مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۵ خرداد ۱۳۵۱ نشست ۶۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۵ خرداد ۱۳۵۱ نشست ۶۱

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۲۵ خرداد ۱۳۵۱ نشست ۶۱

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان انشاء، دکتر رفیعی، فیصلی، نیک روش، دکتر گاگیک، مهندس عطائی، مهندس اردلان، ایمان زهرائی، دکتر برومند، دکتر سعید بهادری، تژده، مهندس جلالی، مهندس جلالی نوری، دکتر خطیبی، دکتر دادفر، مهندس سهم الدینی شاخوئی، شاهنده، شیخ بهائی، صائب، صدقیانی زاده، عبدالحسین طباطبائی، نیک پور، پدرامی، فیاض.

غائبین مریض

آقایان اخلاقی، عبدالحسین آموزگار، ادیب سمیعی، پوربابائی، نجد شیبانی، حبیب‌الله احمدی، مهندس خسروی، دکتر ناوی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: صمد نامور، دکتر زهرائی، جوانشیر، عباس میرزائی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: صمد نامور، دکتر زهرائی، جوانشیر، عباس میرزائی.

رئیس- نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای نامور بفرمایید.

نامور- جناب آقای رئیس، همکاران گرامی، نیمه دوم خردادماه از نظر ملت ایران اهمیت فراوان دارد، زیرا در بیست وسوم خرداد سال ۱۳۴۷ پیشنهاد تشکیل لژیون خدمتگزاران بشر که گام بزرگ و ارزنده‌ای در راه انسانی شدن روابط انسانهاست از طرف شاهنشاه ایران بجهان عرضه شد. رهبر ما ضمن سخنرانی تاریخی خود در دانشگاه هاروارد بجامعه بیمار کنونی و ریشه‌های عمیق بیماری آن که عبارتند از محرومیتها، تبعیضها، سمتگریها، تعصبات، کینه توزیها، دشمنیها، فقر، جهل، گرسنگی و بیماری اشاره فرمودند و مشکل اساسی جهان را که عبارت از فاصله زیاد بین ملل غنی وفقیر است مورد بررسی قرار دادند و برای رفع این ناراحتیها تشکیل لژیون خدمتگزاران بشر را پیشنهاد کردند «سپاهی تشکیل بشود که افراد هر کشور، هر طبقه، هر نژاد، هر مذهب، هر جنس، هر سن ودر هر وضع اجتماعی و اقتصادی فقط با یک وجه اشتراک وآن خدمت به انسانهای محروم درآن شرکت نمایند و این سپاه از طریق حمایت سازمان ملل متحد روانه سرزمینهای محتاج و بسوی دردمندان گیتی بشتابد» این خلاصه پیشنهادی بود از طرف یک انسان بزرگ به جهان غرق در مادیات و تاریکیها:

در پاییز سال ۱۳۴۷ پیشنهاد تشکیل سپاه خدمت به بشر در سازمان ملل متحد با حسن قبول و تمجید مواجه گردید و مقرر شد مورد بررسی ومطالعه سازمان ملل قرار گیرد.

طرح انسانی تشکیل لژیون خدمتگزاران بشر با سرعت از مراجع مختلف سازمان ملل متحد گذشت و در پاییز سال ۱۳۴۹ بدون رأی مخالف بتصویب مجمع عمومی رسید و بدینطریق گام اساسی از طرف سازمان ملل متحد درراه تحقق این اندیشه پرارج برداشته‌اند (صحیح است) بموازات بررسی طرح تشکیل سپاه خدمات بشری درسازمان ملل مردم کشور ما از این فکر انسانی استقبال کردند ودرمدت نسبتاً کوتاهی بیش از چهل و پنجهزار نفر از گروههای مختلف اجتماع داوطلبی خود را برای خدمت اعلام نمودند. اولین گروه داوطلب در دهم آذر ۱۳۴۹ به منطقه جم و ریز جنوب ایران اعزام شدند و خدمات آنان تا فروردین ۱۳۵۰ در آن منطقه محروم ادامه داشت و نتایج بسیار ارزنده بوجود آورد.

دومین طرح درمنطقه شول فارس با برنامه ریزی صحیح تری پیاده شد ودشت میشان بعنوان سومین عرصه خدمات ملی تعیین شده است. خدمات صادقانه داوطلبان ایرانی و خارجی در واقعه زلزله قیر و کارزین قابل قدردانی وستایش است. فعالیت در لژیون خدمتگزاران بشر دانش آموزان و نوجوانان مملکت ما را نیز تحت تأثیر قرار داد و بهمین مناسبت کارشناسان و مربیان آموزشی مملکت در اجتماع مرداد ۱۳۵۰ رامسر خطوط اصلی همکاری جوانان و نحوه خدمات داوطلبان دانش آموز را در جهت پیشبرد هدفهای لژیون تعیین کردند در صحنه جهانی درراه اجرای این اندیشه بزرگ اولین تیم بین المللی داوطلب خدمت از طرف سازمان ملل متحد مأمور جمهوری یمن شد واین گروه آموزش خود را در ژنو زیر نظر کارشناسان بین المللی انجام داد. دومین گروه داوطلب سازمان ملل متحد بایران اعزام شد و این گروه زیر نظر کارشناسان ایرانی با همکاری دانشگاه پهلوی آموزش یافت، سومین گروه بین المللی عازم جامائیکا شد واین گروه آموزش خود را زیر نظر کارشناسان بین المللی در آمستردام انجام داد. در مقایسه فعالیتهای سه گروه بین المللی گروه اعزامی به ایران که زیر نظر کارشناسان ایرانی تعلیم یافتندکارشان درخشندگی بیشتر داشت تا جائی که کار این گروه بعنوان الگو از طرف سازمان ملل متحد شناخته شد. پیش بینی می‌شود در سال جاری گروههای داوطلب دیگر بسوی کشورهای آسیائی وافریقائی که تعداد آنها بشانزده کشور می‌رسد اعزام شوند بدون شک تشکیل سپاه داوطلب خدمت به بشریت بعنوان یک رویداد مهم در تاریخ ثبت خواهد شد (صحیح است) جا دارد این جملات راکه گوینده ارجمند آن خود مبتکر اندیشه وفلسفه تشکیل لژیون خدمتگزاران بشر است باز هم بشنویم:

«بگذارید تاریخ آینده گواهی دهد که نیروی معنوی خدمتگزاران بشر از قدرت هر سپاه ونیروی تخریبی هر اسلحه قوی تر و پایدارتر است. بگذارید در دنیای مادی ما آنهاییکه می‌خواهند خود را وقف خدمت به بشریت کنند بدور هم گرد آیند و صدای معنویت را بگوش صدها میلیون از برادران وخواهران بی پناه و نومید خود در سراسر جهان برسانند».

نقشی که داوطلبان بین المللی در پیشرفت وترقی کشورهای عقب افتاده می‌توانند داشته باشند نقشی بسیار مهم است (صحیح است) شاهنشاه ضمن سخنرانی عمیق وعلمی خود در پنجاه وهفتمین اجلاسیه سازمان بین المللی کار فرمودند «لژیون خدمتگزاران بشر وکارشناسان بین المللی می‌توانند حامل وناقل علوم و تکنولوژی جدید از کشورهای پیشرفته بممالک در حال رشد باشند» (صحیح است).

همانطور که خرداد ۱۳۴۷ از نظر تاریخ وملت ایران اهمیت درخشانی دارد خرداد سال ۱۳۵۱ نیز از نظر ملت ایران وجهان ارزش فراوان دارد. زیرا فرمایشات رهبر ملت ایران در کنفرانس بین المللی کار مسائل وراه حلهای تازه‌ای را مطرح ساخت، مطالبی که معظم له پیرامون مشکلات جامعه صنعتی جهان مطرح فرمودند وراه حلهای واقع بینانه‌ای که برای حل مشکلات ارائه دادند در خور ستایش است مخصوصاً اعلام صاحب سهم شدن کارگران وکارمندان صنایع در سرمایه کارخانجات بعنوان یک راه حل معقول و منطقی موجب سرفرازی ملت ایران است (صحیح است). سخنان پرمغز و عمیق رهبر ما در کنفرانس بین‌المللی کار مانند پیشنهاد تشکیل لژیون خدمتگزاران بشر درسی آموزنده بجهان است درسی که متضمن رفاه جوامع بشری است امیدواریم از این راهنماییها در جهت آسایش بیشتر طبقات زحمتکش جهان و تفاهم بین المللی استفاده شود (احسنت، احسنت).

رئیس- آقای دکترزهرائی بفرمایید.

دکتر زهرائی- بنام پروردگار توانا و بنام نامی شاهنشاه آریامهر.

ریاست معظم مجلس شورای ملی، نمایندگان گرامی،

تاریخ تمدن و فرهنگ غرورانگیز آریائی و شاهنشاهی پرافتخار دوهزار و پانصد ساله ما ایرانیان گواه قاطعی است که شاه شاهان – کورش بزرگ بنیانگذار شاهنشاهی ۲۵۰۰ ساله ایران با صدور منشور آزادیبخش خود اولین اعلامیه صیانت حقوق بشری درتاریخ جهان را بعالم بشریت اعطا فرمود ونیاکان پاک سرشت آریائی ما سه اصل مهم کردار نیک و پندار نیک وگفتار نیک را بما آموخته وارزانی داشتند.

در جهان کنونی میلیونها انسان از بی دانشی، گرسنگی و تهیدستی – از عدم بهره‌وری از بهداشت و درمان وعدالت وامنیت و رفاه اجتماعی کافی رنج می‌برند ولی در برابر آنان نیز میلیونها انسان بشردوست و نیکوکاری هستند که آرزوی خدمت بیشائبه انسانهای محروم و رنجور را دارند.

برای ما ایرانیان فخرآور وغرورانگیز است که شاهنشاه آریامهر، رهبر عالیقدر انقلاب مقدس اجتماعی ایران در ۲۳ خرداد ماه ۱۳۴۷ در سخن رانی مشروح وارزشمندی که در دانشگاه هاروارد آمریکائیان فرمودند پس از تجزیه وتحلیل گرفتاریها ونیازهای بشری که علیرغم پیشرفتهای سریع تکنولوژی گریبانگیر میلیونها انسان می‌باشد طرح تشکیل لژیون خدمتگزاران بشر را بشیفتگان جهان بشریت اعلام و چنین فرمودند:

«من امروز پیشنهاد می‌کنم که سپاه بین المللی بنام لژیون خدمتگزاران بشر که در آن افرادی از هر کشور هر طبقه، هر نژاد هر مذهب، هر جنس، هر سن، در هر وضع اجتماعی واقتصادی فقط با این وجه اشتراک که قسمتی از عمر خود را وقف خدمتگزاری بنوع انسان کنند بوجود آید و چون خواه ناخواه وجود مرکزی برای اداره کلی چنین نیرویی لازم است از این لحاظ فقط بسازمان ملل متحد یعنی سازمانی که بصورت بین المللی و بشری بوجود آمده است، وابسته باشد.»

رهبر عالیقدر صلحجو و انسان دوست ما همچنین فرمودند: «ما می‌خواهیم روح و فلسفه اعلامیه کورش کبیر را درمواهب تمدن وزندگی امروزی با حقوقی که هر فرد باید داشته باشد متجلی کنیم. ما خواستار آنیم که همه کس بتواند از آن حداقل زندگی که برای تمدن امروز بشر قابل قبول است برخوردار باشد» پیشنهاد بشردوستانه وابتکاری شاهنشاه آریامهر درمورد تشکیل لژیون خدمتگزاران بشر بمنظور استفاده از نیروی عظیم داوطلبان انسان دوست برای غلبه بر مشکلات ومحرومیتهای جوامع بشری و یاری انسانهاییکه از جهات مختلف برای زندگی بهتر بکمک دیگران نیاز دارند، بلافاصله مورد استقبال وتوجه جهانیان قرار گرفت و در آذرماه ۱۳۴۹ بدون رأی مخالف بتصویب سازمان ملل متحد رسید و قسمت برنامه عمران سازمان ملل متحد مسئول ترتیب اجرای تصویبنامه شد.

لژیون خدمتگزاران بشر از نظر فعالیتها و خدمات دارای سه قطب بهم پیوسته می‌باشد از طرفی شناخت نواحی توسعه نیافته مملکت و همچنین شناخت فضاهای خالی طرحهای اقتصادی در حال اجرا از طریق مطالعه مورد نظر است، که برنامه ریزی بر مبنای احتیاجات محلی را بدنبال دارد، ازسوی دیگر ادامه خدمات داوطلبانه جهت ارتقاء سطح زندگی ساکنین نواحی مذکور مورد توجه قرار می‌گیرد.

بدینترتیب مراحل مختلف مطالعه برنامه ریزی واجرا در ارتباط با یکدیگر بطور یکجا با استفاده از نیروی داوطلب و با همکاری مردم محل انجام می‌گیرد. با در نظر گرفتن این موضوع که این فعالیتها در تمام مراحل با همکاریهای محلی وتشریک مساعی نزدیک مقامات مسئول مملکتی و در چهارچوب کوششهای ملی صورت می‌گیرد بدیهی است که در نیل بهدفهای لژیون نقش مؤثری را ایفاء می‌نماید.

نقش سازندگی لژیون خدمتگزاران بشر با در نظر گرفتن نیروی عظیم داوطبان افتخار نه تنها از عدم توسعه و پیشرفت نواحی نیازمند بخدمات مورد نیاز جلوگیری می‌نماید خود صورت دستگاه اجرائی بدون هزینه در اجرای برنامه‌های گوناگون رفاهی دولتها و ملتها سهم بزرگی را ایفا می‌نماید. تجهیز مردم به خصوص نیروی جوانان وبانوان میهن پرست بطور افتخاری وبمنظور مشارکت بیشتر در کوششهای عمرانی واجتماعی واقتصادی بویژه در دوران انقلاب مقدس اجتماعی ایران ونیل بسوی تمدن بزرگ در سر لوحه فعالیتهای لژیون قرارداد (صحیح است). لژیون خدمتگزاران بشر با الهام از اندیشه‌های تابناک و بشردوستانه رهبر عالیقدر ملت ایران تاکنون در چندین روستای دورافتاده خدمات با ارزش خود را آغاز وباتمام رسانیده وبرای انجام برنامه‌های جدید و مورد نیاز روستاهای دیگر آماده می‌گردد.

نخستین طرح خدمات انجام شده لژیون طرح جم و ریز بود که یک گروه ۴۵ نفری از داوطلبان متخصص در رشته‌های گوناگون با همکاری مردم تشویق شده به همکاری و کمک انجام پذیرفت که بعلت کمبود وقت از شرح جزئیات آنها صرفنظر می‌نمایم. در این همکاریها مساعدتهای وزارت آب و برق – بهداری – آموزش و پرورش و راه و سایر دستگاههای اجرائی دولت حزب پاسدار انقلاب قابل تقدیر و تحسین است. بدیهی است کارهای انجام شده با پیگیری مداوم داوطلبان آماده شده وتعلیم یافته محلی دنبال می‌گردد.

دومین طرح خدمات ملی لژیون در عرصه شول در سه کیلومتری شمال غربی نقش رستم فارس بمرحله اجرا درآمد. در انتخاب این عرصه استادان دانشجویان شاهدوست و میهن پرست دانشگاههای پهلوی و تهران بخصوص دانشجویان گروه عمران ملی و دانشگاه پهلوی دانشجویان داوطلب دانشکده‌های کشاورزی- دامپزشکی و بهداشت دانشگاه تهران همکاریهای پرارزش و صمیمانه‌ای در راه بهروزی و بهزیستی هم میهنان خود و پیشرفت ایران عزیز نمودند که قابل تقدیر و تحسین است.

سومین طرح خدمات لژیون در دشت میشان در سه بخش سوسنگرد و بستان و هویزه بمرحله اجرا درآمد که استادان و دانشجویان گرامی دانشگاه جندی‌شاپور خوزستان صمیمانه مشارکت وهمکاری نمودند.

از نظر هدف کمی تاکنون بیش از ۱۲۰۰ نفر از رهبران جوانان و نوجوانان را در دوره دوم دبیرستانهای کشور در گروههای خدمات انسانی آماده خدمت نموده است و بیش از ۵۰ هزار نفر داوطلب افتخاری در خدمات ملی ومیهنی و بشری در لژیون افتخاراً شرکت می‌نمایند. خدمات داوطلبان ایرانی در خارج از مرز بمصداق بنی آدم اعضاء یکدیگرند قابل توجه بودو برنامه آموزشی برای داوطلبان ملل متحد از خدمات ارزنده لژیون خدمتگزاران بشر است (صحیح است).

برای خدمات داوطلبان کم فرصت طرح تازه‌ای در دهکده آفرین (نزدیک تهران) بمرحله اجرا درآمده است. خدمات لژیون خدمتگزاران بشر دوشادوش سایر خواهران و برادران ایرانی در حادثه زلزله اخیر فارس قابل تمجید وتحسین شایان است (صحیح است).

رژه باشکوه داوطلبان لژیون خدمتگزاران بشر و سپاهیان انقلاب شاه ومردم بمناسبت برگذاری جشنهای شکوهمند دوهزار و پانصدمین سال بنیانگذاری شاهنشاهی ایران در تخت جمشید تجلی گر ایمان راستین ملت ایران با الهام از رهبر عالیقدر خود به انسان دوستی و بسط تفاهیم پرارج معنوی در راه جهاد مقدس بر علیه نابسامانیها و مشکلات جامعه بشری نیازمند جهان امروزی بود.

رهبر عالیقدر ملت ایران مبتکر انقلاب مقدس شاه و مردم، خلاق لژیون خدمتگزاران بشر وپرچمدار پیکار با بیسوادی در جهان با مسافرت و شرکت در پنجاه و هفتمین کنفرانس بین المللی کار که در حضور بیش از ۱۳۰۰ نفر نمایندگان برگزیده ۱۱۷ کشور جهان در پاسخ سخنان دبیر کل سازمان بین المللی کار با فرمایشات حکیمانه خود دشواریهای بشریت جهان کنونی را با بررسی دقیق بار دیگر بیان فرمودند. راهنماییهای داهیانه رهبر اندیشمند ما که حاکی از نیات بشردوستانه و صلحجویانه معظم له می‌باشد در راه بهروزی وبهزیستی انسانها ورفع گرفتاریهای موجود بار دیگر نشانگر افکار بلند و خواسته‌های قلبی شاهنشاه نیک اندیش ما در رفع مشکلات مردم جهان می‌باشد. (صحیح است).

ملت ایران، همه به پاسداران انقلاب شاه ومردم سپاس بیکران خویش را به پیشگاه رهبر خردمندی که با او پیوندی ناگسستنی دارند تقدیم داشته ودرراه پیروزی و ثمربخشی هرچه بیشتر هدفهای مقدس و مبارکشان جان برکف ایستاده بار دیگر مراتب جانبازی خود را در راه شاهنشاه ونظام شاهنشاهی ایران و میهن عزیز ومرز و بوم خود اعلام و از درگاه پروردگار توانا سلامتی رهبر اندیشمند خود آریامهر بزرگ وخاندان جلیل شاهنشاهی پهلوی را آرزومندند (صحیح است، احسنت) در خاتمه عرایض خود، توفیق خدمت روزافزون هم مسلک ارجمند جناب امیرعباس هویدا نخست وزیر محبوب و خدمتگزار صدیق شاه وملت ودولت حزبی پاسدار انقلاب اجتماعی ایران را در راه خدمت به چنین پادشاه متفکر واندیشمند و ملت شایسته و حقشناس ایران از درگاه پروردگار آرزومندم (احسنت، احسنت).

رئیس- آقای جوانشیر بفرمایید.

جوانشیر- آقای رئیس، همکاران محترم، بنده بعنوان مسئول کمیسیون کار پیرامون امر بسیار مهمی یعنی سازمان دفتر بین المللی کار و تشریف فرمائی رهبر مملکت باین سازمان بیاناتی عرض می‌کنم و ضمناً برای اینکه مجلس و همکاران اصولا در جریان کار قرار بگیرند اگرچه خیال می‌کنم توضیح واضحات است و حتماً در جریان هستید ولی برای اینکه برای چنین روز باشکوهی که رهبر عالیقدر ما در آنجا سخنرانی بسیار داهیانه‌ای ایراد فرمودند بد نیست خود دفتر بین المللی کار و تاریخچه آنرا هم بدانیم.

بطوریکه خاطر نمایندگان محترم مستحضر است امسال بدعوت دبیر کل دفتر بین المللی کار شاهنشاه آریامهر در کنفرانس بین المللی کار تشریف فرما شده‌اند و نطقی در زمینه مسائل کار و رفاه کارگران واقتصاد کار در سطح جهانی که متکی به تجربیات ونظریات واندیشه‌های مربوط بانقلاب اجتماعی ایران است ایراد فرمودند بهمین مناسبت اجازه فرمایند که پیرامون این امر مهم مطالبی چند بعرض برسانم.

قبل از بیان مطالب خود مختصری در باره تاریخچه سازمان بین المللی کار باستحضار میرسانم:

سازمان بین المللی کار پس از جنگ جهانی اول در ۱۱ آوریل ۱۹۱۹ بموجب ماده ۱۳ پیمان ورسای بوجودآمد واولین دوره اجلاسیه خود را از تاریخ ۱۹ تا ۲۹ اکتبر ۱۹۱۹ در واشنگتن تشکیل داد.

در سال ۱۹۴۲ که اعلامیه ملل متحد بر اساس منشور آتلانتیک بین ۲۶ دولت بامضاء رسید پایه‌های سازمان ملل ریخته شد که در ژوئن سال ۱۹۴۵ کنفرانس سانفرانسیسکو تشکیل و ۵۱ کشور جهان منجمله ایران منشور ملل متحد را باتفاق آراء تصویب کردند این منشور در ۱۳ شهریور ماه ۱۳۲۴ در مجلس شورای ملی ایران بتصویب رسید.

سازمان بین المللی کار بصورت یکی از مؤسسات تخصصی سازمان ملل متحد درآمده است که این مؤسسات تخصصی سازمانهایی هستند که بر اثر قراردادهای متعقده بین دول تشکیل شده در مورد مسائل اجتماعی واقتصادی وفرهنگی و تربیتی و بهداشتی و امور مربوط بآنها مسئولیتهایی را عهده دار می‌شوند. تأمین هماهنگی فعالیت آنها با شورای اقتصاد و اجتماعی سازمان ملل متحد است.

کارگران، کارفرمایان، دولتها متفقاً در اتخاذ تصمیمات و تنظیم برنامه‌های کار سازمان بین المللی کار شرکت می‌کنند از این لحاظ سازمان مذکور با مؤسسات تخصصی دیگر فرق دارد.

