مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۱ آبان ۱۳۱۹ نشست ۶۵

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری دوازدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دوازدهم

قوانین بنیان ایران نوین مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری دوازدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۱ آبان ۱۳۱۹ نشست ۶۵

دوره دوازدهم قانونگذاری

مجلس چهل دقیقه پیش از ظهر بریاست آقای اسفندیاری تشکیل گردید

صورت مجلس روز یک شنبه ۱۲ آبان ماه را آقای (طوسی) منشی خواندند

-تصویب صورت مجلس

[۱-تصویب صورت مجلس]

رئیس_ در صورت مجلس نظری نیست؟(اظهاری نشد)صورت مجلس تصویب شد.

- بقیه شور اول لایحه آئین دادرسی کیفری از ماده ۴۷۶ تا ۵۱۰

[۲- بقیه شور اول لایحه آئین دادرسی کیفری از ماده ۴۷۶ تا ۵۱۰]

'رئیس'_ بقیه شور اول لایحه آئین دادرسی کیفری از ماده ۴۷۶ مطرح است. ماده ۴۷۶ خوانده میشود:

فصل پنجم

قواعد مخصوص دیوان جنائی

ماده ۴۷۶- همینکه پرونده بدفتر دیوان جنائی رسید رئیس دیوان جنائی امر باحضار متهم خواهد داد تا متهم وکیل مدافعی که وکالت او را کتباً قبول کرده باشد معرفی کند و گرنه وکیل مدافعی از بین و کلای رسمی برای او معین خواهد کرد متهم میتواند وکیلی غیر رسمی معرفی نماید و در اینصورت شخصی که باو وکالت داده میشود باید در مقر دیوان جنائی حاضر باشد متهمی که وکیل مدافع او را رئیس دیوان جنائی تعیین کرده باید حق الوکاله بپردازد سلب حق تعیین وکیل از متهم موجب شکستن حکم خواهد بود اگر متهم برای تعیین وکیل مهلت خواست تا ده روز باید باو مهلت داده شود و هر گاه در وقت مقرر حاضر نشد رئیس دیوان جنائی امر بجلب او خواهد داد.

رئیس_ ماده ۴۷۷:

ماده ۴۷۷- پس از تعیین وکیل مدافع رئیس دیوان جنائی برای بررسی پرونده از ده تا بیست روز بوکیل مدافع و متهم و خواهان خصوصی و مسئول مدنی مهلت میدهد تا در آن مدت در دفتر دادگاه بپرونده مراجعه کرده و اگر نقصی در بازجوئی مشاهده نموده یا استناد بادله و گواهی نقصی جدیدی نمایند کتباً بدیوان جنائی تذکر دهند.

کلیه اعتراضات و ایرادات از قبیل ایراد صلاحیت و مرور زمان و رد دادرس نیز در ظرف همان مدت باید کتباً بدیوان جنائی داده شود و هیچگونه تذکر و اعتراض و ایرادی پس از انقضای مهلت پذیرفته نخواهد بود مگر در صورتیکه بعداً حادث شده باشد.

صورت اسامی کلیه گواهان و کارشناس که در مرحله بازپرسی اظهار عقیده کرده و گواهی داده اند و اصحاب دعوی حضور آنان را در جلسه دادرسی لازم میدانند باید در ظرف همان مهلت با تعیین هویت و محل اقامت آنها بدفتر دیوان جنائی تسلیم شود.

رئیس_ ماده ۴۷۸:

ماده ۴۷۸- بعد از انقضای مهلت مقرر دادگاه در اولین وقت آزاد جلسه مقدماتی غیر علنی را تشکیل داده برگهای لازم پرونده و تذکرات کتبی اصحاب دعوی را ( در صورتیکه تذکراتی داده شده باشد) قرائت کرده و هر گاه نقصی در بازجوئی مشاهده نمود موارد آنرا تعیین و بوسیله دادستان استان امر میدهد که بازپرس بازجوئی را تکمیل نماید.

