مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۰ دی ۱۳۳۵ نشست ۵۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نوزدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نوزدهم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نوزدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۰ دی ۱۳۳۵ نشست ۵۲

روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران

شامل: کلیه قوانین مصوبه و مقررات - گزارش کمیسیون‌ها - صورت مشروح مذاکرات مجلس - اخبار مجلس - انتصابات - آگهی‌های رسمی و قانونی

شماره

شنبه ماه ۱۳۳۵

سال دوازدهم

شماره مسلسل

دوره نوزدهم مجلس شورای ملی

مذاکرات مجلس شورای ملی

جلسه

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۲۰ دی ۱۳۳۵ نشست ۵۲

فهرست مطالب:

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره‏۱۹

جلسه: ۵۲

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز پنجشنبه بیستم دی ماه ۱۳۳۵

فهرست مطالب:

۱- تصویب صورت مجلس

۲- بیانات قبل از دستور- آقایان: دکتر بینا- حشمتی - پروفسور اعلم - دولت‌آبادی - دکتر دادفر

۳- بیانات آقای نایب رئیس راجع به پیام حضرت رئیس جمهوری امریکا

۴- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارایی راجع به معافیت هدایای ارسالی سازمان‌های خیریه امریکا از گمرک

۵- طرح گزارش شور دوم کمیسیون دارایی راجع به ضرب یشیز پنجاه دیناری.

۶- تعیین موقع و دستور جلسه ختم جلسه

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز پنجشنبه بیستم دی ماه ۱۳۳۵

مجلس یک ساعت و چهل دقیقه پیش از ظهر بریاست آقای عماد تربتی (نایب رئیس) تشکیل گردید

۱- تصویب صورت مجلس

نایب رئیس ـ اسامی غائبین قرائت می‌شود

(بشرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه ـ دکتر طاهری. دکتر سیدامامی. مهندس فروغی. دکتر شاهکار. پردلی. کیکاوسی. محمودی. دکتر امیر اصلان افشار. سنندجی. دکتر عمید. صدرزاده. افخمی. ارباب دهقان.

غائبین بی اجازه ـ آقایان: امید سالار. قراگزلو. اریه. اسفندیاری. صارمی. دکتر هدایت. شادمان. اورنگ

زود رفتگان تا اجازه ـ آقایان: دولتشاهی. سالار بهزادی. عباسی.

نایب رئیس ـ نسبت به صورت مجلس نظری نیست ؟(اظهاری نشد) صورت مجلس جلسه قبل تصویب شد

۲- بیانات قبیل از دستور ـ آقایان: دکتر بینا ـ حشمتی ـ پرفسور اعلم ـ دولت آبادی ـ دکتر دادفر

نایب رئیس ـ نطق‌های قبل از دستور شروع می‌شود آقای دکتر بینا

دکتر بینا ـ قبل از شروع بیان مطلب لازم دانستم بدولت و ملت و مجلسین ایران تبریک بگویم که در چنین موقعی که بوی باروت محیط سیاسی کشور‌های خاورمیانه و آسیای غربی را مسموم ساخته و اغلب ملت‌ها و دولت‌ها در این نواحی در حال آماده باش خود را با خطر عظیم جنگ خانگی و خارجی مواجه می‌بینند کشور ما که در اولین سنگر و در حساسترین نقطه در واقع در دهانه آتش فشان قرار گرفته است برهبری شاهنشاه جوانبخت و مدبر توفیق یافته سیاستی را تعقیب کند که باعث اعجاب و تکریم سیاستمداران آمریکا و اروپا گردیده است (مهندس سلطانی ـ البته سیاست خارجی) باید اذعان نمود که رأی صائب شخص اول مملکت رشد سیاسی ملت ایران وطن دوستی و اتحاد و اتفاق نمایندگان مجلسین که همواره در طول تاریخ پر ماجرای کشور نشان داده‌اند که برای مواجهه در مقابل تهدیدات خارجی اختلافات را کنار گذاشته یکدل و یک جهت دست بهم داده و خود را در برابر چنین خطراتی آماده کرده‌اند باعث این موفقیت عظیم گردیده است (صحیح است)

آقایان در این قبیل موارد مشکل و بحرانی است که در واقع شخصیت بارز شاهنشاه جلوه گر گشته و همین پیش آمدها است که رشد سیاسی ملت را باهوش ایران را بجهانیان نشان می‌دهد (صحیح است) بموقع است که با اجازه نمایندگان محترم بگویم زنده باد ملت کهنسال ایران پاینده باد شاهنشاه مدبر و جوانبخت ایران. (صحیح است، احسنت)

بموقع میدانم ک بمناسبت پیام حضرت رئیس جمهور ایالات متحده امریکا چند کلمه بعرض آقایان برسانم که پیام معظم له یک نوع آرامش و سکونت خاطر در میان کلیه طبقات مردم جهان که خواهان صلح واقعی هستند ایجاد کرده است به بخشید از مطلب دور افتادم جنابان آقایان استخر و صدر زاده و موسوی و تیمسار صفاری و چند تن دیگر از نمایندگان محترم دوره ۱۸ که لطف خاصی نسبت به ببنده دارند (نمایندگان همه دارند) امر فرمودن راجع بمشاهدات خود در مسافرت اخیر آمریکا و اروپا عرایضی بسمع نمایندگان محترم برسانم

(موسوی ـ خواهش کردم)

بنده نیز اطاعت کرده با اجازه مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی چند دقیقه وقت ذیقیمت آقایان محترم را اشغال می‌نمایم

البته آقایان نباید انتظار داشته باشند که بنده در مشاهدات خود از ترقیات شگرف و حیرت انگیز صنعت امروز دنیا جدید صحبت کنم رو کفلرسانتر و امپایر استات نیویورک پلهای معظم معلق فلزی گولبدن گیب و بی بریج سان فرانسیسکو که در روی اقیانوس آرام ساخته شده و مراکز ساختمانهای طیارات و جت‌ها ی سریع السیر که سرعت سیر آنها بیشتر از سرعت صورت است مراکز عظیم تحقیقات اتمی دانشگاههای با عظمت و مراکز مهم تحقیقات علمی ژنرال موتور و غیره و غیره نمونه هائی از شاهکار صنعت جدید دنیای امروز بشمار می‌رود که بحث در اطراف هر یک از آها ساعت‌ها وقت لازم دارد ولی حقیقتاً می‌خواهم بعرض آقایان محترم برسانم که هیچ یک از این تشکیلات حیرت انگیز بنده را تحت تأثیر خود قرار نداد آنچه که بنده را بیشتر متأثر ساخت و باعجابم افزود همان تشکیلات معظم و مرتب و منظم دمکراسی کشورها متحد امریکاست که بعقیده بنده باید آنرا سر موفقیت و اساس ترقیات آن کشور دانست

بنابراین با اجازه آقایان برای ادامه صحبت همین کلمه دموکراسی را محور بیانات خود قرار داده تمام مطالب را در اطراف آن شرح داده تجزیه و تحلیل کرده و نتیجه خواهم گرفت.