کنفرانس بین المللی کار حداقل یک بار در سال تشکیل می‌شود این کنفرانس متشکل است از نمایندگان کشورها که دو نماینده از طرف دولت و یک نماینده از طرف کارگران و یک نماینده از طرف کارفرمایان است. وقتی موضوع کنفرانس بین المللی کار مطرح می‌شود منظور مرجع عالی صلاحیتداری است که بیش از نیم قرن از تشکیل آن گذشته ودر طی این مدت به نمایندگان کشورهای مختلف جهان امکان داده شده است تا با برخورداری از امکانات وتسهیلات لازم مسائل کارگری و مشکلات کارگران کشور خود را در مسائل مربوط به کارو روابط ناشی از آن مطرح سازند، تا کنفرانس پس از تبادل نظر در زمینه‌های مورد بحث توصیه نامه‌ها و مقاوله نامه‌هایی تنظیم واجرای آنرا از دولتهای عضو بخواهند تاکنون بسیاری از کشورهای جهان (۱۲۸ کشور) بعضویت سازمان بین المللی کار درآمده‌اند و دولت ایران از همان ابتدا یعنی از سال ۱۹۱۹ عضویت سازمان مذکور را پذیرفته است، تا پایان پنجاه و ششمین اجلاس کنفرانس بین المللی کار (ژوئن ۱۹۷۱) تعداد ۱۳۶ مقاوله نامه و ۱۴۴ توصیه نامه به تصویب جلسات کنفرانس رسیده است.

دولت ایران بمقاوله نامه‌های مربوط به کار اجباری، الغای مقررات جزائی در مورد تخلفات ناشی از قرارداد استخدام، منع کار اجباری، تعطیل هفتگی در مؤسسات اداری و بازرگانی، اسناد هویت دریانوردان، منع تبعیض در شرایط استخدام واشتغال ملحق گردیده ومقاوله نامه‌های مربوط به استراحت هفتگی در موسسات صنعتی، تساوی رفتار نسبت به کارگران داخلی و خارجی از لحاظ جبران خسارت ناشی از حوادث کار، حمایت از دستمزد، تساوی دستمزد کارگران زن و مرد در قبال کار هم ارزش، سیاست اشتغال از تصویب مجلسین ایران گذشته و بتوشیح ملوکانه رسیده است و قریباً مقدمات الحاق دولت ایران به مقاوله نامه‌های فوق از طریق دفتر بین المللی کار عملی خواهد شد.

بعلاوه مقاوله‌نامه‌های وتوصیه‌هایی نیز در اجرای ماده ۱۹ اساسنامه سازمان بین المللی کار که مقرر می‌دارد کلیه کشورهای عضوپس از پایان هر دوره اجلاسیه ظرف یک تا یکسال ونیم مصوبات کنفرانس را به مراجع قانونی تقدیم کنند به مجلس شورای ملی تقدیم گردیده است.

خدمات چند ساله کنفرانس بین المللی کار حاکی است که آنچه سالها پیش بعنوان مشکل در دستور جلسات بوده امروزه وجودندارد. لیکن این سخن دارای آن مفهوم نیست که همه گرفتاریهای مربوط به مسائل کارگری جهان فیصله یافته است زیرا تغییرات و تحولات تکنولوژیک و تغییرات زندگی و پیشرفتهای صنعت مسائل جدیدی را پیش می‌آورد که باید همه ساله در جلسات کنفرانس مطرح ومورد بحث قرار گیرد.

دستور جلسه کنفرانس جدید یعنی پنجاه وهفتمین اجلاسیه عبارتست از:

۱- گزارش مدیر کل دفتر بین المللی کار در باره مسائل اجتماعی ناشی از تحولات فنی ونیز گزارش سالیانه فعالیتهای سازمان بین المللی کار.
۲- پیشنهادات مربوط به برنامه و بودجه وسایر مسائل مالی سازمان بین المللی کار.
۳- اطلاعات وگزارشات درباره اجرای مقاوله نامه‌ها وتوصیه نامه‌ها.
۴- حداقل سن پذیرش بکار.
۵- عواقب وعوارض اجتماعی روشهای جدید بارگیری و تخلیه بار در بنادر.
۶- عواقب وعوارض اجتماعی ناشی از اتوماسیون وسایر پیشرفتهای فنی.
۷- اصلاح قسمتی از اساسنامه بین المللی کار راجع به ترکیب هیئت مدیره دفتر بین‌المللی کار.

این اجلاسیه که مقدمه وطرز کار و روز تشکیل آن بنظر مجلس شورای ملی رسید با تشریف فرمائی شاهنشاه آریامهر روح تازه‌ای خواهد داشت. نمایندگان ایران افتخار خواهند داشت که در پیشگاه شاهنشاه خودمسائلی مربوط به پیشرفتهای اجتماعی ایران بویژه در زمینه رفاه کارگران را بامباهات در کنفرانس مطرح سازند.

شاهنشاه آریامهر رهبر عالیقدر ایران طی دوازده اصل انقلاب شاه وملت یکی از مسائل پرارج اقتصاد دموکراتیک، راجع به سهیم شدن کارگران در سود کارگاهها را مطرح فرموده‌اند و اصولا در طی سالیان دراز علاقه‌مندی خود را به سازمان ملل متحد و سازمانهای وابسته به آن نشان داده‌اند وعملا اهمیتی را که در برابر تعهدات بین المللی قائل هستند همواره ابراز فرموده و طرفداری از صلح را پیوسته مطمح نظر قرار داده‌اند، نیات بلند پایه شاهانه در تأمین رفاه کارگران واشتغال مولد و مستمر آنان همچنین اجرای برنامه‌های رشد اقتصادی جهت نیل به هدفهای بزرگ انقلاب اجتماعی سالهای اخیر به ثمر رسانیدن تلاشها و فعالیت وسیع ودامنه داری که در زمینه‌های گوناگون اقتصادی و اجتماعی کشور انجام می‌شود، ابتکاراتی که در تأمین آموزش کارگران وفرزندان آنسان و بیمه کارگران کشاورزی نشان داده‌اند و سایر مسائل کارگری که بنحو خاص مورد توجه وعنایات رهبر عظیم الشأن ایران می‌باشد، اهمیت تشریف فرمائی درعالیترین مرجع صلاحیتدار جهانی را که منویات شاهانه بسمع جهانیان می‌رسد آشکار می‌سازد.

شاهنشاه در زمانی به کنفرانس بین المللی کار تشریف فرما میشوندکه اقدامات بسیار مؤثر ودرخشانی در زمینه فروش سهام کارخانجات به کارگران تحت رهبری داهیانه معظم‌له صورت گرفته است که نشانی از تعدیل وبهبودامر توزیع عادلانه ثروت است بدون تردید تجارب ایران در زمینه پیشبرد انقلاب سفید واجرای برنامه‌های منطقی درامر اشتغال مولد، و مؤثر جویندگان کار و اولویتی که در برنامه پنجم عمرانی کشور برای تأمین هدفهای اشتغال منظور گردیده و همچنین طرحهایی که برای مسکن کارگران پیش بینی شده است درواقع هدف اصلی پیشرفتهای اقتصادی است که دراساس ترقی سطح زندگی مادی و معنوی انسانها شناخته شده وحاکی از پیشرفتهای سریع ایران در زمینه‌های اقتصادی واجتماعی است.

اجازه بفرمایند در اینجا به قسمتی از نطق مدیر کل دفتر بین المللی کار اشاره نمایم مدیر کل دفتر بین المللی کار بمناسبت تشریف فرمایی شاهنشاه آریامهر به کنفرانس بین‌المللی کار چنین می‌گوید:

«شاهشناه یکی از بنیانگذاران بزرگ سیاست اجتماعی قرن بیستم را با افتخار به کنفرانس کار معرفی می‌کنم.»

این سخن دبیر کل دفتر بین المللی کار است، این سخن خیلی معنی دارد دبیر کل دفتر بین المللی کار که ۲۰ سال است این پست را برعهده دارد و در تمام طول زمان ومدت عمر سازمان بین المللی کار یکی دو شخصیت جهانی یکی مانند روزولت دراین سازمان راه یافته‌اند در باره رهبری مملکت ایران اینگونه اظهار عقیده می‌کند:

شاهنشاه آریامهر طی سی سال سلطنت خود انقلاب ثمربخشی را در ایران رهبری کرده‌اند که حماسه‌ای است در دفتر زندگانی اجتماعی معاصر و همین قاطعیت و پیروزی در اجرای طرحهای عظیم سبب شده که رهنمودهای شاهنشاه درباره ثبات سیاسی، رشد اقتصادی، استقرار عدالت اجتماعی از ارزشهایی درخشان و اعتباری خاص برخوردار باشد و همه مصلحین واندیشمندان جهان را به آموختن روشهای توصیه شده ایشان راغب سازد.

اقداماتیکه از سی سال پیش در زمینه بهبود وضع کارگران در ایران صورت گرفته نتیجه تعلیمات عالیه و رهبریهای خردمندانه شاهنشاه آریامهر بوده است معظم له با دید وسیع وعلاقه خاص که به بهزیستی کارگران نه تنها در ایران بلکه سراسر جهان دارند رهبر کشور در ضمن بررسی وتجزیه وتحلیل مسائل در کنفرانس بین المللی کار به مسائل مختلف اشاره می‌فرمایند، معظم له در مورد احترام به سازمانهای جهانی چنین می‌فرمایند:

ایران از بنیانگذاران سازمان بین المللی کار است و برای کوششها و تصمیمات آن در راه بسط عدالت اجتماعی و حفظ صلح ارزش بسیار قائل است و در این مورد نظرات عمیق و داهیانه خود را چنین توجیه می‌فرمایند.

کار بعنوان محتوای اصلی سیستم اجتماع بشر شرط اساسی زیست وتکامل بشر است و در مورد تکنولوژی تلفیق عنصر فنی وعلمی و اجتماعی کار را برای خوشبختی بیشتر انسانها توصیه می‌فرمایند.

در نظر داشته باشید این بیانات در قلب وکانون تمدن غربی اظهار می‌شود نمایندگان محترم توجه داشته باشند که این سخنان از طرف رهبر مملکت در تشکیلات وکانون تمدن غرب، گفته می‌شود که برتراندراسلها را بدنیا هدیه داده است (احسنت) من معتقدم بعضی مسائل را باید جدی تلقی کرد در چنین دفتر و سازمانی تنها شخصیتهایی نظیر روزولت وانگشت شمار سخن گفته‌اند که از سه نفر تجاوز نکرده در جائیکه تکنولژی غرب در تمدن غربی جهان سوم را بمبارزه طلبیده رهبریکی از کشورهای جهان سوم در مقابل این فلسفه مادی و ماتریالیستی صحبت می‌کند پس گوش بدهید (احسنت). شاهنشاه آریامهر بااشاره بمشکلات کشورهای جهان سوم وارائه راه حلهای منطقی وعلمی در باره توسعه اقتصادی چنین می‌فرمایند:

توسعه اقتصادی و بالنتیجه بهبود وضع کارگران درسراسر جهان بستگی به عواملی دارد که از محیط کار و زندگی آنان فراتر می‌رود واحتیاج بمساعی مجدانه تری در سطح بین المللی دارد. (ببینید نازک اندیشی تا کجا است). بی‌تردید تفاهم در جهت خلع سلاح عمومی در سرلوحه چنین اقداماتی قرار می‌گیرد زیرا این امر موجب آن خواهد شد که منابع عظیمی که اکنون صرف تسلیحات می‌شود آزاد گردد.

اینجاست که یک متفکر شرقی واینجاست که باز فلسفه شرق در مقابل فلسفه غرب ارائه طریق می‌کند اینجا است که فرهنگ ملی ایران که لب لباب فلسفه انسانی شرق و بخصوص فلسفه ایرانی است ارائه طریق میکندکه تمام نابسامانیها و فقر وتمام جنگهای جهانی و منطقه‌ای ریشه اش دراین امر تسلیحات بود (صحیح است) مطلب راساده نگیریم واز کنارش نگذریم بمسائل تعمق کنیم، فکر کنیم ایران بسهم خود در این کار پیشقدم است و چند سال پیش معادل یک روز از مخارج نظامی را برای مبارزه با بیسوادی در اختیار یونسکو قرار داد.

بدون تردید حمایتهای اجتماعی از طبق مولد کشور که مورد عنایات خاص شاهانه است واندیشه‌های خردمندانه‌ای که در زمینه اصلاح انقلابی مشکلات اجتماعی و اقتصادی از طرف معظم له بمرحله عمل درمیآید وافتخاری که شاهنشاه با تشریف فرمایی خود به کنفرانس بین المللی کار و بیانات خود نصیب ملت ایران می‌فرمایند موجب کمال مباهات است. با اعتقاد راسخ به تعاون بین المللی که سازمانهای بین‌المللی نمونه‌هایی از آن هستند واحترام به اقدامات سازمان ملل متحد و سازمان بین المللی کار که بر مبنای اعلامیه حقوق بشر می‌کوشند سعادت و خوشبختی وآزادی را تأمین کنند در خاتمه عرایض خود این نکته را یادآور می‌شوم که در کشور ما هر کس حق دارد کار بکند وکارخود را آزادانه انتخاب نماید و شرایط رضایت بخشی برای کار خواستار باشد ودر مقابل بیکاری مورد حمایت قرار گیرد. همه حق دارند که بدون هیچ تبعیض درمقابل کار مساوی اجرت مساوی دریافت کنند، هر کس کار می‌کند مزد منصفانه و رضایت بخشی دریافت می‌کند وافراد حق دارندبرای دفاع از منافع صنفی خود اتحادیه تشکیل دهند ودر اتحادیه‌ها شرکت کنند مسائل حفاظتی وایمنی کارگران با برنامه‌های علمی و آموزشی بنحو رضایت بخشی رو بتکامل است وقانون کار ایران یکی از مترقی ترین قوانین جهان است که اصل حمایت زحمت کشان و تأمین رفاه آنان را مورد توجه قرار داده است با توجه باین نکات است که بقول دبیر کل بین دفتر بین المللی کار و تشریف فرمائی شاهنشاه در اجلاسیه پنجاه وهفتمین دوره کنفرانس بین المللی کار نتایجه سی سال رهبری خردمندانه و تجربیات اجتماعی معظم له باطلاع کنفرانس خواهد رسید و پیام نوید بخشی خواهد بود برای زحمت کشان بر مبنای رفاه صلح جهانی (احسنت، آرین).

رئیس- آقای عباس میرزائی بفرمایید.

عباس میرزائی – جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم مجلس شورایملی، امروز عرایضی که بحضور شما نمایندگان محترم عرض می‌کنم خیلی شوق مخصوص دارد خیلی سرور و شعب زیادتر از همیشه دارد ومی‌توانم بشما عرض بکنم که یک افتخار جدیدی بر افتخار ملت ایران بخصوص بر طبقه کارگر افزوده شد، کنفرانس بین المللی کار بنیانش برای عدالت اجتماعی، حقوق در سطح بین المللی از نظر شغل از نظر مزد از نظر بهداشت کار وحمایت از صنایع مدرن جهان است در این کنفرانس رهبر عالیقدر ملت ایران با یک شوق وشعف ویک عشق زایدالوصفی برای راهنمایی مردم جهان بیاناتی می‌فرمایند، چون نمایندگان محترم باید بدانند که کنفرانس بین المللی کار از ۳ گروه تشکیل می‌شود، این ۳ گروه رأی مستقل، آزاد و کاملی دارند نمایندگان کارگران در کنفرانس رأی مستقل دارند کارفرمایان رأی مستقل دارند نمایندگان دولتها هم رأی ملت ایران وزیر کار ایران رئیس کنفرانس بین المللی کار هم انتخاب شده است واین هم یکی از افتخارات بزرگی است که بیمن قدوم مبارک و خدمات شایان تقدیر دولت هویدا است در تمام سطوح بخصوص درمورد کارگران و این افتخار نصیب دولت ایران شد که تمام نمایندگان سازمان بین‌المللی کار برای انتخاب رئیس کنفرانس به وزیر کار ایران رأی دادند و وزیر کار ایران در قسمت رئیس کنفرانس بین المللی کار قرار گرفت شما نمایندگان محترم مجلس شورایملی از تلویزیون مشاهده فرمودید که تمام افراد کنفرانس در مقابل بیانات گهربار رهبر کبیر انقلاب ایران چه احساساتی نشان دادند و چه احترام و تجلیلی از پادشاه عزیز ایران بعمل آوردند (صحیح است) این نه دنیایی بود که بگوییم یک قسمت از دنیا بود کنفرانس بین المللی کار یعنی تمام مردم دنیا که کارگر دارند وعضو سازمان ملل متحد هستند عضو سازمان بین المللی کار هستندو تمام دنیا آن کسانیکه نمی‌دانستند موقعیت ایران را و درک نمی‌کردند رهبری رهبر ملت ایران را وخارج از گود ایران هستند در آن کنفرانس بودند و نمایندگانشان دیدند که شاهنشاه محبوب ما چه فرمایشاتی فرمودند که مدیر کل دفتر بین المللی کار و وزرای کار تمام دنیا وتمام نمایندگان کارگران و کارفرمایان و تمام نمایندگان کارگران کنفدراسیونها دراین کنفرانس در مقابل فرمایشات رهبر ما سر تعظیم فرودآوردند و با یک عشق وعلاقه‌ای یکجا برخاستند و چنان ابراز احساسات کردند که شاید بتوانیم بگوییم از احساسات ما مردم در مقابل زیارت روی پادشاه بیشتر بود که کمتر نبود (احسنت) من در اینجا یک قسمتی از فرمایشات رهبر عزیز انقلاب که همیشه فرمایشاتشان مستدل ومنطبق با اصول علمی ومنطق بوده و من در اینجا اعلام می‌کنم که انقلاب ایران بدست توانای محمد رضا شاه پهلوی واستقبال تمام ملت ایران است اگر چندنفر بنجل و نامرد و نابخرد در هر گوشه‌ای کمین کرده بودند و نمی‌شناختند انقلاب ایران را حالا زمان بآنها هم شناساند و آنها هم همه دیدند که از انقلاب بهره مندند و آن موقع نمی‌فهمیدند واین اکثریت ملت ایران نبود بلکه تمام ملت ایران بود که به انقلاب شاهنشاه محبوب پاسخ مثبت دادند و دلیلش شما نمایندگان ملت ایران در اینجا هستید اجازه بدهید این قسمت از فرمایشاتشان را برای زینت سخنانم بخوانم اجازه بدهید ببینید پادشاه ما درسطح بین المللی در کنفرانسی که کارفرمایان در آن کنفرانس هستند چه فرموده‌اند من خودم در سال ۱۳۲۸ رفتم به آن کنفرانس آنروزی که در مملکت ما اجانب وخارجیها ونوکران آنها بهر وسیله‌ای می‌خواستند رسوخ کنند و تمام طبقات ملت را از هم بگسلند و نگذارند که یک روزی ملت ایران پهلوی هم بنشینند اعم از کارگر، کشاورز، زن، کارفرما، نمایندگان اطباء، نمایندگان روشنفکران، تمام طبقات باهم بنشینند، معذرت می‌خواهم من این کلمه روشنفکر را روی عادت گفتم از رئیس مجلس شورای ملی مهندس ریاضی عزیزمعذرت می‌خواهم ایشان به بنده فرمودند که برادر من روشنفکر شما هستید، تمام شما روشنفکر هستید امروز تمام افراد ملت ایران که به ندای آسمانی رهبر عالیقدر ملت ایران پاسخ مثبت دادند واز جان ودل قبول کردند روشنفکرند. روشنفکر مخصوص طبقه تحصیلکرده نیست، تمام ملت ایران روشنفکر هستند من چون از بیخ گوشم رد شده بود متوجه نشدم لازم بود عین نصیحتی را که فرموده بودند و شنیدم و علمی بود از زبان خودشان در اینجا عرض کنم تمام روشنفکران ملت ایران که در این مملکت هستند مطلع هستند که رهبر مملکت ایران چه خدمتی به عالم بشریت کرده است من این فرمایشات را در اینجا عرض می‌کنم همه خوانده‌اند و شنیده‌اند مع‌الوصف اجازه می‌خواهم بنام نماینده از طرف گروه کارگران این قسمت را عرض کنم ودر صورت مذاکرات مجلس شواری ملی ثبت بشود و ما بلکه بتوانیم بزبان ساده خودمان دراین مکان مقدس برهبر گرانقدر ملت ایران عرض کنیم که پادشاها ترا از جان و دل دوست داریم و در راه اهداف عالی تو جان فدا می‌کنیم (صحیح است) وبا هر خائنی درهر جای دنیا تا آنجا که قدرت داریم حتی خاک پوسیده بدن ما جواب آن خائنین را خواهد داد وهر علفی که از سرقبر ما ملت ایران وآزادشدگان بدست تو پادشاه روئیده بشود یک سرنیزه‌ای است بدهان یاوه گویان وخائنین که چشم دید ترقی ملت ایران و فداکاری این ملت را ندارند (احسنت) حمایت دولت از کارگر وکارمند. قربان دهنت بروم که در آنجا کارگر را آنقدر در سطح بالا تجلیل می‌کنی (احسنت) زنده باد آن روح بزرگ شاهنشاه می‌فرمایند.

ما معتقد هستیم که مؤثرترین حمایتی که کارگر وکارمند می‌توانند از دولت بگیرد حمایت در زمینه مزد ودرآمد واقعی است لذا برای پائین ترین سطوح مزدبگیران دولت بابرقراری حداقلهای مزد ملی و صنعتی حمایت خود را بایشان عرضه می‌کند، واز لحاظ مهارت وشایستگی با اجباری کردن روش طبقه بندی وارزشیابی مشاغل در کارگاهها از کارگران ماهر ونیمه ماهر حمایت می‌نماید وبا نظارت دقیق بر قیمتها قدرت خرید گروههای کم درآمد را حفظ میکندو بالاخره با یک سیاست مالیاتی مؤثر توزیع عادلانه تر درآمدها را ممکن می‌سازد.

امروز مهمترین سیاستی که دلوتها باید اتخاذ نمایند سیاست درآمد است با اتخاذ یک سیاست درآمد صحیح است که می‌توان هم توزیع عادلانه درآمدها و هم در نتیجه رفاه عمومی را تأمین نمود و هم وضع اقتصاد کشور را متوازن ومتعادل نگاه داشت.

