مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۰ شهریور ۱۳۱۷ نشست ۵۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری یازدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری یازدهم

قوانین بنیان ایران نوین
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری یازدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۰ شهریور ۱۳۱۷ نشست ۵۳

مشروح مذاكرات مجلس ملى، دوره‏۱۱

جلسه: ۵۳

صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۲۰ شهریور ماه ۱۳۱۷

فهرست مطالب:

۱- تصویب صورت مجلس

۲- معرفی آقایان وزیر صناعت و وزیر داخله از طرف آقای رئیس‌الوزرا

۳- تقدین یک فقره لایحه از طرف وزیر طرق

۴- بقیه شور اول لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ‌۷۴۷ تا ۷۶۴

۵- تقدیم یک فقره لایحه راجع به اصلاح بعضی از مواد اصول محاکمات جزایی از طرف آقای وزیر عدلیه

۶- تصویب اجازه استخدام ادالبرت اشتراکاتی متخصص چاپخانه مجلس

۷- تصویب پنج فقره خبر مرخصی

۸- موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه .

(مجلس یک ساعت و نیم پیش از ظهر به ریاست آقای اسفندیاری تشکیل گردید.)

صورت مجلس روز شنبه ۲۲ مرداد ماه را آقاى مؤید احمدى (منشى) قرائت نمودند اسامی غایبین جلسه گذشته که ضمن صورت مجلس خوانده شده :

غایبین بااجازه - آقایان : بوداغیان ح ملک مدنی - فرشی - میرزایی - دهستانی - دادور - اورنگ

غایبین بی اجازه - آقایان : جرجانی - مژده ای - رحمت سمیعی - آصف - حبیبی - دکتر ضیاء - امیر ابراهیمی - معدل - فتوحی - مؤید ثابتی - اقبال - رهبری - حیدری - حمزه تاش - شجاع - مشار - مؤید قوامی - دبستانی - اعظم زنگنه - دکتر نیرومند - اعتبار - شهدوست - علوی سبزواری - قراگزلو - هدایت - نواب یزدی - سلطانی - پناهی .

دیر آمدگان بی اجازه - آقایان : لیقوانی - ناصری - وکیلی - سید کاظم یزدی - دکتر طاهری.

- تصویب صورت مجلس

(۱- تصویب صورت مجلس)

رئیس – در صورت مجلس نظری نیست؟ آقای حیدری

حیدری – بنده بواسطه گرفتاری که در محل پیدا نمودم چند روزی بیشتر از مدت مرخصی غائب بودم و تلگرافا هم استجازه نموده بودم این است که استدعا می‌کنم اصلاح شود.

رئیس – اصلاح می‌شود. دیگر در صورت مجلس نظری نیست؟

(اظهاری شد – خیر)

صورت مجلس تصویب شد. آقای رئیس الوزراء

- معرفی آقایان وزیر صناعت و وزیر داخله از طرف آقای رئیس الوزراء

(۲ - معرفی آقایان وزیر صناعت و وزیر داخله از طرف آقای رئیس الوزراء)

رئیس الوزراء – مقصود از شرفیابی به مجلس شورای ملی معرفی آقای منصور بوزارت صناعت و آقای فروهر بوزارت داخله است که به موجب امر و اراده اعلیحضرت همایونی اخیرا انجام گرفته.

- تقدیم یک فقره لایحه از طرف آقای وزیر طرق

(۳- تقدیم یک فقره لایحه از طرف آقای وزیر طرق)

رئیس – آقای وزیر طرق

وزیر طرق – لایحه را که تقدیم می‌کنم راجع است به استخدام دو نفر مهندس برای وزارت طرق که یکی از آنها برای پل سازی است و دیگری برای کارهای راه آهن و تمنا تصویب آنرا از آقایان نمایندگان محترم دارم.

رئیس – به کمیسیون ارجاع می‌شود.

- بقیه شور اول لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۷۴۷ تا ۷۶۴

(۴- بقیه شور اول لایحه اصول محاکمات حقوقی از ماده ۷۴۷ تا ۷۶۴)

رئیس – بقیه شور اول لایحه محاکمات حقوقی از ماده ۷۴۷ شروع می‌شود.

