مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۶ آذر ۱۳۴۷ نشست ۹۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و دوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و دوم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۶ آذر ۱۳۴۷ نشست ۹۲

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز سه‌شنبه ۲۶ آذر ۱۳۴۷ نشست ۹۲

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ۲۲

جلسه: ۹۲

مجلس در ساعت ده صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

فهرست مطالب:

- قرائت اسامی‌غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی‌غائبین جلسه قبل

رئیس- اسامی‌غائبین جلسه قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان دکتر ضیائی- حقشناس- دکتر شریعت- دکتر صدر- مسعودی- بهادری- مرندی- دکتر عظیمی- شکیبا- مهرزاد- حی- دکتر متین- جوادی- مافی- مهندس معینی زند- اهری- دکتر مهذب- بانو زاهدی- بانو جهانبانی.

دیر آمدگان و زود رفتگان با اجازه

آقایان دکتر رشتی یکساعت- فضائلی یکساعت- دکتر خطیبی یکساعت- دکتر قهرمان یکساعت.

غائبین مریض

آقایان مهندس فروهر- رضازاده- اولیاء- شاهنده- سلیمانی کاشانی- دکتر عدل طباطبائی- فولادوند.

غائب در رأی

آقای مهندس معتمدی یک رأی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر مدرسی- دکتر الموتی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر مدرسی- دکتر الموتی

رئیس- نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای دکتر مدرسی تشریف بیاورید.

دکتر مدرسی- با اجازه مقام ریاست روز بیست و یکم آذر ۱۳۲۵ یکی از روزهای استثنائی تاریخ ایران به شمار می‌رود.

این روز برای هر ایرانی دو خاطره متضاد در بر دارد اول خاطره تلخ اعمال و رفتار غیر انسانی بیگانگان و مزدوران ایشان در مهد مقدس زرتشت و سرزمین ایرانیان پاک نژاد غرب ایران که همکار ارجمند آقای دیهیم در جلسه گذشته شمه‌ای از آن را یاد کردند.

ولی خاطره دوم که برای ایرانیان شعف آور و غرور آفرین است رفتار دلاورانه ایست که فرزندان رشید ایران اعم از شاهنشاه و مردم عادی، نظامی‌و غیر نظامی‌آذربایجانی و مردم سایر نقاط کشور برای حفظ وحدت ارضی میهن عزیز برای حفظ سنت‌های کهن ایران، برای حفظ دین و ناموس مردم و به خاطر حفظ استقلال مرز و بوم خود در برابر بیگانه و بیگانه پرستان نشان دادند.

این جهان عظیم ملی به جهانیان ثابت کرد که ایرانی هرگز تسلط بیگانه را بر خود هموار نخواهد کرد و تسلیم افکار اهریمنی و غیر یکتا پرستان نشان دادند.

این جهان عظیم ملی به جهانیان ثابت کرد که ایرانی هرگز تسلط بیگانه را بر خود هموار نخواهد کرد و تسلیم افکار اهریمنی و غیر یکتا پرستی نخواهد شد.

به مناسبت این پیروزی درخشان ملی روز بیست و یکم آذر برای جشن و رژه ارتش ایران برگزیده شده است.

ولی امسال به علت تصادف روز ۲۱ آذر با روز شهادت مولای متقیان علی بن ابیطالب علیه السلام، به احترام شهادت آن سرباز بزرگ اسلام به فرمان شاهنشاه آریامهر رژه به روز ۲۵ آذر موکول گردید.

دیروز رژه با شکوه واحدهای نمونه ارتش شاهنشاهی در پایتخت برگزار شد. متهم مثل سایر هموطنان که تماشاگر این رژه با عظمت بودند احساس غرور و افتخار کردم.

چهره‌های گلگون و قامت‌های بلند و متناسب سربازان و افسران جوان حاکی از زندگی توام با اصول بهداشت و تغذیه صحیح و کافی نسل جوان کشور است.

تانکهای سنگین و زرپوشها و خودروها و هواپیماهائی که در رژه شرکت داشتند همه از جدید ترین انواعی بودند که مورد استفاده ارتش‌های درجه اول جهان هستند و مظهر قدرت تحرک و آتش ارتش ما به شمار می‌روند.

ارتش امروز ایران به طوری مجهز و تعلیم دیده است که می‌تواند هر گونه تجاوز خارجی را جوابگوئی کند و در هم شکند و این آرزوی تحقق یافته هر ایرانی میهن پرست و شرافتمند است که میل دارد با آسایش خاطر و بدون تشویش از ثمره کوششهای شاهنشاه خود در بهره برداری از منابع طبیعی کشور برخوردار شود و دور چشم حریص و حسود دیگران به پیشرفت ادامه دهد. به موازات تهیه اخرین و جدید ترین اسلحه و وسائل و ساز و برگ جنگی برای ارتش ایران، فرماندار بزرگ و معلم خردمند آن پیوسته در بالابردن سطح معلومات نظامی‌افسران و درجه داران و سربازان ارتش شاهنشاهی کوشش می‌فرمایند.

افسران نیروی دریائی در معروفترین آکادمیهای دریائی جهان تعلیمات دقیق و مشکل دریانوردی را فرا می‌گیرند. افسران و درجه داران نیروی هوائی تحت نظر معلمین با تجربه و ماهر تربیت می‌شوند و در مراکز معتبر صنعتی دنیا بر معلومات حرفه‌ای خود می‌افزایند افسران و درجه داران نیروهای زمینی در اموزشگاهها و دانشکده‌ها مختلف و دانشگاه جنگ تحت نظر مربیان و معلمین دانشمند علوم و فنون نظامی‌امروز را می‌آموزند. امروز اکثر افسران جوان ما علاوه بر واجد بودن معلومات عالی نظامی‌بیکی دو زبان زنده دنیا صحبت می‌کنند و با دانش‌های عمومی‌آشنائی کامل دارند.

نکته‌ای که باعث افتخار و سربلندی ملت کهنسال و نجیب ایران نزد سایر ملل جهان می‌باشد این است که از وجود این ارتش نیرومند هرگز برای ارعاب و تهدید استفاده نشده و برعکس رهبر آزادمنش و بشر دوست کشور ایران از وجود نیروهای مسلح در راه مقاصد صلح جویانه و بشر دوستانه استفاده می‌فرمایند و از این جهت سرمشق زنده و جدیدی برای جهانیان به وجود آورده‌اند.

سپاهیان بهداشت برای سلامتی و تسکین آلام روستائیان کشور خود کوشش می‌کنند سپاهی دانش به مبارزه با عفریت جهل و نادانی برخاسته و سپاهی ترویج و آبادانی اهریمن ویرانی را از خاک میهن دور می‌سازد، سایر افسران و درجه داران و افراد ارتش علاوه بر تقبل وظیفه سنگین دفاع کشور، با روحیه بشر دوستی خاص، شبانه روز آماده تقدیم کمکها و خدمات بی دریغ خود پیشامدهای ناگوار سیل، زلزله، آتش سوزی و غیره بهم میهنان می‌باشند. من خودم هنگام وقوع زلزله خراسان در تربت حضور داشتم و به چشم خویش دیدم که فرمانده پادگان آنجا با افسران و درجه داران و سربازانش بیدرنگ بیاری هموطنان خود شتافت (صحیح است) و در کاخک گناباد ۳۶ ساعت بلا انقطاع بدون آسایش و خواب با کوششی توان فرسا کسانی را که زنده در زیر آوارهای سنگین دفن شده بودند بیرون کشیدند و حتی در ساعات اولیه قبل از رسیدن کمکهای مؤسسه شیر و خورشید سرخ و کمکهای مردم جیره سربازی خود را هم به مجروحین ایثار می‌کردند و با شکم گرسنه به کار ادامه دادند و به این ترتیب عده‌ای متجاوز از دو هزار نفر زندگی دوباره یافتند و اگر این کمکها چند ساعت دیرتر عملی می‌شد نام این دو هزار نفر در لیست تلفات ثبت می‌گردید. به فرمان شاهنشاه آریامهر، ارتش ایران به صورت مهد عظیم تعلیم و تربیت جوانان کشور درآمده است. در محیط سربازخانه خواندن و نوشتن به جوانان بیسواد می‌آموزند جوانان کشاورز نیز با اول فنی جدید کشاورزی و به کار بردن ماشین الات زراعتی آشنا می‌شوند. به علاوه از سال ۱۳۴۰ آموزشگاه حرفه‌ای ارتش نیز تأسیس گردیده است در این آموزشگاه حرفه‌های دهگانه آهنگری- جوشکاری- سیم کشی- بنائی- میکانیکی- حلبی سازی – کفاشی- خیاطی- نجاری – نقاشی. جوانانیکه برای انجام خدمت سربازی به سرباز خانه می‌آیند ضمن فراگرفتن وظائف سربازی آموخته می‌شود این جوانان پس از اینکه چهار ماه تعلیم دیدند بقیه مدت را در پادگان‌ها زیر نظر استاد کارها آنچه را آموخته‌اند ه کار می‌بندند و پس از خاتمه خدمت سربازی به صورت استادکار متخصص به شهر یا ده یا آبادی خود بر می‌گردند و از ثمرات صنعتی که آموخته‌اند بهره ور می‌شوند و به آبادی و عمران کشور هم کمک می‌نمایند شاهنشاه آریامهر فرمانده بزرگ ارتش که خود یکی از افسران ورزیده و با تجربه می‌باشند ارتش عظیم کشور را با چنان بصیرت و مهارتی رهبری می‌فرمایند که درصد مخارج آن نسبت به بودجه کل کشور به مراتب کمتر از درصد بودجه نظامی‌بعضی از کشورهای بسیار کوچک اروپائی نسبت به کل بودجه کشورشان می‌باشد. و حال آنکه جمعیت و مساحت کشور ما چندین برابر مساحت و جمعیت آن کشورهاست.

در خاتمه موضوعی را که باید به اطلاع مردم ایران برسانم این است که فروش اسلحه و مهمات و جدیدترین وسائل جنگی از طرف کشورهای غربی و شرقی بدون هیچگونه قید و شرط به کشور ما به خاطر ثبات سیاسی و استحکام وضع اجتماعی ما و ایمان آنها به رهبری و سیاست عاقلانه و صلح جویانه شاهنشاه ماست.

حزب مردم به بنده مأموریت داده است که در فرصت روز ارتش سپاه‌های بی حد و درودهای گرم فرد فرد اعضاء حزب را به نشانه شکر گزاری از این همه کوشش و تلاش برای نیرومندی نسل جوان ایران و نیرومندی ارتش ایران به پیشگاه مبارک بزرگ ارتشتاران فرمانده و یکایک افسران و درجه داران دلاور ارتش شاهنشاهی تقدیم دارم و آرزوی ایشان را دائر به تقویت روز افزون ارتش شاهنشاهی برای حفظ خاک و وطن و استقلال مردم ایران معروض دارم (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای دکتر الموتی بفرمائید.