فرمایشات شاهنشاه بزرگ ایران در کنفرانس بین المللی کار در مورد تأمین رفاه کارگران وبرنامه‌های وسیع انقلابی ایران که با تحسین وتأیید همه شرکت کنندگان در این کنفرانس بین المللی روبرو گردید افتخارآمیز است ونشان می‌دهد که ابتکارات رهبر بزرگ انقلاب ایران آنچنان در جهان امروز حسن انعکاس داشته وهمه شرکت کنندگان در کنفرانس جواب دادند به شاهنشاه محبوب ما که ما فهمیدیم و شناختیم که تو مرد آزادمنش برای رفاه ملت ومردمت بلند می‌شوی واز کشور عزیزت می‌آیی و در سطح بین المللی در سطحی که هر گروه استقلال رأی خودش را دارد در آنجا هم انقلاب ایران را برای ارشاد تمام طبقات دنیا وبرای آن کسانیکه بدانند امروز کارگر ایرانی تا چه حد پیشرفته است تشریح می‌کنی حیف که من توفیق پیدا نکردم آن دفترچه‌ای را که از کنفرانس بین المللی کار در سال ۲۸ داشتم بیاورم وبمجلس تقدیم کنم درآن دفترچه اسم من کارگر منعکس است، در آنجا نوشته کارگر دخانیات محمد حسین عباس میرزائی نماینده کارگران ایران در کنفرانس بین المللی کار، در آن روز من یک کارگری بودم در کنفرانس کار، هر کس آن روز ما را میدید می‌گفت شما فقط کارگرید درایران؟ یعنی خیال نمی‌کردند بشود کارگر ساده هم به کنفرانس بیاید چون آنها که آن روز آمده بودند آنها از پای ماشین نیامده بودند امروزآنها بیایند در ایران و ببینند که کارگر در مجلس نیست کارگران در مجلس هستند (احسنت) نه دراین دوره هستند بلکه ازروز انقلاب باین طرف کارگران در مجلس هستند و طرفداران صدیق وعلاقمند بطبقات اکثریت کارگر و کشاورز دراین مجلس هستند (صحیح است) نه تنها ما کارگران افتخار می‌کنیم آن کسانیکه از تیپ دکترها و مهندسها واقتصادیون وروزنامه نگاران و تمام طبقات هستند آنها هم عقیده مند باین انقلاب مقدس وحمایت از طبقات کارگر وکشاورز هستندوافتخار می‌کنند مثل اینکه بنده وقتم تمام شده ورئیس محترم مجلس محبت فرمودند و چون دیدند من در آن حالت عشق و خلسه هستم تذکری نفرمودند ولی خودم از وجود مبارکشان که افتخاری برای مجلس وبرای ملت ایران و برای مشروطه ایران هستند از ایشان معذرت می‌خواهم و از حضورشان استدعا می‌کنم اجازه بدهند در ختام کلامم بگویم که دولت پرکار هویدا همیشه بمقاوله نامه‌ها وتوصیه نامه‌های کنفرانس بین المللی کار احترام گذاشته، بگذارید اسم فرنگیش راهم بگویم که بدانید من هم بلدم ولی چون اینجا مجلس ایران است باید ایرانی صحبت کنیم وایرانی فکر کنیم بلی کنوانسیون و رکومانداسیون درست است؟ آکسانهایش را هم درست گفتم؟ ولی بدانید بجای اینها میشودمقاوله نامه وتوصیه نامه گفت که خیلی بهتر است، بهر حال این دولت هویداست که در سطح بین المللی به مقررات بین المللی همیشه احترام گذاشته ولوایحی به مجلس تقدیم کرده که همه آنها در پیشرفت مملکت ما مؤثر بوده است و ما از دولت آقای هویدا که تحت رهبریهای مدبرانه رهبر عالیقدر ملت ایران همیشه موفق بوده است سپاسگزاریم، متشکرم (احسنت، احسنت).

- تصویب صورت جلسه قبل

۳- تصویب صورت جلسه قبل.

رئیس- راجع به صورت جلسه قبل نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه قبل تصویب می‌شود.

- تقدیم یک فقره سؤال بوسیله آقای فرهاد پور

۴- تقدیم یک فقره سؤال بوسیله آقای فرهاد پور.

رئیس- آقای فرهادپور فرمایشی دارید بفرمایید.

فرهادپور – سئوالی است از وزارت بهداری راجع به وضع درمانی عشایر بویراحمدی که تقدیم می‌کنم.

- بیانات آقای رئیس بمناسبت حضور فرماندار کل بلوچستان پاکستان وهیئت پارلمانی بلغارستان در جلسه علنی مجلس شورای ملی

۵- بیانات آقای رئیس بمناسبت حضور فرماندار کل بلوچستان پاکستان وهیئت پارلمانی بلغارستان در جلسه علنی مجلس شورای ملی.

رئیس- وارد دستور می‌شویم جناب آقای عوث بخش بیزنجو فرماندار کل ناحیه بلوچستان کشور همسایه ودوست و برادر ما پاکستان بمجلس شورای ملی آمده‌اند بایشان خیرمقدم می‌گویم وامیدوارم که دراین مسافرت بایشان خوش بگذرد، همچنین گروه پارلمانی بلغارستان بریاست اکادمیسین زارف که بدعوت مجلس شواریملی ایران چند روزی است در کشور ما تشریف دارند اینک در مجلس شورایملی هستند ضمن خیرمقدم بایشان امیدوارم که این مسافرت کوتاه بایشان خوش گذشته باشد و خاطرات خوبی از کشور ما به کشور بلغارستان همراه ببرند (صحیح است).

- تقدیم دو فقره لایحه بوسیله آقای مهندس آموزگاروزیر آبادانی ومسکن

۶- تقدیم دو فقره لایحه بوسیله آقای مهندس آموزگاروزیر آبادانی ومسکن.

رئیس- آقای مهندس آموزگار بفرمایید.

مهندس کورس آموزگار (وزیر آبادانی و مسکن)- با اجازه مقام ریاست دو لایحه است که امروز تقدیم مجلس میشودوتقاضای تصویب آنرا دارد، لایحه اول مربوط به تأمین اعتبارات مسکن و تجهیز پس‌اندازها و تشویق بخش خصوصی برای کار عظیم مسکن است که در پیش داریم، نمایندگان محترم اطلاع دارند که باید تمام منابع خصوصی ودولتی تجهیز بشود تا بتوانیم این برنامه عظیم مسکن خودمان را بمرحله اجرا بگذاریم لایحه دوم مربوط بشورای عالی شهرسازی و معماری است نمایندگان محترم استحضار دارندکه مسایل مربوط به شهرنشینی و شهرگرائی بقدری پیچیده شده که مستلزم آن است که ما لایحه‌ای تهیه کنیم که وزارت آبادانی ومسکن بتواند مسائل مربوط بمسکن و شهرسازی را توأماً رسیدگی و نظارت کند.

رئیس- لوایح به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به لایحه مجازات اخلال کنندگان در تأسیسات آب وبرق و گاز و مخابرات کشور وارسال بمجلس سنا

۷- طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به لایحه مجازات اخلال کنندگان در تأسیسات آب وبرق و گاز و مخابرات کشور وارسال بمجلس سنا.

رئیس- گزارش شور دوم مجازات اخلال کنندگان در تأسیسات آب وبرق وگاز و مخابرات کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه بیستم خرداد ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری و آقای دکتر اهری معاون وزارت آب و برق لایحه شماره ۳۷۷۶۸-۱۳۵۰/۹/۲ دولت راجع به مجازات اخلال‌کنندگان در تأسیسات آب وبرق و گاز و مخابرات کشور را که گزارش شور اول آن بشماره ۳۴۰ چاپ شده است با توجه به پیشنهادهای رسیده مطرح کرده وبشرح زیر مورد تصویب قرار داد.

اینک گزارش شور دوم آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون مجازات اخلال‌کنندگان در تأسیسات آب وبرق و گاز و مخابرات کشور.

ماده ۱- هر کس بمنظور اخلال در نظم و امنیت عمومی در تأسیسات فنی آب وبرق و گاز ومخابرات دولتی و وسائل و متعلقات آنها اعم از سدها وکانالهاوانشعاب لوله کشی ودستگاههای تولید و توزیع وانتقال آنها و همچنین دستگاههای مخابراتی وارتباطات مملکتی از قبیل تلفن و تلگراف ورادیو وتلویزیون و مکروویو و وسائل مربوط که بهزینه دولت یا با سرمایه مشترک دولت و بخش خصوصی یا از طرف بخش خصوصی بمنظور استفاده عمومی ایجاد شده مرتکب تخریب یاایجاد حریق یا از کار انداختن ویا هر نوع خرابکاری دیگر بشود بحبس مجرد از سه تا ده سال محکوم می‌شود و چنانچه مرتکب از کارکنان سازمانهای مربوط باشد بحداکثر مجازات مقرر محکوم خواهد شد.

در صورتیکه اقدامات مذکور منتهی بمرگ شخص یا اشخاصی شود مجازات مرتکب اعدام خواهد بود.

ماده ۲- هر کس وسائل مربوط به تأسیسات مذکور در ماده ۱ این قانون را سرقت نماید ویا با علم بمسروقه بودن بنحوی از انحاء تحصیل یا مخفی کند و یا مورد معامله قرار دهد بحبس تأدیبی از یک تا سه سال محکوم می‌شود.

ماده ۳- در صورتیکه جرائم مذکور در این قانون بموجب قوانین دیگر مستلزم مجازات شدیدتر باشد مرتکب بمجازات شدیدتر محکوم می‌شود.

ماده ۴- رسیدگی بجرائم مندرج دراین قانون در صلاحیت دادگاههای نظامی است و دادگاههای مزبور ضمن رسیدگی و صدور حکم جزائی در باره دادخواست ضرر و زیان نیز حکم مقتضی صادر می‌نمایند.

ماده ۵- از تاریخ اجرای این قانون، قانون مجازات قطع وتخریب وسایل مخابرات و برق مصوب ۱۳۳۷ ملغی است.

مخبر کمیسیون دادگستری- دکتر سید محمد رضا تنکابنی.

گزارش شور دوم ازکمیسیون آب و برق بمجلس شورای ملی

کمیسیون آب و برق در جلسه بیست ودوم خرداد ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مجازات اخلال‌کنندگان در تأسیسات آب وبرق و گاز و مخابرات کشور را که گزارش شور اول آن بشماره ۳۴۰ چاپ شده است با توجه به پیشنهادهای رسیده مطرح کرده وبشرح زیر مورد تصویب قرار داد.

اینک گزارش شور دوم آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آب و برق – مهندس فرخ.

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه بیست ودوم خرداد ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مجازات اخلال‌کنندگان در تأسیسات آب وبرق و گاز و مخابرات کشور را که گزارش شور اول آن بشماره ۳۴۰ چاپ شده است با توجه به پیشنهادهای رسیده مطرح کرده وبشرح زیر مورد تصویب قرار داد.

اینک گزارش شور دوم آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام- روح الله جعفری

گزارش شور دوم از کمیسیون پست وتلگراف وتلفن بمجلس شورای ملی

کمیسیون پست وتلگراف وتلفن در جلسه بیست ودوم خرداد ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مجازات اخلال‌کنندگان در تأسیسات آب وبرق و گاز و مخابرات کشور را که گزارش شور اول آن بشماره ۳۴۰ چاپ شده است با توجه به پیشنهادهای رسیده مطرح کرده وبشرح زیر مورد تصویب قرار داد.

اینک گزارش شور دوم آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون پست وتلگراف و تلفن – رضا کمالاتی

رئیس- ماده اول مطرح است، قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- هر کس بمنظور اخلال در نظم و امنیت عمومی در تأسیسات فنی آب وبرق و گاز ومخابرات دولتی و وسائل و متعلقات آنها اعم از سدها وکانالهاوانشعاب لوله کشی ودستگاههای تولید و توزیع وانتقال آنها و همچنین دستگاههای مخابراتی وارتباطات مملکتی از قبیل تلفن و تلگراف ورادیو وتلویزیون و مکروویو و وسائل مربوط که بهزینه دولت یا با سرمایه مشترک دولت و بخش خصوصی یا از طرف بخش خصوصی بمنظور استفاده عمومی ایجاد شده مرتکب تخریب یاایجاد حریق یا از کار انداختن ویا هر نوع خرابکاری دیگر بشود بحبس مجرد از سه تا ده سال محکوم می‌شود و چنانچه مرتکب از کارکنان سازمانهای مربوط باشد بحداکثر مجازات مقرر محکوم خواهد شد.

در صورتیکه اقدامات مذکور منتهی بمرگ شخص یا اشخاصی شود مجازات مرتکب اعدام خواهد بود.

رئیس- نسبت بماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده اول رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- هر کس وسائل مربوط به تأسیسات مذکور در ماده ۱ این قانون را سرقت نماید ویا با علم بمسروقه بودن بنحوی از انحاء تحصیل یا مخفی کند و یا مورد معامله قرار دهد بحبس تأدیبی از یک تا سه سال محکوم می‌شود.

رئیس- نسبت بماده دوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده دوم رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده سوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- در صورتیکه جرائم مذکور در این قانون بموجب قوانین دیگر مستلزم مجازات شدیدتر باشد مرتکب بمجازات شدیدتر محکوم می‌شود.

رئیس- نسبت بماده سوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده سوم رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده چهارم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- رسیدگی بجرائم مندرج دراین قانون در صلاحیت دادگاههای نظامی است و دادگاههای مزبور ضمن رسیدگی و صدور حکم جزائی در باره دادخواست ضرر و زیان نیز حکم مقتضی صادر می‌نمایند.

رئیس- نسبت بماده چهارم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده چهارم رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده پنجم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵- از تاریخ اجرای این قانون، قانون مجازات قطع وتخریب وسایل مخابرات و برق مصوب ۱۳۳۷ ملغی است.

رئیس- درماده پنجم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۵ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات آخر لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمجموع مواد و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها وآقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح وتصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون نظام راجع بلایحه الحاق یک تبصره بماده ۳۱ قانون خدمت وظیفه عمومی وابلاغ بدولت

۸- طرح وتصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون نظام راجع بلایحه الحاق یک تبصره بماده ۳۱ قانون خدمت وظیفه عمومی وابلاغ بدولت.

رئیس- گزارش یک فوریتی الحاق یک تبصره بماده ۳۱ قانون خدمت وظیفه عمومی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۲۰ خرداد ماه ۱۳۵۰ با حضور خانم صوفی معاون وزارت کشور وآقایان دکتر میرعلاء و دکتر مرشد و سپهبد کاتوزیان معاونین وزارتخانه‌های علوم وآموزش عالی – بهداری و جنگ لایحه شماره ۱۵۵۸۲ مورخ ۱۳۵۱/۳/۶ دولت راجع به الحاق یک تبصره بماده ۳۱ قانون خدمت وظیفه عمومی را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۱/۳/۱۶ وصول آن با قید یک فوریت از مجلس سنا اعلام و فوریت آن در همان جسه بتصویب رسیده است و بشماره ۳۴۷ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون الحاق یک تبصره بماده ۳۱ قانون خدمت وظیفه عمومی

ماده واحده – تبصره زیر بعنوان تبصره ۵ بماده ۳۱ قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب اردیبهشت ماه ۱۳۵۰ الحاق می‌شود.

تبصره ۵- فارغ التحصیلان دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی بشرح زیر برای ادامه تحصیل در خارج از کشور اجازه خروج و معافیت تحصیلی بشرط سپردن تعهد مراجعت بکشور داده می‌شود:
الف- فارغ التحصیلان رتبه اول.
ب- فارغ التحصیلانی که طبق ضوابط وزارت علوم و آموزش عالی ممتاز شناخته می‌شوند.
ج- تعدادی از دارندگان لیسانس که در رشته‌های مورد نظر وزارت علوم و آموزش عالی تحصیل نمایند. در کلیه موارد فوق باید شرایط و ضوابط همچنین رشته تحصیلی مورد نظر که آئین نامه آن از طرف وزارت علوم وآموزش عالی و اداره وظیفه عمومی پیشنهاد و بتصویب هیئت وزیران می‌رسد رعایت گردد.
مخبرکمیسیون کشور – اکبر مسعودی

گزارش از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق یک تبصره بماده ۳۱ قانون خدمت وظیفه عمومی را مورد بررسی قرار داد ومصوبه مجلس سنا را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون الحاق یک تبصره بماده ۳۱ قانون خدمت وظیفه عمومی

ماده واحده – تبصره زیر بعنوان تبصره ۵ بماده ۳۱ قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب اردیبهشت ماه ۱۳۵۰ الحاق می‌شود.

تبصره ۵- فارغ التحصیلان دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی بشرح زیر برای ادامه تحصیل در خارج از کشور اجازه خروج و معافیت تحصیلی بشرط سپردن تعهد مراجعت بکشور داده می‌شود:
الف- فارغ التحصیلان رتبه اول.
ب- فارغ التحصیلانی که طبق ضوابط وزارت علوم و آموزش عالی ممتاز شناخته می‌شوند.
ج- تعدادی از دارندگان لیسانس که در رشته‌های مورد نظر وزارت علوم و آموزش عالی تحصیل نمایند. در کلیه موارد فوق باید شرایط و ضوابط همچنین رشته تحصیلی مورد نظر که آئین نامه آن از طرف وزارت علوم وآموزش عالی و اداره وظیفه عمومی پیشنهاد و بتصویب هیئت وزیران می‌رسد رعایت گردد.
رئیس کمیسیون نظام – فضل الله همایونی.

گزارش از کمیسیون علوم وآموزش عالی بمجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق یک تبصره بماده ۳۱ قانون خدمت وظیفه عمومی را مورد بررسی قرار داد ومصوبه کمیسیون نظام را عیناً تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی – دکتر خسروی کردستانی

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است آقای شیخ الاسلامی بفرمایید.

شیخ الاسلامی – راجع به این ماده واحده که مطرح است بنده خواستم قبلا تشکر بکنم ازاینکه با تهیه و تصویب این لایحه تسهیلاتی از طرف دولت برای دانشجویان و فارغ التحصیلان با استعداد این مملکت پیش بینی شده که بتوانند ادامه تحصیل بدهند واز تخصص آنها بعداً مملکت استفاده کند در گزارشی که امروز مطرح است کمیسیونهای مختلف دو گزارش به مجلس تقدیم کرده‌اند اختلافاتی در دو مورد هست توضیح عرض می‌کنم و اخذ تصمیم البته با مجلس است درگزارش کمیسیون کشور در تبصره ۵ ماده واحده کلمه دانشگاهی اضافه شده در کمیسیونها توضیح داده شد که اضافه کرده این کلمه ضرورت ندارد برای اینکه وقتی می‌گوییم به فارغ التحصیلان دانشگاهها اجازه خواهیم داد بخارج بروند معلوم است که این تحصیل، تحصیل دانشگاهی است بخصوص که در قسمت اخیر ماده واحده گفته شده درکلیه موارد ضوابط و رشته‌های تحصیلی مورد نظر را وزارت علوم وآموزش عالی تهیه می‌کند بنابراین وقتی رشته تحصیلی را وزارت علوم تعیین می‌کند مسلم است آن رشته‌ای که مورد نظر است دانشگاهی خواهد بود و نمی‌تواند کسی خلاف این عمل کند وبنظر من اضافه کردن این کلمه ضرورت ندارد چون اگر این کلمه اضافه شود لایحه باز برمیگردد به مجلس سنا در صورتیکه این کار فوریت دارد برای اینکه بتوانند یک عده از جوانهای ما که امسال فارغ التحصیل هستند از این لایحه استفاده کنند وبا همین ترتیب نظر تأمین است در قسمت اخیر هم که نوشته شده ضوابط را طبق آئین نامه‌ای که از طرف وزارت علوم و آموزش عالی ونظام وظیفه عمومی پیشنهاد وبه تصویب هیأت وزیران خواهد رسد در کمیسیون کشور، وزارت کشور هم اضافه شده فکر می‌کنم وزارت کشور و وظیفه عمومی از نظر سازمانی یک واحد هستند ودرست نیست که در یک قانون بگوییم وزارت کشور و وظیفه عمومی درصورتیکه خود این سازمان یک سازمانی است که تحت نظر وزارت کشور است یکی از این دو دستگاه راباید ذکر کنیم خصوصاً اینکه هیچ یک تصویب‌کننده ضوابط و آئین نامه‌ها نیستند آنها پیشنهاد می‌کنند واین ضوابط راهیأت وزیران تصویب می‌کند که در آنجا تمام وزرا شرکت می‌کنند بنابراین خود سازمانهای وزارت علوم و وظیفه عمومی با وزارت کشور هیچ کدام مرجع تصویب کننده نیستند پیشنهاد دهنده هستند وهیچ اشکالی پیش نمی‌آید که اسم وزارتخانه‌ای رده نشود ولی وجود این اسم ودو سازمان با هم دراینجا بنظر بنده صحیح نییست این است که فکر می‌کنم گزارش کمیسیونهای نظام وآموزش عالی که همان مصوبه سنا است نظر را تأمین می‌کند واحتیاجی به اصلاح نیست که لازم باشد لایحه دومرتبه به مجلس سنا برگردد.

رئیس- نسبت باین نظر مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بنابراین بماده واحده گزارش کمیسیون نظام وکلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه بدولت ابلاغ می‌شود.

- قرائت گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به لایحه اصلاح قانون ثبت اسناد واملاک مصوب ۱۳۱۰ وقانون اشتباهات ثبتی واسناد متعارض مصوب ۱۳۳۳

۹- قرائت گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به لایحه اصلاح قانون ثبت اسناد واملاک مصوب ۱۳۱۰ وقانون اشتباهات ثبتی واسناد متعارض مصوب ۱۳۳۳

رئیس- گزارش شور اول لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به اصلاح قانون ثبت اسناد واملاک مصوب سال ۱۳۱۰ و قانون اشتباهات ثبتی واسناد معارض مصوب ۱۳۳۳ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسات عدیده با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری و آقای کاشفی معاون وزارت دارائی لایحه شماره ۴۳۲۱۶-۱۳۴۸/۱۲/۱۴ ارسالی از مجلس سنا راجع به اصلاح قانون ثبت اسناد واملاک مصوب سال ۱۳۱۰ و قانون اشتباهات ثبتی واسناد معارض مصوب ۱۳۳۳ راکه وصول آن در جلسه یکشنبه ۱۳۵۰/۸/۲ اعلام و بشماره ۳۷ چاپ گردیده است مطرح کرد ودر جلسه پانزدهم خرداد ماه ۱۳۵۱ با اصلاحاتی بشرح زیر به تصویب رسانید.

اینک گزارش شور اول آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح قانون ثبت اسناد واملاک مصوب سال ۱۳۱۰ و قانون اشتباهات ثبتی واسناد معارض مصوب ۱۳۳۳.

ماده واحده – قانون اشتباهات ثبتی واسناد معارض مصوب ۱۳۳۳ و ماده ۶ وتبصره ذیل ماده ۱۵ و مواد ۲۵ و ۲۵ مکرر و ۳۴ و ۳۴ مکرر و۱۲۳ قانون ثبت اسناد واملاک مصوب سال ۱۳۱۰ بشرح زیر اصلاح و ۱۷ ماده به قانون مزبور الحاق می‌شود.

۱- ماده یک قانون اشتباهات ثبتی واسناد مالکیت معارض حذف می‌شود.
۲- ماده ۳ قانون اشتباهات ثبتی واسناد معارض بشرح زیر اصلاح می‌شود.

ماده ۳- هر موقع در هیأت نظارت تشخیص شود نسبت بملکی کلا یا بعضاً اسناد مالکیت معارض صادر شده خواه نسبت به اصل ملک خواه نسبت بحدود یا حقوق ارتفاقی آن بترتیب زیر عمل خواهد شد.