باب دوازدهم – در محاکمات فوری

ماده ۷۴۷ – در اموری که محتاج به تعیین تکلیف فوری است و همچنین در مورد اشکالاتی که در جریان اجراء احکام یا اسناد لازم الاجراء اداره ثبت پیش می‌آید و محتاج به دستور فوری است حاکم محکمه می‌تواند به درخواست ذینفع موافق مواد زیر دستور موقت صادر نماید.

رئیس – ماده ۷۴۸

ماده ۷۴۸ – اگر اصل دعوی در محکمه مطرح است مرجع درخواست دستور موقت همان محکمه است خواه آن محکمه بدوی یا استینافی باشد در مورد اشکالاتی که در جریان اجراء احکام پیش میاید مرجع درخواست تام برده محکمه ایست که حکمبه توسط آن محکمه اجرا می‌شود و در سایر موارد مرجع درخواست محکمه ایست که صلاحیت رسیدگی باصل دعوی را دارد.

رئیس – ماده ۷۴۹

ماده ۷۴۹ – هر گاه موضوع درخواست دستور موقت در مقر محکمه غیر از محاکم مذکور فوق باشد ممکن ایت درخواست از محکمه که موضع درخواست دستور موقت در مقر آن محکمه است به عمل آید اگر چه آن محکمه صلاحیت رسیدگی باصل دعوی را نداشته باشد.

رئیس – ماده ۷۵۰

ماده ۷۵۰ – درخواست دستور موقت ممکن است کتبی و یا شفاهی در صورت مجلس قید و بامضاء درخواست کننده باید برسد.

رئیس – ماده ۷۵۱

ماده ۷۵۱ – حاکم محکمه روز و ساعت معینی را برای رسیدگی بامور فوری تعیین می‌نماید و در مواردی که فوریت کار مقتضی باشد ممکن است در غیر آنوقت و حتی در اوقات تعطیل و در غیر محکمه بامور مذکور رسیدگی شود.

رئیس – ماده ۷۵۲

ماده ۷۵۲ – برای رسیدگی به درخواست محکمه طرف را احضار می‌نماید و در صورتیکه احضار طرف منافی با فوریت باشد حاکم می‌تواند بدون احضار طرف دستور موقت صادر نماید.

رئیس – ماده ۷۵۳

ماده ۷۵۳ – تشخیص فوری بودن موضوع درخواست با محکمه ایست که برای رسیدگی به درخواست صالح است.

رئیس – آقا دکتر جوان

دکتر جوان – این مبحث محاکمات فوری از مباحثی است که در محاکمات حقوقی سابقنبوده و بلکه این یک لبتکاری است که آقای وزیر عدلیه نموده‌اند و خیلی هم به موقع است فقط یک موضوع را بنده خواستم عرض کنم و آن این است که می‌نویسد: تشخیص فوری بودن موضوع درخواست با محکمه ایست که برای رسیدگی به درخواست صالح است یعنی محکمه مواردی که پیش می‌آید و از موارد فوری است تشخیص بدهد که از موارد فوری است یعنی خارج از مواردی است که در قانون محاکمات نوشته شده؟ رسیدگی بکند یا نکند؟ معمولا آقای وزیر عدلیه در یک رساله علیحده‌ای که مرقوم داشته‌اند و مشغولند در آنجا هم تذکر داده‌اند. موارد فوری را یکوقت ممکن است که در خود قانون ذکر کنند یکوقت ممکن است بنظر محکمه واگذار کنند در کمیسیون هم در این خصوص مذاکره شد بنظر بنده بهتر بود موارد فوری را تا آنجا که ممکن بوده است در ضمن یک ماده مخصوص نوشته می‌شد تا اینکه هم در محاکم تکلیف خودشان را می‌دانستند و هم اشخاص وقتی مراجعه به دادگاهها می‌کردند میدانستند که در چه مواقعی بهتر است مراجعه بکنند والا اگر تشخیص فوریت با خود محاکم باشد هر کس هر امری به نظرش فوری می‌رسد و وقت محکمه را تضییق خواهد کرد و شاید در ضمن جران امر هم یک ضررهائی برای طرف تولید می‌کند این است که بنظر بنده بهتر بود که در ضمن یک ماده موارد فوریت معین شده باشد که هم محکمه و هم اصحاب دعوی می‌دانستند چه مواردی فوری است.

