مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۳ اردیبهشت ۱۳۵۴ نشست ۲۲۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۳ اردیبهشت ۱۳۵۴ نشست ۲۲۴

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۲۳ اردیبهشت ۱۳۵۴ نشست ۲۲۴

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ۲۳

جلسه: ۲۲۴

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز سه‌شنبه (۲۳) اردیبهشت‌ماه ۱۳۵۴

فهرست مطالب:

(مجلس ساعت نه صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید).

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان احمدی - دکتر امین ـ غلامرضا بهادری ـ پدرامی ـ پسیان ـ پیرزاده ـ جندقی ـ دکتر حکمت‌ـ امیرعلم خزیمه‌ـ دکتر دادفرـ دکتر رفیعی‌ـ ریگی ـ سراج‌الدینی - دکتر سنگ ـ دکتر صالحی‌ـ دکتر فضل‌الله صدرـ ظفرـ مهندس عدل ـ عزیزمرادی ـ مهندس عطایی‌فرخ‌ـ مهندس فروهرـ مظاهری ـ معیری ـ دکتر موثقی - دکتر محمدحسین موسوی ـ ناصرزاده ـ نیک‌پورـ دکتر گاگیک ـ خانم آصف‌زاده.

غائبین مریض

آقایان دکتر رهنوردی ـ مهندس عنایت بهبهانی‌ـ مهندس زاهدی‌ـ کریم‌بخش سعیدی‌ـ دکتر مرتضوی ـ دکتر مشایخی ـ طرفی ـ خانم اقبال‌ـ خانم دکتر صنیع.

- بیانات قبل از دستور آقایان: زرین‌پورـ پسیان‌ـ اکبر مسعودی ـ سعیدوزیری

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: زرین‌پورـ پسیان‌ـ اکبر مسعودی ـ سعیدوزیری.

رئیس ـ نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای زرین‌پور تشریف بیاورید.

زرین‌پورـ جناب آقای رئیس، همکاران محترم: طی دو هفته گذشته، مسافرت‌های شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو به خارج از کشور و همچنین میهمانان عالی‌قدری که به تهران آمدند بازتاب وسیعی در سراسر جهان داشت و هر روز وسایل ارتباط‌جمعی و مطبوعات جهان پیرامون این مسافرت‌ها و نقش رهبری شاهنشاه آریامهر در حفظ صلح بین‌المللی قلم‌فرسایی می‌کنند، این نمونه بارز سیاست مستقل ملی رهبر عالی‌قدر ملت ایران است که با دوراندیشی خود توجه جهانیان را به اندیشه‌های خلاق خود جلب نموده‌اند (صحیح است) ابتدا به مسافرت حضرت انورالسادات اشاره می‌کنم که این سفر و مذاکرات با شاهنشاه ایران در مطبوعات جهان و خبرگزاری‌ها با اهمیت خاص تلقی شد و مسلماً در مناسبات ایران با کشورهای غرب تأثیر قابل توجهی داشت و مطالبی که در این مذاکرات مطرح شد آن‌چنان از اهمیت خاص برخوردار بود که بنابر اظهار نظر منابع و محافل سیاسی جهان در ایجاد روابط حسنه بین کشورهای مختلف جهان به خصوص خاورمیانه مؤثر واقع شد (صحیح است).

سفر حضرت محمد داودخان رئیس دولت کشور دوست و برادر ما افغانستان به ایران نیز باز در صحنه سیاست خاورمیانه برخوردار از نتایج ثمربخش و مفید در حسن روابط دو کشور بود و نتیجتاً استحکام مراتب مودت در خاورمیانه فرمایشات شاهنشاه آریامهر و سخنان میهمانان عالی‌قدر معظم‌له حاوی نکات و مسائل مهمی بود که یقین دارم همکاران محترم دقیقاً مطالعه فرموده‌اند و از نکات مهم و حساس آن که مبتنی بر تأمین صلح و همزیستی مسالمت‌آمیز و همکاری بین‌المللی بود بهره‌مند شده‌اند.

به دنبال مسافرت دو میهمان عالی‌قدر شاهنشاه آریامهر، مسافرت ثمربخش رهبر عالی‌قدر ملت ایران به عربستان سعودی به خصوص در موقعیت خاص و تازه این کشور مسلمان و دوست ما، دال بر این حقیقت است که عربستان سعودی با رهبری تازه و در نخستین روزهای جلوس خود می‌خواهد که از یاری و نقش رهبری جهانی شاهنشاه آریامهر بهره‌مند شود.

مسافرت شاهنشاه به کشور عربستان سعودی نیز گفتگوها و تصمیمات ثمربخشی را در تحکیم روابط دوستی دو کشور به همراه داشت (صحیح است).

و اما طی هفته گذشته مسافرت اعلیحضرتین به کشورهای ونزوئلا و مکزیک در صدر همه خبرها قرار گرفت و صفحات اول مطبوعات جهان و خبرگزاری‌های مهم بین‌المللی به نقل اخبار این مسافرت اختصاص یافت و سفر اعلیحضرتین به کشور ونزوئلا علاوه بر اهمیت خاص آن و استقبال گرم و صمیمانه‌ای که رئیس‌جمهور و بانو، مقامات دولتی و مردم نمودند، بنابر گزارش خبرگزاری‌های مهم جهان در تاریخ این کشور بی‌سابقه بوده است. همچنین مسافرت شاهنشاه و شهبانو به کشور مکزیک و بازدید از چند ایالت این کشور و مذاکرات مهمی نیز بین سران دو کشور انجام شد که مسلماً در وضع مناسبات دو کشور تأثیر به سزایی خواهد داشت (صحیح است) علاوه بر اینها شاهنشاه آریامهر، در مذاکره با رئیس‌جمهور مکزیک نوید همکاری‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی با کشورهای امریکای لاتین را دادند که در محافل مختلف تأثیر مطلوب داشته است. پس از بازدیدی که اعلیحضرتین از کشور مکزیک می‌فرمایند چند روز دیگر به دعوت حضرت جرالد فورد رئیس‌جمهور امریکا و بانو به ایالات متحده امریکا تشریف‌فرما خواهند شد. این مسافرت‌ها و ملاقات‌های رهبران دو کشور ایران و امریکا نیز مطمئناً اثرات ارزنده و مؤثری از لحاظ تحکیم صلح جهانی و همچنین مودت و دوستی، بیش از پیش، میان دو کشور خواهند داشت (صحیح است)، نکته جالب این که بنا بر گزارش‌های رسیده از مدت‌ها قبل ایرانیان مقیم امریکا به خصوص اعضای گروه دانشجویان ناسیونالیست وابسته به کانون ناسیونالیست ایران با اشتیاق فراوان انتظار تشریف‌فرمایی اعلیحضرتین را دارند تا سعادت شرفیابی به پیشگاه شاهنشاه و شهبانو را به دست بیاورند و بتوانند در این فرصت احساسات ملی و مراتب سپاسگزاری خود را به پیشگاه مبارک شاهنشاه به مناسبت پیشرفت‌های همه‌جانبه ممکلت و فرمان تشکیل حزب رستاخیز ملت ایران و اعتقاد و احترام به سه اصل مقدس نظام شاهنشاهی، قانون اساسی و انقلاب شاه و ملت تقدیم دارند. این غرور و افتخاری که هر ایرانی از موقعیت ممتاز و افتخارآفرین میهن خود در جهان که در نتیجه رهبری‌های شاهنشاه کسب شده است، در خود احساس سرافرازی و شعف می‌کند خلاصه‌ای که از ملاقات‌ها و مسافرت‌های اعلیحضرتین یاد کردم نشانه‌هایی است از نقش رهبری جهانی شاهنشاه و موقعیت مستحکم و تثبیت‌شده ایران، دعای خیر همه ملت ایران بدرقه راهش باد (احسنت) و از درگاه پروردگار توانا بقای عمر و دوام سلطنت شاهنشاه آریامهر و خاندان جلیل سلطنت را مسئلت دارم. (احسنت).

در خاتمه لازم می‌دانم در این ساحت مقدس از همکاری و تشریک مساعی دولت خدمتگزار جناب آقای هویدا نخست‌وزیر محبوب و دبیر کل حزب رستاخیز ملتایران و دستگاه‌های مختلف مملکتی که در این مدت چهارسال نسبت به پیشرفت برنامه‌های عمران و آبادانی شهرستان آمل نمودند صمیمانه تشکر نمایم و توفیق روزافزون همه خدمتگزاران شاه و ملت را از خداوند بزرگ مسئلت دارم. از فرصت استفاده می‌کنم و نیازمندی‌های مردم حوزه انتخابیه خود شهرستان آمل را به عرض می‌رسانم و تقاضا دارم که دولت خدمتگزار جناب آقای هویدا اوامر لازم در انجام خواسته‌های آنان صادر فرمایند.

۱ـ وزارت تعاون و امور روستاها سال گذشته برای رفاه باغداران اکیپ‌هایی برای خرید مرکبات به آمل اعزام داشت و کمک بزرگی به آنان شد که به این وسیله تشکر می‌نمایم.

باغداران انتظار دارند قبل از موعد مقرر، این وزارت نمایندگان خود را جهت خرید مرکبات به آمل و سایر شهرستان‌های شمال اعزام دارند تا باغداران ناچار به سلف‌فروشی نگردند.

۲ـ شهر آمل با توجه به موقعیت خود که دروازه شمال ایران است، متحمل فشار ترافیک زیادتر از ظرفیت خود می‌باشد که این فشار تنها به پل معلق آمل که در سال ۱۳۱۶ در زمان رضاشاه کبیر که جاده هراز وجود نداشت ساخته شده وارد می‌آید و به گواهی اداره راه استان آمار ترافیک آن شبانه‌روز بیش از هفت‌هزار ماشین است برای جلوگیری از انهدام این پل و پل آجری شاه عباسی از وزارت راه و سازمان برنامه تقاضا دارم اقدام فوری در اجرای پروژه پل سوم و خط کمربندی آمل به عمل آید تا علاج واقعه قبل از وقوع بشود، زیرا پل‌های موجود تحمل چنین ترافیک سنگینی را ندارند.
۳ـ صنعت‌کاران آمل که دارای کارگاه‌هایی هستند از مسئولین امر درخواست دارند که به بانک‌های آمل دستور داده شود حداقل مبلغ پانصد هزار ریال وام به اعضای اتحادیه صنف فلزکاران در مقابل ضامن معتبر پرداخت شود تا کمکی در تأمین نیازمندی‌های آنان بشود.
۴ـ تسریع سازمان دامپروری کشور در اجرای طرح توسعه عملیات دامپروری و ایجاد ایستگاه مجهز در شهرستان آمل که قرار است پانصدهکتار زمین برای این منظور مورد استفاده قرار گیرد.
۵ـ تسریع در اتمام ساختمان کشتارگاه آمل و محمودآباد.
۶ـ واگذاری بیست هکتار زمین از طرف سازمان مراتع و جنگل‌ها برای گورستان آمل و ده هکتار برای گورستان شهر محمودآباد.
۷ـ لوله‌کشی آب آشامیدنی روستای مون در بخش لاهیجان و تسریع در اتمام آب لوله‌کشی وانه و احداث حمام بهداشتی در روستای گیلاس لاریجان.
۸ـ ایجاد کشتارگاه ـ غسالخانه ـ حمام بهداشتی ـ دبستان دخترانه ـ پارک عمومی در شهر رینه و همچنین درمانگاه که پنج‌هزار مترمربع زمین به طور رایگان از طرف اهالی رینه به وزارت بهداری واگذار شد.
۹ـ ضمن تشکر از مسئولین وزارت راه در مورد نصب نرده‌های ایمنی در مسیر جاده هراز و مراقبت مستمر از این راه، تقاضای تسریع در احداث پل چلاو که مورد استفاده بیش از ۲۵ هزار نفر است می‌نمایم.
۱۰ـ تکمیل و توسعه لوله‌کشی آب آشامیدنی آمل.
۱۱ـ تسریع در لوله‌کشی آب آشامیدنی شهر محمودآباد.
۱۲ـ تأمین برق روستاهای مسیر جاده هراز.
۱۳ـ مرمت و آسفالت جاده اسکومحله (راه امامزاده عبدالله).
۱۴ـ توسعه ساختمان‌های مدارس روستایی شهرستان آمل.
۱۵ـ ساختمان فاضلاب شهر آمل و محمودآباد.
۱۶ـ تأمین برق اردوگاه پیشاهنگی آمل و پارک جنگل کرسنگ.
۱۷ـ ادامه دیوارسازی ساحلی رودخانه هراز در شهر آمل و دیوارسازی ساحل رودخانه شهرود محمودآباد.
۱۸ـ تکمیل شبکه تلفن خودکار آمل و حومه.
۱۹ـ ایجاد ساختمان فرمانداری در آمل.
۲۰ـ ایجاد درمانگاه و بیمارستان بیست و پنج تختخوابی در شهر محمودآباد.
۲۱ـ توجه سازمان جلب سیاحان را جهت تسریع در پیاده نمودن پروژه توریستی در بخش لاریجان و استفاده از آب‌های معدنی آبگرم، آب اسک و استراباکو جلب می‌نماید.
۲۲ـ مرمت و اسفالت جاده قدیم آمل به بابل. (احسنت ـ احسنت)

رئیس ـ آقای پسیان بفرمایید.

پسیان‌ ـ جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی ـ همکاران گرامی.

از گزارش بازدید افتخارآفرین اعلیحضرتین شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو فرح از دو کشور ونزوئلا و مکزیک، هموطنان عزیز و عموم خانم‌ها و آقایان حاضر در این جلسه از طریق رادیو و تلویزیون و مطبوعات آگاهی حاصل نموده و با خوشوقتی دریافته‌اند که بازتاب دیدار اعلیحضرتین از ونزوئلا و مکزیک و استقبال شکوهمند و صمیمانه رؤسای جمهور و دولت و میلیون‌ها نفر از افراد ساکن این دو کشور از رهبر ارجمند ملت ایران و شهبانوی گرامی تا چه حد باعث سربلندی ایران و ایرانی در جهان امروز گردیده است. (صحیح است).

به طوری که می‌دانیم و ایمان داریم این توفیقات بزرگ که نمایشگر احترام عمیق جهانیان به شاهنشاه عالی‌قدر و ملت ایران است و نتایج عظیم و درخشان فرهنگی و اقتصادی و بازرگانی و سیاسی که رهاورد این سفرهاست آسان به دست نیامده و جمله مرهون فداکاری و واقع‌بینی و دوراندیشی شاهنشاه آریامهر و ایمانی است که ملت ایران به اصول و بنیاد سیاست مستقل ملی خود که شاهنشاه خطوط اصلی آن را ترسیم فرموده‌اند دارد و چون سیاست خارجی هیچ کشوری از سیاست داخلی آن جدا نیست، به همین جهت در این عصر پرشکوه شاهد پیروزی‌های چشمگیر در امور داخلی و خارجی و در جهات مختلف هستیم (صحیح است).

هفته گذشته که جهت شرکت در کمیته تدارک افتتاح زایشگاه بخش‌گرمی که به زودی گشایش خواهد یافت به این بخش رفته بودم با شور و شعف فراوان طبقات مختلف از عشایر شاهسون دشت مغان و اهالی گرمی و پارساآباد و بیله‌سوار مواجه گردیدم و آنها را مرفه و راضی یافتم، زیرا حضور مهندسان و کارشناسان لایق و فداکار از وزارتخانه‌های کشاورزی و منابع طبیعی و تعاون و امور روستاها و نیرو وزارت کشور از جمله بخشداران و شهرداران و افسران ژاندارمری و مرزبانی و سربازان سبب شده است که برنامه‌های عظیم عمران دشت مغان زودتر از موعد اجرا آب و برق بخش‌گرمی و پارساآباد و قسمتی از منطقه مرزی تأمین شود و بنای دو شهرک عظیم که هر یک می‌تواند حدود۳۰هزار نفر را بپذیرد و از دبستان و دبیرستان و درمانگاه و مسجد و دیگر ضروریات همه را داراست، به سرعت پیش برود.

و آثار کشاورزی سنتی و زندگی ایلی محو و کشاورزی مدرن با صنایع وابسته متجلی گردد.

در همین شهرگرمی که تا چندی قبل آب آشامیدنی و برق و حتی غسالخانه وجود نداشت و نبودن پل ارتباط دو قسمت شهر را دشوار کرده بود، اینک در پرتو توجه دولت خدمتگزار جناب آقای هویدا و مأمورین وظیفه‌شناس و شهردار زحمتکش آن، آب و برق تأمین و گورستان مدخل شهر تبدیل به گلستان شده و پل‌های متعدد و خیابان‌کشی و جدول‌بندی و اسفالت چهره شهر را به کلی دگرگون نموده است.

به خصوص در پرتو عنایت مخصوص شهبانوی نیکوکار و گرامی، بزرگ‌ترین زایشگاه آذربایجان شرقی با یکصد تخت برای مادر و ۵۰ تخت جهت نوزاد با کادری از پزشکان و پرستاران فداکار آماده خدمت و بهره‌برداری گردیده و توجه جمعیت نیکنام شیروخورشید سرخ و مراقبت سازمان شاهنشاهی خدمت اجتماعی که مستغنی از توصیف هستند سبب شده که دو درمانگاه مدرن در این شهر ایجاد و سپاسگزاری اهالی از هر جهت نمایان گردد.

