مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۱ فروردین ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۹۰

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۱ فروردین ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۹۰

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۱ فروردین ۲۵۳۶ شاهنشاهی نشست ۹۰

فهرست مطالب:

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره ۲۴

جلسه: ۹۰

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز یکشنبه (۲۱) فروردین ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

فهرست مطالب:

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۲- بیانات آقای رئیس به مناسبت سالروز بیست و یکم فروردین ماه ۲۵۲۳ شاهنشاهی

۳- بیانات قبل از دستور آقایان: شریفی - محمدعلی ادیب مجلسی - محمد پارسا - حجتی - دکتر فرزان امیری

۴- تقدیم لایحه اجازه پذیرفتن اساسنامه اصلاح شده صندوق بین‌المللی پول به وسیله آقای طباطبایی معاون وزارت امور اقتصادی و دارایی.

۵- تقدیم لایحه مربوط به موافقتنامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بلغارستان، به وسیله آقای نصیر عصار معاون وزارت امور خارجه.

۶- تصویب صورت جلسه‌های شماره ۸۲، ۸۳، ۸۴، ۸۵، ۸۹ مربوط به روزهای شنبه چهاردهم یکشنبه پانزدهم و پنجشنبه بیست و ششم اسفند ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

۷- تقدیم سؤال به وسیله آقای شهرستانی از وزارت آموزش و پرورش

۸- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری، راجع به اصلاح موادی از قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۵۳۰

۹- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به شمول قوانین و مقررات کیفری و انضباطی ارتش شاهنشاهی در مورد کارگرانی که در ارتش شاهنشاهی خدمت می‌نمایند.

۱۰- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح پاره‌ای مواد قانون دادرسی و کیفر ارتش.

۱۱- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری راجع به تبدیل وضع استخدامی آقای آتاناس زافیرو پولوس و ارسال به مجلس سنا.

۱۲- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به تعیین حق‌الزحمه متصدیان ایستگاه‌های اقلیم‌شناسی و باران سنجی و ارسال به مجلس سنا.

۱۳- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در فدراسیون بین‌المللی شیر.

۱۴- تقدیم لایحه اعتبار سنوات آتی طرح مکانیزاسیون پست به وسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست‌وزیر.

۱۵- اعلام وصول لایحه اصلاح قانون اجازه پرداخت فوق‌العاده به محصلین رشته موزیک نیروهای مسلح شاهنشاهی.

۱۶- ختم جلسه.

مجلس ساعت نه صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس - اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

آقایان: اجاق - اردلان - بنی‌احمد - پارسا - پزشکپور - پیرزاده - تولانی‌زاده - جعفری - خزیمه - خسروی دارانی - رامبد - سعادت قدس‌نیا - دکتر سعید - کریم‌بخش سعیدی - باقر سعیدی - سلیمانی - سواد کوهی - شریفی - شهابی - دکتر شیروانی - صائب - صفری‌پور - دکتر عادلی - صادق کاظمی - کبیری - دکتر کیان - مجتهدی - معینی چاغروند - منصوریان - موسوی - دکتر نصیری - نوربخش - یزدی.
بانوان: اباصلتی - برومند - نائینی‌طبا.

- بیانات آقای رئیس به مناسبت سالروز بیست و یکم فروردین ماه ۲۵۲۳ شاهنشاهی

۲- بیانات آقای رئیس به مناسبت سالروز بیست و یکم فروردین ماه ۲۵۲۳ شاهنشاهی.

رئیس - همکاران محترم

به طوری که استحضار دارند روز بیست و یکم فروردین سال ۲۵۲۳ شاهنشاهی در عین حال که یکی از مخاطره انگیزترین و خطرناکترین لحظات حساس تاریخ ایران را در نهاد خود دارد نمودار تجسم عالیترین مظاهر تفضل و رحمت الهی نسبت به این سرزمین مقدس و ملت شاه‌دوست و میهن‌پرست و مسلمان ایران نیز هست. (صحیح است)

در چنین روزی مزدوران اجانب و عوامل ارتجاع سیاه و متولیان قوای مخرب سرخ که اقدامات انقلابی و شجاعانه رهبر عالیقدر و محبوب ما و تحولات چشمگیر اقتصادی و اجتماعی ایران را مخالف منافع خود می‌پنداشتند توطئه ننگین و سهمگینی تدارک دیدند و آن را به وسیله یک سرباز نادان و فریب‌خورده‌ای به مرحله عمل و اجرا درآوردند و قبله آمال و کعبه آرزوهای ملت ایران را هدف سوء قصدی اهریمنی و بی‌شرمانه قرار دادند.

اما خدای ایران که در همه حال و احوال حافظ و نگهبان استقلال و تمامیت ارضی و موجودیت و حیات قوم ایرانی و تداوم شاهنشاهی ایران بوده و می‌باشد نقشه خائنانه آنان را نقش بر آب کرد و خشم و نفرین ابدی ملت ایران نثار راه‌شان گردید و با تفضل الهی خوشبختانه یک بار دیگر شاهنشاه معدلت‌پرور و ملت نواز ما از چشم زخم دشمنان و از گزند حوادث روزگار محفوظ و محروس ماندند. (صحیح است)

به همین مناسبت امروز در سرتاسر مملکت ملت حق‌شناس و شریف ایران بی‌شائبه و از روی خلوص نیت اجتماعاتی تشکیل می‌دهند تا ضمن انجام مراسم نیایش و سپاس از عنایات عمیم خداوندی از اقدام شجاعانه و قهرمانه دو سرباز جانباز و فداکار میهن یعنی شجاعان شهید شادروان استوار آیت الله لشکری و شادروان استوار محمدعلی بابائیان که با نثار خون پاک خود کشور ما را از یک بلیه سهمگین و خطرناک نجات دادند تجلیل کنند. (صحیح است)

بدون شک نام پر افتخار این دو سرباز رشید و اصیل برای همیشه با خطوط زرین بر سینه تاریخ زندگی ملت ایران به عنوان شهیدان راه میهن و شاهنشاه منقوش خواهد ماند و همواره از احترام و تجلیل عمیق ملت ایران برخوردار می‌باشند. (صحیح است)

از خداوند منان مسئلت داریم وجود مبارک شاهنشاه عالیقدر و شهبانوی محبوب و والاحضرت ولایتعهد ما را در کنف حمایت خود از جمیع بلیات ارضی و سماوی محفوظ بدارد و به ما افراد ایرانی که با شاهنشاهمان میثاق مقدس و پیوند ناگسستنی داریم توفیق عنایت فرماید تا با اجرای دقیق منویات همایونی برای بزرگداشت و عظمت شاهنشاهی و اعتلای نام ایران و ایرانی بیش از پیش گام‌های مؤثری برداریم. (انشاالله)

- بیانات قبل از دستور آقایان: شریفی - محمدعلی ادیب مجلسی - محمد پارسا - حجتی - دکتر فرزان امیری

۳- بیانات قبل از دستور آقایان: شریفی - محمدعلی ادیب مجلسی - محمد پارسا - حجتی - دکتر فرزان امیری.

رئیس - نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای شریفی تشریف بیاورید.

محمود شریفی - جناب آقای رئیس - خانم‌ها - آقایان در سایه توجهات پروردگار یکتا سالی از تاریخ حیات ملت ایران را پشت سر گذاردیم و سالی دیگر را توأم با خرمی و پیروزی با میمنت آغاز نمودیم. با آمدن آفتاب به برج حمل دفتر زمانه بار دیگر ورق خورد و سال کهن جای خود را به سالی نو داد.

افسر سلطان گل پیدا شد از طرف چمن
مقدمش یا رب مبارک باد بر سرو و سمن.

(احسنت)

ملت حق‌شناس ایران در سالی که گذشت نیم قرن شاهنشاهی دودمان پهلوی را با شایستگی ارج گذارد و در خلال آن سال از طرف همه سازمان‌های مسئول تا سرحد امکان کوششی شایان در راه ایجاد یک جامعه منطبق با آرمان‌های ملی به عمل آمد، با این امید که در سال نو نیز، این تلاش‌ها همچنان پیگیر دنبال شود تا نظام شاهنشاهی کهن ایران زمین منطبق با اهداف مترقی عصر رستاخیز همچنان کوشا و سازنده به پیش رود. همکاران گرامی امروز بیست و یکم فروردین و مقارن با سالروز رفع خطر از وجود مبارک شاهنشاه آریامهر مظهر استقلال کشور است. در چنین روزی سال ۲۵۲۳ شاهنشاهی دستی از آستین جنایتکاری به در آمد اما معجزه‌ای به وقوع پیوست و فرمانده عالیقدر کشور را خدای بزرگ از خطری حتمی نجات داد به شکرانه این موهبت الهی، امروز در تمام کشور مراسم شگرگزاری به درگاه قادر لایزال بر پا است و عموم افراد ملت دست به دعا به درگاه خدای بزرگ بلند کرده و از بارگاه با عظمت الهی سلامت وجود مبارک ملوکانه را خواستارند (صحیح است) از ذات پاک احدیت مسئلت داریم که شاهنشاه عزیز ما را در کنف حمایت خود همواره از گزند زمان مصون و محفوظ بدارد و کشتی امید مملکت را در کنار ناخدای بیدار دل و با تدبیرش از تلاطم موج‌های نابسامانی در اقیانوس سیاست‌های متضاد جهان برکنار دارد (انشاالله) در آستانه سال نو، برکات الهی و عنایات و رحمت خداوندی به صورت برف و باران مفید چهره شهر و روستا را در ایران عزیز صفا داد و رنگ و جلا بخشید البته هدیه طبیعت در نخستین روزهای سال نو، نویدی و بشارتی از توجهات مبداء توحید بود به کشوری که مهد تشیع جهان نام دارد و ارواح مقدس اولیای اسلام علیهم السلام همواره آن را حافظ و نگاهبان است. گر چه به دنبال این مهر، قهر طبیعت نیز به صورت پاره‌ای زلزله‌ها گریبانگیر جمعی از هموطنان ما شد. اما نیروی احساس بر خشم طبیعت فزونی گرفت و مرهمی از کمک‌های فوری و امداد بر قلوب داغدیدگان نهاد، باشد تا محل‌های زیان دیده از نو بازسازی شود و دلهای ستم‌رسیدگان شاد گردد.

مردم شاه‌دوست و وطن‌خواه خوزستان امسال در نیمه دوم ماه اسفند در طلیعه بهار دل‌انگیز و زیبا، استقبال شکوهمند و پرشوری از موکب مبارک شاهنشاه آریامهر و شهبانوی گرامی به عمل آوردند و نمایندگان مردم این استان زرخیز در مجلس سنا و شورای ملی به ندای ملی و این که زبان گویای هموطنان در بیان این احساس هستند افتخار یافتند که با مسرت قلبی پیشواز کنند مقدم رهبر عالیقدر وطن‌شان را که یک آن از یاد مردم وطنش غافل نیست و این امید هست که از ثمرات و برکات این سفر نیز همچون دیگر سفرهای شاهانه همه شهرهای این استان با عنایات مداوم شاهنشاه آریامهر آینده درخشان‌تری در پیش داشته باشند. سفری که توأم با ملت نوازی بود و تفقد از حال هموطنان و اندیشه‌ای ژرف و رسا در راه تأمین خواستهای آنان که مالا متضمن ترقی و پیشرفت و اساس سعادت جامعه است.

استقبال پر شور مردم خوزستان از موکب اعلیحضرتین در آغاز نیمه دوم یک قرن از شاهنشاهی پهلوی، نمونه‌ای بود از تجلی حسن شاهدوستی و پیوند جاودانه بین شاه و ملت و عقیده راسخ به راه‌گشایی در راه رسیدن به تمدن بزرگ دیرینه نژاد آریا که در قلوب همه افرادملت، این مهر درخشان جلوه می‌کند و نمایانگر غرور و وحدت ملی و سرمایه فناناپذیر همفکری و یکرنگی است.

شهر صنعتی آبادان نیز در آغاز سال نو خرمی و صفای دیگری یافت و آن استقبال گرم و صمیمانه از مقدم والای ولایتعهد والاگهر کشورمان بود که با شایستگی هر چه بیشتر تجلی کرد. (صحیح است)

در این سفر ولیعهد محبوب ایران والاحضرت رضا پهلوی، پالایشگاه آبادان را مورد بازدید قرار دادند و پالایشگاهیان را با قدوم میمنت اثر خود مباهی فرمودند و در حقیقت به آن دستگاه پیچیده صنعتی که هنوز هم از نظر وسعت بزرگترین پالایشگاه نفت جهان است افتخاری عظیم بخشیدند.

پالایشگاه شرکت ملی نفت ایران در این خجسته سفر، با همه کارکنان لایق برومندش در استقبال از موکب چشم و چراغ ملت ایران سهمی به سزا کسب نمود چرا که این دستگاه بزرگ به همت مدیر لایقش ثابت کرده است که در شرایط خاص اقلیمی، همواره دلگرم و صمیمی ودیعه گرانبهای نفت را با غرور ملی و بدون احساس خستگی از ژرفنای زمین بیرون می‌کشد تا تبدیل به فرآورده‌های گوناگون صنعتی کند و از این راه موجبات اعتبار معنوی و پشتوانه ارزی کشوری را در دنیای کار و کوشش قرن بیستم فراهم سازد که در راه صنعتی شدن گام برمی‌دارد و با کشورهای بزرگ دم از رقابت و برابری می‌زند و نمایانگر این تلاش شعله‌های فروزان گاز است با این حسرت که آدمی سر درونش را که طی اعصار و قرون در دل خاک نهفته بود آشکار کرد. تا بر پهنه ایران زمین نور آبادانی و زندگی به پا کند. از این روست که هر چه به حال کارکنان صنایع نفت و گاز و پتروشیمی و شرکت‌های وابسته بیشتر توجه شود، رسالت تاریخی و میهنی شاهنشاه آریامهر در احقاق حق ملی و ارزشیابی واقعی ماده گرانبهای نفت بیشتر تحقق می‌یابد و چرخ‌های عظیم نفت بهتر می‌گردد.

