مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۲ آبان ۱۳۵۲ نشست ۱۳۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۲ آبان ۱۳۵۲ نشست ۱۳۲

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۲۲ آبان ۱۳۵۲ نشست ۱۳۲

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز سه شنبه (۲۲) آبانماه ۱۳۵۲

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس - اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان مهدی احمد – امام مردوخ – ایلخانی پور_ دکتر بورمند _ دکتر پرتو اعظم _ توسلی_ دکتر شمس _ حیدر فرهاد پور _ فهیمی _ فیاض _ فیصلی _ خانلر قراچورلو _ کسرائی _ دکتر محققی_ مظهری _ معیری_ ملک افضلی _ موقر_ ناروئی _ دکتر نایبی _ دکتر رشتی _ مافی_ دکتر وفا_ امیر علم خزیمه _ خانم آصف زاده _ خانم بزرگ نیا _ خانم سعیدی_ خانم دولتشاهی.

غائبین بی اجازه

آقایان شیخ بهائی _ مهندس عطائی.

غائبین مریض

آقایان کورس - دکتر انوشیروانی _ مهندس عنایت بهبهانی _ تیمسار حکیمی _ مهندس زاهدی _ دکتر فرورین _ مهندس کیا _ مصطفوی نائینی _ مهرزاد _ نیک پور.

- بیانات آقای رئیس بمناسبت تشکیل بیست و دومین کنفرانس بین المللی جهانی صلیب سرخ، هلال احمر و شیر و خورشید سرخ در ایران

۲- بیانات آقای رئیس بمناسبت تشکیل بیست و دومین کنفرانس بین المللی جهانی صلیب سرخ، هلال احمر و شیر و خورشید سرخ در ایران.

رئیس- خاطر نمایندگان محترم مستحضر است که اینک یکی از بزرگترین و ارزنده ترین کنفرانسهای بین المللی جهان یعنی بیست و دومین کنفرانس بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر و شیر و خورشید سرخ در مجلس شورای ملی جریان دارد.

این کنفرانس قدیمترین کنفرانس‌های بین المللی جهانی است که نخستین آن ۱۰۷ سال پیش از این در زمانی تشکیل شد که جنگ‌ها و خونریزی‌ها تلفات سنگینی ببار می‌آورد وعده زیادی نیز مجروح و اسیر می‌شدند و هیچگونه قانون بین المللی از آنان حمایت نمی‌کرد.

۱۱۰ سال پیش از این ۱۶ کشور جهان گرد هم جمع شدند تا راهی برای رهائی از این مسائل هولناک بشری بیابند و این ۱۶ کشور اساس مقررات ژنو را تدوین کردند که بعدها دول دیگر نیز بآن پیوستند و اینک ۱۲۱ کشور جهان که نمایندگان دولتها و موسسات صلیب سرخ و هلال احمر آن در این کنفرانس بزرگ شرکت کرده‌اند عضو این سازمان بزرگ جهانی هستند. دولت ایران جزو نخستین دولت هائی بود که ۹۹ سال پیش مقررات ژنو را در مورد حمایت از اسیران و زخمی‌های جنگ پذیرفت ۷۱ سال پیش از این علامت شیر و خورشید سرخ در ردیف صلیب سرخ و هلال احمر مورد قبول اتحادیه جهانی صلیب سرخ قرار گرفت.

۵۰ سال پیش در زمان اعلیحضرت رضا شاه کبیر شیر و خورشید ایران که اکنون پس از گذشت ۵۰ شال یکی از بزرگترین موسسات صلیب سرخ جهانی است رسماً تأسیس شد وبکار پرداخت و اینک موجب کمال مسرت است که شیر و خورشید سرخ ایران میزبانی این بزرگترین وقدیمترین کنفرانس جهانی را بعهده دارد (صحیح است) و مجلس شورای ملی نیز با توجه بارزش اهمیت این کنفرانس بزرگ همانطور که در مورد کنفرانس حقوق بشرعمل شد ساختمان خود را در اختیار کنفرانس گذاشت زیرا بطور یقین این کنفرانس در برقراری روح همکاری و تفاهم بین المللی و در برقراری صلح جهانی تأثیر بزرگی خواهد داشت (انشاء الله).

همانطور که اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر در خطابه خود هنگام افتتاح بیست و دومین کنفرانس جهانی صلیب سرخ اشاره فرمودند متأسفانه این کنفرانس در زمانی تشکیل می‌شود که هنوز در اینسو و آنسوی جهان آتش جنگ و خونریزی زبانه می‌کشد ولی در عین حال خوشوقتیم که در پایتخت کشور ما این کنفرانس تشکیل شده است که با شرکت عده کثیری بیش از ۱۰۰۰ تن از نمایندگان دولت‌ها و موسسات صلیب سرخ و هلال احمر جهانی در راه حفظ صلح و روح همکاری و اعانت و مساعدت جهانی تلاش می‌کنند (صحیح است) و همانطور که رئیس کمیته بین المللی صلیب سرخ در روز افتتاح کنفرانس پیشگاه مبارک ملوکانه معروض داشت امیدواریم تهران در تاریکی‌های این نابسامانی و جنگ و جدال نور امیدی برجهان بتابد و با اتخاذ تصمیماتی که در دستور کار کنفرانس هست روش‌های تازه‌ای برای مقابله با مشکلات جهانی بیابد (انشاء الله).

از طرف خود و کلیه نمایندگان مجلس شورای ملی موفقیت هر چه بیشتر این کنفرانس را در اجرای وظایف سنگینی که بعهده دارد آرزو مندم (احسنت – احسنت).

- بیانات قبل از دستور – آقایان: دکتر حبیب بهبهانی _ توسلی _ دکتر صالحی _ دکتر رفیعی وخانم مزارعی

۳- بیانات قبل از دستور – آقایان: دکتر حبیب بهبهانی _ توسلی _ دکتر صالحی _ دکتر رفیعی وخانم مزارعی

رئیس- نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای دکتر حبیب بهبهانی تشریف بیاورید.

دکتر حبیب بهبهانی _ جناب آقای رئیس _ همکاران گرامی _ مسافرتهای شاهنشاه آریامهر بنقاط مختلف کشور که با درایتی عمیق و بینشی وسیع توأم است همیشه با خیر و برکت قرین بوده است (صحیح است).

در این هفته نیز، اقلیم پارس و مردم حق شناس، با شور و شوق فراوان، پذیرای مقدم شهریار خود بودند تا شاید گشایش یکی از مدرن ترین تأسیسات عظیم صنعت نفت، یعنی پالایشگاه شیراز باشند.

شنبه، نوزدهم آبانماه جاری بهنگامی که در پهندشت، بین شیراز، و تخت جمشید، و پاسارگاد، موکب همایونی بمنظور افتتاح پالایشگاه نفت شیراز نزول اجلال فرمودند، هنوز طنین خطابه رهبر عظیم الشأن ایران که در فاصله مکانی قلیلی در همین پهندشت خطاب بکورش کبیر ایراد فرمودند متبادر بذهن می‌شد گوئی، شاه بیدار و بیدار دل در پی عهد و میثاق شاهانه خویش فروغ جاویدان را به نشانه عظمت ایران امروز بپایتخت کوروش کبیر بهدیه آورده بودند (احسنت).

شاهنشاه تأسیساتی را افتتاح فرمودند که فرآورده‌های آن خصوصاً در این عصر و زمان، حکم خون در شریانها را در حیات سیاسی اقتصادی و اجتماعی ملل دارد و اگر روزی نحوه استفاده از این ثروت عظیم ملی برای ما و بال بود و بلا بود و سیاهی، امروز در سایه سیاست داهیانه رهبر ایران برای این ملک و ملت سازندگی و غرور بارمغان دارد (صحیح است).

شعله هائی که از دهانه کوره‌های پالایشگاه نفت شیراز سر می‌کشید، گویای واقعیتی بود که علیرغم دنیای پر فتنه و آشوب بجهان و جهانیان صلا می‌زد که در این جزیره ثبات و آرامش این شعله‌ها بجای نیستی و ویرانی تا چه حد می‌توانند هستی بخش و سازنده باشند و خطا بل گناه است اگر نه در مقام مبالغه و مجامله بلکه در مسیر بیان حقیقتی محض، گفته نشود که این و اینهمه میسور و میسر نبود مگر در پناه اصالت اندیشه سیاست رهبری که تدبیرش در مقیاس و معیار جهانی بمشورت گرفته می‌شود (صحیح است – احسنت).

پالایشگاهی که از آن یاد شد یکی از مدرن ترین پالایشگاه‌های جهان است که در مدت ۲۶ ماه با هزینه‌ای بالغ بر ۴۴۸۵۳۴۴۰۰۰ ریال تأسیس اکنون بهمت ۵۷۰ مهندس و کمک مهندس و کارگر ایرانی مورد بهره برداری است ظرفیت فعلی پالایشگاه روزانه ۴۰۰۰۰ بشکه و قابل افزایش در سنوات آتی است و بنا بامر اکید شاهنشاه آریا مهر قسمتی از سهام پالایشگاه مزبور بمردم و خصوصاً کارمندان و کارگرانی که در جرخش چرخهای این واحد صنعتی سهیمند فروخته خواهد شد.

در این موقع که صحبت از پالایشگاه و بالتبع از نفت است، بجاست از تلاش و کفایت هم مسلک هویدا نخست وزیر، و دولت خدمتگزار ایشان که در اجرای اهداف مبارک شاهانه، خصوصاً موفقیت عظیم اخیر نفت کوشا بوده‌اند و همچنین از نحوه مدیریت آقای دکتر اقبال مدیر عامل شرکت ملی نفت و سایر مصادر امور وکارکنان صنعت نفت ایران و بخصوص مهندسین ایرانی سپاسگزاری شود (صحیح است).

در پایان عرایضم، وظیفه خود میداند پاکترین و بی شائبه ترین احساسات مردم حق شناس شیراز را به پیشگاه مبارک شاهنشاه آریامهر عرضه بدارد و عرض نماید:

باش تا صبح دولتت بدمد
کاین هنوز از نتایج سحر است (احسنت – احسنت).

رئیس- آقای توسلی بفرمائید.

توسلی – جناب آقای رئیس - همکاران گرامی روز سه شنبه ۱۵ آذر ماه جاری بنا بدعوت سازمان معدن ذغال سنگ عمار لو در خدمت هم مسلک جناب آقای عون جزایری استاندار محترم استان گیلان جهت افتتاح مدرسه پیکار با بی سوادی بسنگرود عزیمت نمودم و بمحض ورود جناب آقای استاندار و همراهان ایشان بمحوطه کارگری ابراز احساسات بی شائبه و شورانگیز کارگران زحمتکش معدن زغال سنگ نسبت بشاهنشاه آریامهر طنین شکوهمندی در دل کوه افکنده و غریو شادی فضای کارگری را بوجد آورده بود نماینده کارگران با بیانی ساده و دلی آکنده از مهر شاه ترقیات روزافزون کشور ایران و امنیت باثبات مملکت را در تحت رهبری داهیانه شاهنشاه آریامهر که نصیب ملت ایران شده است ودر سایه آرامش توفیق یافته‌اند که در گوشه‌ای از سلسله جبال البرز باستخراج ذغال سنگ برای کارخانه ذوب آهن آریامهر مبادرت ورزند شکر و سپاس بی حد و حصر بدرگاه الهی داشت (احسنت).

معدن ذغال سنگ سنگرود در سی کیلومتری لوشان در ارتفاعات بخش عمارلو درناحیه فاراب واقع شده و درحال حاضر متجاوز ازسه هسزار کارگر و تکنسین و مهندس با کمال صداقت و صمیمیت و درنهایت فداکاری در داخل تونلی بطول هزار وهفتصد متر مشغول استخراج ذغال سنگ هستند از آنجائیکه معدن مزبور از شاهراه بدور از دید آیندگان و روندگان مستور است هنوز بیشتر از همشهریهای عزیز گیلانی بوجود چنین معدنی با کارگران انیوه و مهندس تحصیلکرده و زحمتکش با ارجی پی نبرده‌اند.

جا دارد مسئولین امر وسائلی فراهم آورند و طبقات مردم مخصوصاً امر وسائلی فراهم آورند و طبقات مردم مخصوصاً دانش آموزان و دانشجویان را بمحل مزبور برده تا مشاهده نمایند در جائیکه قبلا بهیچوجه امید زیست نبود در سایه انقلاب شاه و ملت بچه درجه از شهری گری نائل آمده است. وهمه وسائل برای زندگی در بالای کوه از قبیل نانوائی _ خواربار _ قصابی _ حمام _مسجد _ مهمانسرا _ رستوران _ سینما _ استخر شنا _ سالن کنفرانس خانه‌های سازمانی و مدرسه و متجاوز از سی دستگاه تلویزیون فراهم گردیده است (احسنت).

اینک مختصری از فعالیتهائیکه در معدن ذغال سنگ سنگرود بعمل آمده است بشرح زیر باستحضارنمایندگان محترم میرساند.

۱- معدن سنگرود که بوسیله شرکت ملی ذوب آهن ایران در اواخر سال ۱۳۴۷ مورد اکتشاف از نظر تعیین میزان ذخیره ذغال سنگ قرار گرفته در وضع فعلی ۲۰٪ از ذغال سنگ مورد احتیاج کارخانه ذوب آهن آریامهر را جهت تهیه کک متالوژی تأمین می‌نماید.
۲- در کلیه قسمتهای آن تعداد سه هزار نفر کارگر شبانه روز مشغول فعالیت می‌باشند.
۳- تعداد بیست نفر مهندس در رشته‌های معدن _ زمین شناسی _ برق مکانیک _ ساختمان _ نقشه برداری باتفاق ۲۵ نفر از کارشناسان شوروی امور فنی معدن را اداره می‌نمایند.
۴- متجاوز از یکصد نفر تکنیسین و کارمند در رشته‌های مختلف شاغل می‌باشند.
۵- وسائل زندگی و رفاه و حدود پنجاه هزار متر مربع ساختمان جهت سکونت کارگران کارمندان و مهندسین آماده و همگی بنسبت از آن استفاده می‌نمایند.
۶- وسائل تفریح سالم از قبیل سینما وزمین و سالنهای مختلف ورزش و کانتین و سالنهای مجهز غذاخوری در اختیار همگان می‌باشد.
۷- برای کودکان کارگران و کارمندان دبستان پنج کلاسه امسال دائر و در نظر است از سال آینده دوره راهنمائی نیز بآن اضافه گردد.
۸- مدرسه پیکار با بی سوادی بظرفیت سالانه ۷۰۰ نفر دائر که امید می‌رود طی مدت سه سال از این تاریخ بکلی بی سوادی در این معدن ریشه کن گردد.
۹- طرح طبقه بندی مشاغل اجراء و همواره شرکت ملی ذوب آهن ایران در راه بهبود دستمزد کارگران اقدامات لازم بعمل می‌آورد.
۱۰- ضمن اینکه شرکت ملی ذوب آهن جاده‌ای بطول ۳۰ کیلومتر با در نظر گرفتن کلیه اصول فنی ایجاد نموده برای دهات و قراء اطراف تا آنجائیکه مقدور بوده است از نظر ساختن جاده‌های روستائی و لوله کشی و غیره اقدامات لازم را معمول داشته است.
۱۱- جهت درمان کارگران و مهندسین و کارمندان معدن قسمت بهداری با دو نفر پزشک یکنفر دندانپزشک و یکنفر داروساز و ده نفر پرستار و بهیار و رادیو لگ شبانه روز در سنگرود و رود بار آماده بکار کارکنان معدن می‌باشد. خوشبختانه کشور ما در دوران سلطنت افتخار آفرین اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و در زمان دولت خدمتگزار حزبی ما جناب آقای امیر عباس هویدا در تمام شئون اجتماعی با جهش‌های بی نظیری به پیش می‌رود و از خداوندمسئلت دارم که سایه شاهنشاه آریامهر را بر سر ملت ایران مستدام بدارد.

