مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۳ آبان ۱۳۵۰ نشست ۱۵

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۳ آبان ۱۳۵۰ نشست ۱۵

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۲۳ آبان ۱۳۵۰ نشست ۱۵

فهرست مطالب:

مجلس ساعت ده صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان فهیمی- دکتر یحیی بهبهانی- دکتر انوشیروانی- کورانلو- سجادی- حقشناس- دکتر ضیائی- مهندس قادرپناه- دکتر رفیعی- فرنود- داروئی- پرویزی- عزیز مرادی- صادقی- دکتر عسگری- اولیاء شیرازی- اهری- لقمان ادهم- احمدی- اخلاقی- غلامرضا بهادری-پدرامی- دکتر خطیبی- عبدالحسین طباطبائی- نامور- خانم اقبال- خانم بزرگ نیا- خانم جهانبانی- خانم ابتهاج سمیعی.

غائبین مریض

آقایان فضائلی- مجد- دکتر یگانگی- عبدالحسین آموزگار- ادیب سمیعی- دکتر موثقی- دکتر یزدان پناه

- بیانات قبل از دستور آقایان:پدرامی- دکتر ناوی- ناروئی- سراج الدینی- دکتر نایبی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان:پدرامی- دکتر ناوی- ناروئی- سراج الدینی- دکتر نایبی.

رئیس- نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای پدرامی تشریف بیاورید.

پدرامی- جناب آقای رئیس- همکاران محترم آنچه مرا برای سخن گفتن از پشت تریبون ساحت مقدس مجلس شورای ملی برانگیخته، سیل تلگرافات و طومارهائی است که طبقه کارگر ایران به سازمان متشکل خود روانه کرده است (صحیح است) و من واسطه ابلاغ انزجار و تنفر قلبی آنان و اعلام خشم انسانی شان به عملیات قرون وسطائی گروهی هستیم که با تکیه بر سرنیزه و اسلحه بر مردم برادر و دوستمان عراق حکومت می‌کنند (صحیح است).

عملیات وحشیانه و غیر انسانی جلادان بعثی عراق در مورد ایرانیان پاکدل و مؤمن و آواره کردن آنان و پاشیدن خانواده‌ها و شکنجه و ظلم کاری است که در طول تاریخ حکومتهای جابر بعث با اقلیتهای مملکت خود مرتکب شده است وهمیشه حقوق طبیعی و اجتماعی آنان را زیر پا نهاده و سرمایه مادی آنها را ضبط و خودشان را آواره بیابانها کرده‌اند و علت اجرای چنین شیوه تأسف آوری برای مشغول کردن اذهان عمومی مردم خودشان است تا آنها بهتر بتوانند عملیات ناروای خود را ادامه دهند به همیت دلیل است که در زندگی کوتاه این کشور هرگز به وحدت ملی برخورد نمی‌کنیم زیرا نقش استعمارگران در سرزمین عراق خیلی آشکار و روشن است در اینجا است که گروهی جابر و جلاد برخلاف همه شیوه‌های انسانی حکومت را بخانواده خود منتقل میکنندچرا که آنها حتی نماینده مردم عرب نیز به شمار نیمآیند. چون این قداره بندهای عراق خود در بین النهرین مهاجر هستند و به همین علت بر سر تصاحب قدرت علیه یکدیگر به توطئه چینی می‌پردازند. ولی در هر کیفیتی که باشند و هر کدام که بتوانند بر سریر قدرت تکیه زند حفظ آن بعهده اربابان مستعمره چی است و بس. پس ملاحظه میفرمائید که در این کشور بحقوق انسانی تجاوز شده است. یعنی سلب حقوقی که ملتها در راه حفظ آن مبارزه می‌کنند سلب حقوقی که سازمان ملل متحد بخاطر حفظ آن به وجود آمده است. بی شک حکومت بعثی عراق خدمتگذار جسور امپریالیسم می‌باشد. یک ضرب المثل انگلیسی می‌گوید: کردار رساتر از گفتار سخن می‌گوید ادعاهای پوچ و بی اساس حزب بعث را دربارة دموکراسی آزادی، مبارزه با امپریالیسم و برادری و کلماتی از این قبیل را باید به فراموشی بسپاریم و ببینیم کارهای انقلابی این دولت پوشالی چه بوده است بد نیست عملیات آنها را در سطح منطقه مطالعه کنیم. بنقش عراق در جامعه عراب به طور کوتاه اشاره کنیم. بعد از جنگ ۶ روزه هرگاه اعراب خواسته‌اند یک توفیق سیاسی حاصل کنند و سیمای واقعی اسرائیل را دال بر توسعه طلبی به مردم جهان بشناسانند عراق از پشت خنجر زده است که نمونه‌های زیادی وجود دارد که جای بحث آن اینجا نیست.

دلقکان سیاست پیشه بغداد که مثل عروسکهای خیمه شب بازی دستخوش اراده اربابان خود هستند هنگام تشدید اختلاف اعراب و اسرائیل به بهانه آشوب در مرزهای خود با ایران که امنتر از خیابانهای بغداد است واحدهای نظامی خود را در اردن فرا خواند و این مسئله از نظر روانی جبهه شرقی را که می‌خواست به یک جنگ فرساینده وطولانی دست بزند تضعیف کرد حال ببینیم دگرباره چه حادثه‌ای پیش آمده است که ناگهان نوکران امپریالیسم به تکاپو افتاده‌اند وبار دیگر گروهی از هموطنان بی گناه ما را آواره کرده اندو برخلاف اصول انسانیت و شرافت و حقوق بین المللی با انها رفتار نموده‌اند و مال آنها را چپاول کرده و لباسهایشان را از تن درمیآورند و زنان را با زور و تهدید از کودکان معصوم خود جدا می‌سازند (صحیح است) و بیماریهای ایرانی را از بیمارستان در هر حالی باشند اخراج و پس از شکنجه غیر انسانی گرسنه و تشنه به مرزها گسیل نموده‌اند (صحیح است) و از ادامه تحصیل افرادی که آن کشور را وطن مردم خود میدانند جلوگیری کرده‌اند. آیا شما این عمیلات حکومت بعثی عراق را که گوئی ناگهان خواب نما می‌شوند و الهام میبابند با تحولات خلیج فارس و مذاکرات دگرباره نمایندگان اوپک و در رأس آن ایران را با کمپانیهای نفتی بخاطر ضرری که از تضعیف دلار نصیب صاحبان نفت می‌شود رابطه‌ای نمی‌یابید.

آیا وقتی اعراب اعلام می‌کنند که امسال سال تعیین سرنوشت واقعی سرزمینهای اشغال شده اعراب است آیا دولت جبر و غاصب عراق که باقدرت ارتش و سرنیزه بر مردم حکومت می‌کند نباید بهانه‌ای بیابد که خود را از کمک به برادران عرب کنار بکشد. عملیات و کردار یک مشتی جاه طلب که سرنوشت ملل دوست و برادر عراق را به دست گرفته‌اند واقعاً هیچ رابطه‌ای با نیات و منافع استعمارگران ندارند؟ چرا پدیده استعمارند. اما طبقه کارگر ایران با شناخت واقعی سیاستهای استعماری و نئوکلینالیسم و خدمتگذاران صدیق آنها میدانند که مردم عراق برای همیشه خاموش و آرام نخواهند نشست و حکومت بعثی‌های بغداد را در هم خواهند کوبید (صحیح است) و آنوقت واقعات روشن خواهد شد که چگونه تاریخ حکومت قداره بندهای بعثی بغداد تاریخ قتل عام انسانها بوده است. عجبا که مدعیان سوسیالیسم در عراق اینک هولناکترین تبعیضات نژادی را در پناه قدرت اربابان استعمار انجام داده و می‌دهند.

