مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۴ فروردین ۱۳۵۰ نشست ۲۴۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و دوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و دوم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۴ فروردین ۱۳۵۰ نشست ۲۴۳

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز سه‌شنبه ۲۴ فروردین ۱۳۵۰ نشست ۲۴۳

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ‏۲۲

جلسه: ۲۴۳

فهرست مطالب:

۱- قرائت اسامی غایبین جلسه قبل‏

۲- بیانات قبل از دستور- آقایان: دکتر متین- عباس میرزایی- ماهیار- دکتر مدرسی‏

۳- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد

۴- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به لایحه برقراری حقوق وظیفه درباره وراث قانونی دو نفر از مأموران وزارت راه و ارسال به مجلس سنا

۵- تقدیم یک فقره طرح اصلاح آئین‌نامه به وسیله آقای دکترالموتی رئیس فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین‏

۶- قرائت طرح تقدیمی‌فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین و ارجاع به کمیسیون‏

۷- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای دکتر زاهدی معاون وزارت علوم و آموزش عالی‏

۸- تقدیم سه فقره لایحه و دو اصلاح بودجه به وسیله آقای قوام صدری معاون وزارت دارایی‏

۹- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به لایحه اجازه حمل و استعمال اسلحه نگهبانان بانک‌ها و ارسال به مجلس سنا

۱۰- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارایی راجع به لایحه انتقال پنجاه درصد مشاع از حقوق و منافع شرکت نفت کنتینانتال ایران به شرکت نفت فیلیپس ایران و ارسال به مجلس سنا

۱۱- تصویب صورت جلسه ۲۷ اسفند ماه ۴۹

۱۲- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به لایحه اصلاح قانون انتشار اسناد خزانه و اوراق قرضه‏

۱۳- طرح گزارش شور اول کمیسیون منابع طبیعی راجع به لایحه واگذاری پنجاه هکتار از اراضی ملی شده سیاه‌دشتک به سازمان تربیت‌بدنی و تفریحات سالم ایران‏

۱۴- اعلام وصول و قرائت دو فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

۱۵- اعلام وصول و قرائت شش نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین‌آلات‏

۱۶ - ختم جلسه

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز سه‌شنبه (۲۴ فروردین ماه) ۱۳۵۰

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان بختیاری پور- آموزگار- مصطفوی نائینی- دکتر صدر- دکتر فریور- کورس- مهندس معینی زند- مهندس بهرام زاده- کمالوند- ولی قراچورلو- تیمسار همایونی- تیمسار نکوزاد- ایلخانی پور- ملک زاده آملی- صادق سمیعی- غلام نیاکان- دکتر شریعت- دکتر اسفندیاری- دکتر برومند- جوانشیر- دکتر خطیبی- شاهنده- دکتر قهرمان- دکتر کلالی- مهرزاد- دکتر یگانگی.

غائبین مریض

آقایان ضیائی احمدی- سلیمانی کاشانی- خواجه نوری- مسعودی- مهندس اخوان- پرویزی- حق‌شناس- تیمسار وحدانیان.

- بیانات قبل از دستور- آقایان: دکتر متین- عباس میرزائی- ماهیار- دکتر مدرسی

۲- بیانات قبل از دستور- آقایان: دکتر متین- عباس میرزائی- ماهیار- دکتر مدرسی

رئیس- نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای دکتر متین تشریف بیاورید.

دکتر متین- جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم ملت ایران، به نام خداوند بزرگ و به نام نامی‌شاهنشاه محبوب آریامهر مفتخر و مباهی هستم که در اولین جلسه سال جدید به عنوان قبل از دستور در خصوص واقعه شوم و تاریخی ۲۱ فروردین ۱۳۴۴ مطالبی به عرض برسانم این خود حکمت بزرگ و عالی خداوند است که وجود عزیز و گرامی‌شاهنشاه عظیم الشأن ما را برای بقاء و ترقی و تعالی و عظمت این ملت کهن سال حفظ فرموده‌اند زیرا

حکمت محض است این لطف جهان آفرین
خاص کند بنده‌ای مصلحت عام را (احسنت)

در صبح ۲۱ فروردین ۱۳۴۴ خائنین- اجنبیان، اجنبی پرستان می‌خواستند با سوء قصد به جان عزیز شاهنشاه ما اساس قومیت و ملیت دیرینه و شالوده و بنیان اصیل انقلاب سفید اجتماعی ایران را که در حال پیشرفت و رشد سریع بود و ملت ایران را از لحاظ اجتماعی- فرهنگی- صنعتی- کشاورزی- اقتصادی و به طور کلی در جمیع شئون پیشرفت‌های زندگی مرفه امروزی و به مقام اعلی خود می‌رساند متوقف کنند.

ما دیدیم که باری تعالی به دو فرشته و سرباز فداکار شاهنشاه و ملت ایران شهیدان استوار یکم محمدعلی بابائیان و استوار یکم آیت‌الله لشکری الهام داد که به وظیفه قومی‌و ملی و میهنی و سپاهی گری خود بی درنگ عمل کنند آن‌ها جان خود را در کف گرفتند و هدف رگبار مسلسل مرگ بار آن خائن جانی بی‌وطن رضا شمس آبادی که به جان عزیز و گرامی‌شاهنشاه ما سوء قصد کرده بود قرار گرفتند و برای دفاع از رهبر عزیز خود و حفظ جان معظم له و امنیت و آرامش کشور شربت شهادت نوشیدند.

من از پشت این تریبون از طرف نمایندگان محترم ملت ایران و ایرانیان عزیز به روح پاک و ایرانی این دو سرباز فداکار درود فراوان می‌فرستم (احسنت) و از درگاه خداوند بزرگ مسئلت می‌نمایم که روح آنان را قرین رحمت فرماید.

حادثه خائنانه صبح ۲۱ فروردین ۴۴ کاخ مرمر یک بار دیگر محقق ساخت که پیشوای ملت ایران بدان جهت که قلبی سرشار از اعتقاد و ایمان به خداوند توانا و بزرگان عالم اسلام دارند همواره مشمول عنایات خاص پروردگار بزرگ بوده و می‌باشد روز شنبه ۲۱ فروردین گذشته در سراسر کشور در مساجد و مراکز احزاب و در قلب روستاها و خانه‌های فرهنگ روستائی و انجمن‌های شهر و شهرستان و استان و سازمان‌های کارگری و کشاورزی و اصناف و پیشه‌وران و بازرگانان و معلمان و کارمندان دولت و به طور کلی تمام مردم بیدار دل و شاه دوست و وطن پرست ایران با خلوص نیت اجتماع کرده بودند تا به درگاه ایزد متعال ستایش کنند (صحیح است)- سپاسگزاری کنند که شاهنشاه ما را در روز حادثه شوم ۲۱ فروردین ۴۳ از گزند و نابودی حتمی‌حفظ فرمود، بلی این واقعیتی است زیرا

به قومی که نیکی پسندد خدای
دهد خسروی عادل و نیک رأی (احسنت)

این خسرو عادل و نیک رأی شاهنشاه ما است که از آن گزند حتمی‌در امان ماندند برای پیشرفت و تعالی ملت کهنسال ایران (صحیح است- احسنت).

با اجازه جناب آقای رئیس و نمایندگان محترم به عرایض خود در این خصوص پایان می‌دهم و برای حسن ختام با ذکر ابیات زیر به جان شاهنشاه آریامهر دعا می‌کنم.

خدایا تو این شاه درویش دوست
که آسایش خلق در ظل اوست
بسی بر سر خلق پاینده دار
به توفیق طاعت دلش زنده دار (احسنت)

شاهنشاها.

من چه دریای تو ریزم که پسند تو بود
سر و جان را نتوان گفت ک مقداری هست (آفرین)

و اما، به مناسبت اتفاقی که در این چند روزه در مملکت واقع شده نمی‌خواهم فقط به عنوان یک نماینده مجلس شورای ملی بلکه به نام یک فرد ایرانی احساسات و استنباط خود را در این مورد بیان کنم.

تیمسار شهید سپهبد فرسیو رئیس اداره دادرسی ارتش همان طوری که جناب آقای علم وزیر محترم دربار شاهنشاهی در نطق جامع روز یک شنبه گذشته خود را در انستیتوی روزنامه نویسی اعلام فرمود.

«در راه حفظ و استقلال مملکت و رژیم شاهنشاهی و انجام وظیفه و در راه انقلاب به مقام پر افتخار شهادت نائل آمد...» (صحیح است).

و به همین جهت همان طوری که نمایندگان محترم حضوراً مشاهده کردند در مراسم تشییع جنازه آن افسر فداکار و جانباز شهید گذشته از جناب آقای نخست وزیر و هیئت دولت و جناب آقای علم وزیر دربار شاهنشاهی و مقامات نظامی کلیه نمایندگان پارلمانی و وجوه طبقات شرکت داشتند که خود نمونه قدر شناسی ملت ایران از یک خدمت گزار شریف و جانباز و دلبستگی مردم به امنیت و آسایش و رفاه موجود است که محصول فداکاری این قبیل عناصر شریف و صدیق و شاه دوست است (صحیح است).

عنایات و الطاف شاهنشاه آریامهر به خانواده این افسر شهید و تجلیل و تکریمی که دیروز ضمن تشییع جنازه صورت گرفت و به خصوص دقت و توجه خاص مطبوعات کشور به قدری در روحیه عمومی و شخص بنده اثر گذاشته بود که آرزو می‌کردم فرصتی باشد که توفیق چنین خدمت گزاری و افتخار بزرگ نصیب ارادتمند بشود و بتوانم در راه شاهنشاه محبوب آریامهر و ایران عزیز که هر چه داریم و دارم از اوست جانبازی و فداکاری کنم.

من به نام یک ایرانی به روان پاک این افسر شهید درود فرستاده و به خاندان ارجمندش صمیمانه تسلیت می‌گویم و از خداوند متعال برای همه بازماندگان صبر و شکیبائی مسئلت می‌نمایم.

یقین دارم که به جای هر قطره خون آن افسر شجاع و دلیر هزاران هزار افسر و سرباز فداکار و جانباز برای خدمت گزاری در راه شاهنشاه و ملک و ملت ایران و پیش برد اهداف مقدس انقلاب سفید به وجود خواهد آمد و پرچم سه رنگ مقدس شاهنشاهی ایران تا ابد در اهتزاز و برقرار خواهد بود (صحیح است).

با کمال خلوص نیت و صفای باطن از پشت این تریبون به روح پاک این افسر دلیر و وطن پرست و شاه دوست درود فراوان می‌فرستم و به همه کسانی که جان در کف در راه وطن شان فداکاری می‌کنند و به خاطر شاهنشاه محبوب آریامهر سر از پا نمی‌شناسند سر تعظیم و تکریم فرود می‌آورم (احسنت). هم چنین اعضای فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین نظیر همه پاسداران انقلاب و همه افراد ملت ایران از فاجعه شهادت جان گداز شادروان سپهبد فرسیو متأثر بوده و بدین وسیله مراتب تأسف عمیق خود را اعلام و این ضایعه دردناک را به نیروهای مسلح شاهنشاهی و خانواده آن شادروان تسلیت گفته و خود را در این مصیبت بزرگ شریک و سهیم می‌داند (صحیح است).