دکتر الموتی- جناب آقای رئیس، همکاران معظم:

افتخار دارم امروز در این ساحت مقدس درباره یک مطلب بسیار مهمی‌که موجب افتخار ملت ایران در دنیا گردیده است مطالبی به عرض ساحت مقدس مجلس شورای ملی برسانم. همه ما می‌دانیم که چند روز قبل از کمیسیون اقتصادی سازمان ملل متحد در یک جلسه پرشور پیشنهاد ارزنده شاهنشاه بزرگ ایران درباره تشکیل لژبون خدمتگزاران بشر را به اتفاق آراء تصویب کرد اگر در تاریخ سازمان ملل متحد مطالعه شود کمتر اتفاق می‌افتد که یک پیشنهاد آنقدر درخشندگی و عظمت داشته باشد که نمایندگان همه ملتها و همه بلوکهای سیاسی از شرق و غرب در مورد یک پیشنهاد سیاسی اتفاق نظر داشته باشند پیشنهاد شاهنشاه ما به قدری ارزنده و مفید بود که نمایندگان تمام ملتهائی که در این کمیسیون عضویت داشته‌اند به اتفاق آراء این پیشنهاد را مورد تأیید و تصویب قرار دادند پیشنهاد شاهنشاه ایران چه بود؟ شاهنشاه در ۲۳ خرداد در دانشگاه هاروارد فرمودند:

"با توجه به مصائب بیشماری که در زمینه فقر- گرسنگی- بیسوادی- بیماری دامنگیر بشر است پیشنهاد می‌کنم سپاهی بین المللی بنام لژیون خدمتگزاران بشر به وجود آید که در آن افرادی از هر کشور- هر طبقه- هر نژاد- هر مذهب- هر جنس- هر سن و در وضع اجتماعی فقط با این وجه اشتراک که قسمتی از عمر خود را وقف خدمتگزاری به نوع انسان کنند شرکت داشته باشند و چون مرکزی برای اداره چنین نیروئی لازم است از این لحاظ به سازمان ملل یعنی سازمانی که در مقیاس جهانی و برای خدمت به انسان‌ها به وجود آمده وابسته باشد".

این پیشنهاد شاهنشاه ناشی از تجربه بسیار گرانبهائی است که رهبر ملت ایران در خدمتگزاری به ملت ایران کسب فرموده‌اند چند سال قبل شاهنشاه ابتکار سپاه دانش را به ملت ایران عرضه کردند و ما امروز می‌دانیم که سپاهیان انقلاب یعنی فرزندان خلف مملکت ما در دورترین نقاط این مملکت به خدمتگزاری مشغول هستند (صحیح است) هر یک از این فرزندان به دهات صعب العبور رفته‌اند و به تعلیم فرزندان روستائی ما مشغول هستند این خدمت را امروز ما در حوزه‌های انتخابیه خودمان شاهد هستیم و هر یک از سپاهیان انقلاب اعم از سپاهی دانش و سپاهی بهداشت و سپاهی ترویج و آبادانی که قریه‌ای را ترک می‌کنند دهقانان ما گریان هستند و این فرزندان خدمتگزار بشر را با تجلیل و افتخار از زیر قرآن عبور می‌دهند و وقتی چند روزی فاصله می‌افتد تا سپاهی بعدی برای خدمت برود می‌بینیم که مردم آنجا واقعا مغموم و گریان هستند شاید قسمتی از مراجعات ما این است که می‌پرسندکه چرا این سپاهی رفته و سپاهی بعدی نرسیده این تجربه نشان داد که اگر در سطح بین المللی هم اقدام به عملیات مشابهی بشود و فرزندان خدمتگزار همه کشورهای دنیا بروند و به مردم محروم دنیا خدمت کنند از این طریق می‌شود همه مردم دنیا را نجات داد و ما امروز می‌دانیم که دو سوم مردم دنیا گرفتار فقر و هزاران بیماری و گرفتاری هستند و این از طریق عادی مقدور به اصلاح نیست این پیشنهاد شاهنشاه برای این است که مردم دنیا و محرومین زیادی که در نقاط مختلف جهاندر آسیا، آفریقا و در امریکای جنوبی هستند بتوانند از این طریق مفید بداد آنها برسند از این جهت این پیشنهاد به اتفاق آراء تصویب شد مطلب دیگری که باید به عرض آقایان برسانم شخصیت جهانی شاهنشاه است در یکی از این نشریات دیدم پیشنهاد جهانی شاهنشاه است در یکی از این نشریات دیدم پیشنهاد مشابهی و شاید نزدیک این پیشنهاد داده شده بود ولی آن پیشنهاد به هیچ وجه مورد قبول قرار نگرفت ولی وقتی شاهنشاه بزرگ ما این پیشنهاد را عرضه فرمودند نمایندگان کمیسیون اقتصادی سازمان ملل متحد از شرق و غرب و از هر جبهه‌ای به اتفاق آراء به آن رأی دادند و این افتخار نصیب شاهنشاه ایران است که توانستند چنین پیشنهاد مهمی‌را در سازمان ملل مطرح و رأی به اتفاق آراء در مورد آن را برای ملت ایران کسب بکنند (صحیح است) چنانچه در همان جلسه نمایندگان شوروی و نمایندگان امریکا که اکثرا در روزنامه‌ها می‌بینیم وقتی بحث می‌کنند صحبتها در جهت عکس است ولی در این مورد خاص اتفاق نظر داشته و همه در یک جهت صحبت کرده‌اند و صریحا پیشنهاد را تأیید نموده‌اند. حتی نماینده امریکا گفته است: "این موفقیت از آت شاهنشاه ایران است و جای خوشوقتی است که در تاریخ سازمان ملل متحد این خدمت بزرگ بشری بنام شاهنشاه آریامهر ثبت شده است."

ما به چنین شاهنشاهی درود می‌فرستیم که اینچنین برای ملت ایران در سطح جهانی کسب افتخار و آبرو می‌فرمایند (احسنت) ما همه با تاریخ سر و کار داریم وقتی مطالعه می‌کنیم می‌بینیم در گذشته وقتی به اسامی‌سلاطین، امپراتورها و رؤسای ممالک می‌رسیم شاید تاریخ نویسان گذشته در مورد جهانگشائی آنها صحبت می‌کنند ولی در دنیای ما که دنیای فکر و اندیشه است، دنیائی است که بشر می‌خواهد با قدرت فکری کهکشانها را تسخیر بکند در این دنیا جهانگشائی دیگر محکوم است (صحیح است) و قدرت فکر و اندیشه خریدار دارد ما خوشوقت هستیم که می‌بینیم امروز نیروی فکری و اندیشه رهبر ملت ایران آنچنان جهانگیر است که در همه محافل جهانی برای ملت ایران موجب افتخار و آبرو می‌باشد و در هر محفل بین المللی هر ایرانی که امروز می‌رود با سرافرازی و افتخار می‌بینند که اندیشه‌های پیشوای ملت ایران و اقدامات اصلاح طلبانه شاهنشاه آریامهر در تمام محافل سیاسی مورد بحث و گفتگو است و ملت ایران مفتخر است که می‌بیند در سایه افکار انقلابی شاهنشاه نه تنهائی عدالتی‌ها و عدم تساوی‌ها در جامعه ما از بین رفته و یا در حال از بین رفتن است بلکه این فکر آنچنان جهانگیر شده است که امروز به سطح بین المللی کشیده و جهانیان از این افکار و اندیشه الهام می‌گیرند و پشتیبانی می‌کنند و حمایت می‌کنند. در دوره گذشته مجلس ما همه شاهد بودیم که شاهنشاه پیشنهاد فرمودند یک روز از هزینه تسحیلات هر کشور برای مبارزه با بیسوادی اختصاص داده شود در همین مجلس ما لایحه‌ای تصویب کردیم و هفتصد هزار دلار از بودجه ارتش ایران برای اینکار اختصاص داده شود در همین مجلس ما لایحه‌ای تصویب کردیم و هفتصد هزار دلار از بودجه ارتش ایران برای اینکار اختصاص داده شد برای این بود که اگر نه تنها ما امروز مجاهدت می‌کنیم فرزندانی ایرانی با سواد شوند بلکه شاهنشاه ما علاقمند هستند هر انسانی، هر بشری با هر نژادی با هر رنگی در هر نقطه‌ای از جهان که ساکن است از نعمت سواد بهره مند شود و به همین جهت این فکر امروز یکی از مفید ترین شعارهای جهان شده است و همه ملت‌ها در این راه کمک می‌کنند و این پیشنهاد جدید شاهنشاه هم موجب خواهد شد که خیلی از انسان‌های محکوم دنیا که امروز به اصطلاح یار و یاوری ندارند بتوانند از ثمره این پیشنهاد بهره مند بشوند، بنام یک ایرانی و فکر می‌کنم همه شما نمایندگان ملت با من همصدا هستید (صحیح است) و فکر می‌کنم همه افراد ملت ایران و باز تردید ندارم که همه مردم اصلاح طلب دنیا با ما همصدا هستند و به اندیشه‌های درخشان شاهنشاه ما درود و آفرین می‌فرستند و برای ملت ایران موجب سربلندی و افتخار است که می‌بینند از یک سو رهبر انقلاب ایران در جهات اصلاحی در داخل مملکت اقدام می‌کنند و از جهت دیگر در سطح بین المللی افکار بشر دوستانه خود را عرضه می‌دارند و روزی هم که پای استقلال و تمامیت کشور پیش می‌آید شاهنشاه عزیز ما در رأس ارتش سرافراز ایران به قافلانکوه می‌روند و خائنان را منکوب و مغلوب می‌کنند که نمونه آن همین روز ۲۱ آذر است که اینجا صحبت شد و همه ما شاهد و ناظر بودیم که وقتی امر به خدمت به مردم محروم پیش می‌آید باز هم شاهنشاه نقش خلاقه انقلابی خودم را آشکار می‌سازند و دهقانان و روستائیان ما که باید بگویم سالها در محرومیت بودند امروز در اثر اجرای منشور انقلاب شاه و ملت از مزایای تازه‌ای بهره مند هستند. زندگی دهقان ایرانی با زندگی دهقان ۱۰ سال پیش به هیچ وجه قابل مقایسه نیست امروز دهقان ایرانی می‌داند که در سایه انقلاب مقدس شاه و ملت صاحب همه چیز شده است صاحب زمین شده است دیگر صدای شلاق ارباب در ده به گوش نمی‌رسد و زارع می‌داند انسانی آزاد است کارگر ایرانی امروز در سود کارخانه‌ها سهیم است و امروز کارگر ایرانی دوشادوش دیگر همکاران در پارلمان همکاری دارد و زنان ایرانی روزگاری بود که در این مملکت در نهایت محرومیت بودند ولی امروزمی‌بینیم که زنان ایرانی از حقوق متساوی با مردان برخوردار هستند و دوشادوش برادران خود مشغول سازندگی هستند و باز موجب افتخار است که یک بانوی ایرانی خانم سناتور دکتر منوچهریان جایزه حقوق بشر می‌گیرند (احسنت) این باعث افتخار ملت ایران است که زن ایرانی، مرد ایرانی همه افراد ملت ایران در سایه این انقلاب مقدس به حقوق خودشان رسیده‌اند و نه تنها این عدم تساوی‌ها در جامعه ما به کلی از بین رفته است بلکه شاهنشاه بزرگ ما می‌کوشند که از مزایای این اندیشه‌های گرانبها همه افراد جهان برخوردار بشوند بنده می‌خواستم در این مکان مقدس ضمن عرض تشکر از همه نمایندگان کمیسیون اقتصادی سازمان ملل متحد که این افکار ارزنده شاهنشاه بزرگ ما را به اتفاق آراء مورد تأیید قرار دادند تشکر کنم بازهم بگویم که این افتخار بزرگ با خطوط طلائی در تاریخ ثبت می‌شود و ما به وجود چنین شاهنشاهی که دارای چنین افکاری هستند افتخار می‌کنیم و برای چنین شاهنشاه بزرگ دوام عمر و بقای سلطنت آرزو می‌کنیم (احسنت- احسنت).