نگاهی به جوامع عراق نشان می‌دهد که در این منطقه بنا به موقعیتهای نژادی و نحوه تراکم نیروهای انسانی نمی‌توان یک حکوت از نژاد واحد به وجد آورد ولی کارتلهای نفتی بر چپاول ثروتهای مردم ساکن بین النهرین واجرای نقشه‌های استعماری خود چنین حکومتی را بعراق تحمیل کرده‌اند حکومتی که به برادران خود در روزهای بحرانی از پشت خنجر زده است (صحیح است) و این عملیات با جشنهای ملتی است که ۲۵ قرن پیش حقوق انسانها را محترم شمرده و اولین اعلامیه حقوق بشر به وسیله کورش بزرگ شاه شاهان صادر گردیدو و دریغا که بعد از ۲۵۰۰ سال از آن تاریخ حکومتهائی یافت می‌شوند که مفهوم حقوق انسانها را نمی‌شناسند و این مسئله در این زمان واقعاً جای نهایت تأسف است. وقتی ملت ما به رهبری شاهنشاه انساندوست و بزرگ خود پرچم مبارزه با جهل را در جهان به دوش می‌کشند وقتی که دنیا به پیشنهاد انسانی شاهنشاه آریامهر در مورد تشکیل لژیون خدمتگزاران بشر پاسخ مثبت می‌دهد، در جوار ما حکومتی پیدا می‌شود که مانع تحصیل کسانی می‌شود که جرمشان ایرانی بودن است و برای خدمتگذاری بعالم بشریت نمونه جدیدی ارائه می‌دهند و آن اخراج گروه گروه خانواده‌های ایرانی است که بعد از شکنجه و حبس و با جدا کردن کودکان شیرخوار از مادرشان و در هم پاشیدن خانواده‌ها و چپاول اموال آنها بغیر انسانی ترین شکنجه‌های روحی می‌پردازند و آنگاه به پیاده روی اجباری تا مرزهای ایران وامیدارند (صحیح است) راستی که انسان دچار حیرت می‌شود و از خشم برافروخته می‌شود که چرا باید یک ملت یک اقلیت کوتاه فکر که کمک استعمار ضامن حکومت انان است تن به روشهای غیر انسانی برای ادامه چند صباج بیشتر حکومت کردن بدهد ایرانی در طول تاریخ یورش و تارجهای سهمگینی چون یورش مغول، چنگیز، اسکندر را از سرگذرانده است اگر ایرانی از آنها ویرانی زیاد دیده در عوض داشن و انسانیت به آنها آموخته است (صحیح است).

بر اساس همین فلسفه است که طبقه کارگر و سازمان کارگران ایران به من مأموریت داده است تا بازگو کنم که در سخترین شرایط به وظایف خود آشنا هستیم و ماهیت تشنجات فعلی را بخوبی می‌شناسیم و توطئه و دسیسه‌های فعلی را با آموزش سیاسی امپریالیستهای کناره تایمز مرتبط میدانیم. با تنفر عمیق و انزجار شدیدنسبت به وقایع جاری در عراق نظریات کارگران و سازمان کارگران ایران را بدین شرح تقدیم می‌دارد.

۱- کارگران ایران روش دولت بعثی عراق را در مورد اخراج و چپاول اموال ایرانیان و بخصوص بی احترامی به مراجع تقلید مسلمین جهان محکوم می‌نماید (صحیح است).
۲- کارگران ایران حساب ملت نجیب و هم کیش و برادر عراق را از حساب مزدوران استعمار که بنام دولت بعثی به ملت عراق تحمیل شده‌اند جدا میداند (صحیح است).
۳- کارگران ایران با آغوش باز ایرانیان رنج کشیده رانده شده به وسیله دولت پوشالی عراق را استقبال می‌نماید و آن را برادرانه و صمیمانه کمک می‌کنند (صحیح است).
۴- کارگران ایران تبعیت از شعائر صلحدوستی و حفظ عنوان قهرمانی پرچمدار صلح مصراً از مقامات سازمان ملل خواهان است که به این کارهای غیر انسانی حکومت بعثی عراق خاتمه دهند (صحیح است).
۵- کارگران ایران از ملت نجیب و هم کیش عراق مصراً می‌خواهند که در برانداختن حکومت تحمیلی و پوشالی بعثی با کمال قدرت اقدام نمایند و عملانشان دهند که دیگر تحمل حکومت دست نشانده استعمار را ندارند (صحیح است).
۶- کارگران ایران از دولت خدمتگذار هویدا مصراًتقاضا دارد نسبت به استیفاء و استرداد حقوق و اموال غارت شده ایرانیان در عراق هر گونه اقدامی لازم باشد معمول دارند (صحیح است).
۷- در پایان عرایض خود ضمن اعلام نفرت و انزجار عمیق کارگران ایران را نظیر همه افراد ملت ایران از این عمل ننگین و شرم آور حکومت بعثی بغداد اعلام و باردیگر آمادگی کارگران ایران را در اجرای منویات مقدس شاهنشاه بزرگ که متضمن سعادت ملت ایران است با تمام وجود معروض می‌دارد (صحیح است- احسنت).

رئیس- آقای دکتر ناوی تشریف بیاورید.

دکتر ناوی- جناب آقای رئیس، همکاران گرامی، سروان معظم، با دلی شکسته و خاطری افسرده و ملالی فراوان شهادت مولای پرهیزکاران حضرت امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب را بعموم ملسمانان جهان و خلیل آزاد مردان تسلیت می‌گویم (احسنت) صبحدم روز ۱۹ ماه مبارک رمضان مردی نابکار و پلیدی غدار بنام عبدالرحمن بن ملجم مردی که از خوارج بود و در مسجد کوفه با نواختن ضربی سخت بر فرق مبارک مولی (ع) چراغ فروزان دانش و تقوی و معرفت را در جامعه نوبنیاد مقدس اسلام خاموش کرد. آن تیره بخت تبهکار نمی‌دانست که با این عمل وحشیانه چه به روزگار مسلمین و مردم جهان می‌آورد و موجب چه تباهی و سیاهی در عالم اسلام می‌گردد همه میدانند که بعد از رحلت پیغمبر اکرم (ص) بعلل مختلف جامعه منزه و منقح اسلام که طبق اوامر و مواعظ سراپا حکمت آن بزرگوار به صورت مترقی ترین جوامع بشری درآمده و مهیای ارشاد و راهنمائی جهان آن روز بود دچار فساد گردید تعصبات قبیله‌ای، تبعیضات طبقاتی آن جامعه را سیر قهقرائی می‌داد بازار تزویر و تدلیس و ریا به شدت رایج گردیده رشوه خواری و فساد چنان جامعه را در خود گرفته بود که کسی را بصلاح و فلاح آن جامعه امیدی نبود در چنین شرایط و در چنین وضع نابسامان که اسلام از سیر حقیقی خود خارج شده بود و باز آن جهالت و ظلمت سایه بر جزیره العرب افکنده بود مردم به فکر چاره برآمدند و دست در دامن بزرگترین مرد اسلام مرد شجاعی که داماد پیغمبر و مظهر فضیلت و رستگری و جمیع حسنات و فضائل بود انداختند علی علیه السلام زمام حکومت را در دست گرفت و در زمانی که وصف ان را تا حدودی بعرض حضار محترم رسانیدم آداب و سنن اوامری را که پیغمبر اکرم تأکید فرموده بود و مانند چراغی فروزان عالم اسلام را نور می‌بخشید ازدیاد برده بودند ولی علی (ع) دوباره آنها را زنده کرد (صحیح است) دیگر دریافت مناصب و مشاغل و مراکز قدرت بر اساس تقرب و نزدیکی به مقامات تدلیس و تزویر نبود. زهد و تقوی و لیاقت ودرایت اساس کار گردید و به تدریج کسانی که به نظر اندوختن زر وسیم و تهیه مال بر گرد پرچم لااله الا الله تفحلوا جمع شده بودند از گرد آن حضرت کناره گرفتند زیرا امیرالمؤمنین (ع) سازشکار نبود امیرالمؤمنین، معاویه بن ابی سفیان را یک لحظه امان نداد و محکوم و معزول کرد ممکن است بعضی از بی خردان کم دانشان خرده بگیرند که‌ای کاش زمانی می‌گذشت و بعد این کار را حضرت می‌فرمود ولی این کار درست نبود زیرا معایه امیر دست نشانده خلیفه در شام نبود بلکه خود مدعی خلافت بود او می‌خواست کرسی خلافت را به چنگ آورد چنانکه این کار را هم کرد و بزرگترین ضربه را بر پیکر ا سلام فرود آورد (صحیح است) فداکاریها، راهنمائیها، جلوگیری از مظالم و تعدیات بر آن شد که جمعی ظالم علیه آن بزرگوار فتنه‌ها کردند و تا منجر به فاجعه رمضان گردید ما شیعیان ما مسلمین رنجوریم ملال زده هستیم اما برای شیعیان ایران برای مسلمین ایران مژده می‌دهم که میزان غم و اندوه ما نباید آنقدر زیاد باشد که ما را از تفکر دور بدارد و چون آنچه علی می‌خواست بکند پیرو واقعی او، مسلمانان حقیقی و شیعه محقق علی ابن ابی طالبت یعنی محمد رضا شاه پهلوی انجام داد (صحیح است) علی می‌خواست عدالت اجتماعی برقرار باشد آن را محمد رضا شاه کمر بسته علی، شیعه علی، انجام داد (صحیح است) علی به کمک طبقات محروم اجتماع قیام کرده بود این کار را می‌بینید که چقدر خوب انجام شده است علی می‌گفت ان اکرمکم عندالله اتقیکم یعنی پرهیزکارترین شما بهترین شماست و در جامعه ما امروز این مطلب به ثبوت رسیده است علی علیه السلام می‌فرمود طلب العلم فریضه علی کل مسلم و مسلمه آیا این همه دبستانها و دبیرستانها و گسترش آنها در روستاها جز این مطلب است؟ چرا اجرای فرمان خدا به دستور علی ابن ابیطالب است پس ببینید که ما شاهی داریم مسلمانتر از هر شاهی که در روی زمین زندگی می‌کند (صحیح است) زیرا در مکه من به چشم خود دیدم که ملل اسلامی می‌آمدند المؤمنین اخوه را بچه شکلی انجام می‌دادند مؤمنی که بردار بود بر تخت روان سوار بود و برادران دیگر مثل چهارپایان برادر بزرگ را می‌کشیدند اما در اینجا دیدیم که شاهنشاه ایران عالیترین و مقدسترین مقام ایران در کنار دهقان و کارگر ما نشست و غذا خورد.

