مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۷ فروردین ۱۳۱۲ نشست ۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نهم

قوانین بنیان ایران نوین مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۷ فروردین ۱۳۱۲ نشست ۴

دوره نهم تقنینیه

مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۷ فروردین ۱۳۱۲ نشست ۴

صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۲۷ فروردین ماه ۱۳۱۲ (۲۰ ذی حجه ۱۳۵۱)

فهرست مذاکرات:

۱) تصویب صورت مجلس.

۲) انتخاب کمیسیونهای نه گانه.

۳) اجرای مراسم تحلیف از طرف عده از آقایان نمایندگان.

۴) موقع ودستور جلسه بعد – ختم جلسه.

(مجلس یک ساعت و نیم قبل از ظهر بریاست آقای دادگر تشکیل گردید.)

صورت مجلس روز شنبه بیست و ششم فروردین ماه را آقای مؤید احمدی (منشی) قرائت نمودند.

- تصویب صورت مجلس

[۱-تصویب صورت مجلس]

رئیس- در صورت مجلس نظری نیست؟ آقای عراقی در صورت مجلس نظری دارید؟

عراقی- یخر.

رئیس- صورت مجلس تصویب شد. آقای عراقی.

- انتخاب کمیسیونهای نه گانه

[۲-انتخاب کمیسیونهای نه گانه ]

عراقی – مطابق آنچه که آقای رئیس در جلسه قبل فرمودند امروز باید کمیسیونها انتخاب شوند و برای اطلاع خاطر آقایان محترم عرض می‌کنم سه تا کمیسیون یکی هیجده نفر شده که عبارت باشد از کمیسیون اقتصاد ملی کمیسیون عدلیه و کمیسیون قوانین مالیه و چهار کمیسیون یکی دوازده نفر. چون باید خود مجلس مطابق ماده ۱۵ رأی بدهد خواستم آقایان مسبوق باشند که باید این طور بشود.

رئیس- آقای طهرانی.

میرزا حسن خان طهرانی – عرض می‌کنم اولا در جلسه خصوصی که بنا شد در کمیسیونها توافق حاصل شود طوری تصمیم شد که تقسیم کار بین تمام آقایان باشد تا همه در کمیسیون در قسمت خودشان کار داشته باشند و کار کنند و همه مشترکاً کارهای خودشان را انجام دهند. با این که این مسئله خواهش شد و همه آقایان اتفاق داشتند باین مطلب که چون صد و سی نفر وکیل است و کمیسیونها محدود طوری باید شود که هر یک از آقایان در دو کمیسیون انتخاب نشوند بلکه هر کس در یک کمیسیون باشد وکار کند. این قسمت گمان می‌کنم کاملاً رعایت نشده برای اینکه قسمتی از آقایان هم در کمیسیون بودجه هستند و هم درکمیسیون دیگر. استدعا می‌کنم که خود آقایان رعایت سایرین را بکنند و استعفا بدهند تا سایر آقایان هم بتوانند در کمیسیونها کار کنند این یکی، ثانیاً مطابق نظامنامه ما نمی‌توانیم بر عده کمیسیونها بیفزاییم (بعضی از نمایندگان: می‌توانیم) کمیسیونها دوازده نفرند کمیسیون هیجده نفری یک ماده می‌خواهد رأی می‌خواهد بالاخره رأی مجلس لازم است در این خصوص هر تصمیمی بگیرند بنده هم قبول می‌کنم.

