مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۹ خرداد ۱۳۱۹ نشست ۴۲

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری دوازدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دوازدهم

قوانین بنیان ایران نوین مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری دوازدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۹ خرداد ۱۳۱۹ نشست ۴۲

دوره دوازدهم قانونگذاری

مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره‏۱۲

جلسه: ۴۲

صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۱۹ خرداد ماه ۱۳۱۹

فهرست مطالب:

۱ - تصویب صورت مجلس

۲ - بقیه شور دوم لایحه امور حسبی و تصویب مواد ۳۲۴ تا ۳۵۴

۳ - تصویب سه فقره مرخصی

۴ - موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه

مجلس سه ربع ساعت پیش از ظهر به ریاست آقای اسفند یاری تشکیل گردید.

صورت مجلس روز یکشنبه ۱۲ خرداد ماه را آقای (طوسی) منشی خواندند.

(اسامی غایبین جلسه گذشته که ضمن صورت مجلس خوانده شده:

غایبین با اجازه- آقایان: مهذب- دکتر ضیا- ذوالقدر- معینی- معتصم سنگ- ریگی.

غایبین بی‌اجازه-آقایان: ثقة الاسلامی- جلایی- اعظم زنگنه- کامل ماکو- معدل- مشیر

دیر آمدگان با اجازه-آقایان: سمیعی- بیات

دیر آمدگان بی‌اجازه- آقایان: هاشمی- افخمی- منصف- مستشار- لیقوانی- ناصری)

- تصویب صورت مجلس‏

(۱- تصویب صورت مجلس‏)

'رئیس'- درصورت مجلس نظری نیست؟ (اظهار نشد)

صورت مجلس تصویب شد.

- بقیه شور دوم لایحه امور حسبی و تصویب مواد ۳۲۴ تا ۳۵۴

(۲- بقیه شور دوم لایحه امور حسبی و تصویب مواد ۳۲۴ تا ۳۵۴)

'رئیس'_ بقیه شور دوم لایحه امور حسبی از ماده ۳۲۴ مطرح است ماده ۳۲۴ خوانده می‌شود:

فصل هشتم _ در ترکه متوفای بلا وارث

ماده ۳۲۴ - در صورتیکه وارث متوفی معلوم نباشد بدر خواست دادستان یا اشخاص ذینفع برای اداره ترکه مدیر معین می‌شود.

رئیس_ موافقین برخیزند (اغلب برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۲۵:

ماده ۳۲۵-در مورد ماده فوق دادستان مکلف است مراقبت نماید اقداماتیکه برای حفظ ترکه لازم است بعمل آید و از دادگاه تعیین مدیر ترکه را بخواهد.

رئیس_ موافقین برخیزند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۳۲۶:

ماده ۳۲۶-پس از وصول درخواست دادگاه باید منتها تا یکهفته مدیر ترکه را معین نماید.

رئیس_ آقای آقا سید یعقوب:

آقا سید یعقوب_ اینجا بنده خواستم از مخبر محترم سئوال کنم در طی این قانون یک تکالیفی معین شده بود بعضی قسمتها از اول که مطرح بوده است بنده نبودم چیزیکه هست در بعضی جاها تکالیفی معین شده یعنی قانون تکالیفی را برای مأمورین معین کرده لیکن اگر این تکالیف بجا آورده نشود کیفری معین نشده خواستم عرض کنم آیا در آئین نامه هائی که برای این قانون نوشته می‌شود در انجا تکلیف تخلف پیش بینی می‌شود یا خیر اینکه در جای دیگر معین می‌شود بهر حال مجازاتی که معین می‌شود باید قانون آن بمجلس بیاید و اگر بمجلس نمی‌آید بایستی تقاضا شود از مجلس که بکمیسیون دادگستری رجوع شود مثلا اینجا می‌نویسد پس از وصول درخواست دادگاه باید مدیر ترکه را منتهی تا یکهفته معین کند اگر نکرد تکلیفی معین نشده یا اینکه در ماده قبل داشت که دادستان یک تکلیفی دارد هکذا در جاهای دیگر مقصود بنده این است که این تکالیفی که در این قانون معین شده است برای مأمورین اجرا در صورت تخلف و عمل نکردن آیا کیفری برایشان هست و مسلماً هست اما در اینجا معین نشده اگر در نظامنامه بشود چون محتاج بتصویب مجلس است گمان نمی‌کنم بتوانیم صورت صحیحی بآن بدهیم مگر اینکه در اینجا معین شود یا اینکه تقاضا بکنند آقای کفیل دادگستری که آن نظامنامه‌ها در کمیسیون دادگستری تصویب شود این بود خلاصه مقصود من.