بنازم به بزم محبت که آنجا
گدائی به شاهی مقابل نشیند (احسنت).

المؤنین اخوه امروز در ایران به ثبوت رسید کلامی که هزار و سیصد و شصت، هفتاد سال از آن گذشت مورد دیگر می‌بینم توجه شاه ما بارتش است توجه علی به ارتش بود این دلیل منطقی دارد وقتی که حضرت پیغمبر رحلت فرمودند و بدیار دگر رفتند حضرت حسین بی مونس ماند زیرا مونس حسین بن علی آن بزرگوار بود سرپرستی حسین را حضرت علی بعهده گرفت ببینید چه آموزشی داد نصف روز آن را علم می‌آموخت و نصف دیگر روز را شمشیر بازی و آداب و سنن جنگ را به امو میاموخت زیرا خاصیت مرد جنگیدن اوست اگر مردی نتواند بجنگد چرا زنده است جنگ عبارت از فرو کردن سرنیزه به سینه دیگری نیست جنگ سرد هست جنگ تبلیغات هست جنگ حیاتی هست.

امروز دولت پوشالی عراق به ما ستم می‌کند، خیلی خنده دار است که روباهی با دم شیر بازی می‌کند (احسنت) از این قصه‌ها فراوان است او جنگ تبلیغاتی می‌کند انوشیروان ما را شاه عباس ما را بباد تهمت می‌گیرد بگذار بگوید مگر حسین بن علی را نگفتند خارجی بود، آیا خارجی بود؟ پسر داماد پیغمبر و نوه پیغمبر و عمو زاده پیغمبر را مگر می‌شود گفت خارجی است گفتند چه شد مختار خروج کرد و تمام ظلمه را به بدترین وجهی به قتل رساند. اما با چه طرز؟ او خود آنها را کشت ولی به بچه‌های آنها رحم کرد شمر، خولی، سنان اولاً داشتند این اولاد صحیح النست امروز، سجایای آباء و اجداد خود را بخوبی دارد آنچه من مأمورم که از طرف موکلینم در پشت این تریبون با زبان قاصرم بعرض حضار محترم برسانم این است که در محفلی که همین چند روز پیش در سبزوار بود جماعتی گرد هم آمده بودند یکی به نمایندگی از طرف دیگران به من گفت و به من مأموریت داد که این مطالب را در مجلس بعرض حضرات همکاران برسانم وحتی از پشت این تریبون به جهانیان اعلام کنم چه ملتی در ایران زندگی می‌کند و روابطش با شاه و وطن از چه قرار است کسانی که اهل تاریخ باشند میدانند که یک مرد خونخوار و بیرحمی بنام تیمور پس از فتنه مغول به خراسان تاخت کشتار کرد اسفراین را زیر و رو کرد نیشابور را ویران کرد اما در سبزوار به مقاومتی چنان سرسخت برخورد که ۱۵ هزار نفر از کسانش و دامادش در آنجا کشته شدند بعد در نتیجه قوای زیادی که به او رسید و دو لشکر بیاریش آمدبعلت بهم خوردن تعادل مجبور شد امیر سردار حصاری شد ولی برادرش باسارت گرفتار گردید جان مطلب اینجاست گوش بدهید چه کرد وقتی غیرتی در یک جامعه هست بچه صورت تظاهر می‌کند به برادرش اطلاع دادند که بیا و به امر امیر علی سیف الدین مؤید که امیر سبزوار بود خواسته که بیاید آمد منظره‌ای را نگاه کرد در آنجا گفت این برادر تست که اسیر من است آیا حاضری او را به سه میلیون دینار بخری گفت من پول ندارم گفت یا تسلیم شود یا برادرت را می‌کشم او از برادر پرسید چه میگوئی تسلیم نشویم یا می‌خواهی زنده بمانی فریاد کشید به تیمور که چرا معطلی سبزواری تسلیم نمی‌شود گردن مرا بزنید این داستان شوخی نیست بعد زدند و کشتار کردند و کشتند حتی یک نفر از مردم باقی نماند خونها ریخته شد در راه وطن و ننگ تسلیم را بخود هموار نکردن (احسنت) به من گفتند که از اینجا بگویم تا جهانیان بدانند که خون همان اجداد در عروق ما مردم سبزوار هست ایکاش شاهنشاه صلحدوست ما اشاره‌ای بکنند تا آنگاه ما با کودک و بزرگ و کوچک روزگاری بر سر بعثی‌ها بیاوریم که تاریخ مشابه آن را ندانسته باشد این مطلبی بود که گفته شداز زبان مردمی که در حاشیه کویر روبروی قهر طبیعت قرار گرفته و بادهای سوزان و شن محصول آنها را بر باد می‌دهد و زندگیشان را پریشان می‌کند و سال گذشته هم کشاورزان تقریباً از هستی ساقط شدند ولی به قرار اطلاعی که رسیده گویا جناب آقای دکتر ولیان دستور داده‌اند برای کمک به کشاورزان میزان کشت محصول پر قیمت تریاک را بالا ببرند و من صمیمانه تشکر می‌کنم، عرایضم تمام شد ومیکرفن را در اختیار ناطق بعدی می‌گذارم (احسنت-احسنت).

رئیس - آقای ناروئی بفرمائید.

ناروئی - جناب آقای رئیس همکاران گرامی.

اقدامات وحشیانه و روش ضد انسانی و رفتارهای ناهنجار و شرم آور حکومت بعثی بغداد نسبت به ایرانیان مقیم عراق سیلی از خشم و نفرت و انزجار در سرتاسر مملکت بخصوص در جامعه روحانیت ایران وعراق برانگیخته که حدی بر آن متصور نیست (صحیح است) این تفرت و انزجارهمگانی که به صورت تشکیل اجتماعات و ارسال نامه‌ها و تلگرافات متعدد از نقاط دور و نزدیک متجلی شده گویای این واقعیت است که دار و دسته بعثی عراق یا دست پروردگان میشل عفلق دانسته یا ندانسته قهر و خشم ملتی قهرمان و برومند را علیه خود برانگیخته و روز به روز بر نائره این خشم و عصبانیت و نفرت می‌افزایند.(صحیح است)

بدون اینکه توجه داشته باشند که اشعه‌های این خشم و نفرت فوق العاده سوزان و نابود کننده است (صحیح است).

همکاران گرامی، نامه‌ها و تلگرافات متعددی که از سرتاسر سیستان و بلوچستان و اصل شده مبتنی بر این واقعیت است که تبهکاریها، مظالم و سیاهکاریهای بعثی‌های عراق بحق مردم آن سامان را خشمگین و عصبانی کرده و همه با قیافه هائی برافروخته و مشت هائی گره کرده آماده‌اند تا این حکومت قلدر و متجاوز را سرجای خود بنشانند (صحیح است- احسنت) عملیات وحشیانه و خشونت آمیز عمال جنایتکار عراق نه تنها عصبانیت و خشم عمومی ملت ایران و جامعه روحانیت و مسلمین اعم از عامه و خاصه و نیز تنفر ملت مسلمان عراق را برانگیخته بلکه باستناد جراید عالم خشم و نفرت جهانیان و افکار عمومی بین المللی نیز برانگیخته شده و جهانیان از عمل بعثی هائی که نظیر روش حکام قرون وسطائی است در حیرت فرو رفته و آنان را در محکمه افکار عمومی بین المللی محکوم کرده‌اند (صحیح است).

