مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۳ آذر ۱۳۵۳ نشست ۱۹۷

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۳ آذر ۱۳۵۳ نشست ۱۹۷

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۲۳ آذر ۱۳۵۳ نشست ۱۹۷

جلسه ۱۹۷

صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۲۴ آ‏ذر ماه ۱۳۵۳

فهرست مطالب:

مجلس ساعت ۹ صبح به ریاست آقای عبد الله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان انشاء ـ محمد علی آموزگار ـ مهندس اسدی لنگرودی ـ اولیاء ـ بدر خانی ـ دکتر برزگر ـ پرویزی ـ پیمان ـ تژده ـ دکتر تنکابنی ـ جعفری ـ حیدری ـ دکتر خطیبی ـ داروئی ـ دشتی ـ دکتر رشتی ـ حسام الدین رضوی ـ دکتر رفیعی ـ دکتر زعفرانلو ـ سعادت ـ دکتر سعید ـ دکتر سنگ ـ شاهنده ـ شیخ رضائی ـ دکتر صالحی ـ مهندس عطائی ـ مهندس فرخ ـ دکتر فضل اله صدر ـ دکتر وجیه الله صدر ـ فرهاد پور ـ خانلر قراچورلو ـ کمالاتی ـ کیوان ـ مهندس معینی زند ـ نامور ـ نیک پور ـ دکتر وفا ـ خانم اقبال ـ خانم دولتشاهی.

غائبین مریض

آقایان مهندس اردلان ـ بختیاری پور ـ بوشهری ـ تیمسار حکیمی ـ کریم بخش سعیدی ـ عزیز مرادی ـ دکتر فروزین ـ مافی ـ محدث زاده ـ مرندی ـ موقر ـ مهرزاد ـ خانم پیر نیا.

- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر متین ـ دکتر شفیع امین ـ خانم دکتر دولتشاهی ـ کمالوند ـ طلوعی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر متین ـ دکتر شفیع امین ـ خانم دکتر دولتشاهی ـ کمالوند ـ طلوعی.

رئیس ـ نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای دکتر متین تشریف بیاورید.

دکتر متین ـ جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم، خیلی مفتخرو مباهی هستم که به عنوان یک سرباز فداکار شاهنشاه آریامهر و عضو حزب ایران نوین سالروز دوازدهمین سال تشکیل حزب منبعث از انقلاب و دولت حزبی ایران نوین را که در تاریخ ایران درخشان ترین کارنامه خدمتگزاری را دارد (صحیح است) به ملت ایران و جناب آقای نخست وزیر خدمتگزار رئیس دفتر سیاسی و رئیس هیئت اجرائیه حزب ایران نوین و جناب دکتر منوچهر کلالی دبیر کل حزب و همسلکان عضو فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین و کلیهٔ هم مسلکان عضو (وابسته و پیوسته) حزب ایران نوین صمیمانه تبریک و تهنیت عرض نموده موفقیت بیشتر و بهتر و بالاتر آنها را در راه خدمتگزاری به شاهنشاه محبوب آریامهر و ملت ایران از درگاه ایزد متعال مسئلت نمایم (احسنت). ملت ایران و نمایندگان محترم در سفر بسیار مفید جناب آقای امیر عباس هویدا نخست وزیر خدمتگزار به کشور کانادا که بنا به دعوت جناب آقای تردو نخست وزیر آن کشور به عمل آمده به خوبی اطلاع دارند با توجه به مندرجات روزنامه‌های کشور که جزئیات این مسافرت را انتشار داده و همچنین اخبار و اطلاعاتی که از طریق رادیو و تلویزیون بهاطلع مردم ایران رسیده نتیجه عالی این مسافرت مثل همه مسافرت‌های معظم له از لحاظ بسط و گسترش و توسعه هر چه بیشتر روابط سیاسی و اقتصادی و فرهنگی با کشور کانادا بسیار سودمند و پر فایده بوده است (صحیح است). نخست وزیر ما در طول ۱۱ سال خدمتگزاری صمیمانه و صادقانه و پر تلاش به شاهنشاه محبوب آریامهر و ملت ایران که حقاً و واقعاً باید این سالها را دوران سازندگی همه جانبه ایران نامید و به حق گفت که دوران شکوفان انقلاب اجتماعی شاه و ملت بوده (صحیح است) مسافرتهای عدیده به کشورهای مختلف جهان، بنا به دعوت نخست وزیران آن کشورها نموده‌اند که هر کدام در جای خود و در زمان و مقتضیات خاص همه گونه منافع اقتصادی، سیاسی و فرهنگی را برای کشور ایران و کشور میزبان داشته است (صحیح است). با توجه به مذاکرات نخست وزیر ما با نخست وزیر کشور کانادا و مخصوصاً مطالب و اظهارات شایان تحسینی که نخست وزیر کشور کانادا در جهت پیشرفت‌های چشم گیر ایران به رهبری شاهنشاه محبوب آریامهر و در پرتو وجود و پیدایش انقلاب اجتماعی شاه و ملت گفته می رساند که دیگر کشور ما در زمره کشور‌های در حال توسعه نیست بلکه کشوری است که در سایهٔ ثبات و امنیت سیاسی و غنا و فرهنگ و تمدن قدیمی و پیشرفت‌های چشم گیر در جهان امروز مقام بلند و پر ارج کشور کمک کننده اقتصادی و مالی را به کشورهای در حال توسعه و حتی کشورهای توسعه یافته دارد (صحیح است). امیدوارم نخست وزیر عزیز به سلامت به کشور باز گردد که از نتیجه مسافرت به کشور کانادا گامهای جدیدی در جهت توسعه روابط همه جانبه کشور ما و کانادا برداشته شود و هر چه زودتر به مرحله انجام و عمل در آید (احسنت). آقای هویدا قبل از ترک کانادا گفتند همکاریهای ایران و کانادا نامحدود است.

در روزهای اخیر عده‌ای از موکلان و آشنایان که در کارهای مربوط به حج مراجعاتی داشتند از بنده در خواست می‌کردند به سازمان اوقاف که مسئول اداره امور حج کشور است در مورد آنها توصیه‌ای بکنم. یک عده دیرتر از موعد مقرر به صرافت نام نویسی برای سفر حج افتاده بودند. عده بیشتری در معاینات پزشکی قبول نشده بودند و درخواست می‌کردند آنها را قبول کنند. مراجعات بنده قبل از هر چیز یک نکته را برای بنده روشن کرد و آن این بود که در کار حج نظام وترتیب واقعاً تحسین انگیزی بر قرار است و اگر توجه کنیم که در این کار امسال بیش از شصت هزار خانواده دخیل و ذیسهم هستند به اهمیت موضوع بیشتر پی می‌بریم. حج در گذشته برای مملکت مسئله‌ای بود که تصور نمی‌رفت قابل حل باشد زیرا در این کار مشکلات و مسائل یکی و دو تا و ده تا نبود با این همه بیش از سه سال از ایجاد نظام جدید در کار حج نمی‌گذرد که تقریباً همه مسائل حل شده است و حجاج ایرانی از رفاهی برخوردار شده‌اند که می‌گویند در همه دنیای اسلام نظیر ندارد (صحیح است). بنظر بنده که به مناسبت هائی با سوابق حج آشنائی دارم مهمترین کاری که در این زمینه صورت گرفته است کوتاه کردن یا بهتر بگویم قطع دست مشتی عناصر فاسد و سودجو از کار حج است که سالیان دراز، حتی بصورت ارث و پدر در پدر ـ کار حج را بوسیله اخاذی و دوشیدن مشتاقان زیارت خانه خدا تبدیل کرده بودند و هر سال که موسم حج فرا می‌رسد تابلوهای کاروان‌ها بالا می‌رفت و کیسه‌های از پیش دوخته شده به قیمت خالی شدن جیب مردم پر می‌شد و هزارها زائر ایرانی در مدت یکماهه سفر حج در معرض چنان دشواری‌ها و حتی خطرها روبرو بودند که گمان نمی‌کنم کسی آنرا فراموش کرده باشد. (صحیح است)

امروزه سفر حج به سفر بسیار مرفه و لذت بخشی تبدیل شده است بطوری که اگر بعضی محدودیت‌ها را از میان بر می‌داشتند شاید همین امسال متجاوز از ۲۵۰ هزار و نزدیک به سیصد هزار نفر به این سفر بروند. البته این افزایش تعداد زائر قبل از هر چیز بعلت ارتقاء روز افزون سطح زندگانی و در آمد طبقات متوسط مردم کشور ما است (صحیح است) و نشانه آن است که طبقات کم در آمد بسرعت به سطح طبقه متوسط می‌رسند، کما اینکه آمارهای منتشره از حج سال گذشته بخوبی نشان داد که بزرگترین درصد تعداد زائران دقیقاً بهمان طبقاتی تعلق دارد که قبل از انقلاب، فقیرترین و تنگدست ترین طبقات مردم بودند، یعنی کشاورزان و کارگران که اکنون به تنهائی دو سوم کلیه حجاج ایرانی را تشکیل می‌دهند و بنظر بنده این نکته بخصوص از جریان حج در کشور ما، برای محققان و پژوهشگرانی که علاقمندند در زمینه مسائل مربوط به انقلاب ایران تحقیقات آماری و مستند داشته باشند کاملا قابل بررسی است. (صحیح است)

قبل از آنکه دولت اداره امور حج کشور را بنفع مردم راساً بدست گیرد، فقط تهیه مقدمات سفر و مخصوصاً مراجعات مکرر و متعدد برای نام نویسی ودادن در خواست سفر مرحله‌ای بسیار دشوار بود که از عهده آن، بسیاری از مردم و متقاضیان بر نمی‌آمدند و شاید هنوز خیلی‌ها، صحنه هائی را که در این مرحله دشوار بوجود می‌آمد و آن ازدحام‌ها و صف بندی‌ها و درگیری‌ها را فراموش نکرده باشند امروزه هر داوطلب زیارت خانه خدا فقط دوباره مراجعه می‌کند و حتی گذرنامه و بلیت هواپیمای او را در خانه اش باو تحویل می‌دهند (احسنت). تدارکات وسیع حین سفر نیز بقدری منظم و دقیق است که از این لحاظ تقریباً حتی ده نفر از پنچاه وچند یا شصت هزار نفری که سال گذشته فی المثل ـ به سفر حج رفتند ناراضی و ناراحت نبودند.

در مقابل همه تدارکات رفاهی و تسهیلات و تجهیزات واقعاً بی نظیر سفر حج، هزینه‌ای که هر زائر برای این سفر می‌پردازد علیرغم تورم دائم تزاید بین المللی که البته سرزمین میزبان حجاج بیت اله الحرام نیز نمی‌تواند و نتوانسته است از آن برکنار بماند به نسبت سال گذشته افزایش نمایانی ندارد و با توجه به بالا رفتن سطح قیمتها در داخل کشور ودر سرزمین میزبان ودر سطح بین المللی شاید حتی بتوان گفت حج ارزان تر هم شده است. (صحیح است).

به عقیده بنده این انتظام و ترتیب کار حج نتیجه منطقی تحقق هدف‌های انقلاب ایران در این امر بخصوص است و موردی است که می‌توان و باید بخاطر آن به دولت تبریک گفت (احسنت). حج به تنهائی یک قسمت از وظیفه محول به دستگاه اوقاف کشور است. این سازمان مملکتی که شاید قدیمی ترین واحد اداری کشور باشد تا اندکی پیش به یک دارالعجزه یا یک بنگاه معاملات ملکی بیشتر شباهت داشت و اکنون سازمانی است که مردم به مراتب خدمتگزاری آن کم و بیش پی برده‌اند و تقریباً همه افراد دست اندر کار می دانند که ظرف سه سال گذشته در زمینه حفظ منافع موقوفات و افزایش در آمد آنها و مخصوصا در نحوه صرف در آمد موقوفات و نوسازی و عمران آنها چه تحولات مهمی بوجود آمده است و سرمایه عظیم موقوفات کشور چگونه حفظ می‌شود.

درحاشیه همین تحولات باید ذکری نیز از جلب همکاری وسیع و بی شائبه جامعه روحانیت کرد که در سایه اتخاذ روشی صحیح وبی نظرانه، روحانیت کشور ما به یکی از یشتوانه‌های جدی و اساسی انقلاب ایران تبدیل شده است. (صحیح است).

از در گاه حضرت احدیت مسئلت می‌داریم به عموم خدمتگزاران واقعی شاهنشاه آریا مهر و انقلاب ایران و مردم این سرزمین توفیق عنایت فرماید.

همچنین توفیق خدمتگزاری هر چه بیشتر جناب آقای دکتر منوچهر آزمون معاون نخست وزیر و سرپرست اوقاف کشور و کلیه مدیران و کارمندان سازمان اوقاف کشور را در خدمت به شاهنشاه محبوب آریا مهر و ملت ایران و توفیقات همه آنها را در خدمت به مذهب مقدس شیعه اثنی عشری از درگاه ایزد متعال مسئلت می‌نمایم. (احسنت).

موضوع دیگری که باید بعرض نمایندگان محترم برسانم موضوع تقاضای همشهری‌ها و موکلین اینجانب در خصوص پرداخت غرامت خانه‌ها و مساکن ومغازه‌ها و محلهای کسب آنان است که در جریان توسعه اخیر شهر بابل و احداث خط کمربندی و خیابانهای شرقی و غربی بابل پیش آمده است. جریان قضیه از این قرار است که شهر دارای بابل با خرابی املاک و مستغلات اشخاص شهر بابل را توسعه داده و طبق موازین و مقررات موجوده یک پنجم قیمت تقویمی و توافق شده بین شهرداری و صاحب ملک را نقدا و چهار پنجم را پنج ساله با بهره ۶ در صد به آنها پرداخت می‌نماید موکلین اینجانب از بنده خواسته‌اند که از دولت خدمتگزار هویدا استدعا کنم مقرر بفرمایند بانکهای سپه ـ ملی ـ رهنی و یا بانکهای خصوصی به اعتبار توانائی و قدرت پرداخت شهرداریها قبوض اقساطی بدهی شهرداری بابل را با ۱۲ درصد آن را شهرداری و ۶ درصد دیگر را طلبکاران شهرداری و دارندگان قبوض اقساطی حین دریافت پول از بانک کسر خواهد شد کلیه مبلغ طلب آنان از شهرداری نقداً پرداخت شود.

در حالیکه بانک خریدار قبوض اقساطی از لحاظ میزان و مبلغ بهره ضرری نکرده بلکه منفعت هم خواهد کرد زیرا در مقابل این اقساط ۱۲ درصد بهره دریافت می‌کنند ولی از این طریق آنهائی که خانه و محل کسب و کارشان خراب شده می‌توانند با در دست داشتن مبلغ قابل ملاحظه خانه یا محل کسبی برای خود تدارک نمایند از دولت خدمتگزار جناب آقای هویدا استدعا دارم مقرر فرمایند مقامات مربوطه راجع به این مسئله رسیدگی نموده دستور لازم به بانکهای دولتی یا خصوصی صادر و توصیه لازم بفرمایند که بانکها قبوض اقساط شهرداری را که شهردایها به مردم بابت بدهی خود می‌دهند از این طریق بسیار معقول ومنطقی با بهره بسیار خوب ۱۲ درصد به دارندگان قبوض اقساطی یکجا پرداخت نمایند.

موضوع سومی که باید بعرض برسانم مسئله آسفالت جاده‌های قدیم بابل و آمل و بابل شاهی است که مکرر در نطق‌های قبل از دستور بعرض دولت خدمتگزار جناب آقای هویدا و جناب آقای مهندس شهرستانی وزیر محترم راه رساندم ولی چون تا کنون تقاضای اهالی انجام نشده و موکلین هم مکرر از بنده بوسیله نامه می‌خواهند که این موضوع اساسی عمرانی را در وزارت راه تعقیب و بعرض اولیاء مربوط برسانم، لذا به سبب وظیفه وکالتی و تکلیفی که بر عهده دارم مجدداً استدعای خود را که تقاضای مکرر موکلین وکشاورزان و مردم مولد ثروتبیش از یک هزار روستای بزرگ که در طرفین دو جاده مزبور سکونت دارند می‌باشد بعرض دولت محترم رسانده استدعا نمایم فکر عاجلی برای آسفالت این جاده‌ها بفرمایند که کشاورزان و مردم زحمت کش مولد ثروت شاهد وست ووطن پرست از نگرانی و ناراحتی بیرون آمده بیش از پیش دعاگوی جان عزیز و گرامی شاهنشاه محبوب آریا مهر رهبر بزرگ انقلاب اجتماعی ایران که ابواب سعادت و نیکبختی را بروی آنان گشوده و همه چیز را برای بهزیستی توأم با امنیت سیاسی داخلی و خارجی مملکت به ملت ایران عطا فرموده که درجه اعلای رفاه و رفاه و آسایش زیست نمایند باشند. (احسنت).

موضوع چهارم عرایض امروز بنده که مکرر از پشت همین تریبون بعرض رساندم مسئله آب آشامیدنی ـ برق و ۵ کیلو متر آسفالت راه نیروی هوائی بابلسر تا مرکز دهستان بزرگ بهنمیر که ۱۵ هزار نفر جمعیت دارد می‌باشد از بابلسر تا بهنمیر ۱۲ کیلو متر است که در کیلومتر۷ این راه سازمان بزرگ و وسیع نیروی هوائی شاهنشاهی با تأسیسات بسیار جدید وجود دارد که تا کیلومتر ۷ راه بهنمیر ـ بابلسر آسفالت بوده و آب آشامیدنی بسیار خوب و برق وجود دارد تقاضای اهالی بهنمیر اینست که پیشرفت هرچه بیشتر اقتصاد این دهستان بزرگ کشاورزی که چندین کارخانه در آن وجود دارد اینست که دولت خدمتگزار هویدا مقرر بفرمایند وزارت راه آسفالت این پنج کیلو متر راه را تا مرکز دهستان انجام داده و وزارت نیرو با احداث لوله کشی از ذخایر آب آشامیدنی نیروی هوائی آب گوارا و سالم و از شبکه برق سراسری کشور برق به ۱۵ هزار نفر کشاورزان این دهستان بزرگ داده رفاه بیشتری در این بخش بزرگ اقتصادی و کشاورزی اختصاص داده شود، لذا عین عریضه کشاورزان این بخش بزرگ اقتصادی را به وزارت نیرو و استاندار مازندران و اینجانب نوشته‌اند تقدیم ریاست محترم مجلس شورای ملی می‌نمایم که مقرر فرمایند عریضه به مراجع دولتی ارسال گردد.

موضوع دیگری که می‌خواستم به عرض نمایندگان مجلس برسانم و هم اکنون همکارم آقای دکتر عسگری وکیل گرگان هم به بنده گوشزد کردند مسئله خرید پنبه از کشاورزان گرگان و بالاخص بابل و ساری و شاهی و مازندران است دیروز در کمیسیون بودجه که بودجه وزارت تعاون و امور روستاها مطرح بود آقای مهندس صدقیانی وزیر تعاون و امور روستاها اظهار داشتند که تاکنون ۲۳ هزار تن پنبه خریداری کرده‌اند و در مسافرت آقای دکتر الموتی رئیس فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین که مسئول امور حزبی استان مازندران و گرگان هم هستند و این مسافرت با شرکت همه نمایندگان مجلس شوری از استان مازندران به عمل آمد و همچنین در ملاقات ایشان و نمایندگان استان مازندران در جلسه اختصاصی در اطاق آقای مهندس روحانی وزیر کشاورزی و منابع طبیعی که کلیه مسائل کشاورزی مازندران در آن جلسه مورد بحث و مداقه قرار گرفت قرار شد دولت جلوگیری از سقوط قیمت پنبه و از بین رفتن خطر عدم کاشت پنبه در سال آینده بعلت پائین بودن قیمت پنبه شصت هزار تن پنبه را خریداری نماید آقایان نمایندگان بهتر از بنده میدانند که انقلاب عظیم اجتماعی شاه و ملت که با ابتکار و الهام شاهنشاه عظیم الشان آریا مهر به ملت ایران اعلام شده و ملت ایران با جان و دل آنرا قبول و عمل کرده (صحیح است) و تمام ۱۲ منشور را یکی بعد از دیگری پیاده کرده در درجه اول برای ۱۸ میلیون کشاورز ۶۷ هزار واحد روستائی و دو میلیون و پانصد هزار نفر کارگران شریف بیمه شده این مملکت بوده است (صحیح است ـ احسنت) زیرا همه طبقات ایران و مردم این مملکت که از این رفاه عظیم اجتماعی برخور دارند برای آن است که کشاورز بی زمین صاحب زمین شده و کارگر بی پناه و سرپرست صاحب همه چیز شده (صحیح است) از بیمه گرفته تا مسکن و مزد و همه گونه امکانات مفید و خوب و لذا این بازوی توانا و ستبر کشاورز و کارگر مولد ثروت است که ما از آن برخوردار هستیم بنده از آقای دکتر یزدان پناه معاون پارلمانی نخست وزیر و وزیر مشاور و معاونین پارلمانی وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و وزارت تعاون و امور روستاها استدعا دارم مقرر فرمایند هر چه زودتر این شصت هزار تن پنبه از کشاورزان وتولیدکنندگان خریداری شود متشکرم (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای دکتر شفیع امین بفرمائید.

دکتر شفیع امین ـ قبل از شروع عرایضم اجازه می‌خواهم روز ۲۵ آذر، روز مادر را در درجه اول بحضور مبارک علیا حضرت ملکه پهلوی مادر ارجمند و بزرگوار شاهنشاه تبریک عرض کنم و بمادران عزیز و خواهران عزیز تبریک عرض می‌کنم و امیدوارم خواهران عزیز ما بتوانند در ترتیب و پرورش نونهالان وطن بیش از بیش موفق باشند. (انشاءالله).

بنده با کسب اجازه از پیشگاه معظم روز پدر را هم برای روز ۲۴ اسفند زاد روز سردار بزرگ ایران رضاشاه کبیر تعیین فرمایند، که در این روز از مقام پدران مثل مقام مادران که مورد علاقه همه هستند تجلیل شود. (احسنت ـ احسنت).