- تصویب صورت جلسه

۳- تصویب صورت جلسه

رئیس- نسبت به صورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ آقای مهندس ریاحی.

مهندس ریاحی- اصلاحاتی است که تقدیم می‌کنم.

رئیس- اصلاح می‌شود. آقای امامی‌رضوی.

امامی‌رضوی- اصلاحاتی است که الان می‌نویسم و به تند نویسی می‌دهم.

رئیس- اصلاح می‌شود، نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه تصویب می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون نظام راجع به تشکیل نیروی پایداری

۴- طرح گزارش شور اول کمیسیون نظام راجع به تشکیل نیروی پایداری.

رئیس- وارد دستور می‌شویم گزارش شور اول کمیسیون راجع به تشکیل نیروی پایداری مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۷ آذر ماه ۱۳۴۷ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۷۳۶۳ /۳۰ – ۲ /۹ /۱۳۴۷ راجع به تشکیل نیروی پایداری را که به شماره ۵۶۶ چاپ گردیده ورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده ۱- به منظور آماده نمودن افراد کشور برای شرکت در یک روش دفاع خانه و دهکده و همکاری مؤثر آنان با نیروی مسلح شاهنشاهی در دفاع از سرزمین کشور شاهنشاهی ایران علیه هر نوع تجاوز و خرابکاری نیروی پایداری وسیله وزارت جنگ تشکیل می‌گردد.

ماده ۲- کلیه اتباع دولت شاهنشاهی ایران که سن آنان حداقل ۱۸ سال تمام بوده و دارای صلاحیت برای خدمت در نیروی پایداری باشند می‌توانند به عضویت نیروی مزبور درآیند.

صلاحیت افراد به وسیله آئین نامه‌ای تعیین خواهد شد که به تصویب وزارت جنگ برسد.

ماده ۳- افراد زیر عضو نیروی پایداری محسوب می‌گردند:

الف- افرادی که آموزش مقدماتی مقرر را به پایان رسانده و مراسم تحلیف را انجام داده و کارت عضویت دریافت کرده باشند.

ب- کلیه کادر اداری و آموزشی نیروی پایداری.

ماده ۴- مدت آموزش آن عده از اعضای نیروی پایداری که خدمت زیر پرچم را انجام داده‌اند بر حسب مورد جزو تعلیماتمراحل احتیاط یا ذخیره آنان محسوب و در صورت موفقیت در آزمایش‌های مربوط مشمول مقررات مواد ۴۸ و ۴۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی واهند بود.

ماده ۵- افرادی که خدمت زیر پرچم را انجام داده‌اند تا زمانی که در عضویت نیروی پایداری باقی هستند از احضار تعلیماتی در مراحل احتیاط و ذخیره معاف بوده و در هنگام بسیج نیز جزو نیروی پایداری بسیج خواهند شد.

ماده ۶- مدت آموزش آنعده از داوطلبان عضویت نیروی پایداری که در یکی از وزارتخانه‌ها، مؤسسات دولتی مؤسسات وابسته به دولت، بخش‌های خصوصی مشغول انجام وظیفه می‌باشند جزو مدت خدمت آنان در همان سازمان محسوب و سازمان‌های مزبور مکلف به پرداخت کلیه حقوق و مزایای آنان در مدت آموزش- تمرینها و عملیات می‌باشند.

  • تبصره- حداکثر تعداد داوطلبان وزارتخانه‌ها، مؤسسات دولتی، مؤسسات وابسته به دولت و بخش‌های خصوصی که برای آموزش و تمرینات لازم در هر نوبت احضار می‌شوند از پنج درصد عده کل کارکنان واجد شرایط وزارتخانه یا مؤسسه یا بخش خصوصی مربوط نباید تجاوز نماید.

ماده ۷- اعتبار لازم برای تأمین کلیه هزینه‌های نیروی پایداری همه ساله در بودجه وزارت جنگ پیش بینی خواهد شد.

ماده ۸- کادر اداری و آموزشی نیروی پایداری را می‌توان از اشخاص زیر تشکیل داد:

الف- افسران بازنشسته ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور.

ب- درجه داران بازنشسته نیروهای ویژه هوا برد و مخابرات ارتش شاهنشاهی.

ج- افسران و درجه داران شاغل ارتش شاهنشاهی.

ماده ۹- به هر یک از اعضاء نیروی پایداری که از وزارتخانه‌ها، مؤسسات دولتی، مؤسسات وابسته به دولت و یا بخش‌های خصوصی حقوق یا دستمزد دریافت نمی‌کنند در مدت آموزش و عملیات و همچنین به افسران و درجه داران بازنشسته هنگام اشتغال در نیروی پایداری ماهانه مبلغی به عنوان حق الزحمه پرداخت خواهد شد.

میزان حق الزحمه موضوع این ماده در آئین نامه اجرائی این قانون تعیین می‌شود.

ماده ۱۰- هر گاه اعضای نیروی پایداری در مدت خدمت در نیروی مزبور ضمن عملیات یا بر اثر حوادث یا سوانح ناشی از انجام وظیفه بیمار یا معلول یا فوت شوند با آنان یا وراث قانونی آنان به شرح زیر رفتار خواهد شد:

الف- هرگاه افسر یا درجه دار شاغل باشند برابر قوانین و مقررات استخدامی‌نیروهای مسلح شاهنشاهی.

ب- در صورتی که کارمند یکی از وزارتخانه‌ها یا مؤسسات دولتی با مؤسسات وابسته به دولت یا بخش‌های خصوصی باشند برابر مقررات استخدامی‌و بیمه مربوط به مستخدمینی که به سبب انجام وظیفه معلول یا فوت می‌شوند.

ج- در صورتی که افسر یا درجه دار بازنشسته باشند برابر مقررات قانون راجع به بیمه افراد کادر ثابت ارتش و ژاندارمری در مقابل حوادث مه به مناسبت انجام وظیفه رخ می‌دهد و آئین نامه مربوط و مقررات مواد ۸۵ و ۸۶ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.

د- چنانچه مشمول مقررات بیمه‌های اجتماعی باشند برابر مقررات مربوطه به بیمه شدگانی که به سبب حوادث ناشی از کار معلول یا فوت می‌شوند.

ه- در صورتی که مشمول مقررات بیمه‌های اجتماعی نباشند برابر مقررات قانون راجع به بیمه افراد کادر ثابت ارتش و ژاندارمری در مقابل حوادث که به مناسبت انجام وظیفه رخ می‌دهد و آئین نامه مربوط.

  • تبصره- با اشخاص موضوع بند (ه) این ماده در صورتی که مشمول مقررات ماده ۴ این قانون باشند طبق آئین نامه قانون بیمه افسران و کارمندان نیروهای مسلح شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور رفتار می‌شود و در صورتی که قبلا خدمت زیر پرچم خود را انجام نداده باشند با توجه به مدارج تحصیلی هر یک و در نظر گرفتن قوانین و مقررات مربوط به خدمت وظیفه عمومی‌مانند افسر یا درجه دار یا سرباز وظیفه رفتار و کلیه حق بیمه آنان از محل بودجه وزارت جنگ تأمین و پرداخت خواهد شد.

ماده ۱۱- کادر نیروی پایداری در تمام مدت خدمت در نیروی مزبور و اعضای نیروی پایداری در مدت آموزش تکمیلی و تمرینها و عملیات در زمان صلح و جنگ از لحاظ مقررات انضباطی و کیفری تابع مقررات و قوانین ارتش شاهنشاهی خواهند بود.

  • تبصره ۱- داوطلبان عضویت نیروی پایداری در مدت آموزش تابع مقررات انضباطی ارتش شاهنشاهی می‌باشند.
  • تبصره ۲- اعضای نیروی پایداری که برای آموزش‌های تکمیلی یا شرکت در تمرینها و عملیات احضار می‌شوند چنانچه نتوانند به موقع در محل معینه حاضر گردند باید ظرف پنج روز از تاریخ احضار علت عدم حضور خود را کتبا به دبیرخانه نیروی پایداری اعلام دارند، در صورتی که عذر این قبیل اعضاء موجه باشد با تعهد شرکت در دوره بعدی آموزش یا تمرین یا عملیات عضویت آنان ادامه خواهد یافت و در غیر این صورت از نیروی پایداری اخراج و کارت عضویت آنان باطل می‌گردد.

ماده ۱۲- در صورتی که یکی از اعضای نیروی پایداری قصد استعفا داشته باشد باید مراتب را به طور کتبی به ضمینه کارت عضویت به دبیرخانه تسلیم دارد در این صورت یکماه پس از تاریخ تسلیم استعفا نامه از عضویت نیروی پایداری مستفی شناخته می‌شود و کارت عضویت او باطل خواهد شد مگر اینکه قبل از پایان مهلت مزبور انصراف خود را از استعفا کتبا اعلام کرده باشد.

  • تبصره ۱- اعضای نیروی پایداری از تاریخ اعلام بسیج تا خاتمه وضع فوق العاده حق استعفا نخواهد داشت.
  • تبصره ۲- پذیرش مجدد اعضای مستعفی منوط به موافقت نیروی پایداری خواهد بود.
  • تبصره ۳- کسانیکه به علت استعفا و یا اخراج از عضویت نیروی پایداری بر کنار شوند از نظر مراحل خدمت وظیفه عمومی‌تابع مقررات قانون خدمت نظام وظیفه عمومی‌خواهند بود.

ماده ۱۳- آئین نامه‌های اجرائی این قانون به تصویب وزارت جنگ خواهد رسید.

مخبر کمیسیون نظام- حکیمیان.

گزارش شور اول از کمیسیون استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه ۱۶ آذرماه ۱۳۴۷ با حضر تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه مربوط به تشکیل نیروی پایداری را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون نظام را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری –دیهیم.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است. تیمسار همایونی فرمایشی دارید بفرمائید.