همکاران گرامی- زجر و شکنجه و آزار و اخراج و زندانی کردن ایرانیان مقیم عراق در واقع سرپوشی است که بعثی‌ها می‌خواهند بر رسوائی‌ها و افتضاحات چند ساله حکومت می‌شوم خود بکشند زیرا نتیجه این حکومت بی ثباتی و تزلزل وضع سیاسی و اجتماعی و آشفته و درهم شدن اوضاع کلی و بالاخره سقوط سیاسی و اقتصادی و اجتماعی عراق است که بعثی‌ها با این اعمال ننگین قرون وسطائی خود می‌خواهند موجبات انحراف افکار عمومی ملت عراق را فراهم آوردند تا فرصت تفکر و اندیشه برای کسی باقی نگذارند اما این کوردلان سیه اندرون باید بدانند که عملیات فجیع و رفتارهای خلاف انسانی که نقض آشکار و گستاخانه حقوق بشر است به هیچ وجه نمی‌تواند موجبات انحراف افکار ملت عراق و جهانیان را فراهم آورد زیرا کوس رسوائی بعثی‌های عراق امروز همه جا زده شده و همه جا سخن از یک حکومت ظالم و قاتل و خونخوار و جبار به میان است که برای چهار روز بیشتر حکومت کردن هر چند ما یک بار حمام خون به راه می‌اندازند و زندانهایشان پر از مردم شریف عراقی مخالف با حکومت لجام گسیخته و دیکتاتوری عراق است (صحیح است).

امروز جهانیان بخوبی میدانند که بعثی‌ها در عراق تنها در سایه تانک و توپ و سرنیزه ایجاد خفقان و برقراری ترور و وحشت و خونریزی و اتکا به آتش مسلسل حکومت می‌کنند و ذره‌ای پشتوانه اجتماعی ندارند (صحیح است).

همکاران گرامی دولت بعثی عراق با این فجایع ننگین روی گردانندگان زندانهای (داخائو) و (آشویتس) را سفید کرده‌اند زیرا پایه‌های حکومت این اوباش که وجود خود را بر ملت نجیب و ستمدیده عراق تحمیل کرده‌اند بر دریائی از خون بیگناهان و عناصر ضد حکومتی استوار است.

پس با چنین مردمی که از حقوق بشر و روابط بین المللی سررشته‌ای ندارند چگونه می‌توان سخن گفت و نقض اعلامیه حقوق بشر را به آنان اعلام نمود به هر حال ما به حکومت منفور بعثی عراق که مبنای کارش بر قلدری و تجاوز کاری و بی اعتنائی نسبت به حدود و حقوق دیگران استوار گشته اعلام می‌کنیم که هر چه زودتر دست از این تبهکاری‌های بی رویه و عملیات ننگین خود بردارد و تا این حد یک مشت مردم بی پناه و بی دفاع را زیر فشار ظلم و ستم و شکنجه و آزار خود قرار ندهد زیرا ادامه این اعمال روز به روز مردم شریف و مصمم ایران را خشمگینتر و عصبانی تر می‌کند زیرا این عصبانیت اگر چندی بیشتر دوام یابد کوچکترین عکس العمل و اثرش نابودی حکومت بعثی عراق است (احسنت-احسنت).

رئیس- آقای سراج الدینی بفرمائید.

سراج الدینی- با کسب اجازه از مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی و همکاران محترم و گرامی، مفتخرم برای اولین بار سخنان خود را در این مقام مقدس آغاز می‌کنم و مطالبی را که بعرض حضار محترم میرسانم مسئله بعثی‌های عراق مسئله‌ای نیست که ما بآنچه که الان متظاهر و متجلی می‌گردد کفایت کنیم بلکه این مسئله‌ای است که باید از ابتدای آن شروع کنیم و مورد بررسی قرار بدهیم و ببینیم اینها کی هستند و چه می‌خواهند (دکتر رهنوردی- اینها یک مشت دیوانه هستند) بعثی‌ها اگر خودشان راعرب میدانند در مسائلی که دامنگیر اعراب شد این بعثیان عراقی نه تنها نتوانستند کوچکترین هم دردی با ملت عرب بکنند بلکه حتی المقدور کارشکنی و ایجاد زحمت هم برای خود عربها نمودند (دکتر رهنوردی- آنها عرب نیستند از بیخ عربند) این بعثیها اصلاً منطق ندارند در منطق بی منطق بعثی‌ها مطالب کاملاً ضد و نقیض و برخلاف آداب و اصول انسانی است دولتی که مدعی این است که مطابق یک اصول حزبی آمده و در مملکتی حکومت را به دست گرفته و می‌خواهد حکومتی را اداره کند یک عده افرادی هستند که خودشان در بیان خودشان هماهنگی ندارند و هر روز از گوشه‌ای و از طرفی عده‌ای از آنها منشعب می‌شوند و برخلاف همکاران و هم حزبان خودشان شروع به جدل و نزاع و جنگ تبلیغاتی می‌کنند چرا اینطوری هستند؟ چون اینها مانده استعمارگران امپریالیسم هستند که می‌خواستند در عراق جکومت کنند اینها ملت عراق نیستند ملت شریف و نجیب عراق هیچ گاه از قید دین و عقاید و اصول اخلاقی خارج نمی‌شوند بلکه اینها یک عده‌ای هستند که می‌خواهند قدرت استعماری و امپریالیسم را در عراق زنده کنند اینها نه تنها نسبت به ایرانیان مقیم عراق ستمها روا می‌دارند اگر ملاحظه بفرمائید یک سال پیش بود که در یک کودتا در ظرف ۴۸ ساعت حکم اعدام در حدود پنجاه نفر صادر شد من نمیدانم این محاکمه چطور محاکمه‌ای بود که در ظرف ۴۸ ساعت که یک نصفش موقع شب بود و یک نصفش موقع استراحت بود توانستند محاکمه را تمام کنند و چهل، و پنجاه نفر از سیاستمداران قدیمی و افراد برجسته عراق را اعدام کنند، اینها نسبت به اقلیات خود عراق، اقلیت مذهبی و نژادی چه کار می‌کنند؟ نسبت به اقلیتهای مذهبی بهتر است از نوشته‌های خود بعثی‌ها مطالبی را بعرض حضار محترم بعرض برسانم در کتاب یکی از نویسندگان بعثی تحت عنوان«قضیه الاکراه فی الوطن العربی» چنین نوشته شده است«ان الارض التی یسکینها الاکراد هی ارض عربیه و یمکن اجلاء الاکراد عنها.

عن القاعده اقویمه تقول ان حدود العرب اشمالیه هی سلسله جبال طوروس و ان الارض التی فی جنوب هذه السلسله هی ارض عربیه سکنها اقوام عده، یعتبرون اقلیات فی الوطن العربی و یمکن اجلا و هم خلف هذه الحدود». می‌گوید پائین تر از جبال طوروس یک سرزمین عربی است اقلیتهائی که در این سرزمین نشسته‌اند ما باید بیرن کنیم در حالی که توجه ندارند اقلیتی که در جنوب طوروس نشسته است از اکراد آریائی نژاد و شریفی هستند که همیشه از حقوق ملی و مشروع خودشان در مقابل هر دست درازی و تعدی بیگانگان دفاع کرده‌اند (صحیح است) و اصالت ملی و نژادی ایرانی خودشان را حفظ کرده‌اند (صحیح است) آنان اطلاعی ندارند که منطقه بادینان در منطقه موصل است و این هنوز منطقه ایست به این نام مشهور و منطقه بادینان همان منطقه ایست که الان جنگجویان کرد در آنجا سکونت دارند این منطقه بادینان منطقه‌ای است که عین آداب و رسوم کهنه ترین زمان دینی ایرانیان را تا الان حفظ کرده‌اند، یزدانیان منطقه سنجار هم که درآن نزدیکی هستند تاکنون مقدار زیادی از آثار مهرپرستی و یزدان و اهریمن پرستی را حفظ کرده‌اند، یک قسمت دیگر از این مناطق منطقه او را امانات عراق است که این عده الان بعد اط سالها و طی زمانهای بسیار با زبانی صحبت می‌کنند که شصت درصد لغات آن پهلوی اصیل است، اینان نسبت به آشوریان آنجا که این منطقه نیز نزدیک منطقه موصل است و به طوری که میدانید مناطقی که قید شده است عبارتست از موصل، منطقه شمال استان غربی و استان سلیمانیه است در استان موصل کرد و آشوری و ا رمنی در این مناطق سکونت دارند که این سه ملت هر سه قدمتشان کهنه تر و با سابقه تر از خود عراقیان است که الان به نام حزب بعث دارند در آنجا حکومت می‌کنند. اینها انتظار دارند با این همه ظلم و اجحاف وستمی که نسبت به ملت عراق روا می‌دارند باز هم اقلیات قومی و مذهبی در مقابل آنها سر تعظیم فرود بیاورند در حالی که صحیح نیت و هیچگاه این مطلب مطلبی عملی نبوده و نیست چرا؟ چون این دوازده ماده است که در دو کتاب نویسندگان بعثی قید شده و نوشته شده است اینجا می‌گوید«تبادر ادوله الی عملیات التهجیر الی الداخل و التوزیع فی الداخل ایضاً» یعین دولت باید هر چه زودتر سعی کند ساکنان مناطق مرزی را به مناطق مرکزی مملکت مهاجرت بدهند و آنها را در مرکز متفرق بسازند،«عدم انشاء مدارس او معاهد علمیه فی المنطقه لان التجربه اثبتت عکس ما قبل (علمو هم یستعربون) لذا نفترح سیاسه التجهیل».

