مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۹ خرداد ۱۳۱۵ نشست ۶۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری دهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دهم

قوانین بنیان ایران نوین
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری دهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۹ خرداد ۱۳۱۵ نشست ۶۱

دوره دهم تقنینیه

مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۹ خرداد ۱۳۱۵ نشست ۶۱

صورت مشروح مجلس سه شنبه ۱۹ خرد اد ۱۳۱۵

(مجلس یک ساعت ونیم قبل ازظهر بریاست آقای اسفندیاری تشکیل گردید)

صورت مجلس یکشنبه دهم خرد اد را آقای موید احمدی (منشی) قرائت نمودند

- تصویب صورت مجلس

{۱- تصویب صورت مجلس }

رئیس – درصورت مجلس نظری نیست؟

(اظهار نشد)

صورت مجلس تصویب شد.

{ شوراول قانون مجازات عمومی ازماده ۱۰۸ تا۱۲۷}

رئیس – بقیه قانون مجازات عمومی از ماده ۱۰۸قرائت می‌شود

فصل دوم - تکراجرم – مجر مبعادت – بحرفه –بطبعت تکرار جرم

۲ - فصل دوم - تکراجرم – مجر مبعادت – بحرفه –بطبعت تکرار جرم

ماده ۱۰۸ - کسی که بعدازاجرای حکم مجازات برای جرمی که ازدرجه جنایت بوده درظرف ده سال وبرای جرمی که ازدرجه جنحه بوده درظرف پنجسال مرتکب جرمدیگریبشود مجازات جرمی که جدید ا مرتکب شده است اگر ازنوع جرم سابق باشد تانصف واگرازنوع جرم سابق نباشد تاثلث اضافه می‌شود. اگر تکرار کنندهجرم مرتکب جرم دیگر شود اضافه مجازاتدرجزء اول این ماده ازیک ثلث تانصف است ودرموارددیگر این ماده ازنصف تادوثلث خواهدبود.

تبصره- در خلاف‌ها احکام تکرار جرم جاری نیست.

رئیس- ماده صدونهم:

اختیار محکمه در باب تکرار جرم

ماده ۱۰۹ – درغیر مورد یکه جرم لاحق ازنوع جرم سابق است محکمه می‌تواند بین جنایت و جنحه یابین جنحه‌ها یابین جرائم عمدی یاشبه عمدی و جرائم غیرعمدی تکرار جرم رامراعات نکند.

رئیس – ماده صدو ده.

جرائم از نوع واحد

ماده ۱۱۰- جرائم نوع واحد عبارت از جرائمی است که دریک باب از این قانون پیش بینی شده است. جرائمی که درقوانیین جزائی دیگر پیش بینی شده نوع امور تشکیل دهنده آنـها یا اغراضی که درخصوص مورد باعث ارتکاب شده است مناط وحدت نوعی آنـها با جرائم دیگر خواهد بود.

رئیس – ماده صدو یازده قرائت می‌شود.

مجرم بعادت برحسب قانون

ماده ۱۱۱ – مجرم بعادت کسی است که بعد از آنکه برای سه فقره جنایت از نوع واحد که درظرف ده سال در مواقع مختلفه مرتکب و محکوم گردیده مجدد ابرای جرم عمدی دیکر ازهمان نوع در ظرف ده سال از تاریخ آخرین جرم مرتکب شده و محکومیت پیدا کند. مدتی که مجرم بعنوان مجازات حبس بوده یا تحت مقررات تامینی سالب آزادی قرار گرفته جزء ده سال مذکوردرحکم فوق محسوب نمی‌شود.

رئیس – ماده صدو دوازده.

مجرم بعادت برحسب نظر محکمه

ماده ۱۱۲- کسی که پس از محکوم شدن بواسطه ارتکاب دو جنایت محکومیت دیگری بواسطه ارتکاب جرم عمدی دیگر پیداکند محکمه او رامجرم بعادت اعلان می‌کند بشرط آنکه بادرنظر گرفتن نوع چرائم و اهمیت آنـها و مدتی که از طرف آن ارتکاب شده و رفتارو نحوه زندگانی مجرم و سایر کیفیات مذکور در قسمت ۲ ماده ۱۴۹ محکمه چنین تشخیص دهد که اعتیاد بجرم حاصل کرده. مقررات فوق در مورد کسی نیز جاری است که پس از محکومیت بحبس برای سه فقره جنحه عمدی جنحه عمدی دیکری مرتکب شده باشد.