۱- سند مالکیت ثبت مقدم تا موقعی که بموجب حکم نهایی دادگاه ابطال نشده است معتبر شناخته خواهد شد و سند مالکیت ثبت مؤخر تا زمانیکه حکم نهایی از دادگاه به صحت آن صادر نشده باشد نسبت بمورد تعارض سند معارض تلقی می‌شود.
۲- ادارات ثبت مکلفند بمحض اطلاع از صدور اسناد معارض وجود سند مالکیت معارض (ثبت موخر) و همچنین سند مالکیت ثبت مقدم را بدفاتر اسناد رسمی حوزه مربوط کتباً ابلاغ نمایند وگزارش امر را جهت اتخاذ تصمیم بهیأت نظارت ارسال دارند. در صورتیکه هیأت نظارت یا شورایعالی ثبت در تجدید رسیدگی وقوع تعارض را محرز بداند ثبت محل مراتب را کتباً بدارنده سند مالکیت معارض (مؤخرالتاریخ) ابلاغ می‌نماید چنانچه دارنده سند مالکیت معارض با اخطاریکه طبق مقررات آئین دادرسی مدنی باو ابلاغ شده است در مدت دو ماه از تاریخ ابلاغ بدادگاه محل وقوع ملک مراجعه نکند و گواهی طرح دعوی را باداره ثبت محل تسلیم و رسید اخذ ننماید و دارنده سند مالکیت مقدم گواهی عدم طرح دعوی را از مراجع صالحه در مدت مزبور تقدیم دارد اداره ثبت بطلان سند مالکیت معارض رانسبت بمورد تعارض در ستون ملاحظات ثبت ملک قید ومراتب را بدارنده سند مزبور ودفاتر اسناد رسمی اعلام خواهد نمود.
۳- ماده ۶ قانون ثبت بشرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۶- برای رسیدگی بکلیه اختلافات واشتباهات مربوط بامور ثبت اسناد واملاک در مقر هر دادگاه استان هیأتی بنام هیأت نظارت مرکب از رئیس ثبت استان یا قائم مقام او ودو نفر از قضات دادگاه استان یا قائم مقام او و دو نفر از قضات دادگاه استان بانتخاب وزیر دادگستری تشکیل می‌شود. هیأت مزبور بکلیه اختلافات و اشتباهات مربوط بامور ثبتی در حوزه قضائی استان رسیدگی می‌نماید.

برای این هیأت یک عضو علی البدل از قضات دادگستری یا کارمندان ثبت مرکز استان از طرف وزیر دادگستری تعیین خواهد شد.

۴- تبصره ذیل ماده ۱۵ قانون ثبت بشرح زیر اصلاح می‌شود.
تبصره – هر گاه حدود مجاورین از لحاظ عملیات ثبتی تثبیت ومعین باشد تحدید حدود بدون انتشار آگهی با تبعیت از حدود مجاورین بعمل خواهد آمد ودر این مورد در صورتیکه یک یا چند حد ملک مورد تحدید از اموال عمومی مربوط بدولت و شهرداری ویاحریم قانونی آنها باشد تحدید حدود با حضور نمایندگان سازمانهای ذیربط بعمل خواهد آمد وعدم حضور نماینده مزبور مانع انجام تحدید حدود نخواهد بود.
۵- ماده ۱۸ مکرر بقانون ثبت اضافه می‌شود.

ماده ۱۸ مکرر – در صورت فوت متعرض بثبت اعم از اینکه تاریخ فوت قبل یا بعد از اجرای این قانون باشد هر گاه متعرض علیه نتواند تمام یا بعض از وراث رامعرفی نماید بتقاضای او بشرح زیر اقدام می‌شود:

۱- درمورد اول – دادگاه مراتب را به دادستان محل ابلاغ می‌کند قیم و تعقیب دعوی اقدام شود و بعلاوه موضوع و جریان دعوی را سه دفعه متوالی در یکی از روزنامه‌های کثیرالانتشار مرکز و یکی از روزنامه‌های محل یا نزدیک مقر دادگاه آگاهی می‌نماید چنانچه ظرف ۹۰ روز از تاریخ انتشار آخرین آگهی دعوی تعقیب نشود قرار سقوط دعوی صادر می‌گردد.

ابلاغ قرار مزبور یک نوبت در یکی از روزنامه‌های محل یانزدیک مقر دادگاه آگهی خواهد شد و اگر ظرف مدت مقرر از قرار صادر پژوهش خواهی نشود قرار مزبور قطعی ولازم الاجرا است.

۲- درمورد دوم – بوراث شناخته شده اخطار می‌شود در صورتیکه در مقام تعقیب دعوی باشد ظرف ۵ روز از تاریخ ابلاغ اخطاریه بتقدیم درخواست تعقیب مبادرت کند.

در مورد وارث شناخته نشده وهمچنین وارث شناخته شده که با صدور و ابلاغ اخطاریه دعوی را مسکوت گذاشته باشند بطریق مذکور در بند ۱ عمل خواهد شد.

تبصره – هر گاه دعوی از طرف یکی از وراث تعقیب شود درخواست دهنده باید دلیل مثبت وراثت خود را پیوست و میزان سهم الارث خودرا صریحاً در برگ درخواست قید نماید. در مواردی که درخواست تعقیب فاقد شرایط فوق باشد بمتقاضی اخطار می‌شود که ظرف ۵ روز از تاریخ ابلاغ درخواست خود را تکمیل کند در صورت عدم تکمیل اگر مدت مقرر در بند ۱ ماده ۱۸ مکرر منقضی شده باشد قرار سقوط دعوی صادر خواهد شد.
۶- ماده ۱۹ مکرر بقانون ثبت اضافه می‌شود.

ماده ۱۹ مکرر – هر گاه مالکیت متقضایان ثبت یا دعوی اعتراض دارای منشاء واحد بوده و تعداد متقاضیان ثبت ویا معترضین ویا وراث آنان بیش از ۱۵ نفر باشد بدرخواست معترض یا پژوهشخواه دادخواست وضمائم آن بدو نفر از شرکاء یا وراث که سهام زیادتری دارند ابلاغ می‌شود و بعلاوه مفاد دادخواست و پیوستهای آن در یکی از روزنامه‌های کثیرالانتشار مرکز و یکی از روزنامه‌های محل یا نزدیک مقر دادگاه سه دفعه متوالی آگهی خواهد شد.

چنانچه دعوی درجریان رسیدگی باشد بدرخواست هر یک از طرفین دعوی دو نفر از طرف دیگر که سهام زیادتری دارند برای ابلاغ اوراق اخطاریه انتخاب و مراتب برای اطلاع سایرین یک نوبت در یکی از روزنامه‌های کثیرالانتشار مرکز و یکی از روزنامه‌های محل یانزدیک مقر دادگاه آگهی می‌شود ودراین آگهی وهمچنین آگهی مربوط بدرج دادخواست باید صریحاً قید شود که برای شرکت در جلسات وقت رسیدگی فقط بدونفر اشخاص انتخاب‌شده مزبور با ذکر اسامی ابلاغ خواهد شد و سایرین حق دارند برای اطلاع از جریان دادرسی ویا شرکت در جلسات دادرسی با مراجعه بدفتر دادگاه از جریان دعوی و پاسخ لوایح و وقت رسیدگی مطلع شوند و یا بوسیله وکیل دادگستری در دادرسی شرکت نمایند. اگر بعضی از شرکاء ملک یا وراث ولوآنکه سهم کمتری داشته باشند و بوسیله وکیل دادگستری در دادرسی مداخله نمایند بجای شریک ملک و یا وراثی که سهم زیادتری دارند باید دادخواست واوراق اخطاریه بوکیل ابلاغ شود در صورتیکه وکیل دادگستری در دعوی مداخله داشته باشد ابلاغ اوراق اخطاریه بکلیه وکلاء الزامی است.

در موردی که دادخواست و یا جریان دعوی از طریق انتشار آگهی بعده‌ای از خوانندگان ابلاغ می‌شود حضوری بودن حکم صادر نسبت بآنان موکول بدعوت آنان برای شرکت در جلسه دادرسی نمی‌باشد.

۷- ماده ۲۵ بشرح زیر اصلاح و پنج تبصره بآن اضافه می‌شود:

ماده ۲۵- حدود صلاحیت و وظائف هیأت نظارت بدین قرار است:

۱- هر گاه در اجرای مقررات ماده یازده از جهت پذیرفتن تقاضای ثبت اختلافی بین اشخاص واداره ثبت واقع شود و یا اشتباهی تولید گردد و یا در تصرف اشخاص تزاحم و تعارض باشد رفع اختلاف وتعیین تکلیف ویا ابطال ویا اصلاح درخواست ثبت با هیأت نظارت است.
۲- هر گاه هیأت نظارت تشخیص دهد که در جریان مقدماتی ثبت املاک اشتباه مؤثر واقع شده، آن اشتباه و همچنین عملیات بعدی که اشتباه مزبور در آن مؤثر بوده ابطال و جریان ثبت طبق مقررات تجدید یا تکمیل یا اصلاح می‌گردد.
۳- هر گاه در موقع ثبت ملک و یا ثبت انتقالات بعدی صرفاً بعلت عدم توجه ودقت نویسنده سند مالکیت ویا دفتر املاک اشتباه قلمی رخ دهد وهمچنین در صورتیکه ثبت دفتر املاک مخالف یا مغایر سند رسمی یا حکم نهایی دادگاه باشد هیأت نظارت پس از رسیدگی واحراز وقوع اشتباه دستور اصلاح ثبت دفتر املاک وسند مالکیت را صادر خواهد کرد.
۴- اشتباهاتی که قبل از ثبت ملک درجریان عملیات مقدماتی ثبت پیش آمده وموقع ثبت ملک در دفتر املاک مورد توجه قرار نگرفته بعداً اداره ثبت به آن متوجه گردد در هیأت نظارت مطرح می‌شود ودر صورتیکه پس از رسیدگی وقوع اشتباه محرز ومسلم تشخیص گردد واصلاح اشتباه بحق کسی خلل نرساندهیأت نظارت دستور رفع اشتباه واصلاح آنرا صادر می‌نماید و درصورتیکه اصلاح مزبور خللی بحق کسی برساند بشخص ذینع اخطار می‌کند که می‌تواند بدادگاه مراجعه نماید واداره ثبت دستور رفع اشتباه یا اصلاح آنرا پس از تعیین تکلیف نهایی در دادگاه صادر خواهد نمود.
۵- رسیدگی بتعارض در اسناد مالکیت کلا یا بعضاً خواه نسبت به اصل ملک خواه نسبت بحدود وحقوق ارتفاقی آن باهیأت نظارت است.
۶- رسیدگی ورفع اشتباهی که در عملیات تفکیکی رخ دهد و منتج به انتقال رسمی یا ثبت دفتر املاک شود با هیأت نظارت است مشروط بر اینکه رفع اشتباه مزبور خللی بحق کسی نرساند.
۷- هر گاه در طرز تنظیم اسناد وتطبیق مفاد آنها با قوانین اشکال یا اشتباهی پیش آید رفع اشکال واشتباه و صدور دستور لازم با هیأت نظارت خواهد بود.
۸- رسیدگی باعتراضات اشخاص نسبت بنظریه رئیس ثبت در مورد تخلفات واشتباهات اجرائی با هیأت نظارت است.
تبصره ۱- در مواردیکه بر حسب تشخیص هیأت نظارت مقرر شود که آگهیهای نوبتی تجدید گردد ظرف سی روز از تاریخ انتشار آگهی مجدد که فقط یک نوبت خواهد بود معترضین حق اعتراض خواهند داشت.
تبصره ۲- در صورتیکه اشتباه از طرف درخواست کننده ثبت باشد هزینه تجدید عملیات مقدماتی ثبت بطریقی که درآیین نامه تعیین خواهد شد بعهده درخواست کننده خواهد بود.
تبصره ۳- رسیدگی هیأت نظارت در موارد مذکور در بندهای ۱ و ۲ این ماده تا وقتی است که ملک در دفتر املاک به ثبت نرسیده باشد.
تبصره ۴- آراء هیأت نظارت فقط در مورد بندهای یک و پنج وهفت این ماده بر اثر شکایت ذینفع قابل تجدید نظر در شورای عالی ثبت خواهد بود ولی مدیر کل ثبت بمنظور ایجاد وحدت رویه در مواردیکه آراء هیأتهای نظارت متناقض ویا خلاف قانون صادر شده باشد موضوع را برای رسیدگی واعلام نظر بشورای عالی ثبت ارجاع می‌نماید ودر صورتی که رأی هیأت نظارت بموقع اجرا گذارده نشده باشد طبق نظر شواریعالی ثبت بموقع اجرا گذارده می‌شود.

در مورد ایجاد وحدت رویه نظر شواریعالی ثبت برای هیأتهای نظارت لازم الاتباع خواهد بود.

تبصره ۵- در مورد بندهای یک و پنج وهفت رأی هیأت نظارت برای اطلاع ذینفع بمدت ۲۰ روز درتابلو اعلانات ثبت محل الصاق و سپس بموقع اجرا گذاشته می‌شود. وصول شکایات از ناحیه ذینفع چنانچه قبل از اجرای رأی باشد اجرای رأی را موقوف می‌نماید و رسیدگی و تعیین تکلیف با شورایعالی ثبت خواهد بود چنانچه شورایعالی ثبت در تجدید رسیدگی رأی هیأت نظارت را تأیید نماید عملیات اجرائی تعقیب می‌گردد.
۸- ماده ۲۵ مکرر بشرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۲۵ مکرر- مرجع تجدید نظر نسبت به آراء هیئت نظارت شواری عالی ثبت خواهد بود که دارای دو شعبه بشرح زیر است:

الف – شعبه مربوط باملاک.
ب- شعبه مربوط باسناد.

هر یک از شعب مذکور از سه نفر که دو نفر از قضات دیوان عالی کشور به انتخاب وزیر دادگستری و مسئول قسمت املاک در شعبه املاک ومسئول قسمت اسناد در شعبه اسناد تشکیل می‌گردد.

۹- ماده ۳۴ و تبصره‌های آن بشرح زیراصلاح می‌شود:

ماده ۳۴- در مورد معاملات مذکور درماده ۳۳ وکلیه معاملات شرطی و رهنی راجع باموال غیر منقول در صورتیکه بدهکار ظرف مدت مقرر در سند بدهی خود را نپردازد بستانکار می‌تواند وصول طلب خود را توسط دفترخانه تنظیم کننده سند درخواست کند.

دفترخانه بنا به تقاضای بستانکار اجرائیه برای وصول طلب واجور و خسارت دیر کرد صادر خواهد کرد وباداره ثبت ارسال خواهد داشت وبدهکار از تاریخ ابلاغ اجرائیه هشت ماه مهلت خواهد داشت که نسبت به پرداخت بدهی خود اقدام نماید.

بدهکار می‌توانددرخواست نماید که ملک از طریق حراج بفروش برسد چنانچه درخواست مزبور قبل از انقضای مدت شش ماه از تاریخ ابلاغ اجرائیه باجرا یا ثبت محل واصل شده باشد ملک وسیله ثبت محل بطریق حراج فروخته خواهد شد قبل از فروش ملک در صورت اعلام انصراف بدهکار حراج ملک موضوعاً منتفی خواهد بود. مبلغ حراج باید از کل مبلغ طلب وخسارت قانونی و حقوق وعوارض وهزینه‌های قانونی تا روز حراج شروع شود ودر هر حال بکمتر از آن فروخته نخواهد شد درصورت نبودن خریدار و همچنین در صورتیکه تقاضای بدهکار ظرف مدت مقرر باجرا یا ثبت محل واصل نشود پس از انقضای هشت ماه مذکور در این قانون ملک با اخذ کلیه حقوق و عوارض وهزینه‌های قانونی بموجب سند انتقال رسمی به بستانکار واگذار خواهدشد. هر گاه بستانکار قسمتی از طلب خود را دریافت کرده باشد در صورت واگذاری ملک باو باید وجوه دریافتی رامسترد نماید.

در مورد مؤسسات وشرکتهای دولتی و بانکها وجوه دریافتی از اصل طلب مسترد می‌گردد.

در مورد اموال منقول اعم از اینکه اجرائیه نسبت بتمام یا باقیمانده طلب صادر شده باشد هر گاه بدهکار ظرف ۴ ماه از تاریخ ابلاغ اجرائیه نسبت بپرداخت بدهی خود اقدام ننماید مال مورد معامله وسیله اجرای ثبت بحراج گذاشته می‌شود.

چنانچه مال بقیمتی بیش از طلب مورد مطالبه و خسارت قانونی و حقوق و عوارض و هزینه‌های قانونی تا روز حراج بفروش نرود پس از دریافت حقوق اجرائی تمام مال مورد معامله ضمن تنظیم صورت مجلس توسط رئیس اجرا تحویل بستانکار خواهد شد.

در مواردی هم که مال یا ملکی وثیقه دین یا ضمانتی قرار داده شود بر حسب آنکه مال مزبور منقول و یا غیر منقول باشد طبق مقررات این قانون عمل خواهد شد.

تبصره ۱- حراج اموال منقول وغیر منقول بدون تشریفات انتشار آگهی خاص در روزنامه در مرکز یا مراکز حراج بعمل می‌آید ختم عملیات حراج نباید از دو ماه تجاوز نماید و انجام حراج باید در فته آخر دو ماه مذکور باشد نحوه اجرای حراج ونوبت آن و همچنین تشکیل مرکز یا مراکز حراج بموجب آئیننامه وزارت دادگستری خواهد بود.
تبصره ۲- هر گاه بعد از ابلاغ اجرائیه و قبل از واگذاری مال بغیر یا انتقال یا تحویل مال به بستانکار فوت بدهکار مستنداً بمدرک رسمی واقع واعلام شود از تاریخ فوت وراث نسبت باموال منقول سه ماه ونسبت باموال غیر منقول ششماه مهلت خواهند داشت که نسبت بپرداخت بدهی مورث اقدام نمایند.

در هر مورد که مهلت استفاده از حق استرداد بیش از مهلتهای مذکور فوق باشد باید همان مهلت بیشتر رعایت واحتساب شود.

تبصره ۳- در کلیه اسناد رسمی بایستی اقامتگاه متعاملین بطور وضوح درسند قید شود.

اقامتگاه متعاملین همان است که در سند قید شده و مادام که تغییر اقامتگاه خود را قبل از صدور اجرائیه بدفترخانه وقبل از ابلاغ باجرا با نشانی صحیح وذکر شماره پلاک محل اقامت اعم از خانهو مهمانخانه وغیره که بتوان اجرائیه رابآنجا ابلاغ کرد اطلاع ندهند کلیه برگها و اخطارهای اجرائی بمحلی که در سند قید شده ابلاغ می‌شود و متعهد نمی‌تواند بعذر عدم اطلاع متعذر گردد. دفاتر اسناد رسمی مکلفند پس از صدور اجرائیه مراتب را بآخرین نشانی متعهداز طریق پست سفارشی باو اطلاع دهند وبرگ اجرائیه را بضمیمه قبض پست سفارشی جهت ابلاغ اجرائیه و عملیات اجرائی به ثبت محل ارسال دارند.

هر گاه محل اقامت متعهد در سند قید نشده و یا بجهات دیگر احراز محل اقامت میسر نباشد ثبت محل موضوع اجرائیه را بطور اختصار یکنواخت در یکی از جراید کثیرالانتشار محل یا نزدیکتر بمحل آگهی خواهد نمود.

طرز ابلاغ برگ اجرائی وهمچنین ترتیب انتشار آگهی بموجب آئیننامه وزارت دادگستری خواهد بود.

تبصره ۴- در مورد معاملات مذکور در ماده ۳۳ و معاملات رهنی زیان دیرکرد از تاریخ انقضای سند و در مورد رهن تصرف از زمان تخلیه وتحویل تعلق خواهد گرفت ودر مورد سایر دیون و معاملات استقراضی مؤجل که تعلق زیان دیرکرد در سند شرط نشده باشد و همچنین دیون عندالمطالبه تعلق زیان دیرکرد مشروط بتقدیم دادخواست یا اظهارنامه ویا صدور اجرائیه می‌باشد واز تاریخ تقدیم دادخواست یا ابلاغ اظهارنامه یا ابلاغ برگ اجرائی محسوب می‌شود ولی بطور کلی زیان دیرکرد در صورتی تعلق می‌گیرد که وجه التزامی بین طرفین در ضمن معامله اصلی یا ضمن هر نوع قرارداد و معامله دیگری بطوریکه التزام مزبور راجع بمعامله اصلی باشد مقرر نشده و بدهکار درصورت دیرکرد بطور مستقیم یا غیر مستقیم بتادیه آن ملزم نگردیده باشد.
تبصره ۵- هر قراری که در اسناد استقراضی بصورت وجه التزام یا طرق دیگر گذارده شود که موجب شود خسارت دیرکرد بیش از صدی دوازده باشد نسبت بمازاد غیر قانونی و بلااثر است در صورتیکه در سند بهره یا اجوری کمتر از ۱۲٪ قید شده باشد خسارات دیرکرد بهمان میزان اخذ خواهد شد.
تبصره ۶- در مورد معاملات رهنی بستانکار می‌تواند از رهن اعراض نماید در صورت اعراض مورد رهن آزاد و عملیات اجرائی بر اساس اسناد ذمه خواهد بود.
تبصره ۷- در مواردیکه مال بدهکار برای استیفاء طلب بستانکار معرفی می‌شود پس از بازداشت و ارزیابی و قطعیت بهای ارزیابی چنانچه بدهکار ظرف دو ماه از تاریخ قطعیت ارزیابی بدهی خود را نپردازد با دریافت حقوق اجرائی مال بستانکار در قبال تمام یا بعض طلب او واگذار می‌شود.

ترتیب معرفی و بازداشت و ارزیابی و نحوه واگذاری مال و همچنین در صورتی که ارزش مال معرفی شده بیش از تمام طلب بستانکار و حقوق اجرائی باشد چگونگی واگذاری تمام یا بعض آن بموجب آئین نامه وزارت دادگستری تعیین خواهد شد.

تبصره ۸- چنانچه بدهکار یا قائم مقام قانونی او در نیمه اول مهلتهایی که برای استفاده از حق استرداد در این قانون مقرر شده با بستانکار معامله خود را مستقیماً ختم و نصف نیم عشر اجرائی را بپردازد و یا کلیه دیون وخسارت قانونی بستانکار و نصف نیم عشر اجرائی را در صندوق ثبت تودیع نماید اجرائیه مختوم می‌گردد ودر صورتیکه ظرف مهلت مزبور نصب نیم عشر اجرائی کلا یا بعضاً پرداخت نشود تمام آن دریافت خواهد شد.
۱۰- ماده ۳۴ مکرر و تبصره‌های آن بشرح زیر اصلاح می‌شود.

ماده ۳۴ مکرر – در کلیه معاملات مذکور در ماده ۳۴ این قانون بدهکار می‌تواند با تودیع کلیه بدهی خود اعم از اصل و اجور و خسارت قانونی و حقوق اجرائی نزد سردفتر اسناد رسمی تنظیم کننده سند مورد معامله را آزاد وآنرا با دیگری معامله نماید یا کلیه بدهی خود را در صندوق ثبت یا در هر مرجع دیگری که اداره ثبت تعیین می‌نماید تودیع و با تسلیم مدارک تودیعی بدفترخانه تنظیم کننده سند موجبات فسخ و فک سند را فراهم کند. دفاتر اسناد رسمی مکلفند وجوه امانی مذکور را بلافاصله و درصورت انقضای وقت اداری در اولین وقت اداری بعد بصندوق ثبت تحویل نمایند.