امروز روز ۲۴ آذز ماه روز تأسیس حزب مترقی ایران نوین است. حزب پاسدار انقلاب، حزب ایران نوین وارد دوازدهمین سال تأسیس می‌شود. در این مدت که حزب ما توانسته است به اهداف خود در جلب گروههای مختلف ملت ایران در مورد تحزب موفق شود ودر اجرای نیات بلند شاهنشاه در اجرای اهداف مقدس انقلاب باتمام قوا دولت حزبی ایران نوین کوشش کرده و خوشبختانه در پیشگاه شاهنشاه و در پیشگاه ملت ایران موفق و کامیاب بوده، بنده این روز را بعموم هم مسلکان حزبی و ملت شریف ایران تبریک عرض می‌کنم. روز ۲۱ آذر امسال نیز مانند سالهای گذشته، پر شکوه تر و درخشنده تر، در تمام شهرستاها مخصوصاً در شهرستانهای آذربایجان برگذار شد. ملت ایران، ملت حقشناس ایران مانند هر سال، امسال نیز در این جشن وجود مقدس شاهنشاه، نجات دهنده آذربایجان را دعاگو بودند. بنده وظیفه خودم می دانم مراتب تشکر و سپاس خود را به پیشگاه رهبر عالیقدرمان، نجات دهنده آذربایجان تقدیم نمایم. ارتش نیرومند ما، ارتش ملی ما که همیشه با فداکاری توانسته است وظیفه پاسداری را انجام دهد در نجات آذربایجان بهترین خدمت را برای وطن ما انجام داده است. سربازان دلیر ما، افسران دانشمند ما که پاسدار مرزهای زمینی و دریائی در خلیج فارس، همینطور در دریای خزر و در آسمانهای با صلح و صفای ایران همیشع بهترین وظیفه مرزداری را انجام داده‌اند که مورد تشکر عموم می‌باشد. از روز ۲۱ آذر سال ۱۳۲۵ روز نجات آذر آبادگان مملکت ما، ملت ما ایران با هدایت و رهبری شاهنشاه بزرگ ما مرتباً رو به ترقی و تعالی پیش رفته. از سال ۱۳۲۵ تا سال ۱۳۳۲ از سال ۱۳۳۲ تا سال ۱۳۴۱ در شؤون مختلفه مملکت، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی راه و مواصلات و کشاورزی و بهداشتی با حد اعلای نیرو کوشش کرده است و خوشبختانه از بهمن سال ۱۳۴۱، این تغییرات، این پیشرفتها با سرعت عظیم، با پیشرفت بزرگی ملت ایران را با اجرای هدفهای مقدس شاه و ملت و رهبری مدبرانه و حکیمانه پیشوای عالیقدرمان به پیش برده است و ملت ایران خود شاهد این ترقیات در شؤن مختلف مملکت می‌باشند. و این ترقیات شگرف موجب تحسین و اعجاب جهانیان می‌باشد. دولت حزبی ما دولت آقای هویدا، با همکارانشان توانسته‌اند در اجرای نیات عالی شاهنشاه هر روز موفق تر از خدمات در تمام قسمتها و در بودجه‌ای که تقدیم مجلس شورای ملی شده و بزرگترین نمودار نتایج انقلاب است و با این بودجه عظیم که در تمام وزارتخانه‌ها و قسمتها برای سربلندی ملت تنظیم شده است، و اقداماتی در وزارت آموزش و پرورش، در دانشگاهها انجام گرفته و امسال نیز مانند سالهای پیش با کمک دولت و کمک وزارت علوم دانشگاهها و مدارس عالی ما توانسته‌اند با امکاناتی که دولت بهشان داده، از نظر مادی و معنوی به پیشرفتهای عظیمی نایل شوند. دیروز شاهنشاه بزرگ ما و شهبانوی عزیز ما یکی از مؤسسات بزرگ دانشگاهی را دانشکده پزشکی داریوش کبیر را افتتاح کردند. این مؤسسه بزرگ علمی با تجهیزات مدرن و کامل مجهز است، که امیدوارم همیشه موفق باشد. دانشگاههای ما در استانها و شهرستانها که مشغول تربیت جوانان ما در رشته‌های مختلف می‌باشند، فعالیت زیادی می‌کنند دانشگاه آذر آبادگان با علاقه و با فعالیت زیاد، با فعالیت شبانه روزی رئیس فعال و دانشمند خود آقای دکتر زاهدی و با فعالیت استادان، و در کادر آموزشی و فنی و اداری شب و روز در اجرای نیات شاهنشاه ما مخصوصاً اوامر شاهنشاه در کنگره رامسر بهتر می‌توانند در تربیت جوانان بکوشند. دانشگاه آذر آبادگان در حدود ۸۲۰۰ دانشجو دارد که در بیش از ۱۶ ـ ۱۷ دانشگاه و موسسه علمی با علاقه کامل علاوه بر علم و دانش که وظیفه خودشان است با ایمان و رهبری مرتب و مداوم جوانان و متخصصین دانشمند و با سواد، شاهدوست و میهن پرست و با ایمان برای خدمت به جامعه ایرانی، برای خدمت به نسل آینده ایران تقدیم کنند. امسال دانشگاه آذر آبادگان یک دانشکده تکنولژی تأسیس کرده است که دارای ۷ قسمت مختلف فنی است. بنده امیدوارم که قسمت مهمی از احتیاجات فنی مملکت را، این دانشکده تکنولژی بتواند انجام دهد. کتابهائیکه اساتید این دانشگاه تهیه می‌کنند موجب تقدیر است، اخیراً کتاب جمعی برای روز ۲۱ آذر رسید که با فعالیت کامل و علاقه رئیس دانشگاه آذر آبادگان و اساتید دانشمند آن تهیه شده بسیار کامل و ارزنده می‌باشد مخصوصاً از زحمتشام تشکر و قدر دانی می‌کنم (احسنت) اخیراً موقع تشریف فرمائی جناب آقای نخست وزیر به تبریز قراردادی با وزارت آموزش و پرورش امضاء شد که بتوانند در آینده اقدام مؤثری برای رفع کمبود معلم و دبیر و موسسات آموزشی به عمل آورند. همکاران محترم روز ۲۱ آبان در تبریز تشریف داشتند. تشریف فرمائی آقای نخست وزیر باستان‌ها و شهرستانهای کشور بسیار مفید می‌باشد همینطور برای تبریز مخصوصاً در اجرای نیات عالی شاهنشاه برای عمران و آبادی شهرهای آذربایجان و مخصوصاً برای کمک به شهرداریها و کمک به شهرداری تبریز و کمک به عمران و آبادی شهر تبریز دستورات مؤکدی دادند. بنده تشکر می‌کنم هیأتهائی قرار است به تبریز بروند. امیدوارم این هیأتها را زودتر به تبریز بفرستند و این هیأتها بتوانند در رفع نیازمندیهای مردم آذربایجان و تبریز و در اجرای اوامر شاهنشاه و نظر جناب نخست وزیر که تأمینآسایش اهالی است افدام بکنند. بنده خواهش می‌کنم این هیأتها راجع به شهرستان هشترود هم توجه کنند. شهرستان هشترود دارای، هشت رودخانه است که آبشان به هدر می‌رود امیدوارم اگر امکان باشد سد بزنند خدمت جناب آقای دکتر یزدان پناه هم عرض کردم راجع به تلخه رود (آجی چائی) و ایجاد سد آن اقدام شود و امیدوارم با تکنولوژی جدید بتوانند سد تلخه رود اجی جای تبریز را با پروژه جدیدی ایجادکنند که برای تبریز از نظر برق از نظر کشاورزی و از نظر فنی و اجتماعی کمک بزرگی است بنده لازم می دانم که از همکاران محترم در کمیسیون بودجه تشکر نمایم خواهشمندم توجه بفرائید امسال کمک بیشتری برای دانشگاهها بکنند تا جوانان ما بتوانند در وطن خود ما ادامه تحصیل بدهند و از این امکاناتی که بدست آمده استفاده کنند متشکرم (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ خانم دکتر دولتشاهی بفرمائید.

خانم دکتر دولتشاهی ـ جناب آقای رئیس، آقایان و خانمها، همکاران محترم، بعد از یک مسافرت نسبتاً طولانی جهار هفته‌ای، خیلی خوشوقتم همکاران محترم را گرد هم و سلامت می‌بینم و درود خودم را به خدمت همکاران عرض می‌کنم (احسنت)، همانطور نمایندگان محترم اطلاع داند در چند روز قبل والا حضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه سازمان زنان ایران اعلامیه مهمی را به دبیر کل سازمان ملل متحد تحت مراسم شایسته‌ای تسلیم کردند این اعلامیه یک سند مهم تاریخی که برای تاریخ آینده اجتماعات بشر اهمیت بسیار دارد همانطور که اطلاع دارید سازمان ملل متحد سال ۱۹۷۵ را به نام سال بین المللی زن اعلام کرده است منظور از تخصیص این سال به سال زن این نیست که در این سال مقداری تجلیل و تمجید از زنان به عمل بیاید همانطور که در گذشته رسم بوده بنحو شاعران یا به صورت‌های دیگر در مواردی که لازم بود تعریف و تشویقی از زنان به عمل بیابد با ببخشید صراحتاً می‌گویم بصورت مجامله آمیزی، زنان را با وصفی که در گذشته داشتند بهمان صورت راضی نگهدارند. یک تجلیل هائی از زن می‌شد ولی حالا منظور از تشویق بآن صورت مجامله آمیزی نیست بلکه این است که بر اساس یک برنامه هائی اساسی در برنامه‌های خدماتی مملکت و در سطوح تصمیم گیرنده شرکت بدهند. سه موضوع مهم برای سال زن در نظر گرفته شده یکی تساوی بهمان معنی که عقیده داریم که تمام انسانها در مقام مساوی هستند اعم از هر جنس و نژاد و مذهب و عقیده و غیره، مطلب دوم مسأله توسعه و پیشرفت برنامه‌های اجتماعات است در نتیجه سالها مطالعه سازمان ملل در برنامه‌های عمرانی باین نتیجه رسیدند که گروههای مختلف اجتماعی باید هماهنگ پیشرفت کنند اگر برابر نباشند اجتماع پیشرفت نمی‌کند اگر در اجتماعی قرار باشد که یک گروه جلوتر باشد مثلاً کارگران یا کشاورزان جلوتر باشند و یا زنان برای اینکه زن هستند گروه عقب مانده تری را تشکیل بدهند در این صورت این اجتماع پیشرفت نخواهد کرد از آن گذشته زنان، یک نیروی عظیمی را در اجتماع تشکیل می‌دهند اگر قرار باشد که این نیروی بزرگ برای پیشرفتهای جامعه شرکت نداشته باشند این اجتماع از آن پیشرفت که منظور نظر است محروم ماند و برای به حرکت در آوردن نیروی عظیم اجتماعی و برای شرکت دادن زن در برنامه‌های پیشرفت اجتماع، لازم است که حقوق و مقام شایسته برای آن زن که از او تلاش بیشتری می‌خواهیم درنظر بگیریم (صحیح است) مسأله سوم این است که سازمان ملل باز هم در نتیجه سالها تجربه و مطالعه در سطوح مختلف در تمام دنیا به این نتیجه رسیده که زنان می‌توانند عامل مهمی در ایجاد دوستی و صلح باشند، هم اکنون در سازمانهای بزرگ بین المللی زنان که از سالها پیش مشغول غعالیت هستند زنان وسیله دوستی قرار می‌گیرند، در بین اجتماعا مختلف مختلف در حالی که در سازمان مل و شورای اجتماعی سازمان ملل نمایندگان سیاسی کشورها که کلامرد هستند گرفتار درگیریها و مجادلات و مبارزات شدید هستند و هنوز بسیاری از مجادله‌های مسلحانه در گوشه و کنار دنیا در جریان است و متأسفانه دنیا موفق تر نشده است که اینها را از میان بردارد. در سازمان‌های زنان کوشش می‌شود که ایجاد دوستی شود. در شورای بین المللی زنان، زنان عرب و زنان اسرائیلی دور یک میز می‌نشینند و با هم کار می‌کنند و سعی می‌کنند ایجاد دوستی و رفاقت کنند (احسنت) و ما امیدواریم این نحوه کار به تدریج توسع پیدا کند ودر اجتماعات بشری اشاعه بیشتری پیدا کند که یکی ایجاد صلح و همکاری استفاده شود. اما در روز حقوق بشر که هفته گذشته بود والا حضرت اشرف پهلوی که به پیروی از نیات بلند پایه برادر تاجدارشان فعالیت شدیدی برای جلی نظر سران کشور‌ها برای تهیه این اعلامیه مهم بخرج داده بودند این اعلامیه که در آستانه سال زن بامضای متجاوز از ۵۰ رئیس کشور و چندین پادشاه در رأس آنها شاهنشاه آریا مهر رسیده است شاهنشاه عظیم الشأن خودمان که ما به خوبی شاهد فعالیتها و سیاستها و رهبریهای خردمندانه ایشان از سالها پیش در راه اعتلای مقام انسانها هستیم (صحیح است) شاهنشاه اولین کسی بودند که اولین عایدات اضافی نفت را برای پیشرفت کشورهای عقب مانده که هیچ گونه منشأ عایدات ملی ندارند از راه وامهای با بهره بسیار نازل که می‌تواند به آنها کمک کند اختصاص داده اندو آنها را بهره مند گردانیده‌اند. شاهنشاه آن شخصیتی بودند که پایه لژیون خدمتگزاران بشر ار بنا نهادند تا جوانها بجای خدمت مسلحانه بروند و خدمات بشر دوستانه در همه جای دنیا نجام دهند و الان جوانان ایرانی در گوشه و کنار مملکت و در خارج مملکت در راه خدمت بشری انجام وظیفه می‌کنند (صحیح است) شاهنشاه ما، شاهنشاه آزادی بخشی هستند که پیوسته چندین سال جلوتر از این وقایع پیشرفت و توسعه قرار دارند، ۱۲ سال پیش شاهنشاه ما برای آزادی زنان و روستائیان اقدام نمودند و انقلاب سفید که در مملکت ما انجام شد یک جهشی بزرگ برای اعتلای انسانهای عقب افتاده بود انجام گرفت و این همان جهشی است که در سال ۱۹۷۵ ما می‌خواهیم در تمام دنیا انجام شود. بدون تردید افکار و سنتهائی که در طی قرون بوجود امده در ظرف ۵ سال و ۱۰ سال و ۲۰ سال تغییر نمی‌کند آنچه منظور از سال زن است این است که جهشی و برنامه‌ای بوجود بیآید که اساس اجتماع را بر اساس یک برنامه صحیح و اموزش صحیح راهنمائی کند، ما می دانیم آن عده از مردم اعم از زن ومرد که در طی قرون وارث افکار و عقایدی از پدران خود بوده‌اند که فکر می‌کنند و می‌گویند زن ضعیف است یا زن موجودی است که همیشه باید تحت حمایت مرد باشد موجودی است که نمی‌تواند روی پای خودش بایستد البته باین زودی در ظرف امروز و فردا نمی‌توانند این طرز فکر را تغییر دهند ولی بر اساس یک آموزش صحیح که از کودکی باید یاد داده شود که هم زن یک شخصیت بیشتری برای خودش قائل شود و هم یک مسئولیت بیشتر در جامعه به پذیرد چون همیشه شخصیت و مسئولیت با هم توام است اگر کسی شخصیت بیشتری پیدا کند و دارای حقوقی بشود بالفاصله مسئولیت بیشتری را احساس می‌کند و باعث می‌شود که در اجتماع شرکت داشته باشد البته راجع به تمام مسائلی که از این سال به بعد ما باید با آن مواجه باشیم نمی‌شود امروز صحبت کرد، بنده می‌خواستم اینجا نه فقط به عنوان یک زن ایرانی بلکه به نام شورای بین المللی زنان تبریکات خودم را و تشکر خودم را به پیشگاه والا حضرت شاهدخت اشرف پهلوی از پشت تریبون مجلس شورای ملی عرض کنم، (احسنت).

زیرا فعالیت وابراز لیاقت ایشان و شخصیت و برجستگی ایشان مخصوصاً در سازمان ملل متحد نه فقط افتخار زن ایرانی است بلکه اسباب سر افرازی برای همه ایرانیان است، تجلیلی از ایشان از طرف دبیر کل سازمان ملل ودبیر کل سازل زن به عمل آمد واقعاً بهترین نمونه بود و لازم بود از مقام ایشان تجلیل بشود اجازه می‌خواهم این اعلامیه را که قرائت آن یکی دو دقیقه بیشتر طول نمی‌کشد بحضورتان عرض کنم.

اصل اساسی تسائی حقوق مردان و زنان در منشور ملل متجد و همچنین در اعلامیه جهانی حقوق بشر اعلام شده و در سایر میثاقها و اسناد بین المللی نیز مورد تأکید قرار گرفته است به علاوه سازمان ملل متحد بهمان گونه که در کنفرانس بین المللی نیز مورد تأکید قرار گرفته است، به علاوه سازمان ملل متحد بهمان گونه که در کنفرانس بین المللی حقوق بشر نیز تأیید شد، کراراً این اصل را مورد شناسائی و پذیرش قرار داده که بدون شرکت کامل زنان دوش به دوش مردان دو تمام زمینه‌ها حفظ صلح و تضمین پیشرفت در این جهت با کندی بسیار صورت گرفته و هنوز هم شکاف وسیعی بین اصول مورد قبول و روشهای معمول وجود دارد، در جستجو برای بهبود کیفیت زندگی که عامل مشخصه جهان نوین است، نمی‌توان پیشرفت زنان را جدا از مشارکت کامل آنا در امور رشد و توسعه تلقی نمود. آرزوی ما دایر بر اینکه زنان سر چشمه جدیدی برای موازنه و هم آهنگی اجتماعی بشوند مبتنی بر آنستکه بطور کلی به اشکال سنتی تبعیض در تقسیم کار پایان داده شود ما صمیمانه امیدواریم که بمناسبت سال بین المللی زن که از اول ژانویه ۱۹۷۵ آغاز می‌شود. همه کشورها در زمینه تحقق این هدف به تدابیر عملی مبادرت می‌ورزند» (احسنت).

این اعلامیه از طرف شاهنشاه آریا مهر و چندین پادشاه و رئیس جمهور با امضاء رسیده و به سازمان ملل متحد تقدیم شد و امیدواریم سازمان ملل متحد در اجرای برنامه‌های منطقی و انسانی خودش هر چه بیشتر موفق شود و بنده موفقیت بیش از پیش اجتماع ایران را برای پیشبرد هدفهای صلح جویانه در اجرای برنامه‌های وسیع همه جانبه آرزومندم (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای کمالوند بفرمائید.

کمالوند ـ همکاران ارجمند، پنجشنبه گذشته رژه شکوهمند ارتش جمهوری اسلامی ایران را در پیشگاه مبارک شاهنشاه آریا مهر م علیا حضرت شهبانو ملاحظه فرمودند نمایش سلاحهای مدرن نشان دهنده این معنا بود که ارتش ایران در سطح منطقه دارای قدرتی بی رقیب و بی نظیر است این نمایش قدرت این تجلی قدرتمندی در کشور ما که کشور امن و آسامش است کشور صلح است (صحیح است) بیان کننده این حقیقت است که ما اعتقاد داریم همیشه صلح با قدرت ملازمه دارد. لازمه برخورداری از صلح داشتن ارتش نیرومند است (صحیح است) این درسی است که ما از تاریخ آموخته‌ایم، این حقیقتی است که حوادث تاریخ بما یاد داده است، حوادثی که در سالهای جنگ بین المللی اول برای مملکت ما اتفاق افتاد حوادثی که در جریان جنگ جهانی دوم پیش آمد عواقب بعد از آن حادثه آذربایجان، تمام اینها حوادثی بود که به ما آموخت برای اینکه بتوانیم زندگی آرامی داشته باشیم بایستی دارای ارتشی قدرتمند باشیم شاهنشاه آریا مهر رهبر عالیقدر ملت ایران با ژرف نگری و جهان بینی و با شناخت جریانهای تاریخ و قوانین تاریخ تصمیم گرفتند ارتش نیرومند بوجود بیاورند که حوادث جنگ اول و دوم که بی طرفی مملکت ما نقض شد و کشور ما در اشغال قوای بیگانه قرار گرفت برای بار سوم تکرار نشود. امروز ما دارای ارتشی بسیار بسیار نیرومند هستیم در ماه گذشته ۱۴ آبان ماه که روز نیروی دریائی بود قوای دریایی ما به این مناسبت مانور بسیار شکوهمندی در پیشگاه شاهنشاه آریا مهر اجرا کرد. قدرت نیروی دریایی ما نیروی حوان ما در حدی بود که توجه همه جهانیان را جلب کرد. (صحیح است). نیروی هوائی ما از توانائی و آمادگی بخصوص آمادگی بسیار بسیار ارزنده‌ای برخوردار است. نیروی زمینی در رژه روز ۲۱ آذر قدرتمندی خود را ارائه داد که همه ما دیدیم، قوای نیروهای دفاعی کشور وظیفه خود را که عبارت است از حراست از مرزهای ایران به نحو شایسته‌ای انجام داده استو این فرصت را برای ملت ایران بوجود آورده است که بتواند برنامه‌های اقتصادی و اجتماعی را با سرعت اجرا کند. آقای هویدا نخست وزیر در سفر اخیری که به کانادا رفتند در مصاحبه‌ای که با یک مخبر کانادائی به عمل آوردند اصطلاح بسیار جالبی و جامعی در مورد توجیه قوای دفاعی کشور بیان رکدند آقای نخست وزیر اظهار کرده بودند که قدرت نیروی دفاعی کشور بیمه نامه رشد اقتصادیو پیشرفتهای اجتماعی ملت ایران است.

بسیار اصطلاح جالب و جامعی است. پیشرفتهای اجتماعی و رشد اقتصادی احتیاج به سرمایه و سرمایه گذاری دارد، سرمایه محیط امن می‌خواهد. سرمایه گذاری محیط امن می‌خواهد و محیط امن در مملکت وقتی فراهم است که مرزهای آن مملکت از تعرض و نفوذ خارجی و بدخواهان مملکت مصون و محفوظ باشد. (صحیح است) قدیت نیروهای دفاعی مملکت بیمه نامه رشد اقتصادی و پیشرفتهای اجتماعی ملت ایران است. (احسنت). ملت ایران هم پشتوانه استوار نیروهای مسلح شاهنشاهی است ملت ایران هم ارتش ذخیره این مملکت است (صحیح است) ملت ایران هم گام و هم قدم با ارتش شاهنشاهی در روز مبادا خواهد جنگید. و از این آب و خاک و مواهبی که انقلاب شاه و ملت به او داده است دفاع خواهد کرد.

جناب آقای دکتر الموتی به بنده اشاره فرمودند که بنده مختصر صحبت کنم برای اینکه ایشان رئیس فراکسیون هستند و امر ایشان را باید اطاعت کنم، امروز ملت ایران بداشتن چنین ارتش قدرتمندی افتخار می‌کند و از شاهنشاه بزرگی که رهبر این ارتش و فرمانده و حامی این ارتش است سپاسگذاری می‌کند. (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای طلوعی بفرمائید.

طلوعی ـ جناب آقای رئیس، همکاران محترم بنده مقدمتاً می‌خواستم درباره رژه روز ۲۱ آذر، روز نجات آذربایجان و روز ارتش شاهنشاهی عرایضی بکنم ولی چون دوستان صحبت کردند از آن مطالب می‌گذرم و فقط راجع به موضوع اوپک صحبت خواهم کرد یکبار دیگر اوپک با رهبری و ارشاد شاهنشاه ایران وحدت و همبستگی خود را در برابر تحریکات و ابلیغات دامنه داری که برای تضعیف این سازمان و ایجاد نفاق ودو دستگی در آن آغاز شده بود حفظ کرد و تصویب طرح پیشنهادی شاهنشاه ایران درباره تعیین بهای واحدی برای نفت که جانشین سیستم پیچیده گذشته قیمت گذاری نفت می‌شود صفحه تازه‌ای در تاریخ مبارزات نفتی جهان گشود (صحیح است). بر اساس تصمیمی که روز جمعه گذشته در کنفرانس اوپک اتخاذ شده است قیمت فروش نفت از این پس بر مبنای هر بشکه ۱۰/۱۲ دلار محاسبه خواهد شد که با افزودن پنجاه سنت سود عادله کمپانیها در هر بشکه تازه یک دلار کمتر از قیمت اعلان شده قبلی است. یعنی مصرف کنندگان واقعی نفت از این ببعد می‌توانند نفت را بشکه‌ای یک دلار ارزانتر از گذشته خریداری کنند.

در حالیکه در آمد کشورهای صادرکننده نفت در هر بشکه ۳۸ سنت یعنی ۴/۹ در صد اضافه شده است.

همکاران محترم استحضار دارند که کمپانیهای نفتی در عرض یکسال گذشته که قیمت نفت افزایش یافته با استفاده از سیستم پیچیده قیمت گذاری نفت که ساخته و پرداخته خودشان بوده است سودهای کلانی برده‌اند که در مقایسه با منافع این کمپانیها در سال قبل افزایشی پنجاه تا سیصد در صد نشان می‌دهد. ولی با قیمت ثابتی که بنا به پیشنهاد شاهنشاه ایران برای نفت تعیین شده از این به بعد دست کمپانیها برای سوء استفاده بسته می‌شود، زیرا قسمتی از نفت صادراتی از این ببعد مستقیماً و بر اساس قیمت ثابت تعیین شده به بازارهای جهانی عرضه خواهد شد و برای کمپانیهای سودجوی بین المللی فروش نفت با قیمتهای بیشتر امکان پذیر نخواهد بود.

یک نکته بسیار مهم در تصمیمات اخیر اوپک این است که این بار قیمت نفت برای ۹ ماه تثبیت شده، در حالیکه طی یکسال اخیر هر سه ماه به سه ماه امکان تجدید نظر در قیمت نفت وجود داشت. این تصمیم که بنا به پیشنهاد ایران اتخاذ شده از دو نظر حائز اهمیت است: اولاً از فشار و تحریکاتی که برای کاهش قیمت نفت به عمل می آیدو هر سه ماهبه سه ماه مقارن تشکیل کنفرانس اوپک اوج می‌گیرد کاسته خواهد شد و کشورهای بزرگ صنعتی دیگر باید بدانند که در ۹ ماه اول سال ۱۹۷۵ نمی‌توانند تغییری در قیمت نفت بدهند (صحیح است). ثانیاُ تثبیت قیمت نفت برای ۹ ماه به کشورهای بزرگ صنعتی فرصت می‌دهد که درباره اصل دیگر پیشنهادی شاهنشاه ایران یعنی مرتبط ساختن قیمت نفت با بیست تا سی ماده کالای اساسی دیگر تصمیم بگیرند با کشورهای صادر کننده نفت در این زمینه به توافق برسند (صحیح است) بر اثر مقاومت و پایداری اوپک در برابر فشارهائی که در یکسال اخیر اعمال شده کشورهای بزرگ صنعتی اکنون تصمیم گرفته‌اند برای حل مشکلات خود با کشورهای صادر کننده نفت وارد مذاکره شوند و تشکیل کنفرانس سه جانبه‌ای از کشورهای صنعتی و ممالک صادر کننده نفت کشورهای جهان سوم که مصرف کننده و وارد کننده نفت هستند قطعی به نظر می‌رسد. همانطور که همکاران استحضار دارند این پیشنهاد از طرف دول فرانسه عنوان شده و از کشورهای عضو اوپک فقط ایران و عربستان سعودی و الجزایر و ونروئلا برای شرکت در این کنفرانس دعوت شده‌اند. ولی برای حفظ وخدت و همبستگی اوپک و اتخاذ سیاست مشترک و هماهنگی از طرف این کشورها در آینده، در اوائل سال ۱۹۷۵ کنفرانسی از سران کشورهای صادر کننده نفت تشکیل خواهد شد که نقطه عطف و حرکت تازه‌ای در تاریخ حیات اوپک به شمار می‌آید. (صحیح است) خوشبختانه کشورهای بزرگ صنعتی هم پس از مدتی مخالفت و مبارزه و مقابله با کشورهای صادر کننده نفت متوجهاین حقیقت شده‌اند که از اعمال فشار و تهدید کشورهای صادر کننده نفت نتیجه‌ای نخواهد گرفت و انعکاس وسیع مصاحبه‌ای محکم و منطقی شاهنشاه ایران در صفحات مطبوعات و رادیو تلویزیون‌های جهان افکار عمومی کشورهای غربی را هم کم کم متوجه این واقعیت ساخته است که افزایش قیمت نفت یک مبنا و اساس منطقی داشته و دوران خرید نفت به قیمت ارزان و فروش کالاهای ساخته شده و مواد اولیه صادراتی کشورهای برزگ صنعتی به قیمت گران سپری شده است. (صحیح است) هدف ایران و سایر کشورهای عضو اوپک در مذاکرات آینده با کشورهای مصرف کننده هم فقط حفظ قدرت خرید نفت است و اگر کشورهای بزرگ صنعتی سر انجام به این منطق تسلیم بشوند و بین کالاهای اساسی خود با بهای نفت یک ارتباط منطقی برقرار کنند اختلاف نظرهای فعلی با تفاهم متقابل حل و فصل خواهد شد (احسنت ـ احسنت).