رئیس- ماده ۱۱۳.

مجرم بحرفه

ماده ۱۱۳- کسی که شرایط مجرمیت بعادت در او موجود باشد و مجددا محکومیتی برای جرم دیگری پیدا کند اگر محکمه بادرنظر گرفتن نوع جرائم و رفتار مجرم و نحوه زندگانی او و سایر کیفیات مذکوره در قسمت ۲ ماده ۱۴۹ تشخیص دهد که عادتا معیشت مجرم تماما یا بعضا از عواید جرم است او رامجرم بحرفه اعلان می‌کند.

رئیس – آقای دیبا

طباطبائی دیبا- اینجا در اول ماده تصریح شده است کسی که شرایط مجرمیت بعادت در او موجود باشد بنده عقیده‌ام این است که موجود بودن شرایط کافـی نیست باید تصریح کرد کسی که محکومشود ومحکمه اورا باین سمت بشناسد یک همچو اصلاحی در اینجا بعقیده بنده لازم است و مجرد نوشتن اینکه شرایط مجرمیت بعادت در او موجود باشد بدون محاکمه صحیح نیست. یکی دیگر اینکه در ذیل ماده می‌نویسد اگر محکمه بادرنظر گرفتن نوع جرائم و رفتار مجرم و نحوه زندگانی او تشخیص دهد که عادتا معیشت مجرم از عوائد جرم است او رامجرم بحرفه اعلان می‌کند در این صورت بعقیده بنده اول ماده لزومی ند ارد کسیکه مجرم شد و ازکیفیات و نحوه زندگانی او محکمه استنباط کرد که این مجرم بحرفه است البته باید مجرم بحرفه شناخته شود و البته مجازاتش شدید تراست یکی هم فقط اعلان کافی نیست باید اول محکمه محکوم کند و بعد اعلان کند که او مجرم بحرفه است.

وزیر عدلیه (آقای صدر) – نظر آقای دیبا دراین ماده که قیاس کردند بمسئله تکرار جرم یک موضوعی است که باید شخص محکومیت پیدا بکند باین معنی که رسما محکوم شود و بداند که محکوم شده است در اثر آن جرمی که مرتکب شده بوده است و دوباره مرتکب آن جرم یا نوع او شود این می‌شود مکرر جرم و مجازاتش قدری زیادتر است زیرا خیلی فرق است بین کسی که او راتنبه می‌کنند برای کاری و دوباره مرتکب آن بشود و معلوم می‌شود که این آدم مضری است یا کسی که تکرار نکرده باشد ولی مسئله شناختن مجرم بعادت یا بحرفه این محکومیت لازم ندارد اینجا دوقسم است یکی مجرم بعادتی که قانون او رامجرم بعادت می‌شناسد ملاکش هم این است که سه دفعه محکومیت پیدا کند یااینکه دو دفعه محکومیت جنائی یداکند که محکومیت برحسب نظر محکمه باشد تفاوت این را هم قانون معن می‌کند یکی هم ماده بعد بود که محکمه بعد از اینکه این محکومیت د اشته باشد و اوضاع و احوال زند گانی و سابقه اوضاع او دلالت کند که این عادت بارتکاب جرم د ارد بآن خصوصیات آنوقت محکمه تشخیص می‌دهد که این مجرم بعادت است حالا در اینجا هم عینا دو نظر است یک مجرم بحرفه است که قانون اورا مجرم بصرفه می‌شناسد در اول ماده این را می‌خواهد بگوید آن کسی است که شرایط مجرمیت بعادت در او موجود بوده است اعم از اینکه قبلا مجرم بعادت اعلان شده یا نشده باشد زیراکه این اعلان در تشخیص احوال مجرم خیلی مدخلیت ند ارد البته کسیکه چندین مرتبه جرم مرتکب شد که حالا می‌بایست مجرم بعادت اعلان شود اگرمحکمه دقت نکرد یا غفلت کردند دراین نوبت آخر محکمه می‌تواند این رامجرم بحرفه اعلان کند قسمت دوم این است اگرچه آن شرایط تماما موجود نیست و لیکن باملاحظه سایر کیفیات مذکوزه در آن ماده یعنی اوضاع واحوال وزندگانی این شخص که خیلی مدخلیت د ارد وقتی که اینـها را توافق دهد بااین تشخیص آنوقت اعلان می‌کند اما اینکه فرمودید محکومیت باشد محکومیت بجای خودش علیحده هست البته برای هرجرمی محکمه حکم محکومیت می‌دهد اما چون آثارخاصه دارد ازاین جهت اورا مجرم بحرفه هم اعلان می‌کند آثارش هم همان است که در طی مواد مذکورشده.

