانده حقوق و تعهدات شرکت نفت کنتینانتال ایران به شرکت ایران سیتیزسرویس پترولیوم بر اساس قرارداد الحاقی ضمیمه و ارسال به مجلس شورای سنا.

رئیس - گزارش کمیسیونها راجع به اجازه انتقال پنجاه درصد مشاع از باقیمانده حقوق و تعهدات شرکت نفت کنتینانتال ایران به شرکت سیتیز سرویس پترولیوم بر اساس قرارداد الحاقی ضمیمه مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه روز چهارشنبه ۱۳۵۲/۱۲/۲۲ با حضور آقای دکتر محمود کاشفی معاون وزارت دارائی لایحه شماره ۷۲۸۸۰ مورخ ۱۳۵۲/۱۱/۲۹ راجع به اجازه انتقال پنجاه درصد مشاع از باقیمانده حقوق و تعهدات شرکت نفت کنتینانتال ایران به شرکت ایران سیتیز سرویس پترولیوم بر اساس قرارداد الحاقی ضمیمه را که شور اول آن به شماره ۱۰۷۴ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه شور اول را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اجازه انتقال پنجاه درصد مشاع از باقیمانده حقوق و تعهدات شرکت نفت کنتینانتال ایران به شر کت ایران سیتیز سرویس پترولیوم بر اساس قرارداد الحاقی ضمیمه

ماده واحده - شرکت نفت کنتینانتال ایران مجاز است پنجاه درصد مشاع از باقیمانده حقوق و تعهدات خود در قرارداد پیمانکاری اکتشاف و تولید منعقد بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت کنتینانتال را بر اساس قرارداد الحاقی ضمیمه به شرکت ایران سیتیز سرویس پترولیوم از تاریخ وقوع انتقال نسبت به انجام کلیه تعهدات پیمانکار کل و تأدیه کامل مالیاتها و حقوق و عوارض و هر گونه پرداخت دیگری که به موجب قرارداد سال ۱۳۴۸ مقرر است منفرداً و متضامناً مسئول خواهند بود.

مخبر کمیسیون دارائی - امان الله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز پنج شنبه ۱۳۵۲/۱۲/۲۳ با حضور آقای احمد اقبال معاون وزارت امور خارجه و آقای دکتر محمود کاشفی معاون وزارت دارائی لایحه اجازه انتقال پنجاه درصد مشاع از باقیمانده حقوق و تعهدات شرکت نفت کنتینانتال ایران به شرکت ایران سیتیز سرویس پترولیوم بر اساس قرارداد الحاقی ضمیمه را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آنرا در تأیید گزارش کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه - دکتر یحیی شمس.

رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشیآقای مهندس صائبی اعلام شد و در محل اخذ رأی بعمل آمد).

آقایان سجادی - دکتر غنی - کوروس - خانم جهانبانی - دکتر ضیائی - مرندی -مهندس فروهر - دکتر عدل - دکتر یزدان پناه - دکتر سعید - دکتر الموتی - دکتر دادفر - مهندس علی برومند - دکتر نجیمی - کاظم مسعودی - خانم نیره سعیدی - ناصرزاده - دکتر فروزین اردلان- مجید موسوی - مافی - دکتر پر تو اعظم - دکتر کفائی - دکتر رشتی - محمد ولی قراچورلو - مجد - متین- کیوان - عباس میرزائی - دکتر بیت منصور - پزشکی - مهندس معینی زند - رضوی-اخلاقی - توسلی - محسنی مهر - دکتر امامی خوئی - ایمان زهرائی - بختیاری پور - دکرت صفائی - صدیقیانی زاده - شمس-دکتر گاگیک هوا کیمیان - دکتر معظمی - دکتر اعتمادی - فهیمی - دکتر مدنی - شهرستانی - دکتر حبیب اللهی - تیمسار همایونی - دکتر کیان - کاسمی - دکتر علومی - مهندس فیروز عدل - مصطفوی- حیدر قلی برومند - مهندس احتشام شهیدی - حق شناس -خانلرقراچورلو - شاخوئی - کلانتر هرمزی - اسدی لنگرودی - مهندس زاهدی - خانم آصف زاده - احمد - اولیاء شیرازی - دکتر حاتم - دکتر پناهی - پسیان- پروین - دکتر بیگلری - دکتر بهزادی - محدث زاده - اولیاء - بدر صالحیان - خانم پیر نیا - مهندس پروشانی - جهانشاهی- جندقی - مهاجرانی - عظیمی - خانم ابتهاج سمیعی - دکتر موثقی - شیخ الاسلامی - فیاض - دکتر امین - دکتر صالحی - معیری - صائبی-بوداغ زاده - پوربردباری - بدرخانی - خانم امیر ابراهیمی - اوحدی - خانم اقبال - اسلامی نیا - دکتر پیر - دکتر پیمان - دکتر تنکابنی - دکتر توانا - مهندس جلالی - خانم مزارعی جهانی- چنگیزی - خانقاهی - حیدری - مهندس کیا - فروتن - کسرائی - خانم دکتر دولتشاهی - خانم صفی نیا - موسوی ماکوئی - ایلخانی پور- بهبهانی- دکتر سعید بهادری-دکتر برادر - مهندس بدیعی - زهتاب فرد - حکمت یزدی - تژده - امام مردوخ - خانم اسدی - اکبر - آموزگار - خورشید - داروئی - احمدی-دکتر منتظری -دکتر راد - رشیدی - دکتر رشید یاسمی - دولو- ادیب سمیعی - مهندس اربابی - زرین پور - دکتر زهرائی - دکتر رازانی - سراج الدینی - خانم دکتر سرخوش - سعادت - سعادت فرد - دکتر سنگ - شریفها - دکتر شکرائی - حی - دکتر قاسم صوفی. دکتر وجیه الله صدر - فضائلی - ظفر - طباطبائی دیبا - صادقی - موقر - شیخ رضائی - کریم بخش سعیدی - ساگینیان - کشفی - دکتر رئیسی ضیاء رضوی - رهبر- نامور - دکتر نصیری - نایبی-دکتر ناروئی - میر افضل - مهدوی اردستانی - فریدونفر - خانم زاهدی - مهندس فرخ - فتوحی - دکتر عسگری - خانم دکتر طالقانی - علی طباطبائی - ضرابی-طلوعی - دکتر محققی - نجد شیبانی - دکتر شریف امامی - فرهادپور- فیصلی- قدردان - کورانلو- مهندس نصر - دکتر لقمان ادهم - سعید وزیری - بوشهری - دکتر مرتضوی - دکتر وفا - مظاهری - مظهری - مهند عبد الحمید معینی - دکتر وزیری پوربابائی- دکتر وحید نیا - دکتر خسروی کردستانی - مهند س ریاضی - مهند س صائبی - زعفرانلو خانم بزرگ نیا - خانم دکتر گرگانی - آقایان - دکتر مهر.