حقیقت این که در چهارسال اخیر با ساختمان سد ارس و شروع بنای سد خداآفرین و انتقال نیروی برق به دشت مغان و اجرای طرح‌های کشت و صنعت و شرکت‌های سهامی زراعی، به قدری اقتصاد این منطقه بارور و زندگی مردم بهبود یافته که بیان آن همه پیشرفت‌ها از حوصله این فرصت کوتاه خارج است و هدف از این تذکر عرضه سپاس و شکرانه صادقانه و صمیمانه اهالی دشت مغان و گرمی در این ساحت مقدس به پیشگاه همایونی است.

شاهسون‌های وطن‌پرست و شریف و دیگر طبقات این منطقه به مناسبت اجرای این همه طرح‌های گوناگون از دولت خدمتگزار جناب آقای هویدا و همکاران ایشان به خصوص وزیران کشاورزی و منابع طبیعی و تعاون و امور و روستاها و نیرو و مدیران عامل شرکت‌های آب و برق آذربایجان و کشت و صنعت مغان و شرکت‌های سهامی زراعی نهایت تشکر را دارند و مأموریت دادند مراتب قدردانی و حق‌شناسی آنها را از این خدمتگزاران بیان کنم.

در پایان مطلب لازم می‌داند یادآور شود که هزاران مهندس و معلم جوان دیگر و خدمتگزارانی که در پارساآباد و گرمی و بیله‌سوار مشغول خدمت هستند و در این مناطق دورافتاده مرزی گروه سربازان پیشگام انقلاب سازنده ایران را تشکیل می‌دهند و سینما و تئاتر و دیگر تفریحات معمول را ندارند، به این دلخوشند که بتوانند گاه‌وبی‌گاه با زن و فرزند یا پدر و مادر و اقوام خود در تهران و دیگر شهرها صحبت کنند. متأسفانه با آن که دستگاه‌های ماکروویو در گرمی و پارساآباد و تلگرافخانه بیله‌سوار آماده شده است، هنوز مورد بهره‌برداری قرار نگرفته و امید است هر چه زودتر در این زمینه اقدام شود تا برادران و خواهران عزیز ما با دلگرمی بیشتر کار کنند.

دیگر آن که خشکی و قهر طبیعت در بهار سال جاری سبب گردیده زراعت دیم‌کاران از بین رفته و به شدت در تنگنا قرار گیرند.

تردید نیست که این دولت خدمتگزار با توجهی که به رفاه عموم به خصوص کشاورزان دارد، هرچه زودتر برای شاهسون‌های مغان گندم و جو ارسال خواهد داشت تا خوراک خود و دام‌ها و بذر کشت آینده را داشته باشند.

در پایان لازم می‌داند یادآور شود که عده‌ای از اهالی دشت مغان که بر اثر اجرای طرح‌ها زمین‌های سابق را ترک گفته‌اند، به اطراف کانال‌ها آمده در این مناطق دست به ایجاد توقف‌گاه‌هایی زده‌اند که خلاف بهداشت و سلامت است و نه در شأن زندگی دهقان امروز ایرانی است و نه دشت مغان مترقی و مدرن و کانالیزه و مکانیزه با توجه به این که طرح‌های دشت مغان تا سال‌های چند نیازمند نیروی انسانی است، بهتر آن که هم‌چنان که مقامات محلی مایلند، هیئتی برود و نسق و وضع اینها را بررسی کند و اجازه دهد شهرک کوچکی برای اسکان این عده قلیل ایجاد شود تا این مردم شاه‌دوست، فلسفه تنظیم این طرح‌های عظیم را که برای تأمین رفاه و آسایش آنهاست، بیشتر و بهتر درک کنند و در همین طرح‌ها و صنایع وابسته، خود و فرزندان‌شان جذب و مشغول کار شوند.

جای خوشوقتی است که رستاخیز در دشت مغان یکرنگی و وحدت بی‌سابقه به وجود آورده و هر کس به قدر فهم و استعداد خود، در راه همبستگی بیشتر گامی برمی‌دارد و بر پایه فضلیت و تقوی و ارزشیابی خدمت دست دوستی و همکاری دراز می‌کند و اینها نوید آینده درخشانی به ملت ایران می‌دهند (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای اکبرمسعودی بفرمایید.

اکبرمسعودی‌ـ میلیون‌ها ایرانی، با شور و علاقه زایدالوصف و بی‌سابقه، خود را برای شرکت مؤثر در انتخابات آینده و دادن رأی به نامزدهایی که حزب رستاخیز ملت ایران معرفی خواهد کرد آماده می‌سازند، فعالیت و هیجانی که هم‌اکنون در سراسر کشور به چشم می‌خورد حکایت از رشد فکری روزافزون مردم می‌نماید که از بی‌تفاوتی‌ها و بی‌علاقه‌گی‌های گذشته به مسائل سیاسی و اجتماعی رها شده و ایمان و علاقه خویش را به شرکت هر چه بیشتر در امور اجتماعی و سیاسی و زندگی و سرنوشت خود نشان می‌دهند. (صحیح است) انتظار می‌رود اکثریت قریب به اتفاق زنان و مردان و جوانان و هر ایرانی که صلاحیت رأی دادن داشته باشد در انتخابات شرکت کنند و رأی دهند و این وظیفه ملی خود را به انجام رسانند.

ترتیبات کاملاً تازه‌ای که از جانب دبیرکل حزب رستاخیز ملت ایران، برای ثبت‌نام داوطلبان نمایندگی مجالس مقننه و انتخاب نامزدهای صالح و مورد علاقه مردم داده شده نمایشگر این موضوع است که دبیرکل حزب در اجرای اوامر مؤکد شاهنشاه آریامهر، و اعتقاد و ایمانی که شخصاً به دموکراسی و انتخاب از طریق دموکراتیک به وسیله توده‌های مردم دارد، تمام سعی و کوشش را به کار می‌برد تا یک انتخابات منزه، دور از هرگونه عیب و ایراد، همچنین خالی از هرگونه تهدید و ارعاب و خرید و فروش رأی و جنجال و زدوخورد احتمالی که مخالف شئون ملت پیشرفته و ترقی‌خواه ایران و دور از موقعیت و وضع ممتاز کشور می‌باشد انجام گردد (صحیح است) و اشخاصی به مجالس مقننه راه یابند که مانند سه دوره اخیر، فقط در راه خدمتگزاری به شاهنشاه بزرگ و در طریق خدمت به ملت و سعی در انجام خواست‌های مردم و اجرای برنامه‌های توسعه و پیشرفت و ترقی در حوزه‌های انتخابیه قدم بردارند. (صحیح است ـ احسنت).

این نکته را نیز باید خاطرنشان ساخت که متأسفانه بعضی عوامل و اشخاصی که در گذشته سوابق خوبی نداشته من‌جمله خان‌ها و فئودال‌های سابق از آزادی که وجود دارد سوءاستفاده نموده در پی خیالات واهی، در صدد دخالت در انتخابات و راه یافتن به مجالس مقننه هستند که شاید بتوانند مقاصد خود را عملی سازند اما این‌گونه اشخاص باید به خوبی ملتفت و مطمئن باشند که در مجالس قانونگذاری دیگر هیچ چیز جای خدمتگزاری صمیمانه و اعتقاد و ایمان به اصول انقلابی و تلاش و کوشش در حفظ موقع و مقام کشور و اجرای هر چه بیشتر اصلاحات و تحولات اجتماعی را نخواهد گرفت. (صحیح است).

در این‌جا باید از بی‌طرفی و اقدامات مثبتی که از طرف وزارت کشور به عمل آمده و می‌آید یاد کرد، از نحوه تدابیری که اتخاذ شده و مراقبت‌هایی که از جانب استانداران و فرمانداران و مأموران وزارت کشور می‌شود کاملاً آشکار است که جلو هر نوع فعل و انفعال و اعمال بی‌رویه و بی‌نظمی در جریان انتخابات گرفته خواهد شد و متخلفان از مقررات قوانین مورد تعقیب واقع خواهند شد و این مطلب نیز حاکی از روح ایمان و اعتقاد کامل دولت آقای هویدا به اصل دموکراسی و مشارکت مؤثر و همه‌جانبه مردم در امور اجتماعی و سیاسی می‌باشد. (صحیح است)

از موقع استفاده نموده بعضی خواست‌های فوری حوزه انتخابیه خود شهرستان سمیرم را مطرح می‌سازد تا مسئولان امر به آن توجه نمایند، با آن که پروژه و اعتبار راه سمیرم تصویب شده هنوز پیمانکار این راه انتخاب نشده و شروع به کار نکرده‌اند، چون راه خاکی است به واسطه ریزش باران‌های متوالی عبور و مرور مردم به سختی انجام می‌شود و خود اینجانب دو روز پیش با اشکالات فراوان این راه را طی کردم، دیگر مسئله ساختن پل روی رودخانه ماربر است که مورد تقاضای فوری مردم می‌باشد و به واسطه نبودن پل روی رودخانه، عبور و مرور روستاییان دو طرف رودخانه به سختی انجام می‌گیرد و به واسطه طغیان آب ارتباط روستاها قطع شده و مردم آن منطقه دچار زحمت فوق‌العاده می‌باشند که توجه فوری مقامات مسئول را به ساختن هر چه سریع‌تر پل روی رودخانه ماربر جلب می‌نماید. (احسنت‌ـ احسنت)

رئیس ـ آقای سعیدوزیری بفرمایید.

سعیدوزیری‌ـ بنده هم راجع به مسائل مربوط به حوزه انتخابیه فکر می‌کردم مسائلی که وجود دارد و راجع به حوزه انتخابیه به معنی اعم مربوط است نه تنها به سمیرم و ابهر و زنجان و کرج به حوزه انتخابیه بزرگ، مملکت ایران، راجع به این فکر می‌کردم و هم راجع به آزمایش‌های مربوط به تجارب نوین و بهتر برای تأمین و استقرار هر چه بیشتر دموکراسی که انجام می‌گیرد که حالا آقای مسعودی تا حدی وارد جزئیاتش هم شدند و با علاقه‌مندی و معلومات وسیع قضایی و اجتماعی که دارند به اختصار اشاره کردند حالا باشد برای این که قطعاً جناب آقای مسعودی، نه تنها امید بلکه این اعتقاد و ایمان و اطمینان نهائی ملت ایران است به حسن نیّت، توانایی و صلاحیت شخص شاهنشاه ایران نسبت به بسط آزادی‌ها و استقرار سالم‌ترین و کامل‌ترین دموکراسی‌ها به دور از بی‌بندوباری‌های دموکراسی غرب و عوام‌فریبی‌های مرسوم در به اصطلاح دموکراسی‌های شرق یک دموکراسی صد در صد اساسی فراخور حال ملت تارخی و نجیب و آزاده ایران درخور نظام فاخر شاهنشاهی ایران (احسنت) و درخور خون‌بهای مقدس آزادگان و مبارزین مشروطیت ایران در خور آرمان‌های انقلاب بزرگ شاه و ملت ایران به رهبری و حسن نیّت و به توانایی شاهنشاه ایران وجود دارد بنده راجع به این موضوع فکر می‌کردم دیدم رادیو صحبت از تعاون و روز تعاون می‌کند واقعاً این امر مایه خوشوقتی شده آقای دکتر سعادت که اخبار رادیو یک تقویم خیلی خوبی برای مردم شده است و می‌شود و به حق رادیو این کار را انجام می‌دهد دیدم امروز رادیو راجع به روز تعاون صحبت می‌کند یادم آمد جناب آقای جوانشیر که آزموده‌ترین روش‌های دموکراسی همین نظام تعاونی است و این نیز به نوبه خود با قدرت و اعتقاد مورد تأیید شخص شاهنشاه بوده و هست و شاید در بدو امر وقتی صحبت از تعاون می‌شود به نظر می‌آید که یک روش به اصطلاح اقتصادی است که برای حل پاره‌ای از گرفتاری‌های اقتصادی در پاره‌ای از جوامع انجام می‌گیرد در دید کلی می‌بینیم که استقرار نظام تعاونی در یک جامعه یک هرم دموکراسی صد در صد مطبوع و معقول را خلق می‌کند و به وجود می‌آورد (احسنت).

یعنی از پایه‌های واقعی ملت از روستاها با دید دموکراتیک و با هدف‌های اقتصادی، یعنی دموکراسی اقتصادی یا اقتصاد دمکراتیک مردم فعالانه در به وجود آوردن تأسیسات دمکراتیک خودشان مشارکت می‌کنند (صحیح است) با دید و هدف‌های اقتصادی و با زمینه واقع‌بینانه به دور از عوام‌فریبی‌ها و به دور از مداخله‌های سیاست‌بافان حرفه‌ای و به دور از مداخله‌جویان در سرنوشت زندگی مردم. بدون شک وقتی که صحبت از استقرار دموکراسی به میان می‌آید یک چیزی به صورت تظاهر یک حزبی به صورت دل‌خوش‌کنک یک چیزی به صورت این که دموکراسی واقعیت پیدا می‌کند نمی‌تواند وجود داشته باشد زیرا اصولاً زمان ما زمان بیداری و هوشیاری توده مردم است اولین دستورالعمل و خط‌مشی که در واقع دکترین استقرار دموکراسی در انقلاب شاه و ملت بود نظام تعاونی بود که اصولاً پایه اصلاحات ارضی قرار گرفت یعنی شرط صاحب زمین شدن و شرط مالکیت زمین این بود که هر دهقان و هر روستایی در شرکت تعاونی ده یک سهمیه داشته باشد و خریدن یک سهم از شرکت سهامی تعاونی یک روستا از یک طرف مداخله در تعیین سرنوشت سیاسی و اقتصادی روستایی و از طرف دیگر پی‌ریزی یک اقتصاد سالم در روستا اعم از شرکت تعاونی تولید یا مصرف یا مختلط یا یک شرکت تعاونی خدمات چه در سطح روستا و چه در سطح شهر و استان و مراکز استان حکایت از آن می‌کند که مردم در سطح واقعی به مقدرات خودشان و تعیین سرنوشت خودشان اظهار علاقه می‌کنند، مداخله می‌کنند (صحیح است) جناب آقای مسعودی این دموکراسی اگر با این صمیمت استوار شد واقعاً آن‌طوری که شاهنشاه ما رهبر ما فرمودند از اول ایشان نظام تعاونی را به عنوان یک راه‌حل تنها برای مسئله روستا و روستایی پیشنهاد نکردند بلکه نظام تعاونی را در تمام قشرها و طبقات جامعه ایران به عنوان یک پایگاه دموکراسی شناختند و این مجلس افتخار دارد که لوایح بسیار، بسیار اساسی و بنیادی را در زمینه استقرار نظام تعاونی تصویب کرده است من‌جمله لایحه تولید تعاونی در کشاورزی (صحیح است) حالا اتفاقاً آقای وزیر اطلاعات تشریف آوردند جناب آقای وزیر راجع به تعاون صحبت می‌کردم اشاره کردم به رادیو که به حق امروز که به عنوان روز تعاون نه تنها در کشور ما بلکه در سرتاسر جهان شناخته شده است تجلیل می‌کرد و رادیو یادآوری می‌کرد واقعاً اگر به همان اندازه که یک وسیله ارتباط‌جمعی وظیفه خودش می‌داند که در این روز بزرگ این نشان‌گاه وسیع دموکراسی را یادآوری کند متصدیان این تعاونی‌ها و مسئولان و مدیران تعاونی‌ها هم باید به حق امروز را تجلیل کنند و وظیفه خودشان بدانند و فراموش نکرده باشند و امروز را فقط به عنوان تشویق روستاییان برای شرکت در انتخابات برقرار نکنند واقعاً برنامه اینها توأم با تجلیل از نظام تعاونی باشد و اگر نظام تعاونی در مملکت ما مستقر باشد این آن نظامی است که پایه و سابقه بیگانه ندارد پدران ما اجداد ما طوایف قبلی آریایی و ایرانیانی که در این مملکت بودند آنها نوعی نظم تعاونی را در جامعه اقتصادی‌شان پایه‌گذاری کرده‌اند بنده فکر می‌کنم مجلس یک بار دیگر امروز را که به عنوان روز تعاون است به حق تجلیل می‌کند و این روز را به تمام مردان و زنان ایران اعم از روستایی و شهری و کارگران عضو تعاونی‌های تولید و مصرف و خدمات و کلیه کسانی که به حق به نهضت تعاونی مملکت خدمت کرده‌اند درود می‌فرستد و سپاس و تشکر می‌کند از رهبر انقلاب انقلابی که هم روح سیاسی داشته و هم پایگاه و منزلت اقتصادی صحیح شاهنشاه آریامهر اولین کسی بودند که نظام تعاونی را در کشورشان پیشنهاد کردند و همیشه از آن حمایت کرده‌اند و حق این است که از شاهنشاه بزرگ به عنوان یک مرد تعاونی یک مرد حامی تعاون تجلیل به عمل آوریم. (صحیح است ـ احسنت).

- تصویب صورت‌جلسه روزهای یکشنبه (۱۴) و سه‌شنبه (۱۶) اردیبهشت‌ماه ۱۳۵۴

۳- تصویب صورت‌جلسه روزهای یکشنبه (۱۴) و سه‌شنبه (۱۶) اردیبهشت‌ماه ۱۳۵۴.

