مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۶ اردیبهشت ۱۳۵۰ نشست ۲۴۸

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و دوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و دوم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۶ اردیبهشت ۱۳۵۰ نشست ۲۴۸

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز یکشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۳۵۰ نشست ۲۴۸

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره‏ ۲۲

جلسه: ۲۴۸

فهرست مطالب:

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل‏

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر کفایی- پردلی- دکتر الموتی- سعید وزیری و خانم ابتهاج‌سمیعی‏

۳- معرفی آقای محمود قوام‌صدری به سمت وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست‌وزیر وسیله آقای نخست‌وزیر

۴- تصویب صورت جلسه‏

۵- طرح و تصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون کشور راجع به لایحه تمدید مهلت مقرر در مواد ۵ و ۱۰ قانون نوسازی و عمران شهری و ارسال به مجلس سنا

و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و ارسال به مجلس سنا

۶- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون اقتصاد راجع به لایحه موافقت‌نامه ترانزیت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت کویت و ارسال به مجلس سنا

۷- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون علوم و آموزش عالی راجع به لایحه موافقت‌نامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و ارسال به مجلس سنا

۸- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ‏

۹- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارایی راجع به لایحه پرداخت کمک هزینه همافران و درجه‌داران و افراد و همردیفان دیپلمه و لیسانسیه و بالاتر کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی‏

۱۰- طرح و تصویب گزارش کمیسیون بودجه دایر به تأیید چهل و دو فقره تصویب‌نامه‌های ایام فترت در مورد برقراری و افزایش مستمری و ارسال به مجلس سنا

۱۱- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع به لایحه نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرایم رانندگی و ارسال به مجلس سنا

۱۲- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون منابع طبیعی راجع به لایحه واگذاری ۲۳۲ هکتار از اراضی منابع ملی شده شمال غرب تهران به شرکت سهامی بیمه ایران و ارسال به مجلس سنا

۱۳- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارایی راجع به لایحه افزایش حق ثبت سفارش

۱۴- تقدیم دو فقره لایحه و یک فقره صورت دیون و گزارش تغییر اعتبار به وسیله آقای قوام‌صدری وزیر مشاور

۱۵- اخذ رأی نهایی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به برقراری حقوق وظیفه درباره وراث قانونی دو نفر از مأمورین وزارت راه و ابلاغ به دولت‏

۱۶- ختم جلسه‏

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز یک‌شنبه (۲۶) اردیبهشت ماه ۱۳۵۰

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس- اسامی‌غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان دکتر یگانگی- امام مردوخ- موسوی- مهندس اخوان- دکتر اسدی- دکتر اعتمادی- بهادری- ثامنی- مهندس جلالی نوری- دکتر حبیب اللهی- روحانی- دکتر غنی- سلیمانی کاشانی- شهرستانی- دکتر ضیائی- دکتر قهرمان- دکتر کفائی- خانلر قراچورلو- دکتر کلالی- مهندس یارمحمدی- دکتر مدرسی- مسعودی- بانو بزرگ نیا- بانو ابتهاج سمیعی- مهرزاد- محمد اسدی- شاهنده- فروتن- فیاض- کاسمی- دکتر مهذب.

غائبین مریض

آقایان موقر- پرویزی- تیمسار وحدانیان- مهندس بریمانی- رامبد- دکتر موثقی- بانو جهانبانی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر کفائی- پردلی- دکتر الموتی- سعید وزیری و خانم ابتهاج سمیعی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر کفائی- پردلی- دکتر الموتی- سعید وزیری و خانم ابتهاج سمیعی

رئیس- نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای دکتر کفائی تشریف بیاورید.

دکتر کفائی- جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند.

میلاد با سعادت حضرت ختمی‌مرتبت را به تمام مسلمانان جهان تبریک و تهنیت عرض می‌کنم. این جانب و سایر نمایندگان استان خراسان سعادت داشتیم که این روز مسعود را در دربار حضرت ثامن‌الائمه افتخار آستان بوسی داشته باشیم.

سعادت دیگری که نصیب مردم خراسان شد مسافرت اخیر شاهنشاه مفخم و علیاحضرت شهبانوی گرامی‌به شهر مقدس مشهد بود. این مسافرت یک بار دیگر درس بزرگی بود در مقابل کسانی که مایلند رمز پیروزی انقلاب اجتماعی ایران را درک کنند (صحیح است).

اعتقاد و ایمان قلبی شاهنشاه اسلام پناه به مبانی مذهبی هر سال با زیارت مرقد مطهر حضرت رضا علیه السلام یکی از زیباترین و پر شکوه‌ترین مظاهر خود را جلوه‌گر می‌سازد. و این تشرف به آستان مبارک حضرت ثامن‌الائمه در عین حال که مربوط به یک خصلت شخصی و وارستگی و خلوص قلبی معظم‌له است یکی از پایگاه‌های معنوی رژیم سیاسی و اجتماعی وطن ما می‌باشد (صحیح است)، این پایگاه و تکیه‌گاه روحانی و معنوی است که انقلاب وطن ما را از لغرش‌ها و لرزش‌ها در امان داشته و آن را از وابستگی به ایدئو لوژی‌های وارداتی و صادراتی بی نیاز می‌سازد.

انعکاس فوری و اثر وضعی این اعتقاد و صفای روحانی شاهنشاه مفخم، از آستانه مقدسه و حرم مطهر امام هشتم شیعیان هم چون خورشید تابانی به میان توده‌های مردم مشهد و استان خراسان تجلی کرده و به صورت آن همه تجلیل و تکریم مردم در می‌آید که در مقابل رهبر عظیم‌الشأن خود ابراز می‌نماید و مقدم مبارکش را گرامی‌می‌دارند. (صحیح است- احسنت).

این جانب از طرف جامعه روحانیت و مردم شریف خراسان مأموریت دارم مراتب سپاس و تشکرات خالصانه‌شان را به حضور شاهنشاه اسلام پناه تقدیم داشته طول عمر و سلامت وجود مبارکشان را از خداوند متعال مسئلت نمایم (احسنت).

در همین سفر فرصتی به دست آمد که به همراه سایر آقایان نمایندگان استان خراسان به بازدید از نواحی شمالی استان بپردازیم حقیقت این است برای ما که غالباً از مناطق مختلف حوزه‌های انتخابیه خودمان بازدید می‌کنیم و با اوضاع این مناطق بعیدالعهد نیستیم معهذا تأسیسات جدید و پیشرفت‌های همه جانبه استان خراسان تازگی داشت و خیره کننده بود از همه جهت اعم از توسعه صنعتی عمران شهری و روستائی.

پیشرفت‌هائی که به طور مستمر و روزمره به‌وجود می‌آید حاکی از پیشرفت مداوم انقلاب اجتماعی وطن ما می‌باشد (صحیح است) واقعاً به سزاست و جای آن دارد که از زحمات و خدمات مأموران و مجریان برنامه‌ها در استان خراسان خصوصاً از مراقبت‌های مداوم آقای پیرنیا استاندار خراسان در اجرای منویات شاهنشاه و پیشبرد هدف‌های انقلابی قدردانی و سپاس‌گذاری شود (صحیح است).

هم‌چنین اقدامات وزارت اصلاحات ارضی سابق و تعاون و امور روستاهای فعلی در دهات و روستاهای خراسان چشم گیر و قابل تمجید و ستایش است تشکیل خانه‌های فرهنگ روستائی و شرکت‌های سهامی زراعی از اقدامات برجسته‌ایست که در پیشبرد هدف‌های انقلاب نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کند (صحیح است).

امید است وزارت تعاون و امور روستاها خصوصاً وزیر فعال و مطلع این وزارت در امر استقرار تعاون به همان ترتیب که شاهنشاه تأکید فرموده‌اند نظارت و مراقبت مستمری را معمول داشته و اجازه ندهند به حقوق و منافع دهقانان زحمت‌کش لطمه وارد شود.

در بازدید و ملاقات دوستان دانشگاهی محیطی مشاهده شد که واقعاً جالب و امیدبخش بود.

دانشجویان در آستانه امتحانات آخر سال در کمال جدیت مشغول آماده کردن خود برای کسب پیروزی‌های علمی‌بودند.

در محیطی واقعاً علمی و انسانی استاد و دانشجو مشغول تکمیل برنامه‌های علمی‌و آموزشی بودند و اگر بگویم که دانشگاه مشهد یکی از مظاهر درخشان اجرای انقلاب آموزشی است سخنی به گزاف نگفته‌ام. (صحیح است).

محیط دانشگاه مشهد یک واقعیت آموزنده است و یقیناً اگر پاره‌ای نارسائی در جاهای دیگر دیده شود باید یقین حاصل کرد که باعث آن همان اقلیت ناچیزی است که احیاناً تحت تأثیر تلقین عناصر غیر صالح و دور از محیط دانشگاه قرار می‌گیرند.

خوشبختانه اکثریت دانشگاهیان صف خود را از آنان جدا می‌دانند. در هر حال وظیفه خود می‌دانم که از دانشگاهیان مشهد اعم از استاد و دانشجو تجلیل کنم و موفقیت همه آنان را در میدان‌های علمی‌و اجتماعی و خدمت به میهن از خداوند متعال مسئلت نمایم (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای پردلی تشریف بیاورید.

پردلی- به استحضار نمایندگان محترم می‌رسانم که هم‌اکنون عده‌ای در حدود شش هزار نفر از نمایندگان اعضاء حزب و اخذ دستورالعمل جهت شرکت در جشن انتخابات در تهران اجتماع کرده‌اند ما اعضاء قدیمی‌حزب مردم افتخار داریم که در اجرای نیات مبارک شاهانه در اولین روزهای تأسیس حزب قدم به این مدرسه سیاسی گذاشتیم و با گذشت ایام سربلند از بوته آزمایش بیرون آمده و به اشاعه و تبلیغ دمکراسی از طریق آموزش حزبی پرداختیم زحمات ما خیلی زیاد بود ولی امروز میوه شیرین آن را می‌چشیم هزاران نفر از هم‌میهنان ما کشاورز، کارگر، معلم، پزشک، مهندس و سایر قشرهای روشن فکر اجتماع در حزب پر افتخار ما جمع آمده و در اجرای اصول دوازده گانه شاه و مردم صمیمانه کوشش می‌کنند و آمادگی خود را برای اجرای نیات مبارک رهبر بزرگ ایران اعلام می‌دارند.

هر اقدامی که شاهنشاه فرموده و می‌فرمایند برای خیر و صلاح و برای خاطر مملکت و ملت است از جمله هدف‌های شاهنشاه که احزاب اقلیت و اکثریت و دمکراسی را تقویت می‌فرمایند این است که نمایندگان احزاب در مجلس شورای ملی هم به درد مردمی مثل مردم سیستان که چند سال است مورد ظلم و ستم خانمان‌سوز دولتی‌ها واقع شده‌اند برسند نمایندگان در خرابی سیستان خیلی سهم دارند و در مقابل خدا و شاه و میهن مسئول هستند هر موقع از دولتی‌ها شکایت کردم اکثریت به خصوص لیدر جدید اکثریت به شیوه دولتی‌ها به من گفت حق هم دارد بیم و امید از دولت دارد و از مردم بی پناه سیستان چه انتظاری می‌تواند داشته باشد.

دکتر الموتی- برای این که همه حرف‌هایتان مغرضانه است.

عباس میرزائی- شما مثل این که دلت پر است لیدر اکثریت وظیفه خودش را خیلی خوب انجام می‌دهد (صحیح است).

پردلی- هر فرد ایرانی در هر مقامی که هست برای پیش برد خواسته‌های شاهنشاه باید فداکاری کند بی تفاوتی را به هیچ وجه نمی‌توان خدمت به شاهنشاه حساب کرد بلکه بر عکس (خانم جهانبانی- بی تفاوتی یعنی چه) بر کسی پوشیده نیست و مغرضین هم نمی‌توانند منکر این واقعیت بشوند که شاهنشاه ما مملکت و ملت را به سرعت به سوی صنعتی شدن و ترقی همه جانبه و سعادت پیش می‌برند اعم از این که آقای هویدا نخست وزیر و آقای روحانی وزیر آب و برق باشند یا نباشند زیرا رهبر بزرگ انقلاب چنان شرایط و محیطی از لحاظ ثبات امنیت و امکانات دیگر به‌وجود آورده‌اند که این کارهای بزرگ انجام خواهد شد بنابراین با همه آن مقدورات این وظیفه برای دولتی‌ها باقی می‌ماند که به کارهای روزمره مردم توجه کنند و یا حداقل اعمال غرض و اخلال نکنند و در طرح و اجرای برنامه‌ها و خرج کردن پول مملکت حسن نیت و صداقت و درستی داشته باشند و شاهی که این همه امکانات برای آن‌ها فراهم کرده که برای هیچ دولتی در دنیا میسر نیست زحمات و حقش را نباید تضییع کنند. شاه ما جان و زندگیشان را وقف ملت و مملکت کرده، برای سعادت و ترقی و استیفای حق ایران و ایرانی به استقبال بزرگ‌ترین خطرهای بین‌المللی رفته و می‌روند. شاه ما روی معتقدات دینی و مذهب اثنی عشری انقلابشان را بر دوازده اصل استوار کرده‌اند.

شاهنشاه ما خانه‌های انصاف و شواراهای داوری را که طبیعی‌ترین و مفیدترین مراجع قضائی در دنیا است در روستاها و شهرها به وجود آورده‌اند و حق این است که دولت نام خانه‌های انصاف و شورای داوری را به عدالت خانه پهلوی و داوری تغییر دهد که تا ابد این نام‌ها هم برای مردم دنیا زیور تاریخ بماند. شأن نزول ادیان برای سعادت و رفاه و رستگاری بشر می‌باشد که شاه ما برای رفاه مردم ایران اصلاحات ارضی را به وجود آورده‌اند و موقوفات را تبدیل به احسن کرده‌اند و کارگران را در دسترنجشان شریک نموده‌اند. ملت ایران اطمینان قاطع دارد که به خواست خداوند در آتیه نزدیکی شاهنشاه مملکت را صنعتی و ترقیات همه جانبه و سعادت و رفاه ملت را به اکمال می‌رسانند- به طور خلاصه عرض می‌کنم که هر چه مملکت و ملت دارد و بعد از این به دست خواهد آورد بر اثر وجود شاهنشاه می‌باشد اعتقاد و امید ما مردم ایران فقط و فقط بسته به وجود شاهمان می‌باشد که یک آن آسایش و رفاه ملت را از نظر دور نمی‌دارند. برای شاهنشاه ما به هیچ وجه امکان ندارد که شخصاً امور امثال سیستان و خرج‌ها را در محل رسیدگی و کارهای روزمره مردم و دولتی‌ها را تحت نظر داشته باشند و ما هم نمی‌توانیم چنین انتظاری داشته باشیم.