آقایان دموکراسی که در چند سال قبل بعضیها برای تظاهر و عوام فریبی بنام میلیون در کشور ما علم کردند دموکراسی قلابی بود (پرفسور اعلم ـ صحیح است) و با دموکراسی ملل راقیه فرق فاحشی داشت آنان برای دموکراسی معنی و مفهوم خاصی قائل بودند و دموکراسی را هج و مرج و هتاکی و بی تربیتی و بی انضباطی و اتهامات بی ربط و غرض آلود و هتک حرمت و بی عفتی قلم و غیره و غیره می‌دانستند (صحیح است)

آقایان بعقیده بنده در ممالک با رژیم دموکراسی آزادی افراد محدود تر و مسئولیت آنان بیشتر و مهمتر از ممالک با رژیم دیکتاتوری است ممکن است در بادی امر بیان مطلب باین طرز بنظر آقایان تناقض داشته باشد ولی وقتی خوب در اطراف موضوع دقت شد ملاحظه خواهند فرمود که تناقض وجود ندارد

عرض کردم در ممالک دموکرات آزادی افراد محدود تر ا ممالک دیکتاتوری است زیرا در ممالک با رژیم دیکتاتوری مانند آلمان سابق هیتلری و ایتالیائی موسولینی و روسیه استالینی هر کار خوب و یا بد انجام می‌شد مسئولیت نیک و بد آن متوجه دیکتاتور می‌گردید و ملت‌ها مسئولیتی در مقابل تصمیمات دیکتاتورها نداشتند اگر ملت آلمان فتح می‌کرد همه می‌گفتند هیتلر فتح کرده آلمان شکست می‌خورد مگفتند خبط هیتلر است اگر موسولینی ملت ایتالیا را تکان می‌داد و امور عمرانی را در سراسر مملکت انجام می‌داد و باعث ترقی صنایع ایتالیا مشد همه می‌گفتند موسولینی دیکتاتور فهمیده و آباد کننده ایست و خوب کار می‌کند وقتی ملت ایتالیا شکست خورد همه گفتند موسولینی نالایق بود حتی حدود نیز مورد بی مهری و بی احترامی ملت ایتالیا قرار گرفت استالین اولین سیاستمدار دنیا شد زیرا در جنگ دوم روسیه را بفتح رسانید بطوریکه در این میان بهیچوجه صحبتی از خدمات ژنرالها ی مجرب و تحصیل کرده روسی نبود و در تمام دنیا صحبت از ژنی نبوغ استالین و نقشه‌های جنگی وی بود

اگر خروشف دولت ناجی را در هنگری از کار بر کنار می‌کند و جونس کادر را بزور سرنیزه بملت بدبخت هنگری تحمیل می‌کند و زن و مرد و پیر و جوان و بیگناه و معصوم را به مسلسل می‌بندد دنیا می‌گوید این جریانات بدستور دیکتاتوری روسیه انجام می‌گیرد. ولی در ممالک با رژیم دموکراسی مطلب غیر از اینها است امروز در آمریکا پرزیدنت آیز نهاور مقتدرترین متنفذترین شخص دنیا با تمام محبوبیتی که در میان ملت آمریکا دارد هیچ کار مهم مملکتی را نمی‌تواند رأساُ انجام دهد مگر با تصویب و با تأیید صلاح دید کنگره یعنی مجلسین آمریکا وقتی مجلسین آمریکا در اتخاذ چنین تصمیمی سهیم بوده بنابراین برای پیشرفت تصمیم متخذه تمام ملت آمریکا یکدل و یک جهت دست بدست هم داده و در رسیده بهدف مشترک از بذل هیچگونه فداکاری خود داری نمی‌کند زیرا میداند که بالمال نتیجه آن مستقیما عاید ملت آمریکا خواهد شد و تمام ملت آمریکا معتقد است اگر سیاست دولت پیشرفت در مقاصد ملت پیشرفت کرده است و در واقع جدائی میان ملت و دولت وجود نداد.

امسال بر حسبت تصادف بنده در موقع انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا بودم و از نزدیک جریان انتخابات و طرز رأی دادن و کنترل را مطالعه نمودم حقیقتاً نظم و ترتیبی که در این امر وجود دارد حیرت آور و در دنیا کم نظیر است.

آقایان تصور نفرمایند که انتخابات در مملکت آمریکا دل بخواه است و هر کس خواست می‌تواند کاندید ریاست جمهور یا و کالت یا سنا باشد و یا هر کس می‌تواند هر که را دلش خواست برسیاست جمهور یا وکالت یا سا انتخاب نماید یا اینکه اسم خودش را بنویسد و در صندوق رأی بیندازد نه خیر چنین چیزی وجود ندارد بر عکس وکیل و سناتور و رئیس جمهور و معاون ریاست جمهوری و حکام و قضات محاسبین متخصص خلاصه تمام مشاغلی که باید از راه انتخاب تعیین شود یا اسامی اشخاص قبلا از طرف احزاب تعیین شده و اسامی نامزدهای هر حزب برای تمام مشاغل در روی یک ورقه قبلا تهیه و چاپ شده و در دسترس رأی دهنده قرار گرفته است انتخاب کننده وارد محل رأی می‌شود یکی از ورقه‌ها را گرفته در جایگاه مخصوص مخفی جلو هر یک از اسامی که می‌خواهد انتخاب کند علامت می‌گذارد و سپس همان ورقه را بصندوق میسپارد ـ تصور نفرمائید برای جای یکنفر وکیل یا سناتور مثلا ده اسم می‌نویسند و رأی دهنده می‌تواند از میان آن‌ها انتخاب کند نه بلکه از طرف هر یک فقط یک نفر نامزد می‌شود و باید به همان یکنفر رأی داد فقط در مورد ریاست جمهوری و معاونت ریاست جمهوری چهار اسم است که از طرف دو حزب نامزد شده‌اند.

عشق و علاقه مفرط بکار از مشخصات ملت آمریکا بشمار می‌رود و در واقع می‌توان گفت که روح ملت آمریکا است و افراد کار رجوع شده را با نهایت دقت و در کمال صمیمیت انجام دهند در مملکت امریکا آدم باید کار کند و بهمین مناسبت باید قوی و هنرمند باشد تا بتواند زندگی نماید و آدم بیکار و لاابالی باید بمیرد و حق زندگی ندارد.

کار در آمریکا عزیز و محترم است و هر کس کار کند احترام دارد در بازدید یکی از دانشگاههای راننده اتوبوسی بمن نشاند دادند و گفتند این شخص سابقاً رئیس دانشکده بوده اکنون بسن بازنشستگی رسیده با اینکه از نظر منالی هم مرفه است بیکاری را دوست ندارد و حاضر شده است اتوبوس محصلین ر براند و از شغل جدید خود هم بسیار راضی است.

یکی دیگر از مشخصات رژیم دموکراسی کشورهای متحده آمریکا تقسیم کار و استقلال تام تمامی است که استایت‌ها دارند بطوری که شهر واشنگتن که مرکز و پایتخت کشور متحده امریکاست هیچ بنظر نمی‌رسد که قاره‌ای باین وسعت و عظمت را اداره می‌کند و بهمین مناسبت شهر واشنگتن شهری است بسیار بی سر و صدا و آرام و زیبا که به هیچ وجه با شهرهای نیویورک و شیکاگو و لوس آنجلس و سان فرانسیسکو و حتی پایتخت‌های اروپا مانند لندن و پاریس و روم قابل مقایسه نیست.

این هم یکی از مظاهر دموکراسی آمریکاست زیرا کار ایالات را به خود ایالات محول کرده‌اند و کاری جز اداره سیاست کلی مملکتی در واشنگتن موجود نیست بر عکس مملکت ما با اینکه اعلیحضرت همایون شاهنشاهی بکرات و مؤکداُ امر فرموده‌اند که ر ایالات را بخود ایالات واگذار کنید و کارها را این همه در تهران متمرکز نسازند باز هم تاکنون اقدامی نشده (صحیح است) برعکس هر وزارت خانه‌ای می‌خواهد تمام تشکیلات مملکتی را قبضه کرده و حیطه قلمرو فرمانروائی خود قرار دهد (صحیح است) ببخشید اگر راجع بوزارت خانه‌ها صحبت می‌کنم مربوط به دولت فعلی نیست بلکه مربوط به تشکیلات ما است که از مدت‌ها باین طرف در ایران موجود می‌باشد.

