مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۷ دی ۱۳۰۷ نشست ۲۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری هفتم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری هفتم

قوانین بنیان ایران نوین
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری هفتم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۷ دی ۱۳۰۷ نشست ۲۲

مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۷ دی ۱۳۰۷ نشست ۲۲

مذاکرات مجلس

دوره هفتم تقینیه

صورت مشروح مجلس روز پنج شنبه ۲۷ دیماه ۱۳۰۷ مطابق ۵ شعبان المعظم ۱۳۴۷

جلسه: ۲۲

صورت‌مجلس روز پنجشنبه ۲۷ دی‌ماه ۱۳۰۷ مطابق ۵ شعبان‌المعظم ۱۳۴۷

فهرست مطالب:

۱- تصویب مرخصی آقایان: روحی، عمادی، حیدری، مفتی، مرات اسفندیاری، محمدآخوند

۲- بقیه شور اول نسبت به لایحه مالیات ذبایح و تصویب ورود در شور ثانی

۳- تقدیم لایحه تقاضای تصویب پرداخت سی هزار تومان اعتبار متحرک به وزارت پست و تلگراف از طرف آقای وزیر پست و تلگراف و تصویب فوریت آن و رای به قانون مزبور

۴- قانون اجازه پرداخت سی هزار تومان به عنوان اعتبار متحرک به وزارت پست و تلگراف

(مجلس یکساعت و ربع قبل از ظهر بریاست آقای دادگر تشکیل گردید)

(صورت مجلس یوم یکشنبه بیست و سوم دیماه را آقای اورنگ قرائت نمودند)

غائبین با اجازهٔ جلسهٔ قبل

آقایان: خطیبی – میرزا حسن خان وثوق- قراگوزلو- عباس میرزا- آشتیانی- حبیبی-قوام- تیمورتاش.

غائبین بی اجازه جلسه قبل

آقایان: حیدری- عمادی- مفتی- اکبرمیرزا مسعود-آقازاده سبزواری-حاج رحیم آقا- میرزا ابوالفضل- محمدتقی خان اسعد- شیخ محمد جواد- حاج آقا حسین مهدوی- آقا شیخعلی مدرس- حاج حسن آقا ملک- حاج غلامحسین ملک- محمد آخوند.

دیرآمدگان با اجازه جلسه قبل

آقایان: افخمی- زوار- شریعت زاده- محمد ولی میرزا- اسدی- بزرگ نیا.

دیرآمدگان بی اجازهٔ جلسه قبل

آقایان: وهاب زاده- عبدالحسین خان دیبا- دبستانی.

رئیس- آقای دهستانی.

دهستانی- چون آقایان حیدری- و مفتی را غائب بی اجازه نوشته‌اند بنده می‌خواستم عرض کنم اجازه خواسته‌اند.

رئیس- برای این است که راپرتهای کمیسیون عرایض نرسیده بود حالا رسیده است قرائت می‌شود ورأی می‌گیریم بعد اصلاح می‌شود.

در صورت مجلس دیگر اعتراضی نیست؟

(گفتند خیر)

رئیس- صورت مجلس تصویب شد چند فقره راپرت از کمیسیون عرایض و مرخصی رسیده است قرائت می‌شود

(به شرح ذیل قرائت شد)

خبر مرخصی آقای روحی

نماینده محترم آقای روحی بواسطه مراجعه بامور محلی تقاضای سه ماه مرخصی و مسافرت از تاریخ حرکت نموده‌اند کمیسیون در جلسه ۲۲ تقاضای معزی الیه را تصویب و خبر آنرا تقدیم می‌دارد.

رئیس- آقای فیروزآبادی.

فیروزآبادی-بنده نظریه خودم را بدون استثناء تعقیب می‌کنم و عقیده ندارم آقایانی که بجهة اصلاح کار محلی شان می‌خواهند تشریف ببرند حقوق بگیرند و با اجازه باشند و عقیده‌ام این است که آقایان اگر می‌خواهند دنبال کارهای شخص شان بروند بروند ولی حقوقشان را اجازه بدهند بمصرف فقرا برسد آقای روحی در آن دوره هم سه ماه مرخصی گرفتند و تشریف بردند و حقوق هم گرفتند بنده با نهایت اخلاصی که خدمتشان دارم این عقیده را درباره ایشان و سایرین ندارم.

رئیس- آقای عراقی.

عراقی-بنده حقیقتاٌ متشکرم از آقای فیروزآبادی که در فضایائی که در مجلس واقع می‌شود کاملا همان عقیده و سلیقه خودشان را اظهار می‌کنند ولی از طرفی هم اشتباه می‌کنند آقای روحی برای کارهای شخصی این مسافرت را نمی‌خواهند برای سرکشی بروند که آقا می‌فرمایند حقوقشان را به فقرا بدهند خودشان هم جزء فقرا هستند اما ایشان یک کسالتی دارند که ناچارند مسافرتی به اروپا بکنند.

فیروزآبادی- پارسال رفتند.

عراقی- پارسال رفتند و موفق نشدند جنابعالی یک وکیلی را که در مدت دو سال خدمت سه ماه مرخصی می‌خواهد آنهم جهت معالجه در مضیقه نگذارید که چون تو ناخوشی باید حقوقی نگیری تا بمیری.

رئیس-رای می‌گیریم بمفاد این خبر آقایان موافقین قیام فرمایند.

(اکثرا برخاستند)

رئیس- تصویب شد.

خبر مرخصی آقای عمادی

نمایندهٔ محترم آقای عمادی بواسطه عارضه کسالت و ادامه معالجه تقاضای یکماه مرخصی از اول ماه دی نموده کمیسیون در جلسه ۲۲ تقاضای معزی الیه را تصویب و اینک خبر آنرا تقدیم می‌دارد.

رئیس- آقایان موافقین با این خبر قیام فرمایند

(اکثرا قیام نمودند)

رئیس- تصویب شد.

خبر مرخصی آقای حیدری

نماینده محترم آقای حیدری بواسطه مسافرت تقاضای پنجاه روز مرخصی از ابتداء ۲۰ دیماه نموده کمیسیون در جلسهٔ ۲۲ دیماه تقاضای معزی الیه را تصویب و اینک

خبر آن تقدیم می‌گردد.

رئیس- آقای فیروزآبادی.

فیروزآبادی- بنده همان رویه خودم را تعقیب می‌کنم اگر چه تمام آقایان با بنده مخالف باشند و کم لطفی بکنند آقای حیدری می‌خواهند تشریف ببرند بشهر خودشان و کارهای شخصی خودشان را انجام بدهند نباید هرروزی ده تومان از مال این ملت بگیرند بنده این عقیده را ندارم و عقیده‌ام این است که مال مردم باید بمصرف مردم برسد نه اینکه بمصرف بکعده مخصوصی برسد دیگران از گرسنگی بمیرند.

آقاسید مرتضی وثوق (مخبر کمیسیون)- آقای فیروزآبادی باید بدانند کسیکه مسافرت می‌کند آنهم به کردستانالبته مشقت مسافرت کند و آقای حیدری هم چون یک کارهای مهمی داشتند کمیسیون با تقاضای ایشان موافقت کرد و خبرش را بمجلس تقدیم کرد.

رئیس- رای می‌گیریم بمرخصی آقای حیدری آقایان موافقین قیام فرمایند.

(اغلب قیام نمودند)

رئیس- تصویب شد.

خبر مرخصی آقای مفتی

نماینده محترم بواسطهٔ گرفتاری امورات شخصی تقاضای یکماه مرخصی از ۲۳ دیماه نموده که بکردستان مسافرت نمایند کمیسیون در جلسه ۲۳ دیماه تقاضای معزی الیه را تصویب و اینک خبر آنرا تقدیم می‌دارد.

رئیس- آقای یاسائی.

یاسائی- موافقم.

ریس –آقای فیروزآبادی.

فیروزآبادی- در این راپورت هم مثل راپرتهای دیگر کاملا مخالفم و عقیده ندارم که آقایانیکه می‌خواهند بروند بمنزله‌های خودشان ماهی سیصد تومان استفاده کنند و از مال این مردم بدبخت بگیرند آخر از خدا هم بترسید.

مخبر-آقای فیروزآبادی متصل مخالفت می‌فرمایند در صورتیکه اگر جهات ضرورت ایجاب نکند کمیسیون باین مرخصی‌ها رای نخواهد داد آقای مفتی هم از جمله اشخاصی هستند که در این هوای سرد برای انجام کارهای مهمی تقاضای مرخصی کرده‌اند باین جهت کمیسیون هم تصویب کرده است.

رئیس- آقایان موافقین بااین خبر قیام فرمایند.

(اغلب قیام نمودند)

رئیس- تصویب شد لازم است این نکته رابه آقای وثوق عرض کنم که مخبر می‌تواند در تمام موارد صحبت کند ولی باید اجازه بگیرد زیرا ممکن است کس دیگر را صدا بزنم و شما حرف بزنید و این رویه مطلوب نیست

خبر مرخصی آقای مرآت اسفندیاری

نمایندهٔ محترم آقای مرآت اسفندیاری بواسطه عارضه کسالت و گرفتاریهای دیگر تقاضای دو ماه مرخصی از پانزدهم ماه آبان نموده‌اند کمیسیون در جلسه ۲۲ دی تقاضای معزی الیه راتصویب نموده اینک خبر آن تقدیم می‌گردد.