در خاتمه اجازه می‌خواهم از شرکت جناب آقای عون جزایری استاندار محترم گیلان و همراهان ایشان که دریک هوای بارانی و برف و بوران در افتتاح مدرسه پیکار با بی سوادی و تشویق کارگران و هم چنین از زحمات آقای مهندس روانبخت که با مدیریت کامل و جدیت چرخ اقتصادی آن ناحیه را بگردش در می‌آورد سپاسگزاری نمایم و به کارگران زحمتکش صدیق درود بفرستم (احسنت – احسنت).

رئیس- آقای دکتر صالحی بفرمائید.

دکتر صالحی – در سالهای اخیر بعد از انقلاب شاه و ملت بقدری طرحهای عمرانی در سطوح مختلف در مملکت انجام یافته و در حال انجام است که نه فقط برای ما نمایندگان بلکه برای عامه مردم نیز جزء امور عادی در آمده است (صحیح است).

قبل از انقلاب، اجرای یک طرح عمرانی در یک روستا ولو هر قدر کوچک بود جالب بنظر می‌آمد و علت آن این است که آنچه بحساب نمی‌آمد روستا و روستانشینان بود.

ولی بعد از انقلاب شش بهمن در اجرای منویات شاهنشاه آریامهر اقدامات عمرانی از سطح روستا بطرف شهرها گسترش می‌باید _ ساختمان بیمارستانها _ زایشگاهها راههای اقتصادی و عملیات بهسازی و طرحهای عمرانی و غیره از انحصار مراکز شهرهای بزرگ خارج شده و در دسترس روستانشینان قرار گرفته است (صحیح است).

در اجرای اوامر شاهنشاه آریامهر اقداماتی از طرف دولت جناب آقای هویدا در سطح روستاها شروع شده است که از نظر اهمیت سیاسی و اجتماعی جا دارد در ساحت مقدس مجلس شورای ملی بعرض نمایندگان محترم برسد.

در تابستان سال جاری و در بازدیدی که اینجانب از حوزه انتخابیه خود فریدن منجمله از دهات اطراف سد شاه عباس کبیر می‌نمودم باردوی دانشجویا و جوانان کشور برخوردم که تحت نظارت و سرپرستی نخست وزیری مشغول فعالیتهای عمرانی بودند.

این عده که برای گذراندن ایام تعطیل به سد شاه عباس کیبر آمده بودند زیر نظر جناب آقای احمدی معاون وزیر مشاور و سرپرست دفتر نظارت و همکاریهای اجتماعی نخست وزیر مشغول فعالیت‌های عمرانی بودند که مشاهده آن برای هر بیننده موجب امیدواری توأم با افتخار و غرور بود. از سرپرست اردوی دانشجویان که از مأمورین نخست وزیری بود و با علاقه رائد الوصفی نظارت در کار دانشجویان داشت از نحوه کار آنها سئوال گردید – اظهار داشت امسال اردوی دانشجویان که تعداد آنها جمعاً یکصد و ده نفر است در دو ماهه تابستان هر ماهی پنجاه و پنج نفر برای گردش بسد شاه عباس آمده‌اند. و بنا بدستور آقای نخست وزیر اعتباری در اختیار ماگذارده شده که در کرانه سد و دهات اطراف آن به گردش پرداخته و با تماس و خودیاری روستائیان و فعالیت دانشجویان د رجهت بهبودی زندگی آنان با توجه به نیازمندیهای و اولویتهائی که تشخیص داده می‌شود اقدامات لازم بعمل آوریم با بررسی و تحقیقاتی که اینجانب بعمل آورده‌ام فعالیتهای اردوی دانشجویان آبادانی و بهسازی کرانه سد شاه عباس کبیر در چهار گروه خلاصه می‌شود که به اختصار قسمتی از فعالیتهای آنان را باستحضار خانمها و آقایان میرساند – مدت اردو از تاریخ بیست و دوم تیرماه ۵۲ الی بیست و دوم شهریور ماه ۵۲ بمدت ۲ ماه با استفاده از ویلاهای سد شاه عباس برگزار که در هر دوره یک ماهه تعداد ۵۴ نفر دانشجو بشرح زیر شرکت داشتند:

دانشجوی پزشکی از دانشگاه اصفهان ۶ نفر.
دانشجوی علوم و زبان انگلیسی ازدانشگاه اصفهان ۳ نفر.
دانشجوی دانشسرای راهنمائی تحصیلی اصفهان ۲ نفر.
سپاهیان منقضی خدمت وابسته به کانون سپاهیان انقلاب کمیته حزب ایران نوین اصفهان ۵ نفر.
دانشجویان رشته برق مکانیک و راه و ساختمان از انستیتو تکنولوژی اصفهان ۳۸ نفر.
دانشجویان فوق الذکر با توجه برشته تحصیلی به کارهای زیر اشتغال داشته‌اند.

۱- گروه پزشکی

این عده در ۹ پارچه روستاهای کرانه سد شاه عباس بدرمان بیماران پرداخته و داروی رایگان داده‌اند و قریب شش هزار نفر از دانش آموزان و کودکان دهات را برعلیه بیماری‌های واگیر واکسینه کرده‌اند.

۲- گروه آموزشی

این عده تشکیل کلاسهای تجدیدی و تقویتی از ابتدائی تا ششم متوسطه در چادگان و کوی کارگران سد شاه عباس داده و کتاب و سایر لوازم تحصیلی در اختیار دانش آموزان بی بضاعت گذاشته‌اند

۳- گروه برق و مکانیک.

این گروه کار آموزی و فعالیت در تأسیسات فنی سد شاه عباس داشته‌اند و باگروه ساختمانی در رفع نقص و وسائل آبرسانی د ربعضی قراء را بعهده داشته‌اند و در ساختمان سالن غذا خوری اردوگاه در محوطه‌ای بمساحت تقریبی یکصد متر مشارکت داشته‌اند.

۴- گروه راه و ساختمان انستیتو تکنولوژی اصفهان.

این عده در مرکز بخش چادگان فعالیتهای زیر را داشته‌اند:

۱- تبدیل محل آسیای مخروبه در چادگان به آبشار زیبائی با گلکاریهای لازم جهت تفریحگاه.
۲- دیوار کشی و نرده کشی و تسطیح و ایجاد زمین ورزش و باغچه جهت فضای سبز و رنگ آمیزی کلاسهای مدرسه تحصیلی حکیم نظامی.
۳- دیوار کشی و نرده کشی و تسطیح و ایجاد زمین ورزش و باغچه فضای سبز در دبیرستان دکتر اقبال.
لازم است عرض کنم که دو سال قبل جناب آقای دکتر اقبال رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت مبلغ رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت مبلغ یکصد هزار تومان برای تأسیس دبیرستان به فرهنگ فریدن اهداء کردند ولی دیوار کشی آن معوق مانده بود که بوسیله دانشجویان فرهنگ دوست ساخته گردید که بدینوسیله از ایشان تشکر می‌نماید.
۴- دیوار کشی و نرده کشی و تسطیح زمین کتابخانه که فعلا جهت کلوپ ورزشی از آن استفاده می‌شود.
۵- دیوار کشی پاسگاه ژاندارمری و ایجاد باغچه جهت فضای سبز در محوطه پاسگاه.
۶- کمک به آجر چینی و سیمان کاری یک مسجد در چادگان.
۷- نظارت در کار اسفالت خیابان‌های چادگان.
۸- چمن کاری حاشیه خیابان‌های چادگان.
۹- تعمیر و بدهاشتی کردن یک باب حمام که قبلا از طرف اداره بهداشت بسته شده بود.
۱۰- ساختمان یک باب حمام مدرن با دو دستگاه دوش خصوصی و شش دستگاه دوش عمومی طبق اصول صحیح و فنی با استفاده از خود یاری مردم.

در قریه سمندگان

۱- لوله کشی آب از چشمه بحمام و دبستان.

در قریه روزوه.

۱- ساختمان پل روزوه که مورد استفاده ۱۷ دهکده منطقه فریدن قرار می‌گیرد و دیوار کشی و نرده کشی و تسطیح دبستان دخترانه ده مزبور.

در قریه آبادچی

۱- ساختمان یکباب مسجد با زیر بنای سیصد متر مربع و تسطیح حیاط آن که در ماه مبارک رمضان اهالی ده در آنجا برای ادای فرائض مذهبی گرد آمده بودند و دعا بذات شاهنشاه آریامهر و خاندان جلیل سلطنت می‌کردند.

۲- ساختمان یک باب اطاق در دبستان آبادچی و تسطیح محوطه و تپه‌های مقابل دبستان جهت حیاط و ایجاد زمین ورزش.

۳- لوله کشی دبستان و تعمیرات لازم در لوله کشی آب آشامیدنی آبادچی.

۴- تعویض و تسطیح از جاده سد شاه عباس به آبادچی و تبدیل آن بیک رشته خیابان بطول هشتصد متر و عرض بیست متر و تسطیح میدان آن و کوچه‌های اصلی.

۵- احداث خیابان و تعیین و تسطیح محوطه‌ای جهت فضای سبز.

۶- بررسی و مطالعه برای آبرسانی از دریاچه سد به آبادچی.

۷- تعمیر دبستان و تسطیح محوطه جهت حیاط و زمین ورزش.

۸- تعمیر حمام و لوله کشی در آن.

در قریه اوزون اخار

۱- جاده سازی از سد تنظیمی سد شاه عباس تا اوزون آخار.

۲- ساختمان یک پل جهت استفاده چهار قریه.

۳- دیوار کشی و نصب نرده و تسطیح واضافه نمودن باغجه که توسط انجمن ده در اختیار دبستان گذاشته شده.

۴- تسطیح کوچه‌ها و ایجاد میدان در وسط آبادی جهت تجمع اهالی در مواقع ضروری.

۵- تعمیر و بهداشتی کردن حمام آبادی که بوسیله اداره بهداشت بسته شده بود با استفاده از خودیاری مردم ده.

در قریه درکان

۱- لوله کشی آب چشمه از دامنه کوه بداخل آبادی بطول هشتصد متر در مدت چهار شبانه روز با آب نمای زیبائی جهت تأمین آب آشامیدنی.

در قریه یانچشمه

۱- ساختمان جاده شوسه بطول تقریتی ۱۱ کیلومتر و عرض تقریبی ۱۰ متر با ساختمان دو پل اصلی و در چند نقطه لوله گذاری با همکاری وبودجه اداره کل تعاون و امور روستاها و فعالیت دانشجویان راه و ساختمان.

۲- کانال کشی فاضلاب آب حمام بطول نهصد متر با هزینه اداره تعاون و فعالیت دانشجویان.

۳- تعمیر و سفید کاری دیستان دهکده هلیله و تعویض پنجره‌های آن به پنجره‌های فلزی وسیله اردوی دانشجویان.

در قریه جمال لو

کمک باتمام حمام جمال لو برای آماده شدن و قابل استفاده قرار گرفتن اهالی.

طرح جنگل در اطراف دریاچه سدشاه عباس.

در این طرح کانال کشی وسنگ کاری بطول دو هزار متر جهت آبرسانی برای جنگل کاری و ساختمان یک باب اطاق جهت موتورخانه.

نکته قابل توجه اینکه تمام کارهای آبادانی انجام شده بوسیله اردوی دانشجویان در حدود ۲۸۰۰۰۰۰ ریال بوده است.

در دهات اطراف سد شاه عباس که بعضی از آنها حقیقتاً در محرومیتهائی بسر می‌بردند و امکان کمکی به آنها تا آخر برنامه پنجم میسر نبود و اگر قرار بود با مقررات اداری این کارها بشود شاید در چند سال با هزینه‌های سنگین امکان پذیر بود در مدت کوتاهی که از یک تابستان دو ماه تجاوز نکرده طرحهای مختلفی به مرحله اجراء در آمده است.

این امر میرساند که چگونه می‌توان از نیروی فعاله که در نهاد دانشجویان نهفته است استفاده کرد و چگونه این مردان آینده که سرنوشت کشور بدست آنان اداره خواهد شد آماده و پذیرش خدمتگزاری هستند و تا چه حد می‌توان در امر سازندگی از وجود دانشجویان عزیز استفاده کرد.

نمونه بارز این مطلب عملیات عمرانی فوق الذکر است که در فریدن حداکثر کار را در کمترین مدت و با حداقل هزینه غیر قابل تصور انجام داده‌اند.

حقیقتاً این اقدام نخست وزیر خدمتگزار د رخور همه گونه سپاسگزاری است و از اینکه بارها اظهار داشته‌اند: من به نسل جوان ایمان راسخ دارم، واقع بینی و آینده نگری ایشان را میرساند.

این نکته را باید عرض کنم که مشاهده پیشرفتهای وسیع فریدن بعد از رستاخیز شش بهمن مانند زایشگاه، بیمارستان، درمانگاهها، و بویژه تأسیسات عظیم سد شاه عباس همه و همه من جمیع جهات در روحیه دانشجویان و جوانان اثر بسزائی داشته و فی الحقیقه این جوانان مفتون مواهب انقلاب عظیم ایران گردیده و با تجزیه و تحلیل مسائل سیاسی و اجتماعی آمادگی خدمت در آنها صد چندان شده است.

این داشجویان از سحر گاه تا پاسی از شب در دهات با روستائیان در تماس بود ه و از صمیم قلب و خلوص نیت در رفع نیازمندیهای آنها می‌کوشیدند و آنها را برای یک زندگی بهتر آماده می‌کردند.

این اقدام و نتایج د رخشانی که از آن بدست آمده میرساند تا چه اندازه مشاهده پیشرفتهائی که در مملکت انجام می‌گیرد برای دانشجویان واجب و ضروری است و تشریح و تفهیم مبانی انقلاب ایران و آشنا ساختن آنان بتحولات سیاسی و اجتماعی دوران معاصر تا چه پایه مفید و موثر است این روش نوسازی در سطح روستا بدست دانشجویان یک نوع کارآموزی د رکارهای اجتماعی و آماده نمودن آنان برای سازندگی در ایام تحصیل است و آنان را برای خدمات بیشتر آماده می‌کند و ادامه آن در سطح مملکت مکمل سایر اقدامات انقلابی است (صحیح است).

اینجانب وظیفه دارم از طرف خود و عموم اهالی دهات اطراف سد شاه عباس کبیر از این اقدام مفید و انقلابی جناب آقای هویدا نخست وزیری که با نظارت و همکاری صادقانه و بدون تظاهر د رکوتاهترین مدت این اقدامات عام المنفعه را انجام داده‌اند سپاسگزاری نمایم .(احسنت).

و از سپاهیان انقلاب وابسته به حزب ایران نوین اصفهان که همیشه عملا پاسداری از انقلاب را به ثبوت رسانیده‌اند تشکر و امتنان نمایم.

عرایضم را با فرمایشات شاهنشاه آریامهر که در گشایش بیست و دومین کنفرانس بین المللی صلیب سرخ درباره نقش جوانان ایراد فرموده‌اند خاتمه می‌دهم، می‌فرمایند: نسل جوان که در دنیای فردا مسئولیت اداره امور را بعهده خواهد داشت می‌باید سهمی بزرگتر در کوشش‌های این سازمانها داشته باشد، تجاربی که جوانان امروز از این بابت بدست خواهند آورد مسلماً به آنان آمادگی بیشتری برای قبول مسئولیت‌های آینده خواهد داد.

سپاس فراوان برهبر خردمند ایران که با انقلاب شاه و ملت چنان محیطی سالم بوجود آورده‌اند که امکان خدمتگزاری برای همگان فراهم است (صحیح است – احسنت).

و درود فراوان به دانشجویان و جوانان که عملا با خدمات بی شائبه خود شاهدوستی و میهن پرستی خود را به اثبات رسانده‌اند. متشکرم (احسنت – احسنت).

رئیس- آقای دکتر رفیعی بفرمائید.