سرلشگر همایونی- به طوری که خاطر خانمها و آقایان نمایندگان محترم مستحضر است در نتیجه تجربیات جنگ جهانی اخیر معلوم گردید که فقط تصمیم قاطع و پایداری یک ملت می‌تواند شرافت و حیثیت کشور را در برابر تهاجم نیروهای خارجی حفظ کند (صحیح است) بدیهی است برای فراهم ساختن مقاومت افراد و نیروهای ملی در برابر دشمن مهاجم بایستی اکثر افراد مملکت طرز مقاومت و دفاع در مقابل نیروهای مسلح خارجی و افراد خرابکار را بیاموزند و به اصول یک جنگ پیگیر و مداوم و ابتدائی آن باشند نیروهای مسلح شاهنشاهی که با بهترین روحیه و آموزش و اسلحه و وسایل رزمی‌ر تحت فرمان شاهنشاه آریامهر بزرگ ارتشتاران آماده هر گونه فداکاری و جانبازی در راه میهن عزیز می‌باشند (صحیح است) طبق قانون نظام وظیفه آن عده از افراد که مشمول آن قانون باشند منطبق با احتیاجات ارتش به خدمت پذیرفته می‌شوند و آموزش لازم را به آنها می‌آموزند ولی مابقی افراد کشور از آشنائی به این اصول بی بهره هستند تحولاتی که در جنگهای امروزه حاصل شده است دشمن دیگر خود را تابع جنگهای منظم و پیشروی از طریق مرزهای زمینی نمی‌کند تا منحصرا به خطوط دفاعی و آرایش جنگی نیروهای مسلح برخورد کند بلکه بیشتر به وسیله نیروهای هوابرد در عقب جبهه‌ها پیاده شد به تعرض و خرابکاری می‌پردازند این است که دفاع از استقلال و تمامیت ارضی مملکت حصر نیروهای مسلح شاهنشاهی نیست تمام آحاد و افراد مملکت بایستی خود را برای دفاع و جلوگیری از تعرض و خرابکاری دشمن آماده کنند (صحیح است) چون این کار بدون آموزش لازم و آشنا شدن با اسلحه و انواع وسائل جنگی میسر نیست این است که اثر وجودی نیروی پایداری احساس شده و برای پایه گذاری این نیرو این لایحه امروز به مجلس شورای ملی تقدیم گردیده یقینا با علاقه و احساسات میهنی که در یکایک خانمها و آقایان محترم موجود اس این لایحه به اتفاق آراء به تصویب خواهد رسید (نمایندگان- انشاءالله) عرایضی که داشتم این بود که خواستم بطور خیلی مختصر توجه خانمها و آقایان نمایندگان محترم را به لزوم وجود نیروی پایداری جلب کرده باشم (احسنت- احسنت).

رئیس- نظر دیگری نسبت به کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور مواد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول مطرح است، قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- به منظور آماده نمودن افراد کشور برای شرکت در یک روش دفاع خانه و دهکده و همکاری مؤثر آنان با نیروی مسلح شاهنشاهی در دفاع از سرزمین کشور شاهنشاهی ایران علیه هر نوع تجاوز و خرابکاری نیروی پایداری وسیله وزارت جنگ تشکیل می‌گردد.

رئیس- در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) (دکتر رهنوردی- بنده پیشنهادی داشتم) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

طبق ماده ۹۱ آئین نامه داخلی مجلس شورای ملی لوایح تقدیمی‌دولت باید دارای عنوان لایحه قانونی باشد لایحه نیروی پایداری فاقد عنوان است پیشنهاد می‌کنم عنوان ان بشود: (لایحه قانون تشکیل نیروی پایداری ملی)

کمالوند.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم:

در ماده ۱- پس از دهکده در سطر دوم کلمه شهر اضافه شود.

دکتر رهنوردی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم در ماده ۱ لایحه تشکیل نیروی پایداری سطر اول جمله (شرکت در یک روش دفاع خانه و دهکده و ....) همچنین کلمه آنان در سطر دوم بعد از کلمه مؤثر حذف شود.

کمالوند.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید ماده یک لایحه تشکیل نیروی پایداری به شرح زیر تصحیح شود:

به منظور آماده نمودن افراد کشور برای شرکت در دفاع از خانه و دهکده به علاوه در سطر کلمه سرزمین حذف شود.

با تقدیم احترام- دکتر عاملی- دکتر مطلع.

رئیس- ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- کلیه اتباع دولت شاهنشاهی ایران که سن آنان حداقل ۱۸ سال تمام بوده و دارای صلاحیت برای خدمت در نیروی پایداری باشند می‌توانند به عضویت نیروی مزبور درآیند.

صلاحیت افراد به وسیله آئین نامه‌ای تعیین خواهد شد که به تصویب وزارت جنگ برسد.

رئیس- در ماده ۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم در لایحه تشکیل نیروی پایداری ماده ۲ به شرح زیر نوشته شود:

ماده ۲- شرکت در نیروی پایداری ملی وظیفه ایست ملی و میهنی و تمام اتباع دولت شاهنشاهی ایران که دارای شرایط لازم برای خدمت در نیروی پایداری باشند می‌توانند به عضویت نیروی مزبور درآیند.

شرایط لازم برای قبول عضویت طبق آئین نامه‌ای خواهد بود که به تصویب وزارت جنگ خواهد رسید.

کمالوند.

رئیس- ماده سوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- افراد زیر عضو نیروی پایداری محسوب می‌گردند:

الف- افرادی که آموزش مقدماتی مقرر را به پایان رسانده و مراسم تحلیف را انجام داده و کارت عضویت دریافت کرده باشند.

ب- کلیه کادر اداری و آموزشی نیروی پایداری.

رئیس- در ماده ۳ نظری نیست؟(اظهاری نشد). یشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در بند الف ماده سوم لایحه تشکیل نیروی پایداری کلمه " کارت" به صورت برگ تصحیح شود.

با تقدیم احترام- دکتر عاملی- دکتر طالع.

رئیس- ماده چهار قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- مدت آموزش آن عده از اعضای نیروی پایداری که خدمت زیر پرچم را انجام داده‌اند بر حسب مورد جزو تعلیمات مراحل احتیاط یا ذخیره آنان محسوب و در صورت موفقیت در آزمایش‌های مربوط مشمول مقررات مواد ۴۸ و ۴۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی خواهند بود.

رئیس- در ماده چهارم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده پنجم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵- افرادی که خدمت زیر پرچم را انجام داده‌اند تا زمانی که در عضویت نیروی پایداری باقی هستند از احضار تعلیماتی در مراحل احتیاط و ذخیره معاف بوده و در هنگام بسیج نیز جزو پایداری بسیج خواهند شد.

رئیس- در ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد). ماده ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶- مدت آموزش آن عده از داوطلبان عضویت نیروی پایداری که در یکی از وزارتخانه‌ها، مؤسسات دولتی، مؤسسات وابسته به دولت، بخش‌های خصوصی مشغول انجام وظیفه می‌باشند جزو مدت خدمت آنان در همان سازمان محسوب و سازمان‌های مزبور مکلف بپرداخت کلیه حقوق و مزایای آنان در مدت آموزش – تمرین‌ها و عملیات می‌باشند.

  • تبصره- حداکثر تعداد داوطالبان وزارتخانه‌ها، مؤسسات دولتی، مؤسسات وابسته به دولت و بخش‌های خصوصی که برای آموزش و تمرینات لازم در هر نوبت احضار می‌شوند از پنج درصد عده کل کارکنان واجد شرایط وزارتخانه یا مؤسسه یا بخش خصوصی مربوط نباید تجاوز نماید.

رئیس- در ماده ۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷- اعتبار لازم برای تأمین کلیه هزینه‌های نیروی پایداری همه ساله در بودجه وزارت جنگ پیش بینی خواهد شد.

رئیس- در ماده ۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸- کادر آموزشی و اداری نیروی پایداری را می‌توان از اشخاص زیر تشکیل داد:

الف- افسران بازنشسته ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور.

ب- درجه داران بازنشسته نیروهای ویژه هوابرد و مخابرات ارتش شاهنشاهی.

ج- افسران و درجه داران شاغل ارتش شاهنشاهی.

رئیس- در ماده ۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد). پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم در ماده ۸ لایحه تشکیل نیروی پایداری تبصره ج بدین شرح اضافه شود:

کلیه افرادیکه بنا به تشخیص وزارت جنگ واجد شرایط شناخته شوند.

دکتر رهنوردی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید عبارت زیر به آخر ماده ۸ لایحه تشکیل نیروی پایداری افزوده شود:

د- اعضاء با سابقه نیروی پایداری بر طبق آئیننامه مخصوصی که از طرف نیروی پایداری تنظیم خواهد گردید.

با تقدیم احترام- دکتر طالع- دکتر عاملی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود در ماده ۸ لایحه تشکیل نیروی پایداری اصلاح زیر به عمل آید:

الف- افسران بازنشسته نیروهای مسلح شاهنشاهی.

ج- افسران و درجه داران شاغل نیروهای مسلح شاهنشاهی.

با تقدیم احترام- امان الله ریگی.

رئیس- ماده ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹- به هریک از اعضاء نیروی پایداری که از وزارتخانه‌ها، مؤسسات دولتی، مؤسسات وابسته به دولت و یا بخش‌های خصوصی حقوق یا دستمزد دریافت نمی‌کنند در مدت آموزش و عملیات و همچنین به افسران و درجه داران بازنشسته هنگام اشتغال در نیروی پایداری ماهانه مبلغی به عنوان حق الزحمه پرداخت خواهد شد.

میزان حق الزحمه موضوع این ماده در آئین نامه اجرائی این قانون تعیین می‌شود.

رئیس- در ماده ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد). ماده دهم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰- هرگاه اعضای نیروی پایداری در مدت خدمت مزبور ضمن عملیات یا بر اثر حوادث یا سوانح ناشی از انجام وظیفه بیمار یا معلول یا فوت شوند با آنان یا وراث قانونی آنان به شرح زیر رفتار خواهد شد:

الف- هرگاه افسر یا درجه دار شاغل باشند برابر قوانین و مقررات استخدامی‌نیروهای مسلح شاهنشاهی.

ب- در صورتیکه کارمند یکی از وزارتخانه‌ها یا مؤسسات وابسته به دولت با بخش‌های خصوصی باشند برابر مقررات استخدامی‌و بیمه مربوط به مستخدمینی که به سبب انجام وظیفه معلول یا فوت می‌شوند.

ج- در صورتی که افسر یا درجه دار بازنشسته باشند برابر مقررات قانون راجع به بیمه افراد کادر ثابت ارتش و ژاندارمری در مقابل حوادث که به مناسبت انجام وظیفه رخ می‌دهد و آئین نامه مربوط و مقررات مواد ۸۵ و ۸۶ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.

د- چنانچه مشمول مقررات بیمه‌های اجتماعی باشند برابر مقررات مربوط به بیمه شدگانیکه به سبب حوادث ناشی از کار معلول یا فوت می‌شوند.

ه- در صورتی که مشمول مقررات بیمه‌های اجتماعی نباشند برابر مقررات قانون راجع به بیمه افراد کادر ثابت ارتش و ژاندارمری در مقابل حوادث که به مناسبت انجام وظیفه رخ می‌دهد و آئین نامه مربوط.

  • تبصره- با اشخاص موضوع بند (ه) این ماده در صورتی که مشمول مقررات ماده ۴ این قانون باشند طبق آئین نامه قانون بیمه افسران و کارمندان نیروهای مسلح شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور رفتار می‌شود و در صورتی که قبلا خدمت زیر پرچم خود را انجام نداده باشند با توجه به مدارج تحصیلی هر یک و در نظر گرفتن قوانین و مقررات مربوط به خدمت وظیفه عمومی‌مانند افسر یا درجه دار یا سرباز وظیفه رفتار و کلیه حق بیمه آنان از محل بودجه وزارت جنگ تأمین و پرداخت خواهد شد.