ملت ایران بیست و پنج قرن است که از نعمت یک نظام شاهنشاهی ثابت و بهره‌ور است و پرچم افتخارش در سایه درایت شاهنشاهان اندیشمند و آگاه دل در اهتزاز و امروز که از دوران استثنایی تاریخ این مرز و بوم است این رهبری به نحوی بارزتر تجلی می‌کند. در تعطیلات نوروزی امسال، فرصتی دست داد تا من نیز همچون دیگر نمایندگان پارلمان عصر رستاخیز، با مسافرت به حوزه انتخابیه، ایامی چند را در کنار موکلان گرامی به سر برم، در این سفر به قدری از ابراز احساسات صمیمانه مردم آبادان نسبت به شاهنشاه آریامهر لذت بردم که هرگز توصیف آن به قلم و زبان نمی‌آید واقعاً جای دارد که در تأمین نظرات این مردم دوست داشتنی با این همه احساس عالی و نظر وسیع و همت بلند و اندیشه تابناک و روشن و آینده‌نگر به جان بکوشیم و نیازمندی‌های آن را که ثمره‌اش سرسبزی محیط و ایمن بودن کار و زندگی و استفاده از وسایل رفاهی ایران مترقی امروز است برآوریم.

به حمدالله کلیه اظهارات اینجانب که به عنوان نطق‌های قبل از دستور در سال گذشته از پشت این تریبون مقدس ایراد داشتم از سوی استاندار محترم خوزستان با توجه عمیق دنبال و مورد بررسی قرار گرفته و متعاقباً از طرف وزیر محترم مشاور و معاون پارلمانی نخست‌وزیر با دلسوزی و علاقه کامل از لحاظ اجرایی پیگیری و دنبال شده است و این امراز مکاتباتی که صورت گرفته به خوبی آشکار است.

اینجانب نیز با سپاس فراوان از آنچه تاکنون انجام یافته است به حکم وظیفه نمایندگی مردم شریف آبادان که بر عهده دارم با یادآوری مجدد برای انجام دیگر خواسته‌های مردم، رجاء واثق دارم که در سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی نیز به همه خواستهای مردم شهرستان آبادان از لحاظ آب و برق و بهداشت و مرمت راه‌های اصلی و فرعی که شاهرگ حیاتی زندگی مردم به شمار می‌آید توجه خواهد شد.

امید است با اجرای برنامه عدم تمرکز، از محل بودجه خاص ناحیه‌ای و با همکاری اعضای انجمن‌های ملی آبادان که هم اکنون با یاری شهردار جوان و محلی خود سرگرم اصلاحات شهری هستند سایر نیازمندی‌های نیز مرتفع گردد متشکرم (احسنت).

رئیس - آقای ادیب مجلسی بفرمایید.

محمد علی ادیب مجلسی - جناب آقای رئیس، همکاران محترم، خانم‌ها، آقایان قبل از سخن و پس از عرض تبریک مجدد به مناسبت آغاز سال جدید، برای عموم همکاران ارجمند سلامتی - شادکامی - موفقیت و بالاتر از همه توفیق خدمت به رهبر عالیقدرمان شاهنشاه آریامهر و ملت شریف و عزیز ایران را از درگاه خداوند متعال مسئل می‌نمایم سالی را که پشت سر گذاشتیم سالی بود که ملت ایران با شور و شعف و سربلندی رویدادهای ۵۰ سال سلطنت پرافتخار دودمان پهلوی را جشن گرفت و در خلال این جشن‌ها پیشرفت‌های شگرف این ۵۰ سال را مرور کرد و خود را برای پیشرفت‌های درخشان آینده آماده ساخت و موجب کمال سربلندی است که شاهنشاه محبوب ما مراتب رضامندی خود را از نحوه برگزاری این جشن‌ها ابراز فرمودند (احسنت).

امروز مصادف است با سالگرد رفع خطر از وجود مقدس شاهنشاه آریامهر و به همین مناسبت در سراسر مملکت مراسم نیایش و شکرگزاری به درگاه خداوند از طرف طبقات مختلف مردم برگزار شد و می‌شود که از جمله مراسمی است که بعدازظهر امروز بر مزار شجاعان شهید استوار یکم لشگری و استوار یکم بابائیان از طرف جامعه اصناف و پیشه‌وران به نمایندگی از طرف مردم پایتخت به منظور نیایش به درگاه خداوند به مناسبت رفع خطر از وجود شاهنشاه و همچنین بزرگداشت و قدرشناسی از جانبازی این سربازان رشید وطن برگزار خواهد شد. و چون اینجانب قبل از این که افتخار نمایندگی مردم پایتخت را در مجلس شورای ملی داشته باشم هم ساله در این مراسم عرایضی به سمع حضار و قاطبه ملت ایران می‌رسانیدم و اکنون نیز به مناسبت تصادف اولین جلسه علنی سال جدید مجلس با این روزهای تاریخی بر خود فرض و واجب دانستم که از زبان خود و کلیه اصناف و پیشه‌وران و مردم پایتخت هم صدا با سایر همکاران ارجمند و قاطبه ملت ایران با خلوص نیت و از صمیم قلب مراتب سپاس و شکرگزاری خود را به درگاه خداوند باریتعالی معروض و از درگاهش طول عمر و عزت و سلامتی و موفقیت هر چه بیشتر فرمانده عالیقدر خود را در راه اجرای اهداف و نیات مقدسش که همگی بشردوستانه و خداپسندانه و در طریق اعتلای نام ایران و عزت هر چه بیشتر افراد این مرز و بوم است با تمام وجود خواستار شویم (احسنت).

همکاران عزیز تصور این که هر گاه خدای نخواسته قصد شوم آن خائن بی‌وطن که در روز ۲۱ فروردین ۲۵۲۳ شاهنشاهی در لباس مقدس سربازی بارها کردن تیرهای جانسوز به سوی قلب ملت ایران می‌خواست ریشه و اساس استقلال و حاکمیت ما را از بیخ برکند به ثمر می‌رسید برای هر ایرانی دل آگاه و وطن‌پرستی هولناک و موجب می‌شود که لرزه بر اندام او افتد اما خدای ایران آن خدایی که همیشه در لحظات تاریک حافظ این مرز و بوم و تاج و تخت شاهنشاهی مقدس ایران بوده نخواست و نگذاشت که این مردم و این ملت بار دیگر به دست اجانب گرفتار و در غرقاب بدبختی و مذلت افتد و ریشه حیات اقتصادی و سیاسی و استقلال آنان به دست خیانتکاری خشک شود - این بود که به نحو معجزه آسایی مانند همیشه رهبر محبوب ما از این توطئه خائنانه جان به سلامت بردند و این بار با مواجهه با چنین خیانت هولناک و حساب شده‌ای که به دست اجانب پی‌ریزی شده بود و نقش بر آب گردید (صحیح است) خود را بیش از پیش برای رهایی مردم این مرز و بوم از باقیمانده رسائل استعمارگران بی‌رحم آماده و مصمم فرمودند که کاروان همراه با شادی آن پیشرفت‌ها و تحولات امروز دارد به سر منزل مقصود می‌رسد و ملت ایران تحت رهبری فرمانده عالی‌مقام خود به دروازه‌های طلایی تمدن بزرگ نزدیک می‌شود (صحیح است) از سوی دیگر ملت ایران نیز پس از وقوف بر این ماجرای هولناک گویی یک باره به خود آمد و پس از شکرگزاری به درگاه خداوند و تجلیل از سربازان جانباز وطن با بیداری و آگاهی بیشتری در اجرای فرامین شاهنشاه محبوب خویش با جان و دل در طریق راهی که فرا راه خویش داشت با قدم‌های استوار در پی فرمانده محبوبش به پیش رفت تا جایی که پیشرفت‌ها و ترقیات و موفقیت‌های سیاسی و اقتصادی و ملی و همچنین رفاه مادی و معنوی ما موجب شگفتی و گاه حسرت و حسد جهانیان گردید که امروز می‌بینیم تمام ایران بلند آوازه و در سراسر جهان با اعجاب و تحسین یاد می‌شود و همه جا صحبت از پیشرفت‌ها و ترقیات ایران و ابتکارات و ابداعات و فرامین رهبر ما است و اغلب مشاهده می‌کنیم که کشورهای نامی جهان برای پیشرفت اهداف ملی خود از ابتکارات رهبر ما تقلید و کپیه‌برداری می‌کنند.

در آن لحظات پر هراس که مردم شاهدوست ایران از این واقعه مسبوق شده بودند همگی به مصداق شعر معروف «شبی تاریک و ره باریک و من مست - قدح از دست من افتاد و نشکست - نگه دارنده‌اش نیکو نگه داشت - و گر نه صد قدح نفتاده بشکست (آفرین).

یک صدا می‌گفتند ای خدای بزرگ - عزیز ملت ایران را همچنان که تاکنون از کلیه بلیات محفوظ داشته‌ای در کنف حمایت خودت از گزند حوادث مصون و محفوظ بدار....

در اینجا لازم است بار دیگر از شجاعت و وطن‌پرستی و جانبازی و از خودگذشتگی آن دو قهرمان ملی و سرباز فداکار وطن به نیکی یاد کنیم و بگوییم: ای قهرمانان شجاع و وطن‌پرستی که با قراردادن سینه‌های پرشور خود در جلوی تیر دشمن ایران و ایرانی و با نثار خون پاک خود درخت انقلاب مقدس ایران را آبیاری کردید. در این فصل بهار که طبیعت جان تازه‌ای به خود گرفته و همچنین رنگ عوض کرده و رویه نشاط و سرسبزی می‌رود، ملت ایران همه ساله یاد شما عزیزان را گرامی می‌دارد و بزرگترین افتخار نصیب فرزندان شما رادمردان شده که هر سال مردم قدرشناس ایران باشکوهی بیشتر و شوری افزون‌تر از پیش از شما تجلیل و به بازماندگان پرافتخار شما شهیدان ارج می‌نهند - از خدا می‌خواهیم که روح پر افتخار شما شهیدان راه وطن با ارواح مقدس رهبران فداکار عالم اسلام یعنی سیدالشهداء و ابوالفضل‌العباس (ع) محشور باشد و تحت سرپرستی و مراقبت پدر تاجدار فرزندان و بازماندگان پر افتخار شما سعادتمند و پر از شادی و امید روزگار به سر برند و همیشه آنان و ملت ایران درس جانبازی و وطن‌پرستی و از خودگذشتگی را از شما شهیدان دلاور بیاموزند و بدانند شما که مسیر تاریخ ایران را عوض کردید و برای ملت ایران سرنوشت‌ساز بودید تاریخ انقلاب ایران و مردم ایران و نسل‌های آینده ما هرگز فداکاری شما را فراموش نخواهند کرد (صحیح است) و اما ضمن اظهار تأسف از دو واقعه تأثرانگیز زلزله بندرعباس و اخیراً چهارمحال بختیاری که در نخستین روزهای سال نو به وقوع پیوست و عده‌ای از هموطنان ما را به کام مرگ فرو برد یا مجروح ساخت و از هستی ساقط نمود و عزیزان آنها را از کنارشان ربود از خداوند می‌خواهیم که همه ما را در کنف حمایت خود محفوظ بدارد. بر بازماندگان این دو فاجعه صبر و شکیبایی عنایت فرماید همه خدمتگزارانی را که در جریان این حوادث با سرعت و صمیمیت در اجرای اوامر مؤکد شاهنشاه آریامهر و پیگیری رئیس محترم دولت به مدد آسیب‌دیدگان شتافتند و گاهی در این راه جان خود را نیز به خطر انداختند در انجام وظایف خود موفق و آنان را سلامت و مؤید بدارد در اینجا از امدادگران جمعیت شیروخورشید سرخ و سایر دستگاه‌های مملکتی اعم از کشوری و لشگری که تمام امکانات خود را برای رسیدگی سریع به وضع بازماندگان به کار انداختند سپاسگزاری می‌کنم. (احسنت)

و اما چند مورد را من باب تذکر می‌خواهم بگویم و شاید برای بعضی از دوستان خوشایند نباشد ولی ناگزیر از ذکر این موارد هستم.