رئیس- آقای فیروزآبادی.

فیروزآبادی-بنده با آقای مرآت کمال اخلاص راهم دارم و بدبختانه دوست هم هستم ولی هیچوقت نمی‌توانم عقیده و دین خودم راروی دوستی بگذارم آقایان می‌خواهند تشریف ببرند تشریف ببرند ولی باید از حقوق خودشان صرف نظر کنند و راضی نباشند که از مال ملت بدون اینکه کار کنند استفاده کرده باشند.

مخبر- آقای مرآت بواسطه کسالتی که داشتند اجازه مرخصی خواسته‌اند البته اخلاق ایشان را آقایان میدانند که ایشان در وظائف خودشان ساعی هستند و به این جهت کمیسیون با تقاضای ایشان موافقت کرد.

رئیس- رأی می‌گیریم بمفاد این راپرت آقایان موافقین قیام فرمایند

(اکثرا برخاستند)

رئیس- تصویب شد.

راپرت مرخصی آقای موقر

نمایندهٔ محترم آقای موقر بواسطهٔ مسافرت بخوزستان و گرفتاریهای محلی پنجاه وشش روز مرخصی از چهاردهم ماه آبان نموده کمیسیون در جلسه ۲۲ تقاضای معزی الیه را تصویب نموده اینک خبر آن تقدیم می‌گردد.

رئیس- آقای فیروزآبادی.

فیروزآبادی-بنده لازم میدانم آقایان وکلا را متذکر کنم که یک طوری کنند که در نظر ملت محبوبیت داشته باشند اگر می‌خواهند مجلس موهون شود و ازبین برود آن یک مسئله ایست علیحده ولی اگر بقاء و احترام مجلس شورای ملی را می‌خواهید یک قدری در قضایا دقت کنند.

رئیس- آقای خطیبی.

خطیبی-آقای فیروزآبادی تصور می‌کنند که احترام مجلس دراین است که بهیچ یک از آقایان وکلاء اجازه مرخصی داده نشود خودشان که ابتلائی ندارند این است که خیال می‌کنند سایرین هم بدون جهت اجازه مرخصی می‌گیرند و این همه اصرار دارند که بهیچ وجه اجازه مرخصی خواسته نشود و بنده تصور می‌کنم مخالفت آقا بهیچ وجه مورد نداشته باشد.

رئیس- رای می‌گیریم بمرخصی آقای موقر آقایان موافقین قیام فرمایند.

(عده قلیلی قیام نمودند)

رئیس- تصویب نشد

خبر مرخصی آقای محمد آخوند

نماینده محترم آقای محمد آخوند بواسطه مسافرتبه استراباد و صحرای تراکمه تقاضای چهل روز مرخصی که ابتداء آن از ۲۶ آذر ماه است نموده کمیسیون جلسه ۲۲ دی تقاضای معزی الیه راتصویب نموده و اینکه خبر آنرا تقدیم می‌دارد.

رئیس- آقای یاسائی.

یاسائی- موافقم.

رئیس- آقای فیروزآبادی.

فیروزآبادی-بنده مخالفم. عرض کنم بنده رویه خودم را ترک نمی‌کنم و تااین جا زنده هستم لازم میدانم بعقیده خودم حقوق ملتم را حفظ کنم آقایان می‌خواهند تشریف ببرند هیچ مانعی ندارد معارضی هم برای رفتنشان نیست بنده عرضم این است کار نکرده نباید پول گرفت نباید مزد گرفت این رویه را باید از دنیا دور انداخت کسیکه کار نکرد نباید پول بگیرد این مفت خوری است ظلم است اینها بداست نباید کرد عرض کردم احترام مشروطیت و مجلس را نگاه دارید راضی نشوید این ترتیبات اینطور جریان پیدا کند.

رئیس- آقای اورنگ.

اورنگ- آقای فیروزآبادی راجع بمرخصی آقایانیکه تقاضای مرخصی کرده‌اند درهر فقره اش مخالفت فرمودند وراجع بهیچ یک از فقرات بنده برای دفاع عرض نکردم فقط برای آقای محمد آخوند نظر بیک مصالحی اگر به خدمت خود آقای فیروزآبادی هم عرض شود قطع دارم با حب ایشان بایران و اصلاحات ایران خودشان داوطلب رفتن صحرا بشوند آقای محمد آخوند برای خاطر اصلاح یک امر مهمتری در این فصل زمستان این مسافرت را کرده‌اند ایشان برای امور شخصی یا کارهای مربوطه بخودشان این مسافرت را نکرده‌اند خود آقای فیروزآبادی اگر مسبوق شوند که ایشان برای چه مصلحتی مسافرت کرده‌اند تصدیق می‌فرمایند که این مسافرت خیلی بجا و پرقیمت است و نتیجه اش عاید تمام افراد ایران است و اشخاصی که علاقه مند بایران هستند باید مسافرت ایشان را در این مورد تصویب نمایند و راضی نشوند که این اجازه داده نشود.

رئیس- رأی گرفته می‌شود بمرخصی آقای محمدآخوند آقایانی که تصویب می‌کنند قیام فرمایند.

(اغلب برخاستند)

رئیس- تصویب شد.

وزیرمالیه- چند فقره لوایح است راجع بدیون داخلی که در دورهٔ سابق تقدیم شده بود و بکمیسیون

هم رفته بود ولی نظر بانقضای دوره مجلس همینطور ماند حالا تجدید می‌شود.

رئیس- لایحه ذبایح مطرح است شور اول آقای عدل.

عدل- بنده یک تذکری دارم اگر اجازه بفرمائید عرض کنم:بنده بااین لایحه موافقم ولی تصور می‌کنم آنروز در کلیات این لایحه شور شد و مذاکرات هم در کلیات کافی شد حالا بنده عقیده‌ام این است چون مذاکره در کلیات کافی شده است باید شور در مواد بشود.

رئیس- آن روز مذاکره کافی نشد آقای فیروزآبادی.

فیروزآبادی- بنده بارها عرض کردم ماباید همیشه طرفدار ضعفا و فقرا باشیم ماباید دراین مملکت قسمی رفتار کنیم که دولت و ملت متحد شوند ماباید قسمی کنیم که مبغوضیت از حیث مجلس و از حیث مبادی عالیه دردل ملت نیفتد و همه محبوب هم باشند این

ترتیبی که دراین دوره بنده می بیننیم پیش آمده بنده اینها را هم بحال مملکت مضر میدانم و هم بحال اشخاص بنده را هم که بحمدالله آزاد گذاشته‌اند عرایض خودم را عرض کنم.

آقا سید یعقوب- همه آزادند.

فیروزآبادی- البته همه آزادند غرضم وکلابود بنده عقیده ندارم این مردمی که در این مملکت زندگی می‌کنند بااین فلاکت تا این نشانی ما همه روزه زوی یک چیزی که محل احتیاجشان است مالیات به بندیم آقای وزیر مالیه چند روز قبل فرمودند تاثیری در قیمت گوشت این مالیات نخواهد کرد بنده این مطلب را نفهمیدم یعنی چه یعنی قصابی که دو ریال پول می‌دهد بجهت این بزی که دو سه من وزنش است این دو ریال را از جیبش می‌دهد؟ الحمدلله در مملکت ما اینقدرها قوه نیست که کسی چیزی از جیبش بدهد اگر چیزی بدهند روی قیمت گوشت می‌اندازند ولی نمیدانم چطور آقای وزیر مالیه فرمودند که تأثیری در قیمت گوشت ندارد؟ بنده عقیده‌ام اینست اگر چیزی بر ارزاق عمومی تحمیل شود دو مقابل آن ضررش عاید بمملکت می‌شود دولت اگر کسر بودجه دارد همانطور که پریروز هم عرض کردم کسر بودجه راازجاهای دیگر بهتر می‌شود جبران کرد ولی بهتر از همه کسر حقوق است حقوق هر کس را بخصوص سیصد تومانی و هفتصد تومانیها بیشتر کمتر یک اندازه حقوق آنها را کمتر کنند بنده یقین دارم که اضافه هم داریم و الااگر نخواهند حقوق هارا کسر کنند و بحقوقها سال بسال بیفزایند آن وقت ما محتاج می‌شویم همه ساله همه دوره یک تحمیلی بریک چیز مردم بکنیم یابر ارزاق مردم یابرلباس یا خانه مردم. خوب خرج داریم خرج هم زیاد است الحمدلله وکیل سیصد تومان می‌خواهد وزیر هفتصدو پنجاه تومان می‌خواهد مدیر سیصدو دوازده تومان می‌خواهد شاید هم دورهٔ دیگر مجلس بخواهند اضافه کنند آن وقت باز کسر بودجه زیادتر می‌شود مجلس و دولت سزاورا میدانند که همه روز حقوقها اضافه شود و در مقابل باین مردم فقیر پریشان که امیدوارند مادر اینجا بجهت آنها کار بکنیم تحمیل کنیم؟ از این مردم بدبخت بگیریم و آن وقت سیصدو دوازده تومان یا بیشتر حقوق بدهیم به اشخاص آیا ملت اینجور توقعات را از مادارد؟ آیا سزاورا است که ما این طرز کا کنیم؟ یا باید ما در اینجا جذب قلوب ملت را بکنیم و موافقت ملت رابا مجلس و دولت و با شخص اعلیحضرت جلب کنیم؟ این طریقیکه ما رفتار می‌کنیم خودمان فکر کنیم ببینیم آیا سزاوار است که ما همه روزه تا این ملت زنده است یک مالیاتی بر آنها تحمیل کنیم یا اگر سزاوار نیست این قدر تحمیل بر ملت نکنیم و فکر عایدات برای این مملکت بکنیم