رئیس- آقای خواجه نوری بفرمائید.

خواجه نوری- بنده یک توضیحی می‌خواستم که اقای معاون وزارت جنگ بدهند گمان می‌کنم با توضیح ایشان رفع اشکال بشود در بند ج ماده ۱۰ نوشته شده است " در صورتی که افسر یا درجه دار بازنشسته باشند برابر مقررات قانون راجع به بیمه افراد کادر ثابت ارتش و ژاندارمری در مقابل حوادث که به مناسبت انجام وظیفه رخ می‌دهد و آئین نامه مربوط و مقررات مواد ۸۵ و ۸۶ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی، این طور که بنده یادم می‌آید راجع به بیمه این افسران موقعی که در حال خمت هستند از حقوقشان مبالغی کسر می‌شود و به یک صندوق مخصوصی پرداخت می‌شود تا اینکه این حق را داشته باشند در صورتی که اینجا پیش بینی نشده که از چه حقوقی و از چه محلی این کسور به آنها تعلق خواهد گرفت و ممکن است این نظر تأمین نشود برای اینکه اگر کسوری نپردازند حقی هم پیدا نخواهند کرد این بود که می‌خواستم تیمسار توضیح بدهند که اگر لازم است پیشنهاد اصلاحی داده شود.

رئیس- تیمسار کاتوزیان بفرمائید.

تیمسار سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ)- با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم همانطور که اشاره فرمودند افسران و درجه داران شاغل یک درصد حقوقشان را بنام بیمه حوادث می‌دهند یه یک صندوقی و ۳ درصد هم وزارت جنگ در بودجه خودش می‌گذارد و در مواقع لازم هزینه معالجه را پرداخت می‌کند و حالا آقایانی که به نام کادر نیروی پایداری از افسران و درجه داران مشغول خدمت می‌شوند همانطور که افسران و درجه داران شاغل یک درصد حقوقشان را می‌دهند و سه درصد هم وزارت جنگ می‌دهد اینها جزو آنها می‌شوند و به همین نسبت یک درصد خود اینها از حقوقشان می‌دهند و ۳ درصد هم وزارت جنگ از بودجه خودش می‌دهد.

خواجه نوری- احتیاج به قانون جدیدی نیست؟

سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ)- چون اشاره کردیم به آن قانون و آئین نامه که در آن مندرج است احتیاجی ندارد.

رئیس- پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید ماده ۱۰ لایحه تشکیل نیروهای پایداری به شرح زیر تصحیح شود و بندهای ماده مزبور کلا حذف گردد.

ماده ۱۰- هر گاه اعضای نیروی پایداری در مدت خدمت در نیروی مزبور ضمن عملیات یا بر اثر سوانح ناشی از انجام وظیفه بیمار یا معلول یا فوت شوند با آنان یا وراث قانونی آنان برابر قوانین و مقررات استخدامی‌نیروهای مسلح شاهنشاهی رفتار خواهد شد.

با تقدیم احترام- دکتر طالع- دکتر عاملی.

رئیس- ماده ۱۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۱- کادر نیروی پایداری در تمام خدمت در نیروی مزبور و اعضای نیروی پایداری در مدت آموزش تکمیلی و تمرینها و عملیات در زمان صلح و جنگ از لحاظ مقررات انضباطی و کیفری تابع قوانین و مقررات ارتش شاهنشاهی خواهند بود.

  • تبصره ۱- داوطلبان عضویت نیروی پایداری در مدت آموزش تابع مقررات انضباطی ارتش شاهنشاهی می‌باشند.
  • تبصره ۲- اعضای نیروی پایداری که برای آموزش‌های تکمیلی یا شرکت در تمرین‌ها و عملیات احضار می‌شوند چنانچه نتوانند به موقع در محل معینه حاضر گردند باید ظرف پنج روز از تاریخ احضار علت عدم حضور خود را کتبا به دبیرخانه نیروی پایداری اعلام دارند، در صورتی که عذر این قبیل اعضاء موجه باشد با تعهد شرکت در دوره بعدی آموزش یا تمرین یا عملیات عضویت آنان ادامه خواهد یافت و در غیر اینصورت از نیروی پایداری اخراج و کارت عضویت آنان باطل می‌گردد.

رئیس- در ماده ۱۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۲- در صورتی که یکی از اعضای نیروی پایداری قصد استعفا داشته باشد باشد مراتب را به طور کتبی به ضمیمه کارت عضویت به دیبر خانه تسلیم دارد در این صورت یک ماه پس از تاریخ تسلیم استعفانامه از عضویت نیروی پایداری مستعفی شناخته می‌شود و کارت عضویت او باطل خواهد شد مگر اینکه قبل از پایان مهلت مزبور انصراف خود را از استعفا کتبا اعلام کرده باشد.

  • تبصره ۱- اعضاء نیروی پایداری از تاریخ اعلام بسیج تا خاتمه وضع فوق العاده حق استعفا نخواهند داشت.
  • تبصره ۲- پذیرش مجدد اعضای مستعفی منوط به موافقت نیروی پایداری خواهد بود.
  • تبصره ۳- کسانیکه به علت استعفا و یا اخراج از مراحل خدمت وظیفه عمومی‌تابع مقررات قانون خدمت نظام وظیفه عمومی‌خواهند بود.

رئیس- در ماده ۱۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۳- آئین نامه‌های اجرائی این قانون به تصویب وزارت جنگ خواهد رسید.

رئیس- در ماده ۱۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه و پیشنهادات برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون فرهنگ و هنر راجع به خرید اراضی و ابنیه و تأسیسات برای حفظ آثار تاریخی و باستانی و ابلاغ به دولت

۵- طرح و تصویب گزارش کمیسیون فرهنگ و هنر راجع به خرید اراضی و ابنیه و تأسیسات برای حفظ آثار تاریخی و باستانی و ابلاغ به دولت

رئیس- گزارش کمیسیون‌ها راجع به خرید اراضی و ابنیه و تأسیسات برای حفظ آثار تاریخی و باستانی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون فرهنگ و هنر به مجلس شورای ملی

کمیسیون فرهنگ و هنر در جلسه دهم آذرماه ۱۳۴۷ با حضور آقای زاد معاون وزارت فرهنگ و هنر لایحه شماره ۶۶۰۸-۲۰ /۹ /۴۶ دولت راجع به خرید اراضی و ابنیه و تأسیسات برای حفظ آثای باستانی را که مجلس سنا در آن اصلاحاتی به عمل آورده و به شماره ۵۸۶ چاپ شده است مجددا مورد رسیدگی قرار دارد و به شرح زیر به تصویب رسانید.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون خرید اراضی و ابنیه و تأسیسات برای حفظ آثار تاریخی و باستانی

ماده ۱- هر گاه برای حفظ تاریخی و باستانی و تعمیر و مرمت آنها و همچنین بهتر نمایاندن آثار مزبور و انجام عملیات حفاری و بررسی‌های باستانی احتیاج به خرید اراضی و ابنیه و تأسیسات متعلق به افراد یا مؤسسات خصوصی باشد وزارت فرهنگ و هنر طبق مفاد این قانون عمل می‌کند.

ماده ۲- خرید اراضی و ابنیه و تأسیسات از طریق توافق صورت خواهد گرفت.

ماده ۳- هر گاه نسبت به بهای اراضی و ابنیه و تأسیسات بین وزارت فرهنگ و هنر مالک یا مالکان توافق حاصل نشود بهای اراضی و ابنیه و تأسیسات مذکور به وسیله هیأتی مرکب از وزیر کشور- دادستان کل- مدیر کل ثبت یا نمایندگان آنها با توجه به نظر کارشناسان تعیین خواهد شد و تصمیم هیأت قطعی است و در این مورد علاوه بر قیمت تعیین شده پنج درصد نیز اضافه پرداخت خواهد شد و هرگاه مالک در ملک مورد معامل ساکن باشد علاوه بر پنج درصد فوق ده درصد دیگر به قیمت تعیین شده افزوده خواهد شد و هرگاه محل اعاشه او منحصر به درآمد آن ملک باشد پانزده درصد قیمت تعیین شده نیز از این بابت به او پرداخت خواهد گردید.

  • تبصره ۱- در مورد اراضی مشمول قوانین و مقررات اصلاحات ارضی وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستائی یا نماینده او به جای وزیر کشور یا نماینده او عضو هیأت خواهد بود.
  • تبصر ۲- ترتیب پرداخت حق کسب و پیشه کسانی که محل کسب آنان در اثر اجرای این قانون از بین می‌رود طبق آئین نامه اجرائی این قانون صورت خواهد گرفت.

ماده ۴- نسبت به اراضی مورد احتیاج که طبق مقررات اصلاحات ارضی بین زارعین تقسیم و یا به آنان فروخته شده و یا اجازه داده شده است به نحو زیر اقدام می‌گردد:

الف- در مورد اراضی که در اجرای قانون اصلاحات ارضی بین زارعین تقسیم و یا به آنان فروخته شده است طبق ماده ۲ و ۳ این قانون عمل خواهد شد.

ب- در مورد اراضی که در اجرای مقررات مرحله دوم به زارعین اجاره داده شده است وزارت فرهنگ و هنر ضمن پرداخت ارزش ملک به مالک حق السعی و کلیه حقوق زارعانه زارعین را با توافق خریداری خواهد نمود.

ج- در مورد اراضی موقوفه که به اجاره داده شده است حق السعی و کلیه حقوق زارعانه زارعین از طریق توافق خریداری و وزارت فرهنگ و هنر قائم مقام مستأجر در مورد اجاره نسبت به بقیه مدت اجاره خواهد شد.

د- در صورت عدم توافق بین وزارت فرهنگ و هنر و زارعین در مورد بند ب و ج نظر وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستائی در تعیین ارزش حق السعی و کلیه حقوق زارعانه زارعین قطعی خواهد بود در این مورد نیز علاوه بر ارزش تعیین شده از طرف وزارت اصلاحات ارضی و تعاون روستائی مزایای مندرج در ماده ۳ این قانون بر حسب مورد اضافه و پرداخت خواهد شد.

ماده ۵- تصرف اراضی و ابنیه و تأسیسات قبل از پرداخت تمام قیمت و یا وجوهی که در بندهای فوق تعیین شده مجاز نیست مگر با رضایت فروشنده یا صاحب حق.

ماده ۶- در صورتی که مالک یا زارع یا متولی و یا مستأجر به انتقال یا تحویل اراضی و ابنیه و تأسیسات رضایت ندهد دادستان محل پس از اطلاع براینکه قیمت اراضی و ابنیه و تأسیسات و وجوهی که طبق این قانون تعلق می‌گیرد در صندوق ثبت تودیع شده است سند انتقال ملک مورد نظر را امضاء و نسبت به تخلیه و تحویل ملک مذکور فورا اقدام می‌نماید.

  • تبصره- در مواردی که به تشخیص وزارت فرهنگ و هنر اقدامات فوری استحفاظی برای حفظ اراضی و ابنیه و تأسیسات مورد معامله ضروری باشد وزارت فرهنگ و هنر می‌تواند قبل از پایان تشریفات خرید و تصرف به نحو مقتضی و در صورت لزوم با همکاری مأموران انتظامی‌اقدامات استحفاظی به نحوی که در آئین نامه اجرائی قانون پیش بینی خواهد شد به عمل آورد.