رئیس- هر جماعتی وهر مؤسسه یک اصول – یک مبانی و یک قواعدی لازم دارد. اگر ممهودات تبانیها و تصمیمات لغزنده باشد آن جماعت کار نمی‌توانند بکنند. مجلس شورای ملی یعنی نمایندگان در خارج نفراتی رامبعوث کردند برای اعمال نظر در این خصوص و به آنها اختیارات داده‌اند و آنها هم اعمال اختیارات خودشان را کرده‌اند و بالاخره بنده بنام ضمانت از مقررات عمومی عرض می‌کنم که خللی به تصمیمات و تعهدات نباید وارد آورد (صحیح است) اما قضیه را که تذکر دادند و مرجعش خود بنده هستم باید جواب عرض کنم فرمودند عده کمیسیونها بیش از دوازده نفر نمی‌تواند باشد از نظر شما فراموش شده است که بدواً ماده نظامنامه این طور بود قدر اقلی به شش نفر و قدر اکثری به دوازده نفر معهود بود بعد تبصره در دوم آبان ۱۳۰۸ تصویب شد که استثنائاً بکمیسیون عدلیه حق داد که هیجده نفر باشد و همینطور هم عمل نشد بالاخره در ماده ۱۵ در ۲۱ فروردین ۱۳۰۹ اصلاحاتی شد که هم ماده وهم تصره را نسخ کرد و ماده پانزدئی شالوده ریزی شد که در آن ماده که مؤخر است و سندیت دارد تشخیص عده بنظر مجلس است (صیحح است) و راه عملی او هم این است بنده که اعلام می‌کنم کمیسیونها را عده را می‌گویم اگر مخالفی نداشت همان گفته بنده کاشف از عقیده اکثریت مجلس است واگر مخالف داشت رأی می‌گیریم (صحیح است) شروع می‌کنیم بانتخاب کمیسیونها بدواً بایستی پنج نفر بحکم قرعه برای نظارت انتخاب شوند. (اقتراع بعمل آمده آقایان ذیل معین شدند). مفتی، حاج میرزا حسنخان اسفندیاری، آصف، رهبری، مخبر و فرهمند.

رئیس- یک نفر منشی هم باید خود بنده برای این کار انتخاب کنم آقای هدایت را انتخاب می‌کنم که بعد در موقعش نظارت داشته باشند. شروع می‌کنیم بانتخاب کمیسیون قوانین عدلیه عده اعضاء کمیسیون هیجده نفر عده حاضر در مجلس در موقع اعلام رأی ۱۱۸ نفر (اخذ آراء کمیسیون قوانین عدلیه بعمل آمد).

رئیس- شروع می‌کنیم بانتخاب کمیسیون قوانین مالیه عده هیجده نفر عده حاضر در موقع اعلام رأی ۱۱۸نفر. (آراء کمیسیون قوانین مالیه اخذ شد.)

رئیس- شروع می‌شود بانتخاب کمیسیون اقتصاد ملی قبل از شروع یک نظری بود که باید عرض کنم. آقای طهرانچی می‌خواستند که بنده باستحضار مجلس برسانم که ایشان نمی‌خواهند عضو کمیسیون اقتصاد ملی باشند و معتقدند و خوب است که آقای کورس باشند آقای دهستانی هم می‌گویند من نمی‌خواهم عضو کمیسیون اقتصاد ملی باشم وآقای ملک نماینده محرتم شیراز برای این کار صلاحیت دارند. عده اعضاء کمیسیون ۱۸ نفر عده حاضر در مجلس در موقع اعلام رأی ۱۲۰ نفر. (آراء کمیسیون اقتصاد ملی نیز اخذ شد.)

رئیس- شروع می‌شود بانتخاب کمیسیون امور خارجه عده دوازده نفر عده حاضر در مجلس ۱۱۹ نفر. (اخذ آرااء کمیسیون امور خارجه بعمل آمد.)

رئیس- شروع می‌شود بانتخاب کمیسیون داخله عده دوازده نفر عده حاضر در مجلس ۱۱۷ نفر. (اخذ آراء کمسیون داخله نیز بعمل آمد).

رئیس- شروع می‌شود بانتخاب کمیسیون معارف عده اعضاء کمیسیون دوازده نفر عده حاضر در مجلس ۱۱۷نفر. (اخذ آراء بعمل آمد.)

رئیس- شروع می‌شود بانتخاب کمیسیون طرق عده دوازده نفر عده حاضر در مجلس ۱۱۸ نفر. (اخذ آراء شد.)

رئیس- شروع می‌شود بانتخاب کمیسیون پست و تلگراف عده شش نفر جمعیت حاضر در مجلس صدو یازده نفر (اخذ آراء کمیسیون مزبور نیز بعمل آمد.)

رئیس- شروع می‌شود بانتخاب کمیسیون نظام عده کمیسیون شش نفر عده حاضر در مجلس ۱۰۷ نفر. (اخذ آراء کمیسیون فوق الذکر نیز بعمل آمد.)