خوب روز بروز خرج این مملکت را می‌خواهید زیاد کنید دخل رااز راههای مشروع پیدا کنید مکرر عرض کرده‌ام ما باید امروز درصدد استخراج معادنمان برآئیم مابایدلااقل یک چاه نفت سیاسةٌ افتصااٌ استخراج کنیم یک چاه نفت امروز استخراجش برای ما واجب است والا اگر ما از خودمان هیچ نداشته باشیم نمیدانم

زندگانی ما چه خواهد شد سالی سی کرور ما پول نفت و بنزین می‌دهیم ما از کجا باید بدهیم؟ این معادن راماباید بگذاریم که دیگران بعدها بیایند دربیاورند یا اینکه خودمان باید در بیاوریم؟ بنده تعجب می‌کنم در مقام ادعا که می‌شود میگوئیم از تمام اروپائیها بالاتریم اگر کسی هم بگوید ما مردمان فقیری هستیم ان وقت بدشان هم می‌آید اگر ما هم مثل دیگران بودیم طریقهٔ زندگانیمان هم مثل آنها بود ما هنوز یک معدن را نتوانسته‌ایم استخراج کنیم یک کارخانهٔ رادر این مملکت دائر کنیم همه اش را ادعا می‌کنیم و هیچ چیزز هم نیستیم و هیچ هم نداریم مااهل هو هستیم و به هوداریم مردم را ریشخند می‌کنیم.

رئیس- آقای بیات.

مرتضی قلیخان بیات- اساساٌآٌای فیروزآبادی طرز مذاکرهٔ در مجلس را یک قدری زننده قرارداده‌اند چه در موضوع وکلا و چه در موضوع لوایح و تصور می‌کنم این طرز مذاکره در مجلس خوب نباشد ایشان یک عقیدهٔ دارند سایرین هم یک عقیدهٔ و هرکس در اظهار عقیده خودش آزاد است حضرتعالی می‌توانید عقاید خودتان را خیلی آزادانه و صحیح بدون اینکه زنندگی بسایرین داشته باشد بفرمائید نه اینکه توهین بفرمائید بسایرین و طرز اظهاراتتان را طوری کنید که زننده نباشد اما از این حیث که فرمودید من را آزاد گذاشته‌اند همه آزاد هستند البته مجلس شورای ملی است وکیل آمده در مجلس که هر چه بنظرشمیرسد و عقیده دارد اظهار کند هر کس می‌تواند مطابق معتقداتش مطالب خودش را بگوید البته تفاوتی بین اشخاص نیست ممکن است یک کسی در مجلس منفرد باشد یک افرادی ممکن است در یک فراکسیونها و اجتماعاتی باشند البته آنها هم باید بوظیفه خودشان عمل کند آن فرد منفرد هم باید بوظیفه اش عمل کند البته همه آزادند همه می‌توانند اظهارات خودشان رادرکمال آزادی بکنند اما در خصوص بودجه‌ها مکرر آقا این عقیده را اظهار فرموده‌اند که بایستی حقوق کم شود البته نسبت بمخارج همینطور است که میفرمائید این بودجه‌ها و این حقوق برای مخارج آقا زیادی است ممکن است آقا آن قسمتی را که لازم دارند از خزانه مملکت بگیرند و ان مقداری که زیادی است نگیرند سایرین محتاج هستند و یا کمتر از این حقوق زندگی نمی‌شود کرد این حقوقی که برای اشخاص معین کرده‌اند این را همه روزه حضرتعالی مورد توجه قرار می‌دهید و در هر موقع مذاکره و حمله میفرمائید و این عقیدهٔ بنده مقتضی نیست البته اگر عقیدهٔ شما محترم است عقیدهٔ دیگران هم محترم است عقیده اکثریت مجلس این است وکیل باید سیصد توان بگیرد رئیس اداره سیصدو دوازده توان آن یکی دویست تومان اگر شما همعقیده پیدا کردید ممکن است پیشنهاد کنید کسر کنند اگر همعقیده پیدا نکردید نباید همه روزه حمله کنید واز کسیکه کار می‌خواهید البته باید حقوق بدهید تا بتواند زندگی کند باید وضعیت زندگی اورا تامین کنید تا بتواند کار کند تا وضعیاتش مرتب نباشد نمی‌تواند کار کند حواسش پریشان است اما در قسمت وضع قانون البته این مملکت رو بترقی و اصلاحات می‌رود و محتاج باین است که بودجه اش اضافه شود یک مخارجی که برای مملکت ضروری است باید آن مخارج را تامین کنند اگر بخواهیم همان زمینهٔ سابق را در نظر بگیریم هیچوقت به آن مقاصدی هم که خودتان در نظر دارید نخواهید رسید اگر بودجهٔ ما بیست کرور پانزده کرور باشد به ان اصلاحاتی که متوقعید نخواهیم رسید باید عایدات پیدا کنیم و بودجهٔ ما اضافه شود تا بتوانیم کارهائی که برای مملکت لازم و مفید است انجام دهیم و اصلاحات در مملکت بشود بودجه راالبته ملاحظه فرموده‌اید یک قسمت عایدات است و یک قسمت مخارج هر چه بنظرتان لازم و مفید است پیشنهاد کنید البته اگر موافق داشتید تصویب می‌شود و هر چه را هم لازم نمیدانید پیشنهاد کنید کسر شود و قسمتی هم که راجع به چاه نفت فرمودید با این چیزها که اظهار کردید نمی‌شود بیایند دو بیست ذرع زمین را بکنند بعنوان اینکه

نفت در بیاوریم باین صحبتها نفت در نمی‌آید الا چندین سال است مشغول هستیم و نتیجه نگرففتهایم باید محل و اعتبار پیدا کنیم تا اینکه این کارها را بکنیم

جمعی از نمایندگان- مذاکرات کافی است.

رئیس- کافی است؟

عدهٔ از نمایندگان- بله کافی است.

رئیس- رای می‌گیریم بورود در شور مواد آقایان موافقین قیام فرمایند.

(اغلب قیام نمودند)

رئیس- تصویب شد ماده اول مطرح است.

(به شرح ذیل خوانده شد)

ماده اول- بوزارت مالیه اجازه داده می‌شود که از تاریخ تصویب این قانون فقط در شهرها و قصبات از هر کشتار گوسفند و بز و بره دو قران و پانصد دینار و از هر کشتار گاومیش پنج قران دریافت دارند.

رئیس- آقای آقاسید یعقوب.

آقاسیدیعقوب- عرض کنم نظر اصلاحی بنده در این ماده این است که این قانون وقتی که از مجلس گذشت در قصبات و شهرها اجرا می‌شود بنده یقین دارم ولو اینکه تکذیب هم کنند این قانون رادرهر شهرو قصبهٔ که هست اجرا می‌کنند خواه مسلخ داشته باشد یا نداشته باشد بااینکه دراین قانون نوشته است باید مسلخ داشته باشد ولی دیگران این قسمت را رعایت نمی‌کنند مراد از مسلخ چیست ؟مراد این است که گوسفند رادر آنجا بکشندو پوست بکنند این بیاناتی را که آقای بیات در جواب آقای فیروزآبادی بیان کردند که ما پول می‌گیریم برای مصرف مملکت بنده عرض می‌کنم مصرف مملکت اول چیزی که ما به ان معتقد هستیم و همهٔ ما متوجهیم حفظ الصحه اشخاص است حفظ الصحه هم نمی‌شود مگر یک طریقش درست کردن مسلخ‌ها است دولت باید اول مسلخ‌ها را درست کند در شهرهائی که مطابق حفظ الصحه مسلخ دارد این قانون را اجرا کنند و درشهرها و قصباتی که مطابق حفظ الصحه مسلخ ندارد این قانون در آنجاها اجرا نشود تا اینکه نماینده‌های صحیه که در آنجاها هستند بگویند که این مسلخ مطابق حفظ الصحه است آن وقت بگیرند نه اینکه بمجرد گذشتن قانون از مجلس و دیدن این که دم دروازه یک حیوانی را ذبح می‌کنند بگویند قانون باید در اینجا اجرا شود بنده تحت این نظریات عقیده‌ام این است که بایداین ماده را اصلاح کنیم دیگر راجع باصل گرفتن پول و اندازهٔ آن است بنده عقیده ندارم بز و گوسفند مساوی باشد مسلماٌ باید هر چیزی را ملاحظه تناسب آنرا کرد گسترهٔ ما نمی‌توانیم رأی بدهیم (خودم را عرض میکنمم والا رأی داده می‌شود) وقتی که تناسب رادر قانون ملاحظه کردیم قانون حسن جریان پیدا می‌کند مثلا نمی‌شود بگوئیم گوسفند یا بز مساوی باشد یا اینکه گوساله یا گاو مساوی باشد بالاخره باید یک ملاحظه و تناسبی در کار باشد بنده پیشنهاد کردم از گوسفند دو قران و از بز سی شاهی از بره دو قران از گاو سه قران از گوساله دوریال از گاومیش پنج قران گرفته شود این ملاحظات در نظر بنده هست ودیگر راجع به مسلخ و اعلان کردن اینکه مسلخ باید مطابق حفظ الصحه باشد بنده مطابق این نظریاتم پیشنهادی تهیه کرده‌ام که تقدیم می‌کنم ولی چون شور اول است لابد می‌رود بکمیسیون می‌کنم.