ماده ۷- آئین نامه مربوط به اجرای این قانون به پیشنهاد وزارت فرهنگ و هنر به تصویب هیآت وزیران خواهد رسید.

مخبر کمیسیون فرهنگ و هنر- مجید محسنی مهر.

گزارش از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۱۶ آذرماه ۱۳۴۷ با حضور آقای معاون وزارت فرهنگ و هنر اصلاحات مجلس سنا در مورد لایحه دولت رهجع به خرید اراضی و ابنیه و تأسیسات برای حفظ آثار باستانی را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون فرهنگ و هنر را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشود- کلانتر هرمزی.

گزارش از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۱۲ آذرماه ۱۳۴۷ با حضور نماینده دولت اصلاحات مجلس سنا در مورد لایحه دولت راجع به خرید اراضی و ابنیه و تأسیسات برای حفظ آثار باستانی را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون فرهنگ و هنر را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری- دکتر وفا.

گزارش از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۱۳ آذرماه ۱۳۴۷ با حضور نماینده دولت اصلاحات مجلس سنا در مورد لایحه دولت راجع به خرید اراضی و ابنیه و تأسیسات برای حفظ آثار باستانی را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون فرهنگ و هنر را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- خسروی کردستانی.

رئیس- نسبت به گزارش کمیسیونها نظری نیست؟ آقای دکتر اسفندیاری بفرمائید.

دکتر اسفندیاری- در آئین نامه داخلی مجلس شورای ملی قید شده است در مواردی که لوایحی به مجلس شورای ملی و بعد به مجلس سنا می‌رود و در مجلس سنا تغییراتی داده می‌شود وقتی برمی‌گردد به مجلس شورای ملی ما فقط حق داریم در پاره‌ای موارد که در مجلس سنا تغییراتی داده‌اند اصلاحاتی به عمل بیاوریم در پاره‌ای موارد چیزهائی پیش می‌آید که در اثر گذشتن قوانین دیگر یا در اثرطول زمان که این قانون در مجلس سنایا در کمیسیونها می‌ماند آن موردی که قانون را موضوعا برایش آورده‌اند قانونا منتفی است در این قسمت البته تذکری در آئین نامه داخلی مجلس شورای ملی داده نشده است و نص صریحی پیش بینی نشده است من خواستم از حضور ریاست مجلس شورای ملی و همکاران عزیز خواهش کنم که در این قبیل موارد اجازه بفرمایند که اگر مواردی پیش آمد که موضوعش مالا منتفی است اجازه حذف به مجلس داده شود یک مورد اینجا پیش آمده است که بنده حضور آقایان عرض می‌کنم در بند ب ماده ۴ این قانونی که الان مطرح است موضوعی ذکر شده که گفته است در مورد اراضی که در اجرای مقررات مرحله دوم به زارعین اجاره داده شده است وزارت فرهنگ و هنر ضمن پرداخت ارزش ملک به مالک حق السعی و کلیه حقوق زارعانه زارعین را با توافقی خریداری خواهد نمود با قانونی که در جلسه قبل در مورد فروش زمین‌های زراعی تصویب شد این بند موضوعش منتفی است و هیچ وقت پیش نمی‌آید و ما چطور می‌توانیم عمل کنیم این است با اینکه نصی وجود ندارد و با آن قیدی که در آئین نامه داخلی مجلس شورای ملی گذاشته شده است خواستم از حضور ریاست محترم مجلس استدعا کنم این را بشود حذف کرد و بنده هم پیشنهاد حذف آن را می‌کنم.

رئیس- آقای دکتر اسفندیاری آن لایحه قانونی است که هنوز قانون نشده است و لایحه ایست که به مجلس سنا رفته است وقتی قانون شد وارد به این قانون است خود به خود نظر شما تأمین است. نظر دیگری نسبت به گزارش کمیسیونها نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به گزارش کمیسیونها خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون نظام راجع به الحاق یک تبصره به ماده ۶۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

۶- طرح گزارش شور اول کمیسیون نظام راجع به الحاق یک تبصره به ماده ۶۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

رئیس- گزارش کمیسیون راجع به الحاق یک تبصره به ماده ۶۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است. قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۷ /۹ /۱۳۴۷ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۲۲۸۳۴- ۲۷ /۸ /۱۳۴۷ راجع به الحاق یک تبصره به ماده ۶۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را به شماره ۵۶۵ چاپ شده مورد رسیدگی قرار داد و به شرح زیر تصویب کرد. اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده- تبصره ذیل به ماده ۶۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی اضافه می‌شود:

  • تبصره- درجه داران و افراد شهربانی کل کشور هر سال از یکدست لباس زمستانی و یکدست لباس تابستانی و هر دو سال از یک پالتو استفاده می‌نمایند.

مخبر کمیسیون نظام- حکیمیان.

گزارش شور اول از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۱۱ آذرماه ۱۳۴۷ با حضور آقای ادیب محمدی معاون وزارت کشور لایحه مربوط به الحاق یک تبصره به ماده ۶۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون نظام را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور- کلانتر هرمزی.

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۳ آذرماه ۱۳۴۷ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی لایحه مربوط به الحاق یک تبصره به ماده ۶۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون نظام را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- خسروی کردستانی.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ آقای دکتر کیان بفرمائید.

دکتر کیان- بنده می‌خواستم توضیح بدهند که چرا اصولا خرید لباس برای افراد قانون می‌خواهد، مگر از بودجه شهربانی نمی‌توانند این نظر را تأمین کنند؟

رئیس- تیمسار کاتوزیان بفرمائید.

تیمسار سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ) – به طوری که استحضار دارید طبق قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی به افسران و افراد و درجه داران کادر ثابت هر سال یک دست لباس تابستانی و هر دو سال یک دست لباس زمستانی می‌دهند حالا چون افراد پلیس در انظار هستند و بیشتر خدمتشان در شهر است و باید از حیث لباس در وضع مرتبی باشند از این جهت استدعا شده همانطور که یک دست لباس تابستانی می‌دهند هر سال یک دست لباس زمستانی هم بدهند و چون این به استناد یکی از مواد قانون استخدام نیروهای شاهنشاهی است از این جهت اجازه خواسته شده که عوض یک دست لباس در هر سال دو دست لباس و برای هر دو سال از یک پالتو استفاده نمایند.

رئیس- نظر دیگری در ماده واحده واحده نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود- تبصره منضم به ماده ۶۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی به شرح زیر اصلاح شود:

  • تبصره- به درجه داران و افراد شهربانی کل هر سال یک دست لباس زمستانی و یک دست لباس تابستانی و هر دو سال متناوبا یک پالتو و بار دیگر یک بارانی داده خواهد شد.

با تقدیم احترام- امان الله ریگی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید: در تبصره ماده واحده در هر سال از یک پالتو استفاده نماید.

مهندس اخوان- برومند- دکتر نجیمی.

رئیس- لایحه و پیشنهادات برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دارائی راجع به اصلاحات مجلس سنا در طرح قانونی بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسائل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث و ارسال مجدد به مجلس سنا

۷- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دارائی راجع به اصلاحات مجلس سنا در طرح قانونی بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسائل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث و ارسال مجدد به مجلس سنا

رئیس- گزارش کمیسیونها راجع به بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسائل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

طرح قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسائل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث را که قبلا به تصویب مجلس شورای ملی رسیده و مجلس سنا تغییراتی در آن به عمل آورده بود در کمیسیون‌های مربوط رسیدگی و گزارش آن طی شماره ۵۵۳ به مجلس شورای ملی تقدیم گردید و در جلسه ۳۰ /۸ /۱۳۴۷ بنابه پیشنهاد مقام ریاست و رأی مجلس مجددا به کمیسیون ارجاع شد.

کمیسیون دارائی در جلسه ۹ آذرماه ۱۳۴۷ با حضور نمایندگان دولت طرح مزبور را رسیدگی نمود و تغییرات مجلس سنا را به استثناء و حذف تبصره ماده ۲ مصوبه مجلس شورای ملی مورد تصویب قرار داد. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

طرح قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسائل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث

ماده ۱- کلیه دارندگان وسائل نقلیه موتوری زمینی و انواع یدک و تریلر متصل به وسائل مزبور و قطارهای راه آهن اعم از اینکه اشخاص حقیقی یا حقوقی باشند مسئول جبران خسارات بدنی و مالی هستند که در اثر حوادث وسائل نقلیه مزبور و یا محمولات آن‌ها به اشخاص ثالث وارد شود و مکلفند مسئولیت خود را از این جهت نزد شرکت سهامی‌بیمه ایران و یا یکی از مؤسسات بیمه داخلی که اکثریت سهام آنها متعلق به اتباع ایرانی و صلاحیت آنها به پیشنهاد وزارت دارائی و وزارت اقتصاد مورد تأیید دولت باشد بیمه نمایند.

  • تبصره ۱- منظور از حوادث مذکور در این قانون هرگونه تصادف یا سقوط یا آتش سوزی یا انفجار وسائل نقلیه موضوع این ماده و نیز خسارتی است که از محمولات وسائل مزبور به اشخاص ثالث وارد شود.
  • تبصره ۲- کلیه وزارتخانه‌ها- ادارات مستقل- بانکها- بنگاها و شرکتهائیکه حداقل نصف سهام آنها متعلق به دولت است و سازمان برنامه و شرکتهای تابع آن به طورکلی عموم مؤسسات وابسته به دولت مکلفند عملیات موضوع این قانون را منحصرا نزد شرکت سهامی‌بیمه ایران انجام دهند.

ماده ۲- کلیه اشخاصی که به سبب حوادث وسائل نقلیه موضوع این قانون دچار زیان‌های بدنی یا مالی می‌شوند از لحاظ این قانون ثالث تلقی می‌شوند به استثناء اشخاص زیر:

الف- بیمه گذار- مالک یا راننده وسیله نقلیه مسئول حادثه.

ب- کارکنان بیمه گذار مسئول حادثه حین کار و انجام وظیفه.

ج- همسر و پدر و مادر و اولاد و اولاو اولاد و اجداد تحت تکفل بیمه گذار در صورتی که سرنشین وسیله نقلیه‌ای باشند که راننده یا بیمه گذار مسئول حادثه باشد.

  • تبصره- در صورت تصادف دو وسیله نقلیه رانندگان وسائل مزبور نیز در برابر یکدیگر شخص ثالث محسوب می‌شوند اعم از آنکه مالک وسیله نقلیه باشند یا نباشند.

ماده ۳- از تاریخ انتقال وسیله نقلیه کلیه تعهدات ناشی از قرارداد بیمه به منتقل. البته وسیله نقلیه منتقل می‌شود و انتقال گیرنده تا پایان مدت قرارداد بیمه، بیمه گذار محسوب خواهد شد و مکلف است ظرف پانزده روز از تاریخ انتقال وسیله نقلیه به خود مراتب را به طریق اطمینان بخشی با ذکر مشخصات کامل خود به بیمه گر اعلام کند.