- تصویب صورتجلسه قبل

۳- تصویب صورتجلسه قبل

رئیس ـ نسبت به صورت جلسه دفعه قبل نظری نیست ؟(اظهاری نشد) صورت جلسه تصویب می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون آب وبرق راجع به منتفی بودن تصویب نامه به تملک تأسیسات برق شهرهای خوزستان ازطرف سازمان آب و برق خوزستان و ارسال به مجلس سنا

۴- طرح و تصویب گزارش کمیسیون آب وبرق راجع به منتفی بودن تصویب نامه به تملک تأسیسات برق شهرهای خوزستان ازطرف سازمان آب و برق خوزستان و ارسال به مجلس سنا

رئیس ـ گزارش کمیسیون آب وبرق دایر بر منتفی بودن تصویب نامه مربوط به تملک تأسیسات برق شهرهای خوزستان از طرف سازمان آب و برق خوزستان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش کمیسیون آب و برق به مجلس شورای ملی

کمیسیون آب وبرق در جلسه ۱۳۵۳/۸/۲۳ با حضور آقای دکتر اهری معاون وزارت آب و برق لایحه مربوط به تصویب نامه شماره ۶۶۹۸ مورخ ۱۳۴۲/۴/۲۷ دولت در مورد تملک تأسیسات برق شهرهای خوزستان از طرف سازمان آب و برق خوزستان را که در جلسه روز یکشنبه ۱۳۴۲/۱۰/۱۵ تقدیم و به شماره ۲۸۱ چاپ گردیده و از لوایح معوقه بوده و طبق تقاضای دولت در جریان رسیدگی قرار گرفته است مورد یررسی قرار داد.

کمیسیون عمل دولت را در مورد خرید تأسیسات برق شهرهای اندیمشک ـ دزفول و تأسیسات برق اهواز و تأسیسات برق خرمشهر و تأسیسات برق آبادان و وام پرداختی به شهرداریهای دزفول و اندیمشک تأیید و با تصویب قانون سازمان برق ایران مفاد تصویب نامه مزبور را موضوعاً منتفی دانست.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیوم آب وبرق ـ مهندس علی اشرف فرخ.

رئیس ـ نسبت به گزارش کمیسیون آب و برق نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به گزارش کمیسیون خانم‌ها و آقاینیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد، لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تأسیس وزارت نیرو

۵- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تأسیس وزارت نیرو

رئیس ـ گزارش شور اول تأسیس وزارت نیرو مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۱۶ آذر ماه ۱۳۵۳ با حضور آقای دکتر اهری معاون وزارت آب و برق لایحه شماره ۵۱۱۹۰ مورخ ۱۳۵۳/۹/۱۰ دولت راجع به تأسیس وزارت نیرو را که در جلسه ۱۳۵۳/۹/۱۰ به مجلس شورای ملی تقدیم و به شماره ۱۳۹۹ چاپ شده است مطرح و با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تأسیس وزارت نیرو

ماده ۱ـ بمنظور حداکثر استفاده از منابع انرژی و آب برای انواع مصارف اعم از صنعتی ـ کشاورزیو روستائی و شهری و حمل و نقل وزارت نیرو برای انجام وظایف اساسی زیر تشکیل می‌شود:

الف ـ بررسی و مطالعه و تحقیق درباره انواع انرژی و تنظیم برنامه‌های کوتاه مدت و دراز مدت برای استفاده از منابع مختلف و بر آورد میزان قابل تولید سالانه انواع انرژی کشور در بخشهای مختلف و هم آهنگ نمودن مصارف انواع انرژی.

ب ـ مطالعه و تحقیق برای شناسائی و در اختیار گرفتن انرژی‌های دست نیافته.

ج ـ تعیین سیاست انرژی کشور.

د ـ هم آهنگ نمودن برنامه‌های مؤسساتیکه در حال حاضر در امر تولید و بهره برداری و انتقال و توزیع انرژی وجود دارند و یا آنچه که در آینده ایجاد خواهند شد.

ه ـ نظارت بر نحوه استفاده از انواع انرژی و همچنین تعیین و تصویب نحوه و نرخ انواع انرژی در داخل کشور.

و ـ نظارت بر نحوه استفاده از مواد انرژی زا به صورت مواد اولیه در صنایع.

ز ـ تعیین مقررات و صدور دستورالعمل‌های لازم برای حسن انجام امور مربوط به تولید و انتقال و توزیع و مصرف انرژی در کشور.

ح ـ ارتباط و مبادله اطلاعات و همکاریهای علمی وفنی و صنعتی و بازرگانی با کشورها و موسسات خارجی در زمینه انواع انرژی.

ط ـ تهیه و اجرای طرحهای لازم در زمینه احداث نیروگاههای تولید برق وایجاد شبکه‌های انتقال و توزیع برق و تأسیسات شیرین کردن آب شور و اداره و بهره برداری از آنها بوسیله سازمانها و شرکتهای وابسته و تابع وزارت نیرو.

ی ـ انجام مطالعات به منظور شناخت مشخصات منابع آب کشور اعم از سطحی و زیر زمینی برای تهیه برنامه‌های چگونگی بهره برداری از آنها و تهیه طرحهای جامع با توجه به سیاست‌ها و برنامه‌های استفاده از سر زمین.

ک ـ انجام مطالعات تفصیلی برای توسعه بهره برداری از منابع آب زیر زمینی و مهار کردن آبهای سطحی به منظور احداث تذسیسات مورد نیاز و تهیه طرحهای اجرائی.

ل ـ احداث تأسیسات بهره برداری از منابع آب و اجرای قانون آب و نحوه ملی شدن آن

ن ـ انجام تحقیقات لازم درباره مسائل آب و بکار بردن روشهای جدید علمی و فنی برای بهره وری بیشتر و بهتر منابع آب.

س ـ تهیه و تنظیم و اجرای برنامه‌های آموزشی به منظور تربیت نیروی انسانی مورد نیاز.

ع ـ تهیه و تدارک و ساخت وسائل و لوازم و ماشین آلات مربوط به امر تولید و انتقال و توزیع آب و برق.

ماده ۲ـ وزارت نیرو مجاز است برای انجام وظائف مقرر در این قانون مبادرت به ایجاد و اداره سازمانهای تحقیقاتی و آموزشی بنماید و همچنین مؤسساتی را که طبق اصول بازرگانی اداره خواهند شد به عنوان شرکت یا سازمان مستقل بوجود آورد. اسانامه مؤسسات مذکور از طرف وزارت نیرو تهیه و پس از تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور به تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین خواهد رسید و نسبت به تغییرات بعدی اسانامه‌های مذکور نیز به ترتیب فوق عمل خواهد شد.

ماده ۳ـ از تاریخ تصویب این قانون وزارن نیرو جانشین وزارت آب و برق می‌شود و کلیه کارکنان و وسائل و دارائی و اعتبارات و تعهدات آن به وزارت نیرو منتقل می‌گردد. کلیه موسسات و شرکتهای تابع وزارت آب و برق از شرکتهای تابع نیرو محسوب می‌شوند و وظائف و اختیارات وزیر و وزارت آب و برق در شرکت‌های مزبور وزارت نیرو منتقل می‌گردد.

ماده ۴ ـ وزارت نیرو حسب مورد و نوع احتیاج برای انجام وظائف مقرر در این قانون سازمان و تشکیلات لازم را بر اساس تبصره ۲ ماده ۸ قانون استخدام کشوری تهیه و پس از تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور به موقع اجراء خواهد گذاشت و تا زمانیکه سازمان و تشکیلات مزبور بع تأیید نرسیده است سازمان و تشکیلات مصوب فعلی وزارت آب و برق معتبر است.

ماده ۵ ـ آن قسمت از تشکیلات وزارت آب و برق و سازمان آب و برق خوزستان که در امور مربوط به کشت و صنعت فعالیت دارند تدریجاً با کلیه وظائف و اختیارات و دارائی و بدهی و بودجه و درآمد و اعتبارات و تعهدات و کارکنان بوزارت کشاورزی و منابع طبیعی منتقل خواهد شد. کلیه اختیارات وزیر و وزارت آب و برق در کلیه قراردادهای منعقده مربوط به شرکتهای کشت و صنعت واقع در اراضی زیر سد محمد رضا شاه پهلوی به وزیر و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی واگذار می‌گردد و همچنین سهام وزارت آب و برق در شرکت سهامی کشت صنعت شاوور و اختیارات وزیر و وزارت آب وبرق در شرکت مزبور به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی واگذار می‌شود.

ماده ۶ـ وزارت نیرو مجاز است پس از تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور با تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین اصلاحات لازم را در اساسنامه مؤسسات و شرکتهای تابع خود به عمل آورده و یا نسبت به ادغام و انحلال آنها با رعایت اسانامه‌های مربوط اقدام نماید.

ماده ۷ ـ وظائف و اختیاراتی که برای وزیر وزارت آب و برق به موجب قوانین و آئین نامه‌ها مقررات مصوب تعیین شده است بوزیر و وزارت نیرو منتقل می‌گردد.

ماده ۸ ـ در مورد نفت و گاز و فر آورده‌های آنها شرکت ملی نفت ایران و شرکتهای فرعی و وابسته آن در حدود مفاد قانون نفت و سایر قوانین مربوط به خود عمل خواهند کرد.

شرکت ملی نفت ایران برنامه‌های تولید ـ پالایش و توزیع نفت و گاز را باطلاع وزارت نیرو خواهد رسانید.

وزارت نیرو عهده دار هماهنگ کردن آن برنامه‌ها با برنامه‌های سایر منابع انرژی خواهد بود.

ماده ۹ـ سازمان انرژی اتمی ایران به وزارت نیرو وابسته می‌شود و کلیه وظائف و اختیارات وزیر و وزارت آب وبرق در مورد سازمان مذکور بوزیر و وزارت نیرو منتقل می‌گردد.

ماده ۱۰ـ وزارت نیرو مجاز است به منظور انجام وظائف مقرر در این قانون متخصصین و کارشناسان ایرانی مورد نیاز را بر اساس آئین نامه استخدامی خاصی که به تصویب شورای حقوق و دستمزد خواهد رسید استخدام نماید.

ماده ۱۱ ـ آئین نامه‌های لازم برای اجرای این قانون توسط وزارت نیرو تهیه و پس از تصویب هیئت وزیران بموقع اجرا گذارده خواهد شد.

مخبر کمیسیون استخدام و سازمانهای اداری -رضا پیرزاده.

گزارش شور اول از کمیسیون آب وبرق به مجلس شورای ملی

کمیسیون آب و برق در جلسه ۱۳۵۳/۹/۱۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه تأسیس وزارت نیرو را مطرح و اصلاحات کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آب و برق ـ مهندس فرخ.

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۱۳۵۳/۹/۱۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه تأسیس وزارت نیرو را مطرح و اصلاحات کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ امان الله ریگی.

رئیس ـ کلیات آخر لایحه مطرح است آقای سعید وزیری بفرمائید.

سعید وزیری ـ اصولا تبدیل نام وزارت آب و برق به وزارت نیرو که در واقع در این روزگار نیر معادل با کمه انرژی بکار رفته است خود نمودار همین است که در مملکت ما هم به این مسئله مهم انرژی که در تما دنیا مطرح است اهمیت قائل شویم. خصوصاً با وظائف تازه تری در زمینه کنترل منابع دیگری از انرژی، که تاکنون به وزارت آب و برق مربوط بوده است این کاملا نمودار این است که در مملکت ما توجه زیادی به این مسئله شده که مسئله انرژی و استفاده از تمام منابع انرژی در یک جا متمرکز باشد، به صورت علمی و به صورت یک کار صحیح از آن استفاده شود. این تغییر و تبدیل است که بظاهر با کلمات انجام می‌گیرد یعنی وزارت آب و برق تبدیل به نیرو می‌شوند. در عین حال در اکثر موارد شاید استثناهای بازی با کلمات هم وجود داشته باشد ولی کم. این تبدیل کلمات ساده نیست در واقع توجه داشتن به وظائف و وسائل نوینی است که از نیازهای نوین مملکت سر چشمه می‌گیرد و باید این هشدار را بطور دقیق برای دنبال کردن مسائل مورد نیاز ملت به مدیران امور تبریک گفت. بنده برای اولین بار می‌خواهم که در اینجا از کسی نام ببرم که با اینکار عادت نداشته‌ام. وزیر وزارتخانه آب و برق یا نیرو آقای دکتر وحیدی از مسئولان خیلی خوب و از هر جهت موجه به نظرم می‌آید و حتماً دوستان عزیز هم با بنده همراه همراه و هم فکرند. دکتر وحیدی در سمتهایی که داشته است در سمتی که در وزارت آب و برق داشته و سمتی که به عنوان وزیر نیرو به عهده می‌گیرند می‌توان یک مسئول، یک مدیر خوب و شایسته و با اخلاق از ایشان نام برد، بنده چون روی کلمه اخلاق تکیه می‌کنم و خواهم کرد انشاء الله به مدیریت صحیح ایشان با داشتن این چنین اخلاق باید امید فراوان داشت. با وظایف جدیدی که که به عهده شان گذاشته می‌شود که یکی از این وظایف مسئله آب است این مسئله را باید در این رهگذر از زمان و شاید درست به بهانه مطرح کردن این لایحه مورد توجه قرار بدهیم متمرکز کردن کارهای مربوط به آب اعم از بررسی برای کشف منابع زیرزمینی یا برای مهار کردن آبهای روی زمین و در هر حال بمنظور استفاده و حسن استفاده از آبهای موجود خود این مسئله از اصل ملی کردن منابع آب در کشور سرچشمه گرفته است یکی از اصول انقلاب ما ملی شدن منابع آب است و برای استفاده از منابع ملی شده بسیار طبیعی و ضروری است که یک سازمان مرتب و صحیح بوجود یک ضرورت مربوط به رفورم کشاورزی و بنا به مصلحت ملی الغای رژیم ارباب و رعیتی مسئله اصلاحات ارضی در ایران عملی شد این ضرورت، ضرورت دیگری را ایجاب می‌کرد و آن مسئله حسن استفاده از آبهای مملکت بود و طبیعی است که اگر می‌شد زمین را تقسیم کرد بین زارع و دهقان همچنانکه با موفقیت انجام دادیم آب بایستی به عنوان یک منبع ملی اعلام می‌شد که حسن استفاده از آن نیز به عمل بیاید و ضرورتاً مسئله پیش بینی کمیت و چگونگی استفاده از آبهای سطح الارضی و تحت الارضی مطرح می‌شد و طبعاً این مسئله پیش می‌آمد که از آبهای تحت الارضی چگونه استفاده کنیم که سالهای سال هر چه بیشتر بشود از این منابع استفاده کرد. خصوصاً با توجه به بارندگیهای کم ونا چیزی که در مملکت ما انجام می‌گیرد یعنی منابع آبهای تحت الارضی را باید سالهاس سال مورد استفاده قرار داد و نسلها باید از آن استفاده کنند و مسئله اینکه در کجا باید از این آبها استفاده کرد و کجا باید گذاشت باقی بماند پیش می‌آید و به همین خاطر در وزارت آب و برق اصطلاح مناطق ممنوعه بوجود آمد، یعنی مثلا کاشمر وقتی سد شش تراز را بعد از سی سال که شما، آقای مهندس جلالی فریاد می‌زنید که بسازند و مسئولان نمی‌سازند یعنی می‌گویند یا اقتصادی نیست یا از لحاظ فنی امکانش نیست البته این سد شش تراز را که مثال زدم فقط برای انصراف جنابعالی از صحبت نبود چون بنده در این مورد سابقه داشتم و بیست و چند سال پیش هم به دولت پیشنهاد کردم وقتی سد شش تراز شما ساخته نمی‌شود آقای مهندس جلالی آبها مهار نمی‌شود و از دهها هزار هکتار اراضی قابل کشاورزی استفاده نمی‌شود و این مسئله طبعاً قابل بررسی قرار می‌گیرد که آیا به علت نفوذ آبهای این رود در این طرف و آن طرف کوه گل سرخ آیا آبهای تحت الارضی وجود دارد یا نه؟ و بنا بیک مصلحت کوچک و بزرگ گاهی اعلام می‌کنند که در خلیل آباد کاشمر آن طرف می‌شود چاه عمیق زد و در این طرف نمی‌شود چاه عمیق زد و آن وقت شما می‌بینید که املاک و اراضی وسیعی که خیلی هم قابل کشت و زراعت است و زعفان و زیره درش به عمل می‌آید و همچنین پنبه و سایر محصولات صیفی و شتوی در آن به عمل می‌آید به علت اینکه جزو مناطق ممنوعه است اجازه زدن چاه عمیق نمی‌دهند کشاورزانش پرت و پلا می‌شوند ومی روند به گرگان یا جای دیگر این راجع به کاشمر بود و عیناً در مورد شهر خودم ابهر هم صادق است و بنا به مصلحتی که شاید قابل دفاع و قابل قبول همه باشد در آنجا اجازه حفر چاه نمی‌دهند. بنده هم جناب آقای دکتر یزدان پناه آن مصلحت را نفی نمی‌کنم زیرا صددر صد خلاف این مصلحت ثابت نشده است همانطور که ثابت نشده است که آیا دشت قزوین فایده داشته است یا نه؟ بنده با بودن آقایان، وارد کارهای فنی نمی‌خواهم بشوم و مسلماً آبهای مربوط به جلگه ابهر با نظر متخصصین طوری است که باید باقی بماند و اما مسئله این است با اجازه ندادن حفر چاه عمیق یکی به کلی کشاورزی در ابهر از بین می‌رود و بعد می‌گویند گندم نداریم و کشاورزان هم می‌آیند در تهران ساکن می‌شوند و می‌گویند مسکن نداریم خوب همهٔ اینها به هم ارتباط دارد، با اجازه حفر ده تا چاه عمیق می‌شود دهها هزار تن غله از آنجامحصول بدست آورد و داد مردم آنجا بخورند و از متواری شدن دهها هزار کشاورز و هجوم آوردن آنها به شهرها و پناه آوردن به بیکاری مخفی و آشکار جلوگیری کرد. به هر حال بنده این مطلب را عرض کردم جناب آقای دکتر اهری هم تشریف دارند، در مقابل این عرضی که کردم پیشنهادی هم می‌کنم و ارائه طریق ناقابلی هم می‌کنم و آن این است که بنده این اصل را قبول دارم که نباید هر کس که از راه برسد در تاراج و یغمای منابع آبهای زیر زمینی اقدام کند ولی بین این دو حد یعنی هیچ اجازه ندادن حفر چاه و از بین رفتن کشاورزان یک حد و وسطی هم هست و کافی است که در شهری مثل ابهر یا منطقه‌ای مثل کاشمر یا مناطق دیگر که به علل فنی و به علل قابل توجیه و قابل قبول مناطق ممنوعه شده است یک هیئت هائی تشکیل بشود از مسئول کشاورزی منطقه و مسئولان اصلاحات ارضی و شرکتهای تعاونی و یک عضو انجمن شهرستان و احیاناً دو نفر از افرادی که مورداعتماد باشند و در مدت ۱۵ روز به درخواست حفر چاه رسیدگی کنند و هفت و هشت چاه عمیق و نیمه عمیق را اجازه بدهند تا کار کشاورزی به جای خودش باقی بماند و این بی بند و باری بوجود نیاید که این آبهای لایزال زیر زمینی را البته گفتم لایزال چون می‌خواهیم لایزالیش را حفظ کنیم هر کس یک مته چاه کنی بگذارد و آب از زیر زمین بیرون بیاورد، بنده مجدداً ضمن تشکر از مسئولین وزارت نیرو عرض می‌کنم که این مسئله مطلقاً شباهتی به اشتباه و یا ندانم کاریهائی که در بعضی جاها می‌شود ندارد و این حتماً احتیاج به یک تذکر داشته و بنده در اینجا باید به حسن نیت و لیاقت این وزارتخانه یکبار دیگر اشاره کنم و توفیق مسئولین آن را بخواهم (احسنت).

رئیس ـ آقای فرهادپور بفرمائید.

فرهادپور ـ بنده شخصاً معتقدم تغییر اسم و عنوان مطلبی را عوض نمی‌کند آنچه باید عوض شود نحوه کار و وظیفه و بازده کاری است که مورد نظر است، در مورد تغییر نام وزارتخانه‌ها همیشه این عقیده را داشتم اتفاقاً در زمینه اسم این وزارتخانه چون وظیفه جدیدی هم بعهده اش محول شده است و بر اساس نیاز امروز جامعه ما بر اساس احتیاج برای تجسسات جهت بدست آوردن انرژیهای جدید وظاطفی بعهده گرفته است امیدوارم همانطور که اسم وزارتخانه نیرو گذاشته شده است با نیرومندی برای بدست آ‎وردن انرژیهای تازه توفیق پیدا کند. اما آنچه در زمینه وظایف اساسی وزارتخانه آب و برق که امروز تبدیل به وزارتخانه نیرو می‌شود در برنامه‌های گذشته از بدو تأسیس این وزارتخانه تا امروز دیده‌ایم و شنیده‌ایم متأسفانه باید عرض کنم که جوابگوی انتظارات مردم به طور کامل نبوده، البته نفی خدمات این وزارتخانه را نمی‌کنم اما در این مسئله جای تردید نیست روزی که وزارت آب و برق بوجود آمد برای این بود که روی آبهای موجود مملکت مطالعات دقیقی بشود و از اتلاف این آبها جلوگیری شود و این آبها به مصرف مفید رسد و نیروی برق و شبکه سراسری آن به صورتی باشد که مناطق روستائی ما هم بتوانند از آن استفاه کنند ومن خیلی متأسفم که عرض کنم در زمینه توزیع شبکه برق به روستاهای ما که شاید اثرات بسیار مفیدی از جهات مختلف در جامعه ما داشته باشد، از نظر اجتماعی و از نظر جلوگیری از مهاجرت به شهرها و از نظر بالا آوردن سطح زندگی روستانشینان ایران وظایف بسیار سنگینی داشته است و صحبت در این جهت است که امکانات مملکت و انقلاب مملکت در جهت بهبود شرایط زندگی اکثریت مطلق طبقات کم درآمد که بیشتر آنها روستانشین هستند، به مصرف خواهد رسید (اخلاقی ـ ۱۵۷ میلیون تومان اختصاص به برق شهر‌های خوزستان داده‌اند) آقای اخلاقی خوش به حال شما که زیر سد قرار دادید و ۱۵۷ میلیون تومان هم اختصاص به برق خوزستان داده‌اند اما در دشت قزوین برق فشار قوی کشیده شده به روستاهای دشت قزوین که پاره‌ای از آنها از جمعیت شهر شما بیشتر است قریه‌ای است به نام شمال که امروز ۱۲ هزار نفرجمعیت دارد و اسفرورین ۸ هزار نفر جمعیت دارد (ایمان زهرائی ـ در مورد برق قریه شال و اسفرورین عرض می‌کنم که برق کشیده شده) که ترانسفورماتور آن انشاء الله بههمت جنابعالی کارش تمام شده باشد ولی در دشت قزوین منحصر به این دو ده نیست انچه مسلم است عقیده بر این است که توسعه شبکه برق و رساندن نیروی برق به روستاها از جهات مختلف به توسعه اجتماعی ایران کمک می‌کند این یکی از وظایف مهمی است که وزارت نیروی جدید و آب و برق قدیم بعهده داشته است. از حضور آقای وزیر جدید این استفاده را می‌کنم که شهر اردکان فارس متأسفانه در واحد جغرافیائی، شهری است فراموش شده اگر معاون وزارت کشور اینجا تشریف دارند نظر ایشان را جلب می‌کنم اردکان شهری است با ده هزار نفر جمعیت معلوم نیست چرا آمار گران شما آمار دقیقی نگرفته‌اند یک موتور برق شکسته ده، بیست سال پیش در شهر خودشان داشتند توی برنامه گذاشته شد که برای این مردم موتور برق بیاورند اگر برای زمستان امسال این موتور برق نرسد در حد اعلای ناراحتی به سر خواهند برد و در نهایت سختی زندگی خواهند کرد برنامه این بود که این موتور در آبان ماه نصب شود موتور هم تصور می‌کنم در مرز بازرگان یا فرض بفرمائید در مرز جنوب خریداری شده اگر برای دولت امکان حمل این موتور نیست به خود مردم اجازه بدهید که از این موتور، که در مرز به آنها تحویل می‌دهند، امکانات استفاده داشته باشند و به کار ببرند و در محل کار بگذارند و چون اگر ما پول می‌دهیم موتور برق می‌خریم برای این است که بتوانیم از این امکانات استفاده بکنیم ولی مردم در شبهای زمستان دچار بی برقی می‌شوند لوله کشی آب از کار می‌افتد گرفتار هزار مصیبت و مشکل و دشواری می‌شوند و مشکلات فراوان گریبانگیر آنها می‌گردد این مثال همان، هم چوب خوردن و هم پیاز خوردن است، مملکت اعتبار و برنامه دارد هزینه‌ها پرداخت می‌شود اعتبارات زیادی برای ما تأمین شده بایستی آنها به موقع به مصرف برسد تذکر این مطلب را به آقای وزیر آب و برق سابق و وزیر نیروی جدید از این جهت عرض کردم که وزارت آب وبرق این قیبل مسائل را به شرکتها سپرده، از نظر ما نمایندگان مجلس، شرکت را مسئول نمی‌شناسیم ما شما را مسئول می‌شناسیم این وزارت آب و برق است که باید جواب بدهد این رئیس اداره آب و برق فارس نیست که جواب سر بالا بدهد که موتور برق امروز نیست فردا هست یا دو ماه دیگر می‌رسد و انشاءالله هر وقت رسید برایتان کار می‌گذاریم مردم این مملکت مردم شهرستان اردکان برای زمستان احتیاج به برق دارند آنها زمین دادند ساختمان دادند فنداسیون حاضر است و این موتور باید حمل شود مسئله دیگری که با تشخیص وزارت نیرو تذکر آن را لازم می دانم و قسمتی از آن را همکار محترم جنای سعید وزیری فرمودند مسئله استفاده از آب است به نظر من شخصیت آقای دکتر وحیدی هم ایجاب می‌کند که فکر توسعه وزارتخانه و توسعه دادن کار وزارتخانه برایشان غلبه نکند تأمین آب مطالعه در آبهای روی زمین، آوردن آب کنترل کردن آبهائی که بهدر می‌رود اینها همه با شما اما تشخیص نوع مصرف در آن بخش کشاورزی در اختیار وزا رت کشاورزی ودر شهرها در اختیار شهرداریها است بنظر من اگر یک چنین وظیفه ایراد تقسیم بفرمائید بصورت بهتری می‌توانیم از یک وزارتخانه‌ای انتظار داشته باشیم که تولیدات کشاورزی بیشتری را بما تحویل بدهد من برای شما مثل می‌زنم از بغل کار خانه قند یاسوج یک رود خانه بنام بشار که تمام سال آب دارد و مقدار زیادی از آبش هدر می‌رود در عمق ۱۲ متری عبور می‌کند و این کار خانه بعلت کسر آب در روی زمین هنوز به یک پنجم ظرفیت تولید چغندرش نرسیده است آبهائی را که هدر می‌رود در مملکتمان زیاد است توجه به این مساله لازم است و ضرورت تولید و تأمین آب هم لازم است که بعهده وزارتخانه شماست ولی مصرف کردن این آب در بخش کشاورزی همین طور که می‌بینیم در ماده ۵ فقط قسمتی را به وزارت کشاورزی محول کرده و اختصاص داده‌اید.