به امر شاهشاه نخست وزیر به سیستان می‌رود که از نزدیک مشکلات مردم را ببیند و حل کند اولین و بزرگ‌ترین درد حیاتی که مردم به آقای نخست وزیر در سیستان اظهار داشتند و تقاضای دیدن آن را کردند سد کوهک بود که آب را از سیستان برگردانده و درمان آن هم به سهولت انجام‌پذیر می‌باشد. آقای نخست وزیر برای یک دفعه هم که شده به دیدن سد نرفت با این که به شدت اصرار هم شد ایشان سرپیچی کردند به وزیر آب و برق هم نگفت برای دیدن سد برود و اقلاً وزیر آب و برق مملکت هم اظهار علاقه نکرد که بعد از مدت‌ها شکایت بداند که وضع سد کوهک چگونه است به اولین و بزرگ‌ترین مشکل حیاتی سیستان این طور بی‌اعتنا بودن ما مردم سیستان نمی‌توانیم در آن چه که می‌بینیم شکی داشته باشیم و باز هم بگوئیم آقای نخست وزیر مردم را ناامید کرد که دولت به آبادی سیستان توجه و تمایلی نشان نمی‌دهد.

پوربابائی- مردم سیستان حسن نیت کامل دارند شما ندارید.

مهندس صائبی- آقای پردلی شما معلوم می‌شود از این اقداماتی که شده هیچ اطلاعی ندارید.

ایلخانی پور- آقا گزارش کار سیستان را در روزنامه ایران نوین مطالعه کنید معلوم می‌شود که شما نبودید.

یک نفر از نمایندگان- ایشان آب خنک می‌خوردند در اروپا بودند.

دکتر طالع- آقا، درست می‌گوید چرا نمی‌گذارید صحبتش را بکند.

پردلی- اگر در سال گذشته آقای نخست وزیر وضع کوهک را بازدید می‌کردند و مورد توجه قرار می‌دادند به آسانی این مشکل حیاتی رفع می‌شد و امروز برای مردم سیستان روز قیامت موعود را پیش نمی‌آوردند اگر آقای نخست وزیر اعمال نظر نمی‌کنند چرا باید جناب روحانی را که طرف دعوای مردم می‌باشند مأمور رسیدگی می‌کند در صورتی که حکم قاضی و ثالث باید فرد بی‌طرف و بی‌نظری باشد نه یک فرد مدعی که چهار سال است به لطایف الحیل واقعیت را پوشیده داشته‌اند اگر ایشان غرض نداشتند و می‌خواستند سیستان آباد باشد لااقل در این ۴ ساله کوچک‌ترین اقدامی برای آبادی سیستان می‌کردند.

مهندس صائبی- آقای پردلی توجه بفرمائید یک هیئتی رفته‌اند و اقدام اساسی در محل نموده‌اند.

دکتر حکیم شوشتری- دهستانی هم رفته ایشان که حزب مردمی‌است.

پوربابائی- هم مسلک خود شما است.

پردلی- جناب وزیر آب و برق با زرنگی فوق‌العاده و پول فراوان و فوق‌العاده‌اش که هم دستان زیادی دست و پا کرده باز کماکان واقعیت را پوشیده نگاه داشت و برای همین منظور آقای نخست وزیر با بودن وزیر کشور ایشان را که مدعی هستند رئیس هیئت گذاشته است علاوه گناه کار به گناهش اقرار نکرده و نمی‌کند. بعد از چهار سال که از وزیر آب و برق شکایت می‌کنیم که آب را به تدریج از سیستان بر می‌گرداند و سیستان را خراب می‌کند باز هم آقای نخست وزیر ایشان را مأمور رسیدگی می‌کنند این کار حسن نیت نمی‌تواند باشد.

در صورتی که تقاضای مردم این بوده و هست که به وسیله شخصیت‌های بی طرفی به وضع سیستان و اعمال وزیر آب و برق رسیدگی شود تا غرض خرابی‌ها معلوم و ترمیم گردد. مفهوم مأموریت دادن وزیر آب و برق را برای رسیدگی به خرابی سیستان بعد از مدت‌ها شکایت‌های تلگرافی و پستی فراوان و اعلام جرم این است که مقدرات سیستان و سیستانی در دست آقای روحانی است هر طور که تصمیم بگیرد و عمل کند و الا چه دلیلی دارد که آقای نخست وزیر طرف دعوا را مرجع قضاوت و احقاق حق قرار دهد مگر جناب روحانی معصوم هستند که پاک و خالی از غرض و حب و بغض باشند خراب کاری‌های ایشان در سیستان کاملاً آفتابی و محسوس و مشهود می‌باشد و از مأموریت رفتن آقای وزیر آب و برق به سیستان مردم کاملاً وحشت کرده‌اند.

مهندس صائبی- این حرف‌ها صحیح نیست.

ایلخانی پور- گزارش روزنامه را بخوانید ببینید چه برنامه‌هائی برای سیستان در نظر گرفته‌اند چه اقداماتی دولت می‌خواهد بکند شما این حرف‌ها را چرا می‌زنید این‌ها صحیح نیست.

پردلی- مدت توقف جناب روحانی در سیستان ۵ ساعت بوده که با تعداد زیاد بی سابقه‌ای ژندارم اسکورت می‌شده‌اند که مردم با ایشان تماس نگیرند و بدون اطلاع مردم به سد کوهک که سیستان را به وسیله این سد خراب کرده می‌رود بدون این که از سیستانی‌ها یعنی صاحبان درد کسی آن جا باشد طبیب هر قدر حاذق باشد موقعی که مطالعاتش کامل و مفید می‌باشد که از صاحبان درد هم تحقیقات کامل بنماید و منظور نهائی آقای روحانی پرونده‌سازی بر تائید گفته‌های خلاف واقع قبلیش بوده از این جهت استاندار سابق را هم که کمک فراوان به آقای وزیر آب و برق کرده و تماماً خواسته‌های ایشان را انجام داده همراه برده تا روی کاغذ و با پرونده‌سازی کماکان خودش و هم دستانش را تبرئه کند کارهائی در زابل مفید و امیدوار کننده است که برای آب رسانی انجام شود یعنی در نتیجه آن کارها مردم امیدوار شوند که در فصل زراعت موفق به کشت و زراعت خواهند شد و الا این خرج‌ها هم مثل گذشته با وضع حاضر هدر رفته است یعنی در حقیقت کاری در سیستان باید انجام شود که مربوط به آب رسانی باشد به طور مثال عرض می‌کنم که اگر مردم ورامین امیدوار به زراعت نباشند با ساختن مدرسه و جاده نمی‌توانید آن‌ها را نگه دارید و باید کارها در جهت آب رسانی باشد که مردم امیدوار شوند در موقع نسق زراعت خواهند کرد در کویر لوت به جاده و مدرسه ساختن که مردم آن جا نمی‌روند سیستانی‌ها کشاورزان خورده مالکی هستند که در ۲۴ ساعت روی زمین خود کار می‌کنند و مشغول نگهداری و مواظبت از اغنام و احشام خود هستند بنابراین علاوه بر مزدوری باید به کشاورزان نان و بذر و خرج و وام داده شود تا از برداشت محصول به تدریج بپردازند در مورد وصول وام‌های گذشته تا ۵ هزار تومان ۱۵ ساله بدون بهره و از ۵ هزار تومان به بالا تحت نظر استاندار گذاشته شده تا مردم مرعوب دولتی‌ها بوده و هر عده‌ای را که دولتی‌ها بخواهند به زنجیر بکشند (عباس میرزائی- دولت دولت انقلابی مردم است مردم را به زنجیر نمی‌کشد). مردمی که برای تکه نانی جلای وطن می‌کنند تا از گرسنگی نمیرند چگونه می‌توانند وام بپردازند باید وام‌ها بخشیده شود که مردم امیدوار به خانه شان باشند و یا روزی مطالبه شود که موفق به زراعت بشوند و از این راه بتوانند بدهی‌هایشان را بپردازند و از رعب و ترسی که از دولت دارند کاسته شود در صورتی که تمام افراد ملت برای شاهنشاه یکسانند و این دولتی‌ها هستند که تبعیض قائلند و استاندار فعلی هم شاید جانب مردم را نگیرد چون دید که استاندار قبلی خواسته‌های وزیر آب و برق را اجرا کرد و پست مهم‌تری گرفت.

پوربابائی- این طور نیست این استنباط شخص شما است.

پردلی- آقای روحانی و آقای نخست وزیر برای کوبیدن من از وجود عده افراد خیانت کار جبهه ملی و توده‌ای استفاده می‌کنند و آن‌ها را تقویت و پشتیبانی می‌نمایند که سال‌هاست با آن‌ها سابقه جنگ و مبارزات خونین دارم آقای روحانی و آقای هویدا عده‌ای را تطمیع نموده که بین دانشجویان بر علیه من تحریکات می‌نمایند.

دکتر الموتی- این حرف‌ها چیست که می‌فرمائید.

مهندس صائبی- این حرف‌ها صحیح نیست.

پردلی- دولتی‌ها با قدرت فوق‌العاده‌شان و امکانات مالی که پول مملکت در اختیارشان هست به اضافه اکثریت مجلس که دولتی هستند و در قوانین به نفع خودشان اعمال نفوذ کرده‌اند یک قدرت فوق‌العاده قوی و متشکلی به‌وجود آورده‌اند که در مقابل این قدرت عظیم غیر قابل شکست مردم شاه پرست سیستان و سایر افراد ملت قرار دارد در روزنامه‌ها یا به قول آقای مسعودی روزی نامه‌ها...

پوبابائی- شما به جراید اهانت می‌کنید روزنامه ناشر افکار مردم است ناشر افکار عمومی‌است شما به افکار عمومی اهانت می‌کنید. شما از حسن نیت آقای رئیس سوء استفاده می‌کنید.

پردلی- من از قول هم مسلک شما آقای مسعودی نقل قول می‌کنم.

ایلخانی پور- به مطبوعات رکن چهارم مشروطیت اهانت نکنید.

دکتر طالع- چرا نمی‌گذارید حرفش را بزند هر کسی حرف می‌زند شما دخالت می‌کنید.

پردلی- ... که باید در مقابل قدرت عظیم دولتی‌ها حامی‌ملت باشند و در این موقع که برای سیستانی‌ها روز معروف محشر کبری را پیش آورده‌اند منطقه زرخیز و مردمی که هزاران سال به این مملکت خدمت کرده و در طول ۲۵۰۰ سال شاهنشاهی ایران در این راه فداکاری کرده به صحرائی تبدیل کرده‌اند به داد مردم برسند متأسفانه مردم سیستان را تنها گذاشته‌اند مثل این که اجیر و بلند گوی دولتی‌ها هستند.

رئیس- آقای پردلی وقت جناب عالی تمام شد شما همیشه با بیانات خودتان مجلس را متشنج می‌کنید.

رئیس- آقای دکتر الموتی بفرمائید.

دکتر الموتی- جناب آقای رئیس، همکاران محترم، بسیار متأسف هستم که در مجلس انقلاب هنوز افرادی هستند (صحیح است) افرادی که به خاطر هوای شخصی و منافع خصوصی می‌خواهند دولت انقلاب را لکه‌دار کنند (صحیح است) اشخاصی را که قصد چنین کاری دارند ملت سرکوب خواهد کرد (احسنت) جناب آقای رئیس از شما می‌خواهم که اجازه نفرمائید افراد ضد انقلاب بیایند این جا و بخواهند برنامه‌های انقلابی مملکت را تخطئه کنند (صحیح است) دولت هویدا در اجرای اوامر شاهنشاه بزرگ برای کمک به مردم سیستان بزرگ‌ترین اقدام را کرده است (صحیح است- احسنت) بدبختی مردم آن منطقه این است که افرادی نظیر آقای پردلی می‌خواهند مدافع حقوق مردم باشند در مدت چهار سالی که او صحبت می‌کند همه حرفش، کارش حمله به وزارت آب و برق بوده برای این که در آن جا بدهی به سازمان آب و برق دارد (صحیح است) این شأن مجلس انقلاب نیست که از این مکان مقدس سوء استفاده کنند (صحیح است) وقتی به علت خشک سالی برای مردم سیستان وضع نامطلوبی پیش آمد ایشان این جا نبودند نمی‌دانم کجا بودند در آن وقت همکار محترم ما آقای ریگی تشریف آوردند و از دولت سئوال کردند و هیئتی از وزرای مملکت به آن جا رفتند و برنامه بسیار وسیعی بریا رفاه و آسایش مردم تهیه و اجرا کردند (صحیح است) ای کاش ایشان می‌آمدند و صحبت می‌کردند و می‌گفتند این برنامه کافی نیست و برنامه‌های دیگری برای راهنمائی و استفاده مردم لازم است و مطالبی از این قبیل بیان می‌کردند نه این که باز افکار شخصی خودشان را بخواهند در پشت این تریبون مطرح بکنند از جمله کارهائی که اخیراً دولت کرده است تهیه کار برای شش تا هشت هزار نفر در آن منطقه بوده و برنامه‌ای برای کشت در حدود هشتاد هزار هکتار تهیه شده که بتوانند بر اساس صحیحی مقدار زیادی از سیستان را کشت کنند این را اگر ایشان که وکیل مردم آن منطقه هستند و شاهد بودند ای کاش می‌رفتند و می‌دیدند و در این جا طرح می‌کردند انسان هر اندازه مغرض باشد وقتی این اعداد و ارقام را می‌بیند باید بیاید این جا به این حقایق اعتراف بکند (صحیح است) این منفی‌بافی‌ها در زمان انقلاب محکوم و مطرود است (صحیح است) این مطلبی است که روزنامه‌ها نوشته‌اند از آقای صائبی تشکر می‌کنم (ناطق در این هنگام متن روزنامه ایران نوین را که کارهای انجام شده در آن منعکس بود نشان دادند) مردم سیستان از عنایات شاهنشاه آریامهر سپاس گزارند به دنبال اقدام هیئت اعزامی‌بیش از شش هزار تا هشت هزار نفر به کار مشغول شدند و این کاری است که دولت انجام می‌دهد و من چند جمله‌ای از این گزارش کارهای انجام شده را به عرض می‌رسانم تا وکیل آن منطقه این را بخواند و بداند امروز در مملکت ایران تمام مردم ایران مثل حلقه‌های زنجیر ارتباط دارند رفاه و آسایش همه ملت وجهه همت شاهنشاه بزرگ ما هست (صحیح است) فرد آذربایجانی، کارگر خوزستانی، زارع بلوچستانی، زارع سیستانی در این مملکت همه مورد عنایات شاهنشاه هستند (صحیح است) من نمی‌دانم چرا کسی که نماینده آن منطقه است می‌آید و می‌خواهد فاصله‌ای بین مردم سیستان و سایر مردم ایران قائل بشود (صحیح است) در صورتی که چنین نیست و مردم سیستان مثل همه مردم ایران مورد عنایت خاص شاهنشاه و توجه خاص دولت هستند (صحیح است) مطلبی که ایشان اشاره کردند روزی نامه خواستم بگویم باید از این اهانتی که به مطبوعات مملکت کردند معذرت بخواهند مطبوعات از پیش‌آهنگان انقلاب هستند و همیشه در صف اول مبارزه بودند و توانسته‌اند به این مملکت خدمت کنند این صحیح نیست که ما بیائیم این پیوند عمیقی که بین قوه مقننه و مطبوعات هست پاره کنیم افرادی نظیر پردلی نمی‌توانند به این جامعه خدمت گزار اهانت کنند ما کمال احترام را به جامعه مطبوعات داریم خود من افتخار می‌کنم فردی از جامعه مطبوعات هستم مطبوعات در هر مورد خدمت‌گذار شاهنشاه و خدمت گزار مملکت بود و از پیش قراولان خدمت به شاهنشاه و مردم هستند (صحیح است) در مورد کارهای زیادی که برای عمران سیستان و بلوچستان شده است بنده وقت مجلس شورای ملی را نمی‌گیرم و عین اخبار روزنامه را مربوط به کارهای انجام شده به ساحت مقدس مجلس شورای ملی تقدیم می‌کنم و تقاضا می‌کنم جناب آقای رئیس مقرر فرمایند که مخصوصاً در این صورت مذاکرات خلاصه‌ای از این کارهای انجام شده درج بشود تا همه مردم ایران روزی که این صورت مذاکرات را می‌خوانند بدانند کسی که به عنوان نماینده این جا آمده دنبال کارهای شخصی و خواست خودش است و اساساً توجهی به خواست‌های مردم ندارد در حالی که دولت چنین کارهای مهمی را برای خدمت به مردم منطقه انجام داده این‌ها باید در صورت مذاکرات ذکر بشود تا آیندگان بدانند دولت برای خدمت به مردم سیستان و بلوچستان حداکثر فداکاری را کرده و تا آن جا که امکان داشته به مردم سیستان و بلوچستان خدمت کرده است (صحیح است) آن وقت افرادی پیدا می‌شوند در عهد انقلاب که می‌آیند و از پشت تریبون می‌خواهند اغراض و افکار شخص خودشان را بیان کنند و به دولت خدمت گزار ما اهانت کنند ملت ایران دهان کسانی را که بخواهند مغرضانه به برنامه‌های انقلاب مملکت خدشه وارد کنند خرد خواهد کرد (صحیح است) و اجازه نخواهیم داد که برنامه‌های عمرانی و انقلابی را خدشه‌دار کنند (آفرین- احسنت).