رئیس – ماده ۱۱۴ قرائت می‌شود.

اثار سقوط جرم یا مجازات نسبت بمجرم بعادت یابحرفه

ماده ۱۱۴- برای صدق عنوان مجرم بعادت یابحرفه محکومیت هائی هم که نسبت بآنـهاسبب سقوط جرم یا سقوط مجازات موچود شده در نظر گرفته می‌شود این حکم درموردی که سبب سقوط جرم یامجازات موجب سقوط آثار جزائی هم باشدجاری نیست

رئیس – دکتر آقای جوان

دکتر جوان – در این ماده بنظر بنده دو اشکالست که محتاج آقای وزیر عدلیه توضیح بفرمایند در این جا نوشته شده است که محکمه وقتی می‌خواهد کسی را بعنوان مجرمیت اعلان کند یعنی بگوید این شخص مرتکب جرم شده است اصلا کارش و حرفه اش ارتکاب جرم است دو موضوع را در نظر می‌گیرد یکی اسبابی که باعث سقوط جرم شده ویکی هم اسبابی که برای سقوط مجازات پیدا شده است این دو عنوان دو معنی مشخص دارد یعنی اگر کسی محکوم شد پس از محکومیت مورد عفو واقع شد دراینجا بدیهی است که این کان لم یکن است مثل اینکه مرتکب جرمی نشده است یکی دیگر اینکه کسی مرتکب جرمی شد بعد موجباتی پیش آمد که قابل تعقیب جزائی نشد یعنی مشمول مرور زمان شد اینهارا باید در نظر بگیرنداشکالی که بنظر بنده رسیده بود این بود که نسبت بمحکومیت‌ها مشکل است گفته شود موجباتی برای سقوط مجازاتش برای او فراهم شده اصلا محکومیت پیدا نمی‌کند مثل اینکه متهم است بجرم ولی مرور زمان حاصل شده است ده سال در جنایت یا پنج سال در جنحه و مقصود تان حاصل است اولا این را نمی‌شود در محکمه اقامه دعوی کرد تا بگوئیم محکومیت پیدا می‌شود ۰ یعنی می‌خواهم عرض بکنم که نسبت باین قسمت جرائم وقتی اسباب مسقط مجازات باشد اصلا حکم حساب نمی‌شود ومحکومیتی پیدا نمی‌شود- برای صدق عنوان مجرمیت بعادت یا بحرفه نسبت به جرائمی که سبب سقوط آنها یا بسبب سقوط مجازاتشان آن اسباب رادر نظر بگیرد نه اینکه بعد از محکومیت این اسباب پیدا شود۰ یک اشکال دیگر بنده اشکال عبارتی بود۰ نوشته است مجرم بعادت چون مجرم بعادت را نمی‌شود عنوان قرارداد داد وباید مجرمیت بعادت نوشته شود ومجرمیت بعادت را عنوان قرار دادن بهتر است

