مذاکرات مجلس شورای ملی ۱ دی ۱۳۵۳ نشست ۱۹۸

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱ دی ۱۳۵۳ نشست ۱۹۸

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۱ دی ۱۳۵۳ نشست ۱۹۸

صورت مشروح مجلس روز یکشنبه اول دی ۱۳۵۳

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان اسلامی نیا ـ دکتر ابوالهدی ـ انشاء ـ اوحدی ـ اولیاء شیرازی ـ بختیاریها ـ دکتر برومند ـ غلامرضا بهادری ـ مهندس عنایت بهبهانی ـ پدرامی ـ پیمان ـ دکتر تنکابنی ـ دکتر توانا ـ دکتر خطیبی ـ دشتی ـ ذوالفقاری ـ سمیعی ـ شیخ بهائی ـ صائب ـ مهندس صائبی ـ دکتر صالحی ـ دکتر فضل الله صدر ـ دکتر صمد زاده ـ فرنود ـ فیصلی ـ کسرائی ـ خانلر قراچورلو ـ کمالاتی ـ مصطفوی نائینی ـ مظاهری ـ دکتر معظمی ـ مهندس معینی زند ـ ملک افضلی ـ مهدوی اردستانی ـ نجد شیبانی ـ نیکپور ـ دکتر وحید نیا ـ دکتر وزیری ـ خانم آصف زاده ـ خانم اقبال ـ خانم ابتهاج سمیعی ـ خانم امیر ابراهیمی ـ خانم پیر نیا ـ خانم زاهدی ـ خانم مزارعی.

غائبین مریض

آقایان مهندس اردلان ـ اولیاء ـ بختیاری پور ـ دکتر حبیب بهبهانی ـ پروین ـ تیمسار حکیمی ـ حیدری ـ ریگی ـ کریم بخش سعیدی ـ شریفها ـ دکتر شکرائی ـ دکتر فروزین ـ محدث زاده ـ مهرزاد ـ خانم ضرابی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر صمد زاده ـ دکتر رضا علوی ـ بانوان: ایران اقبال ـ دکتر میهندخت گرگانی و آقایان: دکتر پرتو اعظم ـ دکتر خلعتبری ـ جعفر پیمان

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر صمد زاده ـ دکتر رضا علوی ـ بانوان: ایران اقبال ـ دکتر میهندخت گرگانی و آقایان: دکتر پرتو اعظم ـ دکتر خلعتبری ـ جعفر پیمان.

رئیس ـ نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای دکتر صمد زاده تشریف بیاورید.

دکتر صمد زاده ـ جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم در ابتدای سخن امروزم چون آهنگ سپاسگزاری از رهبر خردمند و دانش پرور ایران زمین را دارم، باز گوی شادمانیهای مردم گیلان از فروزانی چراغی هستم که با عنایت بی کران شاهشاه آریا مهر و شهبانوی محبوب در گیلان فروزان می‌گردد. (احسنت) و ناگریز بیاد دو نکته می‌باشم: یکی انگیزه هائی که مردم گیلان را بر آن داشت که با انچنان عشق و شوری خواسته قلبی و منطقی خود را عرضه بدارند تا با فرخنده رأی همایونی آرمانهای آنان برآورده گردد (احسنت) و دیگری شکوفائی این حقیقت که چگونه پیوند جاودانی میان سی میلیون دل مردم ایران با جام جهان نمای شاهنشاه آریا مهر رستگاری بخش و شهبانوی فرهنگ پرور ایرانیست.

از دیدگاه من نیاز مردم گیلان منطبق با حقیقتی است که ضامن شخصیت ملی و پایداری آن در برابر هر گونه رویدادهای روزگار است و آن اهمیت فرهنگ در نقش استقلال ملی و توانائی روح مردم ایران است (صحیح است) برای روشن شدن این مفهوم ناچارم اشاره‌ای مختصر به فرهنگ زیست و فرهنگ زندگانی کرده باشم نمایندگان محترم:

اگر فرهنگ را به آن شناخته هائی نام دهیم که از آغاز بشریت تا امروز بر پرده شناسائی مردمان هر سرزمین کشیده شده است ما در این سخن این شناخته‌ها را بدو دسته تقسیم می‌کنیم: یک قسمت فرهنگ زیست آن شناخته هائیست که ضامن و حافظ امور جسمانی و در حقیقت ضامن و حافظ هر چیزیست که با زیست انسانها بستگی دارد و در چهارچوب دانش و تکنیک خلاصه می‌شود.

قسمت دوم که فرهنگ زندگانی نام دارد آن دسته از شناخته هائیست که نگهدارنده جان و روان و زندگانی مردمان مرز و بوم است مانند:

منش ملی، زبان، تاریخ، هنر، ادب، شعر و هر چیز دیگری که نسل امروز و هر روزگار دیگری را شکست ناپذیر کرده است و شکست ناپذیر می‌دارد. (صحیح است احسنت).

همکاران عزیز، نمایندگان محترم

مردم گیلان در این آرمان بزرگ خواسته‌اند که در گیلان هم چون استانهای دیگر میهن عزیز چراغی روشن گردد که فرزندان آنها همپای فرزندان دیگر کشور که در کنار آنها خواهند زیست در فروغ آن جان و روان شکست ناپذیر در عشق به میهن و شاهنشاههشان توانائی روز افزون بیابند (احسنت).

روی همین اعتقاد راسخ عقیده دارم که در همه دانشگاهها از جمله دانشگاه نو بنیاد بزرگ گیلان چهار اصل سازنده ی جان و روان، نسل جوان پا به پای دانشهای دیگر ملحوظ و به کار برده معتقدم که این چهار اصل باید از دامان مادر تا گور پا به پای مردم ایران باشد.

چهار اصل عبارتست از شناخت زبان، تاریخ، هنر و فلسفه شاهنشاهی ایران که هر آینه با اصالت خاص خود همراه باشد بسا مشکلات آموزش و پرورش را از میان بر میدا رد و تار و پود جامعه را به شیوه‌ای پایدار و امیدوار استوار می‌سازد. (صحیح است).

زبان بزرگترین وسیله تفاهم در میان مردمان هر سرزمینیست تاریخ کارنامه سرزمین و در حقیقت یاد و هوش ملتها و آموزگار زندگانی انهاست که با علم به آن می‌توانند راه را از چاه و دوست را از دشمن بشناسند و در این باره فرمایش حکیمانه رهبر عالیقدر ما است که می‌فرمایند با شناخت تاریخ در پیشاپیش حوادث گام بر می‌داریم، آشنائی به هنر ملی و احاطه به شناخت فلسفه شاهنشاهی ایران روشنی بخش شاهراه زندگانی نسل امروز و فردا خواهد بود (احسنت).

همکاران عزیز

رابطه افکار ناپذیر و شگفت انگیزی میان خواسته‌ها و آرمانها و دلهای مردم سرزمین ما با دل شاهنشاه و شهبانوی بزرگوارمان احساس کرده و می‌کنیم که گوئی این رابطه معنوی از شاهرگ مردم نزدیکتر است. (صحیح است ـ احسنت).

برای همه مردم گیلان و یکیک مردم ایران این سپاس و نیایش سر لوحه شکر گزاریهایمان است که هر آرمانی از دل مردم می‌گذرد پیشاپیش و یابی درنگ از آئینه یزدانی نهاد شاهنشاه بزرگوار و علیاحضرت شهبانوی گرانقدر بازتاب می‌گردد.

همه مردم گیلان از این ودیعه گرانبهای تاریخی غرق در مسرت و شادمانی هستند و تا ابد حق شناس و سپاسگزار خواهد بود در پایان لازم می دانم از اقدامات دولت خدمتگزار هویدا پی گیری شایان تحسین تیمسار محترم سناتور صفاری رئیس شورای دانشگاه بزرگ گیلان، درایت خاص و دقت نظر جناب آقای دکتر سمیعی وزیر علوم و اموزش عالی و از کلیه افراد شرافتمندی که در تحقق این آرمان مقدس یار شاطر بوده‌اند از طرف مردم گیلان سپاسگزاری می‌نمایم. (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای دکتر علوی بفرمائید.

دکتر رضا علوی ـ در تاریخ با عظمت شاهنشاهی ایران، روز ۲۹ آذر روز وصلت فرخنده شاهنشاه آریا مهر و علیا حضرت شهبانوی ایران تابندگی و درخشندگی ویژه‌ای دارد (صحیح است).

۲۹ آذر، روز وصلت مبارک شاهنشاه خردمند ایران و بانوی اول ایران است. واین روز بزرگ را ملت ایران، در هر سال با شعف و شور و نشاط خاص، جشن می‌گیرد و تهنیت و شادباش خویش را به پیشگاه مبارک اعلیحضرتین، معروض می‌دارد (صحیح است).

۲۹ آذر، روز تاریخی درخشانی، در تاریخ حیات ملت ایران است. بعد از ظهر دو شنبه ۲۹ آذر ۱۳۳۸ در کاخ گلستان، مراسم وصلت فرخنده اعلیحضرت با جلال و شکوه و عظمت خاص انجام شد و در نهم آبان ماه ۱۳۳۹ ملت ایران مولود مسعود والا حضرت همایون ولایتعهد رضا پهلوی را با شور و عظمت و شادمانی و شعف ویژه جشن گرفت (صحیح است). عظمت ولادت ولیعهد ایران با پیوند ناگسستنی میان نظام مقدس شاهنشاهی و حیات ملت ایران بستگی داشت و دارد. (صحیح است).

ملت ایران آگاه بود و هست که سر بقاو عظمت و اعتلاء ایران، حفظ و استمرار نظام مقدس شاهنشاهی و مبانی مقدس اسلام است. (صحیح است).

ملت ایران درک نمود که پیوند شهریار ایران با بانوی مظهر فضیلت و تقوی و نوع دوستی، مظهر عطوفت و رأفت و بشر دوستی، از خاندان نبی اکرم، ذریه زهرا دختر پیامبر اسلام ثمر افتخار آفرینی خواهد داشت که در حیات و سرنوشت ملت ایران حائز کمال اهمیت است (صحیح است ـ احسنت) استمرارنظام مقدس شاهنشاهی ایران، سربقای میهن ما است.

بر سنگ نوشته‌های پیستون و الوند و استخر و شوش بر سرزمینهای ایران زمین، بر دشتها و کوهها و چمنزارها، و کشتزارها، فرامین شاهنشاهی ایران، ندای ابدیت و استقلال و عظمت و اعتلاء ایران را اعلام می‌دارند. (احسنت) از مهد زرتشت تا کرانه‌های سیحون و از سند تا خلیج فارس، در هر کوی و برزن ایران، هر سنگ و سند تاریخی، گواه بر ذات جاودانی شاهنشاهی و تمامیت ارضی میهن ما است. مشعل ابدی استمرار شاهنشاهی ایران، پرچم حفظ استقلال کشور طی تاریخ ۲۵۰۰ ساله این مرز و بوم، در جهان بشریت و تمدنهای جهان، فروغ و پرتو افکنی ویژه‌ای دارد.

پرچم وحدت ایران زمین، بر فراز آذربایجان غربی و شرقی ـ همدان ـ گروس ـ بخشی از کردستان ـ کرمانشاهان ـ اراک ـ تویسرکان ـ ملایر و نهاوند ـ تهران ـ اصفهان و یزد به گفته هرودت و به گواهی کتیبه بیستون، آن قسمت از سرزمین مادها است که به دست کورش بزرگ در قلمرو شاهنشاهی بزرگ ایران در قرن ششم پیش از میلاد قرار گرفت.

دیگر سرزمینهای ایران آن زمان پارس بود و انشان (خوزستان) و کرمان تا کادوسیان (گیلان کنونی) و منطقه تیپوریها (طبرستان) و وهرگان (گرگان) و پارت (خراسان) و مرگو (مرو) و زرنگ (سیستان) و تا گندار و سند و باختر و ارمنستان و آسور و بابل و کلده و کایادو از آسیای صغیر ولیدی و سامس وردس و لس بس در دریای اژه تا صحاری آفریقا جمعاً ۶۰ منطقه تا دانوب و مقدونیه و کارتاژ.

سیستم قضائی ـ نظام اداری ـ سازمان ارتشی ـ نظم ساتراپی ـ دیوان مالیاتی این سرزمینها به عهد شاهنشاهان بزرگ هخامنشی بر پایه عدل و داد و دهش بود و رفاه مردم ایران زمین، بر پایه حقوق بشر و فلسفه و آسایش مردم سرزمینهای تابع شاهنشاهی ایران نظام مستحکمی که تسلط ۱۰۰ ساله سلوکیان از ۳۵۰ تا ۲۵۰ قبل از میلاد، نتوانست در ارکان پایدار و نیرومند و ژرف و استوار آن، تزلزل وارد آورد (صحیح است) نظامی نیرومند که پرچم جاودانی آن از ۲۵۰ قبل از میلاد تا ۲۲۴ میلادی، قریب پنج قرن بدست سلاطین اشکانی و از ۲۲۴ تا ۶۴۲ میلادی به دست شاهنشاهان ساسانی، رونق و جلوه و شکوه خاص داشت ـ نظام نیرومندی که در قیام یعقوب لیث صفاری ـ در نهضت بابکها ـ مازیارها ـ طاهرها ـ و ابومسلمها، الهام بخش مردمی بود که در برابر بیگانه ـ آهنگاهای استقلال میهن خویش را از زبان فردوسی و رودکی و حنظله باد غیسی و دقیقی، بیان کردند ودر کشتزارها و کلبه‌های دهقانی و کوهستانها و دشتها، ترانه‌های هماهنگی و وحدت ملی را سرودند تا این آهنگها ـ سرودهای جانبخش استقلال و تمامیت ارضی و تجدید حیات و عظمت ایران، گردید شاهنشاهی نیرومندی که در عهد نادر شاه بزرگ و به دوران رضا شاه کبیر، میهن ما را از نابسامانیها و تسلطهای بیگانه، نجات بخشید.

آئین شاهنشاهی نظام نیرومندی که در سالهای ۱۳۲۰ تا ۱۳۵۳ در پرتو سی و سه سال سلطنت شاهنشاه آریا مهر، کشور را در برابر هر حادثه مملکتی و بین المللی نجات بخشید. آئین مقدس شاهنشاهی ایران که از آذر ماه ۲۸ سال پیش، در ۲۱ آذر ۱۳۵۲ به آخرین آثار شوم بیگانه پایان داد و در ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ کشور را از سیاستهای خطرناک بداند ایشان نجات بخشید.

استمرار چنین نظام مقدس و با عظمتی با فرخنده روز ۲۹ آذر ۱۳۳۸ و میلاد مسعود والاحضرت همایون ولایتعهد، در نهم آبان ۱۳۳۹ جلوه و شکوه خاصی یافت و لذا با جان ودل، ملت ایران این روزهای بزرگ فرخنده را جشن می‌گیرد (صحیح است) ملت ایران برای حفظ استقلال میهن خویش و جان نثاری در راه شاهنشاه خویش و نظام مقدس شاهنشاهی ایران آماده هر نوع جانبازی و فداکاری است (صحیح است) و این گفته زبان حال میلیونها ایرانی بهره مند از تجلیلات انقلاب بزرگ شاه و ملت است (صحیح است).

این پیوند به حدی عمیق و با عظمت است که درک می‌شود اما از حد توصیف خارج است. یدرک و لا یوصف ایرانی در راه عظمت میهن خویش آماده هر نوع فداکاری است و این فرموده، علی علیه السلام، زبان حال هر ایرانی است:

آن اکرم الموت، والذی نفسی بیده، لالف ضربه بالسیف، اهون علی من میته علی الافراش،

بهترین مرگ کشته شدن در عرصه جنگ است و قسم به خدائی که جان من در دست او است، هزار ضربه شمشیر در جنگ برایم آسانتر از مرگ در بستر است.

نکته دیگری که ضمن عرایضم در ساحت مقدس مجلس شورای ملی معروض می‌دارم راجع به نقض اصول حقوق بین المللی و قتل انسانها وسیله دولت بعثی عراق است. جمعی از علمای عالم تشیع را بدون رعایت اصول اساس حقوق بشر در عراق اعدام کرده‌اند و دولت عراق در این جلادیها و ستمگری‌ها اصول انسانی و موازین حقوق بشر را فراموش کرده است (عباس میرزائی ـ آنها یک مشت انار شیت و مردم کش هستند، دولت عراق نظام ندارد). از سوی سازمان دانشگاهیان ایران و همسخن با دیگر قشرهای اجتماع ایران، کارگران، کشاورزان و دیگر گروههای ملت ایران، مراتب انزجار و تنفر ملت ایران را نسبت به اعمال ضد انسانی حکومت بعثی عراق، اعلام می‌دارد. (صحیح است).

جامعه بشریت این نوع ستمگریها را محکوم می‌کند و این نوع اعمال با روح تعالیم عالیه اسلام تضاد بین دارد (صحیح است) مسئولین این جلادیها در پیشگاه افکار عمومی و مردم جهان، محکوم هستند.

به گفته سعدی:

پرتو نیکان نگیرد هر که بنیادش بد است
تربیت نا اهل را چون گردکان، بر گند است (صحیح است)

در قبال این اعمال ستمگرانه و قتل و اهانت و توهین و ضرب و شتم شیعیان، و رویه ضد انسانی حکومت بعثی عراق، و در قبال کار شکنیها و حسادتها و ناهنجاریهای بعثیهای عراق، ملت ایران در پرتو رهبریهای خردمندانه شاهنشاه خویش سیر تکامل خویش را به سوی دروازه‌های تمدن بزرگ طی می‌کند و پیروز است (احسنت ـ احسنت)

رئیس ـ خانم اقبال بفرمائید.

ایراندخت اقبال ـ ریاست محترم مجلس شورای ملی همکاران گرامی بسیار مفتخرم که امروز در این ساحت مقدس از پشت این تریبون می‌توانم گویای احساسات پاک و بی شائبه مردم گناباد در تشریف فرمائی پر برکت علیا حضرت شهبانوی محبوب ایران در گناباد باشم. (احسنت)

ملت ایران شاهد اخبار سفر علیاحضرت از رادیو و تلویزیون و مطبوعات بوده‌اند و ملاحظه فرمودند که مردم برای دیدار شهبانوی نیکوکار خود چه می‌کردند و بانوی اول مملکت با چه بزرگ منشی و مهر و محبت و تواضع و فروتنی در میان مردم می‌رفتند و دست تفقد و مهر و عطوفت بر سروروی می‌کشیدند. سفر علیاحضرت برحاشیه کویر چون باران رحمتی بود که مسیر خود را صفا و جلا بخشید و دلهای مشتاق و تشنه مردم این دیار را سیراب و دلگرم ساخت (احسنت).

شهبانوی مهربان چون فرشته رحمت بر میان مردم می‌رفتند و با آنان به گفتگو می‌پرداختند و بدرد دل آنها صمیمانه گوش می‌دادند و دستورات لازم برای رفع نیازمندیها می‌دادند، رفتار صمیمانه و پر مهر و محبت شهبانو و کوشش همه جانبه ایشان برای یافتن دردها و مشکلات وسعی و سعی در بر طرف کردن آنها و تواضع و فروتنی می‌تواند بهترین سر مشق برای کلیه مردم این سرزمین از نظر کار و کوشش انسانیت و مردم دوستی و مردم داری باشد شهبانوی مهربان ایران به علت بشر دوستی و میهن پرستی و یاری و کمک به همسر خود هر چند روزی به گوشه‌ای از این آب و خاک می‌روند و با برنامه‌های فشرده و خسته کننده و با دقت و دلسوزی دردها را التیام می‌بخشد و پیشرفت کارها را با ایجاد امکانات بیشتر تسریع می‌فرمایند (صحیح است).

این جانب افتخار آن داشتم که در حوزه انتخابیه خود گناباد شاهد و ناظر مسرت و شوق مردم و لطف و صفا و مهر و کرم شهبانوی عزیز خویش از نزدیک باشم. و از طرف مردم گناباد از حضور مبارکشان چند در خواست کرده‌ام که مورد نیاز آن حوزه بود شهبانوی ارجمند عنایت فرموده اوامر لازم را صادر فرمودند واقعاً همه ما مفتخرهستیم که در عصری زندگی می‌کنیم و منشأ خدمت هستیم که ایران ما تحت توجهات و رهبری خردمندانه شاهنشاه آریا مهر به سرعت به پیش می‌رود و هر روز رهبر عالیقدر ما برای پیشرفت سریعتر مملکت اومر جدیدی صادر می‌نمایند. این اوامر و برنامه‌های انقلابی چهره تمام شهر و روستاهای کشور را به کلی تغییر داده است و مردم ایران از مواهب این عصر روز به روز بیشتر برخودار می‌شوند. و می‌کوشند با امکانات موجود در راه پیشرفت عمرانی و اقتصادی شهر خود و سرانجام میهن خویش گام مؤثری بردارند، مسلماً زحمات دولت حزبی جناب آقای هویدا که صادقانه و صمیمانه می‌کوشند تا برنامه‌های شاهنشاه را برای رفاه و آسایش مردم پیاده کنند از هر جهت قابل تقدیر است (احسنت) در حوزه انتخابیه اینجانب چند سال اخیر اقدامات زیر انجام گرفته:

۱ـ خیابانهای گناباد بعد از زلزله شهریور ۴۷ یا آسفالت سرد پوشیده گردیده بود که در اثر مرور زمان از بین رفته و به صورت زننده‌ای در امده بود با پی گیریهای مدائم با اعتباری به مبلغ ۳۵۰۰۰۰۰۰ میلیون ریال فلکه در ورودی شهر و مدخل شهر آسفالت و به صورت آبرومندی در آمده است همچنین خیابانهای اصلی ناصر خسرو ـ سعدی ـ و شریعت کلاً لکه گیری و آسفالت گردیده و با آسفالت گردیده و با آسفالت قسمت کوی شرقی می‌توان ادعا نمود که تمام خیابانهاهای گناباد دارای آسفالت آبرومندی می‌باشد که هزینه این آسفالتها بالغ بر ۴۰۰۰۰۰۰ میلیون ریال است و کمک شرکت ملی نفت در ارسال ۱۲۰۰ بشکه قیر جهت اسفالت‌های فوق را نبایستی از یاد برد ضمناً بهاء قیرهای ارسالی بالغ بر ۸۰۰۰۰۰ ریال است، در دنباله اٍفالت ریزی معابر نیز جدول بندی گردید. و صرف هزینه‌ای در حدود ۱۰۰۰۰۰ میلیون تأمین آب قابل شرب گناباد مطالعات زیادی انجام گردیده است و در سال جاری اقدام حفر یک حلقه چاه نیمه عمیق و اتصال آن به بشکه آبرسانی شهر گردیده و هزینه آن بالغ بر ۲۸۰۰۰۰۰ ریال می‌باشد. همچنین جهت خرید موتور پمپ برای چاههای قدیم شهرداری نیز حدود مبلغ ۵۰۰۰۰۰ ریال تأمین تا نسبت به حفر یک حلقه چاه نیمه عمیق دیگر اقدام شود به موازات اقدامات فوق جهت کشتار بهداشتی ساختمان یک کشتار گاه جدید مجهز با اعتباری ۱۰۰۰۰۰ ریال خاتمه پذیرفته و سالن اجتماعات شهرداری که یکی از ضروری ترین احتیاجات شهر بوده هزینه بالغ بر ۲۰۰۰۰۰۰ ریال احداث و در فرخنده روز ۴ آبان رسماً گشایش یافته. احداث دو رشته سیل بند در کوی شرقی و جویمند نیز با صرف مبلغ ۲۰۰۰۰۰ ریال از اقداماتی است که به منظور جلوگیری از خطر سیل در شهر انجام شده ضمناً با توجه به کمبود آب و کویری بودن گناباد باز هم در امر غرس نهال و اجداث پارک و توسعه فضای سبز کوششهائی به عمل آمد. و حدود ۵۰۰۰۰۰ ریال نیز به این امر اختصاص داده شده علاوه بر موارد فوق که در شهر گناباد انجام پذیرفته شهرستان گناباد نیز در این مدت به ترقیات چشمگیری دست یافته است. احداث شهرک بیتد با هزینه ۲۰۰۰۰۰ میلیون ریال که شامل تأسیسات درمانگاه، تأسیسات عمومی، راه سازی، تذمین آب، خیابان کشی و تأسیسات بهداشتی است قدم مؤثری در راه رفاه کشاورزان گنابادی بوده است و به موازات آن در قراء دیگر شهرستان عملیات زیر انجام پذیرفته است: در بخش بجستان دو حلقه چاه عمیق جهت تأمین آب آشامیدنی حفر و این پروژه با اعتباری به مبلغ ۱۸۰۰۰۰۰ ریال ادمه دارد. هم چنین جهت تکمیل آسفالت مرکز این بخش اعتباری به مبلغ ـ /۷۰۰۰۰۰ ریال تأمین و پرداخت شده است جهت خواست بجستان سیل بندی با اعتباری به مبلغ ۱۰۰۰۰۰ میلیون ریال احداث گردید و اعتبار احداث یک باب غسالخانه در قریه مزاربجستان و سه باب حمام در قراء زین آباد و بی مرغ روشناوند جمعاً به مبلغ ۱۴۰۰۰۰۰ ریال تأمین و پروژه‌های مذکور در دست اجرا می‌باشد، احداث به مبلغ ـ /۲۷۰۰۰۰۰ریال و تشکیل دو سیل بند قراء کاخک و بیدخت احداث یک دبیرستان با کمک شرکت ملی نفت در قریه بیدخت از اهم اقداماتی است که در این مدرسه به عمل آمده و انجام عملیات فوق چهره شهرستان گناباد را بطوری تغییر داده است که برای هر تازه واردی باور نکردنی است.

بنده به نوبه خود لازم می دانم صادقانه از تلاش و کوشش دولت حزبی جناب آقای هویدا و کلیه سازمان‌ها و وزارتخانه‌های مربوط تشکر و سپاسگزاری نمایم. (احسنت)

حوزه گناباد نمونه ایست کوچک از سرزمین پهناور این مملکت، بنابر این امیدواریم که دولت حزبی ما هر روز از روز پیش در راه به ثمر رسانیدن افکار و اوامر مقدس شاهنشاه موفق تر و پیروزتر باشد، یکی از پیروزیهای مهم دولت حزبی آقای هویدا بودجه عظیم ۲۴۴۵ میلیارد ریالی سال ۵۴ است که خود بهترین گواه بر پیشرفت قدرت اقتصادی و مالی مملکت می‌باشد مسلماً این بودجه عظیم موجب رفاه و آسایش بیشتر برای همه ساکنین کشور از شهری و روستائی خواهد بود و این بودجه ترقی و پیشرفت چشم گیری را نوید می‌دهد، در خاتمه عرایضم تندرستی و طول عمر اعلیحضرتین و والاحضرت همایون ولیعهد عزیز و پیشرفت سریع ایران و موفقیت روز افزون دولت موفق جناب هویدا و رفاه و آسایش همه مردم ایران را از خداوند بزرگ مسئلت دارم. (احسنت)

رئیس ـ خانم دکتر گرگانی بفرمائید.

دکتر میهندخت گرگانی ـ با اجازه مقام محترم ریاست، همکاران ارجمند روز بیست و نهم آذر بایجان مقارن با سالروز پیوند ازدواج ثمر بخش شاهنشاه آریا مهر و علیا حضرت شهبانوی گرانقدر بود.

این پیوند برای ملت ایران متضمن رفاه وسعادت روز افزون بوده ویکی از بزرگترین ثمرات آن پس ازگرامی ما بود که رژیم شاهنشاهی و دودمان پهلوی را جاودان و همیشگی ساخت (احسنت).

۱۵ سالی که از زندگی مشترک اعلیحضرتین می‌گذرد ملت ایران هر روز گام‌های تازه تری در راه پیشرفت و ترقی برداشته است (صحیح است) انقلاب شاه و ملت که در نتیجه رهبریهای خردمندانه شاهنشاه پیشرفتهای چشم گیری در تمام جهات، امور فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی ملی و کسب حیثیت فوق العاده بین المللی کشور بود که امروزه در بین کشورهای پیشرفته جهان مقامی والا دارد. (صحیح است)

شاهنشاه و شهبانو در سفرهای خارجی همه جا برای ترقی ایران و شناساندن ایران به جهانیان بذل مساعی می‌نمایند. تأمین رفاه و آسایش ملت ایران از هدفهای اصلی شاهنشاه است که نخستین روز سلطنت تاکنون لحظه‌ای از آن فارغ نمانده‌اند در پرتو خواست شاهانه امروز ملت ایران از رفاه و آسایش برخودار هستند و ایران امروز یکی از کشورهای ثروتمند جهان محسوب می‌شود، تا جائی که وام گیرنده دیروز وام دهنده امروز است. (صحیح است)

علیا حضرت شهبانوی نیکوکار ما در زمینه امور خیریه به صورت فرشته‌ای با قلب رئوف و پر محبت که در هر نقطه‌ای از کشور و یا جهان هر وقت که مصیبتی روی دهد در یاری پیشاهنگ اند (صحیح است).

علیا حضرت شهبانو با مردم کشور خود پیوند نا گسستنی دارند در جائی چنین می‌فرمایند در میان مردم بودن و شرکت در شادیها و غمهایش برای من شادی بزرگ است آن وقت است که حس می‌کنم متعلق به این سرزمین هستم (احسنت) همان یک ماه پیش بود که سفر تاریخی حاشیه کویر را فرمودند و دور از هر گونه تشریفات به میان مردم رفته از زندگی عادی مردم شهر و روستا با علاقه و محبتی خاص باز دید به عمل آوردند، و در سبزوار بود که برنامه توجه دادن افکار عمومی را به لزوم پاکیزه نگهداشتن محیط زیست که ضامن بهداشت عمومی و تندستی است فرمودند.

من به نمایندگی از طرف اهالی گرگان و دشت این روز را گرامی داشته و به پیشگاه مبارک شاهنشاه آریا مهر شهبانوی گرانقدر تبریک عرض نموده و جاودانگی این پیوند فرخنده را از درگاه خداوند متعال مسئلت و آرزومند هستم که تحت رهبریهای خردمندانه و مدبرانه شاهنشاه آریا مهر و مجاهدتهای انسانی شهبانوی نیکوکار خود هر روز گام‌های بلند تری در راه ترقی برداشته و به دروازه تمدن بزرگ گام نهد. (احسنت)

مطلب دیگر پایان مسافرت جناب نخست وزیر از کانادا و بازگشت ایشان به ایران است که این دیدار اثرات ثمر بخشی از لحاظ اقتصادی وکشاورزی و صنعتی داشته است (صحیح است).

همکاران ارجمند، در خاتمه از فرصت استفاده کرده به شمه‌ای از نیازمندیهای حوزه انتخابیه خود می‌پردازم:

۱ـ در سال جاری کشاورزان گرگان و دشت به علت سقوط قیمت پنبه آسیب دیدند لازم است دولت به این موضوع توجه کند هم اکنون قسمت زیادی از محصول پنبه در کارخانجات مانده و خریداری ندارد لازم است هر چه زودتر از طریق سیاستهای پولی و اقتصادی کشاورزان مورد حمایت قرار گیرند لااقل هر چه زودتر تمام پنبه‌های موجود در کارخانجات بوسیله دولت خریداری شود تا لااقل محصول سال آینده به خطر نیفتد خوشبختانه جناب آقای نخست وزیر دستوراتی در این مورد داده‌اند که موجب تشکر است.

۲ـ در مورد نرخ گندم دولت قیمت گندم را زا قرار تنی ۱۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال نموده ولی با توجه به اینکه هزینه تولید گندم بالا است برای تشویق کشت گندم و بالا رفتن سطح کشت دولت قیمت گندم را افزایش دهد تا تولید گندم با هزینه‌های عوامل تولید آن تطبیق بنماید.

۳ـ تأسیس دانشگاهی که دارای رشته‌های کشاورزی ـ دامپزشکی ـ علوم طبیعی باشد زیرا هم اکنون صدها دانشجوی گرگان و دشت از نقاط مختلف کشور مشغول تحصیل هستند و عده‌ای هم که دسترسی به دانشکده‌های داخلی پیدا نمی‌کنند به خارج می‌روند و معلوم نیست چه سرنوشتی پیدا می‌کند از این نظر لازم است دولت هر چه زودتر در این خصوص اقدام نماید.

۵ـ فرودگاه ـ در حدود ۱۷ سال پیش برای بردن مسافر هواپیما به گرگان نیامد ولی حالا که کشاورزی و صنعت و جهانگردی در این حوزه توسعه پیدا کرده است فاقد فرودگاه است که بتواند هواپیمای مسافری در آن بنشیند از این حیث اهالی در تحت فشار هستند.

۶ـ توسعه هنرستان صنعتی علی آباد.

۷ ـ توسعه مرکز در مانی شیر و خورشید علی آباد.

۸ ـ تصفیه خانه آب گرگان.

۹ـ تأمین اعتبار برای مجتمع درمانی گرگانی که زمین آن موجود است.

۱۰ـ ایجاد مرکز آموزش کشاورزی در پهلوی دژ که به مردم شاهدوست تراکمه /۱۰۰ هکتار زمین به رایگان داده‌اند.

۱۱ـ آسفالت راه بندر عباس ـ گمیشان

۱۲ـ ایجاد مدرسه صنعتی در شاه مزرعه (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای دکتر پرتو اعظم بفرمائید.