دکتر رفیعی – با اجازه مقام معظم ریاست

در سه شنبه گذشته روسای کمیسیونهای بررسی مسائل ایران در پرتو انقلاب شاه و ملت که تعداد آنها بیست کمیسیون است در کاخ نیاوران بحضور شاهنشاه آریامهر رهبر دانشمند، خردمند واندیشمند ملت ایران شرفیاب و بافتخار اصغاء فرمایشات شاهانه نائل گردیدند. بنده هم بمناسبت افتخاری که نصیبم شده و بسمت رئیس کمیسیون تعاون انتخاب شده‌ام شرف حضور داشتم. شاهنشاه پس از معرفی گروه بوسیله دکتر هوشنگ نهاوندی رئیس پرکار و دانشمند دانشگاه تهران و استماع گزارش کار گروه که بوسیله دکتر نهاوندی بعرض رسید خطاب به این گروه مطالب بسیار مهم و ذیقیمت و ارزنده‌ای اظهار داشتند که هر قسمت آن می‌تواند سر فصل تحقیقات وسیع و نوشتن کتابهای متعدد در آن مطلب باشد و بنده برای ضبط در خلاصه مذاکرات مجلس قسمتهائی از بیانات معظم له را نقل می‌کنم.

شاهنشاه فرمودند:

«نتایجی را که از بررسیهایتان گرفته بودید منطقی و معقول بود و همان طوری که از روز اول مرسوم بوده است این کاری نیست که در یک مرحله خاتمه پیدا کند بنسبت پیشرفت انقلاب ایران اینکار هم باید ادامه داشته باشد ولو اینکه نتیجه مطالعات بعد از یکسال یا ششماه بدست آید البته این مدت به پیش آمدها و اتفاقات و پیشرفتهای تکنولوژی و اجتماعی بستگی دارد»

فرمودند:

«همه قائلیم باینکه وقتی فکر بر اساس انقلاب و انقلاب بر اساس منافع جامعه بود ضوابطی که معلوم و معین می‌شود نمی‌تواند در چهارچوب سختی منضبط و محبوس باشد بلکه این ضوابط باید متناسب با پیشرفت علم و تکنولوژی و جامعه و تمدن باشد منتهی چند اصل را باید در نظر داشت یکی اصل اعتقاد بخداوند ودیگری شخصیت ملی وتاریخی مملکت است و روحیات و اخلاقیات خودمان است که بد هم نیست و باید آن‌ها را محترم شمرد» (احسنت – احسنت).

شاهنشاه سپس طغیان نسل جوان را بر علیه سنن قدیمی و اغتشاشات جوان‌ها در دانشگاههای دنیا و استعمال مواد مخدر و حشیش و غیره را مورد توجه قرار داده و فرمودند این طغیانها چون عقلائی نبود و بر مبنای صحیحی گذاشته نشده بود و بنا نشده بود نمی‌توانست یک امر قطعی و یک تحول اجتماعی باشد و زود گذر هم بود و امروز آن مناظر دیگر دیده نمی‌شود و این زائدهای غیر طبیعی چون بر اثر بوجود آمدن یک وضع غیر طبیعی و عادی در دنیا بوجود آمده بود با خود اصل موضوع از بین رفت ولی باید فکر و مطالعه کنیم که چگونه این عکس العمل‌ها پیدا شده پس هیچ چیزی را نباید نادیده گرفت و البته بنسبت اهمیت آن باید به آن توجه نمود و اهمیت داد. ما اگر به نقائص این تمدن پی ببریم و آنرا رفع کنیم گمان می‌کنم عاقلانه ترین کارها را کرده باشیم، البته تا انسان و حس بشری هست نقائص وجود دارد و مخصوصاً تا وقتیکه انسان می‌خواهد مقاصد درونی خود را به کرسی بنشاند نقائص ومعایب وجود دارند ولی همین که ما در فکر هستیم که این معایب را بیابیم و رفع کنیم طرز فکر سالمی است. شاهنشاه سپس به این واقعیت بسیار مهم و اساسی یعنی بوجود آمدن حاکمیت کامل بر صنایع نفت و تعیین قیمت آن از طرف خودمان که فروشنده هستیم و از بین رفتن موضوع تحمیل قیمت از طرف خریدار که قبلا چنین عمل می‌شد اشاره فرموده و متذکر شدند که ترقی سطح زندگی و رشد سریع اقتصادی ممالک اروپائی و ژاپن بواسطه بدست آوردن نفت ارزان بوده است و بعد از این که مجبورند نفت را به قیمت عادلانه تری خریداری نمایند سطح زندگی در آن ممالک مانند گذشته بالا نخواهد رفت.

شاهنشاه سپس به شکل جدید فئودالیسم اشاره فرمودند و بین داشتند در سابق این شکل فئودالیسم که ارباب به رعیت زور می‌گفت وجودداشت و حالاشکل دیگری از فئودالیسم ک زور گوئی تولید کننده و واسطه‌های دست اول و دوم و سوم به مصرف کننده است وجود دارد و تأکید فرمودند که مصرف کنندگان نباید زور بشنوند و زیر بار تحمیل قیمت‌های غیر عادلانه کالاها بوسیله فروشندگان و عرضه کنندگان بروند. نمایندگان محترم میدانند که فرمایشات رهبر انقلاب ایران همواره منشاء الهام جدیدی بملت ایران است و معتقدم که این قسمت باید مورد توجه خاصی قرار گیرد.

همکاران محترم، مسئله توزیع کالا در دنیای آزاد و رسیدن کالا به قیمت عادلانه بدست مصرف کنندگان از مشکل ترین مسائل و معضلات اقتصادی است.

در ممالک آزاد باید به نحوی عمل شود که رقابت که مهمترین اهرم کنترل قیمتها در کشورهائیکه دارای سیستم اقتصاد آزاد هستند از بین نرود و انحصار بوجود نیاید این انحصار اگر بصورت فردی و منوپول باشد حتی اگر بوسیله دولت اعمال شود ویا بصورت اینکه تولید و یا توزیع در دست تعدای از افراد باشد که آنرا خارجیها شکل الیگوپل انحصار می‌نامند صحیح نیست حتی اگر مسئله تولید و توزیع کلا بوسیله تعاونی‌های تولید و مصرف انجام گیرد چون اهرم اصلی اقتصاد آزاد یعنی رقابت از بین می‌رود صحیح نیست. و در دنیای آزاد بهترین روش تولید و توزیع کالاها در سوئد وجود دارد که سی درصد (۳۰٪) کل تولید و توزیع و تجارت خارجی و داخلی سوئد در دست تعاونی هاست. با این شکل رقابت از بین نمی‌رود و تعاونیها هم سی درصد تجارت خارجی و داخلی را در دست دارند و از بالارفتن قیمتها و گران شدن کالاها همیشه جلوگیری می‌کنند. ولی جهت ارزان تر شدن کالاها همیشه بدون مانع است چون بخش خصوصی ۷۰٪ هفتاد درصد تجارت خارجی و داخلی را در دست دارد و همیشه امکان عرضه کالا بقیمت ارزان تر از قیمت‌های تعاونی‌ها بوسیله بخش خصوصی وجود دارد و اهرم اصلی کنترل و تنظیم قیمت‌ها که رقابت است از بین نرفته است در کشور ما برای تحقق آرزوی صنعتی شدن مملکت تولید کالاهای صنعتی در دست دولت و تعدادی از بخش خصوصی و یا تعدادی از بخش خصوصی است و ورود کالای مشابه یا ممنوع است و یا چون گمرک و سود بازرگانی بسیار زیادی دارد ورود آن تقریباً ممنوع است و توزیع کالاها اعم از صنعتی و کشاورزی در دست بنکدارها و میدان دارهاست و این نظام اقتصادی الیگوپل است صنعتی شدن مملکت نباید همانطور که شاهنشاه فرمودند فئودالیسم صنعتی بوجود بیاورد.

اجازه ورود کلیه کالاها در دست وزارت اقتصاد است و این درست عکس تصمیم عدم تمرکز کارها در تهران است. برای حمایت تولید کنندگان داخلی بایستی پورسان معقولی از قیمت بازار بین المللی کالاها در موقع ورود کالاها به مملکت بعنوان گمرک و سود بازرگانی دریافت نمود ولی ورود کلیه کالاها را آزاد گذارد که هر تاجر و وارد کننده در هر نقطه مملکت بتواند آن کالاها را وارد نماید و اجازه ورود کالاها را بوسیله وزارت اقتصاد که بعنوان دلسوزی برای ورشکست نشدن عده‌ای از تولیدکنندگان و واردکنندگان بواسطه ارزان شدن کالاها و وفور آن در مملکت برای انجام انقلاب اداری و کم کردن تماس مردم با دستگاههای دولت و مأموران دولتی و رونق اقتصاد استان‌ها و قسمتهای دیگر مملکت کاهش داد و یا از بین برد و بوسیله بوجود آوردن تعاونیهای بازاریابی کشاورزی برای عموم تولید کنندگان محصولات کشاورزی نه یک طبقه خاص در کشور و تعمیم و گسترش یک تعاونی مصرف عمومی در مرکز وکلیه نقاط مملکت اقلاسی در صدر توزیع کالاها را در دست دو تعاونی گسترده مصرف و بازاریابی محصولات کشاورزی قرار داد که هم قیمت گذاریها اعم از خرید و فروش معقول و ارزان باشد و هم اهرم اصلی یعنی رقابت از بین نرود البته گرانی بین المللی بعضی از کالاها را نمی‌شود کاری کرد و فقط دولت می‌تواند با وارد کردن بعضی کالاهائیکه مصرف عمومی دارند آن را ارزان تر از قیمت بین المللی برای حفظ قدرت خرید افراد مملکت در اختیار مصرف کنندگان قرار دهد و یا با دادن تفاوت قیمت خرید و فروش (سوب سید) به تعاونی گسترش یافته مصرف این عمل را غیر مستقیم دولت بوسیله تعاونی مصرف انجام دهد. چون وقت بنده تمام شده بعرایض خود خاتمه می‌دهم و بقیه آنرا موکول بموقع مناسب دیگر می‌کنم (احسنت _ احسنت).

رئیس- خانم مزارعی بفرمائید.

خانم مزارعی _ جناب آقای رئیس، همکاران محترم، چون بار دیگر امسال شیراز مزین بقدوم مبارک شاهانه شد و شیرازیان با افتخار و غرور به پیشباز رهبر خویش رفتند لازم دیدم در مورد احساس و عواطف فارسیها و سپاس و ستایش آنان نسب بشاهنشاه آریامهر بیاناتی بعرض ساحت مقدس مجلس شورای ملی برسانم.

گرچه همه مردم ایران از عنایات شاهانه برخوردارند و هر گوشه مملکت بارها مورد سرکشی و تفقد شاهنشاه آریامهر و شهبانوی محبوب قرار گرفته است ولی شیراز همیشه از توجه خاص برخوردار بوده است. روزی افتخار بزرگ میزبانی جشن دوهزار و پانصد ساله ایران نصیبش می‌شود و دیگر روز مرکز فرهنگ و تجلی گاه هنر ایران می‌گردد (احسنت).

شاهنشاه چون دفعات گذشته با شور و اشتیاق خارج از توصیف مستقبلین بفرودگاه شیراز تشریف فرما شده و از وضع کلیه مسئولین ومسئولیتها و وظایف آن‌ها پرسشهائی فرموده و راهنمائیهای داهیانه‌ای بانجمنهای شهرستان و استان و نمایندگان عشایری و سایر طبقات مردم فرمودند و سپس عازم زیارت شاهچراغ شدند مرقد مطهر حضرت احمد بن موسی علیه السلام که در زیارتگاهی باشکوه زائران بسیاری را پذیرا می‌شود با هر سفر میمنت اثر شاهنشاه آریامهر آبادتر، مجلل تر و با شکوه تر می‌گردد (احسنت) بنا بدستور رهبر بزرگ ایران هر سال بر جلال وابهت مرقد مطهر حضرت احمد بن موسی علیه السلام و برادر دیگر محمد بن موسی علیه السلام معروف بسید میر محمد افزوده می‌شود.

شاهنشاه آریامهر برای افتتاح پالایشگاه شیراز که یکی از آرزوهای بزرگ فارسیان بود بمحل پالایشگاه تشریف فرما شدند در آنجا مورد استقبال جناب آقای دکتر اقبال مدیر عامل نفت ایران قرار گرفتند. همانطور که بعرض شاهنشاه آریامهر رسید در جواب تخت جمشید پایتخت شاهنشاهان با عظمت هخامنشی که کتبیه‌های کورش بزرگ را بعنوان سند جاویدان افتخارات ایران باستان محفوظ داشته است (احسنت) پالایشگاه نفت شیراز یکی دیگر از بنیادها و مظاهر دوران شهریاری شاهنشاه آریامهر بامر مبارک ملوکانه گشایش یافت.

بمنظور بالا بردن ظرفیت پالایش در صنعت نفت ایران و برای تأمین نیازهای روز افزون کشور به فرآورده‌های نفتی بامر شاهنشاه آریامهر ساختمان پالایشگاه شیراز در سال ۱۳۵۰ آغاز شد و ساختمان آن مدت ۲۶ ماه طول کشید و از اوایل خرداد ماه ۱۳۵۲ تحویل گرفتن تدریجی دستگاهها و عملیات راه اندازی شروع شد.

پالایشگاه با پالایش ۴۰۰۰۰ بشکه نفت خام در روز و با دو میلیون تن در سال قادر است مایحتاج استانهای فارس و کرمان و قسمتی از نیازهای استان اصفهان و یزد را از نظر فرآورده‌های نفتی تا چند سال آینده تأمین نماید نفت خام جهت تغذیه پالایشگاه بوسیله یک خط لوله بقطر ۱۰ اینچ و بطول دویست و سی کیلومتر از منابع گچساران تأمین می‌گردد. در پالایشگاه شیراز ۱۴ واحد پالایش ۲ مولد برق , ۴ دیگ بخار مخازن و بارگیری خودکار و مدرن نصب گردیده است. ضمناً در پالایشگاه شیراز تعمیرگاه مجهزی برای تعمیر وسائل مکانیکی، برق، ابزار دقیق و آزمایشگاهی برای مراقبت از کیفیت فرآورده‌ها ساخته شده است.

از نظر درمانی کارمندان و کارگران در محل پالایشگاه یک درمانگاه صنعتی و مجهز تأسیس یافته است. پالایشگاه شیراز یکی از پالایشگاههای مدرن شرکت ملی نفت ایران است که در طرح وساختمان آن از آخرین ابداعات و پدیده‌های صنایع نفت و مهندسی استفاده شد. و بخصوص توجه کافی برای جلوگیری از آلودگی هوا و محیط زیست بعمل آمده است.

فرآورده‌های پالایشگاه شیراز عبارتند از گاز مایع، بنزین معمولی، بنزین سوپر، نفت سفید، نفت گاز، نفت کوره، قیر و گوگرد که در حال حاضر تهیه می‌گردد، سوخت‌های جت نیز از اوائل سال آینده در این پالایشگاه تهیه خواهد شد. در پالایشگاه نفت شیراز در ۲ روز افتتاح در حدود نیم میلیون بشکه نفت خام تصفیه گردیده است.

هزینه ساختمان پالایشگاه شیراز بالغ بر ۴/۴۸۵/۳۴۴/۰۰۰ ریال گردیده است که در ظرف سه سال و نیم مستهلک خواهد شد.

شاهنشاه آریامهر پس از اجازه گشایش و بهره برداری از پالایشگاه از سایر قسمتهای پالایشگاه بازدید فرمودند روز دیگر موکب ملوکانه عازم سروستان گردید. نزول اجلال شاهانه در سروستان بزرگترین افتخاری بود که نصیب مردم شاهدوست سروستان گردید. در سروستان شاهنشاه آریامهر مورد استقبال مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران فرمانده ژاندارمری کل کشور رئیس و مهندسان و کارکنان گروه اکتشاف نفت سروستان قرار گرفتند.

شاهنشاه با مهندسین و کارکنان در مورد کارشان بگفتگو پرداختند و رئیس گروه اکتشاف نفت در این منطقه و مدیر اکتشاف، تولید، پخش و پالایش شرکت ملی نفت ایران توضیحات لازم را بعرض رساندند.