رئیس ـ نسبت به صورت‌جلسه روزهای یکشنبه و سه‌شنبه هفته گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت‌جلسه‌ها تصویب می‌شود.

- تقدیم اساسنامه شورای‌عالی اطلاعات و جهانگردی به وسیله آقای دکتر کیان‌پور وزیر اطلاعات و جهانگردی

۴- تقدیم اساسنامه شورای‌عالی اطلاعات و جهانگردی به وسیله آقای دکتر کیان‌پور وزیر اطلاعات و جهانگردی.

رئیس ـ آقای دکتر کیان‌پور بفرمایید.

کیان‌پور (وزیر اطلاعات و جهانگردی)ـ با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم در اجرای ماده سه قانون تأسیس وزارت اطلاعات و جهانگردی به منظور تعیین و ترسیم سیاست اطلاعات و جهانگردی کشور و نظارت بر اجرای کار سازمان خانه‌های ایران اساسنامه شورای‌عالی اطلاعات و جهانگردی تهیه شده است که برای تصویب تقدیم می‌شود.

رئیس ـ اساسنامه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه اصلاح پاره‌ای از مقررات مربوط به پایه حقوق اعضای رسمی هیئت آموزش و پژوهشی شاغل و بازنشسته مؤسسات عالی علمی دولتی به وسیله آقای دکتر میرعلاء معاون وزارت علوم و آموزش عالی

۵- تقدیم لایحه اصلاح پاره‌ای از مقررات مربوط به پایه حقوق اعضای رسمی هیئت آموزش و پژوهشی شاغل و بازنشسته مؤسسات عالی علمی دولتی به وسیله آقای دکتر میرعلاء معاون وزارت علوم و آموزش عالی.

رئیس ـ آقای دکتر میرعلاء بفرمایید.

دکترمیرعلاء (معاون وزارت علوم و آموزش عالی)ـ با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم نظر به این که هرگونه تغییر در ضریب و پایه اشل حقوقی کادر دانشگاه‌های کشور باید به تصویب کمیسیون‌های علوم و آموزش عالی و استخدام و دارائی مجلسین برسد تغییر ضریب از ۲۵۰ به ۳۰۰ ریال و ۲۰ درصد برای بازنشستگان در نظر گرفته شده است که برای تصویب کمیسیون‌های مربوط تقدیم می‌شود.

رئیس ـ لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه معافیت ورود و صدور اشیای عتیقه و آثار فرهنگی و هنری اصیل و معتبر از حقوق و عوارض گمرکی به وسیله آقای حشتمی معاون وزارت فرهنگ و هنر

۶- تقدیم لایحه معافیت ورود و صدور اشیای عتیقه و آثار فرهنگی و هنری اصیل و معتبر از حقوق و عوارض گمرکی به وسیله آقای حشتمی معاون وزارت فرهنگ و هنر.

رئیس ـ آقای حشتمی بفرمایید.

حشتمی (معاون وزارت فرهنگ و هنر)ـ با کسب اجازه از مقام معظم ریاست به منظور ایجاد تسهیلات لازم در مبادله آثار فرهنگی و هنری با کشورهای جهان و برای غنی ساختن ذخایر فرهنگی و هنری کشور و نیز با توجه به هدف‌های سازمان تربیتی علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) درباره آزادی هر چه بیشتر این‌گونه مبادلات لایحه معافیت ورود و صدور اشیاء عتیقه و اموال فرهنگی و هنری اصیل و معتبر از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی را تقدیم و تقاضای تصویب آن را دارد.

رئیس ـ لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه اصلاح اساسنامه سازمان مسکن به آقای دکتر بهرون معاون وزارت مسکن و شهرسازی

۷- تقدیم لایحه اصلاح اساسنامه سازمان مسکن به آقای دکتر بهرون معاون وزارت مسکن و شهرسازی.

رئیس ـ آقای دکتر بهرون بفرمایید.

دکتر بهرون (معاون وزارت مسکن و شهرسازی)ـ با کسب اجازه از مقام معظم ریاست در اجرای قسمت اخیر ماده ۶ قانون تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی لایحه اصلاح اساسنامه سازمان مسکن را تقدیم و تقاضای تصویب آن را کمیسیون‌های مربوط دارم.

رئیس ـ لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه ترتیب رسیدگی و ختم پرونده‌های اصلاحات اراضی به وسیله آقای رهبری معاون وزارت تعاون و امور روستاها

۸- تقدیم لایحه ترتیب رسیدگی و ختم پرونده‌های اصلاحات اراضی به وسیله آقای رهبری معاون وزارت تعاون و امور روستاها.

رئیس ـ آقای رهبری بفرمایید.

رهبری (معاون وزارت تعاون و امور روستاها)ـ با کسب اجازه از ریاست معظم مجلس شورای ملی، با اجرای قوانین و مقررات اصلاحات ارضی در قراء و مزارع کشور اراضی مشمول قانون مزبور بین زارعان مربوط تقسیم و به آنان واگذار گردید. لیکن عملیات اجرایی قانون در بعضی موارد مواجه با اعتراض و

Page 10-13 missing

- تقدیم لایحه حقوق و مزایای پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی به وسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

۹- تقدیم لایحه حقوق و مزایای پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی به وسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ


- طرح و تصویب فوریت لایحه حقوق و مزایای پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی

۱۰- طرح و تصویب فوریت لایحه حقوق و مزایای پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی.

ماده ۴ـ تفاوت افزایش حقوق ماه اول که در نتیجه اجرای جداول این قانون حاصل می‌شود مشمول مقررات قسمت اخیر بند ج ماده۸۱ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی نخواهد بود.

ماده ۵ـ حقوق محصلینی که در مراکز آموزشی ارتش شاهنشاهی تحصیل می‌نمایند به شرح زیر تعیین و از تاریخ‌۱۰/۶/۱۳۵۳ قابل پرداخت است:

الف‌ ـ دانش‌آموزان آموزشگاه‌های درجه‌داری که با گواهینامه پایان دوره ابتدایی پذیرفته شده یا می‌شوند ۵۰۰۰ ریال.
ب ـ دانش‌آموزان آموزشگاه‌های درجه‌داری که با گواهینامه دوره راهنمایی یا سیکل اول پذیرفته شده یا می‌شوند ۶۵۰۰ ریال.
پ ـ دانش‌آموزان سال اول دبیرستان نظام ۳۰۰۰ ریال.
ت ـ دانش‌آموزان سال دوم دبیرستان نظام ۴۰۰۰ ریال.
ث ـ دانش‌آموزان سال سوم دبیرستان نظام ۵۰۰۰ ریال.
ج ـ دانش‌آموزان سال چهارم دبیرستان نظام ۶۰۰۰ ریال.
چ ـ هنرجویان آموزشگاه همافری ۸۰۰۰ ریال.
ح ـ دانشجویان آموزشگاه افسری ۸۰۰۰ ریال.
خ ـ دانشجویان سال اول دانشکده افسری ۹۰۰۰ ریال.
د ـ دانشجویان سال دوم دانشکده افسری ۱۰۰۰۰ ریال.
ذ ـ دانشجویان سال سوم دانشکده افسری ۱۱۰۰۰ ریال.
  • تبصره ۱ـ از تاریخ ۱۴/۹/۱۳۵۳ حقوق محصلین مشابه مراکز آموزشی و ژاندارمری و شهربانی کشور در هر مورد به میزان ۷۵% حقوق محصلین مشابه در مراکز آموزشی ارتش شاهنشاهی قابل پرداخت می‌باشد (آموزشگاه‌های پاسبانی شهربانی از لحاظ این ماده در ردیف آموزشگاه‌های درجه‌داری ارتش محسوب می‌شوند).
  • تبصره ۲ـ نیروهای مسلح شاهنشاهی مجازند مبالغ مشروحه مذکور در بندهای پ و ت و ث و ج این ماده را به آن عده از دانش‌آموزان سایر دبیرستان‌های کشور که به منظور خدمت در نیروهای مسلح شاهنشاهی انتخاب می‌شوند با اخذ تعهد لازم به عنوان کمک‌هزینه تحصیلی پرداخت نمایند.
  • تبصره ۳ـ محصلین وظیفه در مدت آموزش به شرح زیر حقوق ماهانه دریافت می‌نمایند:
الف‌ـ دانشجویان وظیفه در مدت آموزش مقدماتی و دانش‌آموزان وظیفه ۲۰۰۰ ریال
ب ـ دانشجویان وظیفه در مدت آموزشی تخصصی ۲۵۰۰ ریال
  • تبصره ۴ـ به دانش‌آموزان دبیرستان صنعتی نیروی زمینی شاهنشاهی به ترتیب در سال‌های اول، دوم و سوم ۶۵۰۰، ۷۰۰۰، ۷۵۰۰ ریال حقوق پرداخت خواهد شد.

ماده ۶ ـ علاوه بر حقوق مقرر در این قانون به افسران، همافران، درجه‌داران و افراد شاغل کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی و هم‌ردیفان آنان با توجه به مسئولیت آنان در هر درجه مبلغی به عنوان فوق‌العاده شغل طبق آئین‌نامه‌ای که به تصویب وزارت جنگ می‌رسد بر اساس تبصره ۸۹ قانون بودجه اصلاحی سال ۵۳ و بودجه سال ۵۴ کل کشور تعیین و پرداخت خواهد شد.

مبلغ این فوق‌العاده شغل در هر درجه نباید از حدکثر حقوق همان درجه تجاوز نماید.

ماده ۷ـ مزایایی که براساس حقوق مبنا، یا مجموعی از حقوق و مزایا تعیین شده و همچنین سایر مزایا که مبلغ آن به طور ثابت تعیین گردیده مادام که اصلاح نگردیده‌اند تابع مأخذ و مقررات مورد عمل در اسفندماه ۱۳۵۲ می‌باشد وزارت جنگ مکلف است نسبت به اصلاح آن اقدام و آئین‌نامه‌های مربوطه را جهت تصویب به مراجع قانونی ذیربط ارسال نماید.

ماده ۸ـ فوق‌العاده‌های بدی آب و هوا محرومیت از تسهیلات زندگی و فوق‌العاده محل خدمت مشمولین این قانون به میزان مندرج در مقررات استخدامی کشوری تعیین و پرداخت خواهد شد آئین‌نامه اجرایی این ماده از طرف وزارت جنگ تهیه و به موقع اجرا گذارده می‌شود.

ماده ۹ـ در صورتی که مبلغ حقوق و مزایای مشمولین این قانون در وضع جدید از مبلغ حقوق و مزایایی که طبق مقررات قبلی به آنان تعلق می‌گرفته و برابر مفاد این قانون ملغی گردیده کمتر شود تفاوت این مبلغ را به عنوان تفاوت تطبیق حقوق و مزایا در حال اشتغال و پس از آن دریافت خواهند نمود و در هر حال مجموع حقوق و مزایای مشمولین این قانون برابر مقررات جدید نباید از مجموع مبلغ حقوق و مزایای قابل پرداخت برابر مصوبات قبلی کمتر باشد.

ماده ۱۰ـ از تاریخ ۱۸/۹/۱۳۵۳ افسرانی که دارای سابقه خدمت درجه‌داری یا افرادی کادر ثابت و یا هر دو باشند علاوه بر حقوق مقرر در این قانون ماهانه به ازای هر سال خدمت درجه‌داری با افرادی از مبلغی معادل چهار برابر ضریب حقوق مندرج در ماده ۳ این قانون استفاده خواهند نمود و این مبلغ مشمول کسور بازنشستگی و بیمه بوده و در احتساب حقوق بازنشستگی محاسبه و منظور خواهند شد.

ماده ۱۱ـ پرداخت پاداش سالانه به پرسنل کادر ثابت و افسران و درجه‌داران وظیفه و کارمندان رسمی مشمول این قانون از محل اعتبارات پرسنلی فقط تا میزان دو ماه حقوق و مزایای مربوط به درجه یا پایه مجاز خواهد بود.

ماده ۱۲ـ مقررات این قانون با رعایت ماده ۱۰۸ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی شامل بازنشستگان و معلولین و مستمری‌بگیران هم‌درجه آنان که قدمت خدمت‌شان مساوی است نیز خواهد شد.

ماده ۱۳ـ پس از تصویب این قانون آن قسمت از قوانین و مقررات مربوط به حقوق و مزایای پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی که در مقام اجرا با مقررات این قانون مغایر باشد ملغی خواهد بود و تا زمانی که آئین‌نامه‌های اجرایی مذکور در این قانون نرسیده است مقررات موجود فعلی معتبر لازم‌الاجرا خواهد بود.

نخست‌وزیر ـ وزیر کشور و سرپرست سازمان امور اداری و استخدامی کشور ـ وزیر جنگ.

رئیس ـ فوریت لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به فوریت لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

ـ اعلام وصول قرائت‌نامه پنج فقره لایحه از مجلس سنا: ۱ـ لایحه اوقاف ۲ـ لایحه راجع به معاملات زمین ۳ـ لایحه تشکیل صندوق مشترک شهرداری‌ها ۴ـ لایحه تأسیس سازمان نوسازی و توسعه و تجهیز مدارس ۵ـ لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد دادرسی و کیفر ارتش و نسخ بعضی از مواد قانون مذکور و عناوین و مواد قانون مجازات عمومی

۱۱ـ اعلام وصول قرائت‌نامه پنج فقره لایحه از مجلس سنا: ۱ـ لایحه اوقاف ۲ـ لایحه راجع به معاملات زمین ۳ـ لایحه تشکیل صندوق مشترک شهرداری‌ها ۴ـ لایحه تأسیس سازمان نوسازی و توسعه و تجهیز مدارس ۵ـ لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد دادرسی و کیفر ارتش و نسخ بعضی از مواد قانون مذکور و عناوین و مواد قانون مجازات عمومی.

رئیس ـ لوایحی از مجلس سنا رسیده است که برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) در قبال لایحه شماره ۵۴۲۸۴ مورخ ۱۶/۱۰/۱۳۵۳ دولت راجع به اوقاف در جلسه روز دوشنبه ۲۲ اردیبهشت‌ماه ۱۳۵۴ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف‌امامی.

رئیس ـ لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۳۹۱۹۸ مورخ ۲۷/۱۱/۱۳۵۳ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) در قبال لایحه شماره ۵۴۱۴۸ مورخ ۱۵/۱۰/۱۳۵۳ دولت راجع به معاملات زمین در جلسه روز دوشنبه ۲۲ اردیبهشت‌ماه ۱۳۵۴ مطرح گردید و با اصلاحاتی به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق که اصلاح شده است جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف‌امامی.

رئیس ـ اصلاحات مجلس سنا به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۳۲۲۱۷ مورخ ۲۵/۹/۱۳۵۳ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره۱۰ (کشور) در قبال لایحه شماره ۷۴۷۳۲ مورخ ۲۰/۱۲/۱۳۵۲ دولت راجع به تشکیل صندوق مشترک شهرداری‌ها در جلسه روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت‌ماه ۱۳۵۴ مطرح گردید و با اصلاحاتی به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق که اصلاح شده است جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی.

رئیس ـ اصلاحات مجلس سنا به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۳۹۷۵۷ مورخ ۸/۱۲/۱۳۵۳ آن مجلس محترم، گزارش کمیسیون شماره ۷ (فرهنگ) در قبال لایحه شماره ۵۶۲۲۶ مورخ ۷/۱۱/۱۳۵۳ دولت راجع به تأسیس سازمان نوسازی و توسعه و تجهیز مدارس در جلسه روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت‌ماه ۱۳۵۴ مطرح گردید و با اصلاحاتی به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق که اصلاح شده است جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف‌امامی.

رئیس ـ اصلاحات مجلس سنا به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) در قبال لایحه شماره ۸۰۳۳۲ مورخ ۱۸/۱۲/۱۳۵۳ دولت راجع به اصلاح پاره‌ای از مواد قانون دادرسی و کیفر ارتش و نسخ بعضی از مواد قانون مذکور و عناوین و مواد قانون مجازات عمومی در جلسه روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت‌ماه ۱۳۵۴ مطرح گردید و برای آن تقاضای فوریت شد که بدواً فوریت و سپس لایحه مزبور به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق که اصلاح شده است جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف‌امامی.

- طرح و تصویب فوریت لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد قانون دادرسی و کیفر ارتش و نسخ بعضی از مواد قانون مذکور و عناوین و مواد قانون مجازات عمومی

۱۲- طرح و تصویب فوریت لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد قانون دادرسی و کیفر ارتش و نسخ بعضی از مواد قانون مذکور و عناوین و مواد قانون مجازات عمومی.

رئیس ـ چون این لایحه در مجلس سنا با فوریت تلقی شده فوریت آن مطرح است لایحه قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

قانون اصلاح پاره‌ای از مواد قانون دادرسی و کیفر ارتش و نسخ بعضی از مواد قانون مذکور و عناوین و مواد قانون مجازات عمومی.

ماده واحده ـ به دولت اجازه داده می‌شود لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد قانون دادرسی و کیفر ارتش و نسخ بعضی از مواد قانون مذکور و عناوین و مواد قانون مجازات عمومی پیوست را بعد از تصویب کمیسیون‌های دادگستری مجلسین اجرا کند و پس از دو سال از تاریخ تصویب لایحه نهایی را با اصلاحاتی که ضروری تشخیص داده شود برای تصویب نهایی به مجلسین تقدیم نماید.