(آراء ماخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید)

  • آراء موافق: ۲۰۴ رﺃی

رئیس - لایحه با ۲۰۴ رﺃی موافق به اتفاق آراء تصویب شد برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

موافقین -

آقایان دکتر تنکابنی - دکتر توانا - مهندس جلالی - خانم مزارعی جهانی- چنگیزی - خانقاهی - حیدری - مهندس کیا - فروتن - کسرائی - خانم دکتر دولتشاهی - خانم صفی نیا - موسوی ماکوئی - ایلخانی پور- بهبهانی- دکتر سعید بهادری-دکتر برادر - مهندس بدیعی - زهتاب فرد - حکمت یزدی - تژده - امام مردوخ - خانم اسدی - اکبر - آموزگار - خورشید - داروئی - احمدی-دکتر منتظری -دکتر راد - رشیدی - دکتر رشید یاسمی - دولو- ادیب سمیعی - مهندس اربابی - زرین پور - دکتر زهرائی - دکتر رازانی - سراج الدینی - خانم دکتر سرخوش - سعادت - سعادت فرد - دکتر سنگ - شریفها - دکترشکرائی - حی - دکتر قاسم صوفی- دکتر وجیه الله صدر - فضائلی - ظفر - طباطبائی دیبا - صادقی - موقر - شیخ رضائی - کریم بخش سعیدی - ساگینیان - کشفی - دکتر رئیسی ضیاء رضوی - رهبر- نامور - دکتر نصیری - نایبی-دکتر ناروئی - میر افضل - مهدوی اردستانی - فریدونفر - خانم زاهدی - مهندس فرخ - فتوحی - دکتر عسگری - خانم دکتر طالقانی - علی طباطبائی - ضرابی-طلوعی - دکتر محققی - نجد شیبانی - دکتر شریف امامی - فرهادپور- فیصلی- قدردان - کورانلو- مهندس نصر - دکتر لقمان ادهم - سعید وزیری - بوشهری - دکتر مرتضوی - دکتر وفا - مظاهری - مظهری - مهند عبد الحمید معینی - دکتر وزیری پوربابائی- دکتر وحید نیا - دکتر خسروی کردستانی - مهند س ریاضی - مهند س صائبی - زعفرانلو خانم بزرگ نیا - خانم دکتر گرگانی - آقایان - دکتر مهر- سجادی - دکتر غنی - کوروس - خانم جهانبانی - دکتر ضیائی - مرندی -مهندس فروهر - دکتر عدل - دکتر یزدان پناه - دکتر سعید - دکتر الموتی - دکتر دادفر - مهندس علی برومند - دکتر نجیمی - کاظم مسعودی - خانم نیره سعیدی - ناصرزاده - دکتر فروزین اردلان- مجید موسوی - مافی - دکتر پر تو اعظم - دکتر کفائی - دکتر رشتی - محمد ولی قراچورلو - مجد - متین- کیوان - عباس میرزائی - دکتر بیت منصور - پزشکی - مهندس معینی زند - رضوی-اخلاقی - توسلی - محسنی مهر - دکتر امامی خوئی - ایمان زهرائی - بختیاری پور - دکرت صفائی - صدیقیانی زاده - شمس-دکتر گاگیک هوا کیمیان - دکتر معظمی - دکتر اعتمادی - فهیمی - دکتر مدنی - شهرستانی - دکتر حبیب اللهی - تیمسار همایونی - دکتر کیان - کاسمی - دکتر علومی - مهندس فیروز عدل - مصطفوی- حیدر قلی برومند - مهندس احتشام شهیدی - حق شناس -خانلرقراچورلو - شاخوئی - کلانتر هرمزی - اسدی لنگرودی - مهندس زاهدی - خانم آصف زاده - احمد - اولیاء شیرازی - دکتر حاتم - دکتر پناهی - پسیان- پروین - دکتر بیگلری - دکتر بهزادی - محدث زاده - اولیاء - بدر صالحیان - خانم پیر نیا - مهندس پروشانی - جهانشاهی- جندقی - مهاجرانی - عظیمی - خانم ابتهاج سمیعی - دکتر موثقی - شیخ الاسلامی - فیاض - دکتر امین - دکتر صالحی - معیری - صائبی-بوداغ زاده - پوربردباری - بدرخانی - خانم امیر ابراهیمی - اوحدی - خانم اقبال - اسلامی نیا - دکتر پیر.