دکتر پرتو اعظم ـ جناب آقای رئیس همکاران محترم روابط ایران و فرانسه یک سابقه تاریخی درخشانی دارد و یک گذشته‌ای که از دوران صفویه، از زمان شاه عباس کبیر آغاز شد از آن زمان همیشه فرستاده هائی چه از کشور فرانسه به ایران آمده‌اند و چه از ایران به فرانسه رفته‌اند و به طور رسمی از زمان امپراطور بزرگ فرانسه ناپلئون که اولین فرستاده و سفیران کشور که سمت رسمی داشت به ایران آمد مناسبات ایران و فرانسه در زمینه‌های مختلف اجتماعی و فرهنگی و بازرگانی آغاز شد و همیشه خوشبختانه دور از سیاست‌های استعماری که در آن دوران معمول بود بر پایه حسن تفاهم و همکاری قرار داشت (صحیح است). در زمان دوران پر افتخار سلطنت رضا شاه کبیر سر دودمان سلسله پهلوی همانطور که همکاران عزیز استحضار دارند امکان همکاریهای بیشتری فراهم گردید به ابتکار شاهنشاه عظیم الشأن ایران رضا شاه کبیر همه ساله تعدادی از فارغ التحصیلان دبیرستانی بخصوص به فرانسه اعزام می‌شدند در این دوران روابط بین دو کشور به بهترین وجهی بخصوص مناسبات فرهنگی بر قرار شد استادانی که اکثر آن‌ها امروز در دانشگاههای ما مخصوصاً در دانشگاه تهران به امر تدریس اشتغال دارند همانهائی هستند که از پایه گذاران دانشگاههای ما آموزش نوین در کشور ما هستند که در فرانسه تحصیل کرده‌اند و جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی که ما افتخار آن را داریم این جا در خدمتشان به انجام امور پارلمانی بپردازیم یکی از همان افرادی هستند که تحصیلات دانشگاهی را در فرانسه تمام کردند و الحق یکی از اساتید بنام دانشگاه هستند (صحیح است) و عده زیادی از مهندسانی که امروز در کشور ما مشغول خدمت هستند در حقیقت از آموزش دیده هائی هستند که زمان تصدی و ریاست ایشان در دانشکده فنی به تحصیل اشتغال داشتند و جناب آقای مهندس ریاضی استادی دانشکده فنی را هم داشتند تمام اینها اثرات دوران شاهنشاهی عظیم الشأن ایران، رضا شاه کبیر و دوران پر افتخار شاهنشاه و شهبانوی گرامی این ثمرات ببار آمده است (صحیح است) در دوران پر افتخار شاهنشاه آریا مهر و شهبانوی گرامی ایران مناسبات کشور فرانسه با ایران توسعه خیلی خیلی بیشتری یافته و در حقیقت باین مناسبات بیش از پیش گسترش داده می‌شود و یک حسن تفاهم و دوستی و مودت در زمینه‌های مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی فراهم شده است.

به طوریکه استحضار دارید این روزها کشور ما میزبان مهمان ارجمندی است جناب آقای ژاک شیراک نخست وزیر فرانسه که یک از شخصیتهای برجسته کشور فرانسه هستند که از دیروز به تهران آمده‌اند که هم سمت نخست وزیری را دارند و هم دبیر کل حزب اکثریت در فرانسه هستند همراه ایشان عده‌ای از شخصیتهای اقتصادی، بازرگانی و صنعتی به کشور ما آمده‌اند من اینجا به سمت ریاست گروه دوستی ایران و فرانسه در مجلس شورای ملی ورود ایشان را صمیمانه تبریک می گوئیم (احسنت) به هر حال همانطوریکه گفتم رهبر فقید فرانسه ژنرال دو گل به ایران امدند باعث شد که امروز همکاری دامنه داری در تمام زمینه‌ها بخصوص اقتصادی و فرهنگی بیش از پیش باشد همانطور که استحضار دارید یک دانشگاهی که دانشکاه فرانسوی است بزودی در همدان شروع به کار خواهد کرد طبعاً بیش از پیش به این مناسبات در زمینه امر آموزش کمک خواهد کرد (صحیح است) اظهارات جناب آقای نخست وزیر هویدا در ضیافت شامی که مناسبت تشریف فرمائی آقای ژاک شیراک دادند و گفتند روابط ایران و فرانسه می‌تواند سر مشق بارز و ارزنده‌ای برای تمام ملل باشد که مایلند در راه استقرار صلح و رفاه جهانی گام بردارند نشان دهنده آن است که رشته‌های دوستی و مودت و صمیمیت ما بین این دو کشور روز به روز و بیش از پیش استحکام و دوام و قوام بیشتری پیدا می‌کند و همینطور اظهارات آقای ژاک شیراک نخست وزیر فرانسه درباره ترقیات سریع مناسبات دو کشور ایران و فرانسه نیز مؤید این نکته است که ملت دوست فرانسه از ترقیات سریع ایران بسیار خوشوقت است و قراردادهای منعقد بین دو کشور سهم بسزائی در پیشرفت و ترقیات این دو کشور داشته و دارد اینجا بد نیست اشاره کنم که از مدتها قبل یک گروه دوستی ایران و فرانسه در مجالس دو کشور تشکیل شد و ما هم که از حدود سه ماه قبل فعالیت خودمان را در این زمینه با راشاد و راهنمائیهای جناب آقای رئیس مجلس آغاز کرده‌ایم امی واریم که در فراهم آوردن این دوستی و همکاری بیشتر و توسعه این مناسبات که بدون تردید نفع هر دو کشور را در بر دارد بتوانیم سهم بسزائی داشته باشیم (احسنت). امیدواریم که جناب ژاک شیراک در این سفر از نزدیک به مظاهر درخشان انقلاب ایران و پیشرفتها و ترقیات سریعی که به رهبری شاهنشاه عظیم الشأن ایران در زمینه‌های اجتماعی و اقتصادی نصیب کشور ما شده از نزدیک مشاهده بفرمایند و با یک ارمغان گرانبهائی که تجدید کننده خاطره دوستی عمیق فیمابین دو کشور است به کشورمان باز گردند من مجدداً ورود ایشان و بانوی گرامی شان را تبریک می‌گویم و امیدوارم با همکاری بیشتری که در زمینه‌های مختلف بازرگانی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی بین دو کشور ایجاد شده مبانی یک صلح اساسی و پایدار و رفاه و آسایش و ترقی و تعالی برای هر دو کشور فراهم شود از لطفی که فرمودید و به عرایضم گوش دادید خیلی خیلی سپاسگزارم (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای خلعتبری بفرمائید.

دکتر خلعتبری ـ بنام خدا ـ بنام نامی شاهنشاه آریا مهر، مقام ریاست ـ همکاران گرامی خدای بزرگ را شکر می گوئیم که در دنیای پر تلاطم امروز که غالب کشورهای جهان بزرگ یا کوچک به عناوین مختلف دچار بی امنی، اغتشاشات داخلی و ناتوانیهای مالی و اقتصادی می‌باشند کشور ایران برهبری شاهنشاه عالیقدر خود از نعمت امنیت و ثبات و پیشرفت روز افزون اقتصادی برخوردار است. روزی نمی‌گذرد که در راه رفاه جامعه و آبادانی کشور قدمهای مؤثر برداشته نشود (صحیح است). برنامه‌های انقلابی شاه و ملت به توسط دولت دلسوز و خدمتگزار هویدا آنچنان خوب و به نحو احسن باجرا در می‌آید که شتاب پیشرفت و ترقی کشور ایران در همه جهان درخشش چشمگیری دارد و کمتر نقطه‌ای از جهان را می‌توان یافت که از شاهنشاه و ترقیات شگرف کشور ایران گفتاری نباشد (احسنت).

در حوزه انتخابیه اینجانب، شهسوار به نفع مردم بویژه کشاورزان قدمهای بزرگ برداشته شده است که در عرایض چند جلسه قبل به تفضیل به عرض همکاران محترم رسید. مهمترین مشکل کشاورزان شهسوار برای همیشه سه مسئله بوده است برنج. مرکبات. چای درسال جاری بنفع کشاورزان و طبقه مولد اقدامات بسیار موثر بعمل آمده است که در رأس آنها مرکبات قرار داشته است. زندگی مردم و اقتصاد منطقه شدیداً به مرکبات وابسته است. در سالهای گذشته به سبب دخالت واسطه‌های سلف خر کشاورزان باغدار بزحمت خرج و دخل می‌کردند و غالب آنان نیز گرفتار وامهای تصاعدی کمر شکن بوده‌اند امسال در اجرای اوامر شاهنشاه آریا مهر برای رفع مشکل باغداران شهسوار دولت خدمتگزار هویدا اقدامات اساسی بعمل آورد آنچنان که مشکل مرکبات حل شده است. تا کنون چند بار آقای مهندس صدیقانی وزیر تعاون و امور روستاها به شهسوار آمدند و با کشاورزان و باغداران بمذاکره نشستند و بنحوی که رضایت همگان فراهم شود برنامه خرید محصول پی ریزی شد. نرخ تعیین شده مرکبات کاملا عادلانه و منطقی است زیرا هم صرفه تولید کننده و هم نفع مصرف کننده در نظر گرفته شده است درباره هزینه حمل مرکبات به تهران و قیمت صندوق و سایر هزینه‌ها که از قیمت مرکبات کاسته می‌شد اخیراً پیشنهاداتی از سوی کشاورزان شده بود که پس از در میان گذاشتن آنها با وزیر تعاون و امور روستاها در روز پنج شنبه ۲۸/ ۹/ ۵۳ اینجانب به اتفاق آقای دکتر عاقلی مدیر عامل سازمان تعاون مصرف شهر و روستا به شهسوار عزیمت نمودیم وبا تشکیل جلسات از اجتماع مردم خواستهای آنان مورد توجه قرار گرفت ودر نتیجه از هزینه‌ها مبلغ قابل توجه دیگری نیز کاسته شد بنحوی که در حال حاضر رضایت باغداران مرکبات فراهم شده است. همگی ممنون وشکر گزارند. مردم شهسوار از خواسته‌اند از پشت تریبون مجلس شورای ملی مراتب سپاس آنان را به پیشگاه شاهنشاه آریا مهر تقدیم کنم و هم چنین از جناب آقای هویدا رئیس دولت که این چنین در اجرای برنامه‌های انقلابی کوشا هستند قدر دانی و حق شناسی نمایم. لازم میدانم از جناب وزیر تعاون و امور روستاها وهم چنین آقای دکتر عاقلی میر عامل سازمان تعاون مصرف شهر و روستا که کوشش پی گیری در اجرای برنامه خرید مرکبات داشته‌اند تشکر نمایم (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای پیمان بفرمائید.

پیمان ـ با اجازه مقام معظم ریاست و همکاران ارجمند با اینکه ده دقیقه به پایان وقت نطق‌های قبل از دستور بیشتر باقی نمانده سعی می‌کنم مسائل مربوط بحوزه انتخابیه‌ام جهرم را بعرض می‌رسانم در این موقع که دولت حزبی خدمتگزار جناب آقای هویدا بزرگترین بودجه تاریخ مشروطیت ایران را با ارقامی افتخار آفرین بمجلس شورای ملی تقدیم داشته و با امکاناتی که این بودجه برای امور عمرانی در سطح مملکت بوجود می‌آورد به درجه‌ای از اهمیت است که خواسته‌های موکلین اینجانب و احتیاجات شهرستان جهرم هر قدر هم اعتبار لازم داشته باشد رقم بسیار کوچکی تشکیل می‌دهد این است که بطور اختصار و فشرده مطالب خود و مستدعیات اهالی زحمت کش و شریف جهرم را بعرض ساحت مقدس مجلس شورای ملی رسانیده واز نمایندگان محترم دولت که در جلسه حضور دارند خواستار بذل توجه نسبت به آنها هستم (احسنت).

۱ ـ موضوع تغذیه مصنوعی آبهای زیر زمینی و مهار کردن سیلاب با تشکر از اینکه قرار داد لازم با مهندس مشاور منعقد شده و اعتبار لازم در بودجه سال جاریو آینده منظورگردید ه چون تهیه آب برای ۶ هزار هکتار درختان مرکبات و نخل برای جهرم جنبه حیاتی دارد تقاضای تسریع و شروع بعملیات اجرائی طرح آب جهرم را دارم.

۲ ـ موضوع احداث کارخانه بسته بندی خرما و پاستریزه کردن آب لیمو و ایجاد سردخانه با تشکر از وزارت کشاورزی که بانک توسعه کشاورزی را مأمور تهیه و اجراء طرح نمود وقرارداد مطالعه آنهم با مهندس مشاور بسته شده چون مدت قرار تمام شده و موضوع بسته بندی و بازار یابی ۷۰ هزار تن محصولات جهرم در اقتصاد شهرستان بلکه در اقتصاد کشور موثر است خواستار تسریع در اینکار هستم.

۳ ـ خوشبختانه در مدتی که با تحصیل اجازه از مقام معظم ریاست در حوزه انتخابیه‌ام بودم جناب مهندس شهرستانی وزیر کاردان و محترم راه وترابری هم به فارس آمدند و جلساتی با حضور بعضی از نمایندگان محترم فارس در مجلس شورای ملی و جناب آقای پیروز استاندار خوش فکر و فعال فارس تشکیل شد و نسبت به راه‌های فارس و احتیاجات استان بررسی و مذاکرات انجام و تصمیماتی اتخاذ گردیده موجب تشکر است از جمله احداث راه اساسی جهرم لار در سال آینده قرار است شروع بشود ووعده فرمودند راه فرعی جهرم فیروز آباد از طریق بخش آباد و پر جمعیت سمینکان که فعلا از نظر راه خیلی در مضیقه هستند در سال آینده احداث بشود و همچنین راه بخش خفر جهرم به بخش سروستان که اکنون هم از طریق روستای ۵ هزار نفری خانه کهدان خفر بوسیله اهالی خانه کهدان که مردمین بسیار فعال و علاقه مند به امور عمرانی هستند و راهی که ماشین جیپ و وانت بتواند عبور کند احداث راه اساسی بخش آباد و مرکبات خیز وپرجمعیت خفر به بخش مهم سروستان وصل می‌شود باضافه دو شاهراه اسفالته شیراز جهرم وشیراز فسا بهم متصل می‌گردد که در عمران و اقتصاد منطقه فوق العاده موثر است.

و همچنین احداث جاده اسفالت بین جهرم و فسا از طریق بخش کردمان جهرم وبخش شیب کوه فسا که بیش از بیست روستای آباد و پر جمعیت دو بخش جهرم و فسا را در بر می کیرد.

مطلب مهمتری در موضوع راه جهرم قیر هست که پس از وقوع زلزله تأسف آور قیر و کار زین که منتهی بمرگ چند هزار نفر شد راه شوسه اساسی که بیش از بیست میلیون تومان خرج آن شده از جهرم بقیر احداث شده ولی اولا اسفالت نشده ودارد از بین می‌رود ثانیا مقاطه کار تحویل نداده است که مردم از آن استفاده کنند ثالثا چون قسمتی از این جاده از بین باغات مرکبات جهرم عبور می‌نماید وخاکی هم هست با توجه به این که گردو خاک برای درخت مرکبات فوق العاده زیان اور است و موجب خشک شدن واز بین رفتن باغات می‌شود صاحبان باغات مصراً خواستار اسفالت این راه هستند و کاملا هم حق دارند زیرا هستی و ثروت آنها در معرض خطر است و هر موقع که من بجهرم می‌روم این موضوع را مطرح می‌کنند و لذا از وزارت محترم راه وشخص جناب آقای وزیر راه خواهش دارم سریعا نسبت به اسفالت راه جهرم قیر اقدام لازم معمول فرمائید.

خوشوقتیم که جناب دکتر وحیدی وزیر محترم و فعال نیرو به جلسه تشریف آوردند موضوع تسریع در اجراء پروژه آب جهرم را مجدداً یاد آور می‌شوم و از جناب ایشان خواهش دارم دستور تسریع فرموده واین کار مهم وحیاتی را از مرحله مطالعه بمرحله اجراء در آوردند که موجب سپاسگزاری بنده و عموم اهالی جهرم خواهد بود.

در اینجا باید بدو مسئله دیگر که یکی موجب مسرت و دیگری مایه تأسف است اشاره کنم و آن این که خوشبختانه در مدتی که در جهرم بودیم باران‌های نافعی در فارس بخصوص نواحی گرمسیر و جنوب شرقی فارس نازل شد که موجب کمال خوشوقتی کشاورزان و باغداران و عموم اهالی گردید ولی متأسفانه اخیراً شروع به آمدن زلزله در جهرم و اطراف آن شده و موجب نگرانی اهالی گردیده از فرصت استفاده می‌کنم همانگونه که در جلسات قبل بعرض رساندم در شهر پنجاه وشش هزار نفری جهرم که بیش از پانزده هزار محصل دارد متأسفانه هنوز بیستر مدارس در خانه‌های اجاره‌ای هستند که نه بهداشتی می‌باشند و نه به استحکام آن اطمینانی هست و هم چنین تا کنون شروع به ساختن خانه‌های سازمانی برای کارکنان فعال و علاقمند و زحمت کش اداره آموزش و پرورش جهرم نشده لذا اکنون که بودجه‌ای به این عظمت مورد رسیدگی است تقاضا دارم اعتبار کافی برای ساختمان مدارس دولتی و خانه‌های سازمانی جهرم اختصاص داده شود که محصلین در این خانه‌های نیمه خراب زلزله زده نمی‌توانند تحصیل کنند ضمناً دادگستری جهرم در چند اطاق فوقانی می‌باشد که بهیچوجه متناسب با شأن دستگاه قضائی نیست و چهار سال است زمین اوقافی اجازه کرده و مال الجاره می‌پردازد تأمین اعتبار جهت ساختمان دادگستری جهرم مورد تقاضا است.

هم چنین اداره دارائی جهرم در خانه‌ای نیمه مخروبه می‌باشد که هم کارمندان وهم مراجعین در زحمت هستند استدعا دارم تأمین اعتبار برای ساختن دارائی جهرم نیز بنمایند و نیز چون برای انجام وظائف حزبی و تشکیل واحدهای روستائی حزب ایران نوین بروستاها می‌رفتیم با افتخار بعرض ساحت مقدس مجلس شورای ملی می‌رسانم که همه شاهد پاک ترین احساسات از طرف روستائیان شریف نسبت به رهبر عالیقدر و بزرگ ملت ایران شاهنشاه آریا مهر بودند در خاتمه از وزارت محترم بهداری بخصوص آقای دکتر دانشی مدیر کل بهداری استان فارس نسبت به تأسیس درمانگاه در بخش سیمکان و شروع به احداث درمانگاه در روستاخانه کهدان بخش خفر اقدامات جدی نموده‌اند که به اتفاق دردو بخش نامبرده رفته‌ایم تشکر دارم از توجهی که همکاران محترم نسبت به عرایضم فرمودید بی اندازه سپاسگزاریم. (احسنت ـ احسنت).

- تصویب صورت جلسه قبل

۳- تصویب صورت جلسه قبل

رئیس ـ نسبت به صورت جلسه قبل نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه تصویب می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه همکاری برای استفاده صلح جویانه از نیروی اتمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه و ارسال به مجلس سنا

۴- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه همکاری برای استفاده صلح جویانه از نیروی اتمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه و ارسال به مجلس سنا

رئیس ـ وارد دستور می‌شویم گزارش شور دوم موافقت نامه همکاری برای استفاده صلح جویانه از نیروی اتمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز یک شنبه ۲۴ /۹/ ۱۳۵۳ با حضور آقایان احمد اقبال معاون وزارت امور خارجه و دکتر مسعود اهری معاون وزارت آب و برق لایحه شماره ۴۷۶۲۲ مورخ ۱۳۵۳/۷/۲۷ دولت راجع بموافقت نامه همکاری برای استفاده صلح جویانه از نیروی اتمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه را که گزارش شور اول آن بشماره ۱۳۸۳ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عینا تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون موافقت نامه همکاری برای استفاده صلح جویانه از نیروی اتمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه

ماده واحده ـ موافقت نامه همکاری برای استفاده صلح جویانه از نیروی اتمی بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت جمهوری فرانسه مشتمل بریک مقدمه و هفت ماده که در تاریخ ۶ تیر ماه ۱۳۵۳ (۲۷ ژوئن ۱۹۷۴) بین نمایندگان مختار و دولت در پاریس به امضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

گزارش شور دوم از کمیسیون آب وبرق به مجلس شورای ملی

کمیسیون آب و برق در جلسه روز دو شنبه ۲۵/۹/ ۱۳۵۳ با حضور آقای دکتر مسعود اهری معاون وزارت آب وبرق لایحه مربوطبه موافقت نامه همکاری برای استفاده صلح جویانه از نیروی اتمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری فرانسه را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عینا تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آب و برق ـ مهندس علی اشرف فرخ.

رئیس ـ ماده واحده مطرح است آقای طلوعی بفرمائید.

طلوعی ـ بمناسبت طرح لایحه قانون موافقت نامه همکاری برای استفاده صلح جویانه از نیروی اتمی بین ایران وفرانسه که خوشبختانه مقارن شده است با سفر آقای شیراک نخست وزیر فرانسه به ایران ـ بنده می‌خواستم چند کلمه‌ای درباره اهمیت این موافقت نامه و بطور کلی سیاست دولت شاهنشاهی ایران در زمینه استفاده صلح جویانه از نیروی اتم بعرض نمایندگان محترم برسانم.

همکاران محترم استحضار دارند که پیشهاد مربوط به غیر اتمی کردن خاورمیانه که نخستین بار در سفر اخیر شاهنشاه آریا مهر به فرانسه از طرف رهبر ایران عنوان شد. با پیگیری هیئت نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد و همکاری بسیاری از کشورهای دیگر منطقه بویژه مصر هفته گذشته بصورت قطعنامه‌ای از تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد گذشت، ولی اجرای این قطعنامه هنوز مستلزم انجام بعضی تشریفات و امضای قرار دادی بین کشورهای منطقه است که امیدواریم امیدواریم با توجه به وضع بسیار خطرناک و انفجار آمیز خاورمیانه در انجام آن تسریع بشود. به خصوص که در هفته‌های اخیر با کمال تاسف بعضی از مقامات رسمی کشورهای خاورمیانه عربی امکان استفاده از سلاح اتمی را در جنگ احتمالی آینده اعراب و اسرائیل عنوان کرده‌اند، که بنظر بنده باید خیلی با اهمیت تلقی بشود، از سلاح اتمی را دارند و اگر در جریان جنگ متحمل آینده خاورمیانه ـ که امیدواریم با مساعی قدرتهای بزرگ و حسن نیت کشورهای منطقه هرگز پیش نیاید. اگر یکی از کشورهای دیگر در جنگ طوری در تنگنا قرار بگیرد که دست به اسلحه ببرد فاجعه‌ای پیش خواهد آمد که ابعاد آن را نمی‌توان به محدوده کشورهای دیگر در جنگ محدود کرد.

شاهنشاه ایران با دورنگری و توجه به چنین خطری که خاورمیانه را تهدید می‌کند ازچند سال قبل در باره لزوم انعقاد قراردادی درباره غیر اتمی کردن خاورمیانه تأکید می‌فرمودند تا اینکه این پیشنهاد با توجه به نزدیکی خطر بروز یک تصادم اتمی در خاورمیانه به بیست ونهمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد پیشنهاد شد و با اکثریت قریب باتفاق آراء بتصویب رسد.

البته شاهنشاهی ایران بموازات تلاشی که برای دور نگاهداشتن خاورمیانه از ورود سلاح اتمی و تهیه و تولید این سلاح در کشورهای منطقه بعمل می آ. ورد در استفاده صلح جویانه از نیروی اتم که منبع فیاض و پایان ناپذیر انرژی در آینده بشمار می‌آید پیشقدم شده ودر عرض یکسال اخیر موافقت نامه‌های مهمی برای استفاده از تکنولوژی اتمی پیشرفته غرب در این زمینه بین ایران و فرانسه ـ آمریکا و کانادا به امضاء رسیده است. موافقت نامه ایکه شور دوم آن امروز در مجلس شورای ملی مطرح است کمتر از شش ماه قبل در پاریس امضاء شده و یکی از مهمترین موافقت نامه هائی است که در زمینه استفاده صلح جویانه از انرژی اتمی بین ایران و یک کشور خارجی به امضاء رسیده است. ایران و فرانسه امکانات بسیار وسیعی برای همکاری در زمینه استفاده صلح جویانه از انرژی اتمی و سایر رشته‌های علمی وفنی دارند که امیدواریم مذاکرات آقای نخست وزیر فرانسه در تهران ـ بسیاری از این طرح‌ها جامه عمل بپوشاند. (احسنت).

رئیس ـ نظر دیگری در ماده واحده نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون آب و برق راجع به تأسیس وزارت نیرو و ارسال به مجلس سنا

۵- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون آب و برق راجع به تأسیس وزارت نیرو و ارسال به مجلس سنا

رئیس ـ گزارش شور دوم تأسیس وزارت نیرو مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون آب و برق به مجلس شورای ملی

کمیسیون آب وبرق در جلسه ۲۵ آذر ماه ۱۳۵۳ با حضور آقای دکتر اهری معاون وزارت آب وبرق لایحه شمارهٔ ۵۱۱۹۰ مورخ ۱۳۵۳/۹/۱۰ دولت راجع به تأسیس وزارت نیرو را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۴۲۱ چاپ شده است با توجه به پیشنهادهای رسیده برای شور دوم مطرح و مصوبه شور اول را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تأسیس وزارت نیرو

مادهٔ ۱ ـ به منظور حداکثر استفاده از منابع انرژی و آب کشور و همچنین تهیه و تأمین انرژی و آب برای انواع مصارف اعم از صنعتی ـ کشاورزی و روستائی و شهری و جمل و نقل وزارت نیرو برای انجام وظائف اساسی زیر تشکیل می‌شود:

الف ـ بررسی و مطالعه و تحقیق درباره انواع انرژی و تنظیم برنامه‌های کوتاه مدت و دراز مدت برای استفاده از منابع مختلف و برآورده میزان قابل تولید سالانه انواع انرژی و همچنین برآورد میزان احتیاجات انژی کشور در بخشهای مختلف و هم آهنگ نمودن مصارف انواع انرژی.

ب ـ مطالعه و تحقیق برای شناسائی و در اختیار گرفتن انرژی‌های دست نیافته.

ج ـ تعیین سیاست انرژی کشور.

د ـ هم آهنگ نمودن برنامه‌های مؤسساتی که در حال حاضر در امر تولید و بهره برداری و انتقال و توزیع انرژی وجود دارند و یا آنچه که در آینده ایجاد خواهد شد.

ه ـ نظارت بر نحوه استفاده از انواع انرژی و همچنین تعیین و تصویب نحوه مصرف و نرخ انواع انرژی در داخل کشور.

و ـ نظارت بر نحوه استفاده از مواد انرژی زا به صورت مواد اولیه در صنایع.

ز ـ تعیین مقررات و صدور دستور العملهای لازم برای حسن انجام امور مربوط به تولید و انتقال و توزیع و مصرف انرژی در کشور.

ح ـ ارتباط و مبادله اطلاعات و همکاریهای علمی و فنی و صنعتی و بازرگانی با کشورها و موسسات خارجی در زمینه انواع انرژی.

ط ـ تهیه و اجرای طرحهای لازم در زمینه احداث نیروگاههای تولید برق و ایجاد شبکه‌های انتقال و توزیع برق و تاسیسات شیرین کردن آب شور و اداره و بهره برداری از آنها بوسیله سازمانها و شرکتهای وابسته و تابع وزارت نیرو.

ی ـ انجام مطالعات به منظور شناخت مشخصات منابع آب کشور اعم از سطحی و زیرزمینی برای تهیه برنامه‌های چگونگی بهره برداری از آنها و تهیه طرحهای جامع با توجه به سیاستها و برنامه استفاده از سرزمین.

ک ـ انجام مطالعات تفصیلی برای توسعه بهره برداری از منابع آب زیرزمینی و مهار کردن آبهای سطحی به منظور احداث تاسیسات مورد نیاز و تهیه طرحهای اجرائی.

ل ـ احداث تاسیسات مربوط به آب بهره برداری از آنها.

م ـ کنترل بهره برداری منابع آب و اجرای قانون آب و نحوه ملی شدن آن.

ن ـ انجام تحقیقات لازم درباره مسایل آب و بکار بردن روشهای جدید علمی و فنی برای بهره وری بیشتر و بهتر منابع آب.

س ـ تهیه و تنظیم و اجرای برنامه‌های آموزشی به منظور تربیت نیروی انسانی مورد نیاز.

ع ـ تهیه و تدارک و ساخت وسایل و لوازم و ماشین آلات مربوط به امر تولید و انتقال و توزیع آب و برق.

ماده ۲ ـ وزارت نیرو مجاز است برای انجام وظایف مقرر در این قانون مبادرت به ایجاد و اداره سازمانهای تحقیقاتی و آموزشی بنماید و همچنین موسساتی را که طبق اصول بازرگانی یا غیر بازرگانی اداره خواهند شد به عنوان شرکت یت سازمان مستقل بوجود آورد. اساسنامه موسسات مذکور از طرف وزارت نیرو تهیه و پس از تایید سازمان امور اداری و استخدامی کشور به تصویب کمیسیون‌های مربوط مجلسین خواهد رسید و نسبت به تغییرات بعدی اساسنامه‌های موسسات مذکور نیز به ترتیب فوق عمل خواهد شد.

ماده ۳ ـ از تاریخ تصویب این قانون وزارت نیرو، جانشین وزارت آب و برق می‌شود و کلیه کارکنان و وسایل و دارایی و اعتبارات و تعهدات آن به وزارت نیرو منتقل می‌گردد. کلیه موسسات و شرکتهای تابع وزارت آب و برق از شرکتهای تابع وزارت نیرو محسوب می‌شوند و وظایف و اختیارات وزیر و وزارت آب و برق در شرکتهای مزوبر به وزیر و وزارت نیرو منتقل می‌گردد.

ماده ۴ ـ وزارت نیرو حسب مورد و نوع احتیاج برای انجام وظایف مقرر در این قانون سازمان و تشکیلات لازم را بر اساس تبصره ۲ ماده ۸ قانون استخدام کشوری تهیه و پس از تایید سازمان امور اداری و استخدامی کشور به موقع اجرا خواهد گذاشت و تا زمانیکه سازمان و تشکیلات مصوب فعلی وزارت آب و برق معتبر است.

ماده ۵ ـ آن قسمت از تشکیلات وزارت آب و برق و سازمان آب و برق خوزستان که در امور مربوط به کشت و صنعت فعالیت دارند تدریجا با کلیه وظایف و اختیارات و دارایی و بدهی و بودجه و درآمد و اعتبارات و تعهدات و کارکنان به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی منتقل خواهد شد. کلیه اختیارات وزیر و وزارت آب و برق در کلیه قراردادهای منعقد شده مربوط به شرکتهای کشت و صنعت واقع در اراضی زیر سد محمد رضا شاه پهلوی به وزیر و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی واگذار می‌گردد و همچنین سهام وزارت آب وبرق در شرکت سهامی کشت و صنعت شاوورو اختیارات وزیر و وزارت آب وبرق در شرکت مزبور به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و وزیر کشاورزی و منابع طبیعی واگذار می‌شود.

ماده ۶ ـ وزارت نیرو مجاز است پس از تایید سازمان امور اداری و استخدامی کشور با تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین اصلاحات لازم را در اساسنامه موسسات و شرکتهای تابع خود به عمل آورده و نسبت به ادغام و انحلال آنها با رعایت اساسنامه‌های مربوط اقدام نماید.

ماده ۷ ـ وظایف و اختیاراتی که برای وزیر و وزارت آب و برق به موجب قوانین و آیین نامه‌ها و مقررات مصوب تعیین شده است به وزیر و وزارت نیرو منتقل می‌گردد.

ماده ۸ ـ در مورد نفت و گاز و فراورده‌های آنها شرکت ملی نفت ایران و شرکتهای فرعی و وابسته آن در حدود مفاد قانون نفت و سایر قوانین مربوط به خود عمل خواهند کرد.

شرکت ملی نفت ایران برنامه‌های تولید ـ پالایش و توزیع نفت و گاز را به اطلاع وزارت نیرو خواهند رسانید.

وزارت نیرو عهده دار هماهنگ کردن آن برنامه‌ها با برنامه‌های سایر منابع انرژی خواهد بود.

ماده ۹ ـ سازمان انرژی اتمی ایران به وزارت نیرو وابسته می‌شود و کلیه وظایف و اختیارات وزیر و وزارت آب و برق در مورد سازمان مذکور به وزیر و وزارت نیرو منتقل می‌گردد.

ماده ۱۰ ـ وزارت نیرو مجاز است به منظور انجام وظایف مقرر در این قانون متخصصین و کارشناسان ایرانی مورد نیاز را بر اساس آیین نامه استخدامی خاصی که به تصویب شورای حقوق و دستمزد خواهد رسید استخدام نماید.

ماده ۱۱ ـ آیین نامه‌های لازم برای اجرای این قانون توسط وزارت نیرو تهیه و پس از تصویب هیئت وزیران به موقع اجرا گذارده خواهد شد.

مخبر کمیسیون آب و برق ـ مهندس علی اشرف فرخ.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه ۱۳۵۳/۹/۲۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه تاسیس وزارت نیرو را مطرح و مصوبه کمیسیون آب و برق را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری ـ رضا پیرزاده.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اداری و دارایی در جلسه ۱۳۵۳/۹/۲۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه تاسیس وزارت نیرو را مطرح و مصوبه کمیسیون آب و برق را در این مورد تایید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اداری و دارایی ـ امان االله ریگی.