بازپرس باز جوئی را تکمیل نموده بدون اظهار عقیده پرونده را بدیوان جنائی عودت میدهد.

رئیس_ ماده ۴۷۹:

ماده ۴۷۹- پس از تکمیل بازجوئی و همچنین در مواردی که دیوان جنائی از ابتداء با وجود مشاهده نقص ایراد مرور زمان و ایرادات دیگر را وارد به بیند و یا خود متوجه شده و ادامه رسیدگی را بیمورد بداند و نیز در صورتی که بازجوئی از اول هم کامل بوده باشد قرار مقتضی صادر خواهد نمود_ قرار دیوان جنائی فقط در صورتیکه راجع بحصول مرور زمان یا عدم صلاحیت خود یا عدم صلاحیت خود یا هر جهت دیگری که موجب عدم تعقیب و دادرسی متهم باشد قابل فرجام است.

قرار باید در ظرف ۲۴ ساعت بدادستان استان اعلام یا ابلاغ شود.

مهلت در خواست فرجام نسبت بدادستان اگر اعلام شده از تاریخ اعلام والا از تاریخ شروع میشود.

رئیس_ آقای نقابت

نقابت _ بنده میخواستم از آقای مخبر سوالی کنم که این۲۴ ساعت از تاریخ ختم دادرسی است یا از تاریخ صدور قرار؟

مخبر _ از تاریخ ختم دادرسی است که ابلاغ میکنند.

رئیس_ آقای نقابت

نقابت_ اگر از تاریخ ختم دادرسی باشد ممکن است تا ۲۴ ساعت هم طول بکشد و قرار صادر نشود و گمان میکنم از تاریخ صدور قرار باشد.

رضوی - صحیح است .

مخبر _ دادستان خودش در دادگاه حضور دارد و قرار وقتی که صادر شد یا در دادگاه باو ابلاغ میشود و یا باید قرار در ظرف ۲۴ ساعت از تاریخ صدور ابلاغ بشود.

رئیس_ ماد ۴۸۰:

ماده ۴۸۰ - اگر دیوان جنائی در جلسه مقدماتی پرونده را برای دادرسی کامل بداند کلیه گواهان و کارشناسانی را که در مرحله بازپرسی اظهار عقیده نموده و گواهی داده اند و حضور آنها در جلسه دادرسی مفید و موثر باشد تعیین و احضار نموده و قرار بازداشت متهم را اگر قبلاً بازداشت نبوده و لازم باشد صادر خواهد نمود این قرار قابل فرجام نیست.

رئیس_ ماده۴۸۱:

ماده ۴۸۱- دادستان و سایر اصحاب دعوی در جلسه مقدماتی حضور پیدا نخواهند کرد ولی دیوان جنائی میتواند هر کدام از آنها را لازم بداند احضار نماید.

رئیس_ ماده ۴۸۲:

ماده ۴۸۲- پس از حاضر شدن برای دادرسی فقط به برگها و اسناد بازجوئی و باز پرسی و دلائل و امارات پرونده و اظهارات کارشناس و گواهانی که در جلسه مقدماتی معین شده اند رسیدگی میشود و رسیدگی بدلائل جدیدی که بعداً بدیوان جنائی تقدیم میشود متوقف بر این است که رسیدگی در آن موثر در قضیه باشد.

رئیس_ ماده ۴۸۳:

ماده ۴۸۳- رئیس دیوان جنائی روز جلسه دادرسی را معین نموده و با احضار اصحاب دعوی و کسانیکه بنابر تشخیص جلسه مقدماتی باید در دیوان جنائی حاضر شوند امر خواهد داد.

رئیس_ ماده۴۸۴:

ماده ۴۸۴- گواهان و کارشناس برای یکساعت قبل از تشکیل جلسه احضار خواهند شد.