- اعلام وصول و اخذ رأی به لایحه اجازه مصرف مانده اعتبارات سال ۱۳۵۲ طرح‌های خاص ناحیه‌ای، رسیده از مجلس سنا و ابلاغ به دولت

۱۸- اعلام وصول و اخذ رأی به لایحه اجازه مصرف مانده اعتبارات سال ۱۳۵۲ طرح‌های خاص ناحیه‌ای، رسیده از مجلس سنا و ابلاغ به دولت

رئیس -لایحه‌ای از مجلس سنا رسیده است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
قانون اجازه مصرف مانده اعتبارات سال ۱۳۵۲ طرحهای خاص ناحیه‌ای

ماده واحده - به وزارت دارائی اجازه داده می‌شود مانده اعتبارات طرحهای خاص ناحیه‌ای در سال ۱۳۵۲ را به تشخیص سازمان برنامه و بودجه بر طبق مقررات تا پایان شهریور ماه ۱۳۵۳ از محل اعتبارات مصوب برنامه‌های مربوط به سال ۱۳۵۲ منظور در قمیت پنجم قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور تأمین و پرداخت کند.

قانون فوق مشتمل بر یک ماده در جلسه فوق العاده روز دوشنبه بیست و هفتم اسفند ماه یکهزار و سیصد و پنجاه و دو شمسی به تصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا - جعفر شریف امامی.

رئیس - این لایحه عیناً به همان ترتیب که در مجلس شورای ملی تصویب شده بود در مجلس سنا هم تصویب شده است حالا نسبت به آن با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی آقای مهندس صائبی اعلام شد و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد)