مخبر کمیسیون عدلیه (مؤید احمدی) – البته خود آقای دکتر تصدیق می‌فرمایند که تمام موارد را نمی‌شود پیش بینی کرد بطور کلی در این مواد ذکر شده که چه قبیل کارها از نوع کارهای فوری است و باید به محاکمات فوری ارجاع شود و بطور مثل هم گفته شده از قبیل فلان و فلان ولی اگر بخواهیم تمام این مواد را بنویسیم کتاب مفصلی می‌شود و بهتر این است که بنظر محکمه واگذار شود و به تشخیص خود محکمه باشد محکمه وقتی دید مطلب فوریت دارد آنرا به طریق محاکم فوری رسیدگی می‌کند واگر فوریت نداشت به طریق عادی رسیدگی می‌کند.

رئیس – ماده ۷۵۴

ماده ۷۵۴ – دستور موقت ممکن است دایر به توقیف مال یا انجام عمل یا منع از امری باشد.

رئیس – ماده ۷۵۵

ماده ۷۵۵ – دستور موقت به هیچوجه تاثیری در اصل دعوی ندارد.

رئیس – ماده ۷۵۶

ماده ۷۵۶ – پس از صدور دستور موقت در صورتیکه قبلا اقامه دعوی نشده است درخواست کننده باید در ظرف ده روز با رعایت مدت مسافت از تاریخ صدور دستور به محکمه صالحه برای اثبات دعوی خود تظلم نماید و تصدیق آن محکمه را دائر به تاریخ تقدیم عرضحال به محکمه‌ای که دستور موقت داده است در مدت سه وز از تاریخ تقدیم عرضحال با رعایت مدت مسافت بدهد و الا حاکمی که دستور وقت داده است به درخواست طرف از دستور موقت رفع اثر خواهد کرد.

رئیس – ماده ۷۵۷

ماده ۷۵۷ – محکمه می‌تواند برای جبران خسارت احتمالی که از دستور موقت حاصل می‌شود از مدعی تامین بخواهد ودر اینصورت دستور موقت منوط به دادن تامین است.

رئیس – ماده ۷۵۸

ماده ۷۵۸ – دستور موقت پس از ابلاغ قابل اجرا است و نظر فوریت کار محکمه می‌تواند مقرر دارد که قبل از ابلاغ دستور موقت اجرا شود.

رئیس – ماده ۷۵۹

ماده ۷۵۹ – در صورتیکه طرف تامینی بدهد که متناسب با موضوع دستور موقت باشد حاکم از دستور موقت رفع اثر می‌نماید.

رئیس – ماده ۷۶۰

ماده ۷۶۰ – هر گاه جهتی که موجب دستور موقت شده است مرتفع شود حاکم محکمه که دستور داده است دستور را الغاء می‌نماید واگر اصل دعوی در محکمه مطرح باشد همان محکمه دستور الغاء خواهد نمود.

رئیس – ماده ۷۶۱

ماده ۷۶۱ – در صورتیکه مطابق ماده ۷۵۶ اقامه دعوی نشود و یا در صورت اقامه دعوی مدعی بیحق شود.

درخواست کننده به جبران خساراتی که برای اجراء دستور موقت به طرف داده شده و تادیه خساراتی که طرف برای دادن ضامن و وثیقه و غیره جهت جلوگیری از اجراء دستور موقت متحمل شده محکوم خواهد شد.

رئیس – ماده ۷۶۲

ماده ۷۶۲ – دستور موقت قابل اعتراض نیست لیکن اگر از محکمه بدوی صادر شده باشد در مدت مقرر برای سایر قرارها قابل استیناف است.