در سروستان تا کنون گروه اکتشاف شرکت ملی نفت ایران سه حلقه چاه نفت حفر نموده که چاه شماره یک بنفت رسیده و کار حفاری آن پایان یافته است روی چاههای ۲و۳ نیز عملیات حفاری در دست اقدام است چاه شماره ۴ نیز با مطالعاتی که انجام شده در سال ۱۹۷۴ حفاری آن آغاز می‌شود.

نفت سروستان یکی از مرغوبترین نوع نفت می‌باشد و امید می‌رود که مقدار آن قابل توجه باشد. بطوریکه بعرض شاهنشاه آریامهر رسید مقدار نفت استخراجی از چاه نفت سروستان بروزی ۵۰۰۰ بشکه می‌رسد در مورد عمق چاهها که شاهنشاه سئوال فرمودند معروض گردید که چاه شماره یک برای ۸۵۰۰ پا برنامه ریزی شده بود چاه شماره ۲ و ۳ ۱۳۰۰ پا.

شاهنشاه فرمودند که باید سعی شود از این ببعد نفت با عمق ۲۰ تا ۳۰ هزار پا حفر شود زیرا ذخایر نفتی اکثر کشورهای نفت خیز جهان تا ۲۰ سال آینده بمیزان قابل توجهی کاهش یابد ما باید ذخایر نفتی خود را هر چه بیشتر گسترش دهیم.

ضمناً بعرض رسید که در نقاط دیگر نیز مطالعات ژئوفیزیکی برای کشف نفت در جریان است. در پاسخ شاهنشاه که د رمورد مهندسی اکتشاف سئوال فرمودند معروض گردید که تمام اقدامات حفاری و اکتشافی در اینجا بدست مهندسان ایرانی انجام شده است. آنگاه شاهنشاه فرمودند:

«حالا نفت دست ماست و اگر مقدار کمی از خارجیها کمک می‌گیریم باین دلیل است که هنوز کادر کافی نداریم ولی تمام تصمیم‌ها روی قیمتها و دیگر موارد بوسیله ایرانیان انجام می‌شود» (صحیح است – احسنت).

شاهنشاه آریامهر اهمیت مسئله نفت را برای جهان خاطر نشان ساختند و فرمودند، باید سعی شود از نفت در موارد خیلی ضروری تر از مصرف سوخت استفاده شود و کشور ما بخصوص باید از نفت در امر پتروشیمی استفاده بیشتری بنماید شاهنشاه پس از تفقد و قدردانی از مهندسان و کارکنان اکتشاف در حوزه سروستان از منازل مسکونی رستوران، آشپزخانه، خوابگاه منطقه مسکونی مهندسان و کارکنان و کارگران را بازدید فرموده و برای رفاه بیشتر آنان دستوراتی صادر فرمودند.

شاهنشاه آریامهر دیروز نیز این افتخار را بمدارس عشایری عنایت فرمودند و عشایر و فرزندان آنان را مورد لطف وعنایت خاص خویش قرار دادند. از دانش آموزان در مورد وضع زندگی و تحصیلی آنان سئوالاتی فرمودند که جواب لازم بعرض رسید. مطابق گزارش مدیر کل تعلیمات عشایری فعلاً ۸۱۰ نفر از فرزندان عشایر در دبیرستان و دانشسرای عشایری مشغول تحصیل می‌باشند و دانشسرای عشایری تا کنون توانسته است از میان جوانان عشایر ۲۵۰۰ معلم تربیت کند.

لازمست بعرض ساحت مقدس مجلس شورای ملی برسانم که تعلیمات عشایر که باروش خاص خود بتعلیم و تربیت نوباوگان عشیره می‌پردازد چون معلمین جوانان تعلیم یافته عشیره‌ای هستند و برایشان ساده است که خود را با محیط خانوادگی و ایلی خود تطبیق دهند در کار تعلیم و تربیت بسیار موفق بوده‌اند و نتیجه کار تعلیمات عشایری درخشان و چشمگیر بوده است این برنامه منظم می‌تواند عشایر غیور و میهن پرست ایران را با برنامه‌ای صحیح باصول انقلاب ایران آشنا سازد.

معلمین با عشیره خود ییلاق و قشلاق می‌کنند در کوچ همراه ایل و طایفه خود هستند و بمجرد اطراق چادر سفید کلاس درس با پرچم ایران در میان چادرهای سیاه عشایر بر پا می‌شود و کودکان با کتاب و دفاتر خود بزیر چادر سفید می‌آیند تا راه و رسم بهتر زیستن را از معلم هم عشیره‌ای خود بیاموزند.

مدیر کل تعلیمات عشایری در مورد تربیت مامای عشایری نیز موفقیت تحسین انگیزی داشته است بطوریکه در میان عشایر که همیشه فاقد مامای تحصیل کرده بوده‌اند امروز از وجود دختران عشیره‌ای که در شیراز تعلیم یافته و زیر نظر وزارت بهداری باصول صحیح مامائی و بهداشت و تنظیم خانواده آشنا شده‌اند استفاده شایانی می‌برد. تمام این موفقیتها بخاطر راهنمائیهای با ارزش شاهنشاه آریامهر صورت گرفته (صحیح است) زیرا همیشه فرموده‌اند تمام مردم ایران باید از زندگی مرفه برخوردار باشند. بجاست که همیشه شیرازیان با خواجه شیراز همصدا شده بگویند:

اقلیم پارس را غم از آسیب دهر نیست
تا بر سرش بود چو توئی خدا (احسنت)

در خاتمه امید می‌رود اکنون که سروستان از نظر اقتصادی برای ایران موفقیت خاصی یافته است وزارت راه دستور دهد راه شیراز سروستان را که یکی از بدترین راه‌های کشور است و خوشبختانه اسفالت آن در برنامه پنجم زیر عنوان راه شیراز – فسا – داراب کهکم تصویب شده است هر چه زودتر اسفالت نمود تا از این رهگذر بمردم شریف فسا نیز خدمتی شده باشد و آنها هم از مقدم مبارک شاهانه که همیشه خیر و برکت را باستان فارس بخشیده مستفیض شده باشند (احسنت – احسنت).

- تصویب صورت جلسه قبل

۴- تصویب صورت جلسه قبل

رئیس- نسبت بصورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه تصویب می‌شود.

- تقدیم لایحه «استفاده از اعتبار هزینه‌های پیش بینی نشده از ردیف ۵۱۱۰۳ قانون بودجه سال ۱۳۵۲ کل کشور بمبلغ ۵۸۵۰۰۰۰۰ ریال» بوسیله آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی

۵- تقدیم لایحه «استفاده از اعتبار هزینه‌های پیش بینی نشده از ردیف ۵۱۱۰۳ قانون بودجه سال ۱۳۵۲ کل کشور بمبلغ ۵۸۵۰۰۰۰۰ ریال» بوسیله آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی

رئیس- وارد دستور می‌شویم آقای دکتر کاشفی بفرمائید.

دکتر کاشفی (معاون وزارت دارائی)_ با اجازه مقام ریاست لایحه ایست مربوط باستفاده از ۵۸ میلیون و پانصد هزار ریال از اعتبارات هزینه‌های پیش بینی نشده بودجه سال ۱۳۵۲ کل کشور که تقدیم و تقاضای تصویب آنرا در کمیسیون بودجه مجلس شواری ملی دارد.

رئیس- لایحه بکمیسیون بودجه ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی راجع بلایحه الحاق یک تبصره بماده ۴ قانون تأسیس شرکتهای بهره برداری از اراضی زیر سدها و ارسال بمجلس سنا

۶- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی راجع بلایحه الحاق یک تبصره بماده ۴ قانون تأسیس شرکتهای بهره برداری از اراضی زیر سدها و ارسال بمجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم الحاق یک تبصره بماده ۴ قانون تأسیس شرکتهای بهره برداری از اراضی زیر سدها مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون کشاورزی ومنابع طبیعی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی ومنابع طبیعی در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۲/۸/۱۳ با حضور معاونان وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و وزارت آب و برق لایحه شماره ۹۵۳۲ ۱۳۵۲/۴/۲۶ دولت راجع بالحاق یک تبصره بماده ۴ قانون تأسیس شرکتهای بهره برداری از اراضی زیر سدها را که گزارش شور اول آن بشماره ۸۷۰ چاپ گردیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهاد رسیده مصوه شور اول را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن بشرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌گردد.

لایحه قانون الحاق یک تبصره بماده ۴ قانون تأسیس شرکتهای بهره برداری از اراضی زیر سدها

ماده واحده- تبصره زیر بماده ۴ قانون تأسیس شرکتهای بهره برداری از اراضی زیر سدها اضافه می‌شود:

  • تبصره _ در صورت اختلاف در مالکیت و حقوق مربوط بآن بر حسب مورد وزارت کشاورزی و منابع طبیعی در اجرای این ماده و وزارت آب و برق در اجرای ماده ۱۶ سازمان برق ایران یا ماده ۵۰ قانون آب و نحوه ملی شدن آن بهای ملک مورد تصرف را طبق ضوابط مندرج در مواد مذکور تعیین و موقتاً در یکی از بانکهای دولتی بحساب سپرده ثابت بنام وزارت کشاورزی و منابع طبیعی یا وزارت آب و برق با قید مشخصات ملک ایداع می‌نماید و پس از صدور حکم نهائی اصل مبلغ سپرده و بهره آن بدستور مراجع قضائی بمحکوم له پرداخت خواهد شد و در اینصورت ادعای خسارت از ناحیه مالک علیه وزارت کشاورزی و منابع طبیعی یا وزارت آب و برق مسموع نخواهد بود.

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی _ مهندس نظمی.

گزارش شور دوم از کمیسیون آب و برق بمجلس شورای ملی

کمیسیون آب و برق در جلسه روز دوشنبه ۱۳۵۲/۸/۱۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق یک تبصره بماده ۴ قانون تأسیس شرکت‌های بهره برداری از اراضی زیر سدها را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی را تصویب کرد.

اینک گزارش آن بمجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

مخبر کمیسیون آب و برق - مهندس فرخ.

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۸/۱۵ با حضور معاون وزارت دادگستری و وزارت آب و برق لایحه دولت راجع بالحاق یک تبصره به ماده ۴ قانون تأسیس شرکت‌های بهره برداری از اراضی زیر سدها را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی را تصویب کرد.

اینک گزارش آن بمجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

مخبر کمیسیون دادگستری _ دکتر سید محمد رضا تنکابنی.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- تقدیم یک فقره سئوال از وزارت راه در مورد ساختمان راههای یاسوج _ اردکان و اردکان _ شیراز بوسیله آقای فرهاد پور

۷- تقدیم یک فقره سئوال از وزارت راه در مورد ساختمان راههای یاسوج _ اردکان و اردکان _ شیراز بوسیله آقای فرهاد پور

رئیس- آقای فرهاد پور بفرمائید.

فرهاد پور – سئوالی است از وزارت راه مربوط به راه یاسوج اردکان شیراز که تقدیم می‌شود.

رئیس- سئوال بدولت ابلاغ می‌شود.

- تقدیم رونوشت دو فقره تصویب نامه در مورد پرداخت وام به شرکت ملی صنایع پتروشیمی و چغندر کاران جهت کسب مجوز قانونی، بوسیله آقای دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی

۸- تقدیم رونوشت دو فقره تصویب نامه در مورد پرداخت وام به شرکت ملی صنایع پتروشیمی و چغندر کاران جهت کسب مجوز قانونی، بوسیله آقای دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی.

رئیس- آقای دکتر همایونفر بفرمائید.

دکتر همایونفر – (معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی)- مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی، در جلسه مورخ ۱۳۵۲/۶/۱۰ هیئت وزیران که مقارن با تعطیلات سال جاری مجلس شورای ملی بود باستناد ماده ۳۰ قانون محاسبات عمومی دو فقره اعتبار از محل درآمد عمومی بشرح زیر:

۱- برای پرداخت وام به شرکت ملی صنایع پتروشیمی مبلغ ششصد و پنجاه و سه میلیون و هشتصد هزار ریال.
۲- برای پرداخت وام به چغندر کاران مبلغ یکصد میلیون ریال به تصویب رسید.

اینک در اجرای قسمت اخیر ماده ۳۰ قانون مزبور رونوشت دو فقره تصویب نامه مربوط که به تائید دیوان محاسبات نیز رسیده است برای تصویب تقدیم می‌شود.

رئیس- لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون بودجه راجع به لایحه یک شوری تأمین هزینه سپاهیان دانش در ایام تعطیلات تابستانی مدارس و ارسال به مجلس سنا

۹- طرح و تصویب گزارش کمیسیون بودجه راجع به لایحه یک شوری تأمین هزینه سپاهیان دانش در ایام تعطیلات تابستانی مدارس و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش یک شوری تأمین هزینه جیره سپاهیان دانش در ایام تعطیلات تابستانی مدارس مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه روز دوشنبه ۱۳۵۲/۸/۱۴ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۱۸۲۴۸ مورخ ۱۳۵۲/۸/۷ دولت راجع بتأمین هزینه جیزه سپاهیان دانش در ایام تعطیلات تابستانی مدارس را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۸/۸ بمجلس شورای ملی تقدیم و بشماره ۸۸۲ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن بمجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

لایحه قانون تأمین هزینه سپاهیان دانش در ایام تعطیلات تابستانی مدارس

ماده واحده – بوزارت جنگ اجازه داده می‌شود هزینه‌های زیست، خوراک، ایاب و ذهاب و سایر هزینه‌های آن عده از سپاهیان دانش را که در ایام تعطیلات تابستانی مدارس بمنظور فراگرفتن آموزشهای تکمیلی و انجام خدمات لازم بپادگانها و اردوگاهها وسایر مراکز نظامی احضار شده و یا می‌شوند از سال ۱۳۵۱ از محل اعتبارات مربوط منظور در بودجه وزارت جنگ تأمین و پرداخت نمایند.

مخبر کمیسیون بودجه _ صدری کیوان.

گزارش از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۸/۱۵ با حضور معاون پارلمانی وزارت جنگ لایحه دولت راجع بتأمین هزینه سپاهیان دانش در ایام تعطیلات تابستانی مدارس را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بودجه را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن بمجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

مخبر کمیسیون نظام _ روح الله جعفری.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای اظهار ملاحظات مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع بلایحه یک فوریتی انتقال شرکت سهامی پخش کود شیمیائی بوزارت کشاورزی منابع طبیعی و ارسال بمجلس سنا

۱۰- طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع بلایحه یک فوریتی انتقال شرکت سهامی پخش کود شیمیائی بوزارت کشاورزی منابع طبیعی و ارسال بمجلس سنا

رئیس- گزارش یک فوریتی انتقال شرکت سهامی پخش کود شیمیائی بوزارت کشاورزی و منابع طبیعی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۱۲ آبانماه ۱۳۵۲ با حضور آقای دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی لایحه شماره ۷۶۰۴ مورخ ۱۳۵۲/۴/۵ دولت مربوط بانتقال شرکت سهامی پخش کود شیمیائی بوزارت کشاورزی و منابع طبیعی را که در جلسه روز سه شنبه ۵۲/۴/۵ که بقید یک فوریت تقدیم و فوریت آن تصویب شده و بشماره ۷۷۹ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن بمجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

لایحه قانون انتقال شرکت سهامی پخش کود شیمیائی بوزارت کشاورزی و منابع طبیعی

ماده واحده – بمنظور ایجاد هم آهنگی در امر تدارک و توزیع کودشیمیائی با برنامه‌های توسعه کشاورزی سراسر مملکت بدولت اجازه داده می‌شود شرکت سهامی پخش کود شیمیائی متعلق بشرکت ملی نفت ایران را با کلیه تأسیسات وتجهیزات و اموال منقول و غیر منقول و تعهدات و مطالبات و دارائی و بدهی خود بوزارت کشاورزی و منابع طبیعی منتقل نماید و نمایندگی سهام با مجمع عمومی مرکب از وزیر کشاورزی و منابع طبیعی، وزیر دارائی و وزیر تعاون و امور روستاها خواهد بود. ریاست مجمع بعهده وزیر کشاورزی ومنابع طبیعی می‌باشد.