رئیس- از آقایانیکه برای نظارت در استخراج آراء تعیین شده‌اند و از منشی که برای نظارت در اینکار مبعوث است خواهش می‌شود که برای سه بعد از ظهر تشریف بیاورند و آراء را استخراج بکنند که برای صبح سه شنبه آماده باشند. آقای دیبا.

طباطبائی دیبا- نوعاً انتخابات داخلی مجلس که تمام شد ما کاری نداریم جز مراسم تحلیف وقت هم باقی است بنده عقیده دارم شروع بمراسم تحلیف هم بکنیم مناسب است.

رئیس- آقای کازرونی.

کازرونی – بنده گمان می‌کنم بهتر این است که یک روز منحصراً تخصیص بدهیم برای تحلیف و حالا یک عده بسیار کمی مراسم تحلیف را انجام بدهند ومابقی بماند لزوم نداردوقت زیادی هم نداریم.

رئیس- آقای دشتی.

دشتی- عرض می‌کنم که این پیشنهاد آقای دیبا بنظر بنده خیلی عملی است برای اینکه مجلسی تشکیل شده است و ما کاری نداریم واگر همه هم نتوانند قسم بخورند مانعی ندارد یک عده قسم می‌خورند و کار هم پیش انجام شده واین که آقای کازرونی گفتند بعقیده بنده دفع الوقت وتنبلی است.

رئیس- آقای افسر موافقید؟

افسر- بلی بجهت اینکه اگر قسم لازم است از اول کار مجلس لازم است تا آخرش چه فرق می‌کند فردا هم یک لایحه می‌آورند با کار امروز مثل هم است اگر لازمست هر چه زودتر باید کرد چه فرق می‌کند.

- اجرای مراسم تحلیف از طرف عده‌ای از آقایان نمایندگان

[۳- اجرای مراسم تحلیف از طرف عده‌ای از آقایان نمایندگان]

(اجرای مراسم تحلیف شروع و در اینموقع باحترام ورود کلام الله مجید تمام حضار قیام کردند.) آقایان مفصلةالاسلامی هر یک پشت کرسی خطابه با حضور کلام الله مجید صورت قسم نامه را قرائت وامضاء نمودند.

صورت قسم نامه: بسم الله الرحمن الرحیم. من که در ذیل امضاء می‌نمایم خداوند را بشهادت می‌طلبم و بقرآن مجید قسم یاد می‌کنم مادام که حقوق مجلس و مجلسیان مطابق قانون اساسی محفوظ و مجری است تکالیفی را که بمن رجوع شده است معماامکن با کمال راستی و درستی و جد وجهد انجام داده و نسبت به اعلیحضرت شاهنشاه متبوع عادل مفخم خود صدیق و راستگو باشم وباساس سلطنت و حقوق ملت خیانت ننمایم و هیچ منظوری نداشته باشم جز فوائد ومصالح دولت و ملت ایران. آقایان: دادگر، افسر، دادور، مؤید احمدی، کاشف، فزونی، علیقلی خان هدایت، ایلخان همراز، خواجوی، مرآت اسفندیاری، دربانی، حج میرزا حسین خان فاطمی، دکتر امیر اعلم فهیمی، دکتر احتشام، روحی، اسکندری، افشار علوی، محلوجی، فرشی، دکتر طاهری، مولوی امیر ابراهیمی، رهنما. (چون مراسم تحلیف ازطرف آقایان فوق بانجام سید کلام الله مجید را با احترامات لازمه از اطاق جلسه خارج وکلیه حضار مجدداً قیام کردند.)

- موقع ودستور جلسه بعد – ختم جلسه

[۴-موقع ودستور جلسه بعد – ختم جلسه]

رئیس- اگر اجازه می‌فرمایید جلسه را ختم کنیم.

(صحیح است.)

جلسه آینده روز سه شنبه ۲۹ فروردین ماه پس فردا سه ساعت قبل از ظهر دستور اعلام نتیجه انتخاب کمیسیون‌ها و بقیه تحلیف.

(مجلس مقارن ظهر ختم شد.)

رئیس مجلس شورای ملی – دادگر