رئیس_ ماده ۴۸۵ :

ماده ۴۸۵- دیوان جنائی در صورتیکه کارشناس در خارج مقر آن باشند و حضور آنها لازم نباشد میتواند بقرائت نظریات آنها که قبلاً در نزدیکی از مأمورین قضائی اظهار نموده اند اکتفا نماید.

رئیس_ ۴۸۶:

ماده ۴۸۶- رئیس دیوان جنائی روز رسیدگی قبل از تشکیل جلسه باید به بیند کارشناس و گواهانیکه احضار شده اند حاضرند یا خیر و نسبت بهر کارشناس و گواهی که تا یکساعت پس از وقت مقرر حاضر نشود امر به جلب خواهد داد.

رئیس_ ماده ۴۸۷:

ماده ۴۸۷- پس از تشکیل جلسه و احراز حضور متهم و قبل از قرائت ادعا نامه بوکیل متهم اخطار میشود که نباید چیزی بر خلاف وجدان بگوید و باید در نطق خود رعایت ادب و مسالمت و ملایمت را نموده قانون را محترم شمارد و نیز بمتهم اخطار میشود از این ببعد کمال مواظبت را در آنچه ذکر میشود بنماید.

رئیس_ ماده ۴۸۸:

فصل ششم

فرجام

ماده ۴۸۸- احکام دادگاه استان و دادگاه جنائی قابل فرجام است _ در امور جنحه محکومیت بکیفر نقدی یا بدو ماه یا کمتر از دو ماه حبس تأدیبی اعم از اینکه متضمن محکومیت بکیفر نقدی باشد یا نه غیر قابل فرجام خواهد بود مگر در موارد زیر:

۱- هر گاه محکومیت نامبرده مستلزم محرومیت از تمام یا بعضی حقوق اجتماعی باشد.

۲- در مورد تعدد بزه هر گاه محکومیت نامبرده موثر در کیفر بزه دیگری که بیش از دو ماه هست باشد.

رئیس- ماده ۴۸۹:

ماده ۴۸۹- در خواست فرجام باید مستند بجهات زیر باشد:

۱- عدم رعایت قوانین کیفری و یا اعمال بی مورد آنها.

۲- انجام عملی که در حدود اختیار قوه مقننه و قوه مجریه بوده و یا در حدود اختیار هیچیک از قوای کشور نبوده است.

۳- عدم رعایت مقرراتی که در این قانون با قید بطلان یا سقوط حق مقرر شده و همچنین عدم رعایت مقرراتی که به اندازه اهمیت داشته که در حکم دادگاه موثر بوده است.

رئیس_ ماده ۴۹۰:

ماده ۴۹۰- درخواست فرجام نباید مستند بجهات بطلانی باشد که در اثر عدم رعایت قواعد مربوط بحقوق اطراف دعوی در موضوع دادرسی در مرحله نخستین پیش آمده و در پژوهش مورد نظر واقع نشده مگر آنکه آن بطلانها در پژوهش با ذکر علل و جهات مورد شکایت واقع شده باشد

رئیس_ ماده ۴۹۱:

ماده ۴۹۱- متهم میتواند از حکم محکومیت خود و یا فقط از محکومیت راجع برد مال یا جبران خسارت یا تأدیه هزینه و یا محکومیت خود به بیحقی نسبت بجبران خسارت و پرداخت هزینه که از خواهان خصوصی مطالبه کرده فرجام بخواهد

رئیس_ ماده ۴۹۲:

ماده ۴۹۲- دادستان استان میتواند از هر حکم کیفری فرجام بخواهد مگر اینکه قانون طور دیگر مقرر کرده باشد

رئیس_ ماده ۴۹۳

ماده ۴۹۳ - درخواست فرجام اجرای حکم دادگاه پائین را در قسمت مربوط بکیفر نقدی و تأدیه خسارت طرف بتأخیر نمیاندازد مگر آنکه وجه محکوم به تا صدور حکم دیوان کشور در صندوق داد گستری یا جای مطمئن دیگر سپرده شود