رئیس – ماده ۷۶۳

ماده ۷۶۳ – دستور موقت در هیچ صورت قابل تمیز نسیت.

رئیس – ماده ۷۶۴

ماده ۷۶۴ – دستور موقت اگر از محکمه که رسیدگی باصل دعوی می‌نماید درخواست شود هزینه ندارد و در غیر این صورت هزینه آن مبلغی است که برای دعاوی غیر مالی مقرر است

(ماده ۶۶۳) و هزینه در موقع درخواست باید تادیه شود.

رئیس – رای گرفته می‌شود بورود در شور ثانی این قانون آنانیکه موافقت دارند قیام فرمایند. (اکثر قیام نمودند)

رئیس – تصویب شد.

- تقدیم یک فقره لایحه راجع باصلاح یعضی از مواد اصول محاکمات جزائی از طرف آقای وزیر عدلیه

(۵- تقدیم یک فقره لایحه راجع باصلاح یعضی از مواد اصول محاکمات جزائی از طرف آقای وزیر عدلیه)

رئیس – آقای وزیر عدلیه

وزیر عدلیه – لایحه ایست راجع باصلاح بعضی از مواد اصول محاکمات جزائی که فوریت داشته و علیحده تنظیم کرده‌ایم تقدیم می‌شود.

رئیس – به کمیسیون رجوع می‌شود.

- تصویب استخدام آقای اشتراکاتی متخصص فنی چاپخانه مجلس

(۶- تصویب استخدام آقای اشتراکاتی متخصص فنی چاپخانه مجلس)

رئیس – لایحه استخدام متخصص مطبعه مجلس شورای ملی مطرح است. گزارش کمیسیونهای محاسبات و خارجه قرائت می‌شود:

(بشرح آتی خوانده شد)

گزارش از کمیسیون محاسبات به مجلس شورای ملی

کمیسیون محاسبات مجلس لایحه کارپردازی مجلس شورای ملی دائر باستخدام آقای اشتراکاتی تبعه آلمانی را برای چاپخانه مجلس با حضور آقای شاهرخ ریاست کارپردازی مجلس مورد مطالعه قرار داده و لایحه را به شرح زی اصلاح و گزارش آنرا برای تصویب مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

ماده اول – کارپردازی مجلس شورای ملی مجاز است آقای آدالبرت اشتراکاتی تبعه آلمانی را از دهم مرداد ۱۳۱۷ به مدت دو سال شمسی برای راه انداختن ماشین چاپ فوتورتو گراور و تیز آب زنی و چاپ و ترکیب رنگ و کلیه کارهای مربوطه به فوتورتو گراور چاپخانه مجلس و سایر امور چاپ که مشار الیه معلومات و تخصص دارد و از سوی کارپردازی مجلس به مشار الیه مراجعه شود استخدام نماید.

ماده دوم – حقوق دو ساله او یکهزار و دویست لیره انگلیسی خواهد بود که در آخر هر ماه شمسی مبلغ پنجاه لیره نصف آن به ریال و نصف دیگر بارز خارجی (از محل ارزی بودجه مجلس شورای ملی) پرداخته می‌شود.

ماده سوم – برای هزینه آمدن او به تهران مبلغ دو هزار و پانصد ریال و برای بازگستن نیز دو هزار و پانصد ریال منظور خواهد شد.

ماده چهارم – آقای آدالبرت اشتراکاتی در هر سال چهارده روز مرخصی با استفاده از حقوق خواهد داشت.

ماده پنجم – کارپردازی مجلس شورای ملی مجاز است مطابق ماده دوم قانون کنترات مستخدمین خارجی مصوب ۲۳ عقرب ۱۳۰۱ سایر شرایط را تعیین و قرار داد آقای آدالبرت اشتراکاتی را امضاء نماید.

(خبر کمیسیون امور خارجه به مضمون زیر خوانده شد)

کمیسیون امور خارجه لایحه کارپردازی مجلس شورای ملی دائر به استخدام آقای اشتراکاتی تبعه آلمان را برای چاپخانه مجلس مطرح قرار داده و با استخدام آقای اشتراکاتی از نقطه نظر ماهیت موافقت و اینک گزارش آنرا تقدیم می‌دارد.