وزیرعدلیه -با قسمت اصلاح عبارتی موافقم چیزی نیست۰ می‌نویسیم عنوان مجرمیت ولی در اصل مطلب مقصود آقای نماینده را بنده ملتفت نشدم اگر مقصودشان این است که محکومیت سبیتی ندارد وفقط ارتکابات آن نفس امورارتکاب شده آنها مدخلیت د ارد درتشخیصاینکه فلان مجرم بعادت یابحرفه است یانه برای اینکه عفویاچیزهای دیگر که سبب سقوط جرم یاسقوط مجازات می‌شود مدخلیتی درسریره آن شخص یاتشخیص احوال نفسانی آن مجرم ندارد بنابراتفاق مورد خوشوقتی واقع شده که عفو شده ومجازاتی شاملش نشده است این ربطی به موضوع ند ارد زیرا دراصل قضیه شکی نیست که اومرتکب جرم شده است منتهی یک اتفاقاتی سبب سقوط مجازات شده مثل مرورزمان وامثال آن این هایک اتفاقاتی است که مجازات راساقط می‌کند ولی درعین حال مربوط نیست بآن چیزی که سبب ود اعی ازبرای مجرم شده درارتکاب جرم مامیخواهیم اورابشناسیم و به بینیم چکاره است. چون آثاری که ازاین عنوان مجرم بعادت یا بحرفه می‌گیریم این است که بعد ازمحکومیت باید تایک مدتی تحت مقررات قرارگرفته وتحت نظر باشد. زیرااین هارااشخاص خطرناک می‌شناسند. می‌خواستم عرض کنم که محومیت بایدباشدزیرا اگر نباشدمانمی‌توانیم این ارتکاب حقیقتاواقع شده است یانه؟ محکومیت دو جنبه د ارد یک جنبه موضوعیت د ارد برای اینکه مجازات باومیدهدویک جنبه کاشفیت د اردیعنی کاشف است ازاینکه فلان جرم رامرتکب شده امااگر محکوم نشده ماازکجا میدانیم این جرم رامرتکب شده یانه؟ درصورتیکه اس اساس وپایه مجرمیت بحرف همان محکومیت است پس اول محکومیت باید باشد پس ازآن اگر بیک جهات حوادثی – یک اسباب وخانه یامجازات ساقط شد یاحرم ساقط شد بموجب قانون واینشخص مجازات نشد این مسئله تاثیری ندارددرآ کشفی که ماازحال این مجرم می‌کنیم دراینکه این آدم باسوء سریره است یانه؟

رئیس – ماده ۱۱۵:

تاثیر محکومیت به یک حکم برای چندین مجرم

ماده ۱۱۵ – مقررات مربوطه به مجرمیت بعادت یابحرفه درصورتی هم که برای چندین جرم یک حکم محکومیت صادرشده وپس ازآن مرتکب جرم د یگرشود نیرجاری است.

رئیس – ماده ۱۱۶:

مجرم به طبیعت

ماده ۱۱۶-کسی که مرتکب جرم عمدی نسیت به حیات یاسلامت شخص دیگری شده وخودآن جرم به ضمیمیه کیفیات مذکوردرقسمت ۲ ماده ۱۴۹ کاشف ازتمایل مخصوصی ناشی ازطبیعت بارتکاب جرم باشد مجرم به طبیعت اعلان می‌شود اگر چه تکرارکننده جرم یامجرم بعادت یابحرفه نبوده وجرم مذکوردرفصل اول از باب ۱۲ازکتاب دوم این قانون هم پیش بینی نشده باشد. درموردیکه تمایل بجرم ناشی ازاختلال نام یاناقص مشاعرباشد بطوری که درمواد ۹۵و۹۶ پیش بینی شده این حکم ماده جاری نیست

رئیس – ماده ۱۱۷

آثارمجرمیت بعادت یابحرفه یابطبیعت

ماده ۱۱۷ – علاوه برازدیادمجازاتیکه برای تکرارجرم مقرراست وآثارمخصوصی که درسایرمقررات قانون تعیین شده حکمی که درباب اعلان مجرمیت بعادت یابحرفه درهرموقعی حتی بعداز اجراء مجازات ممکناست صادرشود لکن درهرحال فقط رفتارقبل ازمحکومیت مجرم مناط این اعلان خواهد بود. مجرمیت بطبیعت رافقط درضمن محکومیت می‌توان اعلان کرد. اعلان مجرمیت بعادت یابحرفه یابه طبیعت بااعاده حیثیت بلااثرمیشود.

رئیس – ماده ۱۱۸

فصل سو م - دخالت چند نفردرجرم مجازات اشخاصی که درجرم دخالت می‌کنند.

ماده ۱۱۸ - اشخاص متعددکه به نحوی ازانحا، درجرمی دخالت داشته باشند شرکاء جرم نامیده می‌شوند وهریک از آنها مستحق مجازاتی است که برای آن جرم مقررشده مگر درمورد مواد ذیل که مجازات اضافه یاکسرمیشود.