وزارت دارائی با این همه اداره کل مثل کل درآمدها، کل هزینه‌ها، کل ممیزی، کل آمار، کل پیشکاری، مدیر کل مدیریتهای کل که تازه درست شده و مدیر کل ایران می‌خواهد بتمام تشکیلات مالی مملکتی نظارت کرده و تمام کارهای مالی را در تهران انجام دهد در نتیجه رئیس مالیه خوزستان مجبور است برای خرید دسته جارو از تهران کسب اجازه بکند (صحیح است)(مهندس اردبیلی ـ خیلی افتضاح است)

نایب رئیس ـ آقای دکتر بینا وقت جنابعالی تمام شده از وقت آقای مهندس شیبانی استفاده بفرمائید.

دکتر بینا ـ وزیر راه می‌گوید اگر فلان پل خراب شد بدون اجازه من اقدام بساختمان نکنید وزیر کشاورزی دستور می‌دهد برای باغات نمونه شهر تبریز قلم درخت تبریز را از تهران ارسال دارند (صحیح است) وزیر پست و تلگراف می‌گوید در هیچ ده کوره‌ای هیچکس حق ندارد بدون اجازه من حتی یک گوشی تلفن بین دو خانه دایر کند وزارت کرا یا وزیر عضو حزب باد که قادر است نان را بنرخ روز بخورد می‌خواهد تمام کارهای کارگری مملکت را از قبیل امور تعاونی امور استخدامی امور نانوان که اخیراً ایجاد فرموده‌اند (مهندس اردبیلی ـ امور بیمه) امور کارخانه‌ها امور کارفرماها امور کارگر و غیره و غیره را رأساُ در تهران انجام دهد (صحیح است) وای بحال کارگر بیچاره‌ای که در سیستان از طرف صاحب کار ظلمی در حق وی شده باشد جناب وزیر دستور کار باید بتهران بنویسد تا جناب وزیر دستور دهد و تا دستور جناب وزیر بمحل برسد کار از کار گذشته کار گر بیچاره از شدت استیصال تلف شده است (صحیح است، : احسنت)

ببخشید برای احتراز از اطاله کلام از ذکر اسامی سایر وزارتخانه‌ها خودداری می‌کنم ولی آقایان تصور نفرمایند که وزارت خانه که در داخله مملکت ابوابجمعی ندارد از این اصل مستثنی است نه خیر وزارت خارجه نیز از رسم بسط قدرت و نفوذ را با ایجاد نمایندگی‌ها عجیب و غریب در خارج از کشور کاملا رعایت کرده است (مهندس اردبیلی ـ بنور چشمی‌ها می‌دهد) مثل نمایندگی ایران در آرژانتین (صحیح است) و نمایندگی ایران در برزیل و کانادا و غیره و غیره واقعاً جای بسی تعجب است بنده با بتمام ارادتی که بشخص آقای معتمدی دارم از خود می‌پرسم چرا وقتی ایشان در هندوستان بودند با آن همه زیادی کار و تعداد اتباع ایران در هندوستان از شغل خود استعفا دادند و اظهار داشتند نمی‌خواهم از بودجه فقیر دولت حقوق دریافت درام حالا نمیدانم برا دریافت حقوق سفارت کبرای در کانادا که حتی یکنفر هم ایرانی در آنجا وجود ندارد چه محملی پیدا شده امان از این عوام فریبی (سعیدی ـ آقای دکتر ایرانی هست) سه نفر دارد دنباله اش را گوش کنید (سعیدی ـ آقای معتمدی مرد بسیار شریفی است) شریف است من هم قبول دارم رود کار دیگری بکند بالاتر از همه از لحاظ نزاکت هم باشد بایستی پس از ایجاد سفارت کبرای ایران در کانادا دولت کانادا نیز لااقل متقابلا یکنفر وزیر مختار بایران می‌فرستاد (سعیدی ـ این صحیح است) (صحیح است) از قرار معلوم دولت کانادا بعذر اینکه بودجه کافی ندارد از ایجاد نمایندگی در مملکت ما خود داری کرده است (پرفسور اعلم ـ ما خیلی