پوربابائی- ایشان از مطبوعات باید رسماً معذرت بخواهند.

رئیس- آقای سعید وزیری بفرمائید.

سعید وزیری- مسافرت خیلی قریب‌الوقوع شاید تا یکی دو ساعت دیگر اعلیحضرت ملک فیصل پادشاه کشور دوست و برادر ما عربستان سعودی به ایران این موقعیت را به‌وجود می‌آورد که به حق مقدم ایشان را تبریک می‌گوئیم (صحیح است) موقعیتی که کشور دوست و برادر ما عربستان سعودی در این منطقه دارد وظیفه و نقشی که عربستان سعودی و پادشاه مفخم آن برای حفظ حیثیت و منافع و موقعیت منطقه‌ای خلیج فارس بر عهده دارند برای ما پوشیده نیست و توجه شاهنشاه آریامهر رهبر بزرگ ملت ایران و هم‌چنین توجه ملت ایران که برقراری این روابط دوستانه و به احترام گذاشتن به این موقعیت و نقش حساس و اساسی عربستان سعودی در این منطقه نمودار آن است که واقعاً در این منطقه به نقش کشور دوست و برادرمان عربستان سعودی در مورد خلیج فارس وارد هستیم، آگاه هستیم و احترام می‌گذاریم حوادث بسیار تازه نشان داد که این منطقه باید به دست و با تدبیر رهبران خیرخواه، رهبرانی که واقعاً متکی به خواست‌های ملتمان هستند و علاقه‌مند به استیفای حقوق واقعی ملتشان هستند تنظیم و تعیین بشود تا هر یک از این کشوره بتوانند دین خودشان را به حفظ آرامش و ثبات این منطقه که خدمت به صلح جهانی است ادا و ایفا کنند. خود ما با اتخاذ سیاست مستقل ملی کوشیده‌ایم و می‌کوشیم که این سهم مهم و حساس خود را در حفظ ثبات و آرامش و بالا بردن حیثیت این منطقه به بهترین وجه ادا کنیم این مسئله تنها متکی بر این نیست که ما مصمم هستیم و قادر هستیم که تمام حقوق طبیعی خودمان را در این منطقه حفاظت و صیانت کنیم بلکه مبتنی بر این هست که ما به برادران و هم کیشان و همسایگان خودمان و به ملت‌هائی که در این منطقه واقعاً صلح‌جو و زندگی‌خواه هستند برای ایجاد یک هم کاری و هم‌زیستی و بهزیستی واقعی در این منطقه کوشش و ابراز علاقه کنیم. تمام فرمایشات رهبر بزرگ ما شاهنشاه آریامهر در موارد مختلف و در دیپلماسی کاملاً متحرک و کاملاً فعال دولت خدمتگزار، و رفت و آمدهای مسئولان و متصدیان دیپلماسی و بیداری و علاقه و صمیمیت و برادری مواظب این هستند که این بهترین زندگی، این بهزیستی در این منطقه به وجود بیاید و استقرار پیدا کند تا صلح واقعی و پایدار در مقیاس جهانی امکان‌پذیر باشد و به طور مستمر باقی بماند (انشاء‌الله) به هر حال بنده معتقد هستم و همکاران محترم با من هم‌صدا هستند که تشریف‌فرمائی اعلیحضرت ملک فیصل پادشاه عربستان سعودی را مغتنم بدانم و تبریک بگویم و از صمیم قلب سعادت تمام ملت‌های و خصوصاً سعادت ملت‌های دوست و برادری که در این منطقه هستند موفقیتشان را از خداوند متعال خواستار باشیم (صحیح است) به موقع خود کوشیده‌ایم و می‌کوشیم که علاوه بر صیانت حقوق طبیعی خودمان با اتکاء به قدرت‌های ملی خودمان وضعی به‌وجود بیاوریم یا در به وجود آوردن وضعی همکاری داشته باشیم که این منطقه به بهترین وجهی حیثیت‌اش محفوظ بماند و وظیفه خود را به بهترین وجهی ایفاء بکند (احسنت- احسنت).

رئیس- خانم ابتهاج سمیعی تشریف بیاورید.

خانم ابتهاج سمیعی- جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم مجلس شورای ملی، دیروز خبر تحت عمل جراحی قرار گرفتن علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران منتشر شد خوشبختانه هم زمان با این خبر اعلامیه دربار شاهنشاهی مژده بهبودی کامل معظم له را به ملت ایران داد.

خدا را سپاس می‌گوئیم که به شهبانوی محبوب نعمت سلامتی ارزانی داست اطمینان دارم که با اظهار مسرت و شعف بی پایان از مژده بهبود کامل معظم له ترجمان احساسات همه نمایندگان مجلس و قاطبه ملت ایران از خرد و کلان، زن و مرد باشم (صحیح است) شهبانو با عواطف انسان دوستی که هر گام نسبت به مردم ایران ابراز می‌فرمایند و توجه و علاقه دائمی که نسبت به رفاه مادی و پیشرفت معنوی آنان نشان می‌دهند در قلب فرد فرد ملت ایران جا دارند (صحیح است).

حضور شهبانو در پرورش‌گاه‌ها، بیمارستان‌ها، روستاها و در دورافتاده‌ترین نقاط کشور امید سعادت در دل‌ها الهام می‌کند و نوید خیر و برکت می‌دهد که موجب سرافرازی و غرور زن ایرانی می‌گردد، از این روی دعای مردم در همه حال بدرقه راه، حرز جان و ضامن بقا و سلامت ایشان است، از خداوند توانا می‌خواهیم که در پرتو عنایت ازلی خود شهبانوی محبوب ما را در زیر سایه حمایت و غم خواری شاهنشاه برای ملت ایران تندرست و برومند و مصون از هر گزند نگه دارد (انشاء الله- احسنت).

- معرفی آقای محمود قوام صدری به سمت وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر وسیله آقای نخست وزیر

۳- معرفی آقای محمود قوام صدری به سمت وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر وسیله آقای نخست وزیر

رئیس- وارد دستور می‌شویم جناب آقای نخست وزیر فرمایشی دارید بفرمائید.

نخست وزیر (امیر عباس هویدا)- جناب آقای رئیس، اجازه می‌خواهم آقای قوام صدری را به سمت وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر به خانم‌ها و آقایان معرفی کنم (نمایندگان- مبارک است) آقای قوام صدری چهر جدیدی برای شما نیست امیدوارم در این مقام جدید همبستگی و همکاری بیشتری را برای شما خواهند داشت و باز امیدوارم آقای قوام صدری مثل جناب آقای دکتر یگانه که به تقاضای خودش از این مقام رها شدند نخواهند توانست آن همکاری و هم بستگی را حفظ بکنند (انشاءالله- احسنت).

- تصویب صورت جلسه

۴- تصویب صورت جلسه

رئیس- راجع به صورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ آقای دکتر دادفر بفرمائید.

دکتر دادفر- در عرایض بنده اشتباهات چاپی و عبارتی هست برای اصلاح به اداره تندنویسی می‌دهم.

رئیس- اصلاح می‌شود. نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت‌جلسه قبل تصویب می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون کشور راجع به لایحه تمدید مهلت مقرر در مواد ۵ و ۱۰ قانون نوسازی و عمران شهری و ارسال به مجلس سنا

۵- طرح و تصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون کشور راجع به لایحه تمدید مهلت مقرر در مواد ۵ و ۱۰ قانون نوسازی و عمران شهری و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش یک فوریتی تمدید مهلت مقرر در مواد ۵ و ۱۰ قانون نوسازی و عمران شهری مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه شنبه ۱۸ اردیبهشت ماه ۱۳۵۰ با حضور خانم صوفی معاون پارلمانی وزارت کشور لایحه شماره ۲۷۳۸ مورخ ۱۳ /۲ /۱۳۵۰ دولت راجع به تمدید مهلت مقرر در مواد ۵ و ۱۰ قانون نوسازی و عمران شهری را که فوریت آن در جلسه روز سه‌شنبه ۱۴ /۲ /۱۳۵۰ به تصویب رسیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تمدید مهلت مقرر در مواد ۵ و ۱۰ قانون نوسازی و عمران شهری.

ماده واحده- مهلت مذکور در مادۀ ۵ قانون نوسازی و عمران شهری مصوب آذر ماه ۱۳۴۷ مربوط به مدت اعلام بهاء و هم‌چنین مهلت پرداخت عوارض مذکور در ماده ۱۰ قانون مزبور در مورد شهرهائی که اجرای مادۀ ۲ قانون نوسازی از اول سال ۱۳۴۹ اعلام گردیده است در سال اول اجرای قانون برای شش ماه تمدید می‌گردد.

  • تبصره- در شهرهائی که پس از تصویب این قانون اجرای مادۀ ۲ قانون نوسازی اعلام می‌شود وزارت کشور می‌تواند مهلت مذکور در مادۀ ۵ مربوط به اعلام بهاء و هم چنین مهلت پرداخت عوارض مذکور در مادۀ ۱۰ قانون مزبور را در سال اول اجرای قانون حداکثر تا شش ماه تمدید نماید.

مخبر کمیسیون کشور- کلانتر هرمزی.

گزارش از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه سه‌شنبه ۲۱ /۲ /۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تمدید مهلت مقرر در مواد ۵ و ۱۰ قانون نوسازی و عمران شهری را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشور را عیناً تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- علی‌اکبر دانشمند.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون اقتصاد راجع به لایحه موافقت‌امه ترانزیت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت کویت و ارسال به مجلس سنا

۶- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون اقتصاد راجع به لایحه موافقت‌امه ترانزیت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت کویت و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم موافقت‌امه ترانزیت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت کویت مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه روز یک شنبه ۱۹ /۲ /۱۳۵۰ با حضور نماینده دولت لایحه شماره ۴۲۵۲۸- ۱۵ /۱ /۱۳۵۰ راجع به موافقت نامه ترانزیت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت کویت را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۷۵۷ چاپ گردیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون موافقت نامه ترانزیت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت کویت

ماده واحده- به دولت اجازه داده می‌شود که موافقت‌امه ترانزیت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت کویت شامل یک مقدمه و ۱۴ ماده و دو پروتکل و دو نامه متبادله که در تاریخ هیجدهم دی ماه ۱۳۴۹ در تهران به امضای نمایندگان مختار دولتین رسیده است اجرا نماید.

مخبر کمیسیون اقتصاد- مهندس معتمدی.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه روز سه‌نبه ۲۱ /۲ /۵۰ با حضور نماینده دولت لایحه موافقت‌امه ترانزیت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت کویت را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن به مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

مخبر کمیسیون دارائی- دانشمند.

گزارش شور دوم از کمیسیون راه به مجلس شورای ملی

کمیسیون راه در جلسه روز سه‌نبه ۲۱ /۲ /۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه موافقت‌امه ترانزیت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت کویت را برای شور دوم رسیدگی و تصویب کرد.

اینک گزارش آن به مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

مخبر کمیسیون راه- اولیاء.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز سه‌نبه ۲۱ /۲ /۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه موافقت‌امه ترانزیت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت کویت را برای شور دوم رسیدگی و تصویب کرد.

اینک گزارش آن به مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

مخبر کمیسیون امور خارجه- فتح الله مافی.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون علوم و آموزش عالی راجع به لایحه موافقت‌نامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و ارسال به مجلس سنا

۷- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون علوم و آموزش عالی راجع به لایحه موافقت‌نامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم موافقت‌نامه همکاری علمی‌و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون علوم و آموزش عالی به مجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه ۱۹ اردیبهشت ماه ۱۳۵۰ با حضور آقای دکتر زاهدی معاون وزارت علوم و آموزش عالی لایحه شماره ۵۱۴-۱۵ /۱ /۵۰ دولت راجع به موافقت‌نامه همکاری علمی‌و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۷۵۴ چاپ شده است مطرح کرد و بشرح زیر مورد تصویب قرار داد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون موافقت‌نامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی

ماده واحده- موافقت‌نامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی مشتمل بر یک مقدمه و ۷ ماده که در تاریخ ششم اسفند ماه ۱۳۴۹ برابر ۲۵ فوریه ۱۹۷۱ در تهران به امضای نمایندگان مختار دو دولت رسیده است تصویب و به دولت اجازه مبادله آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی- دکتر امامی خوئی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۲۱ اردیبهشت ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه موافقت‌نامه همکاری علمی‌و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۷۵۴ چاپ شده است مطرح کرد و گزارش کمیسیون علوم و آموزش عالی را در این مورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه- فتح الله مافی.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

۸- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

رئیس- تیمسار سپهبد کاتوزیان بفرمائید.

سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ)- با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم به طوری که استحضار دارید افسران و کارمندان نیروهای مسلح شاهنشاهی که برای تحصیل به کشورهای خارج و مراکز فرهنگی غیر نظامی می‌روند با این فوق‌العاده نمی‌توانند به تحصیل ادامه دهند بنابراین لایحه‌ای تقدیم می‌شود که در آئین‌نامه فوق‌العاده آن‌ها سه دلار به حقوق و فوق‌العاده آن‌ها اضافه شود (اخلاقی- سه دلار کم است ۵ دلار بدهید) سه دلار ما پیشنهاد کرده‌ایم استدعای تصویب آن را داریم.

رئیس- لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به لایحه پرداخت کمک هزینه همافران و درجه‌داران و افراد و هم‌ردیفان دیپلمه و لیسانسیه و بالاتر کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی

۹- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به لایحه پرداخت کمک هزینه همافران و درجه‌داران و افراد و هم‌ردیفان دیپلمه و لیسانسیه و بالاتر کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی

رئیس- گزارش شور اول پرداخت کمک هزینه به همافران و درجه‌داران و افراد و هم ردیفان دیپلمه و لیسانسیه و بالاتر کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۱ اردیبهشت ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۴۸۸-۱۵ /۱ /۱۳۵۰ راجع به پرداخت کمک هزینه به همافران و درجه‌داران و فراد و هم‌ردیفان دیپلمه و لیسانسیه و بالاتر کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی را که به شماره ۱۷۵۱ چاپ شده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون پرداخت کمک هزینه به همافران و درجه‌داران و افراد و هم ردیفان دیپلمه و لیسانسیه بالاتر کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده واحده- به هر یک از همافران و ستوان یاران و افسریاران و استواران و گروهبانان و افراد کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی و هم‌ردیفان آنان که به اخذ دیپلم کامل دبیرستان نائل شده یا بشوند ماهانه مبلغ یک هزار ریال و چنان چه دارای دانش‌نامه لیسانس و یا بالاتر بوده و یا بعداً موفق به اخذ دانش‌نامه لیسانس یا بالاتر گردند ماهانه مبلغ دو هزار ریال به عنوان کمک هزینه پرداخت می‌گردد و این مبلغ جزو حقوق آنان در هر درجه محسوب و از آن کسور بازنشستگی برداخت خواهد شد.

مخبر کمیسیون دارائی- علی اکبر دانشمند.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۲۱ اردیبهشت ماه ۱۳۵۰ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه پرداخت کمک هزینه به همافران و درجه‌داران و افراد و هم‌ردیفان دیپلمه و لیسانسیه و بالاتر کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در این مورد تائید و تصویب کرد. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام- ملک زاده آملی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه ۲۳ /۲ /۱۳۵۰ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه پرداخت کمک هزینه به همافران و درجه‌داران و افراد و هم ردیفان دیپلمه و لیسانسیه و بالاتر کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در این مورد تائید و تصویب کرد. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری- دیهیم.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوطه ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون بودجه دائر به تائید چهل و دو فقره تصویب نامه‌های ایام فترت در مورد برقراری و افزایش مستمری و ارسال به مجلس سنا

۱۰- طرح و تصویب گزارش کمیسیون بودجه دائر به تائید چهل و دو فقره تصویب نامه‌های ایام فترت در مورد برقراری و افزایش مستمری و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش کمیسیون بودجه دائر به تائید عمل عمل دولت در مورد ۴۲ فقره تصویب نامه‌های دوره فترت راجع به برقراری و افزایش مستمری مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه ۱۳ اردیبهشت ماه ۱۳۵۰ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی ۴۲ فقره تصویب نامه‌های دوره فترت راجع به برقراری مستمری و افزایش مستمری را مورد رسیدگی قرار داد و بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای مل تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون برقراری و افزایش مستمری

ماده واحده- عمل دولت در مورد برقراری مستمری و افزایش مستمری به موجب تصویب نامه‌های مشروحه زیر تائید می‌شود.

شرایط و مدت پرداخت مستمری‌ها طبق مقررات قانون بازنشستگی خواهد بود:

۱- تصویب نامه شماره ۸۴۴۶ مصوب جلسه مورخ ۲۴ /۴ /۱۳۴۰ هیئت وزیران در مورد افزایش مستمری وراث مرحوم محمود وفائی از ماهانه ۲۴۰۰ ریال به مبلغ ۳۹۰۰ ریال.
۲- تصویب نامه شماره ۱۲۷۷۸ مصوب جلسه مورخ ۱۸ /۵ /۱۳۴۰ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم محمدحسین مهدی پور ماهانه مبلغ ۴۷۵۰ ریال.
۳- تصویب نامه شماره ۱۶۶۱۶ مصوب جلسه ۱۸ /۶ /۱۳۴۰ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم حسین علی ضرغامی‌ماهانه مبلغ ۵۰۰۰ ریال.
۴- تصویب نامه شماره ۱۶۹۴۸ مصوب جلسه مورخ ۱۸/ ۶ /۱۳۴۰ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره آقای حسین جدیدی ماهانه مبلغ ۱۲۸۶ ریال.
۵- تصویب نامه شماره ۴/۵۴۷۹ مصوب جلسه مورخ ۲۹ /۶ /۱۳۴۰ هیئت وزیران در مورد:
۱- برقراری کمک هزینه تحصیلی درباره دو فرزند مرحوم دکتر جمال الدین پیامی‌رس ماهانه مبلغ ۱۰۰۰۰ ریال.
۲- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم بهروز تربیت ماهانه ۶۰۰۰ ریال.
۶- تصویب نامه شماره ۲۳۸۰۶ مصوب جلسه مورخ ۱۰ /۸ /۱۳۴۰ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم محمدعلی آق اولی ماهانه مبلغ ۴۷۵۰ ریال.
۷- تصویب نامه شماره ۲۹۸۲۶ مصوب جلسه مورخ ۱۹ /۱۰ /۱۳۴۰ هیئت وزیران در مورد:
۱- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم تقی رشیدیان ماهانه مبلغ ۴۷۵۰ ریال.
۲- برقراری مستمری درباره مرحوم نصرالله بدیعی ماهانه مبلغ ۴۷۵۰ ریال.
۳- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم جواد بهرامی ماهانه مبلغ ۴۷۵۰ ریال.
۴- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم محمد باقر دهقان ماهانه ۴۷۵۰ ریال.
۵- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم وجیه الله بایندر ماهانه مبلغ ۳۹۵۰ ریال.
۶- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم فضل الله اکبری ماهانه مبلغ ۲۷۷۰ ریال.
۷- برقراری مستمری درباره آقای غلام رضا سمنانی ماهانه مبلغ ۵۶۰۰ ریال.
۸- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم محمد حسین ایروانیان ماهانه مبلغ ۴۷۵۰ ریال.
۹- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم حسین میرشاه ماهانه مبلغ ۸۰۰۰ ریال.
۱۰- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم مجمد حسین شریعت زاده ماهانه مبلغ ۴۳۰۰ ریال.
۱۱- برقراری مستمری درباره وراث مصطفی قلی ذوالقدر ماهانه مبلغ ۲۴۳۰ ریال.
۱۲- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم محمد ایزدی ماهانه مبلغ ۳۷۷۵ ریال.
۱۳- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم حسین علی مصداقی ماهانه مبلغ ۱۱۹۵۵ ریال.
۱۴- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم حبیب الله صانعی ماهانه مبلغ ۴۰۰۰ ریال.
۱۵- برقراری مستمری درباره بانو اشرف مفتاح ماهانه مبلغ ۳۰۰۰ ریال.
۱۶- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم دکتر غلام علی شیخ نیا ماهانه مبلغ ۸۵۶۲۵۰ ریال.
۱۷- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم ابوالحسن عسگریان ماهانه مبلغ ۳۲۰۰ ریال.
۱۸- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم محمد تقی بیگانه ماهانه مبلغ ۴۷۵۰ ریال.
۱۹- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم فریدون رادمیر ماهانه مبلغ ۵۰۰۰ ریال.
۲۰- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم محمد شیرعلی ماهانه مبلغ ۱۹۷۵ ریال.
۲۱- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم دکتر محمدهادی نصیریان ماهانه مبلغ ۸۸۴۰ ریال.
۲۲- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم اسدالله رضائی ماهانه مبلغ ۴۵۰۰ ریال.
۲۳- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم محمد عطاریان ماهانه مبلغ ۳۲۴۰ ریال.
۲۴- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم محمد شیفته ماهانه مبلغ ۴۰۷۰ ریال.
۲۵- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم محمد ملکی ماهانه مبلغ ۱۵۰۰ ریال.
۲۶- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم حبیب الله کلانتری ماهانه مبلغ ۴۰۷۰ ریال.
۲۷- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم شکرالله خاکی ماهانه مبلغ ۲۷۵۰ ریال.
۲۸- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم باقر فرخی ماهانه مبلغ ۳۵۰۰ ریال.
۲۹- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم علی جنانی ماهانه مبلغ ۳۰۰۰ ریال.
۳۰- برقراری مستمری درباره وراث محمد چنگیزی ماهانه مبلغ ۳۰۰۰ ریال.
۳۱- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم عطاالله بصاری ماهانه مبلغ ۵۸۴۰ ریال.
۳۲- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم محمود جاهد ثانی ماهانه مبلغ ۲۰۰۰ ریال.
۳۳- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم ابوالقاسم احمدیان ماهانه مبلغ ۳۸۵۰ ریال.
۳۴- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم جواد فاضل ماهانه مبلغ ۶۰۰۰ ریال.
۳۵- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم یحیی ریحانی خداقلی ماهانه مبلغ ۳۱۲۰ ریال.
۳۶- برقراری مستمری درباره آقای مراد مروی ماهانه مبلغ ۳۸۵۰ ریال.
۳۷- برقراری مستمری درباره آقای معزالدین دهلوی پور ماهانه ۴۲۳۵ ریال.
۳۸- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم ابوالحسن علوی ماهانه مبلغ ۲۰۷۶ ریال.
۳۹- برقراری مستمری درباره وارث مرحوم محمد فخیم قنادی ماهانه مبلغ ۱۷۰۰ ریال.
۴۰- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم سبزخای واحدی ماهانه مبلغ ۱۹۲۵ ریال.
۴۱- برقراری مستمری درباره وارث مرحوم علی فریدون نژاد ماهانه مبلغ ۱۷۵۰ ریال.
۴۲- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم ابوالقاسم خدیویان ماهانه مبلغ ۱۹۲۵ ریال.
۴۳- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم محمدعلی منشی زاده ماهانه مبلغ ۱۹۲۵ ریال.
۴۴- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم حسین کلانی ماهانه مبلغ ۱۹۲۵ ریال.
۸- تصویب نامه شماره ۳۲۰۲۲ مصوب جلسه مورخ ۳۰ /۱۰ /۱۳۴۰ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم محمود تحویل دار ماهانه مبلغ ۲۷۰۰ ریال.
۹- تصویب نامه شماره ۳۲۶۹۸ مصوب جلسه مورخ ۱۱ /۱۱ /۱۳۴۰ هیئت وزیران در مورد افزایش مستمری درباره وراث مرحوم کمال الملک ماهانه مبلغ ۶۰۰۰ ریال.
۱۰- تصویب نامه شماره ۳۴۷۷۶ مصوب جلسه مورخ ۲۵ /۱۱ /۱۳۴۰ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم دکتر محمود سیاسی ماهانه مبلغ ۱۱۲۰۵ ریال.
۱۱- تصویب نامه شماره ۹۵۲۲ مصوب جلسه مورخ ۱۲ /۷ /۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد افزایش مستمری درباره وراث مرحوم دکتر محمود سیاسی ماهانه مبلغ ۵۰۷۰ ریال.
۱۲- تصویب نامه شماره ۳۵۷۶۰ مصوب جلسه مورخ ۱۲ /۱۲ /۱۳۴۰ هیئت وزیران در مورد:
۱- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم‌هادی قریب ماهانه مبلغ ۴۷۵۰ ریال.
۲- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم حسن علی کسرائی ماهانه مبلغ ۴۷۵۰ ریال.
۱۳- تصویب نامه شماره ۳۵۹۰۰ مصوب جلسه مورخ ۱۶ /۱۲ /۱۳۴۰ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره آقای مجید قاجار ماهانه مبلغ ۴۰۰۰ ریال.
۱۴- تصویب نامه شماره ۱۴۴۰ مصوب جلسه مورخ ۲۵ /۱ /۱۳۴۱ هیئت وزیران در مورد افزایش مستمری وراث مرحوم مهندس منوچهر غضنفری ماهانه مبلغ ۵۰۰۰ ریال.
۱۵- تصویب نامه شماره ۳۲۷۸ مصوب جلسه مورخ ۱۷ /۲ /۱۳۴۱ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم غلام علی اردلان ماهانه مبلغ ۱۰۰۰۰ ریال.
۱۶- تصویب نامه شماره ۳۳۷۸ مصوب جلسه مورخ ۱۷ /۱۲ /۱۳۴۱ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم محمد هشترودی ماهانه مبلغ ۶۰۶۰ ریال.
۱۷- تصویب نامه شماره ۴۲۶۲۰ مصوب جلسه مورخ ۱۷ /۱۰ /۱۳۴۱ هیئت وزیران در مورد:
۱- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم اسدالله پیرنظر ماهانه مبلغ ۴۷۵۰ ریال.
۲- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم محمد علی شوشتری ماهانه مبلغ ۳۴۰۰ ریال.
۳- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم مهندس کریم ساعی ماهانه مبلغ ۱۳۰۸۸ ریال.
۱۸- تصویب نامه شماره ۴۰۴۲۴ مصوب جلسه مورخ ۱۷ /۱۰ /۱۳۴۱ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم باب الله فلاحی ماهانه مبلغ ۴۷۴۵ ریال.
۱۹- تصویب نامه شماره ۴۴۵۴۶ مصوب جلسه مورخ ۱۳ /۱۱ /۱۳۴۱ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم علی شریفی منفرد ماهانه مبلغ ۱۲۲۰ ریال.
۲۰- تصویب نامه شماره ۴۴۹۴۰ مصوب جلسه مورخ ۱۳ /۱۱ /۱۳۴۱ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره بانو نیمتاج شهریور عیال مرحوم محمد علی شهریور ماهانه مبلغ ۲۰۰۰ ریال.
۲۱- تصویب نامه شماره ۵۱۸۸۴ مصوب جلسه مورخ ۱۹ /۱ /۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم آقانور حقیق ماهانه مبلغ ۵۳۰۰ ریال.
۲۲- تصویب نامه شماره ۵۱۷۸۶ مصوب جلسه مورخ ۱۹ /۱/ ۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره گروهبان سوم محمد علی داورزنی ماهانه مبلغ ۲۸۰۷ ریال.
۲۳- تصویب نامه شماره ۴۹۸۳۲ مصوب جلسه مورخ ۲۱ /۱/ ۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم بیوک تمجیدی ماهانه مبلغ ۳۲۵۰ ریال.
۲۴- تصویب نامه شماره ۵۰۴۰۴ مصوب جلسه مورخ ۱۹ /۱/ ۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم ابوالقاسم محرابی لواسانی ماهانه مبلغ ۱۹۸۰ ریال.
۲۵- تصویب نامه شماره ۳۲۴ مصوب جلسه مورخ ۱۹ /۱ /۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم صفر طاوسی ماهانه مبلغ ۱۰۰۰ ریال.
۲۶- تصویب نامه شماره ۹۵۶ مصوب جلسه مورخ ۳۰ /۲/ ۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم ابوالقاسم ملک زاده مقصودی ماهانه مبلغ ۲۸۴۰ ریال.
۲۷- تصویب نامه شماره ۳۱۹۴ مصوب جلسه مورخ ۶ /۳ /۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم احمد عطارها ماهانه مبلغ ۴۵۰۰ ریال.
۲۸- تصویب نامه شماره ۳۲۸۸ مصوب جلسه مورخ ۶ /۳ /۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم ابوالحسن ابوالقاسم پور قزوینی ماهانه مبلغ ۴۷۵۰ ریال.
۲۹- تصویب نامه شماره ۳۱۳۲ مصوب جلسه مورخ ۱۸ /۳ /۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم ابراهیم مصلحی ماهانه مبلغ ۴۷۵۰ ریال.
۳۰- تصویب نامه شماره ۳۸۸۲ مصوب جلسه مورخ ۱۸ /۳ /۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم احمد علامه نوری ماهانه مبلغ ۵۴۳۸ ریال.
۳۱- تصویب نامه شماره ۴۰۶۶ مصوب جلسه مورخ ۲۲ /۳ /۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم مهندس رضاقلی ضرابی ماهانه مبلغ ۹۳۰۰ ریال.
۳۲- تصویب نامه شماره ۳۲۸۶ مصوب جلسه ۶ /۳ /۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم یوسف کاظمی ماهانه ۱۱۶۸ ریال.
۳۳- تصویب نامه شماره ۴۹۷۴ مصوب جلسه مورخ ۵ /۴ /۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد:
۱- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم سرهنگ احمد رجائی قزوینی ماهانه مبلغ ۶۹۳۰ ریال.
۲- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم اسدالله سعادتی ماهانه مبلغ ۴۰۱۳ ریال.
۳۴- تصویب نامه شماره ۵۹۱۸ مصوب جلسه مورخ ۲۲ /۴ /۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد:
۱- برقراری مستمری درباره آقای احمد گلشن ماهانه مبلغ ۱۲۴۰۰ ریال.
۲- برقراری مستمری درباره وارث مرحوم سید محمدباقر روحانی ماهانه مبلغ ۴۰۰۰ ریال.
۳۵- تصویب نامه شماره ۵۴۵۲ مصوب مورخ ۱۲ /۵ /۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد:
۱- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم حسین گرگانی ماهانه مبلغ ۱۱۹۵۵ ریال.
۲- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم موسی سرابندی ماهانه مبلغ ۱۱۹۵۵ ریال.
۳- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم عبدالمجید غفاری ماهانه مبلغ ۴۷۵۰ ریال.
۴- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم موسی عمید ماهانه مبلغ ۱۲۵۰۰ ریال.
۳۶- تصویب نامه شماره ۸۹۶۸ مصوب جلسه مورخ ۲۰ /۶ /۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم حسین رفیعی ماهانه مبلغ ۳۷۵۰ ریال.
۳۷- تصویب نامه شماره ۹۴۶۰ مصوب جلسه مورخ ۲۰ /۶ /۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره آقای مهدی دهقان اشتهاردی ماهانه مبلغ ۲۰۰۰ ریال.
۳۸- تصویب نامه شماره ۴۱۱۵۴ مصوب جلسه مورخ ۱۰ /۷ /۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم سرلشگر حسین فرزانه ماهانه مبلغ ۷۶۰۰ ریال.
۳۹- تصویب نامه شماره ۵۱۳۹۸ مصوب جلسه مورخ ۱۹ /۱ /۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم محمود باقری ماهانه مبلغ ۱۸۵۰ ریال.
۴۰- تصویب نامه شماره ۶۴۲۲ مصوب جلسه مورخ ۱۹ /۱ /۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد:
۱- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم حیدر پیروزی ماهانه مبلغ ۲۹۰۰ ریال.
۲- برقراری مستمری درباره وراث مرحوم سید ابوالقاسم‌هاشمی‌معتمدی ماهانه مبلغ ۱۱۹۵۵ ریال.
۴۱- تصویب نامه شماره ۴۰۸۵۸ مصوب جلسه مورخ ۱۰ /۷ /۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم عزیزالله برقعی ماهانه مبلغ ۴۳۳۵ ریال.
۴۲- تصویب نامه شماره ۴۱۴۲۰ مصوب جلسه مورخ ۱۳ /۷ /۱۳۴۲ هیئت وزیران در مورد برقراری مستمری درباره وراث مرحوم دکتر رحمت الله عافیت پور ماهانه مبلغ ۲۵۰۰۰ ریال.