رئیس - آقای نقابت

نقابت – بنده ازنظر این قانون کاملاواجد نظریات عملی است وباجلب نظر متخصصین طرق چزائی تدوین شده کمترمی‌توان بارعایت مقدمات وموخرات یک نظرهائی ابرازکردولی بعضی چیزهائی ضمنا د ارد که باقانون جاری اختلاف د ارد وتجربهئحاصله درجریان قانون فعلی اجازه می‌دهد که یک نظریاتی دراین مورد اظهار وگفته شود تا مطلب قدری روشن ترشود. درموردشریک جرم قانون جاریدوعنوان قائل است یکی شریک جرم ویکیمعاون جرم مجازات شریک جرم مطابق قانون فعلی همان مجازات مجرم است ولی مجازات معاون مجرم تخفیف پیدامیکندبحداقل گاهی هم کمتراین جابین معاون مجرم وشریک جرم تفاوتی گذارده نشده حتی بقدری تفاوت برد اشته شده است که کوچکترین دخالت راکافی د انسته که بدخالت کننده اطلاق شریک جرمبشود. بطوری که مینویسداگرکسی بنحوی ازانحاء درجرمی دخالت نماید این دخالت بـهر نحوی که باشد بطور کلی صورت جرم پیدامیکند حتی یک کسی فرض بفرمائید مشورت د اد ه دبراین که اگرتاریخ سند شما مقدم برتاریخ سندطرف بشود ممکن است حق بطرف شماباشد واین استفاده کند ازاین مشورت وبرود یک سندی راجعل کند بتاریخ مقدم وبعداین جاعل تعقیب ومجازات شوددرحین تحقیق ازاحوال این جاعل کشف شود که اوبا عمر وی مشورت کرده واوگفته است که اگر چنین سندی د اشتی خوب بود بنا براین اینهم یک نوع دخالتی است واین اندازه دخالت کافی برای مجرمیت ومجازات نیست این است که ذکر می‌شود بهرنحوی ازانحاء آنوقت یم قرائن مشدده ومخففه هم د ارد که درقرائن مخففه ماده ۱۲۲ذکر می‌شود که اگر دخالت ضعیف باشد مجازات راتاحداقل کم کند بازآنجا هم درجه ضعیف معین نیست ولی بـهر حال مجازات بحداقل است وازحداقل پائین نمی‌آید این یکی دو درجه تخفیف هم شاید ناظر بآن چیزهائی است بآن مجازاتی است که حداقل واکثر نداردمثل اعدام که حداقل و اکثر ندارد واین دو درجه تخفیف د ارد این است که بنده معتقدم (درجرمی دخالت نماید) اصلاح شود بصورت (بنحوی ازانحاء جرمی معاونت یامساعدت نماید) که ازاین دولغت معاونت ومساعدت دخالت وسوء نظردخالت کننده کشف می‌شود. ا ماصرف دخالت برای هرکاری بنده خیال می‌کنم اشخاصی که یک جرمی می‌کنند شاید پیش از وقت کسانی صحبت میکنندمشورت می‌کنند میشود هم کس را واردکرد باین دخالت هاکافی است که عنوان دخالت راتبدیل کنیم بمعاونت ومساعدت بهرنحوی ارانحاء آنوقت درتساوی بین شریک ومعاون هم اشکالی نیست.

وزیر عدلیه – این موضوع درکمیسیون هم مطرح شد نظربعضی ازآقایان این بودکه همان اصولی راکه درقانون فعلی داریم رعایت شود بعنی شریک رابامعاون فرق بگذاریم وچنانچه همنیطور هم هست بعضی‌ها شریک اند درجرم بعضی هامعاونند یعنی کمک می‌کنند ومباشرت ندارند مفهوما هم دوتااست وبنظر هم خوب میاید وقوانین حالیه هم همینطور بود ولی این قانون چون ازنظقه نظر

Page 6 missing

وادار کردن شخص غیر مسئول یاغیر قابل مجازات بارتکاب جرم)

ماده ۱۱۹- هرکس شخصی را که غیرمسئول است وادار بارتکاب جر می‌کند مسئول جرمی است که آن شخص مرتکب شده و مجازات او اضافه می‌شود.

رئیس – ماده صدو بیستم قرائت می‌شود.