بنظر من اگر بعهده وزارت کشاورزی بگذارید هم شما در انجام وظایفتان موفق تر هستید هم وظیفه تان مشخص خواهد شد ولی در مصرف کردن آب که قاعدتاً باید دستگاه دیگری تشخیص بدهد شما فرصت و امکاناتتان کمتر خواهد بود، برای این که آب تهیه کنید، آب را کنترل کنید و روی زمین بیاورید و بدهید به دستگاه سالم مصرف کننده. من امیدوار هستم تشکیل وزارت نیرو همانطور که مورد انتظار و امید ماست موجب آن بشود که شما با شیرین کردن آب دریا برای، ساحل نشینان جنوب ایران که همه ما شاهد مشکلات آنها از نظر آب آشامیدنی و زراعتی هستیم، رفاه آسایشی که مورد انتظار آنها است ودر خوراو امر مبارک شاهانه است فراهم کنید. امید و آرزوی من اینست که شما با دسترسی به نیروهای جدید، استفاده از انرژی آفتاب و انرژی هسته‌ای، موجبات صرفه جوئی در مصرف نفت را که امروز برای ما یک کالای ذیقیمتی است و بحق باید از سوزاندن بیشتر آن تا آنجا که امکان دارد خودداری شود، توفیق پیدا کنید مساله شبکه برق سرتاسری جناب آقای دکتر وحیدی بنظر من در این دوره و زمان تمام دستگاه‌های دولت یک رسالتی دارند برای هماهنگ کردن سطح زندگی مردم مناطق مختلف مملکت چون خود آقای دکتر یزدان پناه هم با بنده هم عقیده هستند که اگر در بدنی یک دست لاغر وپائی چاق و سری بزرگ باشد این موجودی ناقص الخلقه است. همانطور اگر در اجتماعی بخشی باشد عقب افتاده، بخشی باشد که از نیروی برق استفاده نکرده و بخشی باشد که از راه عبور و مرور محروم باشد این نمی‌تواند اجتماع ما را، اجتماع سالم هماهنگ برای پیشرفت مورد انتظار که همه ما انتظار داریم آماده کند. یکی از وظایف بسیار مهم و سنگینی که متأسفانه در عمل کمتر به آن توجه شده است مسأله توسعهٔ شبکهٔ فشار قوی برق مناطقی است که در طول تاریخ گذشته محرومیت بیشتر داشته‌اند. یکی از آن مناطق، قسمت عشایر نشین بویر احمد و کهکیلویه و ممسنی است که شبکه فشار قوی برق شما به مرز این مناطق رسیده ولی نمیدانم چرا در آنجا توقف کرده‌اید مردمی که بیش از دیگران استحقاق کمک دارند و مردم که بیش از دیگران ضرورت دارد به شرایط عقب افتادهٔ زندگی آنها توجه شود تا انشاءالله همه خواهران و برادران ما در همه سطوح مملکت آن طور که مورد انتظار ماست، از برنامه‌های مترقی پیشرفته مملکت استفاده نمایند (احسنت).

رئیس ـ نظر دیگری در کلیات لایحه نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور مواد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۱ ـ به منظور حداکثر استفاده از منابع انرژی و آب کشور و همچنین تهیه و تأمین انرژی و آب برای انواع مصارف اعم از صنعتی ـ کشاورزی و روستائی و شهری و حمل و نقل وزارت نیرو برای انجام وظایف اساسی زیر تشکیل می‌شود.

الف ـ بررسی و مطالعه و تحقیق درباره انواع انرژی و تنظیم برنامه‌های کوتاه مدت و دراز مدت برای استفاده از منابع مختلف وبرآورد میزان قابل تولید سالانه انواع انرژی و همچنین برآورد میزان احتیاجات انرژی کشور در بخشهای مختلف و هم آهنگ نمودن مصارف انواع انرژی.

ب ـ مطالعه و تحقیق برای شناسائی و در اختیار گرفتن انرژیهای دست نیافته.

ج ـ تعیین سیاست انرژی کشور.

د ـ هم آهنگ نمودن برنامه‌های مؤسساتی که در حال حاضر در امر تولید و بهره برداری و انتقال و توزیع انرژی وجود دارند و یا آنچه که در آینده ایجاد خواهد شد.

ه ـ نظارت بر نحوه استفاده از انواع انرژی و همچنین تعیین و تصویب نحوه مصرف و نرخ انواع انرژی در داخل کشور.

و ـ نظارت بر نحوه استفاده از مواد انرژی زا به صورت مواد اولیه در صنایع.

ز ـ تعیین مقررات و صدور دستورالعمل‌های لازم برای حسن انجامامور مربوط به تولید و انتقال و توزیع و مصرف انرژی در کشور.

ح ـ ارتباط و مبادله اطلاعات و همکاریهای علمی و فنی و صنعتی و بازرگانی با کشورها و مؤسسات خارجی در زمینه انواع انرژی.

ط ـ تهیهو اجرای طرحهای لازم در زمینه احداث نیروگاههای تولید برق و ایجاد شبکه‌های انتقال و توزیع برق و تأسیسات شیرین کردن آب شور و اداره و بهره برداری از آنها بوسیله سازمانها و شرکتهای وابسته و تابع وزارت نیرو.

ی ـ انجام مطالعات به منظور شناخت مشخصات منابع آب کشور اعم از سطحی و زیر زمینی برای تهیه برنامه‌های چگونگی بهره برداری از آنها و تهیه طرحهای جامع با توجه به سیاست‌ها و برنامه‌های استفاده از سرزمین.

ک ـ انجام مطالعات تفصیلی برای توسعه بهره برداری از منابع آب زی زمینی و مهار کردن آبهای سطحی به منظور احداث تأسیسات مورد نیاز و تهیه طرحهای اجرائی.

ل ـ احداث تأسیسات مربوط به آب و بهره برداری از آنها.

م ـ کنترل بهره برداری از منابع آب و اجرای قانون آب و نحوه ملی شدن آن.

ن ـ انجام تحقیقات لازم درباره مسائل آب و به کار بردن روشهای جدید علمی و فنی برای بهره وری بیشتر و بهتر منابع آب.

س ـ تهیه و تنظیم و اجرای برنامه‌های آموزشی به منظور تربیت نیروی انسانی مورد نیاز.

ع ـ تهیه و تدارک و ساخت وسائل و لوازم و ماشین آلات مربوط به امر تولید و انتقال و توزیع آب و برق.

رئیس ـ در مادهٔ اول نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌شود:

در بند (م) مادهٔ یک لایحه قانون تأسیس وزارت نیرو بعد از جمله ملی شدن آن این جمله اضافه شود.

(اولویت آن در مناطق زلزله زده و کم آب اضافه شود).

با تقدیم احترام ـ مهندس حسین ایمان زهرائی.

رئیس‌ـ مادهٔ دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۲ ـ وزارت نیرو مجاز است برای انجام وظائف مقرر در این قانون مبادرت به ایجاد و اداره سازمانهای تحقیقاتی و آموزشی بنماید و همچنین مؤسساتی را که طبق اصول بازرگانی و یا غیر بازرگانی اداره خواهند شد به عنوان شرکت یا سازمان مستقل بوجود آورد. اساسنامه مؤسسات مذکور از طرف وزارت نیرو تهیه و پس از تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور به تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین خواهد رسید و نسبت به تغییرات بعدی اساسنامه‌های مؤسسات مذکور نیز به ترتیب فوق عمل خواهد شد.

رئیس ـ در مادهٔ دوم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

در مورد مادهٔ دوم لایحه قانون تأسیس وزارت نیرو پیشنهاد می‌نماید تبصره زیر به ماده مزبور اضافه شود.

  • تبصرهٔ مادهٔ ۲ ـ وزارت نیرو موظف است مؤسسات بازرگانی که برای تأمین آ و برق در کشور ایجادنموده است منحل و آنها را تبدیل به ازمان مستقل وابسته به وزارت نیرو بنماید تا این سازمان‌ها قادر باشند برق و آب را به کلیه نقاط و شهرها و روستاها برسانند زیرا مؤسسات بازرگانی بنا به وضع خاص خود قادر بهانجام این امر مهم در مملکت نیستند. دکتر رفیعی

رئیس ـ مادهٔ ۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۳ ـ از تاریخ تصویب این قانون وزارت نیرو جانشین وزارت آب و برق می‌شود و کلیه کارکنان و وسائل و دارائی و اعتبارات و تعهدات آن به وزارت نیرو منتقل می‌گردد. کلیه مؤسسات و شرکتهای تابع وزارت آب و برق از شرکتهای تابع وزارت نیرو محسوب می‌شود و وظائف و اختیارات وزیر و وزارت آب و برق در شرکتهای مزبور به وزیر و وزارت نیرو منتقل می‌گردد.

رئیس ـ در مادهٔ ۳ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) مادهٔ ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۴ ـ وزارت نیرو حسب مورد و نوع احتیاج برای انجام وظائف مقرر در این قانون سازمان و تشکیلات لازم را بر اساس تبصرهٔ ۲ مادهٔ ۸ قانون استخدام کشوری تهیه و پس از تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور به موقع اجراء خواهد گذاشت و تا زمانیکه سازمان و تشکیلات مزبور به تأیید نرسیده است سازمان و تشکیلات مصوب فعلی وزارت آب و برق نعتبر است.

رئیس ـ در مادهٔ ۴ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) مادهٔ ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۵ ـ آن قسمت از تشکیلات وزارت آب و برق و سازمان آب و برق خوزستان که در امور مربوط به کشت و صنعت فعالیت دارند تدریجاً با کلیه وظائف و اختیارات و دارائی و بدهی و بودجه و درآمد و اعتبارات وتعهدات و کارکنان به وزارت کشاورزی ومابع طبیعی منتقل خواهد شد. کلیه اختیارات وزیر و وزارت آب وبرق در کلیه قراردادهای منعقده مربوط به شرکت‌های کشت و صنعت واقع در اراضی زیر سد محمدرضا شاه پهلوی به وزیر و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی واگذار می‌گردد و همچنین سهام وزارت آب و برق در شرکت‌های کشت و صنعت شاوور و اختیارات وزیر و وزارت آب و برق در شرکت مزبور به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و وزیر کشاورزی و منابع طبیعی واگذار می‌شود.

رئیس ـ در مادهٔ ۵ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

محترماً پیشنهاد می‌نماید:

در آخر مادهٔ ۵ اضافه شود (به طور کلی طرز استفاده و بهای آبهای تأمین شده برای کشاورزی در اختیار و با نظر وزارت کشاورزی و منابع طبیعی می‌باشد که بر اساس مطالعات و مقررات مصوب آن وزارت در اختیار کشاورزان گذارده می‌شود).

فرهادپور.

رئیس ـ مادهٔ ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۶ ـ وزارت نیرو مجاز است پس از تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور با تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین اصلاحات لازم را در اساسنامه مؤسسات و شرکتهای تابع خود به عمل آورده و یا نسبت به ادغام و انحلال آنها با رعایت اساسنامه‌های مربوط اقدام نماید.

رئیس ـ در مادهٔ ۶ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) مادهٔ ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۷ ـ وظائف و اختیاراتی که برای وزیر و وزارت آب و برق به موجب قوانین و آئین نامه‌ها و مقررات مصوب تعیین شده است به وزیر و وزارت نیرو منتقل می‌گردد.

رئیس ـ در ماده ۷ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) مادهٔ ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۸ ـ در مورد نفت و گاز و فرآورده‌های آنها شرکت ملی نفت ایران و شرکتهای فرعی و وابسته آن در حدود مفاد قانون نفت و سایر قوانین مربوط به خود عمل خواهند کرد.

شرکت ملی نفت ایران برنامه‌های تولید ـ پالایش و توزیع نفت و گاز را به اطلاع وزارت نیرو خواهد رسانید.

وزارت نیرو عهده دار هم آهنگ کردن آن برنامه‌ها با برنامه‌های سایر منابع انرژی خواهد بود.

رئیس ـ در مادهٔ ۸ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) مادهٔ ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۹ ـ سازمان انرژی اتمی ایران به وزارت نیرو وابسته می‌شود و کلیه وظائف و اختیارات وزیر و وزارت آب و برق در مورد سازمان مذکور به وزیر و وزارت نیرو منتقل می‌گردد.

رئیس ـ در مادهٔ ۹ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) مادهٔ ۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۱۰ ـ وزارت نیرو مجاز است به منظور انجام وظائف مقرر در این قانون متخصصین و کارشناسان ایرانی مورد نیاز را بر اساس آئین نامه استخدامی خاصی که به تصویب شورای حقوق و دستمزد خواهد رسید. استخدام نماید.

رئیس ـ در مادهٔ ۱۰ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) مادهٔ ۱۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۱۱ ـ آئین نامه‌های لازم برای اجرای این قانون توسط وزارت نیرو تهیه و پس از تصویب هیئت وزیران به موقع اجراء گذارده خواهد شد.

رئیس ـ در مادهٔ ۱۱ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) لایحه و پیشنهاد‌ها برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌گردد.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشور

۶- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشور

رئیس ـ گزارش شور اول تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشوری مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۱۳۵۳/۹/۱۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۳۶۷۲۶ مورخ ۱۳۵۳/۹/۲ دولت مربوط به تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشوری را که در جلسه یکشنبه ۱۳۵۳/۹/۳ تقدیم و به شماره ۱۳۹۰ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشوری

مادهٔ ۱ ـ به منظور تأمین رفاه مستخدمان رسمی کشوری صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشوری طبق مقررات این قانون تأسیس می‌گردد.

  • تبصرهٔ ۱ ـ منظور از استخدام رسمی در این قانون مستخدمان رسمی مشمول قانون استخدام کشوری و دارندگان رتبه‌های قضائی و اعضای رسمی هیئت علمی دانشگاههای دولتی و مؤسسات آموزش عالی دولتی و مؤسسات پژوهشی دولتی است.
  • تبصرهٔ ۲ ـ مؤسسات دولتی غیر مشمول قانون استخدام کشوری در صورتیکه مقررات خاصی برای پس انداز کارکنان خود نداشته باشند مکلفند ظرف شش ماه از تاریخ تصویب این قانون بر اساس مقررات آن به تشکیل صندوق پس انداز اقدام نمایند.
  • تبصرهٔ ۳ ـ مستخدمان رسمی که به موجب قانون واگذاری بیمارستانهای وزارت بهداری به جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران منتقل شده‌اند و همچنین کلیه مستخدمین رسمی کشوری که مؤسسه محل خدمت آنان مقررات خاصی برای پس انداز این قبیل کارکنان ندارند مشمول مقررات این قانون می‌باشند.

مادهٔ ۲ ـ وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی مکلفند همه ماهه از حقوق هر یک از مستخدمین سمی خود تا پانزده هزار ریال دو درصد و نسبت به مازاد آن تا سی هزار ریال سه درصد و نسبت بهمازاد آن تا پنجاه هزار ریال چهار درصد بابت سهم مستخدم کسر و مابه التفاوت آن را تا شش درصد بابت سهم دولت از اعتبار خود بر آن اضافه کنند و به حساب صندوق واریز نمایند.

  • تبصرهٔ ۱ ـ حداکثر میزان حقوق مشمول پس انداز در این ماده به پیشنهاد سازمان امور اداری و استخدامی کشور و تصویب هیئت وزیران قابل افزایش می‌باشد.
  • تبصرهٔ ۲ ـ وزارتخانه‌ها و مؤسساتی که مستخدمان رسمی مأمور خدمت در اختیار دارند و حقوق آنان را از اعتبار و بودجه خود پرداخت می‌کنند مکلفند همه ماهه وجوه مربوط به سهم دولت و سهم مستخدم را به ترتیب مذکور در این ماده به حساب صندوق واریز کنند.

مادهٔ ۳ ـ پس انداز مذکور در مادهٔ ۲ به صورت سپرده در بانک رهنی ایران به نام هر مستخدم نگهداری و بانک مزبور مکلف است در دفاتر خود به نام هر یک از مستخدمان مشمول این قانون دو حساب تحت عناوین حساب پس انداز سهم مستخدم و حساب پس انداز سهم دولت به طور جداگانه نگهداری کنند و در پایان هر سال صورت وضعیت حساب او را پس از احتساب وجوهی که بابت بهره بوجوه پس انداز اضافه می‌شود به اطلاع وی برساند.

  • تبصره ـ نرخ بهره متعلق به وجوه پس انداز اعم از سهم مستخدم و سهم دولت با رعایت مقررات بانکی از طرف هیئت وزیران تعیین خواهد شد.

مادهٔ ۴ ـ بهره‌ای که به وجوه پس انداز سهم مستخدم تعلق می‌گیرد کلا به حساب سهم مستخدم اضافه می‌شود.

مادهٔ ۵ ـ دو سوم بهره متعلق به وجوه پس انداز سهم دولت به حساب پس انداز سهم دولت اضافه می‌شود و یک سوم بقیه آن در حساب مخصوص واریز می‌شود تا طبق آئین نامه‌ای که به پیشنهاد سازمان امور اداری واستخدامی کشور و وزارت رفاه اجتماعی به تصویب هیئت وزیران می‌رسد به مصرف تأمین رفاه بازنشستگان و وظیفه بگیران و وراث قانونی مستخدمان فوت شده برسد.

مادهٔ ۶ـ به منظور رفاه بازنشستگان و وظیفه بگیران دولت مکلف است در اولن سال تشکیل صندوق مبلغ شصت میلیون ریال و در سال دوم مبلغ چهل میلیون ریال به عنوان کمک به حساب مخصوص تأمین رفاه بازنشستگان و وظیفه بگیران واریز نمایند.

مادهٔ ۷ ـ وجوه پس انداز و بهره‌ای که به حساب پس انداز مستخدم و سهم دولت طبق مادهٔ ۴ تعلق می‌گیرد تا زمانی که مستخدم در خدمت دولت است به وی پرداخت نمی‌شود و در صورتیکه خدمت مستخدم خاتمه یابد به ترتیب زیر عمل می‌شود:

الف ـ در صورت بازنشستگی و یا از کار افتادگی یا بازخرید خدمت مستخدم کلیه وجوه پس انداز سهم مستخدم و سهم دولت و بهره‌های مربوط به او پرداخت می‌شود.

ب ـ در صورت فوت مستخدم کلیه وجوه پس انداز اعم از سهم مستخدم و سهم دولت و بهره‌های مربوط به تساوی بین وارث قانونی مذکور در ماده ۸۶ قانون استخدام کشوری تقسیم می‌گردد و در صورتیکه وراث قانونی با شرایط مقرر در ماده ۸۶ قانون مذکور وجود نداشته باشدفقط سهم مستخدم و بهره آن طبق قانون مدنی به ورثه او تعلق خواهد گرفت.

ج ـ در صورتی که مستخدم به موجب حکم دادگاههای صلاحیتدار به مجازاتهای اخراج از خدمت وزارتخانه یا مؤسسه دولتی یا انفصال دائم از خدمت دولت محکوم شود فقط مستحق دریافت سهم پس انداز خود و بهره متعلق به آن خواهد بود.

د ـ در سایر موارد علاوه بر پرداخت سهم پرداختی مستخدم و بهره آن سهم پرداختی دولت و بهره آن با توجه به سنوات خدمت مستخدم به شرح زیر محاسبه و به او پرداخت می‌شود:

در پایان سال پنجم پنج درصد.

در پایان سال دهم پانزده درصد.

در پایان سال پانزدهم سی درصد.

در پایان سال بیستم پنجاه درصد.

در پایان سال بیست و پنجم هفتاد و پنج درصد.

در پایان سال سی ام به بعد صددر صد.

  • تبصره ـ آن قسمت از وجوه پس انداز و بهره آن که بر اساس مقررات فوق به مستخدم یا بازماندگان او قابل پرداخت نباشد به حساب مخصوص تأمین رفاه بازنشستگان و وظیفه بگیران واریز و صرف تأمین رفاه بازنشستگان و وظیفه بگیران می‌شود.

مادهٔ ۸ ـ به موجودی حساب پس انداز و بهره متعلق به آن در موقع پرداخت هیچگونه مالیات و عوارض تعلق نمی‌گیرد و در صورت فوت صاحب حساب در جمع ارزش ماترک متوفی محاسبه نخواهد شد.

مادهٔ ۹ ـ توقیف وجوه پس انداز مذکور در این قانون جز درقبال مطالبات دولت مجاز نمی‌باشد.

مادهٔ ۱۰ ـ بانک رهنی ایران موظف است برابر شرایط مقرر در آئین نامه‌ای که به پیشنهاد سازمان امور اداری و استخدامی کشور و وزارت مسکن وشهرسازی و وزارت رفاه اجتماعی به تصویب هیئت وزیران می‌رسد در صورت تقاضای صاحبان حساب به آنان وام بدهد.

مادهٔ ۱۱ ـ پرداخت کنندگان حقوق اعم از حقوق اشتغال یا بازنشستگی ووظیفه مکلف هستند در موقع پرداخت حقوق اقساط مربوط به باز پرداخت وام را که طبق مادهٔ ۱۰ به مستخدمین پرداخت شده است از حقوق آنان کسر و به حساب مربوط واریز کنند.

رئیس کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری ـ عبدالمجید موسوی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۱۳۵۳/۹/۱۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشوری را که به شماره ۱۳۹۰ چاپ شده است مطرح و اصلاحات کمیسیون عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ امان الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون مسکن و شهرسازی به مجلس شورای ملی

کمیسیون مسکن و شهرسازی در جلسه ۱۳۵۳/۹/۱۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشوری را که به شماره ۱۳۹۰ چاپ شده است مطرح و اصلاحات کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون مسکن و شهرسازی ـ مهندس احمد احتشام شهیدی.

گزارش شور اول از کمیسیون رفاه اجتماعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون رفاه اجتماعی در جلسه روز چهارشنبه ۱۳۵۳/۹/۲۰ با حضور خانم دکتر کوکب معارفی معاون وزارت رفاه اجتماعی و آقای دکتر بهرون معاون وزارت مسکن و شهرسازی لایحه تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشوری را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون رفاه اجتماعی ـ دکتر محمد حسن رهنوردی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور مواد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۱ ـ به منظور تأمین رفاه مستخدمان رسمی کشوری صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشوری طبق مقررات این قانون تأسیس می‌گردد.