رئیس- آقای احتشام زاده.

احتشام زاده- بطوریکه نماینده محترم تذکر دادند این لایحه شور اولش است آقایان نمایندگان می‌توانند نسبت به اعتراضاتی که دارند پیشنهاد بدهند خود نماینده محترم هم که پیشنهاد تهیه کرده‌اند ولی تصور می‌کنم ذکر این مسائل لزومی نداشته باشد مخصوصاٌ با مذاکرات مفصلی که در جلسه گذشته در اطراف این موضوع شده است و بنده خیال می‌کنم سایر آقایان نمایندگان محترم هم اگر نظری نسبت به اصلاح این ماده یا سایر مواد داشته باشند بدون اینکه وقت مجلس را تلف کنند به تکرار مسائل نظریات خودشان را مرقوم بفرمایند و بکمیسیون

بفرستید و امیدوارم بنده این لایحه رابارعایت نظر اصلاحی آقایان طوری تنظیم بشود که در موقع شور ثانی رفع نگرانی آقایان بشود.

رئیس- آقای عدل.

عدل موافقم.

رئیس- آقای زوار.

زوار- موافقم.

رئیس- آقای دهستانی.

دهستانی-موافقم.

رئیس- پیشنهادات قرائت می‌شود.

کازرونی- نباید قرائت می‌شود.

بعضی از نمایندگان-چرا قرائت می‌شود مذاکره نمی‌شود.

(پیشنهاد مذبور به شرح ذیل خوانده شد)

بنده ماده اول را بطریق ذیل اصلاح و پیشنهاد می‌نمایم:

بوزارت مالیه اجازه داده می‌شود که از تاریخ تصویب این قانون فقط در شهرها و قصباتی که مؤسسات بلدیه موجود است از هر کشتاری گوسفند دو قران و پانصد دینار- و هر بزی یک قران گاو و گوساله سه قران و پانصد دینار- و گاومیش پنج قران دریافت دارند.

ملک مدنی

پیشنهاد آقای فرشی

این بنده اصلاح ماده اول را بقرار ذیا پیشنهاد می‌کنم.

ماده اول- بوزارت مالیه اجازه داده می‌شود که از اول سال ۱۳۰۸ درشهرها و قصبات عمده از هر کشتار گوسفند و بز دو قران و پانصد دینار و از هر بره و بزغاله یک قران و گاو چهار قران واز هر گوساله دوقران و از هر گاومیش پنج قران دریافت دارند.

پیشنهاد آقای دهستانی

ماده اول را بشرح ذیل پیشنهاد می‌کنم

بوزارت مالیه اجازه داده می‌شود که از تاریخ تصویب این قانون درشهرها و قصبات کلیه روده هائی که از کشتار گاو و گاومیش و گوسفند از نر و ماده حاصل می‌شود انحصار بخود داده و جمع آوری نمایند.

تبصره-قصبات بقرانی اطلاق خواهد شد که حداقل ساکنین آن محل دویست و پنجاه خانوار بوده باشد پیشنهاد آقای دهستانی

ماده اول را بشرح ذیل پیشنهاد می‌کنم

ماده اول- بوزارت مالیه اجازه داده میشودکه از تاریخ تصویب این قانون فقط در شهرها و قصبات از هر کشتار گاو وگوسفند و گاومیش از نروماده بقرار ذیل دریافت دارد

گوسفند دوقران گاو سه قران گاومیش پنج قران پیشنهاد آقای طهرانی

پیشنهاد می‌کنم از گوسفند و بز وبره و گاو و گاومیش در نقاطی که سکنهٔ آن کمتر از هزار نفر نباشد از گوسفند راسی دو قران بز یک قران بره سه قران گرفته شود مشروط باینکه در نقاط مزبوره بلدیه و دکتر معاینه موجود باشد و از برهٔ زنده که بخواهند بنقاط مذکور وارد نمایند راسی دو قران بگیرند

پیشنهاد آقای آقاسید یعقوب

ماده اول این نوع اصلاح شود

بدولت اجازه داده می‌شود در شهرها و قصباتی که پس از اجرای این قانون دارای مسلخهای مطابق حفظ الصحه هست از ذبایح مالیات دریافت دارند از گوسفند دو قران از بز سی شاهی از گاو سه قران از گوساله دوقران و دهشاهی از گاومیش پنج قران دریافت دارند.

پیشنهاد آقای دهستانی

بنده پیشنهاد می‌کنم درمادهء‌اول تبصرهٔ ذیل علاوه شود و تبصرهٔ ماده ۲ حذف گردد.

تبصره- قصبات بقرائی اطلاق می‌شود که حداقل ساکنین آن محل دویست خانوار باشد

پیشنهاد آقای یاسائی

بنده پیشنهاد می‌کنم درماده اول نوشته شود بز و بزغاله یکقران و پانصد دینار

پیشنهاد آقای کازرونی

ماده اول را بقرار ذیل پیشنهاد می‌کنم:

بوزارت مالیه اجازه داده می‌شود که از تاریخ تصویب این قانون فقط در شهرها و قصبات ازهر کشتار گوسفند دو قران بز یک قران گاو وگوساله سه قران و پانصد دینار و ازهر کشتار گاومیش پنج قران دریافت دارند

پیشنهاد آقای عراقی پ

یشنهاد می‌کنم درماده ۱ سطر دو بره و بز را دو قران گوسفند را سه قران بنویسند و بزغاله هم یک قران بنویسند

پیشنهاد آقای احتشام زاده

تبصرهٔ ذیل را پیشنهاد می‌کنم به ماده اول الحاق شود دولت مکلف است مخارج معاینات صحی کشتار و تأسیس مسلخ و مراقبت درتهیه روده را بطوریکه در بازارهای خارج مرغوب باشد از محل عواید ذبایح بوسیلهٔ بلدیه‌های محل بپردازد

ایضاٌ پیشنهاد آقای احتشام زاده

پیشنهاد می‌کنم از نظر جلوگیری از کشتار بره از هر رأس بره که کشتار می‌شود پنج قران اخذ شود

پیشنهاد جمعی از نمایندگان

پیشنهاد می‌کنم که تبصره ذیل به آخر مادهٔ اول قانون ذبایح اضافه شود:

وزارت مالیه مکلف است در تبریز و مشهد که جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران برای مصارف تأسیسات خیریه خود از قبیل مریضخانه و مطبهای مجانی در تبریز و دارالتربیه در مشهد بنای مسلخ و ایجاد عایدات از ذبایح نموده عوائد مزبوره را مطابق عایدی ۱۳۰۷ همه ساله مرتباٌ بمؤسسات شیر و خورشید سرخ آن محلها بپردازند.

اورنگ- متجاوز از بیست امضاء اول گنجهٔ آخر فرخی

پیشنهاد آقای اورنگ

پیشنهاد می‌کنم که از هر بره و بزغاله یک قران و از هر گوسفند دو قران و از هر گوساله دو قران و پانصد دینار و از هر گاومیش پنج قران دریافت شود

پیشنهاد آقای احتشام زاده

مادهٔ اول را بطریق ذیل اصلاح می‌کنم:

ماده ۱- از تاریخ تصویب این قانون کلیه کشتار گوسفند و بره و بز و گاومیش و گوساله و گاومیش درشهرها و قصبات باید در مسلخهائی که از طرف دولت تعیین می‌شود بعمل آید وروده کلیه کشتار مزبور متعلق بدولت خواهد بود و تجارت و صدور روده مخصوص دولت است که مستقیماٌ یا بوسایل مقتضیه بساختن و حمل و نقل و تجارت و صدور روده اقدام می‌نماید

پیشنهاد دیگر

بوزارت مالیه اجازه داده می‌شود که از تاریخ تصویب این قانون فقط در شهرها و قصبات از هر کشتار گوسفند دو قران و از هر کشتار بره و بز سه شاهی و از هر کشتار گاو و گوساله سه قران و از هر کشتار گاومیش پنج قران دریافت دارند.