(کیفیات مشدده)

ماده ۱۲۰ – در موارد یل مجازات جرم ارتکاب شده اضافه می‌شود

اولا – اگر عده اشخاصی که دخالت در جرم کرده‌اند پنج نفر یابیشتر باشند مگر آنکه قانون ترتیب دیگری معین کرده باشد.

ثانیا- برای کسیکه هرچند از موارد مذکوزه در دو شق ذیل خارج بوده لکن اجتماع برای جرم را القاء و تحریک کرده یا اجتماع را تشکیل د اده و یا اعمال شرکاء را نظم و ترتیب د اده است.

ثالثا - برای کسیکه بواسطه ء اعمال اختیارات تابعین خود را وادار بارتکاب جرم کرده است.

رابعا- برای کسیکه درغیر مورد مذکوردر ماده قبل جوانی را که کمتر از ۱۸ سال د ارد یا کسی را که در حال نقصان مشاعر بوده وا د ار بارتکاب کرده است. تشدید مجازات مقرر در شقوق ۱و۲و۳ این ماده در موردی هم که بعضی از شرکاء جرم غیر مسئول یا غیذ قابل مجازات باشند جاری است.

رئیس – پیشنهاد ی از آقای اعتصام زاده در ماده صدو بیست رسیده است قرائت می‌شود.

پیشنهاد می‌کنم در فقره ۴ از ماده ۱۲۰ عبارت ذیل:

رابعا- برای کسیکه در غیر مورد مذکور در ماده قبل جوانی را کهکمتراز ۱۸ سال د ارد یا کسی راکه درحال نقصان مشاعر بوده وا دار بارتکاب کرده است نوشته شود:

رابعا – برای کسیکه در غیر مورد مذکور در ماده قبل شخصی را که کمتر از ۱۸ سال د ارد یا درحال نقصان مشاعر بوده الی آخر)

رئیس – ماده صدو بیست و یک قرائت می‌شود.

(شرکت در جرم غیر نقدی)

ماده ۱۲۱- وقتی در جرم غیرعمد حادثه از شرکت چند نفر بوجود آمده باشد هریک از شرکاء بمجازاتی که برای خود آن جرم مقرر است محکوم می‌شود. مجازات در باره کسی که دیگران را در شرکت بجرم واد ار کرده در صورتیکه شرایط مذکوره در ماده ۱۱۹ وشقوق ۳و۴ ماده ۱۲۰ موجود باشد اضافه می‌شود.

رئیس – ماده صدو بیست و دو قرائت می‌شود.

(کیفیات مخففه)

ماده ۱۲۲- درموقعی که محکمه تشخیص دهد که یکی از شرکا، جرم در تهیه وسائل یااجرا، جرم مد اخله ضعیفی د اشته است می‌تواند مجازات را تاحد اقل کم کند و یا یک یا دو درجه تخفیف دهد این حکم در موارد مذکوره ماده ۱۲۰ جاری است. کم کردن مجازات بنحو مذکوره فوق در باره کسی که وادار بارتکاب جرم یا اشتراک در آن شده در مورد شقوق ۳و۴ ماده ۱۲۰ نیز ممکن است

رئیس – پیشنهاد ی از آقای معدل رسیده است قرائت می‌شود.

پیشنهاد می‌کنم ماده ۱۲۲ بشرح ذیل اصلاح شود. ماده ۱۲۲ – درمواقع ذیل محکمه را تاحد اقل کم مکند و بایک یا دو درجه تخفیف می‌دهد.

اولا – درموقعی که محکمه تشخیص دهد که یکی از شرکاء جرم در تهیه وسائل یا اجرا ء جرم مد اخله ضعیفی د اشته است.

ثانیا- هر گاه محکوم بیش از سه فرزند که درتکفل او باشد د اشته باشد.

ثالثا – هرگاه محکوم بیش از ده نفر نان خور د اشته باشد.

رئیس – آقای معدل.