  • تبصره ۱ـ منظور از مستخدم رسمی در این قانون مستخدمان رسمی مشمول قانون استخدام کشوری و دارندگان رتبه‌های قضائی و اعضای رسمی هئیت علمی دانشگاههای دولتی و مؤسسات پژوهشی دولتی است.
  • تبصره۲ ـ مؤسسات دولتی غیر مشمول قانون استخدام کشوری در صورتیکه مقررات خاصی برای پس انداز کارکنان خود نداشته باشند مکلفند ظرف شش ماه از تاریخ تصویب این قانون بر اساس مقررات آن به تشکیل صندوق پس انداز اقدام نمایند.
  • تبصرهٔ ۳ ـ مستخدمان رسمی که به موجب قانون واگذاری بیمارستانهای وزارت بهداری به جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران منتقل شده‌اند و همچنین کلیه مستخدمین رسمی کشوری که مؤسسه محل خدمت آنان مقررات خاصی برای پس انداز این قبیل کارکنان ندارند مشمول مقررات این قانون می‌باشند.

رئیس ـ در مادهٔ اول نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید تبصرهٔ ۲ ماده یک لایحه قانون تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشوری به صورت زیر تصحیح گردد.

  • تبصرهٔ ۲ ـ مؤسسات دولتی غیر دولتی غیر مشمول قانون استخدام کشوری در صورتیکه مقررات خاصی برای پس انداز کارکنان خود نداشته باشند موظفند ظرف شش ماه از تاریخ تصویب این قانون بر اساس مقررات آن به تشکیل صندوق پس انداز که به تصویب سازمان امور اداری و استخدامی کشوری رسیده باشد اقدام نمایند: مؤسسات و شرکت‌های غیر مشمول که آئین نامه صندوق تعاون اجراء می‌نمایند موظفند ظرف ششماه آئین نامه خود را به تصویب سازمان امور اداری و استخدامی کشور برسانند.

با تقدیم احترام ـ حبیب الله احمدی.

رئیس ـ مادهٔ دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۲ ـ وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی مکلفند همه ماهه از حقوق هر یک از مستخدمان رسمی خود تا پانزده هزار ریال دو درصد و نسبت به مازاد آن تا سی هزار ریال سه درصد و نسبت به مازاد آن تا پنجاه هزار ریال چهار درصد بابت سهم مستخدم کسر و مابه التفاوت آن را تا شش درصد بابت سهم دولت از اعتبار خود بر آن اضافه کنند و به حساب صندوق واریز نمایند.

  • تبصرهٔ ۱ ـ حداکثر میزان حقوق مشمول پس انداز در این ماده به پیشنهاد سازمان امور اداری و استخدامی کشور و تصویب هیئت وزیران قابل افزایش می‌باشد.
  • تبصرهٔ ۲ ـ وزارتخانه‌ها و مؤسساتی که مستخدمان رسمی مأمور خدمت در اختیار دارند و حقوق آنان را از اعتبار و بودجه خود پرداخت می‌کنند مکلفند همه ماهه وجوه مربوط به سهم دولت و سهم مستخدم را به ترتیب مذکور در این ماده به حساب صندوق واریز کنند.

رئیس ـ در مادهٔ ۲ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد‌های رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در مادهٔ ۲ لایحهٔ قانون تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشور سهم دولت از شش درصد به ده درصد افزایش یابد.

با احترام ـ علی اصغر مظهری.

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌شود:

در لایحه قانون تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشوری در مادهٔ ۲ بعد از جمله مؤسسات دولتی جمله وابسته به دولت و بانک مرکزی اضافه شود.

با تقدیم احترام ـ مهندس حسین ایمان زهرائی.

رئیس ـ مادهٔ ۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۳ ـ پس انداز مذکور در مادهٔ ۲ به صورت سپرده در بانک رهنی ایران به نام هر مستخدم نگهداری و بانک مزبور مکلف است در دفاتر خود به نام هر یک از مستخدمان مشمول این قانون دو حساب تحت عناوین حساب پس انداز سهم مستخدم و حساب پس انداز سهم دولت به طور جداگانه نگهداری کند و در پایان هر سال صورت وضعیت حساب او را پس از احتساب وجوهی که بابت بهره به وجوه پس انداز اضافه می‌شود به اطلاع وی برساند.

  • تبصره ـ نرخ بهره متعلق به وجوه پس انداز اعم از سهم مستخدم و سهم دولت با رعایت مقررات بانکی از طرف هیئت وزیران تعین خواهد شد.

رئیس ـ در مادهٔ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد‌های رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در آخر تبصره ماده ۳ لایحه قانون تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشوری جمله (که به هر حال از حداقل بهره بانکی معموله کمتر نخواهد بود) اضافه شود.

با تقدیم شایسته ترین احترام ـ امیر عباس جهانی.

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

محترماً به عرض می رساند در لایحه قانن تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشوری مادهٔ ۳ بدین طریق اصلاح شود.

مادهٔ ۳ ـ پس انداز مذکور سهم مستخدم و دولت در ماده ۲ به صورت سپرده به ترتیب در بانک ملی و بانک مرکزی ایران به نام هر مستخدم نگهداری و در ایان هر سال وضعیت حساب او را پس از احتساب وجوهی که بابت بهره به وجوه پس انداز اضافه می‌شود به اطلاع وی برساند.

  • تبصرهٔ مادهٔ ۳ بدین طریق اصلاح شود:

بعد از کلمه از طرف جمله هیئت وزیران حذف (بانک مرکزی) اضافه شود. با تقدیم احترام ـ مهندس حسین ایمان زهرائی.

رئیس ـ مادهٔ ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۴ ـ بهره‌ای که به وجوه پس انداز سهم مستخدم تعلق می‌گیرد کلاً به حساب سهم مستخدم اضافه می‌شود.

رئیس ـ در مادهٔ۴ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌شود د لایحه قانون تشکیل صندوق پس انتداز مستخدمان رسمی کشوری در مادهٔ ۴ بعد از کلمه مستخدم جمله (در حساب‌های مذکور) اضافه شود. با تقدیم احترام ـ مهندس حسین ایمان زهرائی.

رئیس ـ مادهٔ ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۵ ـ دو سوم بهره متعلق به وجوه پس انداز سهم دولت به حساب پس انداز سهم دولت اضافه می‌شود و یک سوم بقیه آن در حساب مخصوص واریز می‌شود تا طبق آئین نامه‌ای که به پیشنهاد سازمان امور اداری و استخدامی کشور و وزارت رفاه اجتماعی به تصویب هیئت وزیران می‌رسد به مصرف تأمین رفاه بازنشستگان و وظیفه بگیران و وراث قانونی مستخدمان فوت شده برسد.

رئیس ـ در ماده ۵ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد‌های رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماص پیشنهاد می‌شود در سطر چهارم مادهٔ ۵ لایحه تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان کشوری بعد از کلمه تصویب کلمه (هیئت وزیران) حذف و به جای آن کلمه (کمیسیونهای استخدام و رفاه اجتماعی مجلسین) اضافه شود.

با تقدیم احترام ـ امیر عباس جهانی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید ماده ۵ لایحه قانون تشکیل صندوق پس انداز مستخدمین رسمی کشور حذف شود. با احترام ـ علی اصغر مظهری

رئیس ـ مادهٔ ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۶ ـ به منظور رفاه بازنشستگان و وظیفه بگیران دولت مکلف است در اولین سال تشکیل صندوق مبلغ شصت میلیون ریال و در سال دوم مبلغ چهل میلیون ریال به عنوان کمک به حساب مخصوص تأمین رفاه بازنشستگان و وظیفه بگیران واریز نماید.

رئیس ـ در مادهٔ ۶ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌شود در سطر دوم ماده ۶ لایحه قانون تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشور بعد از کلمه صندوق جمله (که حداکثر شش ماه پس از تصویب این قانون خواهد بود) اضافه شود و در سطر آخر همان ماده پس از بگیران کلمه (نزد بانک ملی ایران) اضافه شود.

با تقدیم احترام ـ امیر عباس جهانی.

رئیس ـ مادهٔ ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۷ - وجوه پس انداز و بهره ایکه به حساب پس انداز مستخدم رسمی و سهم دولت طبق مادهٔ ۴ تعلق می‌گیرد تا زمانی که مستخدم در خدمت دولت است به وی پرداخت نمی‌شود. و در صورتی که خدمت مستخدم خاتمه یابد به ترتیب زیر عمل شود:

الف ـ در صورت بازنشستگی و یا از کار افتادگی یا باز خرید خدمت مستخدم کلیه وجوه پس انداز سهم مستخدم و سهم دولت و بهره‌ای مربوط به او پرداخت می‌شود.

ب ـ در صورت فوت مستخدم کلیه وجوه پس امنداز اعم از سهم مستخدم و سهم دولت و بهره‌های مربوط به تساوی بین وراث قانونی مذکور در مادهٔ ۸۶ قانون استخدام کشوری تقسیم می‌گردد و در صورتی که وراث قانونی با شرایط مقرر در مادهٔ ۸۶ قانون مذکور وجود نداشته باشد فقط سهم مستخدم و بهره آن طبق قانون مدنی به ورثه او تعلق خواهد گرفت.

ج ـ در صورتی که مستخدم به موجب حکم دادگاههای صلاحیتدار به مجازاتهای اخراج از خدمت وزارتخانه یا مؤسسه دولتی یا انفصال دائم از خدمت دولت محکوم شود فقط مستحق دریافت سهم پس انداز خود و بهره متعلق به آن خواهد بود.

د ـ در سایر موارد علاوه بر پرداخت سهم پرداختی مستخدم و بهره آن سهم پرداختی دولت و بهره آن با توجه به سنوات خدمت مستخدم به شرح زیر محاسبه و به او پرداخت می‌شود:

در پایان سال پنجم پنج درصد.

در پایان سال دهم پانزده درصد.

در پایان سال پانزدهم سی درصد.

در پایان سال بیستم پنجاه درصد.

در پایان سال بیست و پنجم هفتاد و پنج درصد.

در پایان سال سی ام به بعد صددر صد.

  • تبصره ـ آن قسمت از وجوه پس انداز و بهره آنکه بر اساس مقررات فوق به مستخدم یا بازماندگان او قابل پرداخت نباشد به حساب مخصوص تأمین رفاه بازنشستگان و وظیفه بگیران واریز و صرف تأمین رفاه بازنشستگان و وظیفه بگیران می‌شود.

رئیس ـ در مادهٔ ۷ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد‌های رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در بند الف ماده ۷ لایحه قانون تشکیل صندوق مستخدمان رسمی کشوری پس از کلمه مربوط (نقداً و دفعتاً واحده) اضافه شود. با تقدیم احترام ـ امیر عباس جهانی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

نظر به اینکه مستخدم خاطی مشمول محکومیت لازم می‌گردد، به منظور رفاه حال خانواده او پیشنهاد می‌گردد بند ج ماده ۷ به شرح زیر اصلاح گردد:

«در صورتیکه مستخدم به موجب حکم دادگاههای صلاحیتدار به مجازاتهای اخراج از خدمت وزارتخانه یا مؤسسه دولتی یا انفصال دائم از خدمت دولت محکوم شود، موجودی پس انداز به طور کامل به او پرداخت می‌گردد».

دکتر حسن مرتضوی ـ قدردان.

رئیس ـ مادهٔ ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۸ ـ به موجودی حساب پس انداز و بهره متعلق به آن در موقع پرداخت هیچگونه مالیات و عوارض تعلق نمی‌گیرد و در صورت فوت صاحب حساب در جمع ارزش ما ترک متوفی محاسبه نخواهد شد.

رئیس ـ در مادهٔ ۸ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) مادهٔ ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۹ ـ توقیف وجوه پس انداز مذکور در این قانون جز در قبال مطالبات دولت مجاز نمی‌باشد.

رئیس ـ در مادهٔ ۹ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید ماده ۹ لایحه قانون تشکیل صندوق پس انداز مستخدمان رسمی کشور حذف شود.

با احترام ـ علی اصغر مظهری.

رئیس ـ مادهٔ ۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۱۰ ـ بانک رهنی ایران موظف است برابر شرایط مقرر در آئین نامه‌ای که به پیشنهاد سازمان امور اداری و استخدامی کشور و وزارت مسکن و شهر سازی و وزارت رفاه اجتماعی به تصویب هیئت وزیران می‌رسد در صورت تقاضای صاحبان حساب به آنان وام بدهد.

رئیس ـ در مادهٔ ۱۰ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) مادهٔ ۱۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۱۱ ـ پرداخت کنندگان حقوق اعم از حقوق اشتغال یا بازنشستگی و وظیفه مکلف هستند در موقع پرداخت حقوق اقساط مربوط به باز پرداخت وام را که طبق مادهٔ ۱۰ به مستخدمین پرداخت شده است از حقوق آنان کسر و به حساب مربوط واریز کنند.

رئیس ـ در مادهٔ ۱۱ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) لایحه و پیشنهادها برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌گردد.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به الحاق ایران به کنوانسیون حمایت میراث فرهنگی و طبیعی جهان

۷- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به الحاق ایران به کنوانسیون حمایت میراث فرهنگی و طبیعی جهان.

رئیس ـ گزارش شور اول الحاق ایران به کنوانسیون حمایت میراث فرهنگی و طبیعی جهان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز شنبه ۵۳/۹/۹ با حضور آقایان احمد اقبال معاون وزارت امور خارجه، دکتر جهانگیر میر علاء معاون وزارت علوم و آموزش عالی و علی اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی لایحه شمارهٔ ۲۹۹۴ مورخ ۱۶/۲/۵۳ دولت تقدیمی به مجلس سنا راجع به الحاق ایران به کنوانسیون حمایت فرهنگی و طبیعی جهان را که در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۳/۹/۳ وصول آن اعلام و به شمارهٔ ۱۳۸۶ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا ا عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

قانون الحاق ایران به کنانسیون حمایت فرهنگی و طبیعی جهان

مادهٔ واحده ـ کنوانسیون حمایت میراث فرهنگی و طبیعی جهان که در تاریخ ۱۶ نوامبر ۱۹۷۲ (۲۵ آبان ۱۳۵۱) به تصویب هفدهمین اجلاسیه کنفرانس عمومی یونسکو رسیده است مشتمل بر یک مقدمه و سی و هشت ماده تصویب و اجازه تسلیم اسناد الحاق آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور اول از کمیسیون علوم و آموزش عالی به مجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۳/۹/۱۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به الحاق ایران به کنوانسیون حمایت میراث فرهنگی و طبیعی جهان را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون علوم و آموزش عالی ـ دکتر امیر حسن زهرائی.

گزارش شور اول از کمیسیون فرهنگ و هنر به مجلس شورای ملی

کمیسون فرهنگ و هنر در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۳/۹/۱۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به الحاق ایران به کنوانسیون حمایت میراث فرهنگی و طبیعی جهان را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسون امور خارجه به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون فرهنگ و هنر ـ خلیل اسعد رزم آرا.

گزارش شور اول از کمیسیون کشاورزی و منایع طبیعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه روز شنبه ۱۳۵۳/۹/۱۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به الحاق ایران به کنوانسیون حمایت میراث فرهنگی و طبیعی جهان را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی ـ مهندس نظمی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز شنبه ۱۳۵۳/۹/۱۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به الحاق دولت ایران به کنوانسیون حمایت میراث فرهنگی و طبیعی جهان را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسون امور خارجه به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ امان الله ریگی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود رد شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در مادهٔ واحده نظری نیست ؟(اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع به تشکیل صندوق مشترک شهرداریها وارسال به مجلس سنا

۸- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع به تشکیل صندوق مشترک شهرداریها وارسال به مجلس سنا.

رئیس ـ گزارش شور دوم تشکیل صندوق مشترک شهرداریها مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسات عدیده با حضور آقایان دکتر عالیمرد معاون وزارت کشور لایحه شماره ۷۴۷۳۲ مورخ ۱۳۵۲/۱۲/۲۰ دولت مربوط به تشکیل صندوق مشترک شهرداریها را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۲۹۰ چاپ گردیده است با توجه به پیشنهادهای رسیده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تشکیل صندوق مشترک شهرداریها

فصل اول ـ کلیات

مادهٔ ۱ ـ به منظور ایجاد تسهیلات در پیشبرد و توسعه امور عمرانی شهرها و همچنین اعطای وام و کمک بلاعوض به شهرداریها و انجام سایر وظائف و تکالیفی که در این قانون پیش بینی می‌شود صندوقی به نام صدوق مشترک شهرداریها وابسته به وزارت کشور که اختصاراً صندوق نامیده خواهد شد تأسیس می‌گردد.

مادهٔ ۲ ـ صندوق به صورت شرکت سهامی و برابر اصول بازرگانی و طبق مقررات این قانون اداره می‌شود و دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی است و در مواردیکه در این قانون پیش بینی نشده تابع مقررات مربوط شرکت‌های دولتی و قانون تجارت خواهد بود.

مادهٔ ۳ ـ مرکز اصلی صندوق تهران است و می‌تواند در هر جا که لازم بداند با تصویب مجمع عمومی شعبه تأسیس کند و در صورت اقتضاء با تصویب شوری به یکی از بانکهای دولتی نمایندگی بدهد.

مادهٔ ۴ ـ سرمایه اولیه صندوق یک میلیارد ریال است که به سهام ده هزار ریالی تقسیم می‌شود.

مادهٔ ۵ ـ کلیه سهام متعلق به شهرداریها است و از منابع زیر تأمین می‌گردد.

الف ـ در آمد موضوع مادهٔ ۱۶۶ اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم.

ب ـ پنج درصد موضوع آئین نامه مربوط به طرز تقسیم عواید حاصله از اجرای قانون لغو عوارض دروازه‌ای.

ج ـ کمک دولت به صندوق که همه ساله در بودجه کل کشور منظور می‌شود.

  • تبصرهٔ ۱ ـ سرمایه صندوق همه ساله به میزان هشتاد درصد درآمدئیکه از منابع فوق الذکر وصول می‌گردد. افزایش خواهد یافت و بیست درصد باقیمانده برای کمک بلاعوض به شهرداریهائی که درآمد سالانه آنها از پانزده میلیون ریال تجاوز ننماید و بر اساس ضوابطی که به تصویب شوری و تأیید مجمع عمومی خواهد رسید بر حسب تقدم و اولویت طرحهای این قبیل شهرداریها تخصیص داده می‌شود.
  • تبصرهٔ ۲ ـ سهم هر شهرداری از سرمایه صندوق و افزایش آن بدواً بر اساس جمعیت استانها و فرمانداری‌های کل و سپس به نسبت جمعیت شهرستانهای هر استان یا فرمانداری کل و بالاخره به تناسب جمعیت شهرهای آن شهرستان تعیین و تخصیص داده می‌شود.
  • تبصرهٔ ۳ ـ سهم شهرداریهای جدیدالتأسیس از درآمدی که در سال تأسی آن شهرداری به سرمایه صندوق اضافه می‌شود بر اساس ضوابط مندرج در این قانون تعیین خواهد شد.

مادهٔ ۶ ـ اعتباراتی که برای اجرای طرحهای عمرانی مستقیماً در اختیار شهرداری‌ها گذارده می‌شود از شمول این قانون مستثنی بوده و تابع مقررات مربوط خواهد بود.

فصل دوم ـ وظایف و اختیارات صندوق

مادهٔ ۷ ـ وظائف و اختیارات صندوق به شرح زیر است:

الف ـ اعطای وام و کمک بلاعوض به شهرداریها برای انجام طرحهای عمرانی و خرید ماشین آلات و تجهیزات لازم طبق مقررات این قانون و آئین نامه‌های مربوط.

ب ـ مطالعه و بررسی طرحهای عمران شهری که توسط شهرداریها برای دریافت وام و یا کمک بلاعوض تهیه شده و به صندوق ارائه می‌شود و تعیین اولویت طرحهای هر شهر با توجه به احتیاجات همان شهر.

ج ـ راهنمائی و ارشاد شهرداریها در زمینهٔ مسائل مالی مربوط به طرح و همچنین نحوه تهیه طرحهائی که برای دریافت وام و یا اعتبار بلاعوض ارائه می‌گردد.

د ـ صندوق در انجام بررسی‌های موضوع بند الف و ب این ماده می‌تواند از خدمات دفتر فنی وزارت کشور و دفاتر مهندسی استانها و فرمانداریهای کل استفاده نماید و دفاتر در این موارد مکلف به همکاری و معاضدت می‌باشند.

ه ـ تحصیل وجوه از طریق دریافت وام از بانک‌ها و مؤسسات اعتباری داخلی و خارجی با رعایت قوانین و مقررات مربوط به منظور توسعه و امکانات صندوق و اعطای وام به شهرداریها.

مادهٔ ۸ ـ صندوق مکلف است هم زمان با تهیه و تنظیم برنامه‌های عمرانی پنج ساله کشور با مطالعه همه جانبه و با همکاری وزارت کشور و سازمان برنامه نسبت به تعیین ضوابط برای اعطای وام به شهرداریها از منابع مذکور در این قانون پس از تصویب مجمع عمومی به موقع اجراء گذاشته می‌شود اقدام نماید.

فصل سوم ـ ارکان صندوق

مادهٔ ۹ ـ ارکان صندوق به قرار زیر است:

۱ ـ مجمع عمومی
۲ ـ شوری
۳ ـ رئیس کل
۴ ـ حسابرس

مجمع عمومی

مادهٔ ۱۰ ـ مجمع عمومی تشکیل می‌شود از:

۱ ـ وزیر کشور

۲ ـ وزیر امور اقتصادی و دارائی

۳ ـ وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه ریاست مجمع عمومی بعهده وزیر کشور خواهد بود.

مادهٔ ۱۱ ـ جلسات مجمععمومی به طور عادی سالی دو بار در تیر ماه و یکبار تا آخر اسفند ماه هر سال برای تصویب ترازنامه و بودجه تشکیل می‌گردد جلسات فوق العاده به تشخیص رئیس مجمع عمومی یا به تقاضای رئیس کل یا حسابرس تشکیل خواهد شد.

صورت مجلس مذاکرات و تصمیمات مجمع عمومی صندوق در دفتر مخصوص ثبت و در مرکز صندوق نگهداری می‌شود.

  • تبصرهٔ ۱ ـ دعوتنامه مربوط به تشکیل مجمع عمومی با ذکر تاریخ و محل تشکیل آن و دستور جلسه مجمع باید به امضاء وزیر کشور برسد و از طرف رئیس کل صندوق برای اعضای مجمع ارسال شود.
  • تبصرهٔ ۲ ـ اعضای شوری و رئیس کل صندوق و حسابرس بدون داشتن حق رأی می‌توانند در جلسات مجمع عمومی شرکت نمایند.

مادهٔ ۱۲ ـ وظایف مجمع عمومی به شرح زیر است:

الف ـ تصویب بودجه سالانه و خط مشی صندوق.

ب ـ رسیدگی و تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان صندوق و اظهار نظر نسبت به گزارش سالانه عملیات صندوق پس از استماع گزارش و نظرات حسابرس صندوق.

ج ـ رسیدگی و اتخاذ تصمیم درباره سود صندوق.

د ـ انتخاب حسابرس به پیشنهاد وزیر امور اقتصادی و دارائی.

ه ـ انتخاب رئیس کل صندوق به پیشنهاد وزیر کشور.

و ـ تعیین حقوق و مزایای رئیس کل صندوق و حسابرس با موافقت شورای حقوق و دستمزد.

ز ـ اخذ تصمیم درباره اخذ وام از طرف صندوق با رعایت مقررات مربوط

ح ـ تصویب سازمان صندوق و آئین نامه‌های مالی و معاملاتی.

ط ـ رسیدگی و اتخاذ تصمیم نسبت به مسائلی که از طرف رئیس کل صندوق و یا شوری پیشنهاد می‌گردد با رعایت مقررات این قانون.

شوری

مادهٔ ۱۳ - اعضاء شورای صندوق عبارتند از:

۱ ـ یکی از معاونان وزارت کشور به انتخاب وزیر کشور.

۲ ـ یکی از معاونان سازمان برنامه و بودجه به انتخاب وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه.

۳ ـ یکی از معاونان وزارت امور اقتصادی و دارائی به انتخاب وزیر امور اقتصادی و دارائی.

۴ ـ رئیس هیئت مدیره اتحادیه شهرداریهای کشور.

۵ ـ یکی از مشاوران وزیر کشور به انتخاب وزیر کشور.

۶ ـ دو نفر از افراد بصیر و مطلع در امور فنی و مالی شهرداریها به انتخاب وزیر کشور که برای مدت سه سال انتخاب می‌شوند و انتخاب مجدد هر یک از آنها بلامانع است.

  • تبصرهٔ ۱ ـ ریاست شوری با معاون وزارت کشور خواهد بود اعضاء شوری از بین خود یک نفر را به سمت نایب رئیس انتخاب می‌نمایند که در غیاب رئیس شوری وظایف او را انجام خواهد داد.
  • تبصرهٔ ۲ ـ دبیر شوری به پیشنهاد رئیس کل صندوق و تصویب شوری از بین کارکنان صندوق انتخاب می‌شود.