خائنین و بیگانه پرستان و هرج و مرج طلبان و دشمنان انقلاب ایران باید بدانند دیگر با این اقدامات تبهکارانه و ماجراجویانه نمی‌توان مسیر ترقی کشور و راه انقلاب ایران را تغییر داد (صحیح است) امروز سی میلیون ملت ایران نظیر شادروان سپهبد فرسیو در سنگر انقلاب ایران جای دارند.

با شهادت و ترور یک فرزند انقلاب هزاران فرزند دیگر انقلاب به میدان خواهند آمد و در صف اول قرار دارند و در اجرای برنامه‌های وسیع عمران و آبادی و ثبات و آرامش و نیل به هدف‌های انقلابی گام بر می‌دارند با اراده محکم‌تر و قدرتی زیادتر و هم بستگی عمیق تر چرخ‌های انقلاب را به حرکت در می‌آورند (احسنت).

دشمنان سعادت و آسایش و رفاه ملت و هم چنین خائنین به وطن و آشوب گران باید تا به حال درک کرده باشند که تحت هیچ عنوان نمی‌توانند پرچم سعادت ملت را واژگون کرده و دوران طلائی ثبات و آرامش و امنیت کشور را به آشوب و بلوا و هرج و مرج و خون ریزی تبدیل نمایند.

نیروهای مسلح شاهنشاهی و همه افراد ملت ایران برای سرکوبی و انهدام اجنبیان و اجنبی پرستان آمادگی دارند اگر چنین فکر شود که چنین اعمالی می‌تواند خللی در بنای با عظمت سعادت ملت ایران ایجاد کند باید گفت سخت در اشتباه هستند و به شدیدترین وجه به سزای اعمال خائنانه خود خواهند رسید (صحیح است).

ملت ایران به رهبری شاهنشاه بزرگ و رهبر خردمند و عادل خود به سرعت پیش می‌رود و انقلاب ملی ما به سرعت به ثمر می‌رسد.

تاریخ انقلاب ما فداکاران زیادی داشته که با نثار خون خود نظیر شادروان سپهبد فرسیو ملت ما را در جهانی از لحاظ شجاعت- دلیری- وطن پرستی بلند آوازه ساخته‌اند.

یک بار دیگر به روان آن راد مرد شهید سپهبد فرسیو از طرف فراکسیون پارلمانی حزب پاس دار انقلاب درود فرستاده و به بازماندگان آن شهید صمیمانه تسلیت عرض می‌نمایم (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای عباس میرزائی بفرمائید.

عباس میرزائی- با اجازه مقام ریاست- نمایندگان محترم.

این ایام که مصادف با سال روز ۲۱ فروردین و رفع خطر از جان شاهنشاه آریامهر می‌باشد و همه شما با شرکت خود شاهد و ناظر بودید که مردم این مرز و بوم در کلیه اجتماعات اعم از کارگری و طبقات دیگر دور هم جمع شده و به پاس رفع خطر از جان شاهنشاه دست به دعا برداشتند و از پروردگار خود سلامت شاهنشاه محبوب را آرزو می‌نمودند باید بگوئیم از آن جائی که ملت نجیب و مسلمان ایران ما همیشه طرف دار صلح و آرامش بوده رهبری این ملت هم به دست توانای راد مردی که خود همیشه مبتکر صلح و آزادی بوده و سپرده شده است و انقلاب سفید ایران که به دست با کفایت این شاهنشاه به ثمر رسیده کارگران و کشاورزان و زنان و روشنفکران امروز در این مجلس که خود نمونه‌ای از این ثمرات آزادی و صلح می‌باشد. شاهنشاه ایران در مقابل حوادثی قرار گرفتند که فقط عنایت خاص خداوند و توجه و دعای ملت ایران و مردم صلح دوست جهان و نیت خیرخواهانه شخص معظم له بوده که باعث شد همیشه توطئه گران و نوکران آنها نیت پلیدشان عقیم ماند و آن‌ها را با روسیاهی و خشم ملت رو به رو گردیدند و دست عدالت همیشه گریبان این جنایت پیشه‌گان را گرفت و به جزای خیانت خود رسانید اکنون که سخن بدین جا رسید باید به واقعه اخیر که منجر به سوء قصد ناجوانمردانه یک فرد آشوب گر و خراب کار گردید اشاره کنم و نتیجه آن شد که افسری خدا پرست و رشید و شاه دوست و قهرمان یعنی تیمسار سپهبد فرسیو به شهادت برسد. و فرزند عزیزش که در آن ساعت صبح زود با پدر عزیزش برای فرا گرفتن دانش عازم بود با یک چنین توطئه ناجوانمردانه‌ای مورد اصابت گلوله قرار می‌گیرد... من در این مکان مقدس که خانه ملت ایران می‌باشد با صدای بلند از اعماق قلبم می‌گویم که تمام مردم این مملکت به خصوص طبقه شریف کارگر انزجار و نفرت خود را از این گونه اعمال خائنانه ابراز داشته و با عشق فراوان به افسران و درجه‌داران و سربازان ارتش دلیر ایران درود می‌فرستیم که با صداقت و شهامت خیانت پیشه‌گان را به سزای اعمال خود می‌رسانند (صحیح است- احسنت) تا ملت ایران با خیال راحت در سایه رهبری خردمندانه شاهنشاه آریامهر و ارتش دلیر ایران به کار و فعالیت و پیشرفت به سوی یک ترقی دائمی‌پیش می‌رود و خوشا به احوال این سپهبد شهید مرحوم تیمسار فرسیو که در راه حفظ وطن همین طور که وزیر محترم دربار دیروز فرمودند شهید راه انقلاب سفید گردید و قطعاً همه مردم از این تشییع با عظمت که خیلی کم نظیر بوده مشاهده فرمودند که نخست وزیر و هیئت دولت و رؤسای مجلسین و نمایندگان محترم مجلسین و تمام امراء گران قدر ارتش و افسران ارشد ارتش شاهنشاهی با کمال خلوص در حدود شاید دو کیلومتر جنازه آن مرحوم را تشییع نمودند و به خانواده گرامی‌او تسلیت گفتند این‌ها نمونه‌ای از علاقه ملت ایران به خدمت گزاران صدیق وطن ما می‌باشد (صحیح است) ولی باید به آن کسانی که با این گونه اعمال ناجوانمردانه خود می‌خواهند در راه انقلاب ایران سنگی بیاندازند گفت این قبیل اعمال خائنانه مسیر انقلاب ایران را تغییر نخواهد داد و به حمدالله دستگاه‌های امنیتی کشور عزیز ما با افراد با ایمانی که در این دستگاه انجام وظیفه می‌نمایند بیدار و با اعتقاد به عشق وطن و شاهنشاه شبانه روز به دنبال خائنین هستند و تا آن‌ها را از پای در نیاورند به جای خود نخواهند نشست و استراحت و زندگی را آن می‌دانند که هم میهنان آن‌ها آسوده بوده وظیفه ملی خود را در راه شاهنشاه و ملت ایران انجام داده و آن‌ها هم هر خائنی را به سزای خود برسانند در پایان عرایضم به کسانی که در راه به هم زدن امنیت ایران اقدام می‌کنند می‌گویم توبه کنید که امید است دست عدالت به شما ترحم کند والا بدانید که همیشه با خشم ملت ایران رو به رو هستید و هرگز خیانتکاران و جنایتکاران مسبب این حوادث در هر بیغوله‌ای که قرار بگیرند در هر کجا و در هر وضع و در هر نقطه‌ای از دنیا که باشند اگر به فکر این باشند که بخواهند در راه عالی و اهداف معنوی رهبر ملت ایران خیانتی بکنند که این قبیل اعمال از نظر ملت ایران مطرود است و مورد غضب ملت ایران است و مردم ایران به کسانی که به انقلاب سفید ایران با دیده احترام نگاه نمی‌کنند وجود آن‌ها را مورد احترام قرار نمی‌دهند و زندگی آن‌ها را مورد تائید قرار نمی‌دهند ما افتخار می‌کنیم آزادی و دموکراسی در مملکت ما به این حد رسیده که ملاحظه می‌کنید یک افسر عالی رتبه مملکت بدون مستحفظ و بدون حاجب و دربان در تمام مدتی که در خدمت و انجام وظیفه در پست قضاوت مشغول بود خیانت‌پیشه‌گان را به سزای اعمال خائنانه خود می‌رساند امروز یک عده خیانت‌پیشه و جنایت‌پیشه به هر عنوان که از دستشان بر آمده در راه نوکری اجنبی آمده‌اند و به جان این افسر شاه دوست و وطن پرست که در دو پست در شبانه روز ۱۸، ۱۹ ساعت کار می‌کرد و فداکاری می‌کرد سوء قصد کردند او فداکاری می‌کرد تا ملت ایران با خیال راحت و آسایش برای ترقی و تعالی خود گام بردارد، از خداوند متعال خواهانیم که پنجه عدالت این افراد خائن را به سزای اعمال خود برساند و البته این‌ها از پنجه عدالت جان به در نخواهند برد و به سزای خیانت خود خواهند رسید چنان که دیدید آن‌هائی که می‌خواستند به جان پیامبر صلح و دوستی یعنی شاهنشاه آریامهر محمد رضا شاه پهلوی سوء قصد کنند چه سرنوشت‌هائی داشتند و همه ملت ایران با نفرت و ننگ نام آنان را به زبان می‌آورند و در مقابل افرادی که در راه خدمت به شاهنشاه و نیل به هدف‌های عالی شاهنشاه آریامهر فداکاری و جانبازی کرده‌اند سر تعظیم فرود می‌آورند و از خداوند می‌خواهم کسانی که با اعتقاد و ایمان برای رهبر مملکت و ملت ایران زحمت می‌کشند پایدار بدارد و در این اولین جلسه مجلس شورای ملی در سال ۱۳۵۰ یک بار دیگر در این خانه ملت دست به دعا برداشته از خدای بزرگ و مهربان سلامت و پایداری سلطنت محمد رضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر و دودمان جلیل پهلوی را از خداوند بزرگ مسئلت دارم. و از این که نمایندگان محترم به عرایضم توجه فرمودند و سپاس گزاری می‌کنم و خدای را به شهادت می‌طلبم که تمام مردم کوچه و بازار از این اعمال خائنانه و مزورانه و نوکر مابانه، یک مشت مزدور و خائن متنفر و بیزارند و تمام مردم یک دل و یک جان در راه پادشاه محبوب با عشق کامل و با صداقت کامل جان در کف گرفته‌اند و به دنیا اعلام می‌کنند که جان مان از جان شاه جدا نیست و به این شعر فردوسی افتخار می‌کنند.

پرستیدن شهریار زمین
نگوید خردمند جز راه دین
به فرمان شاهان نباید درنگ
مبادا که گردد دل شاه تنگ

خیلی معذرت می‌خواهم (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای ماهیار تشریف بیاورید.