هر بستانکاری که حق درخواست بازداشت اموال بدهکار را دارد نیز متواند کلیه بدهی موضوع سند را به بستانکار دیگر ونیز حقوق دولت پرداخت و یا در صندوق ثبت ویا هر مرجع دیگری که اداره ثبت تعیین می‌نماید تودیع وتقاضای استیفای حقوق خودرا از اداره ثبت بنماید. هر گاه مدت سند باقی باشد باید حق بستانکار تا آخر مدت رعایت شود.

در صورت صدور اجرائیه گواهی اداره اجرا در مورد بلامانع بودن فک و فسخ معامله یا انجام معامله نیز ضروری خواهد بود.

در کلیه موارد مذکور فوق هر گاه منافع مال مورد معامله حق سکنی یا حقوق دیگری بوده وبه بستانکار منتقل شده باشد باید حق نامبرده تا آخر مدت مذکور در سند رعایت شود.

تبصره ۱- انتقال قهری حق استرداد بوراث بدهکار موجب تجزیه مورد معامله نخواهد بود.

هر گاه قبل از صدور اجرائیه یا قبل از خاتمه عملیات اجرائی کلیه بدهی و خسارت قانونی و حق اجرا در صورت صدور اجرائیه از ناحیه احد از وراث مدیون در صندوق ثبت یا مرجع دیگری که اداره ثبت تعیین نماید تودیع شود مال مورد معامله در وثیقه وارث مزبور قرار می‌گیرد. دراینمورد هر گاه هر یک از وراث به نسبت سهم الارث بدهی خود را به وارث مزبور بپردازد بهمان نسبت از مورد وثیقه آزاد خواهد شد.

ترتیب و نحوه وصول طلب وارث پرداخت کننده دین از سایر وراث بموجب آئیننامه وزارت دادگستری خواهد بود.

تبصره ۲- عملیات اجرائی با صاور سند انتقال یا تحویل مال منقول یا پرداخت طلب بستانکار واجرای تعهد بدهکار مختومه خواهد بود. در صورتیکه مال از طریق حراج بفروش برسد ختم عملیات اجرائی تاریخ تنظیم صورتمجلس حراج می‌باشد.
تبصره ۳- نحوه توقیف حق بدهکار نسبت بمازاد مورد وثیقه و طرز استیفای حقوق توقیف کننده بموجب آئیننامه وزارت دادگستری خواهد بود.
تبصره ۴- کلیه اسناد تنظیمی و اجرائیه‌های صادر قبل از اجرای این قانون تابع مقررات زمان تنظیم سند خواهد بود.
۱۱- ماده ۱۲۳ قانون ثبت بشرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۱۲۳- تعرفه ثبت اسناد باستثنای مواردی که مقررات خاص دارد بشرح ذیل دریافت می‌شود.

تا ۴۰ میلیون ریال ۱۲/۴ در هزار

تا ۶۰ میلیون ریال ۱۰ درهزار نسبت بمازاد ۴۰ میلیون ریال

تا ۸۰ میلیون ریال ۸ در هزار نسبت بمازاد ۶۰ میلیون ریال

تا ۱۰۰ میلیون ریال ۶ درهزار نسبت بمازاد ۸۰ میلیون ریال

تا ۲۰۰ میلیون ریال ۴ درهزار نسبت بمازاد ۱۰۰ میلیون ریال

از دویست میلیون ریال ببالا ۲ در هزار نسبت بمازاد.

در مورد اسنادی که موضوع ثبت آن انتقال منافع است هر گاه منافع بطور عمومی انتقال داده شود حق الثبت از منافع ده ساله اخذ خواهد شد.

این تعرفه با احتساب تمام اضافاتی است که در مواد دیگر قانون ثبت اسناد و املاک وسایر قوانین مقرر بوده و جایگزین آنها خواهد بود.

تبصره ۱- مبنای محاسبه و سهمیه صاحبان دفاتر و دفتریاران موضوع ماده ۸۹ اصلاحی قانون ثبت نصف کل وجوهی است که بر اساس این ماده وصول می‌شود.
تبصره ۲- از مجموع درآمد حاصل از حق الثبت اسناد رسمی موضوع این ماده ۴۲ درصد بشیرو خورشید سرخ ایران وهشت درصد از طریق وزارت کشور بشهرداریها پرداخت میشودو ۵۰ درصد دیگر پس از کسر سهم صاحبان دفاتر و دفتریاران بدرآمد عمومی منظور می‌گردد. کلیه وجوه حاصل برای تقسیم بین درآمد عمومی و شیروخورشید سرخ وشهرداریها بر اساس مقررات این تبصره بحساب خزانه منتقل می‌شود.
تبصره ۳- سهم شیروخورشید سرخ ایران در مورد قانون اجرای برنامها نوسازی عباس آباد بر اساس ماده ۷ قانون مزبور وصول و پرداخت خواهد شد.
۱۲- ماده ۱۳۷ الحاقی- نسبت باملاک مجهول المالک واملاکی که در باره آنها تقاضای ثبت نشده وبه ثبت نرسیده باشد ودراجرای قانون اصلاحات ارضی به زارعین واگذار شده یا بشود احتیاج بتقاضای ثبت از طرف منتقل الیه ندارد ثبت محل مکلف است بر طبق انتقالاتی که واقع شده یا می‌شود پرونده‌ای بنام هر یک از خریداران تشیکل داده واعم از اینکه ملک بصورت مشاع یا مفروز بزارع منتقل شده باشد بدون انتشار آگهیهای نوبتی حصه متصرفی زارع را تحدید و بصدور سند مالکیت آن اقدام نماید.

این عملیات از پرداخت هر گونه حق الثبت وهزینه مقدماتی و بهای سند مالکیت و سایر هزینه‌های مربوط معارف می‌باشد.

۱۳- ماده ۱۳۸ الحاقی – هر گاه مالکین سابق املاک موضوع ماده ۱۳۷ بخواهند وجوه تودیع شده ویا قبوض مربوط به بهای املاک خود را دریافت دارند می‌توانند از ثبت محل تقاضای اخذ ثمن معامله را بنمایند. در این موارد در صورتیکه با رسیدگی سابقه مالکیت متقاضی احراز شود درخواست او قبول و مراتب ضمن آگهیهای نوبتی برای اطلاع عموم اعلام و در آن تصریح خواهد شد که هر گاه افرادی پرداخت تمام یا قسمتی از وجوه و قبوض تودیع شده را بشخصی که بنام او آگهی شده از جهت ادعای مالکیت سابق خود نسبت به اصل ویا حدود رقبه مورد انتاقل محل حق خود بدانند از تاریخ انتشار اولین آگهی تا نود روز اعتراض خود را به ثبت محل تسلیم و یا درصورت وجود دعوی در دادگاه گواهی لازم تحصیل و به ثبت محل تسلیم نمایند با انقضاء مهلت مقرر در صورتیکه اعتراض و یا گواهی طرح دعوی تسلیم نشده باشد در پرداخت وجوه و تسلیم قبوض مربوط اقدام می‌شود در غیر اینصورت پس از تعیین تکلیف از طریق مراجع قضائی طبق رأی صادر عمل خواهد شد.

در اینموارد مقررات مواد ۱۶- ۱۷- ۱۸- ۱۹ قانون ثبت لازم الرعایه است.

تبصره ۱- عملیات ثبتی مربوط باجرای این قانون از هزینه اضافی مذکور در ماده ۱۲ قانون ثبت معاف خواهد بود و از متقاضی بر اساس جمع اقساط تبدیل شده به نقد حق الثبت وهزینه مقدماتی دریافت می‌گردد.
تبصره ۲- قبل از قبول تقاضای موضوع این ماده تسلیم قبوض سپرده شده ولو با اخذ تأمین ممنوع است و پس از قبول تقاضا در صورت وصول اعتراض تسلیم قبوض سپرده موکول بپرداخت هزینه‌های ثبتی واخذ ضامن معتبر خواهد بود.

در مواردی که قبل از قبول تقاضای متقاضی قبوض سپرده با اخذ تأمین تسلیم او شده باشد رفع اثر از تأمین مأخوذه موکول بتصدیق مالکیت متقاضی نسبت بثنم معامله و پرداخت هزینه‌های ثبتی خواهد بود.

۱۴- ماده ۳۹ الحاقی- با اجرای مقررات اصلاحات ارضی نسبت بهر ملک تحدید حدود قطعات مورد تصرف زارعین و یا سهم اختصاصی ملک در صورت تقسیم ویا مستثنیات قانون اصلاحات ارضی فقط با انتشار آگهی الصاقی پس از استعلام از اداره تعاون وامور روستاهای محل انجام می‌گیرد. چنانچه املاک مشمول مقررات اصلاحات ارضی متصل بهم باشند می‌توان تحدید حدود قطعات را ضمن یک آگهی الصاقی انجام داد در مواردی که مجاور ملک از املاک جزء اموال عمومی باشد وقت تحدید حدود باید بمرجع صالح ابلاغ شود عدم حضور نماینده اصلاحات ارضی ویا نماینده سایر مراجعد صالح مانع انجام تحدید حدود نخواهد بود.
تبصره ۱- عدم حضور مالک قطعه مورد تحدید یا نماینده او مانع انجام تحدید حدود نخواهد بود دراین صورت تحدید حدود با معرفی مجاور یا معتمدین و مطلعین محل انجام می‌گیرد.
تبصره ۲- اجرای مقررات این ماده بموجب آئین نامه وزارت دادگستری خواهد بود.
۱۵- ماده ۱۴۰ الحاقی – در مرکز هر استان یا فرمانداریکل بموجب آئیننامه مصوب وزارت دادگستری و وزارت تعاون وامور روستاها هیئتی بنام هیئت تشخیص برای انجام وظایف زیر تشکیل می‌شود:
الف- در تحدید حدود قطعات تقسیم شده بین زارعین و یا قطعات اختصاصی مالک یا مستثنیات قانونی اصلاحات ارضی در صورت وصول اعتراض یا وجود اختلاف رسیدگی بموضوع ورفع اختلاف و تعیین تکلیف قطعی آن – مدت اعتراض بر حدود اعم از اینکه معترض متصرف قطعه مورد تحدید یا مجاور آن باشد از تاریخ تحدید حدود قطعه مورد اعتراض تا ۳۰ روز پس از ختم عملیات تحدید حدود آخرین قطعه ملک مورد آگهی خواهد بود. اعتراضات واصله از طریق ثبت محل به هیئت تسلیم می‌گردد.
ب- رسیدگی و صدور دستور مقتضی در مورد هر گونه اشتباهی که در آگهی الصاقی یا عملیات تحدیدی املاکی که طبق ماده ۱۲۹ این قانون انجام می‌گیرد.
ج- تشخیص وتعیین قائم مقام قانونی زارع انتقال گیرنده در صورتی که انتقال گیرنده فوت کرده ویا طبق مقررات اصلاحات ارضی از او خلع ید شده باشد.
د- تشخیص نوع اعیانی زارعی وتعیین مالک آن و همچنین تشخیص مستثنیات قانونی بر اساس مقررات اصلاحات ارضی برای اراضی مکانیزه وتعیین مالک آن در صورت وجود اختلاف.
۱۶- ماده ۱۴۱ الحاقی- در مورد املاکی که قبل از اجرای این قانون قسمتی بطور مشاع و قسمتی بطور مفروز درخواست ثبت یا قائم مقام او باشد موضوع در هیئت نظارت طرح و طبق تشخیص هیئت مزبور درخواست ثبت مفروز ابقاء واظهارنامه سهام مشاعی با تفکیک قسمتهای مفروز اصلاح می‌شود وعملیات ثبت قسمتهای مشاع و مفروز بدون احتیاج بتحدید آگهیهای نوبتی ادامه می‌یابد.

در مورد املاکی که قبل از اجرای این قانون بسهام مشاعی درخواست ثبت شده ولی عملا تمام یا قسمتی از ملک بصورت مفروز در تصرف بلامنازع تمام یا بعضی از متقاضیان ثبت یا قائم مقام قانونی آنان درآمده باشد در صورت تقاضای هر یک از متقاضیان موضوع در هیئت نظارت طرح و بر طبق تشخیص و رأی هیئت مزبور درخواستهای ثبت سهام مشاعی که بصورت مفروز در تصرف بلامنازع متقاضی ثبت یا ایادی متلقای از او باشد بصورت وباحدود مفروز اصلاح وقسمتهای مفروز از اصل ملک تفکیک واظهارنامه سایر متقاضیان ثبت شاعی اصلاح می‌شود وعملیات ثبت درخواستهایی که بصورت مشاع باقی می‌ماند بدون احتیاج بتجدید آگهیهای نوبتی ادامه می‌یابد وجریان ثبت قسمتهای مفروز با انتشار آگهیهای نوبتی شروع می‌گردد. احاله کار به هیئت نظارت بر طبق این ماده تا سه سال ازتاریخ اجرای این قانون مجاز خواهد بود و رسیدگی هیئت نظارت نیز در صورتی جائز است که هیچیک از درخواستهای ثبت سهام مشاعی منتهی به ثبت در دفتر املاک نشده باشد وموضوع نیز مسبوق بطرح ورسیدگی درمراجع قضائی نباشد.

۱۷- ماده ۱۴۲ الحاقی- در مورد املاکی که کلا یا بعضاً بنحو مشاع درخواست ثبت شده وقبل از اجرای این قانون در قطعات مفروزی از آن بدون انتقال رسمی یا اجازه نامه رسمی از طرف عده‌ای احداث اعیانی شده است واز این حیث ادامه عملیات ثبتی مواجه با اشکال شده باشد موضوع در هیئت نظارت مطرح می‌شود در صورتیکه اختلافی بین متقاضیان ثبت یا قائم مقام قانونی آنان و متصرفین وجود داشته باشد طرفین را بمراجع قضائی هدایت می‌کند والا دستور قبول درخواست ثبت رااز متصرف می‌دهد.

ارجاع کار بهیئت نظارت بر طبق این ماده فقط تا سه سال از تاریخ اجرای این قانون مجاز خواهد بود و رسیدگی هیئت نیز در صورتی جایز است که ملک منتهی به ثبت در دفتر املاک نشده باشد و موضوع نیز مسبوق طرح و رسیدگی در مراجع قضائی نباشد.

در هر صورت اگر موضوع در دادگاه مطرح شود، دادگاه با توجه بدلائل واسناد طرفین هر چند سند عادی باشد بموضوع رسیدگی نموده ورأی مقتضی صادر خواهد کرد.

۱۸- ماده ۱۴۳ الحاقی – نسبت بملکی که با مساحت معین مورد معامله قرار گرفته باشد وبعداً معلوم شود اضافه مساحت دارد ذینفع می‌تواند قیمت اضافی را بر اساس ارزش مندرج در اولین سند انتقال وسایر هزینه‌های قانونی معامله بصندوق ثبت تودیع وتقاضای اصلاح سند خود را بنماید.

در صورتیکه اضافه مساحت در محدوده سند مالکیت بوده و به مجاورین تجاوزی نشده ودر عین حال بین مالک و خریدار نسبت باضافه مذکور قراری داده نشده باشد اداره ثبت سند را اصلاح و به ذینفع اخطار می‌نماید تا وجه تودیعی را از صندوق ثبت دریافت دارد- عدم مراجعه فروشنده برای دریافت وجه درمدتی زائد بر ده سال از تاریخ اصلاح سند اعراض محسوب و وجه به حساب درآمد اختصاصی ثبت واریز می‌شود.

تبصره – در مواردیکه تعیین ارزش اضافه مسافت میسر نباشد ارزش اضافه مساحت در زمان اولین معامله بوسیله ارزیاب ثبت معین خواهد شد.
۱۹- ماده ۱۴۴ الحاقی – هر گاه نسبت به ملکی از طرف مالک یا قائم مقام اوتقاضای تفکیک شوداین تقاضا باداره ثبت ارسال می‌گردد ودر تقاضانامه باید ارزش مورد تفکیک بر اساس ارزش معاملاتی روز تعیین شود وهزینه تفکیکی از طرف ذینع بر اساس مبلغ مزبور قبلا پرداخت گردد. مبنای وصول هزینه تفکیک ارزش معاملاتی روز خواهد بود هر چندبهای معامله بیش از ارزش معاملاتی روز باشد.
۲۰- ماده ۱۴۵ الحاقی – حق ثبت املاک و حقوق اجرائی وهزینه تفکیک و حق الثبت اسناد رسمی وسایر درآمدهای ثبتی بحساب بانکی که از طرف ثبت کل اسناد واملاک تعیین می‌شود پرداخت می‌گردد ورویه الصاق وابطال تمبر دراین موارد ملغی است.
۲۱- ماده ۱۴۶ الحاقی – ثبت کل می‌توانددرهر شهرستانی که مقتضی بداند برای انجام امور ثبتی از قبیل امور مربوط به املاک واجرای اسناد وحسابداری واحد یا واحدهای ثبتی مرکب از یک یا چندبخش تشکیل دهد.
۲۲- ماده ۱۴۷ الحاقی- تودیع وجوه سپرده در حساب مخصوص ودایع ثبتی شعب بانک ملی پس از اعلام ثبت مجاز است ومحتاج بتودیع آن در صندوق حسابداری ثبت نخواهد بود.
۲۳- ماده ۱۴۸ الحاقی- پس از تصویب نقشه جامع هر شهر برای تفکیک و افزار اراضی اداره ثبت و دادگاهها باید با رعایت نقشه مذکور وآئین نامه‌های مربوط بشهرسازی رأساً اقدام به تفکیک نمایند.
۲۴- ماده ۱۴۹ الحاقی- ثبت کل مکلف است پس از تحصیل اعتبار ترتیب بایگانی اسناد ومدارک و پرونده‌های ثبتی را با تنظیم آئیننامه خاص به منظور تسریع کار و یکنواخت کردن و ساده نمودن امور در بایگانی تغییر دهد.
۲۵- ماده ۱۵۰ الحاقی – بمنظور تشخیص حدود و موقعیت املاک واقع در محدوده شهرها و حومه نقشه املاک بصورت کاداستر تهیه خواهد شد.

اداره امور املاک ثبت کل علاوه بر وظائف فعلی خود عهده‌دار تهیه املاک بصورت نقشه کاداستر خواهد بود.

تبصره ۱- در مورد تقاضای تفکیک وافراز املاک مذکور در این ماده و تحدید حدود املاک مجاور و همچنین در دعاوی مطروحه در مراجع قضائی و رفع اختلاف حدودی نقشه کاداستر ملاک عمل خواهد شد.
تبصره ۲- نسبت باملاکی که نقشه رسمی کاداستر تهیه شده است صاحبان املاک مزبور می‌توانند با پرداخت یکهزار ریال تقاضای الصاق نقشه مزبور را بسندمالکیت خود بنمایند.
تصره ۳- حدود وظائف و تشکیلات اداره امور املاک از جهت تهیه نقشه املاک بصورت کاداستر و همچنین اجرای مقررات این قانون بموجب آئیننامه وزارت دادگستری خواهد بود.
۲۶- ماده ۱۵۱ الحاقی – آئیننامه‌های اجرائی این قانون را وزارت دادگستری تهیه خواهد نمود.
مخبر کمیسیون دادگستری – دکتر سید محمدرضا تنکابنی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۱ خرداد ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت اصلاح ماده ۱۱۳ لایحه ارسالی از مجلس سناراجع به اصلاح قانون ثبت اسناد واملاک مصوب سال ۱۳۱۰ و قانون اشتباهات ثبتی واسناد معارض مصوب سال ۱۳۳۳ را مطرح واصلاحات کمیسیون دادگستری رادر این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی – امان الله ریگی

- تقدیم یک فقره سئوال وسیله آقای عبدالحسین طباطبائی

۱۰- تقدیم یک فقره سئوال وسیله آقای عبدالحسین طباطبائی.

رئیس- آقای طباطبائی بفرمایید.

عبدالحسین طباطبائی – بنده سئوالی از دولت دارم که مربوط بهمین لایحه می‌شود تقدیم می‌کنم.

- بحث در گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به لایحه اصلاح قانون ثبت اسناد و املاک و قانون اشتباهات ثبتی واسناد معارض

۱۱- بحث در گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به لایحه اصلاح قانون ثبت اسناد و املاک و قانون اشتباهات ثبتی واسناد معارض.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است آقای فرهادپور بفرمایید.