دارائیم) قانع شدید آقای سعیدی، ببخشید اکنون که صحبت از وزارت خارجه بمیان آمد باید عرض کنم در این وزارتخانه اشغال و تصدی پست‌های سیاسی بجای اینکه از راه مسابقه بعمل آید از راه اعمال نفوذ انجام می‌شود (صحیح است) بطوری که وزرای خارجه سفرای گبار و وزرای مختار هر یک به قدر وسع و توانائی در دوره مأموریت خود اولاد و نوه‌ها و بین اعمال و افراد فامیل را بعناوین مختلف تحمیل کارد وزرات خارجه نموده‌اند (صحیح است) (ثقه الاسلامی ـ سازمان جدید جلوی اینها را گرفته) حالا می‌بینیم چقدر سوگلی می‌آورند بفرمائید وقتی کار من تمام شد از وزارت خارجه دفاع کنید (بیات ماکو ـ بیسوادی شان هم بگوئید) در نتیجه کادر این وزارت خانه از یک مشت جوان سوگلی پرمدعا تشکیل یافته است امیدوارم جناب آقای وزیر خارجه که خود شخص کاردان و لایقی می‌باشند دست بیک تصفیه دامنه داری در این وزارت خانه بزنند (بور بور ـ صحیح نیست اینطور نیست) شما آقای بور بور کجا تشریف برده بودید تا اطلاع داشته باشید (بور بور ـ سوگلی نفرمائید) خیر سوگلی است لابه اینها مواردی است که بنده در این مسافرت اروپا و امریکا مشاهده و مطالعه کردم اگر با حقیقت وفق نمی‌دهد جناب آقای وزیر خارجه تشریف بیاورند و از پشت تریبون تکذیب فرمانید البته توجه داشته باشند که بنده نیز بی اساس و بی مطالعه عرض نمی‌کنم از کمیسیون بودجه و کمیسیون خارجه مجلس شورای ملی استدعا می‌کنم هر چه زودتر ببودجه وزارت خارجه رسیدگی کرده و باین حاتم بخشی‌ها که ببودجه سنگین ملت فقیر و تهی دست ملت ایران تحمیل شده خاتمه دهند (صحیح است، احسنت) (بور بور ـ ابداُ صحیح نیست) فقط شما بگوئید صحیح نیست چون سوگلی دارید ببخشید صحبت از تشکیلات مملکتی است بود گفتن مسئولین امر می‌خواهند تمام کارها در تهران متمرکز شود متأسفانه چنانکه میدانیم کارکنان مرکز نیز ماشاءالله اینقدرها هستند که هیچ کاری بموقع انجام نمی‌شود .(صحیح است) و مار گزیده تلف می‌شود .(صحیح است) من نمیدانم چرا اجازه نمی‌دهند استادان و رؤسای ادارات در شهرستانها کارها را انجام دهند. آقایان باید مأمورین قوی و متنفذ و کاردان و با شخصیت برای ایالات انتخاب و اعزام کرد و کار را بخود مأمورین واگذار کرد (صحیح است) استاندار باید قوی و مقتدر و متنفذ باشد ببخشید منظور بنده از قوت نه اینست که استاندار شمشیر ببندد و با طپانچه حرکت کند منظور بنده قدرت و نفوذ معنوی است (کاملا صحیح است) که مسئول امور یا ایالت در نتیجه همین بر تری شخصی و نفوذی معنوی بتواند کارها را بدون مراجعه بمرکز با مسئولیت خود انجام دهد (صحیح است) واداره کند (صحیح است) عایدات را نظارت نماید (حمید بختیار ـ آقای دکتر بینا استانداران کارشان استیضاح وکلاء است) (مهندس اردبیلی ـ غلط کرده‌اند) مخارج را تحت کنترل قرار دهد و پس از تأمین احتیاجات محلی مازاد عایدات را بمرکز بفرستد (حیمد بختیار ـ بنده اینکار را کردم استاندار خوزستان نوشته غلط کرده‌اند) (مهندس اردبیلی ـ او غلط کرده است) مرکز نیز پس از تأمین احتیاجات مملکتی بفکر ایالات و ولایات دور افتاده و عقب مانده باشد و این فکر باید در کشور ما بکلی از بین برود که چون آذربایجانی مالیات بیشتری می‌پردازد باید بهتر از بند عباسی زندگی کند (صحیح است) یا چون آبادانی عایدی نفت دارد باید مرفه تر از جندقی در شهر تمیز تر و قشنگتر امرا حیات نماید بلکه بر عکس اگر بندر عباس و جندق بیشتر احتیاج بکمک دارند باید بآنها بیشتر کمک شود (کاملا صحیح است) زیرا در کشور مانند ایران تمایز بین بندر عباسی و جندقی و تبریزی و آبادانی و شیرازی و غیره معنی ندارد صحیح است همه این شهرها متعلق بایران است و همه باید یکسان از مزایای زندگی بهره مند باشند حالا اگر طبیعت فلان نقطه را یاری و مساعدت نکرده و در نتیجه عایدات زیادی ندارد نباید این نقص را خرده گرفت و آن شهر یا آن ناحیه را از مزایای تمدن محروم و بی بهره گذاشت زیرا تقصیر آن ناحیه نیست که دچار قهر طبیعت گردیده و یا آنکه همان ناحیه فقر خود را بزور جزء خاک ایران نکرده است بلکه ودیعه ایست که از اجداد ما به ارث رسیده (صحیح است) و جزء لایتجزای موطن ماست و ما باید خاک آن را عزیز و محترم بشماریم .(صحیح است) (مهندس اردبیلی ـ احسنت آقای دکتر بینا) ببخشید باز از مطلب در افتادم عرض کردم دولت و وکیل و سناتور و حاکم و غیره و غیره باید محترم و مقتدر و متنفذ و باشند ولی در ضمن باید توجه داشت در مملکت دمکراسی این قدرت و احترام و نفوذ فقط و فقط برای قانونگذاری و انجام امور مملکتی است (صحیح است) و الا اگر وکیل و وزیر و سناتور بخواهند از حدود وظائف خود خارج شوند و خدای نکرده از قدرت و نفوذ خود استفاده کنند در ممالک دمکراسی حتی بقال سر کوچه هم بحرفشان تره خورد نمی‌کند (صحیح است) از طرف دیگر دولت نیز باید احترام مجلس را نگهدارد (صحیح است) و بتمام راهنمائیهای نمایندگان محترم توجه کرده و تذکرات آنانرا که بمنظور اصلاح و پیشرفت امور مملکتی ایراد می‌شود نصب و العین قرار دهد (احسنت، احسنت، احسنت)

نایب رئیس ـ چند دقیقه از وقت آقای مهندس شیبانی بافی مانده است که به آقای حشمتی تفویض کرده‌اند بفرمائید آقای حشمتی.

حشمتی ـ ناپلئون می‌گوید سیاست هر کشوری را بایستی در وضعیت جغرافیائی آن کشور جستجو کرد در گذشته سیاستمداران ایران بدون توجه و یا اجبار با اتخاذ یک رویه بی طرفی کشور عزیز ما را از خیلی از حقوقها خود محروم ساختند.

شک نیست که قرنها باین طرف ایران نظری جز اصلاحات داخلی و حفظ استقلال خود نداشته و در بادی امر ممکن است تصور نمود که اتخاذ رویه بی طرفی با آمال و آرزوهای ما موافقت و مطابقت داشته و باشد و البته منکر این اصل هم نمی‌توان بود مشروط براینکه بی طرفی مورد تأیید همه قرار بگیرد.

متأسفانه در دو جنگ گذشته ثابت گردیده که شورهای زورمند هرگاه مصالح جنگی و مطامع سیاسی شان ایجاد نماید از نقض بی طرفی کشور عزیزمان خود داری نمی‌کنند

در حقیقت باید گفت که کشور ما در جنگ‌های گذشته از هر یک از کشورهای متخاصم صدمه بیشتر دیده و متأسفانه از مزایای یک کشور متخاصم هم استفاده نکرده است.

بنابراین باید اذعان داشت وقتی که یک سیستم یا طریقة هر گاه ضررهای ناشی از آن ثابت رسید باید رجال حقیقت بین آن رویه را ترک نمایند

بسیار خوشوقتیم که دیدیم اعلیحضرت همایون شاهنشاه که همواره در فکر مملکت و سعادت مردم هستند و میل دارند که کشتی سعادت ایران را در دنیای پر آشوب کنونی بساحل نجات برسانند با توجه بوضع جغرافیائی ایران با یک درایت فوق العاده و شجاعت بی مانند دد تغییر مشی سیاسی کشور و اتخاذ یک رویه مثبت اقدام فرموده و لحظة دچار تردید نشدند.

آنروز‌ها ممکن بود بعضی‌ها که به افکار پوسیده گذشته خود را مشغول نموده بودند باین رویه تهور آمیز ایراد و خورده گیری نمایند ولی امروز ملاحظه می‌کنیم که آن وریه مثبت دارد بثمر می‌رسد و نتائج آنرا با چشم‌های خود می‌بینم

لابد همه آقایان شنیده‌اند ه اخیراً از طرف رئیس جمهوری امریکا برای تقویت بنیه مالی خاورمیانه و حفظ آن در مقابل تجاوز مسلاحانه کشورهای کمونیستی پیشنهادی که بکنگره امریکا شده است شخص هر قدر مغرض باشد نمی‌تواند مزایای این اقدام را منکر شود زیرا کشور عزیزما با ایجاد یک ثبات و پیدا شدن حس اطمینان خواهد توانست با بهترین طریقی از مواهبی که خداوند بآن ارزانی داشته استفاده نموده و در پی ریزی یک ایران مترقی عمل باقدام نماید و مسامحه کاری و غفلت‌های گذشته که بحکم اجبار صورت گرفته بود جبران سازد.

آنهائیکه مختصر سروکاری با تاریخ دارند مطلعند که برای بیرون کردن شوستر و جلوگیری از ترتیب اثر دادن باوضاع مالی کشور دولت تزاری روسیه بمملکت ستمدیده ما اولتیماتوم داده و حتی قزاقهای روس تا قزوین نیز پیش رانده بودند بهتر از هر کس باهمیت این تصمیم پی می‌برید

باید دید چه چیزی محرک تصمیم آیز نهاور شده است مگر در گذشته خطر کمونیستی وجود نداشت و یا کشورهای کمونیستی بخاورمیانه چشم طمع ندوخته بودند که رئیس جمهور امریکا چنین تدبیری را اندیشیده و مسئولیت بزرگی را قبول می‌کند.