  • تبصره ـ مصوبات کمیسیون‌های مذکور مادام که لایحه نهایی به تصویب نرسیده است قابل اجرا خواهد بود.

قانون فوق مشتمل بر یک ماده و یک تبصره در جلسه روز چهارشنبه هفدهم اردیبهشت‌ماه یکهزار وسیصد و پنجاه و چهار شمسی به تصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سناـ جعفر شریف‌امامی.

رئیس ـ فوریت لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به فوریت لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح بندهای الف و ب قانون تشدید مجازات عبوردهندگان اشخاص غیرمجاز از مرز و ابلاغ به دولت

۱۳- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح بندهای الف و ب قانون تشدید مجازات عبوردهندگان اشخاص غیرمجاز از مرز و ابلاغ به دولت.

قانون تشدید مجازات عبوردهندگان اشخاص غیرمجاز از مرز مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۱۶/۲/۱۳۵۴ با حضور آقای صادق احمدی وزیر دادگستری لایحه شماره ۵۹۶۴۴ مورخ ۱۲/۱۲/۱۳۵۳ تقدیمی به مجلس سنا راجع به اصلاح بندهای الف و ب قانون تشدید مجازات عبوردهندگان اشخاص غیرمجاز از مرز را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۶۷۵ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح بندهای الف و ب قانون تشدید مجازات عبوردهندگان اشخاص غیر مجاز از مرز

ماده واحده‌ـ بندهای الف و ب ماده واحده قانون تشدید مجازات عبوردهندگان اشخاص غیرمجاز از مرز مصوب‌۱۰/۲/۱۳۵۳ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

۱ـ در بند الف عبارت «از دو ماه تا سه سال بازداشت می‌شود» به عبارت «از شش ماه تا سه سال بازداشت می‌شود» اصلاح می‌گردد.
۲ـ عبارت زیر به آخر بند ب اضافه می‌شود:

در صورتی که وسیله نقلیه مذکور وسیله نقلیه آبی باشد به دستور کمیسیون مزبور توقیف می‌شود.

دادگاه استان در صورت تأیید دستور بازداشت، حکم به ضبط آن به نفع دولت خواهد داد و در صورتی که مرتکب نسبت به دستور بازداشت اعتراض نکند پس از انقضای مهلت اعتراض وسیله نقلیه به نفع دولت ضبط خواهد شد. هرگاه مرتکب مالک وسیله نقلیه نباشد در صورت ضبط آن مسئول پرداخت خسارت به مالک وسیله خواهد بود مشروط بر این که وسیله مذکور بدون علم و اطلاع مالک برای حمل مسافر غیرمجاز مورد استفاده قرار گرفته باشد.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ علی‌احمد خورشید.

گزارش شور دوم از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۱۶/۲/۱۳۵۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اصلاح بندهای الف و ب قانون تشدید مجازات عبوردهندگان اشخاص غیرمجاز از مرز را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دادگستری را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور ـ رضا سجادی.

رئیس ـ در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایاتی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به اجازه عضویت دارندگان پایه قضایی در حزب رستاخیز ملت ایران و ارسال به مجلس سنا

۱۴- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به اجازه عضویت دارندگان پایه قضایی در حزب رستاخیز ملت ایران و ارسال به مجلس سنا.

رئیس ـ گزارش شور دوم اجازه عضویت دارندگان پایه قضایی در حزب رستاخیز ملت ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۱۶ اردیبهشت‌ماه ۱۳۵۴ با حضور آقای صادق احمدی وزیر دادگستری لایحه شماره ۸۱۱۳۰ مورخ‌۲۷/۳/۱۳۵۳ راجع به اجازه عضویت متصدیان مشاغل قضایی در حزب رستاخیز ملی ایران را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۶۵۴ چاپ شده است با توجه به پیشنهادهای

Page 18 missing

۱۵- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح قانون تشکیل دیوان کیفر و بعضی از مواد قانون مجازات عمومی و الحاق چهار ماده به قانون مجازات عمومی

۱۵- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح قانون تشکیل دیوان کیفر و بعضی از مواد قانون مجازات عمومی و الحاق چهار ماده به قانون مجازات عمومی.

partly missing

عمومی را که در جلسه روز یکشنبه ۴/۱۲/۱۳۵۳ تقدیم و به شماره ۱۵۷۷ چاپ شده است مطرح و با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح قانون تشکیل دیوان کیفر و بعضی از مواد قانون مجازات عمومی و الحاق چهار ماده به قانون مجازات عمومی

ماده واحده‌ـ مواد ۲ و ۴و ۶ قانون تشکیل دیوان کیفر کارکنان دولت مصوب سال ۱۳۳۴ و مواد ۱۴۳ و ۱۵۲ و ۱۵۳ و ۲۳۸ قانون مجازات عمومی به شرح زیر اصلاح و چهار ماده به عنوان مواد ۱۴۸و ۱۵۳ مکرر و ۲۸۹ و۲۹۰ به قانون مجازات عمومی الحاق و مواد ۳ و ۸ قانون اصلاح پاره‌ای از مواد قانون اصول محاکمات جزایی و قانون مجازات عمومی مربوط به مستخدمین دولت مصوب ۱۸ دی‌ماه ۱۳۱۷ لغو می‌شود.

الف‌ـ ماده ۲ قانون تشکیل دیوان کیفر کارکنان دولت به شرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۲ـ دیوان کیفر کارکنان دولت به جرایم زیر رسیدگی می‌کند:

۱ـ کلیه جرایم معاونان و مدیران کل وزارتخانه‌ها و معاونان نخست‌وزیر و مدیران کل نخست‌وزیری و سازمان‌ها و مؤسسات دولتی و وابسته به دولت و سفرا و رؤسای دانشکده‌ها و دانشگاه‌ها و مؤسسات عالی علمی دیگر که از طرف دولت یا با کمک مستمر دولت اداره می‌شوند و استانداران و فرمانداران و رؤسای ادارات استان‌ها و شهرستان‌ها و شهرداران مراکز شهرستان‌ها و رؤسا و مدیران و اعضای هیئت‌مدیره و هیئت عامل شرکت‌ها و مؤسسات و سازمان‌های دولتی و وابسته به دولت و رؤسا و مدیران سازمان‌ها و مؤسسات مملکتی و رؤسا و مدیران سازمان‌ها و مؤسسات مأمور به خدمات عمومی و کفیل یا قائم‌مقام هر یک از مقامات مذکور و رؤسا و مستشاران و دادستان دیوان محاسبات و دارندگان پایه‌های قضایی که به سبب شغل و وظیفه مرتکب شوند.
۲ـ جرایم اختلاس و تصرف غیرقانونی و ارتشا و کلاهبرداری و جرایم موضوع ماده ۱۵۳ مکرر و ماده ۱۵۷ قانون مجازات عمومی به سبب شغل و وظیفه سایر کارکنان سازمان‌ها و مؤسسات فوق و کارمندان شهرداری‌ها و شهرداران غیرمراکز شهرستان‌ها در صورتی‌که مبلغ رشوه از پنج‌هزار ریال و مبلغ مورد اتهام در سایر جرایم از سی‌هزار ریال بیشتر باشد.

کلیه جرایمی که قانوناً در حکم اختلاس یا تصرف غیرقانونی یا کلاهبرداری است مشمول این بند خواهد بود.

۳ـ رشاء در صورتی‌که مرتشی یکی از اشخاص مذکور بند یک و یا میزان رشوه مشمول بند دو باشد.
  • تبصره ـ رسیدگی جرائم دارندگان پایه‌های قضائی در غیر موارد مذکور در بند۱ این ماده در صلاحیت دادسرا و دادگاه‌های عمومی تهران است.
ب‌ـ ماده ۴ قانون تشکیل دیوان کیفر کارکنان دولت به شرح زیراصلاح می‌شود.

ماده ۴ـ قرار توقیف و اخذ هر تأمین دیگری از متهم و قرار تأمین خواسته که از طرف بازپرس یا دادستان دیوان کیفر یا قاضی دیگری که از طرف آنان مأموریت تحقیق دارد صادر می‌شود از جهت نوع و میزان تأمین و ترتیب و موعد شکایت از قرار و جهات دیگر و همچنین قرارهای منع یا موقوفی تعقیب که از طرف بازپرس یا دادستان دیوان کیفر صادر می‌شود از جهت ترتیب و موعد و موارد شکایت تابع مقررات آئین دادرسی کیفری است ولی تخفیف یا تشدید تأمین به تقاضای دادستان دیوان کیفر الزامی است و متهم در صورت تشدید تأمین حق شکایت خواهد داشت.

مرجع شکایت از قرارهای مذکور دادگاه دیوان کیفر می‌باشد و رأی دادگاه در این موارد قطعی است.

ج ـ ماده۶ قانون تشکیل دیوان کیفر کارکنان دولت به شرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۶ـ ترتیب تشکیل جلسه مقدماتی و محاکمه حضوری و غیابی و رسیدگی و صدور حکم به نحوی است که برای محاکمات جنایی مقرر گردیده و احکام و قرارهای دادگاه‌های دیوان کیفر از جهت قابلیت فرجام و ترتیب وموعد شکایت نیز تابع مقررات احکام دادگاه جنایی خواهد بود.

  • تبصره ۱ـ دادگاه دیوان کیفر می‌تواند در صورتی که لازم تشخیص دهد دادستان دیوان کیفر و یا نماینده سازمان یا مؤسسه مربوط را اعم از این که مطالبه ضرر و زیان کرده یا نکرده باشد برای اخذ توضیح در جلسه مقدماتی دعوت و متهم یا وکیل او را نیز احضار نماید.
  • تبصره ۲ـ فاصله بین اعلام رأی و صدور حکم (رأی با مقدمه آن) حداکثر پنج روز است و ضمن اعلام رأی به متهمین حاضر تفهیم می‌شود که حکم دادگاه ظرف مدت مزبور صادر خواهد شد و بلافاصله پس از صدور، متهمینی که در زندان باشند برای قرائت حکم احضار می‌شوند. مهلت تقاضای فرجام متهم از احکام حضوری دیوان کیفر ۱۵ روز از تاریخ اعلام رأی می‌باشد ولی ترتیب ابلاغ احکام غیابی وموعد شکایت از آن همان است که برای احکام غیابی دادگاه جنایی مقرر گردیده است.

مهلت تقاضای فرجام مدعی خصوصی نسبت به حکم ضرر و زیان ده روز از تاریخ ابلاغ حکم است.

د - ماده ۱۴۳ قانون مجازات عمومی به شرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۱۴۳ـ هرگاه راشی مقامات صلاحیت‌دار را از دادن رشوه مطلع سازد و ادعای او نیز مقرون به دلایل و قراین کافی باشد از تعقیب کیفری معاف می‌شود و الا طبق ماده ۲۶۹ مورد تعقیب قرار خواهد گرفت همچنین در صورتی که راشی ضمن تعقیب کیفری با اقرار خود موجبات کشف جرم یا تسهیل تعقیب مرتشی را فراهم نماید تعقیب کیفری او موقوف می‌گردد.

ه ـ ماده ۱۵۲ قانون مجازات عمومی به شرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۱۵۲ـ هر یک از اشخاص مذکور در ماده ۲ قانون تشکیل دیوان کیفر وجوه نقدی یا مطالبات یا حواله‌جات یا سهام و سایر اسناد واوراق بهادار یا سایر اموال متعلق به هریک از سازمان‌ها و مؤسسات مندرج در آن ماده یا اشخاصی را که برحسب وظیفه سپرده به او است به نفع خود یا دیگری برداشت و تصاحب کرده یا عمداً تلف نماید مختلس محسوب و به ترتیب زیر مجازات خواهد شد:

در صورتی که میزان اختلاس تا پنج‌هزار ریال باشد مرتکب به شش ماه تا سه سال حبس جنحه‌ای و هرگاه بیش از این مبلغ باشد به دو تا ده سال حبس جنایی درجه۲ و انفصال دائم از خدمت محکوم می‌شود و در هر دو مورد علاوه بر رد وجه یا مال مورد اختلاس به جزای نقدی معادل دو برابر آن نیز محکوم خواهد شد.

  • تبصره ۱ـ مجازات شروع به اختلاس در مواردی که جنحه محسوب می‌شود حداقل حبس مقرر برای آن جرم است.
  • تبصره ۲ـ هرگاه مرتکب اختلاس قبل از صدور کیفرخواست تمام وجه یا مال مورد اختلاس را مسترد نماید دادگاه می‌تواند او را از جزای نقدی معاف کند.
و ـ ماده۱۵۳ قانون مجازات عمومی به شرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۱۵۳ـ هر یک از اشخاص مذکور در ماده قبل وجوه یا اموال مندرج در آن ماده یا مالی را که برحسب وظیفه در اختیار دارد مورد استفاده غیرمجاز قرار دهد بدون آن که قصد تملک آن را به نفع خود یا دیگری داشته باشد متصرف غیرقانونی محسوب و به ترتیب زیر مجازات خواهد شد:

۱ـ در صورتی‌که وجوه یا اموال را به نفع خود یا دیگری مورد استفاده غیرمجاز قرار دهد و میزان انتفاع از ده هزار و یک ریال تا یکصدهزار ریال باشد مرتکب به شش ماه تا سه سال حبس جنحه‌ای و هرگاه بیش از این مبلغ باشد به دو تا ده سال حبس جنایی درجه۲ و انفصال دائم از خدمت محکوم می‌گردد و در هر دو مورد علاوه بر رد مبلغ مورد انتفاع به جزای نقدی معادل دو برابر آن نیز محکوم خواهد شد.
۲ـ در موردی که وجوه یا اموال عامداً به مصارفی رسیده که اساساً در قانون اعتباری برای آن منظور نشده یا در غیر مورد معین یا زائد بر اعتبار مصوب مصرف شده و میزان آن بیش از ده هزار ریال باشد مرتکب به حبس جنحه‌ای از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.

همین مجازات مقرر است برای موردی که وجوه سپرده اشخاص برخلاف مقررات قانونی در سازمان یا مؤسسه مصرف شده باشد.

۳ـ در صورتی‌که وجوه یا اموال مذکور در بند ۱ یا ۲ بیش از ده‌هزار ریال نباشد و در سایر مواردی که وجوه یا اموال بدون رعایت مقررات قانونی مصرف شود عمل مرتکب تخلف اداری محسوب و در دادگاه اداری تعقیب خواهد شد.

عدم ضبط سپرده یا عدم وصول وجه تخلف در مواردی که در قانون یا قرارداد پیش‌بینی شده یا پرداخت سپرده قبل از موعدی که مقرر بوده مشمول این بند می‌باشد.

  • تبصره ۱ـ متعهد نمودن سازمان یا مؤسسه به نحو مذکور در این ماده در حکم تصرف غیرقانونی محسوب و مرتکب حسب مورد به مجازات‌های مقرر در ماده فوق محکوم می‌شود مگر آن که عمل مرتکب مستلزم مجازات شدیدتری باشد.
  • تبصره ۲ـ هرگاه محرز شود مرتکب برحسب ضرورت اداری یا تأمین مصالح اجتماعی وجوه یا اموال را در غیر مورد معین یا زائد بر اعتبار مصوب مصرف کرده یا ایجاد تعهد غیرمجاز نموده به پیشنهاد وزیر دادگستری یا وزیر وزارتخانه مربوط و تصویب هیئت وزیران از تعقیب کیفری معاف می‌شود ولی چنانچه مرتکب به جهت دیگری از مقررات مالی تخلف کرده باشد قابل تعقیب در دادگاه اداری خواهد بود.
  • تبصره ۳ـ در تمام مواردی که تصرف غیرقانونی موجب ضرر و زیان شده باشد متضرر از جرم می‌تواند حسب مورد از دادگاه جزا یا دادگاه حقوق ضرر و زیان خود را مطالبه نماید. در مورد شق ۱ این ماده هرگاه مقدار ضرر و زیان بیش از میزان انتفاع باشد دادگاه حکم به پرداخت مابه‌التفاوت خواهد داد.
زـ ماده ۲۳۸ قانون مجازات عمومی به شرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۲۳۸ـ هرکس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکت‌ها یا تجارتخانه‌ها یا کارخانه‌ها یا مؤسسات موهوم یا به داشتن اختیارات واهی مغرور کند با به امور غیرواقع امیدوار نماید یا از حوادث و پیشامدهای غیرواقع بترساند و یا اسم یا عنوان یا سمت مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور یا وسایل تقلبی دیگر وجوه یا اموال یا اسناد یا حواله‌جات یا قبوض یا مفاصاحساب و امثال آنها تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار محسوب و به حبس جنحه‌ای از شش ماه تا سه سال و پرداخت جزای نقدی از ده‌هزار تا صدهزار یال محکوم می‌شود.

در صورتی که مرتکب عنوان یا سمت مجعول مأموریت از طرف سازمان‌ها و مؤسسات دولتی یا وابسته به دولت یا شهرداری‌ها اتخاذ کرده یا این که جرم با استفاده از تبلیغ عامه از طریق وسایل ارتباط‌جمعی از قبیل رادیو، تلویزیون، روزنامه و مجله یا نطق در مجامع یا انتشار آگهی چاپی یا خطی صورت گرفته باشد یا مرتکب از اشخاص مذکور در ماده ۲ قانون تشکیل دیوان کیفر کارکنان دولت بوده و به سبب شغل و وظیفه مرتکب جرم شده باشد به حبس جنایی درجه ۲ و پرداخت جزای نقدی از بیست‌هزار ریال تا دویست‌هزار ریال محکوم خواهد شد.