یعنی به هیچ وجه در آن منطقه مدرسه و تأسیسات علمی ایجاد نکند چون در آنجا باید سیاست تجهیل یعنی بیسواد کردن عملی گردد.

«سد ابواب العمل امام الاکراد حتی نجعلهم غیر قادرین علی التحرک و مستعدین للرحیل فی آیه لحظه» یعنی جلوگیری بکنیم از تحصیل کردها و کارکردن کردها تا اینها به حدی بیچاره بشوند که مجبور به مهاجرت بشوند«لایؤجر و لایملک الارض الاکراد و العناصر العربیه کثیره و موفوره بحمد الله» یعنی نه زمینی به اکراد اجاره بدهید نه بگذارید اکراد جائی زمین بخرند «نزع الصفه الدینیه عن مشایخ الدین الاکراد و ارسال مشایخ عربا اقحاحاَ» یعنی مقامات مذهبی را از اکراد سلب بکنید چرا؟ برای اینکه ما از مقامات مذهبی اکراد خواستیم که تلگرافاتی بزنند ولی آنها به نما نوشتند که ریختن خون مسلمانان حرام است و این جرم بزرگ را کردند و به این علت باید سلب عنوان روحانیت از آنها بشود«اسکان عناصر عربیه و قویمه فی المناطق الکردیه علی الحدود» یعنی ما یک عده از عربها را باید ببریم در مرز و مناطق کردنشین اسکان بدهیم که مراقب اوضاع کردها باشند و نگذاریم هیچ گونه پیشرفتی داشته باشند. حضار محترم کسانی که طرز فکر و شعورشان تا این حد پائین باشد که در کتاب رسمی و کتابی که چاپ می‌کنند ضد اقلیاتی که در مملکت سکونت دارند چیز بنویسند و این کتاب را منتشر بکنند و تمام افراد با سواد این اقلیات این کتاب را بخوانند آیا هنوز آن دیوانگان انتظار دارند که این اقلیات سر تعظیم در مقابل این بعثیان خونخوار فرود نخواهند آور ولی اکنون که قدرت و سلاح در دستشان هست چند صباحی این اصول و عقاید نا انسانی خودشان را اعمال می‌کنند (صحیح است) آنچه که بیشتر و دلخراشتر از همه است انسان در هر مکان و زمان مقید به اصول بوده است مثل احترام به زنان و کودکان و پیرمردان و اینها از اصول و عقاید قبل از اسلام بوده است و در آئین توتیمیزم و آنیمیزم هم احترام پیرمردان و کودکان آمده است ولی شما پیرمردان را دیدید در تلویزیون که گریه میرکردند در فراق فرزندانشان و بچه هائی رادیدید که از مدرسه بیرونشان آورده بودند پس نه به اصول مذهبی نه به اصول و عقاید اخلاقی و نه به اصول انسانی و نه به قوانین موضوعه دنیا و بین الملل به هیچ یک احترام نمی‌گذارند (صحیح است) این قوم هستند که نسبت به برادران ایرانی ما اجحاف می‌کنند و ستم روا می‌دارند چرا؟ عامل این کارها چیست؟ عامل این کارها که بعثیان غدار می‌کنند چیست؟ این عامل ساده است دشمن هیچوقت چشمش نمی‌تواند ببیند که یک ملت در حال رشد و پیشرفتهای همه جانبه است (صحیح است) اینها نمی‌توانند ببینند که در مملکت ایران از شرق گرفته تا غرب از شمال تا جنوب حتی کوچکترین زمینی هم پیدا نمی‌شود که دراختیار فئودالیسم مانده باشد (صحیح است) اینها نمی‌توانند ببینند که کشاورزان ایران صاحب زمین هستند (صحیح است) نمی‌توانند ببینند که بین کرد و ترک و سایر اقلیات موجود در ایران کوچکترین اختلافی نیست (دکتر شفیع امین- بجای ترک زبان آذری زبان بفرمائید) بلی آذری زبان اینها نمی‌توانند ببینند در مجلس شورای ملی مملکت، آشوری، یهودی، کرد و فارسی و آذری زبان همه پهلوی هم نشسته‌اند و برادروار عمل می‌کنند اینها مسائلی است که برای آنها قابل تحمل نیست (صحیح است) در خاتمه از اینکه وقت حضار محترم را بیشتر از آنچه می‌بایست گرفتم معذرت می‌خواهم و ازطرف تمام اکراد غیور و شرافتمند ایران و از طرف تمام روحانیون مناطق کردنشین خصوصاً از طرف حضرت سراج الدین نقشبندی رهبر طریقه نقشبندی کشورهای اسلامی اعلام می‌دارم که ملت ایران و پیروان حضرت شیخ و تمام اقلیات کردستان مراتب تنفر و انزجار خودشان را بحد اعلی ازا ین اعمال وحشیانه بعثی هاکه نسبت به برادران ما در عراق اعمال می‌دارند اعلام می‌دارند (احسنت-احسنت).

رئیس- آقای دکتر نایبی بفرمائید.

دکتر نایبی- جناب آقای رئیس- نمایندگان محترم:

تقارن ستمگریهای حکومت بعثی عراق نسبت به عده کثیری از هموطنان ما که مسلماً ربطی به ملت شریف و برادر عراق ندارد در ایامی که مصادف با روزهای سوگواری به مناسبت شهادت مولی الموالی علی بی ابیطالب علیه السلام و لذا سرهای قدسیان همه بر زانوی غم بود و مردم متدین وعلاقه مند به خاندان نبوت و رسالت ایران در مجالس و مساجد چه درتهران و چه در شهرستانها بدین مناسبت صمیمانه ترین احساسات و احترامات را نسبت به مقام شامخ علوی ابراز می‌داشتند از نظر ملت ایران دارای مفهوم خاص و یادآور بسیاری از اتفاقات صدر اسلام و حوادث زیادی را از طریق تداعی معانی بخاطرها می‌آورد و لذا حقاً موجب تأثر و تأسف عمومی شد در جامعه شهرستان مذهبی اردبیل نیز که مهد تشیع و کانون عشق و علاقه به اسلام و ایرانیت است مانند تمام ملت ایران و مردم غیور آذربایجان این واقعه سبب ایجاد هیجان و اندوه همگانی گردیده است (صحیح است) و در کلیه مجالس و مساجد مردم ضمن ابراز همدردی صادقانه نسبت به برادارن ایرانی خویش که هست و نیست خود را در اثر شقاوت و حسادت و کینه توزی و ستمگری از خدابی خبران از دست داده‌اند و اعلام آمادگی نسبت به هر نوع کمک مادی و معنوی به آنان نهایت تنفر خود را نسبت به این عملیات بی منطق و نفرت انگیز اعلام و تلگرافاً و کتباً تقاضا نموده‌اند (احسنت) که از دولت درخواست شود اقدامات لازم و جدی به منظور حفظ حقوق ایرانیان مقیم عراق و صیانت و حیثیت ملت ایران معمول دارد و اینک با تقدیم تلگراف رسیده از طرف جامعه روحانیت اردبیل به مقام معظم ریاست امیدوار است که به زودی دوران ستمگری و ستمکشی در کشور دوست و همسایه عراق به سرآید و ملت برادر عراق بتواند بار دیگر در زیر پرچم اخوت و وحدت اسلامی به سوی پیشرفت و ترقی گام بردارد و بدیهی است که در این راه مانند همیشه از همراهی ومساعدت شاهنشاه اسلام پناه ایران و مردم مسلمان و متدین این مملکت برخوردار خواهند بود (انشاءالله)(احسنت-احسنت).

- تصویب صورت جلسه

۳- تصویب صورت جلسه.

رئیس- راجع به صورت جلسه نظری نیست؟(اظهاری نشد) صورت جلسه قبل تصویب شد.

- تقدیم دو فقره لایحه به وسیله آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی

۴- تقدیم دو فقره لایحه به وسیله آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی.

رئیس- وارد دستور می‌شویم آقای دکتر کاشفی بفرمائید.

دکتر کاشفی (معاون وزارت دارائی)- با کسب اجازه از مقام محترم ریاست دو لایحه است تقدیم می‌شود یکی مربوط به سه فقره قرارداد عملیات نفتی است که در این قراردادها علاوه بر اینکه بر اساس پنجاه پنجاه تأسیس می‌شوند علاوه بر مالیات و پذیره و حق الارض بهره مالکانه هم پیش بینی شده که در قراردادهای مشابه نبوده است لایحه دیگری است مربوط به برقراری مستمری درباره یکی از کارمندان گمرک بر اثر حادثه اتومبیل فوت کرده برای بررسی و تصویب مجلس محترم تقدیم می‌شود.