بدیهی است بعلت اینکه در خاور میانه کشورهائی برای حفظ استقلال و تمامیت ارضی خود دست اتحاد و اتفاق بیکدیگر داده و با انعقاد پیمان بغداد بدنیا ثابت نمودند برای اجرای این نیت مقدس حاضر بهمه گونه فداکاری و از خود گذشتگی هستند روی این اصل دولت امریکا نیز که خود را طرفدار آزادی خواهان جهان معرفی نموده برای مساعدت باین دولت‌ها که استحقاق خود را بثبوت رسانیده‌اند جنید تصمیم مهمی را گرفته است و الا مرده هر قدر هم که عزیز باشد هیچکس کمکی باو نمی‌کند و در گذشته رویه بی طرفی ما که در واقع حالت مرگ را داشت باعث شده بود که از کمک دوستان و هم مسلکان محروم باشیم ولی امروز با اتخاذ یک رویه صحیح و علاقه بحفظ منافع ملی موقعیت خود را بین ملل زندة جهان ثابت نموده و این اولین ثمرة همان سیاست مدبرانه و عاقلانه ایست که از طرف پادشاه محبوب و خردمند ما اتخاذ شده است بعضی مغرضین برای اینکه ساده لوجی هم میهنان عزیز ما سوء استفاده نماینده ما را که در اثر تجربیات گذشته حقاُ مثل مار گزیدگان که از ریسمان سیاه و سفید بیمناکیم باسم اینکه امریکا خیال کشور گشائی دارد میترسانند و مایل نیستند که این کشورها ی ستم کشیده بالاخره سرو سامان پیدا نمایند در صورتی که به تجربه ثابت شده ایرانی در کشورهای دیگر ولو هر قدر قدرتمند باشند مستهلک نشده و چنانچه در گذشته ما ـ یونانی ـ عرب ـ مغول ـ نشدیم حالا هم امریکائی نخواهیم شد.

با وجودی که اکثر مردم ایران مردمان بی چیز تشکیل می‌دهند معذالک در مجاورت کشور بزرگ شوروی توانسته‌ایم استقلال

و تمامیت ارضی خود را حفظ نموده و بفرمایش شاعر بزرگ ملی خود فردوسی علیه الرحمه کره می‌فرماید

مرا عار آید از این زندگی که سالار باشم کنم بندگی

وفادار بمانیم

خیلی خوشوقتیم که تصمیم آبز نهاور بوسیله کشورهای آزادی خواهم مخصوصا هم پیمانهای عزیز ما و هم چنین کشور موکرات انگلستان مورد تأیید قرار گرفته و می‌بینیم که کشور آزادی دنیا دوست مودت و یگانگی بهم داده و سعی می‌کند که بیک دیگر کمک نمایند نتیجه این اقدام مهم مسلماُ بعدها معلوم شده و آنهائیکه امروز منفی بافی می‌کنند باشتباه خود پی خواهند برد

من بعنوان یک نماینده آزادیخواه از ایز نهاور رئیس جمهور آمریکا تشکر نموده و آرزو دارم که کلیه کشورهای خاور میانه با توجه باهمیت موضوع از چنین اقدام جوانمردانه حسن استقبال نمایند و نیز از دولت امریکا انتظار دارد که با توجه بموقعیت حساس ایران و مرزهای عریض آن در تخصیص اعتبارات و مساعدت‌های لازم رعایت‌های لازم بشود.

در خاتمه عرایضم چون قرار است که قضیه کشمیر بسازمان ملل متحد ارجاع گردد برای آنکه درجه صمیمیت و مساعدت کشورهای هم پیشمان بمنصة ظهور برسد امیدوارم که کشورهای عضو پیمان بغداد در کمک بپاکستان کشور هم پیمان خود از بذل هیچگونه مساعدتی دریغ نکرده و عملا ثابت کنند که دیگر در دنیای پرجنجال کنونی بی طرفی و دو دوزه بازی مثمر هیچ گونه اثر و ثمری نخواهد گردید امروز اینجا صحبت هائی راجع بوزارت خارجه شد بنده لازم میدانم عرض کنم که در این چند ساله تنها دفعهای که وزارت خارجه ما از خود فعالیتی نشان داده در همین زمان آقای دکتر اردلان است برای آسایش و وجدان این عرض را می‌کنم.

نایب رئیس ـ آقای پرفسور اعلم

پرفسور اعلم ـ بنده جلسه روز قبل قدری دیر آمدم تیمسار وزیر جنگ آقای سرلشگر وثوق جواب عرایض چند جلسه قبل بنده را در مورد هواپیمائی دادند خیلی متشکرم که این جواب را در روزی دادند که آنروز روز بسیار پر ارزشی است برای ایران و حق هم همین بود که راجع بارتش روز ۱۸ دی صحبت شود روز که دست توانای اعلیحضرت فقید شاهنشاه بزرگ رضا شاه کبیر ارتش نوین ایران را ایجاد کردند امیدوارم همانطوری که خودشان قول دادند رفع این نقیصه را بکنند و این ارتش در تحت رهبری شاهنشاه خیلی قوی تر پر عظمت تر از این بشود نکتة دیگری که بعرض آقایان محترم نمایندگان می‌خواهم برسانم راجع بوزارت دادگستری است این روزها آقایان غالبا مبینند صحبت از زمین خواری و واخواست زمین در دادگستری و هیئت پنج نفری و اینها است مجلس اختیاراتی که بآقای گلشائیان داد امیدواریهائی هم داشت و آن امیدواری این بود که زودتر و سریعتر و تندتر اقداماتی بفرمایند و اقدامات مثبتی بفرمایند نه این که همه اش گفتگو در رادیو بفرمایند.

صادق بوشهری ـ اسم اشخاص را هم نمی‌گویند.

پرفسور اعلم ـ ولی از ایشان تقاضا داریم هر چه زودتر گزارش از کارهای مثبتی که انجام فرموده‌اند بعرض مجلس برسانند (صحیح است) و مردم به بینند که کاری شده نه اینکه همه اش حرف است این عرض بنده بود و بقیه وقتم را به آقای سالار بهزادی می‌دهیم.

نایب رئیس ـ آقای سالار بهزادی (نمایندگان ـ تشریف ندارند)

پرفسور اعلم ـ پس چرا وقت مرا گرفته‌اند باقی وقتی را به آقای دولت آبادی می‌دهم

نایب رئیس ـ آقای دولت آبادی دولت آبادی ـ همکاران عزیز بیانات امروز من در اطراف پیام پرارزش پرزیدنت ایز نهاور رئیس جمهور عالیقدر ممالک متحد امریکا بکنگره آن کشور می‌باشد که روز پنجم ژانویه ۱۹۰۷ برابر ۱۵ دی ماه جاری ایراد شده است و آثار مهمی در جهان مخصوصاً خاورمیانه خواهد داشت و آنچه مفهوم واقعی از الحاق آن دولت بزرگ به پیمان بغداد است از طرف آن سیاستمدار دور اندیش بلزوم آن توجه کامل و تعهد صریح شده است امروز کشور پهناور امریکا را بشایستگی باید تکیه گاه آزادی و پشتیبان ممالک دموکرات جهان دانست (صحیح است) زیرا عملا طی دو جنگ جهانی قرین اخیر نشان داد که با تمام نیروهای مادی و معنوی خود برای دفاع از دموکراسی و حمایت از آزادی ایستادگی و پافشاری دارد (صحیح است)

کمکهای مؤثر آن کشور آزاده و دیگر ممالک دموکرات در مجامع برگ بین المللی برای حفظ حقوق ایران و تمامیت آن مخصوصاً در حادثه آذربایجان همچنین مساعدتهای مالی آن مملکت در سنوات اخیر بمینهن عزیز ما قابل فراموشی نیست. (صحیح است)