فرهادپور- بدون شک همه باید قبول کنیم یکی از صدها اقدامات بسیار مفید واساسی که در دوران سلطنت اعلیحضرت رضا شاه کبیر برای پایه گذاری و ساختن ایران نو انجام شده است مسئله تأسیس اداره ثبت اسناد وتصویب قانون ثبتی برای روشن کردن روابط اجتماعی افراد، حقوق مالکیت افراد وجلوگیری از اختلافات و تعارضاتیکه درسیستم قبلی قبل از تأسیس اداره ثبت وجود داشت می‌باشد. در آن روز این اقدام بسیار پیشرفته و گام بلندی در جهت تنظیم روابط اجتماعی ما بود. ولی متأسفانه قوانین ثبتی ما و سازمان اداره ثبت اسناد واملاک ما هم آهنگ با احتیاجات و پیشرفتهاییکه مملکت ما کرده است پیشرفت نکرده وتکمیل نشده وامروز بنده خوشوقتم که می‌بینم وزیر محترم دادگستری با توجه به نواقص کار لایحه‌ای برای اصلاح آورده‌اند که من از این حسن توجه ایشان تشکر می‌کنم ولی نظرشان راباین نکته جلب می‌کنم که این کار بسیار کار اساسی است و ضرورت دارد که دراین دوران سازمان ثبت اسناد و قوانین ثبتی آنطور جامع و کامل باشد که بتوانداحتیاجات اجتماع متحول امروز ما را جوابگو باشد آنچه در عنوان این لایحه نوشته شده است اصلاح قانون ثبت اسناد واملاک مصوب ۱۳۱۰ و قانون اشتباهات ثبتی واسناد معارض مصوب سال ۱۳۳۳ است برای من جای نهایت تأسف است امروز که نزدیک به ۱۰سال از انقلاب اجتماعی ایران که اصل و رکن اساسی آن انقلاب، اصلاحات ارضی ایران بوده است ومالکیت کشاورزان ایران نسبت بزمینهاییکه در آن زراعت می‌کردند هست، در طول این مدت دستگاه قضائی مملکت ما توجه باین وظیفه اساسی نکرده بود که بایستی این قوانین هم متناسب با تحولات و تغییراتی که در جامعه ناشی از انقلاب سفیدایران بوجود می‌آید تغییر بکند ومتناسب بشود با وضع کنونی جامعه ما واحتیاجاتی که داریم. امروز یکی از اصول اساسی انقلاب ما نوسازی شهرها و روستاها است بنده می‌خواهم بشما عرض کنم بزرگرتین مانع در راه نوسازی شهرهاوروستاها نقصی است که ما در تشکیلات ثبتی یادر مقررات و قوانین ثبتی داریم که نمی‌تواند اجازه بدهدبافراد که استفاده بکنندازامکاناتی که برای اجرای این اصل تأمین شده ودر اختیار آنها گذاشته شده ولی متأسفانه قابل استفاده نیست بانک رهنی ایران آمادگی این را اعلام کرد که فی المثل در شهر یاسوج وام برای خانه سازی بمردم بدهد ولی خود آقای وزیر دادگستری قبول دارند که متأسفانه با اینکه ۴۰ سال از قانون ثبت می‌گذرد در منطقه بویراحمد و کهکیلویه اراضی واملاک افراد تشریفات قانونی ثبتی اش انجام نشده واشخاص سند مالکیت در دستشان نیست تا بتوانند از امکاناتی که در مملکت هست استفاده کنند حتی من این نکته را باید عرض کنم حالا که راه حلی وزارت دادگستری پیدا کرده من از آقای وزیر دادگستری استدعا دارم که کمیسیون حل اختلاف رامقرر بفرمایند که مدتی طولانی تر در محل بماند و باوسعت بیشتر، اگر کم است با دو کمیسیون یا سه کمیسیون تکلیف مردم را روشن بکنند چون در این منطقه قانون اصلاحات ارضی اجرا شده ولی اوراق پرداخت در صندوق باقی مانده مالک نمی‌تواند پولش رابگیرد بدلیل اینکه هنوز تعیین تکلیف ثبتی ملکش نشده است لوله گاز از این منطقه عبور می‌کند برای پرداخت خسارت پولی در صندوق تأدیه کرده‌اند ولی مالک زمین که مستحق دریافت این پول است بدلیل نبودن سند مالکیت در دستش، منتظر و گرسنه و سرگردان است و پول در صندوق برای تعیین تکلیف معطل، این مشکلاتی برای ما ایجاد کرده که بنده فکر می‌کنم با حسن توجهی که جناب صادق احمدی دارند و آوردن همین لایحه اصلاحیه نمودار توجه ایشان به نواقص سازمانی دستگاه ثبت اسناد واملاک ونواقصی که در مقررات این کار وجود داشته است می‌باشد بنده می‌خواستم خواهش کنم که با تصویب همین موارد لااقل اگر فکر می‌کنید که باین صورت تمام مشکلات مرتفع می‌شود این مژده را بدهند که با این اصلاحات دیگر نقصی، عیبی، اشکالی باقی نیست واگر خیر، این وعده را بدهند که قانونی برای ثبت اراضی واملاک بکیفیتی جامع وکامل در ظرف مدتی کوتاه برای تصویب قوه مقننه تهیه و تقدیم بفرمایند که بتواند این مشکل بزرگی را که سر راه روستانشینان وشهرنشینان اکثر نقاط مملکت وجود دارد از پیش پایشان بردارد بنده خیلی متأسفم عرض کنم که امکانات بانک کشاورزی برای اینکه به کمک زارعین برود بعلت در دست نداشتن سند مالکیت موجب این می‌شود که زارع مالک شده موظف باشد در شهر ضامن شهری به بانک معرفی کندو از این راه بجای اینکه به کشاورز مالک شده از طریق وام کمک شده باشد او را در معرض استثمار وبهره کشی مشتی افراد که در شهر با ضمانت کردن از این افراد سوء استفاده می‌کنند واستفاده‌هایی می‌برند قرار داده در صورتی که اگر کشاورزان ما توفیق این را پیداکنند که در مدت کوتاه در زمینی که بعنایت پادشاه مملکت به آنها تعلق گرفته است صاحب سند عرصه واعیان آن بشوند که بانک کشاورزی از آنها بعنوان تضمین قبول کند وبتواند به آنها وام بدهند بسیار بموقع وبجا خواهدبود.

دکتر انوشیروانی – زمین را نمی‌توانند منتقل بکنند زمین باید بماند.

فرهادپور- پس بنظر جنابعالی برای کشاورز ایرانی از طریق بانک کشاورزی چه راهی وجود دارد؟ (اکبر مسعودی: شرکت تعاون) باید اینها بیایند توی شهر اسیر یک مشت از خدا بی خبر بشوند که بعنوان ضمانت از آنها چندین برابر تنزیلی که رباخوار از آنها میگرفته بگیرند ضمانت بکنند تا کشاورزان بتوانند وام بگیرند.

دکتر انوشیروانی – زارعین از هم ضمانت می‌کنند.

فرهادپور – بهر حال برای تعیین تکلیف مالکیت افراد بر اراضی باید کیفیتی فراهم بشود که عدم اجرای مقررات ثبتی مانع اجرای اصل نوسازی نباشد در اکثر شهرها هنوز اسناد مالکیت صادر نشده در قبال گرفتن وام از بانک رهنی چنین مشکلات و گرفتاریهایی دارد بنده می‌خواستم از فرصت استفاده کنم و از جناب آقای وزیر دادگستری استدعا کنم به هیئتهای مأمور در منطقه کهکیلویه مأموریت بدهند وموظف کنند که تا پایان این وظیفه که اختلافات را در محل حل کنند بمانند ومشکلاتی که مردم دارند مرتفع کنندتا افراد هم بتوانند با اعتماد، به آنچه که به آنها تعلق دارد کار و فعالیت بکنند و بتوسعه مملکت کمک کنند و وقت آنها دررفتن بدادگاهها واین قبیل تعارضاتی که قطعاً موجب اتلاف وقت وسرگردانی می‌شود هدر نرود واز گرفتاری خلاص بشونداز توجهی که دارید تشکر می‌کنم انتظار دارم این وعده را راجع به آوردن لایحه اصلی واساسی وجامع وکامل برای تکمیل سازمان ثبت اسناد واملاک بدهید که بتواند جوابگوی جامعه بعد از انقلاب متحول امروز ما باشد (احسنت).

رئیس- آقای دکتر خطیبی بفرمایید.

دکتر خطیبی- بنده راجع بیکی از مواد این لایحه خواستم گزارشی وتوضیحاتی بعرض مجلس محترم برسانم وآن ماده ۱۲۳ است نمایندگان محترم استحضار دارند که شیر و خورشید سرخ ایران در سال هفت میلیون وصد هزار تومان از سالهای سال تاکنون از اعتبار دولت کمک میگرفته است و در این چند سال به این مبلغ چیزی اضافه نشده است و بگذریم از اینکه یکی دو سال است که بیمارستانهای وزارت بهداری به شیر و خورشید سرخ واگذار شده و بایستی اعتبارات آنها هم واگذار شود که آن مسئله جداگانه‌ایست خدماتیکه شیر وخورشید سرخ انجام می‌دهد با همین اعتباراتی است که بصورت قانون از سالهای پیش مجلس محترم برای شیرو خورشید سرخ تدارک کرده‌اند و کمک دولت هفت میلیون و صدهزار تومان است واز ۱۵ سال پیش دیناری اضافه نشده درحالیکه وظایف و تکالیف جمعیت روزبروز رو بگسترش است یکی از مهمترین ممر درآمد شیر وخورشید پنج در هزار معاملات اسناد رسمی بود که بیست سال است عمل می‌شود که ابتدا بصورت یک درهزار گرفته می‌شد بعد قانونی از مجلس گذشت که طبق شرایطی و با گسترش وظایف جمعیت این مبلغ شد دو در هزار بعد در دوره گذشته مجلس شد چهار در هزار و با عنایت مجلس وریاست مجلس و مساعدت ایشان یک هزارم هم در اختیار دولت گذاشته شد که در صورت لزوم اضافه کند وسپاسگزارم از جناب آقای نخست وزیر که از این اختیار استفاده کردند و شد پنج هزارم واین پنج در هزار اسکلت عایدات جمعیت است وقتی قرار بود تغییری در این مبلغ بدهند حق این بود که یکی از کسانیکه مورد مشورت قرار بگیرد ونظرش را بخواهند بنده باشم در صورتیکه بنده مطلقاً اطلاع نداشتم این لایحه در سنا تصویب واصلاح شد وآمد اینجا خوشبختانه دوست عزیزم آقای اخلاقی در کمیسیون دادگستری بتصور اینکه این یک عایدی جدیدی برای شیر و خورشید سرخ است پیشنهاد کرد که یا حذفش بکنند یا بدهند به شهرداریهای شهرستانها، آقای شیخ الاسلامی من رادرجریان گذاشت وگفت بیا بداد این لایحه برس دارند عوایدات را کم می‌کنند. آنوقت بود که بنده متوجه شدم که اسکلت عایدی شیر وخورشید سرخ را بکلی خرد کرده‌اند و منهم اطلاعی ندارم این بود از ریاست مجلس استدعا کردم بروم در کمیسیون دادگستری ورسیدگی کنینم تا امروز ما وضعمان ازاین قرار بود که از کلیه معاملات اسناد رسمی پنج درهزار می‌گرفتیم البته این آمد و قطعه بندی شد که تا مبلغ چهل میلیون ریال اینقدر گرفته شود و بعد هر چه بالاتر برود نسبت بمازاد آن کمتر بشود وتا بیست میلیون ریال بعد که در هزار بعد هر چه بالاتر برودکمتر وکمتر وکمتر بشود البته برای من این نگرانی هست که بکار و فعالیت ما لطمه وارد کند، بنده اینجا آمار دارم از زمانی که پنج در هزارم گرفته می‌شد سه سالش را عرض می‌کنم در سال ۱۳۴۸ چهل و چهار میلیون ونهصد وهفتاد و پنج هزار تومان تقریباً عایدی ما بوده درسال ۱۳۴۹ شصت وپنج میلیون تومان شده که بیست میلیون تومان رشد داشته در سال ۱۳۵۰ هفتادو چهار میلیون تومان شده یعنی ۹ میلیون تومان رشد داشته ما روی رشد و روی این ارقام وقانونی که داریم کارمان را انجام می‌دهیم چون اعتبار و کمک دولت به شیر وخورشید سرخ که رشدی ندارد این بودکه استدعا کردم بنده بروم در کمیسیون دادگستری و رسیدگی کنیم چون بنده مسئولیت دارم وآقایان هم از من مسئولیت می‌خواهند استدعا دارم توجهی بشود که عواید جمعیت کم نشود واین رشد را داشته باشد و این حداقل انتظاری است که دارم گواینکه بمن یک اطمینانهایی هم داده شده که نه خیر تصویب این قانون عایدی شیر وخورشید سرخ را می‌آورد بالا، چون می‌گویند، از این تاریخ به بعد معاملات بزرگی که ثبت نمی‌شد حالا ثبت می‌شود ولی ضامن اجرائی در این قانون نیست که ثبت بشود در این صورت یک حق مسلم قانونی جمعیت شیر و خورشید سرخ بصورتی درآمده که حالا برای بنده که مسئولیت این جمعیت را دارم وافتخار نمایندگی هم دارم این اطمینان برای بنده نیست ونگرانم که ما نتوانیم باین مبلغی که تاکنون می‌رسیدیم برسیم وآن رشد سالیانه که داشتیم داشته باشیم بنده از نمایندگان محترم و ریاست مجلس شورای ملی که خودشان نیابت ریاست عالیه شیر و خورشید سرخ را دارند و همه نمایندگان محترم هم که عنایت و مرحت باین دستگاه دارند که خدمتگزاری می‌کند تمنی دارم ترتیبی مقرر فرمایند، چیزی اضافه‌تر نمی‌خواهم ولی آنچیزی که داشتیم با آن رشدی که داشت از این جمعیت گرفته نشود این است که بنده پیشنهادی دارم که این ماده حذف شود وهمان ماده مطالعه شود جداگانه بصورت یک ماده واحده بیاورند چون این موضوع با این قانون زیاد ارتباطی ندارد خود کمیسیون دادگستری مطالعه کند با مطالعه بیشتری، بطوری که این اطمینان برای من حاصل شود که این اسکلت عایدی شیر وخورشید سرخ دست‌نخورده به همان رشد مرتبش که سالیانه داشت ادامه بدهد توضیحات بیشتر را ضرور نمیدانم ویقین میدانم که همه نمایندگان محترم وجناب مهندس ریاضی ریاست مجلس که خودشان نهایت توجه وعنایت را داشته ودارند بترتیبی از این نگرانی بیرون خواهند آورد برای اینکه مسئولم و مخارجی در پیش داریم.

رئیس- نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خواهش می‌کنم خانمها و آقایانی که موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


ریاست محترم مجلس شورای ملی.

پیشنهاد می‌کنم:

ماده ۱۲۳ حذف شود و پس از بررسی کامل بصورت ماده واحده بمجلس تقدیم شود.

خطیبی.
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید:

بند ۳ ماده ۲۵ شرح زیر اصلاح شود:

هر گاه در موقع ثبت ملک ویا ثبت انتقالات بعدی صرفاً بعلت عدم توجه ودقت نویسنده سندمالکیت ویا دفتر املاک اشتباه قلمی رخ دهد رئیس ثبت محل پس از رسیدگی واحراز وقوع اشتباه نسبت به اصلاح ثبت دفتر املاک و سند مالکیت اقدام خواهد کرد ودر صورتیکه ثبت دفتر املاک مخالف یا مغایر سند رسمی یا حکم نهایی دادگاه باشد هیئت نظارت پس از رسیدگی و احراز موضوع دستور اصلاح ثبت دفتر املاک و سند مالکیت را صادرخواهد کرد.

با احترام – محمد بهنیا.


ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید:

جمله زیر به بند ۸ ماده ۲۵ اضافه شود:

از تاریخ وصول اعتراض تا خاتمه رسیدگی و صدور رأی هیئت نظارت عملیات اجرائی متوقف خواهد شد.

با احترام – محمد بهنیا.


ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید:

قسمت اول ماده ۳۴ مکرر به این شرح اصلاح شود.

ماده ۳۴ مکرر- در کلیه معاملات مذکور در ماده ۳۴ این قانون بدهکار می‌تواند با تودیع کلیه بدهی خود اعم از اصل واجور وخسارت قانونی و حقوق اجرائی در صندوق ثبت اسناد یا بانک ملی وتسلیم مدرک تودیع بدفترخانه تنظیم کننده سند یا یکی دیگر از دفاتر اسناد رسمی بوسیله تنظیم افزارنامه رسمی فتح و فک سند را فراهم نماید.

با احترام – محمد بهنیا.


ریاست محترم مجلس شورای ملی


پیشنهاد می‌نماید:

در ماده ۱۲۳ بعد از جمله (از دویست میلیون ریال به بالا ۲ در هزار نسبت بمازاد) جمله زیر اضافه شود:

برای ثبت اسنادی که تعیین قیمت موضوع آنها ممکن نباشد برای هر سند پنجاه ریال دریافت خواهد شد.

با احترام – محمد بهنیا.


ریاست محترم مجلس شورای ملی


پیشنهاد می‌نماید:

جمله زیر به تبصره ۶ ماده ۳۴ اضافه شود: اعراض از مورد رهن باید بوسیله سند رسمی صورت گیرد.

با احترام – محمد بهنیا.


ریاست محترم مجلس شورای ملی


پیشنهاد می‌نماید:

جمله زیر بماده ۱۲۳ اضافه شود:

تبصره ۴- معاملاتی که قبل از تصویب این قانون بموجب قوانین مصوبه از پرداخت عوارض وحق الثبت معاف بوده‌اند تصویب این قانون سلب معافیت آنها را نمی‌نماید و همچنین بطور کلی معاملاتی که از پرداخت حق الثبت و عوارض معاف هستند از پرداخت وجوه مربوط بشیر وخورشید نیز معاف خواهند بود.
با احترام – محمد بهنیا.


ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید:

چون سهمیه سردفتران و دفتریاران موضوع ماده ۸۹ با وضع فعلی تطبیق نمی‌نماید لذا به موازات ترقی وازدیاد حق الثبت وحقوق و دستمزدلزوم تغییر سهمیه مذکور کاملا محسوس بوده وعدالت ایجاب می‌کند که نسبت باین طبق هم بذل توجهی شود لذا تغییر تبصره ۱ ماده ۱۲۳ بشرح زیر مورد استدعا است.

تبصره ۱- ماده ۱۲۳ – ماده ۸۹ (اصلاحی طبق ماده ۶ قانون متمم بودجه سال ۱۳۲۱) قانون ثبت از تاریخ تصویب این قانون ملغی می‌شود و سردفتران ودفتریاران از نصف کل وجوهی که هر ماه بر اساس این ماده وصول می‌نمایند بشرح زیر سهم خواهند برد.

تا دوهزار ریال یکدوم

از ۲۰۰۱ ریال تا ۱۰۰۰۰ ریال نسبت بمازاد ۲۰۰ ریال یک پنجم (۲۰درصد)

از ۱۰۰۰۱ ریال تا ۲۰۰۰۰ ریال نسبت بمازاد ۱۰۰۰۰ ریال یک دهم (۱۰ درصد)

از ۲۰۰۰۱ ریال تا ۱۰۰۰۰۰ ریال نسبت بمازاد ۲۰۰۰۰ ریال یک بیستم (۵ درصد)

از ۱۰۰۰۰۱ ریال تا ۲۰۰۰۰۰ ریال نسبت بمازاد ۱۰۰۰۰۰ ریال یک سی ام (۳ درصد)

از ۲۰۰۰۰۱ ریال تا ۵۰۰۰۰۰ ریال نسبت بمازاد ۲۰۰۰۰۰ ریال یک چهلم (۱/۲-۲ درصد)

ازپانصد هزارریال به بالا نسبت بمازاد۵۰۰۰۰۰ ریال یک پنجاهم (۲درصد)

با احترام – محمد بهنیا.


ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید:

جمله (دفاتر اسناد رسمی مکلفند پس از صدور اجرائیه مراتب را به آخرین نشانی متعهداز طریق پست سفارشی باو اطلاع دهندوبرگ اجرائیه را بضمیمه قبض پست سفارشی جهت ابلاغ اجرائیه وعملیات اجرائی به ثبت محل ارسال دارند).

از تبصره ۳ ماده ۳۴ حذف شود.

با احترام – محمد بهنیا.


ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً در مورد تبصره ۲ از ماده ۱۲۳ لایحه قانون اصلاح قانون ثبت اسناد واملاک مصوب ۱۳۱۰ وقانون اشتباهات ثبتی واسناد معارض مصوب ۱۳۳۳ پیشنهادمینماید با توجه باینکه سهم شیرو خورشید سرخ ایران تغییر پیدا ننماید. سهم شهرداری از هشت درصد به پانزده درصد افزایش یابد.

با تقدیم احترام – دکتر سید محمدرضا تنکابنی


ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد حذف تبصره یک ماده ۱۲۳ لایحه قانون اصلاح قانون ثبت اسناد واملاک مصوب ۱۳۱۰ و قانون اشتباهات ثبتی واسناد معارض مصوب ۱۳۳۳ را می‌نماید.

با تقدیم احترام – دکتر سید محمدرضا تنکابنی


مقام معظم رئیس مجلس شورای ملی

در مورد لایحه قانون اصلاح قانون ثبت اسناد و املاک پیشنهاد می‌شود: تبصره یک بماده ۱۳۷ اضافه شود.

تبصره – مناطق آسیب دیده از زلزله و سیل که احیاء زمینها و نوسازی دوباره انجام گرفته اسناد زارعین بدون دریافت حق ثبت صادر و بزارعین داده شود در هر مورد وزارت تعاون روستایی حافظ منافع روستائیان باشد.

با تقدیم احترام – ایمان زهرائی
مقام معظم ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود ماده ۱۲۳ تعرفه ثبت اسناد باستثنای مواردی که مقررات خاص دارد بشرح ذیل دریافت می‌شود.

تا ۴۰ میلیون ریال ۴ در هزار

تا ۶۰ میلیون ریال ۶ در هزار نسبت بمازاد ۴۰ میلیون ریال.

تا ۸۰میلیون ریال ۸ درهزار نسبت بمازاد ۶۰ میلیون ریال.

تا ۱۰۰ میلیون ریال ۱۰ درهزار نسبت بمازاد ۸۰ میلیون ریال.

تا ۲۰۰ میلیون ریال ۱۲/۴ درهزار نسبت بمازاد ۱۰۰ میلیون ریال.

از دویست میلیون ریال ببالا ۱۲/۴ درهزار نسبت بمازاد.

با تقدیم احترام – ایمان زهرائی


ریاست معظم مجلس شواری ملی.

محترماَ، با توجه باینکه متجاوز از ۲۰ سال قبل تاکنون اراضی مزروعی که دراطراف شهر کرمان واقع گردیده بودند بنا به پیشرفت شهر و احتیاجات عمومی از طرف مالکین آنها بر طبق توافق قبلی فیمابین و بموجب سند عادی باشخاص فروخته شده و خریداران که در حدود پنجهزار نفر می‌باشند دراین قبیل اراضی ساختمان وبنا احداث نموده و درآنها ساکن و متصرفند و با توجه باینکه بعلت انتقال این اراضی بموجب سند عادی اداره ثبت نمی‌تواند این نقل وانتقالات را برسمیت بشناسد و بنا بمراتب بالا موجبات مشکلات عدیده‌ای گردیده است لذا برای رفع این مشکل پیشنهاد می‌نماییم که ماده زیر در لایحه قانون ثبت به بعد از بند ۱۷ ماده ۱۴۲ الحاقی بعنوان بند ۱۸ ماده ۱۴۳ الحاقی به قانون اصلاح مواد قانون ثبت اضافه شود.

۱۸- ماده ۱۴۳ الحاقی – برای برطرف نمودن مشکل قسمتی از اراضی واقع در محدوده شهر کرمان وافرادی که تا اول فروردین ماه سال ۱۳۵۱ دراراضی مزبور ساختمانهایی ایجاد کرده ومتصرفند و صاحبان عرصه حاضر به تصدیق اعیانی آنان نبوده ویا بعلت معامله یا سند عادی صدور سند مالکیت منع قانونی داشته هیئتی مرکب از دو نفر از قضات دادگستری (به تعیین وزیر دادگستری) و رئیس ثبت محل تشکیل می‌شود این هیئت باختلافات موجود باتوجه باوضاع واحوال واستطاعت هر یک از طرفین بطور کدخدامنشی رسیدگی ورأی بپرداخت بهای عادله اراضی در تاریخ تصرف واجرت المثل آن تا تاریخ صدور رأی صادر می‌نماید و در صورت عدم مراجعه متصرف بتقاضای مالکین ضمن صدور رأی بپرداخت بهای اعیانی خلع ید از متصرف را می‌دهد. رأی هیئت قطعی ولازم الاجراست و مراجع اجرای آن دادگاه شهرستان کرمان خواهد بود.
تبصره ۱- پس از صدور رأی هیئت وپرداخت بهای اراضی واجور آن چنانچه ملک منتهی به ثبت در دفتر املاک شده باشد بنام صاحب اعیان دردفتر املاک ثبت می‌شود واگر ملک در جریان ثبت باشد عملیات ثبتی بنام او ادامه می‌یابد در این صورت هر گاه موعد اعتراض باصل وحدودملک منقضی نشده ویا اعتراضی رسیده باشد وجه مورد حکم هیئت تا تعیین تکلیف قطعی باید درصندوق ثبت تودیع گرددوعملیات ثبتی ادامه خواهد یافت.

اعیان موضوع حکم وقتی بمالکیت قطعی صاحب عرصه درخواهد آمد که وجه مورد حکم کلا پرداخت شده باشد.