ماهیار- مقام محترم ریاست، نمایندگان محترم ملت،

هر چه گوئی، آخری دارد به غیر از حرف عشق
این همه گفتند و آخر نیست این افسانه را،

روز ۲۱ فروردین ۱۳۴۴ در تاریخ ایران درخشندگی خاصی دارد زیرا در این روز بود که خدای بزرگ و مهربان ایران مثل همیشه وجود مقدس شاهنشاه یعنی مظهر عظمت و استقلال وحدت ملی ما را در کنف الطاف و عنایات همیشگی خود حفظ فرمود پروردگار در این روز نشان داد که نقشه اهریمنانه مشتی خائن که به تحریک اجانب برای نابودی ایران برای محو استقلال ایران چیده بودند نقش بر آب می‌کند پروردگار در قرآن مجید فرموده ان ینصرکم الله فلا غالب لکم و ان یخذلکم فمن ذاالذی ینصرکم و علی الله فلیتوکل المؤمنون کسی را که ما پیروزی می‌دهیم کسی نیست که بر او غلبه و پیروز بشود شاهنشاه ما مأموریت خدائی داشته و دارند برای نجات توده‌های عقب مانده و برای رفاه و آسایش و پیشرفت ایران شب و روز در تلاش و کوشش‌اند شمس الدین محمد حافظ در غزلیات خود چه قدر خوب فرمودند:

هر آن که جانب اهل وفا نگه دارد
خداش در همه حال از بلا نگه دارد
حدیث دوست نگویم مگر به حضرت دوست
که آشنا سخن آشنا نگه دارد
گرت هوا است که معشوق نگسلد پیوند
نگاه دار سر رشته تا نگه دارد

این رشته چیست؟ رشته الفت رشته پیوند ناگسستنی شاه و ملت بود که پروردگار شاهنشاه ما را مثل همیشه برای چندین بار از گزند حوادث محفوظ و مصون نگاه داشت. چرا نگاه داشت؟ برای این که شاهنشاه به برنامه‌های عمرانی و آبادانی که برای کشور داشتند یکی پس از دیگری با موفقیت به کمک ملت حق‌شناس خود انجام و اجرا کنند آری پروردگار وجود مقدس شاهنشاه ما را نگاه داشت جلال‌الدین مولوی شاعر گرانمایه و عارف ایران که در غزلیات شمس تبریزی این معانی را چه قدر خوب گفته‌اند زبان حال ما است درباره ملت و شاه ما صادق است:

آمد مسیح از آسمان در حلقه بیچارگان
بهر شفای عاشقان استاد دانا آمده

آری مسیح ما شاهنشاه ما فرستاده خدا از آسمان آمده‌اند تا بندهای بردگی و بندگی دهقانان، کارگران، زنان را بگسلاند پاره کند این ریشه‌هائی که موجب عقب افتادگی ملت بود بلی:

آمد مسیح از آسمان در حلقه بیچارگان
بهر شفای عاشقان استاد دانا آمده (احسنت)
معجز نما معجز نما ای شه سوار لافتی
این بندها را برگشا ای نور یکتا آمده‌
ای معدن لطف و صفا وی مخزن لطف خدا
ای گوهر بی منتها از سوی بالا آمده (احسنت)
این بحث و دولت را نگر وین فتح و نصرت را نگر
سلطان عزت را نگر در خانه ما آمده

یعنی خانه ایران خانه‌ای که ملتش سپاس گزار و حق شناس رهبر عالی قدر شاهنشاه آریامهر است معظم له نه تنها در کشور خود محبوبیت دارند بلکه محبوبیت جهانی دارند علم دار مبارزه با بی‌سوادی هستند من به نام یک فرد فرهنگی که ۳۰ سال سنوات عمر خود را در فرهنگ مملکت گذرانده‌ام به نام فرهنگیان به نام ملت ایران سپاس گزاری و حق شناسی می‌کنم معظم له نه تنها پرچم مبارزه با بی سوادی را در دست دارند بلکه از صلح خواهان دنیا هستند زمامداران بزرگ دنیا عموماً سر تعظیم و کرنش به پیشگاه همایونی فرود می‌آورند و پیشنهادهائی که درباره صلح و درباره مبارزه با فقر و جهل و بی‌سوادی فرموده‌اند به اتفاق آراء در سازمان ملل متحد تصویب شد بنابراین ایشان فرستاده الهی هستند و تیرهای چند نفر جغدان شوم و بومان بی صفت تأثیری ندارد در این جا لازم می‌دانم از شجاعان شهید که جان در کف گذاردند و برای آبیاری استقلال و عظمت ایران خون پاک خود را نثار نهال برومند عظمت و استقلال کردند درود فراوان بفرستم بابائی، لشکری، سپهبد فرسیو اینان همیشه زنده و جاویدند.

سعدیا نام نکو نام نمیرد هرگز
مرده آنست که نامش به نیکوئی نبرند
هرگز نمیرد آن که دلش زنده شد به عشق
ثبت است بر جریده عالم دوام ما (احسنت)

این شهیدان همیشه جاویدند تاریخ ایران سراسر از این نوع جانبازی‌های مردم شاه دوست و وطن پرست دارد و به یادگار مانده است نگاه کنید به تاریخ مازیارها برای استقلال و عظمت میهن خود جان فشانی می‌کنند خلیفه احضارش می‌کند و هر چه می‌گوید قبول نمی‌کند دستور می‌دهد مثله‌اش کنند اعضای بدنش را یکی پس از دیگری ببرند زجرکشش کنند اما همان موقع که دست و پای و بینی اش را قطع می‌کردند دست بر خون خود می‌زد و سر و صورتش می‌مالید پرسیدند چرا چنین می‌کنی گفت نمی‌خواهم هنگام مرگ در پیشگاه مام میهن زرد رو باشم و بمیرم زنده باد این شهیدان فداکار و جانباز که در راه استقلال میهن جانبازی و جان فشانی می‌کنند ملت ایران همه از این قبیل جانبازان هستند سر عظمت ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی ایران همین است و جز این نیست امسال سال کورش کبیر است شاهنشاه نام گذاری فرمودند مگر تاریخ فراموش مان شده موقعی که آستیاک دستور می‌دهد صاحبنظران می‌دانند معبران این طور پیش بینی کرده بودند که از دختر آستیاک فرزندی به وجود می‌آید که تمام آسیا و حکومت ماد را منقرض می‌کند خواب دیده بود تاکی از سینه دخترش روئیده و تمام شاهنشاهی خودش و آسیا را فرا گرفته است معبران و مفسران را می‌خواهد آن‌ها می‌گویند که عنقریب آن فرزند از دخترت متولد می‌شود و او برای این که این نقشه را بر باد بدهد چه کار کرد دختر خود را به یکی از مردان معمولی پارسی داد اما خداوند می‌خواست که قوم پارسی در رفاه و آسایش و سروری باشند نقشه اهریمنانه‌ای که او برای از بین بردن کورش در نظر گرفته بود محو گردید آن فرزند بزرگ شد و شاهنشاهی ایران را تشکیل داد به کمک ملت وفادارش چراغی را که ایزد بر فروزد هر آن کس پف کند ریشش بسوزد پروردگار فرامینی که دستوراتی که برای آسایش قومی‌می‌دهد همیشه عملی است چند نفر خائن چند نفر جاه طلب نمی‌توانند این نقشه و فرامین را از بین ببرند مخصوصاً که تمام ملت دعاگو و ثناگوی شاهنشاه هستند در این جا لازم می‌دانم یک نکته دیگر را خدمت سروران ارجمند نمایندگان ملت عرض کنم من به نام یک فرد فرهنگی گیلانی چون قضایای اخیر در جنگل سیاهکل گیلان اتفاق افتاد چند نفری خائن آن جا جمع شدند برای تروریستی اما همه می‌دانند مردم گیلان همیشه به شاهنشاه محبوب خود فداکار و جانبازند مانند تمام ملت ایران جانبازی و فداکاری می‌کنند نمونه بارزش همان همکاری صادقانه‌ای بود که تمام آحاد و افراد سیاهکل با مأموران انتظامی داشته‌اند و تا به حال چندین نفر شهید داده‌اند این‌ها افراد خارج بودند گیلانی بدان پایه فداکاری می‌کند که از شاهنشاه خود مظهر عظمت و استقلال میهن لقب پر افتخار وفاداری گرفته بنابراین اهالی گیلان مانند تمام ملت ایران از این حادثه شوم ابراز تأثر شدید می‌کنند به روان پاک شهدای راه آزادی میهن درود فراوان می‌فرستند و مخصوصاً به ارتش دلیر شاهنشاهی در خاتمه عرایض خود را باز تکرار می‌کنم زنده باد شاهنشاه جاوید باد شاهنشاهی ایران و درود فراوان به روان پاک شهدا سپهبد فرسیو، بابائی و لشگری از این که به عرایض مخلص توجه فرمودید بی‌اندازه متشکرم (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای دکتر مدرسی بفرمائید.

دکتر مدرسی- ریاست معظم مجلس شورای ملی و نمایندگان محترم، دیروز اعضاء حزب مردم دسته جمعی در تشییع جنازه یکی از افراد وظیفه‌شناس و محترم این کشور شرکت کردند. این شخص شادروان سپهبد فرسیو رئیس فقید دادرسی نیروهای مسلح ارتش شاهنشاهی بود زندگی و خدمات سپهبد فقید یکی از نمونه‌های استحکام عقیده و احترام به قانون می‌باشد (صحیح است) نمایندگان محترم مجلس شورای ملی با بنده هم عقیده هستند که از ۱۸ سال قبل تا امروز کشور ما در مسیر خاص تاریخ قرار گرفته و اقداماتی که از طرف شاهنشاه آریامهر شده و می‌شود به سرعت کشور فقیر و عقب مانده را از تنگ دستی و عقب ماندگی نجات داده و به نحو خیره کننده‌ای آن را وارد مرحله‌ای نو از ثروت و تمدن کرده است این اقدامات که جنبه بشر دوستی و مسالمت خود را حفظ کرده بسیاری از تئوری‌های فلسفی را که سال‌ها در دنیا مستمسک قدرت طلبان بوده نفی کرده و مجالی برای عرض اندام افکار هرج و مرج طلبانه و جنایت کارانه نمی‌دهد. به همین علت معدودی گول خورده و منحرف به سائقه کینه‌توزی اربابان خود، چون دیوانگان بدون نقشه و هدف به راهنمائی رانده شدگان از وطن و محرومین از حیثیت اجتماعی تصمیم گرفتند با شبیخون‌های ناجوانمردانه به جان مردان وظیفه‌شناس و متعین در جامعه مرفه و مترقی ما ایجاد رعب و اختلال کنند ولی خوشبختانه اقدامات سریع و قاطع مأمورین وطن ما، نقشه‌های شوم ایشان را نقش بر آب ساخت. فقط عده انگشت شماری از این تبهکاران از چنگ ضابطین قانون جستند و در یکی دو نقطه کشور با عملیات جنایت کارانه خود خون بی گناهان را بر زمین ریخته و فرزندان و خانواده ایشان را عزادار ساختند. امیدواریم این چند نفر هم به زودی دستگیر شوند و ساحت مقدس کشور ما از لوث وجودشان پاک گردد. این حادثات کوچک از یک طرف مایه تأثر ملت ایران شد و از طرفی اهمیت کشف شبکه‌های تبهکاری و مخازن اسلحه و مهمات آن‌ها به نحو برجسته‌ای آشکار گشت من از طرف یکایک اعضاء حزب مردم به بازماندگان قربانیان راه وطن که هدف تیر جفاجویانه هرج و مرج طلبان واقع شده‌اند تسلیت عرض می‌کنم و مراتب سپاس گزاری اعضاء این حزب را از مراحم شاهنشاه آریامهر که همواره پدری مهربان و دلسوز برای ملت خود بوده و هستند و بالاخص با عنایات خسروانه خود نسبت به بازماندگان فدائیان اخیر میهن غبار غم فقدان پدر را از چهره ایشان زدوده‌اند به پیشگاه مبارکش تقدیم می‌دارم (احسنت- احسنت).