  • تبصره ۱- انتخاب حسابرس شرکت (بازرس) به پیشنهاد وزیر دارائی و تصویب مجمع عمومی است.
  • تبصره ۲- آن قسمت از سرمایه شرکت سهامی پخش کود شیمیائی که از منابع مالی شرکت ملی نفت ایران یا شرکت ملی پتروشیمی ایران تأمین و در شرکت سرمایه گذاری شده است باقساط مساوی د رپنج سال تا آخر برنامه پنجم بوسیله وزرات کشارزی و منابع طبیعی از اعتبارات عمرانی مربوط بخش کشاورزی وصول و در وجه شرکت ملی پتروشیمی ایران پرداخت خواهد شد و مازاد برآن که از طریق برنامه‌های عمرانی و سایر منابع تأمین گردیده بدون بازپرداخت بوزارت کشاورزی و منابع طبیعی منتقل می‌شود.
  • تبصره ۳- آن عده از کارکنان که قبل از تشکیل شرکت پخش کود شیمیائی د راستخدام صنعت نفت بوده‌اند ظرف ۶ ماه مجدداً بخدمت صنعت نفت باز می‌گردند و در این مدت حقوق و مزایائی را که دریافت مینموده‌اند کماکان از شرکت پخش دریافت می‌دارند. در مورد آن عده از کارکنان که بعد از تشکیل شرکت سهامی پخش کود شیمیائی برای خدمت در این شرکت استخدام شده‌اند در خدمت شرکت پخش کود باقی خواهند ماند و تا تصویب اساسنامه جدید شرکت حقوق و مزایای خود را بمیزان فعلی دریافت و پس از تصویب اساسنامه تابع مقررات استخدامی شرکتهای دولتی خواهند بود.
  • تبصره ۴- وزارت کشاورزی و منابع طبیعی مکلف است با توجه باحتیاجات کشاورزی مملکت و هدفهای برنامه‌های عمرانی و با در نظر گرفتن ضرورت تمرکز امور تدارک و توزیع کود شیمیائی در یک سازمان اساسنامه شرکت مذکور را با تغییرات لازم ظرف یکسال تنظیم و تقدیم مجلس نماید که پس از تصویب کمیسیونهای کشاورزی و دارائی و استخدام مجلسین بموقع اجرا گذاشته شود و تا موقعیکه اساسنامه جدید به تصویب کمیسیونهای فوق الذکر نرسیده است رئیس مجمع عمومی نسبت باداره امور شرکت بر مبنای مقررات اساسنامه فعلی با رعایت مفاد این قانون اقدام خواهد کرد.

مخبر کمیسیون استخدام وسازمانهای اداری _ رضا پیرزاده.

گزارش از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه ۱۵ آبانماه ۱۳۵۲ با حضور آقای دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی لایحه مزبوط بانتقال شرکت سهامی پخش کود شیمیائی بوزارت کشاورزی و منابع طبیعی را مورد رسیدگی قرار دا و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا د رتأیید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی _ مهندس نظمی.

گزارش از کمیسیون دارائی در جلسه ۱۶ آبانماه ۱۳۵۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بانتقال شرکت سهامی کود شیمیائی بوزارت کشاورزی و منابع طبیعی را مورد رسیدگی قرار داد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن بمجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

مخبر کمیسیون دارائی _ امان الله ریگی.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت باین لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان بترتیب آتی وسیله منشی (آقای مهندس صائبی) اعلام شد ودر محل نطق اخذ رأی بعمل آمد).

آقایان سجادی_دکترغنی – کورس- خانم جهنبانی-دکتر ضیائی- مرندی - دکتر خطیبی-دکتر یزدان پناه- دکتر الموتی – دکتر دادفر- مهندس علی برومند – دکتر نجیمی – کاظم مسعودی –ناصر زاده – عبدالحسین آموزگار_ مهندس اردلان- اهری_ دکتر قهرمان –مافی- دکتر پرتو اعظم _ دکتر کفائی _شاهنده- مهندس جلالی نوری_ محمد ولی قراچورلو _دکتر متین _عباس میرزائی_ صائب_ دکتر بیت منصور _مهندس معینی زند- رضوی_ اخلاقی_ توسلی_ ریگی_دکتر انوشیروانی _ اسعد رزم آرا_ محسنی مهر - دکتر امامی خوئی_ ایمان زهرائی_ بختیاری پور_ دکتر صفائی _ دکتر شمس-دکتر گاگیک هواکیمیان - دکتر معظمی_نیک پور - دکتر اعتمادی- انشاء-دکتر مدنی- دکتر رهنوردی- شهرستانی-دکتر حبیب اللهی_ تیمسار همایونی- دکتر کیان – کاسمی- دکتر علوی- مهندس فیروز عدل- حیدر قلی برومند- مهندس احتشام شهیدی - شاخوئی- پدرامی- بهنیا- کلانتر هرمزی- اسدی لنگرودی – مهندس زاهدی _ اولیاء شیراز ی- مهندس نظمی- پسیان -پروین – دکتربیگلری- دکتر بهزادی_ نیک روش- محدث زاده- اولیاء –بدر صالحیان _ خانم پیرنیا- دکتر یحیی بهبهانی _مهندس پروشانی _جهانشاهی - دکتر رفیعی- جندقی- مهاجرانی- دکتر عظیمی- مهرزاد – خانم ابتهاج سمیعی_ دکتر موثقی- شیخ الاسلامی- دکتر امین _ دکتر صالحی- معیری- حیدر صائبی- امیر احمدی - بوداغ زاده-پوربردباری- بدر خانی- دکتر بازرگانی_ خانم امیر ابراهیمی – پیرزاده- اوحدی- اسلامی نیا- دکتر اسکوئیان- دکتر پیر- پیمان- دکتر تنکابنی - دکتر توانا- دکتر جزایری- جعفری- مهندس جلالی- خانم مزارعی- جهانی- خانقاهی _ تیمسار حکیمی- حیدری- مهندس کیا- جوانشیر- فروتن – کمالاتی _کسرائی_ خانم صفی نیا- موسوی ماکوئی- مهندس عنایت بهبهانی- دکتر حبیب بهبهانی –دکتر برزگر- دکتر برادر- مهندس بدیعی- دکتر فضل الله صدر- زهتاب فرد- تژده- دکتر موسوی- بختیاریها - خانم اسدی- اخوی- دکتر ابوالهدی- دکتر آزاد- اکبر – احتشامی - امیر علم خزیمه- خورشید _دشتی _ احمدی - دکتر منتظری - دکتر راد_ دکتر رشیدی _دکتر رشید یاسمی_ دولو-ادیب سمیعی_ مهندس اربابی_ زرین پور_دکتر زهرائی_ دکتر رازانی_ سراج الدینی _ خانم دکتر سرخوش_ سعادت فرد_ شریفها _دکتر شکرائی _حی-دکتر صمدزاده _دکتر قاسم صوفی_ دکتر وجیه الله صدر_ رامبد_ فخر طباطبائی_ فضائلی _ ظفر_ صادقی_ موقر _شیخ رضائی_سمیعی _ کریم بخش سعیدی_ ساگینیان_ دکتر رئیسی_ رهبر_ نصیری_ناوی_ ناروئی_ میرافضل_ مهدوی اردستانی _ خانم زاهدی_ فرنود_مهندس فرخ _ فتوحی_ غضنفری_ دکتر عسگری_ عزیز مرادی_ خانم دکتر طالقانی _علی طباطبائی_ خانم ضرابی_ دکتر سعید حکمت- دکتر محققی _اسمعیل خزیمه _دکتر شریف امامی_دکتر مهر_ فرهاد پور _ قاضی زاده _قدردان _ مهندس نصر- دکتر لقمان ادهم - سعید وزیری- بوشهری- دکتر مرتضوی _اکبر مسعودی_آقایان _ مظاهری_دکتر مشایخی- مهندس عبدالمجید معینی_ دکتر وزیری_طرفی _ پور بابائی _دکتر وحید نیا _دکتر خسروی کردستانی_ مهندس ریاضی_ مهندس صائبی _زعفرانلو_ خانم بزرگ نیا.

(آراء ماخوذه شماره شد و نتیجه بقرار زیر اعلام گردید)

  • آراء موافق ۱۷۹ رأی
  • آراء ممتنع ۲۷ رأی

رئیس- لایحه با ۱۷۹رأی موافق و ۲۷ رأی ممتنع تصویب شد برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

موافقین

آقایان پیمان- دکتر تنکابنی – دکتر توانا- دکتر جزایری- جعفری- مهندس جلالی- خانم مزارعی-جهانی- خانقاهی-تیمسار حکیمی _ حیدری- مهندس کیا- فروتن – کمالاتی _ کسرائی _خانم صفی نیا- موسوی ماکوئی- مهندس عنایت بهبهانی- دکتر حبیب بهبهانی –دکتر برزگر-دکتر برادر- مهندس بدیعی- امیر علم خزیمه- خورشید_ دشتی _احمدی _دکتر منتظری - دکتر راد_ دکتر رشیدی_ دکتر رشید یاسمی_ دولو- ادیب سمیعی_ مهندس اربابی_ زرین پور_دکتر زهرائی_ دکتر رازانی_ سراج الدینی _ خانم دکتر سرخوش_ سعادت فرد _ سجادی- دکترغنی- کورس- خانم جهنبانی - ضیائی -- مرندی- دکترخطیبی- دکتر یزدان پناه _دکتر الموتی –دادفر- مهندس علی برومند – دکتر نجیمی – کاظم مسعودی –ناصر زاده–عبدالحسین آموزگار_ مهندس اردلان- اهری- دکتر قهرمان –مافی- دکتر پرتو اعظم _ دکتر کفائی _ شاهنده _مهندس جلالی نوری_ محمد ولی قراچورلو _دکتر متین _عباس میرزائی_ صائب_ دکتر بیت منصور _ مهندس معینی زند- رضوی_ اخلاقی_ توسلی_ ریگی_ دکتر انوشیروانی _ اسعد رزم آرا_ محسنی مهر_ دکتر امامی خوئی_ ایمان زهرائی_ بختیاری پور_ دکتر صفائی_ دکتر شمس-دکتر گاگیک هواکیمیان - دکتر معظمی نیک پور - دکتر اعتمادی- انشاء - دکتر مدنی- دکتر رهنوردی- شهرستانی- دکتر حبیب اللهی _ تیمسار همایونی- دکتر کیان – کاسمی- دکتر علومی- مهندس فیروز عدل- حیدر قلی برومند- مهندس احتشام شهیدی - شاخوئی- پدرامی- بهنیا- کلانتر هرمزی- اسدی لنگرودی _ اولیاء شیراز ی-–مهندس نظمی- پسیان -پروین – دکتربیگلری- دکتر بهزادی_ نیک روش- محدث زاده- اولیاء – بدر صالحیان _ خانم پیرنیا- دکتر یحیی بهبهانی - مهندس پروشانی_ دکتر رفیعی- جندقی- مهاجرانی- دکتر عظیمی- مهرزاد – خانم ابتهاج سمیعی _ دکتر موثقی- شیخ الاسلامی- دکتر امین- دکتر صالحی- معیری- حیدر صائبی- امیر احمدی - بوداغ زاده-پوربردباری- بدر خانی- دکتر بازرگانی_ خانم امیر ابراهیمی – پیرزاده- اوحدی - اسلامی نیا- دکتر اسکوئیان- دکتر پیر - شریفها _دکتر شکرائی _حی-دکتر صمدزاده _دکتر قاسم صوفی_ دکتر وجیه الله صدر_ دکتر ناوی- ناروئی میرافضل_ مهدوی اردستانی _دکتر نصیری- خانم زاهدی_ فرنود_مهندس فرخ - فتوحی_ غضنفری- عزیز مرادی_ خانم دکتر طالقانی _علی طباطبائی_ خانم ضرابی _قاضی زاده _قدردان _ مهندس نصر- دکتر لقمان ادهم - سعید وزیری- بوشهری- دکتر مرتضوی _اکبر مسعودی_ مظاهری_دکتر مشایخی _ مهندس عبدالحمید معینی_ دکتر وزیری_ پور بابائی _دکتر وحید نیا _دکتر خسروی کردستانی_ مهندس ریاضی_ مهندس صائبی _زعفرانلو- خانم بزرگ نیا - آقایان- طرفی- دکتر مهر.

ممتنعین

آقایان دکتر آزاد – دکتر ابوالهدی لنگرودی- احتشامی – اخوی- خانم اسدی- اکبر- بختیار بختیاریها – تژده – دکتر سعید حکمت _ اسمعیل خزیمه – دکتر رئیسی- رامبد – مهندس رهبر – زهتاب فرد – ساگینیان – حاج کریم بخش سعیدی – علیقلی سمیعی – دکتر شریف امامی – شیخ رضائی – صادقی – دکتر فضل الله صدر – فخر طباطبائی – ظفر – فرهاد پور فضائلی – دکتر محققی – موقر.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری راجع بلایحه منع توقیف اشخاص در قبال تخلف از انجام تعهدات و الزامات مالی و ابلاغ بدولت

۱۱- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دادگستری راجع بلایحه منع توقیف اشخاص در قبال تخلف از انجام تعهدات و الزامات مالی و ابلاغ بدولت.

رئیس- گزارش کمیسیونها راجع به منع توقیف اشخاص در قبال تخلف از انجام تعهدات و الزامات مالی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۱۹ آبان ماه ۱۳۵۲ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری اصلاحات مجلس سنا در مورد لایحه شماره ۱۳۵۲/۴/۱۰۸۰۶۶ دولت راجع به منع توقیف اشخاص د رقبال تخلف از تعهدات و الزامات مالی را مطرح کرد و با اصلاحات آن مجلس موافقت بعمل آورد و لایحه را بتصویب رسانید.

اینک گزارش آن بمجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

قانون منع توقیف اشخاص در قبال تخلف از انجام تعهدات و الزامات مالی

ماده واحده- از تاریخ اجرای این قانون جز در مورد جزای نقدی هیچکس در قبال عدم پرداخت دین و محکوم به و تخلف از انجام سایر تعهدات والزامات مالی توقیف نخواهد شد و کسانیکه باین جهات در توقیف می‌باشند آزاد می‌شوند.

بدهکار مکلف است از تاریخ ابلاغ اجرائیه تا یکماه مفاد آنرا بموقع اجرا بگذارد یا ترتیبی برای پرداخت محکوم به یا دین خود بدهد یا مالی معرفی کند که اجرای حکم و استیفای طلب از آن میسر باشد در صورتیکه بدهکار خود را قادر باجرای مفاد اجرائیه نداند باید ظرف مهلت مذکور صورت جامع دارائی خود را بمسئول اجرا تسلیم کند و اگر مالی ندارد صریحاً اعلام نماید و بدهکارانی که در توقیف بوده و بموجب این قانون آزاد می‌شوند نیز قبل از آزادی مکلف بتسلیم چنین صورتی از اموال خودمیباشند همچنین در مورد بدهکارانی که قبلا اجرائیه بآنها ابلاغ شده لیکن تا کنون بازداشت نشده‌اند ابتدای یکماه مقرر از روز قابل اجرا بودن این قانون است.

هر گاه ظرف سه سال بعد از انقضای مهلت مذکور یا سه سال پس از آزاد شدن از زندان معلوم شود که بدهکار قادر باجرای حکم و پرداخت دین بوده لیکن برای فرار از آن اموال خود را معرفی نکرده یا صورت خلاف واقع از دارائی خود داده و یا پس از تحصیل مالی که قبلاً مالک نبوده و بعداً بدست آورده وجود آنرا اعلام ننموده بنحوی که اجرای تمام یا قسمتی از مفاد اجرائیه متعسر گردیده است بحبس جنحه‌ای ا ز۶۱ روز تا ششماه محکوم خواهد شد.