تبصره ۲- هر گاه مجوز تصرف سند انتقال عادی باشد اعم از اینکه انتقال دهنده مالک مشاع یا مفروز بوده باشد در صورت احراز اصالت سند پرداخت قیمت واجرت المثل موضوعاً منتفی وهیئت رأی بر صدور سند مالکیت بنام متصرف خواهد داد.
تبصره ۳- صاحبان اعیانی در صورتی می‌توانند از مقررات این قانون استفاده کنند که ظرف مدت یکسال از تاریخ اجرای این قانون دادخواست خودرا در مقابل اخذ رسید به ثبت محل تسلیم نموده باشند والا به تقاضای مالک بشرح مذکور دراین ماده اقدام خواهد شد.

ثبت محل مکلف است از تاریخ اجرای این قانون منتهی ظرف یک ماه با نشر آگهی در روزنامه کثیرالانتشار محل والصاق آگهی در اماکن عمومی مهلت مقرره را باطلاع صاحبان اعیان برسانند.

عاطفه امیر ابراهیمی اولیاء دکتر رفیعی

جندقی مظهری محدث‌زاده دکتر منتظری

پیشنهاد می‌نماید عبارت ذیل به آخر ماده ۱۴۲ الحاقی علاوه شود.

در مورد املاکی که دارای سند مالکیت مشاعی می‌باشند چنانچه لااقل سه ربع شرکاء بموجب سند رسمی ملک مشاعی را تقسیم می‌نمایند به قطعات افرازی سند مالکیت تفکیکی مشاعی با رعایت سهام منظور در تقسیم نامه صادر خواهد شد ومحتاج صدور دادنامه افرازی از دادگاه نمی‌باشد.

دکتر دادفر
مقام معظم مجلس شورای ملی


محترماً:

در خصوص ماده ۱۴۶ الحاقی (بند۲۱) لایحه قانون اصلاح قانون ثبت واملاک مصوب ۱۳۱۰ و قانون اشتباهات ثبتی واسناد معارض مصوب ۱۳۳۳ پیشنهاد می‌نماید بطریق زیر اصلاح شود:

۲۱- ماده ۱۴۶ الحاقی: ثبت کل مکلف است در شهرستانی که مقتضی بداند برای انجام امور ثبتی از قبیل امور مربوط به اسناد و املاک و اجرای اسناد و حسابداری واحد یا واحدهای ثبتی مرکب از یک یا چند بخش تشکیل دهد.

با تقدیم احترام – دکتر سید محمد رضاتنکابنی


ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود جملات زیر بذیل تبصره ۱ ماده ۱۳۸ الحاقی لایحه قانون اصلاح قانون ثبت اسناد واملاک اضافه شود:

«که از قبوض اقساطی بهای ملک برداشت و احتساب می‌شود.»

با تقدیم احترام مهندس نصرت الله اسدی، مهدی احمدی


ریاست معظم مجلس شورای ملی

با تقدیم احترام: پیشنهاد می‌نماید تبصره بشرح زیر به ماده ۱۸ مکرر اضافه شود:

تبصره – حق الثبت وهزینه مقدماتی املاک مزبور بمیزان تاریخ درخواست ثبت از مالکین وصول خواهد گردید.
مهندس فیروز عدل


ریاست محترم مجلس شورای ملی

در مورد لایحه اصلاح قانون ثبت اسناد واملاک پیشنهاد می‌نماید بند ۱۷ ماده ۱۴۲ الحاقی بشرح زیر اصلاح وتبصره ذیل به آن اضافه شود:

در موارد املاکی که کلا یا بعضاً درخواست ثبت شده وقبل از اجرای این قانون در قطعاتی از آن بدون انتقال رسمی یا اجازه نامه رسمی از طرف شخص یا اشخاصی احداث اعیانی شده باشد موضوع بتقاضای متقاضی ثبت و یا صاحب یا صاحبان اعیانی در هیئت نظارت مظرح می‌شود در صورتی که اختلافی بین متقاضیان ثبت یاقائم مقام قانونی آنان و متصرفین وجود داشته باشد طرفین را بمراجع قضائی هدایت می‌کند والا دستور قبول درخواست ثبت را از متصرف می‌دهد. رسیدگی هیئت در صورتی جایز است که ملک ۰۰۰ الی آخر.

تبصره – در مورد املاکی که تا حال بنحوی از انحاء تقاضای ثبت نشده است و قبل از اجرای این قانون از طرف شخص یا اشخاص در تمام یا قطعاتی از آن احداث اعیانی شده باشد صاحب یا صاحبان اعیان می‌توانند تقاضای ثبت اعیان خود را بنمایند بشرط آنکه بهای عرصه را بر اساس تقویم کارشناسان ثبت در صندوق ثبت تودیع نمایند تا از طرف ثبت به مالک عرصه تأدیه گردد.
یزدان پناه

رئیس- لایحه و پیشنهادات برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- استرداد لایحه تبدیل مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی به شرکت سهامی، وسیله آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد

۱۲- استرداد لایحه تبدیل مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی به شرکت سهامی، وسیله آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد.

رئیس- آقای دکتر معتمد وزیری بفرمایید.

دکتر معتمد وزیری (معاون وزارت اقتصاد)- باکسب اجازه از مقام ریاست مجلس شورای ملی و نمایندگان محترم بر اساس قانون محاسبات عمومی در ۳۰ خرداد ماه ۱۳۵۰ لایحه‌ای تقدیم شد وتقاضا شد اجازه بفرمایند مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران بشرکت سهامی تبدیل شود بر اساس مطالعات بعدی چون از این فکر انصراف حاصل شده تقاضای استرداد این لایحه را دارم.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون راه راجع بلایحه پروتکل منضم به قراردادهای بین المللی حمل و نقل کالا ومسافر وتوشه بوسیله راه آهن

۱۳- طرح گزارش شور اول کمیسیون راه راجع بلایحه پروتکل منضم به قراردادهای بین المللی حمل و نقل کالا ومسافر وتوشه بوسیله راه آهن.

رئیس- گزارش شور اول پروتکل منضم بقراردادهای بین المللی حمل ونقل کالا و مسافر وتوشه بوسیله راه‌آهن مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون راه بمجلس شورای ملی

کمیسیون راه در جلسه سه شنبه ۱۶ خرداد ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای مهندس وثیق معاون وزارت راه لایحه شماره ۴۶۹۶-۱۳۵۱/۳/۶ دولت راجع به پروتکل منضم بقراردادهای بین المللی حمل ونقل کالا و مسافر و توشه بوسیله راه آهن را که در جلسه سه شنبه نهم خرداد ماه ۱۳۵۱ بمجلس شورای ملی تقدیم و بشماره ۳۳۱ چاپ گردیده مطرح ومورد رسیدگی قرار داد و بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون راجع به پروتکل منضم بقراردادهای بین المللی حمل ونقل کالا و مسافر وتوشه بوسیله راه‌آهن.

ماده واحده – پروتکل اضافی به قراردادهای بین المللی مربوط بحمل ونقل کالا بوسیله راه آهن (CIM) و حمل ونقل مسافر وتوشه بوسیله راه آهن (CIV) مورخ ۷ فوریه ۱۹۷۰ و همچنین پروتکل راحع بمشارکت درمخارج دفتر مرکزی دول عضو قراردادهای CIM و CIV مورخ ۷ فوریه ۱۹۷۰.

تصویب و اجازه تسلیم اسناد الحاق داده می‌شود.

مخبر کمیسیون راه – حبیب الله احمدی

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه سه شنبه ۱۶ خرداد ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای دکتر تاج بخش معاون وزارت امور خارجه و آقای مهندس وثیق معاون وزارت راه لایحه راجع به پروتکل منضم بقراردادهای بین المللی حمل ونقل کالا ومسافر و توشه بوسیله راه آهن را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون راه را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه – مهروش صفی نیا (مستوفی)

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


ریاست محترم مجلس شورای ملی.

در مورد لایحه مربوط به پروتکل قراردادهای بین المللی حمل ونقل کالا شماره چاپ ۳۴۹ پیشنهاد می‌نماید در ماده واحده سطر اول به جای عبارت (پروتکل اضافی) نوشته شود (پروتکل منضم) و درآخر سطر چهارم کلمه (را) اضافه شود.

رئیس- لایحه و پیشنهادها برای شور دوم بکمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای مهندس وثیق معاون وزارت راه

۱۴- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای مهندس وثیق معاون وزارت راه.

رئیس- آقای مهندس وثیق بفرمایید.

مهندس وثیق (معاون وزارت راه)- با اجازه مقام معظم ریاست ونمایندگان محترم چون دیوارهایی که درکنار راههای اصلی کشور بصورت چینه وگلی کشیده می‌شود و ارتفاعی که اینها دارند مانع دید مناظر راه میشودو حرکت مسافرین و جهانگردان در این دالان مرتفع موجب خستگی زیادی برای آنها است لازم بودکه ضابطه‌ای برای جلوگیری از احداث این قبیل دیوارها ایجاد بشود بدینمنظور تبصره‌ای بقانون ایمنی راهها که در۴۹/۴/۷ بتصویب ساحت مقدس مجلس شورای ملی رسیده است اضافه میشودو تقاضای تصویب آنرا دارد.

رئیس- لایحه بکمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله خانم صوفی معاون وزارت کشور

۱۵- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله خانم صوفی معاون وزارت کشور.

رئیس- خانم صوفی بفرمایید.

پروین صوفی (معاون وزارت کشور)- با کسب اجازه از مقام ریاست مجلس باستحضار ساحت مقدس مجلس شورایملی میرساند شهرداری پایتخت بمنظور استفاده از سپرده‌های مطالبه نشده دهساله استدعا کرده است تبصره ۲ ماده ۷۸ قانون شهرداری اصلاح شود اینک لایحه مربوط بآن را تقدیم می‌دارد.

رئیس- لایحه بکمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم سه فقره لایحه بوسیله آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی

۱۶- تقدیم سه فقره لایحه بوسیله آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی.

رئیس- آقای دکتر کاشفی بفرمایید.

دکتر کاشفی (معاون وزارت دارائی)- باکسب اجازه از مقام ریاست لایحه الحاق سه ماده به قانون اختیارات مالی و استخدامی سازمان بنادر و کشتیرانی وتشکیل گارد بنادر گمرکات تقدیم می‌شود. لایحه دیگری است مربوط به اصلاح آئین نامه‌های هزینه‌های قابل قبول در محاسبه مالیاتهای مستقیم برای بررسی و تصویب

کمیسیون دارائی تقدیم می‌شود ضمناً اساسنامه شرکت سهامی بیمه ایران که دراجرای تبصره ماده ۳۰ قانون تأسیس بیمه مرکزی ایران و بیمه گری تنظیم شده برای طرح وتصویب کمیسیونهای مربوط تقدیم می‌شود.

رئیس- لوایح به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای قوام صدری وزیر مشاور

۱۷- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای قوام صدری وزیر مشاور.

رئیس- آقای قوام صدری بفرمایید.

قوام صدری (وزیر مشاور)- با اجازه مقام ریاست در اجرای دستوریکه تبصره ۱۷قانون بودجه سال ۱۳۵۰ مقرر داشته است که برنامه تعمیرات شبکه راهها و راه آهن و هواپیمایی در صورتی اعتباراتش قابل مصرف است که برنامه اش بتصویب کمیسیون بودجه و کمیسیون راه برسد برنامه اجرائی این سه قسمت را تقدیم و استدعای رسیدگی دارد.

رئیس- برنامه‌ها به کمیسیون بودجه ارجاع می‌شود.

- طرح وتصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون آموزش و پرورش راجع بموافقت نامه اصلاحی مربوط به تأسیس مؤسسه بین المللی روشهای سوادآموزی بزرگسالان بین دولت شاهنشاهی ایران و یونسکو و ابلاغ بدولت

۱۸- طرح وتصویب گزارش یک فوریتی کمیسیون آموزش و پرورش راجع بموافقت نامه اصلاحی مربوط به تأسیس مؤسسه بین المللی روشهای سوادآموزی بزرگسالان بین دولت شاهنشاهی ایران و یونسکو و ابلاغ بدولت.

رئیس- گزارش یک شوری موافقت نامه اصلاحی مربوط به تأسیس مؤسسه بین المللی روشهای سوادآموزی بزرگسالان بین دولت شاهنشاهی ایران و یونسکو مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون آموزش و پرورش بمجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه پنجشنبه یازدهم خرداد ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۵۶۲۶۶ مورخ ۱۳۵۱/۲/۱۸ تقدیمی بمجلس سنا راجع بموافقتنامه اصلاحی مربوط بتأسیس سنا راجع بموافقتنامه اصلاحی که مربوط بتأسیس مؤسسه بین المللی که روشهای سوادآموزی بزرگسالان بین دولت شاهنشاهی ایران و یونسکو رادرجلسه سه شنبه نهم خرداد ماه وصول آن با قید یک فوریت اعلام و فوریت آن درهمان جلسه بتصویب رسیده است وبشماره ۳۳۰ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار دادو تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون موافقتنامه اصلاحی که مربوط بتأسیس مؤسسه بین المللی که روشهای سوادآموزی بزرگسالان بین دولت شاهنشاهی ایران و یونسکو.

ماده واحده – موافقتنامه اصلاحی که مربوط بتأسیس مؤسسه بین المللی که روشهای سوادآموزی بزرگسالان بین دولت شاهنشاهی ایران و یونسکوکه نسخه‌ای از آن ضمیمه است مشتمل بر یک مقدمه و ۱۳ ماده که مورد موافقت نمایندگان دولت ایران و یونسکو در پاریس قرار گرفته است تصویب وبدولت اجازه داده می‌شود اسناد تصویب آنرا مبادله نماید.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش – موسوی ماکوئی

گزارش از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۱۳۵۱/۳/۱۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه موافقتنامه اصلاحی که مربوط بتأسیس مؤسسه بین المللی که روشهای سوادآموزی بزرگسالان بین دولت شاهنشاهی ایران و یونسکو را مورد رسیدگی قرار داد ومصوبه کمیسیون آموزش و پرورش را تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی – امان‌الله ریگی

گزارش از کمیسیون علوم وآموزش عالی بمجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه ۵۱/۳/۱۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه موافقتنامه اصلاحی که مربوط بتأسیس مؤسسه بین المللی که روشهای سوادآموزی بزرگسالان بین دولت شاهنشاهی ایران و یونسکو را مورد رسیدگی قرار داد ومصوبه کمیسیون آموزش و پرورش را تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون علوم وآموزش عالی – دکتر خسروی کردستانی

گزارش از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۱۳۵۱/۳/۱۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه موافقتنامه اصلاحی که مربوط بتأسیس مؤسسه بین المللی که روشهای سوادآموزی بزرگسالان بین دولت شاهنشاهی ایران و یونسکو را مورد رسیدگی قرار داد ومصوبه کمیسیون آموزش و پرورش را تأیید وتصویب کرد. اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه – مهروش صفی نیا (مستوفی)

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمهاوآقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) کلیات آخر لایحه مطرح است آقای شهرستانی بفرمایید.

شهرستانی – بطوریکه خاطر همکاران محترم مستحضر است برای توسعه آموزش و پرورش ومبارزه با بیسوادی در ظرف این چندسال اخیر کوششهایی است که دولت ایران برای پیشرفت تعلیم وتربیت وبرای تساوی فرصت واستفاده از توسعه فرهنگ بخصوص در روستاها بوجوه مختلف بعمل آورده است وتشکیلات مختلفی سالها است در مملکت ما برای این کار زحمات زیادی کشیده‌اند یکی از اقدامات بزرگی که درمنشور انقلاب شاه وملت انجام شده است تشکیل سپاهیان دانش است که همه ما معتقد هستیم واقعاً این سپاهیان دانش در سراسر مملکت وبرای روستاها چه پایمردی و کوشش قابل توجهی کرده‌اند وچه نتایج درخشانی از این سوادآموزی در روستاها بوجود آورده‌اند دیگر کمیته ملی پیکار جهانی بابیسوادی است که این کمیته هم کوشش زیادی برای با سواد کردن مردم بیسواد کشور ما در ظرف چندسال اخیر انجام داده است اقدام دیگر کاری است که وزارت آموزش و پرورش برای تعمیم تعلیمات اجباری بخصوص دراین دو سال اخیر در ۵۰ شهر کشور اجرای تعلیمات اجباری را اعلام کرده و بانجام میرساند وما امیدواریم درسالهای آینده تمام شهرستانها و دهات کشور ما از این قانون مترقی تعلیمات اجباری برخوردار بشونددیگر مسئله لژیون خدمتگزاران بشر است که دو روز پیش جشن سالروز آن را برگزار کردیم ویکی از هدفهای بزرگ این لژیون مبارزه با بیسوادی است چون بیسوادی است که منشاء فقر وبیماری ودیگر دردهای اجتماعی است و اگر با بیسوادی بوجه احسن مبارزه شود یک مقدار زیادی از دردهای اجتماعی برطرف خواهد شد دیگر از برنامه هاییکه با اشتراک یونسکو از چندسال قبل در مملکت ما اجرا شده است طرح ملی سوادآموزی یونسکو است که در دو شهرستان ایران در اصفهان بمناسبت اینکه یک منطقه ومحیط صنعتی است و در دزفول بمناسبت اینکه یک محیط کشاورزی است انتخاب شده واز سال ۱۳۳۴ این طرح بمرحله اجرا گذارده شده است و خوشبختانه نتایج درخشانی داشته است یکی از اختصاصات این طرح اینست که بایستی سواد با کارآموزی و تعلیمات حرفه ومسائلی که مربوط بزندگی و شغل اشخاص است توأم گردیده وطبق آماری که من دارم ۱۹۰هزار نفر تاکنون از این کلاسهای سوادآموزی منتسب به این طرح، سوادآموخته‌اند وکارهای فنی وحرفه‌ای یادگرفته‌اند و در حالا حاضر هم در حدود ۳۵ هزار نفر دراین کلاسها دانش آموز دارند و در کارگاههای مربوط در دزفول واصفهان این کار را انجام می‌دهند خوشبختانه موافقتنامه‌ای که اکنون مطرح است یک مقدار زیادی مربوط باین طرح می‌شود برای اینکه این موافقتنامه‌ای است که مرکزی را بوجود می‌آورد برای جمع‌آوری اسناد ومدارک مربوط به سوادآموزی بزرگسالان ومن خیال می‌کنم این ارتباط زیادی با این طرحی که مربوط به سوادآموزی بزرگسالان است دارد که با یونسکو داریم ویکی از این طرحها را وزارت آموزش و پرروش انجام می‌دهد ودیگری را وزارت علوم بنده می‌خواستم خواهش بکنم دولت مطالعاتی بکندتا بتواند هر دوی این برنامه‌ها را تحت یک مدیریت اداره کندتا شاید بتوانیم نتایج درخشانترو بهتری در زمان نزدیکتری از این فعالیتها و همکاریها که دولت ایران با یونسکو دارد بدست آوریم (احسنت).

رئیس- نظر دیگری در کلیات آخر لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمهاوآقایانیکه موافقندخواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه بدولت ابلاغ می‌شود.

- طرح وتصویب گزارش کمیسیون امور استخدام دائر به تأیید اصلاحات مجلس سنادر لایحه قانونی تشکیل شرکت سهامی خدمات ماشینهای محاسب الکترونیکی وابلاغ بدولت

۱۹- طرح وتصویب گزارش کمیسیون امور استخدام دائر به تأیید اصلاحات مجلس سنادر لایحه قانونی تشکیل شرکت سهامی خدمات ماشینهای محاسب الکترونیکی وابلاغ بدولت.

رئیس- گزارش کمیسیونها راجع به تشکیل شرکت سهامی خدمات ماشینهای محاسب الکترونیکی مطرح است، قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری در جلسه ۲۰ خرداد ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی لایحه شماره ۵۳۷۳۶ مورخ ۱۳۵۰/۱۱/۲۷ دولت مربوط به تشکیل شرکت سهامی خدمات ماشینهای محاسب الکترونیکی را که قبلابتصویب مجلس شورای ملی رسیده و مجلس سنا تغییراتی در آن بعمل آورده است مورد رسیدگی قرار داد ومصوبه مجلس سنا را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون تشکیل شرکت سهامی خدمات ماشینهای محاسب الکترونیکی

ماده واحده – بدولت اجازه داده می‌شود بمنظور استفاده از ماشینهای محاسب الکترونیکی در امور مالی و محاسباتی واداری و تحقیقاتی وزارتخانه‌ها و مؤسسات و شرکتهای وابسته بدولت شرکت سهامی خدمات ماشینهای محاسب الکترونیکی وابسته بوزارت دارائی تشکیل دهد و بطور بازرگانی اداره نماید.

تبصره ۱ – سرمایه شرکت اموال وزارت دارائی موجود در مرکز خدمات ماشینی وزارت دارائی می‌باشد که وسیله کارشناس منتخب وزارت دارائی با رعایت اصول وعرف بازرگانی باید ارزیابی شود.
تبصره ۲- وزارت دارائی مکلف است اساسنامه شرکت سهامی خدمات ماشینهای محاسب الکترونیکی را ظرف ششماه از تاریخ تصویب این قانون تهیه و پس از تأیید هیئت وزیران و تصویب کمیسیونهای دارائی و استخدام مجلسین بموقع اجرا بگذارد.
تبصره ۳- مستخدمین رسمی که بشرکت منتقل می‌شوند مشمول مقررات ماده ۱۴۴ قانون استخدام کشوری وتبصره آن و تغییرات واصلاحات بعدی آن خواهند بود.
مخبر کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری – دیهیم

گزارش از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۱ خرداد ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تشکیل شرکت سهامی خدمات ماشینهای محاسب الکترونیکی را مورد رسیدگی قرار داد وگزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در اینمورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی –امان الله ریگی

رئیس- نسبت بگزارش کمیسیونها نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به گزارش کمیسیونها رأی می‌گیریم. خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه بدولت ابلاغ می‌شود.

- اخذ رأی نهایی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به لایحه اجرای تعرفه گمرکی در مورد ساعت مچی و قلم خودنویس وابلاغ بدولت

۲۰- اخذ رأی نهایی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به لایحه اجرای تعرفه گمرکی در مورد ساعت مچی و قلم خودنویس وابلاغ بدولت.

رئیس- لایحه اجرای تعرفه گمرکی درمورد ساعت و قم خودنویس برای اخذ رأی نهایی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
قانون اجرای تعرفه گمرکی در مورد ساعت و قلم خودنویس

ماده واحده – نرخ مقرر در جدول ضمیمه قانون امور گمرکی مصوب ۱۳۵۰/۳/۳۰ در مورد حقوق گمرکی ساعت جیبی، ساعت مچی و همانند و قلم خودنویس در تاریخ تصویب این قانون قابل اجراء خواهد بود. قانون فوق مشتمل بر یک ماده در جلسه روز دوشنبه پانزدهم خردادماه یکهزار وسیصد وپنجاه ویک شمسی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا – جعفر شریف امامی.

رئیس- نسبت باین لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی «آقای مهندس صائبی» اعلام ودر محل نطق اخذ رأی بعمل آمد).

آقایان دکتر بیت منصور، دکتر بیگلری، پدرامی، مهندس پروشانی، پروین، پزشکی، پسیان، دکتر پناهی پور بردباری، دکتر پیر، پیرزاده، خانم پیرنیا، پیمان، دکتر تنکابنی، توسلی، دکتر جزایری، جعفری، مهندس جلالی نوری، جندقی، جوانشیر، خانم جهانبانی، جهانشاهی، چنگیزی، دکتر حاتم، دکتر حبیب اللهی، حق شناس، سرتیپ حکیمی، حی، حیدری، خانقاهی، امیر علم خزیمه، دکتر خسروی کردستانی، سرتیپ دکتر خطیب شهیدی، دکتر خطیبی، دکتر دادفر، داروئی، دشتی، خانم دکتر دولتشاهی، دولو، دیهیم، دکتر راد، دکتر رشتی، رشیدی، دکتر رشید یاسمی، حسام الدین رضوی، دکتر رفیعی، دکتر رهنوردی، ریاضی، ریگی، خانم هما زاهدی، مهندس عباس زاهدی، خانم دکتر آصف زاده، مهندس احتشام شهیدی، احمد، مهندس اربابی، مهندس اردلان، مهندس اسدی لنگرودی، اسعد رزم‌آراء، دکتر اسکوئیان، اسلامی نیا، دکتر اعتمادی، خانم اقبال، دکتر الموتی، خانم امیرابراهیمی، امیر احمدی، دکتر شفیع امین، انشاء، دکتر انوشیروانی اولیاء، اولیاء شیرازی، اهری، ایلخانی پور، ایمان زهرائی، دکتر بازرگانی، بختیاری پور، بدرخانی، بدرصالحیان، مهندس بدیعی، دکتر برادر، دکتر برزگر، مهندس علی برومند، خانم بزرگ نیا، بوداغ زاده، بوشهری، غلامرضا بهادری، دکتر سعید بهادری، دکتر یحیی بهبهانی، دکتر حبیب الله بهبهانی، دکتر بهزادی، بهنیا، مهندس فرخ، فرنود، فروتن، دکتر فروزین، مهندس فروهر، فریدونفر، فهیمی، فیاض فاضلی، فیصلی، مهندس قادرپناه، قاضی زاده، قدردان، خانلر قراچورلو، محمد ولی قراچورلو، دکتر قهرمان، کاسمی، کلانتر هرمزی، کمالوند، کورانلو، کورس، مهندس کیاکجوری، دکتر لقمان ادهم، مافی، مجد، محدث زاده، دکتر مدی، دکتر مرتضوی، مرندی، خانم مزارعی، اکبر مسعودی، سید کاظم مسعودی، دکتر مشایخی، مصطفوی نائینی، مظاهری، دکتر معظمی، معیری، مهندس امیر قاسم معینی، مهندس عبدالحمید معینی، ملک افضلی، دکتر منتظری، مجید موسوی، مهاجرانی، مهدوی اردستانی، مهرزاد، میرافضل، ناروئی، ناصرزاده، دکتر ناوی، دکتر نجیمی، مهندس نصر، دکتر نصیری، نیک پور، نیک روش، دکتر وزیری، دکتر وفا، سرلشکر همایونی، دکتر یزدان‌پناه، دکتر یگانگی، دکتر آزاد، محمد علی آموزگار، دکتر ابوالهدی لنگرودی، احتشامی، اکبر، امام مردوخ، پرویزی، تژده، دکتر سعید حکمت، حکمت یزدی، اسماعیل خزیمه، دکتر رئیسی، ضیاء رضوی، مهندس رهبر، زهتاب فرد، ساگینیان، حاج کریم بخش سعیدی، دکتر شریف امامی، شیخ رضائی، صادقی، دکتر فضل الله صدر، عبدالحسین طباطبائی، طباطبائی دیبا، فخر طباطبائی، ظفر، فرهادپور، کشفی، دکتر محققی، موقر، نامور، دکتر زرین پور، دکتر زعفرانلو، دکتر زهرائی، سراج الدینی، خانم دکتر سرخوش، سجادی، محمد مهدی سعادت، محمد رضا سعادت فرد، دکتر سعید، سعید وزیری، خانم نیره سعیدی، دکتر سنگ، شاخوئی، شریفها، دکتر شکرائی، دکتر شمس، شهرستانی، شیخ الاسلامی، صائب، مهندس صائبی، حیدر صائبی، دکتر صالحی، دکتر میروجیه الله صدر، خانم صفی نیا، دکتر صمدزاده، خانم دکتر صنیع، خانم ضرابی، دکتر محمود ضیائی، ضیاء احمدی، خانم دکتر طالقانی، علی طباطبائی، طلوعی، عباس میرزائی، دکتر غلامرضا عدل، مهندس فیروز عدل، دکتر عسکری، مهندس عطائی. دکتر علومی، غضنفری، دکتر غنی، فتوحی.

آراء مأخوذه شماره شد و نتیجه بقرار زیر اعلام گردید:

آراء موافق ۱۸۸ رأی.

آراء ممتنع ۳۱ رأی.

رئیس- لایحه با ۱۸۸ رأی موافق و ۳۱ رأی ممتنع تصویب شد. بدولت ابلاغ می‌شود.

موافقین

خانم دکتر آصف زاده، مهندس احتشام شهیدی، احمد، مهندس اربابی، مهندس اردلان، مهندس اسدی لنگرودی، اسعد رزم آراء، دکتر اسکوئیان، اسلامی نیا، دکتر اعتمادی، خانم اقبال، دکتر الموتی، خانم امیرابراهیمی، امیر احمدی، دکتر شفیع امین، انشاء، دکتر انوشیروانی، اولیاء، اولیاء شیرازی، اهری، ایلخانی پور، ایمان زهرائی، دکتر بازرگانی، بختیاری پور، بدرخانی، بدر صالحیان، مهندس بدیعی، دکتر برادر، دکتر برزگر، مهندس علی برومند، خانم بزرگ نیا، بوداغ زاده، بوشهری، غلامرضا بهادری، دکتر سعید بهادری، دکتر یحیی بهبهانی، دکتر حبیب الله بهبهانی، دکتر بهزادی، بهنیا، میرافضل، ناروئی، ناصرزاده، دکتر ناوی، دکتر نجمی، مهندس نصر، دکتر نصیری، نیک پور، نیک روش، دکتر وزیری، دکتر وفا، سرلشکر همایونی، دکتر یزدان پناه، دکتر یگانگی، مهندس فرخ، فرنود، فروتن، دکتر فروزین، مهندس فروهر، فریدونفر، فهیمی، فیاض فاضلی، فیصلی، مهندس قادرپناه، قاضی زاده، قدردان، خانلر قراچورلو، محمد ولی قراچورلو، دکتر قهرمان، کاسمی، کلانتر هرمزی، کمالوند، کورانلو، کورس، مهندس کیاکجوری، دکتر لقمان ادهم، مافی، مجد، محدث زاده، دکتر مدنی، دکتر مرتضوی، مرندی، خانم مزارعی، اکبر مسعودی، سید کاظم مسعودی، دکتر مشایخی، مصطفوی نائینی، مظاهری، دکتر معظمی، معیری، مهندس امیرقاسم معینی، مهندس عبدالحمید معینی، ملک افضلی، دکتر منتظری، مجید موسوی، مهاجرانی، مهدوی اردستانی، مهرزاد، دکتر زرین پور، دکتر زعفرانلو، دکتر زهرائی، سراج الدینی، خانم کتر سرخوش، سجادی، محمدمهدی سعادت، محمدرضا سعادت فرد، دکتر سعید، سعید وزیری، خانم نیره سعیدی، دکتر سنگ، شاخوئی، شریفها، دکتر شکرائی، دکتر شمس، شهرستانی، شیخ الاسلامی، صائب، مهندس صائبی، حیدر صائبی، دکتر صالحی، دکتر میروجیه الله صدر، خانم صفی نیا، دکتر صمدزاده، خانم دکتر صنیع، خانم ضرابی، دکتر محمودضیائی، ضیاء احمدی، خانم دکتر طالقانی، علی طباطبائی، طلوعی، عباس میرزائی، دکتر غلامرضا عدل، مهندس فیروز عدل، دکتر عسکری، مهندس عطائی، دکتر علومی، غضنفری، دکتر غنی، فتوحی، دکتر بیت منصور، دکتر بیگلری، پدرامی، مهندس پروشانی، پروین، پزشکی، پسیان، دکتر پناهی، پور بردباری، دکتر پیر، پیرزاده، خانم پیرنیا، پیمان، دکتر تنکابنی، توسلی، دکتر جزایری، جعفری، مهندس جلالی نوری، جندقی، جوانشیر، خانم جهانبانی، جهانشاهی، چنگیزی، دکتر حاتم، دکتر حبیب اللهی، حق شناس، سرتیپ حکیمی، حی، حیدری، خانقاهی، امیر علم خزیمه، دکتر خسروی کردستانی، سرتیپ دکتر خطیب شهیدی، دکتر خطیبی، دکتر دادفر، داروئی، دشتی، خانم دکتر دولتشاهی، دولو، دیهیم، دکتر راد، دکتر رشتی، رشیدی، دکتر رشید یاسمی، حسام الدین رضوی، دکتر رفیعی، دکتر رهنوردی، ریاضی، ریگی، خانم هما زاهدی، مهندس عباس زاهدی

ممتنعین

آقایان دکتر آزاد، محمدعلی آموزگار، دکتر ابوالهدی لنگرودی، احتشامی، اکبر، امام مردوخ، پرویزی. تژده، دکتر سعید حکمت، حکمت یزدی، اسماعیل خزیمه، دکتر رئیسی، ضیاء رضوی، مهندس رهبر، زهتاب فرد، ساگینیان، حاج کریم بخش سعیدی، دکتر شریف امامی، شیخ رضایی، صادقی، دکتر فضل الله صدر، عبدالحسین طباطبائی. طباطبائی دیبا، فخر طباطبائی، ظفر، فرهادپور، فضائلی، کشفی. دکتر محققی، موقر، نامور.

- انتخاب یکنفر حسابرس در هیئت حسابرسی سازمان برنامه

۲۱- انتخاب یکنفر حسابرس در هیئت حسابرسی سازمان برنامه

رئیس- انتخاب یکنفر حسابرس برای سازمان برنامه مطرح است نامه رئیس کمیسیون برنامه قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ساحت مقدس مجلس شورای ملی.

کمیسیون برنامه طی دو جلسه ۵۱/۳/۲۲ و ۵۱/۳/۲۵ پیشنهاد مربوط به انتخاب یکنفر حسابرس سازمان برنامه را که روز سه شنبه نهم خرداد ماه ۱۳۵۱ از طرف دولت به مجلس شورای ملی تقدیم شده بود مورد بررسی قرار داده وباین نتیجه رسید که انتخاب یکنفر حسابرس از میان سه نفری که از طرف دولت پیشنهاد شده‌اند طبق ماده ۲۶ قانون برنمامه عمرانی چهارم از وظایف مجلس شورای ملی است.

رئیس کمیسیون برنامه – دکتر قهرمان

رئیس-اسامی سه نفری که معرفی شده‌اند قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
۱- آقای عبدالحمید چوبینه.
۲- آقای غلامعلی باصری.
۳- آقای منوچهر فرهنگ.

رئیس- آقای دکتر الموتی بفرمایید.

دکتر الموتی – در مورد انتخاب یکنفر حسابرس سازمان برنامه بعرض همکاران محترم میرسانم با بررسی سوابقی که ما کردیم نظر فراکسیون پارلمانی ما این است که به آقای دکتر چوبینه رأی بدهیم آقای دکتر چوبینه که دارای دو دکترا هستند یکی در رشته اقتصاد و یکی در پزشکی سالها در امور بانکداری وحسابرسی و ممیزی حساب تخصص دارندوانجام خدمت کرده‌اند و بنظر ما اینطور رسیده است که این وظیفه ایکه قانون بایشان محول می‌نماید از عهده انجام این وظیفه بخوبی برمیآیند واز اعضای فراکسیون پارلمانی خواهش می‌کنم که به آقای دکتر چوبینه رأی بدهند.

رئیس-ابتدا سه نفر بقید قرعه انتخاب می‌شوند که باتفاق خانم بزرگ نیا و آقای مهندس صائبی در اخذ واستخراج آراء نظارت بفرمایند.

(اقتراع بعمل آمد و آقایان دولو، مهندس اربابی و مهندس اردلان انتخاب شدند).

(اسامی نمایندگان بترتیب آتی وسیله آقای مهندس صائبی «منشی) اعلام و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد.)

خانم دکتر آصف زاده، مهندس احتشام شهیدی، احمد، مهندس اربابی، مهندس اردلان، مهندس اسدی لنگرودی، اسعد رزم آراء، دکتر اسکوئیان، اسلامی نیا، دکتر اعتمادی، خانم اقبال، دکتر الموتی، خانم امیرابراهیمی، امیر احمدی، دکتر شفیع امین، انشاء، دکتر انوشیروانی، اولیاء، اولیاء شیرازی، اهری، ایلخانی پور، ایمان زهرائی، دکتر بازرگانی، بختیاری پور، بدرخانی، بدر صالحیان، مهندس بدیعی، دکتر برادر، دکتر برزگر، مهندس علی برومند، خانم بزرگ نیا، بوداغ زاده، بوشهری، غلامرضا بهادری، دکتر سعید بهادری، دکتر یحیی بهبهانی، دکتر حبیب الله بهبهانی، دکتر بهزادی، بهنیا، دکتر آزاد، محمدعلی آموزگار، دکتر ابوالهدی لنگرودی، احتشامی، اکبر، امام مردوخ، پرویزی. تژده، دکتر سعید حکمت، حکمت یزدی، اسماعیل خزیمه، دکتر رئیسی، ضیاء رضوی، مهندس رهبر، زهتاب فرد، ساگینیان، حاج کریم بخش سعیدی، دکتر شریف امامی، شیخ رضایی، صادقی، دکتر فضل الله صدر، عبدالحسین طباطبائی. طباطبائی دیبا، فخر طباطبائی، ظفر، فرهادپور، فضائلی، کشفی. دکتر محققی، موقر، نامور، دکتر زرین پور، دکتر زعفرانلو، دکتر زهرائی، سراج الدینی، خانم دکتر سرخوش، سجادی، محمد مهدی سعادت، محمد رضا سعادت فرد، دکتر سعید، سعید وزیری، خانم نیره سعیدی، دکتر سنگ، شاخوئی، شریفها، دکتر شکرائی، دکتر شمس، شهرستانی، شیخ الاسلامی، صائب، مهندس صائبی، حیدر صائبی، دکتر صالحی، دکتر میروجیه الله صدر، خانم صفی نیا، دکتر صمدزاده، خانم دکتر صنیع، خانم ضرابی، دکتر محمود ضیائی، ضیاء احمدی، خانم دکتر طالقانی، علی طباطبائی، طلوعی، عباس میرزائی، دکتر غلامرضا عدل،، مهندس فیروز عدل، دکتر عسکری، مهندس عطائی، دکتر علومی، غضنفری، دکتر غنی، فتوحی، دکتر بیت منصور، دکتر بیگلری، پدرامی، مهندس پروشانی، پروین، پزشکی، پسیان، دکتر پناهی، پور بردباری، دکتر پیر، پیرزاده، خانم پیرنیا، پیمان ، دکتر تنکابنی، توسلی، دکتر جزایری، جعفری، مهندس جلالی نوری، جندقی، جوانشیر، خانم جهانبانی، جهانشاهی، چنگیزی، دکتر حاتم، دکتر حبیب اللهی، حق شناس، سرتیپ حکیمی، حی، حیدری، خانقاهی، امیر علم خزیمه، دکتر خسروی کردستانی، سرتیپ دکتر خطیب شهیدی، دکتر خطیبی، دکتر دادفر، داروئی، دشتی، خانم دکتر دولتشاهی، دولو، دیهیم، دکتر راد، دکتر رشتی، رشیدی، دکتر رشید یاسمی، حسام الدین رضوی، دکتر رفیعی، دکتر رهنوردی، ریاضی، ریگی، خانم هما زاهدی، مهندس عباس زاهدی، مهندس فرخ، فرنود، فروتن، دکتر فروزین، مهندس فروهر، فریدونفر، فهیمی، فیاض فاضلی، فیصلی، مهندس قادرپناه، قاضی زاده، قدردان، خانلر قراچورلو، محمد ولی قراچورلو، دکتر قهرمان، کاسمی، کلانتر هرمزی، کمالوند، کورانلو، کورس، مهندس کیاکجوری، دکتر لقمان ادهم، مافی، مجد، محدث زاده، دکتر مدی، دکتر مرتضوی، مرندی، خانم مزارعی، اکبر مسعودی، سید کاظم مسعودی، دکتر مشایخی، مصطفوی نائینی، مظاهری، دکتر معظمی، معیری، مهندس امیر قاسم معینی، مهندس عبدالحمید معینی، ملک افضلی، دکتر منتظری، مجید موسوی، مهاجرانی، مهدوی اردستانی، مهرزاد، میرافضل، ناروئی، ناصرزاده، دکتر ناوی، دکتر نجیمی، مهندس نصر، دکتر نصیری، نیک پور، نیک روش، دکتر وزیری، دکتر وفا، سرلشکر همایونی، دکتر یزدان‌پناه، دکتر یگانگی.
مهره‌های تفتیشیه وآراء مأخوذه شماره شد نتیجه بقرار زیر اعلام گردید.

مهره تفتیشیه ۱۵۸ رأی اوراق رأی ۱۵۸ رأی آقای دکتر چوبینه ۱۳۶ رأی. دکتر منوچهر فرهنگ ۲ رأی. آقای غلامعلی باصری ۱ رأی. ورقه سفید ۱۷ رأی.

رئیس- آقای عبدالحمید چوبینه با ۱۳۶ رأی بسمت حسابرس سازمان برنامه انتخاب شدند (نمایندگان: مبارک است).

- اعلام وصول و قرائت نامه‌های مربوط به سه لایحه قانونی ازمجلس سنا

۲۲- اعلام وصول و قرائت نامه‌های مربوط به سه لایحه قانونی ازمجلس سنا.

رئیس- لوایحی از مجلس سنا رسیده برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی.

عطف بنامه شماره ۱۰۷۶۷ مورخ ۱۳۵۱/۲/۲۰ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۴ (دارائی و بودجه) در قبال لایحه شماره ۴۳۸۰۴ مورخ ۴۸/۱۲/۲۳ دولت راجع به تفریغ بودجه سال ۱۳۴۶ کل کشور در جلسه روز دوشنبه ۲۲ خرداد ماه ۱۳۵۱ مطرح گردید و بتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهایی آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا – جعفر شریف امامی

رئیس- رأی نهایی نسبت به این لایحه در جلسه آینده اخذ خواهد شد.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف بنامه شماره ۶۱۳۹ مورخ ۱۳۵۰/۱۲/۲۹ آن مجلس محترم، گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری واستخدام) در قبال لایحه شماره ۵۲۱۳۸ مورخ۱۳۵۰/۱۱/۵ دولت راجع به نحوه اجرای محکومیتهای مالی در جلسه روز دوشبنه ۲۲ خرداد ماه ۱۳۵۱ مطرح گردید وبا اصلاحاتی بتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق که اصلاح شده است جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا – جعفر شریف امامی

رئیس- اصلاحات مجلس سنا به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف بنامه شماره ۷۱۲۷ مورخ ۱۳۵۱/۳/۲ آن مجلس محترم، گزارش کمیسیون شماره ۷ (آموزش و پرورش) در قبال لایحه شماره ۵۳۵۹۰ مورخ ۱۳۵۰/۱۱/۲۶ دولت راجع باصلاح پاره‌ای از مواد قانون خدمات اجتماعی زنان در جلسه روز دوشنبه ۲۲ خرداد ماه ۱۳۵۱ مطرح گردید و برای آن پیشنهاد فوریت شد که بدواً

فوریت وسپس لایحه مزبور با اصلاحاتی بتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق که اصلاح شده است جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا – جعفر شریف امامی

رئیس- اصلاحات مجلس سنا به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- ختم جلسه

۲۳- ختم جلسه.

رئیس- با اجازه خانمهاو آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم، تاریخ ودستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(۳۵ دقیقه بعدازظهر جلسه ختم شد.)

رئیس مجلس شورای ملی – عبدالله‌ریاضی.

- پرسش نمایندگان

۲۴- پرسش نمایندگان.

سئوالات:

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی.

محترماً تقاضا دارد مقرر فرمایند وزیر محترم بهداری برای جواب به سئوالهای زیر در مجلس شورای ملی حضور بهمرسانند:

۱- برای بیش از دویست هزار نفر عشایر غیور و شاهدوست بویراحمد وکهکیلویه چه امکانات درمانی وجود دارد.

۲- در این فرمانداری کل چه تعداد درمانگاه بدون پزشک است؟

۳- درمانگاه شهر ارکان فارس چه تاریخ آماده شده وچرا تا بحال پزشک ندارد؟

با تقدیم احترام – ناصر قلی فرهادپور
ریاست محترم مجلس شورای ملی.

بر اساس مندرجات جرائد دولت در نظر دارد اراضی ومناطق واقعات میان دشت ارژن و دریاچه پریشان را از ساکنین آن تخیه وبمطالعات زیست شناسی اختصاص دهد و بر مبنای اخبار واخطار مأمورینی که بمردم محل مراجعه و بعضاً بتقویم مایملک آنان پرداخته‌اند، این تصمیم دارد بمرحله اجرادرمیآید و چون انتشار مطلب موجب نگرانی خاطر و بلاتکلیفی عده‌ای از هموطنان مقیم آن مناطق گردیده بدولت ابلاغ فرماید در مجلس حاضر شده و جواباً اعلام فرمایند اصولا این خبر صحت دارد یا خیر؟ و در صورتی که خبر صحیح باشد توضیح بفرمایند که:

اولا ابعاد این منطقه از کجا تا کجاست و چه دهات وچه مناطق مسکونی رادر بر می‌گیرد؟

ثانیاً این کار از چه تاریخ عملا شروع خواهد شدوبرای تخلیه چه مجالی برای ساکنین قائل خواهندشد.

ثالثاً مایملک اهالی که عموماً مردمی زراعت پیشه واکثراً فقیر می‌باشند بر چه مبنایی تقویم و با چه مبلغی خرید خواهد شد؟

رابعاً برای محل سکونت جدید نوع کار و اشتغال و طریق ادامه اعاشه شرافتمندانه آنان چه تدابیری اتخاذ شده و چه پیش بینی‌هایی بعمل آمده است؟

خامساً در صورتی که عده‌ای از اهالی این نقاط راضی وحاضر بفروش خانه وزمین وسایر مایملک غیرمنقول خودنبوده ویا راضی به تغییر محل اقامت خودنباشند با آنان چه رفتار وچه معامله‌ای خواهد شد؟

و بهر حال ضمن همین مرقومه نظر دولت را به نگرانی شدید خاطر مردم محل ولزوم کمال توجه به جلب رضایت آنان و تأمین کامل آینده آنها جلب می‌نماید.

ارادتمند – عبدالحسین طباطبائی