ماده ۱۴ ـ شرکت اعضاء در جلسات شوری افتخاری است.

مادهٔ ۱۵ ـ وظایف شوری به قرار زیر است:

الف ـ رسیدگی و اظهار نظر نسبت به بودجه سالانه صندوق که از طرف رئیس کل برای طرح در مجمع عمومی پیشنهاد می‌شود.

ب ـ رسیدگی و اظهار نظر نسبت به سازمان صندوق که از طرف رئیس کل برای طرح در مجمع عمومی پیشنهاد می‌شود.

ج ـ رسیدگی و اظهار نظرنسبت به خط مشی صندوق با توجه به وظایف و هدف‌های آن برای طرح در مجمع عمومی.

د ـ تعیین نرخ بهره و کارمزد و مدت وام‌های صندوق به پیشنهاد رئیس کل صندوق.

ه ـ رسیدگی و اظهار نظر نسبت به تراز نامه و حساب سود و زیان و حساب تقسیم سود و گزارش سالانه برای پیشنهاد به مجمع عمومی.

و ـ تعیین میزان سود قابل تقسیم به نسبت سهام بین شهرداریها و پیشنهاد آن به مجمع عمومی.

ز ـ اتخاذ تصمیم نسبت به نحوه اخذ تضمین و باز پرداخت وامهای پرداختی به شهرداریها.

ح ـ اتخاذ تصمیم درباره هر موضوعی که مربوط به صندوق باشد و رئیس کل طرح آن را در شوری لازم بداند.

ط ـ انجام وظایف دیگری که از طرف مجمع عمومی بعهده شوری محول خواهد شد.

مادهٔ ۱۶ ـ شورا حداقل ماهی یکبار در محل صندوق تشکیل جلسه خواهد داد. برای مذاکره و اتخاذ تصمیم حضور حداقل پنج نفر از اعضاء شوری لازم خواهد بود و تصمیمات و نظرات شوری با حداقل چهار رأی معتبر می‌باشد. صورتمجلس مذاکرات و تصمیمات شوری در دفتر مخصوص ثبت و در مرکز صندوق نکهداری می‌شود.

  • تبصره ـ رئیس صندوق موظف است یک نسخه از مصوبات شوری را برای اعضاء مجمع عمومی ارسال دارد.

رئیس کل صندوق

مادهٔ ۱۷ ـ رئیس کل صندوق از بین کسانیکه حداقل دارای درجه لیسانس و ۱۰ سال سابقه خدمت باشند با پیشنهاد وزیر کشور و تصویب مجمع عمومی برای مدت سه سال منصوب می‌شود و انتصاب مجدد وی بلامانع است.

ماده ۱۸ ـ رئیس کل صندوق بالاترین مقام اجرائی و اداری صندوق و مسئول حسن اجرای امور صندوق طبق مقررات این قانون و آئین نامه‌های مربوط می‌باشد و دارای حق امضاء و اختیارات زیر است:

الف ـ تهیه و پیشنهاد سازمان صندوق.

ب ـ اجرای مصوبات مجمع عمومی و شوری.

ج ـ اداره امور استخدامی و مالی و اداری صندوق طبق مقررات این قانون و آئین نامه‌های مربوط و بودجه و سازمان صندوق.

د ـ طرح دعوی و جوابگوئی به دعاوی اعم از کیفری یا حقوقی در مراجع قضائی و سایر مراجع با حق تعیین وکیل.

ه ـ سازش و ارجاع به داوری و استرداد دعوی با موافقت قبلی شوری.

و ـ تهیه و تسلیم گزارش سالانه و ترازنامه و حساب سود و زیان صندوق به مراجع مربوط و پیشنهاد خط مشی صندوق و سایر پیشنهاداتی که طرح آن به نظر رئیس کل صندوق در مجمع عمومی و شوری لازم تشخیص داده شود.

مادهٔ ۱۹ ـ رئیس کل صندوق دارای یک قائم مقام خواهد بود که به پیشنهاد رئیس کل و تصویب شوری منصوب می‌شود. وظایف و اختیارات او را رئیس کل صندوق تعیین خواهد کرد و در غیاب رئیس کل دارای اختیارات وی می‌باشد.

مادهٔ ۲۰ ـ رئیس کل صندوق می‌تواند با مسئولیت خود قسمتی از اختارات خود را به قائم مقام و یا هر یک از کارمندان صندوق تفویض نماید.

حسابرس

مادهٔ ۲۱ ـ حسابرس صندوق با پیشنهاد وزیر امور اقتصادی و دارائی و تصویب مجمع عمومی برای مدت یک سال انتخاب می‌شود و انتخاب مجدد او بلامانع است.

مادهٔ ۲۲ـ حسابرس علاوه بر وظایفی که در قانون تجارت برای بازرس شرکت مقرر است دارای وظایف و اختیارات زیر است:

الف ـ رسیدگی به تراز نامه و حساب سود و زیان و تهیه گزارش برای طرح در شوری و مجمع عمومی.

ب ـ حسابرس می‌تواند کلیه اسناد و حسابها و دارائی‌های صندوق را مورد رسیدگی قرار دهد. رئیس کل صندوق باید کلیه اسناد و مدارک مورد تقاضای حسابرس را در اختیار او بگذارد.

ج ـ حسابرس حق مداخله مستقیم در امور صندوق را ندارد ولی می‌تواند نظرات اصلاحی خود را به رئیس کل صندوق بدهد و رئیس کل صندوق موظف است حداکثر ظرف یک هفته نظر خود را به حسابرس اعلام دارد.

حسابرس با توجه به نظریه رئیس کل صندوق موضوع را بررسی و در صورت لزوم نظرات خود را به شوری و مجمع عمومی گزارش می‌نماید.

د- رسیدگی و اظهار نظر نسبت به گزارش‌های ادواری صندوق و نظارت بر عملیات مالی وام‌های اعطایی به شهرداری‌ها.

هـ - حسابرس موظف است پیوسته چگونگی جریان امور صندوق را با توجه به مقررات مربوط و خط‌مشی صندوق که متضمن تأمین منافع صاحبان سهام باشد به رئیس کل و در صورت لزوم به شورا و مجمع عمومی کتباً گزارش نماید.

فصل چهارم - مواد متفرقه

ماده ۲۳- سال مالی صندوق روز اول فروردین‌ماه هر سال آغاز و روز آخر اسفندماه همان سال پایان می‌یابد به استثنای سال اول که تاریخ آغاز آن از تاریخ تأسیس خواهد بود.

ماده ۲۴- رئیس کل صندوق موظف است ترازنامه و حساب سود و زیان سالانه صندوق را تا پایان اردیبهشت‌ماه سال بعد تهیه و برای رسیدگی و اظهار نظر به حسابرس ارائه نماید و حسابرس مکلف است به ترازنامه و حساب سود و زیان و مواردی که لازم بداند رسیدگی نموده و گزارش خود را همراه با اظهار نظر تا پایان خردادماه برای طرح در مجمع عمومی تسلیم دارد.

ماده ۲۵- کلیه نامه‌ها و اسنادی که در برابر اشخاص ثالث برای صندوق تعهد ایجاد می‌کند باید به امضای رئیس کل صندوق و یک امضای مجاز دیگر باشد دارنده امضای مجاز به پیشنهاد رئیس کل صندوق و تصویب شورا تعیین خواهد شد.

ماده ۲۶- قراردادهای وام به شهرداری‌ها هنگامی معتبر است که پس از تصویب شورا به امضای رئیس کل صندوق و شهرداری مربوط رسیده باشد.

ماده ۲۷- اعتبار هزینه‌های اداری صندوق همه‌ساله در بودجه کل کشور پیش‌بینی خواهد شد.

ماده ۲۸- صندوق از پرداخت حق‌الثبت شرکت و مالیات بر درآمد معاف خواهد بود.

ماده ۲۹- از تاریخ تشکیل صندوق شهرداری‌ها به هیچ‌وجه حق اخذ وام از هیچ مرجع و به هیچ عنوان نخواهد داشت مگر با تصویب انجمن شهر و تأیید صندوق مشترک شهرداری‌ها.

  • تبصره - شهرداری پایتخت در مورد اخذ وام احتیاج به تأیید صندوق نخواهد داشت.

ماده ۳۰- مستخدمین صندوق از نظر استخدامی شرکت‌های دولتی خواهند بود.

ماده ۳۱- رئیس کل و قائم‌مقام رئیس کل و هیچ یک از مستخدمین صندوق نمی‌توانند به طور مستقیم یا غیرمستقیم از تسهیلات وام و اعتباری صندوق استفاده نمایند یا در اموری که صندوق در آن سرمایه‌گذاری می‌نماید مشارکت داشته باشند.

ماده ۳۲- هرگونه اصلاح در مواد این قانون ظرف سه سال به پیشنهاد وزارت کشور و تصویب کمیسیون‌های مربوط مجلسین خواهد بود.

مخبر کمیسیون کشور - رضا سجادی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه ۱۲/۹/۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تشکیل صندوق مشترک شهرداری‌ها را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشور را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری - رضا پیرزاده.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارایی در جلسه ۱۶/۹/۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تشکیل صندوق مشترک شهرداری‌ها را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشور را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارایی - امان‌الله ریگی.

رئیس - ماده اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- به منظور ایجاد تسهیلات در پیشبرد و توسعه امور عمرانی شهرها و همچنین اعطای وام و کمک بلاعوض به شهرداری‌ها و انجام سایر وظایف و تکالیفی که در این قانون پیش‌بینی می‌شود صندوقی به نام صندوق مشترک شهرداری‌ها وابسته به وزارت کشور که اختصاراً صندوق نامیده خواهد شد تأسیس می‌گردد.

رئیس - در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده اول رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- صندوق به صورت شرکت سهامی و برابر اصول بازرگانی و طبق مقررات این قانون اداره می‌شود و دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی است و در مواردی که در این قانون پیش‌بینی نشده تابع مقررات مربوط شرکت‌های دولتی و قانونی تجارت خواهد بود.

رئیس- در ماده ۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- مرکز اصلی صندوق تهران است و می‌تواند در هر جا که لازم بداند با تصویب مجمع عمومی شعبه تأسیس کند و در صورت اقتضا با تصویب شورا به یکی از بانک‌های دولتی نمایندگی بدهد.

رئیس- در ماده ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۳ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- سرمایه اولیه صندوق یک میلیارد ریال است که به سهام ده هزار ریالی تقسیم می‌شود.

رئیس- در ماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۴ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافق هستند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵- کلیه سهام متعلق به شهرداری‌ها است و از منابع زیر تأمین می‌گردد:

الف- درآمد موضوع ماده ۱۶۶ اصلاحی قانون مالیات‌های مستقیم.

ب- پنج درصد موضوع آیین‌نامه مربوط به طرز تقسیم عواید حاصله از اجرای قانون لغو عوارض دروازه‌ای.

ج- کمک دولت به صندوق که همه‌ساله در بودجه کل کشور منظور می‌شود.

  • تبصره ۱- سرمایه صندوق همه‌ساله به میزان هشتاد درصد درآمدی که از منابع فوق‌الذکر وصول می‌گردد افزایش خواهد یافت و بیست درصد باقی‌مانده برای کمک بلاعوض به شهرداری‌هایی که درآمد سالانه آنها از پانزده میلیون ریال تجاوز ننماید و براساس ضوابطی که به تصویب شورا و تأیید مجمع عمومی خواهد رسید برحسب تقدم و اولویت طرح‌های عمرانی این قبیل شهرداری‌ها تخصیص داده می‌شود.
  • تبصره ۲- سهم هر شهرداری از سرمایه صندوق و افزایش آن بدواً براساس جمعیت استان‌ها و فرمانداری‌های کل و سپس به نسبت جمعیت شهرستان‌های هر استان یا فرمانداری کل و بالاخره به تناسب جمعیت شهرهای آن شهرستان تعیین و تخصیص داده می‌شود.
  • تبصره ۳- سهم شهرداری‌های جدیدالتأسیس از درآمدی که در سال تأسیس آن شهرداری به سرمایه صندوق اضافه می‌شود براساس ضوابط مندرج در این قانون تعیین خواهد شد.

رئیس- در ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۵ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶- اعتباراتی که برای اجرای طرح‌های عمرانی مستقیماً در اختیار شهرداری‌ها گذارده می‌شود از شمول این قانون مستثنی بوده و تابع مقررات مربوط خواهد بود.

رئیس- در ماده ۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۶ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷- وظایف و اختیارات صندوق به شرح زیر است:

الف- اعطای وام و کمک بلاعوض به شهرداری‌ها برای انجام طرح‌های عمرانی و خرید ماشین‌آلات و تجهیزات لازم طبق مقررات این قانون و آیین‌نامه‌های مربوط.

ب- مطالعه و بررسی طرح‌های عمران شهری که توسط شهرداری‌ها برای دریافت وام و یا کمک بلاعوض تهیه شده و به صندوق ارائه می‌شود و تعیین اولویت طرح‌های هر شهر با توجه به احتیاجات همان شهر.

ج- راهنمایی و ارشاد شهرداری‌ها در زمینه مسائل مالی مربوط به طرح و همچنین نحوه تهیه طرح‌هایی که برای دریافت وام و یا اعتبار بلاعوض ارائه می‌گردد.

د- صندوق در انجام بررسی‌های موضوع بند الف و ب این ماده می‌تواند از خدمات دفتر فنی وزارت کشور و دفاتر مهندسی استان‌ها و فرمانداری‌های کل استفاده نماید و دفاتر مزبور در این موارد مکلف به همکاری و معاضدت می‌باشد.

هـ- تحصیل وجوه از طریق دریافت وام از بانک‌ها و مؤسسات اعتباری داخلی و خارجی با رعایت قوانین و مقررات به منظور توسعه و امکانات صندوق و اعطای وام به شهرداری‌ها.

رئیس - در ماده ۷ نظری نیست؟ آقای سجادی بفرمایید.

سجادی (مخبر کمیسیون کشور) - در بندهای این ماده بند «د» به صورت «تبصره» بعد از بند «هـ» باید نوشته شود که جای آن در آخر ماده خواهد بود و مسلماً بند «هـ» به بند «د» تبدیل می‌شود که مقدم بر تبصره است و در ماده ۸ نیز کلمه «که» در سطر سوم بعد از کلمه به شهرداری‌ها باید اضافه بشود «برای اعطای وام به شهرداری‌ها که از منابع مذکور...»

رئیس - اشتباه چاپی است اصلاح می‌شود آقای ادیب‌ سمیعی بفرمایید.

ادیب سمیعی- جناب رئیس، همکاران ارجمند در کمیسیون کشور در شور دوم لایحه صندوق مشترک شهرداری‌ها تلاش فراوان به عمل آمد که این لایحه به طریقی اصلاح شود که مفید برای شهرداری‌ها باشد ما به آینده این صندوق چشم دوخته‌ایم و آرزو می‌کنیم که این صندوق با امکانات مالی که در اختیارش گذاشته می‌شود بتواند جوابگوی قسمتی از احتیاجات شهرداری‌ها باشد نمایندگان محترمی که در کمیسیون کشور بودند معتقد بودند که این لایحه هم نواقصی دارد همان طور که در ماده ۳ این لایحه پیش‌بینی شده است در ظرف سه سال نواقص این لایحه تهیه شده و به کمیسیون‌های مربوط مجلسین تقدیم شود اما در مورد پیشنهادی که داده شده عبارت از این است که در بند ب ماده ۷ تعیین اولویت طرح‌های هر شهر با توجه به احتیاجات همان شهر از آخر بند ب حذف شود برای این که تعیین اولویت در شهرها با مردم شهر است که نمایندگان آنها به نمایندگی آنها در انجمن شهر انجام وظیفه می‌کنند این صندوق در حال حاضر وظیفه‌اش این است که یک طرحی را شهرداری می‌دهد اگر اولویت داشت انجمن شهر تعیین می‌کند بعد دفاتر فنی برآورد هزینه می‌کنند بعد وزارت کشور تأیید می‌کند و بعد می‌دهد به این صندوق و این صندوق بایستی بررسی کند تحت چه ضوابط و شرایطی چه اعتبار و به چه طریقی و به چه مدتی می‌تواند وام بدهد و بعد نحوه برگشت و تضمین این وام چه می‌تواند باشد بنابراین شما در بند «ج» آورده‌اید گفته‌اید «طرح‌هایی که برای دریافت وام و یا اعتبار بلاعوض ارائه می‌گردد» و این از وظایف صندوق است یعنی این صندوق می‌تواند ارائه طریق بکند و بگوید نحوه ارائه وام برای کمک‌های بلاعوض چگونه می‌تواند باشد ولی این صندوق نمی‌تواند اولویت طرح‌های هر شهر را و نیازمندی‌های هر شهر را تشخیص بدهد و ارائه طریق بکند کما این که آقای عالیمرد شما در ماده ۲۹ گفته‌اید شهرداری پایتخت برای اخذ وام احتیاج به تأیید صندوق ندارد وقتی شهرداری پایتخت وام می‌گیرد و احتیاج به تأیید صندوق ندارد اولویت طرح‌ها هم احتیاج به تأیید صندوق ندارد بنابراین پول را برای چه می‌گیرد پول را برای این می‌گیرد که طرح را اجرا کند اگر پول وام به تأیید صندوق نمی‌رسد خوب شهرداری طرح خودش را اجرا می‌کند احتیاجی ندارد که این صندوق اولویت این طرح را تأیید بکند اجازه بفرمایید تعیین آن به پیشنهاد مردم شهر و انجمن آن شهر باشد.

رئیس - نظر دیگری در ماده ۷ نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید در بند ب ماده ۷ لایحه قانون تشکیل صندوق مشترک شهرداری‌ها عبارت «و تعیین اولویت طرح‌های هر شهر با توجه به احتیاجات همان شهر» در آخر بند مزبور حذف شود.

با تقدیم احترام - نادر ادیب‌ سمیعی.

رئیس - نسبت به این پیشنهاد نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به این پیشنهاد خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. نسبت به ماده ۷ با اصلاحاتی که در آن به عمل آمد رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸- صندوق مکلف است هم‌زمان با تهیه و تنظیم برنامه‌های عمرانی پنج‌ساله کشور با مطالعه همه‌جانبه و با همکاری وزارت کشور و سازمان برنامه نسبت به تعیین ضوابط برای اعطای وام به شهرداری‌ها از منابع مذکور در این قانون پس از تصویب مجمع عمومی به موقع اجرا گذاشته می‌شود اقدام نماید.

رئیس - در ماده ۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۸ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹- ارکان صندوق به قرار زیر است:

۱- مجمع عمومی

۲- شورا

۳- رئیس کل

۴- حسابرس

رئیس - در ماده ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۹ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰- مجمع عمومی تشکیل می‌شود از:

۱- وزیر کشور

۲- وزیر امور اقتصادی و دارایی

۳- وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه

ریاست مجمع عمومی به عهده وزیر کشور خواهد بود.

رئیس - در ماده ۱۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۰ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۱- جلسات مجمع عمومی به طور عادی سالی دو بار یک‌بار در تیر ماه و یک‌بار تا آخر اسفندماه هر سال برای تصویب ترازنامه و بودجه تشکیل می‌گردد جلسات فوق‌العاده به تشخیص رئیس مجمع عمومی یا به تقاضای رئیس کل یا حسابرس تشکیل خواهد شد.

صورت‌ مجلس مذاکرات و تصمیمات مجمع عمومی صندوق در دفتر مخصوص ثبت و در مرکز صندوق نگهداری می‌شود.

  • تبصره ۱- دعوت‌نامه مربوط به تشکیل مجمع عمومی با ذکر تاریخ و محل تشکیل آن و دستور جلسه مجمع باید به امضای وزیر کشور برسد و از طرف رئیس کل صندوق برای اعضای مجمع ارسال شود.
  • تبصره ۲- اعضای شورا و رئیس کل صندوق و حسابرس بدون داشتن حق رأی می‌توانند در جلسات مجمع عمومی شرکت نمایند.

رئیس - در ماده ۱۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۱ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۲ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۲- وظایف مجمع عمومی به شرح زیر است:

الف- تصویب بودجه سالانه و خط‌مشی صندوق.

ب- رسیدگی و تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان صندوق و اظهار نظر نسبت به گزارش سالانه عملیات صندوق پس از استماع گزارش و نظرات حسابرس صندوق.

ج- رسیدگی و اتخاذ تصمیم درباره سود صندوق.

د- انتخاب حسابرس به پیشنهاد وزیر امور اقتصادی و دارایی.

هـ- انتخاب رئیس کل صندوق به پیشنهاد وزیر کشور

و- تعیین حقوق و مزایای رئیس کل صندوق و حسابرس با موافقت شورای حقوق و دستمزد.

ز- اخذ تصمیم درباره اخذ وام از طرف صندوق با رعایت مقررات مربوط.

ح- تصویب سازمان صندوق و آیین‌نامه‌های مالی و معاملاتی.

ط- رسیدگی و اتخاذ تصمیم نسبت به مسائلی که از طرف رئیس کل صندوق و یا شورا پیشنهاد می‌گردد با رعایت مقررات این قانون.

رئیس - در ماده ۱۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۲ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۳- اعضای شورای صندوق عبارتند از:

۱- یکی از معاونان وزارت کشور به انتخاب وزیر کشور.

۲- یکی از معاونان سازمان برنامه و بودجه به انتخاب وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه.

۳- یکی از معاونان وزارت امور اقتصادی و دارایی به انتخاب وزیر امور اقتصادی و دارایی.

۴- رئیس هیئت‌مدیره اتحادیه شهرداری‌های کشور.

۵- یکی از مشاوران وزیر کشور به انتخاب وزیر کشور.

۶- دو نفر از افراد بصیر و مطلع در امور فنی و مالی شهرداری‌ها به انتخاب وزیر کشور که برای مدت سه سال انتخاب می‌شوند و انتخاب مجدد هر یک از آنها بلامانع است.

  • تبصره ۱- ریاست شورا با معاون وزارت کشور خواهد بود اعضای شورا از بین خود یک نفر را به سمت نایب‌رئیس انتخاب می‌نمایند که در غیاب رئیس شورا وظایف او را انجام خواهد داد.
  • تبصره ۲- دبیر شورا به پیشنهاد رئیس کل صندوق و تصویب شورا از بین کارکنان صندوق انتخاب می‌شود.

رئیس - در ماده ۱۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۳ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۴- شرکت اعضا در جلسات شورا افتخاری است.

رئیس - در ماده ۱۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۴ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۵- وظایف شورا به قرار زیر است:

الف- رسیدگی و اظهار نظر نسبت به بودجه سالانه صندوق که از طرف رئیس کل برای طرح در مجمع عمومی پیشنهاد می‌شود.

ب- رسیدگی و اظهار نظر نسبت به سازمان صندوق که از طرف رئیس کل برای طرح در مجمع عمومی پیشنهاد می‌شود.

ج- رسیدگی و اظهار نظر نسبت به خط‌مشی صندوق با توجه به وظایف و هدف‌های آن برای طرح در مجمع عمومی.

د- تعیین نرخ بهره و کارمزد و مدت وام‌های صندوق به پیشنهاد رئیس کل صندوق.

هـ- رسیدگی و اظهار نظر نسبت به ترازنامه و حساب سود و زیان و حساب تقسیم سود و گزارش سالانه برای پیشنهاد به مجمع عمومی.

و- تعیین میزان سود قابل تقسیم به نسبت سهام بین شهرداری‌ها و پیشنهاد آن به مجمع عمومی.

ز- اتخاذ تصمیم نسبت به نحوه اخذ تضمین و بازپرداخت وام‌های پرداختی به شهرداری‌ها.

ح- اتخاذ تصمیم درباره هر موضوعی که مربوط به صندوق باشد و رئیس کل طرح آن را در شورا لازم بداند.

ط- انجام وظایف دیگری که از طرف مجمع عمومی به عهده شورا محول خواهد شد.

رئیس - در ماده ۱۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۵ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۶- شورا حداقل ماهی یک بار در محل صندوق تشکیل جلسه خواهد داد. برای مذاکره و اتخاذ تصمیم حضور حداقل پنج نفر از اعضا شورا لازم خواهد بود و تصمیمات و نظرات شورا با حداقل چهار رأی معتبر می‌باشد. صورت مجلس مذاکرات و تصمیمات شورا در دفتر مخصوص ثبت و در مرکز صندوق نگهداری می‌شود.

  • تبصره - رئیس صندوق مؤظف است یک نسخه از مصوبات شورا را برای اعضای مجمع عمومی ارسال دارد.

رئیس - در ماده ۱۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۶ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۷- رئیس کل صندوق از بین کسانی که حداقل دارای درجه لیسانس و ۱۰ سال سابقه خدمت باشند با پیشنهاد وزیر کشور و تصویب مجمع عمومی برای مدت سه سال منصوب می‌شود و انتصاب مجدد وی بلامانع است.

رئیس - در ماده ۱۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۷ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۸- رئیس کل صندوق بالاترین مقام اجرایی و اداری صندوق و مسئول حسن اجرای امور صندوق طبق مقررات این قانون و آیین‌نامه‌های مربوط می‌باشد و دارای حق امضا و اختیارات زیر است:

الف- تهیه و پیشنهاد سازمان صندوق.