ماده ۴- موارد ذیل از شمول بیمه موضوع این قانون خارج است:

۱- خسارات ناشی از فرس ماژور از قبیل جنگ سیل- زلزله.

۲- خسارات وارد به محمولات وسائل نقلیه مورد بیمه.

۳- خسارات مستقیم یا غیرمستقیم ناشی از تشعشعات اتمی‌و رادیو اکتیو.

۴- خسارات وارد به متصرفین غیر قانونی وسائل نقلیه یا به رانندگان فاقد گواهینامه رانندگی.

۵- خسارات ناشی از محکومیت جزائی و پرداخت جرائم.

۶- خسارات ناشی از حوادثی که در خارج از کشور اتفاق می‌افتند مگر اینکه توافقی بین بیمه گر و بیمه گذار در این موضوع شده باشد.

ماده ۵ – در موردعمد راننده در ایجاد حادثه یا در صورتی که راننده فاقد گواهینامه رانندگی باشد شرکت بیمه پس از پرداخت خسارت زیان دیده می‌تواند برای استرداد وجوه پرداخت شده به شخصی که موجب خسارت شده مراجعه نماید.

ماده ۶- بیمه گر ملزم به جبران کلیه خسارات وارد به اشخاص ثالث خواهد بود.

حداقل مبلغ بیمه با توجه به نوع و سایر خصوصیات وسائل نقلیه و همچنین تعرفه حق بیمه و شرایط عمومی‌آن با رعایت نرخ‌ها و شرایط بین المللی توسط شرکت سهامی‌بیمه ایران تعیین و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.

ماده ۷- پس از گذشتن سه ماه از تاریخ اجرای این قانون از حرکت وسائل نقلیه موتوری زمینی که فاقد قرارداد بیمه موضوع این قانون می‌باشد از طرف مأمورین اداره راهنمائی و رانندگی و پلیس راه جلوگیری به عمل می‌آید.

ماده ۸- شرکت‌های بیمه طبق مقررات این قانون و آئین نامه مربوط به آن مکلف به انعقاد قرارداد بیمه با دارندگان وسائل نقلیه مشمول این قانون خواهند بود.

ماده ۹- دارندگان وسائل نقلیه موتوری زمینی که از خارج وارد ایران می‌شوند در صورتی که خارج از کشور مسئولیت خود را نسبت به حوادث ناشی از وسیله نقلیه موضوع این قانون به موجب بیمه نامه‌ای که از طرف شرکت سهامی‌بیمه ایران معتبر شناخته می‌شود بیمه نکرده باشند مکلفند هنگام ورود به مرز ایران، طبق ماده یک این قانون اقدام بیمه نمایند.

ماده ۱۰- برای جبران زیان‌های بدنی وارد به اشخاص ثالث که به علت نبودن وسیله نقلیه، بطلان قرارداد بیمه- تعلیق قرارداد بیمه- تعلیق تأمین بیمه گر- فرار کردن و یا شناخته نشدن مسئول حادثه و یا ورشکستگی بیمه گر قابل پرداخت نباشد یا به طور کلی برای جبران خسارتهای خارج از شرایط بیمه نامه (به استثنای موارد مصرح در ماده ۴) صندوق مستقلی بنام صندوق تأمین خسارت‌های بدنی تأسیس می‌شود که به وسیله شرکت سهامی‌بیمه ایران اداره خواهد شد.

سازمان، وظائف و صلاحیت صندوق تأمین خسارتهای بدنی به موجب آئین نامه‌ای خواهد بود که به وسیله شرکت سهامی‌بیمه ایران اداره خواهد شد.

سازمان، وظایف و صلاحیت صندوق تأمین خسارتهای بدنی، به موجب آئین نامه‌ای خواهد بود که به وسیله شرکت سهامی‌بیمه ایران تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.

ماده ۱۱- درآمد صندوق تأمین خسارتهای بدنی از منابعی است که به پیشنهاد دولت به تصویب کمیسیونهای دارائی مجلسین برسد.

ماده ۱۲- مرور زمان و دعاوی مربوط به بیمه موضوع این قانون از تاریخ وقوع حادثه دو سال می‌باشد و هر نوع اقدام ذینفع به منظور مطالبه خسارت اعم از ارسال نامه یا تلگرام یا اظهارنامه قاطع مرور زمان خواهد بود.

ماده ۱۳- آئیننامه اجرائی این قانون از طرف شرکت سهامی‌بیمه ایران تهیه و پس از تصویب هیأت وزیران به موقع اجرا گذاشته می‌شود.

ماده ۱۴- این قانون از اول فروردین ماه ۱۳۴۸ به موقع اجرا گذارده خواهد شد.

مخبر کمیسیون دارائی- خسروی کردستانی.

گزارش از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۱۶ آذرماه ۱۳۴۷ با حضور نمایندگان دولت طرح قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسائل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث را که بنابه پیشنهاد مقام ریاست و رأی مجلس مجددا به کمیسیون ارجاع شده بود مورد رسیدگی قرارداد و گزارش کمیسیون دارائی را در این مورد تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور- کلانتر هرمزی.

گزارش از کمیسیون کار و امور اجتماعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کا و امور اجتماعی در جلسه ۲۰ آذرماه ۱۳۴۷ با حضور نمایندگان دولت طرح قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسائل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون دارائی را در این مورد تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کار و امور اجتماعی- پور بابایی.

گزارش از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۰ آذرماه ۱۳۴۷ با حضور نماینده دولت طرح قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسائل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث را مورد رسیدگی قرارداد و گزارش کمیسیون دارائی را در اینمورد تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری- دکتر وفا.

رئیس- نسبت به گزارش کمیسیونها نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به گزارش کمیسیونهای خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) لایحه برای تصویب مجدد به مجلس سنا ارسال می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به اصلاح قانون تأسیس سازمان بنادر و کشتیرانی و تعرفه حقوق و عوارض بندری

۸- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به اصلاح قانون تأسیس سازمان بنادر و کشتیرانی و تعرفه حقوق و عوارض بندری.

رئیس- گزارش شور اول راجع به اصلاح قانون تأسیس سازمان بنادر و کشتیرانی و تعرفه حقوق و عوارض بندری مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۳ آذرماه ۱۳۴۷ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی لایحه شماره ۲۷۰۹۲- ۶ /۹ /۱۳۴۷ راجع به اصلاح قانون تأسیس سازمان بنادر و کشتیرانی و تعرفه حقوق و عوارض بندری را که به شماره ۵۸۷ چاپ شده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب کرد. اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده- تبصره ۳ ماده قانون تأسیس سازمان بنادر و کشتیرانی و تعرفه حقوق و عوارض بندری مصوب خردادماه سال ۱۳۳۹ به شرح زیر اصلاح می‌شود.

  • تبصره ۳- تغییرات ضروری در نرخ حقوق و عوارض بندری مندرج در فهرستهای ضمیمه این قانون تاسی درصد با تصویب هیئت وزیران و تغییرات بیش از سی درصد و همچنین تغییر عناوین و اعطای معافیت از پرداخت حقوق و عوارض بندری مذکور در بنادری که مقتضی باشد با تصویب کمیسیون دارائی مجلس شورای ملی مجاز خواهد بود.

مخبر کمیسیون دارائی- خسروی کردستانی.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام کنند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به اجازه واگذاری اراضی و ساختمانهای دولتی و ارسال به مجلس سنا

۹- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به اجازه واگذاری اراضی و ساختمانهای دولتی و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم راجع به اجازه واگذاری اراضی و ساختمانهای دولتی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائیدر جلسه ۹ آذرماه ۱۳۴۷ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی و آقای مهندس بدیع معاون وزارت آبادانی و مسکن لایحه شماره ۱۶۶۰۲ – ۱۷ /۴ /۱۳۴۷ دولت، راجع به اجازه واگذاری اراضی و ساختمان‌های دولتی را که گزارش شور اول آن به شماره ۵۵۲ چاپ گردیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و با توجه به پیشنهادها با اصلاحاتی تصویب نمود.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده واحده- به دولت اجازه داده می‌شود اراضی و ساختمانهایئ که مورد نیاز وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی نباشد طبق مقررات به فروش رسانده و وجوه حاصل را در حساب مخصوصی نزد خزانه داری کل متمرکز نماید، وجوه مزبور طبق برنامه‌ای که به موجب پیشنهاد وزارت آبادانی و مسکن و موافقت وزارت دارائی به تصویب هیئت دولت خواهد رسید توسط وزارت آبادانی و مسکن جهت خرید اراضی و ساختمان و یا ایجاد و تکمیل ساختمان و تأسیسات مورد نیاز برای ایجاد مراکز دولتی به مصرف خواهد رسید.

  • تبصره ۱- وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی در موارد نیاز فوری می‌توانند وجوه حاصل از فروش اراضی و ساختمانهای مذکور را با رعایت کلیه قوانین و مقررات مربوطه با تصویب هیئت وزیران به مصرف خرید زمین یا ساختمان و همچنین ایجاد و تکمیل ساختمان مورد نیاز خود برسانند.
  • تبصره ۲- وجوه حاصل از اراضی و ساختمانهائیکه طبق مقررات این قانون به فروش می‌رسد در درجه اول به مصرف عمران و آبادی شهرستان و یا استانی خواهد رسید که ملک در آن واقع شده باشد.
  • تبصره ۳- سازمانها و مؤسسات و شرکتها و بانکهای دولتی که دارای اساسنامه یا مقررات قانونی خاصی باشند و همچنین وزارت جنگ بر طبق مقررات قانونی مربوط به خود عمل خواهند کرد.
  • تبصره ۴- به دولت اجازه داده می‌شود براساس قانون واگذاری اراضی و ابنیه دولتی به مؤسسات خیریه و درمانی و امدادی و فرهنگی و ورزشی بدون اخذ بها مصوب۱۳۴۳ از اراضی و ابنیه متعلق به خود که مورد احتیاج نباشد به شهرداریها با رعایت ماده ۹۶ قانون اصلاح قانون شهرداریها مصوب ۲۷ /۱۱ /۱۳۴۵ و سایر مؤسساتی که طبق تشخیص هیئت وزیران خدمات مفید اجتماعی انجام می‌دهند واگذار نماید.

مخبر کمیسیون دارائی- خسروی کردستانی.

گزارش شور دوم از کمیسیون آبادانی و مسکن به مجلس شورای ملی

کمیسیون آبادانی و مسکن در جلسه ۲۰ آذرماه ۱۳۴۷ با حضور آقای مهندس بدیع معاون وزارت آبادانی و مسکن لایحه دولت راجع به اجازه واگذاری اراضی و ساختمان‌های دولتی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در این مورد تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آبادانی و مسکن- مهندس عطائی.

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۰ آذرماه ۱۳۴۷ با حضور نماینده دولت لایحه راجع به اجازه واگذاری اراضی و ساختمانهای دولتی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون دارائی را در این مورد تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری- دکتر وفا.

رئیس- ماده واحده مطرح است آقای قوام صدری بفرمائید.