رئیس- لوایح به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله خانم صوفی معاون وزارت کشور

۵- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله خانم صوفی معاون وزارت کشور.

رئیس- خانم صوفی بفرمائید.

پروین صوفی (معاون وزارت کشور)- با کسب اجازه از مقام محترم ریاست چون شرکت ملی نفت ایران مقداری از اثاثیه فرسوده خودش را به سازمان دفاع غیر نظامی واگذار و هدیه کرده است سازمان مزبور هم در نظر دارد این اثاث را بفروشد و صرف امور آموزشی و ساختمانی بکند و این امر نیاز به تحصیل مجوز قانونی دارد و باید این را در بودجه اختصاصی خود بگذارد لذا ماده واحدهای تهیه و تقدیم می‌شود و تقاضای تصویب آن را دارد.

رئیس- لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری دائر بر تأیید اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی مجازات مرتکبین جنحه و جنایت علیه کشورهای خارجی و ابلاغ به دولت

۶- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری دائر بر تأیید اصلاحات مجلس سنا در لایحه قانونی مجازات مرتکبین جنحه و جنایت علیه کشورهای خارجی و ابلاغ به دولت.

رئیس- گزارش کمیسیونها راجع به مجازات مرتکبین جنحه وجنایت علیه کشورهای خارجی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه پانزدهم آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری تغییرات مجلس سنا را در مورد لایحه شمارة ۵۳۰۵۴-۴۹/۱۲/۱۸ دولت راجع به مجازات مرتکبین جنحه و جنایت علیه کشورهای خارجی را که مربوط به دوره بیست و دوم قانونگذاری بوده مطرح کرد و اصلاحات آن مجلس را به شرح زیر مورد تأیید و تصویب قرار داد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

قانون مجازات مرتکبین حنجه و جنایت علیه کشورهای خارجی.

ماده واحده- هیئت وزیران می‌تواند تمام یا قسمتی از مقررات مربوط به جنحه و جنایت علیه امنیت کشور مذکور در قوانین کیفری را که در داخل کشور علیه کشورهای دیگر ارتکاب یابد به شرط معامله متقابل قابل اجرا اعلام نماید.

مخبر کمیسیون دادگستری- دکتر تنکابنی.

گزارش از کمیسیون امور خارحه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امورخارجه در جلسه شانزدهم آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مجازات مرتکبین جنحه و جنایت علیه کشورهای خارجی را مطرح و مصوبه کمیسیون دادگستری را در این مورد عیناً تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه- مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه شانزدهم آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مجازات مرتکبین جنحه و جنایت علیه کشورهای خارجی را مطرح و مصوبه کمیسیون دادگستری را در این مورد عیناً تأیید و تصویب نمود.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام- روح الله جعفری.

رئیس- نسبت به گزارش کمیسیونها نظری نیست؟(اظهاری نشد) به گزارش کمیسیون‌ها رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به لایحه شکاربانهای شکارگاهها و قرقهای سلطنتی

۷- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به لایحه شکاربانهای شکارگاهها و قرقهای سلطنتی.

رئیس- گزارش شور اول شکاربانهای شکارگاههای و قرقهای سلطنتی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز شنبه ۱۳۵۰/۸/۱۵ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۴۱۲۶۶ مورخ ۴۹/۱۰/۱۴ دولت ارسالی از مجلس سنا راجع به شکاربانهای شکارگاهها وقرقهای سلطنتی را که به شماره ۴۱ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون شکاربانهای شکارگاهها وقرقهای سلطنتی.

ماده واحده- مأمورین شکاربانی دربار شاهنشاهی که از طرف وزارت دربار شاهنشاهی در شکارگاهها وقرقهای سلطنتی مأموربازرسی و کشف جرائم مذکور در قانون شکار و صید مصوب خرداد ۱۳۴۶ هستند در صورتی که وظایف ضابطین دادگستری را در کلاس مخصوصی زیر نظر دادستان شهرستان تهران تعلیم گرفته باشند در اجرای مأموریت خود در ردیف ضابطین دادگستری محسوب می‌شوند.

تبصره ۱- مقررات مواد ۲۰ و ۲۱ قانون شکار و صید درباره مأمورین نامبرده شده در فوق نیز جاری خواهد بود.

تبصره ۲- در مورد جرائم مذکور در قانون شکار و صید مصوب ۱۳۴۶ که محل وقوع آنها شکارگاهها و قرقهای سلطنتی باشد شکاربانی دربار شاهنشاهی از لحاظ مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم مدعی خصوصی شناخته می‌شود.

تبصره ۳- وسائل شکار و صید مرتکبین جرائم مزبور از قبیل تفنگ و فشنگ ونورافکن و قلاب وتور ماهیگیری و امثال آن ضبط و تا خاتمه رسیدگی و صدور حکم قعطی از محاکم صالحه نگهداری خواهد شد.

تبصره۴- ورود به شکارگاهها و قرقهای سلطنتی وعبور از آن باستثنای جاده‌های عمومی تابع مقرراتی است که از طرف شکاربانی دربار شاهنشاهی اعلام می‌شود.

مخبر کمیسیون دادگستری- دکتر محمد رضا تنکابنی.

گزارش شور اول از کمیسیون منابع طبیعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون منابع طبیعی در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۰/۸/۱۸ با حضور آقایان هنرمندی معاون وزارت دادگستری و دکتر احمدی معاون وزارت کشاورزی لایحه قانون شکاربانهای شکارگاهها و قرقهای سلطنتی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دادگستری را تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

مخبر کمیسیون منابع طبیعی- دکتر جواد بازرگانی.

رئیس-کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای مهندس روحانی وزیر کشاورزی و سرپرست وزارت منابع طبیعی

۸- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای مهندس روحانی وزیر کشاورزی و سرپرست وزارت منابع طبیعی.

رئیس- آقای مهندس روحانی بفرمائید.

مهندس روحانی (وزیر کشاورزی و سرپرست وزارت منابع طبیعی)- با اجازه مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی لایحه تجدید تشکیلات و وظایف سازمانهای وزارت کشاورزی و منابع طبیعی برای مداقه و بررسی و تصویب مجلس محترم تقدیم می‌شود.

رئیس- لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون محاسبات راجع به لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۰ مجلس شورای ملی و ابلاغ به دولت

۹- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون محاسبات راجع به لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۰ مجلس شورای ملی و ابلاغ به دولت.

رئیس- گزارش یک شوری متمم بودجه سال ۱۳۵۰ مجلس شورای ملی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون محاسبات به مجلس شورای ملی

کمیسیون محاسبات در جلسه سه شنبه ۱۸ آبان ماه ۱۳۵۰ با حضور آقایان کارپردازان و رئیس اداره کل امور مالی مجلس شورای ملی لایحه شماره ۳۲۶۴ مورخ ۱۳۵۰/۸/۱۵ راجع به متمم بودجه سال ۱۳۵۰ مجلس شورای ملی را که به شماره ۴۷ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرار داد و به شرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون متمم بودجه سال ۱۳۵۰ مجلس شورای ملی.

ماده واحده- به منظور تأمین و پرداخت هزینه‌های پرسنلی و اداری ۴۹ نفر نمایندگان دوره بیست و سوم قانونگذاری که نسبت به دوره گذشته افزایش پیدا کرده‌اند وسایر هزینه‌های مربوط به مجلس شورای ملی در سال ۱۳۵۰ مبلغ سی و شش میلیون ریال به کارپردازی مجلس اعتبار داده می‌شود که با تصویب هیأت رئیسه به مصرف برسانند.

تبصره- هیئت رئیسه مجلس شورای ملی می‌تواند هر یک از کارکنان مجلس شورای ملی را که از اول سال ۱۳۵۰ بازنشسته شده و یاتا پایان بیست وسومین دوره تقنیننه بازنشسته شوند حداکثر تا مدت پنج سال به سنین خدمت آنان افزوده و کسور بازنشستگی مدت خدمت ارفاقی را از محل بودجه مجلس شورای ملی پرداخت نماید. میزان حقوق بازنشستگی اشخاصی که در این مدت بازنشسته می‌شوند براساس آخرین حقوق دریافتی آنان خواهد بود و مابه التفاوت کسور بازنشستگی آخرین حقوق دریافتی آنها را تا مدت سه سال (موضوع تبصره یک ماده ۷۸ لایحه قانون استخدام کشوری مصوب ۳۱ خرداد ماه ۱۳۴۵) مجلس شورای ملی خواهد پرداخت.