رئیس- آقای سعید وزیری.

چند نفر از نمایندگان- تشریف ندارند.

رئیس- آقای معزی فرمایشی دارید بفرمایید.

معزی- تلگرافی به مناسبت روز ۲۱ فروردین از طرف اهالی نی ریز رسیده است تقدیم می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد

۳- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای دکتر معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد

رئیس- وارد دستور می‌شویم آقای دکتر معتمد وزیری بفرمائید.

دکتر معتمد وزیری (معاون وزارت اقتصاد)- با کسب اجازه از مقام محترم ریاست و نمایندگان مجلس شورای ملی ماده واحده‌ای است مربوط به موافقت نامه ترانزیت بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت کویت این موافقت‌نامه را تقدیم داشته و تقاضای تصویب آن را دارم.

رئیس- لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به لایحه برقراری حقوق وظیفه درباره وراث قانونی دو نفر از مأموران وزارت راه و ارسال به مجلس سنا

۴- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به لایحه برقراری حقوق وظیفه درباره وراث قانونی دو نفر از مأموران وزارت راه و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش یک شوری برقراری حقوق وظیفه درباره وراث قانونی دو نفر از مأمورین وزارت راه مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه شنبه ۲۱ فروردین ماه ۱۳۵۰ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی و آقای مهندس وثیق معاون وزارت راه لایحه شماره ۵۲۰۲۸-۲۴ /۱۲ /۱۳۴۹ دولت راجع به برقراری حقوق وظیفه درباره وراث قانونی دو نفر از مأمورین وزارت راه را که به شماره ۱۷۰۰ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون برقراری حقوق وظیفه درباره وراث قانونی دو نفر از مأمورین وزارت راه

ماده واحده- میزان حقوق وظیفه وراث قانونی مرحوم مرتضوی متولدی نوبر رئیس سابق بخش راه چالوس و مرحوم جمال الدین پاک نژاد رئیس سابق بخش راه هراز که در راه انجام وظیفه جان خود را فدا نموده‌اند معادل آخرین حقوق و مزایای دریافتی ماهانه آنان که در مورد مرحوم مرتضی متولدی نوبر سی و سه هزار و یکصد و چهل ریال (۳۳۱۴۰ ریال) و در مورد مرحوم جمال الدین پاک نژاد بیست و سه هزار و دویست و هشتاد ریال (۲۳۲۸۰ ریال) بوده است تعیین می‌شود که تا میزان مقرر در ماده ۸۳ قانون استخدام کشوری از محل صندوق بازنشستگی و مازاد بر آن از محل اعتبارات وزارت راه قابل پرداخت خواهد بود.

  • تبصره- به جای هزینه تحصیلی مذکور در تبصره ۲۱ قانون بودجه سال ۱۳۳۸ کشور به هر یک از فرزندان مرحومان مرتضی متولدی نوبر و جمال‌الدین پاک نژاد شهریه تحصیلی به میزانی که به دبستان و دبیرستان و دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی پرداخت می‌نمایند برابر گواهی مؤسسه آموزشی مربوط از محل اعتبارات وزارت راه قابل پرداخت خواهد بود.

مخبر کمیسیون بودجه- دکتر بهبهانی.

گزارش از کمیسیون راه به مجلس شورای ملی

کمیسیون راه در جلسه یک شنبه ۲۲ فروردین ماه ۱۳۵۰ با حضور آقای مهندس وثیق معاون وزارت راه لایحه دولت راجع به برقراری حقوق وظیفه درباره وراث قانونی دو نفر از مأمورین وزارت راه را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بودجه را در این مورد تائید و تصویب نمود. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون راه- اولیاء.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است آقای مؤید امینی بفرمائید.

مؤید امینی- عرض کنم بنده ضمن تائید این مسئله که با توجه به وضع بازماندگان این قبیل حوادث که واقعاً در خور تحسین است خواستم یک مطلبی را به عرض آقایان برسانم چندی پیش دو تا قطار به هم خورد و عده‌ای از بین رفتند ما با وزارت راه تماس گرفتیم گفتند یک اقداماتی برای بازماندگان آن‌ها می‌شود و تلفنی هم به ما شد که اقداماتی در جریان است ولی از دنباله کار اطلاعی ندادند تا این اواخر که رفتم به آذربایجان یک اشخاصی به من مراجعه کردند که کسان ما آن جا کشته شده‌اند ولی از کمک خبری نیست بنده و همه نمایندگان محترم مسلماً با این اصل موافقت داریم که اگر کسی در راه انجام وظیفه و خدمت به مملکت کشته شد واقعاً دولت موظف است کمک کند ولی در این کمک‌ها تسریع نمی‌شود و به موقع نمی‌رسد خواستم آقای معاون محترم وزارت راه در این مورد یک توضیحی بدهند که نسبت به بازماندگان آن حادثه قطار چه اقداماتی شده است و به طور کلی این قبیل کمک‌ها اگر جنبه عمومی پیدا کند بهتر است (صحیح است) یعنی یک کاری کنید کسانی که در راه انجام وظیفه کشته می‌شوند آن آرامش فکری را داشته باشند که خدای نکرده بازماندگان آن‌ها دچار تهی‌دستی و فقر و بدبختی نخواهند شد بنده خیلی متشکر خواهم شد اگر آقای معاون محترم وزارت راه توضیحاتی در این زمینه بفرمایند و مجلس را روشن کنند که چه اقداماتی شده است و نظرتان نسبت به بعدها چه خواهد بود.

رئیس- آقای مؤید امینی نظر شما را به وزارت راه می‌فرستیم البته بعداً جواب خواهند داد. در کلیات لایحه نظر دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ورود در شور ماده واحده خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده کلیات آخر لایحه مطرح است نظری نیست؟ آقای محسنی بفرمائید.

محسنی مهر- لایحه‌ای که دولت تقدیم مجلس کرده است بسیار لایحه مفیدی است زیرا کارگران و کارمندانی که برای سربلندی ایران و رفاه و آسایش ملت ایران خدمت می‌کند دلگرم می‌شوند و تشویق می‌شوند به جانفشانی بیشتر. من بحث در کلیات این لایحه را مناسب دانستم تذکر بدهم و به خصوص از سازمان برنامه تقاضا کنم که توجهی کنند نسبت به تأمین اعتبار برای مرمت و آسفالت راه فیروزکوه چون به خود وزارت راه و به مردم همه ثابت شده که راه فیروز کوه به شاهی راه مطمئنی است راهی است که امتحان خودش را داده و در تمام ایام زمستان که راه چالوس و هراز بسته می‌شود این راه باز است با این که باریک و پیچ در پیچ است باز است بهمن ندارد ریزش ندارد و لرزش ندارد و هیچ عیبی ندارد که این راه آسفالت شود و در زمستان‌ها همان طور که در بعضی از ممالک بزرگ مرسوم است که بعضی از جاده‌ها را در سراسر زمستان تعطیل می‌کنند راه هراز را تعطیل کنند و از راه فیروزکوه استفاده کنند بنده پرسیدم و یکی از متخصصین گفت در موقع برف و بهمن که جاده را بهمن و برف زیاد گرفته است باز کردن آن راه اصلاً غلط است و صدمه به آن راه می‌زند کشورهای بسیاری هستند که در عرض سال این طور جاده‌ها را تعطیل می‌کنند و از جاده‌های زمستانی استفاده می‌کنند تا به کلی زمستان برطرف شود (پزشکپور- ما هنوز به آن مرحله نرسیده‌ایم) در هر حال من این استدعا را چندین بار کرده‌ام و از سازمان برنامه مصراً می‌خواهم از نماینده دولت هم تقاضا دارم (دکتر متین- این راه ساخته خواهد شد) که این راه ساخته و آسفالت شود مخصوصاً همان طور که جناب دکتر متین اطلاع دارند که توی برنامه گذاشته شده امیدوارم گذاشته شده باشد و از جناب آقای مهندس وثیق خواهش می‌کنم با سازمان برنامه تماس بگیرند به این استدعای پنج شش ساله‌ای که بنده کرده‌ام توجه کنند چون این راه به درد مملکت می‌خورد وضعیت این راه را روشن بکنند چون اگر مسئله نزدیکی راه مطرح باشد راه هراز فقط بدر یا نزدیک‌تر است اما وقتی به مازندران بخواهیم حساب کنیم از تهران از جاده هراز به مرکز مازندران یعنی شاهی ۲۷۰ کیلو متر است از تهران از راه فیروز کوه هم به مرکز مازندران ۲۷۰ کیلو متر است (دکتر رهنوردی- تا زیر آب هم مشغول آسفالت سرد هستند) البته بنده خودم اطلاع دارم که از نزدیک دماوند تا سر بندان وزارت راه از محل صرفه‌جوئی‌های خود ۱۳-۱۴ تا پل زده و جاده را مستقیم کرده و راه خیلی وسیع شده است مانده از سر بندان تا فیروز کوه و از فیروزکوه هم یک مقدارش را اداره راه استان مازندران حاضر کرده است و فقط چند کیلومتر باقی مانده و حیف است که برای این چند کیلو متر باقی مانده یک جاده به این خوبی معطل بماند.

رئیس- آقای فرهادپور بفرمائید.