اورنگ – بی امضاء بالایش فرهمند.

پیشنهاد آقای ظفری

پیشنهاد می‌کنم مادهٔ اول بطریق ذیل اصلاح شود بوزارت مالیه اجازه داده می‌شود که از تاریخ تصویب این قانون فقط در شهرها و قصبات از هر کشتار گوسفند دو قران و دهشاهی و از هر کشتار بره چهار قران و از هر بز یک قران و از هر کشتار گاو گوساله سه هزار دهشاهی و ازهر کشتار گاومیش پنج قران دریافت دارند

پیشنهاد آقای خطیبی

بنده ماده اول را بطریق ذیل پیشنهاد می‌کنم درشهرها و قصباتی که دارای مسلخ باشد از هر رأس گوسفند و بره و بز یک قران و پانصد دینار دریافت شود

پیشنهاد آقای جمشیدی مازندرانی

ماده اول را بترتیب ذیل اصلاح و پیشنهاد می‌کنم بوزارت مالیه اجازه داده می‌شود که از تاریخ اجرای این قانون فقط در شهرها و قصبات از کشتارهای ذیل عوائد ذیل رادریافت دارند بره یک قران بز یکقران و پانصد دینار گوسفند دو قران و پانصد دینار گوساله سه قران گاو سه قران و پانصد دینار گاومیش پنج قران

پیشنهاد آقای طاهری

پیشنهاد می‌کنم تبصرهٔ ذیل بماده اول اضافه شود کشتار حومهٔ شهرها و دهات متصل بقصبات از پرداخت این مالیات معاف است

پیشنهاد آقای دکتر سنگ

تبصرهٔ ذیل را بماده اول پیشنهاد می‌کنم

وجوه مأخوذه از عوائد ذبایح برای خریداری دوا تخصیص داده شود که با نظر صحیه کل مملکتی جهت مرضای فقیر مملکتی مجاناٌ مصرف گردد

پیشنهاد آقای فیروزآبادی

بنده اصلاح مادهٔ یک را بطریق ذیل پیشنهاد می‌کنم

بوزارت مالیه اجازه داده می‌شود که از تاریخ تصویب این قانون درشهرها و قصبات از هر کشتار گوسفند دو قران و از هر بره سی شاهی و از هر بز یکقران و از هر گاو سه قران و گوساله سی شاهی گاومیش چهار قران تا آخر

فیروزآبادی- بنده پیشنهاد خودم را پس می‌گیرم چون با اصلش مخالفم پ

یشنهاد آقای فهیمی

بنده پیشنهاد می‌کنم بجای از تاریخ تصویب این قانون نوشته شود از اول ۱۳۰۸

پیشنهاد آقای یاسائی

بنده پیشنهاد می‌کنم که در ماده اول اضافه شود خوک ده قران

فیروزآبادی- خوک را هم رسمیت دادید؟

پیشنهاد آقای اعتبار

درماده اول پیشنهاد می‌کنم از بره و بز سی شاهی و برای کشتار خوک از هر یک راسی یک تومان اخذ شود پیشنهاد آقای هزار جریبی

بنده پیشنهاد می‌کنم از بره و بز یک قران و پانصد دینار گرفته شود

پیشنهاد آقای مرآت اسفندیاری

بنده پیشنهاد می‌کنم ازکشتار گوسفند سه هزار و از بره و بز سی شاهی و از گاو پنج هزار و از گوساله سه قران دریافت شود الی آخر

پیشنهاد آقایان مؤید احمدی و فتوحی

تبصرهٔ ذیل بمادهء‌اول اضافه شود

اخذ مالیات مزبوره در مادهٔ اول در شهرها و قصبات ذبیحه برای فروش می‌آورند تعرض نشود.

رئیس- مادهٔ ۲ مطرح است.

(به شرح ذیل خوانده شد)

ماده ۲- وزارت داخله مکلف است بتوسط بلدیه‌ها در شهرها و قصبات مسلخ هائی معین نماید که خارج از آنها کشتاری نشود و هرگاه در نقاطی که دارای مسلخ هستند کسی در خارج از مسلخ کشتاری نماید از پنج قران تا یکتومان جزای نقدی خواهد شد

تبصره- قصبات مملکت را وزارت داخله معین نمده و پس از تصویب هیئت وزراء اعلان خواهد نمود.

رئیس-آقای آقاسید یعقوب.

آقا سیدیعقوب- اصلاحی که بنده در نظرم آمده است در اینماده نوشته است یعنی آقای مخبر هم همینجور اصلاح کرده‌اند (وزارت داخله مکلف است بتوسط بلدیه‌ها درشهرها و قصبات مسلخهائی معین نماید که خارج از آنها کشتاری نشود یعنی باید مسلخهائی معین کنند که مطابق حفظ الصحه باشد)(وهرگاه درنقاطی که دارای مسلخ هستند کسی درخارج از مسلخ کشتاری نماید از پنج قران تا یک تومان جزای نقدی خواهدشد) چون بنده میدانم مسلخ ترتیبش چه چیز است هرجا سرهر قبرستانی که یک گاو یک گوسفند کشته می‌شود

آنرا مسلخ قرار دهند داد آن وقت بعد از آن تعقیب اصل مدعی را نخواهند کرد مسئله مجازات متخلف را اعمال خواهند کرد و یک بلای مبرمی بجان مردم خواهند انداخت چون عملا میدانیم که این جور خواهد شد لذا بنده اینطور اصلاح خواهم کرد که بعد از اینکه این قانون گذشت در تمام جاهائی که مسلخ نیست بتوسط بلدیه‌ها مسلخ مطابق حفظ الصحیه تهیه کنند و پولش را هم از وزارت مالیه بگیرند وزارت مالیه که می‌خواهد این قانون اجرا شود باید پول مسلخ بدهد و اگر مأمور مالیه خواست قبل از اینکه مسلخ درست شود کسی را تعقیب کند مطابق قانون تحت مجازات درآید برای اینکه بنده میدانم هرجائی که گوسفند کشته شود سر وقت مردم می‌روند این است که بنده با این ماده مخالفم و باین ترتیب تنظیم کرده‌ام که باید مسلخ را معین بکنند و قبل از آنکه مسلخ درست شود اگر مأمور مالیه بخواهد چیزی ماخوذ بدارد مطابق قانون در تحت تعقیب بیاید این هم پیشنهاد بنده است.

وزیرمالیه – آقای آقا سید یعقوب یکی از آن اشتباهات عمدی که گاهی عادت دارند بکنند حالا کردند برای اینکه هیچ تردیدی در این نیست که مالیات ذبایح راقبل از تمام شدن مسلخ نمی‌گیرند برای اینکه مسلخ دو معنی دارد یکی آنطوریکه آقا میکویند و یکی هم آن نقاطی که مخصوص است برای اینکار و مطابق اصول و قواعدی باید ساخته شودو بعد هم که ساخته شد دیگر خارج از آنجا کشتار نباید بشود از نقطهٔ نظر حفظ الصحه عمومی و از نقطه نظر اینکه کنترل در ادای مالیات هم بهتر می‌شود ولیکن ساختن مسلخ‌ها در تمام شهرها و قصبات مدتی طول دارد بایستی همانطوریکه الان درشهرها و قصبات که آن قبیل مسلخ راندارند و بیک ترتیبات دیگری کشته می‌شود این مالیات اجرا شودمنتها اگر ماده ۲ را یک قدری دقت فرموده بودند میدیدند که مقصود از ماده ۲ این است که درجاهائی که مسلخ رسمی و صحیح نیست چون کنترل مشکل است اشخاصیکه تخلف می‌کنند از کشتار در مراکز معینه گرفتار آن تعقیب مجازاتی نباشند برای اینکه وقتی مسلخ رسمی باشد خیلی سهل است کشف مطلب و تقلب دسایس آن کسی که یک کشتاری برخلاف ترتیب کرده است ولیو وقتیکه مسلخ نبود ویک کشتاری شد این ممکن است اسباب زحمت مردم شود نقطه نظر ماده دوم این بود که حصر بکند تعقیب و مجازات قانونی را بنقاطی که مسلخ آنجا هست نسبت باینکه مسلخ‌ها چطور باید ساخته شود البته این منظور را ما خودمان داریم در آن قسمت اگر پیشنهادی داشته باشند ممکن است بفرستند در کمیسیون مذاکره کنیم.

جمعی از نمایندگان – مذاکرات کافی است.

فیروزآبادی- کافی نیست بنده مخالفم.

رئیس- آقای فیروزآبادی.