معدل – این ماده مربوط به کیفیات مخففه است و این پیشنهادی هم که بنده تقدیم د اشتم دو طبقه دیگر راهم نظرم این بود که شامل شود یکی اشخاصی که بیشازسه فرزند د ارند وقتی که محکوم شدند –یکی هم اشخاصی که بیش ازده نفرنان خوردارند مقصود این است وقتی که محکمه رای بحبس کسی د اد باید درنظر داشته باشد ومتوجه باشد که اشخاص دیگری هم هستند که ازحبس اومتضررمیشوند واین درکیفیات تخفیف وتقلیل مجازات مرتب باشد هرگاه مایک نفری رابحبس بفرستیم د رحالی که شخصی نباشدکه خانواده اوراتکفل کند عیال اورانگاهداری کند وتکفل کند البته باید مورد دقت وتوجه محکمه واقع شود والاما کمک کرده‌ایم باینکه باخانواده که سایراعضا، آن گناهی نداشته‌اند بزحمت بیفتند وبنظر بنده جائیکه مامینتوانیم دراین قسمت کمک کنیم بجلوگیری ازبیچارگی عائله هاوخانواده هادرا ثر غلط کاری که یک نفرنان آور آنـها کرده است اینجاست واین یک ارفاق بموقعی است واگر آقای وزیر عدلیه قبول بفرمایند نظایراین قسمت‌ها خیلی کم می‌شود.

رئیس – ماده صدوبیست وسه قرائت می‌شود:

(توطئه برای ارتکاب جرم- تحریک)

ماده ۱۲۳ – وقتی که دونفر یابیشتر برای ارتکاب جرمی بایکدیگر مواضعه وتبانی کنند اگر جرم واقع نشود هیچیک ازآنان برای صرف توطئه وتبانی قابل مجازات نیستند مگر درمواردی که قانون حکم دیگری مقررکرده باشد معذلک درمورد توطئه برای ارتکاب جنایت محکمه می‌تواندیکی از مقررات تامینی را اعمال کند همین احکام جاری است درموردکسی که دیگری رابجرمی تحریک وترغیب کند واوهم قبول کند لیکن آن جرم واقع نشوددرمورد تحریک بجنایت در درصورتیکه طرف تحریک قبول نکند فقط تحریک کننده ممکن است تحت مقررات تامینی قرارد اده شود.

رئیس - ماده صدوبیست وچهارم:

(جرم غیر مقصود یکی ازشرکاء)

ماده ۱۲۴- اگرجرم ارتکاب شده غیرازآن باشد که بعضی ازشرکا ءمقصود داشته درصورتیکه حادثه نتیجه فعل یاترک اوباشد بازهم مسئول جرمی است که واقع شده اگر جرم واقع شدید ترارآن است که مقصود بعضی ازشرکاء بوده مجازات درباره کسی که جرم اخف رامقصود داشته کم می‌شود.

رئیس – ماده صدوبست وپنجم قرائت می‌شود:

(تغییر عنوان جرم نسبت بیکی ازشرکاء)

ماده ۱۲۵ – هرگاه بواسطه وجود یک یاچندکیفیت مربوط باوضاع واحوال شخصی مجرم یاروابط اوباطرف جرم عنوان جرم نسبت بیکی ازشرکاء متغییر کند سایر شرکاء مسئول آن عنوان نخواهند بود مکر درصورتیکه شرکت بقصد کمک باکسی که مسئول عنوان خاص است وباعلم بآن کیفیت انجام شده باشد همچنین است درصورتیکه کیفیت مذکور برحسب قانون موجوب تغییر میزان مجازات نسبت بیکی ازشرکاء شده باشد.

رئیس – ماده صدوبیست وشش قرائت می‌شود

(رعایت کیفیات مشدده یامخففه)

ماده ۱۲۶ –کیفیان فعلی کهموجوب تشدید یاتخفیف مجازات می‌شوند درصورتکیه هم که تمام شرکاء عالم بآن نباشند بضرر یانفع همه رعایت می‌شود هرکیفیت دیگری که موجب تشدید یاتخفیف مجازات باشد فقط نسبت بکسی که مربوط باوست رعایت می‌شود.

رئیس - ماده بیست وهفتم قرائیت می‌شود.

(رعایت کیفیات مانع مجازات)

ماده ۱۲۷ – کیفیات فاعلی که مانع مجازات یکی ازشرکاء باشد فقط نسبت بخود او موثر است کیفیات فعلی که مانع مجازات باشد درباره همه شرکاء موثر است.