فرهادپور- بنده به نوبت خودم از این که می‌بینم دولت برای بازماندگان دو مأمور وظیفه شناس که در راه انجام وظیفه جان خودشان را فدا کرده‌اند لایحه‌ای به مجلس آورده که وضع معیشت آن‌ها را درست بکند متشکرم ولی معتقدم که این قبیل لوایح نه تنها تأمین کننده زندگی وراث فردی که فداکاری کرده است می‌باشد بلکه مشوق دیگران است که بدانند جامعه در قبال فداکاری آن‌ها این حق شناسی را دارد و این مسئولیت را برای خودش می‌شناسد که به بازماندگان یک فرد فداکار کمک نموده آن‌ها را در پناه حمایت جامعه بگیرد و با امکاناتی که دولت دارد از آن‌ها حمایت کند در کمیسیون بودجه صحبت از این شد که بین وراث و بازماندگان هر فرد فداکار و فدائی با دیگری تفاوتی نیست تبصره‌ای که در ذیل این ماده دولت پیشنهاد کرده است اقرار و اعتراف به این است که تبصره ۲۱ قانون بودجه سال ۱۳۲۸ کافی به مقصود نیست و نمی‌توان با استفاده از آن تبصره به طور کلی وضع تحصیلی بازماندگان افراد فداکار و از جان گذشته را تأمین کرد در این قانون به طور استثنائی درباره این دو نفر اظهار نظر شده مجلس هم رأی خواهد داد و وضع بازماندگان این افراد تأمین می‌شود ولی چون ما حق نداشتیم که در کمیسیون پیشنهاد خرج بدهیم این تذکر را این جا لازم دانستم که وقتی دولت خودش توجه دارد تبصره گذشته کافی نیست بنابراین این نسبت به بازماندگان تمام افراد باید چنین تجدید نظری کرد چون آن طور که من دیدم مبالغ خیلی کمی‌بابت هزینه تحصیلی به اولاد افراد متوفی در راه انجام وظیفه داده می‌شود که آن وقع در روز خودش شاید رقم قابل ملاحظه‌ای بوده ولی امروز این کمک کافی نیست و دولت البته این وضع را توجه دارد و بنده هم خواستم توجه بدهم به این که تأمین زندگی تمام کسانی که در راه انجام وظیفه فداکاری می‌کنند باید مورد توجه باشد و انشاءالله نماینده دولت این وعده را به ما خواهد داد که در این تبصره بودجه سال ۱۳۲۸ تجدید نظری شود که تمام بازماندگان در شرایط کنونی از امکاناتی که برای این دو نفر هست استفاده کنند.

رئیس- نظر دیگری در کلیات آخر لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای اظهار ملاحظات به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- تقدیم یک فقره طرح اصلاح آئین نامه به وسیله آقای دکتر الموتی رئیس فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین

۵- تقدیم یک فقره طرح اصلاح آئین نامه به وسیله آقای دکتر الموتی رئیس فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین

رئیس- آقای دکتر الموتی بفرمائید.

دکتر الموتی- با اجازه مقام محترم ریاست و همکاران محترم طرحی از طرف فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین درباره اصلاح متن ماده ۱۷۷ آئین‌نامه داخلی مجلس شورای ملی تهیه شده است تقدیم می‌شود.

- قرائت طرح تقدیمی‌فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین و ارجاع به کمیسیون

۶- قرائت طرح تقدیمی‌فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین و ارجاع به کمیسیون

رئیس- طرح تقدیمی برای اطلاع نمایندگان محترم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً طرح اصلاح من ماده ۱۷۷ آئین‌نامه داخلی مجلس شورای ملی را تقدیم و تقاضای تصویب آن را می‌نماید.

از طرف فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین- الموتی.

ماده ۱۷۷- اعلیحضرت همایون شاهنشاه دوره اجلاسیه مجلس شورای ملی را که طبق اصل هشتم قانون اساسی همه ساله از چهاردهم مهر ماه آغاز می‌شود افتتاح می‌فرمایند مگر در سالی که دوره قانون‌گذاری قبل از دوره اجلاسیه افتتاح شده باشد.

رئیس- طرح به کمیسیون دادگستری ارجاع می‌شود و نظر کمیسیون بعداً در مجلس شورای ملی مطرح خواهد شد.

- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای دکتر زاهدی معاون وزارت علوم و آموزش عالی

۷- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای دکتر زاهدی معاون وزارت علوم و آموزش عالی

رئیس- آقای دکتر زاهدی فرمایشی دارید بفرمائید.

دکتر زاهدی (معاون وزارت علوم و آموزش عالی)- با کسب اجازه از مقام محترم ریاست و نمایندگان محترم مجلس شورای ملی ماده واحده مربوط به موافقت‌نامه همکاری فنی و علمی‌بین دولت ایران و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی که در تاریخ اسفند ماه ۱۳۴۹ به امضاء نمایندگان دو دولت رسیده تقدیم می‌شود و تقاضای تصویب آن را دارم.

رئیس- لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم سه فقره لایحه و دو اصلاح بودجه به وسیله آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی

۸- تقدیم سه فقره لایحه و دو اصلاح بودجه به وسیله آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی

رئیس- آقای قوام صدری بفرمائید.

قوام صدری (معاون وزارت دارائی)- به طوری که خاطر نمایندگان محترم مستحضر است در سال ۱۳۴۳ برای کمک به کارگران غله و دخانیات قانونی از مجلس شورای ملی گذشت که به کارگرانی که بازنشسته می‌شوند و آن کسانی که بنا به مقررات قانون بیمه‌های اجتماعی نمی‌توانند حقوق مکفی بازنشستگی دریافت دارند دستگاه‌های مربوط از ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ ریال بر حسب سنوات خدمت به آنان کمک کنند و این قانون در این دو دستگاه اجرا شد چون در اداره کل گمرک کارگرانی از این قبیل وجود دارند که باید مشمول این کمک بشوند لایحه‌ای تنظیم شده است که اجازه داده بشود به این عده هم که نمی‌توانند از حقوق بازنشستگی مکفی استفاده کنند این کمک از محل اداره کل گمرک به کارگران بازنشسته بشود که تقدیم و استدعای تصویب دارد، هم چنین در بهمن ماه ۱۳۴۶ آئین‌نامه‌ای از تصویب گذشت راجع به مؤسسات و موقوفات عام‌المنفعه که چون در اجرا اصلاحاتی در این آئین‌نامه لزوم پیدا کرده است لایحه‌ای تهیه شده است که تقدیم و استدعا می‌شود اجازه بفرمایند کمیسیون محترم دارائی در اصلاح این آئین‌نامه رسیدگی و اعلام نظر کند و هم چنین آئین‌نامه دیگری در اجرای مالیات بر درآمد در خصوص مالیات بر اراضی و اجرای مقررات مربوط به مالیات اراضی از تصویب گذشت که اصلاحی در این آئین‌نامه ضرورت پیدا کرده است که تقدیم و استدعای رسیدگی دارد، دو اصلاح بودجه است یکی مربوط به وزارت بهداری و یکی مربوط به وزارت منابع طبیعی که در کمیسیون محترم بودجه باید مورد رسیدگی قرار بگیرد تقدیم می‌شود.

رئیس- لوایح به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به لایحه اجازه حمل و استعمال اسلحه نگهبانان بانک‌ها و ارسال به مجلس سنا

۹- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به لایحه اجازه حمل و استعمال اسلحه نگهبانان بانک‌ها و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم اجازه حمل و استعمال اسلحه به نگهبانان بانک‌ها مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری با حضور آقای صادق احمدی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۳۴۶۴۰-۱۰ /۸ /۴۹ دولت راجع به اجازه حمل و استعمال اسلحه به نگهبانان بانک‌ها را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۵۷۸ چاپ شده است با توجه به پیشنهادهای رسیده مطرح کرد و بشرح زیر مورد تصویب قرار داد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اجازه حمل و استعمال اسلحه به نگهبانان بانک‌ها

ماده واحده- نگهبانان بانک‌های دولتی در صورتی که واجد شرایط ورود به آموزشگاه پاسبانی شهربانی کل کشور بوده و دوره آموزشگاه مذکور را گذرانده و تعلیمات حفاظتی مخصوص بانک را فرا گرفته باشند فقط در مدت نگهبانی با رعایت مقررات مربوط حق حمل سلاح و در موارد زیر حق استعمال آن را دارند مشروط بر آن که جز از راه استعمال سلاح نتوان به طریق دیگری حمله یا خطر را بلا اثر یا متوقف ساخت.

۱- در صورتی که جواهرات و وجوه و اوراق بها دار و فلزات قیمتی و اسناد متعلق به بانک یا تحت حفاظت بانک جزئاً یا کلاً در داخل بانک یا اماکنی که محافظت اشیاء مذکور در آن جا به عهده نگهبانان بانک محول شده و یا در حین حمل و نقل مورد مخاطره قرار گیرد.

۲- در صورتی که کسی بر خلاف مقررات در ساعات نگهبانی به منظور خلع سلاح اقدام به گرفتن اسلحه نگهبان بانک کند یا جان وی را به نحوی از انحاء در معرض خطر قرار دهد.

۳- در صورتی که جان یا مال مشتری یا جان هر یک از کارکنان بانک در محوطه بانک مورد مخاطره قرار گیرد.

  • تبصره ۱- تعیین نوع سلاح و ترتیب استفاده از آن توسط نگهبانان بانک طبق آئین نامه‌ای خواهد بود که به تصویب وزارت جنگ، وزارت دادگستری و وزارت کشور می‌رسد.
  • تبصره ۲- نگهبانان مؤسسات اعتباری دولتی و بانک‌های غیر دولتی در صورت دارا بودن شرایط مندرج در این قانون با تصویب هیئت وزیران می‌توانند از مقررات مذکور در فوق استفاده نمایند.
  • تبصره ۳- بانک‌ها و مؤسساتی که از مقررات این قانون استفاده می‌نمایند موظفند نگهبانان حامل سلاح خود را در برابر حوادث ناشی از انجام وظیفه و هم چنین مسئولیت مدنی، آن‌ها را در قبال اشخاص ثالث که ناشی از انجام وظیفه مذکور باشد نزد شرکت سهامی‌بیمه ایران بیمه نمایند.

مخبر کمیسیون دادگستری- دکتر وفا.

گزارش شور دوم از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۲۵ اسفند ماه ۱۳۴۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه راجع به اجازه حمل و استعمال اسلحه به نگهبانان بانک‌ها را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۵۷۸ چاپ شده است مطرح کرد و گزارش کمیسیون دادگستری را در این مورد تائید و تصویب نمود.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور- کلانتر هرمزی.

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۱ اسفند ماه ۱۳۴۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه راجع به اجازه حمل و استعمال اسلحه به نگهبانان بانک‌ها را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۵۷۸ چاپ شده است مطرح کرد و گزارش کمیسیون دادگستری را در این مورد تائید و تصویب نمود.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- علی اکبر دانشمند.

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۲۵ اسفند ماه ۱۳۴۹ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه راجع به اجازه حمل و استعمال اسلحه به نگهبانان بانک‌ها را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۵۷۸ چاپ شده است مطرح کرد و گزارش کمیسیون دادگستری را در این مورد به تصویب رسانید.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام- ملک‌زاده آملی.

رئیس- ماده واحده مطرح است آقای سعید وزیری بفرمائید.