ب- اجرای مصوبات مجمع عمومی و شورا.

ج- اداره امور استخدامی و مالی و اداری صندوق طبق مقررات این قانون و آیین‌نامه‌های مربوط و بودجه و سازمان صندوق.

د- طرح دعوی و جوابگویی به دعاوی اعم از کیفری یا حقوقی در مراجع قضایی و سایر مراجع با حق تعیین وکیل.

هـ- سازش و ارجاع به داوری و استرداد دعوی با موافقت قبلی شورا.

و- تهیه و تسلیم گزارش سالانه و ترازنامه و حساب سود و زیان صندوق و سایر پیشنهاداتی که طرح آن به نظر رئیس کل صندوق در مجع عمومی و شورا لازم تشخیص داده شود.

رئیس - در ماده ۱۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۸ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۹- رئیس کل صندوق دارای یک قائم‌مقام خواهد بود که به پیشنهاد رئیس کل و تصویب شورا منصوب می‌شود. وظایف و اختیارات او را رئیس کل صندوق تعیین خواهد کرد و در غیاب رئیس کل دارای اختیارات وی می‌باشد.

رئیس - در ماده ۱۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۹ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۰- رئیس کل صندوق می‌تواند با مسئولیت خود قسمتی از اختیارات خود را به قائم‌مقام و یا هر یک از کارمندان صندوق تفویض نماید.

رئیس - در ماده ۲۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۰ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۱- حسابرس صندوق با پیشنهاد وزیر امور اقتصادی و دارایی و تصویب مجمع عمومی برای مدت یک سال انتخاب می‌شود و انتخاب مجدد او بلامانع است.

رئیس - در ماده ۲۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۱ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۲- حسابرس علاوه بر وظایفی که در قانون تجارت برای بازرس شرکت مقرر است دارای وظایف و اختیارات زیر است:

الف- رسیدگی به ترازنامه و حساب سود و زیان و تهیه گزارش برای طرح در شورا و مجمع عمومی.

ب- حسابرس می‌تواند کلیه اسناد و حساب‌ها و دارایی‌های صندوق را مورد رسیدگی قرار دهد. رئیس کل صندوق باید کلیه اسناد و مدارک مورد تقاضای حسابرس را در اختیار او بگذارد.

ج- حسابرس حق مداخله مستقیم در امور صندوق را ندارد ولی می‌تواند نظرات اصلاحی خود را به رئیس کل صندوق بدهد و رئیس کل صندوق موظف است حداکثر ظرف یک هفته نظر خود را به حسابرس اعلام دارد.

حسابرس با توجه به نظریه رئیس کل صندوق موضوع را بررسی و در صورت لزوم نظرات خود را به شورا و مجمع عمومی گزارش می‌نماید.

د- رسیدگی و اظهار نظر نسبت به گزارش‌های ادواری صندوق و نظارت بر عملیات مالی وام‌های اعطایی به شهرداری‌ها.

هـ- حسابرس موظف است پیوسته چگونگی جریان امور صندوق را با توجه به مقررات مربوط و خط‌مشی صندوق رسیدگی نموده و نظر خود را درباره حساب‌های صندوق که متضمن تأمین منافع صاحبان سهام باشد به رئیس کل و در صورت لزوم به شورا و مجمع عمومی کتباً گزارش نماید.

رئیس - در ماده ۲۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۲ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۳- سال مالی صندوق روز اول فروردین‌ماه هر سال آغاز و روز آخر اسفندماه همان سال پایان می‌یابد به استثنای سال اول که تاریخ آغاز از آن تاریخ تأسیس خواهد بود.

رئیس - در ماده ۲۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۳ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۴- رئیس کل صندوق موظف است ترازنامه و حساب سود و زیان سالانه را تا پایان اردیبهشت‌ماه سال بعد تهیه و برای رسیدگی و اظهارنظر به حسابرس ارائه نماید و حسابرس مکلف است به ترازنامه و حساب سود و زیان و مواردی که لازم بداند رسیدگی نموده و گزارش خود را همراه با اظهارنظر تا پایان خرداد ماه برای طرح در مجمع عمومی تسلیم دارد.

رئیس - در ماده ۲۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۴ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۵- کلیه نامه‌ها و اسنادی که در برابر اشخاص ثالث برای صندوق تعهد ایجاد می‌کند باید امضای رئیس کل صندوق و یک امضای مجاز دیگر باشد دارنده امضای مجاز به پیشنهاد رئیس کل صندوق صندوق و تصویب شورا تعیین خواهد شد.

رئیس - در ماده ۲۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۵ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۶- قراردادهای وام به شهرداری‌ها هنگامی معتبر است که پس از تصویب شورا به امضای رئیس کل صندوق و شهرداری مربوط رسیده باشد.

رئیس - در ماده ۲۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۶ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۷- اعتبار هزینه‌های اداری صندوق همه‌ساله در بودجه کل کشور پیش‌بینی خواهد شد.

رئیس - در ماده ۲۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۷ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۸- صندوق از پرداخت حق‌الثبت شرکت و مالیات بر درآمد معاف خواهد بود.

رئیس - در ماده ۲۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۸ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۹- از تاریخ تشکیل صندوق شهرداری‌ها به هیچ‌وجه حق اخذ وام از هیچ مرجع و به هیچ عنوان نخواهند داشت مگر با تصویب انجمن شهر و تأیید صندوق مشترک شهرداری‌ها.

  • تبصره - شهرداری پایتخت در مورد اخذ وام احتیاج به تأیید صندوق نخواهد داشت.

رئیس - در ماده ۲۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۹ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۰- مستخدمین صندوق از نظر استخدامی تابع مقررات استخدامی شرکت‌های دولتی خواهند بود.

رئیس - در ماده ۳۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۳۰ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۱- رئیس کل و قائم‌مقام رئیس کل و هیچ یک از مستخدمین صندوق نمی‌تواند به طور مستقیم از تسهیلات وام و اعتباری صندوق استفاده نمایند یا در اموری که صندوق در آن سرمایه‌گذاری می‌نماید مشارکت داشته باشند.

رئیس - در ماده ۳۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۳۱ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۲- هر گونه اصلاح در مواد این قانون ظرف سه سال به پیشنهاد وزارت کشور و تصویب کمیسیون‌های مربوط مجلسین خواهد بود.

رئیس - در ماده ۳۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۳۲ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به مجموع مواد و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم، خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح بعضی از مقررات قانون ثبت اسناد و املاک

۹- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح بعضی از مقررات قانون ثبت اسناد و املاک

رئیس - گزارش شور اول اصلاح بعضی از مقررات قانون ثبت اسناد و املاک مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۸ آبان‌ماه ۱۳۵۳ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری و آقای طباطبایی معاون وزارت امور اقتصادی و دارایی لایحه شماره ۴۸۷۷۲ مورخ ۱۱/۸/۱۳۵۳ دولت راجع به اصلاح بعضی از مقررات قانون ثبت اسناد و املاک را که در جلسه ۱۲/۸/۱۳۵۳ به مجلس شورای ملی تقدیم و به شماره ۱۳۶۰ چاپ شده است مطرح و با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون مربوط به مقررات قانون ثبت اسناد و املاک

ماده ۱- در مورد اراضی متعلق به دولت یا مؤسسات و یا شرکت‌های دولتی که در جریان عملیات مقدماتی ثبت برای تأمین مسکن به شرکت‌های تعاونی واگذار شده یا می‌شود اعم از این که در اراضی مزبور احداث بنا شده یا نشده باشد انتقال‌گیرنده و ایادی بعدی انتقال از پرداخت حق‌الثبت ملک و هزینه مقدماتی و بقایای آنها معاف هستند. در مورد هزینه تفکیک انتقال‌دهنده و شرکت تعاونی انتقال‌گیرنده از پرداخت هزینه تفکیک معاف می‌باشند.

  • تبصره- در مورد املاکی که بلاعوض به شرکت‌های تعاونی برای تأمین مسکن کارکنان دولت و مؤسسات و شرکت‌های دولتی منتقل می‌شود اعم از این که انتقال‌دهنده دولت یا هر شخص حقیقی یا حقوقی باشد سند انتقال یا معافیت از پرداخت حق‌الثبت انتقال و هرگونه مالیات و عوارض شهرداری و بقایای آنها و هزینه تفکیک تنظیم می‌گردد در صورتی که ملک در جریان عملیات مقدماتی ثبت باشد انتقال‌دهنده و انتقال‌گیرنده از پرداخت حق‌الثبت ملک و هزینه مقدماتی و بقایای آنها معاف می‌باشند.

ماده ۲- نسبت به قطعات مفروز از پلاک اصلی شماره ۲۳۹۵ اراضی مشاهی طرشت که مساحت هر یک بیشتر از پانصد مترمربع نباشد در صورتی که متقاضی ثبت یا قائم‌مقام قانونی او تا قبل از اول فروردین‌ماه ۱۳۵۱ احداث ساختمان در زمین مذکور کرده باشد و اشکال دیگری جز اعتراض بر تحدید حدود مزبور وجود نداشته باشد اداره ثبت به نام متقاضی ثبت یا قائم‌مقام قانونی او سند مالکیت صادر خواهد نمود و هرگاه پس از صدور سند مالکیت معترض ذی‌حق تشخیص شود دادگاه کسی را که به موجب این قانون سند مالکیت به نام او صادر می‌شود به پرداخت بهای زمین معادل ارزش معاملاتی آن در تاریخ صدور حکم در وجه ذی‌نفع محکوم خواهد نمود.

  • تبصره - تشخیص شرایط مقرر در این ماده با اداره ثبت تهران است و اداره ثبت به محض صدور سند مالکیت مراتب را به دادگاهی که پرونده در آن مطرح رسیدگی است اعلام خواهد نمود.

ماده ۳- در مورد املاكی كه طبق مقررات اصلاحات ارضی به زارعین صاحب نسق منتقل شده یا می‌شود در صورتی كه ملك مسبوق به درخواست ثبت باشد فروشنده یا قائم‌مقام قانونی او از پرداخت بقایای ثبتی اعم از حق‌الثبت و هزینه مقدماتی ملك معاف است. در مورد انتقال این قبیل املاك هرگاه درخواست ثبت ملك نشده باشد مالك سابق در اجرای مقررات ماده ۱۴۳ الحاقی به قانون ثبت اسناد و املاك از پرداخت وجوه مقرر در تبصره یك ماده مزبور معاف خواهد بود.

  • تبصره - وجوهی كه قبل از اجرای این قانون از بابت بقایای ثبتی و یا برطبق تبصره یك ماده ۱۴۳ الحاقی به قانون ثبت اسناد و املاك وصول شده است قابل استرداد نیست. در صورتی كه دریافت وجوه مذكور قبلاً تقسیط شده باشد اقساطی كه وصول نشده اعم از این كه موعد پرداخت آن قبل یا بعد از اجرای این قانون باشد مشمول معافیت موضوع این ماده خواهد بود.

ماده ۴- برای رفع اختلاف موجود بین صاحبان اراضی واقع در محدوده مرودشت شیراز و افرادی كه تا اول فروردین‌ماه سال ۱۳۵۰ در اراضی مزبور ساختمان‌هایی ایجاد نموده و خود یا قائم‌مقام قانونی آنان متصرف هستند و صاحبان عرصه حاضر به تصدیق اعیانی آنها نیستند هیئتی مركب از دو نفر از قضات حوزه قضایی همان محل به تعیین وزیر دادگستری و رئیس ثبت محل یا معاون او تشكیل می‌شود این هیئت به اختلافات موجود با توجه به اوضاع و احوال و استطاعت هر یك از طرفین به طور كدخدامنشی رسیدگی و رأی به پرداخت بهای عادله اراضی در تاریخ تصرف و اجرت‌المثل آن تا تاریخ صدور رأی صادر می‌نماید. و یا به تقاضای مالكین رأی به پرداخت بهای اعیانی و خلع ید از متصرف می‌دهد. رأی هیئت قطعی و لازم‌الاجرا است و مرجع اجرای آن دادگاه شهرستان محل و در صورت نبودن دادگاه شهرستان دادگاه بخش خواهد بود.

  • تبصره ۱- صاحبان اعیانی در صورتی می‌توانند از مقررات این قانون استفاده كنند كه ظرف یك سال از تاریخ اجرای این قانون دادخواست خود را در قبال اخذ رسید به ثبت محل تسلیم نموده باشند و الا به تقاضای مالك به شرح این ماده اقدام خواهد شد. ثبت محل مكلف است از تاریخ اجرای این قانون منتهی ظرف یك ماه با نشر آگهی در روزنامه كثیرالانتشار محل یا نزدیك به محل و الصاق آگهی در اماكن عمومی مهلت مقرره را به اطلاع صاحبان اعیان برساند.
  • تبصره ۲- پس از صدور رأی هیئت و پرداخت بهای اراضی و اجور آن هر گاه ملك منتهی به ثبت در دفتر املاك شده باشد به نام صاحب اعیان در دفتر املاك ثبت می‌شود و اگر ملك در جریان ثبت باشد عملیات ثبتی به نام او ادامه می‌یابد در این صورت هر گاه موعد اعتراض به اصل یا حدود ملك منقضی نشده و یا اعتراض رسیده باشد وجه مورد حكم هیئت تا تعیین تكلیف قطعی باید در صندوق ثبت محل تودیع گردد. هرگاه حكم قطعی به نفع معترض صادر شود بنا به درخواست صاحب اعیان رأی هیئت به محكوم‌له ابلاغ می‌شود. محكوم‌له می‌تواند از تاریخ صدور حكم قطعی به نفع او تا ده روز پس از ابلاغ رأی هیئت فقط نسبت به بهای تعیین شده عرصه به هیئت مذكور اعتراض نماید و رأی هیئت قطعی است.

اعیان موضوع حكم نیز وقتی به مالكیت قطعی صاحب عرصه در خواهد آمد كه وجه مورد حكم كلاً پرداخت شده باشد.

  • تبصره ۳- رقبات مشمول قوانین و مقررات ملی شدن جنگل‌ها و مراتع با قوانین و مقررات اصلاحات ارضی از شمول این ماده مستثنی است.

مخبر كمیسیون دادگستری - علی‌احمد خورشید.

گزارش شور اول از كمیسیون اقتصادی و دارایی به مجلس شورای ملی

كمیسیون امور اقتصادی و دارایی در جلسه ۱۶ آذرماه ۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح بعضی از مقررات قانون ثبت اسناد و املاك را كه به شماره ۱۳۶۰ چاپ شده است مطرح و گزارش كمیسیون دادگستری را به استثنای اصلاحی كه در ماده ۲۰ به عمل آورده و به شرح زیر است تصویب كرد.

اینك گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مادهٔ ۲ ـ نسبت به قطعات مفروز از پلاک اصلی شماره ۲۳۹۵ اراضی طرشت که مساحت هر یک بیشتر از پانصد متر مربع نباشد در صورتیکه متقاضی ثبت یا قائم مقام قانونی او تا قبل از اول فروردین ۱۳۵۱ احداث ساختمان در زمین مذکور کرده باشد و اشکال دیگری جز اعتراض بر تحدید حدود مزبور وجود نداشته باشد اداره ثبت به نام متقاضی ثبت یا قائم مقام قانونی او فقط نسبت به یک قطعه سند مالکیت صادر خواهد نمود و هر گاه پس از صدور سند مالکیت معترض ذیحق تشخیص شود دادگاه کسی را که به موجب این قانون سند مالکیت به نام او صادر می‌شود. به پرداخت بهای زمین معادل ارزش معاملاتی آن در تاریخ صدور حکم در وجه ذینفع محکوم خواهد نمود.

  • تبصره ـ تشخیص شرایط مقرر در این ماده با اداره ثبت تهران است و دادره ثبت به محض صدور سند مالکیت مراتب را به دادگاهی که پرونده در آن مطرح رسیدگی است اعلام خواهد نمود.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ امان الله ریگی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است آقای فرهادپور بفرمائید.

فرهادپور ـ شاید در دید اول وقتی که لایحه را مطالعه می‌کنیم اساس و پایه در جهت رفع بعضی از مشکلات است ولی بنده تأسف خوردم بر کار حزب و اکثریتی که اسکلت اساسی برنامه چهار سالهٔ دوره فعلی اش را بر تأمین مسکن قرار داده و این لایحه که بیش از هر چیز دیگر به مسکن عده‌ای مربوط می‌شود نه در کمیسیون آبادانی و مسکن و نه از نظر سیاست مسکن دولت بررسی شده و نه تطبیق با آن موارد دارد. در این لایحه راه حل‌هایی برای رفع چاره از مشکلات پیش بینی شده که به نظر من حل این مشکلات مقدم مشکلات و مشوق مشکلات بیشتر و بعدی است باب کردن این که زمینی را بی سبب تصرف بکنند و روی آن زمین احداث ساختمان بکنند و بعد از مدتی بالاجبار به چنین کیفیتی لایحه بیاورند این کار مشوق عده دیگری برای چنین عملی در آینده است در این لایحه مشکلی از مالکانی که مشمول اصلاحات ارضی بودند به ظاهر حل شد ولی اولا در عبارت مادهٔ ۳ اراضی که به زارعین صاحب نسق منتقل شده یا می‌شود با مفهوم آنچه که گفته شده است برنامه اصلاحات ارضی با تقسیم اراضی بین زارعین در شهریور ماه ۵۲ پایان یافت این موضوع و یا می‌شود، منطبق نیست مطلب دوم در مناطقی که مشمول قانون اصلاحات ارضی شده است زمین به زارع منتقل شده است مالک به دلیل اینکه سند ثبتی نداشته یا ملکش به ثبت نرسیده، سال‌ها شما کمیسیون حل اختلاف فرستادید قانون ثبت اراضی عشایری گذراندید تازه تمام این اصلاحات که حل شد می گوئید از اول بیاید و تقاضای ثبت بکند خوب به این آدم بدبخت همان ۴ یا ۵ یا ۸ سال پیش می‌گفتید که چون تشریفات اداره ثبت و گذراندن امور ثبت یک تشریفات فوق العاده‌ای است، ملکی که به حکم قانون و طبق اصل اول انقلاب مالکیت آن را به زارع صاحب نسق داده‌ایم و امروز در اکثر مناطقی که زمین زراعی قبلا به ثبت نرسیده است مالکین برای گرفتن قبوض اصلاحات ارضی دچار دردسر شده‌اند و امروز اغلب اینها را وقتی کمیسیونهای حل اختلاف شما رأی می‌دهند باز پول قبوض اصلاحات ارضی مالکین داده نمی‌شود و از نو باید تشریفات ثبتی را بگذرانند ملکی را که ده سال پیش با تصویب قانون به زارع صاحب نسق دادیم امروز باید ثبت بدهد و مجدداً منتقل بشود به زارع این فکر صحیح نیست این اراضی را دولت باید مستقیماً سند به نام زارعین صاحب نسق صادر بکند و رأی کمیسیونها را برای تعیین تکلیف و پرداخت قبوض اصلاحات ارضی ملاک بداند تکلیف مردمی را که واقعاً ۶ یا ۷ سال است بلاتکلیف باقی مانده‌اند روشن بکند. مسئله سوم وقتی این قانون و مجوز تهیه و آوردنش را، دید رفع مشکل مردم بدانیم من تعجب می‌کنم که در ماده ۴ چگونه اجازه داده می‌شود یا به تقاضای مدعی مالکیت بالاجبار اعیان خریداری شود. بدین مناسبت اولا استدعا دارم اکثریت محترم و در جهت تطبیق این لایحه با برنامه‌های سیاست مسکن و زمین داری موافقت بفرمایند لایحه در شور دوم به کمیسیون آبادانی و مسکن هم برود و اگر با این نظر موافقت ندارند پیشنهاد می‌کنم این لایحه صرفاً در جهت حفظ حقوق طبقه واقعاً مظلوم چون دو گزارش جداگانه می‌بینیم که نشان دهنده این است وقتی ما رقم ۵۰۰ متر را می‌آوریم معتقد به اینکه فقط یک ۵۰۰ متر باشد نیستیم اگر کمیسیون این اعتقاد را داشت دو گزارش جداگانه نمی‌کردند. تفاوت گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی با گزارش کمیسیون ما در این است که در آنجا ذکر شده هر نفر ذیحق است به یک قطعه زمین ۵۰۰ متری با شرایطی که قبل از سال ۵۱ شناخته شده نظر من این است که اگر موافقت بفرمائید لایحه به کمیسیون آبادانی و مسکن هم برود برای اینکه‌ایم قبیل اراضی فقط برای استفاده و سکونت باشد و در مالکیت دولت باقی بماند و ازبورس بازی خارج بشود. مسأله پلاک ۲۳۹۵ چیزی نیست که در شهر تهران، در عرصهٔ ایران کسی از آن اطلاع نداشته باشد. پلاک ۲۳۹۵ پلاک زمینهای طرشت است که کمیسیون سه نفری به آن رأی داده، متأسفانه در شرایطی که بانک زمین درست می‌کنیم و به دنبال مسکن می‌رویم، این پلاک و این زمینها در حقیقت در مالکیت دولت است در دادگستری هنوز دعوای بین کنی و طرشتی حل نشده است از طرف وزارت آبادانی و مسکن دهها هزار متر، به نام اشخاصی منتقل می‌کند بدون اینکه شرط عدم انتقال در این معاوله بگذارد. از یک طرف ما می آئیم در اینجا ضابطه یک قطعه ۵۰۰ متری را قبول می‌کنیم و دو گزارش از کمیسیون می‌آوریم. بنده به این مناسبت نظر اولیای وزارت دادگستری را به فعل و انفعالاتی که روی پلاک ۲۳۹۵ بخصوص پلاک فرعی ۳۴۵ آن، سندش اینجا دست من است. اسسنادی که در بیرون چک‌های ۴ میلیونی رویش معامله می‌شود من به شما می‌گویم به این سادگی از روی این مطلب رد نشوید. رأی کمیسیون ۳ نفری را ملاحظه بفرمائید اگر زمین را کسانی آمده‌اند تصرف کرده‌اند و به مردم این تصرفات را بدون سند واگذار کرده‌اند به هر حال یک روزی ما باید این حساب را روشن کنیم. آقای یزدان پناه مفهومی ندارد که میلیونها سرمایه گزاری میلیاردها سرمایه گزاری، این توسعه عظیم شهر تهران به جیب چند زمین خوار، چند بورس باز که بهترین آنها، اگر لیست آنها را بخواهید. در پرونده پلاک ۲۳۹۵ هست این لیست کامل در اختیار دادگستری است، که بچه کیفیت و بچه صورت زمینهائی که میراث ملی، زمین هائی که متعلق به مردم است، تصرف کردند و بعد از تصرف با قوانینی که ما بالاجبار می آوئریم، به چنین تصرفات جنبه قانونی می‌دهیم، اولا استدعا دارم، پیشنهاد اولم اینستکه در جهت تطبیق این لایحه با سیاست مسکن دولت، لیدر اکثریت موافقت بفرمایند لایحه به کمیسیون آبادانی و مسکن هم برود.

(دکتر الموتی ـ آقای رئیس دستور بفرمایند، حرفی نداریم) آنچه که مسلم است سیاست زمین و کار جلوگیری از بورس بازی و توسعه آن بر حسب امر خاص به وزارتخانه خاص محول شده وقتی ما چنین تصمیماتی می‌گیریم بایستی آن وزارتخانه در مسیر آن تصمیم باشد بخصوص که در زمینه زمین‌های طرشت خود شما اطلاع دارید که چه سوابقی وجود داشته اگر این اصل را قبول ندارید لااقل پیشنهاد کمیسیون امور اقتصادی و دارائی را که منحصر به یک قطعه ۵۰۰ متری می‌کند قبول بفرمائید البته در اصل ۵۰۰ متر است آنها اضافه کرده‌اند که فقط یک قطعه نه اینکه کسانی چندین قطعه داشته باشند (شیخ الاسلامی ـ پانصد متر اگر مجموع باشد قبول داریم) زیر عنوان ۵۰۰ متر که چیزی نیست بیاید یک چنین قانونی بگذرد به نظر من مسئله یک قطعه که از ۵۰۰ متر تجاوز نگکند یک مسئله کاملی است دو قطعه نباشد اگر ۳۰۰ متر است ۳۰۰ متر باشد اگر ۱۵۰ متر است ۱۵۰ متر باشد اما هیچگاه از یک قطعه اضافه نشود (شیخ الاسلامی ـ اگر در دو قطعه یک خانه شده چطور ؟)نه خیر آن یکیش می‌شود تجارت یکی می‌شود سکونت یکی می‌شود بورس یکی می‌شود احتیاج. لایحه‌ای آمده است یک مسئله استثنائی بر پایه رفع احتیاج واقعا نمی‌پسندم این استثناء را بر پایه رفع احتیاج یک طبقه ضعیف ما لایحه‌ای می‌گذاریم در تلو یک چنین لایحه‌ای نبایستی مسائل مهمی که از دید اولیاء ثبت پنهان نیست گنجانده شود و به کیفیتی باشد که خلاف باشد. در اراضی مرودشت عقیده من این است که صرفاً حق تصاحب به صاحبان اعیان داده شود. چون ما در دوره ایکه مسکن کم داریم حق نداریم حکم به خلع ید یا فروش اراضی صاحب اعیان بدهیم و بگوئیم چون صاحب و مدعی زمین چنین چیزی را قبول نکرده است به نظر من اگر نمی‌خواهید به کمیسیون آبادانی و مسکن رود لااقل در جهت سیاست تأمین مسکن باشید، نه در جهت منافع صاحب زمینهای پلاک ۲۳۹۵.