رئیس – مذاکره در کلیات است؟ مخالفی نیست.

رای گرفته می‌شود بورود در شور مواد موافقن قیام فرمایند.

(اکثر برخاستند)

رئیس – تصویب شد. ماده اول

(اینطور خوانده شد)

ماده اول – کارپردازی مجلس شورای ملی مجاز است آقای آدالبرت اشتراکاتی تبعه آلمانی را از دهم مرداد ۱۳۱۷ به مدت دو سال شمسی برای راه انداختن ماشین چاپ فوتورتوگراور و تیزاب زنی و چاپ و ترکیب رنگ و کلیه کارهای مربوطه به فوتورتو گراور چاپخانه مجلس و سایر امور چاپ که مشار الیه معلومات و تخصص دارد و از سوی کارپردازی مجلس به مشار الیه مراجعه شود استخدام نماید.

رئیس – موافقین با ماده اول برخیزند.

(اکثر نمایندگان برخاستند)

رئیس – تصویب شد. ماده دوم

(به ترتیب زیر خوانده شد)

ماده دوم – حقوق دو سال او یک هزار و دویست لیره انگلیسی خواهد بود که در آخر هر ماه شمسی مبلغ پنجاه لیره نصف آن به ریال و نصف دیگر بارز خارجی (از محل ارزی بودجه شورای ملی) پرداخته می‌شود.

رئیس – موافقین با ماده ۲ قیام فرمایند.

(اکثر برخاستند)

رئیس – تصویب شد. ماده سوم

(باین نحو قرائت شد)

ماده سوم – برای هزینه آمدن او به طهران مبلغ دو هزار و پانصد ریال و برای بازگشتن نیز دو هزار و پانصد ریال منظور خواهد شد.

رئیس – موافقین با ماده سوم قیام فرمایند.

(اکثر قیام نمودند)

رئیس – تصویب شد. ماده چهارم

(به ترتیب زیر خوانده شد)

ماده چهارم – آقای آدالبرت اشتراکاتی در هر سال ۱۴ روز مرخصی با استفاده از حقوق خواهد داشت.

رئیس – موافقین با ماده چهارم برخیزند.

(اکثر برخاستند)

رئیس – تصویب شد – ماده پنجم

(باین نهج خوانده شد)

ماده پنجم – کارپردازی مجلس شورای ملی مجاز است مطابق ماده ۲ قانون کنترات مستخدمین خارجی مصوب ۲۳ عقرب ۱۳۰۱ سایر شرایط را تعیین و قرار داد آقای آدالبرت اشتراکاتی را امضاء نماید.

(اکثر قیام نمودند)

رئیس – تصویب شد. در کلیات دوم مخالفی نیست؟

(گفته شد – خیر)

رای گرفته می‌شود به مجموع مواد با ورقه آقایان موافقین ورقه سفید خواهند داد.

(اخذ آراء بعمل آمده ۹۳ ورقه سفید شماره شد)

رئیس – عده حجاضر در موقع اعلام را ۹۹ با ۹۳ رای تصویب شد.

- تصویب پنج فقره مرخصی

(۷- تصویب پنج فقره مرخصی)

رئیس – چند فقره خبر از کمیسیون عرایض و مرخصی راجع به مرخصی بعضی از آقایان نمایندگان رسیده است قرائت می‌شود.

(خبر مرخصی آقای جرجانی به مضمون ذیل قرائت شد)

آقای جرجانی تقاضای هشت روز مرخصی از تاریخ ۱۶ تا ۲۳ مرداد نموده کمیسیون عرایض و مرخصی با تقاضای ایشان موافقت نموده واینک گزارش آنرا برای مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

رئیس – موافقین با مرخصی آقای جرجانی قیام فرمایند.

(اغلب برخاستند)

رئیس – تصویب شد.