سعید وزیری- عرض می‌شود این جا یک عبارتی در آخر این ماده واحده هست که جز از راه استعمال سلاح نتوان به طریقی دیگری حمله یا خطر را بلا اثر یا متوقف ساخت این تا حدی که بنده به خاطرم می‌آید در متن لایحه تقدیمی‌دولت نبوده و یا بوده نمی‌دانم عقیده شخص بنده این است این یک نوع استخوان لای زخم گذاشتن است برای این که ما شرایط به کار بردن اسلحه را به تفصیل و تشریح کامل در تبصره‌ها گفته‌ایم که در صورتی که جواهرات و وجوه و اوراق بهادار و فلزات قیمتی و اسناد متعلق به بانک باشد تبصره دو و سه الی آخر اضافه کردن این که جز از راه استعمال سلاح نوعی دیگر نتوان رفع خطر نمود این دست و بال مأمور را می‌بندد و مأمور می‌گوید اگر من سلاح به کار ببرم واقعاً ممکن است برای من مسئولیتی باشد و این وبال مأمور است بنده معتقدم این قسمت حذف بشود و به جای این صریحاً تأکید بشود که این مأموران باید مورد تائید مقامات امنیتی و انتظاماتی کشور باشند و اشخاصی باشند که دستگاه‌های مملکتی آن‌ها را بشناسند در هر حال باید این‌ها را تائید بکنند و به این‌ها قدرت قانونی و مشروع داده شود از طرف مراجع و مقامات صلاحیت داری که بهترین مرجع این سازمان‌ها هستند این قدرت به این‌ها ارجاع بشود والا اسلحه دادن به اشخاصی که دست و بال شان بسته است معنی ندارد عرض من این است که این قسمت حذف بشود یعنی دست و بال این‌ها بسته نشود و اگر موافق باشید اجازه بفرمائید بنده یک پیشنهادی تقدیم کنم تا این قسمت حذف بشود.

رئیس- چون شور دوم است فقط پیشنهاد حذف می‌شود داد و اگر پیشنهاد حذف دارید مرحمت بفرمائید.

سعید وزیری- پیشنهاد من این است اگر همکاران محترم قانع شدند با حذف این جمله موافقت بفرمایند.

رئیس- اگر تصور می‌فرمائید که این لایحه احتیاج به اصلاح دارد ممکن است پیشنهاد بفرمائید که لایحه به کمیسیون برگردد.

سعید وزیری- لیدر محترم فراکسیون تشریف دارند ممکن است در این مورد نظرشان را بفرمایند.

رئیس- آقای فخر طباطبائی بفرمائید.

فخر طباطبائی- بنده ضمن نهایت احترامی‌که به نظرات جناب آقای سعید وزیری دارم می‌خواستم حضورتان عرض کنم این موضوع که تصریح شده مگر راهی جز استعمال اسلحه نباشد البته تشخیص آن با همان مقامات صلاحیت دار است که مورد توجه خود شما است منظور من اینست که خیلی هم دست به تیر نباشند یعنی آن طرف تا به محض این که مواجه با یک عملی شد فوری آخرین وسیله را استفاده از اسلحه بداند اسلحه باید در مواردی استفاده بشود که غیر از آن چاره‌ای نداشته باشد والا اگر این طور باشد و این جمله حذف بشود بعد ممکن است دچار افراط و تفریط‌ها و زحماتی بشود این است که بنده فکر می‌کنم به همین کیفیتی که لایحه نوشته شده است جامع است حتی در دفاع از نفس هم در قانون مجازات هست که دفاع باید متناسب با حمله باشد والا هر دفاعی که مواجه با خطر شد نمی‌شود که طرف را بکشند و نمی‌شود آن را دفاع مشروع تلقی کرد آن دفاع هم بایستی متناسب با حمله و تهدیدی باشد که آن تشخیص تهدید می‌کند و همان طور که جناب آقای رئیس فرمودند چون شور دوم است نمی‌شود پیشنهاد کرد و به همین ترتیبی که لایحه تنظیم شده جامع می‌باشد.

رئیس- آقای صادق احمدی بفرمائید.

صادق احمدی (معاون وزارت دادگستری)- با اجازه مقام معظم ریاست به تصور بنده وجود این جمله آخری که در ماده واحده هست ضرورت دارد در کمیسیون‌های محترمی‌که این لایحه مطرح بود این سئوال پیش آمد بنده هم توضیح عرض کردم بندهائی که آقای سعید وزیری اشاره فرمودید وافی به مقصود نیست برای این که در یک بند نوشته «در صورتی که جواهرات و وجوه و اوراق بهادار و فلزات قیمتی و اسناد متعلق به بانک یا تحت حفاظت بانک جزئاً یا کلاً در داخل بانک یا اماکنی که محافظت اشیاء مذکور در آن جا به عهده نگهبانان بانک محول شده و یا در حین حمل و نقل مورد مخاطره قرار گیرد» امکان دارد هر وقت این جواهرات مورد مخاطره قرار بگیرد آقایان نگهبانان آن شخص را دستگیر کنند یا به وسائل دیگری مانع می‌شوند در بانک را می‌بندند و آن شخص را دستگیر می‌کنند بدون این که احتیاج باشد به استعمال اسلحه و هم چنین در شقوق دیگر هم امکان دارد که بدون استعمال اسلحه جلوگیری بکنند از بروز خطر، بنابراین قید این جمله که جز از این طریق یعنی از طریق استعمال اسلحه از راه دیگری نشود جلوگیری کرد لازم است خیلی از موارد پیش آمده که جواهرات و یا پول بانک‌ها مورد مخاطره قرار گرفته و به طریقی جلوگیری کرده‌اند فقط در مواردی که امکان نداشته باشد و جز از طریق استعمال اسلحه ممکن نباشد جلوگیری کرد ما باید اجازه بدهیم بنابراین بنده چنین مجوزی را از مجلس نمی‌خواهم که نگهبانان بانک‌ها هر وقت دلشان خواست و تصور کردند که این آقا که آمده به بانک می‌خواهد جواهرات بانک را مورد مخاطره قرار بدهد از اسلحه استفاده کنند و نظم را به هم بزنند و احیاناً شلیک و تیراندازی کنند لزومی‌ندارد اسلحه استعمال کنند و نظم بانک را به هم بزنند این آقای مأمور بانک به معیت چهار مأمور دیگر می‌روند و آن شخص را دستگیر می‌کنند فقط در مواردی که جز از طریق استعمال اسلحه نتوانند جلوگیری کننند ما اجازه می‌گیریم که این‌ها بتوانند از اسلحه استفاده کنند نه در غیر آن.

رئیس- آقای فولادوند بفرمائید.

فولادوند- با اجازه مقام معظم ریاست بنده هیچ وقت به یادم نیست که با سرور عزیزم آقای سعید وزیری مخالفت کنم حتی در خارج از مجلس این جا می‌خواهم تذکری عرض کنم چون این موضوع مهم است همان طور که فرمودند باید حلاجی بشود و چون حلاجی شد یک قدری روشن شدم و آن این است که حملاتی که به بانک‌ها می‌شود بیشتر به دلیل این نیست که نگهبانان استعمال اسلحه نمی‌کنند بیشتر به دلیل این است که اسلحه ندارند و آن آقا می‌بیند بانکی هست و یکی دو نفر بیشتر کارمند ندارد و نگهبان هم اسلحه ندارد تشویق می‌شود و حمله می‌کند ولی اگر ببیند یک نفر با اسلحه جلویش ایستاده است ۹۹ درصد یا گاهی بیشتر که نود و نه و نیم درصد می‌شود حمله نمی‌کند در این جا همان طور که جناب آقای صادق احمدی فرمودند واقعاً ممکن است در اثر ترس و یا اگر ضابطه‌ای نباشد استعمال اسلحه آزاد بشود ولی برای آسایش خاطر دوست عزیزم جناب آقای سعید وزیری می‌توانم عرض کنم که باز بعداً اگر استعمال اسلحه شد آن مأمور و نگهبان بعداً عملش مورد غور و بازرسی و قضاوت قرار می‌گیرد اگر واقعاً به موقع استعمال اسلحه کرده خوب آن آقا تائید می‌شود در عملش و آن وقت است که قضاوت دیگران که عادلانه و خون سردانه صورت گرفته درباره این آقا می‌آیند قضاوت می‌کنند ولی از طرف دیگر جواهرات و چیزهای دیگر که ذکر شده چه بسا آن کسی که به بانک می‌رود نداند که جواهراتی هست یا نیست این‌ها برای احتیاط ذکر شده است ولی اصلم مسلم این است که به عقیده من بانک‌ها مکلفند که مأمور مسلح داشته باشند در شعبه شان در این صورت مسلماً حمله کمتر می‌شود ولی شعبات زیادی هستند که هیچ کس نیست یک کارمندی نشسته در ساعت ۹ شب تنها یک آدم بدکار و مجرم و جانی دعوت می‌شود به این کار ولی اگر بانک‌ها موظف بشوند و یک مأمور مسلح تا موقعی که شعبه باز است دم در بگذارند از خیلی پیش آمدها جلوگیری می‌شود ولی برای این که سرتان به درد نیاید بنده فکر می‌کنم همین طور که هست بهتر است چون قضاوت غائی و نهائی با مردمان خون سرد، عاقل و عادل خواهد بود. با عرض تشکر.

رئیس- آقای مهندس صائبی بفرمائید.

مهندس صائبی- این لایحه وقتی در کمیسیون دارائی مورد بحث بود. جناب آقای معاون وزارت دادگستری هم تشریف داشتند بحثی پیش آمد که مأمور بانک در مدتی که اجازه حمل اسلحه به او می‌دهند چه نوع مقررات انتظامی‌درباره اش اجرا می‌شود در مورد اشخاصی که در ارتش خدمت می‌کنند مقررات انتظامی‌خاصی وجود دارد یعنی یک سرباز در موقعی که اسلحه حمل می‌کند اگر اسلحه اش را به دیگری بدهد مقررات خاصی دارند بنده خواستم خواهش کنم که جناب آقای صادق احمدی روشن بفرمایند که در مورد این افراد در مدتی که اجازه حمل اسلحه به ایشان داده می‌شود چه نوع مقررات انتظامی‌درباره شان اجرا می‌شود یعنی اگر آن شخص اسلحه‌اش را به دیگری داد چه مسئولیتی دارد؟ به موجب این لایحه اجازه داده می‌شود که در روز این‌ها یکی دو ساعت از آن اسلحه استفاده کنند چه مقررات انتظامی‌در این مدت درباره مأمور اجرا می‌شود توضیح بفرمایند خیلی متشکر می‌شوم.

رئیس- آقای صادق احمدی بفرمائید.

صادق احمدی (معاون وزارت دادگستری)- بنده در کمیسیون هم به استحضار جناب آقای مهندس صائبی رساندم که استعمال اسلحه یک مقررات کلی دارد و بعد هم در تبصره یک پیش بینی شده است که آئین‌نامه نحوه استعمال سلاح به تصویب وزارت جنگ و وزارت دادگستری و وزارت کشور می‌رسد بنابراین آئین‌نامه به تصویب این وزارتخانه‌ها خواهد رسید که در چه موقع از سلاح می‌توانند استفاده کنند و حمل نمایند و اگر برخلاف آن آئین‌نامه عمل بکنند چه مقررات انضباطی در باره شان اجرا می‌شود.