آقایان سجادی - دکتر غنی - کوروس - خانم جهانبانی - دکتر ضیائی - مرندی -مهندس فروهر - دکتر عدل - دکتر یزدان پناه - دکتر سعید - دکتر الموتی - دکتر دادفر - مهندس علی برومند - دکتر نجیمی - کاظم مسعودی - خانم نیره سعیدی - ناصرزاده - دکتر فروزین اردلان- مجید موسوی - مافی - دکتر پر تو اعظم - دکتر کفائی - دکتر رشتی - محمد ولی قراچورلو - مجد - متین- کیوان - عباس میرزائی - دکتر بیت منصور - پزشکی - مهندس معینی زند - رضوی-اخلاقی - توسلی - محسنی مهر - دکتر امامی خوئی - ایمان زهرائی - بختیاری پور - دکرت صفائی - صدیقیانی زاده - شمس-دکتر گاگیک هوا کیمیان - دکتر معظمی - دکتر اعتمادی - فهیمی - دکتر مدنی - شهرستانی - دکتر حبیب اللهی - تیمسار همایونی - دکتر کیان - کاسمی - دکتر علومی - مهندس فیروز عدل - مصطفوی- حیدر قلی برومند - مهندس احتشام شهیدی - حق شناس -خانلرقراچورلو - شاخوئی - کلانتر هرمزی - اسدی لنگرودی - مهندس زاهدی - خانم آصف زاده - احمد - اولیاء شیرازی - دکتر حاتم - دکتر پناهی - پسیان- پروین - دکتر بیگلری - دکتر بهزادی - محدث زاده - اولیاء - بدر صالحیان - خانم پیر نیا - مهندس پروشانی - جهانشاهی- جندقی - مهاجرانی - عظیمی - خانم ابتهاج سمیعی - دکتر موثقی - شیخ الاسلامی - فیاض - دکتر امین - دکتر صالحی - معیری - صائبی-بوداغ زاده - پوربردباری - بدرخانی - خانم امیر ابراهیمی - اوحدی - خانم اقبال - اسلامی نیا - دکتر پیر - دکتر پیمان - دکتر تنکابنی - دکتر توانا - مهندس جلالی - خانم مزارعی جهانی- چنگیزی - خانقاهی - حیدری - مهندس کیا - فروتن - کسرائی - خانم دکتر دولتشاهی - خانم صفی نیا - موسوی ماکوئی - ایلخانی پور- بهبهانی- دکتر سعید بهادری-دکتر برادر - مهندس بدیعی - زهتاب فرد - حکمت یزدی - تژده - امام مردوخ - خانم اسدی - اکبر - آموزگار - خورشید - داروئی - احمدی-دکتر منتظری -دکتر راد - رشیدی - دکتر رشید یاسمی - دولو- ادیب سمیعی - مهندس اربابی - زرین پور - دکتر زهرائی - دکتر رازانی - سراج الدینی - خانم دکتر سرخوش - سعادت - سعادت فرد - دکتر سنگ - شریفها - دکترشکرائی - حی - دکتر قاسم صوفی. دکتر وجیه الله صدر - فضائلی - ظفر - طباطبائی دیبا - صادقی - موقر - شیخ رضائی - کریم بخش سعیدی - ساگینیان - کشفی - دکتر رئیسی ضیاء رضوی - رهبر- نامور - دکتر نصیری - نایبی-دکتر ناروئی - میر افضل - مهدوی اردستانی - فریدونفر - خانم زاهدی - مهندس فرخ - فتوحی - دکتر عسگری - خانم دکتر طالقانی - علی طباطبائی - ضرابی-طلوعی - دکتر محققی - نجد شیبانی - دکتر شریف امامی - فرهادپور- فیصلی- قدردان - کورانلو- مهندس نصر - دکتر لقمان ادهم - سعید وزیری - بوشهری - دکتر مرتضوی - دکتر وفا - مظاهری - مظهری - مهند عبد الحمید معینی - دکتر وزیری- پوربابائی- دکتر وحید نیا - دکتر خسروی کردستانی - مهند س ریاضی - مهند س صائبی - زعفرانلو خانم بزرگ نیا - خانم دکتر گرگانی - آقایان - دکتر مهر.

(آراء ماخوذ شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید)

  • آراء موافق: ۲۰۴ رﺃی

رئیس - لایحه با ۲۰۴ رﺃی موافق به اتفاق آراء تصویب شد برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

موافقین -

آقایان دکتر مدنی - شهرستانی - دکتر حبیب اللهی - تیمسار همایونی - دکتر کیان - کاسمی - دکتر علومی - مهندس فیروز عدل - مصطفوی- حیدر قلی برومند - مهندس احتشام شهیدی - حق شناس -خانلرقراچورلو - شاخوئی - کلانتر هرمزی - اسدی لنگرودی - مهندس زاهدی - خانم آصف زاده - احمد - اولیاء شیرازی - دکتر حاتم - دکتر پناهی - پسیان- پروین - دکتر بیگلری - دکتر بهزادی - محدث زاده - اولیاء - بدر صالحیان - خانم پیر نیا - مهندس پروشانی - جهانشاهی- جندقی - مهاجرانی - عظیمی - خانم ابتهاج سمیعی - دکتر موثقی - شیخ الاسلامی - فیاض - دکتر امین - دکتر صالحی - معیری - صائبی-بوداغ زاده - پوربردباری - بدرخانی - خانم امیر ابراهیمی - اوحدی - خانم اقبال - اسلامی نیا - دکتر پیر - دکتر پیمان - دکتر تنکابنی - دکتر توانا - مهندس جلالی - خانم مزارعی جهانی- چنگیزی - خانقاهی - حیدری - مهندس کیا - فروتن - کسرائی - خانم دکتر دولتشاهی - خانم صفی نیا - موسوی ماکوئی - ایلخانی پور- بهبهانی- دکتر سعید بهادری-دکتر برادر - مهندس بدیعی - زهتاب فرد - حکمت یزدی - تژده - امام مردوخ - خانم اسدی - اکبر - آموزگار - خورشید - داروئی - احمدی-دکتر منتظری -دکتر راد - رشیدی - دکتر رشید یاسمی - دولو- ادیب سمیعی - مهندس اربابی - زرین پور - دکتر زهرائی - دکتر رازانی - سراج الدینی - خانم دکتر سرخوش - سعادت - سعادت فرد - دکتر سنگ - شریفها - دکترشکرائی - حی - دکتر قاسم صوفی. دکتر وجیه الله صدر - فضائلی - ظفر - طباطبائی دیبا - صادقی - موقر - شیخ رضائی - کریم بخش سعیدی - ساگینیان - کشفی - دکتر رئیسی ضیاء رضوی - رهبر- نامور - دکتر نصیری - نایبی-دکتر ناروئی - میر افضل - مهدوی اردستانی - فریدونفر - خانم زاهدی - مهندس فرخ - فتوحی - دکتر عسگری - خانم دکتر طالقانی - علی طباطبائی - ضرابی-طلوعی - دکتر محققی - نجد شیبانی - دکتر شریف امامی - فرهادپور- فیصلی- قدردان - کورانلو- مهندس نصر - دکتر لقمان ادهم - سعید وزیری - بوشهری - دکتر مرتضوی - دکتر وفا - مظاهری - مظهری - مهند عبد الحمید معینی - دکتر وزیری- پوربابائی- دکتر وحید نیا - دکتر خسروی کردستانی - مهند س ریاضی - مهند س صائبی - زعفرانلو خانم بزرگ نیا - خانم دکتر گرگانی - آقایان - دکتر مهر.