  • تبصره ـ مجازات شروع به کلاهبرداری در مواردی که جنحه محسوب می‌شود حداقل مجازات آن جرم است.
ح ـ ماده زیر به عنوان ماده ۱۴۸ به قانون مجازات عمومی اضافه می‌شود:

ماده ‌۱۴۸ـ در موردی که میزان رشوه بیش از ده‌هزار ریال باشد مرتشی علاوه بر مجازات مقرر به انفصال دائم از خدمت نیز محکوم خواهد شد.

ط ـ ماده زیر به عنوان ماده ۱۵۳ مکرر به قانون مجازات عمومی اضافه می‌شود:

ماده ۱۵۳ مکرر ـ هر شخصی که عهده‌دار انجام معامله یا ساختن چیزی یا نظارت در ساختن یا امر به ساختن آن برای هریک از سازمان‌ها و مؤسسات مذکور در ماده ۱۵۲ بوده به واسطه تدلیس در معامله از جهت تعیین مقدار یا صفت یا قیمت بیش از حد متعارف مورد معامله یا تقلب در ساختن آن چیز نفعی برای خود یا دیگری تحصیل کند که موجب ضرر و زیان سازمان یا مؤسسه باشد حسب میزان ضرر وارده به مجازات مختلس محکوم خواهد شد.

هرگاه مرتکب کارمند سازمان‌ها و مؤسسات فوق نباشد به جای انفصال از خدمت حکم به محرومیت از استخدام در تمام سازمان‌ها و مؤسسات مزبور داده خواهد شد.

ی‌ـ ماده زیر به عنوان ماده ۲۸۹ به قانون مجازات عمومی اضافه می‌شود.

ماده ۲۸۹ـ هر یک از رؤسا یا مدیران یا مسئولین سازمان‌ها و مؤسسات مذکور در ماده ۱۵۲ که از وقوع جرم ارتشا یا اختلاس یا تصرف غیرقانونی یا کلاهبرداری یا جرایم موضوع ماده ۱۵۳ مکرر یا ماده ۱۵۷ در سازمان یا مؤسسه تحت اداره یا نظارت خود مطلع شده و مراتب را حسب مورد به مراجع صلاحیت‌دار قضایی یا اداری اعلام ننماید به حبس جنحه‌ای از سه ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.

ک ـ ماده زیر به عنوان ماده۲۹۰ به قانون مجازات عمومی اضافه می‌شود:

ماده ۲۹۰ـ حد نصاب مبالغ مذکور در جرایم اختلاس و تصرف غیرقانونی و ارتشا و کلاهبرداری و جرایم موضوع ماده ۵۳ مکرر و ماده ۱۵۷ از حیث تعیین مجازات یا صلاحیت محاکم اعم از این است که جرم دفعتاً یا به دفعات واقع شده و جمع مبلغ مورد اتهام بالغ بر نصاب مزبور باشد.

منظور از انفصال از خدمت در مجازات‌های تبعی یا تکمیلی جرایم مزبور انفصال از خدمت تمام سازمان‌ها و مؤسسات مذکور در ماده ۲ قانون تشکیل دیوان کیفر کارکنان دولت است.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ علی‌احمد خورشید.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه گسترش مالکیت واحدهای تولیدی به وسیله آقای انصاری وزیر امور اقتصادی و دارایی

۱۶- تقدیم لایحه گسترش مالکیت واحدهای تولیدی به وسیله آقای انصاری وزیر امور اقتصادی و دارایی.

رئیس ـ جناب آقای انصاری بفرمایید.

انصاری (وزیر امور اقتصادی و دارایی)ـ نمایندگان محترم استحضار دارند که برخورداری قاطبه مردم ایران از ثمرات همه‌جانبه انقلاب شاه و ملت همیشه مورد نظر مبارک رهبر عالی‌قدر ایران اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر بوده است. در این مورد مشارکت طبقات زحمتکش مردم مخصوصاً کارگران و کشاورزان در برنامه‌های عظیم توسعه اقتصادی کشور مورد توجه خاص بوده و در اجرای منویات ملوکانه بصور مختلف در برنامه‌های انقلاب به موقع اجرا گذاشته شده است. کشور ما از برکات رهبری خردمندانه شاهنشاه آریامهر از بدو اجرای برنامه‌های انقلاب جهش خارق‌العاده‌ای در توسعه اقتصادی داشته و چندین سال است که از جهت رشد اقتصادی مقام اول را در جهان دارا می‌باشد وجه تمایز ایران نه فقط به مناسبت رشد بی‌نظیر اقتصادی است بلکه توسعه اقتصادی همراه با برنامه‌های وسیع رفاه اجتماعی موقعیت ممتاز کشور ما را به صورت بی‌سابقه‌ای چشمگیر می‌سازد (احسنت).

در این زمینه همان‌طور که نمایندگان محترم استحضار دارند شاهنشاه ایران که همواره به برقراری عدالت اجتماعی و رفاه قاطبه مردم می‌اندیشند روز چهارم اردیبهشت‌ماه جاری یک فرمان تاریخی صادر فرمودند که به موجب آن برنامه مشارکت مردم در توسعه اقتصادی کشور از طریق عرضه سهام واحدهای تولیدی بخش خصوصی و بخش دولتی وارد مرحله نوینی می‌شود. این برنامه که مانند اصول انقلاب شاه و ملت بی‌سابقه و مورد مشابهی در سایر ممالک حتی کشورهای مترقی ندارد، پشتوانه نوین دیگری برای تأمین یک جامعه مرفه در کشور است که یکایک مردم ایران از آن بهره‌مند خواهند شد (احسنت).

با اجرای این برنامه مترقی نیروی خلاقه عظیمی که کشور ما برای اجرای برنامه‌های عظیم انقلاب به آن متکی و نیازمند است به بهترین وجه به کار می‌افتد، مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد، ثمرات حاصله از آن قاطبه ملت ایران را برخوردار می‌سازد و به اصل توزیع عادلانه‌تر درآمد بیش از پیش در برنامه‌های انقلاب ایران یک مفهوم واقعی می‌بخشد (احسنت). علاوه بر این اجرای این برنامه تاریخی موجبات تجهیز سرمایه‌های کوچک و تشکل بیشتر بازار سرمایه را به طور اعم در ایران فراهم می‌سازد و امکانات خارق‌العاده‌ای را از نظر تأمین آسان‌تر و بهتر منابع مالی مورد نیاز برای سرمایه‌گذاران در بخش‌های مختلف اقتصاد به وجود می‌آورد. از این‌ها مهم‌ تر یک همبستگی ناگسستنی بین مردم ایران که مهم‌ترین عامل مرثر در توسعه اقتصادی ایران هستند و مشارکت هر چه بیشتر آنان در بهره‌برداری کامل از منابع عظیم کشور را به وجود می‌آورد و کشور ما را برای رسیدن به دوران تمدن بزرگ به نحو شایسته‌ای آماده می‌سازد. اینک با عرض این مختصر و کسب اجازه از ریاست محترم مجلس شورای ملی لایحه قانونی گسترش مالکیت واحدهای تولیدی را که از افتخارات بزرگ دولت است به قید فوریت به ساحت مقدس مجلس تقدیم می‌دارد (احسنت).

- طرح و تصویب فوریت لایحه گسترش مالکیت واحدهای تولیدی

۱۷- طرح و تصویب فوریت لایحه گسترش مالکیت واحدهای تولیدی.

رئیس ـ چون برای این لایحه تقاضای فوریت شده است لایحه قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
لایحه گسترش مالکیت واحدهای تولیدی

ماده واحده‌ـ واحدهای صنعتی و معدنی و سایر واحدهای تولیدی که تا تاریخ چهارم اردیبهشت‌ماه ۱۳۵۴ تأسیس شده‌اند و بر طبق مقررات این قانون به صورت شرکت سهامی عام درخواهند آمد مکلفند سهام خود را پس از حساب‌رسی توسط مؤسسات حسابرسی قابل قبول دولت و ارزیابی دقیق براساس ضوابطی که شورای گسترش مالکیت واحدهای تولیدی تعیین می‌نماید در درجه اول به کارگران و کارمندان خود سپس به کارگران و کارمندان سایر واحدهای تولیدی و کشاورزان و سایر مردم برای فروش عرضه نمایند به طوری‌که در پایان مهرماه ۱۳۵۷ معادل ۹۹% سهام متعلق به دولت در واحدهای بخش دولتی به استثنای صنایع مادر و بعضی از صنایع دیگر که طبق تشخیصی دولت تمام یا قسمتی از آن در دست دولت باقی خواهد ماند و ۴۹ درصد سهام واحدهای بخش خصوصی بتواند در دست مردم کشور قرار گیرد.

  • تبصره ۱ـ ترتیب تشخیص واحدهای مشمول این قانون و چگونگی اجرای مفاد قانون نسبت به آنها و همچنین شرایط و نحوه تبدیل واحدهای تولیدی به شرکت سهامی عام طبق آئین‌نامه اجرایی این قانون خواهد بود.
  • تبصره ۲ـ ترتیب اجرای مفاد این قانون در مورد واحدهای تولیدی که پس از تاریخ چهارم اردیبهشت‌ماه ۱۳۵۳ تأسیس شده یا می‌شوند و همچنین واحدهایی که قبلاً تأسیس شده ولی بهره‌برداری از آنها آغاز نشده به موجب ضوابطی خواهد بود که از طرف شورای گسترش مالکیت واحدهای تولیدی تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.
  • تبصره ۳ـ مدیریت واحدهای دولتی مشمول این قانون براساس آئین‌نامه‌ای خواهد بود که به تصویب شورا خواهد رسید.
  • تبصره ۴ـ به منظور ایجاد تسهیلات و کمک‌های لازم به کارگران و کشاورزان در خرید سهام واحدهای مشمول این قانون یک سازمان مالی از طرف دولت ایجاد می‌گردد و طبق اساسنامه‌ای که به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید اداره خواهد شد به دولت اجازه داده می‌شود برای منظور فوق تا میزان مورد نیاز از محل درآمد عمومی استفاده نماید و مبلغ استفاده شده را در لایحه بودجه سال ۱۳۵۵ منظور کند.
  • تبصره ۵ـ به منظور مشارکت هر چه بیشتر عموم مردم کشور در امر سرمایه‌گذاری و تجهیز سرمایه‌های کوچک و خرید و فروش سهام واحدهای تولیدی دولت تسهیلات لازم را برای ایجاد شرکت‌های سرمایه‌گذاری عام در بخش خصوصی فراهم می‌نماید.

این شرکت‌ها موظفند سهام خود را به عموم مردم کشور عرضه نمایند و شورای گسترش مالکیت واحدهای تولیدی آئین‌نامه لازم را جهت هدایت این‌گونه شرکت‌ها و نظارت به فعالیت آنها و همچنین ترتیب خرید و فروش سهام تهیه و به موقع اجرا می‌گذارد.

  • تبصره ۶ـ به منظور حسن اجرای تکالیف مقرر در این قانون شورایی به نام شورای گسترش مالکیت واحدهای تولیدی مرکب از: وزیرکشاورزی و منابع طبیعی، وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه، وزیر دادگستری، وزیر کار و امور اجتماعی، وزیر صنایع و معادن، وزیر بازرگانی، رئیس کل بانک مرکزی ایران و رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران زیر نظر وزیر امور اقتصاد و دارایی تشکیل می‌گردد. شورا دارای دبیرخانه یا دبیرخانه‌هایی خواهد بود که مصوبات شورا را اجرا خواهد کرد.
  • تبصره ۷ـ نسبت به واحدهای مشمول این قانون که در مدت مقرر در مورد عرضه و انتقال سهام خود عمل ننمایند براساس آئین‌نامه‌ای رفتار خواهد شد که از طرف شورا تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.
  • تبصره ۸ ـ آن قسمت از مقررات قانون تجارت و سایر قوانینی که با مفاد این قانون و آئین‌نامه‌های اجرایی آن مغایرت داشته باشد لازم‌الرعایه نخواهد بود.
  • تبصره ۹ـ آئین‌نامه‌های اجرایی این قانون پیشنهاد شوای گسترش مالکیت واحدهای تولیدی و تصویب هیئت وزیران به موقع اجرا گذارده خواهد شد.

رئیس ـ فوریت لایحه مطرح است آقای دکتر دادفر بفرمایید.

دکتر دادفرـ مسلماً اهمیت مفاد لایحه بر همگان روشن است و فرمان تاریخی رهبر عالی‌قدر مملکت از طریق وسایل ارتباط‌جمعی به استحضار ملت ایران رسیده است اما در هر صورت تصور می‌کنم با توجه به ضرب‌الاجلی که برای اجرای این فرمان در ظرف سه سال معین شده هرقدر موجبات تصویب این لایحه در مجلس شورای ملی از نظر زمانی طولانی‌تر باشد بالنتیجه دست مجریان این برنامه با توجه به مقطع زمانی از لحاظ مدتی که باقی می‌ماند کمتر خواهد بود از طرف دیگر به انقضای دوره فعلی مجلس شورای ملی و نمایندگان آن چیزی باقی نمانده است و بنده تصور می‌کنم همه نمایندگان مجلس شورای ملی قطعاً می‌خواهند در کارنامه اقدامات و مصوبات‌شان تصویب این لایحه افتخارآفرین نیز قرار بگیرد لذا با فوریت لایحه موافقم و امیدوارم هرچه زودتر این لایحه در مجلس شورای ملی به تصویب برسد از طرف دیگر یکی از لوایحی که در اصول انقلاب از طرف رهبر انقلاب که مبتکر اصول دیگر انقلاب کشور ما هم بوده‌اند و به آن درجه از پیشرفت رسیدیم که وزیر اقتصاد می‌گوید چند سال است که رشد اقتصادی درجه اول در دنیا به ایران تعلق دارد وقتی این کلمه را شنیدیم غرق غرور و افتخار شدیم (صحیح است) امیدوارم با تصویب این لوایح مفید و مؤثر و این لوایحی که از هر جهت در مملکت ایجاد تحولات اجتماعی، اقتصادی و صنعتی می‌کند و وسیله مشارکت مردم را در توسعه‌های اقتصادی فراهم می‌کند، کشور ما را با آن هدف عالی و بزرگ نائل بکند.

دکتر الموتی ـ بنده هم مطالبی دارم.

رئیس ـ آقای دکتر الموتی معمولاً در فوریت لایحه یک مخالف و یک موافق صحبت می‌کند ولی حالا که مخالفی نیست می‌خواهید دو نفر به عنوان موافق صحبت بکنید بفرمایید.

دکتر الموتی‌ـ جناب آقای رئیس بنده فکر می‌کنم لایحه‌ای که امروز دولت خدمتگزار هویدا در اجرای فرمان شاهنشاه بزرگ به مجلس آورده است یکی از بهترین لوایحی است که هرقدر درباره آن صحبت بشود به نظر من کم است (صحیح است) مجلس به خصوص در ۱۲ سال اخیر از روزهایی که نخستین فرمان انقلابی شاهنشاه صادر شد همیشه این افتخار را داشته است که در اجرای فرامین رهبر بزرگ توانسته است قوانین بسیار عالی و ارزنده تصویب کند و همان‌طوری که آقای دادفر اشاره کردند کارنامه خدمت نمایندگان در پیشگاه رهبر انقلاب و ملت ایران بیش از پیش درخشان می‌باشد (احسنت) و ما متشکریم از دولت و جناب آقای انصاری وزیر اموراقتصادی و دارایی که توانسته‌اند با قاطعیت و با سرعت در اجرای این فرمان این لایحه را تهیه بکنند و در آخرین روزهای مجلس انقلاب به این مجلس بیاورند تا بتوانیم در این دوره قانونگذاری این افتخار را داشته باشیم که این لایحه را نیز تصویب بکنیم. (صحیح است) سهیم کردن کارگران در ۹۹ درصد از سهام کارخانه‌جات دولتی که به کار صنعت مملکت واگذار می‌شود و در ۴۹ درصد از سهام بخش خصوصی یکی از کارهای مهم انقلاب است که در دنیا نظیر نداشته است (صحیح است) به این ترتیب بازوی کارگر و نیروی فکری کارگر را در راه گردش صنایع مملکت و امور تولیدی مورد بهره‌برداری قرار می‌دهد. در دوران انقلاب لوایحی داشتیم که در پیشرفت مملکت و بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی مردم کشور بسیار مؤثر بوده است ولی این لوایح موجب خواهد شد که تولید ایران را از استحکام و دوام بیشتری برخوردار بکند (صحیح است) نکته دیگری که در لایحه دولت است این است که به خصوص نقش مدیریت از نقش سرمایه‌گذاری جدا شده است و این بسیار لازم بود که یک روز برای این کار فکر اساسی‌تری بشود برای این که می‌دیدیم در بعضی صنایع عده‌ای سرمایه‌گذار بودند ولی آن‌طور که لازم بود از مدیریت خوب برخوردار نبود چون سرمایه‌گذار می‌خواست با فکر خودش صنعت را اداره کند نتیجه گرفته نمی‌شد در صورتی که مملکت مدیران شایسته‌یی داریم که با وجود آنان کارکنان و کارگران آن صنعت و آن واحد تولیدی می‌توانند در پیشرفت آن صنعت نقش ارزنده‌یی داشته باشند بنده وظیفه خود می‌دانم از دولت تشکر بکنم که در اجرای این فرمان انقلابی با سرعت این لایحه را بهتر و به قوه مقننه تقدیم کرد و ما نمایندگان بتوانیم با پیشنهادات خود در اجرای این فرمان نقش ارزنده‌تری داشته باشیم و همه نمایندگان نه تنها با فوریت لایحه موافقند بلکه از دولت تشکر می‌کنیم که در اجرای این اندیشه بزرگ شاهنشاه با سرعت این لایحه را تقدیم کرده است (صحیح است).