رئیس- نظر دیگری در ماده واحده نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به لایحه انتقال پنجاه درصد مشاع از حقوق و منافع شرکت نفت کنتینانتال ایران به شرکت نفت فیلیپس ایران و ارسال به مجلس سنا

۱۰- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به لایحه انتقال پنجاه درصد مشاع از حقوق و منافع شرکت نفت کنتینانتال ایران به شرکت نفت فیلیپس ایران و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم اجازه انتقال ۵۰ درصد مشاع از حقوق و منافع شرکت نفت کنتینانتال ایران به شرکت نفت فیلیپس ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۵ اسفند ماه ۱۳۴۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۵۲۳۰۶-۸ /۱۲ /۱۳۴۹ راجع به اجازه انتقال پنجاه درصد مشاع از حقوق و منافع شرکت نفت کنتینانتال ایران در قرارداد مورخ ۷ /۷ /۱۳۴۸ به شرکت نفت فیلیپس ایران را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۶۷۳ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون انتقال پنجاه درصد مشاع از حقوق و منافع شرکت نفت کنتینانتال ایران به شرکت نفت فیلیپس ایران

ماده واحده- شرکت نفت کنتینانتال ایران مجاز است که پنجاه درصد مشاع از حقوق و منافع خود را در قرارداد پیمانکاری اکتشاف و تولید که در تاریخ هفتم مهر ماه ۱۳۴۸ بین آن شرکت و شرکت ملی نفت ایران منعقد گردیده است به شرکت نفت فیلیپس ایران انتقال دهد. شرکت نفت فیلیپس ایران و شرکت نفت کنتینانتال ایران از تاریخ وقوع انتقال نسبت به انجام کلیه تعهدات پیمانکار کل (شرکت نفت کنتینانتال ایران) و تأدیه کامل کلیه مالیات‌ها و حقوق و عوارض و هر گونه پرداخت دیگری که به موجب قرارداد مورخ ۱۳۴۸ مقرر است منفرداً و متضامناً مسئول خواهند بود.

مخبر کمیسیون دارائی- علی اکبر دانشمند.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۲۵ اسفند ماه ۱۳۴۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اجازه انتقال پنجاه درصد مشاع از حقوق و منافع شرکت نفت کنتینانتال ایران در قرارداد مورخ ۷ /۷ /۱۳۴۸ به شرکت نفت فیلیپس ایران را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در این مورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه- فتح اله مافی.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی‌خانم‌ها و آقایان نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی «آقای مهندس صائبی» اعلام و در محل نطق اخذ رأی به عمل آمد).

آقایان شاخوئی- مهرزاد- دکتر سعید- دکتر موثقی- مهندس معینی- دکتر زعفرانلو- مهندس زنجانچی- مهندس معتمدی- مهندس کیاکجوری- بوشهری- ساگینیان- دکتر صدر- موسوی ماکوئی- کریم اهری- بهنیا- حق شناس- دکتر کیان- شیخ الاسلامی- دکتر بهبهانی- دکتر فربود- دکتر شریعت- دکتر مهندس ناصر بهبودی- امام مردوخ- دکتر میرعلاء- دکتر اعتمادی- اخلاقی- دکتر مهذب- کمالوند- دکتر امامی‌خوئی- دکتر صاحبقلم- روستا- محمد اسدی- جاماسبی- بهادری- شکیبا- بدر صالحیان- ابوذر- دکتر بیت منصور- مهندس فیروز عدل- مهاجرانی- داود مؤید امینی- مهندس پروشانی- دکتر الموتی- مسعودی- ریگی- دکتر صفائی- موسی صالحی- معیری- تیمسار همایونی- جوانشیر- اسدالله سلیمانی- مهندس صائبی- پزشکپور- فخر طباطبائی- خانم ابتهاج سمیعی- ارسنجانی- ظفر- دکتر قهرمان- دکتر طالع- خانم بزرگ نیا- امیر احمدی- مبارکی- دکتر رهنوردی- تیمسار وحدانیان- موسوی- انشاء- خانم تربیت- پوربابائی- خانم نیره سعیدی- کورس- مهندس فروهر- صائب- کاسمی- دکتر عظیمی- خسروی کردستانی- مهندس ارفع- دکتر سعید حکمت- محدث زاده- دکتر پرتو اعظم- دکتر مهدوی- دکتر کفائی- دکتر گاگیک- دکتر شفیع امین- دکتر درودی- روحانی- سعید وزیری- دکتر خیر اندیش- شهرستانی- دکتر محققی- حی- یوسفی- جهانشاهی- رضازاده- ثامنی- امامی‌رضوی- مروتی- دکتر دادفر- دکتر برومند- دکتر فریور- ضیاء احمدی- عامری- دکتر معظمی- دکتر رضوانی- خانم جهانبانی- ایلخانی پور- عباس میرزائی- فهیمی- ملک زاده آملی- سلیمانی کاشانی- مهندس عترت- مهندس یار محمدی- صدقیانی زاده- اولیاء- مانی- دکتر ستوده- مهندس عطائی- خانم دکتر دولتشاهی- مهندس ریاحی- تیمسار نکوزاد- معزی- دکتر کلالی- خانلر قراچورلو- مافی- دکتر حبیب اللهی- مهندس اخوان- دکتر مدرسی- دکتر نجیمی- ادیب سمیعی- غلام نیاکان- مجد- مهندس کیا- صادقی- دکتر ملکی- دکتر یزدان پناه- مریدی- کریم بخش سعیدی- ملک افضلی- شیخ بهائی- دکتر متین- مهندس سهم الدینی- دکتر غنی- ماهیار- صادق سمیعی- محمدولی قراچورلو- دکتر رفیعی- دکتر صالحی- مهندس زرآور- پورساطع- قاضی زاده- رضوی- دکتر رفعت- صائبی- خواجه نوری- دکتر اسدی- مهندس اسدی سمیع- دکتر ضیائی- توسلی- جوادی- محسنی مهر- ریاضی- پزشکی- کلانتر هرمزی- مهندس اردلان- مرندی- پدرامی- خانم زاهدی- فضائلی- فولادوند- دکتر وحیدنیا- عجم- مهندس بهرام زاده ابراهیمی- دکتر حکیم شوشتری- مرتضوی- مهندس پرویز بهبودی- دیهیم- پرفسور مخبر فرهمند- مهندس بریمانی- فرهادپور- دکتر عدل طباطبائی- تهرانی.

آراء مأخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام شد.

  • آراء موافق ۱۸۰ رأی.

رئیس- لایحه با ۱۸۰ رأی موافق به اتفاق آراء تصویب شد برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

موافقین

آقایان دکتر درودی- روحانی- سعید وزیری- دکتر خیر اندیش- شهرستانی- دکتر محققی- حی- یوسفی- جهانشاهی- رضازاده- ثامنی- امامی‌رضوی- مروتی- دکتر دادفر- دکتر برومند- دکتر فربود- ضیاء احمدی- عامری- دکتر معظمی- دکتر رضوانی- خانم جهانبانی- ایلخانی پور- عباس میرزائی- فهیمی- ملک زاده آملی- سلیمانی کاشانی- مهندس عترت- مهندس یارمحمدی- صدقیانی زاده- اولیاء- مانی- دکتر ستوده- مهندس عطائی- خانم دکتر دولتشاهی- مهندس ریاحی- تیمسار نکوزاد- معزی- دکتر کلالی- خانلر قراچورلو- مرندی- پدرامی- خانم زاهدی- فضائلی- فولادوند- دکتر وحیدنیا- عجم- مهندس بهرام زاده ابراهیمی- دکتر حکیم شوشتری- مرتضوی- مهندس پرویز بهبودی- دیهیم- پرفسور مخبر فرهمند- مهندس بریمانی- فرهادپور- دکتر عدل طباطبائی- تهرانی- مافی- دکتر حبیب اللهی- مهندس اخوان- دکتر مدرسی- دکتر نجیمی- ادیب سمیعی- غلام نیاکان- مجد- مهندس کیا- صادقی- دکتر ملکی- دکتر وفا- دکتر یزدان پناه- مریدی- کریم بخش سعیدی- ملک افضلی- شیخ بهائی- دکتر متین- مهندس سهم الدینی- دکتر غنی- ماهیار- صادق سمیعی- محمدولی قراچورلو- دکتر رفیعی- دکتر صالحی- مهندس زرآور- پورساطع- قاضی زاده- رضوی- دکتر رفعت- صائبی- خواجه نوری- دکتر اسدی- مهندس اسدی سمیع- دکتر ضیائی- توسلی- جوادی- محسنی مهر- ریاضی- پزشکی- کلانتر هرمزی- مهندس اردلان- مهاجرانی- داود مؤید امینی- مهندس پروشانی- دکتر الموتی- مسعودی- ریگی- دکتر صفائی- موسی صالحی- معیری- تیمسار همایونی- جوانشیر- اسدالله سلیمانی- مهندس صائبی- پزشکپور- فخر طباطبائی- خانم ابتهاج سمیعی- ارسنجانی- ظفر- دکتر قهرمان- دکتر طالع- خانم بزرگ نیا- امیر احمدی- مبارکی- دکتر رهنوردی- تیمسار وحدانیان- موسوی- انشاء- خانم تربیت- پوربابائی- خانم نیره سعیدی- کورس- مهندس فروهر- صائب- کاسمی- دکتر عظیمی- خسروی کردستانی- مهندس ارفع- دکتر سعید حکمت- محدث زاده- دکتر پرتو اعظم- دکتر مهدوی- دکتر کفائی- دکتر گاگیک- دکتر شفیع امین- شاخوئی- مهرزاد- دکتر سعید- دکتر موثقی- مهندس معینی- دکتر زعفرانلو- مهندس زنجانچی- مهندس معتمدی- مهندس کیاکجوری- بوشهری- ساگینیان- دکتر صدر- موسوی ماکوئی- کریم اهری- بهنیا- حق شناس- دکتر کیان- شیخ الاسلامی- دکتر بهبهانی- دکتر فریور- دکتر شریعت- دکتر مهندس ناصر بهبودی- امام مردوخ- دکتر میرعلاء- دکتر اعتمادی- اخلاقی- دکتر مهذب- کمالوند- دکتر امامی‌خوئی- دکتر صاحبقلم- روستا- محمد اسدی- جاماسبی- بهادری- شکیبا- بدر صالحیان- ابوذر- دکتر بیت منصور- مهندس فیروز عدل.

- تصویب صورت جلسه ۲۷ اسفند ماه ۴۹

۱۱- تصویب صورت جلسه ۲۷ اسفند ماه ۴۹

رئیس- نسبت به صورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه قبل تصویب می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به لایحه اصلاح قانون انتشار اسناد خزانه و اوراق قرضه

۱۲- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به لایحه اصلاح قانون انتشار اسناد خزانه و اوراق قرضه

رئیس- گزارش شور اول اصلاح قانون انتشار اسناد خزانه و اوراق قرضه مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۱ فروردین ماه ۱۳۵۰ با حضور آقای قوام صدری معاون وزارت دارائی لایحه شماره ۵۳۱۹۸-۱۹ /۱۲ /۱۳۴۹ دولت راجع به اصلاح قانون انتشار اسناد خزانه و اوراق قرضه را که به شماره ۱۶۹۸ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح قانون انتشار اسناد خزانه و اوراق قرضه

ماده واحده- مواد ۱۶ و ۲۷ قانون انتشار اسناد خزانه و اوراق قرضه مصوب مهر ماه ۱۳۴۸ بشرح زیر اصلاح می‌گردد:

الف- تبصره زیر به ماده ۱۶ قانون فوق الذکر اضافه می‌شود:

  • تبصره- اوراق قرضه را می‌توان به صورت اوراق پس انداز به مدت حداکثر ده سال منتشر و اصل و هم چنین بهره آن را با نرخ‌های کمتری در فواصل زمانی معین قبل از پایان مدت پرداخت نمود. تعیین میزان و تاریخ عرضه و نرخ‌های بهره و نوع هر سری و سایر مشخصات اوراق مزبور تابع تشریفات مذکور در این قانون است.