فیروزآبادی-عرض می‌کنم این ماده بترتیبی تنظیم شده که اسباب زحمت مردم است خوب است اجازه بدهند هر کس حرفی دارد بگوید مثلا نوشته است در خارج از مسلخ کشتار نشود بنده گوسفند دارم در واقع هم دارم آمد در توی طویله گاوم لگد زد به گوسفند و می‌خواهد بمیرد اورا بکشم با اینکه بگذارم بمیرد؟ اگر بکشم که مسئول واقع می‌شوم اگر بگذارم بمیرد که گوسفندم از دستم رفته این ترتیب که خارج از مسلخ مطلقاٌ اگر کشتاری شد جریمه باید بدهد طرز خوشی نیست خر یا گاو در طویله به گوسفند لگد زده دارد حرام می‌شود اگر باین ترتیب باشد باید بگذارم حرام شود اگر اجازه می‌دهید که چه عرض کنم از آن طرف هم نوشته باستثنای قربانی آمد و کسی خیرات یا نذری خواست بکند یا یک گوسفندی خواست بکشد بدهد بفقرای بیچاره بخورند که گوشت گیرشان نمی‌آید اینجاهم ماباید عدوات کنیم بگوئیم حق ندارد؟ ببرد مسلخ یا اینکه فرض بفرمائید اقسام دیگر مثلا گوسفند که بجهت اطفال می‌کشند اینها را باید موقوف بکنند که بفقرا چیزی نرسد؟ این مسئله است!

این دوستی قدیمی ما با فقراست اگر این ماده را اصلاح نکنید اسباب زحمت مردم می‌شود اسباب این می‌شود که بنده نه گاوم نه گوسفندم نه بزم در طویله اگر خواست تلف بشود نتوانستماورا ذبح کنم و همین طریق حرام شود آیا سزاورا است حرام شود؟ یقیناٌ سزاوار نیست این ماده راباید اصلاح کرد آورد مجلس والا چه بسیار گاو گوسفند که تلف می‌شود و چه بسیار قربانیها و نذورات و خیرات که بکلی موقوف می‌شود و بنده عقیده ندارم ماده باین ترتیب باقی بماند.

رئیس- آقایان موافقین با کفایت مذاکرات قیام فرمایند.

(اکثرا برخاستند)

رئیس- تصویب شد پیشنهادها قرائت می‌شود.

(به شرح ذیل خوانده شد)

پیشنهاد آقای یاسائی

بنده پیشنهاد می‌کنم تبصرهٔ ۲ بمادهٔ ۲ اضافه شود.

تبصره- درهرکجا مسلخ باید ساخته شود مخارج آن از عایدات ذبایح به بلدیهٔ محل پرداخته خواهد شد

پیشنهاد آقای دولتشاهی

بنده پیشنهاد می‌کنم بعد از کلمهٔ (قصبات)(عمده) علاوه شود پیشنهاد آقای فرشی

این بنده اصلاح ماده ۲ قانون ذبایح را بقرار ذیل پیشنهاد می‌نمایم.

ماده ۲- وزارت داخله مکلف است بخرج دولت بتوسط بلدیه‌ها درشهرها و قصبات در ظرف سه سال از تاریخ تصویب این قانون مسلخهای معین تأسیس نماید که خارج از آنها کشتاری نشود الی آخر ماده

پیشنهاد آقای ضیاء

پیشنهاد می‌شود درماده دوم و تبصره آن ذکر شود قصبات عمده

پیشنهاد آقای محمود رضا

پیشنهاد می‌نمایم درماده ۲ در قسمت بعد از شهرها و قصبات مسلخهائی معین نمایند اضافه شود مخارج مسلخها ازهر حیث مربوط به بلدیه‌ها نبوده از عایدات ذبایح تامین نمایند

پیشنهاد آقایان اورنگ و اسدی

ما امضا کنندگان ذیل تبصره الحاقیه ذیل را به ماده دوم پیشنهاد مینمائیم

تبصره- دولت مکلف است که عشر عایدات فوق را همه ساله برای بنای مسلخهای جدید با رعایت اصول صحی تا مادامی که کلیهٔ شهرها و قصبات دارای مسلخ صحیحی بشوند اختصاص دهد ایضاٌ پیشنهاد آقایان اورنگ و اسدی

پیشنهاد ذیل را می‌نمایم

تبصره- مقصود از قصبات دهاتی است که کمتر از چهار صد خانواده نداشته باشد

پیشنهاد آقای مخبر فرهمند

مخارج تهیه و ساختمان مسلخ و حقوق صحی مسلخها از عایدات ذبایح تامین و پرداخته می‌شود

پیشنهاد آقای آقاسید یعقوب

ماده دوم- وزارت داخله مکلف است پس از تصویب این قانون در قصبات و شهرهائی که مسلخهای مطابق حفظ الصحه ندارد شروع بساختن مسلخ بکند و مامورین مالیه حق ندارند تا تهیه نشدن می=سلخ بعنوان مالیات ذبایح چیزی مأخوذ دارند در صورت تخلف مطابق قانون پس از محاکمه مجازات خواهند شد

پیشنهاد آقای عراقی

بنده پیشنهاد می‌کنم تبصرهٔ مادهٔ دو بطریق ذیل اصلاح شود

تبصره- قصبات عبارت است از محلی که از جهار هزار نفر سکنه کمتر نداشته باشد

پیشنهاد آقای کاشانی

بنده پیشنهاد می‌کنم که تبصره ذیل بمادهٔ دو اضافه شود.

مخارج ساختمان مسلخهای ولایات و قصبات را وزارت مالیه کارسازی دارد و تحمیل ببودجه بلدیه‌ها نشود

پیشنهاد آقای ناصری

پیشنهاد می‌کنم بماده دوم جمله ذیل اضافه شود وزارت داخله مکلف است در ظرف مدت دو سال از تاریخ تصویب این قانون درهر شهری که تعداد کشتار روزانه از سیصد رأس تجاوز می‌کند محل مخصوص تهیه نماید که روده در آنجا برای مصارف تجارتیو صنعتی حاضر شود مخارج ساختمان از محل عایدات مذکوره در ماده اول بوسیله وزارت مالیه پرداخته خواهد شد.

پیشنهاد آقای لاریجانی

پیشنهاد می‌نمایم که تبصرهٔ دو بمادهٔ دو اضافه شود

تبصره- دکترهای صحیه بلدیه که مختصص در امراض حیوانی باشند در شهرها و قصبات مکلفند که قبل از ذبح ذبایح را معاینه نمایند

پیشنهاد آقای مجد ضیائی

تبصره اینطور نوشته شود:

قصبه عبارت از محلی است که دارای هزار خانوار باشد

رئیس- ماده سوم.

(به شرح ذیل خوانده شد)

ماده سوم- قربانی اضحی و نذور از فقرات ماده ۱ و ۲ معاف و مستثنی هستند و نیز پس از اجرای این قانون کرایه مسلخ و عوارض دیگر بهیچ اسم و رسم از ذبایح دریافت نخواهد شد. رئیس- آقای محمد ولی میرزا.

محمد ولی میرزا- در اینجا جمله راجع بقربانیها هیچ محل تردید نیست ولی در قسمت اخیر ماده که می‌نویسد پس از اجرای این قانون کرایه مسلخ و عوارض دیگر بهیچ اسم و رسم از ذبایح دریافت نخواهد شد در این باب اگر وزارت مالیه در پیشنهادی که جمعی از آقایان تقدیم داشته‌اند در کمیسیون توافق نظر حاصل کنند و به پذیرندکه از مخارجی که از محل همین دبایح تاکنون درآمده و تعهداتی که در بعضی از نقاط مثل مشهد و تبریز بعمل آمده محترم شمارند آن وقت بنده هم حرفی ندارم و پیشنهادم را مسترد می‌دارم ولی در صورتی که در آنجا دولت از نقطهٔ نظر بودجه عمومی اشکالی ببیند و تردیدی در تأدیه این وجوهات داشته باشد آن وقت البته این قسمت باید حذف شود بجهت اینکه در اینجاها که اسم برده شد یک مخارج گزافی از طرف اهالی شد ومثلا در شهر تبریز برای بنای مسلخ متجاوز از بیست هزارتومان سی هزار تومان خرج شده و در مشهد هم از قراریکه می‌گویند همین طور است و در ضمن یک معاملاتی با اهالی شده و یک پول هائی از مردم استقراض شده و باعتبار همین پولها مسلخ ساخته شده ودر واقع یک معامله ملی بوده است که اهالی خودشان حاضر شده و یک کارهائی کرده‌اند وقتی که این قانون بااین جریانات وارد مرحله عمل می‌شود یک صورت دگرگونی شاید باین وضعیت فعلی بدهد و بنده نمیدانم چه صورتی بخود خواهد گرفت سهل تر از همه این است که دولت باید تعهد بکند مخارجی که از بابت این مسلخها تأدیه شده است بپردازد و در صورتیکه این کار را بخواهندبکنند این جمله باید حذف شود ویک معاملاتی که با طیب خاطر شده باید محترم شمرده شود و اگر بخواهند غیر از این بکنند و همین وضعیتی که در نظر گرفته شده ادامه بدهند این یک اجحاف و تعدی است که منحصراٌ بیکی دو نقطه از مملکت وارد خواهد شد ولی ناچاری است

راجع بمسلخ بعضی از آقایان یک پیشنهاداتی داده‌اند و یک وظائف و تکالیفی رابرای ساختمان مسلخها معین کرده‌اند در صورتیکه در خیلی از شهرهای درجه دوم هم حتی مسلخ ساخته شده در آذربایجان در اغلب شهرهای درجه دومش هم اهالی با کمک بلدیه مسلخ هائی ساخته‌اند و عوارض می‌گیرند و البته این معاملاتی که شده است دولت باید وسائل تأمین حقوق اینها را در مدنظر گرفته و ایجاد مشکلات نکند البته مقصود دولت این است که تمرکز پیدا کند و از آنطرف باید مراعات اشخاصیکه خودشان یک مسلخهائی ساخته‌اند و یک عوارضی هم می‌گیرند بشود حالا که دولت می‌خواهد مداخله بکند باید یک فکری هم نسبت به اینها بکند که بمردم تعدی

نشده باشد و با وضع این قانون لطمه بحقوق آنهائیکه یک عوارضی تا حال میگرفته‌اند وارد نیاید.