رئیس ـ رأی می‌گیریم به فوریت این لایحه خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (همه برخاستند) به اتفاق آرا تصویب شد. لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون نظام راجع به آمادگی ملی و بسیج غیر نظامی و ابلاغ به دولت

۱۸- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون نظام راجع به آمادگی ملی و بسیج غیرنظامی و ابلاغ به دولت

رئیس ـ گزارش شور دوم آمادگی ملی و بسیج غیرنظامی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۴/۲/۱۳۵۴ با حضور تیسمار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۵۵۰۱۰ مورخ ۲۴/۱۰/۱۳۵۳ ارسالی از مجلس سنا راجع به آمادگی ملی و بسیج غیرنظامی را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۶۵۶ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام ـ علی کمالوند.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه ۱۴/۲/۱۳۵۴با حضور تیسمار کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به آمادگی ملی و بسیج غیرنظامی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون نظام را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری ـ رضا پیرزاده.

رئیس ـ ماده اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱ـ به منظور ایجاد حداکثر آمادگی در وزارتخانه‌ها و مؤسسات و شرکت‌های دولتی و شهرداری‌ها و مؤسسات تابع و وابسته به آنها و سایر سازمان‌های بخش عمومی و خصوصی و مردم در مقابله با رویدادهای اضطراری همچنین ایجاد هماهنگی بین وزارتخانه‌ها و مؤسسات و شرکت‌های دولتی و شهرداری‌ها و مؤسسات تابع و وابسته به آنها در این خصوص سازمان آمادگی ملی و بسیج غیرنظامی زیر نظر نخست‌وزیر تشکیل می‌گردد.

رئیس سازمان مذکور سمت معاونت نخست‌وزیر را خواهد داشت و بنابر پیشنهاد نخست‌وزیر و فرمان همایونی منصوب می‌گردد.

  • تبصره ـ مؤسسات دولتی که شمول قوانین و مقررات عمومی به آنها مستلزم ذکر آنها در قوانین و مقررات می‌باشند نیز مشمول این قانون خواهند بود.

رئیس ـ در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده اول رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲ـ در زمان اضطرار برای حفظ ادامه حیات مردم و منافع ملی در زمان صلح و جنگ همچنین پشتیبانی از نیروهای مسلح شاهنشاهی در زمان جنگ به منظور تأمین حداکثر توانایی و بسیج غیرنظامی دولت مکلف است به میزان مورد احتیاج از تمام نیروی انسانی و امکانات و منابع کشور با حفظ حقوق صاحبان آنها استفاده کند.

رئیس ـ در ماده دوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مجموع مواد و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. ماده ۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۳ـ زمان اضطرار از لحاظ این قانون و قانون و مقررات سازمان دفاع غیرنظامی عبارت از وضعی است که تمامیت ارضی کشور، امنیت یا زندگی عادی مردم در اثر اقدامات عناصر ضدملی داخلی یا دشمنان خارجی یا حوادث و سوانح غیرمترقبه طبیعی و بروز آفات به مخاطره افتد که در این حالت بنا بر ضرورت در یک یا چند منطقه یا سراسر کشور با تصویب هیئت‌وزیران و صدور فرمان همایونی زمان اضطرار اعلام می‌گردد.

رئیس ـ در ماده ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۳ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. ماده۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴ـ آئین‌نامه‌های اجرایی این قانون به وسیله سازمان آمادگی ملی و بسیج غیرنظامی تهیه و پس از تصویب هیئت وزیران به مرحله اجرا گذارده می‌شود.

رئیس ـ در ماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۴ خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. ماده ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵ ـ وزارتخانه‌ها و مؤسسات و شرکت‌های دولتی و شهرداری‌ها و مؤسسات تابع و وابسته به آنها و سایر سازمان‌های بخش عمومی و خصوصی و افراد مکلف هستند دستورالعمل‌هایی را که در حدود این قانون و آئین‌نامه‌های اجرایی آن تهیه و با امضای نخست‌وزیر صادر می‌شود اجرا کنند.

رئیس ـ در ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۵ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مجموع مواد و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم استخدام و سازمان‌های اداری راجع به الحاق دو ماده به قانون اجازه تأسیس دانشسراهای مقدماتی و عالی مصوب سال ۱۳۱۲ و ارسال به مجلس سنا

۱۹- طرح و تصویب گزارش شور دوم استخدام و سازمان‌های اداری راجع به الحاق دو ماده به قانون اجازه تأسیس دانشسراهای مقدماتی و عالی مصوب سال ۱۳۱۲ و ارسال به مجلس سنا.

رئیس ـ گزارش شور دوم الحاق دو ماده به قانون اجازه تأسیس دانشسراهای مقدماتی و عالی مصوب سال ۱۳۱۲ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه ۱۳ اردیبهشت‌ماه ۱۳۵۴ با حضور دکتر بطحایی معاون وزارت آموززش و پرورش لایحه شماره ۸۰۸ مورخ ۲۰/۱/۱۳۵۴ دولت مربوط به الحاق دو ماده به قانون اجازه تأسیس دانشسراهای مقدماتی و عالی مصوب اسفندماه سال‌۱۳۱۲ را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۶۵۹ چاپ گردیده است برای شور دوم با توجه به پیشنهاد رسیده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون الحاق دو ماده به قانون اجازه تأسیس دانشسراهای مقدماتی و عالی مصوب سال ۱۳۱۲.

ماده واحده‌ـ مواد زیر به عنوان ماده ۱۸ و ۱۹ به قانون تأسیس دانشسراهای مقدماتی و عالی الحاق می‌شود:

ماده ۱۸ ـ وزارت آموزش و پرورش می‌تواند داوطلبانی را که در امتحانات ورودی مراکز آموزشی تربیت معلم از قبیل مراکز تربیت مربی کودک و دانشسراهای عشایری‌ـ مقدماتی‌ـ راهنمایی تحصیلی و دانشسراهای عالی و هنرسراهای مقدماتی و مراکز تربیت دبیر حرفه‌ای قبول می‌شوند و با هر مؤسسه آموزشی که وزارت آموزش و پرورش برای تربیت معلم و دانش‌آموز یا دانشجو معرفی کند از تاریخ اشتغال به تحصیل به عنوان کارآموز در رشته‌ای که تحصیل می‌کنند بپذیرد و به آنان حقوقی برابر پایه یک گروه مربوط به مدرک تحصیلی لازم جهت ورود به رشته مورد نظر بپردازد، مشروط بر این که سن داوطلب در موقع ثبت‌نام با احتساب دوران رسمی تحصیل از ۱۸ سال تمام کمتر نباشد.

  • تبصره ۱ـ مفاد ماده فوق در کلیه مراکز تربیت معلم از اول مهرماه سال ۱۳۵۴ قابل اجرا است.
  • تبصره ۲ـ هزینه سرانه شبانه‌روزی داوطلبان تحصیل در دانشسراهایی که به طور شبانه‌روزی اداره می‌شوند از حقوق کارآموزی آنان کسر خواهد شد.
  • تبصره ۳ـ مدت تحصیل این کارآموزان در صورت استخدام در حکم خدمت آزمایشی محسوب و حکم استخدام قطعی آنان پس از فراغ از تحصیل صادر خواهد شد و در صورتی سنوات تحصیل جزء سابقه خدمت رسمی آنان منظور خواهد شد که دو برابر آن خدمت نموده باشند. در هرحال این مدت از پنج سال کمتر نخواهد بود.
  • تبصره ۴ـ فارغ‌التحصیلان مراکز تربیت معلم باید دو برابر مدت سنوات تحصیلی خود در وزارت آموزش و پرورش خدمت نمایند و در غیر این صورت موظفند حقوق کارآموزی را که در مدت تحصیل دریافت داشته‌اند به نسبت مدتی که تعهد خدمت خود را انجام نداده‌اند به خزانه دولت واریز نمایند.
  • تبصره ۵ـ وزارت آموزش و پرورش کارآموزانی را که به هر علت ترک تحصیل نموده و یا رفتار آنان در مدت کارآموزی و تحصیل طبق ضوابطی که به تصویب شورای عالی آموزش و پرورش می‌رسد مورد رضایت نباشد اخراج می‌کند این افراد ملزم به بازپرداخت هزینه تحصیلی و حقوق دریافتی مدت تحصیل می‌باشند.

ماده ۱۹ـ از تاریخ تصویب این قانون نحوه پرداخت وام مسکن و وام ضروری با بهره یا بدون بهره به مستخدمین وزارت آموزش و پرورش و همچنین نحوه پرداخت و میزان کمک بهره وام مسکن و پرداخت هزینه درمان دانش‌آموزان از محل اعتبارات مربوط براساس آئین‌نامه‌ای خواهد بود که به پیشنهاد وزارت آموزش و پرورش و موافقت وزارت امور اقتصادی و دارایی به تصویب هیئت وزیران می‌رسد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری ـ رضا پیرزاده.

گزارش شور دوم از کمیسیون آموزش و پرورش به مجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه ۱۷/۲/۱۳۵۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق دو ماده به قانون اجازه تأسیس دانشسراهای مقدماتی و عالی مصوب سال ۱۳۱۲ را مورد رسیدگی قرا داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری را در این مورد عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش‌ـ دکتر جواد بازرگانی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارایی در جلسه ۱۷/۲/۱۳۵۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق دو ماده به قانون اجازه تأسیس دانشسراهای مقدماتی و عالی مصوب سال ۱۳۱۲را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری را در این مورد عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارایی ـ امان‌الله ریگی.

رئیس ـ در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ خانم صفی‌نیا بفرمایید.

خانم صفی‌نیاـ با اجازه مقام ریاست و همکاران ارجمند لازم است در کلیات آخر این لایحه که یکی ازقدم‌های مؤثری است که وزارت آموزش و پرورش در راه تأمین رفاه طبقه معلم برداشته و همچنین برای تربیت نیروی انسانی و کارآمد و ماهر و برای تربیت جوانان مملکت‌مان مطالبی را به عرض برسانم، مسئله تفکر علمی و تربیت مغزها کار بسیار مهمی است و حتماً وزارت آموزش و پرورش به این امر توجه دارد و امیدوار هستم رفاه طبقه معلم را که مورد توجه رهبر اندیشمند ایران است وزارت آموزش و پرورش بیش از پیش در نظر بگیرد اولین مسئله در تأمین رفاه آنان مسئله مسکن است و من از جناب آقای معاون وزارت آموزش و پرورش خواهش می‌کنم به مطالبی که در کلیات این لایحه عرض می‌کنم توجه کنند، با توجه به این که فرهنگیان کشور اکثراً فاقد مسکن هستند البته در این لایحه هم وام مسکن پیش‌بینی شده است و خوب هم هست ولی همان‌طوری که در لایحه بودجه در سه سال قبل عرض کردم ضرورت دارد که بانک معلم را تأسیس بفرمایند، بانک معلم سرمایه زیاد می‌خواهد ولی این سرمایه را خود معلمین می‌توانند تأمین کنند یعنی به این صورت که وزارت آموزش و پرورش به صورت سهام عام به فرهنگیان عرضه کند و سود این سهام را به معلمین و علاقه‌مندان به آموزش و پرورش پرداخت نمایند و این می‌تواند کمکی باشد به معلمین و شرطش این باشد کسی که آمد در این بانک سهام خرید اگر مسکن نداشت وزارت آموزش و پرورش به او وام بدهد وام بدون بهره و با مدت طولانی که بتواند اقساطش را بپردازد، معلمین می‌توانند با آئین‌نامه این بانک رأساً اقدام به ساختمان کنند و یا بانک خودش بسازد، به هر حال این بانک سرمایه زیادی می‌خواهد ولی این سرمایه از لحاظ سهام عام می‌تواند یک سرمایه بسیار بزرگی باشد از سه سال پیش من این را عرض کردم ولی یک‌بار هم در کمیسیون وزارت آموزش و پرورش ندیدم که این مطلب بیان بشود تا صاحب‌نظران بگویند چگونه این بانک را تشکیل بدهند، امکان ندارد یک‌سوم کارمندان که فرهنگیان هستند بدون این بانک صاحب‌خانه بشوند این را خواهش می‌کنم در مدنظر بگیرند مخصوصاً که می‌دانیم الان در ساختمان‌های دولتی سهم معلمین باید یک‌سوم تعیین بشود به دلیل این‌که معلمین یک‌سوم کارمندان دولت را تشکیل می‌دهند اگر ۶۰۰ هزار نفر کارمند دولت باشد یک‌سوم آن را معلمین تشکیل می‌دهند که دویست‌هزار نفر می‌شوند و این معلمین اکثراً فاقد خانه هستند و برای خانه اینها هیچ چیز بهتر از تأسیس بانک و فروش سهام عام به آنها نیست، من از وزارت آموزش و پرورش انتظار دارم راجع به این موضوع توجه کنند، الان شنیده‌ام در لویزان منطقه شمیران خانه‌سازی می‌کنند باید در آن منطقه یک‌سوم آن خانه‌ها به معلمین شمیران داده شود، شما در هر مورد که فکر خانه‌سازی می‌کنید معلمین را باید در نظر بگیرید، امروز صبح شنیدم در خیابانی در قسمت اوین پل را آب فرا گرفته و اتومبیل‌ها نمی‌توانند عبور کنند وقتی برای بازدید آنجا رفتم اولین چیزی که دیدم این بود که چندتا معلم بدون وسیله مانده بودند که بنده اینها را سوار کردم و بردم، باید عرض کنم که معلم وسیله نقلیه می‌خواهد، مسکن می‌خواهد و برای جلب و انتخاب این نیروهای انسانی و ماهر باید رفاه معلمین که مورد توجه خاص رهبر عالی‌قدر ما هم هست در نظر گرفته شود تا در آینده افراد شایسته‌ای در این شغل باقی بمانند تنها جلب آدم‌های خوب کافی نیست در کلیات اول لایحه هم عرض کردم اکثریت معلمین را خانم‌ها تشکیل می‌دهند و در تمام دنیا معلمین دوره ابتدایی اکثراً خانم‌ها هستند که باید برای مسکن و رفت و آمدشان توجه کافی بشود و من امیدوارم در مورد بانک معلمین وزارت آموزش و پرورش اقدامات لازم را به عمل آورد و از طرفی معلمان خودشان بیایند و کمیسیون‌هایی تشکیل بدهند تا این مشکل را با همکاری خود معلمین حل بکنیم، البته این وام که در ماده ۱۵ هست خوب است ولی تا بانک تشکیل نشود و سرمایه زیاد تحصیل نکنید امکان ندارد که مسئله مسکن معلمین حل بشود، ما می‌دانیم که این قانون دانشسراهای مقدماتی مصوب سال ۱۳۱۲ که در لایحه اشاره شده وقتی معلمی در سال ۱۳۱۲ استخدام می‌شد پایه یک دبیری برابر بود با پایه ۴ اداری، به همین دلیل یک عده زیادی که دیدند زندگی‌شان اداره می‌شود آمدند و معلم شدند، بنابراین وضع رفاهی معلمین چه از نظر حقوق و چه از نظر مسکن باید تأمین بشود و کمک‌هایی که از لحاظ اداره یک خانواده لازم است چه از نظر مواد غذایی و چه از نظر پوشاکی هرجور که در نظر بگیرید باید تأمین بشود، استدعای من این است مورادی را که عرض کردم مخصوصاً در مورد بانک معلمان وزارت آموزش و پرورش در نظر داشته باشد. یک خواهش هم از ارباب جراید می‌کنم اکثراً می‌نویسند یک نماینده گفت: آقایان ارباب جراید، یک وقتی بود که افراد و احزاب مطرح بودند این ملاحظه را داشتید که یکی را بنویسید یکی را ننویسد، حزبی را بنویسید و حزبی را ننویسید ولی الان همه در تحت لوای یک حزب قرار گرفته‌ایم و آن حزب رستاخیز ملت ایران است و همه در زیر یک چتر سیاسی فعالیت می‌کنند اکثراً تلفن می‌کنند و از من که فرهنگی هستم می‌پرسند: آن کسی که می‌گفت خانه ۲۰ساله به ما بدهند کی بود؟ به هر حال اشکالی ندارد که برای مشارکت بیشتر معلمین چون عده زیادی هستند که در فعالیت‌های سیاسی انتخابات شرکت می‌کنند توضیحاتی هم مرحمت بفرمایید متشکرم.

رئیس ـ نظر دیگری در کلیات آخر لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا ارسال می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری راجع به الحاق یک تبصره به ماده ۹۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا

۲۰- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری راجع به الحاق یک تبصره به ماده ۹۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا.