۱- ساختمان پل سیدخندان و راه‌بندان‌های چهار ساعته و ناراحتی شدید مردم که این روزها به اصطلاح تیتر اول شده و بنده نفهمیدم ساختمان پلی که بنا به وعده مسئولان امر تا ۹ ماه دیگر طول خواهد کشید به چه علت باید از هم اکنون باعث ناراحتی و رنج و عذاب مردم شود به طوری که واقعاً بعضی‌ها را به سر حد جنون بکشد و آنها را به عصیان وادارد؟ آخر کسی نیست که به این جنابان بگوید شما برای رفاه حال مردم می‌خواهید پلی بسازید که به قول خودتان ۹ ماه دیگر تمام می‌شود چه لزومی دارد از حالا با کج سلیقگی خود داد همه را در آورید؟ شما که در ولخرجی و ساختن و خراب کردن استادید - چه مانعی دارد که برای این مدت نسبتاً طولانی راه‌های موقتی برای عبور وسائط نقلیه درست کنید که مردم برای یک چنین موضوعی که راه حل آن هم خیلی مشکل نیست این قدر در زحمت و ناراحتی نباشند؟ به خدا این جز عدم توجه به رفاه حال مردم هیچ چیز دیگر نیست؟ والا کمی صرف وقت و برنامه‌ریزی صحیح می‌خواهد که این گره کور باز شود - بنده یک بار در پشت همین تریبون عرض کردم تهران از نظر ترافیک بیمار است - یک بیمار حساس و آلرژیک حالا شما با چنین کارهایی به جای این که یک دکتر متخصص این بیماری را بر بالین مریض بیاورید دارید کاری می‌کنید که او را دستی دستی بکشید. من نمی‌دانم ما چه طور می‌خواهیم با این طرز فکر مسؤلین امر در تهران مترو سازیم؟ وقتی برای یک چنین مسئله ساده‌ای این طور قسمتی از تهران را فلج کرده‌اید در موقع ساختن مترو که انشاالله به عمر ما عملیات آن شروع خواهد شد تکلیف ساکنان بدبخت این شهر چیست؟ اینجا است که ناچارم بگویم «ترسم نرسی به کعبه‌ای اعرابی - این ره که تو می‌روی به ترکستان است» (احسنت)
۲- از طرف دیگر بنده از طرز کار مقاطعه‌کاران لوله گاز تهران شدیداً گله دارم و مصراً از مسئولین که با آنها سر و کار دارند می‌خواهم که از مدیران محترم این شرکت‌ها سؤال بفرمایند - چرا این جنابان پس از چند ماه که در این شهر پر غوغا مشغول کار بوده‌اند به جای این که به دردهای موجود آن بیشتر آگاهی یابند نسبت به آنها بی‌اعتناتر شده‌اند؟ روزهای اول با نصب علائم گویا و چراغ‌های مناسب برای شب و سرعت عمل و رعایت حال ساکنان محل‌های مختلف صرف‌نظر از خرابکاری‌های شدیدی که می‌فرمودند لااقل یک شرکت نمونه در مقابل مقاطعه‌کاران امور ساختمانی شهری بودند ولی حالا بیایید ببینید به جای آن علائم مرتب و هشدار دهنده چه می‌کنند؟ دیگر شب‌ها و روزها نه علامتی نه هشداری نه چراغی... تمام شد - همان در باغ سبز اول بود - مثل این که اینها هم در غوغای لجام گسیختگی و هر کی هر کی این شهر حل شده‌اند و فکر کرده‌اند که به قول معروف «خواهی نشوی رسوا همرنگ جماعت شو» حالا که هیچ دستگاهی که در تهران مستقیماً با خدمات شهری مردم تماس دارد به وظیفه خود عمل نمی‌کند ما چرا خرج زیادی بکنیم؟
۳- باز هم یک بارندگی در تهران - باز هم ورود سیلاب به خانه‌ها و باز هم قطع تلفن‌ها - برق‌ها و سایر ارتباطات در اثر یک بارندگی بهاری و فصلی و به اصطلاح معروف غافلگیر شدن مسؤلین محترم شهر زیبای تهران....

عجب! بنده در اینجا با صراحت عرض می‌کنم که اگر سازمان‌های مختلف مملکتی در این شهر بزرگ با یکدیگر هماهنگی داشتند و زیر بار حرف حساب می‌رفتند هیچ گاه نظیر چنین حوادثی در تهران رخ نمی‌داد که مسؤلین نصب پل سید خندان بدون دانستن تماس با مسؤلین شبکه تلفن تهران محل نصب پایه‌های اصلی بزرگترین پل ماشین روی تهران را روی شبکه اصلی ارتباط تهران با مناطق شمالی و شمیران در نظر بگیرند و کسی هم نباشد که موضوع را به آنها گوشزد کند یا شاید اگر بود و کرده غرورشان اجازه نداده که تمکین کنند - آن وقت است که ۱۷ رشته کابل اصلی تلفن تهران شمیران قطع می‌شود و وقتی که متوجه می‌شوند و می‌خواهند به اصطلاح سر و ته قضیه را به هم بیاورند بارندگی شروع و سیلاب داخل کانال محل کار کارگران می‌شود به طوری که شنیدم در حالی که ۱۰ رشته آن را وصل کرده بودند و ۷ رشته دیگر باقی بود تمام زحمات قبلی آنها هم بر اثر ورود سیلاب نقش بر آب می‌شود.... ای داد و بیداد آخر چرا در تهران باید این همه عدم هماهنگی بین دستگاه‌ها وجود داشته باشد؟

(توتونچیان - آقای ادیب مجلسی تلفن‌های آنجا را هم قطع کرده‌اند)

در یک منطقه شهرداری‌اش ناحیه ۹ - آموزش و پرورش ناحیه ۴ - کلانتری ناحیه مثلاً ۳ قسمت شبکه نظارت آن منطقه ۷ و پست و تلگراف تلفن یک و برق فلان است....

آخر مردم این شهر باید چه کنند؟......

مسئله دیگر تجدید ماده شبیه اسفالت روی پل‌های فلزی است که این روزها از بین رفته و گاهی ترمز روی آنها موجب لیز خوردن و پیش آمدن تصادف و اتفاقات ناگوار است که باید هر چه زودتر اصلاح شود.

در خاتمه عرایضم امیدوارم مسؤلین محترم امور شهری از تذکراتی که صمیمانه و به حکم وظیفه نمایندگی دادم دلگیر نشده بلکه با اعتقاد بر حسن‌نیت نمایندگان مردم درصدد رفع نقیصه‌ها برآیند - متشکرم (احسنت).

رئیس - آقای پارسا بفرمایید.

محمد پارسا - به نام خداوند متعال و به نام نامی شاهنشاه آریامهر - جناب آقای رئیس - خانم‌ها و آقایان همکاران ارجمند ابرمردان و مصلحین آنان که نامشان از دروازه تاریخ گذشته و اقدامات درخشان زمان حیات‌شان به مرز افسانه‌ها رسیده است همواره دوران زندگی‌شان در معرض هدف تیر مخالفان و دشمنان بداندیش بوده است شرح زندگانی این ابرمرد خالی از این گونه حوادث نبوده است شگفتی آن که این ابرمردان راستین از رویدادها به طور معجزه‌آسا نجات یافته‌اند و مردم یزدان‌شناس و خداپرست نجات آنان را منسوب به یاری خدای بزرگ دانسته و اراده و خواست خداوندی را سبب حفظ و نگاهداری این مردان بزرگ می‌دانند (احسنت).

وجود امنیت و ثبات سیاسی و اجتماعی ایران و فرصت بزرگی که این امر به ملت ایران برای اجرای برنامه‌های عمرانی و آبادانی داده است و رهبری مدیرانه شاهنشاه آریامهر و ترقیات و پیشرفت‌های تحسین‌آمیزی که نصیب ملت ایران گردیده است برای بدخواهان و بداندیشان و دشمنان ایران و عناصر آشوبگر و فتنه‌انگیز نامطلوب است و این عناصر آشوب طلب با انحرافات فکری و روانی نسبت به سلامت جامعه و سلامت رهبر حقیقی او دشمنی می‌ورزند و بدین گونه است حادثه کاخ مرمر در ۲۱ فروردین ماه سال ۱۳۴۴ شمسی برابر با ۲۵۲۴ شاهنشاهی. سوءقصد خائنانه به جان رهبر خردمندانه ایران زمین که به خواست خدای بزرگ به طور معجزه‌آسایی از گزند و آسیب سوءقصد کننده پلید نجات یافتند و مجدداً مشیت الهی شامل حال ملت ایران گردید (صحیح است).

روز ۲۱ فروردین برای ملت ایران حقاً روز شکرگزاری است روز نیایش به درگاه یزدان یکتا برای سلامت و بقای عمر رهبر راستین ملت ایران است - چنان که نسبت به دو نفر از درجه‌داران گارد مخصوص استوار یکم لشگری و استوار یکم بابائیان شجاعان شهید که در حادثه آن روز کاخ مرمر شربت شهادت نوشیدند ملت حق‌شناس ایران به روان پاک‌شان درود می‌فرستند (صحیح است) اینک هم نیازمندی‌های حوزه انتخابیه خود را به استحضار می‌رسانم:

۱- ضمن اظهار تشکر از جناب آقای مهندس روحانی وزیر محترم کشاورزی و منابع طبیعی و سرپرست وزارت تعاون و امور روستاها که دستور فرمودند برای امکان هزار خانوار جنگل‌نشینان منطقه نوژیان از بخش پاپی تابع شهرستان خرم‌آباد از استان لرستان که مدت بیش از ۵ سال است در اثر قرق برای آب خیزداری سد محمدرضا شاه وضع نامطلوبی دارند اقدام لازم معمول گردد تقاضا دارم دستور فرمایند در این مورد اقدام سریعی معمول گردد تا کوچ‌نشینان آن منطقه از عسرت و ناراحتی نجات یابند.
۲- مدت بیش از یک سال و نیم است که در مورد تأمین برق پل‌دختر و مرکز بخش ملاوی و تأسیس برق حسینه مرکز بخش الوار گرمسیری چه طی نامه‌های متعدد و مذاکرات حضوری و چه طی نطق‌های قبل از دستور تقاضای مکرر مردم آن دو منطقه را به استحضار مقامات محترم وزارت نیرو رسانده‌ام و مقام محترم وزارت هم در این مورد به مدیریت عامل برق ناحیه غرب دستور اقدام صادر فرمودند ولی متأسفانه تاکنون نتیجه‌ای حاصل نشده است تقاضا دارم جناب آقای دکتر حکمت وزیر محترم و جناب آقای مهندس معقول معاونت محترم پارلمانی وزارت نیرو دستور فرماید برای رفع ناراحتی مردم این دو منطقه گرمسیری اقدام سریعی معمول گردد.
۳- از جناب آقای دکتر گنجی وزیر محترم و جناب آقای دکتر توسلی معاونت محترم پارلمانی وزارت آموزش و پرورش که موافقت فرمودند در شهر پل‌دختر مرکز بخش ملاوی شورای منطقه‌ای آموزش و پرورش تشکیل شود صمیمانه تشکر می‌نمایم.
۴- از جناب آقای مهندس روحانی وزیر محترم کشاورزی و منابع طبیعی و سرپرست وزارت تعاون و امور روستاها تقاضا دارم همان طوری که قبلاً هم عرض کرده‌ام در جلگه کرگاه از بخش ولیان چند نفر کارشناس خود را مأمور فرمایند تا پس از مطالعه و بررسی نسبت به احداث سدی خاکی که خیلی مورد لزوم است در آن محل اقدام بفرمایند. پنج دقیقه از وقتم را که باقی است به آقای حجتی می‌دهم. جاوید شاهنشاه - پاینده ایران (احسنت)

رئیس - آقای حجتی بفرمایید.

حجتی - بسم‌الله الرحمن الرحیم و به نستعین، با فرمایشات بسیار متین ریاست محترم و همکاران عزیز جای صحبت بنده نبود ولی علاقه داشتم بام موکلینم مکنونات قلبی‌ام را در این روز بزرگ به عرض ساحت مقدس مجلس شورای ملی برسانم. روز ۳۱ فروردین روزی است بسیار غم‌انگیز و تأثرآور و از طرفی روزی است بسیار شاد و غرورانگیز تأثرانگیز و از طرفی روزی است بسیار شاد و غرورانگیز. تأثرانگیز از این نظر که یک نفر که خود را ایرانی می‌نامد و باید حافظ جان شاهنشاه و حافظ ملت ایران باشد، به سوی شاهنشاه ایران گلوله خالی می‌کند. شاد و غرورانگیز است، چون مثل همیشه دستی از غیب برآمده و شاهنشاه اسلام پناه را برای ایران و ایرانی حفظ کرده است (صحیح است) برای یک بار و دو بار نبوده که این معجزه به وقوع می‌پیوست بلکه بارها تکرار شده است و همان طور که شاهنشاه فرمودند - گر نگهدار من آن است که من می‌دانم - شیشه را در بغل سنگ نگه می‌دارد. خدای ایران همیشه حافظ شاهنشاه و ایران است (صحیح است) زیرا خائنین ایران که قصد خیانت به مملکت داشتند آنها نه فقط شاه ایران مورد نظرشان بود، بلکه موجودیت و هستی ملت ایران نیز مورد نظرشان بود، چون ایرانی قرن‌ها است اعتقاد دارد که هستی او از هستی شاه است. ملت ایران امروز در سراسر مملکت، در همه مدارس و مساجد و دانشگاه‌ها مراسم نیایش و شکرگزاری به جا می‌آورد ما هم دعا می‌کنیم خداوند بزرگ نگهدارد و سلامت بدارد شاهنشاه ایران و خاندان جلیل پهلوی و مستدام دارد سلطنت این خاندان ایران دوست را. (احسنت) اجازه بفرمایید حال که دوست عزیزم آقای پارسا لطف کردند و پنج دقیقه وقت خود را به من دادند، تشکری هم از جناب آقای نخست‌وزیر بکنم. جناب هویدا که به حق او و اعضای دولتش خدمتگزار صدیق شاهنشاه و مردم ایران است. در هفته پایان سال ۲۵۳۵ که اینجانب در خوزستان بودم اطلاع پیدا کردم جناب آقای نخست‌وزیر بکنم. جناب هویدا که به حق او و اعضای دولتش خدمتگزار صدیق شاهنشاه و مردم ایران است. در هفته پایان سال ۲۵۳۵ که اینجانب در خوزستان بودم اطلاع پیدا کردم جناب آقای نخست‌وزیر به شوش تشریف آورده‌اند و دو روز پنجشنبه و جمعه که تعطیلات آخر هفته است مهمان مخصوصی یک کسی بودند بنده وقتی اطلاع پیدا کردم به اتفاق اعضای انجمن شهر به شوش رفتیم و با ایشان در بخشداری محل با حضور فرماندار و بخشدار و شهردار و کلیه اعضای انجمن شهر ملاقات کردیم و ایشان به درد دل مردم گوش دادند و بلافاصله از همان جا آقای دکتر خطیبی را احضار فرمودند فردای آن روز باز جلسه‌ای در بخشداری تشکیل دادند و آنچه مردم شوش به وسیله شهردار و بخشدار از ایشان استدعا کردند دستور دادند برآورده بشود. ساختمان بیمارستان، ساختمان استادیوم ورزشی، کاخ جوانان و همه اصلاحات دیگر برای شهر. من وظیفه دارم به مصداق شعر معروف: شکر نعمت، نعمتت افزون کند، از جناب آقای نخست‌وزیر اعضای محترم دولت تشکر کنم و مخصوصاً از جناب آقای دکتر خطیبی و آقای قوامیان استدعا می‌کنم که تسریعی بشود در اجرای دستوراتی که جناب نخست‌وزیر فرمودند تا مردم بیش از پیش به این دولت سپاسگزار باشند چون چشم به خدمتگزاری این دولت است متشکرم. (احسنت)

رئیس - آقای دکتر فرزان امیری بفرمایید.