کفیل وزارت دادگستری_ تکالیفی که برای دادگاهها معین شده منحصر باین قانون نیست در سایر قوانین هم برای دادگاهها یک تکالیفی هست بموجب قوانینی که سابقاً از مجلس شورای ملی گذشته و مقرراتی که در آنجا هست اگر دادگاه‌ها یا دادستانها در انجام وظایفشان کوتاهی و یا مسامحه کنند مورد تعقیب در دادگاه انتظامی واقع خواهند شد و محتاج به این نیست که در این مورد بخصوص یا در یک ماده بخصوص ما یک قواعد و مقررات خاصی را وضع کنیم این مورد هم مطابق قواعد کلی است البته اگر دادگاه وظیفه خودش را انجام نداد یا دادستان یک تکلیفی که بعهده او هست اگر تخلف کرد در محکمه انتظامی تعقیب خواهد شد.

رئیس_ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده۳۲۷:

ماده ۳۲۷-در صورتیکه متوفی برای اجرای وصیت خود وصی معین کرده باشد اداره ترکه بوصی واگذار می‌شود.

رئیس_ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۲۸:

ماده۳۲۸-هر گاه متوفی محجور بوده و وصی داشته است اداره ترکه بوصی یا قیم واگذار می‌شود.

رئیس_ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۲۹:

ماده ۳۲۹- در غیر موارد مذکور در دو ماده فوق اداره ترکه به کسی که مورد اعتماد دادرس است واگذار خواهد شد.

رئیس _ موافقین برخیزند (اغلب برخاستند) تصویب شد ماده ۳۳۰

ماده ۳۳۰ _ مقررات مواد ۲۶۳ و ۲۶۴ و ۲۶۶ و ۲۶۷ و ۲۶۸ و ۲۶۹ و ۲۷۱ و ۲۷۲ و ۲۷۳ نسبت به ترکه متوفائی هم که وارث او معلوم نیست جاری خواهد بود.

رئیس _ موافقین برخیزند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۳۳۱

ماده ۳۳۱ - مدیر ترکه پس از تحریر ترکه دیون و واجبات مالی متوفی را ادا کرده مورد وصیت را در صورتیکه وصیت شده باشد خارج و باقیمانده ترکه را از اموال منقول و غیر منقول و وجه نقد که در تصرف دولت یا بنگاه‌های بازرگانی و صرافی و غیره یا اشخاص است بدادستان تسلیم می‌کند که بترتیب مقرر در آئین نامه وزارت دادگستری نگاهداری نمایند.

رئیس _ موافقین برخیزند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۳۳۲

ماده ۳۳۲ - اگر از تاریخ تحریر ترکه تا ده سال وارث متوفی معلوم شود ترکه باو داده می‌شود و پس از گذشتن مدت نامبرده باقی مانده ترکه بخزانه دولت تسلیم می‌شود و ادعاء حقی نسبت بترکه از کسی بهر عنوان که باشد پذیرفته نیست.

رئیس _ موافقین برخیزند (اغلب برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۳۳

ماده ۳۳۳ _ در صورتیکه قبل از انقضاء مدت مذکور فوق ادعاء حقی بر متوفی بشود و حق نامبرده بموجب سند رسمی یا حکم قطعی دادگاه ثابت شده باشد مدیر ترکه باید بپردازد و در صورتیکه حق بموجب نوشتجات یا دفاتر متوفی محرز شود مدیر ترکه با موافقت دادستان می‌تواند آن را بپردازد و اگر ترکه بدادستان داده شده باشد او خواهد پرداخت و چنانچه ادعا بترتیب مذکور ثابت و محرز نشود مدعی می‌تواند بطرفیت مدیر ترکه و در صورتیکه ترکه بدادستان داده شده باشد بطرفیت او اقامه دعوی نماید.

رئیس _ آقای آقا سید یعقوب.