رئیس ـ گزارش شور دوم الحاق یک تبصره به ماده ۹۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه روز یکشنبه ۱۶/۲/۱۳۵۴ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۶۹۰ مورخ ۲۰/۱/۱۳۵۴ دولت راجع به الحاق یک تبصره به ماده ۹۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۶۷۲ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه شور اول را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون الحاق یک تبصره به ماده ۹۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده واحده ـ تبصره زیر به ماده ۹۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی اضافه می‌شود و از تاریخ تصویب همان قانون قابل اجرا است.

  • تبصره ـ حبس با خدمت موضوع ماده ۴۲۱ قانون دادرسی و کیفر ارتش از شمول مقررات این ماده مستثنی است و از لحاظ بازنشستگی قابل احتساب است.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری ـ رضا پیرزاده.

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۱۶/۲/۱۳۵۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بالحاق یک تبصره به ماده ۹۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری‌ـ علی‌احمد خورشید.

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۶/۲/۱۳۵۴ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه مربوط به الحاق یک تبصره به ماده ۹۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام ـ علی کمالوند.

رئیس ـ در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون نظام راجع به اجازه عضویت کارکنان غیرنظامی نیروهای مسلح شاهنشاهی در حزب رستاخیز ملت ایران و ارسال به مجلس سنا

۲۱- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون نظام راجع به اجازه عضویت کارکنان غیرنظامی نیروهای مسلح شاهنشاهی در حزب رستاخیز ملت ایران و ارسال به مجلس سنا.

رئیس ـ گزارش شور دوم اجازه عضویت کارکنان غیرنظامی نیروهای مسلح شاهنشاهی در حزب رستاخیز ملت ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۶ اردیبهشت‌ماه ۱۳۵۴ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۸۱۱۳۲ مورخ ۲۷/۱۲/۱۳۵۳ دولت راجع به اجازه عضویت کارکنان غیرنظامی نیروهای مسلح شاهنشاهی در حزب رستاخیز ملی ایران را که گزارش شور اول آن به شماره۱۶۵۳ چاپ شده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهادهای رسیده مصوبه شور اول را با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اجازه عضویت کارکنان غیرنظامی نیروهای مسلح شاهنشاهی در حزب رستاخیز ملی ایران

ماده واحده ـ عضویت در حزب رستاخیز ملت که براساس اعتقاد به نظام شاهنشاهی، قانون اساسی و انقلاب شاه و ملت بنیان گذارده شده است برای کلیه کارمندان غیرنظامی و افزارمندان و کارگران نیروهای مسلح شاهنشاهی اعم از رسمی و غیررسمی و ثابت و موقت مجاز است و کارکنان مزبور در مورد عضویت حزب رستاخیز ملت ایران مشمول قوانین و مقررات منع شرکت نظامیان در احزاب سیاسی نمی‌باشند.

مخبر کمیسیون نظام ـ علی کمالوند.

رئیس ـ در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون تعاون و امور روستاها راجع به تعیین تکلیف اراضی مزروعی و اعیان مستحدثه از طرف اشخاص در دهات و مزارع خالصه و ارسال به مجلس سنا

۲۲- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون تعاون و امور روستاها راجع به تعیین تکلیف اراضی مزروعی و اعیان مستحدثه از طرف اشخاص در دهات و مزارع خالصه و ارسال به مجلس سنا.

رئیس ـ گزارش شور دوم تعیین تکلیف اراضی مزروعی و اعیان مستحدثه از طرف اشخاص در دهات و مزارع خالصه مطرح است قرائت می‌شود.

گزارش شور دوم از کمیسیون تعاون و امور روستاها به مجلس شورای ملی

کمیسیون تعاون و امور روستاها در جلسه روز شنبه ۱۳/۲/۱۳۵۴ با حضور آقای رهبری معاون وزارت تعاون و امور روستاها لایحه شماره ۵۱۴۹۲ مورخ ۱۲/۹/۱۳۵۳ دولت راجع به تعیین تکلیف اراضی مزروعی و اعیان مستحدثه از طرف اشخاص در دهات و مزارع خالصه را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۶۵۵ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهادهای رسیده با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون تعاون و امور روستاها ـ مهندس حسین خسروی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارایی در جلسه چهارشنبه ۵۴/۲/۱۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه راجع به تعیین تکلیف اراضی مزروعی و اعیان مستحدثه از طرف اشخاص در دهات و مزارع خالصه را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون تعاون و امور روستاها را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارایی ـ امان‌الله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۱۳/۲/۱۳۵۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تعیین تکلیف اراضی مزروعی و اعیان مستحدثه از طرف اشخاص در دهات و مزارع خالصه را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون تعاون و امور روستاها را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ علی‌احمد خورشید.

رئیس ـ ماده اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۱ـ در مورد متصرفان اراضی خالصه و همچنین صاحبان اعیانی احداثی در املاک خالصه موضوع قسمت اخیر مواد ۳ و ۴ و تبصره یک ماده ۴ قانون انحلال بنگاه خالصه‌جات به ترتیب زیر اقدام خواهد شد:

الف‌ـ از اراضی مورد تصرف اشخاص تا تاریخ‌۲۰/۴/۴۶ با در نظر گرفتن ۷۵% لیتر آب منظم در ثانیه برای هر دو هکتار زمین (یک هکتار تحت کشت یک هکتار آیش) و به شرط آن که میزان سطح کل در هر منطقه از حد نصاب مذکور در ماده ۴۵ آئین‌نامه اصلاحات ارضی و به شرح زیر:
۱ـ اراضی شالیزار استان‌های گیلان و مازندران بیست هکتار.
۲ـ حومه شهرهای تهران ـ ورامین ـ دماوندـ شهرری ـ شمیران ـ کرج سی هکتار.
۳ـ سایر اراضی و دهات تابع شهرستان‌های مذکور در بند۲ هفتاد هکتار.
۴ـ حومه مراکز استان‌ها به استثنای کرمان ـ سنندج ـ زاهدان پنجاه هکتار.
۵ـ شهرستان‌های گرگان ـ گنبد ـ اراضی دشت مغان و اراضی غیرشالیزار استان‌های گیلان و مازندران چهل هکتار.
۶ـ خوزستان ـ بلوچستان ـ سیستان یکصد و پنجاه هکتار.
۷ـ سایر نقاط صد هکتار.

تجاوز ننماید به متصرف فروخته می‌شود و به هر حال مجموع مساحت اراضی که طی یک قرارداد مزارعه‌کاری واگذار شود نمی‌تواند از پانصد هکتار تجاوز نماید.

ب‌ـ بهای اراضی که مساحت آن به ترتیب بالا برای واگذاری تعیین می‌شود و همچنین بهای عرصه اعیانی‌هایی که تا تاریخ ۲۰/۴/۴۶ وسیله اشخاص به هر مقدار احداث گردیده باشد توسط هیئت مذکور در ماده ۳ این قانون تعیین می‌گردد. حداکثر عرصه اعیان در مورد ساختمان معادل ده برابر زیربنای آن خواهد بود.
ج‌ـ متصرفان اراضی آبی و همچنین صاحبان اعیانی مذکور در ماده بالا مکلفند ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ ارزیابی برای خرید اراضی مزروعی داخل در حد نصاب و عرصه اعیانی احداثی با امضای سند انتقال اقدام نمایند.
  • تبصره ۱ـ نحوه پرداخت بها با توافق وزارت تعاون و امور روستاها تعیین می‌گردد و به هر صورت مدت اقساط نمی‌تواند از پنج سال تجاوز نماید.
  • تبصره ۲ـ در صورتی که متصرفان اراضی خالصه یا صاحبان اعیانی ظرف مهلت مقرر برای انتقال ملک اقدام ننمایند وزارت تعاون و امور روستاها حقوق متصرفین اراضی و ارزش اعیان احداثی آنان را براساس مفاد ماده ۳ این قانون ارزیابی و ضمن خلع ید از ملک و انتقال آن به دولت ارزش حقوق و اعیان مذکور در بالا را به صاحب حق نقداً پرداخت و یا به نام او در صندوق ثبت تودیع خواهد کرد.
  • تبصره ۳ـ از اراضی خالصه مازاد بر حد نصاب ماده مذکور در بالا طبق تشخیص و اعلام ادارات تعاون و امور روستاهای محلی و دستور دادستان وسیله مأمورین ژاندارمری خلع ید می‌گردد تا به نسبت به آنها طبق مقررات ماده ۲ این قانون عمل شود.
  • تبصره ۴ـ اراضی خالصه خوزستان موضوع تبصره یک ماده ۴ قانون انحلال بنگاه خالصه‌جات که تا تاریخ تصویب این قانون به متصرفین واگذار نشده است بدون رعایت نصاب مذکور در بالا مشمول مقررات این ماده خواهد بود.

رئیس ـ در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده اول رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲ـ به وزارت تعاون و امور روستاها اجازه داده می‌شود برای بهره‌برداری از املاکی که در نتیجه اجرای این قانون به تملک دولت درمی‌آید با حق اولویت به تریتب و به شرح زیر اقدام نماید:

۱ـ برای ایجاد مزارع آزمایشی یا نمایشی و یا تهیه بذر و نهال به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و یا به منظور عمران و بهره‌برداری به شرکت‌های کشت و صنعت دولتی مجاناً منتقل کند.
۲ـ طبق مقررات ماده ۲ قانون تشکیل شرکت‌های سهامی زراعی و ماده ۳ قانون «تعاونی نمودن تولید و یکپارچه شدن اراضی در حوزه عمل شرکت‌های تعاونی روستایی» به شرکت‌های سهامی زراعی و تعاونی‌های تولید روستایی واگذار نماید.
۳ـ به وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی طبق مقررات مربوط واگذار نماید.
۴ـ جهت بهره‌برداری در اختیار شرکت‌های تعاونی روستایی گذاشته و عواید حاصله را پس از وضع هزینه بهره‌برداری براساس آئین‌نامه مصوب وزیر تعاون و امور روستاها به منظور اجرای برنامه‌های آموزشی تعاونی در اختیار سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران قرار دهد.
۵ـ به شرکت‌های کشت و صنعت خصوصی با مال‌الاجاره‌ای که به توافق طرفین می‌رسد به اجاره واگذار کند.
۶ـ زمین را به صورت اجاره طویل‌المدت و براساس شرایطی که به تصویب هیئت وزیران می‌رسد در اختیار اشخاص داوطلب واجد شرایط بگذارد.
  • تبصره ـ در صورت اجرای قانون تعاونی نمودن تولید و یکپارچه شدن اراضی در حوزه عمل شرکت‌های تعاونی روستایی در این قبیل شرکت‌ها نسبت به املاک موضوع بند ۵ طبق مقررات بند یک این ماده عمل خواهد شد.

رئیس ـ در ماده دوم نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده دوم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. ماده سوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۳ـ ارزیابی اعیان و سایر حقوق متصرفین اراضی مذکور در بالا و همچنین تعیین قیمت اراضی بدون در نظر گرفتن اثر سرمایه‌گذاری در زمین به وسیله هیئتی مرکب از وزیر تعاون و امور روستاهاـ وزیر کشاورزی و منابع طبیعی ـ وزیر نیروـ دادستان کل‌ـ رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور یا نمایندگان آنان و با نظر کارشناسان منتخب این هیئت تعیین خواهد شد و رأی این هیئت قطعی است.

رئیس ـ در ماده ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده۳ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. ماده ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴ـ متصرفین اراضی خالصه و صاحبان اعیان موظفند بهره مالکانه اراضی مزورعی و حق‌الارض را طبق مقررات مربوط تا تاریخ تنظیم سند انتقال ملک به وزارت تعاون و امور روستاها که با رعایت تبصره ۱ ماده یک تعیین می‌شود پرداخت نمایند.

رئیس ـ در ماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۴ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. ماده ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵ـ در صورتی که متصرفین اراضی و صاحبان اعیان ظرف مدت سه ماه از تاریخ ابلاغ از طرف ادارات تعاون و امور روستاهای مربوط دفاتر و اسناد واگذاری را امضا ننمایند نماینده وزارت تعاون و امور روستاها با اطلاع دادستان شهرستان دفاتر و اسناد مذکور را به قائم‌مقامی مستنکف امضا می‌نماید. در این صورت ثمن معامله پس از کسر بدهی اشخاص فوق بابت حق‌الارض و بهره مالکانه مورد معامله به صندوق ثبت جهت پرداخت به ذی‌حق تودیع می‌گردد.

  • تبصره ـ در مواردی که در اجرای این قانون املاکی با تنظیم سند رسمی به ملکیت دولت درمی‌آید چنانچه متصرفین نسبت به تخلیه و تحویل ملک اقدام نکنند مأمورین ژاندارمری مکلفند با اعلام ادارات تعاون و امور روستاها و به دستور دادستان از متصرفین خلع ید و ملک را به نماینده معرفی شده تحویل دهند.

رئیس ـ در ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۵ رأی می‌گیریم خانم‌ها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند اکثراً برخاستند) تصویب شد. ماده ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶ـ اراضی و املاک خالصه مشمول این قانون که در محدوده مناطق طرح و قطب‌های کشاورزی و منابع طبیعی واگذار می‌نماید و وزارت مزبور بهای اعیانی و ارزش حقوق متصرفین را براساس مقررات این قانون به صاحب حق پرداخت خواهد کرد.

  • تبصره ۱ـ بهای اعیانی و ارزش حقوق متصرفین اراضی در صورت امکان با تراضی طرفین و در صورت عدم تراضی به وسیله هیئت مذکور در ماده ۳ تعیین و تشخیص و به وسیله وزارت کشاورزی و منابع طبیعی به صاحب اعیانی پرداخت می‌شود و یا به صندوق ثبت تودیع می‌گردد و با تودیع وجه در صندوق ثبت کلیه روابط حقوقی بین متصرف و صاحب اعیانی و اراضی خودبه‌خود فسخ می‌شود و ادامه تصرف از این تاریخ تجاوز محسوب می‌شود.
  • تبصره ۲ـ وزارت کشاورزی و منابع طبیعی مجاز است در مورد امضای اسناد فسخ و خلع‌ید از مقررات ماده ۵ و تبصره‌های آن استفاده نماید.

رئیس ـ در ماده ۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۶ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. ماده ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷ ـ دولت اعتبار لازم برای اجرای این قانون را در بودجه کل کشور تأمین خواهد کرد.

رئیس ـ در ماده ۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۷ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. ماده ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸ ـ در اجرای مقررات این قانون، وزارت تعاون و امور روستاها از پرداخت هزینه‌های ثبتی و سایر وجوهی که با انجام این قبیل معاملات عاید خزانه دولت خواهد شد معاف است.

رئیس ـ در ماده ۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۸ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. ماده ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹ ـ به منظور کمک و مساعدت به آن عده از بدهکاران خالصه‌جات سابق که نتوانسته‌اند در موعد مقرر از قانون تقسیط بدهی بدهکاران خالصه‌جات مصوب هفتم تیرماه۱۳۵۱ استفاده و بدهی خود را تقسیط نمایند از تاریخ تصویب این قانون مدت یک سال به آنها مهلت داده می‌شود که برای تقسیط بدهی و استفاده از مزایای قانون مزبور به مراجع مربوط مراجعه و اقدام نمایند.

به بدهکارانی که براساس قانون فوق بدهی خود را تقسیط کرده و اقساط مربوط را در موعد مقرر نپرداخته‌اند از تاریخ تصویب این قانون شش ماه مهلت داده می‌شود که کلیه اقساط معوقه را دفعتاً واحده بپردازند. در صورت انقضای این مدت بدهی آن حال شده و موظف به پرداخت اصل و زیان دیرکرد متعلقه خواهند بود.

رئیس ـ در ماده ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۹ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به مجموع مواد و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور اقتصادی و دارایی راجع به معافیت ماشین‌آلات مخصوص حمل محمولات جنگلی و مجتمع‌های توسعه جنگل و چوب و کاغذ و صنایع وابسته از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی و ارسال به مجلس سنا

۲۳- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور اقتصادی و دارایی راجع به معافیت ماشین‌آلات مخصوص حمل محمولات جنگلی و مجتمع‌های توسعه جنگل و چوب و کاغذ و صنایع وابسته از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی و ارسال به مجلس سنا.

رئیس ـ گزارش شور دوم معافیت ماشین‌آلات مخصوص حمل محصولات جنگلی و مجتمع‌های توسعه جنگل و چوب و کاغذ و صنایع وابسته از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارایی در جلسه ۸/۲/۱۳۵۴با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۷۳۴۱۲ مورخ ۵/۱۲/۱۳۵۲ راجع به معافیت ماشین‌آلات مخصوص حمل محصولات جنگلی و مجتمع‌های توسعه جنگل و چوب و کاغذ و صنایع وابسته از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی را که گزارش شور اول آن به شماره۱۶۴۱ چاپ گردیده است برای شور دوم رسیدگی قرارداد و با توجه به پیشنهاد رسیده مصوبه شور اول را با اصلاح تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون معافیت ماشین‌آلات مخصوص حمل محمولات جنگلی و مجتمع‌های توسعه جنگل و چوب و کاغذ و صنایع وابسته از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی.