رئیس_ ماده ۴۹۴

ماده ۴۹۴- فرجام بترتیب و در مهلت مقرر در مبحث پنجم از فصل سوم باب اول و با رعایت مقررات این فصل بعمل میآید

رئیس_ ماده ۴۹۵

ماده ۴۹۵- مدیر دفتر دیوان کشور یا مدیر دفتر دادگاه که داد خواست باو داده شده یک نسخه از دادخواست را برای طرف اگر از اطراف خصوصی باشد میفرستد که در ظرف ده روز با رعایت مدت مسافت کتباً پاسخ بدهد

رئیس_ ماده ۴۹۶

ماده ۴۹۶ - هر گاه دادخواست مستقیماً بدفتر دیوان کشور داده نشده باشد باید پس از گذشتن مدت معین در ماده پیش داد خواست با پاسخ طرف اگر داده است بدفتر دیوان کشور فرستاده شود

رئیس_ ماده ۴۹۷

ماده۴۹۷- رئیس اول دیوان کشور در مواردی که قانون صلاحیت رسیدگی را بهیئت عمومی شعب کیفری نداده دادخواست را بیکی از شعب کیفری ارجاع میکند و رئیس شعبه آنرا برای تّهیه گزارش بیکی از کارمندان می دهد. اگر رئیس اول بمناسبت اهمیت خاصی ارجاع رسیدگی را بهیئت عمومی شعب کیفری در غیر موارد مذکور در قانون مناسب بداند بآن هیئت ارجاع میکند

رئیس_ ماده ۴۹۸

ماده ۴۸۹- اگر دادستان کشور بلحاظ اهمیت موضوعی که مطرح است مقتضی بداند رسیدگی در هیئت عمومی شعب کیفری بعمل بداند رسیدگی در هیئت عمومی شعب کیفری بعمل آید از رئیس اول انجام آنرا درخواست میکند و رئیس اول در صورت موافقت رسیدگی را بهیئت عمومی شعب کیفری ارجاع و کارمندی برای تهیه گزارش تعیین مینماید

رئیس_ ماده ۴۹۹

ماده ۴۹۹ - در رسیدگی فرجامی کارمندی که مأمور تهیه گزارش است با مراجعه به پرونده گزارش تهیه مینماید و پس از کسب نظریه دادستان و رایزنی دادخواست وازده میشود و یا داد نامه مورد فرجام شکسته یا استوار می گردد

رئیس _ ماده ۵۰۰

ماده ۵۰۰ - طرف های دعوی در جلسه رسیدگی حاضر نخواهند شد مگر اینکه حضور آنان لازم باشد عدم حضور مانع رسیدگی نیست و در هر حال حکم صادر حضوری محسوب خواهد شد

رئیس- ماده ۵۰۱

ماده۵۰۱ - اشتباه در استدلال و تعیین مواد قانون بغلط باعث شکستن حکم مورد درخواست فرجام نمیشود مگر اینکه در رأی تأثیر داشته باشد لکن دیوان کشور در حکم خود موارد ایراد و اصلاحات لازمه را باید قید کند و امر دهد که به دادرس صادر کننده حکم این معنی اعلام شود .

هرگاه در حکم مورد فرجام اشتباهی در نوع یا مقدار کیفر رخ داده باشد دیوان کشور آنرا اصلاح میکند.

هر گاه مورد مقتضی اعمال احکام قانونی مساعدتری بحال متهم باشد هرچند احکام قانونی بعد از تاریخ در خواست فرجام وضع شده باشد بهمین نحو اقدام میشود بشرط آنکه رسیدگی بموضوعات جدید دیگری لزوم پیدا نکند.

رئیس_ ماده ۵۰۲:

ماده ۵۰۲ - علاوه بر مواردیکه قانون پیش بینی کرده دیوان کشور در موارد زیر نیز شکست بلا ارجاع میکند.