رئیس- آقای دشتی.

دشتی – موافقم.

وزیرمالیه- عرض می‌کنم مطلب باید روشن تر باشد وقتی که دولت یک عوارضی برای ذبایح وضع می‌کند باید طوری باشد که مقدار عوارض از حدود قانون تجاوز نکند یعنی اگر قبل از تصویب این قانون یک تحمیلاتی میشده آنها دیگر نباید گرفته شود زیرا البته بدون وضع قانوننمیشود تحمیل مالیات نمود ولی اگر یک چیزها و یک قراردادهائی به طیب خاطر بین یک مؤسسات و اشخاصی شده نسبت به آن موسسات از طرف دولت جبران خواهد شد در کمیسیون هم البته در این قسمت مذاکرات خواهیم نمود.

رئیس- آقای سید یعقوب.

آقا سید یعقوب- دراین ماده سوم یک قسمت را خود دولت معاف کرده است و یک قسمت را هم کمیسیون معاف کرده ولی باز اسباب سرگردانی مامورین خواهد شد و همینطور اسباب زحمت مردم نظر بنده این است که دولت از آن کشتارهائی که برای فروش می‌شود باید عوارض اخذ نماید و نظر هم همین است که کلیهٔ از کشتارهای برای فروش عوارض گرفته شودو کشتارهای قربانی و نذور و برای توی خانه و غیره خارج از این موضوع است و قطع دارم نظر آقایان هم همین است (نمایندگان- صحیح است) ولی چون عبارت خیلی روشن نیست بنده این ماده را جور دیگر پیشنهاد کرده‌ام.

رئیس- آقای عدل.

عدل- این مسئله که آقای آقا سیدیعقوب فرمودند در کمیسیون هم مذاکره شد و این لفظ هم که ملاحظه می‌فرمایند در لایحه دولت می‌کند نبوده کمیسیون اضافه کرده یا اینکه کسی که نذری می‌کند و قربانی می‌کشد چندان عینی ندارد که یک چیزی هم بدولت بدهد با وجود این آقا اگر پیشنهادی دارند بدهند در کمیسیون مطرح خواهدشد.

رئیس- آقای اعتبار.

اعتبار-بنده دراین ماده سوم دو نظردارم که حالا عرض می‌کنم اولا بلدیه‌ها بزور یا بطیب خاطر در بعضی شهرها و قصبات یک پولهائی جمع آوری کرده و مردم را مجبور کرده‌اند یک مسلخهائی بسازند و از کشتار‌ها هم درماه بعنوان کرایه مسلخ یک چیزی می‌گیرند بنده عقیده دارم حالا که این قانون از مجلس می‌گذرد اقلا خوب است نوشته شود که دیگر بعد از این بهیچ اسم و رسم و عنوان چیزی از مردم گرفته نشود این مطلب را بنده از آقای مخبر پرسیدم جواب مقنعی بمن نفرمودند و اظهار نفرمودند که چه فکری کرده‌اند برای اینکه در بودجه عمومی این کرایه‌ها را پیش بینی کنند حالا می‌خواهم سؤال کنم که اولا پیش بینی هائی کرده‌اند یا خیر؟ و اگر نکرده‌اند چه صورتی خواهد داشت؟ درهر صورت به عقیدهٔ بنده باید یک فکری برای این کار کرد.

مخبر- راجع باین قسمت آقای وزیر مالیه شرحی فرمودند حالا ممکن است آقایان پیشنهاداتی دارند بفرمایند در شور ثانی که در کمیسیون مذاکره می‌شود تما این مسائل رادر نظر می‌گیریم که بعدها برای مردم اسباب زحمت فراهم نیاید

جمعی از نمایندگان – مذاکرات کافی است.

رئیس- پیشنهادات قرائت می‌شود.

(به شرح ذیل خوانده شد)

پیشنهاد آقای مصباح فاطمی

پیشنهاد می‌نمایم که ماده سه بطریق ذیل اصلاح شود قربانی اضحی از مقررات ماده ۱و۲ معاف و قربانی نذور با اخذ ورقه جواز از مفاد ماده دو مستثنی بوده پس از اجرای این قانون کرایه مسلخ و عوارض دیگر بهیچ اسم و رسم از ذبایح دریافت نخواهدشد

پیشنهاد آقای محمد ولی میرزا

در ماده سه پیشنهاد می‌دارم جمله پس از کلمه (هستند)

الی آخر حذف

پیشنهاد آقای آقا سید یعقوب:

پیشنهاد می‌کنم تبصرهٔ در ذیل ماده سوم اضافه شود

وجوه حاصله از اجرای این قانون درهر محلی از شهر و قصبه مصرف بلدیه همان محل خواهد شد

پیشنهاد آقای فهیمی

بنده پیشنهاد می‌کنم که قسمت آخر ماده بطریق ذیل نوشته شود

پس از اجرای این قانون بغیر از آنچه در مواد فوق ذکر شده است بهیچ عنوان نباید ازذبایح چیزی دریافت شود و تادیه کرایه مسلخ و مخارج دیگر اداری بعهده وزارت داخله خواهد بود پیشنهاد آقای دهستانی:

در ماده سوم بعد از کلمه نذور اضافه شود (وکشتاری که اشخاص برای مصرف شخصی می‌نمایند الی آخر)

پیشنهاد آقای دکتر طاهری

پیشنهاد میکنمتبصره ذیل علاوه شود

مخارجی که از هر حیث برای اجرای این قانون به بلدیه‌ها تحمیل می‌شود وزارت مالیه خواهد پرداخت

پیشنهاد آقای سید یعقوب

ماده سوم رااین نوع پیشنهاد می‌کنم

ماده سوم- کلیه کشتارهائی که برای فروش نیست از مقررات ماده یک و دو معاف هستند

پیشنهاد آقای فیروزآبادی

بنده اصلاح ماده سه را بطریق ذیل پیشنهاد می‌کنم قربانی و نذور و مطلق خیرات از قبیل عقیقه و مطلق صدقات از مقررات مادهٔ یک و دومعاف و مستثنی هستند تا آخر

پیشنهاد آقای اعتبار

تبصره ذیل را بماده سه پیشنهاد می‌کنم

کرایه مسلخ هائی را که در شهرها فعلا معمول است از بودجهٔ عمومی ذبایح تأمین خواهدشد.

رئیس- دو فقره ماده الحاقیه رسیده قرائت می‌شود

(به شرح ذیل خوانده شد)

پیشنهاد می‌کنم ماده الحاقیه ذیل علاوه شود.

ماده الحاقیه – دولت مکلف است وسائل معاینهٔ صحی روده رابرای صدور از مملکت در شهرها فراهم نماید

طاهری

ماده الحاقیه ذیل را پیشنهاد می‌نمایم

ماده الحاقیه – ثلث عایدات حاصله از این راه بمصرف امور صحی همان محل خواهد رسید.

طاهری

رئیس- رأی می‌گیریم برای ورود شور ثانی در مواد آقایان موافقین قیام فرمایند.

(عده کثیری قیام نمودند)

رئیس- تصویب شد آقای وزیر پست و تلگراف فرمایشی دارید؟

وزیر پست و تلگراف- لایحه ایست راجع به تصویب اعتبار جهت خرید لوازم سیم کشی جدید نظر باینکه اصل قانون در مهرماه ۱۳۰۶ گذشته و نظر باینکه این لایحه صورت یک استقراضی را بیشتر ندارد این است که تقاضای فوریت شده است.

رئیس-لایحه قرائت می‌شود.