بدهکاری که در مدت مذکور قادر به پرداخت دین خود نبوده مکلف است هر موقع که به تأیدیه تمام یا قسمتی از بدهی خود متمکن گردد آنرا بپردازد. هر بدهکاری که ظرف سه سال از تاریخ انقضای مهلت مقرر قادر بپرداخت تمام یا قسمتی از بدهی خود شده و تا یکماه ا زتاریخ تمکن آنرا نپردازد و یا به مسئولاجرا معرفی نکند بمجازات فوق الذکر محکوم خواهد شد.

  • تبصره ۱- مقررات این ماده مانع آن نخواهد بود که طلبکار هر وقت مالی از محکوم علیه یا مدیون بدست آید بتعقیب اجرائیه و استیفای طلب خود اقدام کند.
  • تبصره ۲- تنظیم سند مبتنی بر اشغال ذمه مدیون برخلاف واقع بین او و اشخاص ثالث و استفاده از آن بمنظور فرار از پرداخت تمام یا قسمتی از دین یا محکوم به مستلزم مجازات فوق الذکر است.
  • تبصره ۳- تعقیب کیفری جرائم مندرج در این ماده منوط بشکایت شاکی خصوصی است و در صورت گذشت او تعقیب یا اجرای مجازات موقوف می‌گردد.
  • تبصره ۴- مقررات مربوط به صدور اجرائیه مذکور در ماده ۱ قانون صدور چک مصوب سال ۱۳۴۴ بدون آنکه منتهی به بازداشت شود کماکان لازم الاجرا می‌باشد و مقررات کیفری چک نیز بقوت خود باقی است.

آن قسمت از مقررات مربوط باجرای احکام و اسناد و تعهدات اعسار که مغایر این قانون می‌باشد ملغی است.

مخبر کمیسیون دادگستری- دکتر سید محمد رضا تنکابنی.

گزارش از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری با حضور نمایندگان دولت اصلاحات مجلس سنا در مورد لایحه منع توقیف اشخاص در قبال تخلف از انجام تعهدات و الزامات مالی را مطرح و گزارش کمیسیون دادگستری را در این مورد تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آن بمجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

مخبر کیمسیون دارائی – امان الله ریگی.

رئیس- گزارش کمیسیون‌ها مطرح است آقای دکتر متین بفرمائید.

دکتر متین- بسیار مباهی و مفتخریم که می‌بینیم در عصر انقلاب شاه و ملت یکی از پدیده‌های بزرگ پیشرفت و ترقی اجتماع ما که جنیه حقوقی – اخلاقی و اجتماعی و اقتصادی دارد بصورت قانون منع توقیف اشخاص در قبال تخلف از انجام تعهدات و الزامات مالی در جلسه ملی امروز مجلس شورای ملی به تصویب نهائی می‌رسد زیرا با اینهمه پیشرفت‌ها و ترقی د رجمیع شئون اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و بالا رفتن درآمد سرانه ملی شایسته و سزاوار نبود که قانونی جزء قوانین موضوعه ایران وجود داشته باشد که بموجب آن بتوان بدهکاران و کسانی را که حقیقتاً توانائی پرداخت دین و تعهدات خود را ندارند بازداشت نمود.

قانون بازداشت بدهکاران در کشورهای پیش رفته اروپائی مثل انگلستان و فرانسه وجود داشته ولی در یکصد و چهار سال قبل در انگلستان و یکصد و شش سال پیش در فرانسه لغو گردیده و دیگر در آن کشورها کسی را برای عدم توانائی در پرداخت تعهداتش بازداشت نمی‌کنند.

ولی در ایران در موقع تصویب قانون اصول محاکمات حقوقی قانون بازداشت بدهکاران در قانون مزبور پیش بینی شد و حتی در سال ۱۳۰۹ شمسی قانون مربوط به تسریع محاکمات شرایط بازداشت بدهکاران را ساده تر نمود و این امر میرساند که موضوع توقیف و زندانی کردن بدهکاران بعلت عدم پرداخت دین خود هیچگاه ا زفکر قانونگذاران آن زمان خارج نشده بود و اینهم شاید بعلت مقتضیات حقوقی و اقتصادی و اجتماعی وقت کشورما بوده است.

کما اینکه امروز آن مقتضیات دیگر موجود نیست و بدلائلی که عرض کردم موجب شده است که این قانون بسیار خوب و عادلانه بقوه مقننه ایران برای تصویب عرضه شود.

این نوع توقیف‌ها در این عصر و زمان، سلب آزادی فردی است و چون ما در عصر احترام کامل به حقوق انسانها و افراد زندگی می‌کنیم لذا باید تمام جوانب آنرا د رنظر بگیریم که بدونه جهت به حقوق واقعی و حقیقی آنان تخطی نشده و در نتیجه با تصویب این قانون کسی در آینده بخاطر عدم توانائی پرداخت بدهی خود زندانی نشود (صحیح است).

اینجانب که باید عرض کنم این یک اقدام انسانی بسیار بزرگ و شایان تمجید و تحسین دولت خدمتگزار هویداست که با الهام از نیات ملوکانه شاهنشاه محبوب آریامهر وزیر دادگستری توانسته است از مدتها پیش بفکر حفظ حراست آزادی فردی بوده و با مشورت و تبادل نظر با قضات دانشمند و وکلای با علم و تجربه دادگستری این لایحه قانونی که امروز از تصویب نهائی شما نمایندگان دوره انقلاب می‌گذرد پس از توشیح اجرا گردد بهر حال باید در اجرای این قانون رعایت عدالت کامل و احراز عدم توانائی واقعی بدهکار بشود و ازشرایط لازم و اساسی اهمیت و قدرت این قانون است که باید از طرف قضات و حتی وکلای دادگستری در کمال بی طرفی حفظ و رعایت شود تا عده دیگری از این قانون و امتیازات آن سوء استفاده نکنند و خود بخود نظام حقوقی و اجتماعی ما را از راههای دیگر و از طریق استفاده غلط از این قانون مختل ننمایند.

عقیده دارم ا زتکمیل مختصات این قانون قوه مجریه قضائیه ما باید همه جوانب کار را برای جلوگیری از سوء استفاده بدهکاران بزیان طلبکاران در نظر بگیرد مثلا اگر سفته تاجری پن با رواخواست شد دادستان بتواند طبق شق ۳ ماده ۴۱۵ قانون تجارت درباره چنین تاجری بدادگستری اعلام توقیف نموده و تقاضای صدور حکم ورشکستی او را بکند در وضع فعلی هر روز تعداد زیادی سفته واخواست می‌شود ولی کمتر محال له دادخواست توقیف علیه صادرکننده سفته بدادگاه شهرستان برای صدور حکم ورشکستی مشارالیه می‌دهد هم چنین در صورتیکه لازم باشد لایحه جدیدی تقدیم شود که چنانچه ولی قهری (پدر و جد پدری) اموال غیر منقول را بنام صغار خود و فرزند یا نوه شان کند ترتیبی داده شود تا در مورد این چنین بدهکاران اموالی که اینان بنام صغار کردند کماکان جزء دارائی خود ایشان محسوب شود.

همچنین برای حفظ حقوق صاحبان سفته و طلبکاران ترتیبی داده شود که سفته‌های صادره بیمه شود چون کار موسسات و شرکتهای بیمه جزء بیمه کردن در مقابل خطرات و خسارتهای ناشی از آنها چیز دیگری نیست لذا می‌توان همانطوریکه در کشور آلمان غربی وجود دارد موسسه بیمه‌ای شبیه (هرمس) که سوخت و سوز و عدم پرداخت سفته‌ها را تضمین کند بوجود آورد تا از اینطریق مطالبات اشخاص ا اشخاصی (اعم از شخص حقیقی وشخص حقوقی) وصول شده و رونق تجارت و فعالیتهای اقتصادی در کشور چندین برابر شود زیرا فقط در سایه تأمین پرداختها و وصول مطالبات است که گردش پول منظم خواهد شد اینها که عرض کردم نظریه‌های قضائی اینجانب بود که امیدوارم مورد توجه دستگاه قضائی واقع شود و چون قسمت عمده این مقررات بقانون چک و چکهای بلامحل و طرز باز کردن حساب جاری در بانکها مربوط می‌شود و از آنجائیکه وزارت دادگستری مشغول تهیه قانون جدید چک می‌باشد لذا بقیه پیشنهادات و عرایضم را در موقع خود که قانون جدید چک بمجلس شورای ملی عرضه می‌شود تقدیم و معروض خواهم داشت. متشکرم (احسنت – احسنت).

رئیس- نظر دیگری نسبت بگزارش کمیسیونها نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بگزارش کمیسیونها خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه بدولت ابلاغ میوشد آقای وزیر دادگستری بفرمائید.

صادق احمدی (وزیر دادگستری)_ بنده وظیفه میدانم ضمن اظهار امتنان از کلیه نمایندگان محترم مجلس شورای ملی بالاخص از اعضای محترم کمیسیون دادگستری که راجع به لایحه زحمت زیادی کشیده‌اند و اظهار عنایت دوست عزیزم جناب آقای دکتر متین و هم چنین از تصویب این لایحه مترقی سپاسگزاری کنم. چون جناب آقای دکتر متین در اینجا مطالبی فرمودند لازم شد که ضمن اظهار امتنان بنده چند دقیقه‌ای توضیح مختصری بعرض مجلس شورای ملی برسانم همانطور که اشاره فرمودند و بنده در موقع تقدیم لایحه د رمجلس شورای ملی عرض کردم این یکی از لوایح انقلابی و مترقی و در عین حال توأم با عدالت و نصفتی است که در این دوره مجلس شورای ملی بتصویب رسیده است (صحیح است) در آن جلسه عرض کردم در یک اقتصاد سالم بهیچ وجه زندان نبایستی ملاک و ضبطه اعتبار اشخاص باشد. اعتبار باید یک ضابطه اصولی وصحیح مالی داشته باشد یا حیثیتی و شخصیتی داشته باشد. مثل اینکه کسی باعتبار و شخصیت یک کس دیگر پول می‌دهد و میداند که او الان پول ندارد و هیچ اعتبار مالی ندارد ولی حیثیت و اعتباری دارد که بهر طریق که شده می‌تواند در پرداخت دینش اقدام بکند یا بعکس اعتبار شخسی یا حیثیتی او کم است ولی اعتبار مالی زیاد دارد باعتبار پول زیاد او باو قرض می‌دهند و با او معامله می‌کنند. ولی اگر قرار باشد که نه آن اعتبار حیثیتی را داشته باشد و نه اعتبا رمالی و حقاً باتکاء اینکه این شمشیر روی سرش هست که اگر پولش را نپرداخت زندانش می‌کنند این البته در یک اقتصاد سالم مردود است و فکر می‌کنم همه نمایندگان محترم اطلاعاتشان د راین باره بیشتر است و اگر در گذشته چنین چیزی بوده است، بالاخره روزی در مملکت قوانین ما که روزبروز ساعت بساعت مدارج ترقی را طی می‌کند وبا یک انقلاب و جهشی پیش می‌رود که نه تنها از کشورهای متمدن دنیا عقب نباشد بلکه در صف مقدم قرار بگیرد مسلماً این چنین حالت نه از لحاظ انسانی، نه عاطفی، نه اخلاقی و نه از لحاظ اصول عدالت صحیح نیست بنابراین این قانون با تصویب و همت نمایندگان محترم تصویب شد. ولی یک عده از اشخاص ممکن است ا زتصویب این قانون نگرانی داشته باشند مسلماً نمایندگان محترم از این قانون نگرانی ندارید چون واقف هستید که قانون بچه صورتی است ولی ممکن است در خارح و یا اینکه در اثر بی توجهی یا سوء تفاهماتی تصور شود می‌کنند که این قانون از لحاظ اقتصادی بضرر مملکت است. بنده عرض می‌کنم که چنین چیزی نیست برای اینکه اگر قرار شد ما یک قدرت خرید کاذبه‌ای در افراد ایجاد بکنیم و این افراد باتکاء این قدرت کاذبه شروع بکنند بخرید، هم خودشان را بخطر انداخته‌اند و هم دیگران را بخطر خواهند انداخت. این عرضی را که الان بنده می‌کنم آقای کوروس بعنوان بک بازرگان و یک کارشناس تأیید می‌کنند البته صحیح است اینهم علت دارد اگر یک سلسه از ورشکستگی‌ها را تجزیه تحلیل بکنید می‌بینید مربوط بهمین معاملاتی است که یک ریشه صحیح و درستی نداشته است چرا یک تاجر ورشکسته می‌شود و چند نفر را بدنبال خود می‌کشد وقتی تجزیه و تحلیل بکنید می‌بینید که باعتبار همین قدرت کاذب که در مشتریهایشان تصور می‌کردند با آنها معاملاتی انجام می‌دادند و بالنتیجه آنها نتوانسته‌اند بموقع دین خود را ادا بکنند و طلبکار نتوانسته بموقع طلبهایش را وصول بکند بالطبع هم نتوانسته بدهکاریهایش را بدهد و ورشکست شده باید گفت که صرف رفتن بزندان یک طرف برای طرف دیگر پول نمی‌شود و ورشکستگی او در بازار ملازمه دارد با تضییفات فوق العاده‌ای برای یک عده بازرگان طرف معامله با این تاجر (صحیح است). بنابراین این نوع معاملات یک معاملات ناصحیحی است که بر مبنای یک اصول صحیح اقتصادی و بازرگانی نیست. اینجا جناب جناب آقای دکتر متین اشاره فرمودند یک قانونی بیاوریم در مورد سفته کسانی که سفته آنها واخواست می‌شود و برای رسیدگی بواخواست سفته‌ها یک تسهیلاتی قائل بشویم و یک تضییقاتی برای کسانیکه سفته آنها واخواست می‌شود. در حال حاضر این قانون هست که اگر یک بازرگانی سفته اش چند بار واخواست شود طلبکار حق دارد، طبق قانون برای آن طرف اعلام ور شکستگی کند. یا دادگاه اعلام کند که این بدهکار ورشکستگی و قدرت پرداخت بدهی خود را ندارد و یا دادستان اعلام بکند یا خود طرف اعلام بکند در هر حال می‌تواند یکی از این سه کار را بکند ولی من عرض می‌کنم که اگر شما بیائید یک بررسی آماری بکنید نسبت به سفته‌های واخواستی و نحوه پرداختش باین نتیجه می‌رسیم که خوشبختانه بدهکار بدحساب که کارش بکشد بزندان و در زندان هم بماند با وجود داشتن مناعت عرض کردم در آن جلسه قبل، روزی که آمار گرفتند مجموع اشخاصی که در زندان بودند ۳۰۰ نفر بودند عرض کردم برای یک ملت نجیب سی و چند میلیون نفری یک قانون قرون وسطائی را حفظ کنیم بخاطر ۳۰۰ نفر این صیحیح نیست بنابراین اکثریت مردم خوش حساب هستند ممکن است یک کسی نمی‌تواند دینش را بپردازد ولی مآلا می‌رود بهر ترتیبی هست دینش را ادا می‌کند آنهائی که شما می‌بینید در زندان هستند کسانی هستند واقعاً نتوانسته‌اند بدلایلی دینشان ار بپردازند و نتوانسته‌اند دلایلی اقامه کنند بر معسر بودن و چه بسا معسر بوده‌اند و بر عکس یکعده‌ای از زندان خلاص می‌شوند چون توانسته‌اند با دیدن عمر و وزید موجباتی فراهم کنند و بدادگاه اشخاصی را ببرند و ثابت کنند که معسرند در صورتیکه شاید در واقع امر معسر هم نبوده‌اند این قانون عادلانه‌ای نبود که اینها در زندان بمانند و این تشریفات صحیحی نبود و منطبق با عصر امروزی نبود ولی برای روشن شدن مطلب عرض می‌کنم جناب آقای دکتر متین بنده در همان روزی که این لایحه تصویب شد دستور دادم کمیسیونی تشکیل بشود برای بررسی نحوه رسیدگی به سفته‌های واخواستی و ایجاد تسهیلات و حذف تشریفات زائد که در آن مورد مطالعاتی بشود وشاید لازم باشد لایحه‌ای هم تهیه بشود و تقدیم بشود که هر چه ممکن است تشریفات وصول سفته‌ها را کم کنیم هم برای اینکه برای مردم استفاده از سفته ضرورت دارد و باید حتماً هم از چک بجای سفته از لحاظ اقتصادی کار صحیحی نیست که چک جانشین سفته بشود که متأسفانه الان هست کمیسیونی اینک تشیکیل شده از حقوقدانان دستگاههای قضایی ونمایندگان کانون وکلای دادگستری و نمایندگان کانون بانکها با حضور رئیس خود کانون ما مشغول بررسی هستیم و ممکن است بای یک عده‌ای سوء تفاهماتی ایجاد بشود چون تصور می‌کردند که ما در مقام این هستیم که بازداشت د رمقابل چک بلامحل را از بین ببریم بنده عرض می‌کنم بهیچوجه چنین چیزی نیست در حال حاضر چک باید اعتبار داشته باشد چک در حکم پول است منتهی اگر پاره‌ای از چکهای صوری و موجل بدون تاریخ آمده و چک‌ها را از حال سالم خارج کرده ما جلوگیری خواهیم کرد و انشاء الله لایحه‌ای که تقدیم می‌کنیم جامع و مانع همه این جهات باشد و ما باید آن کسالت چک را از بین ببریم و چک را سالم بکنیم و چک بایستی معتبر باشد برای خاطر این است که قانون چک بلامحل قانون حساسی است و ما سعی می‌کنیم لایحه‌ای که تقدیم می‌کنیم لایحه جامع و مانع باشد که هر کس بتواند بدادگستری مراجعه کند و بحقش برسد و آن کسی را که دیگران را مغبون کرده و کلاهبرداری کرده مورد تعقیب قرار دهیم بنابراین ما در مقام استحکام مبانی چک هستیم ولی البته چک‌های صحیح و درعین حال از تقلب و از چک‌های تضمینی گرفتن و بدست خود تاریخ گذاشتن و مبلغ گذاشتن و بهر حال کلاه اصلی صاحب چک را برداشتن جلوگیری خواهیم کرد و لایحه‌ای تهیه خواهیم کرد که از این نوع کارها جلوگیری خواهد شد و انشاء الله آن لایحه جامع همه این جهات باشد اشاره کردید یک عده از حقوقدانان حزب هم مشغول مطالعه این امر هستند خوشتحال می‌شوم خدمتشان به نشینم طرحی که دارند بدهند به کمیسیونهائی که تشکیل می‌شود این نظرات را بما بدهند این کمیسیونها هفته‌ای دو بار تشکیل می‌شود برای خاطر اینکه قانون چک بلامحل قانون حساسی است و ما سعی می‌کنیم که این لایحه‌ای که تقدیم می‌کنیم لایحه‌ای از هر حیث جامع و مانع باشد و حافظ حقوق حقه اشخاص باشد در مورد سازمان بیمه و بانک فرمودید تصادفاً من امروز صبح مجله سپید و سیاه را ورق می‌زدم جناب آقای دکتر بهزادی دوست عزیزم مقاله‌ای داشتند راجع به بانک بیمه یعنی بانکی که بدهی افراد را بیمه می‌کند و بدهی آنها را می‌پردازد و بانک جانشین بدهکاری می‌شود که نتوانسته است دین خودش را بپردازد این بسیار فکر خوبی است البته آقایانی که در کار بانک واردتر هستند که همه هستند، بهتر می‌توانند در این مورد نظر بدهند ولی این مسأله‌ای که آقای بهزادی در سر مقاله نوشته‌اند من با یکی از کارشناسان بانک صحبت کردم او هم استقبال کرد و من امیدوارم که این کار روزی عملی خواهد شد حالا بهرحال این عملی خواهد شد برای کسی که نمی‌تواند دینش را بپردازد و استمهال هم نمی‌تواند بکند چون طلبکار به پولش احتیاج دارد می‌تواند از یک مقام ثالثی که همان بانک بیمه باشد بدهی خودش را بگیرد و بپردازد علی ایحال اصل فکر بنظر بنده بسیار خوب است بار دیگر از خانم‌ها و آقایان محترم سپاسگزاری می‌کنم از تصویب این لایحه و امیدوارم در اجرا هم دستگاههای قضائی و ثبتی بتوانند این قانون را اجرا کنند که کوچکترین مشکل اقتصادی هم در بازار و در سایر معاملات برای مردم پیدا نشود (احسنت).