- اعلام وصول و قرائت نامه لایحه تنظیم توزیع کالاهای مورد احتیاج عامه و مجازات محتکران و گرانفروشان رسیده از مجلس سنا

۱۹- اعلام وصول و قرائت نامه لایحه تنظیم توزیع کالاهای مورد احتیاج عامه و مجازات محتکران و گرانفروشان رسیده از مجلس سنا

رئیس -لایحه‌ای از مجلس سنا رسیده است که قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) در قبال لایحه شماره ۶۹۳۸۴ مورخ ۱۳۵۲/۱۰/۱۰ دولت راجع به تنظیم توزیع کالاهای مورد احتیاج عامه و مجازات محتکران و گرانفروشان در جلسه روز شنبه ۲۵ اسفند ماه ۱۳۵۲ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا - جعفر شریف امامی.

رئیس - لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- بیانات بعد از دستور - آقایان: دکتر الموتی- فضائلی

۲۰- بیانات بعد از دستور - آقایان: دکتر الموتی- فضائلی.

رئیس -آقای دکتر الموتی به عنوان بعد از دستور صحبت می‌کنند، بفرمائید.

دکتر الموتی - با اجازه جناب آقای رئیس، اکنون که آخرین جلسه مجلس شورای ملی در سال ۱۳۵۲ به پایان می‌رسد وظیفه خودم می‌دانم به عنوان مسئولیتی که از طرف فراکسیون حزب ایران نوین در مجلس دارم، از مقام معظم ریاست مجلس و همکاری صمیمانه همه اعضاء فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین و همچنین همکاری سایر نمایندگان محترم مجلس از صمیم قلب تشکر کنم (احسنت). سالی که گذشت برای ملت ایران سال پر برکتی بوده (صحیح است) در سایه اندیشه‌های گهربار شاهنشاه آریامهر ترقیات و جهش‌های عظیمی در این سال داشتیم که هر یک برگ زرینی در تاریخ پر افتخار ملت ایران بوجود آورده است (صحیح است). استیفای حقوق حقه ملت ایران در امر نفت نه تنها موجب شد که درآمد ملت ایران از نفت در سال جاری ۱۵ میلیارد ریال و در سال آتی با رقمی زیادتر باشد، بلکه در کشورهای اطراف خلیج فارس درآمد مردم به صورتی افزایش یافت که در سال جاری رقمی معادل ۶۰ میلیارد ریال نصیب آنها خواهد شد. این امر نشان می‌دهد که همبستگی عمیق شاه و ملت در این سرزمین و اراده شاهنشاه بزرگ ما چه ثمرات گرانبهائی، نه تنها برای مردم ایران، نه تنها برای مردم این منطقه، بلکه برای مردم جهان داشته است (احسنت). اقدام دیگری که در این مملکت صورت گرفت تشکیل صندوق مالی بی طرف بین المللی بود که این امر نشان داد رهبر ایران تا چه اندازه به فکر کشورهای در حال توسعه و کشورهای صنعتی هستند.

اختصاص یک میلیارد دلار به این امر نشان دهنده این بود که ایران که نه تنها سعی دارد از منابع طبیعی خودش، از نفت خودش، برای توسعه اقتصادی و رفاه ملت خود استفاده کند، بلکه سعی دارد از منابع طبیعی خودش، از نفت خودش، برای توسعه اقتصادی و رفاه ملت خود استفاده کند، بلکه سعی دارد کشورهائی که در حال توسعه هستند از این درآمد نفت ایران بهره مند شوند. بنابراین واقعاً لازم است که سایر ممالک بخصوص کشورهای نفتی از این اندیشه خلاقه رهبر ملت ایران که در راه صلح و آسایش بشریت است، تبعیت کنند. باید به یاد بیاوریم روزگاری را که نماینده ایران برای دریافت وام به کشورهای خارج رفت، چند سال پیش بود، قبل از انقلاب. ولی امروز ما می‌بینیم که از نظر مالی به آن درجه از عظمت و اهمیت رسیده‌ایم که رئیس بانک بین المللی برای گرفتن وام و اعتبار به کشور ما می‌آید این برای ملت ایران افتخار آمیز است (صحیح است -احسنت) فرمان ملوکانه دائر به تأسیس سازمان اتمی یک اقدام بزرگ دیگری بود که ایران را به مرحله جدیدی از تمدن رسانیده است و از هر جهت افتخار آمیز است (صحیح است). تصویب لایحه بودجه ۱۰۸۶ میلیارد ریالی دولت خدمتگزار هویدا که ۴ ماه قبل از آخر سال به مجلس شورای ملی تقدیم شد و با صمیمیت و همکاری اعضای فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین، یک ماه و نیم قبل از آخر سال از تصویب نهائی گذشت و به توشیح ملوکانه رسید، نشان می‌دهد که امروز در مملکت ما ایران تحت رهبری شاهنشاه بزرگ برای هر کاری برنامه‌ای وجود دارد (صحیح است). دولتی که برای رفاه ملت و اجرای منویات شاهنشاه بزرگ کوشا است با تمام قوا می‌کوشد که اندیشه‌های بزرگ گهربار شاهنشاه ما را در کارهای مملکتی پیاده کند.