(به شرح ذیل خوانده شد)

ساحت محترم مجلس شورای ملی

برطبق قانون مصوبه ۱۳۰۶ همه ساله باید معادل مبلغ پنجاه هزارتومان سیم کشی جدید بعمل آید و بموجب قانون مزبوروزارت مالیه مکلف است برای اینکه مصالح لازمه در موقع مناسب در اول هر سال حاضر و موجود باشد و عملیات سیم شکی در هرسال بتأخیر نیفتد مصالح مزبور را که برای اجرای این قانون لازم است از محل اعتبار متحرکی که برای خرید ملزومات در اختیار خود دارد تهیه نماید چون اعتبار مزبور در ضمن بودجه پیش بینی نشده است لذا ماده واحده ذیل بقید فوریت تقدیم و تصویب آن تقاضا می‌شود.

ماده واحده- وزارت مالی مجاز است مبلغ سی هزار تومان از عایدات جاری مملکتی ۱۳۰۷ برای تهیه مصالح سیم کشی سنه ۱۳۰۸ بر طبق قانون مصوبه ۲۳ مهر ۱۳۰۶ بعنوان اعتبار متحرک بوزارت پست و تلگراف تادیه نموده و پس از تصویب بودجه سنهٔ مزبوره آن وزارت خانه مسترد دارد.

رئیس- فوریت مطرح است آقای یاسائی.

یاسائی- موافقم.

رئیس- آقای احتشام زاده.

احتشام زاده- موافقم.

جمعی از نمایندگان- مخالفتی ندارد.

رئیس- رای گرفته می‌شود بفوریت آقایانیکه موافقند قیام فرمایند.

(جمعی قیام نمودند)

رئیس- تصویب شد ماده واحده مطرح است آقای بیات

مرتضی قلیخان بیان – موافقم.

رئیس- آقای روحی.

روحی- عرض می‌کنم بطوریکه بنده در نظرم دارم یک اعتباری در دورهٔ ششم برای سیم کشی‌های نقاط مملکت در مجلس تصویب شد و چندین نوبت بنده از آقای وزیر و پست و تلگراف تقاضا کردم حالا که خیال دارند بلوچستان را سیم کشی بکنند جیرفت را هم که سرحد بلوچستان است (واز نظر سیاسی و اقتصادی کمال اهمیت را دارد و مردمان آنجا هم فاقد تمام وسائل هستند حتی یک پست هم ندارند و با گاو حمل می‌شود و ازهر حیث مردمان انجا از وسائل تمان محرومند) سیم کشی شود والا بنده کاملا بااین لایحهٔ موافقم و از آقایان می‌خواهم استدعا کنم آقای وزیر پست و تلگراف سی هزار تومان باین پنجاه هزارتومان اضافه بفرمایند و بااین هشتاد هزارتومان امسال تا آخر سال سیم کشی کلیه این نقاط را انجام دهند.

وزیر پست و تلگراف- خاطر آقا مستحضر است که مخارج سیم کشی آن نقاط هشتاد هزار تومان پیش بینی شده و بااین پنجاه هزارتومان نمی‌شود کار هشتاد هزار تومان را کرد در قانون قید شده است که وزارت خانه باید قسمتهای الاهم فالاهم رامراعات کند و درنظر گرفته شده برای آن قسمتی هم که منظور نظر نماینده محترم است یک پیش بینیهائی شده که اگر موفق شدیم سیم کشی آنجا را هم برای سال آتیه البته در نظر خواهیم گرفت.

جمعی از نمایندگان – مذاکرات کافی است.

رئیس- آقای فرهمند مخالفند؟

مخبر فرهمند- بنده فقط می‌خواستم یک تذکری بدهم والا با لایحه موافقم می‌خواهم عرض کنم در موقع خرید مصالح و لوازم خوبست ملاحظه قانون محاسبات عمومی را هم نموده و بر طبق مناقصه از کمپانیها خریده شود در خرید امسال بطوریکه بنده شنیده‌ام در نمونه هائی که گرفته بودند مطالعه کامل بعمل نیاوردند و بالاخره یک مبلغی که به کمپانی باید بدهند کسر کردند خوب است در آتیه اول رعایت این قسمت مناقصه و مطالعه در کار بشود که بعد دچار اشکال نشوند.

وزیر پست و تلگراف- اظهار خود نماینده محترم دلیل براین است که کاملا از طرف وزارت پست و تلگراف رعایت قانون شده است – یعنی قبلا همان مناقصه شده و کنترات بعمل آمده و در موقعی هم که نتوانسته‌اند کاملا به تعهد خودشان عمل کنند جریمه که لازم بوده از آنها گرفته شده این را هم برای تذکر آقایان عرض می‌کنم که هیچ وزارت خانهٔ نمی‌تواند بر خلاف قانون محاسبات عمومی چیزی بخرد مگر اینکه قبلا بمناقصه گذارده باشد و ماهم چه معامله داخلی بکنیم چه از خارجه چیزی بخریم درهر حال مراعات قانون محاسبات عمومی را خواهیم نمود چنانچه پارسال هم مقداری جنس از آلمان توسط سفیر خودمان خریدیم و به مناقصه گذاردیم.

جمعی از تمایندگان-مذاکرات کافی است.

رئیس- رای گرفته می‌شود بماده واحده با ورقه

آقایان موافقین ورقه سفید خواهند داد

(دراین موقع اخذ و شماره آراء بعمل آمده نود و یک ورقه سفید تعداد شد)

اسامی رای دهندگان

آقایان:حاج علی اکبرامین- مصباح فاطمی- طلوع قاضی نوری- فرخی- مقدم- ناصری- مسعودی- امیر اعلم- ضیاء- دکتر لقمان- دکتر طاهری- لاریجانی- ارباب کیخسرو- کاشانی- عدل- رهبری- طباطبائی وکیلی- الفت- فرهمند- فوآدوند- حبیبی- اسفندیاری- فهیمی- محمد علی میرزا دولتشاهی- افسر- ملک زاده- حکمت- عامری- خواجوی- مصدق جهانشاهی- فرشی- کفائی- روحی- کلالی –غلامحسین میرزا مسعود- وهاب زاده-محمد ولی میرزا- ساکینیان-مولوی- شریفی- اسکندری-ذوالقدر-شهداد- مهدوی- زوار- صادقی- مؤیداحمدی- فقوحی- شیخ الملک اسدی-موقر- مجدضیائی-امیر ابراهیمی- اعتبار- عبدالحسین خان دیبا- شمیرانی-یاسائی- نوبخت- طهرانی- آقاسیدمرتضی وثوق-احتشام زاده- حاج سیدمحمود- قوام- ایزدی- افشار- دربانی- دکتر سنگ- امیردولتشاهی-کازرونی- دکترغظیما- حسنعلی میرزادولتشاهی- کیانوری- رحیم زاده-جمشیدی- بزرگ نیا- همراز- عباس میرزا- قراگوزلو- عراقی- طباطبائی دیبا- پالیزی- امین پورمحسن ایلخان- رفیع- مرتضی قلی خان بیات-آیت الله زاده شیرازی- گنجهء- هزارجریبی-سید حسین آقایان.

رئیس-عدهٔ حاضرین نودوشش با کثریت نودویک رای تصویب شد در تعقیب لایحهٔ بودجه (۱۳۰۸)کل مملکتی بودجه‌های تفصیلی نظمیه و صحیه و معارف پست وتلگراف سجل احوال وزارت عدلیه از طرف آقای وزیرمالیه تقدیم شده و بکمیسیون بودجه فرستاده شده است فعلا هم در دستورچیزی نداریم ولی بنده از ادراهٔ تقنینیه توضیح خواستم معلوم شد هفده فقره کار داریم که در کمیسیون‌ها است و اگر آقایان میل داشته باشند ممکن است توضیح بدهم و ناچاریم جلسه مان را در روز پنج شنبه آینده قراردهیم یعنی پنجشنبه چهارم بهمن سه ساعت قبل از ظهر و این برای اینست که آقایان بما کمک بکنند و کارهائی که در کمیسیونها مانده انجام دهند تا ما برای جلسه پنجشنبه کار داشته باشیم پس به آقایان تذکر داده می‌شود که در کمیسیونهای مربوطه صرف وقت کنند وکارهائی که معوق دارند برای ما زودتر تمام کنند جلسه روز پنجشنبه چهارم بهمن سه ساعت قبل از ظهر.

(مجلس قریب ۱۰ دقیقه بعد از ظهر ختم شد)

قانون

اجازه پرداخت سی هزار تومان بعنوان اعتبار متحرک بوزارت پست و تلگراف برای تهیه مصالح

سیم کشی سنه ۱۳۰۸

مصوب ۲۷ دیماه ۱۳۰۷ شمسی.

ماده واحده- وزارت مالیه مجاز است مبلغ سی هزار تومان از عایدات جاری مملکتی ۱۳۰۷ برای تهیه مصالح سیم کشی سنه ۱۳۰۸ بر طبق قانون مصوبه ۲۳ مهر ۱۳۰۶ بعنوان اعتبار متحرک بوزارت پست و تلگراف تأدیه نموده و پس از تصویب بودجه سنه مزبوره آنوزارتخانه مسترد دارد.

این قانون که مشتمل بر یکماده است در جلسه ۲۷ دیماه یکهزار و سیصدو هفت شمسی بتصویب مجلس شورای ملی رسید.

رییس مجلس شورای ملی دادگر