دکتر فرزان امیری - جناب آقای رئیس، همکاران محترم، خانم‌ها و آقایان اکنون که برای اولین بار در سال جدید در اجلاس علنی مجلس گرد هم آمده‌ایم تا کار مقدس خدمتگزاری خودمان را شروع کنیم فرصت را غنیمت شمرده بار دیگر سال نو را حضور همکاران ارجمند و دوستانی که در جایگاه مسؤلین اجرایی قرار دارند و دوستان مطبوعاتی و سایر دوستان مجلسی تبریک و تهنیت عرض کرده و از خدای بزرگ توفیق ادامه خدمتگزاری برای فرد فرد دوستان آرزو می‌کنم (احسنت) برای نمایندگان ملت مایه بسی افتخار است که هم اجلاس سالیانه‌شان را در حضور اعلیحضرتین و با فرمان و صدور اجازه ایشان آغاز می‌کنند و هم با شرفیابی به حضور رهبر عالیقدر، در آغاز هر سال، سال جدید را آغاز می‌کنند و این کار را میمون می‌دانند و با این تیمن آغاز کار می‌کنند، که خوشبختانه در دو سال گذشته توفیق شرفیابی حضور علیاحضرت شهبانوی گرامی نیز به این تیمن اضافه شد و از این بابت بسیار خرسندیم (احسنت) ملت ایران در دوران سلطنت خاندان جلیل پهلوی تولد مجددی یافته و از برکت کوشش‌ها، مجاهدت‌ها، فداکاری‌ها و جانبازی‌ها و رهبری‌های داهیانه رهبران عالیقدر خود دوران رکود را پشت سرگذاشته و مجد و عظمت و فر و شکوه خود را بازیافته و سرعتش را با کشورهای راقیه این جهان هم زمان ساخته و همچون سایر ملل در جاده تکامل و ترقی گام برداشته است (احسنت) در سایه رهبری‌های رهبر خردمندمان مجدانه می‌کوشیم تا به تمدن بزرگ دست بیابیم به پاس کسب این همه مواهب، به پاس کسب این همه موفقیت‌ها و به یمن دستیابی به شرف و منش و و شخصیتی که در خور شأن ایرانیان کهنسال است، ملت ایران سال گذشته را سال برگزاری جشن‌های ۵۰ سال سلطنت پر افتخار خاندان جلیل پهلوی اعلام کرد و مجدانه و سرسختانه کوشیدیم به طوری این جشن‌ها مجلل و باشکوه باشد که در خور شأن سازندگان ایران نوین باشد (صحیح است) و این سپاس در حد عظمت خدمات رهبران نهضت جاری مملکت باشد و خوشحالم و مسرور، که باز هم روسفید از آب درآمدیم، و سپاس ما سپاسی در حد شایسته پیشگاه و درگاه‌شان بود و خوشحالیم و مسرور و شادمان که رهبر عالیقدرمان از حس انجام این عمل ابراز مسرت فرمودند و ما به عنوان نمایندگان ملت سپاس و ستایش خودمان را از این بذل توجه به پیشگاهشان تقدیم می‌داریم و در پیشگاه دادار توانا با کمال خصوع و خشوع سر تعظیم فرود می‌آوریم و از درگاه با عظمتش خواستاریم که رهبر ملت ایران را که مظهر قومیت، ملیت و استقلال و حاکمیت ملت ایران و ایران زمین است همیشه سرفراز و سربلند به در از گزند حوادث مصون نگاهدارد (انشاءالله).

کما این که در لحظاتی حساس آن وقتی که دست اهریمنان از آستین بیرون می‌آمد و می‌رفت تا به فرمان مغز سنگ گونه و با الهام از قلب سیاهشان که خودش ملهم از سیاست‌های استعمارگرانه بود با سرنوشت این ملت بازی کند، اراده الهی، خط بطلان به روی این همه پلیدی‌ها و نابسامانی‌ها کشید و رهبر ما را از خطر حتمی نجات دادند، یعنی مملکت را از خطر سقوط حتمی نجات داد (صحیح است) ۲۱ فروردین سال ۱۳۲۴ هم یکی از آن ایام بود، جوانمردانی که خون پاک ایرانی در رگ‌هایشان و در بدنشان جاری بود جان خودشان را سپر بلا کردند و این خون در این خاک جریان یافت تا از این جریان درخت شاهنشاهی ایران آبیاری بشود و گلبرگ‌های گل‌های این درخت از تغذیه آن با طراوت‌تر و خوشرنگ‌تر بشود و مسلماً در تابلوی ثبت‌نام افتخارآفرینان مملکت هم برای اینان جایی رفیع محفوظ است من در این جایگاه مقدس، از پشت این تریبون که مبین صدای ملت ایران است اظهار می‌کنم روانشان شاد باد (احسنت)، در ضمن از فرصت استفاده کرده و در حد وقت باقی مانده به یکی دو نکته اشاره می‌کنم:

موضوع اول افزایش امتیاز اشتراک تلفنی است که خودش بحث جداگانه‌ای دارد لابد برای افزایش ۲۰۰ درصد بها دلایلی دارند اما آنچه که بیشتر جلب توجه می‌کند بلاتکلیفی در حدود ۳۲۰ هزار متقاضی است که قبلاً با شرکت مخابرات یا شرکت تلفن قرارداد بسته‌اند و قول و قرار گذاشته‌اند و به تناوب پول پرداخته‌اند به این ترتیب که اول باید هزار تومان بدهند و بعد از نصب ۱۲۰۰ تومان دیگر هم بدهند (دکتر اسفندیاری - افزایش هزینه است) ولی بنده شنیدم جناب آقای دکتر اسفندیاری همان طور که می‌فرمایید این افزایش هزینه تحت نام افزایش حق نصب اضافه شده ولی در هر حال اضافه است و مردم باید بپردازند عرض بنده روی این نکته متمرکز است که بالاخره عده‌ای این قرارداد را بسته‌اند ولی حالا شنیده‌ام که شرکت مخابرات اظهار داشته است کسانی که تا اسفند ماه گذشته دعوت‌نامه دریافت کرده‌اند مشمول نرخ قدیم هستند و بقیه مشمول نرخ جدید اولاً چه تفاوتی هست بین آن کسانی که قرعه فال دعوت‌نامه به نام آنها اصابت کرده است و آنهایی که نکرده است و از طرفی در این قول و قرار اگر قصوری وجود دارد و کوتاهی شده که به عهدی وفان نشده است از جانب شرکت مخابرات بوده است نه مردم وانگهی ایرانیان همیشه برای قول خودشان اهمیت خاصی قائل بودند و قول‌شان با جانشان برابری می‌کرده نیاکان ما گهگاه برای عهد و قرار رشته‌ای از سبیل خود را به عنوان گرو می‌دادند (احسنت) ما با کشورهای خارجی پروتکل امضاء می‌کنیم، برای تنظیم قول‌ها و قرارها قولنامه تنظیم می‌شود که مبادا گهگاه یک مورد فراموش شود و اگر مورد خلافی وجود داشت دادگستری رأی بر حقانیت موارد قولنامه می‌دهد اگر قرار باشد که قول و قرار رعایت نشود آن وقت پروتکل‌ها و قول‌ها و قرارها و مقاوله‌نامه‌ها بی‌اعتبار کردن قرارها عمل کند؟ مسلماً این طور نیست برای این که شرکتی که محرم اسرار مردم است مسلماً حافظ منافع‌شان هم هست و با کسانی که قبلاً قول و قرار گذاشته و سندی رد و بدل کرده و پولی دریافت کرده و رسیدی در ازاء آن داده است مسلماً طوری عمل خواهد کرد که به منافع آنها لطمه نخورد. موضوع دیگر که فقط اشاره‌ای به آن می‌کنم این است که متأسفانه گاهی خبرهای ناگوار و ناملایمی از فرزندان عزیزمان که مقیم کشورهای خارج هستند می‌شنویم که دچار حوادثی شده‌اند و گر چه جای تأسف است و حوادث همیشه غیرقابل پیش‌بینی است و در آن باره نه ما قادریم کاری بکنیم و نه جای بحثی است اما در بعضی موارد جای بحث وجود دارد و جای گفتن آنها هست!

از آن جمله اتفاقی است که برای یک بچه ده دوازده ساله در یکی از مدارس شبانه‌روزی خارج اتفاق افتاده است. ما اگر بچه‌هایمان را به کشورهای خارج می‌فرستیم تا از سنین کودکی در آنجا زندگی کنند و در آنجا بمانند من بحثی درباره آنها ندارم گو این که از پول این مملکت داریم صرف هزینه آنها می‌کنیم ولی اگر می‌خواهیم که اینها تربیت شوند و باسواد شوند و کسب معلومات کنند و دانشنامه‌ای به دست بیاورند و در این مملکت خادم باشند در این مورد جای بحث وجود دارد.

انسان‌ها ماشین نیستند در انسان عاطفه، احساسات عقل وجود دارد. درک هست عاطفه‌ها رویش تکیه می‌کنند ماشین عاطفه‌ای ندارد ولی انسان عاطفه دارد و این عواطف در کجا پرورش می‌یابد. در دامان پدر و مادر، آن جایی که صبح از خواب بلند می‌شویم به درگاه خدا نیایش می‌کنیم که خدایا مملکت ما را حفظ کن خدایا شاه ما را حفظ کن خدایا ملت ما را حفظ کن خدایا شاه ما را حفظ کن خدایا ملت ما را حفظ کن خدایا محصول ما را افزایش بده. اینها در این محیط پرورش پیدا می‌کنند نه در محیطی که توجهی به اینها نخواهد داشت. ما همه چیز می‌آموزیم و از مظاهر آن پیگیری می‌کنیم همه چیز را باید از رهبرمان یاد بگیریم مگر فرزند شاه، مگر نور دیده ملت ایران مگر ولیعهد ایران و رهبر آینده ایران در این مملکت تحصیل نمی‌کند؟

(احسنت)

- تقدیم لایحه اجازه پذیرفتن اساسنامه اصلاح شده صندوق بین‌المللی پول به وسیله آقای طباطبایی معاون وزارت امور اقتصادی و دارایی

۴- تقدیم لایحه اجازه پذیرفتن اساسنامه اصلاح شده صندوق بین‌المللی پول به وسیله آقای طباطبایی معاون وزارت امور اقتصادی و دارایی

رئیس - وارد دستور می‌شویم آقای طباطبایی بفرمایید.

طباطبایی (معاون وزارت امور اقتصادی و دارایی) - جناب آقای رئیس نمایندگان محترم، چون صندوق بین‌المللی پول با توجه به تحولات سال‌های اخیر در روابط اقتصادی و نظام پولی بین‌المللی، در اساسنامه خود اصلاحاتی به عمل آورده لذا لایحه اجازه پذیرفتن اساسنامه اصلاح شده صندوق بین‌المللی پول را جهت تصویب تقدیم می‌دارم.

رئیس - لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه مربوط به موافقتنامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بلغارستان، به وسیله آقای نصیر عمار معاون وزارت امور خارجه

۵- تقدیم لایحه مربوط به موافقتنامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بلغارستان، به وسیله آقای نصیر عمار معاون وزارت امور خارجه.

رئیس - آقای عصار بفرمایید.

نصیر عصار (معاون وزارت امور خارجه) - جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی، با تقدیم متون فارسی و بلغاری و انگلیسی موافقتنامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مردم بلغارستان که در تاریخ ۱۸ آذر ماه ۲۵۳۴ (۹ دسامبر ۱۹۷۵، در تهران به امضاء رسیده است تقاضای تصویب لایحه مزبور را دارم.

رئیس - لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تصویب صورت جلسه‌های شماره ۸۲، ۸۳، ۸۴، ۸۵، ۸۶

۶- تصویب صورت جلسه‌های شماره ۸۲، ۸۳، ۸۴، ۸۵، ۸۶.

رئیس - صورت جلسه‌های شماره ۸۲، ۸۳، ۸۴، ۸۵ و ۸۹ مربوطه به روزهای شنبه چهاردهم، یکشنبه پانزدهم و پنجشنبه بیست و ششم اسفند ماه خدمت خانم‌ها و آقایان توزیع شده است نسبت به این صورت جلسه‌ها نظری نیست؟

(اظهاری نشد) این صورت جلسه‌ها تصویب می‌شود.

- تقدیم سؤال به وسیله آقای شهرستانی از وزارت آموزش و پرورش

۷- تقدیم سؤال به وسیله آقای شهرستانی از وزارت آموزش و پرورش

رئیس- آقای شهرستانی بفرمایید.