رئیس ـ ماده اول قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱ ـ به منظور حداکثر استفاده از منابع انرژی و آب کشور و همچنین تهیه و تامین اب برای انواع مصارف اعم از صنعتی ـ کشاورزی و روستایی و شهری و خمل و نقل وزارت نیرو برای انجام وظایف اساسی زیر تشکیل می‌شود:

الف ـ بررسی و مطالعه و تحقیق درباره انواع انرژی و تنظیم برنامه‌های کوتاه مدت و دراز مدت برای استفاده از منابع مختلف و برآورد میزان قابل تولید سالانه انواع انرژی و همچنین برآورد میزان احتیاجات

انرژی کشور در بخش‌های مختلف و هماهنگ نمودن مصارف انواع انرژی.

ب ـ مطالعه و تحقیق برای شناسایی و در اختیار گرفتن انرژی‌های دست نیافته .

ج ـ تعیین سیاست انرژی کشور.

د ـ هم آهنگ نمودن برنا‌مه‌های مؤسساتی که در حال حاضر در امر تولید و بهره‌‌برداری و انتقال و توزیع انرژی وجود دارند و یا آنچه که در آینده ایجاد خواهد شد.

هـ ـ نظارت بر نحوه استفاده از انواع انرژی و همچنین تعیین و تصویب نحوه مصرف و نرخ انواع انرژی در داخل کشور.

وـ نظارت بر نحوه استفاده از مواد انرژی‌زا به صورت مواد اولیه در صنایع.

ز ـ تعیین مقررات و صدور دستور‌العمل‌های لازم برای حسن انجام امور مربوط به تولید و انتقال و توزیع و مصرف انرژی در کشور.

ح ـ ارتباط و مبادله اطلاعات و همکاری‌های علمی و فنی و صنعتی و بازرگانی با کشورها و مؤسسات خارجی در زمینه انواع انرژی.

ط ـ تهیه و اجرای طرح‌های لازم در زمینه احداث نیروگاه‌های تولید برق و ایجاد شبکه‌های انتقال و توزیع برق و تأسیسات شیرین کردن آب شور و اداره و بهره‌برداری از آنها به وسیله سازمان‌ها و شرکت‌های وابسته و تابع وزارت نیرو.

ی ـ انجام مطالعات به منظور شناخت مشخصات منابع آب کشور اعم از سطحی و زیر زمینی برای تهیه برنامه‌های چگونگی بهره‌برداری از آنها و تهیه طرح‌های جامع با توجه به سیاست‌ها و برنامه‌های استفاده از سرزمین.

ک‌ ـ انجام مطالعات تفصیلی برای توسعه بهره‌برداری از منابع آب زیرزمینی و مهارکردن آب‌های سطحی به منظور احداث تأسیسات مورد نیاز و تهیه طرح‌های اجرایی.

ل ـ احداث تأسیسات مربوط به آب و بهره‌برداری از آنها.

م ـ کنترل بهره‌برداری از منابع آب و اجرای قانون آب و نحوه ملی شدن آن.

ن ـ انجام تحقیقات لازم درباره مسائل آب و به کاربردن روش‌های جدید علمی و فنی برای بهره‌وری بیشتر و بهتر منابع آب.

س ـ تهیه و تنظیم و اجرای برنامه‌های آموزشی به منظور تربیت نیروی انسانی مورد نیاز.

ع ـ تهیه و تدارک و ساخت وسائل و لوازم و ماشین‌آلات مربوط به امر تولید و انتقال و توزیع آب و برق.

رئیس ـ در ماده اول نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده اول رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند. (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده دوم قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۲ ـ وزارت نیرو مجاز است برای انجام وظایف مقرر در این قانون مبادرت به ایجاد و اداره سازمان‌های تحقیقاتی و آموزشی بنماید و همچنین مؤسساتی را که طبق اصول بازرگانی و یا غیر بازرگانی اداره خواهند شد به عنوان شرکت یا سازمان مستقل به وجود آورد اساسنامه مؤسسات مذکور از طرف وزارت نیرو تهیه و پس از تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور به تصویب کمیسیون‌های مربوط مجلسین خواهد رسید و نسبت به تغییرات بعدی اساسنامه‌های مؤسسات مذکور نیز به ترتیب فوق عمل خواهد شد.

رئیس ـ در ماده ۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند. (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳ قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۳ ـ از تاریخ تصویب این قانون وزارت نیرو جانشین وزارت آب برق می‌شود دو کلیه کارکنان و وسایل و دارایی و اعتبارات و تعهدات آن به وزارت نیرو منتقل می‌گردد. کلیه مؤسسات و شرکت‌های تابع وزارت آب و برق از شرکت‌های تابع وزرات نیرو محسوب می‌شوند و وظایف و اختیارات وزیر وزارت آب و برق در شرکت‌های مزبور به وزیر و وزارت نیرو منتقل می‌گر‌دد.

رئیس ـ در ماده ۳ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ماده ۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴ـ وزارت نیرو حسب مورد و نوع احتیاج برای انجام وظائف مقرر در این قانون سازمان و تشکیلات لازم را بر اساس تبصره ۲ ماده ۸ قانون استخدام کشوری تهیه و پس از تأیید امور اداری و استخدامی کشور به موقع اجراأ خواهد گذاشت و تا زمانیکه سازمان و تشکیلات مزبور به تأیید نرسیده است سازمان و تشکیلات مصوب فعلی وزارت آب و برق معتبر است.

رئیس ـ در ماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به ماده ۴ خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵ ـ آن قسمت از تشکیلات وزارت آب و برق و سازمان آب و برق خوزستان که در امور مربوط به کشت و صنعت فعالیت دارند تدریجاً با کلیه وظائف و اختیارات و دارائی و بدهی و بودجه و در آمد و اعتبارات و تعهدات و کارمندان به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی منتقل خواهد شد. کلیه اختیارات وزیر و وزارت آب و برق در کلیه قراردادهای منعقده به شرکت‌های کشت و صنعت واقع در اراضی زیر سد محمد رضا شاه پهلوی به وزیر و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی واگذار می‌گردد و همچنین سهام وزارت آب و برق در شرکت سهامی کشت و صنعت شاوور و اختیارات وزیر و وزارت آب و برق در شرکت مزیور به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و وزیر کشاورزی منابع طبیعی واگذار می‌شود.

رئیس ـ در ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۵ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶ـ وزارت نیرو مجاز است پس از تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور با تصویب کمیسیون‌های مربوط مجلسین اصلاحات لازم را در اساسنامه مؤسسات و شرکتهای تابع خود به عمل اورده و یا نسبت به ادغام و انحلال آنها با رعایت اساسنامه‌های مربوط اقدام نماید.

رئیس ـ در ماده ۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۶ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷ ـ وظائف و اختیاراتی که برای وزیر و وزارت آب و برق به موجب قوانین و آئین نامه‌ها و مقررات مصوب تعیین شده است به وزیر و وزارت نیرو منتقل می‌گردد.

رئیس ـ در ماده ۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۷ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸ ـ در مورد نفت و گاز و فر آورده‌های آنها شرکت ملی نفت ایران و شرکتهای فرعی و وابسته آن در حدود مفاد قانون نفت و سایر قوانین مربوط به خود عمل خواهند کرد.

شرکت ملی نفت ایران برنامه‌های تولید ـ پالایش و توزیع نفت و گاز را به اطلاع وزارت نیز خواهد رسانید.

وزارت نیرو عهده دار هم اهنگ کردن آن برنامه‌های سایر منابع انرژی خواهد بود.

رئیس ـ در ماده ۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۸ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹ـ سازمان انرژی اتمی ایران بوزارت نیرو آب وبرق در مورد سازمان مذکور بوزیر و وزارت نیرو منتقل می‌گردد.

رئیس ـ در ماده ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۱۰ ـ وزارت نیرو مجاز است بمنظور انجام وظائف در این قانون نتخصین و کارشناسان ایرانی مورد نیاز را براساس آئین نامه استخدامی خاصی که بتصویب شورای حقوق و دستمزد خواهد رسید استخدام نماید.

رئیس ـ در ماده ۱۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۱۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۱ ـ آئین نامه‌های لازم برای اجرای این قانون توسط وزارت نیرو تهیه وپس از تصویب هیئت وزیران بموقع اجراء گذارده خواهد شد.

رئیس ـ در ماده ۱۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) رأی می‌گیریم بماده ۱۱ خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به این لایحه باورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان بترتیب زیر وسیله منشی «آقای پور بابائی» اعلام شد ودر محل نطق اخذ رأی بعمل آمد)

آقایان سجادی ـ دکتر غنی ـ کورس ـ دکتر ضیائی ـ مرندی ـ مهندس فروهر ـ دکتر خطیبی ـ دکتر عدل ـ دکتر الموتی ـ دکتر دادفر ـ مهندس علی برومند ـ دکتر نجیمی ـ کاظم مسعودی ـ ناصرزاده ـ مهندس سهم الدینی ـ دکتر فروزین ـ ملک افضلی ـ عبدالحسین آموزگار ـ اهری ـ مجید موسوی ـ دکتر قهرمان ـ ذوالفقاری ـ مافی ـ دکتر پرتو اعظم ـ دکتر کفائی ـ محمد ولی قراچورلو ـ مجد ـ دکتر متین ـ کیوان ـ عباس میرزائی ـ صائب ـ دکتر بیت منصور ـ پزشکی ـ مهندس معینی زند ـ اخلاقی ـ توسلی ـ دکتر انوشیروانی ـ اسعد رزم آرا ـ محسنی مهر ـ ایمان زهرائی ـ دکتر صفائی ـ صدقیانی زاده ـ دکتر گاگیک هوا کیمیان ـ دکتر معظمی ـ دکتر حبیب اللهی ـ تیمسار همایونی ـ دکتر کیان ـ کاسمی ـ دکتر علومی ـ مهندس فیروز عدل ـ مصطفوی ـ حیدر قلی برومند ـ مهندس احتشام شهیدی ـ خانلر قراچورلو ـ شاخوئی ـ پدرامی ـکلانتر هرمزی ـ اسدی لنگرودی ـ مهندس زاهدی ـ خانم آصف زاده ـ احمد ـ دکتر حاتم ـ مهندس نظمی ـ دکتر پناهی ـ پسیان ـ پروین ـ دکتر بیگلری ـ دکتر بهزادی ـ نیک روش ـ بدر صالحیان ـ دکتر یحیی بهبهانی ـ جهانشاهی ـ دکتر رفیعی ـ جندقی ـ مهاجرانی ـ دکتر عظیمی ـ خانم ابتهاج سمیعی ـ شیخ الاسلامی ـ غلامرضا بهادری ـ دکتر امین ـ دکتر صالحی ـ معیری ـ حیدر صائبی ـ امیر احمدی ـ بوداغ زاده ـ پور بردباری ـ بدر خانی ـ دکتر بازرگانی ـ خانم امیر ابراهیمی ـ پیرزاده ـ خانم اقبال ـ اسلامی نیا ـ دکتر اسکوئیان ـ دکتر پیر ـ پیمان ـ دکتر توانا ـ دکتر جزایری ـ جعفری ـ مهندس جلالی ـ جهانی ـ چنگیزی ـ خانقاهی ـ مهندس کیا ـ جوانشیر ـ فروتن ـ کسرائی ـ خانم دکتر دولتشاهی ـ خانم صفی نیا ـ موسوی ماکوئی ـ ایلخانی پور ـ دکتر حبیب بهبهانی ـ دکتر سعید بهادری ـ دکتر برادر ـ دکتر فضل الله صدر ـ زهتاب فرد ـ حکمت یزدی ـ تژده ـ دکتر موسوی ـ بختیاریها ـ خانم اسدی ـ اخوی ـ دکتر آزاد ـ محمد علی آموزگار ـ احتشامی ـ امیر علم ـ خزیمه ـ مهندس خسروی ـ تیمسار خطیب شهیدی ـ خورشید ـ داروئی ـ احمدی ـ دکتر منتظری ـ دکتر راد ـ رشیدی ـ دکتر رشید یاسمی ـ دولو ـ ادیب سمیعی ـ مهندس اربابی ـ زرین پور ـ دکتر زهرائی ـ دکتر رازانی ـ سراج الدینی ـ خانم دکتر سرخوش ـ سعادت ـسعادت فرد ـ دکتر سنگ ـ شریفها ـ دکتر شکرائی ـ حی ـ دکتر صمد زاده ـ دکتر قاسم صوفی ـ دکتر وجیه الله صدر ـ فخرطباطبائی ـ فضائلی ـ ظفر ـ طباطبائی دیبا ـ صادقی ـ شیخ رضائی ـ سا گینیان ـ کشفی ـ دکتر رئیسی ـ ضیاء رضوی ـ رهبر ـ نامور ـ دکتر نصیری ـ دکتر نایبی ـ دکتر ناوی ـ ناروئی ـ میر افضل ـ مهدوی اردستانی ـ فرید ونفر ـ خانم زاهدی ـ فرنود ـ مهندس فرخ ـ فتوحی ـ دکتر عسگری ـ عزیز مرادی ـ علی طباطبائی ـ طلوعی ـ خانم دکتر صنیع ـ دکتر سعید حکمت ـ دکتر محققی ـ اسمعیل خزیمه ـ دکتر شریف امامی ـ فرهادپور ـ قاضی زاده ـ قدردان ـ کورانلو ـ مهندس نصر ـ دکتر لقمان ادهم ـ سعید وزیری ـ بوشهری ـ دکتر مرتضوی ـ اکبر مسعودی ـ مظاهری ـ دکتر مشایخی ـ مظهری ـ دکتر وزیری ـ پور بابائی ـ دکتر وحیدنیا ـ مهندس خسروی کردستانی ـ مهندس ریاضی ـ زعفرانلو ـ خانم بزرگ نیا ـ دکتر طرفی ـ خانم دکتر گرگانی ـ آقایان ـ دکتر مهر ـ دکتر خلعتبری.

(آراء مأخوذه شماره شد و نتیجه بقرار زیر اعلام گردید).

  • آراء موفق ۱۸۸ رأی.
  • آراءممتنع ۲۷ رأی.

رئیس ـ لایحه با ۱۸۸ رأی موافق و۲۷ رأی ممتنع تصویب شد. برای تصویب مجلس سنا فرستاده مبشود.

موافقین

آقایان پیمان ـ دکتر تنکابنی ـ دکتر توانا ـ دکتر جزایری ـ جعفری ـ مهندی جلالی ـ جهانی ـ چنگیزی ـ خانقاهی ـ مهندس کیا ـ جوانشیر ـ فروتن ـ کسرائی ـ خانم دکتر دولتشاهی ـ خانم صفی نیا ـ موسوی ماکوئی ـ ایلخانی پور ـ دکتر حبیب بهبهانی ـ دکتر سعید بهادری ـ دکتر برادر ـ امیر علم خزیمه ـ مهندس خسروی ـ تیمسار خطیب شهیدی ـ خورشید ـ داروئی ـ احمدی ـ دکتر منتظری ـ دکتر راد ـ رشیدی ـ دکتر رشید یاسمی ـ دولو ـ ادیب سمیعی ـ مهندس اربابی ـ زرین پور ـ دکتر زهرائی ـ دکتر رازانی ـ سراج الدینی ـ خانم دکتر سر خوش ـ سعادت ـ سعادت فرد ـ کمالوند ـ دکتر مدنی ـ شهرستانی ـ دکتر حبیب اللهی ـ تیمسار همایونی ـ دکتر کیان ـ کاسمی ـ دکتر علومی ـ مهندس فیروز عدل ـ مصطفوی ـ حیدر قلی برومند ـ مهندس احتشام شهیدی ـ خانلر قراچور لو ـ شاخوئی ـ پدرامی ـ کلانتر هرمزی ـ اسدی لنگرودی ـ مهندس زاهدی ـ خانم آصف زاده ـ احمد ـ دکتر حاتم ـ مهندس نظمی ـ دکتر پناهی ـ پسیان ـ پروین ـ دکتر بیگلری ـ دکتر بهزادی ـ نیک روش ـ بدر صالحیان ـ دکتر یحیی بهبهانی ـ جهانشاهی ـ دکتر رفیعی ـ جندقی ـ مهاجرانی ـ دکتر عظیمی ـ خانم ابتهاج سمیعی ـ شیخ الاسلامی ـ غلامرضا بهادری ـ دکتر امین ـ دکتر صالحی ـ معیری ـ حیدر صائبی ـ امیر احمدی ـ بوداغ زاده ـ پوربردباری ـ بدرخانی ـ دکتر بازرگانی ـ خانم امیر ابراهیمی ـ خانم اقبال ـ اسلامی نیا ـ دکتر اسکوئیان ـ دکتر پیر ـ سجادی ـ دکتر غنی ـ کورس ـ دکتر ضیائی ـ مرندی ـ مهندس فروهر ـ دکتر خطیبی ـ دکتر عدل ـ دکتر الموتی ـ دکتر دادفر ـ مهندس علی برومند ـ دکتر نجیمی ـ کاظم مسعودی ـ ناصرزاده ـ مهندس سهم الدینی ـ دکتر فروزین ـ ملک افضلی ـ عبد الحسین آموزگار ـ اهری ـ مجید موسوی ـ دکتر قهرمان ـ ذو الفقاری ـ مافی ـ دکتر پرتو اعظم ـ دکتر کفائی ـ محمد ولی قراچورلو ـ مجد ـ دکتر متین ـ کیوان ـ عباس میرزائی ـ صائب ـ دکتر بیت منصور ـ پزشکی ـ مهندس معینی زند ـ اخلاقی ـ توسلی ـ دکتر انوشیروانی ـ اسعد رزو آرا ـ محسنی مهر ـ ایمان زهرائی ـ دکتر صفائی ـ صدقیانی زاده ـ دکتر گاکیک هواکیمیان ـ دکتر معظمی ـ دکتر اعتمادی ـ دیهیم ـ انشاء ـ فهیمی ـ دکتر سنگ ـ شریفها ـ دکتر شکرائی ـ حی ـ دکتر صمد زاده ـ دکتر قاسم صوفی ـ دکتر وجیه الله صدر ـ دکتر نصیری ـ دکتر نائبی ـ دکتر ناوی ـ میرافضل ـ مهدوی ـ اردستانی ـ فریدونفر ـ خانم زاهدی ـ فرنود ـ مهندس فرخ ـ فتوحی ـ دکتر عسگری ـ عزیز مرادی ـ علی طباطبائی ـ طلوعی ـ خانم دکتر صنیع ـ قاضی زاده ـ قدردان ـ کورانلو ـ مهندس نصر ـ دکتر لقمان ادهم ـ سعید وزیری ـ بوشهری ـ دکتر مرتضوی ـ اکبر مسعودی ـ مظاهری ـ دکتر مشایخی ـ مظهری ـ دکتر وزیری ـ پور بابائی ـ دکتر وحید نیا ـ دکتر خسروی کردستانی ـ مهندس ریاضی ـ زعفرانلو ـ خانم بزرگ نیا ـ دکتر طرفی ـ خانم دکتر گرگانی ـ آقایان ـ دکتر مهر ـ دکتر خلعتبری.

ممتنعین

آقایان زهتاب فرد ـ حکمت یزدی ـ تژده ـ دکتر موسوی ـ بختیاریها ـ خانم اسدی ـ اخوی ـ دکتر آزاد ـ محمد علی آموزگار ـ احتشامی ـ فخر طباطبائی ـ فضائلی ـ ظفر ـ طباطبائی دیبا ـ صادقی ـ شیخ رضائی ـ ساگینیان ـ کشفی ـ دکتر رئیسی ـ ضیاء رضوی ـ رهبر ـ نامور ـ دکتر سعیدحکمت ـ دکتر محققی ـ اسمعیل خزیمه ـ دکتر شریف امامی ـ فرهادپور.

رئیس ـ آقای دکتر وحیدی بفرمائید.

دکتر وحیدی (وزیر آب وبرق) ـ با اجازه جناب آقای رئیس و نمایندگان محترم بنده وظیفه دارم از نمایندگان محترم مجلس شورای ملی که چه درکمیسیون‌ها و چه در جلسه علنی مجلس بادقت وموشکافی و سرعت در بررسی و تصویب این لایحه اقدام فرمودند تشکر کنم. امیدوارم وزارت نیرو بتواند در انجام وظایف محوله که طبق این قانون بعهده این وزارتخانه گذاشته شده کوشا و موفق باشد .(احسنت).

- تقدیم لایحه تعیین تکلیف اراضی مزروعی واعیان مستحدثه از طرف اشخاص در دهات و مزارع خالصه بوسیله آقای صدقیانی وزیر تعاون و امور روستاها

۶- تقدیم لایحه تعیین تکلیف اراضی مزروعی واعیان مستحدثه از طرف اشخاص در دهات و مزارع خالصه بوسیله آقای صدقیانی وزیر تعاون و امور روستاها

رئیس ـ آقای صدقیانی بفرمائید.

صدقیانی (وزیر تعاون و امور روستاها)ـ با اجازه مقام محترم ریاست بطوری که استحضار دارید در سال ۱۳۴۶ قانونی بعنوان قانون انحلال بنگاه خالصجات بتصویب رسید که تعیین تکلیف اراضی خالصهرا می‌کرد در ماده چهار این قانون مقرر شده است اراضی مزروعی خالصه را که دارای زارع است طبق مقررات اصلاحات ارضی تقسیم و واگذار شود وآن قسمت از اراضی مزروعی خالصه که توسط اشخاص کشت و زرع می‌شود در صورتی که زارع نداشته باشد تا میزان حد نصاب مذکور در آئین نامه اصلاحات ارضی، به اشخاص متصرف منتقل بشود و بهای آن را به اقساط وصول نمایند و چنین بنظر رسیده بود که داوطلبان از این تسهیلات استقبال خواهند کرد و ضرورتی برای ضمانت اجراء نخواهد بود. بعد این قانون در حین عمل مواجه با دو اشکال شد یکی این که عده‌ای با وجود متصرف بودن زمین حاضر بخرید نیستند و دسته‌ای دیگر مه متصرفات آنها بیش از حد نصاب است اینها هم تکلیفی برایشان نشده است برای تعیین تکلیف اراضی مزروعی واعیان مستحدثه از طرف اشخاص در دهات و مزارع خالصه و رفع مشکلاتی که در واگذاری املاک مزبور موجود است لایحه‌ای مشتمل برهشت ماده و پنج تبصره تنظیم شده که تقدیم می‌شود و استدعای تصویب آن را دارم.

رئیس ـ لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه تأسیس و اداره شرکت راه آهن زیرزمینی تهران وحومه، بوسیله آقای امین عالیمرد معاون وزارت کشور

۷- تقدیم لایحه تأسیس و اداره شرکت راه آهن زیرزمینی تهران وحومه، بوسیله آقای امین عالیمرد معاون وزارت کشور

رئیس ـ آقای عالیمرد بفرمائید.

عالیمرد (معاون وزارت کشور) ـ بمنظور ایجاد تسهیلات لازم در امر عبور و مرور پایتخت لایحه تأسیس و اداره شرکت راه آهن زیر زمینی تهران وحومه تقدیم می‌شود و تقاضای تصویب آن را دارد.

رئیس ـ لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح بعضی از مواد قانون مجازات مرتکبین قاچاق و الحاق چند ماده و تبصره بقانون مزبور و ارسال به مجلس سنا

۸- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دادگستری راجع به اصلاح بعضی از مواد قانون مجازات مرتکبین قاچاق و الحاق چند ماده و تبصره بقانون مزبور و ارسال به مجلس سنا

رئیس ـ گزارش شور دوم اصلاح بعضی از مواد قانون مجازات مرتکبین قاچاق و الحاق چند ماده و تبصره بقانون مزبور مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۰ آذر ماه ۱۳۵۳ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری و آقای طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی لایحه شماره ۶۳۵۶ مورخ ۱۳۵۳/۳/۲۲ دولت راجع به اصلاح و تغییر قسمتی از قانون مجازات مرتکبین قاچاق را که گزارش شور اول آن بشماره ۱۳۹۳ چاپ شده است مطرح و با توجه به پیشنهاد رسیده با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آن را بمجلس شورای ملی تقدیم میدا رد.

لایحه قانون اصلاح بعضی از مواد قانون مجازات مرتکبین قاچاق و الحاق چند ماده و تبصره بقانون مزبور

ماده واحده ـ بعضی از مواد قانون مجازات مرتکبین قاچاق بشرح زیر اصلاح و ماده ۸ و تبصره‌های آن ومواد ۱۱و۳۳و۳۴ و تبصره آن مواد ۳۷ و ۳۹ و تبصره‌های آن و مواد ۴۰و۴۱و۴۲و۴۴ و تبصره آن و ماده ۴۹ لغو و یک تبصره بماده ۴۷ وماده ۵۰ و تبصره‌های آن و مواد ۵۱و۵۲و۵۳و۵۴و۵۵و۵۶ بقانون مذکور اضافه می‌شود.

۱ـ ماده یک بشرح زیر اصلاح و ۵ تبصره به آن اضافه می‌شود.

ماده ۱ ـ هر کس در مواد مالی که موضوع در آمد دولت بوده یا ورود یا صدور آن ممنوع یا در انحصار دولت باشد مرتکب قاچاق شود علاوه برر دمال ودر صورت نبودن عین مال ردبهای آن بحبس تأدیبی از سه ماه تا دو سال پرداخت دو برابر در آمدی که برای دولتمقرر بوده (در مورد اموال موضوع در آمد دولت) و دو برابر بهای مال (در مورد اموال ممنوع الورود و ممنوع الصدور کالای انحصاری) محکوم خواهد شد.

تولید الکل و ترکیبات الکلی و نوشابه‌های غیر الکلی در داخل کشور بنحو غیر مجاز یا عرضه آنها برای فروش قبل از اینکه مالیات وعوارض مربوط پرداخت یا ترتیب پرداخت آن داده شده باشد از موارد قاچاق اموال موضوع در آمد دولت وحسوب می‌گردد ولی جزای نقدی آن ده برابر در آمدی است که برای دولت مقرر می‌باشد.

  • تبصره ۱ ـ در صورتی که دلائل و قرائن موجود دلالت بر توجه اتهام کند بوسیله مرجع تحقیق از متهم تأمین و ثیقه گرفته می‌شود که میزان آن از مبلغ جزای نقدی و بهای مال از بین رفته کمتر نخواهد بود و هرگاه بزه قاچاق با شرکت چند نفر واقع شده باشد از هریک از متهمان و ثیقه متناسبی گرفته می‌شود که مجموع آنهاکمتر ازمبلغ جزای نقدی و بهای مال از بین رفته نخواهد بود.
  • تبصره ۲ ـ هرگاه در خارج از مرکز رسو مات ویا در غیر نقاطی که اداره رسومات اجازه داده باشد آلات و ادوات الکل و یا مواد اولیه تخمیر شده که معلوم شود برای تقطیر الکل تهیه شده کشف شود علاوه بر ضبط عین مال و آلات و ادوات مربوط مرتکب و شرکاء و معاونین هر یک بجزای نقدی از پنج هزار ریال تا پنجاه هزار ریال محکوم خواهند شد. در صورت تکرار جرم مرتکب علاوه بر جزای نقدی و ضبط عین مال بحبس تأدیبی از یک ماه تا ششماه نیز محکوم می‌شود.
  • تبصره ۳ ـ محصول و مصنوع داخلی که با استفاده از مزایای قانون استرداد حقوق گمرکی و سود بازرگانی مواد اولیه مصنوعات ماشینی کارخانجات مصوب ۱۳۴۵ یا با معافیت از پرداخت مالیات و عوارض صادر شده باشد در صورتی که بترتیب غیر مجاز بکشور اعاده شود در حکم قاچاق می‌باشد.
  • تبصره ۴ ـ در جرائم قلچاق اجرای مجازات اشد در مورد تعدد جرم فقط شامل جازات حبس بوده و مجموع محکوم به مالی از مرتکب قاچاق در هر حال باید وصول شود. هرگاه مر تکب قاچاق بعلت جرائم دیگری بجزای نقدی محکوم شود مجموع محکوم به مالی قاچاق علاوه بر جزای نقدی قابل اجراء مربوط بجزائم دیگر از محکوم علیه وصول خواهد شد.
  • تبصره ۵ ـ علاوه بر موارد مذکور در این ماده موارد دیگری که بموجب قانون امور گمرکی مصوب سال ۱۳۵۰ قاچاق گمرکی محسوب است مشمول مقررات این قانون خواهد بود.

۲ ـ ماده ۳ بشرح زیر اصلاح می‌شود.

ماده ۳ ـ در مورد شرکاء جرم قاچاق عین مال ضبط و هر یک از شرکاء بکیفر حبس مقرر در ماده ۱ محکوم می‌شوند ودادگاه سهم هر یک را از کل جزای نقدی مقرر تعیین و آنان را متضامنا بپرداخت آن محکوم می‌نماید ودر صورتی که مال قاچاق از بین رفته باشد بهای آن از کلیه شرکاء متضامنا وصول خواهد شد.

کیفر حبس معاون جرم برابر کیفر مباشر آن است ولی بجزای نقدی و بهای مال از بین رفته محکوم نخواهد شد مگر اینکه در قانون ترتیب دیگری برای آن مقرر شده باشد.

۳ ـ ماده ۴ بشرح زیر اصلاح و تبصره آن حذف می‌شود:

ماده ۴ ـ واحد موضوع قاچاق در مواردی که بموجب قوانین مربقوط معین نشده باشد طبق آئین نامه معین خواهد شد ودر هر صورت میزان جزای نقدی کمتر از دویست ریال نخواهد بود.

۴ ـ ماده ۶ بشرح زیر اصلاح و یک تبصره به آن اضافه می‌شود. :

ماده ۶ ـ ادارات مأمور وصول در آمد دولت می‌توانند فقط برای یکبار از تعقیب کیفری مباشر یا شرکاء جرم قاچاق صرف نظر کرده و بوصول جزای نقدی و ضبط مال و در صورت از بین رفتن مال وصول بهای آن اکتفا نمایند در این صورت اگر پرونده در مراجع قضائی تحت رسیدگی باشد انصراف از تعقیب تا قبل از صدور حکم بدوی ممکن است و تعقیب کیفری موقوف می‌گردد. پرداخت جزای نقدی آثار جزائی نداشته و مشمول مقررات تکرار یا تعدد جرم نخواهد بود.

در مورد انصراف از تعقیب کیفری مباشر جرم تعقیب کیفری معاون اونیز موقوف می‌شود.

  • تبصره ـ در صورتی که جزای نقدی مورد قاچاق کمتر از مبلغ یکصد هزار ریال باشد و مرتکب آن را بپردازد یا ترتیب پرداخت آنرا بدهد با ضبط عین مال ودر صورت از بین رفتن مال وصول بهای آن از تعقیب کیفری معاف خواهد بود ولو اینکه مرتکب سابقه استفاده از ارفاق را داشته باشد.

۵ ـ ماده ۷ بشرح زیر اصلاح و تبصره‌های آنحذف می‌شود.

ماده ۷ ـ اداره مامور وصول در آمد دولت می‌تواند از مرجع تحقیق یا دادگاه حسب مورد تقاضای تامین از اموال متهم معادل جزای نقدی و بهای مال از بین رفته را بنماید.

۶ ـ ماده ۱۰ بشرح اصلاح می‌شود:

ماده ۱۰ ـ ترتیب وصول جزای نقدی و بهای مال از بین رفته و احتساب باز داشت ما بازاء آن بنحوی است که در قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مقرر است. وجوهی که در این مورد بابت اجرای احکام جزائی وصول می‌شود بحساب اداره مامور وصول در آمد دولت منظور خواهد شد.

اداره مزبور می‌تواند با محکوم علیه ترتیبی برای وصول محکوم به مالی بدهد.

۷ ـ ماده ۱۵ بشرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۱۵ ـ ادارات مامور وصول در آمد دولت مکلفند در مقابل اخذ جزای نقدی و بهای مال از بین رفته قبض رسمی صادر و بپرداخت کننده تسلیم نماید.

۸ ـ ماده ۳۲ بشرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۳۲ ـ مقدار توتون و سیگار و کاغذ سیگاری که مسافرین و سیاحان می‌توانند برای مصرف شخصی وارد کشور نمایند طبق مقررات گمرگی تعیین خواهد شد.

۹ ـ ماده ۴۶ بشرح زیر اصلاح می‌شود.

ماده ۴۶ ـ هر گاه کالای قاچاق کالای دیگر مخلوط باشد در صورتی که قابل تفکیک باشد فقط کالای قاچاق ضبط ودر غیر این صورت تمام کالا ضبط خواهد شد ولی جزای نقدی به نسبت مقدار کالای قاچاق وصول می‌شود.

۱۰ ـ تبصره زیر به ماده ۴۷ اضافه می‌شود.

  • تبصره ـ هر کس نوار چسبهای (باندرول) مصرف شده یا هر نوع علامت دیگری که جایگزین آن بشود برای فروش یا استفاده مجدد جمع آوری کند عمل او شروع بجرم قاچاق محسوب است.

۱۱ ـ مواد زیر بعنوان ۵۰ و۵۱ و۵۲و۵۳و۵۴و۵۵و ۵۶ بقانون مجازات مرتکبین قاچاق اضافه می‌شود.

ماده ۵۰ ـ هر وسیله نقلیه زمینی یا آبی و یا هوایی حسب مورد از نقاط یا راههایی که مجاز اعلام نشده وارد کشور شود یا در اسکله یا لنگرگاهی که مجاز اعلام نشده پهلو گرفته یا لنگر بیندازد یا در محلی که مجاز اعلام نشده فرود آید و محمولات آن را کالای قاچاقی تشکیل دهد که جنبه تجاری داشته باشد به دستور گمرک توقیف می‌شود در صورتی که مالک به توقیف وسیله نقلیه خود معترض باشد می‌تواند ظرف دو سال از تاریخ توقیف وسیله نقلیه به دادگاه جنحه شکایت کند هر گاه دادگاه شکایت معترض را وارد ندانسته یا ظرف مهلت مقرر شکایت نشده باشد وسیله نقلیه به نفع دولت ضبط خواهد شد.