مخبر کمیسیون محاسبات- سعید پدرامی.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

ماده واحده مطرح است نظری نیست؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید ماده واحده متمم بودجه سال ۱۳۵۰ مجلس شورای ملی به شرح زیر اصلاح شود.

ماده واحده- با توجه به افزایش تعداد نمایندگان مجلس شورای ملی در دوره بیست و سوم قانونگذاری به منظور تأمین هزینه‌های اداری و پرسنلی و سایر هزینه‌های مجلس شورای ملی در سال ۱۳۵۰ مبلغ سی و شش میلیون ریال به کارپردازی مجلس اعتبار داده می‌شود که با تصویب هیئت رئیسه مجلس به مصرف برساند.
تبصره- هیئت رئیسه مجلس شورای ملی می‌تواند به سنین خدمت هر یک از کارکنان مجلس که از اول سال ۱۳۵۰ بازنشسته شود حداکثر ۵ سال اضافه و کسور بازنشستگی مدت اضافی را از محل بودجه مجلس پرداخت نماید میزان میزان حقوق بازنشستگی کسانی که در این مدت بازنشسته می‌شوند بر اساس آخرین حقوق دریافتی آنان خواهد بود و مابه التفاوت کسور بازنشستگی آخرین حقوق دریافتی آنها را (موضوع تبصره یک ماده ۷۸ قانونی استخدام کشوری مصوب خرداد ۱۳۴۵) تا مدت سه سال مجلس شورای ملی پرداخت خواهد کرد.

شیخ الاسلامی.

رئیس- نسبت به این پیشنهاد نظری نیست (اظهاری نشد) به این پیشنهاد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟(اظهاری نشد) نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی«آقای مهندس صائبی» اعلام شد و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد).

آقایان مهندس عبدالحمید معینی- دکتر حاتم- توسلی ناروئی- مهندس پروشانی- مصطفوی نائینی- مهندس عطائی- خانم زاهدی- دکتر انوشیراوانی- ملک افضلی- جهانشاهی- مهندس فیروز عدل- دکتر اعتمادی- شیخ الاسلامی- کاظم مسعودی- حی- مهندس اسمعیل معینی زند- دکتر بیت منصور- مهندس احتشام شهیدی- دکتر موثقی- بدر صالحیان- سعید وزیری- دکتر زعفرانلو- مهرزاد- دکتر عظیمی- دکتر سعید- جوانشیر- مهندس کیاکجوری- اهری- موسوی ماکوئی- حیدر صائبی- دکتر راد- پوربردباری- دکتر شمس- زرین پور- بهنیا- بدرخانی- اوحدی- خانم دکتر سرخوش- دکتر رشید یاسمی- دکتر قهرمان- دکتر مرتضوی- دشتی- شریفها- سراج الدینی- دکتر رهنوردی- طلوعی- فریدون فر- کورانلو- دکتر وزیری- تیمسار حکیمی- محدث زاده- دکتر گاگیک- خانم مستوفی – صفی نیا- خانم امیر ابراهیمی- دکتر عسکری- تیمسار خطیب شهیدی- دکتر توانا- دکتر جزایری- دکتر نایبی- پزشکی- مهندس اربابی- خانم دکتر صنیع- فتوحی- مهندس سهم الدینی- دکتر صوفی خلیلی- سعادت فرد- محمدیان خوانساری- مهندس فرخ- بوداغ زاده- خانم سعیدی- خانم دکتر طالقانی- دکتر اسکوئیان- کسرائی- خانم صالحی- مهندس صائبی- خانقاهی- غضنفری- دکتر برومند- میرافضل- امیر احمدی- خانم پیرنیا- دکتر ناوی- دکتر نصیری- چنگیزی- خورشید- مرندی- دکتر برزگر- مهندس فروهر- پدرامی- ریاضی- دکتر علومی- بختیاری پور- دکتر لقمان ادهم- صدری کیوان- اسلامی نیا- شهرستانی- خانم ابتهاج سمیعی- صدقیانی زاده- دکتر متین- شاهنشاهی- مهندس قادرپناه- ذوالفقاری- اولیاء- خانم دکتر دولتشاهی- ضیائی احمدی- سعادت- قاضی زاده- دکتر وحیدنیا- دکتر مشایخی- مهندس قاسم معینی- دکتر پرتو اعظم- دکتر تنکابنی- مجید موسوی- ناصر زاده- حیدری- دکتر وجیه الله صدر- مهندس برومند- دکتر منتظری- دکتر دادفر- دکتر غنی- مهندس اردلان- دکتر فروزین- ریگی- دکتر الموتی- دکتر خسروی کردستانی- پیمان- مظاهری- قدردان- دکتر عدل- خزیمه- صائب- معیری- دکتر نجیمی- کمالوند- خانلرقراچورلو- دکتر صفائی- پروین- ادیب سمیعی- مهندس اسدی لنگرودی- ایمان زهرائی- جندقی- دکتر پیر-دکتر سنگ- نیک روش- دکتر پناهی- دکتر بیگلری- دکتر کفائی- دکتر شفیع امین- دکتر بهزادی- مهندس زاهدی- خانم دکتر آصف زاده- رشیدی- دکتر کیان- انشاء- مهندس جلالی- نیکپور- پوربابائی- مافی- دکتر معظمی- اکبر مسعودی- طباطبائی- کلانتر هرمزی- پسیان- پیرزاده- جعفری- مهندس بدیعی- دولو- دکتر رفیعی- مهدوی اردستانی- داروئی- دکتر برادر- دکتر بهادری- مهندس خسروی- محمد ولی قراچورلو- عباس میرزائی- مدنی- مهندس نظمی- اسعد رزم آرا- دکتر حبیب الله بهبهانی- احمد- دکتر امامی خوئی- تیمسار همایونی- دکتر حبیب اللهی –بهادری- کاسمی- شاخوئی- دکتر آزاد- محمد علی آموزگار- دکتر ابوالهدی لنگرودی- احتشامی- اخوی- دکتر اسدی- اکبر- امام مردوخ- بختیار بختیاریها- تژده- دکتر سعید حکمت- حکمت یزدی- اسمعیل خزیمه- دکتر رئیسی- رامبد- سید ضیاء رضوی- مهندس رهبر- زهتاب فرد- ساگینیان- کریم بخش سعیدی- سمیعی- دکتر شریف امامی- شیخ رضائی- دکتر فضل الله صدر- عبدالحسین طباطبائی- طباطبائی دیبا- ظفر- فخر طباطبائی- فرهادپور- فضائلی- کشفی- دکتر محققی- دکتر موسوی امین- نامور.

(آراء مأخوذه شماره شده و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید).

آراء موافق ۱۸۶ رأی.

آراء سفید (بعلامت امتناع) ۳۴ رأی.

رئیس- لایحه با ۱۸۶ رأی موافق و ۳۴ رأی ممتنع تصویب شد. به دولت و کارپردازی مجلس شورای ملی ابلاغ می‌شود.