(خبر مرخصی آقای علوی سبزواری به شرح ذیل قرائت شد)

آقای علوی سبزواری تقاضای ده روز مرخصی از تاریخ ۱۶ مرداد نموده کمیسیون عرایض با نه روز مرخصی موافقت نموده واینک گزارش آن برای تصویب مجلس شورای ملی تقدیم می‌شود.

رئیس – موافقین با مرخصی آقای علوی سبزواری قیام فرمایند.

(اکثر برخاستند)

رئیس – تصویب شد.

(خبر مرخصی آقای وکیل باین مضمون خوانده شد)

آقای محمد وکیل تقاضای بیست روز مرخصی از تاریخ بیستم شهریور نموده کمیسیون عرایض و مرخصی با تقاضای ایشان موافقت نموده و اینک گزارش آنرا برای تصویب مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

رئیس – موافقین با مرخصی آقای وکیل قیام فرمایند.

(اکثر قیام نمودند)

آقای دکتر نیرومند تقاضای ده روز مرخصی از تاریخ ۱۶ مرداد نموده کمیسیون عرایض و مرخصی با تقاضای ایشان موافقت نموده و اینک گزارش آن برای تصویب مجلس شورای ملی تقدیم می‌شود.

رئیس – موافقین با مرخصی آقای دکتر نیرومند قیام فرمایند.

(اغلب قیام نمودند)

رئیس – تصویب شد.

(خبر مرخصی آقای علیقلی هدایت باین نحو خوانده شد)

آقای علیقلی هدایت تقاضای ده روز مرخصی از تاریخ ۱۶ مرداد نموده کمیسیون عرایض و مرخصی با تقاضای ایشان موافقت نموده و اینک گزارش آن برای تصویب مجلس شورای ملی تقدیم می‌شود.

رئیس – موافقین با مرخصی آقای هدایت برخیزند.

(اکثر برخاستند)

رئیس – تصویب شد.

– موقع و دستور جلسه بعد – ختم جلسه

(۸ – موقع و دستور جلسه بعد – ختم جلسه)

رئیس – اگر تصویب بفرمائید جلسه را ختم کنیم.

جلسه آتیه روز یکشنبه بیستم و هفتم شهریور ماه سه ساعت قبل از ظهر دستور لوایح موجوده.

(مجلس ساعت یازده و ربع ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی – حسن اسفندیاری

قانون

اجازه استخدام آقای آدالبرت اشتراکاتی تبعه آلمانی برای چاپخانه مجلس

ماده اول – کارپردازی مجلس شورای ملی مجاز است آقای آدالبرت اشتراکاتی تبعه آلمانی را از دهم مرداد ۱۳۱۷ به مدت دو سال شمسی برای راه انداختن ماشین چاپ فوتورتو گراور و تیز آب زنی و چاپ و ترکیب رنگ و کلیه کارهای مربوطه به فوتورتوگراور چاپخانه مجلس و سایر امور چاپ که مشار الیه معلومات و تخصص دارد و از سوی کارپردازی مجلس به مشار الیه مراجعه شود استخدام نماید.

ماده دوم – حقوق دو ساله او یکهزار و دویست لیره انگلیسی خواهد بود که در آخر هر ماه شمسی مبلغ پنجاه لیره نصف آن به ریال و نصف دیگر بارز خارجی (از محل ارزی بودجه مجلس شورای ملی) پرداخته می‌شود.

ماده سوم – برای هزینه آمدن او ب طهران مبلغ دو هزار و پانصد ریال و برای بازگستن نیز دو هزار و پانصد ریال منظور خواهد شد.

ماده چهارم – آقای آدالبرت اشتراکاتی در هر سال چهارده روز مرخصی با استفاده از حقوق خواهد داشت.

ماده پنجم – کارپردازی مجلس شورای ملی مجاز است مطابق ماده دوم قانون کنترات مستخدمین خارجی مصوب ۲۳ عقرب ۱۳۰۱ سایر شرایط را تعیین و قرارداد آقای آدالبرت اشتراکاتی را امضاء نماید.

این قانون که مشتمل بر پنج ماده است در جلسه بیستم شهریور ماه یکهزار و سیصد و هفده به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی – حسن اسفندیاری