مخبر کمیسیون بودجه- دکتر بهبهانی.

رئیس- نسبت به گزارش کمیسیون بودجه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم در سطر دوم ماده واحده بعد از تائید کلمه «و تصویب» اضافه شود.

دکتر اسفندیاری.

رئیس- نسبت به این پیشنهاد مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) به این پیشنهاد رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. به گزارش کمیسیون بودجه با اصلاحی که شد رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای اظهار ملاحظات به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع به لایحه نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرائم رانندگی و ارسال به مجلس سنا

۱۱- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع به لایحه نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرائم رانندگی و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم امور فنی و عبور و مرور وسائل نقلیه و نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرائم رانندگی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۲۲ /۲ /۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۴۲۰۱۴ مورخ ۲۵ /۱۱ /۱۳۴۸ مربوط به امور فنی و عبور و مرور وسائل نقلیه و نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرائم رانندگی را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۷۶۵ چاپ شده است مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهادهای رسیده با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرائم رانندگی

ماده ۱- در شهرهائی که از طرف شهربانی کل کشور با موافقت وزارت کشور تعیین و آگهی می‌شود به افسران شهربانی که آموزش لازم دیده و برای تشخیص تخلفات رانندگی تعیین شده باشند اجازه داده می‌شود که متخلفین از آئین‌نامه راهنمائی و رانندگی را در محل و حین مشاهده تخلف متوقف کرده و جریمه نقدی را با تسلیم قبض رسید وصول نمایند در صورتی که متخلف در محل از پرداخت جریمه خودداری کند مأمور مربوط برگ اخطاریه که زمان و محل وقوع تخلف و نوع آن و نام و مشخصات وسیله نقلیه و شماره گواهی‌نامه راننده و هم‌چنین مشخصات مأمور مزبور در آن ذکر شده باشد به متخلف تسلیم می‌کند. در صورتی که متوقف ساختن وسیله نقلیه مقدور نباشد مأمور مربوط گزارش خود را که حاکی از مشخصات و شماره وسیله نقلیه و نوع تخلف و روز و ساعت و محل وقوع تخلف خواهد بود تنظیم و برای تعقیب متخلف به اداره مربوط تسلیم می‌کند.

در مورد وسیله نقلیه‌ای که در محل غیر مجاز متوقف شده باشد در صورت عدم حضور متخلف مأمورین مذکور می‌توانند اخطاریه مزبور را با ذکر مشخصات اتومبیل و زمان و مکان وقوع تخلف و نوع آن و مشخصات خود به وضع اطمینان‌بخشی به وسیله نقلیه الصاق نمایند. در هر یک از موارد فوق متخلف می‌تواند ظرف ۱۵ روز از تاریخ مندرج در اخطاریه جریمه مقرر را به حسابی که از طرف خزانه‌داری کل تعیین و اعلام می‌شود پرداخت و رسید دریافت نماید یا نسبت به آن ظرف همان مدت با ذکر دلیل به دادگاه بخش اعتراض کند.

به معترضینی که برای تسلیم اعتراض خود به دادگاه مراجعه نمایند در صورتی که در همان موقع امکان رسیدگی به اعتراض آن‌ها نباشد ورقه‌ای حاوی شماره اخطاریه مورد اعتراض، تاریخ وصول اعتراض و وقت رسیدگی دادگاه داده می‌شود. اعتبار ورقه مزبور تا تاریخ رسیدگی مندرج در آن است.

دادگاه پس از رسیدگی هر گاه اعتراض را وارد تشخیص نداد متخلف را به دو تا سه برابر اصل جریمه محکوم می‌نماید هر گاه متخلف در موعد ۱۵ روز مهلت جریمه را پرداخت ننمایند و اعتراض هم به دادگاه نکرده باشد جریمه را باید به مأخذ دو برابر مبلغ مندرج در اخطاریه به حساب خزانه‌داری کل بپردازد. اگر هیچ‌گونه اقدامی ظرف مدت یک ماه از تاریخ اخطاریه به عمل نیاید متخلف در ساعت اداری به دادگاه اعزام می‌شود و پس از رسیدگی نسبت به علت عدم پرداخت جریمه در صورتی که عذر او موجه تشخیص شود فقط به اصل جریمه والا به دو تا سه برابر آن محکوم می‌شود.

  • تبصره ۱- رسیدگی به کلیه تخلفات رانندگی وسائل نقلیه موتوری با دادگاه بخش است.
  • تبصره ۲- چنان چه دادگاه ضمن رسیدگی گزارش مأمور مربوط را خلاف تشخیص دهد باید مراتب را برای تعقیب مأمور به شهربانی کل یا ژاندارمری کل کشور را اعلام نماید.

ماده ۲- مجازات تخلفات رانندگی از یکصد الی یک هزار ریال است و طبق آئین‌نامه‌ای که از طرف وزارتخانه‌های کشور و دادگستری پیشنهاد و به تصویب کمیسیون‌های کشور و دادگستری مجلسین خواهد رسید تعیین می‌گردد.

ماده ۳- وجوه حاصل از محل جرائم رانندگی در حوزه هر شهر در حساب مخصوصی که از طرف خزانه افتتاح می‌شود نگهداری خواهد شد. بیست درصد وجوه مزبور برای ایجاد توقف‌گاه‌ها و اصلاح معابر و غیره در اختیار شهرداری محل گذارده می‌شود و هشتاد درصد بقیه به عنوان درآمد اختصاصی در اختیار شهربانی محل گذارده خواهد شد که برای تهیه وسائل خط‌کشی و نصب علائم و چراغ‌های راهنمائی و حسن انتظام عبور و مرور و غیره به مصرف برسد. نحوه مصرف وجوه مزبور به موجب آئین نامه این قانون تعیین خواهد شد.

خط‌کشی معابر در شهر تهران از وظایف شهرداری پایتخت خواهد بود.

ماده ۴- وجوه حاصل از جرائم تخلفات رانندگی وصولی وسیله مأمورین پلیس راه ژاندارمری به عنوان درآمد اختصاصی ژاندارمری کل کشور منظور می‌شود و بر اساس بودجه‌ای که به پیشنهاد وزارت کشور و موافقت دفتر مرکزی بودجه و وزارت دارائی به تصویب هیئت وزیران می‌رسد به مصرف هزینه‌های مربوط به پیشگیری از تصادفات و تهیه وسائل و لوازم مخابراتی و موتوری مورد نیاز پلیس راه و نیز ایجاد تأسیسات در جاده‌های خارج از محدوده شهرها خواهد رسید نحوه مصرف وجوه مزبور طبق آئین‌نامه این قانون تعیین خواهد شد.

ماده ۵- مأمورین مذکور در ماده ۱ این قانون می‌توانند حسب مورد و نوع تخلف گواهی‌نامه راننده متخلف را با دادن رسید حداکثر تا یک ماه ضبط نمایند نوع تخلفات و مدت ضبط گواهی‌نامه و نحوه جلوگیری از ادامه رانندگی راننده متخلف و مهلتی را که باید در موارد ضروری برای ادامه رانندگی موقت به راننده متخلف داد ضمن آئین‌نامه این قانون تعیین خواهد شد. رسید مزبور در مهلت مندرج در آن در حکم پروانه رانندگی است.

ماده ۶- نقاطی که توقف وسائل نقلیه در آن نقاط موجب بروز خطر انسداد راه می‌شود باید با نصب علائم مخصوص رانندگی وسیله مسئولان مربوط مشخص شود.

در صورت توقف وسائل نقلیه در این قبیل نقاط مأمورین مربوط مجازند با وسائل اطمینان‌بخشی که برای این کار معمول است وسیله نقلیه مزبور را به نزدیک‌ترین توقف گاه یا منطقه مجاز انتقال داده جریمه مقرر را با حق توقف در توقف‌گاه از متخلف دریافت کنند.

  • تبصره ۱- علائم مخصوص نقاط مذکور در این ماده باید از علائم معمولی توقف ممنوع متمایز باشد.
  • تبصره ۲- اجرای این ماده در شهرها موکول به وجود توقف گاه یا منطقه مجاز در فاصله حدود پانصد متری محل نصب علائم مخصوص مزبور می‌باشد.

ماده ۷- در شهرهائی که از طرف شهرداری در خیابان‌ها و معابر پارکومتر نصب و یا توقف‌گاه ایجاد می‌شود حق توقف متناسبی با تصویب انجمن شهر محل دریافت خواهد شد.

ماده ۸- در صورتی که عابر پیاده در عبور از سواره رو معابر و خیابان‌ها جز از نقاطی که خط‌کشی شده و مخصوص گذرگاه عابر پیاده است (محل مجاز) از محل دیگری (محل‌های غیر مجاز) عبور نماید متخلف شناخته می‌شود و مکلف به پرداخت جریمه مقرر در آئین‌نامه می‌باشد و در صورتی که در این قبیل نقاط غیر مجاز وسیله نقلیه موتوری با عابر پیاده تصادف نماید راننده وسیله نقلیه در صورتی که کلیه مقررات راهنمائی و رانندگی را رعایت نموده باشد مسئول شناخته نمی‌شود برای اجرای مقررات این ماده ادارات مسئول امر عبور و مرور (شهربانی- شهرداری) مکلفند قبلاً خیابان یا مسیر یا معبر مورد نظر را از حیث پیاده رو و خط‌کشی و نصف چراغ و کلیه علائم لازم و ایمنی عابر پیاده و رانندگان وسیله نقلیه موتوری کاملاً مهیا و تأمین کرده مراتب را ۱۵ روز قبل از اجرا وسیله جراید و رادیو و تلویزیون به اطلاع عموم اهالی برسانند.