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون بودجه راجع به برقراری مستمری وراث مرحوم رضا ضیاء احمدی و مرحوم علی معیری و ابلاغ بدولت

۱۲- طرح و تصویب گزارش کمیسیون بودجه راجع به برقراری مستمری وراث مرحوم رضا ضیاء احمدی و مرحوم علی معیری و ابلاغ بدولت

رئیس- گزارش کمیسیون بودجه راجع به برقراری مستمری وراث مرحوم رضا ضیاء احمدی و مرحوم علی معیری مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون بودجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۸/۱۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۸۵۲۴-۱۳۵۲/۴/۱۳ راجع به برقراری مستمری وراث مرحوم رضا ضیاء احمدی و مرحوم علی معیری را که در مجلس سنا اصلاحاتی در آن بعمل آمده بود مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن بشرح زیر تقدیم مجلس شواری ملی می‌گردد.

قانون برقراری مستمری وراث مرحوم رضا ضیاء احمدی و مرحوم علی معیری

ماده واحده – بوزارت آموزش و پرورش اجازه داده می‌شود بپاس خدمات گذشته مرحوم رضا ضیاء احمدی و مرحوم علی معیری دبیران پیشین وزارت آموزش و پرورش ماهانه به ترتیب پانزده هزار و نهصد ریال و ده هزار و هشتصد ریال بعنوان مستمری بوراث قانونی آنها با رعایت مقررات مربوط بحقوق وظیفه وراث مستخدمین رسمی در قانون استخدام کشوری از تاریخ یکروز بعد از فوت محل اعتبار بودجه وزارت مذکور پرداخت کند.

مخبر کمیسیون بودجه – صدری کیوان.

رئیس- نسبت بگزارش کمیسیون بودجه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بگزارش کمیسیون بودجه خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. نسبت باین لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان بترتیب آتی وسیله منشی آقای مهندس صائبی در محل نطق اعلام و اخذ رأی بعمل آمد .)

آقایان سجادی _ دکترغنی – کورس- خانم جهنبانی-دکتر ضیائی- مرندی - دکتر خطیبی-دکتر یزدان پناه- دکتر الموتی – دکتر دادفر- مهندس علی برومند – دکتر نجیمی – کاظم مسعودی –ناصر زاده – عبدالحسین آموزگار_ مهندس اردلان- اهری_ دکتر قهرمان –مافی- دکتر پرتو اعظم _ دکتر کفائی _شاهنده- مهندس جلالی نوری_ محمد ولی قراچورلو _دکتر متین _عباس میرزائی_ صائب_ دکتر بیت منصور _مهندس معینی زند- رضوی_ اخلاقی_ توسلی_ ریگی_دکتر انوشیروانی _ اسعد رزم آرا_ محسنی مهر - دکتر امامی خوئی_ ایمان زهرائی_ بختیاری پور_ دکتر صفائی _ دکتر شمس-دکتر گاگیک هواکیمیان - دکتر معظمی_نیک پور - دکتر اعتمادی- انشاء-دکتر مدنی- دکتر رهنوردی- شهرستانی-دکتر حبیب اللهی_ تیمسار همایونی- دکتر کیان – کاسمی- دکتر علوی- مهندس فیروز عدل حیدر قلی برومند- مهندس احتشام شهیدی - شاخوئی- پدرامی- بهنیا- کلانتر هرمزی- اسدی لنگرودی –اولیاء شیراز ی- مهندس نظمی- پسیان -پروین – دکتربیگلری- دکتر بهزادی_ نیک روش- محدث زاده- اولیاء –بدر صالحیان _ خانم پیرنیا- دکتر یحیی بهبهانی _مهندس پروشانی _ دکتر رفیعی- جندقی- مهاجرانی- دکتر عظیمی- مهرزاد – خانم ابتهاج سمیعی_ دکتر موثقی- شیخ الاسلامی- دکتر امین _ دکتر صالحی- معیری- حیدر صائبی- امیر احمدی - بوداغ زاده-پوربردباری- بدر خانی- دکتر بازرگانی_ خانم امیر ابراهیمی – پیرزاده- اوحدی- اسلامی نیا- دکتر اسکوئیان- دکتر پیر- پیمان- دکتر تنکابنی - دکتر توانا- جهانی- خانقاهی _ تیمسار حکیمی- حیدری- مهندس کیا- فروتن – کمالاتی _کسرائی_ خانم صفی نیا- موسوی ماکوئی- مهندس عنایت بهبهانی- دکتر حبیب بهبهانی –دکتر برزگر- دکتر برادر- مهندس بدیعی- دکتر فضل الله صدر- زهتاب فرد- تژده- دکتر موسوی بختیاریها - خانم اسدی- اخوی- دکتر ابوالهدی- دکتر آزاد- اکبر – احتشامی - امیر علم خزیمه- خورشید _دشتی _ احمدی - دکتر منتظری - دکتر راد_ دکتر رشیدی _دکتر رشید یاسمی_ دولو-ادیب سمیعی_ مهندس اربابی_ زرین پور_دکتر زهرائی_ دکتر رازانی_ سراج الدینی _ خانم دکتر سرخوش_ سعادت فرد_ شریفها _دکتر شکرائی _حی-دکتر صمدزاده _دکتر قاسم صوفی_ دکتر وجیه الله صدر_ رامبد_ فخر طباطبائی_ فضائلی _ ظفر_ صادقی_ موقر _شیخ رضائی_سمیعی _ کریم بخش سعیدی_ ساگینیان_ دکتر رئیسی_ رهبر_ نصیری_ناوی_ ناروئی_ میرافضل_ مهدوی اردستانی _ خانم زاهدی_ فرنود_مهندس فرخ _ فتوحی_ غضنفری _ عزیز مرادی_ خانم دکتر طالقانی _علی طباطبائی_ خانم ضرابی_ دکتر سعید حکمت- دکتر محققی _اسمعیل خزیمه _دکتر شریف امامی_ فرهاد پور _ قاضی زاده _قدردان _ مهندس نصر- دکتر لقمان ادهم - سعید وزیری- بوشهری- دکتر مرتضوی _اکبر مسعودی_ مظاهری_دکتر مشایخی- مهندس عبدالحمید معینی_ دکتر وزیری_ پور بابائی _دکتر وحید نیا _دکتر خسروی کردستانی_ مهندس ریاضی_ مهندس صائبی _زعفرانلو_ خانم بزرگ نیا _آقایان _طرفی _ دکتر مهر.

(آراء مخوذه شماره شد و نتیجه بقرار زیر اعلام گردید)

  • آراء موافق۲۰۶رأی

رئیس- لایحه با ۲۰۶رأی موافق باتفاق آراء تصویب شد بدولت ابلاغ می‌شود ..

موافقین

آقایان پیمان- دکتر تنکابنی – دکتر توانا- دکتر جزایری- جعفری- مهندس جلالی- خانم مزارعی-جهانی- خانقاهی-تیمسار حکیمی _ حیدری- مهندس کیا- فروتن – کمالاتی _ کسرائی خانم صفی نیا- موسوی ماکوئی- مهندس عنایت بهبهانی- دکتر حبیب بهبهانی –دکتر برزگر-دکتر برادر- مهندس بدیعی- فضل الله صدر زهتاب فرد _ تژده _ دکتر موسوی _ بختیاریها – خانم اسدی – اخوی – دکتر ابوالهدی – دکتر آزاد – اکبر- احتشامی - امیر علم خزیمه- خورشید_ دشتی _احمدی _دکتر منتظری - دکتر راد_ دکتر رشیدی_ دکتر رشید یاسمی_ دولو- ادیب سمیعی_ مهندس اربابی_ زرین پور_دکتر زهرائی_ دکتر رازانی_ سراج الدینی _ خانم دکتر سرخوش_ سعادت فرد _ دکتر مدنی – رهنوردی – شهرستانی – دکترحبیب اللهی – تیمسارهمایونی – دکترکیان – کاسمی – دکتر علومی – مهندس فیروز عدل- حیدرقلی برومند- مهندس احتشام شهیدی- شاخوئی – پدرامی- بهنیا – کلانتر هرمزی – اسدی لنگرودی – اولیاء شیرازی – مهندس نظمی – پسیان – پروین – دکتر بیگلری – دکتر بهزادی – نیک روش – محدث زاده – اولیا – بدر صالحیان – خانم پیر نیا – دکتر یحیی بهبهانی –- مهندس پروشانی_ دکتر رفیعی- جندقی- مهاجرانی- دکتر عظیمی- مهرزاد – خانم ابتهاج سمیعی _ دکتر موثقی- شیخ الاسلامی- دکتر امین- دکتر صالحی- معیری- حیدر صائبی- امیر احمدی - بوداغ زاده-پوربردباری- بدر خانی- دکتر بازرگانی_ خانم امیر ابراهیمی – پیرزاده- اوحدی - اسلامی نیا- دکتر اسکوئیان- دکتر پیر - شریفها _دکتر شکرائی _حی-دکتر صمدزاده _ قاسم صوفی_ دکتر وجیه الله صدر_رامبد – فخر طباطبائی- فضائلی – ظفر – صادقی- موقر- شیخ رضائی- سمیعی – کریم بخش سعیدی- ساگینیان – دکتر رئیسی- رهبر – دکتر نصیری- دکترناوی- - ناروئی میرافضل_ مهدوی اردستانی - خانم زاهدی_ فرنود_مهندس فرخ - فتوحی_ غضنفری- عزیز مرادی_ خانم دکتر طالقانی _علی طباطبائی_ خانم ضرابی _دکتر سعید حکمت – دکتر محققی – اسمعیل خزیمه – دکتر شریف امامی – فرهادپور – قاضی زاده – قدردان – مهندس نصر – دکتر لقمان ادهم –دکتر وزیری_ پور بابائی _دکتر وحید نیا _دکتر خسروی کردستانی_ مهندس ریاضی_ مهندس صائبی _زعفرانلو- خانم بزرگ نیا - آقایان- طرفی- دکتر مهر- سجادی- دکترغنی- کورس- خانم جهنبانی - ضیائی - مرندی- دکترخطیبی- دکتر یزدان پناه _دکتر الموتی –دادفر- مهندس علی برومند – دکتر نجیمی – کاظم مسعودی –ناصر زاده–عبدالحسین آموزگار_ مهندس اردلان- اهری- دکتر قهرمان –مافی- دکتر پرتو اعظم _ دکتر کفائی _ شاهنده _مهندس جلالی نوری_ محمد ولی قراچورلو _دکتر متین _عباس میرزائی_ صائب_ دکتر بیت منصور _ مهندس معینی زند- رضوی_ اخلاقی_ توسلی_ ریگی_ دکتر انوشیروانی _ اسعد رزم آرا_ محسنی مهر_ دکتر امامی خوئی_ ایمان زهرائی_ بختیاری پور_ دکتر صفائی_ دکتر شمس-دکتر گاگیک هواکیمیان - دکتر معظمی نیک پور - دکتر اعتمادی- انشاء.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دارائی راجع بلایحه اصلاح بند پ ماده ۱۰ قانون ثبت شرکت‌ها و ابلاغ بدولت

۱۳- طرح و تصویب گزارش کمیسیون دارائی راجع بلایحه اصلاح بند پ ماده ۱۰ قانون ثبت شرکت‌ها و ابلاغ بدولت

رئیس- گزارش کمیسیون دارائی راجع باصلاح بند پ ماده ۱۰ قانون ثبت شرکتها مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه چهارشنبه ۱۶ آبانماه ۱۳۵۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۱۸۵۶ مورخ ۱۳۵۲/۲/۳ راجع باصلاح بند پ ماده ۱۰ قانون ثبت شرکتها را که قبلاً در مجلس شورای ملی تصویب گردیده و مجلس سنا اصلاحاتی در آن بعمل آورده بود مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه مجلس سنا را تصویب کرد.