- تصویب چندفقره مرخصی

{۳ - تصویب چندفقره مرخصی }

رئیس –چند فقره خبر ازکمیسیون عرایض رسیده است که بعرض آقایان می‌رسد.

خبر مرخصی اقای حیدری:

آقای حیدری برای اصلاح امورمحلی تقاضا بیست روز مرخصی ازتاریخ حرکت نموده‌اند وتقاضای ایشان مورد موافقت کمیسیون عرایض ومرخصی واقع شد اینک خبرآن را تقدیم می‌دارد.

رئیس – آقایانی که بامرخصی آقای حیدری موافقند قیام فرمایند

(اکثرقیام نمود ند)

تصویب شد.

خیر مرخصی آقای شیرازی:

آقای شیرازی برای رسیدگی بامورشخصی ومحلی تقاضای ۲۰ روز مرخصی ازتاریخ ۳۰ فروردین ۱۳۱۵ نمودند وکمیسیون عرایض باتقاضای ایشان موافقت نمودن لذاخیرآنراتقدیم می‌دارد.

رئیس – موافقین بامرخصی آقای شیرازی قیام فرمایند

(اکثر قیام نمودند)

تصویب شد

خبر مرخصی آقای فزونی:

آقای فزونی برای انجام اورشخصی محتاج بمسافرت به محل شده‌اند وتقاضای بیست روز مرخصی ازتاریخ حرکت نموده‌اند کمیسیون عرایض ومرخصی با تقاضای ایشان موافقت نموده اینک خبرآن تقذیم می‌شود.

رئیس – آقایانی که بامرخصی آقای فزونی موافقند قیام فرمایند

(اکثرقیام نمودند)

تصویب شد.

خبرمرخصی آقای اسکندری

اقای اسکندری برای اصلاح امورمحلی ناچاربمسافرت شده‌اند وتقاضای بیست روز مرخصی ازتاریخ بیست وچهارم خرد اد ۱۳۱۵نموده‌اند کمیسیون عرایض بامرخصی ایشان موافقت نموده واینک خبرآن تقدیم می‌شود.

رئیس – آقایانی که بامرخصی آقای اسکندری موافقند قیان فرمایند

(اکثر قیام نمودند)

تصویب شد.

خبرمخصی آقای طهرانچی:

آقای طهرانچی برای رسیدگی بامورشخصی تقاضای بیست روز مرخصی ارتاریخ چهاردهم فروردین ۱۳۱۵نموده‌اند وکمیسیون عرایض باتقاضای ایشان موافقت نموده اینک خبرآن تقدیم می‌شود.

رئیس - موافقین بامرخصی آقای طهرانچی قیام فرمایند

(اکثر قیام نمودند)

تصویب شد.

خبرمرخصی آقای کاشف.

آقای کاشف برای تشکیل شرکتهای ایالتی وولایتی راجع بفروش وامتعه داخلی ناچار بمسافرت بسمت جوب شده‌اند وتقاضای یک هفته مرخصی ازتاریخ ۲۶اردیبهشت لغایت اول خرد اد۱۳۱۵ نموده‌اند وکمیسیون عرایض باتقاضای ایشان موافقت نموده اینک خبر آن تقدیم می‌شود.

رئیس - موافقین بامرخصی آقای کاشف قیام فرمایند

(اکثر قیام نمودند)

تصویب شد.

خبرمرخصی آقای علوی کاشانی.

آقای علوی کاشانی برای اصلاح امور شخصی تقاضای ۱۲ روز مرخصی ازتاریخ هیجدهم خرد اد ۱۳۱۵ نموده‌اند وتقاضای ایشان مورد موافقت کمیسیون عرایض ومرخصی واقع شد واینک خبر آن تقدیم می‌شود.

رئیس - آقایانی که بامرخصی آقای علوی کاشانی موافقند قیام فرمایند

(اکثر قیام نمودند)

تصویب شد.

- موقع جلسه بعد – ختم جلسه

{ ۴- موقع جلسه بعد – ختم جلسه }

رئیس - اگر اجازه میفرمائید جلسه را ختم کنیم.

جلسه آینده روز یکشنبه ۳۱ خرداد سه ساعت قبل ازظهر دستورباقی لایحه قانون مجازات عمومی.

(مجلس یکربع ساعت قبل ازظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی –حسن ا سفندیاری