ماده ۹- رانندگانی که ظرف یک سال ۳ دفعه به اتهام جرائم خلاف مربوط به امور رانندگی در دادگاه محکوم شده باشند و یا مرتکب تخلفاتی گردند که طبق آئین‌نامه امور خلافی رانندگان مستلزم سه بار ثبت در پرونده و منگنه نمودن گواهی‌نامه رانندگی باشد به مدت ۶ ماه محرومیت از حق رانندگی محکوم خواهند شد و در صورتی که تخلف راننده بار دیگر بشرح فوق ظرف یک سال تکرار شود مدت محرومیت از حق رانندگی یک سال خواهد بود.

هر گاه رانندگانی که گواهی‌نامه آن‌ها از طرف افسران شهربانی یا پلیس راه طبق ماده ۵ این قانون و مقررات مندرج در آئین‌نامه آن ضبط شده باشد مبادرت به رانندگی نمایند در حکم اشخاصی خواهند بود که بدون پروانه رانندگی نموده‌اند.

ماده ۱۰- کلیه معاملات و نقل و انتقالات وسائل نقلیه موتوری از لحاظ شناسائی مالک آن نیز باید در دفاتر شهربانی کل کشور ثبت شود. دفاتر اسناد رسمی مکلفند پس از تنظیم سند خلاصه آن را به شهربانی محل نصب پلاک اعلام نمایند.

ماده ۱۱- شهربانی و ژاندارمری کل کشور در حوزه ماموریت خود مجازند مؤسسات حمل و نقل و مسافربری زمینی را که خلاف مقررات و آئین‌نامه‌های حمل بار و مسافر رفتار نمایند حداکثر تا یک ماه تعطیل کنند. تعطیل زائد بر یک ماه تا یک سال با جلب موافقت دادستان شهرستان محل مؤسسات مذکور خواهد بود.

رسیدگی به اعتراض در مورد اول با دادگاه بخش و در مورد تعطیل زائد بر یک ماه با دادگاه شهرستان است. حکم دادگاه در هر دو مورد قطعی است. آئین‌نامه حمل بار و مسافر و مدت تعطیل از طرف وزارتخانه‌های کشور و دادگستری تهیه و به تصویب کمیسیون‌های کشور و دادگستری مجلسین خواهد رسید.

  • تبصره- در مواردی که طبق این ماده مؤسسه حمل و نقل بار یا مسافر تعطیل می‌شود مسئول مؤسسه مکلف است ترتیب حمل بار و مسافر را که قبلاً تعهد کرده وسیله مؤسسات دیگر بدهد والا مسئول خسارات وارده به اشخاص ثالث خواهد بود.

ماده ۱۲- کسانی که قبل از تصویب این قانون مرتکب تخلفات رانندگی شده و جریمه مقرر را نپرداخته باشند هر گاه ظرف ۳ ماه از تاریخ تصویب این قانون نسبت به پرداخت اصل جریمه اقدام نمایند از جرائم اضافی معاف خواهند بود.

ماده ۱۳- دولت مکلف است برای کمک به شهرداری‌ها در اجرای این قانون تسهیلات اعتباری لازم در بودجه و برنامه‌های عمرانی کشور منظور و برای تشویق بخش خصوصی به ساختمان و ایجاد توقف گاه‌های اتومبیل (پارکینگ) اقدام لازم معمول نماید.

ماده ۱۴- کلیه اختیارات و وظایفی که به موجب این قانون به افسران واگذار گردیده در خارج از حوزه استحفاظی شهربانی به پلیس راه ژاندارمری و افسران و درجه‌داران دیپلمه پلیس راه که برای این منظور آموزش لازم دیده باشند محول می‌گردد.

ماده ۱۵- مؤسسات حمل و نقل و رانندگان وسائل نقلیه بارکشی و باربری در راه‌ها مکلفند مقررات توزین را که از طرف وزارت راه اعلام خواهد شد رعایت نمایند. در صورت تخلف وسیله نقلیه توسط مأمورین پلیس راه متوقف و از متخلف توسط مأمورین پلیس راه یک هزار ریال جریمه دریافت خواهد شد و به وسیله نقلیه موقعی اجازه حرکت داده می‌شد که مؤسسه یا راننده بارگیری وسیله نقلیه را با مقررات توزین مطابقت دهد.

ماده ۱۶- قانون اعطای اختیار به افسران شهربانی در وصول جرائم رانندگی مصوب سال ۱۳۳۹ از تاریخ اجرای این قانون ملغی است.

ماده ۱۷- آئین‌نامه‌های مربوط به مواد ۳و۴و۵ این قانون به پیشنهاد وزارتخانه‌های کشور و دادگستری به تصویب کمیسیون‌های کشور و دادگستری مجلسین خواهد رسید.

ماده ۱۸- وزارتخانه‌های کشور، دادگستری، دارائی و راه مأمور اجرای این قانون هستند.

مخبر کمیسیون کشور- کلانتر هرمزی.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۳ /۲ /۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه امور فنی و عبور و مرور وسائل نقلیه و نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرائم رانندگی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشور را در این مورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- دانشمند.

گزارش شور دوم از کمیسیون راه به مجلس شورای ملی

کمیسیون راه در جلسه ۲۳ /۲ /۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه امور فنی و عبور و مرور وسائل نقلیه و نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرائم رانندگی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشور را در این مورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون راه- اولیاء.

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۳ /۲ /۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه امور فنی و عبور و مرور وسائل نقلیه و نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرائم رانندگی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشور را تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری- دکتر وفا.

رئیس- آقای کلانتر هرمزی بفرمائید.

کلانتر هرمزی (مخبر کمیسیون کشور)- با اجازه مقام ریاست در چند مورد اشتباهاتی هست که به عرض می‌رسانم یکی در عنوان لایحه است که می‌شود لایحه نحوه رسیدگی به تخلفات اخذ جرائم رانندگی. در آخر ماده ۳ این عبارت اضافه می‌شود (خط‌کشی معابر در شهر تهران از وظایف شهرداری پایتخت خواهد بود) که از قلم افتاده است در سطر ششم ماده ۸ بعد از رعایت نموده کلمه (باشند) باید اضافه شود که از قلم افتاده است در ماده ۶ سطر پنجم وسیله نقلیه مزبور یک کلمه (را) باید اضافه شود.

رئیس- اصلاح می‌شود نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده اول مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- در شهرهائی که از طرف شهربانی کل کشور با موافقت وزارت کشور تعیین و آگهی می‌شود به افسران شهربانی که آموزش لازم دیده و برای تشخیص تخلفات رانندگی تعیین شده باشند اجازه داده می‌شود که متخلفین از آئین‌نامه راهنمائی و رانندگی را در محل و حین مشاهده تخلف متوقف کرده و جریمه نقدی را با تسلیم قبض رسید وصول نمایند. در صورتی که متخلف در محل از پرداخت جریمه خودداری کند مأمور مربوط برگ اخطاریه که زمان و محل وقوع تخلف و نوع آن و نام و مشخصات وسیله نقلیه و شماره گواهی نامه راننده و هم چنین مشخصات مأمور مزبور در آن ذکر شده باشد به متخلف تسلیم می‌کند. در صورتی که متوقف ساختن وسیله نقلیه مقدور نباشد مأمور مربوط گزارش خود را که حاکی از مشخصات و شماره وسیله نقلیه و نوع تخلف و روز و ساعت و محل وقوع تخلف خواهد بود تنظیم و برای تعقیب متخلف به اداره مربوط تسلیم می‌کند.

در مورد وسیله نقلیه‌ای که در محل غیر مجاز متوقف شده باشد در صورت عدم حضور متخلف مأمورین مذکور می‌توانند اخطاریه مزبور را با ذکر مشخصات اتومبیل و زمان و مکان وقوع تخلف و نوع آن و مشخصات خود به وضع اطمینان‌بخشی به وسیله نقلیه الصاق نمایند. در هر یک از موارد فوق متخلف می‌تواند ظرف ۱۵ روز از تاریخ مندرج در اخطاریه جریمه مقرر را به حسابی که از طرف خزانه‌داری کل تعیین و اعلام می‌شود پرداخت و رسید دریافت نماید یا نسبت به آن ظرف همان مدت با ذکر دلیل به دادگاه بخش اعتراض کند.

به معترضینی که برای تسلیم اعتراض خود به دادگاه مراجعه نمایند در صورتی که در همان موقع امکان رسیدگی به اعتراض آن‌ها نباشد ورقه‌ای حاوی شماره اخطاریه مورد اعتراض، تاریخ وصول اعتراض و وقت رسیدگی دادگاه داده می‌شود. اعتبار ورقه مزبور تا تاریخ رسیدگی مندرج در آن است.

دادگاه پس از رسیدگی هر گاه اعتراض را وارد تشخیص نداد متخلف را به دو تا سه برابر اصل جریمه محکوم می‌نماید هر گاه متخلف در موعد ۱۵ روز مهلت جریمه را پرداخت ننمایند و اعتراض هم به دادگاه نکرده باشد جریمه را باید به مأخذ دو برابر مبلغ مندرج در اخطاریه به حساب خزانه داری کل بپردازد. اگر هیچ گونه اقدامی‌ظرف مدت یک ماه از تاریخ اخطاریه به عمل نیاید متخلف در ساعت اداری به دادگاه اعزام می‌شود و پس از رسیدگی نسبت به علت عدم پرداخت جریمه در صورتی که عذر او موجه تشخیص شود فقط به اصل جریمه والا به دو تا سه برابر آن محکوم می‌شود.

  • تبصره ۱- رسیدگی به کلیه تخلفات رانندگی وسائل نقلیه موتوری با دادگاه بخش است.
  • تبصره ۲- چنان چه دادگاه ضمن رسیدگی گزارش مأمور مربوط را خلاف تشخیص دهد باید مراتب را برای تعقیب مأمور به شهربانی کل یا ژاندارمری کل کشور را اعلام نماید.

رئیس- در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۱ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- مجازات تخلفات رانندگی از یکصد الی یک هزار ریال است و طبق آئین‌نامه‌ای که از طرف وزارتخانه‌های کشور و دادگستری پیشنهاد و به تصویب کمیسیون‌های کشور و دادگستری مجلسین خواهد رسید تعیین می‌گردد.

رئیس- در ماده ۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۲ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- وجوه حاصل از محل جرائم رانندگی در حوزه هر شهر در حساب مخصوصی که از طرف خزانه افتتاح می‌شود نگهداری خواهد شد. بیست درصد وجوه مزبور برای ایجاد توقف‌گاه‌ها و اصلاح معابر و غیره در اختیار شهرداری محل گذارده می‌شود و هشتاد درصد بقیه به‌عنوان درآمد اختصاصی در اختیار شهربانی محل گذارده خواهد شد که برای تهیه وسائل خط‌کشی و نصب علائم و چراغ‌های راهنمائی و حسن انتظام عبور و مرور و غیره به مصرف برسد. نحوه مصرف وجوه مزبور به موجب آئین‌نامه این قانون تعیین خواهد شد. خط‌کشی معابر در شهر تهران از وظایف شهرداری پایتخت خواهد بود.

رئیس- در ماده ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۳ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- وجوه حاصل از جرائم تخلفات رانندگی وصولی وسیله مأمورین پلیس راه ژاندارمری به عنوان درآمد اختصاصی ژاندارمری کل کشور منظور می‌شود و بر اساس بودجه‌ای که به پیشنهاد وزارت کشور و موافقت دفتر مرکزی بودجه و وزارت دارائی به تصویب هیئت وزیران می‌رسد به مصرف هزینه‌های مربوط به پیشگیری از تصادفات و تهیه وسائل و لوازم مخابراتی و موتوری مورد نیاز پلیس راه و نیز ایجاد تأسیسات در جاده‌های خارج از محدوده شهرها خواهد رسید نحوه مصرف وجوه مزبور طبق آئین‌نامه این قانون تعیین خواهد شد.

رئیس- در ماده ۴ نظری نیست؟ آقای شیخ الاسلامی بفرمائید.

شیخ الاسلامی- در سطر دوم ماده ۴ بعد از کلمه منظور کلمه «می‌شود» از قلم افتاده است که باید اضافه شود.

رئیس- اصلاح می‌شود نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به این ماده با اصلاحی که به عمل آمده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵- مأمورین مذکور در ماده ۱ این قانون می‌توانند حسب مورد و نوع تخلف گواهی‌نامه راننده متخلف را با دادن رسید حداکثر تا یک ماه ضبط نمایند نوع تخلفات و مدت ضبط گواهی‌نامه و نحوه جلوگیری از ادامه رانندگی راننده متخلف و مهلتی را که باید در موارد ضروری برای ادامه رانندگی موقت به راننده متخلف داد ضمن آئین‌نامه این قانون تعیین خواهد شد. رسید مزبور در مهلت مندرج در آن در حکم پروانه رانندگی است.

رئیس- در ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۵ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶- نقاطی که توقف وسائل نقلیه در آن نقاط موجب بروز خطر و انسداد راه می‌شود باید با نصب علائم مخصوص رانندگی وسیله مسئولان مربوط مشخص شود.

در صورت توقف وسائل نقلیه در این قبیل نقاط مأمورین مربوط مجازند با وسائل اطمینان بخشی که برای این کار معمول است وسیله نقلیه مزبور را به نزدیک‌ترین توقف گاه یا منطقه مجاز انتقال داده جریمه مقرر را با حق توقف‌گاه از متخلف دریافت کنند.

  • تبصره ۱- علائم مخصوص نقاط مذکور در این ماده باید از علائم معمولی توقف ممنوع متمایز باشد.
  • تبصره ۲- اجرای این ماده در شهرها موکول به وجود توقف گاه یا منطقه مجاز در فاصله حدود پانصد متری محل نصب علائم مخصوص مزبور می‌باشد.

رئیس- در ماده ۶ نظری نیست؟ آقای دکتر دادفر بفرمائید.

دکتر دادفر- در سطر اول ماده ۶ یک حرف (و) بین کلمه خطر و انسداد از قلم افتاده است.

رئیس- اصلاح می‌شود نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۶ با اصلاحی که به عمل آمد رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷- در شهرهائی که از طرف شهرداری در خیابان‌ها و معابر پارکومتر نصب و یا توقف گاه ایجاد می‌شود حق توقف متناسبی با تصویب انجمن شهر محل دریافت خواهد شد.