شهرستانی - سؤالی است از وزارت آموزش و پرورش که تقدیم می‌کنم.

رئیس - سؤال به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری، راجع به اصلاح موادی از قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۵۳۰

۸- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری، راجع به اصلاح موادی از قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۵۳۰

رئیس - گزارش شور اول اصلاح موادی از قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۵۳۰ مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز چهارشنبه ۲۷/۱۱/۲۵۳۵ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ و آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۶۳۵۲ مورخ ۱۷/۹/۲۵۳۵ راجع به اصلاح موادی از قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۵۳۰ را که در جلسه روز یکشنبه ۵/۱۰/۲۵۳۵ به مجلس شورای ملی تقدیم و به شماره ۴۸۳ چاپ گردیده است

مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح موادی از قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۵۳۰.

مواد ۱۰ - ۱۱- ۱۲ و ۱۳ قانون خدمت وظیفه عمومی به شرح زیر اصلاح می‌گردد:

ماده ۱۰- کسانی که قبل از اعزام به خدمت زیر پرچم تحت تعقیب کیفری قرار گرفته و یا به موجب حکم قطعی دادگاه به کیفر حبس محکوم شده باشند به ترتیب زیر با آنان رفتار خواهد شد.
الف- هر گاه در نتیجه صدور قرار تأمین از طرف مراجع نضایی بازداشت باشند تا خاتمه مدت بازداشت به خدمت عزام نخواهند شد.
ب- هر گاه موضوع اتهام جنایی و یا یکی از جنحه‌های مذکور در تبصره ۱ ماده ۱۹ قانون مجازات عمومی بوده و کیفر خواست صادر شده باشد تا تعیین تکلیف نهایی به خدمت اعزام نخواهند شد سایر متهمین با رعایت مقررات این قانون به خدمت اعزام می‌گردند.
ج- محکومان به مجازات جنایی مطلقاً و محکومان به مجازات جنحه‌ای که مدت محکومیت آنان دو سال یا بیشتر باشد و حداقل دو سال در زندان بوده‌اند و همچنین کسانی که به علت عدم پرداخت جزای نقدی به مدت مذکور بازداشت شده باشند از انجام خدمت زیر پرچم محروم خواهند شد.
د- در صورتی که ممنوعیت از اقامت در نقطه معین یا قامت اجباری در نقطه معین علاوه بر کیفر حبس یا مستقلاً مورد حکم واقع شده باشد اعزام به خدمت موکول به خاتمه اجرای کیفر خواهد بود.
تبصره- مرتکبین جنایت عمدی یا جنحه‌های مذکور در تبصره ۱ ماده ۱۹ قانون مجازات عمومی که به مجازات کمتر از دو سال محکوم می‌شوند خدمت زیر پرچم را با درجه و حقوق سرباز وظیفه عادی و سایر محکومان طبق مقررات مربوطه انجام خواهند داد.
ماده ۱۱- کسانی که حین انجام خدمت زیر پرچم تحت تعقیب کیفری قرار گیرند اعم از این که تاریخ ارتکاب قبل یا بعد از اعزام به خدمت زیر پرچم باشد به ترتیب زیر با آنان رفتار خواهد شد:
الف- هر گاه در نتیجه صدور قرار تأمین از طرف مراجع قضایی بازداشت شوند نصف حقوق و مزایای آنان از تاریخ شروع بازداشت حداکثر تا دو ماه به آنان پرداخت می‌گردد و چنانچه پرونده اتهامی ظرف دو ماه منتهی به صدور قرار یا رأی نهایی گردد در صورت ادامه بازداشت از کسوت نظامی خارج و حقوق و مزایای متعلقه قعط خواهد شد.
ب- هر گاه موضوع اتهام جنایی و یا یکی از جنحه‌های مذکور در تبصره ۱ ماده ۱۹ قانون مجازات عمومی باشد و مشمول بند الف این ماده نگردیده تا از کسوت نظامی خارج شده باشند از تاریخ اعلام صدور کیفرخواست به قسمت مربوطه از کسوت نظامی خارج و حقوق و مزایای مربوط از همان تاریخ قطع خواهد شد.
در هر یک از موارد بالا در صورت صدور قرار موقوفی تعقیب یا منع پیگرد یا رأی برائت از تاریخ قطعیت قرار یا رأی برائت از تاریخ قطعیت قرار یا رأی به خدمت اعاده و حداکثر دو ماه از مدت بازداشت جزو خدمت زیر پرچم آنان محسوب و نصف دیگر حقوق و مزایایی که به موجب بند الف از آنان کسر شده پرداخت خواهد شد. احکام محکومیت صادره بلافاصله پس از قطعیت به مواقع اجرا گذارده می‌شود و محکومان به مجازات جنایی مطلقاً و محکومان به مجازات جنحه‌ای که مدت محکومیت آنان دو سال یا بیشتر باشد و بیش از دو سال در زندان باشند و همچنین کسانی که به علت عدم پرداخت جزای نقدی به مدت مذکور بازداشت شده باشند از انجام خدمت زیر پرچم محروم خواهد بود. مرتکبین جنایت عمدی یا جنحه‌های مذکور در تبصره ۱ ماده ۱۹ قانون مجازات عمومی بقیه خدمت زیر پرچم را با درجه و حقوق سرباز وظیفه عادی و سایرین با درجه و حقوق و مزایای مربوط انجام خواهند داد.
تبصره- کسانی که تا زمان صدور حکم محکومیت در کسوت نظامی بوده‌اند از تاریخ قطعیت حکم از کسوت نظامی خارج خواهند شد.
ماده ۱۲- کسانی که در موقع احضار برای تجدید یا تکمیل آموزش نظامی در مراحل احتیاط و ذخیره به علت ارتکاب بزهی تحت تعقیب قرار گرفته و یا به موجب حکم قطعی به کیفر حبس محکوم شده‌اند و همچنین کسانی که حین انجام خدمات مزبور تحت تعقیب قرار گرفته یا به موجب حکم قطعی به کیفر حبس محکوم شوند حسب مورد مشمول مقررات مواد ۱۰ و ۱۱ این قانون خواهند بود.
ماده ۱۳- از محکومانی که به موجب مواد ۱۰ و ۱۱ و ۱۲ این قانون از انجام خدمت محروم شده‌اند می‌توان در مواقع ضرورت یا بسیج همگانی برای امور مربوط به دفاع ملی استفاده کرد.

مخبر کمیسیون دادگستری - عنایت‌الله قائمی.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز پنجشنبه ۲۶/۱۲/۳۵ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ و آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه اصلاح موادی از قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۵۳۰ را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دادگستری را در این مورد تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام - عبدالحسین تژده.

گزارش شور اول از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز پنجشنبه ۲۶/۱۲/۳۵ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه اصلاح موادی از قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب ۲۵۳۰ را موردی رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور - عبدالله قراگزلو شجاعی.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد).

لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به شمول قوانین و مقررات کیفری و انضباطی ارتش شاهنشاهی در مورد کارگردانی که در ارتش شاهنشاهی خدمت می‌نمایند

۹- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به شمول قوانین و مقررات کیفری و انضباطی ارتش شاهنشاهی در مورد کارگردانی که در ارتش شاهنشاهی خدمت می‌نمایند.

رئیس - گزارش شور اول شمول قوانین و مقررات کیفری و انضباطی ارتش شاهنشاهی در مورد کارگردانی که در ارتش شاهنشاهی خدمت می‌نمایند مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز چهارشنبه ۲۷/۱۱/ ۲۵۳۵ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری و تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۵۹۸۸۰ مورخ ۲۳/۸/۲۵۳۵ راجع به شمول قوانین و مقررات کیفری و انضباطی ارتش شاهنشاهی در مورد کارگرانی که در ارتش شاهنشاهی خدمت می‌نمایند را که در جلسه روز سه‌شنبه ۲۳/۹/۲۵۳۵ به مجلس شورای ملی تقدیم و به شماره ۴۵۷ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون راجع به شمول قوانین و مقررات کیفری و انضباطی ارتش شاهنشاهی در مورد کارگرانی که در ارتش شاهنشاهی خدمت می‌نمایند.

ماده واحده- کارگرانی که در ارتش شاهنشاهی خدمت می‌کنند و به نحوی از انحاء مشمول قانون کار و قانون تأمین اجتماعی می‌باشند مادام که در ارتش شاهنشاهی خدمت می‌نمایند از لحاظ مقررات کیفری و انضباطی تابع قوانین و مقررات کیفری و انضباطی ارتش شاهنشاهی هستند.

مخبر کمیسیون دادگستری - عنایت الله قائمی.

گزارش شور اول از کمیسیون کار و امور اجتماعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کار و امور اجتماعی در جلسه روز چهارشنبه ۴/۱۲/۲۵۳۵ با حضور آقای وحید مهدوی معاون وزارت جنگ لایحه شمول قوانین و مقررات کیفری و انضباطی ارتش شاهنشاهی در مورد کارگرانی که در ارتش شاهنشاهی خدمت می‌نمایند را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کار و امور اجتماعی - سعید جوادی.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز پنجشنبه ۲۶/۱۲/۲۵۳۵ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ و آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه شمول قوانین و مقررات کیفری و انضباطی ارتش شاهنشاهی در مورد کارگرانی که در ارتش شاهنشاهی خدمت می‌نمایند را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام - عبدالحسین تژده.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد).

لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح پاره‌ای از مواد قانون دادرسی و کیفر ارتش

۱۰- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح پاره‌ای از مواد قانون دادرسی و کیفر ارتش.

رئیس - گزارش شور اول قانون اصلاح پاره‌ای از مواد قانون دادرسی و کیفر ارتش مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز چهارشنبه ۱۸/۱۲/۲۵۳۵ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری و تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به اصلاح پاره‌ای از مواد قانون دادرسی و کیفر ارتش را که در جلسه روز سه‌شنبه ۱۲/۱۱/۲۵۳۵ وصول آن اعلام و به شماره ۵۰۶ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

قانون اصلاح پاره‌ای از مواد قانون دادرسی و کیفر ارتش.

ماده واحده-

مواد ۴۰۴ و ۴۰۵ و ۴۰۶ قانون دادرسی و کیفر ارتش به شرح زیر اصلاح می‌شود.
ماده ۴۰۴- هر یک از افراد و درجه‌داران و همافران و افسران نیروهای مسلح شاهنشاهی و هم‌ردیفان آنان که بدون حق یا مجوز لباس یا درجه یا علامات امتیازی نظامی نیروهای مسلح شاهنشاهی یا خارجه یا لباس رسمی دولتی را علناً استعمال نماید به حبس جنایی درجه ۲ از دو تا پنج سال محکوم می‌شود.

۲- ماده ۴۰۵ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۴۰۵- هر غیرنظامی که لباس مخصوص پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی با خارجه را بدون مجوز استعمال کند اعم از آن که از علامات امتیازی استفاده کرده یا نکرده باشد و علناً به صورت یکی از پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی یا خارجه ظاهر شود به حبس جنایی درجه ۲ از دو تا پنج سال محکوم می‌شود.

۳- ماده ۴۰۶ به شرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۴۰۶- در مورد دو ماده قبل هر گاه عمل توأم با ارتکاب بزه دیگر باشد به کلیه اتهامات در دادگاه نظامی رسیدگی می‌شود.

مخبر کمیسیون دادگستری - عنایت‌الله قائمی.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز پنجشنبه ۲۶/۱۲/۲۵۳۵ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ و آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به اصلاح پاره‌ای از مواد قانون دادرسی و کیفر ارتش را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام - عبدالحسین تژد.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری راجع به تبدیل وضع استخدامی آقای آتاناس زافیروپولوس و ارسال به مجلس سنا

۱۱- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری راجع به تبدیل وضع استخدامی آقای آتاناس زافیروپولوس و ارسال به مجلس سنا.

رئیس - گزارش شور دوم تبدیل وضع استخدامی آقای آتاناس زافیروپولوس مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه روز دوشنبه ۲۵ بهمن ماه ۲۵۳۵ با حضور آقای رهبری معاون وزارت تعاون و امور روستاها لایحه شماره ۶۹۸۷۸ مورخ ۴/۱۱/۲۵۳۵ دولت مربوط به تبدیل وضع استخدامی آقای آتاناس زافیروپولوس را که در جلسه روز یکشنبه ۱۷/۱۱/۲۵۳۵ تقدیم و به شماره ۵۱۲ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تبدیل وضع استخدامی آقای آتاناس زافیرو پولوس.

ماده واحده- به وزارت تعاون و امور روستاها اجازه داده می‌شود آقای آتاناس زافیروپولوس کارشناس کشت توتون و مشاور عالی شرکت دخانیات ایران را که با کسب مجوز قانونی به عنوان مستخدم تبعه خارجه در کشور ایران مشغول خدمت شده و در سال ۲۵۳۴ به مشارالیه تابعیت دولت شاهنشاهی ایران اعطاء گردیده است با احتساب کلیه سوابق خدمت طبق مقررات مربوط به تبدیل مستخدمین غیررسمی مندرج در قانون استخدام کشوری به مستخدم رسمی تبدیل نماید.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری کیومرث وشمگیر.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارایی در جلسه ۳۰/۱۱/۲۵۳۵ با حضور نماینده دولت لایحه تبدیل وضع استخدامی آقای آتاناس زافیروپولوس را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارایی - محمدعلی ادیب مجلسی.

گزارش شور دوم از کمیسیون تعاون و امور روستاها به مجلس شورای ملی

کمیسیون تعاون و امور روستاها در جلسه ۱۰/۱۲/۲۵۳۵ با حضور نماینده دولت لایحه تبدیل وضع استخدامی آقای آتاناس زافیروپولوس را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون تعاون و امور روستاها - محمد نوری.

رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به تعیین حق‌الزحمه متصدیان ایستگاه‌های اقلیم‌شناسی و باران‌سنجی و ارسال به مجلس سنا

۱۲- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به تعیین حق‌الزحمه متصدیان ایستگاه‌های اقلیم‌شناسی و باران‌سنجی و ارسال به مجلس سنا.

رئیس - گزارش یک شوری تعیین حق‌الزحمه متصدیان ایستگاه‌های اقلیم‌شناسی و باران‌سنجی مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه روز پنجشنبه ۱۹/۱۲/۳۵ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۶۵۰۵۴ مورخ ۲۰/۹/۲۵۳۵ راجع به تعیین حق‌الزحمه متصدیان ایستگاه‌های اقلیم شناسی و باران سنجی را که در جلسه روز یکشنبه ۱۷/۱۱/۳۵ به مجلس شورای ملی تقدیم و به شماره ۵۱۱ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تعیین حق‌الزحمه متصدیان ایستگاه‌های اقلیم‌شناسی و باران‌سنجی.

ماده واحده- میزان حق‌الزحمه متصدیان ایستگاه‌های اقلیم‌شناسی و باران‌سنجی موضوع ماده یک قانون اجازه پرداخت فوق‌العاده و حق‌الزحمه کارکنان اداره هواشناسی مصوب دی ماه ۲۵۲۳ حداکثر تا نصف حقوق پایه یک گروه یک جدول حقوق مستخدمین رسمی کشوری به تشخیص سازمان هواشناسی کشور تعیین می‌گردد. این حق‌الزحمه به مستخدمین سازمان هواشناسی کشور قابل پرداخت نیست.

مخبر کمیسیون بودجه - مجتبی عالمی.

گزارش از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز پنجشنبه ۲۶/۱۲/۲۵۳۵ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه تعیین حق‌الزحمه متصدیان ایستگاه‌های اقلیم‌شناسی و باران‌سنجی را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام - عبدالحسین تژده.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) تصویب شد در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای اظهار ملاحظات به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در فدراسیون بین‌المللی شیر

۱۳- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در فدراسیون بین‌المللی شیر.

رئیس - گزارش شور اول اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در فدراسیون بین‌المللی شیر مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز چهارشنبه ۲۷/۱۱/۲۵۳۵ با حضور آقایان نصیر عصار معاون وزارت امور خارجه و عزت‌الله همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی لایحه شماره ۳۶۷۲۶ مورخ ۱۷/۶/۲۵۳۵ دولت راجع به اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در فدراسیون بین‌المللی شیر که در جلسه روز سه‌شنبه ۱۸/۸/۲۵۳۵ تقدیم و به شماره ۴۰۹ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در فدراسیون بین‌المللی شیر.

ماده واحده- به دولت اجازه داده می‌شود عضویت فدراسیون بین‌المللی شیر را پذیرفته و حق عضویت ایران در فدراسیون بین‌المللی مزبور را همه ساله از محل اعتبار مصوب در بودجه کل کشور پرداخت نماید.

مخبر کمیسیون امور خارجه - نیره ابتهاج سمیعی.

گزارش شور اول از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه روز دوشنبه ۲/۱۲/۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در فدارسیون بین‌المللی شیر را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی - ایرج عطارد.

گزارش شور اول از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه روز پنجشنبه ۱۹/۱۲/۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در فدراسیون بین‌المللی شیر را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بودجه - مجتبی عالمی.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است آقای دکتر ستاری بفرمایید.

دکتر محمد ستاری - جناب آقای رئیس، همکاران محترم، بحث درباره عضویت ایران در فدراسیون بین‌المللی شیر، از دو جهت می‌تواند قابل بررسی باشد اول مسئله عضویت در یک مجمع عمومی و بین‌المللی که این اقدام در بعضی اوقات موجب آن می‌شود تا راه و مفری برای عده‌ای پیدا شود که به بهانه شرکت در کنفرانس‌ها و سمینارها راهی دیار خارج بشوند و مسئله دوم این که با چنین عضویتی ادعا شده است که می‌توان راهی برای افزایش تولید جستجو کرد که من این نوع تولیدات را اعم از تولید شیر تخم‌مرغ - گوشت و یا هر فرآورده دامی دیگر افزایش به طریق مونتاژ نام گذاشته‌ام. اینک به تشریح هر یک از دو مورد عنوان شده به طور خلاصه پرداخته می‌شود.

قبل از شروع مطلب باید اذعان داشت که تهیه آمار و ارقام از میزان مسافرت‌های دولتی و تعداد مأموریت‌های سالیانه جهت شرکت در مجامع بین‌المللی، دید و بازدیدها و با حضور در مجالس، سمینارها و یا کنگره‌های به اصطلاح علمی و مطالعانی که اکثراً به وسیله گروهی خاص و شناخته شده از کارمندان دولت صورت می‌گیرد کاری است بسیار مشکل که مسلماً بهتر از سازمانی دولت بر کیفیت و کمیت آن آگاهی دارد و قادر است جمع اعتبارات مربوط را بازگو نماید و نسبت کل آن را به درآمد و هزینه‌های مملکتی اعلام کند.

در شرایط کنونی که دولت به فکر صرفه‌جویی و حذف مخارج زائد افتاده و اقداماتی در این باره در شرف اجرا و تکوین است این امید وجود دارد که در زمینه مزبور هم اقدامی مناسب و کارساز صورت گیرد و یا لااقل رقم هزینه آن هر سال در بودجه کل کشور معین شود و میزان آن اعلام گردد تا همگان از کم و کیف آن آگاه شوند و مقامات دولتی هم بدانند که چه مبلغ هنگفتی در این زمینه هزینه می‌شود.

گذشته از مسافرت‌های گوناگون کمیسیون‌ها و آن دسته از کارمندانی که همیشه سالی چند بار باید به عناوین و صور مختلف به صورت لازم و یا غیر ضروری و حتی استراحت و تفریح به هزینه دولت عازم خارج شوند و چند روز و یا ماه‌ها در دیار دیگران لنگر اندازند که هیچ گاه هم بازده کارشان معلوم نگردیده است (صحیح است)، تنها در بخشی از این رویدادها طبق آماری که در دست است دولت موظف می‌باشد فقط برای حق عضویت و یا انجام تعهدات و کمک‌های خود در قبال مجامع و سازمان‌های بین‌المللی و نظایر آن سالیانه ۷۰۰ میلیون ریال بپردازد و تعجب این است که پرداخت‌ها و تعهدات دولت در سال ۲۵۳۵ نسبت به سال قبل از ۲ برابر هم تجاوز کرده یعنی جمع پرداختی دولت بابت حق عضویت‌ها و یا کمک‌ها، که در سال ۲۵۳۴ حدود ۳۰۰ میلیون ریال بود، طی مدت یک سال مبلغ ۴۰۰ میلیون ریال دیگر نیز به آن افزوده شده و به رقم ۷۰۰ میلیون ریال رسیده است و همان طوری که امروز در ابتدای سال و در اولین جلسه علنی مجلس در سال ۲۵۳۶ مشاهده می‌شود در سال جاری نیز به تدریج بر میزان چنین تعهداتی افزوده خواهد شد.

یک نظر اجمالی به لیست وزارتخانه‌ها و مؤسساتی که بدین منظور به مجامع بین‌المللی حق عضویت می‌پردازند تا افتخار عضویت چنین سازمان‌های جهانی را پیدا کنند و همچنین مطالعه نام انواع و اقسام سازمان‌های مورد نظر روشن می‌سازد که گاهی قصد از شرکت و پرداخت مبالغ مزبور فقط این است که اعلام شود فلان مؤسسه و با وزراتخانه در چنان عظمت و شکوه علمی - پژوهشی و با مطالعاتی قرار دارد که نامش در ردیف مجامع جهانی ثبت گردیده است! و یا حقیقت به شرح دیگری می‌باشد بدین معنا که از طریق ثبت‌نام و پرداخت حق سکوت به چنین مجالسی ره و مفری ظاهر الصلاح و بدون سر و صدا برای انجام مسافرت‌ها و شرکت در این جلسات پیدا می‌گردد و موجب می‌شود تا امکان اجرای مأموریت‌ها در کشورهای خارج به بهانه حضور در کنفرانس‌ها و سمینارها حاصل آید و کارها بر وفق مراد گردد. و چه بسیار دیده شده است که مأمورین صدیق! و وقت‌شناس هم از همان ساعات و دقایق اول انجام خدمات و یا شرکت در سمینارها و کنفرانس‌ها محل رازها کرده و به دنبال خرید اجناس و یا گردش و تفریح و وقت‌گذرانی رفته و پس از بازگشت نیز با کوهی از مصاحبه و کسب افتخارا ت و امثال آن با مردم و اجتماع روبرو می‌شوند. (احسنت)

تازه اگر از این مسافرت‌ها نتیجه‌ای هر اندازه ناچیز هم حاصل شود حرفی در میان نیست، زیرا اغلب دیده می‌شود اکثریت این گروه‌های اعزامی که فصول مناسب و تفریحی را هم برای مسافرت انتخاب می‌کنند از بین کسانی انتخاب می‌شوند که نه تنها تخصص چندانی در امور مربوط ندارند بلکه حتی از فهم یک زبان خارجی هم عاجز بوده و تنها به عنوان تماشاچی در گروه شرکت کرده‌اند.

این درست است که بعضی از وزارتخانه‌ها نظیر وزارت امور خارجه - علوم - دانشگاه‌ها، مؤسسات علمی و پژوهشی سازمان‌های سیاسی و اجتماعی دیگر ناچارند در مجامع بین‌المللی عضویت داشته باشند و بنابر روال منطقی در نشست‌ها و دید و بازدیدهای یکدیگر شرکت نمایند ولی معلوم نیست سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و تعدادی دیگر از مؤسسات نظیر، چه اجباری دارند که عضویت سازمان‌های بین‌المللی را تقبل نمایند و آیا اصولاً نمی‌توان چنین وظایفی را به عهده سایر تشکیلات مسئول واگذار نمود؟

به علاوه آیا تاکنون نتایجی از این عضویت‌ها و یا رفت و آمدهای پرخرج که به درد مملکت و اجتماع ما به خود حاصل آمده است؟ و یا فقط پرداخت حق عضویت‌ها و هزینه‌های مربوط به آن به عهده ما نهاده شده.

من شخصاً نمی‌دانم تاکنون از شرکت در مؤسسه بین‌المللی «یکنواخت کردن حقوق خصوصی» و با شرکت و عضویت در «گروه تحقیقات بین‌المللی کشاورزی» که یک جا سالیانه ۲ میلیون دلار برابر ۱۴۰ میلیون ریال از ما دریافت می‌شود و یا سازمان بین‌المللی روستایی و غیره چه نتایجی برای ما حاصل آمده و کدامین درد اجتماعی کشاورزی - صنعتی از ما در اثر عضویت در چنین مؤسساتی درمان شده است.

مسئله مهم دیگر این که وظایف ما تنها به پرداخت ۷۰۰ میلیون ریال در سال بابت حق عضویت به سازمان‌های بین‌المللی به اتمام نمی‌رسد، به طوری که این هنوز مقدمه‌ای بر مخارج زایدتر دیگر به شمار می‌رود. زیرا هم اکنون ایران به ۱۱۵ سازمان بین‌المللی حق عضویت می‌پردازد و اگر حساب کنیم که سالیانه ۳ الی ۴ نفر از هر وزارتخانه و یا مؤسسه‌ای برای شرکت در چنین مجامعی اعزام می‌گردند (میسیون‌های ۲۰ الی ۳۰ نفری هم بسیار دیده شده است) تنها بابت مخارج رفت و برگشت، فوق‌العاده روزانه و هزینه‌های ضروری و یا غیرضروری دیگر این گروه رقمی نزدیک به ۳ الی ۴ میلیارد ریال در سال هزینه خواهد شد که با جمع حق عضویت‌ها مخارج اداری دیگر مبلغ مزبور از ۱۰ میلیارد هم تجاوز خواهد کرد.

با این که در ابتدای امر پرداخت ۱۰ میلیارد ریال از بودجه ۳۴۶۶ میلیارد ریالی سال ۲۵۳۶ شاید رقمی قابل ملاحظه به نظر نرسد ولی این مسئله در هر حال مطرح است که تاکنون چه بهره‌ای از این پرداخت‌ها چه از نظر معنوی یا پژوهشی و اطلاعاتی نصیب ملت گردیده و کشور نیز از اعزام این همه گروه‌های خرد و کلان به ممالک دور و نزدیک چه نتیجه‌ای تحصیل کرده است.

اینک با تصویب لایحه اجازه عضویت در فدراسیون بین‌المللی شیر و پرداخت سالیانه چند صد دلار، کشور ما به افتخار عضویت در یکصد و شانزدهمین سازمان بین‌المللی نایل می‌گردد و می‌باید اعلام شود که عضویت در این فدراسیون شاید به دلایلی نسبت به آنچه که قبلاً صورت گرفته تا حدودی موجه و ضروری‌تر هم باشد. زیرا در برنامه کار این فدراسیون آنچه که جلب توجه می‌کند تماس کارشناسان با یکدیگر، به منظور جستجوی راه‌های افزایش تولید شیر، مطالعه راه و روش‌های تأمین بهداشت شیر و مسائلی در همین زمینه‌هاست که به این ترتیب چنانچه این مذاکرات و تبادل افکار منجر به افزایش تولید شیر در مملکت شود شاید بتوان این عضویت را به نحوی توجیه کرد و مورد قبول قرار داد.