از خدمات دولت حزبی خودمان، دولت جناب آقای هویدا که خدمتگزاری صدیق، شاهدوست و میهن پرست است صمیمانه تشکر می‌کنم (صحیح است). سمینار رفاه اجتماعی که چند روز قبل برگزار شد و اختصاص ۵۴ میلیارد ریال برای این امر نشان می‌دهد که در ایران امروز برای هر کاری برنامه هست. همه طبقات، دولت، بخش خصوصی، میل دارند بکوشند این مملکتی را که شاهنشاه ما برنامه رسیدن به دروازه‌های طلائی تمدن بزرگش را ترسیم فرموده‌اند، همه با همکاری به آنجا برسیم.

این امر احتیاج به همکاری دارد. احتیاج به همبستگی دارد، که خوشبختانه در مملکت افتخار ملت ما را فراهم کرد، دفاع دلیرانه برادران رشید ما و ارتش شاهنشاهی از مرزهای کشور شاهنشاهی ما بود (صحیح است) امروز ارتش پیروزمند ما برای حفظ صلح و امنیت نقش ارزنده‌ای در منطقه دارد. ارتش دلیر ما در این منطقه به یاری برادران مسلمان ما شتافته و منطقه آرام خلیج فارس را از هر گونه اخلال، آشوب و نا امنی نجات داده است (صحیح است). من از پشت این تریبون به همه افراد نیروهای مسلح شاهنشاهی درود و آفرین می‌فرستیم (صحیح است). فرمان شاهنشاه ما در اسفند ماه درباره تحصیل رایگان از کودکستان تا دوره راهنمائی و اختصاص ۲۰ میلیارد ریال از اعتبارات مملکت برای اجرای این برنامه بزرگ انقلابی نشان می‌دهد که ایران امروز به چه سرعتی به پیش می‌رود.

برنامه‌های وسیعی که شاهنشاه برای رفاه و آسایش ملت خود تنظیم کرده است در سایه همبستگی همه طبقات مردم به ثمرات بسیار درخشان و ارزنده‌ای رسیده و خواهد رسید که انشاءالله در سال آینده همه فرزندان ایران و نوباوگان وطن ما از مزایای این تحصیل رایگان استفاده خواهند کرد.

دیگر آن امتیازات تحصیلی رایگان استفاده خواهند کرد. دیگر آن امتیازات تحصیلی که بین افراد خانواده‌ها بود در جامعه انقلابی ایران از بین رفته و همه افراد ایرانی، همه فرزندان ایرانی از مزایای تحصیلات یکسان استفاده می‌کنند.

استفاده از ماهواره کاستها برای امر تحصیل، یک برنامه جدید مترقی انقلابی است که مسلماً نقش ارزنده‌ای در تعلیم و تربیت و وضع آینده مملکت خواهد داشت.

اقدامات فراوانی در طول سال جاری صورت گرفته که کراراً به آن اشاره شده به قول معروف اگر ذکر شود، مثنوی ۷۰ من کاغذ شود. ما وقتی می‌بینیم تنها یک سفر نخست وزیر با یک سفر مقامات ایرانی به کشور فرانسه موجب می‌شود قرارداد ۵ میلیارد دلاری بین دو کشور منعقد شود. یا می‌بینیم که سیاست مستقل ملی ایران به آن درجه از اهمیت رسیده است که با شوروی فرضاً قرار داد تأسیس ذوب آهن، لوله کشی سراسری گاز منعقد می‌شود و با کشورهای فرانسه و آمریکا و ژاپن و بلژیک و سایر ممالک قراردادهای عظیم منعقد می‌شود و بعلاوه ایران امروز این افتخار را پیدا کرده که جزو کشورهائی است که به کشورهای در حال توسعه کمک می‌کند و دو نمونه اش را در مجلس ایران تصویب کردیم که قرارداد کمک به کشورهای آفریقائی است. همین امروز نخست وزیر کشور لسوتو در کشور ماست.

در ماه اخیر سران سه کشور آفریقائی به مملکت ما آمده‌اند و در سه سال اخیر ایران با ۲۵ کشور آفریقائی روابط دیپلماتیک برقرار کرده است. و امروز همه ممالک دنیا به صلح جوئی و بشر دوستی شاهنشاه و ملت ایران از صمیم قلب اعتقاد و ایمان دارند.

