مذاکرات مجلس شورای ملی ۱ اسفند ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۷۷

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری بیست و چهارم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱ اسفند ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۷۷

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۱ اسفند ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۷۷

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد.

فهرست مطالب:

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱ - قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت میشود.

(بشرح زیر خوانده شد)

آقایان : اجاق ـ جعفربای ـ اردلان ـ اسدی – اسکندری ـ افتخاری ـ امیر عشایری ـ بارکزهی ـ بهارلو ـ بیات ـ پردلی ـ پزشکی ـ دکتر تجدد ـ تدین ـ تژده ـ توکلی ـ تولائی زاده ـ جاف ـ جباری ـ کاظم جزایری ـ دکتر چهرزای ـ حریری ـ حیدری ـ دکتر خطیبی ـ دادفر ـ ذوالفقاری ـ راشدی ـ رئیسی اردکانی ـ دکتر رحمانی ـ دکتر رشید یاسمی ـ رفعتی ـ زرگرزاده ـ ساری اصلانی ـ ساگینیان ـ سعادت قدس نیا ـ کریم بخش سعیدی ـ باقر سعیدی ـ سلیمانی ـ صدر ـ عطارد ـ غلامرضا غضنفری ـ قادری ـ قربانی نسب ـ قریشی ـ کاسمی ـ ماحوزی ـ مافی ـ دکتر محمدی کوشکی ـ معتضدی ـ منتظری ـ دکتر مهر ـ موسوی ماکوئی ـ نظمی ـ محمد نوری ـ واحدی ـ وزیری ـ هاشمی ـ یاسینی ـ دهقان ـ شهابی ـ رحیم شیخ الاسلامی .

بانوان : زاهدی ـ ضرابی ـ مشائی ـ وحیدی .

- بیانات قبل از دستور بانو قدس منیر جهانبانی و آقایان : سالار جاف ـ جعفر حیدری ـ دکتر فرزان امیری ـ عالمی ـ کبیری

۲ - بیانات قبل از دستور بانو قدس منیر جهانبانی و آقایان : سالار جاف ـ جعفر حیدری ـ دکتر فرزان امیری ـ عالمی ـ کبیری .

رئیس ـ نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم بانو جهانبانی تشریف بیاورید .

بانو قدس منیر جهانبانی ـ جناب رئیس ، حضار گرامی ، تاریخ ۲۵۰۰ ساله ایران زمین نشان می‌دهد هربار که امواج سهمگین خطرها در شرق و غرب و شمال و جنوب حیات ملی ما را درمعرض خطرنابودی قرار داده ،ازگوشه‌ای از این سرزمین مقدس و جاودانی سردار دلاوری قد مردانگی برافراشته و باسلاح پاک ایمان و عشق سرشار بمیهن و عزم و اراده توانا، روح امید را بجان ملت و کشور خویش بازگردانده و حماسه‌های پرشوری از استعداد و خلاقیت آفریده است (صحیح است) .

در پنجاه و شش سال پیش در شرایطی که آخرین تار و پود هستی کشور ما در حال گسستن بود سرداری فداکار با قیامی میهن پرستانه سرزمینی را که در چنگال بدبختی و پریشانی دست و پا می‌زد از سقوط ابدی نجات داد . اعلیحضرت رضاشاه کبیر که از نابسامانی مملکت رنج می‌برد بایک کودتای آرام در سوم اسفندسال ۲۴۷۹ شاهنشاهی مسیر تاریخ را منحرف ساخت . (صحیح است) او فرزند سرزمین مازندران و پرورش یافته جایگاه حماسه‌های میهنی و دلیری و مردانگی تاریخ قهرمانی ایران بود که در آغاز جوانی به جرگه سربازان بپیوست و در سایه هوش و درایت و لیاقت و شایستگی خود بمقام فرمانده‌ای دیویزیون قزاق رسید و اکنون بانجام کودتای سوم اسفند سال ۲۴۷۹ شاهنشاهی به فرماندهی کل قوا ارتقاء یافته بود.

اعلیحضرت رضاشاه کبیر که در آن شرایط بحرانی خود را تنها فرد مسئول احساس می‌کرد در قلب ایرانیان پاک نهاد آنچنان مقام و موقعیتی کسب نمود که در حقیقت باید گفت به کعبه آمال مردم مبدل شده بود .او اعتماد مردم را جلب نمود و نخست بعنوان رئیس حکومت موقت و چندی بعد بآراء مجلس مؤسسان در ۲۱ آذرسال ۲۴۸۵ شاهنشاهی به پادشاهی برگزیده شد . باین ترتیب می‌توان گفت که راز کودتای سوم اسفند سال ۲۴۷۹ را باید در اصل قدرت رهبری و نفوذ شخصیتهای ممتاز در دورانهای تاریک ملت جستجو کرد و این چنین شخصیتی در محیط اجتماعی ایران آنروز کسی جز رضاشاه کبیر نبود که خود از میان ملت برخاسته و نردبان ترقی و پیشرفت را بادرک همه سختی‌ها و تحمل رنج پیموده و اکنون بقدرت رسیده بود.

اعلیحضرت رضا شاه کبیر از همان روزهای نخستین زمام داری خود باین واقعیت آگاه بود که هیچ برنامه اصلاحی نمی‌تواند بمرحله اجراء درآید مگر اینکه نیروئی که آنرا قدرت ملی می‌نامیم تضمین استوار داشته باشد بدین سان بادست توانای آن سردار بزرگ شالوده ارتش نوین ایران بنیان گرفت و پشتوانه همه اصلاحات اقتصادی و اجتماعی عصر خود گردید (صحیح است) . ارتش شاهنشاهی در سال ۲۴۸۱ تقویت یافت و در سال ۲۴۸۵ نیروی هوائی تشکیل شد و سپس با تصویب و اجرای قانون نظام وظیفه عمومی ، جوانان وطن بتدریج با فنون نظامی آشنا گردیده ، شیوه دفاع از سرزمین اجدادی خویش را فرا می‌گرفتند .

در سال ۲۴۸۸ شاهنشاهی نیروی دریائی تشکیل و انواع کشتی‌های جنگی خریداری گردید . بدنبال این تلاشها فعالیتهای پرثمر آغاز گردید هر روز طرحی نو در جهت تأمین رفاه و آسایش مادی ملت ایران بمرحله اجرا در می‌آید. دست خائنان و بیگانه پرستان از گریبان ملت کوتاه شد . دخالت‌های بیگانگان در امور داخلی مملکت متوقف گردید و یاغیان و گردنکشان در سوراخهای خود خزیدند . مردمی که قرنها از جهان اطراف خود غافل و بی خبر مانده ، کوچکترین اطلاعی از پیشرفت‌ها و ترقیات ملل عالم نداشتند . اینک بهمت والای سردار نامی ایران نه تنها بدانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی راه یافته بلکه از سال ۲۴۸۷ شاهنشاهی به بعد بمنظور تکمیل معلومات خود در زمینه‌های مختلف علمی و فنی به کشورهای اروپائی و امریکائی اعزام پس از طی دوره‌های تحصیلی مختلف با به آوردهای باارزش به میهن خود بازگشتند و بعنوان استاد و مربی به آموزش و پرورش جوانان کشور پرداختند و بدینسان یکی از مهمترین هدفهای اعلیحضرت رضاشاه کبیر که گسترش دانش و فرهنگ بود بانتیجه‌ای بسیار درخشان تحقق یافت . (صحیح است)

شاید بی مناسبت نباشد برای آگاهی نسل جوان کشور که اداره کننده فردای این سرزمین است فهرست این اصلاحات بیان شود که تا حقیقت درک گردد که محیط اجتماعی ایران در آغاز شاهنشاهی شکوهمند پهلوی چگونه بوده است و در طول ۱۶ سال سلطنت اعلیحضرت رضاشاه کبیر به چه مرزی از پیشرفت و ترقی رسیده است .

۱ـ اصلاحات اداری :

با تصویب قانون استخدام کشوری در آذرماه سال ۲۴۸۱ شاهنشاهی نخستین گام در راه استحکام و شروع اصلاحات اداری برداشته شد .

  • الف ـ استقرار روش منظم در کار سازمانهای اداری و مؤسسات دولتی جهت رسیدگی به کارهای مردم و انجام وظایف مربوطه .
  • ب – وصول مالیاتها و ترمیم نابسامانی امور مالی و خزانه‌ای .
  • پ ـ اجرای قوانین و مقررات مصوبه کشوری در مناسبات مختلف اجتماعی .
  • ت ـ جلوگیری از ستم و زورگوئی بمردم .
  • ث ـ تقسیم بندی استانی کشور فراهم کردن زمینه اصلاحات اجتماعی و اقتصادی در بخشهای مختلف .
  • ج ـ لغو امتیازات مأموران بیگانه و خاتمه دادن به کار مستشاران خارجی و از بین بردن نفوذ آنان در دستگاههای دولتی .

۲ـ اصلاحات قضائی :

در اواخر سال ۲۴۸۵ مقررات کاپیتولاسیون ملغی و دادگستری قدیم منحل و در اردیبهشت سال ۲۴۸۶ شاهنشاهی دادگاههایی با کادر قضائی تحصیل کرده و آگاه به تحولات اجتماعی ایران تشکیل شد که هسته مرکزی سازمانهای بعدی قضائی ایران و حافظ حقوق سیاسی و اقتصادی و اجتماعی مردم گردید .

بموازات اصلاح دادگستری ، تأسیس اداره ثبت اسناد و املاک بود که دارائی مردم را از تعدی و تجاوز زورگویان و متنفذین محلی حفظ می‌کرد .

در زمینه روابط اجتماعی افراد نیز قوانین مترقی و پیشرفته وضع گردید که از آن جمله می‌توان به قوانین ازدواج ـ طلاق ، قانون مدنی ، قانون سجل احوال و صدور شناسنامه ـ قانون دادرسی و کیفر ارتش – قانون دفترهای اسناد رسمی ـ قانون انحصار وراثت و صدها قوانین پیشرفته دیگر که در تحقق هدفهای ملی مؤثر بوده‌اند اشاره نمود .

۳ـ اصلاحات اقتصادی و مالی :

  • الف ـ کوتاه کردن دست عناصر سودجو از خزانه کشور .
  • ب ـ جمع آوری و تمرکز درآمدهای ملی بمنظور پشتیبانی از طرحهای عمران و آبادی .
  • پ ـ تأسیس بانک ملی ایران در سال ۲۴۸۷ شاهنشاهی و لغو امتیازات بانکهای خارجی و نشر اسکناس بوسیله آن بانکها .
  • ت ـ تأسیس مدارس عالی و دانشکده‌های مربوط به علوم اقتصادی و امور کشاورزی .
  • ث ـ استقلال حقوق گمرکی و اصلاحی تعرفه‌های گمرکی براساس حفظ فرآورده‌های داخلی و محصولات کشور .
  • ج ـ تنظیم بودجه و پیروی از اصول برنامه ریزی .

۴ـ پیشرفتهای صنعتی :

  • الف ـ احداث کارخانه‌های قند ـ حریربافی ـ تراورس سازی ـ سیمان – برق ـ سیلو ـدخانیات ـ جنگ افزارسازی و کارخانه‌های دیگری که در تأمین نیازمندیهای جامعه مؤثر بوده‌اند .
  • ب ـ توسعه و اصلاح صنایع قدیم ، تشکیل نمایشگاههای مختلف از کالاهای ایران در تهران و شهرستانها .
  • پ ـ گسترش صنایع ساختمان سازی .
  • ت ـ کنکاش و حفریات آثار باستانی .
  • ث ـ ایجاد وسائل باسیم و بی سیم ، احداث سدهای مهم برروی رودخانه‌ها مانند سد شاوور در اهواز (رودخانه شاوور در آهو دشت خوزستان بفاصله ۶۳ کیلومتری اهواز جاری است) سد خیرآباد در اهواز – سد روانسر در کرمانشاه ـ سد شبانکاره در برازجان فارس .
  • ج ـ اقدام به تأسیس کارخانه ذوب آهن که متأسفانه بعلت شروع جنگ جهانی دوم عملی نشد .

۵- پیشرفت آموزشی و فرهنگی :

تأسیس دانشگاه تهران و تأسیس دانشسراهای عالی و مقدماتی بمنظور تربیت آموزگار ، تأسیس هنرستان صنعتی و آموزشگاههای حرفه‌ای و آموزشگاههای تخصصی کشاورزی و پست و تلگراف و دارائی و تأسیس و ساختمان دبستانها و دبیرستانها ، دانشکده‌ها و موزه‌ها و مؤسسات فرهنگی و تأسیس سازمانهای ورزشی و تربیت بدنی و تأسیس فرهنگستان ایران و پاک سازی از لغات خارجی ، افزایش بودجه آموزشی و فرهنگی کشور و بالاخره ایجاد پرورشگاههای و بنگاههای حمایت مادران و نوزادان از جمله مواردی بودند در زمینه پیشرفت فرهنگ وآموزش .

۶ـ وسایل ارتباطی :

شاید لازم به تذکر باشد که بگوئیم در طول ۱۶۰ سال تاریخ قبل از شاهنشاهی پهلوی تنها دوهزار کیلومتر راههای بسیار ابتدائی و خارج از اصول و شیوه‌های مهندسی ساخته شده بود در حالیکه از سال ۲۴۸۴ تا ۲۵۰۰ فقط در ۱۶ سال سلطنت اعلیحضرت رضا شاه کبیر بیش از ۱۲۰۰۰ کیلومتر راه شوسه اتومبیل رو ساخته شده که شامل ۱۶ شاهراه بزرگ ۱۵ راه فرعی بین شهرستانها بوده است .

از نظر کشتیرانی و احداث بنادر که از آنجمله بنادر شاهپور و خرمشهر در جنوب و بندر پهلوی و بندر شاه را در شمال می‌توان نام برد که بامر ترابری زمینی و دریائی کمک شایانی نمود .

توسعه شبکه‌های پستی و برقراری روشهای جدید در مخابره پیامهای تلگرافی و ایجاد تلفن در سراسر کشور و دائر نمودن پست هوائی سرانجام احداث وسایل انتشار دسته جمعی مانند فرستنده‌های رادیوئی از سایر اقداماتی است که در زمینه وسایل ارتباط جمعی در این دوران درخشان بوده است .

ساختمان راه آهن سراسری ایران که بهمت والای اعلیحضرت رضاشاه کبیر در سال ۲۴۹۳ شروع و در سال ۲۴۹۷ خاتمه یافت به طول ۱۳۹۴ کیلومتر با کلیه تأسیسات و تشکیلات مربوطه یکی از عظیم ترین طرحهای عمرانی است که در رونق اقتصادی کشور نقش بسیار ارزنده و حساس داشته است .

۷ـ در اخرین قسمت اصلاحات اجتماعی است ، که از انجمله می‌توان به اقدامات زیر اشاره کرد :

  • الف - بزرگداشت سنن ملی و احترام به دانشمندان و نویسندگان ـ شعراء .
  • ب ـ لغو عناوین و الغاب ، تغییر لباسهای نامتناسب برقراری بیمه‌های اجتماعی در زمینه‌های بهداشت و درمان و بالاخره ازادی زنان و برداشتن حجاب و شرکت دادن بانوان در فعالیتهای اجتماعی . اینک اجرای اصل پنجم انقلاب حیات بخش شاه و ملت در عصر شکوهمند سلطنت اعلیحضرت محمد رضاشاه پهلوی شاهنشاه آریامهر پهلوی دوم از یک سو به مشروطیت و دموکراسی پارلمانی ایران مفهوم واقعی بخشید و از سوی دیگر نیروی عظیم نیمی از جمعیت کشور را رها ساخت و در اختیار هدفهای بزرگ انقلاب قرار داد .

از آن تاریخ تا کنون زن ایرانی هرروز در عرصه اجتماع ایران به پیروزی تازه‌ای نائل شده است زنان ایرانی که در گشایش حوادث سیاسی و تحولات اقتصادی و اجتماعی مملکت بخصوص پس از استقرار مشروطیت بارها لیاقت و شایستگی خویش را در زمینه‌های مختلف به اثبات رسانده بودند موانعی راکه در سرراهشان وجود داشت یکایک از میان برداشتند . آنها نه تنها در انتخابات شرکت کردند بلکه توانستند در اولین انتخاباتی که براساس قانون جدید انجام یافت و نماینده از میان خود به پارلمان بفرستند .

مشاغل مختلف اجتماعی که تا قبل از انقلاب انحصارا در اختیار مردان قرار داشت یکی پس از دیگری عرصه آزمایش استعدادهای زن ایرانی قرار گرفت از کدخدائی ، بخشداری ، فرمانداری تا نمایندگی مجلس ، سناتوری معاونت وزارتخانه ، و وزارت و هرگونه خدمتی از رانندگی تاکسی و ادارة پمپ بنزین تا انجام وظایف پلیسی و سپاهی و استادی دانشگاه لیاقت و کاردانی بسیار توسط آنان که تا قبل از انقلاب در ردیف دیوانه و محجور قلمداد می‌شدند با شایستگی بسیار ارائه گردید و بزودی حسن قبول یافت .

براستی باید اذعان کرد که اصل پنجم انقلاب به تنهائی نیروی انسانی و ملی را دو برابر کرد و انصاف باید داد که هیچ نوع سرمایه گذاری دیگر هر اندازه عظیم و پردامنه ، توانائی ایجاد چنین نیروی مضاعفی را نمی‌توانست داشته باشد .

جناب رئیس ، حضار محترم ، ای نمایندگان شریف منتخب ملت ایران ، ملت نجیب ایران سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی را برای ابراز حق شناسی و سپاس از پیروزیهای عظیمی که در طی نیم قرن تحت فرماندهی دو شاهنشاه بزرگ بدست آورده است. از صمیم قلب جشن می‌گیرد و با برخورداری از رفاه و آسایش و اقتدار و آرامشی که فرمانده توانای ما شاهنشاه آریامهر بما ارزانی فرموده‌اند به گذشته خود می‌اندیشد و قدرت و عظمت کنونی خویش را در دوران رستاخیز در میابد و آینده درخشانتر خویش را مجسم می‌سازد تجدید خاطره‌ها و پیروزیها و دست آوردهای این دوره از تاریخ وطنمان نه تنها قلب هر ایرانی را گرمی می‌بخشد بلکه همه مردم ایران زمین را به توان و تلاش روزافزون تری فرا می‌خواند که در عصر پرشکوه رستاخیز با همبستگی کامل در تحکیم ملی و بازشناسی ارزشهای تاریخی و فرهنگی و معنوی خویش قدمهای استوارتر و بلندی به پیش بردارند و راه وصول به تمدن بزرگ خویش را هموارتر سازند .

امروز دانشگاههای ایران ، زنان و مردان آینده ایران را می‌سازد .

امروز سدهای عظیم ، زندگی را بدشتهای گسترده ایران ارمغان می‌دهد .

امروز کارخانه‌های ایران پررونق ، در تلاش ، بی وقفه ، خود آهنگ دلپذیر رشد و پیشرفت را حکایت گراست .

افتخار برتوای سرباز ایرانی درود برتوای بنیانگذار ایران نوین و سپاس همه فرزندان ، همه زنان ، همه مردان این خاک برتو شاهنشاه بزرگ ایران پاسدار شرافت و عظمت ایران ـ سپاس . متشکرم ( احسنت)

رئیس ـ آقای سالارجاف بفرمائید .

سالارجاف ـ با کسب اجازه از ریاست عظمی و همکاران گرامی پیش ازهر چیز درود فراوان ملت ایران به روان پاک رضاشاه بزرگ بانی ایران نو ، پس فردا سوم اسفند ملت ایران از سردار نامی و رادمرد تاریخ خود تجلیل و حق شناسی می‌نماید . (صحیح است) سوم اسفند سال جاری مصادف با پنجاه سال سلطنت دودمان افتخار آفرین پهلوی است ، ملت ایران به میمنت این روز به پاس قدردانی از خاندان معظم پهلوی ، مراتب سپاس بیکران خود را به پیشگاه مبارک شاهنشاه ایران زمین فرزند برومند رضاشاه بزرگ تقدیم می‌دارد ، شاهنشاهی که زندگی خود را وقف رفاه و تعالی کشور و ملت نموده و در سایه اندیشه‌های مترقیانه او، کشور ما که روزگاری آماج تاخت و تاز بیگانه بود ، امروزه یکی از قدرتهای مهم منطقه و وزنه عظیمی در سیاست جهان درآمده است . (صحیح است)

جناب اقای رئیس ، همکاران گرامی ، بارها از پشت این تریبون در مورد آسایش استادان دانشگاه و تأمین زندگی مرفه آنان و ضرورت مبرم فراهم ساختن مسکن این طبقه زحمتکش ، نمایندگان ملت در کمال حسن نیت در این مورد تذکراتی به دولت داده‌ایم که متأسفانه دولت در این مورد که با تربیت نسل آینده کشور ارتباط مستقیم دارد توجه کافی نکرده است .