آقا سید یعقوب _ اینجا آقای کفیل ملاحظه بفرمایند بعد از آنکه معین کردیم که اگر کسی دعوی داشت بعد از گذشتن مرور زمان اگر بموجب سند رسمی باشد باو داده می‌شود یا بواسطه حکم دادگاه است داده می‌شود در صورتیکه با این ترتیب داده می‌شود اگر غیر از این باشد دیگر دعوائی باقی نمی‌ماند میخواستم به بینم چه نظری است که در اینجا قرار دادند که باز می‌توانند مدیر ترکه را مورد دعوی قرار دهند و حقی را تقاضا کنند.

مخبر کمیسیون دادگستری (آقای سزاوار) ـ اگر آقای انوار تمام این ماده را توجه فرموده بودند اعتراض نمی‌کردند اینجا نوشته شده است آن قسمتی که بموجب سند رسمی یا حکم قطعی دادگاه ثابت است آنها را می‌توانند بدهند و قسمتی که ثابت نیست و رسیدگی نشده آن نمی‌توانند بدهند و در اینصورت مدعی باید بمحکمه مراجعه کند و حق خود را مطالبه کند و تمام اینها قبل از انقضاء مرور زمان است.

رئیس_ موافقین برخیزند (اغلب برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۳۴:

فصل نهم_ راجع بترکه اتباع خارجه

ماده۳۳۴-جز آنچه در این فصل ذکر می‌شود مهر و موم و برداشتن مهر و موم و تحریر و اداره ترکه اتباع خارجه بهمان طریقی خواهد بود که مطابق این قانون برای ترکه اتباع ایران مقرر است.

رئیس_ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده۳۳۵.

ماده۳۳۵- هر گاه تبعه خارجه در ایران و یا خارجه وفات کند و در ایران دارای مالی باشد دادرس دادگاه بخش محلی که مال متوفی در آنجا واقع است بدرخواست هر ذینفع یا بدر خواست دادستان بحفظ و تصفیه امر ترکه اقدام می‌نماید و در صورتیکه متوفی وارث یا قائم مقام در ایران نداشته باشد ترکه می‌نماید.

رئیس_ موافقین برخیزند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۳۳۶:

ماده۳۳۶-دادگاه بخش پس از وصول درخواست ذینفع و بمحض اطلاع از فوت در مورد اخیر ماده فوق وقتی را که از تاریخ وصول درخواست یا اطلاع متجاوز از ۴۸ ساعت نباشد برای اقدامات تاهینیه از قبیل مرو موم و غیره معین می‌نمایند.

رئیس_ موافقین برخیزند (عده زیادی برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۳۷:

ماده ۳۳۷-در موقعیکه دادگاه بخش برای مهر و موم تعیین وقت می‌کند باید بلافاصله و منتهی در ظرف یکهفته از تاریخ وصول درخواست یا اطلاع یکنفر را برای اداره ترکه معین و معرفی نماید.

رئیس_ موافقین برخیزند (اغلب برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۳۸:

ماده۳۳۸-دادگاه می‌تواند با رعایت ماده ۲۶۲ و با در نظر گرفتن مصلحت و منافع ورثه و اشخاص ذینفع هرکس را که طرف اعتماد بداند بسمت مدیر ترکه معین کند.

اقدامات مدیر ترکه با نظارت دادستان بعمل خواهد آمد در نقاطی که اداره تصفیه موجود است مدیر ترکه معین نمی‌شود و این وظیفه باداره تصفیه رجوع می‌شود.

رئیس_ موافقین با ماده ۳۳۸ برخیزند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد. ماده۳۳۹:

ماده ۳۳۹-ترکه که باید بمحض ابلاغ انتصاب خود سه آگهی هر یک بفاصله یکماه در مجله رسمی و یکی از روزنامه‌های کثیر الانتشار طهران منتشر نموده اشخاصی را که بعنوانی از عناوین برای خود حقی برذمه متوفی و یا اعیان ترکه قائل هستند دعوت نماید در ظرف ششماه از تاریخ انتشار اولین آگهی خود را معرفی و موضوع حق خود را معین کنند و رونوشت یا عکس گواهی شده مدارک طلب و حقانیت خود را باو تسلیم نمایند.

هرگاه میزان ترکه کمتر از هزار ریال باشد آگهی در روزنامه لازم نیست.

رئیس_ آقای دکتر جوان.