۱- اگر عمل را قانون بعنوان بزه پیش بینی نکرده یا بزه ساقط شده یا تعقیب کیفری از اول بی مورد بوده یا در جریان تعقیب بیمورد شده.

۲- اگر رسیدگی به بزه از صلاحیت دادگاه عمومی نباشد.

۳- اگر رأی مشتمل بر تصمیماتی خارج از اختیار قوه قضائی باشد.

۴- اگر در رأی مورد شکایت امر به چیزی شده باشد که قانون آن را اجازه نداده.

۵- اگر حکم محکومیت از روی اشتباه در شخص صادر شده باشد.

۶- اگر بین حکم یا قرار مورد فرجام و حکم یا قراری

که سابق بر آن راجع بشخص و موضوع واحد از یک دادگاه یا دادگاههای متعدد کیفری صادر شده تعارض باشد.

۷- اگر حکم مورد فرجام که در مرحله پژوهش صادر شده قانوناً قابل پژوهش صادر شده قانوناً پژوهش نبوده است.

۸- در هر مورد دیگری که دیوان کشور ارجاع را زاید تشخیص دهد یا آنکه خودش بتواند در حدود صلاحیت خود امری را مقصود از ارجاع است انجام دهد.

رئیس_ ماده ۵۰۳:

ماده ۵۰۳ - در مورد مذکور در شق ۲ ماده پیش دیوان کشور امر میکند که پرونده بمقام صلاحیت دار یکه تعیین میکند ارسال شود.

در مورد مذکور در شق ۲ امر باجراء حکم یا قرار اول میدهد لکن اگر حکمهای متعارض حکم محکومیت باشد امر باجراء حکمی میدهد که کیفر آن سبکتر است.

در مورد مذکور در شق ۸ بترتیبی که مقتضی میداند عمل میکند - دیوان کشور در صورت اقتضا کیفرهای تبعی و اقدامات تأمینی را که در حکم مورد شکسته معین شده موقوف میکند.

رئیس_ ماده ۵۰۴ :

ماده ۵۰۴- اگر دیوان کشور تنها قسمتهائیرا از حکم که مربوط بدعوای مدنی است بشکند در صورتیکه مورد مقتضی ارجاع باشد رسیدگی بقسمت شکسته را بدادگاهی که در درجه پژوهش صلاحیت رسیدگی را دارد ارجاع میکند هر چند حکم شکسته قابل پژوهش نباشد.

رئیس_ ماده ۵۰۵ :

ماده ۵۰۵- هر گاه دیوان کشور دادگاهی را که حکم صادر کرده غیر صالح بشناسد مقررات ماده ۵۵ و قسمت دوم ماده ۶۱ را رعایت مینماید.

رئیس_ ماده ۵۰۶:

ماده ۵۰۶ - در غیر موارد مذکور در ماده ۵۰۲ و ۵۰۴ و ۵۰۵۰ در صورت شکسته شدن حکم یا قرار بترتیب زیر اقدام میشود:

۱- اگر قراری شکسته شود امر بارسال پرونده نزد دادرسی که آنرا صادر گرده داده میشود و او موافق حکم دیوان کشور رفتار میکند

۲- اگر حکم دادگاه استان شکسته شود رسیدگی بشعبه دیگر دادگاه استان یا بنزدیکترین دادگاه استان دیگر ارجاع میشود