و این نمودار عظمت شاهنشاهی ما است که از ۲۵۰۰ سال قبل همیشه جلوه گر بوده و می درخشیده است و اکنون آن عظمت تجدید و تکرار شده است بنده با عرض تشکر از مقام معظم ریاست و تشکر از همکاری صمیمانه یکایک اعضای فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین چه از نظر همکاری در مجلس و چه در حوزه‌ها و در کمیته مرکزی و در کمیته استان و فراکسیون پارلمانی که بصورت تمام وقت انجام خدمت کرده‌اند باید عرض کنم که ما خوشوقت هستیم که کارنامه حزب ما کارنامه فراکسیون ما بالاخص کارنامه دولت حزبی ما که مورد عنایت خاص شاهنشاه است کارنامه طلائی و درخشانی است و امیدوارم سال آینده با همکاری و هم بستگی و صمیمیت بیشتر بتوانیم اندیشه‌های بزرگ شاهنشاه گرامی خودمان را به نحو بهتری در تمام سطح مملکت پیاده بکنیم.(احسنت)

وظیفه دیگر خودم می‌دانم از کارکنان مجلس از یکایک آنها که صمیمانه به مجلس انقلاب ایران خدمت کرده‌اند تشکر کنم تلاش ما در هیئت رئیسه مجلس این است تا حدی که امکان دارد موجبات رفاه این برادران و خواهران ما که در کادر اداری مجلس خدمت می‌کنند فراهم باشد (احسنت). امیدوارم در سال آینده بتوانیم کارنامه درخشان تر و بهتری برای تقدیم به شاهنشاه و ملت ایران داشته باشیم. (احسنت -احسنت)

رئیس - آقای فضائلی بفرمائید.

فضائلی - همکاران گرامی، بنده تصور می‌کنم که بیان بسیار بجا و به موقع آقای دکتر الموتی قاعدتاً از طرف همه مجلسیان بود و احساس همه نمایندگان و شاید از این جهت حاجت نبود که از طرف فراکسیون ما نیز بر این مطالب کافی و کامل چیزی افزوده بشود اما باز چون ممکن است بواسطه مسئولیت خاص جناب آقای دکتر الموتی چنین تغییر شود که سکوت ما تأییدی بر فرمایشات ایشان نباشد از این جهت مزاحم شدم و آمدم تا عرض بکنم بطور کلی بخصوص آنچه که در مسائل مملکتی و مسائل مجلسی مربوط به نمایندگان محترم بیان فرمودند حقیقتاً مورد تأیید ما هست ..

دکتر الموتی - خیلی متشکرم.

فضائلی - شخصیت ممتاز ریاست محترم و نحوه اداره ایشان که با بی طرفی کامل و با مراقبت تام و تمام همراه است همیشه مورد تأیید نمایندگان مجلس بود و خواهد بود (صحیح است) همانطور که اشاره شد واقعاً در سال ۵۲ توفیقات اساسی در نتیجه رهبری و عنایت شاهنشاه خردمند ما نصیب ملت ایران گردیده است و این موفقیت‌ها در واقع قسمتی به منزله ایجاد امکانات بسیار وسیع برای پیشرفت در تمام شئون مملکت خواهد بود و امیدوارم هستیم که دولت و مسئولین امور بتوانند از این توفیقات و از این امکانات حداکثر استفاده را بنفع ملت ایران بکنند این آرزوی همه ملت ایران است و در این مورد باید وظیفه حزبی خود را انجام بدهیم و دولت را متذکر سازیم که در اجرای وظائف خود به مسائل رفاه اجتماعی بخصوص که شخص شخیص شاهنشاه و علیا حضرت ملکه محبوب به این امر توجه کامل دارند و توصیه‌های بسیار مهم فرموده‌اند دولت هم باید کوشش بیشتر بعمل بیاورد تا بتوانیم از این امکانات برای رفاه اجتماعی استفاده کنیم و توفیقات بیشتر ی حاصل کنیم کشوری که امروز از رهبر بسیار خردمندی برخوردار است و از اندیشه‌های گهربار او استفاده می‌کند که نه فقط در فکر امروز مملکت است بلکه آینده دور مملکت را نیز برنامه ریزی می‌کند و سعادت ملت ایران را هم برای امروز و هم برای آینده و برای همه فرزندان این مملکت فکر می‌فرمایند واقعاً جا دارد ما سپاس به درگاه خداوند بیاوریم که از چنین نعمتی برخورداریم (صحیح است).