همکاران عزیز دنیای امروز با پیدایش صنایع شگرف آنگونه بهم پیوسته و نزدیک شده است که دیگر قرب و بعد جغرافیائی در آن مؤثر نیست و کشورها را عموماُ باید اعضاء یک خانواده دانست و سعادت این خانواده بزرگ که نام آن کرده زمین است در گرو صمیمیت و صداقت و عدالت میان افراد آن یعنی کشورهای مختلفه می‌باشد اطلاق کلمه بزرگ و کوچک هم بر جوارح و اعضاء یک اندام از لحاظ آثار آن چندان درست نیست زیرا

چو عضوی بدرد آورد روزگار دگر عضوها را نماند قرار

مقصود من از ذکر این مطلب آنست که اگر تمام کشورها نتوانند یا نخواهند روی اعراضی مختلف و شهوت کشور گشائی و زیادت طلبی یا بهانه‌های مرامی با یکدیگر برادری و برابری داشته باشند و از سرچشمه حیات بخش زندگی و آزادی متمتع شوند بدون تردید آنهائیکه روی علایق وحدت فکری و عشق و بآزادی و دموکراسی و مواهب دینی و تربیتی بهم نزدیک تر و در حقیقت پیوسته گی دادند هیچگاه نباید از تقویت آن علایق معنوی و تشیید آن غفلت نمایند زیرا چیان روشی دور از عقل و تدبیر و سیاست واقع بینی است بلکه اینگونه دولتها و ملتهای تشنه آزادی خود را از مقصد ر دور و از حقیقت منحرف ساخته‌اند (صحیح است)

پرزیدنت ایز نهاوری در پیام خود بقاء آزادی و حفظ استقلال و بهبود زندگی اقتصادی ممالک خاورمیانه را که رک جان و نقطه ارتباط قاره‌های بزرگ آسیا و اروپا و افریقاست تشخیص و تضمین نمود و در این بار از میهن عزیز ما ایران و کشور‌های متعاهد هم کیش ما عراق و پاکستان و ترکیه نام برده است و این موضوع مفهومی غیر از علاقمندی کامل و همکاری صمیمانه و مؤثر با پیمان بغداد ندارد.

پرزیدنت ایز نهاور در پیام خود بکنگره امریکا نه تنها بنکات مهم سیاسی و اقتصادی حساس جهان اشاره کرده است بلکه بآثار بارز تعالمی اخلاقی مذاهب بزرگی و تربیتی آن نیز تصریح کرده و دیانت مقدسه اسلام را (که سر مشق دمکارسی و آزادی و عدالت می‌باشد) ستوده است. در این وصرت آیا جای گله نیست که بعضی از کشورهای هم کیش ما آن طور که شایسته است دعوت ما را برای مشورت و همکاری و حل اختلافات اخیر که در خاورمیانه رخ داده درک نمود و حسن استقبال نکرده باشد؟

من ستایش و سپس ملت ایران را از پیام با ارزش سیاستمدار بزرگ پرزیدنت ایزنهاور که بکنگره امریکا فرستاده است از پشبت این تریبون و از زبان نمایندگان مجلس یعنی قاطبه ملت صلح دوست و تشنه آزادی ایران اعلام می‌دارم (صحیح است)

من دولت را در سیاست خارجه خود که با ارشاد شاهنشاه و تشخیص مصلحت مملکت اتخاذ و اعمال کرده است میستایم (صحیح است)

و امیدوارم در امور داخلی هم موفق شود با ایجاد کار یعنی بالا بردن سطح تولید از راه کشاورزی با حمایت معنوی و مادی کشاورزان و توسعه صنایع داخلی و بهره برداری فنی صحیح از معاون و تأمین عدالت و آزادی بمفهوم واقعی خود خدمت با ارزشی بنماید و حسن نیت‌ها و گفتار‌ها را جامه عمل بپوشاند (احسنت، احسنت)

نایب رئیس ـ آقا دکتر دادفر از وقت آقای اقبال استفاده می‌کنند بفرمائید.

دکتر دادفر ـ همانطوری که آقایان نمایندگان محترم مجلس استحضار حاصل فرموده‌اند روز شنبه ۱۵ دی ماه پرزیدنت آیزنهاور رئیس جمهور امریکا پیام مهمی درباره سیاست امریکا در خاورمیانه به کنگره فرستاد که در طی چند روز گذشته در کلیه مخالف سیاسی جهانی و بخصوص محافر سیاسی خاورمیانه بادقت خاصی مورد تفسیر و تجزه و تحلیل قرار گرفت

من وقتی متن رسمی نطق رئیس جمهور امریکا را مطالعه می‌کردم نمی‌توانستم از ابراز احساسات مسرت آمیز خودداری نمایم زیرا حس می‌گردم که شور بزرگ امریکا صراحتاً عزم و اراده خود را برای دفاع از استقلال و آزادی کشورهائی که طالب حفظ ملیت و قومیت خوش هستند اعلام می‌دارد جالب توجه اینست که امریکا پشتیبانی خود را از هدفی اعلام می‌کند که ملت ایران نیز برای نیل بآن هدف از هیچ نوعی مجاهدت مضایقه نداشته و ندارد و آن هدف عبارت از تأمین صلح جهانی است.

ما خوشوقتیم که کشور‌های متحده امریکا به نقش حساس خاورمیانه در دنیای آزادی برده اهمیتی را که این منطقه در دفاع از استقلال و حیات سایر ملل اروپا و آسیا و افریقا دارد متذکر شده است (صحیح است) رئیس جمهوری امریکا می‌گوید ‹‹ چنانچه مردم این منطقه استقلال خود را از دست بدهند و اگر تحت تسلط نیروی اجنبی و دشمن آزادی در آیند چنین جریاناتی آنها را دچار اختناق خواهد کرد اگر چنین جریانی پیش آید اروپای باختر بقدری مواجه با خطر می‌شود که گوئی برنامه مارشال و سازمان دفاعی پیمان اتلانتیک هرگز وجود نداشته‌اند ملل آزاد آسیا و افریقا نیز جداً مواجه با خطر خواهند گردید .. ›› این عین نطق است.

اما باید دید دفاع از این منطقه بچه صورتی ثمر بخش تر می‌باشد برای تشریح این مسئله ناچارم بکیفیت مقابله و معاوضه دولت در عصر حاضر اشاره نمایم.

در زمان از تاریخ فتح و شکست ملتی با غلبه و شکست پهلوانان تنی چنین صورت تحقق می‌پذیرفت یعنی اگر پهلوان یک طرف موفق به غلبه بر پهلوان طرف دیگر می‌شد جنگ خاتمه می‌یافت و فاتح معلوم می‌گردید بتدریج مستقیم دالت کلیه نیروهای نظامی کشور‌های متخاصم بر علیه یکدیگر بر قرار گردید و فاتح جنگ در مخاصمه وقتی معلوم می‌شد که کلیه نیروی نظامی طرف متخاصم مضمحل و از بین می‌رفت ولی پس از جنگ

اخیر جهانی ثابت شده است که نیروهای منظم هر مملکت فقط قسمتی از نیروی جنگنده آن کشور را محسوب است و عمل اصلی مبارزه تمام ملت است در جنگهای امروزی بجای نیروی نظامی ملل متخاصم در برابر هم هستند و از این جهت است که ارزش جنگی ارتش‌ها هر اندازه هم که قوی باشند در برا بر روح مقاومت ملل ناچیز است میقاومت ملت یوگسلاوی در برابر آلمانی نازی مقاومت ملتهای شمال افریقا در مقابل نیروی منظم و قوی فرانسه مقاومت ملت مجارستان و در مقابل نیروی مسلح با آخرین اسلاح جنگی شوروی این واقعیت را مسلم می‌دارد

خوشبختانه ملت ما با توجه بسوابق انکار ناپذیر تاریخی همواره روح مقاومت و شکست ناپذیر خود را در برابر تهاجم و تجاوز بیگانه بمنصه ظهور رسانده است زیرا وطن پرستی یکی از نیرومند ترین عواطف و احساسات ملی ما را در طول تاریخ تشکیل داده است این احساس و عاطفه خوشبختانه تا امروز همیشه در کشور ما قوس صعودی خود را پیموده است.