  • تبصره ۱ ـ هر گاه وسیله نقلیه متعلق به مرتکب نباشد در صورتی توقیف یا ضبط می‌شود که مالک با علم به استفاده از آن به منظور ارتکاب قاچاق وسیله نقلیه را در اختیار مرتکب قاچاق قرار داده باشد.
  • تبصره ۲ ـ وسیله نقلیه‌ای که بر اثر حوادث و یا عوامل قهری یا اضطراری داخل نقاط غیر مجاز شود مشمول این ماده نخواهد بود.
  • تبصره ۳ ـ در مواردی که گمرک طبق ماده ۶ این قانون از تعقیب کیفری مرتکب قاچاق صرفنظر نماید از وسیله نقلیه رفع تعرض می‌شود.
  • تبصره ۴ ـ هر گاه وسیله نقلیه‌ای که طبق قانون جلو گیری از قاچاق با وسایل نقلیه دریایی مصوب سال ۳۶ توقیف شده یا به موجب این ماده توقیف می‌شود بر اثر طول مدت نگهداری در معرض خرابی یا کسر فاحش قیمت بوده یا نگهداری آن مستلزم هزینه نامتناسب (به تناسب قیمت وسیله نقلیه) باشد و یا اینکه صاحب وسیله مزبور با فروش آن موافقت کند با حضور نماینده دادستان فروخته می‌شود و حاصل فروش حسب مورد تا انقضای مدت مقرر در این ماده یا تا تعیین تکلیف آن در مراجع قضایی در حساب سپرده نگهداری می‌شود. مگر اینکه مراجع مذکور ادامه نگهداری وسیله نقلیه را تا تعیین تکلیف نهایی لازم بدانند حاصل فروش وسیله نقلیه‌ای که صاحب آن ظرف دو سال از تاریخ توقیف به دادگاه شکایت نکرده باشد به نفع دولت ضبط خواهد شد هزینه متناسب نگهداری وسیله نقلیه به عهده اداره مامور وصول درآمد دولت می‌باشد.

ماده ۵۱ ـ مالک تعیین قیمت در مورد مال از بین رفته بهای عمده فروشی آن در نزدیکترین بازار داخلی است ولی در مورد کالای ممنوع الورود بهای سیف کالا به اضافه حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی خواهد بود.

ماده ۵۲ ـ در صورتیکه صاحب کالا با فروش آن موافق باشد یا کالا سریع الفساد بوده یا بر اثر طول مدت نگهداری در معرض فساد یا کسر فاحش قیمت باشد یا نگهداری آن مستلزم هزینه نامتناسب به تناسب قیمت کالا باشد همچنین کالاهایی که از تاریخ ضبط آن ۱۸ ماه گذشته ولی تکلیف نهایی آن از طرف مراجع صلاحیت دار معلوم نشده اداره مامور وصول درآمد دولت کالای مزبور را با حضور نماینده دادستان فروخته و حاصل فروش را تا تعیین تکلیف نهایی درحساب سپرده نگهداری می‌کند مگر آنکه مرجع صلاحیت دار ادامه نگهداری عین کالا را تا تعیین تکلیف نهایی لازم بداند از کالایی که قابل نمونه برداری باشد باید قبل از فروش با حضور صاحب آن یا نماینده دادستان نمونه برداشته شود.

ماده ۵۳ ـ در مواردی که صاحب کالای قاچاق شناخته نشود کالا با رعایت مقررات ماده قبل فروخته می‌شود و حاصل فروش در حساب سپرده خواهد ماند و اگر صاحب کالا تا دو سال از تاریخ کشف کالا به دادگاه یا به اداره مامور وصول درآمد دولت برای مطالبه وجه حاصل از فروش مراجعه نکند حاصل فروش به نفع دولت ضبط خواهد شد.

ماده ۵۴ ـ منظور از اداره مامور وصول درآمد دولت در این قانون هر اداره یا سازمان یا موسسه یا شرکت دولتی یا وابسته به دولت است که به موجب قوانین و مقررات موظف به وصول درآمد دولت می‌باشد.

ماده ۵۵ ـ نسبت به جرائم قاچاقی که قبل از اجرای این قانون کشف و تعقیب شده طبق مقررات قبلی رفتار می‌گردد ولی مرتکب به صد و سه جریمه اضافه موضوع ماده ۸ قانون مجازات مرتکبین قاچاق محکوم نخواهد شد.

ماده ۵۶ ـ آیین نامه طرز اجرای این قانون و ترتیب بازرسی و جلوگیری از قاچاق توسط وزارتین امور اقتصادی و دارایی و دادگستری تصویب و به مورد اجرا گذاشته می‌شود. مخبر کمیسیون دادگستری ـ علی احمد خورشید.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارایی به مجلس شورای ملی.

کمیسیون امور اقتصادی و دارایی در جلسه ۲۳ آذر ماه۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت شور اول لایحه اصلاح و تغییر قسمتی از قانون مجازات مرتکبین قاچاق را مطرح و مصوبه کمیسیون دادگستری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش دوم آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ امان االله ریگی.

رئیس ـ ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات اخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی راجع به اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در انستیتو بین المللی پنبه و ارسال به مجلس سنا

۹- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی راجع به اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در انستیتو بین المللی پنبه و ارسال به مجلس سنا

رئیس ـ گزارش شور دوم اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در انستیتو بین المللی پنبه مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه روز چهار شنبه ۲۰ آذر ۱۳۵۳ با حضور آقای دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی لایحه شماره ۴۸۷۶۰ مورخ ۱۳۵۳/۸/۱۱ دولت راجع باجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در انستیتو بین المللی پنبه را که گزارش شور اول به شماره ۱۳۹۵ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در انستیتو بین المللی پنبه

ماده واحده ـ به دولت اجازه داده می‌شود که عضویت انستیتوی بین المللی پنبه را پذیرفته و حق عضویت مقرر را همه ساله از اعتبار حق عضویت دولت در سازمانهایبین المللی پرداخت نماید.

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی ـ مهندس نظمی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز شنبه ۱۳۵۳/۹/۲۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط با اجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در انستیتو بین المللی پنبهرا برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی را عیناً تأید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد

مخبر کمیسیون امور اقتصاد و دارائی ـ امان االله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۳/۹/۲۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط باجازه عضویت دولت شاهنشاهی ایران در انستیتو بین المللی پنبه را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آن در تأیید گزارش کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی نیا (مستوفی).

رئیس ـ ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری راجع به رسیدگی به اعمال خلاف حیثیت و شئون شغلی و اداری کارکنان و شهرداریها

۱۰- طرح گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری راجع به رسیدگی به اعمال خلاف حیثیت و شئون شغلی و اداری کارکنان و شهرداریها

رئیس ـ گزارش شور اول رسیدگی به اعمال خلاف حیثیت و شئون شغلی و اداری کارکنان دولت و شهرداریها مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۰ آذر ماه ۱۳۵۳ با حضور آقای هنر مندی معاون وزارت دادگستری لایحه شماره ۵۱۳۰۲ مورخ ۱۳۵۳/۹/۱۰ دولت راجع به رسیدگی به اعمال خلاف حیثیت و شئون شغلی و اداری کارکنان دولت و شهرداریها را که در جلسه ۱۷ آذر ماه ۱۳۵۳ به مجلس شورای ملی تقدیم و به شماره ۱۴۱۳ چاپ شده است مطرح و با مختصر اصلاحی به شرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون رسیدگی به اعمال خلاف حیثیت و شئون شغلی و اداری دولت و شهرداریها

ماده ۱ـ هر گاه وزراء، معاونان نخست وزیر، سفرا، استانداران، معاونان وزراء، شهردار پایتخت و روسا و مدیران شرکت‌ها و موسسات در جه یک دولتی و وابسته به دولت مبادرت بهر یک از اعمال زیر نمایند:

۱ـ اعمال خلاف حیثیت و شئون شغلی و اداری.

۲ـ اعمال خلاف مصالح کشور.

۳ـ اعمالی که به موجب قوانین و مقررات مستوجب انفصال موقت یا دائم یا اخراج از خدمت باشد. موضوع در هیئت عالی رسیدگی که به شرح زیر تشکیل می‌شود مطرح خواهد شد:

الف ـ سه وزیر پیشنهاد نخست وزیر که با صدور فرمان همایونی منصوب خواهند شد.

ب ـ رئیس سازمان بازرسی شاهنشاهی.

پ ـ دادستان کل کشور.

  • تبصره ـ در مورد وزراء، سفرا، و استانداران طرح موضوع در هیئت عالی رسیدگی منوط به کسب اجازه از پیشگاه مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه خواهد بود که بوسیله نخست وزیر به عمل می‌آید و همچنین است در موردی که نظر هیئت عالی به برکناری یا انفصال یکی از وزراء باشد.

ماده ۲ـ هر گاه اعمال مندرج در ماده ۱ به مدیران کل، رؤسا و مدیران شرکتها درجه ۲ دولتی یا وابسته به دولت نسبت داده شود موضوع در هیئت رسیدگی که به شرح زیر تشکیل می‌شود مطرح خواهد شد:

الف ـ سه نفر به پیشنهاد نخست وزیر با صدور فرمان همایونی.

ب ـ یکی از معاونان سازمان بازرسی شاهنشاهی به انتخاب رئیس سازمان.

ج ـ یکی از معاونان دادستان کل کشور به انتخاب دادستان کل کشور.

ماده ۳ـ هر گاه اعمال مندرج در ماده ۱ به شهرداران و مستخدمین وزارتخانه‌ها و شرکتها و مؤسسات دولتی و شهرداریها و مؤسسات تابع و وابسته به آنها باستثنای مقامات مذکور در مواد ۱و۲ نسبت داده می‌شود موضوع در یکی از کمیسیونهای رسیدگی مرکب از پنج نفر مطرح خواهد شد ـ تعداد کمیسیونهای رسیدگی و ترکیب و نحوه انتخاب اعضاء و حوزه صلاحیت آنها در آئین نامه اجرائی این قانون تعیین می‌شود.

ماده ۴ـ پانزده روز قبل از تاریخ جلسه رسیدگی موضوع را با ذکر دلائل کتباً به شخص مورد تعقیب ابلاغ می‌نمایند تا برای دفاع در جلسه رسیدگی حاضر شود و یا لایحه دفاعیه قبل از موعد رسیدگی ارسال دارد.

ب ـ در صورتیکه پس از رسیدگی دلائل را کافی بداند باقتضاء مورد مرتکب را به یکی از مجازاتهای زیر محکوم می‌نمایند:

۱ـ انفصال موقت از خدمات دولتی یا مملکتی از یکسال تا پنجسال.

۲ـ انفصال دائم از خدمات دولتی یا مملکتی.

ج ـ در صورتیکه موضوع متضمن جرمی از درجه جنحه یا جنایت باشد و اتهام مقرون بدلائل کافی تشخیص شود ضمن برکناری متهم پرونده امر در مورد وزراء بر اساس مقررات قانون محاکمه وزراء مصوب ۱۳۰۷ اقدام می‌شود و در سایر موارد جهت رسیدگگی به مراجع قضایی صالح احاله خواهد شد مراجع قضایی به موضوع اتهام خارج از نوبت رسیدگی می‌نماید.

  • تبصره ۱ ـ هر گاه عمل واحد متضمن جنبه جزایی و سایر جهات مندرج در ماده ۱ باشد هیئت و یا کمیسیون از نظر جزایی موضوع را به مراجع صالح احاله و از سایر جهات به اعمال مندرج در ماده مذکور رسیدگی و اظهار نظر خواهد نمود.
  • تبصره ۲ ـ تصمیمات هیئت‌ها و کمیسیونهای مذکورقطعی و لازم الاجرا می‌باشد.
  • تبصره ۳ ـ عدم حضور شخص مورد تعقیب یا عدم ارسال لایحه دفاعیه مانع رسیدگی و صدور حکم نخواهد بود.

ماده ۵ ـ در مورد اعمال قضات موضوع ماده ۱ این قانون دکه در هیئت‌ها و کمیسیون‌ها مطرح می‌شود هیئت یا کمیسیون در صورتیکه موضوع را قابل تعقیب تشخیص دهد پرونده را برای رسیدگی به دادگاه عالی انتظامی قضات ارسال خواهد داشت.

دادگاه خارج از نوبت به موضوع رسیدگی و در صورت احراز تخلفات مندرج در ماده یک قاضی را بر حسب مورد به انفصال موقت یا دائم محکوم می‌کند.

تقاضای تجدید نظر از حکم مانع اجرای از آن نخواهد بود، در صورتی که عمل انتسابی به قاضی متضمن جرمی از درجه جنحه یا جنایت باشد و اتهام مقرون به دلایل کافی تشخیص شود دادگاه عالی انتظامی با توجه به مقررات مربوط حکم تعلیق قاضی مظنون را صادر و پرونده امر را جهت ریسیدگی به مرجع صالح قضایی ارجاع خواهد نمود، مرجع مزبور خارج از نوبت به اتهام قاضی رسیدگی می‌کند.

ماده ۶ ـ درجه شرکتها و موسسات دولتی و وابسته به دولت موضوع مواد ۱ و ۲ به تشخیص سازمان امور اداری و استخدامی کشور تعیین خواهد شد.

ماده ۷ ـ رسیدگی هیئت‌ها و کمیسیونهای مذکور در این قانون مانع رسیدگی و اقدام مراجع قضایی طبق قوانین مربوط نخواهد بود.

ماده ۸ ـ مستخدمی که با داشتن حداقل بیست سال تمام سابقه خدمت قابل قبول از لحاظ بازنشستگی بر اساس مقررات این قانون محکوم به انفصال دائم شود از تاریخ صدور حکم انفصال به عائله او برابر نصف حقوق بازنشستگی که در تاریخ انفصال به او تعلق می گرفته پرداخت خواهد شد. منظور از عائله وراث وظیفه بگبر قانونی مستخدم می‌باشد.

ماده ۹ ـ در صورتیکه یک یا چند نفر از اعضای هیئت عالی رسیدگی، هیئت رسیدگی و یا کمیسیونهای رییدگی بنا به جهات رد مندرج در قوانین کیفری و مدنی از رسیدگی ممنوع باشند و یا خود در همان مراجع تحت تعقیب قرار گیرند جانشین آنان به ترتیبی که در آیین نامه اجرایی این قانون پیش بینی خواهد شد تعیین می‌گردد.

ماده ۱۰ ـ مقامات و افسران و کارمندان وزارت جنگ و نیروهای مسلح شاهنشاهی و سازمانهای تابع آنها از مشمول مقررات این قانون مستثنی بوده و کماکان تابع مقررات خاص خود می‌باشند.

ماده ۱۱ ـ کلیه موسسات و شرکتهای دولتی که مشمول قوانین و مقررات نسبت به آنها مستلزم ذکر نام آنها می‌باشد نیز مشمول این قانون هستند.

ماده ۱۲ ـ آیین نامه اجرایی این قانون از طرف هیئت عالی رسیدگی پیشنهاد و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید. مخبر کمیسیون دادگستری ـ علی احمد خورشید.

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی.

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۲۳ آذر ماه ۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه رسیدگی به اعمال خلاف حیثیت و شئون شغلی و اداری کارکنان دولت و شهرداریها را مطرح و اصلاح کمیسیون دادگستری را در این مورد عینا تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری ـ رضا پیر زاده.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است آقای جوانشیر بفرمایید.

جوانشیر ـ جناب آقای رئیس، همکاران محترم ما در تعریف انقلاب تعرفهای گوناگونی داریم ولی آنچه که در یک جامعه انقلابی به دل می‌نشیند یکی از آن تعریفهایی است که من طی مطالعات طولانی خودم بدست آوردم انقلاب یعنی اعاده فضیلت و تقوی اجتماعی، انقلاب ایران برای اینکه بر مبنای ویرانه‌های فکری و مادی فئودالیه مبارزه پی گیر داشته است این لایحه یکی از آثار مبارزات جدی با مواریث کهن و بیماریهای مزمن است که از میراث کهنه هزار ساله فئودالیه برای مردم این مملکت به یادگار باقی مانده پس خود این لایحه فی نفسه روشن گر این مطلب است که دولت انقلابی همواره هوشیار است در مسائل و پیش برد وکاربرد هدفهای انقلابی خود، دولت معتقد است که پایه تحولات ایران بر مبنای صداقت است. همان طور که شاهنشاه به مخبر B.B.C فرمودند: دولت تحمل فساد نمی‌کند چرا؟ چرا دولت تحمل فساد نمی‌کند؟ برای اینکه از آن روزگاری که خشت اول پایه حکومتها و حاکمیت‌های سیاسی نهاده شد، در یک تعریف کوتاه فلسفی گفتند، قدرت حکومت، قدرت حاکمیت مبتنی و استوار بر فضلیت اخلاقی و اجتماعی است، امروز این تقوی و صداقت انقلابی ایران است که تا اعماق روستاها نفوذ کرده است سپاهی بهداشت، سپاهی ترویج و سپاهی دانش احساس مسئولیت و جدائی را در آنجا القاء می‌کند و تلقین می‌کند و دور از چشم بازرس و مدیر کل وزارتخانه به وظایف انقلابی خود می‌پردازد. بنده خیلی خوشحالم، واقعاً به دولت تبریک بگویم و این نشانه این است و همواره نشانه‌های روشن داشته‌ایم، که دولت انقلابی ما همواره توجه به فضلیت انقلابی اجتماعی داشته و هر روز یک سند جدیدی برای این اعتقاد ئ اعتقاد به دکترین انقلابی خود داشته است و این هم یکی از آن اسناد است که تکلیف کسانی را که بخواهند از وظایف خودشان پا فراتر بگذارند، احساس مسئولیت در قبال انقلاب ایران نکنند: احساس مسسئولیت در قبال حکومت و حاکمیت که ناشی از صداقت حکومت است نکنند، احساس مسئولیت در مقابل فضایل تاریخی که مبتنی بر فرهنگ ملی ما است نکنند، با ضمانت اجرائی این قبیل لوایح سر و کار دارند. این هوشداری است به آنها که انقلاب ایران را احیاناً نمی‌خواهند به محتویات آن فکر کنند، این هوشدار است به آن کسانی که احیاناً به مسائل انقلابی ایران خیلی ساده فکر می‌کنند و از کنار آن آرام می‌گذرند، این هشدار است که چشم و گوش باز کنند و من در پایان سخنم شعر زیبائی خواهم خواند:

اقوام روزگار به اخلاق زنده‌اند
قومی که گشت فاقد اخلاق زنده نیست (صحیح است)

و این شعر مبتنی بر این سخن است که ما می‌خواهیم زنده بمانیم (احسنت). صداقت انقلابی ایران همواره می‌خواهد این جامعهٔ کهن با قدرت روز افزون زنده بماند، و به همین دلیل است که هر روز سندی افتخار آمیز بر پایهٔ مسئولیتهای اخلاقی تقدیم به مجلس شورای ملی می‌کند (احسنت).

رئیس ـ نظر دیگری در کلیات لایحه نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور مواد رأی می‌گیریم، خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۱ ـ هر گاه وزراء، معاونان نخست وزیر، سفرا ـ استانداران، معاونان وزراء، شهردار پایتخت و رؤسا و مدیران شرکت‌ها و مؤسسات درجه یک دولتی و وابسته به دولت مبادرت به هریک از اعمال زیر نمایند:

۱ ـ اعمال خلاف حیثیت و شئون شغلی و اداری.

۲ ـ اعمال خلاف مصالح کشور.

۳ ـ اعمالی که به موجب قوانین و مقررات مستوجب انفصال موقت یا دائم یا اخراج از خدمت باشد. موضوع در هیئت عالی رسیدگی که به شرح زیر تشکیل می‌شود مطرح خاهد شد:

الف ـ سه وزیر به پیشنهاد نخست وزیر که با صدور فرمان همایونی منصوب خواهند شد.

ب ـ رئیس سازمان بازرسی شاهنشاهی.

پ ـ دادستان کل کشور.

  • تبصره ـ در مورد وزراء، سفراء، و استانداران طرح موضوع در هیئت عالی رسیدگی منوط به کسب اجازه از پیشگاه مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه خواهد بود که بوسیله نخست وزیر به عمل می‌آید و همچنین است در موردی که نظر هیئت عالی به برکناری یا انفصال یکی از وزراء باشد.

رئیس ـ در مادهٔ اول نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در سطر سوم مادهٔ ۱ لایحه قانون رسیدگی به اعمال خلاف حیثیت و شئون شغلی و اداری کارکنان دولت و شهرداریها جمله (مبادرت به هر یک از اعمال زیر نمایند حذف و به جای آن جمله مرتکب هر یک از اعمال زیر بشوند) اضافه شود.

با تقدیم شایسته ترین احترام ـ امیر عباس جهانی.

رئیس ـ مادهٔ دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۲ ـ هر گاه اعمال مندرج درمادهٔ ۱ به مدیران کل، رؤسا و مدیران شرکتها و مؤسسات درجه ۲ دولتی یا وابسته به دولت نسبت داده شود موضوع در هیئت رسیدگی که به شرح زیر تشکیل می‌شود مطرح خواهد شد.

الف ـ سه نفر به پیشنهاد نخست وزیر با صدور فرمان همایونی.

ب ـ یکی از معاونان سازمان بازرسی شاهنشاهی به انتخاب رئیس سازمان.

ج ـ یکی از معاونان دادستان کل کشور به انتخاب دادستان کل کشور.

رئیس ـ در ماده ۲ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) مادهٔ ۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۳ ـ هر گاه اعمال مندرج در مادهٔ ۱ به شهرداران و مستخدمین وزارتخانه‌ها و شرکتها و مؤسسات دولتی و شهرداریها و مؤسسات تابع و وابسته به آنها به استثنای مقامات مذکور در مواد ۱ و ۲ نسبت داده شود موضوع در یکی از کمیسیون‌های رسیدگی مرکب از پنج نفر مطرح خواهد شد ـ تعداد کمیسیون‌های رسیدگی و ترکیب و نحوه انتخاب اعضاء و حوزه صلاحیت آنها در آئین نامه اجرائی این قانون تعیین می‌شود.

رئیس ـ در مادهٔ ۳ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) مادهٔ ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴ ـ مراجع رسیدگی مذکور در مواد قبل پس از وصول پرونده امر به ترتیب زیر اقدام می می‌نمایند.

الف ـ پانزده روز قبل از تاریخ جلسه رسیدگی موضوع را با ذکر دلائل کتباً به شخص مورد تعقیب ابلاغ می‌نمایند تا برای دفاع در جلسه رسیدگی حاضر شود و یا لایحه دفاعیه قبل از موعد رسیدگی ارسال دارد.

ب ـ در صورتی که پس از رسیدگی دلائل را کافی بداند به اقتضاء مورد مرتکب را به یکی از مجازات‌های زیر محکوم می‌نمایند:

۱ ـ انفصال موقت از خدمات دولتی یامملکتی از یکسال تا پنجسال.

۲ ـ انفصال دائم از خدمات دولتی یا مملکتی. ج ـ در صورتی که موضوع متضمن جرمی از درجه جنحه یا جنانت باشد و اتهام مقرون به دلائل کافی تشخی شود ضمن بر کناری متهم پرونده امر در مورد وزراء بر اساس مقررات قانون محاکمه وزراء مصوب ۱۳۰۷ اقدام می‌شود و در سایر موارد جهت رسیدگی به مراجع قضائی صالح احاله خواهد شد. مراجع قضائی به موضوع اتهام خارج از نوبت رسیدگی می‌نمایند.

  • تبصرهٔ ۱ ـ هر گاه عمل واحد متضمن جنبه جزائی و سایر جهات مندرج در مادهٔ ۱ باشد هیئت و یا کمیسیون از نظر جزائی موضوع را به مراجع صالح احاله و از سایر جهات به اعمال مندرج در مادهٔ مذکور رسیدگی و اظهار نظر خواهد نمود.
  • تبصرهٔ ۲ ـ تصمیمات هیئت‌ها و کمیسیون‌های مذکور قطعی و لازم الاجراء می‌باشد.
  • تبصرهٔ ۳ ـ عدم حضور شخص مورد تعقیب یا عدم ارسال لایحه دفاعیه مانع رسیدگی و صدور حکم نخواهد بود.

رئیس ـ در مادهٔ ۴ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در بند ب مادهٔ ۴ لایحه قانون رسیدگی به اعمال خلاف حیثیت و شئون شغلی و اداری کاکنان دولت و شهرداریها بعد از جمله (در صورتیکه پس از رسیدگی دلائل) کلمه (جرم) اضافه شود.

با تقدیم احترام ـ امیر عباس جهانی.

رئیس ـ مادهٔ ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۵ ـ در مورد اعمال قضات موضوع مادهٔ ۱ این قانون که در هیئتها و کمیسیونها مطرح می‌شود هیئت با کمیسیون در صورتیکه موضوع را قابل تعقیب تشخیص دهد پرونده را برای رسیدگی به دادگاه عالی انتظامی قضات ارسال خواهد داشت.

دادگاه خارج از نوبت به موضوع رسیدگی و در صورت احراز تخلفات مندرج در مادهٔ یک قاضی را بر حسب مورد به انفصال موقت یا دائم محکوم می‌کند.

تقاضای تجدید نظر از حکم مانع اجراء آن نخواهد بود، در صورتی که عمل انتسابی به قاضی متضمن جرمی از درجه جنحه یا جنایت باشد و اتهام مقرون به دلایل کافی تشخیص شود دادگاه عالی انتظامی با توجه به مقررات مربوط حکم تعلیق قاضی مظنون را صادر و پرونده امر را جهت رسیدگی به مرجع صالح قضائی ارجاع خواهد نمود، مرجع مزبور خارج از نوبت به اتهام قاضی رسیدگی می‌کند.

رئیس ـ در مادهٔ ۵ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در سطر نهم ماده ۵ لایحه قانون رسیدگی به اعمال خلاف حیثیت و شئون شغلی اداری کارکنان دولت و شهرداریها پس از کلمه عالی انتظامی کلمه (قضات) اضافه شود.

با تقدیم احترامات ـ امیر عباس جهانی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در سطر هفتم ماده ۵ لایحه قانون رسیدگی به اعمال خلاف حیثیت و شئون شغلی و اداری کارکنان دولت و شهرداریها جمله (تقاضای تجدیدنظر از حکم مانع اجراء آن نخواهد بود) حذف شود.

با تقدیم احترام ـ امیر عباس جهانی.

ریاست عظمی مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید:

مادهٔ ۵ لایحه قانون رسیدگی به اعمال خلاف حیثیت و شئون شغلی و اداری کارکنان دولت و شهرداریها به شرح زیر اصلاح شود:

مادهٔ ۵ ـ در مواردیکه قضات مرتکب اعمال مندرج در ماده یک این قانون شوند مراتب در هیئتها و کمیسیونها مطرح می‌شود هیئت یا کمیسیون در صورتیکه موضوع را قابل تعقیب تشخیص دهد الی آخر.

با تقدیم احترام ـ نادر ادیب سمیعی.

رئیس ـ مادهٔ ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده ۶ ـ درجه شرکتها و مؤسسات دولتی و وابسته به دولت موضوع مواد ۱ و ۲ به تشخیص سازمان امور اداری و استخدامی کشور تعیین خواهد شد.

رئیس ـ در مادهٔ ۶ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) مادهٔ ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۷ ـ رسیدگی هیئت‌ها و کمیسیون‌های مذکور در این قانون مانع رسیدگی و اقدام مراجع قضائی طبق قوانین مربوط نخواهد بود.

رئیس ـ در مادهٔ ۷ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در آخر ماده ۷ لایحه قانون رسیدگی به اعمال خلاف حیثیت و شئون شغلی و اداری کارکنان دولت و شهرداریها جمله (مگر آنکه مورد، مورد واحدی باشد) اضافه شود.

با تقدیم شایسته ترین احترام ـ امیر عباس جهانی.

رئیس ـ ماده ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸ ـ مستخدمی که با داشتن حداقل بیست سال تمام سابقه خدمت قابل قبول از لحاظ بازنشستگی بر اساس مقررات این قانون محکوم بانفصال دائم شود از تاریخ صدور حکم انفصال بعائله او بابر نصف حقوق باز نشستگی که در تاریخ انفصال باو تعلق می گرفته پرداخت خواهد شد. منظور از عائله وراث وظیفه بگیر قانونی مستخدم می‌باشند.

رئیس ـ در ماده ۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹ـ در صورتیکه یک یا چند نفر از اعضای هیئت عالی رسیدگی، هیئت رسیدگی و یا کمیسیون‌های رسیدگی بنا به جهات رده مندی در قوانین کیفری و مدنی از رسیدگی ممنوع باشند و یا خود در همان مراجع تحت تعقیب قرار گیرند جانشین آنا به ترتیبی که در آئین نامه اجرائی این قانون پیش بینی خواهد شد تعیین می‌گردد.

رئیس ـ در ماده ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰ ـ مقامات و افسران و کارمندان وزارت جنگ و نیروهای مسلح شاهنشاهی و سازمانهای تابع آنها از شمول مقررات این قانون مستثنی بوده و کماکان تابع مقررات خاص خود می‌باشند.

رئیس ـ در ماده ۱۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۱ ـ کلیه مؤسسات و شرکتهای دولتی که شمول قوانین و مقررات نسبت به آنها مستلزم ذکر نام آنها می‌باشند نیز شمول این قانون هستند.

رئیس ـ در ماده ۱۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) ماده ۱۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۲ ـ آئین نامه اجرائی این قانون از طرف هیئت عالی رسیدگی پیشنهاد و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

رئیس ـ در ماده ۱۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در سطر آخر ماده ۱۲ لایحه قانون رسیدگی به اعمال خلاف حیثیت و شئون شغلی و اداری کارکنان دولت و شهرداریها کلمه هیئت وزیران حذف و به جای آن کلمه (کمیسیون دادگستری مجلسین) اضافه شود.

با تقدیم شایسته ترین احترام ـ امیر عباس جهانی.

رئیس ـ لایحه و پیشنهادات برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به مجازات نانوایان و قصابان مختلف

۱۱- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به مجازات نانوایان و قصابان مختلف

رئیس ـ گزارش شور اول مجازات نانوایان و قصابان متخلف مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۰ آذر ماه ۱۳۵۳ با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری و آقای طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی و آقای زعیمی معاون وزارت بازرگانی لایحه شماره ۵۱۳۲۲ مورخ ۱۳۵۳/۹/۱۰ دولت راجع به مجازات نانوایان و قصابان مختلف را که در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۳/۹/۱۷ به مجلس شورای ملی تقدیم و به شماره ۱۴۱۱ چاپ شده است مطرح و با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون مجازات نانوایان و قصابان متخلف

ماده واحده ـ در هر یک از دکانهای نانوائی و یا قصابی که نان و گوشت گرانتر از نرخی که دولت تعیین نموده به فروش برسد و یا ظاهراً به نرخ مقرر و عملاص گرانتر از آن به فروش برسد و از حیث وزن و مقدار کمتر تحویل مشتری بشود و یا با به کار بردن مواد دیگر یا آرد نامرغوب و پست تر از آرد سهمیه نانوائی باشد نوع نان از لحاظ کیفیت پتئین آورده شود و یا مقدار نان و گوشت که برای فروش عرضه می‌گردد کمتر از میزان متناسب سهمیه‌ای باشد که با نرخ دولتی در اختیار نانوائی و یا قصابی قرار گرفته است علاوه از ابطال پروانه نانوائی و یا قصابی متخلف به حبس از سه ماه تا به یکسال یا به پرداخت جزای نقدی از ۵۰۰۱ ریال تا دویست هزار ریال و یا به هر دو مجازات محکوم می‌شود.

  • تبصرهٔ ۱ ـ رسیدگی به جرم فوق خارج از نوبت در دادگاه جنحه انجام و احکام صادره از حیث پژوهش و فرجام تابع مقررات عمومی است.
  • تبصرهٔ ۲ ـ در صورتیکه از دادگاه جنحه حکم ابطال پروانه نانوائی صادر شده باشد دکان نانوائی در تهران بوسیله شرکت تعاونی مصرف کارگری نانوایان تهران و حومه و در شهرستانها ئ بخشها تا تشکیل شرکت تعاونی کارگری مربوط توسط فرمانداری یا بخشداری محل اداره خواهد شد.
  • تبصرهٔ ۳ ـ در صورت صدور حکم ابطال پروانه قصابی از طرف دادگاه جنحه طبق نظر وزارت کشاورزی و منابع طبیعی حسب مورد اداره قصابی بوسیله سازمان گوشت کشور یا شرکت تعاونی فروشندگان گوشت و یا توسط فرمانداری و بخشداری صورت خواهد گرفت.

نحوه نظارت به کار اداره دکان نانوائی و یا قصابی موضوع این قانون به موجب آئین نامه‌ای خواهد بود که به پیشنهاد وزارتخانه‌های دادگستری و کار و امور اجتماعی و بازرگانی و کشاورزی و منابع طبیعی به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

  • تبصرهٔ ۴ ـ دارندگان پروانه‌های نانوائی که از اجرای مقررات قانون کار درباره کارگران خودداری نمایند چنانچه حداکثر ظرف یکماه پس از ابلاغ رأی هیئت حل اختلاف وزارت کار و امور اجتماعی نسبت به پرداخت مزایای قانونی کارگران اقدام ننمایند علاوه بر مجازاتهای مقرر در قانون کار پروانه نانوائی آنان طبق مقررات این قانون ابطال خواهد گردید و به ترتیب مقرر در تبصرهٔ ۲ این قانون عمل خواهد شد.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ علی احمد خورشید.

گزارش شور اول از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه ۲۳ آذر ماه ۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه مجازات نانوایان و قصابان متخلف را که به شمارهٔ ۱۴۱۱ چاپ شده است مطرح و مصوبه کمیسیون دادگستری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی ـ مهندس عبدالعلی نظمی.