ماده واحده ـ کلیه ماشین‌آلات مخصوص حمل محمولات جنگلی در داخل جنگل‌ها و همچنین ماشین‌آلات مجتمع‌های توسعه جنگل و چوب و کاغذ و صنایع وابسته متعلق به دولت و وسایل آبیاری قطره‌ای طرح‌های وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و قطعات یدکی آنها مشروط بر این که واردات آن مجاز و به نام دولت وارد شود به تشخیص وزارت کشاورزی و منابع طبیعی از پرداخت حقوق گمرکی ـ سود بازرگانی و عوارض گمرکی به استثنای هزینه‌های باربری و انبارداری و عوارض بندری و سهم شیروخورشید سرخ ایران معاف است. کالاهای مذکور که از اول سال ۱۳۴۹ از گمرک به طور نسیه ترخیص شده نیز مشمول این قانون می‌باشد.

  • تبصره ـ در مواردی که ورود کالا مشروط به موافقت وزارت بازرگانی باشد باید موافقت آن وزارت قبلاً جلب شود.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارایی ـ امان‌الله ریگی.

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه ۹/۲/۱۳۵۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه معافیت ماشین‌آلات مخصوص حمل محمولات جنگلی و مجتمع‌های توسعه جنگل و چوب و کاغذ و صنایع وابسته از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور اقتصادی و دارایی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی ـ عبدالعلی نظمی.

گزارش شور دوم از کمیسیون بازرگانی به مجلس شورای ملی

کمیسیون بازرگانی در جلسه ۱۴/۲/۱۳۵۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه معافیت ماشین‌آلات مخصوص حمل محمولات جنگلی و مجتمع‌های توسعه جنگل و چوب و کاغذ و صنایع وابسته از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور اقتصادی و دارایی را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بازرگانی ـ حسن اوحدی.

رئیس ـ در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. لایحه برای اظهار ملاحظات مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- تقدیم اساسنامه شرکت سهامی ترابری زمینی به وسیله آقای اربابی معاون وزارت راه و ترابری

۲۴- تقدیم اساسنامه شرکت سهامی ترابری زمینی به وسیله آقای اربابی معاون وزارت راه و ترابری.

رئیس ـ آقای مهندس اربابی بفرمایید.

مهندس اربابی (معاون وزارت راه و ترابری) ـ با کسب اجازه از ریاست معظم مجلس شورای ملی اساسنامه شرکت سهامی ترابری زمینی را برای تصویب تقدیم می‌کنم.

رئیس ـ اساسنامه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه قانون استخدام کشوری به وسیله آقای دکتر یزدان‌پناه وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست‌وزیر

۲۵- تقدیم لایحه قانون استخدام کشوری به وسیله آقای دکتر یزدان‌پناه وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست‌وزیر.

رئیس ـ آقای دکتر یزدان‌پناه بفرمایید.

یزدان‌پناه (وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست‌وزیر) ـ با کسب اجازه از مقام ریاست مجلس شورای ملی قانونی که به تصویب رسیده بود، دولت مکلف شده بود که تا اردیبهشت‌ماه ۱۳۵۴ لایحه نهایی قانون استخدام کشوری را تقدیم قوه مقننه بکند. در اجرای این تکلیف لایحه نهایی تهیه شده است که برای بررسی و تصویب تقدیم مجلس شورای ملی می‌شود.

رئیس ـ لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری راجع به اصلاح ماده اول قانون سازمان ملی پیشاهنگی ایران

۲۶- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری راجع به اصلاح ماده اول قانون سازمان ملی پیشاهنگی ایران.

رئیس ـ گزارش شور اول اصلاح ماده اول قانون سازمان ملی پیشاهنگی ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه ۲۴ اردیبهشت‌ماه ۱۳۵۴ با حضور آقای دکتر بطحایی معاون وزارت آموزش و پرورش لایحه شماره ۳۶۳ مورخ ۸/۲/۱۳۵۴ دولت تقدیمی به مجلس سنا مربوط به اصلاح ماده اول قانون سازمان ملی پیشاهنگی ایران را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۷۰۹چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد مصوبه شور اول را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزراش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح ماده اول قانون سازمان ملی پیشاهنگی ایران

ماده واحده ـ ماده اول قانون سازمان ملی پیشاهنگی ایران مصوب ۲۶ تیرماه ۱۳۳۷ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده اول‌ـ سازمان ملی پیشاهنگی ایران، سازمانی است ملی و مستقل که تحت ریاست عالیه والاحضرت همایون ولایتعهد برای تربیت اخلاقی و اجتماعی جوانان با رعایت اصول پیشاهنگی و مقررات بین‌المللی بر طبق اساسنامه‌ای که به پیشنهاد شورای عالی پیشاهنگی ایران به تصویب ریاست عالیه می‌رسد اداره می‌شود.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری ـ رضا پیرزاده.

گزارش شور اول از کمیسیون آموزش و پرورش به مجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه ۱۷/۲/۱۳۵۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح ماده اول قانون سازمان ملی پیشاهنگی ایران را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری را در این مورد عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش ـ دکتر جواد بازرگانی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به اصلاح مواد ۱۰ـ۱۶ـ۱۷ـ ۱۸ـ۲۰ـ ۲۸ـ ۳۱ـ۳۲ کنوانسیون موجد سازمان مشورتی دریانوردی بین دول

۲۷- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به اصلاح مواد ۱۰ـ۱۶ـ۱۷ـ ۱۸ـ۲۰ـ ۲۸ـ ۳۱ـ۳۲ کنوانسیون موجد سازمان مشورتی دریانوردی بین دول.

رئیس ـ گزارش شور اول اصلاح مواد ۱۰ـ۱۶ـ۱۷ـ ۱۸ـ۲۰ـ ۲۸ـ ۳۱ـ۳۲ کنوانسیون موجد سازمان مشورتی دریانوردی بین دول مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۱۶/۲/۱۳۵۴ با حضور آقایان احمد اقبال معاون وزارت امور خارجه و مهندس اربابی معاون وزارت راه و ترابری لایحه شماره ۵۶۲۴۴ مورخ ۷/۱۱/۱۳۵۳ دولت تقدیمی به مجلس سنا راجع به اصلاح مواد ۱۰ـ ۱۶ـ۱۷ـ ۱۸ـ۲۰ـ ۲۸ ـ۳۱ ـ۳۲ کنوانسیون موجد سازمان مشورتی دریانوردی بین دول را که در جلسه روز سه‌شنبه ۹/۲/۱۳۵۴ وصول آن اعلام و به شماره ۱۶۸۷ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح مواد ۱۰ـ۱۶ـ ۱۷ـ۱۸ـ۲۰ـ ۲۸ـ ۳۱ـ ۳۲ کنوانسیون موجد سازمان مشورتی دریانوردی بین دول

ماده واحده ـ اصلاح به عمل آمده در مواد ۱۰ و ۱۶ و ۱۷ و ۱۸ و ۲۰ و ۲۸ و ۳۱ و ۳۲ کنوانسیون موجد سازمان مشورتی دریانوردی بین دول (ایمکو) مورخ ۶ مارس ۱۹۴۸ تصویب و اجازه تسلیم اسناد آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی‌نیا (مستوفی).

گزارش شور اول از کمیسیون راه و ترابری به مجلس شورای ملی

کمیسیون راه و ترابری در جلسه ۱۶/۲/۱۳۵۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح مواد ۱۰ـ۱۶ـ ۱۷ـ۱۸ ـ۲۰ـ ۲۸ ـ۳۱ـ۳۲ کنوانسیون موجد سازمان مشورتی دریانورد بین دول را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

رئیس کمیسیون راه وترابری ـ دکتر غلامرضا عدل.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری راجع به اصلاح مواد۴ و۶ قانون تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی و تعیین وظایف آن

۲۸- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری راجع به اصلاح مواد۴ و۶ قانون تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی و تعیین وظایف آن.

رئیس ـ گزارش شور اول اصلاح مواد ۴ و ۶ قانون تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی و تعیین وظایف آن مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه ۱۳ اردیبهشت‌ماه ۱۳۵۴ با حضور آقای دکتر بهرون لایحه شماره ۵۱۱۶۸ مورخ ۹/۹/۱۳۵۳ راجع به اصلاح ماده ۴ قانون تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی و تعیین وظایف آن که در جلسه یکشنبه ۱۷/۹/۱۳۵۳ تقدیم و به شماره ۴۱۱۲ چاپ گردیده است و لایحه شماره ۲۳۳۰ مورخ ۶/۲/۱۳۵۴ دولت راجع به اصلاح ماده ۶ قانون تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی و تعیین وظایف آن که در جلسه سه‌شنبه ۹/۲/۱۳۵۴ تقدیم و به شماره ۱۶۸۶ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و دو لایحه را باهم تلفیق و با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح مواد ۴ و ۶ قانون تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی و تعیین وظایف آن

ماده واحده ـ مواد ۴ و ۶ قانون به ترتیب زیر اصلاح می‌شود و تبصره ماده ۶ به قوت خود باقی است:

الف: ماده۴ـ ریاست شورای عالی شهرسازی و معماری ایران به عهده نخست‌وزیر است و علاوه بر اعضای فعلی وزیر اطلاعات و جهانگردی و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست نیز عضو شورای عالی شهرسازی و معماری خواهند بود و تصمیمات شورا با حداقل هفت رأی معتبر می‌باشد.
ب: ماده۶ـ به وزارت مسکن و شهرسازی اجازه داده می‌شود به منظور اجرای وظایف مربوط به تهیه زمین و مسکن و مصالح ساختمانی و خدمات مهندسی همچنین ایجاد شهر و شهرک، شرکت یا شرکت‌هایی تأسیس و آنها را به طریق بازرگانی اداره نماید و نیز به منظور تحقیقات و بررسی مسائل مربوط به ساختمان، مؤسسات یا مراکزی تأسیس کند.

اساسنامه مؤسسات و شرکت‌های مذکور، همچنین تغییراتی که در جهت اجرای این قانون باید در اساسنامه سازمان مسکن داده شود بنا به پیشنهاد وزارت مسکن و شهرسازی با تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور و تصویب هیئت وزیران به تصویب کمیسیون‌های مسکن و شهرسازی و امور اقتصادی و دارایی و استخدام مجلسین خواهد رسید.

شرکت‌های مذکور می‌توانند با رعایت مقررات اساسنامه‌های مصوب با شرکت‌هایی که در زمینه‌های فوق فعالیت دارند مشارکت نمایند.

بودجه مؤسسات یا مراکز مذکور همه‌ساله به صورت کمک در بودجه کل کشور منظور خواهد شد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری ـ رضا پیرزاده.

گزارش شور اول از کمیسیون مسکن و شهرسازی به مجلس شورای ملی

کمیسیون مسکن و شهرسازی در جلسه ۱۶/۲/۱۳۵۴ با حضور آقای دکتر بهرون معاون وزارت مسکن و شهرسازی لایحه اصلاح مواد ۴ و ۶ قانون تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی و تعیین وظایف آن را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری را در این مورد عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون مسکن و شهرسازی ـ مهندس احتشام شهیدی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

با توجه به اشتغالات پیشنهاد جناب آقای نخست‌وزیر پیشنهاد می‌نماید ماده ۴ به شرح زیر اصلاح گردد.

ماده ۴ـ ریاست شورای عالی شهرسازی و معماری ایران به عهده وزیر مسکن و شهرسازی است و علاوه بر اعضای فعلی وزیر اطلاعات و جهانگردی و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست نیز عضو شورای عالی شهرسازی و معماری خواهند بود و تصمیمات شورا با حداقل شش رأی معتبر می‌باشند.

با تقدیم احترام ـ دکتر مهراب برزگر.

رئیس ـ لایحه و پیشنهاد برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون نظام راجع اصلاح ماده ۲۶ قانون خدمت وظیفه عمومی

۲۹- طرح گزارش شور اول کمیسیون نظام راجع اصلاح ماده ۲۶ قانون خدمت وظیفه عمومی

رئیس ـ گزارش شور اول اصلاح ماده ۲۶ قانون خدمت وظیفه عمومی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور اول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۴/۲/۱۳۵۴ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۲۱۰۴ مورخ ۲/۲/۱۳۵۴ راجع به اصلاح ماده ۲۶ قانون خدمت وظیفه عمومی را که در جلسه روز سه‌شنبه ۹/۲/۱۳۵۴ به مجلس شورای ملی تقدیم و به شماره ۱۶۸۵ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح ماده ۲۶ قانون خدمت وظیفه عمومی

ماده‌ واحده‌ـ ماده ۲۶ قانون خدمت وظیفه عمومی به شرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۲۶ـ در صورتی که مشمول یا افرادی از بستگان او که برابر ماده ۴۴ این قانون مدعی کفالت مشمول نسبت به خود هستند ادعا نمایند که حقی از آنان تضییع شده است همچنین هر یک از اعضای هیئت رسیدگی و یا فرمانده رده سازمانی بالاتر و یا رئیس اداره وظیفه عمومی می‌توانند با ذکر دلیل موجه به رأی صادره از هیئت رسیدگی اعتراض نمایند پرونده مشمول در هیئت رسیدگی تجدید نظر مطرح می‌شود و رأی هیئت مزبور به استثنای موارد منطبق با مقررات ماده ۲۹ این قانون قاطع و غیرقابل اعتراض است.

اعتراض به رأی سربازی مانع اعزام مشمول به خدمت وظیفه نمی‌باشد مگر این که رئیس اداره وظیفه عمومی یا جانشین او اعتراض را موجه تشخیص و دستور عدم اعزام داده باشد.

مخبر کمیسیون نظام ـ علی کمالوند.

گزارش شور اول از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۱۶/۲/۱۳۵۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح ماده ۲۶ قانون خدمت وظیفه عمومی را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون نظام را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور ـ رضا سجادی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون کشور راجع به اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری

۳۰- طرح گزارش شور اول کمیسیون کشور راجع به اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری

رئیس ـ گزارش شور اول اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز سه‌شنبه ۱۶/۲/۱۳۵۴ با حضور آقای دکتر عالیمرد معاون وزارت کشور لایحه شماره ۱۹۹۲ مورخ ۳/۲/۱۳۵۴ دولت راجع به اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری را که در جلسه روز سه‌شنبه ۹/۲/۱۳۵۴ تقدیم و به شماره ۱۶۸۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری

ماده واحده ـ تبصره ۱ ماده ۶۲ و ماده ۸۲ و تبصره آن و ماده ۱۰۸ قانون شهرداری به شرح زیر اصلاح و یک تبصره به ماده ۸۲ الحاق می‌شود.

الف ـ از تبصره ۱ ماده ۶۲ عبارت «هزینه دفاتر مزبور از محل ۲% (صدی دو) شهرداری‌ها و کمک‌شهرداری‌های آن استان تأمین خواهد شد» حذف می‌شود.
ب ـ ماده۸۲، شهرداری‌هایی که درآمد سالانه آنها از یک میلیون ریال متجاوز باشد موظفند برای تأمین اعتبار هزینه‌های اتحادیه شهرداری‌های کشور معادل دو درصد از درآمد مستمر جاری خود را در آخر هر ماه به اتحادیه مذکور پرداخت نمایند.
  • تبصره ۱ـ بودجه سالانه اتحادیه شهرداری‌های کشور توسط هیئت‌مدیره اتحادیه تنظیم و پس از تصویب شورای اتحادیه شهرداری‌ها و تأیید وزارت کشور قابل اجرا خواهد بود.
  • تبصره ۲ـ از محل درآمد مذکور به اشخاصی که مستقیماً در خدمت اتحادیه شهرداری‌های کشور نباشند و یا خدمت معینی برای آن انجام ندهند به هیچ‌وجهی قابل پرداخت نخواهد بود. و به هرحال مقررات این ماده مجوز آن نخواهد بود کسانی که از صندوق دولت و یا شهرداری‌ها حقوق یا مزایا دریافت می‌دارند وجهی از این محل پرداخت گردد. مگر در مواردی که پرداخت وجه از بیش از یک محل طبق قانون تجویزشده باشد.
ج‌ـ ماده ۱۰۸ـ به منظور ایجاد همکاری بین شهرداری‌های کشور و برقراری ارتباط با اتحادیه‌های بین‌المللی شهرداری‌ها و تنظیم و اجرای برنامه‌های آموزشی و بررسی مسائل و مشکلات مشترک شهرداری‌ها و ارائه راه‌حل‌ها و پیشنهادهای مناسب سازمانی به نام اتحادیه شهرداری‌های کشور تشکیل می‌شود و اساسنامه آن وسیله وزارت کشور تهیه و به تصویب هیئت وزیران می‌رسد.

مخبر کمیسیون کشور ـ رضا سجادی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارایی در جلسه روز چهارشنبه ۱۷/۲/۱۳۵۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد قانون شهرداری را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشور را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارایی ـ امان‌الله ریگی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

ادیب‌ سمیعی ـ بنده پیشنهادی دارم که بعداً تقدیم می‌کنم.

رئیس ـ مرحمت بفرمایید در کمیسیون به عنوان پیشنهاد بین‌الشورین مطرح می‌شود.

- ختم جلسه

۳۱- ختم جلسه.

رئیس ـ با اجازه خانم‌ها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(ساعت یازده و بیست دقیقه صبح جلسه ختم شد).

رئیس مجلس شورای ملی ـ عبدالله ریاضی.