ب- عبارت «هر زمان که وزارت دارائی اعلام کند» بعد از عبارت «بانک مرکزی ایران موظف است» در ماده ۲۷ اضافه می‌شود.

مخبر کمیسیون دارائی- علی اکبر دانشمند.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون منابع طبیعی راجع به لایحه واگذاری پنجاه هکتار از اراضی ملی شده سیاه دشتک به سازمان تربیت بدنی و تفریحات سالم ایران

۱۳- طرح گزارش شور اول کمیسیون منابع طبیعی راجع به لایحه واگذاری پنجاه هکتار از اراضی ملی شده سیاه دشتک به سازمان تربیت بدنی و تفریحات سالم ایران

رئیس- گزارش شور اول واگذاری پنجاه هکتار اراضی ملی شده سیاه دشتک به سازمان تربیت بدنی و تفریحات سالم ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون منابع طبیعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون منابع طبیعی در جلسه ۲۵ اسفند ماه ۱۳۴۹ با حضور آقای دکتر احمدی معاون وزارت منابع طبیعی لایحه شماره ۵۱۹۲۲ مورخ ۳ /۱۲ /۱۳۴۹ دولت راجع به واگذاری پنجاه هکتار از اراضی ملی شده سیاه دشتک به سازمان تربیت بدنی و تفریحات سالم ایران را که به شماره ۱۶۵۳ چاپ شده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون واگذاری پنجاه هکتار از اراضی ملی شده سیاه دشتک به سازمان تربیت بدنی و تفریحات سالم ایران

ماده واحده- به وزارت منابع طبیعی اجازه داده می‌شود پنجاه هکتار از اراضی منابع ملی شده معروف به اراضی سیاه دشتک را که در شمال شاه راه تهران کرج واقع است به سازمان تربیت بدنی و تفریحات سالم ایران واگذار کند.

  • تبصره- سازمان تربیت بدنی و تفریحات سالم ایران می‌تواند فقط برای انجام وظایف اصلی خود اراضی مزبور را مورد استفاده قرار دهد.

انتقال عین یا منفعت اراضی مذکور به هر عنوان ممنوع است.

مخبر کمیسیون منابع طبیعی- امامی رضوی.

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۵ اسفند ماه ۱۳۴۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه راجع به واگذاری پنجاه هکتار از اراضی ملی شده سیاه دشتک به سازمان تربیت بدنی و تفریحات سالم ایران را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تائید گزارش کمیسیون منابع طبیعی به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی- دانشمند.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید در عنوان لایحه واگذاری ۵۰ هکتار اراضی سیاه دشتک به سازمان تربیت بدنی بعد از کلمه اراضی کلمه «منابع» اضافه شود.

با تقدیم احترام- حسن صائبی.

رئیس- لایحه و پیشنهاد برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت دو فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

۱۴- اعلام وصول و قرائت دو فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

رئیس- لوایحی از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۳۶۳۰۳ /۶۱۶ ل- ق مورخ ۱۸ /۱ /۱۳۴۹ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۶ (تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی) در قبال لایحه شماره ۸۷۶۰ مورخ ۱۳ /۵ /۱۳۴۹ دولت راجع به بخشودگی بقیه بدهی عشایر فارس بابت بهای شکر و بهره و خسارت در جلسه روز شنبه ۲۱ فروردین ماه ۱۳۵۰ مطرح گردید و با اصلاحاتی در عنوان و متن به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس- اصلاحات مجلس سنا به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۳۳۳۶۱ /۵۹۴ ل- ق مورخ ۱۶ /۱۰ /۱۳۴۹ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۶ در قبال لایحه شماره ۱۰۰۳۲ مورخ ۲۴ /۳ /۱۳۴۹ دولت راجع به اجازه تبدیل به احسن و واگذاری دهات و مزارع موقوفه عام به زارعین صاحب نسق در جلسه روز شنبه ۲۱ فروردین ماه ۱۳۵۰ مطرح گردید و با اصلاحاتی به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق که اصلاح شده است جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا- جعفر شریف امامی.

رئیس- اصلاحات مجلس سنا به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت شش نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین‌آلات

۱۵- اعلام وصول و قرائت شش نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین‌آلات

رئیس- نامه‌هائی از دولت رسیده برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با رعایت ماده ششم قانون برنامه عمرانی چهارم کشور مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرح‌های مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت نامه اعتباری به مبلغ یکصد و پنجاه هزار و ششصد دلار (۱۵۰۶۰۰ دلار امریکائی) به منظور تأمین ده (۱۰) درصد هزینه ارزی خدمات امریکائی مربوط به احداث واحدهای سوم و چهارم نیروگاه شهریار مورد نیاز شرکت سهامی‌تولید و انتقال نیروی برق ایران (وابسته به وزارت آب و برق) با شرکت خدمات فنی جنرال الکتریک امریکا «جتسکو» در تاریخ ۲۸ مارس ۱۹۷۱ منعقد گردیده است. اعتبار مذکور در ۳۰ آوریل ۱۹۷۳ باز پرداخت می‌گردد و به مبلغ آن بهره‌ای که نرخ آن یک درصد علاوه بر نرخ پایه معمول در بانک چیس مانهاتان نیویورک می‌باشد تعلق خواهد گرفت.

این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با رعایت ماده ششم قانون برنامه عمرانی چهارم کشور مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرح‌های مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت نامه اعتباری به مبلغ سه میلیون و نهصد و نه هزار دلار (۰۰۰ /۹۰۹ /۳ دلار امریکائی) به منظور تأمین هزینه ارزی قسمتی از خدمات و لوازم مربوط به احداث واحدهای سوم و چهارم نیروگاه شهریار با شرکت فنی جنرال الکتریک امریکا در تاریخ ۱۸ اسفند ماه ۱۳۴۹ منعقد گردیده است اعتبار مذکور در ده (۱۰) قسط متساوی شش ماهه بازپرداخت می‌گردد و به مانده اقساط باز پرداخت نشده بهره‌ای که نرخ آن یک درصد علاوه بر نرخ پایه معمول در بانک چیس مانهاتان نیویورک می‌باشد تعلق خواهد گرفت.

سر رسید اولین قسط اصل اول ژوئن ۱۹۷۳ می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با رعایت ماده ششم قانون برنامه عمرانی چهارم کشور مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرح‌های مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت نامه اعتباری به مبلغ (۴۷۰ /۷۵۵ /۲) دو میلیون و هفتصد و پنجاه و پنج هزار و چهار صد و هفتاد دلار امریکائی به منظور تأمین ده (۱۰) درصد هزینه ارزی لوازم و تجهیزات امریکائی مربوط به واحدهای سوم و چهارم نیروگاه شهریار با دایره فروش بین‌المللی شرکت جنرال الکتریک امریکا در تاریخ ۲۸ مارس ۱۹۷۱ منعقد گردیده است.

اعتبار مذکور در ۳۰ آوریل ۱۹۷۳ باز پرداخت می‌گردد و به مبلغ آن بهره‌ای که نرخ آن یک درصد علاوه بر نرخ پایه معمول در بانک چیس مانهاتان نیویورک می‌باشد تعلق خواهد گرفت.

این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با رعایت ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرح‌های مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت‌نامه اعتباری به منظور تأمین ۸۵ درصد هزینه‌های ارزی خرید یکصد کیلو متر کابل آلومینیومی که جمل کل هزینه ارزی آن بالغ بر یک میلیون و سیصد و هیجده هزار و هفتصد و بیست و هفت دلار و هفتاد و پنج سنت (۳۱۸۷۲۷۷۵ دلار امریکا) است با شرکت لی لی هولمنس کیبل فابریک استکهلم- سوئد در تاریخ ۲۶ اسفند ماه ۱۳۴۹ منعقد گردیده است. اعتبار مذکور در ۱۰ قسط متساوی و متوالی شش ماهه باز پرداخت می‌گردد و به مانده اقساط باز پرداخت نشده بهره‌ای از قرار ۶ درصد در سال تعلق خواهد گرفت و سر رسید اولین قسط شش ماه پس از تاریخ آخرین حمل می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصره ۲ ماده واحده فوق الذکر تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

عطف به ماده ششم قانون برنامه عمرانی چهارم کشور مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و با رعایت ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرح‌های مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت نامه اعتباری به منظور تأمین هشتاد درصد هزینه ارزی خرید تجهیزات و ماشین آلات و لوازم مربوط به احداث ۱۶ کشتارگاه که جمع کل هزینه ارزی آن بالغ بر دو میلیون و هفتصد و چهل و هفت هزار و هشتصد و هفتاد و چهار (۲۷۴۷۸۷۴) دلار امریکائی است با شرکت اینگرا- یوگسلاوی منعقد گردیده است.

اعتبار مذکور در بیست قسط متساوی و متوالی شش ماهه به صورت سفته باز پرداخت می‌گردد و به مانده اقساط باز پرداخت نشده بهره‌ای از قرار (۳%) سه درصد در سال تعلق خواهد گرفت و سر رسید اولین قسط اصل شش ماه پس از تاریخ آخرین حمل می‌باشد.

این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با رعایت ماده ششم قانون برنامه عمرانی چهارم کشور مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرح‌های مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت نامه اعتباری به منظور تأمین هشتاد درصد هزینه‌های ارزی خرید ۴۲ دستگاه درزین سنگین ۶ سیلندر مورد نیاز راه آهن دولتی ایران جمع کل هزینه ارزی آن بالغ بر سیصد و هشتاد و شش هزار و هفتصد و هیجده دلار و بیست و شش سنت امریکائی (۲۶ /۳۸۶۷۱۸ دلار امریکا) است با شرکت فرمونت امریکا در تاریخ ۱۳ مارس ۱۹۷۱ منعقد گردیده است اعتبار مذکور در ده قسط متساوی شش ماهه باز پرداخت می‌گردد و به مانده اقساط باز پرداخت نشده بهره‌ای از قرار ۱/۲ ۵ درصد در سال تعلق خواهد گرفت.

این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق الذکر تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا.

- ختم جلسه

۱۶- ختم جلسه

رئیس- با اجازه خانم‌ها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً به اطلاع خانم‌ها و آقایان خواهد رسید.

(ساعت یازده صبح جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی- عبدالله ریاضی.