گزارش شور اول از کمیسیون بازرگانی به مجلس شورای ملی

کمیسیون بازرگانی در جلسه ۲۵ آذر ماه ۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه مجازات نانوایان و قصابان متخلف را که به شمارهٔ ۱۴۱۱ چاپ شده است مطرح و مصوبه کمیسیون دادگستری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بازرگانی ـ حسن اوحدی.

گزارش شور اول از کمیسیون کار و امور اجتماعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کار و امور اجتماعی در جلسه ۲۵ آذر ماه ۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه مجازات نانوایان و قصابان متخلف را که به شمارهٔ ۱۴۱۱ چاپ شده است مطرح و مصوبه کمیسیون دادگستری را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسون کار و امور اجتماعی ـ علی اصغر قدردان.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور مادهٔ واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در مادهٔ واحده نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در تبصرهٔ ۲ مادهٔ واحده لایحه قانون مجازات نانوایان و قصابان متخلف بعد از جمله (حکم ابطال پروانه نانوائی صادر شده باشد) جمله (به قطعیت رسیده باشد) اضافه شود.

با تقدیم شایسته ترین احترام ـ امیر عباس جهانی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌شود ماده واحده لایحه قانون مجازات نانوایان و قصابان متخلف به شرح زیر اصلاح شود:

مادهٔ واحده ـ در هر یک از دکانهای نانوائی و یا قصابی که نان و گوشت گرانتر از نرخی که دولت تعیین نموده و می‌نماید به فروش برسد و از حیث وزن و مقدار کمتر تحویل مشتری بشود و یا با به کار بردن مواد دیگر یا آرد نا مرغوب و پست تر از آرد سهمیه نانوائی نوع نان از لحاظ کمیت پائین آورده شود و یا مقدار نان و گوشت که برای خرده فروشی در دکان عرضه می‌گردد کمتر از میزان سهمیه‌ای باشد که با نرخ دولتی در اختیار نانوایان و قصابان قرار گرفته است متخلف به حبس از سه سال تا یک سال یا پرداخت جزای نقدی از ۵۰۰۱ ریال تا دویست هزار ریال یا به هر دو مجازات و یا ابطال پروانه نانوائی یا قصابی محکوم می‌شود.

با تقدیم شایسته ترین احترامات ـ امیر عباس جهانی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید در تبصرهٔ ۳ ذیل مادهٔ واحده لایحه قانون مجازات نانوایان و قصابان متخلف کلمه هیئت وزیران حذف و به جای کلمه (کمیسیون‌های مربوط مجلسین) گذارده شود.

با تقدیم شایسته ترین احترامات ـ امیر عباس جهانی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌شود در تبصرهٔ ۳ ذیل مادهٔ واحده لایحه قانون مجازات نانوایان و قصابان متخلف پس از جمله (صادر شده باشد) جمله (و رسیدن به قطعیت) اضافه شود.

با تقدیم شایسته ترین احترامات ـ امیر عباس جهانی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می نمائیم:

در ماده واحده پیشنهادی دولت در سطر دوم جمله «علاوه از ابطال پروانه نانوائی و یا قصابی» حذف و به آخر مادهٔ واحده این جمله اضافه گردد:

در صورتیکه متخلف صاحب پروانه نانوائی و یا قصابی باشد علاوه از مجازات فوق پروانه نانوائی و قصابی نیز ابطال می‌گردد.

دکتر حیدر قلی برومند    دکتر صفائی    صدقیانی زاده    دکتر پناهی    محمدرضا سعادت فرد    روح الله جعفری    عبدالعلی نظمی

ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید تبصرهٔ ۴ ذیل مادهٔ واحده لایحه مجازات نانوایان و قصابان متخلف بدین شرح اصلاح شود تبصرهٔ ۴ دارندگان پروانه‌های نانوائی که از اجرای مقررات قانون کار دربارهٔ کارگران خودداری نمایند چنانچه حداکثر ظرف مدت سه ماه پس از ابلاغ قانونی رأی هیئت حل اختلاف وزارت کار و امور اجتماعی نسبت به پرداخت مزایای قانونی کارگران خود اقدام ننمایند علاوه بر مجازات‌های مقرر در قانون کار طبق مفاد این قانون و تبصره‌های آن عمل خواهد شد.

با تقدیم شایسته ترین احترام ـ امیر عباس جهانی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می نمائیم:

قسمت اول تبصرهٔ ۳ به شرح زیر اصلاح گردد:

در صورت صدور حکم ابطال پروانه قصابی از طرف دادگاه جنحه طبق نظر وزارت کشاورزی و منابع طبیعی حسب مورد اداره قصابی بوسیله سازمان گوشت یا شرکت تعاونی صنف مربوط یا توسط اتاق اصناف و با توسط فرمانداری و بخشداری صورت خواهد گرفت.

دکتر حیدر قلی برومند    دکتر صفائی    صدقیانی زاده    محمد رضا سعادت فرد    روح الله جعفری    عبدالعلی نظمی    دکتر پناهی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراما پیشنهاد مینمائیم که تبصره ۲ لایحه قانون مجازات نانوایان و قصابات مختلف بشرح زیر اصلاح گردد.

در صورتیکه از دادگاه جنحه حکم ابطال پروانه نانوائی صادر شده باشد دکان نانوائی در تهران بوسیله شرکت تعاونی نانوایان تهران ودر شهرستانها و بخشها تا تشکیل یا اتاق اصناف محل اداره خواهد شد.

دکتر حیدر قلی برومند    دکتر صفائی    صدقیانی زاده    محمد رضا سعادت فرد    روح الله جعفری    دکتر پناهی    عبدالعلی نظمی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراما پیشنهاد می نمائیم:

  • تبصره زیر بعنوان تبصره ۶ بلایحه قانون مجازات نانوایان وقصابات مختلف اضافه گردد.

ترتیب پرداخت بهاء تأسیسات و لوازم کسبی و همچنین حقوق مکتسبه فرد صنفی که پروانه او ابطال می‌شود و نیز نحوه واگذاری بعدی دکاکینی که پروانه آنها ابطال می‌گردد از شرکت تعاونی مصرف کارگران مربوطه بموجب آئین نامه‌ای خواهد بود که به پیشنهاد وزارت بازرگانی و کشاورزی و منابع طبیعی و وزارت کار و امور اجتماعی بتصویب هیئت عالی نظارت بر اتاقهای اصناف خواهد رسید.

دکتر حیدر قلی برومند    دکتر صفائی    صدقیانی زاده    محمد رضا سعادت فرد    عبدالعلی نظمی    دکتر پناهی    روح الله جعفری

مقام ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراما پیشنهاد می‌نماید در تبصره ۴ لایحه قانون مجازات نانوایان و قصابان مختلف در سطر دوم بعد از قانون کار یا بیمه‌های اجتماعی نیز اضافه گردد و بعد از کلمه حداکثر یکماه به بیست روز نوشته شور.

با تقدیم احترام - محمد حسین عباس میرزائی - رحیم پور بردباری ـ محمود بوداغ زاده ـ صالح شاخوئی

مقام معظم ریاست مجلس

محترما پیشنهاد می‌نماید در ماده واحده اضافه شود:

صنف نانوا و قصاب مشمول قانون نظام صنفی نبوده و اداره این دو صنف براساس این ماده خواهد بود.

فرهادپور.

رئیس ـ لایحه و پیشنهادات برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع به تشکیل انجمن ده و دهبانی و ارسال به مجلس سنا

۱۲- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون کشور راجع به تشکیل انجمن ده و دهبانی و ارسال به مجلس سنا

رئیس ـ گزارش شور دوم تشکیل انجمن ده و دهبانی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شوردوم از کمیسیون کشور به مجلش شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز شنبه ۱۸ آذر ماه ۱۳۵۳ با حضور آقایان دکتر عالیمرد معاون وزارت کشور دکتر همایونفر معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و رهبری معاون وزارت تعاون امور روستاها لایحه شماره ۶۷۱۹۴ مورخ ۹/۱۳۵۲ دولت مربوط به دهداری و دهبانی را که گزارش شور اول آن بشماره ۱۳۸۳ چاپ گردیده است با توجه به پیشنهادهای رسیده مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

لایحه قانون تشکیل انجمن ده و دهبانی

فصل اول ـ کلیات

ماده ۱ ـ ده از نظر مقررات این قانون کوچکترین واحد تقسیمات کشوری است که دارای حوزه معینی بودهاکثریت ساکنان دائمی آن به فعالیتهای کشاورزی دامداری و باغداری و صنایع دستی محلی و تظایر آن اشتغال داشته باشند.

ماده ۲ ـ تعدادی آبادی و مزرعه نزدیک یا متصل بهم که مجموعا دارای ضوابط ماده یک باشند به پیشنهاد فرماندار و تأیید انجمن شهرستان و موافقت وزارت کشور و وزارت تعاون و امور روستاها ده شناخته می‌شود.

  • تبصره ـ مادامی که وضع بعضی از آبادیها و مزارع از نظر اطلاق عنوان ده روشن نباشد به پیشنهاد فدماندار و تأیید انجمن شهرستان و تصویب استاندار تابع نزدیکترین ده خواهند بود.

ماده ۳ ـ وزارت کشور حدود حوزه اداری و نام دهات موجود یا دهاتی را که در آینده بوجود آید به پیشنهاد انجمن شهرستان و با تحصیل اطلاعات لازم در زمینه محدوده دهات از وزارت تعاون و امور روستاها تثبیت و تعیین خواهد نمود.

ماده ۴ ـ وزارت کشور بتدریج از چند ده متصل به یک دیگر که دارای وضع جغرافیائی و اقلیمی مشابهی بوده واز نظر اقتصادی و اجتماعی و آموزشی و تعاونی با یک دیگر ارتباط و وجه مشترک داشته باشند واحد مخصوصی بنام دهستان تشکیل خواهد داد که از لحاظ اذاری تابع بخش معینی خواهد بود.

ماده ۵ ـ ضوابط و شرایط لازم جهت تشکبل ده و دهستان طبق آئین نامه‌ای خواهد بود که وزارت کشور با جلب نظر وزارت تعاون و امور روستاها تهیه خواهد کرد و پس از تصویب هیئت وزیران بموقع اجرا گذارده خواهد شد.

ماده ۶ ـ اداره امور هر دهستان بعهده یک نفر دهدار خواهد بود کا از بین افراد واجد شرایط وسیله وزارت کشور انتخاب می‌شود. افرادی که خدمت سپاهی انقلاب را انجام داده‌اند در صورت تساوی شرایط حق تقدم خواهند داشت.

  • تبصره ـ شرایط احراز سمت دهداری و حدود وظایف و میزان و نحوه پرداخت حقوق دهداران که از محل اعتبارات موضوع ماده ۶۲ قانون تشکیل انجمن شهرستان و استان مصوب سی و یکم خرداد ماه ۱۳۴۹ تأمین خواهد شد طبق آئین نامه‌ای می‌باشد که از طرف وزارت کشور با جلب نظر وزارت تعاون و امور روستاها تهیه و بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

فصل دوم ـ انتخابات انجمن ده

ماده ۷ ـ هر ده انجمنی خواهد داشت که اعضاء آن مستقیما با رأی مخفی و اکثریت نسبی از طرف ساکنان و اهالی ده انتخاب می‌شوند.

ماده ۸ ـ مدت عضویت در انجمن ده چهار سال و افتخاری است و انتخاب مجدد اعضاء آن بلا مانع می‌باشد.

ماده ۹ ـ عده اعضای انجمن هر ده به تناسب جمعیت بر مبنای آخرین سر شماری عمومی کشور بشرح زیر تعیین می‌شود:

تا ۱۰۰۰ نفر جمعیت پنج نفر.

برای هر ۵۰۰ نفر اضافی دو نفر به تعداد اعضای انجمن ده افزوده می‌شود.

در هر حال تعداد اعضاء انجمن ده از ۱۱ نفر بیشتر نخواهد بود.

ماده ۱۰ ـ انتخاب کنندگان باید دارای شرایط زیر باشند:

۱ ـ تابعیت ایران.

۲ ـ توطن یا سکونت در محل.

۳ ـ حداقل داشتن ۱۸ سال تمام سن.

۴ـ عدم محرومیت از تمام یا بعضی از حقوق اجتماعی.

ماده ۱۱ ـ انتخاب شوندگان باید دارای شرایط زیر باشند:

۱ ـ تابعیت ایران.

۲ ـ توطن یا لااقل یکسال سکونت در محل.

۳ ـ حداقل داشتن بیست سال تمام سن.

۴ ـ عدم محرومیت از تمام یا بعض حقوق اجتماعی.

۵ ـانجام خدمت وظیفه یا معافیت از خدمت زیر پرچم.

۶ ـ توانائی خواندن و نوشتن.

ماده ۱۲ ـ از اشخاصی که با یک دیگر قرابت نسبی ویا سببی تا درجه دوم دارند فقط آن کسی که رأی او بیشتر است می‌تواند عضویت انجمن ده را دارا باشد و در صورت تساوی آرا یکی از آنها بحکم قرعه معین خواهد شد.

ماده ۱۳ ـ فرمانداران موظف می‌باشند پس از وصول دستور وزارت کشور بلافاصله به بخشداران ابلاغ نمایند که انتخابات انجمنهای ده را در حوزه مأموریت خود انجام دهند.

مده ۱۴ ـ رأی دهندگان باید کارت انتخابات دریافت دارند نحوه صدورکارت انتخابات و طرز انجام انتخاب انجمن ده ومدت رسیدگی بشکایات از انتخابات و ترتیب معرفی کاندیداهای احزاب قانونی در انتخابات بموجب آئین نامه‌ای می‌باشد که به پیشنهاد وزارت کشور بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

ماده ۱۵ ـ یک نفر نمی‌تواند در بیش از یک انجمن ده عضویت داشته باشد.

ماده ۱۶ ـ اعتبار نامه اعضای انجمن ده ظرف سه روز از تاریخ پایان مهلت رسیدگی بشکایات بامضای بخشدار صادر و به اعضای انجمن تسلیم می‌گردد.

ماده ۱۷ ـ مرجع رسیدگی بشکایات و اعتراضات از انتخاب انجمن ده انجمن شهرستان و یا قائم مقام قانونی آن خواهد بود و رأی انجمن شهرستان یا قائم مقام قانونی آن قطعی است.

  • تبصره ـ اغتراض و شکایت از انتخابات انجمن ده مانع از جریان امر انتخابات و تشکیل انجمن ده نخواهد بود مگر آنکه رأی مراجع مذکور در این ماده مبنی بر بطلان انتخابات باشد.

فصل سوم ـ تشکیل انجمن ده

ماده ۱۸ ـ بخشدارو یا نماینده او مکلف است ظرف پانزده روز پس از صدور اعتبارنامه از اعضای منتخب برای تشکیل نخستین جلسه انجمن دعوت نماید.

ماده ۱۹ ـ برای رسمیت جلسات الاقل حضور دو سوم از کلیه اعضاء لازم است و تصمیمات متخذه با اکثریت بیش از نصف اعضای حاضر در جلسه رسمی معتبر است و در صورت تساوی آراء رأی طرفی که رئیس به آن موافقت دارد مناط اعتبار است.

  • تبصره ـ در انجمن هائی که تعداد اعضاء آن پنج نفر است جلسه با حضور چهار نفر رسمیت می‌یابد و تصمیمات متخذه با رأی لااقل سه نفر معتبر خواهد بود.

ماده ۲۰ـ اولین جلسه انجمن ده بریاست مسن ترین عضو انجمن و با حضور بخشدار یا نماینده او تشکیل می‌شود و هر یک از اعضاء انجمن بشرح زیر سوگند یاد می‌کنند:

«خداوند متعال را بشهادت می‌طلبم و بقرآن مجید سوگند یاد می‌کنم که همواره نسبت باساس سلطنت مشروطه و استقلال کشور وفادار و کوشا باشم و مادام که در انجمن ده عضویت دارم با کمال علاقه مندی و نهایت راستی و درستی در پیشرفت امور ده کوشش نمایم».

  • تبصره ـ اعضائی که از اقلیتهای رسمی مذهبی انتخاب می‌شوند بکتاب آسمانی خود سو گند یاد خواهند کرد.

ماده ۲۱ ـ انجمن پس از انجام مراسم سوگند بلافاصله از بین اعضاء یک رئیس و یک نایب رئیس و یک ناظر مالی و دو منشی با رأی مخفی انتخاب می‌نماید.

ماده ۲۲ـ برای هر یک از جلسات انجمن صورت جلسه تهیه می‌شود که در دفتر ثبت و به امضای حاضرین در جلسه می‌رسد. حضور اعضای انجمن در صورت جلسه و دفتر مذکور قید می‌شود و هریک از اعضای انجمن که طی چهار ماه سه جلسه غیبت بدون عذر موجه داشته باشد مستعفی شناخته می‌شود.

ماده ۲۳ ـ جلسات عادی انجمن ده حداقل هر ماه دو بار باید تشکیل می‌گردد ولیکن به پیشنهاد رئیس انجمن و یا دهبان و یا لااقل سه نفر اعضاء انجمن جلسات فوق العاده می‌توان تشکیل داد.

ماده ۲۴ ـ هریک از اعضای انجمن ده که فاقد یکی از شرایط مندرج در ماده ۱۱ این قانون گردد به پیشنهاد بخشدار و تصویب انجمن شهرستان از عضویت انجمن ده برکنار می‌شود بخشدار مکلف است مراتب را بعضور برکنار شده و انجمن ده اعلام و بفرمانداری گزارش نماید.

ماده ۲۵ ـ از تاریخ تصویب این قانون انتخابات انجمنهای ده مقارن با انتخابات انجمنهای شهر و شهرستان در یک روز در تمام کشور انجام خواهد شد.

ماده ۲۶ ـ دوره قانونی انجمنهای فعلی و نیز مدت قانونی کار انجمنهائی که بر مبنای این قانون انتخاب می‌شوند تا تاریخ اولین انتخابات انجمنهای شهر وشهرستان خواهد بود.

فصل چهارم ـ حقوق ووظایف انجمن ده

ماده ۲۷ ـ ده دارای شخصیت حقوقی است و انجمن ده مسئول حفظ و اداره کردن دارائی منقول و غیر منقول متعلق به ده واقامه دعوی بر اشخاص و دفاع از دعاوی اشخاص علیه انجمن ده می‌باشد و وظایف آن بقرار زیر است:

۱ـ بررسی و اتخاذ تصمیم در کلیه طرحهای عمرانی که در سطح ده از محل عواید و عوارض انجمن انجام می‌گردد همچنین اظهار نظر مشورتی در مورد طرحهائی که از اعتبارات دولت یا اعتبارات عمرانی کشور در سطح ده اجرا می‌شود و تشریک مساعی در اجرای آن.

۲ ـ تشویق ساکنان ده در تشکیل شرکتهای تعاونی و شرکتهای سهامی زراعی و ایجاد هرگونه شرکت دیگری بمنظور بسط و توسعه کشاورزی و همکاری نزدیک و موثر با آنها.

۳ ـ اهتمام در ازدیار سطح زیر کشت و باغات در اراضی ده با توجه به امکانات منابع آب و بالا بردن بازده آن براساس طرحهای عمرانی توسعه کشاورزی و برنامه عمومی کشت با استفاده از راهنمائی مروجین مسئول با رعایت قوانین مربوط.

۴ ـ تنظیم برنامه درختکاری در بیشه و باغهای عمومی و نظارت در اجرای آنها با رعایت قوانین مربوط.

۵ ـ تشویق ساکنان ده در امر دامداری و اصلاح نژاد دامها و افزایش علوفه و فرآورده‌های دامی و همچنین تشویق مردم به همکاری با مروجین و سپاهیان انقلفاب.

۶ ـ اهتمام و تشویق روستائیان در مبارزه با آفات حیوانی و نباتی با همکاری مأموران سازمان حفاظت محیط زیست و حفظ نباتات و مروجین کشاورزی با رعایت قوانین مربوط.

۷ ـ همکاری در حفظ جنگلها و مراتع و جلوگیری از فرسایش خاک با رعایت قوانین و مقررات ملی شدن جنگلها و مراتع و سایر قوانین مربوط.

۸ ـ همکاری با سپاهی دانش و مدیر دبستان ده در بهبواد امر آموزش اطفال و مبارزه با بیسوادی از طریق ترغیب بزرگسالان بشرکت در کلاسهای درس شبانه.

۹ ـ سعی در اعزام اطفال مستعد برای تکمیل تحصیلات آنان بمراکز آموزشی مجهز تر با هزینه اهالی ده و استفاده از کمکهای بنیادهای فرهنگی.

۱۰ ـ سعی در تأسیس کتابخانه و قرائت خانه و دعوت از مطلعین و صاحب نظران محلی برای تنویر افکار ساکنان ده با استفاده از راهنمائی‌های بخشدار.

۱۱ ـ اهتمام در تنظیم جغرافیای تاریخی و شناسنامه ده جمع آوری قصه و افسانه‌ها و رسوم و سنتها و شعر و آهنگ‌های محلی با استفاده از راهنکائی‌های بخشدار و مطلعین محلی و سایر مقامات مربوط.

۱۲ ـ نظارت در حفظ آثار باستانی و رقبات موقوفات با نظر سازمانهای مربوط.

۱۳ ـ همکاری و تشریک مساعی باخانه۸ فرهنگ روستائی و تشویق جوانان ده بورزش از راه ترتیب دادن مسابقات و ترویج ورزشها و تهیه و تدارک زمین و وسائل ورزشی و محل بازی کودکان و مادامی که خانه فرهنگ روستائی در ده تشکیل نشده انجام امور بالا.

۱۴ ـ همکاری و ایجاد تسهیلات لازم در انجام وظایف سپاهیان انقلاب در امر بهداشت و ترویج و آبادانی و اتخاذ تصمیم راجع به لاروبی و اصلاح قنوات و انبار آبرسانی ده و همچنین همکاری با سایر مأموران دولت و عوامل خدمتی که برای انجام وظایف قانونی خود بدهات اعزام می‌شوند.

۱۵ ـ همکاری با م‹موران سازمان آبیاری در تقسیم و نحوه صحیح مصرف آب و جلوگیری از هدر رفتن آن.

۱۶ ـ تشویق ساکنان ده بمنظور همکاری با مأمورانی که بمنظور مایه کوبی یا مبارزه با انگلها یا امراض بدهات می‌روند.

۱۷ ـ اتخاذ تدابیر لازم برای تشویق و حمایت از صنایع روستائی و فراهم آوردن تسهیلات لازم بمنظور حسن اجرای برنامه هائی که از طرف دولت برای ترویج و حمایت از صنایع روستائی مقرر می‌گردد و همکاری با مأموران تعاون و امور روستاها در این زمینه.

۱۸ ـ تأمین آب آشامیدنی و روشنائی ده مراقبت در نگهداری کلیه تأسیسات مربوط.

۱۹ ـ ایجاد جاده‌های روستائی و مراقبت در تعمیر و نگاهداری آنها.

۲۰ ـ ساختن حمام، رختشویخانه و کشتارگاه و آبریزگاه عمومی و مراقبت در نگهداری آنها.

۲۱ ـ احداث گورستان و غسالخانه.

۲۲ ـ اتخاذ تدابیر لازم به منظور تسهیل تأسیس وسائل پستی و ارتباطی محل با رعایت قوانین و مقررات عمومی مربوط و دستورالعمل سازمانهای مسئول.

۲۳ ـ اتخاذ تدابیر لازم به منظور تأمین آذوقه و وفور فراوانی و ارزانی و مرغوبیت خواروبار و مراقبت در بسته بندی و رعایت بهداشت در عرضه و توزیع مایحتاج عمومی ده و تعیین نرخ مناسب برای آنها و امور دیگری که متضمن تأمین رفاه عمومی و بهبود زندگی در روستاها باشد.

۲۴ ـ مراقبت و نظارت در اعلام صحیح وقایع ولادت و فوت و امر آمارگیری و سرشماری.

۲۵ - همکاری لازم با مأموران ثبت نام برای صدور کارت انتخابات.

۲۶ ـ تنظیم امر حمل و نقل بار و مسافر مربوط به ده با رعایت مقررات مربوط.

۲۷ ـ همکاری و اشتراک مساعی با مأموران مربوط در امر بهداشت و تنظیم خانواده و مراقبت در تفهیم و اجرای دستورالعملهای آن.

۲۸ ـ نظارت کامل در بهره برداری و نگهداری و حفظ اماکن و تأسیساتی که براثر اجرای طرحهای عمرانی در سطح ده ایجاد شده است.

۲۹ ـ وزارت کشور می‌تواند در دهاتی که انجمن ده آمادگی کافی داشته باشد امر ثبت نام و توزیع کارت انتخابات را به انجمن واگذار نماید.

۳۰ ـ انجمن ده به نمایندگی وزارت آب و برق تا زمانی که موجبات اجرای مواد ۱ و ۶و۴۶ قانون آب و نحوه ملی شدن آن در دهات فراهم نگردیده است وظایف مذکور در آن مواد را در محدوده مربوط انجام خواهد داد.

۳۱ ـ احداث و نگهداری مساجد.

۳۲ ـ اهتمام در احداث و نگهداری سرای ده برای برگزاری مجالس جشن و سرور و عروسی‌ها.

فصل پنجم ـ انتخاب دهبان

ماده ۲۸ ـ دهبان به انتخاب انجمن و تأیید بخشدار و به حکم فرماندار منصوب می‌شود در تعیین و انتخاب دهبان افرادیکه خدمت سپاهی انقلاب را انجام داده باشند به شرط تساوی شرایط حق تقدم خواهند داشت.

ماده ۲۹ ـ اشخاصی می‌توانند به شمت دهبان انتخاب شوند که واجد شرایط زیر باشند:

۱ـ تابعیت ایران.

۲ـ سواد خواندن و نوشتن.

۳ـ سن کمتر از بیست و دو بیشتر از شصت سال نباشد.

۴ـ عدم اشتهار به فساد اخلاق و عدم محرومیت از تمام یا بعض حقوق اجتماعی.

۵ـ انجام خدمت وظیفه عمومی دهبان چهار سال و انتخاب مجدد او بلامانع است.

ماده ۳۱ـ دهبان در تمام اوقات سال باید ساکن ده بوده واگر ضرورت ایجاب کند برای مدت کوتاهی مجبور به ترک محل شود مراتب را باید به اطلاع انجمن برساند در غیاب دهبان یکی از مأموران یا سپاهیان مقیم ده به تعیین انجمن و تأیید بخشدار مسئول امور دهبانی خواهد بود.

ماده ۳۲ـ انجمن ده موظف است ظرف حداکثر سی روز از تاریخ تشکیل اولین جلسه نسبت به انتخاب دهبان بر طبق مقررات این قانون اقدام و پیشنهاد آن را به بخشداری ارسال کند.

  • تبصره ـ تا تعیین و شروع کار دهبان جدید انجام وظایف مقرر در این قانون به عهده دهبان قبلی خواهد بود.

ماده ۳۳ـ هر گاه انجمن نتواند ظرف حد اکثر سی روز از تاریخ اولین جلسه نسبت به انتخاب و تعیین دهبان اقدام نماید بخشدار موظف است ظرف پنج روز از تاریخ انقضای مدت سی روز در این ماده یک نفر از ساکنان حوزه بخش را که دوره خدمت سپاهی انقلاب را طی نموده باشد. و در غیر این صورت یکنفر از ساکنان ده یا یکی از مأموران دولتی مقیم ده را به فرمانداری معرفی کند تا با ابلاغ فرماندار به کفالت دهبانی منصوب گردد. دوره تصدی کفیل دهبانی حد اکثر ششماه است و هر گاه ظرف این مدت باز هم انجمن قادر به انتخاب دهبان بر طبق مقررات این قانون نباشد انجمن منحل می‌گردد و تا انتخاب انجمن بعدی و تعیین دهبان کفیل دهبانی به کار خود ادامه خواهد داد.

ماده ۳۴ ـ اگر دهبان از شغل خود مستعفی شود یا فوت نماید و یا اینکه به علل و جهات قانونی معزول و یا محجور گردد انجمن ده ضمن اعلام مراتب به بخشداری ظرف ۱۵ روز طبق مقررات این قانون نسبت به تعیین و معرفی دهبان جدید برای بقیه مدت اقدام خواهد نمود.

در این مورد تا تعیین دهبان جدید رئیس انجمن ده وظایف محوله را بر عهده خواهد داشت.

ماده ۳۵ ـ دهبان یا کفیل دهبانی در موارد زیر از شغل خود برکنار خواهد شد.

۱ـ در صورت صدور کیفر خواست به علت ارتکاب جنایت عمدی یا جنحه‌های مذکور در ماده ۱۹ قانون مجازات عمومی.

۲ـ حیف و میل و یا تصرف غیر مجاز در اموال ده که وصول و یا نگهداری آن به عهده او است.

۳ـ در صورتیکه معلوم شود دهبان اساساً فاقد شرایط مندرج در ماده ۲۹ و یا اینکه بعد از انتخاب شرایط مذکور از دست داده است.

  • تبصره ـ هر گاه از طرف انجمن ده یا ساکنان ده یا افراد دیگر و یا سازمانهای دولتی گزارشی در موارد مذکور در این ماده به بخشدار برسد بخشدار مکلف است حداکثر ظرف ده روز نظر خود را به انجمن ده اعلام دارد و اگر نظر بخشدار مورد تأیید انجمن ده قرار گیرد نظر مذکور اجرا و در غیر این صورت بخشدار مراتب را به فرماندار باید اعلام کند و نظر فرماندار در این باره قطعی و لازم الاجرا خواهد بود.

ماده ۳۶ـ مقرری دهبان از محل در آمد مذکور در ماده ۴۲ پرداخت خواهد شد میزان مقرری دهبان و نحوه پرداخت آن به موجب آئین نامه‌ای خواهد بود که با اطلاع وزارت تعاون و امور روستاها به تصویب وزارت کشور برسد.

  • تبصره ۱ـ به اشخاصی که با رعایت این قانون به کفالت دهبانی منصوب می‌شوند حق الزحمه‌ای که از پنجاه در صد مقرری دهبان آن ده تجاوز نخواهد کرد پرداخت می‌شود.
  • تبصره ۲ـ غیر از دهبان یا کفیل دهبانی هیچ فردی نمی‌تواند به نام کارمند یا نویسنده و غیره مستمراً یا به عناوین دیگر از قبیل حق الزحمه و پاداش و غیره وجهی از انجمن دریافت دارد.

ماده ۳۷ـ دهبان دارای نشان مخصوص دهبانی است که شکل و خصوصیات آن به موجب آئین نامه‌ای که به تصویب وزارت کشور خواهد رسید تعیین خواهد شد.

ماده ۳۸ ـ دهبان می‌تواند در جلسات انجمن ده حضور یابد ولی حق رأی ندارد.

ماده ۳۹ ـ در صورت انحلال و یا پایان یافتن دوره انجمن دهبان تا پایان انتخاب انجمن ده و رسمیت یافتن انجمن و انتخاب دهبان جدید به خدمت محوله ادامه خواهد داد.

فصل ششم ـ وظایف دهبان

ماده ۴۰ ـ دهبان مجری کلیه مصوباتی است که از طرف انجمن ده در حدود مقررات این قانون به تصویب رسیده و قطعی شده باشد و علاوه بر آن وظایف زیر را بر عهده دارد:

۱ـ به محض بروز بی نظمی و یا اطلاع از وقوع جنحه و جنایت در اسرع وقت مراتب را به نزدیکترین پاسگاه ژاندارمری و بخشداری اطلاع دهد و در کشف جرم و دستگیری متهم یا متهمین با مأموران انتظامی همکاری نماید.

۲ـ اتخاذ تصمیم در امور مربوط به حفظ نظم در حدود قوانین و مقررات.

۳ـ تهیه و نصب علائم راهنما و مشخصات ده با نظر انجمن ده و استفاده از راهنمائی‌های بخشدار.

۴ـ همکاران با مأموران اجراء مقررات وظیفه عمومی برای اعزام مشمولین.

۵ـ اجرای دستورهای بخشدار در مسائل مربوط به ثبت احوال و وظیفه عمومی و آمار و همکاری با مأموران سازمانهای دولتی که به طور سیار و ثابت در ده انجام وظیفه می‌نمایند.

۶ـ اجرای وظایف محوله و دستورهای مربوط در پیشرفت امور شرکتهای تعاونی و روستائی.

۷ـ مراقبت کامل در نگهداری و بهره برداری از تأسیساتی که بر اثر اجرای طرحهای عمرانی ایجاد گردیده است.

۸ ـ حفظ و اداره اموال و دارائی ده.

۹ـ همکاری و ایجاد تسهیلات لازم در پیشرفت کار سپاهیان دانش و ترویج و آبادانی و بهداشت و سایرسپاهیان انقلاب و هر نوع اقدام و کمک دیگری که برای پیشرفت فرهنگ و بهداشت و کشاورزی ده ضروری است.

۱۰ـ اجرای دستورهائی که از طرف سازمانهای دولتی و یا وابسته به دولت در حوزه ده در حدود قانون به وسیله بخشدار ابلاغ می‌گردد.

۱۱ـ سعی در حل اختلاف بین ساکنین ده از طریق کد خدا منشی در صورتی که در ده خانه انصاف تشکیل نشده باشد.

۱۲ـ اعلان فرامین و قوانین و تصمیمات ومقررات و تصمیمات و مقررات عمومی دولت که از طریق بخشداری برای اطلاع ساکنان ده ابلاغ می‌شود به وسائل مقتضی.

۱۳ـ اعلام کشف آثار و اشیاء و مسکوکات عتیقه و نظائر آن به بخشداری و سایر مراجع و جلوگیری از هر گونه کاوشهای باستان شناسی غیر مجاز.

۱۴ـ تهیه و ارسال گزارش حوادث و وقایع و سوانح فوق العاده به بخشداری با توضیحات کافی و به موقع.

۱۵ـ ثبت اسامی ساکنان ده بر حسب خانوار در دفتر مربوط و ذکر تغییرات آن برابر راهنمائی‌های مأموران ثبت احوال و مرکز آمار ایران.

۱۶ـ مراقبت در حفظ آثار باستانی با نظر سازمانهای مربوط.

۱۷ـ توجه کامل در نگهداری تأسیسات آب، برق، مدرسه و تأسیسات بهداشتی و مراقبت در نظافت ده.

ماده ۴۱ـ دهبان مأمور اجرای مصوبات انجمن ده و مسئول اجرای دستورهائی است که از مراجع دولتی طبق قوانین و مقررات به او ابلاغ می‌شود.

فصل هفتم ـ امور مالی

ماده ۴۲ ـ در آمد انجمن ده که از منابع ذیل تأمین خواهد شد باید به حساب مخصوص ده یا در صندوق موضوع ماده ۴۷ منظور گردد.

۱ـ عوارضی که از هر هکتار سطح زیر کشت در حال تولید هر ده در هر سال از تولید کنندگان هر ده بر اساس ضوابط زیر وصول می‌شود:

الف ـ هر هکتار کشت آبی صیفی ۴۵ ریال.

ب ـ «««شتوی ۲۵ ریال.

ج ـ ««دیمی صیفی و شتوی ۱۵ ریال.

د ـ ««باغ میوه و باغ چای ۶۰ ریال.

ه ـ ««قلمستان دست کاشت ۱۵ ریال.

۲ـ عوارشی که از تأسیسات تولیدی زراعتهای بزرگ کشاورزی و مکانیزه و همچنین تأسیسات تولیدی صنعتی و معدنی که در حوزه دهات کشور فعالیت دارند تحصیل می‌شود طبق آئین نامه‌ای که به پیشنهاد وزارت کشور و جلب نظر وزارتخانه‌های کشاورزی و منابع طبیعی و تعاون و امور روستاها و صنایع و معادن به تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین می‌رسد.

۳ـ عوایدی که به طریق خود یاری اهالی ده برای اجرای برنامه‌های خاص عمرانی محلی در اختیار انجمن ده می‌گذارند.

۴ـ کمکهائی که از محل اعتبارات سازمان برنامه و بودجه یا اعتبارات دولت برای جبران کمبود اعتبارات اداری و یا عمرانی محل در اختیار انجمن گذارده می‌شود.

۵ـ عوارضی که با تصویب انجمن شهرستان از دکاکین و کسبه محل اخذ می‌شود.

۶ـ هدایا و کمکهائی که برای امور عمرانی ده در اختیار انجمن قرار می‌گیرد.

  • تبصره ۱ـ میزان عوارض هر مؤدی از طرف دهبان اعلام و به اطلاع انجمن ده خواهد رسید.
  • تبصره ۲ـ در صورتیکه در اثر عوامل جوی و طبیعی و آفت محصول ده کلاً از بین برود با تأیید اداره کشاورزی محل عوارض موضوع بند ۱ اخذ نخواهد شد.

ماده ۴۳ـ میزان عوارض مذکور در ماده ۴۲ در باره تأسیسات بزرگ تولیدی کشاورزی و صنعتی و معدنی که در حوزه دهات کشور فعالیت دارند و همچنین نحوه رسیدگی به اعتراضات مؤدی تابع آئین نامه می‌باشند که به پیشنهاد وزارت کشور و جلب نظر وزارتخانه‌های کشاورزی و منابع طبیعی و تعاون و امور روستاها و صنایع و معادن به تصویب کمیسیونهای مر بوط مجلسین می‌رسد.

ماده ۴۴ ـ هر گاه در دهات در امدها کلاً یا جزئاً از طریق اجاره نقدی یا جنسی یا تواماً حاصل گردد مستأجر موظف است سهمیه انجمن ده را با توجه به ماده ۴۲ از مال الاجاره به انجمن ده تسلیم نماید.

ماده ۴۵ـ کلیه در امدهای هر ده بر طبق بودجه‌ای که به تصویب انجمن ده می‌رسد پس از کسر هزینه‌های اداری و استخدامی دهبانی و سهمیه انجمن شهرستان موضوع بند ۲ ماده ۶۲ قانون تشکیل انجمنهای شهرستان و استان باید با رعایت قوانین مربوط منحصراً به مصرف عمران و آبادانی همان ده برسد مگر در مواردی که طرحهای مشترک بوسیله چند ده (مانند ایجاد راههای روستائی و نظایر آن که مورد استفاده عموم قرار خواهند گرفت) تصویب و تأیید شده باشد.

ماده ۴۶ـ دهبان مسئول امور مالی انجمن ده می‌باشد و در حدود قانون و بودجه مصوب انجمن ده موظف است در آمدها را وصول و هزینه‌ها را پرداخت نماید اسناد هزینه باید به امضاء دهبان و ناظر مالی که از طرف انجمن انتخاب می‌شود برسد.

ماده ۴۷ـ دهبان مکلف است در صورت وجود بانک در ده یا دهات مجاور حساب مخصوصی به نام ده افتتاح نماید که برداشت از آن با دو امضاء دهبان و ناظر مالی منتخب انجمن خواهد بود.

در صورتیکه در ده یا دهات مجاور شعبه بانک نباشد وجوه مزبور در صندوق مخصوص نگهداری و مراتب را به بخشدار اعلام نماید.

ماده ۴۸ـ دهبان مکلف است در امدهای نقدی وصولی را بلافاصله به حساب ده در بانک و یا صندوق مخصوص واریز نموده و مراتب را در دفتر مالی ده ثبت نماید و عواید جنسی را نیز در دفتر ثبت و در انبار مخصوص نگهداری کند مسئولیت حفاظت دارائی انجمن به عهده دهبان می‌باشد.

ماده ۴۹ـ هر یک از مؤدیان که در مورد در امد خود معترض باشد پس از تودیع نصف عوارض تعیین شده اعتراض خود را به انجمن ده تسلیم می‌نماید و در صورتیکه ظرف پانزده روز بین مؤدی و انجمن در تشخیص و میزان در امد توافق حاصل نشده معترض می‌تواند اعتراض خود را به بخشدار تسلیم نماید. و بخشدار یا نماینده او مکلف است اعتراض مذکور را به کمیسیونی مرکب از خود و نماینده انجمن شهرستان و نمایندگان وزارتخانه‌های کشاورزی و منابع طبیعی و تعاون امور روستاها و یک نفر معتمد محل به انتخاب بخشدار تسلیم نماید. کمیسیون تاریخ رسیدگی را به مؤدی و انجمن اطلاع خواهد داد که در جلسه شرکت نمایند ولی حاضر نشدن نماینده انجمن ده یا مؤدی مانع رسیدگی نخواهد بود و کمیسیون حد اکثر ظرف یکماه باید اعلام نظر نماید و نظریه مزبور قطعی و لازم الاجرا می‌باشد.

ماده ۵۰ـ هر گاه مؤدی از پرداخت عوارض در مدتیکه انجمن ده تعیین می‌کند استنکاف نماید دهبان باید ضمن اعلام مراتب به انجمنده ظرف ده روز امتناع مؤدی را به بخشداری گزارش دهد و بخشدار موظف است مطابق مقررات اجرائی وصول مالیاتهای مستقیم نسبت به وصول عوارض مستنکفین اقدام نماید.

ماده ۵۱ـ بودجه سالانه ده که شامل در امد هزینه است بوسیله دهبان تهیه پیشنهاد می‌گردد و پس از تصویب انجمن ده به موقع اجرا گذاشته می‌شود.

  • تبصره ۱ـ سال مالی انجمن یک سال شمسی است که از اول فروردین ماه آغاز می‌شود به استثنای اولین سال تشکیل انجمن که ابتدای سال مالی تاریخ تشکیل انجمن خواد بود.
  • تبصره ۲ـ دهبان مکلف است تا ۱۵ بهمن ماه هر سال بودجه سال آینده را تنظیم و پیشنهاد نماید و انجمن ده باید حد اکثر تا اول اسفند ماه آن را رسیدگی و تصویب نماید.

ماده ۵۲ـ انجمن ده موظف است همه ساله در نیمه دوم اسفند ماه بودجه و برنامه سال آینده را به وسیله آگهی و یا وسائل مقتضی دیگر به اطلاع ساکنان ده برساند.

ماده ۵۳ـ استفاده از موجودی نقدی و جنسی متعلق به ده فقط پس از تصویب بودجه در حدود اعتبار مصوب مجاز است.

  • تبصره ـ خرید و فروش هر گونه و هر گونه معاوله باید با رعایت صرفه و صلاح انجام گیرد و اسناد مربوط به امضای دهبان و ناظر مالی انجمن ده برسد.

ماده ۵۴ـ دهبان موظف است حساب در امد و هزینه هر سال مالی را تا آخر اردیبهشت سال بعد به انجمن ده تسلیم نماید. تصویب حساب از طرف انجمن در حکم مفاصاً حساب است.

  • تبصره ـ دهبان باید حساب در امد و هزینه سالیانه را پس از تصویب انجمن ده در حکم خیانت در امانت خواهد بود.

فصل هشتم ـ مقررات عمومی

ماده ۵۷ ـ مصوبات انجمن ده باید بلافاصله بوسیله دهبان به بخشدار اعلام گردد و پس ازتأیید بخشدار طبق مقررات این قانون قابل الاجرا می‌باشد. در صورتیکه ظرف پنج روز از تاریخ وصول مصوبات انجمن نظر بخشدار اعلام نگردد تأیید شده تلقی می‌شود.

  • تبصره ـ نسبت به آن قسمت از مصوبات انجمن ده که مربوط به امور عمرانی باشد بخشدار نظر اداره تعاون و امور روستاها را جلب خواهد کرد.

ماده ۵۸ـ در مواردیکه مصوبات انجمن مورد تأیید بخشدار نباشد بخشدار موضوع را با ذکر دلیل ظرف مدت پنج روز از تاریخ وصول مصوبات انجمن به انجمن ده اعلام می‌دارد و هر گاه نظر بخشدار مورد قبول انجمن ده قرار نگیرد مراتب از طریق بخشداری به فرمانداری اعلام می‌گردد. فرماندار چگونگی را در اولین جلسه شهرستان مطرح خواهد نمود. نظر انجمن شهرستان یا قائم مقام قانونی در این مورد قطعی و لازم الاجرا است.

ماده ۵۹ـ بخشدار و مأموران وزات تعاون و امور روستاها می‌توانند در صورت لزوم دفاتر و اسناد انجمن ده را بازدید و بازرسی نمایند بدون اینکه حق دخالت در وظائف مربوط به انجمن را داشته باشند.

ماده ۶۰ـ هر گاه یک یا چند نفر از اعضاء انجمن ده به نحوی از انحاء در انجام وظائف محوله تعلل نمایند و یا موجبات اخلال در کار انجمن را فراهم سازند بخشدار موضوع رسیدگی می‌نماید و در صورت تأیید موضوع را به فرماندار گزارش می‌دهد و فرماندار مراتب را با اعلام نظر خود در انجمن شهرستان و یا قائم مقام قانونی انجمن مطرح می‌نماید در صورتیکه انجمن شهرستان وافق با برکناری عضو یا اعضاء مذکور باشد اعضاء مزبور با رأی انجمن شهرستان برکنار می‌شوند و به جای عضو یا اعضاء بر کنار شده بر طبق ماده ۶۱ این قانون عمل خواهد شد.

ماده ۶۱ـ به جای اعضائی که فوت شده یا به موجب مواد این قانون از کسانیکه بعد از حائزین اکثریت دارای رأی بیشتر بوده‌اند به ترتیب خواهند شد و بخشدار برای آنان اعتبار نامه صادر و مراتب را به فرماندار گزارش می‌نماید.

ماده ۶۲ـ هر گاه اکثریت اعضای انجمن ده در انجام وظائف محوله به نحوی از انحاء تعلل نماید و یا صلاحیت آنان معلوم گردد بخشدار پس از رسیدگی در صورت تأیید موضوع را به فرماندار گزارش می‌دهد فرماندار مراتب را با اعلام نظر خود را در انجمن شهرستان مطرح نموده و در صورت رأی موافق انجمن شهرستان و یا قائم مقام قانونی انجمن شهرستان انجمن ده منحل می‌گردد فرماندار مکلف است ضمن اعلام انحلال انجمن ده دستور تجدید انتخابات انجمن ده را برای بقیه مدت به بخشدار صادر نموده و موضوع را به وزارت کشور و استانداری گزارش دهد. و بخشدار نیز مکلف است فوراً نسبت به تجدید انتخابات اقدام نماید.

  • تبصره ـ هر گاه انجمن ده بجهاتی منحل گردد تا تشکیل انجمن جدید هیئتی مرکب از سه نفر که دو نفر معتمد محل بانتخاب بخشدار و حکم فرماندار و یکنفر بترتیب تقدم مدیر عامل شرکت تعاونی یا رئیس خانه انصاف یا رئیس دبستان یا یک نفر سپاهی انقلاب مقیم ده بمعرفی بخشدار با حکم فرماندار قائم مقام انجمن ده خواهد بود.

ماده ۶۳ ـ انجمن ده مکلف است پس از انقضای دوره قانونی یا انحلال کلیه سوابق را ضمن تنظیم صورت مجلس به رئیس و منشی انجمن بعدی یا قائم مقام انجمن تحویل نماید.

ماده ۶۴ ـ در صورتی که مقتضیاتی ایجاب نماید در پاره‌ای از امور عمومی و مشترک بین چند ده تصمیم واحدی اتخاذ گردیده موضوع بوسیله بخشدار از طریق فرمانداری به انجمن شهرستان اعلام می‌گردد. انجمن شهرستان با جلب نظر انجمنهای محلی مربوط به مورد مشترک رسیدگی اتخاذ تصمیم می‌نماید تصمیم متخذه برای هر یک از انجمنهای مربوط لازم الاجرا می‌باشد.

ماده ۶۵ـ برای دهات که در حوزه عمل یک شرکت سهامی زراعی قرار می‌گیرند انجمن واحدی به نام انجمن واحد روستائی به جانشین انجمن‌های دهات حوزه شرکت مزبور برابر مقررات مربوط به انتخابات انجمن ده تشکیل خواهد شد در این مورد پس از اعلام وزارت تعاون و امور روستاها دائر به تشکیل شرکت سهامی زراع وزارت کشور نسبت به انحلال انجمنهای دهات واقع در محدوده عمل شرکت زراعی و تشکیل انجمن واحد روستائی اقدام خواهد نمود.

  • تبصره ـ کلیه اموال و دارائی و تعهدات انجمنهای منحل شده طبق صورتجلسه به انجمن واحد روستائی کلیه وظائف و اختیارات انجمنهای ده را بر طبق مقررات مربوط نسبت به دهات واقع در حوزه عمل شرکت سهامی زراعی انجام خواهد داد.

ماده ۶۶ ـ مأموران انتظامی مکلفند در انجام تکالیفی که طبق این قانون و یا قوانین و مقررات دیگر به عهده انجمن ده و دهبان و دهدار محول است همکاری و تشریک مساعی نمایند.

ماده ۶۷ـ هر گاه دهی به شهر تبدیل گردد و شهرداری در آن تأسیس شود انجمن ده از تاریخ تشکیل شهرداری منحل خواهد شد و کلیه دارائی و اموال منقول و غیر منقول و تعهدات انجمن ده طبق صورت مجلسی به شهرداری منتقل گردیده و شهرداری به جانشینی انجمن عمل خواهد نمود یک نسخه صورتمجلس تحویل و تحول به بخشداری و دو نسخه از طریق فرمانداری به استانداری و وزارت کشور ارسال خواهد شد.

ماده ۶۸ـ به محض انتخاب شهردار دهبان سمتی نخواهد داشت.

ماده ۶۹ـ وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی می‌توانند در هر ده که زمینی در اختیار داشته باشند با تصویب هیئت وزیران برای ایجاد موسسات عمرانی به اندازه مورد نیاز به طور رایگان در اختیار انجمن ده بگذارند.

ماده ۷۰ـ ماده نه قانون تقسیمات کشوری مصوب آبانماه ۱۳۲۶ و قانون کدخدائی مصوب بیستم آذر ماه ۱۳۱۴ و لایحه قانون تشکیل انجمنهای ده و اصلاح امور اجتماعی و عمران دهات مصوب سال ۱۳۴۲ و سایر قوانین و مقررات که مغایر این قانون است لغو می‌شود.

ماده ۷۱ـ دستور العملهای اجرائی این قانون را وزارت کشور تهیه و آن قسمت از دستورالعملهائی که با وظائف وزرات تعاون و امور روستاها و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی ارتباط پیدا می‌کنند پس از کسب نظر وزارتخانه‌های مذکور از طرف وزارت کشور تهیه و به موقع اجرا گذارده می‌شود.

ماده ۷۲ـ دولت می‌تواند از تاریخ تصویب این قانون ظرف سه سال اصلاحاتی را که ضمن اجرای آن ضروری تشخیص دهد جهت تصویب به کمیسیونهای مربوط مجلسین تقدیم کند.

اصلاحاتی که به تصویب کمیسیونهای مذکور می‌رسد تا تقدیم لایحه نهائی به مجلسین و تعیین تکلیف آن از طرف مجلسین لازم الاجرا است.

مخبر کمیسیون کشور ـ رضا سجادی.

گزارش شوردوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۱۳۵۳/۹/۲۳ با حضور نمایندگان ده ودهبانی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون را در این مورد عینا تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم میدا رد.

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ امان االله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون تعاون و امور روستاها به مجلس شورای ملی

کمیسیون تعاون و امور روستاها در جلسه ۲۳ /۹/ ۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه تشکیل انجمن ده ودهبانی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون کشور با اصلاحاتی که بعدا مورد تأیید کمیسیون کشور قرار گرفت تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم میدا رد.

مخبر کمیسیون تعاون و امور روستاها ـ مهندس امیر حسین خسروی.

گزارش شور دوم از کمیسون دادگستری به مجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۶ /۹ /۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه تشکیل انجمن ده و دهبانی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون را در این مورد عینا تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم میدا رد.

مخبر کمیسیون دادگستری ـ علی احمد خورشید.

رئیس ـ ماده اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱ ـ ده از نظر مقررات این قانون کوچکترین واحد تقسیمات کشوری است که دارای حوزه معینی بوده و اکثریت ساکنان دائمی آن به فعالیتهای کشاورزی و دامداری و باغداری و صنایع دستی محلی و نظایر آن اشتغال داشته باشند.

رئیس ـ در ماده اوا نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده اول رأی می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲ ـ تعدادی آبادی و مزرعه نزدیک یا متصل بهم که مجموعا دارای ضوابط ماده باشند به پیشنهاد فرماندار و تأیید انجمن شهرستان و موافقت وزارت کشور و وزارت تعاون و امور روستاها ده شناخته می‌شود.

  • تبصره ـ مادامی که وضع بعضی از آبادیها و مزارع از نظر اطلاق عنوان ده روشن نباشد به پیشنهاد فرماندار و تأیید انجمن شهرستان و تصویب استاندار تابع نزدیکترین ده خواهند بود.

رئیس ـ در ماده دوم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) بماده دوم رأی می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳ ـ وزارت کشور حدود حوزه اداری ونام دهات موجود یا دهاتی را که در آینده بوجود آید به پیشنهاد انجمن شهرستان و با تحصیل اطلاعات لازم در زمینه محدوده دهات از وزارت تعاون وامور روستاها تثبیت و تعیین خواهد نمود.

رئیس ـ در ماده ۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴ ـ وزارت کشور بتدریج از چند ده متصل بیکدیگر که دارای وضع جغرافیائی و اقلیمی مشابهی بوده واز نظر اقتصادی و اجتماعی و آموزشی و تعاونی با یک دیگر ارتباط ووجه مشترک داشته باشند واحد مخصوصی بنام دهستان تشکیل خواهد داد.

رئیس ـ درماده ۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵ ـ ضوابط و شرایط لازم جهت تشکیل ده و دهستان طبق آئین نامه‌ای خواهد بود که وزارت کشور با جلب نظر وزارت تعاون و امور روستاها تهیه خواهد کرد و پس از تصویب هیئت وزیران بموقع اجراء گذارده خواهد شد.

رئیس ـ در ماده ۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۵رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶ ـ اداره امور هر دهستان بعهده یک نفر دهدار خواهد بود که از بین افراد واجد شرایط وسیله وزارت کشور انتخاب می‌شود. افرادی که خدمت سپاهی انقلاب را انجام داده‌اند در صورت تساوی شرایط حق تقدم خواهند داشت.

  • تبصره ـ شرایط احراز سمت دهداری و حدود وظایف و میزان و نحوه پرداخت حقوق دهداران که از محل اعتبارات موضوع ماده ۶۲ قانون تشکیل انجمن شهرستان و استان مصوب سی ویکم خردادماه ۱۳۴۹ تأمین خواهد شد طبق آئین نامه‌ای می‌باشد که از طرف وزارت کشور با جلب نظر وزارت تعاون و امور روستاها تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

رئیس ـ در ماده ۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۶ رأی می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد. ماده ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷ ـ هر ده انجمنی خواهد داشت که اعضاء آن مستقیما با رای مخفی و اکثریت نسبی از طرف ساکنان و اهالی ده انتخاب می‌شود.

رئیس ـ در ماده ۷ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) بماده ۷ رأی می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸ ـ مدت عضویت در انجمن ده چهار سال و افتخاری است و انتخاب مجدد اعضاء آن بلا مانع می‌باشد.

رئیس ـ در ماده ۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۸ رأی می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹ ـ عده اعضای انجمن هر ده به تناسب جمعیت برمبنای آخرین سرشماری عمومی کشور بشرح زیر تعیین می‌شود.

تا ۱۰۰۰ نفر جمعیت پنج نفر.

برای هر ۵۰۰ نفر اضافی دو نفر به تعداد اعضای انجمن ده افزوده می‌شود.

در هر حال تعداد اعضای انجمن ده از ۱۱ نفر بیشتر نخواهد بود.

رئیس ـ در ماده ۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۹ رای می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر یرخاستند) تصویب شد. ماده ۱۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰ ـ انتخاب کنندگان باید دارای شرایط زیر باشند:

۱ ـ تابعیت ایران.

۲ ـ توطن یا سکونت در محل.

۳ ـ حداقل داشتن ۱۸ سال تمام سن.

۴ ـ عدم محرومیت از تمام یا بعضی از حقوق اجتماعی.

رئیس ـ در ماده ۱۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۱۰ رای می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۱ ـ انتخاب شوندگان باید دارای شرایط زیر باشند:

۱ ـ تابعیت ایران.

۲ـ توطن یا لااقل یکسال سکونت در محل.

۳ـ عدم محرومیت از تمام یا بعضی حقوق اجتماعی.

۵ ـ انجام خدمت وظیفه یا معافیت از خدمت زیر پرچم.

۶ ـ توانائی خواندن و نوشتن.

رئیس ـ در ماده ۱۱ نظری نیست؟ آقای فرهاد پور بفرمائید.

فرهادپور ـ در شور اول درکلیات لایحه در مورد ماده ۱۱ مطالبی عرض کردم و پیشنهادی تقدیم کردم مبنی بر اضافه کردن یک شرط برای کسانیکه به عضویت انجمن ده انتخاب می‌شوند و آن شرط عدم اعتیاد بع مواد مخدر بود، متاسفانه و شاید با کمال تعجب می‌بینم که باین مطلب اساس در کمیسیون توجهی نشده، برای توضیح مطلب بد نیست بگذشته برگردیم و ببینیم چندین دهه ما براثر اشاعه مواد مخدر که یکی از آثار سیاست‌های استعماری در منطفه بوده است چه رنج‌ها کشیدیم، در چند سال قبل برای مبارزه با این آفت چه تصمیم شدیدی گرفتیم و چه خسارتی متحمل شدیم، منع کشت خشخاش را گذراندیم و میلونها خسارت کشیدیم فقط برای این که جامعه ما از چنین بلائی خلاصی پیدا کند، متأسفانه اشتباه در نحوه عمل که منع کشت خشخاش را با منع استعمال توأم نکرده بودند موجب این شد که ما میلیونها خسارت دیدیم ولی از دیوار مملکت ما مواد مخدر بصورت قاچاق وارد شد و مجددا کار بجائی رسید که جامعه ما جامعه‌ای شد علیل و گرفتار چنین بیماری مخرب، چند سال قبل برای جبران چنین اشتباهی از یک طرف لایحه اجازه کشت مجدد خشخاش داده شد و از یک طرف برای منع استعمال و نجات جامعه ایرانی از چنین بلائی تصمیم گرفته شد کسانیکه در آن زمان مبتلا بوده‌اند اگر از ۶۰ سال به بالا دارند در این صورت بیمار مجاز شناخته شوند و اگر سن آنها بین ۵۰و۶۰ باشد معالجه بشوند و دیگر اجازه ندهیم که نسل جوان ما به چنین بیماری واقعا مهلکی گرفتار شوند، بنظر من راه حل قطعی کار توجه به این نکته در تمام قوانین و مقررات اجتماعی است. شما اگر بخاطر داشته باشید در دو سه ماه گذشته دولت برای مبارزه با مواد مخدر که نسل جوان مملکت ما را تهدید می‌کند اعلام تشکیل گروه ضربتی کرد و من نمی دانم این چنین عدم توجه بچنین اصل را به چه تعبیر کنیم، آیا تعصبات حزبی باید با این صورت باشد که ما به یک مطلب اساسی ویک مطلب منطقی که می‌تواند نصف بیشتر مردم مملکت، محیطشان را از ابتلای به استعمال مواد مخدر و چنین بیماری مهلک مصون نگه بدارد و با یک چنین بیماری مهلکی مخالفت بکند توجه نکنیم؟ برای من جای نهایت تعجب است و از همکاران محترم اکثریتی اگر برای مبارزه در راه جلوگیری از استعمال مواد مخدر واقعا این هم فکری را دارند استدعا دارم این شرط عدم استعمال مواد مخدر را در انتخاب انجمنهای ده به پذیرند و با پذیرفتن چنین شرطی یقین داشته باشید که لااقل روستاهای شما که از دید ماموران انتظامی و از دسترس دستگاههای بهداشتی بدور هستند لااقل از لین بابت مصونیتی پیدا خواهند کرد. قضاوت در این مطلب را بخود آقایان اکثریت واگذار می‌کنم و امیدوار هستم با قبول چنین شرطی کمک کنید به فرزندان روستایی ما در آینده لااقل زیر نظر انجمنهای اداره شوند که شرط تشکیل آن انجمن عدم استعمال مواد مخدر و استعمال تریاک باشد.

رئیس ـ آقای دکتر انوشیروانی بفرملئید.

دکتر انوشیروانی ـ در جلسه کمیسیون کشور هم آقای معاون وزارت کشور و هم عده‌ای از همکاران به آقای فرهادپور جواب دادند من فکر نمی‌کردم تجدید مطلع بشود آنجا مطرح و گفته شد. که این لایحه مبارزه با تریاک و مواد مخدر نیست (فرهادپور ـ در همه حال باید با اعتیاد مبارزه کرد) این لایحه حقوقی مردم است باتکای مبارزه با مواد مخدر و تریاک نمی‌شود مردم را از حق آنها محروم کرد از جمله از شرکت در این انجمن و هر کس مریض شده است نمی‌توان گفت بمیر، آنجا بهترین استدلالی که کردند این بود که بهیچ کس نمی‌شود گفت چون شما این مرض را دارید و معتاد هستید نباید در انتخاب انجمن ده شرکت داشته باشید اساسی ترین مطلبی که باعث شد که ما پیشنهاد آقای فرهاد پور را قبول نکردیم همین مطلب بود. نمی‌شود کسی را بعنوان اینکه مریض است و مرض اعتیاد دارد از حقشان محروم گردد (فرهاد پور ـ آدم معتاد خلاف قانون کرده). استفاده از حق اجتماعی برهمه مسایل مقدم است تمام مردم تریاکی باشند مهمتر از این نیست که از حقشان محروم باشند البته این مطلبی که می‌خواهم عرض کنم بهچ وحه با آقای فرهاد پور تطبیق نمکند متأسفانه مطلب این است که اینکار مبارزه با مواد مخدر و این شرط گذاشتن‌ها صورت عوام پسندی پیدا کرده یادم میاید یکی از اعضای هیات مدیره یک جمعیت خیریه که تریاکی بود پیشنهاد کرد کسی که عضو هیات مدیره می‌خواهد باشد تریاکی نباشد و این فقط یک حرف عوام پسندی بود آقای فرهاد پور در کمیسیون با این شرط مخالفت کردند زیرا حق مردم تضییع می‌شود با تصویب این لایحه انجمن ده اساسی ترین کار در جهت دمکراسی انجام شده و برای یک دهاتی و شهری حق شرکت در انتخابات بر هر چیز مقدم است و بهمین صورت هم قبول کردیم اصلا فرض استعمال مواد مخدر در کشور نداریم چون ما قانون داریم تصویب کردیم استعمال مواد مخدر جرم است اشخاص تعقیب می‌شوند و مجرمین حق انتخاب ندارند از همه مهمتر همانطور که بعرضتان رسید این پیشنهاد اشکال در امر انتخابات انجمن ده است روزی خواهد بود که این شرط یک دست آویزی خواهد بود در کار انتخابات تاخیر حاصل می‌شود اشخاصی خواهند گفت که فلان کاندیدا تریاکی است باید تحقیق بشود خود سر کار گذاشتید برای اثبات این کار حق مردم از بین برود در صورتی که در مورد اعتیاد موضوع روشن است یعنی اگر ثابت شد که فلان کس تریاکی است مطابق قانون قابل تعقیب است و مجرم است و تحصیل حاصل می‌باشد والا اگر بنا می‌شد که هر کس اعلام می‌کرد که فلان آدم تریاکی است و حق انتخاب شدن و انتخاب کردن ندارد کار معوق می‌ماند خود شما موافق بودید که اشکالی در کار انتخابات پیش نیاید در انتخابات انجمن ده این پیشنهاد را کرده بودید که حذف شود به همین جهت جایی برای تصویبش این پیشنهاد که موجب تذخیر می‌شود. نمی‌ماند (فرهادپور ـ من معتقدم مصالح جامعه بر همه این مطالب حکومت می‌کند .)

رئیس ـ نظر دیگری در مادهٔ ۱۱ نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۱۱ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد مادهٔ ۱۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۱۲ ـ از اشخاصی که با یکدیگر قرابت نسبی و یا سببی تا درجه دوم دارند فقط آن کسی که رأی او بیشتر است می‌تواند عضویت انجمن ده را دارا باشد و در صورت تساوی آرای یکی از آنها به حکم قرعه معین خواهد شد.

رئیس ـ در مادهٔ ۱۲ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۱۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۱۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۱۳ ـ فرمانداران موظف می‌باشند پس از وصول دستور وزارت کشور بلافاصله به بخشداران ابلاغ نمایند که انتخابات انجمن‌های ده را در حوزه مأموریت خود انجام دهند.

رئیس ـ در مادهٔ ۱۳ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۱۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۱۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۱۴ ـ رأی دهندگان باید کارت انتخابات دریافت دارند نحوه صدور کارت انتخابات و طرز انجام انتخاب انجمن ده و مدت رسیدگی به شکایات از انتخابات و ترتیب معرفی کاندیداهای احزاب قانونی در انتخابات به موجب آئین نامه‌ای می‌باشد که به پیشنهاد وزارت کشور، به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

رئیس ـ در مادهٔ ۱۴ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۱۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۵ قرئت می‌شود.

ماده ۱۵ ـ یک نفر نمی‌تواند در بیش از یک انجمن ده عضویت داشته باشد.

رئیس ـ در ماده ۱۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۱۵ رای می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۶ ـ اعتبار نامه اعضای انجمن ده ظرف سه روز از تاریخ پایان مهلت رسیدگی بشکایات بامضای بخشدار صادر و باعضای انجمن تسلیم می‌گردد.

رئیس - در ماده ۱۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۱۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۷ ـ مرجع رسیدگی بشکایات و اعتراضات از انتخابات انجمن ده، انجمن شهرستان و یا قائم مقام قانونی آن خواهد بود و رای انجمن شهرستان یا قائم مقام قانونی آن قطعی است.

  • تبصره ـ اعتراض و شکایت از انتخابات انجمن ده مانع از جریان امر انتخابات و تشکیل انجمن ده نخواهد بود مگر آنکه رای مراجع مذکور در این ماده مبنی بر بطلان انتخابات باشد.

رئیس ـ در ماده ۱۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۱۷ رای می‌گیریم خانمها ویانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۸ ـ بخشدار و یا نماینده او مکلف است ظرف پانزده روز از صدور اعتبار نامه از اعضای منتخب برای تشکیل نخستین جلسه انجمن دعوت نماید.

رئیس ـ در ماده ۱۸ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) بماده ۱۸ رای می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۱۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۹ ـ برای رسمیت جلسات لااقل حضور دو سوم از کلیه اعضاء لازم است و تصمیمات متخذه با اکثریت بیش از نصف اعضای حاضر در جلسه رسمی معتبر است ودر صورت تساوی آراء رای طرفی که رئیس با آن موافقت دارد مناط اعتبار است.

  • تبصره ـ در انجمن هائی که تعداد اعضاء آن پنج نفر است جلسه با حضور چهار نفر رسمیت می‌یابد و تصمیمات متخذه با رایلااقل سه نفر معتبر خواهد بود.

رئیس ـ در ماده ۱۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۱۹ رأی می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۰ ـ اولینه جلسه انجمن ده بریاست مسن ترین عضو انجمن و با حضور بخشدار یا نماینده او تشکیل می‌شود و هر یک از اعضای انجمن بشرح زیر سوگند یاد می‌کنند:

«خداوند متعال را بشهادت می‌طلبم و بقران مجید سوگند یاد می‌کنم که همواره نسبت به اساس سلطنت مشروطه و استقلال کشور وفادار و کوشا باشم و مادام که در انجمن ده عضویت دارم با کمال علاقه مندی و نهایت راستی و درستی در پیشرفت امور ده کوشش نمایم.»

  • تبصره ـ اعضایی که از اقلیتهای رسمی مذهبی انتخاب می‌شوند بکتاب آسمانی خود سوگند یاد خواهند کرد.

رئیس ـ در ماده ۲۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۰ رای می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۲۱ ـ انجمن پس از انجام مراسم سوگند بلافاصله از بین اعضاء یک رئیس و یک نایب رئیس و یک ناظر مالی و دو منشی انتخاب می‌نماید.

رئیس ـ در مادهٔ ۲۱ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۲۱ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویبشد. ماده ۲۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

مادهٔ ۲۲ ـ برای هر یک از جلسات انجمن ده صورت جلسه تهیه می‌شود که در دفتر ثبت و به امضای حاضرین در جلسه می‌رسد. حضور اعضای انجمن در صورتجلسه و دفتر مذکور قید می‌شود و هر یک از اعضای انجمن که طی چهار ماه سه جلسه غیبت بدون عذر موجه داشته باشد مستعفی شناخته می‌شود.

رئیس ـ در مادهٔ ۲۲ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۲۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۲۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۲۳ ـ جلسات عادی انجمن ده حداقل هر ماه دو بار باید تشکیل گردد و لیکن به پیشنهاد رئیس انجمن و یا دهبان و یا لااقل سه نفر اعضای انجمن جلسات فوق العاده می‌توان تشکیل داد.

رئیس ـ در مادهٔ ۲۳ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۲۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایان که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند. (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۲۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۲۴ ـ هر یک از اعضاء انجمن ده که فاقد یکی از شرایط مندرج در ماده ۱۱ این قانون گردد به پیشنهاد بخشدار و تصویب انجمن شهرستان از عضویت انجمن ده بر کنار می‌شود بخشدار مکلف است مراتب را به عضو بر کنار شده و انجمن ده اعلام و به فرمانداری گزارش نماید.

رئیس ـ در ماده ۲۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۴ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۵ـ از تاریخ تصویب این قانون و انتخابات انجمنهای ده مقارن بانتخابات انجمنهای شهر و شهرستان در یک روز در تمام کشور انجام خواهد شد.

رئیس ـ در ماده ۲۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۵ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۶ـ دوره قانونی انجمن‌های فعلی و نیز مدت قانونی کار انجمن هائی که بر مبنای این قانون انتخابات می‌شوند تا تاریخ اولین انتخابات انجمن‌های شهر و شهرستان خواهد بود.

رئیس ـ در ماده ۲۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۶ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۷ـ ده دارای شخصیت حقوقی است و انجمن ده مسئول حفظ و اداره کردن دارائی منقول و غیره منقول متعلق به ده و اقامه دعوی بر اشخاص و دفاع از دعاوی اشخاص علیه ده می‌باشد و وظایف آن به قرار زیر است:

۱ـ بررسی و اتخاذ تصمیم در کلیه طرحهای عمرانی که در سطح ده از محل عواید و عوارض انجام می‌گیرد همچنین اظهار نظر مشورتی در مورد طرحهائی که از اعتبارات دولت با اعتبارات عمرانی کشور در سطح ده اجراء می‌شود و تشریک مساعی در اجرای آن.

۲ـ تشویق ساکنان ده در تشکیل شرکتهای تعاونی سهامی زراعی و ایجاد هر گونه شرکت دیگری به منظور بسط و توسعه کشاورزی وهمکاری نزدیک و مؤثر به آنها.

۳ـ اهتمام در ازدیاد سطح زیر کشت و باغات در اراضی ده با توجه به امکانات منابع آب و بالا بردن بازده آن بر اساس طرحهای عمرانی توسعه کشاورزی و برنامه عمومی توسعه کشاورزی و برنامه عمومی کشت با استفاده از راهنمائی‌های مروجین مسئول بار عایت قوانین مربوط.

۴ـ تنظیم برنامه درختکاری در بیشه‌ها و باغهای عمومی و نظارت در اجرای آنها با رعایت قوانین مربوط.

۵ـ تشویق ساکنان ده در امر دامداری و اصلاح نژاد دامها و افزایش علوفه و فرآوردهای دامی و همچنین تشویق مردم به همکاری به امروجین و سپاهیان انقلاب.

۶ـ اهتمام و تشویق روستائیان در مبارزه با آفات حیوانی و نباتی با همکاری مأموران سازمان حفاظت محیط زیست و حفظ نباتات و مروجین کشاورزی با رعایت قوانین مربوط.

۷ـ همکاری جنگلها و مراتع و جلوگیری از فرسایش خاک با رعایت قوانین و مقررات ملی شدن جنگلها و مراتع و سایر قوانین.

۸ ـ همکاری با سپاهی دانش و مدیر دبستان ده در بهبود امر آموزش اطفال و مبارزه با بیسوادی از طریق ترغیب بزرگسالان شرکت در کلاسهای درس شبانه.

۹ـ سعی در اعزام اطفال مستعد برای تکمیل تحصیلات آنان به مراکز آموزشی مجهز با هزینه اهالی و ده استفاده از کمکهای بنیادی فرهنگی.

۱۰ـ سعی در تأسیس کتابخانه و قرائت خانه و دعوت از مطلعین و صاحب نظران محلی برای تنویر افکار ساکنان ده با استفاده از رهنمائی‌های بخشدار.

۱۱ـ اهتمام در تنظیم جغرافیای تاریخی و شناسنامه جمع آوری قصه و افسانه و رسوم سنتها و شعر و آهنگهای محلی با استفاده از راهنمائی‌های بخشدار و مطلعین محلی و سایر مقامات مربوط.

۱۲ـ نظارت در حفظ آثار باستانی و رقبات موقوفات با نظر سازمانهای مربوط.

۱۳ـ همکاری با تشریک مساعی با خانه فرهنگ روستائی و تشویق جوانان ده به ورزش از راه ترتیب دادن مسابقات و ترویج ورزشها و تهیه و تدارک زمین و وسائل ورزشی و محل بازی کودکان. مادامی که فرهنگ روستائی در ده تشکیل نشده انجام امور بالا.

۱۴ـ همکاری و ایجاد تسهیلات لازم در انجام وظایف سپاهیان انقلاب درامر بهداشت و ترویج و آبادانی و اتخاذ تصمیم راجع به لایروبی و اصلاح قنوات و انبار آب رسانی ده و همچنین همکاری با سایر مأموران دولت و عوامل خدمتی که برای وظایف قانونی خود به دهات اعزام می‌شوند. ۱۵ـ همکاری با مأمورن سازمان آبیاری در تقسیم و نحوه صحیح مصرف آب جلوگیری از هدر رفتن آب.

۱۶ـ تشویق ساکنان ده به منظور همکاری با مأمورانی که برای مایه کوبی یا مبارزه با انگلها یا امراض بدهات می‌روند.

۱۷ـ اتخاذ تدابیر لازم برای تشویق و حمایت از صنایع روستائی و فراهم آوردن تسهیلات لازم به منظور حسن اجرای برنامه هائی که از طرف دولت برای ترویج و حمایت از صنایع روستائی مقرر می‌گردد و هکماری با مأموران تعاون و امور روستاها در این زمینه.

۱۸ـ تأمین آب آشامیدنی و روشنائی ده و مراقبت در نگهداری کلیه تأسیسات مربوط.

۱۹ـ ایجاد جاده‌های روستائی و مراقبت در تعمیر و نگهداری آنها.

۲۰ـ ساختن حمام، رختشویخانه و کشتارگاه و آبریز گاه عمومی و مراقبت در نگهداری آنها.

۲۱ـ احداث گورستان و غسالخانه.

۲۲ـ اتخاذ تدابیر لازم به منظور تسهیل تأسیس وسائل پستی و ارتباطی محل با رعایت قوانین و مقررات عمومی مربوط و ارتباطی محل با رعایت قوانین و مقررات عمومی مربوط و دستور العمل سازمانهای مسئول.

۲۳ـ اتخاذ تدابیر لازم به منظور تأمین آذوقه و وفور و فراوانی و ارزانی و مرغوبیت خوار بار و مراقبت خوار بار و مراقبت در بسته بندی و رعایت بهداشت در عرضه و توزیع ما یحتاج عمومی ده و تعیین و نرخ مناسب برای آنها و امور دیگری متضمن تأمین و رفاه عمومی و بهبود زندگی در روستاها باشد.

۲۴ـ مراقبت و نظارت در اعلام صحیح وقایع ولادت و فوت و امر آمارگیری و سر شماری.

۲۵ـ همکاری لازم با مأمورین صبت نام برای صدور کارت انتخابات.

۲۶ـ تنظیم امر حمل و نقل بار و مسافر مربوط به ده با رعایت مقررات مربوط.

۲۷ـ همکاری و اشتراک مساعی با مأموران مربوط در امر بهداشت و تنظیم خانواده و مراقبت در تفهیم و اجرای دستورالعلمهای آن.

۲۸ـ نظارت کامل در بهره برداری و نگهداری و حفظ اماکن و تأسیساتی که بر اثر اجرای طرحهای عمرانی در سطح ده ایجاد شده است.

۲۹ـ وزارت کشور می‌تواند در دهاتی که انجمن ده آمادگی کافی داشته باشد امر ثبت نام و توزیع کارت انتخابات را به انجمن واگذار نماید.

۳۰ـ انجمن ده به نمایندگی وزارت آب و برق تا زمانی که موجبات اجرای مواد ۱و۶و۴۶ قانون آب و نحوه ملی شدن آن در دهات فراهم نگردیده است وظایف مذکور در آن مواد را در محدوده دهات مربوط انجام خواهند داد.

۳۱ـ احداث و نگهداری مساجد.

۳۲ـ اهتمام در احداث و نگهداری سرای ده جهت برگزاری مجالس جشن و سرور ملی و عروسی‌ها.

رئیس ـ در ماده ۲۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۷ رأی می‌گیریم خانم‌ها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۸ قرائت می‌شود.

ماده ۲۸ـ دهبان به انتخاب انجمن و تأیید بخشدار و به حکم فرماندار منصوب می‌شود در تعیین و انتخاب دهبان افرادیکه خدمت سپاهی را انجام داده باشند تساوی شرایط حق تقدم خواهند داشت.

رئیس ـ در ماده ۲۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۸ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۲۹ قرائت می‌شود.

(نامه به شرح زیر خوانده شد)

ماده ۲۹ـ اشخاصی می‌توانند به سمت دهبان انتخابات شوند که واجد شرایط زیر باشند:

۱ـ تابعیت ایران.

۲ـ سواد خواندن و نوشتن.

۳ـ سن کمتر از بیست دو و بیشتر از شصت سال نباشد.

۴ـ عدم اشتهار به فساد اخلاق و عدم محرومیت از تمام یا بعض حقوق اجتماعی.

۵ـ انجام خدمت وظیفه عمومی و یا معافیت دائم.

رئیس ـ در ماده ۲۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۲۹ رأی می‌گیریم خانم‌ها و اقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۰ـ در ماده ۳۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۳۰ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۱ قرائتع می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۱ـ دهبان در تمام اوقات سال باید ساکن ده بوده و اگر ضرورت ایجاب کند برای مدت کوتاهی مجبور به ترک محل شود مراتب را باید به اطلاع انجمن برساند در غیاب دهبان یکی از مأموران یا سپاهیان مقیم ده به تعیین انجمن بخشدار مسئول امور دهبانی خواهد بود.

رئیس ـ در ماده ۳۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۳۱ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۲ـ انجمن ده موظف است ظرف پانزده روز از تاریخ تشکیل اولین جلسه نسبت به انتخاب دهبان بر طبق مقررات این قانون اقدام و پیشنهاد آن را به بخشداری ارسال کند.

  • تبصره ـ تا تعیین و شروع کار دهبان جدید انجام وظایف مقرر در این قانون به عهده دهبان قبلی خواهد بود.

رئیس ـ در ماده ۳۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۳۲ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۳ ـ هر گاه انجمن نتواند ظرف پانزده روز از تاریخ اولین جلسه نسبت به انتخاب و تعیین دهبان اقدام نماید بخشدار موظف است ظرف پنجروز از تاریخ انقضای مدت ۱۵ روز مقرر در این ماده یک نفر از ساکنان حوزه بخش را که دوره خدمت سپاهی انقلاب را طی نموده باشد و در غیر این صورت یکنفر از ساکنان ده یا یکی از مأموران دولتی مقیم ده را به فرمانداری معرفی کند تا با با ابلاغ فرماندار به کفالت دهبانی منصوب گردد. دوره تصدی کفیل دهبانی حد اکثر ششماه است و هر گاه ظرف این مدت باز هم انجمن قادر به انتخاب دهبان بر طبق مقررات این قانون نباشد انجمن منحل می‌گردد و تا انتخاب انجمن بعدی و تعیین دهبان کفیل دهبانی بکار خود ادامه خواهد داد.

رئیس ـ در ماده ۳۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۳۳ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۴ـ اگر دهبان از شغل خود مستعفی شود یا فوت نماید و یا اینکه به علل و جهات قانونی معزول و یا مجبور گردد انجمن ده شمن اعلام مراتب به بخشداری ظرف ۱۵ روز طبق مقررات این قانون نسبت به تعیین و معرفی دهبان جدید برای بقیه مدت اقدام خواهد نمود.

در این مورد تا تعیین دهبان جدید رئیس انجمن ده وظایف محوله را بر عهده خواهد داشت.

رئیس ـ در ماده ۳۴ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۵ـ دهبان یا کفیل دهبانی در موارد زیر از شغل خود برکنار خواهد شد.

۱ـ در صورت صدور کیفر خواست به علت ارتکاب جنایت عمدی یا جنحه‌های مذکور در ماده ۱۹ قانون مجازات عمومی.

۲ـ حیف و میل و یا تصرف غیر مجاز دراموال ده که وصول و یا نگهداری آن به عهده ا است.

۳ـ در صورتیکه معلوم شود دهبان اساساً فاقد شرایط مندرج در ماده ۲۹ بوده و یا اینکه بعد از انتخاب شرایط مذکور را از دست داده است.

  • تبصره ـ هر گاه از طرف انجمن ده یا ساکنان ده یا افراد دیگر و یا سازمانهای دولتی گزارشی در مورد مذکور در این ماده به بخشدار برسد بخشدار مکلف است حد اکثر ظرف ده روز نظر خود را به انجمن ده اعلام دارد و اگر نظر بخشدار مورد تأیید انجمن ده قرار گیرد نظر مذکور اجراء می‌شود و در غیر این صورت بخشدار مراتب را به فرماندار باید اعلام کند و نظر فرماندار در این باره قطعی و لازم الاجرا خواهد بود.

رئیس ـ در ماده ۳۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۳۵ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۶ـ مقرری دهبان از محل در امد مذکور در ماده ۴۲ پرداخت خواهد شد میزان مقرری دهبان و نحوه پرداخت آن به موجب آئین نامه‌ای خواهد بود که با اطلاع وزارت تعاون و امور روستاها به تصویب وزارت کشور برسد.

  • تبصره ۱ـ به اشخاصی که با رعایت این قانون به کفالت دهبانی منصوب می‌شوند حق الزحمه‌ای که از پنجاه در صد مقرری دهبان آن ده تجاوز نخواهد کرد پرداخت می‌شود.
  • تبصره ۲ـ غیر از دهبان یا کفیل دهبانی هیچ فردی نمی‌تواند به نام کارمند یا نویسنده و غیره مستمر یا به عناوین دیگر از قبیل حق الزحمه و پاداش و غیره وجهی از انجمن دریافت دارد.

رئیس ـ در ماده ۳۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۳۶ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۷ ـ دهبان دارای نشان مخصوص دهبانی است که شکل و خصوصیات آن به موجب آئین نامه‌ای که به تصویب وزارت کشور خواهد رسید تعیین خواهد شد.

رئیس ـ در ماده ۳۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۳۷ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۸ـ دهبان می‌تواند در جلسات انجمن ده حضور یابد ولی حق رأی ندارد.

رئیس ـ در ماده ۳۸ نظری نیست؟ (اظههاری نشد) به ماده ۳۸ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۳۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳۹ـ در صورت انحلال و یا پایان یافتن دوره انجمن دهبان تا پایان انتخاب انجمن ده و رسمیت یافتن انجمن و انتخاب دهبان جدید محوله ادامه خواهد داد.

رئیس ـ در ماده ۳۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۳۹ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴۰ـ دهبان مجری کلیه مصوباتی است که از طرف انجمن ده در حدود مقررات این قانون به تصویب رسیده و قطعی شده باشد و وظایف زیر را بر عهده دارد:

۱ـ به محض بروز بی نظمی و یا اطلاع از وقوع جنحه و جنایت در اسرع وقت مراتب را به نزدیکترین پاسگاه ژاندارمری و بخشداری اطلاع دهد ودر کشف جرم و دستگیری متهم یا متهمین با مذورین نظامی انتظامی همکاری نماید.

۲ـ اتخاذ تصمیم در امور مربوط به حفظ نظم در حدود قوانین و مقررات.

۳ـ تهیه و نصب علائم راهنما و مشخصات ده با نظر انجمن ده و استفاده از راهنمائیهای بخشدار.

۴ـ همکاری با مأمورین اجراء مقررات وظیفه عمومی به ثبت احوال و وظیفه عمومی و آمار و همکاری با مأموران سازمانهای دولتی که به طور سیار و ثابت درده انجام وظیفه می‌نمایند.

۶ـ اجرای وظایف محوله و دستورهای مربوط به امور عمرانی روستاها و همکاری و معاضدت در پیشرفت امور شرکتهای تعاونی و روستائی.

۷ـ مراقبت کامل در نگهداری و بهره برداری از تأسیساتی که بر اثر اجرای طرحهای عمرانی ایجاد گردیده است.

۸ ـ حفظ و اداره اموال و دارائی ده.

۹ـ همکاری و ایجاد تسهیلات لازم در پیشرفت کار سپاهیان دانش و ترویج و آبادی و بهداشت و سایر سپاهیان انقلاب و هر نوع اقدام و کمک دیگری که برای پیشرفت فرهنگ و کشاورزی ده ضروری است.

۱۰ـ اجرای دستورهائی که از طرف سازمانهای دولتی و یا وابسته به دولت در حوزه ده در حدود قانون به وسیله بخشدار ابلاغ می‌گردد.

۱۱ـ سعی در حل اختلاف بین ساکنین ده از طریق کد خدا منشی در صورتی که در ده خانه انصاف تشکیل نشده باشد.

۱۲ـ اعلان فرامین و قوانین و تصمیمات و مقررات عمومی دولت که از طریق بخشداری برای اطلاع ساکنان ده ابلاغ می‌شود به وسائل مقتضی.

۱۳ـ اعلام کشف آثار و اشیاء و مسکوکات عتیقه و نظایر آن به بخشداری و سایر مراجع مربوط و جلوگیری از هر گونه کاوشهای باستان شناسی غیر مجاز.

۱۴ـ تهیه و ارسال گزارش حوادث و وقایع و سوانح فوق العاده به بخشداری با توضیحات کافی و به موقع.

۱۵ـ ثبت اسامی ساکنان ده بر حسب خانوار در دفتر مربوط و ذکر تغییرات آن برابر راهنمائی‌های مأموران ثبت احوال و مرکز امار ایران.

۱۶ـ مراقبت در حفظ آثار باستانی با نظر سازمانهای مربوط.

۱۷ـ توجه کاملدر نگهداری تأسیسات آب، برق مدرسه و تأسیسات بهداشتی و مراقبت در نظافت ده.

رئیس ـ در ماده ۴۰ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴۱ ـ دهبان مأمور اجرای مصوبات انجمن ده و مسئول اجرای دستورهائی است که از مراجع دولتی طبق قوانین و مقررات به او ابلاغ می‌شود.

رئیس ـ در ماده۴۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ماده ۴۱ رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴۲ـ در آمد انجمن ده که از منابع ذیل تأمین خواهد شد باید به حساب مخصوص ده یا در صندوق موضوع ماده ۴۷ منظور گردد.

۱ـ عوارضی که از هر هکتار سطح زیر کشت در حال تولید هر ده در هر سال از تولید کنندگان هرده بر اساس ضوابط زیر وصول می‌شود:

الف ـ هر هکتار کشت آبی صیفی ۴۵ ریال.

ب ـ «««شتوی ۲۵ ریال.

ج ـ ««دیمی صیفی و شتوی ۱۵ ریال.

د ـ ««باغ میوه و باغ چای ۶۰ ریال.

ه ـ ««قلمستان دست کاشت ۱۵ ریال.

۲ـ عوارضی که از تأسیسات تولیدی زراعتهای بزرگ کشاورزی و مکانیزه و همچنین تأسیسات تولیدی صنعتی و معدنی که در حوزه دهات کشور فعالیت دارند تحصیل می‌شود طبق آئین نامه‌ای که به پیشنهاد وزارت کشور و جلب نظر وزارتخانه‌های کشاورزی و منابع طبیعی و تعاون امور روستاها و صنایع معادن به تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین می‌رسد.

۳ـ عوایدی که به طریق خود یاری اهالی ده برای اجرای برنامه‌های خاص عمرانی محلی در اختیار انجمن ده می‌گذارند.

۴ـ کمکهائی که از محل اعتبارات سازمان برنامه و بودجه یا اعتبارات دولت برای جبران کمبود اعتبارات اداری و یا عمرانی محل در اختیار انجمن گذارده می‌شود.

۵ـ عوارضی که با تصویب انجمن شهرستان از دکاکین و کسبه محل اخذ می‌شود.

۶ـ هدایا و کمکهائی که برای امور عمرانی ده در اختیار انجمن قرار می‌گیرد.

  • تبصره ۱ـ میزان عوارض هر مؤدی از طرف دهبان اعلام و به اطلاع انجمن ده خواهد رسید.
  • تبصره ۲ـ در صورتیکه در اثر عوامل جوی و طبیعی و آفت محصول ده کلاً یا بعضاً از بین برود با تأیید اداره کشاورزی محل عوارض موضوع بند ۱ اخذ نخواهد شد.

رئیس - در مادهٔ ۴۲ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۴۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ۴۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

مادهٔ ۴۳ ـ میزان عوارض مذکور در مادهٔ ۴۲ دربارهٔ تأسیسات بزرگ تولیدی کشاورزی و صنعتی و معدنی که در حوزه دهات کشور فعالیت دارند و همچنین نحوه رسیدگی به اعتراضات مؤدی تابع آئین نامه می‌باشد که به پیشنهاد وزارت کشور و جلب نظر وزارتخانه‌های کشاورزی و منابع طبیعی و تعاون و امور روستاها و صنایع و معادن به تصویب کمیسیون‌های مربوط مجلسین می‌رسد.

رئیس ـ در مادهٔ ۴۳ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۴۳ رأی می‌گیریم خانها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۴۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۴۴ ـ هر گاه در دهات درآمدها کلاً یا جزئاً از طریق اجاره نقدی یا جنسی و یا توأماً حاصل گردد مستأجر موظف است سهمیه انجمن ده را با توجه به مادهٔ ۴۲ از مال الاجاره به انجمن ده تسلیم نماید.

رئیس ـ در مادهٔ ۴۴ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۴۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. آقای سجادی فرمایشی دارید؟

سجادی (مخبر کمیسیون کشور) ـ توضیحی می‌خواهم عرض کنم.

رئیس ـ بفرمائید.

سجادی ـ با اجازه مقام محترم ریاست، برای اینکه عبارت‌ها در مواد با هم ارتباط داشته باشد و با هم هماهنگ باشد تصحیحی در این جا پیش آمده است که به عرض نمایندگان محترم مجلس می‌رسانم. باید جای مواد ۴۹ ـ ۵۰ عوض بشود و بعد از ماده ۴۴ قرار بگیرد و بعد از آن دو ماده، مواد ۴۵ ـ ۴۶ ـ ۴۷ و ۴۸ قرار بگیرد برای این است که مطالب با هم ارتباط داشته باشد.

رئیس ـ اشتباه چاپی است اصلاح می‌شود. مادهٔ ۴۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۴۵ ـ کلیه درآمدهای هر ده بر طبق بودجه‌ای که به تصویب انجمن ده می‌رسد پس از کسر هزینه‌های اداری و استخدامی دهبانی و سهمیه انجمن شهرستان موضوع بند ۲ مادهٔ ۶۲ قانون تشکیل انجمنهای شهرستان و استان باید با رعایت قوانین مربوط منحصراً به مصرف عمران و آبادانی همان ده برسد مگر در مواردیکه طرحهای مشترک بوسیله چند ده (مانند ایجاد راههای روستائی و نظائر آن که مورد استفاده عموم قرار خواهد گرفت) تصویب و تأیید شده باشد.

رئیس ـ در ماده ۴۵ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۴۵ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند. (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۴۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۴۶ ـ دهبان مسئول امور مالی انجمن ده می‌باشد و در حدود قانون و بودجه مصوب انجمن ده موظف است درآمدها را وصول و هزینه‌ها را پرداخت نماید اسناد هزینه باید به امضای دهبان و ناظر مالی که از طرف انجمن انتخاب می‌شود برسد.

رئیس‌ـ در مادهٔ ۴۶ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۴۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۴۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۴۷ ـ دهبان مکلف است در صورت وجود بانک در ده یا دهات مجاور حساب مخصوصی به نام ده افتتاح نماید که برداشت از آن با دو امضاء دهبان و ناظر مالی منتخب انجمن خواهد بود.

در صورتی که در ده و یا دهات مجاور شعبه بانک نباشد وجوه مزبور در صندوق مخصوص نگهداری و مراتب را به بخشدار اعلام نماید.

رئیس ـ در مادهٔ ۴۷ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۴۷ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۴۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۴۸ ـ دهبان مکلف است درآمدهای نقدی وصولی را بلافاصله به حساب ده در بانک و یا صندوق مخصوص واریز نموده و مراتب را در دفتر مالی ده ثبت نماید و عواید جنسی را نیز در دفتر ثبت و در انبار مخصوص نگهداری کند مسئولیت حفاظت دارائی انجمن بعهده دهبان می‌باشد.

رئیس ـ در مادهٔ ۴۸ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۴۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند. (اکثر برهاستند) تصویب شد مادهٔ ۴۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۴۹ ـ هر یک از مؤدیان که در مورد درآمد خود معترض باشد پس از تودیع نصف عوارض تعیین شده اعتراض خود را به انجمن ده تسلیم می‌نماید و در صورتی که ظرف پانزده روز بین مؤدی و انجمن در تشخیص و میزان درآمد توافق حاصل نشد معترض می‌تواند اعتراض خود را به خشدار تسلیم نماید بخشدار یا نماینده او مکلف است اعتراض مذکور را به کمیسیونی مرکب از خود و نماینده انجمن شهرستان و نمایندگان وزارت خانه‌های کشاورزی و منابع طبیعی و تعاون و امور روستاها و یک نفر معتمد محل به انتخاب بخشدار تسلیم نماید کمیسیون تاریخ رسیدگی را به مؤدی وانجمن اطلاع خواهد داد که در جلسه شرکت نمایند ولی حاضر نشدن نماینده انجمن ده یا مؤدی مانع رسیدگی نخواهد بود و کمیسیون حداکثر ظرف یک ماه باید اعلام نظر نماید و نظریه مزبور قطعی و لازم الاجراء می‌باشد.

رئیس ـ در مادهٔ ۴۹ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۴۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند .(اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۵۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۵۰ ـ هر گاه مؤدی از پرداخت عوارض در مدتیکه انجمن ده تعیین می‌کند استنکاف نماید دهبان باید ضمن اعلام مراتب به انجمن ده ظرف ده روز امتناع مؤدی را به بخشداری گزارش دهد و بخشدار موظف است مطابق مقررات اجرائی وصول مالیاتهای مستقیم نسبت به وصول عوارض مستنکفین اقدام نماید.

رئیس ـ در مادهٔ ۵۰ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۵۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۵۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۵۱ - بودجه سالانه ده که شامل درآمد و هزینه است بوسیله دهبان تهیه و پیشنهاد می‌گردد و پس از تصویب انجمن ده به موقع اجراء گذاشته می‌شود.

  • تبصرهٔ ۱ ـ سال مالی انجمن یکسال شمسی است که از اول فروردین ماه آغاز می‌شود به استثنای اولین سال تشکیل انجمن که ابتدای سال مالی تاریخ تشکیل انجمن خواهد بود.
  • تبصرهٔ ۲ ـ دهبان مکلف است تا ۱۵ بهمن ماه هر سال بودجه سال آینده ده را تنظیم و پیشنهاد نماید و انجمن ده باید حداکثر تا اول اسفند ماه آن را رسیدگی و تصویب نماید.

رئیس ـ در مادهٔ ۵۱ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۵۱ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ ۵۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادهٔ ۵۲ ـ انجمن ده موظف است همه ساله در نیمه دوم اسفند ماه بودجه و برنامه سال آینده را بوسیله آگهی و یا وسائل مقتضی دیگر به اطلاع ساکنان ده برساند.

رئیس ـ در مادهٔ ۵۲ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به مادهٔ ۵۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. مادهٔ۵۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵۳ ـ استفاده از موجودی نقدی و جنسی متعلق به ده فقط پس از تصویب بودجه در حدود اعتبار مصوب مجاز است.

  • تبصره ـ خرید وفروش و هرگونه معامله باید با رعایت صرفه و صلاح انجام گیرد و اسناد مربوط بامضای دهبان و ناظر مالی انجمن ده برسد.

رئیس ـ ¬در ماده ۵۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۵۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵۴ ـ دهبان موظف است حساب در امد و هزینه هر سال را تا آخر اردیبهشت سال بعد بانجمن ده تسلیم و انجمن مکلف است ظرف یکماه بحساب مذکور رسیدگی نماید. تصویب حساب از طرف انجمن در حکم مفاصاحساب است.

  • تبصره ـ دهبان باید حساب درآمد و هزینه سالیانه را پس از تصویب انجمن ده بنحو مقتضی باطلاع ساکنان ده برساند.

رئیس ـ در ماده ۵۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۵۴ رأی می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵۵ ـ هر گونه برداشت غیر قانونی از وجوه و اموال انجمن ده در حکم خیانت در امانت خواهد بود.

رئیس ـ در ماده ۵۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۵۵ رأی می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵۶ ـ جلسات انجمن ده علنی است و باید در وقت مقرر در محل معین تشکیل گردد.

رئیس ـ در ماده ۵۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۵۶ رأی می گسریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵۷ ـ مصوبات انجمن ده باید بلافاصله بوسیله دهبان به بخشدار اعلام گردد و پس از تأیید بخشدار طبق مقررات این قانون قابل اجراء می‌باشد. در صورتی که ظرف پنج روز از تاریخ وصول مصوبات انجمن نظر بخشدار اعلام نگردد تأیید شده تلقی می‌شود.

  • تبصره ـ نسبت به آن قسمت از مصوبات انجمن ده که مربوط به امور عمرانی باشد بخشدار نظر اداره تعاون و امور روستاها را جلب خواهد کرد.

رئیس ـ در ماده ۵۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۵۷ رأی می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵۸ ـ در مواردیکه مصوبات انجمن مورد تأیید بخشدار نباشد موضوع را با ذکر دلیل ظرف مدت پنج روز از تاریخ وصول مصوبات انجمن به انجمن ده اعلام میدا رد وهرگاه نظر بخشدار مورد قبول انجمن ده قرار نگیرد مراتب از طریق بخشداری بفرمانداری اعلام می‌گردد. فرماندار چگونگی را در اولین جلسه انجمن شهرستان مطرح خواهد نمود. نظر انجمن شهرستان یا قائم مقام قانونی انجمن در این مورد قطعی و لازم الاجراء است.

رئیس ـ در ماده ۵۸ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۵۸ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۵۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵۹ ـ بخشدار و ماموران وزارت تعاون و امور روستاها می‌توانند در صورت لزوم دفاتر و اسناد انجمن ده را بازدید و بازرسی نمایند بدون اینکه حق دخالت در وظایف مربوط به انجمن را داشته باشند.

رئیس ـ در ماده ۵۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۵۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۰ ـ هرگاه یک یا چند نفر از اعضاء انجمن ده بنحوی از انحاء در انجام وظایف محوله تعلل نمایند و یا موجبات اخلال در کار انجمن را فراهم سازند بخشدار بموضوع رسیدگی می‌نماید ودر صورت تأیید موضوع را بفرماندار گزارش می‌دهد و فرماندار مراتب را با اعلام نظر خود در انجمن شهرستان و یا قائم مقام انجمن مطرح می‌نماید در صورتی که انجمن شهرستان موافق با برکناری عضو یا اعضای مذکور باشد اعضاء مزبور با رای انجمن شهرستان برکنار می‌شوند و بجای عضو یا اعضای برکنار شده برطبق ماده ۶۱ این قانون عمل خواهد شد.

رئیس ـ در ماده ۶۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۶۰ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۱ ـ بجای اعضائی که فوت شده یا بموجب مواد این قانون از عضویت انجمن مستعفی یا برکنار می‌شوند از کسانی که بعد از حائزین اکثریت دارای رای بیشتر بوده‌اند بترتیب بجای آنان برای بقیه مدت بعضویت انجمن تعیین خواهند شد و بخشدار برای آنان اعتبار نامه صادر و مراتب را بفرماندار گزارش می‌نماید.