قوام صدری (معاون وزارت دارائی)- در تبصره چهار ماده واحده اشتباهی رخ داده و عبارت آن پس و پیش شده است و جمله "بدون اخذ بها" که در آخر سطر دوم این تبصره پس از جمله امدادی و فرهنگی و ورزشی نوشته شده باید به آخر سطر پنجم بعد از کلمه می‌دهند اضافه شود و به این ترتیب اصلاح گردد:

  • تبصره ۴- به دولت اجازه داده می‌شود براساس قانون واگذاری اراضی و ابنیه دولتی به مؤسسات خیریه و درمانی و امدادی و فرهنگی و ورزشی مصوب ۱۳۴۳ از اراضی و ابنیه متعلق به خود که مورد احتیاج نباشد به شهرداری‌ها مصوب ۲۷ /۱۱ /۱۳۴۵ و سایر مؤسساتی که طبق تشخیص هیئت وزیران خدمات مفید اجتماعی انجام می‌دهند بدون اخذ بها واگذار نماید.

رئیس- اصلاح می‌شود. نظر دیگری در ماده واحده نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی‌نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی "آقای مهندس صائبی" اعلام و در محل نطق اخذ رأی به عمل آمد).

آقایان بوشهری- محدث زاده- کورس- بانو جهانبانی- بانو تربیت- دکتر عدل- دکتر یزدان پناه- خواجه نوری- اهری- دکتر نجیمی- دکتر الموتی- عجم- دکتر زعفرانلو- دکتر رشتی- مهندس برومند- مهندس اخوان- دکتر سبزواری- پور بابائی- تهرانی- دکتر مهندس بهبودی- مروتی- مریدی- جهانشاهی- مرتضوی- صدقیانی زاده- پزشکی- انشاء- دکتر ملکی- جوادی- مهندس سهم الدینی- مهندس عترت- دکتر خزائلی-مهندس اسدی سمیع- دکتر کیان- بانو ابتهاج سمیعی- دکتر میرعلاء- روستا- مهندس پروشانی- دکتر قهرمان- مهندس جلالی نوری- دکتر کفائی- مهندس صائبی- مهندس ریاضی- شهرستانی- خانلر قراچورلو- محمد ولی قراچورلو- دکتر پرتو عظم- مجد- عباس میرزائی- دانشمند- دکتر اسدی- اخلاقی- دکتر حبیب اللهی- مهندس یارمحمدی- مهندس زرآور- مانی- دکتر بقائی- دکتر رضوانی- صادقی- معزی- دیهیم- مهندس ریاحی-تیمسار وحدانیان- دکتر خطیبی- ارسنجانی- ایلخانی پور- بختیاری پور- جوانشیر- دکتر کلالی- مهندس زنجانچی- آموزگار- موسوی ماکوئی- مهندس قادرپناه- مهندس کیا- دکتر مدنی- سرتیپ پور- مهندس بریمانی- دکتر رهنوردی- نیاکان- پرفسور مخبر فرهمند- صادق سمیعی- دکتر سعید حکمت- مؤید امینی- ملک افضلی- فولادوند- موسوی صالحی- دکتر درودی- قاضی زاده- تیمسار حکیمیان- ظفر- ابوذر- بهنیا- کلانتر هرمزی- بیات- ملک زاده آملی- دکتر وفا- حی- دکتر رفیعی- دکتر سعید- دکتر خیر اندیش- بانو نیره سعیدی- مهندس فیروزه عدل- کمالوند- تیمسار نکوزاد- طباطبائی- سعید وزیری- بانو بزرگ نیا- مهاجرانی- دکتر امین- تیمسار همایونی- دکتر صالحی- معیری- خسروی کردستانی- مبارکی- پورساطع- امیراحمدی- رضوی- مجید محسنی- زرگرزاده- مجید موسوی- دکتر دادفر- ضیاء احمدی- دکتر معظمی- دکتر ستوده- دکتر صفائی- بهادری- ادیب سمیعی- مهندس اربابی- مهندس اردلان- دکتر مهدوی- دکتر بهبهانی- دکتر فربود- ریگی- ماهیار- شاخوئی- مافی- دکتر اسفندیاری- فخر طباطبائی- ساگینیان- مهندس ابراهیمی- امام مردوخ- دکتر غنی- ثامنی- فهیمی- دکتر برومند- جاماسبی- دکتر محققی- سعیدی- پزشکپور- دکتر عاملی تهرانی- دکتر طالع- صدری کیوان- روحانی- فیاض فاضلی- مصطفوی- دکتر بیت منصور- صائب- دکتر فریور- کاسمی- مهندس پرویز بهبودی- مهندس قاسم معینی- حیدر صائبی- مدرسی- عامری- یوسفی- مهندس کیا کجوری- دکتر وحیدنیا- فرهادپور- پردلی- شیخ بهائی- پدرامی- دکتر یگانگی- شیخ الاسلامی- پاینده- اسدالله سلیمانی- فروتن- دکتر حکیم شوشتری- دکتر رفعت- اصولی – بختیار بختیاری‌ها-دکتر امامی‌خوئی- دکتر گاکیک- دکتر اعتمادی- توسلی- مهندس عطائی.

آراء مأ خوذه شماره شد نتیجه به قرار زیر اعلام گردید.

  • آراء موافق ۱۶۰ رأی.
  • ورقه سفید بعلامت امتناع ۲۶ رأی.

رئیس- لایحه با ۱۶۰ رأی موافق و ۲۶ رأی ممتنع تصویب شد برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

موافقین

آقایان شیخ بهائی- شیخ الاسلامی- دکتر یگانگی- مرتضوی- دکتر الموتی- جهانشاهی- فولادوند- دکتر وحیدنیا- روحانی- مصطفی نائینی- مریدی- موسوی ماکوئی- اهری- مهندس پرویز بهبودی- دیهیم- پاینده- مهندس زنجانچی- دکتر حکیم شوشتری- دکتر مدنی- مهندس اخوان- دکنر نجیمی- جوانشیر- جوادی- دکتر کفائی- سرتیپ پور- مانی- کورس- مهندس قادر پناه- موسوی صالحی- صدقیانی زاده- محدث زاده- دکتر رشتی- مهندس برومند- دکتر یزدان پناه- حی- تهرانی-معزی- فهیمی- فیاض فاضلی- بیات- دکتر درودی- اصولی- مهندس یار محمدی- دکتر کلالی- بانو جهانبانی- تیمسار وحدانیان- بختیاری پور- مهندس ریاحی- خانلر قراچورلو- مهندی بریمانی- شهرستانی- پزشکپور- روستا- دکتر زعفرانلو- مهندس اربابی- خواجه نوری- صادقی- عجم- غلام نیاکان- مهندس معینی- دکتر فریور- حیدر صائبی- پزشکی- دکتر رهنوردی- کیوان- دکتر حبیب اللهی- دکتر طالع-انشاء- دکتر امین- دکتر ملکی- کاسمی- اخلاقی- دکتر ویلسون بیت منصور- دکتر غنی- ثامنی- دکتر عاملی- تهرانی- فروتن- پدرامی- محمد ولی قراچورلو- دانشمند- زرگرزاده- دکتر خزائلی- مهندس سهم الدینی- دکتر سبزواری- عامری-بوشهری- مهندس زرآور- مجد- دکتر عدل- مهندس عترت- سید علی صائب- مهندس ریاضی- مهندس صائبی- دکتر کیان- ارسنجانی- دکتر مهدوی- امامی‌رضوی- دکتر پرتو اعظم- موسوی- ضیاء احمدی- پوربابائی- بانو بزرگ نیا-مهندس کیا- دکتر ستوده- دکتر فربود- بهادری- دکتر معظمی- دکتر بهبهانی-محسنی مهر- سعید وزیری- مبارکی- تیمسار همایونی- دکتر رفیعی- دکتر وفا- ملکزاده آملی- دکتر صالحی- مهندس اسدی سمیع- تیمسار نکوزاد- شاخوئی- مافی- تیمسار حکیمیان- پور ساطع- مهندس پروشانی- دکتر رضوانی- بهنیا- ماهیار- ایلخانی پور- خسروی- دکتر خیراندیش- رضوی- مهندس فیروز عدل- ریگی- بانو سعیدی- کمالوند- دکتر برومند- دکتر خطیبی- عباس میرزائی- سلیمانی- دکتر قهرمان- بانو تربیت- مهندس جلالی نوری- معیری- دکتر بقائی یزدی- امیر احمدی- دکتر دادفر- دکتر میرعلاء- ملک افضلی- قاضی زاده- مهندس اردلان- دکتر سعید- ادیب سمیعی- مهندس کیا کجوری- دکتر صفائی- بانو ابتهاج سمیعی- مهاجرانی- کلانتر هرمزی- دکتر امامی‌خوئی- دکتر اعتمادی- دکتر گاگیک- توسلی- مهندس عطائی.

ممتنعین

آقایان آموزگار- ابوذر- دکتر اسدی- امام مردوخ- بختیار بختیاریها- دکتر اسفندیاری- دکترمهندس بهبودی- مهندس بهرامزاده ابراهیمی- پردلی- جاماسبی- دکتر حکمت- دکتر رفعت- کریم بخش سعیدی- صادق سمیعی- عبدالحسین طباطبائی- ظفر- فخر طباطبائی- فرهادپور- دکتر محققی- پروفسور مخبر فرهمند- مروتی- مؤید امینی- یوسفی- مدرسی- ساگینیان.

- قرائت یک نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات

۱۰- قرائت یک نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات

رئیس- نامه‌ای از دولت رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با رعایت ماده واحده قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرح‌های مصوب برنامه‌های عمرانی کشور مصوب ۲۴ خردادماه ۱۳۴۵ موافقت نامه اعتباری به منظور تأمین هشتاد و پنج درصد هزینه‌های ارزی خرید کابلهای ۶۲ هزار ولتی و ۲۰ هزار ولتی و کابلهای فرمان که جمع کل هزینه ارزی آن بالغ بر ۱۵۰ /۳۲۹ /۵ فرانک فرانسه است با شرکت فرانسوی ترقی متو در تاریخ ۱۲ آذر ماه ۱۳۴۷ منعقد گردیده است. اعتبار مذکور در ده قسط متساوی و متوالی شش ماهه به صورت سفته بازپرداخت می‌گردد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار ۵/۵ درصد در سال یک ماه پس از تاریخ امضای این موافقت‌نامه تعلق خواهد گرفت و سررسید اولین قسط هفت ماه بعد از تاریخ امضای این موافقت‌نامه می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق‌الذکر تقدیم می‌گردد.

از طرف نخست‌وزیر- کشفیان.

- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه

۱۱- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه

رئیس- دستور جلسه آینده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
دستور جلسه ۹۳
روز پنجشنبه ۲۸/۹/۱۳۴۷
۱- سؤال آقای فضائلی از سازمان امور اداری و استخدامی کشور.
۲- سؤال آقای دکتر فریور از وزارت کار و امور اجتماعی.
۳- سؤال آقای مؤید امینی از وزارت کشور.
۴- سؤال آقای مؤید امینی از وزارت راه.

رئیس- با اجازه خانم‌ها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت ده صبح روز پنجشنبه خواهد بود.

(ساعت یازده و سی و پنج دقیقه صبح جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی- عبدالله ریاضی.