ملت ما با اعتقاد راسخ دفاعازا استقلال و آزادی و با توجه کامل به شاهنشاه مظهر استقلال و عظمت خود و خود و با ایمان عمیق به علائق معنوی و مذهبی مسئولیت سنگین و خطیر خوش را در قبل تاریخ احساس کرده و با اراده محکم و استوار برا تأیین و حفظ صلح جهانی و مقابله با هر گونه تجاوز و زور گوئی آماده است

ولی صمیمانه انتظار دارد کشورهای دیگر که برای حفظ موجودیت و حیات سیاسی و اقتصادی خویش نیازمند فداکاری و از جان گذشتگی ملت ایران هستند ترتیبی اتخاذ نمایند که تحمل بار سنگین این آمادگی برای مدافعه و مقابله با تجاوز شکی نیست که عواطف و احساسات وطن پرستی هر قدرت نیرومند باشد و در قبال عقب ماندگی اقتصادی و پائین بودن سطح زندگی و مشکلات عظیم مالی نمی‌تواند برافروختگی و جلای خاص خوش را محفوظ دارد این همان وقتی است که بقول سناتور محترم جناب آقای جمال امامی کمونیسم از آستین ناسیونالیسم سر در می‌آورد. تصور نمی‌کنم این مسئله محتاج باقامه دلیل داشته باشد که بهترین طریقه تقویت نیروی دفاعی کشور ما و مؤثرترین راه تجهیز اقتصادی مملکت و بالنتیجه بالا بردن سطح زندگی افراد است و جای بسی خوشبختی است که رئیس جمهور امریکا ر پیام خود باین نکته توجه داشته و می‌گوید ‹‹ لازم است که ما کما فی السابق کشورهای مزبور یا گروهی از کشورهائی را که جداُ مایلند استقلال خود را تضمین نمایند در مقابل اعمال خراب کارانه مقاومت کنند از لحاظ اقتصادی تقویت نمائید ›› (صحیح است) من حتم دارم و مسلماً آقایان نمایندگان محترم نیز قبول دارند که کشور و ملت ما از جمله کشورهائی است که جداً نه تنها مایل بلکه مصمم است از استقلال و آزادی خوش دفاع نماید و لذا در راه تحقق این آرمان ملی حق داریم که توفع کمک و مساعدت کشوهای آزاد بزرگ که دارا هدف مشترک با ما هستند باشیم.

ملت بزرگ امریکا در طول تاریخ خویش بکرات بداد ملل مظلوم و ستمدیده و از جمله کشور ما رسیده است و اکنون که برای بار دیگر عزم راسخ خود را برای دفاع از آزادی و استقلال کشورهای خاور میانه که کشور ما هم از آنها است اعلام داشته ملت ما با نیرو و جرأت بیشتر و ایمان و علاقه زیادتر بحفظ صلح جهانی و استقرار منشور ملل متحد و دفاع از سنن و مقدسات ملی و آب و خاک باستانی خویش می‌کوشد (صحیح است، احسنت)

۳-بیانات آقای نایب رئیس در مورد پیام حضرت رئیس جمهوری امریکا

نایب رئیس ـ بسیار موجب خوشوقتی است که مجلس شورای ملی که مظهر افکار عمومی ملت ایران است نسبت بموضوعات اساسی و سیاسی جهانی کمال علاقه و توجه را دارد و نطق‌های قبیل از دستور امروز آقایان دلیل بارزی بر بیداری و هشیاری نمایندگان محترم بود (صحیح است)

پیام حضرت رئیس جمهور دولت آزادیخواه کشورهای متحد امریکا اگر چه از جهات عدیده برای عالم بشریت بسیار با ارزش بود ولی سه نظر برای کشور ما پسندیده و موجب خوشوقتی گردیده.

اول حمایت کامل از خاورمیانه بمنظور حفظ صلح و آزادی (صحیح است) دوم این حمایت مبتنی بر در خواست دولت‌های خاورمیانه و با توجه بمنشور و مقررات سازمان ملل خواهد بود (صحیح است) سوم ـ توجه رئیس جمهور امریکا بعالم اسلام که حتی نسبت بملکه معظمه که قبله مسلمین جهان است تعظیم و تکریم شده بود ما انتظار داریم کشور ایران که از نظر همجواری با کمونیست موقعیت خاصی دارد (صحیح است) و ثابت کرد که چنانچه کشور‌های آزاد و دمکرات دست اتحاد بما بدهند کاملا از عهده وظایف آزادی خواهی و صلح طلبی و حفظ و حراست خود بر می ـ آئیم بزرگترین دلیل همین امنیتی است که در سایه توجهات مستمر اعلیحضرت همایونی (صحیح است) و مراقبت دولت و مأمورین انتظامی و لشگری در کشور ما ایجاد شده است که در کمتر شوری از کشورهای خاورمیانه چنین موفقیتی مشهود است و دست اخلالگران بکلی کوتاه شده است و هر نوع مساعدت و معاضدتی که به ایران بوشد مسلم است که بهدر نخواهد رفت و منافع آن نصیب امنیت و حفظ صلح آزادی جهانی خواهد بود (صحیح است، احسنت)

۴-طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع معافیت هدایای ارسالی سازمان خیریه امریکا از گمرک

نایب رئیس ـ وارد دستور می‌شویم لایحه ایست که از مجلس سنا آمده بود و شور دوم آن مطرح است و مربوط است به معاف بودن هدایای ارسالی کشور امریکا از حقوق و عوارض گمرکی نسبت بماده آقایان اسم نویسی نکرده‌اند قرائت می‌شود اگر مخالفی نبود رأی باورقه گرفته می‌شود

(بشرح ذیل خوانده شد)

گزارش از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

لایحه ارسالی از مجلس سنا بشماره ۲۸۹۰۱ راجع بمعاف بودن هدایای ارسالی سازمان‌های خیریه کشور امریکا برای ایران از پرداخت کلیه حقوق و عوارض گمرک و عوارض داخلی در جلسه دوم دی ماه ۳۵ کمیسیون دارائی با حضور نماینده دولت مطرح و گزارش شور اول را تأیید و اینک خبر شور دوم آنرا تقدیم مجلس شورای ملی می‌نماید.

مخبر کمیسیون دارائی ـ مشایخی

ماده واحده ـ از تاریخ ۱۳۳۲/۷/۲۱ کلیه مواد غذائی ـ پوشاکی ـ داروئی ـ اشیاء‌و لوازم و اثاثیه و مصالح و تجهیزات مربوط جهت اجرای طرح‌های بهداشتی ـ فرهنگی ـ کشاورزی ـ ورزشی ـ و لوازم برای ترویج صنایع کوچک که با موافقت و صواب دید دولت متحد امریکا از طرف سازمانهای و نمایندگی‌های خیریه یا امدادی غیر انتفاعی کشور مزبور که صلاحیت آنها طبق موازین و مقررات دولت امریکا تشخیص داده شده باشد رایگان و بلاعوض بعنوان هدیه برای نمایندگیهای خود در ایران و یا برای سازمانهای خیریه یا غیره انتفاعی دیگری در ایران که صلاحیت آنها را دولت شاهنشاهی برسمیت شناخته و یا بعداً برسمیت بشناسد حمل و فرستاده شده و یا می‌شود از پرداخت کلیه حقوق و عوارض گرمکی و غیر گمرکی و انبار داری و هر گونه عوارض داخلی معاف مباشد.

کرایه و مخارج حمل و نقل داخلی این قبیل کالا‌های اهدائی تا مقصد نهائی در ایران نیز از طرف دولت ایران پرداخت می‌گردد و وزارت دارائی اعتبار لازم برای کرایه و مخارج حمل و نقل مذکور را در بوجه منظور و پرداخت خواهد نمود و ورود اشیاء غیر مجاز اهدائی بشرح فوق از قید مقررات عمومی اشیاء غیر مجاز مستثنی می‌باشد ولی اشیائی که برای مصرف شخصی متصدیان و سازمانها و نمایندگیها مزبور در ایران وارد شود مشمول مزایا و معافیت‌های فوق الذکر نخواهد بود.

نایب رئیس ـ در کلیات آخر نظری نیست؟ (اظهاری نشد) اعلام رأی می‌شود با ورقه رأی گرفته می‌شود آقایان که موافقند ورقه سفید خواهند داد

(اسامی آقایان نمایندگان بترتیب ذیل بوسیله آقایان در محل نطق حضور یافته و رأی داده‌اند)

آقایان: پرفسور اعلم. دکتر بینا. قوام. مهندس شیبانی. قنات آبادی. دکتر عدل. مهندس اردبیلی. غضنفری. احمد. مهران بهادری دکتر وکیل. اقبال. ساگینیان. مشایخی. هدی. دکتر عمیدی. دکتر فریدون افشار. سید احمد طباطبائی. دولت آبادی. بزرگ نیا. خرازی. حمید بختیار. موسوی. صادق بوشهری. دکتر مشیر فاطمی. سلطانمراد بختیار. تیمور تاش. مشار. مهندس هدایت مهندس جفرودی. مهندس قباد ظفر. عباسی. بیات ماکو. دکتر جهانشاهی. دادگر. دکتر راجی. سعید مهدوی. فضائلی. مهندس فروهر. دیبا. سراج حجازی. بور بور. مهندس فیروز. اردلان. دولت شاهی. اعظم زنگنه. دکتر رضائی. فخر طباطبائی. مهندس دهستانی. بهبهانی. علامه وحیدی. دکتر امیر حکمت. توماج. دکتر امیر نیرومند. شیبانی. دکتر نفیسی. دکتر ضیائی. فولادوند دکتر اسدی. شادلو. قبادیان. قریشی. دکتر دادفر. دکتر حسن افشار. دکتر عمید. دیهیم. امیر نصرت اسکندری. حکیمی. عمیدی ـ نوری. مجید ابراهیمی. حشمتی. نصیری. دکتر آهی. دکتر پیر نیا. عرب شیبانی. آقایان. استخر. مرتضی حکمت. دهقان. کشکولی اخوان. فرود. گیو. جلیلوند. سعی. دی جلیلی. ثقه الاسلامی.

نایب رئیس ـ گزارش کمیسیون با ۸۵ رأ موافق تصویب شد.

اسامی موافقین: آقایان: عبدالحیمد بخیتار. دکتر دادفر. دشتی. دکتر پیرنیا. ثقه الاسلامی. کشکولی. جلیلوند. پرفسور اعلم. صادق بوشهری. قوام. اخوان. موسوی. دکتر آهی. مرتضی حکمت. دهقان. فلیکس آقایان عرب شیبانی. مهندس اردبیلی. مهندس شیبانی دکتر عدل. دکتر بینا. فرود. دکتر جهانشاهی. مهران. مهندس جفرودی. مهندس ظفر. خرازی. نصیری. گیو. قرشی. دکتر ضیائی دکتر طباطبائی. دیبا. دکتر نفیسی. دکتر راجی. دکتر امین. دکتر فریدون افشار. شیبانی. فضائلی.

دکتر وکیل. توماج. شادلو. دادگر. حشمتی. دیهیم. دکتر حسن افشار. قبادیان. سراج حجازی. استخر. فولادوند. علامه وحیدی فخر طباطبائی. دولتشاهی. مهندس فیروز. بور بور. دکتر امیر نیرومند. دکتر رضائی. اردلان. مهندس دهستانی. مجید ابراهیمی عمیدی نوری. دکتر عمید. حکیمی. دکتر مشیر فاطمی. مهندس هدایت. مهدوی. اعظمی زنگنه. اقبال. دولت آبادی. احمد طباطبائی. مشایخی. جلیلی. سعیدی. هدی. تیمور تاش. سلطانمراد بختیار. غضنفری. مشار. عباسی. مهندس فروهر. ساگینیان بیات ماکو. بزرگ نیا. دکتر اسدی. دکتر امیر حکمت. اسکندری.

ورقه سفید علامت امتناع دو برگ

۵- طرح گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع بضرب پشیز پنجاه دیناری

نایب رئیس ـ گزارش کمیسیون دارائی راجعت باجازه ضرب پشیز پنجاه دیناری مطرح است گزارش کمیسیون قرائت می‌شود

(بشرح ذیل خوانده شد)

گزارش کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه سوم دی ماه ۳۵ لایحه دولت ارسالی از مجلس سنا راجع بضرب مسکوک پشیز پنجاه دیناری را با حضور نماینده دولت مطرح و خبر شور اول را تأیید و اینک گزارش شکور دوم آنرا تقدیم مجلس شورای ملی می‌نماید

مخبر کمیسیون دارائی مشایخی

ماده ۱- بوزارت دارائی اجازه داده می‌شود تا میزان یکصد میلیون ریال پشیز پنجاه دیناری برونز که ترکیبت آن در قانون نهم اسفند ماه ۱۳۱۵ مشخص شده و تعیین وزن و ابعاد آن بعهده دولت محول گردیده علاوه بر آنچه طبق قوانین سابق اجازه ضرب آن داده شده در ضربخانه ضرب و بجریان بگذارد

ماده ۲- معادل صد در صد ارزش اسمی مسکوک پنجاه دیناری برونز که بموجب این قانون ضرب می‌شود پس از وضع هزینه‌های لازم بحساب وجه الضمان در بانک ملی ایران بامانت در حساب مخصوص سپرده خواهد شد

ماده ۳- اقداماتی که استناد لایحه ضرب مسکوک پشیز پنجاه دیناری مورخ ۱۴/ ۵/ ۱۳۳۲ بعمل آمده و باین قانون تطبیق می‌نماید مورد تأیید است

ماده ۴- وزارت دارائی مأمور اجرای این قانون است

نایب رئیس ـ در ماده اول مخالفی نیست زیرا در ورقه کسی اسم ننوشته است اعلام رأی می‌شود نسبت بماده اول فعلا عده برای رأی کافی نیست پس از حصول اکثریت رأی گرفته می‌شود

(پس از چند دقیقه تأمل عده برای رأی کافی نشد)

۶-تعیین موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه

نایب رئیس ـ چون عده در خارج هم برای حصول اکثریت کافی نیست رأی بماده اول را موکول بجلسه بعد می‌کنیم فعلا جلسه را ختم می‌کنیم جلسه آینده روز یکشنبه خواهد بود

(مجلس نیمساعت پیش از ظهر ختم شد)

نایب رئیس ـ مجلس شورای ملی عماد تربتی