رئیس- در ماده ۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۷ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸- در صورتی که عابر پیاده در عبور از سواره‌رو معابر و خیابان‌ها جز از نقاطی که خط‌کشی شده و مخصوص گذرگاه عابر پیاده است (محل مجاز) از محل دیگری (محل‌های غیر مجاز) عبور نماید متخلف شناخته می‌شود و مکلف به پرداخت جریمه مقرر در آئین‌نامه می‌باشد و در صورتی که در این قبیل نقاط غیر مجاز وسیله نقلیه موتوری با عابر پیاده تصادف نماید راننده وسیله نقلیه در صورتی که کلیه مقررات راهنمائی و رانندگی را رعایت نموده باشد مسئول شناخته نمی‌شود برای اجرای مقررات این ماده ادارات مسئول امر عبور و مرور (شهربانی- شهرداری) مکلفند قبلاً خیابان یا مسیر یا معبر مورد نظر را از حیث پیاده‌رو و خط‌کشی و نصف چراغ و کلیه علائم لازم و ایمنی عابر پیاده و رانندگان وسیله نقلیه موتوری کاملاً مهیا و تأمین کرده مراتب را ۱۵ روز قبل از تاریخ اجرا وسیله جراید و رادیو و تلویزیون به اطلاع عموم اهالی برسانند.

رئیس- در ماده ۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۸ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹- رانندگانی که ظرف یک سال ۳ دفعه به اتهام جرائم خلاف مربوط به امور رانندگی در دادگاه محکوم شده باشند و یا مرتکب تخلفاتی گردند که طبق آئین‌نامه امور خلافی رانندگان مستلزم سه بار ثبت در پرونده و منگنه نمودن گواهی نامه رانندگی باشد به مدت ۶ ماه محرومیت از حق رانندگی محکوم خواهند شد و در صورتی که تخلف راننده بار دیگر بشرح فوق ظرف یک سال تکرار شود مدت محرومیت از حق رانندگی یک سال خواهد بود.

هر گاه رانندگانی که گواهی‌نامه آن‌ها از طرف افسران شهربانی یا پلیس راه طبق ماده ۵ این قانون و مقررات مندرج در آئین‌نامه آن ضبط شده باشد مبادرت به رانندگی نمایند در حکم اشخاصی خواهند بود که بدون پروانه رانندگی نمودند.

رئیس- در ماده ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۹ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰- کلیه معاملات و نقل و انتقالات وسائل نقلیه موتوری از لحاظ شناسائی مالک آن نیز باید در دفاتر شهربانی کل کشور ثبت شود. دفاتر اسناد رسمی مکلفند پس از تنظیم سند خلاصه آن را به شهربانی محل نصب پلاک اعلام نمایند.

رئیس- در ماده ۱۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۱۰ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۱- شهربانی و ژاندارمری کل کشور در حوزه مأموریت خود مجازند مؤسسات حمل و نقل و مسافربری زمینی را که خلاف مقررات و آئین‌نامه‌های حمل بار و مسافر رفتار نمایند حداکثر تا یک ماه تعطیل کنند. تعطیل زائد بر یک ماه تا یک سال با جلب موافقت دادستان شهرستان محل مؤسسات مذکور خواهد بود. رسیدگی به اعتراض در مورد اول با دادگاه بخش و در مورد تعطیل زائد بر یک ماه با دادگاه شهرستان است. حکم دادگاه در هر دو مورد قطعی است. آئین نامه حمل بار و مسافر و مدت تعطیل از طرف وزارتخانه‌های کشور و دادگستری تهیه و به تصویب کمیسیون‌های کشور و دادگستری مجلسین خواهد رسید.

  • تبصره- در مواردی که طبق این ماده مؤسسه حمل و نقل بار یا مسافر تعطیل می‌شود مسئول مؤسسه مکلف است ترتیب حمل بار و مسافر را که قبلاً تعهد کرده وسیله مؤسسات دیگر بدهد والا مسئول خسارات وارده به اشخاص ثالث خواهد بود.

رئیس- در ماده ۱۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۱۱ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۲- کسانی که قبل از تصویب این قانون مرتکب تخلفات رانندگی شده و جریمه مقرر را نپرداخته باشند هر گاه ظرف ۳ ماه از تاریخ تصویب این قانون نسبت به پرداخت اصل جریمه اقدام نمایند از جرائم اضافی معاف خواهند بود.

رئیس- در ماده ۱۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۱۲ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۳ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۳- دولت مکلف است برای کمک به شهرداری‌ها در اجرای این قانون تسهیلات اعتباری لازم در بودجه و برنامه‌های عمرانی کشور منظور و برای تشویق بخش خصوصی به ساختمان و ایجاد توقف گاه‌های اتومبیل (پارکینگ) اقدام لازم معمول نماید.

رئیس- در ماده ۱۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید ماده ۱۳ لایحه امور رانندگی حذف شود.

شیخ الاسلامی. شیخ الاسلامی- اجازه بفرمائید توضیح بدهم.

رئیس- بفرمائید.

شیخ الاسلامی- تنظیم این ماده موقعی بود که در شور اول لایحه براساس واگذاری امور فنی ترافیک به شهرداری‌ها بود وقتی لایحه به آن صورت مطرح بود این ماده هم به این صورت تنظیم شد که برای کمک به شهرداری‌ها تسهیلات لازم ایجاد بشود وقتی در شور دوم بر اساس پیشنهاداتی که رسیده بود امور فنی دوباره در اختیار شهربانی و اداره راهنمائی قرار گرفت این ماده از نظر شهرداری و اجرای قانون از نظر آن‌ها منتفی است این بود که در ابتدا بنده پیشنهاد کردم که قسمتی از ماده حذف شود ولی با اجازه جناب آقای رئیس پیشنهادم را اصلاح می‌کنم و پیشنهاد حذف ماده ۱۳ را تقدیم می‌دارم چون عنوان کردن بخش خصوصی در این ماده تعارفی بیش نیست دولت البته همیشه کمک لازم را به بخش خصوصی در مورد ایجاد توقف‌گاه خواهد کرد در مواردی که لازم باشد در مورد شهرداری‌ها که با قانون نوسازی جزو وظیفه شهرداری‌هاست و در این مورد هم بیست درصد از درآمد شهرداری به این منظور اختصاص داده شود اگر موافقت بفرمائید اصل ماده ۱۳ حذف بشود.

رئیس- نسبت به حذف ماده ۱۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به حذف ماده ۱۳ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۴ لایحه ماده ۱۳ جدید خواهد بود که قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۳- کلیه اختیارات و وظایفی که به موجب این قانون به افسران واگذار گردیده در خارج از حوزه استحفاظی شهربانی به پلیس راه ژاندارمری و افسران و درجه‌داران دیپلمه پلیس راه که برای این منظور آموزش لازم دیده باشند محول می‌گردد.

رئیس- در ماده ۱۳ جدید نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۱۳ جدید رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۴- مؤسسات حمل و نقل و رانندگان وسائل نقلیه بارکشی و باربری در راه‌ها مکلفند مقررات توزین را که از طرف وزارت راه اعلام خواهد شد رعایت نمایند. در صورت تخلف وسیله نقلیه توسط مأمورین پلیس راه متوقف و از متخلف توسط مأمورین پلیس راه یک هزار ریال جریمه دریافت خواهد شد و به وسیله نقلیه موقعی اجازه حرکت داده می‌شد که مؤسسه یا راننده بارگیری وسیله نقلیه را با مقررات توزین مطابقت دهد.

رئیس- در ماده ۱۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده ۱۴ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۵- قانون اعطای اختیار به افسران شهربانی در وصول جرائم رانندگی مصوب سال ۱۳۳۹ از تاریخ اجرای این قانون ملغی است.

رئیس- نسبت به ماده ۱۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۵ خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۶- آئین‌نامه‌های مربوط به مواد ۳و۴و۵ این قانون به پیشنهاد وزارتخانه‌های کشور و دادگستری به تصویب کمیسیون‌های کشور و دادگستری مجلسین خواهد رسید.

رئیس- در ماده ۱۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۶ خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۷- وزارتخانه‌های کشور، دادگستری، دارائی و راه مأمور اجرای این قانون هستند.

رئیس- در ماده ۱۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۱۷ خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

کلیات آخر لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون منابع طبیعی راجع به لایحه واگذاری ۲۳۲ هکتار از اراضی منابع ملی شده شمال غرب تهران به شرکت سهامی‌بیمه ایران و ارسال به مجلس سنا

۱۲- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون منابع طبیعی راجع به لایحه واگذاری ۲۳۲ هکتار از اراضی منابع ملی شده شمال غرب تهران به شرکت سهامی‌بیمه ایران و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم واگذاری ۲۳۲ هکتار از اراضی منابع ملی شده شمال غرب تهران به شرکت سهامی بیمه ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون منابع طبیعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون منابع طبیعی در جلسه ۱۸ اردیبهشت ماه ۱۳۵۰ با حضور آقای دکتر احمدی معاون وزارت منابع طبیعی لایحه شماره ۹۵۰ مورخ ۲۱ /۱ /۱۳۵۰ دولت مربوط به واگذاری ۲۳۲ هکتار از اراضی منابع ملی شده شمال غرب تهران به شرکت سهامی بیمه ایران را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۷۶۸ چاپ شده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون واگذاری ۲۳۲ هکتار از اراضی منابع ملی شده شمال غرب تهران به شرکت سهامی بیمه ایران

ماده واحده- به وزارت منابع طبیعی اجازه داده می‌شود ۲۳۲ هکتار از اراضی منابع ملی شده واقع در شمال غرب تهران را به منظور شهرسازی و سایر اقدامات عمرانی به طور قطعی و بلاعوض به شرکت سهامی‌بیمه ایران واگذار نماید.

  • تبصره- کیفیت ساختمان و ضوابط لازم جهت انتقال خانه‌ها و آپارتمان‌ها و سایر اماکن احداثی طبق آئین‌نامه‌ای خواهد بود که به پیشنهاد شرکت سهامی‌بیمه ایران و تصویب هیئت دولت به مرحله اجرا گذارده خواهد شد.

مخبر کمیسیون منابع طبیعی- امامی‌رضوی.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۱ اردیبهشت ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دول لایحه مربوط به واگذاری ۲۳۲ هکتار از اراضی منابع ملی شده شمال غرب تهران به شرکت سهامی بیمه ایران را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تائید گزارش کمیسیون منابع طبیعی به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- دانشمند.

رئیس- ماده واحده مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی‌نمایندگان به ترتیب زیر به وسیله منشی «آقای مهندس صائبی» اعلام و در محل نطق اخذ رأی به عمل آمد)

آقایان معزی- دکتر غنی- کورس- خانم جهانبانی- دکتر ضیائی- دکتر عدل طباطبائی- بوشهری- موسوی- دکتر مهاجرانی- ثامنی- مهندس ارفع- دکتر مهذب- سعید وزیری- دکتر وفا- فهیمی- مهندس کیا- دکتر پرتو اعظم- جوانشیر- مهندس پروشانی- خواجه نوری- خانم تربیت- مریدی- قراچورلو- مهندس اردلان- غلام نیاکان- محدث زاده- روستا- شیخ الاسلامی- دکتر یزدان پناه- اهری- دکتر بیت منصور- ملک افضلی- ایلخانی پور- دکتر عدل- پوربابائی- دکتر الموتی- خانم زاهدی- کلانتر هرمزی- حی- پدرامی- دکتر زعفرانلو- خانم ابتهاج سمیعی- مافی- دکتر برومند- دکتر نجیمی- ارسنجانی- مهندس سهم الدینی- دیهیم- خانم سعیدی- مهرزاد- مهندس اخوان- عجم- دکتر بهبهانی- دکتر ملکی- دکتر خزائلی- مهندس عترت- موسوی ماکوئی- دکتر کیان- مرندی- دکتر قهرمان- مهندس جلالی نوری- شهرستانی- دکتر رشتی- دکتر میرعلاء- ضیاء احمدی- سرتیپ پور- عباس میرزائی- صدری کیوان- دانشمند- مهندس قادرپناه- بختیاری پور- مهندس زرآور- دکتر حبیب اللهی- مهندس پرویز بهبودی- صادقی- دکتر موثقی- دکتر حکیم شوشتری- مهندس صفائی- صدقیانی زاده- مهندس ریاحی- مهندس یارمحمدی- توسلی- تیمسار وحدانیان- اخلاقی- مهندس معینی- دکتر خطیبی- مهندس فروهر- ماهیار- اصولی- روحانی- انشاء- شکیبا- تیمسار نکوزاد- کمالوند- اولیاء- صائب- دکتر رضوانی- دکتر وحیدنیا- جوادی- دکتر خسروی- دکتر معظمی- دکتر ستوده- دکتر مدنی- دکتر صاحبقلم- فولادوند- دکتر رفیعی- جهانشاهی- دکتر دادفر- ادیب سمیعی- حق شناس- دکتر درودی- قاضی زاده- سلیمانی- صالحی- دکتر سعید- ریگی- دکتر گاگیک- مهندس عطائی- مهندس کیاکجوری- ظفر- دکتر امامی‌خوئی- دکتر عاملی- امامی‌رضوی- دکتر امین زرگرزاده- مصطفوی- دکتر عظیمی- شاهنده- خانم بزرگ نیا- پاینده- مهندس اسدی سمیع- ملکزاده آملی- مهندس معینی زند- دکتر رهنوردی- تیمسار همایونی- بدر صالحیان- سلیمانی کاشانی- مبارکی- پورساطع- فیاض فاضلی- دکتر فریور- پزشکپور- دکتر طالع- دکتر متین- دکتر صدر- معیری- مهندس عدل- مهندس ریاضی- مهندس صائبی- پزشکی- امیر احمدی- صائبی- رضوی- دکتر صالحی- دکتر کفائی- دکتر اسفندیاری- دکتر بقائی یزدی- دکتر مدرس- رضازاده.

(آراء مأخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید)

  • آراء موافق ۱۶۰ رأی.
  • آراء ممتنع ۷ رأی.