اینک گزارش آن بمجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

قانون اصلاح بند پ ماده ۱۰ قانون ثبت شرکتها

ماده واحده – بند پ ماده ۱۰ اصلاحی قانون ثبت شرکتها مصوب آبانماه ۱۳۴۶ بشرح زیر اصلاح می‌گردد.

پ- شرکتهای تعاونی روستائی و سایر شرکتهای تعاونی که اساسنامه آنها طبق مقررات بتصویب رسیده باشد و همچنین سازمان تعاون و مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی و واحدهای اقتصادی تابع آن و شرکتهای دولتی توسعه کشاورزی و شرکتهای دولتی کشت و صنعت از پرداخت حقوق ثبتی معاف می‌باشند.

مخبر کمیسیون دارائی – امان الله ریگی.

رئیس- نسبت بگزارش کمیسیون دارائی نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بگزارش کمیسیون دارائی خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. نسبت باین لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان بترتیب آتی وسیله منشی آقای مهندس صائبی در محل نطق اعلام و اخذ رأی بعمل آمد .)

آقایان سجادی_دکترغنی – کورس- خانم جهنبانی-دکتر ضیائی- مرندی - دکتر خطیبی-دکتر یزدان پناه- دکتر الموتی – دکتر دادفر- مهندس علی برومند – دکتر نجیمی – کاظم مسعودی –ناصر زاده – عبدالحسین آموزگار_ مهندس اردلان- اهری_ دکتر قهرمان –مافی- دکتر پرتو اعظم _ دکتر کفائی _شاهنده- مهندس جلالی نوری_ محمد ولی قراچورلو _دکتر متین _عباس میرزائی_ صائب_ دکتر بیت منصور _مهندس معینی زند- رضوی_ اخلاقی_ توسلی_ ریگی_دکتر انوشیروانی _ اسعد رزم آرا_ محسنی مهر - دکتر امامی خوئی_ ایمان زهرائی_ بختیاری پور_ دکتر صفائی _ دکتر شمس-دکتر گاگیک هواکیمیان - دکتر معظمی_نیک پور - دکتر اعتمادی- انشاء-دکتر مدنی- دکتر رهنوردی- شهرستانی-دکتر حبیب اللهی_ تیمسار همایونی- دکتر کیان – کاسمی- دکتر علوی- مهندس فیروز عدل حیدر قلی برومند- مهندس احتشام شهیدی - شاخوئی- پدرامی- بهنیا- کلانتر هرمزی- اسدی لنگرودی –اولیاء شیراز ی- مهندس نظمی- پسیان -پروین – دکتربیگلری- دکتر بهزادی_ نیک روش- محدث زاده- اولیاء –بدر صالحیان _ خانم پیرنیا- دکتر یحیی بهبهانی _مهندس پروشانی _ دکتر رفیعی- جندقی- مهاجرانی- دکتر عظیمی- مهرزاد – خانم ابتهاج سمیعی_ دکتر موثقی- شیخ الاسلامی- دکتر امین _ دکتر صالحی- معیری- حیدر صائبی- امیر احمدی - بوداغ زاده-پوربردباری- بدر خانی- دکتر بازرگانی_ خانم امیر ابراهیمی – پیرزاده- اوحدی- اسلامی نیا- دکتر اسکوئیان- دکتر پیر- پیمان- دکتر تنکابنی - دکتر توانا- جهانی- خانقاهی _ تیمسار حکیمی- حیدری- مهندس کیا- فروتن – کمالاتی _کسرائی_ خانم صفی نیا- موسوی ماکوئی- مهندس عنایت بهبهانی- دکتر حبیب بهبهانی –دکتر برزگر- دکتر برادر- مهندس بدیعی- دکتر فضل الله صدر- زهتاب فرد- تژده- دکتر موسوی بختیاریها - خانم اسدی- اخوی- دکتر ابوالهدی- دکتر آزاد- اکبر – احتشامی - امیر علم خزیمه- خورشید _دشتی _ احمدی - دکتر منتظری - دکتر راد_ دکتر رشیدی _دکتر رشید یاسمی_ دولو-ادیب سمیعی_ مهندس اربابی_ زرین پور_دکتر زهرائی_ دکتر رازانی_ سراج الدینی _ خانم دکتر سرخوش_ سعادت فرد_ شریفها _دکتر شکرائی _حی-دکتر صمدزاده _دکتر قاسم صوفی_ دکتر وجیه الله صدر_ رامبد_ فخر طباطبائی_ فضائلی _ ظفر_ صادقی_ موقر _شیخ رضائی_سمیعی _ کریم بخش سعیدی_ ساگینیان_ دکتر رئیسی_ رهبر_ نصیری_ناوی_ ناروئی_ میرافضل_ مهدوی اردستانی _ خانم زاهدی_ فرنود_مهندس فرخ _ فتوحی_ غضنفری _ عزیز مرادی_ خانم دکتر طالقانی _علی طباطبائی_ خانم ضرابی_ دکتر سعید حکمت- دکتر محققی _اسمعیل خزیمه _دکتر شریف امامی_ فرهاد پور _ قاضی زاده _قدردان _ مهندس نصر- دکتر لقمان ادهم - سعید وزیری- بوشهری- دکتر مرتضوی _اکبر مسعودی_ مظاهری_دکتر مشایخی- مهندس عبدالحمید معینی_ دکتر وزیری_ پور بابائی _دکتر وحید نیا _دکتر خسروی کردستانی_ مهندس ریاضی_ مهندس صائبی _زعفرانلو_ خانم بزرگ نیا _آقایان _طرفی _ دکتر مهر.

(آراء مخوذه شماره شد و نتیجه بقرار زیر اعلام گردید)

  • آراء موافق۲۰۶رأی

رئیس- لایحه با ۲۰۶رأی موافق باتفاق آراء تصویب شد بدولت ابلاغ می‌شود.

موافقین

آقایان پیمان- دکتر تنکابنی – دکتر توانا- دکتر جزایری- جعفری- مهندس جلالی- خانم مزارعی-جهانی- خانقاهی-تیمسار حکیمی _ حیدری- مهندس کیا- فروتن – کمالاتی _ کسرائی خانم صفی نیا- موسوی ماکوئی- مهندس عنایت بهبهانی- دکتر حبیب بهبهانی –دکتر برزگر-دکتر برادر- مهندس بدیعی- فضل الله صدر زهتاب فرد _ تژده _ دکتر موسوی _ بختیاریها – خانم اسدی – اخوی – دکتر ابوالهدی – دکتر آزاد – اکبر- احتشامی - امیر علم خزیمه- خورشید_ دشتی _احمدی _دکتر منتظری - دکتر راد رشیدی – دکتر رشید یاسمی_ دولو- ادیب سمیعی_ مهندس اربابی_ زرین پور_دکتر زهرائی_ دکتر رازانی_ سراج الدینی _ خانم دکتر سرخوش_ سعادت فرد _ دکتر مدنی – رهنوردی – شهرستانی – دکترحبیب اللهی – تیمسارهمایونی – دکترکیان – کاسمی – دکتر علومی – مهندس فیروز عدل- حیدرقلی برومند- مهندس احتشام شهیدی- شاخوئی – پدرامی- بهنیا – کلانتر هرمزی – اسدی لنگرودی – اولیاء شیرازی – مهندس نظمی – پسیان – پروین – دکتر بیگلری – دکتر بهزادی – نیک روش – محدث زاده – اولیا – بدر صالحیان – خانم پیر نیا – دکتر یحیی بهبهانی –- مهندس پروشانی_ دکتر رفیعی- جندقی- مهاجرانی- دکتر عظیمی- مهرزاد – خانم ابتهاج سمیعی _ دکتر موثقی- شیخ الاسلامی- دکتر امین- دکتر صالحی- معیری- حیدر صائبی- امیر احمدی - بوداغ زاده-پوربردباری- بدر خانی- دکتر بازرگانی_ خانم امیر ابراهیمی – پیرزاده- اوحدی - اسلامی نیا- دکتر اسکوئیان- دکتر پیر - شریفها _دکتر شکرائی _حی-دکتر صمدزاده _ قاسم صوفی_ دکتر وجیه الله صدر_رامبد – فخر طباطبائی- فضائلی – ظفر – صادقی- موقر- شیخ رضائی- سمیعی – کریم بخش سعیدی- ساگینیان – دکتر رئیسی- رهبر – دکتر نصیری- دکترناوی- - ناروئی میرافضل_ مهدوی اردستانی - خانم زاهدی_ فرنود_مهندس فرخ - فتوحی_ غضنفری- عزیز مرادی_ خانم دکتر طالقانی _علی طباطبائی_ خانم ضرابی _دکتر سعید حکمت – دکتر محققی – اسمعیل خزیمه – دکتر شریف امامی – فرهادپور – قاضی زاده – قدردان – مهندس نصر – دکتر لقمان ادهم –دکتر وزیری_ پور بابائی _دکتر وحید نیا _دکتر خسروی کردستانی_ مهندس ریاضی_ مهندس صائبی _زعفرانلو- خانم بزرگ نیا - آقایان- طرفی- دکتر مهر- سجادی- دکترغنی- کورس- خانم جهنبانی - ضیائی - مرندی- دکترخطیبی- دکتر یزدان پناه _دکتر الموتی –دادفر- مهندس علی برومند – دکتر نجیمی – کاظم مسعودی –ناصر زاده–عبدالحسین آموزگار_ مهندس اردلان- اهری- دکتر قهرمان –مافی- دکتر پرتو اعظم _ دکتر کفائی _ شاهنده _مهندس جلالی نوری_ محمد ولی قراچورلو _دکتر متین _عباس میرزائی_ صائب_ دکتر بیت منصور _ مهندس معینی زند- رضوی_ اخلاقی_ توسلی_ ریگی_ دکتر انوشیروانی _ اسعد رزم آرا_ محسنی مهر_ دکتر امامی خوئی_ ایمان زهرائی_ بختیاری پور_ دکتر صفائی_ دکتر شمس-دکتر گاگیک هواکیمیان - دکتر معظمی نیک پور - دکتر اعتمادی- انشاء.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع بلایحه اصلاح ماده ۳۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

۱۴- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع بلایحه اصلاح ماده ۳۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.

رئیس- گزارش شور اول اصلاح ماده ۳۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون اموراستخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۱۲ آبانماه ۱۳۵۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۱۰۶۸۸ مورخ ۱۳۵۲/۵/۸ دولت مربوط باصلاح ماده ۳۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را که در جلسه روز سه شنبه ۵۲/۷/۲۴ تقدیم و بشماره ۸۶۴ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح ماده ۳۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده واحده- ماده ۳۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی بشرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۳۷- نیل بدرجه سرتیپی علاوه بر حائز بودن شرایط مقرر در این قانون موکول است بطی دوره دانشکده فرماندهی و ستاد ایران یا دانشکده‌های نظامی خارجی که از لحاظ مدت و برنامه تحصیلی مشابه دوره دانشکده فرماندهی و ستاد ایران باشد.

  • تبصره – دانشنامه دکترا در رشته‌های تخصصی مورد نیاز نیروهای مسلح شاهنشاهی برای افسرانی که از دانشگاههای ایران یا کشورهای خارج فارغ التحصیل شده‌اند در ردیف گواهینامه دوره فرماندهی و ستاد خواهد بود مشروط بر اینکه عملا در رشته‌های مزبور خدمت نمایند رشته‌های مورد نیاز با توجه به نیازمندیهای سازمانی نیروهای مسلح شاهنشاهی با پیشنهاد نیروها و سازمانهای ذیربط وسیله ستاد بزرگ ارتشتاران تعیین و پس از تصویب اعلیحضرت همایون شاهنشاه در فرمان همگانی درج خواهد شد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری – رضا پیرزاده.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۵ آبانماه ۱۳۵۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه مربوط باصلاح ماده ۳۷ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرارداد و گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام – روح الله جعفری.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شوراول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع بلایحه الحاق یک تبصره بماده ۳ قانون شمول قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی بافسران و درجه داران و افراد شهربانی کشور

۱۵- طرح گزارش شوراول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع بلایحه الحاق یک تبصره بماده ۳ قانون شمول قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی بافسران و درجه داران و افراد شهربانی کشور

رئیس- گزارش شور اول الحاق یک تبصره بماده ۳ قانون شمول قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی بافسران و درجه داران و افراد شهربانی کشور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۱۲ آبانماه ۱۳۵۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۱۰۶۸۶ مورخ ۱۳۵۲/۵/۸ دولت مربوط بالحاق یک تبصره بماده ۳ قانون شمول استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی بافسران و درجه داران و افراد شهربانی کشور را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۷/۲۴ تقدیم و بشماره ۸۶۶ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون الحاق یک تبصره بماده ۳ قانون شمول قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی بافسران و درجه داران و افراد شهربانی کشور.

ماده واحده – تبصره زیر بعنوان تبصره ۱ بماده ۳ قانون شمول قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی بافسران و درجه داران و افراد شهربانی کشور الحاق می‌گردد و تبصره موجود بعنوان تبصره ۲ محسوب می‌شود.

  • تبصره ۱- حداقل مدت توقیف در هر یک از درجات پاسبان یکمی تا سر پاسبان دومی (داخل) برای ترفیع کسانیکه طبق مقررات سابق استخدام شده و دوره آموزشگاه سرپاسبانی را طی نکرده‌اند و دارای گواهینامه پایان دوره ابتدائی و یا بالاتر می‌باشند همان مدتهای مقرر در این ماده می‌باشد و در مورد کسانیکه فاقد گواهینامه مزبور هستند حداقل مدت توقف در هر یک از درجات یاد شده چهار سال خواهد بود.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری - رضا پیر زاده.

گزارش شور اول از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۱۳ آبانماه ۱۳۵۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بالحاق یک تبصره بماده ۳ قانون شمول قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی بافسران و درجه داران و افراد شهربانی کشور را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور _ سیدرضاسجادی.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۵ آبان ماه ۱۳۵۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه مربوط بالحاق یک تبصره بماده ۳ قانون شمول قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی بافسران و درجه داران و افراد شهربانی کشور را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام – روح الله جعفری.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم بکمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت نامه لایحه رسیده از مجلس سنا راجع به شمول قانون بیمه‌های اجتماعی و بازنشستگی و تعاون افزارمندان کارگاهها و کارخانجات ارتش بکارگران ژاندارمری کشور

۱۶- اعلام وصول و قرائت نامه لایحه رسیده از مجلس سنا راجع به شمول قانون بیمه‌های اجتماعی و بازنشستگی و تعاون افزارمندان کارگاهها و کارخانجات ارتش بکارگران ژاندارمری کشور

رئیس- لایحه‌ای از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۳ (استخدام) در قبال لایحه شماره ۴۸۷۸ مورخ ۱۳۵۲/۳/۶ دولت راجع به شمول قانون بیمه‌های اجتماعی و بازنشستگی و تعاون افزارمندان کارگاهها و کارخانجات ارتش بکارگران ژاندارمری کشور در جلسه روز دوشنبه ۲۱ آبانماه ۱۳۵۲ مطرح گردید و بتصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم بضمیمه ایفاد می‌گردد.

نائب رئیس مجلس سنا – عباس مسعودی.

رئیس- لایحه بکمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- ختم جلسه

۱۷- ختم جلسه

رئیس- با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً باطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(ساعت یازده و سی دقیقه جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی.

پرسش نمایندگان

۱۸- پرسش نمایندگان.

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

استدعا دارم مقرر فرمائید وزیر محترم راه برای جواب به سئوال زیر در مجلس شورای ملی حضور یابند:

۱- تاریخ انعقاد و مدت قرار داد ساختمان راه‌های یاسوج – اردکان و اردکان – شیراز را اعلام فرمایند.
۲- علت تأخیر و خسارت ناشی از آن چه مبلغ و چیست؟
۳- بطور قطع این راه که برای مردم بویراحمد حیاتی است چه موقع تحویل می‌شود.

با تقدیم احترام – فرهاد پور.