اندیشه‌های بزرگ شاهنشاه حتی از ملت ایران نیز فراتر می‌رود و به فکر ممالک دیگری که از امکانات توسعه ندارند نیز هستند تا آنها نیز از قافله تمدن عقب نمانند حتی درباره ممالک پیشرفته نیز کمک می‌فرمایند که وضع اقتصادی جهان بواسطه ارتباطی که ممالک جهان با هم دارند در این موازنه تزلزلی حاصل نشود در اجرای برنامه‌ها کمک‌های فکری و مالی می‌فرمایند تا در واقع جهان رو به سلامت برود و این مشکلات جهانی از میان برخیزد ما از اینکه با وجود سلامتی که در روحیه ایران و همه مملکتها و بخصوص همسایگان خود را می‌خواهیم وقتیکه گاهی می‌بینیم در میان همسایگان ما یک اشتباهاتی رخ می‌دهد که طبیعتاً ملتهای آنها راضی نیستند ولی رهبری مملکت و دولت آنها موجب بعضی اختلافات میشودو حتی موجب ناراحتی ملت خودش می‌شود متأسف می‌شویم امیدوارم که نور رهبری و پرتو شعاع رهبری ایران زندگی را بر آنها هم روشن کند و آنها نیز از این اشتباهات بیرون بیایند و سوانحی که در بهمن ماه و اوایل اسفند ماه در مرز ایران و عراق دیدیم هرگز دوباره تکرار نشود و همه مملکت ما در آسایش باشد اما فراموش نکنند که اگر از نور رهبری ایران استفاده نکنند ناگزیر کشور ایران با قدرت برتری که دارد و در عین حال همراه با عدالت است آنها را به جای خود خواهد نشاند ولی کشور ایران می‌خواهد فرصت بدهد تا آنها بدانند که راه صحیح چیست؟ دوست کیست؟ و همسایه‌ای که سعادت آنها را نیز می‌خواهد چه خصوصیاتی دارد و چه رهبری می‌فرماید امیدوارم سال آینده برای همه ملت ایران و نمایندگان مجلس قرین سعادت باشد و ما شاهد آن باشیم که کشور ما روزبروز تحت حمایت و عنایت و رهبری شاهنشاه راه توفیق، راه سعادت و راه پیشرفت را بپیماید.(احسنت، آفرین)

- اعلام تعطیلات نوروزی مجلس شورای ملی، ختم جلسه

۲۱- اعلام تعطیلات نوروزی مجلس شورای ملی، ختم جلسه.

رئیس - همکاران عزیزم آقایان دکتر الموتی و فضائلی ضمن بیاناتشان قسمتی از وظایف بنده را انجام دادند و مطالبی که بنده باید عرض کنم ایشان فرمودند. در هر صورت در آستانه این عید سعید نوروز فردفرد ملت ایران وقتی به قلب خود مراجعه می‌کنند، خوشی و شادمانی زاید الوصفی احساس می‌کنند، زیرا سال ۵۲ را که سال بسیار سال پر برکتی برای ملت ایران بود پشت سر می‌گذاریم (صحیح است).

در این سال تحت رهبری‌های خردمندانه شاهنشاه، ملت ایران به سعادت و موفقیت‌های زیادی نائل آمد. صرفنظر از مسئله نفت فرامین شاهنشاه چه در مورد تعلیمات عمومی و یکسان در تمام نقاط کشور و چه در مورد تعلیمات عمومی و یکسان در تمام نقاط کشور و چه در مورد تشکیل سازمان اتمی و مسائل دیگر همه برای اعتلای کشور ایران و سرافرازی و بالا بردن سطح زندگی و رفاه مردم ایران یکسال پر افتخاری آفرید (صحیح است). بنده باز هم وظیفه خود می‌دانم از فردفرد نمایندگان محترم چه نمایندگانی اکثریت و چه نمایندگان اقلیت که در این سال بنحوی بسیار شایسته وظیفه خود را در مجلس شورای ملی انجام دادند و کمال همکاری را با دستگاه اداری مجلس داشتند صمیمانه تشکر کنم (احسنت) همینطور وظیفه خود می‌دانم از هیئت رئیسه مجلس شورای ملی وفرد فرد اعضای آن که با بنده همکاری کردند تشکر کنم و اگر واقعاً نظم و ترتیبی در مجلس شورای ملی مشاهده می فرمائید، این را باید عرض کنم که تنها کار شخص من نیست بلکه نتیجه علاقه‌ای است که فردفرد همکاران ما چه در هئیت رئیسه و چه در مجلس شورای ملی دارند و هر چه آنها بخواهند بنده ناچار اجرا می‌کنم.

همینطور وظیفه خود می‌دانم از کلیه کارکنان مجلس شورای ملی اعم از کارمندان و مستخدمین جزء که با کمال علاقمندی وظیفه خود را انجام می‌دهند صمیمانه تشکر کنم (احسنت) و برای ملت ایران، مخصوصاً نمایندگان محترم و کارکنان مجلس شورای ملی، یکسال دیگر خوبی توأم با سلامت و موفقیت آرزو می‌کنم (احسنت). با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را که آخرین جلسه سال جاری بود ختم می‌کنم تعطیلات نوروزی تا روز بیستم فروردین ماه ادامه خواهد داشت.

(ساعت یازده و سی دقیقه جلسه ختم گردید)

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.