۳- اگر حکم دیوان جنائی شکسته شود رسیدگی بدیوان جنائی دیگر ارجاع میشود

رئیس_ ماده ۵۰۷

ماده ۵۰۷ - دادگاهی که پس از شکستن برای دادرسی معین شده بهیچوچه وارد در رسیدگی بصلاحیت خود نمیشود مگر در مورد قسمت دوم ماده ۵۵ هر گاه اتهام اشخاصی برای دخالت در بزهی در دادگاههای مختلف مطرح باشد دادگاهی که رسیدگی کار بعد از شکستن باو رجوع شده میتواند امر دهد که دادرسی همه آنها طبق ماده ۳۵۳ یکجا بعمل آید متهم میتواند در دادرسی پس از شکستن نسبت بقسمتهائی که دیوان کشور برای دادرسی ارجاع کرده مدارک جدید ابراز نماید هر چند شکستن بر اثر درخواست فرجام دادسرا باشد در دادرسی پس از شکستن نمیتوان بطلان هائی را که در داد رسی سابق یا در باز جوئی پیش آمده طرح کرد اگر از چند متهم که بیک حکم محکوم شده اند بعضی فرجام نخواسته باشند شکستی که بر اثر فرجام بعض دیگر حاصل شده بخودی خود بسایرین هم سرایت میکند مگر آنکه علت شکستن منحصراً مربوط بهمان کس باشد که فرجام خواسته است دادرس طرف رجوع نسبت بهمه اموریکه موضوع شکست بوده با همان اختیاراتی که دادرس صادر حکم شکسته داشته رسیدگی می کند مگر آنکه قانون خلاف آنرا مقرر کرده باشد _ در صورت محکومیت متهم بتـأدیه هزینه داد رسی های سابق نیز محکوم میشود مگر در موارد هزینه فرجامی که بر اثر فرجام خواستن او حکم شکسته شده است

رئیس_ ماده ۵۰۸

ماده ۵۰۸- اگر حکم در اثر درخواست متهم شکسته شود در حکم جدید نباید کیفری شدیدتر از کیفری که قبلا تعیین شده بود معین شود

رئیس_ ماده ۵۰۹

ماده ۵۰۹ - اگر شکست راجع بتمام حکم نباشد آن حکم در قسمت هائی که ارتباط تام با قسمت شکسته ندارد دارای اعتبار امر اثبات شده است دیوان کشور در صورت اقتضاء در رأی خود تعیین میکند که کدام قسمت از حکم بقوت خود باقی است اگر این مطلب در رأی قید نشده باشد دیوان کشور میتواند آنرا بموجب قراری تعیین کند این قراری که ممکن است رأساً یا به درخواست رئیس دادگاه مرجوع یا طرف خصوصی ذینفع صادر شود و درخواست آن بوسیله دادخواستی به عمل می آید که مقید به هیچیک از تشریفات قانونی نیست قرار مزبور باید در آخر حکم یا در حاشیه آن و در همه رونوشت هائی که بعد از آن حکم داده میشود ذکر شود

رئیس _ ماده ۵۱۰

ماده ۵۱۰ - دادگاه مرجوع باید بر طبق حکم دیوان کشور رفتار کند حکم دادگاه مرجوع قابل شکایت فرجامی نیست مگر از جهات جدیدی که مورد نظر دیوان کشور واقع نشده یا از جهت عدم رعایت حکم قسمت اول اینماده

- تصویب مرخصی آقای اورنگ

[۳- تصویب مرخصی آقای اورنگ ]

رئیس _ یک فقره گزارش مرخصی رسیده است قرائت می شود :

آقای اورنگ برای مسافرت عام المنفعه و لازمی درخواست سی و پنج روز مرخصی از تاریخ چهارم مهر ماه ۱۳۱۹ نموده اند کمیسیون عرایض و مرخصی لزوم مسافرت ایشانرا تصدیق و با این درخواست موافقت نموده اینک گزارش آن به عرض میرسد .

رئیس _ آقایان موافقین با مرخصی آقای اورنگ برخیزند (اکثر برخاستند ) تصویب شد .

- موقع و دستور جلسه آتیه ـ ختم جلسه

[۴- موقع و دستور جلسه آتیه ـ ختم جلسه ]

رئیس _ اگر تصویب میفرمائید جلسه را ختم کنیم(صحیح است ) جلسه آینده روز یکشنبه ۲۶ آبانماه سه ساعت قبل از ظهر دستور هم لوایح موجوده .

(مجلس مقارن ظهر ختم شد )

رئیس مجلس شورای ملی ـ حسن اسفند یاری