موافقین

آقایان مهندس عبدالحمید معینی- دکتر حاتم- توسلی- ناروئی- مهندس پروشانی- مصطفوی نائینی- مهندس عطائی- خانم زاهدی- دکتر انوشیراوانی- ملک افضلی- جهانشاهی- مهندس فیروز عدل- دکتر اعتمادی- شیخ الاسلامی- کاظم مسعودی- حی- مهندس اسمعیل معینی زند- دکتر بیت منصور- مهندس احتشام شهیدی- دکتر موثقی- بدر صالحیان- سعید وزیری- دکتر زعفرانلو- مهرزاد- دکتر عظیمی- دکتر سعید- جوانشیر- مهندس کیاکجوری- اهری- موسوی ماکوئی- حیدر صائبی- دکتر راد- پوربردباری- دکتر شمس- زرین پور- بهنیا- بدرخانی- اوحدی- خانم دکتر سرخوش- دکتر رشید یاسمی- دکتر قهرمان- دکتر مرتضوی- دشتی- شریفها- سراج الدینی- دکتر رهنوردی- طلوعی- فریدون فر- کورانلو- دکتر وزیری- تیمسار حکیمی- محدث زاده- دکتر گاگیک- خانم مستوفی – صفی نیا- خانم امیر ابراهیمی- دکتر عسکری- تیمسار خطیب شهیدی- دکتر توانا- دکتر جزایری- دکتر نایبی- پزشکی- مهندس اربابی- خانم دکتر صنیع- فتوحی- مهندس سهم الدینی- دکتر صوفی خلیلی- سعادت فرد- محمدیان خوانساری- مهندس فرخ- بوداغ زاده- خانم سعیدی- خانم دکتر طالقانی- دکتر اسکوئیان- کسرائی- خانم صالحی- مهندس صائبی- خانقاهی- غضنفری- دکتر برومند- میرافضل- امیر احمدی- خانم پیرنیا- دکتر ناوی- دکتر نصیری- چنگیزی- خورشید- مرندی- دکتر برزگر- مهندس فروهر- پدرامی- ریاضی- دکتر علومی- بختیاری پور- دکتر لقمان ادهم- صدری کیوان- اسلامی نیا- شهرستانی- خانم ابتهاج سمیعی- صدقیانی زاده- دکتر متین- شاهنشاهی- مهندس قادرپناه- ذوالفقاری- اولیاء- خانم دکتر دولتشاهی- ضیائی احمدی- سعادت- قاضی زاده- دکتر وحیدنیا- دکتر مشایخی- مهندس قاسم معینی- دکتر پرتو اعظم- دکتر تنکابنی- مجید موسوی- ناصر زاده- حیدری- دکتر وجیه الله صدر- مهندس برومند- دکتر منتظری- دکتر دادفر- دکتر غنی- مهندس اردلان- دکتر فروزین- ریگی- دکتر الموتی- دکتر خسروی کردستانی- پیمان- مظاهری- قدردان- دکتر عدل- خزیمه- صائب- معیری- دکتر نجیمی- کمالوند- خانلرقراچورلو- دکتر صفائی- پروین- ادیب سمیعی- مهندس اسدی لنگرودی- ایمان زهرائی- جندقی- دکتر پیر-دکتر سنگ- نیک روش- دکتر پناهی- دکتر بیگلری- دکتر کفائی- دکتر شفیع امین- دکتر بهزادی- مهندس زاهدی- خانم دکتر آصف زاده- رشیدی- دکتر کیان- انشاء- مهندس جلالی- نیکپور- پوربابائی- مافی- دکتر معظمی- اکبر مسعودی- طباطبائی- کلانتر هرمزی- پسیان- پیرزاده- جعفری- مهندس بدیعی- دولو- دکتر رفیعی- مهدوی اردستانی- داروئی- دکتر برادر- دکتر بهادری- مهندس خسروی- محمد ولی قراچورلو- عباس میرزائی- مدنی- مهندس نظمی- اسعد رزم آرا- دکتر حبیب الله بهبهانی- احمد- دکتر امامی خوئی- تیمسار همایونی- دکتر حبیب اللهی –بهادری- کاسمی- شاخوئی-

ممتنعین

آقایان دکتر آزاد- محمد علی آموزگار- دکتر ابوالهدی لنگرودی- احتشامی- اخوی- دکتر اسدی- اکبر- امام مردوخ- بختیار بختیاریها- تژده- دکتر سعید حکمت- حکمت یزدی- اسمعیل خزیمه- دکتر رئیسی- رامبد- سید ضیاء رضوی- مهندس رهبر- زهتاب فرد- ساگینیان- کریم بخش سعیدی- سمیعی- دکتر شریف امامی- شیخ رضائی- دکتر فضل الله صدر- عبدالحسین طباطبائی- طباطبائی دیبا- ظفر- فخر طباطبائی- فرهادپور- فضائلی- کشفی- دکتر محققی- دکتر موسوی امین- نامور.

- بیانات بعد از دستور آقای سعید وزیری

۱۰- بیانات بعد از دستور آقای سعید وزیری.

رئیس- آقای سعید وزیری بعنوان بعد از دستور صحبت می‌کنند، بفرمائید.

سعید وزیری- خیلی متشکرم جناب آقای رئیس که وقت مرحمت فرمودید که ولو بعنوان بعد از دستور مزاحم بشوم تشکر می‌کنم همکاران عزیز توجه دارند دیروز و پریروز اعلام شد یک رشته تغییرات نسبتاً چشمگیری در دادگستری ایران بعمل آمد، خوب از نقطه نظر تبدیلهائی که در سطح قضات کارمندان وصاحب منصبهای عالیرتبه دادگستری بعمل آمد ظاهراً چشمگیر بود و باطناً ساحت مقدس مجلس شورای ملی بخصوص راجع به این مسئله تغییرات و تحولاتی که در تکمیل و هر چه بهتر شدن وضع دادگستری بعمل می‌آید این مساله را بخصوص در اینجا بعرض همکاران محترم برسانم تا معلوم شود که مجلس ایران نسبت به بهبودی و نسبت به تحولاتی که در دادگستری به وجود می‌آید یعنی تأمین یک عدالت واقعی در مملکت بی تفاوت نیست (احسنت) بنده مخصوصاً وقت همکاران عزیز را با کمال اعتذار می‌گیرم که این مسئله بخصوص در دادگستری منعکس شود و گفته بشود که پارلمان ایران نسبت به دادگستری با نظر کاملاً مراقب و حساس و با کمال احترام و امیدواری نگاه می‌کند من شخصاً این آقایان قضاتی را که در این تبدیل و تغییرات در جاهای مختلف قرار گرفته‌اند نمی‌شناسم ولی جناب آقای صادق احمدی را می‌شناسم و همه ما بخوبی ایشان را می‌شناسیم چه از نظر سوابقی که قبلاً داشته‌اند و چه آن وقتی که همکاری از نظر سوابقی که قبلاُ داشته‌اند و چه آن وقتی که همکاری در یک دوره مجلس داشتیم و چه موقعی که معاون بودندو خوشبختانه حالا وزیر هستند تغییرات و تحولاتی که جناب آقای صادق احمدی می‌دهند با اینکه آن اشخاص را نمی‌شناسیم ولی کارهای ایشان درست است و در فرم خود برای ما مقیاس کاملی در جلوی چشممان داریم اما خانمها و آقایان آنها هم در مجموع برای ما ناشناس نیستند آنها قضات پاک و تحصیلکرده فاضل و درستکار هستند و متعلق به پاکترین قشر این مملکت هستند (صحیح است) و تعلق دارند و هم بستگی دارند به انقلاب مقدس شاه و مردم و ما اطمینان داریم که این قضات پاک و تحصیلکرده با اعتقاد به اصول انقلاب شاه و مردم که نظر رهبر انقلاب بوده و هست و آن یک عدالت صحیح در این مملکت است آنها واقعاً می‌کوشند و خواهند کوشید ولو با هر زحمت و محرومیت و خستگی، دادگستری را به آن پایه‌ای برسانند که شاه و مردم توقع دارند یک بار دیگر بنده بعنوان تجلیل از دادگستری و تکریم از دادگستری و اظهار امیدواری با اجازه شما از قول شما یعنی از طرف پارلمان اظهار امیدواری می‌کنم و می‌گویم که ملت ایران این وابستگان به انقلاب را فراموش نکرده‌اند و نمی‌کنند افرادی را که بخصوص در ساحت مقدس دادگستری خدمت کرده‌اند کسانی را که منویات شاهنشاه را بخوبی درک کرده‌اند چه با تشکیل شوراهای داوری، خانه‌های انصاف و دادگاههای بهتر و انتخاب قضات بهتر و اینها را پارلمان تجلیل می‌کند و تقدیر می‌کند و مخصوصاً و مؤکداً بنده تأکید می‌کنم که در دادگستری منعکس می‌شود که ما از آنها تجلیل و تکریم می‌کنیم و به آنها با امید تگاه می‌کنیم (احسنت-احسنت)

- اعلام وصول و قرائت نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوة خرید ماشین آلات

۱۱- اعلام وصول و قرائت نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوة خرید ماشین آلات.

رئیس- نامه‌ای از دولت رسیده برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

باستناد ماده ششم قانون برنامه عمرانی چهام کشور مصوب ۲۷ اسفند ماه ۱۳۴۶ و با رعایت مادة واحده (قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایرلوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامه‌های عمرانی کشور) مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقتنامه اصلاحی به منظور تقلیل فاصله زمانی بین تکمیل کارخانه آلومینیوم و جانشینی اعتبار مؤسسه کردیت انشتالت آلمان (موضوع تصویبنامه شمارة ۴۰۷۵۰ مورخ ۴۸/۱۱/۶) مربوط به موافقتنامه اعتبار صادراتی مورخ ۲ فوریه ۱۹۷۰) در تاریخ ۲۹ مهر ماه ۱۳۵۰ با مؤسسه کردیت انشتالت فوروید ر آف باو آلمان منعقد گردیده است.

در سایر شرایط اعتبار موضوع موافقنامه اعتبار صادراتی فوق هیچ گونه تغییری حاصل نشده است.

این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق الذکر تقدیم می‌گردد.

امیر عباس هویدا.

- ختم جلسه

۱۲- ختم جلسه.

رئیس- با اجازه خانمها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(ساعت یازده و سی و پنج دقیقه صبح تشکیل شد)

رئیس مجلس شورای ملی-عبدالله ریاضی.