ذکر این حقیقت لازم است که در شرایط استثنایی و پرتحول امروز تحت رهبری‌های خردمندانه شاهنشاه بیداردل ما ایران در شرایطی قرار دارد که دیگر از حرف زدن، تشکیل کمیسیون‌ها و گردهمایی‌های بی‌هدف و شرکت بی‌ثمر در سمینارها و کنگره‌های بر سر و صدا ولی توخالی و تهی به ستوه آمده و احتیاج به کار و تلاش بیشتری دارد و به ویژه کوشش بیشتر در امر تولیدات کشاورزی و فرآورده‌های دامی نقشی بس اساسی و بنیادی دارد.

یک نظر کلی به میزان تولید شیر در جهان و مقایسه آن با آنچه که در کشور ما می‌گذرد نشان می‌دهد که:

در حال حاضر تولید شیر در دنیا بدون در نظر گرفتن کشور چین و تعدادی از ممالک بلوک شرق سالیانه حدود نیم میلیارد تن است که قسمت اعظم آن از شیر گاو تأمین می‌شود. بزرگترین تولید کننده شیر کشور اتحاد جماهیر شوروی است که از سال ۱۹۶۵ از نظر تولید این محصول از کشور امریکا پیشی گرفت و تولیدش از مرز ۹۰ میلیون تن در سال تجاوز کرد، به طوری که این کشور هم اکنون حدود ۵/۱ شیر دنیا را تولید می‌کند و پس از آن امریکا با تولید ۶۰ میلیون تن - فرانسه ۳۲ میلیون تن و آلمان و انگلستان قرار دارند در ایران میزان تولید شیر با وصف این که تعداد دام‌های شیرده با شمار دام‌های تعدادی از این کشورها برابری می‌کند ولی به دلایل کمبود خوراک دام، ضعف در پوشش بهداشتی و درمانی، عدم اصالت دام و ناکامی در اصلاح نژاد آنان از سوی سازمان‌های اجرایی و موارد نظیر دیگر تولید شیر از ۸/۱ الی ۲ میلیون تن در سال تجاوز نمی‌نماید که این خود معرف راندمان بسیار ناچیز ظرفیت تولید شیر در کشور ما است.

گو این که در سال‌های اخیر اقداماتی در جهت افزایش تولید شیر در مملکت صورت گرفته ولی همه این کوشش‌ها در سایه صرف هزینه‌های بسیار گزاف و سرسام‌آور دولتی و در جهت ایجاد راه‌های مسکن و زودگذر بوده است.

به طوری که گذشته از فعالیت‌های بخش خصوصی در این زمینه که خود با مشکلات و تنگناهای ملی و خدماتی دست بگریبانند اگر یک سازمان حسابرس و بدون نظر به دقت هزینه تولید شیر را در یک سازمان دولتی محاسبه و اعلام نماید متوجه خواهد شد که مخارج مربوط برای تولید هر لیتر متجاوز از یکصد ریال می‌باشد تازه این اقدامات در شرایطی صورت می‌گیرد که بسیاری از دام‌های شیرده وارداتی که با هزار گونه تسهیلات و پرداخت سوبسید و غیره صورت می‌پذیرد با این که می‌باید لااقل چند سالی تولید شیر را در مقیاسی که تعیین گردیده است حفظ نماید از سال دوم کیفیت خود را به شدت از دست داده و به صورت دام‌های غیراقتصادی و معمولی که نظایر آن به طور فراوان در مملکت وجود دارد در می‌آیند. ضمناً با اشاعه واردات دام‌های شیرده به مملکت که متأسفانه از سوی وزارت کشاورزی تنها راه و سیاست ازدیاد تولید شیر در کشور ما به حساب آمده است، طبق آمار و مشاهدات موجود تعدادی به علت ابتلا به بیماری بروسلوز که موجب بیماری تب‌مالت در انسان‌ها می‌شود و یا بیماری سل بالاجبار از جرگه دام‌های شیرده خارج و روانه کشتارگاه می‌شوند، به طوری که ارزش یک دام وارداتی که نزدیک به ۱۰ هزار تومان برای مملکت تمام می‌شود و دولت نیز حدود ۲ الی ۳ هزار تومان کرایه محل آن را به صورت سوبسید می‌پردازد در چنین احوالی حداکثر به ارزش ۳ هزار تومان در کشتارگاه آن هم به قیمت گوشت به فروش می‌رود.

مسئله جالب و تأسف‌آورتر دیگر این که با وارد کردن دام‌های اصیل و شیروار به کشور، چون پیش‌بینی خوارک لازم برای آنها نشده است و در مملکت هم وجود ندارد، لذا هم اکنون تعدادی از این ثروت‌های دامی در خطر گرسنگی و کمبود مواد غذایی قرار داشته و در نتیجه کیفیت خود را به کلی از نظر تولید شیر از دست داده‌اند، تا حدی که می‌باید توجه داشت که قبل از وارد کردن دام یا اندیشیدن در زمینه واردات گاوهای اصیل مادر به کشور باید خوراک حیوانات را تأمین کرد زیرا همان طور که شاهد هستیم در حال حاضر خوراک حیوان از خارج وارد می‌شود گاو را هم از خارج آورده‌ایم کارگر و متخصص هم اغلب خارجی هست، به این ترتیب فعالیت‌های دامپروری ما هم به درد پیشرفت‌های صنعتی دچار آمده و به صورت مونتاژ اداره می‌شود. به این ترتیب اگر کلمه مونتاژ تنها در امور صنایع در کشور ما مفهوم و معنای داشته باید از این کلمه در فعالیت‌های دامپروری ایران هم نام ببریم.

با ذکر مسائل مربوط که بحث تفصیلی آن را به جلسات دیگر موکول می‌نمایم مشاهده می‌شود که هنوز برای رسیدن به میزان تولید کافی شیر راه اساسی و بنیادی در پیش گرفته نشده و گویا در این میان تنها افزایش ارقام تولید با هر هزینه و یا طریقی که میسر می‌باشد منظور نظر بوده است.

با ذکر این حقایق اینک که قرار است ایران به عضویت فدراسیون بین‌المللی شیر بپیوندد! تا با پرداخت چند صد دلار در سال بر همه این مشکلات فائق آید! لازم است لااقل حداکثر استفاده را از چنین فرصتی بنماید و سعی داشته باشد حقیقت را بر مسائل تبلیغاتی و آمارپردازی ترجیح دهد و بالاخره منظور از این عضویت تنها برای پیدا کردن راه و مفری برای اعزام گروهی به خارج به منظور استراحت و یا گردش و تفریح عنوان نشده باشد.

در این میان آنچه که در ابتدای امر ضروری به نظر می‌رسد این که حتی‌الامکان در انتخاب افرادی که در چنین مجامعی شرکت می‌کنند دقت کامل به عمل آید و خاصه خرجی و دوست و آشنا و فامیل بازی به کناری گذارده شود، زیرا بسیار دیده‌ایم که در چنین مواردی با آنچه که اصولاً توجه نشده صلاحیت و تخصص و شرایط لازم انتخاب شوندگان است. همه ما به کرات شاهد بوده‌ایم که چه بسا مهندس برق و ماشین سرنوشت تولید شیر و گوشت مملکت را در دست داشته و یا مهندس ساختمان امور تولیدات کشاورزی را به قول خود اداره کرده و در رأس هیئت‌های کارشناسان عازم شرکت در چنین مجالس تخصصی نیز گردیده است.

یادم می‌آید چندی قبل در یکی از روزنامه‌ها کاریکاتوری در همین زمینه به چاپ رسیده بود که لیوانی پر از شیر را به دست مدیر یکی از سازمان‌ها داده بودند تا بنوشد و نظرش را درباره کیفیت شیر بگوید. صاحب مقام که در رأس سازمانی که سیاست تولید شیر را در مملکت اداره می‌کرد قرار داشت، چون دارای تحصیلات در امور فنی کارخانه‌جات سیمان بود، پس از خوردن شیر، اظهار می‌دارد شیر خوب است فقط کمی پر ملاط است! (احسنت).

به هر حال با پایان دادن به این گونه نارسایی‌ها که هنوز مواردی از آنها را شاهد هستیم، امید است در اجرای این لایحه به خصوص در زمینه انتخاب افراد واجد صلاحیت برای تشکیل کمیته مزبور در ایران و یا تماس آنها با کارشناسان خارجی دقت نظر کامل به عمل آید و لااقل در این امر فنی و پر اهمیت از افراد غیروارد و یا از پیش انتخاب شده استفاده نشود و بدون دلیل و برهان، تعصبات وابستگی به این وزارتخانه و یا فلان مؤسسه مطرح نگردد و با در نظر گرفتن این حقیقت که آبرو و حیثیت مملکتی در چنین مواقعی در میان بوده و فعالیت نیز در زمینه تولید یکی از مهمترین اقلام غذایی مطرح می‌باشد، یک بار هم که شده از اشخاص مطلع و وارد و حتی‌الامکان از اشخاص واجد صلاحیتی که به هیچ یک از سازمان‌های دولتی و اداری وابستگی ندارند به عنوان هیأت مدیره و یا گردانندگان اصلی این کمیته ملی استفاده به عمل آید. (احسنت)

رئیس - آقای دکتر اربابی بفرمایید.

دکتر اربابی اناری - جناب آقای رئیس همکاران محترم، خانم‌ها و آقایان، آقای دکتر ستاری دوست ارجمندم مطالب بسیار سنجیده و منطقی فرمودند که بنده آنها را تکرار نخواهم کرد ولی به لحاظ این که در کوشش‌های دانشگاهی و علمی در این زمینه فعالیت‌هایی دارم و قریب سه سال پیش در هندوستان در یکی از کنگره‌های بین‌المللی شیر شرکت کرده بودم بعضی از نکات را عنوان می‌کنم و شاید دانستن اینها ما را به این اندیشه وادارد که چه کارهای دیگری لازم است که در این زمینه انجام شود. فدراسیون بین‌المللی شیر در سال ۱۹۰۰ حدود ۷۷ سال پیش به وسیله کشورهای اروپای مرکزی تأسیس شد و این فدراسیون یک فدراسیون غیر دولتی، غیر انتفاعی برای حل مسائل کلی مربوط به صنایع اقتصاد و تولید و علوم و تحقیقات مربوط به شیر می‌باشد اکنون در این فدراسیون ۳۰ عضو از کشورهای مختلف شرکت دارند و واقعاً یک اقدام ارزنده این هست که کشور ما هم عضو این فدراسیون بشود و به عنوان سی و یکمین عضو مشغول فعالیت بشود. اگر ما به اصل موضوع توجه کنیم متوجه می‌شوم که شیر یکی از مهمترین غذاهای انسان‌هاست به طور کلی حتی درجه سلامت و بهداشت و نیرومندی یک جامعه را با میزان مصرف شیران جامعه برآورد می‌کنند و حتی ارتباط‌هایی موجود است بین مصرف شیر و غذاها و موادی که مصرف آن برای انسان مضر و غیرمفید می‌باشد یعنی در جوامعی که مواد شیر و لبنی بیشتر مصرف می‌شود مصرف مشروبات الکلی و مواد مخدر و دخانیات کمتر است بنابراین یک نسبت معکوس بین مصرف شیر و مواد غیرمفید در جوامع هست این فدراسیون که بنده از آن سخن می‌گویم و دیروز هم بررسی می‌کردم از بهترین متخصصین امر استفاده می‌کند برای حل مسائل مربوط به شیر و در این چند هفته اخیر حدود ۹۲ مطلب مهم بین‌المللی را در مورد شیر مطرح و در دست بررسی دارد. اغلب کشورها در این فدراسیون رسماً عضویت دارند و دانشمندان و متخصصان در یک مقیاس وسیع‌تری فعالیت می‌کنند. این فدراسیون متشکل از کمیته‌های متعددی است که در مسائل مختلف مثل مهندسی صنایع شیر، اقتصاد شیر و تولید شیر بررسی می‌کنند و ما تاکنون از نظر جدید کردن سازمان تولید و تهیه و نگهداری شیر در کشورمان از نظریات این سازمان به طور غیررسمی استفاده‌ها کرده‌ایم حتی در مؤسسه استاندارد صنعتی که در مورد استاندارد شیر هم فعالیت می‌کند مهمترین مدارکی که مورد استفاده قرار می‌گیرد همان مدارکی است که فدراسیون شیر تهیه کرده است و آنها را ما و متخصصینی که در این امر شریک هستند با توجه به شرایط زمان و مکان مرجع قرار می‌دهند که ببینند چه شیری را پاستوریزه می‌گوید اصولاً شیر پاستوریزه چیست و شیر غیرپاستوریزه کدام است شیرخشک و شیر کدامند و شیر خشک دامی کدام است، شیر هموژنیزه یعنی چه اینها نمونه‌هایی از مطالب علمی و فنی مهمی است که این فدراسیون در عرض ۸۰ سال توانسته است انجام بدهد در سال ۱۹۷۳ در هندوستان نوزدهمین کنگره جهانی شیر تشکیل شد و دو سال دیگر نیز در پاریس تشکیل می‌شود در کنگره هندوستان قریب هشتصد نفر متخصصین مقالات علمی تهیه و در آنجا ایراد کردند و این یکی از قدیمی‌ترین و معتبرترین محافل بین‌المللی است خوب به خاطر دارم در کنگره هندوستان از ایران ۱۴ نفر شرکت کرده بودند و متأسفانه فقط ۴ نفرشان مقاله علمی ارائه دادند و بنده افتخار داشتم که یکی از آن چهار نفر به عنوان ارائه دهنده مقاله از طرف دانشگاه تهران شرکت کرده بودم اصولاً این اقدامات دانشگاه تهران شرکت کرده بودم اصولاً این اقدامات قابل تقدیر است و باید انجام بگیرد ولی کسانی که در این مجامع علمی می‌روند علاوه بر وظایف خودشان باید واقعاً یک توشه علمی واقعی و یک دلبستگی عمیق به این مطالب داشته باشند آنچه مسلم است نشستن در یک سالن تاریک کنفرانس و گوش دادن به مطالب نامأنوس علمی و خسته‌کننده مشگل‌تر بود از دیدن آثار تاریخی و دیدنی‌های هندوستان بنده اغلب می‌دیدم دوستان ایرانی در جلسات کنگره نیستند و این نشانه آن بود که صرفاً فرم اداری کار مطرح بود که یک نفر مأموریت بگیرد برود آنجا و یک گزارش بدهد از این جهت، در این سازمان‌های بین‌المللی که عضو هستیم باید به طور صحیح و دقیق استفاده کنیم بنده خودم که در این کنفرانس شرکت کرده بودم شاید یک ماه تمام از آموخته‌های خودم را و تجاربی که در این امر داشتم بازگو کردم و به دانشجویان دانشگاه به وسیله اسلاید نشان دادم یک نکته‌ای که مربوط است به مقامات تصمیم گیرنده بنده اینجا عنوان می‌کنم الان در کشور ما همه کارها به مقیاس بزرگ انجام می‌گیرد مثلاً ما کارخانه‌های بزرگ تأسیس می‌کنیم شیر را می‌خواهیم به مقدار زیاد تولید کنیم تا بتوانیم جوابگوی نیاز مردم باشیم تأسیساتمان همه بزرگ و وسیع است بنده یک روز صبح در هندوستان در یک روستا برای دیدن تعاونی شیر رفته بودم آنجا زن و مرد و کودک و جوان و پیر هر کس یک ظرفی دستش گرفته بود و شیری را که آورده بود تحویل می‌داد از یکی از مهندسین راجع به اینها پرسیدم گفت ما از این کئوپراتیوها ۱۷۵ هزار تا در ایالات هند داریم و این کوچکترین آن است هر کدام ظرفی فولادین که زنگ نزن بود در دست‌شان داشتند و شیر را تحویل می‌دادند و با کمال تعجب دیدم که خانمی در حدود ۱۰۰ میلی شیر یعنی یک دهم لیتر تقریباً به اندازه یک استکان یا لیوان کوچک آورده بود و تمام آزمایشات هم روی آن انجام گرفت بنده تعجب کردم که آیا با توجه به هزینه آزمایش این شیر ارزش دارد آن را تحویل بگیرند و این مسئله را سؤال کردم گفتند در وهله اول این طور هست ولی ما این آزمایش را انجام می‌دهیم.