رئیس ـ در ماده ۶۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۶۱ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۲ ـ هر گاه اکثریت اعضای انجمن ده در انجام وظائف محوله بنحوی از انحاء تعلل نمایند و یا موجبات اخلال در کار انجمن را فراهم سازند و یا عدم صلاحیت آنان معلوم گردد بخشدار پس از رسیدگی در صورت تأیید موضوع را بفرماندار گزارش می‌دهد فرماندار مراتب را با اعلام نظر خود در انجمن شهرستان مطرح نموده ودر صورت رای موافق انجمن شهرستان ویا قائم مقام قانونی انجمن شهرستان انجمن ده منحل می‌گردد فرماندار مکلف است ضمن اعلام انحلال انجمن ده دستور تجدید انتخابات انجمن ده را برای بقیه مدت به بخشدار صادر نموده و موضوع را به وزارت کشور و استانداری گزارش دهد و بخشدار نیز مکلف است فورا نسبت به تجدید انتخابات اقدام نماید.

  • تبصره ـ هر گاه انجمن ده بجهاتی منحل گردد تا تشکیل انجمن جدید هیئتی مرکب از سه نفر که دو نفر معتمد محل بانتخاب بخشدار و حکم فرماندار و یک نفر بترتیب تقدم مدیر عامل شرکت تعاونی یا رئیس خانه انصاف یا رئیس دبستان یا یک نفر سپاهی انقلاب مقیم ده بمعرفی بخشدار با حکم فرماندار قائم مقام انجمن ده خواهد بود.

رئیس ـ درماده ۶۲ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) بماده ۶۲ رای می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۶۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۳ ـ انجمن ده مکلف است پس از انقضای دوره قانونی یا انحلال کلیه سوابق را ضمن تنظیم صورت مجلس بخ رئیس و منشی انجمن بعدی یا قائم مقام انجمن تحویل نماید.

رئیس ـ در ماده ۶۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۶۳ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۴ ـ در صورتی که متقضیاتی ایجاب نماید در پاره‌ای از امور عمومی و مشترک بین چند ده تصمیم واحدی اتخاذ گردد موضوع بوسیله بخشدار از طریق فرمانداری به انجمن شهرستان اعلام می‌گردد. انجمن شهرستان با جلب نظر انجمنهای محلی مربوط بمورد مشترک رسیدگی و اتخاذ تصمیم می‌نماید تصمیم متخذه برای هر یک از انجمنهای مربوط لازم الاجراء می‌باشد.

رئیس ـ در ماده ۶۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۶۴ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۵ ـ برای هر دهاتی که در حوزه عمل یک شرکت سهامی زراعی قرار می‌گیرند انجمن واحدی بنام انجمن واحد روستائی به جانشینی انجمن‌های دهات حوزه شرکت خواهد شد در این مورد پس از اعلام وزارت تعاون و امور روستاها دائر به تشکیل شرکتهای سهامی زراعی وزارت کشور نسبت به انحلال انجمن‌های دهات واقع در محدوده عمل شرکت سهامی زراعی و تشکیل انجمن واحد روستائی اقدام خواهد نمود.

  • تبصره ـ کلیه اموال و دارائی و تعهدات انجمنهای منحل شده طبق صورت جلسه به انجمن واحد روستائی موضوع این ماده تحویل ومنتقل می‌شود و انجمن واحد روستائی کلیه وظایف و اختیارات انجمن‌های ده را برطبق مقررات مربوط نسبت بدهات واقع در حوزه عمل شرکت سهامی زراعی انجام خواهد داد.

رئیس ـ در ماده ۶۵ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۶۵ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۶ ـ ماموران انتظامی مکلفند در انجام تکالیفی که طبق این قانون و قوانین و مقررات دیگر بعهده انجمن ده ودهبان و دهدار محول است همکاری و تشریک مساعی نمایند.

رئیس ـ در ماده ۶۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۶۶ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۷ ـ هرگاه دهی بشهر تبدیل گردد و شهرداری در آن تأسیس شود انجمن ده از تاریخ تشکیل شهرداری منحل خواهد شد و کلیه دارائی و اموال منقول و غیر منقول و تعهدات انجمن ده طبق صورت مجلسی به شهرداری منتقل گردیده و شهرداری به جانشینی انجمن عمل خواهد نمود. یک نسخه صورت مجلسی تحویل وتحول به بخشدار و دو نسخه از طریق فرمانداری به استانداری و وزارت کشور ارسال خواهد شد.

رئیس ـ در ماده ۶۷ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۶۷ رأی می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۸ ـ بمحض انتخاب شهردار دهبان سمتی نخواهد داشت.

رئیس ـ در ماده ۶۸ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) بماده ۶۸ رأی می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۶۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶۹ ـ وزارتخانه و موسسات دولتی می‌توانند در هر ده که زمینی در اختیار داشته باشند باتصویب هیئت وزیران برای ایجاد تأسیسات عمرانی باندازه مورد نیاز بطور رایگان در اختیار انجمن ده بگذارند.

رئیس ـ در ماده ۶۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۶۹ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۷۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷۰ ـ ماده ۹ قانون تقسیمات کشوری مصوب آبان ماه ۱۳۲۶ و قانون کدخدائی مصوب بیستم آذر ماه ۱۳۱۴ و لایحه قانون تشکیل انجمنهای ده واصلاح امور اجتماعی و عمران دهات مصوب ۱۳۴۲ و سایر قوانین ومقررات که مغایر این قانون است لغو می‌شود.

رئیس ـ در ماده ۷۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۷۰ رأی می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۷۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷۱ ـ دستعور العملهای اجرائی این قانون را وزارت کشور تهیه و آن قسمت از دستور العملهائی که با وظایف وزارت تعون و امور روستاها و وزارت کشاورزی و منابع ارتباط پیدا می‌کنند پس از کسب نظر وزارتخانه‌های مذکور از طرف وزارت کشور تهیه و بموقع اجراء گذارده می‌شود.

رئیس ـ در ماده ۷۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۷۱ رأی می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۷۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷۲ ـ دولت می‌تواند از تاریخ تصویب این قانون ظرف سه سال اصلاحاتی را که ضمن اجرای آن ضروری تشخیص دهد جهت تصویب به کمیسیون‌های مربوط مجلسین تقدیم کند. اصلاحاتی که بتصویب کمیسیونهای مذکور می‌رسد تا تقدیم لایحه نهائی به مجلسین و تعیین تکلیف آن از طرف مجلسین لازم الاجراء است.

رئیس ـ در ماده ۷۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بماده ۷۲ رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ آقای فضائلی بفرمائید.

فضائلی ـ جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم این لایحه یاد اور یکی از معجزات بزرگ انقلاب شاه و ملت است. بخاطر بیاوریم که بموجب قوانین کدخدائی که ثبلا بوده است بموجب مقررات همین لایحه که البته مفصل تر و جامعه تر است تمام قدرت دولت در سطح ده، در دست یک نفر می‌افتد که نام او قبلا کدخدا بوده است و امروز شاید در قانون تقسیمات فعلی کشور هم که نام دهبان دارد، همه قدرتهای دولت درسطح ده در دست او جمع می‌شود و اکنون با انجمن ده و تحت نظارت آن انجمن قرار می‌گیرد. اما قبل از انقلاب این فرد که در واقع نماینده هیأت وزیران و نماینده تمام قدرتهای حاکمه است بوسیله یک نفر معلوم می‌شد وآن ماللک ده یا اکثریت مالکین ده بود و باین ترتیب بود که بیش از دو ثلث جمعیت مملکت که روستانشینان بودند تمام اختیارات مدنی و اجتماعی آن‌ها بدست اربابان و مالکان بود و با یک اعجاز انقلاب شاه و ملت این رسم دیرین و بد از بن برافتاده و امروز ما می گوئیم و بحق می گوئیم که زارعان ما و روستانشینان ما به یمن توجه شاهنشاه آریا مهر و با تصمیم ملت آزاد شدند. اینست که خواستم در این موقع و به این موقع وبه این مناسبت، شکرانه همه نمایندگان مجلس و همه اعضای مجلس را به پیشگاه شاهنشاه بزرگ ما که مبتکر این آزادی بزرگ و واقعی و عمیق بوده‌اند، (احسنت) اجازه بفرمایید درباره پیشنهادی که همسلک عزیزم آقای فرهادپور داده بودند ودر مقابل این پیشنهاد استدلالی هم شده بود مختصر غرایض کرده باشم که اشتباهی در عمل پیش نیاید. ایکاش در مقابل این پیشنهاد مقاومتی نمی‌شد و رفقای اکثریت هم قبول می‌کردند که این پیشنهاد لااقل یک اثر روحی داشت و نفرت عمومی را نسبت به این گونه اعتیادات نشان می‌داد و یک تذکر و تذکره‌ای بود که افراد گرد این گونه اعتیادات نگردند. اما متاسفانه پاسخی که دوست دیگر من به آقای فرهادپور دادند، ممکن است این اشتباه را پیش بیاورد و قطعا نظر ایشان چنین نبوده است. اما می‌خواهم چنین اشتباهی پیش نیاید چون در بین استدلالشان این مطلب پیش آمده بود که اگر واقعا معتاد باشند اشکالی ندارد نیاید از حق اجتماعی خودشان محروم باشند با وجود این که خودشان در ضمن بیاناتشان فرمودند که اعتیاد در واقع بصورت یک جرم است، وقتی جرم شد، مجرم صلاحیت بدست گرفتن حقوق اجتماعی دیگران را ندارد. چون فقط حق خودش نیست، حق مردمی هم که آنجا هستند و سکونت دارند باید مراعات شود بنظر من از نظر همین فعلی باز یک معتاد که اعتیاد او مسلم شده باشد آن صلاحیت لازم را نخواهد داشت، از این جهت خواستم به معاون محترم وزارت کشور تذکری داده باشم که این تذکرات و این دفاع ایشان نمی‌تواند مجوزی باشد برای اینکه فی المثل معتادان را بیاورند در اینگونه کارهای اجتماعی برای همین است که با استفاده از این قانون از این پیش آمد جلوگیری بکند و اختیارات مردم سالم را بدست مردم ناسالمی که عدم سلامتشان بخاطر تقصیر شان است و بخاطر عقلشان است بسپارند خیلی متشکرم. (آفرین).

رئیس ـ آقای فرهادپور بفرمائید.

فرهادپور ـ برای شخص بنده هم نهایت خوشوقتی است که بعد از دوازده سال از انقلاب اجتماعی ایران کوچکترین واحد دمکراتیک بصورت قانونی در آمده و جنبه تحقق پیدا کرد گرچه با مخالفتی که با پیشنهاد بنده شد و در لایحه منظور نگردید بهرحال امروز تصویب چنین لایحه‌ای جامه عمل می‌پوشد و برای همه جای خوشوقتی بسیار است اما در این کلیات اشاره به بیانات همکار محترم جناب آقای انوشیروانی لازم است چون مثلی زدند که منطبق با مورد نبود (انوشیروانی ـ بهیچ وجه آن مثل با جنابعالی برخورد و انطباق نداشت) اگر در محفلی بودند که رئیسشان تریاکی بوده و با تریاک کشیدن مخالف بودند و ایشان در آنجا هم با رئیسشان موافقت داشته‌اند که آن اصل اجرا نشود گناه و تقصیر از من نیست ولی دوستان عزیز برای مبارزه با این آفت جهانسوز که دنیا به آن گرفتار است این گرفتاری منحصر به ما نیست این تعصبات را باید کنار گذاشت شما در قانون استخدام چنین شرطی دارید حتی در مسافرت واجب امر حج چنین شرطی دارید شرط بسیار خوبی است به نظر من جناب الموتی لیدر حزب اکثریت که همیشه بر حکومت عدد تکیه دارند (عباس میرزائی ـ حکومت عدد با منطق) و ما هم ناگزیر تسلیم به حکومت عدد هستیم بنا به فرمایش منطقی جناب عباس مسرزائی تقاضا دارم این عدد را منطبق با منطق بفرمائید.

رئیس - آقای دکتر الموتی بفرمائید.

دکتر الموتی ـ بنده خوشحالم که می‌بینم همکاران اقلیت ما گاهی انصافشان خیلی زیاد می‌شود از بعضی لوایح این چنین تجلیل می‌کنند حتی بیش از خود ما به هر صورت جناب آقای فرهادپور و جناب آقای فضائلی شما وما همهٔ ما بر افتخاراتی که در این مملکت نصیب می‌شود بر اثر تصویب چنین لوایح همه سهیم و شریک هستیم و می دانید که هیچگونه تعصبی در این امور نداریم که اگر خدای کرده پیشنهاد خوبی از طرف شما داده شد مورد قبول واقع نگردد و به هر صورت ما در یک کشور دموکراسی زندگی می‌کنیم باید سعی کنیم که قوانین بهتر تنظیم بشود هم برای مملکت مفیدتر است و هم برای مجلس انقلاب و در عین حال جنابعالی و بنده مثل همه کسانی که دموکراسی را قبول کردیم باید با حکومت عدد هم موافق باشیم وقتی پیشنهادی مطرح فرمودید و به کمیسیون رفت پیشنهاد جنابعالی در کمیسیون استدلال شد و مسائل مختلف در آنجا مطرح شد و به این صورت بود که کمیسیون پیشنهاد شما را نپذیرفت خدای نکرده فکر نفرمائید که چون پیشنهاد فرهادپور بود قبول نشد به هیچوجه چنین نیست پیشنهادهای زیادی از طرف دوستان و حتی خود من داده شده که مقداری قبول می‌شود و مقداری قبول نمی‌شود آقای مصطفوی نائینی پیشنهادی دادند که قبول نشده و خودشان معتقد بودند پیشنهادشان صحیح بوده و ممکنست این را منهم قبول داشته باشم ولی در کمیسیون یک فرد هستم و ناچار هستم به رأی اکثریت اعضاء کمیسیون احترام بگذارم اگر اکثریت قبول کرد منهم قبول می‌کنم، معتقدم اشخاص مبتلا به مواد مخدر در این انجمنها اصلاً راه پیدا نمی‌کنند در کمیسیون همین بحث شد، و استدلال شد که مطابق قانون کسانی که مبتلا به مواد مخدر هستند مجازاتی بر ایشان پیش بینی شده است فقط به کسانیکه بیش از ۶۰ سال دارند پروانه می‌دهند به هر حال اگر ما بخواهیم در هر لایحه و قانونی بنویسیم که اینها از فلان حق محروم بشوند که صحیح نیست و ضمناً با قوانین دیگر تعارض پیدا می‌کند و اساساً اگر بیش از ۶۰ سال داشته باشند و مبتلا هم باشند نمی‌توانند انتخاب بشوند از همه مهمتر رسیدگی به اینکار که در هر دهی سازمانی به وجود بیاید عملی نیست مخصوصاً اینکه انتخابات در پیش است و ممکن است افراد دو دسته متقابل به همدیگر اتهاماتی بزنند و رسیدگی پزشکی و تجزیه خون لازم باشد که ببینند آیا مبتلا هست یا نه مشکلاتی ایجاد می‌کند خلاصه این مشکلاتی است که فردا در حوزه انتخابیه خودتان پیش می‌آید مثلا موقع انتخابات انجمن ده است ممکن است عده‌ای را به این صورت که این اشخاص مبتلا به مواد مخدر است محروم از حق اجتماعیش بکنند بنابراین اصلح دانستند که با وجود آن قانون این شرط اینجا ذکر نشود و این دلیل بر این نیست که چون پیشنهاد مربوط به آقای فرهادپور بود قبول نشد اتفاقاً فکر شما صحیح است و منهم موافقم اگر عضو کمیسیون کشور بودم شاید از فکر شما دفاع می‌کردم ولی من مطیع رأی اکثریت بودم که این استدلال هم یک استدلال قوی است باید قبول می‌کردیم به هر صورت با عرض تشکر بنده باید بگویم که که این لایحه خیلی دیر آمده است جناب آقای فرهادپور شما و ما در کار روزنامه نگاری سابقه داریم و انصاف هم داریم از صدور مشروطیت انجمن استان و شهرستان مورد تقاضای مردم بود یک مقدارش را من و شما شاهد بودیم و می‌نوشتیم که چرا این کار عملی نشد اما این دولت این افتخار را داشت که در اجرای اندیشه شاهنشاه که سپردن کار مردم بمردم است پیشقدم بشود لایحه اش را به مجلس آورده، انجمن‌های مختلفی را تشکیل داده است (صحیح است) می دانید انجام انتخابات در ۶۰ هزار ده و این تشکیلات کار آسانی نیست انجمن بهداری، شوراهای داوری، خانه‌های انصاف انجمنهای شهر به همت این دولت تشکیل شده است ما و شما باید کمک کنیم که عناصر با صلاحیت و انسانهائی که بتوانند خدمتگزار مردم باشند به این انجمنها بروند ماهم با شما هم عقیده هستیم البته ما چون متکی به قدرت و نیروی حزب هستیم سعی می‌کنیم عناصر و شریف و شرافتمند به این انجمن‌ها راه پیدا کنند و شما هم همت کنید که این انجمنهایی که امروز دولت پیشگام شده در آوردن لوایحش و باز هم مصمم شده است مقدار زیادی از اختیارات ممکن را در اختیار این انجمنها بگذارد همراهی کنید و این آن چیزی است که انقلاب ایران را ثمربخش تر می‌کند و ما می‌توانیم واقعاً مردم ایران را از این حقوق حقه خود بیش از پیش بهرهمند بکنیم (احسنت) یکی از کارهایی که خودتان اشاره فرمودید ما در کارمان مصمم هستیم وقتی دولت خدمتگزار تصمیم گرفته در اجرای اوامر شاهنشاه کار مردم را به دست مردم بسپارد. لایحه تهیه کند و به مجلس بیاورد معتقد همهستیم صمیمانه عمل می‌کند به دنبال این هستیم که انشاءالله موفقیتی نصیب مملکت بشود اگر کاری در این مملکت می‌شود همه ما و مسلماً حزبی که ما افتخار عضویت آن را داریم سربلند خواهد بود. بنده این را وظیفه خود می دانم از کمیسیونها، از فردفرد اعضاء کمیسیون کشور و از رئیسشان تشکر کنم که با جلسات ممتد ساعتها نشستند و بحث کردند. یکی از آقایان، آقای مهندس فیروز عدل آمدند به من گفتند من مقدار زیادی پیشنهاد داشتم دادم مقدار زیادی را کمیسیونها قبول کردند مقداری را هم قبول نکردند اگر تعدادی از پیشنهادهای ایشان را کمیسیون قبول نکرد نه به خاطر این بود که آقای فیروز عدل عضو حزب اکثریت است بلکه به خاطر این است که پیشنهاهای ایشان منطقی بوده کمیسیون به هر صورت منطقش را پذیرفته در حالیکه اعضای حزب شما هم بارها پیشنهاد داده‌اند و پذیرفته شده عرض می‌کنم ما هیچ تعصبی نداریم که اگر پیشنهاد خوبی از دوست و همکار ما عضو اقلیت یا اکثریت بدهند به خاطر تعصب رد کنیم. هر پیشنهادی که منطقی هست و قابل قبول هست کمیسیونها قبول می‌کنند یکی از دوستان یاداشت داد که نمایندگان دولت هم هکاری داشته‌اند بدیهی است دولت لایحه داده و دنبال لایحه اش هم هست ما متشکریم. دولت نهایت حسن نیت را دارد و اگر پیشنهاد خوبی نمایندگان می‌دهند که مورد قبول آنها است در تأییدش سهمی دارند. خیلی هم متشکرم (احسنت).

رئیس ـ نظر دیگری در کلیات آخر لایحه نیست ؟(اظهاری نشد) رأی می‌گیریم به مجموع مواد و کلیات آخر لایحه خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده می‌شود. آقای عالیمرد فرمایشی دارید بفرمائید.

عالیمرد (معاون وزارت کشور)ـ با اجازه جناب آقای رئیس بنده می‌خواستم سپاس فراوان خودم را حضور نمایندگان محترم و کمیسیونهای محترم که ساعات و روزهای متوالی وقت صرف کردند در بررسی و تصحیح و غنی کردن این لایحه تقدیم کنم و از اینکه در بررسی و تنقیح این لایحه به ما کمک کردند تشکر بکنم. و بخصوص تشکرات قلبی خودم را خدمت فردفرد اعضاء کمیسیونهای کشور که روزهای متعدد و ساعات طولانی تا نه و ده شب وقت خود را صرف کردند و با ما همراهی داشتند و بسیاری از جنبه‌های این قانون را که ابهاماتی داشت رفع کردند و تکمیل کردند تقدیم می‌کنم باید عرض کنم لایحه‌ای که ما تسلیم کردیم بصورتی که به تصویب رسید و در واقع یک کار مشتریکی بود که مردم در تمام سطوح بخصوص در روستاها این نقش مشترک دولت و مجلس را که با هماهنگی تمام سبب همکاری سیاسی شده ملاحظه می‌نمایند تمجید می‌کنند بنده یکبار دیگر سپاسگزاری خودم را به ساحت مجلس تقدیم می‌کنم. (احسنت).

- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون محاسبات راجع به تفریغ بودجه سال ۱۳۵۲ مجلس شورای ملی و ابلاغ بدولت و کارپردازی مجلس شورای ملی

۱۳- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون محاسبات راجع به تفریغ بودجه سال ۱۳۵۲ مجلس شورای ملی و ابلاغ بدولت و کارپردازی مجلس شورای ملی

رئیس ـ گزارش یک شوری تفریغ بودجه سال ۱۳۵۲ مجلس شورای ملی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون محاسبات به مجلس شورای ملی

کمیسیون محاسبات در جلسه روز شنبه ۲۳ آذر ماه ۱۳۵۳ با حضور آقایان کار پردازان مجلس شورای ملی لایحه شماره ۳۱۷۶ مورخ ۱۳۵۳/۷/۲۳ راجع به تفریغ بودجه سال ۱۳۵۲ مجلس شورای ملی را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم میدا رد.

تفریغ بودجه سال ۱۳۵۲ مجلس شورای ملی

ماده واحده ـ تغریغ بودجه سال ۱۳۵۲ مجلس شورای ملی بموجب صورت ضمیه بمبلغ هفتصد و نود و چهار میلیون (ـ/۷۹۴۰۰۰۰۰۰) ریال تصویب می‌شود.

مخبر کمیسیون محاسبات ـ سعید پدرامی.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟(اظهاری نشد) نسبت باین لایحه با ورقه اخذ رای می‌شود.

(اسامی نمایندگان بترتیب زیر وسیله آقای پور بابائی «منشی» اعلام شد ودر محل نطق اخذ رای بعمل آمد).

آقایان سجادی ـ دکتر غنی ـ کورس ـ دکتر ضیائی ـ مرندی ـ مهندس فروهر ـ دکتر خطیبی ـ دکتر عدل ـ دکتر الموتی ـ دکتر دادفر ـ مهندس علی برومند ـ دکتر نجیمی ـ کاظم مسعودی ـ ناصر زاده ـ مهندس سهم الدینی ـ دکتر فرزین ـ ملک افضلی ـ عبدالحسین آموزگار ـ اهری ـ مجید موسوی ـ دکتر قهرمان ـ ذوالفقاری ـ مافی ـ دکتر پرتواعظم ـ دکتر کفائی ـ محمدولی قراچورلو ـ مجد ـ دکتر متین ـ کیوان ـ عباس میرزائی ـ صائب ـ دکتر بیت منصور ـ پزشکی ـ مهندس معینی زند ـ اخلاقی ـ توسلی ـ دکتر انوشیروانی ـ اسعد رزم آرا ـ محسنی مهر ـ ایمان زهرائی - دکتر صفائی ـ صدقیانی زاده ـ دکتر گاکیک هواکیمیان ـ دکتر معظمی ـ دکتر اعتمادی ـ دیهم ـ انشاء ـ فهیمی ـ کمالوند ـ دکتر مدنی ـ شهرستانی ـ دکتر حبیب اللهی ـ تیمسار همایونی ـ دکتر کیان ـ کاسمی ـ دکتر علومی ـ مهندس فیروز عدل ـ مضطفوی ـ حیدر قلی برومند ـ مهندس احتشام شهیدی ـ خانلر قراچورلو ـ شاخوئی ـ پدرامی ـ کلانتر هرمزی ـ اسدی لنگرودی ـ مهندس زاهدی ـ خانم آصف زاده ـ احمد ـ دکتر حاتم ـ مهندس نظمی ـ دکتر پناهی ـ پسیان ـ پروین ـ دکتر بیگلری ـ دکتر بهزادی ـ نیک روش ـ بدر صالحیان ـ دکتر جهانشاهی ـ دکتر رفیعی ـ جندقی ـ مهاجرانی ـ دکتر عظیمی ـ خانم ابتهاج سمیعی ـ شیخ الاسلامی ـ غلامرضا بهادری ـ دکتر امین ـ دکتر صالحی ـ معیری ـ حیدر صائبی ـ امیر احمدی ـ بوداغ زاده ـ پور بردباری ـ بدر خانی ـ دکتر بازرگانی ـ خانم امیر ابراهیمی ـ پیرزاده ـ دکتر اقبال ـ اسلامی نیا ـ دکتر اسکوئیان ـ دکتر پیر ـ پیمان ـ دکتر تنکابنی ـ دکتر توانا ـ دکتر جزایری ـ جعفری ـ مهندس جلالی ـ جهانی ـ چنگیزی ـ خانقاهی ـ مهندس کیا ـ جوانشیر - فروتن ـ کسرائی ـ خانم دکتر دولتشاهی ـ خانم صفی نیا ـ موسوی ماکوئی ـ ایلخانی پور ـ دکتر حبیب بهبهانی ـ دکتر سعید بهادری ـ دکتر برادر ـ دکتر فضل الله صدر ـ زهتاب فرد ـ حکمت یزدی ـ تژده ـ دکتر موسوی ـ بختیاریها ـ خانم اسدی ـ اخوی ـ دکتر آزاد ـ محمد علی آموزگار - احتشامی ـ امیر علم خزیمه ـ مهندس خسروی ـ تیمسار خطیب شهیدی ـ خورشید ـ داروئی ـ احمدی ـ دکتر منتظری ـ دکتر راد - رشیدی ـ رشیدیاسمی ـ دولو ـادیب سمیعی ـ مهندس اربابی ـ زرین پور ـ دکتر زهرائی ـ دکتر رازانی ـ سراج الدینی ـ خانم دکتر سرخوش ـ سعادت ـ سعادت فرد ـ دکتر سنگ ـ شریفها ـ دکتر شکرائی ـ حی ـ دکتر صمد زاده ـ دکتر قاسم صوفی ـ دکتر وجیه الله صدر ـ فخر طباطبائی ـفضائلی ـ ظفر ـ طباطبائی دیبا ـ صادقی ـ شیخ رضائی ـ ساگینیان ـ کشفی ـ دکتر رئیسی ـ ضیاءرضوی ـ رهبر ـ نامور ـ دکتر نصیری ـ دکتر نایبی ـ دکتر ناوی ـ ناروئی ـ میر افضل ـ مهدوی اردستانی ـ فریدونفر ـ خانم زاهدی ـ فرنود ـ مهندس فرخ ـ فتوحی ـ دکتر عسگری ـ عزیز مرادی ـ علی طباطبائی ـطلوعی ـ خانم دکتر صنیع ـ دکتر شریف امامی ـ فرهادپور ـ قاضی زاده ـ قدر دان ـ کورانلو ـ مهندس نصر ـ دکتر لقمان ادهم ـ سعید وزیری ـ مظهری ـ دکتر وزیری ـ پور بابائی ـ دکتر وحید نیا ـ دکتر خسروی کردستانی ـ مهندس ریاضی ـ زعفرانلو ـ خانم بزرگ نیا ـ دکتر طرفی ـ خانم دکتر گرگانی ـ آقایان ـ دکتر مهر ـ دکتر خلعتبری.

(آراءمأخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید).

  • آراء موافق ۲۱۶ رأی.

رئیس ـ لایحه با ۲۱۶ رای موافق باتفاق آراء تصویب شد بدولت و کار پردازی مجلس سورای ملی ابلاغ می‌گردد.

موافقین

آقایان کمالوند ـ دکتر مدنی شهرستانی ـ دکتر حبیب اللهی ـ تیمسار همایونی ـ دکتر کیان ـ کاسمی ـ دکتر علومی ـ مهندس فیروز عدل ـ مصطفوی ـ حیدر قلی برومند ـ مهندس احتشام شهیدی ـ خانلر قراچورلو ـ شاخوئی ـ پدرامی ـ کلانتر هرمزی ـ اسدی لنگرودی ـ مهندس زاهدی ـ خانم آصف زاده ـ احمد ـ دکتر حاتم ـ مهندس نظمی ـ دکتر پناهی ـ پسیان ـ پروین ـ دکتر بیگلری ـ دکتر بهزادی ـ نیک روش ـ بدر صالحیان ـ دکتر یحیی بهیهانی ـ جهانشاهی ـ دکتر رفیعی ـ جندقی ـ مهاجرانی ـ دکتر عظیمی ـ مهرزاد ـ خانم ابتهاج سمیعی ـ شیخ الاسلامی ـ غلامرضا بهادری ـ دکتر امین ـ دکتر صالحی ـ معیری ـ حیدر صائبی ـ امیر احمدی ـ بوداغ زاده ـ پور بردباری ـ بدرخانی ـ دکتر بازرگانی ـ خانم امیر ابراهیمی ـ پیرزاده ـ خانم اقبال ـ اسلامی نیا ـ دکتر اسکوئیان ـ دکتر پیر ـ پیمان ـ دکتر تنکابنی ـ دکتر توانا ـ دکتر جزایری ـ جعفری ـ مهندس جلالی ـ جهانی ـ چنگیزی ـ خانقاهی ـ مهندس کیا ـ جوانشیر ـ فروتن ـ کسرائی ـ خانم دکتر دولتشاهی ـ خانم صفی نیا ـ موسوی ماکوئی ـ ایلخانی پور ـ دکتر حبیب بهبهانی ـ دکتر سعید بهادری ـ دکتر برادر ـ دکتر فضل الله صدر ـ زهتاب فرد ـ حکمت یزدی ـ تژده ـ دکتر موسوی ـ بختیاریها ـ خانم اسدی ـ اخوی ـ دکتر آزاد ـ محمد علی آموزگار ـ احتشامی ـ امیر علم خزیمه - مهندس خسروی ـ تیمسار خطیب شهیدی ـ خورشیدی ـ داروئی ـ احمدی ـ دکتر منتظری ـ دکتر راد ـ رشیدی ـ دکتر رشیدی یاسمی ـ دولو ـ ادیب سمیعی ـ مهندس اربابی ـ زرین پور ـ دکتر زهرائی ـ دکتر رازانی - سراج الدینی ـ خانم دکتر سرخوش ـ سعادت - سعادت فرد ـ سجادی ـ دکتر غنی ـ کورس ـ دکتر ضیایی ـ مرندی ـ مهندس فرهر ـ دکتر خطیبی ـ دکتر عدل ـ دکتر الموتی - دکتر دادفر ـ مهندس علی برومند ـ دکتر نجیمی - کاظم مسعودی ـ ناصرزاده ـ مهندس سهم الدینی ـ کاظم فروزین ـ ملک افضلی ـ عبدالحسین آموزگار ـ اهری ـ مجید موسوی - دکتر قهرمان ـ ذوالفقاری ـ مافی دکتر ـ پرتو اعظم ـ دکتر کفائی ـ محمد ولی قراچورلو ـ مجد ـ دکتر متین ـ کیوان ـ عباس میرزائی - صائب ـ دکتر بیت منصور ـ پزشکی ـ مهندس معینی زند ـ اخلاقی ـ توسلی - دکتر انوشیروانی - اسعد رزم آرا ـ محسنی مهر ـ ایمان زهرائی ـ بختیاری پور ـ دکتر صفائی ـ صدقیانی زاده ـ دکتر گالیک هواکیمیان ـ دکتر معظمی ـ دکتر اعتمادی ـ دیهیم ـ انشاء ـ فهیمی ـ دکتر سنگ ـ شریفها ـ دکتر شکرائی ـ حی ـ دکتر صمد زاده ـ دکتر قاسم صوفی ـ دکتر وجیه الله صدر ـ فخر طباطبائی ـ فضائلی ـ ظفر ـ طباطبائی دیباـ صادقی ـ شیخ رضائی ـ ساگینیان ـ کشفی ـ دکتر رئیسی ـ ضیاء رضوی ـ رهبر ـ نامور ـ دکتر نصیری ـ دکتر نایبی ـ دکتر ناوی ـ ناروئی ـ میر افضل ـ مهدوی اردستانی ـ فریدونفر ـ خانم زاهدی ـ فرنود ـ مهندس فرخ ـ فتوحی ـ دکتر عسکری ـ عزیز مرادی ـ علی طباطبائی ـ طلوعی ـ خانم دکتر صنیع ـ دکتر سعید حکمت ـ دکتر محققی ـ اسمعیل خزیمه ـ دکتر شریف امامی ـ فرهاد پور ـ قاضی زاده ـ قدر دان ـ کورانلو ـ مهندس نصر ـ دکتر لقمان ادهم ـ سعید وزیری ـ بوشهری ـ دکتر مرتضوی اکبر مسعودی ـ مظاهری ـ دکتر مشایخی ـ مظهری ـ دکتر وزیری ـ پور بابائی ـ دکتر وحید نیا ـ دکتر خسروی کردستانی ـ مهندس ریاضی ـ زعفرانلو ـ خانم بزرگ نیا ـ دکتر طرفی ـ دکتر گرگانی ـ آقایان ـ دکتر مهر ـ دکتر خلعتبری.

- ختم جلسه

۱۴- ختم جلسه.

رئیس ـ با اجازه خانم‌ها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنم تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً به اصلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(مجلس ساعت یک بعد از ظهر ختم گردید)

رئیس مجلس شورای ملی ـ عبداالله ریاضی.