دکتر جوان_ در قوانین ما همیشه صحبت از رونوشت اسناد بوده است و هیچوقت عکس اسناد را بدادگاه تسلیم نمی‌کردند اول ماده که بنده در قوانین بنظرم می‌رسد همین ماده است که پیش بینی شده است و می‌نویسد که رو نوشت اسناد یا عکس آن در صورتیکه اصولا دادن عکس موردی ندارد و همان رونوشت بهتر است و بعلاوه تهیه عکس هم یک معطلی هائی دارد و تا کنون در هیچیک از قوانین ما دادن عکس نوشته نشده است و این جا هم لازم نبود که ما بیائیم و یک قاعده استثنائی قائل شویم و بنویسیم که ممکن است عکس اسناد داده شود و در تمام قوانین همه جا صحبت از رو نوشت است حتی دارد آنهائی هم که بدادگاه تقدیم می‌شود بایستی رو نوشت اسناد را بدهند و تصور می‌کنم کلمه عکس این جا زائد است و بنده پیشنهاد می‌کنم اگر موافقت بفرمایند این موضوع حذف شود و بهمان رو نوشت اکتفا شود و اگر علت دیگری دارد ممکن است توضیح فرمایند.

کفیل وزارت داد گستری_ همانطور که آقای دکتر جوان توضیح دادند این مطلب تازه ایست که پیدا شده است ولی تازگی مطلب دلیل این نیست که صرف نظر کنیم از وجود عکس که یک چیز مفیدی است و بعد از این در قوانین دادن عکس هم ممکن است پیش بینی شود. پیش بینی تهیه رو نوشت در خیلی از موارد اسباب زحمت و خرج بیشتری است و بعضی موارد تهیه عکس خیلی سهل تر و آسان تر است از این جهت موارد پیش بینی شده است و اجازه داده شده است بجای رونوشت عکس داده شود از آن طرف هم الزامی و اجباری نیست در کار بلکه خود رو نوشت دهنده و اجباری نیست در کار بلکه باختیار خود رو نوشت دهنده است که رو نوشت بدهد یا عکس بردارد و گواهی کند چون الزامی نیست بنظر بنده اشکالی ندارد و بهیچوجه زحمت و ضرری هم نخواهد داشت (نمایندگان _ صحیح است)

رئیس_ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۴۰ خوانده می‌شود.

ماده ۳۴۰ -پس از تعیین مدیر ترکه دادگاه بخش با حضور دادستان ترکه را تحریر و باو تسلیم می‌نماید.

رئیس_ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۴۱:

ماده ۳۴۱ -برای تحریر ترکه روز و ساعت و محل تحریر بدادستان و اشخاص مشروحه اطلاع داده می‌شود:

۱-تمام وراث که در ایران حاضر بوده و یا نماینده در آنجا دارند.

۲-وصی اگر معلوم و مقیم ایران باشد.

۳-کسانیکه وصیت بنفع آنها شده اگر معلوم و مقیم ایران بوده و یا ایران نماینده داشته باشند.

۴-شریک متوفی اگر باشد در صورتیکه در ایران حاضر بوده یا نماینده داشته باشد.

رئیس _موافقین قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۳۴۲:

ماده ۳۴۲_غیبت اشخاصی که اعلامنامه نامبرده در ماده فوق برای آنها ارسال شده است مانع از تحریر ترکه نخواهد بود.

رئیس_ آقایان موافقین قیام فرمایند.(اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده ۳۴۳

ماده ۳۴۳- بصورت ریز ترکه باید صورتی از اموال غیره منقول که در ایران واقع است با تعیین بهای تقریبی آنها پیوست شود.

رئیس_ موافقین قیام فرمایند.(اکثر قیام نمودند) تصویب شد. ماده۳۴۴:

ماده ۳۴۴- در صورتیکه ورثه یا وصی متوفی یا قائم مقام قانونی آنها حاضر شوند برابر بهای ترکه تأمین دهند که هرگاه در مدت یکسال از تاریخ انتشار اولین آگهی مذکور در ماده ۳۳۹ بستانکارانی پیدا شوند که تبعه ایران باشند و طلب آنها ثابت گردد از عهده برآیند ترکه پس از وضع هزینه آگهی‌ها و هزینه‌های دیگر قانونی که بعمل آمده است بتصرف آنها داده می‌شود.

رئیس_ آقای آقا سید یعقوب

آقا سید یعقوب _ این جا در این نوشته است (در صورتیکه ورثه یا وصی متوفی یا قائم مقام قانونی آنها حاضر شوند برابر بهای ترکه تأمین دهند که هر گاه در مدت یکسال از تاریخ انتشار اولین آگهی مذکور در ماده ۳۳۹ بستانکارانی پیدا شود که تبعه ایران یا مقیم ایران باشند و طلب آنها ثابت گردد از عهده برآیند) خوب حالا آمدیم بستانکاری بود که تبعه ایران و مقیم نباشد هم مطابق سند رسمی است و دلائل محکمی هم داشته باشد درباره او چه حکمی ملاحظه شده است.

کفیل وزارت دادگستری _ در این موردی که آقای آقا سید یعقوب فرمودند یک چنین بستانکاری تابع قوانین عمومی و مقررات است که برای بستانکار موجود است این دو موردی که این جا پیش بینی شده که اگر تبعه باشند یا در ایران باشند این یک استثنائی است که در این قانون پیش بینی شده است ولی اگر غیر این ترتیب باشد تابع قواعد عمومی است و مثل همه طلبکارها برای وصول طلبش باید اقدام نماید.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۳۴۵

ماده ۳۴۵ _ تأمین ممکن است بوسیله تودیع وجه نقد یا وثیقه دادن اموال منقول و یا غیر منقول یا دادن ضامن معتبر بعمل آید و نیز ممکن است درخواست کننده از همان اموال متوفی تأمین بدهد.

قبول یا رد تأمین منوط بنظر دادگاهی است که امین را تعیین نموده است

رئیس _ آقای اوحدی

اوحدی _ مختصر عرض بنده مربوط بقسمت اخیر این ماده است که نوشته شده منوط بنظر دادگاهی است که امین را تعیین نموده است ـ در قسمت ترکه هیچ جا ما عنوانی از امین نداشتیم و همه جا صحبت روی این بوده است که بعد از فوت دادگاه مدیری برای ترکه تعیین بکند و اگر وصی هم باشد بوصی واگذار می‌کند و اگر ورثه بخواهند تصفیه کنند باید با یک تشریفاتی این حق بانها واگذار شود پس ما هیچ جا عنوانی از امین نداشتیم برای اینکه همه جا امین یک عنوان مستقلی دارد و این با اینکه هیچ سابقه ندارد رجوع کردن بامین بنظر بنده یک قدری اشکال دارد حال اگر نظر آقای کفیل وزارت دادگستری از لفظ امین که در این جا ذکر شده تعمیم وصفی است که می‌خواهند امین را بجای مدیر ترکه یا بجای وصی معین کرده باشند و از هر سه عنوان امانت را در نظر بگیرند اگر نظر امین است که یک توضیحی لازم دارد که این جا دادگاهی که امین را معین می‌کند بفهمد که مقصود همان مدیر ترکه است و اگر معین می‌کند بفهمد که مقصود همان مدیر ترکه است و اگر این مقصود نیست که من پیشنهاد می‌کنم آقای کفیل وزارت دادگستری موافقت بفرمایند که لفظ امین برداشته شود و بجای آن مدیر ترکه گذارده شود و هیچ اشکالی هم ندارد

مخبر کمیسیون دادگستری _ گرچه مقصود از امین این جا همان مدیر ترکه است ولی در هر صورت با پیشنهاد آقای اوحدی موافقت می‌کنیم

رئیس _ آقای کفیل وزارت دادگستری چطور؟

کفیل وزارت دادگستری ـ بنده هم موافقم

رئیس _ موافقین با ماده ۳۴۵ با این اصلاحی که شد برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۴۶:

ماده ۳۴۶ _ مدیر ترکه که با اجازه دادگاه بخش می‌تواند بورثه متوفی که در حال استیصال و مقیم در ایران هستند تا موقع تصفیه ما ترک مبلغی که برای معیشت آنها ضروری باشد بپردازد در موردی که اداره تصفیه وظیفه امین ترکه را انجام می‌دهد اجازه دادگاه بخش لازم نیست.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۴۷:

ماده ۳۴۷ - پس از انقضاء مدت مذکور در ماده ۳۳۹ مدیر ترکه وقتی را برای رسیدگی به دعاوی و مطالبات معین کرده بورثه یا وصی یا قائم مقام قانونی آنها اطلاع می‌دهد و در وقت مقرر شروع برسیدگی نموده و پس از رسیدگی کلیه دیون و تعهداتی را که بر ذمه متوفی ثابت و محقق است با اجازه دادستان تأدیه می‌نماید و بقیه را بورثه یا وصی یا قائم مقام قانونی آنها تسلیم می‌نماید

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۳۴۸:

ماده ۳۴۸ _ اشخاصی که مدعی حقی بر ترکه بوده و دعوی آنها از طرف مدیر ترکه و دادستان یا مدیر تصفیه تصدیق نشده باشد می‌توانند دعوی خود را در دادگاه صلاحیت دار اقامه یا تعقیب نمایند.

انقضاء مدت مقرر در ماده ۳۳۹ موجب سقوط حق اشخاصی که در ظرف مدت حق خود را مطالبه نکرده‌اند نمی‌باشد.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۳۴۹

ماده ۳۴۹ - اگر نسبت بترکه متوفی قرار تأمین صادر شده باشد تسلیم اموال باشخاصی مذکور در ماده ۳۴۷ با رعایت قرار دادگاه بعمل خواهد آمد.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۵۰:

ماده ۳۵۰ - هر گاه متوفی بازرگان بوده و بموجب حکم دادگاه ورشکستگی او قبل یا بعد از فوت اعلام شود اداره تصفیه امور او تابع مقررات راجع به تصفیه امور بازرگان متوقف است.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۵۱:

ماده ۳۵۱ -رسیدگی بدعاوی راجع بترکه اتباع خارجه در ایران از صلاحیت دادگاه ایران است.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده ۳۵۲:

ماده ۳۵۲ - تصدیق صادره از مقامات صلاحیت دار کشور متوفی راجع بوراثت اتباع خارجه با انحصار آن پس از احراز اعتبار آن در دادگاه ایران از حیث صدور و رعایت مقررات مربوطه به اعتبار اسناد تنظیم شده در خارجه قابل ترتیب اثر خواهد بود.

رئیس _ موافقین برخیزند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۵۳:

ماده ۳۵۳ - از هزینه هائی که برای اداره کردن ترکه می‌شود باید صورت کاملی بدادستان داده شود.

رئیس _ موافقین قیام نمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده ۳۵۴:

ماده ۳۵۴ - علاوه بر اشخاصی که بموجب مواد مذکور در این فصل در ترکه اتباع خارجه دارند اشخاص دیگری نیز ممکن است بموجب آئین نامه‌های وزارت دادگستری در این امور دخالت کنند.

رئیس _ موافقین قیام نمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد.

- تصویب سه فقره مرخصی

[۳- تصویب سه فقره مرخصی ]

رئیس _ چند فقره گزارش از کمیسیون عرایض و مرخصی رسیده است که قرائت می‌شود: گزارش مرخصی راجع بآقای معتصم سنگ

آقای معتصم سنگ درخواست بیست روز مرخصی از ۱۲ خرداد نموده‌اند و مورد موافقت کمیسیون واقع شده اینک گزارش آن بعرض می‌رسد

رئیس_ موافقین قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد. گزارش مرخصی آقای ابراهیمی ریگی:

آقای ابراهیمی ریگی در خواست پانزده روز مرخصی از تاریخ ۱۲ خرداد ۱۳۱۹ نموده‌اند و کمیسیون با مرخصی ایشان موافقت نموده اینک گزارش آن بعرض می‌رسد.

رئیس _ موافقین قیام نمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد گزارش مرخصی آقای حیدری:

آقای حیدری درخواست بیست روز مرخصی از دوم تیر ماه ۱۳۱۹ نموده‌اند و مورد موافقت کمیسیون واقع شده اینک گزارش آن بعرض می‌رسد.

رئیس _ موافقین قیام فرمایند (اکثر قیام نمودند) تصویب شد

-موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه

[۴-موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه ]

رئیس - اگر آقایان موافقند جلسه را ختم کنیم

جلسه آینده روز یکشنبه ۲۶ خرداد ماه سه ساعت پیش از ظهر دستور لوایح موجوده.

(مجلس مقارن ظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی ـ حسن اسفند یاری