یک استاد دانشگاه وقتی می‌تواند علم و دانش و اندوخته علمی خود را به فرزندان جامعه منتقل کند که از حداقل زندگی لازم برای یک معلم دانشگاه بهره مند باشد چون در غیر اینصورت وقتی او مشغول تدریس و سخن و دانشجو است یکمرتبه به فکر قسط و سررسید سفته ، یخچال یا فرش و امثالهم فرورفته و مثلا بجای اینکه بگوید سعدی در قرن هقتم هجری قمری بوده امکان دارد بگوید سفته قسط هفتم را پرداختم . همة مقامات اجرایی با این مشکل آشنائی کامل دارند و می‌توانند برق اسا آنرا حل نمایند ولی نمیدانم معطل چه هستند؟ با اجازه مقام ریاست پیشنهاد می‌شود در تهران و مراکز استان که دانشگاه دارند و همچنین در شهرستانهایی که دانشکده یا مؤسسه عالی دارند، دولت زمین کافی و بطور رایگان در اختیار دانشگاهها و مؤسسات عالی بگذارد و از طریق دادن وام بیست ساله و بدون بهره جهت احداث ساختمان اقدام عاجل مبذول دارد مسلم است پیشنهاد بعدی اینجانب در مورد افزایش حقوق استادان دانشگاهها آنهم بطور استثنائی و فوری می‌باشد ، امیداست، دولت ضمن پاسخ در اینمورد از طریق ریاست محترم مجلس شورای ملی ،حامل مژده و خبر خوش ، برای این گروه شریف جامعه باشد ، همچنین امید است برای مسکن معلمان کشور در فکر خانه‌های ارزان قیمت و یا وام دراز مدت بدون بهره باشند البته قضاوت دادگستری که وظیفه سنگین اجرای عدالت را بعهده دارند در اینمورد نباید فراموش کرد .

ایمان دارم تحت لوای سه اصل مقدس رستاخیز ، دولت و مجلس که در یک مسیر هستیم در این مورد خاص نیز همفکر و موافق خواهیم بود .

مطلب سوم ـ در بازدیدی که از حوزه انتخابیه‌ام بعمل آوردم، می‌توانم با افتخار بعرض همکاران عزیز برسانم که فعالیت حزب رستاخیز ملت ایران در شهرستان پاوه بحدی منظم و مرتب بود که توقع دارم پس از ارزشیابی در سطح کشور در مرتبه اول قرار گیرد . جای بسی سپاس است که دبیر کل حزبمان از نظر تجهیز وسائل و آموزش ،توجیه و رهنمود کامل فرموده و روح انقلاب و غرور ملی همراه با شاهدوستی و وطن پرستی را بیش از پیش در آن سامان رواج داده‌اند .

جناب آقای رئیس ، همکاران ارجمند ، حامل انزجار ۷۵۰ نفر معلم ، آموزگار و دبیر حوزه انتخابیه خود ، از دستگاه اداری آموزش و پرورش پاوه می‌باشم که متأسفانه تبعیضات ناحق و اشکال تراشی نابجا و فساد اظهرمن الشمس این دستگاه نسبت به این گروه شریف ، زحمتکش و فعال ، باعث دلسردی و فاصله گرفتن آنان از انجام وظیفه مقدس خود یعنی تدریس شده است .

بنام نماینده ملت ، از جناب آقای وزیر آموزش و پرورش مجدانه و مصرانه می‌خواهم که بازرسان محرمانه که احتیاجی به لطف و عنایت مدیر کل استان و رئیس آموزش و پرورش محل نداشته باشند و گزارش خود را از درون معلم به جناب آقای وزیر منعکس نمایند، ارسال دارند آنوقت معلوم خواه دشد ، بنده درد دل یک گروه شریف را صادقانه درساحت مقدس مجلس شورای ملی مطرح نموده‌ام .

مطلب آخر ـ در جلسه‌ای که نمایندگان استان کرمانشاه با حضور معاون اجرائی و معاون پارلمانی وزارت کشاورزی و منابع طبیعی داشتیم ، استنباط نمودیم که وزارت کشاورزی نسبت به این استان توجه خاص مبذول داشته و علاوه براینکه استان را بعنوان قطب کشاورزی شناخته ، طرح ۳۰ هزار هکتاری عمران ماهیدشت و پل ذهاب را در دست اقدام و مانند همه کارهای خوب وزارت کشاورزی مردم غیور و وطن پرست کرمانشاهان را مورد عنایت قرار داده است . همچنین طرح کارخانه قند در بخش روانسر شهرستان پاوه نیز بتصویب وزیر محترم کشاورزی رسیده ، وظیفه دارم از طرف مردم آن سامان از جناب آقای روحانی و همکاران دلسوزش صمیمانه سپاسگزاری نمایم . درپایان سخنانم و با عرض تشکر از ریاست عظمی و همکاران گرامی می‌گویم جاوید شاهنشاه پاینده ایران ، سرافراز حزب رستاخیز ملت ایران (احسنت) بقیه وقتم را به آقای حیدری می‌دهم .

رئیس ـ آقای جعفر حیدری بفرمائید .

جعفر حیدری ـ با تشکر از جناب آقای سالار جاف نماینه محترم که چند دقیقه وقت خودشان را به بنده مرحمت فرمودند قبلا روز مقدس و تاریخی و نجات بخش سوم اسفندماه ۱۲۹۹ را ازطرف خود و مردم شاهدوست و میهن پرست شهرستان مهاباد همشهریان عزیزم و عموم ملت شریف ایران را به پیشگاه مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر شادباش و تبریک عرض می‌کنم به روان پاک سردار بزرگ تاریخ ایران و منجی تاریخی ملت و بنیانگذار ایران نوین درود می‌فرستم . (احسنت)

بطوریکه همکاران عزیزم استحضار دارند بارها از پشت این تریبون و مکان مقدس مطالبی در خصوص نیازهای فوری و ضروری شهرستان مهاباد حوزه انتخابیه‌ام بعرض رسانده و توجه اولیای دولت را باین نیازها جلب نموده‌ام از دولت خدمتگزار و شاهدوست و میهن پرست هویدا انتظار دارم نسبت به انجام تقاضا و نیازهای حقه این شهرستان مرزی توجه خاصی مبذول و حق الویت بخواسته‌های این شهرستان بدهند و اینک چند نکته است که استدعا می‌کنم جناب آقای هویدا نخست وزیر محترم دستور جدی برای انجام آنها و دیگر مطالب معروضه قبلی صادر فرمایند .

۱ـ کانال هدایت سیل و یا سیل بند برای شهر مهاباد .

اگر همکاران محترم من شهر مهاباد را از نزدیک دیده باشند ملاحظه فرموده‌اند این شهر شیب تندی از جنوب بشمال دارد (برعکس تهران) بارها برای ایجاد این کانال که براستی جنبه حیاتی دارد عرایضی شده اگر چه خوشبختانه مطالعاتی در اینمورد بعمل آمده که البته کافی نیست و باید اقدام جدی و فوریب بعمل آید زیرا بزودی برفها ذوب و فصل بارندگی شروع می‌شود و بار دیگر شهر مهاباد در خطر جدی قرار می‌گیرد توجه خاص دولت را جلب می‌نماید جناب آقای دکتر طباطبائی معاون محترم پارلمانی وزارت امور اقتصادی و دارائی و دیگر همکاران محترم که از مهاباد بازدید فرموده‌اند صدق عرایض بنده را تصدیق می‌کنند .

۲ـ موضوع دیگر نقشه جامع شهر مهاباد است که براستی وجود این نقشه و صحبتهای که در اطراف آن می‌شود باعث نگرانی شده و بطوریکه استحضار دارند و دوستان عزیزی که مهاباد را دیده‌اند میدانند شهر مهاباد را کوههای بلندی از هر طرف محاصره نموده و می‌توانم بگویم اصولا این شهر فاقد زمین است تا چه رسد بمحدوده و غیر محدوده و یا فضای سبز در این شهر یک اطاق برای مردم و ساکنان آن در حکم کیمیا است گرچه در ملاقاتی که با جناب آقای جابر انصاری وزیر محترم مسکن وشهرسازی داشتم مسئولان شهرسازی نیز حضور داشتند قرار شد در کمیسیونی این مسائل با توضیحات بنده روشن گردد گرچه در این کمیسیون توضیحاتی داده شد و اقای دکتر محکمی قول دادند نظرات اینجانب مورد بررسی قرار گیرد معذالک هنوز این نگرانی باقی است خواهش دارم جناب آقای وزیر مسکن و شهرسازی دستوراتی در اینمورد صادر نمایند و نظر اینجانب را مورد بررسی دقیق قرار دهد زیرا خواسته مردم است .

مسئله سوم موضوع کشاورزان و خرده مالکان زیر سدشاهپور اول مهاباد است در این سرزمین بیست و دوهزار هکتاری عده زیادی کشاورزان و خورده مالکان زندگی می‌کنند که سه هزار هکتار زمین در اختیار دارند و در شرایط سختی از نظر زندگی مادی بسر می‌برند و دو سال است زمینهای انها در اختیار چهار شرکت سهامی زراعی است که روی آن کار می‌کنند و متأسفانه برای این کشاورزان بی بهره مانده است گرچه کمیسیونهای متعددی برای تعیین تکلیف این عده تشکیل گردیده و هم اکنون نیز بدستور جناب اقای مهندس روحانی و وزیر محترم کشاورزی و منابع طبیعی مأمورینی مشغول تعیین تکلیف این عده می‌باشند و مخصوصا از دولت خدمتگزار هویدا استدعا دارم دستور دهند هرچه زودتر بسرگردانی و بلاتکلیفی این عده که براستی درنهایت عسرت و ناراحتی بسر می‌برند خاتمه داده شود زیرا در دوران درخشان آریامهری و عصر تمدن بزرگ و رستاخیزی سزاوار نیست که حتی یک فرد ایرانی ناراحت باشد و در بلاتکلیفی و عسرت و تنگدستی بسر برد (احسنت) .

رئیس ـ آقای دکتر فرزان امیری بفرمائید .

دکتر فرزان امیری ـ بنام خداوند جان و خرد و بنام نامی شاهنشاه آریامهر ، جناب آقای رئیس همکاران محترم خانمها و آقایان ، در روزی چون پس فردا سوم اسفندماه بار دیگر تاریخ ایران ورق می‌خورد و برگی دیگر برآن افزوده می‌گردد تاریخی که در لابلای صفحاتش بسیاری حوادث را نهفته و بسیاری از نشیب و فرازها را ثبت کرده و بسی دوره‌ها و دورانها را بیاد می‌آورد ولی هرگز به پایان نرسیده و برگ آخرین در انتهای آن مستقر نشده است زیرا بدنبال هر نشیبی بهمت یکی از راد مردانش و باجانبازی یکی از دلاورانش و با حمیت یکی از فرزندان شجاعش و با نبوغ یکی از نوابغش بار دیگر دوران مجد و عظمت و شایستگی و بایستگی این سرزمین کهنسال شروع می‌گردد . سوم اسفندماه هم نقطه پایانی برنشیب و نقطه آغازی بر فراز حیات این کشور کهنسال و زندگانی مردم این کهن دیار بود و برگی بر اوراق تاریخش افزوده گشت برگی زرین و طلائی زیرا طلایه سپاه عزم و اراده مردی وطن پرست، سلحشور ،مصمم و خادم باین سرزمین در پهنه کارزار نابسامانیها ، لجام گسیختگیها و از هم پاشیدگی‌ها هویدا گشت . مملکتی که شیرازه نظام آن از هم گسسته و همچون گوشت گوسفند قربانی هر پاره آن در لوای معاهده‌ای از آن کشوری می‌شد و امتیاز استفاده هر قسمتی از ثروت آن در ازاء ثمنی بخس در اختیار هر کس که از راه می‌رسید قرار می‌گرفت، سند رقیت بندگی و بردگی ملت ایران در مقابل دریافت تضمین چند صباحی دیگر حکومت بر مردمی مفلوک معاوضه می‌گشت و در هر گوشه مملکت هرکسی متأثر از سیاستی خاص کوس لمن الملکی می‌زد . بنا به گفته ظریفی نکته سنج راستی اوضاع ایران هم تماشائی است زیرا هرطرف کوس ان الحق می‌زند عالیجناب ! (احسنت) اکثریت قریب باتفاق ملت ایران از این اوضاع رنج می‌بردند و دم بر نمی‌آوردند چون نقطه اتکائی نمیدیدند اماعده قلیل این الوقت که بخاطر حفظ منافعشان همچون بت عیار هر لحظه برنگی در می‌آمدند و برای قربت بسیاستهای حاکم آن روز و باصطلاح خودشان اربابان زمان که رتق و فتق امور مملکت ما د رمحضر مهر ظهورشان عملی بود در گرو گذاشتن مملکت نزد حاکمین این سیاستها مسابقه داشتند . نقطه پایان بدین اعمال و نقطه آغاز بر اعتلای مملکت ، برسرافرازی ملت و بر تأمین شرافت خاص ایرانی چه‌ها دیدند و چه‌ها کشیدند پدران ما که در آن ایام می‌زیستند و چه‌ها دیدیم و چه‌ها می‌بینیم ما که خوشبختانه در این زمان طلائی زندگی می‌کنیم (احسنت) .

مردم وطن پرست مردمیکه ناظر بدان صحنه‌ها بودند مردمیکه تاب تحملشان بپایان رسیده بود مردمیکه بکانونی از باروت بدل گشته بودند مردمیکه در پی رهبری پرتوان بودند چون دیدند آنرا که در آرزویش بودن جان برکف بزیر درفش برافراشته اش گرد آمدند زیرا از جان گذشته‌ای این درفش را بدوش می‌کشید (صحیح است) و حامل پرچمی بود که در بررنگهای سه گانه اش نام مقدس ایران نقش بسته بود و نامیکه از زبان تک تک سلولهای بدن حامل این پرچم شنیده می‌شد نام ایران بود (صحیح است ـ احسنت) و هرآنچه که بر مخیله این پرچمدار می‌گذشت نیز کلمه ایران بود (صحیح است) دیدیم برخرابه هائیکه وراث آن بود کاخ مجد و عظمت و فر و شکوه و بزرگی ایران را بنا نهاد . در زمانی بس اندک راهی بس دراز را طی کرد مدت زمانیکه مجدانه در راه آبادانی مملکت کوشید رقمی کمتر در حدود ۱/۶ قرن بود ولی به یقین قرنها این ملک را جهش وار به پیش برد و آنچنان درخشان عمل کرد که چشم همگان خیره ماند الحق لقب کبارت زیبنده نام اوست (صحیح است) اما این جهش و درخشش آنان را که دست تاراجشان از خوان گسترده آنزمان ایران کوتاه گشته و دوران یکه تازی بلامنازعشان پایان گرفته بود نگران ساخته و در فکر چاره شدند و تنها راه هم برداشتن پرچمدار این همه مواهب بود آنان ایران را از او گرفتند اما هرگز نتوانستند وطن پرستیش را بگیرند (صحیح است) دیدیم در آخرین لحظات هم از اندیشیدن بایران غافل نبودند بعنوان یادی از ایران منشی خاک وطن را بهمراه خود بردند تا در دیار غربت هم دور از ایران نباشند روانش شاد (حجتی ـ بزرگترین درس وطن پرستی برای همیشه بملت ایران داده شد) براستی بزرگترین درس وطن پرستی را بملت ایران داد آنان می‌پنداشتند که با رفتن آن رادمرد بازهم قادرند قافله سالار کاروان خودکامگی باشند و دوران گذشته شان را در این سرزمین تجدید نمایند ولی غافل از اینکه گوهر درخشانی در مکتب سیاسی آن ابر مرد تاریخ پرورش یافته که پس از او در آسمان این مملکت چنان درخششی خواهند داشت که افتخارات پدر را صد چندان کرده ملک و ملت را چنان رهبری خواهند فرمود که دنیا در مقابل اراده شان سرتعظیم فرود آورده و چون بحث در این مقال در وقت کم نگنجد برای اینکه بتوان از عهده ادای حق مطلب آنچنانکه در خور شأن این رهبر اندیشمند و این دوران پرمجد و عظمت است برآیم بوقتی دیگر موکول می‌نمایم و فقط می‌گویم خدایا بایرانیان یار باد شهنشاه مارا نگهدار باد (احسنت) در پایان به تشریح پاره‌ای از نیازمندیهای حوزه انتخابیه‌ام در ساحت مقدس مجلس شورای ملی می‌پردازم .

۱ـ تأمین آب آشامیدنی و زراعی شهرستان بافت .

  • الف ـ تسریع در ایجاد سد مخزنی در مرکز شهرستان که هم آب آشامیدنی شهر را که در آینده بمیزان قابل توجهی افزایش می‌یابد جوابگو خواهد بود و هم آب کشاورزی را در محدوده قابل توجهی تأمین می‌نماید .
  • ب ـ چون درآمد مردم این شهرستان انحصارا از دو ممرکه یکی کشاورزی است تأمین می‌گردد کشاورزی هم نیاز بآب دارد و فعلا آب مورد نیاز از طریق سنتی تأمین می‌گردد که تکافو نمی‌کند پیشنهاد می‌شود بهر طریقی صلاح هست بکشاورزان کمک شود تا بتوان از طریق صنعتی آب مورد نیاز را تأمین نمایند که مسلما این کمک را باز پرداخت خواهند کرد .

۲ـ چون اغلب کارهای کشاورزی بازهم از طریق سنتی انجام می‌شود پیشنهاد می‌شود وسائل مکانیکی از قبیل تراکتور بذرپاش کمباین و سایر لوازم در اختیار کشاورزان قرار گیرد که با توجه به کمبود نیروی انسانی که هرروز از بخش کشاورزی جذب بخش صنعت می‌شود قادر باشند بکشت وزرع خود ادامه داده باز هم برای بازپرداخت وجه این وسائل بطریق مقتضی عمل گردد .

۳ـ همانطور که اشاره شد امرار معاش اهالی این شهرستان از دوطریق است یکی کشاورزی و دیگری دامداری که پرورش دام نیز بطریق سنتی و در سطحی خیلی پائین عملی می‌شود اگر راهنمائی و کمک گردد که راه پرورش بهتری انتخاب نمایند مسلما در افزایش سطح درآمد و بالنتیجه در ارتقاء سطح زندگیشان مؤثر واقع می‌شود گواینکه اکنون نیز از طریق طرح کمک به عشایر که بامر علیا حضرت شهبانوی گرامی ابداع شده کمک شایانی باین گروه می‌شود اگر افزوده گردد مسلما بهتر است .

۴ـ از نظر بهداشت مردم در مضیقه‌اند اگر طرح شبکه ایکه از طریق وزارت بهداری و بهزیستی اکنون بطور آزمایشی در یکی دو منطقه نزدیک تهران عملی می‌شود و در نظر است که توسعه یابد پیشنهاد می‌کنم چونکه در این شهرستان هم که با مرکز فاصله زیادی دارد پیاده گردد که هم مردم در این سرزمین بهره ور شوند و هم آزمایشی در منطقه دور افتاده بعمل آید .

۵ـ وضع مردم از نظر بیمه چندان خوب نیست مردم انتظار دارند اکنون که اختیارات منطقه‌ای شده بدین معضل هم سروسامانی داده شود .

۶ـ امر مسکن در این شهرستان مشکلاتی را ایجاد کرده بخصوص برای کارمندانیکه وارد براین شهرستان که مشکلشان لاینحل است باید بعرض برسانم فقط در مرکز این شهرستان ۱۳ باب خانه سازمانی وجود دارد که د رمقابل تنها رقم هزار نفری کارمندان آموزش و پرورش بسی ناچیز است در صورتیکه کارمندان سایر ادارات و مؤسسات هم بدان افزوده می‌شود تقاضا دارم در این مورد بذل توجه بفرمایند .

۷ـ باستقبال شدیدیکه مردم دارند و تلاشی که مسولین امر می‌کنند خوشبختانه وضع آموزش و پرورش در این شهرستان باسرعت بسیارخوبی رو بتزاید است ولی کادر فعل و ساختمانهای موجود جوابگوی نیاز قطعی آموزش و پرورش نیست تا چه رسد بآن ازدیاد تقاضا می‌شود برای این دورکن اساسی چاره‌ای بشود برای تأمین کادر پیشنهاد می‌کنم که دانشسراهای مقدماتی و عشایری تأسیس شود .

۸ـ وضع راهها در این شهرستان بدوقسمت تقسیم می‌شود یکی راههای اصلی و دیگری راههای روستائی که درخصوص راههای اصلی محورهائیکه نیاز عبور این شهرستان را مرتفع می‌کند از طریق وزارت راه و ترابری در نظر گرفته شده و مشغول مطالعه‌اند یا در حال ساختمان فقط استدعای من در اینست که در انجام آن تسریع گردد ولی راههای روستائی که مشکل بزرگ این منطقه‌اند چون تحت عنوان روستائی ساخته می‌شوند اولا بودجه‌ای قلیل دارند که تکافو نمی‌کنند ثانیا پس از ساختن از نظر نگهداری در مضیقه‌اند که همانطور که در اجلاس کرمان در محل استانداری در حضور جناب وزیر راه و ترابری مطرح کردم اگر تحت عنوان راه فرعی ساخته شوند آنوقت واحد راهداری وزارت راه می‌تواند مأمور نگهداری شود و اداره راه بافت که محورهای متعددی که بحث شد نگاهداری می‌نماید این محورهای کوچک را نیز که هزینه چندانی هم ندارد زیر پوشش قرار خواهد داد .

۹ـ از نظر بهداشتی اکثریت مردم این شهرستان در مضیقه‌اند بودجه بودجه عمران ناحیه هم که برای این قبیل مصارف اختصاص داده شده چندان نیست که جوابگوی این همه نیاز باشد اهالی انتظار دارند در اینمورد چاره اندیشی شود .

۱۰ـ از نظر تقسیمات کشوری تمامی این شهرستان وسیع (غیر از مرکز شهرستان) تحت نام بخش حومه نگهداری می‌شود که با توجه به بعد مسافات خود مشکلی بزرگ است در حالیکه چند نقطه این شهرستان استعداد تبدیل شدن به بخش را دارند که پیشنهاد می‌شود بخشهای رابر گوهر ـ خبر و دشت آب ـ و ازروئیه تشکیل شود .

۱۱ـ تهیه نقشه شهربافت .

چند دقیقه از وقتم را که باقی مانده به دوست عزیزم جناب آقای عالمی تقدیم می‌کنم (احسنت) .

رئیس ـ آقای عالمی بفرمائید .

عالمی ـ جناب رئیس ، همکاران گرامی ، دوهفته قبل کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی بنا به دعوت وزارت امور اقتصادی و دارائی از برنامه‌های عمرانی و فعالیت‌های اقتصادی در استان خوزستان بازدید بعمل آوردند در این دیدار گمرک خرمشهر و بندر شاهپور ، تأسیسات بنادر خرمشهر و شاهپور و همچنین از تأسیسات نفتی آبادان و خارک و پتروشیمی آبادان و بندر شاهپور و مجتمع فولاد و کارخانه نورد اهواز مورد بازدید اعضای کمیسیون قرار گرفت .

اجازه می‌خواهم که شرح مختصری دربارة هریک از فعالیتهای بازدید شده باستحضار نمایندگان محترم برسانم گمرک : در صورتیکه تاریخچه گمرک ایران را مرور کنیم ملاحظه می‌شود که در عصر قاجار درآمد گمرکی ایران در گرو قروض بی حساب و کتاب سران کشور بود و قوانین گمرکی حاکی از عدم استقلال اقتصادی و گمرکی ایران بود گرچه در اواخر عصر قاجار رسم اجاره داری تا حدی موقوف شد ولی این امر نمی‌توانست چارة تمامی مشکلات و مسائل گمرکی کشور باشد . مضافا باینکه اختناق اقتصادی از طریق دو کشور زورگو که این مملکت را مستعمره خود می‌دانستند هرروز بیشتر و بیشتر می‌شد تا خدای ایران برای نجات کشور ابرمردی را مأمور کرد که بار دیگر منجی ایران باشد و از سقوط همیشگی کشور جلوگیری کند کشوری را که چه از لحاظ سیاسی و چه از لحاظ اقتصادی در آخرین پرتگاه سقوط بود نجات دهد ، کشوری که مردمش در گرسنگی و بینوایی می‌سوختند در حالی که ثروتهای هنگفتی در زیر پا داشتند، کشوری که سرانش جز بخود و مطامع بیگانگان بچیزی نمی‌اندیشیدند . رضاشاه کبیر با اولین فرمانش لغو کاپیتولاسیون یعنی لغو تمام امتیازات سیاسی و اقتصادی بیگانگان در کشور ما را بدنبال داشت .

گمرک ایران بعد از سالهای انحطاط از یمن برکت این سردار دلیر و بنیانگذار ایران نوجائی تازه گرفت در حقیقت می‌توان گفت که روز اعلام لغو کاپیتولاسیون گمرک ایران براساس روال جدید پایه گذاری شد . از مسائل مهمی که در ان زمان بنفع بعضی از ممالک مانند همسایه شمالی و کشور انگلستان بود با توجه به رعایت مسئله مربوط به کشورهای کاملة الواداد آنان و اتباع آنان و کالای وارده از کشورهایشان از تعرفه خاصی که کاملا و تماما بضرر و زیان کشور بود استفاده می‌نمودند و اولین تعرفه گمرکی با در نظر گرفتن منافع دوکشور مذکور براساس ۵% ارزش کالا تصویب می‌شود این تعرفه نیز با توجه بمطامع دو کشور مورد بحث نمی‌توانست بطور واقعی اجرا شود جز اجرای نظریات دو مملکت روس و انگلیس نفع دیگری بحال کشور نداشت . بطوریکه نمایندگان محترم استحضار دارند تعرفه گمرکی پشتیبان و حامی مصنوعات داخلی و تولیدات کارخانه‌ها برای رقابت با کارخانه‌های مشابه درخارج و همچنین فرآورده‌های کشاورزی ، دامی و منابع طبیعی و کانی مملکت بوده و بطور کلی می‌توان گفت تعرفه گمرکی حافظ منافع و بهره‌های اقتصادی و عامل افزایش ثروت ملی و رونق بازار داد و ستد و بازرگانی است . لذا اولین تعرفه بنا بفرمان سردار بزرگ در سال ۲۴۸۷ شاهنشاهی همزمان با لغو کاپیتولاسیون تدوین یافت و سپس در ۲۴۹۵ تا ۲۵۱۴ شاهنشاهی مورد تجدید نظر قرار گرفت و همچنین در سال ۲۵۱۷ شاهنشاهی قانون جدیدی برای تعرفه گمرکی و جدول منضم بآن مطابق با تعرفه بین المللی ژنو به تصویب و توشیح رسید . گمرک ایران اینک مدرن و با سربلندی روش جدید و کادر تعلیم یافته ، بصورت سازمانی نمونه به انجام وظایف خود مشغول می‌باشد بطوریکه در ده ماهه سال جاری درآمد گمرک به حدود ۱۱۴ میلیارد ریال رسیده که این رقم نسبت به سال قبل حدود ۳۵% افزایش داشته و هزینه گمرک در سال ۲۵۴۴ معادل ۴% وصولی بوده و نسبت هزینه در سال جاری حدود ۲/۵% وصولی می‌باشد بررسی این ارقام نمایانگر کارآئی و مدیریت صحیح گمرک می‌باشد و گمرک ایران از سازمانهای اولیه می‌باشد که در اجرای فرمان عدم گمرک پیشگاه بوده است .

اداره کل بنادر و کشتیرانی خرمشهر و بندر شاهپور .

اولین اسکله تجارتی در سال ۲۴۹۸ شاهنشاهی و در زمان سلطنت رضاشاه کبیر آغاز بکار نمود اینک بندر خرمشهر دارای ۹ اسکله تجارتی بطول ۱۳۵۰ متر و یک اسکله چوبی می‌باشد ضمنا ۴ اسکله بطول ۷۲۰ متر در دست ساختمان است در طی سالهای اخیر که کشور عزیزمان تحت رهبری خردمندانه اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر به موفقیت‌های چشمگیری در تمام زمینه‌ها بویژه از نظر اقتصادی نائل گردیده است افزایش حجم مبادلات بازرگانی مخصوصا واردات سرمایه‌ای وزیر بنائی کشور بنادر ایران از جمله بندر خرمشهر را با مشکل انتظار نوبت کشتیها و افزایش سود شارژ مواجه ساخت و در نتیجه مسئولین امر با ایجاد طرحهای ضربتی و استفاده از امکانات موجود بندری طوری عمل نمودند که در حال حاضر کشتی در نوبت انتظار نمی‌باشد باید باستحضار برسانم ظرفیت بندر خرمشهر براساس استاندارد بین المللی یک میلیون و پانصدهزارتن در سال برای کالاهای عمومی می‌باشد تخلیه بار در برنامه سال ۲۵۳۴ شاهنشاهی بالغ بر دو میلیون و پانصد هزار تن و در برنامه مشابه سال جاری سه میلیون و ششصد و نود هزار تن بوده و در نتیجه افزایش بالغ بریک میلیون یکصد و بیست چهار هزار تند داشته که علاوه بر استفاده از ۹ اسکله مذکور برای سرعت در تخلیه کشتی از طریق دوبه کاری روز از بین ۵ تا هشت هزار تن کالا تخلیه شده است . بندر شاهپور دارای ۸ اسکله تجارتی و سک اسکله تعمیراتی و یک اسکله مخصوص صدور سنگ و همچنین یک اسکله برای بستن دوبه جمعا بطول ۱۱۲۶ متر و ۱۴ پست اسکله در دست ساختمان می‌باشد . امروزه بندر شاهپور و بندر خرمشهر مجهز بکلیه تأسیسات مدرن بندری می‌باشد .

تأسیسات نفتی در آبادان و خارک .

پالایشگاه آبادان که در سال ۲۴۷۰ با پالایش روزانه دو هزار و پانصد بشکه در روز آغاز بکار نموده بتدریج توسعه یافت تا میزان تولید فرآورده‌های آن برای تأمین مصارف داخلی و خارجی بمرز کنونی ۴۸۰۰۰ بشکه در روز رسید .بعلت پیشرفتها و گسترشهای همه جانبه اقتصادی و اجتماعی کشور و در نتیجه نیاز روز افزون به فرآورده‌های نفتی طرح جامعی برای این پالایشگاه تهیه که از اوایل سال ۲۵۳۳ بموقع اجراء گذارده شده است که در نیمه اول سال آینده باتمام خواهد رسید ظرفیت نفت تصفیه خام در این پالایشگاه به ششصدهزار بشکه در روز افزایش می‌یابد و باتمام این پالایشگاه آبادان را کماکان بصورت بزرگترین پالایشگاه صادراتی نفت در جهان درخواهد آمد . تولیدات پالایشگاه آبادان حدود صد نوع فرآورده مختلف می‌باشد پالایشگاه آبادان قادر است با ۲۴۳ مخزن ذخیره خود متجاوز از ۲۱ میلیون بشکه نفت پالایش شده را ذخیره نماید یکی دیگر از مراکز صدور نفت خام جزیره خارک می‌باشد که اسکله‌های این جزیره کشتی‌های عظیم ۵۰۰ هزار تنی را می‌تواند با آخرین سیستم پهلو دار و بارگیری نماید نکته مهم در این جزیره عدم آلودگی آبهای ساحلی از مواد نفتی می‌باشد که حائز کمال اهمیت برای محیط زیست می‌باشد . شرکت ملی نفت ایران در سالهای اخیر به مسئله ایمنی صنعتی و همچنین کنترل آلودگی محیط تأکید فراوان داشته بطوریکه پالایشگاه آبادان پنج بار به دریافت جایزه سالانه بین المللی ایمنی که افتخار بزرگی برای کارمندان و کارکنان شرکت نفت محسوب می‌شود توفیق یافته‌اند برنامه‌های آموزشی کارکنان صنعت نفت بنحوی اجرا شد، که در آن توفیق کامل یافته بطوریکه تعداد کارکنان خارجی از ۱۶۰ نفر به ۷ نفر در ظرف ده سال گذشته رسیده است .

شرکت ملی نفت ایران پیوسته در اجرای اوامر همایون شاهنشاه آریامهر کوشا بوده است که از منابع نفت و گاز کشور به بهترین نحوی بهره برداری بعمل آید در تعقیب این هدف قانون صنایع پتروشیمی به تصویب رسید و بشرکت ملی صنایع پتروشیمی اجازه داده شد که با مؤسسات و شرکتهای ایرانی و خارجی که واجد صلاحیت فنی و مالی باشند برای تولید محصولات پتروشیمی مشارکت نماید بدین منظور مشارکتهائی بشرح زیر انجام شد شرکت سهامی کود شیمیائی ایران شرکت سهامی شیمیائی شاهپور، شرکت سهامی پتروشیمی آبادان . شرکت سهامی شیمیائی پتروشیمی خارک ، شرکت سهامی پتروشیمی ایران و ژاپن ، شرکت سهامی پتروشیمی ایران نیپون ، شرکت سهامی کاربن ایران .

کمیسیون بودجه از مجتمع پتروشیمی آبادان بازدید نمود مواد خام این مجتمع عبارتست از گاز از پالایشگاه آبادان روزانه ۱۹۰۰۰۰ متر مکعب بنزین از کارخانجات ذوب آهن آریامهر اصفهان سالانه ۴۰۰۰ تن و نمک از معادن داخلی ۴۷۰۰۰ تن در سال می‌باشد از مواد مذکور مواد اولیه پی وی سی سالانه ۲۰۰۰۰ تن و دی دی بی ده هزار تن در سال و سود سوزآور بیست و چهار هزار تن در سال می‌باشد این مجتمع بوسیله کارکنان و کارمندان ایرانی اداره می‌شود.

مجتمع شیمیائی شاهپور که از پرتو برنامه اصلاحات ارضی در سراسر کشور بمورد اجرا در آمده سرچشمه گرفته است با رشد سریع مصرف کود شیمیائی در کشور و گسترش روز افزون بازار خارجی شرکت شیمیائی شاهپور را برآن داشت که طرحهائی بمنظور توسعه تجهیزات و افزایش میزان تولید خود اقدام نموده و انتظار می‌رود که عملیات توسعه تا اواسط سال آینده پذیرد مصرف کود شیمیائی در سال زراعی ۲۵۳۳ و ۲۵۳۴ حدود ششصد هزار تن بوده پیش بینی می‌شود تا سال ۲۵۳۹ شاهنشاهی بمرز یک میلیون تن برسد علاوه برکودهای شیمیائی که مصرف داخلی دارد این مجتمع دارای فرآورده‌هایی از قبیل آمونیاک ، گوگرد ، اسید فسفریک می‌باشد که مازاد مصرفی داخلی به خارج از کشور صادر می‌گردد یکی دیگر از واحدهای عظیم تولیدی که مورد بازدید کمیسیون بودجه قرار گرفت مجتمع تولید فولاد اهواز بظرفیت ۲/۵ میلیون تن آهن اسفنجی می‌باشد که حدود ۱/۵ میلیون تن آن بصورت فولاد مذاب خواهد بود و اولین واحد ۳۳۰ هزار تنی آهن اسفنجی آماده بهره برداری است .

اداره کل امور اقتصادی و دارائی ـ جادارد که ذکری از فعالیت اداره کل امور اقتصادی و دارائی خوزستان بنمایم و برای روشن شدن فعالیت این اداره کافی است که بعرض برسانم نسبت افزایش وصولی سال ۲۵۳۴ به سال ۲۵۳۳ شاهنشاهی حدود ۲۹/۵% نسبت سال جاری به سال قبل بالغ بر ۶۰% خواهد بود ونسبت مالیاتهای مستقیم بکل وصولی استان حدود ۹۰/۸% و مالیاتهای غیر مستقیم بکل وصولی استان ۹/۲۰% می‌باشد که در حد مطلوب قرار دارد .

اینک که در هر گوشه استان زرخیز خوزستان فعالیتهای اقتصادی عظیمی بچشم می‌خورد مردم شاهدوست و میهن پرست این سامان از دولت خدمتگزار خود که تحت رهبریهای فرمانده عالیقدر به کوشش و تلاش شبانه روزی فرو گذار ننموده تشکر و سپاس دارند (احسنت) همچنین انتظار دارند که در گسترش و توسعه راهها و فاضل آب شهر اهواز تسریع لازم بعمل آید .

رئیس ـ آقای عالمی وقت جنابعالی تمام شده است آقای کبیری بفرمائید .

محمد رضا کبیری ـ بنام خداوند توانا با اجازه مقام ریاست مجلس همکاران ارجمند خانمها آقایان عرایض بنده با عرض سپاس فراوان از رهبریهای داهیانه شاهنشاه آریامهر و اثرات شگرف و سازنده مقام فرماندهی پادشاهان در طول تاریخ مدون چند هزار ساله ایران آغاز می‌گردد ملت ایران در تاریخ حیات خود عظمت و استقلال و حاکمیت خود را مرهون مقام سلطنت شناخته است و در سایه رهبری پادشاهان با تدبیر ملت دوست ، تمام مشکلات داخلی و خارجی را بااتحاد روحی و اشتراک معنوی از بین بردند رفته رفته مقام سلطنت جنبه روحانی گرفت و این اعتقاد بحدی در جامعه پاک ایرانی تا سایه خدا ظل الله پیشرفت کرد (صحیح است) این عقیده و ایمان ملت ایران بمقام سلطنت در طول تاریخ کشور شاهنشاهی ایران بمقام سلطنت در طول تاریخ کشور شاهنشاهی ضامن بقاء و رمز استقلال کشور ایران گردید (صحیح است) پادشاهان برجسته با کسب افتخارات گوناگونی موجب تقویت این عقیده شدند به نحویکه باگذشت چند هزار سال با بی توجهی و سستی بعضی از سلاطین این عقیده همچنان استوار ماند و متزلزل نگردید از این همبستگی شاه و ملت مظاهر قدرت متجلی می‌گردد و بصورت آزادی مردی بنام کورش کبیر در عین غلبه بردشمن همه را مورد عفو و بخشایش قرار می‌دهد و برای دنیای آنزمان اعلامیه صادر می‌کند پس از بیست و پنج قرن پیام اعلامیه حقوق بشر موجب افتخار ملت ایران گردیده است و یا از حماسه غلبه خشایارشاه برلنیداس پادشاه اسپارت (یونان) و بخشایش تاریخی یونانیان با اینکه واقعیت دارد در این عصر نیز سابقه ندارد پس از فتح و پیروزی از کشور مغلوب صرف نظر کند از عدالت انوشیروان و شجاعت و فداکاری شاه اسماعیل صفوی و خلاصه تاجداران نام آور این سرزمین موجبات سربلندی ملت ایران بوده‌اند و آن میراث پربهای عقیده ملت را با درایت و کفایت خود بودیعه سپردند (صحیح است) . با این مقدمه ایکه عرض کردم شرح حال هریک از پادشاهان نام آور صفحات زرینی در دل تاریخ ایران جای دارد اما بقول فقها همه آنها روایات درست و صحیح است و اما در عین صحت در مواردی قابل رد و ایراد نیز ممکن است واقع شوند ولی آنچه را که می‌بینیم درایت است همکاران ارجمند طلوع خورشید سر دودمان پهلوی اعلیحضرت رضاشاه کبیر را اکثر همکاران بخاطر دارند که سلطنت خود را چگونه برروی قلوب ملت ایران بنا نهاد یک کشور از هم پاشیده را باوج قدرت رسانید در راه ترقی مملکت و بدست آوردن حقوق ملت ایران آنقدر مبارزه کرد تا ایران را بارجمندترین عنصر ملت شاهنشاه آریامهر سپرد درود سی و پنج میلیون زن و مرد ایرانی نثار روح وطن پرست توای سردار بزرگ تاریخ چه خوش خفته‌ای آنچه در ترقی و تعالی کشور عزیز ایران آرزو داشتی همه آرزوها بدست فرزند تربیت شده مکتب سربازی ات تحقق بخشیده است (احسنت).

همکاران عزیز از جزئیات حوادث زمان اشغال ایران از نیروهای اهریمنی صرف نظر می‌کنم فقط توجه تانرا بستون پنجم نیروهای اشغال گر جلب و نتیجه می‌گیرم اگر این فشار و قدرت جهنمی بغیر از ایران بهر کشور دیگر وارد می‌شد دیگر چیزی بعنوان استقلال باقی می‌ماند ؟ مسلما آن کشور همه چیز خود را از کف می‌داد ، اما بکوری چشم اشغالگران و ستون پنجم آنها ملت ایران تحت رهبریهای شاهنشاه با توجه به گذشته تلخ آینده امید بخش و شیرین می‌سازد امروز ملت ایران در داخل و خارج مملکت بوجود شاهنشاه افتخار می‌کند که تمام فلاسفه و اندیشمندان عالم نیز بوجودش و به بینظری اش مفتخر می‌باشد باسیری در انقلاب ششم بهمن و مروری در هفده اصل آن عظمت فکر و اندیشه یک پدر مهربان را می‌توان در لابلای سطور آن یافت با فصل و خصومتهای بنیادی عقد و اخوت اسلامی را جایگزین مناقشات طبقاتی نمود و با فرمان تشکیل حزب رستاخیز ملت ایران کانون فکر و اندیشه تمام طبقات ملت گردید و با دل و جان همگی پذیرای عضویت حزب شدند و امروز تمام اجتماع ایران عضو لاینفک حزب فراگیر خود می‌باشند همکاران عزیز توجه دارند روز بیست و هشتم بهمن بپاس حقشناسی فرماندهی شاهنشاه آریامهر در طول بیست و هشت سال در تشکیل سازمان برنامه و بودجه لوحه سپاس از سوی جناب آقای دکتر مجیدی به پیشگاه مبارک شاهنشاه تقدیم گردید بمنظور قدردانی از زحمات ریاست سازمان برنامه و بودجه و تشویق کارکنان آن سازمان سرمخوف تقسیم ایران را پس از گذشت بیش از سی سال بملت خود اعلام فرمود ولی برای ملت ایران سیاست زمان جنگ همسایه شمالی آشکار بود اما اظهار نظر وزرای دو متفق دیگر تکان دهنده است شاهنشاها در پیش برد اهداف مقدست زن و مرد پیرو جوان دست بدعا دارند و خدای را سپاس می‌گویند که در عصر طلائی شاهنشاهی زندگی می‌کنند که در مقام والای پدری تمام فرزندان خود را مورد عطف و توجه قرار می‌دهند تا جائیکه عصیان گران تائب مشمول مرحمت و بخشایش قرار می‌گیرند با این صفات برجسته دشمن دیگر قادر بسمپاشی و نفاق افکنی نیست دیگر فرزندان این آب و خاک ماده پرستی را مدفون شده تلقی می‌کنند و مانند پدران خدا پرست موحد در بوستان آزادی نغمه سرائی خواهند نمود و دیگر بصدای جغد شوم پاسخ نمی‌دهند و این جغد شوم پناهگاهی ندارد اگر بکارگران روکند چه بگوید چون کارگر در منافع کارگاه شریک است بکشاورزان که مالک زمین زندگی خود شده‌اند بکارمندان که ازهمه امکانات برخوردارند از تعلیم و تربیت نتاند ایرادی وارد نماید از درمان رایگان چه بگوید وقتی خنه درنهایت استحکام و محافظین بیشمارند سارقین عقل و خرد جز سرو صدا راه انداختن و نالیدن راه دیگری ندارند (احسنت)

حال این ناله از حلقوم فریب خوردگان سازمان عفو بین المللی باشد یا از جاسوسان بظاهر بنام دانشجویان کنفدراسیون بلند شود کاملا بی تأثیر است و ملت ایران بان درجه از کمال رسیده است که دیگر بیگانه‌ای را در قلوب بی آلایش او راهی نیست چون قلب او در گرو مهر و محبت پدر تاجدار میطپد و از نظر زندگی با اشکالات گوناگون روبرو نیست و اگر در زندگی اجتماعی هرکسی اشکالی باشد می‌تواند رفع مشکل کند آزادی دارد که بگوید و قلم آزاد است تا بنویسد و انتقاد سازنده نماید گفت و شنود ترتیب دهد تا بهدف منظور دسترسی یابد کشورهای خیلی پیشرفته از اول چنین نبودند در سایه تلاش و کوشش چندین ساله همه جانبه امروز جزو جوامع پیشرفته بحساب می‌آیند و برای پیشرفت سریع مملکت بی گمان ملت ایران رمز بقاء خود را بخوبی شناخته و بآن درجه از رشد رسیده است که پیرو جوان زن و مرد در اجرای فرمان پدر تاجدار تاپای جان ایستادگی نموده و خواهند نمود می‌توانم با صراحت عرض کنم در هیچ عصری از اعصار تاریخ این مملکت وحدت ملی تا این حد و این پایه نرسیده بود در مسائل داخلی مملکت بین این همه فرزندان در اصول بهتر زیستن ممکن است بحث و گفتگو و انتقاد پیش اید ولی در برابر بیگانه همه در یک صف گوش بفرمان قرار دارند چند روز قبل همکار ارجمند آقای دکتر بقائی یزدی در مورد فرار مغزها مطالب مستدلی بیان فرمودند که همین اطلاعات وسیع ایشان بوده است که بنده را بیاد شرح حال یکی از پزشکان مشخص انداخت که تعریف می‌کرد چند نفر ایرانی برای گذراندن دورة تخصص کلیه مصنوعی بکشور یونان رفته بودیم در تمام مدت توقف چند ماه پزشکان هم دوره یونانی آن احترام خاصی که برای ما ایرانیها قائل بودند برای سایر ملیتها قائل نبودند روزی از یک پزشک آتنی علت را پرسش نمودم پاسخ داد ملت ایران از دوجهت مورد احترام است اول خوشنامی و آوازه بلند شاهنشاه اران دوم ادب و نزاکت ایرانی مورد احترام دنیا قرار دارد همان پزشک پس از آتن به انگلستان رفت با اخذ تخصص در شهر زیبای ساری مشغول انجام وظیفه است و تمام کرده همراهش نیز بازگشت نمودند با این احترام و امکانات مملکتی اگر فراری باشد پس در آن مغز اشکالی وجود دارد دیریا زود پی به اشتباه خود خواهد برد بگواهی صاحب نظران اندیشمند تمدن جدید شرق و غرب هرچند اختراعات آن کمک شایان و قابل تقدیر بمایحتاج عمومی و زندگی مادی نموده است ولی گلی به بوستان معنویت و سنبلی بخرمن حقیقت هدیه نکرده است و سراب آن جرعه آب بلب تشنگان وادی آدمیت نرسانیده است بلکه فزونی نیازمندیها و ترقی فاحش سطح زندگی و اشاعه فحشا و منکرات فقدان عاطفه قساوت و بیرحمی از هدایائی است که آن مدنیت میان تهی تقدیم جامع بشریت کرده است به نحویکه تحت عوامل گوناگون افق سیاست جهان از نظر هر هوشمندی تیره و تار و بشر را بسخترین شرایط حیات دچار و هرکس را بروز نه نجات وادار نموده است با نگاهی بسازمانهای بین المللی جز سلطه زمامداران انگشت شمار و ناله جنگ زدگان بیشمار نعره بمبهای آتش زا نفیر توپهای مهیب آسا تبدیل شهرها و آبادیها بقتلگاه محو هزاران نفوس بی گناه تغییرات و تحولات در سیاسات باری از دوش جامعه برنداشته و نتوانستند کشتی نیمه سوخته او را بساحل اطمینان و رهائی از غرقاب بلا برسانند و در کنار اختراعات مفید با صرف هزینه زیاد برای محو جامعه انواع سلاحهای جهنمی تدارک می‌کنند علنا و عملا جامعه بشریت مورد تهدید همان سلاحهای مخرب قرار دارد در اینصورت مغزها بقاء خود را در چنان محیطی مطلوب می‌بینند نگاهی بروزنامه اطلاعات چهارشنبه ۲۷ بهمن گزارش شمارة یک موضوع مسابقه بزرگ و مرگبار تسلیحاتی تکان دهنده نیست درهمین روز اطلاعات در صفحه ۷ انتشار فرمایشات مستدل والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی رئیس هیئت نمایندگی ایران درسی و سومین اجلاس کمیسیون حقوق بشر اعلام خطر نیست امیدوارم مجموع این واقعیتهای دنیای کنونی کاخ واژگونه اخلاق آن فراریان را اصلاح نماید با عرض معذرت از اطاله کلام در مورد مشکلات تراقیک تهران بارها در مجلس همکاران متذکر شدند تا توجهی نسبت بآن مشکل شمارة یک مبذول گردد متأسفانه تا کنون توجهی باین امر مهم نشده است چند روز قبل از انتهای خیابان شاه به بهارستان می‌آمدم تصمیم گرفتم با یک اتوبوس دو طبقه در حرکت راهی بهارستان شوم خیلی آهسته آمدم بمقصد رسیدم برگشتم دیدم آن دو طبقه هم وارد شد این حقیقتی است که خود عامل آن بودم آیا وقت آن نرسیده است که باین مشکل شمارة یک توجه بشود. در مورد کشاورزی کشور و حوزه انتخابیه‌ام شهرستان شهسوار چند بار مشکلات این بخش را متذکر شدم همانطوریکه در گذشته از ادغام وزارت تعاون بوزارت کشاورزی و منابع طبیعی و بسیاست مدبرانه وزیر محترم کشاورزی ابراز علاقه نموده‌ام معتقدم این مشکل بزرگ با فقدان کارگر روز بروز برای تولید کنندگان برنج مشکل تر می‌شود بنظر بنده جای خالی کارگر را باید ماشین پرکند مثلا ماشین نشاء در درجه اول مورد نیاز است هر روستا با یکدستگاه ماشین نشاء در درجه اول مورد نیاز است هر روستا با یکدستگاه ماشین نشاء گری می‌توانند با مشارکت همدیگر کار نشاء را انجام دهند خدمت شرکت اشتاد در فروش تیلرهای شخم زنی به نحو بارزی جای گاو را گرفته با تهیه ماشین نشاء تولید برنج شمال بدون اشکال مهم صورت می‌گیرد در مورد مبارزه با آفات برنج از قبیل بیماری خطرناک ساقه خوار و بلاست که سال جاری انصافا سم مورد تحویل از بهترین سمومی بوده است که خسارت را بحداقل رسانید قدر مسلم در سال آتی با همان سم مبارزه خواهد شد برای اطمینان خاطر کشاورزان استدعا دارد در این مورد به نحو مقتضی مراتب بکشاورزان ابلاغ شود در مورد چای از توجه وزارت بازرگانی نسبت بچایکاران شهسواری و رامسری تشکر می‌کنم امیدوارم با تدابیر شایسته وزیر محترم بصنعت چای توجه بیشتری بعمل آید در غیر اینصورت روی بنابودی گذارده بود .

در خصوص سیل زدگان شهرستان شهسوار که جریان مفصل آنرا قبلا بعرض رساندم نامه‌های زیادی از سوی کشاورزان رسیده است که تقدیم داشته در چند منطقه بدون بولدوزر برای کشاورزان وسیله بیل و کلنگ رساندن آب بمزارع تولید اشکال نموده است از جناب آقای نخست وزیر استدعا دارد دستور فرمایند رفع اشکال گردد اما در مورد نیازمندیهای شهرستان شهسوار چون وقت من تمام شده است آن را به فرصت دیگری موکول می‌کنم . (احسنت)

- تصویب صورت جلسه قبل

۳ـ تصویب صورتجلسه قبل .

رئیس ـ نسبت به صورتجلسه قبل نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورتجلسه تصویب می‌شود .

- بیانات جناب آقای امیر عباس هویدا (نخست وزیر) و تقدیم لایحه بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور

۴ - بیانات جناب آقای امیر عباس هویدا (نخست وزیر) و تقدیم لایحه بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور .

رئیس ـ جناب آقای نخست وزیر فرمایشی دارید بفرمائید .

امیر عباس هویدا (نخست وزیر) ـ جناب آقای رئیس ،‌ خانمها و آقایان .

برای اینجانب مایه نهایت خشنودی است که در پنجاهمین سال شاهنشاهی پهلوی و مقارن با سوم اسفند، افتخار تقدیم بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور را به مجلس شورای ملی تقدیم یافته ام .

در تمام سالهای انقلاب ، هریک از بودجه هائی که این دولت تقدیم مجلس شورای ملی کرده ، ویژگیهای دوران انقلاب را داشته اند (صحیح است) و همه آنها بازتابی از اندیشه های بلند فرمانده انقلاب و آرمانهای متعالی معظم له برای مردم ایران بوده اند و در همه آنها به تناسب مقتضیات زمان ، کوشش شده است تا از امکانات طبیعی ، مالی و انسانی کشور برای بالا بردن سطح زندگی مادی و معنوی مردم ایران به بهترین صورتی بهره گیری شود و نیز در کلیه آنها کوشش شده است همراه با نوآوری و هماهنگ با شرایط خاص جامعه ایرانی از بهترین شیوه های بودجه نویسی استفاده گردد هریک از بودجه های دوران انقلاب ، نشانه ای از اعتماد به نفس ملت ایران بوده و تأییدی است برصحت راهی که ملت ما با آغاز این انقلاب در پیش گرفته است (صحیح است) . راهی که مقصد نهائی آن تمدن بزرگ است . بودجه های دوران انقلاب که همیشه در جهت کمال و غنا تهیه شده نه تنها منابع مالی و کار و کوشش خلاقه مردم ما را بهم آمیخته بلکه تأکید و تدابیری دقیق در جهت توزیع عادلانه تر در آمد و ایجاد فرصتهای بیشتر برای فرد فرد ملت ایران داشته است .

بودجه ای که امروز افتخار تقدیم آنرا دارم نه تنها از این امتیازها برخوردار است بلکه واجد اهمیت خاصی نیز هست زیرا که در پنجاهمین سال شاهنشاهی پهلوی تهیه شده و قسمتی دیگر از آرمانهای بزرگ شاهنشاه و این ملت کهن را در دومین مرحله انقلاب شاه و ملت در برگرفته است (صحیح است) . بعلاوه این بودجه زمانی تقدیم میشود که حزب رستاخیز ملت ایران ، دومین کنگره با شکوه و موفقیت آمیز خود را پشت سرگذاشته و عصری جدید در تحولات اقتصادی و اجتماعی کشور ما گشوده شده است .

تقارن این بودجه ، باآخرین سال برنامه عمرانی پنجم بدان خصوصیت تازه ای داده است و بدین لحاظ نیز عامل مهمی در تحول اقتصادی میهن ما بحساب میآید . کشور ما کمی بیش از یک دهه دیگر ، براساس رهنمودهای فرمانده انقلاب ، در شمار یکی از پیشرفته ترین کشورهای جهان قرار خواهد گرفت (صحیح است) . مرحله دوم انقلاب حاوی ارزشهای تازه و تغییر دهنده ایست که دگرگونیهای اساسی در برنامه ریزیهای ایران بوجود آورده و در بودجه سال ۲۵۳۶ بخوبی منعکس شده است .

تشکیل کمیسیون شاهنشاهی در مقام یک بازوی مؤثر و محکم برای پیشرفتهای عمرانی مملکت و در جهت اعمال دقت و تسریع در گردش چرخهای اقتصادی و اجتماعی و اجرائی طرحها با هدف جلوگیری از ضایعات و اتلاف نیروی انسانی ومالی و طبیعی کشور ، این اطمینان را بوجود آورده است که بازده واقعی هر یک ریال سرمایه گذاری خود را افزایش دهیم و با فشارهای تورمی که بخشی بزرگ از آن ، ناشی از اختلافات اقتصادی بین المللی است مبارزه کنیم و امکانات رشد اقتصادی خود را باز هم گسترش دهیم . در این بودجه ، و همچنین برنامه ششم که هم اکنون بیش از دوهزار کارشناس در ۶۱ کمیته و ده ها کمیسیون فرعی سرگرم تهیه آن هستند کار آفرینند و سازنده مردم ایران به عنوان یک عامل تعیین کننده در تحولات اقتصادی و اجتماعی کشور ‎، شکل می گیرد . عاملی که بتدرج با سرعت لازم درسالهای آینده بصورت عنصر تعیین کننده درموضع گیری ها و طراحی هدف های اقتصادی و اجتماعی کشور در خواهد آ‎مد . براساس این سیاست ، کار و کوشش هرچه بیشتر و بازده روز افزون و فعالتهای سازنده مردم ما بتدریج بصورت عمده ترین منبع ثروت ملی در میآید زیرا که نفت یک منبع زوال پذیر است در حالیکه نیروی کار مردم ماسرچشمه ای است زوال ناپذیر . و برای بهره گرفتن از این نیروی لایزال ، اصول و قوانین انقلاب ، وحدت و تشکل نیروهای مولد را در جهت تأمین هدفهای اقتصادی و اجتماعی کشور تأمین کرده است ، و بدین سان در جریان تحول و پیشرفت سریع کشور ،‌ جامعه ما را از هر نوع تضاد و آسیب اجتماعی مصون میدارد .

درسالهای اخیر بویژه با استفاه ازمنابع فراوانی که در دسترسمان قرار گرفت جهشهای بلند و پیشرفتهای بی سابقه ای را انجام رساندیم و آگاهانه به اقداماتی اساسی دست زدیم که پایه های تمدن بزرگ را با استواری تمام بنیان گذاریم .

لازم بیاد آوری است که در نیرومندی و بسط هرچه بیشتر مناسبات عدالت آمیز اجتماعی و تأمین فرصتهای اقتصادی و سیاسی برای افراد ملت ایران از یکطرف و پیشبرد کلیه برنامه ها و فعالیتهای خلاق ملی ازسوی دیگر ،‌همواره ۱۷ اصل انقلاب در مقام نقطة اتکاء‌قاطع و دیدگاه اصولی ما تجلی کرده است و خواهد کرد خاصه که فضای رستاخیز و توسعه امکانات مشارکت اقتصادی و مشارکت سیاسی از هر جهت راه بهره مندی کامل از این اصول را هموار ساخته و بمردم امکان همه جانبه ای داده است که در تحقق هدفهای اقتصادی و اجتماعی و تعیین سرنوشت خود دخالت تام داشته باشند .

رهنمودهای شاهنشاه آریامهر براین اصل استوار بود که کشور ما نه تنها از یک رشد صرفا اقتصادی بسیار غنی و همه جانبه برخوردار باشد بلکه همراه باآن از یک برنامه وسیع اجتماعی و رفاهی نیز بهره مند شود که در آن هم ویژگیها و نیازهای جامعه ایرانی و هم چشم انداز آینده در یک جهان پرتحول منظور شده باشد و کیفیت پیشرفت ما چنان غنائی پذیرد که همواره چندگام جلوتر از حوادث قرار گیریم و هیچگاه مقهور رویدادها نشویم . (احسنت) بموازات این فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی برنامه مهم دیگری را نیز طی سالهای گذشته با اولویت خاص مد نظر قرار دادیم و آن تقویت بنیه دفاعی برای حفظ استقلال و موجودیت ایران بود زیرا معتقد بودیم و هستیم که تنها در شرایط تأمین محیط مساعد و برخوردار از صلح و امنیت است (صحیح است) که میتوان برنامه های اجتماعی و اقتصادی را بمرحله اجرا در آورد و از نتایج این برنامه ها حراست کرد . (صحیح است) باتکیه براین نکته روشن که اگر استقلال و تمامیت و موجودیتی نباشد هیچگاه نمیتوان به پیشرفت و ترقی اندیشید ، در اجرای این برنامه های اقتصادی و اجتماعی و دفاعی ، شاهنشاه پیوسته بما هشدار داده اند که کمبودهای مالی و نیروی انسانی نباید کوچکترین مانعی در راه پیشبرد کارها و تحقق هدفهائی که با تأکید به آن اشاره کردیم بوجود آورد . (صحیح است ـ احسنت)

و اینک مرحله دوم انقلاب را در شرایطی آغاز میکنیم که وقتی به گذشته مینگریم میبینیم که توانسته ایم کلیه منابع و عوامل را بشدت بکار گیریم . طبعا این فشار مداوم برمنابع ، سبب بروز کمبودها و تنگناهائی نیز شده است بخصوص که امکانات همیشه برای همه فعالیتها نمیتواند به یکسان باشد ، بخش مهمی از این تنگناها ناشی از فزونی تقاضا و افزایش شدید قدرت خرید مردم بوده که خود نمودار تحول فوق العاده ای است که ظرف مدت کوتاهی در پرتو انقلاب بزرگ اجتماعی ،‌ نصیب کشور ما شده است (صحیح است) البته ما میتوانستیم این فشار شدید تقاضا را با راه حل های سنتی ، کاهش دهیم . اما ما که با فرماندهی شاهنشاهمان مصمم هستیم که ظرف مدت کوتاهی ،‌ خود را به سطح کشورهای پیشرفته دنیا برسانیم و عملا نیز جهش اقتصادی و تحول سریع اجتماعی ما در دهه گذشته براساس شیوه های انقلابی بوده نه روشهای سنتی، در پی راههای مرسوم برای مقابله با تنگناها و محدودیتها نرفتیم . بهمین دلیل هر اقدامی که از طرف دولت برای حل مسائل پیش آمده صورت گرفت هیچگاه جنبه محدود کننده نیافت و در نتیجه با اتکا به یک بازار بزرگ مصرف داخلی که حاصل بکارگرفتن همه منابع و عوامل تولید کشور در حد اعلای خود و اعتلای سطح زندگی و قدرت خرید مردم بود ، ما اینک میتوانیم مطمئن باشیم که چه از نظر تأمین نیازهای مردم و چه از جهت فراهم کردن احتیاجات صنعتی ، با قدرت رقابت کاملا مناسب ـ برنامه های خود را از این به بعد نیز با موفقیت اجرا خواهیم کرد (انشاء الله) . ولی از این مرحله به بعد باید کاملا هشیار باشیم تا فشار تقاضا، جامعه مولد مارا به یک جامعه مصرفی بی رویه مبدل نسازد و برعکس باید موجباتی فراهم کنیم که قسمتی از تولیدات روز افزون ما بجای آنکه کلا در داخل مصرف شود بمیزان قابل ملاحظه ای به بازارهای جهان عرضه گردد (صحیح است) .

خانمها و آقایان :

در سال ۲۵۳۵ موفقیتهای تازه ای در سطوح مختلف اقتصادی و اجتماعی نصیب ملت ایران گردیده بنحوی که پیش بینی میشود تولید ناخالص ملی ما حدود ۱۳ درصد به قیمت ثابت افزایش یابد . آخر اسفند امسال این رقم که از بالاترین نرخ های رشد در سطح بین المللی است بیش از سه برابر رشد کشورهای مهم صنعتی است . تولید ناخالص سرانه به قیمت جاری نیز به ۱۴۰ هزار ریال (دوهزار دلار) میرسد . ایران از نظر تولید ناخالص ملی در میان کشورهای متکی براقتصاد آزاد ردیف پانزدهم را احراز کرده است و حرکت خود را برای یافتن موقعیت ممتازتری ادامه میدهد . برای تأمین چنین هدفی است که بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور که اینک تقدیم میشود نه تنها از نظر ارقام و کمیت بلکه از جهت کیفیت و معنا نیز ویژگیهائی دارد .

اجازه میخواهم که در این قسمت نکته ای را عرض کنم ، همانطور که اشاره کردم رقم تولید ناخالص سرانه امسال به ۲۰۰۰ دلار میرسد در حالیکه در اولین بودجه ای که تقدیم مجلس کردم این رقم ۱۶۰ دلار بود . پس ملاحظه میفرمائید که از چه نقطه ضعفی شروع کرده و به چه نقطه عطفی رسیده ایم . من با صراحت عرض میکنم که کارهائی که در این مملکت بفرماندهی شاهنشاه و بدست مردم انجام گرفته ، پشتوانه کارهای جدیدما و پشتوانه برنامه های ششم و هفتم خواهد بود ، برنامه هایی که ما را به دروازه های تمدن بزرگ خواهد رسانید (انشاءالله) .

از لحاظ رقم ، بودجه کل کشور به ۳۴۶۷ میلیارد ریال بالغ میشود . بودجه عمومی دولت نیز معادل ۲۳۱۱ میلیارد ریال است و این هردو ، در مقام مقایسه با بودجه امسال رشدی به ترتیب معادل ۹/۹ و ۱۲ درصد را نشان میدهد .

با توجه به محدودیت ناشی از درآمد نفت، در بودجه سال آینده سعی کردیم که هزینه های جاری را به حداقل برسانیم و در این مورد به افزایشی معادل ۵ درصد اکتفا کردیم و در مقابل هزینه های مربوط به سرمایه گذاری ثابت را بمیزان ۴۰ درصد نسبت به بودجه مصوب بالا بردیم (احسنت) . این راهی است که برای ما ترسیم شده و دولت دنبال خواهد کرد .

هدفهای بودجه :

و اما از جهت کیفیت ،‌لازم بیادآوری است که این بودجه با توجه به این هدف ها تنظیم شده است :

۱ـ تداوم رشد و توسعه اقتصادی کشور و تأکید بربخشهای تولیدی اعم از صنعت و کشاورزی و توسعه ظرفیتهای صادراتی .

۲ـ تسریع بیشتر در رفع تنگناها و کمبودهای زیربنائی .

۳ـ توجه خاص به بخشهای اجتماعی و افزایش رفاه .

۴ـ توسعه سریع وبهبود کیفیت آموزش و پرورش در تمام سطوح و تربیت نیروی انسانی ماهر و افزایش سطح بهره وری .

۵ـ تأکید در تقویت بنیه دفاعی .

۶ـ اهتمام براستقرار قیمتهای عادله بمنظور حفظ قدرت خرید مردم .

۷ـ حفظ موازنة ارزی و قدرت ریال .

۸ـ تأکید برفرهنگ ملی و زمینه های معنوی و اخلاقی و کوشش درراه تحکیم هرچه بیشتر آنها .

۹ـ تقویت اصل مشارکت مردم و ادامه کوشش جهت عدم تمرکز .

۱۰ـ افزایش سهم و نقش بخش خصوصی در جریان توسعه ملی .

رفع تنگناها :

یکی از نکات مورد توجه در تنظیم بودجه جدید کوشش در راه از میان بردن تنگناهای موجود در زمینه های ارتباطات ـ برق و نیروی انسانی است با این دید که رشد اقتصادی کشور بتواند با بهره مندی از یک زیر بنای استوار و مطمئن در سال آینده نیز ادامه یابد .

با چنین برداشتی است که در سال آینده ۱۹۸ میلیارد ریال (یعنی ۷۹% بیش از اعتبارات بودجه امسال در صنعت برق و ۱۴۶ میلیارد ریال (یعنی ۶۴ درصد بیش از اعتبارات بودجه امسال) در امورحمل و نقل و ارتباطات و مخابرات سرمایه گذاری خواهد شد .

در عین حال ، در جهت رفع تنگناهای ناشی از کمبود نیروی انسانی ، برنامه های آموزشی وسیعی را که آغاز کرده ایم با آهنگی سریع به پیش خواهیم برد . برای نمونه در سال آینده تعداد محصلان مدارس فنی و صنعتی و کشاورزی و خدماتی به ۲۸۲ هزار نفر خواهد رسید و این علاوه بر برنامه های گسترده ای است که بمنظور تربیت کارگران ماهر بموقع اجرا گذاشته میشود .

همچنین در سال تحصیلی آینده ، شمار دانشجویان دانشگاهی ما به ۱۹۰ هزار نفر یعنی معادل هدف برنامه پنجم عمرانی میرسد . میبینیم گاهگاهی راجع به تنگناها مطالبی در مطبوعات منعکس میشود که مثلا چرا ما از قبل توجه این تنگناها نبوده ایم و چرا برنامه های ما نتوانست بیش ازحدی که قادر بود جذب کند و چرا فلان بندر یا فلان راه ارتباطی ساخته نشد ویا فلان طرح پیاده نگردید . اینها صحبت های یک دوران انقلابی نیست . باید با یک دید وسیع به دامنه پیشرفتهای مملکت نگریست .

مادر آن موقع برسر دوراهی بودیم ، یاباید سلانه سلانه قدم برمیداشتیم وبه یک رشد ۷ یا ۸ درصد وبه یک سرمایه گذاری محدود قناعت میکردیم (که البته در آن صورت خیال خلی ها در خارج ا زایران راحت میشد) یا آنکه برعکس تمام امکاناتمان را بکار میانداختیم تابایک جهش عظیم بآن هدفی که شاهنشاه تعیین فرموده بودند برسیم . ماراه دوم را انتخاب کردیم میدانستیم که وقتی به ساختن یک زیربنای عظیم میپردازیم الزاما با تنگناهائی روبرو خواهیم شد . ولی برای گشودن این تنگناها به نیروی انقلابی ملتمان متکی بودیم .

نمونه ای ا زکار انقلابی مردم ایران ، گشودن تنگناهایی بود که در مورد ظرفیت بنادر خود در خلیج فارس و بنادر دیگر خود در جنوب باآن روبرو شده بودیم مردم ایران یعنی خواهران وبرادران ما در جنوب توانستند از این بنادر که مجموع ظرفیت وارداتی آنها بیشتر از ۵ میلیون تن نیست ۱۵ میلیون تن کالا وارد کنند . مادر یک دوران انقلابی متکی به چنین نیروی انقلابی بودیم حالا هم برای گشودن تنگناهای دیگر که همه ناشی از سرعت و پیشرفت و ترقی است به قدرت و نیروی خلاق همین ملت متکی هستیم . پس نباید خرده گرفت که چرا با چنین سرعتی پیش میرویم ممکن است بین افراد مملکت کسانی باشند که از سرعت این کشتی سرگیجه بگیرند . چنین کسانی بهتر است که در قایق بنشینند و به ساحل بازگردند چون کشتی با سرعت پیش خواهد رفت و از هیچ تلاطمی هراسان نخواهد بود زیرا که سکان آن را ناخدای با خدائی بدست دارد که میداند آن را چگونه باید به ساحل تمدن بزرگ برساند .

پس ، از این تنگناها باکی بخود راه نمیدهیم اما برای رفع آنها میکوشیم و برنامه ریزی میکنیم و فکر و با قدرت بازوی کارگران و کشاورزان و همه گروههای ملت ایران بمرحله اجرا در میآوریم .

اطمینان دارم بودجه ای که امروز به مجلس شورای ملی تقدیم میشود گام بزرگ دیگری در راه رسیدن این کشور بدورازه های تمدن بزرگ بشمار خواهد رفت .

اتکاء به درامدهای غیر نفتی :

با توجه به کاهش نسبی در آمد نفت کوشش روز افزون مبذول میشود که اقتصاد ایران هرچه بیشتر بردرآمدهای غیر نفتی متکی شود . براساس چنین هدفی ، دولت کوشش میکند که سهم درآمد های غیر نفتی به کل درامدهای دولت که در سال ۲۵۳۴ حدود ۲۱ درصد و در سال ۲۵۳۵ حدود ۲۴ درصد بود سال آینده به ۳۰ درصد برسد . بدین ترتیب در بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور مرحله عدم وابستگی تدریجی به درآمد حاصل از صادرات نفت با توفیق بیشتری ادامه میابد (احسنت) برای حصول این هدف ، در راه تجهیز پس اندازها و تشویق آنها در جهت سرمایه گذاری ها لازم ، اقدامات وسیعتری صورت خواهد گرفت و دولت خود بصورتهای مختلف موجبات تشویق و تجهیز سرمایه های بخش خصوصی را در جهت هدفهای تولیدی فراهم خواهد آورد بعنوان مثال ، یادآور میشوم که در سال جاری بر حجم اعتبارات اعطائی بانکها به بخش خصوصی چهارصد میلیارد ریال افزوده میشود که حدود یک سوم آن مربوط به اعتبارات کشاورزی ـ صنعتی و ساختمانی توسط بانکهای تخصصی است و در سال آینده نیز در ادامه همین سیاست بیش از پیش سعی خواهد شد که بانکهای کشور حداکثر منابع خود را در جهت تأمین نیازهای تولیدی مملکت تجهیز نمایند .

برنامه های تولیدی :

در بودجه سال ۲۵۳۶ کماکان به بخشهای تولیدی ، بخصوص صنعت ـ کشاورزی ،‌نفت ، گاز و پتروشیمی توجه خاصی معطف شده است که شرح مفصل آن را در گزارش اقتصادی و برنامه اجرائی دولت مطالعه خواهید فرمود . در سال آینده ضمن گسترش و تحکیم بنیانهای صنعتی کشور از طریق تأکید برسرمایه گذاری در صنایع سنگین و اساسی اقدامات دولت در جهت توسعه تکنولوژی خود کفا و پویای ملی با قاطعیت ادامه خواهد یافت زیرا از این پس باید بصورتی روز افزون صادرات کالاهای صنعتی و فرآورده های دیگر و خدمات را از نظر تأمین درآمد و ارز جایگزین بخش نفت بسازیم .

رشد بخش صنعت در دوسال اخیر سالانه معادل ۱۷ دصد بوده و انتظار میرود که در سال ۲۵۳۶ با اقداماتی که در جهت بهره برداری از حداکثر ظرفیت واحدهای صنعتی و جلوگیری از ضایعات بعمل میآید بهره وری کار و کارآئی در تولید افزایش یابد و در مجموع ،‌تولیدات صنعتی با همان آهنگ سالهای اخیر افزون شود .

از جمله صنایع مهم که در سال ۲۵۳۶ توسعه میابد با تکمیل میشود به صنایع فولاد و مس ، صنایع مهم و اساسی پتروشیمی ، صنایع الکتریکی و الکترونیکی پالایشگاهها صنایع مکانیکی ، ماشین سازی ، چوب و کاغذ ، مصالح ساختمانی و نظایر آن میتوان اشاره کرد .

در زمینه نفت برنامه های عمده عبارت خواهد بود از برنامه های اکتشاف و استخراج و مخصوصا تزریق چاهها از طریق گاز برای حفظ افزایش بهره دهی میدانهای نفتی ، احداث پالایشگاههای تبریز و اصفهان و شروع طراحی پالایشگاههی آینده و بالاخره ادامه عملیات خطوط لوله بمنظور انتقال و پخش نفت و فرآورده های نفتی ، در مورد گاز علاوه بر ادامه عملیات تکمیلی شاه لوله گاز ایران ، گاز رسانی قشم به بندر عباس و سرچشمه و گاز رسانی سرخس به نکاء شروع عملیات اجرائی شاه لوله دوم گاز در برنامه سال آینده منظور شده است . درسال ۲۵۳۶ بخش کشاورزی نیز مورد تأکید خاص خواهد بود و انتظار میرود که این بخش مطابق هدفهای برنامه پنجم عمرای ارزش افزوده خود را در سطح بالائی حفظ کند . در سال آینده نیز مانند سال جاری ، اقدامات تشویقی دولت در جهت سرمایه گذاری بیشتر در کشاورزی از قبیل وامهای کم بهره کمکهای بلاعوض ، تضمین حداقل قیمت خرید پاره ای از محصولات کشاورزی ادامه خواهد یافت و مقدمات حرکت بسوی یک برنامه دراز مدت خودکفائی نسبی در محصولات عمده و حیاتی کشاورزی فراهم خواهد شد .

در سال آینده همچون سال جاری ، کوشش دولت متوجه ایجاد تعادل بیشتر در رابطه مبادله بین بخش کشاورزی و سایر بخشهای تولیدی خواهد بود و رابطه قیمتهای داخلی این محصولات و قیمتهای وارداتی آن مورد توجه قرار خواهد گرفت . بطوریکه ازطرفی تولید کنندگان داخلی حمایت شوند و بتدریج با تجهیز منابع وافزایش کارآئی قادر به رقابت در سطح بین المللی باشند و از جانب دیگر هماهنگی لازم بین سیاست کمکهای مالی دولت برای حمایت از مصرف کنندگان کالاهای کشاورزی وسیاست تشویق تولید کنندگان داخلی برقرار شود .

آب :

در بودجه سال ۲۵۳۶ به فصل منابع آب توجه خاصی مبذول گردیده و بجای ۴۰ میلیارد ریال اعتبار در سال جاری ، اعتباری معادل ۵۵ میلیارد ریال به فصل مذکور اختصاص یافته است در این برنامه علاوه بر ادامه و در پاره ای موارد تکمیل عملیات ساختمانی سدهائی چون رضاشاه کبیر، میناب ، طالقان ، قشلاق ، سدهای مخزنی پیشین و باهوکلات ،‌جیرفت سدلار و تعدادی طرحهای دیگر تأمین آب ایجاد شبکه های آبیاری آب رسانی و تولید برق آبی و برنامه های نظارت برامور آب نیز منظور شده و مطالعاتی در جریان است که برپایه آن ازهر قطره آب موجود در کشور حداکثر استفاده میشود و علاوه برآن از طریق احیاء و استفاده مجدد از آبهای مصرف شده ، زیر بنای لازم برای توسعه برنامه های کشاورزی ، صنعتی و مصارف شهری وروستائی بوجود آید .

گذشته از این ، نظام نگهداری و تودیع و بازاریابی محصولات کشاورزی مورد توجه خاص خواهد بود و سعی خواهد شد که کمبودهی موجود در زمینه سردخانه ،‌ انبار ، سیلو وسایر تجهیزات نگهداری محصولات و مشکل موجود در زمینه واسطه های غیر ضرور وسایل مربوط به بازاریابی این محصولات رفع شود و سهم تولید کنندگان از قیمت فروش در حد متناسبی تثبیت گردد .

برنامه های اجتماعی :

یکی از ارکان سیاست ما در سال آینده توجه بیشتر به افزایش رفاه و بهزیستی مردم است . در این جهت به پیروی از نیات بلند شاهانه ، و تأکید برصرفه جوئی در هزینه های غیر ضرور در بخش عمومی اهتمام خاص خواهد شد تا خدمات اجتماعی و فعالیتهای رفاهی و تأمین اجتماعی هرچه بیشتر گسترش یابد . براین اساس ، اعتبارات بخش اجتماعی در بودجه عمومی سال ۲۵۳۶ نسبت بسال ۲۵۳۵ از افزایشی معادل ۳۶ درصد برخوردار شده است . حدود ده درصد بودجه عمومی دولت به آموزش و پرورش اختصاص یافته و اعتبارات آموزش و پرورش از ۱۷۴/۷ میلیارد ریال در سال جاری به ۲۳۰/۹ ریال در سال آینده رسیده یعنی ۳۳ درصد نسبت بسال ۲۵۳۵ افزایش یافته است (احسنت) . زیرا باعتقاد ما ، نیروی انسانی ماهر و کارآمد مهمترین ثروت ملی است و این ثروت از استعداد های سرشار و میراثهای فرهنگی ما بهره مند است .

در برنامه های اجتماعی ، حفظ و بهبود کیفیت زندگی وصیانت محیط زیست و جلوگیری از انواع آلودگی و توزیع صحیح و منطقی جمعیت وفعالیت بر پهنه سرزمین مورد توجه و تأکید مااست . و بهمین منظور ،‌اخیرا یک برنامه بیست ساله آمایش سرزمین را تنظیم کرده و مقدمات اجرای آن را طی برنامه ششم و برنامه های بعدی فراهم آوردیم .

حفظ قدرت خرید مردم :

علاوه بر مقابله با تورم تحمیلی از خارج و مبارزه با افزایش غیر معقول قیمتها و احجاف و گرانفروشی از جمله تدابیری که دولت بمنظور حفظ قدرت خرید مردم بکار میبرد کمکهای مالی برای نگهداری سطح عادلانه قیمتها است . در این زمینه ،‌دولت برای متعادل نگهداشتن بهای کالاها و مواد اساسی و مایحتاج مردم ، طی چهارده سال بیش از سیصد میلیارد ریال اختصاص داده است که ادامه این برنامه سال آینده را نیز در برمیگیرد . کوشش دولت در جهت محدودکردن هرچه بیشتر هزینه های غیر ضرور و جلوگیری از ضایعات و متقابلا روند افزایش قیمتها نزولی شده و بتدریج آثار سیاستهای اقتصادی و اصولی دولت برای مهار کردن قیمتها آشکار شود .

در سالهای اخیر سهم عمده ای ا زافزایش شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی ، مربوط به هزینه های مسکن بوده است ولی باید توجه داشت که متجاوز از ۶۵% از ۱۵/۵ میلیون نفر جمعیت شهری کشور مالک خانه مسکونی خود هستند و این گروه نه تنها از ترقی کرایه خانه ها متضرر نشده اند بلکه با ترقی قیمت خانه ها که نتیجه افزایش سریع تولید و درآمد ملی است برثروت اغلب آنها نیز بمقیاس وسیع افزوده شده است (صحیح است) از ۳۵ درصد بقیه یعنی خانواده هائیکه خانه شخصی ندارند حدود ۵ درصدشان که در سال تغییر مسکن میدهند با وضع حادتری مواجهند و باید برای مقابله با مشکل این گروه از جمعیت که عمدتا از جوانان شاغل و خانواده های تازه تشکیل شده ترکیب میشود اقدام عاجل و قاطعی بعمل آید .

با توجه بضرورت اقدام سریع برای رفع این نیازمندیها دولت آماده است که علاوه بر حدود ۸۹ میلیارد ریال که در بودجه سال ۲۵۳۶ برای اجرای برنامه احداث خانه های سازمانی و خانه های ارزان قیمت و اعطای کمکهای اعتباراتی از طریق بانکهای تخصصی و شرکتهای تعاونی مسکن اختصاص داده و نیز اعتباراتی که برای توسعه صنایع ساختمانی در بودجه همان سال منظور داشته ،‌کوشش لازم را برای تجهیز منابع ملی و اعطای حمایتهای لازم به بخش خصوصی برای رفع تدریجی مشکل مسکن معمول دارد .

حفظ موازنه ارزی و قدرت ریال :

بی تردید یکی از مبانی سیاست پولی دولت ، حفظ موازنه ارزی و قدرت ریال است . تأکید براین سیاست سبب شده است که مازاد حساب جاری ارزی کشور در سال ۲۵۳۴ به سه میلیارد دلار و در سال ۲۵۳۵ به ۲/۵ میلیارد دلار برسد و بدیهی است که کماکان کوشش خواهد شد که این موازنه بصورت مثبت باقی بماند . ذخایر خارجی ارزی کشور که در پایان سال ۲۵۳۴ معادو ۷/۳ میلیارد دلار بود در پایان سال جاری به ۷/۸ میلیارد دلار میرسد .

پس چنین اقتصاد آزاد که خانمها و آقایان بخارج از کشور مسافرت میکنند و ارز آزاد بدست میآورند در کمتر کشوری چنین سیاستی وجود دارد ملاحظه میفرمائید ما نه تنها از ذخیره ارزیمان کاسته نشده بلکه اضافه هم شده است و این استحکام ریال را نشان میدهد (صحیح است)

خوشبختانه در سالهای اخیر ، کشور ما با اتکاء به سیاست مستقل ملی و احساس مسؤلیت در خانواده جهانی خود وظیفه و مسؤلیت خویش را در قبال کشورهائیکه با مسائل مالی مواجه بوده اند و بخصوص ممالک در حال رشد با علاقمندی کامل ایفا کرده است . چنانکه در سال ۲۵۳۴ رقمی در حدود ۲/۹ میلیارد دلار و در سال ۲۵۳۵ حدود دو میلیارد دلار صرف کمکهای خارجی ایران شده است و در اجرای این سیاست ،‌در بودجه سال ۲۵۳۶ رقم اعتبارات همکاری بین المللی ما حدود ۱/۱ میلیارد دلار خواهد بود . واضح است که ادامه سیاست ما در این زمینه تابع درآمدهای مااست و در شرایط کنونی که با کاهش درامدهای نفتی روبرو هستیم ناگزیریم که اولویت برنامه های ملی خود را از هر جهت رعایت کنیم و در

وهله اول به ضرورتهای زندگی مردم خود بپردازیم . براین اساس ، بنحو اصولی برنامه ریزیهای مربوط به توسعه مالی بردو پایه برنامه ریزیهای مالی و اقتصادی ، وبرنامه ریزیهای اجتماعی و فرهنگی و بعبارت دیگر بربنیاد ایجاد تعادل میان دستاوردهای پیشرفت مادی و رشد عدالت اجتماعی و اعتلای اخلاقی و معنوی قرارداد بهمین مناسبت ، در برنامه سال آینده ، علاوه بربرنامه های اجتماعی که قبلا به رشد توسعه خواهد یافت و این یکی از اصول اعتقادی مااست که فرهنگ ایران زمین عنصر پویا و در عین حال زوال ناپذیر هستی و علت بقاء و قوام موجودیت قوم ایرانی است چنان نیروئی است که حتی در دوره های ناکامی نیز استمرار هویت ملی ما را پاسداری کرده است و در آینده نیز جاودانگی ما را تضمین خواهد کرد .

اعتقاد ما براین است که رسالت و مصلحت بی چون و چرای ملی ما،‌حکم میکند که در همه حال ، در تمامی راههای و فعالیتها و سازندگیها ، همچنان براین منبع فیاض و نیروبخش اتکاء کنیم و یا هدف تعالی انسانی ایرانی است و هرنوع فعالیت اقتصادی به مثابه وسیله است نه هدف .

ما اینک بسوی اقتصادی میرویم که زیربنای آن را بجای درامد نفت تولدات صنعتی و کشاورزی ما خواهد ساخت و اطمینان دارم که سال آینده باین هدف نزدیک خواهیم شد وطی دو سه برنامه عمرانی بآن خواهیم رسید در این زمینه بخش خصوصی نیز نقش بزرگی دارد که باید با احساس مسئولیت ایفا کند .

نمایندگانی که در دوره های گذشته در این مجلس عضویت داشتند خوب بیاد دارند که ما در گذشته هنگام طرح بودجه راجع به چه مسائل کوچکی نظیر کره و ماست بحث میکردیم چون در آن زمان صنعتی بمعنای امروز آن نداشتیم در حالیکه امروز میدانیم که بسوی یک صنعت گسترده و تکنولوژی دقیق پیش میرویم و این مایه افتخار است که در نتیجه فرماندهی شاهنشاه و تلاش این ملت امروز به چنین مرحله ای از پیشرفت صنعتی رسیده ایم .

مشارکت و مسؤلیتهای ملی :

از مبانی برنامه ریزیهای اجتماعی و اقتصادی بویژه در فضای رستاخیز و برپایه مفاهیم رستاخیزی ، تأکید براصل مشارکت است در جهت تحقق این هدف و گسترش احساس مسؤلیت درگروههای گوناگون جامعه ،‌ در سال ۲۵۳۶ نیز اقدامات وسیعی در جهت اجرای اصل عدم تمرکز تفویض اختیارات و مسؤلیتهای بیشتری به مردم و انجمنهای ملی بعمل خواهد آمد . نشانه بارز این امر کوشش دامنه داری است که در بودجه سال آینده در اجرای استانی کردن اعتبارات جاری تعداد بیشتری از وزارتخانه ها وسازمانهای دولتی که جمعا بالغ بر ۲۷ سازمان میشود صورت گرفته است . بدیهی است هنگامی که از اصول عدم تمرکز و تفویض اختیارات و افزایش مسئولیت مقامهای محلی و نقش سازنده مردم در پیشبرد برنامه ها و مجموعا گسترش روح مشارکت سخن میرود هرگز بدان مفهوم نباید تلقی شد که تمرکز تهران را به سایر نقاط کشور گسترش دهیم . آنچه در واقع مطرح است ا فزایش مسئولیت ملی و تجلی آن در فرد فرد مردم و تحقق کامل همان هدفی است که به اصل «سپردن کار مردم به مردم» معروف است .

نقش بخش خصوصی در جریان توسعه ملی .

سیاست اقتصادی کشور همیشه مبتنی براین بوده است که بخش عمومی میبایستی نیرو و امکانات مالی خویش را برای ایجاد زیر بناها و صنایع اساسی و مادر بکار ببرد و به فعالیت در زمینه هائی بپردازد که امکانات مالی و فنی بخش خصوصی اجازه مشارکت در آنها را نمیدهد ولی در شرایط استثنائی چند سال خیر و باتوجه به فشارهای تورمی خارجی و بمنظور پاسخگوئی به نیازهای فوری جامعه ایران دولت ناگزیر شد که به بسیاری از فعالیت های اقتصادی بپردازد که در شرایط کنونی میتواند به عهده بخش خصوصی واگذار شود .

البته دولت آمادگی دارد که در شرایط لازم را دربارة تشویق و حمایت معقول از بخش خصوصی در اجرای وظایفی که این بخش بویژه در این مرحله از انقلاب بعهده دارد فراهم آورده و در این زمینه موجبات انجام موفقیت آمیز یک اشتراک مساعی همه جانبه را با توجه بهدفهای اجتماعی و اقتصادی انقلاب ایران بیش از پیش تأمین کند .

بهبود وضع کارمندان دولت :

در اجرای اوامر ملوکانه ، که همواره بر بهبود زندگی و رفاه حال کارمندان دولت تأکید فرموده اند دولت ظرف چند سال اخیر اقداماتی کرده و خواهد کرد که دریافتی آنان را افزایش دهد . از این رو در بودجه سال ۲۵۳۶ اعتباراتی بمنظور ارائه یک پایه ترفیع بکارکنان دولت و نیز برقراری فوق العاده شغل برای گروههائی که هنوز

موفق بدریافت آن نشده اند تأمین شده است (احسنت) و نیز از اول مهرماه آینده ضریب جدول حقوقی مشمولان قانون استخدام کشوری از ۷۰ ریال به ۸۰ ریال ارتقاء خواهد یافت (احسنت) در اجرای فرمان همایونی مبنی بر اینکه تا پایان دوره برنامه عمرانی پنجم دریافتی متوسط هیچیک از حقوق بگیران دولت در ماه از دوازده هزار ریال کمتر نباشد ترتیبی داده میشود که با استفاده از تبصره ای که همراه لایحه بودجه تقدیم شده است دریافتی هریک از کارکنان شاغل دولت در سال از ۱۴۴ هزار ریال کمتر نباشد بطوریکه حداقل متوسط دریافتی ماهانه آنان به ۱۲ هزار ریال برسد .

همچنین شاهنشاه اوامری راجع به بهبود وضع بازنشستگان و وظیفه بگیران صادر فرمودند و از طرف دولت توجه خاص مبذول میشود و طبق یکی دیگر از تبصره های بودجه ، حقوق آنان براساس بالاترین شغلی که در دوره خدمت داشته اند و با احتساب آخرین ضریب ریالی و نیز رعایت ترفیعات استحقاقی ترمیم میگردد و مابه التفاوت آن بتدریج پرداخت میشود . ضمنا ترتیبی داده خواهد شد که حداقل دریافتی ماهانه بازنشستگان و وظیفه بگیران از اول فروردین ۲۵۳۶ از ده هزار ریال کمتر نباشد . (احسنت) این موضوع یک گروه بسیار عظیمی را در برخواهد گرفت ترمیم حقوق هیئت علمی داشنگاهها نیز با توجه به هماهنگی های لازم انجام خواهد گرفت . (احسنت) بدیهی است که افزایش های مذکور که در مورد کارکنان کشوری در نظر گرفته شده در مورد نیروهای مسلح شاهنشاهی نیز طبق مقررات مربوط بمرحله اجراء در خواهد آمد (احسنت) .

در اینجا لازم میدانم که به وضع کارمندان دولت اشاره ای بکنم . طی سالهای اخیر گروههای مختلفی از جامعه ما از ثمرات انقلاب بهره مند شده اند باین معنی که بازار تولید و مصرف چنان گسترش پیدا کرده که گروههای گوناگون جامعه از قبیل کارگر ،‌صاحب صنعت توزیع کننده (اصناف) و کشاورزان به درآمدهای قابل توجهی رسیده اند . گروهی که از یک ثمرات کمتر بهره مند شده کارمندان دولتند که یکایکشان مورد احترام هستند و در اجرای اوامر ملوکانه که همواره بر بهبود زندگی و رفاه حال کارمندان تأکید فرموده اند دولت اقداماتی ظرف چند سال اخیر کرده و خواهد کرد که دریافتی آنان را افزایش دهد .

حالا که صحبت از ترفیه حال کارمندان شد لازم است اعلام کنم که بامر شاهنشاه آریامهر امسال به معلمین یک ماه حقوق عیدی داده میشود و اعتبار آن در بودجه سال جاری تأمین است (حجتی ـ سپاس همه معلمان به شاهنشاه آریامهر و دولت خدمتگزار) اعضای تمام وقت علمی دانشگاهها نیز امسال از عیدی بمیزان یک ماه حقوق و اعضای نیمه وقت هیئت علمی دانشگاهها از عیدی بمیزان ۱۵ روز حقوق برخوردار خواهند شد .

در مورد معلمین باید اضافه کنم که ما مقام معلمی را مقام مقدسی میدانیم و از همین رو همیشه احترام فراوانی نسبت به این گروه قابل بوده ایم . در همین بودجه اقداماتی برای تأمین رفاه بیشتر این گروه در نظر گرفته شده که امکانات مالی بیشتری در اختیار آنها قرار خواهند داد . اطمینان دارم که معلمین خواهند توانست در راه اعتلای فرهنگ و پیشرفت مملکت خود نقش بزرگ و مؤثر خویش را بخوبی ایفاد کند . ما معلمین را بصورت افراد خانواده خود مینگریم معلم عضو هر خانواده ای است که بچه ای از آن خانواده به مدرسه میرود .

باید عرض کنم که دولت به پیروی از رهنمودهای شاهنشاه خود را موظف میداند ضمن تشویق و حمایت از افراد خادم و مسئولیت شناس ، در مورد افراد خاطی و سهل انگار با کمال شدت رفتار کند .

از آنجا که مقابله و مبارزه با فساد در هر صورت و کیفیت ، در شمار اساسی ترین فرائض ملی ما قرار دارد دولت وظیفه خود میداند که فساد را درهر موقع و مرحله ای ریشه کن کند و خاطی و فاسد را در هر لباس و چهره ای که باشد مطابق مقررات قانون بمجازات برساند و روشن است که ملاک و معیار قضاوت درباره هر فردی که به خطا یا فساد متهم میشود احکام و قرارهای مقام های صالح قضائی است و بنابراین اصل حفظ حیثیت افراد همواره باعمق و دقت تمام مورد توجه خواهد بود (احسنت) .

همانطور که اشاره شد، سرمایه لایزال میهن ما نیروی انسانی آن است و چون نیروی زنان نیمی از این منبع غنی و عنصر اساسی رشد و توسعه ملی ما را تشکیل میدهد کوشش وسیع و پردامنه ای بعمل خواهد آمد که نقش زنان کشور ما در کلیه زمینه های مادی و معنوی اعتلاء بپذیرد و سهم مشارکت آنان بحد شایسته ارتقاء یابد . (احسنت) امیدواریم که پیشرفت های جامعه زن ایرانی در کلیه شئون اجتماعی ، اقتصادی ، فرهنگی و سیاسی چنان نمایان و چشمگیر شود که کشور ما در پایان دهه جهانی زن ، که به سال ۱۹۸۵ میلادی تعیین شده است در جمع اعضای خانواده ملل متحد موفق ترین بازتابها را داشته باشد . همانطور که میدانید دولت وزیر مشاوری دارد که به این مسائل رسیدگی میکند و امیدوارم بتوانیم قدمهای بلندی در این مورد نیز برداریم (انشاء الله) .

جوانان :

این اعتقاد نزدما پابرجا و مسلم است که جوانان تنها در مقام اکثریت جمعیت امروزی کشور ، بلکه بعنوان سازندگان و اداره کنندگان ایران نیرومند فردا باید از کلیه امکانات آموزش و پرورش ورفاهی بهره مند باشند .

تأکید برسلامت جسمی و روحی جوانان ، کوشش درراه آمادگی آنان بخاطر اجرای هرچه دقیق تر رسالتهای خود از طریق کسب معلومات و تجربیات علمی ،‌همواره جزئی از سیاستهای اقتصادی و اجتماعی مارا تشکیل داده است . نگاهی به گسترش روز افزون امکانات و بودجه های آموزش و پرورش و بویژه استقرار اصل آموزش رایگان به بهترین وجهی توجه بدین امر را گواهی میدهد .

بیشک جوانان ما متقابلا میباید با استفاده از این شرایط آماده روبگسترش ، همراه با تأکید برهویت فرهنگی و ایمان به هستی افتخار آمیز ایران و فردای روشن تر و نیرومند تر وطن ،‌رسالتهای خویش را بشناسند و در راه اجرای این رسالتها با تمام نیرو کوشش نمایند .

توجه به امور دفاعی :

خانمها آقایان ، پیش از این به سیاست دولت در زمینه تقویت بنیه دفاعی کشور و اهمیت آن از لحاظ حفظ استقلال و موجودیت کشور اشاره کردم . در اینجا لازم میدانم اعلام کنم که با تمام اهمیت و ضرورتی که برای نیروی دفاعی کشور خود قابل هستیم ، در بودجه جدید، برای نخستین بار در سالهای اخیر ،‌هزینه های دفاعی نه تنها افزایش نیافته ، بلکه کاهش نیز پیدا کرده است . با توجه به امکانات مالی کشور ، تصمیم گرفته شده است که بجای کاستن از بودجه آموزش و پرورش وسایر هزینه های اجتماعی ، بودجه دفاعی را کاهش دهیم . براین اساس بودجه دفاعی ایران نسبت به سال جاری حدود دو درصد تقلیل میابد و متقابلا توجه بیشتری به آموزش و پرورش ، بهداشت و سایر امور اجتماعی معطوف میشود .

اما باید تأکید کنم که کاهش هزینه های دفاعی بهیچ روی بمعنای کم شدن ضرورت حیاتی دفاع ا زمرزهای ایران و منابع ملی ما نیست (صحیح است) شاهنشاه ما ، دفاع ا زایران را مافوق اصول انقلاب ایران اعلام فرموده اند زیرا که اگر یک ایران مستقل ،‌نیرومند و متکی بخود وجود نداشته باشد هیچ یک از اصول انقلاب ایران نیز وجود نخواهد داشت (صحیح است) بدین سان آنچه بودجه جدید مطرح میکند یک تجدید نظر در موضع گیریها است نه کم توجهی به مسئله مرگ و زندگی ملی . و دوست و دشمن نباید کوچکترین تردیدی در این زمینه بخود راه دهند .

ایران همچنن اراده توانائی خویش را برای مقابله با هرگونه تهدیدی که علیه سرزمین و منافع ملی اش بشود حفظ خواهد کرد (آفرین) ، اما با کم کردن بودجه دفاعی بر اساس درآمدهای موجود ،‌ناچار است که چتر گسترده خود را اندکی بهم آورد و سایه دفاعی خویش را بیشتر به سرزمین ایران بگستراند .

ایران در برنامه ریزی های دفاعی خود پذیرفتن مسئولیتهای بزرگتر را در دفاع از منطقه خلیج فارس تنگه هرمز ،‌اقیانوس هند و نگاه بشرق پیش بینی کرده بود اما آنچه اکنون مطرح است تجدید نظر در موضع گیری ایران در قبال این مسئولیتها است .

بدیهی است که سهم بزرگتر ایران در این زمینه به سود تمامی ملل منطقه و تمامی ملت ها است . اما ایران در مقام یم کشور متکی بنفس ، بیش از هر چیز به منابع ملی خویش میاندیشد . (صحیح است)

درهر حال ، گرچه بودجه دفاعی کاهش میابد ولی ایران همچنان به قدرت و غیرت و دلاوری فرزندان خویش متکی است و معتقد است که با اتکاء به این روحیه دلاوری ،‌وکار و کوشش بیشتر است که میتواند این کاهش بودجه دفاعی را جبران نماید . مضافا براینکه این سیاستها جنبه موقت دارد و اضافه درآمدها به تقویت نیروهای دفاعی اختصاص خواهد یافت .(احسنت)

سیاست دولت در زمینه نفت :

در مورد نفت همه ملت ایران ، در جریان چگونگی سیاست دولت شاهنشاهی هستند ، زیرا این سیاست از طریق کلیه وسائل ارتباط جمعی با آگاهی ملت ایران در زمینه نفت ، دور از هر نوع جنجال و هیاهو سیاست معتدل و معقولی دارد و بدلیل اینکه آنچه میگوید براساس حق و واقعیت است روی حرف خود محکم و بی تزلزل میایستد بخصوص نشان داده است که آنچه را بدست میآورد در راه سرمایه گذاریهای صنعتی و افزایش تولید بمصرف میرسد در صورتیکه بعضی ها نمیدانند که با در آمد نفت خود چه بکنند .

ضمنا با توجه به امکانات استثنائی ایران ، سیاست مبادله نفت با کالاهای سرمایه ای ـ کارخانه ها و تجهیزات مورد نیاز کشور را دنبال خواهیم کرد و در این زمینه موفقیتهای زیادی هم بدست آمده است . (احسنت)

سیاست خارجی :

سیاست خارجی دولت شاهشناهی براساس سیاست مستقل ملی ایران همچنان در جهت همزیستی مسالمت آمیز و احترام متقابل و تحکیم مبانی همکاری با همه دولتها بدون توجه به نظام سیاسی آنها پیش میرود و در زمینه های گوناگون با موفقیت همراه بوده است .

روابط با همسایه شمالی ، اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی ، براساس همکاری و دوستی و احترام متقابل در زمینه های اقتصادی و فرهنگی و فنی گسترش میابد .

مناسبات ایران با پاکستان و ترکیه چه در محدوده همکاریهای عمران منطقه ای و چه در چهارچوب سازمان پیمان مرکزی و چه در قلمرو روابط دو جانبه از صمیمیت و تفاهم فراوان برخوردار است . انعقاد کنفرانس سران سه کشور در ازمیر در اردیبهشت ماه گذشته زمینه را برای همکاریهای هرچه بیشتر در امور اقتصادی و بازرگانی این سه کشور فراهم ساخته است .

با دولت جمهوری افغانستان نیز مناسبات حسنه که از علایق دیرینه فرهنگی و تفاهم وبرادری دوکشور سرچشمه میگیرد ادامه دارد .

روابط ایران با دولت جمهوری عراق نیز خوشبختانه باقتضای مناسبات همسایگی و دینی و همبستگیهای تاریخی و فرهنگی در مسیر دوستی و همکاری قرار دارد و پس از توافقهای اخیر هیچ مسئله حل نشده ای بین دو کشور باقی نمانده است .

مناسبات ایران با کشورهای غربی که در جنوب خلیج فارس قرار دارند و با کشورهای شبه جزیره عربی همچنان رو به توسعه است و برای همکاریهای بیشتر بین این کشورها در سالی که گذشت تبادل نظرهای بسیار سودمندی صورت گرفت که امید است در آینده به نتیجه مثبت برسد . روابط ایران با کشورهای سوریه و اردن و مصر نیز بسیار صمیمانه است .

مناسبات ایران و هند بربنیاد روابط کهنسال تاریخی ،‌علائق فرهنگی ، در زمینه همکاریهای اقتصادی ، فنی و فرهنگی از شرایط مساعدی بهره مند است .

علاوه برکشورهای همجوار ،‌روابط ایران با سایر کشورهی جهان اعم از غرب و شرق یا کشورهای جهان سوم براساس همکاریهای سازنده و احترام متقابل استوار است .

بخصوص در سالی که گذشت مناسبات دولت شاهنشاهی با کشورهای واقع در قاره آفریقا توسعه بیشتری پیدا کرده است .

روابط دولت شاهنشاهی با ایالات متحده آمریکا و اروپای غربی براساس دوستی و همکاریهای وسیع بازرگانی و فنی و اقتصادی و فرهنگی استوار است .

مناسبات ایران با کشورهای سوسیالیست همچنان براساس دوستی و احترام متقابل و همکاریهای اقتصادی و فنی و بازرگانی در حال پیشرفت است .

با جمهوری خلق چین نیز همکاری و مناسبات دوستانه کماکان ادامه دارد .

دولت شاهنشاهی از ادامه بحران خاورمیانه بسیار نگران است و همچنان معتقد است که این مسائل باید براساس قطعنامه های شورای امنیت با تخلیه کامل اراضی اشغال شده اعراب و تأمین حقوق مشروع مردم فلسطین از طریق مسالمت آمیز حل شود و از فرصت مناسبی که در حال حاضر برای این مسئله پیدا شده است حداکثر استفاده بعمل آید .

دولت ایران خوشوقت است که بحران داخلی لبنان تا اندازه ای تخفیف یافته و امیدوار است موجباتی فراهم آید که زمینه صلح و آرامش مستمر در این کشور فراهم شود و اختلافات و برادر کشی به صلح دوستی دائمی مبدل گردد .

بنیان سیاست دولت شاهنشاهی در مورد خلیج فارس همچنان براین اصل استوار است که صلح و آرامش در این منطقه فقط از طریق همکاری و معاضدت کشورهای ساحلی تأمین میگردد . خوشوقتیم که فداکاریهای فرزندان دلیر ماکه بدرخواست دولت عمان برای مقابله با شورشیان بآن کشور رفته بودند در نتیجه مثبت ببار آورد و توطئه بزرگ اجنبی علیه این همسایه ما خنثی شد و در نتیجه دولت شاهنشاهی زمینه را برای فراخواندن قسمتی از نیروهای اعزامی خود مناسب دید . در مورد اقیانوس هند دولت شاهنشاهی همچنان از اندیشه اعلام این اقیانوس بعنوان منطقه صلح پشتیبانی میکند و معتقد است با عملی شدن این کار کشورهای شبه قاره هند که جملگی با ایران روابط دوستانه دارند میتوانند با همکاری و معاضدت در راه پیشرفت اقتصادی و اجتماعی گام بردارند .

دولت شاهنشاهی همچنان برای رفع تشنج در نقاط مختلف جهان کوشش مینماید . ابتکار کشور ما بمنظور اعلام نمودن خاور میانه بعنوان منطقه عاری از سلاحهای اتمی که بااستقبال کلیه اعضاء سازمان ملل مواجه شده نموداری از این کوششها است . در زمینه خلع سلاح کامل و عمومی با نظارت مؤثر بین المللی دولت ایران نقش بسیار مؤثری ایفاد نموده است که مورد تأیید و موافقت تعداد زیادی از کشورهایی قرار گرفته است که بمسؤلیتهای بین المللی خود پای بندند .

کشور ما در زمینه کاهش فاصله میان دنیای فقیر و غنی علاوه بر آنکه همواره معتقد به لزوم همکاری و اقدامات مؤثر بوده به تنهائی و همآهنگ با امکانات موجود به کشورهای نیازمند کمک نموده است .

دولت ایران به لزوم تجدید نظر اصولی در مناسبات اقتصادی و بازرگانی بین المللی و از بین رفتن تبعیضها و روابط غیر عادلانه اعتقاد راسخ دارد . جای تأسف است که نه در کنفرانس تجارت و توسعه و نه در کنفرانس همکاری اقتصادی و بین امللی پاریس پیشرفت محسوسی در این زمینه حاصل نگردیده است .

خانمها ، آقایان :

آنچه در این گزارش بمیان آمد ،‌نکاتی بود در بارة فلسفه و چگونگی تنظیم بودجه و هدفهائی که این بودجه در زمینه های اقتصادی ، اجتماعی ،‌ سیاسی و فرهنگی تعقیب میکند .

ضمن مروری دقیق تر درارقام و فصول مختلف بودجه که هم اکنون در اختیار شما قرار میگیرد روشن خواهد شد که نخست این بودجه حلقة اتصالی است بین پایان یک برنامه عمرانی بزرگ و آغاز یک برنامه عمرانی بمراتب بزرگتر.

همچنین این بودجه بازتابی است از آغاز یک برداشت تازه از توسعه ملی، بدین معنی که بیش از پیش در آن بر همآهنگی توسعه مادی و معنوی جامعه تأکید و اصرار شده است . در این بودجه همانطور که ملاحظه خواهید کرد اصل صرفه جوئی و استفاده حداکثر از منابع، بالا بردن سطح بهره برداری براساس فرمان شاهنشاه آریامهر ب قاطعیت مورد نظر قرار گرفته است ، ضمن مطالعه بودجه و ارقام و هدفهای آن ، ملاحظه خواهید کرد که در آن سیاست اتکاء هرچه بیشتر به منابع غیر نفتی و رشد هرچه بیشتر بخشهای غیر نفت بنحوی که بمرور زمان جایگزین درآمدهای ناشی از نفت شود مورد تأکید قرار گرفته و تردید نیست که نیل باین مقصود در گرو افزایش سطح کار و کوشش خلاق و مولد فرد مردم ایران است .

از خانمها و آقایان مثل هرسال انتظار دارم که لایحه بودجه را با همان دقت و امعان نظر که همواره باید رسیدگی لوایح دولت معمول میداشته اند مورد مطالعه قرار دهند و دولت را از اندیشه های صائب و راهنمائیهای ثمر بخش خویش بهره مند سازند . تعداد صفحات این بودجه بسیار زیاد است ولی این صفحات نماینده اقدامات مهمی است که در این مملکت انجام گرفته یا انجام خواهد گرفت . شما با بررسی این بودجه تنها بکارناه دولت رسیدگی نمیکنید بلکه این بودجه نماینده کار ملت ایران است ،‌کار کارگرانش ، کشاورزانش ، صاحبان صنایعش ، دانشجویان ، معلمین و استادانش کار کارمندانش و کار همه گروههای مختلفی که این جامعه بزرگ را تشکیل میدهند . شما در صفحات زیاد این بودجه وضع اقتصادی کشور و برنامه های عمرانی مملکت و عملکرد مؤسسات انتفاعی و شرکتهای دولتی را بوضوح با اعداد و ارقام ملاحظه خواهید کرد و استدعای من این است که با صبر و حوصله همیشگی این بودجه را بررسی کنید . من و همکارانم همیشه در کمیسیون بودجه آماده خواهیم بود که توضیحات بیشتر را در اختیار شما قرار دهیم و از نظریات انقلابی شما استفاده کنیم و امیدواریم بتوانیم بودجه ای را که تصویب میکنید به بهترین وضعی اجرا کنیم من اطمینان دارم که خواهیم توانست این بودجه را در این فضای رستاخیزی و با اتکاء به گفت و شنود و تبادل نظر با هم بررسی کنیم و به بهترین صورتی ارائه دهیم .

این بودجه ای است که بین پایان برنامه پنجم شروع برنامه ششم اجراء میشود . گرچه شما هرگز نباید پیشرفت حوزه انتخابی خود را فراموش کنید ولی من اطمینان دارم که شما پیشرفت حوزه انتخابیه خود را در مجموع پیشرفت کشور ایران و تمدن بزرگ خواهیم یافت . در هر حال امیدوارم که این بودجه با با حوصله و تیزبینی و هوشیاری و موشکافی نگاه کنید . در گذشته که ما در زیریک چتر رستاخیز نبودیم برای ایراد گرفتن به بودجه دولت بدلائلی نظیر چاپ و صفحه بندی بودجه متوسل میشویم ولی در این عصر رستاخیز چنین مواردی پیش نمی آید .

این نکته را هم که بارها تذکر داده ام یکبار دیگر تذکر میدهم که من عاشق افکارم نیستم وعاشق این بودجه هم نخواهم بود همه ما باهم نگاهی به این بودجه میاندازیم وبا هم بررسی میکنیم و باهم گام برمیداریم .

ما امسال پنجاهمین سال شاهنشاهی پهلوی را برگزار میکنیم وبزودی وارد پنجاه و یکمین سال شاهنشاهی پهلوی میشویم و دهها دهه درخشان دیگر در پیش داریم و باید بتوانیم باتمام قوا به پیشرفت مملکت کمک کنیم گرچه مملکن است مشکلاتی داشته باشیم ولی هر فرد ایرانی مشکل گشاست ، تا کنون نیز هروقت مشکلی داشته ایم آنرا بنفع مملکت حل کرده ایم .

من یکبار دیگر از همکاری شما سپاسگزاری میکنم این دولت همیشه از حمایت و دوستی شما برادران و خواهران عزیز برخوردار بوده و امیدوارم که همیشه از همان محبت ودوستی که با ما داشته اید برخوردار باشیم . همه ما در راه یک هدف پیش میرویم و از خداوند متعال خواهانیم که خدمتگزاران خوبی برای شاهنشاهمان و برای ملتمان باشیم و بتوانیم با خدمات خود موجبات رضایت شاهنشاه و ملت ایران را بدست بیاوریم (احسنت ،‌ احسنت) .

- تقدیم سوال بوسیله آقای مظهری از وزارت بهداری و بهزیستی

۵ - تقدیم سوال بوسیله آقای مظهری از وزارت بهداری و بهزیستی .

رئیس ـ آقای مظهری بفرمائید .

مظهری ـ سوالی است از وزارت بهداری و بهزیستی که تقدیم میکنم .

رئیس ـ سؤال بدولت ابلاغ میشود .

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون تحقیق دربارة انتخابات نفر اول حوزه انتخابیه بوشهر و نمایندگی آقای محمد صادق صفری پور

۶ - طرح و تصویب گزارش کمیسیون تحقیق دربارة انتخابات نفر اول حوزه انتخابیه بوشهر و نمایندگی آقای محمد صادق صفری پور .

رئیس ـ گزارش کمیسیون تحقیق دربارة انتخابات نفر اول حوزه انتخابیه بوشهر مطرح است آقای دکتر صدیق اسفندیاری بفرمائید .

دکتر صدیق اسفندیاری (مخبر کمیسیون تحقیق) ـ ساحت مقدم مجلس شورای ملی ،

گزارش از کمیسیون تحقیق درمورد انتخابات حوزه بوشهر در بیست و چهارمین دوره تقنینیه و رسیدگی بصلاحیت آقای محمد صادق صفری پور نماینده منتخب آن حوزه .

احتراما در مورد پرونده انتخابات حوزه بوشهر بعرض نمایندگان محترم مجلس شورای ملی میرساند پرونده مزبور بشعبه سوم ارجاع شعبه مذکور پس از رسیدگی با توجه باینکه در مهلت مقرر قانونی هیچگونه اعتراضی نسبت بجریان انتخابات حوزه مرقوم نرسیده بود صحت آن را تأیید ولی بسبب شایعاتی که در بعضی جرائد نسبت به آقای محمد صادق صفری پور که حائز اکثریت آراء آن حوزه گردیده منعکس شده بود پرونده مزبور را برای رسیدگی در این مورد بکمیسیون تحقیق ارجاع نمودند ـ چون در پرونده انتخابات سوابقی که حاکی از عدم صلاحیت نماینده منتخب بوشهر بنظر نرسید و از طرف مقامات رسمی و دولتی نیز اعلام جرم یا خلافی نشده بود . کمیسیون از مراجع مربوطه تقاضا نمود که هرگاه مدارک و اسناد و سوابقی در دست دارند جمع آوری و به مجلس شورای ملی ارسال دارند – کمیسیون تحقیق در جلسات متعددی که باین منظور تشکیل داد مدارک و اسنادی را که در مدت رسیدگی از مراجع قضائی و دولتی رسیده بود دقیقا بررسی و گزارش آن را باختصار باستحضار میرساند .

۱ـ اتهام آقای محمد صادق صفری پور مبنی بر گرانفروشی برنج به ترتیب در کمیسیون امنیت شهرستان بوشهر و دادگاه استان فارس و بالاخره در دادگاه نظام صنفی رسیدگی گردیده نتیجه نهائی دائر بروارد نبودن اتهام و برائت نامبرده میباشد .

۲ـ نتایج رسیدگی باتهام دیگر آقای محمد صادق صفری پور ، در مورد گران فروختن اتومبیل و نداشتن پروانه کسب نیز در دادگاه نظام صنفی و دادگاه استان فارس بدینقرار است .

از جهت گرانفروشی اتومبیل اتهام را وارد ندانسته و حکم بر برائت داده اند و از نظر نداشتن پروانه کسب بپرداخت سی هزار ریال جزای نقدی و تعطیل واحد صنفی محکوم گردیده که پرونده در اثر فرجامخواهی بدیوانکشور ارسال شده .

با توجه به موارد فوق الذکر بنابقوانین و مقررات جاری نسبت به صلاحیت نمایندگی آقای محمد صادق صفری پور ایرادی وارد نیست.

ضمنا بعد از صدور اعتبار نامه نمایندگی تعقیب جزائی قبل از انجام تشریفات مقرر در قوانین و مقررات مربوط کسب مجوز از مجلس شورای ملی وجهه قانونی نداشته است .

رئیس ـ نسبت به گزارش کمیسیون تحقیق نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به این گزارش با ورقه اخذ رأی میشود .

(اسامی نمایندگان به ترتیب زیر بوسیله منشی آقای مهندس صائبی اعلام شد و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد) .

آقایان جهانشاه افشار ـ بسیج خلخالی ـ پیر – سید محمد کاظم جزایری ـ آزموده ـ ادیب مجلسی ـ سیف اله افشار ـ دکتر بقائی یزدی ـ جعفری ـ اربابی اناری ـ بنکدارپور ـ پیشوائی ـ جلالیان ـ خطیبی ـ الداغی ـ بنی احمد ـ دکتر تجدد ـ جندقی ـ آشوریان ـ الموتی ـ دکتر بهادری ـ تدین ـ خورشید ـ آصف ـ اسحقی نژاد ـ سعید جوادی ـ دادفر ـ عبدالهادی آقایان ـ محمد اسدی ـ تژده ـ جوکار ـ بانو اما آقایان ـ اهری ـ بانو جهانبانی ـ دانشی ـ آلتی جعفربای ـ ایلخانی ـ تقی زاده منظری ـ جهانشاهی ـ بانو داودی ـ آموزگار ـ اسکندری ـ اسکندری – بانو بابان ـ توتونچی افشار – چلاجور ـ درودی ـ بانو اباصلتی ـ اسکوئی ـ بیات ـ دلخوش فومنی ـ ابتهاج سمیعی ـ اشرفی ـ پارسا ـ توکلی ـ حاتمی ـ ابطحی فهلیانی ـ دکتر اعتمادی ـ تولائی زاده ـ حجتی ـ منوچهر دهقان ـ اعظمی باوندپور ـ جاف ـ حریری ـ دهقان نژاد ـ پزشکی ـ جباری ـ حیدر زاده امین ـ ذوالفقاری ـ اخباری ـ جواد افتخاری ـ بزرگ زاده ـ پور بردباری ـ سید محمد جزایری ـ حیدری ـ راشدی ـ دکتر مهر ـ نصیری زاده ـ معینی چاغروند ـ مهرزاد ـ وشمگیر ـ معینی قراگزلو ـ میرزالو ـ وکیل گیلانی ـ ملکشاهی ـ میرعرب رضی ـ نوربخش دماوندی ـ بانو هاشمی ـ منتظری ـ میرلاشاری ـ محمد نوری ـ هاشمی میاندوآب ـ دکتر منصور ـ مجتبی نوری ـ هرزندی ـ منصریان ـ نوری اسفندیاری ـ یاسینی ـ محمد حسین موسوی ـ بانو نجیمی نائینی ـ یزدی ـ موسوی ماکوئی ـ دکتر نصیری ـ بانو وحیدی ـ یگانه ـ رامبد ـ ساگینیان ـ صدر ـ عباسمیرزائی ـ صدری کیوان ـ دکتر رئیسی ـ ستاری ـ دکتر صدیق اسفندیاری ـ دکتر عدل ـ قرائی ـ شریعت ـ صدیق زاده ـ بانو عدیلی ـ لیوانی ـ دکتر رحمانی ـ دکتر ستوده ـ شریفی ـ بانو صنیع ـ قراگزلو شجائی ـ ماحوزی ـ شهابی ـ بانو ضرابی ـ قربانی نسب ـ مافی ـ رحیمی لاریجانی ـ سعادت فرد ـ غلامرض غضنفری ـ قریشی ـ دکتر رشید یاسمی ـ طباطبائی ـ دکتر فرزان امیری ـ قوامی ـ رضوانی ـ دکتر سعید ـ عبداللطیف شیخ الاسلامی ـ دکتر طبیب ـ مجتبائی ـ رضوی نژاد ـ کریم بخش سعیدی ـ مهدی شیخ الاسلامی ـ طرفی ـ دکتر فروزین ـ مجتهدی ـ دکتر رفعت ـ شیخ الاسلامی بانه ـ فرهنگ بیگوند ـ سید کریم کاظمی ـ دکتر محققی ـ رفعتی ـ بانو سلیلی ـ دکتر شیروانی ـ ظفری ـ فلاح مقدم ـ محمد صادق کاظمی ـ رهبر ـ سلیمانی ـ سید علی صائب ـ دکتر فیروز ابادی ـ کبیری ـ ریاضی ـ صائبی ـ قائمی ـ سلیمی ـ منصور صادقی ـ عالمی ـ قادری ـ بانو کمالی آزاد ـ بانو مشائی ـ بانوزاهدی ـ قاسم زاده ـ کمیلی زاده ـ دکتر مشیر ـ سیدی ـ دکتر عاملی تهرانی ـ کهن ـ مظهری ـ ساری اصلانی ـ سیفی اینانلو ـ صحرائی ـ عباس عطائی ـ قاضی ـ دکتر کیان ـ معتضدی .

(آراء داده شده شماره شد و نتیجه قرار زیر اعلام گردید) .

آراء موافق : ۱۸۷ رأی .

رئیس ـ گزارش کمیسیون تحقیق دربارة صحت انتخابات نفر اول حوزه انتخابیه بوشهر و نمایندگی آقای محمد صادق صفری پور با ۱۸۷ رأی موافق ،‌باتفاق آراء تصویب میشود (نمایندگان مبارک است) .

موافقین آقایان دکتر طبیب ـ دکتر مهر ـ نصیری زاده ـ معینی چاغروند ـ مهرزاد ـ وشمگیر ـ معینی قراگزلو ـ میرزالو ـ وکیل گیلانی ـ ملکشاهی ـ میرعرب رضی ـ نوربخش دماوندی ـ بانو هاشمی ـ منتظری ـ میرلاشاری ـ محمد نوری ـ هاشمی میاندوآب ـ دکتر منصور ـ مجتبی نوری ـ هرزندی ـ منصریان ـ نوری اسفندیاری ـ یاسینی ـ محمد حسین موسوی ـ بانو نجیمی نائینی ـ یزدی ـ موسوی ماکوئی ـ دکتر نصیری ـ بانو وحیدی ـ یگانه ـ جهانشاه افشار ـ بسیج خلخالی ـ پیر – سید محمد کاظم جزایری ـ آزموده ـ ادیب مجلسی ـ سیف اله افشار ـ دکتر بقائی یزدی ـ جعفری ـ اربابی اناری ـ بنکدارپور ـ پیشوائی ـ جلالیان ـ خطیبی ـ الداغی ـ بنی احمد ـ دکتر تجدد ـ جندقی ـ آشوریان ـ الموتی ـ دکتر بهادری ـ تدین ـ خورشید ـ آصف ـ اسحقی نژاد ـ سعید جوادی ـ دادفر ـ عبدالهادی آقایان ـ محمد اسدی ـ تژده ـ جوکار ـ بانو اما آقایان ـ اهری ـ بانو جهانبانی ـ دانشی ـ آلتی جعفربای ـ ایلخانی ـ تقی زاده منظری ـ جهانشاهی ـ بانو داودی ـ آموزگار ـ اسکندری ـ اسکندری – بانو بابان ـ توتونچی افشار – چلاجور ـ درودی ـ بانو اباصلتی ـ اسکوئی ـ بیات ـ دلخوش فومنی ـ ابتهاج سمیعی ـ اشرفی ـ پارسا ـ توکلی ـ حاتمی ـ ابطحی فهلیانی ـ دکتر اعتمادی ـ تولائی زاده ـ حجتی ـ منوچهر دهقان ـ اعظمی باوندپور ـ جاف ـ حریری ـ دهقان نژاد ـ پزشکی ـ جباری ـ حیدر زاده امین ـ ذوالفقاری ـ اخباری ـ جواد افتخاری ـ بزرگ زاده ـ پور بردباری ـ سید محمد جزایری ـ حیدری ـ راشدی ـ دکتر مهر ـ نصیری زاده ـ معینی چاغروند ـ مهرزاد ـ وشمگیر ـ معینی قراگزلو ـ میرزالو ـ وکیل گیلانی ـ ملکشاهی ـ میرعرب رضی ـ نوربخش دماوندی ـ بانو هاشمی ـ منتظری ـ میرلاشاری ـ محمد نوری ـ هاشمی میاندوآب ـ دکتر منصور ـ مجتبی نوری ـ هرزندی ـ منصریان ـ نوری اسفندیاری ـ یاسینی ـ محمد حسین موسوی ـ بانو نجیمی نائینی ـ یزدی ـ موسوی ماکوئی ـ دکتر نصیری ـ بانو وحیدی ـ یگانه ـ رامبد ـ ساگینیان ـ صدر ـ عباسمیرزائی ـ صدری کیوان ـ دکتر رئیسی ـ ستاری ـ دکتر صدیق اسفندیاری ـ دکتر عدل ـ قرائی ـ شریعت ـ صدیق زاده ـ بانو عدیلی ـ لیوانی ـ دکتر رحمانی ـ دکتر ستوده ـ شریفی ـ بانو صنیع ـ قراگزلو شجائی ـ ماحوزی ـ شهابی ـ بانو ضرابی ـ قربانی نسب ـ مافی ـ رحیمی لاریجانی ـ سعادت فرد ـ غلامرض غضنفری ـ قریشی ـ دکتر رشید یاسمی ـ طباطبائی ـ دکتر فرزان امیری ـ قوامی ـ رضوانی ـ دکتر سعید ـ عبداللطیف شیخ الاسلامی ـ دکتر طبیب ـ مجتبائی ـ رضوی نژاد ـ کریم بخش سعیدی ـ مهدی شیخ الاسلامی ـ طرفی ـ دکتر فروزین ـ مجتهدی ـ دکتر رفعت ـ شیخ الاسلامی بانه ـ فرهنگ بیگوند ـ سید کریم کاظمی ـ دکتر محققی ـ رفعتی ـ بانو سلیلی ـ دکتر شیروانی ـ ظفری ـ فلاح مقدم ـ محمد صادق کاظمی ـ رهبر ـ سلیمانی ـ سید علی صائب ـ دکتر فیروز ابادی ـ کبیری ـ ریاضی ـ صائبی ـ قائمی ـ سلیمی ـ منصور صادقی ـ عالمی ـ قادری ـ بانو کمالی آزاد ـ بانو مشائی ـ بانوزاهدی ـ قاسم زاده ـ کمیلی زاده ـ دکتر مشیر ـ سیدی ـ دکتر عاملی تهرانی ـ کهن ـ مظهری ـ ساری اصلانی ـ سیفی اینانلو ـ صحرائی ـ عباس عطائی ـ قاضی ـ دکتر کیان ـ معتضدی ـ قاسمی .

غائبین در رأی آقایان موسوی ماکوئی ـ صدر ـ غلامرضاغضنفری ـ قوامی ـ کریم بخش سعیدی ـ قادری ـ سیفی اینانلو ـ صحرائی ـ بسیج خلخالی ـ سیف الله افشار ـ جعفری ـ تدین ـ جوکار ـ آموزگار ـ بیات ـ جباری .

- تقدیم لایحه آئین نامه رسته افسران ، درجه داران و افراد شهربانی کشور شاهنشاهی ، بوسیله آقای دکتر آگاه معاون وزارت کشور

۷ - تقدیم لایحه آئین نامه رسته افسران ، درجه داران و افراد شهربانی کشور شاهنشاهی ، بوسیله آقای دکتر آگاه معاون وزارت کشور .

رئیس ـ آقای دکتر آگاه بفرمائید .

دکتر آگاه (معاون وزارت کشور) ـ در اجرای مادة‌۸ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی آئین نامه رستة افسران ، درجه داران و افراد شهربانی کشور شاهنشاهی را تقدیم میکنم و تقاضای تصویب آن را در کمیسیون های مربوط مجلسین دارم .

رئیس ـ آئین نامه به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به الحاق یک تبصره بقانون امور گمرکی وارسال بمجلس سنا

۸ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به الحاق یک تبصره بقانون امور گمرکی وارسال بمجلس سنا.

رئیس ـ گزارش شور دوم الحاق یک تبصره بقانون امور گمرکی مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز یکشنبه ۲۴ بهمن ماه ۲۵۳۵ با حضور آقای علی اصغر طباطبائی معاون پارلمانی وزارت امور اقتصادی و دارائی لایحه شماره ۶۱۹۷۲ مورخ ۲۵۳۵/۹/۷ راجع به الحاق سه تبصره بقانون امور گمرکی را که گزارش شور اول آن بشمارة ۴۹۵ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون الحاق سه تبصره بقانون امور گمرکی .

ماده واحده ـ تبصره های زیر بقانون امور گمرکی مصوب خرداد ۲۵۳۰ اضافه میشود :

الف ـ دو تبصره ذیل به عنوان تبصره پنج و شش به مادة ۲۲ قانون امور گمرکی اضافه میشود .

تبصرة ۵ ـ

۱ـ حداکثر توقف هرکالا در انبارها و اماکن گمرکی فرودگاههای کشور سی (۳۰) روز و قابل تمدید نمیباشد و هزینه انبارداری در فرودگاهها از تاریخ روز سوم تخلیه کالا دریافت میشود .

۲ـ چنانچه پس از انقضاء مدت هفت (۷) روز از تاریخ ابلاغ اخطار متروکه شدن کالا نسبت به ترخیص و خروج آن از گمرک اقدام نشود کالای مزبور از طریق حراج بفروش خواهد رسید . و در مورد وجوه حاصل از فروش طبق مقررات قانونی عمل خواهد شد .

تبصره ۶ـ

به گمرک ایران اجازه داده میشود کلیه مواد شیمیائی مذکور در قسمتهای ششم و هفتم جدول تعرفه گمرکی و مواد آتشزا که پس از انقضاء مدت ده (۱۰) روز پس از اولین اخطار بعد از ورود کالا به صاحبان آن ترخیص نشود طبق آئین نامه ای که از طرف وزارت امور اقتصادی و دارائی تهیه و به تصویب هئیت وزیران خواهد رسید اقدام به فروش یا تحویل به یکی از سازمانهای دولتی نموده و در صورتیکه امکان مصارف مذکور نباشد معدوم خواهد شد .

ب ـ تبصره ذیل بماده ۲۲ قانون امور گمرکی اضافه میشود .

تبصره ـ در فرودگاههای کشور حداکثر توقف کالا پس از صدور سند ترخیص یا قبض فروش سی (۳۰) روز است و پس از آن کالا مترو که تلقی و یا رعایت بند ۲ از تبصرة پنج ذیل مادة ۲۲ قانون امور گمرکی بفروش خواهد رسید و در مورد وجود حاصل از فروش طبق مقررات قانونی عمل خواهد شد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی ودارائی ـ محمد علی مجلسی .

رئیس ـ مادة‌ واحده مطرح نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به جبران خسارات وارده از انفجار میرمیات یا مهمات نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا

۹ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به جبران خسارات وارده از انفجار میرمیات یا مهمات نیروهای مسلح شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا .

رئیس ـ گزارش شور دوم جبران خسارات وارده از انفجار مرمیات یا مهمات نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز یکشنبه ۲۴ بهمن ماه ۲۵۳۵ باحضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۶۳۵۲۰ مورخ ۲۵۳۵/۹/۱۷ راجع به جبران خسارات وارده از انفجار مرمیات یامهمات نیروهای مسلح شاهنشاهی را که گزارش شور اول آن بشمارة ۵۰۸ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه شور اول را تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون جبران خسارات وارده از انفجار مرمیات یا مهمات نیروهای مسلح شاهنشاهی .

ماده واحده ـ بوزارت جنگ ، ژاندارمری کشور شاهنشاهی و شهربانی کشور کشور شاهنشاهی اجازه داده میشود زبانهای مالی و خسارات ناشی از صدمات بدنی و جانی را که از انفجار مرمیات و مهمات نیروهای مسلح شاهنشاهی در خارج از میدانهای تیر باشخاص وارد میشود حسب مورد از محل اعتبار خود جبران نمایند . ضوابط و نحوه جبران خسارات برابر آئین نامه ای که وسیله وزارت جنگ و وزارت کشور تنظیم و به تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین میرسد تعیین خواهد شد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ محمد علی ادیب مجلسی .

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز یکشنبه ۲۵۳۵/۱۱/۲۴ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه جبران خسارات وارده از انفجار مرمیات یا مهمات نیروهای مسلح شاهنشاهی را برای شوردوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون نظام ـ عبدالحسن تژده .

رئیس ـ ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) درکلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد)

بماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون بهداری و بهزیستی راجع به تأمین خدمات درمانی عائله درجه یک افزارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کشور شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا

۱۰ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون بهداری و بهزیستی راجع به تأمین خدمات درمانی عائله درجه یک افزارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کشور شاهنشاهی و ارسال به مجلس سنا .

رئیس ـ گزارش شور دوم تأمین خدمات درمانی عائله درجه یک افزارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کشور شاهنشاهی مطرح است قرائت میشود

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون بهداری و بهزیستی بمجلس شورای ملی

کمیسیون بهداری و بهزیستی در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۵/۱۱/۱۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۶۱۱۲۲ مورخ ۲۵۳۵/۹/۱ راجع به تأمین خدمات درمانی عائله درجه یک افزارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کشور شاهنشاهی را که گزارش شور اول آن بشمارة ۴۹۶ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد با توجه باپیشنهاد رسیده مصوبه شور اول را با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون تأمین خدمات درمانی عائله درجه یک افزارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کشور شاهنشاهی .

ماده واحده ـ بسازمان تأمین خدمات درمانی عائله درجه یک افسران و همافران و کارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کشور شاهنشاهی و شهربانی کشور شاهنشاهی ، اجازه داده میشود از تاریخ ۲۵۳۴/۱۲/۲۵ خدمات درمانی عائله درجه یک افزارمندان شاغل و همچنین افزارمندان بازنشسته و عائله درجه یک آنان و نیز افزارمندان معلول و عائله درجه یک آنان و مستمری بگیران را در مقابل هرنوع بیماری و زایمان طبق ضوابط مذکور در قانون تأسیس سازمان تأمین خدمات درمانی عائله درجه یک افسران و همافران و کارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کشور و شهربانی کشور تأمین نماید .

تبصرة ۱ـ از نظر این قانون عائله درجه یک عبارت از فرزندان و پدر و مادر تحت تکفل و همسر میباشد .

تبصره ۲ـ هزینه خدمات درمانی اشخاص مذکور در تبصره ۱ این قانون معادل شش درصد حقوق ماهانه افزارمندان ارتش شاهنشاهی و یا ژاندارمری کشور شاهنشاهی است که به ترتیب زیر تأمین خواهد شد :

الف ـ در مورد شاغلین ـ معادل چهار درصد حقوق ماهانه افزارمندان شاغل از محل بودجه وزارت جنگ و یا ژاندارمری کشور شاهنشاهی تأمین و دو درصد بقیه از حقوق ماهانه افزارمندان شاغل کسر و بسازمان پرداخت خواهد شد .

ب ـ در مور بازنشستگان و معلولین ـ معادل چهاردرصد حقوق ماهانه افزارمندان ـ بازنشسته و معلول از محل بودجه وزارت جنگ و یا ژاندارمری کشور شاهنشاهی تأمین و دو درصد بقیه از حقوق ماهانه افزارمندان بازنشسته و معلول کسرو بسازمان پرداخت خواهد شد .

ج ـ در مورد مستمری بگیران ـ معادل چهار درصد حقوق مستمری آنان از محل بودجه وزارت جنگ و یا ژاندارمری کشور شاهنشاهی تأمین و دو درصد بقیه از حقوق مستمری آنان کسر و بسازمان پرداخت خواهد شد .

مخبر کمیسیون بهداری و بهزیستی دکتر علی صدیق اسفندیاری .

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۵/۱۱/۱۹ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه دولت راجع به تأمین خدمات درمانی عائله درجه یک افزارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کشور شاهنشاهی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بهداری و بهزیستی را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون نظام ـ عبدالحسین تژده .

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی در جلسه روز یکشنبه ۲۴ بهمن ماه ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه تأمین خدمات درمانی عائله درجه یک افزارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کشور شاهنشاهی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون بهداری و بهزیستی را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ محمد علی ادیب مجلسی .

رئیس ـ مادة‌ واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ آقای دکتر درودی بفرمائید .

دکتر درودی ـ اگر چه شور دوم لایحه است و موقع پیشنهاد نیست معذالک چون نقصی بنظرم رسیده عرض میکنم که بایستی مجلس سنا باین نقص توجه کند ، در تبصرة یک ذکر شده «از نظر این قانون عائله درجة یک عبارت از فرزندان و پدر و مادر تحت تکفل و همسر میباشد» فرزندان بصورت جمع نوشته شده و همسر بصورت مفرد چون ممکن است یکنفر بیشتر از یکنفر همسر داشته باشد و در اینجا یکی مفرد و دیگری جمع نوشته شده یا باید هردو جمع نوشته شود یعنی همسر هم باید بصورت همسران نوشته شود یعنی همسر هم باید بصورت همسران نوشته شود و یا اینکه فرزندان هم بصورت فرزند در این تبصره قید بشود ...

عباسمیرزائی ـ عائله خودش جمع است و شامل همه هست .

دکتر درودی ـ بهر صورت این نکته ای بود که بنظر من رسید و خواستم در مجلس سنا توجهی بآن بشود .

(در ساعت یازده ۲ دقیقه آقای مهندس عبدالله ریاضی کرسی ریاست را ترک کردند و آقای دکتر جواد سعید اداره جلسه را بعهده گرفتند) .

نایب رئیس ـ نظر دیگری در کلیات آخر لایحه نیست؟ (اظهاری نشد)

بماده واحده و کلیات آخر آن رای میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند . (اکثربرخاستند) تصویب شد لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون نظام راجع به اصلاح مادة ۴ قانون خدمت وظیفه عمومی و الحاق دو تبصره به آن و ارسال به مجلس سنا

۱۱ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون نظام راجع به اصلاح مادة ۴ قانون خدمت وظیفه عمومی و الحاق دو تبصره به آن و ارسال به مجلس سنا.

نایب رئیس ـ گزارش شور دوم اصلاح مادة ۴ قانون خدمت وظیفه عمومی و الحاق ۲ تبصره به آن مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۵/۱۱/۱۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شمارة ۶۰۲۷۲ مورخ ۲۵۳۵/۸/۲۵ لایحه اصلاح مادة‌۴ قانون خدمت وظیفه عمومی و الحاق ۲ تبصره بآن را که گزارش شور اول آن بشمارة ۴۹۹ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و با توجه به پیشنهادهای رسیده مصوبه شور اول را با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون اصلاح مادة ۴ قانون خدمت وظیفه عمومی و الحاق ۲ تبصره به آن .

ماده واحده ـ ماده ۴ قانون خدمت وظیفه عمومی و تبصره آن بشرح زیر اصلاح و ۲ تبصره به آن الحاق میگردد.

مادة ۴ـ کلیه مشمولان سالم وبلامانع بخدمت زیر پرچم اعزام میشوند و پس از فراگرفتن آموزشهای نظامی لازم بقیه خدمت زیر پرچم را در نیروهای مسلح شاهنشاهی یا سپاههای انقلاب شاه و ملت یا دانشگاهها ویا وزارتخانه ها و مؤسسات و شرکتهای دولتی وسایر مؤسسات انتفاعی وابسته بدولت یا جمعیت شیرو خورشید سرخ ایران یا شهرداریها انجام خواهند داد تعیین ترتیب تقدم برای استفاده از مشمولان مزبور در هر یک از سازمانهای مذکور در این ماده باستناد بزرگ ارتشتاران خواهد بود .

تبصره ۱ـ تا زمانی که امکان اجرای آموزش نظامی در مورد کلیه مشمولان فراهم نشود و در مورد احتیاج دولت هم نباشد طبق مقررات آئین نامه اجرائی این قانون تعداد مورد احتیاج از بین جوانترین و با استعدادترین آنان انتخاب و افراد مازاد معاف خواهند شد .

تبصره ۲ـ در صورتیکه مقتضیات خدمتی دانشگاهها ، وزارتخانه ها و مؤسسات و شرکتهای دولتی و سایر مؤسسات انتفاعی وابسته بدولت و سایر مؤسسات مندرج دراین ماده ایجاب نماید تعدادی از مشمولان وظیفه قبل از نیل بدرجه نظامی بآن وزارتخانه ها و سازمانها اختصاص داده میشوند . شرایط خدمتی ، نحوه احتساب مدت اشتغال قبل از نیل بدرجات نظامی جزو خدمت زیر پرچم ، میزان حقوق و مزایا و نوع لباس اینگونه مشمولان در آئین نامه اجرایی این قانون تعیین خواهد شد .

مشمولانیکه از تاریخ ۲۵۳۱/۶/۲۰ بترتیب فوق خدمت وظیفه خود را انجام داده اند نیز مشمول این تبصره خواهند بود .

تبصره ۳ـ در صورتیکه مشمولان موضوع تبصره ۲ قبل از نیل بدرجه نظامی مرتکب جرائم نظامی و بی انضباطی گردند با آنان برابر مقررات مربوط به دانشجویان وظیفه رفتار خواهند شد مشروط براینکه مدت انجام وظیفه آنان قبل از نیل بدرجه نظامی برابر آئین نامه اجرائی این قانون جزو خدمت زیر پرچم آنان محسوب گردد .

مخبر کمیسیون نظام ـ عبدالحسین تژده .

گزارش شور دوم از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه روز سه شنبه ۲۶/۱۱/۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح مادة‌۴ قانون خدمت وظیفه عمومی و الحاق ۲ تبصره آن را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون نظام را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون کشور ـ عبدالله قراگزلو شجاعی .

نایب رئیس ـ ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود .

- تقدیم لایحه موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری تونس ، بوسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر

۱۲ - تقدیم لایحه موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری تونس ، بوسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر.

نایب رئیس ـ آقای دکتر شادمان بفرمائید .

دکتر شادمان ـ با اجازه مقام ریاست ب تقدیم متون فارسی و فرانسه موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری تونس تقاضای تصویب آنرا دارم .

نایب رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- قرائت نامه های رسیده از دولت

۱۳ - قرائت نامه های رسیده از دولت .

نایب رئیس ـ نامه هائی از دولت رسیده است که برای اطلاع مجلس قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ (۲۵۳۱شاهنشاهی) و بموجب تصویبنامه شماره ۵۷۱۹۰ مورخ ۲۵۳۵/۱۱/۴ هیئت وزیران موافقتنامه اعتباری بمنظور تأمین قسمتی از هزینه ارزی خرید ۳۵۳۲۰ متر یک تن ورقه فولادی با ضمانت دولت شاهنشاهی ایران بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت اینال سیدر (اس ـ آ ـ پ) ایتالیا منعقد گردیده است .

رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار میرسد :

ـ مبلغ اعتبار : ۹۷۳۲۲۲ دلار آمریکائی .

ـ نرخ بهره : ۱/۵ درصد علاوه برنرخ پایه بازار ارزهای اروپائی (libor) .

ـ مدت بازپرداخت : ۵ سال از تاریخ تکمیل حمل .

این گزارش در اجرای مادة ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ (۲۵۳۱شاهنشاهی) برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم میگردد .

با تقدیم احترام ـ از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی ـ علی اصغر طباطبائی .

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی باستناد مادة ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ (۲۵۳۱شاهنشاهی) و بموجب تصویبنامه شماره ۵۷۱۸۸ مورخ ۲۵۳۵/۱۱/۴ هیئت وزیران موافقتنامه اعتباری بمنظور تأمین قسمتی از هزینه ارزی خرید ۱۵۰۰۰ متر یک تن ورقه فولادی با ضمانت دولت شاهنشاهی ایران بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت کلوکنر ـ آلمان منعقد گردیده است .

رئوس شرایط مذکور بشرح زیر باستحضار میرسد:

مبلغ اعتبار : ۴۷۱۰۰۰۰ دلار آمریکائی .

نرخ بهره ـ ۱/۵ درصد علاوه بر نرخ پایه بازار ارزهای اروپائی .

مدت بازپرداخت : ۵ سال بعد از تاریخ تکمیل حمل .

این گزارش در اجرای مادة ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ (۲۵۳۱) شاهنشاهی برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم میگردد .

با تقدیم احترام ـ از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی ـ علی اصغر طباطبائی .

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی باستناد مادة ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ (۲۵۳۱شاهنشاهی) و بموجب تصویب نامه شماره ۵۷۱۹۲ مورخ ۲۵۳۵/۱۱/۱۴ هیئت وزیران موافقتنامه اعتباری بمنظور تأمین قسمتی از هزینه تهیه و تحویل ۳۳۰۰۰ متر یک تن ورقه فولادی با ضمانت دولت شاهنشاهی ایران بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت سومیتوموشوجی ـ اینترناسینال اس ـ آ، پاناما و شرکت ماروبینی ندرلند ، هلند منعقد گردیده است . رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار میرساند:

مبلغ اعتبار : ۱۴۵ر۱۴۳ر۹ دلار آمریکائی .

نرخ بهره : ۱/۵ درصد علاوه بر نرخ پایه بازار ارزهای اروپائی .

مدت بازپرداخت : ۵ سال از تاریخ تکمیل حمل این گزارش در اجرای مادة‌۲۵ قانون برنامه و بدجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم میگردد .

با تقدیم احترام از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی علی اصغر طباطبائی .

- ختم جلسه

۱۴ - ختم جلسه .

نایب رئیس ـ با اجازه خانمها و آقایان جلسه امروز را ختم میکنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعدا باطلاع همکاران محترم خواهد رسید .

(جلسه ساعت یازده و چهل و پنج دقیقه ختم شد) .

نایب رئیس مجلس شورای ملی ـ دکتر جواد سعید .

- پرسش نمایندگان

۱۵ - پرسش نمایندگان .

سؤال آقای مظهری از وزارت بهداری و بهزیستی

ریاست معظم مجلس شورای ملی در مطبوعات روز شنبه ۳۵/۱۱/۳۰ خبری درج شده بود که مدیر یکی از کارخانجات نوشابه های غیر الکلی که تولیداتش غیر بهداشتی و مضر بوده و به اخطارهای پیاپی و اظهار نظر رسمی کارشناسان هم توجه نکرده و بکارش ادامه داده در دادگاه محکومیت پیدا کرده ،

از آنجا که انتشار این خبر در میان مصرف کنندگان نگرانی ایجاد میکند خواهشمند است به وزیر بهداری و بهزیستی ابلاغ فرمائید برای پاسخ این سؤال در مجلس حضور یابند و توضیح دهند که بر تولید نوشابه های غیر الکلی چه دستگاهی نظارت دارد و اگر موضوع غیر بهداشتی بودن نوشابه های مذکور واقعیت دارد مسئول کیست؟ و چه اقدامی برای پیشگیری از ادامه تولید این فرآورده های ناسالم شده و بطور کلی چگونه نظارتی برکارخانجات و واحدهای تولید کننده مواد غذائی وجود دارد و چه تضمینی برای مصرف کننده وجود دارد؟

با تقدیم احترام ـ علی اصغر مظهری .