رئیس ـ برای اطلاع آقای فرهادپور توضیح می‌دهم این لایحه را دولت در ۱۲ آبان تقدیم مجلس شورای ملی کرده و یقیناص قبل از تقدیم لایحه در هیأت دولت از نظر سیاست مسکن بحث و بررسی شده است، معهذا اگر پیشنهادی دارید مرحمت بفرمائید، آقای هنرمندی بفرمائید.

هنرمندی (معاون وزارت دادگستری)ـ با کسب اجازه از مقام معظم ریاست، به استحضار نمایندگان محترم می‌رسانم جناب آقای فرهادپور فرمودند این لایحه چرا به کمیسیون شهر سازی و مسکن ارجاع نشده و سیاست خانه سازی دولت باید در اینجا تأمین شود. جناب آقای فرهادپور ما در اینجا به آن عده از کسانی که در این اراضی خانه ساخته‌اند، یعنی خانه‌ای ساخته‌اند و سالها است که در آن خانه نشسته‌اند به دنبال سند مالکیت می‌روند، به علت اشکالات ثبتی یعنی به علت اینکه اصحاب دعوایش زیاد خواهد بود سه چهار هزار نفر در این دعاوی شرکت دارند و چون رسیدگی به دعوای آنها طولانی خواهد شد، دولت در مقام کمک به رفاه و اختتام این پرونده، عده‌ای در حدود ۱۵۰۰ نفر که در اینجا هستند خانه هائی ساخته‌اند از ۸۰ تا ۵۰۰ متر، اینها بتوانند از این لایحه وقتی تصویب شد استفاده بکنند و سند مالکیت بگیرد و بعد اگر احیاناً آن معترضین در محاکمحکم به نفعشان صادر شد، بهای این اراضی را بپردازند، نه عین اراضی را بنابراین همانطور که آقای رئیس فرمودند در هیأت دولت لایحه بررسی شده و سیاست مسکن در نظر گرفته شده است این زمینی بود که مورد توجه دولت ود و آنچه عرض می‌کنم اینست خانه هائی ساخته شده ما می‌خواهیم این خانه هائی که ساخته شده و مالکین اعیانی آن نمی‌توانند سند بگیرند به این ترتیب سند بگیرند، مطلب دیگری فرمودنئد که شما یک راه حل پیدا می‌کنید که به یک عده کمک کنید این باعث می‌شود که یک مشکلاتی بعداً بوجود بیاید یعنی مردم را مجبور می‌کنید که اگر کسی تقاضای ثبت ملکی را کرده بود و آنجا را تصرف کند و خانه بسازد و دولت هم چند سال بعد لایحه‌ای بیاورد و بگوید به اینها سند بدهیم، جناب آقای فرهادپور این مشکلات مربوط به ده پانزده سال قبل است (عباس میرزائی ـ زمان مفت آباد) آن زمانی که با چراغ زنبوری می‌رفتند و اراضی را تصرف می‌کردند و بعد هم خانه می‌ساختند ولی از آن تاریخ به بعد بنده اطلاع ندارم و اینطور نیست که اشخاص حمله کنند زمینی را تصرف کنند و خانه بسازند و ما مجبور بشویم که لایحه بیاوریم و تصرفاتشان را قانونی کنیم، به خاطر این موضوع بود که ما این راه حل را پیشنهاد کردیم و من فکر می‌کردم که جناب فرهادپور از این فکر دولت که برای یک اکثریت مردم که ۷۰ ـ ۸۰ متر زمین دارند و ما به آنها سند می‌دهیم خوشحال م شوند و این اقدام دولت را یک اقدام رفاهی تلقی می‌کنند که تسهیلاتی برای این عده مردم فراهم می‌شود تا بتوانند وام بگیرند یا خانه شان را بفروشند و اما در باب اینکه به یک قطعه از این اراضی سند مالکیت صادر می‌شود یا دو قطعه یا چند قطعه نظر دولت این بود کسانی که متقاضی ثبت یا قائم مقام قانونی آنها هستند و در اراضی که بیش از ۵۰۰ متر نباشد خانه ساختند ما بتوانیم سند مالکیت بدهیم، منظور یک قطعه است در کمیسیون دارائی هم تصویب کردیم که یک قطعه باشد و بنده هم تأیید می نم که یک متقاضی ثبت یا قائم مقام او شاید در حال حاضر ۴ یا ۵ قطعه زمین داشته باشد و به این طریق هم خانه ساخته باشد و از این قانون بخواهد استفاده کند و چهار یا پنج سند بگیرد بنده نظر کمیسیون دارائی را تأیید می‌کنم که در شور دوم عبارت را طوری اصلاح می‌کنیم که فقط برای یک قطعه زمین و لو اینکه صد متر یا دویست متر و حد اکثر تا۵۰۰ متر باشد بتوانیم سند مالکیت صادر کنیم و اما یک فرض دیگر هم هست و آن این است ممکن است که یک خانه در دو قطعه زمین ساخته شده باشد یعنی دو پلاک مالکش یکی باشد و مجموع این دو پلاک از۵۰۰ متر تجاوز نکند این را بنده توجه نداشتم ودر شور دوم این قسمت را می‌توانیم حل کنیم نتیجتاً اگر یک ساختمان ساخته شده باشد و مجموع ساختمان وزیر بنایش از ۵۰۰ متر بیشتر نباشد ما فقط برای یک قطعه سند مالکیت می‌دهیم ولا غیر در مورد قبول اصلاحات ارضی فرمودید که شما می آئید آن قسمت از اراضی را که تقاضای ثبت نشده یعنی مجهول المالک تلقی شده اصلاحات ارضی اقدام خودش را کرده وبین زارعین صاحب نسق تقسیم کرده و پول هم در صندوق ثبت تودیع شده اشاره کردید که شما می‌خواهید بمالکی که تقاضای ثبت نکرده بیاید تمام این تشریفات را طی بکند بعد قبوض را به او بدهیم من خواستم عرض کنم در قانون ثبت اراضی عشایری که مطرح بود یک مورد پیش بینی شده بود که اگر املاک مجهول المالک بود و قبوض اصلاحات ارضی در صندوق ثبت تودیع شده بود آن هیئت به مالکیت آن متقاضی رسیدگی می‌کند و اگر تشخیص داد که او مالک است و قبوض اصلاحات ارضی به او باید داده شود یک بار آگهی می‌کند برای مدت یک ماه و اگر کسانی که ظرف یک ماه شکایت کردند رسیدگی با اولین و نزدیکترین دادگاه بخش یا شهرستان خواهد بود و حکمش قطعی است و ما آن را در این مورد از تشریفات ثبتی مستثنی کردیم که آنها بتوانند زودتر قبوض اصلاحات ارضی شان را بگیرند اما در قسمت ماده ۴ به عرض نمایندگان محترم می‌رسانم که نظر این بود که در اراضی مرودشت ….

رئیس ـ آقای هنرمندی اجازه بفرمائید این مطالب در کمیسیون بحث بشود.

هنرمندی (معاون وزارت دادگستری)ـ اطاعت می‌کنم به این موارد در کمیسیون رسیدگی می‌کنیم به هر حال بنده فکر می‌کنم نظر جنابعالی تأمین شده است و در شور دوم کاملاً بررسی می‌کنیم راجع به پلاک ۲۳۹۵ اشاره فرمودید بنده اطلاعی ندارم و از جنابعالی تقاضا می‌کنم این اسناد را در اختیار من قرار بدهید مسلماً رسیدگی خواهد شد و نتیجه آن به اطلاع شما و ساحت مقدس مجلس شورای ملی خواهد رسید (احسنت).

رئیس ـ نظر دیگری در کلیات لایحه نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور مواد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۱ ـ در مورد اراضی متعلق به دولت یا مؤسسات و یا شرکتهای دولتی که در جریان عملیات مقدماتی ثبت برای تأمین مسکن به شرکتهای تعاونی واگذار شده یا می‌شود اعم از اینکه در اراضی مزبور احداث بنا شده یا نشده باشد انتقال گیرنده و ایادی بعدی انتقال از پرداخت حق الثبت ملک و هزینه مقدماتی و بقایای آنها نعافند در مورد هزینه تفکیک انتقال دهنده و شرکت تعاونی انتقال گیرنده از پرداخت هزینه تفکیک معاف می‌باشند.

  • تبصره ـ در مورد املاکی که بلاعوض به شرکتهای تعاونی برای تأمین مسکن کارکنان دولت و مؤسسات و شرکتهای دولتی منتقل می‌شود اعم از اینکه انتقال دهنده دولت یا هر شخص حقیقی یا حقوقی باشد سند انتقال با معافیت از پرداخت حق الثبت انتقال و هر گونه مالیات و عوارض شهرداری و بقایای آنها و هزینه تفکیک تنظیم می‌گردد در صورتیکه ملک در جریان عملیات مقدماتی ثبت باشد انتقال دهنده و انتقال گیرنده از پرداخت حق الثبت ملک و هزینه مقدماتی و بقایای آنها معاف می‌باشند.

رئیس ـ در مادهٔ اول نظری نیست ؟(اظاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌شود در لایحه قانون به مقررات قانون ثبت اسناد و املاک در مادهٔ ۱ بعد از جمله احداث بنا شده جمله (یا نشده باشد) حذف شود. با تقدیم احترام ـ مهندس حسین ایمان زهرائی

رئیس ـ مادهٔ ۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۲ ـ نسبت به قطعات مفروز از پلاک اصلی شماره ۲۳۹۵ اراضی مشاعی طرشت که مساحت هر یک بیشتر از پانصد متر مربع نباشد در صورتیکه متقاضی ثبت یا قائم مقام قانونی او تا قبل از اول فروردین ۱۳۵۱ احداث ساختمان در زمین مذکور کرده باشد و اشکال دیگری جز اعتراض بر تحدید حدود مزبور وجود نداشته باشد اداره ثبت به نام متقاضی ثبت یا قائم مقام قانونی او سند مالکیت صادر خواهد نمود و هر گاه پس از صدور سند مالکیت معترض ذیحق تشخیص شود دادگاه کسی را که بموجب این قانون سند مالکیت بنام او صادر می‌شود به پرداخت بهای زمین معادل ارزش معاملاتی آن تاریخ صدور حکم در وجه ذینفع محکوم خواهد نمود.

تبصره ـ تشخیص شرایط مقرر در این ماده با اداره ثبت تهران است و اداره ثبت بمحض صدور سند مالکیت مراتب را بدادگاهی که پرونده در آن مطرح رسیدگی است اعلام خواهد نمود.

رئیس ـ در ماده ۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام معظم ریاست

پیشنهاد می‌نماید در ماده ۲ لایحه ثبت اسناد و املاک بعد از عبارت «احداث ساختمان در زمین مذکور کرده باشند جمله» «رویا تا تصویب این قانون تقاضای ساختمان از شهرداری تهران کرده باشند» اضافه شود. زهتاب فرد

ریاست محترم مجلس شورای ملی

ضمن تقدیم احترام در لایحه قانون مربوط به مقررات قانون ثبت اسناد واملاک پیشنهاد می‌نماید:

الف ـ در ماده دوم سطر پنجم بعد از جمله «وجود نداشته باشد» جمله «و همچنین نسبت بکل دوازده ساعت موقوفه مفروز پلاک فوق». اضافه شود:

ب ـ در آخر سطر پنجم ماده دوم بعد از جمله «قائم مقام قانونی او» کلمه «موقوفه» اضافه شود. انوشیروانی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید تبصره زیر به ماده ۲ اضافه شود: (اراضی موقوفه از شمول مقررات این ماده مستثنی است).

با تقدیم احترام ـ علی احمد خورشید.

مقام معظم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌شود در لایحه قانون مربوط بمقررات قانون ثبت اسناد و املاک در ماده ۲ بعد از جمله معادل ارزش کلمه معاملاتی حذف و کلمه (منطقه‌ای) اضافه شود.

با تقدیم احترام ـ مهندس حسین ایمان زهرائی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهادمی نماید در سطر دوم ماده ۲ جمله «که مساحت هر یک بیشتر از پانصد متر مربع نباشد» به «که مساحت هریک بیشتر از پانصد و پنجاه متر مربع نباشد» اصلاح شود.

دکتررئیسی.

رئیس ـ ماده ۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳ ـ در مورد املاکی که طبق مقررات اصلاحات ارضی به زارعین صاحب نسق منتقل شده یا می‌شود در صورتی که مللک مسبوق به در خواست ثبت باشد فروشنده یا قائم مقام قانونی او از پرداخت بقایای ثبتی اعم از حق الثبت و هزینه مقدماتی ملک معاف است. در مورد انتقال این قبیل املاک هر گاه در خواست ثبت ملک نشده باشد مالک سابق در اجرای مقررات ماده ۱۴۳ الحاقی به قانون ثبت اسناد و املاک از پرداخت وجوه مقرر در تبصره یک ماده مزبور معاف خواهد بود.

تبصره ـ وجوهی که قبل از اجرای این قانون از بابت بقایای ثبتی ویا برطبق تبصره یک ماده ۱۴۳ الحاقی بقانون ثبت اسناد و املاک وصول شده است قابل استرداد نیست. در صورتیکه دریافت وجوه مذکور قبلا تقسیط شده باشد اقساطی که وصول نشده اعم از اینکه موعد پرداخت آن قبل یا بعد از اجرای این قانون باشد مشمول معافیت موضوع این ماده خواهد بود.

رئیس ـ در ماده ۳ نظری نیست؟ آقای فرهاد پور بفرمائید.

فرهادپور ـ بنده مقدمتاً باید عرض کنم میزان احترام و اعتقادم به مقام ریاست مجلس بحدی است که هر طور تصویب بفرمائید برای بنده لازم الاطاعه است ولی بطور کلی فلسفه بحث در مجلس غیر آنست که لایحه در هیئت دولت مطرح شده باشد اگر این اصل را مجلس قبول بکند هر لایحه‌ای که در کمیسیون مطرح است عنوان می‌شود که قبلاً در هیئت دولت بررسی شده …

رئیس ـ آقای فرهادپور گفتم سیاست مسکن دولت ضمن تنظیم لایحه باید ملحوظ شده باشد.

یکی از نمایندگان ـ بلی، در نظر گرفته شده.

فرهادپور ـ امرتان برای بنده واجب الاطاعه است، مسئله دوم موضوع ماده سه مبتلا به عده کثیری از مالکین سابق است که تشریفات ثبتی املاکشان انجام نشده ولی ملک در اجرای قانون اصلاحات ارضی به زارع منتقل شده برای این افراد شما سالهاست هیئت حل اختلاف فرستادید در قانون ثبت اراضی عشایری هم هیئت حل اختلاف را قبول کردید اداره ثبت اسناد این مسئله را قبول ندارد خود دادگستری هم قبول ندارد بهرحال برای مردم تعیین تکلیف می‌کنند که قبوض اش را به کی بپردازد در صورتی که ادارات ثبت در محل این مسئله را قبول ندارند که شکایاتی بنده به وزارت تعاون فرستادم که بعد از رأی هیئت حل اختلاف و قبول کردن طرفین دعوا دیگر نباید کسی برود تشریفات ثبتی انجام دهد که البته در اینجا شما یک بحثی کردید درباره ملکی که در گذشته بود و تشریفات ثبتی نداشته باشد و پول بابت آن ندهد ولی این عیب در دستگاه ثبتی همیشه بوده وهست بنده می‌خواستم استدعا کنم اگر فکر میفرمائید با این صورت ساده اعلان بر دیوار ظرف یک ماه قضیه حل می‌شود و تکلیف مردم روشن می‌شود این را حتما به شعبات ئبت ابلاغ بفرمائید چون مردم در بلاتکلیفی سختی بسر می‌برند. بهر حال مالکین سابق نروند ثبت بدهند یک دوباره کاری ویک اتلاف وقت پس این کمیسیون حل اختلاف برای چیست؟ اختلافاتشان که در ثبت حل می‌شود و مالکین سابق که می‌روند تقاضا می‌دهند شما مأمور می‌فرستید برای کاری که مالاً خود شما نتیجه اش را قبول ندارید این درست نیست اگر هیأت حل اختلاف نظر و رأیش با فرض تسلیم نشدن طرفین دعوا قاطع نیست اصلا برای چه می‌فرستید؟ خوب بگوئید: برو ملکی را که دهسال پیش بموجب قانون اصلاحات ارضی تقسیم کردیم سند دادیم بدست زارع براساس این تقاضا ثبت بده ووقتی ثبت شد بیا پولت را از اصلاحات ارضی بگیر. ملکی که دهسال پیش بموجب قانون تقسیم شده نمی دانم شما از نظر قانونی و منطقی چه جور تلقی می‌کنید چطور حالا یک کسی دیگر از نو بیاید ثبت بدهد فقط برای قبوضش، بنظر من بایستی یک راهی پیدا بشود بعد این که کمیسیون حل اختلاف رأی می‌دهد لااقل بعد از رأی کمیسیون حل اختلاف پول قبوض بصاحبش پرداخت شود. النهایه از او یک تعهد و ضمانت بگیرید و مردم را از این دوباره کاری و بلا تکلیفی خلاص بفرمائید. چون این یک دوباره کاری زائدی است.

رئیس ـ آقای فرهادپور پیشنهادتان را مرحمت بفرمائید. نظر دیگری در ماده سوم نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام معظم ریاست

محترماً پیشنهاد می‌نماید در ماده ۳ لایحه ثبت اسناد و املاک تبصره زیر اضافه شود.

  • تبصره ۲ ـ در مواردیکه رأی هیئتهای حل اختلافمورد توافق طفهای دعوی قرار گیرد رأی قطعی و وجوه قبوض اصلاحات ارضی در وجه صاحب یا صاحبان حق بموجب رأی صادره پرداخت خواهد شد. فرهادپور

رئیس ـ ماده ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴ ـ برای رفع اختلاف موجود بین صاحبان اراضی واقع در محدوده مرودشت شیراز و افرادی که تا اول فروردین ماه سال ۱۳۵۰ در اراضی مزبور ساختمانهائی ایجاد نموده و خود یا قائم مقام قانونی آنان متصر فند و صاحبان عرصه حاضر بتصدیق اعیانی آنها نیستند هیئتی مرکب از دو نفر از قضات حوزه قضائی همان محل به تعیین وزیر دادگستری و رئیس ثبت محل یا معاون او تشکیل می‌شود این هیئت به اختلافات موجود با توجه به اوضاع و احوال و استطاعت هر یک از طرفینبطور کدخدامنشی رسیدگی و رأی بپرداخت بهای عادله اراضی در تاریخ تصرف و اجرت المثل آن تا تاریخ صدور رأی صادر می‌نماید. و یا به تقاضای مالکین رأی بپرداخت بهای اعیانی و خلع ید از متصرف می‌دهد. رأی هیئت قطعی و لازم الاجراء است و مرجع اجرای آن دادگاه شهرستان محل ودر صورت نبودن دادگاه شهرستان دادگاه بخش خواهد بود.

تبصرهٔ ۱ ـ صاحبان اعیانی در صورتی می‌توانند از مقررات این قانون استفاده کنند که ظرف یک سال از تاریخ اجرای این قانون دادخواست خود را در قبال اخد رسید به صبت محل تسلیم نموده باشند والا به تقاضای مالک به شرح این ماده اقدام خواهد شد. ثبت محل مکلف است از تاریخ اجرای این قانون منتهی ظرف یک ماه با نشر آگهی در روزنامه کثیر الانتشار محل یا نزدیک به محل و الصاق آگهی در اماکن عمومی مهلت مقرره را به اطلاع صاحبان اعیان برساند.

  • تبصرهٔ ۲ ـ پس از صدور رأی هیئت و پرداخت بهای اراضی و اجور آن هر گاه ملک منتهی به ثبت در دفتر املاک شده باشد به نام صاحب اعیان در دفتر املاک ثبت می‌شود و اگر ملک در جریان ثبت باشد عملیات ثبتی به نام او ادامه می‌یابد در این صورت هر گاه موعد اعتراض به اصل یا حدود ملک منقضی نشده و یا اعتراض رسیده باشد وجه مورد حکم هیئت تا تعیین تکلیف قطعی باید در صندوق ثبت محل تودیع گردد. هر گاه حکم قطعی بخ نفع معترض صادر شود بنا به در خواست صاحب اعیان رأی هیئت به محکوم له ابلاغ می‌شود. محکوم له می‌تواند از تاریخ صدور حکم قطعی به نفع او تا ده روز پس از ابلاغ رأی هیئت فقط نسبت به بهای تعیین شده عرصه به هیئت مذکور اعتراض نماید و رأی هیئت قطعی است.

اعیان موضوع حکم نیز وقتی به مالکیت قطعی صاحب عرصه در خواهد آمئد که وجه مورد حکم کلا پرداخت شده باشد.

  • تبصرهٔ ۳ ـ رقبات مشمول قوانین و مقررات ملی شدن جنگلها و مراتع یا قوانین و مقررات اصلاحات ارضی از شمول این ماده مستثنی است.

رئیس ـ در مادهٔ ۴ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌شود در لایحه قانون مربوط به مقررات قانون ثبت اسناد و املاک در مادهٔ ۴ جمله (واقع در محدودهٔ مرودشت شیراز) حذف شود. در مادهٔ ۴ جمله (اوضاع و احوال و استطاعت هر یک از طرفین به طور کدخدا منشی) حذفو کلمه (قوانین) اضافه شود.

در مادهٔ ۴ کلمه (عرصه و) بعد از جمله به پرداخت بهای اضافه شود.

با تقدیم احترام ـ مهندس حسین ایمان زهرائی.

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید در مادهٔ ۴ لایحه مقررات قانون ثبت و املاک قسمت آخر (و یا به تقاضای مالکین رأی به پرداخت بهای اعیانی و خلع ید از متصرف می‌دهند) حذف شود. فرهادپور

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

محترماص پیشنهاد می‌شود در مادهٔ ۴ لایحه قانون مربوط به مقررات قانون ثبت اسناد و املاک قبل از جمله (و یا به تقاضای مالکین رأی به پرداخت بهای اعیانی و خلع ید از متصرف می‌دهد) افزوده شود (و در صورت عدم استفاد، استفاده از این حق در مدت مقرر)

اخوی ـ محمد فضائلی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً پیش می‌نمایند تبصره زیر به مادهٔ ۴ لایحه قانون مربوط به مقررات قانون ثبت اسناد و املاک اضافه شود.

  • تبصرهٔ ۴ ـ مهلت مندرج در بند ج ـ مادهٔ ۷ لایحه اصلاحی قانون صبت اسناد مصوب سال ۱۳۵۱ ـ (مادهٔ ۱۴۸ ـ تبصرهٔ ۱) در مورد اراضی کرمان تا آخر سال ۱۳۵۴ تمدید می‌گردد.

با تقدیم احترام ـ مظفر جندقی ـ علی اصغر مظهری.

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید تبصره زیر به مادهٔ ۴ لایحه قانون مربوط به مقررات قانون اسناد و املاک اضافه گردد.

  • تبصره ـ به دولت اجازه داده می‌شود در اجرای تصویب نامه شمارهٔ ۹۳۷۸ مورخ ۵۰/۵/۳ که مقرر گردیده زمینهای پشت بند بندرعباس که تحت پلاک شماره ۳۵۶۸ به نام سازمان مسکن به ثبت رسیده و از ۷۰ سال به این طرف وسیله اشخاص متصرف گردیده به قیمت عادلانه وقت به متصرفان آن (مشروط بر اینکه نوسازی و تجدید بنا اعیانی این خانه‌ها طبق نقشه‌ای که انجمن شهر و یا وزارت مسکن تهیه خواهد نمود) فروخته شود.

با تقدیم احترام ـ حبیب الله احمدی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌شود در سطر دوم ماده ۴ بعد از کلمه (مرودشت شیراز) کلمه (شهر کرد) هم اضافه شود.

دکتر رئیسی.

رئیس ـ لایحه و پیشنهادات برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول لایحه اصلاح قانون خدمات اجتماعی زنان از مجلس سنا

۱۰- اعلام وصول لایحه اصلاح قانون خدمات اجتماعی زنان از مجلس سنا

رئیس ـ لایحه‌ای از مجلس سنا رسیده برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۳۴۵۵۹ مورخ ۱۳۵۳/۴/۸ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۷ (فرهنگ) در قبال لایحه شماره ۵۳۶۴ مورخ ۱۳۵۳/۳/۱۳ دولت راجع به اصلاح قانون خدمات اجتماعی زنان در جلسه روز دو شنبه ۱۸ آذر ماه ۱۳۵۳ مطرح گردیده و با اصلاحاتی به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق که اصلاح شده است جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی.

رئیس ـ اصلاحات مجلس سنا به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- ختم جلسه

۱۱- ختم جلسه

رئیس ـ با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنیم موقع و دستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(ساعت ۱۲ و سی دقیقه جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی ـ عبداالله ریاضی.