رئیس- لایحه با ۱۶۰ رأی موافق و ۷ رأی ممتنع تصویب شد. برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

موافقین-

آقایان کاسمی- دکتر همایون فربود- مسعودی- مجد- سید محمود توسلی- دکتر موثقی- روستا- دکتر عدل طباطبائی- دکتر مهذب- مهاجرانی- دکتر میرعلاء- موسوی- ماکوئی- سعید وزیری- خانم هما زاهدی- مهندس فیروز عدل- دکتر حکیم شوشتری- ایرج ملک افضلی- مهرزاد- محمد دیهیم- دکتر بیت منصور- اهری- شیخ الاسلامی- بوشهری- دکتر یزدان پناه- دکتر وفا- دکتر رفیعی- امیرحسین عامری- مهندس فیروز فروهر- جوانشیر- امیر قاسم معینی- مهندس جلالی نوری- مهندس پروشانی- دکتر امامی‌خوئی- دکتر وحیدنیا- دکتر کفائی- عطاءالله اخلاقی- دکتر دادفر- بدر صالحیان- دکتر صاحبقلم- دکتر سعید- دکتر زعفرانلو- دکتر اعتمادی- امان الله ریگی- مهندس کیاکجوری- دکتر خطیبی- مهندس پرویز بهبودی- حسن علی زرگرزاده- شهرستانی- سلیمانی کاشانی- دکتر موسی درودی- دکتر قهرمان- دکتر خسروی- جوادی- بختیاری پور- حسام الدین رضوی- دکتر پرتو اعظم- دکتر متین- نادر ادیب سمیعی- بهنیا- دکتر مدنی- حق شناس- اسدالله سلیمانی- حیدر صائبی- امیر احمدی- مهندس حسین زرآور- جهانگیر سرتیپ پور- ضیاء احمدی- فیاض فاضلی- دکتر صفائی- علی اکبر دانشمند- صادقی- تیمسار همایونی- مافی- قاضی زاده- جهانشاهی- دکتر الموتی- صدقیانی زاده- خواجه نوری- فهیمی- مریدی- خانم تربیت- غلام نیاکان- مهندس اخوان- فولادند- معیری- مبارکی- دکتر شفیع امین- تیمسار واحدانیان- دکتر صالحی- دکتر حبیب اللهی- دکتر امین غنی- دکتر رضوانی- دکتر اصولی- مهندس اردلان- مهندس ریاحی- صدری کیوان- تیمسار نکوزاد- معزی- ماهیار- کمالوند- علی مرندی- موسی صالحی- مهندس برومند- امان الله اولیاء- عبدالمجید موسوی- صائب- دکتر برومند- دکتر کیان- دکتر نجیمی- خانم نیره سعیدی- دکتر ضیائی- دکتر خزائلی- دکتر مهدوی- دکتر معظمی- دکتر ستوده- دکتر ملکی- مهندس قادرپناه- پزشکی- محدث زاده- محمدولی قراچورلو- پدرامی- مهندس ارفع- مهندس یارمحمدی- مهندس کیا- ارسنجانی- مهندس بهمن عطائی- ایلخانی پور- مهندس عترت- مهندس ریاضی- دکتر رشتی- مهندس کیا- خانم نیره ابتهاج سمیعی- رضازاده- شکیبا- خانم جهانبانی- عباس میرزائی- مصطفوی- مهندس معینی زند- دکتر رهنوردی- مهندس اسدی سمیع- خانم بزرگ نیا- پاینده- شاهنده- دکتر عظیمی- ثامنی- حی- دکتر گاگیک- پوربابائی- دکتر غلام رضا عدل- مهندس حسن صائبی- دکتر بهبهانی- دکتر بقائی یزدی- منصور- انشاء- امامی- رضوی- کورس- مهندس سهم الدینی- محمود روحانی- کلانتر هرمزی- پورساطع- ناصر عجم.

ممتنعین-

آقایان پزشکپور- دکتر عاملی- دکتر طالع- دکتر اسفندیاری- دکتر مدرسی- دکتر فریور- ظفر.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به لایحه افزایش حق ثبت سفارشی

۱۳- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به لایحه افزایش حق ثبت سفارشی

رئیس- گزارش شور اول افزایش حق ثبت سفارشی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۱ اردیبهشت ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۲۶۴۴-۱۱ /۲ /۱۳۵۰ راجع به افزایش حق ثبت سفارش را که به شماره ۱۷۸۱ چاپ شده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون افزایش حق سفارش

ماده واحده- از تاریخ تصویب این قانون به جای وصول ۵ /۱ درصدی کارمزد مبلغ مورد سفارش که از تاریخ هفتم فروردین ماه ۱۳۵۰ وسیله بانک مرکزی ایران وصول می‌شود حق ثبت سفارش موضوع تبصره ۱۶ قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۶ از چهار درصد به پنج و نیم درصد افزایش داده می‌شود. بانک مرکزی ایران کلیه وجوهی را که بابت ۵ /۱ درصد مزبور تا تاریخ تصویب این قانون وصول کرده به حساب درآمد عمومی کشور منتقل خواهد نمود.

مخبر کمیسیون دارائی- علی اکبر دانشمند.

گزارش شور اول از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه ۲۱ اردیبهشت ماه ۱۳۵۰ با حضور نماینده دولت لایحه مربوط به افزایش حق ثبت سفارش را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در این مورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اقتصاد- مهندس معتمدی.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوطه ارجاع می‌شود.

- تقدیم دو فقره لایحه و یک فقره صورت دیون و یک فقره گزارش تغییر اعتبار به وسیله آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی

۱۴- تقدیم دو فقره لایحه و یک فقره صورت دیون و یک فقره گزارش تغییر اعتبار به وسیله آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی

رئیس- آقای قوام صدری فرمایشی دارید بفرمائید.

قوام صدری (وزیر مشاور)- با اجازه مقام محترم ریاست ماده واحده ایست مربوط به اصلاح قانون استخدام وسائلی که بر اثر بررسی‌ها و مطالعات حین اجرای قانون استخدام به عمل آمده است تنظیم شده است تقدیم و استدعای ارجاع به کمیسیون استخدام را دارم هم چنین آئین‌نامه قانون جمع‌آوری و فروش کالای ممنوع و غیر مجاز را برای تصویب تقدیم می‌دارم به علاوه صورتی است از بقیه دین بلا محل سال ۱۳۴۹ وزارت دارائی که تقدیم و استدعای ارجاع به کمیسیون بودجه را دارم گزارشی است مربوط به تغییر اعتبارات وزارت آبادانی و مسکن و وزارت بهداری و اداره کل گمرک که تغییراتی است از ماده دو به ماده یک و طبق تبصره ۲۱ بودجه کل کشور تقدیم می‌شود و استدعای ارجاع به کمیسیون محترم بودجه را دارم.

رئیس- لوایح به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به برقراری حقوق وظیفه درباره وراث قانونی دو نفر از مأمورین وزارت راه و ابلاغ به دولت

۱۵- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به برقراری حقوق وظیفه درباره وراث قانونی دو نفر از مأمورین وزارت راه و ابلاغ به دولت

رئیس- لایحه برقراری حقوق وظیفه درباره وراث قانونی دو نفر از مأمورین وزارت راه برای اخذ رأی نهائی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
قانون برقراری حقوق وظیفه درباره وراث قانونی دو نفر از مأمورین وزارت راه

ماده واحده- میزان حقوق وظیفه وراث قانونی مرحوم مرتضی متولدی نوبر رئیس سابق بخش راه چالوس و مرحوم جمال‌الدین پاک‌نژاد رئیس سابق راه هراز که در راه انجام وظیفه جان خود را فدا نموده‌اند معادل آخرین حقوق و مزایای دریافتی ماهانه آنان که در مورد مرحوم مرتضی متولدی نوبر سی و سه هزار و یکصد و چهل ریال (۳۳۱۴۰ ریال) و در مورد مرحوم جمال‌الدین پاک نژاد بیست و سه هزار و دویست و هشتاد ریال (۲۳۲۸۰ ریال) بوده است تعیین می‌شود که تا میزان مقرر در ماده ۳۸ قانون استخدام کشوری از محل صندوق بازنشستگی و مازاد بر آن از محل اعتبار وزارت راه قابل پرداخت خواهد بود.

  • تبصره- به جای هزینه تحصیلی مذکور در تبصره ۲۱ قانون بودجه سال ۱۳۳۸ کشور به هر یک از فرزندان مرحومان مرتضی متولدی نوبر و جمال‌الدین‌پاک نژاد شهریه تحصیلی به میزانی که به دبستان و دبیرستان و دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی پرداخت می‌نماید برابر گواهی مؤسسه آموزشی مربوط از محل اعتبارات وزارت راه قابل پرداخت خواهد بود.

قانون فوق مشتمل بر یک ماده و یک تبصره در جلسه روز دو شنبه بیستم اردیبهشت ماه یک هزار و سیصد و پنجاه شمسی به تصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس- این لایحه عیناً به همان ترتیب که در مجلس شورای ملی به تصویب رسیده بود در مجلس سنا هم به تصویب رسیده است نسبت به آن با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی‌نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی «آقای مهندس صائبی» اعلام و در محل نطق اخذ رأی به عمل آمد).

آقایان پزشکی- تیمسار وحدانیان- ادیب سمیعی- مهندس معینی- مهندس اردلان- دکتر وفا- روستا- دکتر کیان- دکتر فربود- کورس- مهندس ارفع- دکتر موثقی- توسلی- پدرامی- مهندس فیروز عدل- خانم زاهدی- دکتر یزدان پناه- ریگی- بدر صالحیان- اخلاقی- اهری- دکتر میرعلاء- دکتر برومند- مهندس اسدی سمیع- جهانشاهی- پوربابائی- بختیاری پور- دکتر درودی- خانم جهانبانی- سرتیپ پور- دکتر عدل- دکتر صالحی- صادقی- غلام نیاکان- مهندس معینی زند- مصطفوی- شاهنده- دکتر بهادری- خانم بزرگ نیا- دکتر عظیمی- دکتر امامی‌خوئی- مهندس سهم الدینی- دکتر رفیعی- مبارکی- حق شناس- دکتر قهرمان- ایلخانی پور- دکتر نجیمی- دکتر غنی- دانشمند- دکتر خزائلی- محمدولی قراچورلو- مهندس عترت- عباس میرزائی- مهندس یارمحمدی- صائبی- روحانی- دکتر رضوانی- مهندس عطائی- ظفر- مهندس اخوان- سلیمانی- دکتر رشتی- مهندس ریاحی- موسوی- فیاض فاضلی- مهندس زرآور- معزی- رضوی- رضازاده- مهندس برومند- صدری کیوان- تیمسار همایونی- مهندس صائبی- خانم تربیت- عجم- دکتر مهدوی- دکتر عاملی تهرانی- قاسمی- دکتر طالع- دکتر متین- قاضی زاده- مهندس پروشانی- کلانتر هرمزی- دکتر اصولی- دکتر اعتمادی- مهندس کیاکجوری- مهندس جلالی نوری- دکتر زعفرانلو- مافی- زرگرزاده- انشاء- دکتر حبیب اللهی- دکتر بقائی یزدی- شهرستانی- صالحی- فهیمی- خانم سعیدی- دکتر کفائی- شکیبا- مهندس ریاضی- کمالوند- تیمسار نکوزاد- خانم ابتهاج سمیعی- دکتر ضیائی- مهندس فروهر- دکتر پرتو اعظم- مرندی- صائبی- امیر احمدی- جوانشیر- پزشکپور- دکتر فریور- پورساطع- مهندس قادرپناه- مریدی- ضیاء احمدی- دکتر عدل طباطبائی- دکتر حکیم شوشتری- ارسنجانی- دکتر ستوده- حی- صدقیانی زاده- دکتر معظمی- دکتر گاگیک- ماهیار- معیری- دکتر صفائی- بهنیا- امامی‌رضوی- ساگینیان- اولیاء- دکتر امین- سلیمانی کاشانی- فولادوند- محدث زاده- دکتر الموتی- ثامنی- عامری- ملک افضلی- موسوی ماکوئی- صائب- دکتر بهبهانی- دکتر مدنی- سعید وزیری- دکتر خسروی کردستانی- شیخ الاسلامی- بوشهری- جوادی- دکتر مهذب- دکتر دادفر- مسعودی- دیهیم- ملکی- دکتر صاحبقلم- دکتر بیت منصور- مهاجرانی- مهرزاد- مجد- خواجه نوری- مهندس کیا- مدرسی- دکتر اسفندیاری.

(آراء مأخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید).

  • آراء موافق ۱۶۶ رأی.

رئیس- لایحه با ۱۶۶ رأی موافق (به اتفاق آراء) تصویب شد به دولت ابلاغ می‌شود.

موافقین-

آقایان پزشکی- تیمسار وحدانیان- ادیب سمیعی- مهندس معینی- مهندس اردلان- دکتر وفا- روستا- دکتر کیان- دکتر فربود- کورس- مهندس ارفع- دکتر موثقی- توسلی- پدرامی- مهندس فیروز عدل- خانم زاهدی- دکتر یزدان پناه- ریگی- بدر صالحیان- اخلاقی- اهری- دکتر میرعلاء- دکتر برومند- مهندس اسدی سمیع- جهانشاهی- پوربابائی- بختیاری پور- دکتر درودی- خانم جهانبانی- سرتیپ پور- دکتر عدل- دکتر صالحی- صادقی- غلام نیاکان- مصطفوی- مهندس معینی زند- دکتر رهنوردی- دکتر عظیمی- شاهنده- پاینده- ملک زاده آملی- دکتر امامی‌خوئی- مهندس سهم الدینی- دکتر رفیعی- مبارکی- حق شناس- دکتر قهرمان ایلخانی پور- دکتر نجیمی- دکتر غنی- دانشمند- دکتر خزائلی- محمدولی قراچورلو- مهندس عترت- عباس میرزائی- مهندس یارمحمدی- صائب- روحانی- دکتر رضوانی- مهندس عطائی- ظفر- مهندس اخوان- سلیمانی- دکتر رشتی- مهندس ریاحی- موسوی- فیاض فاضلی- مهندس زرآور- معزی- رضوی- رضازاده- مهندس برومند- صدری کیوان- تیمسار همایونی- مهندس صائبی- خانم تربیت- عجم- دکتر مهدوی- دکتر عاملی تهرانی- خانم بزرگ نیا- کاسمی- دکتر طالع- دکتر متین- قاضی زاده- مهندس پروشانی- کلانتر هرمزی- دکتر اصولی- دکتر اعتمادی- مهندس کیاکجوری- مهندس جلالی نوری- دکتر زعفرانلو- مافی- زرگرزاده- انشاء- دکتر حبیب اللهی- دکتر بقائی یزدی- شهرستانی- صالحی- فهیمی- خانم سعیدی- دکتر کفائی- شکیبا- مهندس ریاضی- کمالوند- تیمسار نکوزاد- خانم ابتهاج سمیعی- دکتر ضیائی- مهندس فروهر- دکتر پرتو اعظم- مرندی- صائبی- امیر احمدی- جوانشیر- پزشکپور- دکتر فریور- پورساطع- مهندس قادرپناه- مریدی- ضیاء احمدی- دکتر عدل طباطبائی- دکتر حکیم شوشتری- ارسنجانی- دکتر ستوده- حی- صدقیانی زاده- دکتر معظمی- دکتر گاگیک- ماهیار- معیری- دکتر صفائی- بهنیا- امامی‌رضوی- ساگینیان- اولیاء- دکتر امین سلیمانی- کاشانی- فولادوند- محدث زاده- دکتر الموتی- ثامنی- عامری- ملک افضلی- موسوی ماکوئی- صائب- دکتر بهبهانی- دکتر مدنی- سعید وزیری- دکتر خسروی کردستانی- شیخ الاسلامی- بوشهری- جوادی- دکتر مهذب- دکتر دادفر- مسعودی- دیهیم- ملکی- دکتر صاحبقلم- دکتر بیت منصور- مهاجرانی- مهرزاد- مجد- خواجه نوری- مهندس کیا- دکتر مدرسی- دکتر اسفندیاری.

- ختم جلسه

۱۶- ختم جلسه

رئیس- چون مطلب دیگری در دستور نداریم با اجازه خانم‌ها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(جلسه در ساعت یازده صبح ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی- عبدالله ریاضی