چون این زن یک گاو دارد و گرفتن این لیوان شیر از او اثر احساسی و عاطفی دارد که ما او را تشویق می‌کنیم تا شیر بیشتری تولید کند. هر کدام از این افراد کارت‌هایی در دست داشتند که میزان تحویل شیر روزانه آنها روی این کارت‌ها نوشته شده بود که مثلاً دیروز چقدر شیر تحویل داده است و امروز چقدر تحویل می‌دهد و پول شیر دیروز آنها را به طور نقد کف دستشان می‌گذاشتند و وقتی عده‌ای می‌دیدند کسانی هستند که پول بیشتری می‌گیرند آنها هم فعالیت می‌کردند که گاو خود را بهتر تعذیه کنند و گاو سالمتری داشته باشند تا پول بیشتری به دست بیاورند و نتیجه این کار سود بردن بیشتر آنهاست.

روز دیگری عده زیادی را دیدم که در یک منطقه جمع شده‌اند، خانم معلمی برای ما توضیح داد که چون فصل خزان است این عده جمع شده‌اند که تحت نظر یک مأمور جنگل و مراتع برگ‌هایی را که به زمین می‌ریزد جمع کنند و برای گاوهایشان ببرند و هر وقت چند برگ به زمین می‌افتاد اینها هجوم می‌بردند که آنها را بردارند واقعاً وقتی از نظر فلسفی به این مسائل نگاه می‌کنیم متوجه می‌شویم که در کشور هندوستان با بیش از ۶۰۰ میلیون جمعیت و با مقدس بودن گاو و کم بودن مواد غذایی طوری این مسائل را به هم ربط داده‌اند و تلفیق کرده‌اند که یک انگیزه قوی برای تولید هر چه بیشتر شیر در این مملکت ایجاد شده است. و حتی این مسائل چنان وضع روستاهای هندوستان را دگرگون کرده است که یکی از جامعه شناسان هند اسم این پروژه را انقلاب رام گذاشته است یعنی به طور آرام در آنجا انقلاب اقتصادی انجام می‌گیرد. وقتی من کلمه انقلاب را شنیدم واقعاً غیرت و حمیت ایرانی من به جوش امد و گفتم که من به نام یک ایرانی باید به شما بگویم که ما در کشورمان انقلاب سفید داریم که در هر زمینه باعث پیشرفت ما شده است.

ما نباید به اندیشه‌های وارداتی در بعضی از تصمیمات اقتصادیمان تکیه کنیم و باید یک مقدار به امکانات محلی خودمان بیندیشیم و چنین برنامه‌های جمع‌آوری شیر و تشکیل تعاونی‌های شیر را در روستاها بیشتر توسعه بدهیم و به این ترتیب می‌توانیم همان طور که آقای دکتر ستاری فرمودند روستائیان را در روستاهایشان نگهداریم و همان طور که ایشان گفتند ما الان دو میلیون تن شیر در سال تولید می‌کنیم که به این ترتیب به هر یک از ما روزانه ۱۷۰ گرم شیر می‌رسد و در بعضی از کشورها شاید با توجه به مصرف کره و پنیر و ماست و سایر لبنیات به هر نفر حدود یک لیتر می‌رسد در مملکت ما نیز تعذیه مادران و کودکان بیشتر به وسیله شیر است و یکی از مواد مهم تغذیه رایگان همین مواد لبنی و شیر است (صحیح است) و اما نکته‌ای را که می‌خواستم اینجا عنوان کرده باشم این است که ما ببینیم در مورد مسئله شیر ما چه امکاناتی در کشورمان داریم همان طور که اطلاع دارید چندین کارخانه بزرگ تهیه شیر در تهران و شهرستان‌ها موجود است ولی هنوز در مورد تربیت نیروی انسانی در این زمینه زیاد موافق نبوده‌ایم و حتی از کسانی که تخصص‌هایی دارند خوب استفاده نمی‌کنیم، بنده در یک بررسی کاملاً اجمالی در مورد فارغ‌التحصیلانی که به کشور ما بازگشته‌اند آماری دارم در حدود ۲۰ نفر از جوانان متخصص و تحصیلکرده را می‌شناسیم که درجه دکترا در رشته‌های مختلف علوم شیر دارند ولی متأسفانه در جاهایی کار می‌کنند که به هیچ وجه از دانش خودشان استفاده نمی‌کنند یا در دانشگاه‌ها متخصصین زیادی داریم که در این موارد کارشناس هستند مثلاً در امور اقتصادی، فنی و بهداشتی و مهندسی و غیره که اینها همه پراکنده هستند بنده خواستم به نمایندگان دولت هم که اینجا تشریف دارند متذکر شوم زمانی رسیده که ما باید در کشورمان یک مرکز یا انسیتو یا دانشکده اختصاصی برای علوم و صنایع شیر داشته باشیم این یک صنعت انسانی اصیل و بسیار عظیمی است که آینده تغذیه ما به این صنعت بستگی زیاد دارد الان واردات ما از نظر شیر و کره و پنیر خارجی قابل توجه است ما باید توانایی تولیدمان را بررسی کنیم محصولات شیری و لبنی که امروز در ایران به عمل می‌آید با سیستمی سنتی و نارساست از این لحاظ دانشگاه تهران به دلیل قدمت و بزرگی و هیأت علمی که دارد حقش است که اقدام کند و یک مرکز به وجود بیاورد و متخصصین در آنجا جمع شوند. بنده می‌خواستم عرض کنم در کشورهای اروپای مرکزی دانشکده‌های اختصاصی برای ترتیب تکنسین و کارگر فنی و کمک مهندسی در این رشته‌ها وجود دارد ما موقعیت جغرافیائیمان طوری است که می‌توانیم ایران را مولد بزرگ شیر کنیم و حتی مواد لبنی را به کشورهای خارج صادر کنیم نه این که محصولات متوسط آنها را وارد کنیم و در بازار بفروشیم اما نکته‌ای اختصاصاً در مورد نحوه اجرای این قرارداد باید عرض کنم این است که معمولاً برای این که دولت ایران بتواند در این فدراسیون موقعیت علمی برقرار کند باید یک کمیته ملی از متخصصین شیر تشکیل شود چون پیشنهاد دهنده این لایحه وزارت کشاورزی است ضمن قدردانی از این پروژه مفید و مثبت و اصیل می‌خواستم پیشنهاد کنم در تشکیل این کمیته باید کسانی را انتخاب کنند که بتوانند کاری انجام دهند و از این ۶۰ هزار تومانی که احتمالاً سالانه می‌دهند و شاید بیشتر هم شود از چند صد هزار تومانی که باید خرج شود استفاده بیشتری بشود.

در پایان سخنام لازم می‌دانم از همکار و دوست عزیزم جناب آقای دکتر عباس فرخنده ستاد و رئیس گروه بهداشت مواد غذایی دانشگاه تهران ضمن تشکر به نیکی یاد نمایم چون ایشان اولین کسی است که اهمیت علمی و فنی کوشش‌های فدراسیون بین‌المللی شیر را در ایران شناسانده است تا این که امروز همکاری علمی متخصصین ایرانی با این فدراسیون در مقیاس وسیعی میسر باشد.

از حسن توجه نمایندگان محترم سپاسگزارم (احسنت).

رئیس - نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد).

لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه اعتبار سنوات آتی طرح مکانیزاسیون پست به وسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست‌وزیر

۱۴- تقدیم لایحه اعتبار سنوات آتی طرح مکانیزاسیون پست به وسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست‌وزیر.

رئیس - آقای دکتر شادمان بفرمایید.

دکتر شادمان (وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست‌وزیر)-جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم، به ستاد تبصره ۲ ماده ۲۰ قانون برنامه و بودجه لایحه مربوط به اعتبار سنوات آتی طرح مکانیزاسیون پست را جهت بررسی و صدور مجوز قانونی به وسیله کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی تقدیم می‌کنم.

رئیس - لایحه به کمیسیون بودجه ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول لایحه اصلاح قانون اجازه پرداخت فوق‌العاده به محصلین رشته موزیک نیروهای مسلح شاهنشاهی

۱۵- اعلام وصول لایحه اصلاح قانون اجازه پرداخت فوق‌العاده به محصلین رشته موزیک نیروهای مسلح شاهنشاهی.

رئیس - لایحه‌ای از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۱۰۷۸۴ مورخ ۳/۱۱/۲۵۳۵ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۴ (امور اقتصادی و دارایی) در قبال لایحه شماره ۶۱۴۶۲ مورخ ۳/۹/۲۵۳۵ دولت راجع به اصلاح قانون اجازه پرداخت فوق‌العاده به محصلین رشته موزیک نیروهای مسلح شاهنشاهی در جلسه روز شنبه ۲۰ فروردین ماه ۲۵۳۶ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانونی فوق جهت اخذ رأی نهایی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا - جعفر شریف امامی.

رئیس - رأی نهایی نسبت به این لایحه در جلسه آینده اخذ خواهد شد.

- ختم جلسه

۱۶- ختم جلسه.

رئیس - چون مطلب دیگری در دستور نداریم با اجازه خانم‌ها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(جلسه ساعت ده و چهل و پنج دقیقه ختم گردید)

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.

- پرسش نمایندگان

۱۷- پرسش نمایندگان.

سؤال آقای محمد شهرستانی از وزارت آموزش و پرورش

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی
خواهشمند است مقرر فرمایید جناب آقای وزیر آموزش و پرورش برای پاسخ به سؤالات ذیل در مجلس شورای ملی حضور به هم رسانند:
۱- علت افزایش روزافزون اعزام دانش‌آموزان ایرانی در سطوح دبستان و دبیرستان از طرف اولیای آنان، برای ادامه تحصیل به کشورهای خارج چیست؟ و آیا سازمانی برای بررسی این موضوع و مراقبت در کیفیت تحصیل این گونه محصلان وجود دارد یا خیر؟
اصولاً نظر وزارت آموزش و پرورش که مسئول آموزش همگانی و تربیت نسل جوان کشور است درباره تحصیل این گونه نوجوانان که شخصیت انفرادی و اجتماعی آنان هنوز قوام و استحکامی نیافته چیست؟
و تاکنون چه اقداماتی جهت پیشگیری از اثرات نامطلوب این امر که با آرمان‌های اجتماعی و آداب و سنن و تربیت ملی مردم ایران سازگار نیست به عمل آورده‌اند.
۲- در حال حاضر نسبت به ساختمان مدارس دولتی و استجاری چقدر است و چند درصد از دانش‌آموزان هنوز در منازل استجاری به تحصیل اشتغال دارند. و با وجود افزایش، وزارت آموزش و پرورش در سال‌های آتی برای ایجاد مدارسی که طبق اصول فنی و بهداشتی ساخته شده باشد چه برنامه و امکاناتی در اختیار دارد؟ و همچنین برنامه تأمین مسکن برای طبقه معلم که از مهمترین عوامل رفاهی و بزرگترین مشکل روز است چگونه تنظیم گردیده است.
با احترام - محمد شهرستانی - ۲۱ فروردین ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی.